PDA

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 [34] 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

özlem11
01-04-2011, 10:15
topraktan çıkarıp su dolu bir bardağa koyabilirsniz...köklenme oluncada toprağa alıp sera ortamı sağlayabilirsniz...

maki01
01-04-2011, 10:48
Sayın TUNATUNA,

Israrla saksı toplam bitki çapının en fazla üçte biri büyüklüğünde olmalı diye yazılmasına rağmen, yine bitkiye göre çok çok büyük bir saksıya dikmişssiniz ve menekşeniz çok kötü durumda. Saksıyı boşalatarak kökleri kontrol edin, kahverengine dönmüş kökleri ve yaprak saplarını kesin ve yeniden küçük bir pet bardağa dikin. Belki kurtulur.

Sevgili acemifüsun çok doğru söylüyor. Lütfen daha önce yazılmış mesajları okuyalım.

E dergide yayınlanmak üzere Afrika Menekşesi ile ilgili çalışmamız devam ediyor. Herkes için iyi bir kaynak olmasını umuyorum. Lütfen dergide yayınlanmasını istediğiniz çekim kalitesi yüksek fotoğraflarınızı ve menekşelerle ilgili paylaşmak istediğiniz yazılarınızı menekseafrika@gmail.com adresine göndererek dergimize katkıda bulunun.

Tunatuna
01-04-2011, 11:38
Sevgili maki01 kızmakta haklısınız saksı çok büyük. Yalnız ben bu saksıyı ağaçlar.net i bulmadan önce değiştirmiştim. Yaklaşık iki hafta kadar önce. Geriye dönük bütün mesajları okudum. Ancak bugün biterebildim. Nerdeyse on günümü aldı bütün mesajları okumak. Özlem ve maki01 önerilerinizi dikkate alacağım teşekkür ederim.

maki01
01-04-2011, 12:21
Sevgili TUNATUNA,

Kızmadım, belki de kendime kızdığım tarzda kızdım size :) Kök çürümesinden menekşe kaybedince benim hatamdan kaynaklandığı için kendime de çok kızıyorum inanın. Kırdıysam, özür dilerim.

Güzel bir haberle başlığımız şenlensin :) Sevgili klubnika'dan gelen EK-Shanhayskaya Roza'm ilk çiçeğini verdi. Katalogda yer alandan fotoğrafından biraz farklı. Hibrit menekşelerde böyle olması çok doğal. Bitki geliştikçe ikinci üçüncü çiçeklenmesinde orjinal çiçekleri gibi çiçek vermeye başlayacaktır. Hibrit menekşeler 2 senede türünün tüm özelliğini göstermeye başlar, olgunlaşır.

Bizi bu güzelliklerle buluşturan klubnika'ya sevgilerimle :)

199933

gulumcinki
01-04-2011, 13:56
:pSevgili maki gerçekten çok farklı çok şaşırdım ama muhteşem bir renk kutluyorum , harikasın.. Bu menekşeyi ne zaman dikmiştiniz.

saintpaulia17
01-04-2011, 13:57
merhaba arkadaşlar,

2 ay önce aldığım bordo renkli afrika menekşemin 6 çiçeğinden 3'ü birden soldu...bugün suladım, 2 saat sonra baktığımda suyun neredeye tamamı duruyordu...haftada 1 sulardım fakat ilk defa bu hafta su istemedi,bu neden olabilir bana bir bilgi verebilir misiniz ?

aliriza
01-04-2011, 14:21
Yeni bir afrika menekşesi yetiştiricisi adayıyım.Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum. saygılar sunuyorum üstatlara :)))))

özlem11
01-04-2011, 14:50
Alirıza bey hoşgeldiniz aramıza....En kısa zamanda menekşeleriniz resimlerini bekliyoruz:)

mor-salkım
01-04-2011, 19:46
Sevgili katmer'in trailling serisinden pembe arsızı (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28070&c=683)

benim tam olarak forumu okusamda anlayamadığım bir şey var bunlar normal menekşe değiller mi yoksa yetiştirilme tarzları mı farklı veya normal menekşelerin biraz daha arsız olanları mı acaba? bu konuda beni aydınlatabilir misiniz? dalgınlığıma geldiyse size zahmet veriyorsam kusuruma bakmayın lütfen.

mor-salkım
01-04-2011, 20:10
evet bu arada araştırmaya devam ettim öğrendim farklı bişeymiş bu menekşe. ama çok güzelmiş. bunu nerden satın alabilirim acaba bu konuda bilgi sorabilir miyim sizlere.

maki01
01-04-2011, 20:40
Sevgili glülümcinki,

Kesin tarihini hatırlamıyorum ama 8 ay civarında olmalı.

saintpaulia17
02-04-2011, 16:00
2 farklı afrika menekşesi yaprağını bir pamuk ipliğiyle hafifçe bağlayıp toprağa eksem...melezlenme olur mu acaba ?

fahriyee
02-04-2011, 16:14
Sevgili Mor-salkım ;
Arsız menekşe denilenler de afrika menekşesi.Sadece diğer menekşelere göre daha hızlı gelişim gösteriyorlar. Ayrıca yan tarafından sürekli yavru veriyorlar, bu türlerin yaprak sapları daha ince. Çiçekleri de diğer türlere göre dağınık ve daha az sayıda. Genelde Kipa,Koçtaş,Real Bauhaus gibi marketlerde, çiçekçilerde ve pazarlarda bile satış yapılmaktadır...

mor-salkım
02-04-2011, 16:51
tamam, çok teşekkürler Fahriyee. ben bir kasabada yaşıyorum fakat " il "e gittiğimde koçtaşa uğruyorum, bir hafta önce yoktu ama yine sorar şansımı denerim. malesef ilçede ve kasabamızda kurulan pazarda bu tür çiçekler satılmıyor ama verdiğiniz bilgi ışığında ben marketlerde arayacağım.

Zeynep Yılmaz
03-04-2011, 10:32
Dün pazarda yaşlı bir teyze menekşe satıyordu hemde bir tane kalmış elinde o kadar güzeldiki pembe renkli kıvır kıvırdı çiçeklerinin kenarları.Almaya niyetlendim tam o sırada başka bir kadın uyanıklık edip benden önce davrandı :D Yaşlı teyzede benim üzüldüğümü görünce bir yaprak koparıverdi benim için :D tabi çok sevindim.
Bu alttaki resimdekiler benim maviye yakın renli olan bir menekşemin yaprakları.
yanda kırmızı bardaktakide o bahsettiğim menekşe yapragı onu suda köklendirmeyi düşünüyorum.inşallah birşey olmaz.suya çok değip çürümesin diye kağıtla destekledim.

http://i1104.hizliresim.com/2011/4/3/4080.jpg (http://goo.gl/mc9cY)

01menekse
03-04-2011, 18:13
arkadaşlar bunlar benim menekşelerim yeni açtılar çok hoş oldualr sizce nasıllar?

01menekse
03-04-2011, 18:57
cicek acması icin kışın yeterli ısı veışık artı saksısını cok kucuk tutuyorum

01menekse
03-04-2011, 19:14
tuna tunamenekşeni yakından inceledim menekşen duzelir yanlızsaksısını acilen kuculmen gerek birde suyunu yeterli almadıgı gözukuyokullanmış oldugun toprak cok önemlibenim kulandıgım saksılara birbakın boyu 7 alt taban5 ust de 6 santim saksılar yani saksını kucultun sulamasını altan verin saksı ustu nde hafif nem olana kadar sulayın not kayseri kışları sovuk yazları serin oldugun dan yeri bol ışıklı olsunkısa birde kaliröferin uzerine yakınduruyor suyunu cabuk kurutur
suyunuda alamaşış gözukuyo saksısını deyiştirirken kökunu fazla oynatma ilerideki resimlerinide görmek isterim hadi acil şifalar

Tunatuna
04-04-2011, 05:39
01menekse teşekkür ederim önerileriniz için.

Yalnız ben haftasonu menekşemi topraktan çıkardım sayın özlem'in önerisine uyarak suya koymuştum. Umarım düzelir düzelirse resimlerini tekrar eklerim.

özlem11
04-04-2011, 07:28
Tunatuna düzelir suda köklenince ekersiniz...aynı sorun bendede oldu şuan köklendi...ekmeme az kaldı...

01menekse
04-04-2011, 11:58
01menekse teşekkür ederim önerileriniz için.

Yalnız ben haftasonu menekşemi topraktan çıkardım sayın özlem'in önerisine uyarak suya koymuştum. Umarım düzelir düzelirse resimlerini tekrar eklerim.

inşallah düzelir tuna düzelirse ekle resimelrini bekliyorum!!

zeus_0410
04-04-2011, 23:43
merhaba
benim menekşelerim çok güzel yaprakları canlı ama çiçek açmıyor ne yapmayalım:?:?

01menekse
05-04-2011, 11:42
merhaba zeus

menekşenin resmini ve saksı büyüklügünü eger fotografını çekip gönderirsen sorun nerde anlayabiliriz .birde bulundugu yerin ışık oranı nasıl?yeterli ışık alabiliyormu? onuda yaz

Tunatuna
05-04-2011, 11:55
Merhaba arkadaşlar

Burdan öğrenip peynir kutusuna sera şeklinde diktiğim menekşe yapraklarımın toprağında küçük beyaz beyaz böcekler gördüm. Forumun geriye dönük sayfalarında görmüştüm bu böcekle ilgili bilgileri ama şimdi bulamıyorum. Yapmam gereken nedir bana yardımcı olabilirmisiniz lütfen? Yapraklarımı dikeli 15 gün oldu ve sadece diktiğim zaman su vermiştim. Toprak hala ıslak. Ara ara da havalandırıyordum.

mor-salkım
05-04-2011, 12:10
Merhabalar, tam 15 gün önce ektiğim menekşe yapraklarımda hiç bir köklenme alemeti yok. Bugün çürüdüler mi acaba diye merak ettim söktüm dikkatlice ve sadece biri çürümüş ama ondan ayrı saksılarda olanlara öyle birşeyde yok ama kök de yok.. Moralim çok bozuldu günlerdir heyecanla bekliyorum ama. Suda beklettiklerimden bir tanesinde de minicik bir uzantı görür gibi oldum. Diğeride gayet sağlıklı ama kök yok. Aynı tarihte koymuştum onları da suya. Hızlı köklendirmek için özel bir yöntem var mı? sitede okuduklarıma göre birşeyler yapmıştım zaten ama illa bir eksikliğim vardır böyle olduğuna göre ? :(

01menekse
05-04-2011, 17:58
maki01 çok teşekkür ederim bende sevindim aslında daha önce girmeliydim çok hoş bir site !burada hem arkadaşlarımıza yardım edebiliryoruz hemde takıldıgımız konularda cevap bulabiliyoruz :)benim imkanm fazla oldugundan işimin geregi denemedigim formül kalmadı .hepsini denedim

bugün menekşelerimle çok mutlu oldum çünkü yeni ekdigim yapraklardan biri yavrusu çıkalı 20 gün oldu ve çiçek açıyor bende şaşkınlık yarattı size resmini görsterecegim.

01menekse
05-04-2011, 18:10
Merhaba TunaTuna:

Böcekler topragında oldugu için önemli diil
fakat yapragında var ise sorun
böceklerin yumurtası daha önceden toprakla beraber gelmiş olabilir kapalı oldugu için gün ışıgına çıkmışlar yapragında olmadıgı için sorun yok yanlış bir ilaçlama menekşenizin yapragında leke bırakabilir güzel bir havalandırma ile bu sorundan kurtulabilirsiniz o kadar önemli degil

sera içinde oldugu için bir defa sulama kurtarır sulamanıza gerek yok ama ilerki zamanlar da sradan çıkartırsanız sulamaya geçebilirsiniz

ben sera degilde küvezde denemiştim 27 günde yavru aldım yapraklar 10-15 tane yavru vrdi
sık yavru verdigi için küvez üretimini kestim yapraklarınız yavru verdigi vakit fazla serada bırakmayın açık havaya çıkarmanızı öneririm

be bu sene geçen deney amaçlı minik bir sera yaptım anne yaprak çok saglıklıydı
seranın içinde büyüdü ama yavru vermedi çıkartmak zorunda kaldım ve şimdi bir kaç tane yavru verdi ve çok sağlıklı (yaprakdan çoğalttınız menekşenin yavru aldıgınız menekşenin anne yapragını kesmeyin yavru yapragın en azından yarısı kadar olsun anne yaprak yavruyu besler )TUNA diger menekeşelerini gördüm saksıları çok büyük küçültmeni tavsiye ederim yoksa menekşelerin zayıf kalır.

HERKEZE İYİ AKŞAMLAR

maki01
05-04-2011, 18:26
Sevgili 01menekse,

20 günlük bir çeliğin çiçek verecek kadar gelişmesi olağanüstü, hiç duymadığım ve internette rastlamadığım bir durum. Foto ve yaptığınız uygulamaları paylaşmanızı rica ediyorum.

Diğer bir konuda sitemizde Türkçenin doğru kullanımına özel bir önem veriyor. Mesajlarımızda noktalama, büyük harf gibi dilbilgisi kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. Mesajınızı soluksuz okumaya çalışınca uygulamadığınızı fark ettim :)

01menekse
05-04-2011, 18:27
Merhabalar Mol-SalkımCURUME NORMALDİR MERSİNDE HAVALAR ISINDI SORUN OLMAZ AMA YİNEDE BİLGİNOLSUN YAPRAKDANDİREK TOPRA EKTİN VAKİT 10 BİLEMENİN 15 GUN SERİN YERE BIRAKIN SONUCDA YAPRAK EKİYOSUN
SUDAKİNLER DE KÖK YAPDI DİYORSUN BENCE EKİN AMA İL K EKTİYİN SAKSICOK KUCUK OLSUN CUNKU CİCEYİ CABUK ALIRSIN
BENİM KULANDIGIM İLK EKİM SAKSISI KUCUK BOYU 7 SANTİM ALT TABAN 5 SANTİM UST TABAN 6 SANTİM CUN KU MENEK ŞE EKİLDİYİ VAKİT İL İŞİ KÖKLERİN SAKSIYI DOLDURMASI
BUYUK OLURSA BİTKİ ELİŞİM SAGLAMAZ VE SİNİ KİRİZE SOKAR
BİRDE SANA TAVSİYEM YAVRULAR CIKTIGI VAKİT SERELME YAP ACIMA 1 TANE BİLEMEDİN 2 TANE YAVRUBURAK SIK OLDUMU GELİŞİM YAPMAZ
ZAYIF KALIR
BENİM MENEKŞELERİ GÖRDUNMU NASIL SAKSILAR COK KUCUK ARKADAŞLARA TAVSİYEM İCMEKANDA SAKSILARI KUCUK TUTUN YAKSA BİTKİ GELİŞİM YAPAMAZ

01menekse
05-04-2011, 18:35
Sevgili Maki01 ,

Yazılarım çok uzun ve fazla olduğu için fazla dikkat edemedim.Kusura bakmayın!
Bundan sonra daha çok dikkat ederim.Teşekkürler!

Birde çelik 20 günlük değil ,çelik 2 aylık yanlız yavrusu 20 günlük.Burda bir yanlış anlama olmuş.

Tunatuna
06-04-2011, 07:35
Teşekkür ederim 01menekşe böcekler konusunda içimi rahatlattınız.

Saksılar konusundaki önerilerinizi de dikkate almaya çalışacağım. Yaklaşık 30 saksı menekşem var. Saksılarımın hepsi menekşeler için olan saksıların 1 numaralısından. Hepsini şu anda değiştiremeyebilirim. Ama en azından bundan sonrakileri daha küçük saksılara dikmeyi düşünüyorum.

mor-salkım
06-04-2011, 11:07
01menekşe teşekkürler. bakalım biraz daha sabredeyim umarım köklenirler. :)

menekşecibaba
06-04-2011, 12:07
Merhabalar, tam 15 gün önce ektiğim menekşe yapraklarımda hiç bir köklenme alemeti yok. Bugün çürüdüler mi acaba diye merak ettim söktüm dikkatlice ve sadece biri çürümüş ama ondan ayrı saksılarda olanlara öyle birşeyde yok ama kök de yok.. Moralim çok bozuldu günlerdir heyecanla bekliyorum ama. Suda beklettiklerimden bir tanesinde de minicik bir uzantı görür gibi oldum. Diğeride gayet sağlıklı ama kök yok. Aynı tarihte koymuştum onları da suya. Hızlı köklendirmek için özel bir yöntem var mı? sitede okuduklarıma göre birşeyler yapmıştım zaten ama illa bir eksikliğim vardır böyle olduğuna göre ? :(
Hoşgeldin 01menekse ,maşşallah siteye şimşek gibi bir giriş yapmıssın,hayırlı olsun.
Sayın mor salkım ,menekşe yaprağından üretimde 3 şey önemlidir.1-ısı 2-nem 3-ışık
üretimde ideal ısı 20 derece civarıdır,eğer ortam soguksa veya ısı farkı çoksa köklenme ve sürgün verme süresi uzar.
Ortam nemi de çok önemlidir,köklenmenin oluşması için mutlaka nemli bir ortam olmalıdır,bunu da bitkiyi ektiğiniz kabın üzerini naylonla kapatarak sağlayabilirsiniz.Arada bir havalandırın.
Çürümeye başlayan yapraklarıda farkeder etmez,steril bir jiletle sağlam kısımdan kesip uzaklaştırıp tekrar ekersiniz.
Çeliklerin uçlarının çizilmesi, yararlanması kök oluşturma için gerekli uyarının yapılmasını, kallusun oluşumunun hızlandırıldığı varsayılır. Yaralanmış bu bölümlerin köklenmeyi uyarıcı hormonlarla muamelesi ile etki daha da artırılmış olacaktır.Bunun için Clonex köklendirme hormonu kullanabilirsiniz.
Kolay gelsin.

mor-salkım
06-04-2011, 14:22
teşekkürler ben yeni çeliklerimi suya koydum fotoğraflarını çekmeye çalıştım bu arada sudakileri de kapalı bir ortama koymam gerekir mi? köklendirme hormonu için verdiğiniz bilgiye teşekkürler bende siteyi bayağı araştırdım bu markayı da hatta internetten buldum sağolun inşallah başarılı olurum. bu yeni çelikleri sevgili savas84 gönderdi eğer başarırsam birsürü menekşem olacak onun gönderdikleri ve sizlerin tavsiyeleri sayesinde. Fotoğrafta çiçekleri olan da benim menekşem ondan da çelik aldım hepsi suda.sizce yaprakların bir kısmını eksem bir kısmını suda mı tutsam acaba? En garantilisini yapmaya çalışıyorumda :) bu arada bu sabah birşey gördüm, önceden koyduğum yaprakların birinde çok minicik püsküllenme gibi birşey var, sanki bitkiyi ezince lifleri ayrılır ya onun gibi onlar köktür umarım 2 mm ya var ya yoklar.
bu arada menekşemin çiçeklerinden iki tanesini de sapından kestim suya koydum acemi şansı, bir deneyeyim dedim :)
fotoğraf makinem bozuldu görüntü, ancak bu kadar net oldu kusura bakmayın lütfen :(

maki01
06-04-2011, 19:34
Sevgili klubnika'nın kolleksiyonundan EK- Morskoj Volk da ilk çiçeğini verdi :)

201347

Yavrular sırayla güzel çiçeklerini göstermeye başladılar :)

201348

201349

201350

201351

01menekse
06-04-2011, 20:58
Sevgili Maki ,

Size bahsettiğim gibi çeliğim çiçek açtı.Ben onun fotoğrafını çektim ve size göstereceğim.Fakat kameram pek iyi çekmedi.Kusura bakmayın.Resme dikkatlice baktığınızda orada beyaz bir çiçek var.

Sevgi Durul
06-04-2011, 21:00
Sevgili Maki, menekşelerinin renkleri çok hoş ve sağlıklı görünüyorlar. Maşallah Ben menekşede pes ettim ve hevesim kaçtı. Menekşelerimi anlayamadığım bir şekilde birer birer kaybediyorum.

Bu eklediğim menekşe eltimin. Rengi çok hoşuma gitti, ama yaprak bile istemedim.

201372

acemifüsun
06-04-2011, 21:18
Sevgili maki01 çoşmuşlar, çok güzeller:) En son fotoğraftakinin adı nedir?

Sevgili SDurul menekşelerinize üzüldüm, ne kadar güzellerdi. Fakat hemen öyle pes etmek yok:) Fotoğraflarını ekleseniz arkadaşlar sorun nedir, çözüm için yardımcı olurlar.

Tempolu
06-04-2011, 21:34
Benim yavrularım

01menekse
06-04-2011, 22:29
[QUOTE=menekşecibaba;780840]Hoşgeldin 01menekse ,maşşallah siteye şimşek gibi bir giriş yapmıssın,hayırlı olsun.

Menekşecibaba ,

Teşekkür ederim!Biraz öyle oldu.İnşallah ilerleyen zamanlarda daha çok bilgi
paylaşımı yaparız. :)

maki01
06-04-2011, 23:45
Teşekkürler :)

3. Fotoğraftaki EK_Shanhayskaya Roza. Kenarlarında beyaz biye de olması lazım ama ilk çiçek olduğu için olmayabilir ya da "Sport" olabilir. Bu hali bile çok güzel bir koyu kızıl sevgili cellin.

Füsün'cum son fotoğraftaki menekşem sevgili Asya-Lotus'un hediye ettiği menekşelerden. EK- Nebesnaja Lazur olma ihtimali var ancak daha çok Blue Dragon'un ( Sorano) özelliklerini taşıyor. Her ikisinden de çeliğim var, hatta Nebesnaja Lazur yavru verdi. Onları büyütebilirsem karşılaştırma yapabileceğim.

Sevgili SDurul, menekşeden vazgeçmene izin verebileceğimizi hiç sanmıyorum güzel arkadaşım :) Kayıpları üzüyor insanı ama vazgeçilemiyor da, tıpkı sardunyalar gibi ... Arkadaşının menekşesi çok çok güzel. Lütfen benim için bir yaprak alıp diker misin? Birden fazla yavru verirse söz paylaşırım seninle :)

maki01
06-04-2011, 23:50
Sevgili menekşe01,

Kutluyorum sizi. Anne yapraktan ayrılmadan çiçek veren ikinci menekşe oldu sizinkisi. Gerçekten çok hoş bir görüntü. Yapay ışık kullanıyor musunuz?

01menekse
07-04-2011, 12:10
Sevgili Maki01;

Teşekkür ederim.Yapay ışık konusuna gelince ben yapay ışık kullanmadım.Ama yeterli ışık alıyor.Doğal ortamda bol güneş ışığı alıyor.Kış güneşinide bol aldı.:)

menekşegül
07-04-2011, 12:38
Merhaba Menekşe01 Çiçekleriniz çok bakımlı çok sağlıklı duruyor.Acaba toprak harcı olarak ne kullanıyorsunuz? besin veriyor musunuz?
Benim menekşelerimin çiçek açmasında bir sorun yok ,yavrulamada da sorun yaşamıyorum fakat bazı yapraklarda sararmalar oluyor.

01menekse
07-04-2011, 17:23
Sevgili Mihrican;

Teşekkür ederim Mihrican.Yılların vermiş olduğu tecrübe ve deneyim olarak harcı yani çiçek topragını kendim yapıyorum.

01menekse
07-04-2011, 19:46
Sevgili Mihrican;

Hazırladığım harcın tarifini sana veriyim:

*5 ölçek çok çürümüş bitki yaprağı

*2 ölçek çok yanmış hayvan gübresi(çürümüş)

*Yarım ölçek tarla toprağı

*Yarım ölçek mil(ince kum)

*Ölçmüş oldugun ölçegin çeyreginden daha az çok iyi yanmış güvercin

gübresi(çok olmasın menekşeyi yakabilir)

BENİM kullandığım harç hanımeli yaprağı,maviselli yaprağı içerir.( bunlar 10-15

yıllık çürümüş yapraklar)

*1 litre suya 1 ceviz büyüklügü kadar güvercin gübresi , kumru gübresi,

bunları 10 saat suda bekletin bunu çok az bir şekilde yapmış oldugun şerbetten

1litreye bir çay bardagının yarısı kadar dökün 15 günde bir şerbetten verin

fazla vermeyin agır gelebilir.

*Mihrican menekşelerimin yaprakları sararmış demiştin eski yaprak ise onları

koparın.Menekşen büyükse acımayın alttan 7-8 tane yaprak kopartın

not: menekşe küçük ve büüyk olsun fark etmez çiçek açım dönemi biitgi vakit

komple çiçeği temizleyip altdaki yapraklardan 10 taneye yakın kopartın küçükse 3-4 tane yeterli

not : Arkadaşlar saymış olduğum harç malzemeleri sığır gbresi

güvercin gübresi çok çürümüş olsun (fosilleşmiş)

Bu dediklerimin size eminim faydası olacaktır! Bunların hepsini

ben denedim ve güzel bir sonuç aldım.Bu dedikelrimi ilk bir iki

tane menekşenizde deneyin sonuç alırsanız digerlerindede

deneyin

Tempolu
07-04-2011, 22:40
Sayın 01menekşe menekşelerin gerşekten harika toprak karışımını uygulamak istiyorum fakat yavrularda bir sakıncası olurmu, güvercin ve kumru ğübresi nerede satılır çok soru sordum galiba kusura bakmayın:o; şimdiden teşekkürler.;););)

menekşegül
08-04-2011, 07:22
Teşekkürler Menekşe 01 harcınızı ben de kullanacağım gerçekten ben de bilemiyorum güvercin gübresini nereden bulabilirim?
Bahsettiğim menekşelerimden birinin eski hali bu ;http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=757890&postcount=8261
Sorun sadece yaşlı yapraklarda değil yeni çıkan yapraklarda bile sararma var ben de sararan yaprakları hep koparıyorum.Şimdiki hali; Yaprak kalmadı ama üzeri çiçek dolu. Ne sorunu var anlamıyorum, çiçekleri çok güzel, büyük büyük açıyor bu menekşemi çok seviyorum.

maki01
08-04-2011, 10:57
Sevgili menekse01,

Toprak karışımınız standart menekşe toprağı karışımlarından çok farklı ve bu malzemelerle tanışık olmayanlar için oldukca riskli. Özellikle hayvan gübrelerini kullanımı , çok güçlü olmayan menekşe köklerine zarar verebilir. Bahçe toprağı ve kum ne kadar uygun bilmiyorum. Menekşeler hafif ve havadar karışımlardan hoşlanır.

Sizin bu karışımı başarıyla kullandığınız menekşelerinizden de anlaşılıyor ancak genel olarak uygulanmasını önerebileceğim ve destekleyebileceğim bir karışım değil, bence oldukca riskli.

Birer ölçek kaliteli torf, perlit ve vermikulitten oluşan karışım risksiz ve dünya standartlarına uygun bir karışım.

Fitilli uygulamada ise torf oranını azaltıp inorganik maddeleri arttırmak gerekiyor. % 40 torf, % 40 perlit ve % 20 vermikulitten oluşan karışım fitilli sulama için ideal karışım olarak öneriliyor.

acemifüsun
08-04-2011, 11:11
Fitilli uygulamada ise torf oranını azaltıp perliti arttırmak gerekiyor. % 40 torf, % 40 perlit ve % 20 vermikulitten oluşan karışım fitilli sulama için ideal karışım olarak öneriliyor.[/QUOTE]

Benim için çok değerli bilgiler veriyorsun sevgili arkadaşım, çok teşekkür

ederim:)
Önümüzdeki günlerde tüm menekşelerimin toprağını değiştireceğim(6 ay

doldu), önümüz yaz, İzmir şartları malüm, fitilli sulamaya da geçeceğim. Bu

bilgiler doğrultusunda uygulayacağım:)

01menekse
08-04-2011, 12:01
Teşekkürler Menekşe 01 harcınızı ben de kullanacağım gerçekten ben de bilemiyorum güvercin gübresini nereden bulabilirim?
Bahsettiğim menekşelerimden birinin eski hali bu ;http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=757890&postcount=8261
Sorun sadece yaşlı yapraklarda değil yeni çıkan yapraklarda bile sararma var ben de sararan yaprakları hep koparıyorum.Şimdiki hali; Yaprak kalmadı ama üzeri çiçek dolu. Ne sorunu var anlamıyorum, çiçekleri çok güzel, büyük büyük açıyor bu menekşemi çok seviyorum.

Sevigli Mihrican;

Benim anladığım kadarıyla hastalık değil.Güneş yanıgı ya da yıkayıp güneşe bırakılmış bir menekse.Korkulacak bir şey yok ilerki zamanlarda kendini kurtarabilir.Çicekleriniz çok güzel çiçek açımım bittikden sonra bol ışıklı yere koyun güneş ışıgına maruz kalmasın yapraklarda leke yapabilir.Korkacak bişey yok.Menekşen güçlü gözüküyor.İnşallah düzelir! acil şifalar!

Güvercin gübresini genelde eski binaların çatılarında bulabilirsin bir yerde satılmaz.Eger güevrcin gübresi bulamazsanız iyi yanmış eski fosilleşmiş sıgır gübresi olabilir.Çürümüş çiçek topragı.Bahçe topragınıda çok az ekleyebilirsizin!

fahriyee
08-04-2011, 12:08
Sevgili Mihrican, menekşeniz bol çiçek açıyor ve sadece dış yapraklar değil diğerleri de sararıyorsa direkt güneş ışığına maruz kalıyor olabilir. Yapraklarda sadece sararma mı mevcut, yanma da var mı?

01menekse
08-04-2011, 12:10
maki01;781957]Sevgili menekse01,

Toprak karışımınız standart menekşe toprağı karışımlarından çok farklı ve bu malzemelerle tanışık olmayanlar için oldukca riskli. Özellikle hayvan gübrelerini kullanımı , çok güçlü olmayan menekşe köklerine zarar verebilir. Bahçe toprağı ve kum ne kadar uygun bilmiyorum. Menekşeler hafif ve havadar karışımlardan hoşlanır.

Sizin bu karışımı başarıyla kullandığınız menekşelerinizden de anlaşılıyor ancak genel olarak uygulanmasını önerebileceğim ve destekleyebileceğim bir karışım değil, bence oldukca riskli.

Birer ölçek kaliteli torf, perlit ve vermikulitten oluşan karışım risksiz ve dünya standartlarına uygun bir karışım.

Fitilli uygulamada ise torf oranını azaltıp perliti arttırmak gerekiyor. % 40 torf, % 40 perlit ve % 20 vermikulitten oluşan karışım fitilli sulama için ideal karışım olarak öneriliyor.[/QUOTE]

Sevgili Maki01 ;

Sana katılıyorum.Benim kullanmış oldugum malzemeler çok ağır geliyor fakat ben onlardan çok yanmış olanlarını 20/25 yıllık olanlarını kullanıyorum onlar artık fosilleşmiş yakıcı özelliigi gitmiş yinede çok az kullanıyorum .

Ben bunları denerken 3-4 tane deney menekşelerimde deniyorum.Eğer iiyi sonuç alrısam diğer menekşerlimdede deniyorum.Agır gelecegini bildigim için randuman verirse kullanıyorum,bu seneki kullandıgım harcım çürümüş hanımeli yapragı,maviselli ve sıgır-güvercin gübresi.Bunların hepsi yanmış çürümüş bitmiş vaziyetteydi,yakıcı özelligi yoktu.İlginç olanda koymuş oldugum toprak yarıya düşüyordu,yeniden saksılara toprak ilave ediyordum.Yani saksıkda bile suyu yiyince çürümeye devam ediyodu.

01menekse
08-04-2011, 12:22
Merhabalar!

Bu gösterdiğim menekşelerim deney menekşelerim , bunların üstünde gübre,şerbet deniyorum .Gayetde sağlıklılar :

01menekse
08-04-2011, 12:24
Arkadaşlar benim 2 tane menekşemde güneşde kaldı ve güneş yanığı ortaya çıktı

sorun değil bunlar geçerler :

fahriyee
08-04-2011, 12:25
Sevgili maki; daha önceki mesajlarımda da birçok kez belirttiğim gibi fitilli sulama işinde başarılı olamadım. Fitil olarak burada bahsedilen herşeyi denedim. Sonunda kullandığım toprakla ilgili olduğu kanaatine vardım. Torf ve perlit kullanıyorum, vermiküliti henüz almadım. Önceki mesajınızda fitilli sulama için torf miktarı azaltılıp perlit artırılacak demişsiniz. Ardından da ikisine de %40 oranı vermişsiniz, %20 de vermikülit... Burada biraz aklım karıştı.(vermikülit temin edince tekrar fitilli sulama deneyeceğim, o yüzden oranlarını iyi bilmeliyim)

menekşegül
08-04-2011, 12:37
Sevgili Mihrican, menekşeniz bol çiçek açıyor ve sadece dış yapraklar değil diğerleri de sararıyorsa direkt güneş ışığına maruz kalıyor olabilir. Yapraklarda sadece sararma mı mevcut, yanma da var mı?

Direk güneşte değiller pencerede ama önünde karton var. Birkaçtane büyük yaprağında sorun yok sorun yeni çıkan genç yapraklarda çıkarken bile sarı çıkıyor zamanla kenarlarından kurumaya başlıyor bende koparıyorum kopardıkça tomurcuk veriyor.Demiri eksik olabilir diye bir ay önce demir gübresi verdim ama bir değişme yok.

01menekse
08-04-2011, 17:54
Merhaba arkadaşlar ;

Şuandaki yapmış olldugum bakım genç menekeşelerin yaprak diplerinden çıkan taze sürgünlerin temizliğiniyapıyorum.Bu sürgünlerin temizliğini yapmadığınız zaman menekşeninzin orta kısmı zayıf kalıyor ve çirkin bir format alıyor.Bunların genelde temizliğini yapmak zorundayız.

maki01
08-04-2011, 18:29
Sevgili fahriyee,

Uyarı için teşekkürler, düzeltme yaptım.

Afrika menekşeleri için önerilen toprak harcı konusunda Amerikalı ünlü yetiştiriciler ile Rus yetiştiricilerin vermikulit oranı için önerileri farklı. Amerikalılar vermikuliti eşit oranda katılması gerektiği söylerken, Ruslar toprak harcına en fazla % 20 oranında katılması gerektiğini söylüyorlar. Gerekçeleri ise vemikulitin pH'ının 7.5 civarında olması. pH aralığı konusunda da biraz farklılar ancak ortak noktaları menekşenin yetiştirildiği ortamın hafif asidik olması gerektiği.

Rus hybrit menekşesi yetiştirmeye başladığım günden bu yana ben de vermikuliti azalttım, oradan gelen farkı perlitle takviye ettim. Bence güzel bir karışım oldu.

Sevgili fahriyee, fitil uygulamasında vermukilit kullanmasan da olur. Ağırlıklı olarak perlitten oluşan, vermukulit kullanmadığım karışımda da oldukca başarılı sonuçlar aldım.

Bugün ilk defa açan minişim, Kev’s Heavenly Star :)

Çok zarif...

201789

maki01
08-04-2011, 18:45
Sevgili fahriyee,

Fitil uygulamasındaki en temel yanlışımız, fitilin gerektiğinden kalın olması ve buna bağlı olarak nemli değil ama ıslak toprakta gelişen kök çürümesi.

Fitil olarak bayan ten çoraplarını kullanıyorsan , şerit kalınlığı en fazla yarım santim olmalı , esneğinde çapı 1-1.5 mm'ye yakın olmalı. Bu ölçüyü pet bardaklarda kullanıyorum. Menekşe saksısında ise 1 cm lik şeritlerden faydalanıyorum.

Fitili saksıya yerleştirmeden önce ıslatılarsa suyu hemen almaya başlıyor. Ben bir badağa su doldurup hazırladığım fitilleri içine ıslıyorum. Dalgınlıkla kuru fitil kullanmışsam, bir iki kez üstten sulama yapıyorum.

Bir de saksı yani toprak içinde kalan fitilin uzunluğuyla nem dengesini iyi ayarlamak gerekiyor. Parmağınla toprağa dokunduğunda ıslak olduğunu hissediyorsan aşağıdan fitili biraz çek ve gözlemeye devam et, ta ki toprağa dokunduğunda sadece hafif bir nem ya da soğukluk hissedinceye kadar.

Son fitil uygulamalarımda yabancı bir yetiştiricinin önerdiği yöntemi deniyorum. Fitilin saksı yani toprak içinde kalan boyu 1-1.5 cm kadar. Uygulamam çok yeni, olumlu sonuçlar alırsam "Evet, budur" diyebilirim :)

menekşecibaba
08-04-2011, 18:45
Hakikaten star :) güle güle büyütün.
Bende de yaprak tan yeni sürgün olarak var,bakalım ne zaman çıçeğini görücez.

fahriyee
09-04-2011, 10:59
Teşekkür ediyorum Sevgili Maki...Ben de denemelerime aldığım bilgiler ışığında devam ediyorum.(Bir ara Faruk arkadaşım da fitilli sulama hakkında çok bilgi verdi,ama her denememde sonucu beklemeden toprak çok ıslak kökler çürüyecek deyip fitili iptal ediyorum)
Bu akşam gözden çıkardığım yavru menekşelerde yine deneyeceğim.

acemifüsun
09-04-2011, 11:26
Sevgili maki01 Kev’s Heavenly Star harika:) Güle güle büyüt canım:)

Benim de çok istediğim bir cins, yaprakları köklendi, yavru bekliyorum, umarım başarılı

olurum.

Fitil konusunda yardımların için teşekkürler:)

mor-salkım
09-04-2011, 11:37
Merhaba, menekşe çeliklerime yeterli ısıyı sağlamak için bir yöntem buldum ve sizlerle paylaşmak istedim. Televizyonun üzerinde duran receiver denilen aletin üzerine koydum. Fakat bütün her yerini kaplayacak bir büyüklükte değil kabım (aletin kendini soğutmayıp yanmasını istemem çünkü) . Zaten çelikleri ektiğimde suladım bir daha sulamadım çünkü ağzı kapaklı.Arada da açıp havalandırıyorum. Su dökmek gibi birşey de olmadığı için bir tehlike yok. Gün ışığı da alıyor yeri müsait. Bir anda çeliklerim canlandı zaten oraya alınınca. Bir de gerçekten çeliklere jilet ile çizikler atmanın çok işe yaradığını gözlemledim. Bu bilgiyi verdiği için "menekşecibaba" ya çooook teşekkürler. Diğerlerine göre daha dimdik oldu jiletlediğim çelikler, birde ziraatçi bana humik asit verdi onlara biraz verebilirsin dedi şırınga ile çekip suda seyreltip yapmıştım ilk sulamayı çok da güzel oldu. Başka çiçeklerimde de canlanma meydana getirdi. Bir ara umudumu yitirecek gibiydim ama anladım artık menekşe çelikleri naz yapmayı seviyor ama çürümedikçe eninde sonunda kökleniyor :) Deneyim ve mutluluğumu paylaşmak istedim, çiçekli yeşillikli günler herkese...

sema62
09-04-2011, 11:51
Sevgili mor-salkım çeliğin neresine atıyorsunuz çiziği? Hiç duymadığım bir yöntem.Gösterirseniz seviniriz.

MİRBE
09-04-2011, 18:05
Nasılım:eek:

mor-salkım
09-04-2011, 19:52
Sevgili mor-salkım çeliğin neresine atıyorsunuz çiziği? Hiç duymadığım bir yöntem.Gösterirseniz seviniriz.

kusura bakmayın çeliklerim hep ekili oldukları için size bu basit çizimle yaptığım uygulamayı anlatmaya çalıştım. jiletle hafif çizikler attım gösterdiğim kırmızı çizgiler gibi. çok derin olmayan ve incecik çiziklerdi ben şekilde anlaşılsın diye kalın çizdim. sardunya ve menekşelerimde denedim güzel oldu. inşallah faydam olmuştur. ben de menekşecibaba dan aldım tavsiyeyi :)

gulumcinki
10-04-2011, 12:29
Sevgili 01menekşe menekşeleriniz sağlıklı fakat çekimleriniz net değil, başarılar.

01menekse
10-04-2011, 12:41
Sevgili Gulumcinki ;

Çok teşekkür ederim iltifatların için.Kameram bozuk oldugu için size net çekimelr sunamıyorum.Fakat yakın zamanda çekimlerimi düzeltip sizlere yeni resimler sunacağım!

Menekşelerimin bu haftaki halleri:

fahriyee
10-04-2011, 15:17
Sevgili Mirbe;
Maşallah çok güzel kurulmuş koltuğa...Menekşenin rengi de çiçeklenmesi de gayet güzel. Birkaç ay önce çiçeklenmiyor dediğin ve saksı değişimi tavsiye ettiğimiz menekşe deme sakın!
Sayın 01menekşe formumuza hoşgeldiniz ellerinize sağlık,güzel menekşeler yetiştirmişsiniz...

mor-salkım
10-04-2011, 20:13
bu çeliklerimi ektiğimde bu kadar dik durmuyorlardı sanırım nem iyi geldi. receiver ın (tv nin üzerindeki uydu alıcısının) ısısı ile yaşayanlar bunlar.

sema62
10-04-2011, 23:07
Sevgili mor-salkım iki yaprağa çizikleri attım, suya koydum. Merak ediyorum çiziklerden saçakmı atacak?

mor-salkım
11-04-2011, 10:31
Sevgili mor-salkım iki yaprağa çizikleri attım, suya koydum. Merak ediyorum çiziklerden saçakmı atacak?

şimdiye kadar gözlemlediğim daha canlı oldukları oldu ama sanırım kökte veriyorlar. Sardunyalarımda köklenme daha hızlı olmuştu fakat söküp bakmadım nereden saçaklandıklarına :) Ama bu forumda okuduğuma göre daha çok yavru veriyormuş menekşe yaprakları o zaman. Demekki kökte veriyor :)

zappie
11-04-2011, 11:36
şimdiye kadar gözlemlediğim daha canlı oldukları oldu ama sanırım kökte veriyorlar. Sardunyalarımda köklenme daha hızlı olmuştu fakat söküp bakmadım nereden saçaklandıklarına :) Ama bu forumda okuduğuma göre daha çok yavru veriyormuş menekşe yaprakları o zaman. Demekki kökte veriyor :)

Bahsettiginiz kesikleri odunsu celiklerde uygulardim eskiden. Ozellikle gullerde. Anactan celigi ayirmadan, kabukta kesikler yapip, hatta ince serit seklinde kabuk cikartilarak bir kac ay boyunca kesigin ust kisminda auxin ( buyume hormonu ) birikmesi saglanir, daha sonra bu kismin altindan kesilerek celik alinir. Ancak afrika menekselerinde cok fazla bir etkisi olacagini sanmiyorum. Zaten en kolay koklenen bitkilerden birisi.

mor-salkım
11-04-2011, 14:09
Bahsettiginiz kesikleri odunsu celiklerde uygulardim eskiden. Ozellikle gullerde. Anactan celigi ayirmadan, kabukta kesikler yapip, hatta ince serit seklinde kabuk cikartilarak bir kac ay boyunca kesigin ust kisminda auxin ( buyume hormonu ) birikmesi saglanir, daha sonra bu kismin altindan kesilerek celik alinir. Ancak afrika menekselerinde cok fazla bir etkisi olacagini sanmiyorum. Zaten en kolay koklenen bitkilerden birisi.

ben sadece tavsiyelere uydum bende çok acemiyim :) menekşecibaba iyi olabileceğini söylemişti denedim bence iyi oldu. yani konuya dair buradan bilgi ediniyorum bende. herkes farklı deneyimlerde bulunabilir tabi. yeterki çiçeklerimiz sağlıklı olsun çoğalsın değil mi ? :D

--melek--
11-04-2011, 19:44
merhaba arkadaşlar ben menekşe yapraklarını kömür tozuna bulayıp toprağa dikiyordum fakat başarılı olamadım neden acaba bir de köklendirme jeli kullansam başarılı olur muyum

Nilüfer
11-04-2011, 20:38
Arkadaşlar benim şu anda 2 saksı menekşem var. :rolleyes:
Aslında bir tanesini başka saksıya ayırmam gerekiyordu ama tekrar tomurcuklandı. Tomurcuklu vaziyette ayırsam sorun olur mu sizce. :confused: Annem hep tomurcuklanmış çiçeğe dokunulmaz der. Bir de size sormak istedim.

Nilüfer
11-04-2011, 20:40
Bunlar da yapraktan diktiğim yavrucuklarım :)

Nilüfer
11-04-2011, 20:45
Bunlar da geçen hafta menekşecibaba'dan aldığım yapraklar. Ben suda köklendirmeyi deniyorum ama umarım fire vermem :(

İnşallah yavru verdiklerini de buradan sizinle paylaşmak kısmet olur.:rolleyes:

gulumcinki
11-04-2011, 21:19
Sevgili Nlfr tomurcuklu menekşeyi ayırmanızda hiçbir sakınca yok çünkü be denedim tabi yine siz bilirsiniz. Bir de yavrulatmayı bence serada deneseniz daha iyi olur hiç fire vermezsiniz ya da direk toprağa dikin, ama garanti olan sera. Benim suya koyduğum yaprakların bir kısmı öldü ya da daha geç yavruladı tercih sizin...

acemifüsun
11-04-2011, 22:29
Bunlar da yapraktan diktiğim yavrucuklarım :)

Sevgili nlfr yavrucuklarınızı sağlıkla büyütün fakat çok büyük saksılara dikmişsiniz.

Nilüfer
11-04-2011, 22:45
Sevgili nlfr yavrucuklarınızı sağlıkla büyütün fakat çok büyük saksılara dikmişsiniz.

Sevgili acemifüsun, teşekkür ederim. Menekşe saksısının çiçeğin 3/1 i büyüklüğünde olması gerektiğini daha yeni bu siteden öğrendim. Ama ben yapraklarımı çoktan dikmiştim:(. Neyseki yine de saksılar fazla büyük sayılmazlar, fotoyu yukarıdan çektiğim için daha da büyük görünüyor.
Artık yeni yapraklarımı pet bardaklara dikeceğim inşallah ve daha iyi büyüyecekler..

Nilüfer
11-04-2011, 22:48
Sevgili Nlfr tomurcuklu menekşeyi ayırmanızda hiçbir sakınca yok çünkü be denedim tabi yine siz bilirsiniz. Bir de yavrulatmayı bence serada deneseniz daha iyi olur hiç fire vermezsiniz ya da direk toprağa dikin, ama garanti olan sera. Benim suya koyduğum yaprakların bir kısmı öldü ya da daha geç yavruladı tercih sizin...

Sevgili gulumcinki, teşekkür ederim.
Bu demek oluyor ki, yine bir balkon operasyonu beni bekliyor :)
Her şey daha güzel menekşeler için :)

Sizleri gelişmelerden haberdar ederim, önerileriniz için tekrar teşekkürler.

menekşecibaba
12-04-2011, 07:55
ben sadece tavsiyelere uydum bende çok acemiyim :) menekşecibaba iyi olabileceğini söylemişti denedim bence iyi oldu. yani konuya dair buradan bilgi ediniyorum bende. herkes farklı deneyimlerde bulunabilir tabi. yeterki çiçeklerimiz sağlıklı olsun çoğalsın değil mi ? :D

Arkadaşlar bu yöntemi yıllardır arasıra genellikle kart yapraklarda denerim,herzaman faydasını görmüşümdür.Ama cizikler ince ve kısa,kesinlikle steril bir jiletle yapılmalıdır.İlle yapılması gereken birşey değildir.Herkesin kendine ait yöntemleri vardır faydalı olduğunu düşünen uygular,isteyen uygulamaz.

fahriyee
12-04-2011, 10:24
Sevgili nlfr; annenizin sözünü dinleyin, öylece kalsın. Tomurcuklu iken ayırınca çoğu zaman sıkıntı olmaz, ama neşesini kaçırmayın bence...Ayrıca yaprakları suya koyarken bardakta tabana temas etmesin diye ben soda şişesi kullanıyorum,tavsiye ederim...

fahriyee
12-04-2011, 12:47

Sevgili gülümcinki; önceleri ben de suda köklendirme, serada bekletme gibi birçok üretme tekniğinden haberdar değildim. Direkt toprağa ekerdim. Şimdi ise her üç yöntemi de uyguluyorum. Sera; hızlı yavru elde etmek ve kök kesimi yaptığım menekşelerin köklenmesini sağlamak için sıklıkla kullandığım bir yöntem oldu. Suya konan yaprakların da köklenme potansiyeli cinsine göre farklılık gösteriyor. Bazıları hızlı, bazıları yavaş kökleniyor, bazısı da dediğiniz gibi köklenmeden çürüyor. Suya koyduğum yaprak saplarını biraz uzun bırakırım, kontrol ederken kökte çürük başlamışsa ucunu kesip tekrar suya koyarım. Menekşe sapının toprakla teması 1cm.kadar olursa hızlı yavru verir deniyor,mantık olarak doğru. Ama bu şekilde ektiğim zaman çok kayıp yaşadım. Yaprak sapını 2-3 cm kadar derine yerleştirdiğim durumlarda daha başarılı oldum. Eğer hızlı yavru elde etmek istersem bir iki ay sonra bolca köklenmiş yaprağı kaşık yardımıyla çıkarıp(köklere zarar vermeden) başka bir bardağa daha yüzeysel olacak şekilde ekiyorum. Örneğin yüzeysel ekilen menekşe 2 ayda yavru veriyor,ama çok iyi köklenmiyor. Yavru çıktıktan sonra yaprak hem yavruyu hem de kökleri geliştirmek için çalışmalı.
Bu anlattıklarım sadece benim deneme yanılma yolu ile karar verdiğim şeyler,böyle olmalı demiyorum yanlış anlaşılmasın...

kartol
12-04-2011, 13:12
şimdiye kadar yetiştirdiğim, çok nazlı olmayan, kolay ve güzel büyüyen, kolay filiz veren, bol çiçek açan menekşem:)
alttan yaprak aldıkça bir yandan gelişiyor büyüyor. baya bir yaprağını filizlendirdim, dağıttım. şimdi yine filizlenmelerini beklediğim yaprakları var:)

fahriyee
12-04-2011, 13:45
Hoşgeldiniz Sevgili kartol, menekşeniz çok sağlıklı güle güle büyütün. Alttan yaşlı yaprakları almak çok iyi oluyor.
nlfr arkadaşıma da 2.resimdeki menekşenin alttan 6 yaprağını almasını tavsiye edecektim...(siz bahsedince hatırladım)

kartol
12-04-2011, 13:54
Hoşgeldiniz Sevgili kartol, menekşeniz çok sağlıklı güle güle büyütün. Alttan yaşlı yaprakları almak çok iyi oluyor.
nlfr arkadaşıma da 2.resimdeki menekşenin alttan 6 yaprağını almasını tavsiye edecektim...(siz bahsedince hatırladım)

hoşbulduk:)
evet kesinlikle katılıyorum. aldıkça çiçek daha bir canlanıp güzelleşiyor, aynı zamanda çoğaltıp, birilerini mutlu edebiliyorsunuz:)

menekşekolik
12-04-2011, 14:41
sevgili, 01 menekşe
menekşelerin harika görünüyor sulama yöntemin nasıl anlatır mısın? şimdiden teşekkürler

lale607
12-04-2011, 16:12
bunlarda benim menekşelerim. hemen hemen bütün kış çiçek açtılar.
202829
202830
202831

lale607
12-04-2011, 16:17
bunlarda diğerleri.
202834
202835
202836
202837
202838

01menekse
12-04-2011, 17:30
Sevgili Menekşekolik;

Öncelikle teşekkür ederim övgülerin için!;) farklı bir sulama sistemim yok.Yanlız yazılan yorumların tam tersine ben genelde sulamasını altdan veriyorum.Bir kaç kez üstten verdim fakat 3 tane menekşem ölmedi ama çökme yaptı ölecekti zor kurtardım.Size tavsiyem sulamasını alttan ve azar azar verin.15 günde bir sulamaktansa haftada bir iki defa verin ama az verin :) menekşe nemli toprak sever .İç mekan bitkilerinde ne olursa olsun fark etmez sulamasını yaptıgın vakit altdaki saksı altlıgında su birikmesin.Birikiyorsa eğer demekki suyu fazla vermişsinizdir.Tavsiyem suyu az verin!

İyi akşamlar!!

01menekse
12-04-2011, 18:47
[COLOR="Blue"]Sevgili Lale607;

Menekşelerin çok güzel gözüküyor ,ellerine sağlık.Yaprakları çok geniş ve çiçeği bol gözüküyor.Yerlerini gayet sevmişler.diyarbakırda nasılkoruyosun
ben koruyamadım 2004 de benim menekşelerimin hepsi yandı sıcak havaya dayanamadılar yazları korumak cok zor formatı tam benim isdediyimgibi olmuşlar eline salık

sofistike
12-04-2011, 22:29
arkadaşlar menekşe yapraklarını IBA tozuna batırıp torfa diktim iki gün sonra baktımki çelik uçları çürümüştü neden olmuş olafilir acaba toz çokmu geldi acaba fikri olan varmı yadımcı olursanız sevinirim selemlar

zeus_0410
12-04-2011, 23:41
herkeze merhaba
ben resim ekleyemiyorum lütfen bana yardım edebilir misiniz???menekşelerimin resimlerimi ekleyip sizlerden yardım almak istiyorum çünkü çiçek açmıyorlar 1 seneye yakın oldu ama suan sadece küçük yavrular çıkartıyor dipten çiçek yk malesefff

Nilüfer
13-04-2011, 08:44
........nlfr arkadaşıma da 2.resimdeki menekşenin alttan 6 yaprağını almasını tavsiye edecektim...(siz bahsedince hatırladım)
Bu demek okuyor ki, çimlendirecek 6 tane daha yaprağım olacak :)
Teşekkür ederim sevgili fahriyee.

menekse sever
13-04-2011, 09:13
menekşelerinizin 1 kış boyunca çiçekli kalmasını nasıl ve neyle başardınız çok güzeller maşallah nazar değmesin:p

menekşegül
13-04-2011, 09:20
herkeze merhaba
ben resim ekleyemiyorum lütfen bana yardım edebilir misiniz???menekşelerimin resimlerimi ekleyip sizlerden yardım almak istiyorum çünkü çiçek açmıyorlar 1 seneye yakın oldu ama suan sadece küçük yavrular çıkartıyor dipten çiçek yk malesefff

Mesaj yazma bölümünde Gelişmiş moda dön linkini tıklayıp oradan fotoğraf yükle diyoruz.Kolay gelsin

lale607
13-04-2011, 10:06
[QUOTE=01menekse;784723][COLOR="Blue"]Sevgili Lale607;

Menekşelerin çok güzel gözüküyor ,ellerine sağlık.Yaprakları çok geniş ve çiçeği bol gözüküyor.Yerlerini gayet sevmişler.diyarbakırda nasılkoruyosun

ben koruyamadım 2004 de benim menekşelerimin hepsi yandı sıcak havaya dayanamadılar yazları korumak cok zor formatı tam benim isdediyimgibi olmuşlar eline salık[/QUOT
teşekkür ederim. menekşelerimi yazın gölge bir balkona alıyorum. sulamayı alttan yapıyorum. 10 günde bir sn mutlu kutlu dan aldığım sıvı besinden veriyorum. temmuz ağustostan sonra aydınlık bir yere alıyorum

menekse sever
13-04-2011, 11:56
menekşelerinizin kışın sürekli açması için neler kullandınız maşallah çok güzeller nazar değmesin:p;)

MİRBE
13-04-2011, 13:13
Nasılız:p

MİRBE
13-04-2011, 13:16
herkeze merhaba

Burada anlatıyor http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256

lale607
13-04-2011, 17:08
menekşelerinizin kışın sürekli açması için neler kullandınız maşallah çok güzeller nazar değmesin:p;)

menekşelerime 10 günde bir sn mutlu kutlu dan aldığım sıvı besinden verdim. (tropik sera)

01menekse
13-04-2011, 18:15
Sevgili Mor-salkım ;

Bunlar yeni çiçek açmaya hazırlanan miniklerim . Çok güzeller ,bu sene ilk defa açıyorlar çok mutluyum :D saksılarını küçük kullanıyorum ki hemen çiçeğe binsin

menekşecibaba
13-04-2011, 18:50
Bu sağlıklılardan biri. Onuda poşette tutuyorum ki hastalık bulaşmasın . İyi görünüyor.
Sayın fatmadündar Bitkimin dal ve yapraklarının gövde ile birleştiği noktada, pamuk gibi, yapışkan bir şeyler var mı? varsa pamuk bitidir , büyütec kullanarak iyice bir inceleyin.
Bitkimin yaprakları sararıyor hasta mı?
Nedenler şunlardan birisi olabilir: a) Işık yetersiz,aşırı ışık b) Sararan yapraklar yaşlı, c) çok fazla gübre, d) Yaprakta çıplak gözle görülmeyen minik böcekler olabilir Bitkinizi iyice bir kontrol edin. Kolay gelsin.

acemifüsun
13-04-2011, 20:31
Sayın 01menekşe hoş geldiniz:) Menekşelerinizde de oldukça başarılısınız, kutlarım:)

Sitemizde Türkçe imla kurallarına biz üyeler özenle, dikkate alırız ve uygularız. ( Noktalama işaretleri, noktadan sonra büyük harf kullanımı, noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakma ve belirlenen büyüklükteki ölçülerde yazma ve renksiz yazma gibi)

Lütfen siz de bu özeni gösterir misiniz?

zeus_0410
14-04-2011, 00:07
menkeşelerimin resimlerini yollabildim umarım sizden aldığım bilgilerle mutlu olucam hepinize teşekkürler:):)

Tunatuna
14-04-2011, 09:00
Bunlarda benim iş yerindeki ve evdeki kızlarım.

Tunatuna
14-04-2011, 09:02
Kızlarımın devamı

Güler
14-04-2011, 13:07
Sevgili arkadaşlar, hepimiz burada doğruları ve güzellikleri paylaşmak için bulunuyoruz.
Hiç kimse karşısındaki kırmak niyeti ile yazmamalı, bir hata olur ve özür dilenir. O zaman herşey yeniden hiç bir şey olmamışcasına devam eder.

Sizlerin de böyle davranacağınıza inanıyor ve teşekkür ediyorum.

Bu site sizlerle beraber güzel, hepiniz sağ olun.

mor-salkım
14-04-2011, 13:13
Sevgili Mor-salkım ;

Bunlar yeni çiçek açmaya hazırlanan miniklerim . Çok güzeller ,bu sene ilk defa açıyorlar çok mutluyum :D saksılarını küçük kullanıyorum ki hemen çiçeğe binsin

Ben de sizin tavsiyeniz üzerine köklenen yaprağımı minicik bir saksıya ektim (minyatür bir kaktüsümün eski saksısı bilirsiniz onlar küçücük oluyor) bir de başka bir arkadaşımıza tavsiyenizi okumuştum menekşemin alt yapraklarını kopardım acımadım. Dün bir baktım yavru veriyor birde tomurcuklar çıkartmış. :)

katmer
14-04-2011, 14:17
Sevgili 01 menekşe,
Toprağının nemli olmasına dikkat ederim, bitki isteği kadar sulama yaparım. Bu sulamaları hiç saksı altından (tabağına su koyarak) yapmadım. Çünkü pek çok bitkinin bu saksı tabaklarında biriken sular yüzünden mantar hastalığına tutulduğuna şahit olmuşumdur.
Gerçi siz, tabakta su bırakmayın diye yazmışsınız ama tabağa koyulan suyu bitki ne kadar zamanda emebiliyor ki?

Güler hanım, bir menekşe yetiştiricisi olarak size cevap vermek istedim.

Yukarıda yazdıklarınıza katılıyorum. Tabakta biriken sular mantar hastalığı oluşumuna yol açabiliyor. Evet, tabaktaki su boşaltılabilinir fakat bizler gibi saksı sayısı üçyüzleri geçmiş kişiler için bu mümkün olmuyor. Bu sebepten dolayı çoğunlukla fitilli sulama sistemini kullanıyoruz.

İnandığım bir nokta da, herkesin farklı tekniklerle başarıya ulaşabildiği ve bu tekniklerin her ortama uymayabileceğidir. Menekşelerin bulundukları ortamın ısı, ışık ve nem oranı farklılıkları da gözardı edilmemelidir.

Bu bilgiler forumun çeşitli yerlerinde defalarca anlatıldığı için, her aynı soruya cevap vermek bana tuhaf geliyor. Bazen dalga geçildiğini bile düşünüyorum. Kişiler tenezzül edip forumu dikkatlice okusalar, aslında hiç problem kalmayacak.

Tunatuna
14-04-2011, 14:34
Acil yardıma ihtiyacım var. Resmini eklediğim beyaz menekşemin çiçeklerinin altlarına yeşil yeşil küçük böcekler yapışmış. Nerden gelmiş anlayamadım. Daha sabah bakmıştım ve hiç birşey yokdu. Hemen diğer çiçeklerimin yanından ayırdım. Çok üzülerek çiçeklerini kestim. Başka neler yapabilirim.

Adalet Yağcı
14-04-2011, 17:47
arkadaşlar menekşe yapraklarını IBA tozuna batırıp torfa diktim iki gün sonra baktımki çelik uçları çürümüştü neden olmuş olafilir acaba toz çokmu geldi acaba fikri olan varmı yadımcı olursanız sevinirim selemlar

Sayın Sofistike;
IBA köklendirme hormonu odunsu çelikler için kullanılır, menekşeler için hormona gerek yoktur.

maki01
14-04-2011, 19:02
Hormon konusunda ek bilgi vermek isterim.

Menekşe gibi otsu ya da yarı odunsu çelikler için de süreci hızlandırmak amacıyla hormon kullanılabilir ancak odunsu çeliklerde kullanılan hormonlardan formülasyon olarak farklıdır. Ben, jel ve toz şeklinde otsu çelikler için hazırlanmış iki farklı hormon kullandım ama menekşe çelikleri hormon kullanmadan da kolayca köklenebiliyor.

sofistike
14-04-2011, 20:41
Sayın ADALET YAĞCI ve maki01 cevap verdiğiniz için çok teşekkürler.
biri beni duyacak mı diyordum ki, sonunda bir cevap veren oldu.
çok sa olun, ne yaptıysam olmuyor çok üzülüyorum.
menekşe büyütme isteğim sizler ve forum sayesinde oldu

fahriyee
14-04-2011, 22:07
herkeze merhaba

Saksılarınız büyük olduğundan çiçeklenmesi zaman alır arkadaşım. Eğer gelişimleri güzel ve yeni yapraklar veriyorsa hiç endişelenmeyin, kökler toprağı sarınca çiçeklenir. İsterseniz daha küçük saksıya aktarabilirsiniz ama neşesi yerindeyse oynamayın. İlerleyen zamanlarda menekşe ekerseniz ufak boyutlu saksılar tercih edersiniz.
Fotoğraflara da dikkat ederseniz hep küçük saksı kullanılmaya özen gösterilmiş...

maki01
14-04-2011, 22:21
Sevgili TUNATUNA,

Afrika menekşelerinde tarif ettiğin türde bir zararlıyla bugüne kadar rastlamadım. Menekşelerede çok sık rastlanmayan yeşil bit olmalı. Tüylü yapraklılarda ev yapımı arap sabunlu karışımın kullanılmaması öneriliyor. Çok yoğun değilse tek tek temizleme yolunu seçebilirsin.

Menekşeniz oda mı duruyor? Yeşil bit, daha çok balkonda yetiştirdiğim bitkilerimde karşılaştığım bir zararlı. Menekşeniz balkon bitkilerinizden biti almış olabilir mi? Öyle bir durum varsa balkondaki bitkilerinize ev yapımı ilaçlar bölümünde reçetesi verilen arap sabunlu karışımı öneririm.

fahriyee
15-04-2011, 15:54
Konuyu değiştirmek için sizlere fotoğraf sunuyorum.
1.resim; yeni aldığım bir menekşeye ait. Belki de bu renk bende vardı ama çiçekli görünce dayanamıyorum.
2.resim; Sevgili Klubnika'dan almış olduğum 11 nolu menekşe. Adı: LİK-Mif i Realnost.Yavru olarak almıştım, ancak 6 ayda çiçeklenebildi. Çiçeği de pembe katmerli, ufak beyaz çizgiler mevcut. Yani resimle alakası yok. Sport türler ancak 3.kez çiçeklendiğinde esas rengi ortaya çıkar deniyor. Şimdiki rengine bile komşular hayran kalmış. Menekşeye usulca yaklaşıp dedim ki: ''Nasıl istersen öyle aç, her halinle güzelsin.''

fahriyee
15-04-2011, 16:07
2.Resmi katalogtan çektim. Belki bu türden alan arkadaşlar çiçeklenmesi hakkında yorum yapar diye. (Net bir görünüm olmadığı için diğer sayfaya geçilince silebilirim.)
Mirbeciğim ellerine sağlık ,yine güzelsiniz,çok güzelsiniz...
İnternetten cocopeat,vermikülit ve Gartengold torf siparişi vermiştim. Ellerinde cocopeat kalmadığı için gönderememişler.(torf içerisinde zaten cocopeat var dediler) Fitilli sulama için %40 torf,%40 perlit ve %20 vermikülit hazırladım. Bu oranı Maki arkadaşım tavsiye etmişti. Normal sulama içinse %60 torf, %20 perlit, %20 de vermikülit uygun mudur?Sadece Gartengold torfu da başarıyla kullanıyorum diyen arkadaşlar var mıdır?

maki01
15-04-2011, 18:18
Sevgili fahriyee,

Gartengold'un sardunya toprağını kullanıyorum, memnunum. Torf paketinin üzerinde pH'ı ve katkı maddeleri yazıyor olmalı. pH 6.4 'ün altında ise uygun olabilir.

Fitil uygulmadığım menekşelerimin saksı harıcını da ilerde fitil uygulayabileceğimi düşünerek aynı oranda hazırlıyorum. Ek besin verdiğim için herhangi bir sorun ya da gelişme geriliği ile karşılaşmadım, aynı oranları öneririm.

menekşecibaba
15-04-2011, 19:12
Sayın fahriyee hanım size yardımcı olayım.
LİK-Mif i Realnost

fahriyee
15-04-2011, 19:28
Çok teşekkür ediyorum Sevgili menekşecibaba,elinize sağlık.
Teşekkür ederim makiciğim,aynı oranı kullanayım o zaman.

optimus
16-04-2011, 06:50
merhaba,
bu sorunun cevabı mutlka şu 300 sayfada vardır, ama zamanım çok kısıtlı olduğu için okuyamıyorum, biri ban yardım ederse çok sevinirim. afrika menekşem ne güzel yapraklar çıkarmış diye bakarken elimde yere düşürdüm, yapraklarından 4 tanesi koptu :( 2sinin sapı var. şimdi ben bunu nasıl köklendiririm? suya mı koymalıyım, direk toprağa mı ekeyim.
birde hazır yazmışken, çiçekleri çabuk ölüyor bu normalmi? ilk defa afrika menekşesi yetiştiriyorum. birde yeni bürsürü çiçek tomurcuğu çıkıyor ama daha minicik haldeyken hemen tomurcuk sapının dibinden çürüyor **** sap çürümüyorsa bile tomurcuklar kuruyor. lütfen yardım edin...

maki01
16-04-2011, 13:37
Merhaba optimus,

Her iki yöntemi de uygulayabilirsin.

Ben, toprakta köklendirmeyi tercih ediyorum. Yaprak sapını keskin bir aletle, mümkünse jiletle 45 derecelik bir eğimle kesip 1-1.5 cm toprak içinde kalacak şekilde dikerek, aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan bir yerde köklendirebilirsin. Kap olarak hazır satılan meyveli yoğurt gibi şeylerin kabını, pet bardağı ya da varsa küçük kaktüs saksısını kullanabilirsin.

Sera uygulamanı öneririm. Bunun için büyük yarı şeffaf saklama kaplarını ya da buzdolabı poşetinin içine saksıyı koyarsan sabite yakın ısı ve nemde daha başarılı sonuç alırsın. 2-3 günde bir yarım saat havalandırmak yeterli olacaktır.

Suda köklendirmeyi tercih edersen, renkli soda şişeleri bu iş için çok uygun. Şeffaf kaplarda bahar ve yaz aylarında hızla yosun oluşabiliyor. Kaynatılıp soğutulmuş suyu şişeye biraz üstten dökerek yani kaynama sırasında kaybettiği oksijeni alabilmesi için havalandırarak kullanmanı öneririm.

zappie
16-04-2011, 14:06
merhaba,
çiçekleri çabuk ölüyor bu normalmi? ilk defa afrika menekşesi yetiştiriyorum. birde yeni bürsürü çiçek tomurcuğu çıkıyor ama daha minicik haldeyken hemen tomurcuk sapının dibinden çürüyor **** sap çürümüyorsa bile tomurcuklar kuruyor. lütfen yardım edin...

Sn. optimus,
Ilk defa menekse yetistirdiginize gore meneksenizi yeni almis oldugunuzu dusunuyorum. Ture gore degismekle birlikte ciceklerin 2-3 hafta dayanmasi gerekir. Bitki genel olarak saglikli gorunuyorsa sorun yok. Yerine alisamamistir. Ikinci ciceklenmesinde duzelir.
Sapsiz kalan yapraklarinizi da atmayin. Seffaf plastikten sarkuteri kabinin icinde, yapragi dik duracak kadar topraga gomun, aydinlik sicak bir yerde saklayin. En gec 2 ay icinde yavrulari gormeniz gerekir.

mor-salkım
17-04-2011, 09:20
Merhabalar, menekşemden köklendirmek için 10 gün önce bir yaprağı kesmiştim. kestiğim yerde sapı biraz kalmıştı, şimdi oradan minicik bir yaprak çıkmış :) ayrıca onunla ilgilendiğimde onunla konuştuğumda hemen ertesi güne çiçek veya yaprak veriyor, muhabbetimiz çok iyi bu aralar maşallah :)
Bir de benim gibi acemilere önerim suda köklendirin çünkü köklendiğini görmek onu takip edebilmek ayrı bir heyecan veriyor ve başarıyor muyum acaba sorusuna da bir miktar yanıt olduğundan daha bir mutlu oluyor insan. Toprakta görünmüyor kökler ve gelip gidip bakıyorum daha çok sabırsızlanıyorum :)

maki01
17-04-2011, 14:28
Güzel bir pazar geçirmeniz dileğiyle...

203829

203830

203831

203832

203833

maki01
17-04-2011, 14:29
...

203834

203835

203836

203837

203838

maki01
17-04-2011, 14:31
...
203839

203840

fahriyee
18-04-2011, 00:29
Ellerine sağlık Sevgili maki, rus güzelleriniz göz kamaştırıyor. Darısı başımıza.
Benim de Klubnika'dan gelenler arasında hediye olarak 3 numara vardı, bugün yavrularını ayırdım, inşallah çiçeklendiğini de görürüm. Gelen 16 yapraktan sadece 3 tanesi kalabildi, oysa hepsi yavru vermiş ve büyüyordu. Kedinin yavrusunu taşıdığı gibi ordan oraya taşımamdan memnun kalmayıp terk-i diyar ettiler.

Tunatuna
18-04-2011, 07:19
Sevgili maki01 öncelikle menekşeleriniz çok güzel tebrik ederim.

Menekşelerim balkonda değil. Odada duruyor. Yalnız sardunya çelikleri almıştım bir yerden, onun üzerinde vardı yeşil bitlerden. Fark eder etmez yanlarından uzaklaştırdım ama malesef menekşeme geçmiş. Hemen menekşemin çiçekli kısımlarını kestim. Tek tek temizlenmeyecek kadar fazlaydı. Yapraklarını yıkadım. Diğer menekşelerimden ayrı bir yere aldım. Umarım kurtulurum.

maki01
18-04-2011, 14:17
Sevgili TUNATUNA,

Klubnika'nın da deneyip başarılı bulduğu ev içi haşarelere karşı kullanılan ve toksik etkisi olmayan CHRYSAMED'i kullanabilirsin. İlk mesajımda aklıma gelmemişti. Menekşelerde ve hoyalarda unlu bitle mücadele ederken kullandım. Unlu bitle mücadele zor ancak yeşil bitte kısa sürede sonuç alacağını düşünüyorum.

Beğenilerini ileten arkadaşlarıma teşekkürler :)

vehibe
18-04-2011, 17:37
merhaba menekşesever olarak bende sizlere katilıyorum. daha önceleri menkşelerimin bir kısmını beyaz pamukçktan kaybettim.çiçekçime durumu suya bi tarım ilacı verdi üzerlerine sıktım hepsini kurtardım,

nazlı hilal
18-04-2011, 18:37
Sevgili Fahriye belki de sularını çok fazla verdin,menekşe çok suyu sevmiyor birde değiştirdiğin yerler ısı ışık olarak çok farklı değilse menekşe aslında o kadar da nazlı değil,ama onaltı yapraktan sadece üçü kalması gerçekten üzücü,üzülme arkadaşım sağlık olsun yine alırsın,Gülden abladan aldıklarımın hepsini fitilledim:)

fahriyee
18-04-2011, 20:47
Ellerine sağlık nazlı hilalciğim; fitillemekle çok iyi yapmışsın,çok hızlı büyüme oluyor. İnşallah sıkıntı olmadan çiçekli hallerini de görürsün.
Kaybetmeme ben de çok şaştım. Sulama kontrollü olsun diye sert şeffaf bardaklara ekmiştim, dıştan su ihtiyacına bakıp öyle veriyordum. Bir bardağa 4 tane ekerim,suyuna bile dikkat etmesem kendi halinde yavru verir, bunları özenle sularım olmaz. Ben çözdüm olayı...Fazla yüz vermeyeceksin.
Yeni siparişlerim havalar düzelince gelecek inşallah.Bu arada Klubnika'nın yavrularından sana verdiğim büyük ihtimal Kameliya.

zappie
18-04-2011, 23:13
Teşekkürler sevgili MİRBE,

Sondan ikinci fotoğraftakı mor ebruli yerli ya da isimsiz menekşe. Geçen yaz canını kurtaranlardan :)

Sevgili Maki01
O menekse buyuk ihtimalle Optimara Cora. Turkiye'de ticari olarak satilan afrika menekselerinin neredeyse tamami Optimara menseili.
burada (http://www.optimara.com/POSTER%204IN.pdf) yerli diye bildiklerimizin cogunu taniyacaksiniz. :cool:

maki01
19-04-2011, 00:00
Döküman ve bilgi için çok teşekkür ediyorum sevgili zappie. Optimara Cora'ya çok benziyor.

"Yerli" terimini yanlış kullandığımızın farkındayım ancak alışkanlık olmuş. Düzeltmekte fayda var :)

Afrika Menekşesi Türkiye'de normal koşullarda, doğal ortamda yetişen bir çiçek değil. O nedenle "Yerli" yerine "isimsiz" ya da "ismi bilinmeyen" demek çok daha doğru olacak.
Yabancı kaynaklarda NOID yani tanımsız diye adlandırılıyor.

klubnika
19-04-2011, 01:15
1. EK-Deniz Kurdu
2. RS-Zabavniy Kloun (Komik Palyaço)
3. RS-Karibskiy Jemçug (Caribbean İnciler), ilk çiçek ve tam açmamış :)
4. Mini-Rob's Calypso Beat
5. LİK-Mif i Realnost

klubnika
19-04-2011, 01:29
1. Lyon's Midnight Wave (Sorano)
2. Volşebniye Sni (Sihirli Rüyalar)
3. "İsimsiz"
4. EK-Goluboglazaya Rossiya (Mavi Göz Russya)
5. Standart ve Mini :)

nazlı hilal
19-04-2011, 05:53
Sevgili Maki01
O menekse buyuk ihtimalle Optimara Cora. Turkiye'de ticari olarak satilan afrika menekselerinin neredeyse tamami Optimara menseili.
burada (http://www.optimara.com/POSTER%204IN.pdf) yerli diye bildiklerimizin cogunu taniyacaksiniz. :cool:

Haklısınız bir çoğundan bende de var,çok çok güzeller çocukken beyaz ve mor vardı bizde yıllarca pembe aramıştım şimdi değil üçüncü bir renk onlarca çeşitin peşindeyiz:o,bazen gülüyorum kendime:p

MİRBE
19-04-2011, 06:01
Fahriyecim çok haklısın hatırlarsın benim menekşeler çiçeksiz diye yazardım hep hastalıkla bir ilgisiz bıraktım bi baktım ki hepsi tomurcuk halinde sırayla açıldılar.

Sihirli menekşe toprağıyla, sıvı besinin de faydası oldu.

Yalnız bu ara cam önü çok güneşli yer değiştirdim yeni çıkan tomurcuklar açmadan kurumaya başladı neden acaba?

maki01
19-04-2011, 11:28
Yalnız bu ara cam önü çok güneşli yer değiştirdim yeni çıkan tomurcuklar açmadan kurumaya başladı neden acaba?

Sevgili MİRBE,

Bu mevsimde güneşten etkilenmiyorlar. Benimkiler de tülün arkasından güneş ışığı alıyorlar. Yer değiştirmen etkilemiş olabilir. Kendini iyi hissedince saksı taşımalara başladın yine :)

Diğer ihtimalde besin eksikliği. Çiçeklenme döneminde gübreye devam ediyor musun?

01menekse
19-04-2011, 17:42
Merhaba klubnika ,

Menekşelerine yakından baktım hepsi harika görünüyorlar , ellerine sağlık . Sıvı gübre olarak ne kullanıyorsun ?

klubnika
19-04-2011, 20:06
Merhaba klubnika ,

Menekşelerine yakından baktım hepsi harika görünüyorlar , ellerine sağlık . Sıvı gübre olarak ne kullanıyorsun ?

Arkadaşlar, sıvı gübre konusunda herkese uyarmak istiyorum!!!
Çok dikkatli olmalısınız. ''ÇİÇEK COŞTURAN'' yeşil şişedeki olan gübre kesinlikle menekşelere kullanmayınız. Ben problem yaşadım, karışımı çok hafif hazırladığım taktirde, Faruk Bey ve İlknur hanım aynı problemlerle karşılaşmışlar. İçinde olan bileşiklere karşı menekşeler olumsuz tepki gösteriliyor, ''bitki zehirlenmesi'' adlandırabiliriz.

Daha evvel ''Vilmorin'' kullandım ve çok memnun idim. Toprak değiştirdikten sonra 2-3 ay hiç gübre kullanmayın! Sonra talimata göre 2-3 kez daha hafif karışım olarak. Örnek 1 kapak 1L suya, siz 3L suya karıştırın.
Sayğılarımla, ''klubnika'' :D

katmer
19-04-2011, 21:05
Sıvı gübre konusunda klubnika'yla aynı fikirdeyim. Ben de bazı menekşelerimde aynı sorunu yasadım.

fahriyee
19-04-2011, 23:34
Ben de forumdaki arkadaşların ısrarla tavsiyesi üzerine Anadolu marka yeşil bitkiler için olan(dış kabı yeşil) besini ve Botanica marka mor şişeli menekşe coşturan almıştım.
Faruk Bey'in tavsiyesi üzerine saksı değişimi sonrası ilk iki ay kullanmayıp sonrasında yapraklanmayı artırsın diye yeşil bitki için olanı kullandım. Çiçeklenme boyutuna gelince de mor şişeliyi kullandım. Çiçekli döneminde de mor olanı kullanmaya devam etmiştim.
Son bir aydır yeni ektiklerim, yavrular ve çiçekliler için ayrı ayrı besin hazırlamaya zamanım olmadığından bu besinleri kullanmaya ara vermiştim. Hepsine istisnasız Roa Plus kullanıyorum. Şeffaf bardaklarda ekili olan yavru menekşelerimde köklenmenin arttığını gayet net görebiliyorum.
Aynı tür menekşemin yavrularında ayrı ayrı besin maddeleri kullanarak deney yapmaya karar verdim, ama zamanım olmadığından gerçekleştiremiyorum. İlk fırsatta uygulama yapacak ve inşallah sizlerle paylaşacağım.
Sevgili Klubnika, Katmer, Maki, Faruk ve diğer arkadaşların bu sıvı gübreler konusunda daha ayrıntılı bilgilerine ihtiyaç duymaktayım. Mesela bu sıvı gübreleri tavsiye edilene göre çok daha fazla mı seyreltmeli? Çiçek coşturanı çiçekli dönemde kullanmayıp sadece tomurcuk oluşana dek mi kullanmalı? Her sulamada değil de mesela 2 kez normal su 1 kez besinli su mu? (aklımda bunlar gibi birçok soru işareti oluştu) Mesela Faruk Bey ve İlknur Hanım'ın da bu konudaki sorunlarını ana sayfada okumadım, galiba Ağaçlar Net toplantısında bahsedildi.
Çok uzun yazdığımın farkındayım, lakin formdaki arkadaşlarımın tavsiyesi ile menekşe yetiştirmeye çalıştığım için aklım karıştı. Bu konu hakkında daha fazla bilgi verecek olan arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ediyorum...

maki01
20-04-2011, 01:40
Çok dikkatli olmalısınız. ''ÇİÇEK COŞTURAN'' gübre kesinlikle kullanmayınız. Ben problem yaşadım, karışımı çok hafif hazırladığım taktirde, Faruk Bey ve İlknur hanım aynı problemlerle karşılaşmışlar. İçinde olan bileşiklere karşı menekşeler olumsuz tepki gösteriliyor, ''bitki zehirlenmesi'' adlandırabiliriz.

Sevgili klubnika,

Bu görüşüne kesinlikle katılmıyorum. " Çiçek Çoşturan"ı tüm bitkilerimde kullanıyorum ve hiçbir sorunla karşılaşmadım. Yazdığın gibi "bitki zehirlenmesi" gibi bir durum söz konusu olsa, benim menekşelerde de olurdu. Kullanılan toprak karışımını ve diğer besinleri gözden geçirmenizi öneririm.

Belli elementler, diğerileriyle karıştırılmaması gerektiği için kompoze gübrelerde yer almıyor, kalsiyum gibi. Bu tür bir eksiklik de söz konusu olabilir.

Menekşelerinde "zehirlenme" diye adlandırdığın değişiklikleri daha detaylı hatta fotoğraflarıyla anlatırsan, neler olduğunu, benzer sorunları yaşayıp yaşamadığımızı kavrayabiliriz.

Bir ürün, hakkında bu kadar kesin cümleler kullanmanın çok doğru olmadığını düşünüyorum.

maki01
20-04-2011, 01:56
Sevgili fahriyee,

Menekşelerle ilgili okuduğum tüm yabancı kaynaklarda ve üyesi olduğum yabancı forumlarda, dinlenme dönemi dışında 1/4 ya da 5 oranında seyrelterek gübre takviyesi yapılması öneriliyor. Dinlenme dönemi olarak tarif edilen belirtiler ise, bitkinin çiçeklenmeye ara vermesi ve gelişmesindeki gerileme ve hatta durma diye anlatılıyor. Bu genellikle Aralık-Şubat aylarına denk gelse de, bulunulan yerin iklim durumu belirleyici olmalı. Benim menekşeler evin kaloriferli olması nedeniyle kış aylarında da çiçek vermeye devam etti, ben de gübreye devam ettim. Arada gübre eklemeden de sulama yaptım ve sorun yaşamadım.

AVSA (African Violets Society of America- www.avsa.org) tüm dünyada kendini kabul ettirmiş bir oluşum. AVSA, gübre seçiminde dikkat edilmesi gereken elementin azot (N ) olduğunu ve azot bileşimi olarak formülünde Üre yer alan gübreinin kesinlikle menekşelerin köklerini yakacağını ve kullanılmaması gerektiğini söylüyor.

Bu nedenle bir gübre ile ilgili yorum yaparken , NPK oranlarını ,N yani azotun hangi bileşenlerinin (Arka etikette açıklama yer alır) formülasyonda yer aldığının da söylenmesi lazım. Aynı markaya ait üre içeren gübre olduğu gibi, azotun diğer bileşenlerinden oluşan gübre de var ve ayrı ambalajda....

mor-salkım
20-04-2011, 08:03
ılık ortamda su da köklendirmeye çalıştığım menekşelerimin bazıları çürüdü,çürüyen yerlerini kestim toprağa diktim kimisini, kimisinide yeniden suya koydum :( serin yerde olanlar da yarım cm kadar kökler var. bu iş öğrenene kadar zormuş. Ama takıntı gibi birşey illa becereceğim :D neyse sizce iyi yapmış mıyım ?bu menekşe biraz ilginç, kökleri nemli olsun havası gündüz ılık gece serin olsun hafif güneşi görsün, hava biraz kuru olsun ama dediğim gibi kökü nemli olsun... ne ilginç istekleri var. bu çıkarımlar köklenenler üzerinden yaptım. onları mevsim şartlarında boş bir odada pencerenin önünde köklendirdim ve gece serin oluyordu ve yukarıda saydığım diğer şartlar vardı. sonuçta moralim biraz bozuldu ama yılmayacağım. ya olacak ya olacak :)

mor-salkım
20-04-2011, 08:17
Çok dikkatli olmalısınız. ''ÇİÇEK COŞTURAN'' gübre kesinlikle kullanmayınız. Ben problem yaşadım, karışımı çok hafif hazırladığım taktirde, Faruk Bey ve İlknur hanım aynı problemlerle karşılaşmışlar. İçinde olan bileşiklere karşı menekşeler olumsuz tepki gösteriliyor, ''bitki zehirlenmesi'' adlandırabiliriz.

Daha evvel ''Vilmorin'' kullandım ve çok memnun idim. Toprak değiştirdikten sonra 2-3 ay hiç gübre kullanmayın! Sonra talimata göre 2-3 kez daha hafif karışım olarak. Örnek 1 kapak 1L suya, siz 3L suya karıştırın.

uyarınızı okudum ve çok şaşırdım , çok teşekkürler. ben de birkaç seferdir çiçek coşturan veriyordum tüm çiçekli bitkiler için olanından bundan sonra vermeyeyim bari. şimdiye kadar bir sorun olmamıştı ama olsun riske girmemek lazım. zaten topu topu ikicik menekşem var :D tekrar teşekkürler.

katmer
20-04-2011, 13:45
Sıvı gübre konusunda klubnika'yla aynı fikirdeyim. Ben de bazı menekşelerimde aynı sorunu yasadım.

Kendi mesajımı biraz açmak istiyorum. Gübre konusunda aynı fikirdeyim derken, aşırı ve yanlış kullanımın menekşeleri kötü yönde etkilediğini söylemek isterim.

Arkadaşlarımdan gelen bazı menekşelerin orta yapraklarında sertleşme, büyüyememe ve renk açılması oluştu. Bu menekşelerin de bana gelmeden önce yoğun sıvı gübreye maruz kaldıklarını biliyorum.

Bu sorunu, hazır alınan menekşelerde de yaşamıştım ve hep hastalık olabileceğini düşünmüştüm. Fakat orta yaprakları alıp dinlenmeye bıraktığımda, düzeldiklerini gördüğüm zaman hasta olmadıklarına karar verdim.

Gübre dozuna gelince, yaklaşık Eylül ayından beri mor şişeyi, 1 litreye 1/4 ölçek hazırlayıp kullandım. Bir kere gübreli su, bir kere de sade su olarak sulamaya devam ettim. Arada da mavi şişeyi kullandım. Onun element değerleri eşit olduğundan, kök, yaprak ve çiçek gelişimine de orantılı etki gösterdiğini düşünüyorum. Tabii bu benim deneyimim. Doğru ya da yanlış tartışılır.

klubnika
20-04-2011, 14:35
King Ransom (Sorano)
Starter :), bu ilk çiçek :D

klubnika
20-04-2011, 14:51
Bu da King Ransom'un inette alınan fotoğraf :D

Faruk
20-04-2011, 15:13

Merhabalar;

Menekşe konusunda yaptıklarını büyük bir hayranlıkla takip ettiğim sevgili klubnika’ nın bahsetmiş olduğu gübre türü Botanika’nın yeşil renkli şişeli çiçek coşturanı. Sanırım bu noktada bir yanlış anlaşılma oldu.

Ben uzun süre yeşil şişeyi 1 litre suya 6 ml olarak yavru menekşelerimde üstten, birkaç erişkin ve çiçeksiz menekşemde fitil tanklarında periyodik olarak iki sulamada bir kullandım. Zamanla menekşelerimin merkezlerindeki yapraklar sıkışmaya başladı. Çoğu erişkin diğer menekşelerimde bu oranı kullanmadığım için herhangi bir değişiklik olmadı. Ben de sevgili klubnika’ya paralel olarak yeşil şişede ki oranların menekşelere uygun olmadığı kanaatindeyim.

Sevgili katmer gibi ben de aynı zamanda geçen yazdan beri çoğu erişkin menekşemde periyodik olarak iki sulamada bir mor şişede ki 1 kapak sıvı gübreyi, 4 litre dinlendirilmiş suya karıştırıp üstten sulama tarzında kullandım. Menekşelerimde herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Mor renkli şişenin menekşelere uygunluğu konusunda sevgili katmer’e katılıyorum.

Toprak karışımı konusunda şunu belirtmeliyim ki ülkelere göre yetiştiricilerin kullandığı ölçü miktarı farklılık göstermekte. Menekşe konusunda yöntemlerini benimsediğim, işimden arta kalan zamanlarda yaklaşık bir yıldır takip ettiğim ve olabildiğince uzun süredir arama motorunda Türkçe’ye çevirip okuduğum www.fialki.ru sitesinde ki Rus koleksiyonerler toprak karışımı olarak 3 ölçü cocopeat ya da torf + 1 ölçü perlit + yarım ölçü vermikulit karışımını önermekteler. Vermikuliti menekşelerinde kullanmayıp ya da çok az kullanıp perlitle karışımlarını hazırlamaktalar…

maki01
20-04-2011, 16:18
Merhabalar;

Menekşe konusunda yaptıklarını büyük bir hayranlıkla takip ettiğim sevgili klubnika’ nın bahsetmiş olduğu gübre türü Botanika’nın yeşil renkli şişeli çiçek coşturanı. Sanırım bu noktada bir yanlış anlaşılma oldu.

Yeşil şişe,yazıldığı gibi oldukca yüksek oranda azot içerir ve formülasyonunda amonyumlu ( Üre ) ve nitratlı azot bileşenleri yer almaktadır.

Üre, daha önce de yazdığım gibi menekşede kullandığımız gübrelerin formülasyonunda yer almamalıdır.

Üre, en ucuz azot bileşeni olduğu için granül ya da sıvı gübrelerin formüllerinde fazla miktarda kullanılıyor. Lütfen, gübremizdeki azotlu bileşenlerin içeriğine dikkat edelim.

Mor şişede sadece nitrat azotu yer alıyor ve menekşeler için uygun olan formülasyon. Tüm menekşelerimde mor şişeyi, yavrularda ise seyreltik olarak 1-2 kere mavi şişeyi kullanıyorum ve sorun yaşamadım.

maki01
20-04-2011, 16:41
Gübre konusunda farklı düşünebiliriz ancak klubnika, özellikle hibrit menekşeleri yetiştirme konusunda hepimiz için çok önemli bir bilgi kaynağı olmuştur. Bildiği herşeyi, esirgemeden bizlerle paylaşmış ve bu güzel menekşelere kavuşmamızı sağlamıştır. İyi ki varsın sevgili klubnika ve bizimlesin...

Sevgili klubnika'nın kataloğundan GODDESS yoğun çiçekleriyle gerçekten muhteşem bir menekşe.

Tür sayımın bu kadar kısa sürede hızla çoğalacağını tahmin etmediğim için etiketleme yapmamıştım. Meyveli yoğurt kabına diktiğim yavrunun ana yaprağını da etiketlememişim. İlk çiçeğiyle ne olduğunu anlayabildim. Goddess'mış :)

Sevgili klubnika'nın torunlarından biri ve belki de çiçek açan ilk torunu :) Küçük saksı, küçük saksı diye ısrar etmesinin sonuçlarını bugünlerde bol bol görebiliyorum :)

204635

204636

maki01
20-04-2011, 16:53
Sevgili Asya_Lotus'un hediye ettiği yavrulardan biri daha çiçek verdi. Çok çok güzel ve zarif bir menekşe. Çok uçuk lila, beyaz gibi neredeyse :)

204646

Ve ilk minyatür afrika menekşem sonunda açtı. Küçük bir kahve fincanına sığacak bir kapta :)

204647

01menekse
20-04-2011, 17:37
Merhaba arkadaşlar menekşelerimin son halleri . Sizce nasıl olmuşlar ? Çiçekleri tamamen yapraklarını saklamış vaziyette .

nardane
20-04-2011, 19:23
maki01 , klubnika menekşeleriniz şahane imrenmedim desem yalan olur.
Nasıl güzel menekşelr öyle ,ellerinize sağlık.Benim menekşeme ,sizinkilerin yanında menekşe denmez ama ne yapalım ...

Faruk
20-04-2011, 23:10
Merhabalar;

Geçen yıl sevgili vahip dede’nin hediye ettiği yapraklardan fazlasıyla ürettiğim ve “Afrika menekşesi yetiştirme yarışması” adı altında yavru dalında aday olduğum menekşelerimden birinin yeni hali. Sürekli çiçek açan, çiçek büyüklüğü orta (4-5cm) olan normal büyüklük de bir çeşit. Çok çiçen açan, yarı katmerli bir menekşe...

klubnika
21-04-2011, 00:11
Maşallah, arkadaşım Faruk :), ellerine sağlık, çok güzeller. Sen de olanları çok merak ediyorum. Bol bol fotoğraf bekliyorum, çiçek sız halde de olabilir.

Bitki 'zehirlenmesi' adlandıran - aşırı veya eksik besin, yanlış bakım veya hastalıklardan kaynaklanan bitki dokusu çürümesi veya kuruması -'nekroz', veya bütün bitki kaybı. Aslında çok geniş ve kapsamlı bir konu.
Benim durumdaki hangi madde veya maddeler etkili olduğu bilmiyorum.
Başına gelen olayın sonucuna dayanarak yazıyorum zaten.
Ben bütün gübreleri kestim, şimdilik sulamayı sadece su ile yapıyorum ve gözle görülen değişmeler var. 'Çiçek coşturan' yeşil şişedeki N-Azot üreden elde ettikleri kaynaklı olabilir.
Gene de dikkatli olun, sadece uyarmak istedim!
Dilara Abla senden de bu soru olacak, sulama hangi yöntemle yapıyorsunuz?
Fitilli sulamada toprak 'tuzlaması' daha çabuk gerçekleşiyor!!! Bu da bir neden olabilir?!
Fotoğrafları ekliyorum:
1. Büyüme noktası etkelenmiş bir çiçek;
2. Bu olayı daha hafif atlatan ve sadece yapraklarda hafif kuruma ve yanık çizgileri olan bir 'starter'.

klubnika
21-04-2011, 00:22
Gene de sulama su ile yapıyorum derken! Bu olaydan sonra çiçeklerin toprakları değiştirdim, yeni toprak olduğu için şimdilik sadece su ile suluyorum. Sonra mutlaka gübre kullanırım.

menekşegül
21-04-2011, 07:15
Sevgili Klubnika aynı sorun benim menekşelerimde de var, bir tanesi aynı sizin büyüme noktası kötüleşen çiçek gibi.. ben malesef toprak değişimi yapamadım. Çünkü sürekli üzeri çiçekli hem de öyle bir yoğun çiçek açıyor ki hiçbir problemi yok gibi. yeni çıkan yapraklar çıkar çıkmaz kenarlarından kurumaya başlıyor sonra ben onları koparıyorum. Şu an sadece 3 tane yaprağı var. Ben de aşırı gübreden şüphelendim gübreyi kestim. Fitilli sulanıyor,yine de bir değişme yok.

klubnika
21-04-2011, 09:03
Sevgili Klubnika aynı sorun benim menekşelerimde de var, bir tanesi aynı sizin büyüme noktası kötüleşen çiçek gibi.. ben malesef toprak değişimi yapamadım. Çünkü sürekli üzeri çiçekli hem de öyle bir yoğun çiçek açıyor ki hiçbir problemi yok gibi. yeni çıkan yapraklar çıkar çıkmaz kenarlarından kurumaya başlıyor sonra ben onları koparıyorum. Şu an sadece 3 tane yaprağı var. Ben de aşırı gübreden şüphelendim gübreyi kestim. Fitilli sulanıyor,yine de bir değişme yok.

Bu halde fitilli sulamayı kesin, menekşedeki toprağı biraz kurutun, fitilli sulamadan dolayı sürekli nemli. Tam kuru olmasın, taş gibi, böyle yeni kurumaya başlamış gibi olsun. Sonra kaynatılmış ve soğutmuş içme su ile üstten yavaş yavaş bitkinin etrafta dökerek sulayınız, 1L yakın suyu dökmesi gerekir. Alttan çıkan suyu dökmeyin, başka bitkilere, menekşelere değil, kullanabilirsiniz. Yani tabakta suyu bırakmayın. Sularken zaten tabaktaki su varsa bile 20-30 dakika sonra boşaltın ve tabak kuru kalsın bir sonraki sulamaya kadar. Bu işi çok yavaş yapın, toprağın iyice sulanması gerekiyor, bu arada toprakta bulunan bir kısmı tuzdan arandırmış oluyor. Sonra normal sulamayı davam edersiniz, aralık ne ise 5-6 gün mü? Umarım iyi gelir.

Arkadaşlar, tekrar ve tekrar söylüyorum, fitilli sulamada çok dikkatli ve bilinçli davranması gerekir. Ben fitilli sulamayı sevmiyorum!!! Ama mecburum, menekşeler 550-600 Ad. olunca sulamak hakikaten zor. Ve gene de arada sırada fitilden çıkartıp normal sulama yapıyorum, bütün gün alıyor ama yapacak bir şey yok. Menekşeler az sayı olan arkadaşlar bu yöntemi kullanmayın. En güzel aslında normal alttan veya üstten sulama.

Bir sonraki mesajda size arkadaşımın menekşeleri gösteririm!!!

menekşegül
21-04-2011, 09:47
Teşekkürler sevgili Klubnika önerinizi akşam eve gidince uygulayacağım. Aslında fitilli sulamayı ben de istemiyorum ama hem çalışıyorum hem de 1.5 yaşında oğlum var menekşelerimi sulamaya pek vaktim olmuyor. menekşeden de vazgeçemiyorum. bu siteye üye olduğumdan beri çiçek sevdam daha da arttı.4 saksı ile başladım şimdi 30 civarında menekşem var yavrular hariç..

yedikaranfil
21-04-2011, 09:59
Sevgili Klubnika; Yazılarınızı buradan takip ediyorum. uyguladığınız yöntemlerden feyz alarak bende menekşelerimi sağlıklı bir şekilde büyütüyorum. Bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Saygılar.

maki01
21-04-2011, 12:23
Dilara Abla senden de bu soru olacak, sulama hangi yöntemle yapıyorsunuz?
Fitilli sulamada toprak 'tuzlaması' daha çabuk gerçekleşiyor!!! Bu da bir neden olabilir?!

Açıklaman ve fotoğraflar için teşekkür ediyorum sevgili klubnika.

Yetişkin büyük boy sayılı menekşemin dışında fitilli sulama yani subirrigasyon yöntemini kullanıyorum.

Senin de söylediğin gibi fitilli yöntemin saksı harcı ağırlıklı olarak inorganik malzemelerden, yani perlit ve vermikulitten oluşmuyorsa, toftdaki aşırı tuzlanma ya bitkinin köklerini yakıyor ya da bitkinin doğru beslenmesine engel oluyor.

Bu nedenle toprağını henüz değiştirmediğim ve fitil uygulamadığım bir kaç saksı dışında %40 torf ( Spagnum torfu kullanıyorum) , %40 perlit ve %20 vermikulitten oluşan karışımı kullanıyorum.

Fotoğraflarındaki tablonun genel olarak 3 ayrı nedenden kaynaklanabileceğini biliyoruz.

1. Aşırı ışık
2. Aşırı ve yanlış gübre ( Üre )
3. Mite dediğimiz zararlılar

Senin tablo büyük olasılıkla yanlış gübre kullanımından (üre içeren) kaynaklanmış gibi duruyor.

Bu maddelere eklenmesi gereken önemli dördüncü madde ise benzer belirtilerle ortaya çıkan kalsiyum eksikliği.

Doctor Optimara (http://www.optimara.com/doctoroptimara/diagnosis/calciumdeficiency.html) bu konuda detaylı açıklama yapmış. Zamanım olmadığı için şu an çeviri yapamıyorum.

Kalsiyum eksikliği üzerinde durma nedenim, kompoze gübrelerin formülünde yer almaması ve bitkiye dışardan tek başına uygulanmasının zorunluluğundan kaynaklanıyor. Genellikle kalsiyum takviyesini yapamıyoruz. Linkle verdiğim bilgiyi öğrenince, kalsiyumu son bir kaç aydır dikkatli bir şekilde kullanmaya başladım.

menekşecibaba
21-04-2011, 14:06
Benim gübreleme konusunda dikkat ettiğim kriterler ,
1- Toprak kuru iken gübreleme yapılmamalı; en az iki saat önce toprak ıslatılmış olmalıdır.
2-En iyi gelişmeyi sağlamak için saksı harcına 6–8 gram kompoze gübre vermek yeterlidir. Afrika menekşeleri fazla gübreyi sevmez.
3-Gübrenin yapraklara değmemesine dikkat edilmelidir.
4- Bitki dinlenme döneminde ve oda sıcaklığı 18°C' nin altında iken gübreleme yapmak sakıncalıdır.
5- Gübrelemede önce yaprak gelişimi için kuvvetli nitrat kapsayan bir gübre, daha sonra çiçeklenme için bol fosfor kapsayan bir gübre uygulamalıdır.

çiçeksever
21-04-2011, 14:33
Menekşelerimden bazıları

klubnika
21-04-2011, 17:15
Kalsiyum eksikliği üzerinde durma nedenim, kompoze gübrelerin formülünde yer almaması ve bitkiye dışardan tek başına uygulanmasının zorunluluğundan kaynaklanıyor. Genellikle kalsiyum takviyesini yapamıyoruz. Linkle verdiğim bilgiyi öğrenince, kalsiyumu son bir kaç aydır dikkatli bir şekilde kullanmaya başladım.

Dilara Abla, hepsi doğru, tartışılmaz. Yalnız kalsiyum üzerinde ben durmuyorum, çünkü kalsiyum takviyesi yapmadım, sadece gübre vermiyorum (şimdilik) ve yeni çıkan yapraklar gayet sağlıklı ve sorunsuz.
Bu konu ilgili sadece üre değil de gübre içinde olan Bor, Demir, Çinko, Mangan, Molibden de aynı problemlere yol açabilir. Bunun ilgili kapsamlı ve resimli bir açıklama olacak, ama şimdi değil :D

Kalsiyum takviyesi belli bir miktarda 'zehirlenmeye' yol açmaz, rahatlıkla takviye yapın. Kalsiyum takviyesi yaparken de kesinlikle sulama olarak değil de yapraktan takviye yapılır ''püskürtmeyle'', bunu da açıklarsanız iyi olur.
Saygılarımla, Natalya.

maki01
21-04-2011, 23:55
Sevgili Natalya,

Kalsiyum konusunda yorum yapmamıştım. Ziraii konuda egitimim yok ve yanlış bilgi vermek istemedim.

Emin olmadığım konularda yüksek ziraat mühensidi olan yeğenime danışıyorum. O kalsiyumu getirdiğinde topraktan uygulamamı söylemişti ama yanlış hatırlıyor olabilirim diye bir daha sordum.

Kalsiyum, topraktan ya da yapraktan verilebilirmiş. Ben, topraktan yani kökten veriyorum.

çiçeksever
22-04-2011, 16:33
Bunlarda benden.

çiçeksever
22-04-2011, 16:34
Devamı..

çiçeksever
22-04-2011, 16:36
Devamı...

menekşekolik
23-04-2011, 11:53
Sevgili menekşeseverler.Yavru menekşelerimin ortasından çıkan yeni yapraklarında çürümeler ve sararmalar oldu.Ayrıca çok yavaş gelişiyorlar.Sebebi ne olabilir? Lütfen beni bu konuda aydınlatırmısınız?:(

sofistike
23-04-2011, 12:21
Merhabalar hoş geldiniz bende Sivaslı'yım. Forumda Afrika Menekşesi Hastalıkları başlığında sorunuzun yanıtını bulabilirsiniz.
Aynı sorun bende de oldu. Gübreli veya normal suyu verirken göbek kısmına değdirdiğimiz için ya da fazla su verdiğimizden bu problem ortaya çıkıyor.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15271&page=3
Bu adresten bakabilirsiniz.

menekşekolik
23-04-2011, 16:51
Hoşbulduk sevgili Sofistike. Hemşehri olduğumuza çok mutlu oldum. Senin menekşelerinde de aynı sorun olmuş. Sonra düzeldiler mi? Görüşmek üzere hoşçakal

fahriyee
23-04-2011, 18:12
Sevgili menekşeseverler.Yavru menekşelerimin ortasından çıkan yeni yapraklarında çürümeler ve sararmalar oldu.Ayrıca çok yavaş gelişiyorlar.Sebebi ne olabilir? Lütfen beni bu konuda aydınlatırmısınız?:(

Arkadaşım fotoğrafını yüklerseniz daha iyi olur...

sofistike
23-04-2011, 22:13
malesef kurtaramadım ama belli olmaz, belki seninki düzelir inşallah.fahriye arkadaşın dediği gibi resimlerini eklersen arkadaşlarda daha yardımcı olur sevgiler.

fahriyee
24-04-2011, 00:12
Aslında benim menekşelerimin sorunu şöyle: En yeni çıkan 3-4 yaprakların rengi daha açık ve daha fazla tüylenmiş gibi bir görünüm oluyor. Bütün yaprakları elimle dokununca diri, yani yumuşama yok. Ayrıca göbekteki küçük yaprakların bir sıra dışındaki yapraklar sap kısmında alta doğru kıvrılıyor. Bu görünüme sahip menekşelerimin gelişimi duruyor ve yeni yaprak çıkarmıyor artık. Eğer çiçekte ise açmış olanlar çabuk sararıp tomurcuk olanlar da açmıyor. Girişimde bulunmazsam yanındaki menekşede de aynı problem oluyor.
Birkaçında bu probleme rastladığımda kökünü çıkarıp incelediğimde kök çürüğüne rastlamadım.
Problem ne mites ne de unlu bit. Bence mantar enfeksiyonu.Sebebi de büyük saksıya ekmiş olduğumdan ve tabandan suladığımdan kaynaklanıyor. 5-6 cm derinleri bile parmağımla kontrol edip ancak su veriyorum ama kökler tabana yakın olmadığından aşağı kısımdaki toprak hep ıslak kalıyor, bu da mantar enf. oluşturuyor. Kesinlikle genç menekşeleri büyük saksıda yetiştiremediğimi anladım artık...
Tedavi için 4-5 menekşede ortadaki küçük yaprakları kopardım, başka işlem yapmadım.Yanlardan ve ortadaki kopardığım yerlerden yeni yavrular çıkarıyor. Bir tanesinde hiç yaprak eksiltmeden sisleme yoluyla bolca Roa natura püskürttüm. Yarın da hasta olanlara aktif şekilde diğerlerine koruma amaçlı oksijenli su püskürteceğim. Ayrıca birine de Faruk arkadaşımın tavsiyesi üzerine mantar tozu serpiştireceğim.
Sevgili menekşekolik; bu tedavilerin hangisi başarılı olacak bilemiyorum, siz de böyle yapın demek istemem. Ama sonuçlarını sizlerle paylaşabilirim.Sadece burada eskiden okumuş olduğum bilgilere dayanarak birşeyler yapmaya çalışıyorum. Fotoğraflarını çektim ama problem net çıkmayınca yüklemiyorum.

fahriyee
24-04-2011, 00:43
Sevgili sema62,

Menekşenin fotoğrafını görmeden yorum yapmak ne kadar doğru olur bilemiyorum ancak mantardan kuşkulanıyorsan, hastalığın bulaştığı yaprakları ve tomurcukları kesip, havadar bir yere koyman doğru olacak.

Mantar için çok bilinen kimyasallar var ancak ev içi kullanımında tehlike oluşturabileceği için öneremem.

Biyolojik mücadelede ROA'nın mantarda oldukca etkili olduğunu kendi deneyimlerimden de biliyorum.

Yine oksijenli su da mantarla mücadelede oldukca etkili. Hasta olduğunu düşündüğün menekşeleri bir an önce diğer bitkilerinden uzaklaştırmanı , sağlıklı yapraklardan çelik almanı öneririm.

Afrika Menekşesi sözlüğü olarak çok sık kullandığım kaynak site, menekşelerde rastlanan kurşuni küf gibi mantarlardan korunmak için bitkilerin arasına küçük kaplar içinde kükürt konulmasını öneriyor. Denemekte fayda var :)

Kaynak: http://www.optimara.com/doctoroptimara/diagnosis/botrytis.html

Dha önceki okuduğum mesajlardan birini sunuyorum.(1 litre suya ne kadar oksijenli su katsam diye bakınıyordum, Sevgili maki'nin mesajına rastladım)

nazlı hilal
24-04-2011, 01:30
Bu gün bazı menekşelerimde unlu bit gördüm arap sabunu püskürttüm yarın tek tek kontrol edip temizleyeceğim bir anda nasıl oluştu yeniden anlamış değilim uzun zamandır yoktu.Sanırım yeni satın aldıklarımdan birinde vardı diğerlerine bulaştı,bu öyle bir müptela ki kurtulmak hiçte kolay değil malesef sık sık gözlemleyip çoğalmalarına fırsat vermemek gerekli,saksım çok nasıl baş edebilirim bilmiyorum çok yoğunum:(

fahriyee
24-04-2011, 14:25
Ev yapımı ilaçlar başlığında unlu bit için Sayın Mine pakkaner; 1 litre suya 2 çorba kaşığı arap sabunu, 2 kaşık sıvı yağ ve 3 diş ezilmiş sarımsak önermiş. Böcekler trakea solunumu yaptığından içine sıvı yağ katılmasını tavsiye etmiş. Bir ölçü suya 2 ölçü isopropil alkol de bu tavsiyeler içerisinde yer alıyor. Ama tüylü yapraklara uygulanmaması gerektiği belirtilmiş.

esin22
24-04-2011, 14:55
merhaba arkadaşlar, ben de yeni bir menekşe almıştım(ilk menekşem), üsütnde ki çiçekleri kurudu ve bir daha da açmıyor çiçek nasıl çiçek açmasını sağlayabilirim.

tomurcuk-toprak
24-04-2011, 15:37
merhaba arkadaşlar, ben de yeni bir menekşe almıştım(ilk menekşem), üsütnde ki çiçekleri kurudu ve bir daha da açmıyor çiçek nasıl çiçek açmasını sağlayabilirim.

dinlenmeye geçtiyse menekşen bir süre beklemen gerekir... zamanı gelince kendileri belirli periyotlarla açıyorlar zaten ... kuruyan yerleri makasla kesmen tazelenmesini sağlar ben öyle yapıyorum .

fahriyee
24-04-2011, 16:00
Hoşgeldiniz esin22...
Çiçeğinizi ne kadar süre önce aldınız, saksı değişimi yaptınız mı, güneş gören bir yerde mi duruyor? Bu durumlar hakkında da bilgi verirseniz daha çok yardımcı olabiliriz kanaatindeyim.

fahriyee
24-04-2011, 16:20
Sevgili menekşesever menekşeleriniz çok güzel, ellerinize sağlık. Afyon'da mı Eskişehir'de mi ikamet ettiğinizi merak ettim. Zira ikisi de arasıra gittiğim şehirler de...

vehibe
24-04-2011, 20:35
arkadaşlar unlu bitle mücadele etmenin en kesin çözümü. zehirli ilaçtır menekşelerimi ben böyle kurtardım. ama menekşeleri dışarı çıkarıp ilacı sıkıp. sonra kurumalarını bekleyip içeri almak,eh menekşe aşkı öyle bir şey,

vehibe
24-04-2011, 22:03
menekşelerim

katmer
24-04-2011, 23:45
Aslında benim menekşelerimin sorunu şöyle: En yeni çıkan 3-4 yaprakların rengi daha açık ve daha fazla tüylenmiş gibi bir görünüm oluyor. Bütün yaprakları elimle dokununca diri, yani yumuşama yok. Ayrıca göbekteki küçük yaprakların bir sıra dışındaki yapraklar sap kısmında alta doğru kıvrılıyor. Bu görünüme sahip menekşelerimin gelişimi duruyor ve yeni yaprak çıkarmıyor artık. Eğer çiçekte ise açmış olanlar çabuk sararıp tomurcuk olanlar da açmıyor. Girişimde bulunmazsam yanındaki menekşede de aynı problem oluyor.

Sevgili fahriyee, geçen yıllarda aynı sorunla çok uğraştım. Neredeyse bütün menekşelerimi kaybetme noktasına geldim. Kendimce çok tedaviler uyguladım. Sonunda çoğunu kurtarmayı başardım.

Hasta menekşelere derin taç kesim yaparak, su ile seyreltilmiş oksijenli su püskürttüm. Topraklarını ve saksılarını değiştirdim. Hafif gölgede dinlenmeye aldım. Sonuç oldukça iyiydi. Roa'nın katkısı da reddedilemez boyutta oldu.

zappie
25-04-2011, 09:41
Sevgili fahriyee
Ben mantar hastaliklari lezyonlar seklinde ortaya cikiyor diye biliyorum. Ileri safhada da curumeler oluyor. Senin durumun bana daha cok akari hatirlatiyor. Benim de 80 civarinda yavrunun oldugu bir gurup meneksemin buyumesi durmus, orta yapraklari kalinlasmis durumdaydi Abamec isimli ilaci kullandim ( sen akarisid olarak sorustur, etken madde abamectin olacak ). 1 hafta icinde menekseler kendilerini toparlamaya basladilar. 10 lt su dolu kovaya 3 ml ilac ekledim. Saksilari tamamen suya batirdim, su icinde calkaladim, cok fazla suzulmelerini beklemeden tepsilere yerlestirdim. Sonra uzerlerini hava almayacak sekilde naylonla kapladim. 4-5 saat bu halde biraktim. Uzun suredir sulanmamis olduklarindan ilacli suyu iyice emdiler. Sonuc mukemmel diyebilirim. Fotografta cok belli olmuyor. Ancak ortadaki 3 yaprak ilaclamadan sonra cikti 10 gun sonra bu hali aldi. Sanirim ilacin icindeki yag benzeri maddeden, simdi yapraklar piril piril parliyor, ancak yapiskan degiller.

lale607
25-04-2011, 14:21
ben menekşelerimi haftada 2 defa bir tepsiye dizip sulamayı alttan yapıyorum. bence böyle daha canlı oluyorlar.

205916
205917

lale607
25-04-2011, 14:24
1 saat sonrada tekrar yerlerine yerleştiriyorum.

205918

205919

lale607
25-04-2011, 14:27
bordo renkli menekşem de sonunda açtı.

205920

a1919
25-04-2011, 14:50
Sevgili zappie,
Benim menekşelerimin de bazılarında anlattığınız gibi bir durum var. Orta yaprakların uç kısmından başlayan kararma oldu. Abamec, acarisid diye sordum. Etken maddesini de söyledim. Bana Gen-Cis diye bir ilaç verdi tarım ilaçları satan biryer. 1lt suya 1 çay kaşığı karışrırıp spreylememi söyledi. Bu ilaç uygun mudur? Ve bu şekilde mi kullanılmalıdır? Bilginiz varsa yazarsanız sevinirim. Yanlış bir şey yapmayım. Teşekkürler.

fahriyee
25-04-2011, 15:00
Teşekkürler Sevgili katmer, göbeğindeki yaprakları elimle kopartabildim. Maket bıçak diğer yapraklara zarar verir diye korktum. Dediğin gibi yarım litre suya 1 tatlı kaşığı oksijenli su koyarak bütün yapraklar ve göbeğine bolca püskürttüm gölgeye aldım. 3 gün sonra da aynı şekilde bolca Roa natura püskürteyim diyorum.(ayrıntılı yazıyorum ama yanlışım varsa uyarın diye) Hatta iki tane büyük saksıda olanı çıkarıp kökler dahil oksijenli su püskürtüp saksı küçülttüm. Açıklamalı mesajını alınca içim rahat etti...

fahriyee
25-04-2011, 15:17
Sevgili zappie, gözle görülür bir canlı yoktu büyüteçle de baktım.Yeni çıkan yapraklarımda kalınlaşma yok ama resimdeki menekşeniz gibi tüyleri daha beyaz ve belirgin,ayrıca menekşenin gelişimi durmuş vaziyette. Ama akarlar gözle görülemez diyorsanız akarlar hakkında araştırma yapmaya başlayayım. Ayrıca ilginize teşekkür ediyorum. (süryamin kullanmaya devam ediyor musunuz?)

menekşekolik
25-04-2011, 15:28
Arkadaşlar.Şimdi de böceklerle başım dertte.Birkaç tane menekşemin toprağında beyaz küçük böcekler var.Bunları kürdanla öldürmeye çalıştığımda zıpladığını gördüm.Şu an menekşeme herhangi bir zararları yok.Yalnız olacak diye korkuyorum.Bunlar neden oluştular acaba?Bunlardan nasıl kurtulabilrim?Lütfen bu konuda bilgisi olanlar cevap yazsın.Görüşmek üzere...

zappie
25-04-2011, 15:36
Sevgili zappie, gözle görülür bir canlı yoktu büyüteçle de baktım.Yeni çıkan yapraklarımda kalınlaşma yok ama resimdeki menekşeniz gibi tüyleri daha beyaz ve belirgin,ayrıca menekşenin gelişimi durmuş vaziyette. Ama akarlar gözle görülemez diyorsanız akarlar hakkında araştırma yapmaya başlayayım. Ayrıca ilginize teşekkür ediyorum. (süryamin kullanmaya devam ediyor musunuz?)

Sevgili fahriyee,
Ben de akarisidler kucuk olur fakat cok zor da olsa gorunurler diye dusunuyordum ama gorunmuyorlar. O yuzden kullanmadan once tereddut ettim. Ancak gercekten cok faydasini gordum. Bence siz de kullanin. Bu ilac cok genis spektrumlu sanirim.
Suryamin artik kullanmiyorum. Hikayesini anlatmistim, meger fabrikasyon degilmis. Uzun zamandir 20-20-20 NPK gubresinden bir tatli kasigini 5 lt suda eritip fitilli sulamada kullaniyorum. Memnunum. Yalniz bir ara mikroelement gubresi kullanmistim; sanirim ondan, ozellikle bir tur meneksemin yasli yapraklarinin uclari yandi. Dun aksam Koy TV diye bir kanala gozum takildi ozellikle fazla verilen bordan kaynaklanan zehirlenmeden dolayi yapraklarda boyle sorunlar olabilecegi anlatiliyordu. Tabii ki menekselerde degil, meyve agaclarinda :D

zappie
25-04-2011, 15:41
Sevgili zappie,
Benim menekşelerimin de bazılarında anlattığınız gibi bir durum var. Orta yaprakların uç kısmından başlayan kararma oldu. Abamec, acarisid diye sordum. Etken maddesini de söyledim. Bana Gen-Cis diye bir ilaç verdi tarım ilaçları satan biryer. 1lt suya 1 çay kaşığı karışrırıp spreylememi söyledi. Bu ilaç uygun mudur? Ve bu şekilde mi kullanılmalıdır? Bilginiz varsa yazarsanız sevinirim. Yanlış bir şey yapmayım. Teşekkürler.

Sevgili a1919,
Bahsettiginiz ilac tarim kutuphanesinde insektisid olarak gozukuyor. Ise yarayacagini sanmam. Akarisidler piyasada biraz zor bulunuyor. Ancak Ankara'da Ulus'taki tohum vs satan dukkanlarda bulabileceginizi tahmin ediyorum. Bulursaniz ilaci sprey seklinde degil, anlattigim gibi suya batirma seklinde kullanin.

zappie
25-04-2011, 15:47
ben menekşelerimi haftada 2 defa bir tepsiye dizip sulamayı alttan yapıyorum. bence böyle daha canlı oluyorlar.

205916
205917

Sayin lale607,
Menekseleriniz gercekten cok bakimli. Sapka formunda acmislar ve cok gurbuzler. Uzun zamandir tarafinizdan bakildiklari belli oluyor. Tebrikler!

lale607
25-04-2011, 15:53
sn zappie, teşekkür ederim. uzun zamandır menekşelerle ilgileniyorum. yazın sıcaklarda biraz cansızlaşıyorlar. 2 ay kadar sıkıntı çekiyoruz ama sonra hemen toparlanıyorlar.

Faruk
25-04-2011, 21:02
Eklediğim menekşeler orta menekşe türleri. Son fotoğraftaki menekşem hariç hepsi büyük çiçekli. Yaklaşık 5-6 cm arası. Tür adlarını daha sonraki fotoğraflarında eklerim...

A-EMEL
26-04-2011, 13:33
Sevgili klubnika teşekkür ederim :)
Luisiana'mın 2.açışı :)

maki01
26-04-2011, 15:20
Arkadaşlar,

19.02.2011 Afrika Menekeşleri için de mum çiçeklerinde olduğu ayrı bir kategori açılarak alt başlıklar oluşturulmuş. Ben bugün farkettim. Alt başlıklarda konular detaylı bir şekilde incelenebilecek ve aradığımız konuya çok daha hızlı erişebileceğiz.

Lütfen Afrika Menekşesi ana başlığını (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=413) inceleyip, sorulamızı ya da paylaşmak istediğimiz bilgileri ilgili başlığa yazalım. Uygun başlık bulamadığımızdan eminsek yeni başlıklar açabiliyoruz. Bilgilerinize.

Teşekkürler malina, tek bir başlıkta her konuyu paylaşmaktan bizi kurtardığın için :)

fahriyee
26-04-2011, 15:22
Elinize sağlık Sayın lale...
Saksı büyüklüğü nasıl, bir de sulama sırasında saksılar suyu emdikçe ekliyor musunuz, ya da tepsiye bir kez su koymanız yetiyor mu?

esin22
26-04-2011, 16:58
Hoşgeldiniz esin22...
Çiçeğinizi ne kadar süre önce aldınız, saksı değişimi yaptınız mı, güneş gören bir yerde mi duruyor? Bu durumlar hakkında da bilgi verirseniz daha çok yardımcı olabiliriz kanaatindeyim.

hoşbuldum :), çiçeğimi 1 buçuk ay önce migrostan almıştım üzerinde çiçekleri vardı,şimdi onlar soldu ve yeni tomurcuk görünmüyor üzerinde,saksı değişimi yapmadım henüz, aydınlık biryerde duruyor ama direk olarak güneş ışığı almıyor. şimdiden teşekkür ediyorum.

fahriyee
26-04-2011, 18:48
Güneş görecek bir yere koyarsanız daha iyi olur. Tülden süzülen bir güneş ışığı onlara ideal geliyor. Canlı görünüyor ve yeni yaprak veriyorsa bir süre sonra da çiçeklenir, endişe etmeyin...
Bulunduğu yer güneş görmüyorsa yapay aydınlatma deneyebilirsiniz.

fahriyee
26-04-2011, 18:53
Mesajı yeni okudum ve kısaca inceledim, ellerinize sağlık. Hiç olmazsa yeni üyeler tüm sayfaları okumak zorunda kalmayacak.(ben bir haftada okuyabilmiştim)

menekşecibaba
26-04-2011, 19:28
Katalogumdaki yeni açan menekşeler :)

menekşecibaba
26-04-2011, 19:34
devamı

menekşecibaba
26-04-2011, 19:37
çiçekler açtıkca insana mutluluk veriyor

01menekse
26-04-2011, 20:59
Merhaba arkadaşlar . Size daha önceden göstermiş olduğum yavru menekşem çiçeğini açtı . Sizlerle paylaşmak istedim . Şuan da diğer yaprak da tomurcuk vermiş . Bu erken çiçek açmanın nedenini bilen varmı? Ben ilk defa karşılaştığım için şaşkınım :eek: Vermiş olduğum vitaminlerden olabilir mi ? İyi akşamlar ...

Tunatuna
27-04-2011, 09:00
Açmaya hazırlanan fırfırlı pembe menekşem

diver_bird
27-04-2011, 13:03
Bu da benim menekşem. Toprağını değiştirmeme fırsat vermedi :)

diver_bird
27-04-2011, 13:05
Menekşecibaba ne güzel olmuşlar öyle ellerinize sağlık.
01 menekşe ninde bu kadar yavruyken açıyorsa büyüyünce çiçekten yaprakları görünmez sanırım:)

çiçeksever
27-04-2011, 14:24
Sevgili menekşecibaba; tebrikler.Hepsi çok güzeller.Ben de 2-3 tanesini kaybettim.4 tane yeni yavru çıkıyor.İnşallah hepsi aynı renk değildir.

lale607
27-04-2011, 14:27
Elinize sağlık Sayın lale...
Saksı büyüklüğü nasıl, bir de sulama sırasında saksılar suyu emdikçe ekliyor musunuz, ya da tepsiye bir kez su koymanız yetiyor mu?

sn fahriyee; saksıları, normal menekşe saksısı ancak biraz büyütmeyi düşünüyorum. tepsiye suyu bir defa koyuyorum 1-2 saat sonra artan suyu döküyorum. haftada bir **** 10 günde bir tepside ki suya besin katıyorum. 4-5 günde bir eski bir makyaj fırçasıyla (allık fırçası) yapraklardaki tozu alıyorum.

hanndan
27-04-2011, 15:15
Merhabalar,
benimde beyaz mor ve pembe menekşelerim var. yapraklarını suya koyuyorum köklenmesi için, yalnız beyaz olan kökleniyor pembe ve mor yapraklar çürüyor. genelde böylemidir yoksa ben yanlışmı yapıyorum.

menekşecibaba
27-04-2011, 19:12
Merhabalar,
benimde beyaz mor ve pembe menekşelerim var. yapraklarını suya koyuyorum köklenmesi için, yalnız beyaz olan kökleniyor pembe ve mor yapraklar çürüyor. genelde böylemidir yoksa ben yanlışmı yapıyorum.
Şu ana kadar hiç öyle bir şeyle karşılaşmadım ,yüzde 95 köklenme sağlıyorum,ben sudan çok torf+vermikulit+perlit karışımını tercih ediyorum.Tabi belkide sizdekiler Chimera dır :)

hanndan
27-04-2011, 19:22
Chimera nedir. köklenmeden renkli olan menekşe yapraklarım çürüyor. siz köklendirmedenmi toprağa dikiyorsunuz?

_nihann_
27-04-2011, 22:10
Kuruyan çiçek dallarını koparmalımıyım? Yardımcı olur musunuz.

zappie
27-04-2011, 22:58
Kuruyan çiçek dallarını koparmalımıyım? Yardımcı olur musunuz.

Sart degil. Ancak guzel gorunmesi ve uzerinde zararlilarin uremesini onlemek acisindan kopartirsaniz iyi olur.

zappie
27-04-2011, 23:15
Chimera nedir. köklenmeden renkli olan menekşe yapraklarım çürüyor. siz köklendirmedenmi toprağa dikiyorsunuz?

Chimera meneksecibabanin profil resmindeki gibi duzgun dikey serit halinde cift renkli menekselere diyoruz. Onlarin da yapraklari koklenir, ancak cok buyuk ihtimalle anac meneksenin aynisini uretemezsiniz.
Menekse yapraklarinin koklenme hizi ture bagli olsa da rengine gore curume veya curumeme gibi bir durum soz konusu degil. Sagliksiz gorunen, soluk, asiri yasli yapraklar secmis olabilirsiniz. En ortadaki yapraklara 1. sira dersek, 3. veya 4. siradan yapraklar secin.
Forumu gozden gecirin. Herkesin kendince basarili oldugu bir yontem var. Ben yapraklari direkt topraga dikiyorum, suda koklendirip diken arkadaslarimiz da var.

vehibe
28-04-2011, 10:28
ben yaprak koparıp suya köklenmeye koydum. tam bir ay oldu. hiçbir deyişiklik yok. bu konuda bilgisi olan varmı?

Tunatuna
28-04-2011, 12:07
22/03/20011 tarihinde peynir kutusuna dikip sera ortamında yavrulatmaya çalıştığım yapraklarım yavruladı. Bir kaç gündür kontrol etmeyi bırakıp rahat bırakmıştım. Bugün birde baktım bana süpriz yapıp yavrulamışlar. İş yerinde çığlık attım resmen.

Sayın melisa31 sizinkilerde size sürpriz yapar belki. Beklemeye devam edin. Ben yalnız yapraklarımı köklendirmeden direkt torfa peynir kutusuna dikmiştim.

menekşecibaba
28-04-2011, 12:59
ben yaprak koparıp suya köklenmeye koydum. tam bir ay oldu. hiçbir deyişiklik yok. bu konuda bilgisi olan varmı?

Menekşeler evlerde yaprakları su içersine konularak da köklendirilebilir. Kullanılan şişe ya da kavanozların koyu renkli olması köklenme için daha iyi sonuç verir. Sapları su içinde tutmak için en uygun yöntem, şişenin üstünü bir alüminyum kâğıtla kapatmak ve bitki saplarını bu kâğıt üzerinde açılan deliklerden suya daldırmaktır.Köklenmeleri 2 haftayla 7 hafta arasında olabilir.
Sevgili zappie nin de dediği gibi chimeraların yaprakları da köklenir,ama elde edilen bitkilerin renkleri orjinal özelliklerini yansıtmaz.
Bu yüzden üretimleri çok zordur,taç kesimle asalak yan sürgünlerle veya çiçek sapları üzerinde yapılan çalışmalarla (gerçek renklerinin devamını saglayabilmek için) üretilebilirler.

mor-salkım
28-04-2011, 17:14
sevgili Menekşacibaba vermiş olduğunuz tavsiyelere uyarak ektiğim yaprağım bugün köklenmiş, çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. merak ettim ve zedelemeden baktım kökü bayağı olmuş, minik kaktüs saksısına ekmiştim, pet bardağa geçirdim çünkür daha rahat gelişsin istedim. artık ellemem orada yavrulasın çiçeklensin ne yaparsa yapsın yeter ki ölmesin :D diğer yapraklarımda gayet sağlıklı duruyorlar onları ellemeyeceğim ama yavrulayana kadar.
bir de yabancı bir sitede resimdekinin de bir tür afrika menekşesi olduğu yazıyor. bu menekşe ise mersinde tarlaların kenarlarında duvar diplerinde nemli yerlerde çıkıyor bunlar yer menekşesi kır menekşesi falan diyorlar. ben iyice merak ediyorum aynı soydan mı acaba bunlar öyleyse ben bunlardan da saksıya eker çoğaltmaya çalışırım. çünkü çok güzel oluyorlar. birz daha koyu morlar yaprakları hafif tüylü çiçek sapları kısa ve hafif tüylü bizim oradakilerin. mersin e gittiğimde fotoğraflarım karşılaştırmak için fakat şimdi siteden aldığım fotoları eklemek istiyorum:

menekşecibaba
28-04-2011, 18:43
Çok sevindim,güle güle büyüt menekşelerini.
Evet gerçekten güzel ,uzaktan menekşeye benziyorlar.Yurdumuzdaki bitki hazinemiz o kadar geniş ki,cennet gibi bir ülkede yaşıyoruz,kıymetini bilmemiz lazım.Onları görünce tohumlarını afrika menekşeleriyle tozlaştırmak geldi aklıma.Siz orada deneyebilirsiniz.

nazlı hilal
28-04-2011, 20:21
Bardak menekşenin yapraklarına da benziyor

zappie
28-04-2011, 20:37
bir de yabancı bir sitede resimdekinin de bir tür afrika menekşesi olduğu yazıyor. bu menekşe ise mersinde tarlaların kenarlarında duvar diplerinde nemli yerlerde çıkıyor bunlar yer menekşesi kır menekşesi falan diyorlar. ben iyice merak ediyorum aynı soydan mı acaba bunlar öyleyse ben bunlardan da saksıya eker çoğaltmaya çalışırım. çünkü çok güzel oluyorlar. birz daha koyu morlar yaprakları hafif tüylü çiçek sapları kısa ve hafif tüylü bizim oradakilerin. mersin e gittiğimde fotoğraflarım karşılaştırmak için fakat şimdi siteden aldığım fotoları eklemek istiyorum:

Streptokarpus olabilir. Buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23155) bir bakin.

mor-salkım
28-04-2011, 21:49
Evet menekşacibaba aklıma gelmedi değil tozlaştırmak. Başka bir sitede de anlattığım menekşenin pembe çiçeklisini gördüm afrika menekşesi diye. Eğer Mersin'e yakın zamanda gidersem söküp size de göndermek isterim. Haber veririm zaten menekşe yi bulduğumda. Ama özellikle bu mevsimde çok görülüyor dediğim gibi yerlerde ve kaybolan bir bitki de değil, mevsimi geçmiyor sanki fakat baharda ve yazın açıyor. Araştırmaya devam ediyorum iki resim buldum farklı bir yerde daha, ona benziyordu çok ilginç geldi. Neyse özelden yazarım size bulunca burdan da foto paylaşırım herkes görsün diye. iyi günler.

mor-salkım
28-04-2011, 21:52
sevgili zappie söylediğiniz yere baktım.Bence daha farklı benim dediklerim. ilk fırsatta fotoğraflarını çekip koyacağım. Merakımızı gideririz inşallah hep beraber :D

zeytincikk
28-04-2011, 22:55
merhaba arkadaşlar siteyi yeni keşfettim epeyce bir şeyler okudum ama çiçek yetiştirmek konusunda çok acemiyim sizden biraz yardım istiyorum..
babam bana bir menekşe almıştı mor renkli. bi süre sulamayı unuttuğum için özellikle toprağa yakın yerlerdeki yaprakları ve çiçekleri kurumuş. şimdi bu çiçeği tekrar canlandırmayı çok istiyorum. ne yapmam gerektiğini tam bilmiyorum sizin önerileriniz ne olur? toprağına verebileceğim bir besin var mı? bir yerde yumurta haşladığınız suyu bekletip toprağına dökün diyordu bunu denesem sonuç alabilir miyim? bir de bu kuruyan yaprakları temizlemeli miyim? şimdiden çok teşekkürler ilginize..

Sevgi Durul
28-04-2011, 23:08
Sevgili SDurul, menekşeden vazgeçmene izin verebileceğimizi hiç sanmıyorum güzel arkadaşım :) Kayıpları üzüyor insanı ama vazgeçilemiyor da, tıpkı sardunyalar gibi ... Arkadaşının menekşesi çok çok güzel. Lütfen benim için bir yaprak alıp diker misin? Birden fazla yavru verirse söz paylaşırım seninle :)

Sevgili maki, sizi dinledim, o güzel menekşeden ve başka menekşelerden yaprak aldım ve diktim bugün.:) Birden fazla yavru verirse hayır demek yok ama.;)

207048

207049

Tunatuna
29-04-2011, 07:59
Sevgili lale607 pembe menekşem açtı resimlerini gönderiyorum.
Beyaz Menekşemin geçen haftalarda çiçeklerine ve yapraklarına yeşil bit musallat olmuştu. Arapsabunu, sıvıyağlı karışımı uyguladım. Gerçi tüylü yapraklarda biraz dikkat edilmesi söylenmişti. Ama herhangi bir zararı olmadı. Menekşemi kurtardım. Sevgili maki01'e de teşekkür ederim. Onun tavsiyeri ile kurtuldu çünkü.

klubnika
29-04-2011, 09:54
merhaba arkadaşlar siteyi yeni keşfettim epeyce bir şeyler okudum ama çiçek yetiştirmek konusunda çok acemiyim sizden biraz yardım istiyorum..
babam bana bir menekşe almıştı mor renkli. bi süre sulamayı unuttuğum için özellikle toprağa yakın yerlerdeki yaprakları ve çiçekleri kurumuş. şimdi bu çiçeği tekrar canlandırmayı çok istiyorum. ne yapmam gerektiğini tam bilmiyorum sizin önerileriniz ne olur? toprağına verebileceğim bir besin var mı? bir yerde yumurta haşladığınız suyu bekletip toprağına dökün diyordu bunu denesem sonuç alabilir miyim? bir de bu kuruyan yaprakları temizlemeli miyim? şimdiden çok teşekkürler ilginize..

Merhaba, 'zeytincikk' , siteye hoş geldiniz :D

Size bu tavsiyem olacak

1. Eski çiçek ve kurumuş yaprakları kopartın, eğer kalın gövde toprak üzerinde kaldıysa havuç gibi kazıyarak biraz kurutun 5-10 dakika ve toprak örtecek şekilde ekin;

2. Bitkinin toprağı değiştirin, en basit marketlerde satılan torf olsun;
Bitki yeni toprağa yerleştirirken resimdeki olan puf noktaları unutmayın.

3. Toprak değiştirdikten sonra ilk 3 ay gübre kullanmayın;

4. Saksı daima küçük kalacak (eski saksıya tekrar ekersiniz iyi olur, bitki saksıdan toprakla birlikte çıkartın ve eski topraktan, etrafta hafifçe vurarak arandırın. Saksı dibine biraz yeni toprak koyun 1-1,5 cm civarı, bitki yerleştirin ve etrafta hafif bastırarak yeni toprak doldurun.

5. 4-7 günde bir su vermeye unutmayın!
Su verirken toprak biraz kuru kalmalı, 1-2 gün, kesinlikle fazla değil. Bitki suladıktan sonra tabaktaki kalan suyu 20-30 dakika sonra boşaltın.

İlk adım için yeterli olacak sanırım :D

atakanklnc
29-04-2011, 10:04
merhaba,bu da *** menekşem çiçkleri soldu bende kopardım. yeni tomurcukları var.ben menekşemin saksısının küçük olduğunu düşünüyorum,çünkü saksı kenarlarından yaprakları incitiyor.Sizce saksı boyutu ideal mi? Yoksa yapraklarınımı koparayım bilemedim. Bi de şuan saksı değişimi için uygun zamanmı? tomurcuk var ir iki tane

nerimeizmir
29-04-2011, 12:59
merhaba arkadaşlar,
aranıza yeni katıldım.menekşe sevgimi siteniz aşılamadı değil evde tam 20 saksı menekşem var 15 saksısı yapraktan çoğaltma.şimdilik keyifleri yerinde ama biraz yavaş büyüyorlar gibi geldi bana.ya da ben çok sabırsızım.ilk çiçeklerini sizlerle paylaşmaya çalışacağım...

fahriyee
29-04-2011, 15:53
Sevgili atakanklnc; Bence saksı değişimine ihtiyacınız yok, hala yeni yapraklar vermekte.
Yapmanız gereken, en alt sıradaki yapraklardan 6-7 tane eksiltmek ve solmuş çiçekleri koparmak.
Hoşgeldiniz Sevgili nerimeizmir, ölmesinler de yavaş büyümeleri sorun değil. Biz de fotoğraflarınızı bekleyeceğiz sabırsızlıkla...

vehibe
29-04-2011, 17:44
akadaşlar 36, yavru, menekşem var gelişimleri çok yavaş. dış yapraklarda bazılarında sararma var. ne yapabilirim? önerebileceyiniz bitki besini varmı?

lale607
29-04-2011, 19:25
akadaşlar 36, yavru, menekşem var gelişimleri çok yavaş. dış yapraklarda bazılarında sararma var. ne yapabilirim? önerebileceyiniz bitki besini varmı?

ben tropik sera dan aldığım sıvı besini kullanıyorum. menekşelerim gür yapraklı ve bol çiçekli.

01menekse
29-04-2011, 20:26
Merhaba arkadaşlar menekşelerimin son fotoğrafları ...

01menekse
29-04-2011, 20:29
Devamı...

01menekse
29-04-2011, 20:33
Devamı ...

01menekse
29-04-2011, 21:33
devam

saailor
29-04-2011, 23:59
özenle çekilmiş her şeyden önce fotoğraflar
tebrik ederim çok iyi bakmışsınız onlara
yaprak dizilimlerinden ışık kullanımınızın ne kadar başarılı olduğu
açıkça görülüyor
oldukça sağlıklı görünüyorlar hatta fazlasıyla
sanırım 6-8 aylıklar ama 2-3 yaşındaymış gibi kök yapısında görünüyorlar
elinize emeğinize sağlık
saygıyla...

01menekse
30-04-2011, 08:40
Merhaba Saailor ,

Foruma hoş geldin . Evet fotoğraflar çok güzel . Bu sefer özen gösterdik . Daha önceleri çekim hatamız çok oluyordu . Menekşelere gelince yazdığınız gibi genç menekşeler , hepsini kendi çeliğimizden çoğalttık . İnşallah en kısa zamanda seninde menekşe fotoğraflarını görürüz . Teşekkürler ...