View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
Penelophe
20-05-2007, 20:28
Çok teşekkürler bengi su. Sevgili Remziye Yıldırım artık kullanıp kullanmamak size kalmış. Ben olsam denerdim :)
bengi_su
20-05-2007, 20:46
ben şimdi bi menekşeme deniyorum orta yapraklarını kırdım gübrede verdim bakalım nasıl olacak ***. bol bol çicek açarlar
Penelophe
20-05-2007, 21:02
ben şimdi bi menekşeme deniyorum orta yapraklarını kırdım gübrede verdim bakalım nasıl olacak ***. bol bol çicek açarlar
Selamlar;
Hadi hayırlısı ama ben eminim kesinlikle açacak :) Resimlerini eklersin artık;)
selamlarrr benim de 4 çeşit menekşem var. bitanesi yaklaşık 1 senedir ektigimden beri hiç açmadı. diyerleride acıyor ama tek tük bendemi koparsam yaprakları
ensar-96
21-05-2007, 10:04
selamlar menekselere merak sardım ve yaprakları suda bekletip köklendirdim.sonrada saksılara aldım ama nerdeyse 2 ay oldu hiç faaliyet yok acaba bi aksilik mi var yoksa genel yapısımı böyle ama hala canlılar
Hala canlılarsa merak etmeyin. Kök geliştiriyordur. Mutlaka yaprak çıkar. Bazen çok uzun sürebiliyor. Benim de sanırım 3 ay oldu iki yaprağım var aynı sizinki gibi. Bekliyorum, yapacak bir şey yok.:)
Penelophe
21-05-2007, 10:48
selamlarrr benim de 4 çeşit menekşem var. bitanesi yaklaşık 1 senedir ektigimden beri hiç açmadı. diyerleride acıyor ama tek tük bendemi koparsam yaprakları
Selamlar;
Bence bir yıldır hiç açmayanın yaprakları çok gürse eğer, kopartın ve besin verin. Gür değilse sadece besin verin. sadece ortasından 4-5 yaprak kopartacaksınız.
Saygılar.
gür degil yaprakları.besin alıyım bende öneriniz için teşekkürler gxyl. acaba besin verdikten ne zaman sonra etki ederki renginide merak ediyorum
remziye yıldırım
21-05-2007, 14:38
Merhabalar benim menekşelerimden birininde yaprakları çqk sık ama ben o koparma işlemini yapamıyorum.AYrıca kızım bana yeni bir menekşe almış öyle güzelki fuşya rengi ve katlı yakında resmini sizinle paylaşırım
Penelophe
21-05-2007, 15:11
gür degil yaprakları.besin alıyım bende öneriniz için teşekkürler gxyl. acaba besin verdikten ne zaman sonra etki ederki renginide merak ediyorum
Selamlar;
On, en geç onbeş günde etki edeceğini düşünüyorum. Sıcak ortamlardan hoşlanıyor ama direk güneş ışığına bırakmayın ve fazla sulamayın, sulamadan önce toprağın bir miktar kurumasına özen gösterin, orta yaprakların altına bakın hiç tomurcuk var mı? Ve çiçekcoşturan var sıvı bitki besini hem çok ucuz hem etkili ben onu öneriyorum.
Saygılar.
Penelophe
21-05-2007, 15:13
Merhabalar benim menekşelerimden birininde yaprakları çqk sık ama ben o koparma işlemini yapamıyorum.AYrıca kızım bana yeni bir menekşe almış öyle güzelki fuşya rengi ve katlı yakında resmini sizinle paylaşırım
Eğer kyamıyorum diyorsanız anlayabilirim ama kopartamıyorsanız maket bıçağıyla dibine doğru dikkatlice kesmenizi öneririm. Ama sadece orta kısımdaki yaprakları. Güle güle büyütün. Resimleri bekliyorum :)
remziye yıldırım
22-05-2007, 09:07
merhabalar işte benim yeni menekşem. birde çiçek açmayan menekşem.bende yapraklarını koparmayı becerebilsem belki açacak Yeni menekşemin rengi aslında biraz daha koyu ama resimde biraz farklı çıktı.
merhabalar işte benim yeni menekşem. birde çiçek açmayan menekşem.bende yapraklarını koparmayı becerebilsem belki açacak Yeni menekşemin rengi aslında biraz daha koyu ama resimde biraz farklı çıktı.
Çok şekerler arkadaşım, ellerne sağlık. Bende kıyamıyorum yapraklarına hiç. SANKİ KOPARINCA ÜZÜLÜYORLARMIŞ GİBİ GELİYOR BANA. Garip bir duygu işte. Ah İzmir'de olsam bana veririrdin bir yaprak değilmi? Aaaa , ne diyorum ben ?:o :o
remziye yıldırım
22-05-2007, 11:07
eh büyük bir zorluğun sonunda ara yapraklar gitti ,aradan birde yavru çıktı ve yenileride geliyor birde sürpriz minicik bir tomurcuk eğer yaprakları almasam tomurcuğun açma şansı hiç yokmuş desteklerinizden dolayı çok teşekür ederim
remziye yıldırım
22-05-2007, 12:37
arkadaşlar merhaba menekşemin budanmış hali birde beyaz menekşem menekşeme kızımın adını verdim pek güzel maşallah menekşemin yeni halini beğenirsiniz inşallah birde tomurcuklar açtığında yine resim gönderirim .
Penelophe
22-05-2007, 12:46
arkadaşlar merhaba menekşemin budanmış hali birde beyaz menekşem menekşeme kızımın adını verdim pek güzel maşallah menekşemin yeni halini beğenirsiniz inşallah birde tomurcuklar açtığında yine resim gönderirim .
Selamlar;
O ortada duran 2 tane minik çok güzel yaprak varya onlarıda budamanızı rica ediyorum. Çiçekleri engelleyecektir onlar.
Saygılar.
Penelophe
23-05-2007, 19:36
Selamlar;
Sonunda mor meneşkem binbir nazla ve tek çiçekle de olsa açtı :)
Saygılar.
Cahide Kartal
23-05-2007, 23:11
Rengi çok tatlıymış daha bol çiçekli olur inşallah
benim de gecen gün bahsettigim 1 yıldır açmayan menekşem dün baktım da ufaçık bi tomurçugu var yaprak koparmamada gerek kalmadı. ama sizinkiler kadar güzel açmıyolar.şöyle istiyorum çok çok acsınlar.ayrıca yapraklardan bendeeeeee istiyorummmm
bengi_su
23-05-2007, 23:20
evet ya çok tatlı rengi varmış umarım bol bol açarlar
bengi_su
23-05-2007, 23:22
bununda orta yapraklarını koparmışmıydın acaba?
Penelophe
24-05-2007, 07:14
Selamlar;
Evet, bu hiç açmıyordu önceleri yanlarından köklemek için kopartıyordum ama açmaya bir faydası olmuyordu. Ortadan yaprak kopartmak çok önemli bence. Bitkiyi ve minik tomurcukları rahatlatıyor.
Cahide hanım teşekkür ederim.
Saygılar.
bengi_su
24-05-2007, 08:11
bende kırdım orta yapraklarını gerçekten işe yarıyor galiba tam açmadılar ama tomurcuklar iri iri gözüküyor umarım işe yarar
Penelophe
24-05-2007, 08:15
İşe yarayacağına emin olabilirsin :) Tomurcukların hızla irileştiğini göreceksin. Coşturan da verirsen eğer, 1 haftaya kalmaz çiçeklerin açacak :)
bengi_su
24-05-2007, 08:22
ya bu çicek çoşturanı bulamadım ben gitmediğim çicekci kalmadı ilaç satan bi yere girdim oda bana gübre verdi değişik bir şey deneyin dedi bilmiyorum onu deneyeceğim bide
remziye yıldırım
24-05-2007, 12:57
merhabalar bugün yeni birşey farkettim sizlerede söyliyeyim dedim.bir hafta önce menemşelerimden birinin yaprağı istemeden kırıldı ama tamamen değil. yaprak üst taraftan koptu alt tarafında çok az bir yeri tutuyordu yaprağı didbine doğru toprakla besledim,bugün baktım ki yaprak köklenmiş ve yaruvermiş.bukadar kısa sürede olması beni çok şaşırttı .bundan sonra ben bu yöntemi deneyeceğim başarılı olursam sizlerle paylaşırım
Penelophe
24-05-2007, 13:16
Mutlaka bekliyorum sonuçları, eğer etkiliyse bende deneyeceğim :)
bengi_su
24-05-2007, 13:51
kesinlikle sonuçlarını bekliyoruz bi hafta çok kısa bir zaman ya ne güzel
çiçeklerim ve ben
24-05-2007, 22:05
Gübre bulmakta zorlanan arkadaşlara duyurulur !
Bauhause ( bahaus ) Bayrampaşa da istediğiniz marka , istediğiniz çeşit ,sıvı , katı granul , çubuk ( toprağa gömülenlerden.) gübre bulmanız mümkün.
Ayrıca
Remziye hanım , nezaketinize ve anlayışınıza teşekkür etmeden geçemiycem.
:rolleyes:
Remziye Hanım bende menekşe bırakırsa resimleri ekleyeceğim. Bu ara yaprak dikimine başladım. Çok güzel gidiyor. Size çok ilginç bir şey söyleyeceğim. Bardağa ıslattığım yaprak suyun içinde çok güzel kök verdikten sonra yine suyun içinde kökle dalın birleştiği yerde yapraklanmaya başladı .
Merhaba ,
Bir önceki sayfada menekşelerin çiçeklenmesi için ortadaki iki minik yaprağın koparılmasının faydalı olduğu yazıyor,bunu hemen deniyeceğim çünkü benim menekşelerim sürekli minik minik yaprak veriyorlar ortadan ve aylardır tek bir tomurcuk bile yok.Yeni çıkan yapraklar oldukça küçük kalıyor büyümüyorlar bunu sebebi ne olabilir dersiniz?Çoşturanın menekşeler için olanınıda kullanmama rağmen fayda etmedi.
Penelophe
26-05-2007, 22:45
Merhaba ,
Bir önceki sayfada menekşelerin çiçeklenmesi için ortadaki iki minik yaprağın koparılmasının faydalı olduğu yazıyor,bunu hemen deniyeceğim çünkü benim menekşelerim sürekli minik minik yaprak veriyorlar ortadan ve aylardır tek bir tomurcuk bile yok.Yeni çıkan yapraklar oldukça küçük kalıyor büyümüyorlar bunu sebebi ne olabilir dersiniz?Çoşturanın menekşeler için olanınıda kullanmama rağmen fayda etmedi.
Selamlar;
Sadece ortadaki iki minik yaprağı kopartmak değil, eğer menekşeniz çok fazla yaprağa sahipse ve ortadında da bol miktarda yaprak varsa vede çiçeklenmiyorsa; ortasından 3cm çapındaki bir dairenin büyüklüğü kadar yer açacak şekilde yaprak azaltımı yapın. Yaprakların gelişememesi toprağın besinsizliğinden olabilir.Ve Coşturan **** herhangi bir çiçekli bitki için bitki besini verin.Toprak kurudukça sulayın.
Saygılar.
merhabalar bugün yeni birşey farkettim sizlerede söyliyeyim dedim.bir hafta önce menemşelerimden birinin yaprağı istemeden kırıldı ama tamamen değil. yaprak üst taraftan koptu alt tarafında çok az bir yeri tutuyordu yaprağı didbine doğru toprakla besledim,bugün baktım ki yaprak köklenmiş ve yaruvermiş.bukadar kısa sürede olması beni çok şaşırttı .bundan sonra ben bu yöntemi deneyeceğim başarılı olursam sizlerle paylaşırım
Merhaba
Remziye Yıldırım'a katılıyorum..
Menekşe yaprağı köklendirmek için bu işlem işe yarıyor.Tavsiye ederim.Yaprağın az biryerini bıçakla kesiyoruz.Ve toprakla örtüyoruz.Kısa zamanda kökleniyor.Duyrulur.:))Bu işlem Bardak menekşedede oluyor.
remziye yıldırım
28-05-2007, 12:35
Merhabalar bende tesadüfen öğrendim ama gerçekten etkili bir yöntemmiş,annemden öğrendiğime görede eski bir yöntemmiş.Annem bu yönteme daldırma yöntemi dedi.
Bugün menekşelerimden ikisi daha bana yine sürpriz yaptı .Tek katlı açan menekşelerim katlı açmış tabi nasıl olduğunu anlayamadım beslenmelerinden **** tozlaşmadan olabilir mi?:D
Arkadaşlar müjdemi isterim. Benim yapraktan üretmeye çalıştığım menekşelerimden biri minicik 2 yaprak vermiş. Görünce çok sevindim. Hemen sizlerle paylaşmak istedim. Galiba az sulamak gerek. Çünkü bir haftadır evde olmadığım için sulanmamışlardı.
Ben bunun daha değişik bir versiyonunu duymuştum. Çiçek açmayan afrika menekşelerine, ufak tefek bilinçli zararlar verip onları rahatsız edince, çiçek açmaya başlarlarmış..
Selamlar;
Evet, bu hiç açmıyordu önceleri yanlarından köklemek için kopartıyordum ama açmaya bir faydası olmuyordu. Ortadan yaprak kopartmak çok önemli bence. Bitkiyi ve minik tomurcukları rahatlatıyor.
Cahide hanım teşekkür ederim.
Saygılar.
Geçenlerde ben de ortadaki minik yaprakları koparmıştım.Bugün baktım minik tomurcuklar oluşmuş ama kuruyacak gibiler. Kurumamaları için bildiğiniz bir yöntem var mı?
Penelophe
30-05-2007, 13:20
Geçenlerde ben de ortadaki minik yaprakları koparmıştım.Bugün baktım minik tomurcuklar oluşmuş ama kuruyacak gibiler. Kurumamaları için bildiğiniz bir yöntem var mı?
Ben ne yaparsam yapayım bazen tomurcuk kurumasının önüne geçemiyorum.
Direk güneş ışığına bırakmayın, bol ışık alan bir yere koyun. Biraz toparlıyor böyle yapınca.
gül deniz
31-05-2007, 10:35
merhaba arkadaşlar, benim menekşelerimin bir tanesinde küçük uçuşan sinekler var.Balkona bırakmıştım yok oldular fakat içeri aldığımda bir kaç gün sonra o minik sinekler tekrar çıktılar.Bu konuda bilgisi olan çiçekseverlerden yardım bekliyorum.[menekşem şimdilik sağlıklı görünüyor]
Fazla gübreleme tomurcuk kurumasına sebeb olabiliyor.**** tam tersi ..:)
Topluiğne başı kadar olan sinekler değil mi? Bizde zaman zaman olur. Hiç bir zararını görmedik.. O açıdan endişelenmeyin. Ama ille de yok etmek istiyorum diyorsanız, bu konuda bilgim yok ne yazık ki...
selamlar..
merhaba arkadaşlar, benim menekşelerimin bir tanesinde küçük uçuşan sinekler var.Balkona bırakmıştım yok oldular fakat içeri aldığımda bir kaç gün sonra o minik sinekler tekrar çıktılar.Bu konuda bilgisi olan çiçekseverlerden yardım bekliyorum.[menekşem şimdilik sağlıklı görünüyor]
Sebahattin Sargın
31-05-2007, 17:37
Gerçekten menekşe suyu sevmiyor, toprağının kuru olması çok önemli. Benim ektiğim yaprakların altından yeni tomurcuklar çıkmaya başlamış umarım sağlıklı bir şekilde büyürler.....
bengi_su
31-05-2007, 17:43
Bende ektim yeni kökleniyorlar ama gerçekten çok su sevmiyorlar.
remziye yıldırım
31-05-2007, 18:56
Arkadaşlar merhaba , menekşe ne çok sulanmayı nede susuz kalmayı seviyor.Sürekli torağının nemli kalması gerekiyor.Hatta ben sürekli nemli kalması için bir jel varmış ondan sipariş verdim .Tatile çıkınca iyi olacağını düşünüyorum .henüz elime geçmedi kullanınca yararı olursa sizlerle paylaşırım.
Ayrıca benim de diktiğim yaprakların hepsi yeni yapraklar çıkardı bakalım ne zaman çiçek verecekler .:eek: :dilli: :dilli:
papatyam
01-06-2007, 11:26
Kardeşim her gün akşam üzeri çok az su veriyor ve özel bir uygulaması var (hormon hapları kullanıyor) her saksını içine bir tane yerleştiriyor sulandıkça zaten haplar eriyip toprağa dağılıyor ben de senede 2 defa çiçeklerime ilaç veriyorum :))
Cahide Kartal
02-06-2007, 15:21
Pembeyle, morun karışımından gül kurusu gibi bir renk çıkması lazım bende çok meraklıyım bu ebrulilere deniyorum iki rengi birleştirmeyi ama daha bi gelişme yok:dilli: benimde bitane ebrulim vardı. Şimdi ikitanede Cahide hanımdan geldi şimdi üç oldu ama başka renklerin karışım nasıl olur hep merak ediyorum.:p
Bengi su Pembe ve mor menekşelerden bende de var gülkurusu renk için yaprakları nasıl bir teknikle birleştiriyorsun ?Süreyya hanımda ki menekşeden benim de vardı geçen yıl unlu bitten kaybettim belki bu öğreneceğim yöntemle ona yeniden sahip olurum
bengi_su
02-06-2007, 18:10
Cahide hanım ben denedim ama bi sonuç alamadım televizyonda görmüştüm. Yaprağın bi ucunu yan bi şekilde kesiyorsunuz iki yaprağın yan uçlarını birbine bitiştirip ekiyorsunuz yaprakların biri önde biri arkada duruyordu.
Denedim ama köklenmedi köklense belki renk çıkcaktı;)
Cahide Kartal
02-06-2007, 23:02
Cahide hanım ben denedim ama bi sonuç alamadım televizyonda görmüştüm. Yaprağın bi ucunu yan bi şekilde kesiyorsunuz iki yaprağın yan uçlarını birbine bitiştirip ekiyorsunuz yaprakların biri önde biri arkada duruyordu.
Denedim ama köklenmedi köklense belki renk çıkcaktı;)
Ben de deneyeceğim inşallah muvaffak olur sizlerle de paylaşırım. Peki bu kesip de birleştirdiğimiz yerlere aşı macunu sürüp de eksek(ekim yaparken yerinden kaymaması için) ne etki gösterir?
Penelophe
03-06-2007, 09:22
Devamlı tek çiçek veren menekşem sonunda dayanamayıp 4 tane çiçek verdi:)
Yaprak kopartmak cidden çok işe yarıyor :)
Arkadaşlar, yeni olduğunuz için henüz bilmiyor olabilirsiniz, forumda mesaj yazarken imla kurallarına çok itina ediyoruz. Bunlardan en önemlileri büyük harflerin doğru kullanımı, cümle sonlarında doğru noktalama işaretleri, noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakmak, de-da eki ve mi ekinin ayrı yazılması.
Yazım kurallarına çok dikkat ediyoruz çünkü burada birbirimizle yazarak iletişim kuruyoruz. Aksi takdirde mesajlarımız anlaşılmaz olabiliyor ve sorularımıza cevap almada gecikiyoruz.
Forumun sağlığı için, herkesin bu konuda aynı hassasiyeti göstermesini rica ediyoruz. Teşekkür ederiz.:)
Phenelope, üzülmeyin.. Eskiden onlarca yaprak yavrulatmış biri olarak söylüyorum; iki ayda yavruladığını da gördüm, 6-7 ayda da. Yapraklar sağlıklı ve canlılarsa, er geç yavrulayacaklardır.
Pek çok faktör var bu yavrulama zamanı ile ilgili; hatırladıklarım;
1- Eğer yaprak yaşlı bir yapraksa veya çok gençse geç yavruluyor..
2- Dikilen toprak çok sertse yine yavruların o toprağı delip yukarı çıkmaları zaman alıyor (hatta bu yüzden, eskiden abone olduğum amerika tabanlı bir grupta, yaprakları kuma dikme önerisi okuduğumu hatırlıyorum, ama denemedim hiç..)
3- Eğer sapını çok derine sokmuşsanız bu da bir faktör.
Yani sözün özü, eski püskü yaprak kullanmayıp, yumuşak toprağa dikmeyi tercih ederseniz, yavrulama zamanını kısaltmış olma şansınız yükselir..
Bunlar sizin ilk afrika menekşeleriniz mi bu arada?
selamlar....
Sağlamlar ama ne yalan söyleyeyim artık su dökerken felan dikkat etmiyorum, yapraklarda ıslanıyorlar ama ölmedilerde:D Yavrulamadılar da:p
Penelophe
06-06-2007, 21:30
Bunlar sizin ilk afrika menekşeleriniz mi bu arada?
selamlar....
İlk menekşem değil fakat yapraktan üretmeye çalıştığım ilk menekşem :)
Genç ve yaşlı yapraktan kastınız nedir? Yani kaç aylık **** yıllıksa genç oluyor/**** yaşlı?
Teşekkür ederim:)
Genç ve yaşlı yapraktan kastınız nedir? Yani kaç aylık **** yıllıksa genç oluyor/**** yaşlı?
Efendim; yaşlı yapraklar, yaprak katlarında en altta en arkada kalanlar; gençler ise yeni çıkanlar.. İdeal yaprak, çok genç olmamalı, yani büyümesini tamamlamış olmalı; ama artık tabiri caizse kartlaşmış, en alt sırada kalmış yapraklardan olmamalı...
Ama tabii eninde sonunda hepsi kökleniyor er ya da geç...
Ha bu arada; bir de, yavrulayacak yüzeyi büyütmek ve yavrulama şansını arttırmak için sapın ucunu 45 hatta 50-60 derece içbükey eğimli olarak keserim ben (dereceler göz kararı haliyle :) ) . Öyle dikerim.. Böylece yavruların yaprağın arkasından çıkma ihtimali de aza iner..
Selamlar..
Penelophe
07-06-2007, 07:16
Hımm. Tamam bugun eve gidince genç bir yaprağı alıp yatay olarak keseceğim ve yeni bir saksıya ekeceğim, bakalım eskiden ektiğim yapraklara göre, bu yeniler yavrulayacaklar mı :)
Çok teşekkür ederim. Gelişmelerden haberdar ederim ;)
Cahide Kartal
07-06-2007, 10:33
Efendim; yaşlı yapraklar, yaprak katlarında en altta en arkada kalanlar; gençler ise yeni çıkanlar.. İdeal yaprak, çok genç olmamalı, yani büyümesini tamamlamış olmalı; ama artık tabiri caizse kartlaşmış, en alt sırada kalmış yapraklardan olmamalı...
Ama tabii eninde sonunda hepsi kökleniyor er ya da geç...
Ha bu arada; bir de, yavrulayacak yüzeyi büyütmek ve yavrulama şansını arttırmak için sapın ucunu 45 hatta 50-60 derece içbükey eğimli olarak keserim ben (dereceler göz kararı haliyle :) ) . Öyle dikerim.. Böylece yavruların yaprağın arkasından çıkma ihtimali de aza iner..Selamlar..
Yavruların yaprağın arkasından çıkmasının bitkiye faydası ya da zararı nedir benimkilerde de benzer bir durum var.
Penelophe
07-06-2007, 10:49
Bence sadece ters görüntü verir.
Bitkiye bir direk bir zararı yok tabi ki arkadan çıkmasının. Phenelope'un dediği gibi görüntü tersliğine ek olarak; genelde yaprağın arkasında pek yer olmadığından (yaprakları genelde arkaları saksının kenarlarına yakın olacak şekilde diktiğimizi düşünürsek), arkaya sıkışıp kalır yavrular ve yer sıkıntısı çekerler büyürken. Hatta yeterli ışık alamayabilirler, yaprak üzerlerini örttüğünden..
Selamlar...
Cahide Kartal
07-06-2007, 11:15
Ben de aynı görüşteydim ama bilimsel bir açıklaması var mıdır diye yazmıştım zaten yavrulaması için aylarca bekliyoruz değil mi.İyi çalışmalar.
12782
bengi_su
07-06-2007, 11:41
Maşallah cahide hanım ne güzel olmuşlar bana gönderdiğiniz yaprakların toprağa ektiklerimin beyaz olan iyi durumda ama ebrulinin sapı çürür gibi olmuş. Kestim orayı yeniden ektim diğerleride suda bekliyor. Çürümesini anlayamadım çürümesine nasıl engel olabilirim neyapmalıyım? yardımcı olurmusunuz. Onları kaybetmek istemiyorum:(
Merhabalar;
fikir versin diye internetten bulduğum, sapı eğimli kesilmiş yaprak örnekleri yollayayım dedim. Kendi kesimimden örnek veremedim, makinem kalitesiz çekiyor bugün nedense :) . resimler biraz küçük; ve yapraklar da biraz solgun duruyor; ama dediğim gibi kesim şeklini göstermek istedim zaten..
Cahide Hanım; maşallah diyeyim ilk önce.. Saksınızı arada çevirerek arkadaki yavrunun da ışık almasını sağlayabilirsiniz. Ya da anne yaprağın tepesini kısaltın keserek.. Zaten yavrular epeyce büyümüş ayrılacak zamana gelmişler bence; ama yine de 1-2 hafta daha bekleyin derim ben ayırmak için ..
bengi_su
07-06-2007, 12:31
Aşı yaparkenede böyle kesiyorlar yaprakları sonra bi alta biri üste gelcek şekilde birbirine bitiştirip ekiyorlar sonra ebruliler ortaya çıkıyor.
Katmerli bir menekseden ektiğim her yaprak tuttu ama katmerli açmadı yaptığım yanlış bişey mi var?
Süper ya. Sanırım ben bu gidişle zor göreceğim yapraklarımız yavruladığını :(
3 aydır saksıda ekililer ve hala bekliyorum :(
Sevgili Penelophe,
Sizin mesajınızı okuduktan sonra not defterime baktım. Bu minik yavruların annesi olan yaprağı nisan sonunda tutturmaya çalışmışım.Yavrular daha yeni gözüktü. Suyu az kullanmanı tavsiye ederim. Ben toprağın iyice kurumasına yakın su veriyorum. Parmağınla dokunduğunda eğer toprağa tutunuşu sağlam ise sorun yok. Gerisi sabırla beklemeye kalıyor. Umarım en yakın zamanda minik yaprakçıklar başlarını çıkarır, sen de iftiharla paylaşırsın bizimle.
Sevgiler
Cahide Kartal
08-06-2007, 00:51
Maşallah cahide hanım ne güzel olmuşlar bana gönderdiğiniz yaprakların toprağa ektiklerimin beyaz olan iyi durumda ama ebrulinin sapı çürür gibi olmuş. Kestim orayı yeniden ektim diğerleride suda bekliyor. Çürümesini anlayamadım çürümesine nasıl engel olabilirim neyapmalıyım? yardımcı olurmusunuz. Onları kaybetmek istemiyorum:(
Kolay gesin ektiğiniz ebrulinin yaprağında ezilme varmıydı ondan olabilir diyeceğim bir de ektiğiniz toprağın durumu da çürümesinde etkili olabilir.(aşırı sulanmış,çok sert toprak ,bitki sıkı ekilmiş vb..)Kesip yeniden ektiğiniz iyi olmuş bezeyen durumlar varsa suyu azaltıp bir kürdanla hafif hafif eşeleyip kabartabilirsiniz.
Merhabalar..
Yapraklarına su değdirmemek mi dediniz? Yanlış anlamadım herhalde.. Bu belki yeni dikilen yapraklar için söz konusu olabilir ama yetişkin afrika menekşelerinin suyla bir problemi yok.. Hatta ben menekşelerimin yapraklarına su fıslatıyorum zaman zaman. Haftada bir iki kez.. Yıllardır yapıyorum bunu...
(çünkü afrika menekşelerinin orijini Afrika'nın nemli bir bölgesinden geliyor. Doğada o şekilde nemli ortamda yaşıyormuş ataları; bu yüzden su fıslatmayı sevdiği söylenir çiçeğin)
selamlar.
Hah, birşey eklemeyi unuttum; önemli bir nokta: suyu çiçeğin en merkezine (yani minik yaprakların belirdiği yer) pek fıslatmamak tavsiye edilir..
Ebruli denemsi nasıl oluyor...?
Penelophe
09-06-2007, 16:26
Elfogi, 2 tane farklı renk yaprak 45 derecelik açıyla kesilip birbirine yapıştırılarak ekiliyor:)
Daha sonra eğer tutarsa ebruli bir renk ortaya çıkıyor:)
Benim ektiğim yapraklar hep çürüyor. Birtürlü başaramadım. Biryer de yanlış yapıyorum ama bilemiyorum nerde:( :confused:
Güle güle büyütün menekşelerinizi hepiniz menekşe severler
Arkadaşlar içinizde böylesini gören/yetiştiren var mı?
http://www.jardimdeflores.com.br/floresefolhas/JPEGS/violeta1.jpg
(resim google ganimeti)
Penelophe
10-06-2007, 00:01
Eie çok fazla suluyor olabilirsin arkadaşım :)
Kienne kipa'da görmüştüm ama yetiştirmedim, fotoğraf çok iyi o yüzden bu kadar göz alıcı duruyor, gerçekte normal renkler gibi oda :)
Elfogi, 2 tane farklı renk yaprak 45 derecelik açıyla kesilip birbirine yapıştırılarak ekiliyor:)
Daha sonra eğer tutarsa ebruli bir renk ortaya çıkıyor:)
Teşekkür ederim.Hiç denediniz mi?
Bir denemek lazım.Nasıl yapıştıracaz.:?????
bengi_su
10-06-2007, 10:14
Ben denedim ama bir türlü başarılı olamadım tekrar tekrar deniyorum sanırım bu sefer olcak.;)
Penelophe
10-06-2007, 10:39
Elfogi zormuş zaten :) Yapıştırmaktan kasıt, 45 derecelik eğimli yerleri birbirine değecek şekilde ekmek :) :D
benben1967 Bende senin gibi bu sayfayı gördükten sonra hastalık oldu bende de menekşeler. Çoğatmaya başladım renk çeşitleri satın aldım.
Birde diyorum yapraktan üretiyim sonuç başarısızlık
Penelophe teşekkürler cok suluyor olabilirsin demişsin. Yapragı toprağa dikip suluyorum ikinci kez sulamadan ölüyor zaten, çürüyor:(
Penelophe
11-06-2007, 07:21
Eie, menekşe yaprağının daha dayanıklı olması gerekiyor yani ilk sulamadan sonra ölmesi çok garip. Bence farklı bir menekşeden yaprak almayı deneyin:)
Mart ayında çiçekçiden aldığım menekşelerin çiçekleri geçti.Bende ortasından 3 cm çapında küçük yapraklarını kopardım ama tekrar sapsız yapraklar çıktı hiç tomurcuk yok ortasındaki küçük yapracıklar hiç büyümüyor kötü bir görüntü oldu.15 günde bir 'çiçek coşturan ' sıvı vitaminde veriyorum.Bunları nasıl büyütürüm nasıl çiçek açtırırım ?
Penelophe
14-06-2007, 21:54
Sapsız yapraklar nasıl çıkar anlayamadım?
Bir fotoğraf ekleyin lütfen:)
Sadece ortadaki yaprakları kopardıysanız ve kenarlarda yaprak varsa hala, suyunu çok vermeyin, en kısa sürede açacaktır.
Cahide Kartal
15-06-2007, 11:13
Çiçek tamamen gölgede değilse yeni çıkan yaprakların ilk planda sapları pek belli olmayabilir diye düşündüm.Eğer güneş görme imkanı zayıfsa sapları hemen uzayıveriyor. Bir de çiçeğiniz belki dinlenme dönemine girmiştir yeniden güç toplamaya ihtiyacı olabilir.Beslenmesine de dikkat ediyormuşsunuz inşallah emeğinizin karşılığını en kısa zamanda alırsınız
bengi_su
18-06-2007, 16:38
Cahide hanımdan aldığım yapraklardan birinin sapıda kendide çürüdü:o ebruliden bitane kaldı malesef oda solar gibi olmuştu toprağa ektim yaprak buruştu onuda kaybetmemek için yeni bir şey denedim. Sanırım işe yaradı yaprağı toprağa ektikten sonra cam bardak kapattım yaprak dirildi:p şimdilik sağlıklı görüküyor ***. onuda kaybetmem.;)
Turkmusun
18-06-2007, 22:55
Arkadaşlar bir sorum olacak sizlere. Aşağıdaki fotoğraflarda görülen menekşe katmerli menekşe mi? Değilse acaba ne tür bir menekşedir?
http://www.turkmusun.net/dosyalar/agaclarnet/katmerlimi.jpg
http://www.turkmusun.net/dosyalar/agaclarnet/katmelimi2.jpg
remziye yıldırım
19-06-2007, 09:23
Merhaba menekşeniz belirttiğiniz gibi katmerli ve çok güzel güle güle sağlıkla büyütün.
bengi_su
20-06-2007, 09:32
Çok güzel olmuşlar ellerinize sağlık. Bu birleştirme konusunda ayrıntıları anlatırsanız çok mutlu olurum:p Bende diktim ama iki yaprağı birleştirip daha filiz vermediler.;)
bengi_su
20-06-2007, 09:42
Buda cam bardak kapatarak ektiğim yaprağım. İki hafta oldu ekeli sağlıklı görünüyor umarım işe yarar.;)
Cahide Kartal
20-06-2007, 12:52
Buda cam bardak kapatarak ektiğim yaprağım. İki hafta oldu ekeli sağlıklı görünüyor umarım işe yarar.;)
Bengi-su iyi bir yöntem olmuş inşallah muvaffak olursunuz.Direkt güneş almayan bir yere koyun ki buharlaşmayla birlikte mercek etkisi yaparak yaprağa zarar vermesin.Bir de bardağın altı delik değilse aşırı sulama da zarar verebilir.
bengi_su
20-06-2007, 13:00
Bengi-su iyi bir yöntem olmuş inşallah muvaffak olursunuz.Direkt güneş almayan bir yere koyun ki buharlaşmayla birlikte mercek etkisi yaparak yaprağa zarar vermesin.Bir de bardağın altı delik değilse aşırı sulama da zarar verebilir.
İnşallah cahide hanım bardağın altı delik ve güneş ışıgını direk görmeyen bir yerde duruyor iyi durumda yaprak sapında çürümede yok şimdilik:p Bide şu ebruliyi çözsek artık ektim ama bitürlü filiz vermedi aynı bu iki rengi ektim bende ama bu işin inceliklerini bilmiyorum tabi birleştirip ektim inşallah onlarda böyle güzel ebruli olurlar.;)
Ateş Öztan
20-06-2007, 16:29
Bir dönem çok fazla katmerli menekşe yetiştirmiş biri olarak ekilen yapraklar için küçük bir bilgi vermek istiyorum. İlk başlarda da yazmıştım.
Yaprağı dikine toprağa sokarsanız zor tutar. Yaprak toprağın yüzeyine bırakılmış gibi yatay durmalı ve sadece ucu üzerinde bir parça toprak olmalı.
Bu şekilde ilk verdiği yeni filizler hemen toprak üzerine çıkacaktır.
Sizden sonra menekşe için yeniden başlamayı düşünüyorum. Bahçıvan tarafından geçen yıl yollanan menekşem tuttu ve çiçek vermeye başladı. Katmerli olduğu söylenmişti. Göreceğiz.
bengi_su
20-06-2007, 18:31
Bende yatay ekiyorum ama mecburen üstüne bardak kapattığım için dik durması gerekiyordu;) Bi türlü tuturamadım bunu başka çarem kalmadı.:(
veteriner60
28-06-2007, 19:04
Sayın Penelophe menekşenin çok çiçek açması menekşeyi yorar mı? Geçen yıl benim menekşelerim çok çiçek açtılar ve sararmaya başladılar sonunda da öldüler.Yalnız,menekşelere besin ya da gübre vermemiştim.Sitenizi okuyunca bunları öğrendim.Hayırlı günler
Penelophe
28-06-2007, 20:41
Veteriner60 hoşgeldiniz. :)
Genelde menekşelerin çok çiçek açmasının menekşeyi yorduğunu söyleyenler var ama ben buna katılmıyorum.
Sadece çok çiçek açınca sanırım bir dinlenme dönemine giriyorlar.
Ben bunada kendim bir çözüm buldum, ortadan yaprak eksiltiyorum, sanki ona kızmış gibi ;), ve besin veriyorum, oda anlamış gibi çiçek veriyor.
Besin **** gübre vermediğinizi söylemişsiniz, besinsizlikten öldüğünü düşünüyorum.
Yeni menekşelerinizi besinsiz bırakmazsınız artık, gözlemlerinizi de bizimle paylaşırsınız.
Selamlar.
Cahide Kartal
28-06-2007, 23:03
Veteriner60 hoşgeldiniz. :)
Genelde menekşelerin çok çiçek açmasının menekşeyi yorduğunu söyleyenler var ama ben buna katılmıyorum.
Sadece çok çiçek açınca sanırım bir dinlenme dönemine giriyorlar.
Ben bunada kendim bir çözüm buldum, ortadan yaprak eksiltiyorum, sanki ona kızmış gibi ;), ve besin veriyorum, oda anlamış gibi çiçek veriyor.Besin **** gübre vermediğinizi söylemişsiniz, besinsizlikten öldüğünü düşünüyorum.
Yeni menekşelerinizi besinsiz bırakmazsınız artık, gözlemlerinizi de bizimle paylaşırsınız.
Selamlar.
Ben de alltaki yaşlanmış yaprakları çiçeğin yükünü hafifletmek amacıyla koparıyorum yeni çıkan yaprakların daha rahat büyümeleri için.Küserler diye yeni yapraklara (ne de olsa hayatlarının baharındalar) kıyamıyorum.Kopardığım yaprakların durumları iyi ise ya ekiyorum ya da suya ıslatıp köklendiriyor yeni nesiller elde ediyorum sanırım onlar da beni anlıyorlar
Cahide Hanım bu işlemle sürekli çiçekli kalıyor mu menekşeleriniz?
5 yılı askındır aynı menekşeye sahibim hayatı boyunca hiç besin vermedim ama hiç çiçeksiz kalmadı gayet sağlıklı ve yaz kış bol bol çiçekli sadece ışık az olursa çiçerğini azaltıyor yoksa çok mutlu olduğu her halinden belli.Bende burda okuduklarımdan yola çıkarak yaklaşık bir hafta önce iki renkten birleştirme yaptım yapraklar gayet sağlıklı umarım tutarda çiçeklerini görürüz çünkü yapraklardan birirnin rengini bilmiyorum(geçen sene ekmiştimde açmaya yeni başladığı için rengini hatırlamıyorum) benim için süpriz olacak ..
Cahide Kartal
29-06-2007, 11:04
Cahide Hanım bu işlemle sürekli çiçekli kalıyor mu menekşeleriniz?
Evet güneşi dengeli aldığı sürece(GLCN'nin dediği gibi çünkü hem çiçek azalıyor hem de yapraklar boya veriyor) en fazla bir iki ay dinlenip yeniden çiçek açıyorlar
592 nolu mesajım hakkında:
Tekrar merhaba arkadaşlar saksılarımı beğendiğinizi belirtmişsiniz teşekkür ederim.
Bende saksıların çiçeklerime uygun olmasına dikkat ediyorum.Ama istediğim gibi bulamıyorum.Bu saksılar aslında saksı değil bildiğimiz plastik kase ve tabaklar.
İstediğim gibi saksılar bulamayınca bu kaseleri aldım tabanını matkapla delip saksı yaptım.
ilknur aşık
30-06-2007, 14:01
Turkmusun; rengi inanılmaz!! Gerçekten inanılmaz!! tam açtığında da çiçeğin resmini yollayın lütfen..
Bu birleştirerek ekmenin detayları ve püf noktaları hakkında da bizleri aydınlatsanız?
Selamlar...
Ben de aynen katılıyorum. Muhteşemler. Bu birleştirerek ekmeyi hep duydum. Ama nasıl yapıldığını bilmiyorum. Detaylar hakkında aydınlatırmısınız? lütfen;)
Turkmusun
01-07-2007, 12:50
Arkadaşlar,
İki yaprağı birleştirerek yeni bir cins elde etme işlemi tamamen deneme yanılma yöntemiyle başardık. Onlarca deneme sonunda bir tane elde edebildik. O kadar deneme sonunda renk kombinasyonlarını da karıştırır oldum desem abartmış sayılmam. Zannedersem bu tutanlar pembe ve mor menekşelerden devşirildi. 2 yaprağın alt kısmından kalem ucu şeklinde kesiyoruz. Karşılıklı olarak bir araya getirdikten sonra ıslatılmış ve toprağa belenmiş bir pamuk içinde köklendiriyoruz. Kökler çıktıktan sonra olduğu gibi saksıya alıyoruz. Bizim yöntemimiz bu. Ne kadar doğrudur ve bilimseldir bilemem ama biz bu şekilde elde ettik.
Penelophe
01-07-2007, 15:06
Turkmusun tebrik ederim.
Paylaşımın için de teşekkür ederim.
Ne kadar sürede çimlendi?
Turkmusun
01-07-2007, 22:54
3 ayı buldu çimlenmeleri.
Tekrar Merhaba.. ;)
Menekşelerimin saksılarını değiştirdim zira çok küçük geliyorlardı... Saksı değişimi sırasında ve biraz öncesinde üzerlerindeki çeyrek toplu iğne başı büyüklüğündeki beyaz yaprak bitlerini nemli kulak temizleme çubuğu, kürdan ve el ile temizledim.. Hiç kalmadılar sanırım şuan. Hepsini güzelce bahçe yeni yerlerine diktim..
Bitler ile mücadele konularını okuyun demiştiniz; tekrar okudum ve zararlılarla mücadele konularında; domates ya da patates bitkisinin yaprakları ile yapılan ilaçlama yaprak bitlerine karşı etkili olduğu belirtilmekte. Hata bunlaır önceden word olarak dosyalamıştım.. Ancak menekşe için yapraklarını komple nasıl ıslatacağız? Yapraklara birşey olmaz mı? Bunların sonuçlarından bahsedilmemiş?
Menekşe konu başlığında bir arkadaşımız menekşesini yıkadığından bahsediyor = )
Ben çekiniyorum.. :( Menekşe bitleri için toz gibi bişey yok mu doğal olarak serpilebilinen? ya da ne yapmalıyım? ya da menekşe bitleri için hang iyöntemi yaptınız ve olumlu sonuçlar aldınız?
Merhaba.. Ben yeni üyeyim = ) Gerçi üye olalı biraz oldu ancak; foruma yeni yeni katılmaya başladım..;)
Menekşelerimin saksılarını değiştirdim zira çok küçük geliyorlardı... Saksı değişimi sırasında ve biraz öncesinde üzerlerindeki çeyrek toplu iğne başı büyüklüğündeki beyaz yaprak bitlerini nemli kulak temizleme çubuğu, kürdan ve el ile temizledim.. Hiç kalmadılar sanırım şuan. Hepsini güzelce bahçe yeni yerlerine diktim..
Selahattin Bey, bitler ile mücadele konularını okuyun demişti; tekrar okudum ve zararlılarla mücadele konularında; domates ya da patates bitkisinin yaprakları ile yapılan ilaçlama yaprak bitlerine karşı etkili olduğu belirtilmekte. Hata bunları önceden word olarak dosyalamıştım.. Ancak menekşenin yapraklarını komple nasıl ıslatacağız? Yapraklara birşey olmaz mı? Bunların sonuçlarından bahsedilmemiş okuduğum başlıklarda?
Menekşe konu başlığında bir arkadaşımız menekşesini yıkadığından bahsediyor
= )
Ben çekiniyorum.. :( Menekşe bitleri için toz gibi bişey yok mu doğal olarak serpilebilinen? ya da ne yapmalıyım? ya da menekşe bitleri için hang iyöntemi yaptınız ve olumlu sonuçlar aldınız?
Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim = )
Penelophe
17-07-2007, 21:52
Lahika, ben menekşelerimde yaprak bitleriyle hiç karşılaşmadım.
Bunun için bu konuda bilgisi olan arkadaşlar illa ki yardımcı olacaklardır.
Menekşeleri yıkama konusuna gelince, önceden bende çekiniyordum fakat bir iki kere yıkadım, bir değişiklik olmadı yapraklarda.
Sadece menekşemin birinin yapraklarında benekler oluştu diğerleri sağlıklı.
teşekkür ederim Penelophe ..
tamam; arkadaşların cevaplarını bekleyeceğim ;)
Sevgili Lahika,
Yaprak biti bizlerin de menekşelerinde pek görmediği bir zararlı. Yabani menekşemde beyaz sinek oluşmuştu, arapsabunlu karışım ile (sanırım) kurtuldum onlardan.
Araştırıp bulduğunuz domates-patates yaprakları ile yapacağınız ilacı püskürtme yöntemi ile menekşelerinize uygulayabilirsiniz. Menekşenin yaprağını ıslatırken dikkat edeceğiniz şey akşam yapıp, güneş ışığı görmemesini sağlamanız. Eğer yıkayacaksanız da tüylerine zarar vermemeniz. Bir de yaprakların başladığı gövde kısmına pek su gitmemeli.
Yaprak bitleri yaprak altlarında olur. Hazırladığınız ilacı güneş görmeyen bir yerde sadece yaprak altlarına gelecek şekilde dikkat ederek püskürtün. İlaçta önerilen zamanda tekrarlayın. (Haftada bir gibi.)
İnşallah kurtulursunuz.;)
Sevgili hfz;
çok teşekkür ederim cevabın için..
Benimkiler de acaba sinek mi şimdi bilemedim ? :(
yaprağın üzerinde mikroskobik noktalar şeklinde çok minik beyaz oluşumlar.. Bir de gövdede biraz dah abüyükleri toplu iğne başı kadar olanlaır vardı.. Hepsini tek tek temizledim.. Resim çeksem de sanırım şuan olmadıkları için bir anlamı olmayacak = )
Yaprakların alt kısımlarında ise birşey yok hepsine baktım..
Bu durumda yine patates yaprakları ve domates yaprakları ile olan yöntem ile yaprakların üzerlerine püskürtme yapıp kaplamalı mıyım?
Bir de; patates ve domates yapraklarını İstanbul'da nerelerden edinebilrim? Fidanlıklarda var mıdır? Verirler mi ? :o
Mine Pakkaner
18-07-2007, 18:30
Lahika eğer Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062) başlığına uğrarsanız bu gibi pek çok tarif size yardımcı olacaktır. Zaralıları tanımanız için de hazırladığımız Bitki zararlılarını tarif edebilmeniz için örnek fotoğraflar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2003) başlığı var.
zeynep kübra
18-07-2007, 19:28
merhabalar benimde aç1k mor yaprakl1 bir afrika meneksem var suan çok sagl1kl1 görünüyor bu gün ilk günü daha yeni ald1m. Ald1g1mda küçük bir saks1ya dikilmisti gelir gelmez saks1s1n1 degistirip yerine b1rakt1m. Yazd1klar1n1z1 okuyorum bak1m1 narin bir çiçek diyorsunuz. Menekse daha önce hiç bakmad1m yeni sürgünler veriyor ve çok küçük yapraklarda öyle kaybetmek istemiyorum. is yerimde besleyecegim. is yerim çok s1cak bende sadece sabah günesi gösteriyorum. Yard1mc1 olursan1z sevinirim. :p
Sevgili hfz ve Sevgili Mine Pakkaner, çok teşekkürler cevaplar için ..
Hfz; Alıntıyı hemen siliyorum. Acemiliğime veriniz ;)
Mine Pakkaner; bir daha okuyayım inşaallah.. Atladığım yerler olabliir ; ) linkler için teşekkürler..
Merhabalar:Benim bir sorum olacak.Menekşe coşturanı 2 aydır kullanıyorum.Önceleri 15 günde bir suluyordum;üzerinde her sulamada diye yazmasına rağmen.Bİr gelişme göremeyince ben de her sulamada vermeye başladım.Bu arada ev değiştirdim.Yeni evim biraz sıcak olduğu için çabuk susadılar.ben de 4 günde bir suladım ve menekşe coşturanı daha sık kullanır oldum.Bir ay falan çok sık kullanıldı.(10 günlüğüne tatile gittim;döndüğümde çiçekler çok fazla gelişmişler.Bu durum beni endişelendirmeli mi?(Bu arada 10 gün içerisinde hiç kullanılmadı m.coşturan)
Her sulamada kullamayın.Çiçeği yakarsınız.Daha sağlıklı olurlar.Sizinde yazdığınız gibi 10 gündür koymadan daha rahat büyümüşler.:))
Merhabalar.Yavru menekşelerimi torf'adirekt diktim.Karışım yapmadan.Daha iyi gelişir düşüncesiyle.Acaba karışım şart mıdır?Teşekkürler...
Torf üretim amaçlı kullnılıyor.Bir kere kurudumu su tutması zor.Dikkatli kullanmak gerek.Karışım daha yararlı ...:)
çiçeksiz balkon
25-07-2007, 17:28
merhaba.ben siteye bugün üye oldum ve hayran kaldım.
Çiçekçiden aldığım menekşe orada çok canlı renklerde açmıştı fakat evde çiçek verdiklerinde renkleri cansızlaştı.acaba benden mi kaynaklanıyor yoksa içine bir madde mi ekliyorlar?Renklerini nasıl canlandırabiliirim*
Bol ışıklı bir yerde mi?Renklerin canlı olması için biraz güneş alması gerek **** bol ışık.Bir de 15 günde bir menekşe gübresi verirsen renkler canlanır.1 Lt suya 2 limon tuzu at.Bu suyla toprak nemli olacak şekilde gerektikçe sula...:)
bengi_su
26-07-2007, 11:35
Acaba bu limonlu suyu her sulamadamı veriyoruz?
Limon tuzu 15 günde bir fazlası yakar ..
Ben de torftan çok dertliyim. Menekşelerimin saksılarındaki torf kurudu ve gerçekten su tutmuyor. Herhalde bahçe toprağı daha uygun.
bengi_su
26-07-2007, 17:02
Teşekkürler Elfogi bu limon tuzunun ne faydası var acaba ilk defa duydum sanırım çok soru soruyorum:D
Toprağı asitlendiriyor.Uygun ortam sağlıyor.Fazlası zarar tabii ki.
Arkadaşlar sıcaklar menekşeleri etkiledi sanırım.Benimkiler çiçek açmıyorlar.
Penelophe
31-07-2007, 21:01
Elfogi,benimkiler de çiçek açmıyor üstüne üstlük yapraklarda pörsüme var.
İyice gölgeye de almıştım son zaman.
Sıcaklardan başka etken görünmüyor şimdilik.:(
Benimkilerde de alt yapraklar da çürüme var.
Açsınlar diye fazla besin yükledim galiba.
bengi_su
01-08-2007, 10:05
Ben besin kullanmıyorum. Belkide ondandır sıcakları çok sevdiler birden büyüdüler.
acilsana
09-08-2007, 02:40
arkadaslar
hepinize merhaba,
yorumlarınızı 1 ay dır takip ediyorum ve bende sizlerle bilgi alış verişi yapmak istiyorum.
sanırım bunun için menekşeleri sevmek yeterlidir umarım
ama suan sizlere bir soruyla katılmak istiyorum ve cevaplarınız icin simdiden tesekkur ederim
pembe ciceli bazan katmerlı bazan normal acan bır meneksem var cokta guzel cıccek verıyor ama bır sorun var sanırım yaprak sapları yaklaşık 25 cm yaprakların uzunlukları ise 8 cm civarı vede cicekler actıgı zaman saksının kenarından asagı puskul seklınde uzayıp saksının dısın da acıyorlar bu farklı bır durum mudur yoksa saksım cok buyuk ondan olabılır mı
herkeze tesekkurler .
Cahide Kartal
09-08-2007, 12:31
Sn acilsana bahsetmiş olduğunuz ilk resimdeki menekşeden benim de var gelişimi ise diğer menekşelerle aynı yerde,ve aynı ilgiye tabi olduğu halde hiç bir değişme olmadı (sizinkinin yine maşallahı var).Yaprakları uzun çiçek sapları ince ve uzun,çokça katmerli çiçeği olmasına rağmen kendini taşıyamayacak kadar aciz,ve sürekli alt yapraklarda çürüme oluyordu(şimdi bitkisel hayatta) .Ne yaptımsa diğerleri kadar kuvvetlendiremedim aynı sizinkine benziyordu bana kalırsa başka bir türden olsa gerek saksı ile pek alakası yok çünkü hiçbir zama diğerleri ile uyumlu bir gelişim göstermedi böyle olmasının tam sebebini ben de ilgilye bekliyorum (Bu arada diğer menekşeleriniz çok harika olmuşlar) güneşi dengeli almalarına özen gösterin yaprak ve çiçek sapları fazla uzayabilir.
muhammed altan
09-08-2007, 13:03
A.menekşeleriniz gerçekten güzeller.Bence siz gübreyi iyi seçip vermişsiniz.Cahide arkadaşımızında dediği gibi saksıyla pek ilgili değil.Bu konuyla ilgili bir tecrübem var:(daha önce menekşelerim vardı)Bitkilerin yer beğenmeside önemli.,ve çiçeklerin sık çıkmasını istiyorsanız devamlı yaprak koparın yani 6-7 den fazla olmayacak.Sürgün çıkmasınada izin vermeyin.Salonunuzda eğer çok çiçek varsa
onlar için nem ortamı mükemmel olur.
Hakan KINACI
09-08-2007, 13:15
Bendeki menekşe de çok iyiydi son zamnalrada bazı yaprakları çürüdü :( diğer yapraklarıda pörsüdü, güneş alan bir odada (gerçi evin her yeri akşama kadar güneş) perde arkasında duruyor. Saksı küçük elimde dah biyik bir saksı var birde toprağı eski şimdi toprağını ve saksısını değiştirsem bir sorun olurmu? eski canılığına nasıl döndürebilirim?
Saygılar,
Benim menekşelerim de çok keyifsiz. Sıcaklar etkiliyor sanırım. Hatta gözlemlediğim başka bir şey de çok aralıklarla sulamama rağmen, su verdikten sonra mutlaka herbirinde birkaç yaprak çürüme yapıyor. Bu çok ilginç. Bu kadar sıcakta sulayınca çürüme yapması. Artık nemlendirir gibi sulamaya özen gösteriyorum daha iyi tepki verdiler.
Şu an mümkün olduğunca sıcaktan koruma yapın derim. Zaten keyifsizler bir de saksı- toprak olayına girerseniz kaybedebilirsiniz. Arada da besin verin yeter.
acilsana
09-08-2007, 14:05
Merhaba
Bu güne kadar çiceklerime musluk suyu haric hicbir ek katkı maddesi vermedim.
saksının büyüklüğü yarı çapı yaklaşık 20 cm ama siz bunun önemli olmadığını söylüyorsunuz.
Ozaman tek ihtimal kalıyor oda kullanmış olduğum toprak hazır alınmıştı içerisinde bir katkı veya gübre olduğu için olabilir.
Durumu bukadar merak etmem deki sebep ise diger menekşelerimide bu boyutlara ulaştırmak. Artık tek çare kalıyor aynı topraktan temin edip diğer menekşelerimide bu toprağa yerleştirmek. Sonucu denedikten sonra sizlerle paylaşacağım.
Hepinize bol çiçekli saglıklı günler.
muhammed altan
09-08-2007, 14:06
Benim menekşelerim de çok keyifsiz. Sıcaklar etkiliyor sanırım. Hatta gözlemlediğim başka bir şey de çok aralıklarla sulamama rağmen, su verdikten sonra mutlaka herbirinde birkaç yaprak çürüme yapıyor. Bu çok ilginç. Bu kadar sıcakta sulayınca çürüme yapması. Artık nemlendirir gibi sulamaya özen gösteriyorum daha iyi tepki verdiler.
Şu an mümkün olduğunca sıcaktan koruma yapın derim. Zaten keyifsizler bir de saksı- toprak olayına girerseniz kaybedebilirsiniz. Arada da besin verin yeter.
Arkadaşlar kesinlikle sıcaklardan oluyor.Güneş alan odaya bence koymayın,kış mevsimi için uygun.Birde suyu dengeli vermek lazım.Toprakta ki kuruluk birkaç gün devam etsin.1-2 cm gerisi nemli olana kadar,dinlenmiş su verelim.
acilsana
09-08-2007, 14:44
Merhaba,
Bahsettiğiniz problemi bende yaşadım. Çözüm olarak cam önündeki saksılarımın önüne beyaz (bu önemli) kagıt yerleştirdim böylelikle ışığın direkt gelmemesini sagladım sararan ve rengi değişen yapralarım 3-4 günde kendine gelmeye başladı. Denemenizi tavsiye ederim.
Bol çiçekli günler.
Hakan KINACI
09-08-2007, 14:57
Ama benim saksım hem küçük hemde toprağı çekmiş suyu döktüğünde saksının yanından direkt olarak saksının dibine iniyor. Bu yüzden acil önlem olarak saksını ve toprağını değiştirmek istedim ama okuduğum kadarı ile şuan dokunmayın deniliyor.Çiçeğimi kaybetmek istemiyorum.
Cahide Kartal
09-08-2007, 15:55
"Durumu bukadar merak etmem deki sebep ise diger menekşelerimide bu boyutlara ulaştırmak. Artık tek çare kalıyor aynı topraktan temin edip diğer menekşelerimide bu toprağa yerleştirmek"
Acaba hangi menekşenizi hangisinin boyutlarına getirmek istiyorsunuz ilk resimdeknin boyutlarına mı?Hazır toprak diğerlerini daha da güzelleştirir ama ilk resimdekini pek değiştirmez sanırım sap uzunluğu ve dalların inceliği gibi.
Cahide Kartal
09-08-2007, 16:04
Evet sıcaklar hepimizin ortak sorunu etkileniyorlar tabi ki bir de o kadar çiçeklenme döneminden sonra yorgun düşüyorlar herhalde çünkü çiçeklenmeye kış devresinde başlıyorlar ve bu zamana kadar sürüyor ve sonunda yaşadığımız sorunlar belli yaz mevsiminde olduğumuz için vitamin ve su ihtiyaçlarını dengede tutarak bu sorunları giderebiliriz.
Cahide Kartal
09-08-2007, 16:19
Ama benim saksım hem küçük hemde toprağı çekmiş suyu döktüğünde saksının yanından direkt olarak saksının dibine iniyor. Bu yüzden acil önlem olarak saksını ve toprağını değiştirmek istedim ama okuduğum kadarı ile şuan dokunmayın deniliyor.Çiçeğimi kaybetmek istemiyorum.
Torf kullanıyorsanız eğer bitkinin kökleri saksıyı tamamen sardığı için suyu çabuk tüketecektir direkt suyun direkt dibe inmesi bu yüzdendir saksıyı değiştirmeyecekseniz dibe inen suyu altına başka bir kap koyarak birkaç kez arada bir kontrol ederek çiçeğe tekrar dökün ta ki torf kendine gelene kadar.Eğer değiştirecekseniz bu kıvamdayken bir büyük saksıya etrafını güzelce destekleyerek değiştirin derim.
GOLDENEYE
10-08-2007, 10:34
Merhaba arkadaşlar, bu güzelim siteyi tesedüf eseri buldum gerçekten güzel bir site :) Benim bir sorunum var güzelim menekşelerim sanki haşlanmış gibi soldular ve bir ziraat müh. olmama rağmen bununla başedemiyorum daha doğrusu alanım olmadığından başedemiyorum. Bana bu konuda yardımcı olursanız sizlere minnettar olurum. Benden de bir isteği olan olursa seve seve yardımcı olurum. Şimdiden herşey için teşekkürler...
bengi_su
10-08-2007, 10:39
Çok sıcakta güneş gören yerlerde bırakmayın benim tavsiyem. Birde yapraklarını ıslatıp güneş ışığı gören bi yerdede duruyorsa yaprakları haşlanmış gibi oluyor..
Hakan KINACI
10-08-2007, 10:42
Sn.Kartal,
Saksıdaki toprak sanırım normal bir toprak, onun için toprak kendini çekmiş saksının yan tarafları ince tabaka halinde boşluk var ve su verdiğimde olduğu gibi saksının altındaki tabağa iniyor. Bu durumda ben büyük bir saksıya sırf torf olan saksıya diksem yani menekşemi eski toprağından kurtarıp köklerini temizleyip torfa dikmemin sakıncası olurmu aceba...
Saygılar,
GOLDENEYE
10-08-2007, 11:03
Çok sıcakta güneş gören yerlerde bırakmayın benim tavsiyem. Birde yapraklarını ıslatıp güneş ışığı gören bi yerdede duruyorsa yaprakları haşlanmış gibi oluyor..
Sn. bengi_su
Öncelikle ilginize teşekkür ederim. Benim menekşelerim gölgede bulunuyor, doğrudan güneş ışığı almıyor. Çok üzüldüm onları öyle görünce.
Cahide Kartal
11-08-2007, 10:09
Sn.Kartal,
Saksıdaki toprak sanırım normal bir toprak, onun için toprak kendini çekmiş saksının yan tarafları ince tabaka halinde boşluk var ve su verdiğimde olduğu gibi saksının altındaki tabağa iniyor. Bu durumda ben büyük bir saksıya sırf torf olan saksıya diksem yani menekşemi eski toprağından kurtarıp köklerini temizleyip torfa dikmemin sakıncası olurmu aceba...
Saygılar,
Toprak çok sıkışmışsa bitkinin susuz kalması halinde de döktügünüz su saksı kenarlarından aşağı iner önerim eğer bitki elveriyorsa nemli bir durumdayken bir kürdan ya da çivi yardımıyla toprağı hafif hafif eşeleyerek kabartmaya çalışın kabaran toprakları saksı boşluklarına duğru yönlendirip tekrar sulayın. Bir büyük saksıya sırf torf olmasa bile kendi saksısından çıkan toprakla torfu karıştırıp kökleri zedelemeden(toprağını tamamen temizlemeye çalışmayın) etrafını destekleyip değişim yapabilirsiniz.
muhammed altan
12-08-2007, 12:21
Arkadaşlar hepimizin ortak sorunu haline gelmiş nerdeyse Menekşelerimizin küsmesi.İnşallah enkısa zamanda iyi olurlar menekşeleriniz.Benim çok çeşitlerim vardı şehir dışı iş seyahatim yüzünden hepside kurudular.Ama en kısa zaman da değişik çeşitlerini alıp yetiştirip yetiştirmek istiyorum.Hatta isteyen arkadaşlarla paylaşabiliriz.Benim bir önerim daha var menekşelerin bulunduğu odayı günde 2 kez farklı periyotlarla havanlandırmanızı tavsiye ederim.
Sebahattin Sargın
12-08-2007, 12:36
Arkadaşlar benim menekşelerim camın önünde direk güneş ışığı almasını engelliyorum. Bana göre dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yerlerini değiştirmemek ve toprağını kuru bırakmak. Bu sayede bol çiçekli menekşeleriniz olabilir...
acilsana
12-08-2007, 22:15
Merhaba arkadaşlar, bu güzelim siteyi tesedüf eseri buldum gerçekten güzel bir site :) Benim bir sorunum var güzelim menekşelerim sanki haşlanmış gibi soldular ve bir ziraat müh. olmama rağmen bununla başedemiyorum daha doğrusu alanım olmadığından başedemiyorum. Bana bu konuda yardımcı olursanız sizlere minnettar olurum. Benden de bir isteği olan olursa seve seve yardımcı olurum. Şimdiden herşey için teşekkürler...
Tüm menekşe severlere merhaba
Sn. GOLDENEYE
Ben amatör yeni başlamış bir menekşe severim
Sanırım çiçeklerinizin köklerinde bir sorun var bunlar ya çürüme **** solucan veya kurt.
Tavsiyem geç olmadan önce yaprakların saglıklı olanlarından kopartıp suda çillendirmeniz. Çiçegi ise bir an önce mevcut toprak tan çıkartıp çürüme var ise çürüyen kısmı temizleyip aldıktan sonra kök kalmış ise toprağa, kök kalmamış ise onuda çillendirmek için suya koymanız.
Denendi ve sonuç başarılı oldu tavsiye ederim.
Herkese bol çicekli günler
GOLDENEYE
13-08-2007, 10:07
Sn. acilsana
İlgilendiğiniz için teşekkür ederim. Dediklerinizi hemen uygulamaya koyacağım, inşallah sorunu en kısa sürede hallederim de güzelim menekşelerim eski halini alır.
Çiçeklerin solmadığı bir dünya dileğiyle....
acilsana
13-08-2007, 10:26
Merhaba,
Sevgili menekşe severler,
Bu mesajımı sizlerin desteği ile Sn. site yönetimine duyurmak isterim.
Bu kadar menekşe seven insanın bulunduğu bir ülkede yaşıyoruz buna rağmen internet te yeterli bilgi edinmek üzere yapılmış pek fazla site mevcut değil.
agaclar.net bu siteler içerisinde en çok bilgiyi ve bilgi paylaşımını barındıran bir site yalnız menekşelerin bulunduğu link (forum) biraz erişimi zor eğer mümkün ise ana sayfaya bir link konularak daha rahat erişim sağlana bilir ve daha fazla insan bunu kullanarak bilgilerini veya sorunlarını paylaşma şansı bula bilir.
Bu hem forumun katılım sayısını artırır aynı zamanda bilgi içeriğinide zenginleştirir.
Site yönetimine konu ile ilgileneceğini düşündüğüm için şimdiden teşşekkür eder, tüm menekşe severlere de bol çiçekli günler dilerim.
Arkadaşlar:Daha önce bir arkadaşımız diğerine hiç kırmızı afrika menekşesi olur mu diyordu.Şİmdi yazacağım siteyi görmelisiniz.
http://www.usambaraveilchen.com/
http://www.avsa.org/Photographs.asp?Photos=C
http://www.robsviolet.com/standard_violets.htm
http://www.robsviolet.com/mini%20violets%201.htm
http://www.usambaraveilchen.com/
http://www.selectivegardener.com/VioletLeaves.php?page=8
Arkadaşlar:Bu siteyi ziyaret ederken harflerin bulunduğu daireleri işaretletim yan tarafındaki onay (submit)tuşunu da tıklamak gerekiyor...http://www.avsa.org/Photographs.asp?Photos=C
Menekşe çeşitlerinin bu kadar zengin olduğunu bilmiyordum.
http://www.lyndonlyon.com/Photos.html
http://home-and-garden.webshots.com/album/551281282scMStq?start=36
acilsana
18-08-2007, 00:45
Merhaba
Sevgili Cicekci memnuniyetle paylaşırım menekşelerimi.
Bu arada forum da yaprağı toprağa direkt dikince tutabileceği yazıyor çoğu konuda da geçiyor ama ben bunun çok nadir olduğunu gördüm.
Yaprak ile çoğaltmak isteyenler için suda çillendirme daha garanti sonuç veriyor ve her mevsim bu mümkün denemelerim sonucunda her 5 yapraktan 4 tanesi kesin tuttu. Hatta çillendirdiğim yaprak tuttuktan sonra kesip aynı yaprağı 2. defa bile çillendirip diktim.
Yalnız tavsiyem acele etmeden beklemek yaprağın çillerinin püsküllenip dibinden yeni minik yapraklar çıkana kadar beklemeniz. Daha sonra derin olmayacak şekilde dikmeniz.
Bence kalan yapraklarınızdan 1 tanesini söküp bu yöntemi denemelisiniz.
Ulaşım şeklini belirtirseniz memnuniyetle yaprak **** çillenmiş yaprak verebilirim.
Forum 'un 23. sayfasında şu an çillendirmek üzere yaprak aldığım türlerin resimleri mevcut.
Bol çiçekli günler.
Sevgili Glcn,
Okuduğum bir yerde sulu boya fırçaları ile yaprakların tozunun alınabileceğine rastalamıştım. İşe yarıyor.
Yaprakları yıkayan arkadaşlar da var. Forumda bu da yazıyordu. Menekşenin tüylerine zarar verirseniz yapraklar yaşamaz. O yüzden çok dikkatli olunuz.
Merhaba.Aılsana sana bir sorum olacaktı.Bahsettiğin yavuların anagövdesini kestim.Ama soradan acaba yavruları ayırmak için küçük mi diye somak istedim
Teşekkürler herkese çok yumuşak bir fırçayla deniyeceğim..:rolleyes:
Zuhal bırak büyüsünler.Daha çok ufaklar.:)Sıcaklar bitsin.Havalar serinleyince ayırırsın.
acilsana
20-08-2007, 18:18
Merhaba.Aılsana sana bir sorum olacaktı.Bahsettiğin yavuların anagövdesini kestim.Ama soradan acaba yavruları ayırmak için küçük mi diye somak istedim
Merhaba.
******* biraz daha büyüsünler daha erken ayırmak için. Şimdi ayırırsan yavruları kaybet me ihtimalin yüksek birazdaha sabretmelisin.
Menekşeleri çok seviyorum ama şu illet beyazpamukçuk yüzünden bırakacağım menekşe yetiştirmeyi çok çabuk sarıyor menekşeyi fark edemezseniz birbuçuk ayda öldürüyor çeşitli kimyasallar ve ev yapımı ilaçlar kullansamda tekrara tekrar çıkıyorlar piyasaya herşeye rağmen bırakamıyorum menekşelerimi.
agaclar.net
28-08-2007, 12:54
Afrika menekşesi yetiştirme bilgileri dışındaki, sohbet içeren mesajlaşmalar kahvede (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=147273#post147273)yapılmalıdır.
İlgisiz mesajlar silinecektir.
veteriner60
30-08-2007, 18:08
Yaklaşık bir ay önce aldığım menekşelerin saksıları çok küçük. bu sebeple sık aralıklarl sulamam gerekiyor. Bu sebeple saksılarını değiştirmek istiyorum bu mevsimde saksılarını değiştirebilirmiyim.
Sebahattin Sargın
30-08-2007, 18:12
Sn. veteriner60 menekşeler kuru toprağı sever sık aralıklar ile sulamanızı tavsiye etmem. Saksısını değiştirebilmek için uygun mevsimdir bilmiyorum ama dikkatli olun ve köklere fazla zarar vermeyin. Ama bana kalırsa hava çok sıcak heralde uygun olmaz.
Merhaba arkadaşlar, menekşelerim için çiçek çoşturan ilacı almıştım. Kullanımda her sulama suyuna, 1 kapak kullanmam öneriliyor. Ben besinlerin bitkiye 15 günde bir verildiğini biliyorum. Bu konuda bilgisi olan varmı. Besini kullanma klavuzuna göre mi vermeliyim...
Sebahattin Sargın
31-08-2007, 15:40
Bence kullanım klavuzuna uymakta yarar ver bende bitki besinlerini o şekilde kullanıyorum....
Teşekkür ederim Sebahattin bey...
Öyle klavuza uymak en doğrusu sanırım.
nesquick
31-08-2007, 22:08
Merhabalar. Bende bir afrika menekşesi hastasıyım eski hastane odamda belki 20-30 a yakın afrika menekşem vardı. Özellikle ışık ve güneşli ortamları seviyor sanırım. Bende hemen her rengi vardı ,birde çeşitli renklerin yapraklarını aynı saksıya ekerek yeni renkler elde ediyordum . O zaman aynı saksı içinde birkaç renk birden açıyor (pembe mor, beyaz gibi ).
Merhaba Ephesos,
çiçeklerinin pamukçuklandığından şikayet etmişsin. Bir önerim var; benim de küpelilerim böceklenmişti. Köpeğim için (pire haşere için) bolfo marka ilaç almıştım. Bu ilaçı 1 çay bardağı suya 1 çay kaşığı (silme) ilave edip küpelilerime püskürttüm.1 ayda 2 kez yaptım bu işlemi faydasını gördüm. Zarar vermedi çiçeklere. Böcekler kayboldu...
Denemeni öneririm. Menekşe hastası olarak yapraklarına talip olabilirim. Formül umarım işine yarar. Bol çiçekli günler...
veteriner60
03-09-2007, 11:32
Sayın Sebahattin Sargın,
Cevabınıza çok teşşekür ederim.
Bizim buralarda rakımın yüksek olması sebebiyle havalar serinledi.
Yinede ekim ayını bekleyeyim.
İnşaallah o zamana kadra menekşelerime birşey olmaz.
Tüm menekşe severlere selamlar.
Hakan KINACI
07-09-2007, 14:39
Benim menekşe de aşırı sıcaklardan sizlere ömür oldu.O yüzden şimdi iş yerimde bir arkdaşımdan rica ettim bir kaç çeşit renklerde olan menekşelerinden yaprak rice ettim bakalım bekliyorum. :)
Çimlendirme olayına gelince Sn.Penelope akvaryumda çimlendirdiğini yazmışsın, ben akvaryuma ne tür çiçek koyarsam koyayım balıklarım parçalayacaktır o yüzden akvaryumda çimlendirme işi benim için geçersiz bir durum.Başka bir yolu yokmu ki bu çimlendirme işinin?
Penelophe
07-09-2007, 14:46
Hakan, normalde bardaktaki suya koyunca çimleniyor zaten ama ben akvaryumda daha çabuk çimlendiğini gözlemledim.
Dolayısıyla Zuhal'de zaten çabuk çimlenmesi için benim akvaryumu tercih etti.:p
Penelophe
17-09-2007, 16:27
Çimlenmeyi bekliyorlar.:)
Fakat bir sorun var, dolaptan çıkardım bazılarının üzerinde kararma var.:(
Nedeni ne olabilir?
İremsıla
17-09-2007, 19:24
Sanırım yapraklarım kararan kısımları fazla ısıya maruz kalmış.ben de yapraklarımı güneş gören pencereye koymuştum ve dün aynı manzarayla karşılaştım.
Penelophe
17-09-2007, 19:38
İyi de bir fark var, benim menekşeler mutfak dolabında karanlıkta duruyordu.:(
Penelophe
17-09-2007, 19:47
Rica ederim Zuhal.:)
Ama sanki yapraklar kararıyor, istersen çimlendirmeden göndereyim?
İremsıla
17-09-2007, 20:15
Bütün yapraklarınızı mutfak dolabında mı çimlendiriyorsunuz?
Penelophe
17-09-2007, 21:38
Hayır, aslında akvaryumda çimlendiriyorum fakat akvaryumda hastalık var bu aralar, balıklar hasta, yaklaşamıyorum.
Mutfak dolabı karanlık diye oraya bıraktım. Bir yerden okumuştum karanlıkta daha çabuk çimlendiklerini.
metinkeskin05
22-09-2007, 21:08
Menekşelerimin saplarında ve diplerinde beyaz pamukcuklar oluştu nasıl giderebilirim?
21347
Ve küçük bebişlerim.
galiba menekşem hasta!!!!!:(
lütfen bana yardım edin..
menekşemin yapraklarında ilk önce sarımsı lekeler oluşuyor ve sonra bu lekler birer deliğe dönüşüyor...
ne olabilir acaba:confused:
Görüş ve yorumlarınızı bekleyorum.(acil):confused:
Sebahattin Sargın
25-09-2007, 19:24
Aykut Bey şu ihtimaller var, bir amtör olarak söylüyorum;
1) Suyunu çok vermiş olabilirmişsin.
2) Sularken yapraklarına su değmiş olabilir.
3) Direkt güneş ışığı alan bir yerde olabilir.
Benim aklıma gelen bu ihtimaller. Bu konulara dikkat ettinizmi?
Arzu Kasapoğlu
25-09-2007, 19:30
Bir amatör olarak benimde fikrim, menekşeniz direk güneş alırken yaprakları ıslanmış olabilir veya çiçeğinize gübre verdiyseniz yapraklarına değmiş olabilir.
mehtap gürbüz
25-09-2007, 20:06
Herkese merhabalar, 80 li yıllarda istanbulda yaşarken çok sevdiğim menekşe yetiştirmeye başladım, ben bir taraftan çoğaltırken bir taraftanda çürüme devam ediyordu. Alttan suluyordum her şey kitaplarda yazdığı gibiydi ama yine kökler çürüyor ve ölüyorlardı. Çok değişik renklerini, katmerlilerini bulmuştum ama yaşatamıyordum. Kararımı verdim hepsini üstten sulamaya, bir kaç gün suları çekilsin diye gölge bir yerde tabaksız betonun üstünde beklettim, torağı nemli hale getirdim ve diğer çiçeklerim gibi sulamaya başladım, sonuç harikaydı.
Çürümeyi engelledim ama yaprak ve saplara su değiyor bu defa oradan problem çıkar derken hiç bir şey olmuyordu, iyice gözledikten sonra, yapraklarında biriken evdeki ve dışardan gelen toz, tüy vs. gözüme batmaya başlamıştı. i
Bir tanesini alıp banyoya götürdüm banyo duşu ile yapraklarını doya doya yıkadım ve yerine koydum, yapraklar pırıl pırıl dı ama ne olacağını bekliyordum 3 gün 5 gün hiç birşey olmadı ve ben yıllarca menekşelerimi hem üstten suladım hem de banyo yaptırdım.
Bu anlattıklarım hikaye veya şaka değil gerçektir. M.G.
Mehtap hanım çok haklısınız.
Yıllar önce alttan sulayarak öldürdüğüm Afrika menekşelerinin sayısını unuttum.
Sonra bir tanıdığım kaşıkla su ver dedi,elimde yemek kaşığı zavallılara su verdim.
Rahmetli annem hep üstten verirdi.
Bende üstten toprağı kurudukça sulamaya başladım.Hiç yıkamadım ama ılık suyla yıkayan bir arkadaşım var.
Şimdi elimdekiler gayet mutlu.Ama giden katmerlilerime üzülüyorum.
Buralarda artık katmerli bulunmuyor.
Aşağıdakiler de şu an çiçekte olanlar.
21446
21447
21448
21449
Sevgili Zenfree,inanın siz söyleyince gidip baktım acaba yaprak farklı mı diye.:p
Değil.Diğerleriyle aynı yaprak.Ama hanımefendi bu sefer nedense biraz büyük büyük açtı.Yerlerini sevdiler herhalde.
Bu sondakinin kenarları beyaz.
Beğendiyseniz seve seve yaprak yollarım size.
Sevgiler
Mehtap hanım ve Elfogi,menekşelerimi beğendiğinize çok sevindim.:p
Teşekkür ederim.
Elfogi,gerçekten de benimkilerde toz yok ama ben hiç yıkamadım.
Yıkayan arkadaşımın dediğine göre o ılık suyla yıkıyormuş.
Tabii Mehtap hanım tecrübeli olduğu için daha iyi bilir.
Sevgiler.
Aykut Bey şu ihtimaller var, bir amtör olarak söylüyorum;
1) Suyunu çok vermiş olabilirmişsin.
2) Sularken yapraklarına su değmiş olabilir.
3) Direkt güneş ışığı alan bir yerde olabilir.
Benim aklıma gelen bu ihtimaller. Bu konulara dikkat ettinizmi?
Bunlara tabii dikkat ettim...
Ama bu başka birşey galiba...
Yine de size teşekkür ederim;)
Penelophe
27-09-2007, 09:50
Sevilay hanım, yaprakların saplarını ıslak pamukla sarmanız iyi fikir kafat pet şişenin içinde nem-su illaki yapraklara değecektir. Sarsıntının da etkisi ile yaprak tüyleri kırılacaktır.
Bence, bir kartonun üzerine kalemle delikler açın. Ve göndereceğiniz yaprakları bu deliklerden geçirdikten sonra saplarını pamuğa sarın.;)
Ve en son da uygun bir kap içerisine koyarak gönderin.
Umarım anlatabilmişimdir.
Kolay gelsin.
Penelophe
29-09-2007, 07:14
Menekşe yaprağını çimlendirirken, yaprak sapının bardağın dibine değmeyip, havada kalmasının çimlendirmeyi hızlandırdığı ve çimlenme oranını artırdığını gözlemledim.
Oksijenli su solisyonunu bileniniz varsa bana acilen tarif edebilir mi:confused:
Sevgili Aykut oksijenli su solüsyonunu 0,5 lt. suya 1 tatlı kaşığı oksijenli su katarak hazırlayabilirsiniz.Ev yapımı ilaçlar başlığında diğer ilaç tariflerine ulaşabilirsiniz.
cevabınız için teşekkürler selenn...;)
Bu suyu menekşelere camsil vb. şeylerle püskürtmeliyim değil mi?
Mine Pakkaner
30-09-2007, 15:31
Hayır bunu sulama suyu olarak vermelisiniz. sadece bir yaprağa püskürterek deneyin. İki gün bekleyin, bir sorun görmezseniz bütün bitkiye uygulayın. Menekşe tüylü yapraklı olduğu için bu tereddütüm.
Sıcaklardan olmalı.Benim menekşeler kendine gelmeye başladı.Sizinkilerde düzelir..
Merhaba,
Bu kardeşimin afrika menekşesi. 1 ay kadar önce saksısı küçük geldiği için bu saksıya aldık ama köklerini topraktan ayırmadık. şöyle bi salladım fazlalıklar dökülsün diye o kadar. Toprağıyla yeni saksıya koymuştum.
Ne yapmalı ki?
Teşekkürler...
menevşem
02-10-2007, 22:51
Merhaba Tubaengin
Sanki menekşen direk güneş ışığına maruz kalmış gibi geldi. Yaprakları biraz yanmış, onun için direk güneş ışığı almayan yere koy bakalım nasıl olacak.
İnşallah yeniden kendine gelir.
Sevgiler
Daha önce de sormuştum ama tam bir yanıt alamadım... Belki yeni katılan arkadaşların bazı fikirleri vardır...
Menekşelerimin bazılarının yapraklarında ilk önce iri bir nokta kadar sarılıklar oluşuyor , sonra bu sarılıklar kuruyor ve birer delik halini alıyor... Bu ne olabilir acaba:confused::confused::(
Sayın aykut99, Mine Hanım ilgili başlıkta bu sorunuza yanıt verdi.
Fotograf olmadan sorunuzu yanıtlamak gerçekten zor.
Penelophe
04-10-2007, 16:53
Sevgili Zuhal, Hfz'nin verdiği menekşe yapraklarının büyük bir kısmı köklendi.:)
4-5 tanesi köklenecek. Köklenenleri viyole diktim. Kargoya verirken de, market pastahanelerinde pasta alırken verilen şeffaf kaplardan birine viyol ile birlikte destekli bir şekilde koyacağım. Darbeyi en aza indiririz sanırım böylece.:)
Toplam 5 yaprakta heba oldu köklendireyim derken.:(
Teşekürler Yücel Bey.
Bu sirkeli işlemi kaç kez uyguladınız ve hangi aralıklarla. Benim menekşelerim en son
Temmuzda açtılar ve bidaha çiçeklerini görmek hayal oldu. Gelişmeleri de çok durgu ve yavaş...
Söylediğiniz formülü deneyeceğim.
Hakan KINACI
05-10-2007, 09:12
Sn.Yücel Bey,
1 litre suya 4 çorba kaşığı sirke ( elma,üzüm vs.) fark ediyormu? yoksa istediğimiz sirkeyi kullanabilirmiyiz.
menevşem
05-10-2007, 11:24
Yücel Bey annemin de menekşeleri var. Annem çubuk şeklinde vitamin veriyor.
Bu sirkeli işlemi anneme de anlatayım da boşuna para vermesin, Sirkeli suyu ne kadar süre ile vermem gerekir? Ben menekşelerimi alttan suluyorum bundan sonra nasıl yapayım?
Sevgilerle menekşe dostlarım
Kıvırcık yapraklı menekşeler genelde katmerli oluyor bunu yeni farkettim..
Turkmusun
14-10-2007, 12:27
Selam arkadaşlar;
Benim menekşeler çok iyi daha çiçek açmadılar.Mor beyaz ebruli menekşem saksıda iki kök,yalnız biri cansız kenar yaprakları solgun ortadakiler sağlam,ayırmak istemiyorum annem kendi menekşelerini ayırdı iki tanesi öldü.Ne yapabilirim saksısı büyük.
Bu arada herkesin bayramı mübarek olsun.
Merhaba Turkmusun,
bence de baharı bekle.Saksın büyükmüş. Bizim komşununda 2-3 kök gayet iyiler. Ayırmıyor da...
Turkmusun
14-10-2007, 14:40
http://www.turkmusun.net/dosyalar/agaclarnet/menekse11.jpg
Ebruli menekşemin hali bu,ne yapacağımı şaşırdım.Çok üzülüyorum,biri çok güzel parlak diğeri ise solgun :(
Acaba menekşen hasta olmasın.Bir de Mine Pakkaner Hanım'a sorsan bu durumu. Benim ölen menekşeme benziyor görünüşü. Git gide kötüleyip soluyor. Ben aspirin verdim. Bakalım yeni yaprak çıkacakmı iyileşecek m? Zaman kaybetme derim. Hastaysa birden öldürüyor. Mine hanım yardımcı olur.
Sevgili tubaengin
Bence menekşeler direkt güneşte kaldığı zaman yaprakları dalgalı olarak yanıyor.(kahverengi oluyor)
Sonrada yavaş yavaş çürüyor.
Bozulan yaprakları dipten koparırsan yeni yapraklar dahada güçlenecektir.
Bendede geçen yıl aynı sorun oldu.
Bu fikrim ne kadar bilsel bilemiyorum.
Aynı şekilde yaptım menekşem kurtuldu.
Cahide Kartal
15-10-2007, 12:26
Ebruli menekşemin hali bu,ne yapacağımı şaşırdım.Çok üzülüyorum,biri çok güzel parlak diğeri ise solgun
Sn Turkmusun bitkinin köklerine bir bakın hasta olanın kökü diğerine göre çok mu dışarda,gevşek ve topraksız kalmış. Benim de ona benzer bir tane vardı toprak desteği yaptım.
Cahide Kartal
15-10-2007, 13:27
Mayıs ayında yavrulayan menekşelerimin durumu bu şekilde alt yapraklar solgun,cılız,zayıf ve çok geç yaprak çıkarıyor.Acaba neyi eksik ya da fazla? 22502
Katmerli menekşen var mı?
1994 yılında Hollanda'da yapılan bir çiçek fuarından pembe renkli katmerli bir menekşe almıştım. Daha sonra bundan yüzlerce ürettim. İnanılmaz bir menekşe tipi idi. Çevreme de vermiştim. Fakat 5-6 yıl sonra bir taşınma sırasında bir çoğunu kaybettim bir gün baktım ki hiç kalmamış. Verdiklerimde de bulamadım.ç Ondan sonra da hiç bir yerde görmedim. Sanırım, fuar sırasında satılan özel bir tip idi. Hala ararım. Bilginiz olsun.
Bu günlerde katmerli cam güzeli yapıyorum. 3-4 yıldır. Hergün bana mutluluk veriyor. Yazın bahçe de kışın ev içinde. Bu konuda da paylaşım olabilir.
merhabalar Ateş Öztan katmerli cam güzeli yaptığınızı söylemişsiniz bunu nasıl yaptığınızı anlatırmısınız. Aynı tekniği Afrika menekşesine de uygulanabilirmi?
teşekkürler.
dr.sevil
18-10-2007, 22:14
Bende afrika menekşesi yetiştiriyorum ve 20-25 saksı çok güzel menekşelerim var. Ben genellikle yaprağı direk toprağa ekmek kaydıyla yetiştiriyorum. Hatta birkaç değişik rengi aynı saksıya ekerek değişik renklerde elde ediyorum.Sarı afrika menekşesi olduğunu biliyorum , ama daha hiçbiryerde ve çiçekçide, kişide rastalamadım. Bu konuda bilgisi olan var mı? belki yurtdışındada bakmalıyım. Gittiğim çoğu ülkede kabaca bakındım ama bulamadım.
Benim hasta menekşenin son hali.
İnşallah dipten yeşillenir...:(
metinkeskin05
20-10-2007, 15:36
benim menekşelerimin dipleri pamuklandı daha sonra yaprakları sarardı ne yapa bilirim
Arkadaşlar ,bir akrabamdan 4 ay önce bir yaprak aldım ve diktim hala yaprak çıkarmadı , ayrıca hala sapasağlam ,acaba bir anormallik mi var?
Penelophe
20-10-2007, 23:17
Ne kadar derine diktiniz?
Penelophe
22-10-2007, 00:44
Menekşe yapraklarını daha yüzeysel dikiyorum ben. 1 cm gibi. Böylece dipten sürgün vermesi ve o sürgünün toprak üzerine çıkması daha kısa sürüyor. Hala yaşadığına ve bir sorunu olmadığına göre çıkmak üzeredir.:)
Bir kürdanla dikkatlice dibindeki toprağı alçaltabilirsiniz. Ama bu riskli, kürdan ucunun yeni çıkan sürgünü kırma ihtimali var, tabi sürgün vermişse.
Şanslıysanız belki, minik bir sürgünle karşılaşabilirsiniz.;)
dr.sevil
22-10-2007, 16:17
Sevgili olay9, maalesef sizin afrika menekşesi kuruyor, birdaha düzelme imkanı yokmuş gibi geliyor bana. Sanki suyu çok gelmiş,kökü çürümüş.:(
Evet Dr.sevil hanım, çiçek kurudu. Ben toprak kurbanı oldum. Hep bahçe toprağı kullanırdık. Bu sene hazır poşet toprağı kullanmıştık. 4 saksı menekşem öldü. Diğerlerine yine bahçe toprağı takviyesi yaptım hasta menekşem yok şuanda. Benden tavsiye poşet toprağına direkt menekşeyi ekmeyin. En azından bahçe toprağıyla karışım yapın.15 senedir menekşe besliyoruz hiç böyle bir şey yaşamamıştık. Menekşeler ölünce çok üzülüyorum...
Arkadaşlar, ben Bengi Su arkadaşımdan bir akrabasının çiçeklerine az şekerli çay verdiğini öğrendim. Yine bize gelen bir çiçeğin alt tabağında çay sızıntısı vardı. Sordum müşterilerin içmedikleri çayları çiçeğe döktüklerini söylediler. Ama çiçeğin ihtişamı mütişti. Çay içmekten hoşnuttu sanki. Bengi su'da akrabasının menekşelerinin sağlıklı ve güzel olduğunu söyledi. Bu konuda bilgisi deneyimi olanınız var mı acaba? Bende menekşemin birine deniyorum.1 ayın sonunda büyümesi nasıl olacak resimlerle birlikte sizleri bilgilendiririm.
Sevgili Dr Sevil, sizin menekşelerinizin resimlerinizide görmek isteriz. Özellikle 2-3 farklı yapraktan farklı renkler elde ettinizden bahsetmişsiniz. Açmış halde menekşeniz varsa resim eklerseniz seviniriz...
menekşemehtap
23-10-2007, 18:29
Merhaba arkadaşlar, siteye henüz yeni üye oldum ve evime ilk kez bir çiçek aldım oda ****** menekşe oldu.Hemen sizlere resmini gönderiyorum ama benimki katmerli değil düz menekşe.Ben menekşemi çoğaltmak istiyorum bu konuda çok acemiydim ama sizlerin yazılarını okuyunca biraz güç geldi.Öncelikle resmine bakarak tavsiyelerinizi almak istiyorum aldığımda güneşe maruz kalmış dış yapraklarında biraz çürüme vardı onlardan mı başlasam acama çoğaltma işlemine birde saksısı çok küçük ama aldığım yerdeki bey mart ayına kadar böyle kalsın demişti sizcede küçük değilmi ama bu ay sanırım değiştirme yapmam ne dersiniz? Hem saksı konusunda hemde çoğaltma işlemi konusunda bana yardımcı olabilir misiniz?
http://img337.imageshack.us/img337/7524/mehtap0042fr4.jpg
http://img337.imageshack.us/img337/7524/mehtap0042fr4.jpg
http://img89.imageshack.us/img89/3034/mehtap0040ep1.jpg
arkadaslar
hepinize merhaba,
yorumlarınızı 1 ay dır takip ediyorum ve bende sizlerle bilgi alış verişi yapmak istiyorum.
sanırım bunun için menekşeleri sevmek yeterlidir umarım
ama suan sizlere bir soruyla katılmak istiyorum ve cevaplarınız icin simdiden tesekkur ederim
pembe ciceli bazan katmerlı bazan normal acan bır meneksem var cokta guzel cıccek verıyor ama bır sorun var sanırım yaprak sapları yaklaşık 25 cm yaprakların uzunlukları ise 8 cm civarı vede cicekler actıgı zaman saksının kenarından asagı puskul seklınde uzayıp saksının dısın da acıyorlar bu farklı bır durum mudur yoksa saksım cok buyuk ondan olabılır mı
herkeze tesekkurler .
Merhaba,
Bu hızlı büyüyen menekşeniz 28. sayfadaki 821 nolu mesajımdaki sarkarak çoğalan menekşe tipi olabilirmi?
menekşemehtap
23-10-2007, 22:16
Bir sorum daha olacak arkadaşlar.Bu yapraklardan çoğaltma işlemini illa orta yapraktanmı kopartmak **** kesmek lazım benim menekşemin en kenardaki yaprakları biraz güneşe maruz kalmış onları köklendirebilirmiyim acaba?
Merhaba Menekşemehtap hanım,aramıza hoşgeldiniz.
Ben yeni aldığım menekşelerimin saksısını değiştirdim. Çünkü toprağı suyu tutmuyordu. Değiştirirken menekşeyi olduğu gibi saksıdan çıkardım. Bir iki boy büyük saksıya alt ve yanlara toprak ilave ederek yerleştirdim. Sorun yok şimdilik menekşelerimde.
İkinci sorunuz güneşe maruz kalan yapraktan yeni menekşeler üretmek. Ben hiç bir yaprağı çöpe atamıyorum. Onlarıda suda köklendiriyorum. Ama diri, sağlıklı ve genç yaprağa göre sonuç vermesi biraz zor olabilir. Geç yavru verebilir. Sonuçta o yapraklardan da üretim yapmak mümkün...
dr.sevil
25-10-2007, 08:48
Bir sorum daha olacak arkadaşlar.Bu yapraklardan çoğaltma işlemini illa orta yapraktanmı kopartmak **** kesmek lazım benim menekşemin en kenardaki yaprakları biraz güneşe maruz kalmış onları köklendirebilirmiyim acaba?
Sevgili menekşemehtap, uzunsüredir afrika menekşesi yetiştiren biri olarak yaprakların en olgun olanını ,genç olmayanlarını çoğaltmak için tercih etmelisin derim ben. İstersen suda köklendir ,istersen hemen toprağa ek. Ama çok derine ekme.
Buarada olay9 benim menekşelerimin resmini ****** paylaşırım sizlerle. çok yakında....;)
menekşemehtap
25-10-2007, 11:25
Cevaplarınız benim ve menekşem için çok önemliydi çok teşekkür ederim gelişmelerden sizi haberdar ederim iyi günler.
Arkadaşlar geçenlerde menekşemin üzerinde minicik bir tırtl buldum... Üstelik çiçeği de delik delik etmişti.. Önerilerinizi bekliyorum...
Aykut99, arama butonuna zarar böcekler yazarsan 'Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı' na ulaşabilirsin. Ayrıntılı da bilgiye ulaşmış olursun.
menekşemehtap
27-10-2007, 00:47
arkadaşlar tavsiyelerinize uydum ve en dipteki biraz hasarlı yaprakları köklendirmek için suya bıraktım yapraklara su gelmiyor sadece dallar suda kalıyor.Bugün 4.gün gidip gelip bakıyorum henüz bi köklenme yok sanırım acele ediyorum biraz.
Sevgili Menekşemehtap siz benden de sabırsız çıktınız. Bildiğim kadarıyla 15-20 gün de anca kök verir. Yapraklar sağlamsa muhakkat köklenir. Sabretmelisiniz...:D
metinkeskin05
27-10-2007, 12:02
Arkadaşlar nekadar bencilsiniz paylasılmayan bilginin ne önemi var.Yoksa benim karşılaştığım sorunmu çok sıra dışı geldi anlayamadım.
(BENİM MENEKŞELERİMİN DİBİ PAMUKLANDI NEYAPA BİLİRİM)
arama butonuna zarar böcekler yazarsan 'Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı' na ulaşabilirsin. Ayrıntılı bilgiye de ulaşmış olursun.
Arkadaşım bu konuda bilgim yok. Fakat Mine Pakkaner'e soralım bölümü var oraya sorarsanız kesin cevap alırsınız.
Ben bu ebruli menekşeyi praktikerden 5 ytl ye yeni satın aldım eğer çevrenizde varsa bulabilirsiniz umarım , olmadı yollanabilirse ben size yaprak yollayabilirim nasıl olabilir o meçhul tabi. Sonuçta çok hassas yapraklar olduğu için .
Ayrıca buda diğer menekşelerim.
Bu arada büyük tabakta , en son resimde , en sağda duran daha çiçek açmamış olanı arkadaşımın annesi hediye etti ancak yaprakları oldukça halsiz diğerleri daha güçlü yaprak saplarıda dik duramıyor pes etmişler gibi acaba yerini mi yadırgadı daha güneşli bir evden geldi de .
Benim de böyle bir menekşem vardı. Sonra kendi kendine düzeldi.Şimdi gayet iyi Merak etmeyin Efsung düzelecektir...;)
menevşem
28-10-2007, 11:07
Merhaba arkadaşlar keşke benim yaşadığım yerde de büyük alışveriş mağazaları olsa bende bu güzelliklere sahip olurdum. Olay 9 resimdeki diğer ebruli menekşe muhteşem, mutlaka ondan da almalısın en azından fotoğraflarını bizimle paylaşırsın bende burdan sanki benimmiş gibi mutlu olurum
:p:p:p
Arkadaşlar merhabalar
Bir arkadaşım iki gün önce elinde iki menekşe saksısıyla geldi.Bakamadığını benim ilgilenmemi söyledi.Yapraklar solmus.tam bir halsizlik var ikisinde de.İlk iş saksılarını değiştirdim ama galiba yanlış yaptım.Zaten zor durumdaydılar ben biraz daha zorlaştırdım galiba durumlarını.Piyasada satılan menekşe besininden verdim.Son durumları ise en alt taraftaki yapraklar daha da kötü gözüküyor.İyilik yapayım derken vicdan azabı mı üstlendim acaba? Ne yapmaliyim ? Bu şekilde beklemem mi lazım ya da bçyle durumlarda kullandığınız bir yöntem var mı?
Geçmiş olsun,artık olan olmuş,benim menekşelerimin 5 saksısı da bu şekilde rahmetli oldular.Tek yol beklemek.
Ben bir süre su vermemmeyi planlıyorum belkide fazla su böyle yaptı. Ellemeden yarı gölgede bekleyeceğim .
Menevşem gidebilirsem, kalmışsa o renginden de alıcam bugün. Muhakkak paylaşır resmini eklerim.
Raddle merhaba, menekşenin saksısını değiştirdikten hemen sonra besin vermenin yanlış olduğunu biliyorum. Sen menekşelerini aydınlık direkt güneş ışığı almayan bir yere koy.1 hafta kadar orda kalsın. Kökü hasta değilse muhakkak düzelir. Yapraklanıncada o halsiz yaprakları alırsın. Resim eklemen mümkün mü acaba?
Efsung benim iki menekşemde de buna benzer sorun vardı. Bende halsiz olanların bir kaçını aldım. Çiçek gücünü yeni çıkacak ve canlı olan yapraklara versin diye... Şimdi iyiler. Hatta biri çiçek açacak. Sadece en halsiz 2-3 yaprağı aldım.
Bir de efsung menekşenin fazla suyu sevmediğini biliyormusun? Fazla su menekşenin kökten ölüne sebep oluyor. Toprak nemli olsun alt tabağa su verdiğinde birikmesin. Toprağı tam da suzuz bırakma... Birde 1 adet aspirini ezip yarım çay bardağı su ile sulandır. Menekşene bu suyu ver. İyi gelecektir. Bana Mine hanım'ın önerisidir.
Benim menekşelerime uyguladığı bakım;
1 -Güneşi sabah saatlerinde güney doğu cephesinden alıyor.
2 -Suyunu 6 ila 8 günde bir veriyorum.
3 -Çiçek çoşturan ilacını 2 haftada istenilen ölçüde veriyorum.
4 -Sulama işleminde suyun saksının tabağına inmemesine özen gösteriyorum.
Bilgileriniz için teşekkürler .Bu halsiz saksıyı arkadaşımın annesi vermişti muhtemelen yeni dikti.Geniş bir saksıda bir sürü köklenmiş menekşesi vardı .Sanırım birini ayırıp bana verdi .
aspirinli suyu da deneyeceğim sevgiler ...
Teşekkürler bilgi için.Dün akşam yabancı bir web sayfasında da gölge ya da karanlık yere almak gerektiği yazıyordu.Aldım hemen.Ben inanıyorum onlar yaşayacaklar ya da en azından öyle olmasını çok istiyorum.
kalanchoe
29-10-2007, 14:19
herkese merhabalar:)benim menekşelerim dipten sanırım kökleri çıkıyor:( toprak ekledim geçen haftalarda sanki tekrardan belirginleşmişler.şimdi tekrardan toprak ekledim.. Birde eskiden menekşelerimin yaprakları yaygın bir şekildeydiler şimdi ise hepsi sanki ortada toplanmış gibi ve dik dik duruyor yaprakları,,,neden oluyodur acaba ?yardımlarınızı beklyorum;)
Sevgili Kalanchoe kökleri çıkıyorsa bir boy büyük saksı istiyor demek ki. Bunuda toprağıyla çiçeği çıkartıp bir boy saksıya alta ve yanlara toprak ekleyerek zedelemeden değişimini yapabilirsin. Köklerini oynamamak şartıyla...Mnekşenin dik durması güneşi ne kadar bol aldığıyla ilgili...
Sevgili Efsung, bahsettiğim menekşemi de komşum bana vermişti kökten ayırıp.Ama ölmedi sağlam. Aspirinli suyun muhakkaK faydasını görürsün.Dene derim bi an önce...
Arkadaşlar ben sadece bildiklerimi paylaştım.Sizlerden de beklentilerim bildiklerinizi paylaşmanız. Menekşeleri ile ilgili sorun yaşayanlar umarım menekşeleriniz düzelir.
Yeni beyaz düz yapraklı menekşemde geldi 2 çiçeği var henüz açsın 4-5 güne nete eklerim.
Mehmetkeskin5 sonuçlarını ve uyguladığıN bakımı yazarsan sevinirim.İnşaallah düzelir. Belki bizim başımıza da gelir. Yanında çiçek varsa hasta menekşenin almanı öneririm. Diğerlerinede bulaştığını biliyorum..
handanhanım
29-10-2007, 15:57
Bu menekşe işi gerçekten zor. Yıllardır uğraşırım bir türlü yaşatamadım. Sonunda pes edip, bahçeye yabani menekşe diktim. Şimdi de açmaya başladılar seyrine doyum olmuyor. Tavsiye ederim :)
İremsıla
30-10-2007, 11:56
Merhaba arkadaşlar,menekşelerin kuruyan çiçekli dallarını nasıl kopartabiliriz:confused:kuzenim makasla kesmemin çiçeği kuvvetlendireceğini söylüyor.(fakat ben 1 yıl önce onbiraylık çiçeğimin kuruyan çiçekli dallarını makasla kestim,ve çiçeğim kökten kurudu.):(tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.;)
İremsila dalı sağa sola doğru hareket ettirip yavaşca asınınca kendiliğinden kopar. Dalı koparmadan önce ben solan her çiçeği tek tek topluyorum dalda çiçek kalmayınca dalı koparıyorum.
Turkmusun faklı renklerden yeni ebruli menekşe elde ettinizmi hiç? Daha önceki sayfalarda okumuştum buna ilişkin mesajınızı.
menekşemehtap
30-10-2007, 16:01
Arkadaşlar sizlerle daha önce ilk menekşemi paylaşmıştım,mor çiçekleri vardı sanırım bir sorunum var umarım yardımcı olabilirisiniz.Menekşemin yaprakları çok sağlıklı gözüküyor orta kısmında minik yaprakcıklar var çok hoşlar.Sorun çiçeklerinde çiçekleri soldu ama tam bi solma değil buruşuyor gibi tomurcuk olan çiçekleride var ama açamıyorlar alalı daha tam 7 gün oldu güneş görmüyor su ile hiç sorunu yok 4gün önce çok az su vermiştim kontrol ediyorum toprağı hala nemli.Böcek falanda yok saatlerce inceledim.Off annanem bu benim yaptıklarımın birini bile yapmazdı ama muhteşem menekçe ve çiçeklere sahiptir ona soruyorum hiç bakma ilgilenme unut gitsin hatırlayıncada az bi su ver diyor bense sadece eminmisin annane diyorum.Sizce sorun ne olabilir **** kışa giriyor olmamızdanmıdır bu solmalar?
menevşem
31-10-2007, 10:36
Merhabalar arkadaşlar ne kadar güzel menekşeler bunlar hepinizin eline ve yüreğine sağlık:p:p:p
Sevgili Olay 9 ve Raddle sizlerede ilginizden dolayı çok teşekkür ederim.
Benim de daha önceden resmini yayınladığım ebruli menekşem kökünden çürüme yaptı o kadar çok üzüldüm ki anlatamam. Menekşem üç köktü bunları ayırdım ve çürük yerlerini kestim daha sonra biraz daha küçük saksıya diktim inşallah düzelirler çünkü onu çok zor bulmuştum :(
Sizce doğru şekilde mi yaptım acaba :eek:
Doğru yapmışsın menevşem. Her ihtimale karşı yaprakl alıp bir kaç tane köklendirmeni öneririm. Sende menekşene aspirinli su verebilirsin işe yarıyor. Bu arada çürük kısmı aldıktan sonra oksijenli su ile dezenfekte edebilirdin. Aklında olsun. Umarım ölmezler. Direkt yaprak ekmek istersen saksıya 2 hafta boyunca poşet giydir. Su da köklenmede de saksıya alınca yaprakları aynı işlemi yap. Kesin tutar menekşen bu şekilde.
menekşemehtap
31-10-2007, 16:06
Arkadaşlar sizlerle daha önce ilk menekşemi paylaşmıştım,mor çiçekleri vardı sanırım bir sorunum var umarım yardımcı olabilirisiniz.Menekşemin yaprakları çok sağlıklı gözüküyor orta kısmında minik yaprakcıklar var çok hoşlar.Sorun çiçeklerinde çiçekleri soldu ama tam bi solma değil buruşuyor gibi tomurcuk olan çiçekleride var ama açamıyorlar alalı daha tam 7 gün oldu güneş görmüyor su ile hiç sorunu yok 4gün önce çok az su vermiştim kontrol ediyorum toprağı hala nemli.Böcek falanda yok saatlerce inceledim.Off annanem bu benim yaptıklarımın birini bile yapmazdı ama muhteşem menekçe ve çiçeklere sahiptir ona soruyorum hiç bakma ilgilenme unut gitsin hatırlayıncada az bi su ver diyor bense sadece eminmisin annane diyorum.Sizce sorun ne olabilir **** kışa giriyor olmamızdanmıdır bu solmalar?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.