View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
fahriyee
25-02-2012, 17:10
Sevgili menekşe severler,benim menekşelerimin yapraklarında herhangi bir sorun yok ancak çiçekler yaprak diplerinden görünmeye başladığında tekrar kuruyup dökülüyor.Büyüyenlerin de çiçek sapları ince ve çiçekleri küçük oluyor.Sebebi ne olabilir?Görüşlerinizi yazarsanız sevinirim... :)
Çiçekli menekşede tomurcukların açmadan dökülmesi; bitki besini kullanmak, yeni alınmışsa yer değişikliği sebebiyle, soğuğa maruz bırakmakla,püskürtme şeklinde ilaç kullanmakla, trips denilen böceklerin varlığında olabiliyor.
Bu durumda eğer açmadan çiçek döküyorsa ve bu durum süreklilik arzediyorsa tomurcukları hepsini koparıyorum. Nasılsa çiçek açmadan soluyorlar, bari bitki çiçek açmak için kendini yormayıp yaprağa çalışsın diye.(bunlar kitabi bilgiler değildir, deneme yanılma yolu ile vardığım sonuçlardır)
Söylediğim sebepler yok ise, arkadaşlar öneride bulunurlar veya internetten araştırırsınız, olmazsa fotoğrafını yüklersiniz.
diver_bird
26-02-2012, 18:33
Menekşemi nasıl kurtarabilirim çaresiz kaldım
diver_bird
26-02-2012, 18:34
Son resimdeki çiçeğim de beni hiç üzmüyor.Adını bilmiyorum ama uyku çiçeği diyorlar doğru mudur.
gulumcinki
26-02-2012, 21:02
Rococom diğerlerine göre çok yavaş gelişiyor, bu durum türün özelliği mi arkadaşlar?
Bende 6 değişik rococo var, hepsi de diğerleriyle aynı gelişiyor. Tür özelliği olduğunu düşünmüyorum.
Okumanızı tavsiye ederim bana en önemli bilgi toprak harçı geldi
fahriyee
27-02-2012, 13:54
Sayın ahmeter,çok eski bir eser olduğunu düşündüm. Çünkü ne torf ne de diğer inorganik maddelerden bahsedilmiş.
Ama bu toprak harcı ile havadar bir alanda(balkon gibi korumalı bir açık yer) süper menekşe yetiştirilebileceğinden eminim. Aslında funda toprağını da birçok yerde duymuştum, sizce kolay temin edilebilir mi? Mesela Ispartalı bir arkadaşım ormanlık alanlardan getirdikleri toprağa her türlü saksı bitkisini ekebildiklerini söylemişti. O toprağı ben de görmüştüm, upuzun çam ağaçlarının olduğu yerlerde idi.
Ders kitabının tarihi 1967 üniversitede okunan bir ders kitabı dışarıda satılmıyordu o seneler orada okuyan şimdi mimar olan bir arkadaşımdan elde etmiştim
En önemli olan kısım toprak harçına nehir kumu ilave edilmesi
şimdi bu yapılmıyor bana kalırsa bile bile yapılmıyor ve toprağın fazla nemli olması bitkiyi çürütüyor bilhassa bu mevsimde
Bitkinin uzun yaşaması tiçari olarak işlerine gelmiyor
Funda meşe ormanlarında oluyor Makbul olanıda meşe fundası İyi günler
Sevgili ahmeter,
Menekşe toprağına perlit ve vermikulit eklenmesi , topraktaki fazla suyu bünyesine alarak bitkinin neme bağlı olarak çürümesine engel olmak içinir.
Marketlerden ya da çiçekcilerden alınan menekşelerin toprağında bu iki malzemeye de nadiren rastlıyoruz ve sonuç sizin de belirttiğiniz gibi hüsran oluyor.
Sevgili maki rica etsem bunların saksı harcında bulunması gerek oranı yazarmısnız?
Gül-bahar
28-02-2012, 11:44
Sn Ahmeter, takip eden sayfada tohumdan üretim hakkında bilgiler mi yer alıyor?
Menekşemde yanılmıyorsam tohum kesecikleri oluşmuş. Gerçi tohumdan yetiştirmeyi düşünmüyordum. Net çekemedim lakin menekşeseverlerin fikrini almak için eklemek istedim.
Meraklı olduğunuzu gördüm iyi günler
Sevgili Özlem,
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26000.htm#post907434 başlığında saksı harcı ile ilgili bilgileri bulabilirsin.
Sevgili Gül-bahar,
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/24591.htm#post898210 başlığını incelemeni öneririm.
pembegül
28-02-2012, 16:39
Bu minik şekerlerde benim ..:):D
Bir iki gün güneşte kaldılar yaprakları güneş yanığı oldu..:(
merhabalar, bende menekşelere bayılıyorum fakat iki yıldır sadece yaprak veriyor aldığımda çiçekliydi gözünün içine bakıyorum ama çiçek açmıyor bende bakamıyorum diye düşündüğüm için başka alamıyorum bana yardımcı olabilirmisiniz şimdiden teşekkürler:))))
blaze ash
28-02-2012, 20:27
Köklenmesi için toprağa diktiğim yapraktaki ilginç bir oluşumu sizlerle paylaşmak istedim. Yaprağın üzerinde bir kırık vardı. Oradan kök oluşmaya başlamıştı. Ne olacak diye beklerken, yaprağın altından yaprak çıkmaya başladı. Yaşayıp yaşamayacağını zamanla göreceğiz.
271357
271366
zencefil cicegi
28-02-2012, 20:28
merhabalar tam bir yil önce iki adet menekse aldim hatta buraya üye olmamin sebepleridir menekselerim :)
Bir yildir alttan sürekli eski yapraklarini aliyorum cok canli yapraklar veriyorlar fakat cicek vermediler henüz
sadece bir tanesi gecen hafta tomurcuk verdi alttan kücük bir tane daha geliyor ciceklenmeleri icin bu cubuk gübreleri aldim faydasi olurmu **** daha yararli bir öneriniz varmi?
Bu arada salonum kuzey tarafta günes almiyor fakat camin önünde duruyorlar.
(cicekli olanlari 15 gün önce aldim,ciceksizler 1 yillik)
pembegül
28-02-2012, 21:21
merhabalar tam bir yil önce iki adet menekse aldim hatta buraya üye olmamin sebepleridir menekselerim :)
Bir yildir alttan sürekli eski yapraklarini aliyorum cok canli yapraklar veriyorlar fakat cicek vermediler henüz
sadece bir tanesi gecen hafta tomurcuk verdi alttan kücük bir tane daha geliyor ciceklenmeleri icin bu cubuk gübreleri aldim faydasi olurmu **** daha yararli bir öneriniz varmi?
Bu arada salonum kuzey tarafta günes almiyor fakat camin önünde duruyorlar.
(cicekli olanlari 15 gün önce aldim,ciceksizler 1 yillik)
Sevgili zencefil çiçeği
Bence biraz güneşe ihtiyaçları var güneş gören bir yere alın ancak fazla ışıktan koruyun yakıyor çünkü benim menekşeler 4 aylık anne menekşeden ayırdım şimdi hepsi çiçek açıyor ..;);)
zencefil cicegi
28-02-2012, 21:34
Sevgili zencefil çiçeği
Bence biraz güneşe ihtiyaçları var güneş gören bir yere alın ancak fazla ışıktan koruyun yakıyor çünkü benim menekşeler 4 aylık anne menekşeden ayırdım şimdi hepsi çiçek açıyor ..;);)
Ne güzel sizin adiniza cok mutlu oldum.
Malesef benim evin günes almiyor kuzey tarafa bakiyor ama karanlik degil bende günes görmemelerine yorumluyordum ama elimden gelen bisey yok malesef günes konusunda.
pembegül
28-02-2012, 21:51
Arkadaşlar yapay ışıklandırmadan bahsediyorlardı birde öyle deneyin ,Diğer çiçeğiniz çok güzel açmış oda zamanla açacaktır ..:)
Menekşe KC3
28-02-2012, 22:33
Merhaba, ben yeni katıldım aranıza.
pembegül
28-02-2012, 22:39
Merhaba, ben yeni katıldım aranıza.
Merhaba hoş geldiniz Menekşe umarım forumumuzda iyi vakit geçirirsiniz ..;)
Menekşe KC3
28-02-2012, 22:52
Çok teşekkür ederim Pembegül. Forumu bir süredir hayranlıkla takip ediyorum.
Umarım ben de zamanla bir şeyler öğrenip uygulamada başarılı olabilirim.
Bana hediye edilen bir menekşe ile merakım başladı.
İkisi evde, ikisi iş yerimde dört tane çeliğim var. Başlangıç olarak... :)
pembegül
28-02-2012, 23:07
Burada arkadaşlar çok güzel bilgiler veriyorlar bende menekşe konusunda acemiyim arkadaşların verdiği bilgiler sayesinde menekşe bakımını daha iyi öğrendim 7tane minik menekşem var 5 tanede yaprak çeliğim şuan toprakta ama hala yavru yapmadılar bekliyorm sizin çelikler topraktamı sudamı .?..:)
Sevgili blaze_ash,
Kökler toprağa uzanmaya çalışıyor, mümkün olduğu kadar rahatsız etmezseniz toprakta kök gelişmi devam edecektir. Aynı durumda olan yavrum , gelişti ve ayrılacak büyüklüğe geldi.
fahriyee
01-03-2012, 22:58
Diatomiti nereden temin edebiliriz arkadaşlar?
acemifüsun
02-03-2012, 10:59
Sevgili fahriyee Diatomit bazı marka kedi kumlarında oluyor. Sanıyorum Çarli marka diatomit yapılı.
çiçeksever
02-03-2012, 13:01
Salonda bulunan büyük cam önündeki menekşelerim.Yanlarında 1 yılbaşı,1 paskalya,2 de mum çiçeği var.
blaze ash
02-03-2012, 19:38
Sevgili fahriyee Diatomit bazı marka kedi kumlarında oluyor. Sanıyorum Çarli marka diatomit yapılı.
Yani kedi kumunu alıp ona mı ekilecek menekşe? Yoksa kumun içinden mi seçip ayıracağız?
Cizmeli Kedi
02-03-2012, 20:30
Cevabı ben de çok merak ettim. Öğrenince hemen annemin kedisinin kumundan çalacağım :D
acemifüsun
03-03-2012, 13:19
Arkadaşlar Diatomitte A. menekşesi yetiştirme konusunu bu başlıkta inceleyebilirsiniz.
Topraksız Ortamda Afrika Menekşesi Yetiştirmek
yeşillim
03-03-2012, 13:28
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/25801.htm
Hatta bu link.
Sevgili Çizmeli Kedi,
Her kedi kumu diatomit olmuyor. Paket içeriğini okumanız lazım. Her ne kadar kum dense de , minik kırılmış taş görünümünde oluyor.
kıymetsarı
03-03-2012, 18:18
Merhabalar,heryıl menekşelerimin çiçekleri un üflemiş gibi tozlanıyor bende domurlarıda dahil olmak üzere yoldum.İki üç avuç dolusu çiçek ve domur yoldum sinirden tabii.Yıl boyu çiçek görmek için bekliyorum sonra sonuç bu.Kalıcı çözümü yokmu.Dışarısı buz gibiydi ben havasızlıktandır diye havalandırdım ama yok çiçeklerin üzeri tozlu baktı böcekte yok ben ne yapcam.
Cizmeli Kedi
03-03-2012, 18:53
Sayın acemifüsun ve yeşillim, bağlantı için çok teşekkür ederim.
Maki01, uyarı için teşekkür ederim. Mutlaka poşetini okuyacağım. Ama görüntüsü çok benziyor, sanırım doğru kum olsa gerek.
Burası yeri mi bilmiyorum ama bir sorum var müsaadenizle. Yaprağı koparıp köklendirme yapılırken aydınlık mı karanlık ortam mı tercih edilmeli?
Aydınlık ancak direkt güneş ışığı almayan bir ortam çelik köklendirmek için ideal sevgli Cizmeli Kedi.
fahriyee
03-03-2012, 21:51
Teşekkür ediyorum Sevgili acemifüsun. Diatomiti saksı tabanında toprağın fazla suyunu çeksin diye alacağım, belki birkaç menekşemi de diatomite dikerim.
yeşillim
03-03-2012, 22:47
Sayın fahriye, elinizdeki fazla tür menekşe ile ve diatomiti oldukça az kullanmanızla deneme yapmanızı, zaten toprak karışımında perlit varsa her ikisinin de aynı amaca hizmet etmekte olduğunu hatırlatmak isterim.
flowers 26
04-03-2012, 07:36
Sayın Yeşillim,bende bu diatomiti denemek istiyorum.Yaklaşık ne ölçüde karıştırayım perlit ile ilk denemem için?
yeşillim
04-03-2012, 08:17
Sayın flowers 26, yalnız materyal olarak kullanacaksanız ölçü olması şart değil. Ayrı ayrı da denenebilir karıştırarak da. Karıştırınca bana daha uygun geldi. Tek başına perlit olunca bitkiyi kaldırdığımda çok hafif materyal seçilmiş olması kişisel olarak biraz zorlandığımdandır.Tek başına diatomit menekşe köklerinin hassas olduğunu düşünmemden kaynaklıdır. Benimki yalnız ve yalnız deneme amaçlı olup kişiye özel bir çalışmadır. Kolay olanı bulmaya çalışmamdan kaynaklanıyor. Yoksa değişik versiyonlardaki materyaller denenebilir. Mesela elime kolay geçen dolomit, sırf merakımdan kaynaklı onunla da denedim. Hoya ve menekşe için. Vermikulit le de çalışmam var. Umarım mesajımda katkıda bulunabilmiştir.
flowers 26
05-03-2012, 08:23
Sayın Yeşillim cevabınız için teşekkürler,çok merak ettim bir deneme yapacağım.Özellikle yaprak renginin değişmesi beni bu meraka sürükledi.Tekrar teşekkürler...
yeşillim
05-03-2012, 08:47
Sayın flowers 26, Yaprak rengini değişikliğinin ortamla ilgisi yok sadece anaç olan menekşeye bağlıdır. Yaprak çeliği sadece olacağı yaşamakta.
Sevgili ahmeter, bizleri kırmayarak sphagnum yosunu ithal eden sera ile görüştü ve onay aldı :)
Arzu edenler bir paket fiyatı 20--30 arası kargo hariç
Sayın Şengül Aytar 05339502252
Lütfen mesai saatlerinde arayınız
Bu mesaja (http://www.agaclar.net/forum/896326-post9819.htm) fotoğraf eklemişitm. Poşet ebatı 20-25 en ye 30 -35 cm boy gibi. Kesin bir şey söyleyemem ancak 1.5-2 litre herhalde.
Cizmeli Kedi
06-03-2012, 17:49
Sayın maki01, çıplak elle teması zararlı olabilir demişsiniz, bunu bilmiyordum. Zehirli falan mıdır bu yosun acaba?
blaze ash
06-03-2012, 17:54
Güneşi çok net görüyor ama nedense yaprakları yukarıya doğru uzuyor. Acaba cinsi mi böyle. Çünkü yanındaki menekşenin yaprakları normal olarak yana doğru uzuyor.
272659
272658
Bu konuda ben de deneyimli değilim sevgili Cizmeli_Kedi , ilgili başlıkta detay bilgi bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/2298.htm
Rana+miraç
06-03-2012, 19:06
Sevgili blase ash; Benimde ayni seninkine benzer şaha kalkan bir menekşem var.Sanırım cinsleri nedeniyle öyleler. Yanında duran diğer menekşelerin yaprakları düz. Benim şaha kalkanım beyaz renk ve çok arsız yanlarından bir çok yavru çıkardı. Kopan yaprakları da kolayca suda kökleniyor. Nereye koyacağımı bilemediğim bir sürü beyaz menekşem olacak bu gidişle. Bol çiçekli günler...
fahriyee
06-03-2012, 20:24
Elinize sağlık Sayın blaze ash, menekşeniz çiçeklenir yakında. Zaten güneş ışığını çok gören menekşeler sizin tabirinizle şaha kalkıyor. Bir de sürekli yaprak çıkarma girişiminde olduğundan göbekteki yapraklar sıkışıp kalıyor.
Bence bu durum saksının yayvan veya dik olmasıyla da alakalı. Ayrıca sizin menekşe de büyük ihtimalle beyaz yalın kat.
Yaprakları yana doğru uzayan menekşeniz de mi aynı tür saksıda?
blaze ash
06-03-2012, 20:56
Cinsi beyaz yalnkat ve dediğiniz gibi çok arsız. Yaprak çeliklerimden ilk köklenen ve yavru veren bu menekşem oldu :)
Sayın fayriyee diğer menekşelerim de aynı tür ve aynı boy saksıdalar. Hepsi şu anda hallerinden memnunlar ama diktiğimde saksılar büyük geldi galiba. 2011 Eylül'den beri çiçeksizler. Ama şu anda hepsinde minik minik tomurcuklar var. Menekşelerimi aldığımdan beri ilk defa çiçek açacaklar. Dört gözle bekliyorum. Açınca zevkle paylaşacağım güzelliklerini.
Sevgili ahmeter; çiçeğiniz gerçekten harika!
merhaba menekşeleriniz çok güzel, sayfaya üye olalı baya oldu ama internetim olmadığı için ara sıra girip bakabiliyorum,maşallah çok güzel açmışlar ben de 3 tane menekşe almıştım ortamı güzel olmasına, sağlıklı gelişmesine rağmen devamlı çiçekli olmuyor,çiçek açınca da 1 veya 2 sapı oluyor birsürü sapı olup da üzeri çiçeklerle kaplı olanları görünce dayanamayıp yazayım dedim acaba neyi eksik yapıyorum,bir de menekşeleriniz çok güzel benimkiler sıradan olanlardan acaba çeliklerinden gönderme ihtimaliniz olur mu? bol çiçekli günler diliyorum
msj tempolu üyenin menekşeleri aldında olmalıydı,küçük bir aksaklık oldu :)
fahriyee
06-03-2012, 23:03
Tabağı ile birlikte(saksı ve tabağı birbirine geçen)saksılardan bende de var. Ama yavru menekşelerimi asla onlara ekmiyorum. En küçük market saksılarına ekiyor ve tabanına yükseltici koyarak renkli saksıları dekoratif amaçlı kullanıyorum.
Tabi ki ekilmez diye bir kural yok, ama ben büyük saksıya ektiğim menekşede sulama ayarı yapmakta zorlanıyorum.
Gerçekten iyi bakmışsınız ve çiçekli aşamaya gelmişler, tebrik ediyorum sizi. Bol sayıda açınca da gelin gibi çok güzel oluyorlar.
fahriyee
06-03-2012, 23:07
Sayın ahmeter, bu kız İstanbul'un neresinden?Yaprakları, çiçeği öyle alımlı ki.
Adı sanı nedir merak ettim...
Sayın ahmeter ben de merak ettim doğrusu Yaprağı başka güzel çiçeği başka güzel.Aman iyi bakın, çoğaltın çoğaltın... :)
Ahmeter elinizdeki prensesten bendede var:)) Hatta galeride resimleride de var:)) Yaprakları yukarı doğru olan arkadaşım menekşenizin cinsinden. Aynısından bendede vardı. Yalın kat beyaz açıyor. Çiçek formu küçük ve dağınık üzerinde kalma oranıda kısa süreli... Bu picasso bordo olan menekşemin annesi öldü. Kendim üretmiştim elimde 2 kök var bayağıda büyük. Ama gel görki hiç açmadı işin garibi:))
Rana+miraç
07-03-2012, 10:55
Tabağı ile birlikte(saksı ve tabağı birbirine geçen)saksılardan bende de var. Ama yavru menekşelerimi asla onlara ekmiyorum. En küçük market saksılarına ekiyor ve tabanına yükseltici koyarak renkli saksıları dekoratif amaçlı kullanıyorum.
Tabi ki ekilmez diye bir kural yok, ama ben büyük saksıya ektiğim menekşede sulama ayarı yapmakta zorlanıyorum.
Gerçekten iyi bakmışsınız ve çiçekli aşamaya gelmişler, tebrik ediyorum sizi. Bol sayıda açınca da gelin gibi çok güzel oluyorlar.
Sn. fahriye bahsettiğiniz saksıların iki boyu var. Biri 0.7 lt. diğeri 1 lt. Ben ilk önce büyük boyu almış ve içine yetişmiş büyük bir menekşeyi dikmiştim. Ama boyutu nedeniyle menekşeler için iyi bir kullanım olmadı. Klasik yayvan saksıya değiştirdim. Küçük boyu yeni aldım çok güzel ve dekoratifler ama menekşeye uygun olmaz diye cesaret edip kullanamadım. Belki blase ash küçük boy olanları kullanıyordur.
fahriyee
07-03-2012, 12:59
Anladığım kadarıyla benimkiler küçük boy, yüksekliği 10cm. Bu tür saksılarda(saksı ve tabağı birbirine geçen türler) daha önce başka çiçekleri de yetiştirmekte zorlanmıştım. O yüzden menekşeyi içine ekmek yerine dekoratif olarak kullanmaya karar verdim. İçine marketlerin küçük boy saksısı ya da bardak koyduğum zaman alt tarafa yükseltici yerleştiriyorum ki saksı içte gömülüp kalmasın.Herhangi bir aparat kullanılabilir, benimkileri de fotoğrafta gösterdim.
Rana+miraç
07-03-2012, 14:05
Bende yeni aldığım saksıları kullanmaya pek cesaret edememiştim. Aynı şekilde dış kap olarak kullanayım. Bu arada resimde sağdaki menekşenin çiçek dizilimi çok hoş olmuş sıraya dizilmiş minik gelinler gibi.
blaze ash
07-03-2012, 17:52
Evet benim kullandığım en küçük boy. Bu saksılara ekili 6 menekşem var. Menekşe yetiştirmeye bu saksılardan başlamıştım. O yüzden ilk başlarda sulamakta zorlanmıştım acemilikten ama şu anda sorun yok. Hepsi önce çiçeklerini döktü. Gelişimleri durdu. Meğerse kök yapıyorlarmış. Daha sonra yeni yapraklar çıkardı. Şimdi de tomurcuktalar.
mor-salkım
09-03-2012, 21:39
ilk resimdeki menekşeyi bir marketten ölmesin diye aldım. sevgililer günü geçince bir kenara atılmış diğerleri ölmüş bu can çekişiyordu yaşatacağım inşallah. diğer iki resim ise mersinde yol-tarla kenarlarında yetişen yer menekşesi dedikleri bir bitki. acaba gerçekten bir menekşe mi yoksa çuha çiçeği mi bir tür bilemedim tabi. Yapraklarında tüyler var. çiçek sapları çok kısa ama onlarda tüylü. fotoğrafını çektim sizlerden bilgi almak için.
Menekşe KC3
10-03-2012, 17:54
Burada arkadaşlar çok güzel bilgiler veriyorlar bende menekşe konusunda acemiyim arkadaşların verdiği bilgiler sayesinde menekşe bakımını daha iyi öğrendim 7tane minik menekşem var 5 tanede yaprak çeliğim şuan toprakta ama hala yavru yapmadılar bekliyorm sizin çelikler topraktamı sudamı .?..:)
Merhaba. İş yoğunluğu nedeniyle bir süre uğrayamadım foruma. Çeliklerden biri suda diğerleri toprakta. Sudakinin kökü epey uzadı. Diğerleri de iyi durumda gibi görünüyor. Şimdilik tek sorun benim sabırsızlığım. Ara sıra toprağı açıp kontrol ediyorum. :o Umarım bu durum tatsız sonuçlara yol açmaz...
Cizmeli Kedi
11-03-2012, 01:00
Köklenme ve yavrunun çıkışı sanırım 1 ay kadar sürüyor doğru mudur?
İlk yavrular ortalama 1.5 ayı buluyor sevgili Cizmeli Kedi . Süre daha uzayabilir, sabırla beklemek lazım :)
arkadaşlar merba ben yeni üyeyim biçok sayfayı okudum ama çok sayfa var eminim eski sayfalarda vardır ama net olarak bulamadım yaprak çeligini en dogru nasıl köklendiririm suda mı topraktamı saksıdamı, bardakta mı hiç bilgim yok lütfen ben acemiye yardım edermisiniz aşama aşama anlatırmısınız ?
menekşem-
11-03-2012, 17:22
Merhaba Benim Çiçeğim tabağına koyduktan sonra yarım saat sonra suların hemsi yok oluyor ve çiçek solmaya başladı:(
Menekşe KC3
11-03-2012, 17:55
Menekşem bana ilk teslim edildiğinde... :)
273382
Menekşe KC3
11-03-2012, 18:02
Şimdi ise böyle... Bu hafta açar diye umuyorum... ;)
273389
Cizmeli Kedi
11-03-2012, 18:51
Merhaba menekşem-,
Ben de senin gibi acemiyim ama mesajını okuyunca acaba toprak kurumadan mı suluyorsun diye düşündüm. Bir de menekşenin durduğu yer de çok önemli. Direk güneş ışığı almayan ama aydınlık yerleri seviyor. Ya da sadece sabah güneşini göreceği yerleri istiyor.
Çiçek solmaya başladı demişsin, çiçekler ömür boyu durmuyor, biri soluyor diğerleri açıyor. Acaba senin solmaktan kastın bu mu yoksa yaprakların sağlıksızlığı mı?
Sayın asya04,
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198-2.htm#post922930 ve http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19973-3.htm#post920060 başlıklarında aradığınız bilgileri bulabilirsiniz.
yeşillim
11-03-2012, 22:53
Sade ve mor
Beyazın güzelliğine bakar mısınız?:)
Sn. Acemifüsun, katmerli menekşeleriniz o kadar güzel ki; (gerçi bu formda ki arkadaşların hangisinin menekşesine bakacağımı şaşırdım!) bende de üç adet menekşe vardı, şimdi ben de artık bunları çoğaltıp, farklı türlerini üretmeye can atıyorum.
bozo.0606
13-03-2012, 20:11
elimde kalan şon menekşem. anne saksıdan ayrıldı. şu an birbiriyle yarışan üç yavru var. saksısına sığmıyor. ne yapsam bilemedim..
Sayın bozo0606,
En kısa sürede yavruları ayırarak küçük saksılara almanızı öneririm.
bozo.0606
14-03-2012, 11:27
Sayın bozo0606,
En kısa sürede yavruları ayırarak küçük saksılara almanızı öneririm.
sayın maki01
yavruların üçüde anne köke bağlı , bağımsız değiller. ben anneyi gövdeden kesip köklendirdim. şu an çok iyi. resimlerini yükleyebilirim. menekşemin kökleri de saksısından fışkırmış durumda. ayırmayı düşündüm ancak bozulmasından korkuyorum. resimlerde biraz sarı çıkmış olsada esasen hiç öyle değil. son derece azgın ve gür. saksısını büyütsem ya da yaprak budaması yapmalımıyım ne dersiniz..:confused:
ilginize teşekkürler.:cool:
blaze ash
14-03-2012, 18:59
Ana gövdeden keserek ayırabilirsiniz. Keskin ve steril bir bıçakla gövdeleri ayırın. Yaşlı yapraklar varsa koparabilirsiniz. Dada sonra gövdeyi toprağa dikin, sulayın. Üzerine delik açtığınız bir poşet geçirin. Bir ay gibi bir sürede köklenip toparlanıyorlar. Ben bu şekilde çok göbek ayırdım. İlkinde tecrübesizlikten açıp açıp kurcalıyordum. O yüzden tutmadı. Ama şimdi iki, üç yapraklı gövdeler bile kökleniyorlar.
komşu menekşelerini ayırıp yavruları çöpe atacaktı ki annem ve ben yetiştik bir kısmı köklü, bir kısmı ise tek dal idi. Sapı kısa olanlar ile köklü olanlar yavruladı ama uzun saplılar ne kurudu ne de yavruladı. yaklaşık 2 ay kadar önce suda köklendirerek ektim. ayda veya onbeş günde bir besin vermeyi düşünüyorum, karar veremedim. Yakında bende çiçeklerimi silerle paylaşmak istiyorum.
sami ulus
15-03-2012, 08:16
Aynen iki aydır dikmişim uzun saplı olanlar yavru vermedi öylece bekliyorlar kısa saplı olanlar yeni yeni vermeye başladı çok ufaklar biraz büyüsün resimleri yayınlıycam
fahriyee
15-03-2012, 12:30
Uzun saplı olanları muhtemelen derine de diktiniz. Dolayısıyla yavrulaması için geçen süre daha da uzayacak. Yapraklar gayet canlı görünüyor, endişe etmeyip beklemenizi tavsiye ediyorum. Elinize sağlık...
çiçeksever
15-03-2012, 13:30
http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/622B00083.pdf
Bu yazıda afrika menekşesi yetiştiriliciği hakkında bilgi var.
sayın ahmeter kırmızı ve alımlı yapraklı menekşenizin türünü çok merak ettim. öyle güzel bir şey ki. hayatımda böyle menekşe görmemiştim. Allah ne güzellikler yaratıyor. Ellerinize emeklerinize sağlık.
Batuhan Yılmaz
16-03-2012, 07:35
Merhaba Bir arkadaşın Verdiği yaprakları tek tek suya koydum evin içine ama bir taneseini balkona koydum evin içinde duranlar çürüdü balkondaki ise köklendi :S galiba soğuk iyi geldi diycem bitki tropikal ben bunu nezaman nasıl bir toprağa dikmeliyim.
Kökler 1 cm'i bulduysa dikebilirsin sevgili bat-uhan.
Arkadaşlar net üzerinden menekşeler için dekoratif katlı raf temin edeniniz oldumu?
sami ulus
16-03-2012, 13:33
Arkadaşlar urfada malzeme bulamıyorum. Tek şansım çiçekcilerden malzeme temin etmek. Çiçekciye diyorum perlit varmı adam biliyorsada bilmesceden geliyo perlit ne ne için kullanacaksın diyo. Sonuç fıs. Şu perlit veya menekşe için kullanabilecegim malzemeleri kargo ile göndertebilecegim yer bilen varmı. En azından Ankarada bulabilecegim yer bilen varmı. Gerçi Ankarada o kızılaydaki çiçekcilerdende sordum onlarda yok diyo.Sadece satılık çiçek var. Şimdiden teşekkür ederim.
Sayın sami ulus,
Ankara'da Bauhaus da var. Ayrıca internetten de sipariş verebilirsiniz. zengarden da ve gittigidiyor da var bildiğim kadarıyla.
nılgun_dogan
16-03-2012, 13:51
Sitemizde olan (doğalbahçe) arkadaşımızda istediğiniz ürünlerin satışını yapmaktadır.
yeşildente
16-03-2012, 13:54
Arkadaşlar net üzerinden menekşeler için dekoratif katlı raf temin edeniniz oldumu?
Menekşeler için değilde ben daha önce adore mobilyadan kenarı demirli kitaplık almıştım. Ama çiçeklerime daha çok yakıştı ve onların oldu. :) kitaplarada ayrı aldım :p
çiçeksever
16-03-2012, 14:13
Arkadaşlar urfada malzeme bulamıyorum. Tek şansım çiçekcilerden malzeme temin etmek. Çiçekciye diyorum perlit varmı adam biliyorsada bilmesceden geliyo perlit ne ne için kullanacaksın diyo. Sonuç fıs. Şu perlit veya menekşe için kullanabilecegim malzemeleri kargo ile göndertebilecegim yer bilen varmı. En azından Ankarada bulabilecegim yer bilen varmı. Gerçi Ankarada o kızılaydaki çiçekcilerdende sordum onlarda yok diyo.Sadece satılık çiçek var. Şimdiden teşekkür ederim.
Trkiye'nin ilk ve tek GROW SHOP'u canna,hesi,homebox,ghe,atami,advanced nutrients,tohum,rockwool (http://www.smoothgarden.com/)
Ben bu siteden perlit,vermikülit ve hydroton almıştım.Burada Koçtaş ve Tekzen dahil çiçekçilerde bulamamıştım.
Amaç dekoratifte olması gerekmekte. Doğalbahçenin, bauhaus ve zengardende yok. ikeada bulduğum raflar var. Araştırma için link vererek yardım ederseniz sevinirim.
yeşillim
16-03-2012, 14:55
...
çiçeksever
16-03-2012, 15:12
İnternetten resimler
çiçeksever
16-03-2012, 15:25
İnşallah emekli olursam bunun gibi alacağım.(Hobi Sera Green House)
sami ulus
16-03-2012, 15:38
Yukarda bana cevap yazan arkadaşlar hepinize teşekkür ederim. Sanırım bundan sonra malzeme sıkıntım olmaz. Ayrıca yukarıdaki son üç dört adet fotografı ekleyen arkadaşlarada teşekkür ederim çok güzeller.
Net te bulduğum bir güzellik...
menekşecibaba
17-03-2012, 10:24
Sevgili Arzu o güzelliklerin çoğundan artık bizlerde de var.O resimdeki Fozen inTime Katmer'de de , bende de var , biraz bizden güzellikler ekleyelim :)
menekşecibaba
17-03-2012, 10:32
örneğin ,
Cute Aza Bug’
Funny Bunny
Painted Touch
menekşecibaba
17-03-2012, 10:38
menekşecibaba dan resimler :)
missmenas
17-03-2012, 11:32
Sevgili Özlem hanım,
sizden değerli görüşlerinizi almak isterim. Geçen hafta menekşelerim ve hoyalarım için saksılardan numune aldırdım ve yapılan analiz doğrultusunda calsium takviye yapmam önerildi. Hoyalar için bunu uygulayacağım, menekşelrimede uygulayabilirmiyim acaba? Menekşelerde tecrübem yok çünki...
Birkaç tanede resim eklemek içimden geçti çiçekli olan Menekşelerim...
missmenas
17-03-2012, 11:35
Resimlerin devamı...
missmenas
17-03-2012, 11:39
Çok hoşuma giden bir Menekşe türü daha;) Çiçekleri küçük olmasına rağmen genel görüntüsü ve yapraklarındaki zarafet büyüleyici...
türkansultan
18-03-2012, 17:31
Bunlarda benden.
Sevgili Arzu o güzelliklerin çoğundan artık bizlerde de var.O resimdeki Fozen inTime Katmer'de de , bende de var , biraz bizden güzellikler ekleyelim :)
Haklısınız menekşecibaba, hem bazı türler Türkiye'de sadece sizde ve bende var:)) O zaman sergileyelim de ortalık şenlensin;)
Biraz Standart tür...
Bu kadar standart yeter ;)
Bari biraz da minyatür ekleyeyim:)
yeşillim
19-03-2012, 18:42
Hani fly? profilden olsun belli değil özelliği!! Öyle belleğe girdi ki hemen tanıdım.
Umarım sıkılmamışsınızdır:) Bu kadar yeter.. Hepsini birden göstermeyeyim:)
İşte burada sevgili yeşillim:)) Blue Fly Tail'in profil resmi:)
Kutluyorum sevgili katmer, hepsi çok güzel ama :) alacalı türlere olan ilgim nedeniyle onlar ayrı bir güzel.
Bu (http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/274920d1332179304-macs-strawberry-sundea.jpg) fotoğraftaki pembe çiçekli de alacalı yapraklı ( pico) mı?
Evet maki'cim alacalı yaprakları var.
zencefil cicegi
19-03-2012, 21:50
Aman Yarabbi tek kelimeyle büyülendim muhtesemler
ben 6 saksiya nasil hizmet edip memnun edecegimi sasiriyorum siz nasil bukadar güzel bakiyorsunuz tebrikler.
Sevgili zencefil cicegi, benimki işin koleksiyon boyutuna ulaştı. Çeşitli ülkelerden yeni türler getirtiyor ve onları üretip yetiştiriyorum. Sayı arttıkça bakımı da zorlaşıyor tabii:) Ama kısa bir süre önce internetten hayranlıkla takip ettiğim türlerin bende olduğunu bilmek bu zorluğu zevkli hale getiriyor;)
yeşillim
19-03-2012, 22:17
şimdi fly dan bende var gördükçe nasıl seviniyorum. Burada da belgelemem gerekmekte:)
Sevgili Yeşillim, benim de gözde türlerimden biri. Dilerim en kısa zamanda çiçeğini görürsünüz. Benim 2 Fly'ım çiçekli şu an:)
Sûz-i Dilârâ
20-03-2012, 08:39
Pet bardakta yetiştirdiğim menekşem çiçek açtı. :))
Aslında saksıya alınacak hâle gelinceye kadar geçici bir süre için pet bardağa almıştım ama baktım tomurcuklanıyor, saksıya almak için çiçeklerinin geçmesini beklemeye karar verdim.
ilknur aşık
20-03-2012, 09:44
Sevgili Sûz-i Dilârâ bence hiç değiştirmeyin. Ben de dahil olmak üzere pekçoğumuzun menekşeleri pet bardakta. Avsa'da saksının 1/3 kadar olması gerektiğini söylüyor. Eğer çiçek boyutu saksının 1/3 'ünden büyükse saksı değişimini düşünün.
yeşildente
20-03-2012, 10:04
Menekşeleri geri dönüşümle süsleyecek olduğum teneke kutulara diksem bi zararı olur mu? şimdiye kadar hiç teneke veya metal saksı görmediğimden soruyorum.
Cizmeli Kedi
20-03-2012, 10:25
Menekşe çok nem sevdiği için metal kaplarda paslanma sorunu yaşayabilirsiniz.
Çok büyük olmayan ve genellikle de fazla derin olmayan, mümkünse de yayvan saksılarda daha rahat ediyorlar.
Cizmeli Kedi
20-03-2012, 10:27
Arkadaşlar cahilliğimi maruz görün; acaba chimera yaprağı hiç mi köklenmez yoksa köklenir ama oluşan bitki chimera özellikli mi olmaz?
Sevgili Cizmeli Kedi, chimera yaprağı yavru verir. Fakat chimera olmaz. Bende bir örneği var.
Sevgili yeşildente,
Metal kutuda denemeyi sardunyalardan yola çıkarak düşünsem de henüz deneyemedim . Bu amaçla aldığım konserve kutularını hala saklıyorum.
Açıkcası benim de toksik etki nedeniyle kaybetme endişem var. Riski göze alamıyorum.
menekse sever
21-03-2012, 06:50
bunlarda benim yeni açan minişlerim
menekse sever
21-03-2012, 06:51
devamı
Arkadaşlar,
Sadece beğeni ve teşekkür ileten mesajlarımızı yeni bir sayfaya geçtiğimizde bilgilerin kaybolmaması için silmek istiyorum.
Mesaj yerine "Beğen" tuşunu kullanmak bilgi ve sorun ileten mesajlarımıza kolay erişmemizi sağlayacaktır. Desteğinizi bekliyorum.
zencefil cicegi
22-03-2012, 10:21
benim bir saksida sürekli eski yapraklarini aldigim halde
4 bogum kök cikaran ve bir yildir sadece yaprak sürgün veren
artik saksiya sigmayan meneksemi haftasonu ayirdim
saksidan cikardigimda ortada agaclasmis bir kökle karsilastim keskin bir bicakla kesip ayirdim onlari
ayri ve kücük saksilara koydum
ama yapraklari büzüsmeye basladi ölmelerinden cok korkuyorum
sizce kötü giden bir durummu bu ve ne yapmaliyim
bunlar sedece ikisi böyle iki saksi daha var ve bunlarin dördünü bir saksida düsünün.
Sevgili zencefil çiçeği,
Bu tür durumlarda direkt güneş almayan aydınlık bir ortamda menekşeleri seraya almak daha kısa sürede köklenerek yapraklarını yeniden beslemeye başlamasına yardımcı oluyor. Serada oluşacak düzenli nemli ortam yaprakların susuz kalmasını da önlemiş oluyor.
Rana+miraç
22-03-2012, 20:32
Merhaba...Komşum bir çok kökü olan yaşlı menekşesini ayırmam için benden yardım istedi.Tek kalın bir köke bağlı 10-15 kök vardı. Elle ayıramadım bıçakla kesip ayırdım .Köklenmeleri için suya koydum. Direkt toprağa ekmeye çekindim. Çünkü son günlerde ayırıp toprağa ektiğim ve sera yaptığım yavru menekşelerim çürüdü. Yavruyu ekip bir kez saksının altından suyu süzülene dek suladım sonra sera yaptım.Acaba daha az mı sulamak gerek çürümekten korumak için ? Serayı açıp havalandırmayı da ihmal etmemiştim. Saksılarım pet bardaktı büyük değildi. Ayırmam gereken yavruları ayırmaya korkuyorum kaybederim diye . Önerileriniz varsa memnun olacağım. Aylardır yavrulasın diye beklediğim menekşelerimi kaybedersem çok üzüleceğim.Selamlarımla...
blaze ash
22-03-2012, 21:19
Selam Rana+miraç;
Bu konuda çok bilgi sahibi deiğilim ama sanırım çok suluyorsunuz. Ya da kullandığınız toprakta bir sorun var. Ben ayırdığım kökleri nemli toprağa dikip çok az suluyorum. Ve sera yapıyorum. her gün 5 dk açıp havalandırıyorum. Sorunsuz kökleniyor.
Arkadaşlar,
Başlığımızda eski mesajlarımızdan başlayarak "bahar" temizliği yapıyorum :) Mesajların bütünlüğü bozmayacak şekilde sadece beğeni ve teşekkür içeren mesajlarımızı siliyorum.
Mesaj sayınızın azaldığını fark ederseniz sorumlusu benim. Benim de mesaj sayım azalınca farkına varıp , sizlerle de paylaşmak istedim :)
sami ulus
23-03-2012, 10:00
Trkiye'nin ilk ve tek GROW SHOP'u canna,hesi,homebox,ghe,atami,advanced nutrients,tohum,rockwool (http://www.smoothgarden.com/)
Ben bu siteden perlit,vermikülit ve hydroton almıştım.Burada Koçtaş ve Tekzen dahil çiçekçilerde bulamamıştım.
Degerli kardeşim Verdiğiniz adreste aradığım herşey var, teşekkür ederim. Yalnız TC No istiyorlar. Ben bu konuda hassasım. Çünkü özel bir saglık kuruluşuna bir kere 2009 da ugradık adamlar her sene 8 veya 9 kere muayene edildik göstermişler. Mahkemelik olduk. Müfettişler soruşturma açtılar. Verdiğiniz bu site güvenilirmi. TC No muzu yanlış yerlerde kullanırlarmı.TC mi İstemeseler iyi olacaktı. Yoksa aradığım her şey var.
fahriyee
23-03-2012, 23:57
Merhaba...Komşum bir çok kökü olan yaşlı menekşesini ayırmam için benden yardım istedi.Tek kalın bir köke bağlı 10-15 kök vardı. Elle ayıramadım bıçakla kesip ayırdım .Köklenmeleri için suya koydum. Direkt toprağa ekmeye çekindim. Çünkü son günlerde ayırıp toprağa ektiğim ve sera yaptığım yavru menekşelerim çürüdü. Yavruyu ekip bir kez saksının altından suyu süzülene dek suladım sonra sera yaptım.Acaba daha az mı sulamak gerek çürümekten korumak için ? Serayı açıp havalandırmayı da ihmal etmemiştim. Saksılarım pet bardaktı büyük değildi. Ayırmam gereken yavruları ayırmaya korkuyorum kaybederim diye . Önerileriniz varsa memnun olacağım. Aylardır yavrulasın diye beklediğim menekşelerimi kaybedersem çok üzüleceğim.Selamlarımla...
Ben de bu ara ayırdığım yavruları bir hafta on gün kadar bazen de uzun süre serada tutuyorum. Bu mevsimde sera uygulaması çok iyi oluyor. Mesela sphagnum torfuna ektiğim menekşelerime enjektörle en fazla 10 cc su veriyorum. Belirttiğiniz gibi suyu alttan akana kadar versem bitki serada olduğundan hep ıslak kalıyor. Mesela yaprak ektiğim bardakta torfu biraz sıkıştırmışım, biraz da fazla su vermişim galiba, on beş gün oldu hala çok ıslaktı. Bu akşam seradan çıkardım.
Belki de dikkat ediyorsunuz ama bir hatırlatma daha yapmak istiyorum, serada dahi olsa ilk hafta güneş ışınlarına maruz kalmaması gerekli... Selamlar...
pembegül
24-03-2012, 15:11
Arkadaşlar benimde aynı cins 5 minik saksı menekşem var ancak her nedense her hafta bir yaptağını kaybediyor yaprak sapı kahverengileşiyor soluyor daha sonrada ölüyor , menekşelerimi kurtarmam için ne yapmalıyım yardımlarınızı bekliyorum...:(
Dış sıralardan yaprak kaybı ya kaybedilen yaprağın yaşlı olmasından ya da kök çürümesinden kaynaklanır sevgili pembegül.
Yaprağın gövdeyle birleştini bölüm kararma , kahverengileşme oluşmuşsa kök çürümesi ihtimali kuvvetlidir.
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-10.htm de kök çürümesi ve tedavi yöntemi ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.
Uzun saplı olanları muhtemelen derine de diktiniz. Dolayısıyla yavrulaması için geçen süre daha da uzayacak. Yapraklar gayet canlı görünüyor, endişe etmeyip beklemenizi tavsiye ediyorum. Elinize sağlık...
Sn. fahriyee sizin mesajınızı okuduktan sonra menekşemi kontrol ettim. Dediğiniz gibi çok derine ekmişim. Yaklaşık 3 cm. kadar toprağı açtım kenarlara yığdım. Vee bugün menekşem çok güzel sürpriz yaptı. 2 adet yaprak çıkarmış. Nasıl mutlu oldum anlatamam. Hemen koşup fotoğrafını çektim. Teşekkür ederim size. Bana kalsaydı onlar hala toprak altında yavrulamak için çırpınıyor olacaktı. ;) hangisi daha net bilemedim.
yeşillim
25-03-2012, 16:56
Menekşelerimin bir kısmı. pencere önü..:)
pembegül
25-03-2012, 17:28
Bende sevgili fahriyenin dediği gibi derine ekmişim saksıdan tamamen çıkardım ve iki cm kadar yüzeye ektim 3 gün önce minik birçok yaprak vermiş teşekkürler sevgili fahriyee...:)
fahriyee
25-03-2012, 20:42
Rica ederim arkadaşlar, mesajlarınızı okuyunca çok sevindim adınıza.Ellerinize sağlık...
çiçeksever
27-03-2012, 16:42
Degerli kardeşim Verdiğiniz adreste aradığım herşey var, teşekkür ederim. Yalnız TC No istiyorlar. Ben bu konuda hassasım. Çünkü özel bir saglık kuruluşuna bir kere 2009 da ugradık adamlar her sene 8 veya 9 kere muayene edildik göstermişler. Mahkemelik olduk. Müfettişler soruşturma açtılar. Verdiğiniz bu site güvenilirmi. TC No muzu yanlış yerlerde kullanırlarmı.TC mi İstemeseler iyi olacaktı. Yoksa aradığım her şey var.
Ben geçen sene almıştım.O zaman istememişlerdi.
Bugünlerde çiçeklenen menekşelerim :)
EK-Volshebnica Vesna
276928
RS-Akvamarin
276929
Rob's Sasparilla ( Semimini)
276930
Arapahoe
276931
Rana+miraç
27-03-2012, 18:19
Merhaba...Yavru menekşeleri ayırmak için ne kadar büyüklüğe ulaşması gerekiyor ? Eski mesajlarda beş yaprağa ulaşınca diye okudum. Yaprakların boyutları da önemli olmalı bazen beş yaprak oluyor ama minik yapraklar. Bir yapraktan çıkan ve yaprak sapları kısa olan 5-6 menekşe yavrum var.Yapraklar büyüme yaprağını engelliyor, yaprak yumağı haline dönüştü yavru.
Yaklaşık bir yaprak uzunluğu , boyutu söylenebilir mi ayırmak için ?
menekse sever
27-03-2012, 18:47
;)Arkadaşlar menekşelerimi ayırmam lazım neredeyse 3 kökler. Ama çoğu şu anda çiçekte bir zararı olurmu ayırsam. Korkuyorum kaybederim diye çoğu bu sene çiçeklendi ayıramadım. Sizce ne yapmalıyım. Cevabınız için teşekkürler şimdiden. :confused: Sayın maki yine yıktınız geçirdiniz. Maşallah tutututu nazar değmesin.;);););)
Bugünlerde çiçeklenen menekşelerim :)
EK-Volshebnica Vesna
276928
RS-Akvamarin
276929
Rob's Sasparilla ( Semimini)
276930
Arapahoe
276931
İstanbuldan Adanaya uçak varmı ?
Olmaz olur mu sevgili ahmeter , buyrun beklerim :))
Sevgili Rana+miraç,
Yaprak uzunluğu ve boyu türe göre değişebilir . Ortalama bir rakam verecek olursam 1.5 -2cm civarında desem de yavruların bazıları daha fazla ya da daha az gelişmiş olabiliyor.
5 yaprağı olduğu halde yavrular pek gelişmemişse, bir boy büyük pet bardağa mevcut bardaktaki toprağıyla beraber aktardıklarım da oluyor. Bunu yaparken yeni pet bardağın dibine taze toprak koyuyorum ve yavrularıyla birlikte taşıdığım çeliği üzerine yerleştirdikten sonra yanlarda kalan boşluğa da toprak ekliyorum.
Sevgili menekşesever,
Menekşem çiçekli iken saksı ve toprak değişimi yaptım ancak birden fazla köklü menekşemi çiçekli iken hiç ayırmadım. İsterseniz çiçeklenme döneminin geçmesini bekleyin. Kökler ayrılırken zedelenebilir ve çiçekleri de besleyecek köklerin zaman alacaktır.
Sevgili maki menekşeleriniz çok güzel... Bu denli katmerli açabilmesi için mutlaka besin kullanılmıştır. Verme sıklığınız nedir?
yeşillim
28-03-2012, 09:49
Svedebnyj Buket, etiketli Yapraktan çok erken ayırdım yavruyu, sonra da pramatüre bebeler gibi baktım.Menekşemin beni, sevindirme zamanı geldi artık menekşemden beklentim var!!
Dimetris de izlediğim videoda saksı değişiminde bütün tomurcukları kopartıyorlar.Nedenini merak ediyorum.
Sevgili maki01, açıklama yapabilirmisiniz?
ilknur aşık
28-03-2012, 12:20
Ben anlatsam olurmu sevgili sema62? Sevgili maki01 eksiğim varsa mutlaka tamamlayacaktır. Saksı değişimi yapıldığında bitki daha kolay toparlansın, çiçekleri beslemeye çalışmasın diye koparıyorlar.
Bitki toprak değişiminde yaşamak adına kök gelişimine özen göstermeli. Ama çiçekler varken tomurcuklar, köke değilde çiçek sapına çalışır. Alınmazsa sağlıksız kökle bitki çok uzun süre yaşamaz. ya da zor toparlanır.
nılgun_dogan
28-03-2012, 13:21
Sevgili maki kullandığınız fitilin bir özelliği varmıdır? fitil hakkında bilgi verirmisiniz fitilin
resimini paylaşırmısınız bende menekşe konusunda çok başarısızım bu yöntemi denemek istiyorum fitilde aklım karıştı.
liquid moon
28-03-2012, 13:50
Benim menekşem bir ay öncesine kadar capcanlıydı, üzerinde mor mor çiçekler doluydu. Bir gün sulamak için 4-5 saatliğine, çok sıcak olmayan bir havada, balkonda unutmuşum. O günden sonra bütün çiçeklerini döktü, üst yapraklarından kurumaya başladı, alttaki gür yapraklar ise cansızlaştı.
Aldığımda zaten büyüktü ve hiçbir problemi yoktu. Ne yapmam gerekir acaba? Onu kaybedeceğim diye çok korkuyorum :(
Muhtemelen sulamayla güneşte kalıp kavrulmuş biraz. aydınlık güneş almayan bi yere koyunuz... Eğer alt yaprakları toparlanmazsa saksıdan çıkarıp solmuş yaprakları temizletip yeniden dikiniz.. Kök çürüğü olmasın diyede sulamaya dikkat ediniz..
Sevgili nilgun dogan
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23486.htm başlığında konu ile ilgili bilgi bulabilirsiniz. Ek bilgiye ihtiyacınız olursa konu başlığında yardımcı olmaya çalışırım.
sayın liquid moon,
Anlattığınız tablo tipik bir kök çürümesi gibi . Aşağıdaki linkte bilgi bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-10.htm
Bugün ilk çiçeğiyle tanıştığım Tomorrow Pink Ice :)
277306
Bir aydır üzerinden çiçekleri eksilmeyen Kev’s Heavenly Star.
277307
Bu iki tür renk olarak birbirine çok yakın ancak çiçek petalleri farklı, ilki yuvarlak ve kıvrımlı diğeri ise yıldız şeklinde.
Çok sevdiğim bir menekşem isimsiz ( NOID ) trailer'ım . Sevgili arkadaşıma teşekkürlerimle.
277308
Ve Fatih'in hediyesi beyaz incim :)
Ben uzun çiçek sapı ve küçük yarı katmerli çiçeğiyle trailer türü olduğunu düşünmeye başladım , ne dersin Fatih :)
277309
liquid moon
28-03-2012, 15:37
özlem ve maki01, teşekkürler.
Peki altlarda o kendini bırakmış, yumuşamış yaprakları tamamen temizlemeli miyim acaba? Bunları başka bir toprağa eksem sonuç alır mıyım?
Kökünü kontrol edeceğim, anormallik varsa saksıyı değiştirmem-küçültmem gerekecek sanırım. Ama bu yaşına kadar bu saksıda gül gibi yaşayıp gidiyordu, o da kafamı karıştırıyor...
Merhaba,
Arkadaşım biz sadece gördüğümüz kadar yorum yapabiliriz... Bitkinizi elinize alın saksıdan cıkartıp. 0,5 lt ya da 1 lt lik yayvan saksı ve ideal menekse topragına ekin. Ama eklemeden önce solan yaprakları temlzleyin, kök kısmı kararmışmı canlımı ona bakın... Kararmışsa kökü o kısma kadar kesip temizleyin... Suya koyup köklendirip ekin. Ama kök temizse çürük yoksa direk ekip aydınlık güneş görmeyen bir yere koyun....
blaze ash
28-03-2012, 20:08
Herkese selamlar;
İlk defa yapraktan menekşe yetiştirdim. O yüzden tecrübesiz ve çok heyecanlıyım. Menekşem bu boya geldi, sizce ayırmalı mıyım? Yoksa daha beklemeli miyim?
277389
277390
277391
Bu da diğer yapraklardan biri. Acaba bu menekşem minyatür mü? Yaprağın en dış kısmındaki yapraktı bu. İkinci resimde belli oluyor mu bilmiyorum ama yaprağın hem sapından, hem yaprağın üzerindeki kırık yerden, hem de kırığın altından yapraklar oluştu.
277392
277393
Menekşe KC3
28-03-2012, 21:08
Menekşem sonunda açtı... :) Bir de yeni, mini mini bir arkadaşın fotoğrafını ekledim. :D Çok net değil ama beni üzmez ve büyümeye devam ederse daha sonra yeni fotoğraflarını da paylaşmak isterim... 277412 277413277411277410
Şimdi dünyanın bir uçunda nisan 15 evvel satış yok Türkiyeye kargo yok
Bakalım elden geleçek mi
mor-salkım
28-03-2012, 22:25
bugün aldığım bir menekşemi saksısından çıkardım çoğunluğu köktü çok az bir kısmı ise topraktı.o toprakları aldım birazını sonra belki daha çok çiçek açar diye onu daha küçük bir saksıya biraz zorla oturttum. sizce iyi mi yaptım saçmaladım mı?
Merhaba,
Arkadaşım biz sadece gördüğümüz kadar yorum yapabiliriz... Bitkinizi elinize alın saksıdan cıkartıp. 0,5 lt ya da 1 lt lik yayvan saksı ve ideal menekse topragına ekin.
Sevgili özlem,
1 litrelik saksıları kaldırıp atmak lazım. Kayıplarımın çoğu 1 litrelik saksılardan kaynaklandi.
Saksı büyüklüğü ile ilgili bilgiler şu an net olarak aklımda değil ancak 0.5 litrelik saksı genellikle yetişkin menekşeler için yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
Sevgili mor-salkım,
Keşke fotoğraf ekleme şansın olsaydı. Bu tür durumlarsa , köklerin bir kısmını keserek dikmek, daha sağlıklı sonuç verir. Senin yaptığın uygulama ise menekşeyi kaybetmene bile neden olabilir.
Sevgili blaze ash, kutluyorum, çok sağlıklı yavrular üretmişsin.
İlk fotoğraftaki yavruların ayrılma zamanı gelmiş hatta biraz geç kalmışsın bile. Yanılmıyorsam yavru ek besin ihtiyacı için toprağa doğru kökler uzatmış.
İkinci sorunu ise bilemedim :) Menekşeler konusunda yeterince bilgi edinmeden önce minyatür menekşe elde edebilir miyim diye, minicik saksılarda denemeler yapmıştım. Türü genlerine bağlı , çelik minyatür menekşeden alındı ise yavrular da minyatür oluyor. Minyatür menekşeleri büyük saksılara transfer edip , besinle de fazla takviye yapmışsan, minyatürlükten çıkabiliyor :)
Arkadaşlar bir şey öğrenmek istiyorum. Konu ile ilgili başlık var ama uzun zamandır bir şey yazılmamış. SPHAGNUM TORFU - BEYAZ BALTIK TORFU , SPHAGNUM YOSUNU ile aynı işlevi görür mü?
Sevgili arzu_
Uzun süredir hareket görmeyen başlığına yazsan, oradan cevap verirdim ve başlık güncellenmiş olurdu. Şimdi okunduktan sonra ilgili başlığa taşımak zorundayım:)
Torfla yosun aynı şey değil. Yosun canlı iken hasat edilip, kurutuluyor. Torf ise bulunduğu ortamda çürümüş yosunlardan oluşuyor. Bir takım işlemlerden geçirilerek, besin ekleniyor ve paketleniyor
Yanlış söyluyorsam bilen arkadaşlar beni düzeltsin lütfen :)
blaze ash
29-03-2012, 00:47
Teşekürler maki01;
Yarın sabah ilk işim yavruları ayırmak olacak. Dediğim gibi ilk olduğu için korktum ayırmaya :)
Diğer resimdeki menekşemi bir seradan aldım. Bana minyatür falan demediler. Çelik aldığım menekşenin yapraklarının küçük oluşundan dolayı acaba minyatür mi dedim. Diğer menekşeler kadar büyümedi yaprakları.
Bir de Menekşe KC3'ün mesajındaki menekşenin adı nedir acaba? Bende de aynısından var da ondan merak ettim. :)
Sevgili blaze ash,
Standart bir türle, minyatür olabileceğini düşündüğün türü yanyana koyarak fotoğraf çekersen yorum yapılabilir belki :)
Sevgili maki aslında 0,5 lt lik saksılar ideal. Ama arkadaşımız büyük saksıda keyfi iyiydi diyince ben 1 lt önerdim. Açıkçası elimde 4 tane 1 lt saksı kaldı onlarada çok büyük formdaki menekşelerimi ektim. Ama ideali 0,5 lt lik saksılar...
çiçeksever
29-03-2012, 15:26
Sevgili Özlem;
Gönderdiğiniz picasso sonunda çiçek açmaya başladı.Diğerlerine göre daha küçük çiçek açıyor.Bir ara foto yüklerim.
blaze ash
29-03-2012, 20:13
Normal katmerli pembe menekşemin yarısı kesilmiş yaprağı ve minyatür olduğunu düşündüğüm yavrulayan minik menekşe yaprağım ve ana menekşem
278290
278291
küçük yaprak ikinci menekşenin en dışındaydı.
Sevgili blaze ash,
Bana minyatür tür gibi gelmedi. Yapraklar çok iri olmasa da standart denilen türde.
blaze ash
29-03-2012, 23:30
Bana minyatür tür gibi gelmedi. Yapraklar çok iri olmasa da standart denilen türde.
Bu aralar minyatürler çok hoşuma gidiyor. Bir ara ümitlenmiştim. Ama değilmiş. En kısa zamanda birkaç tane edinmek istiyorum. İlginizden dolayı teşekkür ederim. :)
Sayın blaze ash, maalesef menekşeniz minyatür değil. Anne yaprak bir standart menekşeye ait. Minyatürler minicik oluyorlar:)
missmenas
30-03-2012, 10:57
Dur duraksız açıyor bunlar, yorulmak yok:p nerdeyse hepsi tomurcuk dolu:cool:
2 farklı toprak karışımında diktiğim menekşelerde göstermiş olduğu gelişim açısından, Hoya'larım için yaptığım toprak karışımındada gelişimleri çok güzel.
missmenas
30-03-2012, 11:01
2 tanesi yerli menekşem;)
missmenas
30-03-2012, 11:14
Sevgili Özlem hanım,
yardımlarınızı bekliyoruz;) Sizce bu yavru Menekşeleri kalıcı saksılarına aktarmalımıyım, yoksa biraz daha bekleyebilirmi?
Kalıcı saksılarım toprak saksı hacim olarakta 0,3 lt. yeni aldığım saksıların ebatı biraz daha büyük yine toprak saksı 0,4 lt.
Hepsine hayranlıkla baktım... 41 kere maşallah diyorum... 1. resimdeki menekşenizi ayırabilirsiniz. Alacalı olanın kök yapısına bakıp kuvvetlenmişse oda ayrıla bilir. Toplu halde çekilmiş olanlarında biraz daha vakte ihtiyacı var. 1 aya kadar onlarda yeni yerlerine ayrılabilir. Ama antalyanın sıcağını bilirim. Neminide. Erkenden bastırır. Buna karşın saksı toprak değişimini ona göre yapınız.
Bu arada siz bence çok tecrübelisiniz:) Yardıma ihtiyacınız yok:) Emeğinize yüreğinizi sağlık... MAŞALLAH
Tunatuna
30-03-2012, 12:12
Uzun zamandır foruma girmiyordum ama sizi sessiz sessiz takip ediyordum. Benim sizlere sormak istediğim iki sorum olacak birincisi değişik tür menekşelere bizlerde sahip olmak istiyoruz acaba nerden sahip olabiliriz? Mesela picasso cinsi menekşeyi ben Kayseri'de hiç görmedim. İkincisi menekşelerim şu an çiçekliler acaba topraklarını değiştirsem sakıncası olur mu?
Sevgili missmenas menekşeleriniz çok güzel, hepsine Maşallah.
tabiata dair
30-03-2012, 14:05
Sayın Tunatuna,
ben de Kayseriliyim, Kayseri'de picasso türü menekşeye hiç rastlamadım. Zaten yapı marketlerin bahçe kısmında ne bulursam almaya çalışıyordum. Oralardan edindiğim menekşeler dışında yeni türleri yetiştirmeyi ben de çok istiyorum. Ancak forumdaki menekşe severlerden veya yurtdışından bu türleri temin edebileceğiz sanırım.
yeşillim
30-03-2012, 14:37
Forumda satışı mevcut. Belki link yardımcı olabilir.
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/26421.htm
acemifüsun
01-04-2012, 15:46
İki farklı pembe, ikisi de ayrı güzel:) Sevgili arkadaşıma teşekkürlerimle:) Rococo da yandan poz vermiş:)
acemifüsun
01-04-2012, 15:48
Göbekleri koyu, kenarları daha açık mor, bol çiçekli menekşem:)
hasarigirl
01-04-2012, 17:17
ben yeni üye oldum. bir menekşem kötü durumda bir tane yeni yavru olanı 2.5 ay kadar önce dalından diktim. en saglıklı olanı da satın aldım..kötü durumda olan menekşem fazla güneşe maruz kaldı tekrar saglıklı olabilmesi için ne yapmam lazım acaba
Sevgi Durul
01-04-2012, 20:27
Menekşelerimin en dayanıklıları ve en sık açanları.
278876
278877
Dur duraksız açıyor bunlar, yorulmak yok:p nerdeyse hepsi tomurcuk dolu:cool:
2 farklı toprak karışımında diktiğim menekşelerde göstermiş olduğu gelişim açısından, Hoya'larım için yaptığım toprak karışımındada gelişimleri çok güzel.
Toprak karışımınız hakkında bilgi verebilirmisiniz?Gerçekten çok sağlıklı görünüyorlar.Elinize sağlık.
loveflower
02-04-2012, 20:39
Kasım başında açan mor menekşem yine açtı çok mutlu etti beni:)
279202
Yavrularımda Kasımın ilk haftası diktiğim çeliklerden gösterdiler o güzel yüzlerini:)
279203
Fotoğralar kalitesiz malesef, bilgisayarım bellek girişleri bozuldu telefonla çektim fotoğrafları. Telefondan mailime gönderip bilgisayara aktarmakla çare buldum.
fahriyee
03-04-2012, 10:32
Sevgili hasarigirl, yapraklarda sararma mevcutsa güneş ışığını fazla görmesinden de kaynaklanabilir. Güneş ışığını fazla alan ve dış yaprakları sararmış menekşemi sadece sabah güneşi alan bir pencereye koydum. Sararmış yapraklarını da kopardım, eskisi gibi dış yapraklar sararmıyor gayet sağlıklı...
Güneşten aktif şekilde etkilenmiyorsa diğer faktörler göz önünde bulundurulmalı...
hasarigirl
04-04-2012, 14:00
fazla güneşe maruz kalmadı aslında kış güneşi nasıl bu hale getirdi anlayabilmiş değilim.2 aydır da tek bir yaprak bile çıkarmadı yeniden.gübre alıcam 5-6 çiçekçi baktım ama çiçekçilerde gübre bulunmuyormuş.zirai ilaç satan yerlere bakıcam artık..
Menekşelerim bugünlerde çok keyfliler. Mor renk çiçekliler önde ardından pembeler izliyor.
RS-Zelenaja Laguna
279776
EK-Golubaja Laguna
279777
EK-Morskoj Volk
279778
Ruffled Skies 2
279779
Beyaz "Ben de varım" diyor :)
EK-Saharnaja Roza ( Saharwell Roza)
279780
Bu sayfaya aylardır uğramıyorum, uğramak istemiyorum, sizin menekşelerinizi görünce hevesim kırılıyor.
Benim menekşelerime ne yaptımsa nafile yerinde sayıyorlar, bende pes ettim.
Dış mekan bitkilerine yöneldim.
Cizmeli Kedi
04-04-2012, 17:11
Sevgili vehibe, sakın pes etme. Burada o kadar yardımsever arkadaşlar var ki; mutlaka doğru yönlendirirler, hep birlikte öğreniriz.
pembegül
04-04-2012, 17:44
Sevgili maki maşaALLAH diyorum çok güzeller inanın renklerinden gözlerim şenlendi..Bende menekşelerim tam çiçek açarken toprağını değiştirdim hala kendine gelemediler bakalın sonuç ne olacak..:(
Sevgili pembegül,
En kısa sürede toparlayacaklardır . Çiçekli iken ben de saksı değişimi yapmak zorunda kalabiliyorum. Genellikle bir sorunu çözmek amacıyla yaptığım bu değişikliklerin olumsuz etkisini hiç görmedim.
pembegül
04-04-2012, 17:58
Sevgili maki inanın içim ferahladı çok sağolun,Menekşelerimin toprağı kestane toprağı dedikleri topraktı her hafta yaprak kaybetmeye başladı öleceğinden korktum sizlere sormuştum hatırlarsanız kök çürümesi olabilir denildi köklerine baktım çürüme yoktu daha sağlıklı olduğunu düşündüğüm başka bir toprağa diktim sonucu bekliyorum.Ayrıca sizin verdiğiniz bilgilerden de yararlanıyorum sevgiler...:)
fahriyee
04-04-2012, 22:48
Sevgili maki inanın içim ferahladı çok sağolun,Menekşelerimin toprağı kestane toprağı dedikleri topraktı her hafta yaprak kaybetmeye başladı öleceğinden korktum sizlere sormuştum hatırlarsanız kök çürümesi olabilir denildi köklerine baktım çürüme yoktu daha sağlıklı olduğunu düşündüğüm başka bir toprağa diktim sonucu bekliyorum.Ayrıca sizin verdiğiniz bilgilerden de yararlanıyorum sevgiler...:)
Sevgili pembegül, ben de bugün menekşemin birinde yaprakların yumuşadığını gördüm. Üstelik menekşem siyah ve küçük market saksısında idi. Kök çürüğünden şüphelenip toprağından çıkardım. Aynen söylediğiniz gibi kök çürüğü yoktu. Ama kökleri çok azdı ve o saksı menekşeme büyüktü. Ben de büyük saksıda sulama ayarı yapamadığımdan kendi haline bıraksam kök çürüğü kaçınılmaz olacaktı. Küçücük kaktüs saksısına ekip sera yaptım.
Merhaba arkadaşlar yararlı olabileceğini düşündüğüm bir dökümanı palaşmak istedim.http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/622B00083.pdf
Egemen Raf Sistemleri : Hoş Geldiniz www.egemenraf.com (http://www.egemenraf.com/index.php?ac=product_detail&cat=6&id=74)
Menekşelerin güzelliğine yakışır raf ünitesi:) 008 ve linkteki çok hoş. linktekinin fiyatı 650 tl diğeride 400 tl...
Sevgili özlem,
Bu raflar, benim kullandığım raflar gibi. Metal parçaları satan bir yer bulursan, camı kendi yörende kestirerek dilediğin tasarımı yapabilirsin. Ağırlık taşıyabilmesi için cam kalınlığı önemli. Benim kullandığım camlar 0.8 mm kalınlığında.
Ablacım yine aradım. O yuvarlak çemberlinin camsız haline 400 tl dediler. Kaldıki camlarla yine aynı fiyata gelir. Zaten camlı kargo yapılmıyor ankara dışına. Ölçüleride 60*120 yerden yüksekliği ise 125 cm. (Almak isteyen olursa bilgi amaçlı yazdım...)
hasarigirl
06-04-2012, 15:45
şimdi siz boşuna umutlanma diyeceksiniz biliyorum ama:)
fazla güneş görerek sararan menekşeleriminyapraklarını kopararak kızımın kullanmadıgı denizkovasının içine ektim ya tutarsa diye:Dbir aydan fazla zamandır pes etmediler ama söyleyeyim:D
diğeri de yanlışlıkla kırdıgım menekşemin dalıçiçeğide vardı ama artık açacağını zannetmiyorum..
bide benim yeni yavru veren ne zaman açar acaba tahmini olan var mı?
menekşecibaba
07-04-2012, 09:22
Hiç merak etmeyin hasarigirl onlar köklenmiş bile , içerisini nemlendirip bir naylonla üzerini örterseniz daha çabok netice alırsınız.Yavruların çıkması yakındır.
Menekşelerin çiçeklenmeside genellikle sıcaklığa ve bakıma bağlıdır.20-25 derece sıcaklıklarda , yeterli ışık alan bitkilerimiz hafif ve geçirgen karışımlı toprak harcında ise mutlaka çiçek açar. Fosfor oranı yüksek 15-30-15 npk gibi üresiz gübre ile takviye yapın.
fahriyee
07-04-2012, 12:49
Sizlerle paylaşmak istedim. Saksısına bu çiçeği ne renk diye kaydetsem sizce?
hasarigirl
07-04-2012, 18:45
menekşecibaba senden bu sözleri duydum ya daha bi heveslendim:)
inşallah köklenmiştir çok kurcalamamak bide umutsuzluga kapılmamak için çıkarıp bakmıyorum:)baksam mı acaba?
bu arada özlem menekşelerine bayılldıım...
Bunlar sevgili katmerin gönderdikleri 1 haftadır bendeler diyebilirim... Kendi yavrularımıda ekleyeceğim... Şuanki gelişmleri çok iyi hatta birinde tomurcuk var. Ve ben çok heyecanlıyımmmm....
Menekşe KC3
08-04-2012, 10:05
Bir çeliğim daha yavruladı... ;)
Büyümelerini izleyeceğim iki bebek menekşem var artık. Birini suda köklendirdim ve minik yaprak oluştuktan sonra toprağa aldım. Sudaki bu yaprak 2 ayda yavru vermişti.
Diğeri ise direkt toprakta ve fitilli sulama ile bu hale geldi. 280737 Beklemem gerekiyordu sanırım ama ben bekleyemedim ve bunu da saksıya aldım. Topraktakinin yavru vermesi ise yaklaşık 3 ay sürmüş oldu.
İkisinin de üstüne buzdolabı poşeti geçirip hava alacakları delikler açtım.
Şunu gözlemledim; (belki de yapraklarla ilgilidir bilemiyorum) toprakta köklendirdiğim yaprağın yavruları daha hızlı gelişiyor.
Bakalım yarın işe gittiğimde beni nasıl karşılayacaklar...
Aksine birde suda yavru veren menekşenizi toprağa alıp etrafını toprakla besleyip yavruyu örtmezseniz onun gelişimi çok daha hızlı oluyor. Diğeri topraktan çıkıncaya kadar o çoktan tutunup yeni yaprak çıkarıyor...
bay tömürcek
08-04-2012, 12:43
selam benim menekse yapraklarını diktiğim 3 ay oldu hala bi kıpırtı yok acaba derin mi diktim babannem acele etme yavrular diyor ama kac ay oldu diktiğim menekse gec mı yavrular? :(
bay tömürcek
08-04-2012, 12:46
forumdaki resimlere baktım benimkiler cok derın dıkılmıs napmam gerekıyo o sekılde yavru verırler mı yoksa cıkarayım mı :(
3 ay uzun bir süre sevgili tömürcek, zedelemeden çıkarabıleceksen çıkarıp 1.5-2 cm derinliğe dikebilirsin. Ya da sabret , çelik olarak kullandığın yaprak yaşlı değilse yavru verecektir.
Yavru menekşelerimden görüntüler...
Batuhan Yılmaz
09-04-2012, 08:35
Merhaba benim çelik yaprağım mor ve beyaaz katmerli bir cins ve elimdeki son yapraktı ama köklendi ve kök boyo 1.5 cm olunca toprağa kolay alışsın diye dün ektim ama yavru yaprakları yoktu bir problem olurmu.
Bat-uhan bence 1 hafta güneş görmeyen yere koyup saksına poşet bağlayıp sera yöntemi yapınız.
Batuhan Yılmaz
09-04-2012, 11:28
Sayın Özlem dediğini yaptım ama yapmadan önce menekşeyi söktüm beyaz kökler kahverengi olmuş azcık kurumuş bende 1 dk eski suyunda beklettim ve aynı yerine dikip suladım ve şeffaf deliksiz bir poşet geçirdim üstüne sonra ise gardroba kaldırdım ışık almıyor yoksa kap karanlık biyer değilde dahamı aydınlık bir yere alsam ?
Arkadaşım tam olarak ekilen yaprağın garanti tutacağı bir mevsimdeyiz. Odada cam kenarı üzerine ışık vurmayan bir yer olsa yeterli... Çok sulamasaydınız birde...Yani azıcık toprağa 1 yemek kaşığı su yeterli sera yapılınca. Arada suyunu kontrol edersiniz. Fazla üstüne düşmeyin derim.... 1 hafta serada kalsın 2. hafta delik açın poşete 4-5 tane (ben saksı değil pet bardağa ekiyorum, poşet yerinede saklama kabına koyuyorum kapagını kapatıyorum oda yoksa yoğurt kovasına koyup kapatıyorum) sonra 3. haftaya zaten alıştırma kısmı bitmiş demektir. Saksıya değilde pet bardağa dikiniz. 2 parmak dibine toprak koyunuz... Saksı kullanmayınız. Yukarıdaki menekşelerim bayağı büyüyünceye kadar pet bardaktaydı. Sonra biraz genişine aldım. Derken 0,5 litrelik saksıya geçirdim...
Batuhan Yılmaz
09-04-2012, 12:48
nen kaktüs saksısına diktim pet bardağın ½ si kadar birşey az toprak var.
Sevgili bat-uhan,
Kökleri kahverengileşmişse o yaprağın yaşama ve yavru verme ihtimali son derece düşük olur. Kesip yeniden dikmen gerekir.
Havalar ısındı. Sera uygulamasında dikkat etmek lazım. Nem ve sıcaktan yaprak çürüyebilir. Havaların 23-25 dereceleri aştığı günlerde sera uygulaması oldukca riskli.
Çelik köklendirme ile ilgili başlığı okumanı öneririm.
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198-3.htm#post943105
Batuhan Yılmaz
09-04-2012, 13:13
Sayın maki Tam kahve değil sütlü kahve ama kökler kurumamış kesmeme gerek varmı ?
pembegül
09-04-2012, 13:23
Arkadaşlar bunlarda benim miniklerim üç aydır topraktalar son bir ay önce yerlerinde söküp daha yüzeye ektim çabucak geliştiler derinde oldukları zaman yüzeye geç geliyor bu yüzden en fazla iki cm derine ekmelisiniz diğer türlü ne zaman yavru yapacak diye bekler dururuz benden söylemesi..;):D
Bu arada fahriyee özlem ve maki arkadaşımızın menekşe yazılarını takip edin ...;)
missmenas
09-04-2012, 13:26
Güzellerim açmaya devam ediyor...
missmenas
09-04-2012, 13:35
Menekşelerimi bulunduğu ortamı +27*C olunca Eve taşıyacağım, bu Yaz klimayı bu güzeller için sabit 26*C de açık bırakacağım. Bakalım yaz boyuncada açmaya devam edeceklermi;)
Bu güzelim 3. defadır çiçekleniyor...
Göründüğü gibi saksı söylendiği gibi çokta büyük değilmiş;) Su verebilmek için boşluk bulmaya çalışıyordum, bir tane yaprağı feda ettik su verebilmek için:rolleyes:
African Violets - Fio?ki Afryka?skie (http://www.africanviolets.pl/)
fahriyee
09-04-2012, 14:51
Sevgili missmenas,ben de bir aydır Fuksuvoe Kruzhevonun açmasını bekliyorum, iyi nazlandı...Ellerinize sağlık. Sizinki gibi açması için galiba üç ay bekletecek.
menekşekolik
09-04-2012, 14:56
Sevgili Maki 01,ben menekşelerime bitki besini olarak NPK 4+5+6 veriyorum.Sizce uygunmudur?
Sevgili menekşekolik,
Ben yavrularda 5-5-5 starter dediğimiz çiçek verebilecek büyüklükteki menekşelerime ve yetişkinlerde 3-8-4 oranlarında Azot (N), Fosfat (P) ve Potasyum ( K ) içeren gübreleri kullanıyorum.
4-5-6 oranındaki gübrenin verilebileceğini düşünüyorum ancak Azot (N) bileşenlerine dikkat etmek gerekiyor. Üre içeren azot bileşeni varsa kullanmamak lazım.
Not : Bu mesajları okunduktan sonra http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23487-2.htm#post942536 başlığına taşıyacağım.
Bu sayfayı da biraz süsleyelim.
281233
281234
281235
281236
281237
Biraz daha :)
281241
281242
281243
281244
281245
Sevgili özlem'in eklediği türde raflardan bir tanesi :)
281271
Minyatürler :)
281272
Havaların ısınmasıyla birlikte artık kapaklarını kapatmadığım çelikler...
281273
mandalinci
09-04-2012, 16:27
281307
281308
Aylardır beklediğim yapraklar yavruladı ama bir gariplik var gibi.
Belki de toprak sıkışık geldi, yaprağı yukarıdan verdi. Yaprağın kırık kısmında yeşil oluşumlar var, yeni yaprakları oradan verecek gibi.
281309
Bunda normal yavru oluşumu var.
bay tömürcek
09-04-2012, 18:19
tesekkur ederım segvili maki cevabın için dedıklerını dıkkate alıp menekse yapraklarımı sokecegım haftasonu:) birde arkadaslar dun yeni yaprak dıktım 4 tane yaprak saplarını 1 cm bıraktım topragı acıp yapragın yarım cm side topraga girecek sekilde diktim doğru yapmıs mıyım menekse konusunda acemiyim de :) hıc yapraktan yetişitrmedim bu yıl ılk denemelerim bakalım sonuc ne olacak :D
Sevgili mandalinci,
Yaprağın kesik yerlerinden ya da herhangi bir yerinden sürgün vermesini ben de arada yaşıyorum. Gelişmesi genellikle yavaş oluyor. Uygunsa yavrunun altını köklenebilmesi için toprakla destekliyip kendi köklerini vermesini sağlıyorum.
mandalinci
09-04-2012, 19:57
Teşekkür ederim sayın maki,
İlk defa başıma geldi, gerçi sizin tecrübelerinizin yanında benimkiler çok az kalır ama, enteresan geldi.
Dediğinizi deneyeyim, öyle daha uygun olacak galiba:)
Sevgili menekşekolik,
Ben yavrularda 5-5-5 starter dediğimiz çiçek verebilecek büyüklükteki menekşelerime ve yetişkinlerde 3-8-4 oranlarında Azot (N), Fosfat (P) ve Potasyum ( K ) içeren gübreleri kullanıyorum.
4-5-6 oranındaki gübrenin verilebileceğini düşünüyorum ancak Azot (N) bileşenlerine dikkat etmek gerekiyor. Üre içeren azot bileşeni varsa kullanmamak lazım.
Not : Bu mesajları okunduktan sonra http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23487-2.htm#post942536 başlığına taşıyacağım.
Sevgili Maki01,
Bir sorum olacak, elimizde içeriğinde üre olan besinleri nasıl değerlendirebiliriz ?
Arkadaşlar vilmorin marka çiçekli bitkiler için besininde üre yoktu. 1 lt fiyatı 22 tl idi.
Mandalinci toprağınız çok sert bence arada kürdanla yavaş yavaş eşeleyip çapa yapsanız?
Tunatuna
10-04-2012, 09:08
Arkadaşlar benim bir sorum olacak. Daha öncede sormuştum ama sanırım gözden kaçtı.
Şu an menekşelerim çiçekli haldeler. Toprak değiştirmemin bir sakıncası olur mu?
Menekşe için toprak değiştirmemin ideal oldugu bir dönem. İlla değiştirmek gerekse ben çiçek saplarını temizleyip gövde kısmında alttan kopan yapraklardan dolayı oluşan kazıklaşma varsa bunu keskiin temiz bir aletle hafifçe kazıyıp ve yine alt kısımdaki pörsümüş yaşlı yaprakları alıpda yapıyorum. Amaç saksı toprak değişiminde sadece toprağı yenilemek değil bence. Bi yandanda gençleştirme yapmak. Çiçek dallarını koprmamdaki amaçda bitkinin değişimden sonra çiçeklere değilde gücünü köke vermesini sağlamak...
Rana+miraç
10-04-2012, 10:23
Merhaba... Yaşlı kök yenilenmesi için kökü tamamen kesip suya koyduğum menekşelerimden birinin kopan yaprak izlerini kazıyarak temizleyip diğerini temizlemeden suda beklettim. Kopan yaprak izlerini kazıdığım kök diğerine nazaran daha geç kök oluşturabildi. Ben de bundan sonra kazımaktan vazgeçtim. Bu işlemin bilmediğim bir faydası var mı?
Saksı ya da toprak değiştirmek istediğim menekşeler çiçekli bile olsa sabırsızlığımdan ,çiçekleri koparmadan değişimi yapıyorum. Menekşeler biraz zor toparlanıyor. Ama kaybettiğim olmadı.
Bu sıralar yavrularımı kök çürüğünden kaybediyorum.Sulama sıklığı yanında uygun olmayan toprak karışımları da sebep olabilir mi?
KONYA'DA ki arkadaşlar ilk yaprak dikimi için minicik 80 cc lik şeffaf pet bardaklarını metrodan temin edebilirsiniz. 100 adeti 5 tl dir.
Bu sıralar yavrularımı kök çürüğünden kaybediyorum.Sulama sıklığı yanında uygun olmayan toprak karışımları da sebep olabilir mi?
Toprak karışımı önemli sevgili Rana+ miraç, toprak hafif, geçirgen ve nem tutma özelliğine sahip olmalı.
tabiata dair
10-04-2012, 14:47
Sayın Özlem,
yeni menekşeleriniz gayet sağlıklı görünüyorlar, çiçekli hallerini de görürsünüz umarım. Benim yaprakların büyümeleri için herhalde 1-2 ay beklemem gerekecek. Hiç ilgilenemediğim hatta su bile vermek için zamanım olmadığında hızla büyürlerdi, sürekli takip ettiğimde ise hiç köklenmeyecek gibi duruyorlar. İnşallah haksız çıkarırlar beni :)
fahriyee
10-04-2012, 15:13
Sevgili maki; maşallah ellerinize sağlık, çok güzeller. Siz fitilli sulamada ip olarak ne kullanıyordunuz? Daha önce sormuş ve unutmuş da olabilirim.
Malumdur ki yazın geceler kısa, çoğu zaman evdeki menekşelerime zaman ayıramayabilirim.( aslında fitilli sulamayı hep dener ve yanılırım, bir kez daha denemede fayda var)
Yurtdışından fitil getirttim ama bayan ten çorapları kadar başarılı olmadı sevgili Fahriyee.
Menekşe ve saksı büyüklüğüne göre ten çoraptan kestiğim fitillerin kalınlığı değişebiliyorsa da genelde 0.5 cm'lik kalınlık yeterli oluyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.