PDA

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

bengi_su
13-12-2008, 17:06
Yerlerini sürekli değiştiriyorsan ondan da döker tomurcuğu. Birde bu aralar geçiş dönemi, menekşeler kışa alışamamış olabilir. Büyümeleri yavaşlar, çiceklerini dökebilir.

Sabret, yerlerini değiştirme, zamanla alışır onlar da.

Nejla K.
13-12-2008, 17:46
Elif, Bengi su'ya katılıyorum. Kış onları etkiliyor. Yeri de dahil olmak üzere hiç bir şeyi değiştirme (sulama,takviye besin...gibi) oda sıcaklığındaki değişkenlik de etkili oluyor. Benim gözlemim tomurcukların en çok ısı farklılığından etkilendiği yolunda...

suzan7
14-12-2008, 11:31
Degerli menekşe sevenler,
Menekşelerinize bu mevsimde herhengi bir besin veriyor musunuz?

Nejla K.
14-12-2008, 14:12
Arkadaşlar kendi deneyimimi paylaşmak istiyorum. 8 Kasım'da sera usulü diktiğim menekşe yaprağım vardı. Ayrıca günler sonra ( 22 Kasım'da) bardağa yaprak ıslatmıştım. Bu gün yine kontrol ettim. Her ikisinde de bolca kök vardı. Hatta suda ıslanmış olan neredeyse yaprak çıkaracak ...

Buna göre, yaprağı suda ıslatmak zamandan tasarruf etmek isteyenlere daha uygun. Ancak hangi durumda dikilen yapraklar daha sağlıklı onu bilemiyorum. İşte bu nokta da tecrübeli arkadaşların paylaşımlarını bekliyorum. Teşekkürler şimdiden...

güliizar
14-12-2008, 14:37
Bir kaç sayfa öncesinde yeşil menekşeyi nerden bulduğumu sormuşsunuz. Satın almadım bir yerden, onu belirtmek isterim. 5 tane yaprak var ama bayram tatilin de üşümüşler biraz kendilerine gelirler umarım. İyi günler...

Nariel
14-12-2008, 18:25
Silifke'deki menekşelerimizin son durumu: Arkadaki iri pembe ve morun çiçekleri haftalardır canlı duruyor. 12 saksıdan 6'sı çiçeklendi, geri kalan 6'dan üçü de tomurcukta. Onların renkleri de değişik olacak (katmerli-oyalı), bir tanesi de aldığımızdan beri ilk defa açacak, yani sürpriz.. Picasso yapraklı menekşemiz de tomurcukta..

katmer
15-12-2008, 08:38
Sevgili Nejla K., ben de sizin gibi düşünenlerdenim. Yaprakları suda köklendirmek daha hızlı ve güvenilir. En azından yapraktaki çürümeyi çabuk farkedip kurtarabiliyorsun.
Bu arada benim menekşeler dinlenmeye çekildiler. Umarım çabuk dinlenirler:p

Faruk
15-12-2008, 18:16
Merhaba arkadaşlar.Menekşe severlerin buluşup konuştuğu bir grup var mı?Varsa bu gruba nasıl bağlanabilirim?

katmer
15-12-2008, 19:10
http://www.agaclar.net/forum/group.php?groupid=8
Yukarıdaki linki tıklarsanız afrika menekşesi sevenler grubuna ulaşabilirsiniz.
Bu arada aramıza hoşgeldiniz...

Nejla K.
18-12-2008, 08:54
Arkadaşlar, çilli menekşemin fotolarını ekliyorum. Bir ay kadar önce hasta iken satın aldım. İkinci fotoda yaprakların ne kadar dağınık olduğunu göreceksiniz . Sizce alt yaprakları almalı mıyım?

özlem11
18-12-2008, 09:40
Nejla benim çiçeğime çok benziyor. Aynı sorunlar bende var. Ben 3-4 günde bir kötü olan yaprakları birer birer temizledim. Bu sefer büyük saksıya almadım. Yavru kök yapsın istiyorum. Öylede oldu şuan 3 kök... Benimkinde 1 tane çiçek açmış durumda. Ama 2 tane daha tomurcuk dalı var...

dtgt
18-12-2008, 13:07
Merhaba arkadaşlar, ben yeni üyeyim, menekşelerimin yaprakları sarardı ve çok az çiçek açıyor. Bir **** en fazla iki tane oluyor, menekşelerinizi nasıl çiçeklendirdiniz :(

Nejla K.
18-12-2008, 13:15
Olay 9 cevabın için teşekkürler, benim hasta yaprakları temizleme işim bitti. Görüntü eklediğim hali son derece sağlıklı ama yaparakları dağınık hali... Hani diyorum bu sağlıklı yaprakları da koparsam toplu bir görünüme kavuşur mu yoksa güçsüz kalıp kötüleşir mi?

Nejla K.
18-12-2008, 13:16
dtgt hoşgeldiniz. Keşke fotoğraf ekleseydiniz daha kolay yardımcı olmaya çalışırdık.

dtgt
18-12-2008, 13:59
Fotoğraf çekmek için kameram ya da makinam yok maalesef. Menekşeler tam olarak neyi sever kararsız kaldım.

Bir kısım hiç güneş görmemeli demiş, bir kısım da sabah ya da akşam güneşi görmeli demiş. Önce güneşsiz yerdeydiler, simdi de sabah güneşi alsın diye pencere önüne koydum.

Bol çiçeklenmesi için yapraklarını kesin diye bi yazı okuyup, yapraklarını da azalttım ama hala çiçek yok, üstelik de yapraklarım sararıyo :(

altinediz
18-12-2008, 15:30
Bir kısım hiç güneş görmemeli demiş, bir kısım da sabah ya da akşam güneşi görmeli demiş. Önce güneşsiz yerdeydiler, simdi de sabah güneşi alsın diye pencere önüne koydum.

Bol çiçeklenmesi için yapraklarını kesin diye bi yazı okuyup, yapraklarını da azalttım ama hala çiçek yok, üstelik de yapraklarım sararıyo :(

Bu söylemin asıl amacı gün içerisinde menekşelerin belirli miktarda güneş alması gerektiğidir. Herkes kendi deeyimini yazdığı için böyle bir durum ortaya çıkıyor. Öğleden sonraki güneş özellikle yaz ayların ok fazla ve dik olarak geldiğinden menekşeler pencere kenarında ise yani güneşi direk alıyor ise zarar görürler. Fakat sabah güneşi daha yumuşaktır. insanın bile içini ısıtan şekilde yer yüzüne düştüğü için menekşeler dahil bir çok süs bitkisi sabah güneşini sever ve iyi gelişir.

Ayrıca alt yaprakları almanız iyi olmuş. Biraz sabırlı olun. O aldığınız yaprakların yerine daha güzelleri çıkacak ve menekşenizin genel görünümüne uyacaktır. Çiçek konusunda ise endişe etmeyin. Onlarda bitki kendini toparlayınca gür bir şekilde çıkacaklardır.

Nariel
18-12-2008, 18:08
Sayın Nejla K., bence menekşenizi kökündeki toprağı dağıtmadan daha büyük bir saksıya alın. Orada bahara kadar kendini toparlasın, baharla birlikte iki haftada bir seyreltilmiş çiçek coşturan verirsiniz. Yapraklarını kesmeyin, ama lekeli birkaç yaprak gördüm fotoğrafta, onları kesebilirsiniz. Çünkü bazı menekşelerde mantar hastalığı oluyor, bir yaprakta bile olsa zamanla diğer yapraklara sıçrıyor. Menekşeyi aldığınızdaki hastalığı neydi?

Sayın dtgt, sivasta havanın genel olarak serin olduğunu düşünürsek menekşenizi her daim ılık kalan "aydınlık" bir yerde tutmanız menekşenize iyi gelebilir. Şu an bulunuğu yerin sıcaklığı ve güneş durumunu yazar mısınız? Bitkiler genel olarak "çok aydınlık&soğuk" yerde tutulduğu zaman gelişme bozukluğu gösterir. Şiddetli güneş ışığından da sakının menekşenizi, o zaman yaprakları yanar.

Nariel
18-12-2008, 18:26
İlk önce http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1402&page=46 sayfasındaki 1366. mesajda gösterdiğim gelişmeyen, daha sonra ise http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1402&page=50 sayfasındaki 1474. mesajda gösterdiğim üzere yaprakları alacalanan ve hala gelişmeyen menekşem; sıvı demir gübresi ile bir kez sulandıktan sonra biraz kendine geldi. Hala coşkuyla gelişemiyor ama yeni yaprakları düzgün şekilli ve yeşil çıkıyor:

Nariel
18-12-2008, 19:01
Galeriye birkaç fotoğraf yükledim..

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=22649&catid=member&imageuser=30020

Nejla K.
18-12-2008, 20:19
Nariel menekşelerinize galeriden baktım. Tebrikler. Bakımı ile ilgili sırlarınızı bekliyorum. Bu arada ilginiz için teşekkürler, çiçeği üstünde diye saksı değiştirmek istemedim. Saksının alt kısmına biraz toprak ilave ettim. Satıldığı yerde çok soğuk bir ortamda idi yaprakları o yüzden temizledim.kendine gelmesi için 2 gün biraz daha güneşli bir cama koymuştum o yapraklar güneş lekesi sanırım. Ama yinede o yapraklara bir kez daha baktım. Onları da alacağım.

Nariel
18-12-2008, 20:40
Koparacağınız yaprakları atmayın, saplarını torfa yüzeysel olarak gömün, yavrularınız olsun.

Bizim menekşelerin sırrı bence iklimde ve bulunduğu yerde. Kışın bulundukları odada hiçbir ısıtıcı çalışmıyor, nadiren misafir geldiğinde elektrikli ısıtıcı açılıyor ama onun pek etkisi olmuyor. Silifkede kış ılık geçtiği için donmuyorlar, aksine onlara bu hava iyi geliyor. Sonbahar ve ilkbaharda coşuyorlar.

Güneye bakan pencere önündeki masadalar ve tül perdeden süzülen güneşi gün boyu alıyorlar.

Ancak yazın çok kötü oluyorlar, yine aydınlık ama klimalı (serin) bir yere almak gerekiyor.

Mesela sulama suyumuz iyi özelliklerde değil, aşırı kireçli ama iklimi sevdikleri için coşuyorlar, sudan zarar görmüyorlar.

Şu sıralar tomurcukta olanların tomurcukları büyümüyor, gelişmeleri durdu. Hava, çiçek açmaları için gereken serinlikten daha soğuk olduğu için olabilir. Çiçek coşturan vermiyoruz uzun süredir, önümüzdeki sulamada vereceğiz, belki tomurcuklar gelişmeye devam eder. Onlar açamazsa, kış bitişinde hava ılınınca yeniden tomurcuklanırlar..

Nejla K.
18-12-2008, 21:30
Tecrübeli arkadaşlar bir konuyu gündeme getirmek isterim. Yorumlarınızı bekliyorum. Menekşeye bitki besini verilmesi ile ilgili bir karışıklık yaşıyorum. Size göre 15 günde bir mi verilmeli? Çiçekli iken hiç mi verilmemeli? Dinlenme döneminde mi verilmeli? Besinden kastım herşey (hazır besinler, npk, demir gübresi, pekmez ....vs) Ne diyorsunuz?

Nariel
18-12-2008, 21:49
Menekşenin gelişmesinde problem yoksa besine gerek bile yok aslında, normal sulamak yeterli.

Daha önce de dediğim gibi, çiçek açmayan menekşelere ne kadar çiçek coşturan verirseniz verin açmaz. Anca menekşenin kendi canının istemesi lazım, ortam ve olgunluk olarak uygun koşullar oluştuğunda o tomurcuk verir, siz de çiçek zamanının geldiğini anlayıp çiçeklenmeyi kuvvetlendirmek için çiçek coşturan verirsiniz. O zaman çok işe yarıyor besinler, çünkü bitki o zaman besine çok ihtiyaç duyuyor.

Dinlenme dönemi başlayınca menekşelere bence bir kez besin verilmeli, sonra kendi haline bırakılmalı. Ta ki yeniden kendini uygun hissedip tomurcuk verene kadar.

Herhangi bir hastalık ve bozukluk yoksa gereksiz yere toprağı besinle doldurmayın (demir gübresi, şekerli su vb.)

Yeşilliği çok güzel gelişen ama uzun süredir açmayan menekşelere ise deneme açısından birkaç kez besin verilebilir, belki bir yarar sağlar umuduyla..

Nejla K.
18-12-2008, 23:58
Teşekkürler nariel, Annem hiç bir şey yapmaz her zaman açmış görürüm menekşelerini. Sanırım sizin hakkınız var. Başka bu konuda fikri olan var mı?

katmer
19-12-2008, 10:21
Ben de Nariel' e katılıyorum. Menekşeler sağlıklıysa besine gerek duymuyorlar. Gereksiz ve fazla besin menekşeleri bozabiliyor. Doğal akışına bırakmak bence en iyisi...

Nariel
19-12-2008, 11:10
Bu da annemin ısrarla ayırmaya yanaşmadığı menekşe. İlla açtığını göreyim, sonra ayırırız diyor.. Tek yapraktan bu hale geldi ;)

Nejla K.
19-12-2008, 13:52
Katmercim, seni açık yakalamışken sormak isterim. Bütün menekşelerim yanyana ama o bordo menekşemin alt yaprakları sarktı. Üst yapraklar diğer menekşeler gibi maşallah yukarı doğru sağlıkla güneşe yöneliyorlar. A ynı ortamda o niye alt yapraklarını bıraktı sence ve ne yapmalıyım?

ardaçiğdem
19-12-2008, 14:57
Sayın Nariel bir saksıda kaç kök var merak ettim. Çünkü benim yapraklarımda 4-5 tane yavruladı düşünüp duruyorum sağlıklı büyüyecekler mi diye. Seninkiler çok sağlıklı görünüyorlar.

Nariel
19-12-2008, 15:03
Sayın ardaçiğdem, hiç saymadım kaç kök olduğunu, şu andan sonra da pek sayılacak gibi görünmüyor..
Sayın katmer, evet tahmin ettiğiniz gibi bu deli yavru katmerli mor menekşe yaprağından çoğaldı.

Nejla K.
19-12-2008, 19:28
Arkadaşlar bu durumdaki menekşem;

Nejla K.
19-12-2008, 19:30
Şimdi bu durumda; alt yapraklar sarkmış halde... Ne yapmalıyım?

Faruk
19-12-2008, 20:16
Nejla menekşeni sanki ya çok sulamışsın **** soğukta kalmış gibi.Yanılmıyorsam ban öyle geldi.Hemen birkaç yaprağını al direkt toprağa dik bence.Suda çimlendirmeden.

Nejla K.
19-12-2008, 20:58
faruktalaş soğukta kalmadı. Aynı sehpada 12 tane var neden o anlamadım. Sulama fazla ise ne yapılabilir biliyor musunuz? Yaprak altlarını da kontrol ettim, unlu bit olabilir mi diye ,temizler.

Nariel
19-12-2008, 21:13
Nejla Hanım, verilen suyu her menekşe aynı kullanmıyor malesef. Daha önce de bazı arkadaşlar bu sorunla karşılaşmışlardı. Menekşelerinizi sulamadan once toprak nemine elle bakın, iyice kuruyanları sulayın, nemli olanları sulamayın.
Şu an toprağı ıslaksa kökü dağıtmadan saksıdan çıkarın, peçeteye veya kağıt havluya topraktaki fazla suları emdirin. Köke zarar vermeden ıslak toprağın bir bölümünü alabilirseniz alın, yerine kuru toprak koyun ve sulamadan bekleyin.

Faruk
19-12-2008, 21:18
Nejla hanım bitkinize uzun bir süre su vermemenizi tavsiye ederim. Bırakın toprağı iyice kurusun .Biliyorsunuz ki kış mevsiminde menekşeler suya tahammül edemezle gerekmedikçe.

Gördüğüm kadarıyla menekşeniz çok çiçekli bir durumda. Bu durum menekşenin bütün enerjisini çiçeklerine vermesine sebep olduğu için yaprakların sarkmasınada sebep oluyor. Kuruyan çiçeklerini hemen bitkiden koparmanızı tavsiye ederim. Aynı zamanda sarkan yapraklarından alt sırayı kırıp bitkinizi daha enerjik bir halede getirebilirsiniz.

Ben aynı zamanda o sarkan yaprakları 3-4 gün suda bekletip toprağa ekip çağaltmanızı tavsiye ederim. En azından herhangi bir duruma karşı yedekleriniz hazırda beklemiş olur.

Nejla K.
20-12-2008, 09:11
Nariel ve faruktalas, önerileriniz için teşekkürler, saksının toprağını değiştirdim. Nemliydi ama kök çürümesine neden olacak bir ıslaklıkta değildi. Yeni toprağına su dökmeden bekliyorum. Sarkan yapraklardan bir tane aldım ama sanki sarkanlardan daha çok alırsam bitki çok çıplak kalacak gibi, o yüzden iyileşmeme durumuna göre yaprakları almayı düşündüm.

İlginiz için tekrar çok teşekkür ederim.

özlem11
20-12-2008, 09:31
Nejla, bir aya kadar sulamasına dikkat edersen eski formuna ulaşır. Çok sulamışsın.

Yapraklara hiç dokunma. Onlar eski halini alır. Suyu idareli ve az ver. Benim de iki menekşem böyle olmuştu. Kendiliğinden düzeldi.

Nejla K.
20-12-2008, 10:00
olay9 yüreğime su serptin, sağol.

Faruk
20-12-2008, 12:49
Nejla hanım, menekşelerinizin alt yapraklarından bazıları düzelemeyecek kadar çok yıprandığından, onları bence alıp suda 3-5 gün bekletip toprağa ekmelisin.Yaprakların ****** altta sarkan hepsi olmasada çok yıprananların gözünün önünde çürümesindense böyle yapman en mantıklısındır. Ne kadar beklesende o yaprakların bir kısmını kaybedeceksin. En azından bunları dikkate al. Bunları zamanında ben de çok yaşadım menekşelerimde.

özlem11
20-12-2008, 15:23
Arkadaşım öylesine vahim bir durum yok ki.

Yaprakları koparsa menekşede yaprak kalmayacak. Zaten küçük. Ayrıca saksının küçük olması, yaprakların çok sarkmış gibi görünmesine sebep oluyor.

Yaprakları kopardı diyelim, o zamanda büyümesi yavaşlayacak.

Faruk
20-12-2008, 15:29
Olay 9, ben sadece kendi nacizane fikrimi söyledim. 13-14 senelik menekşe deneyimimden elde ettiğim bilgilerimi, sorunun kendi adıma çözümü için sundum. Cevabı değerlendirip değerlendirmemek Nejla'ya kalmış...

Nejla K.
20-12-2008, 15:47
Sevgili olay9 ve faruktalas, önerilerinizi kesinlikle dikkate aldım. Çok naziksiniz. Akşam toprağı değiştirdim. 1 yaprak alıp suya ıslattım. 2 gün bekleyip gözlemlemeyi düşünüyorum. Tabii acemi olarak yaprakları almaya kıyamıyorum ama küçük bir kötüleşme belirtisinde çiçeğin yapraklarından faydalanıp çoğaltmayı da düşünüyorum. İyiki sizin gibi tecrübeli arkadaşlar var. Bol çiçekli günler, tekrar teşekkürler.

özlem11
20-12-2008, 15:48
Yok arkadaşım sizin söylediklerinize karşı değilim. Sadece hep dile getirdiğim menekşeden yaprak koparırken defalarca düşünmek gerektiği. Bende yaprak koparmaktan dolayı çok menekşemi kaybettim.Eğer yaprak sapında çürüme yoksa koparmamak bence en hayırlısı. Malum bizin saniyede kopardığımız yaprağı menekşe kaç ayda büyütüyor. Kolu kanadı bence kırılmış oluyor.

Faruk
20-12-2008, 16:37
Olay 9 bende sizin düşüncelerinize saygı duyuyorum ama şunu belirtmedende geçemeyeceğim.Sizin menekşelere olan bakma ve yetiştirme tarzınızla benim yaklaşımım birbirine çok ters ve çok farklı.Ama ortak noktamızda ikimizinde menekşelerin ayakta kalması için verdiğimiz uğraş olsa gerek...

bernacyhn
20-12-2008, 18:33
Merhaba... Uzun bir aradan sonra döndüm aranıza. Yeni katılan abi ve ablalarıma hoşgeldiniz diyorum. Daha önce bahsetmiştim, plastik bardakta menekşe üretimi kafama yattı diye. Bardaklara yapraklarımı dizdiğimi söyledim mi hatırlamıyorum ama, şu an bardakta 21 yaprağım var. Henüz bir tanesi yavruladı ama diğerlerinden de umutluyum açıkçası. Bahara satış için hazır olacak ve sitemizin satış bölümüne ilanımı vereceğim.

Bir de benim aklıma şöyle bir fikir geldi: cola, fanta,... gibi ürünlerin plastik şişeleri saksı yapmak için çok uygun, gerek boyut gerekse şekil bakımından. Bu yüzden, şişenin birinin alt kısmını babama kestirdim. Böylece daha fazla plastik çöpe gitmemiş olacak ve ben de saksıya ekstra para harcamamış olacağım. Tavsiye ederim...

Aranıza geri döndüğüm için çok mutluyum... Sevgilerimle :)

bernacyhn
20-12-2008, 18:40
Nejla Ablacığım, benim de sana tavsiyem çiçeklerini alman daha rahat toparlanmasını sağlayabilir. Ben bir kaç menekşemde denedim olumlu sonuçlar aldım ama tecrübeli abi ve ablalarım daha iyi bilirler çiçeği almak iyi mi etkiler yoksa kötü mü?

Faruk
20-12-2008, 18:45
Hoşbulduk Belma hanım. Siz de tekrar foruma hoşgeldiniz .Menekşelerin yapraklarını **** kuruyan çiçeklerini almak menekşeleri küstürmez dahada enerjik olmasını ve toparlanmasını sağlar. ****** aşırıya kaçmadan.

sezgin53
20-12-2008, 18:56
Herkese iyi akşamlar, yeni gelenler hoş geldiniz. Daha önce yazdım menekşe sabır ve dikkat işi birde şans işi galiba, şuan 15 saksıda menekşelerim duruyor kuruyan menekşelerin üzüntüsü beni kahrediyor. Menekşelerinize iyi bakın.

Fatih
20-12-2008, 22:23
İyi akşamlar, ben de de sizler gibi menekşe hastalığı var. Bu hastalık mı bağımlılık mı belli değil;)

Ben de şu ana kadar 32 saksı menekşe yetiştirdim ama elimde şimdi 16 saksı kaldı. Benim menekşemin birisinin yavrusu yaprağından çürümeye başladı, ne yapabilirim bu çürümeyi engellemek için?

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.:D

Fatih
20-12-2008, 22:38
Bunlar da bazı menekşelerimin resimleri...

katmer
20-12-2008, 22:46
Hoşgeldiniz Fatihbrk, çürümenin sebebi fazla sulamadan olabilir diye düşünüyorum. Toprağı ıslaksa iyice kuruyana kadar sulamaya ara vermelisin. Ayrıca 3. resimde kıvırcık bir yaprak gördüm, ne renk olduğunu merak ettim...

Nejla K.
20-12-2008, 22:55
Hoşgeldiniz fatihbrk, tecrübeli bir menekşesever olduğunuzu okudum. Menekşelerinizin bakımı ile ilgili bilgilerinizi paylaşmanızı bekliyoruz. 3. ve 4. menekşelerinizi özellikle çok beğendim. Size bol tomurcuklu çiçekler...

Fatih
20-12-2008, 23:37
Sevgili Katmer 3. resimdeki menekşemin rengi eflatun kenarları beyaz
katmerli flaştan olsa gerek rengi mavi gözüküyor.

katmer
21-12-2008, 10:02
Benim sorduğum, mor beyazın yanında açmamış bir menekşenin yaprağı var. Yaprağın şekli(işaretli olan) biraz farklı. Onu öğrenmek istemiştim. Ben kıvırcık yapraklı menekşelere bayılırım da..

Fatih
21-12-2008, 10:27
O menekşem daha hiç açmadı.O bana halamdan hediyeydi o beyaz kenarları kıvırcık dedi ama tam bir bilgim yok doğrusu.

katmer
21-12-2008, 10:33
O benim değil ki, Fatih beyin 3 no.lu fotoğrafından. Ben de beyez olduğunu tahmin ediyorum da, sahibine sorayım dedim.
Faruk bey, menekşelerin yeni çıkan yaprak ve çiçeklerinde sertleşme ve şekil bozukluğu neden olabilir sizce?

Faruk
21-12-2008, 10:45
Katmer, menekşenin çiçek ve yapraklarındaki sertleşmeler, kesinlikle güneşi eksik **** fazla almasından kaynaklanıyor. Özelllikle, bir menekşenin kışın çok eksik güneş alması ve güneş almayan yarı gölge aydınlık bir yerde durması, sertleşme ve şekil bozukluklarına sebep olur.

Bu bende önceden olan bir durumdu. Ben menekşeyi Fatih'in değil de sizin zannettiğim için kusura bakmayın.

özlem11
21-12-2008, 11:09
Daha çok sohbet edip, genel olarak tecrübelerimizi paylaşmak için yeni gelen arkadaşlarımızı buraya davet ediyorum...
http://www.agaclar.net/forum/group.php?groupid=8

Nejla K.
22-12-2008, 13:42
Çok mutluyum bir sürü menekşem yavru verdi. En uygun zamanda fotoğraflayacağım. İnanılmaz güzel bir duygu, darısı yapraktan çoğaltmayı sevenlerin başına...

bernacyhn
22-12-2008, 15:40
Sağolun Nejla k. ablacığım. Ben de yaklaşık 30 küsür yaprağın yavrulamasını bekliyorum hem de büyük bir sabırsızlıkla.

Nejla K.
22-12-2008, 16:02
Sevgili berna sen bu konuda uzmanlaştın artık. Daha çabuk yaprak çıkması için sera yöntemi mi kullanıyorsun? Ben öyle yapıyorum ve çok mutlu sonuçlar aldım.

bengi_su
22-12-2008, 18:10
Bu yaz 30 yavrudan fazla yapraktan yavru elde ettim. Bir çoğunu dağıttım, şu anda bile elimde 30 saksıyı geçkin menekşe var.

Hepsini kendim, yaprağından yetiştirdim. Biri hariç hepsini kapalı kutularda yetiştirdim, şu anda çiçek açmalarını bekliyorum...

Nejla K.
22-12-2008, 19:13
bengisu kutudakileri yaprak çıkarınca mı saksıya alıyorsun yoksa başka bir yöntem mi kullanıyorsun?

bernacyhn
22-12-2008, 19:58
Nejla ablacığım bebeklerimin hepsi odamda cam kenarında duruyorlar. Güneşin ışığı yakmayacak kadar kuvvetsiz geldiğinden çoğunluğunu cam kenarına koydum petek hemen altlarında olduğu için sabit sıcaklıkta yetişiyorlar. Bilmiyorum sera yöntemi böyle mi oluyor ama benimki baya işe yarıyor. Hepsi sağlıklı ve mutlular. Yavru verdiklerinde, büyüdüklerinde ve satış için görücüye çıktıklarında ben de çok mutlu olacağım...

bengi_su
22-12-2008, 20:30
Kutudakileri bahar mevsiminde saksıya alıyorum üzerine poşet geçiriyorum bi kaç hafta bekliyorum sonra çıkarıyorum poşeti.

Nariel
22-12-2008, 21:35
Menekşeseverler, bizim memlekette hava iyice soğumuş ve menekşelerin durduğu salon iyice soğuk olmaya başlamış, bu aralar hava da kapalı olduğundan pencereden güneş de göremiyorlar. Tomurcukların gelişmesi durdu. Bu nedenle annemle karar verdik, yarın kısmetse menekşeleri daha ılık bir odaya taşıyacak. O odada ara ara elektrikli petek çalışıyor, ortam ılık kalıyor. Umarım tomurcuk gelişimi devam eder ve hiçbiri telef olmaz..

ninina84
24-12-2008, 12:47
Arkadaşlar merhaba. Bu ilk resimdeki yaprağın sorunu kloroz mudur? Ortasındaki kırık temizlik günü yere düştüğü için olmuş =( Forumda yaprağının bir kısmı beyazlamış bir menekşe gördüm de benim yaprağımdaki lekeler beyaz değil açık yeşil. Telefonla çektiğim için bej gibi çıkmış resimde. Toplam dokuz tane menekşem var bu hariç hepsini yapraktan kendim yetiştirmiştim. Bunu geçen sene Koçtaş'tan aldım ve yazın bu hale geldi yavaş yavaş. Yaprakta hiçbir yumuşama solma yok gayet sağlıklı. Yabancı bir sitede soğuk suyla sulamanın böyle renk kayıplarına sebep olabileceği yazıyordu doğru mudur? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Son üç resimdekiler de şu an çiçeklenmiş olan bebeklerim ;)

bernacyhn
24-12-2008, 14:34
ninina84 hoşgeldiniz :) Sanırım soğuk sudan kaynaklanıyor. Çünkü menekşe soğuk suyu kullanabileceği ısıya getirmeye çalışıyor su uygun sıcaklığa geldiğinde kullanıyor bu da menekşeyi yoruyor. Özellikle de kış mevsiminde ılık su bile kullanmak bazen iyi oluyor. Evleri soğuk olanlar ılık su kullanırlarsa menekşeler daha sağlıklı şekilde kışı geçirirler diye düşünüyorum ben.

ninina84
24-12-2008, 16:58
Ev pek soğuk değil de su soğuk hakkaten. Bazen ısıtıp veriyorum bazen dalgınlığıma geliyor direkt döküyorum tabaklarına. Yıllardır büyütüyorum menekşeleri hep de soğuk su verdim birşey olmadı. Koçtaş'tan alınan dayanıksız çıktı. Ev üretimi daha iyi sanırım :)

Nejla K.
25-12-2008, 13:37
Menekşe severler, pazarda evde ürettiği menekşeleri satan bir hanım ile tanıştım. (berna aklıma sen geldin hatta) ondan menekşe almayı çok istedim ama hep bende olan cinsleri vardı. Katmerli çiçek açanları ve yaprağı çok tırtıllı olanları getirmesi için haftaya sözleştik.

Bu hanımla menekşenin üretimi ve bakımı hakkında bilgilerimizi paylaşırken yeni bir şey öğrendim. Menekşenin yaprağını dikerken sapı olabildiğince kısa (ki 1cm ) olsun dedi. Ama dikmeden önce yaprakla sapın birleştiği çatala Y şeklinde 2 kesik atıp dikersen daha çabuk yaprak verir dedi. O zaman ne suda köklenme gereği olur, ne de sera yapman gerekir dedi.

Benim aklım pek bu konuya yatmadı. Tecrübesi ve bilgisi olanları aktarmaya davet ediyorum. Ne dersiniz? Hiç bu yolla menekşe çoğaltan oldu mu arkadaşlar?

katmer
25-12-2008, 13:43
Nejlacım, herkes ayrı bir yol tutturmuş gidiyor. Ben de anlamadım. Ben kısa saplı da, uzun saplı da diktim. Sanki cinsine göre yavruluyorlar. O dediğini duymuştum ama özellikle denemedim. Hemen bir tane dikeyim, gelişimini yazarım.
Kıvırcık yaprak deyince içim bir tuhaf oldu valla...

Nejla K.
25-12-2008, 13:45
Katmercim ben senin pekmezli menekşenin son durumunu merak ediyorum. Nasıl?

katmer
25-12-2008, 13:49
Şimdilik iyi, hatta kartlaşan yaprakların altından sorunsuz yapraklar geliyor sanki. Renkleri normal çünkü..Sert yapraklar çıkarken renkleri sarı görünüyor.

özlem11
25-12-2008, 14:52
İnanmayacaksınız ama yarın sapsız ektiğim yaprağın, köklenip nasıl yaprak verdiğini ekleyeceğim. ******* sap ne kadar kısaysa o kadar kısa sürede yavru veriyor.
Ayrıca o çizikler daha çabuk kök atsın diye olabilir...

katmer
25-12-2008, 14:59
Hemen bir tane diktim. Bakıp göreceğiz ...

Nejla K.
25-12-2008, 15:10
Ben de diktim bakalım sonuç ne olacak? Gerçi menekşenin cinsi ile alakalı olduğu konusunu göz ardı etmemek gerekir diye düşünüyorum.

Faruk
25-12-2008, 15:42
Nejla hanım yaprağın sapla birleştiği yere "Y" şeklinde kesik atmayı nasıl yapıyoruz.Biraz ayrıntılı anlatırsa sevinirim.Bende denemek istiyorum tam öğrendiğim zaman.

Nejla K.
25-12-2008, 17:42
Faruktalas bey, çiçekçi hanımın anlattığından anladığım kadarı ile yaprağın arkasında yaprak sapına doğru birleştiği noktada ayrılan damarlar ortadaki ile birleşerek Y harfi oluşturacak kesikler atılıyor. Anlatabildim mi bilmiyorum? Püf noktası yaprakla sapı arasındaki birleşim yeri...Ve unutmadan bu kesik dikilirken toprağın içinde kalacak...

Nariel
25-12-2008, 18:19
İyi günler,

Sayın ninina84'ün menekşesindeki gibi lekelenme benim bir menekşemde de başgösterdi. Daha bugün farkettim, hep yakından incelerim, demek ki yeni ve bir anda oldu. Bu menekşemin saksısını büyütememiştim, hala ilk aldığım zamanki gibi duruyor(ihmalden değiştiremedim).

Dış yapraklarda yok, iç yapraklarda var ve sulama suyunu hiç soğuk vermedim.
Umarım bir mantar hastalığı değildir, şu an ne yapabilirim bilmiyorum.

Benzetmek gibi olmasın, eski fotoğraflarda gösterdiğim klorozlu menekşemin de rahatsızlığı böyle başlamıştı(üstelik toprağı iyi olduğu halde) ve bir sene geçti hala toparlanamadı.

Belki bu menekşemin saksısı küçük diye yeterli besin içermiyordur..

bernacyhn
25-12-2008, 20:24
Saksının küçüklüğünden ve demir eksikliğinden oluşuyor o lekeler Sevgili nariel. DEmir vitamini takviyesi yapmanızı öneririm

ninina84
25-12-2008, 20:42
Sayın Nariel
benim lekeli menekşem de sizinkinin cinsinden sanırım. Yalnız benimkinin çiçekleri mavi yerine pembe kenarlı ve sadece onda problem var. Ben onu geçen sene ekim kasım gibi aldım ondan sonra da bu yaz sonuna kadar hiç değiştirmedim saksısını. Zaten o lekeler de düzenli sulayamadığım yaz aylarında oluştu. Ekim'de değiştirdim toprağını ve saksısını. Aslında ilkbaharda saksı değişir ama benim menekşelerim yazın hafif telef oldukları için kendilerine gelsinler diye taze toprağa ekiyorum yaz sonunda. Hepsi memnun ki bu durumdan hemen çiçekleniyorlar sonra. Resmini eklediğim yaprak dışında öyle lekeli 2 tane daha var ama bu kadar çok değil onların lekeleri. Zaten bu her neyse öldürmüyor sanırım. Bu lekeli olanlar en eski yapraklar ki nerden baksanız 6-7 aydır varlar. Yeni yapraklarda hiçbir sorun yok. Saksıyı değiştirmek çözüm olur sanırım.

Bu demir takviyesini neyle yapıcaz? Ben besin işinden pek anlamıyorum aslında ama gördüğüm kadarıyla Bauhaus'ta filan karışık besinler harici pek birşey yok.

Nariel
25-12-2008, 21:32
Sadece demir içeren sıvı gübreler oluyor. Etiketinde "bitkilerin yapraklarının yemyeşil olması için" gibi şeyler yazar, içeriğine bakın, sadece demir demesi lazım. Diğer çiçek coşturanlar gibi genelde 1 litreye 1 kapak şeklinde sulandırılıp, bitkiler bu suyla sulanıyor..

Nariel
25-12-2008, 22:00
Muzdarip olduğumuz lekelerle ilgili bilgi buldum, hem de merhum Mucip Gürbüz Bey yazmış..

"Afrika menekşesi görülen " HALKA SARI LEKELER" bitkinin üstten sulanması veya sprey yöntemiyle yıkanmasından sonra direk güneş ışığı alan yerde bırakılmasından olmaktadır. Soğuk suyla sulamak,hava akımı olan yerde bırakmakta bu lekelerin oluşmasına sebep olur."

Kaynak: http://www.ibreliler.com/forum/index.php?action=printpage;topic=99.0

Benim menekşemdeki lekelerin sebebi hava akımı olabilir, çünkü sık sık pencereyi açıp odayı havalandırıyorum ve doğrudan çiçeklerimin üzerine geliyor hava. Diğer menekşelerimde bir sorun yok gerçi..

En kısa zamanda saksısını değiştireyim.

ninina84
25-12-2008, 22:48
Benimki de hava akımındandır o zaman. Balkon kapısının çaprazında duruyorlar. Yani kapıyı açınca kapının arkasına doğru kalıyorlar. Üstlerine esmiyor pek ama etkilenmiş demek ki. Yerini de değiştiremem ki. Zaten tek bunda sorun var bende de. Sanırım bu renklilerin cinsi bozuk :)

Teşekkür ederim araştırıp paylaştığınız için.

özlem11
26-12-2008, 08:34
Arkadaşlar sapsız ektiğim yaprağımın yavrulamış hali...
Bir sorum olacak yaprağa y şeklini, yaprağın arkasından mı önü tarafındanmı yapacağız? Bende denemek istiyorum...

ardaçiğdem
26-12-2008, 08:51
Olay9 bu yaprak bir harika ne kadar zamanda yavru verdi merak ettim.
Bu Y şekli nasıl oluyor bende anlamadım. Yaprakla sapın birleştiği yerden mi y yapıyoruz ve hemen torfamı dikiyoruz.

özlem11
26-12-2008, 08:56
Anladığım kadarıyla;
tam yaprak ve sap bitişiği varya oraya, arkadan mı önden mi bilmiyorum y şekli çiziyoruz. Bu muhtemelen çabuk köklensin diye...
Yine yaprak sapını 1 cm kadar keseceğiz. Uzun bırakılmayacak. Ve hemen torfa dikeceğiz.
Benim bu yaprak kısa sürede kökleniz yavru verdi. Tutmaz demiştim ama tuttu. Tam süresini bilmiyorum.

bernacyhn
26-12-2008, 09:10
Kısa ve ince saplılar gerçekten çok küçük bir zaman diliminde tutup yavru veriyor. Bugün okula gitmek istemiyorum ben :( Sİzinle kalıp bitkilerimle ilgilenmek ve sizlerle sözleşmek istiyorum içimdeki isteğin boyutunu bir ben bir de Allah bilir. Bugün bir de sınav var hasta olduğum için ve haftalarca okula gidemeğim için konular hakkında hiçbir bilgim yok programlama dillerinden nefret ediyorum yaa:mad:

Nejla K.
26-12-2008, 10:59
Arkadaşlar, ben Y kesik için arkanın uygun olduğunu anladım konuyu öğrendiğim hanımdan. Ana damar ve yan damarlar olarak düşünün Y kesiğin şeklini işte o birleşim yeri arkadan daha iyi bulunuyor sanki...
olay9 yaprak yavruların çok şirinler... Başarılı bir yöntem olduğunu görmek sevindirici.

Faruk
26-12-2008, 18:23
Nejla hanım Y şeklinde yapılan kesim şeklinin resimleri varsa foruma eklermisiniz.Ben gibi merak eden arkadaşları resimlerle bilgilendirirseniz seviniriz.Şimdiden teşekkürler...

Nejla K.
26-12-2008, 20:01
Faruktalas Bey, elimde bu konuda fotoğraf yok ama isterseniz şöyle anlatayım. Yaprağın sapını Y nin gövdesi olarak düşünün, Y nin kolları da yaprak üstünde, sağlı ve sollu atacağınız birer kesik olsun ama bu kesikler yaprak üstündeki yan damarlar üstüne yapılsın. Fotoğraflayabilirsem eklerim. Cep telefonundan çektiğim için net olmayabiliyor çünkü...

Nejla K.
26-12-2008, 20:58
Arkadaşlar paylaşacağımı söylediğim miniklerim.

Nejla K.
26-12-2008, 20:59
Bunlarda çiçeklenmeyi bekleyenler

altinediz
27-12-2008, 02:01
Arkadaşlar Y şekli çizmek sadece köklendirmeyi hızlandırmak için bir yöntemdir. İmkanım olursa size yarın nasıl yapıldığı ile ilgili resim ekleyeyim.

Nejla K.
27-12-2008, 09:50
Teşekkürler altınediz, cep telefonundan net bir görüntü elde edemediğim için dün görüntüleri veremedim. Çok iyi olur. Şimdiden teşekküler.

günsu
27-12-2008, 09:57
Buraya kaç zamandır yazmıyordum.
Yeni gelen arkadaşlar hoşgeldiniz:)
Sitemizi bulup bu sayfalarda yazılanları uygulayınca,:p
Üç yıldır açmayan menekşem nihayet açtı.
Küçük beyaz birde beni var:p

57231

Faruk
27-12-2008, 10:39
Altinediz siteye Y şekilli kesim ve dikimin en kısa zamanda fotoğraflarını eklemenizi bekliyoruz.Ben hakikaten bu yöntemi merak etmeye başladım.Yazılanlarla yöntemi açıklamak yeterli olmuyor.Yöntemi uygulayanlar resimlerini korlarsa benim gibi merak edenler aydınlanmış olur.

Nejla K.
27-12-2008, 13:52
Arkadaşlar,Y ile değil ama sapsız hatta yarısı olayan bir yaprağımı ne olur ne olamaz diyerek dikmiştim. Az önce saçaklandığını gördüm. Demek ki olacağı zaman oluyor.

Fatih
28-12-2008, 11:50
Bunlarda benim üç haftalık yavrularım:D

katmer
28-12-2008, 11:58
Fatih bey, 1. resimdeki katmerli ne renk acaba?

Faruk
28-12-2008, 12:00
Fatih maşallah yeni yavru menekşelerin çok güzel.Yaparağı suda köklendirip mi diktin yoksa direk toprağa mı diktin?Ayrıca toprağa diktikten ne kadar zaman sonra çıktı merak ettin.Benim direk toprağa diktiklerimden bir yavru çıkıyor ama sende tek yaprakta 3-4 tane yavru var.Bu nasıl oluyor anlamadım.

katmer
28-12-2008, 12:02
Faruk Bey, bazı yapraklar çoklu yavru verebiliyor.

Faruk
28-12-2008, 12:03
Katmer Fatih'e sormuşsun ama sanırım o katmerli beyaz bence.

Faruk
28-12-2008, 12:05
Katmer ben kaç yıldır yavru menekşe üretirim hep tek çıkıyor.Acaba sorun bende mi yoksa yaprakta mı anlamadım.1 ay önce yavrulayan yalınkat beyaz çiçekli menekşe yaprağımda tek yavru verdi.

Fatih
28-12-2008, 12:05
Sevgili Katmer birinci resimde ki menekşem beyaz renkli.Ben genelde menekşeleri su da köklendirmeden direkt olarak toprağa dikiyorum.Çünkü suda köklenmesi uzun süre alıyor.Ben de suda uzun süre bekleyip kökleneceğine toprağa dikiyorum ve daha çabuk yavruluyorlar.Toprağa diktikten en fazla bir buçuk ay sonra yavrular yüzeye çıkmaya başladılar.Bende bu 3-4 yavrunun nasıl çıktığını bilemicem çünkü genelde ne hikmetse 3-4 tane çıkıyorlar. :D

altinediz
28-12-2008, 12:12
Bunlarda benim üç haftalık yavrularım:D

MAŞALLAH Sayın fatihbrk.
O büyük yaprağı kopartıp tekrar köklendirmeye bırakabilirsiniz.

Fatih
28-12-2008, 12:17
Ben hiç denemedim Altinediz.Sizce yeniden tutar mı dersiniz?

katmer
28-12-2008, 12:34
Kayınvalidem bir yaprağı peşpeşe 2-3 kere yavrulatırdı. Bence deneyin bir kaybınız olmaz. O beyazdan bende de vardı. Koca saksı birkaç günde öldü. Şu an elimde köklenmeyi bekleyen bir yaprağı var. O da çok inatçı, bir türlü yavrulamadı.

Nejla K.
28-12-2008, 12:35
Arkadaşlar benimkiler de hep çok yaprak birden çıkarır. Direk toprağa dikecekseniz sera dikin derim .1ayda yaprak görüyorum ama 5-6 tane birden oluyor ve sulama gerektirmiyor. Ben memnun kaldım. Sormak istediğim yavrulayan ana yaprağı onlardan ayırmaya kıyamıyorum ve nereden koparırsam doğru olur? Biliyorumki yavrulayan ana yaprak ikinci dikimde daha çabuk yavru veriyor.

Faruk
28-12-2008, 13:48
Nejla benim sera etkisi vererek diktiğim yapraklar hemen çürüyor.Sen nasıl yapıyorsun ve 1 ayda yaprak çıkartıyorsun?Acaba ben bir yerlerde yanlışmı yapıyorum?Yaptığın yöntemi anlatırmısın?

Nejla K.
28-12-2008, 14:06
Tabi anlatayım. Öncelikle şeffaf kapaklı penir kutusunu alttan birkaç delik deliyorsunuz sonra üstteki kapağın ortalarına küçük bir delik açıyorsunuz. 1 parmak yüksekliğinde torf koyuyorsunuz. Yaprağınızı ortalama 45 derece gibi bir eğimle bu torfa ucu gelecek kadar gömüyorsunuz.Toprağını yağmur suyu ile fısfıslayın nemli olsun ıslak değil... Kapağını kapatıp aydınlık ama direk güneş almayan bir yere koyun ama soğuk olmasın kalorifer üstü mermer ise daha çabuk sonuç veriyor.Ben üzerine tarih ve ektiğim menekşe yaprağının rengini not alıyorum sonuç çok güzel. Bir daha sulama ihtiyacı bile olmuyor. Kendi buharı yetiyor.Enkısa zaman da seralarımı fotolarım daha iyi anlarsınız.

bernacyhn
28-12-2008, 14:13
Ablalarım ve abilerim, size fotoğraftaki anne yaprağı yavrular bu durumdayken ayırmamın bir sakıncası olur mu diye sormak istiyorum...

Nejla K.
28-12-2008, 15:03
Berna seninkiler kolay ayrılacak gibi üstte benimkilere baksana ayrılacak gibi değil.Tutmaz diye diktim ama hepsi tuttu.
Faruk bey size anlatmaya çalıştığım seralarımdan bazıları;

bernacyhn
28-12-2008, 15:10
Çok güzel Nejla abla. Hem onca yaprak yer kaplamaz hem de sapları kısa olduğundan da rahat yavru verirler. Ben de deneyeceğim en kısa zamanda

Nariel
28-12-2008, 17:16
Arkadaşlar, bizim Picasso menekşemiz açtı, rengi bordo-kırmızı. Kırmızıya en yakın olarak gördüğüm menekşe bu oldu:

Nejla K.
28-12-2008, 17:31
Nariel çok güzel. Benimde aynı menekşeden var. Ama şu aralar sorunlu. Sizinki çok sağlıklı görünüyor. Bol çiçekli günler...
Arkadaşlar çok teşekkür ederim. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Fatih bey abla demenizde bir sakınca yok. Muhtemelen ablanız yaşındayımdır.

Nariel
28-12-2008, 18:32
Nejla hanım, Picasso'nuzun sorunu nedir? Elimizden gelirse yardımcı olalım ki toparlansın, güzel çiçeklerini görün..

katmer
28-12-2008, 18:40
Çok güzel görünüyor, sevgili Nariel. Bugüne kadar hiç picasso ya rastlamadım. Siz nereden buldunuz acaba?

Nariel
28-12-2008, 18:48
Yazın İzmir'e gittiğimizde Kipa'dan almıştım. İstanbul'da Cevahir Koçtaş'ta da rastladım birkaç kere..

Bu arada doğada bulunan Afrika menekşelerinin bir iki fotoğrafını ekleyeyim, bunlarla doğada karşılaşsam kendime engel olamaz hepsini sökerdim, iyi ki görmüyorum. Türkiye'de var mı bilmiyorum..

katmer
28-12-2008, 18:54
Bizim tutturmak için canımız çıkıyor, o gitmiş taşların arasında büyümüş. Şimdi bir de ormanları mı arayacağız, yapma Nariel.

Nariel
28-12-2008, 18:59
Benim anlayamadığım, bunlar o taşların arasında nasıl çıkmış? Birinin yaprak sokuşturacak hali yok, tohumla mı yayılmışlardır acaba?

katmer
28-12-2008, 19:11
Ben de tohum olduğunu düşünüyorum. Başka ihtimal yok çünkü.

İklimsiz
28-12-2008, 19:15
Başka ihtimal yok mu gerçekten?

Çeşitli nedenlerle kırılmış bir yaprağı, rüzgar ya da kuşlar taşımış olamaz mı?

katmer
28-12-2008, 19:18
http://flickr.com/photos/ki/3033942842/ süper
Afrika menekşesi tohum üretiyor. Bir keresinde ben rastladım ama üzerinde kurumadan aldığım için çıkmadığını düşünüyorum.

katmer
28-12-2008, 19:22
http://flickr.com/photos/21643120@N02/2649302492/ bu da diğeri

Nariel
28-12-2008, 19:27
Sevgili İklimsiz, mümkün sanırım.. Ama bu menekşeler dikey yerlerde yetişmiş, bir yaprağın taşınıp o meyilli yerde durması, kök salması çok zor..

Afrika menekşelerinin polenlerini hiç görmedim, ortasındaki sarı yuvarlakcıkların polen oluşturması lazım ama hiç rastlamadım. Hani poleni görsek de yapay dölleme yapsak.. Dişi organı da hiç görmedim ben menekşelerde..

SEZER.A
28-12-2008, 19:34
Sevgili menekşeseverler ben yeni üyeyim. Sizleri bir süredir zevkle izliyorum.40 civarı menekşem var. Biri hariç hepsi kendi üretimim.

Ablalarım ve abilerim, size fotoğraftaki anne yaprağı yavrular bu durumdayken ayırmamın bir sakıncası olur mu diye sormak istiyorum...

Sevgili bernacyhn yavru henüz çok küçük. Anne yaprak fotosentez yaparak yavruyu besliyor. Ben birkaç denememde yavruları kaybettim.

Bir yapraktan birden fazla yavru menekşe oluşumu; ana menekşenin özelliği olsa gerek. Koyu mor bir menekşem var. Her diktiğim yaprak 6-8 yavru veriyor.

katmer
28-12-2008, 19:40
Hoşgeldiniz Sayın Sezer.A, menekşelerinizin fotoğraflarını bir an önce görmek isteriz...

Nariel
28-12-2008, 19:44
http://www.violetpatchofsouthflorida.com/growingtips.html

Çok ilginç bir bilgi:

"Some African Violets need more light than others. The supermarket varieties are hardy and grow well in window light. Generally speaking, the darker the blossoms or leaves, the more light they require. Pale colored blossoms and lighter green leaves take less light. Variegated plants need more light, but cooler temperature to maintain variegation. Place these plants in the middle of a lower shelf on your plant stand."

Koyu renk yaprak ve çiçekleri olan menekşeler daha çok ışık alırken, daha açık yeşil yapraklı olan ve açık renk açanlar daha az ışık alıyormuş.(Bunun anlamı, açık renklerin az ışık istediği mi yoksa az ışık alabildikleri için çok ışığa yerleştirilmeleri gerektiği mi?)

Melez türler de(resimde picasso vardı) daha çok ışığa ve serin ortama ihtiyaç duyuyorlarmış.

Faruk
28-12-2008, 19:47
Aramıza hoşgeldiniz Sezer bey.Menekşe sever erkeklerinde aramızda bulunması çok hoş.

Nejla K.
28-12-2008, 19:51
Katmercim senin benden istediğin menekşe için katmerli değil picasso dediler. Picasso yapraklarındaki beyaz sınırlar yüzünden mi? Yani o yüzden mi picasso deniyor?
Sezer bey hoşgeldiniz.
Nariel fazla sulama problemi vardı.

Fatih
28-12-2008, 19:59
Yılın son pazar gününden iyi akşamlar herkese.Öncelikle hoş geldiniz Sezer bey.
Herkes yapraktan menekşe üretiyor acaba aramızdan bir arkadaşımız tohumdan üretmeyi denedi mi?diye sormak istedim.
Eğer başarılı olduysanız bizimle bilginizi paylaşırmısınız?

katmer
28-12-2008, 20:00
Yaprak kenarları beyaz olanlara picasso deniliyor. Yani afrika menekşesinin bir türü.

katmer
28-12-2008, 20:01
Ben denedim ama tohum tam olgunlaşmadan kopartıp diktiğim için sonuç alamadım.

Fatih
28-12-2008, 20:06
Birşey daha soracağım ama lütfen kusuruma bakmayın.
Tohumun olgunlaştığını nasıl anlayacağız?

Nariel
28-12-2008, 20:11
Nejla Hanım, toprağını değiştirip yeni toprağı epey süre kuru tutun.

Menekşeseverler olarak tohumdan üretmeyi deneyebiliriz, bunun için önce bitkinin tohum tutmasını sağlamamız lazım. Çiçeğin ortasındaki sarı yuvarlakları takip edelim, toz gibi polen ortaya çıkacak mı diye. Belki aynı çiçek üzerindeki dişi ve erkek organın olgunlaşma süresi farklıdır, o zaman birinin polenini alır başka çiçeğe, hatta başka saksıdaki çiçeğe süreriz.

Nariel
28-12-2008, 20:14
Bir siteden aldım fotoğrafı, birisi tohumdan Afrika menekşesi yetiştirmiş.

http://flickr.com/photos/ladylong/119072653/

katmer
28-12-2008, 20:15
Tohumun olgunlaşması için çiçeğin üzerinde kuruması gerekiyor diye biliyorum. Ama menekşelerde nasıl emin değilim.

Nariel
28-12-2008, 20:18
Bu sitede de harika menekşe çeşitleri var. Amerika'daki Afrika menekşesi sevenler klübünün sitesi.

http://www.avsa.org/Photographs.asp?Photos=A

sezgin53
28-12-2008, 20:22
İyi akşamlar arkadaşlar, yazın susuzluktan on kadar menekşe kaybettim. Şimdide doğal gaz zammından kalan menekşelerim ölüyor. Menekşelerı salonda unuttuk soğuktan perişan olmuşlar.

altinediz
28-12-2008, 22:19
Ben hiç denemedim Altinediz.Sizce yeniden tutar mı dersiniz?

Ben denedim ve oldu. Ama büyük yaprağı kopartırken dikkat edin vazla derinden kesmeyin. Yavrulara zarar vermeyin.

altinediz
28-12-2008, 22:20
Arkadaşlar benimkiler de hep çok yaprak birden çıkarır. Direk toprağa dikecekseniz sera dikin derim .1ayda yaprak görüyorum ama 5-6 tane birden oluyor ve sulama gerektirmiyor. Ben memnun kaldım. Sormak istediğim yavrulayan ana yaprağı onlardan ayırmaya kıyamıyorum ve nereden koparırsam doğru olur? Biliyorumki yavrulayan ana yaprak ikinci dikimde daha çabuk yavru veriyor.

Sayın nejla az öncede dediğim gibi çok fazla dipten olmayacak şekilde kesin.

altinediz
28-12-2008, 22:23

Hayır sakıncası olmaz ama yinede ayırma işlemi yaparken dikkat et.
Daha önce denemedi,n ise zarar verebilirsin. Ama yaprağın ikinci anaçlık için ideal durumda.

Ama sen yinede az daha bekle. Yavrular az daha gelişsinler.

Nariel
29-12-2008, 00:03
Yine aynı siteden fotoğraflar: Tohumdan yetişen Afrika menekşeleri, harikalar.. Çok özendim..

Nariel
29-12-2008, 00:11
Ve hayatımda gördüğüm en güzel menekşe rengi, inanamıyorum, hiç bu kadar güzelini görmemiştim.. Gece gece aklıma düştü çeşit çeşit menekşe, bir yolunu bulup tohum satan birilerine ulaşmalıyız.

katmer
29-12-2008, 09:12
Sana katılıyorum Nariel, çok güzel bir renkmiş. Tohum konusunda da haklısın, ne yapıp edip bulmalıyız. Yurtdışında olma ihtimali daha yüksek bence. Yurtydışında yaşayan birkaç kişi var, bir soruşturayım... El birliğiyle bunu bulalım...

bengi_su
29-12-2008, 09:46
Yavru menekşelerimden biri daha açtık ilkbaharda ekmiştim aslında koyu eflatun ama mavi çıkıyor resimlerde.:rolleyes:

özlem11
29-12-2008, 09:56
Gözün aydın bengi su...
Ben tohumları çıkarıp ektim ama bi sonuç alamadım. Sanırım çok yüzeysel ektim. Pamukçuklandı. Şimdi tekrar iştahım kabardı. Yinemi eksem acaba?
Yeni gelen arkadaşlar hoşgeldiniz.
Bu arada Konya' ya kar yağdı. Evde menekşeler için kar eritmekle meşgulum...

bengi_su
29-12-2008, 10:02
Teşekkür ederim Özlemcim bende kar topladım erittim ısınmasını bekliyorum sulancak menekşeler var.:))

Faruk
29-12-2008, 19:36
Arkadaşlar yağmur suyunun nasıl bir faydası var menekşelere? Menekşenin nesine iyi geliyor? Ben daha önce hiç denemedim. Denemeli miyim acaba?

Başbahcivan
29-12-2008, 21:34
Çelikten üretebiliyorum da, tohumdan üretemedim, Sayın Başbahçivan..

Değerli arkadaşım tohum üretimi ince iş çelikten ürettiğimiz yetsin,olmazmı.

altinediz
29-12-2008, 21:47
Arkadaşlar yağmur suyunun nasıl bir faydası var menekşelere? Menekşenin nesine iyi geliyor? Ben daha önce hiç denemedim. Denemeli miyim acaba?

İçerisimdeki mineraller bakımından daha zengindir. Ayrıca çeşme sularındaki gibi, hele ki günümüzdeki durumu göz önünde bulunduracak olursak, kireç olmaması da artı bir avantajdır ki çeşme sularında kireç haricinde insan vücuduna bile zararlı maddeler içermesi bitkilere zarar verebilmektedir.

Kar, yağmur ve dolu suları tamamen doğaldır. Zararlı maddeler içermez. Gerçi günümüz hava kirliliğinde bir miktar onlarda kirlenmeye başlamış olsada şebeke suyundan daha iyidir. Bitkilerin gürleşmesini, tohumların daha kolay ve çabuk çimlenmesini, çeliklerin ise daha çabuk ve kolay köklenmesini gelişmesini ve filizler (yavrular) vermesini sağlıyor.

Nejla K.
29-12-2008, 22:01
Arkadaşlar son yağmurlarda 7 litre yağmur suyu topladım. Ben sulamalarda, köklendirmelerde yağmur suyu veriyorum. Cansuyu olarak da yağmur suyu kullanıyorum. Herkese öneririm.

ardaçiğdem
30-12-2008, 07:41
Bunlarda benim yavrularım...
57495
57496
57497
57498
57499

bernacyhn
30-12-2008, 15:06
Çiğdem abla çok güzeller. Benim de beyazım sonunda yavru verdi. Beyazdan yeni yapraklar aldım plastik bardak alabilirsem onlara dikeceğim. Bakalım tutacaklar mı.Pembe menekşem kendinden geçmiş durumda derin saksıları sevmiyor benimkiler saksısını değiştireceğim birazdan. Hadi bana kolay gelsin♥

Faruk
30-12-2008, 16:31
Arkadaşlar merhaba.Üzeri açık peynir kabına diktiğim menekşe çeliklerini 40-45 derecelik kalorifer peteğinin üzerine koydum.Acaba bir sorun olur mu?Daha önce petek üzerine konulan çeliklerin daha hızlı köklendiğini okumuştum forumda.Siz ne dersiniz?

bernacyhn
30-12-2008, 16:46
Faruk abi çok sıcak olmaz mı öyle?? Ben de koymayı düşündüm ama devmalı sulamak gerekir onu

Faruk
30-12-2008, 16:50
O zaman kalorifer peteğinin üzerinden almalımıyım çelikleri mi sence?

bernacyhn
30-12-2008, 16:57
Bence al faruk abi gerçi bunların adı afrika menekşesi sıcağa dayanıklı gibi duruyor isimleri ama ne olur ne olmaz.

Nejla K.
30-12-2008, 19:24
Faruktalas bey,kaloriferinizin üzerinde mermer varsa koyabilirsiniz ama direk petek üzeri risk almaktır bence...

Faruk
30-12-2008, 19:42
Nejla çeliklerin altına saksı altlığı koyup peteklerin üzerine komuştum.Ama sizin tavsiyeleriniz üzerine kalorifer peteğinin üzerinden aldım.

Nejla K.
30-12-2008, 20:39
Arkadaşlar biraz vaktim var. Menekşelerimin son durumunu sizin paylaşmak istedim.

Nejla K.
30-12-2008, 20:41
Devamı...

altinediz
31-12-2008, 16:55
senenin son diktiğim çelikleri;
menekşelerimin bozulan yapraklarından;

güliizar
01-01-2009, 00:09
Arkadaşlar ben torf olarak sarıkaya kullanıyordum ve çok memnundum yavru açısından ve kökle bütünleşmesi vs.iki paket başka yerden yine aynı marka aldım ama diğer toprakla alakası yok dikkat edin derim.

özlem11
01-01-2009, 09:52
Merhaba arkadaşlar,
hepinizin yeni yılını kutlarım. Umarım yeni yıl sizlere sağlık, mutluluk, başarı ve bol çiçekli günler getirir...
Bunlarda yeni yılda, yeni bir günün güzelleri...

özlem11
01-01-2009, 09:53
...

özlem11
01-01-2009, 09:58
...:rolleyes:

özlem11
01-01-2009, 09:59
....

özlem11
01-01-2009, 10:00
.....

Faruk
01-01-2009, 10:54
Olay 9 menekşelerinin çok güzel ve sağlıklıklılar.Benimkiler uzun zamandır çiçeklenmeyi bıraktılar.Ne yapmalıyım acaba.Yoksa kışın geçmesini mi beklemeliyim?

kaybol.2008
01-01-2009, 10:56
Selamlar,
2008 nihayet kayboldu.
Arkadaşlar, çiçeklerden kaynaklanan çok küçük cılız sinekleri yok etmek için önerinizi bekliyorum.
Daha önce okuduğumu hatırlıyorum. Ancak bulamadım. :D
Mutlu yıllar.

özlem11
01-01-2009, 13:41
Tekrar hoşgeldin iremsila. Seni aramızda görmek beni sevindirdi...
Kaybol arkadaşım sinekler için etkili bir sinek ilacı al. 1 hafta boyunca her gün menekşelerin tepesine bayağı yukarıya az miktar sık. Masa, sehpa altına da... Kısacası menekşeye direkt gelmeyecek şekilde etrafına sıkın ölüyorlar... 1 saat sonra odayı havanlandır. Bir zamanlar bende de vardı sinekçikler ama kurtuldum. Şekerli su verince oluyor...

Sayın Faruk Bey, bence menekşenin şuan tam çiçeklenme zamanı... Bulundukları yer cam önü. Perdeyide güneşli günlerde açıyorum direkt güneş görüyorlar. Eğer menekşeniz normal büyüklükte ise açması gerek. Besin takviyesi yapın. Besin değerinde de fosfat oranı yüksek olanını tercih edin. Eğer çok aşırı yapraklı ise çiçek açmaya teşvik etmek için 5-6 yaprağını ara ara alarak seyretme yapın. Ve en önemlisi şekerli su da verebilirsiniz işe yarıyor. 1 su bardağı suya 1 küp şeker **** 1 çay çay kaşığı. Bu arada kış geldiği için menekşelerime ölçülü olarak su veriyorum. 1 çay bardağı...
Arada diplerini köke yanaşmadan karıştırp havalandırıyorum. Şuan besin vermiyorum çünkü, epeyce süredir besin vermiştim. Dinlensinler istiyorum... Kuruyan, yıpranmış yaprakrı muhakkak koparıyorum. Solan çiçekleride... Akşamları, kaynamış soğutulmuş oda sıcaklığındaki suyla yağmurlama yapıyorum. Sularken oda sıcaklığında su veriyorum...
Deneyimlerime dayanarak söylersem menekşe üzerinde en etkili faktör GÜNEŞ...
Umarım en kısa zamanda sizinkilerde çiçeklenir...

İremsıla
01-01-2009, 14:14
Teşekkür ederim Özlem'ciğim, yalnız gönderdiğim mesajı göremediğim için tekrarlamak zorunda kaldım.

Özlem bir sorum da benim olacak .Tam bir yıl önce ayırdığım 2 tane yavru menekşem var. Fakat boyu 2 cm bile yok, neden büyümüyor, ne yapsam gelişirler? Beni bilgilendirirsen sevinirim.

Sayende kipacı olduk, bayram arfesi kipadaydık sadece beyaz ve lila vardı. Değişik renkler gelmiyor mu, ben mi kaçırıyorum anlayamadım. Üstelik ben orada hiç katmer menekşeye rastlayamadım.

Benim menekşelerim de çiçeklendiler ama şu resim atma konusunu bir türlü öğrenemedim.

Faruk
01-01-2009, 14:48
Özlem hanım menekşelerde yağmurlama nasıl oluyor tam olarak o kısmı anlamadım.Benim evim çok az güneş alıyor ama aydınlık bu yüzden mi açmıyor menekşeler acaba?Bana fosfat içeriği yüksek olan bir besin ismi önerebilir misin?Ben bu zamana kadar menekşelerime hiç besin kullanmadım.Ama denemek istiyorum.

özlem11
01-01-2009, 15:22
Güneş en önemli sebep demiştim ama aydınlıksa oda yeter sanırım. Büyük yapı marketlerde satılan çiçekli bitkiler için olan sıvı gübrelerin arka yüzünde içeri yazar. Fosfat, potasyum ve azot % ' deleri...
Bunlarda fosfat oranı genellikle % 7' dir. Potasyum % 5 **** 6 ,azotsa % 3' tür... Azot oranınında kendi içinde üre azotu çok düşük olanını tercih edin. Marka konusunda ben ''çiçek çoşturan'' (şişesi mor veya kırmızı olan) **** ''anadolu'' marka alıyorum. Markadan çok içeriğine bakın... Herhangi bir markada olabilir. Yağmurlama derken de camsil şişesine su doldurup çiçeklerin üzerine uzaktan sıkıyorum. Yani ıslatıyorum.

İremsıla menekşenin büyümemesindeki sebep gelişmeyen yavruyu zamansız ayırmak. Sağlamsa oynama derim belki kök yapıyordur. Bahara büyümesi hızlanır. Güneş gören bir yere koy. Cam önü olabilir, benimkiler camda sorun olmuyor. Tabi cam, gece donma yapıyorsa pakpen değilse koyma, komşumunkiler üşüdü.
Faruk bey, ilk etapta şekerli su verebilirsiniz. Elinizde hazır olan en iyi şey. Hatta benim en son resimdeki katlı ebruli mor olana teyze şekerli su dışında hiç birşey vermemiş. Onuda ayda 1 kere vermiş. Yakından görseniz formu gayet yerinde...

İremsıla
01-01-2009, 15:35
Teşekkürler arkadaşlar, Özlem camımız Pakpen ama, ben genede masa üstüne aldım. Konya'nın kışı malum.

Fatih şikayet kutusu iyi fikir aslında, ben de denemeliyim.

sezgin53
01-01-2009, 15:35
Arkadaşlar menekşelerinizle birlikte sağlıklı günler diliyorum. 15 saksı menekşem şu an acilde yatıyor. Soğuk aldılar. Ben ne yapacağımı şaşırdım.

Nariel
01-01-2009, 17:37
Sevgili olay9, menekşeleriniz harika!

Sayın sezgin53, ben soğuktan donan menekşelere ne yapılabileceğini bilemedim, umarım arkadaşlar yardımcı olurlar.

Benim köklenmesini beklediğim bir yaprağımın dün çürümüş olduğunu gördüm. Hiçbir canlılık eseri yoktu, saksının köşesinden onu almak istedim. Meğer kök salmış, çekince gelmedi. Ben de "yaprağı çürüdükten sonra kök yapmış olsa n'olur, nasılsa onlar da çürür yakında" diyerek tuttum söktüm. Ama malesef dibinde minnacık yavrular oluşmuş, çok üzüldüm.. Sonra o yavrucuklar toprak üstünde kalacak şekilde kökleri topraga yeniden sokuşturdum, sanki dünden beri birazcık büyüdü gibi yavrular.

Biraz önce de saksının bir kısmını poşetle örttüm nemli olsun içi diye, ikinci fotoğrafta gözüken yeşil yaprak ayrı, saksının bir köşesinde de o dikiliydi.

Sizce bu yavruların yaşama şansı var mı?:(

kaybol.2008
01-01-2009, 18:30
OLAY 9, teşekkür ederim.Şekerli su verince sineklenme olabiliyor demişsin. Çiçeklere pekmezli su vermiştim gerçekten. Sinek ilacını deneyeceğim.
Kolay gelsin.

sezgin53
02-01-2009, 07:36
6 yıldır belirli aralıklarla suladım, toprağını değiştirdim, onlarca ürettim komşulara dağıttım ,her şey çok güzeldi. 8 aydır menekşelerimi birer ikişer kaybediyorum. Şu an çaresizim ,baharı bekleyeceğim ,yeni yavrularla birlikte tekrar canlanırlar inşallah.

özlem11
02-01-2009, 08:56
Arkadaşlar soğuk yemiş menekşede genellikle yapraklar daha çabuk etkilenir ve birden kendini salar. Böyle durumda asla su vermeyin. Oda sıcaklığında ama yanında tamda ısıtıcı gibi birşeyler olmasın. Kök sağlamsa sadece alt yaprakları çürür kalan yapraklarla belli bir süre sonra kendine gelir. Ama diyelim bir yere gittiniz 3-4 gün gelmediniz. Sobalı evse, soğuk kökede işler ve kurtarmak pek mümkün değildir.
İrem bizim ev sobalı ve koyduğum cam kenarı, güney cephe sorun yok sende koyabilirsin bence...
Nariel kökleri kopmadıysa bence büyür. Zaten o, ana yaprak olmadan hayata tutunmayı öğrenmiş bile. Sadece sulamaya dikkat et. Fazla su verme ve muhakkat alt taraftan sula... Poşet giydirmen iyi olmuş...

sezgin53
02-01-2009, 09:19
Olay9, teşekkürler. Çürüyen alt yaprakları koparayım mı? Canlanmasını mı bekleyeyim?

özlem11
02-01-2009, 13:12
Rica ederim arkadaşım. Temizle zaten belirli aralıkla koparılan alt yapraklar menekşede yapraklanmayı ve çiçeklenmeyi teşvik eder...

lalei-rumi
02-01-2009, 23:21
merhaba
ben de bir menekşe severim. aslında bir süre sonra saplantı yapıyor. kendimi yalnız sanıyordum ama yanılmışım. benim menekşelerimin yaprakları biraz cılız. bolu da yaşıyorum acaba iklim yüzünden mi diye bir danışayım istedim. bir de hiç gübre koymadım. ondan olabilir mi ?

görüşmek dileğiyle
selamlar

özlem11
03-01-2009, 10:01
http://www.pbase.com/trevornews/image/62838327

http://www.pbase.com/trevornews/av

özlem11
03-01-2009, 10:15
http://www.bluebirdgreenhouse.com/html/std01.htm
http://www.bluebirdgreenhouse.com/html/russ01.htm
http://www.bluebirdgreenhouse.com/html/mini01.htm
http://www.bluebirdgreenhouse.com/html/trail01.htm
http://www.bluebirdgreenhouse.com/html/space01.htm
Arkadaşlar uygun fiyat öylesine güzel menekşeler varki Hayran kaldım görmenizi istedim...
3 link te yer kaplamayan minyatür menekşeler var...

özlem11
03-01-2009, 10:29
http://farm4.static.flickr.com/3149/2643639162_526534d02c.jpg

özlem11
03-01-2009, 10:32
http://www.dibleys.com/acatalog/Online_Catalogue_Plant_Collections_1.html
bu linktede 5 çeşit menekşe tohumu şatışı var.

bernacyhn
03-01-2009, 11:49
Nariel, yazıların tamamını okuyamadım ama sana bir uyarı da bulunmak istiyorum çürümüş yaprakları topraktan torftan uzak tut ben de toprağa katkıda bulunsun diye koydum toprakta minik minik bitler çıktı ortaya ve kurtulamadım. Deliye döndüm resmen çok can sıkıyor onlar :(

Faruk
03-01-2009, 12:19
Berna, bahsettiğin o gri, kanatsız, ufak bitlerden benim saksılarımda da var. Ama ne yaptıysam kaybolmuyorlar. Koloni şeklinde sürekli ürüyorlar. Neyse ki pek zararları yok. Ben yıllardır saksılarımda onları görmeye ve onlarla yaşamaya alıştım. Sende alışsan iyi olur. Çünkü toprağı değiştirme dışında kaybolmuyorlar.

güliizar
03-01-2009, 21:23
christelsphotos.net
Bir de buraya bakın

özlem11
03-01-2009, 21:55
http://christelsphotos.net/album5/OptimaraModesty.jpg
http://christelsphotos.net/album5/NessCandyPink.jpg
http://christelsphotos.net/album5/Tiger2.jpg
Bizim üreticiler ( bu menekşeleri görünce ) uyumakta...
Hep klasik renkler...
Kimbilir sesimizi ne zaman duyarlar.

sezgin53
04-01-2009, 09:47
Açilde bulunan menekşelerim(yavrular hariç) benimle kalmaya karar verdiler. Gözle görülür bir iyileşme var. Bu da beni rahatlattı.

Nariel
04-01-2009, 23:13
Annemin, termometre koyarak salonun sıcaklığını ölçtüğü üzere sonuç 10 derece çıkmış. (Bize daha soğuk gibi gelir hep..) Menekşelerin gelişimi çok yavaşlamıştı, tomurcuklar açamıyordu.

Ama öte yandan bu soğukluğun, çiçeklerini tamamen açmış menekşelerimize de öyle harika bir etkisi var ki, aylar geçti, menekşelerimizin top top çiçekleri hala ilk günkü gibi üzerlerinde duruyor ;) Soğuk ortam, açmış çiçeklere buzdolabı etkisi yaptı galiba, tam 2 aydır dipdiriler.

Henüz tomurcuklarını yeni açmaya çalışanları ılık odaya aldık, açmaları hızlansın diye.

özlem11
05-01-2009, 10:16
Arkadaşlar benden de bir öneri; çiçekli menekşelerinize pekmezli ve şekerli su vermeyin. Çiçeklerin çabuk solmasına sebep oluyor. Şekerli suyu daha çok açmamakta ısrar eden menekşenize verin.
Nariel çok güzeller.

özlem11
05-01-2009, 10:38
Arkadaşlar Türkiye' deki menekşe üreten çiftliklere hepimizin adına mail gönderdim. yurtdışında üretilen menekşelere ait linkleride verdim. Bakalım cevap yazacaklarmı?

vtr
05-01-2009, 11:59
Sayın Olay9,
Mesajınız için teşekkürler. Ancak size yanıt yazmamız için bir mail adresi vermediğinizden dolayı foruma katılıyoruz. Ayrıca uzun süredir forumunuzu izlediğimizi de belirtmek isterim.
Yeni çeşitleri bulma konusundaki sorununuzu anlıyorum. Şu anda ülkemizde menekşe yetiştiriciliğini profesyonel olarak yürüten işletmelerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bunların elindeki çeşitler de standart çeşit dediğimiz, yüzlerce menekşe çeşidi arasından 20, 30 tanesi. Minyatür ya da sarkık menekşe formları ülkemizde ne yazık ki yetiştirilmiyor. Yurtdışında, özellikle ABD de bu konuda yapılan çok sayıda çalışma ve oluşturulmuş dernekler var. Bunlar yeni çeşitleri kayda geçeirdikleri gibi, var olan çeşitleri de koruyorlar. Bizim ülkemizde ne yazık ki böyle bir çalışma yok. Belki de bu yüzden var olan bitki türlerimizi de kaybediyoruz.
Bizim ABD den yeni çeşitler getirtme konusunda çabalarımız oldu. Bluebird Greenhouse ile yazıştık. Ama sınırdan bitki geçirmek pek de kolay değil. Bir sürü yasal işlem, karantina uygulamaları ve alınacak sağlık belgeleri var. Bunlar da masraflı işler. Sonuçta bir kaç yeni çeşit için bunun pek de karlı olamayacağını anladık ve vazgeçtik.
Ancak bazı dostlarımız sayesinde bir kaç yaprak getirtmeyi başardık. Bunlar halen üretimdedir. Ancak pek de katlı olduklarını söyleyemeyecim.
Bu konuda araştırmalarımız devam ediyor. Yurdun değişik yerlerinden de zaman zaman farklı türler geliyor. Biz doku kültürü ile üretim yaptığımızdan, bizim için tek bir yaprak bile binlerce menekşe üretmek için yeterli.
Umarım yanıtımız açıklayıcı olmuştur. Başka sorularınız olursa lütfen yazın.
Saygılarımızla
VTR Tarım Mühendislik

Not: Lütfen bitkilerinize şekerli su ya da pekmez vermeyin. Kurt probleminden kurtulamazsınız.

özlem11
05-01-2009, 15:10
Sayın Vtr,
göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederim. Böylesine çaresiz kalmak insanı üzüyor. Peki sizin laboratuvar ortamınız var. Tohum siparişi verseniz. Çok makul fiyata 1' den fazla renkte elde etmiş olursunuz. Bu konuda arkadaşlarımın çabası ve araştırması sürüyor. Şayet biz bulursak ve getirttirme imkanımız olursa sizi yine haberdar ederiz. Tekrar teşekkür ediyorum.
Kendi adıma şekerli ve pekmezli su önerinizi dikkate alacağım.

SEZER.A
05-01-2009, 22:11
Ülkemizde menekşe çeşidinin az olduğu bir gerçek. Olay9' un koleksiyonu belki bir bütün olarak birçok menekşe üreticisinde bile yok. 2007 yılı Yalova Çiçek Fuarı' ndaki menekşe standlarını gezdiğimde, olay9' un koleksiyonunun daha zengin olduğunu söyleyebilirim. 2008 yılında ise fuarda bir stand vardı.

Menekşenin üretimi o kadar zor da değil. Yabancılar; orkide gibi üretimi zor bir çiçeği adeta fabrikasyona bağlamışlar. Biz menekşe üretemiyoruz. Ben hatayı biraz da üreticilerimizde buluyorum. Bu konuda idealist olmalılar. Ziya Soner gibi.

özlem11
06-01-2009, 10:21
Teşekkür ederim arkadaşım. Bu koleksiyonu yapmak 2,5 senemi aldı. Halende yeni türler ve renkler aramaktayım. Son çare olarak kendim aşı yapmaya çalışacağım. 3-4 farklı renk yaprağı bir araya ektim. Bu işi yapmış olanlar farklı renk kombinesi elde ettiklerini söylüyorlar. Şuan 2 hafta oldu ve yapraklar tutmuş durumda yavru verirse eğer resimlerle nasıl yaptığımı paylaşırım...

Yaptığınız açıklamayada katılıyorum...

katmer
06-01-2009, 15:04
Selam arkadaşlar ben geldim. Bazıları kartlaştı dediğim menekşelerim yandan yavru vermişler. Çok sevindim. Ayrıca radyatörün üzerindeki mermerde duran yapraklar deli gibi kökleniyorlar. Normalde 15 günü bulan köklenme, bu şekilde 7-8 günde oluşuyor.
Ben de tohum istiyorum, ortak siparişe varım.

bengi_su
07-01-2009, 10:33
Syn. Nariel işte bu benim minik ebruli denemem.;)

Nariel
07-01-2009, 11:50
Sevgili bengi_su, ebruli yavrunuza çok iyi bakın, mutlaka çiçeklendirin ki hep birlikte sonuçları görelim ;)

Benim önceden gösterdiğim, anne yaprak olmadan hayata tutunmaya çalışan miniminiler malesef yaşamayı başaramadı.

Bir de garip bir durum yaşıyorum, ikinci kez açan menekşem ilkinden oldukça farklı açtı. Belki çiçeği büyüdükçe eski haline benzeyecektir, şu an açan çiçeği çok küçük..

özlem11
07-01-2009, 13:38
Nariel bir yerede okumuştum. Menekşe kışı sabit gerkli sıcaklıkta olan yerde geçirmezse bir dahaki çiçeklenmesi 6 ayı bulurmuş. Bahsi geçen menekşeden bende de var. Bazen tam mor, bazen hafif ebruli bazende tam renginde açıyor. Bir daha ki sefer aynı haliyle açar. Bengi su senin aşıdan ben umutluyum. Merakla bekliyorum.

Nejla K.
07-01-2009, 19:40
Arkadaşlar, toz şeklindeki demir gübresinden bulamadım. Ben de paslı çivilerden birer tane saksılara koydum. Demir ihtiyacı için bu yeterli midir? tecrübesi olanların paylaşımlarını bekliyorum.

özlem11
08-01-2009, 08:53
Evet nejla yeterli gelecektir...
Bahsettiğim yeni aşılama yöntemim. Yaprağı ön tarafından ( hani kalem yontarız ya bıçakla) o şekilde kesin. Çünkü yeni yapraklar anne yaprağın arka kısmından çıkmasın. Fotografta görüldüğü üzere yaprağın önünden rahatça çıkıp büyüsün diye bu şekilde kesiyoruz...
Suda köklenmiş yapraklarıda ekebilirsiniz. Benim bu ekme işlemindeki amacım her 2 denemde de yaprak yoğunluğundan dolayı yavruları büyütemem. İnşallah bu denemede başarılı oluruz.

2. resimde de 7 rengi bir araya ektim bunda da aynı şeyi yaptım. Amacım köklerin birbiribi sarıp alışveriş yapmaları. Büyütebilirsem zaten çiçek açınca aynı yerde oldukları için renk alışverişi mutlaka olacaktır.

lalecan
08-01-2009, 09:07
günaydın arkadaşlar ben sizleri sadece okuyarak takip ediyorum.bebeğimin yaramazlığından bazen 2,3 güne bir bakıyorum.benim sorunum menekşemin yaprakları içe doğru kıvrılmaya başladı,bende bir kökünü ayırıp toprağı döktüm içi hep sineklenmiş toprağı boşalttım kökü başka bir saksıya ektim.ama pek bir düzelme yok gibi sizce düzelir mi **** 1 tane çillenmiş yaprağım var onu mu eksem.büyümesi ve çiçek açması uzun sürer mi

lalecan
08-01-2009, 09:14
olay 9 günaydınlar.sizin çiçeklerinize bayılıyorum maşaallah ben de 1 tane denedim mor ile pembeyi iksinin kökü birbirine çapraz ektim.küçük küçük çıktılar bakalım sonuç nasıl olacak.ama bir sorun ben bunu toprak kıtlığından bir çiçeğin yanına ektim. kadınhanına hazır toprak gelince alırım büyük bir ihtimal

asfaa
08-01-2009, 10:15
Arkadaşlar bu aşılama yöntemleri deneyipte sonuç alan birilerini biliyor musunuz.sormamın nedeni madem böyle yöntemle değişik renkler elde edebiliyorsak üreticiler niye bunu denemedi bu zamana kadar moral bozmak gibi olmasın da....

özlem11
08-01-2009, 10:40
Asfacım deneyenler var. Olumlu sonuç alanda. Hatta sitedeki turkmusun isimli arkadaşımız bunu yapmıştı ve sonuçda renk karışımı olmuştu. İlk sayfalarda vardı.
Teşekkür ederim lale...
Zaten bengisu arkadaşımızın denemesi başarılı oldu. İş birtek açmasına kaldı. Hep beraber göreceğiz inşallah.

ardaçiğdem
08-01-2009, 10:44
Aslıda asfaa haklı diye düşünüyorum. Amaç köklerin birbirini sarmasıysa eğer iki yavru menekşeleri aynı saksıya dikip bunu sağlayabiliriz. Yaprakdan olması şartmı. Bence her yapraktan çıkan yavru anne yaprağın özelliklerini taşıyacaktır. Ama iki yaprak birleşerek ortak bir yavru verirlerse iki yaprağında rengini alabilir **** iki ayrı yaprağı birleştirerek birbirinden ayrılmadan verdiği yavrularında farklı olma şansı yüksek diye düşünüyorum.
Benim yeni yavrulayan yaprakları ayırma zamanı gelince iki ayrı yavruyu aynı saksıya dikerek deneyeceğim.

Faruk
08-01-2009, 10:50
Özlem hanım saksıdaki toprağınız dikkatimi çekti.Saksıdaki toprak torf değil bahçe toprağı mı?Menekşeleri saksıya dik olarak dikmişsiniz.Bu şekilde dikmek daha mı iyi sonuç veriyor?Benim son zamanlarda diktiğim bütün yapraklar çürüdüde.Neden olduğunu anlamadım.Suda köklendirmeden dikmiştim bundan dolayımıdır?

özlem11
08-01-2009, 10:57
Kök birleşimi yapmadan anca yapay dölleme ile sonuç elde edebilirsin. Bu işin üstadlarıda arılar. Buna örnek olarak karşı komşumda açık ve koyu pembe renklerin karışımı vardı. Arıların marifeti... Ama komşum 90 yaşında ve bu sene bayağı düşkün olduğu için çocukları götürdü. Renklerde ise açık pembenin üstüne sanki koyu pembeden damlatmış gibi bir görüntü vardı. Çil çil olmuştu ve görüntü muhteşemdi... Menekşeler evin girişinde ve hemen üstte üzüm asması vardı. Malum üzüm olgunlaşınca arı fazla oluyor...
Gözümle görmesen inanın bu kadar çaba sarfetmezdim. Ne olursa olsun sonuca ulaşana kadar deneyeceğim. Kaybedecek birşeyim yok; kazanacaklarımı düşününce...

Denemek **** denememekte özgürsünüz... Ben sadece fikrimi paylaştım... Yine yapay döllemeye en iyi örnek kedi tırmağı **** ipek çiçeği...
Kendi ekdiğim tohumdam şahane renkler elde ettim...

özlem11
08-01-2009, 11:02
Toprağım fidanlıklarda satılan kestane toprağı...
Dik ektim bana göre daha iyi sonç veriyor. Birde yapraktan 1' den fazla kök çıksın isterseniz uç kısmını kalem yontar gibi kesin. Denemelerimde dalı kırıp ektim. Yavrusu 1 **** 2 kök iken yontarcasına kesince inanılmaz kök veriyor. Elimde bunada örnek 2 yavrum var resim eklerim. Bende köklendirmeden ektim. Ama aydınlık güneş görmeyen yerdeler masa altında...
Eknce üstüne poşet bağladım. Halada çıkarmadım. 1 ay boyuncada çıkarmayacağım...

özlem11
08-01-2009, 11:10
1. resimdeki büyümekte inat eden aşı menekşem.
Diğer 2 resimde birden favla yavru veren menekşelerim...

ardaçiğdem
08-01-2009, 11:32
Sevgili olay9 benim demek istediğim yapılan yöntemin yanlış olduğu değil amaç köklerin birleşimi ise bunu yavru menekşelerle de yaparsak aynı sonucu alamazmıyız aynı zamanda garanti olur diye düşündüm. Yapraktan tutturmak her zaman olumlu olmayabiliyor. Tabi ki deneyelim denemeyelim demiyorum. Benim denediğim iki yaprak var sonuç bekliyorum inşallah tutar.

ardaçiğdem
08-01-2009, 11:45
Sevgili Olay9 suda köklenen yaprakları birbirlerine yakın diktiğimizde de aynı sonucu alabilirmiyiz. Ben direk torfa dikerek iyi sonuçlar alamıyorum.

ninina84
08-01-2009, 12:07
Bu da benim dün Cevahir Koçtaş'tan aldığım yeni menekşem. Şu ana kadar yapı marketlerde gördüğüm en renkli menekşe buydu hemen aldım. Böyle çiçeklerinin kenarları kıvırcık olan birkaç renk daha vardı. Fiyatları da 3.5YTL. Yurtdışındakiler kadar olmasa da standart mor, pembe haricinde renkler en azından.

Değişik menekşe türleriyle ilgilenenlerin bir ebay'e bakmalarını tavsiye ederim. Tohum değil ama yaprak satışı yapılıyor. Fakat Express Mail'le yolladıkları için posta ücretleri çok yüksek. Satıcılardan biri 25 yaprağı (renklerini seçebiliyorsunuz sanırım) 35 dolara Türkiye'ye yolluyordu. Gerçi birkaç kişi beraber alacaksanız uygun olabilir. Ben açıkçası yaprak getirtmeye cesaret edemedim. Belki siz edersiniz. Express'le Türkiye'ye gelmeleri ne kadar sürer tam olarak bilemiyorum fakat bir haftadan fazla sürmez heralde. Ayrıca "heatpack" dedikleri birşey var. Yaprakların yolda ölmemeleri için tasarlanmış birşey olsa gerek. Gümrükte de sorun çıkacağını sanmıyorum. Ben daha önce 60 tane minik soğan aldım ve sorunsuz elime ulaştılar. Yapraklar için ayrı bir uygulama yoktur heralde. Zaten bildiğim kadarıyla değeri belirli bir meblağdan fazla olmayan gönderilerden gümrük alınmıyor.

Herşeye rağmen ben o menekşeleri istiyorum diyorsanız bir şansınızı deneyin. Fakat tabii ki sebep olmak istemem. Sonra "sen bizi bu işe bulaştırdın bak gelmedi yapraklar demeyin" nolur :( ben sadece bilgimi paylaştım ;). Hepinize iyi günler dilerim.

asfaa
08-01-2009, 13:17
Sayın ola9
****** deneyeceğiz ve ben daha öncede söylediğim gibi 1 ay önce diktim aşılama yöntemi ile dün akşamda 12 tane diktim ikişer halde denemekten birşey kaybetmeyiz. Inşallah sonuç elde edriz de bizde üretici konumuna geceriz belki...

Nejla K.
08-01-2009, 13:39
[/INDENT]Arkadaşlar başarılı olmanızı öyle çok istiyorum ki bilemezsiniz. Moral bozmak olmasın diye yazmayacaktım ama paylaşmadan duramayacağım. Annemin diktiklerinde iki göbekli denilen bir durum oldu. Yani dikilen bir renk ayrı bir göbek olarak kendi renginde açtı. Diğeri hemen yanında ayrı bir göbek olarak yine kendi renginde açtı.
Ancak benim bir önerim var. Diyorum ki 2 yaprağı kendi boylarından,saptan yaprağa doğru 2 cm kadar kessek, birbirinin içinden geçirip,çaprazlasak ve bu halde diksek **** bu halde köklendirip öyle diksek daha kesin bir sonuç olmaz mı?
Yeni yavrulayan yapraklarıma bakıyorum da yapraklar kökten değil kökün 1 cm üstünden yani saptan çıkıyor. Sanki bu durum olumlu **** olumsuz daha kısa sürede sonuç verecek gibi geliyor bana, ne dersiniz? Deneyen var mı? **** denemeye değer mi?

asfaa
08-01-2009, 14:01
bu benim yeni menekşem yeşil diye aldım ama beyaz açtı ve hafif kenarları yeşil birde çiçeğin şeklide değişik çıktı bakalım diğerleri nasıl açaçak

beyaz orkide
08-01-2009, 20:14
Bir arkadaşım beyaz ve mor menekşeyi birarada dikmiş ve iki renkli cıcekler elde etmiş ama ikinci yıl düz renk olarak sadece mor acmış:(

Nariel
08-01-2009, 22:44
Menekşeseverler,

Arapbacı ismini verdiğimiz bu menekşe, tam tamına iki aydır plastik çiçek gibi duruyor. Hiçbir bozulma olmaksızın. Maşallah ne cinsmiş ama..

Çeşitli günlerde çekilen fotoğraflarını tarih sırasıyla yolluyorum:

58428
58432
58429
58430
58431

Nariel
08-01-2009, 22:47
Ve bu da bugün çekilmiş fotoğrafı.

58433

Bir aksilik olmazsa daha da dayanacak gibi. Bir de pembe renkliler var, onlar da hala dayanıyor ama pörsümeye başladı çiçekleri. Arapbacının ise hala dipdiri..

özlem11
09-01-2009, 08:31
İnşallah başarılı oluruz arkadaşlar...
Eğer gerçekten 25 yaprağın tutacağını bilsem hiç durmaz getirtirdim. Ama bu mevsimde değil tabi. Sabırla bekleyeceğim bu aşılar ne olacak nasıl açacak...
Bakarsınız bizim gibi ısrarcı bir üretci çıkar. Ayrıca daha önceki senelerde kipa 6,5 liraya yurtdışından menekşe getirmişti. Her gidişte 10' ar , 20' şer tane rica yazıp istek kutusuna atacağım.
çiğdemcim senin dedeğin yöntemde arılara ihtiyaç var. Yaz gelmedende deneyemeyiz. Benim yan yana büyüyen yavrum var ama renkte değişim yok...

nisan07
09-01-2009, 12:02
[img=http://pic1.resimupload.com/r9/thumb_115200748.jpg (www.resimupload.com/ds115200748_Dnd126.html)

[img=http://pic1.resimupload.com/r9/thumb_195488170.jpg (www.resimupload.com/ds195488170_Dnd125.html)

[img=http://pic1.resimupload.com/r2/thumb_103187283.jpg (www.resimupload.com/ds103187283_Dnd124.html)

[img=http://pic1.resimupload.com/r7/thumb_524090624.jpg (www.resimupload.com/ds524090624_Dnd123.html)

[img=http://pic1.resimupload.com/r3/thumb_405763873.jpg (www.resimupload.com/ds405763873_Dnd122.html)

[img=http://pic1.resimupload.com/r10/thumb_949274811.jpg (www.resimupload.com/ds949274811_Dnd121.html)

[img=http://pic1.resimupload.com/r1/thumb_282557757.jpg (www.resimupload.com/ds282557757_Dnd120.html)

.Merhaba .Menekşe merakım sadece 1 aylık daha. Bi sürü menekşe aldım fakat bakamadım .Menekşelerim kötü durumda. Bazıları yapraklarını eğdi. Bazılarında beyaz beyaz nokta gibi bişeyler çıktı .Bazıralındada toprakta beyaz beyaz küçük küçük böcekler var...Bu nedir ve nasıl düzelecek . Bana önerilerde bulunursanız çok sevinirm.
Hatalı yaptığımı düşündüğüm konular
1- Fazla su vermişim . Toprağını değiştirirsem kurur diye korktum . Mevsimden dolayı
2-1 hafta kadar fazla soğukta kaldılar.
3-Çiçek coşturan türünden bir ilaç kullamıştım

Ebrucum
09-01-2009, 14:09
arkadaşlar benim de bir menekşem dün sapıyla dipten elimde kaldı onu kurtarmak için ne yapmalıyım toprağa diktim ama suya koysam daha mı iyi olur acaba?

Nariel
09-01-2009, 16:54
Nisan07, menekşelerinizin solmuş yapraklarını kesin ve saksıdan kökleriyle beraber çıkarın. Kökleri ayıklamaya çalışmayın, çıkardığınız gibi daha büyük bir saksıya, çok azıcık nemli TORFa dikin. Soğukta bırakmayın. Çok sıcağa koymayın. Güneş altına koymayın. Düzelene kadar çiçek coşturan türü şeylerden vermeyin.

Cevahir Koçtaş'ta muhteşem menekşe çeşitleri var hala, ilgilenenlere duyurulur. İlk defa bu kadar çok çeşidi bir arada görüyorum, katmerli şeker pembeleri, ebruliler, çiçeği fırfırlı olanlar..

Ninina84'ün aldığı menekşeyi çok beğenmiştim, ondan aldım ben de. Hele bir tanesi vardı ki, üstündeki 5 çiçekten 3'ü beyaz-pembe, 2'si bordo.. Harikaydı hepsi..

Sanırım menekşe hastalığına yakalandım, hepsinden, hepsinden alayım istiyorum:(

bernacyhn
09-01-2009, 17:11
Bardakta yavrulama yöntemiyle şunu anladım ki bulundukları kabın büyüklüğü ve içindeki -toprak-torf-un çokluğu köklenip yavrulamayı geciktiriyor. Bir an önce yavru istiyorum diyenlere müjde olsun :D

Ebrucum
09-01-2009, 18:54
arkadaşlar benim de bir menekşem dün sapıyla dipten elimde kaldı onu kurtarmak için ne yapmalıyım toprağa diktim ama suya koysam daha mı iyi olur acaba?

arkadaşlar benim için bir tavsiyeniz yok mu?

katmer
09-01-2009, 19:06
Arkadaşlar toplu yaprak siparişinde ben de varım.
Sevgili Ebrucum, eğer menekşende kök çürüğü oluşmuşsa, çürük kısmı iyice temizleyip torfa dikmen daha iyi olur. Yeniden köklenecektir. Bu arada az miktarda su verip, saksının üzerine poşet geçirebilirsin. En azından 7-8 gün o durumda kalırsa çabucak toparlanır.

nisan07
09-01-2009, 21:15
çok teşekkür ederim Nariel.Peki üzerindeki beyaz noktacıklar nedir , hastalık filan mı , ilaç gibi bişeyler gerekir mi , yoksa toprağını değiştirince geçer mi , bir de o beyaz küçük böcekler var tabi , onları ne yapacağımı bilemiyorum.

Nariel
09-01-2009, 21:33
Beyazlıkların ne olduğu fotoğraflardan pek anlaşılmıyor, umarım unlu bit değillerdir. Beyazlıklar un gibiyse, yer yer de pamuk gibi oluşumlar gözüküyorsa unlu bit olabilir. Bitki hastalık ve zararlıları sayfasına bakarsanız güzel bilgiler bulacaksınız.

Anasayfada yeni gelen arkadaşlarımızın merhaba diyip selam verdiği ve kendini tanıttığı bir başlığımız var, oraya da uğrarsanız iyi olur ;)

özlem11
11-01-2009, 12:43
Arkadaşlar o teyzeye sordum. Nasıl aşılı menekşe yaptığını. 2 farklı renkteki yaprağın sap kısınlarını 2 cm kadar 2' ye ayırıyormuş.Sonra yaprakların o kesik yerlerini birbirine geçiriyormuş ve öylece ekiyormuş. Garanti ebruli, elde edebileceğimi söyledi...

Faruk
11-01-2009, 13:13
Özlem hanım suda köklendirdikten sonra mı yoksa direk suda köklendirmeden mi sap kısımlarını birbirine geçirip dikeceğiz?Suda köklendirip sap kısmını 1-2 santim ikiye ayırmak sanki bana daha mantıklı geliyor.Siz ne dersiniz?

badem
11-01-2009, 17:30
merhaba arkadaşlar aşı yapılan menekşe yaprakların verdiği yavru yapraklar geç büyüyor.
yaprak siparişi olursa bende varım

özlem11
11-01-2009, 18:24
Ben denemedim ama mantıklı olur arkadaşım...

SEZER.A
11-01-2009, 22:23
Bunlar da benim menekşelerimden bazıları;

SEZER.A
11-01-2009, 22:25
Devamı...

lalecan
12-01-2009, 12:19
birkaç menekşem 58681]58678[/ATTACH]

Fatih
12-01-2009, 17:36
Bu aralar sınav haftası olduğundan arasıra girmeye çalışacağım.Giremessemde size iyi konuşmalar:D

Fatih
12-01-2009, 17:39
Abilerim ablalarım 2 hafta önce kendi menekşelerimin geçen yılki kestiğim çiçeklerindeki(kestiğim çiçekleri saklarımda:D) tohumlar tutardiye topra atmıştım bu gün baktım birkaç tane çıkmış gibydi resimlerini ekleyeceğim birazdan...:D

Fatih
12-01-2009, 17:41
Bunlarda resimleri:D

katmer
12-01-2009, 17:56
Sevgili Fatih, o gördüğüm tohumdan çıkma menekşeyse büyük bir tebriği hakediyorsun demektir.
Artık menekşelerin çiçeklerini de mi toplayacağız? Desenize bir iş daha çıktı. Bence her türlü uğraşa değer ....

Fatih
12-01-2009, 17:58
Ben belki çıkar diye öylesine hiç özen göstermeden toprağın arasına attım ve sadece suladım yani başka hiçbir şey yok.:D

Faruk
12-01-2009, 18:03
Fatih o görünenler menekşe tohumundan çıkan yavruysa çok büyük bir başarı.Bir ilke imza atmış olacaksın:pHerkes senin sayende çiçek toplar ve kurutup toprağa serper hale gelecek:p

bengi_su
12-01-2009, 19:06
Hevesinizi kırmak istemem ama menekşenin tohumları iki hafta gibi az bi sürede çıkmaz sanırım bide benim gördüğüm sidede ilk çıkan yavrular tek yaprak halinde çıkıyor böyle uzamıyorlar ama inşallah yanılıyorumdur...

Nejla K.
12-01-2009, 20:47
Arkadaşlar yeni çiçeğimi sizinle paylaşmak istedim.

İklimsiz
12-01-2009, 22:30
Teşekkür, beğeni, hayranlık, şurada şu fiyata menekşe var gibi mesajlar; forum Türkçe kurallarına aykırı yazımla ifade edilen düşünceler; sadece birkaç üyeyi ilgilendiren, foruma herhangi bir katkı sağlamayan mesajlar tarafımızca silinmektedir.

İçeriği bu yönde mesajlarınız için, Özel Mesaj ya da Sosyal Gruplar bağlantısını kullanabilirsiniz.