View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
violet19
02-04-2013, 21:28
Arkadaşlar bu arada sanırım mesajımı gören olmadı.Bir cevap alamayınca ben sineklerden kurtulmak amacıyla bütün yaprakları aldım,topraklarını yeniledim.İnşallah yanlış yapmamışımdır...
Sevgili violet19,
Keşke http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-20.htm#post1129466 başlığına göz gezdirseydin. Torf sinekleri ve mücadele ile ilgili mesajları bulabilirdin.....
Bu Menekşe türleri çok güzelmiş.
menekşecibaba
06-04-2013, 13:00
Çeşitler ve güzellikler o kadar çok ki , doyum olmuyor . 15.000 in üzerinde tescilli afrika menekşe si var..:)
menekşekolik
10-04-2013, 16:47
Sevgili Maki01,iyi bir menekşe toprağı sizce nasıl olmalı ben afrika menekşeleri için hazırlanmış toprak harcını kullanıyorum bu karışıma başka birşeyler karıştırmaya gerek var mı?Birde seradan çıkarırken yavaş yavaş alıştırarak mı yoksa direk mi çıkarıyorsunuz?Hoşçakalın.
Ben fitilli sulama yaptığım için biraz daha perlit ekliyorum. Üstten ya da alttan sulama yapıyorsanız eklemeyebilirsiniz.
Alıştırarak sera dışına almak uygun olur ama yaptığımı söylersem yalan olur sevgili menekşekolik :)
kasap.94
11-04-2013, 01:20
Sayın menekşeci dostlar. Menekşeleri herzaman hayranlıkla izlemişimdir, fakat hiç menekşem olmadı daha ağırlıklı olarak bahçe çiçeklerine ilgi duydum.
Kız kardeşimin menekşeleri var, toprak ve saksı değişimi için benden yardım istedi, hata yapmamak için bende sizlerden yardım istiyorum.
1-2- Bugün dere kenarlarında saatlerce dolaşarak söğüt toprağı topladım.
3- Ayrıca seracı bir arkadaştan avrupa dediği torf ve perlit aldım vermikülit bulamadığım için ikisinin karışımı bu toprağı hazırladım. bunların hangisini kullanmalıyım ki faydalı olayım.
4- Değişim için bu saksılar uygun mudur.
5-Söğüt suyu için hazırladığım körpe söğüt çubukları. Köklendirme için kullanmayı düşünüyorum.
Toprak karışımında yeterli miktarda perlit var, uygun bir karışım olacağını düşünüyorum ancak saksılar çok büyük geldi bana.
Yanında duran yoğurt kovası 2 litre ise saksılar minumum 1 litre gibi. En büyük saksım 0.5 litre. Saksıda üstten biraz boşluk bırakmanızı öneririm.
Söğüt suyunu hiç denemedim ama asidik yapısını menekşeler sevecektir. Gelişmeleri bizlerle paylaşırsanız sevinirim.
bay tömürcek
11-04-2013, 14:13
Sayın kasap.94 söğüt gübrenizi iri delikli birşeyden ( kalbur, gözer olabilir delikler büyük olsun toprağın sadece toz gibi incesi geçmesin ) eleyin. 3/1 oranında diğer toprağınızdan karıştırın perlitli olandan yani. 3 saksı söğüt gübresine aynı saksıyla 1 saksı diğer topraktan ekleyip karıştırın güzelce sonra menekşelerinizi bu karışıma dikin. Ayrıca saksılarınız baya büyük 10.5x9.5 oranında saksı tavsiye ederim çok büyük pek iyi olmuyor menekşeler için saygılar.
Bunlarda benim objektife takılanlar. Sn Katmer'in menekşelerinden. :)
389419
389420
389421
389422
389423
389566
389567
389568
389569
yaklaşık 1 ay önce aldım ama eve gelince tomurcuklar kurudu ve çiçekleride soldu perde arkasından öğle güneşi alıyor ve oda yaklaşık 25 derece sizce kurumadaki sebepi ney acaba saksımı küçük saksısı elim kadar :D
Sevgili kılıch,
Çiçekçiden alınıp eve getirilen menekşelerde bir adaptasyon sorunu illaki yaşanıyor. Bu menekşenin de yeterli ışık alamamasından dolayı yaprakları yukarıya doğru uzamış gibi geldi bana. Çiçekleri de yavaş yavaş solmaya başlaması bence normal gibi. Uzman arkadaşlarımız daha iyi bilirler tabi.
Ben menekşelerimin yapraklarını arada bir ılık su ile yıkıyorum. Bence bu yapraklardaki tozları temizleyip yaprağı parlatıyor. böylece yapraklar daha rahat nefes alırmış gibime geliyor. bilmiyorum artık:) altına da kağıt havlu koyuyorum fazla suyunu alsın diye. Çok şükür gayet sağlıklılar...
Bu güzelleri bugün ofisim için aldım. Ofiste de gözüm gönlüm açılsın biraz:)
yaklaşık 1 ay önce aldım ama eve gelince tomurcuklar kurudu ve çiçekleride soldu perde arkasından öğle güneşi alıyor ve oda yaklaşık 25 derece sizce kurumadaki sebepi ney acaba saksımı küçük saksısı elim kadar :D
Sevgili fatitoo'nun önerilerine ek olarak özellikle açık renk çiçeklerin direkt güneş ışığı almaları durumunda kısa sürede bozulduğunu, kuruduğunu söyleyebilirim. Çiçek açtıktan sonra gölgeye alındığında çiçekler uzun süre canlı kalabiliyor.
peki saksısı sizce küçükmü?
kasap.94
12-04-2013, 23:06
Arkadaşlar tavsiyeleriniz üzere elediğim sögüt toprağı ile hazırladığım toprağı karıştırıp menek şelerin toprağını değiştirip saksılara ektim yağmur suyu ilede suyunu verdim. Resim leyip sizlerle paylaşmak istedim.
Ellerinize sağlık , keyfleri yerinde olmalı :)
Balkonun yönünü merak ettim...
kasap.94
12-04-2013, 23:46
Saksılayıp toprak değişimi yapmak için dışarı balkona çıkarıp fotoğrafladım sulayıp batıya bakan bir odaya alındı.
kasap.94
13-04-2013, 09:44
Toprak değişimi yaparken kırdığım alt dalları değerlendirmek için (nasılsa çöpe gidecekti) yoğurt kasesine hazırladığım topraktan doldurup yaprakları sıradan ektim yağmur suyu ile bol miktarda fıs fıslayıp 23 derece olan ısıtmalı mini çimlendirme serasına koydum. Gelişmeleri haftada bir resimleyip sizlerle paylaşırım. Toprağına bir miktarda odun külü karıştırdım. Cahilin cesareti çok olurmuş.
serkan_istanbul
13-04-2013, 09:53
Arkadaşlar tavsiyeleriniz üzere elediğim sögüt toprağı ile hazırladığım toprağı karıştırıp menek şelerin toprağını değiştirip saksılara ektim yağmur suyu ilede suyunu verdim. Resim leyip sizlerle paylaşmak istedim.
Saksılarınıza bayıldım inşallah bol çiçek ve yavru verip yüzünüzü güldürürler. menekşesiz bir ev düşünemiyorum. sevgilerimle.
kasap.94
13-04-2013, 10:00
Selam serkan bey. menekşeler benim değil edincikte oturan kız kardeşimin. Ben yardımcı oluyorum. (Sanki bilgim varda)
Yerleri çok dar olmuş sevgili kasap.94 :)
Kap derin olmasa sıkışıklığın erken sürgün vermeye katkısı olabilirdi diyeceğim ama bu kadar sık dikimle neler olacağını ben de bilemedim :)
Çok heyecanlıyım. Çiçeksiz aldığım menekşem bir yılın sonunda açmaya karar verdi.:p
Arkadaşlar,
Belli aralıklarla bilgi ya da soru içermeyen ( Beğeni ve teşekkür mesajları gibi ) mesajlarını, bilgilere daha kolay erişebilmemiz için siliyorum.
Beğenilerinimizi iletmek için "Beğen" butonu kullanıp daha az mesaj silinmesini sağlıyarak yardımcı olabilirsiniz
Göremediğiniz mesajlarınız ya da mesaj sayınızda azalma nedeni temizlik işlemi olabilir
Elimden geldiğince Türkçe yazım kurallarına uygun olmayanları mesajları da düzeltmeye çalışıyorum. Biliyorsunuz ki forumumuzda Türkçeyi doğru kullanmaya , en azından cümleyi nokta ile bitirip büyük harfle başlamaya ve chat dilini kullanmamaya özen gösteriyoruz. Mesajlarımızda dikkat çekmek istediğimiz kelime ya da cümle dışında renkli harf kullanmıyoruz.
Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/1669.htm)
Daha düzenli ve bilgi paylaşımına yönelik bir başlığımızın olması için yardım ve desteğinizi rica ediyoruz.
Menekşe dostlarına sevgilerimle ...
fahriyee
15-04-2013, 10:48
Sevgili menekşesever, ellerinize sağlık. Menekşeleriniz çok güzel ama 11252 nolu mesajınızda 4. menekşe, 11253 nolu mesajdaki 3. menekşede kök çürüğü olabileceğinden şüphelendim. Yaprakları çok cansız görünüyor, bu durumda susuz olabilir ama toprağına bakın suyu yeterli ise yaprakları da elinizle dokununca diri değilse problem olabilir. Gözünüzden kaçmış olabilir diye yazdım, inceleyin lütfen...
Bizim eve bahar geldi:) Özellikle minyatür menekşelere:)
Minyatürlerle devam edelim:)
Görmemişlik yapmanın alemi yok. Bu kadar minyatür menekşe fotoğrafı yeter:)
sardunyadervis
15-04-2013, 22:26
Benimde trail actı :)
sardunyadervis
15-04-2013, 22:33
Bahar geldi yavrular cıktı cicekler actı
dr.jacksparow
16-04-2013, 13:57
Bunlarda benim keratalar.:D1.Resim-Keratalarımın genel görünümü.2.Resim-Hastamı değilmi bir türlü karar veremediğim benim nazlı pembe kızım.Yapraklarına bakarsan yeşilden sarıya dönmüş vaziyette ve üzerinde birkaç adet beyaz beyaz pamukçuk tarzında oluşumlar var.:(Çiçeklerine bakarsan keyfine denecek bir şey yok.:p3.Resim-Bir seneden beri benimle olan yakışıklı.Dış yaprakları sararmaya başladı acaba normal bir durummu.Dış yapraklarını koparsammı acaba.4.Resim-Yapay olarak tozlaştırdığım anne adayım.Ama bir türlü tohum taslağı tam olarak olgunlaşmadı.Nerden bakarsan 3 ay oldu.5.Resim-Annesinin yaprakları altında çelikten ürettiğim küçük yavrular.:eek:
2. fotoğraftaki beyaz pamukcuklar büyük olasılıkla unlu bit denilen zararlı olmalı. 4. menekşenizde de var gibi sanki.
Unlu bit ise aşağıdaki başlıkta yer alan bilgiler size yardımcı olabilir.
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-4.htm
Ness' Forever Pink'in ilk çiçekleri :)
391135
menekşekolik
17-04-2013, 16:22
Arkadaşlar,turkuaz renkte tozşeklinde NPK 20 20 20 yaprak gübresi kullanan var mı?Sonuçlarından memnunmusunuz?Lütfen fikirlerinizi paylaşırmısınız?
Sevgili menekşekolik,
Lütfen soru ya da yorumlarımızı ilgili başlıklarda yapın, bilgiye kolay erişim çabalarımıza destek olun.
Afrika Menekşelerinde Besin (Gübre) Kullanımı (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23487-2.htm#post1140377)
Teşekkürler.
kadiryasar
19-04-2013, 01:29
Öncelikle böyle bir sitede bilgi paylaşımı sunan tüm arkadaşlara katkılarından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Sayenizde çok faydalı bilgiler edindim... :D
Elimdeki türleri tabii çiçekli olanların isimlerini öğrenmek istiyorum. Türlerle ilgili bir başlık olmadığı için ana başlığa yazıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılarımla...
kadiryasar
19-04-2013, 01:31
birde bu :D
Yurtiçinde satışa sunulan türlerin isimlerini bulmak mümkün olamıyor , ancak benzetmeye çalışıyoruz. Uluslarlarası menekşe sitelerinde de bu türler NOID yani isimsiz, tanımsız olarak geçiyor.
Menekşeyi ya da yaprak çeliğini edindiğimizde üzerinde yazıyorsa, kayıtlı bir hibrit türse ismini bilebiliyoruz. Bazen satın aldığımız kayıtlı türlerde bile isimleri karışabiliyor , bir şekilde ismini yazdığımız etiket silinmiş olabiliyor. Bu durumda da doğru adı bulmak zaman zaman sorun yaratabiliyor sayın kadiryaşar.
Öncelikle böyle bir sitede bilgi paylaşımı sunan tüm arkadaşlara katkılarından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Sayenizde çok faydalı bilgiler edindim... :D
Elimdeki türleri tabii çiçekli olanların isimlerini öğrenmek istiyorum. Türlerle ilgili bir başlık olmadığı için ana başlığa yazıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılarımla...
Sayın kadiryasar, sadece 5. fotoğraftaki menekşenizin adını söyleyebilirim. Yurtdışından elde edilip burada seralar tarafından üretilen sayılı türlerden biri. "Crimson Ice"
kadiryasar
19-04-2013, 10:52
Teşekkür ederim Maki01 ve Katmer...
Peki, araştırma yapıp bulabileceğim bir veri tabanı var mı ? linkini paylaşır mısınız?
Sayın kadiryasar, menekşelerin varyetelerini bulmak çok kolay değil. Bu diyebilmek için çiçek ve yaprak yapısı, büyüklüğü, rengi tamamen aynı olmalı. Üstelik hemen hemen aynı olan ama farklı seleksiyonerler tarafından üretilmiş menekşeler de var. Yani hele de yapı marketlerden alınanları bulabilmek imkansız denecek gibi.
Sevgili Maki01
O menekse buyuk ihtimalle Optimara Cora. Turkiye'de ticari olarak satilan afrika menekselerinin neredeyse tamami Optimara menseili.
burada (http://www.optimara.com/POSTER%204IN.pdf) yerli diye bildiklerimizin cogunu taniyacaksiniz. :cool:
Sevgili zappie bu linki vermişti :) Benzetme yöntemi ile kesin olmayan isimler vermek mümkün...
http://www.optimara.com/POSTER%204IN.pdf
Benim menekşelerde bu yıl bir deneme yaptım. Güz başı ikisini aydınlık pencere önüne eve getirdim. Daha büyük olan mor menekşemi ise taşımaya vakit olmadı, o ofisimde kaldı. (yazın ofiste duruyorlar serin serin.)
Sonuç: kış güneşini çok seviyorlar. evdekiler 1-2-3 derken sonunda 20-30 çiçek açarken, ofisteki mor 4-5 taneyi geçemiyordu.
Bunlar Şubat'taki resimleri. Sonra Mart ve Nisan resimlerini koyacağım.
Mart ayında arasıra hava ılıdığında yağmur yağınca pencereyi açtım, nemli hava solumaları için. Çiçek dallarından iki menekşe de çok sıkışık haldeydiler. Birkaç sağlam yaprağı budamak zorunda kaldım.
Taç yapraklarındaki farklılıklar... Arada mutasyon geçiren çiçeklere rastlıyorum, ama sonraki nesil çiçekleri düzeltiyor. Aslında onları keşke korusa :)
menekşecibaba
20-04-2013, 18:31
Bahar geldi şenlensin ortalık..:)
Merhaba... Benim güzellerim de açtılar hep. Fakat resmini yüklediğim menekşemin yapraklarında beyaz lekeler oluşmaya başladı. Bunun dışında çok sağlıklı, çiçek açmaya devam ediyor. Böyle değildi aslında çiçek açmaya başladığında bir anda yapraklarını büyüttü çok fazla. Buna güneş mi neden oldu diye düşündüm fakat güneşi tül perde arkasından alıyor. Aydınlık bir yerde. Sulamayı da yapraklarına su değdirmeden yapıyorum. Buna ne sebep olmuş olabilir yardım ederseniz çok sevinirim çünkü bu kızım hastalanırsa çok üzülürüm. Bir de yaprakları çok fazla ve büyük koparmam gerekiyor mu daha fazla çiçek versin diye?
Taç yapraklarındaki farklılıklar... Arada mutasyon geçiren çiçeklere rastlıyorum, ama sonraki nesil çiçekleri düzeltiyor. Aslında onları keşke korusa :)
Ne yani seneye daha farklı şekilde mi açıyor bunlar ?:confused:
kadiryasar
26-04-2013, 02:24
arkadaşlar, bu pazarda çiçek satan bir ahbabın yeğenime hediyesi...
Minyatür mü , trail mi yoksa standart mı bilemedim. Benim acemiliğim..
yaprak boyutunun ve çiçeklerin standarttan küçük olması minyatür , görebildiğim kadarıyla enaz 3 yan sürgünün olması trail şüphesi uyandırdı. Belki de pazarda hasar görmüş standarttır.
Fikrinizi paylaşır mısınız?
menekşecibaba
26-04-2013, 18:35
Kadiryasar Bey bu bir noid trail menekşe , biraz daha fazla bakım ister , kuruyan yapraklarını temizleyerek bitkiye form verebilirsiniz.
menekşecibaba
27-04-2013, 09:12
Günaydın .Çok sevdiğim chimera ya benzeyen minyatür menekşelerden Ultra Violet Saturn u size tanışmaya getirdim.
Sondaki güzelde standart menekşelerden Gcranger's Carnival.
menekşecibaba
27-04-2013, 09:27
Bu tatlı güzel de Rob's Scarecrow .
Ve Heartbreak Kid.
kadiryasar
27-04-2013, 16:52
Bir hata sonucu kaybettiğimi düşündüğüm yavru bu gün iyileşme belirtileri gösterdi. :)
kadiryasar
29-04-2013, 18:46
koyu pembe üzerinde rastgele beyazlıklar, gerçekten harika...
Bu da benim güzelim :) ocak ayından sonra ikinci kez çiçekli görüyorum:rolleyes:
Bizde büyüyüp çiçeklenmek için sıraya girdik. :)
Menekşelerle aramızı fazla açmadık. Sağlıklı sekilde köklenme aşamasını atlattık. 3-4 kayıpla devam ediyoruz. :)
399644
399645
sardunyadervis
05-05-2013, 23:15
Sıcaklar baslıyor neler onerirsiniz?
sami ulus
06-05-2013, 09:33
Derviş bey ben geçen yıl buradan bir arkadaşımızın tavsiyesine uydum firesiz atlattım. Ondan önce üçte birinde çürüme oluyor ve kaybediyordum sıcaklarda, nedeni su yüzünden yani su ile sıcak özellikle 27-28 dereceyi bulduğunda menekşe çabucak çürüyor. Ne tavsiye etmişti arkadaşımız diye sorarsan ''sıcaklarda ne kadar az su o kadar az çürüme'' diye sılogan vari yazmıştı bende uyguladım ve firesiz geçen yılı atlattım. Yalnız bir ayrıntı evimde rutubet menekşeler için gayet iyi bu yüzden yazın az su vermeme rağmen rutubetinde yardımıyla ve klima ile 26-27 dereceyide geçirtmemek şartıyla yaşadılar.
1. Kuzey ya da doğu cepheli bir yere alarak güneş ışığından korumak
2. Az ama sık sulamak
3. İnce başlıklı bir pompa ile sık sık yaprakları nemlendirmek yazı atlatmalarına yardımcı olabilir.
blaze ash
06-05-2013, 21:38
Kışın yaşadığım kök çürüğü kayıplarından sonra inanın yaz kurtuluş ve rahatlama dönemi gibi geliyor. Korkutmuyor aksine sevindiriyor beni. Umarım sıcaklardan da kayıplarım olmaz.
Minyatür menekşesi olanlara bir sorum var. Bu gün metro grossmarketten 3 tane minik menekşe aldım acaba bunlar minyatür mü yoksa yavru mu daha. Çiçeklerinin çok olmasından dolayı yavru olmalarına ihtimal vermemiştim.
Saksıları kahve fincanına koydum karşılaştırmak için.
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Yeni tomurcuklarim ve yapraklari
Ofise olmaz diye korkarak aldığım 2 menekşemin gelişimleri çok iyi gidiyor maşallah. 1 ayı geçmesine rağmen hala çiçeklerini dökmediler, birsürü de yavru gelişimleri var:) Bu kızlara bayılıyorum! Ofiste işten bunaldığımda onları seyrederek enerji depoluyorum:)
maysan80
07-05-2013, 21:07
menekşelerin çiçeklenme dönemi ne zamandır?
menekşelerin çiçeklenme dönemi ne zamandır? sartlar uygunsa tum yil ciceklenebiliyor bildigim kadariyla
denizcem
08-05-2013, 16:35
menekşelerimin son halleri... Onları çok seviyorum...
Merhaba, siteyi uzun zamandır takip ediyorum gerçekten çok yararlı bilgiler edindim. Bunlarda benim güzellerim...
401366
401367
401368
401369
Bu yavruları ayırmam gerekiyor mu?
Yeni yavrular icin hazirlik
Hava sıcakları mevsim normallerininde üzerinde sevgili Nevser, sera uygulamak riskli artık. Fotoğrafta da gördüğünüz gibi sera içi aşırı nemli. Sık sık havalandırmazsanız yapraklar çürür.
Hava sıcakları mevsim normallerininde üzerinde sevgili Nevser, sera uygulamak riskli artık. Fotoğrafta da gördüğünüz gibi sera içi aşırı nemli. Sık sık havalandırmazsanız yapraklar çürür.
Evet haklısın sagdece aksam kapatıyorum aslında bir zararı olurmu? İçindekı nemli görüntünün sebebi yeni su spreylemiştim.
merhaba.ben yeni üyeyim.ilk defa yazıyorum.şimdiye kadar hep sitedeki üyelerin menekşelerine çiçeklerine bakıp gözlerimi şenlendirdim.şimdide ben bebeklerimi göstermek istiyorum :rolleyes:
bunlarda yavru menekşelerim.alttaki 2 fotoğraftaki menekşem,yaprağın gövdesinden filizlendi.çok şaşırdım.nasıl ayıracağımı bilmiyorum.
Yaralı doku toprağın üst kısmında kaldığı için oradan filiz vermiş. Bir yaprak kopardığımızda yaprağın uç kısmı yaralı dokudur ve filizlenme genellikle bu dokudan yani toprağın altından olur. Bu durumda ben bir kaç yaprak daha büyütüp filizin alt kısmına toprak yığımı yaparak kök vermesini sağlıyorum. Filizi kapatmayacak ve zarar vermeyecek kadar tabi ki..
menekşecibaba
10-05-2013, 09:47
Bir ilkbahar sabahı , gülücüklerle uyandyn mı hiç ?
1-Midnight Rascal
2-Midnight Rascal+Scarlet Sky
3-Mac's BlueBlooded Barones
4-Kentucky Berry Bush
5-Little Sweetheart
menekşecibaba
10-05-2013, 09:57
Bir his dolup içine , uçuyorum sandın mı hiç,,
1-Raspberry Glitz"
2-Granger's Carnival
3-Heritage Frolic
4-Little Chatterbox
5-Ultra Violet Saturn
Yine bir görsel show sevgili menekşecibaba, emeğinize sağlık... Biraz zor oluyor ama tür isimlerini de yazar mısınız?
Teşekkürler...
kadiryasar
10-05-2013, 12:55
Daha önce yazmıştım ancak kimse cevap vermemiş sanırım arada kaldı. Merak ediyorum. Yoğurt suyunu sulamada kullanabilir miyiz?
PH 4. İçindeki kalsiyum ve bir çok protein var (A,B2,B12...)
%50,%50 suyla karıştırsak PH 5.5 yükselir... Deneyen var mı?
menekşecibaba
10-05-2013, 13:44
Daha önce yazmıştım ancak kimse cevap vermemiş sanırım arada kaldı. Merak ediyorum. Yoğurt suyunu sulamada kullanabilir miyiz?
PH 4. İçindeki kalsiyum ve bir çok protein var (A,B2,B12...)
%50,%50 suyla karıştırsak PH 5.5 yükselir... Deneyen var mı?
Sayın kadiryasar , yoğurt suyu nu kullanmak belki verimli olabilir ama afrika menekşelerimiz biraz hassas narin bitkiler , bu tür katkılar toprakta ve bitkide bakteri mantar enfeksiyonlarına yol açabileceği için tavsiye etmiyoruz. Hastalıklarla uğraşmak çok zor o yüzden mümkün olduğunca en iyi randıman aldığımız tecrübelerle ispatlanmış yöntemleri uyguluyoruz.
menekşeci
10-05-2013, 16:48
menekşenin dibine neden para koydunuz
maysan80
10-05-2013, 20:04
sartlar uygunsa tum yil ciceklenebiliyor bildigim kadariyla
teşekkürler. o zaman fazlaca vitamin ister.
teşekkürler. o zaman fazlaca vitamin ister.
isik ve isi onemli iki faktor anladigim kadariyla.bir de koklerin topragi sarmis olmasi ciceklenmeyi tetikliyor. Yakmayan gunes oda sicakligi saksinin ucte bir oranda olmasi onemli.
menekşenin dibine neden para koydunuz
Çiçek ya da bitki büyüklüğünü kıyaslamak için sevgili menekşeci :)
kadiryasar
11-05-2013, 00:48
menekşenin dibine neden para koydunuz
fotoğrafın ölçeklendirilip büyüklüğün tahmin edilmesi için sevgili menekçeci
merhaba arkadaşlar bende sitenize yeni üye oldum çiçekleri çok ama çok seviyorum evimde 40dan fazla çiçek var 10 tanede menekşem var ama ne yaptıysam canlandıramadım çiçeklerimi yaa az önce bozo.0606 arkadaşın yazısını okudum acaba bende banyoda onları yıkasam faydası olurmu resimleri gördükçe içim gitti benımde böyle güzel olurmu acaba menekşelerim çok seviyorum ama bakımında yanlış yaptıgım bir şey var sanırım ama ne bilmiyorum bana yardım edebilecek arkadaş varmı acaba eger varsa çok memnun olurum lütfennnnnnn yardım edinnn
Hoşgeldiniz sevgili azraben :) Menekşelerinizin fotoğrafını ekleyerek bakım koşullarınızı ( Saksı toprağı, saksı büyüklüğü, gübre gibi ) yazarsanız size yardımcı olmaya çalışırız.
Forumumuzda mümkün olduğunca Türkçeyi doğru kullanmaya çalışıyor, chat yani sohbet diliyle mesajlar yazmıyoruz. İkinci mesajınızı bu nedenle sildim , kusura bakmayın.
uzun zamandan beri ilk kez açan menekşem.
Arkadaslar resimdeki meneksemin cinsi nedir acaba? Ortadindabki iki farkli yaprak turu cikmaya basladi.
"Variegated" diye tanımlanan alacalı türde bir menekşe sevgili Nevzer. Forum üyelerimiz arasında picasso diye adlandırdığımız güzel bir tür :)
Bu menekşeyi ne zaman aldınız? Aldığınızdan ya da yetiştirdiğinizden bu yana alacalı yaprakları ilk kez mi veriyor?
Alacalı yapraklı türlerde alacalı yapraklar daha çok serin havalarda belirginleşiyor. Fazla ışık ya da azot oranı yüksek gübre yapraklardaki beyaz rengin azalmasına hatta kaybolmasına neden olabiliyor.
"Variegated" diye tanımlanan alacalı türde bir menekşe sevgili Nevzer. Forum üyelerimiz arasında picasso diye adlandırdığımız güzel bir tür :)
Bu menekşeyi ne zaman aldınız? Aldığınızdan ya da yetiştirdiğinizden bu yana alacalı yaprakları ilk kez mi veriyor?
Alacalı yapraklı türlerde alacalı yapraklar daha çok serin havalarda belirginleşiyor. Fazla ışık ya da azot oranı yüksek gübre yapraklardaki beyaz rengin azalmasına hatta kaybolmasına neden olabiliyor.
Tesekkur ederim Maki01
Bu menekseyi aralikta almistim ve ilk defa boyle yaprak cikartiyor. Forumda okudugum bazi yorumlar dorultusunda orta yapraklarini koparmistim ve ardindan bu renk yeni yapraklar geldi. Ciceklerim camin onunde ve tum gun isik aliyor. Simdilik herhangi bir besinde kullanmadim. Bu sekilde degisim gostermesini anlamadim dogrusu.
Peki bundan sonra ne yapmaliyim. Resimde dikkatli bakinca hemen ya tarafinda normal renkli yapraklar cikiyor. Ayrica resimde tam belli olmuyor ama iki yerde daha bu acik renkli yapraklardan cikacak cok ufak resimde belli olmuyor.
Menekşelerde göbekteki yani büyüme noktasındaki yaprakları koparmak , taç kesim denilen yöntemle ayni sonuçları doğruruyor. Göbekten yeni tepe sürgünler geliyor. Özellikle yapraktan çoğaltılamayan chimera türü menekşelerde çoğlatmak için yapılan işlemi yapmışsınız sevgili Nevzer :)
Birden fazla yeni sürgün olmalı diye düşünüyorum. Büyümelerini bekleyip, kesip suda ya da toprakta köklendirebilirsiniz, menekşeleriniz çoğaltmış olursunuz.
Net olarak göremediğim için tepe sürgünlerden biri alacalı olabilir. Büyük olasılıkla genlerinde taşıdığı alacalı yaprak özelliği, sürgünlerden birinde ortaya çıkmıştır . Bu sürgünün gelişmesini bekleyip daha sonra keserek ayırmanızı ve köklendirmenizi öneririm.
sami ulus
14-05-2013, 07:58
Elde ettiğim tohumları yine buradan takip ettiğim arkadaşların yöntemleri ile bir ay önce diktim. Yani işin olması gerektiği gibi değil ev ortamında ne yapabilirsek o kadar. Ben tohum ekiminde tutturabileceğime hiç ihtimal vermemiştim. Sabah işe gelirken heyecan ve acele ile fotoğrafladım pek iyi çıkmamış ama yinede görmenizi istedim. İnşallah yaşarlar çünkü mor ile beyaz tozlaştırmasından elde ettiğim yeni çiçekler ne renk açarlar çok merak ediyorum.
sami ulus
14-05-2013, 08:02
Bunlarda salon penceremin son hali
Menekşelerime koçtaş' tan aldığım menekşeler için olan sıvı besinden veriyorum. Tekrar çiçeklenmeye başladılar:)
Kutluyorum sevgili Sami Ulus, minik menekşeler belirmiş bile. Gelişmeleri http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/24591-2.htm#post1147212 başlığında bizlerle paylaşmaya devam edin lütfen...
Türlerini çok merak ediyorum yardımcı olursanız sevinirim..
Menekşelerin isimleri konusunda yardımcı olmak malesef mümkün olamıyor , ancak benzetme yapılabiliyor. İsimsiz olarak satın aldığımız menekşeler "NOID" yani "İsimsiz" olarak kalıyor.
kadiryasar
15-05-2013, 16:59
Udzungwa National Park, Tanzania.(Photo by Andrew Evans, National Geographic Traveler)
okulda odamda ilgilendiğim menekşelerimden
menekşecibaba
15-05-2013, 19:58
En Güzel Afrika Menekşesi Yarışmasının video klipi internet te büyük ilgi görüyor..:) 2013 Afrika Menekşesi Yarışmaları 2 - YouTube (http://youtu.be/gmEa_sMU6h0)
ninina84
16-05-2013, 10:37
Çiçeklenen menekşelerim...
sami ulus
17-05-2013, 12:55
Üstteki mutfak pencerem, alttaki iki tane salon pencerem küçükler ve yeni filizlenen çelikler. Mevsimden dolayı coşuyorlar uygun ışık uygun nem uygun sulama ile her şey harika
menekşecibaba
17-05-2013, 14:22
Bu da benden gelsin ..:)
menekşecibaba
17-05-2013, 16:17
Dalgalandım da duruldum .
Bugünlerde çiçek veren menekşelerim :)
King's Ransom
406444
RS-Amadeus
406445
Cubid's Jewel
406446
Luisiana Lullaby
406447
nacizhane balkonum...bunlar benim hayatımda olmasaydı acaba ben neyle uğraşırdım mutlu olurdum bilmiyorum
Merhaba arkadaşlar
Menekşelerim için sıvı gübre aldım çünkü çok uzun suredir çiçek açmıyorlar ve gelişimleride yavaşladı. Aldıgım sıvı gübrenin üzerinde NPK 20.30.30 yazıyor. Bunu nasıl kulanmalıyım. Suya ne kadar miktar verirsem iyi olur. Kullanım talimatında bir lt suya bir kapak diyor ama menekşemin bir tanesinde denedim yapraklarının sertliği gitti. Sanki kurur gibi oldu. Sonra toprağı değiştirdim şimdilik iyi. Fakat bu besini biraz daha mı fazla sulandırsam. Çiçekçide alırken sorduğumda menekşe kullanımı için uygun demişti. Ne yapmalıyım?
Merhaba arkadaşlar
Menekşelerim için sıvı gübre aldım çünkü çok uzun suredir çiçek açmıyorlar ve gelişimleride yavaşladı. Aldıgım sıvı gübrenin üzerinde NPK 20.30.30 yazıyor. Bunu nasıl kulanmalıyım. Suya ne kadar miktar verirsem iyi olur. Kullanım talimatında bir lt suya bir kapak diyor ama menekşemin bir tanesinde denedim yapraklarının sertliği gitti. Sanki kurur gibi oldu. Sonra toprağı değiştirdim şimdilik iyi. Fakat bu besini biraz daha mı fazla sulandırsam. Çiçekçide alırken sorduğumda menekşe kullanımı için uygun demişti. Ne yapmalıyım?
Şişelerdeki ölçülerin 2 hatta 3 katı daha az sıvı gübre katılmasını öneriyorlar. Bende de npk: 20:20:20 var 2 litre suya 2 kapak çölçü yazmışlar ben 1 kapak olacak şekilde sulandırıyorum.bu şekilde gübrelediğim menekşemin üzerinde şuan 30dan fazla tomurcuk- çiçek var:9
Yardımın için tesekkur ederım yaprak7.
Bende normal miktarın yarısı kadar koyabilirim o zaman. Umarım artik menekşelerim daha mutlu olur;)
Yardımın için tesekkur ederım yaprak7.
Bende normal miktarın yarısı kadar koyabilirim o zaman. Umarım artik menekşelerim daha mutlu olur;) rica ederim. Faydam olabiliyorsa ne mutlu bana. Bu arada gunes gormesi ciceklenmede cok onemli bence. Kisin direkt yazinda tul arkasindan direkt gunes vurmali bence. Ama gun boyu degil bi kac saat direkt gunes vurmasi daha iyi gelisim sagliyor bence.
menekşecibaba
25-05-2013, 12:29
NPK oranları mümkün olduğu kadar düşük 5+5+5 , 7+7+7 üresiz sıvı gübreleri tercih edin ve fazla sık kullanmayın menekşeler gübreye oldukça hassas duyarlı bitkiler.15 günde az miktarda gübre yeterli , çiçek açma dönemlerinde fosfor oranı yükseltilebilir 4+8+4 gibi.
Gübrelemeyi bitki kuru iken ve güneşli ortamda yapmayın. Bol menekşeli günleri günler sizin olsun.
Heartbreak Kid
Ballet Taffy (A. Fischer)
Candelight Romance picasso
Fireworks (Lyon's)
Karma Little Chatterbox , Cupid s Jewel , Ballet Taffy , Robs Scarecrow , Orchid Trail
blaze ash
28-05-2013, 09:33
Minyatür menekşesi olanlara bir sorum var. Bu gün metro grossmarketten 3 tane minik menekşe aldım acaba bunlar minyatür mü yoksa yavru mu daha.
arkadaşlar bi tahmini olan yok mu?
411172
menekşecibaba
28-05-2013, 10:06
Bunlar noid minyatür ve semi (minyatür- standart arası) tür menekşeler.
blaze ash
28-05-2013, 10:22
Bunlar noid minyatür ve semi (minyatür- standart arası) tür menekşeler.
Teşekkür ederim sayın menekşecibaba. Ara form olduğuna göre sanırım normal menekşeler kadar çok büyümüyorlar.
Sent from my iPad using Tapatalk HD
çok sıkışık hep çiçekler üstüste:dilli:
Bir kökte iki renk açtı...
menekşecibaba
29-05-2013, 11:28
türü nedir acaba?
Melez noid menekşe dünyasına hoş geldiniz.
Piyasada satılan hibrit olmayan noid dediğimiz menekşeler bulundukları ortam şartlarına ve genetik özelliklerine göre sürekli değişkenlik arzeder .Her açışta ayrı bir renk ve farklı özellikler sergiliyebilir..
Hibrit menekşelerin farkı ise : uzun süre en az üç nesil aynı anne babadan üretilmiş yüzlerce menekşe arasından özelliklerini bozmadan sürdürebilen türlerin seçilip isimlendirilip , lisanslaştırılmasıdır. O yüzden normal menekşelere göre farkı hobi zevke dayalı daha üstün vasıflı ve fiyatlı dırlar.Ortam şartları çok büyük değişikliklere uğramadıkları müddetce değişime uğramazlar .
Menekşelerde değişime sebep olan İki oluşum şekli vardır.
Bir bulunduğu yer ve değişen ortam . Sıcak, soğuk, gübre, ışık tip tüm mor rengini etkileyebilir.
İkincisi Afrika menekşeleri, özellikle iki renkli ve üç renkli olanlar çok tutarsız olabilirler. Zamanla bazı aşırı sebeplerden dolayı mutasyona uğrayabilir.Buna sebep aşırı ilaçlama , radyasyon , böcek saldırısı olabilir.
İki renkli menekşeniz tek bir renge dönse bile umut kesmeyin tekrar geri dönüş yapabilir. . Sadece biraz zaman verin.
menekşecibaba
29-05-2013, 11:40
Hibrit menekşelere bir kaç örnek , bunlar benim ürettiğim lisanslı hirit menekşelerden ,
Little Sweetheart (Lyon's) semiminiature (LLG)
RS-Miss Oboyaniye Üretici –Repkina S.Ukrayna
ikisi bir arada
Fireworks (Lyon's) . (LLG)
Rob's Scarecrow(AVSA # 8612) 05/31/1997 Üretici -R.Robinson
menekşecibaba
29-05-2013, 12:28
Chimera larda yaprak değişimine örnek (http://dimetris.com.ua/site/all/kak_sohranit_himery) ,genetik olarak farklı hücrelerin oluşumu
http://dimetris.com.ua/upload/chimera/himera_lose-2.jpg
kloroplast, (klorofil büyük miktarda sentezi için sorumlu olan) fotosentez için bitki tarafından kullanılan bir pigmenttir. Aynı bitkide farklı hücre arasındaki rekabetin sonucu olarak daha az plastid birinde yer değiştirme oluşabilir.
eceyıldız
29-05-2013, 22:39
ben sürekli hatta yazın hergün su serpiyorum çok iyi geliyor... tozlanma felan da olmuyor. 9 sksı menekşem var acemi bir yetiştirici olarak gayet iyiyim ama hala yapraktan yavru alamadım...
Fagus Sylvatica
29-05-2013, 23:47
Arkadaşlar, geçen ilk defa menekşe aldım, 2 adet. Yetiştirdiğim ilk kapalı alan bitkisi diyebilirim. Sorum şu; eskiyip buruşan çiçekleri koparmalımıyım yoksa doğal gelişimine izin mi vermeliyim. Yani güldeki gibi eski çiçeklerin koparılması çiçeklenmeyi arttırır mı?
Gül kadar çok olmasa da eski çiçeklerin koparılarak ya da kesilerek alınması çiçeklenmeyi teşvik eder :)
ayşe gül
30-05-2013, 09:58
benim kızlar :) ŞUANKİ HALLERİ :p
ayşe gül
30-05-2013, 10:02
YUKARIDAKİ RESİM ŞUANKİ HALLERİ LİNKTEKİ 2 AY ÖNCEKİ...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/383188d1364567450-aa.jpg
Yaprak çeliği ile ilgili soru ve sorunlarımızı Çelikten ( Yapraktan ) Afrika Menekşesi Üretmek (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198-8.htm#post1162939) başlığında paylaşalım lütfen.
İlgili mesajlar taşınmıştır.
sami ulus
30-05-2013, 13:06
En üstteki yapraklarının çapından daha fazla çiçek verdi. Bizimki ev ve iş ortamında çiçek sevgimizi tatmin etmek. Menekşeci baba ve diger tecrübeli arkadaşların profosyonelce büyüttükleri o inanılmaz güzellikteki menekşelere bakıpta bayılmamak eldemi.Bu sıra sadece menekşeci babadan görüyoruz resimleri, diğer arkadaşlarında resim ve tecrübelerini bekleriz.
Rana+miraç
30-05-2013, 22:03
İki senedir çelikti yavruydu diye gözüne baktığım yavru menekşelerim açmaya başladılar. En çok ikiz karagözlerim revaçta bugünler. Seyretmeye doyamıyorum .
Menekşede tecrübeli arkadaşların sık sık yineledikleri konu saksı büyüklüğü. Ne kadar önemli olduğunu ben de artık tecrübe ettim. Pet bardaklarda olan menekşe yavruları daha büyük saksıda olanlardan, çok daha sağlıklı oluyorlar ve erken açıyorlar. Sabırsızlık edip daha büyük saksıya diktiklerim beklemedeler.
eceyıldız
31-05-2013, 08:10
Rana Hanım, gerçekten menekşeleriniz çok güzel allah nazardan saklasın. bende yavaş yavaş öğreniyorum büyük saksı da geç çiçek açıyor menekşeler. bir yerde okumuştum menekşelerin kökleri saksının kenarlarına değmedikçe çiçek açmazmış ne derece doğru bilmiyorum ama bu sene 4 menekşemin saksını daha büyük saksılarla değiştirdim 3ü bayağı geç açtı ama bir tanesi hala açmadı ona bağlımı bilmiyorum...
blaze ash
31-05-2013, 08:12
Bitkinin ciceklenmesini tesvik ve kok curugunun onlenmesi icin kucuk saksi kullanmak gercekten ise yariyor. Ancak benim bir sorunum var.
Yapraktan urettigim ve gece sene mayis ayinda ayirdigim yavrularim bir turlu gelismiyorlar. Hala ayni buyuklukteler. İlk yapraklar sarariyot kopariyorum sonra cikanlarda minik minik ve kisa cikiyor. En arsiz olani bile ne ölüyor, ne buyuyor, nede koklerini buyutuyor. Arada artik buyu diyerek gubre de veriyorum yaprak gelistirici olarak. Ama nafile. Ne yapmam gerekir?
eceyıldız
31-05-2013, 08:54
bunlarda benim kızlar,
iki çeşit mor ile katmerli beyaz var onların çiçekleri bitti
dağçiçeği
31-05-2013, 10:58
Bitkinin ciceklenmesini tesvik ve kok curugunun onlenmesi icin kucuk saksi kullanmak gercekten ise yariyor. Ancak benim bir sorunum var.
Yapraktan urettigim ve gece sene mayis ayinda ayirdigim yavrularim bir turlu gelismiyorlar. Hala ayni buyuklukteler. İlk yapraklar sarariyot kopariyorum sonra cikanlarda minik minik ve kisa cikiyor. En arsiz olani bile ne ölüyor, ne buyuyor, nede koklerini buyutuyor. Arada artik buyu diyerek gubre de veriyorum yaprak gelistirici olarak. Ama nafile. Ne yapmam gerekir?
Acaba çok mu suluyorsunuz ? Menekşe çok sulanmaktan hoşlanmıyor. Toprağında da sorun olabilir. Nasıl bakıyorsunuz biraz anlatırsanız belki bilenler daha kolay çözüm üretebilirler.
blaze ash
31-05-2013, 11:06
Acaba çok mu suluyorsunuz ? Menekşe çok sulanmaktan hoşlanmıyor. Toprağında da sorun olabilir. Nasıl bakıyorsunuz biraz anlatırsanız belki bilenler daha kolay çözüm üretebilirler.
Daha once topraklarinda sorun vardi. Kufleniyordu. Suladigim zaman asiri kuf kokuyordu ve icinde ziplayan minik beyaz bocekler vardi ki bazilarida hala var. Bu durumun gelismelerini engelledigini dusunerek, koklerini tamamen yikayip yeni toprak ve perlit karisimina diktim. Su anda diger cicekleri suladigim zaman suluyorum arada da gubre veriyorum digerleri gibi.
Dun kapali balkonuma cikardim. Direk gunes almayan tarafa koydum. Son bir kez daha toprak degistirmeyi dusunuyorum. Umarim ise yarar.
Eriklibahçe
31-05-2013, 15:52
Birazda görsel şölen:D....
412548
412549
412550
412551
412552
Eriklibahçe
31-05-2013, 15:54
412553
412554
412555
412556
412557
Yapraktan urettigim ve gece sene mayis ayinda ayirdigim yavrularim bir turlu gelismiyorlar. Hala ayni buyuklukteler. İlk yapraklar sarariyot kopariyorum sonra cikanlarda minik minik ve kisa cikiyor. En arsiz olani bile ne ölüyor, ne buyuyor, nede koklerini buyutuyor. Arada artik buyu diyerek gubre de veriyorum yaprak gelistirici olarak. Ama nafile. Ne yapmam gerekir?
Yavru menekeşelerimde Çiçek Coşturan'ın mavi şişesini (N-P-K:4-4-4) ya da Vilmorin'in yeşil bitkiler için olan dengeli gübresini kullanıyorum.
Sulama suyu olarak şebek suyu kullanıyorum. 1-2gün dinlendirip küçük bir parça limon tuzu ekleyek pH'ı 6-6.5 civarına getirmeye çalışıyorum . Test stripler pH ölçmek için yeterli oluyor.
Toprak karışımım ise Doğal Bahçe'den aldığım menekşe toprağına biraz daha perlit ilavesinden oluşuyor. Sulama yöntemim fitilli sulama olduğu için torf oranını azaltmam gerekiyor.
Aklıma başka bir şey gelmiyor sevgili blaze ash.
dağçiçeği
01-06-2013, 11:10
Sayın Blaze Ash
Ne kadar süre geçti yeni toprağa ekeli? Acaba adaptasyon süresinde olabilirler mi ? Belki toparlarlar.
Benim Menekşelerimde güzelliklerini sergilemeye devam ediyorlar. :) :)
412770
412771
412772
blaze ash
01-06-2013, 20:47
Sayın Blaze Ash
Ne kadar süre geçti yeni toprağa ekeli? Acaba adaptasyon süresinde olabilirler mi ? Belki toparlarlar.
Tam olarak hatirlamiyorum ama ayni anda toprak degisimi yaptigim bir kac yavru daha var. Onlar buyuduler. Çiçek vermeye başladılar ama genelinde bir sorun var. ( yavrular) kuf olusumu sanirim topragin kalitesinden kaynaklaniyor. Havasizliktan olsa ayni odada digerlerinde bir sorun yokken bazilarinin topraklari kufleniyor. Kaliteli bir toprak bulup degisim yaptiktan sonra gozlemliycem. Artik sıkıldım çünkü büyümelerini beklemekten
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Tür olarak bunlar ya da bunlara benzeyen menekşesi olan var mı?
Yardımcı olursanız çok sevinirim...
menekşecibaba
03-06-2013, 19:56
Sayın kazım80 o resimdeki Trailer Afrika Menekşe si Türkiye de çok zor bulunan türlerden .Katmer ve bende yurtdışından getirttiğimiz birçok çeşiti mevcut.
haticetzn
11-06-2013, 08:55
yapraktan çogalttığım menekşelerim yaklaşık 7 aylık nezaman çiçek verirler?
kadiryasar
11-06-2013, 09:25
yapraktan çogalttığım menekşelerim yaklaşık 7 aylık nezaman çiçek verirler?
Literatüre göre bu süre 40 haftadır. Ancak, Kullanılan saksı harcı, nem, sulama rejimi, bitkinin aldığı ışık ve seviyesi, kullanılan saksı, menekşenin türü gibi değişkenler göz önünde bulundurulursa süre uzayabilir. İyi bir bakımla bu süre 34 haftaya kadar düşürülebilir.
Şartlarınızı bilemeyeceğimiz için kesin bir süre veremem. Ancak 1-1.5 yıl çiçeklenme olmayan bitkiler gördüm.
Biraz daha sabredin. Ve forumda verilen tavsiyeleri uygulayın çiçeklenme yakındır.
ayşe gül
11-06-2013, 19:39
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=416753&stc=1&d=1370972282
eceyıldız
13-06-2013, 10:28
beyaz olan kızımın hışmına uğramış bütün yaprakları yolunmuştu 3 küçük yaprak kalmıştı ve şimdi böyle... morlu beyazlı olanda hastalandı zor iyileştirdim ve sonunda çiçek açtı bu yıl çiçek açmaz diyordum beni yanıltı.
sn eceyıldız menekşeleriniz çok güzel güzel olmasına yaa son resimdeki morun saksısı bana biraz büyük geldi bu çiçek açmasına biraz engel olabilir...;)
saygılarımla....
eceyıldız
13-06-2013, 20:51
sn eceyıldız menekşeleriniz çok güzel güzel olmasına yaa son resimdeki morun saksısı bana biraz büyük geldi bu çiçek açmasına biraz engel olabilir...;)
saygılarımla....
evet büyük biliyorum hastalanınca saksısı küçük diye düşündüm ve büyük saksıya aktardım daha bu forumu bilmiyordum malesef ki.yavrusu vardı onu da ayırınca saksıda küçük kaldı... şimdi kendini toparlamışken küçük saksıya geri alsam olur mu?
evet büyük biliyorum hastalanınca saksısı küçük diye düşündüm ve büyük saksıya aktardım daha bu forumu bilmiyordum malesef ki.yavrusu vardı onu da ayırınca saksıda küçük kaldı... şimdi kendini toparlamışken küçük saksıya geri alsam olur mu?
sorun olmaz siz ona aktarın...:D
eceyıldız
14-06-2013, 20:22
sorun olmaz siz ona aktarın...:D
tamam o zaman uygun bir saksıya aktaracağım teşekkür edrim....
ben de memekşe çoğaltmak için çelikleri ektim fakat 3 hafta geçmesine rağmen hiçbir gelişme yok ama yapraklar yeşil bazılarının kökü çürümüş onları kesip tekrar ektim nden kölenmiyorlar
blaze ash
16-06-2013, 09:13
Bunlar da benim menekşelerimdn bazıları. Kışın geçirdikleri bilimum hastalıktan sonra sağlıklarına kavustular:)
Menekşem seni seviyorum biz ayrılamayız
Geçen yaz aldığım menekşem kışı mutfakta sorunsuz atlattıktan sonra yazın gelişiyle çiçeklendi. Fakat son bir haftadır dıştaki yapraklar yavaş yavaş buruşmaya , diriliğini kaybetmeye başladı. Bu etkilenme içteki yapraklara doğru gidiyor her geçen gün.Toprağı 15 gün önce sulamış olmama rağmen halen nemli. Köklerde bir hastalık vb sözkonusu olabilir mi? Ne yapmalıyım?
Büyük olasılıkla aşırı ya da dengesiz sulumaya bağlı olarak gelişen kök çürümesi sevgili polesmos. Aşağıdaki mesaj size yardımcı olabilir.
http://www.agaclar.net/forum/886123-post293.htm
Bakalım ne renk açacak , sevgili Fatito ?
kadiryasar
21-06-2013, 23:15
Bakalım ne renk açacak , sevgili Fatito ?
tahminim : mavi yalın kat beyaz kontürlü açacak :D
menekşecibaba
22-06-2013, 11:45
Bak şu haddini bilmeze...:)
menekşecibaba
22-06-2013, 12:03
Bunlar da son açan güzeller...
1. si tohumdan ürettiğim noid bir menekşe
2 ve 3. İris Cream
4.Ultra Violet Satürn,
5. Mac's Elegand Emerald (yeşilimsi sarı)
menekşecibaba
25-06-2013, 09:28
Yazın sıcakların aşırı olduğu bu günlerde en çok rastlanan ve sorulan soru yapraklardaki yumuşama ve çürümeler.
Menekşelerin en sıkıntılı dönemi nem oranının yüksek olduğu aşırı sıcak günlerdir.
Bu günlerde mümkün olduğu kadar serin aydınlık yerlerde muhafaza etmek gerekir ve fazla su vermeyin, toprağını kontrol edin kuruluğu hissetttiğinizde sulayın.
Fazla sulamayın. Altında su bırakmayın.
Menekşenin üzerindeki kuruyan yumuşayan yaprak ve çiçekleri koparıp uzaklaştırın bunlar hem bitkinin gelişmesini engeller hem de çürümeye yol açar.
Mümkünse yaz aylarında fitilli sulama uygulayabilirsiniz.
İstanbul çok nemli Marketlerde toptan bozuluyorlar
Müçadele halindeyım iyi günler
Netiçeyi bekliyeçeğim
Saksılarından çıkarıp kağıt havlu üzerine koydum bekliyorum
Her gün kök çürümesinden gidiyorlar
tahminim : mavi yalın kat beyaz kontürlü açacak :D
aynen öyle sevgili kadiryaşar, mavi, çiçek dışı beyaz, yalınkat:)
Bu akşam buradayım Ahmeter bahçeye gitmek istemiyorum
Hangi bahçeyi gezmeye kalksam domates kabak salatalık
Menekşem sen güzelsin bizlere moral veriyorsun
eceyıldız
26-06-2013, 09:12
Netiçeyi bekliyeçeğim
Saksılarından çıkarıp kağıt havlu üzerine koydum bekliyorum
Her gün kök çürümesinden gidiyorlar
budün benimde bir menekşem kök çürümesinden gitti. arta kalanları çürük kökten temizleyip tekrar ektim bakalım kurtulacak mı. ben bu menekşeyi çiçek pazarında kaderine terk edilmiş halde buldum sevinçle alıp kurtarayım dedim ama yine gidiyor çok üzüldüm...
menekşecibaba
29-06-2013, 18:47
Bazı arkadaşlarımız menekşelerimiz için nasıl bir stant yapmalıyız diye sorunca sizlere örnek olabilecek resimleri paylaşmak istedim.Buradan size uygun olabilecek leri seçip uygulayabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/32044.htm
Yıllık izinden döndüm. Ofisteki güzelim menekşelerimi çay görevlilerine emanet etmiştim. Döndüğümde bir de ne göreyim menekşelerimin tüm yaprakları sapsarı pörsümüş. Sen içerde duran saksıları Şanlıurfa nın yakıcı güneşinin altına, balkona al, her gün de bahçe sular gibi bol bol sula...Mahvolmuş çiçekler tek bir sağlam yaprak dahi kalmamış. Dün sinirle onları temizledim yolunmuş tavuğa döndü zavallıcıklar. En sevdiğim görüntü başlığı ile resmini paylaştığım menekşem de can çekişiyor zavallım...Bilsem ne yapar eder Mersine götürürdüm. Çok sinirlendim. Bir bitkiye bakmaktan aciz insanlar da var hayret valla. Altı üstü gün aşırı su ver dedim, sen hangi akla hizmet onları balkona alırsın...Pes! 3 aylık emeğim boşa gitti...Resimleri de koyamıyorum sinirimden...
iŞTE ZAVALLICIKLARIMIN SON HALLERİ:(
Sn. Fatito eğer Urfa'da klimalı bir ortamda iseler sonbahardan sonra gelişmeleri hızlanır. Muhtemelen yazın böyle kalırlar ya da çok az büyürler. Ben de Diyarbakır'da yetiştirdiğim için biliyorum. ama klimasız ortamda iseler ölme ihtimalleri çok çok yüksek. Bu arada yanlarında duran diğer çiçek de eğer açtırabilirseniz muhteşem bir çiçektir...
Evet sayın Kazım80, çiçeklerim tam gelişip tomurcuğa durmuşlardı olan oldu. Neyse bundan sonra kimseciklere güvenip emanet etmem çiçeklerimi...Arkadaki çiçek, Sayın Zafer İnandıklı dan çelik olarak gelen ve tutturmayı başardığım tek gecelik gelin:) Büyük saksıya alacağım inşallah...
beren nisa
05-07-2013, 08:40
merhabalar.. uzun zamandır sesiz sakin takip ediyordum.. paylaşımlar çok güzel ..bende menekşelere merak sardım .. bir tane mor menekşem var.. dün de teyzemden pembe, beyaz, katmerli beyaz ve ebruli menekşe yaprakları getirdim ve suya koydum.. bugün saksı ve toprak alıp direk eksem olurmu... yoksa köklenmesini mi beklemeliyim ? teşekkürler..
Sn Beren nisa, Ekebilirsiniz. Bazı menekşelerin suda köklenme özelliği olmuyor bazıları da çok çabuk kökleniyor ama toprakta daha kesin sonuç alırsınız açıkçası. Ben kendi menekşelerimde deneme şansım olduğu için hangisinin daha uygun olduğunu biliyorum ve menekşelerimi tanıyorum ama siz bilmediğiniz için toprağı tercih etmenizi tavsiye ederim...
İzmir sıcaklarına direnen yavrularım. Çok korkuyorum başlarına birşey gelicek diye ne yapsam cooook sıcak.
Merhaba... Fotoğraflarını yüklediğim 1. fotoğraftaki eflatun-beyaz ebruli menekşem, yaprak ayıklamasından ve çiçeklerini dökdükten sonra düz eflatun renk açmaya başladı. Beyaz kısım ortasında ince bir halka şeklinde kaldı. Son hali 2. fotoğraf. Menekşelerin ortam koşullarına ya da müdehaleye göre çiçeklerinin rengi değişir mi? Herhangi bir fikri olan?
İki renkli çiçeğe sahip menekşeler , iki farklı renkteki menekşenin çapraz tozlaştırılmasıyla üretilen tohumlardan çoğaltılıyor. Yani genlerinde her iki menekşenin de genlerini taşıyor. Zaman zaman bu genlerden biri daha öne çıkıp tek renk ya da bir çiçek sapında mesela mor açarken diğer sapta beyaz açabiliyor.
Diğer önemli etken ise, ısı, ışık ve kullanılan besin. Bunlar da çiçeğin renk ve şekillerinin belirlenmesinde etkili olabiliyor.
iŞTE ZAVALLICIKLARIMIN SON HALLERİ:(
merhaba fatitoo,benimde başıma böyle birşey gelmişti.menekşemin yapraklarını temizlemek için elime aldığımda saksısı kırıldı ve yapraklarının çoğu kırıldı.saksıyı değiştirdiğinde eski haline dönmedi.bana küstüğünü düşündüm.ve aynı sizinkiler gibi olmaya başladı.o boşta kalan yapraksız geniş gövdeyi iyice toprak altına gömdüm.ve tekrar çiçek vermeye başladı ama hiçbir zaman eski neşesine dönmedi:(
lalesarı
11-07-2013, 22:47
merhabalar herkese..
bende yaklaşık 3 aydır menekşe besliyorum.. bir iki derken şimdi 4 tane menekşem var.. hepsi birbirinden güzel oldu..
benim sorum , saksı ayırmaya ne zaman başlamalıyız? resim ekleyecektim ancak sürekli hata verdi sebebini bilmiyorum :mad:
fikirlerinizi bekliyorum.. ******
İlk menekşem ve en çok sevdiğim menekşem. :p Cinsini bilmiyorum. İlk fotoğrafı 3 ay önce çekmiştim. Saksısını değiştirdim, bir müddet sonra alt yapraklarını temizledim. Yeni verdiği taze yapraklar 12 cm mi buldu. Son hali çiçeksiz fotoğraflar. Gayet sağlıklı görünüyor. Daha önce bu kadar büyük yaprak hiç görmemiştim. Ya benim menekşem de bir anormallik var, ya da cinsinden dolayı böyle, bilmiyorum. 5 yaşında. 4 yıldır yerini hiç değiştirmedim.
Siteden öğrendiğim bir şeyi geçen akşam menekşelerime uyguladım. Ama işe yarar mı bilmiyorum. En ortasındaki taze yaprakları değil, bir öncekileri koparmam gerekiyormuş ama ben en ortasındakileri de kopardım. İnşallah menekşem bana darılmaz. Ne yapıyorsam onun için yapıyorum ne yapayım. :rolleyes:
Ahmeter serada menekşeler
Fotoğraf paylaşmak istedim çünkü menekşelerimi sizinle paylaşmak istedim. Ama fotoğrafları paylaştıktan sonra hem menekşelerimin performansları düştü hem yaprakları küçük küçük oldu hem de beyaz beyaz lekeler oluştu. Şimdi onları kurtarmaya çalışıyorum. Bu arada fotoğraflarını paylaşmadığım menekşelerim de vardı şu an diğerlerine göre inanılmaz şımarmış ve sağlıklı durumdalar. Nazar mıdır???
Hoş geldiniz! Gönlüme baharı getirdiniz. :p
haticetzn
19-07-2013, 09:11
bir sorum var arkadaşlar.yapraktan yavruları ayırdıktan sonra ana yapragı tekrar diksek yavru vermeye devam ediyormu yoksa kendi kökünü geliştirip öylece durur mu?
Yavru vermeye devam eder.
Yaralı dokudan elde ediyoruz yavruyu zaten. Yaprak her durumda yavru vermeye devam eder..
Arkadaşlar geçen gün bu çiçeği aldım. Menekşeye benziyor ama değil. İlk önce menekşe sandım, haline üzülerek kurtarmak için almak istedim. Çiçekçi menekşe olmadığını söyledi. Cinsini huyunu suyunu bilen var mı acaba?
turkankaragoz
21-07-2013, 19:58
Begonya ya benziyor gibi Emine hn.
Arkadaşlar geçen gün bu çiçeği aldım. Menekşeye benziyor ama değil. İlk önce menekşe sandım, haline üzülerek kurtarmak için almak istedim. Çiçekçi menekşe olmadığını söyledi. Cinsini huyunu suyunu bilen var mı acaba?
Bu olabilir: http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/24258.htm
Teşekkür ederim sakdag. Evet inci menekşeymiş. Bu da bir nevi menekşe, verdiğiniz linkten öğrendiğim kadarıyla. Bakalım ne renk açacak.
Yavrumun 2,5 ay önceki hali ve şimdiki hali. Maşallah benim kızıma. ;) Anasına yetişmek üzere neredeyse.
Oğlumla birlikte ojelerle boyadığımız tomurcuk çay teneke kutusuna dikmiştim. Sanırım tenekeyi sevdi. Bundan sonra tenekelerde büyütmeyi düşünüyorum yavru menekşelerimi.
Geçen sene anneme 2-3 tane çelik vermiştim. Verdiğime pişman oldum :o dermişim. ;) Yerlerini mi sevdiler, annemin elinden midir nedir anlamadım. Telefonda konuşurken çok güzel olduklarını söylemişti ama bu kadarını da beklemiyordum doğrusu. Kıskandım. :(
430149
ilk fotoğraf yükleme denemesi.
Adana Barajyolunda bulunan çiçekcimden aldım. renkleri çok güzel. ve hemen yavru almaya başladım. 430150
sami ulus
29-07-2013, 13:09
Bu mevsimde ev ortamında iyi performans. Çeliklerimde neredeyse hepsi filiz vermeye başladı.
rukiyeözgür
01-08-2013, 15:18
Dün menekşelerimi emanet ettiğim komşumla konuştum hepsi çok iyilermiş..Çok sevindim..Bayramdan sonra onlara kavuşacağım için çok mutluyum..Bol çiçekli günler herkese..;)
rukiyeözgür
01-08-2013, 15:27
Sizleri LE-Sas'henka ile tanıştırayım, bazı arkadaşlarım biliyor ama görmeyenlerin de bu pamuk şekeri görmelerini istedim..:rolleyes:
Bilgilere daha kolay ulaşılabilmesi, bilgi ve soru içeren mesajların kutlama , teşekkür mesajları arasında kaybolmaması için dönem dönem başlığımızdaki bu tür mesajları siliyoruz.
Ben de Bayram Temizliğine başlığımızdan başlayayım dedim :) Beğenilerimiz için "Beğen" tuşunu kullanmanızı rica ediyorum.
Not : Mesajlarımız ilgili konu başlıklarına taşınmıştır.
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198-13.htm
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23486-2.htm#post1186359
e.aydemir
05-08-2013, 00:33
arkadaşlar merhaba
sorumu nereye yazacağıma karar veremedim umarım doğru yerdir:)
fotoğraftaki menekşemi ilk aldığımda üzerindeki çiçekler tam olarak açılmıştı, henüz tomurcuk halinde olanlar da aynı diğerleri gibi açtılar. daha sonra tüm çiçekler döküldü. yeni taşındığımız evde bol güneş aldıkları için hızla geliştiler ve tekrar çiçek açtılar fakat ilk aldığım zamanki gibi değil, fotoğrafta tam olarak anlaşılmıyor ama çiçek yapraklarının arka kısımları hafif kahverengi ve buruşuk. zamanla büyür ve iyice açılırlar dedim ama yaklaşık 15 gün oldu hala aynılar. sizce bu yanlış sulama, hastalık vs gibi bir sorun mu? bir diğer sorum da şu; çiçeklerin ortasındaki anther adı verilen ve sarı olan kısımlar yeni açan çiçeklerde bembeyaz:) bu bir sorun mu yoksa normal mi?
çok uzun yazdım belki sorduğum sorular da saçmadır ama daha acemiyim:)
şimdiden teşekkürler
ilk halleri
431955
431954
sanırım menekşelerle kafayi bozdum artık rüyamda bile menekşelerle uğraşıyorum bu nasıl bir aşkmış böyle :) eşimin tayini nedeniyle boludan siirte taşındık e tabi menekşelerimde benimle taşındı..hava değişimi mahvetti kızlarımı..ama yılmadım günün neredeyse yarısını bu forumda geçirdiğim için buradan öğrendiklerimle kurtardım çiçeklerimi..simdilik çiçekleri yok olsun toparlansınlar yine o güzel çiçekleriyle nese saçacaklar bana..onlar olmasa burda arkadaşsız ne yapardım bilemiyorum..onları ve siz menekşe ailesini cok seviyorum iyiki varsınız..
Merhabalar yine ben:) herkese iyi bayramlar... Menekşe günlüğümde bugün itibariyle kök çürümesini yaşamış bulunuyoruz..bugün sabah bir baktım ebruli menekşemin alt sıra yaprakları yumuşamis..o kadar sayfayı okudum bu forumda aklımda şimşek gibi çaktı ' kök çürümesi olabilir bu ' aksama kadar ilgilenemedim bayram telasıyla aksam tekrar baktım sanki yapraklar dahada yumuşamış..hemen müdahale ettim saksıdan çıkarıp temizledim toprağı evet ta kendisi kökü çürümüş yuppiiii kapmışım burdan birseyler :) kökünü tamamen kestim sıfır kök suan iyice temizledim çürüğü suya ıslattım..sizce köklenir mi?? Kendimi ameliyat yapmış gibi hissettim :) :) 4 tane menekşem var pembe,beyaz,iki yavrum var çelikten üretebildim burdan öğrendiklerimle müthiş bir duygu onlarin büyümesini görmek.. Cicek açmalarını dört gözle beklerken ölmesin arkadaşım,menekşem.. cok üzülürüm yoksa.. Bugün siirtte söyle bir çiçekçi turladım menekşenin m'si yok :(resmen çölde menekşe arıyorum:( Abilerim ablalarım benimle menekşe kardeşliği kurmak ister misiniz bana yaprak çelik **** elinde fazla yavrusu olan varsa yavru göndererek :$ böyle birsey yapsak ne kadar güzel olmaz mı? Sevgilerimle...
sevgili ngr33,
Bu mevsimde tezgahlarda menekşe bulmak her yerde neredeyse imkansız. Havaların soğumasını yani serinlemesini beklemelisiniz.
Çelik ya da yavru taleplerimizi bu başlığa yazmıyoruz. Bu tür taleplerimiz için aşağıdaki başlıklarımızı kullanalım lütfen.
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)
Arıyorum - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ariyorum/)
Daha önceki mesajları okuduğumda, buna benzer sorunu olanları gördüm ama bu bir sorun mu aslında bilmiyorum. Menekşemin yaprakları daha önceden açık renkteydi. Fakat zaman geçtikçe çıkan taze yaprakların arka kısımları çok koyu renk almaya başladı. Yapraklarında da hafif bir kıvrılma söz konusu. Neden olabilir acaba?
Bir de,diğer manekşelerim kadar açmıyor. Çok cimri. 3-4 tane çiçek açıyor okadar.
sevgili emine sanırım çiçeğinizin saksısı büyük ve birde güneş ışığı azmı geliyor acaba_?
bay tömürcek
10-08-2013, 13:34
Daha önceki mesajları okuduğumda, buna benzer sorunu olanları gördüm ama bu bir sorun mu aslında bilmiyorum. Menekşemin yaprakları daha önceden açık renkteydi. Fakat zaman geçtikçe çıkan taze yaprakların arka kısımları çok koyu renk almaya başladı. Yapraklarında da hafif bir kıvrılma söz konusu. Neden olabilir acaba?
Bir de,diğer manekşelerim kadar açmıyor. Çok cimri. 3-4 tane çiçek açıyor okadar.
Emine ablacım yaprak arkalarının renklenmesi cinsinden kaynaklanıyor. Güneş ışığını güzel alınca yaprak arkaları cinslere göre renkleniyor bu sağlıklı olduğundan. Ama az çiçek açması bence çok yapraklı olmasından. Çünkü gücünü yaprağa harcadığını düşünüyorum. Alt iki sıra yaprağını koparmanı ve tazelemeni öneririm. Saksı büyüklüğünden çiçek açıp açmaması sorun olmuyor. Teyzemin menekşeleri 2 litrelik yoğurt kaplarında ve çiçekleri inanılmaz derecede bol. Ama her çiçek açıp solduktan sonra yapraklarını koparır tazeler.
Az güneş ışığı almadığından eminim. Saksısı da o kadar büyük değil galiba. Yaprakları desen, onlarda fazla değil. Fazla mı yoksa? Yapraklarının kıvrılması nedendir acaba? Çok mu soru sordum? :confused:
Saksı büyük sevgili emine, yapraklardaki renk ise tür özelliğinden kaynaklanıyor. Yaprak arkalarındaki morluk dağılımı yapraktan yaprağa değişebiliyor.
Büyük saksıya rağmen menekşen sağlıklı görünüyor, saksıyı köklerle doldurduktan sonra enerjisini çiçeklere verecektir. Sulamayı çok dikkatli yaparsan sorun yaşamazsın.
En dış sıradaki yapraklarda yaşlanmanın doğal sonucu olarak sararma başlamış. Sadece en dış sıradaki sararmış yaprakları koparabilirsin.
Arkadaşlar menekşemde yan sürgün var iki tane.Bu mevsimde ayırmalı mıyım yoksa biraz daha beklemeli miyim?
Hava sıcaklıkları 25-27 derecelerde iken ayırırsan daha sağlıklı gelişecektir sevgili ngr33.
kadiryasar
14-08-2013, 15:33
Arkadaşlar menekşemde yan sürgün var iki tane.Bu mevsimde ayırmalı mıyım yoksa biraz daha beklemeli miyim?
Menekşeniz trailer türü değilse, sürgünleri ayrı bir menekşe gibi üretmek istiyorsanız sürgün yaprakları kendi başının çaresine bakacak kadar büyümesini bekleyin (yaklaşık 5 krş. büyüklüğü)
Benim tavsiyem ekim ayına kadar bekleyin toprak değiştirme işlemiyle beraber yapın. Konu hakkında bilgi Yan Sürgünden Çoğaltma (http://afrikameneksesi.freeforums.org/yan-surgunden-co-altma-t241.html) adresinde detaylı olarak bulunuyor.
Kolay gelsin.
Hava sıcaklığı burada çok yüksek ve birazdaha gelişmelerini beklemem daha doğru olacak o zaman..teşekkürler sevgili maki01 ve kadiryasar - avatar resminiz çok güzel kadiryasar masallah :) -
hatice43
15-08-2013, 14:10
yaklaşık iki ay önce diktiğim menekşe yaprağımda lekeler oluştu.sanki kuruyor.çok fazla bilgim yok açıkçası.dayanamayıp açıp baktım köklenmiş fakat hiç bir olumlu hareket yok
2 aydır kurumadıysa köklenme yapmış demektir. Keşke açmasaydınız...
kadiryasar
15-08-2013, 15:13
yaklaşık iki ay önce diktiğim menekşe yaprağımda lekeler oluştu.sanki kuruyor.çok fazla bilgim yok açıkçası.dayanamayıp açıp baktım köklenmiş fakat hiç bir olumlu hareket yok
Hatice Hanım, çelik köklenmiş ve sağlıklı görülüyor. Yaprakta bölgesel kurumalar olabilir. Siz yeniden dikim yapın ancak kökün üzerine kapattığınız toprağı sıkıştırmadan dikin. Sonrasında abartmadan biraz üstten sulayın. çeliği kurtarabilirsiniz. Hava sıcaklıkları yüksek olduğu için çelik yavru vermek için biraz serinlemesini bekliyor. siz normal bakımınıza devam edin.
menekşeleri çelikten yetiştirdim. Yaklaşık sekiz ay oldu dikeli ama bazılarının gelişimi güzel giderken bazıları çok küçük yapraklarıyla kaldı . Hepsine de aynı ilgi ve alakayı gösteriyorum farklı bir şeyde vermedim neden böyle oldu anlayamadım aynı menekşeden aldığım yapraklarda bile gelişim farklılığı var.
kadiryasar
15-08-2013, 16:32
sevgili gümüş78, aynı anne yapraktan aynı anda aldığınız iki yavrunun gelişimi,çiçekleri, yaprakları bir birinden farklı olabilir. Bu aslında farklı yumurta ikizlerinin farklı insanlar olması gibidir. Doğal olarak aynı gelişimi beklersiniz. genelde de çok yakın gelişim gösterirler. Ancak özellikle yavruyu anne yapraktan ayırma anında erken hasat, ya da yavrunun yaprak gelişimi eşit olsa bile kendisine ait kök sisteminin az gelişmişliği, bir yavrunun yapraklarını büyütmeye erken başlamasına diğerinin köklerini sağlamlaştırmak için zaman harcamasına sebep olur. O yüzden yavru ayırmada fazla aceleci davranmamak gerekir.
Unutmayın... Çiçeklerde canlıdır. Her çiçek farklı davranış biçimi gösterebilir.
ilginiz için teşekkür ederim. ben yavruları annesinden ayırma taraftarı değilim zaten zamanla anne yaprak kendiliğinden kuruyor.bu yüzden ben hiç ayırmadım. anlaşılan ben kızlarım ayrı yumurta menekşeleri bir an önce büyüyüp çiçek açmalarını sabırsızlıkla bekliyorum...
sardunyadervis
15-08-2013, 21:31
gumuş78 farklı tur menekşeler oldugu içindir
sami ulus
16-08-2013, 07:34
Üstte olan anne alttaki yavru ikside çiçek açtı. İkinci resimdede çeliklerin üç tanesi kaldı onlarda yakında filizlenir.
eceyıldız
16-08-2013, 10:52
Tabi aralarında bir günlük gelin diye bildiğim en son gözdem var.
Biraz sağlıksız görünüyorlar evi ve ilçeyi değiştirdikten sonra yeni evlerine bir türlü adapte olamadılar belki bu kışı geçirebilirsek düzelir diye düşünüyorum.
En son foto kavanoza koyduğum yapraklar var yavru yapmak yerine kendileri kavanozda büyüyor :mad:
İkinci ve üçüncü fotolardaki kızlarım bayramda bir yapı marketten aldığım kaderlerine terk edildikleri halde bir çok yavru yapmışlar yaprak uçlarında çürümeye benzer bir sorun var ne yapsam bilemedim...
Rana+miraç
16-08-2013, 13:46
Sayin eceyildiz,
Ilk resimdeki menekseleriniz sicaktan ya da susuz kalmaktan biraz yorgun dusmusler gibi gorunuyor.
Hava sartlari biraz serinlediginde 2. Ve 3. Resimdeki menekseleri ayirip menekseye uygun bir topraga yeniden dikmenizi ve en dis taraftaki yarali ve yasli yapraklari koparmanizi oneririm.
eceyıldız
16-08-2013, 13:52
Susuzluk değilde sıcaklardan bu hale geldiler evde serin bir yer de yok ki oraya alayım. bu kışı sağsalim atlatırsak belki buraya alışırlar artık.Daha önceki evimizde menekşelerim dillere destan olmuştu. Şimdilik beklemekten başka çarem yok
sami ulus
16-08-2013, 14:54
Susuzluk değilde sıcaklardan bu hale geldiler evde serin bir yer de yok ki oraya alayım. bu kışı sağsalim atlatırsak belki buraya alışırlar artık.Daha önceki evimizde menekşelerim dillere destan olmuştu. Şimdilik beklemekten başka çarem yok
Ev ortamınızda çok kuru olsa gerek rutubet az, biraz rutubet olsa toparlanma çabuk olur.
Sn ece yıldız,
Sanırım menekşeleriniz yazı kurumadan tamamlayacaklar. Kurusalar bu zamana kadar sıcak nedeniyle kururlardı. Yazı atlatırlar tahminimce ama büyümezler sonbahara kadar. Büyüseler de çok az olur bu.
Yaprakları diktiğiniz şey pet bardak herhalde. O da genelde tek yaprak için çok uygun olur. ama ikinci için bile olmaz. Bu arada o yapraklar için de yukarda yazdıklarım geçerli yavru falan beklemeyin zannetmem. Ancak sonbaharın ortalarında olur. Hatay galiba yaşadığınız yer. eğer hataysa daha da uzayabilir yavru alma zamanınız.
Marketten aldığınız menekşeler için de size tavsiyem hem toprağını hem saksısını değiştirmeniz yönünde olur neden çünkü o topraklar genelde geçirgenliğini kaybetmiş topraklar oluyor.Yani karından çok zararı olyor aslında bitkiye. Saksıların iki ya da üç boy büyütün tavsiyem size.
eceyıldız
16-08-2013, 17:51
Sayın Kazım80, o yapraklar pet bardakta değil kavanozda ve inanmayacaksınız belki büyüdüler. Hatay özellikle İskenderun çok sıcak ve nemli bu nedenle menekşelerim alışık olmadıkları bir sıcak mevsim içinde buldular kendilerini daha önce Antakya'daydık ve orası buraya göre daha serin ve kurak oraya alışmışlardı haliyle zorlandılar.Marketten aldıklarıma gelince bir siz değiştirin dediniz bir kaç arkadaş havaların serinlemesini bekleyin demişti kafam karıştı şimdi.
eceyıldız
16-08-2013, 17:53
Ev ortamınızda çok kuru olsa gerek rutubet az, biraz rutubet olsa toparlanma çabuk olur.
Hergün yapraklarına su püskürtüyorum nem kaybından dolayı başka ne yapabilirim öneriniz nedir...
Sevgili eceyıldız,
Satın aldığın menekşelerin toprağı yani torfu su tutma özelliğini yitirmiş olabilir. Bunu üstten suyu döktüğünde suyun hızlı bir şekilde alt tabağa sızmasından anlayabilirsin. Bu dönemde sıcak yöreler için toprak değişimi biraz riskli.
Onun yerine torfa yeniden su tutma özelliğini kazandırmak için derince bir kabın içine su doldurarak yarım ya da 1 saat bekletmeni öneririm. Bu sürenin sonunda saksıdan alt tabağa akacak suyu muhakkak boşalt, hatta gazete ya da kağıt havlu üzerine koyarak fazla suyun emilmesini sağlarsan kök çürüme riskini önlemiş olursun.
eceyıldız
17-08-2013, 08:05
Sayın Maki01,
Çok teşekkür ederim dediğinizi şimdi yapacağım... Havalar serinleyince de saksı yavru ayırma ve toprak değişimini yaparım. Yani bir ay sonra olacak bu işlem
Bir tane menekşem öldü :( sıcaktan korumak için ne yapacağımı şaşırdım..hayirlisiyla bir geçseydi sıcaklar..
violet19
18-08-2013, 23:14
Foruma üye olduğum günden beri her gün mutlaka uğruyorum.Birkaç kez hatmettim sanırım...
İlk defa forumdan öğrendiklerim sayesinde yapraktan menekşe yetiştirebildim ve aldığım menekşelerimi öldürmedim.Ancak bir sorunum var,yavrulayan menekşelerim çok yavaş büyüyor.Forumdaki arkadaşların menekşelerini görünce hayranlık,kıskançlık ve şaşkınlık duyguları birbirine karışıyor.4 aylık menekşesi çiçek açan arkadaşlar var,benim 4 aylık yavrumun ise sadece 3-4 yaprağı var.Haftada bir alttan suluyorum,15 günde bir az miktarda çiçek coşturan( mor şişe) veriyorum.Aydınlık ve akşamüstü hafif güneş alan havadar bir yerde duruyorlar,konuşuyorum,seviyorum,kızıyorum...Ancak çok yavaş büyüyorlar,sorun nedir bilmiyorum,defalarca denememe rağmen foto da yükleyemedim.(Eşimin dediğine göre bir programım eksikmiş)!Sizlerin menekşelerinize bakıp bakıp defalarca beğen tuşuna basmak geliyor içimden ve benimkiler de öyle olsun istiyorum...Nerede hata yapıyorum sizce...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.