Bağlan

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)




Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

maki01
31-01-2010, 22:45
Yeni menekşelerim :)

123807

123809

123808




umıt79
01-02-2010, 00:00
Yaklaşık dört gün önce bir dostum üçü çiçekte biri yeni büyüyen Afrika Menekşe gönderdi.Tedbir olarak iki Afrika Menekşemi ablama bıraktım.Bugün bende olanlarda ablamda bıraktıklarım gibi en dıştaki yapraklarını saksıya doğru sarkıtmışlar..Yapraklarda bir yumuşama olmuş .Renkleri koyulaşmış yaprakların sanki..Makinem iyi çekim yapmadığı için resim gönderemiyorum..Yeni yerlerine uyum mu sağlamaya çalışıyorlar acaba?

Kahraman Koray
01-02-2010, 05:37
Afrika menekşesini amatör olarak Türkiye de tohumdan ilk çıkaran ya da bilgilerini yayınlayan hobici olarak sizlerle bazı püf noktaları paylaşacağım (Belki amatör olarak bunu başarmış ama yayınlamamış birileri olabilir onların haklarını yemek istemem).

2 ay önce ektiğim tohumların bazılarını saşırtarak (yer değiştirerek) yeni bir seraya almıştım. Tekrar seralama zamanı geldi çünkü yine sıklaştılar ve eski serada yosunlandı. %100 e yakın nem sağlamanın bazı dezavantajları oluyor.

Bir de tavsiyem tohumların ekimi sırasında kullanacağınız sera toprağını önceden fırınlamak. %50 kumlu toprak ve %50 perlit ve vermikülit kullanacaksanız sera toprağını bir elek ile eledikten sonra fırınlayın ve en son perlit ve ezilmiş inceltilmiş vermikülit ile karıştırın.

Mikrodalga fırın kullanmayı biliyorsanız orada da yapabilirsiniz. İçindeki mantar ve parazit tohumları yok olmalı. Çim tohumları kalmamalı. Toprak %10 kurutulup ince elenmiş torf %30 ince kum %30 perlit %30 havanda ezilmiş ince vermikülit (ezerken bir poşetin içinde olmasına ve perlit ve vermikülit ile uğraşırken nemlendirmeye ve tozlanmasını engellemeye toz zerreciklerini solumamaya dikkat edin,sağlığınız için zararları olabilir) şeklinde olursa fırınlamaya gerek kalmaz. 2 cm kalınlığı geçmesine gerek yok.

Aralarında 2 cm kadar boşluk olacak şekilde yeni yerlerine şaşırtabilirsiniz. Bu tohum işinde püf nokta tohumun dalında olgunlaşmasını beklemek. Dalda bulduğunuz tohum kapsülünün kapsül sapını kontrol ederseniz diğer tohum oluşmamış kapsüllere oranla kalın olduğunu görürsünüz.

Bu kalın ve sağlıklı görünüm sona erene kadar dalında kalmasında fayda var. Bu tohum kapsülünün dalı incelince çiçek sapı ile beraber koparıp 1-2 ay dışarıda kurumaya bırakın. Bu arada kapsül olan çiçek sapını daha sonra toprağa karışıp gitmesin diye bir kurdela ile işaretleyebilirsiniz. Çünkü kuruduğunda eskisi gibi iri ve rahat bulunabilecek bir renkte olmayabilir. Genelde rengi küf yeşiline doğru döner. Dışarıda kuruyunca da açık bir kahverengi olabilir.

Toplam süreç 6 ay alabilir. Tohum kapsülü kuruduktan sonra içindeki tohumları kapsülü bir bistüri ya da maket bışağının ucu ile keserek beyaz bir kağıda alın. Toz gibi olduklarını göreceksiniz. Kapsülün büyüklüğüne göre 50-250 arasında bir sayıda olabilir ve cinsine göre iri ya da daha ufak olabilir.

Toprak yüzeyi serada düzlendikten sonra seranın sulanması gerekli. Sera tabanında küçük delikler aracılığı ile alttan sulanabilecek bir sistem şart. Ben sera olarak marketlerde satılan plastik ayakkabı saklama kutularını kullanıyorum. Dilerseniz alt kısmına sulama delikleri açabilirsiniz.

Fitilli sulama için seranın bir köşesine mutfaklarda kullanılan mikro fiber bezlerden kesilen 30 cm uzunluğunda 1 cm eninde bir fitili toprağa 2 cm kadar gömerek fitilin dıştaki ucunu seranın dışında bir su kabına bırakarak da yeterli nemi sağlayabilirsiniz. Toprak nemlendikten sonra beyaz kağıttaki tohumları toprağa bir uçtan gezdirerek ekim işlemini tamamladıktan sonra ince bir sprey ile tohumların oturması için üzerilerine su püskürtebilirsiniz.

Tohumların üzeri kapatılmayacak ve 12-16 saat parlak ışık görecek bir yerde 8 gün çimlenmeye bırakılmalıdır. Ben yapay bir floresan ışığını 20 cm üzerine gelecek şekilde bırakarak kışın bunu başardım ama ışığın en uzun olduğu 21 haziran civarı belki de en uygun zaman eğer yapay ışık kullanmıyorsanız.

O tarihlerdeki sıcaklık ve kuruluk işin handikabı olacaktır. Nem zerrecikleri tohumdan çıkan filizlerin üzerinde kondanse olmayacak kadar ama kuru da kalmayacak kadar fazla olmalı toprağın her zaman nemli olduğu mutlaka kontrol edilmelidir. Tohumlar 1.5 2 aylık olunca şaşırtarak başka seralara alarak fazla yakın olmaları engellenebilir.

Bir kapsülde türlü renkte menekşe çıkabiliyor. Koyu yapraklı olanlar pembe ve açık yapraklı olanlar mor diye düşünüyorum. Aşağıdaki resim seramdan ve 2 aylık menekşelerimden.

triple
01-02-2010, 08:33
Sayın Kahraman Koray verdiğiniz bilgiler için sonsuz teşekkürler. Azminize hayranım, ne mutlu size!. Sormak istediğim bir kaç soru olacak.
1- İyonize bir sistem le elde edilen soğuk buhar acaba nemlendirme için kullanılabilir mi?
2-Çeşitli yosun önleyici kimyasallar piyasada mevcut . Bu Yosun önleyicilerin belirli oranlarda kullanılması bitki sağlığı açısından bir sorun oluşturması mümkünmüdür?
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

lipres
01-02-2010, 08:34
Sayın Kahraman Koray ,
benimde pembe renkli menekşemin üzerinde 3-4 aydır olgunlaşmasını beklediğim bir tohum kesesi var. Sizi yakından takip ediyorum. İnşallah benim güzellerimde sizinki gibi olurlar. :)

sevim.K
01-02-2010, 08:58
Kahraman Koray teşekkürler tozlaşma, tohum elde etme ve tohumdan menekşe yetiştirmeyle ilgili çalışmanız ve verdiğiniz bilgileri takip ediyoruz:) Mesajlarınızı sayfalar arasında kaybolup gitmemesi için kopyalatıp sakladım. Bundan sonra da büyük bir merakla gelişme sürecini takip edeceğiz:)

Kahraman Koray
01-02-2010, 17:49
Yosun önleyici kullanmaya gerek yok. Aslında 2-3 ayda bir gelişen fideleri yeni bir seraya daha seyrelterek şaşırtmak denilen transfer işlemini yapmak lazım.

Yaprağından tutarak sökebilir ve kolayca bir kalemle açılan çukura dikebilirsiniz. Sera ortamı %100 nem sağladığından ionize sistemleri ve soğuk buharı kullanmaya gerek yok, boşuna enerji kaybı.

Üzeri kapalı bir kutu ve gerekirse havalandırma için açılmış küçük delikler zımba deliği büyüklüğünde bir kaç adet yeterli havalanmayı sağlayacaktır. Bu tohumdan menekşe işinde yapay olarak faydalı tek şey tohumlar dikildikten sonra ilk 8-10 gün çimlenme süresi boyunca 12-16 saat gündüz olacak şekilde yapay ışık (floresan) uygulanabilir.

Ben 12 saat elektriği açıp otomatik olarak kapatan bir timer aldım ve hergün açıp kapama derdim olmuyor ama 8-10 gün fazla bir süre olmadığından bu süre içinde sabah 8 de açıp akşam 8 de kapatarak gece kök gelişimini ve ışıklı dönemde de filizlenmeyi sağlayabilirsiniz.

Aslında bende transparency adapter denen ve slayt benzeri şeffaf materyalleri scanner cihazlarında taramaya yarayan düz ışık veren bir cihaz var. Ben bu ışık kaynağını kullanıyorum (aşağıda resmini yükledim) ama soğuk ışık veren bir masa lambası da aynı işi görür.

Sıcak ışık tehlikeli olabilir. Gelişmelerden haberdar edeceğim. En ilginci tek bir menekşe kapsülünden farklı yaprak renkleri ve çeşitte çok sayıda menekşe çıkması.
Mendel kanunu burada çalışıyor. Heyecanla izliyorum. Doğanın mükemmelliği beni şaşırtmaya devam ediyor. Bu menekşeleri şaşırtmak bile o kadar doğal bir süreç ki rahatlatıyor ve insana mutluluk veriyor. Yapraktan üretimden daha heyecanlı.

Bu çıkan menekşeler çok fazla. Yani şu an 200 tane menekşem oldu. Tüm menekşe hobicilerinin darısı başına diyorum. Selamlar.

merkürvenüs
01-02-2010, 19:41
Sn. Kahraman Koray menekşeleriniz çok güzel olmuş ve yine çok değerli bilgiler vermişsiniz çok teşekkürler...Bugün 6527 numaralı mesajda verdiğiniz bilgilere uyarak menekşelerime yapay tozlaşma yapmaya çalıştım. Hem sulu boya fırçası kullandım hemde cımbız kullandım. Birkaç çiçeğe sulu boya fırçasıyla antere sürtüp stigmaya sürdüm, birkaç çiçeğede cımbızla anterin ortasından polen alıp stigmaya sürdüm. Ama bu esnada ben pek birşey göremedim. Umarım başarılı olmuşumdur:)))))

Bu aşamadan sonra başarılı olup olamadığımı anlama imkanım var mı? Tekrar ilginiz ve verdiğiniz bilgiler çok teşekkür ederim...

Kahraman Koray
01-02-2010, 22:02
Sn. Kahraman Koray menekşeleriniz çok güzel olmuş ve yine çok değerli bilgiler vermişsiniz çok teşekkürler...Bugün 6527 numaralı mesajda verdiğiniz bilgilere uyarak menekşelerime yapay tozlaşma yapmaya çalıştım. Hem sulu boya fırçası kullandım hemde cımbız kullandım. Birkaç çiçeğe sulu boya fırçasıyla antere sürtüp stigmaya sürdüm, birkaç çiçeğede cımbızla anterin ortasından polen alıp stigmaya sürdüm. Ama bu esnada ben pek birşey göremedim. Umarım başarılı olmuşumdur:)))))

Bu aşamadan sonra başarılı olup olamadığımı anlama imkanım var mı? Tekrar ilginiz ve verdiğiniz bilgiler çok teşekkür ederim...

Aslında anteri parçalayarak incelerseniz içinden dökülen tozları farkedersiniz. Olgun menekşe çiçeklerinin anterlerini tercih etmek gerek. Henüz kurumaya yüz tutmuş ama tam kurumamış bir çiçek iyi bir polen kaynağıdır.

Genç anterlerde polenler kurumadığından toz gibi olmazlar ve dökülmezler. Anteri aldığınız çiçek yaşlı olacak ama stigma için genç ya da ergen (tomurcuk açtıktan 3 gün sonra ergen bir çiçek olur) bir çiçek seçmelisiniz.

Menekşe dünyasında bu iş için bir deyim var (old man and young lady) "yaşlı bay ve genç bayan" diye. Bay anterin polen keseleri kurumuş ve tozlar dökülüyor olmalı ama bayan stigma genç ve diri olmalı. Kurumuş bir stigma ya da yeterli olgunluğa ulaşmış bir stigma için çok geç.

Stigma uç kısmındaki tüylü yapı aracılığı ile tozlaştıktan sonra polenler stigmanın içinde ovary ye göç ederler. Ovary dediğimiz yumurtalıkta yani tohum kapsülünde tohumların oluşması için zamana ihtiyaç var ve genç bir stigmanın genç ovarisi bu işlem için en uygun olacaktır.

Şemada anter üzerindeki tozlar zaten ayrılmış anterlerin arasından taşan polenlerdir.

https://eee.uci.edu/wiki/index.php/Bio_Sci_100LW

Bu adreste tozlanmış stigmanın tozlanmadan önceki ve sonraki hali mevcut.

füsunANK
02-02-2010, 14:10
Mini Sera (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=504243&postcount=5445)

Yaptığım mini serada yetişen menekşem nihayet açtı.

123910

Sera değilde direk saksıya diktiğim ise henüz açmadı.

merkürvenüs
05-02-2010, 21:45
Merhaba Kahraman Koray, bilgiler doğrultusunda yeniden yapay döllenme denemesi yaptım umarım başarılı olmuşumdur... Tohum kesesini gördüğüm anda anında haberiniz olacak deneyimlerimi bende paylaşacam...İlginiz için çok teşekkür ederim:))))

sevim4
05-02-2010, 22:27
Tekrar menekşeler.
124283
124284
124285
124286
124287

maki01
06-02-2010, 00:01
Önde ve hemen altında duran çiçekte tozlaşmayı sağlamışım gibi geliyor.

Ne dersiniz?

124311

köknar
07-02-2010, 00:19
Menekşelerimiz uzun zamandır çiçek açmıyor. Bolca yapraklandılar ama bir ikisi hariç çiçeklenmiyorlar artık. Seyreltme mi yapmak lazım?

Fatih
07-02-2010, 10:43
Sevgili köknar.Şu anda menekşeler dinlenme sürecindeler baharla irlikte ilk tomurcuklar gelecektir merak etmeyin.Eğer tüm yıl boyu çiçekli kalmasını istiyorsanız menekşeleriizin yerini değiştirmeyin.Alıştığı yerde kaldığı sürece hep çiçekli oluyorlar.Sadece bir aylık bir dinlenme sürecine giriyorlar.

köknar
07-02-2010, 12:24
Dün yeni çiçekli menekşeler aldım ebruli hepsi. Evde şu anda çiçekte olan 2 tane menekşemiz var ancak kalanlar sırf yaprak. Hatta yeni yavru yapraklar veriyorlar sürekli. Acaba diyorum yaprak çoğalmasıyla çiçeksizlenmenin bağlantısı mı var?

sevim.K
07-02-2010, 12:42
Fatihcim teşekkür ediyorum. Ben de menekşelerim neden çiçek açmıyor diye merak içinde bekliyorum. Bundan sonra yerlerini değiştirmemem gerektiğini öğrenmiş oldum;). Bir kısmı cam önünde mümkün olduğunca aydınlıktan yararlansınlar istiyorum ama yetmiyor. Güneşin ve ışığın dışında ihtiyaçları olan her şeyi sağlıyorum sanırım. Dört gözle baharı bekliyorum. Güneşli günleri:)

Fatih
07-02-2010, 16:53
Fark ettiniz mi bilmiyorum ancak,yeni aldığımız menekşeler eve geldikten birkaç hafta sonra üzerindeki çiçekleri soluyor.Daha sonra yeniden çiçeklenme başlıyor.Çiçeğimizde ki bu değişimi alışma ve hormondan arınma olarakta adlandırabiliriz.
Benim menekşelerimin hepsi yıl bayou çiçekli olup bir aksilik olmadıkça da sadece aralık ayında çiçeksizlerdi.Herzaman ki yerlerinden hiç ayırmadım.Diğer eve taşıdığımda harika çiçekleri ile götürdüm ve bir kaç haftaya çiçek kalmamıştı üzerlerinde.
Şu anda yeni yeni çiçek tomurcukları görünmeye başladı.Bu da bize gösteriyor ki çiçeğim o eve uyumunu sağlamış.

özlem11
07-02-2010, 19:07
Ben B5A sıvı gübresinden 2 gün önce menekşelerime uyguladım arkadaşlar. Fotografta çektim 1 ay sonra hepsini yayınlayacağım. Bu 2 gün içerisinde aksi bir durum olmadı. Umarım şahane sonuçlar alırız...

Orkun Kırcı
08-02-2010, 12:18
Yeni fırfırlım ve mavişimin yeni çiçeği.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33752&c=683
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33751&c=683

sevim4
08-02-2010, 12:46
Sn orkun bey, firfırlıdan ben de almıştım çiçekli helde bir hafta sonra çiçeyi soldu bahara tekrar açar işallah.
Sizinkilerde çok güzel.

merkürvenüs
08-02-2010, 18:38
Merhaba, ebruli bir afrika menekşem var pembe-beyaz sn. Kahraman Koray'ın verdiği bilgiler doğrultusunda yapay döllenme yapmıştım ve sn. Maki01'in 6587 numaralı mesajındaki gibi çiçekler var umarım bende başarılı olmuşumdur. Hala resim yükleyemiyorum onları küçültemiyorum dolayısıyla hata veriyor...

2 ay önce mor renkli afrika menekşemden iki yaprak dikmiştim minik yapraklar verdiler:)))

maki01
08-02-2010, 22:42
Sayın merkürvenüs,

Fotoğraf küçültme ile ilgili burada detay bilgi verilmiş. Daha önce MS Picture Manager'ı kullanıyordum. Bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4582&highlight=Foto%F0raf) yer alan picasa 3 programınıda indirerek bullanmaya başladım.

Benim fotoğrafta altta yer alan çiçek öğrendiğim kadarıyla tozlaşmamış. Tozlaşma gerçekleşmiş ise stigmanın ucu kurumuyormuş.

Yine de koparmadım, bir umut beklemedeyim:)

suzi
09-02-2010, 18:18
Merhaba bende yenı uyelerdenım uzun suredır sıteyı takıp edıyordum.Butun cıceklerı sevıyorum ve yetıstırmeye calısıyorum.Ama menekse konusunda bıraz problem yasıyorum.Bılgılerınızden ve deneyımlerınızden faydalanmak ıstıyorum.

özlem11
10-02-2010, 08:02
Merhaba Suzi... Aramıza hoşgeldiniz...
Tecrübe sahibi olmak için ilk önce forumun ilk sayfalarına göz atmanızı rica edeceğim. Yinede merak ettiğiniz, anlamadınız ya da aklınıza takılan sorularda özel mesajla veya form aracılığı ile sorularınızı sormanızı rica edeceğim... Elimizden geleni yaparız arkadaşım...

ekin97
11-02-2010, 14:50
uzun bir aradan sonra merhaba arkadaşlar,
tüm çabalarıma rağmen picasso menekşe 'den bulamadım. Birkaç yaprak benimle paylaşabilecek arkadaşım varmı?

Sevgi Durul
19-02-2010, 10:05
Bugünlerde açan tek menekşem...

çiğdem86
19-02-2010, 10:07
maşallah ne kadar güzel
bende de var 9 adet menekşe,hepside farklı farklı ama ben türlerini bilmiyorum..)

Sevgi Durul
19-02-2010, 10:13
Sevgili çiğdem86, kırk küsur saksı menekşeden sadece bu menekşem açtı. Birkaç tanesinde de tomurcuk var. Bugün hava güneşli, menekşeler bayram edecek.

çiğdem86
19-02-2010, 10:22
sevgili sdurul
evet menekşelerin en sevdiği şey güneş..
benim menekşelerimde pencerenin önünde duruyorlar.İnşallah diğer menkşelerinizde en kısa sürede açarlar
bol çiçekli günler diliyorum

özlem11
19-02-2010, 16:11
Durul hanım menekşelerinizin yaprakları tozlu mat gibi hiç yıkama yaptınızmı acaba?
yapmadınızsa kaynamış soğutulmuş suyu sprey şişesine katıp yakından güneşsiz bir zamanda saksıyı eğerek yakından sıkarak yıkama yapınız çokişe yarıyor. çiçek varsa çiçeğe değdirmeyiniz...

Sevgi Durul
19-02-2010, 16:30
Sevgili özlem, menekşelerimi çok öncelerden yıkardım. Yıkadığım zaman tozlar yapışıp daha kötü bir görüntü oluşturuyordu. Gördügünüz menekşemi yıkamadım, dikkat ederseniz ortadaki taze yapraklar daha temiz görünüyor. Ama dediğiniz gibi spreyleyerek yıkarsam belki daha iyi olur.

Fatih
19-02-2010, 23:09
Yeni yavrular yavaştan topraktan çıkmaya başladılar.Pet bardakta bulunanlar saksıya geçtiler.Kısaca bahar geldi:DBütün çiçekler uyandı tomurcuklarda gözükmeye başladı.Malesef onları resimleyemedim...

Fatih
19-02-2010, 23:12
Ve diğerleri...

özlem11
20-02-2010, 21:35
Gözümüze gönlümüze hitap edebilecek güzeller... Netten alıntıdır...

özlem11
20-02-2010, 21:39
...

özlem11
20-02-2010, 21:40
ve son

özlem11
21-02-2010, 19:39
Bunlarda yeni yeni kendine gelen güzellerim...

özlem11
21-02-2010, 19:40
devamı...

Fatih
21-02-2010, 22:08
Tomurcukta olan menekşem ve yavrularım...

suzi
22-02-2010, 18:04
Hosbulduk Özlem hanım samimiyetine ve ilgine teşekkür ederim.Son aldıgım ıkı meneksemın saksılarını degıstırdıkten sonra en dıştakı yapraklarını ındırdı ve tomurcuklarını kuruttu.Ne yapmalıyım?Problemın ne oldugunu anlamadım arkadaslar

umıt79
22-02-2010, 19:28
Sevgili Suzi,
Afrika menekşelerinde sanırım bu durum normal..Bende aynı işlemi uygulamıştım.Yaprakları sarkıtıp, çiçekleri tomurcuktayken kurudu.Bu bitkinin alıştığı ısı ,ışık kaynağını ve yer değişimiyle de orantılı olan bir uyum problemi olsa gerek.Üzerinden üç hafta geçti ve ben uyum problemi sırasında yapraklara değdirmeden dibinden fısfıslayarak suladım.Çünkü yoğun neme bağlı çürümelere müsait bitkiler..Dikkatli olmakta fayda var..Şu anda bitkilerim gayet sağlıklı ve yeniden çiçeklenmek için hazırlık yapıyorlar..

Sitede ki arkadaşlarımızın üzerine basa basa söylediği bir nokta var Afrika menekşeleri yer değişimlerini sevmiyor.Yerinde sabit tuttuğum bitkiler daha gelişkin durumda .Aklınızda olsun..

özlem11
22-02-2010, 20:29
Rica ederim Suzi. Ben bayağı menekşe satın aldım. Menekşe alan arkadaşlara önerim eve gelince 2-3 ay kadar saksı değişimi yapmayın bolca yapraklansın ev ortamına alışsın...Kenardaki yapraklar neden saldı acaba...Çokmu suladınız ya da susuzmu kaldı. Değişim sırasında nasıl bir teknik kullandınız? Kökü zedelediysenizde problem olabilir...Tomurcuğun kurması normal. Sera ortamından çıkıp eve gelinceye kadar zaten geziyor hava akımı değişiyor. Yeniden çiçeklenir. Önemli olan yapraklar bence. Yaprakları 2 hafta kadar koparmayın sulama ve nem dengesine bakın. Çok sulamışsanız toprağı karıştırarak havalandırıp tam kuruduktan sonra azar azar sulayın. Eğer susuzsa ölçülü halde su verin. yeni meneşe yetiştirenlerde sulama genelde sorun yaratıyor en güzeli ölçülü su vermek. Altlıkta su bırakmayın... 2 hafta sonra düüzlme belirtisi yoksa 1' er, 2' şer yapraklarını alın. Orta kısım sağlamsa hemen atılıp gelişecektir. Bahar ayına giriyoruz. Birden kendini toparlayacaktır. Birde gübre vs takviyesi yapmayın yaptıysanız buda hata. Ayrıca güneş ışığı etkisini çoğalttı hemen saksı değiştirip güneşe koymakta bitkide stres yaratmıştır...
Sevgiyle kalınız...

suzi
22-02-2010, 21:22
Arkadaslar tavsiyeler ıcın tesekkur ederım.Uzun suredır menekse yetıstırme cabasındayım ama cok uzun sure yasatamıyorum.Orta yaprakları saglam gorunuyor ama hergun bır yaprak daha ınıyor.Çok uzuluyorum.Malesef sıvı gubre takvıyesı yapmıstım.Yaprakları ınınce kenar yapraklarından bır kac tane almıstım.Uyarılarınızı dınleyerek bugun yerını degıstırdıgım menekselerımı gerı eskı yerıne aldım.Sulama konusunada cok dıkkat edıyorum.Umarım kurtarabılırım...:(

nazlı hilal
22-02-2010, 23:05
Ben aranızda yeniyim.

Sevilay
22-02-2010, 23:26
Ben aranızda yeniyim.

Hoş geldiniz.:)

Sizi buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=583720#post583720)alalım mı?

özlem11
23-02-2010, 13:19
Nazlı hoşgeldiniz aramıza...
Suzi endişe etme saksı değişimi, yer değişikliği ve gübreleme üst üste yapılmış... Şuan hiç bişey yapma eski yerine al ve suyunu kontrol et bana fazla suladın gibi geldi... Bitki rahatsız şuan zaten suya fazla gereksiniz duymaz. Köke yaklaşmadan toprağını havaladır. birden yaprak koparımına gidip bitkiyi strese sokma derim. Zaman bırak bence eve ortama ve yapılan değişikliklere kısa zamanda adapte olacaktır. Dökülüp solan yapraklarıda umursama zamanla zaten onları alman gerekecekti...

nazlı hilal
23-02-2010, 13:24
Menekşelerim son bir yıldır hiç açmıyorlar oturma odası güney cephe tül perde arkasından öğle güneşi alıyorlar sorun ne olabilir?Koçtaştan kalonşo almıştım, meğer bitliymiş,menekşelerede unlu bit bulaştı bitleri kürdanla **** suluboya fırçasıyla temizleyip, arap sabunuyla dezenfekte ettim.Ama yinede ölmüyorlar.Uzun zamandır beyaz katmerli menekşe istiyorum,her hafta koçtaş kipa araştırıyorum,pembeyle mor getiriyorlar ama beyaz yok.Konyalı olupta beyaz katmerlisi olan varmı???

nazlı hilal
23-02-2010, 13:55
Menekşelerle konuşursan açar diyorlar ama konuşacak laf bulamıyorum.Hani muhabbet kuşu olsa karşılık veriyo en azından.Menekşeden tepki almayınca konuşmakta garip geliyor.Ritimli müzik dinletsem açmazlarmı.Açtırmak için herşeyi denedim topraklarına küp şeker koydum bitki besini haşlanmış yumurta ve patetes suyu ama çiçekli satın aldıklarım bile çiçeklenmeyi bıraktı.

nazlı hilal
23-02-2010, 19:22
Bendeki menekşeler normal mor,fırfırlı mor,kenarları beyaz biyeli mor,katmerli mor,normal pembe,mor çilli pembe,katmerli pembe,yaprağı düz çiçeği katmerli uçuk pembe,düz beyaz,ebruli beyaz,mürdüm,lila ama yeni taşındığım evi hiç sevmediler bolbol yaprak vermelerine rağmen çiçek açmıyorlar.

nazlı hilal
23-02-2010, 19:38
Ortadaki yapraklardan koparılırsa açarmış doğrumu bilmiyorum.

nazlı hilal
23-02-2010, 19:44
Hasta değiller bilakis sağlıklılar ama açmıyorlar çok menekşemin olmasıda her alış verişte mutlaka değişik tür gördüğümde alıyorum.Kiracı olduğumuz içinde taşınırken sorun ama vazgeçemiyor insan.

nazlı hilal
23-02-2010, 20:00
Önceki sayfalarda menekşelerin dinlenme dönemleri olduğunu okumuştum belki benimkilerde öyledir.Çoçukluğumda iki saksı menekşem vardı hiçde ilgilenmezdim ama onlar açmakta inat ederlerdi.Gelen misafirler bolbol yaprak koparırlardı garibanlar daha coşkuyla açarlardı.

katmer
23-02-2010, 20:13
Arkadaşlar, dediğiniz gibi menekşelerin dinlenme dönemleri var. Bir de hazır alınan menekşelerin evlere uyum sorunu var. O yüzden, hazır alınan menekşeler deli gibi açıp, sonra da uzun bir dinlenme sürecine giriyorlar. Bunda yetiştirme süresinde verilen hormonların payı da büyük.

Bizler de, kendi menekşemizi kendimiz yetiştirelim mantığına katkıda bulunmak adına, bir yarışma düşündük. Eğer bu sayfayı incelerseniz sevinirim. Çok yakında yarışmamız başlayacak. Hepinizi yarışmamıza bekliyoruz. Çok eğlenceli geçeceğine eminim:)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19205

nazlı hilal
23-02-2010, 20:28
menekşelerin toprak saksıda daha sağlıklı geliştiğini biliyorum ama artık satılmıyor bu saksılar.Hani su içtiğimiz testiler varya onların saksı olanı.

özlem11
24-02-2010, 09:31
B5A kullanan arkadaşlarım sonuçlarınız ne alemde... Benim yaklaşık 20 oldu besini kullanalı ve görüntülerle sizlerde ne kadar işe yaradığını anlayacaksınız... Ben imkanlarım el verirse güvenle kullanacağım bir besin diye düşünüyorum. Kullananlarında yorumunu bekliyorum...
Resim eklemedim 1 hafta sonra görüntülü olarak bilgileri burada paylaşacağım...
Menekşenin ortasındaki yaprakları koparmak çiçek açmaya teşvik eder ama estetiğini bozar. Bunun yerine alt yapraklarından çok olmamak kaydı ile yaprak koparmakta bitkiyi uyandırmaya yeter. Zaten bahara giriyoruz muhakkak hazirana kadar hepsi çiçeklenir. Azcık sabretmek gerek:)

nazlı hilal
24-02-2010, 11:13
Herkese tünaydın,yumurta suyunun faydalı olduğunu bilmeyen yoktur.Bundan sonra kabuklarınıda atmayın,toprağın içine ufalayıp karıştırın.Derya Baykal programında söylemişti.Patates haşladığınız suyuda boşa vermeyin oda çok faydalı.

MİRBE
24-02-2010, 20:00
Konyalı arkadaşlar koştaşa ve kıpaya hangi günler geliyor.nazlı hilal beyaz katmerlinin yaprakları çoğalsın haber ederim.

Perşembe ve cuma günleri geliyor..

Neslihan Baş
26-02-2010, 20:29
tatlılarım...

sevim.K
27-02-2010, 05:43
Benim 5BA uygulaması yapraklanmayı arttırdı ama menekşelerim şu an o kadar az ışıklı bir ortamdalar ki :( Güneş ışığından yararlanabildikleri, daha aydınlık bir ortam olduğu zamanlardaki gelişimlerinin daha hızlı ve güzel olacağını sanıyorum. Mart ayını da çıkarsa yüzümü güldürecekler inşallah yoksa benim çiçek açmayan menekşelerim olacak:(

A-EMEL
27-02-2010, 13:06
Yeni kızım:)

A-EMEL
27-02-2010, 13:09
...

çiğdem86
01-03-2010, 15:57
sevgili arkadaşlar
ben menekşelerimin saksılarını değiştireceğim.Köklerini ayırmak istiyorum.Nasıl yapıldığı hakkında bilgilendiriseniz sevinirim
mutlu günler

Ayla GÜRBAKAR
01-03-2010, 18:48
Çiçeklenme sorununu bende yaşadım meğer tam ışık almadığındanmış bende kızlarımı kuzeye bakan pencereye kalörifer peteğinin üstüne tahta koydum ve onları üstüne dizdim maşaallah şimdi hepsi çiçeklendi ayrıca bitki besini veriyorum dibinden bebişler oluştu ayrıca dibinden değil üsten su veriyorum menekşelerde en önemli unsur onlarla konuşmak ben sabahları 1 saat onlarla muhabbet ediyorum onlara çiçeklerim değil kızlarım diyorum

Ayla GÜRBAKAR
01-03-2010, 19:22
Diğer kızlarım

Ayla GÜRBAKAR
01-03-2010, 19:28
Herkese tünaydın,yumurta suyunun faydalı olduğunu bilmeyen yoktur.Bundan sonra kabuklarınıda atmayın,toprağın içine ufalayıp karıştırın.Derya Baykal programında söylemişti.Patates haşladığınız suyuda boşa vermeyin oda çok faydalı.

Yumurta kabuğu ve haşlama suyu iyi geliyor ama patates suyunu bence düşünün zira bende kulaktan dolma pirinç haşlama suyunu döktüm ve 13 saksı menekşemi kaybettim aman ha dikkatli olun esenlikler dilerim

sevim.K
01-03-2010, 20:32
Benim dışımda herkes çiçek açtırmış menekşelere. Bir benimkiler inatla açmıyor. Aslında güzel de büyüdüler. Işık eksikliğini biliyorum ama o kadar da olmaz ki.:(

nazlı hilal
01-03-2010, 20:43
pirinç suyunda yoğun nişaşta olduğu için toprağı kurtlanmış olabilir.Ama patetes suyu sanki iyi gelir diye düşünmüştüm içindeki vitaminler suyuna çıkıyor.Sizde pirinç suyundan olduğuna eminmisiniz.Toprağın çok ıslak kalması kökleri çürütür(mildiyö),ama yinede siz bilirsiniz.

özlem11
02-03-2010, 08:12
Menekşeleriniz çok güzeller emeğinize sağlık...Aramıza hoşgeldiniz Ayla Hanım...
Çiğdem ben menekşeleri ayırmadan 2 hafta önce kendi toprağında bıçakla ayırıyorum... Yavru menekşeyi yerinden çıkarmadan anne menekşeden ayrı yaşamaya adapte ediyorum... Toprağınıda 2 hafta değiştirmiyorumki sersemlemesin... 2 hafta sonrada yeni yerine alıyorum...

Ayla GÜRBAKAR
02-03-2010, 08:41
Teşekkürler Özlem hanım sizin menekşelerinizde muhteşemler bu kadar değişik rengi nasıl edindinizmerak ettim benimkiler naçizane Erzurum gibi yerde ancak bu kadar burda imkanlar o kadar kısıtlı ki
menekşe bulmak çok zor olanıda nerdeyse ölmek üzere ve 8 lira diyorlar menekşelerim izmirden ailemin yanından gelirken kipadan aldıklarım ne yapalım bunada şükür

İSİSS
02-03-2010, 08:43
Benim menekşelerim ilk aldığımda çiçekliydiler( eşim evlilik yıldönümümüzde almıştı 7.6.2009 ama o günden bu güne açmadılar. Ne renktiler onu bile unuttum. Ama çok güzel yapraklandılar, bir de iki kök oldular, bende şunları yaptım
1) Geçenlerde ayırdım,
2) Yapraklarından koparıp saksıların kenarlarına dktim. 1 ay oldu olacak yapraklarda hiç kıpırtı yok.
3) Çay bardağına su koyup, bir dalda oraya koydum, ondanda 1 aydır ses yok.
4) Halen hiç çiçeklenme yok.
Salonumda pencere önünde durmaktalar, susuz kaldıkça su veriyorum. Acaba nerde yanlış yapıyorumda menekşelerim hem açmıyor, hem de yapraklar yavru vermiyor. Güneş ışığına mı ihtiyaçları var, **** balkona mı çıkarmalıyım ??
Önerilerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim.

özlem11
02-03-2010, 09:58
Şuan menekşeler için satılan fosfor ağırlıklı sıvı gübreler var düzenli olarak kullanın sonuç eminim mükemmel olacaktır.
Arkadaşlar Ayrıca kullandığım gübreler içinde menekşelerine en iyi etkiyi gösteren gübre
B5A dır. Ben deneme için selehattin beyden almıştım. Kullandım sonuç çok iyi. Resimleride en kısa sürede paylaşacağım...
Ayla hanım bende kipadan temin ettim hep. ama nedense o gördüğünüz meneklerimin çoğunu kaybettim. Şuna bende olanlarda yeni yeni kendime gelmekte. Eskisi gibi fotoğrafta eklemiyorum artık. Almaktan ziyade kendi kendime ürettiğim menekşlerde sonuç daha olumlu. Satın alınan menekşeler eve gelince kompleks giriyor. Ya yaşamıyor yaşasada kendi yetiştirdiğimiz gibi yavrulamaya çiçeklenmeye yapraklanmaya meyillenmiyor...

özlem11
02-03-2010, 10:00
Alıntıdır...

özlem11
02-03-2010, 10:02
...

vibb
02-03-2010, 19:56
Birbirinden farklı 8 menekşem var evde, yalnızca biri çiçek açtı henüz. Bende onun çok güzel fotoğraflarını çektim, vee herkes görsün istedim.

zappie
02-03-2010, 20:20
Benden de bir Kanada sitesi. Baktikca ic gecirin. Yaprak yolluyorlar ama kargo cok pahali.
http://www.bloomlovers.com/

nazlı hilal
02-03-2010, 21:53
menekşelerim128016128017[/12801[ATTACH]1280198ATTACH]128020

nazlı hilal
02-03-2010, 22:00
menekşelerim128022[/ATTAC[ATT128024CH]128023H]128025128026

Ayla GÜRBAKAR
03-03-2010, 08:58
Aşılma yönteminden bahsediyorsunuz açıklarsanız çok sevinirim ayrıca yaprak alışverişinde bulunuyormusunuzyeni olduğum için pek bilmiyorum mazur görün birbirimizde olmayan cinslerden alışveriş yaparsak menekşe sevgimiz katlanmış olur

katmer
03-03-2010, 09:30
Sayın Ayla Gürbakar, tabii ki yaprak ve yavru paylaşımında bulunuyoruz. Çoğumuzda birbirimize ait yavrular var. Bu çok güzel bir duygu:)
Aşılama konusuna gelince, Serra43 bunu başarıyla sonuçlandırdı. En iyi o anlatır diye düşünüyorum:)

Ayla GÜRBAKAR
03-03-2010, 10:07
bunlar bebişlerim hepsini yapraktan çoğalttım sabırsızla çiçek açmalarını bekliyorum

Ayla GÜRBAKAR
03-03-2010, 10:35
Diğer çiçeklerim

chopen
03-03-2010, 11:06
yeni gelen menekşelerim;

chopen
03-03-2010, 11:08
bunlarda devamı

çiğdem86
03-03-2010, 12:13
menekşeler gerçekten çok güzeller.Ben saksı değişimi yapacağım, özel olarak yapılması gereken bir ayrıntı varmı:?
Birde 1 yapragı ekmiştim pet bardağa baktımki köklenmiş onuda normal saksıya alsam olurmu?
teşekkürler
saygılar

katmer
03-03-2010, 12:21
Çiğdem86;
Eğer sadece saksı değiştirecekseniz, menekşenizi köklerini dağıtmadan bir ya da iki boy büyük saksıya geçirebilirsiniz. Boşluklara da toprak ilavasi yaparsınız. Menekşeniz yavruluysa ve onları da ayıracaksanız,gövdeleri dikkatlice kök kısmından ayırmanız gerekiyor.
Köklenen yaprağı da bırakın, yerinde yavrulayıp büyüsün. Bulunduğu kaba sığmamaya başlayınca değiştirirsiniz:)

çiğdem86
03-03-2010, 12:36
sevgili katmer
bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim
umarım kökleri sağlam bir şekilde ayırabilirim
teşekkür ederim

özlem11
03-03-2010, 20:24
B5A gübresi fotograflı kullanım sonuçları...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=589587&posted=1#post589587

İSİSS
04-03-2010, 08:46
Özlem verdiğin bilgi için teşekkür ederim. En kısa zamanda B5A gübreyi alacağım. Sanırım menekşeleri küçük saksılara dikmek gerekiyor. Ben ayırdığımı büyük dikdötgen bir saksıya dikmiştim. Artık bundan sonra biraz daha dikkatli olacağım.

nazlı hilal
04-03-2010, 11:06
unlu bitten kurtulmak için arap sabunu dışında önerisi olan varmı,ilaç menekşelerimide öldürür biliyorum,üçüncü bir altarnetif.Sizler benim düştüğüm hataya düşmeyin,menekşelerinize başka bitkileri yaklaştırmayın sonra başınız ağrır bitler yüzünden.

nazlı hilal
04-03-2010, 11:26
arkadaşlar üç ay önce diktiğim yaprak yeni yavruladı,çok geç değilmi,sizler ne kadar sürede yavrulatıyorsunuz.Ortalama süresi varmı en kısa ne kadar sürede yavrular.İki farklı rengi soğan zarıyla birbirine sarıp pet bardakta köklendirirsem ebrulu olacağını söylediler.Bu kadar kolay olsaydı piyasa da ebrulu menekşeden geçilmezdi inanmadım.Gıda boyasıda sonuç vermedi farklı türleri bulamıyoruz elimizdende birşey gelmiyor.Resimlerimden bir tanesinde elimde tuttuğum mavi pet bardakta aşı denemem iki farklı renk dikkatli bakarsanız yapraklar açıklı koyulu.Eğer söylenenler doğruysa ebrulu açması gerekli,saksıya geçirmeye korkuyorum,ölürse deneyim yarım kalır bir senelik emeğimde boşa gider.

katmer
04-03-2010, 11:46
Arkadaşlar, burada bu kadar deneyimli ve başarılı menekşesever olmasına rağmen, yarışmaya katılımın on kişiyi bile bulmaması çok üzücü. Aşılma yapanlar, tohumdan yetiştirenler, yavrudan üretip fotoğrafları paylaşanlar neredesiniz?

Yarışma sonunda kaybeden olmayacak, hepimiz kazanmış olacağız. Alınma yok, kırılma yok. Zaten biz değil, menekşecikler yarışacak. Ama bu yarış onların psikolojisini bozar diyorsanız, onu bilmem:))

Haydi arkadaşlar, 15 Mart son katılım günü. Hepinizi bekliyoruz:)) Umarım bizi yanlız bırakmazsınız:)
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=394

Serra43
04-03-2010, 12:16
Belkide üretmekten ziyade menekşe almak daha kolay geliyordur,bilinki ikinci birinci üretilenden,ikinci defa üretilene kadar menekşelerinizin %80 bir iki yılda ölecek:))Üretelim ki menekşelerimiz yıllarca bizimle birlikte olsunlar:))

Kahraman Koray
04-03-2010, 14:40
Sizlerle tohumdan yetiştirdiğim menekşe fidelerimin son durumunu paylaşmak istiyorum. Yeni üye olanlar soldaki kahraman yazısının üzerine basarak eski mesajlarımdan gelişimlerini takip edebilirler. Ağaç sevmek bizim binlerce yıl eskiden gelen geleneklerimizde ve halı ve kilim desenlerimizde var. Yağcı Bedir yörük halı desenlerinde toplumun direği yerden göğe uzanan bir ağaçla sembolize ediliyor. Tüm ağaç dostlarına selamlar.

http://www.bigadic.gov.tr/semboller/yagcibedir2.asp

nazlı hilal
04-03-2010, 15:22
Kahraman Koray menekşeleri dışarı çıkarsam bal arıları aracılığıyla süni döllenme elde edilirmi.Aynı hercailerdeki gibi siz bu işi iyi biliyorsunuz.

merkürvenüs
04-03-2010, 16:01
Merhaba,

Kahraman Koray yavru menekşeleriniz büyümüş çok güzel olmuş:)))
Menekşelerime fırça yardımıyla tozlaşma yaptırmak için çok uğraştım ama olmadı. Belki bir ara şansım tutar tohum kapsülü elde ederim.

Ayla GÜRBAKAR
05-03-2010, 07:33
Serra43 ün verdiği bilgilerle ilk aşı menekşemi diktim katlı mor ve katlı pembeden inşallah tutar bakalım nasıl bir renk çıkacak şimdiden sabırsızlanmaya başladım yalnız pet bardağın içine diktim altını delmeye gerek varmı yoksa delmeden olurmu acil cevap teşekkürler

merkürvenüs
05-03-2010, 10:38
Merhaba,

Sn.Ayla Gürbakar bence pet bardağınıza delik açmalısınız. Delik açmadan verdiğiniz fazla su bardak tabanında kalabilir ve yapraklarınıza zarar varebilir. Delik açmayacaksanız sulama yaparken çok dikkat etmelisiniz tabandaki toprakta çamurlaşma olmamalı ama yeni bir deneme yapıyorsunuz neden risk alasınız?

Denemenizin sonucunu merakla bekliyorum:)))

nazlı hilal
05-03-2010, 10:41
bardağın taban kenarından küçük bir çentik kesin.

umıt79
05-03-2010, 19:07
Koray Bey tebrikler gerçekten afrika menekşeleri konusunda sizden öğreneceğimiz çok şey var.Ben Afrika menekşelerime bir türlü ayak uyduramıyorum.Çok güzel görünürlerken aniden alt yaprakların yumuşadığını ve düştüğünü görüyorum.Bazen hızla gelişip aniden duruyor büyümeleri.Şaşırtıcı bitkiler...

Kahraman Koray
06-03-2010, 06:58
Koray Bey tebrikler gerçekten afrika menekşeleri konusunda sizden öğreneceğimiz çok şey var.Ben Afrika menekşelerime bir türlü ayak uyduramıyorum.Çok güzel görünürlerken aniden alt yaprakların yumuşadığını ve düştüğünü görüyorum.Bazen hızla gelişip aniden duruyor büyümeleri.Şaşırtıcı bitkiler...

Teşekkürler, bakım konusunda benden daha iyi olanlar vardır mutlaka ama ben biraz deneysel hobicilik olarak yaklaşıyorum. Denediğim ve başardığım 2 önemli konu tohumdan üretim ve sulama konusunda. Sulama için fitilli yöntemi 1 yıldır başarı ile uyguluyorum. Eski mesajlarımda soldaki kahraman yazısının üzerine tıklarsanız resimli ayrıntıları bulabilirsiniz. Bence burada tartışılan konulardan ikisi ön plana çıkıyor. Işık çoğu zaman yetmiyor ve sulamada kök çürümesine çok rastlanıyor. Sularken dikkat etmek gerekli. Birkaç gün menekşelerinizin köklerinin hava alması için toprağının iyice kurumasını bekleyin. Bunu toprağa bir kalem batırıp çektiğinizde üzerine yapışan toprak parçalarından anlayabilirsiniz. Menekşeniz su kaybına uğramayacak düzeye gelene kadar susuz bırakın ve köklerinin suda boğulmasını engellemiş olursunuz. Kökler hava aldıkça sağlıklıdır. Toprakta mantarların üremesini engelleyen flora bakterileri de havaya ihtiyaç duyar. Bu bakteriler ölürse bitki de ölür. Toprakta çoğu zaman havalanmayı sağlayan küçük böcekler ve inanılmaz bir yaşam var. Zararsız böcekleri yok etmeyin.
Işık ise enerji kaynağı. Menekşeler ışık olmadan yaşayamaz. Direk doğu ya da kuzey güneşi alan bir ortamda sağlıklı yaşarlar. Batı ve güney güneşi fazla gelebilir. Günde 1000 lümen ışık ihtiyacı vardır. Bu sağlanmaz ise çiçek vermez. Tüm çiçek döngüsü ışığa göre ayarlanır. Menekşe çiçekleri siz fark etmeseniz de geceleri biraz kapanır ve sabah güneşi ile açılırlar. Menekşelerin doğal ortamı 800 rakımlı bir ormanda ağaçların yaprakları arasından sızan güçlü ekvator güneşi ile aydınlanan rutubetli ve serin bir kovuğun köşesi ya da bir mağaranın ağzıdır. Ağaçların yüzey kökleri üzerinde oluşan orman toprağı üzerinde kimi zaman bir orkide gibi yaşarlar. Doğal yaşam yerleri ile ilgili resimleri ilk yazdığım mesajlarda olacak. Tanzanya ekvatora yakın olduğundan ısı farkı yaz kış ve gece gündüz fazla değil. 15-23 derece arasında rahat ederler. Yazın çiçek açmamalarının sebebi sıcak ortam ve kuru havadır.

sevim4
06-03-2010, 12:05
B5A'yı kullandıgım menekşelerim tekrar çiçek açtı yaprakları daha canlı ve daha sık
128644
128645
128646
128647
128648

sevim4
06-03-2010, 12:06
Devamı...
128649
128650

sevim.K
06-03-2010, 14:31
Ben bu kış dört saksı menekşemi kaybettim:(

sevim4
06-03-2010, 14:43
Çok teşekkür ederim sevgili günebakan.
sevim hanım ben bir kaçtane aşı ile çelikledim işallah tutarsa zizede gönderirim.

sevim.K
06-03-2010, 17:25
Aşı ile mi:confused: Sevgili adaşım menekşe yaprak çeliğini aşıyla tutturabiliyorsanız ne mutlu size. Kutlarım. Bu arada çiçekli menekşeleriniz de çok güzelmiş emeklerinize sağlık:)

merkürvenüs
07-03-2010, 18:50
Merhaba,

Aşı yöntemini merak ettim forumda arattım ama sadece bahsi geçiyor ya da ben bulamadım. Yaprak aşı ile üretim yöntemini anlatırsanız sevinirim.

katmer
07-03-2010, 18:59
Sayın Merkürvenüs, aşı denemesini başarıyla sonuçlandırmış olan arkadaşımız Serra43 den, detaylı anlatım isteyelim. Fotoğrafla sonucu bizimle paylaşsın.

merkürvenüs
07-03-2010, 19:31
Sayın Katmer, size katılıyorum anlatırsa çok iyi olur bizlerde öğreniriz. Bugün sayın Serra43'ün mesajlarını okudum aşıdan bahsetmiş ama nasıl yaptığını anlatmamış. Umarım sayın Serra43 mesajımızı görür ve bizi bilgilendirir.

zappie
07-03-2010, 20:15
Benim bildigim asi, hastaliklara dayanikli, guclu kok sistemine sahip bitki uzerinde, kok sistemi daha zayif ancak verimli, gosterisli, ticari degeri daha fazla olan turler yetistirmek icin yapilir. Onda da alinan urunler belki daha iri olur, formu daha duzgun olur ama alttaki elma sari ustteki asi kirmizi diye sari kirmizi elma olmaz, yine kirmizi elma olur. Tek yilliklardan kabaga karpuz asilaniyor, kabagin kok sisteminden faydalanmak icin. Iki yapragi birbirine baglayarak birlesme yerlerinden, en azindan ev ortaminda, hibrit bir tur cikarmaya calismak bana biraz mit gibi geliyor. Ancak laboratuar kosullarinda mikro olcekte gen transferi saglanabilir.

Şener KÖKSAL
07-03-2010, 21:22
Aşı tekniğini uygulamak ve aşılanan yaprakları tutturmak çok zor değil. Ben değişik tekniklerle denedim yaprakların çoğu çifti olarak yavru verdi . Hatta şimdi çiçek açanları ve açmak üzere olanları var. Ama her iki yaprakta birbirinden bağımsız yerlerinden yavru verdi. Çiçek açmayanları yapraklarının özelliklerinden anlıyorum. Mesela beyazla pembeyi aşılamıştım beyaz kendi saf rengi ile açtı. Sanırım aşının başarılı olabilmesi için yavrunun tam birleşme yerinden çıkması lazım. Buda tamamen şansa bağlı sanırım.

katmer
07-03-2010, 21:25
Sayın zappie, bilimsel olarak bakıldığında mit olabilir ama fotoğraftakiler, Serra 43 ün mor ve beyaz menekşe yapraklarını birleştirmek suretiyle elde ettiği yavrular. Linkini eklediğim kendindeki, diğeri ise bana gönderdiği kardeşi. Aslında imkansız görünenleri başarmaya çabalıyoruz kendimizce. Başarabilirsek ne alâ, başaramazsak da bir kaybımız olmuyor:)) İnsanın evinde, bizim gibi 100 ün üzerinde menekşe olunca, galiba biraz farklılık istiyor. http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=109050&d=1256159876

Şener KÖKSAL
07-03-2010, 21:37
Serra 43 ün aşılı menekşeleri çok hoş çiçek açmış. Diğer yaprağın çiçek rengini küçük de olsa aktarmış. Şimdi benim aşılı 10 adetten fazla menekşem var. Her aşıdan neredeyse 4-5 yavru oluştu. Hatta bugün bir kısmını ayırdım. Ama her yaprak kendi özelliklerini taşıyan yavrular verdiği için böyle ebruli açacağından umudum yok. Aşı yüzünden bakmam gereken bir sürü yavrum oldu. Birde çoğu aynı renk . Özellikle katmerli beyazı çok kullanmıştı pembe ile birlikte.

nazlı hilal
08-03-2010, 00:24
şener bey haklısınız daha önceki aşılarda bende sizin gibi birleşik ektiğim yapraklar,birbirlerinden renk çalmadılar,gene kendi renklerinde açtılar.Ebrulu olmasını beklemiyorum ama şu anda elimde küçüçük pet bardakta gözüne baktığım aşım var nasıl açarsa açsın resmini sizlerle paylaşacağım.

Serra43
08-03-2010, 00:41
Aşı kısmet işi,ya açar ya açmaz,ama önemli olan deneyip görmek:)Şimdi her yerde rengarenk menekşeler var,aşının bir anlamı varmı diye düşünebilirsiniz...Hazır alınan menekşelerin ömrü annelerimizin yetiştirdikleri gibimi?Neyse,iki farklı renk çelik alıyoruz,çeliklerin kalınlığı aynı olursa kırılmadan birbirine geçebililmesi daha kolay oluyor.burları birbirine geçecek kadar ikiye bölüyorum,ikisini birbirine geçiriyorum,ayırmadan biraz topraklı pet bardağa bırakıp üzerine fazla olmucak kadar koprakla kapatıyorum,işlem bukadar...Tek çelikler gibi büyüme süresi,nasipse aşılı oluyor,biribirne iyice kenetlemek gerekiyor.Azıcıkta aşılı olsa açınca dünyalar bizim oluyor:))

nazlı hilal
08-03-2010, 11:37
serra43 mademki aşı konusunda başarılısın aynı uygulamayı afrika menekşesi ve bardak menekşeyle deneyebilirmisin.Çocukluğumda babam badem ağacına şeftali aşılamıştı,bende denemekten ne çıkar düşüncesiyle yavruağzı sardunla yaprağıyla afrika menekşesini senin gibi iple birbirine bağladım,sonuç hüsran.Ama bardak menekşeyle belki olur,ya da ikinci bir öneri iki renk yerine üç farklı rengi aşıla üç renkli açsın,üçüncü altarnatifse bende bu sitede okumuştum zaten tomurcuk aşamasındayken gıda boyalı suyla sulamak,bende yirmiden fazla tür oldu farklı kimsede görülmemiş menekşelerim olsun istiyorum yabancı sitelerdeki en güzel menekşelerde bile kavuniçi ya da mavi kan kırmızı yok mesela kavuniçi onbiraylık yaprağıyla menekşe aşılanıp farklı renk çıktığını düşün süper fikirlerim saçma olabilir belki ama yinede paylaşmak istedim.

merkürvenüs
08-03-2010, 12:04
Merhaba,

Sn.Katmer fikir verdiğiniz için teşekkür ederim, Sn.Zappie ve Sn.Şener Köksal verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Sn.Serra43 ayrıntlı ve resimli anatımınız için çok teşekkür ederim. Farklı yöntemleri denemek ve değişik şeyler üretmek sizin gibi benim de çok hoşuma gidiyor:)))
Aşı denesini hemen yapacam, paylaşımınız için tekrar teşekkür ederim.

Şener KÖKSAL
08-03-2010, 12:58
Ben aşı yaparken yaprakları şevli yani eğimli kesip birleştirdim açılmaması içinde bir çimen yaprağı ile sardım. Birde her iki yaprağı sapının uç kısmından yardım ve birbirine geçirdim yine bir çimen yaprağı ile sardım. Daha bitmedi birde bir yaprak sapını ucundan bir cm kadar yukardan bıçak ile yardım diğer menekşe sapınıda inceltip o yarığa batırdım. Neredeyse hepsi hayat buldu. Onlarca yavru verdi. Bu akşam aşılı menekşelerimin çekimini yapıp paylaşayım. Zaten ayırmadığım üç aşı var. Diğerlerini dün akşam ayırdım. Serra43 aşıyı yapıp suda köklendirip dikmiş . Bunu hiç düşünmemeiştim. Ben çeliklerimi hep direk toprağa dikerim. Ama aşıda bu çok daha mantıklı. Gelişimi kaynaşmayı yakından takip etme şansımız olur. Menekşe aşkının sınırı yok işte. Ne renklere ne türlere doyamıyoruz.

Kahraman Koray
08-03-2010, 14:33
Benim bildigim asi, hastaliklara dayanikli, guclu kok sistemine sahip bitki uzerinde, kok sistemi daha zayif ancak verimli, gosterisli, ticari degeri daha fazla olan turler yetistirmek icin yapilir. Onda da alinan urunler belki daha iri olur, formu daha duzgun olur ama alttaki elma sari ustteki asi kirmizi diye sari kirmizi elma olmaz, yine kirmizi elma olur. Tek yilliklardan kabaga karpuz asilaniyor, kabagin kok sisteminden faydalanmak icin. Iki yapragi birbirine baglayarak birlesme yerlerinden, en azindan ev ortaminda, hibrit bir tur cikarmaya calismak bana biraz mit gibi geliyor. Ancak laboratuar kosullarinda mikro olcekte gen transferi saglanabilir.

Hay ağzınıza sağlık, ne güzel anlatmışsınız. Menekşelerde milyonda bir oranında chimera denen çift hücre sürgününden oluşan yapı ortaya çıkabilir. Ama farklı menekşe hibrit vs. çok zor. Eğer bir değişiklik varsa bu bir mutasyon olur. Aşı denen uygulama ile normal yapraklarda mutasyon oluşumu arasında fark yok. Ayrıca bazen genotip değişmese bile spontan fenotip değişimleri sık oluyor.

katmer
08-03-2010, 17:52
Hay ağzınıza sağlık, ne güzel anlatmışsınız. Menekşelerde milyonda bir oranında chimera denen çift hücre sürgününden oluşan yapı ortaya çıkabilir. Ama farklı menekşe hibrit vs. çok zor. Eğer bir değişiklik varsa bu bir mutasyon olur. Aşı denen uygulama ile normal yapraklarda mutasyon oluşumu arasında fark yok. Ayrıca bazen genotip değişmese bile spontan fenotip değişimleri sık oluyor.

Allahtan burada yazdınız, yoksa biz gen transferinin ne koşullarda yapıldığını bilemeyecektik. Veritabanında Afrika menekşesi bölümüne gözatarsanız, bilgileri kimin girdiğini görürsünüz.
Ortaya konulan bu tavır çok can sıkıcı. Burada deneyimlerimizi paylaştığımızı daha önce de yazmıştık. Gen transferi yapıyoruz da demedik zaten. Halk arasında, uzun süredir denenmiş bir konu bu. İsteyen dener, istemeyen denemez. Deneyenleri de küçük gören tavırlarla eleştirmek de kimseye düşmez.

Serra43
08-03-2010, 19:12
Şener Bey,ben hiç suda köklendirmedim,o sadece ikiye bölme nasıl olur sorusunu göstermek içindi:) Toprağa doğrudan diktim:))İnşallah sizin yavrularda da aşı görrüz...

nazlı hilal
09-03-2010, 11:06
serra 43 aşıları birbirine tutturabilmek için soğan zarıyla sarıyorum iple yeterince sıkı olmadı yaprağıda zedeledim,banada halamın kızı tavsiye etti.

hüzün
11-03-2010, 18:43
dikkat ederseniz 1 yapraktan 3 ayrı yavrulama olmuş.

çiğdem86
11-03-2010, 19:29
maşallah çok güzeller
ama ben bir türlü bunu başaramıyorum 2 tane tutmuş fakat henüz yavrulamadı, ayrı saksılarada 3 tane ektim umarım tutarlar.
birde yaptığınız özel bir bakım varmı

hüzün
11-03-2010, 20:07
benim yaptığım özel bir bakım yok, salonda cam önünde duruyorlar, çok olmamak şartı ile suluyorum

nazlı hilal
12-03-2010, 11:21
Hüzün ana dalı kesersen yavrular daha güçlenecektir.Ana dalıda yeniden başka bir saksıya ekip değerlendirebilirsin.

Şener KÖKSAL
12-03-2010, 20:19
İlk fotoğraf Afrika Menekşeleri yaprak ve yavru yarışmasına katıldığım adaylar. Büyüyecek güzelleşek ve rengark çiçekler açıp izleyenleri büyüleyecekler :))) İnşallah .

Diğerler Aranjman Menekşelerim. Bu şekilde düzenlediğim dört saksı menekşem var. Aynı anda açtıklarında görüntü bir harika. Farklı zamanlarda açtığındada saksıda her zaman açan bir çiçek var oluyor. Kısacası her koşulda ayrı bir güzeller.

oppss!
12-03-2010, 22:09
Gerçekten heveslendim fişeklediniz beni:D
Rexleri ve caladiumları toparladıktan sonra bromeliads, afrika menekşesi başlarım inşallah, şimdilik ufak sorular ve okumakla yetiniyorum:)

Bence başlıktaki eksiklikler çok fazla, yöneticilerden rica etsek afrika menekşesi forumu açılsa, üstüne çok konu var çünkü tohumdan üretim vs. birsürü konu...
Umarım yöneticiler önerimi değerlendirir...

nazlı hilal
12-03-2010, 22:10
129766Yeni güzelim.

nazlı hilal
12-03-2010, 22:29
bunu yeni aldım fırfırlı beyaz pembe ebrulu

Nariel
12-03-2010, 22:37
Masanın pencere tarafındakilerin hepsinde tomurcuk varken gölge taraftakilerin hemen hiçbirinde tomurcuk yok. (Bu fotoğraftakiler yer değişimi yapıldıktan sonra çekildi. Masanın ortasında gölge yapan krotonlar vardı, onları yere aldım ve güneş almayanları güneşli tarafa koydum.)

Nergis
14-03-2010, 00:30
merhaba,
acemi menekşe üretimi deneyimcisi olarak:rolleyes: ilk bebişlerimim resmini sizlerle paylaşmak istedim.Çok farklı bir duygu minik yaprakları görmek.Yaprakları atmaya kıyamadığımdan, saksıma birçok yaprak birden dikmiştim.Bu yavrulu yaprağı tek saksıya mı taşımalıyım:confused:


129969

129970

129971

Sevgi Durul
14-03-2010, 00:48
Nergis;Bu yavrulu yaprağı tek saksıya mı taşımalıyım



Bence hiç yerinden oynatmayın, biraz daha büyüdükten sonra başka bir saksıya alırsınız.

Şener KÖKSAL
14-03-2010, 11:31
Merhaba Nergis Hanım. Hiç meraklanmayın yavrunuz oldukca sağlıklı görünüyor. Ayırıp gelişimi yavaşlatmanıza hiç gerek yok. O saksıda diğerleride yavru verip gelişene kadar kalsın. Bende onlarcasını bir saksıya dktip hatta o saksıda çiçek açan bile oldu Sonra rahat rahat ayırırsınız. O fotoğrafı yüklüyorum.

Şener KÖKSAL
14-03-2010, 11:34
Menekşelerimden sunumlar ...

Nergis
14-03-2010, 14:44
sn. SDurul ve Şener Köksal,
yardımlarınız için teşekkürler.Yerlerini değiştirmiyorum, bakalım komşu yapraklarıda yavru olacakmı? 3 değişik renkte menekşe yapraklarından diktim.İleride tozlaşmayla ebruli renklerde menekşelerim olur mu diye düşünüyordum ama sanırım yapraklarından aşılama yapmak gerekiyormuş...
Şener bey menekşeleriniz çok güzel ve sağlıklı görünüyor.Yaprakları ne kadar canlı ve pırıl pırıl...

MİRBE
14-03-2010, 21:25
Şener bey bunlar nasıl güzelikler bayıldım biraz da kıskandım desem ayıp olmaz dimi:)Maşallah diyeyim..

Yapraktan üretim konusunda tam bir beceriksizim sinir oluyorum kendime..

oppss!
14-03-2010, 21:47
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19740
Arkadaşlar yeni başlığıma göz atarsanız sevinirim, yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler:)

Orkun Kırcı
16-03-2010, 23:23
Aşımın bugünkü fotosu. Ortadaki yavruya dikkat.. Ondan ümitliyim.

nazlı hilal
17-03-2010, 08:24
bende pembe arsızla mor arsızı birbiriyle aşıladım,ikiside şu yoğun yaprak veripte menekşenin ortası görünmeyen tür var ya.Zaten o yüzden arsız dendiğini düşünüyorum tutarlarsa resimlerini yüklerim köklendirme hormonu ekledim.Tutmazlarsa ayıp olur zaten.

zümrütü anka
19-03-2010, 15:06
Merhaba arkadaşlar menekşelerde ba5 kullananlar uzun vadede etkisi nasıl oldu.Ayrıca EM kullanan oldumu menekşelerde.

vibb
19-03-2010, 17:31
menekşelerimi beğeninize sunuyorum

vibb
19-03-2010, 17:33
devamı

sevim.K
19-03-2010, 18:58
Çok güzel vibb güle güle büyütün menekşelerinizi. Bordo beyaz değil mi sonuncu. Çok güzel çiçekleri :)

nazlı hilal
20-03-2010, 07:42
vibb menekşelerin çok güzeller güle güle büyüt.Hepsi yalın kat birkaç tanede fırfırlıyla katmerlide alki çeşit olsun derim,yalınkatlarda çok güzel yinede beyaz olan bahar dalı havasında beyaza tüm çiçeklerde hastayım zaten,masumiyeti saflığı çağrıştırır.

rain_man
21-03-2010, 11:05
Açan menekşelerim.

131410

131411

131412

131413

Bu arada tohumdan menekşe denemem hüsranla sonuçlandı, sanırım bu konuda biraz daha bilgi edinmem gerekiyor. Son olarak geçen sene beyaz ve mor menekşemi biraraya getirerek oluşturduğum aşı menekşemi ayırdım, ayırdıklarımdan biri tomurcukta, bi on güne kadar açar diye düşünüyorum açsın hemen paylaşacağım...

merkürvenüs
21-03-2010, 12:38
merhaba,

Aralık ayında yaprak çeliği dikmiştim üç ayrı sürgün verdi. Ana yaprağın ortası kahverengileşti sanırım ölecek verdiği yavrulardan bir tanesi çok küçük ana yaprağı kesersem küçük yavruya zarar verirmiyim?

Şener KÖKSAL
21-03-2010, 15:54
Ana yapraktan çıkan diğer yavrular yeterince büyükse sorun yok demektir çürümez. Neticede onlar hala aynı kökten besleniyorlar. Zaten ana yaprakda ömrünü tamamlamış.

merkürvenüs
21-03-2010, 18:55
Diğer iki yavru büyükler bu durumda endişelenmeme gerek yok, teşekkür ederim sn. Şener Köksal

muhammed altan
22-03-2010, 10:38
Bunlarda benim iş masamdaki Cennettim.Yabancı bir internet sitesinden masaüstü lambasından menekşelerin yetiştiğini öğrenince çok şaşırdım.Ve hemen denemeye koyuldum.Bir aydan beri çiçek açıp duruyorlar.Yerlerini hiç değiştirmediğiniz sürece yıl boyu hep çiçek açtığını anlatıyorlar.

muhammed altan
23-03-2010, 13:00
Teşekkür ederim Çiğdem hanım ve Orkun Bey.Paylaşabilme ortamımız olabilse yavrularından gönderirim.Bundan sonra değişik menekşe gördüğümde alıp yetiştirmek istiyorum.Altı adet melez almıştım geçen yıl ; menekşeden birini kurtarabildim,çok sulanmaktan öldüler.O kurtulan tahmin ettiğim gibiyse en muhteşemiydi.Pembe mor noktalı.3-4 yavru yaptı ayırdım.Büyük ihtimalle köklendiler.Sabırsızlıkla bekliyorum açmasını.

sweet_cat
25-03-2010, 08:40
Menekşemin yaprakları neden böyle oldu anlayamadım.:( Üzerlerinde böceklenme de yok gözlemlediğim kadarıyla.Hastalanan yaprakları koparıyorum ama yeni çıkanlarda da aynı sorun var.Yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar.

sweet_cat
25-03-2010, 08:44
Bu da benim prensesim:)

oppss!
25-03-2010, 12:19
Bana biraz yapraklara su değmesi veya çok ellenmesi, diğerlerinde de aynı sorun varsa nemin az olması gibi geldi...

MİRBE
25-03-2010, 12:22
Sn sweet cat,

Ben bir acemi olarak başıma geldiği için söyleyeyim muhtemelen yapraklara su değmiş **** güneş yanığı olmuş olabilir..

sweet_cat
25-03-2010, 14:33
cevaplarınız için teşekkür ediyorum.beni korkutan diğerlerine de bulaşacağı düşüncesiydi.diğerlerinden ayırdım her ihtimale karşı.gözlem altında tutuyorum.

fahriyee
25-03-2010, 14:35
merhaba şener bey dikdörtgen saksıya sizin gibi ektim sadece 5-6 tane canlı kaldı.hazır topraktı ve üstten su vermiştim.saksı büyük olunca tabandan su vermedim sizce neden tutmadılar?

merkürvenüs
25-03-2010, 17:01
Merhaba,

Sn. Sweet cat sanırım güneş yanığı benim bir saksı menekşemin yaprakları güneşte yanmıştı sizin menekşelerin yaprakları gibi olmuştu.

Şener KÖKSAL
25-03-2010, 19:50
Merhaba Fahriye Hanım. Ben uzun saksıya iki kez belki yirmiye yakın yaprak diktim. Ve neredeyse hepsi yavru verdi. Sanırım fotoğrafı sizde görmüşsünüz. Tesadüf yarım saat önce yine 16 adet yaprağı bu şekilde diktim ve her zamankinden daha çok yaşamalarını istiyorum. Fotoğraflarınıda şimdi paylaşacağım. Bir arkadaşım uzun bir mesafeden gönderdi ve çok süpriz renkler bekliyorum. Zamanlama yanlış olabilir mesela bu aylar çok bereketli ne dikseniz tutuyor. Yapraklar güneş alan bir ortamda olmamalı, seçilen yapraklar sağlıklı güçlü görünenler olmalı. Sanırım birazda şans :) Bu arada hoşgeldiniz, güzel paylaşımlar dileği ile ...

Şener KÖKSAL
25-03-2010, 19:54
Uzun yoldan gelen misafirlerime hemen rahat bir nefes alabilecekleri en iyi ortamı hazırlamaya çalıştım. Merakla ve heyecanla gelişmelerini bekleyeceğim. Küçük saksıdakiler köklü bir kısmınında çok şirin yavruları var. Hediye olunca birde ayrı bir değer katıyor bu menekşeler kendilerine.

Orkun Kırcı
25-03-2010, 22:45
Saksılarıma fitil yöntemi uyguladım. Bakalım verim alabilecek miyim...

fahriyee
26-03-2010, 11:22
teşekkürler.dün akşam dikdörtgen saksıya başka yerde kök salmış yaprakları daha yüzeysel olarak ektim.inşaallah yavru verirler.pencere kenarında idi tavsiyenize uyarak saksıyı sadece ışık gören bir yere aktaracağım bu arada yanıltma yöntemini hiç duymamıştım burada öğrendim hemen uyguladım.

çiğdem86
26-03-2010, 16:54
çelikten dikilen menekşeleri pencerenin önüne koysam tutarlarmı,yani güneşin herhangi bir zararı olurmu?

fahriyee
26-03-2010, 17:38
merhaba çiğdem hanım.ben de şener beye sormuştum yeni ekince direkt güneş ışığı zararlı demişti.benimkiler tutmamıştı.yaprak çıkana kadar sadece ışık alan bir yere koyacağım.siz de öyle yapın isterseniz

çiğdem86
26-03-2010, 18:33
ben bu konuda çok başarısızım.Bugüne kadar bir sürü çeliğimi kaybettim yalnızca 2 tanesi tuttu fakat yavrulamadılar nedense..
Şimdide bazı çelikler solmuş gibi duruyor topraktan çıkartmaya çalıştım ama çıkmadılar.Acaba tutmuşlarmıdır
Sevgili fahriye önerinizi dikkate alacağım
teşekkür ederim
saygılar

Şener KÖKSAL
26-03-2010, 22:13
Ben yeni çeliklerimide yavrularımıda her zaman direk güneşten sabah ya da gün batımı güneşinden bile koruyorum. Henüz kökleri olmayan yapraklar ya da yeni yeni gelişen yavruların zor fiziksel şartlara tahammülü mümkün olmuyor. Ergin menekşeler bile direk güneşi sevmiyor. Yalayıp geçen sabah güneşinede bayılıyorlar . Yaz aylarında yaprakların köklendiğinden emin olana kadar kuzey pencerelerini tercih ediyorum.

fahriyee
27-03-2010, 15:50
Bugün işyerinde aşılama yaparak 4saksı menekşe ektim pencere kenarında güneş almıyor cansuyunu sadece tabaktan verdim yeterli mi?ayrıca menekşe resimlerimi gönderemiyordum büyük boyut diyordu.küçültüp gönderdim şimdi de açmıyor ne yapmalıyım(bilgisayarla pek aram yoktu)

Şener KÖKSAL
27-03-2010, 17:22
Çelik yapraklarımı ben hep üstten suluyorum. Daha doğrusu tüm menekşelerimi üstten suluyorum. 2-3 günde bir üstten hafif bir su gezdirin. İlk bir kaç hafta toprağın sürekli nemli olması çok önemli.

özlem11
28-03-2010, 21:09
Kendine gelen menekşelerim...

özlem11
28-03-2010, 21:10
Devamı...

özlem11
28-03-2010, 21:12
...

özlem11
28-03-2010, 21:13
ve son...

Şener KÖKSAL
29-03-2010, 19:16
Aşı menekşelerim. Epey bir yavru verdiler. En son bunlar kaldı ayırmadıklarım. Sanırım yapraklar kendi yavrularını ayrı ayrı verdiler. Ya da çiçek açtıklarında değişik süprizlerde olabilir :))

katmer
29-03-2010, 21:06
Arkadaşlar, hastalıktan kurtulan birkaç menekşemin fotoğrafını galeriye ekledim. Belki bakmak istersiniz:)
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=34458&c=683
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=34456&c=683
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=34455&c=683
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=34458&c=683

Goncagül
29-03-2010, 21:44
Yeni aldığım menekşelerim.

Goncagül
29-03-2010, 21:54
Daha önceden yetiştirdiğim menekşelerim ve yer bulamadığımdan her saksının boş kalan kenarlarına diktiğim menekşe yaprakları.

nazlı hilal
29-03-2010, 22:55
Menekşelerim;132824[ATT132826ACH]132825[/ATTACH]132827132828

nazlı hilal
29-03-2010, 23:04
devamı 132829[ATTAC132831H]132830[/ATTACH]

nazlı hilal
30-03-2010, 00:49
menekşelerim burada güzel çıkmadılar ama yeni yeni güzelleşmeye başladılar,tomurcukta veriyorlar yakında bir çoğu açacak böyle gözüktüklerini kale almayın açanları resimleyip ekleyeceğim.

a1919
30-03-2010, 08:08
Bu güzel resimleri ekleyen arkadaşlara soruyorum :) Ben menekşelerime çiçek coşturanın afrika menekşeleri için olan besinini veriyorum. Güneye bakan pencerenin önünde. Ama yine de bir türlü sizinkiler gibi olmuyor :( Neler yapıyorsunuz biraz onlardan bahsederseniz sanırım benim gibi bir çok insana çok faydası olur.
Teşekkürler

özlem11
30-03-2010, 10:53
En önemli faktör aydınlık ortam arkadaşım. Toprak dengeside önemli bence. Geçen sene aldığım hazır poşet toprağı menekşelerimi mahvetti. Suyu olduğu gibi tabana verdi. Toprak karışımını iyi hazırlamak gerek. Kışın güney cephe yazın sabah ya da akşam güneşini alacak bi yer iyi olur. Tabi sürekli yer değiştirmeyin.Ayda bir menekşeler için sıvı gübre kullanın... Satın aldıysanız şayet birden güzelleşmesini beklemeyin kendinizde üretme çalışmaları yapın. Kendi ürettiğiniz daha sağlıklı oluyor. Tozlandıkça kaynamış soğutulmuş su ile akşam yapraklarını yıkayın...
Aslında formu dikkatli okursanız herşey ayrıntılı halde yazılmıştır.
Teşekkür ederim fatihcim...Daha güzeli senin olsun. Daha iyi hallerinide eklerim inşallah. Galeriye resim eklemeyeli epey oldu. Güzelleşirlerde bende yeni kareler eklerim...

fahriyee
30-03-2010, 13:13
arkadaşlar hepinizin menekşeleri çok güzel elinize sağlık.bakmaya doyamıyorum maşallah.bazen elime geçen vitamin demir tabletlerini de (5lt.suya bir iki tane)atıyorum.deneyen oldu mu fayda mı zarar mı verir sizce?

nazlı hilal
30-03-2010, 14:40
birşey olmaz fahriye hanım ben şekerli suda veriyorum.

fahriyee
30-03-2010, 15:33
teşekkür ediyorum nazlı hanım ben de kuzucuklarımın resimlerini göndermek için uğraştım başaramadım sizin önceki resimlere de baktım çoook güzeller elinize sağlık

özlem11
30-03-2010, 16:32
Fazla gübre vermek bir süreden sonra menekşede büyüme bozukluklarına sebebiyet veriyor. Arada verirseniz teşvik etmiş olursunuz ben artık öyle yapıyorum.

fahriyee
31-03-2010, 14:36
kuzucuklarımın resimleri

a1919
31-03-2010, 14:44
Merhabalar,
Bugün çiçeği kalmamış ve yaprakları bir miktar kötü olmuş bir menekşe geçti elime. Üzerinde sağlam 4-5 yaprağı var. Ortadan da minik yaprakları çıkmış 2-3 adet. Çok fena görünmüyor yani. Biraz da susuz kalmış sanırım toprağı çok kuru. Kötü görünen yapraklarını temizledim. Sizce toprağını değiştirmeli miyim? Yoksa biraz toparlanmasını beklemem de bir sakınca olur mu? Toprağı çiçekçiden alındığındaki toprak.
Herkese teşekkürler

fahriyee
31-03-2010, 14:46
diğerleri

katmer
31-03-2010, 15:40
Sayın a1919, bence yeni ortamına alışmasını bekleyin. Sulandıktan sonra kendine gelecektir.

fahriyee
31-03-2010, 15:56
ve son.ortaya da çiçek açanı yerleştirdim kıskansın ve açsınlar diye

fahriyee
31-03-2010, 16:45
teşekkürler arkadaşlar.Bir öncekisayfadaki tek tomurcuklu çiçeğe seni annemin arkadaşına göndereceğim dedim.3-4 gün sonra baktığımda yapraklar yumuşamıştı köküne baktım çürümüş.sizce bana küstü mü ya da zaten ölecek miydi?

Şener KÖKSAL
31-03-2010, 18:21
Üzülmeyin Fahriye Hanım. Afrika Menekşelerinde klasik bir sorun kök çürümesi. Tam nedenini bende öğrenemedim. Benimde bu yıl 3-4 saksı menekşem kök çürümesine kurban gitti. Ama hastalık sizinde belirttiğiniz gibi en alttaki yaprakların çok susuz kalmış gibi yumuşaması ile kendini belli ediyor. O yaprakları çektiğinizde hemen elinize gelir ve gövde ile birleştiği yer siyahlaşmaya başlamıştır mutlaka. Ben erken yakaladığımda menekşenin tamamını topraktan çıkartıp iyice temizleyip çürüyen köklerini kesiyorum. Erken yakalanırsa bir kaç sağlam kökün kalması bir şans. Eğer hiç kök kalmadıysa siyahlığın bittiği yere kadar kesip dikiyorum. 3 saksı menekşemi böyle kurtardım. Bunun bulaşıcı olduğunu hiç sanmıyorum. Uzun saksılarda birlikte diktiğim 3-4 kök menekşeden sadece birinde kök çürümesi olabiliyor. Onu alıyorum diğerleri hayata devam ediyor. Bunu nedenini ve tedavisini bilen arkadaşlar paylaşırlarsa çok sevinirim. Bu benim kendimce bulduğum bir yöntem. Önemli olan hiç hastalanmamsını sağlamak.

özlem11
31-03-2010, 18:44
Şayet öyle olduğunu hissettiğinizde dediğiniz yöntem çok mantıklı şener bey. Bende sizin gibi yapıyorum. Sulamadan önce toprağı kontrol ediyorum. Öyle hissettiğim menekşenin toprağını karıştırıp kurusun diye havalandırıyorum. Ve belli bir süre sulamıyoru. Suyu verirkenden çok az veiryorum. Ama yapraklar elime gelmeye başladıysa. Bende çıkarıyorum köke bakıyorum hala tutunan yaprak varsa. Çürüme belirtisi olan yaprak ve bölgeyi temizliyorum. Elimde kalan kökü suya koyup köklenmesini sağlıyorum. Resimlerimde var hatta eski sayfalarda. Köklenince yine toprağa alıyorum...

abcdm
31-03-2010, 20:00
Fahriye Hanım menekşeleriniz çok güzel ve sağlıklı, siteyle daha yeni tanıştım çok güzel bir site benimde 1 tane mor beyaz menekşem var.Dün bende yaprağından diktim çoğalması için bilmiyorm çoğaltmak için uygun dönem hangisi inşallah başarılı olurum

sevim.K
31-03-2010, 20:06
Arkadaşların denemelerine bakarak ben de aşı denemesi yapmıştım. Menekşe çeliğim köklenmiş:). Umarım yavrusunu, çiçeğini de görürüm.:)

katmer
01-04-2010, 13:26
Arkadaşlar, ben kök çürüğüne torf ve sıradan toprağa dikili menekşelerimde rastladım. Yaklaşık bir yıldır cocopeat kullanıyorum ve cocopeate dikilmiş hiçbir menekşemde bu sorunu yaşamadım. Cocopeat, yapı olarak torftan farklı bir ürün. Daha fazla su tutmasına rağmen, saksı içinde sıkışma yapmıyor. Bu da köklerin hava almasına yardım ediyor.

tamaşa
01-04-2010, 13:43
Arkadaşlar, ben kök çürüğüne torf ve sıradan toprağa dikili menekşelerimde rastladım. Yaklaşık bir yıldır cocopeat kullanıyorum ve cocopeate dikilmiş hiçbir menekşemde bu sorunu yaşamadım. Cocopeat, yapı olarak torftan farklı bir ürün. Daha fazla su tutmasına rağmen, saksı içinde sıkışma yapmıyor. Bu da köklerin hava almasına yardım ediyor.

cocopeat içine başka birşey karıştırıyormusunuz(perlit vs)

fahriyee
01-04-2010, 14:11
teşekkürler sayın abcdm ben suda bekletmeden direk toprağa dikiyorum.ama deneyimlerime göre küçük boyut saksılarda daha çabuk tutuyor.saksı büyükse ve çok sulanırsa kök çürüyor.ilk deneyiminizse bu şekilde yapın sonra alışınca arkadaşlar gibi büyük saksılı çiçeklerin yanına bile ekseniz tutacaktır.tabi ki bu benim fikrim hoşgeldiniz güzel paylaşımlar diliyorum

katmer
01-04-2010, 14:15
Sayın tamaşa, ben kullanıma hazır poşetlerde alıyorum cocopeati. Başka birşey de karıştırmıyorum.

özlem11
01-04-2010, 15:45
Sevgili katmer ben genelde fidecilerde açık satılan kiloluk kestane toprağına dikiyordum. Sulamaya dikkat ediyordum sorun olmuyordu. ya da nadiren. Fakat geçen sene poşet toprağı aldım. Menekşelerim tuhaflaştı. Suyu olduğu gibi dışarı verdi toprak. Aldığın toprağın üzerinde cocopeti mi yazıyor...

katmer
01-04-2010, 16:21
Özlemciğim, Gartengold marka, üzerinde de cocopeat yazıyor.

Crocus Şen
01-04-2010, 17:44
Arkadaşlar hepinize kocaman bir merhaba;
Biliyorum çok çok uzun zaman oldu görüşemedik,foruma uğrayacak zamanım olmadı,bundan sonra eskisi gibi sık sık gireceğim inşallah..Sizleri çok özledim.
Hepinizin menekşeleri bir harika..Tek tek baktım gerçekten çok güzeller..Evimde çok fazla bulunamadım,geçen sene daha kök bile vermeyen kızlarımın bir kısmı tomurcuklandı,bir kısmına sanırım mite bulaşmış,yaprakları yumuşaış,üzerlerinde beyaz beyaz pulcuklar var:( Ama hastalıklı olanları yoğun bakıma aldım en kısa zamanda fotoğraflarını çekip yükleyeceğim..

hüzün
01-04-2010, 17:48
Aramıza hoş geldiniz abcdm, burada çok hoş vakit geçireceğinize eminim.
Sosyal grubumuza da bekliyoruz.

katmer
01-04-2010, 17:49
Sevgili Crocus Şen, aramıza dönmene çok sevindim. Menekşelerinin eski güzelliğine kavuşacağına eminim..

Crocus Şen
01-04-2010, 17:56
Teşekkür ederim..Şimdi hepsinin ve diğer çiçeklerimin fotoğraflarını çekiyorum..:)

sevim4
01-04-2010, 23:06
Bunlarda menkşelerim beyazın biri katmerli biri katmersiz
133445
133446
133447
133448
133449

sevim4
01-04-2010, 23:10
devamı...
133454
133455

katmer
01-04-2010, 23:28
Sevgili Sevim4, son fotoğraftakinin rengini çok merak ettim. Maaşallah, hepsi birbirinden sağlıklı..

sevim.K
02-04-2010, 07:59
Maşallah. Ne kadar güzel. Ne kadar canlı. Yapraklar ne kadar sağlıklı. Sevgili adaşım ellerinize, emeklerinize sağlık:)

_kardelen_
02-04-2010, 10:05
Yorumsuz ;) (Serüvene yeni başlıyorum)
133488

sevim4
02-04-2010, 11:05
Sevgili arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim.
Sevgili katmer son resimde henüz açmadı bende merakla beliyorum.

sevim4
02-04-2010, 11:10
Sevgili kardelen maşallah emeyine salık bende yeni köklendirdiyim yapraklarımı diktim.

Şener KÖKSAL
02-04-2010, 11:13
Sevgili sevim4 menekşeleriniz gayet güzel. Ama bende son menekşeyi çok merak ettim. Yaprak şekli çok farklı nedense süpriz bir renk çıkacakmış gibi hissettim. Açınca tekrar paylaşırsanız sevinirim.

sevim4
02-04-2010, 11:26
Bende merak ediyorum şener bey, acarsa tekrar eklerim.

fahriyee
02-04-2010, 12:50
sevim hanım menekşeleriniz çok güzel.bol çiçekli günler diliyorum son menekşeniz %90 katmerli rengi de mor veya pembe gibi.yakmayan bir güneş ışığı hemen çiçek açtırır.açınca resimleyin de maşallah diyelim

sevim4
02-04-2010, 12:59
Çok teşekkür ederim sayın fahriye hanım, aramıza hoşgendin.

fahriyee
02-04-2010, 13:10
3 gün önce kısa köpük bardaklara altlarını delerek önceden köklenmiş yaprakları ektim cansuyu vererek plastik kaba koydum streç film ile kapattım hava alması için streci birçok yerinden deldimgüneş görmeyen pencere kenarına bıraktım.yanlışım varsa lütfen uyarın arkadaşlar bu şekilde üretim hiç yapmamıştım.ayrıca imla kurallarına uyamıyorum ama zorunlu ise söyleyin malum sadece menekşe hatırına bilgisayardayım

Sevgi Durul
02-04-2010, 22:49
Sevgili sevim4 menekşeleriniz çok sağlıklı ve güzeller.
Sevgili fahriyee hoşgeldiniz, umarım menekşeleriniz kısa sürede yavrular.
Benim menekşelerimden ikisinin yaprakları yumuşadı ve dışa doğru kıvrıldılar. Diğer menekşelerim sağlıklı. Hepsinin bakım şartları aynı. Sizlerce sebebi ne olabilir?
Hasta menekşem;
133615

Bugünlerde açan tek menekşem;
133616

Diğer menekşelerimden bazıları, uzun süredir açmıyorlar;
133617

133618

133619

Orkun Kırcı
02-04-2010, 23:24
Aynısı geçende başıma geldi. Bence kesinlikle kök çürüğü..

nazlı hilal
03-04-2010, 00:18
Sdurul söküp siyahlaşan kısmı kesin suda köklendirip yeniden dikin kök çürüğü olmuş.

Fatih
03-04-2010, 00:21
Sevgili Sevim4 son resimde ki katmerli beyazla aldığınız menekşe ise onun rengi gül kurus katmerli.Çok güzel çiçekleri var koruyup üretmeniz temennisiyle.İyi günlerde büyütün.

nazz
03-04-2010, 08:30
günaydın arkadaşlar :)
ben yeni katıldım aranıza henüz iki menekşem var dün topraklarını ve saksılarını değiştirdim :)
ikişer tane de toprağa yeni deneme için ektim inşallah tutar. Menekşeleri çok seviyorum , umarım beni severler ve ölmezler , b urdan edindiğim bilgiler ile yeni çeşitler de alacağım :)

fahriyee
03-04-2010, 10:43
teşekkür ediyorum sayın durul.Menekşenizin toprağına bakarsanız suyunu hiç çekmemiştir kök çürüyünce öyle oluyor arkadaşların dediği gibi...saksısı büyük olunca eğer menekşe genç ve az köklü ise böyle sorunlar oluyor.tavsiye üzerine ben kökün çürüğü kalmayana dek kestim birini suda köklenmeye bıraktım diğerini direkt çok küçük saksıya ektim.ayrıca kenardan çıkan 8-10 yaprağı da bir iki gün suda bekletip sonra canlandıklarını görüyor ekiyorum.diğerleri çok canlı maşaallah ellerinize sağlık

sema62
03-04-2010, 13:46
merhaba arkadaşlar. aranıza yeni katıldım. bende menekşe hayranıyım. birkaç gündür mesajlarınızı okuyorum. çok güzel bilgiler aldım. cocopeat nasıl bir topraktır merak ettim. nerden bulabilirim. yardımcı olursanız sevinirim.

umıt79
03-04-2010, 20:38
Bugün pazar yerinde Afrika menekşeler gördüm .Çok güzel gelişmişlerdi .Yalnız biraz pahalıydı sanıyorum 7 lira..Benim menekşelerim bir türlü uzun uzun yaprakları olan bitkiler olamadı.Hala saksıyı örtecek kadar az yapraklardalar.Sanıyorum sık yer değiştirmekten oluyor bu durum...

Ahsen
03-04-2010, 20:49
En büyük hobilerimden birisi de çiçeklerle ilgilenmek. sardunya, menekşe,begonya,kalanchoe çiçeklerim var. Onları çoook seviyorum.İki tane menekşem var, birisi mor diğeri pembe.Sabırla açmalarını bekliyorum, bu konuda bilgilerinizden yararlanmak isterim şimdiden teşekkürler.

sema62
04-04-2010, 12:10
Özlem hanım menekşeleriniz çok güzel. Baştaki saksılar galiba güneşte kalmışlar. Yaprak verdikçe yanıkları alırsınız.

Ahsen
04-04-2010, 13:18
Resimlerde bişey dikkatimi çekti, hemen hemen bütün menekşeler cam kenarında. Direk güneş ışığı menekşelere zararlı değil mi.Ben bir sefer camın önünde unutmuşum toparlanana kadar bir ayımı aldı. Ama sizinkilerin maşallahı var. Nazar değmesin.

Şener KÖKSAL
04-04-2010, 18:28
Ahsen Hanım öncelikle hoşgeldiniz. Evet menekşelerimiz genelde cam kenarında ama bu pencereler direk güneş ışığı alan yerler değil. Benimkiler sabah erken 1-2 saat güneş alıyor. Diğer penceremde kuzey cephesi. Zaten belirttiğiniz gibi direk güneş ışığını uzun süre alan menekşeler aynı gün yanıp yok oluyorlar.

Ahsen
04-04-2010, 20:08
Teşekkür ederim Şener bey. Sanırım benim pencerelerim menekşe için uygun değil hepsi güneş alıyor.Benim başka bir çözüm bulmam gerekiyor.

nazz
04-04-2010, 20:44
bugün eşim bana iki tane daha menekşe aldı :)) dört oldular bakalım nasıl olacaklar :) arkadaşlar bir şey soracağım size ? ben bir tanesinin yaprağını direk toprağa diktim tutmaz mı acaba ?? yani suda köklendirmek mi gerekir illa ??

oppss!
04-04-2010, 20:50
Banada geçen gün 15 adet yaprak geldi, şimdilik suya koydum, yakında toprağa geçireceğim...
Benimde menekşe sevdam başlıyor:)

merkürvenüs
04-04-2010, 20:56
Merhaba,

Ben menekşe yapraklarımı asla suda köklendirmem direk toprağa dikerim toprakta köklenir ve yaklaşık iki ay sonra yavru verir:)))

oppss!
04-04-2010, 20:58
Dikecek viyol bulamadım, yarın plastik bardaklara dikmeyi düşünüyorum...

çiğdem86
04-04-2010, 21:38
benim menekşelerimin hepsi açtılar fakat siteye koymayı beceremiyorum.Menekşelerimden birinin yanına çelik dikmiştim aylar sonra yavruladığını fark ettim.Henüz çok küçük onu ne zaman farklı bir saksıya dikmeliyim:?
saygılar

Şener KÖKSAL
04-04-2010, 22:36
Merhaba nazz hanım. ****** suda bekletip köklendirmek şart değil. Aksine toprakta köklenmesi çok daha sağlıklı. Suda daha kısa sürede kökleniyor ama toprağa geçişte ciddi sorun yaşıyor yaprak. Toğrağa çeliklemeniz daha isabetli olmuş hayırlı olsun :)

Çiğdem hanım acele etmeyin. Yavrulu yaprağınız bir süre daha kalsın. Alırken biraz daha derinden toprağı ile birlikte alırsınız . Köklendikten sonra başka bir saksıya alımda genelde sorun yaşanmıyor.

sema62
05-04-2010, 07:52
Günaydın... Bardak içindede saçaklandırabilirsiniz direk toprağada dikebilirsiniz. Bu iki yöntemide kullandım. İkisindede çürümeler oldu. En son bardağın ağzını folyayla kapattım. Açtığım deliklerden yaprakları koydum ve ışık az alan (antre) yere koydum.10 gün sonra saçaklandıklarını gördüm. Çeliğin biri orda yaprak çıkardı. Onu dün küçük saksıya aldım. Bakalım toprak yüzüne ne zaman çıkacak. Sabır isteyen bir iş.

sevim.K
05-04-2010, 09:01
Büyümeleri gelişmelerini yola koydum sanırım menekşelerimin. Bir de çiçeklenseler çok mutlıu olacağım:)

sevim.K
05-04-2010, 09:34
Bunlar da devamı;

merkürvenüs
05-04-2010, 12:09
Merhaba,

Sevim hanım menekşeleriniz çok güzel olmuşlar. Bazı saksılarınızı kalorifer peteklerinin hemen üzerindeki mermerlerin üzerine dizmişsiniz ısıdan zarar görmüyor mu? Benimde o şekilde uygun pencerelerim var ama kaloriferden dolayı koymuyordum, deneyiminizi benimle paylaşırsanız sevinirim.

sevim.K
05-04-2010, 12:44
Teşekkür ediyorum merkürvenüs:) Evet haklısınız peteğin hemen üzerinde pencere kenarındaki mermerde bazı saksılarım. Peteğin ön tarafında masa üzerinde de saksılarım var. Sağda sepha üzerinde de. Menekşelerin ışık alabileceği en uygun yer orası sevgili merkürvenüs. Kış boyu susuz kalmamalarına çalıştım. Belki kaloriferin etkisi de vardır bilemiyorum çiçeklenmemiz sorun. İnşallah onu da aşabileceğiz:).

Menekşelere üç dört kez 5BA kullandım selahattin beyden deneme amaçlı alıp. Yaprakların gelişmesinde çok etkili olduğunu düşünüyorum ne yazık ki düzenli fotoğraflıyamadım. Daha öncesinde menekşeler için olan çiçekcoşturanlardan kullanmıştım. Çok düzenli ilgilenebildiğimi söyleyemem menekşelerim beni affetsinler:o

umıt79
05-04-2010, 14:45
İlahi Sevim Hanım ,resmen kıskandım.:p

Siz tutun kocaman bir menekşe serası kurun ev içinde; sonra da menekşelerimle ilgilenemedim deyin .Olacak iş mi?

Benim menekşelerimin yaprakları bu kadar uzamıyor.Kat kat adeta birbirinin üzerine biniyor.

Güle güle büyütün Sevim Hanım...

sevim.K
05-04-2010, 14:58
Sevgili ümit güldürdünüz beni:p Gerçekten ilgilenemiyorum:( Menekşe yetiştirme, bakımı konusunda öğreneceğim çok şey var forumdaki arkadaşlardan. Hala kayıplarım olabiliyor. En aza nasıl indirebilirim. Yanlışlarım, eksiklerim neler. Bunları düşünüyorum. Çiçeklenmeme sorunumuz var, çözemedim. Bir yerde bir şeyi eksik yapıyorum, bir şeyi gözden kaçırıyorum galiba:o Günler uzadıkça daha fazla zamanım oluyor çiçeklerim için. Bakalım;)

merkürvenüs
05-04-2010, 15:29
Bilgi paylaşımınız için teşekkür ederim Sevim hanım bende bir-iki saksıyla öncelikle deneme yapacam..

fahriyee
05-04-2010, 18:25
hoşgeldiniz ahsen hanım.güneş gören pencereler için ben cama içeriden 30_40 cm.yükseklikte jelatin veya kağıt yapıştırıyordum gayet güzel gelişiyorlardı.oturma odasında olunca sıkıntı oldu şimdi film yapıştıracağım başarılı olursam sizlerle paylaşırım

katmer
05-04-2010, 18:55
Sevgili Sevim.K, menekşeleriniz yeni yapraklar çıkarmaya başlamışlar. Kısa bir süre sonra çiçekleneceklerine eminim. Benimkiler de yeni yeni gonca oluşturmaya başladılar.

Kalorifer mermerinde duran menekşeler, nem sorunu yaşayabiliyor ve o yüzden de açmıyorlar. Benim evimin çeşitli yerlerinde dağılmış şekilde duruyor saksılar. Çiçek odam çok sıcak oluyor ve nem oranı da az.. Orada nemlendirilmek istiyorlar. Oysa ki salon daha serin ama nem oranı yüksek. Kış boyu oradakilerin hepsi çiçekliydi..

Yani ortam farkı her zaman çiçeklenmede kendini gösteriyor.. Bu yüzden de evimizi çok iyi tanımamız gerekiyor:)

sevim.K
05-04-2010, 19:23
Sevgili katmer menekşelerin saksılarını sürekli kontrol ediyorum. Kurumalarına izin vermiyorum. Odanın nemine gelince kaloriferli evlerde nem sorunu oluyor haklısınız ama benim rahatsızlığım nedeniyle radar gibi oldum artık. Fazla nem kadar kuru ortam da olumsuz etkilediği için herşeyden önce kendi sağlığım açısından dikkat etmek zorundayım.

Ancak balkona bakan pencere önüne koyabiliyorum. Şimdiden sonra ışık sorunumuz olmayacak. İhtiyaç duydukları kadar ışık alacaklar ve aydınlık ortamda olacaklar. Diğer iki pencerede panjurlar çoğunlukla kapalı olıyor sıcaklar arttığı zaman çünkü öğleden sonra bütün gün güneş alıyor. Aşırı sıcak ve çok yoğun nem oluyor. Menekşeler nemi severler ama o yoğun nem nefes almayı imkansızlaştırıyor.

nazz
05-04-2010, 23:04
içim ferahladı teşekkür ederim bu gün arkadaşımdan bir de yaprak getirdim onu da diktim inşallah tutar :))

katmer
05-04-2010, 23:07
Salon camındaki menekşelerim:)) Buraya bayılıyorlar..

sevim.K
06-04-2010, 06:13
Oooo sevgili katmer ne güzel sıralanmıilar. Üstelik çok güzeller:) Onları görünce aklıma birşey geldi;)