Bağlan

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 [44] 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

glcn06
26-07-2012, 09:01
cevabınız için teşekkür ederim sayın menekşecibaba dediğiniz gibi yapıp toprak değiştirmek için havaların serinlemesini bekleyeceğim. topraklarını mayıs ayı gibi değiştirmiştim ama çok çabuk özeliklerini yitirmişler.

blaze ash
26-07-2012, 11:40
Kökü çürüyen menekşemi; çürüklerini temizledikten sona suya koymuştum. Kökleri bu hale geldi. Sizce toprağa dikmeli miyim?

319402

319403

Arkadaşlar bu menekşemi toprağa diktim. Bu gün 3. gün. Köklerinin etrafına sadece toprak döktüm. Sıkıştırmadım yani. Ama yaprakları soldu. Fideler toprağa dikilince solar sonra canlanır. Menekşe de mi öyle oluyor. Cahilliğimi mazur görün. Sudan toprağa hiç geçirmedim de.;)

maki01
26-07-2012, 14:27
Solmaması lazım sevgili blaze ash.

Benim yeni ayırdığım bir yavruda yapraklarını saldı. Önce anlayamadım, toprağa dokundum, ıslaktı. Fitil yerleştirip , üsten de sulamıştım, fazla kaçırmışım. Hemen kağıt havlu üzerine koyup fazla suyun dışarı akmasını sağladım. Küçücük bir saksıdan bu kadar çok su çıkar mı , inanamadım. 3-4 kere havluyu değiştirmek zorunda kaldım. Yavru küçük, kökleri temizleyip yeniden köklendiremem.

Her ikimizin yavrularına bol şans diliyorum...

blaze ash
26-07-2012, 23:04
Sayın maki01;

Suda iken dipdiri idi ama şu anda solup aşağı kıvrıldılar. Fitil uyguladım. Üstten suladım. Fazlalığı emsin diye havlu peçetenin üstünde beklettim. Sonra da su dolu bardağa koydum. Bakalım ne olacak. Acaba kökleri küçükmüydü toprağa geçirmek için.

Bu aralar sulama yaşadığım menekşe kayıpların nedeni acaba kullandığım toprak mı diye düşünmeye başladım. Ama bazı yavrularım ve yetişkinler sağlam bazıları çürüdü. Anlamadım gitti. Hazır menekşe toprağına perlit ve vermikülit ekleyerek dikiyorum. Bundan sonra yavruları ayırırken yeni toprak alacağım. Bir de öyle deniycem bakalım.

maki01
27-07-2012, 00:09
Sevgili blaze ash,

Fitil uygulamada deneyimli değilsen bir süre daha yavru ayırırken fitil düzeneğini yerleştir ama kullanma. Bir süre alttan kontrollü sulama yapıp kökler geliştikten sonra fitilli sulamaya geçebilirsin.

Aynı şekilde bakım yaptığımız halde haklısın, bazıları sağlıklı iken diğerleri hastalanabiliyor. Yaprak ve köklerin gelişkinliği tüketilen sıvı miktarını etkiliyor. Gelişkin yaprak ya da köklere sahip menekşe suyu bünyesine kısa sürede alabildiği için çürümezken daha az gelişmiş bir menekşe kök çürümesi yaşabiliyor.

Çok sayıda menekeşem fitilli sulamada. Aynı sürede bir kısmı suyu tamamen tüketirken diğerlerinin su haznesinde hala su ya da besin eriyiği kalıyor. Arada tembellik edip suyu tamamen tüketmesini beklemediğim menekşelerde problem yaşayabiliyorum.

Doğru olan arada su haznesine1-2 gün su koymayıp toprağın biraz kurumasını bekleyerek , bitkinin suya ulaşabilmek için köklerini uzatmasına yani kökleri geliştirmesine fırsat vermek .

Ayşe Derin
29-07-2012, 11:40
Merhaba arkadaşlar,
çok acemice gelebilir ama, toprak karışımında yaprak çürüntüsü olması gerektiğini okumuştum, bunu evdeki çiçeklerin kopmuş, budanmış yapraklarından elde etmemiz mümkün mü acaba?

bozo.0606
29-07-2012, 17:57
'' Bana göre '' dev menekşe yaprağım ilk yavrularını vermeye başladı ve çok uzun bir zamanda almadı. Sanırım bir aydan kısa sürede ilk yavrularını verdi.

Şimdi sorunum şudurki ben bu yaprağın arkasındaki yavruları ayırmadan anne yaprak ölür mü? Yaprağın arkasındaki yavrular daha çok küçük..

maki01
29-07-2012, 21:20
Sevgili bozo.0606,

Yavru veren her anne yaprak ölmüyor, Bazen aynı anne yaprağı keserek yeniden dikim bile yapabiliyoruz.

Sizin yavrularınız çok küçük. Normal koşullarda anne yaprağın yavruları beslemeye devam etmesi gerekiyor.

bozo.0606
29-07-2012, 22:16
Sayın Maki01;

Esasında kökden gelenler için değilde yaprakdaki çatlakdan çıkanlar için endişeliyim Pek güzeller, öldürürsem kıyamam. Karar veremedim şu an. Zamanla gelişimlerini paylaşıp sizlerden yardım istemeye devam edeceğim. Çünkü kendim karar veremiyorum.

Yaprakdan çıkan yavruların ( sanırım iki yavru var ) en büyük yaprağı gömlek düğmesi kadar.

blaze ash
30-07-2012, 00:19
Benim böyle olan bir menekşem vardı. Hem yaprak arkasından hem de normal yavru verdi. İlk önce ne yapacağımı bilemedim ve sitedeki arkadaşların tavsiyesi ile bekledim. Bir süre sonra köklerini toprağa uzatmaya başladılar. Bende o zaman ayırdım. Şu anda gayet sağlıklı ve büyüdü.

Geçenlerde ise sizinkinden çok daha küçükken kopardım yavruyu. Başka bir menekşenin saksısına toprağın üzerine düz bir şekilde bıraktım. Bir hafta takip ettim. Solmadılar. ölmediler. Şimdi ise yeni ortamına alıştı ve yaprak çıkarmaya çalışıyor. Umarım sağlıkla büyür.

322146

322147

darla
30-07-2012, 12:19
Merhaba,

Ben kafama takılan bir şeyi sormak istiyorum.Benim koyu pembe beyaz ebruli menekşem tek renk koyu pembeye döndü ve ebruli deseni kayboldu.
Bunun sebebi ne olabilir?

serdartemelli
02-08-2012, 14:13
Merhaba;

Dün baya kötü şeyler yaptım, bakalım sonu ne olacak. :))

Kış aylarında siteyi takip etmeye başladım, annelerimizin meşhur menekşe sohbetleri, çalma yaprağın kesin tutuyor olması hikayeleri arasında,buradan da baya bir bilgi sahibi oldum. Elimde bulunan 3 adet market menekşesinden şuanda baya bir ileri seviyeye ulaştım. Menekşecibabanın kendi sayfası da dahil olmak üzere değişik üretim konularını okudum inceledim denedim anlayamadığım bölümleri sağ olsun RUS cam sayesinde video ları izleyerek baya bir ileri seviyeye taşıdım. Yapraktan çoğaltmada sınır tanımıyor artık her yapraktan kesin kez üretim yapa biliyorum. Artık en son noktada şuanda tohumlamayı başardım, tohumlarım kuruma sürecinde heralde onlardan da güzel menekşeler ürete bileceğim. Bunca uğraşlarıma rağmen en başta da belirttiğim gibi dün bir yanlışlık yaptım ve seranın içindeki ufaklıkları alıp kaplara diktim akşam dehşet bel ağrım vardı bir günde bu kadar iş sakın yapmayın :))) Bu kadar anlattım ama bir tane bile resim koymadım doğru hele bana az zaman verin daha burayı yeni yeni kullanmayı öğrenicem. Herkese sevgi ve saygılar...

serdartemelli
02-08-2012, 14:26
Ben herkese mutlaka bir seraları olmasını tavsiye ediyorum şu plastik ayakkabılıklar var ya onlardan çok derin ve çok sığ olmamak kaydı ile orta boy olanlardan mutlaka bir tane edinin, içerisine şu toprak bu toprak demiyorum marketlerde pazarda satılan 1,50 tl lik topraklar dahi oluyor.Sera kabınızın dibine 3 cm kadar dökün yapraklarınızı çok uzun tutmamak kaydı ile bu toprağa daldırın kapağını kapatın atın bir kenarda dursun kesin kez yavrulamış olarak çıkacaklar ordan :)))
Ama bu arada ben sera kabımı full dolduruyorum,ondan dolayıda seraya kesinlikle su dökmüyorum bitkiler kendi solunumları ile kendi su buharlarını üretiyorlar böylece içerisi kısa bir süre sonra damlama sulama sistemiyle nemleniyor. Koca kabın içine 3 ,4 adet yaprak koyarsanız elbet sulama sıkıntısı olacaktır bu konuyu dikkate alın. Oksijenlerini de düşünmeyin kapağı kapatın atın bir kenara unutun gitsin 1 ay sonra göreceksiniz ki hem bol köklü hemde yavrulamış olacaklar.

mandalinci
03-08-2012, 09:28
İzmir'in sıcağında, 1 ay hiç sulanmadan yaşayan ve hiç kayıp vermeyen menekşelerimi, dayanıklı ev bitkileri şampiyonu olarak ilan ediyorum:)

Eriklibahçe
03-08-2012, 14:13
benim menekşelerimin de son hali böyle,artık çiçekleri yok ama yine de bu sıcakta dimdik ayakta kaldıklarına dua ediyorum:)
323211

ahmeter
03-08-2012, 15:17
İyi günler
Bu gün Ahmeter bahçeye serada olan menekşe resimlerini koydum
Bu menekşeleri orkideye püskürtme sıvi gübre verirken menekşelerin yapraklarına da veriyorum daha doğrusu menekşeleri sulamıyorum
2 aydır bu şekilde bir zayiat yok
Yazdım gene yazıyorum yosunda çillenen yaprakları hindistan cevizi torfuna ekiyorum durum gayet iyi
Sera resimlerinde nem 60 civarı yükselirse fanlar çalışıyor
Menekşeler orkidelerle iç içe fazla nem orkideyi bozuyor
ikisini beraber yaşatmaya çalışıyoruz Selamlar

sererdem
03-08-2012, 21:38
iyi akşamlar bir sorum olacak çimlendirdiğim menekşelerimi dikmek için içinde yüzde 35 funda toprağı dağ çürüntüsü,yüzde35 torf,yüzde 20 pomza,yüzde 10 organik gübre olan menekşe toprağı yazan poşet toprak aldım.Fakat topraksulanmadığı zaman taş gibi oluyor.sizce bu toprak uygunmu yoksa normal toprakla değiştireyim mi bilgi verirmisiniz teşekkürler

Adalet Yağcı
06-08-2012, 22:31
Sevgili maki01;
Benim yavrular büyüdüler, şimdilik onların üçünü bir saksıya aldım.
Bir tanesini saksıya aktarırken yaprağı kırıldı, bir sorun olmaz inşallah.

Saksı 25 cm. çapında, üç bitkinin birlikte büyümesi için yeterli olur mu acaba?
Bir arada büyümeleri, çiçeklendiklerinde tozlaşmadan dolayı orjinalitesini bozar mı?

323771

323770

323769

maki01
07-08-2012, 00:27
Ellerine sağlık sevgili Adalet Hanım'cım , yavrular güzel gelişmişler ayrı ayrı pet bardaklarda bir süre daha gelişseler daha doğru olacak diye düşünüyorum.

25 cm çapında bir saksıyı menekşelerde hiç kullanmadım, bana çok büyük geldi. Yüksekliğini bilmediğim için yanılıyor olabilirim.

Yine de aynı saksıda kalmalarını istiyorsanız bir arada büyümeleri tür özelliğini bozmaz. Tozlaşma olur ve tohum gelişirse yeni bir tür bile elde edebilirsiniz :)

Kırılan yaprak sapınını yavruları zedelemeyecek kadar kısa kesebilirsiniz. Çürüyerek bakteri gelişmesine neden olabilir.

yeşillim
07-08-2012, 09:41
İyi seyirler...;)

ahmeter
07-08-2012, 14:42
Menekşe

sami ulus
09-08-2012, 07:47
Sıcaklarda fire vermedik iyi gidiyo ayrıca şu sögüt kurusumu desek ne desek bende deniycem merak ettim

Rana+miraç
10-08-2012, 08:08
Pet bardakta (yarısı toprakla dolu )
yavrularım var. Keyifleri iyi gibi, saksılarını değiştirmeyi düşünüyorum ama çürürler diye çekiniyorum. Sonbaharı mı beklesem , yarım pet bardak toprak gelişmeleri için bir kaç ay daha yeterli olur mu?
Yaz aylarında bitki besini kullanımı önerilmiyor bunun nedeni menekşenin yazın dinlenme döneminde olması mı yoksa sıcak etkisi mi ?

ahmeter
10-08-2012, 11:56
Saintpaulia

Rana+miraç
10-08-2012, 19:06
Sevgili maki teşekkür ederim. Benim yetişkin menekşelerim kış boyu açtı, yaz gelince bir çoğu çiçeklenmeyi bıraktı .Yeni yaprak çıkarmıyorlar ve iki günde bir hafif çürümeye başlamış bir yaprak alıyorum üzerlerinden. Çürüyen yaprak ucundan çürüyor yaprak sapı sert ve sağlam oluyor.Kök çürümesinde ise tersi oluyordu. Çiçeklenme durunca dinlenme döneminin yaz olduğunu düşünmüştüm. Yavru menekşelerim ise yazı sevdi bir çoğu büyümesini hızlandırdı. Adana kadar sıcak değil burası ama nem çok fazla. Menekşeler nemi seviyorlar bildiğim kadarıyla.

güldeste-
11-08-2012, 22:15
Yeni aldım :) biraz bakımsızdı ama toparlandı... eminim önümüzdeki günlerde coşacak gibi

güldeste-
11-08-2012, 22:45
İki saksı menekşe almıştım diğeri;

Aslında yeni bir şey daha öğrendim fidanlıkta; Sulamadan yarım saat sonra saksı tabağında su kalmışsa o suyu dökmek lazımmış... güzelim menekşelerin çiçeklerini erken dökmesinin sebebini bu sayede öğrenmiş de oldum :(

maki01
11-08-2012, 22:49
Aslında yeni bir şey daha öğrendim fidanlıkta; Sulamadan yarım saat sonra saksı tabağında su kalmışsa o suyu dökmek lazımmış... güzelim menekşelerin çiçeklerini erken dökmesinin sebebini bu sayede öğrenmiş de oldum :(

Sadece çiçek dökme ile kalmaz, kök çürümesi nedeni ile menekşeni kaybedebilirsin.

Yine de başlığımızda sık sık tekrarlanan bir konuyu fidanlıktan öğrenmene üzüldüğümü belirtmeden geçemeyeceğim. Geçmiş mesajlar hiç okunmuyor demek ki...

güldeste-
11-08-2012, 23:08
Sadece çiçek dökme ile kalmaz, kök çürümesi nedeni ile menekşeni kaybedebilirsin.

Yine de başlığımızda sık sık tekrarlanan bir konuyu fidanlıktan öğrenmene üzüldüğümü belirtmeden geçemeyeceğim. Geçmiş mesajlar hiç okunmuyor demek ki...

Aslınsa gözümden kaçmış :( kök çürümesini buradan okumuştum ama saksı tabağını hemen dökmek aklıma gelmemişti... bir gün sonra döküyordum kalan suyu.
Neyse bundan böyle daha dikkatli incelerim:)

ntetik73
14-08-2012, 15:57
Menekşelerim okadar keyifsiz ki..Bu sene de bir sürü kayıp verdim :(

fahriyee
17-08-2012, 00:27
ntetik73, menekşelerinizin bulunduğu odanın penceresi sürekli açık mı?

ntetik73
17-08-2012, 12:50
Evet pencerenin biri sürekli açık fahriyee

asliayhan
17-08-2012, 13:19
ntetik73 ciceklerinize çok üzüldüm benimde bu sene çok kaybım oldu.Odadakı tüm pencereler acıktı üstelik.Gidesileri olduktan sonra önüne gecmek cok zor allah kolaylık versin.

ahmeter
17-08-2012, 15:31
SU kabının içinde

ahmeter
17-08-2012, 15:35
Saksıyı serada gündüz sıçaklığı 30--35 bir ortamda bol ışık su dolu bir kabın içine koydum hiçbir bozulma olmadı 3 ay sonra çiçeğe geldi halen dediğim yerde resim çekip gene aynı ortama koydum bekliyorum
Sıvi gübre verdim

ahmeter
18-08-2012, 14:06
menekşe

dilekagaci
21-08-2012, 20:43
menekşelerin hali böyle, bazılarında güneş yanığı mı, başka bir hastalık mı bilemiyorum yaprakları çok cansız. ne kadar sıvı gübre vs. versemde düzelme olmadı. :(

ayrıca nerdeyse hepsinin, yapraklarında beyaz çok hafif pullar, pamukçuklar var gibi. çiçeklenme sürüyor ama asla eski canlılığında değiller.

acil yardım bekliyorum, teşekkürler :(:(:(

dilekagaci
21-08-2012, 20:46
bunlar da saglıklı olanlar ama hepsi yanyana pencere önünde duruyor, bulaşmasın birbirine :(:(

Bayçalı
22-08-2012, 10:00
merhaba arkadaşlar herkesin geçmiş bayramını kutlarım bunlarda benim menekşelerim..........:)

maki01
22-08-2012, 12:51
Sayın dilekagaci,

Fotoğraflar ve tarifiniz menekşelerinizde unlu bit zararlısını düşündürüyor. http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-16.htm#post1006789 başlığında bilgi bulabilirsiniz.

ahmeter
23-08-2012, 10:33
Benim güzel menekşem

gülneva
28-08-2012, 10:45
Mmenekşelerime unlu bitmidir nedir bir hastalık geldi, hepsi öldü. :((( Bir daha hazır menekşe almak mı?

Asla!!!

Bayçalı
28-08-2012, 12:28
en güzeli yaprağı köklendirip dikmek....:)

blaze ash
28-08-2012, 22:27
Yapraktan çelikle çoğalttığım ilk menekşelerim. İkisinin tomurcuğu var birinden hala ses yok.1. beyaz yarı katlı , 2. mor, 3. beyaz.

1. 327810

2. 327811

3. 327812

blaze ash
28-08-2012, 22:39
315053

İlk aldığımda böyle olan menekşemin çiçekleri şimdi böyle. Nedenini bilen var mı? ilk haline döner mi, yoksa artık böyle mi açacak?

327813

327814

bay tömürcek
28-08-2012, 23:09
Yok blaze ash benimde öyle oldu. Mor beyaz ebruli menekse aldım bir dahaki açısında düz mor açtı üzülmüştüm şimdi tekrar açtı ebruli düzelir yani ;)

menekşecibaba
29-08-2012, 18:41
Sevgil blaze ash , hibrit olmayan noid menekşelerde sık sık görülen bir olaydır renk değişimi. Hibrit menekşelerde de en az üç nesil aynı renk ve form da açmasına bakılır ondan sonra lisans lanır . Piyasada satılan ticari amaçla üretilen noid menekşelerde bitki standardı olmadığı için renk değişiklikleri söz konusudur.

Onun haricinde aşırı sıcak , aşırı soğuk ortamlar , susuz kalması , böcek saldırıları , karanlık aydınlık ortam larda uzun süre kalması da renk değişikliklerine yol açar.

Yeni menekşeler ilk çiçek açmalarında da farlılıklar gösterebilir 2. ,3. çiçeklenmelerinde esas renkler yerine oturur.
Menekşeleriniz güzel ve sağlıklı güle güle büyütün.

ahmeter
30-08-2012, 21:43
Birde çiçek açarsa

ahmeter
30-08-2012, 21:46
Yeni yavruların çiçekleri açmaya başladı

maki01
30-08-2012, 22:05
Birde çiçek açarsa

Söğüt kabuğuna açılan bir oyuğa toprak ya da bir benzer bir malzeme konularak dikilmiş gibi duruyor. Öyle ise menekşenin kabuğun içerilerine doğru kök geliştirmesi zor olur diye düşünüyorum sevgili ahmeter.

bozo.0606
01-09-2012, 20:12
'' Bana göre '' dev menekşe yaprağım ilk yavrularını vermeye başladı ve çok uzun bir zamanda almadı. Sanırım bir aydan kısa sürede ilk yavrularını verdi.

Şimdi sorunum şudurki ben bu yaprağın arkasındaki yavruları ayırmadan anne yaprak ölür mü? Yaprağın arkasındaki yavrular daha çok küçük..

Bu mesajda paylaştığım dev yaprak menekşemin son hali. Biraz büyümesini beklerken herşey arapsaçına döndü.
Bana yardım lütfen.
Ne yapmaya çalışıyor bu güzel, Heryeri yavru doldu. Yaprakta çıkanı ayırayım derken kökten bir menekşe ordusu geldi .. :confused::(

incii
01-09-2012, 20:30
Bu mesajda paylaştığım dev yaprak menekşemin son hali. Biraz büyümesini beklerken herşey arapsaçına döndü.
Bana yardım lütfen.
Ne yapmaya çalışıyor bu güzel, Heryeri yavru doldu. Yaprakta çıkanı ayırayım derken kökten bir menekşe ordusu geldi .. :confused::(

Hay Allahim ya ne kadar ilginc bir bitkiymis bu A. Meneksesi.... Ana yapragin altindan büyüyen yarvrulara hayran kaldim, Sayin bozo, güle güle büyütün yavrulari umarin en yakin zamanda arkadaslardan biri imdadiniza yetisen olur.

bozo.0606
01-09-2012, 20:32
Teşekkür ederim Sayın İncii, bunca zamandır bitkilerle ilgilenirim beni bile şoka soktu bu yapraktan çıkanlar. Birileri yardımcı olacaktır.

bay tömürcek
01-09-2012, 20:38
Bozo abi benim de öyle sürü sepet yavrulayan menekşelerim vardı elimle yapraklarını araladım yavruları topraktan tek tek ayırdım gayet kolay bi iş saksılarında tek bıraktım ayırdıklarım çimli çıktı zaten başka saksılara diktim büyümeye devam çimsiz de çıksa üzülme koy suya çabucak kökleniyoylar ;) O yaprakta büyüyen yavrular da az daha büyüyüp gövde yapsın kopar koy suya çimlenince dik toprağa şimdiden kolay gelsin abicim umarım yardımcı olabilmişimdir ;)

bozo.0606
01-09-2012, 20:46
Bozo abi benim de öyle sürü sepet yavrulayan menekşelerim vardı elimle yapraklarını araladım yavruları topraktan tek tek ayırdım gayet kolay bi iş saksılarında tek bıraktım ayırdıklarım çimli çıktı zaten başka saksılara diktim büyümeye devam çimsiz de çıksa üzülme koy suya çabucak kökleniyoylar ;) O yaprakta büyüyen yavrular da az daha büyüyüp gövde yapsın kopar koy suya çimlenince dik toprağa şimdiden kolay gelsin abicim umarım yardımcı olabilmişimdir ;)

Kesinlikle Tömürcek, yardımcı oldun. Sen yavruları ayırdığıda hangi boydalardı. Birde yapraktan çıkanlar gelişmiyorlarmış gibi geliyor. Kökten gelenler hiç yokken onlar aynı boydaydı. Düşün nekadar gelişmemişler. Çok teşiekkür ederim, sanırım tek çarem bu

bay tömürcek
01-09-2012, 20:54
Valla abi benimkiler seninkilerden kesinlikle küçüklerdi seninkilerin yuvadan uçma vakti çoktan gelmiş :D o ayırdıklarımdan hiç fire vermedim hepsi tuttu ;) Yapraktakileri de dikilecek gibiyse istersen koy suya çimlensin dik toprağa belki toprakta daha iyi gelişirler ;)

maki01
01-09-2012, 22:56
Bu kadar özenle bakılan bir yaprağın bu kadar çok sayıda ve sağlıklı yavru vermesine hiç şaşırmadım sevgili bozo.0606, yüreğinize sağlık :)

İlk fotoğrafatki destek çubuğu ilk bakışta dikkatimi çekmemiş, son fotoda görünce " Bu ne böyle " diye şaşırarak ilk fotolara döndüm. Süper , gerçekten sevgi ile gülümsettiniz beni.

Topraktakileri ayırmak gerekiyor ama yapraktakini ne yapacağız, biraz daha büyümesini bekleyelim derim ben :)

Ya da anaç yaprağın köklerini fazla zedelemeden gelişmiş yavruları ayırıp anaç yaprağı tekrar dikebilirsiniz.

bozo.0606
01-09-2012, 23:20
Teşekkürler Sevgili Maki01, destek çubuğuna ihtiyaç var diye düşündüm ve
toprakla buluşturduğu ilk andan beri var. Anne yaprak büyükçe biraz çok sarkmasını köklenmeye engel olmasını istemedim. Kullanılan çubukda taze bir asma parçasıydı.

Kökden gelen yavruları bir iki hafta sonra ayırmaya, yapraktan gelenler içi biraz daha beklemeye karar verdim. Kökden gelenler ele gelir boya ulaştılar. Diğerleri hala minicik, gelişimleri çok yavaş.

Yaptıklarımı paylaşmaya devam edeceğim, sonuç ne olursa olsun. Daha önce gelişkin menekşe ayırmıştım ve paylaşmıştım. ( mesaj : 10050 ) Hadi bana kolay gelsin.

maki01
01-09-2012, 23:53
Bu durumlarda ben de strafor ( köpük) parçalarıyla destek veriyorum , haklısın yaprağı sabitlemek için destek iyi oluyor.

Yapraktan süren yavrum oldu ama çeliğin sapı kısa olduğu için yavrunun altını toprakla destekleyip köklenmesini sağlayabilmiştim.

Senin yavrun gibi bir yavru oluşsaydı anaç yaprağı kesip yavruya yakın yerlerden jiletle küçük kesikler atarak toprağa yatırmayı deneyebilirdim. Çözüm gibi geliyor ancak denemediğim için öneremiyorum.

Yabancı sitelerde çeliğin toprağa küçük kesikler ve kürdanla sabitlenerek yatırıldığını ve yavru alındığını gördüm, okudum ama hiç denemedim.

Rastgele :)

tuya
03-09-2012, 18:48
sayın maki ilk defa duydum çok ilginç mutlaka deneyeyeğim sayın bozo sizede kolay gelsin bir çiçek sever olarak eminim hiç birini tehlikeye etmak istemiyosunuzdur yerinizde olmak istemezdim:rolleyes:

menekşecibaba
03-09-2012, 19:24
Evet çok güzel bereketli bir köklendirme çalışması tebrikler bozo06. Yaprak üzerinden yavru vermesi sıkça rastlanılan bir olay , bilhassa yaprak sapı uzun bırakılırsa yaşlı yapraklarda oluşuyor herhalde.
Sevgili Maki01 in dediği gibi yavruları ayırıp ana yaprak üzerindeki yavrulu kısmı yapraktan ana damarlar içerecek şekilde kesip hafif çentikler atıp yeniden toprağa ekerseniz kökleniyor ben birçok kere denedim. Kalan ana yaprağı da tekrar ekebilirsiniz havalar serinledi ayırmak için uygun.

bozo.0606
03-09-2012, 21:16
Çok teşekkür ederim Sayın Menekşecibaba, deneyimleriniz cesaret veriyor.

Kökden gelenleri ayırma kısmı tamamda, yapraktakilere ne yapacağımı tam anlamadım ya da şöyle anladım, doğrumudur.

Yaprakdan gelenleri bağlı oldukları damarın bir kısmıyla birlikte kesip çentikler atıp tekrar keseceğim ve dikeceğim.

Bazen çok basit şeyleri anlamakta çözümlemekte zorluk yaşıyorum .:))

menekşecibaba
04-09-2012, 07:42
Aynen öyle , yaprakdan gelenleri bağlı oldukları damarın bir kısmıyla birlikte yapraktan kesip yaprakta çentikler atıp (atmasanız bile olur hafifce yoprağa ekip hafifce sıkıştırın ) tekrar ekeceksiniz.
Ben hiç denemedim ama o şekilde suya koysanız bile köklenebilir.
Haklısınız yeni karşılaştığımız şeyler bizi hep şaşırtır.

ahmeter
04-09-2012, 14:25
Söğüt dalında ve torfunda merakla bekliyorum

ahmeter
04-09-2012, 17:17
African violet

ahmeter
04-09-2012, 19:43
Kış gelyor evde en güzel uğraş menekşeler Menekşenin en güel yanı yaprağından çoğaltma imkanı
Pençere önleri için ideal pek cok heveslısi var Menekşe sayesinde çok üye tanımış oldum
Fakat yaprak gönderme işi biraz zor vakit.ve uğraşı istiyor ben müsait değilim
Önümüzdeki günlerde yeni renklerin resimlerini koyaçağım

ahmeter
07-09-2012, 12:16
Yavrulardan kök kısmı kahverengi olan .üst kısmı yeşil olsa bile kök çürüklüğüne yakalanmış
Diğeri görüldüğü gibi aynı yerler bembeyaz

menekşecibaba
08-09-2012, 17:44
İyi akşamlar . Burası bayağı ilgisiz kaldı toparlanalım arkadaşlar..:)

menekşecibaba
08-09-2012, 17:51
iyi akşamlar 2

menekşecibaba
08-09-2012, 17:58
iyi akşamlar 3

Öznur
09-09-2012, 15:59
Menekşem sağlıklıydı fakat çiçekleri kuruyunca kötüleşti, bu hale geldi. Sorunu nedir lütfen yardımcı olabilir misiniz?

ahmeter
10-09-2012, 18:27
Menekşem

maki01
10-09-2012, 19:50
Menekşem sağlıklıydı fakat çiçekleri kuruyunca kötüleşti, bu hale geldi. Sorunu nedir lütfen yardımcı olabilir misiniz?

Işık ya da besin eksikliği olabilir. Afrika Menekeşesi için üretilen sıvı gübrelerden verebilirsiniz.

ahmeter
11-09-2012, 11:59
Menekşem

sardunyadervis
11-09-2012, 23:08
yaz sıcaklarında baya bir zayiat verdik ve cicek acmiyorlar sıcaklardan beri yakinda acarlar mı
kok tutmus olan celiklerde kurudu ne tavsiye edersiniz

Rana+miraç
12-09-2012, 12:02
Sayın sardunyaderviş;

Bir çoğumuzun ortak derdi olmalı sıcaklar. Bir iki çelimsiz çiçek dışında menekşelerim iki aydır açmıyor.Yaz boyu bir çok yaprak çürümüş gibi yumuşayıp öldü. Kuruyan çeliklerim de var. Kayıplarımın sıcaklardan olduğunu düşünüyorum. Baharda kök çürümesi nedeniyle daha çok zayiat vermiştim .Kök çürümesi sıcaklardan daha kötüymüş.
Sıcaklar azalmaya başladı. Menekşelerimde tomurcuklar var. Ayrılması gereken yavrular var,bozulurlar diye ayırmaya korkuyorum .

Yeni çelikler dikerek yola devam etmenizi öneririm,ben öyle yapıyorum.

Tecrübeli arkadaşlara sormak istiyorum,uzun süredir bitki besini kullanmadım menekşeler dinlenme döneminde diye artık kullanmaya başlasam zararı olur mu ?

maki01
12-09-2012, 13:51
Sakarya'da havalar göreli de olsa serinledi, besine başlayabilirsiniz :)

ahmeter
13-09-2012, 07:03
GÜNAYDIN
ilk çiçeği

sami ulus
13-09-2012, 08:02
Ağustos sıcagını böyle atlattık çok şükür
Üç saksı gövdeden üreme yaptı üç saksıda sekiz gövde oldu ekimde ayırıp komşulara vericem evde yer kalmıyo, keşke buradaki arkadaşlar yakın olsalarda onlarla paylaşsaydım çünkü komşular bakmasını bilmiyorlar iki günde kuruturlar eminim.

sami ulus
13-09-2012, 08:46
Sayın sardunyaderviş;

Bir çoğumuzun ortak derdi olmalı sıcaklar. Bir iki çelimsiz çiçek dışında menekşelerim iki aydır açmıyor.Yaz boyu bir çok yaprak çürümüş gibi yumuşayıp öldü. Kuruyan çeliklerim de var. Kayıplarımın sıcaklardan olduğunu düşünüyorum. Baharda kök çürümesi nedeniyle daha çok zayiat vermiştim .Kök çürümesi sıcaklardan daha kötüymüş.
Sıcaklar azalmaya başladı. Menekşelerimde tomurcuklar var. Ayrılması gereken yavrular var,bozulurlar diye ayırmaya korkuyorum .

Yeni çelikler dikerek yola devam etmenizi öneririm,ben öyle yapıyorum.

Tecrübeli arkadaşlara sormak istiyorum,uzun süredir bitki besini kullanmadım menekşeler dinlenme döneminde diye artık kullanmaya başlasam zararı olur mu ?
Ben buradaki bir arkadaşımızın tecrübesini bu yaz uyguladım kök çürümesi olmadı az sayıda yaprak gitti oda önemli degil. Ne yaptım arkadaşımız şöyle diyordu yaz ayında ne kadar su o kadar kök çürümesi. Ne kadar az su o kadar az çürüme. Bende öyle yapıp az su verdim firesiz atlattım yaz aylarını

mugem
13-09-2012, 09:15
Bu sene ofisimdeki menekşeden suda yaprak köklendirip toprağa diktim ve hepsinde yapraklar çıkmaya başladı hatta küçük saksılara ektiğim için saksılar neredeyse dar gelir oldu. Sormak istediğim şey şu; yapraklarda, orta boya ulaşan var henüz daha küçük olanlar var. Saksı genişletmesi yapmalı mıyım ? Gübre kullanmalı mıyım? Ve ne zaman tomurcuk verip çiçek açmaya başlarlar? Özetle izlemem gereken yol nedir

sibelim
13-09-2012, 10:51
...

ahmeter
13-09-2012, 21:13
Menekşem

sibelim
14-09-2012, 22:34
beyaz

sibelim
14-09-2012, 22:42
...

fahriyee
15-09-2012, 11:14
Sevgili maki gülecek şimdi ama ben yine her zamanki gibi katmerli beyaz menekşeye hayran kaldım.
Sibelim, ellerinize sağlık.Menekşeniz Rus mu market menekşesi mi?

maki01
15-09-2012, 14:22
Sevgili Fahriyee, benim de gözüm en çok beyaz katmerliye takıldı, sen de bana gülebilirsin :))

Neden mi? Eminim senin de dikkatini çekmiştir. Marketlerden satın aldığımız menekşelerde beyaz katmerliye, yaprak şekli "Girl" diye tanımlanan kenarları dilimli , hafif etli ve kıvrımlı menekşelerde görmek mümkün oluyor.

Sevgili sibelim'in beyaz katmerlisi ise farklı yaprak şekliyle ve katmerleriyle gerçekten özel ve güzel bir tür :)

Pembe renkli yarı katmerli menekşe de "trailer" denilen özel bir tür sevgili sibelim. Bol yan sürgün ve çiçekleriyle favorilerimden. Güzel günlerde büyütün...

sibelim
15-09-2012, 20:00
Sevgili Fahriyee, benim de gözüm en çok beyaz katmerliye takıldı, sen de bana gülebilirsin :))

Neden mi? Eminim senin de dikkatini çekmiştir. Marketlerden satın aldığımız menekşelerde beyaz katmerliye, yaprak şekli "Girl" diye tanımlanan kenarları dilimli , hafif etli ve kıvrımlı menekşelerde görmek mümkün oluyor.

Sevgili sibelim'in beyaz katmerlisi ise farklı yaprak şekliyle ve katmerleriyle gerçekten özel ve güzel bir tür :)

Pembe renkli yarı katmerli menekşe de "trailer" denilen özel bir tür sevgili sibelim. Bol yan sürgün ve çiçekleriyle favorilerimden. Güzel günlerde büyütün...
sevgili tömürcek teşekkür ederim, sevgili fahriye hanım menekşeler yapı marketten alındı.
sevgili maki inanın özel olduğunu sizden okudum bir kat daha sevindim. en son beyaz katmerliyi geçen hafta bauhaus kozyatağından 2.90 tl aldım. katmerli menekşeleri daha çok seviyorum aldığım vakit denk gelirse alıyorum yalın katlar pek tercihim değil. beyaz olan hem çiçeklerinden hemde iki kök olmasından ötürü tercihim oldu. pembe olan ise 4 yıldır bende arkadaşımın hediyesi idi oda sokaktan geçerken sahibi tarafından sökülüp atılmış yerden toplayıp diktiği söylemişti. bir saksıda bir çok kök mevcuttu hatta 9 kök üstü çiçekli anneme vermiştim maalesef onunkiler öldü. benimki ise tek saksıda 4 kök mevcut ve inanılmaz arsız bir şey. her dem çiçekli ona ettiğim eziyetin hesabı yok sürekli yapraklarını kırar dururum diğer menekşelerim daha nazlıdır :)

fahriyee
18-09-2012, 10:15
Haziran'da kongreye gittiğim zaman Bauhaus'tan menekşe alıp binbir zahmet getirmiştim. Hem oraya gelen türler çok gelişmiş durumdalar.
Evet Sevgili Maki, yaprakları düz olunca Rus türü zannetmiştim. İkimiz de beyaz ve bol katmerli türleri çok seviyoruz anlaşılan. Marketlerde mor, pembe ve beyaz katmerlisi olan rococo diye bildiklerime ''girl'' de deniyormuş. Sayende yine yeni birşey öğrendim. Teşekkürler...

his
20-09-2012, 16:10
Merhaba,
Yaklaşık 15 yıldır aynı anaçtan yaprak ile ürettiğim menekşelerden ilk defa böyle bir durumla karşılaşıyorum.

his
20-09-2012, 16:15
Çiçek içinde çiçek nasıl oluyor, sebebini açıklar mısınız?

his
20-09-2012, 16:23
Bordo menekşemin anacının çiçekleri bordo-beyaz renkli, kenarları da fırfırlı idi.

yeni üye
20-09-2012, 20:56
Herkese merhabalar,
Menekşe yetiştirme hevesiyle günlerdir yazılanları okuyorum ve nihayet bugün çelikleri toprağa koydum. Size soracağım şey; toprak derinliği çok fazla değil ve çeliklerin bazıları zemine değiyor. Bunun bir zararı olur mu ve üzerini poşetle örtmeli miyim?

maki01
20-09-2012, 23:09
Sevgili yeni üye ,

Saksınız çok şirin ancak metalin çelikler üzerindeki etkisi ne olur, bilmiyorum. Zemine değen çeliklerin saplarını kısaltarak yeniden dikmenizi öneririm.

yeni üye
21-09-2012, 10:54
Bu da benim iş yerimde baktığım menekşem. Sizinkilerin yanında çok parlak değil ama paylaşmak istedim. Umarım ben de yetiştirmeyi becerip daha güzellerini paylaşabilirim.

tuya
23-09-2012, 16:21
arkadaşlar bunlarda benim menekşelerim sizinkiler kadar harika değiller ama çiçek açmış olmaları beni çok mutlu etti

yeşillim
23-09-2012, 17:18
Sevgili tuya, ağaçlar nete ilk girmem menekşeler sayesindeydi:)
Hoya tutkusu ağaçlar net ile başladı. Menekşeyi de çocukluğumda annemin
menekşe tutkusundan dolayıdır! Menekşe evimde olmazsa olmazım.

Teklifiniz beni onore etti, lakin ikisi birlikte öyle zor ki! Ya da ben yapamıyorum.
Ama nereden bakarsak var bayağı bir menekşem.
Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=2onja03C0O4) O zamanlar yalnız menekşe ile ilgileniyordum.

tuya
23-09-2012, 17:50
yeşillim hepside harikaymış umarım hala hepsi duruyordur

yeşillim
23-09-2012, 17:55
:) bunları hep dağıttım. Abartısız 200 yerli menekşe konu komşu kısmetlendi. Menekşeyi azalttım ki hoyaya başladım. Ne bileyim işte tekrardan götürüyorum öncekinden az da olsa! Bu arada topraksıza da geçtim, sonu hayır ola dua edelim de hoya seram ola;=)
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26543.htm

karub
24-09-2012, 00:23
Tüm DoğaSeveR lere selamlar.. saygılar..
Forumunuza yeni katıldım..Yardımlarınızı bekliyorum.

Babamdan kalma menekşelere 3 yıldır bakıyordum..bi sorun yaşamamıştım ta ki toprak azalıp kökler çıkıncaya kadar..
araştırmadan yaptığım içinde yanlış yaptım.her yerde torf satıldığından bi paket aldım ve menekşeleri ayırdım..ama torfun suyu tuttuğunu bilmediğimden her zaman ki gibi suladım ve sonuç olarak da çoğunu öldürdüm..daha sonra toprağa daha çok benzeyen bi karışım aldım..kalan 3 saksı daki torfu kenarlarından alarak bu kuru toprakla değiştirdim..şu an bu vahim durumdalar..köklerinin durumlarını bilmiyorum..
bunları nasıl kurtarabilirim??

maki01
24-09-2012, 00:27
Suyu çok kontrollü verebilirseniz belki kurtulabilir sayın karup.

Saksılar çok büyük, kök gelişimi de yeterince olamayacağı için kökler uzun süre su ile temas edecek.

Umarım yaşatırsınız...

karub
24-09-2012, 00:43
Teşekkürler iyi dilekleriniz için..
daha ufak saksım var ama ellemeye korkuyorum..
değiştirsem daha da zarar verir miyim ??

Adım Burak yazmayı unutmuşum.pardon..

maki01
24-09-2012, 13:47
Bir transferi daha kaldırabileceklerini sanmıyorum sevgili karub, sadece en sağlıklı, diri yaprağı keserek küçük bir pet bardağa çelik olarak dikebilirsiniz.

Belki yapraktan başlayarak yeniden üretme, yaşatma şansınız vardır.

Anılardan kalan bir bitkiyi yaşatma çabanızı , duygularınızı çok iyi anlıyorum sevgili Burak. Beni de agaclar.net'e sevgili eşimle birlikte aldığımız Afrika Menekşesi ve karanfilimiz getirmişti....

Eriklibahçe
26-09-2012, 22:33
Yazın kavurucu sıcaklarından etkilenen menekşelerim kendilerini ancak toplamaya başladı ve bir kaç çiçekle bana sürpriz yaptı:rolleyes:
334631

334632

ahmeter
27-09-2012, 15:33
Söğüt fundasından memnunum tam netiçe için bir müddet daha beklemek içap edeçek

ahmeter
28-09-2012, 11:00
Söğüt fundasının içinden resimde görüldüğü gibi büyük parçalarda çıktı
ve menekşeyi orta yerine diktim . şimdilk gelişme fena değil söğüt fundası suyu sünger gibi emiyor ve haftada bir su kafi geliyor tabii ara ara gübreli su veriyorum

fahriyee
02-10-2012, 10:32
Gördüm ki 3 gündür sayfaya uğrayan yok, ben şenlendireyim dedim...

şehzade
03-10-2012, 12:06
Merhabalar herkese, İngilizce bilenlerden rica edicem bu sitede menekşeyi uzun deney tüplerinde yetiştiriyorlar galiba çok merak ettim tercüme edebilirmisiniz. Biologist works to save the violets (http://www.enquirer.com/editions/2001/05/29/tem_biologist_works_to.html)

maki01
03-10-2012, 13:55
Sevgili şehzade,

Verdiğiniz link bir üniversitede yapılan deneysel bir çalışmayı anlatıyor ancak bilmediğim kelime sayısı oldukca fazla olduğu için anlayamadım ama yaygın kullanalıbilecek bir yöntem olmadığını düşünüyorum.

şehzade
03-10-2012, 14:00
Teşekkürler maki, ben de sevinmiştim değişik bi yöntem diye:(

menekşekolik
03-10-2012, 16:19
Sevgili Arkadaşlar, Benim menekşelerimde herkesinkinin aksine,yapraktan çok çiçek var.Yapraklarının gürleşmesi için nasıl bir besin kullanmalıyım?

maki01
03-10-2012, 16:27
Sevgili menekşekolik,

Bir tomurcuğa bile hasret olduğumuz bir dönemde bu kadar bol çiçekli bir menekşe yetiştirmenin sırrını paylaşırsanız sevinirim.

Kullandığınız gübrenin Fosfat ( P ) oranı yüksekse sürekli çiçeklenmeyi teşvik edecektir. Dengeli yani N=P=K formüllü bir gübre kullanabilirsiniz . Ürenin bileşenler arasında yer almamasına dikkat etmek lazım, kökleri yakabiliyor.

Diğer çözüm ise gübreyi kesip, bitkiyi bir süre dinlenmeye bırakmak olabilir.

Ne tür bir besin verdiğinizi bilmeden öneride bulunmak, çok doğru değil aslında...

fahriyee
04-10-2012, 10:58
Sevgili Arkadaşlar, Benim menekşelerimde herkesinkinin aksine,yapraktan çok çiçek var.Yapraklarının gürleşmesi için nasıl bir besin kullanmalıyım?
Hepimizin istediği bol çiçek aslında. Siz bol çiçekten bahsedince keşke fotoğraflarını görsek dedim.
Çiçeklenmenin bol olması saksı tabanına köklerin ulaştığının işaretidir, yani saksılarınız küçük demektir. Çiçeklenme bitince bir boy büyük saksıya aktarmanız durumunda yaprak verme moduna geçecektir.
Aydınlık ama güneşi aktif olarak görmeyen bir mekan da çiçeklenmeyi azaltır.
Açıklamalarım tabi ki çiçek besini kullanmıyorsanız geçerlidir. Saksılarınız büyük ve çiçeklendirici besin kullanıyorsanız sevgili maki arkadaşımın da belirttiği gibi fosfat oranı yüksek olmayan besinler kullanmalısınız.

fahriyee
04-10-2012, 11:02
Merhabalar, ben klasik katmerli bir menekşeyim. İnşallah daha sonra da bol katmerli çiçeklerimle gülümseyebilirim...

ahmeter
04-10-2012, 14:42
Menekşem

menekşekolik
05-10-2012, 14:27
Sevgili Maki01 ve Fahriyee,cevaplarınız ve önerileriniz için teşekkür ederim.Belirtiğiniz gibi fosfat oranı yüksek besin kullanıyorum.Kullandığım besin nilfiya yeşil ambalajda,saksıların boyutlarını da küçük tutuyorum.En kısa zamanda resimlerini de sizlerle paylaşmak istiyorum.Görüşmek üzere... :D

ahmeter
05-10-2012, 21:55
Sizler ne güzel şeylersiniz

menekşecibaba
06-10-2012, 11:25
Sayın Fahriye menekşeniz çok güzel ,sayın Ahmeter sizin de çekimler harika.Sayfayı şenlendirmişsiniz.

menekşecibaba
06-10-2012, 11:33
Yeni güzellikler geliyor.

dağçiçeği
06-10-2012, 17:02
Hepinize merhabalar,menekşelerinizi görmek içimi açtı.Tek yapraktan hediye gelen menekeşem saksısına sığmayınca saksıyı boşalttım.Üç kök olmuş.Her bir kökü ayırıp ayrı saksılara ektim.Üzerinde tek tomurcuğu vardı ve yaprak yoğunluğundan yaprakların altında kalmıştı.Şimdi ise menekşemin yaprakları renk değiştiriyor.Ters bir zamanda mı saksı değiştirdim? Toparlanacak mıdır ?Bilgi verirseniz sevinirim.

menekşecibaba
06-10-2012, 17:20
Saksı değişimi için ters bir zaman sayılmaz. Bahar ayları en ideal aylardır , amma dikkat edilmesi gereken şeyler vardır uygun toprak , uygun saksı , sulama gibi.
Resim eklerseniz yardımcı olabiliriz.
http://www.agaclar.net/forum/947252-post13.htm Saksı değişimiyle ilgili bir video

menekşecibaba
06-10-2012, 17:38
Bir micro mini afrika menekşesi ayırma işlemi

menekşecibaba
06-10-2012, 17:42
Bir micro mini afrika menekşesi ayırma işlemi-2

dağçiçeği
06-10-2012, 21:52
Sayın Menekşecibaba bilgiler ve resimler için cok teşekkürler.Şu an için siteye fotoğraf ekleyemiyorum,mobilden girebiliyorum .En kısa zamanda eklemeye çalışırım.
Üç kök ayrı ayrıydı saksıda ve zedelenmeden ayırabildim menekşelerimi.Zannedersem fazla suladım.Şimdilik renkleri pek canlı değil ama ilerleyen zamanda ne olur bilemiyorum.Su azaltımının zararı olmaz zannedersem.
Tekrar ilginize teşekkür ediyorum.Bol çiçekli günler.

menekşecibaba
07-10-2012, 11:01
Sayın Menekşecibaba bilgiler ve resimler için cok teşekkürler.Şu an için siteye fotoğraf ekleyemiyorum,mobilden girebiliyorum .En kısa zamanda eklemeye çalışırım.
Üç kök ayrı ayrıydı saksıda ve zedelenmeden ayırabildim menekşelerimi.Zannedersem fazla suladım.Şimdilik renkleri pek canlı değil ama ilerleyen zamanda ne olur bilemiyorum.Su azaltımının zararı olmaz zannedersem.
Tekrar ilginize teşekkür ediyorum.Bol çiçekli günler.
Evet menekşelerinizi ayırdığınızda fazla sulamayın , köklerin yeni toprağa ve saksıya adaptasyonu için bir süre hafif nemli bir ortamda kalması gerekiyor. Fazla sulama hızlı bir şekilde kök çürümesine yol açıyor. Kolay gelsin.

bozo.0606
07-10-2012, 18:05
Bana yardım lütfen.

Dev yaprak menekşemin yavrularını ayırdım. Aynı yaprağın kökünden tam beş adet yavru çıktı. Yaprağın kendisinden ise iki yavru. Cevremde çiçekle ilgilenmeyenler bile şaşırdı.

Ancak kökten gelenlerin durumu iyi iken yaprakdaki çatlaktan çıkankarı maalesef tutturamadım:( Anne yaprağıda operasyonda kırdım:(

Neyseki 5 evladı tamamen hayatta ve nesli devam ediyor.

işte görseller..:p

bozo.0606
07-10-2012, 18:08
görsellerin devamı ve toplu resim merasimi :D

ikinci resimdeki bambaşka bir yaprak

demircool
07-10-2012, 21:59
Bu dev menekşe ayrı cins bir menekşemi acaba syn bozo?

bozo.0606
07-10-2012, 22:02
sanmam sayın demircool klasik türlerdendir. benim dev yaprak demem menekşelerle çok ilgili olmayışım ve anaç yaprağın bana büyükçe gelmesinden kaynaklanıyor. çiçek açarsa paylaşıp türü konusunda uzmanlardan yardım isteyeceğim.

papatyam86
09-10-2012, 12:25
İşte benim güzellerim, yeniden çiçeklenmeye başladılar :)

papatyam86
09-10-2012, 12:36
Bunlarda mayısta diğtiğim yapraklarım sonunda yavrularını görebildim :) birde büyüyüp kocaman olduklarını görebilsem :)

Eriklibahçe
09-10-2012, 12:47
sanırım havalarında birazcık olsun serinlemesiyle çiçeklenme sayısı fazlalaştı..
337721

337722

menekşegül
09-10-2012, 12:58
Hepinizin menekşeleri çok güzel daha doğrusu menekşelerin hepsi çok güzel:p
İşte bunlar da benim işyerine getirdiğim kuzey cephede coşan menekşelerim.Bilseydim daha önce getirirdim(tabi arkadaşlarım deli olduğumu düşünseler de akşama kadar onlarla konuşmamın da payı var)
337726tomurcuğundan belliki çok büyük çiçekli olacak.

337729

337730
Sevgili Fahriye ,nasıl iyi bakabilmişmiyim bu güzellere?

şehzade
10-10-2012, 10:18
Çok ilginç bir kökte iki renk çiçek açan menekşe. Dün koçtaş tan aldım.

temhem3891
10-10-2012, 11:00
görsellerin devamı ve toplu resim merasimi :D

ikinci resimdeki bambaşka bir yaprak

sayın bozo keşke yavru menekşeleri plastik bardaklara dikseydiniz sanki saksılar menekşelere göre fazla büyük

temhem3891
10-10-2012, 11:05
örnek bardakta menekşe

bozo.0606
10-10-2012, 11:51
sayın bozo keşke yavru menekşeleri plastik bardaklara dikseydiniz sanki saksılar menekşelere göre fazla büyük

Sayın Temhem3891;

iki kökü küçük saksılara diğer üç kökü resimde görünen büyük saksıya diktim. gelişmeleri oldukça iyi ve yerinde. işyerimde olduğu ve bol miktarda bitki olduğu için saksı sayısını çok tutamadım. şimdilik sorun yok ama önerinizide aklımdan geçirmedim değil.

teşekkür ederim..;)

serdartemelli
10-10-2012, 13:41
Madem bir şeyler bildiğimi menekşecibaba dan, maki01 den bir şeyler öğrendim diyorsam ispat da etmeliydim dimi :))
İlk fotoğraflarımı yayınlıyorum.

serdartemelli
10-10-2012, 13:46
Rus kaynaklı sitelerden ve buradaki yetiştiricilerin mesajlarından dan da öğrendiğim şuydu mutlaka seranız olsun. Çok kolay bir şekilde yapraklardan üretim yapabilirsiniz kayıpsız denecek kadar az hasarla, hem de bitkinizde bir sıkıntı olduğunda buraya hapsedersiniz koruma altına almış olur kurtarırsınız menekşenizi...

serdartemelli
10-10-2012, 13:53
Bu siteye ilk geldiğimde google amcaya şu soruyu sormuştum, tohumdan afrika menekşesi üretimi, hep bilirdim yaprağı suya koyarsan çimlenir onu ekersin olur menekşen ama tohum olayını bilmiyordum google beni bu sayfaya ve menekşecibaba adlı üyeye yönlendirdi kendisi anlatmış resimler koymuş ama bir kısmını anladım bir kısmını anlamadıydım :))) MENEKŞECİBABA erkek ve dişi kısımlarını fotoğraflarla göster şekilden anlamadım ben :))) Daha sonra rus kaynaklı sitelerde bu tohumlamanın yapılışını yakın çekim gördüm 1. denemem başarısız oldu fakat daha sonraki çiçeklenmede 3 tohum elde etmeyi başardım sonrasında menekşecibaba nın tariflerindeki gibi onların olgunlaşıp kurumalarını bekledim koparttım gene bekledim ve şimdi diktim....

serdartemelli
10-10-2012, 13:59
Serada sera mutlaka sera edinin kendinize bir çok işinizi halledecek. Birde eğer bulunduğunuz ortamda ilk defa menekşe yetiştirecekseniz sakın çok almayın. Evinizin ışığı,hava sirkülasyonu,sıcaklığı bunların hepsi bir bileşen bence bir tane edinin bununda hemen toprağıyla saksısıyla oynamayın. Bırakın yerine yurduna alışsın sonra devamını getirin. Acizane önerimdir.

serdartemelli
10-10-2012, 14:10
Menekşe dünden sabaha hop suya koydum filizlensin yarında ekeyim cumarteside çiçek açsın diyebileceğimiz bir şey değil buradaki büyüklerimin dedikleri gibi uzun soluklu meşakkatli bir serüven, buyurun bunlarda geçen budamadan elde ettiğim ve yaklaşık 2 ay kadar önce seradan alıp ayırdığım yavrularım onca sıcağa rağmen tek parça kaldılar. Eee ister istemez etraftan da (Annecim,teyzelerim,komşularım) biraz büyümüş saksılara geçmiş olanları da kaba tabirle çarptılar :))) Yeni evlerin de hayatlarına devam edeceklermiş bu ne yahu kız babasına döndüm :)))

serdartemelli
10-10-2012, 17:09
Tek kelime ile muhteşem bir giriş yaptın sevgili serdartemelli, kutluyorum. Menekşelerinin bol çiçekli olmasını dilerim.

Teşekkür ederim son zamanlarda sayfanın hızı kesilmiş, yaz rehavetine kapılmış herkez ; şimdi havalar serinleyip yağmurlar başladımı, bilgisayar karşısında menekşelerle baş başa olunduğun da hızlanırız gibime geliyor. Bu arada bir konuya dikkat çekmişsiniz bazı arkadaşlar geçmişi okumadıkları için hatalar yapmışlar belki biraz kalabalık sayfalar 365 gibi ama bu sayfalarda gerçekten çok faydalı bilgiler bulacaklar uyarmadı demeyin...

serdartemelli
10-10-2012, 17:13
Tüm DoğaSeveR lere selamlar.. saygılar..
Forumunuza yeni katıldım..Yardımlarınızı bekliyorum.

Babamdan kalma menekşelere 3 yıldır bakıyordum..bi sorun yaşamamıştım ta ki toprak azalıp kökler çıkıncaya kadar..
araştırmadan yaptığım içinde yanlış yaptım.her yerde torf satıldığından bi paket aldım ve menekşeleri ayırdım..ama torfun suyu tuttuğunu bilmediğimden her zaman ki gibi suladım ve sonuç olarak da çoğunu öldürdüm..daha sonra toprağa daha çok benzeyen bi karışım aldım..kalan 3 saksı daki torfu kenarlarından alarak bu kuru toprakla değiştirdim..şu an bu vahim durumdalar..köklerinin durumlarını bilmiyorum..
bunları nasıl kurtarabilirim??

Sevgili Karub ben de acizane fikrimi belirtmek isterim ben bu şekilde sıkıntı yaşasaydım hemen o menekşeleri çıkartır ve sera kabı dediğimiz kaba ayırırdım. Orada hem toparlanır kendine gelirdi hemde gelişir sağlığına kavuşur daha sonra da tekrar onları dikerdim.

sami ulus
11-10-2012, 10:19
Sevgili Karub ben de acizane fikrimi belirtmek isterim ben bu şekilde sıkıntı yaşasaydım hemen o menekşeleri çıkartır ve sera kabı dediğimiz kaba ayırırdım. Orada hem toparlanır kendine gelirdi hemde gelişir sağlığına kavuşur daha sonra da tekrar onları dikerdim.

Serdar tebrik ederim aramıza hoş geldin. Şu seranı hanımın korkusundan yapamıyorum ama malum yer sıkıntısı. Fakat evim rutubetli ve ılık o yüzden gayet rahat yetiştirme yapabiliyorum. Sırf merakımdan iki şey denmek istiyorum. Biri tohumdan yetiştirmek, ikincisi sögüt çürüntüsü örnekleri koymuş arkadaşlar denicem elime geçerse bakalım
(Anladım Serdar bey bol çiçekli günler inşallah)

serdartemelli
11-10-2012, 10:28
[QUOTE=sami ulus;1030384]Serdar tebrik ederim aramıza hoş geldin. Şu seranı hanımın korkusundan yapamıyorum ama malum yer sıkıntısı. Fakat evim rutubetli ve ılık o yüzden gayet rahat yetiştirme yapabiliyorum. Sırf merakımdan iki şey denmek istiyorum. Biri tohumdan yetiştirmek, ikincisi sögüt çürüntüsü örnekleri koymuş arkadaşlar denicem elime geçerse bakalım[/QUOTE

Sami Bey yanlış aktardım galiba sera derken şu eski tabirle 1 milyoncularda satılan 4 tl lik ayakkabı kutularından bahsediyorum. Eğer bir kaç yaprak koyacaksanız peynir aldığımız şeffaf kap bile bu iş için uygun olabilir.

Ben tohum ürettim şuanda da yeni ektim onları bakalım kısmetime ne çıkacak :D

şehzade
11-10-2012, 11:21
Bir hafta önce denemek için söğüt çürüntüsüne yavru menekşe dikmiştim. Hiç kökü yoktu ama tuttu demekki iki tane yaprak verdi.

ahmeter
13-10-2012, 18:00
Menekşem bu kış beraberiz

ahmeter
13-10-2012, 18:14
Güzelim

ahmeter
13-10-2012, 18:20
Menekşem

maki01
14-10-2012, 00:12
Havaların serinlemesiyle birlikte kıpırtılar başladı :)

LE-Fuksivoe Kruzhevo SPORT
338658

338659

nılgun_dogan
14-10-2012, 00:28
Çiçek verimi nasıl acaba bazı türler çok az çiçek veriyor çok güzel açmış.

maki01
14-10-2012, 01:20
Yoğun çiçek veren bir tür sevgili nılgun_dogan :)

tuya
14-10-2012, 07:54
sayın ahmeter ve maki01 bunlar ne güzeller ;) güle güle büyütün sabah sabah gözüm gönlüm açıldı iyiki varsınız :p bize bu güzelliği yaşattığınız en azından izleme şansı verdiğiniz için çok teşekkür ederiz ;)

demircool
14-10-2012, 14:19
3 haftadr menekşelerimi sabah güneşi alan pencere önüne perde arkasna koydum...tomurcuk dallar çıkyor bu ilk açan menekşem olacak çok sabırsızlanyorum açsın ekleyeceğim hemen :))

fahriyee
15-10-2012, 12:55
Nilgün Hanım; benim fuksivoe kruzhevo ilk açışında 2 tomurcuğu oldu. Kameliya da aynen öyle idi ama 2 ve 3. açışlarında çiçek sayısı artış gösteriyor. Ben çok çiçeklenmeyişini düzenli olarak besin kullanmayışıma bağlıyorum. Kökler toprağı tamamen sardıktan sonra da bu rus kızların bol çiçek vereceklerine inanıyorum.

ahmeter
16-10-2012, 18:05
menekşem

serdartemelli
18-10-2012, 14:10
Evet menekşeler mahmurluklarını üstlerinden atıp çiçeklenmeye, bizleri sevindirmeye başladılar. Şöyle güzel fotograflar yüklensede biraz hareketlilik gelse siteye ...

Rana+miraç
18-10-2012, 17:42
Sonbahara ve yaz mahmurluğundan çıkmaya başlayan sevgili menekşelere merhaba...

serdartemelli
19-10-2012, 14:20
Arkadaşlar ben kışa hazırlık budamamı yaptım, alt dalları kalınlaşanları topladım. Menekşeler daha bir çiçek gözesi vermeye başladılar bilgilerinize.

ahmeter
19-10-2012, 19:53
Maalesef zaman zaman fire veriyoruz

maki01
20-10-2012, 02:00
Sevgili ahmeter,

İlk fotoğrafta en sağda yer alan menekşenizde mite yani akar belirtileri var gibi. Bu zararlı nedeniyle çok fazla kayıp vermiştim. Sağlıklı menekşelerinizin yanından uzaklaştırmanızı öneririm.

tuya
20-10-2012, 02:17
Benim menekşelerimden birindede aynısı oldu o artık karantinada tek başına arkadaşlarından uzakta umarım iyileşir bu konuda bir öneriniz varmı sayın maki 01

maki01
20-10-2012, 02:27
Sevgili tuya,

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-7.htm başlığında bilgi bulabilirsin.

Malesef bu zararlı ile zehirli kimyasallar dışında bir çözüm öneremiyorum. Menekşelerimizi ev içinde yetiştirdiğimiz için kimyasal kullanmanın riski çok fazla...

tuya
20-10-2012, 02:53
Evet sayın maki 01 evde bende hiç kullanmıyorum zirai ilaç benim 1,5 yaşında birde bebeğim var . iyiki çabuk gördüm çiçeğimin hastalığını valla ne kadar doğru bilmiyorum ama ortadaki hasta yaprakları kopardım yerine gelen yapraklar umarım sağlıklı olurda çiçeğim kurtulur

Eriklibahçe
20-10-2012, 16:51
339930

339931
çok keyifliler çoooook..;)

sakdag
20-10-2012, 17:33
Benim biricik menekşem, yazın komple bordoydu rengi, şimdi alacalandı. Kimi zaman katmerleniyor, fırfırlanıyor. Kafasına göre takılıyor.:p

339932

339933

Cizmeli Kedi
20-10-2012, 18:32
Toprak değişimi için uygun mevsimde miyiz acaba? Bazı menekşelerimin saksısına dokunduğum zaman toprağın taşlaştığını hissediyorum, değiştirmek istiyorum ama zarar da vermek istemiyorum. Ne yapmalıyım sizce?

menekşecibaba
21-10-2012, 13:11
Toprak değişimi için uygun mevsimde miyiz acaba? Bazı menekşelerimin saksısına dokunduğum zaman toprağın taşlaştığını hissediyorum, değiştirmek istiyorum ama zarar da vermek istemiyorum. Ne yapmalıyım sizce?
Şimdi tam ideal zamanı , ilkbahar ve sonbahar da havaların en ideal olduğu zaman 20-25 derece civarı.

fahriyee
22-10-2012, 12:37
Sayın eriklibahçe, menekşelerin de sizin de keyfiniz bozulmasın inşallah. Ben arka taraftaki kırmızı beyazlı daire görünümünü merak ettim. Çok estetik geldi gözüme, duvar kağıdı mı ya da nedir?

Eriklibahçe
22-10-2012, 20:29
Sayın fahriyee,

güzel temenniniz için teşekkür ederim.

Arkadaki görünen kırmızı beyazlı daire şekilleri olan şey mutfak halım:D,onuda

beğenmiş olmanıza ayrıca memnun oldum..

Görülüyor ki fotoğraflarımız tüm ayrıntılarına kadar inceleme altında:D

Saygılar,iyi akşamlar..

fahriyee
22-10-2012, 23:18
Güle güle kullanın eriklibahçe. Net fotoğraf çekemesem de fotoğraflarda arka plana hep gözüm takılır.

ahmeter
27-10-2012, 21:19
Menekşeler vitrinde

şehzade
29-10-2012, 16:10
Bu da benim prenses.

ahmeter
30-10-2012, 19:39
Bu sene deneme için söğüt fundasına dikilen menekşelerin durumu iyi ançak muhakkak gübre takviyesi yapmak şart fundanın hiçbir kuvveti yok
Fundada kök çürüklüğü nerdeyse hiç olmuyor
Sünger gibi uzun süre nemli kalıyor bekliyorum henüz kesin bir sonuç yok

ahmeter
01-11-2012, 18:18
Söğüt fundasında

menekşegül
02-11-2012, 08:43
Bayram dönüşü bana tekrardan bayram sevinci yaşatan canlarım;
342996 kocaman çiçeğiyle bana ilk defa gülümsedi:p
342997 pembe katmerli arkadaşımdan geldiğinden beri üzerinden çiçeği eksik olmadı.
342998 Açmak üzereyiz:p

ahmeter
04-11-2012, 18:34
Ben yan yana getirip tanıştırdım

çiçekdostu
05-11-2012, 12:37
afrika menekşelerini çoğaltırken kuvvetli yapraklardan birini derinde olmamak şartıyla sapından dikebilirsin ayrıca aynı özellikteki yaprağı koyu renkli herhangi bir şişede ılık bir ortamda bekleterek kök salmasını sağlayıp o şekilde de dikebilirsin kireçsiz çiçek toprağı olmasına da dikkat et

bende bu yöntemi defalarca denedim ama bir türlü tutturamadım.sanırım elden de kaynaklanıyor.:(

şehzade
05-11-2012, 14:13
Allahım çıldırıcim! Ne zaman güzel bir menekşe alsam bir süre sonra çiçeklerinde böcekler dolaşmaya başlıyo. Yeni menekşemde de böcekler var az önce gördüm çiçeklerinde tur atıyolar, uzun ve beyazlar. Çiçekleri mi kessem ne yapsam?:(

yeşillim
05-11-2012, 16:12
Sevgili Katmer'den edinmiştim, sevgilerimizi sunuyoruz...

maki01
05-11-2012, 17:42
Büyük olasılıkla menekşenizde dolanan zararlı thripsdir sevgili şehzade. Çiçekleri ve tomurcukları koparıp, Chrysamed'le ilaçlayabilirsiniz.

tuya
05-11-2012, 17:47
sayın maki01 tabi ki siz daha iyi bilirsiniz ama acaba şehzade arkadaşımızın sorununa acı biber sosu fayda eder mi ben bu şekilde böceklenen bir çok çiçeğimi bu şekilde kurtardım

Menekşe KC3
05-11-2012, 20:44
Biri büyüdü maşallah... :p
343819

Veeee yeni minikler... ;)
343820
343821
343822

maki01
05-11-2012, 23:41
Sevgili tuya,

Mine Pakkaner'in ev yapımı ilaçlarda verdiği reçetedelerden birinde de acı biber (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm) vardı. Sizin sosu tarif edebilirseniz, deneyebiliriz :)

ahmeter
06-11-2012, 15:45
Sayın Menekşeçibaba
Bizi biraz aydınlatabilirmisiniz Tohum nasıl oluşuyor Selamlar

şehzade
07-11-2012, 15:25
Bugün fırsat bulup da menekşeme bir bakayım dedim şu tripslenen. İki gün önce sayamayacağım kadar çok trips vardı bugün bi kaç tane gördüm. Yalnız, ilkbahar da polenler uçuşur ya tıpkı ona benzeyen minicik bir örümcek vardı, o yemiş olabilir mi acaba. Ben genede böcekli çiçekleri kestim. Kalanları da arapsabunlu suda yıkadım.

gulumcinki
07-11-2012, 18:49
Sevgili şehzade arapsabunu ile yıkamak iyi bir çözüm. Ben de arap sabununu suda eritip spreyle sıkmıştım. Faydasını gördüm.

menekşecibaba
07-11-2012, 19:01
Sayın Menekşeçibaba
Sayın Ahmeter

Afrika Menekşesi Hibrid Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/754134-post4.htm)
ve Afrika Menekşesi Hibrid Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/754243-post5.htm)
Mesajlarda afrika menekşelerinden nasıl tohum alınabileceği ayrıntılı şekilde anlatılıyor.Aslında yapılacak işlem çok basit . doğada arıların , böceklerin yaptığı işlemi siz yapacaksınız.Ama menekşeler çok hassas olduğundan biraz daha dikkat istiyor. Olgun bir erkek , genç bir dişi olmalı ; Tozlaşma ince bir çubukla küçük bir fırça veya pamukla yapılabilir . Tozlaşma için kullanılacak alıcı olan çiçeğin stigması parlak görünümlü ,yapışkan olmalıdır. Poleni yapışkan stigmaya uygulayın. Eğer çaprazlamada başarılı olduysanız tohum pod şeklinde başlayacak ve buna bağlı olarak 10-14 gün içinde olgunlaşacaktır.
Ama bu o kadarda basit oluşan birşey değildir.Bütün bu şartlara uyarak yaptığım 150 e yakın denemeden 12 tohum kesesi oluşturabildim .Denemek + sabır + denemek + sabır bu işin formülü bu.
Saygılar..

menekşecibaba
07-11-2012, 19:08
Bugün fırsat bulup da menekşeme bir bakayım dedim şu tripslenen. İki gün önce sayamayacağım kadar çok trips vardı bugün bi kaç tane gördüm. Yalnız, ilkbahar da polenler uçuşur ya tıpkı ona benzeyen minicik bir örümcek vardı, o yemiş olabilir mi acaba. Ben genede böcekli çiçekleri kestim. Kalanları da arapsabunlu suda yıkadım.
Sayın şehzade , Tripsler için en güzel çözüm bence yapışkanlı tuzaklar , ziraat marketlerinde satılan çift tarafı yapışkanlı renkli genellikle sarı ve mavi renkli (bu renkler böcekleri çekiyor) tuzaklar çok etkili ve zararsız.
Sarı renkli olan torf sinekleri için çok etkili , mavi olan da genellikle trips türü böcekler için kullanılıyor.
Tripsler çiçeklenme döneminde çok aktif olurlar ve polenleri yerler , toprağa yumurta bıraktıkları için 3 aylık bir ilaçlama yapmanız gerekir.
Kolay gelsin.

ahmeter
07-11-2012, 19:41
Teşekkürler Selamlar

serdartemelli
08-11-2012, 15:35
bende bu yöntemi defalarca denedim ama bir türlü tutturamadım.sanırım elden de kaynaklanıyor.:(

Bir de şu 2 şekilde denemeni tavsiye etsem.
1) Dalı plastik bardak ta ek ve o plastik bardağı da bir şeffaf plastik poşet ile sar sera etkisi oluştur.
2) Bir bardağa kökün bir kısmını içeride bırakacak kadar su koy, bardağın ağız kısmını plastik poşet parçasıyla ört,üzerine yaprağın sapının geçeceği kadar küçük bir çeltik açıp yaprağını bu delikten içeri sok o şekilde bırak göreceksin nasıl çimleniyor...

serdartemelli
08-11-2012, 15:44
Sayın Menekşeçibaba

Sayın Ahmeter o adresten her şeyi öğreneceksin birde sakın dert etme mutlaka başarılı olursun ama asıl sıkıntıda ondan sonra başlıyor :D , Bekle tohum olgunlaşsın ,bekle kurusun, bekle dikim zamanı gelsin, bekle çimlensin, bekle yapraklansın,bekle ayırma zamanı gelsin, bekle dikme zamanı gelsin,bekle çiçeklensin :D aşağı yukarı 2 tam seneyi buluyor ...Sabır da sabır ...

çiçekdostu
08-11-2012, 21:34
Bir de şu 2 şekilde denemeni tavsiye etsem.
1) Dalı plastik bardak ta ek ve o plastik bardağı da bir şeffaf plastik poşet ile sar sera etkisi oluştur.
2) Bir bardağa kökün bir kısmını içeride bırakacak kadar su koy, bardağın ağız kısmını plastik poşet parçasıyla ört,üzerine yaprağın sapının geçeceği kadar küçük bir çeltik açıp yaprağını bu delikten içeri sok o şekilde bırak göreceksin nasıl çimleniyor...

öneriniz için çok teşekkür ederim.1.sini denedim.1 hafta sonra çürümeye başladı.sonrada kurtaramadım.mevsimden dolayı herhalde.birde nisan gibi denemeyi düşünüyorum.2.sini de denedim.2 aydır sudalar kök saldılar ama şimdi mi dikmeliyim baharı mı beklemeliyim bilemedim.

serdartemelli
09-11-2012, 16:49
öneriniz için çok teşekkür ederim.1.sini denedim.1 hafta sonra çürümeye başladı.sonrada kurtaramadım.mevsimden dolayı herhalde.birde nisan gibi denemeyi düşünüyorum.2.sini de denedim.2 aydır sudalar kök saldılar ama şimdi mi dikmeliyim baharı mı beklemeliyim bilemedim.

Bnce bu mevsim tam zamanı menekşe serin havaları seviyor ama dikim yaparken şunu da unutmayın öyle çok dibe batırmayın yan vaziyette kökleri bir miktar toprağa batık vaziyette olması yetecektir.Bununla beraber yan dikeceğinizden gövdenin kalan kısmının toprağa deymemesi önemli çürüme yapar.

tuya
10-11-2012, 16:06
Sevgili tuya,

Mine Pakkaner'in ev yapımı ilaçlarda verdiği reçetedelerden birinde de acı biber (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm) vardı. Sizin sosu tarif edebilirseniz, deneyebiliriz :)
Sayın maki01 benim sosda sadece yaprak yok tarif ayni acı biberi prçalayıp haşlıyorum soğuyunca süzüp çiçeklerimin üzerine fıs fıslıyorum böceklerden kurtuluyorum ;)çok faydasını gördüm tavsiye ederim :rolleyes:

demircool
11-11-2012, 00:07
bu da benim güzelim..4 haftadır açacak diye gözünün içine bakıyorum..
http://img715.imageshack.us/img715/496/53460149400214264446787.jpg

http://img338.imageshack.us/img338/9236/40497949400232664901646.jpg

http://img685.imageshack.us/img685/8219/12909494002038641857832.jpg

menekşecibaba
12-11-2012, 15:46
Agaclar.net bünyesinde , En Güzel Afrika Menekşesi Yarışması açılmıştır , Tüm üyelerimiz yarışmaya katılabilir. Hayırlı olsun.
Aşağıdaki adresten yarışmaya katılabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-yarismasi-2013/28960.htm

serdartemelli
12-11-2012, 16:40
Geçenlerde Ağaç A.Ş. İstanbul Belediye firması çiçek satış noktasına değişik cins ve katmerli menekşe seyretmeye gittim. Koçtaş,Migros, çeşitlemelerinin sattıkların dan değil daha güçlü ve büyük yapraklı menekşeler satıyorlar. Çiçekleride daha büyük:D. İstediğim beyaz ve katmerli menekşeyi bulamadım ama menekşe reyonu cıvıl cıvıl dı. Bu arada doldur boşalt yaparlarken bir çok dalıda kırmışlar bende yazıktır deyip o kırık dallardan 30 kadar topladım :) tabi getirdim hemen sera kabıma doldurdum. Bugün çok enteresan bir şeyle karşılaştım seranın içerisindeki bu dallardan bir kaçı yaprak kısmından kök vermeye başlamış hemde dehşet bir şekilde bolca daha önce böyle bir şey yaşayan var mı içimizde onu merak ettim.

papatyam86
15-11-2012, 14:39
işte benim minnoşlarım :) ve çiçeklenen güzellerim :) bu arada tarihte yanlışlık olmuş ayar yapmayı unutmuşum kusura bakmayın :S

Maviş
15-11-2012, 16:30
Bunlarda benim bebişlerim.:D:D:)
346265

346266
Mersin toplantısında Maki01´in verdiği yapraklar. Üç tane bebişim oldu. Biraz daha büyüsün saksıya dikeceğim. Çok teşekür ediyorum.:):D
346267

346268

demircool
17-11-2012, 00:40
Artık nihayet gördük güzelliğini rengini..küçük kızımla eşim o kadar resmini çekiyorki açmaya utanacak zavallımm
http://img5.imageshack.us/img5/4347/52245049691111936701909.jpg

http://img545.imageshack.us/img545/4141/48186449691123937001473.jpg

Rana+miraç
17-11-2012, 21:31
Menekşelerin renk cümbüşü yazın bitmesinin hüznünü sevince çeviriyor.

Aylarca büyümelerini heyecanla izlediğim, her yaprağını ayrı sevdiğim menekşelerim.

Sabah güneşiyle güneşleniyorlar. Buyrun...

ahmeter
19-11-2012, 20:49
Beğendinizmi ?

dağçiçeği
19-11-2012, 22:12
Sayın Ahmeter beğenmemek elde mi? O kadar güzelki.
Ben sizlere bir şey sormak istiyorum. Ben (forumdaydı zannedersem )okuduğum bir bilgiye dayanarak akvaryum suyunu bitkilerimde özellikle de menekşelerimde kullanmaya başladım. Şimdilik iki kez kullandım şu an için bir zararını görmedim. Sizce ilerleyen zamanlarda bir zararı olur mu?

ahmeter
20-11-2012, 07:10
Faydalı olaçağı kesin bende zaman zaman kullanıyorum İyi günler

SerDag
20-11-2012, 21:05
Benim kuzular Eylül'de açıp sonra sinlenmeye çekilmişlerdi. Kasım ortası yine sürpriz yaptı bana bu mor menekşe! :rolleyes:

ahmeter
21-11-2012, 06:30
günaydın menekşe sevenler .günaydın günlerçe uğramıyanlar bu sabah burdayım dermisiniz İyi günler

ahmeter
21-11-2012, 08:08
Meraklılar belli oluyor
Size beğendiğim bir menekşe güzel resim veriyor bende fazla çelik yaptım bunlar yeni yavrular
Çiçeğin kendisi güzel olunça her yönden güzel görüntü veriyor

ahmeter
21-11-2012, 14:09
Saintpaulia

Cizmeli Kedi
21-11-2012, 14:12
Çatlamak üzereyim, benim kızlarım neden çiçeklenmiyor hala :( Aydınlık yerdeler, kurudukça topraklarını nemlendiriyorum, toprak değişimini yapalı 1 ay oldu, arada bir sıvı menekşe besini veriyorum gene de hepsi yeşil yapraktan ibaret. Bir umut görsem bari :(

sibelim
21-11-2012, 18:20
sayın ahmeter ellerinize sağlık çok güzeller #11020 nolu resimde sağda en üstteki bitkinin adını öğrenebilir miyim acaba? eğrelti otumu?

ahmeter
21-11-2012, 19:28
Adiantum
Yüksek nem seven bir bitki evlerde biraz zor İyi günler

memet
21-11-2012, 19:53
Yarışmayı düşünen arkadaşlara bir fikir vermesi için;

347980

Bu tekniğin adı kokedama.

sardunyadervis
21-11-2012, 21:19
benim menekselerim bu aralar acmıyor ne tavsiye ediyorsunuz nasıl bir vitamin uygulanmalı tesekkurler

ahmeter
22-11-2012, 09:42
benim menekselerim bu aralar acmıyor ne tavsiye ediyorsunuz nasıl bir vitamin uygulanmalı tesekkurler

Özel bir gübre kullanmıyorum Selamlar

ahmeter
22-11-2012, 09:44
Menekşem dışarda yağmur var

dağçiçeği
23-11-2012, 17:17
Fırsat bulup resim paylaşamıyordum bulmuşken değerlendireyim dedim.Resmini yüklediğim menekşemdeki oluşum normalmi ? Bana sanki çiçek içinden çiçek açacakmış gibi geldi daha yakından çekemedim.Umarım anlaşılır olmuştur.
Daha öncede belirttiğim gibi bu aralar menekşelerime akvaryum suyu veriyorum durumları gayet iyi sevdiler .

dağçiçeği
23-11-2012, 17:22
Bunlarda diğerleri
İkinci resimdekinin yaprakları nedense yayılmadan dikine büyüyor cinsiyle alakalı bir durum mudur bilmiyorum.Frklı bir bakım yapmıyorum çünkü.Gün ışığıda aynı :confused:

ahmeter
23-11-2012, 17:24
İlaveten sizin oraya özel bağlık suyu da ilave ediniz

dağçiçeği
23-11-2012, 17:31
Sayın Ahmeter biz normal zamanda dağ suyu kullanıyoruz.Ama bu aralar mecburiyetten şebeke suyu kullanmaya başlayınca bende kireçli su kullanmaktansa akvaryum suyu kullanmaya başladım.Ama ne yazık ki balığımı da kaybettim. Şimdide içme suyu kullanacağım mecburen :p
En kısa zamanda akvaryuma balık almam lazım.:D

çiçekdostu
24-11-2012, 12:14
Merhaba arkadaşlar.1 ay önce aldığım menekşem çok sağlıklıydı ama saksısı çok küçük olduğu için gelişemiyordu.Bu ayda saksı değiştirilmez biliyorum ama bir deneyeyim dedim.Toprağını hiç dağıtmadan 1 hafta önce saksısını değiştirdim.Yaprakları soldu ve saksıdan aşağıya sarkmaya başladı.Aspirinli su,oksijenli su hiçbir şey fayda etmedi.Onunla beraber aldıklarımda hiçbir şey yok.Saksısını değiştirmemeliydim.Çiçeğimi ben o hale getirdim.Ölürse çok üzüleceğim,kendimi suçlayacağım.Çiçeğimi kurtarmak için ne yapabilirim?

dağçiçeği
24-11-2012, 12:58
Sayın Çiçekdostu bence acilen bir kaç yapraktan yedekleyin çiçeğinizi. Neden aspirinli ve oksijeni su kullandınız ? Bu konuda bir bilgim yok sizi yanlış yönlendirmekte istemem fakat yeni alınan çiçekler genellikle açması için hormon ya da besin takviyesi yapılmış olarak satılıyor. Bu yüzden sizin de aspirin ve oksijenli su eklemeniz aksi bir duruma yol açmış olabilir belki diye düşünüyorum.
İnşallah kurtulur çiçeğiniz onlara bir şey olduğunda içimizden bir şeyler eksiliyor. Sizin de aynı duyguları hissettiğinizi düşünüyorum. Bol çiçeklerini görmenizi dilerim.

çiçekdostu
24-11-2012, 15:49
Sevgili Dağçiçeği önerileriniz için teşekkürler.Aspirin ve oksijenli suyun iyi geldiğini evde yapılan ilaçlar bölümünde okumuştum.Umarım yanlış yapmamışımdır.Evet ben de herkes gibi çok üzülüyorum çiçeklerim öldüğünde.Ben mi bakamıyorum acaba diye düşünüyorum.Çiçekçilerde daha ilk günkü güzelliklerini koruyorlar.Bir kaç yaprağını suya koydum.İnşallah onları yaşatabilirim.

dağçiçeği
24-11-2012, 18:12
Deneyerek öğreniyoruz her şeyi moralinizi bozmayın. Ben bu siteyi ilk küpe çiçeği bakımını ararken bulmuştum. Bütün bilgileri elimden geldiğince okudum, iklim de müsait ama ben hâlâ küpe çiçeği yetiştiremiyorum. Kaç saksı aldıysam öldüler. En son kızımın aldığı iki saksı da can çekişiyor. Bir senedir de yumrulu begonyalarla başım dertte onlarda beni sevmedi gitti nedense. Ama yılmak yok bu gün yağmur çamur demeden A101 e begonya almaya gittim. :D

hasarigirl
24-11-2012, 18:14
Merhabalar sonunda porselen saksıdaki tüm yapraklarini kaybettiğim meneksem kendine geldi ve cok kucuk bir çiçek sapı baslangici gözlemledim..
Pembe saksidaki menekseyi 2 gün önce a101 den 3 tl Ye aldim üstünde bolca çiçek var cinsini bilmiyorum fakat simli cok guzel bir menekşe:)
Bu arada sayfadaki menekseleri takip ediyorum,harikalar..
Nazar değmesin:)

heva
24-11-2012, 21:20
bu mevsimde toprak değişimi yapmalı mıyım ve yaprakların yeşil damarları belli olmaya başladı yani açık yeşil olmaya başladı ne yapabilirim

Rana+miraç
25-11-2012, 12:07
Merhaba arkadaşlar.1 ay önce aldığım menekşem çok sağlıklıydı ama saksısı çok küçük olduğu için gelişemiyordu.Bu ayda saksı değiştirilmez biliyorum ama bir deneyeyim dedim.Toprağını hiç dağıtmadan 1 hafta önce saksısını değiştirdim.Yaprakları soldu ve saksıdan aşağıya sarkmaya başladı.Aspirinli su,oksijenli su hiçbir şey fayda etmedi.Onunla beraber aldıklarımda hiçbir şey yok.Saksısını değiştirmemeliydim.Çiçeğimi ben o hale getirdim.Ölürse çok üzüleceğim,kendimi suçlayacağım.Çiçeğimi kurtarmak için ne yapabilirim?

Sayın çiçekdostu;
Bu ay saksı değişimi için uygun bir ay. Ben bu ay bir çok menekşemin saksısını değiştirdim ,bazı ayrılması gereken menekşelerimi ayırdım. Hiç birinde sorun yok.
Satın alınan menekşeler sadece torfta oldukları için aldıktan sonra toprağı mümkün olduğunca temizleyip menekşeler için uygun karışımlı yeni toprağa dikiyorum. 5 litrelik su şişelerini ikiye kesip saksının üzerine örterek sera yapıyorum. Saksıyı gölge bir yere koyuyorum. Bir hafta beklettikten sonra serayı açıyorum.Bu değişimi menekşe yeni ortamına alışsın diye aldıktan bir iki hafta sonra yapıyorum.

Yeni aldığınız menekşenin toprağı su tutma özelliğini yitirmiş olabilir.Aspirinli ve oksijenli su için bir şey diyemiyorum ben hiç denemedim.Resim yükleme imkanınız olsa daha iyi yorum yapabilirdik belki.İnşallah menekşeniz kurtulur.

Rana+miraç
25-11-2012, 12:12
bu mevsimde toprak değişimi yapmalı mıyım ve yaprakların yeşil damarları belli olmaya başladı yani açık yeşil olmaya başladı ne yapabilirim

Sayın heva ;
Saksı ve toprak değişimi için uygun bir ay. Yapraklarınin rengi açılan bir menekşem oldu, yazın fazla güneş alan bir yerdeydi. Yerini daha gölge bir yere aldıktan sonra yeni yapraklar normal renkte çıktılar.
Bol çiçekli günler

Rana+miraç
25-11-2012, 12:24
Bunlarda diğerleri
İkinci resimdekinin yaprakları nedense yayılmadan dikine büyüyor cinsiyle alakalı bir durum mudur bilmiyorum.Frklı bir bakım yapmıyorum çünkü.Gün ışığıda aynı :confused:

Sevgili dağçiçeği ;

Pembiş menekşeniz çok güzel. Benim de benzer renkte bir menekşem var ama henüz açmadı. Çiçek içinde tomurcuk oluşumunu eski mesajlarda okuduğuma göre başka arkadaşlar da gözlemlemiş. Yorumlarda fazla verilen çiçek artırıcı besinler sebep olmuş olabilir denmiş.

Dikine büyüyen menekşeniz bir saksıda bir kaç kök var gibi görünüyor. Kök boğazında darlık nedeniyle yersizlikten uzuyor olabilirler mi ? Ben genelde saksıda tek kök kalacak şekilde kökleri ayırmaya çalışıyorum ama bu süreçte menekşe kaybı tehlikesini de göze alıyorum. Ayırmaya çalışırken menekşeyi kaybederseniz sebep oldum diye üzülürüm.

Menekşenin cinsi de sebep olabilir tecrübeli arkadaşların yorumları daha isabetli olur.

Bol çiçekli günler

dağçiçeği
25-11-2012, 16:01
Sevgili Rana+miraç , bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim öncelikle.
Pembe menekşemi beğenmene sevindim. Önceki yıllarda mor renkli menekşe yetiştirmiştim. Ama nedense bakamadığımı düşünüp menekşe hevesim geçmişti. Ta ki Ağaçlar. net 'i keşfedene ve teyzem bana bu menekşeyi hediye edene dek. Yani yakın zamanda ki menekşe sevdam bu menekşeyle başladı. Çiçek içinde oluşan tomurcuk için aşırı besin verince olduğu bilgisi benimki ile alakalı bir durum değil bence. Çünkü herhangi bir besin vermiyorum. Tek verdiğim ekstra şey akvaryum suyu. O da iki haftadır.
Dik büyüyen menekşe ise yavruydu ancak büyüdü küçücük bir çiçekkende bu şekilde büyüyordu. Ben ışık ihtiyacı var sanıyordum diğerleri ile aynı yerde epeydir ama hala bu şekilde. Zamanla belli olacak zannedersem.

sonerf
25-11-2012, 22:13
merhaba menekşelerin hepsi birbirinden güzel.bende menekşelerimi sizlerle paylaşmak istedim.işte benim menekşelerimden bu ikisi

348869

348870

çiçekdostu
27-11-2012, 19:25
Sayın çiçekdostu;
Bu ay saksı değişimi için uygun bir ay. Ben bu ay bir çok menekşemin saksısını değiştirdim ,bazı ayrılması gereken menekşelerimi ayırdım. Hiç birinde sorun yok.
Satın alınan menekşeler sadece torfta oldukları için aldıktan sonra toprağı mümkün olduğunca temizleyip menekşeler için uygun karışımlı yeni toprağa dikiyorum. 5 litrelik su şişelerini ikiye kesip saksının üzerine örterek sera yapıyorum. Saksıyı gölge bir yere koyuyorum. Bir hafta beklettikten sonra serayı açıyorum.Bu değişimi menekşe yeni ortamına alışsın diye aldıktan bir iki hafta sonra yapıyorum.

Yeni aldığınız menekşenin toprağı su tutma özelliğini yitirmiş olabilir.Aspirinli ve oksijenli su için bir şey diyemiyorum ben hiç denemedim.Resim yükleme imkanınız olsa daha iyi yorum yapabilirdik belki.İnşallah menekşeniz kurtulur.

Cevabınız için teşekkürler sayın Rana-Miraç.Fotoğraf yüklemeye çalışacağım inşallah.

serdartemelli
28-11-2012, 10:44
Çatlamak üzereyim, benim kızlarım neden çiçeklenmiyor hala :( Aydınlık yerdeler, kurudukça topraklarını nemlendiriyorum, toprak değişimini yapalı 1 ay oldu, arada bir sıvı menekşe besini veriyorum gene de hepsi yeşil yapraktan ibaret. Bir umut görsem bari :(

Sayın Çizmeli Kedi

Fotoğraf olmadığı için varsayımlı konuşacağım. Eğer dediğiniz gibi menekşeniz canlı havalı fakat çiçek açmıyorsa alt dallarını budamanızı ve sulamayı yanlızca toprağı kuruduğunda azar azar yapmanızı tavsiye edeceğim alt dalları budayıp bunlarıda seranızda yeni menekşelere döndürürsünüz ve budama bitkiyi kuvvetlendirip çiçek açmasına sebep olacaktır.Başarılar...

serdartemelli
28-11-2012, 10:47

SAyın Sardunya Derviş ;

Size de aynı şekilde menekşenin alt dallarını budamanızı tavsiye edeceğim, çiçek kendisini toparlasın kuvvetini çiçeklenmeye verebilsin. Başarılar...

serdartemelli
28-11-2012, 12:06

Sayın Çiçek Dostu;
Bu konuya daha öncede dikkat çekmiştim.Piyasadan aldığımız menekşeler özel ortamlarda özel besin ve toprak karışımlarında sadece hızlı gelişime yönelik kazanç getirisi amaçlı yetiştirilen bitkilerdir.Bunları aldığımızda bu gelişmişlikleri bizi aldatıp bulundukları kaplara küçük geldiklerini sanıyor toprak ve saksı değişimine gidiyoruz buda bitki üzerinde olumsuz etki yapıyor.Acizane tavsiyem şudur bütün arkadaşlarımıza, yeni aldığınız menekşenizin toprağı saksısıyla oynamayın bırakın bitki yeni ortamına ayak uydursun toprağındaki ve bünyesindeki hormonal maddelerden kurtulsun emin olun ki o saksılar bitkinize küçük değil. Ama şuan bitkinizin sorununa çözüm ise bence onu hemen tecrit altına alın,kapalı şeffaf sera kaplarından birisine alın ve orada dış etkenlerden muafaza edip toparlanmasını sağlayın...

fatma2
29-11-2012, 19:14
Merhaba arkadaşlar çok sevinçliyim i güzellerim açmaya başladılar.
Yarışma da varmış galiba , nasıl katılabilirim ? yardımcı olurmusunuz ?

Asiye
29-11-2012, 22:19
350218

Benimkilerde açmaya başladılar.

ahmeter
30-11-2012, 16:52
Menekşe

menekşecibaba
01-12-2012, 11:00
Haklısınız Saim Bey bu güzelliklere doyulur mu.?

menekşecibaba
01-12-2012, 11:22
Belki inanmayacaksınız ama iki senedir gözüm gibi baktığım bir yaprak (Buckeye Cherry Sundai ) en sonunda yavruladı. İnatlaştım gözüm gibi baktım oldukca kart ve büyüktü.Yavruladıktan kısa bir süre sonra çürüdü. Yani ektiğiniz yaprak sağlamsa asla ümidinizi kesmeyin.
Genellikle saglıklı bir yaprak 1 ay gibi bir sürede yavru verir. Ama ektiğiniz yaprak kart ise veya belirli türlerde geç köklenme olabilir . asla umudunuzu kesmeyin.

menekşecibaba
01-12-2012, 11:26
Sayın fatma2 , menekşeleriniz çok güzel ve sağlıklı kutlarım , en güzel afrika menekşesi yarışmasına buradan katılabilirsiniz .
Afrika Menekşesi Yarışması (2013) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-yarismasi-2013/)

eylül
01-12-2012, 11:32
Kendime yasak koyduğum bir sayfa burası neden buradayım ben?

Tüm menekşe yetişterenlere imreniyorum.Her yıl kaybediyorum şu temmuz aylarında
bu yıl 30' a yakın türdü ve birçok yavruları vardı ama şimdi hiçbiri yok.İklim şartları düzelince hemen menekşe almak istiyorum bu yıl hoyalarla gönlümü şenlendiriyorum.Ama
özlüyorum bu asil güzelliği.

Tüm menekşe sevenlere ve yetişterenlere saygı duyuyorum ve tebrik ediyorum.

menekşecibaba
01-12-2012, 12:32
Güzelliklere yasak koymayalım , hayatımızı güzelleştirelim. Püf noktalarını öğrenelim yetiştirmekten zevk alalım. Aslında çok zor değil ihtiyaçları az ,

1-hafif toprak harcı (torf+perlit+vermikulit karışımı gibi)
2-Küçük saksı (bitki ebadının 3 te 1 i)
3-Bol ışık günde ortalama 14-15 saat
4-Hafif güneş , sabah veya akşam güneşi olabilir
5-Azar azar sulama (altta kesinlikle su bırakmayın) toprağın hafif nemli olması yeterli
6-Çiçeklenme dönemlerinde hafif gübreleme (yapraklar için 5+5+5 çiçeklenme için 3+8+4 veya 15-30-15 gibi üre içermeyen sıvı gübre)
7- Isı 10 ile 25 derece arası sıcaklık
8-Kuruyan yaprakları temizleyin
işte bu kadar bunlara riayet edin , onlar sizi hep mutlu edeceklerdir.:)

züleyha
01-12-2012, 13:18
Arkadaslar çok eskiye dayanan menekşe sevdam yeniden depreşti. Eskiden suda koklendirmeden dikmezdim yaprakları, ama bu sefer bir degisiklik yapıp direk toprakla buluşturdum. Yaklaşık 10 gün oldu dikeli ama hala yaprakların bir bölümü cansız. Sera olayını hiç beceremedigim icin cesaret edemiyorum. Üstadlardan yardım istiyorum, hatalı yaptıgım bişey var mı? Neden cansız yapraklar ve ne yapmalıyım? Teşekkür ederim.

menekşecibaba
01-12-2012, 13:50
Üzerlerini naylonla kapatabilirsiniz arada bir havalandırın.
Üzerini kapatmasanız bile herhangi bir fısfısla arada bir su püskürterek günde bir gibi fazla nemlendirmeden köklendirebilirsiniz.
Hava sıcaklığıda çok önemlidir.20-22 olmalıdır.

züleyha
01-12-2012, 14:13
Teşekkür ederim sayın meneksecibaba, ev sıcaklığım 23 derece. Peki 10 gündür cansız olmaları normal mı? Yapraklar ne çok sert ne de tamamen pörsümüş halde.

menekşecibaba
01-12-2012, 15:06
Genellikle 10 gün içinde köklenmeleri gerekir.7 günle 15 gün arasında köklenir.Yaprağa hafif dokunarak köklenip köklenmediğini anlıyabilirsiniz.
Kullandığınız toprak nasıl ? sert olmamalı , yaprağı toprağa batırırken sakın zedelemeyin.
Eğer alttan çürümeğe başlamışsa çürük kısmı temizleyip tekrar ekebilirsiniz.

menekşecibaba
01-12-2012, 15:07
Bence onlar tutmuş gibi fazla kurcalayıp zedelemeyin biraz daha sabır..:)

yeşillim
01-12-2012, 15:32
Sayın Menekşecibaba, 11057 mesajınızdaki menekşe için sizi tebrik ediyorum.
Benim H. davicummungii gibi 'Sabreden derviş muradına ermiş' deyimini hatırlattı!!
Hey gidi günler hey diyesim geldi şimdi de...