View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
çiçeksever
19-06-2006, 15:33
afrika menekşesini çoğaltırken yaprağı sapından mı yoksa kendisini mi dikmeliyiz.ayrıca köklendirip mi ekmeliyiz,yoksa direk ekebilirmiyiz.
Cahide Kartal
20-06-2006, 15:38
afrika menekşelerini çoğaltırken kuvvetli yapraklardan birini derinde olmamak şartıyla sapından dikebilirsin ayrıca aynı özellikteki yaprağı koyu renkli herhangi bir şişede ılık bir ortamda bekleterek kök salmasını sağlayıp o şekilde de dikebilirsin kireçsiz çiçek toprağı olmasına da dikkat et
Afraika Menekşeleri'nin üretimi tohum, çelik ve ayırma ile yapılır.
Tohumla üretimde tohumlar hacim olarak eşit miktarlarda kireçsiz tınlı toprak, turba ve kum karışımına ekilerek 18-21 oC’de çimlendirilir. Tohumla üretme uzun bir kültür süresi gerektirdiğinden, ancak kültür çeşitlerinin ıslahında söz konusudur.
Esas üretimi yaprak çelikleri ile Haziran-Eylül ayları arasında yapılır. Sağlıklı ve olgun yapraklar 5 cm uzunluğundaki sapları ile birlikte kesilerek hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilir. Ortamın sıcaklığı 18-21 oC dolayında tutulursa çelikler 2-3 haftada köklenirler.
(Kaynak: Necdet Oral – İç Mekân Süs Bitkileri)
.................................................. ..............................................
Ben de yaprak çeliği yöntemi ile Afrika Menekşesi köklendirmeye çalışıyorum. Çeliği komşudan aldım ve 25 Nisan'da torf-kum karışımına diktim. Sanırım köklendi (çünkü ölmedi :p ) ama bir faaliyet de yok. Yaklaşık 2 aydır, o tek yaprak öylece duruyor; yeni yaprak falan vermedi. Acaba ne zaman verecek merak ediyorum...
Cahide Kartal
21-06-2006, 19:13
kolay gelsin benim de bir defasında böyle olmuştu merk edip yerinden oynattım baktım ki yaprağı çok derin gömmüşüm köklenmiş fakat derinde olduğundan yaprakları çıkmakta zorlanmış biraz daha sabredin
Afrika Menekşesi, anavatanı Doğu Afrika olan bir bitkidir. ilk kez 1890 yılında, Doğu Afrika'da Baron Walter von Saint Paul tarafından keşfedilmiştir. Bu yüzden bilimsel adı Saintpaulia Lonantha'dır. Anavatanlarında yıllık yağış ortalaması yüksektir (Yıllık 1700 ml).
Uygun ortam bulduğu zaman yıl boyunca çiçek açabilen bu bitki, çiçeklenmeler arasında bir kaç haftalık bir dinlenme dönemi geçirir. mavi ve morun çeşitli tonlarında olan çiçekleri, katmerli veya yalın kat, ya da kenarları düz veya tırtıklı olabilir. Direkt güneş almayan aydınlık yerleri sever ve yıl boyunca oda sıcaklığında tutmak en iyisidir. Sıcaklık 22-25 derece olduğunda hızla gelişerek çiçeklenir. Sıcaklıktaki değişmeler, özellikle düşmeler bitkiyi duraklatıp, bazan 6 ay süreyle çiçeklenmemesine sebep olabilir. Musluk suyunu sevmez. Yumşak suyla sulanmalı ve yapraklarına su değdirilmemelidir. Toprak nemli tutulmalı ama çok fazla sulanmamalıdır. İlkbahar ve yaz mevsimleri boyunca haftada bir kez düşük dozda besin verilmesi iyi sonuç verecektir.
Bu arada benim menekşelerin resminide avantar olarak kullanıyorum. Menekşe ayrı bir hastalıktır bende. Belki bu konu ayrı bir başlıkla incelenir. Ben de deneyimlerimle katkıda bulunabilirim. Saygılar..
Ateş Öztan
19-10-2006, 22:43
Bu arada benim menekşelerin resminide avantar olarak kullanıyorum. Menekşe ayrı bir hastalıktır bende. Belki bu konu ayrı bir başlıkla incelenir. Ben de deneyimlerimle katkıda bulunabilirim. Saygılar..
Katmerli menekşen var mı?
1994 yılında Hollanda'da yapılan bir çiçek fuarından pembe renkli katmerli bir menekşe almıştım. Daha sonra bundan yüzlerce ürettim. İnanılmaz bir menekşe tipi idi. Çevreme de vermiştim. Fakat 5-6 yıl sonra bir taşınma sırasında bir çoğunu kaybettim bir gün baktım ki hiç kalmamış. Verdiklerimde de bulamadım.ç Ondan sonra da hiç bir yerde görmedim. Sanırım, fuar sırasında satılan özel bir tip idi. Hala ararım. Bilginiz olsun.
Bu günlerde katmerli cam güzeli yapıyorum. 3-4 yıldır. Hergün bana mutluluk veriyor. Yazın bahçe de kışın ev içinde. Bu konuda da paylaşım olabilir.
"ŞAŞIRTMA"
Epey geç bir yanıt olacak ama işe yarayacağını sanıyorum.
Afrika menekşesi yaprağı ekildikten yaklaşık on beş gün sonra çıkarılıp, yeniden dikilirse daha çabuk büyüyecektir.
Denenmiş ve başarılı olunmuş bir yöntemdir. Bir de çok yapraklanmasına izin vermeyin ki çiçek açabilsin. Orta boya gelen yaprakları saplarıyla keser ve köklendirirseniz yeni yavrular da elde edersiniz. Tiya
Ateş Öztan
20-10-2006, 23:09
Menekşelerimi çoğaltığım zaman izlediğim yöntem;
Genellikle en alttaki iri yaprakları ucundan tutup sağa veya sola doğru çekerseniz yaprak tam dibinden kopar. Yapraklar sık ise yaprak sapını dibine yakın bir yerden tutarak aşağı doğru hafif kıvırırsanız yine en dipten kopar.
Toprağa sadece kopan ucu girecek şekilde sokun, yaprak toprağa değmeyecek şekilde saksının kenarına doğru yatırın. Nemli tutun. Yaprağın oynamasını engellemek için bir ataşla sapı toprağa sabitleyin. (tabii ki sapı delmeden U şeklinde yaparak toprağa sokun) Bir süre sonra kök ucundan yeni yapraklar çıkmaya başlayacıktır. Yapraklar biraz büyüdükten sonra ana sapı kesip atabilirsiniz.
Bu tarif sadece bizim gibi amatörler içindir!
Bir kaç kere tohumdan üretmek için denemeler yapmıştım..
tohum vermişti ama olgunlaşmamıştı tohumlar..yeşil kaldılar ...ben mi aceleciydim acaba..
Benim zilliler bazen tek kat olmasına rağmen bazende katmerli açıyor. Herdaim katmerli açan resimdeki pembe ve beayz var. Diğerleri hibrit olduğundan zaman zaman açılım yapıyor. Kafasına göre katmerleniyor. Bukalemun mu ne?:)
ben de çelikten menekşe yetiştiriyorum su konusuna kafam takıldı musluk suyu olmaz diyorsunuz yumşak su yani kaynatılıp soğutulmuş suyumu kasdediyorsunuz.Birde benim kapalı balkonum var batı cepheli sıcaklık yaklaşık 15-17 derece arası oluyor menekşe için yeterlimi cevaplarsanız sevinirim.
en kolayı şişelenmiş kaynak sularını kullanmak.Kaynatılan suyun kirecinin bir miktar düştüğünü söylemişti arkadaşlar..ama ne kadar kireçsiz olduğunu kontrol edemiyorsanız en iyisi kaynak sularından kullanması..
papatyam
07-11-2006, 13:49
ben menekşelerimin bazılarını suya koyuyorum bazılarınıza hemen dikiyorum bu güne kadar hiç sorun yaşamadım
Cahide Kartal
08-11-2006, 14:09
iyi günler menekşe sever dostlar benimkilere bir haller oldu çiçeklerinde ve yapraklarında halsizlik var üstelik çiçekleri küçülüyor ve renklerinde bozulma başladı ne önerirsiniz bir de toprak seviyesi düşenler var ilava toprağı üsten mi yoksa çanağin altına mı koyayım
Merhaba;
Soğuktan üşümüş olabilirler. Birde gübre ihtihacı olabilir. Sulama rejimine dikkat. Kışın fazla su istemezler. Toprak nemli olmalıdır.
Toprak seviyesi düşmüşse ve toprak çok çabuk kuruyorsa saksı değiştirmek gerekebilir. Toprak çok sıkı olduğundada benzer belirtiler gösteriyorlar. Bir kürdan yardımıyla toprağını minik minik eşelemek suretiyle havalandırmalısın.
papatyam
10-11-2006, 13:20
iki ayrı renk menekşeden birer yaprak alsak ve bunları uçlarını çamurla birleştirsek ebruli olumu acaba ? **** böyle sardunyaya falan yapılabilirmi , güle yapıldığını biliyorum
muhammed altan
14-11-2006, 14:45
Sevgili menekşe severler,merhaba: ben de af.menekşeleri var, çok sulamaktan geçen yaz ölüyorlardı zor kurtardım.yalnız ilk aldığım günkü çiçekler gibi sık ve iri değiller .Gübre ve iz elementlerini vermeme rağmen...sordum ki hormon uygulaması
yapılıyormuş.araştırdım;önce baharda gibbrelik acit-yaz sonuda sadh veriliyormuş.nekadar?nasıl? .bu konuda bilgisi olan varmı ?
kalanchoe
21-11-2006, 01:44
***.benimde afrika menekşelerim var:Ddalları çok büyüdü ve alttan bir sürü de minik minik yaprakları geliyor:Dben yaprakları koparıp yeni minik menekşelerim olsun istiyrum acaba bi seferde kaç yaprak koparabilirim veya hangilerine öncelik vermem gerekiyor..şimdiden teşekkürler:D
Menekşede bildiğim kadarıyla dal yok. Sadece gövde ve yapraklar var. Bir de yapralklar alttan büyümez. Ortadan sarmal şekilde sırayla çıkar.
Acaba o alttan çıkanlar yavru olmasın. Eğer alttan yavru verdiyse bunları anaçtan ayırarak yeni menekşelere sahip olursunuz.
Diğer taraftan yapraktan yeniyavrular yetiştirmek isterseniz öncelikle en alttaki yaşlı yapraklar istenmez. Fazla yaşlıdır ve gücü yeterli değildir. En güzeli en alt sıradanları bırakıp iyi yetişmiş sağlıklı olan yaprakları üretim için kullanmaktır. Seçtiğiniz yapraklar yaralı veya küçük kalmış olmasın. Devamı için konudaki diğer mesajları okuyunuz. Daha önce anlatılmıştı.
Rengarenk menekşelerinizin sağlıkla, çiçek topları açmalarını dilerim..
kalanchoe
21-11-2006, 13:35
teşekkür ederim.peki yavruları ne kadar büyüdükten sonra ayırabilirim?
resimlerini yollarsanız buraya, daha iyi yardım edebiliriz. Görmeden birşey diyemem. Bunun ölçüsünü tarif edemedim de:)
erguvani
24-11-2006, 20:23
merhaba benim çok nazenin dört tane afrika menekşem var.onları bir tek kökten çoğalttım.ancak yazın ikisi iyi abkılmadığı için boynunu büktüler:( :( hala da düzelmediler ama geriya kalan iki saksıdakiler gayet istikrarlı bir şekilde büyümeye çalışıyorlar.acaba o iki tane için ne yapabilirim acaba çok mu geç.yaprakları hala yeşil:confused:
ne yapıldığını ya da ne yapılmadığını ayrıntılı açıklasanız, suyu mu fazla verildi, kuru mu kaldı..
Bence suyunu fazla vermiştir. Hele de boyundan büyük saksıdaysa su az da verseniz fazla geliyor. En güzeli kökler saksıyı tamamen sarmadan büyük saksıya almamak. Yine de toprak kontrol edilmeli. Bazen kökler çürüdüğü halde çiçek aylar sonra ölüyor. Bu durumda bir ameliyat şart oluyor. Onu da sonra anlatırım.:)
çiçeksever
28-11-2006, 11:13
merhaba benim evim sobalı olduğu için menekşe yaprakları çok toz oluyor.2 gün önce tozları bir fırçayla sildim.dün yaprakları büzüşmüş vaziyette gördüm.çiçeklerim çok güzeldi.bu sene hep çiçekte kaldı.çiçeği öldürcem diye korkuyorum.yapraklar tekrar canlanır mı?ne yapmam lazım
Sevgili çiçeksever; menekşenin yaprakları tüylüdür. Ellersen zarar görür ve tepki verir. Çünkü o tüyler onun için çok önemlidir: Ben yaprakların yaşlandığını tüylerinin kahverengileşmesinden ve sayılarının azalmasından anlıyorum. Çok toz olduğu durumlarda nazikçe yıkarım. Yaprakları tek tek çeşmenin altında, incecik akan suda ve saksısına veya menekşenin tam ortasına su gelmeyecek şekilde yıkarım. Çiçekler de ıslanınca bozulabiliyor. Onun için çiçeklere su gelmemesine dikkat etmeliyiz.
Menekşelerin yapraklarına su değdirmeyin diye çok duymuşsunuzdur. Kafanızda oluşan soru işaretlerini burdan bile görebiliyorum:) yapraklar tek tek, nazikçe yıkandıktan sonra bir peçete **** yumuşak fakat çok emici bir bezle yaprakların üstünde kalan suyu emdirebilirsiniz. Genelde zarar gören yapraklar eski haline dönemez ve zamanla ölür. Bir süre bekleyin ve gözlem yapın. Eğer yapraklar çürümeye başlarsa hemen koparın. Ortadan taze yapraklar vererek tekrar güzelleşeceklerdir.
Dip not: Menekşelerin yapraklarıüzerindeki minik tüyler yapragın sap kısmından yaprak ucuna doğru eğimli bir şekilde dizilmişlerdir. Eğer o tüylere ters tarafa doğru elinizi sürerseniz çok zarar verirsiniz. Tüylerin kopmamasına veya ezilmemesine çok dikkat edin...
Sizin gibi bende dün bir tane buldum. Özelliği ne aynen sizinki gibi minik pemebe katmerli.10 ytl verdim aldım.Fakat bazı çiçekler düz.Bu neden ?
Bundan sonra düz mü ?... Şüpheliyim..:(
çiçeksever
30-11-2006, 11:36
büzüşen yapraklar kurudu.eşim annesinin menekşeleri çeşme altına tutarak yapraklarını yıkadığını ve menekşelere birşey olmadığını söylüyor.fakat ben çoğu yerde tüylü yapraklı çiçeklerin yapraklarına su değdirilmemesi gerektiğini okudum.bu durumda hangisi doğru
Çok toz oluyorsa ben yıkıyorum ve sorun yaşamadım. Elimile ovalamıyorum ama. İyice süzdürüyorum. Gerekirse peçeteyle fazla suyu emdiriyorum. Sorun yaşamadığım gibi menekşelerin çok daha sağlıklı oluyorlar...
kalanchoe
30-11-2006, 19:20
Menekşem tomurcuklarının bazılarını düşürcek galiba incelmeye başlamoş çünkü.Neden kaynaklanıyor olabilir?
Satın aldığın yerde kimbilir nasıl bakılıyordu zavallı. Bence yer değişikliğinden strese girdi. Merak etme bu çiçekler solsa da yenilerini açar..
Mine Pakkaner
14-12-2006, 11:42
Ödevlere Yardim Talepleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1006) Başlığında yardım almak için neler yapmanız gerektiği anlatılıyor. Bu arada Sorularınıza cevap alabilmek için nelere dikkat etmelisiniz? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2126) başlığına da bir bakmanız gerek.
Hoşgeldiniz.
renovatio
14-12-2006, 14:30
afrika menekşem var tek yaprak..zamanı gelince Muğla'ya gidip cezayir menekşesi arayacağım dağ başlarında...bilgilerimi de sizinle paylaşırım.
buarada afrika menekşesi ile ilgili bilgilendirici yazılar yazan abi/abla ve arkdaşlarıma sonsuz teşekkürler...evdeki tek yaprak için çok yararlı oldu...
Buarada bir soru da ben yönelteyim,sadece afr. menekşesi için değil diğer bitkiler ve fidanlarım için;
güvercin gübresinin çok faydalı oldugunu duydum,saksı bitkileri için de kullanabilir miyim?özellikle afrika manakşesi için?
peki diğer doğal gübreler için öneriniz var mı?
Mine Pakkaner
14-12-2006, 14:40
Renovatio güvercin gübresi çok yüksek oranda azot içeriyor. Ben olsam kullanmam hele ki iyi yanmamışsa ...Ev bitkilerine çok kuvvetli gelir.
renovatio
14-12-2006, 15:00
bitki için azot tabletler atıyorum demişti üstte bir kullanıcı,peki ben çok az atsam güvercin gübresinden?bir faydası olur mu?zaten doğal gübreleri iyice yandıktan/kuruduktan sonra verilmesi gerektiğini öğrenmiştik...
tavuk veya diğer bütük hayvan gübreleri için düşünceniz?
ülküdemir
15-12-2006, 17:12
afrika menekşesini çoğaltırken yaprağı sapından mı yoksa kendisini mi dikmeliyiz.ayrıca köklendirip mi ekmeliyiz,yoksa direk ekebilirmiyiz.
ben doğrudan yapraktan ekiyorum. Yaprağı yanlamasına saksıya ek. En önemliside mutlaka EKİM ayında ek.
Sayın ülküdemir;
Üyeler için Kullanım Kılavuzu (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75) sayfasında forumu verimli kullanabilmek için bazı bilgiler bulacaksınız.
Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın... (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında kendinizi tanıtırsanız seviniriz.
Hoş geldiniz:)
merhaba,ben küçük bir ilçede yaşadığım için menekşe renklerini bulmakta zorluk çekiyorum.İstediğim renkleri internet üzerinden alabileceğim bir yer biliyorsanız,bana e mail atarsanız sevinirim.Ayrıca elinizde fazla renginiz varsa ve vermek isterseniz,posta ve diğer masraflarınız karşılarım.İhtiyacım olan renkler beyaz,koyu katlı mor,koyu pembe kırmızı gibi.şimdiden teşekkürler.
:) ilahi SEBAHAT. Çok güldüm. Kırmızı menekşe istemişssin. Öyle bir renk yok menekşede. Ah keşke olsa, ben de isterdim. Belki bordo renginde olanlardan bahsetmişssindir. Ne dersin...
merhaba.yıllar önce koyu pembe,vişne çürüğü kırmızı gibi bir renk menekşe almıştım antalyadan ,kısa sürede öldü.nedense hazır aldığım menekşeler çabuk ölüyor,siz nedenini biliyormusunuz.Alır almaz saksısını değiştirmek mi ? gerekiyor veya toprağını.alırken siz nelere dikkat ediyorsunuz.
benim daha önce çalıştığım yerde menekşe hastası bir arkadaşım vardı.iki ayrı renk menekşeyi,beyaz ve mor gibi en iyi birer dalını alır,mor menekşenin dalını alta doğru ama tamamen yarmadan bir kesik atar sonrada içine ucunu incelttiği beyaz menekşeyi sokardı.bunları nazikçe saksıya yerleştirir,ebrili menekşeler elde ettiğini söylerdi.Diktiğini gördüm,ama sonuçları bir fiil görmedim.bu yıl bende deneyeceğim,belki başarılı olurum.iyi günler.
Benimde bayram da bir mor menekşem sizlere ömür, öldü. Sebebi gece çok soğuk olması ve benim kombinin derecesini en aza indirmiş olmamdır. Yapraklar sanki haşlanmış gibiydi. Toprak hizasından gövdesini kestim. Bkatım ki kökler tamamen çürümüş. Gövdenin sağlam yerine gelene kadar kesmeye devam ettim ve sonra yeni bir saksıya torf koyup, diktim. Bu ameliyatı daha önce diğer bozulan menekşelerime de defalarca uygulamıştım ve her seferinde başarılı olmuştum. Umarım bu sefer de başarılı olurum. Gövdeden yeni kökler verip tekrar canlanmasını bekleyeceğim. Tek korkum kış aylarında olmamızdan dolayı yavaş gelişecek olması veya kıştan dolayı tutmaması...
Bir menekşe aldık almasına pişman oldum .Aldığımda biraz sorunluydu.Ama katmerli olduğu için aldım.Şu an çiçek yok fakat yeni çıkan filizlerin uçları kuruyor.Neden olabilir ?
Merhaba arkadaşlar.Ben de afrika menekşesi fanatiği olarak nihayet aranızdaki yerimi alıyorum.Yalnız dikkat ettiğim her gün girip bu topiğe bakıyorum fakat hiç bir hareketlenme yok.Nerdesiniz arkadaşlar?Menekşeleriniz nasıl?Ben menekşemi alalı 3.haftayı doldurdum ve şu anda gayet sağlıklı gözüküyor.Yaprakları iyice yayıldı ve gelişti.Sürgünleri büyümeye başladı.Şu anda menekşem sıcak bir ortamda.Ani ısı değişimlerinden ve cereyandan koruyorum.Çiçeği alttan tabağına hazır içme suyu koyarak suluyorum.Gerçi şu ana kadar bir kere suladım ve kış aylarında ne kadar sürede bir su vermek gerekiyor?Yanlış yapmak istemiyorum.Hafta sonu da sıvı bitki besini alacağım menekşem için.Sanırım onu da ayda bir defa kullanmam gerekiyor değil mi?Sorularımı yanıtlarsanız sevinirim.Bu sefer çok azimliyim.Bazı şeyleri önceden bilmeyerek yanlış yapıyormuşum.Bu yüzden menekşelerim bozuluyordu.Şu anda sanırım başaracağım.Paylaşımlarınızı bekliyorum.Bol çiçekli menekşeler diliyorum herkese...:rolleyes:
çiçeksever
15-02-2007, 11:36
merhaba.ben geçen hafta migrostan pembe-beyazlı,Koçtaştan pembe katmerli aldım.Şu anda durumları iyi.1-2 hafta sonra yapraklarından çoğaltmayı düşünüyorum.Diğer menekşelerime nazar değdi.yaklaşık 1 yıl boyunca açtılar.şu anda durumları fazla iyi değil.yoksa dinleniyorlar mı?Bitki besini alacaksanız Menekşeler için özel olanları var
Yeni aldığınız menekşelerinize uzun ömürler ve bol çiçekler diliyorum.Ben de zaten menekşe için hazır sıvı besinlerden alacağım.Siz menekşelerinize kışın ne kadar zamanda bir su veriyorsunuz?
Yeni aldığınız menekşelerinize uzun ömürler ve bol çiçekler diliyorum.Ben de zaten menekşe için hazır sıvı besinlerden alacağım.Siz menekşelerinize kışın ne kadar zamanda bir su veriyorsunuz?
Toprağı kurudukça.
Ben üstten su veriyorum, yapraklarına değdirmeden.
çiçeksever
16-02-2007, 14:43
http://www.koctas.com.tr/index.aspx?ido=urun&id=458
http://www.koctas.com.tr/# burada aylık katalog fiyatlarını gözden geçirin.fiyatlar çok cuzi
çiçeksever
16-02-2007, 14:48
http://www.bahcenet.com/modules.php?name=News&file=article&sid=181&mode=&order=0&thold=0
Sulama
Afrika Menekşesi orantılı nemin yanında yaz aylarında bol suya gereksinim gösteren bir bitkidir. Bütün bir yıl boyunca sürekli çiçek açabilen bitkinin yaz ve sonbahar esas çiçeklenme mevsimi olup, kışın dinlenme ile geçirmeleri sağlanmalıdır. Bu dönemde, çiçeklenme başlangıcına değin verilen su miktarı azaltılmalıdır. Sulama sırasında lekelenmelerini önlemek için suyun yapraklara değmesi sağlanmalı, ayrıca yapraklara su püskürtülmelidir. Dikkat edilecek başka önemli konu da, sulama suyunun ılık olması gerektiğidir.
http://www.bahcenet.com/modules.php?name=News&file=article&sid=181&mode=&order=0&thold=0
Sulama
Afrika Menekşesi orantılı nemin yanında yaz aylarında bol suya gereksinim gösteren bir bitkidir. Bütün bir yıl boyunca sürekli çiçek açabilen bitkinin yaz ve sonbahar esas çiçeklenme mevsimi olup, kışın dinlenme ile geçirmeleri sağlanmalıdır. Bu dönemde, çiçeklenme başlangıcına değin verilen su miktarı azaltılmalıdır. Sulama sırasında lekelenmelerini önlemek için suyun yapraklara değmesi sağlanmalı, ayrıca yapraklara su püskürtülmelidir. Dikkat edilecek başka önemli konu da, sulama suyunun ılık olması gerektiğidir.
Çiçeksever arkadaşım acaba yanlış mı yazmışsın ? Sulama yaparken suyun yapraklara değmemesi gerekiyor üstelik menekşe, yapraklara direkt olarak su püskürtümesinden pek hoşlanmaz ,biraz uzağına su püskürtmek gerekir.
Afrika menekşesi fanatiği olarak aranızda olmaktan mutluyum. İsteyenler olursa çiçeklerimin yapraklarını sizlerle paylaşabilirim ve hatta ben derim ki MÇK(Mum Çiçeği Kardeşliği) gibi biz de bir kardeşlik oluşturalım paylaşalım! hazır bahar gelmeden budadığımız yapraklar boşa gitmesin.. ;)
Ben evdeki afrika menekşelerimin yapraklarını budayıp üretmek istiyorum. Bu işlem için yaprakları en yakın ne zaman kesmeliyim? suya mı koyup köklendireyim yoksa direk toprağa(nasıl bir karışımlı) mı dikeyim? Oksijenli su bana ne kadar yardımcı olur ve nasıl kullanmalıyım? Çok soru sordum sanırım cevaplarsanız ürettiğim menekşeleri sizlerle de paylaşmayı düşünüyorum.. :p
Ben evdeki afrika menekşelerimin yapraklarını budayıp üretmek istiyorum. Bu işlem için yaprakları en yakın ne zaman kesmeliyim? suya mı koyup köklendireyim yoksa direk toprağa(nasıl bir karışımlı) mı dikeyim? Oksijenli su bana ne kadar yardımcı olur ve nasıl kullanmalıyım? Çok soru sordum sanırım cevaplarsanız ürettiğim menekşeleri sizlerle de paylaşmayı düşünüyorum.. :p
Ben menekşelerimin yapraklarımdan ,alta düşmüş olan ,varsa ,onu hemen kopartırım ve ayrı bir saksıya yatırırım üzerine az birşey toprak serpiyorum. Her ay denedim ve oldu.
Mine Pakkaner
19-02-2007, 08:50
Ben evdeki afrika menekşelerimin yapraklarını budayıp üretmek istiyorum. Bu işlem için yaprakları en yakın ne zaman kesmeliyim? suya mı koyup köklendireyim yoksa direk toprağa(nasıl bir karışımlı) mı dikeyim? Oksijenli su bana ne kadar yardımcı olur ve nasıl kullanmalıyım? Çok soru sordum sanırım cevaplarsanız ürettiğim menekşeleri sizlerle de paylaşmayı düşünüyorum.. :p
Afrika menekşesinden istediğiniz herhangi bir zaman çelik alabilirsiniz. Her mevsim tutar. İster suya isterseniz torfa veya perlite veye ikisinin %50- %50 karışımına dikin. Sonuç farketmez, çelik köklenir. Oksijenli su,yaprak çeliğinizi saksı harcına diktiğinizde toprak mantarlarını baskılaması açısından yardımcı olur.
çiçeksever
19-02-2007, 11:08
Çiçeksever arkadaşım acaba yanlış mı yazmışsın ? Sulama yaparken suyun yapraklara değmemesi gerekiyor üstelik menekşe, yapraklara direkt olarak su püskürtümesinden pek hoşlanmaz ,biraz uzağına su püskürtmek gerekir.
benimde tuhafıma gittiği için sizlerle paylaşmak istedim.Tecrübeli arkadaşlardan yorum bekliyoruz
Oksijenli su,yaprak çeliğinizi saksı harcına diktiğinizde toprak mantarlarını baskılaması açısından yardımcı olur.
oksijenli suyu nasıl, ne ölçüde ve ne kadar sıklıkla uygulamalıyım sizce..?.
Mine Pakkaner
19-02-2007, 12:12
oksijenli suyu nasıl, ne ölçüde ve ne kadar sıklıkla uygulamalıyım sizce..?.
Bu konuda detaylı tarifler vermiştim, forum içi arama makinası ile bakınız. Çelikleri diktiğinizde ve 10 gün sora uygulayınız.
Bir de şaşal suyuna koymuş olduğum yaprakların içine bir damla kadar çiçek coşturan eklemenin köklenmede faydası olur mu..?.
Çiçek Coşturan İçeriği;
Fosfor _________ %7
Potas _________ %5
Toplam Azot ____ %3
Amonyak Azotu __ %1.46
Nitrat Azotu _____ %1.54
yoksa bu karışımdan bir damla bile koysam yapraklar yanar mı..?. :p
Mine Pakkaner
20-02-2007, 20:27
Bu besin köklenmeye etki etmez.
Teşekkürler Mine Hanım.. :p
DİDEMNAZ
26-02-2007, 21:50
iki ayrı renk menekşeden birer yaprak alsak ve bunları uçlarını çamurla birleştirsek ebruli olumu acaba ? **** böyle sardunyaya falan yapılabilirmi , güle yapıldığını biliyorum
benim yarısı pembe yarısı mor çiçekli menekşem vardı. Vakti gelince digerleri gibi onunda yapraklarından alıp çoğaltmak istedim. Hepsi tuttu birtek o tutmadı.soruna yanıt olurmu bilmem ama belkide çaprazlama yapıldığı için çoğalamıyorlardır diye düşünmüştüm.Uzman birinin cevabını bende sabırsızlıkla bekliyorum.
Merhaba,
Benim menekşelerim salonumun darlığı nedeniyle kalorifer peteğinin yanında. Gündüzleri de bol güneş alıyorlar. Yazın da klima nedeniyle kış iklimi yaşamak zorunda kalıyorlar. Yazın çok güneşi engellemek için güneşliği kapatıyorum mecburen. Doğal olarak kışın açıp yazın dinlenmeye geçmek zorundalar sanırım. Çünki bütün kış açtılar ve çok sağlıklılar. Ve hemen hemen 3-4 günde bir su vermek durumunda kaldım kalorifer sıcağından dolayı. Bu arada her akşam mutlaka biraz yukarıdan yapraklarına su püskürtürüm..Bunu çok sevdiklerine inanıyorum ve hissediyorum.. Yapraktan çoğaltmayı bir türlü başaramadım. Suyun içinde köklendiriyorum buraya kadar sorun yok ama saksıya diktikten sonra yaşatmayı başaramıyorum.Şimdi direkt toprağa dikmeyi deneyeceğim. Asıl derdim; şu ana kadar saksını değiştirdiğim 2 menekşemi yaşatamadım. Küsüyorlar ve ölüyorlar sanki. Çiçeklenme bittikten sonra saksı değiştirmem gerek ama kara kara düşünüyorum.. Bunlar da değiştirince ölecekler diye.. Acaba değiştirme zamanım mı yanlış? Aşağıda yaşatmaya çalıştığım ama ümidimi kestiğim bir menekşem ve diğer menekşelerimin bazılarının resimlerini ekliyorum. Bu arada resimleri Webcam'dan aldığım için kalitesi pek iyi değil.
çiçeksever
02-03-2007, 12:56
her sene saksı değiştirmeye gerek yok sanırım.Ben değiştirmiyorum
merhaba...
ben de çiçeksever'e katılıyorum,durmadan saksı değiştirmeye gerek yok ancak gördüğüm kadarıyla menekşelerinin saksıları onların gelişim hızlarını karşılayamayacak kadar küçük kalmaya başlamış.saksı değişimi için uygun bir zaman.ben de 1 hafta önce menekşe saksılarımı değiştirdim.bence suda köklendirmek yerine toprağa ek direkt.menekşelerinin saksı değişirken yaşadığı sorun nedir bilemiyorum ama inşallah bu yıl uğurlu gelir ve tüm çiçeklerin sağlıklı ve gürbüz bir biçimde yetişirler yeni saksılarında ;) hadi bakalım dene şansını bir kere daha,kolay gelsin!
merhaba...
ben de çiçeksever'e katılıyorum,durmadan saksı değiştirmeye gerek yok ancak gördüğüm kadarıyla menekşelerinin saksıları onların gelişim hızlarını karşılayamayacak kadar küçük kalmaya başlamış.saksı değişimi için uygun bir zaman.ben de 1 hafta önce menekşe saksılarımı değiştirdim.bence suda köklendirmek yerine toprağa ek direkt.menekşelerinin saksı değişirken yaşadığı sorun nedir bilemiyorum ama inşallah bu yıl uğurlu gelir ve tüm çiçeklerin sağlıklı ve gürbüz bir biçimde yetişirler yeni saksılarında ;) hadi bakalım dene şansını bir kere daha,kolay gelsin!
Cevabınıza teşekkür ederim.. Ama üzerinde hala çiçekleri var ve yeni çiçekler de veriyorlar bazıları. Çiçeklenmenin tamamen bitmesini beklemem gerek diye biliyorum.. (Daha önce beklemiştim mevsim düşünmeden çiçeklerin bitmesini..)Doğru mudur? Yoksa çiçekteyken değiştirebilir miyim?
Şu içinde bulunduğumuz ay tam saksı değiştirme ayı..Dergiyi de incelersen saksı değişim hakkında bilgi var. Sayın Mine hanım çok güzel aktarmış.eline yüreğine sağlık..Çiçekteyken değiştirebilirsin.Sonuçta saksıdan çıkarıp yeni saksıya koyacaksın.Köklere zarar vermezsen birşey olmaz.Yeterli nemi sağlaman gerek ..Kalorifer yanında bozulma yapabilirler.Menekşeler Mutfakta çok güzel gelişirler...Bu arada renkleri çok güzel.Güle Güle büyütün.
merhaba hfz,
çiçekteyken değiştirmende bir sakınca olduğunu düşünmüyorum,zira ben de bu haldeyken değiştirmiştim saksısını.bir kaç mesaj yukarda resmi var mor menekşemin,göreceğin gibi gayet sağlıklı ve mutlu yetişiyor yeni saksısında ;)
darısı seninkilerin başına,güle güle büyüt hepsini :p
leventozturk99
03-03-2007, 10:49
Merhaba,
Ben yeni üye oldum siteye.Bi sorum olcak ama her yeni üye gibi yanlış yere yazıyor olabillirim.Ben şunu sormak istiyorum.Çiçeklere meraklı biriyim ama fazla anlamıyorum.Benim merak ettiğim çiçeklerle ilgili genel bir soru.Şimdi bir çiçekçiye veya seraya gittiğimizde şunu görüyorum tüm bitkiler çok güzel çok canlı cıvıl cıvıl çiçek açmış ama aldığımızda ordaki gibi olmuyor. Bunun sebebi nedir?Mesela menekşeler bile küçücük ama bol bol çiçeği var.Bu nasıl oluyor? Ayrıca bunla ilgili bilgilerin olduğu bi link varsa verirseniz sevinirim.Tekrardan özür dilerim...
bahcıvan
03-03-2007, 11:56
sn leventozturk99 öncelikle hoşgeldiniz :) Haklısınız çiçekcilerde veya seralarda çiçekler çok sağlıklıyken alıp evde baktığımızda, bir süre sonra bozulmalar oluyor. Sanırım bunun nedeni oralarda vitamin ve gübre desteklerinin evde devam etmemesi olabilir. Bir çiçek sever olarak önerim. Varsa etrafınızdaki eş dosttan üretmek üzere çiçek edinmeniz. Böylece onu hem daha iyi tanır hemde, tek yapraktan veya tek daldan çiçek büyütmenin keyfini yaşarsınız :)
İyi çiçek toplamalar :)
Merhaba bi süredir siteye üyeyim. Ama genelde yazılanları okuyarak, bu siteyi bilgi almak için kullanıyorum. Bende menekşe yetiştiriyorum. Menekşenin yaprakları çok fazla olduğunda onları kesmek gerekir mi yoksa onun yapraklar vasıtasıyla beslenmesini önlemiş olurmuyum?
Bozulmuş olanları budayabilirsin.Çiçek açıyorsa sorun yoktur.
Sn. Elfogi ve Sn. Vildan, çok teşekkür ederim.. Dergiyi tekrar okuyarak Mine Hanım'ın toprak karışımı ile bugün bir kısmının saksısını değiştirdim menekşelerimin.. Umarım sorun yaşamam.. Tekrar teşekkürler..
Menekşe sevdalısı
09-03-2007, 22:35
merhaba menekşelerim salonda ve bi kaç aydır yaprakları kuruyor toprağini değiştirmeme rağmen herhangi bir farklılıktan ziyade sorun devam ediyo ne yapmam gerekiyor bilgilerinizi paylaşabilir misiniz
Bulunduğu ortam nasıl.Fazla sıcak ve güneşliyse olabilir.Suladığınız su kireçliyse olabilir.
Cahide Kartal
10-03-2007, 18:53
marhaba menekşe dostları çiçekleriniz çok güzel olmuşlar maşallah
(100-104.mesajdakiler)diyeceğim şu ki çaprazlama yöntemi ile iki renkli menekşeler elde etmek için yapraklara ne işlem yapıyorsunuz ? Benim içi beyaz dışı mavi bir tane menekşem vardı (hediye)yaprağından bir tane tuturdum fakat renkleri tam tersi oldu neden? Bir de bu işlem için en uygun mevsim hangisidir ? iyi çalışmalar güzel menekşeli günler.
marhaba menekşe dostları çiçekleriniz çok güzel olmuşlar maşallah
(100-104.mesajdakiler)diyeceğim şu ki çaprazlama yöntemi ile iki renkli menekşeler elde etmek için yapraklara ne işlem yapıyorsunuz ? Benim içi beyaz dışı mavi bir tane menekşem vardı (hediye)yaprağından bir tane tuturdum fakat renkleri tam tersi oldu neden? Bir de bu işlem için en uygun mevsim hangisidir ? iyi çalışmalar güzel menekşeli günler.
Tam başka bir yazı yazacak iken önce mesajınızı cevaplamak istedim gülümseyerek.. Resimini eklediğim menekşemi gördüğünüzde anlayacaksınız.. :eek: Sanırım kendi kararlarını kendileri veriyorlar.. :D
Şaka bir yana mor menekşemin yanında, sanırım 1 aydır diğer resimde görünen beyaz-mor menekşem var. Aralarında bir alış-veriş söz konusu olabilir. Polen vs. gibi.. Ama ilginç olan beyaz menekşenin alt 3 yaprağının ortasında mor renk var iken, düz mor menekşemde açan ebrulinin tüm yapraklarının içi beyaz dışı da çerçeve şeklinde mor..:confused:
Bence doğa inanılmaz güzel .. Sanki mucize gibi..;)
Ustalar buradakı menekşeleri görünce benim menekşelerime üzelmek elde değil çiçekleme dönemi geçen sonbaharda bitti ve o zamandan bugüne kadar hiç çiçek açmadı. geçenlerde bir uzman kişi çiçeklenmesi için korlutmak gerekir en ortadakı yaprakları karşılıklı olarak kopar dedi. Sonuç menekşeden giden 2 yaprak oldu. Toprağını değiştirdim küflenmenin önüne geçtim gübre derseniz düzenli sıvı gübre takviyesi veriyorum ya yana doğru yaprak **** yukarı doğru yaprağa gidiyor. Yana doğru gidenlerin yaprakları ufak yukarı doğru gidenlerinki ise büyük yaprak ama çiçek yok ne yapmam gerekiyor. Lütfen yardım.
Menekşelerin toprağını ne kadar sıklıkta değiştirmek gerekiyor yani bitki topraktaki besinin tamamını ne kadar zamanda bitirir?
Ustalar buradakı menekşeleri görünce benim menekşelerime üzelmek elde değil çiçekleme dönemi geçen sonbaharda bitti ve o zamandan bugüne kadar hiç çiçek açmadı. geçenlerde bir uzman kişi çiçeklenmesi için korlutmak gerekir en ortadakı yaprakları karşılıklı olarak kopar dedi. Sonuç menekşeden giden 2 yaprak oldu. Toprağını değiştirdim küflenmenin önüne geçtim gübre derseniz düzenli sıvı gübre takviyesi veriyorum ya yana doğru yaprak **** yukarı doğru yaprağa gidiyor. Yana doğru gidenlerin yaprakları ufak yukarı doğru gidenlerinki ise büyük yaprak ama çiçek yok ne yapmam gerekiyor. Lütfen yardım.
Sn.mcalgin, ben menekşelerimi gübrelemeden 2 gün önce Humik asit kullanıyorum. Sitede aratırsanız Humik asit ile ilgili bilgiler var. Humik asit'i Mikrobiyal Tarım ile ilgilenen bir arkadaşım temin etmişti bana. Açıkçası tüm çiçeklerimde kullandığım sıvı gübreyi de aynı kişi temin etti..Sanırım piyasada satılmayan bir gübre.. Ama Humik asit'i (Leonardit olarak da araştırabilirsiniz) piyasada bulma şansınız var.. Ben inanılmaz memnunum bu düzenleyiciyi kullanmaktan ve tüm çiçeklerimi sağlıklı hale getirdiğimi söyleyebilirim.. Tabii bu arada çiçeğin istediği toprak, su, yetişme yeri istekleri de çok önemli.. Bu konulardaki eksiklerimi ve tamamlayıcı bilgilerimi de sitemizden temin ediyorum..
Mesela; menekşelerim pencere önünde, güneş alıyor ama yaz sıcağı güneşlerinde perdeyi kapatıyorum.. Kesinlikle içme suyu ile tabaktan sulama yapıyorum. Kalorifer yanında olduklarından hemen her gün havadan püskürtme ile yapraklarını nemlendiriyorum.(Püskürtmeyi akşam yapıyorum yaprağa su değdikten sonra iyice kuruyuncaya kadar güneş görmemesi gerekiyor)
Ve Sn. Gülenay, sanırım sizin sorunuza da cevap olacaktır menekşe iyice büyüyüp kökler saksıyı tamamen sarıncaya kadar saksı değiştirme yapmadım.. Hatta bu yıl yine (sağolsunlar) sitedeki arkadaşlardan yardım alarak saksı değişimi yaptım çünki menekşelerim çiçekliydi..
Umarım yetiştirme şeklim doğrudur..:confused: Ayrıca yanlış bir uygulamam var :o ise okuyan arkadaşların yardımı ve uyarması ile ben de daha güzel bakabilirim çiçeklerime..;)
Sevgilerimle..;)
Mine Pakkaner
16-03-2007, 08:45
Nazlı menekşe bir de şu başlığa uğrar mısınız? http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595
Hoşgeldiniz.
Menekşe sevdalısı
18-03-2007, 18:54
Merhabalar aslında tam sebebini bilmediğim bir belkide birkaç nedenle sonbahardan beri menekşelerim çiçek açmıyor.Acaba her mevsim çiçek verir mi?Onun üzerine gün geçtikçe alt yaprakları çürüyor.Acaba buda mevsimsel yaşanması gereken bir süreç mi?Topraklarını değiştirip ihtiyaçları olduğu kadar sularını vermeme rağmen sorunları devam ediyor.Afrika menekşeleri için menekşe toniği aldım onunda bir faydasını gördüğümü söyleyemem.Şİmdi kaynatılıp soğutulmuş su veriyorum.Bu durumu değiştirecek mi ondanda emin değilim.Ama bana acil bi çözüm gerekiyo.Gün geçtikçe azalan yaprakları canımı acıtıyo çünkü.Onları tekrar çiçek açarken görmek istiyorum.Lütfen yardım
Menekşe sevdalısı
18-03-2007, 20:10
Sayın Mine hanım gün geçtikçe azalan yaprakları daha doğrusu alttaki yaprakları çürüyen afrika menekşelerim için almış olduğum ve aslında kullanmaktan korktuğum (çünkü olumlu bir sonuç alamadım yani yaprakları çürümeye devam ediyor.Aynı zamanda topraklarını değiştirip havalandırmama rağmen) Menekşe toniğinin bileşimini göndermek istiyorum size.Acaba düzenli kullanımda iyi sonuç alabilir miyim.Tekrar çiçek açarlarmı tıpkı 5-6ay öncesi gibi.Hatta şöyle sormalıyım her mevsim çiçek açmalarını beklemem doğru mu?Tekrar kullanmaya başlamalımıyım sizce?
Toplam azot
nitrik azot %1.17
amonyak azotu %1.15
üre %3.68
fosfor %6.00
Potas
fülvik asitler(%1) ile şelatlı olarak
Mg %0.10
Fe %1.00
Mn %0.05
Zn %0.05
Cu %0.05
Bor %0.02
Toplam izelement %1.275 Teşekkürler
nermin alkan
20-03-2007, 08:12
benimde çok güzel menekşelerim var.Kızlarım çok güzel ve sağlıklı şükür... İki tanesi pembe;biri katmerli pembe,biri mor ve biri bordo...bordonun yaprakları alacalı.baştan beyaz yaprak çıkartıyor büyüdükçe içi yeşil çevresi beyaz kalıyor.menekşelerimi çok seviyorum.onlarla her sabah günaydınlaşıyorum onları şımartıyorum,sabah güneşinden faydalanmalarını sağlıyorum ve sulamayı haftada bir kez yağmur suyuyla saksıları kaseye oturtarak yapıyorum.Ve inanın emeğimin karşılığını fazlasıyla veriyorlar üstleri çiçekle dolu maşallah,ve durmadan yeni tomurcuklar vermeye devam ediyorlar.Rengarenk kaktüslerimlede iyi anlaşıyorlar.ama bir sorun var saksı değişinden çok korkuyorum...ya kızlarım ölürse...:(
Hoşgeldiniz Sn. Nermin Alkan, :)
Menekşeler ile ilgili tüm yazıları okursanız pek çok sorunuza cevap bulabilirsiniz.
Sizin endişenizi ben de yaşıyordum ama forumda sorarak ve arkadaşların oluruyla saksı değişimi yaptım hem de menekşelerim çiçekli iken.. Ve bir sorun yaşamadım gayet güzel yaşamlarını sürdürüyor menekşelerim.. Zaten 1 boy büyük saksıya aldığınızdan kökleri açmanıza gerek kalmıyor, kökler açılmadığı için de sorun olmuyor..
Sevgiler..
nermin alkan
20-03-2007, 12:47
merhaba bir yerde okumuştum menekşelerin tozunu resim fırçasıyla nazikçe alınırsa zarar görmezmiş.doğrumu bilmiyorum:) daha denemedim menekşelerim mutfakta durduğu için fazla toz olmuyor.az olanıda üfleme yolu ile atlatıyorum...
Cahide Kartal
20-03-2007, 14:09
menekşeci arkadaşlar lyi günler ..!İki renki menekşemiz olması için,27.ve 59. mesajdaki uygulamalar dışında kullandığınız başka yöntemler varmı? uygulayanlar vasa nasıl yapıldığı hakkında bilgi verirsenizçok sevineceğim!benimkilerin bazıları ölüyorda o yüzden!! teşekkürler
merhaba bir yerde okumuştum menekşelerin tozunu resim fırçasıyla nazikçe alınırsa zarar görmezmiş.doğrumu bilmiyorum:) daha denemedim menekşelerim mutfakta durduğu için fazla toz olmuyor.az olanıda üfleme yolu ile atlatıyorum...
:eek: 40-41-45 ve 46 numaralı mesajları okursanız resim fırçasını bir daha düşünmezsiniz.. ;)
Menekşelerin yaprak çeliği ile üretildiğini hepimiz biliyoruz ama benim merak ettiğim menekşeler için uygun bir köklendirici var mı? Varsa nasıl temin edilebilir ve nasıl uygulanmalıdır?
Konu hakkında Mine Hanım bizi mutlaka bilgilendirecektir buna eminim ;)
Mine Pakkaner
22-03-2007, 19:24
Menekşe zaten çok kolay kökleniyor, bu yüzden ona uygulaln özel bir köklendirici yok. Hormonlar köklenme problemi olan bitkilerde kullanılıyor.
nazlı menekşe
24-03-2007, 00:42
Merhabalar;
Ben menekşenin yapraktan çoğaltılması ile ilgili bu forumda okuduğum ve sahibinin şaşırtma adını verdiği tekniği denedim.Yani yaprağın ucunu torfa hafifçe gömüp 15 gün kadar sonra yerinden kaldırıp toprağı havalandırıp tekrar yerleştirdim.Çok şaşırtıcı bir şekilde 2 gün içinde yeni mnik yapraklar ortaya çıktı.Bunu tek bir saksıda değil 6 saksıda denedim, hepsi için geçerli oldu.Ben bundan çok memnun kaldım, denemelisiniz diye düşünüyorum...
Sevgiler...
selam sevgili çiçekseverler,ben siteyi uzun zamandır takip etmeme rağmen bugün üye oldum, bilhassa afrika menekşelerinin üretilmesi konusunda bilgilerinizden çok faydamalanmaktayım, fakat bazı şeylerin kafamda netleşmediğini itiraf edeyim.Yaprak çeliği ile üretimin kolay olduğunu yazan dostlar 20.09.2006 da daldırılan çelikler daha yeni yeni yavru yapraklar vermeye başladılar, merak ediyorum bu normal bir durum mu?Yoksa ben mi aşırı sabırsızlanıyorum, (BGD) bitki gelişim düzenleyici yardımcıların köklenme ve üretim üzerinde etkileri olumlu olurmu? IBA ile ilgili forumu biraz takip ettim fakat anladığım kadarı ile sadece odunsu çeliklerin köklendirilmesinde ve çoğaltılmasında kullanılan bir materyalmiş. menekşelerin de hızlı bir şekilde köklenmesini sağlayacak ilaçlar ve BGD'var mı acaba?
Menekşe zaten çok kolay kökleniyor, bu yüzden ona uygulaln özel bir köklendirici yok. Hormonlar köklenme problemi olan bitkilerde kullanılıyor.
sevgili Mine Hanım, öncelikle benim gibi amatörlerle bilgilerinizi ve tecrübelerinizi paylaştığınız için sonsuz teşekkürler, Hormonlar konusunda daha açıklayıcı bilgilerinizi bizlerle paylaşmanızı umuyorum,ne yapacağımı bilemiyorum neden benim diktiğim menekşeler geç yavru veriyor, çiçek üretim seralarında da bu kadar zaman beklenmiyordur herhalde,yaptığım işin garanti ve hızlı olmasını istiyorum, sabırsızlığımı mazur görmenizi ve saygısızlık olarak değerlendirmemenizi umarım.
Merhabalar Benim Bir Tane Mor Ve 1 Tanede Pembe Meneksem Var Cok Sukur Ikiside Cok Saglikli Ve Uzerinde Su An Cicekleri Var Acaba Uzerinde Cicekleri Varken Celikle Uretim Yapmam Uygun Mu Ve Her Iki Renk Meneksemden Ebruli Renk Elde Edebilirmiyim Biraz Acemiyim Bu Konuda Detayli Bilgi Verirseniz Sevinirim
çiğdem11
27-03-2007, 14:32
Merhaba
Uzun zamandır yazılarınızı takip ediyorum menekşeleriniz çok güzel. Ben 4 yıl önce diktim gözüm gibi bakıyorum ama hiç çiçek açmadı. :(
Merhaba
Uzun zamandır yazılarınızı takip ediyorum menekşeleriniz çok güzel. Ben 4 yıl önce diktim gözüm gibi bakıyorum ama hiç çiçek açmadı. :(
BIRDE SU MARKETLERDE SATILAN MENEKSELER ICIN OZEL CICEK ACTIRANLAR VAR ONLARDAN DENEYIN ISTERSENIZ.
Merhabalar,
Benim de menekşelerim var ve hiç özel bakım yapmadığım halde çok güzel açıyorlar.Öğleden sonra güneşi gören mutfak penceresindeler.Güneş çok geldiğinde perdeyi çekiyorum,çok kireçli musluk suyuyla suluyorum.Şimdilik sağlıklılar ilerde bozulmalar olabilirmi?(Yaklaşık 1,5 yıldır)Sulamayı üstten yapıyorum.
mor menekşe
28-03-2007, 16:32
yapraktan ürettim ama birkaç hafta sonra yeni filizler çürüdü çok üzüldüm neden olmuş olabilir tavsiyeye ihtiyacım var..
Sebahattin Sargın
28-03-2007, 17:04
8643
8644
Buda benim menekşem, çiçeği yapraklara inat tomurcuk açıp aralarından sıyrılmış.Sanırım bir kaç yaprağını kesmem gerekecek.
Sn. Mor menekşe, çürütmeyi ben de çok yaptım.. Fazla sulamadan oldu benimkiler..:dilli: Su ayarını düzenleyemiyorum yeni çıkanlarda.. Katlı menekşeyi de çok zor bulmuştum, sanırım bir ay kadar oluyor.. Koçtaş'tan. O kadar kötü durumdaydılar ki hala düzelirler mi acaba diye her gün kontrol ediyorum.. Çünki henüz kendilerine gelemediler ..
Sn. Sebo, sizin yerinizde olsam yapraklarına hiç dokunmazdım..:eek: Açmaya başladıysa devam edecektir, ve daha uzun saplı çiçeklerle devam edecektir..
Bence hiç dokunmayın yapraklarına..
Sevgiler..
çiçeksever
29-03-2007, 17:00
3 ay önce yapraklarını sildikten sonra menekşelerim düzelmedi.sorun ne olabilir resmi ekleyemedim
eek: 40-41-45 ve 46 numaralı mesajları okursanız resim fırçasını bir daha düşünmezsiniz.. ;)
Sayın Çiçeksever, 136 numaralı mesajda böyle bir soru soran Nermin hanıma yukarıdaki cevabı vermiştim.. Siz de bu mesajları okursanız iyi olur.. Çok üzgünüm ama sanırım düzelmeleri zor olacak..:(
mor menekşe
30-03-2007, 14:49
merhaba menekşe dostları benim yeni yetiştirmeye çalıştıgım menekşe yavrularım var ama yaprakları çok ince ve sarı ne yapsam bilemiyorum yardım edermisiniz...
merhaba,
afrika menekşesini yaprağından çoğaltabilirsin.
kopardığın yaprağı direkt toprağa ekebilirsin ya da bir bardak suda pürçeklendirip ekebilirsin.
Ben menekşelerde yapraktan üretim yaparken yaprakları saksıya tam dik olarak değilde biraz yatay ve toprağa fazla derin gömmüyorum. Çünkü daha çabuk filizleniyor. Eğer derin diktiysem topraktan çıkarıp toprağın biraz yüzeyine dikiyorum. Sulamaları normal musluk suyuyla ve üstten yapıyorum ama en azından şimdilik çok iyi durumdalar.
Katalogda çok güzel menekşe çeşitleri var.Dosya pdf formatlı pc'nize kaydedebiliyorsunuz.
http://www.elt.nl/spmaxi/Saintpaulia%20Maxi%20fotoblad.pdf
http://www.elt.nl/spf1/Saintpaulia%20F1%20fotoblad.pdf
remziye yıldırım
04-04-2007, 10:49
Arkadaşlar, ben menekşeden nasıl tohum elde edeceğimi bilmiyorum. Bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Şimdiden teşekkürler...
çiçeksever
04-04-2007, 11:47
yaklaşık 15-20 gündür menekşem bu vaziyette acaba nesi olabilir.
remziye yıldırım
04-04-2007, 13:10
arkadaşım üzgünüm ama ölmüşe benziyor umarım iyileşir
Menekşe sevdalısı
04-04-2007, 16:23
Merhaba çiçeksever bence artık ölmüş olan yapraklarını ondan ayırman gerek.Ve toprağını değiştirip köklerini kontrol etmelisin.Hala umut varsa köklerde, toparlanır diye düşünüyorum.Çünkü benimde tam o hale gelmesede o hale gelmeye yakın bir menekşem vardı.Çok az miktarda kök mevcuttu nerdeyse çürümeye yakın.Yeniden gübreleyip solmuş yapraklarını kopardım şimdi çok daha iyi durumda.Hiç bişey yapmayıp o halde beklemek zaten sonucu değiştirmeyeceğe benziyor.Denemekte fayda var.Umarım işe yarar.Sende üzülmemiş olursun...Sevgiyle...Bol çiçekli günler
çiçeksever
04-04-2007, 16:44
toprağını değiştirdim,kökü iyi gibi duruyor
Çok sulamadın umarım. Mine hanımın oksijenli su ve aspirin tarifi faydalı olacaktır.
saim ergin
04-04-2007, 21:32
menekşeyi en kolay ve garantili olarak vermikülit ıcınde köklendirmenizı tavsiye ederim denemeler gayet iyi bu madde mıka madeninin ufalanmış hali 10 günde bır sulayın izmır çiçek fuarinda suni gübre satan fırmalarda mevcut pahali degil butün bıtkıleri uygulayabılırsınız suyunu ayarlamak kaydı ıle memnun kalacagınızı tahmın ederım ıyı netıce alanlardan yaprak istiyebılırrm
Benim menekşelerim daha birkez açtı. Bugün sularken baktım tekrar dibinden tomurcuklarını gördüm ve sevindim.
Biryerde okumuştum kuruyan çiçekleri koparırsan yeniden tomurcuklanır diye yazıyordu. Ne kadar doğru bilmiyorum.
:rolleyes: Bunlar da benim menekşelerim.1998 yılından beri bakıyorum onlara.Hiç çiçeksiz kalmadılar.Üstelik ev de değiştirdim.Çiçekler solunca mutlaka kopartıyorum.Çok sık sulamıyorum.Toprağın kurumasına izin veriyorum.Yapraklarını asla koparmıyorum.Yaprakların altta çürümesine izin veriyorum.Yapraklar büyük olduğundan görünmüyor.Annem "menekşeler kıskanç olur başka çiçeğin açtığını görürse hemen açmak ister"der.:p Galiba doğru.Çiçekçiden aldığım kesme çiçekleri yakın bir yere koyuyorum.Bir de şımarıklarım benim diye seviyorum onları.
süreyya2
11-04-2007, 17:18
merhaba.ben de aranıza yeni katıldım.menekşe ve adını bilmediğim bi çiçeğim var.menekşelere annemden gelen bi hayranlık var.ama menekşemin çiçekleri aralıktan sonra bi daha açmadı.besin vitamin herseyi verdim ama ne yaptıysam açmadı.sizce ne yapabilrim?
merhaba arkadaşlar, öncelikle sizlere teşekkür etmek istiyorum. Bu teşekkürün birçok sebebi var bunlardan ilki; dostça ve sevgi dolu paylaşımlarınız için belli ki menekşelerinizi bu kadar güzelleştiren tatlı diliniz. ikinci sebebim ise en sevdiğim çiçekle ilgili sizlerden çok geniş bilgi edindim.
ben de bir menekşe sever olarak bu foruma bugün katıldım. Eski evimde çok sağlıklı birbirinden güzel menekşelerim vardı ama malesef bir sene evvel yeni eve taşınmamız sonucu onlardan sadece bir yaprak kurtarabildim. o da bu sene sadece 1 tane çiçek açtı ve hala da açmamaya inat ediyor. bir ay evvel 2 adet daha menekşe sahibi oldum ve onlar şuanda çok sağlıklı maşallah. kapıdan geçenler beni duysa bu kız deli mi der herhalde çünkü tüm gün ne zaman yanlarından geçsem onlarla konuşuyorum.
neyse sorum şu olacak. anlattığınız gibi yapraktan menekşe üretmek istiyorum ama üzerinde çiçek var. sizce çiçek varken de yaprak koparmanın zararı olur mu? ikinci sorum ise; bu açmayan menekşem için ne önerirsiniz? sonsuz teşekkürler arkadaşlar...
; bu açmayan menekşem için ne önerirsiniz? sonsuz teşekkürler arkadaşlar...
Bu konda sana annemin tavsiyesini önerebilirim.Ben öyle yapıyorum.Annem "menekşeler kıskanç olur başka çiçeğin açtığını görürse hemen açmak ister"der. Galiba doğru.Çiçekçiden aldığım kesme çiçekleri yakın bir yere koyuyorum.9 senedir hiç çiçeksiz kalmadılar.Şaka bir yana ben 15 günde bir sıvı besin veriyorum.Ama bu işi çok iyi bilenler var ben en iyisi susayım.;)
Zenfree teşekkürler,
Şuanda benim açmayan menekşem de iki tane açanın tam ortasında duruyor...
Bakalım ne zaman tepki verecek?
Ben de menekşelerimi her sulamada menekşeler için özel sıvı besin veririm. Çok güzel çiçek açıyorlar.Çiçekler kurumaya yakın olduğunda kopartıyorum.
Sevgili Menekşeseverler,
Dün bir menekşe buldum.. İnanılmaz güzel.. Pek de minicik,bakımsız.. İnşallah yaşatmayı başarabilirim.. Hiç böyle yaprakları olan bir menekşe görmemiştim.. Hemen paylaşmak istedim..:D
Yaprakları çok ilginç görünüyor.Ben de aynı saksı da farklı renklerde menekşelerin yaprak çeliklerini diktim, yavru yaprakları oldu.Çiçek açınca hepsi ayrı renk mi olacak bilemiyorum ama çok merak içindeyim.
Merhaba arkadaşlar,
Bugün ben de yapraklarından diktim menekşelerimin bakalım tutacak mı? Daha evvel başarmıştım üretmeyi inşallah bu sefer de tutar. Şöyle yaptım. Torfun içine hafif yatay şekilde batırdım ama çok fazla dibe itmedim yaprakları. Sonra da cansuyu içine biraz besin takviyesiyle suladım. Bakalım ne olacak. Gelişmeleri bildirmeye devam edeceğim.
Sevgiler.
Sebahattin Sargın
16-04-2007, 11:37
9351
9352
Buda benim menekşem çiçek açan şu anda bir bu var. Menekşelerimden biri tomurcuk verdi ama çiçek açmadı neden acaba? Bu konuda bir fikri olan varmı?
Sebo bu arada senin menekşen de çok güzel. Benimkinde de aynı sorun var goncası üstünde ama açmadı. Herhalde kuruyacak o gonca. Bilmiyorum nedendir.
Kuruyan tomurcukları çiçekten uzaklaştırın ben hep öyle yapıyorum hemen arkasından sağlıklı tomurcuk verip açıyor boşuna uzun süre açmasını beklemeyin kuruduğundan eminseniz tabii.. :p
Kuruyan tomurcukları çiçekten uzaklaştırın ben hep öyle yapıyorum hemen arkasından sağlıklı tomurcuk verip açıyor boşuna uzun süre açmasını beklemeyin kuruduğundan eminseniz tabii.. :p
teşekkürler, dediğiniz gibi kurumalarını bekliyorum hemen uzaklaştıracağım.
Yapraklarında beyaz damarlar var sanırım. Böylesini ilk görüyorum. Çok güzeller.
Menekşelerle ilgili yazdıklarınızı okudukça ben de sevdalandım. Dün pazardan 7 adet farklı renkte menekşe aldım. Aralarında katlı olanlarda var 2 adet yaprağıda köklendirmek için diktim. Umarım başarılı olurum. Bu arada fiyatları 2 ytl idi.
Fiyatları baya uygunmuş.Ben dün 5 YTL verip 3 adet aldım.Benimde artık memkşem var.Fuşya-Pempe-Ebruli(Ehlatun-Beyaz)
merhaba
menekşelerimin toprağında beyaz kücücük böcekler bunlar nedir ve nasıl kurtulabilirim. bilgisi olan varmı. Toprak larını değiştirdim ama kar etmedi. :-((
Selam Alev,
Aşağıdaki başlığa bakmanı önerebilirim. Ama kanımca menekşe yaprakları tüylü olduğundan uygulamalarda daha dikkatli olmak gerekiyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062
Merhaba menekşeseverler.yazılarınızı her akşam okuyorum.Ben bir menekşe delisiyim.Geçen sene bu günlerde menekşelerimin fazla köklerini ayırdığım zaman tam 32 saksı menekşem oldu , bütün rekleri vardı.Fakat beyaz tülü bir bit hepsine ulaştı bütün mücadeleme rağmen şimdi 6 saksı kaldı onlarada kışın çocuklar gibi baktım ama gidiciler.Hastalıklarla ilgili ZENFREE 'nin bildirdiği siteye girdim onlardan sabunlu suyu bende yapmıştım ama olmadı kaçıyor yine geliyor.Çok üzüldüm. Dedimya delisiyim diye.Mart ayında yine l5 saksı menekşe aldım.Menekşede iki renk hastasıyım.Nasıl yapıldığını HELİN- ÇINAR internet sitesinde sordum.Labaratuvarlarda yapılıyormuş. İki renkli bulunca kaçırmıyorum.Böcekten önce de mantar hastalığı vardı. Onunlada savaştım.Bunca zahmetten sonra yinede vazgeçemiyorum.İnanın bu sitede sağlıklı menekşelerin fotoğraflarını görünce çıldırıyorum. Yeni aldıklarımın saksının etrafındaki kağıt korumayı çıkarmıyacağım,hiç olmazsa hastalıkları birbirine bulaşmaz diye düşünüyorum.Bu konuda benim kadar sabırlı bir şekilde mücadele veren varmıdır acaba ?
Vallineria maşallah çok sağlıklı gözüküyor menekşelerin.Bu yonca saksılarda da daha da şık durmuş kanımca. Ortadaki bayağı yaprak vermiş bence daldırmaya başla bir an evvel de daha çok çiçeklensinler.
....Fakat beyaz tülü bir bit hepsine ulaştı bütün mücadeleme rağmen şimde 6 saksı kaldı onlarada kışın çocuklar gibi baktım ama gidiciler.Hastalıklarla ilgili ZENFREE 'nin bildirdiği siteye girdim onlardan sabunlu suyu bende yapmıştım ama olmadı kaçıyor yine geliyor.Çok üzüldüm......Böcekten önce de mantar hastalığı vardı. Onunlada savaştım.Bunca zahmetten sonra yinede vazgeçemiyorum.İnanın bu sitede sağlıklı menekşelerin fotoğraflarını görünce çıldırıyorum. Yeni aldıklarımın saksının etrafındaki kağıt korumayı çıkarmıyacağım,hiç olmazsa hastalıkları birbirine bulaşmaz diye düşünüyorum.Bu konuda benim kadar sabırlı bir şekilde mücadele veren varmıdır acaba ?
Çok üzüldüm yazdıklarınızı okuyunca.. Benim menekşelerimde hiç hastalık ya da zararlı olmadı bu güne kadar.. Allah göstermesin.. Yazınızı okuyunca hemen gidip onları kontrol ettim.. Sevdim, konuştum..;)
Ama sitemizde pek çok zararlı ile ilgili çok ayrıntılı bilgiler ve çözümler var.. O da yetmezse 'Bir bilene soralım' bölümümüz var.. Eminim ki sorununuza burada çare bulacaksınız..;) Kağıt korumayı çıkarmamanızın çözüm olacağını zannetmiyorum..:(
Bu arada yeni menekşelerim için yorum yapan arkadaşlara çok teşekkür ederim..:p 120 ve 224 numaralı mesajlarımda resimlerini koyduğum menekşelerimin yapraklarının tam damar-dal kısımları beyaz..:p 209 numaralı mesajımdaki menekşem ise bambaşka birşey..:dilli: :dilli:
Selam Alev,
Aşağıdaki başlığa bakmanı önerebilirim. Ama kanımca menekşe yaprakları tüylü olduğundan uygulamalarda daha dikkatli olmak gerekiyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062
Yukarıdaki siteye girdim. oradaki ev yapımı ilaçlardan birini yaptım ama gardenyama yaptım. pamuk biti vardı. onlar temizlendi ama menekşeye o olmaz. Zaten yaprakların hiç bişi yok toprağında var. Ayrıca dediğiniz gibi tüylü olduğu için biraz sakıncalı. Acaba zirai bir ilaç varmıdır. bunları öldürmek için bide bu böceğin tam tanımlamasını yapamadım adını bulamadım. onun içinde ilaç alamıyorum. :(
ilginize teşekkürler
Uzman arkadaşlar mutlaka bir çözüm önereceklerdir. Tekrar geçmiş olsun.
papatyam
19-04-2007, 14:46
Maşallah çok sağlıklı görünüyorlar :)
remziye yıldırım
19-04-2007, 14:53
çok teşekür ederim arkadaşım.artık onların sağlığı benim sağlığım gibi oldu.
Remziye hanım,işten geldim menekşelerin başında dolandım,yukarıda anlatmıştım,hasta olanlar var mini minicik,neşesiz gitti gidecek, yeni aldıklarım eh fena değil. Oturdum internete önce bu siteye girdim.Sizinkileri görünce çığlığı bastım.Maşallah. Nazarım da değer.Harika şeyler ilk baştaki hele.Benim çift renk takıntım var.Artık meşekşe zevkimi bu sayfalarda gördüklerimle tatmin edeceğim.Tekrar maşallah.
http://img469.imageshack.us/img469/1440/beyazkg0.png
http://img469.imageshack.us/img469/1263/bordozu2.png
http://img411.imageshack.us/img411/4816/eflatunfj6.png
bunlarda benimkiler
Maşşallah, maşşallah... Sevgili Remziye Hanım da, Godetya da döktürmüşler yine.. Benim her rengi olmasına rağmen kıskandım..:) Allah nazarlarımızdan korusun kızlarınızı..
mor menekşe
20-04-2007, 15:42
merhaba benim yapraktan ürettigim yavrularım var ama çok minikler bir şey olur diye çok korkuyorum.sağliklı olarak nasıl büyütebilirm...???
mor menekşe
20-04-2007, 15:45
merak ediyorum menekşelerimin saglıklı olması için topraklarını sık sık degiştirmem mi gerek acaba yaprak boyları kısa uzun yapraklı olması için neler yapmalıyım lütfen yardım????
merhaba benim yapraktan ürettigim yavrularım var ama çok minikler bir şey olur diye çok korkuyorum.sağliklı olarak nasıl büyütebilirm...???
Yapraktan büyütebilsem bir şey söyliycem..:mad: :mad:
Şaka bir yana minik yaprakları hep çok sulamaktan, yaprağına su değdirmekten kaybettim ben..:( Üstelik büyüklere sürekli su püskürttüğüm halde.. Sanırım minikler banyodan pek hoşlanmıyor..
Büyük menekşeleri bizler de kök saksıyı tamamen sarıncaya kadar pek değiştirmiyoruz. Ben de bu yıl değiştirdim. Minicik saksılarda idi kocaman menekşeler.. Yaprak boyu da menekşenin büyümesi ile ilgili sanırım.. Menekşelerinizin keyfi iyiyse, büyüdükçe geliştikçe yapraklar da düzene girecektir..
Menekşeler için yapraklara su püskürtün diye yazı okudum.Kimi yerde püskürtün kimi yerde yapraklara su değmesin yazıyor.Hangisi doğru...
çoban püskülü
20-04-2007, 23:13
merhaba menekşe sevenler benim 8 tane menekşe kızım var.en nazlısı beyazı.2 si hastalandı,annem bulaşık derjanıyla yıkadı,çiçekçi pamukçuk dedi,ben unlu bit diye düşünüyorum.zavallı yavrularım birde çiçekliler ki canım acıyor onlara baktıkça.bu böcekler dalla yaprak arasına yerleşiyor ve yaprağı öldürüyor.hergün kürdan elde mekanik mücadele,allahda diğerlerinde yok.hepsini ilaçlayacağım ölürler diye korkuyordum ama bu şekilde de ölüyorlar.işte böyle sadece paylaşmak istedim bunları sizlerle,reim eklemeyi öğrenince resimlerini koyacağım öyle güzeller ki...saygılar.
çoban püskülü
21-04-2007, 23:18
merhaba menekşe sevenler benim 8 tane menekşe kızım var.en nazlısı beyazı.2 si hastalandı,annem bulaşık derjanıyla yıkadı,çiçekçi pamukçuk dedi,ben unlu bit diye düşünüyorum.zavallı yavrularım birde çiçekliler ki canım acıyor onlara baktıkça.bu böcekler dalla yaprak arasına yerleşiyor ve yaprağı öldürüyor.hergün kürdan elde mekanik mücadele,allahda diğerlerinde yok.hepsini ilaçlayacağım ölürler diye korkuyordum ama bu şekilde de ölüyorlar.işte böyle sadece paylaşmak istedim bunları sizlerle,reim eklemeyi öğrenince resimlerini koyacağım öyle güzeller ki...saygılar.
işte benim menekşe kızlarımın dördü;9681
Gerçekten çok güzeller.babam bu beyaz bitin nemden olduğunu söylemişti. Belki bunun bir yararı olur; ortamını değiştirirseniz veya daha kuru bir yere alır sanız. İnşallah iyileşirler.
çoban püskülü
22-04-2007, 00:38
merhaba,teşekkür ederim.bu dediğinizi deneyeceğim.ama benim evim beşinci kat ve kaloriferli hiç nem yok ki?acaba çok mu suluyorum?veya tabağındaki kalan su bit yapıyor olabilir mi?
Ben de tam bilmiyorum sizin dediğiniz gibi eğer menekşenizi suladıktan sonra tabağında bir miktar su kalıyorsa bu neden olabilir gibime geliyor ama en en iyisi mi siz Mine Hanım' a bir danışın.
Benim menekşelerim ise nedense hep çiçeksiz ve küçük yapraklı,canlı olmasına canlı görünüyorlar ama nedense hiç bir büyüme ,gelişme,güzelleşme emaresi göstermiyorler.Neyse bende ölmeleri durumuna karşı fazla yapraklarını torfa gömüp yedeklemeye çalışıyorum bir süredir.Arada bir dayanamayıp çıkartıp bakıyorum köklendilermi diye hemen hepsi köklenmiş fakat sadece bir tanesi arkasından minik yapraklar vermiş.Görünce öyle şaşırdımki nedense yavruların hep yaprağın önünden çıkacağını düşünmüştüm.
Benim gibi işin acemisi olanlar için resminide çektim.
gül deniz
22-04-2007, 14:52
bunlarda benim cici kızlarım. sizlerinde görmesini istedim ancak beş tanesini yükleyebildim, diğerleri sonra.
merhaba remziye hanım bende bir menekşe dostu olarak aranıza katıldım.kızlarınız çok güzel bayıldım .MAŞALLAH DİYEYİMBenimde katlı pembe renkli menekşem var ama yaprakları çok sık.bir kısım yapraklarını koparsam küserlermi **** nereden yaprak koparmam lazım.teşekkür ederim.inşallah mesajı doğru yere yazmışımdır.
Ben de 3 ay önce afrika menekşesi aldım ama hiç çiçek açmadılar.Bunun yanında yapraklarında kahverengi lekeler oluştu.Bu durum cam kenarında durmalarından kaynaklanabilir mi acaba?...Bu konuda tecrübe sahibi bir arkadaşımdan bilgi alabilirsem sevinirim...:confused:
remziye yıldırım
22-04-2007, 17:39
merhaba remziye hanım bende bir menekşe dostu olarak aranıza katıldım.kızlarınız çok güzel bayıldım .MAŞALLAH DİYEYİMBenimde katlı pembe renkli menekşem var ama yaprakları çok sık.bir kısım yapraklarını koparsam küserlermi **** nereden yaprak koparmam lazım.teşekkür ederim.inşallah mesajı doğru yere yazmışımdır.
merhaba gül deniz öncelikle aramıza hoş geldiniz. alt yapraklardan ve canlı olanlarından alırsanız iyi olur. ayrıca saksıda çok sıkışık duruyorsa saksısınıda değiştirin. şimdi tam zamanı şimdiden kolay gelsin.
Ben de 3 ay önce afrika menekşesi aldım ama hiç çiçek açmadılar.Bunun yanında yapraklarında kahverengi lekeler oluştu.Bu durum cam kenarında durmalarından kaynaklanabilir mi acaba?...Bu konuda tecrübe sahibi bir arkadaşımdan bilgi alabilirsem sevinirim...:confused:
Öncelikle aramıza hoşgeldin
Eğer menekşeleri koyduğun yer çok fazla güneş alıyorsa yapraklarda bu tür yanmalar olabilir. Menekşeleri dolaylı fakat iyi ışık alabilecek bir yerekoymalısınız. Ayrıca menekşelerin saksılarını sık sık değiştirmek çiçeklenmesini geciktirir. Menekşeler çiçekli iken yapılan saksı büyütmesi ve ilaçlamalar çiçeklerin kaybına neden olur.
gül deniz
22-04-2007, 18:44
merhaba gül deniz öncelikle aramıza hoş geldiniz. alt yapraklardan ve canlı olanlarından alırsanız iyi olur. ayrıca saksıda çok sıkışık duruyorsa saksısınıda değiştirin. şimdi tam zamanı şimdiden kolay gelsin.
remziye hanım ilginize teşekkür ederim.ben katlı menekşemi yeni aldım bir hafta önce yinede toprak değiştirmem gerekirmi şu anda çiçekli:) toprak değiştirmede de bayağı zorlanıyorum toprak içinde kalıyorlar.Ayrıca saksıdan çıkarınça eski toprağını köklerinden silkeleyip dökmemmi lazım.Şimdiden teşekkürler
remziye yıldırım
22-04-2007, 20:09
remziye hanım ilginize teşekkür ederim.ben katlı menekşemi yeni aldım bir hafta önce yinede toprak değiştirmem gerekirmi şu anda çiçekli:) toprak değiştirmede de bayağı zorlanıyorum toprak içinde kalıyorlar.Ayrıca saksıdan çıkarınça eski toprağını köklerinden silkeleyip dökmemmi lazım.Şimdiden teşekkürler
Sevgili gül deniz, yaprakları çok sık dediniz diye saksıyı değiştirin dedim. Eğer resimleri yükleyebilirseniz size yardımcı olmaya çalışırım. Ben saksı değiştirirken toprağı boşaltmıyorum, daha büyük bir saksıya biraz toprak koyup sonra çiçeği koyup üzerine biraz daha toprak koyup suluyorum. Selamlar...
Bir çiçeksever için en heyecanlı görüntülerden biri..:dilli: :dilli:
Tebrik ederim, o kadar kurcalamaya rağmen yaprak verdirmeyi başarmışsınız.:p Ben de mi kurcalasam acaba? Hımmmm....:dilli:
:D :D evet kurcalamak işe yarıyor sanırım,köklenmedikleri takdirde rahat bırakılmayacaklarını anlıyorlar :D :D
Bir şeyi merak ediyorum,dışardan aldığımız menekşeler bir sürü çiçekliyken eve getirdiğim andan itibaren çiçekler en fazla 1 ay kalıyor sonrasında ne yeni çiçek ne var olan tomurcuklarda bir açma ...Bunun sebebi benmiyim acaba yoksa satılması için aşırı bir vitaminleme sonucu dinlenme döneminemi giriyor bitki (**** hiç avutmasammı kendimi :p :p)
çoban püskülü
22-04-2007, 23:49
:D :D evet kurcalamak işe yarıyor sanırım,köklenmedikleri takdirde rahat bırakılmayacaklarını anlıyorlar :D :D
Bir şeyi merak ediyorum,dışardan aldığımız menekşeler bir sürü çiçekliyken eve getirdiğim andan itibaren çiçekler en fazla 1 ay kalıyor sonrasında ne yeni çiçek ne var olan tomurcuklarda bir açma ...Bunun sebebi benmiyim acaba yoksa satılması için aşırı bir vitaminleme sonucu dinlenme döneminemi giriyor bitki (**** hiç avutmasammı kendimi :p :p)
merhaba,merak etmeyin uzun uzun dinlendikten sonra tekrar hem de daha bir şevkle açıyorlar.eşimin aldığı ve arkadaşımın getirdiği öyle oldu.bakarsanız yukarda resmi var.ama alırken mümkün olduğunca tomurcuklu ama açmamış alırsanız.bu kadar uzun ara vermiyorlar.:D bir de size saçma gelebilir ama ben onları konuşarak ve açan arkadaşlarının yanına koyarak açtırıyorum.
gül deniz
23-04-2007, 11:39
herkes güzel menekşelerinin fotoğraflarını eklemiş,ben de benim güzellerimi koyayım bari dedim :p hepimiz güle güle büyütelim çiçeklerimizi...
sevgiler...
çok güzeller maşallah.cam önündemi duruyolar.sevgiler
remziye yıldırım
24-04-2007, 09:26
arkadaşlar merhaba üç günlük tatilden sonra umarım herkez iyidir.Ben haftaya biraz kötü başladım.Menekşelerimden biri biraz hasta ,üzeri çiçek dolu ama yapraklarını ve çiçeklerini salmış keyifsiz gözüküyor,neyapacağımı bilemedim.fotoğraf makinam yanımda değil onun için resminide koyamıyorum. sizce sağlıksız ğözükmesinin sebebi ne olabilir?
:( Çok üzüldüm Sevgili Remziye Hanım,
Nazarımız değdi güzel menekşelerinize..:( Benimkiler susuz kalınca bu tepkiyi veriyorlar.. Susuz kalmış olmasınlar? Çok sulanması da aynı etkiyi gösteriyor.. Çok güneş almaları da olabilir. Son bir hafta içinde neyi farklı yaşamış olabilirler acaba?
remziye yıldırım
24-04-2007, 09:47
teşekür ederim arkadaşım,saksısı biraz küçük belki onun için suyu yetersiz gelmiş olabilir diye düşünüyorum . bugün geçsin yarın bir değişiklik göstermezse saksı değişimi yapayım diyorum.
gül deniz
24-04-2007, 09:48
çok üzüldüm Remziye Hanim Inşallah Düzelirler.geçmiş Olsun.
remziye yıldırım
24-04-2007, 10:42
teşekür ederim arkadaşlar .menekşem sabaha göre biraz daha iyi sanırım düzelecek.
Geçmiş olsun Remziye Hanım ,saksı değiştirmek daha riskli bence.Ben 2 saksın menekşemi saksı değiştirirken kaybettim.Saksılarımdan 20 tanesine, saksı değiştirmek, gayet iyi geldi.2'si öldü 1'i can çekişiyor.Çok üzgünüm.
arkadaşlar merhaba üç günlük tatilden sonra umarım herkez iyidir.Ben haftaya biraz kötü başladım.Menekşelerimden biri biraz hasta ,üzeri çiçek dolu ama yapraklarını ve çiçeklerini salmış keyifsiz gözüküyor,neyapacağımı bilemedim.fotoğraf makinam yanımda değil onun için resminide koyamıyorum. sizce sağlıksız ğözükmesinin sebebi ne olabilir?
Benim menekşelerimin bir saksısı da aynı durumda.:( İki saksı yanyana. Aldıkları ışık aynı, sulama aynı, verdiğim besin aynı. Birinin yaprakları sakının üzerine yığılmış durumda. Çok üzgünüm. Sadece karşısına geçip "lütfen iyileş diye yalvarıyorum" :(. Toprak mı ilave etsem acaba? 98 yılından beri ilk defa böyle bir şey başıma geldi. Sakı değiştirdim ev değiştirdim yine de keyifleri yerindeydi.:(
remziye yıldırım
24-04-2007, 15:41
arkadaşlar merhaba, menekşemin bazı yapraklarında çürüme olmuş onun için kendini salmış kökü hala sağlamdı .bende saksıyı değiştirdim yenide .yavru veriyormuş onlara çok üzüldüm . şimdilik onun için sadece dua ediyorum.
esraerin
02-05-2007, 00:15
merhabalar bir solukta tüm yazıları okudum hepinizin ayrı ayrı hem ellerine hem yüreklerine sağlık bende çimlendirip diktiğim yaprakların gözüne bakıyorum AYLARDIR ama bi kıpırtı yok sabah ilk işim burda öğrendiklerimi uygulamak ve gelişmeleri paylaşmak olacak sürekli cam önündeyim 1. kattayız komşular adımı cam kuşu takacak :)) yeni yapraklarım gelsin artın sevgiler
Penelophe
02-05-2007, 15:18
arkadaşlar merhaba bunlarda benim diğer kızlarım.
Selamlar, kızlarınıza bayıldım. Benimkilerde böyle olurlar inşallah bir gün..
Penelophe
02-05-2007, 15:26
Herkese Selamlar.
Evde yaklaşık 4 ay önce aldığım ve aldığımda mükemmel çiçekleri olan iki tane menekşem var.(dı). Yani en azından menekşeler hala var ama çiçekleri hiç kalmadı. Aldığımda olan çiçekleri kurudu ve tomurcuklarıda açmadan kurudu. yaprakları çok güzel. ben sularken yapraklarına da su püskürtüyordum. Ama buradan öğrendiklerime göre artık püskürtmüyorum. Köklendirme konusunda çok başarılıyım. Evdeki akvaryumun su sıcaklığı 24-25c. Bende akvaryumun suyuna koyuyorum, orada hem yüzüyor hemde 15 günde mükemmel kökleniyorlar. Tekrar çiçeklenmeleri için neler yapabilirim, tekrar çiçeklenirler mi?
remziye yıldırım
02-05-2007, 20:03
Herkese Selamlar.
Evde yaklaşık 4 ay önce aldığım ve aldığımda mükemmel çiçekleri olan iki tane menekşem var.(dı). Yani en azından menekşeler hala var ama çiçekleri hiç kalmadı. Aldığımda olan çiçekleri kurudu ve tomurcuklarıda açmadan kurudu. yaprakları çok güzel. ben sularken yapraklarına da su püskürtüyordum. Ama buradan öğrendiklerime göre artık püskürtmüyorum. Köklendirme konusunda çok başarılıyım. Evdeki akvaryumun su sıcaklığı 24-25c. Bende akvaryumun suyuna koyuyorum, orada hem yüzüyor hemde 15 günde mükemmel kökleniyorlar. Tekrar çiçeklenmeleri için neler yapabilirim, tekrar çiçeklenirler mi?
arkadaşım merhaba .aramıza hoşgeldin menekşelerin yapraklarına su deydirmemelisin saksıyı altan su koy ama su içinde kalmasın direk güneş alan bir yere değil sadece ışık alan bir yerde durmalılar çiçek için belki dinlenme dönemindedir üzülme tekrar açacaktı.ayrıca ayda bir sıvı gübre verebilirsin.bençiçek coşturan diye bir besin kullanıyorum koçtaştan aldım çiçeklerim şimdilik çok güzel yalnız yaprakların yüzmesini anlayamadım hem suya deyip hemde kökleniyorsa büyük başarı:
Merhaba arkadaşlar,
Geçenlerde çiçek pazarına gittim. Orda birbirinden güzel menekşelere bakarken sohbet ettiğimiz çiçekçi bana bir öneride bulundu.daha evvel bahsettiğim şu açmayan menekşemden ona da bahsettim. "aaa neden açmasın, açar, açar " dedi.Sonra da dedi ki açması için yaprakların tam ortasında ufak çıkan yaprakları kopar bak açacak dedi. Geldim eve acıdım yaprakları koparmaya ama sonra denemeden edemedim. bakalım ne olacak açacak mı açmayacak mı?
Daha evvel bunu denemiş miyidiniz?
Menekşe sevdalısı
02-05-2007, 22:36
Sevgili selenn merhaba teknik işe yararsa sonucu öğrenmek isterim.Çünkü bende aynı konudan muzdaribim.Geçen yıl bu aylarda bol bol çiçek veren menekşelerim bu yıl henüz çiçek aşamasına geçemediler.Senin sonuca göre bende denerim.Hadi bakalım umarım işe yarar.Heyacanla bekliyorum sonucunuzu.Sevgiyle...
Merhaba arkadaşlar,
Geçenlerde çiçek pazarına gittim. Orda birbirinden güzel menekşelere bakarken sohbet ettiğimiz çiçekçi bana bir öneride bulundu.daha evvel bahsettiğim şu açmayan menekşemden ona da bahsettim. "aaa neden açmasın, açar, açar " dedi.Sonra da dedi ki açması için yaprakların tam ortasında ufak çıkan yaprakları kopar bak açacak dedi. Geldim eve acıdım yaprakları koparmaya ama sonra denemeden edemedim. bakalım ne olacak açacak mı açmayacak mı?
Daha evvel bunu denemiş miyidiniz?
Sevgili Selen ve Menekşe Sevdalısı,
5. sayfa 123 numaralı mesajı bir okur musunuz?;)
Menekşe sevdalısı
02-05-2007, 22:40
Hııım sayın hfz ben denememiştim selenn in sonucunu bekleyecektim ama hiç denemeyip beklemeye devam o zaman :o :rolleyes:
sevgili Hfz,
Valla sağol atlamışım... Hem güldüm hem okudum. Boşa gitmiş benim minik yaprakçıklar. Ne diyim ben şimdi bu çiçekçiye:) Neyse belki de açar. Bakalım ikinci denememiz oldu bu başlıkta. Gelişmeleri yazarım.
[QUOTE=denizakvaryumu;94506]arkadaşlar afrika menekşesi değil de muhteşem kokusuyla içinizi ferahlatan yabani menekşe üreten var mı?
"hercai menekseden farkli olarak, hos kokulu, minicik, mor renkli, ince saz gibi yaprakli, kokusunun anne kokusuna benzetilmesi nedeniyle, eskiden anneler gununde annelere veya anne olmayi bekleyenlere hediye edilen unutulmus guzellik"
bu tanım da çok hoşuma gitti....
Sevgili Denizakvaryumu,
Buldum!..:dilli: :dilli: Henüz çiçekleri yok pek miniş..:p
Penelophe
03-05-2007, 07:36
arkadaşım merhaba .aramıza hoşgeldin menekşelerin yapraklarına su deydirmemelisin saksıyı altan su koy ama su içinde kalmasın direk güneş alan bir yere değil sadece ışık alan bir yerde durmalılar çiçek için belki dinlenme dönemindedir üzülme tekrar açacaktı.ayrıca ayda bir sıvı gübre verebilirsin.bençiçek coşturan diye bir besin kullanıyorum koçtaştan aldım çiçeklerim şimdilik çok güzel yalnız yaprakların yüzmesini anlayamadım hem suya deyip hemde kökleniyorsa büyük başarı:
Sayın Remziye Hanım,
bu sıcak karşılamanız ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. yarın bizim akvaryumun resmini çekip yükleyeceğim. Tam olarak yüzmüyorlar ama yüzüyorlarda yani, evet biraz karışık. neyse yarın resmi ekleyince daha iyi anlaşılacak :)
*birde çiçekli bitkiler için bitki besini diye bir şey almıştım. ondan versem yararlı olacak sanırım?
Biri kokulu menekşe mi dedi...Nerdeymiş bu kokulu menekşe ....
Nerden buldunuz...
denizakvaryumu
03-05-2007, 09:39
[QUOTE=denizakvaryumu;94506]arkadaşlar afrika menekşesi değil de muhteşem kokusuyla içinizi ferahlatan yabani menekşe üreten var mı?
"hercai menekseden farkli olarak, hos kokulu, minicik, mor renkli, ince saz gibi yaprakli, kokusunun anne kokusuna benzetilmesi nedeniyle, eskiden anneler gununde annelere veya anne olmayi bekleyenlere hediye edilen unutulmus guzellik"
bu tanım da çok hoşuma gitti....
Sevgili Denizakvaryumu,
Buldum!..:dilli: :dilli: Henüz çiçekleri yok pek miniş..:p
Bu ANNE KOKULU MENEKŞEYİ çiçekleri açtığı zaman, bol bol içinize çekin...gerçekten bu tanımı hak eden bir menekşe :)
Bence anneler gününde armağan edilebilecek en güzel çiçek...
Annem ilgi göstermedi kendisine.:mad: Kıyamam ona vermeye..
Sevgili Elfogi, çok küçük ama çok sağlıklı şu an. Aynı sağlıkta devam ederse eminim yeni sürgünler de verecektir. ;)
Penelophe
03-05-2007, 14:37
Birşey soracağım, bendeki çiçek costuranda son kullanma tarihi vs. yazmıyor. Çiçeğe bir zararı dokunur mu?
Penelophe
04-05-2007, 09:08
Bu üzerinde görürnen tomurcuklar yaklaşık 2 aydır duruyorlar açmadan ve kuruyarak..
remziye yıldırım
04-05-2007, 10:50
Birşey soracağım, bendeki çiçek costuranda son kullanma tarihi vs. yazmıyor. Çiçeğe bir zararı dokunur mu?
arkadaşım merhaba. Benim çiçek coşturanda son kullanma tarihi yazıyor. İçeriğinden sonra yan olarak çok küçük yazılmış ama varsa görebilirsin.Ayrıca tembel dediğin menekşen çok güzel biz ona sadece nazlı diyelim yakında sizi zaten utandıracaktır.Bol çiçekli günler:eek: :D
Bu üzerinde görürnen tomurcuklar yaklaşık 2 aydır duruyorlar açmadan ve kuruyarak..
Çok yaprağa gitmiş. En alttaki büyük yapraklarını hatta yeni çıkan çok sıkışık duran yapraklarından da birazını güzelce kırın. Bir kartona delikler açıp yapraklar üstte kalacak şekilde zedelemeden saplayın. Su dolu bardağa o şekilde koyup köklenmelerini bekleyip yeni menekşeler üretebilirsiniz.
Hemen hemen her açan bitki için geçerli bir kuraldır ki fazla yapraklanan bitkileriniz az çiçek açarlar. Sevgiler...
remziye yıldırım
04-05-2007, 12:37
Selamlar ARKADAŞIM,
Heryerini santim santim okudum, yok, tarih yok.
umarım utandırır beni :)
Teşekkür ederim.
arkadaşım sanırım elimizdeki markalar farklı eğer üzerinde tarih yoksa ozaman süresiz kullanılıyor demektir bir zararı olmaz diye düşünüyorum . Menekşenizçiçek açtığında yine görmek isterim .Ben onun açık renk olduğunu düşünüyorum.
Penelophe
04-05-2007, 12:40
Çok yaprağa gitmiş. En alttaki büyük yapraklarını hatta yeni çıkan çok sıkışık duran yapraklarından da birazını güzelce kırın. Bir kartona delikler açıp yapraklar üstte kalacak şekilde zedelemeden saplayın. Su dolu bardağa o şekilde koyup köklenmelerini bekleyip yeni menekşeler üretebilirsiniz.
Hemen hemen her açan bitki için geçerli bir kuraldır ki fazla yapraklanan bitkileriniz az çiçek açarlar. Sevgiler...
yani ne kadar az yaprak o kadar çok çiçek öyle mi. Tama yarın yapraklarını kopartır resmini çeker , buraya eklerim. Teşekkür ederim.
Penelophe
04-05-2007, 12:43
arkadaşım sanırım elimizdeki markalar farklı eğer üzerinde tarih yoksa ozaman süresiz kullanılıyor demektir bir zararı olmaz diye düşünüyorum . Menekşenizçiçek açtığında yine görmek isterim .Ben onun açık renk olduğunu düşünüyorum.
Değerli Arkadaşım, ben onun rengini biliyorum. orada 2 kök var birisi mor birisi beyaz , aldığımda çiçekleri vardı , ama bana geldikten sonra çiçeksizleşti. Eğer bir açarsa zaten boy boy afişlerini koyacağım buraya :D
gül deniz
04-05-2007, 14:39
merhaba arkadaşlar bende 15 gün önce yaprakları toprağa ektim merakımdan çıkarıp baktım köklenmişler çok mutlu oldum.Ama yavruları ne zaman olacak merak ediyorum.ilk denememdi başarılı oldum sevincimi menekşe severlerle paylaşmak istedim.ayrıca migrostan afrika menekşeleri için özel olan çiçek coşturan aldım çünki çiçekleri yok inşallah açarlar.Herkese sağlıklı ve bol çiçekli günler diliyorum.
Penelophe
04-05-2007, 16:26
merhaba arkadaşlar bende 15 gün önce yaprakları toprağa ektim merakımdan çıkarıp baktım köklenmişler çok mutlu oldum.Ama yavruları ne zaman olacak merak ediyorum.ilk denememdi başarılı oldum sevincimi menekşe severlerle paylaşmak istedim.ayrıca migrostan afrika menekşeleri için özel olan çiçek coşturan aldım çünki çiçekleri yok inşallah açarlar.Herkese sağlıklı ve bol çiçekli günler diliyorum.
Hayırlı olsun:) Çiçeklenince fotoğraflarınıda ekleyin ki bizde görelim ama değil mi :)
Sevgili Gül deniz,
menekşeler kolay tutuyor. Ama hemen yaprak vermeyebilir. Umarım çok büyük bir saksıya dikmemişsinizdir. Bir keresinde büyük bir saksıya dikmiştim. Kolay gelişmedi. Daha ufak bir saksı sanırım daha uygun.
gül deniz
09-05-2007, 15:35
Sevgili Gül deniz,
menekşeler kolay tutuyor. Ama hemen yaprak vermeyebilir. Umarım çok büyük bir saksıya dikmemişsinizdir. Bir keresinde büyük bir saksıya dikmiştim. Kolay gelişmedi. Daha ufak bir saksı sanırım daha uygun.
MERHABA SELENN yeni menekşe almıştım.Saksısını değiştirdim ve küçük menekşe saksılarına yaprakları ektim.Şimdi yavruların çıkmasını bekliyorum. daha çok beklermiyim acaba.:
menekşe coşturan diye bir sıvı aldım .ne kadar arlıkla sulamam gerekir.yardımcı olursanız sevinirim
Penelophe
09-05-2007, 16:33
menekşe coşturan diye bir sıvı aldım .ne kadar arlıkla sulamam gerekir.yardımcı olursanız sevinirim
Üzerinde kullanma talimatı yazıyordur Arkadaşım.
Ben de haftada bir çiçek açan bitkiler için sıvı besin veriyorum. Üzerindeki talimatları takip etmenizi öneririm Sevgili Zuhal.
Gül Deniz ben de yaprakları daldırdım. Yaklaşık bir aydır aynen duruyorlar. yavruları görmek için ben de çok sabırsızlanıyorum ama sabır gerekiyor biraz daha.
papatyam
10-05-2007, 11:12
Benim yapraklar yavrulamaya başladı :))
gül deniz
10-05-2007, 11:22
menekşe coşturan diye bir sıvı aldım .ne kadar arlıkla sulamam gerekir.yardımcı olursanız sevinirim
bende de var sizinkiyle aynımı bilemiyorum.mor şişede ben üzerinde yazan talimata göre her sulmada 1 litre suya 1 kapak koyup sulama yapıyorum.çokta iyi geldi güzellerime.CANLANDILAR.
gül deniz
10-05-2007, 11:24
Benim yapraklar yavrulamaya başladı :))
KAÇ AY SONRA YAVRULADILAR.BİR AYDIR BENİMKİLER DİMDİK DURUYOLAR.
papatyam
10-05-2007, 13:32
Bazen çok çabuk yavruluyor bazen de aylarca beklemek zorunda kalıyorsun mevsimden herhalde :))
Penelophe
10-05-2007, 13:46
Menekşemin ortasındaki yapraklarını koparmıştım, dün baktım tomurcuklar uzamaya başlamış , yaprakları kopardığımda miniciktiler. Demek ki yapraklar yüzünden gelişemiyorlarmış. Bu hızla yarın açacak gibiler :)
Menekşemin ortasındaki yapraklarını koparmıştım, dün baktım tomurcuklar uzamaya başlamış , yaprakları kopardığımda miniciktiler. Demek ki yapraklar yüzünden gelişemiyorlarmış. Bu hızla yarın açacak gibiler :)
Muhakkak açarlar :) Sevindim adınıza.
KAÇ AY SONRA YAVRULADILAR.BİR AYDIR BENİMKİLER DİMDİK DURUYOLAR.
Menekşeyi suda köklendirdikten sonra torfa veya onun gibi çok yumuşak ve hafif toprağa sadece kökü toprağa girecek şekilde ekerseniz ve dibine koyacağınız kaba su doldurursanız çok çabuk yapraklandıklarını göreceksiniz. Sanırım biraz derin ekiyorsunuz. Yapraklardan birinin dibini hafifçe eşeleyin bakın genelde derin ekimlerde ucu yapraklanmış olur fakat yaprakların günışığına çıkması uzun zaman alabilir :)
Penelophe
10-05-2007, 16:22
Muhakkak açarlar :) Sevindim adınıza.
Bende çok sevindim ama bu kadar hızlı olacağını düşünmüuordum. Açarsa hemen resmini koyacağım buraya :)
gül deniz
10-05-2007, 20:59
Menekşeyi suda köklendirdikten sonra torfa veya onun gibi çok yumuşak ve hafif toprağa sadece kökü toprağa girecek şekilde ekerseniz ve dibine koyacağınız kaba su doldurursanız çok çabuk yapraklandıklarını göreceksiniz. Sanırım biraz derin ekiyorsunuz. Yapraklardan birinin dibini hafifçe eşeleyin bakın genelde derin ekimlerde ucu yapraklanmış olur fakat yaprakların günışığına çıkması uzun zaman alabilir :)
SEVGİLİ LİMON TAVSİYELERİN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.:rolleyes:
Penelophe
10-05-2007, 22:22
Az önce eve geldim, birde baktım ki açmış. Çok mutluyum . Tamam yaprakları koparılınca biraz çirkin oldu ama açtı ya sonunda.
Bir şey soracağım yaprakları kopartalı bugün tam 1 hafta oldu, bu kadar kısa sürede açması normal mi?
296 nolu mesajımda ki fotoğrafını 3 mayısta çekmiştim, tam bir hafta olmuş. Ve o fotoğraftaki eski tomurcuklarıydı, ortadaki yapraklarla beraber o tomurcuklarıda koparmıştım.
İşte 1 haftada ki değişimi,
Menekşemin ortasındaki yapraklarını koparmıştım, dün baktım tomurcuklar uzamaya başlamış , yaprakları kopardığımda miniciktiler. Demek ki yapraklar yüzünden gelişemiyorlarmış. Bu hızla yarın açacak gibiler :)
Sevgili qxyl,
ben de koparmıştım ortadaki yaprakları ama hala açmadılar. Ve yaprakları sanırım ölmeye başladı, çok cansız gözüküyor. Umarım ölmez çünkü elimdeki tek beyaz çiçekli menekşem oydu:( Açmasa da ümitliyim.
Bu arada başka bir sorum da şu olacak yaprakları çok olan bir menekşem daha var ve üzerindeki çiçekler teker teker kurumaya başlıyor. Kurudukça diplerinden koparıyorum yeni tomurcukların gelişmesi için ama o tomurcuklar da kuruyor açmadan. Acaba yaprak sayısını azaltsam mı? Ne dersiniz?
Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler.
Penelophe
10-05-2007, 23:40
Sevgili qxyl,
ben de koparmıştım ortadaki yaprakları ama hala açmadılar. Ve yaprakları sanırım ölmeye başladı, çok cansız gözüküyor. Umarım ölmez çünkü elimdeki tek beyaz çiçekli menekşem oydu:( Açmasa da ümitliyim.
Bu arada başka bir sorum da şu olacak yaprakları çok olan bir menekşem daha var ve üzerindeki çiçekler teker teker kurumaya başlıyor. Kurudukça diplerinden koparıyorum yeni tomurcukların gelişmesi için ama o tomurcuklar da kuruyor açmadan. Acaba yaprak sayısını azaltsam mı? Ne dersiniz?
Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler.
Sayın Selenn;
ben de koparmıştım ortadaki yaprakları ama hala açmadılar. Ve yaprakları sanırım ölmeye başladı, çok cansız gözüküyor. Umarım ölmez çünkü elimdeki tek beyaz çiçekli menekşem oydu:( Açmasa da ümitliyim.
Bu konuda bilgim yok. Üzgünüm.
Bu arada başka bir sorum da şu olacak yaprakları çok olan bir menekşem daha var ve üzerindeki çiçekler teker teker kurumaya başlıyor. Kurudukça diplerinden koparıyorum yeni tomurcukların gelişmesi için ama o tomurcuklar da kuruyor açmadan. Acaba yaprak sayısını azaltsam mı? Ne dersiniz?
Bu konuda yardımcı olabilirim. Bir hafta önce menekşemde tam olarak aynı durumdaydı. Tomurcukları daha açmadan kuruyordu. Bende koparıp atıyordum, ama bir hafta önce tam ortasındaki yaprakları ve bütün tomurcuklarını koparttım. 296 ve 319 numaralı mesajlarda yaprakların koparılmadan önceki halleri ve koparıldıktan sonraki halleri görünüyor. Ve koçtaştan aldığım çiçek coşturan (3,50 ytl.) adlı besini kullanma talimatına göre verdim. Açıkcası hiç umudum yoktu, çünki aylardır açmıyordu,(zaten üzerinde gördüğüm tek çiçek, aldığım zamanki çiçeğiydi) ama bir hafta içinde herşey tersine dönüverdi. Çok heyecanlandım , şaşırdım ve sevindim.
Bu konuda teknik bir bilgim yok fakat uygulamamı anlattım size, fotoğraflarada bakarsanız daha açıklayıcı olur. Tamamen bir haftalık gözlemlerime dayanan sonuç; ortadan çıkan minik ve orta boy yapraklar, alttan sürmeye çalışan yeni tomurcukları engelliyor ve minicik olan ve öyle kalan tomurcuklar görünmüyor bile. Ben ortadaki yaprakları kopartarak onlara yaşam ve büyüme alanı açtığıma inanıyorum. Sonuç olumlu görünüyor.
Size sadece deneyimimi anlattım. Akademik bilgiye sahip değilim.
Selamlarımı iletiyorum..
Teşekkür ederim qxyl. Bir çiçekçi de bana aynen dediğiniz gibi ortada oluşan yaprakların tomurcukları engellediğinden bahsetmişti. Sıvı besin zaten haftada bir talimatlar çerçevesinde kullanıyorum. Ben de gelişmeleri paylaşırım, umarım sizin gibi olumlu sonuç alırım. Sayenizde umutlandım. Tekrar teşekkürler ve iyi geceler.
remziye yıldırım
11-05-2007, 09:13
arkadaşlar hepinize merhaba.benim menekşelerimden üç tanesi yanlardankardeş vermiş çok mutlu oldum ama onları ayırmaya korkuyorum birşey olur diye deneyimli arkadaşların yardımına ihtiyacım var . ayrıca bütün annelerin anneler gününü şimdiden kutluyorum
Penelophe
11-05-2007, 11:43
Teşekkür ederim qxyl. Bir çiçekçi de bana aynen dediğiniz gibi ortada oluşan yaprakların tomurcukları engellediğinden bahsetmişti. Sıvı besin zaten haftada bir talimatlar çerçevesinde kullanıyorum. Ben de gelişmeleri paylaşırım, umarım sizin gibi olumlu sonuç alırım. Sayenizde umutlandım. Tekrar teşekkürler ve iyi geceler.
Gelişnmeleri sabırsızlıkla bekliyorum. Bugün benim ki bir tane daha açtı :) Darısı sizinkinin başına :)
remziye yıldırım
12-05-2007, 13:10
merhabalar bugün pazardan iki tane menekşe aldım .Biri lila biri beyaz .Beyazı uzun süredir arıyordum çok sevindim .çokta sağlıklı gözüküyorlar pazartesi resimlerini yüklerim
Merhabalar.Menekşe çoğaltmaya çalışıyorum,ama bir türlü başaramıyorum.Suya koyarak mı yoksa direkt toprağa ekerek mi başarılı olurum.Bu konuda bana yardımcı olacak var mı?Ayrıca bir sorum daha var:Menekşe coşturan diye bir sıvı aldım.Kutusunda her sulamada kullanın diyor,hazır marketten aldığım menekşenin üzerinde ayda bir defa bitki besini verin yazısı vardı:)
Sevgili Zuhal,
Direkt toprağa dikerseniz sanırım daha iyi sonuç alırsınız. Ben suda köklendirdikten sonra diktiğim yapraklarda sonuç alamamıştım. Direkt toprağa diktiklerimden üç tanesi kısa zamanda yaprak verdi.
Menekşe coşturan kullanan arkadaşlar da her sulamada veriyorlar besini ve çok memnunlar çiçeklerinin gelişiminden. Ama ben çok sık buluyorum bu süreyi. Çiçeğin fazla yüklemeden dolayı yorulacağını düşünüyorum. Ben ayda bir besin veriyorum menekşelerime ve çok memnunum.
Forumu baştan sona okursanız pek çok deneyim göreceksiniz. Çiçeğinizin ihtiyacı sadece besin değil çünki.:)
Bol çiçekli günler dilerim.:)
Yeşilparmak
12-05-2007, 21:03
Menekşe,yi çoğaltmak isteyenler menekşe sahiplerinden yavru alırlarsa (varsa tabi) bu sizi çok daha memnun edecek bir süreç içine sokacaktır. Çünkü, yapraktan çoğaltma maalesef uzun sürüyor. Ben elde ettiğim yavruları hemen ayırıyor ve isteyenlere hazırlıyorum. :rolleyes:
Bir de sevgili "qxyl" sırf çiçeğini görmek için orta yaprakları koparmanız beni çok üzdü. Keşke canını yakmasaydınız.:(
Penelophe
13-05-2007, 16:24
Menekşe,yi çoğaltmak isteyenler menekşe sahiplerinden yavru alırlarsa (varsa tabi) bu sizi çok daha memnun edecek bir süreç içine sokacaktır. Çünkü, yapraktan çoğaltma maalesef uzun sürüyor. Ben elde ettiğim yavruları hemen ayırıyor ve isteyenlere hazırlıyorum. :rolleyes:
Bir de sevgili "qxyl" sırf çiçeğini görmek için orta yaprakları koparmanız beni çok üzdü. Keşke canını yakmasaydınız.:(
Selamlar,
Bunun bende farkındayım arkadaşım ama aylardır açmıyordu ve sorununu çözemiyordum. Yaprakları kopartmak hem canını yaktı hem görünümünü çirkinleştirdi. Fakat onu rahatlattı şimdi ortasında hem çok güzel çiçekler hem de yavru yapraklar var. En kısa sürede resimleyip ekleyeceğim.
Saygılar..
Penelophe
13-05-2007, 20:52
İşte afrika menekşemin son hali, gururlandı bence ve kendine güveni geldi, rahatladıda sanırım:)
remziye yıldırım
14-05-2007, 13:06
Menekşe,yi çoğaltmak isteyenler menekşe sahiplerinden yavru alırlarsa (varsa tabi) bu sizi çok daha memnun edecek bir süreç içine sokacaktır. Çünkü, yapraktan çoğaltma maalesef uzun sürüyor. Ben elde ettiğim yavruları hemen ayırıyor ve isteyenlere hazırlıyorum. :rolleyes:
Bir de sevgili "qxyl" sırf çiçeğini görmek için orta yaprakları koparmanız beni çok üzdü. Keşke canını yakmasaydınız.:(
Merhaba benimde menekşelerim kardeş verdiler ama ben ayırmayı bilmediğimden ayıramadım. onlara birşey olacak diye korkuyorum .sadece saksı değiştiriyorum.bu konuda bana yardım ederseniz sevinirim
Merhaba benimde menekşelerim kardeş verdiler ama ben ayırmayı bilmediğimden ayıramadım. onlara birşey olacak diye korkuyorum .sadece saksı değiştiriyorum.bu konuda bana yardım ederseniz sevinirim
Saksı değiştirirken yaptığınız gibi toprağını fazla dağıtmadan bir gazetenin üzerine çıkarın. Kaç köke ayrıldığına bakın. Kökleri fazla dağıtmamaya çalışarak ayırın ve ayrı saksılara dikin. Menekşe fazla derin olmayan saksılarda daha güzel gelişir ve bol çiçeklenir. Ve yumuşak toprak sever. Kolay gelsin...
remziye yıldırım
14-05-2007, 14:05
çok teşekür ederim hemen denedim .inşallah başarılı olmuşumdur. yarın resimlerini yükleyeceğim.
Neşe Kıldacı
15-05-2007, 00:24
Bunlar da benim menekşelerim. Pembe ve beyaz katmerli menekşem iki senedir öylece duruyordu, yaprakları çoğaldı, ben de biraz besin çubuğu takviyesi yaptım, sonunda açtılar. Daha çoğaltma denemesi yapmadım. Genellikle yapraktan çoğaltıyorum, başarılı da oluyor. Öğrenmek istediğim, tohum elde etmemiz mümkün mü? Önceki sayfalarda yanılmıyorsam açıklaması yok, umarım atlamamışımdır.
remziye yıldırım
15-05-2007, 09:59
Bunlar da benim menekşelerim. Pembe ve beyaz katmerli menekşem iki senedir öylece duruyordu, yaprakları çoğaldı, ben de biraz besin çubuğu takviyesi yaptım, sonunda açtılar. Daha çoğaltma denemesi yapmadım. Genellikle yapraktan çoğaltıyorum, başarılı da oluyor. Öğrenmek istediğim, tohum elde etmemiz mümkün mü? Önceki sayfalarda yanılmıyorsam açıklaması yok, umarım atlamamışımdır.
Neşe hanım merhaba. Menekşeleriniz çok güzel maşallah.Bende tohumdan üretmek istiyorum ama başaramadım. Tohumla üretimin laboratuar ortamındaolduğunu öğrendim. ben yinede tohumları çimlendirmek için uğraşıp duruyorum. Eğer başarırsam sizinle paylaşırım
5 sene kadar önce Ümraniyeden Şile tarafına doğru giderken adını hatırlayamadığım çok büyük bir fidanlık vardı. Toptancıydı, arkadaşımız vasıtasıyla gitmiştik. Kocaman bir sera sadece afrika menekşesine ayrılmıştı ve tohumdan üretim yapıyorlardı. Boy boy en miniciğinden, büyüğüne sıralamışlardı. Şahanelerdi. o serada çok değişik bitkiler, dev bonsailer, çok değişik saksı çeşitleri vardı. Ama ben hem adını unuttum hem de yerini. Karşıyı da çok bilmem her seferinde kaybolurum. Dudullu taraflarındaydı galiba.
çiçeksever
15-05-2007, 13:44
benim mor menekşemde yaprak ve çiçekte toz deterjan gibi beyaz toz var. unlu bit olabilir mi.Bu alttakine benziyor gibi
Neşe Kıldacı
15-05-2007, 17:33
Neşe hanım merhaba. Menekşeleriniz çok güzel maşallah.Bende tohumdan üretmek istiyorum ama başaramadım. Tohumla üretimin laboratuar ortamındaolduğunu öğrendim. ben yinede tohumları çimlendirmek için uğraşıp duruyorum. Eğer başarırsam sizinle paylaşırım
Sevgili Remziye Yıldırım, ben de deneyeceğim ama çok el yordamıyla olacak. Umarım başarırız. Acaba çok mu iyimseriz?
Çiçeksever kardeşim, o beyaz bit yüzünden 26 saksı menekşemi kaybettim,o zararlı için bu tür bitkilerin kanseri dediler, neler denemedim.Bu sitede, (belki okumuşsundur) 18.04.2007 gün 234 sayılı mesajda ' Zenfree' zararlılarla mücadelede bir site adresi vermiş orada bazı tarifler var,mesela 5.tarifte arap sabunlu ve sıvı yağlı su püskürtme bana mantıklı geldi denemek lazım, zirai ilacın dozunu ayarlamak çok zor tamemen bitkiyi öldürüyor.Veya ehil bir ziraatçiye hazırlatmak gerekiyor.Senin menekşennin yaprağının tümüne yumurtlamış o yaprakları koparıp atman lazım, işin en kötü yanıda çok kısa bir zamanda evdeki bütün bitkilerine yayılıyor.Ben alkollü ve sabunlu su püskürtmüştüm bundan kaçıyor ölmüyor,bulduğum yerde her gün kürdanla tek tek temizlemeye kalktım ama yine olmadı.Senin adına üzüldüm.Menekşelerine acil şifalar dilerim.
Penelophe
15-05-2007, 18:17
Sevgili Remziye Yıldırım, ben de deneyeceğim ama çok el yordamıyla olacak. Umarım başarırız. Acaba çok mu iyimseriz?
Selamlar;
Ablamlarda 2 senedir tohumdan büyütmeye çalışıyorlar, ama ablam (elinden çiçek tutar denilen türdendir :) bir türlü beceremedi.
Saygılar.
Cahide Kartal
16-05-2007, 18:40
mahirep arkadaşımın menekşelerine ben de çok üzüldüm çünkü aynı mücadeleyi ben de verdim hatta bir kısmını karantinaya almıştım.Çiçek sever arkadaşım eğer tespitlerin(unlu bit) doğruysa hemen arapsabunlu-zeytinyağlı tarifi uygula ben memnun kaldım bit olmayanların yanından ayrı uygulama yap ki diğerlerine musallat olmasınlar
tedaviden henüz çıkmış olanın 10790
resmi kolay gelsin
benim mor menekşemde yaprak ve çiçekte toz deterjan gibi beyaz toz var. unlu bit olabilir mi.Bu alttakine benziyor gibi
Sevgili Çiçeksever,
Menekşenizin yaprağını görünce çok üzüldüm ve sizin için sitemizde bir araştırma yaptım.. Çünki unlu bit için kullanılan ilaç içime sinmedi.. Unlu bit genelde yaprak sapının birleştiği yerlerde oluşuyor, ayrıca yapraklara kullanıldığında menekşeleriniz tamamen ölebilir diye düşünmüştüm. Sanırım yanılmadım.
Bulabildiğim en yakın hastalık 'küllenme'. Dergimizin Ocak sayısında hastalık hakkında bilgi verilmiş. Bir incelerseniz belki aynı hastalıktır ve çiçeğinizi kurtarabilirsiniz..
Sevgiler..;)
çiçeksever
17-05-2007, 15:56
çiçeğime lütfen teşhis,daha önce bahsettiğim çiçek,çiçeklerin altına dikkat edin.toz deterjana benziyor.
Sayın Çiçeksever,
337 numaralı mesajınızdaki menekşenizin yaprağında görünen hastalık için bir araştırma yapıp yardımcı olmaya çalışmıştım. Mesajımı gördünüz mü acaba? Hastalık doğru mudur merak ettim.
Cahide Kartal
18-05-2007, 12:41
Teşekkür ederim arkadaşlar bunlar hepimizin bilgi ve tecrübelerimizin eseri sizlerle paylaşmak istedim ayrıca sizinkiler de çok güzeller sadece ilgi istiyorlar.qxyl arkadaşım yapraklarına su değse yine iyi temizlik esnasında kazara çamaşır suyu sıçrattım bu toparlanmış hali.
10919
Bunlar da yeni nesiller ben de papatyam'daki katlı mor menekşeden istiyoruuum kardeş olsunlar.
Sebahattin Sargın
19-05-2007, 11:42
Bunlarda benim menekşelerim. Bunlar çiçek açtılar fakat iki bir tanesi açmadı sürekli yaprak veriyor. Bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz?
11032
Bu menekşemin maşallahı var, hiç bir takviye yapmadım sürekli çiçek açıyor...
11033
11034
Bu da diğer menekşem açmıyacak diyordum ama, sonunda tomurcuk verdi sanırım beyaz açıçak...
Penelophe
19-05-2007, 12:03
Selamlar;
Maşallah çok güzeller.
Çiçek açmayan menekşeniz için, ortasından biraz yaprak eksiltin, ve çiçek costuran tarzı bir besin verin, ben 1 haftada sonuç elde ettim. Öneririm.
Bu konunun 8. sayfasında benim mekşe maceramı fotoğraflarıyla beraber bulabilirsin, sanırım çok faydasını göreceksin.
Saygılar.
Sebahattin Sargın
19-05-2007, 12:10
Sevgili qxyl önerileriniz için teşekkür ederim. Birkaç yaprak koparmıştım önceden sanırım biraz besin vermem gerekecek. Bir de yaprakları kopartıp toprağa ekmiştim, uzun bir süre oldu ekeli. Bugün baktım ki yapraklar köklenmiş çok sevindim :)
Penelophe
19-05-2007, 19:37
Orta yaprak koparmak işe yarıyor galiba.Ama kıyamam.Sizinkiler resmen kudurmuş maşallah.
Bence kıymalısın, sadece çiçeği görmek adına değil, bitki rahatlıyor, o kocaman yapraklara yetemiyor galiba kökü, ama kırılınca hem rahatlıyor hemde çiçek açıyor.
Ben de orta yaprakları , büyüdüğü anda kopartıyorum.Kopardığım yaprakları hemen başka bir saksıya dikerim.Böylece hem menekşelerim daha çok çiçek açıyor,çiçekleri uzun ömürlü oluyor,hemde yeni saksılarda menekşelere sahip oluyorum.
Cahide Kartal
20-05-2007, 14:29
Benim beyaz menekşenin de orta yapraklarının koparılmaya ihtiyacı var mı onlara kıyamıyorum da.
11105
Penelophe
20-05-2007, 14:52
Benim beyaz menekşenin de orta yapraklarının koparılmaya ihtiyacı var mı onlara kıyamıyorum da.
11105
Selamlar;
Bence gerek yok. Sizinki çok güzel açmış :) Ama yapraklarına sanki su değmiş :( Eğer çiçeklerini döktüğünde tekrar çiçeklenmezse kopartın orta yapraklarını :)
Saygılar.
http://inlinethumb35.webshots.com/4258/2557639680093119956S425x425Q85.jpg (http://travel.webshots.com/photo/2557639680093119956ylOsVZ)
menekşeler üstten görünüyor
http://inlinethumb43.webshots.com/5098/2800291590093119956S425x425Q85.jpg (http://travel.webshots.com/photo/2800291590093119956PBAuDN)
çiçeklerin yakından görünümü
yukarıda menekşemizin çiçeklerinden işraetlediklerimde kararma ve bir tanesinde de solma var. sizce koparılması gerekirmi yoksa kendi düşene kadar beklemelimiyim?
Sebahattin Sargın
20-05-2007, 15:01
Bence kendisi düşsün bırakın. Fotoğraflar çok net olmadığı için anlayamadım. Menekşeler dokunulmayı fazla sevmez.....
Penelophe
20-05-2007, 15:01
yukarıda menekşemizin çiçeklerinden işraetlediklerimde kararma ve bir tanesinde de solma var. sizce koparılması gerekirmi yoksa kendi düşene kadar beklemelimiyim?
Genelde solan çiçekleri kopartıyorlar ama ben kendi kendine düşmesi taraftarıyım. Doğal koşullarına bırakmak yani :) Ama seni çok rahatsız ediyorsa bitkiyi zedelemeden kopartabilirsin :)
Menekşen çok şekermiş ;)
Neşe Kıldacı
20-05-2007, 16:54
Sevgili sebo_17 ve qxyl, hiç ellenmemesi gerektiği konusunda çok haklısınız zira el ister istemez diğer çiçeklere dokununca onlar da kararıp soluyorlar. Kendi hallerine bırakmak en iyisi gibi görünüyor.
remziye yıldırım
20-05-2007, 17:01
arkadaşlar merhaba.Bende bugün çiçeklerim için şeker gübre denilen gübreden buldum bir su bardağı kadar aldım.Aldığım kişi birl lt suya bir çay kaşığı eriterek sulama zamanı iki hatada bir ver dedi ama ben yinede cesaret edemedim bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımına ihtiyacım var çiçeklerim iyi beslensin derken onları kaybetmiyeyim.
Penelophe
20-05-2007, 18:35
arkadaşlar merhaba.Bende bugün çiçeklerim için şeker gübre denilen gübreden buldum bir su bardağı kadar aldım.Aldığım kişi birl lt suya bir çay kaşığı eriterek sulama zamanı iki hatada bir ver dedi ama ben yinede cesaret edemedim bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımına ihtiyacım var çiçeklerim iyi beslensin derken onları kaybetmiyeyim.
Selamlar;
Bana göre bir litre suya bir çay kaşığı fazla bir oran değil çünkü bir gübre bundan daha katışıksız olamaz diye düşünüyorum. Hem satıcının bilgisi doğrudur heralde yoksa satın alıp çiçekleri zarar görenler başına üşüşürdü değil mi :)
Remziye hanım nereden temin ettiniz acaba ?
bengi_su
20-05-2007, 18:55
benim bi tanıdığım bu şeker gübresini bütün çiceklere atıyormuş ve menekşesi çok güzel açıyor banada verdi dene diye attım bende bi kaç gün oluyor bi zarar vermedi bilmiyorum çiceklere faydası olcakmı?:p umarım olur:rolleyes:
Penelophe
20-05-2007, 19:11
benim bi tanıdığım bu şeker gübresini bütün çiceklere atıyormuş ve menekşesi çok güzel açıyor banada verdi dene diye attım bende bi kaç gün oluyor bi zarar vermedi bilmiyorum çiceklere faydası olcakmı?:p umarım olur:rolleyes:
Ölçüyü nasıl kullandınız?
bengi_su
20-05-2007, 20:21
bana tavsiye eden abla bi maşrafa ayarlamış kendine bi tatlı kaşığı döküyor şeker gübresi üstüne su dolduruyor iyice karıştırıp döküyor bende öyle yaptım bi zarar vermedi ama bi menekşenizde deneyin işe yararsa ona göre devam edersiniz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.