Bağlan

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

Nejla K.
16-02-2009, 22:41
devamı

Faruk
16-02-2009, 22:46
Nejla K maşallah çok sağlıklılar ama son resimdeki menekşelerin biraz bakıma ihtiyacı var sanırım.

İklimsiz
16-02-2009, 22:47
coco peat ne demek? Ne işe yarar?

Hindistancevizi torfu / Cocopeat (Hindistancevizi torfu / Cocopeat)

Nejla K.
16-02-2009, 22:49
Haklısınız Faruktalas,onlar soğuktan etkilenip bakıma alınanlar, yine de çiçeklenmelerini sürdürüyorlar...

Kahraman Koray
17-02-2009, 08:50
10 yıllık menekşemi babamdan aldım, artık 10 cmlik bir gövdesi olmuştu (bozulan yapraklarını kesmekten olsa gerek). Gövde son zamanlarda kök sürgünleri veriyordu. Toprağını değiştirince biraz sersemledi ama tekrar düzelecek. Şu sıralar 2 tohumu oldu ve tohumla üretimi deneyeceğim. Resimler meneşelerim ve 10 yıllık menekşemin gövdesine ait.

Faruk
17-02-2009, 09:08
Kahraman bey maşallah hakikaten. Menekşeleriiniz tam bir renk cümbüşü. Evimde sürekli istediğim bir ortamı yansıtıyor menekşeleriniz. Menekşeler konusunda farklı bir bakım öneriniz var mı? Eğer varsa ve bizlerle paylaşırsanız seviniriz. Sizi daha fazla paylaşım için sosyal gruybumuza bekliyoruz...

katmer
17-02-2009, 09:11
Sevgili Faruktalas, daha önce cocopeat aldığımı yazmıştım. Gartengold adında ithal bir torf. Üzerinde %100 organik ve humus, cocopeat karışımı olduğu yazıyor. Torfun rengi ne açık kahverengi yani adından anlaşılacağı gibi hindistan cevizi rengi.
Fotoğraftaki tam anlamıyla ne cins toprak bilmiyorum. Ama sadece torf değil. Fidankıltan aldığımız torf ve toprak karışımından koymuştum torfum kalmayınca. Bu karışımı serada kendileri hazırlıyor.Haklısınız içinde kuru yapraklar da var. Bir zararını görmedim, içinde yapraklar kolaylıkla yavru veriyorlar...

Kahraman Koray
17-02-2009, 09:20
Kahraman bey maşallah hakikaten. Menekşeleriiniz tam bir renk cümbüşü. Evimde sürekli istediğim bir ortamı yansıtıyor menekşeleriniz. Menekşeler konusunda farklı bir bakım öneriniz var mı? Eğer varsa ve bizlerle paylaşırsanız seviniriz. Sizi daha fazla paylaşım için sosyal gruybumuza bekliyoruz...

Tavsiyelerim herkesin bildiklerinden ama bir şeyi söylemem gerek. Menekşeler direkt ışık görmeyen yerlere konur ancak bana göre sabah güneşini direkt olarak görmeliler ve yönleriyle fazla oynamamak gerek. Toprağı bir bıçakla karıştırmak topraktaki azot dönüştürücü bakterilerin ve floranın yaşaması için hayati. Böylece daha az gübreye ihtiyaç olur. Daha fazla azot daha fazla renk demek. Fosfor dışarıdan takviye edilmeli. Keçi gübresi varsa birkaç adet uzun süre yeter ama ben bile bulmakta zorlanıyorum genelde bir çuval satıyorlar. Ya bir arada olmalılar **** yanlarına bir kase su konulmalı çünki rutubeti severler. Doğal ortamlarını taklit etmek gerek.

katmer
17-02-2009, 09:22
Kahraman bey mor menekşenizin cinsi öyle. O cins menekşenin kökö mutlaka o şekilde büyüyor...
http://www.agaclar.net/forum/group.php?do=discuss&gmid=5530#gmessage5530
Sizi de aramızda görmek isteriz. Bu davetimiz menekşeler konusunda daha fazla sohbet etmek isteyen herkes için geçerlidir...

Kahraman Koray
17-02-2009, 09:29
Size döllenmiş menekşe tohumu resmi gönderiyorum. 3-4 ay sonra tohum kuruyacak ve ekim yapacağım. Menekşeyi tohumdan üretmek için kurumaya yüztutmuş çiçeğin polen torbasını kırıp, içinden çıkan tozu (sarı ve yuvarlak olanlar), yeni açmış çiçeğin eşeysel organına temas ettirmek gerek.(ingilizler menekşe dölleme konusunda (old man and young woman ) " yaşlı adam ve genç bayan" benzetmesi yaparlar. Bundan sonra sabır ile 1-2 ay beklemek gerek. Dişi eşeysel organı ince ve uzun olan bir süre sonra kalınlaşır. Bu gebe olduğunu gösterir. İçindeki tohumların oldunlaşması ise 3-4 ay sonra olur. Koparıldıktan sonra da birkaç ay kalabilir. Sonra bir ortama ekilir ve sprey ile nemlendirilerek sera ortamında çimlenmesi beklenir. Aşağıdaki tohum resimleri benim 10 yıllık menekşeme ait ama unutmayın istenirse bu yöntemle hibrid menekşeler üretilebilir. Pembe menekşenin polenleri ile mor menekşeyi döllemeyi deneyebilirsiniz.

Fatih
17-02-2009, 09:51
Sayın Kahraman Koray bende denedim bu yöntemi benimkiler daha yeni yeni şişmeye başlıyorlar.bakalım sonuç ne olacak

€brulim
17-02-2009, 10:18
Selam benimde menekşemde sanırım tohum var. burda açıklamışsınız bende sölediklerinize uyarak denicem inşallah başarırım. Fotagraflarınıda ekliyorum menekşelerin umarım yanılmıyorum :rolleyes:

€brulim
17-02-2009, 10:33
daha yavrularda var

€brulim
17-02-2009, 10:37
ilk defa denedim hepside canlı yaprakların.

Serra43
17-02-2009, 10:53
Menekşelerin çok güzeller güle güle büyüt,Adanalı olduğun içinde sevindim,menekşe sevenler bölümünede bekleriz.

Faruk
17-02-2009, 11:05
Bugün forum eklenen menekşe resimleriyle bahar havasına bürünmüş. Menekşe tohumu üretme tekniklerini çok başarıyla uygulamışsınız. Daha bakalım zamanla neler neler görüp şaşıracağız.

Kahraman Koray
17-02-2009, 11:39
Selam benimde menekşemde sanırım tohum var. burda açıklamışsınız bende sölediklerinize uyarak denicem inşallah başarırım. Fotagraflarınıda ekliyorum menekşelerin umarım yanılmıyorum :rolleyes:

Evet o tohum. Tebrikler ama sabırlı ol. 3-4 ay beklemelisin.

Kahraman Koray
17-02-2009, 11:41

Yavru apraklar çıkarçıkmaz iyi güneşalıyorsa anaç yaprağı kesmelisin. Fazla vakit kaybetme. Eğer anaç yeterince uzun saplı ise onunla tekrar yeni bir yavru elde edebilirsin. Kolay gelsin

Kahraman Koray
17-02-2009, 11:43
http://www.steverd.com/violets/name1.htm

Bu sitede menekşe türleri ve resimleri var. Apache türleri çok, özelliği yapraklarının beyaz kenarlı olması. Umarım site yardımcı olur.

Kahraman Koray
17-02-2009, 11:49
Size Apache cinsi (Apache Primerose) menekşemi tanıtayım. Özellikleri fırfırlı ve katlı çiçekler ve beyaz kenarlı tipik yapraklar.:rolleyes:

€brulim
17-02-2009, 11:55
Benim apache menekşem yok nasıl temin edebilirim düz renkli , katmerli, ebruli var .Yavru menekşelerim köklenmiş ama daha yaprak vermemiş verir vermez kesecem ****** önerileriniz için.Mnekşe tohumun sapımı tmamen kuruyacak sonra sadece tohumumu ekecem ?

toprak12
17-02-2009, 12:54

bende afrika menekşesi çelikledim.ama 1 ay olmasına rağmen hiç bir gelişme yok yapraklı çok canlı, tüyleri havaya kalkmış kafasına poşet geçirdim peteklerin yanından biraz uzaklar sizin kaç haftada **** ayda yeni yapraklar çıkarmaya başladı?

bernacyhn
17-02-2009, 13:12
Sevgili toprak12, bu mevsimde geç çıkmaları normal. Sera yöntemiyle hızlandırabilirsiniz yavrulama süresini. Baharda çok daha erken çıkacaklardır. Kolay gelsin :)

Faruk
17-02-2009, 16:11
Apache ile picasso arasında ne gibi bir fark var? Apache de bana göre birnevi picasso gibi. Ben aralarında pek fark bulamadım doğrusu.

laledevri
17-02-2009, 16:14
Merhaba arkadaşlar
Menekşelerine çiçek coşturan verenler; her sulamada mı veriyor yoksa ayda **** 2 ayda bir mi veriyorsunuz??
besinlerden sıvı olanlar(ç.coşturan vb.) mı daha etkili yoksa çubuk şeklinde olanlar mı???
Bende sizinkiler gibi ortasında top top bol çiçekleri olan menekşe istiyorum. Benimkiler cılız duruyor ve zamanla ölüyor.
Çok sulamaktan olabilir.Ben sabredemiyorum hemen büyüsünler hemen açsınlar istiyorum.
Alt kat komşum benden 30 yaş büyük ve sürekli evde ama rengarenk menekşeleri ve çeşitli çiçekleri var. Hatta sevdiğimi bildiği için bana da ayırıyor yavrulardan ama ben sabırsızlıktan sürekli suluyorum ve "aman yeni yaprak var mı, aman tomurcuk oluşuyor mu" diye rahat bırakmıyorum zavallıları. Sonuç maalesef olumsuz oluyor.
S. Abla menekşelerine 2-3 ayda bir çubuk besinlerin yarısını kırıp veriyormuş ve ben onlarla sürekli konuşuyorum; bazen kzıyorum bazen seviyorum diyor.

Faruk
17-02-2009, 16:24
Ben toz besini sulandırıp veriyordum ama menekşe severlerin tavsiyesi üzerine sıvı besimlere geçtim. Fazla ilgi menekşeleri hakikaten bıktırıyor. Bende sen gibiydim ama sonra onları rahat bırakıp ara ara ilgilenmeye başladım...

özlem11
17-02-2009, 16:40
Bir zamanlar benim olan menekşem:(. Çok güzel bir renk tonuna sahip olduğu için sizlerle paylaşmak istedim... Lale devri resim ekleyin lütfen. Daha çok paylaşım içinde sosyal gruba bekleriz.

katmer
17-02-2009, 18:00
Anladığım kadarıyla apachelerin çiçekleri de alacalı oluyor.

merih
17-02-2009, 19:05
Merhaba sevgili merih, picasso menekşeyi yazın İzmir'den almıştım. İstanbul'da da sık sık rastlıyorum koçtaş ve migroslarda.
Sevgili Nariel ben Ankaradayım,sıksık koçtaşa ve bauhaus a gidiyorum ama hiç rastlamadım olmazsa oradaki çocuklara sorayım.Teşekkürler;)

merih
17-02-2009, 19:20
http://www.agaclar.net/galeri/files/6877-dscf8079-1.jpg

http://www.agaclar.net/galeri/files/6877-dscf8013__600_x_416.jpg
Sevgili Özlemin isteği üzerine menekşelerimin fotosunu yükledim, paylaşmak istedim.;)

Nejla K.
17-02-2009, 19:23
Merih bunlar çok güzeller... Özellikle birinci, kendi üretiminiz mi?

Faruk
17-02-2009, 19:53
Merih bu güzelliklere nasıl bir bakım yapıyorsunuz? Hakikaten renkleri çok güzeller.

€brulim
17-02-2009, 20:25
Ben çiçek besini kullanmıyorum daha gerek duymadım kendi hallerine biraz sevgi biraz su yeterli oluyor .

özlem11
17-02-2009, 22:43
Merih ricamı kırmadığınız için teşekkür ederim. Bakım konusunda bilgilendirirmisin?

Nejla K.
18-02-2009, 01:36
Arkadaşlar, sera usulü diktiğim yaprakların yanına kurumuş çiçekleri gömmüş belki tohumları tutar demiştim. Size göre aşağıda iki yaprağın arasındaki küçük yeşil yaprakcıklar tohum menekşe olabilir mi?

Kahraman Koray
18-02-2009, 06:03
Benim apache menekşem yok nasıl temin edebilirim düz renkli , katmerli, ebruli var .Yavru menekşelerim köklenmiş ama daha yaprak vermemiş verir vermez kesecem ****** önerileriniz için.Mnekşe tohumun sapımı tmamen kuruyacak sonra sadece tohumumu ekecem ?

tohum belirdikten sonra 3-4 ay beklemeli ve tohum kuruduktan sonra (aslında tohum dediğimiz ve resmini gönderdiğim , içinde yüzlerce tohum içeren bir kapsül) tohum istenirse koparılarak 3-6 ay saklanabilir. Bu tohum kırılarak içinden çıkan ve gözle görülmesi zor olan tohumcuklar ekilecek.

http://www.growviolets.com/propagationroom.html
http://www.growviolets.com/seeds.html

Bu sitede tohumun kuru hali var.

http://flickr.com/photos/ladylong/119072653/

Bu resimlerde tohumdan ekilen ve yeniçıkmış fideler var.

merih
18-02-2009, 06:42
Merih bu güzelliklere nasıl bir bakım yapıyorsunuz? Hakikaten renkleri çok güzeller.
Sn Faruktalas,
menekşelerimin hepsi kaloriferin üzerinde camın önünde duruyorlar.Yön olarak doğuya bakıyorlar.Besin olarak haşlanmış yumurta suyu arasıra ilave ediyorum.Koçtaşta ziraat teknikeri bir arkadaş yumurta kabuğunu ezip toprağına karıştırın dedi.Bende mikserde un haline getirip topraklarına birer çay kaşığı ilave ettim.Onun dışında sulama suyuna bir tutam sevgimi katıyorum.;)

Faruk
18-02-2009, 08:19
Kahraman bey ve Merih hanım paylaştığınız bilgileriniz için çok teşekkürler...

Faruk
18-02-2009, 08:21
Nejla K. o menekşe filiziyse onu Kahraman beyin fotolarıyla bir karşılaştırım derim...

smeral
18-02-2009, 10:34
Koçtaş'tan aldığımız menekşelerden ürettik bol yaprak vermelerine rağmen çiçeklenmiyorlar.Çiçeklenmeleri için ne yapabiliriz.

Faruk
18-02-2009, 10:45
Smeral sorularınızın cevaplarını afrika menekşesi sosyal grubu ve forum ana sayfalarında bulabilirsiniz. Bu konular daha önce ele alındığı için önceki sayfalarda sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz...

Faruk
18-02-2009, 15:13
Size şuan çiçekli menekşelerimden bazılarının fotolarını gösteriyorum:p

Faruk
18-02-2009, 15:18
Devamı:p

Faruk
18-02-2009, 15:21
Devamı;)

Nejla K.
18-02-2009, 20:31
Yaşasııııınn... Teşekkürler kahraman Koray, eklediğiniz linklerdeki tohum menekşelerin yavruları benim seramdakilerle aynı.... İnanamıyorum, tohumdan çoğaltmayı tesadüfen de olsa başardım. Yaşasın, artık nasıl yapacağımı biliyorum.

Nejla K.
18-02-2009, 20:36
Faruktalas, menekşeleriniz çok güzel ve çok sağlıklı. Maşallah diyorum. Hele picassolara bayıldım.

Faruk
18-02-2009, 21:22
Olay 9 açmayanlardan birkaçını ekledim. Bunları açtırmak için neler önerirsin?

Faruk
18-02-2009, 21:33
Olay 9 bunlarda çeliklerimden çok az bir kısmı.

Nejla K.
18-02-2009, 21:35
Faruktalas, bence çok sağlıklılar derken özellikle yakın çekimlerini görerek söyledim. Açmamış olanlarla ilgili olay9 ne der bilmiyorum ama bence 2 ay gibi bir süre açmadılar ise yakında tomurcuk veririler. Bence güneş alması ve dengeli sulama takviyeden çok daha verimli olur. Sağlıklı olmasalardı belki takviye dneyebilirdiniz ama benim önerim çiçeksiz 2 ayı doldurmaları.

Faruk
18-02-2009, 21:51
Teşekkürler Nejla K. tavsiyelerinize uymaya çalışacağım.

Kahraman Koray
19-02-2009, 05:01
Yaşasııııınn... Teşekkürler kahraman Koray, eklediğiniz linklerdeki tohum menekşelerin yavruları benim seramdakilerle aynı.... İnanamıyorum, tohumdan çoğaltmayı tesadüfen de olsa başardım. Yaşasın, artık nasıl yapacağımı biliyorum.

Yararlandığınıza sevindim. Umarım benim tohumlar olgunlaştığında başarılı fotografları sizlerle paylaşabilirim.

Kahraman Koray
19-02-2009, 05:11

Bu menekşelerin kimi tamamen kimide ilk yaprakları sırasında ışıksız kalmışlar gibi duruyor. Sanırım süpermarkette uzun süre bekleyenlerden. Biraz ışık iyi gelir diye umuyorum. Afrika menekşeleri günde 1 saat direkt ışık isterler. Sabah güneşi **** akşam güneşi. Gözünüzde canlandırsanıza, şimdi o ormanlar afrikada yok ama altından sular akan, son derece nemli ama üzerleri şemsiye gibi dev ağaçlarla kaplı ve ağaçlar sık değil ve günün belli zamanlarında ağaçların arasından sızan ışığı direkt alan ancak çoğunlukla gölgede yaşayan minik canlılardı bunlar. Biz evlere hapsedince neye uğradıklarını şaşırdılar ama hala kendileri için milyon yıl önce alıştıkları ortamı arıyorlar.
Sizlerle yaşadıkları memleketlerini anlatan bir makaleyi paylaşmak istiyorum. İngilizce bilmeyenlere sayfadaki iki çizim doğal yaşam ortamlarını anlamak için yeterli olacaktır.
http://www.mv.helsinki.fi/jkolehma/article.html

Kahraman Koray
19-02-2009, 05:18
Sizlere doğal ortamında bir afrika menekşesinin resmini içeren finlandiya menekşe derneğinin sitesini gönderiyorum. Bu gönderdiğim resimde vahşi menekşe kendi boyunu aşkın bir ağaç kütüğünün gölgesini seçmiş ama muhtemelen günde en az 1 saat direkt ışık alıyor diğer taraftan. Onların en sevdiği yerler doğuya bakan bir mağaranın **** kuytunun yağmur almayan giriş kapısı.

http://www.saintpaulia.fi/etusivu_eng.htm

Kahraman Koray
19-02-2009, 05:27
Sizlerle; Finlandiya menekşe derneğinin web sitesinden, saintpaulia ("Senpolia" diye okunur) türlerinin doğal yaşam ortamlarını gösteren birkaç fotograf daha paylaşmak istiyorum. Onları 1893 yılında bulan ve avrupaya getirerek tanıtan Baron Walter von Saint-Paul-Illaire (Sen Pol **** Aziz Pol) soyadında doğu afrikada Tanzanya'da çalışan bir komisyonerdir. Aynı yıl yeni bir tür olarak 1893 yılında Hannover Botanik bahçesinden Hermann Wendland tanımlamış ve yine aynı yıl uluslararası bahçecilik fuarında Belçika'da sergilemiştir International Horticultural Exhibition in Ghent, Belgium (Baatvik 1993). Bilmeyenler için tekrar etmek istedim.

http://www.saintpaulia.fi/galleria/species/index.html

Kahraman Koray
19-02-2009, 06:06
Journal Plant Ecology dergisinde yayımlanan bir makalede yaşlı ve üregen saintpaulia ların daha kolay hayatta kaldığı, azalan rutubet ve gölgenin çoğalmalarını olumsuz etkilediği belirtilmiş. Tohumla üremede Tanzanya ikliminde mayıs tan ağustosa (Bizde tam tersi, Tanzanyada iklim bizden farklı, bu dönem rutubetli mevsim) olan dönem en uygun. Tohumlarınız varsa ekim için bu dönemi karşılayan rutubetli bir iklim oluşturmak lazım. Aralıktan marta kadar (Tanzanyada kuru sezon, bizde yaza karşılık geliyor sanırım) kuruluktan ölümler çok oluyor. Ormanlar kesildikçe nesilleri tehlikeye giriyor. Bir yanında akvaryum olan ev menekşesi en mutlu menekşe gibi görünüyor. Rutubet çok önemli. En azından yanlarında gece uyandıklarında koklamaları için bir tas su bulundurmak gerekiyor :) Çok dayanıklı bitkiler aslında ve üremek için her yolu denemişler. Gövdesinden kök sürgünü vererek, yaprağı ile ve tohumları ile bu dünyaya tutunmaya çalışıyorlar. Ama insan denen ve davranış biçimi memeliden çok bir virüse uyan bir tür doğal hayatın önünde en büyük engel. Virüsler de bulundukları hücrenin yok olması pahasına çoğalmaya devam ederler.

Kahraman Koray
19-02-2009, 06:41
Kışın mutlaka sabah güneşini almalılar zira burası afrika değil. Kışın üşümeleri çiçeklenme için en büyük sorun. Kayseri bu kış fena değildi ama bizim ev biraz soğuk oldu malum doğalgaz fiyatları. Marketten yeni aldıklarım bu nedenle uykuya geçiyor. Uykuya geçenleri cam sehpanın altına alırım. Menekşe tohumlarım büyüyor. Şimdilik menekşelerimin yanında sukkulentleri de bulunduruyorum ama yazın yerleri değişebilir. Menekşelerimin en mutlu oldukları zaman tatile gitiğim zaman. Altlarına belli seviyeyi geçmeyecek şekilde su dolduran bir mekanizma yaptım tatile giderken mekanizmanın fotograflarını sizlerle paylaşırım. Böylece 1 aya yakın her zaman nemli ve uygun bir ortamda oluyorlar.

Faruk
19-02-2009, 10:55
Kahraman bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Benim çiçek açmayan menekşelerim 3-4 yıldır bendeler ne sabah güneşleri ne de aydınlık ortamları eksik , yerleri çok elverişli. Yapraklar kameradan dolayı bu şekilde çıkmış. Sağlıkları bakımları yerinde ama çiçeklenmeleri eksik.

Kahraman Koray
19-02-2009, 11:05
Kahraman bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Benim çiçek açmayan menekşelerim 3-4 yıldır bendeler ne sabah güneşleri ne de aydınlık ortamları eksik , yerleri çok elverişli. Yapraklar kameradan dolayı bu şekilde çıkmış. Sağlıkları bakımları yerinde ama çiçeklenmeleri eksik.

Bazı hibrid menekşelerden yaprakla çoğaltılan klonların çiçeksiz olduğunu duymuştum. Hiç çiçek açmadılar mı? Yoksa satın aldığınızda çiçekliler miydi?

Faruk
19-02-2009, 11:29
Kahraman bey açtılar ******. Son bir yıldır açmıyorlar. Ama yaza doğru açarlar diye ümit ediyorum...

toprak12
19-02-2009, 12:48

benim önerim çiçek coşturan kullan

katmer
20-02-2009, 00:06
Arkadaşlar, aşıladığım menekşenim yavrularını sizlerle paylaşmak istedim.

Faruk
20-02-2009, 00:09
Katmer güle güle büyüt. Diktiğin yaprakların renkleri neydi acaba?

katmer
20-02-2009, 00:13
Biri beyaz ama diğerinden emin değilim. Ya koyu mor **** bordo. Tutacağından emin olmadığım için pek dikkat etmedim.

bernacyhn
20-02-2009, 11:14
Ablacığım... çok güzeller.. benimkiler formlarından düştüler. hiçbiriyle ilgilenemiyorum. darla'nın yaprağından olan yavrular da sizlere ömür. elime yüzüme bulaştırdım çok kızgınım kendime :mad:

özlem11
20-02-2009, 11:20
...

büş.ra
20-02-2009, 17:59
Herkese hayırlı akşamlar.Bende bir menekşe severim ve yeni üyeyim.Menekşeler hakkında hiçbir bilgim yok.Yeni aldığım menekşelerim var.Aldığım günki gibi duruyorlar bir gelişme göstermediler.Çicek coşturan (kırmızı şişe) haftada bir veriyorum.Daha başka neler yapabilirim.Şimdiden teşekkürler..

katmer
20-02-2009, 18:27
Sevgili Büş.ra hoşgeldin. Bana kalırsa çiçek çoşturan için haftada bir çok...Şişelerin arkasında yazan kullanım aralığını pek dikkate almamanı öneririm. Ben çiçek coşturanı 3-4 haftada bir veriyorum. Fazlası herzaman zarar verir.

Faruk
21-02-2009, 15:02
Olay9 bunların içinde sana diktiklerimde var...

Kahraman Koray
21-02-2009, 16:07
Sizlerle menekşelerimin fotograflarını paylaşmak istedim.

http://www.flickr.com/photos/evdetarim/

Kahraman Koray
21-02-2009, 16:30
Teşekkürler faruk, fotoğrafa merak saldım yakınlarda ve menekşelerin ve kaktüs çiçeklerinin yakın fotograflarını çekiyorum. Aslında siteden paylaşacaktım ama tek tek açmak sıkıntılı görünüyor o nedenle flickr dan link vereceğim. Yeni çiçekler açtığında yeni fotograflar eklerim. Çok zevkli oluyor. Hem yetiştirmek hem de resimlerini çekim insanların beğenilerine sunmak baba zevk veriyor. Sanırım tipik bir hobiciyim. Bir de her zaman daha ileri gitme gibi bir takınım var. Şu tohumların ekimini sabırsızlıkla bekliyorum. Onları fotoğraflarsam çok zevkli olacak. Bir de menekşe çelik, chimera ve tohumlama yöntemlerini bizzat deneyerek resimlerle anlatmak istiyorum. Sanırım bu foruma katkısı olur ama heralde 1-2 yılı bulur bu.

Faruk
21-02-2009, 16:34
Tohum dikim ve bakımınızı inşallah en kısa zamanda bekliyoruz...

büş.ra
21-02-2009, 17:01
özlem hanımın menekşeleri çok güzeller siteye yazılanları ilk sayfadan itibaren okumaya başladım sizlerde zamanla tecrübe edinmişsiniz şimdi menekşeleriniz istediğiniz gibi çok güzeller emeğinize sağlık.bizim gibi yeni başlayanlarında soruları olacaktır zamanla sorarız.cevap alırsak mutlu oluruz

Sûz-i Dilârâ
21-02-2009, 18:18
Dikkatimi çekti, sizin apaçi menekşeleriniz var ama benim de daha önce güneşte yaktıklarımdan apaçiler elde etmişim meğer bilmeden:D

burrcu
21-02-2009, 20:10
Merhaba arkadaşlar bende yeni yeni menekşeyle ilgilenmeye başladım ve annemden bir sürü menekşe yaprağı aldım dikim için uygun zaman mı önce suyamı koyayım yoksa toprağamı ekmeliyim bilmiyorumm. Nee yapmalıyıım hepsi ziyan olmadan bi cevap bekliyorum. Çok sağolun şimdiden hepiniz.

Faruk
21-02-2009, 20:19
Burcu hanım aynı tür menekşe yapraklarının bir kısmını su da bir kısmını direk toprağa dikerek köklendirebilirsiniz bence. Hangi ortamda başarılı olursanız daha sonraki dikimlerinizi ona göre yaparsınız. Bunlar benim önerilerim ama diğer arkadaşların tavsiyelerini de dikkate alın bence.

Nejla K.
21-02-2009, 21:04
Burrcu geçmiş sayfalarda da bu konuda bilgiler bulabilirsiniz? pek çok farklı yöntem deneyen arkadaşlar var.

Faruk
21-02-2009, 23:26
Yanlış zamanda saksı değişimi sonucunda menekşemin düştüğü durumlar. Şimdi kurtarmaya çalışıyorum...

Faruk
21-02-2009, 23:31
Menekşemi kurtarmak için bana neler önerirsiniz sevgili menekşe sever dostlarım...

Nariel
21-02-2009, 23:40
Menekşelerimizin son hallerini yolluyorum, çok iyi durumdalar şu an ama yazın bunları sıcak ve nemden nasıl koruyacağımızı kara kara düşünüyoruz. Aralarından bazılarını aşılama yoluyla çoğaltmayı ve değişik renkler elde etmeyi planlıyorum.

Normalde masa üstünde duruyorlar ama hep birlikte daha rahat görüntülemek için yere indirdim, salon koçtaş reyonu gibi oldu :dilli:

Nariel
21-02-2009, 23:47
Saksı nerede?
63944

İşte buradaa :p
63945

Bu da yavrumuz:
63946

Şu gördüğünüz ise önceki sayfalarda durumunu sürekli bildirdiğim (hatırlayanlar olabilir) Sonradan alacalanan ve büyüyemeyen, sonra özel bakımla iyileşmeye başlayan menekşe. Teşekkür olarak çiçek bile açtı:)
63947

Ve son olarak da çiçekleri geçen ve dinlenmeye çekilen menekşelerimiz. Yaklaşık 3 ay boyunca çiçekli durdular, haliyle çok yorulmuş olmalılar. Yeşil aksamları zayıfladı, biraz beslenmeye ve rahat bırakılmaya ihtiyaçları var:
63948

Nejla K.
21-02-2009, 23:48
Nariel çok güzeller,iyi günlerde büyütün. Sıcaklar artınca koruma problemi bende de var. Ne yaparız bilemiyorum. Bir çözüm bulursanız bizimle de paylaşırmısınız?

Nariel
21-02-2009, 23:52
Sn. faruktalas, saksıyı ne zaman değiştirdiniz? Menekşenizin sorunu nedir? Büyümüyor mu, yaprakları mı yumuşuyor..vb. Saksı değişimine neden ihtiyaç duydunuz?

Fotoğrafta pek de hasta durmuyor. Sorunu tam olarak belirtirseniz yardımcı olabiliriz.

Nariel
21-02-2009, 23:57
Nejla Hanım tabii ki paylaşırım ama ne yapılabileceğini düşünemiyorum. Şimdilik düşüncemiz, hepsini klima çalışan odaya yığmak ama klimanın nasıl bir etkisi olur bilmiyorum. Hava akımı mutlaka etkiler, klimanın sürekli açıp kapatılması sonucu sıcaklık dalgalanmaları da menekşeleri rahatsız edebilir..

İnanın yazın toprakları hiç kurumuyor, havadaki nemden dolayı su buharlaşamıyor saksıdan ve kökleri çürüyor. Zaten aşırı sıcak hava da bayıltıyor menekşeleri, bir de sürekli ıslaklık..

Faruk
22-02-2009, 00:50
Nariel menekşeleriniz çok güzeller. Özellikle mavi beyaz karışımı menekşelerinize bayıldım doğrusu. Hiç böyle güzel bir menekşe görmemiştim. Aslında çiçek olarak gördüm ama saksıda bütün olarak görmemiştim.
Benim saksı değişimi yaptığım menekşemde yaprak yumuşaması sorunu var. Bu yüzden baya sıkıntılı zamanlar oluyor.
Sizce Nariel bu durum için bir öneriniz var mı?

Faruk
22-02-2009, 00:51
Sıcaklar için klimalı oda en mantıklısı bence...

Serra43
22-02-2009, 03:54
Nariel menekşeleriniz çok güzeller,akdenizin kışını seviyor menekşeler ama yazı bayağı sorun.(Bir imkanınız olsada yaylalara çıkartabilseniz.)

Kahraman Koray
22-02-2009, 09:09
Arkadaşlar kışın menekşeler biraz ışık severler. Gördüğüm kadarıyla genelde biraz ışıksız kalıyorlar. Yazın ışıktan koruyun ama kışın perdelerin arkasında gizlemeyin derim. Ben sabah güneşini eksik etmem. Renkler canlı olur ve enerjileri için daha fazla klorofil sentezlediklerinden koyu renkli yaprakları olur. Kolay kolay ölmezler. Tabii bu mevsimlerde pencereden don olayına da dikkat etmek lazım camdan 50 cm uzakta tutmak gerek

Faruk
22-02-2009, 10:30
Kahraman Koray menekşelerinizin bulunduğu yerde ısıtma sisitemi var mı? Size katılıyorum kışın sabah güneşi ve aydınlık menekşeler için olmazsa olmazlardan. Benimde menekşelerim sürekli cam kenarında bulunurlar. Bu sayede hem ışık ve güneşten faydalanıyorlar hem de altta yanan kaloriferin ısısından yararlanıp camdan kaynaklanacak don olayından korunup ısıları sabit kalıyor.

begonvil 14
22-02-2009, 11:11
Kahraman bey menekşeleriniz çok güzel maşallah. Size katılıyorum. Geçen sene benim de menekşelerim vardı. Mutfakta cam önünde bakıyordum. Sürekli açıyorlardı.

begonvil 14
22-02-2009, 11:44
Bu arada benim menekşelerim unlu bitten öldüler.

züleyha
22-02-2009, 11:57
Sayın Begonville14 benimde gecen sene bütün menekşelerim ve diğer bazı çiçeklerim unlu bitten öldü. Çok kötü ve uzaklaştırılması sanki imkansız gibi. Ama ben inat ettim menekşe büyütmeye tekrar başladım. Şu anda 2 tane küçük menekşem var.

Kahraman Koray
22-02-2009, 12:10
Sayın Begonville14 benimde gecen sene bütün menekşelerim ve diğer bazı çiçeklerim unlu bitten öldü. Çok kötü ve uzaklaştırılması sanki imkansız gibi. Ama ben inat ettim menekşe büyütmeye tekrar başladım. Şu anda 2 tane küçük menekşem var.

Bu unlu bit fotografını **** hasta çiçeklerin fotografını yükleyebilirmisiniz. Merak ettim tüm menekşeleri öldüren şeyi.

Umarım benim güzel çiçeklerimde çıkmaz. Geçen gün perdeyi açmadım diye ağladı benimkiler:p

begonvil 14
22-02-2009, 12:49
Sevgili Züleyha hanım güle güle büyütün menekşelerinizi. Uzaklaştırılması çok zor bir canlı unlu bit. Diğer çiçeklerimin bazılarını kurtardım ama menekşelerde başarılı olamadım.

Faruk
22-02-2009, 13:22
Kahraman Koray unlu bit dediğimiz parazit dıştan bakılınca beyaz görünür. Çoğalma sırasında çevresine beyaz yapışkan bir sıvı salgılayarak kendini korumaya çalışır. Unlu bit çoğalma evresine adım attıysa artık bitkinin kurtulması çok zor bir ihtimaldir. Bir bitkide çoğalmaya başladığı anda diğer bitkileri de eline geçirir...

Toprak 18
22-02-2009, 18:54
Bunlarda benim menekşelerim.
64046
64047
64048
64049

burrcu
22-02-2009, 21:19
Arkadaşlar çok sağolun bende sizi dinleyerek yarısını suya yarısını toprağa diktim bugün bakalım neler olacak. Çok teşekkürler.

Faruk
22-02-2009, 21:22
Toprak 18 maşallah menekşeleriniz çok çiçekliler ama 2. ve 4.resimdeki menekşelerinizin yaprak çevresi gelişimi için biraz besin takviyesine ihtiyacı var. Bunun için yaprak çemberi gelişimi ve genişlemesi için besin olarak demir gübresi kullanabilirsiniz.

Faruk
22-02-2009, 21:25
Burrcu iki ortamada aldığın menekşelerin umarım sana güzel sürprizler yapar.Toprağa aldığın menekşelerinin başına naylon çember bağlayıp 3 hafta kadar sera ortamı yaratırsan menekşelerin daha iyi köklenme yapar.

laledevri
23-02-2009, 14:26
Sizce menekşelerimde ümit var mı?
Bana nazlanan menekşelerim.

laledevri
23-02-2009, 14:30
az önce resim ekleyemedim

katmer
23-02-2009, 14:46
Sayın Laledevri, ölmek üzere dediğiniz ve onun altındaki fotoğrafdaki menekşelerin toprağı bana çok kuru geldi. Saksılardaki de sıradan toprak sanırım. Belki de o yüzden zorlanıyorlardır.
Köklenenlerin arasında tek kıvırcık bir yaprak var. Onun rengini çok merak ettim.

laledevri
23-02-2009, 15:35
aslında ölmek üzere dediğimin saksısını daha 2 ay önce değiştirdim (tekrar değiştirmeye korkuyorum) ve ilk zamanlarda çok suladığımı fark ettim ve şimdi haftada bir suluyorum bunu da sulamadan önce çekmiştim.
Toprağa gelince bahsettiklerinizin her ikisinde de kum torf ve bahçe toprağı karışımı var.
O kıvırcık yapraklı olanı da komşum verdi. Onun nasıl olduğunu ben de çok merak ediyorum. İnşallah sağ salim büyürde çiçeklerini de görürüz.

Faruk
23-02-2009, 17:30
Laledevri menekşe toprağında kum kullanılmasını ben çok uygun bulmuyorum. Çünkü toprağı sertleştirip menekşenin köklerinin çok rahat hareket edebilmesini ve gelişmesini engeller. Bahçe toprağını menekşelerde kullanmak ne derece doğru bilemem. Çünkü ilerleyen vakitlerde parazitlenme yani solucanlanma yapabilir. Kullanılacaksada fırınlanma yapılarak kullanılmalı. Fırınlanma yapılmasındaki kastım içindeki parazit benzeri canlıların larvalarının ve yumurtalarının yüksek sıcaklıkta yapılarının bozulmasını kastedmekteyim. Ayrıca bahçe toprağı torfla karıştırıldığı esnada toprağı sertleştirir. En ideali menekşeler için torf türevi topraklardır. Saksı değiştimesini zamansız yaptığınız için bu değişim bitkilerinize yansımış. Bunun içinde mayısı beklemeniz lazımdı...

katmer
23-02-2009, 18:04
Sayın Laledevri, kıvırcık yapraklı olan katmerli bir menekşe...Çiçekleri gül gibi olur. Beyaz olma olasılığı yüksek ama buradan tam olarak anlamak imkansız.

Nariel
23-02-2009, 22:28
Sayın laledevri, menekşelerinizin bulunduğu yer soğuk mu? Pencereden soğuk alıyor olmasın? Ilık bir yerde belki gelişimleri daha iyi olur.

laledevri
24-02-2009, 08:37
Günaydın
cevaplarınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim arkadaşlar.
- Sayın Faruktalas; O zaman mayıs ayında ilk işim menekşelerimin topraklarını değiştireyim (Torf kullanacağım) Biraz daha yıpranacaklar ama ne yapalım sonuç güzel olur inşallah.

- Sayın Nariel; evimiz kaloriferli menkşelerimin bulunduğu cam sabahtan öğleye kadar güneş alıyor ve gün boyu aydınlık o yüzden oraya koydum (yapraklarını dökmeye başlayan **** bozulmaya başlayan çiçklerimi buraya koyduğumda düzeliyorlar, en uygun yer orası diye düşünüyorum. pen lerden içeri rüzgar girmiyor fakat yinede cam önü ve mermer üstünde olduklarından dolayı biraz serindir.)

- Sayın Katmer; inşallah dediğin gibi katmerlidir. Çünkü katmerli bir menekşem olmasını çok istiyorum.
Burada hangi çeçekçiye sorduysam katmerli bulamadım."Katmerli sipariş vermiyoruz abla, İstesekte bir kaç tane istiyoruz. Onlarda bazen satılıyor , bazen de heba oluyor dediler."

Sitede rengarenk katmerli- katmersiz menekşeleri gördükçe içim gidiyor.
İnşallah benimkiler de öyle alımlı olcak bir gün ve yanına yeni arkadaşlar gelecek.

katmer
24-02-2009, 13:05
Sayın Laledevri, o yaprağın katmerli olduğuna emin olabilirsiniz. Kıvırcık yapraklı menekşeler benim özel ilgilendiğim türlerdi. Bu konuda yanılmam.

ninina84
24-02-2009, 14:27
Sonunda benim yaprağım da yavruladı ;) Yaprağı suda köklendirdikten sonra dikmiştim, sapı da biraz uzundu sanırım ki yavru vermesi 2 ay kadar sürdü. Şimdi sıra büyümelerinde :)

Faruk
24-02-2009, 14:34
Ninina84 yavru menekşeniz çok hoş. Gözünüz aydın. Resimde görünen menekşe yaprağınızın çiçeği ne renk ?

ninina84
24-02-2009, 14:38
Vişne çürüğü gibi bir rengi var daha çok pembeye yakın parlak bir renk. Başka nasıl anlatılır o renk bilmiyorum :) Anneanneme hediye olarak almıştım. Çiçekçi kağıda sararken bir yaprağını kırdı ben de aldım diktim; sonuç bu...

Toprak 18
24-02-2009, 16:21
Sayın Faruktalas, verdiğiniz bilgi için teşekkür ediyorum. Yaprak çevresine bakmak hiç aklıma gelmemişti. 2. ve 4. resimlerdeki menekşeler yeni aldığım za man (saksı değişimi yapılmıtı) resmini çekmiştim.
Marketlerde hormon verildiği için, o durumda olduğunu sanıyordum. Burda de mir gübresini bulmak mümkün değil.
Bir ara çiçeklere, içinde demir oranı yükek su verdim. oldukçada fark ettileler..
Şu andaki görüntüleri...

64232
64233
64234

64235

dtgt
24-02-2009, 23:03
Çok güzel ninina84. Darısı başıma... Bir kaç tane çeliğim var. Hiçbiri ölmedi ama yine de emin olamıyorum. Çünkü henüz hiç menekşe yetiştiremedim.
Çiçeklenme konusunda da şekerli su tavsiyesini uyguluyorum. Küçük tomurcuklar göründü yaprakların arasında ama daha önce de kendi kendine tomurcuklanmış ve açamadan kurumuşlardı :( Kendimi her türlü sonuca hazırlıyorum sanırım...

ninina84
25-02-2009, 00:04
Çok güzel ninina84. Darısı başıma... Bir kaç tane çeliğim var. Hiçbiri ölmedi ama yine de emin olamıyorum. Çünkü henüz hiç menekşe yetiştiremedim.
Çiçeklenme konusunda da şekerli su tavsiyesini uyguluyorum. Küçük tomurcuklar göründü yaprakların arasında ama daha önce de kendi kendine tomurcuklanmış ve açamadan kurumuşlardı :( Kendimi her türlü sonuca hazırlıyorum sanırım...

Ölmedilerse bekleyin daha derim ben. Bazen yavru vermeleri çok uzun zaman alabiliyor. Evdeki 11 menekşemin 7sini yapraktan üretmiştim zamanında. Aynı gün diktiğim yaprakların bile yavru verme zamanları aynı olmamıştı. Yaprak ölmüyorsa ümit var demektir.
Benim son son Koçtaş ve Bauhaus'tan aldığım iki menekşemin bir sürü tomurcuğu vardı ama hepsi açamadan kurudu. Kendi yetiştirdiklerimde hiç öyle birşey olmuyor. Ben menekşelerimi ılık içme suyuyla sulamaya başladım. Anneannem öyle yapıyor ve 2-3 aydır sürekli çiçek açıyor menekşesi. Şekerli suyu kullanmıyorum açıkçası çünkü sineklere davetiye çıkarıyor. İyi geldiyse devam edin tabii ;) bol çiçekli günler.

katmer
25-02-2009, 10:41
Sayın Toprak 18, demir gübresini fidanlıklarda da bulabilirsiniz. Elimdeki gübre oıldukça azaldı, yoksa hemen size gönderirdim. Menekşelerin demir ihtiyacını saksılarına küçük çiviler sokarak gideren arkadaşlarımız var. Şimdilik öyle deneyin isterseniz.

katmer
25-02-2009, 10:47
Evdeki menekşe köşesi...Diğeri de yeni yavrum.

Serra43
25-02-2009, 12:10
Katmerciğim hepsi birbirinden güzel gözüküyor,pembeni yakından çekip ekleyebilirmisin.

Toprak 18
25-02-2009, 12:24
Sayın katmer, çiçeklerinizin hepside çok canlı. sıvı gübre veriyormusunuz.Ne zamanlarda veriyorsunuz. Çiçeklerinizde ne toprağı kullanıyorsunuz.

katmer
25-02-2009, 12:49
Serra43, bütün menekşelerimin galeride fotoğrafları var. Pembe galerideki pembe-mor çilli olan.
Toprak18, çok sık olmamakla beraber sıvı besin kullanıyorum. Afrika menekşeleri için çiçek coşturan almıştım, mor ambalajlı... Ayda birden sık olmamak kaydıyla arkasında yazan ölçüye göre veriyorum. Yaklaşık 2 ay önce de bir kez demir gübresi vermiştim.

Kahraman Koray
25-02-2009, 15:07
Arkadaşlar hepinizin menekşe fotoğrafları güzel ama hepsinde eksikler var. Bu kısa zamanda öğrenerek derlediğim ve uyguladığım bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.
1-Işık
Doğuya bakan pencere arkası 8-12 saat 1000 mumluk ışık isterler. Evdeki lambalarımızın 60 mum olduğunu düşünürseniz güneş ışığı dışında pek çaremiz yok. İhtiyacımız olan mavi ışığı veren Sodyum lambaları var sokak ve bahçeler için satılan ama pek pratik değil. Eğer ışık az olursa renkleri koyu ve yaprakları ince olur ve çiçek açmazlar. Eğer ışık çok olursa renkleri açık hatta sarıya yakın yeşil olur ve bazı yapraklarda gölgede kalanlarda daha koyu görünüm olur. Her yaprak aldığı ışık miktarına göre klorofil seviyesini ayarlar. Az ışık alanlar ışıktan fazla yararlanmak için klorofil yaparlar ve koyu görünürler.Yüksek ışık alanlar bir süre iyi çiçek açarlar ama daha sonra klorofil yıkımı olacağından çiçek vermezler.Işık arkasında gölge yapacak kadar fazla ama elinizi ısıtmayacak kadar az olmalı.
2-Isı
Gündüz 20 gece 15-16 derece santigrad olmalı. Bazen bu ısınında altı gündüz iyi olabilir. Menekşe orman altı bitkisidir ve soğuk sever. Yani oda ısısı tişörtle oturduğunuzda bunalmayacak kadar olmalı. Yazın sıcak bölgelerde yaşayanlar için zor. Afrikanın sıcak ormanlarının serin gölgelerinde yaşadıklarını unutmayalım.
3-Sulama
Afrikada doğal ortamlarında yanlarından akan dereden sürekli emerek su alırlar ve havada sürekli rutubet ile nem damlaları vardır. Bu nem toprağı ıslak tutar. Toprağın yüzeyi kurudukça ( birkaç gün dinlenmiş) bir leğen **** kaseiçindeki suya batırıp birkaç dakika **** bazen saniye bekmelekle sulanır. Ama yukarıdan da yapraklarını ıslatmadan sulayabilirsiniz. Bazı torfların içinde suyu dereceli olarak bitkiye verecek kimyasallar vardır ve yeni alınan menekşeler çoğunlukla bu tip torflarla gelirler ama bu torfların 3-6 ay ömürleri olur bu kimyasallar bitince kendileri su tutar ve çiçeklere vermezler. O nedenle alınca 6 ay içinde uygun toprakla değiştirin.
4- Besleme
Eğer topraksız materyal kullanıyorsanız (torf gibi) her sulamada 20-20-20 NPK besin (sıvı gübre) vermelisiniz. Sıvı besinide 1 gün önceden hazırlayıp suyun klorunun uçmasını sağlayabilirsiniz. Eğer hazır sıvı besinse problem yok.
5- Saksı
Yapraklarının kapladığı alan çapının üçte biri olacak şekilde olursa kök çürümesi olmaz. Eğer uygun sulayacağınıza ve toprağın yeterince havalandığına inanıyorsanız istediğiniz kadar büyük olabilir. Toprak 1/3 peat moss (bataklık yosunu kurusu), 1/3 vermikülit (sıvı ve nem tutan bir mineral-fabrika artığı) and 1/3 perlit (Erimiş sodyum potasyum alüminyum silikattan ibaret olan cam gibi bir volkanik kaya) **** hazır menekşe toprağı olmalı. Her yıl mutlaka toprak değiştirilmeli.Çiçek açmıyorsa boynunu bükmüşse mutlaka toprağını değiştirin. Böylece sıvı besinden de gübre çubuklarındanda kurtulursunuz.

Kahraman Koray
25-02-2009, 15:24
Kahraman Bey bilgileriniz için teşekkür ederim.Çok güzel bilgiler veriyorsunuz.

Asfaa :) Merhaba. Ben okumayı seviyorum ve yabancı kaynakları takip ediyorum. Amerikan ve avrupa menekşe derneklerinin siteleri ve tavsiyeleri oluyor. Ayrıca biyoloji alanında yazılan makaleler oluyor. Mesleğim gereği yabancı yayınları takip etmekte üstüme yok o nedenle kaynağından aldığım bilimsel bilgileri çeşitlendirerek sizlerle paylaşıyorum. Bu sitenin bu konuda türkiyenin en iyisi olduğunu düşünüyorum. O nedenle çabamı burada paylaşarak daha çok insana ulaştığını hissetmek beni mutlu ediyor. Bazen hepimiz babadan kalma yöntemlere güveniriz ama görüyorum ki babadan kalma yöntemler menekşeleri daim çiçekli kılmakta yeterli olmuyor. Bu arada unuttuğum bir nokta fazla sulanan ve gölgede kalan çiçekler vejetasyona kaçarlar ve ışık arayışına girerek yaprak hacimlerini arttırırlar, boy uzatarak ışıklı bir yere ulaşmaya çabalarlar. Bu arada da çiçek açmazlar.

Fatih
26-02-2009, 17:17
Y dikimi yaprağımın son durumu

bernacyhn
26-02-2009, 18:11
Yaprağın arkasından yavru vermiş çok ilginç...

Fatih
26-02-2009, 18:19
berna sen arkadan yavru vermesi ilginç diyorsan birde alttaki resme bak derim.ortadan kırılan yerinden bile yavru verdi hatta orada kök bulun mamasına rağmen;)

katmer
26-02-2009, 18:29
Gerçekten çok ilginç fatihbrk. Demek ki menekşeler yavru verecekleri zaman yer gözetmiyorlar.

Nejla K.
26-02-2009, 21:08
Fatihcim seni gerçekten tebrik ediyorum. Y dikimde tesadüfen sadece benimkiler mi yavru verdi, kimsenin tutmadı mı? diye düşünürken senin fotoğraflarını gördüğüme mutlu oldum. Ben bu dikimde yapraklarımın her iki yüzünde de yavrular gördüm çok sevinçliyim... Darısı tüm menekşeseverlerin başına...

ozgunce
26-02-2009, 23:31
sn.Katmer maaşallah menekşelerinize bayıldım.
naçizane bunlarda benim minik kızlarım...

Serra43
26-02-2009, 23:47
http://m3rma1d.livejournal.com/

Crocus Şen
27-02-2009, 13:02
Arkadaşlar bende menekşe ile ilgili bir sorum olacak,Apache cinsi ve picasso cinsi arasında ne fark var?Ayrıca İstanbul gibi bir yerde hep aynı cins menekşe görüyorum,ne katmerli,ne kıvırcık yapraklı,ne kenarları beyaz..İstanbul'da bu değişik cinsleri nerden temin edebilirim??

Crocus Şen
27-02-2009, 13:55
Arkadaşlar,birde resimde gördüğünüz menekşe yaprağım köklendi ;) Sizce hemen dikmeli miyim,yoksa biraz daha suda kalsın mı?
(menekşe konusunda acemi olduğumdan çok soruyorum:o )
Bu arada bu benim ilk menekşem olacak..

özlem11
27-02-2009, 14:18
Birazdaha kalabilir hatta yaprak veripte ekebilirsiniz çok çobuk yavrunuz olur. Yaprak veripte ekerseniz saksıya poşet bağlayın. Ekerkende çok bastırmayın. Hatta hada çok bekletip yapraklar suda büyürse eğer toprağa geçirince yapraklar dışarda kalacak şekilde ekebilirsiniz.
Burayada bekleriz.
http://www.agaclar.net/forum/group.php?groupid=8

katmer
27-02-2009, 14:23
Sayın Crocus Şen, bence köklenen yaprağınızı dikin. Dışarıda ne kadar çok durursa saksı ortamına o kadar zor alışıyor diye düşünüyorum. Ayrıca değişik cins menekşeler için fidanlıklara ve koçtaş gibi yerlere bakmanızı öneririm. Çünkü çiçekçilere hep aynı cinsler geliyor...

katmer
27-02-2009, 14:27
Özlem' de katılıyorum ama ben kendi ev ortamında yaşadığım tecrübelere dayanarak söyledim. ben direkt toprağa dikerek veya az köklendirerek daha iyi yavru alıyorum. Çok köklenenleri diktiğimde çürümeyle karşılaştım.

Crocus Şen
27-02-2009, 15:04
Açıkçası evim pek güneş görmediği için menekşe yetiştirme konusunda çok tereddütteydim ,bu yaprağıda arkadaşım verirken köklenmez çürür diye düşünüyordum,umarım benimde çeşit çeşit menekşelerim olurda sizler gibi resimlerini koyarım..:)Koçtaş,Bauhaus gibi yapı marketlere ve evime yakın olan Çamlıca Fidanlığına sık sık bakıyorum ama hiç göremedim o cinsleri..:((
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim arkadaşlar..

Fatih
28-02-2009, 14:01
menekşelerimin çiçekli olanlarının resimleri 4 çiçeksiz var ama onlardada bir çok tomurcuk var.

bernacyhn
28-02-2009, 16:29
kırılan yerinden yavru vermiş şoka girdim :D
benimkiler de öyle olsa keşke.

Nejla K.
01-03-2009, 12:39
Arkadaşlar bahar hepimiz için güzellikler getirirken ,çiçeklerimize de hayat versin. İşte benim menekşelerimin son durumu...

Nejla K.
01-03-2009, 12:40
picassomun son hali...

Nejla K.
01-03-2009, 12:44
seralarımın bir kısmı...

Nejla K.
01-03-2009, 12:46
Sera ortamı dışında açığa dikmiş olduğum miniklerim artık minik olmaktan çıktı, bence gençler...

Nariel
01-03-2009, 12:50
Nejla hanım, maşallah çok güzeller :) Yavrularınız da pek bereketli gözüküyor:)
Büyük menekşelerinizin yaprakları tozlu gibime geldi, nemli bir bezle nazikçe silip onlara hava aldırmaya ne dersiniz?

Nejla K.
01-03-2009, 12:53
Sayın Nariel sabah, bütün sehpadakiler yere düştüler, onları temizleyip çekersem ki cep telefonundan çekiyorum ışığı kaçırmaktan korktum. Çünkü onları bu gün dışında hep akşamları görüyorum. Haklısınız ama 2 hafta sonra saksıları değişecek bu durumu unutmayıp o zaman temizlerim....

katmer
01-03-2009, 14:07
Minik picassom, çok değerli bir hediyedir kendisi..

büş.ra
01-03-2009, 17:31
20-20-20 npk gübresi ve şeker gübresini 1 lt suda çözünme miktarı nedir_?_ Bunları menekşelerimizde aynı zamanda mı yoksa farklı zamanlarda mı kullanalım_?_ Yavrulara ve büyük menekşelerimize aynı oranda kullanabiliyor muyuz_?_ teşekkürler

fizikçi
01-03-2009, 17:50
Merhaba, menekşe severler :p

İşte ekteki resimlerde benim tontişimin :D Yaklaşık yedi ay önce minicik bir saksıda hediye gelmişti. İlk defa afrika menekşesi büyüttüm ve 10 gün kadar önce haylazı yeni saksısına aldım. Kış boyunca kalorifere yakın,balkonun sürgülü kapısının önünde bol aydınlıktaydı. Yaptığım tek şey ise 5veya 7 günde bir tabağına su koymaktı. Ara sıra da bitki coşturanla ziyefet çektirdim.

Fatih
01-03-2009, 21:30
Ben daha önce girmediğim için görmemiştim syın Fizikçi.gerçektende menekşeniz sağlıklı görünüyor.çiçek açtığındada resmini görmek isteriz doğrusu.benim böyle bir menekşem vardı ancak hala var ama ölümle pençeleşiyor.çiçeği ne renk açıyor acaba:confused:

katmer
01-03-2009, 21:36
Sayın Fizikçi menekşeniz oldukça sağlıklı ve çiçek açmaya hazır görünüyor. Rengine gelince bence mor. Tabii rengini siz biliyorsunuzdur, tahminimde haklımıyım? Cevaplandırırsanız sevinirim...

fizikçi
01-03-2009, 21:49
Sitem ettim şımarıklık edip ama işe yaradı :)

fatihbrk ve katmer menekşem mor renkli çiçek açıyor bana hediye edildiğinde çiçekleri üzerindeydi sonbaharda döktü fakat yaprak gelişimi hızla devam etti.

Benim acemi biri olarak sanırım en büyük becerim yerini seven çiçeğimin hiç yerini değiştirmememdir. Sanki değiştirirsem huysuzlanır diye korkuyordum, isabetli bir karar vermişim. Aslında menekşe için az su verilmeli deniyor ancak ben kimi zaman üç dört günde bir dahi altındaki tabağa su koydum dilediği kadarını içtiğini gördükten sonra kalan suyu tabaktan döküyordum. Küçük saksısından 10 gün önce tahliye ettim ve sadece hazır torf olan bir saksıya diktim. Bir de tatlı tatlı ikindi güneşi alabiliyor.

Nejla K.
01-03-2009, 22:15
Sayın Orkun Kırcı sizi sardunya ve birkaç forumda görmeye alışmıştım ama menekşe formunda görmek ayrı bir zevk oldu. Yoksa ilgi alanınızda menekşeler de mi var? Bu beni ve bu forumdaki arkadaşları çok mutlu eder. İltifatınıza teşekkürler...

Faruk
01-03-2009, 22:18
Sayın Fizikçi menekşeniz sağlıklı görünüyor ama yapraklarının biraz tozdan arındırılması gerekiyor galiba. Aynı zamanda her türlü ihtimale karşı 1 tane yaprağından çoğaltmaya gidin derim...

Faruk
01-03-2009, 22:22
Sayın Büş.ra NPK 20-20-20 yi 1 litre suya silme 1 çay kaşığı koyup saksının altından 1,5-2 ayda bir veriyorsunuz. Bu durum her türlü bitki de 3 normal sulamadan sonra yapılır. Yavrulara besin **** gübre takviyesi serpilmeden yapmayın. Yavrulara sadece alttan sulama takviyesi yapmanız yeterlidir...

fizikçi
01-03-2009, 22:32
Haklısınız faruktalas yaprağından çoğaltma yapabileceğimi bu bölüm sayesinde iyice kavradım. Paylaşılan bilgi kıymetlidir gerçekten. Yaprakların tozu yok aslında resmini çekerken tam ikindi güneşi üzerindeydi bu nedenle tozlu görünmüş.Aslında yaprakları koyu ve canlı bir yeşil.

Bu arada paylaşmak istediğim bir düşüncem var. Forumu okurken farkettim ki ne kadar çok titizlenirseniz o kadar da çok arıza çıkıyor. Örneğin benim anneannemin bir teras dolusu saksısı vardı. Neredeyse 15o saksı çeşit çeşit çiçek. Ne torf bilirdi ne de sıvı gübre ne de yazılan çeşit çeşit yöntem uygulardı. Bir dalı kırıp bir yere iliştirirdi bakardım yeşillenmiş. Fakat her sabah hemen hepsini kontrol eder , onlarla konuşur, topraklarını inceler, boynunu bükmüş bir çiçeği varsa onu sevgi ile okşayıp "ne oldu sana kızım" diye de sorardı :) Açıkçası ben de onun gibi bitkilerimle konuşuyorum ve yapraklarını bol bol okşuyorum. Şu an sağlıksız bir bitkim yok hemen hepsini foruma ekleyeceğim.

katmer
01-03-2009, 22:35
Yapraklar eski tip ise tahminlerim tutuyor. Fakat ithal menekşelerin yaprakları aynı olduğundan onları anlayamıyorum. Bir tür yaprak hariç.

özlem11
02-03-2009, 08:38
Fizikçi menekşeniz çok güzel. Çiçeklenincede ekleyin lütfen. Hoşgeldiniz...
Arkadaşlar doğru besin verildikden sonra mavi renktei menekşemin çiçeğinde gözle görülür büyme oldu. İlk aldığımdaki haline benzedi. Bende 4. açışı... Yeni açan ve tam açmış haldeki resimlerinide ekliyorum. Farkı görebilelim diye...

Serra43
02-03-2009, 12:40
Ben birşeyi anlayamıyorum,bazı sıvı besinlerde %20,%18 fosfor var,menekşe coşturanda %7 gibi oran var.Bu oranların yüzdesi yüksek oluncamı iyi düşüncemi,yardımcı olursanız sevinirim.

Faruk
02-03-2009, 13:12
Özlem maşallah menekşelerin mükemmel. Çiçeklerinden ziyade yapraklarının sağlıklı ve gür olması dikkatimi çekti. Özlem biz gerçi biliyoruz ama bilmeyenler için yaptığın sıvı gübre kullanımını ve zamanlarını ve kulannma miktarlarını yazarsan güzel olur.

özlem11
02-03-2009, 14:15
Arkadaşlar eğer menekşeniz yapraksız ise zor çiçek açar. Önce yapraklamsı için sıvı azot ağırlıklı besinin talimatına göre sulandırın verin. Ardından 2 sulama normal su verin tekrar besinden verin. Zaten 3 kez besin verdiğiniz takdirde çiçeğinizde ki farkı görürsünüz. Yapraklan süresi yeterli olunca fosfor ağırlıklı gübre vermeye başlayın. Verme şekli bundada aynı. Besin ardında 2 normal sula yine besin. İlaveten suyunuz oda sıcaklığında ve yağmur suyu olursa çok iyi olur.

özlem11
02-03-2009, 14:37
Kullandığım besinler ve içerikleri...

asfaa
02-03-2009, 16:43
son halleri

asfaa
02-03-2009, 16:47
devamı

asfaa
02-03-2009, 16:47
devamıı

Nariel
02-03-2009, 18:03
Menekşelerinizin çiçeklerini güneş ışığında inceleyin, harikalar göreceksiniz.. Kimi saten gibi parlıyor, kimi de simli gibi..

Size simli gibi parlayandan bir çeşit yolluyorum:

Faruk
02-03-2009, 19:06
Nariel dediğiniz gibi güneş ışığı altında çiçekleri çok farklı görünüyor. Güneş ışığı ayrı bir güzellik katıyor.

Kahraman Koray
02-03-2009, 21:17
Arkadaşlar toprakta ve torfta bir bakteri florası var ve bu flora o toprağın canlı olmasını sağlar. Bu flora azot üretir. Havadaki azotu alır ve bitkilerin kullanabileceği hale getirir. Eğer bir akvaryumunuz varsa bunu daha iyi anlayabilirsiniz. Orada azot döngüsü hayati önem taşır. Topraktaki bakteriler havayla ne kadar temas ederse o kadar azot dönüştürürler. Yani toprağı yeterince havalandırırsanız azot takviyesine gerek kalmaz. Yapraklarınızın yeşil olacağını garanti edersiniz. Babaannelerin metodu budur. Bıçakla toprağı karıştırırlar. Tıpkı tarlayı sürmeden buğday ekilemeyeceği gibi hayati bir konu aslında. Hem de doğal bir yöntem. Ama fosfor gerekli.

Faruk
02-03-2009, 21:22
Kahraman bey sera yönteminde bulunan menekşe yapraklarımız sürekli kapalı konumda. Havayla temaslarını olabildiğince kısıtlıyoruz. Sera yönteminde hava ile temas durumunu nasıl ayarlayabiliriz?

Kahraman Koray
02-03-2009, 21:43
Kahraman bey sera yönteminde bulunan menekşe yapraklarımız sürekli kapalı konumda. Havayla temaslarını olabildiğince kısıtlıyoruz. Sera yönteminde hava ile temas durumunu nasıl ayarlayabiliriz?

Bu dediğim toprak ve azot bakteri meselesi sera için geçerli değil. Büyük yetişkin ve azot ihtiyacı yüksek menekşeler için geçerli. Sera için topraktaki hatta sudaki azot bile yeterli. Umarım sera derken aynı şeyi kastediyoruz. Yani bir mikro sera ortamı?

Faruk
02-03-2009, 21:51
Evet Kahraman bey bende mikro serayı kasteddim. Evimizde 10-15 yaprakla oluşturduğumuz seralar. Kahraman bey saksı içinde ki toprağı karıştırma işlemini sürekli mi yapmalıyız? Zira ben bu zamana kadar hiç saksı içindeki toprakları karıştırıp havalandırmamıştım. Ama bundan sonra denemeye değer...

Kahraman Koray
02-03-2009, 22:00
http://tr.wikipedia.org/wiki/Azot_d%C3%B6ng%C3%BCs%C3%BC

Bağlantıda azot döngüsünden bahsediliyor ama yinede en kısa yol sıvı gübreler.

Faruk
02-03-2009, 22:03
Kahraman bey eklediğiniz link için teşekkürler. Siz menekşelerinizde hangi sıvı besinler kullanıyorsunuz? Kullanıyorsanız ne kadar aralıklarla ve ne ölçü de kullanıyorsunuz ?

Kahraman Koray
02-03-2009, 22:08
Evet Kahraman bey bende mikro serayı kasteddim. Evimizde 10-15 yaprakla oluşturduğumuz seralar. Kahraman bey saksı içinde ki toprağı karıştırma işlemini sürekli mi yapmalıyız? Zira ben bu zamana kadar hiç saksı içindeki toprakları karıştırıp havalandırmamıştım. Ama bundan sonra denemeye değer...

Karıştırmanın iki faydası var. Birincisi sürekli toprağın su ihtiyacını öğrenmek için bastırdığımız menekşe toprağı 1 yıl içinde iyice sertleşir. İkinci sebep ise azot bakterilerine çalışacakları daha geniş yüzeyler sağlamak. Havalandırmak çok önemli. Aslında hiç toprak değiştirmeden yeterince havalandırarak ve uygun saksı seçimi ile yıllarca sağlıklı menekşe çiçekleri elde etmek mümkün. Bende aynı menekşe, saksı ve toprak ile yılda sadece bir kaç adet keçi gübresi ekleyerek toprak değiştirmeden sağlıklı bir 10 yıllık tecrübe var. Aslında uygun ortam oldumu toprak değişimine gerek yok gibi ama yeni başlayanlar için bu şart. Afrikada doğal ortamlarında menekşeler sarmaşık gibi büyüyorlar. Gövdeleri dal gibi uzuyor ve bir sonraki toprak ortama transfer oluyorlar.

http://www.saintpaulia.fi/galleria/species/index.html

Faruk
02-03-2009, 22:12
Kahraman bey keçi gübresini ne zaman veriyorsunuz?
1 saksıya ne kadar veriyorsunuz?
Su da seyrelterek mi veriyorsunuz yoksa seyreltmeden dibine mi serpiyorsunuz?
Keçi gübresini nerden temin ediyorsunuz?
Kusura bakmayın çok soru sordum ama hiç denemediğim için merak ettim...

Kahraman Koray
02-03-2009, 22:14
Kahraman bey eklediğiniz link için teşekkürler. Siz menekşelerinizde hangi sıvı besinler kullanıyorsunuz? Kullanıyorsanız ne kadar aralıklarla ve ne ölçü de kullanıyorsunuz ?

Dediğim gibi 10 yıl keçi gübresi kullandım :). Ama şimdi menekşe sayım arttı ve aslında fark etmiyor. Satılanların hepsi güzel. Marka fark etmez bence (sahte olmadıktan sonra). Ama aynı sıvı besini sürekli kullanmamak lazım. Bence sürekli başka bir markaya geçmeli. Aslında 20 20 20 NPK karışımlarda hazırlamak iyisi ama o kadar çok kimsenin işine yaramaz. Kalan atılıyor yazık olur. Yaprak sayısı fazla olan bir menekşe, besine ulaşmakta çok rahat eder ve sorunsuz çiçek açar. Yaprak sayısı ve kök orantılıdır.

Kahraman Koray
02-03-2009, 22:31
Kahraman bey keçi gübresini ne zaman veriyorsunuz?
1 saksıya ne kadar veriyorsunuz?
Su da seyrelterek mi veriyorsunuz yoksa seyreltmeden dibine mi serpiyorsunuz?
Keçi gübresini nerden temin ediyorsunuz?
Kusura bakmayın çok soru sordum ama hiç denemediğim için merak ettim...

Faruk aslında eskiden menekşe bir iki tane olunca kurban bayramlarında ortalık keçi koyun gübresi kaynar. Özellikle akdenizde keçi keserler :) İstemediğin kadar olur ve bir süre toprak altında bekletmek gerekir. Yakma işlemi için. Her menekşeye birkaç adet biz diyelim 7-8 adet toprağın yüzeyine her sulamada onlardan süzülen besin yeteri oluyor. Bazıları da toprağa karışır eğer dibini kazıyorsanız menekşelerinizin. Ben tohum ürettiğim menekşemi normalden çok geniş bir kabda ve afrikadaki doğal ortamında gibi yetiştiriyorum.Fotograflar tohumdan önce eski kabında 10 yıldır o saksıda uzadı.

Faruk
02-03-2009, 22:58
Kahraman bey sizden edindiğim bilgilerle bir şekilde bulunduğum yerden keçi gübresi bulup kullanacağım. Teşekkürler konuyu aydınlattığınız için...

Serra43
03-03-2009, 00:02
Keçi gübresi aslında verimli bir gübre değil,ailem bahçede kullanırlar hayvan gübrelerini,şu olabilir toprağı havalı tutuyordur.Yanmış keçi gübresi gördüm çok yumşak olur.

Kahraman Koray
03-03-2009, 06:38
Keçi gübresi aslında verimli bir gübre değil,ailem bahçede kullanırlar hayvan gübrelerini,şu olabilir toprağı havalı tutuyordur.Yanmış keçi gübresi gördüm çok yumşak olur.

Serrra, zaten verimli olmadığı için başarılı, yoksa organik gübre fazla gelebilir ufacık saksıya. Tavuk gübresi evde koku yapar. Tecih sizin. Dediğim gibi menekşelerimin sayısı artınca bende sıvı bbesin kullanmaya başladım ama bir menekşeyi 10 yıl çiçekli tutmaya yetti bu keçi gübresi ve benim bir tecrübemdir.

asfaa
03-03-2009, 08:14
Teşekkür ederim inşallah çiçekli hallerini de görürüm.Ben çok yaprak aldığım içinde çiçeklenme durdu diye düşünüyorum.Takviye kullanmamak için uğraşıyorum.Bugüne kadar hiçbirşey vermedim ve vermeyide düşünmüyorum.Ama ben sürekli toprağını karışrıtıyordum. Ve şimdi daha çok sıklıkla yapacağım bunu.

özlem11
03-03-2009, 08:35
Teşekkür derim arkadaşlar. Asfaa menekşelriniz gayet sağlıklı ve güzeller.
Kahraman Bey, makro çekimde 2 seçeneğim var biri normal yakındaki görüntü hatları için biride çok uzağımdaki nesneyi detaylamak için ben 2. hiç kullanmıyorum sadece biraz ayrıntı vermek için 1. olanı tercih ediyorum ayrıca yakından çekiyorum.
Ayrıca güzel bilgiler için teşekkürler...

Serra43
03-03-2009, 11:42
Kahraman bey,neden keçi gübresinin tercih edildiğini merak etmiştim sağolun,bu denli işe yarıyorsa neden olmasın.

özlem11
03-03-2009, 16:17
Keçi gübresinin diğerlerine göre iyi olmasının diğer bir sebebi de kurt vs yapmaması.

çiçeksever
03-03-2009, 16:25
Bunu biraz önce aldım.Mavi benekli de vardı.Satıcı 3 Tl dedi.2 sine 5 vereyim dedim anlaşamadık.

çiçeksever
03-03-2009, 16:40
http://www.robsviolet.com/collector's_treasure.htm

Kahraman Koray
03-03-2009, 16:43
Teşekkür ederim inşallah çiçekli hallerini de görürüm.Ben çok yaprak aldığım içinde çiçeklenme durdu diye düşünüyorum.Takviye kullanmamak için uğraşıyorum.Bugüne kadar hiçbirşey vermedim ve vermeyide düşünmüyorum.Ama ben sürekli toprağını karışrıtıyordum. Ve şimdi daha çok sıklıkla yapacağım bunu.

Asfaa, çok yapraklı menekşede çiçek olmuyorsa problem başka olabilir. Vejetasyona kaçmış, ışıksız kalmış olabilir. Çiçeklendirmenin yollarını bulmalıyız mutlaka senin mennoşları, selamlar.

Kahraman Koray
03-03-2009, 16:51
Kahraman bey sizden edindiğim bilgilerle bir şekilde bulunduğum yerden keçi gübresi bulup kullanacağım. Teşekkürler konuyu aydınlattığınız için...

Her şehirde TEMA nın fidan satan ofis **** seraları oluyor ve oralarda her tür gübre satıyorlar bildiğim kadarıyla. Ama kurban bayramlarında Türkiye'nin hali ortada. Gübre bol ve bedava. Ama yanmamış olduğundan toprak altında 6 ay beklemeli :)

Kahraman Koray
03-03-2009, 19:33
http://www.lyndonlyon.com/AV%20List%20Chimeras%20NF.html

Bu bağlantıda chimera tipi çift genetik materyal içeren fırfırlı kenarları olan iki renkli çiçekleri iki renkli yaprakları olan menekşeler var ve bunlar aslında kısır ve taç kesimi ve tomurcuklandırma ile çoğalıyorlar. Yaprak dikerek çoğaltamazsınız. Taç kesilerek çoğaltma yöntemi aşağıdaki bağlantıda.

http://www.robsviolet.com/chimera_violets.htm

Eğer çift renkli menekşelerinizin yapraklarını diktiğinizde tek renkli menekşe çıkıyorsa ve çift renkli menekşenizi çoğaltmak istiyorsanız bu yöntemden başkası mümkün değil. Daha fazla bilgisi olan arkadaşlar varsa katkılarını bekliyorum zira anlamadığım noktalar var.

Kahraman Koray
03-03-2009, 19:40
http://www.robsviolet.com/blossom%20stems.htm

Bu bağlantıda çiçek sapıdan afrika menekşesi çoğaltma gösteriliyor. Bu yöntem normal menekşeler için oldukça zahmetli ama genetik olarak farklı türlerin hibrid yöntemleri ile birleştirilmesi ile oluşan çift renkli çiçek ve yaprakları olan ve fırfırlı yapraklı menekşelerin çoğalması için iki yöntem var.
1. Çiçek sapından çoğaltma
2. Taç kesimi ile filizlerden çoğaltma.

Bu tür menekşelerde yaprak farklı menekşeden çiçek farklı menekşeden olabiliyor ve eğer yapraktan çoğaltırsak istediğimiz menekşe olmayabiliyor.

Çok ilginç şeyler öğreniyorum....

Kahraman Koray
03-03-2009, 20:10
Bu iki renkli menekşelere yaratık **** ejderha anlamına gelen chimera deniyor. Ejderha kelimesi kulağıma daha hoş geldi ve türkçemize ejderha olarak tercüme ettim. Umarım bundan sonra bu şekilde kullanılır zira chimera türkçe için pek uygun olmuyor. Mor bir menekşeyi pembe bir menekşeye tozlarsanız genetik hibrid oluşur. Çıkan tohumları diktiğinizde iki cinsin özelliklerini bir arada taşıyan bir menekşe ortaya çıkar. Ama bu tohumdan çıkanları yapraktan çoğaltmak istediğinizde genetik çeşitlilik kaybolabilir. O nedenle bunları taç kesme **** çiçek sapından çoğaltma yöntemlerini kullanarak biraz daha zahmetli şekilde çoğaltabilirsiniz.

Kahraman Koray
03-03-2009, 21:08
Aslında öğreniyorum ki ejder (chimera) ler oluşurken genetik materyal çeşitlemesi ve genetik hibridlerden bahsedilmiyor. Yani tek bir DNA değil birden fazla DNA klonu var. O nedenle daha önce bahsettiğim gibi rastlantısal olarak oluşuyor. Bazı hücreler pembe menekşe hücreleri iken aynı bitkide bazı hücreler mor menekşe hücreleri olabiliyor. Yani yavrulamış bir olgun menekşeniz bir mutasyona uğramış ve ejdere dönüşmüş olabilir. Bazıları iki ayrı menekşe cinsinin çeşitli kimyasal ortamlarda hücre duvarlarını yok ederek iki hücrenin birden filizlenmesini sağladıkları ve ejderlerin oluştuğunu biliyoruz. Karmaşık bir konu...

katmer
03-03-2009, 21:25
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler Kahraman bey...Acaba elimizdeki menekşeleri de çiçek saplarından aşılayabilir miyiz?

katmer
03-03-2009, 21:33
Size sormak istediğim bir soru daha var Kahraman Bey. Beyaz menekşelerin çiçeklerinde bir süre sonra sararmalar oluyor. Yani çiçek parlak beyazlığını kaybedip sarımsı bir renkte açıyor(geçmeye başlamış beyaz gibi). Bunun sebebi sizce ne olabilir. Herhangi bir besin eksikliğinden olabilir mi?

Kahraman Koray
03-03-2009, 22:07
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler Kahraman bey...Acaba elimizdeki menekşeleri de çiçek saplarından aşılayabilir miyiz?
Ever Katmer çiçek sapından aşılama mümkün ama daha uzun zaman aldığından ve başarı oranı yaprak kadar yüksek olmadığından tavsiye edilmiyor. Ama bu şekilde o çiçeğin tıpkı kopyası elde edilebiliyor. Sararmalardan bahsetmişsin nasıl biraz açarmısın bozulma şeklinde mi yoksa renk kaybı mı? Renk kaybı ise bu mineral yetersiliğine bağlı olabilir. Yani besin takviyesi gerekiyordur. **** aldığınız üreticide kullanılan besinle aynı besini vermezseniz çiçekteki bazı renk proteinleri değişime uğrayabilir.

güliizar
03-03-2009, 23:01
kahraman bey bulduğumnuz yöntemleri bi ara daha ayrıntılı anlatısanız çok memnun olurum.En azından adlarını öğreniyim.Göbek kısmından kesilene mi yoksa çiçek saplarını parça parça kesmeye mi taç kesme deniyor anlamadım.

Faruk
03-03-2009, 23:31
Kahraman bey çiçek sapından çoğaltmayı daha önce you tube de izleyip uyguladım. Ama sera ortamında denediğim halde başarılı olamadım. Bu yöntem çok fazla evde uygulamaya uygun bir yöntem değil. Ben çift renkli bir menekşemi yıllardır baş kısmını yani taç kısmını keserek çoğaltırım. Bu konuda gayet başarılıyım. Arkadaşlar yıllanmış menekşelerinizde bu olayı deneyebilirsiniz.
Ama şurasını anlamadım nasıl olurda çift renkli menekşeler yapraktan çoğaltılınca tek renk çıkıyor.
Sonuçta bu DNA çeşitlemesi tek yapraktan çıkan yavrularada geçmez mi?Doğal olarak düşündümüz zaman geçmesi lazım...

Faruk
03-03-2009, 23:32
Arkadaşlar içinizde çift renkli menekşesini tek yapraktan üreten var mı?

katmer
03-03-2009, 23:36
Kahraman Bey, çiçek bana hediye geldiğinde beyaz, kenarları efletundu. İkinci açışında efletunluk pembeye dönüştü, beyazın ise o keskinliği kalmadı. kreme bakan bir beyaz oldu. Üstelik açtıktan sonra çiçeği çabuk bozulmaya başlıyor. Dediğiniz gibi mineral yetersizlikten olabilir. Bunu farkedince demir gübresi verdim. Başka bir takviye daha yapmalımıyım?

Faruk
03-03-2009, 23:41
Katmer ben bu renk kaybolması olayını menekşenin yeteri kadar aydınlık **** güneş alıp almamasına bağlıyorum. Yeteri kadar güneş alan bir menekşenin çiçek rengi azalmak yerine koyulaşıyor. Menekşelerimi cam önüne alınca bunu daha iyi anladım...

katmer
04-03-2009, 00:00
Benim menekşelerimin nerede olduğunu görmüştünüz. Yerlerini hiç değiştirmedim. Geldiği günden beri orada.

Kahraman Koray
04-03-2009, 05:40
Kahraman Bey, çiçek bana hediye geldiğinde beyaz, kenarları efletundu. İkinci açışında efletunluk pembeye dönüştü, beyazın ise o keskinliği kalmadı. kreme bakan bir beyaz oldu. Üstelik açtıktan sonra çiçeği çabuk bozulmaya başlıyor. Dediğiniz gibi mineral yetersizlikten olabilir. Bunu farkedince demir gübresi verdim. Başka bir takviye daha yapmalımıyım?

Bence bu çiçeklerin o muhteşem renkleri için türlü elementlerin yardımına ihtiyacı var. En önemlileri renk proteinleri için azot ve fosfor hayati ama molibden gibi eser elementler de gerekli. Bazı sıvı besinler içinde NPK (Azot, fofor, potasyum) yanında diğer elementler de var. Mesela bende EverGreen var şu an ve içinde ek olarak bor, bakır demir mangan çinko var. Sıradan bitki besinlerinde bunlar yok. Bazılarında molibden de oluyor. Bence gübre çok önemli ama siz mor bir kenardan bahsetmişsiniz. Sizin menekşelerinizin ejder olma ihtimali de yok değil. Eğer ejder ise **** sonradan ejder oluşumu (sürgünden) olmuşsa o zaman işler değişebilir. Bazen süpermarketlerde yola yola menekşelerin ejder oluşturmasına neden oluyorlar. Aldığımızda üzerinde bir **** iki çiçek oluyor ama birkaç sürgün vermiş ise oluşan genetik farklılaşmadan dolayı ejderlerden açan çiçekler farklı oluyor.

Kahraman Koray
04-03-2009, 05:50
kahraman bey bulduğumnuz yöntemleri bi ara daha ayrıntılı anlatısanız çok memnun olurum.En azından adlarını öğreniyim.Göbek kısmından kesilene mi yoksa çiçek saplarını parça parça kesmeye mi taç kesme deniyor anlamadım.

1: Taç kesme: Göbek kısmından altta birkaç yaprak kalacak şekilde kesmeye "taç kesme" dedim ben.
http://www.robsviolet.com/chimera_violets.htm

2: Çiçek sapıdan üretim: diğer yöntem ama en zoru.
http://www.robsviolet.com/blossom%20stems.htm

3: Tohumdan üretim
http://www.growviolets.com/propagationroom.html
http://www.growviolets.com/seeds.html

4: Yapraktan üretim
http://www.robsviolet.com/violets_by_leaf.htm

Kahraman Koray
04-03-2009, 05:59

Tabii bir de şöyle bir konu var. Bazen menekşelerde mutant yapraklar soylarından farklı görünüme sahip olabiliyor. Bunlara sports **** mutant çiçek deniliyor. Resimde örneği var

Kahraman Koray
04-03-2009, 06:21

Gülizar korkma senin menekşen bir ejder değil. Ejder bu resimdeki gibi renk farkı ortasında olacak şeklide olmalı. Ejderde renk farkı çiçeğin enine değil boyuna çift renk. Seninki genetik olarak bir hibrid ama hücresel bazda iki ayrı DNA dan bahsetmek mümkün değil. Tek DNA fakat farklı renk özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Chimera embriyolojik bir olar yani aslında tam genetik değil.

Bağlantıdaki resimlerin hepsi chimera yani ejder ; http://www.avchimera.com/images/

Kahraman Koray
04-03-2009, 06:44
Bu resimlerde şematik olarak ejder oluşumu ve farklı hücre klonlarının nasıl aktarıldığı anlatılıyor.
1. Durum:
İnsan embriyolarında anne ve babanın hücrelerinden tek bir hücre oluşur ve bu bölünür iki hüvre ve sonra 4 hücre ve bölünerek 16 hücreye kadar gider ve bazen bu 16 hücre 8 ve 8 olarak iki ayrı şekilde çoğalır ve tek yumurta ikizi oluşur.
2. Durum:
Annenin ve babanın hücreleri birleşir ve 16 hücreli morulayı oluşturur ve 15 gün sonra yine aynı şey olabilir ve ikinci farklı 16 hücreli morula başka hücrelerdeki genlerle aynı anne babadan oluşabilir. Ve çift yumurta ikizi olur.

3. Peki babalar farklı anne aynı ve 16 lı hücreler yapışık olursa ne olur. İşte ejder olur. Chimera olur. Yani aynı canlı içerisinde iki farklı hücre klonu bulunur. Diyelim eller bir klondan gelirken gözler farklı klondan gelir.

Çok absürt bir benzetme ama umarım insanların chimera larını yapmazlar. Genetik olarak bu mümkün. Bazen anomalili doğumlarda farklı hücre sürümlerinin karıştığı durumlar olmuyor değil.

asfaa
04-03-2009, 10:28
Kahraman bey ilginiz için teşekkür ederim.benim anladığım kadarıyla açmama nedeni yeterince yapraklı olmaması ben dikme için çok yaprak aldım.baharda da açmazsa eğer o zaman gerçekten bir sorun olduğunu düşüneceğim.yaprakla ilgili olduğunu düşünüyorum çünkü yaprağı bol olan menekşem vardı o açtı.ama tabi başka sorunda olabilir.ama ben yetrince güneş ve ışık aldıklarını düşünüyorum.

Crocus Şen
04-03-2009, 16:47
Bakıın çok aradığım menekşeyi bugün nihayet Migros'ta buldum.Üstelik bir adet kalmıştı,hemen kaptım:pAma yaprakları çok az,birçoğuda kırılmış ve kopmuş.Saksısı gözüme çok küçük geldi değiştireyim mi arkadaşlar?Ayrıca kendine getirmek ,canlandırmak için ne yapmalıyım:(

Faruk
04-03-2009, 16:56
Çok güzel Crocus Şen güle güle büyüt. Saksı değişimi konusunda mayısı bekle derim acele etme. Zira havalar daha hala soğuk.

Kahraman Koray
04-03-2009, 17:53
Bakıın çok aradığım menekşeyi bugün nihayet Migros'ta buldum.Üstelik bir adet kalmıştı,hemen kaptım:pAma yaprakları çok az,birçoğuda kırılmış ve kopmuş.Saksısı gözüme çok küçük geldi değiştireyim mi arkadaşlar?Ayrıca kendine getirmek ,canlandırmak için ne yapmalıyım:(

Crocus, bu bir apache cinsi ve klorofil olarak çok zayıf. Yani aşırı ışığa ihtiyacı var. Diğer yapraklarda hiç klorofil yok. Bu nedenle çok zorluk çekeceksin. Çiçekler kuruyacak ve yeniden açmayacak. Saksıyı 3 ay sonra değiştir bence. Güneşli bir yere koy ve şimdiden çiçekleri yol. Çünki bir an önce kök gelişimi ve köklerin saksıyı tamamen sarması lazım. Menekşe besini kullan. Bende de aynısının katmerlisi var ve çok sıkıntılı. Bu türlerin çoğalması da zor oluyor. yeni sürgünlerde klorofil az olunca problem. Kolay gelsin.

merih
04-03-2009, 18:02
http://www.pbase.com/trevornews/av&view=slideshow
Güzel afrika menekşeleri çeşitleri var;)

özlem11
04-03-2009, 18:04
Koray bey bende bunun bordosu vardı ve ben fazla güneşin aydınlığın zarar vereceğini düşünüp geriye koymuştum. Beyazlık kısımlarında azalma oldu sanki bakalım dediğiniz gibi eski yeri alınca nasıl olacak. Çiçeklenmesinide sorun yaşamadım. Bana geldiğinde çiçekliydi yine şuan hala çiçekli. Aralıkta gelmişti bana...

Faruk
04-03-2009, 18:06
Kahraman bey Crocus Şen'in aldığı menekşe bende yıllardır vardır. Yaprakları daima bu şekilde çıkar ve benimki sürekli çiçeklidir...

Crocus Şen
04-03-2009, 18:11
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler arkadaşlaro güzelim çiçeklere nasıl kıyıp yolacağım bu beni çok üzer,ama gelişimi için elim mahkum galiba!Bu arada sulama için toprağı kuruduğunda,yapraklara değmeyecek şekilde koymam gerekiyor sanırım değil mi??

Faruk
04-03-2009, 18:14
Crocuc Şen aldığınız menekşe bende mevcut. Ben çiçeklerini hiç bir zaman almadım. Yapraklar sürekli bendekinin bu şekilde çıkar...

özlem11
04-03-2009, 18:16
Ne garip ki benimkindede devamlı tomurcuk var. Çok fazla besin yüklemesi de yapmadım ama çok güzel güneş görüyor.

Crocus Şen
04-03-2009, 18:17
Arkadaşlar bu cins galiba çok nazlı!Uff çok korktum şimdi,ölmez değilmi..

Faruk
04-03-2009, 18:21
Crocus Şen benim forumda picasso menekşelerimin resimleri var oradan bakabilirsin...

özlem11
04-03-2009, 18:23
Benimkiler burada...
http://www.agaclar.net/galeri/browseimages.php?do=member&imageuser=16486
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23392&catid=member&imageuser=16486
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23658&catid=member&imageuser=16486

özlem11
04-03-2009, 18:25
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1402&page=79
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1402&page=77
Burada da Nariel ve Faruk arkadaşımınkiler var.

Kahraman Koray
04-03-2009, 18:29
Crocuc Şen aldığınız menekşe bende mevcut. Ben çiçeklerini hiç bir zaman almadım. Yapraklar sürekli bendekinin bu şekilde çıkar...

Faruk haklı olabilirsin Crocusun picasosunda çiçeklere kıymayalım ama youtube da bir videoda öyle diyordu. Kural olarak önce köklenme gerekliymiş ve bunun içinde dar saksıda besin takviyesi ile saksıyı saracak şekilde kök gelişimi gerekiyor ve her daim nemli tutmak lazımmış. Daha sonra yaprak gelişimi geliyor. En son çiçek geliyor. Ben sizden yeniyim bu işlerde 10 yıl boyunca sadece 1 menekşeye baktım ve son 1 senedir 10 menekşem var ve bu satın alınan menekşelerin nasıl olupda yaprak ve kök gelişimi tamamlanmadan çiçek verdiğini anlamış değilim. Bir takım hızlandırıcılar kullanılıyor ve sonunda eve gelen menekşe fosluyor tabiri caiz ise. O nedenle bir menekle alınacaksa önce kökü sonra yaprağı sonra da çiçekleri diye sıralamak gerekiyor. Bunlar tabii hep kitabi bilgiler. Tecrübe sizde. Saygılar.

Kahraman Koray
04-03-2009, 18:39
Özlem menekşelerin çok güzel. Umarım benimkiler de seninkiler gibi olur. Ben daha çok uç konulara merak saldığımdan menekşelerimi damızlık hayvanlara benzettim. İlle tohumdu , filizdi derken zavallılara biraz eziyet ediyorum galiba. Kiminin tepesinden taç keserim marul gibi. Oysa bırakınca bak ne güzel oluyorlar. Neyse artık sağlıklı menekşe konusunda soruları özlem e sorarız. Ben de tohumları ekene kadar sabredeyim :)

Faruk
04-03-2009, 18:43
Elimizdekileri fazla yıpratmadan bakmaya çalışsak çok daha güzel olacak hakikaten. Yanlış yaptığımız tek nokta bu galiba...

merih
04-03-2009, 18:56
http://www.agaclar.net/galeri/files/6877-dsc00971-1__909_x_606.jpg

özlem11
04-03-2009, 21:21
Maşallah merih çok bakımlı görünüyor. Tebrik ederim. Teşekkürler arkadaşlar.
Kahraman bey bence satılan menekşelere haksızlık etmeyelim. Çünkü bende gördüklerinizin hepsi alınmış menekşeler. Ama bende en az 3 kez çiçeklenmiştir. Uzunca süredir almıyorum artık. Yani ben pek sorun yaşamadım. Menekşeleri rahat bırakma konusana gelince bu konuda haklısınız. Eskiden hep başında dururdum devamlı su verirdim. Onlar ne ister, benim için çok önemli değildi. Ben istediğim gibi davranıyordum. Artık rolleri değiştik; onlar ne isterse, neye ihtiyacı varsa ona göre davranmaya başladım. Çok sulamıyorum... Eskisi gibi deney yapmak, başkasına vermek için yaprak koparmıyorum. Besini sık sık değil zamanlı ve az ölçüde veriyorum...

SEZER.A
04-03-2009, 21:47
Arkadaşlar içinizde çift renkli menekşesini tek yapraktan üreten var mı?

Faruk Bey; aşağıdaki resimler yaklaşık 1 sene önce yapraktan ektiğim menekşemin ilk çiçekli hali. Kıyaslıyabilmek için ana menekşeyi çiçeği geçtiği için ekliyemedim.Fakat yoğun mavili üç adet çiçekçik size fikir verebilir.Yorum sizin.

özlem11
04-03-2009, 21:58
Arkadaşlar ebruli menekşelrde bu olay zaten normal. Bazen tam sade renk açabilir bazen ebruli... Hatta bir kısmı mor diğer kısmı da beyaz bile olabilir. Adı üstünde ebruli. Her açışında süpriz yapar...

flzoktay
05-03-2009, 08:35
Günaydın,
Annemin menekşeleri..
Güzel bir gün geçirmeniz dileklerimle..
65540
65541
65547
65548
65549

tilsim88
05-03-2009, 08:51
Asfaa :) Merhaba. Ben okumayı seviyorum ve yabancı kaynakları takip ediyorum. Amerikan ve avrupa menekşe derneklerinin siteleri ve tavsiyeleri oluyor. Ayrıca biyoloji alanında yazılan makaleler oluyor. Mesleğim gereği yabancı yayınları takip etmekte üstüme yok o nedenle kaynağından aldığım bilimsel bilgileri çeşitlendirerek sizlerle paylaşıyorum. Bu sitenin bu konuda türkiyenin en iyisi olduğunu düşünüyorum. O nedenle çabamı burada paylaşarak daha çok insana ulaştığını hissetmek beni mutlu ediyor. Bazen hepimiz babadan kalma yöntemlere güveniriz ama görüyorum ki babadan kalma yöntemler menekşeleri daim çiçekli kılmakta yeterli olmuyor. Bu arada unuttuğum bir nokta fazla sulanan ve gölgede kalan çiçekler vejetasyona kaçarlar ve ışık arayışına girerek yaprak hacimlerini arttırırlar, boy uzatarak ışıklı bir yere ulaşmaya çabalarlar. Bu arada da çiçek açmazlar.
kahraman bey merhaba,
ne zamandır internete giremiyordum,siteyi takip ettiğim kadarıyla verdiğiniz bilgiler çok faydalı,daha önce okuduğum bir bilgide de menekşeleri daha az gölgeye(yarı ışık alan sehpa altı gibi ) koyup yaprakların ışığa doğru yönelmesinin ve çiçek açmasında fayda olduğunu okumuştum,doğrusu ben menekşe yetiştirmeye başlayalı fazla bir zaman olmadı ve verdiğiniz bilgiyle çelişkiye düştüm,aydınlatırsanız sevinirim

katmer
05-03-2009, 09:12
Sayın Flzoktay, annenizin menekşeleri harika.Onlara nasıl baktığı hakkında bizleri bilgilendirirseniz seviniriz.. Ayrıca sizi de grubumuza bekliyoruz.. http://www.agaclar.net/forum/group.php?groupid=8&sort=lastpost&order=asc&pp=50&page=1

Crocus Şen
05-03-2009, 10:19
Arkadaşlar sizlere Teyzemin çılgın kızlarını göstermek istiyorum..

Crocus Şen
05-03-2009, 13:18
Teşekkürler arkadaşlar;
Teyzem menekşelerle hiç ilgilenmiyor desem yeridir,tek yaptığı sabah güneşi gören camın önüne koyuyor,toprağı kuruduysa yaprağına değdirmeden az suyunu koyuyor o kadar..Üstelik resimde görülen bütün menekşeler yapraktan üretim..Ne hoş değil mi?

katmer
05-03-2009, 14:15
Sayın Crocus Şen, bence bu kadar sağlılklı olmaları yerlerinin yanısıra yapraktan yetiştirilmesinden kaynaklanıyor. Neredeyse tamamen organikler...

Crocus Şen
05-03-2009, 14:31
Sayın Faruktalaş Teyzem biraz yaşlı ve internetten çok anlamıyor,aynı teklifi bende sunmuştum ona ama öncelikle kendisine bilgisayar ve internet gerekli..Arasıra ziyaretine gidip,evindeki çiçekleri fotoğraflıyorum,bakımları konusunda bilgi alıyorum ama özel bakım uygulamıyormuş,çiçek besini hiç almamış bile!Balkonundaki çiçeklere yıkanan sebze sularından,evin içindekilere ise kaynatılıp bekletilen içme suyundan koyuyormuş..

Kahraman Koray
05-03-2009, 14:34
kahraman bey merhaba,
ne zamandır internete giremiyordum,siteyi takip ettiğim kadarıyla verdiğiniz bilgiler çok faydalı,daha önce okuduğum bir bilgide de menekşeleri daha az gölgeye(yarı ışık alan sehpa altı gibi ) koyup yaprakların ışığa doğru yönelmesinin ve çiçek açmasında fayda olduğunu okumuştum,doğrusu ben menekşe yetiştirmeye başlayalı fazla bir zaman olmadı ve verdiğiniz bilgiyle çelişkiye düştüm,aydınlatırsanız sevinirim

Tilsim88 geriye dönük mesajlarımı okursanız derlediğim bilgilerden daha iyi konuyu anlayabilirsiniz. Menekşeler yüksek ışık isterler. Ama gün ortası ışığı olmamalı. 8-12 saat 1000 mum ışık isterler. Kaynaklar öyle yazıyor. Tecrübeler farklı olabilir. Ben pek tecrübeli değilim. Daha tecrübeli arkadaşlar var. Bu bilgiyi aşağıdaki kaynaktan tercüme edip foruma yazmıştım daha önce.

http://www.gardenguides.com/how-to/tipstechniques/containerindoor/houseplants/africanviolets.asp

özlem11
05-03-2009, 14:50
Tam sitenin linkini verseniz **** yotube de ne deyip ara yapacağız.

özlem11
05-03-2009, 14:53
http://www.beatfiltering.com/index.php/1010110A/fafc841194ac81d5fe0be78fe276d1289052ac70c8c82d1397 c8590615552?search_query=African+violet&search_type=
linkte begin browsing yazısına tıklayıp youtube girebilirsiniz.

Kahraman Koray
05-03-2009, 15:01
http://www.beatfiltering.com/index.php/1010110A/fafc841194ac81d5fe0be78fe276d1289052ac70c8c82d1397 c8590615552?search_query=African+violet&search_type=
linkte begin browsing yazısına tıklayıp youtube girebilirsiniz.

Youtube bağlantısı şöyle o zaman. Renkler değil ama cinsler ilgimi çekti. Yapraklar ve şekiller çok farklı. Bizdeki menekşeler hep aynı cinsin farklı renkleri gibi bunların yanında. Yukarıdaki linkten **** aşağıdaki ninjada aşağıdaki youtube bağlantıyı yazmak gerekiyor sanırım. Ben ninjadan yazıyorum
http://www.ninjacloak.com/

http://www.youtube.com/watch?v=IPByM9S_WD8

flzoktay
05-03-2009, 16:28
Merhabalar,
Sayın Katmer ve Özlem;
Annem çiçeklerinin hepsini yaprak veya küçük fidelerden yetiştiriyor. Satın aldığı bir çiçek yok aralarında. Afrika menekşesi söz konusu olunca, hiç çekinmeden tanımadığı insanların bile camlarını, kapılarını çalıp bir yaprak olsun isteyerek çoğalttı.
Havaların durumuna göre ortalama kışın 10-15 günde bir, yazın haftada 1-2 banyoda fıskiyeyi çok açmadan bir güzel yıkar, sular. Hatta 10-15 dakika bekler tekrar üstlerinden yıkar. Çiçeklerin banyoda suları süzülürken, konulacakları yerleri temizler, sonrasında yine tek tek yerlerine taşır. Bulundukları yerler sabah güneşini ya da akşam güneşini bir süre alan yerler. Sürekli onlarla ilgilenir, yerlerini değiştirmese bile yönlerini sık sık değiştirir. Aralarında hasta gibi görünenler varsa mutlaka farklı bir yere ayırır. Arada bir bir milyonculardan en küçük paketlerde satılan torfdan alıp toprak eksiklerini tamamlar.

Sayın Crocus Şen teyzenizin menekşeleri de çok güzel fakat ben ilgilenmeden oluyorlar diyemeyeceğim. Annem çiçeklerine gözü gibi bakar.

Sayın Serra43 menekşeler yaklaşık 15 yıldır hep hayatımızda. Arada kaybettiklerimiz oluyor. Bu sebepten her renkten mutlaka iki saksı ediniyoruz. Fotoğraflar Haziran gibi çekilenler fakat; yine aynılar, diplerinden ayırdığı küçük fideleri yanyana dikmişti farklı ebrulilerde çıktı aralarından.
En kısa zamanda yeni fotoğraflarını yüklerim.
Selamlar...

Kahraman Koray
05-03-2009, 18:00
Flzoktay, menekşelerin yıkandığını sizden duymak çok güzel zira bu teorik bilgi bende vardı ama pratik çevremdekiler tarafından desteklenmiyordu. Güneş konusuda öyle aynen sabah ve akşam bol güneş ama öğlen güneşi yok. Bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler.

katmer
05-03-2009, 18:47
Sayın Flzoktay, bunları duyduğuma çok sevindim. Eskiden menekşelerime ben de aynı şeyleri yapardım. Süper olurlardı. Bir konuda daha haklı olduğum ortaya çıkıyor. O da kendi yetiştirdiklerimizin daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü olduğu...

özlem11
05-03-2009, 18:57
Arkadaşlar alma konusunda haklısınız ama yeni almasakta çok geç çiçekleniyor yapraktan üretilen ayrıca farklı renk ve cinsede alarak sahip oluyoruz.

katmer
05-03-2009, 19:01
Tabii ki alacağız ama hemen yedeklemek gerekir diye düşünüyorum. Böylece daha sağlıklı bir nesile de sahip olmuş oluruz.

Nejla K.
05-03-2009, 19:36
Arkadaşlar, çok güzel fotoraflarınızı gördüm.Harikalar hepsi... Ben sizlerden eğer denemiş olan varsa bir saksıda 2 **** 3 rengi bir araya dikmiş olanların fotoğraflarını bekliyorum. Geçmiş sayfalarda görüntülediğim küçük seralarımı saksılara geçirirken farklı 2-3 renk bir saksıda olsun istiyorum. Bu konudaki tecrübelerinizi ve fotoğraflarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler...

merih
05-03-2009, 19:56
http://www.agaclar.net/galeri/files/6877-dsc01000-1__559_x_600.jpg
Bugün bauhausa yeni gelen menekşelerden ,ilk kez bu renkte gördüm .Sezon açılıyor,yenileri daha farklı cinsleri gelecekmiş;)

Faruk
05-03-2009, 19:57
Nejla K. you tube de araştırırsan 3 **** daha fazla rengin kombinasyonunu içeren saksı videoları var...

Kahraman Koray
05-03-2009, 20:26
Arkadaşlar, çok güzel fotoraflarınızı gördüm.Harikalar hepsi... Ben sizlerden eğer denemiş olan varsa bir saksıda 2 **** 3 rengi bir araya dikmiş olanların fotoğraflarını bekliyorum. Geçmiş sayfalarda görüntülediğim küçük seralarımı saksılara geçirirken farklı 2-3 renk bir saksıda olsun istiyorum. Bu konudaki tecrübelerinizi ve fotoğraflarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler...

Nejla sorunun cevabı çizdiğim bu resimde saklı ama eğer başarabilirsen. Ben denemedim ama deneyenler var :)

Faruk
05-03-2009, 20:34
Kahraman bey bu çizdiğinizi ben denedim ve şuan 2 haftalık oldu.
Ama Nejla K.'nın demek istediği bu değil. O 2-3 tane farklı renk yavrunun aynı saksıda birleştirilmesinden bahsediyor...

Nejla K.
05-03-2009, 20:51
Teşekkürler Kahraman Bey, bu yöntemle çiçek açmış iki saksım var. ebruli denemesi olarak foruma da eklemiştim. Bordo-beyaz ve pembe- beyaz başarılı olmuştu. Şimdi seramda çilli ve beyaz denemimin sonuç vermesini bekliyorum hatta üçlü bir çalışmam var. Faruktalasın dediği gibi benim kastettiğim iki ayrı renk çiçeği olan menekşeyi aynı saksıda yetiştirmekti.
Faruktalas, internette olduğunu biliyorum ama ben bizden birileri birlikte yaşattığında estetiği nasıldı onu merak ettim?

asfaa
06-03-2009, 11:37
Benim menkşelerde tomurcuklar çıkmaya başlamış.Ama daha çok küçük.Galiba takviye yapmama gerek kalmayacak.

asfaa
06-03-2009, 11:38
Benim koyduğum en son resimler de yavrulamış menekşem var.O diktiğim iki ayrı renk.Nejla K. senin dedeğin gibi olacak bir saksıda iki ayrı renk olacak.Asıl amacım aşılama yapmaktı.Bakalım sonucu ne olacak.

asfaa
06-03-2009, 11:55
Pembe katmerlim var.Kasım ayında almıştım.Durumu kötüydü.Bozuk olan Yapraklarını almıştım o zaman.Yeni yaprak cıkarmaya başlamıştı. Şimdi 2 aydır hiçbir gelişme yok ve hayla çok küçük sizce sorunu nedir.Daha sonra resmini eklerim.Benim yaptığm şimdilik onu güneşe aldım.Sizce küçük bir saksıya almalı mıyım?

Crocus Şen
06-03-2009, 12:37
Sevgili arkadaşlar;
e-bay gibi yurtdışı sitelerinden menekşe alımlarınız oldumu?İnanılmaz güzel cinsler var..

egome
06-03-2009, 13:21
Evet çok güzel çeşitler var. http://global.ebay.com/search?Query=african+violet

Faruk
06-03-2009, 14:11
Yeni yaptığım seralarımdan ikisisi ve seralarımda çıkan yavrulardan birisi...