View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
Çok güzel katmer'cim, farklı bir tür yakaladın bence. Benimkinde benekler yok. Çiçeği de farklı olacaktır :)
elelergg
12-10-2010, 18:59
Sevgili cellin,
Karışımı hemen sizin söylediğiniz orana getirerek bekleyeceğim. Fikrimin daha önce uzman biri :) tarafından denemiş olması mutluluk verici. Gelişmeleri yine paylaşırım..
Size de parlak, sağlıklı yapraklı, bol çiçekli menekşeli günler..
Saygılar
-----------------------------------------
Sevgili elelergg yavrularını güle güle büyüt. Bu anlattığın yöntemi annem kullanıyor. Ancak o çay bardaklarına 1 ya da 2 çay kaşığı toprak koyuyor. Bu sayede daha çabuk kökleniyormuş. Annem iyi bir menekşe yetiştiricisidir. Tüm yapraklardanda yavru alır. Sevgiler[/QUOTE]
elelergg
12-10-2010, 19:02
Sevgili Klubnika,
Yavrularınıza maşallah demek istiyorum. O kadar sağlıklı ve tatlı görünüyorlar ki, ekrandan yakalayıp sevesi geliyor insanın:)) Darısı benim bebişlerin başına..
Saygılar
elelergg
elelergg
12-10-2010, 20:30
[QUOTE=elelergg;704290]Sevgili cellin,
Karışımı hemen sizin söylediğiniz orana getirerek bekleyeceğim. Fikrimin daha önce uzman biri :) tarafından denemiş olması mutluluk verici. Gelişmeleri yine paylaşırım..
Size de parlak, sağlıklı yapraklı, bol çiçekli menekşeli günler..
Saygılar
Sevgili elelergg umarım başarı sağlarsınız. Annemde sanırım mutlu olur bundan çünkü laf aramızda bana bu şekilde köklendirmemi söylemişti ben gene sadece suya koydum :))
Ben 9 ekimde köklendirmek istediğim menekşe yapraklarını suya koymuştum. Eğer sizinkide aynı günse bakalım hangimizin menekşesi daha erken köklenecek. Gelişmeleri paylaşalım. Olur mu?
Güzel dilekleriniz için teşekkürler bende de aynı dilekler size gelsin. Sevgiler...
-----------------------------------------
Sevgili cellin,
Memnuniyetle paylaşırım, benimkiler daha önce köklenir ve annenizin yüzü biraz olsun gülerse ne mutlu..:)) tabii sizin de:))
Görüşmek üzere,
Saygılar
klubnika
12-10-2010, 20:56
Güldencim, bayıldım, maşallah, hakikaten çok farklı bende hiç böyle olmadı...düz duruyor ve çiçekler de küçük yıldız gibi, leylak kenarları beyazımsı. Dur bir bakalım nasıl açacak acaba?
İşte bazen böyle bir şey ortaya çıkar. Bu yüzden derler yapraklardan bir kaç tane yavru büyütün.
Ondan sonra genç menekşe, ilk çiçek açan, bütün güzelliği göstermez, menekşenin ikinci senesi en verimli bu konuda :D
Bu hibrit E.Korşunova’ya ayıttır ''EK-Şahinya'', iki farklı renk olarak açmış, bu olaya bizde ''SPORT'' denir (fotolar bir rus sitesinde alınmış)
İkisi de bence çok güzel...
klubnika
12-10-2010, 21:10
Sevgili Klubnika menekşelerin çok güzeller güle güle büyüt. Bol çiçeklerini görelim hep birlikte. Fitil uygulamasından önce nasıl suluyordun?Ben sanırım yapamayacağım şu fitille sulamayı. Tekrar tekrar okuyorum nasıl yapıldığını ama yok yapamayacağım :))
Canım, korkacak hiç, hem de hiç birşey yok. Neden sorarsan, yöntem çok basit ve menekşeler kendi kendini suyu miktarını ayarlıyor, yalnız bu yöntemi menekşeleri fazla olan arkadaşlara tavsiye ediyorum veya tatil uzun süre yapanlara. Bende şimdilik (yavru ve yetişkin) yaklaşık 200 tane menekşe var ve sadece 20 tane fitilli oldu, onlar da yeni. Eğer tekrar anlatın dersen, adım adım anlatırım :D
Ben de ne renk açacağını çok merak ediyorum klubnikacığım:)) Ayrıca Madam Kurşunova yine harikalar yaratmış. Bence de ikisi birbirinden güzel.
acemifüsun
12-10-2010, 22:32
[QUOTE=klubnika;704252]Bu da yetişkin menekşeler. Daha küçük saksılara ve fitil uygulaması için derin taç kesimi uyguladım, bu yöntemi menekşe gençleşmesi için uygulanır :D
Sevgili klubnika taç kesimi yaptığınız bu menekşeleri hemen toprağa geçirecek misiniz; yoksa suda iyice köklendirip öyle mi dikeceksiniz?
klubnika
12-10-2010, 23:08
[Sevgili klubnika taç kesimi yaptığınız bu menekşeleri hemen toprağa geçirecek misiniz; yoksa suda iyice köklendirip öyle mi dikeceksiniz?
Hayır, hemen toprak terci etmiyorum, her zaman ilk baştan suyu, sonra toprak. Ama ben böyle yapıyorum ve kesinlikle böyle olacak bir şey yok, mutfakta yavruları yetiştiriyorum, ortam sıcak ve aydınlık :D
fahriyee
13-10-2010, 11:32
Sevgili Klubnika ve Zappie arkadaşıma fotoğraflı açıklamaları için teşekkür ediyorum.Zaten Klubnika'nın bütün açıklamalarını toparlayıp fotoğrafları da slayt olarak hazırlansa menekşe semineri düzenlenir...
Klubnika;resimdekiler gibi yavrulamış menekşelerde güneşi en az 1m.uzaktan gören ve sadece ışık görüp güneş görmeyen menekşelerin arasında kıyaslama yaptın mı hiç?(Sera kabında olmak kaydıyla)Güneş gören tabi ki daha hızlı büyür mantık olarak.Ama ben seradakilere güneş göstermeye korkuyorum ya anaç yapraklar zarar görüverirse diye.Aslında serada olmayan yavrulu yaprakları güneş gören yere koydum hızlı da gelişiyor.Sonuç olarak anlayacağın sizden onay bekliyorum birşey olmaz hem de hızlı gelişir derseniz hemen uygularım.Deneme yanılma yöntemleri ile çok kaybım oldu o yüzden artık tecrübe edilmiş olan şeyleri uygulamaya karar verdim.Teşekkürler...
klubnika
13-10-2010, 11:35
Klubnika menekşe sayım fazla değil. Fitille sulama yapmama gerek yok o zaman. :) Sadece bana şunu söyleyebilir misin? Menekşenin gelişiminde nasıl sulandığı önemli mi? Yani fitille sularsam daha fazla mı gelişme gösteriyor ?
Gelişmede herhangi bir değişiklik olmaz, eğer sız düzenli olarak bitkileri sularsanız ve gübre verirsiniz :D
menekse sever
13-10-2010, 12:56
Çiçek rafının fiyatı ne kadar ve nerede satılıyor.
Cicek rafi diye ozel bir raf duzeneginin satildigini sanmiyorum. Yapi marketlerde bu tur raflar var. Size kalan, raflara floresan lamba monte etmek.
klubnika
14-10-2010, 00:27
Çiçek rafının fiyatı ne kadar ve nerede satılıyor.
Raflar özel yaptırırsanız daha iyi olur ama özel bitki rafları da var fiyatı hep birlikte araştıralım istiyorsanız :Dhttp://www.agratechniek.nl/index.php?menu_id=738
Arkadaşlar, sistem AGRO LED SISTEM, e-mail: info@agratechniek.com
klubnika
14-10-2010, 00:41
Bu hibrit E.Korşunova’ya ayıttır ''EK-Şahinya'', iki farklı renk olarak açmış, bu olaya bizde ''SPORT'' denir (fotolar bir rus sitesinde alınmış)
İkisi de bence çok güzel...
Bunlar çok güzel. Elinde hiç mi yok? :)) Yoksa ne zaman gelir? Üst resimdekine bayıldım özellikle...[/QUOTE]
Var, var bende olmaz olur mu? :D Yalnız yavru olarak olacak, 3-4 ay sonra.
korcelik
14-10-2010, 07:57
ben çiçekçiden bordo-beyaz ebruli menekşe aldım ama o menekşe evde tekrar açtığında mor ve tek renk açtı sebebi ne olabilir fikri olan varsa ya da bu durumla daha önce karşılaşmış olan varsa fikirlerini öğrenebilir miyim?
ilknur aşık
14-10-2010, 08:20
sayın klubnika, fırsatınız olur da ekim ayın 28 inde başlayacak tohum ve süs bitkileri fuarına gelirseniz. lütfen standımızı ziyaret ederseniz. yeni ürettiğimiz menekşe topraklarından hediye etmek isterim. denemenizde büyük fayda olacağına inanıyorum. kolay gelsin
sayın ac/dc 28 ekimde başlayacak fuarla ilgili detaylı açaıklama yapmanız mümkünmü? fuar hangi tarihler arasında, yer vs.
Yaz - kis sicaklik farklarina gore iki renkli menekselerde renklerin orani degisebilir. Yanlis hatirlamiyorsam daha serin zamanlarda koyu renk agir basiyor.
korcelik
14-10-2010, 09:38
Afrika menekşesinin çiçeklerini mor gördüğümde hayal kırıklığına uğradım ama ben onları her halleriyle seviyorum *** ederim zappie
menekşelerim
14-10-2010, 18:58
sevgili Klubnika bu rusya dan getittirdiginiz menekşelerin özel isimleri varmı yazarsanız sevinirim.TEŞEKKÜRLER
İncili zephirim açtı. Bu güzelliği sizlerle paylaşmak istedim:)
Bu da kızlarımın odasından el koyarak aldığım raf. Artık yavru menekşelerime hizmet ediyor:)
Emre İlhan
14-10-2010, 21:23
Ellerine sağlık ablacım çok güzel olmuş.Rafta senin dediğin gibi daha iyi şeylere hizmet ediyor.:D
Cumhur Tonba
14-10-2010, 22:02
Ellerine sağlık ablacım çok güzel olmuş.Rafta senin dediğin gibi daha iyi şeylere hizmet ediyor.:D
Delidir. Ne yapsa yeridir. (Tabii ki bitki delisi))
Cumhur bey, sizden bunu duymak beni çok mutlu etti:))) Deli değil zır deli de olabilir:))
fahriyee
14-10-2010, 22:25
Ellerine sağlık Sevgili Katmer...Maşallah incili zefir müthiş görünüyor,simli simli gelin kız gibi.Ben de şeffaf olan olmayan bütün kapaklı kutulara sera yapacağım yavrular için.Hiç olmazsa havalar da serinledi ya neredeyse 10-15 gün su istemez.
Sevgili fahriyee, teşekkür ediyorum. Bu ikinci seferi ve daha katlı açtı. Sera yapma sevdasından, mutfaktaki saklama kaplarım yer değiştirdi. Artık kendime dur demeliyim diye düşünüyorum.
klubnika
15-10-2010, 00:55
Katmercim, canım çok güzel raf ve minişler, güle güle buyut :D
Şimdilik baya geç oldu, bir sonraki konu ''bol çiçekli menekşeler'' :D
Arkadaşlar, belki de farklı konular ilgili bilgi istyorsanız, yazın, mutlaka cevap vermeye çalışırım...
Katmercim, canım çok güzel raf ve minişler, güle güle buyut :D
Şimdilik baya geç oldu, bir sonraki konu ''bol çiçekli menekşeler'' :D
Arkadaşlar, belki de farklı konular ilgili bilgi istyorsanız, yazın, mutlaka cevap vermeye çalışırım...
evet klubnika önemli bir nokta çiçeklenmeleri için uğraşıyoruz acaba ne yapsakda daha çok çiçekleri olur ve bir de iki yaşından sonra artık dahamı az çiçek verir:confused:
pek güzeller.allah nazardan saklasın.
Fatos_Karag
15-10-2010, 08:18
Arkadaşlar,
Buradaki uzmanlar çiçeklenme hakkında biraz bilgi verirse bende çok mutlu olacağım.
İlk aldığımda çiçeklenme çoktu. Sonra nedense azaldı. Yapraklar çoklaştı.
mer.cann
15-10-2010, 08:35
Selamlar.Yavru menekşeler ne zaman açar peki?
fahriyee
15-10-2010, 10:57
Sevgili mer.cann yavru menekşelerin çiçeklenmesi saksının büyük ya da küçük olması,bulunduğu ortamın güneş ışığı alıp almaması gibi etkenlere bağlı olarak değişir.
Cumhur Tonba
15-10-2010, 11:32
Sevgili fahriyee, teşekkür ediyorum. Artık kendime dur demeliyim diye düşünüyorum.
Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde Türk ileri. Nasılsınız Sayın Katmer. Durmak yok. Hep ileri. Selamlar, sevgiler.
sayın Katmer,
Ne olur doğru söyleyin. O rafı günde kaç kez ziyaret ediyorsunuz? 20-30. Fakat eminim ki çok harika bir duygudur. Dere kenarına birkaç iğde dikmiştim. Her gün durumunu kontrol ediyorum. Yağmur çamur demeden.
bernacyhn
15-10-2010, 12:24
Katmer ablacığım, umarım raflardaki o güzeller de büyür kocaman olurlar ve çook çok güzel çiçekleri olur.
Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde Türk ileri. Nasılsınız Sayın Katmer. Durmak yok. Hep ileri. Selamlar, sevgiler.
sayın Katmer,
Ne olur doğru söyleyin. O rafı günde kaç kez ziyaret ediyorsunuz? 20-30. Fakat eminim ki çok harika bir duygudur. Dere kenarına birkaç iğde dikmiştim. Her gün durumunu kontrol ediyorum. Yağmur çamur demeden.
Deli deliyi nasıl da biliyor:)) Ortalama 20-30:)) Onlar benim en büyük zevkim.
Katmercim,
Ellerine sağlık yaratıcı ruhun konuşmuş raf pek bi güzel olmuş ee tabi bu arada katmerli kıvırcık rengarenk menekşelere yorum yapasım pek gelmedi:DÇatttt::D:D
nazlı hilal
15-10-2010, 17:35
Sevgili Mirbe,sizde bardak menekşeleri konuşturmuşunuz,maşallah ne deyim:)
selam.
havalar hızla soğuyor şimdi cicek odasını ısıtmak ğibi niyetim yok zaten ğecen yıllardada ısıtmazdım menekşeler ısıya ne kadar tölerans ğösterebilir en düşük soğukluk kac olmalı .
birde su ihtiyacı nasıl olmalı kışın . malüm gecen hafta 2 menekşemi kaybettim suyuda kestim
Sicakligin 15 derecenin altina dusmemesi gerekiyor. Fitilli sulamaya gecin, ne kadar sulayacaginizi dusunmeyin.
rain_man
15-10-2010, 22:33
buyazın kavurucu sıcağından kurtulan menekşelerim nihayet açmaya başladılar
175261
Ancak ebruli olanda tuhaf bir oluşum dikkatimi çekti, adeta çiçek içinde yeni bir çiçek açmak üzere, baksanıza çiçeğin içindeki şu tomurcuğa..
175262
175263
aynı durum-fotoğraf çok net olmasa da- işyerimdeki pembe menekşede de
mevcut,
175264
175265
sebebi nedir acaba? merak ediyorum acaba bu tomurcuklar da açmayı başabilirler mi?
fahriyee
16-10-2010, 16:24
Sevgili rain man ellerinize sağlık menekşeleriniz coşmuş maşallah.Bende de olmuştu çiçek içi tomurcuk ama açmadan solmuştu,sebebini ben de merak etmiştim.
fahriyee
16-10-2010, 16:32
Sevgili fahriyee, teşekkür ediyorum. Bu ikinci seferi ve daha katlı açtı. Sera yapma sevdasından, mutfaktaki saklama kaplarım yer değiştirdi. Artık kendime dur demeliyim diye düşünüyorum.
Bir de 8-10 çiçek açmış vaziyetini hayal ettim müthiş.Sevgili Katmer o hale gelince de resim bekliyoruz sizden.Dur durak bilmez çiçek sevdası.Ben de 3-4 gün önce annemin 2 koli çay bardağını aşırdım,Klubnikadan gelen yapraklar için.Kolileri de dokunmamış gibi aynı yerine bıraktım.Çok misafir gelecek olursa annem şok olacak...
Sevgili rain man, ç0ok güzel görünüyorlar. Ellerinize sağlık. Aynı oluşum benim menekşelerimde de gerçekleşmişti. Açmayı başardılar. Sizinkiler de açarlar gibi geliyor.
Sevgili fahriyee, eklemez olur muyum hiç? Diğerleri de goncalı. En güzel hallerini sizlerle paylaşacağım. Yanlız, annenizi düşününce çok güldüm. Umarım fazla misafir gelirse ortada kalmaz:)) O zaman kaçacak yer ararsınız;)
Emre İlhan
16-10-2010, 23:28
Fahriye abla sana tavsiyem annen farkedip zor durumda kalmadan sen 2 kutu çay bardağı alıp çaktırmadan koy geri yerine.Yoksa ortalık karışabilir menekşe için bardak mı aşırılır diye.:D:D
klubnika
17-10-2010, 22:25
evet klubnika önemli bir nokta çiçeklenmeleri için uğraşıyoruz acaba ne yapsakda daha çok çiçekleri olur ve bir de iki yaşından sonra artık dahamı az çiçek verir:confused:
Hayır, Demet Hn. 2 yaşına gelince menekşe tam kendini göstermeye başlar ve çok uzun zaman size güzel çiçekleriyle sevindirmeye devam eder eğer iyi şekilde bakılırsa. 2 seneden sonra mutlaka yedeklemek gerekir demek istedim (menekşe güzelse). Genelde seralarda, mağazalara gelmeden bu yöntemi kullanılıyor, bu yüzden biz bol çiçekli bitkileri alıp bundan sonra bu kadar bol açan çiçekleri göremiyoruz.
Hayır, Demet Hn. 2 yaşına gelince menekşe tam kendini göstermeye başlar ve çok uzun zaman size güzel çiçekleriyle sevindirmeye devam eder eğer iyi şekilde bakılırsa. 2 seneden sonra mutlaka yedeklemek gerekir demek istedim (menekşe güzelse). Genelde seralarda, mağazalara gelmeden bu yöntemi kullanılıyor, bu yüzden biz bol çiçekli bitkileri alıp bundan sonra bu kadar bol açan çiçekleri göremiyoruz.
teşekkür ederim klubnikacım daha dikkatli olacağım inşallah;)
klubnika
17-10-2010, 22:39
Arkadaşlar,
Buradaki uzmanlar çiçeklenme hakkında biraz bilgi verirse bende çok mutlu olacağım.
İlk aldığımda çiçeklenme çoktu. Sonra nedense azaldı. Yapraklar çoklaştı.
Nedeni yanlış veya hiç gübre (vitamin) kullanmaması. Eğer yeşil yapraklar için (genelde salon bitkiler öyle oluyor) gübre kullanıyorsanız çiçek pek olmaz bol yaprak olur. Gubre şişenin arkasında içerik - N:P:K formülde N oranı fazla, çiçeklenmesi için P oranı daha fazla olması gerek :D
klubnika
17-10-2010, 22:42
Selamlar.Yavru menekşeler ne zaman açar peki?
Yavru menekşeler genelde 8 ay -1 yaş arası açmaya başlar .
Nedeni yanlış veya hiç gübre (vitamin) kullanmaması. Eğer yeşil yapraklar için (genelde salon bitkiler öyle oluyor) gübre kullanıyorsanız çiçek pek olmaz bol yaprak olur. Gubre şişenin arkasında içerik - N:P:K formülde N oranı fazla, çiçeklenmesi için P oranı daha fazla olması gerek :D
Sevgili klubnika ben botanikanın menekşe besininden aldım içeriği potas %5,fosfor %7,toplam azot %3 amonyak azotu %1,46,nitrat azotu 1.54 bu besin çiçeklenmeyemi yoksa daha fazla yaprak oluşumuna mı neden olur?sevgiler...
Sevgili klubnika ben botanikanın menekşe besininden aldım içeriği potas %5,fosfor %7,toplam azot %3 amonyak azotu %1,46,nitrat azotu 1.54 bu besin çiçeklenmeyemi yoksa daha fazla yaprak oluşumuna mı neden olur?sevgiler...
Ideal menekse gubresi. Ozellikle cicek verecek kadar buyumus bitkiler icin. Rahatlikla fitilli sulamada da kullanabilirsiniz.
Ideal menekse gubresi. Ozellikle cicek verecek kadar buyumus bitkiler icin. Rahatlikla fitilli sulamada da kullanabilirsiniz.
teşekkürler zappie evet biraz büyüdüler,çiçeklerini bekliyorum dört gözle:D
fahriyee
18-10-2010, 14:42
Sevgili Katmer ve Emre İlhan 2-3 tane de saklama kabını gözüme kestirmiştim.Korkuttunuz beni.,Elim alışmışken onları da halledeydim bari.Zaten en çok bir hafta sonra köklenirler,ben de bardakları normal yıkarım,leke kalırsa kireç çözücü v.s. ile halleder yerine kaldırırım olmazsa.
Şaka bir yana gerçekten şeffaf olmayan kapaklı birkaç saklama kabına takıldım.Katmerciğim siz raftaki kapların kapağını günlük açıp havalandırır mısınız?
fahriyee
18-10-2010, 14:59
Arkadaşlar aklımdayken birkaç sorum daha olacak...1)Klubnika'dan gelen yapraklardan bazılarında kökler görünmeye başladı,hemen toprağa geçirsem mi,az daha köklerin uzamasını mı beklesem?2)Suda köklenmiş yaprağı toprağa geçirip direkt fitil uygulaması yapanınız oldu mu,olduysa daha çabuk yavru verdi mi?3)Yeni ekilen yaprağa sadece azıcık cansuyu mu verilmeli yoksa yeni ekilen yavrular gibi bolca sulanmalı mı?Bu işlemleri çok yaptım ama hangi uygulamada daha hızlı yavru elde ettim bilemiyorum.Malum rus güzellerim için soruyorum.
Sevgili fahriyee, ben kapakları açıyorum. Aslında bugüne kadar sera konusunda çok başarılı değildim. Rus yaprakları gelince sevgili klubnika'nın tavsiyelerini uyguladım. Geçen de 7 numaralı yaprak köklenmiş olmasına rağmen bozuldu. Buna rağmen başarılı sayılırım. Yine de sonuca ulaşmadan kesin konuşmak istemiyorum.
fahriyee
18-10-2010, 16:55
Yeni işim bitti hemen cevap var mı bakayım dedim.Teşekkürler Katmerciğim.Aslında yer kalmadığı için şeffaf 5-6 saklama kabını üst üste koyup havalandırmasam(ya da 2-3 günde havalandırsam) daha iyiydi.Sağlık olsun ne yapalım!...
klubnika
18-10-2010, 17:12
Arkadaşlar aklımdayken birkaç sorum daha olacak...1)Klubnika'dan gelen yapraklardan bazılarında kökler görünmeye başladı,hemen toprağa geçirsem mi,az daha köklerin uzamasını mı beklesem?2)Suda köklenmiş yaprağı toprağa geçirip direkt fitil uygulaması yapanınız oldu mu,olduysa daha çabuk yavru verdi mi?3)Yeni ekilen yaprağa sadece azıcık cansuyu mu verilmeli yoksa yeni ekilen yavrular gibi bolca sulanmalı mı?Bu işlemleri çok yaptım ama hangi uygulamada daha hızlı yavru elde ettim bilemiyorum.Malum rus güzellerim için soruyorum.
Fahriyecim, toprağa koy hiç bekleme, kökler 1 cm geçmemesi gerek, daha kolay adapte oluyorlar, bol sula ve toprak iyice suladıktan sonra(tabaktaki kalan suyu 30 dakika sonra dök) seraya koy, haftada 1 belki 1,5 haftada bir tekrar sulamak gerekebilir. Yalnız sularken artık toprak çok sulu olmasın sadece nemli olsun, havalandır yarım saat sabah ve asksam, yer aydınlık ve sıcak olsun benim raflar petek üzerinde 80 cm civarında duruyorlar. Sıcak ve aydınlık ortam en iyi sonuç verir. Başarılar dileğiyle :D
acemifüsun
18-10-2010, 17:52
Sevgili klubnika sorulan her soruya içtenlikle cevap veriyosunuz, teşekkürler:) Ben de dün sizin verdiğiniz bilgilere göre bir türlü cesaret edemediğim, genşleştirme, taç kesim uyguladım. Taç kesim yaptığım menekşelerimi kaynamış, soğumuş suda, çok az da kömür ilave ederek köklenmeleri için bekletiyorum. Ayrıca yeni yavrular elde edebilmek amacıyla yine suya koyduğum yapraklarım var. Umarım başarılı olurum, çünkü bu konuda hem tecrübesiz hem de başarısızım:)
Yeni gelen genç menekşelerim de var, yaprak renkleri çok açık yeşil, bu normal bir durum mu? Yoksa ne yapmam gerekiyor?
klubnika
18-10-2010, 18:17
Sevgili klubnika sorulan her soruya içtenlikle cevap veriyosunuz, teşekkürler:) Ben de dün sizin verdiğiniz bilgilere göre bir türlü cesaret edemediğim, genşleştirme, taç kesim uyguladım. Taç kesim yaptığım menekşelerimi kaynamış, soğumuş suda, çok az da kömür ilave ederek köklenmeleri için bekletiyorum. Ayrıca yeni yavrular elde edebilmek amacıyla yine suya koyduğum yapraklarım var. Umarım başarılı olurum, çünkü bu konuda hem tecrübesiz hem de başarısızım:)
Yeni gelen genç menekşelerim de var, yaprak renkleri çok açık yeşil, bu normal bir durum mu? Yoksa ne yapmam gerekiyor?
Pardon, adını bilmiyorum forumda yeni olduğum için :) Tecrübe zamanla gelir, uğraşmadan elde edebilmek mümkün değil... Mutlaka başarırsanız! Genç menekşe ilgili görmeden söylemek bir şey zor...
Saygılarımla, Natalya.
acemifüsun
18-10-2010, 18:23
Sevgili Natalya en yakın zamanda fotoğraf eklemeye çalışacağım, teşekkürler:) Füsun
nazlı hilal
18-10-2010, 18:29
175773
175774
175775
175776
175777
nazlı hilal
18-10-2010, 18:36
Menekşelerim yeni yeni tomurcuk vermeye başladılar,çoğunun rengini bile unutmuştum,havalar serinlediği için güneş perdesini iptal ettim,doğrudan güneşleniyorlar,sanırım güneşin katkısı oldu tomurcuk açısından;)
nazlı hilal
18-10-2010, 18:38
Fuşya saksıdaki sevgili Mirbenin hediyesi,verdiğinde çiçeği yoktu özellikle onun rengini merak ediyorum:)
Emre İlhan
18-10-2010, 19:05
Nazlı Hilal ablacım,çoşturmuşsun maşallah.İnşallah hep yüzünü güldürürler.:))
nazlı hilal
18-10-2010, 19:08
Sağolasın Emre:)
nazlı hilal mavi ğercek rengimi fotodamı öyle koyu mavi cıktı daha önce bu kadar mavi rebk görmemiştim cok hoş .
yagmur botanikanın menekşe besininin adı varmı ?
klubnika
18-10-2010, 21:00
Menekşelerim yeni yeni tomurcuk vermeye başladılar,çoğunun rengini bile unutmuştum,havalar serinlediği için güneş perdesini iptal ettim,doğrudan güneşleniyorlar,sanırım güneşin katkısı oldu tomurcuk açısından;)
Çiçekler harika, ellerine sağlık güle güle büyütün :D
Yeri de çok mükemmel…
merhaba arkadaşlarım, ben 1 yıl kadardır rahatsızlık sebebiyle bilgisayar başına geçemedim. Ama yeniden aranıza girip mesajları okumak çok güzel çiçekleriniz çok güzel olmuş.Benim menekşelerim de tomurcuklanmaya başladı.Yağmur suyuyla suluyorum.Acaba yağmur suyunu uzun süre saklamanın bir sakıncası olur mu? Özelliğini kaybeder mi? Merak ediyorum, bu arada yağmur suyu var diye vitamin vermiyorum acaba hata mı yaparım?
nazlı hilal
18-10-2010, 21:26
Sevgili İris41,renkleri mor aslında,resimlerde mavi gözükmüş:)
Sevgili Klubnika,çok teşekkür ediyorum,senin menekşelerinin yanında benimkiler neki;)
nazlı hilal mavi ğercek rengimi fotodamı öyle koyu mavi cıktı daha önce bu kadar mavi rebk görmemiştim cok hoş .
yagmur botanikanın menekşe besininin adı varmı ?
iris41 botanikanın ,çiçek coşturan ,afrika menekşesi özel besini diye aldım mor bir şişesi var 600 ml'si 6 tl
merhaba arkadaşlarım, ben 1 yıl kadardır rahatsızlık sebebiyle bilgisayar başına geçemedim. Ama yeniden aranıza girip mesajları okumak çok güzel çiçekleriniz çok güzel olmuş.Benim menekşelerim de tomurcuklanmaya başladı.Yağmur suyuyla suluyorum.Acaba yağmur suyunu uzun süre saklamanın bir sakıncası olur mu? Özelliğini kaybeder mi? Merak ediyorum, bu arada yağmur suyu var diye vitamin vermiyorum acaba hata mı yaparım?
geçmiş olsun L-EYLA ,hoşgeldiniz en kısa zamanda sizinde menekşelerin çiçeklerini görürüz inşallah:p
175773
175774
175775
175776
175777
nazlı hilal çok güzel görünüyorlar yerleride çok güzel keyiflerine diyecek yok,bol çiçekli günler:D
nazlı hilal
19-10-2010, 05:25
Sevgili Yağmur,teşekkür ediyorum:)mutfak camı ve oturma odasındada menekşelerim var,henüz onların resimlerini koymadım,güzelleşip açsınlar onlarıda görürsünüz.Bu yaz sıcaklarında çok fazla menekşemi kaybetmiştim,geçen seneden yedeklediklerim vardı Allah tan,bazılarınıda yeni aldım.;)
Sevgili yagmur teşekkür ederim .
Yagmur suyu durdukca ozelligini kaybetmez. Ancak catidan vs. gelmisse, bulasan organik maddeler bozularak yosunlasmaya, kokusmaya sebep olabilir. Kokuyu sorun etmezseniz yine de kullanabilirsiniz. Ancak yagmus suyu bitkinin buyuyup guzel cicekler vermesine yetecek besin icermez. Bitkiyi alali uzun sure gecmis, aldiginiz zamanki cicekleri dokmusse mutlaka duzenli gubreleme yapmalisiniz. Dogada gubre mi veriliyor diye dusunebilirsiniz. Ancak elinizdeki bitki ev sartlari icin gelistirilmistir ve saksinin icindeki toprak da aslinda neredeyse hic bir besin degeri olmayan torf, perlit karisimidir.
Arkadaslar bu menekseyi temmuz ayinda acinacak durumdayken almistim. Yapraklarinin cogu garip bir sekilde yanik - curuktu. Uzerinde kurumak uzere olan ama cok cekici bir cicegi vardi. Bu yazi fitille atlattiktan sonra simdilik en begendigim meneksem oldu.
nazlı hilal
19-10-2010, 08:34
Gerçekten çok hoş Zappie,güle güle büyüsün:)
fahriyee
19-10-2010, 10:05
Teşekkür ederim Klubnikacığım bugün zamanım olursa köklenenleri inşallah toprakla buluşturayım.
Ellerine sağlık Nazlı Hilal,diğerleri de çiçeklenince ortam müthiş olacak gibi.
Sevgili Zappie birkaç değişik renk daha sergilersen yapraklarına dünür olacak gibiyim,maşallah o nasıl bir renk öyle?Hala fitilli mi bu menekşen yoksa normal sulamaya döndün mü?
Sevgili Fahriye,
Bendekiler malesef hep siradan market meneksesi. Cicekcinin birinde rastlamistim buna. Belki de "sport" olusmustur. Fitilden vazgecmem artik. Fitilli menekselerin cok buyumesi dezavantaj olarak goruluyor. Ama olsun, ben gurbuz bitkileri severim. Bu meneksem hala yeterince buyumedi. Kendime de yedek almadim henuz. Yilbasina dogru sana da gonderirim. Bu arada Repkina'lardan Deniz Prensesi'nde nihayet yavru gorundu!
Arkadaslar bu menekseyi temmuz ayinda acinacak durumdayken almistim. Yapraklarinin cogu garip bir sekilde yanik - curuktu. Uzerinde kurumak uzere olan ama cok cekici bir cicegi vardi. Bu yazi fitille atlattiktan sonra simdilik en begendigim meneksem oldu.
gelinlik kız gibi çok güzel gerçekten zappie maşallah;)
Sevgili zappie, menekşeniz gerçekten çok güzelmiş. Aslında yapı marketlerde ve büyük marketlerde değişik çeşitlere rastlanıyor. Ben de buralardan pek çok farklı renge sahip oldum. Ama en büyük ve en önemli sorun, oralardaki menekşelerin bakımsız olması. Tabii eve hastalık da taşıyorlar.
Artık her yerden menekşe almamaya özen gösteriyorum (Natalya sağolsun). Çünkü bulaşıcı hastalık yüzünden fazla kayıp verdim.
fahriyee
19-10-2010, 13:20
Sevgili Fahriye,
Bendekiler malesef hep siradan market meneksesi. Cicekcinin birinde rastlamistim buna. Belki de "sport" olusmustur. Fitilden vazgecmem artik. Fitilli menekselerin cok buyumesi dezavantaj olarak goruluyor. Ama olsun, ben gurbuz bitkileri severim. Bu meneksem hala yeterince buyumedi. Kendime de yedek almadim henuz. Yilbasina dogru sana da gonderirim. Bu arada Repkina'lardan Deniz Prensesi'nde nihayet yavru gorundu!
Malesef demeyin gücenirler,hepsi çok güzel maşallah.Ben de kök kesimi yaptığım 2 menekşeye fitil uyguladım.Daha önceki deneyimlerimde fitil ayarlaması yapamamıştım.Kökler çürümüştü.O yüzden saksı büyüklüğü ve fitil kalınlığı ile ilgili deneyimlerimi yavrularda yapıyorum.Tecrübem artınca anaçlara da uygularım.
Deniz prensesin gibi benim rus kızlar da bir an önce yavru verirler inşallah.Köklenenleri bugün ekerim galiba...(29 eylülde geldiler)
klubnika
19-10-2010, 13:39
Müthiş Ersan Bey ellerinize sağlık :D ;)
nazlı hilal
19-10-2010, 14:46
Teşekkür ederim Klubnikacığım bugün zamanım olursa köklenenleri inşallah toprakla buluşturayım.
Ellerine sağlık Nazlı Hilal,diğerleri de çiçeklenince ortam müthiş olacak gibi.
Sevgili Zappie birkaç değişik renk daha sergilersen yapraklarına dünür olacak gibiyim,maşallah o nasıl bir renk öyle?Hala fitilli mi bu menekşen yoksa normal sulamaya döndün mü?
Sağol sevgili Fahriye,diğerlerininde çiçeklenmelerini dört gözle bekliyorum:p
elelergg
20-10-2010, 17:51
Sevgili cellin,
Çok şaşırtıcı ama 6 yapraktan biri filizlenmeye başlamış, iki ince filizi var. :))) Diğerlerinde bir hareket şimdilik yok ama onlardan da ümitliyim. Sırf su dolu bardakta bu kadar sürede(11 gün) filizlenme hiçbir zaman görememiştim. Haberleşelim diye konuşmuştuk bilgi vermek istedim. Annenize mutlaka iletin, ne de olsa onun yöntemi.. Mutlu olur umarım..sevgiler, saygılar..
Durum özeti:
9 ekim de, sevgili cellin'in deneyimli annesinin yöntemi olan, 1 çay bardağı suyun içine 1-2 çay kaşığı toprak koyarak yapraklar beklemeye alınmıştır.
acemifüsun
20-10-2010, 19:03
Teşşekkür ederim sevgili maki01, dediğiniz gibi uygulamak daha temkinli olur:)
Taç kesim yaptıklarımı sevgili klubnikanın bilgilerine göre ilk önce suda köklendiriyorum. Onlar köklenince hemen sihirli toprağa almayayım mı?
Gençleştirme amacıyla taç kesim hiç yapmadım. Bu soruyu klubnika yanıtlasa daha doğru olacak :)
Kök çürümesi nedeniyle yaptığım taç kesimde direkt torfa diktiklerimden olumlu sonuçlar aldım. Suda köklendirmeyi hiç denemedim sevgili arkadaşım.
elelergg
20-10-2010, 20:49
Çok teşekkür ederim sevgili celinn, umarım diğerleri de bir an önce filizlenir ve yavrular da aynı hızda oluşup sağlıkla büyürler. Şayet herşey yolunda giderse, kargolanabilir boyuta gelince güvenli bir şekilde size hediye ederim..
Güzel gelişmelerle yakında görüşmek üzere, sevgiler, annenize hürmetler..
---------------------------------
Çok güzel bir haber bu. Çok sevindim. Süre gerçekten çok şaşırtıcı. Benimkilerde bir hareket yok şimdilik. Bende acık toprak atayım bari tabi işe yarar mı bilmem :) Annesinin sözünü dinlemeyen evlat annesinin lafına gelir :) Diğerleride köklenir umarım.Bol çiçeklerinide görün inşallah
Anneme söyledim. Tabi ki çok mutlu oldu. Size çok selam söyledi ve sevgilerini yolladı. Güle güle büyütsün dedi.
Sevgiler benden de...
yeşilisevvekoru
20-10-2010, 22:13
Merhaba,
Yeni üyeyim herkese selamlar,
ben de şu sihirli menekşe toprağından aldım ve çok memnunum. bildirmek istedim. ayrıca yeni ürünler de çıkarıyorlarmış. aradım ve çok ilgili davrandılar. açıkçası şaşırdım. profesonelce yaklaşıyorlar. praktiker, kipa, tekzen ve koçtaşta var bu topraklar. sihirli toprak diye bir ambalaj var ben bunu sebzede kullanmıştım bahçemde çok memnun kalmıştım. paylaşmak istedim. selamlar.
acemifüsun
20-10-2010, 22:41
Merhaba,
Yeni üyeyim herkese selamlar,
ben de şu sihirli menekşe toprağından aldım ve çok memnunum. bildirmek istedim. ayrıca yeni ürünler de çıkarıyorlarmış. aradım ve çok ilgili davrandılar. açıkçası şaşırdım. profesonelce yaklaşıyorlar. praktiker, kipa, tekzen ve koçtaşta var bu topraklar. sihirli toprak diye bir ambalaj var ben bunu sebzede kullanmıştım bahçemde çok memnun kalmıştım. paylaşmak istedim. selamlar.
Hoşgeldiniz:)
Yeni gelen arkadaşlarımız ilk önce forumda ilgili başlıkta kendilerini tanıtmaları gerekiyor, kendinizi tanıtırsanız seviniriz. Ayrıca sitemizde Türkçemize özen gösterilmesi, imla kurallarına uyulması, noktadan sonra bir boşluk bırakarak, büyük harfle başlanması dikkat edilmesi gereken kurallardır. Sevgiler.
Ve de sadece reklam içerikli gibi algılanabilecek mesajlardan uzak durmaya çalışırız.
Selim Bey ürünleri ile ilgili bilgileri bizlere iletecektir. Zaten içerik olarak oldukca zengin bu karışımda alacağımız sonuçları buradan seve seve paylaşmaya hazırız.
fahriyee
21-10-2010, 12:26
Aramıza hoşgeldiniz yeşilisevvekoru.
fahriyee
21-10-2010, 12:32
Teşşekkür ederim sevgili maki01, dediğiniz gibi uygulamak daha temkinli olur:)
Taç kesim yaptıklarımı sevgili klubnikanın bilgilerine göre ilk önce suda köklendiriyorum. Onlar köklenince hemen sihirli toprağa almayayım mı?
Sevgili acemifüsun;perlit karıştırılmış bir torfa alıp birkaç ay köklenmesini bekleseniz daha iyi olur. Sonrasında sihirli toprak kullanın. Ayrıca kök ya da taç kesimi yapılan menekşenizi sera yapsanız tutması garanti olur. Yine de Klubnika daha tecrübeli olduğundan onun fikri de alınmalı...
Sevgi Durul
21-10-2010, 22:07
Epeyden beri açmayan menekşelerimin çoğu tomurcuklandı. Şimdi yükleyeceğim menekşem yalınkat olmasına rağmen, bu açışında katmerli açtı.
176385
176386
176387
Yönetimden gelen uyarılar nedeniyle övgü mesajlarını yazmamaya çalışsam da , mükemmel çekim ve menekşeler sevgili SDurul. Kutluyorum arkadaşım.
Sevgi Durul
21-10-2010, 23:05
Sevgili Maki, ben de teşekkür mesajı yazmamaya çalışsam da, size teşekkür ediyorum. Tabii ki; bitki delileri olarak, yetiştirdiğimiz bitkinin beğenilmesi hepimizin hoşuna gider.
Benim merak ettiğim, yalınkat açan menekşenin katmerli açması, sizlerin menekşelerinde de olabilen bir durum mu? Bir de, önce ki mesajlarımda yüklediğim pembe menekşem de renk değiştirdi, açık eflatun açtı. Menekşelerim şaşırtmaya devam ediyor.
klubnika
22-10-2010, 00:19
Arkadaşlar, yöntemleri hiç önemli değil, eğer sizin ekmiş olduğu bitkiler gelişiyorlarsa ve bir göze gelen sorun yok ise :D
Benim ilk suya koyma nedeni şu, sudaki olan çelik veya taç kesimi olan menekşeler çürüme belirti varsa müdahale etmek daha çabuk ve kolay olur...;)
Başarılar dileğiyle :D
Selam.
sera yöntemi bardak yöntemi direk kesilip topraga koymak .
denedim denedim 20 ye yakın yapragı feda ettim olmadı natalya hanımın tarifini harfiyen uydum gene olmadı :(
ben yavru menekşe alamıyacakmıyım .hata yapıyorum ama nerede :rolleyes:
Sevgili iris41,
Sera yönteminde nasıl bir kabı sera kabı olarak kullandın?
Özellikle pastanelerde sıkca kullanılan şeffaf kapaklı kutularda ben de çok yaprak çürüttüm. Sera kabının biraz büyük olması; yarı şeffaf buzdolabı saklama kaplarının en büyük boyları gibi; başarı şansını arttırıyor. Bu büyük kapları kullanmaya başaladığımdan bu yana sorun yaşamıyorum.
Sevgili makiciğime tamamen katılıyorum. Aynı sorunları ben de yaşıyordum. Hatta benim evim seraya uygun değil kararı vermiştim. Büyük ve yarı şeffaf saklama kaplarına geçince problem kalmadı.
Sevgili cellin,
Gözünaydın, şimdi yavru vereceği günleri saymaya başlayacağız. Benimkiler biraz tembel sanki hala yavru yok:)
Emre İlhan
22-10-2010, 16:10
;) Gözünaydın cellin ablacım. :))
Degerli menekşe dostlarım maki ve katmer cok haklısınız pastaneden aldıgım kap neden olabilir :p cok sağolun .
yılmadan devam edecegim
Ofisim aydınlık ve serindir. Menekşeler bayılırlar. Bu da benim beyaz marul'um. Tek yaprağı, sapından eğimli kesip toprağa sokarak büyüttüm, 1 yıl sonra bu hale geldi. Son hali ise 5 parçaya ayrılmış durumda, tek saksıdan 5 saksı menekşe çıkarttı, sağa sola hediye ettim. Beyaz türler çok kökleniyor, hemen açıyor, çok seviyorum.
nazlı hilal
23-10-2010, 07:56
Sayın Serdag,beyaz menekşeyi bende çok seviyorum,bahar dalı gibi,baharla birlikte ağaçlarda açan çiçekleri anımsattığı için daha çok seviyorum.Emeğinize sağlık:)
elelergg
23-10-2010, 12:45
Sevgili cellin, çok sevindim bu güzel habere.. Bence suda köklendirme için çok iyi bir süre, bana kalırsa önce sizinki yavru verecek..:))
Ben de birkaç gün sonra toplu ve detaylı fotoğraf eklemeyi düşünüyorum, sizin ve değerli kullanıcıların fikirleri ve yönlendirmeleri benim için çok önemli..
Sevgiler,
elelergg
Müjdeler olsun. 9 Ekimde suya koyduğum rus menekşe yapraklarım bugün itibariyle köklerini acık göstermiş. Artık 1 haftaya kadar topraklada kavuşurlar inşallah.
Sevgili Elelergg benimkiler biraz gecikti :) ama başarıya ulaştı. Çok mutluyum çok :)
klubnika
23-10-2010, 13:53
Selam.
sera yöntemi bardak yöntemi direk kesilip topraga koymak .
denedim denedim 20 ye yakın yapragı feda ettim olmadı natalya hanımın tarifini harfiyen uydum gene olmadı :(
ben yavru menekşe alamıyacakmıyım .hata yapıyorum ama nerede :rolleyes:
Merhaba, aynı şehirde oturuyoruz bir birine ziyaret edelim nerde hata varsa birlikte bakalım :D
sevgili iris41,
ben nasıl çoğalttığımı size açıklayayım. en az 2 yaşındaki bir menekşeden, gelişkin, sert ve sağlıklı bir yaprağı makasla kesin. sapı yaklaşık 3 cm uzunluğunda olmalı ve tek hamlede, hafif eğimli bir şekilde kesmeniz gerekli. sonra, daha önce suladığınız, yumuşattığınız torfa, bir çay kaşığının sapı ile, biraz derince bir çukur açın. unutmayın açtığınız çukur geniş olmayacak, yaprağın sapından biraz geniş olabilir sadece. sapı zedelemeden toprağa sokun. orta kısma, dik duracak şekilde. yaprak saksı kenarlarına değmemeli. yaklaşık 1,5-2 santimi toprağa girmeli. sonra etrafını biraz bastırın, toprağın sokulan kısmı sarmasını sağlayın, bunu toprağı kaşığın sapıya biraz iteleyerek yaprak sapına sürmekle yapabilirsiniz. üstüne bardak filan kapamanıza gerek yok. yaprağın sap dibinden biraz can suyu verin. bundan sonra, toprağı kuru gördükçe az az üstten su verin. 2-3 günde bir. aydınlık bir yerde durması yeterli. yaprağı aydınlık yöne çevrili tutun. 2-3 ay tek yaprak halinde kalacaktır. sonra dibinden yavrulamaya başlar. tutmazsa anında çürür zaten. tutarsa sert ve dik olarak kalacaktır. hafif arkaya yatacak olursa, yaprağın altına yastık görevi görecek bir şey koyun; ben bir deniz kabuğu koymuştum mesela.
Sayın Serdag,beyaz menekşeyi bende çok seviyorum,bahar dalı gibi,baharla birlikte ağaçlarda açan çiçekleri anımsattığı için daha çok seviyorum.Emeğinize sağlık:)
sevgili nazlı hilal, çok teşekkür ederim. beyazlar sahiden harika oluyor, biraz da aceleciler. bundan ayırdığım 5 parçadan biri şu an açıyor, resmini yarın koyacağım.
SerDag gerçekten çok güzeller beyazın asilliği her yerde belli ediyor kendini,benim yapraklarda hala ses yok bir ay oldu toprağa alalı:(
elelergg
24-10-2010, 09:44
Herkese merhaba,
Genel ve detay fotoğraflarından oluşan bir grup fotoğraf yükledim. Herkese güzel menekşeli güzel günler..
NOTLAR:
1-Bardakta köklenmeye bırakılmış olan yapraklar(25. foto), 9 ekimde, bir bardak suyun içerisinde 1,2 çay kaşığı toprak koyularak(sevgili cellin'in deneyimli saygıdeğer annesinin yöntemidir.)köklenmeye bırakılmış olup, 10 ila 11 günde kök vermiştir.
2-Seramik saksıda yer alan, direkt toprağa ektiğim ve serasız köklenmeye bıraktığım 3 adet yaprak(1. foto ortadaki 3'lü) seradakiler kadar hızlı davranmıyor, denemek istemiştim, yanıltmadılar.. Sera gerçekten şahane bir yöntem, yeni arkadaşlara kesinlikle tavsiye ederim.
3-Üstü açık plastik yemek kabı içerisine, fideliklere yerleştirilmiş olan yaprakları da(5. foto) deneme amaçlı 20 ekimde ektim. Fidelikler, kap zeminine temas etmiyor, altta boşluk var, her daim su alabilsin nemli olsun diye kabı fidelik üst boyuna kadar su ile doldurdum.(fidelik altları 1 cm genişliğinde deliklere sahip, bu nedenle toprak suya akmasın diye kabın zemininde de fidelik alt mesafesine kadar sıkışık toprak vardır) Bu sayede fidelik hem her bir yaprağın toprağını derli toplu tutuyor, hem alttan su alıyor hem de köklenme olduğu zaman kolayca ve diğer yaprak köklerine zarar vermeden ayırma yapabileceğim. Kapaksız olmaları beni önce düşündürdü ancak yapraklar maşallah çok sağlıklılar.
4-Kapaklı kapta yani serada yer alan 8 kutu yani yaklaşık 40 adet yaprağın (16. fotoda bir örneği yer alıyor) yanı sıra iki adet küçük menekşe görüyorsunuz.(9 ve 10. foto) Onlar, kök ayırması yaptığım fakat çok hassas oldukları için seraya aldığım menekşeler, onların da keyifleri şu an son derece yerinde. İyice kök verdiğinde saksıya alacağım.
5-Kadehteki yapraklar suda köklendirme için 1 hafta önce suya koyulmuştur, köklendikten yaklaşık 10 gün sonra toprağa geçirilecektir. İki gözlü açık renk ahşap kutu içerisindeki 2 adet yaprak da(5.foto alt kısım) yine serasız, ahşabın su çekme özelliğinden faydalanmak amacı ile deneme niteliğinde ekilmiştir. (Yavaş yavaş nem sağlayacağı kanaatindeyim, neler olacak göreceğiz:))
6-Tatlı yavrularımı, seradan toprağa aktarmak için çok beklememiştim, onlara güveniyordum ve beni yine yanıltmadılar. 1/10 oranında perlit karıştırdığım toprağa son derece dikkatli ektim ve ıslak tutmaya çalışıyorum, şimdilik süperler..(Aktarım yaptığımda yavrular pirinç büyüklüğündeydiler)
7-Tüm topraklarım 1/10 oranında perlit içermektedir, tropikal süs bitkisi toprağı kullanılmıştır.
8-Menekşelerim, batı güneşi alan bir salonda, direkt güneş ışığına maruz kalmaksızın, cama çok yakın yerde tutulmaktadır.
Herkese kolaylıklar dilerim.
Saygılar,
elelergg
elelergg
24-10-2010, 09:47
Fotoğraflara devam..
elelergg
24-10-2010, 09:50
Dilerim fotoğraflar açıklayıcı olmuştur...
elelergg
24-10-2010, 09:52
Önerilerinizi paylaşmanız beni çok mutlu edecektir, şimdiden teşekkürler..
elelergg
24-10-2010, 09:55
Daha güzel gelişmelerle yine görüşmek üzere..
menekse sever
24-10-2010, 11:49
Allah nazardan saklasın mükemmeller.İnşaallah bol çiçekli günlerinide görürsün.
elelergg
24-10-2010, 11:52
Çok teşekkür ederim sevgili menekse_sever, sizler kadar asla olamam ama kendi çapımda birşeyler yapmaya çalışıyorum.. Size de sağlıklı yapraklı, bol çiçekli menekşeli günler dilerim.. Saygılar..
Sayin elelergg,
Emek vermissiniz. Elinize saglik. Umarim butun denemelerinizde basarili olursunuz. Ancak seffaf kaplarda biraz fazla su var gibi. En azindan emilmemis suyu suzseniz iyi olur. Bir de madem deneme yapiyorsunuz, ayni turlerden yapraklarin bazilarinin uclarindan 1 cm kadar kesin. Daha cabuk yavruladiklarini goreceksiniz.
elelergg
24-10-2010, 11:58
Sevgili zappie, tavsiyelerinize yine uyacağım, çok teşekkürler ilginiz ve yönlendirmeniz için.. Güzel bir pazar geçirmenizi dilerim.. Saygılar..
Sayın elelergg elinize sağlık. Ama ben de sayın zappie'ye katılıyorum. Şeffaf seralardaki su çok fazla.
elelergg
24-10-2010, 16:28
Sevgili katmer, çok teşekkür ederim fikriniz için.. Öneriler benim için çok önemli, hemen suyu eksiltme işlemi yapacağım.. Görüşmek üzere..
diver_bird
24-10-2010, 16:48
Merhaba
Elinizdeki menekşeler ne kadar hoş görünüyorlar hele de katmerli olanlara bayıldım.
Bendekiler (çok değil 2 tane ama çok seviyorum) biraz gider gibi oldu alt yaprakları falan bozulmaya başladı gibiydi. Fakat kurtardım çiçek verdiler çok mutlu oldum.
Bir de aşağıda vereceğim adresteki menekşelere bakabilir misiniz. Böyle muhteşem türler buralar da yok sanırım sipariş vericek olsak nasıl olucak bilemiyorum.
http://www.lyndonlyon.com/AV%20List%20Standards%20NF.html
elelergg
24-10-2010, 17:23
Sevgili diver_bird,
Sorunuzu bana mı sordunuz acaba? Ben pek menekşe cinslerini bilmiyorum da:))))
Saygılar
http://www.pageweb.com/cgi-bin/accounts/violetolet/ezshop/store/agora.cgi?product=African%20Violet%20Leaves&xm=on
elelergg
25-10-2010, 11:37
Çok sevgili cellin'ciğim, çok teşekkürler.. Seninkiler nasıl güzel kimbilir, en kısa zamanda görmek isterim burada.. :)))
9 ekimde topraklı suya burakıp, 11 gün sonra köklenen yaprağı toprağa aktarınca gelişmeleri paylaşacağım yine..
Sevgiler
elelergg
Hayir. Tam ters yonde, yaprak ayasinin ucundan. Hatta ben bazen kesmiyorum; yapragin ortasindan, ortadaki kalin damari kiriyorum, sapi da kisa tutarak yatay bir bicimde, kesik kisim hafif topraga deger sekilde seraya koyuyorum. Boylece ustte kalan parcanin da yavru vermesini sagliyorum. Genellikle onceden yaralanmis, kismen parcasi kopmus yapraklar daha cabuk yavruluyor. Sanirim bitki kendini tehlikede hissettigi icin uremeye yonelik hormonlar salgiliyor. Bu konuda internette bilgiler mevcut.
umutyolcusu
25-10-2010, 13:59
Menekşe üretim aşamalarını gördükçe ben de yapayım dedim.Sevgili klubnikanın tavsiyesi ile yaprakların saplarını temiz bir kesici ile kısaltıp kömür tozu sürdüm.İki yaprağı direkt toprağa diktim.Üç tanesinide suda köklendirdim.(Biri hala suda).Minik bir saklama kabında her gün havalandırarak bekledim.Ama kabım küçük,çürürler diye şimdi çıkardım.
Bu işlemlerin üzerinden 1 ay geçti sanırım.Yapraklar çürümediğine göre tutmuş mudur?Şimdiden sipariş aldım,yeri belli;) İnşaallah tutarsa ilk defa kendim yapraktan üretmiş olacağım.
menekse sever
25-10-2010, 14:59
:p sanırım başarmışsın. 1 aydır durduklarına göre bundan sonra korkma bol çiçekli günler.:D
umutyolcusu
25-10-2010, 15:41
Teşekkürler,gelişme olursa burdan bildiririm inşaallah.Hekese bol çiçekli günler:)
Cevaplarınız için teşekkürler menekşelerim açmaya başladi.Evet haklısınız vitamin vermek en mantıklısı.
Selam .
Bu hafta sonu tekrar denemeye karar verdim kısmet bakalım .
Daha önce ekimlerimden 6 yaprak diriligini koruyor kök varmı bilmiyorum .
aldıgım koyu mor menekşe renk degiştirdi ebruli oldu sanırım yerli menekşe faslıda benim icin bitmiş oldu . Natalya hanımın yavru sesonu acıldıgında sipariş gözüküyor :p
nazlı hilal
26-10-2010, 07:21
Menekşede çiçeklenmeyi tetiklemek için güneş ışığı ve birazda susuz bırakmak benim menekşelerim için çok faydalı oldu,hepsinde tomurcuk görünüyor.Bir yıldır açmayan fırfırlı beyazım açtı kenarı fuşya çizgili çok tatlı akşam sizlerde tanışırsınız resmini koyunca.
prenseslerden ilk görüntüler...
fahriyee
26-10-2010, 17:43
Maşallah Özlemciğim ellerine sağlık. Ben şimdilik sizlerin çiçekli menekşelerini seyretmekle yetinecek gibiyim. Çoğunu kök kesimi yapmak zorunda kaldım ve küçük bardaklara aldım.Onlar da kök gelişimini tamamlayıp öyle yavru verir. En fazla 3 menekşem tomurcukta. Bol çiçekli ve sağlıklı menekşeler dileklerimle...
nazlı hilal
26-10-2010, 18:07
177175
177176
177177
177178
177179
nazlı hilal
26-10-2010, 18:10
177180
177181
177182
177183
177184
nazlı hilal
26-10-2010, 18:11
177185
Nekadar güzel menekşeleriniz .evet menekşe cam kenarına kurulmayı seviyor :p
mor beyaz biyeliye bayıldım güle güle seyredin
nazlı hilal
26-10-2010, 22:23
Teşekkür ederim sevgili iris41;)
Sevgili Klubnika gelen yaprakların birinde nihayet bir yavru gördüm sanki:D
menekse sever
27-10-2010, 10:03
:ptek kelimeyle muhteşemler güle güle büyütün.Arkadaşlar resimleri nasıl yüklüyorsunuz? Denedim bir türlü başaramadım.:(
elelergg
27-10-2010, 11:33
:ptek kelimeyle muhteşemler güle güle büyütün.Arkadaşlar resimleri nasıl yüklüyorsunuz? Denedim bir türlü başaramadım.:(
Sevgili menekse sever,
Yükleme için öncelikle hızlı cevap adımını değil gelişmiş modu tercih etmelisiniz. Sayfanın altına indiğiniz zaman dosya yükle kutucuklarını göreceksiniz. Onlara tıkladıgınız zaman zaten bilgisayarda kayıtlı fotoğrafları görür, yüklemek istediğinizi seçersiniz. Fotoğrafın boyutu önemli, şayet makinanız büyük boyutlu çekiyorsa yaklaşık 700-700 oranına düşürmelisiniz.
Saygılar
elelergg
menekse sever
27-10-2010, 12:34
:DTeşekkürler elelerg deneyeceğim.:p
Sevgi Durul
27-10-2010, 17:37
Kardeşimin menekşeleri;
177252
177253
177254
çok güzelmiş maşallah ikinci fotodakine bayıldım
Açan menekşelerimden iki tanesi. Katmerli beyaz kendi yetiştirdiğim menekşem...
Emre İlhan
27-10-2010, 19:12
;) Faruk abicim,maşallah çok güzel menekşelerin,ellerine sağlık güle güle büyüt.Eee bu kadar özene bırata bu kadar açsınlar değil mi? :))
Orkun Kırcı
27-10-2010, 19:13
Maşallah ikisi de harika görünüyor...
Maşallah arkadaşlar ne kadar güzel.
Teşekkürler arkadaşlar, en güzelleri sizlerin olsun.;)
elelergg
28-10-2010, 15:43
Sevgili SDurul, sevgili Faruk;
O kadar güzelliler ki maşallah, gerçek halini göresi geliyor insanın..
Saygılar
elelergg
fahriyee
28-10-2010, 17:43
2 gündür yoğunluktan bakamadım,sayfa coşmuş. nazlı hilalciğim ellerine sağlık benimkileri de cam kenarına alasım geldi. Sevgili elelergg cep telefonunda da boyut ayarlaması yapılıyor mu acep? Benim yüklediğim fotolar oldukça büyük,küçültme işi nasıl diye soracaktım. Sevgili Yağmur size yapraklar ne zaman geldi ki hangi ara yavru vermeye başladılar? Sevgili SDurul siz ailece müthişsiniz maşallah diyelim. Sayın Faruk bardaktaki menekşelerimi asla çiçek açmadan başka saksıya aktarmam sizin fotoğrafları gördükten sonra...Hepinizi tebrik ediyorum bol çiçekli günler bizi bekliyor.(çok yazdım diye kızmayın lütfen resimleri görünce dayanamadım)
elelergg
28-10-2010, 18:31
Sevgili fahriyee, konu ile ilgili detaylı bir mesaj gönderdim, uzun olduğu için buraya yazmadım..
Sevgiler,
elelergg
2 gündür yoğunluktan bakamadım,sayfa coşmuş. nazlı hilalciğim ellerine sağlık benimkileri de cam kenarına alasım geldi. Sevgili elelergg cep telefonunda da boyut ayarlaması yapılıyor mu acep? Benim yüklediğim fotolar oldukça büyük,küçültme işi nasıl diye soracaktım. Sevgili Yağmur size yapraklar ne zaman geldi ki hangi ara yavru vermeye başladılar? Sevgili SDurul siz ailece müthişsiniz maşallah diyelim. Sayın Faruk bardaktaki menekşelerimi asla çiçek açmadan başka saksıya aktarmam sizin fotoğrafları gördükten sonra...Hepinizi tebrik ediyorum bol çiçekli günler bizi bekliyor.(çok yazdım diye kızmayın lütfen resimleri görünce dayanamadım)
Sevgili fahriyee benim yapraklar ağustosda gelmişti bir aya yakın sürdü köklenmesi iki yaprağımdada bir kaç gün önce yavru gördüm diğer dört yaprağımda ses yok henüz:(
Sevgi Durul
28-10-2010, 23:44
Sevgili yağ-mur, elelergg, fahriyee teşekkür ederim. Bunlar da benim açan menekşelerim.
177463
177464
177465
177466
çok güzeller SDurul,beyazınızda ayrı bir güzel göstermiş kendini maşallah:ptebrikler galerideki pembe ve mavibeyaz ebruli kızınızda çok güzel arkadaşlar bir bakın bence(sayfa 6) :eek:
elelergg
29-10-2010, 03:37
Sevgili SDurul,
Hakikaten şahaneler, maşallah demek istiyorum. Sulama sıklığı ve çiçeklenme için yaptığınız özel bir işlem varsa bahseder misiniz?
Sevgiler,
elelergg
Sevgi Durul
29-10-2010, 09:46
Sevgili SDurul, Sulama sıklığı ve çiçeklenme için yaptığınız özel bir işlem varsa bahseder misiniz?
Sevgiler,
elelergg
Teşekkür ederim, sevgili elelergg, sulama sıklğı için söyleyebileceğim, belli bir gün saptamadım, toprak iyice kurumadan asla sulamıyorum. Çünki, geçmişte üst üste sulama yüzünden çok kayıp vermiştim.
Çiçeklenme için burada duyduğum her şeyi yapıyorum. Roa plus, b5a, hazır satılan sıvı gübre, kullandıklarım arasında. En son demir gübresi vermiştim. Yumurta haşladığım suyu da veriyorum. Sevgiler...
elelergg
29-10-2010, 11:40
Teşekkür ederim, sevgili elelergg, sulama sıklğı için söyleyebileceğim, belli bir gün saptamadım, toprak iyice kurumadan asla sulamıyorum. Çünki, geçmişte üst üste sulama yüzünden çok kayıp vermiştim.
Çiçeklenme için burada duyduğum her şeyi yapıyorum. Roa plus, b5a, hazır satılan sıvı gübre, kullandıklarım arasında. En son demir gübresi vermiştim. Yumurta haşladığım suyu da veriyorum. Sevgiler...
Sevgili SDurul,
Çok teşekkür ederim bilgilendirme için.. İnşallah çiçeklenmeler iyice artar ve daim olur güzel menekşelerinizde..
Sevgiler,
elelergg
arkadaşlar bende menekşe yapraklarımı köklendirip diktim.Yapraklar buruşmadı ve canlı ayrıca tuttuğumda gelmiyor.Şunu soracaktım tecrübeli arkadaşlara acaba yavrular ne zaman patlar?Bu sırada ne gibi besinler verebilirim?cevaplarsanız çok sevinirim.
klubnika
29-10-2010, 22:20
Merhaba, arkadaşlar!
Ne güzel fotoğraflar siteye eklemişsiniz bakıyorum, hepinize ellerine ve emeğine sağlık. Her zaman site ve forum merakla açıyorum, acaba bugün nasıl bir soru, bir fotoğraf eklenecek veya yorum yazılacak.
Dün bana Gülden ve İlknur arkadaşlar ziyaret ettiler ne kadar mutlu oldum anlatamam buluştuğumuza. Güldenle zaten daha evvel tanıştım, İlknur ablayı da merak ediyordum ve hakikaten çok sıcak, neşe dolu ve mutluluk saçan arkadaşlar.
Menekşeler ilgili muhabbet ettik, zaman nasıl geçti hiç anlayamadım bile.
Tanıştığıma çok mutlu oldum. Forumda çok arkadaşlar var, umarım hepiniz Gülden ve İlknur kadar iyisiniz.
İstiyorum ki bütün forum arkadaşları bir arada toplanıp tanışmasını, mesela bir Yalova sera gezisi yapsak ilkbaharda…?! Tabii ki çay ve kahve keyfi :D
Herkese görüşmek üzere...
(Bu arada Güldencim ve İlknurcum hediyelerinizi için çok teşekkür ederim, bir çiçek sevene en güzel hediye ne olabilir ki, umarım hoyalar ve Japon gülleri benim evi sevecekler) :D
Sevgi Durul
30-10-2010, 00:58
Sevgili yağ-mur'un bahsettiği menekşelerim.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=36656&catid=member&imageuser=52368
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=36655&catid=member&imageuser=52368
Sevgili SDurul çok güzeller:)güle güle büyütün. Benim menekşelerimde çiçek yok şu an. Açacaklar diye bekliyorum
Sevgi Durul
30-10-2010, 01:07
Sevgili Öğretmenim, menekşeler, yazı hemen hemen çiçeksiz geçirmenin acısını çıkarıyorlar. Benim menekşelerimin hemen hepsi tomurcuklandı. Önümüzdeki günlerde fotoğraflarını paylaşmak umuduyla...
hepsi de birbirinden güzel ellerinize sağlık.
elelergg
30-10-2010, 08:37
arkadaşlar bende menekşe yapraklarımı köklendirip diktim.Yapraklar buruşmadı ve canlı ayrıca tuttuğumda gelmiyor.Şunu soracaktım tecrübeli arkadaşlara acaba yavrular ne zaman patlar?Bu sırada ne gibi besinler verebilirim?cevaplarsanız çok sevinirim.
Merhaba,
2-3 hafta içinde yavruları görmeye başlarsınız. Ben hiçbir besin vermiyorum, çok sağlıklı bebeklerim oluyor..Darısı başınıza..
Sevgiler..
Sevgili SDurul,maşallah menekşeler muhteşem.
Açan 2 menekşemi daha beğenilerinize sunuyorum...
Natalyacığım, Biz de seninle çok güzel bir geçirdik. Samimiyetin ve sıcaklığın için çok teşekkür ediyorum. Yalova toplantısı çok güzel olur. Onunla ilgili bir konu açarım. Programımızı orada yaparız.
Farukcum, yine harikalar yaratmışsın. Diğerlerini de görmek isteriz.
gokhan48xxx
30-10-2010, 11:59
Forumdaki herkese selam diyorum. Arkadaşlar ben aslında bu siteye üye olalı çok oldu. Bir baktım da, 05.03.2007'de girmişim en son. Tabii bu 3 yıl süresince, sadece izleyici olarak kaldım. Sizlerin çok değerli yorumlarınızı okudum, resimlerinize imrenerek baktım. Ben de bir menekşe hastası olarak, sizlerden çok şeyler öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum.
İstedim ki, biraz tecrübe kazanayım bu menekşe serüvenimde, uçsuz bucaksız bir denize açılırken, kılavuzsuz bir kaptan gibi davranmayım. Eskiden annemin yetiştirdiği menekşeleri çok sever, masasının etrafında pervane gibi dönerdik. Aynı tutku, ruhuma işlenmiş olmalı ki, yıllar sonra ben de aynı maceraya atıldım. Şimdi bir sürü menekşem oldu, olmaya da devam ediyor.
Artık kendimce tecrübe kazandım diyebilirim ama bu işin duayenlerinin yanında küstahlık etmek istemem, henüz 2 yıldır yetiştiriyorum menekşelerimi. Ve yeterli cesarete ulaşıp, konuşabilmek için, bu güne kadar yazmadım hiç. Artık paylaşımlara katılabilir ve menekşelerimin resimlerini sizlerle paylaşabilirim. Tabii ki öncelikle bunu öğrenmem gerekiyor.
Herkese tekrar tekrar teşekkürler bana kattıklarınız için.
Sevgili SDurul bayıldım kardeşinizin menekşelerine. Nasıl bakıyor nasıl büyütüyor böyle güzel. Ek besin veriyor mu, ne veriyor.:)
Sevgili Faruk sana sözüm yok zaten maşallahın var senin. Dikkat ettim fotoğraftaki menekşelerin bardakta. Benim de bardakta dört beş menekşem var. Çiçeklenmelerini bekliyorum merakla.
Sevgi Durul
31-10-2010, 15:22
Sevgili sevim hanım, şimdi beğenmenize nasıl da sevinecek. Laf aramızda, o da bugün yarın üye olacak. Menekşelerine hiçbir ek besin vermiyor. Bol bol sevgi veriyor sadece, onlarla konuşuyor. İşin kötüsü, bazı menekşelerini yavruyken ben vermiştim. Benim yavrular yerinde sayıyor, onunkiler aldı başını gitti.
Çiçeklerini çoğaltmanın bir yolu da yapraklarını azaltmak olabilir mi?
Çelikten yetiştirdiğim menekşem ufacık saksıda üç kök sağdırdı. Ayırmak çiçeklenmeyi hızlandırır mı?
türkansultan
31-10-2010, 16:57
Arkadaşlar menekşelerinizi gördükçe imrenirdim, nihayet bende aranıza katılmaktan çok mutluyum.Naçizane bir iki menekşem.
türkansultan
31-10-2010, 17:00
Henüz tomurcukta rengini bilmiyorum açınca süpriz olucak.
türkansultan
31-10-2010, 17:01
Devamı
türkansultan
31-10-2010, 17:05
Yaklaşık 3 ay önce yapraktan yetiştirdim.
türkansultan
31-10-2010, 17:07
Bunlarda yapraktan fidelediğim yavrularım.
türkansultan
31-10-2010, 17:09
Devamı
nazlı hilal
31-10-2010, 17:10
Sevgili Türkan Sultan menekşeleriniz çok güzel,bende sizin sardunyalarınıza hayranım:)
türkansultan
31-10-2010, 17:11
Arkadaşlar daha böyle bir kaç tane daha yavrularım var,yavruları ana yapraktan ne zaman ayırabilirim.
türkansultan
31-10-2010, 17:14
Sevgili nazlı hilal çok teşekkür ederim.
Yeniden hoşgeldin sevgili arkadaşım,
Menekşelerde de sardunyalar kadar başarılı olacağını biliyordum. Mekeneşe Sultan'a yakışmaz mı:)
Yavruları ayırmak için 10 kuruş büyüklüğüne erişmelerini beklemeni öneririm. Ana yaprağı dibe yakın yerden keserek yeniden çelik olarak kullanabilirsin. Sanki daha hızlı yavru veriyor:)
Güzel günlerde büyüt canım...
gokhan48xxx
31-10-2010, 18:36
Bugünlerde coşan beyaz meleğimi sizlerle paylaşmak istedim. :)) Çam gübresinde açtı hayata gözlerini, şimdi 1,5 yaşında. Halinden de çok memnun.
177873
Bu yaz, sıcaklar yüzünden menekşelerimiz çok bunaldılar. Minik yavrularımız bile ancak kendilerini toparlamaya başladı.
177876
Arkadaşlar eklediğim bu resmim üzerinde bir şeyler söylemek istiyorum. 4 tane menekşeme numara verdim (1-4 şeklinde). Bu numaralı menekşeler dışındaki diğer 9 küçük saksıdaki menekşelerim, 3 ve 4 numaralı olan yapraklardan ürediler ve çoğaltılarak ayrı ayrı dikildiler. Fakat ana yapraklar o kadar tazeydi ki, kıyamadım ve yeniden diktim onları. 3 ve 4 numaralarda görüyorsunuz. Ki ben 4 numaralı menekşe yaprağını, hiç beğenmiyordum anaç menekşemin üzerinde, yaprağın yarısı yoktu çünkü. Kötü bir görünüm sergiliyordu. Kopardım ve istemeye istemeye dikiverdim. Fakat favorim oldu şimdi, bana bir sürü minik yavru verdi.
1 ve 2 numaralı menekşeler ise ayrılmayı bekliyorlar. Birazcık daha büyüdüklerinde, ayırıp onları da paylaşırım sizlerle. Nedense ana yapraklara kıyamıyorum, vefa borcum var sanki onlara. :))
türkansultan
31-10-2010, 18:39
Canım makicim.
Yorumlarını yeniden okumak ne güzel,menekşe yetiştirmek bana senden geçti.
Sana bir gün menekşe yetiştireceğim dediğimde eminim başarırsın demiştin,inşallah başarırım sizinkiler kadar olmasada ileride çokça yetiştireceğim.
Canım kendine iyi bak.
türkansultan
31-10-2010, 18:41
Sevgili gokhan menekşen o kadar güzelki tıpkı gelin çiçeği gibi ellerine sağlık.
gokhan48xxx
31-10-2010, 18:59
Bu da, çok sevdiğim diğer bir menekşem. Aslında yalın kat ama sanki katmerli gibi olmaya başladı. Ya da bana öyle görülüyor. ;) Bu sonbahar sezonu menekşelere çok yaradı.
177885
Bunlar da benim minik sevgililerim...;)
177886
Sevgili türkansultan ve sevgili gokhan48xxx, menekşeleriniz çok sağlıklı görünüyor. Güle güle büyütün.
Çam gübresini anlayamadım. Açıklarsanız sevinirim:)
elelergg
31-10-2010, 21:18
Sevgili gokhan48xxx,
Bence ilk mesajınızda tevazu göstermiştiniz, fotoğraflarla bunu kanıtlamış oldunuz.. Hepsi birbirinden güzel maşallah. Verdiğiniz bilgiler için ayrıca teşekkürler. Çam gübresini hemen deneyeceğim.
Sevgiler,
elelergg
177946
Sevgili Klubnika bu senden gelen yaprağım nihayet yavru verdi ama saksıya almak için biraz daha mı beklemeliyim?
177947
177948
Sevgili yağ-mur, sakın dokunma. Klubnika geldiğinde sorunu kenidisi de yanıtlar ama henüz çok erken.
Panik halinde aman, dur , sakın dokunma derken kutlamayı unuttum, yüreğine sağlık:)
Evet, nedir bu çam gübresi sayın gökhan48xxx? Merak ettim doğrusu.
Sevgili yağ-mur, sakın dokunma. Klubnika geldiğinde sorunu kenidisi de yanıtlar ama henüz çok erken.
Panik halinde aman, dur , sakın dokunma derken kutlamayı unuttum, yüreğine sağlık:)
sağolun maki01 ilk menekşe denemem klubnikanın yardımlarıyla oldu sağolsun bakalım diğer beş yaprağım ne yapacak üçünü kaybettim:rolleyes:ben de biraz daha kalsın diye düşünmüştüm daha on kuruş kadar olmadı ama sabırsızlık işte:rolleyes:Adana'ya Sevgiler;)
Ben de Rus Menekşelerden 1 yaprak kaybettim sevgili yağ-mur ve hala yavru vermediler. Çok heyecan yaptım senin yavruyu görünce, darısı bizimkilere...
Adana'dan sevgiler...
klubnika
31-10-2010, 22:57
Çiçeklerini çoğaltmanın bir yolu da yapraklarını azaltmak olabilir mi?
Çelikten yetiştirdiğim menekşem ufacık saksıda üç kök sağdırdı. Ayırmak çiçeklenmeyi hızlandırır mı?
Merhaba :)
Bol çiçek ilgili konu #7139, yapraklar ilgili - ben mesela bebek yaprakları kopartıyorum, ondan sonra çıkan yapraklardan farklı oluyorlar ve yaşlı, çok gelişmiş yaprakları en alttan ilk sıra olanları :D (senede bir)
Çiçek çoğaltmak için diğer yaprakları kopartmak tavsiye etmiyorum, çünkü her yaprağın dibinde tomurcuk oluşturan bölge var, yaprağı kopartıldığından onu da yok ediyorsanız.
Sevgilerle...
Çok teşekkür ederim sevgili klubnika. Deneyeyim bakalım. Benden de sevgiler...
Selam.
Bebek menekşeleri ğördükce icim kığır kıpır ne güzeler elerinize saglık .
bu seferde su ve toprak karışşımına düşünüyorum yaprak üretimini .denemeye devam başarana kadar :D.
bu menekşeler netten cok begeniyorum işalah bunları bulurum
gokhan48xxx
01-11-2010, 08:30
Arkadaşlar merhabalar...
Çam gübresi ile ilgili sorular olmuş. Hemen açıklamak istiyorum. Çam gübresine menekşelere çok yarayan ve onların sevdiği bir toprak biçimi diyebilirim. Ben özellikle Ege Bölgesinden temin ediyorum çam gübresini. Çam ağaçlarının dibindeki yumuşak 2-3 cm.'lik kesim çok yararlı. Büyük bir çam ormanın içine girince, çam yapraklarının örttüğü üst katmanı açıyorum. Daha sonra alttaki 2-3 cm.'lik kesimden istediğim kadar alıyorum. Zira toprağın bu kesmi, en az 4-5 yıllık çam yaprakları ve onların çürümüş hali. Birçok mineral açısından da zengin.
Bayram tatilimde gideceğim yine Ege'ye. Orada uygulamalı resim de çekerim. Çok yumuşak ve su tutma kapasitesi yüksek bir bitki toprağı. Sizler de görürsünüz böylece.
Bir de sakızlık dedikleri bir bitki var. Onun da dibindeki toprak yumuşak oluyor ama denemedim hiç. Bakmak lazım.;)
Herkese bol çiçekli günler...;)
Sevgili gokhan48xxx, cevabın için teşekkür ediyorum. Oturduğum evin karşısı çamlık bir alan. Bir ara gidip diplerini eşeleyeyim bari:)) Öğrenmek istediğim bir şey daha var. Aldığınız toprağa böceklenme ihtimaline karşı herhangi bir uygulama yapıyor musunuz?
fahriyee
01-11-2010, 17:11
Sevgili yağmur;benim yapraklar eylül sonu gelmişti,siz de yavru gördüm deyince heyecanlandım. Ağustosta gelmişse normal.Bol çiçekli hallerini de görmenizi temenni ediyorum.Benim yaprağı suya koyma ve toprakla buluşturma işlemleri dahil yavru alma sürem en erken 2 aydır.Tabi daha derin ekmişsem(ki Klubnika'dan gelenleri öyle yaptım galiba) 3-4 ayı buluyor.
Arkadaşlar. E dergiyi tekrar çıkarmaya başlayacağız. Afrika menekşesi başlığından üyelerin çiçaklerini içeren bir derlemeyi üstlenmek isteyen olur mu dergi için?
Derlemeyi üstlenmek isteyen olursa bana özel mesaj atmasını rica edeceğim.
Sevgili yağmur;benim yapraklar eylül sonu gelmişti,siz de yavru gördüm deyince heyecanlandım. Ağustosta gelmişse normal.Bol çiçekli hallerini de görmenizi temenni ediyorum.Benim yaprağı suya koyma ve toprakla buluşturma işlemleri dahil yavru alma sürem en erken 2 aydır.Tabi daha derin ekmişsem(ki Klubnika'dan gelenleri öyle yaptım galiba) 3-4 ayı buluyor.
Sevgili fahriyee benim üç ay bitmek üzere ve sadece bu bir yaprakta yavru var diğer 5 tanesi beklemede artık dayanamadımda bunu topraktan çıkarıp köküne bakmıştım meğer fazla toprak koymuşum üzerine,üzerini açmasaydım daha da göremezdim heralde zavallımı:polsun yaprakları sağlıklı duruyor diğer üç yaprağı kaybettiğimde çok üzülmüştüm ,ne yapalım bu kızlar çok nazlı bekleyeceğiz;)
gokhan48xxx
01-11-2010, 18:21
Sevgili Katmer;
Aldığım toprağa böceklenme ihtimaline karşı herhangi bir uygulama yapmıyorum. Nedendir bilmiyorum ama, bu toprakta hiç böcek oluşumuna rastlamadım. Hatta toprağı alırken, çam ağaçlarının dibinde bile böcek görmedim diyebilirim. Sadece solucan olabiliyor, onları da ayıklıyorum alırken. Ben özellikle büyük çam ormanlarına gidiyorum, hatta gökyüzü bile görünmüyor ağaçların dibinden. Bir de çam gübresini, ağaç köklerinin 1 metrelik çevresinden alıyorum hemen.
Bir diğer nedeni de, çam dallarının, yapraklarının ve köklerinin esans içeriyor olmasıdır diye tahmin ediyorum. Mis gibi bir koku oluyor çünkü toprakta bile. Bir diğer mantıkla, çamlardan elde edilen çıraları, büyüklerimiz karıncalara karşı kullanırlardı. Çam çırasını ve kokusunu böcekler sevmiyorlar diye biliyorum.
Belki bu nedenledir, saksılarımda hiç böcek görmedim.;)
türkansultan
01-11-2010, 18:33
Sevgili katmer senin menekşelerin kadar olmasada yetiştirmeye çalışıyorum,inşallah başarılı olurum sevgiler.
klubnika
02-11-2010, 02:11
sağolun maki01 ilk menekşe denemem klubnikanın yardımlarıyla oldu sağolsun bakalım diğer beş yaprağım ne yapacak üçünü kaybettim:rolleyes:ben de biraz daha kalsın diye düşünmüştüm daha on kuruş kadar olmadı ama sabırsızlık işte:rolleyes:Adana'ya Sevgiler;)
Demetçim, canım tebrik ediyorum, nihayet çıkmışlar:), benim de bazı yapraklardan hiç ses seda yok :( Dilara abla çok doğru söyledi hiç dokunma, bekle...
Fatih Bey çok güzel gösterdi http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1402&page=214
Bekle büyüsün, 1 ay sonra gene resim çek beraber bakarız :)...ayırma duruma gelince o zaman söylerim.
Merhabalar
Burda çok değerli bilgileri ve tecrübelerini paylaşan herkese çok teşekkürler. Benim çok fazla olmasa da birkaç saksı menekşem ve yapraktan üretme çalışmam var. Yani sizlerin yanında oldukça acemiyim :)
Menekşelerim güneye bakan camın köşesinde bir sehpa da duruyor. (Camın önüne koyduğumda yaprakları güneşten kötü oldu.) Yani aslında oldukça aydınlık bir ortamdalar. Yalnız beyaz menekşemin yeni çıkan yapraklarında bir sorun var sanki. Ortada sıkışmış gibi duruyorlar. Yani yanlara doğru açılmıyorlar. Sebebi ne olabilir? Teşekkürler
fahriyee
02-11-2010, 15:23
Bence bu menekşeniz hala güneşi iyi görüyor ki hızla yeni yapraklar vermiş,daha onlar büyümeye fırsat bulamadan yenileri çıkmış. Ya da bitki besini kullanıyorsunuz. Merak etmeyin zamanla yanlara açılırlar.Ayrıca benim bir menekşem toprağı kurumaya başladığında yapraklarını yana salar su verince ertesi gün bütün yapraklar dikleşir(sizinki gibi).Aman suyuna dikkat edin,toprağını kontrol edin,suya ihtiyacı varsa öyle su verin ki kök çürüğü olmasın.Elinize sağlık...
Teşekkürler fahriyee evet hala aydınlık bir yerde duruyor ve 15-20 günde bir besin veriyorum.
klubnika
02-11-2010, 20:01
Merhabalar
Burda çok değerli bilgileri ve tecrübelerini paylaşan herkese çok teşekkürler. Benim çok fazla olmasa da birkaç saksı menekşem ve yapraktan üretme çalışmam var. Yani sizlerin yanında oldukça acemiyim :)
Menekşelerim güneye bakan camın köşesinde bir sehpa da duruyor. (Camın önüne koyduğumda yaprakları güneşten kötü oldu.) Yani aslında oldukça aydınlık bir ortamdalar. Yalnız beyaz menekşemin yeni çıkan yapraklarında bir sorun var sanki. Ortada sıkışmış gibi duruyorlar. Yani yanlara doğru açılmıyorlar. Sebebi ne olabilir? Teşekkürler
Cevabı bu sayfada bulabilirsiniz :D
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1402&page=237
konu #7108
Eğer düzelmezse parazit var demektir, daha doğrusu bitki kenesi veya gübreden kaynaklanan değişiklik de olabilir siz, vitamin kullanıyor musunuz? Toprağı nez aman değiştirdiniz?
Saygılarımla, ''klubnika''
klubnika
02-11-2010, 20:13
Fotoya tekrar ve tekrar bakıyorum, ışıktan olduğunu sanmıyorum ortasındaki yeni çıkan yapraklardan beyazlaşma veya un gibi dökülmüş belirti var mı? Keşke ortası daha yakın ve kaliteli görüntü yapma şansı olsaydı :)
Sevgili klubnika 7108 nolu konudaki fotolara bakmıştım ama hiçbirini benimkine benzetemedim. Toprağını Nisan gibi değiştirmiştim. Gübre olarak mor şişedeki (çiçek coşturan sanırım adı) menekşeler için olan gübreden kullanıyorum. Yeni çıkan yapraklarda beyazlaşma veye herhangi bir döküntü göremedim. Daha kaliteli bir foto çekmeye çalışırım. Acaba toprağını değiştirmem gerekir mi?
Teşekkürler
fahriyee
03-11-2010, 13:43
Sevgili a1919;porselen saksıda su ayarı iyi yapılamadığından kök çürüğü ile karşılaşma olasılığı daha yüksek. Genelde tabanında bir tane delik oluyor drenaj sağlanamadığından toprak ıslak kalıyor. Bu da menekşeye zarar veriyor. Toprağıyla beraber çıkarıp kök çürüğü olup olmadığını kontrol edin,sağlıklı ise plastik saksıya alın. İlla ki estetik görünsün diyorsanız plastik saksıyı porselenin içine yerleştirin. Kök çürüğü başlangıcında görünüm olarak çok sağlıklıdır ama dokunduğunuz zaman özellikle dış yapraklar diri değil yumuşamış haldedir.Böyle bir durumla karşılaşırsam o çiçeği gözlem altına alırım. Diğerlerinin toprağı kuruduğu ve suya ihtiyaç duyduğu halde o çiçeğin toprağı hep ıslak kalır ise kök çürüğü vardır büyük ihtimalle.(karşılaştırdığım menekşeler gelişim ve saksı yönünden uyumlu olmalı. Çünkü az ve çok gelişmiş menekşelerin su ihtiyaçları farklıdır biliyorsunuz). Farklı düşünen arkadaşlar varsa onların fikri daha doğrudur,anlattıklarım sadece benim deneyimlerim...
Deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim fahriyee. Menekşem plastik saksıda. Dışında seramik saksı var. Yani fazla suyun saksıda kalması söz konusu değil. Benim dış yapraklarda da yumuşama yok. Ama yine de toprağını değiştireyim en iyisi. Bunu bu mevsimde yapmamın bir zararı olmaz sanırım değil mi? Bir de sadece torfa dikmiştim torf ve cocopeat karışımına mı dikeyim sizce?Teşekkürler
sehersin
03-11-2010, 16:23
Herkese merhaba öncelikle..
Yaklaşık olarak 4 gündür neredeyse tüm sayfaları okudum diyebilirim.. Geçen sene kuzenimden aldığım küçük menekşem kenarda durmaktaydı, taa ki geçen hafta bir yapı marketten ölmek üzere olan menekşeyi alana kadar.. Günlerdir araşırıyorum neler yapabilirim, nasıl kendine getirebilirim diye.. Çok değişik bilgiler öğrendim.. Herkese emeğinden dolayı teşekkür ediyor, yeni bir menekşe aşığı olarak sorularıma cevap vermenizi, yeni paylaşımlar yapmayı diliyorum..
İyi akşamlar..
Seher
Sayın a1919 menekşenizde ışıksal bir problem var kendi tecrübelerimce. Menekşenizde ki dış yapraklar menekşenizin daha önce güneşi/aydınlığı daha geriden ve üstten aldığını gösteriyor. Sanırım yer değişikliği sonucu konduğu yer de almış olduğu gün ışığı/güneşi direk ve uzun süre fazla aldığından dolayı yeni yapraklar göbekte çıkış noktasında sıkışık kalmış. Ben bu durumu ortam değişikliği ve yüksek oranda ışık miktarında ki değişikliğe bağlıyorum.
Sevgili Klubnika nın da belirttiği gibi göbek kısmının daha net bir fotosunu eklemeniz daha sağlıklı teşhis için daha uygun olur. Keza bu durum menekşe zararlısının da ortaya çıkarmış olduğu bir durum olabilir...
Faruk bey daha az ışık alan bir yere mi koymalıyım. Orta kısmının daha net bir fotosunu ekliyorum.
Sayın a1919,
Göbekte çıkan sıkışmış ve deforme yapraklar 3 nedene bağlanıyor.
1- Aşırı ışık
2- Aşırı gübre
3- Siklamen akarı da denilen mite'lar
Menekşeniz oldukca sağlıklık görünüyor. Aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan bir yere koyarsanız ve bir süre için gübrelemeyi bırakırsanız sorunun çözüleceğini düşünüyorum. Ben bu durumlarda sıkışık bölgeden yaprak eksiltiyorum. Ne kadar doğru bilmiyorum ama diğer yapraklar normal gelişmeye devam edebiliyor.
Çok teşekkür ederim maki01, fazla gübre vermiyorum aslında ama tamamen gübreyi kesip yerini değiştireyim bugün.
Küçük plastik bardaklarda uygun şartlar sağlanırsa geniş çaplı menekşeler çok rahat yetiştiriliyor. Yavruyken elime gelen ve bu boya ve gürlüğe kadar gelişen menekşelerimden birisi. Şuan çiçeksiz ama üzerinde baya tomurcuğu var. Açınca da eklerim...
Orkun Kırcı
04-11-2010, 23:12
Fotoyu yanlış yere eklediniz sanırım. Forumda marul başlığı mevcut :D
Sevgili Klubnika ben sendeki güzelleri merak etmekteyim :eek:
Faruk bey nasıl bu kadar gür yaprakları var . bayram tatilinde sayfa 1 den başlıcam okumaya :D . Kacırdıgım noktalar var sanırım . elerinize saglık
klubnika
05-11-2010, 09:34
Sevgili Klubnika ben sendeki güzelleri merak etmekteyim :eek:
Şimdilik hiç çiçekli olan menekşe yok diyebilirim, yetişkin olanları taç kesimi yaptıkça bütün tomurcukları kopartmak zorunda kaldım bitki yorulmasın diye.
Sanırım çok büyük değişiklik olacak, iki adet kocaman raflı ve ışıklı dolaplar sipariş verdim, bekliyorum. Eşim bayrama kadar olacak demiş, bizim banyo dolap fabrikası var, ama iş bana gelince...hep sonra...daha evvel forumda resim yerleştirdim zaten. İnşallah güzel olur, herşey tam olunca mutlaka resim çekip paylaşırım :D
fahriyee
05-11-2010, 11:02
Deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim fahriyee. Menekşem plastik saksıda. Dışında seramik saksı var. Yani fazla suyun saksıda kalması söz konusu değil. Benim dış yapraklarda da yumuşama yok. Ama yine de toprağını değiştireyim en iyisi. Bunu bu mevsimde yapmamın bir zararı olmaz sanırım değil mi? Bir de sadece torfa dikmiştim torf ve cocopeat karışımına mı dikeyim sizce?Teşekkürler
Sevgili a1919; 2.resime de bakınca plastik saksıyı görebildim.Ben derim ki saksıyı da toprağı da değiştirmeyin. Şüphelerimden dolayı saksı değiştirerek çok menekşe kaybettim.Sizin menekşe de gayet canlı hatta yakında çiçek verecek forma gelmiş.Sadece torfta bile çok sağlıklı menekşelerim olmuştu bir zamanlar...2.fotoya göre değerlendirme yaparak şöyle düşündüm.Uzun saplı yapraklar eski,sonradan menekşeniz kök gelişimi tamamlamaya çalışmış.Dolayısıyla göbek kısmında yaprak gelişimi uzun süre olmamış.Kökler yeterince saksıyı kapladıktan sonra da arka arkaya yaprak verince yaprak sapları uzama fırsatı bulamamış(şimdiki durum).Kısa bir süre sonra da çiçekleri ile yüzünüzü güldürecek kanaatindeyim .Sevgiyle kalın...(Çiçeğin falına bakar gibi oldu.;))
fahriyee
05-11-2010, 11:17
Faruk Bey; yine süpersiniz maşallah.Sağlıklı ve güzel bir gelişim için küçük saksı seçmek gerektiğini sayenizde bir kez daha anlıyoruz.Bardakta yetişen bir menekşemin çiçeği saksıdakilere nazaran oldukça büyüktü.Çiçekli halini de görmek nasip olur inşallah.Tebrikler...
Faruk Orkunun dediği gibi marul kısmına eklemeliydn yanlış yere ekledin sen bu fotografı :D
Benim prenseslerde durdular durdular bayrama hepsi açacak...Yine nazar olacak...
Bu arada öğrendiğim bişeyi paylaşayım ev çiçeklerine türüne göre 15 günde bir muhakkak besin takviyesi yapılmalıymış... Ayrıca yediğimiz balıkların kuyruk ve baş kısmını toprağına gömdüğümüzde çürüme ile meydana gelen aminoasitler ve mineraller bitkinin resmen kudurmasına yol açıyormuş :D
Dikkat çekilecek bir diğer hususda farkondamısnız bilmem ama mezarlıktaki bitkiler her nedensee şahane oluyorlar gayet gür... Toprak ana hiç bişeyi boşa götürmüyormuş...Toprakta yetişen canlıda....
Bunu nereden duydunuz derseniz... 2 gün önce kanal7 de İkbal Gürpınar Hanım' ın programındaki bir ziraatçiden.....
nazlı hilal
05-11-2010, 12:16
Sevgili Özlem,menekşelerimde değil ama,diğer bitkilerime akvaryum suyundan kullanmayı düşünmüştüm aslında,ama kötü koku yapar diye vazgeçmiştim,denemek lazım:)
Klubnika,nedersin,sende beta yetiştiriyorsun denedinmi?
Özlemciğim, ben balıkğın bol olduğu bir yerde yaşadığım için bu söylediğini çocukluğumdan beri bilirim. Ayıklanan balıkların artıklarını mandalina, limo ve asmanın dibine gömerdi babam. Yanlız çürüyen balıklar kurtlanma yapıyor. Bu da hem ev içinde kötü kokuya hem de süs bitkilerinin köklerinin zarar görmesine sebep olur.
Özlemcim teşekkür ederim beğenilerin için. Senin menekşelerinde eminim çok güzel olmuşlardır. Bu arada toprağa balık uygulaması çok ilginç. 1 menekşemi gözden çıkarıp uygulayacağım en kısa zamanda. Bilgilendirmen için teşekkürler Özlemcim...
nazlı hilal
05-11-2010, 12:33
Faruk menekşe yerine farklı bir bitkide dene bence daha kolay yetişen,menekşe zaten nazlı bir bitki ve yetişme süresi çok uzun yazık olmasın:)ben dış mekan bitkilerimden birinde deneyeceğim:)balıkta fosfor var,fosfor çiçek açtırdığına göre doğrudur ama Gülden abla,nın dediği gibi kurtlanma olursa bilemem:)
thisisme
05-11-2010, 12:53
sevgili klubnika, ışıklı raflarınız geldiğinde bizim için fotoğraflar mısınız?. Ben de evim az güneş aldığı için çiçeklerime yapay ışıklandırma yapmak istiyorum ama nasıl bir ışık kullanacağım konusunda tereddütlerim var.
Katmercim işin o boyutunu düşünemedim hiç... Ama şöyle ki; aslında toprak kurdunun bile bence bitkiye yararı var....toprağı havalandırıyorlarmış gezinirken. ev bitkisi olmasada ağaçlarda ya da dışarı bitkilerinde de kullanılması olumlu sonuç verecektir.
Bu arada halamın kızı bahçe toprağı kullanırdım solucan olurdu bitkide... menekşeleri kocaman olurdu yeride iyiydi durmadan çiçek verirdi... Nerede hata yapıyoruz ki acaba bizler... 1 yıl aradan sonra çok şükür şuan yenice düzeldi menekşelerim....
Solucan rahatsızlık vermeyebilir ama balık artıkları kıl kurdu yapıyor ve bu kurtlar da kökü tamamen sarıyor. Çok eskiden başımıza gelmişti. Bahçe bitkilerine iyi geldiği kesin ama menekşelerimde denemem.
Ellerine sağlık Faruk. Ben de bardakta yetiştirdim son menekşelerimi. Beş altı tane oldular. Çok güzel geliştiler. Hem daha derli toplu duruyorlar. Saksıdan vazgeçmeyi bile düşündüm onların gelişmiş hallerini görünce
Haklısın Katmercim... Ama yinede ağaç diplerine falan gömülse süper olur:)
klubnika
05-11-2010, 17:45
Arkadaşlar, merhaba :)
Balık kafası ve kuyruğu bilmem, ama bizim ülkede balık fabrikasında ezilmiş ve her türlü balık atıklardan özel balık unu yapılır, gübre ve hayvanlara ek besin olarak kullanılır, çok da yararlı.
Ben de deniz kıyısında büyüyen bir insanım (Azak denizin Karadeniz’e geçiş), Krım, Kerç şehri olarak geçer. Balık tutmayı de çok seviyorum ve her fırsattan, memlekette tabii ki, balık tutmayı giderim :D
korcelik
05-11-2010, 18:35
merhaba menekşe sever arkadaşlar benim dört saksı menekşem var yapraklarından yenilerini yavrulatıyorum ama yapraklarında beyaz beyaz nokta büyüklüğünde pamuk gibi bişeyler var ve uzun zamandır duruyor menekşelerime bir zararı olur mu acaba ve bu durumu iyileştirmek için ne yapılabilir. fikir alabilir miyim?
klubnika
05-11-2010, 19:11
merhaba menekşe sever arkadaşlar benim dört saksı menekşem var yapraklarından yenilerini yavrulatıyorum ama yapraklarında beyaz beyaz nokta büyüklüğünde pamuk gibi bişeyler var ve uzun zamandır duruyor menekşelerime bir zararı olur mu acaba ve bu durumu iyileştirmek için ne yapılabilir. fikir alabilir miyim?
Büyük ihtimal pamuk böceği, kürdan yardımıyla ezmesi gerek. Bu büyük yetişkin olanı, mutlaka minicik yavrular var.Özellikle büyüme noktasındaki olan minicik yaprakları çok severler. Bu yüzden 2-3 gün arayla menekşeye kontrol etmelisiniz yavrular çok minicik pembemsi veya açık turuncu noktalar gibi, onları da kürdan yardımıyla ezmesi gerek yok olana kadar, ve sürekli kontrol edin. Uzun surebilir :)
Saygılarımla...
korcelik
05-11-2010, 19:30
teşekkür ederim kublinika ama onları kürdanla ezerken yaprakların tüylerine zarar vermez miyim?
korcelik
05-11-2010, 19:38
kublinika az önce bütün beyaz pamukları ezdim dediğiniz gibi kurtçuk gibi görnüyorlar.Verdiğiniz bilgi için *** ederim işe yarayacağınıı umut ediyorum
klubnika
06-11-2010, 08:35
Dilara abla, şimdi çeliklerin durumu bu, benim ne tür işler yapmam lazım bu yardımcı olur musunuz :)
Sevgili Faruk kardeşim sizi tebrik ederim. Bardaktaki menekşe sizin bu işe ne kadar özen gösterdiğinizi bize gösteriyor. Bu sıtede başarılı arkadaşlarımız epeyce var. Bende menekşeleri çok seviyorum ama yazdan beri birisi hariç tık yok.
Elimden geleni yapıyorum. Bu sefer fidanlarımı küçük yoğurt kaselerine torf ve tropikal toprağı karıştırarak diktim. Merakla büyümelerini bekliyorum.
Teşekkür ederim sevgili sema62, en güzelleri sizin olsun. Yoğurt kaselerinizde ki fidalarınıza düzenli gübre takviyesi uygulamayı eksik etmeyin...
Teşekkür ederim sevgili sema62, en güzelleri sizin olsun. Yoğurt kaselerinizde ki fidalarınıza düzenli gübre takviyesi uygulamayı eksik etmeyin...
Sayın Faruk gübrelemeyi sıvı gübre olarak mı yapıyorsunuz?maşallah çok güzel menekşeleriniz
elelergg
07-11-2010, 21:10
Herkese merhaba,
Bugün bir gross marketten kadeh şeklinde, biraz sert plastikten bardak aldım. Sevgili Faruk' un plastik bardaktaki muhteşem çiçeği gözlerimi kamaştırmıştı. Kendisine maşallahı bir borç bilirim:)) Biraz da şık olsun diye bu çeşidini aldım ve ben çok beğendim. Az yer tutuyor, toprak güneş alıyor, çok da sevimli görünüyorlar, aktarım da çok kolay oldu. Umarım yeni yuvalarını sever miniklerim.
Sevgili cellin,
Eklediğim fotoğraflardan detay olanında ortadaki yaprak, 9 ekimde topraklı suya koyulan, 11 gün sonra kök veren ve akabinde toprağa aktardığım yaprak. Görüldüğü gibi 3 minik yavrusu var artık, biraz büyüsün sahibine doğru yola çıkacak:)) Umarım seninki de yavru vermiş ya da vermek üzeredir. :))
Herkese sevgiler, sağlıklı menekşelerle dolu günler..
elelergg
Sevgili cellin,
Eklediğim fotoğraflardan detay olanında ortadaki yaprak, 9 ekimde topraklı suya koyulan, 11 gün sonra kök veren ve akabinde toprağa aktardığım yaprak. Görüldüğü gibi 3 minik yavrusu var artık, biraz büyüsün sahibine doğru yola çıkacak:)) Umarım seninki de yavru vermiş ya da vermek üzeredir. :))
Bugün bir gross marketten kadeh şeklinde, biraz sert plastikten bardak aldım. Sevgili Faruk' un plastik bardaktaki muhteşem çiçeği gözlerimi kamaştırmıştı. Kendisine maşallahı bir borç bilirim:)) Biraz da şık olsun diye bu çeşidini aldım ve ben çok beğendim. Az yer tutuyor, toprak güneş alıyor, çok da sevimli görünüyorlar, aktarım da çok kolay oldu. Umarım yeni yuvalarını sever miniklerim.
Herkese sevgiler, sağlıklı menekşelerle dolu günler..
elelergg
bravo çok şanslısınız çok kısa sürede köklendirmiş ve yavru sahibi olmuşsunuz benim yapraklar üç ay oldu yeni yeni yavrulayacaklar olsun yapraklara bir şey olmasında beklemeye razıyım:p
elelergg
07-11-2010, 22:01
Sevgili yağ-mur, dilerim en kısa zamanda siz de yavruları görürsünüz. Fotoğrafları da eklerseniz hep birlikte severiz onları..:))
Sevgiler
elelergg
Sevgili elelergg 7304(sf 244) nolu mesajda var bir kızım:p diğerleri daha toprağın altından çıkmadılar bile:(biraz nazlı benim kızlar
elelergg
07-11-2010, 22:33
Şimdi baktım, çok sağlıklı ve şirin görünüyorlar, maşallah allah nazardan saklasın. Acaba diğerlerini çok mu derine gömdünüz? Siz denemeye cesaret edebilir misiniz bilemiyorum, ben denemeler konusunda çok cesurum sanırım; gözlemleyipte yavrulamada geciktiğini farkettiğim yaprağı kaşıkla köke zarar vermeden çıkarıp ne durumda kontrol ediyorum ve çok derinde ya da üzerine toprak yükü çok fazla ise biraz oynuyorum. Şimdiye kadar bir problem yaşamadım ama olumsuz bir durumla karşılaşırsanız çok üzülürüm diye tavsiyede de bulunmak istemiyorum açıkçası..
Görüşmek üzere,
elelergg
Şimdi baktım, çok sağlıklı ve şirin görünüyorlar, maşallah allah nazardan saklasın. Acaba diğerlerini çok mu derine gömdünüz? Siz denemeye cesaret edebilir misiniz bilemiyorum, ben denemeler konusunda çok cesurum sanırım; gözlemleyipte yavrulamada geciktiğini farkettiğim yaprağı kaşıkla köke zarar vermeden çıkarıp ne durumda kontrol ediyorum ve çok derinde ya da üzerine toprak yükü çok fazla ise biraz oynuyorum. Şimdiye kadar bir problem yaşamadım ama olumsuz bir durumla karşılaşırsanız çok üzülürüm diye tavsiyede de bulunmak istemiyorum açıkçası..
Görüşmek üzere,
elelergg
evet ben fazla derine gömmüşüm:dilli: bu kızımı artık dayanamayıp toprağından çıkarınca farkettim diğerlerininde toprağını değiştirdim sanki daha iyi gibiler :rolleyes:bekliyorum
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.