View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
menekse sever
09-07-2010, 22:40
çiçeklerin harika görünüyor çiçeksiz olanlar açınca mutlaka yayınla çok merak ettim rengini.
menekse sever
09-07-2010, 22:45
menekşelerle ilgili bilgiler ararken şans eseri burayı buldum sizlerle tanıştığım için çok mutluyum menekşeler hakkında çok şeyler öğrendim sayenizde herkese çok teşekkür ederim. Anladımki menekşeler hakkında hiç birşey bilmiyormuşum.
klubnika
10-07-2010, 00:22
Gülden abla sende çoook tatlı bir insan, çok sevindim böyle bir arkadaş kazandım diye.
Güle güle büyütün ''minikleri'' kızlar :)))
Merak ettiniz ''ufaklık'' hakkında benim de bilgim yok. Bana üretici yaprak hediye olarak verdi, çok güzel yetişkin oldu, çiçek açma üzere çürümeye başladı, bende bütün sağlam yaprakları kestim, suya koydum. Şimdilik bende çok yavrular var, ama nasıl çiçek açıyor ben de merak ediyorum. Yapraklar çok güzel, umarım çiçekler de bu kadar güzel olur :)))
Sevgili katmer heyecanın ve coşkun buradan hissediliyor .
Sevgili klubnika ' ya buradan ben de teşekkür ederim bu tatlıları bizlere de tanıtıp sevdirdiği için .
İnsanın bir lokmada yiyesi geliyor ;)
Gerçekten çok heyecanlandim sevgili Jezebel:) Koca kışı, nasıl getirtebiliriz diye kıvrandığımız menekşelere, sevgili klubnika sayesinde ulaşabildim;) Aslında iki Rusya bağlantılı arkadaşımla konuşmuştum ama ikisi de menekşeden anlamıyordu. Yani benim için zor olacaktı.
Ben de bizi bu türlerle tanıştırdıkları için sevgili Klubnika ve sevgili Swetlana'ya teşekkür ediyorum:)
çiçeksever
10-07-2010, 11:04
Bu çiçeğim daha önce ortadan grup halinde çok güzel çiçek veriyordu.Şu an ortadan yeni yaprak çıkarıyor.2 aydır hiç çiçek açmıyor.
elirsena
10-07-2010, 11:15
menekşelerim ve yavruları...
Sevgili çiçeksever, bence menekşenizin ayrılma zamanı gelmiş. Bu havada olur, olmaz birşey demek istemiyorum ama ben iki gün önce bir menekşemi böldüm.
Sevgili katmer çok güzeller güle güle büyüt.
:rolleyes: merhaba arkadaşlar bi araştırma yaparken sitenizle tanıştım ve çok memnun oldum benimde menekşeleim var . Daha doğrusu yeni başladı bu merakım bende yeni ektğim menekşelerimin fotoğraflarını sizinle en kısa zamanda paylaşacağım . ;)Sizden ricam bu minişlerin bakımları sırasında takıldığım konuları sizlerden öğrene bileyim nede olsa siz daha profesyonelsiniz aranızda olmaktan çok mutluyum şimdiden teşekürler herkeze saygılar:o
menekse sever
10-07-2010, 12:01
;) 3.resimdeki çiçek çok güzel; ne renk açıyor
Bu da benim kıvırcıkım :)
159364
Çiçeğini görene kadar geçecek zaman hiç bitmeyecek gibi geliyor. Katmerli olacağı kesin ama ne renk açacak, ebruli mi, biyeli mi ...?
Sevgili Swetlana'ya teşekkürlerimle:)
Emre İlhan
10-07-2010, 13:03
;)Hayırlı olsun maki01 ablacım.Bence insana çiçek yetiştirirken asıl zevk veren şey renginin muâllakta olması.
Merhaba Değerli Dostlar,
Dün hiç üşenmeden afrika menekşeleriyle ilgili tüm sayfaları tek tek okudum. Yalnız kafam karma karışık oldu. Sorunum şu; Yaklaşık 1 ay önce iki tane çok şirin afrika menekşesi aldım. İkiside aynı büyüklükteydi. Bir tanesi bol yapraklı oldu ve tomurcuk verdi çiçeklerini heyecanla bekliyorum, diğeri ise hala olduğu gibi duruyor. Ne bir yaprak büyüyor ne de bir tomurcuk veriyor. Öylece küçücük kaldı. Alt kısımdaki yaprak sapları çürümeğe başadı. Nerede hata yapıyorum bilmiyorum. Halbuki ikisini de aynı zamanda aynı miktarda suluyorum. Fazlamı suluyorum yoksa susuz mu kalıyor? Çıkarıp köklerine mi baksam? Lütfen bana yardım edin Menekşem ölüyor mu?
menekse sever
10-07-2010, 13:42
bence menekşenin köküne bak çürüme varsa yapraklarından al suya koy çillensin.Çiçeğini tamamen kaybetmemiş olursun. Bu arada bende kastamonuluyum. tanıştığıma memnun oldum.
Bende çok memnun oldum menekşe sever. umarım menekşem kurtulur. Çürüyen yaprakları temizledim, çimlendirmek için yapraklarından da aldım Eğer çürümeğe devam ederse köküne bi bakmayı düşünüyorum. çok sağol
elirsena
10-07-2010, 15:02
teşekkür ederim sevgili menekse sever:)3.resimdeki ilk resimdekiyle aynı menekşe.
fahriyee
10-07-2010, 15:34
Faruk Bey!pembe beyazın 2.açışı.Dediğiniz gibi beyaz zemin biraz koyulaştı,1-2 tane de düz pembe açtı.Ama yine de güzel.Diğer resim de Konyalı Kimera.:(
fahriye hanım bu ne muhteşem renkler kıskandım desem yalan olur :p
yeni renkler yeni heyecanlar .
işin ucunu kacırınca ara verdim 7 degişik menekşem olmuş daha 2 ay önce 3 yaşında 1 menekşem vardı sadece .onuda taşınırken evde unutmuşum gittim aldım ;)
maki menekşelerin katmerli olacagını nasıl anlıyorsun yapragından :)
fahriyee
10-07-2010, 16:38
Teşekkürler Sayın İris41.Siz yine kendinize hakim olup dur demişsiniz.Ben hele kök çürüğü sebebiyle kopardığım yaprakları bile ekince çok fazla oldu.Satış mı yapacaksın demeye başladı annemler.Sitedeki fotoğrafları gösterince gözleri açık kaldı.
Merhaba fahriye hanım bayıldım menekşelerinizin renklerine umarım benimde yeni ektiğim menekşelerim bu kadar güzel olur
menekse sever
10-07-2010, 17:44
fahriye hanım yapraktanmı yetiştirdiniz yoksa aldınızmı o menekşeleri mükemmel görünüşleri var maşaallah.
Bir kargo ancak bu kadar özenle hazırlanabilir....
Heyecanlı bir takip ve bekleyişin ardından Sevgili Klubnika'dan gelen koliyi açtım.
Gazeteleri aldım.
159445
İlginç, kaç menekşe var acaba içinde?
159446
Ne kadar özenli sarılmış. Karton, poşet...
159447
Kahve fincanın kulbu için bile yuva yapılmış. Böylece daha sağlam ve dengeli hale gelmiş.
159448
Ve içinde özenle sakladığı, koruduğu karton poşete saksısıyla yapıştırılmış bir masum mor menekşe, ağlamıyor ama :) Toprağı, saksı ile birlikte strechlenerek korunmaya alınmış.
159449
Toprağı, saksı ile birlikte streçlenerek korunmaya alınmış.
Sevgili Klubnika, Afrika Menekşesi yetiştiriciliğinizdeki başarınıza imrenmemek elde değil, ya hazırladığınız kargoya...
Kutluyorum ve sevgiyle öpüyorum sizi. Yüreğinize sağlık...
Ve menekşelerim :)
159455
159456
159457
159458
159459
Teşekkürler sevgili klubnika...
Güle güle büyüt makiciğim:) Sanırım fincanlarımız aynı:)
Dün buluştuğumuzda sevgili klubnika "sen gönderemezdin" derken ne demek istediğini pek anlamamıştım. Gerçekten ben bu kadar profesyönelce gönderemezdim...
Tesadüf misafirim vardı. Çok heyecanlandım. 3 kişi ancak zedelemeden açabildik ambalajı. "Sıkı tutun", "hayır,dokunmayın, çekin ellerinizi "
Arkadaşım o halimi görünce çok şaşırdı. Artık, çiçek sevdasından vazgeçmemin akıl ve beden sağlığım açısından zorunlu olduğunu düşünüyor.
Teşekkür ediyorum katmer'cim :)
Sevgili klubnika , " katmer de kargoya vermeyecek mi, özel yöntemleri var kargo hazırlamanın, ben vereyim kargoya" derken çok haklıyımış :)
Bir yavru gönderirken strese giriyorum, bunları görünce kalbim teklerdi sağlam gönderebilir miyim diye:)
Rus menekşeleri ya da sevgili klubnika'nın yetişkin menekşeleri çok iri. Yapraklar standart yaprakların 2-3 katı büyüklüğünde. Ben de kargoya vermeye cesaret edemezdim, etsem de yollarda o yaprakları koruyamazdım.
Sevgili maki güle güle büyütün çok güzeller.
Emre İlhan
10-07-2010, 23:19
;)Hayırlı olsun maki01 ablacığım.Heyecanın buralara kadar yansıyor.Paketlemeyede hayran kaldım doğrusu.Çok şekerler yeni yavrucukların.Güle güle büyüt.İnşallah hep çiçekli olurlarda yüzünü güldürürler.
klubnika
10-07-2010, 23:38
Dilara abla, iyi geceler.
Güle güle büyütün, ben de sevindim sağlam gittikleri için. Onları yıkayabilirsiniz, yalnız musluk altında sadece yaprakları tutun, su kesinlikle büyüme noktasına kaçmasın ve duş yaptıktan sonra kurumayı gölgede ve cereyan olmadığı yere bırakın. Gece yaparsanız sabaha kadar kururlar:)
Sevgili klubnika, onları yıkamaya şu an kalbim dayanmaz :) Azıcık böyle beklesinler , seyredeyim daha sonra :)
Teşekkür ediyorum, herşey için...
fahriyee
11-07-2010, 00:20
Teşekkür ediyorum Sevgili Tuya ve Menekşesever.Çiçekçiden aldım,2. kez açtılar.Ama mor beyaz olanın yaprakları yumuşamış,bugün saksısını küçülttüm,kökte çürüme yoktu, inşaallah canlanır.Sevgili Maki ve Katmer bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için teşekkürler.Güle güle büyütün.
Sevgili Maki01 güle güle büyütün. Çok güzeller. Size gelen paketin sevgili Kulibnikanın menekşe hayranlığını çok güzel dile getiriyor. Kutluyorum.
acemifüsun
11-07-2010, 13:37
Sevgili maki01 güle güle büyütün, çok güzeller:) Sevgili klubnika bu güzelleri yetiştirdiğiniz için sizin de ellerinize sağlık, ayrıca kargo hazırma konusunda bize yol gösterdiniz, teşekkürler:)
Sevgili maki gözünüz aydın, güle güle büyütün menekşelerinizi.:) Ben çok arzu ettim ama alamadım.:( Elimde köklenmesini beklediğim yapraklar ve büyüyecek diye gözlerine baktığım yavrular var. İhmale gelmiyorlar. Hepsini kayıpsız büyütebilirsem saksı sayısı kırkı geçecek. Sağlık sorunları daha fazla çiçek bakmaya elvermiyor diyorum ama saksı sayısını da arttırıyorum:o Onlar büyürde çiçeklenirse aklımda klubnikanın menekşeleri.
Teşekkürler arkadaşlar. Umarım sevgili klubnika'nın emeğini ziyan etmem. Bende de gelişmeye devam eder bu güzel menekşeler.
Yerli menekşelerim de sıcağa rağmen çiçek vermeye devam ediyor:)
159609
159610
159611
159612
Ablacım yeni menekşelerini güle güle büyüt :)
Gerçekten çok zahmetli bir çalışma sonucu kargoya verilmiş..
Yerli menekşelerinde harika :)Sağlıkla büyüsünler hep beraber :)
menekse sever
11-07-2010, 14:26
menekşelerin çok güzel gülegüle büyüt yavrularını
Emel'cim, çiçekler yolculuk sırasında biraz hırpalandıkları için fotoğraflara güzelliği tam olarak yansımadı. Özellikle 1. fotoğrafdaki menekşe senin gibi mor tutkununun çok seveceği bir tür. Açık liladan- koyu mora her tonunu görebiliyorsun bir tek çiçekte:)
merhaba maki01 seni kıskanmadım desem yalan olur :))))
hepsi çok güzeller güle güle büyüt ne diyeyim darısı başımıza :)))))
ayrıca klubnika yıda tebrik etmek isterim sanırım ondan öğreneceğim çok şey var :)))
Galiba ben de kıskandım:o ;)Sevgili maki yerlileriniz de çok güzel:)
Yeni kızlarımın son hali...:cool:
159622
.
Çok güzeller sevgili Jezebel, sanki aralarında picasso ya da apachi deniler türün yavrusu da var :) Çok sağlıklı görünüyorlar, ellerine sağlık.
Kardeşleri de iyi durumda. Sera amaçlı kutuda dursalar da sadece akşamları kapağını kapatıyorum. Adana çok sıcak, kapağı her açtığımda küf kokusu geliyor sanki...
159634
Beğenilerini ileten arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Yarın ben de yavrularımı ekleyeceğim:) Yakın zamanda sevgili arkadaşlarımdan gelen yavrularımı sizlerle tanıştırmalıyım. Yavrularımın bir kısmı yabancı, bir kısmı da tam anlamıyla yerli üretim.
en kısa zamanda bende ekleyeceğim ama seninkiler kadar güzel değiller sevgili jezebel senin menekşelerin çok sağlıklı görünüyor güle güle büyüt inşallah :))))
Sevgili arkadaşım katmercim, dört gözle bekliyorum mini kizlarını.
fahriyee
12-07-2010, 18:07
Siteyi yabancı gelin telaşı kapladı.Hayırlı olsun arkadaşlar güle güle büyütün.Fitilli sulama yapan arkadaşlara bir sorum olacak.Şeffaf bardaktaki menekşe yavrularıma fitil uygulamıştım.Şu aralar bardakların yan yüzeylerinde yeşillenme gördüm.Sürekli ıslak kalmasından kaynaklandı galiba.Sebebi ne olabilir?Sizlerde var mı ve herhangi bir girişimde bulunmak gerekir mi?
maki güle güle büyüt menekşelerini sade renkleri seviyorsun sanırım .bende ebruli renkleri seviyorum :D
jazebel yavruların ne hoş öyle maşalah . dün kıyıp pembe kızımdan 3 yaprak kestim sera yöntemi deniyecegim işalah köklenir.
dün lila fırfırlı menekşe aldım muhteşem bir rengi var . arkadaşlar bol bol gezin menekşe satan yerleri arada cok farklı renk menekşede cıkıyor
Emre İlhan
12-07-2010, 21:14
;)Maki01 ablacığım.Yeni yavrucukların hayırlı olsun.Bakalım buraları seveceklermi.
Ben artık yerli menekşe alımına son verdim sevgili iris41:) Bundan sonra kolleksiyonuma ender bulunan türleri katacağım...
Herkese merhaba,
Benim yapraktan köklenip çıkan yavru yapraklar çok küçük. Çok miktarda yaprak çıkarmış ama sanki yapraklar çok yavaş büyüyor ya da büyümüyor gibi. Bu aşamada menekşeler için olan gübreden vermeli miyim acaba?
Açan menekşelerimden bazıları...
Nihayet picasso'larım beraber açtı :)
Sevgili EMEL-A,
Nihayet görebildik kızlarının bir ksmını :) Çok güzeller, ellerine sağlık.
Sosyal grupta anlattığın mor menekşen tüm övgüleri hakkediyor, çok zarif. Bordo picassoların yapraklarında beyazlık oldukca ince bir çizgi halinde. Benim borda picassom için endişelenmeyeceğim artık, beyazının az olması tür özelliği demek ki. Kardeş olmalılar :)
Sayın EMEL-A
çok güzel görünüyorlar benim yeni çelikte ektiğim menekşelerimden bi tanesi sanırım senin borda minişle aynı cins umarım seninki kadar güzel açar
Orkun Kırcı
13-07-2010, 11:15
Çok şekerler Sevgili A-Emel. Emeklerinize sağlık.
fahriyee
13-07-2010, 12:03
Teşekkürler Sevgili Özlem.Eskiden tatlı su bidonlarının içinde devamlı su olunca tabanı yosun tutardı.Bu da onun gibi oldu galiba.İnşaallah çiçeğe zarar vermez.Sevgili A-Emel ellerine sağlık,hepsi çok güzel. Picassolar da harika maşaallah
çiçeksever
13-07-2010, 13:21
Sevgili çiçeksever, bence menekşenizin ayrılma zamanı gelmiş. Bu havada olur, olmaz birşey demek istemiyorum ama ben iki gün önce bir menekşemi böldüm.
Sayın katmer,tek kök var.Nasıl ayırayım.
Emre İlhan
13-07-2010, 13:28
;)Sevgili A-Emel,çok güzel açmışlar maşallah.Özellikle 3.resimde en solda olana bayıldım.
Teşekkür ederim arkadaşlar :)
Ablacım bende picassolarımın beyaz olmasını istiyorum ama olmuyor :)
Arkadaşlar resimler gözükmüyor.
Sevgili A-EMEL, çok güzel ben pikasonun yaprağına bayılı yorum.
Fahriyecim yosun tuttuğuna göre ortam sulu demekki; suyunu kontrol et derim sonra kök çürüğüne kurban verme..
Sevgili çiçeksever, menekşeniz tek ana köke bağlı pek çok yavruya sahip. Fotoğraftan algıladığım bu. Havalar biraz serinlesin keserek ayırırsınız yavruları...
fahriyee
13-07-2010, 18:09
Özlemciğim ilgine teşekkür ederim.Fitilli sulama yaptığım bardaklarda oldu yeşillenme.Kullandığım fitil de çok ince idi.Fitilsiz olanlara toprağı kurumadan su vermiyorum,dediğin gibi hep ıslak kaldığından olmuştur.Fitilleri çıkarsam mı o zaman?
Az bucuk anlarsın sürekli nemliyse ve fazla gelirse yavruda kök çürümesi daha çabuk olur... Henüz kök tam gelişmemiş... Yani kontrol et bakalım durumları iyise olmazsa fitil dursun fitili sudan al biraz nemi gitsin...
arkadaşlar menekşelerinize hangi vitaminleri veriyorsunuz .
benim vitamin bitmiş iyi bir marka tavsiye ederseniz cok sevinirim piyasada okadar cok ceşit varki kafam karışıyor :o
bunlarda yeni kızlarım hepsi yerli :D
Orkun Kırcı
13-07-2010, 21:12
Özlemciğim ilgine teşekkür ederim.Fitilli sulama yaptığım bardaklarda oldu yeşillenme.Kullandığım fitil de çok ince idi.Fitilsiz olanlara toprağı kurumadan su vermiyorum,dediğin gibi hep ıslak kaldığından olmuştur.Fitilleri çıkarsam mı o zaman?
Fitilleri birden çıkarmayın. Nasıl olur bilmem ama yavaş yavaş suyu azaltın. Ben birden altlarındaki suyu kestim olanlar oldu. Kayıp çok :( O su seviyesine alışan kökler normal sulamaya geçene kadar adapte olamıyorlar sanırım.
Bak ben denemediğim için bunu bilmiyordum Orkun... Uyarın için teşekkür ederim...
Fitili çıkarmak yerine, daha ince bir fitille değiştirmek çok daha uygun bence.
Az önce 4 saksı menekşemin fitillerini değiştirdim. Mevcut fitilinin toprak üstünde kalan kısmına yeni fitili bağlayıp alttan çektim.
Zamanla hangi kalınlıkta bir fitilin, saksı ve çiçek büyüklüğüne uygun olacağını hep birlikte öğreneceğiz.
Emre İlhan
14-07-2010, 12:50
;)Eline sağlık maki01 ablacığım.İnşallah fitilleme iyi gelir menekşelerine.Bizde bu yöntemi uygularız.
Sevgi Durul
14-07-2010, 13:00
Bunlar da benim bugünlerde açan güzellerimden bazıları.
160521
160522
160523
160524
Çok güzeller:) Güle güle büyütün, bol çiçekle:)
Sevgili SDurul çok güzeller. Bu güzelleri görünce çok seviniyorum. Güle güle büyütün. Uzun ömürlü olurlar inşallah.
fahriyee
14-07-2010, 14:25
Kullandığım fitillerin kalınlığını siz de görün istedim.Gaz lambası fitili denmişti resimlerdeki fitiller de kalındı.Ben eskiden kullanılan yorgan ipliği denilen bir ip kullandım.İplik 6 katlıydı,çok su çekince ayırıp sadece iki katını kullandım.O halde bile toprak çok ıslak kalıyor.Ama bu durumda olan 3-4 menekşem hayatından memnun,maşaallah çok hızlı bir gelişme sergiliyor.
Orkun Kırcı
14-07-2010, 14:32
Bence normal kalınlıkta. Hata benimkiler bundan daha kalın ve hallerinden mutluydular. T
fahriyee
14-07-2010, 15:35
Sevgili Maki'nin de dediği gibi saksı büyüklüğüne göre de ip kalınlığı ayarlanmalı galiba.Fitilli sulamadan normal sulamaya geçeceğim bardaklarda da fitili haftada bir kez 1cm kadar aşağı çekmeyi düşünüyorum.Ayrıca ilk ektiğim yapraklara da denedim,ne kadar sürede yavru verir bakalım(tabi yaşarsa).Fitilli sulamada yıllarca sıkıntısız menekşe yetiştirmek mümkünse çok iyi bir yöntem.Ama ben yetişkin menekşelerde hala denemekten korkuyorum.
menekse sever
14-07-2010, 16:21
menekşeleriniz çok güzel görünüyorlar.kıskanmamak elde değil.;)
Sevgili SDurul,
Menekşelerinin hepsi birbirinden ama en güzeli pembe:) Sevgili İris41 doğru söylüyor, gözüm hep pastel tonlarla, katmerli lila da çok güzel. Yüreğine sağlık.
Sevgili fahriyee,
Ben hızımı alamadım, menekşe dışındaki nemi seven hoyama da fitil uyguladım. Kök çürümesinin en önemli nedenlerinden biri de susuz kalmış kökleri bir anda suya boğmak. Fitille bu tür kayıpları en aza indireceğimizi düşünüyorum. Fitil kalınlığın normal gibi ama sentetik malzemeler daha mı iyi olur acaba? Orlon diye kullandığımız akrilik örgü ipleri mesela...
Havalandırma deliklerin gözümden kaçmadı :)
Rus menekşelerim Adana'yı sevdi ve muhteşem güzellikteki ilk çiçeği açtı, diğerleri de tomurcukta...
160809
Sevgili maki,gözün aydın çok sevindim darısı diyerlerine.
Emre İlhan
15-07-2010, 13:06
;)Hayırlı olsun Maki01 ablacığım.Adana'yı sevdiğine sevindim.
Sevgili makiciğim, çok güzel açmış. Ben de tatile çıkarken bütün menekşelerimi ağabeyime emanet ettim. Tabii Rus kızlarımda aklım kalmadı değil. Bodrum yolculuğuna dayanabileceklerine inansaydım yanıma alacaktım. Dilerim beni sağlıklı bir şekilde beklerler.
Sevgili makiciğim, çok güzel açmış. Ben de tatile çıkarken bütün menekşelerimi ağabeyime emanet ettim. Tabii Rus kızlarımda aklım kalmadı değil. Bodrum yolculuğuna dayanabileceklerine inansaydım yanıma alacaktım. Dilerim beni sağlıklı bir şekilde beklerler.
Rus kizlari tatil yorelerine yolculuk yapmaya alisiktirlar aslinda :p
Девченки, не в обиду сказано!
menekse sever
15-07-2010, 13:17
:Dgüle güle büyüt rus güzellerini darısı diğerlerinin başına
menekse sever
15-07-2010, 13:26
arkadaşlar menekşesinin toprağında mantar büyüyen varmı? mantarın zararı olurmu? dün menekşemin birinin dibinde küçük mantar vardı koparmadım bugün kocaman olmuş ne yapayım resmini yollayamıyorum. Lütfen cevaplayın teşekkürler.
Benim menekşelerde de sık sık mantar oluyor. Nemli ortamın neden olduğu söylenmişti. İstersen izin ver büyüsün, ya da hemen kopar. Her ikisini de denemiştim, herhangi bir zararını görmedim.
menekse sever
15-07-2010, 13:57
;)teşekkürler maki ablacığım içimi çok rahatlattın.şimdilik kalsın yarın bakarım icabına;)
nazlı hilal
15-07-2010, 14:51
Sevgili Maki,rus güzeliniz bir harika güle güle büyütün...
Maki ablacım o ne güzellik öyle kıskandım :)))
Güzel günlerde büyüsünler..
menekse sever
15-07-2010, 15:52
Arkadaşlar demir eksikliği menekşelerde ne gibi sorunlar oluşturur.Toprağına çivi batırarak bu eksikliğin gittiğini okumuştum doğrumu? Çivi sürekli duracakmı toprakta?;)
fahriyee
15-07-2010, 18:57
Çok kuru iken su vermek kökü çürütüyor.Bazı arkadaşlar yapraklar kendini salmadan su vermem diyor.Çelişkili bir durum...(galiba nasıl alıştırırsan öyle gidiyor).Önce üstten su verip sonra fitil uygulardım,toprak hep ıslak kalırdı.Dün öğrendim ki fitil uyguladığın menekşenin toprağı kuru olacakmış.Orlon ipi de deneyelim bakalım nasıl olur?(denemelerimi hep yavru menekşelerde yapıyorum).Sevgili Maki;dikkatinize hayranım maşallah diyeyim.
maki manım menekşeniz cok asil duruyor cok hoş
fahriye hanım hava deliklerini acmanızdaki gaye nedir
fahriyee
16-07-2010, 11:28
Toprak hava alsın diye açıyordum.Sevgili Maki bunun gereksiz olduğunu 208.sayfada gayet güzel açıklamış.Sevgili Maki;menekşenize maşaallah.Sağlıkla büyütün.
Sevgili menekşe sever,
Mine Hanım bir yazısında paslı demir yani çivi yerine bitkiler için özel olarak hazırlanmış demir içeren gübrelerin kullanılması gerektiğini söylemişti. Piyasada hangi markanın böyle bir ürünü var bilmiyorum. Bilen arkadaşlarımız yardımcı olur belki:)
Beğenilerini ileten arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Buraya bir bakın.
Reklam sanmayın çünkü bu ürünü bulmak oldukça zor.
Bunun gibi sadece demir şelatlı ürün uygun düşebilir.
Birçok markanın da var.
http://www.drtarsa.com/BitkiBesleme.aspx?sayfa=izelement
Herkese merhaba,
Benim yapraktan köklenip çıkan yavru yapraklar çok küçük. Çok miktarda yaprak çıkarmış ama sanki yapraklar çok yavaş büyüyor ya da büyümüyor gibi. Bu aşamada menekşeler için olan gübreden vermeli miyim acaba?
Sanırım benim sorum arada unutuldu :(
Yapraktan başarılı şekilde menekşe yetiştiren sevgili arkadaşlar,
Ne zamandan itibaren besin vermeye başlıyorsunuz. Yaklaşık 1.5 ay önce köklendirdiğim yaprağı dikmiştim ve kısa sürede yavru yaprak vermeye başladı. Şu anda da oldukça fazla yaprağı. Sizce besin vermeye başlayım mı?
eskiden agaclara civi cakarlarmış bende babamdan dut agacına civi caktıgına şahit olmuştum meyveye daha iyi saglıklı duruyormuş faydası varmı bilmem bu gördügüm duydugum .alışkanlık her bitkinin dibine paslı demir tel sokuşturuyorum menekşelere hic denemedim .
yinede cok saglıklı bir şekilde büyüyorlar kurumaya yüz tutmuş 2 menkşe almıştım onlarda oldukca güzelleştiler gübre 2 hafdada bir menekşeler icin sıvı gübre veriyorum ama cok az .yavrunıza gübre verebilirsiniz ama az miktarda verin
Sayın a1919,
Çeliğiniz birden fazla yavru vermiş olabilir. 5 kuruş büyüklüğüne erişince ayırarak yeni yerlerine dikmenizi önderirim. 3 ay kadar gübre verilmediğini duymuştun ancak önerilen oranın dörtebiri gibi karışım hazırlayarak verebilirsiniz.
Sevgi Durul
16-07-2010, 16:55
Sayın a1919, menekşe yetiştirmede benden çok daha fazla beceri sahibi arkadaşlar var. Fakat sorunuza ben cevap vereyim. Önce, dikeli 1,5 ay olmuş, büyümek için zamana ihtiyacı var. Bu aşamada besin verirseniz yapraklarınızı kaybedebilirsiniz. Önemli olan yavrunun yerini ve konumunu değiştirmeden, sabırla büyümesini beklemek.
çok uzun zamandır istediğim fakat vakit darlığı nedeniyle ir türlü yapamadığım en önemli işi bu gün gerçekleştirdim.Biraz geç kaldım ama olsun.Bunlar kışın serada köklendirdiklerim ve baharla yavrulayıp şimdide ayırdıklarım.Kızlarımın hepsinin renkleri farklı ve bana özel.Sevdiğim bir kişiden gelmişti özel renklerle.
Yavrularım unlubit olmuşlar.ilaçlıyorum inşallah kayıpsız kurtarırım.Bu nedenle söz verdiğim arkadaşlardan özürdiliyorum paylaşım bu sene iptal...
Hep seradan yanayım neden mi işte bu nedenle:
161137
yaprağın küçük kırılmış bir yerinden yavrular çıkıyor ve çok iyi oluyor.Bu nedenle sera dikimi veya poşet dikimi yaparken önce çeliğimin arka kısmına çizik atıyorum.Bazen o çiziklerden kökleniyor bazende yavruluyor bu yavrulayan yaprağımdı.
poşet dikimlerim çok başarılı birkaçını bugün ayırdım aslında:
161138
161139
Tabi diğer yavrularımıda ekliyoum.En sevdiğim renklerde umuyorum çiçeklerinide görürüm.
161141
Peki anneleri ne mi oldu ikinci kez anne adayı ldular.Onlarıda kökleriyle tekrar geriye diktim.İşte asıl önemli nokta burada.Asıl önemli olan yapraktaki yavruları alıp yaprağı köklü olarak ikinci,üçüncü ya da dördüncü kez anne yapmak.
161140
İşte bunlardı beni bugün bu derecede yoran...
Fatihciğim sera tecrübelerin çok başarılı, kutlarım. Yaprakları da tekrar köklü olarak dikmen isabet olmuş. Sende göreceksin köklü olarak tekrar dikilen yapraklar 2 hafta içinde tekrar yavruluyor. Ben bu şekilde 1 tane anaç yapraktan ardarda 4 kere yavru aldım...
Emre İlhan
16-07-2010, 21:28
;)Fatih'cim hayırlı olsun yeni yavrucukların.Çok başarılı ve yorucu bir operasyon olmuş senin için:D.Yaralı yerinden yavrulayan ve köküyle tekrar anne adayı yaptığın yapraklarda çok ilgimi çekti yeni birşey daha öğrenmiş oldum.Bu arada unlu bit için Allah yardım etsin bulaştımı yok etmek(mücadelesi)çok zor oluyor.Unlu bit var diye yavru paylaşımını iptal etmen tam isabetli olmuş yoksa paylaştığın üyelerinde başına bela olacak ve sapasağlam bitkileri rezil edecekti.Bu senin ince düşünceli olduğunu gösteriyor bence.
Selamlar...
Orkun Kırcı
16-07-2010, 21:31
Ellerine sağlık. Çok güzeller.
Fatih kutlarım seni. Aynı yaprağı tekrar tekrar kullanabilmek:eek:
Tabi unlu bit mücadelesi için de geçmiş olsun inşallah en kısa sürede kurtulursun.
fatih kardeşim bilgi paylaşımını pür dikkat takip ediyorum elerin dert görmesin yavrularında cok şirin maşalah .
poşet sera yöntemini ilk kez denedim gidip gelip bakıyorum tık yok cok heyecanlı bir dönem onları bbg evi gibi seyretmek :D cıktı cıkacak
Sevgi Durul
17-07-2010, 09:00
Açan diğer menekşelerim.
161170
161171
fahriyee
17-07-2010, 19:07
SDurul ellerinize sağlık öncekiler de bunlar da harika.Sayın a1919;şu an yaprakların büyümemesi normal,köke veriyor.Az köklensin sonra yapraklar nasıl hızla büyür görürsünüz.Bence gübreye 1-2 ay başlamayın.İnşallah saksınız küçüktür(keşke resim ekleseydiniz daha net bilgi verirdi tecrübeli arkadaşlarım)
Diğer açanlar da çok güzelmiş sevgili SDurul:) Benim menekşelerin şu sıra çiçekleri bitti. Yine açsınlar diye bekliyorum
Fatihcim, yavruların çok güzel. Benim de elimde yavrulamış 100 e yakın yaprak var.
Fatihcim, yavruların çok güzel. Benim de elimde yavrulamış 100 e yakın yaprak var.
Teşekkürler abiciğim.O yavrulardan bazıları bana ziyaretinden aldıklarım da var.Bazılarını ayırdım bazılarını daha kıyamadım.Tekrar çok teşekkürler.
Sevgili v.dede,
O kadar yavru çok fazla geliyordur, eminim. Satşa açmanızı bekliyoruz:)
Ben elden satın alacağım zaten:) Hediye götürmek istediğim kişiler var. Burası gerçek bir menekşe cenneti.
Orkun Kırcı
18-07-2010, 17:01
Ben elden satın alacağım zaten:) Hediye götürmek istediğim kişiler var. Burası gerçek bir menekşe cenneti.
Çok incesin Katmer ablacım. Ne zahmet edicen şimdi:D
fahriyee
19-07-2010, 12:09
Sevgili SDurul bir önceki sayfadaki son menekşenin yaprakları diri mi?(sanki çok güneş görüyor ve büyük saksıda gibi geldi bana)
Tomurcuklu gelen 3 Rus menekşem de açtı, büyütenin ellerine sağlık:)
161605
161606
161607
Emel'cim bu senin için..
Sevgili klubnika ,
az zamanda çok iş başardın , sevgili maki01 ' in gönlünü kazandın .
Yetmedi , hepimizi bu güzellikleri tanıtarak mutlu ettin .
Şahsım adına teşekkür ederim ;)
hanbiyçe
19-07-2010, 17:27
çiçekleriniz gerçekten çok güzel.benim menekşelerimden birinde şu an çiçek açmadığı için resmini koymadım.morlu ebruli açan menekşe çiçekçiden beğenip aldım ama eve gelince köklerin toprağa iyi oturmadığını farkettim.bide çiçekçide etrafına karton koyuyorlar solan bir iki yaprağı görmeden almıştım onları budayım diye uzandım bitki sallanıo bişi olmaz dedim nce çiçekler soldu sonra yapraklar saldı kendini şimdi yavaş yavaş düzelir gibi ama bir bilene sorayım istedim köklerini çıkarıp yeniden eksem çiçek çok hasar görür mü hani toprağı sarsın diyorum ama bir yandanda hadi daha kötü olursa diyorum.şimdiden teşekkür ederim
Sayın hanbiyçe korkmayın birşey olmaz...
fahriyee
19-07-2010, 21:27
Güle güle büyütün Sevgili Maki.Sevgili Klubnika'nın da ellerine sağlık.
Hoşgeldiniz Sevgili Hanbiyçe.Kökler sallanıyorsa mecburen saksı değişecek, ama saksınızın oldukça küçük olmasına özen gösterin.
Maki ablacım bahsettiğin kadar güzelmiş gerçekten :))
Tam benlikmiş :)Liste başı yaptım :))
Güzel kızlarını güle güle büyüt...
Emre İlhan
19-07-2010, 22:03
;)Çok güzeller maki01 ablacım maşallah.Seni üzmediklerine sevindim.
Arkadaslar,
Fitilli sulama yontemini uzun zamandir kullananlar deneyimlerini yazabilirler mi? Ben 3 mm capli, coklu sentetik orme kordon kullandim. Saksi icinde 3 cm'sini biraktim. Dort gun oldu, simdilik olumsuz bir durum gozlemiyorum. Hatta sanki ozellikle cicekler daha bir diri gibi. Ancak torf surekli suyla tam sature halde. Yabanci forumlarda saksinin dibinin suya degdirildigini dahi gordum. Ancak ben biraz tedirginim. Malum, kok curugu ile karsilasmak istemiyorum.
Sayın zappie fitilli sulama konusunu ben de dahil bazı arkadaşlarımız son 10 sayfa içerisinde sürekli deneyimlerimiz doğrultusunda mesajlarımızla derinlemesine, fotoğraf destekli olarak paylaştık...
Fitilli sulama ve gelişim mi görmek istiyorsunuz:D
Ben size görsel olarak bir kaç resim ekleyeyim.
Ben sadece fitillilerimde ROA yı deneme amaçlı uyguladım.Denememin sonuçları muhteşem diyebilirim.Güçlü kök ve sağlam nitelikli menekşe.
İlk iki resimde fitilli sulama uygulanmış menekşemin kök yapısı.
Diğerleride artık vakit geldi dercesine teşekkürlerini sunuyor bana.
Emel ablacım tekrar teşekkürler:)
ilknur aşık
20-07-2010, 10:03
Arkadaslar,
Fitilli sulama yontemini uzun zamandir kullananlar deneyimlerini yazabilirler mi? Ben 3 mm capli, coklu sentetik orme kordon kullandim. Saksi icinde 3 cm'sini biraktim. Dort gun oldu, simdilik olumsuz bir durum gozlemiyorum. Hatta sanki ozellikle cicekler daha bir diri gibi. Ancak torf surekli suyla tam sature halde. Yabanci forumlarda saksinin dibinin suya degdirildigini dahi gordum. Ancak ben biraz tedirginim. Malum, kok curugu ile karsilasmak istemiyorum.
Benim de kafama aynı soru takılıyor. Peki fitilli sulamada bitki hiç susuz kalmıyormu, toprağının kıurumasına izin verecekmiyiz? Yani arada susuz bırakacakmıyız? Yoksa alttaki su bittikçe hep su takviye ediliyormu?
Dünden beri son üç dört aydır yazılan mesajları tekrar okudum. Bu mesajlardan fitiliin altındaki su kabında sürekli su var gibi algıladım.
Evet bitki hic susuz kalmiyor. Su tukendikce tamamlamak gerekiyor. Cogu sus bitkisinde sulamalar arasi topragin biraz kuru kalmasi tavsiye edilir. Ancak bu yontemde eksilen suyu tamamladiginiz surece bu mumkun degil. Beni tek endislendiren menekselerde cok rastlanan kok curumesi. Okudugum kadariyla bu konuda kimsenin sikayeti yok.
ilknur aşık
20-07-2010, 10:29
Bu kış neredeyse bütün menekşelerimi kök çürüğü ya da ona benzeyen bir hastalık nedeniyle kaybettim. Bir kaç tane başka odada duranlar kaldı. Şimdi sil baştan başlıyorum. Acaba nerde hata yaptım, bu kayıpların sebebi benim yaptığım bir hatamı? yoksa bir başka bir sebeptenmi diyerek afrika menekşesinin son 115 sayfasını yeniden okudum. Aralarda o kadar güzel bilgiler varki.
İlknur hanım, kök çürümesi hepimize büyük kayıplar verdirdi. Ben de sonbaharda menekşelerime kök budaması yapıp fitilli sisteme geçeceğim. Çünkü yurtdışı kökenli sahip olduğum tüm menekşeler fitilliydi. Bunun bir sebebi olmalı.
Aslında şu günlerde çok kayıplar olmasından korkuyorum.Bu nedenle sulamaya çok dikkat edilmeli.Son bahar ve ilk baharda özellikle dikkat edilmesi gereken dönemler.İlk baharda bitki kıştan çıkmış oluyor ve gelişme hızlanıyor.Su ihtiyacıda artmaya başlıyor.Arttırmayı yavaş yavaş gerçekleştirilmeli ve dikkatli bir şekilde uygulanmalı.
Yazdan çıkarkende ayynı uygulama olmalı.Haftada ikikez bol sulanıyorsa tekrar haftada ikikez sulanmalı ancak sulamada kullanılan su yavaş yavaş azaltılmalı.Hazırlığımı ben genelde eylül başında başlıyorum.
Fitil uygulamasıda en sevdiğim bölümü.Fitilli sulamayı ben bütün bardaktaki yavrularıma uyguladım.Uygulamada suyu altından eksik etmemek gerektiğini savunuyor bütün arkadaşlarım ancak unutmayalım ki menekşenin düşmanı kaktüslerde de olduğu gibi sudur.Bir menekşeyi öldürmenin en kısa yoludur.Bol sulayınca bir iki güne kalmadan kökler çürü daha sonra çürüme gövdede başlar.Ben haftada bir kez yavrularımı suluyorum bazen iki defa.Sularken bol suluyorum alt hazneye suyun inmesini sağlıyorum o suyla bir hafta dayanıyor.Ama altta kalan su çok fazla değil neredeyse baş parmağı kadar.O su ona 5,6 gün yetiyor.Daha sonrada toprak nemini azaltana kadar altına su koymuyorum.
Fazla su menekşelerde kök çürümesi,gövde çürümesi ve yaprakların sarkmasına menekşenizi kaybetmenize sebep olur.
Orkun Kırcı
20-07-2010, 15:29
Fatihcim o zaman sen fitil işini yarıfitil gibi kullanıyorsun. Ben daima altında su olduğunu sanıyordum. Sulama işi devam ettikten sonra fitil olmasada olur.
Bence Fatih fitil uygulamasını yanlış yapıyor. Fitilli saksılardaki nem oranını fitil kalınlığı ve uzunluğu ile ayarlayabiliriz. Benim fitlilli menekşelerim hayatlarından memnun, sürekli nemli ama ıslak değiller.
Orkun Kırcı
20-07-2010, 16:05
Bende de aynı durum var ablacım. Hatta dediğin gibi ilk yaptığım fitiller kalındı. Onlar çok ıslak durduklarından kökleri çürümüştü. Sonradan yaptıklarımı daha ince yaptım sorun yok. Birde zaten saksı ile fitil bölümü içinde buharlaşma yapıp saksı tabanında damlalar birikiyor bu da çok yardımcı oluyor nemli kalmasına.
Sevgili Jezebel,
İki deneyimli arkadaşımızı başlığımıza kazandırdığın için ben teşekkür ederim. Sayende buluştuk Rus Menekşelerimizle. Bir de şu İngiliz Grenium Appleblossomlarıyla buluşturabilsen çok sevineceğim. Mail yazıyorum ancak ses çıkmıyor.
Swetlana ile daha sık görüşebiliyorsun, sana da sorabilirim değil mi:)
Yavrulara gübre vermeye başlayacak mıyız ? İkinci sorum da ne zamana kadar serada kalacak yavrucuklar :))
Sevgiler
Sanırım yanlış anlaşıldım.Kurutmaktan maksadım toprağın neminin azalmasıydı.Mesajımıda düzelttim.Toprakta nem azalınca ilave su ekliyorum.
fahriyee
20-07-2010, 18:45
Fitilli sulamada dikkat edilecek hususlar:Fitil genişliği ve sayısı saksı çapına göre seçilir.Kohezyon esasına dayanan bu yöntemde alt saksıya konan su,üst saksının tabanını aşmamalı.Su bitince tekrar su koymadan toprağın kuruması için beklenir.Köklerin hava alması için beklenen bu süre mevsime göre 1gün-1hafta arasıdır.Uzun tatillerde işe yarayan bir yöntemdir.Tatil boyunca kapalı perde arkası ışıklı ve rutubetli ortamda beklemeli.Ayrıca yanına derin tasta su bırakılmalı.(başka bilgilere ulaşırsam onları da eklerim)
ilknur aşık
20-07-2010, 20:02
Sevgili katmer fatih haftada bir su koyduğunu yazmış. Ben saksı altındaki bardak vs.nin içinde hep su olacakmı yoksa belli bir zamanda, mesela haftada bir gibi su koyulacak onu anlayamadım. Fitil uygulamasını fatih ve faruk bey sanıyorum uzun zamandır kullanıyor. Onlara sormak lazım. Ama sanıyorum foruma girince zaten cevaplarlar.
İlknur Abla;
Ben haftada bir koyuyorum çünkü altındaki su onlara 5,6 gün yetiyor.Bu nedenle haftada bir koyuyorum.Su altında hep oluyor.ama fitillilerde su bırakıyorum.Saksı tabaklarında su bırakmamaya da özen gösteriyorum.Katmerli beyazımı iki defa alttan sulamıştım ve gövdesi çürüdü.Onun için onu kaybetmekten son anda kurtardım sanıyorum.
Fitil bardağımda saydam değil.Saydam olmaması buharlaştırmayıda azaltıyor.Fitil ne kadar inceyse o kadar iyi oluyor.
Abla kafana takılan bişey olursa her zaman sorabilirsin.
Sevgili ilknur aşık,
Bu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=669159&postcount=6286) fitil uygulamasını video ile anlatan sitenin linkini vermiştim. Bir göz at istersen :) Rezervuarda sürekli su olması gerektiği söyleniyor.
İlknur hanım ben fitil ile sulamayı uzun zamandır kullananlardanım. Suyu daima altında bulunduruyorum. Kullandığım fitil pamuklu beyaz kalın ip ve uzunluğu pet bardağın 2-3 katı. Fitilli menekşelerimin fotoğraflarını daha önce eklemiştim. Şuana kadar herhangi bir sorunla karşılaşmadım...
1,5 litrelik Hayat su siseleri kucuk siyah plastik saksilari oturtmak icin ideal. Sisenin alt kismina yakin cember de kesmeyi kolaylastiriyor ;)
Benim menekşelerimin maşallah o kadar çok çiçeği oldu ki ortancanın çiçekleri gibi oldu desem yeridir. Fotoğraflarını çektim ama aksaklık oldu yükleyemedim bilgisayara. Ben hep alttan suluyorum, bu fitilli sulamayı ne zamandır okuyorum yazdıklarınızdan, denemek istiyorum ama keyifleri yerinde gibi duruyor, bozar mıyım diye de düşünüyorum. Bir de beceremezsem diye korkuyorum, malum teorikte tamamım da sayenizde, pratikte pek değil :(
Orkun Kırcı
21-07-2010, 08:56
Bu mesajımdaki fitilliler beni 15 günlük tatil dönüşünde kayıpsız karşıladılar.
Ama pet şişeler bu kadar uzun olmamalı. Bazıları su alma yönünde problem yaşamışlar. Bende bugün rezervuarları küçültme çalışması yapıcam.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=653161&postcount=5930
Sevgili orkun, çok güzel ellerine sağlık.
Benim menekşeler keyifsiz nedense.
Ben kimi menekşelerimi 20 gündür sulamıyorum toprakları hala yaş, kimi ise 3-4 günde bir su istiyor. Yazı çıkarmaya çalışıyoruz. Hatta onları serin evi olan birine tatile göndermeyi düşünmüyor değilim :p
ilknur aşık
21-07-2010, 11:18
Açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Fitil konusunu teoride hallettim. Sadece pratik kısmı kaldı. :D Oda sonbahara inşallah bu sıcaklarda saksı değiştirmek, ayırmak v.s çok riskli diye düşünüyorum.
Sevgili maki söyledğiniz sayfayı açtım, ama video çalışmıyor, herhalde benim bilgisayarda program eksik.
Açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Fitil konusunu teoride hallettim. Sadece pratik kısmı kaldı. :D Oda sonbahara inşallah bu sıcaklarda saksı değiştirmek, ayırmak v.s çok riskli diye düşünüyorum.
Sevgili maki söyledğiniz sayfayı açtım, ama video çalışmıyor, herhalde benim bilgisayarda program eksik.
Saksi degistirmeye gerek yok. Biraz iplik, bir cuvaldiz, kesilmis su/cola sisesi yetiyor. O video youtube uzerinden izlendigi icin biraz cambazlik yapmak gerekiyor. :cool:
Sevgili İlknur aşık,
youtube ya da daha hızlı erişimle ilgili burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=674940#post674940) açıklama var. Bugün daha detaylı bir örneğin verileceğini düşünüyorum. Önerilen değişiklikleri yapınca video izleme sorunu çözülüyor :)
ilknur aşık
21-07-2010, 14:17
https://www.violetbarn.com/international_orders.htm
Bu adreste türkiyeye gümrük yok, problem yok, köklü bitki gönderilebilir gibi algıladım. İnglizcesi iyi olan arkadaşlar yanlışmı anlamışım?
İlknur hanım,
Doğru söylüyorsunuz. Türkiye'ye canlı bitki girişinde bir problem yok diyor ama yine de bi kontrol etmenizde fayda var kurallar değişebilir demiş. Bu arada sitede müthiş çiçekler var. Gönderim ücreti 40$. Kış döneminde (1 Kasım-15 Aralık) sipariş vermezseniz her 20 bitki için +12$ ödemeniz gerekiyor.
Sevgili İlknur,
Doğru anlamışsın, Türkiye köklü olarak gönderebiliyorlar. Çok güzel menekşeler var.
İkisi bir arada (https://www.violetbarn.com/ma%27s%20hickie.htm), 17 $ :)
161908
Bu da 20$'lık bir menekşe :)
161909
ilknur aşık
21-07-2010, 14:57
Becerebilirsem sonbaharda bir deneme yapmak istiyorum. Yazın çok riskli diye düşünüyorum.
Makiciğim, biz de alsak:) Ortak sipariş de verebiliriz belki.
Sevgili İlknur,
USPS aracılığıyla gönderim yapıyorlar. Hoyalarda olduğu gibi Türkiye dağıtımında PTT Kargo devreye girecek. İlk 20 çiçek için 40$ , eklenecek her çiçek için de 2$ kargo ücreti alıyorlar. Sonbaharda grup oluşturabiliriz :)
USPS gonderileri en az 20 gun surer. Cantaya sigabilecek boyuttaki kucuk paketler ( yapraklar, minik fideler ), uzerinde yuksek deger beyan edilmemisse eve kadar PTT memuru tarafindan getirilir. Ancak daha buyuk, koli tarzi, dikkat ceken paketler gumruk denetimine tabidir. PTT'nin gumruk denetimi sikidir, paketler acilarak tek tek kontrol edilir. Biraz fazla mevzuatci bir memura rastlarsaniz paketinizi alamazsiniz, zira 2009/15481sayılı kararin ekli listesinde cicek, bitki vs. yazmiyor.
ilknur aşık
21-07-2010, 16:33
Sonbahara kadar araştıralım. Benim fikrim eğer becerebilirsek hiç olmazsa ödüllü, özelliği olan türleri alalım. Hiç olmazsa uğraştığımıza değsin.
fahriyee
21-07-2010, 18:47
Ben kimi menekşelerimi 20 gündür sulamıyorum toprakları hala yaş, kimi ise 3-4 günde bir su istiyor. Yazı çıkarmaya çalışıyoruz. Hatta onları serin evi olan birine tatile göndermeyi düşünmüyor değilim :p
Sevgili Nariel;10 gün bile geçtiği halde hala toprağı ıslak görüyorsam mutlaka kök çürümesi ile karşılaşıyorum.(bu mevsimde)Bu durumda olan menekşeniz çoksa birine bari bakın kökte sıkıntı var mı diye.Tabi ben Konya'da yaşıyorum ve nem yok.İklim farklı olunca bu durum normalse bilemem tabi ki...
Orkun Kırcı
21-07-2010, 20:53
Pembe katmerli picassomun yaprakları 3-4 gündür yumuşak. Acaba susuzluktan mı aşırı
sıcak bir ortamda kaldığından mı olmuş olabilir? Ne yapsam ki. Kökü kontrol ettim sapasağlamdı. Saksının tabanı nemli ama çok ilginç yarıdan yukarı yani köklerin olduğu kısım kuruydu:(
Bu gün bende benekşemin köküne baktim kök yüzeyde kalmış bende.
Toprağını deyiştirdim bakalım nasıl olacak.
nigarazak
21-07-2010, 22:31
havalar sıcak olduğu içinmi menekşelerde yavaşlama var çok üzülürüm bişey olursa
klubnika
21-07-2010, 23:06
Herkese merhaba!
Dilara ve Gülden ablaya hediye olarak giden isimsiz menekşe bende geçen hafta açtı, böyle bir şey, ama çiçekler küçük. Bende farklı bir şey bekledim, yapraklar çok güzel...:(
ilknur aşık
21-07-2010, 23:39
Sevgili klubnika bence çok güzel. Eğer beğenmediyseniz bu tarafa doğru atabilirsiniz.:D
Sevgili klubnika,
Kıvırcık yavru değil mi? Çok güzel bir şey bu, ben çok beğendim. Çiçekleri de yaprakları kadar güzel. Karar verdim, ben fırfırlıları daha çok seviyorum:)
Teşekkürler canım.
Orkun'cum umarım başına bişey gelmez pembe piconun ama anlattığın hikaye gidişatın kök çürümesine doğru olduğunu söylüyor. Bence hemen toprak ve saksı değiştir. Çok daha küçük bir saksıya al. Kükürt varsa, köklere uygula. Benim chimera yavrusu öyle kurtuldu.
Sevgili klubnika, mavi tonu olacağını düşünmüştüm ama böyle bir güzellik aklıma gelmemişti. Şimdi Bodrum'u bırakıp eve dönmek istedim:)
Arkadaşlar yaprakları çok koyu yeşil ve kenarı tırtıklı olan cinslerin çiçekleride kıvırcık açıyor. Bende de mor kenarı yeşil dantelalı var. böyle kıvırcık açıyor görüntüsü muhteşem:)
Bununda öyle tabi ki...
Çok güzel güle güle büyütün.
http://avflower.com/flowers/violets_en.php
http://www.avsa.org/Russian/Varieties/Varieties.htm
http://www.avsa.org/Russian/Pictures/Makouni'sWinterSmilesAndreeva.jpg
http://www.avsa.org/Russian/Pictures/Makouni'sWinterSmilesPetrenko.jpg
http://www.avsa.org/Russian/Pictures/Makouni'sCandy.jpg
klubnika elinizde bu linte sağdaki katmerli menekşesen varmı sizde:
http://www.avsa.org/Russian/Pictures/Makouni'sCoffeAromaAndreeva.jpg
http://www.avsa.org/Russian/Pictures/Makouni'sSwanMaiden.jpg
http://www.avsa.org/Russian/Pictures/Makouni'sForestMagic.jpg
hiç böyle tatlısını gördünüzmü?
http://www.avsa.org/Russian/Pictures/NP-1Yan-AlsuAndreyeva.jpg
fahriyee
22-07-2010, 12:52
Pembe katmerli picassomun yaprakları 3-4 gündür yumuşak. Acaba susuzluktan mı aşırı
sıcak bir ortamda kaldığından mı olmuş olabilir? Ne yapsam ki. Kökü kontrol ettim sapasağlamdı. Saksının tabanı nemli ama çok ilginç yarıdan yukarı yani köklerin olduğu kısım kuruydu:(
Sayın Orhun;benim de bunun gibi sorunum olmuştu.Saksısı büyük olduğundan tabanı gayet ıslak ama köklerin olduğu bölge kuru idi.Küçük saksı tabanına bir parmak kadar toprak koyup aktardım.Kökler suyu artık rahat alabiliyor ki yapraklar normale döndü(bir hafta kadar güneş görmedi,sadece ışık alan yere koydum).aynı saksıda kalırsa siz kontrol ettiğinizde toprak hep kuru olacak ve su ilave edeceksiniz,sonuçta da kök çürür Allah muhafaza.Ayrıca bu aralar güneş çok etkin olmalı ki menekşelerin çiçekleri yaprakların üzerine haşlanmış gibi yatıveriyorlar.O yüzden öğleye kadar güneşliği açmıyorum,çiçekler daha uzun süre kalabiliyorlar.
nazlı hilal
22-07-2010, 14:49
Özlem,hepsi birbirinden harika,şimdiden heyecan sardı;)
Özlem'cim,
Bu mesaj (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=665759&postcount=6165) senin miydi:dilli::D
USPS gonderileri en az 20 gun surer. Cantaya sigabilecek boyuttaki kucuk paketler ( yapraklar, minik fideler ), uzerinde yuksek deger beyan edilmemisse eve kadar PTT memuru tarafindan getirilir. Ancak daha buyuk, koli tarzi, dikkat ceken paketler gumruk denetimine tabidir. PTT'nin gumruk denetimi sikidir, paketler acilarak tek tek kontrol edilir. Biraz fazla mevzuatci bir memura rastlarsaniz paketinizi alamazsiniz, zira 2009/15481sayılı kararin ekli listesinde cicek, bitki vs. yazmiyor.
Sayın zappie,
Hoyaların yurtdışından getirtilmesinde bugüne kadar sorun yaşamadık sayılır. Özellikle Jezebel arkadaşımız, yurtdışından başarılı bir şekilde siparişlerini getirtmekte. Menekşede de sorun yaşamayacağımızı düşünüyorum. Bir kaç arkadaş sonbaharda sipariş vererek deneme yapacağız, sonuçlarını paylaşırız.
Aynen bana ait Makicim. Ben hep diyorum kendi adıma yapabileceğim imkanım dahilinde herşeyi yaptım. Halada ufak tefek yapıyorum. Bu rus fıstıklarına rastladım nette. Ayıla bayıla izledim. Dayanamadım canınızın kalacağını bile bile görmenizi istedim. Yok olmayacak ben bi rus eş adayı bari bulayım izdivaç yapayım :D, her giriş çıkışta Türkiye' ye siz hediye menekşe getireyim. Tek çözüm bu...:o
Ayrıca neden bizim üreticiler bu kadar duyarsız anlamış değilim. Ben elimdeki cinslerin devamlılığı ver herkeste olması için yaprak taviyesi yaptım. 1 yıl oldu ondanda ses çıkmadı. Yeni çeşide rastlayamadım hiç... Tek umudumuz Rusya' ya yolu düşen arkadaşlardan medet ummak...
Özlemciğim, üreticiyle yaprak paylaşımının bir işe yaramadığını geçen yıl gördük. Yapmak isteseler zaten farklı tür üretmek için çaba gösterirler. Bizlerden daha çok imkanları olduğuna eminim. Onlar en ucuza elde etmenin yolunu arıyorlar ve o mantıkla üretiyorlar. Ben karar verdim, bundan sonra yerli üreticiden menekşe almayacağım. Hiçbir üreticiyle de paylaşımda bulunmayacağım. Onlar para kazanmak istemiyorsa benim için sorun yok:)
Aynen Katmercim. En önemlisi; amacım herkesin elimizdeki cinslerden satışa çıktığında bulabilmesiydi. Ama ben yeni cinse denk gelmedim malesef. En iyi yabancı üretici ile temasa geçmek ve kendimizce paylaşım yapıp özel cinsleri yedeklemek...
arkadaşlar benim menekşelerde bir keyifsizlik baş gösterdi yaprak salanlar var nemi konturol ettim ne ıslak ne kuru ıslak toprak ve yüksek sıcaklık buna etki ediyor olabilir topragını braz kurutsak cözüm olurmu acaba .
rus menekşeleri gercekten tek geciyorum :p
klubnica hanım rengi muhteşem mavi fırfırlı maşalah güle gülü büyütün .
linkte menekşe gönderiken nasıl paketlendiği var...
http://www.bluebirdgreenhouse.com/html/images/fourinchpack.jpg
ve yaprak menekşenin büyüme serüvenine ilişkin fotograflar...
http://www.bluebirdgreenhouse.com/html/prop.htm
Çok fenayım yine canınız kalacak ama seyrine doyum olmuyor:)
http://www.avchimera.com/store.php
http://usliki.multiply.com/photos/album/8/African_Violets_senpolia_My_collection
http://usliki.multiply.com/photos/album/8/African_Violets_senpolia_My_collection#photo=7.jpg
buna resmen aşık oldum
özlem hanım resimdeki beyaz mor cizgili bende var
Rus Meneksesi icin surekli icen Rus es almaniza gerek yok asagida linkini verdigim yerden yaprak **** meneksenin kendisini alabilirsiniz yaprak 3.95 menekse 7.95 dolar eger ingilizce bilmiyorsaniz vede sormak istediginiz birsey varsa ben yardimci olurum
http://www.bluebirdgreenhouse.com/html/russ01.htm
güli rana
23-07-2010, 00:13
selam ya benimde afrika menekşelerim var çogaltmak istedim yaprakları 1 ay suda beklettim ve sonra topraga koydum ama yaraklardan sadece 2 tanesi hayatta kaldı gerisi öldü yani çürüdü hemen topraga koyunca neden acaba?
Sevgi Durul
23-07-2010, 08:55
Roa natura ile mantardan temizlenen menekşelerim birer ikişer açmaya devam ediyorlar.
İçlerinde en yoğun açan, katmerli pembe.
162239
162240
162241
162242
Emre İlhan
23-07-2010, 09:04
;)Sevgili SDurul,menekşeleriniz çok güzel,inşallah hep böyle çiçekli olurlar.Mantardan kurtulmaznıza sevindim.
Rus Meneksesi icin surekli icen Rus es almaniza gerek yok asagida linkini verdigim yerden yaprak **** meneksenin kendisini alabilirsiniz yaprak 3.95 menekse 7.95 dolar eger ingilizce bilmiyorsaniz vede sormak istediginiz birsey varsa ben yardimci olurum
http://www.bluebirdgreenhouse.com/html/russ01.htm
Sevilaycım ilgine teşekkür ederim. Almak istesek kaç günde elimizde olur acab? Türkiye'ye girişinde sorun yaşarmıyız gümrükte... Şayet menekşenin kolisi açılırsa gümrükte bize kargoyu bize ulaştıranlar sağolsun (içini dışına çıkarıyorlar) itina göstermedikleri için elime sağlıklıca ulaşacağını zannetmiyorum. En basiti bana içelden gelen 1 saksı menekşenin sadece ortasında 4 yaprağı vardı. Tüm yaprakları kırılmıştı toprakla bir olmuştu. Paketlemesi gayet iyiydi ama taşıma esnasında olan olmuş... Kargo değilde birinin gidip alması gerek. Kargo işine güvenmiyorum ben... Heleki taaa Rusyalardan Konya ya:(
Arkadaşlar toplu sipariş versek hem daha uygun ulur hemde hepimiz menekşe sahibi oluruz.
Önderliyini yapacak bir arkadaş olursa.
Benim yapancı dilim yok sizler taha tercubelisiniz.
Sevgi Durul
23-07-2010, 10:07
Açmaya başlayan diğer menekşelerim.
162282
162283
162284
Bu da geçen senenin yavrusu. Yapraktan yavruladığı zaman 4-5 köktü, diğerlerini yaşatamadım.
162285
Sevgili SDurul, menekşeler bir harika.
Ozlemcigim.Ben Ingiltrede yasiyorum sizin icin Rus meneksesi baktim burda da yok hep afrika menekseleri var ben yinede onlara yazdim daha once Turkiyeye kargo yapmislarmi diye bakalim ne diyecekler Benim Rus bir arkadasim var o Rusyaya gitmeyi simdilik dusunmuyor giderse bulmaya calisacak bulursa ben size yazarim.
arkadaşlar bende sizi sessizce takip ediyorum birileri bu işi başarırsa yani o güzel menekşeleri istanbula getirirse bende nasiplenmek isterim. :)
Keske imkanim olsaydida uretim yapsaydim ne kadar talep var Rus meneksesine
Sevgili klubnika'dan gelen Rus Afrika Menekşelerim açmaya devam ediyor :) Çiçek çapları 5 cm civarında.
162292
162293
Bizleri bu güzel menekşelerle buluşturduğun için bir kez daha teşekür ediyorum sevgili klubnika, sonbaharda getireceğin yeni türleri sabırsızlıkla bekliyorum.
Sevgili SDurul, menekşelerin coştu, görsel şölen sunuyorlar :) Yüreğine sağlık sevgili arkadaşım, yerli menekşelerimiz de bir başka güzel.
Ozlemcigim.Ben Ingiltrede yasiyorum sizin icin Rus meneksesi baktim burda da yok hep afrika menekseleri var ben yinede onlara yazdim daha once Turkiyeye kargo yapmislarmi diye bakalim ne diyecekler Benim Rus bir arkadasim var o Rusyaya gitmeyi simdilik dusunmuyor giderse bulmaya calisacak bulursa ben size yazarim.
Bunlarin hepsi Afrika meneksesi, sadece bazilari Rus "hybridizers" tarafindan uretildigi icin Rus meneksesi diyorlar. :p
Herkese merhaba !!!
Katalogdaki menekşeler daha da çoğalacak. Bu sene Rusya’da 50 ye yakın farklı tür menekşelerin yapraklarını almayı planlıyorum. Gideceğim yerin serasının fotoğrafını ekliyorum :rolleyes:
Gideceginiz seranin hangi sehirde oldugunu ve adresini biliyormusunuz
Sevinay Hanım'cım,
Rus menekşeleri Afrika Menekşeleri zaten. Eski adıyla Sovyetler Birliğin'deki (Ayrıldıktan sonra ülke adları yazamayazağım kadar çoğaldı ) Afrika Menekşe yetiştiricilerinin özel yöntemlerle ürettiği yeni hybrit türler ülkelerinin adıyla anılıyor ( Russian African Violet).
İngiltere'deki firmalar Türkiye'ye gönderimi nadiren yapıyorlar. Eğer yardımcı olabilecekseniz başlık uygun olmasa da bu sardunyaların (http://search.thompson-morgan.com/search?w=rosebud+geraniums&asug=rosebud) peşindeyim. Siteye Türkiye'ye gönderim konusunda bir kaç kez mail atsam da cevap bile vermediler, malum İngiliz asaleti :)
Sevinaycım çok teşekkür ederim. Bakıcaz bi hal çaresine. Sizin gibi yardım sever dostlar olduktan sonra eminim bi sonuca ulaşacağız. Benim Rus menekşesinden kastım renk ve cinsteki farklılıktı ayrıca. Değilse afrika menekşesi hepsi. Hibritleme falan yapılıp değişik renkler türler elde ediliyor. Renk çeşidi bol olduğu için ben Rus menekşesi diyorum:p
Ama Klubnika nasılsa gidecekmiş şimdilik onda olanlarla yetineceğiz. Nasipse yenileri gelincede onlarla:D
Arkadaşlar, haddim değil belki ama ortak sipariş konusunun burası olmadığını düşünüyorum. Bunun için ayrı bir konu açmak gerekir. Bölümü farklı mesajlarla dolduruyoruz.
Sevinay Hanım'cım,
Rus menekşeleri Afrika Menekşeleri zaten. Eski adıyla Sovyetler Birliğin'deki (Ayrıldıktan sonra ülke adları yazamayazağım kadar çoğaldı ) Afrika Menekşe yetiştiricilerinin özel yöntemlerle ürettiği yeni hybrit türler ülkelerinin adıyla anılıyor ( Russian African Violet).
İngiltere'deki firmalar Türkiye'ye gönderimi nadiren yapıyorlar. Eğer yardımcı olabilecekseniz başlık uygun olmasa da bu sardunyaların (http://search.thompson-morgan.com/search?w=rosebud+geraniums&asug=rosebud) peşindeyim. Siteye Türkiye'ye gönderim konusunda bir kaç kez mail atsam da cevap bile vermediler, malum İngiliz asaleti :)
Ben onlari biraz once aradim Ingiltere disina cicek gonderimi yapmiyorlarmis.Ben cicek konusunda pek bilgili degilim cok istesemde cicek yetistiremedim anemin astim hastalgi nedeniyle.Bir seradan birkac yaprak menekse aldim koklendirmek icin internette gezinirken buldum bana Rus meneksesi Afrika meneksesinden farkli geldi.
menekse sever
23-07-2010, 12:15
Arkadaşlar ben 3 ay kadar önce carrefourdan rengine bayılarak beyaz üzerine belli belirsiz lila rengi olan bir menekşe almıştım. 2 hafta sonra çiçekler döküldü çok üzüldüm ama okuduğum kadarıyla ilaçlı oldukları için dökülüp yeniden açıyorlarmış. Gerçekten 1hafta sonra yeni tomurcukları gördüm çok sevinmiştim. Bugün bir tanesi açtı ama çiçekte beyaza ait hiç bir renk yok oldukça yoğun çok koyu bir mor. Çiçeğinin bu kadar değişmesi normalmi?:(
Bu tür alacalı menekşlerde her açış süpriz yapabilir size. Üzülmeyin... Sabırla çiçeğinizin diğer açışındaki süprizini bekleyin bakalım...Bu sefer nasıl açacak:)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=675897#post675897
Arkadaşlar, ortak sipariş ile ilgili konuşmaları lütfen burada yapalım.
Roa natura ile mantardan temizlenen menekşelerim birer ikişer açmaya devam ediyorlar.
İçlerinde en yoğun açan, katmerli pembe.
162239
162240
162241
162242
Menekşe siparişlerini olması gereken başlığa taşıman çok iyi oldu, ellerine sağlık katmer'cim.
Bu güzel menekşeleri ve mantarla verilen mücadeleyi atlamışım mesela. Kutluyorum sevgi SDurul.
Çiçeksever ebruli ve alacalı türler güneşe göre renkleniyor.Pembe alacalı menekşemi güneş görmeyen aydınlık bir odaya yerleştirmiştim.Açtığında hiç birr beyazlık yoktu yerini bordo bir renk almıştı.Ancak güneş görebileceği bir yere koyunca çok güzel aldığım gibi açmaya devam etti.
Fatihcim sadece çiçek değil yapraklardada öyle picasso türleri güneş olmazsa yeşile çalan renk hakim oluyor...
topcuoglusel
23-07-2010, 15:43
Merhaba,
Forumdan öğrendiğim bilgiler ile yakınlarımdan topladığım yaprakları köklendirip ektim, bazı yaprakları ekerken farklı iki renk çiçeğe ait yaprakların köklerini birbiri ile bitişik vaziyette ektim. Sonunda birsürü yavru elde ettim, en keyiflisi de yavrulardan çıkacak renkleri merakla beklemem oldu:)
Sonunda elde ettiğim çiçekler aşağıda fotoğrafta görülen çiçekler; bu aşamada sormak istediğim bazı sorular var;
*Aşı yaptığım zaman ebruli olacağını düşünüyordum, ama beyaz çiçek almak beni şaşırttı doğrusu. Üstelik ektiğim yapraklar arasında beyaz çiçeği olan da hiç yoktu. Bir de yine beyaz çiçeklerde şekil olarak da diğerlerinden farklı bir özellik var, 5 yapraktan 2 tanesi küçük. Acaba farkında olmadan başka bir tür mü elde ettim?
*Bir de sıcakların artması mıdır sebebi bilemiyorum, haftada 2 gün suluyorum ama çiçekleri çürüyor, bunun nedeni nedir?
*Mayıs ayından sonra, bol çiçeklenmiş menekşelere sıvı gübre vermiştim, acaba o negatif etkilemiş midir?
Çiçeklerin sürekli kalmasını sağlamak için ne yapmalıyım.
Sorularıma ışık tutarsanız sevinirim :)
Teşekkürler
menekşelerde sanırım bu normal bendeki pembe meekşede bazen katlı bazen düz acıyor . renk konusunda cok farklı renkler gele biliyoır aldıgım ebrulilerde bazen daha az beyaz dantela oluyor işin sırrı güneş olabilir **** hibrit dedigimiz seleksiyon cicegin genetiginde olan baskın rengi zamanla ortaya koyuyor .
Arkadaşlar menekşelerime bir bakayım dedim. Ne görsem iyidir... Sağlam yapraklar gövde kısmından kahverengileşip sapasağlam yaprak boynunu bükmüş. 2 avuç çürük yaprak topladım. Tam güzelleşti derken yeniden kötüleşiyor menekşelerim:(
Sıcaklardan çektiğimi hiç bişeyden çekmedim...Moralim bozuldu...
özlem'cim acil olarak saksı toprağını boşalt, kök çürümesi olmuş menekşende. Hastalıklı tüm yaprak ve kökleri kesmeni ve sulandırılabilir kükürtle kökleri ilaçlamanı öneririm. Köklerin hepsi kahverengi ise ya da gövdenin alt kısmında da kahverengilik varsa taç kesim şart oluyor.
Menekşe uzmanları fazla nemden kaynaklanan mantarın kök çürümesine neden olduğunu söylüyor ve mümkün olduğu kadar küçük bir saksıya temiz toprakla dikilerek mantar ilacı uygulanmasının menekşeyi kurtarabileciği de yazılmış. Uyguladığım hasta menekşelerim oldukça iyi durumda. Minicik kaldılar ama yaşıyorlar.
hanbiyçe
24-07-2010, 12:14
maşallah herkesin çiçekleri müthiş :)
şu sıcak günlerde menekşelerimi acık cam önüne koyuyorum hafifte olsa esinti onlara iyi geliyor fazla nemde olmuyor .güneş vurmadan kenardan esinti yaptırın
Sağol makicim bişeyler yaptım bende umarım işe yarar. sıkıldım artık inan. Bi bakıyorum çok güzeller aradan 1 ay geçmiyor sıcak vuruyor:(
Açan iki kızım...
Daha tam açmayanlarda var.Açtıklarında onlarıda ekleyeceğim.
Sevgili fatih, çok güzel aşımı bunlar ellerine sağlık.
Emre İlhan
24-07-2010, 23:13
;)Fatih'cim çok güzel açmışlar maşallah.Sende keramet var vallaha.
Sevim ablacım aşılar ama benim aşılarım değil.Pembe olan çilli ama çilleri tam belirgin değil.Diğeride Vahip abimin beni ziyaret ettiğinde hediye ettiği menekşem.
Teşekkürler Emre.
Benim aşım tek ren açtı bakalım diyerleri nası olacak.
Sevimciğim, benim de sağlıklı bir şekilde büyüyen bir aşım var. Ben de onu sabırsızlıkla bekliyorum. Dilerim ben dönene kadar sorun yaşamazlar. Gerçi bütün çiçeklerimi çok güvendiğim ağabeyime emanet ettim ama yine de aklım onlarda.
Sevgili Klubnikadan gelen kızlarımı sizlerle paylaşmak istedim. Fotoğraf makinesi eşimde olduğu için telefonla çekmek zorunda kaldım. Daha net fotoğrafları makinem gelince ekleyeceğim:)
Çok teşekkür ediyorum sevgili KLUBNİKA:))
Bu menekseler cok guzeler bayildim keske benimde olsaydi.
Sevgi Durul
27-07-2010, 23:44
Pembe menekşemin tam görüntüsü.
163050
Çok güzel bir pembiş. Katmerli katmerli;)
Sevgili SDurul,
Çok güzel gerçekten ve yaprak yapısı her zaman gördüklerimizden farklı. Benim pembe katmerlinin yaprakları kıvır kıvır marul gibi. Seninki daha güzel bence :)
Mutlu günlerde büyüt arkadaşım....
Sevgi Durul
28-07-2010, 00:17
Sevgili Maki, önce teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. Diğer menekşelerim de bu pembe de çok badireler atlattı. Başlangıçta, iki de bir de saksı değiştirme, çok sulamaktan yaprak ve kök çürümesi, mantar. Çok şükür hastalıklar atlatıldı, sık sık saksı değiştirmiyorum, çok sulamıyorum. Bir de güneş güneş gezdirirdim, şimdi akıllandım, yerlerini değiştirmiyorum. Onlar da bol bol açarak cevap veriyorlar.
Emre İlhan
28-07-2010, 00:48
;)SDurul hanım,her bitkiye sizin eliniz deyince resmen kuduruyor.Maşallah çok güzel açmış.
Iki hafta sonra bu formda olan yapraklara bakarak curume belirtisi oldugunu soylemek zor. Arkadasimiz biraz heyecan yapiyor diye dusunuyorum. Ortamin sicak oldugundan bahsediyor, yapraklardaki yumusama ve sarkmayi curume olarak ifade etmis olabilir. Gercekten curume varsa, ben olsam o kismi keser atar, suya koymak yerine kapali seffaf kap icine alirdim. Bir cesit mini sera gorevi goren kaplarda koklenme cabuk oluyor. Ozellikle yikamadigim bir cikolatali pasta kabinda yaptigim koklendirme denemesinin fotografini ekliyorum. Gubre olsun diye biraktigim krema artiklari kuf yapti ve bazi yapraklar kismen curudu. Ama koklenme ve yavru verme hizli oldugundan yapraga mudahele etmedim.
Siz sapi olmayan menekse yapragini hangi yontemle koklendirdiniz benimde yapragim kırıldı sapi olmayan menekse yapragimi atmak istemiyorum bana yardimci olurmusunuz.Tesekkurler
Yaprağı yarısına kadar toprağa gömerek ekin malum sapı yok yaprağın...
Tesekkur ederim bilgi icin.topraga ektim yapragi umarim kok verir.
Bu menekseler cok guzeler bayildim keske benimde olsaydi.
Sevgili sevinay,
Bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=677390#post677390) getirtilen yapraklarla siz de bu güzel menekşelere kavuşabilirsiniz :)
Tesekkur ederim bilgi icin.topraga ektim yapragi umarim kok verir.
Sera ortaminda olmadigi surece ve sadece torf icinde sapsiz yapragin koklenmesi biraz zor. 1:1:1 oraninda torf, vermikulit, perlit karisimi kullanmanizi tavsiye ederim.
bu gün 3 haftamızı doldurduk yapraklarda yumşama poörsüme yok fakat kökte yok cok zormuş beklemek sabretmek .
yeni aldıgım 3 menekşemde alt yapraklarda yumşama var canımı sıktı havalar cok sıcak ne yapmalıyım
Sapsız yapraklar saplı yapraklara göre daha kolay kökleniyor.Bütün dikimlerimde eğer aldığım farklı yaprak bir tane ise sapı uzun dikerim,ancak yapraktan iki tane varsa birini Y dikim yani sapsız diğerini ise saplı dikerim.
Yaprak dikiminde ozel birsey yapiyormusunuz.Zappie diyorki; 1:1:1 oraninda torf, vermikulit, perlit karisimi kullanmanizi tavsiye ederim.
Ben onlari bulmaya calisacagim
Bütün yabancı ya da yerli sitelerde menekşeler için uygun toprak yapısı o.Ben köklendirmede sadece torf kullanıyorum.Yavru alıp ayırdıktan sonra elimde hazır bulunan torf,coco,perlit,vermikülit karışımına dikiyorum.
İşyerindeki prenseslerimden manzaralar...
Özlemcim bahsettiğin kadar güzelmiş, tebrik ederim arkadaşım. ;)
nazlı hilal
29-07-2010, 12:59
Özlem, pembe fırfırlı çok güzelmiş aman nazara gelmesin,MAŞALLAH:p
Sağol Farukcum. Yakından görsen renk cümbüşü hakim. Kimi yeri beyaz ağırlıklı kimi yeri koyu pembe vişne çürüğene benzer renkte. Ölüyordu buda işyerine getirmiştim... Şuan yeni toparlanıyor. 2 kez açtığında sanırım dada hoş olur...
Sağol Nazlı Hilalcim..
nazlı hilal
29-07-2010, 13:01
Bu arada fırfırlıların çiçek boyutu daha büyük oluyor,fırfırlıları daha çok seviyorum nedense:cool:
Bu yeni menekşem en yukarı diktiğim ilk önce o çıktı ve gelişti
163280
Bu da ikinci çıkan
163281
Bunu biraz derine dikmiştim o da yeni çıktı
163282
Yaptığım işlem şuydu ilk önce annemin arkadaşından getirdiği çeşitli menekşe saplarını bardakta köklendirip tekzen alınan renkli saksılara farklı derinliklerde diktim
Foruma yeni katıldım arkadaşlar yorumlarınızı beklerim :)
Haliyle derinde olan yol bulup toprağı yarıp çıkıncaya kadar vakit alıyor... Yüzeysel diktiğiniz. Hemen boy gösteriyor ve güneşle beslendiği için hızlıca gelişiyor...
aslında bir tane daha var fotoğrafını sonra gönderirim annem onları yan değil dik dikmiş daha çıkmadılar ama yapraklar canlı duruyor.bu arada aslında ben daha çok kaktüsler ve etli yapraklı dikenli bitkileri severim yakında onların fotolarını da koyarım yorum yazdığın çin teşekkürler..:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.