Bağlan

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

özlem11
24-01-2008, 15:08
Patates ve yumurta haşlama sularını ben denk geldikçe sulama zamanında veriyorum.Ama suyu soğuduktan sonra fazla bekletmeden verin.

çiğdem11
24-01-2008, 18:45
Şekerli suyuda deniycem :)

elizabet
24-01-2008, 23:18
Bende deneyecegim bu patates yumurta haslama sularini benim tek saksi menekse de de hic cicek yok ayip ediyo aslinda ben iyi bakiyorum ama ))))

özlem11
25-01-2008, 09:04
Sudaana menekşelerin çok güzel güle güle büyüt.Yalnız bir uyarı, eğer saksıları küçük ve torflu toprak ise yeni saksıya almanı öneririm.Sadece yapacağın saksıdan çıkarıp köklerini ve toprağını ellemeden yeni saksısına ekmen.Ben böyle aldığım 2 menekşemi öldürdüm.Torflu toprak kuruyunca suyu zor tutuyor.Kökler susuz kalınca önce yaprakta halsizlik ardından da çiçeği kaybediyorsun.Umarım menekşelerine hiç bir zarar gelmez...

SİLİVRİLİ
25-01-2008, 13:50
Selamlar,

Benim menekşelerim. Yazılarınızı okumaya çalışıyorum. Menekşelerim için yorumlarınızı bekliyorum.

Dün gelen menekşelerim, yerine alışmaya çalışıyor.
http://img229.imageshack.us/img229/3392/iekler024um6.jpg

http://img247.imageshack.us/img247/3478/iekler023ap3.jpg

http://img247.imageshack.us/img247/16/iekler025wd2.jpg

Bunlarda evdeki menekşelerimden alıpta çoğaltmaya çalıştıklarım;

http://img81.imageshack.us/img81/4756/iekler014dy7.jpg

http://img89.imageshack.us/img89/6567/iekler015om1.jpg

Yardımlarınız ve bilgileriniz için teşekkür ederim.

zibirix
25-01-2008, 14:51
Merhaba,

bu arada bu foruma yeni kayıt oldum:p, ancak yukarıda bahse konu soruma ilişkin bir şey bulamadığımdan ayrı konu açma ihtiyacı hissettim.

Bir yaşındaki Afrika menekşemden üç ayrı yavru aldım,gerçi ikisi daha küçük, ama ilk aldığım yavru neredeyse anne bitkiye ulaşacak büyüklüğü ama henüz çiçek açmadı, bir tür aşılama mı gerekir:confused:
Yerini sevmiş durumda bunu sürekli yaprak vererek büyümesinden anlıyorum. Umarım bana önerileriniz olur, şimdiden teşekkürler!:eek:

özlem11
25-01-2008, 15:42
Aramıza hoşgeldiniz sevgili Silivrili ve Zibirix...

Silivrili menekşelerin şahane güle güle büyüt... Yeni ektiğin menekşelerini sap boyu sanki biraz uzun gibi.

Zibirix menekşelerimizin açması için biz ya limon tuzu **** şekerli suyu denedik.Kendi adıma başarılı oldum. 8 aydır açmayan menekşe açmak üzere... Denemek istersen önceki sayfalarda verebileceğin miktarlar yazmakta... Birde orta kısmındaki yeni 3-4 filizi koparmayı dene işe yarıyor...

Bol çiçekli günlere...

sudanaa
25-01-2008, 22:40
:(Arkadaşlar dün aldığım menekşelerimden birer yaprak kopararak peynir kutusuna ektim, fakat bu akşam baktığımda hepsi haşlanmış gibi bir renk almışlar şok oldum bunun sebebi ne olabilir:confused:

özlem11
26-01-2008, 09:49
Güneşe mi yoksa sıcak bir yere mi koydun...

sudanaa
26-01-2008, 11:26
Camın önüne koymuştum,tabii altında petekte var hem sıcak hem güneş,ondanmı haşlandı acaba?

özlem11
26-01-2008, 13:19
Evet Sudanaa sıcaktan.Ben bu şekilde ektiğimde normal de çiçeklerim neredeyse oraya koyuyorum.Kapalı olduğu için oda sıcaklığı sabittir ve yeterli gelir.Sen yine dene ve masa sehpa üstüne koy. Bir şey olmaz...

bengi_su
26-01-2008, 16:35
Işık alması yeterli bu mevsimde güneş gören bi yere koyduysan o kutunun sabit sıcaklığını koruycak bi yere koyduktan sonra hiç bi sorun olmaz ama kaloriferin üstü zaten çok sıcaktır onu tavsiye etmem ışık olan ve ortalama ısıda durabilceği bi yer seçin kutulur için. Geçmiş olsun bu arada pes etmek yok tekrar deneyin:D

bengi_su
30-01-2008, 10:49
Geçenlerde kutuda ekili kırık bi yaprağım vardı az bi yeri kalmış koptu kopacak yaprağın yarısı öylece duruyodu baktım bide ne göreyim o kırılan kısımın bütün damarların dibi köklenmiş üç dört damarda kök vardı çok şaşırdım öyle kırık bi yaprak daha vardı koptu kopacak oda ondada aynı şekilde damarlardan kökler fışkırmış.:D Onları toprağa yarısına kadar gelcek şekilde ektim bakalım neler olcak bu peynir kutusunu denemeyenlerde denesin arkadaşlar süper sonuç..;)

özlem11
30-01-2008, 19:29
Merhaba arkadaşlar.Bugün, galeride ki resimlere bakarken, Biyolojici adında bir arkadaşın menekşe resimlerine rastladım.İnanın ama tek kelimeyle mütiştiler.Ama arkadaşımızın hiç bir bölümle bağlantısı yok malesef...
Sadece resim eklemiş siteye...Ama bu arkadaşımdan çok şey öğreneceğimizden hiç şüphem yok.Umarım bir gün o da aramıza katılır.Gezin görün derim...

yeşillim
31-01-2008, 10:03
http://img511.imageshack.us/img511/3109/pic0004vw9.jpg (http://imageshack.us)
http://img511.imageshack.us/img511/3109/pic0004vw9.d6092045ad.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=511&i=pic0004vw9.jpg)
http://img128.imageshack.us/img128/5845/pic0006dn7.jpg (http://imageshack.us)
Torunlarım diye seviyorum;)

asel
06-02-2008, 11:37
Arkadaşlar merhaba; yaklaşık 3 ay kadar önce bir alışveriş mağazasından 2 adet menekşe aldım, aldığımda çok güzel görünüyorlardı, ancak eve getirdikten bir süre sonra yapraklar cansızlaşmaya çiçekleri de dökülmeye başladı. Yeni çıkan çiçek filizlerine baktım öylece daha açmadan kurudular. Bende gidip menekşe toniği diye bir besin aldım ve uyguladım. ama hala menekşelerim aynı. En son geçen gün cansız olan bütün yapraklarını diplerinden kesip bir bardağa ısladım, çimlenmelerini bekliyorum. Canım menekşelerimi tekrar canlandırmak için ne yapabilirim, inanın yardımlarınıza ihtiyacak var. Şimdiden teşekkürler.

özlem11
06-02-2008, 12:53
Aramıza hoşgeldin Asel...
Menekşenin kökü sağlamsa merak etme yavaş yavaş yapraklanıp düzelir...
Satın alınan çiçekler fazla besin takviyesi yapıldığı için ev ortamına gelince formu bozuluyor.Şekerli su karışımını deneyebilirsin.1 su bardağına 1 tane küp şeker...
Birde menekşene direkt çeşme suyu değilde oda sıcaklığında su ver.

asel
06-02-2008, 13:00
forumda bir arkadaş menekşenin hastalık olduğunu yazmış, şimdi anlıyorum ki gerçekten öyle. İşteyken bile acaba bulundukları ortamın ısısı nasıl, acaba güneş geliyormudur diye saplantılarım olmaya başladı. Ama ben daha çoook acemiyim bu konuda. Artık zamanla en başta sizlerin katkıları ile çeşit çeşit menekşelerim olur umarım.

özlem11
07-02-2008, 15:31
Güldeniz menekşelerinin açmamasına hayret ettim. Gayet sağlıklı ve gelişmişler.Ama bu şekerli su eminim açmasına yapdımcı olacaktır.1 aya kadar açarlar umarım.
Hazır toprağa biraz bahçe toprağı ve çakıllı toprakta ilave edebilirsin Asel...
Arkadaşlar hiç rastladınız mı bilmiyorum ama koyun ve keçi gübresinin toz haline gelmişi var.Toprakla karıştırıp ona ekmekte çok faydalı.Hem besin görevi yapıyor hemde toprağı yumuşak tutuyor...

Hakan KINACI
07-02-2008, 15:36
Benim menekşem şekerli suyu çok sevdi ve bana hediye olarak bir sürü çiçek verdi.
Fırsat bulursam fotograflarınıda buraya yükleyeceğim.

selenn
07-02-2008, 16:20
Sevgili Olay9,

Koyun veya keçi gübresini geçen bahar toprağa karıştırıp saksı harcı hazırladığımda suyun drenajını olumsuz etkiledi. Kanımca gübreyi şerbet olarak çiçeklere vermek daha mantıklı. Yani gübrenin üstüne su ilave edip süzdürüp o su ile çiçekleri sulamak daha iyi sonuç verecek. Geçen bahar gübreyi toprağa kattığımda çiçekleri ne zaman sulasam su saksı yüzeyinde kaldı, drenajı olumsuz etkiledi. Bu tecrübemi paylaşmak istedim.
Sevgiler.

selenn
07-02-2008, 16:24
Bu başlıkta gübre şerbeti yer alıyor.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1436

biyolojici
07-02-2008, 21:58
http://www.agaclar.net/galeri/files/4078-dantel059.jpg
İkiz menekşelerim

Hakan KINACI
08-02-2008, 08:54
İşte şekerli su ile beslenen menekşem... :)
29822

29823

29824

29825

özlem11
08-02-2008, 09:04
Selenn verdiğin bilgiler için sağol. Bana bunu anneannem söylemişti. Bu sene denemeyi düşünüyordum.Bu bahsettiğin gübre şerbetini geçen sene deneyenlerdenim. 4 kere verdim.Biraz zahmetli ama bitkiye yarıyor.
Ben bu işlemde 2,5 lt lik pet şişeyi kesip 4 parmak kadar koyun gübresi koyuyordum ve ağzına kadar su dolduruyordum.Bu su 3-4 gün güneş gören bir yerde bekliyordu.Sonra pet şişenin 3' te 1' i şerbet ( süzülüyor) kalanı su oluyordu...Denemek isteyenlere önerim şerbeti fazla olursa çiçekleri yakma riskleri vardır. Birde çiçeklere açık alanda vermeleri daha doğru olur...

özlem11
08-02-2008, 09:07
Arkadaşlar bir öneri daha tavuk ve kuş gübreleri (güvercin gibi) bitkide solucan yapıyor...Gübre olarak denemeyin derim....Ama evde yetiştirdiğiniz muhabbet kuşunuzun gübresini deneyebilirsiniz...

Hakan KINACI
08-02-2008, 09:43
Sn.Olay9,
Teşekkür ederim. :) Menekşem bir ara demekki dinlenme formuna girmiş şimdi coşuyor artık, yerinde çok sevdi. :) İnşallah açmayanlarında menekşeleri açar da benim sevindiğim gibi onlarda sevinir. :)
Ben havalar biraz daha ısındıktan sonra saksısını değiştirmek ve biraz daha büyük saksıya alamayı düşünüyorum.
Ne zaman yapmalıyım?

fatmadundar
08-02-2008, 10:08
Darısı olmayanların da başına diyelim :)
Güzel güzel menekşelerinizi gösterip benim de tekrar menekşe sevdamı canlandırdınız. İki saksı menekşe aldım.Biri küçük çiçekli pembe, diğeri mor-beyaz ebruli ve kıvırcık.Aslında çiçekcilerde sağlıklı menekşe bulmak zor.
Menekşeleri sağlıklı ve çeşitli olan arkadaşlara adresimi göndersem, ödemeli olarak kargo ile yaprak gönderseler.Menekşe kardeşi olsak, ondan sonra deneyimlerinizi birlikte uygulasak diyorum.Böyle sadece okuyup bakmakla olmuyor :(
İyisi mi ben sizi göndermeniz için zorlamayayım da göndermeye uygun olan arkadaşlar bana yazabilirler.
Gönderen de sağ olsun göndermeyen de.Çiçekleriniz her zaman güzel kalsın :)

özlem11
08-02-2008, 10:59
Hakan bey, saksı değiştirme işlemi için martın 15-20' sini bekleyin derim.

biyolojici
08-02-2008, 11:07
Arkadaşlar menekşeleri ayırma zamanı mayıs ayı.Mayıs ayında ayrıldığında çok daha iyi oluyor.Ayrıca yapraktan üretmek içinde şimdi zamanı. Ben yaprakları kırıp pet şişelere koydum.Kökleri şişenin dibine deymezse daha çabuk kökleniyor.Ektiğiniz köklü menekşeleri de kalorifer üzerine koyup iki günde bir sulayın.Alttan aldığı sıcaklık çabuk gelişmesine neden oluyor.Şu an benim yavrularım kalorifer üzerindeler.Tabaktan sulamak da kök gelişimine neden oluyor.Bunlar benim uzun zamanda elde ettiğim tecrübelerim,paylaşmak istedim. Umarım menekşe sevdalıları çoğalır.Bol çiçekli menekşeler dileğiyle...

Turkmusun
08-02-2008, 21:11
Selam arkadaşlar;
menekşelerimin gelişimi çok güzel ama hala çiçek açmadılar.Denemediğim yöntem kalmadı ve hala çiçek yok.Siteyi takip ediyorum ama yazmıyordum.Çiçek açan menekşeleri gördükçe içim gidiyor.Allah nazardan saklasın:)Birde pembe açan menekşem galiba ölüyor:(fotolarını eklerim.
Aramıza yeni katılan arkadaşlar hoşgeldiniz

BurcuBurcu
08-02-2008, 21:12
Arkadaşlar,
Size bu gün aldığımı söylediğim menekşelerimin resimleri...

BurcuBurcu
08-02-2008, 21:17
Bu da katmerli olanı...

bilce
08-02-2008, 21:43
İç Mekan bitkilerine tabaktan su vermek gerekiyor; zira saksı toprağının direk sulanması, topraktaki hava kabarcıklarının su ile dolmasına; dolayısıyla toprağın havasız kalmasına ve köklerin iyi gelişememesine sebep oluyor. Sağlıklı kök gelişimi için bitkiler tabaklarından sulanmalı. Bunun dışında benim kendi bitkilerim için deneyip olumlu sonuçlar aldığım bir yöntemi paylaşmak istiyorum sizinle. (Ankarada bir fidanlıkta peyzaj mimarı olarak çalışıyorum, dolayısıyla denemeye aldığım bitkiler bir hayli fazla:) Asidi kaçmış colayı atmayıp sulandırıp bitkilerinize verirseniz. Bitkiler; çiçek açan türdense daha çok çiçek açıyolar, çiçeği olmayan yapraklı türledense canlanıyolar ve gelişiyolar. ( Oran cola:1br, su 5br. olmalı.)

Turkmusun
08-02-2008, 21:48
http://www.turkmusun.net/dosyalar/agaclarnet/1menekse1.jpg

http://www.turkmusun.net/dosyalar/agaclarnet/1menekse2.jpg

http://www.turkmusun.net/dosyalar/agaclarnet/1menekse3.jpg

http://www.turkmusun.net/dosyalar/agaclarnet/1menekse4.jpg

http://www.turkmusun.net/dosyalar/agaclarnet/1menekse5.jpg

http://www.turkmusun.net/dosyalar/agaclarnet/1menekse6.jpg

İklimsiz
08-02-2008, 22:47
Asidi kaçmış colayı atmayıp sulandırıp bitkilerinize verirseniz. Bitkiler; çiçek açan türdense daha çok çiçek açıyolar, çiçeği olmayan yapraklı türledense canlanıyolar ve gelişiyolar. ( Oran cola:1br, su 5br. olmalı.)

Sayın bilce, bu uygulamayı ilk kez duyuyorum. Açıklayabilir misiniz, asidi kaçmış colada bitkiye yararlı olabilecek, canlandıracak, çiçek açtıracak ne var?

Buket Aknar
08-02-2008, 23:35
Bu uygulama bana çok ilginç geldi. Doğrusu asiti kaçmamış kolanın asidinden dolayı çiğ eti erittiğini deneyerek gördükten sonra kola'nın pek de sağlıklı olmadığını düşünüyordum. Bu uygulama ile ilgili daha ayrıntılı bilgi verirseniz çok memnun olacağım.

günsu
09-02-2008, 01:00
Sayın bilce, bu uygulamayı ilk kez duyuyorum. Açıklayabilir misiniz, asidi kaçmış colada bitkiye yararlı olabilecek, canlandıracak, çiçek açtıracak ne var?

Bence kolanın içindeki şekerin etkisi bitkiyi canlandıran:cool:

bilce
09-02-2008, 09:02
Çok net bir cevap veremeyeceğim Colanın içinde ki hangi maddenin çiçekler için yaralı olduğu konusunda. Ama sanıyoryorum yüksek şeker oranıdır, çiçekleri mutlu eden:p

biyolojici
09-02-2008, 10:20
Arkadaşlar kolayı bilmem ama havası kaçmış maden suyu da çok olmamak şartı ile iyi geliyor.

bengi_su
09-02-2008, 19:38
Özlemcim sana bir süprizim var hani bahsetmiştimya bir menekşem öldü çok üzülmüştüm bir yaprağı kaldı küçük duruyor sağlam diye bugün minnacık bir yavru vermiş gözlerime inanamadım çok kısa bir sürede bu arada bir yaprağı daha var oda köklenmiş onu sana ayırdım bir denkğeldiğinde sana vereyim oda sende dursun bana uyku yok bu gece sevinçten ne yapcağımı şaşırdım.:D

özlem11
09-02-2008, 20:03
Çok sevindim. Evet ne hikmetse benimde ektiklerim poşetsiz tuttu. Ektiğim yapraklar ölmek üzereydi. Kıyamadım. Saksını kenarına ekmiştim. Sağlamlar...

özlem11
09-02-2008, 20:11
Bengi su eski yazıları okurken remziye hanımın dalı tamamen kırılmamış menekşe yaprağına toprak takviyesi yaptığını ve 1 hafta da o yerin köklenip çok kısa sürede yavru verdiğini yazıyordu. Bende aynısını yaptım. Bakalım ne olacak. Bu arada başkası da deneme yapmış başarılı olmuş. Herhalde yaprak dalı kökten ayrılmadığı için çabuk tutmuş. Bir taraftan beslenmiş bir taraftan yeni kök yavru yapmış...

bengi_su
09-02-2008, 20:20
Onu duymuştum ben o tesadüfen kırılmış bir yaprak yazın bendede gerçekleşti birazı zedelenmiş dalın toprağa deyen yerinden yavru vermişti bende şaşırdım şimdi aynı şey kutularda bazı yapraklar kırıktı bana geldiğinde ama ana yapraktan ayrı deil temas halindeydi şimdi o kırılan yerlerininin damarların bittiği yerde kökler oluşmuş çok şaşırdım ayırdım ana yapraktan küçücük bi yaprak parçası kaldı ektim onu şimdi durumları iyi yaşıyolar bir yaprağı iki kere aynı anda köklendirmiş oldum ve her damarın altından kök çıkmış yaklaşık üç yerinden falan çok şaşırtıcıydı güzel bi durum oldu benim için ben deneyin derim.:D

yeşillim
09-02-2008, 22:44
Merhaba menekşe severler.
Yaprak çeliğinden çoğalttığım menekşelerimde, çıkan yavrulardan sonra koparılan, çelik olarak
kullandığım yaprağı tekrar toprağa gömdüğümde, öncekine göre daha hızlı çoğaldığını
gördüm. Denemenizi öneririm.

İklimsiz
10-02-2008, 00:42
Sayın yeşillim,

Önce yaprağı toprağa sokup, köklenip yeni yavru vermesini bekliyoruz. Sonra aynı yaprağı tekrar koparıp toprağa sokuyoruz.

Doğru mu anlamışım?

BurcuBurcu
10-02-2008, 05:38
Bunlar da benim bi türlü açmayan menekşelerim.

BurcuBurcu
10-02-2008, 05:45
2. resimdekinin durumu iyi ama 1. resimdeki menekşemin yaprağında sararmalar var.Bunun neden olduğunu anlayamadım,su lekesi olması da mümkün değil.

2 gün önce menekşelerime şekerli su karışımından vermeye başladım fakat aklıma takılan bir soru var.Şekerli su karışımını verirken çiçek coşturan vermeye de devam edecek miyiz?

BurcuBurcu
10-02-2008, 13:40
Hıımm...Tamam şuan sadece şekerli suya devam edeyim o zaman...
Teşekkür ederim.

asel
11-02-2008, 09:03
Arkadaşlar acaba atladımmı diye tekrar kontrol ettim ama yine bulamadım, Bu şekerli su karışımının oranları nedir? Yani ne kadar suya ne kadar şeker koyacağım ?

BurcuBurcu
11-02-2008, 09:06
bir bardak suya 1 çay kaşığıydı sanırım...Ben daha yeni uygulamaya başladım ,bu konuda uzman olan arkadaş "olay9".

asel
11-02-2008, 09:09
Teşekkür ederim burcuburcu, ben okadar acemiyim ki düşün. Birşey daha sormak istiyorum, menekşelerimin bulunduğu ortam nasıl olmalı, yani güneş görecekmi, sıcaklığı nasıl olmalı? Hiçbirşey bilmiyorum inanın. Ama aşık oldum ben bu çiçeğe.

Hakan KINACI
11-02-2008, 09:22
Sn.Burcuburcu,
Menekşenizi yerinden oynatmayın, şekerli suya devam hiç başka şeylere girmeyin bir de her su vermede ve sabahları kendisi ile konuşun, :) bakın size nasıl cevap veriyor arada her yaprağını konuşurken okşayın :) ve yaprakların üzerindeki tozları alın. :)
Bu aralar soğuk olduğu için ben sabah güneşi alan bir yerde tutuyorum.

BurcuBurcu
11-02-2008, 09:29
Aynen ben de...Burada yazılanları baştan sona kadar okudum.Tam iki günümü aldı:)
Hava akımında kalmayacak.Sabah güneşini seviyor,aydınlık ortamda olmalı,yaprakları yakıcı güneşte kalmamalı,toprağı kurumaya başlayınca ve daima ılık suyla sulanmalı.Bir de ben ek olarak saksının dibine çakıl taşları koydum ki ortamın nemini biraz arttırsın.Fakat ben de bu konuda yeniyim.Eğer yanlışım varsa tecrübeli arkadaşlar beni düzeltsinler...

filizdemir
12-02-2008, 20:30
herkese merhaba
siteyi uzun zamandır takip ediyordum. geçen yıl babaannem bir menekşe hediye etmişti bana. Küçük bir saksıdaydı. Zamanla birbirimizi sevdik ama itiraf edeyim ki çoğu zaman ilgilenemedim. Suyunu unuttum günlerce gün yüzü görmediği bile oldu ama geçinip gidiyorduk biz. Sonra bir ara saksıyı değiştirmiştim. Menekşem coştukça coştu. Bir sürü yeni yavru verdi ve saksıya sığmaz oldu. Çiçek açmıyordu. Bir tanıdığım yavruları ayırırsam çiçek açacağını söyledi. Ben de bir ay kadar önce menekşeyi 4 ayrı kök olarak 3 saksıya ayırdım. Sonuç ise tam bir hüsran oldu. Menekşem bana küstü. Yaprak damarlarından itibaren çürümeye başladı. Çok üzülüyordum. Bir gün ise sitede ararken bu forumu keşfettim. Burada yazılanları uzunca bir süre okudum ve öğrendiklerimi acemice olsa da uyguladım. Sonuç şaşırtıcı idi. Sanırım yavaş yavaş sağlığına kavuşuyor benim nazlılarım.

bengi_su
12-02-2008, 20:51
Syn. Filizdemir menekşe ayırma mevsimi değildi normal çürümeleri üzerlerine birer poşet geçirirseniz ortamın ısısını sabitleştirmiş olursunuz daha kolay uyum sağlarlar yeni yerlerine küçük bi tavsiye umarım en kısa zamanda eski güzelliğine kavuşur.

filizdemir
12-02-2008, 21:17
sayın bengi su çok haklısınız. burada yazılanları okuyunca aslında yanlış bir şey yaptığımı farkettim. Ama bana bunu öneren kişinin o kadar güzel menekşeleri vardı ki cesaret verdi bana doğrusu. Bitkiler kötüye gidince bende sizlerin söylediklerini yaptım. poşet değil de bir pet şişeyi kesip üzerine kapattım. Bir nevi mini sera oldu çiçeklere.. her gün bir süre açıp havalanmalarını da sağladım. sonra yaptığım başka yanlış çok su vermekti. suyu da kestim. bir kaç gündür gayet sağlıklılar. menekşeler bütün saksıyı dolduruken şimdi iyice zayıfladılar ancak yeni açan yapraklar gayet güçlü. Bu da beni sevindiriyor

filizdemir
12-02-2008, 21:26
Tek saksıdan ayırdığım üç saksı menekşem. tabi yapraklar daha büyüktü ama yanlış uygulama bu hale getirdi. yine de ümitliyim gayet güzel olacaklar. biraz toparlandıklarında şekerli su da vereceğim...

gül deniz
12-02-2008, 22:11
syn Filizdemir ben menekşelerinizin canlanacağını düşünüyorum.ama ayırma işlemini mart nisan gibi yapsaydınız keşke.Ama yinede iyi görünüyorlar.sevgiyle kalın.

yaprak kokusu
12-02-2008, 22:42
Arkadaşımının menekşesi rengini çok beğendim daha önce hiç bu renkten görmiştim.
Benim menekşelerde hareket yok nazlı nazlı büyüyorlar.

Güler
13-02-2008, 08:45
Sevgili Burcu Burcu, menekşe için yazdığınız mesajınızı okudum. Birşey dikkatimi çekti. Saksı dibine koyduğumuz çakıl taşları toprağın çöküşüp saksı deliklerini kapatarak suyun dışarı akmasını önlemesine mani olması içindir. Nemi tutması için çok hafif olan ponza taşı kullanılır. Bu taşlar dibe de konulabilir, toprak aralarına da serpiştirilir.Suyu tuttuklarından toprağı da hafif nemli tutarlar. Ben böyle biliyorum, ama siz isterseniz yine de hocalarımıza sorun.

özlem11
13-02-2008, 08:51
Filizdemir aramıza hoşgeldiniz.Umarım menekşeleriniz sağlıkla büyür.Sizin hatanız çok küçükken ayırmak olmuş.Biraz daha büyümesini bekleyebilirdiniz.Arkadaşlar benden size bir tavsiye annem yıllardır menekşeyi ayırmadan 1-1.5 ay öncesinde kökleri saksınında olduğu yerde bıçak yardımı ile ayırır.Menekşe bu sürede kendi saksısında tek başına yaşamaya adapte olur ve yeni saksısına alınca sorunda yaşamayız.Hatta ayırmayı düşündüğümüz bir tane menekşemiz vardı.3 hafta önce bu işlemi uyguladık. Sonuç şahane...Kendi başına yaşamayı öğrendi bile...
Yaprak kokusu ne güzel menekşe o...
Ben bundan sonra aşı yapacam.Bakalım sonuçları ne olacak.Böylesine güzelliklerele karşılaşabilecekmiyim...

BurcuBurcu
13-02-2008, 10:23
Sn Güler Hanım,
Çakıl taşlarını koymaktaki amacım,saksı toprağının kaptaki suyla temasını önlemekti fakat sizin fikriniz de bana mantıklı geldi.İlginize teşekkür ederim.

BurcuBurcu
13-02-2008, 10:25
Özlem Hanım,aşıyı menekşelere mi yapacaksınız?Ben bunu daha önce hiç duymamıştım,beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

filizdemir
13-02-2008, 10:40
teşekkür ederim gül deniz ve olay9. Hoşbuldum gerçekten..bu menekşeleri ayırdığımda bu kadar küçük değildi. ah eski fotoğrafı yok ki ekleseydim de görebilseydiniz. Ayırma yaptıktan sonra dediğim gibi yapraklar yaprak sapından itibaren solmaya, cansızlaşmaya hatta çürümeye başladı. Ben de o çürüyen yaprakları tek tek kopardım ve kopardıkça menekşeler bu kadar kaldı. Hatta bunların dibinde çok minik yavrular da vardı ama onlar da çürüdü. burda yazılanlardan çok şey öğrendim ve uyguladım. şimdi durumları iyi. bir nusubet bin nasihatten iyidir derler ya bu bana bir ders oldu. bir daha böyle bişey yapmadan kırk kişiye danışırım artık;)

selenn
13-02-2008, 10:57
Sevgili olay9,

Annenizin uyguladığı yöntemi torfun hikmeti olarak ben bilmeden uygulamışım. Uzun zamandır menekşelerim kuruyan torfun su tutmaması sebebiyle kötüye gidiyordu. Toprak saksıdan ayrılmıştı. Biliyorum erken bir dönem ama dün gece saksılarını ve topraklarını değiştirdim menekşelerin. Umarım gelişmelerini gözlemlerim.

Bu arada sayın Burcuburcu aşı ile ilgili yaprakların ne şekilde kesilip toprağa dikileceği konusunda bilgi bu başlığın geçmiş sayfalarında yeralıyor. Zira bunu ben de denemiştim fakat yapraklar malesef tutmamıştı.Kısaca iki farklı renkten menekşe yaprağını verev kesip, verev uçların birbirine bitişik şekilde toprağa dikilmesi gerekiyor. Belli bir müddet sonra aynen yapraktan üretim yapar gibi yeni yaprakçıklar oluşacak,çiçekleri ise yapraklarını aldığınız türlerin renk karışımı olacak. benim denememde verev kesilen yapraklardan biri çürüdü diğeri ise yeni yapraklar verdi. Umarım sizin denemeniz başarılı olur.

Sevgiler.

Gülgün
13-02-2008, 17:14
Olay9 yavruların ne güzel olmuşlar.açmış hallerini merak ediyorum.Bundan 2-3 ay önce kopardığım yapraklardan 3 tanesini arapsaçı çiçeğinin boş olan kısımlarına öylece sokuvermiştim,aradan aylar geçti,yapraklar yavrulamadı,arapsaçı saksıyı sardı.Şimdi yaprağın bir tanesi yavruladı,beni de bir tasa aldı.Her iki bitkiye de zarar vermeden ,bu iki bitkiyi nasıl ayıracağım?Yardımlarınıza ihtiyacım var.

BurcuBurcu
13-02-2008, 17:52
Özel Hanım,ufaklıklarınız gerçekten çok sağlıklı ve şirin görünüyor,Allah nazardan saklasın.

Bu arada ben menekşe aşısının açmayan menekşeler için olduğunu sanmıştım(Hani meyve vermeyen ağaçlar aşılanıyor ya)Kendimce böyle bir mantık kurmuştum.:p

özlem11
13-02-2008, 21:19
Arkadaşlar bu uğurda çok yaprak feda etsemde sonuç mükemmel oldu.Renkler bir de aşı olduysa deymeyin keyfime...
Gülgün benden bir öneri; arap saçını keserek tekrar ekipte üretebiliyorsun.Menekşenin olduğu yeri açarak kes ve ayıracak büyüklüğe geldiğinde bıçakla çevreleyip kaldırabilirsin.kestiğin arap saçınıda tekrar üretmek için başka bir saksıya ekebilirsin...
Bu arada başka bir sorun daha var menekşe ışıklı yarı güneşli yeri arap saçıysa gölgeyi seviyor. Sen önce arapsaçını buda menekşe gün yüzüne çıksın.Resimde eklersin tekrar hep birlikte fikir sunarız...
Arkadaşlar en son menekşelerimin dibine yapraklarından direkt ekme işlemi yaptım.Hepside tuttu.Acaba kendi toprağına alışık olmasından mı? Bu kadar kolay tutacağını tahmin etmezdim.Hiç bir çaba sarfetmedim.ektiğim yapraklarda kenarlarındaki halsizleşenlerdi...

özlem11
13-02-2008, 21:25
Yaprak kokusu yaprak bardağın dibine deymeyecek.Birde bardağa poşet geçirip delik açarsan ve yaprağı bu şekilde su da bekletirsen sanırım sorum olmaz.Koycağın su oda sıcaklığında olacak.Aydınlık ama direkt güneş görmeyecek.Kalorifer varsa ondanda uzak olsun.Ama şimdi tam dikme zamanı.Sağlam bir yaprağı kes.Derince göm.Yaprağı zedelemeyecek şekilde sıkıştır.1,5 ay sonra fazla toprağı kendin açarsın.Kesin tutar.Hatta diğer menekşenle aynı saksıya ek derim.Daha iyi sonuç veriyor...

günsu
13-02-2008, 22:10
30162Köklendiler(bazıları), yaprakları niye böyle oldu anlamadım:confused:30162

Balıkcı
13-02-2008, 23:00
Günsu,

Bu yaprakların dikilme vakti geçiyor.
Ne zamana kadar suda tutacaksın?

sinaninci1
13-02-2008, 23:06
günsu hemen dik 1 cm derin olsun, fazla derine dikme yoksa yakında bardakta çiçek açacaklar:D:D

asel
14-02-2008, 11:34
Arkadaşlar; yaprağı menekşeden ayırırken kopararak mı yoksa keserekmi ayırmak gerekiyor?, ayrıca acaba yaprağı direk toprağa eksek tutarmı? Yani hangi yöntem daha verilmi?

papatyam
14-02-2008, 11:43
Asel, kopartabilirsin de kesebilirsin de fakat kestiğin alet temiz olmalı ben kopartmayı tercih ediyorum, toprakta da tutar suda da köklenir ama bu dönemde toprağa diksen daha iyi olur sudayken köklendirdiğin zaman yeni çıkan yapraklar çok narin oluyor dikerken kırılma ihtimali çok yüksek. Kolay gelsin :))
(çelik,dal,yaprak vs. dikilir, tohum ekilir:)

asel
14-02-2008, 11:54
Teşekkür ederim papatyam, benim gibi bir aceminin sizlerden öğreneceği çok şey var emin olun. işlerden fırsat bulabilirsem yarın menekşelerimin resimlerini eklemek istiyorum ama nasıl yapıldıını da bilmiyorum, bakalım uğraşacağız artık:)

biyolojici
14-02-2008, 17:04
Sevgililer günü hediyelerim.****** menekşelerim.

gül deniz
14-02-2008, 17:26
Bugün aldığım menekşem.biraz yıpranmış yaprakları kopmuş ama düzelir diye dayanamayıp aldım.Ama yapraklar uç taraftan kopmuş sapları duruyor onlarıda koparayımmı?çiçekçi ithal menekşe dedi diğeriyle ne farkı var bilmiyorum ama yaprakları çok iri ve kalın.Yeni menekşem için önerilerinizi bekliyorum.

Balıkcı
14-02-2008, 17:40
Sayın balıkçı toprağını temizleyipte mi bu işlemi yapıyorsunuz.Kaç gün bekletiyorsunuz su da.

Hiç uğraşmıyorum, saksıdan alıp suya koyuyor ve arada bir aklıma geldikçe bakıyorum.
Sonra bir gün... bir de ne göreyim....aaaa köklenmiiiiş.:p

özlem11
14-02-2008, 20:25
Sayın balıkçı hiç büyümeyen ve durumu kötüye giden bir menekşem var onu deneyeceğim.Ya ölecek **** dirilecek.Biyolojici menekşelerin harika gülegüle büyütün.Güldeniz yeni menekşenin resimdeki üst taraftaki yaprağını alıp üretebilirsin.Çok sağlıklı duruyor. Her ihtimale karşı...
Arkadaşlar menekşe alırken çiçeklerine aldanmayın.Rengi belli olsun yeter. Bol yapraklı olmasına özen gösterin.Ev ortamına gelince toparlanması uzun zaman alıyor çünkü.
Güldeniz bu menekşeler seninmi yoksa gezerken mi buldun internette...Yurtiçinde satan yer varmı çok güzeller. senin olmasını umut ediyorum...

özlem11
16-02-2008, 09:19
İnşallah günsu.Başarabilirsim açarlarsa hepimize örnek olur ve birbirinden renkli menekşelere kendimiz üreterek sahip oluruz.Bu arada bengi su senin peynir kutusu yönteminle bordo ve beyaz rengi aşı yapıp ektim.2 gün oldu...

Burcuburcu yabancı sitelere girip dil bilmediğim için tahmini geziniyorum.Karşımada bunlar çıktı.Yurt dışında olan bir arkadaş olsa belki sahip olabiliriz.

Gülgün sonuçları umarım güzel olur.Dediğim gibi 3 haftayı geçti benimki hala sağlam.Ayırınca fotografınıda eklerim.

Yaprak kokusu istediğin sonuca 20-25 güne kadar ulaşırsın.Direk ekdiğiniz zaman bu mevsimde tutuyor deneyin derim.

Sayın balıkçı dediğiniz yöntemi dün denedim. Sıra sonuçlarında. Bekleyip göreceğiz.İlginize teşekkürler...

özlem11
16-02-2008, 09:28
Bengi su bunlara şekerli su veriyormusun.Vermiyorsan tavsiye ederim bümeyi hızlandırıyor.Benimkiler arap saçına döndü nasıl ayıracağım konusunda hiç bir fikrim yok.Bende resim eklerim.Beraber fikir yürütürüz.

bengi_su
16-02-2008, 09:32
Bu resimleri internetten buldum hepsi çok güzeller.

bengi_su
16-02-2008, 09:34
Tamam Özlem yükle bakalım birine daha yeni menkeşe çoşturan verdim iyi gidiyollar şimdilik şekerli sudan korkuyorum çürütür die köklerini vermedim fazla yavrular var bi deneyeyim o küçücük olan yaprak varya yeni yavru veren bahsettiğim avatarımda kullandığım menekşenin yaprağı kurtardım onu ebruli ekiyorum bakalım neler çıkacak karşımıza.

bengi_su
16-02-2008, 09:40
Bunlarda diğerleri.:D

bengi_su
16-02-2008, 09:45
Bu menekşeleri görünce insan aşık oluyo bu çiceğe.:D

Gülgün
16-02-2008, 20:49
Olay9 dün size bahsettiğim menekşe ve arapsaçının fotoğraflarını yolluyorum.Dilerim ikisi de kurtulmuştur.:mad:

Gülgün
16-02-2008, 20:58
Bunlar da yeni koparıp diktiğim yapraklar,bakalım yavrulayacaklar mı?

Gülgün
16-02-2008, 21:19
Menekşeyi ve arapsaçını birbirlerinden ayırınca,menekşeler çok kenarda kaldılar,ne yapmalıyım?

özlem11
16-02-2008, 21:35
Gülgün ilk resimde ikiside halinden memnunmuş aslında ama ayırmışsın.Durumları nasıl.Bir yanlış yapmışsın menekşeleri çok dip dibe ekmişsin.O hatayı bende yaptım şimdi nasıl ayıracağım diye düşünüyorum.Menekşeyi ekerken büyüyeceğini hesabetmemiştim.Ama sen oynama bir daha yerini değiştirme.yeni yapraklarında sağlıklı 2 hafta içinde yaşayıp yaşamayacağı belli olur.umarım yaşarlar...

Yeşillim seni tekrar aramızda görmek beni sevindirdi.Torunları ne alemdeler.Yeni çiçek açan yokmu hiç?

özlem11
16-02-2008, 21:38
Afedersin gülgün resimlere tekrar baktım.Sen arapsaçını başka saksıya almışsın.Sorun yok o zaman.Arap saçı arsız.Öleceğini zannetmem.Menekşeleri ellemediğin iyi olmuş.Bakarsın dip dibe aşı olurlar.Sorun yok arkadaşım.sağlıkla büyüt...

Gülgün
16-02-2008, 22:07
İlginize teşekkür ederim Özlem Hanım.Aslına bakarsanız o yaprakları oraya soktuğumda yavrulayacaklarından çok emin değildim.Daha önce bir çok yaprak diktim hepsi öldü.Bunları da menekşelerin yapraklarını seyreltirken koparıp,atmaya kıyamadığım için öylesine dikivermiştim,yavrulayarak beni mutlu ettiler.Sizin yavrular da harikalar.Özellikle aşıladıklarınızın çiçekli resimlerini dört gözle bekliyorum.Sevgiler..

günsu
16-02-2008, 23:49
Zararlılarla mücadele başlığına bakmalısın, yanılmıyorsam saımsak-arapsabunu-zeytinyağı-su karışımı hazırlıyorduk.
Benim unlubit olmuştu o şekilde temizlemiştim.
Kolay gelsin:)

İklimsiz
16-02-2008, 23:55
Adı geçen karışımı, menekşelerimiz evlerimizin içersindeyken uyguladığımızda koku problemini ne yapacağız?

Sonbaharda kapalı balkonumdaki gardenyamda denemiş, günlerce balkon penceresini açık tutmak zorunda kalmıştım.

tugrulS
17-02-2008, 02:55
Peki arkadaşlar,yaprakları köklendirdigimiz bardak içindeki suya bitki besini diye satılan sıvılardan koysak köklendirmeyi hızlandırırmı acaba:confused:

günsu
17-02-2008, 07:40
Güler hanımcığım:)ben süzüp fıs fıslamıştım, ilk başta evet ama daha sonra pek kokusunu hissetmemiştim.:)
Memnun kalınca diğer tarifleri denememe gerek kalmadı ama istenirse diğerleride uygulanabilir:)en kolayı bu geldi bana.

bengi_su
17-02-2008, 09:34
Bende yine iki çeşit menekşe buldum birer yaprak aldım bakalım suya koydum pazartesi ekeceğim nasıl bi tutkuysa bıkmadımda yapraktan bu arada yeni iki tane daha yavrum geliyo çocuklar gibi seviniyorum millet gülüyo halime.:D

biyolojici
17-02-2008, 18:31
menekşelerim

biyolojici
17-02-2008, 18:36
pembelime bakarmısınız.

biyolojici
17-02-2008, 19:03
Teşekkürler.Uzun uğraş ve denemeler sonunda elde edilmiş başarı.Çok nazlılar pes etmemek lazım.

BurcuBurcu
17-02-2008, 19:07
Kalktım tekrar resim çektim ama en sonunda sizlerle paylaşmayı başarabildim.

Gülgün
17-02-2008, 19:08
Bunlarda çok güzeller.Kaloriferin yanında olmaları zarar verir diye düşünmüşümdür hep,demek ki vermiyormuş.

Gülgün
17-02-2008, 19:12
Sevgili Burcu Burcu,sizinkiler de çok güzel.Hiç katlı menekşem olmadı,çok kıskandım, en kısa zamanda edineceğim.Saksıların altındakiler çakıl taşları mı? Ne faydası var?Hani varsa hemen kopya çekeyim diye.

BurcuBurcu
17-02-2008, 19:18
Ben de bu gün görünce üstüne atladım bu menekşenin.Yakından daha da güzel.Gül gibi sanki...
Valla çok bi faydası var mıdır bilmiyorum ama nem sağlaması için çakıltaşları koydum.

biyolojici
17-02-2008, 19:20
menekşelerim her seferde farklı görünümde çiçekleniyor.

biyolojici
17-02-2008, 19:50
menekşelerim

BurcuBurcu
17-02-2008, 20:02
Maşşallah biyolojici...Çok ihtişamlı menekşeler.Fakat ben takıldım,bizim kaloriferler çok yanıyor şimdi menekşeleri oraya koyarsam kökleri haşlanmaz mı?

biyolojici
17-02-2008, 20:12
Hayır haşlamıyor.Eğer mermer üzerine koyarsan daha da iyi oluyor.

İklimsiz
17-02-2008, 20:45
Mermerin ısı iletkenliği fazla. Kalorifer peteği ısı ölçümü ile, üzerindeki mermerdeki ölçüm arasında 2 derece fark gözlüyorum.

Aynı ölçümü tahta ile yaptığımda 6, peteğin üzerine orta kalınlıkta bir kitapla yaptığımda 10 derece fark oluyor.

Çıplak petek ısısı 38-40 derece. Dolayısıyla mermer üzerindeki menekşelerin bu ısıdan zarar göreceğini düşünüp denemiyorum.

biyolojici
17-02-2008, 20:55
Kış başından beri orada büyüdüler.Suyu fazla kaçarsa ,patlamadıysa sizde deneyin.Mermeri petek üzerine koyup menekşeleri dizmek dahada iyi oluyor.Özellikle çabuk yavruluyor.

günsu
17-02-2008, 21:09
Sevgili burcu burcu yeni menekşelerinizi güle güle büyütün, yeni çiçeklerini gördükçe mutlu olursunuz inşallah, bizde burdan gördükçe sevinelim;)sizinkilerde çok muhteşemler sn biyolojici özel bir bakım yapıyormusunuz maşallah ne güzel açmışlar, okadar açmasını nasıl sağlıyorsunuz:)

zeonka
17-02-2008, 21:18
Sn.Biyolojici
Hiç menekşesi olmayan ve daha önce hiç denememiş olan ben bu resimleri görünce imrendim vallahi. O penbe olan nasıl açmış öyle maşallah.Sanki hepsi birbiriyle yarşır gibiler hepsi bütün güzellikleriyle göz dolduruyorlar.Güle güle büyütün...

zeonka
17-02-2008, 21:21
Sn. BurcuBurcu sizinkilerde çok güzeller.Yeni yerlerine alıştıktan sonra deymeyin keyiflerine. Bende sizlerin resimlerinizle gözlerimi şenlendiririm artık.Güle güle büyütün.

asel
18-02-2008, 08:53
Arkadaşlar günaydın. Umarım resimleri eklemeyi başarabilmişimdir, sizinkiler kadar güzel olamasalarda elimden gleni yapmaya çalışıyorum. Resimlerde de gördüğünüz gibi benim menekşelerimin yaprakları dışa doğru kıvrılıyor ve eskisi kadar sert yani diri değil, tavsiyeleriniz üzerine şekerli suya başladım. Yorumlarınızı bekliyorum, lütfen eksiklerimi **** yapmam gerekenleri bu acemi arkadaşınızla paylaşın.

BurcuBurcu
18-02-2008, 09:51
Sn Asel,ilk çiçeğiniz çok güzel maşşallah fakat 3. resimden anladığım kadarıyla,bu çiçeğiniz susuz kalmış gibi.Dikkat ederseniz saksı ile toprağın birbirinden ayrıldığını görürsünüz.

özlem11
18-02-2008, 19:17
Biyolojici yavrular kaç aylık acaba. Benimkilerde ne zaman bu hale gelir diye merakım.

sinaninci1
18-02-2008, 19:26
Bursa toplantısında bu menekşeden 3 yaprak almıştım birini tuturdum.:D:D:D

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=14111&c=664

biyolojici
18-02-2008, 23:22
Biyolojici 1581 nolu mesajda ki yavrular kaç aylık acaba. Benimkilerde ne zaman bu hale gelir diye merakım.

Arkadaşım o yavrular iki yaşına yakın.Çabuk büyümüyorlar.Daha da hiç çiçek açmadılar.Oysa bazı yavrular yapraklanır yapraklanmaz açmıştı.Tekrar söylemek gerekirse korkmadan kalorifer üzerine koyun.Çok sık sulayın.Kendilerini Afrika'da zannetsinler.Yaz ayları hariç asla yapraklarını yıkamayın.Selamlar.

günsu
19-02-2008, 06:50
Sevgili biyolojici, çiçeklerinin bukadar çok açması için yaptığın özel birşey varmı, maşallah ne kadar çok açıyor;)

BurcuBurcu
19-02-2008, 07:57
Şimdi yükleyebildim.

BurcuBurcu
19-02-2008, 08:04
Sitede dolaşırken çeliklerin sera ortamında ve sıcak yastıkta daha çabuk köklendiklerini okudum.Bu da aklıma biyolojici arkadaşımızın menekşelerini kaloriferin üstüne koyduğunu getirdi.
İşte benim yeni çeliklerim.Sera ortamını sağladım.Kaloriferin üstüne koyduğum kavluyla sıcak yastık da yaptım onlara.Bakalım köklenecekler mi?

günsu
19-02-2008, 08:41
Sevgili burcu burcu, ıslattığın yapraklar yirmigünden sonra püsküllerini gösterir;)
Minik seranda güzel bir düşünce, bakalım daha hızlı köklenecekmi :confused:eğer öyle iyi gelişim gösterirse bizde bundan sonra öyle köklendiririz:)

özlem11
19-02-2008, 10:41
Arkadaşım sıcak yastık hayvan gübresinden mevcut.Gübre kökü sıcak tutarmış.Bende dün keçi gübresi karıştırarak toprağa yeni yaprak ektim.Poşet bağladım.Sonucunu merakla bekliyorum.
Biyolojici teşekkür ederim.Sabırla bekleyeceğim bakalım.
Sayın balıkçı dediğiniz yötemi denedim.5-6 gündür suda.Keyfi yerinde görünüyor.Sanırım kurtulacak.
Bengi su benim sana bahsettiğim menekşede bu renkti.Bende 2 yaprak mevcut.Ekeli 4 ay oldu sağlamlar ama yavru vermedi daha.Bahsettiğim aşılar varya biri bu renkle-bu rengin bendeki mavili beyazlısı varya onun karışımı.Ne renk çıkacak meraktan ölüyorum.Tutturursam sana bahsettiğin menekşeden gönderirim.

selenn
19-02-2008, 11:01
Sinan Bey çok sevindim yaprağın tutmasına:) Sevgili Bengisu Güler Hanım sağolsun bilgi vermiş. Ben bu aralar pek sık giremiyorum bugün gördüm mesajınızı. Bursa toplantısında teyzemin getirmiş olduğu menekşe kurada bana çıktı. Şuanda keyfi yerinde üzerinde çiçekler mevcut. Diğer çiçek açmayan menekşelerim utanır belki diye onların yanında nispet yapıyor:)

Birkaç yaprak daldırarak üretmek istiyorum ama çiçeklerine zarar gelmesinden korktuğum için yaprak alamıyorum şuanda.

Sevgiler.

bengi_su
19-02-2008, 14:08
Arkadaşım o yavrular iki yaşına yakın.Çabuk büyümüyorlar.Daha da hiç çiçek açmadılar.Oysa bazı yavrular yapraklanır yapraklanmaz açmıştı.Tekrar söylemek gerekirse korkmadan kalorifer üzerine koyun.Çok sık sulayın.Kendilerini Afrika'da zannetsinler.Yaz ayları hariç asla yapraklarını yıkamayın.Selamlar.

Syn. Biyolojici gözlerime inanamadım daha minnacık yavru bunlar ana yaprakları duruyo çicek açmışlar besin felan verdinizmi acaba?

yaprak kokusu
19-02-2008, 14:20

Arkadaşım resimdeki menekşeleriniz şaka gibi onlar gerçekmi öyle hem renkleri çok güzel hem çok canlılar güle güle büyütün .
Bardağa ıslattığım yapraklar malesef çürüyorlar cam bardak içinde menekşelerimin yanında duruyorlar ama bir türlü köklendiremiyorum köklendirmenin bir sırrı varmı acaba?.

bengi_su
19-02-2008, 14:25
Şeffaf cam bardaklarda deil koyu renkli bardaklarda ışık almayan ılık bi ortamda köklendirin bide Özlemlerin yöntem güzel bardağın ağzını kapatın hava almazsa köklenir ben şimdi gene peynir kutusunda köklendiriyorum ama bu sefer suda azı kapalı kutu içine biraz su koydum yapraklarda içinde şimdilik çürüme yok çürüme belirtisi olursada toprağa geçircem bakalım şansa.:D

yeşillim
19-02-2008, 14:39
Ben de hiç yaprağı suda köklendiremedim. Ama inadım inat pes etmeyeceğim.
Direk toprakta yaprak çeliğinde bir problem yok ama nerede yanlış yapıyorum.
Siteden edindiğim bilgilere göre tekrar suda köklendirmek için başlangıç yaptım.
Bakalım köklenecekler mi.!
Maşallah biyolojici, menekşelerinizin keyfi yerinde, çok güzeller.

Sarı afrika menekşesi olur mu? İki kişiden duydum, hatta birisi de bende olup olmadığını sordu, merak ediyorum. Eğer var ise fotoğrafını eklerseniz mutlu olacağım.

özlem11
19-02-2008, 14:57
Arkadaşlar suda nasıl köklendiremediğinize şaşıyorum. Ben suya koyuyorum. Bide bakmışım kök vermiş. Hiç ilgilenmiyorum. Suyunuz oda sıcaklığında olacak. Sizler soğuk su mu koyuyorsunuz?

yeşillim
19-02-2008, 15:12
Sevgili olay9, inanın ki suda köklendirme işinden vazgeçmiştim. Fakat bu siteyi bulup yazıları okuyunca tekrar bir girişimde bulunmam gerektiğini düşündüm. Herşey olması gereken gibi ama, olmuyor. Arkadaşlar nette de sarı afrika menekşesi bulamadım, bir zahmet siz de bakar mısınız? Yoksa ben mi bulamıyorum veya sarısı mı yok?

bengi_su
19-02-2008, 15:29
Bengi su dün menekşenin birini ayırmak zorunda kaldık. 3 tane bir arada olunca diğerleri bozulacak diye...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1402&page=46
Bu sayfada daha öncede bahsetmiştim.
Bu da iyice çiçeklenen menekşem...

Özlem çok güzel olmuş menekşen rengi gerçektende süper tuttuda bi yavru vermedi kaç ay oldu diğerlerini ikinci defa köklendirdim.:D

Bu arada arkadaşlar bu kutudaki yapraklar beni şaşırtmaya devam ediyo kırılan hafif zedelenen yerlerden kök fışkırıyo sapta değil yaprağın az bi yeri zedelensin damar açılıversin yetiyo bi yaprağı aynı anda bi kaç yerinden köklendirdim bakalım bi yapraktan on onbeş yavru olcak bu gidişle.:D

biyolojici
19-02-2008, 22:54
Menekşeleri pet şişelerinde köklendirin,kökleri dibe deyince çürüyorlar.

Kadir Çetintaş
20-02-2008, 01:00
Selam Arkadaşlar;

Yapraktan menekşe köklendiremeyenlerden biriyim!:(

Şimdiye kadar kaç yaprak heba ettim bilmiyorum?

Ama son bir tane yaklaşık 5 aydır, önce suda dayandı, olmadı toprağa geçirdik şimdi orada direniyor! Ama halen yaprak yok!

Bu başlıkta değişik şekiller anlatılmış. Dikkatimi çekenleri toparlayayım bu işte başarılı olanlar yanlış varsa düzeltsin.

- Öncelikle en alttaki yaşlı yapraklar kullanılmayacak. Orta kısımdan olabilir!
- Yaprak fazla örselenmeden, keskin bir maket bıçağı ile alınacak!
- Yaprağın tüyleri ile fazla oynanmayacak! ( en iyisi yaprağın kenarlarından hafifçe tutulması galiba! )

Köklendirme kabı;

- Şeffaf olmayan ağzı kapanabilen bir kap;
a.Plastik peynir kapları olabilir.
b. Plastik kapaklı pet bardak olabilir.
c.Pet bardak üzerine strech film geçirilip, üzerine delikler açılıp, yaprak sapları buradan geçirilebilir.

- Karanlıkta bırakılan yapraklar daha iyi kökleniyor!
- Toprakta yapılan köklendirmelerde; toprağa önceden bir delik açıp, buraya sapı zedelemeden 1 cm. derine olacak şekilde gömüyoruz!

Veya

- Toprakta yaprağı yanlamasına dik olacak şekilde yarıya kadar gömüyoruz!

Tüm köklendirmeler oda ısısında daha iyi sonuç veriyor!

Kış aylarında haftada bir sulama yapıyoruz! Ama çok sıcak bir ortamda kuruma oldukça sulanabilir.( topraktaki köklendirmeler için )
Topraktaki köklendirmelerde kök etrafına aspirinli su veya oksijenli su uygulaması tariflere uygun şekilde olursa faydalı olabiliyor!

Aklımda kalan ve uygulanabilir olan tavsiyeler böyle!

Şimdi sorulaaar! :)

Su köklendirmelerinde herhangi bir vitamin veya gübre uygulanıyor mu?
En erken ne kadar zamanda kök gözlemliyebiliyorsunuz? ( mevsimi var mı? )
En erken ne kadar zamanda yaprak gözlemliyebiliyorsunuz? ( mevsimi var mı? )

Bazen 2-3 ayda yeni yapraklar gözlenebildiğini söyleyenleriniz var!
Eğer üreticiler bu kadar bekleselerdi iflas etmezlermiydi?
Doku kültüründen ( yani parçalanılan yapraklardan ) bile üretilebilen bu çiçek, bize neden bu kadar direniyor? :mad:

Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler! :)

-

dtekin
20-02-2008, 02:32
Yetiştirdiğim bir çok menekşe var. Yapraktan köklendirme için ekstra bir uygulama yapmiyorum.Ben direkt su içinde bekletiyorum.

*Çalıntı bitki iyi tutar derler.Bir de öyle deneyin :D

özlem11
20-02-2008, 09:00
Kadir çetin taş ve dtekin aramıza hoşgeldiniz.
Kadir bey, suda köklendirmede su yeterli.
Büyüme bitkiye bağlı.Bazen 1,5 ayda bazen 4-5 ayda belli olmuyor.
En iyi mevsim bana göre şubat-haziran arası.Fakat ekimde ekilen bitkilerin seneye bir yaşın da olduğunu ve erken çiçek açtığını biliyorum.

Eğer üreticiler bu kadar bekleselerdi iflas etmezlermiydi.Güzel bir soru...:D

sudanaa
20-02-2008, 14:50
Arkadaşlar imdaaaaat! Yeni açan menekşemin yaprakları solmaya ve cansızlaşmaya başladı bunun sebebi ne olabilir? Aşağı doğru kıvrılıyor.Lütfen yardımlarınızı bekliyorum:(:( Bakarmısınız yanında açan menekşemin yaprakları nasıl canlı:confused:

biyolojici
20-02-2008, 15:10
Arkadaşlar en az üç haftada çimlenme olabiliyor.En sağlıklı yaprakları koparın ,kıyamasanızda onlar kolay kökleniyor.Koparılan yaprağa göre verimliliğide değişiyor.

günsu
20-02-2008, 16:56
Sudanaa'cığım öncelikle yapraklarından birtane alıp ıslat bardağa, çiçeğini kaybetsen bile yaprağından çoğaltabilirsin:)

Rengide çok güzelmiş

Eğer farklı birşey yapıpta problem o yüzden kaynaklanmamışsa sn balıkçının dediği gibi biryere ıslatıp tekrar köklendirebilirsin:)

ahmeter
20-02-2008, 17:19
Arkadaşlar imdaaaaat! Yeni açan menekşemin yaprakları solmaya ve cansızlaşmaya başladı bunun sebebi ne olabilir? Aşağı doğru kıvrılıyor.Lütfen yardımlarınızı bekliyorum:(:( Bakarmısınız yanında açan menekşemin yaprakları nasıl canlı:confused:
Fazla su veyahut bulunduğu yerin sıcaklığının düşük olması 1 10 gün hiç su verme sıcaklık 20 den aşağı olmasın ve bol ışık gerisi şansa kalmış kışın daima az su selamlar

özlem11
20-02-2008, 17:38
Benim ölen menekşelerime çok benziyor. Önce sağlıklı gördüğün yaprağı suya koy **** toprağa dik.Aspirin verebilirsin.Eğer toprağı çok sulu gibiyse kök kısmına kadar zarar vermeden toprağı temizle.Paket topraklar varya ona dik. Şuan değiştirebilirsin. Benim yavruya hiç bir şey olmadı. Bende zorunlu olarak değiştirmiştim. Köke yakın aspirini koy.Çok azda kökü yerleştirdikten sonra can suyu verip toprağını ilave et.Direk güneş gören yere de koyma.
Bunlar sadece tavsiye. Menekşeye iyi geleceğini düşünüyorum. Umarım iyileşir.

özlem11
20-02-2008, 17:41
Eğer dışardan besin, katkı falan verdiysen, menekşene oranı fazla gelmiştir. Böyle zamanlarda menekşenin ilk tepkisi halsizlik oluyor.Toprak yenilemede en iyi çözüm.

handanhanım
20-02-2008, 20:50
Şu menekşeleri yaşatmanın, yaşatırken de çiçek açmalarını sağlamanın yolunu bir ben öğrenemedim. Gidip alıyorum; üstünde çiçek, yemyeşil yapraklar, eve getiriyorum 1 ay demiyor önce çiçekler, sonra yapraklar... Pes etmedim, etmeyeceğim; yola devam :)

Harun Parlak
20-02-2008, 21:12
Menekşeler sohbeti ve güneşi seviyorlermış. Sohbet etmeniz gerek.:)

almura
20-02-2008, 22:59
merhabalar bi sorum olacaktı,bi arkadaştan bir saksı menekşe almıştım ve bu çiçeğin yapraklarından 5 tane saksıya diktim yaklaşık 7 ay oluyor yaprakları çok güzel ama hala çiçek açmıyor.çiçek için baharı mı beklemeliyim yoksa her mevsim açar mı?

özlem11
21-02-2008, 09:17
Handanhanım ben bu konuda usta oldum diyebilirim.Menekşe alırken çiçeğine aldanmayın bol yapraklı olsun.Üstünde bir çiçek olsa rengini belli edecek kadar yeter.Eve getirdiniz.2 gün aydınlık güneş görmeyen yere koyun.Bu arada garantilemek için 1-2 yaprak alıp suya koyun.2 günden sonra saksısını değiştirin.Bir boy büyüğe...Sulayın.Elinizde sıvı besin varsa ölçüleri oranında 2 hafta bundan verebilirsiniz.Yine bir haftada daha aydınlıkta dursun.Sonra perde ardasından güneş görecek şekilde bir yere koyun.

biyolojici
21-02-2008, 15:56
menekşem gelin gibi .:p

yeşillim
21-02-2008, 16:53
Biyolojici, maşallah menekşelerinize mümkün olsa da birer yaprak alsak.

Bunlar da benim torunların geçen yıl hali.
http://img514.imageshack.us/img514/2415/kerem280407092yg8ab6.jpg (http://imageshack.us)
http://img514.imageshack.us/img514/2415/kerem280407092yg8ab6.0fac9417bb.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=514&i=kerem280407092yg8ab6.jpg)

BurcuBurcu
21-02-2008, 20:32
Benim menekşelerin köklenmesine sanırım daha uzun zaman var.Bu resimdekiler de menekşelerimin toplu resmi ,sanırım keyifleri yerinde.

BurcuBurcu
21-02-2008, 20:33
Bu arada 2 menekşem ısrarla açmıyor.Onlar için humik asit kullanmaya başlamayı düşünüyorum.Faydası olur mu acaba?

biyolojici
21-02-2008, 20:49
Arkadaşlar menekşelerimi beğenenler birer MAŞALLAH desinler.Şu ara gerçekten de keyifliler.Tabi bende de ölenler oluyor.Ama yılmadan üretime devam.

sudanaa
21-02-2008, 21:46
Sana katılıyorum gül deniz.Hepsi çok güzeller.Sudanna senden ne haber.İnşallah durumu iyidir.

Arkadaşlar suda menekşe köklendiremiyorsanız suyuna 2 aspirin atın işe yarıyor.Birde suyunu 1 ay falan değiştirmeyin.Sık su değiştirmede çürüme yapar.

Sağol olay9 durumu iyi gidiyor, saksıyı değiştirmedim ,güneşe koydum ,suda vermiyorum .Bugün daha canlandı ,bir çiçek daha açmak üzere onun için kıyamadım saksı değiştirmeye.Yaklaşık 1 yıldan beri açmasını bekledim:rolleyes:

kelebek86
21-02-2008, 21:52
öncelikle hepinize merhaba, ben konyadan elif .. ziraat mühendisliği son sınıf öğrencisiyim..

sizleri görünce takdir ettim güzel bir uğraş seçmişsiniz..

biyolojici arkadaşım 42 kere maşallah çok güzel görünüyor menekşelerin ( cam kenarında gören birileri onları görüp çalabilir :) gerçi göz hakkı alınınca çalmak olmaz :D )

olay9 canım kardeşim köklendirdiğiniz menekşe sularına aspirin koymamanızı öneriyorum. aspirin bir vitamin kaynağı değildir. içerisinde bulunan silisilat bazı araştırmalar sonucu vitamin olarak literatürlere geçsede çok gerekli bir öge değildir. her canlı ihtiyacı kadarını sentezleyebilmektedir. bu nedenle köklendirme yaptığınız suya organik maddece zengin sıvı gübreden iki üç damla vermenizi öneririm.

ayrıca afrika menekşesi hakkındaki bilgilerimi sizlerle paylaşmak isterim. şöyleki ; -Direk güneş almayan aydınlık yerleri sever, sarkmış yapraklar bitkinin çok fazla ışık aldığını, uzun ve sık büyümüş gövde ve az çiçek de çok az ışık aldığını gösterir. Bu çiçeği evlerde yazın kuzey veya doğuya bakan cam önlerine, kışın ise batı ve güneye bakan pencere önlerine konulmalıdır.Ortalama 22-25 C derecede hızlı gelişir ve çabuk çiçek açar, ani sıcaklık değişiklikleri özellikle düşüş durgunluk ve geç çiçeklenmeye sebep olur bu süre 3-5 ayı bulabilir, 5-8 C de canlılığını korur ama çiçeklenme ozelliğini kaybeder.
Çok kuru ortama dayanır ancak çiçek açmaz. Doğal ortamında % 60-70 yüksek nem ister, bu ne nem oranı ev içlerinde saksı tabağına konulacak nemli kum, perlit, veya küçük çakıl taşları ıslatılarak çiçek saksısı üstüne oturtulur, tabaktaki malzemede su eksildikçe ilave edilir ancak burdaki su saksı altına değmemelidir. Yapraklarına su spreyi yapılmalı ama spreylenirken gölge ve rüzgarsız yerde yapılmalıdır.
Menekşeler nemli ortamı sevdiklerinden evler için en uygun yer aydınlık mutfaklardır.
Afrika menekşesi bir su bitkisi değildir, saksı altlığına su doldurularak yapılan sulama hatalıdır, bu durumda yaprak kıvrılmaları, kök çürümeleri ve ölümler olabilir.
En uygun sulama toprağı kuru halde iken bolca sulanır tabağına dolan su bir saat sonra boşaltılır, bundan sonraki sulamalar toprak üstü tamamen kurumuş iken tekrarlanır. Sert sular kullanımamalı sirke ile yumuşatılmalıdır.

Gübreleme:
Toprak kuru iken gübre verilmemelidir. ortam sıcaklığı 20 C nin altıda ise yine verilmemelidir. Yaprak gelişimi için nitrat kapsayan bir gübre, daha sonra ise bol fosforlu gübre kullanılmalıdır.

bazı element eksikliklerinde oluşacak belirtiler şöyledir :

Azot noksanlığı; zayıf büyür,yapraklar küçülür,yapraklarda sarı kahverengi leke olur.
Fosfor " ; Yapraklar küçülür, koyu mat renk alır,siyah lekeler olur,çiçeklenme
ya çok az **** hiç olmaz.
Potasyum" ; Alt yapraklarda sararma,yaprak kenarlarında kahverengileşme olur.

köklendirmede dikkat edilecek bi kaç ufak bilgi olarakda ..
ilk bahar ve yaz ayları uygundur. üretim için seçilen yaprak önemlidir, çok büyük ve yaşlı yapraklar alınmamalı çünkü en altta bulunan bu yaprakların köklenme yeteneği zayıf olduğundan çabuk çürürler, genç yapraklarda uygun değildir bunlar küçük ve yavaş büyüyen bitkiler verirler bu sebeple gelişmesini tamamlamış orta büyüklükte yapraklar seçilmelidir bu yapraklar hızlı büyüyen sağlıklı bitkiler verirler.
Kesilen yapraklar su, perlit, torf, ve kum içinde köklendirilebilirler.Yaprağın kesim boyu da önemlidir, kısa yaprakların uç kısmı çürüdüğünde kesip tekrarlamak şansı yoktur. Uzun kesilen yaprakların uç kısmı çürürse kesilip tekrar köklendirildiği gibi, köklenen kısmın ana bitkiye ihtiyacı kamayınca kesilip tekrar köklendirilebilir.
Menekşe çeliklerinin köklendirileceği şişe veya kavanozların renkli olması uygundur, renkli şişelerde yosun veya yeşil tabaka oluşmaz. Bu iş için en uygun yöntem kavanozun ağzına aliminyum folyo ( sizler genelde beyaz jelatin kullanmışsınız ) geçirilir, çelik saplarının geçeceği yerler delinir kap içine konulan su sapların 1.5- 2 Cm. girecek şekilde sokulur. Kullanılan suyun yağmur suyu veya saf su olması tercih edilir ama musluk suyu kullanmak gerekiyorsa 3-4 parça fındık büyüklüğünde mangal kömürü suyun yumuşası için konulur, ayrıca 1 lt. suya 1 gr FeSO4 ( demir sülfat) konulur, bu su değiştirilmemelidir su eksiklikleri üstten tamamlanmalıdır.( aynı seviyede tutmak için) Köklenme 10- 15 günde meydana gelir, güçlenince toprağa alınır.

hepinize kolay gelsin :) sabrınız bol olsun ;)

Ophrys
21-02-2008, 21:59
kelebek86 değerli bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.
Katılımlarınızın devamlı olmasını dileriz.

gül deniz
22-02-2008, 08:10
syn.kelebek86 verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.benim bir sorum olacak size benim menekşeler inatla açmıyorlar herşeyi denedim,şekerli su,limon tuzu,menekşe coşturan isimli besin,ama halen aynı bir gelişme olmadı hatta doğum kontrol hapı iyi gelir dedi bir arkadaşım onuda verdim.Ama benim tembel menekşelerim halen uyuyorlar.sizin bu konuda bana bir öneriniz olabilirmi.teşekkür ederim.

kelebek86
22-02-2008, 08:40
sevgili günsu , elimden geldiğince aranızda olmaya çalışacağım. bu sıcak karşılaman için teşekkür ederim :)

gül denizcim senin soruna gelince ; süs bitkisi yetiştiriciliğinde yaptığımız hatalardan biride tüm besinleri bol bol verip istediğimiz sonucu almaya çalışmamız. nasılki bir insana tıka basa yemek yedirdiğimizde kusma hissi oluşursa çiçeklerdede böyle bir sistem vardır. gereğinden fazla yapılan uygulamalar çiçeğin gelişimini yavaşlatır hatta ölmesine neden olur. limon tuzu bitkinize yararlı olmaz hatta zararı olur. süs bitkisi yetiştiriciliğinde uygun pH aralığı 6.5-7.5 arasındadır. yani nötre yakın ortamlar uygundur. limon tuzu bu dengeyi bozacaktır. diğer verdiğiniz uyarıcılar ise bazı enzimleri harekete geçirmeleri nedeniyle faydalı olabilir ancak bunun miktarını çok iyi ayarlamak gerekir. doğum kontrol hapını verirken nasıl verdiniz mesela ? ( saksının kenar kısmını 1-2 cm derinliğe koymuşsanız faydalı olabilirdi bitkinize , kökten uzak tutmalıydınız.)

anlattığınız kadar çok uygulama yaptıysanız bitki bağışıklık kazanmış olabilir.hatta size küsüp uyumayı seçmişde olabilir :D şaka bir yana öncelikle biraz sabır , bırakın kendi haline biraz dinlensinler sadece su verin toprakları kuruyunca derim ben.
umarım sorunuzun cevabını anlatabilmişimdir.. kolay gelsin :)

yeşillim
22-02-2008, 09:19
kelebek86, verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Benim de merak ettiğim bir sorum olacak.
Yaprak çeliği direk toprakta yavrular çıktıktan sonra koparılıyor ya işte bu çelik
yinelendiğinde öncekine göre daha hızlı geliştiğini gördüm. Bunun bir açıklaması var mıdır?
Şimdiden teşekkür ediyorum.

gül deniz
22-02-2008, 09:39
sevgili kelebek86 ilginize teşekkür ederim çok güzel anlatmışınız menekşelerimi kendi haline bırakmaya karar verdim.Doğum kontrol hapını suda eritip kök kısmından uzak sulamıştım.inşallah kurumazlar beni bir korku sardı şimdi.Kaş yapayım derken göz çıkardım galiba.:(

özlem11
22-02-2008, 10:12
Kelebek86 biz difenbahya bitkisini suda köklendiremiyorduk. İçine 2 aspirin attık. Şahane kök verdi. Çürümede olmadı.

Bir de bitkilere şekerli su veriyorum.Şekerli derken çok minimum oranlarda. Sence buda mı yanlış? Ama menekşeler gayet iyi. Halinden memnun. Vermekte zarar yok, yarar varsa şeker hangi oranda (yaprak mı, çiçek mi ) menekşeye fayda ediyor.

kelebek86
22-02-2008, 10:22
sevgili özlem difenbahya bence aspirin atman bi tesadüf olmuş atmasanda köklenecekti derim ben bilgilerime dayanarak.. çiçeklenme döneminde bitkilere besin elementi takviyesi yapmak çiçeklenmeyi olumsuz etkiler çiçeklerin dökülebilir. şekerli suyla glikoz takviyesi yapmış oluyorsunuz bitkiye gerektiği miktarda verildiği takdirde sakıncası yok 2 haftada bir vermeniz yeterli olacaktır. herhangi bir organik gübre kullanıyorsanız hiç gerek yok derim ben. sevgilerimle

asel
22-02-2008, 15:22
arkadaşlar benim menekşelerimin hepsinin toprağının üstü pamuk pamuk oldu, neden olabileceği hakkında bilgisi olan varmı?
sanırım ben bu işi beceremiyeceğim:(

BurcuBurcu
22-02-2008, 17:16
Sn Kelebek86 , benim de bir sorum olacak.Menekşelerimi yeni aldım şimdilik ortama uyum sağladılar gibi görünüyor.Geçen yıldan kalan menekşelerim için humik asit almıştım.Fakat tam olarak nasıl kullanmam lazım ve menekşeye ne gibi faydası olur bilmiyorum ve yeni aldığım menekşelere de kullansam bir zararı olur mu?

kelebek86
22-02-2008, 23:45
asel ; bahsettiğin problem nemden kaynaklanır.. bazı mikroorganizmalar çoğalmaya başlamışki pamukçuklar oluşmuş. nem değerini ve sıcaklığı uygun değerlere getirmenizi öneririm.

burcuburcu; hoşbuldum teşekkür ederim :) ben iki yıldır okulumun labaratuvarında çalışmaktayım. ve bize devamlı hümik asitler gelir analiz için. genellikle siyah renkte küçük küçük parçacıklar şeklinde olurlar. senin elindekide bu haldemi.. menekşede hümik asit kullanmanın sakıncası olmayacaktır.toprağa karıştırman yeterli olacaktır eritip vermemeni öneririm. hümik asit bir nevi gübredir onun için kullanmakda terettüt etmeyin aşırıya da kaçmayın derim.. küçük bir menekşe saksısına 1 tatlı kaşığı kadar yeterli olacaktır. köke çok yaklaştırmadan toprağa yaklaşık 1cm derinlikle karıştırırsan uygun olacaktır karıştırma işleminden sonra toprağı sıkıştırma. toprak bu karıştırma ile havalanmışda olsun.

kelebek86
22-02-2008, 23:48
yaprak kokusu elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım sizlere.. toprak bölümünde olduğum için ve bölümümle ilgili iş tecrübelerime dayanarak sizlere bilgilerimi aktardım. umarım faydalı olabilirim.. sevgilerimle

BurcuBurcu
23-02-2008, 09:48
Sn Kelebek86, bendeki humik asit pekmez gibi koyu bir kıvamda ve renkte.Anlattığınız şekilde kullanmaya başladım.Teşekkür ederim.

yeşillim
23-02-2008, 20:30
Sevgili, kelebek86
Bir sorum olacak:
Afrika menekşesinin ortalama ömrü ?

Teşekkürler..

Gülgün
24-02-2008, 07:29
Kelebek86 aramıza hoş geldin.Verdiğin bilgiler için teşekkürler.Soru yağmuruna hazır mısınız?Sizi bıktırıp kaçırmayalım sonra!Bir soru da benden.Menekşemin toprağı azaldı,üst taraftan kökler dışarya çıktı,yeniden toprak mı eklemeliyim ya da toprağını tümden değiştirmelimiyim? İki yıldır toprak değiştirmedim.Değiştireceksem şimdi uygun bir zaman mı? Teşekkürler şimdiden.

selenn
24-02-2008, 09:26
Sevgili Gülgün,

Aynı durum benim menekşelerimde de vardı. 10 gün evvel toprak değiştirip saksı değişimi yaptım. Hallerinden memnun gibiler. Besin takviyesinde de bulunuyorum. Hatta minik yapraklar vermeye başladılar. Umarım çiçek açtıklarını da görürüm.
Sevgiler.

kelebek86
24-02-2008, 10:51
Afrika menekşesinin ortalama ömrü ?
buna net bir cevap veremem ama yerini seviyorsa menekşeniz , çevresel koşulları değişmediği sürece yaşlı yapraklar alınarak uzun yıllar gelişimi devam ettirebilir.

Gülgün ; hoşbuldum.. kaçmam aksine mutlu olurum sizlere yardımcı olabilirsem

kökleri görünüyor demişsin.. 2 yıldır değişmeyen toprak besin elementlerini oldukca yitirmiş demektir. ama bu mevsimde toprak değiştirmenide öneremem. çünkü en uygun zaman nisan mayıs ayları olacaktır. şimdilik açılan kökleri su tutma kapasitesi yüksek bir torfla kapat eğer imkanın varsa birazda besin takviyesi yap .. nisan sonu gibi değiştirirsin toprağı.. derim ben nacizane fikrim :)

özlem11
24-02-2008, 13:28
Arkadaşlar siz sorarsınızda ben soramazmıyım?
MAP isminde bir gübre duydum. Çiçek açan bitkiler içinmiş. Menekşeye versek iyi olur mu?
Menekşeye ne faydası olur. Ne ölçüde verebiliriz.

kelebek86
24-02-2008, 21:34
olay9 kardeşim ; MAP (Mono Amonyum Fosfat) suda tamamen eriyen, fosfat kaynağı gübreler arasında en yüksek oranda fosfat içeren gübredir. İçeriğindeki düşük Azot miktarı sayesinde, bitkilere istenen oranda fosfor sağlamanın en uygun yoludur.afrika menekşeside fazla azotu istemediği için kullanabiliriz. çiçeklenen bitkiler diye bişey yok.. fosfor ihtiyacı olan tüm bitkilerde kullanılır.( fosfor eksikliğini nasıl anlarım diyede sorarsın sen şimdi :D )

kısaca özetliyim ; fosfor noksanlığında oluşan belirtiler şunlardır; Noksanlık arazları önce yaşlı organlarda ortaya çıkar.
P noksanlığında önce renk koyu yeşil olur. Noksanlık ilerledikçe koyu yeşil rengin yerini bronz ve kırmızımtırak renk alır.
P noksanlığında yaprak gelişimi ve yüzey alanı azalır.
P noksanlığında bitkinin gövde, kök ve üreme organlarının büyümesi azalır.
P noksanlığında, gövde büyümesine göre kök büyümesinin daha az etkilenmesi nedeniyle gövde:kök kuru ağırlık oranı önemli derecede azalır. P noksanlığında bitkiler daha geç çiçek açar, çiçek sayısı daha az olur ve tohum oluşumu olumsuz şekilde ve önemli düzeyde etkilenir.

MAP gübresi İçeriğinde klor, sodyum ve ağır metaller gibi bitkilere zarar verebilecek herhangi bir madde bulunmadığından, tüm ürünlerde güvenli bir şekilde kullanılabilir.

kelebek86
24-02-2008, 21:39
zamanla karşılaşabileceğiniz bir kaç belirtiyide sizlere aktarmak istedim :)

Yapraklarda Meydana Gelen Zararlar ve Bakım Önerileri

1- Yaprak Uçlarında Sararmalar
Sebebi saksı toprağının kuru bırakılması veya kireç içermesidir.Toprak değiştirilmeli **** kireçten arındırılmalıdır.
2- Yaşlı Yaprakların Sararması
Işığın azalması ve özellikle sonbaharda kapalı (güneşsiz havalar), süs bitkilerinin bulundukları yerin
çok sıcak veya serin olması sonucu yaşlı yapraklar sararır. Bunu önlemek için bitkiler pencere önüne
(mümkünse güney penceresi) konmalı ve ısı istekleri göz önünde bulundurulmalıdır
3- Muhtelif Yapraklarda Sararmalar (Tüm Yaprağın Sararması)
Birkaç nedeni vardır. Bunlardan ilki saksı toprağının kuru tutulması veya gereğinden fazla nemli
bırakılması ve bunun sonucu kök çürüklüğüdür. Diğerleri, oransal nemin düşük (ortamdaki havanın
kuru olması), bitki besin maddelerinin noksan olması (bitkinin gübrelenmemesi) veya zamanında saksı
değiştirilmediğinden köklerin keçeleşmesi. Düzenli sulama, ortamı çeşitli şekillerde nemlendirme,
zamanında saksı değişimiyle bu durum engellenebilir.
4- Yaprakların Ana Damarlar Boyunca Sararması
Bitkinin çok düşük ısıda bulundurulmasıyla ortaya çıkar.
5- Yapraklarda Sarımsı Lekeler veya İçe Doğru Çökmeler (Şeffaf Renkte)
Özellikle Menekşe, Begonya, Yaprak Kaktüs, Asplenium vs bitkilerin direkt güneşe maruz kalmasıyla
sarı lekeler ve içe doğru şeffaf göçmeler ortaya çıkar. Bunların haricinde,yapraklarda yukarı doğru
kıvrılmalarda görülebilir (güneş yanığı). Çaresi ise derhal gölge bir yere alınmalıdır.
6- Yapraklarda Kuvvetli Derecede Sararmalar
İleri derecede ise solma, dökülme ve sonunda bitkinin yaşamını bütün olarak kaybetmesi. Sebebi,
havagazı, fazla miktarda sigara dumanı veya olgunlaşmakta olan meyvadır. Meyvanın olgunlaşması
esnasında ortaya çıkan asetilen gazına bitkiler dinlenme periyodunda dahi tahammül edemezler.
Ortamın sıkça havalandırılması gerekmektedir.
7- Yaprakların Sarı-Kahverengi Bir Renk Alması
Özellikle Açelyalarda görülür. Ya toprak bitki için uygun değildir, ya da klorlu ve kireçli su ile sulama
yapılmıştır. Bu durumu önlemek için Açelya'ya uygun toprak kullanılmalı ve dinlendirilerek ya da
kaynatılıp soğutularak kirecinden veya klorundan arındırılmış su ile sulanmalıdır.
8- Yaprak Kenarlarında Sararmalar, Uçlarında Kurumalar, Sarı LekelerNedeni, yetersiz havalandırma sonucu temiz olmayan hava (özellikle kışın) , oransal nemin düşük
olması (ortamdaki havanın kuru olması) veya klor zehirlenmesinin başlangıçıdır (böyle hallerde kahve
rengi yaprak uçları da görülür). Sulama suyu kireçten arındırılmalı, havalandırma ve ortamın nemi
arttırılmalıdır.
9- Yaprağın Sarı-Yeşil Renk Alması (Kloroz)Nedeni çok fazla kireç içeren saksı toprağı veya klor ve kireç içeren içeren suyla bitkinin uzun süre
sulanmasıdır. Bunun yanısıra başka etmenlerde vardır, demir ve azot eksikliği, uygun olmayan (fazla
killi **** hümüsleşmemiş) toprak kullanımı, fazlaca kalsiyumlu gübre kullanımı gibi. Önlem
olarak asitli su, demir vitrol veya kloroza engel olan fretilon (0,5g/l) ile sulama önerilebilir.
10- Yaprak Kenarlarının Kahverengiye Dönmesi
Sebebi potasyum noksanlığı, klor zehirlenmesi veya fazla gübreleme sonucu lif köklerinin
hastalanmasıdır. Yapraklarda kahverengi veya koyu kahverengi lekeler ise besin maddeleri noksanlığı
ve köklerde hastalıktır.
11- Sarı-Kahverengi veya Kahverengi Yaprak Uçları
Nedeni beslenme bozuklukları, çoğu zaman kök hastalıkları, çiçekli bitkilerde bol tomurcuklanma
sonucu potasyum eksikliğidir. Bunun yanısıra bazı bitkilerin (aphelandra, begonya vs) dinlenme
periyodunun başlaması, bazı bitkilerin (anthurium, palmiyeler vs) sıcak nemli ortamlardan kuru oda
veya salon koşullarına alınması, gölge bitkilerinin fazla ışık alması kahve rengi oluşumlara sebep
olacaktır.
12- Bitkide Alt Yaprakların Kahverengiye Dönmesi
Nedeni fosfor ve potasyum noksanlığıdır. Suni **** doğal gübreleme ile bu durum önlenebilir.
13- Yapraklarda Kabarcıklar veya Delikler (içeriye çökük tek tük delinmiş kısımlar)Bu durum bitkinin bir yandan yüksek toprak veya hava nemi, diğer yandanda düşük sıcaklığa ve az
ışığa maruz kalması, özellikle yanlış sulama (bol miktarda), uzun süre saksı değişmemesi, besin
maddelerince zayıflamış toprak, fazla gübreleme, bitkilerin çok sık dikilmiş olması, zararlıların emme
sonucu yaprak dokularında şişkinlikler meydana getirmesi gibi birçok nedene bağlı olabilir. Mantar
şişkinlikleri bulaşıcı değildir. Uygun şartlar temin edilmeye çalışılmalıdır.
14- Yapraklarda Kızarma
Nedeni fosfor noksanlığı ve aynı zamanda bitkilerin bünyelerine fazla azot alamamaları veya
köklerdeki hastalıklardır. Bununla beraber bazı bitkiler fazla güneşte (begonya ve zebrina gibi)
bazılarıda soğukta (schlumberega gibi) bulundurulduklarında yapraklarda kızarmalar olur bu durum
geçicidir. Bitki fosforlu gübre ile gübrelenmelidir.
15- Alaca Yaprakların Yeşile Dönmesi Işık noksanlığı veya fazla azotlu gübre kullanılması sonucu ortaya çıkar.
16- Yaprak Dökülmesi
Esas nedeni oransal nemin düşüklüğü (ortamdaki havanın kuruluğu) veya sık sık değişmesi,
ortam ısısının birden düşmesi veya yükselmesi, bitkinin çok serin yerlerde bulundurulması, ışık
noksanlığı, sıkışmış saksı toprağı, saksı toprağının uzun süre kuru kalması ya da tersi çok sulu
kalması ve saksı değiştirme esnasında köklerin şiddetli budamaya tabi tutulmasıdır. Bu durum
yapraklarda şiddetli budama ve yüksek neme maruz bırakarak önlenmeye çalışılabilir.
17- Tam Teşekkül Etmemiş Yapraklar
Sebebi çok düşük ısılarda bulundurma ve bitkinin belirli bir süre soğuk hava ceryanına maruz
kalmasıdır. Böyle hallerde kahve rengi lekelerde meydana gelebilir.
18- Yaprakların Aşağıya Doğru Sarkması
Nedeni saksı toprağının kuru bırakılması, tropik bitkilerde serin yerlerde bulundurma, soğuk isteyen
bitkilerin kışın sıcak yerlerde bulundurulmasıdır.
19- Tomurcuk ve Çiçeklerdeki Zararlar ve Çiçek Açma İsteksizliği
Sebebi genelde azot fazlalığı, besin maddesi noksanlığı, soğuklanma ihtiyacının karşılanmaması (bazı
bitkiler yeniden çiçek açmak için soğuğa maruz bırakılmalıdır) ya da bitkinin istediği ısı ve ışığın
yeterince temin edilememesidir.
20- Çiçek Tomurcuklarının Açılmaması
Bu durum ortamdaki nemin çok düşük olması, kötü ışık koşulları, su veya besin maddeleri noksanlığı
sonucu ortaya çıkar.
21- Çiçek Tomurcuklarının Dökülmesi
Nedeni kuvvetli ısı değişimleri, bitkinin serin ve ceriyanda kalması, yetersiz havalandırma, çok kuru
ortamlarda bulundurma, saksı toprağının kuru bırakılması, ışık yetersizliği, azotça zengin gübreleme
sonucu süratli gelişmedir.
22- Çiçek Saplarının Kısa Kalması
Genel olarak besin maddesi noksanlığı, saksı değiştirmedeki gecikme, uygun olmayan harç
kullanılması, saksı toprağının kuru veya çok rutubetli tutulması, yanlış gübreleme (fosfor azlığı), çiçek
sapının gelişmesi esnasında ısının düşük olması, dinlenme devresinde bitkiye fazla su, ışık ve ısı
verilmesi sonucu ortaya çıkar.
23- Çiçek Renginin Solukluğu
Nedeni bitkinin çok sıcak yerlerde bulundurulmasıdır (Örn. primulada).
24- Diğer Gelişme Bozuklukları
Gelişmede duraklama görülmesi, sebebi su ve besin maddeleri noksanlığı, köklerin keçeleşmesi,
serin yerde bulundurma, düşük ortam nemidir.
25- Sürgünlerin Dökülmesi
Saksı toprağının kuru tutulması sonucu olur.
26- Çok Uzun Sürgün ve Çiçek Sapı OluşmasıBitkilerin yüksek ısıya sahip mekanlarda, yetersiz ışıklanması sonucu uzun saplar oluşur.
27- Genç Sürgünlerin Kuruması
Sebebi su noksanlığı veya çok sıcak ve kuru ortamlarda bulundurmadır.
28- Tek Yönlü Gelişme
Nedeni bitkinin ışığa doğru yönelmesidir. Önlem olarak bitki örneğin, ayda bir defa ışık yönünde
çevrilmelidir.

metinkeskin05
25-02-2008, 11:31
Arkadaşlar Iyiki Varsınız.sizler Ve Sitemiz Sayesinde Benimı için Manevi Değeri çok Büyük Olan Menekşemi Kurtardım. Sanmayın çok çiçeğim Var Bir Adet Ama 1997de Arkadaşımın Verdiği çiçek Malisef Arkadaşım öldü Ama Verdiği çiçek Hala Yaşiyor.(özellille Mine Pakkaner hanım efendiye)
Hayatınız en az çiçekleriniz kadar güzel olması dileğiyle.....
not: açınca fotorafını sizlerle paylaşacağım.

tijeen
28-02-2008, 11:23
menekşelerim açmıyo ,tavsiye etiniz gibi yaparkalarını kırsam mı acaba.açarlarmı?

özlem11
28-02-2008, 14:04
Tijeen hoşgeldin. Görmeden menekşende yaprak kopar demek yanlış olur. Resim eklersen sana yardım etme konusunda fikir sahibi oluruz. Ona göre yönlendiririz. Bitkinin çiçek açmamasınada bir sürü sebep olabilir. Çok sulama, yeteri kadar sıcaklığın olmaması, dinlenme döneminde olması, besine ihtiyaç duyması, güneş faktörü vs...

tijeen
29-02-2008, 11:25
olay9 *** ederim ilgilendiğiniz için,malesef teknoloji özürlü olduğum için resim eklemem uzun sürebilir.Kalın ve lekeli görünen bir kaç yaparağını kırıp aldım ılık suda bekliyorlar şimdii
arkadaşımdan aldığım zaman çok hırpalanmış ve mahsun duruyorlardı.Baya canlanma var , hatta bu sabah bir tomurcuk bile gördüm :) çok mutluyumm
sizce bitkilerde toprak değişimi bu ay uygun zamanmıdır.havalar iyi gidiyor ama bahar saya bilirmiyiz?

özlem11
01-03-2008, 09:40
Menekşenin durumuna göre. Şuan halinden memnun olduğunu yazmışsınız. Tomurcukta var. Bence oynamayın. Arkadaşlar nisan mayıs diyor. Ama ben 4 yavru menekşemi zorunlu olarak ayırdım. Başka saksıya aldım. Hepsi bir arada çürüme yapacaktı yoksa. Şuan 1 hafta oldu çok sağlıklılar.
Önceki sayfalarda bahsetmiştim. 2 köklü menekşem vardı. Kendi toprağında ayırdım. 1 ay sonrada ayrı saksılara aldım. Oda bir hafta oldu. Çok iyi. Tek yapmanız gereken şey, ayırma işleminden sonra menekşeyi 5-6 gün güneş görmeyen aydınlıkta bekletmeniz. İlk etapta bolca oda sıcaklığında su ile sulamanız. Kolay gelsin.

özlem11
01-03-2008, 09:45
Arkadaşlar bildiğim kadarı ile menekşede bir anda koparılan fazla sayıda yaprak menekşenizin küsmesine sebep olabiliyor. Bazen bu sebeptendolayı menekşenizin eski formuna ulaşması uzanca bir süre alabiliyor. Yaprak koparırken bir anda değilde ara ara koparmak daha doğru bence.

özlem11
01-03-2008, 09:51
Arkadaşlar önemli olduğunu düşündüğüm için yazma gereği duyuyorum. Saksı değişim yaparken toprağında oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Malum havalar soğuk. Değiştirmeden önce bir gün toprağı oda sıcaklığında bekletirseniz iyi olur.

Bu yazdıklarım benim daha önce yaptığım hatalardır. Ben yaptım sizler yapmayın. Menekşe bakımı hem zor hemde kolay bir bitki. En ufak tersliklerde kaybetme riskiniz çok yüksek.Ama yerini ve bakımını seversede bakmaya doyulamayacak bir güzellik...

altınkılınç
01-03-2008, 23:21
Arkadaşlar benim de bir sorum olcak;sanırım verdiğim şekerli sudan dolayı,menekşelerin dibinde sinekçikler oluşuyor.12 tane saksının her birinde 1 sinek olsa,düşünün benim odanın halini;).İşin garip tarafı şekeri aldıktan sonra yapraklar ve sinekler büyüdü,çiçek yok:D.Ne önerirsiniz:confused:

ekin97
03-03-2008, 10:53
bunlarda benden

ekin97
03-03-2008, 10:56
devam

ekin97
03-03-2008, 11:00
Aaaaah Ah!

BurcuBurcu
03-03-2008, 11:14
Bu kadar güzel menekşelerden sonra benim hasta menekşemin resmini koymak biraz utandırıcı olsa da acil yardıma ihtiyacım var.
2 hafta önce aldığımda çiçekleri katmer katmerdi fakat şimdi tek kata dönüşmeye başladı bir de yapraklarında büyük lekelenmeler var.Ne yapacağımı şaşırdım,önce sizlere danışmak istedim.

gül deniz
04-03-2008, 08:38
merhaba arkadaşlar;14 şubatta hem suya hemde toprağa birer tane yaprak bırakmıştım.dün ikisinede baktım köklenmişler.topraktamı çabuk köklenir yoksa sudamı diye bir deneme yapmıştım ikiside aynı zamanda köklendi.bakalım yavruları ne zaman olacak.daha önce hiç bu kadar çabuk köklenme olmamıştı.çelik yöntemiyle menekşe çoğaltmanın tam mevsimi heralde.:p

tijeen
04-03-2008, 09:16
Burcu hanım benim menekşelerde pencere kenarında sabah güneşini alıyor.Siz su verirken acaba yapraklarınada su gelmiş olabilirmi? Menekşe tabağından sulanır diye biliyorum.

yeşillim
04-03-2008, 09:30
Ben de yuppii desemmi ki?:D

Sudaki yaprakta köklenme gördüm. Anladım ki en sağlıklısını poşetle kapatıp
hava deliği açmakmış.(en azından benim için uygunu)
Darısı diğerlerinin köklenmesine diyor, aşamalarında en iyiyi yaşarlar inşallah.

gül deniz, sizinde mi ilk yapraktan köklendirme deneyiminiz?

Bakalım birdaha deneyim dedim, olacak galiba;)

gül deniz
04-03-2008, 10:14
syn yeşillim daha önce de yapraktan köklendirme yapmıştım fakat 18 günde köklenme olmamıştı.daha önceki köklendirme işleminde poşet kullanmamıştım şimdi ise hem su içindeki yaprağa hemde topraktaki yaprağa ince buzdolabı saklama poşeti geçrdim aynı sizin yaptığınız gibi delikte açtım lastiklede poşeti sabitledim.sonuç süper oldu.poşetin etkisi büyük diye düşünüyorum.

BurcuBurcu
04-03-2008, 11:33
Tijeen hanım, ilginiz için teşekkürler.Yapraklarına su değmedi sanırım.Sadece bazı akşamlar sprey su püskürttüm.Fakat diğer menekşelerime de aynı uygulamadan yapmıştım.Dün akşam sararmış olan iki yaprağı kestim,atmaya kıyamadığım için suya ısladım.Belki köklenirler.

BurcuBurcu
04-03-2008, 11:36
Ben de 9-10 şubat gibi 6 yaprak koymuştum suya.Geçen hafta baktığımda hepsinin köklendiklerini gördüm.Bu ilk denemem olduğu için çok sevindim tabi:).Fakat açıkçası bu kadar çabuk kökleneceklerini hiç düşünmemiştim.Şimdi heyecanla yavru vermelerini bekliyorum.

asel
04-03-2008, 14:25
Bengi su teşekkürler tavsiyeleriniz için, bende bardağa ektim, ama şöyle bir arkadaşımız yapmıştı, bardaklara suyu koydum, sonra bardağın ağzına streç folyo geçirdim, sonra da folyoya delikler açıp yaprakları buralara yerleştirdim, ama dediğim gibi hala sonuç alamadım, birde daha önce bir tane yaprağım köklenmişti, ama onu da toprağa ekince ne yazıkki öldü, ama ben hala inatla devam edicem, elbet bir gün bende başarırım:)

ahsencemre
05-03-2008, 00:20
bunlarda benim yeni aldıgım güzellerim bu konuda acemiyim:(sizlerden bir şeyler ögrenmeye çalışıyorum.umarım benimkileride beğenirsiniz

ahsencemre
05-03-2008, 11:52
Hoş bulduk Özlem hanım teşekkür ediyorum beğendiginize sevindim:oMenekşeleriniz çok saglıklı görünüyorlar.Yaprakları çok parlak özel olarak yaptıgınız bir şey varmı?ben ne yapabilirim? Nisan ayında saksılarını değiştirmeyi düşünüyorum erken olurmu yeni aldıgım için sakıncası varmı?

özlem11
05-03-2008, 12:18
Acelen yoksa yani bitkinde sorun yoksa bekle derim. Nisan uygun olur sanırım. Özel birşey yapmıyorum. Bazen kireçsiz su ile yaprağa temizlenene kadar yağmurlama yapıyorum. yıkıyorum yani. Akan suyu toprağa gelmemesi için menekşenizi hafif yan yatırıp yapın bu işlemi. Ve menekşenin yaprağı kirlenmişse yapın. Birde su oda sıcaklığında olsun.

özlem11
05-03-2008, 12:20
Yeni aldığınız menekşeyide bir boy büyük saksıya köke ve kendi toprağına zarar vermeden yanlarına toprak takviyesi yaparak değiştirebilirsiniz. Çok derine ekmeyin. Şimdi yapmanızda problem olmaz. Bende yeni aldıklarımı değiştireceğim çünkü.

BurcuBurcu
05-03-2008, 12:37
Benim de 20 gün önce aldığım menekşelerde saksılarının değişmesi gerekenler var.Fakat daha önceki kötü tecrübelerimden dolayı menekşelerin saksılarını değiştirmeye korkar oldum.Şimdi çok güzel çiçek açıyorlar,ya saksılarını değiştirince çiçeklerini döker ve bir daha açmazlarsa?Elimde saksı değiştirdiğim için çiçeklerini döken ve bir daha tomurcuk dahi vermeyen iki menekşem var.:(

bengi_su
05-03-2008, 12:46
Daha dursun Syn. Burcuburcu çiceklerini dökene kadar bekleyin hem köklerinin sıkışması çicek açtırıyo menekşeleri öyle duymuştum baharı bekleyin derim ben bi zarar gelmez küçük saksıdan bendede var öyle bi menekşe baharı bekliyorum ayırmak için.

BurcuBurcu
05-03-2008, 12:51
Teşekkür ederim Sy BengiSu, küçük saksının zarar verebileceğini düşünüyor ama değiştirmeye de cesaret edemiyordum.Söyledikleriniz içimi rahatlattı şimdi.

malina
05-03-2008, 17:22
Olay9, galeride sadece 4 fotoğrafınız var. Bunları da galeriye eklemeliydiniz. Sonra burada galerideki fotoğraflarınızın bağlantısını (http://www.agaclar.net/forum/member.php?u=16486)verirdiniz.

Zahmet olmazsa galeriye ekler misiniz? :)

biyolojici
05-03-2008, 20:05
Sayın olay 9 yeni aldığınız birkaç menekşe saksı değişimi istiyor.Ben sevgililer günü hediyelerimi haftasında biraz büyük saksıya aldım. Yanlarını sadece toprakla besleyince kökler hiç zedelenmiyor. Çiçek açmaya da devam ettiler. Resmini ekledim .selamlar.

Mine Pakkaner
05-03-2008, 21:06
Biyolojici, siz de Olay9 gibi fotoğrafları galeriye ekleyip buraya link verir misiniz lütfen ? :)

Gül Batur
08-03-2008, 16:50
merhaba,
Ben yapraktan üretme işini saksıda yapmıyorum.Beyaz renkli en küçük boy pet şişeyi kesiyorum, içini toprakla dolduruyorum bir ya iki yaprağı toprağa ekiyorum. Pet şişe şeffaf olduğu için, köklenme işleminin başladığını ve köklerin yayılmasını rahatlıkla gözlemliyorum. Kökler örümcek ağı gibi her yeri sardığında plastik şişeyi bir bıçak ya da makasla kesiyorum toprağı kalıp şeklinde saksıya aktarıyorum. Herkese bol çiçekli menekşeler.........

özlem11
08-03-2008, 19:36
Hoşgeldiniz Gül Batur.
Evet ilk etapta iyi oluyor pet bardak ama sonra değiştirirken ölebiliyor.
Arkadaşlar müjdemi isterim. Aşı menekşemde daha minikcik ama çiçek tomurcuğu var. Sanırım çiçek açacak. Acaba aşı oldumu. Bu kadar kısa sürede tomurcuk vermesini beklemiyordum. Açarsa eklerim. Sizlerde hayret edeceksiniz. Ne renk açacak acaba...:confused:

özlem11
08-03-2008, 20:27
İnşallah burcu. En azından yaptığımız işlemin ne kadar doğru olduğunu göreceğiz. Renkli çıkarsa hangi renkleri birleştirdim hangi renk çıktı hepsini anlatırım. Bu arada bengi su da bugün burdaydı. Oda gördü.

ahsencemre
09-03-2008, 12:23
Arkadaşlar önceki gün bende aşılama yaptım. Burda okumuştum yaprakları kestim biri düz biri ters gelecek şekilde birleştirdim. Pamuğu ıslatıp toraklayıp sardım.Dolapta karanlık ortamda çok heyecanlıyım inşallah tutar.

altınkılınç
09-03-2008, 20:09
Arkadaşlar aranızda adanada olan varsa paylaşmak isterim.Bugün Real'den 6 menekşe aldım;fiyatları okadar uygun ki.Katmerlisi, ebrulisi her çeşidi var ve tanesi 2.390ytl.Açmayan menekşelerimin yanına koydum aldıklarımı belki feyz alıp açarlar azcık:D.

bengi_su
10-03-2008, 08:40
İnşallah burcu. En azından yaptığımız işlemin ne kadar doğru olduğunu göreceğiz. Renkli çıkarsa hangi renkleri birleştirdim hangi renk çıktı hepsini anlatırım. Bu arada bengi su da bugün burdaydı. Oda gördü.

Evet gerçekten bi ara gözlerime inanamadım o kadar küçükki daha inşallah ebrulin olmuştur çok farklı bişey çıkcak arkadaşlar ben gördüm karışım renkleri.:D

ahsencemre
10-03-2008, 12:01
Merhaba arkadaşlar,Özlem hanım hangi renkleri aşıladınız.Ben pembe katlı ile beyaz düz olanı aşıladım.Sizce nasıl bir şey çıkar ortaya,siz aşılamanızdan nasıl renkler bekliyorsunuz?Benim uyguladıgım yöntemi denedinizmi?Sizce başarılı olurmu nedersiniz?Bütün arkadaşlara başarılar güle güle büyütün menekşelerinizi.

özlem11
10-03-2008, 13:28
Ahsencemre hanım benimde daha ilk denemen. Sizinkide olur tabi. Aşı menekşemdeki bir tane tomurcuk her geçen gün dahada belirginleşiyor.Sizinki ya baskın renk beyazlı pembemsi bir renk çıkar **** pembe ağırlıklı hafif beyazlı birşey...

özlem11
10-03-2008, 13:30
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1402&page=29

Arkadaşlar linkteki 854' üncü iki renk( ispirto rengi ile morlu olanı) menekşeyi aşı yapmıştım.Açarsa nasıl bir renk çıkacak göreceğiz artık.

günsu
10-03-2008, 18:26
Tomurcuklanmışya çoğu gitti azı kaldı:pNekadar oldu ekeli özlemciğim:confused:

BurcuBurcu
11-03-2008, 05:32
Bu kadar kişi heyecanla bekliyor.;)Ebruli açmaması mümkün değil artık özlemcim.

özlem11
11-03-2008, 08:39
Arkadaşlar hatırladığım kadar ramazanın sonlarına doğruydu. Yani ekim ayının ilk haftaları...
Ama güzel besledim. Şekerli su ve npk 20-20-20 isimli gübreden minimum düzeyde verdim.Açar açmaz hemen ekleyeceğim.
Bu arada yeni menekşelerimin hepsi ile eski menekşelerimden bir kaçının saksı ve toprağını değiştirdim. Toprak aldığım seracı hazır poşetteki toprakların torf ağırlıklı olduğunu menekşe için sağlıklı olmadığını söyledi. Böceklenme yapabileceğini söyledi. Açıkta satılan kestane toprağı varmış ondan verdi. Şuan keyifleri yerinde...

bengi_su
11-03-2008, 09:36
Daha okadar küçükki gözlerinize inanamıycaksınız görünce şimdi bendede telaş başladı benimkiler nezaman açacak diye.:D

ahsencemre
11-03-2008, 14:35
Arkadaşlar bunlarda diger menekşelerim.:o

agaclar.net
11-03-2008, 20:21
Menekşe başlığına yazan üyelerimizin ellerindeki veya satın aldıkları menekşelerin fotoğraflarını galeriye yükleyip foruma link vermeleri gerekir. Galeriye yüklenmeyen fotoğraflar zaman içinde silinebilir.

Konu dışı veya sohbet tarzı yazışmalar forum içi kahvelerde yapılmalıdır. Bilgi taşımayan, sohbet içeren mesajların fazlalığı, aranan bilgiye ulaşılmasını da önlemekte, yeni gelen üyelerin ve ziyaretçilerin başlığı okumalarına engel olmaktadır.

altınkılınç
12-03-2008, 21:18
Arkadaşlar sizinle yeni öğrendiğim bişeyi paylaşmak istiyorum;bunu eşimin menekşe yetiştiriciliği yapan bir arkadaşından öğrendim.Menekşe yaprağı yavruladıktan hemen sonra yapraklar henüz küçükken ayrılırsa gelişme olasılığı azmış.Gelişimi dururmuş.Ayrıca sağlıklı menekşelerin çiçek açmamasındaki en büyük sebep nem eksikliğiymiş.Akşamları ılık suyu spreyleme yöntemiyle yapraklara vermek gerekirmiş.(akşam olmasının sebebi,yaprakta leke olmaması için).Ve kesinlikle sabit sıcaklık önemliymiş...

BurcuBurcu
15-03-2008, 10:48
Bu gün bir türlü açmayan menekşelerimin ortasında(göbeğinde) biriken yapraklardan bazılarını kopardım ve bir tanesinde minicik bir tomurcuk gördüm.:pGerçi yaprakları koparırken içim çok acıdı ama burada okuduğum yazılar cesaretimi arttırdı.Tabi işlemi yaparken çiçeğin hava aldığını,onu budadığımı ve daha sağlıklı olacağını düşünmek de içimi rahatlattı.

Bu düşüncenin verdiği ilhamla diğer menekşelerime de aynı işlemi uyguladım ve bazılarında tomurcukların kurumaya başladığını gördüm.Sanırım gerçekten de yapraklar nedeniyle hava alamayan tomurcuklar kuruyor.Arada bu tarz bir budama gerekli galiba.Biraz bekleyeyim,sonucu sizlerle de paylaşırım.

Ophrys
18-03-2008, 11:57
Foruma eklenen fotoğraflar çok fazla yer kapladığından sitede sorunlar oluşuyor.
Lütfen fotoğrafları galerideki ilgili başlığa ekleyelim ve buradada eklediğimiz alanın linkini verelim.
Teşekkürler

merih
19-03-2008, 12:10
Özlem renk konusunda gıda boyası denemeyi hiç düşündün mü:confused:Beyaz ve açık pembe menekşelerime kırmızı gıda boyasını suda eritip verdim bakalım ne olacak:confused:

Mine Pakkaner
21-03-2008, 21:12
''Ortancanızı mavileştirmek için 15 günde bir alüminyum sülfat vermeye devam edin. Yalnız çok kaçırırsanız rengi morumsu olur. Demir sülfat vererek de hem ortanca yapraklarındaki sararmayı giderirsiniz.

Pembe için kireç kullanabilirsiniz. Yalnız bu tarım kireci olmalı. Çapa ile toprağa karıştırıp sulamak gerekir. Bahçe marketlerde ithal ortanca mavileştirici gübreler de bulunmakta.''

Mine hanımın yazmış olduğu bir mesaj bu...
Bizde menekşelere kullansak olurmu acaba...
Mine hanım bu konuda bizi aydınlatırmısınız?

Bu ortanca çiçeğinin pH'ya duyalılığı ile ilgili, afrika menekşesi aynı özellikte değil.

BurcuBurcu
21-03-2008, 21:15
Ortamın sıcaklığı ve nemi normal.Diğer menekşelerimde hiçbir sorun yok.Ben toprağında bir sorun olabileceğini düşünüyorum ve saksı ile toprak değişimi yapmaktan başka bir çözüm aklıma gelmiyor.Belki de atladığım,düşünemediğim başka bir şey vardır.

Mine Pakkaner
21-03-2008, 22:25
Afrika menekşesi başlığında yazan üyelerimizin fotoğraflarını galeriye yükleyip buraya link vermelerini tekrar rica ederiz.

BurcuBurcu
21-03-2008, 23:09
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=15534&c=440
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=15533&c=440
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=15532&c=440

İlk defa deniyorum.Umarım becerebilmişimdir.

ayla Dikmen
22-03-2008, 15:16
merhaba bu forumu gerçekten çok beğendim özellikle bilgi ve bitki paylaşımı konusunda mükemmel ben şu an erzurumda oturuyorum ve burda menekşe bulmak çok zor birde buranın yabancısı olduğumu düşünürsek ama en kısa zamanda ailemin yanına İzmire gidersem mutlaka o güzel şirin kızlardan bende edineceğim en son ocak ayında gittiğimde kipada 1,95 ytl idi, inşallah bulabilirim benim şu anda yazın izmirden getirdiğim iki menekşem var ama kamyonda eşyayla gelirken biraz hırpalanmışlar yeni kendine geliyorlar ama sizinkilerin resimlerini görünce kıskanıyorum benimkilerin yaprakları cansız ve dalları ince çiçek açmıyorlar ne yapabilirim ne olur bana yardımcı olun .Hayatınız menekşeler kadar renkli olsun.Mutlu günler

petulya
23-03-2008, 13:47
Arkadaşlar Menekşe çok eskilerden beri popüler olduğu için merak ediyorum acaba hiç neslini kurutmadan mesela türünü 10-15 yıldır devam ettireniniz varmı?. Hatta aynı saksıdaki çiçeği hiç kurutmadan yıllardır yaşatan var mı?

Gülgün
23-03-2008, 17:23
Benim de direk toprağa dikip, kaloriferin üzerine koyduğum menekşem yavruladı.Burcu Burcu az su verip, kuruttunuz mu acaba?

Mine Pakkaner
23-03-2008, 20:38
Siz zaten galeriye resim yüklemiştiniz, ben sadece linkini kopyalayıp mesaja yapıştırdım.

Asıl siz özen gösterdiğiniz için sağolun Merih.http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif

eylüllüm
23-03-2008, 20:39
İyi akşamlar, menekşelerin daha güzel büyümesi ve daha çok çiçek açması için evde yapabileceğimiz uygulamalar var mı arkadaşlar? Mesela şekerli su, haşladığımız yumurta ve patates suyu iyi geliyormuş. Bilgisi olan varsa yardımcı olabilirler mi? Teşekkürler.

Mine Pakkaner
23-03-2008, 20:47
Bu başlıkta bilseniz ne detaylar var, bir göz attınız mı? Bu arada sizi tanımak isteriz, Yeni gelen arkadaşlar, lütfen kendinizi tanıtın (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=82),başlığına uğrarsanız seviniriz

nuran berna
28-03-2008, 14:26
Buda bendeki menekşe onu küstürdüm galiba alt yaprakları soluyor gibi orta yapraklar ise gayet iyi çiçekleride kurudu bir haftada sizce ne yapmalıyım

özlem11
28-03-2008, 15:29
Önce kötü yaprakları alın. Çok mu suladınız acaba. Nasıl bakım uyguluyordunuz. Nerede duruyor.

ahmeter
29-03-2008, 06:33
Kışın bulunduğu yerin sıcaklığı muhakkak 20 dereceden aşağı olmıyacak.Su verilmeğe cok dikkat edilecek az su verilirse kurtulma imkanı var cok verirseniz maalesef ölüyor selamlar

özlem11
30-03-2008, 10:47
Nuran hanım klima yani hava akımı menekşeye iyi gelmez. Bence klimadan uzaklaştırın. Aydınlık biryere tül perde arkasından güneş alabilecek bir mekana koyun. Benimkiler tülün arkasından bol bol güneş alıyor. Sorun da olmuyor.Seramik saksının altı delikse suyu süzecekse bir şey olmaz.Sararn yapraklarıda birden kesip atmayın. Ara ara yaprak koparınki menekşe bi anda neye uğradığını şaşırmasın...

Gül batur ha sizin ha bizim. Buradaki menekşeler hepimizin. Güle güle sağlıkla büyütün. Resim eklerseniz bizde severiz menekşeyi.Bengi su bende bakınıyorum bulursam 2 saksı alacam ama yok malesef. Dediğim komşuda bakınıyor. Daha önce varmış satmış. Sattığı kişide yaşıyorsa eğer ekecek.

Ahsen saksıları merak ettim.Ben gidip bakamadım. Ama praktikerde de çok güzel saksılar vardı...

nuran berna
01-04-2008, 21:33
Yaprağın ucunu sabitlemek için birşeyler yapıyormusunuz?Çünkü ben onu ayarlarken kayıyor galiba.İlk önce yerini ayarlıyorum İki yaprağı ucuca getirip dikiyorum ama tutturamadım bir türlü.

bengi_su
01-04-2008, 22:02
Yaprağın birini çukura koyun (kalem gibi tek taraflar kesilcek bu arada) diğerinide dibine yerleştirn az bi toprak atın üstüne. Başka bir yöntemde iki yaprağın uçlarında birer yarık açın bi kaç santim birbirinin içinden geçirip toprağa dikin hangsi kolayınıza giderse bu iki teknikten farklı sonuçlar bekliyorum ben bakalım neler çıkacak kolay gelsin debruli denemesi yapanlara umarım hepimiz başarılı oluruz.;)

Bakalım önce kimin ebrulisi olcak diycem ama daha beniki yavru vermedi Özlem'in yavrusunda tomurcuk vardı kırkbirkere maşallah.:D

yeşillim
02-04-2008, 09:13
Menekşe aşısı için, mesela katmerli istiyorum. Her iki menekşe yaprağının katmerli olması şart mıdır?
Tüm menekşe severlerin, menekşeleri canlı olması dileğimle.

bengi_su
02-04-2008, 09:40
Syn. Yeşillim tam genetik olarak anlamadığım için bu işten tahminlerime göre hareket ediyorum ama özellikle beyazla katmerli bi rengi karıştırırsak benim tahminimdir ****** katmerli içinde beyazlar olan bi menekşe elde ederiz umarım doğru düşünüyorumdur.:D

Yani bi katlı diğeri katsız olursa ağırlıklı olan cinse dönermiş hangisi daha çok bastırırsa yani ektiğimiz menekşelere kalmış bi durum.:D

zenfree
02-04-2008, 20:46
Arkadaşlar elinde İran Menekşesi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8352)olan var mı acaba?

Maude
03-04-2008, 18:17
Fotoğraflarını eklediğim bu iki menekşem yaklaşık 1 yıldır hiç çiçek açmadılar. Neyi yanlış yapıyor olabilirim acaba? Gerçi vitamin falan vermiyorum. Belki fotoğraflardan bir ipucu yakalayanlarınız olabilir. Biliyorum ki pek çoğunuz bu konuda uzmanlaşmış. Fikri olan paylaşırsa sevinirim.

nuran berna
03-04-2008, 19:54
Sevgili Maude menekşeler ışığı çok seviyor.Direk güneş almayan aydınlık bir yere koyarsanız eminim kısa sürede çok güzel açarlar.Hatta şöyle bir şey okumuştum.60 watt(tam hatırlamıyorum yanlış olabilir)ışıkta bir gün bekletirseniz çiçeklenirmiş.

berduray
03-04-2008, 20:18
Yarı gölgede yaprağa gidiyor sürekli. Çiçek için direkt değil, yakmayacak güneş (cam önlerini çok sever) sıvı gübre mutlaka vermelisiniz.

Maude
04-04-2008, 07:33
İlginize çok teşekkür ederim arkadaşlar.
Güneş görmüyorlar ama tül perde arkasından ışık alıyorlar. Pencere önüne alırım bundan sonra. En iyisi şekerli su veya sıvı gübre ile destekleyeyim kendilerini de çiçekleri yüzlerini göstersinler artık :).

BurcuBurcu
04-04-2008, 08:31
Sn Günsu, yavrularınız uzun ömürlü bol çiçekli olsun inşallah. Pek minik ve pek şirinler.
Sn Ahsencemre, sizin de saksılarınıza bayıldım, doğrusu çok zevklisiniz, çiçekle ve saksıların renk uyumu muhteşem olmuş. Keşke saksılarımı değiştirmeden önce görmüş olsaydım:p Tatlı bir kıskançlık kapladı içimi:p

BurcuBurcu
04-04-2008, 08:43
Benim de yaklaşık 2 ay önce suya koyduğum yapraklar köklenmiş, hatta minik yavrular bile vermeye başlamış. Bugün saksılarına aldım onları.

BurcuBurcu
04-04-2008, 08:54
Bunlar da köklendikten hemen sonra saksılara diktiğim menekşeler. Yavru vermelerini bekleyebilecek kadar sabredememiştim. Benim fikrim suda köklendikten sonra hemen saksılara alıp, orada yavru vermelerini beklemek. Hem dikimi daha kolay oluyor hem de daha çabuk geliştiklerini düşünüyorum.

günsu
04-04-2008, 10:21
Teşekkür ederim sevgili burcuburcu :)

İnşallah çiçeklerinide görürüz, benimde ilk denememdi şimdiye kadar gayet iyi gitti umarım bundan sonrada öyle gider.

Birde çiçeklerini görseydik, zannedersem altı ay sonra açacaklar.

Düşüncelerine aynen katılıyorum, bardakta köklendirip dikmek biz meraklılar için daha iyi, :Dçünkü toprağın altında kök gelişimini izliyemiyoruz.;)

BurcuBurcu
04-04-2008, 10:33
İnanın köklenmeleri için hiçbir şey yapmadım, su dolu bir bardağa, yaprakları suya değmiyecek şekilde yerleştirdim ve diğer menekşelerimin yanına, ışık alan bir yere koyup iki ay bekledim. Umarım sizin yapraklarınız da en kısa zamanda köklenir, tarifi mümkün olmayan bir mutluluk bu...

günsu
04-04-2008, 10:37
Sevgili ahsencemre öncelikle yağmursuyu yoksa damacanasuyuna koyabilirsin, ben kuzey penceresine koymuştum çünkü o zaman güneş tam almıyor sadece sabahları alıyor ve aydınlık oluyor en azından benim pencerem öyle, bardakların altınada nihale koydum mermerin soğuğunu almasın diye, ortam ılık olunca daha iyi gelişiyorlar sanki.:)

asel
04-04-2008, 15:48
Arkadaşlar nihayet mutlu son:) Arkadaşımdan aldığım ve kendi güzellerimden kırdığım toplam 9 dal nihayet köklendi, hemde bunların 4 tanesini öylesine toprağa dikmiştim. Henüz yeni yaprakları yok ama ben yeniden umutlandım ve büyük bir heyacanla bebek yapraklarımı bekliyorum.

elizabet
04-04-2008, 23:19
Arkadaslar benimde meneksem bozulmaya baslamisti yerini degistirdim mutfagimin pencere onune koydum direk sabah gunesi alinca canlandi buyumeye basladi yapraklari simdi heyecanla bekliyorum cicek acmalarini