Bağlan

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

sema62
08-11-2010, 07:51
Teşekkür ederim sevgili sema62, en güzelleri sizin olsun. Yoğurt kaselerinizde ki fidalarınıza düzenli gübre takviyesi uygulamayı eksik etmeyin...

Faruk kardeşim tavsiyenize aynen uyacağım. Size sormak istediğim büyük menekşelerim renkleri yeşil ama hiç yaprak çıkartmıyorlar. Mor şişeli çiçek coşturan gübre aldım ondan veriyorum. Bir faydasını görmedim.
Işığıda güzel alıyorlar. Sorunu çözemedim. Yardımcı olursanız sevinirim. Fotoğraf gönderemiyorum. Çünkü beceremiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

cocoapuff
08-11-2010, 15:16
Merhaba
Kendi kendime, deneme yanılmayla yetistirdigim menekselerimin fotograflarını eklemek istedim. Onerilerinize, yorumlarınıza acıgım. Ve de sorularım olacak.
1- Yavru menekselerim ne kadar büyüklüge eristiginde saksılara almalıyım?
2- Yavru menekselerde birden fazla kökten gelisme oldugunu goruyorum. Bu kokleri ayırmalı mıyım?
3- Büyük menekselerden soldakinde iki tane kök var. Ne zaman ve nasıl ayırmalıyım?
Teşekkürler şimdiden. Kolay gelsin hepinize.
179099 179100

179101 179102

cemre_77
08-11-2010, 15:26
Menekşelerim öldü :( yaklaşık 13-14 saksı menekşem vardı. taşınırken abim yeni evin balkonuna bırakmış 1 hafta içinde mahvolmuşlar çok üzgünüm. Annemde üzgün, sabah kalkıp onlarla konuşurdu. Kendi evimde tekrar yetiştireceğim inşallah.

elelergg
08-11-2010, 15:47
Sevgili cocoapuff,

Aramıza hoşgeldiniz, çiçekleriniz çok güzel görünüyorlar, maşallah ve ellerinize sağlık.
1. sorunuz için benim cevabım; şu an yavru yapraklar 25 kr büyüklüğüne geldi ise köke zarar vermeyecek şekilde, biraz daha büyük bir saksıya, alt ve yanlara toprak takviyesi ile çok şıkıştırmadan aktarım yapabilirsiniz.

Sevgiler,
elelergg

Sevgili cemre_77,

Ne kadar üzüldüm bilemezsiniz, dilerim kısa zamanda size moral verecek çok güzel menekşeleriniz olur.

Sevgiler
elelergg

Faruk
08-11-2010, 19:42
Faruk kardeşim tavsiyenize aynen uyacağım. Size sormak istediğim büyük menekşelerim renkleri yeşil ama hiç yaprak çıkartmıyorlar. Mor şişeli çiçek coşturan gübre aldım ondan veriyorum. Bir faydasını görmedim.
Işığıda güzel alıyorlar. Sorunu çözemedim. Yardımcı olursanız sevinirim. Fotoğraf gönderemiyorum. Çünkü beceremiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Sevgili sema62 bende uzun zamandır afrika menekşeleri için olan çiçek coşturandan kullanıyorum, fazlasıyla memnunum.;)

Şener KÖKSAL
08-11-2010, 20:30
Merhaba arkadaşlar. Siteyi takip etmeme rağmen bir süredir yazamadım. Yaz sezonu, menekşelerim için zor geçti. Kök çürüğü hastalığına epey bir kurban verdim. Neyseki her renkten birçok yedeğim vardı. Ayrıca Sarıyerden gelen yapraklar ve küçük yavrular dan oluşan küçük bir hazinem vardı. Onlarla birlikte yeni bir filo oluşturdum :) Şimdi gül pembe, gül mor, gül beyaz ağırlıklı ve Sarıyerden gelen süpriz renklerim var. Bende merakla bekleyeceğim açtıkca. Şimdilik gül pembe ve çilli pembe Sarıyer den gelen misafirlerim.

Şener KÖKSAL
08-11-2010, 20:38
Menekşelerim kışa çok güzel giriyorlar. Birçoğu çiçek ve tomurcuklu. Sanırım bir içersinde pencerem rengarenk olacak. Bu arada bir kaç kaktüslede başlangıç yaptım. Menekşelerimle bu konuda anlaştık. Hastalıklara direnemeyenlerin boş kalan saksılarına birer kaktüs türü yerleşecek :)

katmer
08-11-2010, 20:57
İşte, Şener bey size de bu yakışırdı.. Her zamanki gibi harikasınız:) Sarıyer'den sevgiler;)

fahriyee
09-11-2010, 10:16
Elinize sağlık Şener Bey her zamanki gibi muhteşem maşallah...Bu yaz hepimiz için çok zor geçti,sağlık olsun.

menekse sever
09-11-2010, 10:35
maşallah allah nazarlardan saklasın.

maki01
09-11-2010, 11:12
Yedekleyerek gittiğiniz için güzel menekşelerinizle yine buluşmuşsunuz Şener Bey, ellerinize sağlık.

Sorsam mı diye tereddüt ettim ama pikassolarınız ne durumda?
Göremedim, umarım onların da yedeği vardır.

sehersin
09-11-2010, 11:16
Menekşelerinizi izlerken içimi bir heyecan kaplıyor.. Bende heyecanla kendi iki minik saksımın fotoğrafını çekip sizlerin yorumunu almak istiyorum.. Menekşelerimin biri ölmek üzereyken yapı marketten alınarak o kötü ortamdan kurtarıldı.. Diğeri ise bir yıldır olduğu yerde sayıyordu.. Taa ki buradaki yorumları okuyana dek.. Menekşemin yerini değiştirdim ve hızlı gelişimi izlerken gözlerime inanamıyorum..
Sanırım çiçek bile açacak.. Bardakta duran değişik renklerdeki çiçekler açtırmak için öncelikle köklenmesini beklediğim yapraklarım ise Sevgili CELLİN arkadaşımızın annesinin yöntemi olan topraklı suda beklemekte.. Umarım bende en kısa zamanda yavruladıklarını görürüm..
Herkese güneşli bir Ankara'dan kucak dolusu sevgiler..

yağ-mur
09-11-2010, 13:49
Sevgili Klubnika yapraklarımdan biri üst tarafından çürüme belirtisi gösteriyor :o,çürüyen kısmı kesmeyi düşündüm sen ne dersin:confused:

Şener KÖKSAL
09-11-2010, 14:10
sevgili maki01 işin ilginci hep picasso olan menekşeyi üretmekte zorlanırdım. Yarışmaya katıldığım picasso maşallah bol yavru verdi. Şu an 5-6 saksı bordo picassom var. Ve gelişimleri çok güzel. Bir ara onlarıda görüntülerim. Henüz çok gençler biri tomurcuklu.

elelergg
09-11-2010, 14:39
Menekşelerinizi izlerken içimi bir heyecan kaplıyor.. Bende heyecanla kendi iki minik saksımın fotoğrafını çekip sizlerin yorumunu almak istiyorum.. Menekşelerimin biri ölmek üzereyken yapı marketten alınarak o kötü ortamdan kurtarıldı.. Diğeri ise bir yıldır olduğu yerde sayıyordu.. Taa ki buradaki yorumları okuyana dek.. Menekşemin yerini değiştirdim ve hızlı gelişimi izlerken gözlerime inanamıyorum..
Sanırım çiçek bile açacak.. Bardakta duran değişik renklerdeki çiçekler açtırmak için öncelikle köklenmesini beklediğim yapraklarım ise Sevgili CELLİN arkadaşımızın annesinin yöntemi olan topraklı suda beklemekte.. Umarım bende en kısa zamanda yavruladıklarını görürüm..
Herkese güneşli bir Ankara'dan kucak dolusu sevgiler..

Sevgili sehersin,

Hoşgeldiniz..:))

Bu forumu okumaya devam ettiğiniz ve menekşe sevginiz sürdüğü sürece inanılmaz güzel menekşelere sahip olacağınız kesin, dilerim yakın zamanda ilk meyveleri alırsınız. Sevgili arkadaşım cellin in annesinin yöntemini ben denemiştim ve sonuç bir önceki sayfadaki detay fotoğrafımın ortasındaki yavrular.. Siz de başarılı olursunuz eminim. Köklenme olduktan sonra derinliği 1-2 cm yi geçmeyecek bir çukur kazıp(kaşık sapı ile mesela) içine nazikçe yaprağı koyup, çukuru kapayın. Çok sıkıştırmayın, sulayın zaten su sıkışma görevini üstlenecektir. Eliniz yatkınsa anlarsınız zaten.. Güzel haberlerinizi bekliyorum..

Sevgiler
elelergg

sehersin
09-11-2010, 20:49
Sevgili sehersin,

Hoşgeldiniz..:))

Bu forumu okumaya devam ettiğiniz ve menekşe sevginiz sürdüğü sürece inanılmaz güzel menekşelere sahip olacağınız kesin, dilerim yakın zamanda ilk meyveleri alırsınız. Sevgili arkadaşım cellin in annesinin yöntemini ben denemiştim ve sonuç bir önceki sayfadaki detay fotoğrafımın ortasındaki yavrular.. Siz de başarılı olursunuz eminim. Köklenme olduktan sonra derinliği 1-2 cm yi geçmeyecek bir çukur kazıp(kaşık sapı ile mesela) içine nazikçe yaprağı koyup, çukuru kapayın. Çok sıkıştırmayın, sulayın zaten su sıkışma görevini üstlenecektir. Eliniz yatkınsa anlarsınız zaten.. Güzel haberlerinizi bekliyorum..

Sevgiler
elelergg

Samimi ve içten ''hoşgeldin'' ve öneriler için çooook teşekkürler.. Umarım zamanla benimde her sabah bana gülümseyen çiçeklerim olacak. Hele bi köklendiğini göreyim de iş onları ekmeye kalsın.. :cool:

zappie
09-11-2010, 21:52
Arkadaslar,
Bir Rus ustanin kitabinda okuduguma gore koklendirmeye alinan yapragin sapi ne kadar uzun tutulursa yavru miktari o kadar cok oluyormus. Simdiye kadar dikkat etmemistim. Ancak ben zaten yapraklari genelde keserek almiyorum, mumkun oldugunca govdeden kopartmaya calisiyorum. Demek ki bu yuzden tek yapraktan 10 taneye kadar yavru alabiliyormusum. Tabii ki saplar uzun diye topraga derin gommuyorum. En fazla 3 cm. Ayni kaynakta, suda koklendirme yapilacaksa sapin 1cm kadari suya daldirilmasi, topraga aktarmak icinse yavrularin su icinde olusmasinin beklenmesi gerektigi de yaziyor.

özlem11
09-11-2010, 21:52
İnanmazsınız arkadaşlar ben picasso üretmek konusunda çokkkk zorlandım... Hassas mıdır nedir bilemiyorum kaç kez yaprak üretimi yaptım, yavru aldım bir türlü büyütemedim... Şimdi yine son 3 kök yavru menekşem var...Büyümeleri durgundu ölecek gibilerdi yenice yaprak vermeye başladılar, öldürmezsem 3 renk picassom olacak... Bordo, katlı pembe ve mor renlerinde....

zappie
09-11-2010, 22:18
Son sera calismam. Seralar aslinda cizme kabi :D Ilk defa kirmizi isik altinda deniyorum. :o

katmer
09-11-2010, 22:37
Arkadaslar,
Bir Rus ustanin kitabinda okuduguma gore koklendirmeye alinan yapragin sapi ne kadar uzun tutulursa yavru miktari o kadar cok oluyormus. Ayni kaynakta, suda koklendirme yapilacaksa sapin 1cm kadari suya daldirilmasi, topraga aktarmak icinse yavrularin su icinde olusmasinin beklenmesi gerektigi de yaziyor.

Bu tekniği çok fazla uygularım. Bilerek değil, deneyerek öğrendim. Rahmetli kayınvalidem 20 yıl önce menekşeleri böyle yetiştirirdi. Suda yavru veren yaprak yavru toprağın üzerinde kalacak sekilde dikilir. Kökler toprağa uyum sağlamaya çalışırken yavrular da büyümeye devam ederler. Yavru sayısı da çok olur.

elelergg
09-11-2010, 23:46
Arkadaslar,
Bir Rus ustanin kitabinda okuduguma gore koklendirmeye alinan yapragin sapi ne kadar uzun tutulursa yavru miktari o kadar cok oluyormus. Simdiye kadar dikkat etmemistim. Ancak ben zaten yapraklari genelde keserek almiyorum, mumkun oldugunca govdeden kopartmaya calisiyorum. Demek ki bu yuzden tek yapraktan 10 taneye kadar yavru alabiliyormusum. Tabii ki saplar uzun diye topraga derin gommuyorum. En fazla 3 cm. Ayni kaynakta, suda koklendirme yapilacaksa sapin 1cm kadari suya daldirilmasi, topraga aktarmak icinse yavrularin su icinde olusmasinin beklenmesi gerektigi de yaziyor.

Sevgili zappie,

Hiç denemediğim bir teknik, hemen deneyeceğim, çok teşekkürler paylaşım için..Ayrıca jilet gibi seranızı tebrik ederim:)

Sevgiler..
elelergg

yağ-mur
09-11-2010, 23:49
Arkadaslar,

bravo zappie ne diyebilirim bazılarının elinde bir bereket olur galiba sen onlardansın:p

yağ-mur
09-11-2010, 23:51
Bu tekniği çok fazla uygularım. Bilerek değil, deneyerek öğrendim. Rahmetli kayınvalidem 20 yıl önce menekşeleri böyle yetiştirirdi. Suda yavru veren yaprak yavru toprağın üzerinde kalacak sekilde dikilir. Kökler toprağa uyum sağlamaya çalışırken yavrular da büyümeye devam ederler. Yavru sayısı da çok olur.

ben de karar verdim bir yaprağımı bir daha çok uzak bir arkadaşıma bırakıp unutayım en iyisi çok uzun sürüyor git gel bakmaktan bir hal oluyorum,artık çocuklar kıskanmaya başladı:D

elelergg
10-11-2010, 00:00
ben de karar verdim bir yaprağımı bir daha çok uzak bir arkadaşıma bırakıp unutayım en iyisi çok uzun sürüyor git gel bakmaktan bir hal oluyorum,artık çocuklar kıskanmaya başladı:D

Sevgili yağ_mur,

Aynen katılıyorum size ve ben de bazı yapraklarımı verip geri alıyorum bir süre sonra..Sık sık bakınca ne sudakiler kök veriyorlar ne de topraktakiler yavru.. :) Sabırsız arkadaşlara tavsiye ederim, verin bir tanıdığınıza, suyunu tarif edin, 1-1,5 ay sonra alın:))

Sevgiler
elelergg

klubnika
10-11-2010, 01:25
Sevgili Klubnika yapraklarımdan biri üst tarafından çürüme belirtisi gösteriyor :o,çürüyen kısmı kesmeyi düşündüm sen ne dersin:confused:
Hemen kes ve kömür tozuyla ovala :)

iris41
10-11-2010, 07:31
Sanırım unutmak en güzeli .Kaktüs alıp 1 ayda öldürüyordum gidip gelip topragı kurumuş su verim derdim :p şimdi sadece kaktüsüm var elleşmiyorum .
Menekşelerde sanırım unutulmayı istiyor ;);)

ilknur aşık
10-11-2010, 09:47
Sn.zappie yaprakları diktiğiniz malzeme nedir? Toprak değil bu malzeme.

zappie
10-11-2010, 10:45
1-1 vermikulit perlit. Curume tehlikesine karsi bu sefer organik malzeme kullanmak istemedim. Sadece sulama suyuna seyreltik orkide gubresi ekledim.

yağ-mur
10-11-2010, 14:46
Sanırım unutmak en güzeli .Kaktüs alıp 1 ayda öldürüyordum gidip gelip topragı kurumuş su verim derdim :p şimdi sadece kaktüsüm var elleşmiyorum .
Menekşelerde sanırım unutulmayı istiyor ;);)

neyseki iris41 ben kaktüslerin küçük olmalarını seviyorum yer yokluğuda sorun tabi:( buna rağmen ben de bir kaç kaktüs kaybettim inşallah menekşelerime ve e.milli'lerime bir şey olmaz zaten bir kaç yaprakta onlardan kaybettim ama artık yaprak işine girmeyeceğim ustalaşana kadar tabi, en iyisi klubnikadan yavru ya da yetişmiş menekşe almak:Dn stresimi atayım derken strese giriyorum olsun yinede onlarla uğraşmak güzel:cool:

klubnika
10-11-2010, 22:40
Ve yaşasın :D :D :D, bugün benim bayram hediyesi geldi. Çok de güzel oldu umarım kullanışlı... :D :D :D

zappie
10-11-2010, 22:54
Ve yaşasın :D :D :D, bugün benim bayram hediyesi geldi. Çok de güzel oldu umarım kullanışlı... :D :D :D

Darisi basima! Mutfak dolabinin tepesine cikacagim diye bir gun bir tarafimi kiracagim :p
Bu arada duvarlar mi pembe renkli, isik mi ?

yağ-mur
10-11-2010, 22:56
oooo:eek:çok güzel klubnika bol çiçekli ve sağlıklı menekşeler yetiştirmen dileğiyle çok güzel olmuş güle güle kullan:p

yağ-mur
10-11-2010, 22:59
179469
yaprakları çok cılız,zayıf ne yapabilirim sorun ne olabilir
179470

179471

179472

179473

yağ-mur
10-11-2010, 23:01
179474

179475

179476

179477

179478

dlk
11-11-2010, 00:16
İnanamıyorum yaaa. Bence bitki delileri bölümüne 1. seçilmelisiniz. Çok güzel olmuş. Güle güle kullanın.

menekse sever
11-11-2010, 07:18
güle güle kullanın harika harika harika:D:p

zappie
11-11-2010, 08:13
Sayin yag-mur,
Meneksenizde bir sorun goremedim. Evet eski yapraklar ciliz gorunuyor, ancak yeni yapraklar normal. Belki ilk konuldugu ortami begenmemistir. Bitki bu haliyle minik de olsa cicek acmis. Cok kuvvetli gelismeyen bir tur de olabilir.

sevim4
11-11-2010, 09:19
Sevgili klubnika, hayırlı olsun güle güle kullanın içinde güzel menekşeller yetiştirin.

sevim4
11-11-2010, 09:20
Sayın yamur ellerine sağlık.

delete61
11-11-2010, 09:33
Sayın klubnika, benim evim çok fazla ışık almadığından çiçeklerim ve çeliklerim çok da sağlıklı gelişmiyorlar ve çok yavaş büyüyorlar. Işıklı rafları nereden aldınız acaba, ayrıca her katta çift florasan bulunduğundan elektrik tüketimi nekadar oluyor, bilgi verebilirseniz çok memnun olurum. Saygılar

korcelik
11-11-2010, 10:02
Sevgili klubnika hayırlı olsun güle güle kullanın menekşelerinize yakışmış raflar daha nice güzel bebekler (menekşeler) nasip olur inşallah o raflara

korcelik
11-11-2010, 10:03
Sevgili yağmur arada bir ilgi boşluğu var :)))

korcelik
11-11-2010, 10:33
Merhaba sayın şener köksal çiçekleriniz maşallah harika.saksılarınızda ben burdayım diyor elinize sağlık bebeklerinizle mutlu hayatlar :)))

ilknur aşık
11-11-2010, 11:54
Sevgili klubnika çok güzel olmuş raflarınız. Kullandığınız florasanların özelliği varmı? Florasanlar ne zaman ve ne kadar süreyle açık kalıyor? Yetişkin menekşelerin de raf içinde ve serada olmasının belli bir sebebi varmı?

Birde sana bir şey sormak istiyorum. Belki daha önce de soruldu, üretmek için yaprak seçerken nelere dikkat etmeliyiz, yaprak nasıl olmalı, genç,yaşlı?

yağ-mur
11-11-2010, 12:06
teşekkür ederim zappie,eski yaprakları alayım mı?
sağolun sevim4 daha güzelleri hepimizin olur inşallah:p
sevgili korçelik ilgi boşluğu değilde galiba fazla ilgiden şımarıyorlar;)

yağ-mur
11-11-2010, 12:10
daha çiçekli halinide görürüm inşallah
179575

179576

179577
mor olan ev menekşem,bordo olanı market menekşesi
179578

179579

yağ-mur
11-11-2010, 12:12
179583

179584

menekse sever
11-11-2010, 12:19
;)Çiçeklerin çok güzel maşallah tomurcukların nasıl o kadar çok olabiliyor. Benimkiler üç tane ancak açıyor.:( Siz besin olarak ne kullanıyorsunuz? Daha çiçekli günlere inşallah.:D

yağ-mur
11-11-2010, 13:21
sanırım ev menekşesi ve market menekşesi arasında fark oluyor ev menkşeleri daha tomurcuklu ve bol çiçekli oluyor market menekşelerine seradaki ortamı sağlayamadığımız için fazla tomurcuk vermiyorlar,iki çiçeğimede aynı bakımı uyguladım besin olarak da botanikanın mor kapaklı menekşeler için olan besininden kullandım görüldüğü gibi ev menekşesi daha vefalı çıktı;)

korcelik
11-11-2010, 14:04
sevgili yağmur menekşelerine maşallah diyelim darısı başıma benim yavrular daha çok küçük inşallah büyüyüp çiçeklediği günleride görürüm... sizin gibi bende resim koyarım kısmet olursa. yeni diktiğim yapraklar çok uyuşuk çıktı 2 aydır yavru verecekler birtürlü yavrularını piyasaya çıkaramadılar burdaki fotoğraflara bakıp bakıp imreniyorum :)

fahriyee
11-11-2010, 15:55
Sevgili Klubnika olmuyor böyle,beni de heveslendirdiniz şimdi.Güle güle büyütün güzellerinizi...
Sevgili yağ-mur,kendinizi hiç üzmeyin,menekşeniz gayet sağlıklı.Bu türler cılız yapraklıdır ve diğer menekşeler gibi çok çiçek te vermez. Size düşen sadece sararmış ve sarkmış yaprakları koparmak.Sadece saksısı bence biraz büyük geldi,birkaç yıllık bir menekşe ise o da normal.(zamanım olursa bu tür menekşelerimin fotoğrafını çeker ve yüklerim,sizin de içiniz rahat eder)

yağ-mur
11-11-2010, 21:55
teşekkür ederim fahriyee rahatladım şimdi;)senin menekşelerininde fotoğrafını görmek isterim

klubnika
11-11-2010, 22:19
Arkadaşlar iyi akşamlar:D
Bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum, darısı sizin başınıza.
Şimdi de teker teker cevapları yazayım:

Erasan Bey - duvar pembe değil, ışıktan öyle gözüküyor pembemsi.

Demetçim - menekşe, sanki susuz kalmış. Ne kadar zaman böyle duruyor? Suladıktan sonra durum değişmiyorsa kök çürümesi olabilir, bence mutlaka bir problem var !!! Fahriye de haklı olabilir bazı türler böyle olabiliyorlar. Ama ben senin yerinde olsaydım taç kesimi yapardım, hem gençleşmiş olur senin kızın :)))

Sayın delete61 - raflar bizim fabrikada yapılmış (''PETEK'' banyo aksesuar ve dolap üreticiyiz), ama daha evvel çizimleri foruma verdim ben, yalnız yaptırırken bazı tavsiyeler olacak ilgi varsa yazarım :))) Elektrik tüketimi hakkında henüz bilmiyorum, bizim elektrikçi demiş ki 12 saat yanarsa ayda yaklaşık 50 TL harcılar (16 florasan).

İlknurcum - florasanlar özel OSRAM FLUORA çiçek ve balıklar için, yaklaşık günde 12-14 saat çalışması gerek. Kışın böyle geçer diye düşünüyorum, yazın farklı olabilir. Dolaplar kocaman ama çok rahat hareket ediyorlar, alttaki tekerlekleri var, sanırım yazın cam kenarına alabilirim. Yetişkin menekşeleri hepsini bugün seradan çıkarttım, böyle dürüyorlardı çünkü koyacak yerim yoktu, bana geldiğinde gördün işte.

Yaprakları seçerken de alttan 2-3 sıradan almasını özen göster (ne yaşlı, ne genç), tam gelişmiş orta yaşlı yaprak değebilirim. Yaprağın dibinde açık olarak çiçek olursa, çiçek de türe göre doğru sekilinde ve renkte, mükemmel olur arkadaşım :D :D :D

Orkun Kırcı
11-11-2010, 22:30
Led lambalar nasıl olur. Sarfiyatı az oldukları için daha kullanışlı olablirler mi?

zappie
11-11-2010, 23:18
Led lambalarin bitkiler icin yapay isik kaynagi olarak kullanildigini biliyorum. Ancak afrika menekseleriyle yapilan bir deneyde 0,6 m2 alanda 2500 lux aydinlatmanin en iyi sonuc verdigini okudum. Bunu da bitkilerden 40-50 cm yuksege astiklari 5 adet 30 watt'lık floresanla saglamislar ( bizdekiler 40 watt, yani 4 tane yeter ). Bu kadar kuvvetli aydinlatma icin herhalde binlerce led gerekir. Keske olsa, fazla isinma sorunu da hallolurdu. Son koklendirmeye aldigim yapraklara 4 floresanla aydinlatma yapiyorum ama sera ici sicaklik 29 dereceye kadar cikiyor. Bir hafta gecti, simdilik sorun gozukmuyor.

katmer
11-11-2010, 23:26
Raflarını güle güle büyüt klubnikacığım. O duvarı kapladığına göre oldukça büyük olmalılar:))

yağ-mur
12-11-2010, 01:06
teşekkür ederim Natalya,ben susuz bırakmadım ama bana geldiğinde çok ıslaktı toprağını değiştirmiştim alınca, dediğin gibi yapayım o zaman,çiçeklenmesi bitince yapsam olur mu?

Bir de Selim Bey'den sihirli yoprak bekliyorum içeriğine bakabildin mi?o toprağa ekeyim diyorum:rolleyes:

fahriyee
12-11-2010, 14:05
Dün fotoğraf çekmeyi unuttum.Bu tür menekşeden bende var demiştim ya,bendeki dikdörtgen saksıda,ayrı ayrı 4-5 küçük yavru halinde idi. 1.5-2 yıl önce ekmiştim. Sarkan ve sararan yapraklarını sürekli kopardım,sulamasına özen gösterdim ama hep yavru olarak kaldı.Evvelki akşam dayanamayıp köklerine baktım. Saksı geniş ve derin olunca sürekli kök gelişimi için çalışmış,yaprak büyütmeye fırsatı olmamış. Kökleri neredeyse çiçekli ve gelişmiş menekşe kökleri gibiydi.
Sevgili yağ-mur; eğer çok merak etmişseniz kökleri toprak ile birlikte çıkarın çok az kök varsa daha küçük bir saksıya aktarın(köklere zarar vermeden). Kökü fazla ise uç kısımlardan biraz keserek yine küçük saksıya aktarın derim ben.

fahriyee
12-11-2010, 14:17
Sevgili Klubnika;diyeceksiniz ki fahriye taç kesimi uygun bulmayıp başka yöntem tarif ediyor.Eğer Sevgili yağ-mur menekşe konusunda çok tecrübeli değilse taç kesimle çiçeği öldürebilir diye korktum.Seninle bizim aramızda irice bir fark var.Menekşe bakımı uzmanlık dalı olarak değerlendirilse biz ancak pratisyen, siz uzman olursunuz.Hatta gençleştirme fotoğraflarınızı hatırlayınca bu cesaret ancak cerrahlarda olur diyorum...Sevgilerle...

zappie
12-11-2010, 14:47
Kendimizi o kadar korkak alistirmayalim. En korkuncu elimizde koklendirilecek on tane yapragimiz olur. :p

acemifüsun
12-11-2010, 20:15
Arkadaşlar sevgili Klubnika gençleştirmeyi o kadar güzel fotoğraflarla açıklamış ki; ben de yaklaşık bir ay önce yaşlı, sorunlu 6 menekşeme uyguladım:) Suda köklendiler, saksılarına yerleştiler, 1 hafta saksılarıyla serada kaldılar, seradan çıktılar, durumları gayet iyi:) Bir tanesi tomurcuk bile vermiş:) Ayrıca saksı toprağı olarak kökün çevresine çok az cocopeat, ağırlıklı olarak da sihirli menekşe toprağından kullandım.
Sevgili Natalya teşekkürler:)

Faruk
13-11-2010, 11:35
Bardakta ki menekşelerim ardı ardına açmaya devam ediyorlar.;)

fahriyee
13-11-2010, 11:43
Dün Faruk Bey'in menekşeleri ne durumda acaba demiştim.Keşke dilek tutsaydım...Ellerinize sağlık.Galiba fitilliydi bunlar.Ben fitilli sulamada çok hızlı geliştiklerini deneyerek gördüm ama fitil çeşidini bir türlü ayarlayamadığım için hep(vıcık vıcık) sulu oluyorlardı.Çürütürüm diye korktum(Zappie duymasın) fitillerini çıkardım.

fahriyee
13-11-2010, 12:04
İlk iki resim yaprakları cılız ve zor gelişen menekşelerim.3.ise bir zamanlar en çok çiçek veren menekşem...:(

zappie
13-11-2010, 13:17
İlk iki resim yaprakları cılız ve zor gelişen menekşelerim.3.ise bir zamanlar en çok çiçek veren menekşem...:(
Yuce Flora askina! Bu ne muhtesem bir menekse! Bir zamanlar boyle idi, sonra ne oldu ????
Tamam, yaprak sozumun yanina bir miktar da fitil ekliyorum ;)

Faruk
13-11-2010, 13:36
Dün Faruk Bey'in menekşeleri ne durumda acaba demiştim.Keşke dilek tutsaydım...Ellerinize sağlık.Galiba fitilliydi bunlar.Ben fitilli sulamada çok hızlı geliştiklerini deneyerek gördüm ama fitil çeşidini bir türlü ayarlayamadığım için hep(vıcık vıcık) sulu oluyorlardı.Çürütürüm diye korktum(Zappie duymasın) fitillerini çıkardım.

Fahriye hanım benim menekşelerim fitilli değiller. Deneme amaçlı sadece yapraktan yeni çıkan bir yavru menekşemi yaklaşık 3 hafta önce fitilledim. Gelişimi çok hızlı devam ediyor. Çok yakında çiçeğini göreceğimi sanıyorum. Beğenileriniz için teşekkür ederim.;)

Hydrosuccess
13-11-2010, 14:19
Saintpaulia ionantha terrestrial bir tür ve topraksız yetiştirme yöntemlerine çok iyi uyum sağlıyor.Bu türün kökleri sürekli su içinde olmak ile ciddi bir problem yaşamamakta.
Bitkinin genel görünümü ve sürekli besin eriyiği içinde olan kökler ''water roots''

sevim4
13-11-2010, 15:57
Çok güzel maşallah ellerinize sağlık.

Emre İlhan
13-11-2010, 16:14
;)Faruk abicim menoşların çok güzeller maşallah.Fahriye hanım o ne kadar güzel bir menekşe.Noldu ona üzüldüm şimdi.:(

Hydrosuccess
13-11-2010, 16:49
Teşekkürler Sevim4, afrika menekşesini hiçbir zaman toprakta yetiştirmiyorum.Topraksız yöntemler ile (katı ortam veya su kültürü) daha uzun süreli çiçeklenme elde etmek mümkün.Bu açıdan diğer bir çok bitkiden daha kolay uyum sağlıyan bir tür.

katmer
13-11-2010, 17:15
Farukcum, çok çok güzel açmışlar.... Lütfen bunun sırrını bizimle paylaş.

acemifüsun
13-11-2010, 18:31
Sn. Hydrosuccess hoyalar ve sukulentlerdeki topraksız ortamdaki başarılarınızdan sonra sizi a.menekeşelerinde de görmek çok güzel :) Çiçeklenme harika, ellerinize sağlık.

Hydrosuccess
13-11-2010, 18:37
Sayın acemifüsun, ilginize teşekkür ederim.Topraksız ortama uyum sağlamayan bitki sayısı gerçekten çok az...Ev bitkileri başlığında yer alan hemen tüm türleri topraksız ortama transfer edip yetiştirdim ve bakmaya devam ediyorum.Afrika menekşeleri deneysel çalışmalar için de çok uygun kolay bitkiler.

maki01
13-11-2010, 18:46
Başlığımıza hoşgeldiniz sayın Hydrosuccess.

Katı ortam materyali olarak vermikuliti seçip , taç kesim yaptığım bir menekşemle bu uygulamaya başlamıştım. Gelişmeleri buradan paylaşacağım.

Hydrosuccess
13-11-2010, 18:58
Afrika menekşelerinde diatomit yerine vermikülit kullanımı mümkün.İç içe saksı yöntemini mi kullanıyorsunuz sayın Maki01 ?
Her durumda Afrika menekşesinde başarılı olacağınıza eminim.(Hoyalardan daha kolay ve hızlı sonuç alınıyor.)Hangi aşamada olduğunuzu paylaşırsanız teknik açıdan yardımcı olmaya çalışırım.

fahriyee
13-11-2010, 20:50
Sevgili Zappie ve Emre İlhan kızımı beğendiğinize çok sevindim.Bu menekşem 1 hafta önce tomurcuklandı fakat tomurcuklar büyümüyor.Belki de sorun yok ama ben sabırsızlanıyorum galiba.Acaba sorun var mı diye topraktan çıkarıp baksam tekrar eksem tomurcuklar dökülür mü?Evet Cesur Zappie ne derseniz yapacağım,korkak olmayalım di mi?(birşey olmaz çıkar bak dersen ve sonra da menekşeme zarar gelirse mutfak dolabının üstündeki menekşeleri florasanlara varana kadar kargoyla gönderirsiniz olmazsa)

yağ-mur
13-11-2010, 21:52
Bardakta ki menekşelerim ardı ardına açmaya devam ediyorlar.;)

maşalllah sayın Faruk bir harikalar

yağ-mur
13-11-2010, 21:55
sevgili fahriyee 3.foto çok güzelmiş gerçekten,benim menekşeminde şu tomurcuk dönemi bir bitsin bakalım o zaman toprağından çıkarıp bakayım ama ortadan yeni yapraklar geliyor sanki:rolleyes:

maki01
13-11-2010, 21:59
Sayın Hydrosuccess,

3 gün önce çok sevdiğim bir menekşemde kök çürümesi olabileceğini düşünerek saksı ve toprak değişimine karar verdim. Kökler tam olarak çürümemiş olsa da iyi durumda değildi. Taç kesim uygulayıp , vermikulite diktim.

Şeffaf bardakta olduğu için köklenmeyi izleyebileceğim. İçiçe saksı yerine sizin, orkidelerde uyguladığınız yöntemlerden birini, yani saksı tabağından besin vererek devam etmeyi planlıyorum. Ne dersiniz?

Başarılı olursam tüm menekşelerimi topraksız ortama transfer etmek istiyorum. Saksı sayım oldukca fazla . Torf, vermikulit ve perlit karışımından oluşan saksı harcında aşırı ya da az sulamaktan kaynaklanan hastalıkların, özellikle kök çürümesinden kaynaklanan kayıpların, topraksız ortamda minimize olacağını düşünüyorum.

179855

delete61
13-11-2010, 22:00
Arkadaşlar iyi akşamlar:D
Bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum, darısı sizin başınıza.
Şimdi de teker teker cevapları yazayım:

Erasan Bey - duvar pembe değil, ışıktan öyle gözüküyor pembemsi.

Demetçim - menekşe, sanki susuz kalmış. Ne kadar zaman böyle duruyor? Suladıktan sonra durum değişmiyorsa kök çürümesi olabilir, bence mutlaka bir problem var !!! Fahriye de haklı olabilir bazı türler böyle olabiliyorlar. Ama ben senin yerinde olsaydım taç kesimi yapardım, hem gençleşmiş olur senin kızın :)))

Sayın delete61 - raflar bizim fabrikada yapılmış (''PETEK'' banyo aksesuar ve dolap üreticiyiz), ama daha evvel çizimleri foruma verdim ben, yalnız yaptırırken bazı tavsiyeler olacak ilgi varsa yazarım :))) Elektrik tüketimi hakkında henüz bilmiyorum, bizim elektrikçi demiş ki 12 saat yanarsa ayda yaklaşık 50 TL harcılar (16 florasan).

İlknurcum - florasanlar özel OSRAM FLUORA çiçek ve balıklar için, yaklaşık günde 12-14 saat çalışması gerek. Kışın böyle geçer diye düşünüyorum, yazın farklı olabilir. Dolaplar kocaman ama çok rahat hareket ediyorlar, alttaki tekerlekleri var, sanırım yazın cam kenarına alabilirim. Yetişkin menekşeleri hepsini bugün seradan çıkarttım, böyle dürüyorlardı çünkü koyacak yerim yoktu, bana geldiğinde gördün işte.

Yaprakları seçerken de alttan 2-3 sıradan almasını özen göster (ne yaşlı, ne genç), tam gelişmiş orta yaşlı yaprak değebilirim. Yaprağın dibinde açık olarak çiçek olursa, çiçek de türe göre doğru sekilinde ve renkte, mükemmel olur arkadaşım :D :D :D

Sayın kulibnika çiçeklerinizin inanınki çok mutlu büyüyeceklerine inanıyorum, ama evimiz küçük olduğundan bukadar büyük değilde biraz daha küçük yaptırmam gerekiyor 4-5 fulorasan yeterli olabilir. Tavsiyelerinizi seve seve alabilirim. Saygılar.

zappie
13-11-2010, 22:37
Sevgili Zappie ve Emre İlhan kızımı beğendiğinize çok sevindim.Bu menekşem 1 hafta önce tomurcuklandı fakat tomurcuklar büyümüyor.Belki de sorun yok ama ben sabırsızlanıyorum galiba.Acaba sorun var mı diye topraktan çıkarıp baksam tekrar eksem tomurcuklar dökülür mü?Evet Cesur Zappie ne derseniz yapacağım,korkak olmayalım di mi?(birşey olmaz çıkar bak dersen ve sonra da menekşeme zarar gelirse mutfak dolabının üstündeki menekşeleri florasanlara varana kadar kargoyla gönderirsiniz olmazsa)

Sevgili fahriyee
1 hafta uzun bir sure degil. Kokleri dagitmaya kalkismadan once yapilacak seyler var. Saksiyi ele alinca hafif geliyorsa susuz kalmistir. Agir ve islaksa kok curumesini dusunebiliriz. Ancak 1 hafta (veya daha ) once tomurcuklandigindan bahsediyorsunuz. Bu sure icinde curumenin ilerleyerek bitkinin gelismesini durduracagini sanmam. Herhangi bir ortam degisikligi olduysa gelisme durabilir. Odada klima cihazi kullaniyorsaniz ruzgarindan cok kolay etkilenebilir. Duzenli gubreleme yapmiyorsaniz, ki bol ciceklenen bir ture sahipsiniz, daha bol gubre ihtiyaci olacaktir; bu donemde fosfor agilikli bir gubre kullanin. Fitilli sulamada Eylul ayindan beri " suryamin " adinda cicekli bitkiler icin hazirlanmis sivi bir gubre kullaniyorum. Ucuz, uyduruk bir sey gibi gorunuyor ama ciddi faydasini gordum. Bitkiler adeta kudurdu. Bu aralar cicek acmaya da basladilar.

Hydrosuccess
13-11-2010, 22:54
Sayın Maki01,
Bu menekşe kurduğunuz sistemde vermikülit içinde kesinlikle köklenir ve büyür.Vermikülitin gelişime katkısının hangi düzeyde olacağını ise sizin paylaşımınız ile öğrenme şansımız olacak.Şeffaf kap kökleri izleyebilmek açısından avantaj olacak.Köklenmeden emin olmadan sıvı gübre vermemenizi tavsiye ederim.Bardak altlığı ile yeterli besin eriyiği seviyesi elde edebilirsiniz.Ancak kısa sürede besin eriyiğinde alg gelişimi başlayacak ve sık sık bu altlığı temizlemeniz gerekli.Bu problem oluşturmaz ise bu şekilde devam edebilirsiniz.Kabın iç duvarında oluşacak algler ise sınırlı kalıyor ve köklere zarar vermiyor.Ben bu konuda yine şeffaf olmayan bir dış kap kullanımını tavsiye ederim.Bahsettiğiniz orkide yine de en az gelişim gösteren oldu...
Ayrıca elinizde varsa diatomiti saksı harcı yerine kullanıp saksıda klasik bakım yöntemini de deneyebilirsiniz.(Yani üstten sulama ancak farklı olarak saksı altlığında besin eriyiği bırakmanız daha iyi olur.Bu şekilde sulama araları uzayacak yani bakım kolaylığı da oluşacak.)Diatomit yerine vermikülit de kullanılabilir ama sonucu konusunda bir şey söylemem imkansız.Tek ve en önemli uyarım diatomite organik içerik (torf,organik gübre cocopeat vb.) karıştırılmaması.Kök bölgesinde sağlamaya çalıştığımız yüksek ve sürekli nem organik maddede ve sonuçta kökte çürümeye neden olacaktır.Ancak vermikülit veya perlit karıştırılabilir.Başarılar dilerim.

maki01
14-11-2010, 00:11
Sayın Hydrosuccess,

Yine taç kesim yaptığım bir menekşemde, oldukca seyreltik gübreli suda köklendirme yapıyorum. Bir arkadaşımın önerisi üzerine denemeye başlamıştım. Suya eklediğim sıvı gübrenin köklenme üzerinde olumsuz bir etkisi olmadı ancak yararı oldu mu bilmiyorum.

Bizlerle paylaştığınız bilgiler sayesinde, her geçen gün torf gibi hiçbir besin değeri olmayan ancak organik olması nedeniyle çeşitli hastalıklara açık olan malzemeleri zorunlu olmadıkca kullanmak istemiyorum. Topraksız ortamda bitki yetiştirmenin basit gibi görünse de oldukca karmaşık bir sistem olduğunun farkındayım . Her aşamada desteğinize ihtiyacımız olacak.

Paylaşımlarınız için bir kez daha teşekkür ediyorum.

Hydrosuccess
14-11-2010, 10:15
Sayın Maki01, köklenme aşamasında ortamda kimyasal madde bulunmaması benim geliştirdiğim bir düşünce değil genelde önerilen bir uygulama.Ben de köklenme için gerekli olmadığı bilgisine sahip olduğumdan önermiyorum ve kullanmıyorum.Ancak toprakta köklendirmede ortamda kimyasal madde olduğu da bir gerçek.Belki az miktarda mineral köklenmeyi de teşvik ediyor olabilir.Denemekte sakınca yok.Ben yine de bu konuda daha garantili bir yöntem olan su köklenmesine devam edeceğim.Sizin sonuçlarınız olumlu olursa teknik değişimini düşünebilirim.Genel yaklaşımım bir standart/protokol oluşturup ona uyma yönünde.Yoksa yüzlerce bitkiye ne yaptığımı ve ne yapmam gerektiğini hatırlamam çok zor olurdu...
Kurduğunuz sistemlere teknik açıdan katkıda bulunmaya çalışırım.

yeşillim
14-11-2010, 10:23
Sayın Hydrosuccess,
Yaprak çeliğinden mi köklendirdiniz? Yaprak çeliği ile birkaç yavru oluyor ya bu durumda
ne yapmak lazım? Bir de Diatomit denemesinde şans bambusunda başarısız olmuştum.
Tekrar materyali kullanabilir miyim? Son bir sorum, besin eriyiğini dış kaptan dökmem gerekirse,
değerlendirmek adına toprak kültüründe kullansam sakıncası olur mu?
Teşekkür ederim.

Hydrosuccess
14-11-2010, 10:47
Sayın Yeşillim,
Menekşeleri yaprak çeliğinden üretiyorum.Birden fazla bitki gelişirse biraz büyüyünce ayırabilirsiniz.
Dracena'nın diatomitte ölmesine üzüldüm.Su içinde büyütülmesi önerilen bir bitkinin bizim sistemimizde ölme olasılığı çok düşük.Bu bitkinin sisteme aktarmadan önce de problemli olduğunu düşünmek istiyorum...Diatomiti kabında yıkayıp tekrar kullanabilirsiniz.Eğer bulaşıcı viral bir hastalık yüzünden bitkiyi kaybettiğinizi düşünüyorsanız diatomiti fırında yüksek sıcaklıkta sterilize edebilirsiniz.Fırında elde edeceğiniz 200-250 derece ergime sıcaklığının (1500-1600) çok altında hiç sorun yaratmaz.Ancak hiç denemediğim için ufalanmaya neden olur mu emin değilim.Şüphe halinde yenileme daha pratik çünkü diatomit çok pahalı bir ürün değil.
Kap içinde kalan besin eriyiğini saksılarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.Ancak ilerde bitki büyüyüp gelişince pek birşey kalmıyacağını da belirteyim.

Orkun Kırcı
14-11-2010, 12:53
Forumumuzun menekşe üstadlarından sevgili kardeşimin yolladığı yaprak, yavru ve büyük menoşlarla oluşturduğum 2 seram huzurlarınızda. 2. gün itibariyle hepsinin keyfi yerinde.
Bir kısmını 6lı viyollere geri kalanını da pet bardaklara diktim. Bir kısmını normal bir kısmını fitilli olarak diktim. 4 bardakta ise sadece sphagnum yosunu kullandım, bunlarında ikisini fitilli yaptım. İnşallah beni üzmezler.

Faruk
14-11-2010, 13:09
Orkuncum bol yapraklı ve bol çiçekli olarak yetiştirmen temennilerimle. Gelişimlerinden haberdar et...

flowers 26
14-11-2010, 13:55
Merhaba menekşesever arkadaşlar , daha öncede siteye üyeydim ama bazı sebeplerden dolayı sizleri takip edemedim.Çok güzel menekşeler yetiştirmişsiniz.Bu arada benim kızçelerde coştu.Rengarek açtılar.En kısa sürede resimlerini ekleyeceğim.Çiçekçi bir arkadaştan Hollanda menekşelerinin yapraklarından aldım.Yavruladılar ama açmadılar.Açarlarsa resimlerim.Birde bu yaprak alışverişini nasıl yapıyorsunuz?

maki01
14-11-2010, 15:15
Taç kesim yaptığım bir başka menekşemi , sıvı menekşe gübresi ve zenginleştirilmiş sıvı deniz yosununu kullanarak hazırladığım suda köklendiriyorum.

179906

179907

Her iki besini de pakette önerilen dozun 1/4'ü oranında kullandım. Gözlemleyebildiğim en önemli fark, kılcal köklerin hızla gelişmesi oldu.

Sayın Hydrosuccess'in de belirttiği gibi standart bir uygulama değil, sadece neler olabileceğini, yeni gelişen köklerin kimyasal ya da organik besinlerden ne şekilde etkileneceğini arkadaşlarımla birlikte görmek istedik.

Sevgili İlknur Aşık'ın " Neden olmasın? Yetişkin bir bitki ve bu elementlere ihtiyacı var." sorusuna deneyerek yanıt bulmaya çalıştım. Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.

Hydrosuccess
14-11-2010, 15:35
Sayın maki01, köklenme başlamış ve gövdenin alt bölümünde çürüme yok.Olumlu bir gelişme görülüyor.Henüz çok zayıf olan köklerin besin eriyiğini çok az absorbe edebilmesi nedeniyle düşük doz ile başlamak iyi olmuş.Afrika menekşeleri bu açıdan çok kolay bitkiler bu nedenle sizin yönteminiz sonuca ulaşırsa köklendirmede besin eriyiğinden de yararlanabiliriz.(En azından Afrika menekşelerinde) Bu bitkiyi başka hiçbir ortama aktarmadan suda büyütüp çiçek açtırabileceğinizi de biliyor musunuz sayın maki01 ?
Bu yöntem (Hoyalarda henüz o konuya gelememiştik.) hemen tüm bitkilere uygulanabilir.(Orkidelerde bile başarılı örnekler var.) ''Water culture'' olarak adlandırılan bu yöntem topraksız tarımdaki derin su kültürünün basitleştirilmiş şeklidir ve herhangi bir teçhizat gerektirmez.Sadece besin eriyiği, şeffaf kap ve teknik bilgi...Bu tarz bir uygulamanın görsellerini Anthurium konusunda incelemek mümkün.Menekşelerde de başarılı bir yöntem olduğunu belirtmeliyim.

maki01
14-11-2010, 15:50
Büyük bir keyfle uygulayabileceğim bir yöntem olur " Water Culture", tabii desteğinizle sayın Hydrosuccess.

Bu yaz kök çürümesi nedeniyle 5O'ye yakın menkeşemi kaybettim. Evimde hep menekşem olmuştu ama 1 ya da 2 saksı. Sayı artıp, gözlemde artınca farklı yöntemler denemek istiyor insan.

Kendi adıma çıkardığım en önemli ders, çiçekli satın aldığımız menekşelerin çiçekleri solunca hemen sera saksı harcından; yani ne olduğu belirsiz giderek çürüyerek tüm özelliğini yitiren ve bitkiye zarar veren torftan; taç kesimi ile ayırmak.
Kayıplarımın, daha çok yetiştirmede kullanılan torfun zaman içerisinde bozulmasından kaynaklandığını düşünüyorum.

Seradan satın aldıktan sonra , saksı değişimi sırasında yeni saksı harcı eklesek de , neler olduğuna dönüp baktığımızda menekşenin köklerinin ilk saksı harcının dışına çıkamadığını ve giderek çürüdüğünü gözlemledim.

Bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edebilmesi için taç kesimle yeni ortama; topraklı ya da katı ortam metaryeline; alınması gerektiğini düşünüyorum.

Hydrosuccess
14-11-2010, 16:02
Afrika menekşesi orman altı bitkisidir ve kök bölgesinde nemi sever. Belirttiğiniz gibi torf uzun süre nemli kalınca çürüme görülme sıklığı artıyor.İnorganik materyaller hem kökleri büyük ölçüde çürümeden koruyor hem de verilen besin eriyiği doğrudan bitki tarafından alınabiliyor.(Olumlu sonuçları Hoya sayfalarında izlediğinize eminim.) Benim önerim mümkün olduğunca inorganik maddeler ile çalışıp tecrübe kazanmak yönünde.Torfun yenilenme gerekliliği ve bitki kaybına yolaçan özellikleri nedeniyle ticari bir ürün olduğuna inanmaya başladım.''Water culture'' tekniği ile ilgili de yakında ayrıntılı bir mesaj hazırlarım.

aygün
14-11-2010, 16:37
Zaman zaman kullanıldığına rastladığım "fitilli" den kasıt nedir acaba?

zappie
14-11-2010, 16:46
Saksinin dibindeki delige fitil yerlestiriyoruz =))))
Buradaki gibi (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=703476&postcount=7054)

aygün
14-11-2010, 19:21
Saksinin dibindeki delige fitil yerlestiriyoruz =))))
Buradaki gibi (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=703476&postcount=7054)

Anladığım kadarıyla bitkinin ihtiyacından fazla suyu emmesini önlüyor. Güzel.

Doğayla Barış
14-11-2010, 20:04
Günlerdir okuyorum kendimi alamıyorum.Bir zamanlar bende sevdalanmıştım ,25 farklı renk menekşem vardı,çılgın gibi değişik üretme teknikleri uygulardım. Hayatımın merkezindeydi menekşeler. Hatta arkadaşlarımızla menekşe yapraklarının uçlarını verev kesip,birbirine sürterek özsularını karıştırma ve bu uçları birbirine yapıştırıp bağlayarak birlikte köklendirme ve yeni renkler elde etme gibi deneylerimiz bile olmuştu.Mor menekşe ile beyaz menekşe yaprağını bu yöntemle yapıştırıp köklendirerek ebruli renk elde eden arkadaşlarımız oldu.Çok keyifli menekşe yıllarıydı o yıllar :-)
Yıllar önce ağır bir hastalık geçirdim ilgisizlikten bütün çiçeklerim öldü tabi menekşelerimde.
Günlerdir 250 sayfayı dolaşıyorum. Faruk bey,Fatih bey,Klubnika,maki01 ve diğer arkadaşlar sizleri tebrik ediyorum eski aşkımı depreştirdiniz. Şu an evimde 4 saksı menekşem var fakat sizlerdeki menekşeleri görünce hafif strese girdim.Gözüme az gözükmeye başladılar. Şimdi ben ne yapacağım.

Doğayla Barış
14-11-2010, 20:17
Biri eflatun açıyor,
179972

diğeri şarap beyaz ebruli.
179973

Diğer ikisinde henüz çiçek yok.

Emre İlhan
14-11-2010, 23:42
Forumumuzun menekşe üstadlarından sevgili kardeşimin yolladığı yaprak, yavru ve büyük menoşlarla oluşturduğum 2 seram huzurlarınızda. 2. gün itibariyle hepsinin keyfi yerinde.
Bir kısmını 6lı viyollere geri kalanını da pet bardaklara diktim. Bir kısmını normal bir kısmını fitilli olarak diktim. 4 bardakta ise sadece sphagnum yosunu kullandım, bunlarında ikisini fitilli yaptım. İnşallah beni üzmezler.

;)Hayırlı olsun Orkun abicim.Güle güle büyüt,inşallah bol çiçekli olurlar. :))

katmer
15-11-2010, 08:05

Sanırım Faruk serayı göndermiş:)) Yorum yapmak da istemiyorum çünkü bana gelirken bundan çok getirmişti:))

maki01
15-11-2010, 11:05
Sayın Hydrosuccess,

"Water Culture" yani su kültürü ile ilgili detay bilgi vareceksiniz biliyorum ama acil sormam gereken bir konu var.

Seyreltik besin eriyiği içinde köklendirmeye çalıştığım menekşemin suyunu değiştirmeli miyim? Evetse, hangi periyotta?

Teşekkürler...

fahriyee
15-11-2010, 11:05
Arkadaşlar;işyerinde doğrudan güneş almayan bir pencerem var. Sabah erken saatlerde azıcık güneş vuruyormuş. Tabi karşısında bina olduğu için güneş ışığı mı yansıması mı bilemiyorum.(erkenden işyerine gelemeyen uykucu biri olduğumdan görmek nasip olmadı) Mermer ile tavan arası mesafe 120 cm. Menekşelerimi bu pencere kenarına koyup tavana florasan taksam çiçeklenme olur mu? Mesafe biraz fazla olunca yetersiz mi gelir karar veremedim. Siz ne dersiniz?

Faruk
15-11-2010, 11:13
Sanırım Faruk serayı göndermiş:)) Yorum yapmak da istemiyorum çünkü bana gelirken bundan çok getirmişti:))

Ablacım sen de, Orkun da güzel günlerde bol yavrulu, bol çiçekli olarak büyütürsünüz inşaallah.;)

korcelik
15-11-2010, 11:18
doğayla barış bende aynı dertten yakınıyorum benim de dört saksı menekşem var ve gözüme az görünüyorlar :((( açmadı daha benimkiler :(((

zappie
15-11-2010, 13:12
Arkadaşlar;işyerinde doğrudan güneş almayan bir pencerem var. Sabah erken saatlerde azıcık güneş vuruyormuş. Tabi karşısında bina olduğu için güneş ışığı mı yansıması mı bilemiyorum.(erkenden işyerine gelemeyen uykucu biri olduğumdan görmek nasip olmadı) Mermer ile tavan arası mesafe 120 cm. Menekşelerimi bu pencere kenarına koyup tavana florasan taksam çiçeklenme olur mu? Mesafe biraz fazla olunca yetersiz mi gelir karar veremedim. Siz ne dersiniz?

Olga ablam nasil cozum bulmus. Buraya bir bakiver (http://www.fialki.ru/node/1608) ;)

menekse sever
15-11-2010, 14:00
:confused:Vermikulit nerede satılıyor? Torfla karıştırıp kullansak olurmu?:confused:

zappie
15-11-2010, 14:36
Vakti zamaninda " agrekal "dan almistim. Google'da aratin. Kargo anlasmalari var, sonradan uzulmezsiniz. Torfla karisir, biraz da perlit eklerseniz mukemmel olur.

maki01
15-11-2010, 20:41
Vermikulit ve diğer saksı harcı malzemelerini site üyesi arkadaşımızdan temin edebilirsiniz.

Tıklayın (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21529) :)

maki01
16-11-2010, 13:59
İyi Bayramlar...

180130

EC-Fairy Spring, Korshunova

Doğayla Barış
17-11-2010, 04:22
İyi bayramlar menekşeseverler.
180165
Keşke benim de böyle güzel menekşelerim olsa :-(
Üretim yapabileceğim farklı renklerde yaprak veya köklü çelik konusunda yardımcı olurmusunuz?...

sevim.K
17-11-2010, 06:44
Sevgili Doğayla Barış bende aynı dertten muzdaribim. Renk çeşidi. Çiçek yapısı farklılılğı.. çok az kısacası. Hiç picassom olmadı mesela:(

Fatih
17-11-2010, 08:17
Bunlarda benim hepsi farklı renklerde olan yavrularım.Şu sıralar üşengeçliğim üzerimde saksılamadım .Bu nedenlede saksılamayı baharda yapacağım.İçinde;Katmerli Beyaz-Katmerli Pembe;Katlı Pembe(uzun yapraklı-Arsız-);Bordo Katmerli;Mor Kenarları beyaz-yeşil kıvırcıklı;Pembe kenarları beyaz kıvırcıklı;Pembe Biyeli;Mor biyeli hatırladıklarım bu kadar.

prensess
17-11-2010, 11:04
Sıcak yaz günlerinden sonra kalan sağlar sonbaharla birlikte coşmuş vaziyetteler ;) Ve bu durum beni çok mutlu ediyor, hepsi tomurcuklandı, açmalarını sabırsızlıkla bekliyorum :p

prensess
17-11-2010, 11:06
Yapraklar marul gibi oldu :p

katmer
17-11-2010, 11:45
Anneme geçtiğimiz anneler gününde almıştım. O günden beri aynı saksıda ve toprakta yaşamına devam ediyor. Vitamin takviyesi de yapılmıyor. Yani açan açıyor:)

Emre İlhan
17-11-2010, 13:42
;)Her zaman savunduğum şeyi yaşamışsın katmer ablacım.Bir bitki kuvvetliyse öyle yetişmeye devam ediyor.Yoksa mızmızlaşıp kalıyor ve sürekli takviye istiyor.:D

sevim.K
17-11-2010, 17:29
Bu yıl henüz çiçeklenemedik. Nihayet bir tomurcuk yakaladım menekşelerimden birinde:)

fahriyee
17-11-2010, 21:17
Bayramınız mübarek olsun menekşe aşıkları...Aramıza yeni katılan arkadaşlara da hoşgeldiniz diyor ve çok fazla kendilerini kaptırmamalarını rica ediyorum.(bu siteye katıldıktan sonra akşamları yaptığım tek iş menekşe bakımı oluyor ve hala değişik renk menekşe bulma sevdasındayım.)
Sevgili Zappie;o çiçekler evde mi yoksa bir çiçekçiden mi çektiniz fotoğrafı?(derdim daha önceki menekşelerinizi görmesem)Maşallah bu ne güzellik.Bir suryamin eksikti şimdi onu da almalıyım galiba,nereden temin ettiniz?Ayrıca anladığım kadarıyla Olga ablan bu ışıklandırmada bölme için metal ayaklar kullanmış.Bu pencereye bölme yapmam mümkün değil,sadece tek sıra halinde menekşe dizebilirim.Zaten bekleme salonundaki çiçekleri gören bir bayan burası çiçekçi,ben yanlış yere geldim galiba demiş...

maki01
17-11-2010, 22:08
Kutlarım Sevim.K, katmerlim yok diyordunuz ama mor katmerli bir kızınız sizi sevindirecek :) Darısı diğerlerine...

zappie
17-11-2010, 22:31
Sevgili Fahriye,
Gordugun aysbergin gorunen kismi ;) Simdilik cicekli olanlari toparlamaya calistim. Digerleri de yavas yavas cicekleniyorlar. Havalar iyi gidiyor, balkondaki yavrulari henuz iceri almadim, saymaya cesaret edemiyorum! Bana da bir raf sistemi sart oldu.
Evet Olga demir ayak kullanmis. Yapi marketlerde belki seyyar bir sey bulunabilir. Ancak pencere onunde cok fazla ek isiga gerek kalacagini sanmam. Orasi Rusya, kisin gunes hic yok gibi. Ben ek isigi sadece mutfak dolabinin ustundeki koklendirme seralari icin kullaniyorum.
Etikete gore Suryamin burada uretiliyor. Internette bu isimde bir urun var ama benim kullandigim, ciceklere sprey yapmak icin ozel uretilmis. Cok amatorce hazirlanmis bir etiketi var, konsantrasyon vs. bilgi yok uzerinde. Afrika menekselerinde sulama suyuna karistirin diyor. Ben 1,5 lt suya 10 ml karistiriyorum, fitilli sulamada kullaniyorum, 3 aydir bir zararini gormedim. Tam sadece yaprak yapiyor diyecektim ki cok kuvvetli cicek saplari da belirmeye basladi. Resimdekini "kizim" degil "kocum" diye seviyorum. Kiz olamayacak kadar hasin bir goruntusu var ;)

Butun menekse severlerin bayramini kutlarim!

katmer
17-11-2010, 22:48
Sevgili zappie, menekşe konusundaki başarınız takdir edilecek durumda. Paylaşımlarınız için de ayrıca teşekkürler:)

sevim.K
18-11-2010, 09:01
Kutlarım Sevim.K, katmerlim yok diyordunuz ama mor katmerli bir kızınız sizi sevindirecek :) Darısı diğerlerine...

Sevgili maki benim hatırladığım kadarıyla katmerli değildi o mor menekşe. Ama katmerli çiçek olursa ben de katmerli sevinirim:p.

zappie
18-11-2010, 09:18
Sevgili zappie, menekşe konusundaki başarınız takdir edilecek durumda. Paylaşımlarınız için de ayrıca teşekkürler:)

Tesekkur ederim. Bilgi paylastikca cogalir. Altı ay once fitilli sulamadan haberim yoktu, bu forum sayesinde ogrendim, simdi en buyuk savunucularindanim. Insanda biraz merak, biraz ilgi, biraz cesaret, biraz da "tanri vergisi" olunca, imkanlar da elveriyorsa bitki yetistirmek basarili olunmayacak bir hobi degil.

sevim.K
18-11-2010, 13:19
Menekşelerim kışa çok güzel giriyorlar. Birçoğu çiçek ve tomurcuklu. Sanırım bir içersinde pencerem rengarenk olacak. Bu arada bir kaç kaktüslede başlangıç yaptım.:)

Şener bey menekşeleriniz her zamanki gibi çok güzel, emeklerinize sağlık. Kaktüslere başlangıç güzel. Merakla kaktüs çeşitlerinizi de bekleyeceğiz demektir:)

fahriyee
18-11-2010, 15:20
Teşekkür ederim Sevgili Zappie.Kocunuz da çok sevimli,ben de kendime bayramlık beyaz menekşe aldım.Aslında sadece yapraklarını kurtarıp yavru alabildiğim beyaz menekşe vardı ama çok nazlı büyüyor, çiçek açması da oldukça uzun süreceği için dayanamadım.Fitil sistemini de beceremedim ya sinir oldum kendime.(başına varıp yaparım dediğim birşeyin benden kurtuluşu yoktur inşallah).Yorgan ipliği,bayan çorabı,pamuksuz ayakkabı bağı(naylon) vs...İlk ikisinde toprak aşırı sulu oldu,naylon bağcıkta suyu çekmedi.Ama şu aralar topraksız menekşe yetiştirme modası çıktı çıkacak gibi.Yani denemelerimiz tam gaz devam edecek,gelişmelerden haberdar olmak için gözünüzü bizden ayırmayın derler ya öyle yapacağız artık.

Hydrosuccess
18-11-2010, 15:55
Sayın fahriyee, fitil sisteminde (sub irrigation-son zamanlarda yaygınlaşan özellikle ABD'de moda olan bir yöntem.Şahsen saksı kültüründe deneyip uzun süreli başarı elde edemediğimi itiraf etmeliyim.Ancak subirrigasyon topraksız yönteme uyarlanabiliyor.) akvaryum filtre elyafı kullanabilirsiniz.Elyaf düzenli su emilimini sağlıyor.

fahriyee
18-11-2010, 16:27
Teşekkür ediyorum Sayın Hydrosuccess aramıza hoşgeldiniz.Fitilli sulamada çiçek açana kadar hızlı bir gelişme gözledim,uzun vadede başarısız oldum.Öyle çok menekşem var ki,bir de çoğunluğu şeffaf bardakta.(kök çürüğü olanları ve yavruları bardaklara aktarmıştım) Sık sulama gerektirdiği için farklı bir çözüm olmalı.Dediğiniz yöntemi araştıracağım.Uzun vadede başarılı olabilecek bir teknikse topraksız yönteme geçerim.Önceki mesajlarınızda su kültürü ile ilgili bilgi verceğinizi söylemiştiniz,sabırla bekliyoruz.

katmer
18-11-2010, 23:49
Sevgili fahriyee, çok menekşem var diyorsunuz. Bana kalırsa hepsinden en az iki saksı yedekleyin. Bundan 6 ay önce 120 saksı menekşem vardı. Şu an Rus menekşelerim de olmasa elimde hiç ergin olmayacaktı.

fahriyee
19-11-2010, 00:41
Mesajı şimdi okudum Sevgili Katmer.Ah fotoğraflarını çekip yüklesem bunlar mı çok dediğiniz menekşe güldürmeyin beni dersiniz.Toplasan saksıdaki menekşe sayısı 10'u geçmez.Saksı büyüklüğü de marketten alınan siyahlar,onların bir büyük boyu ve 1numara menekşe saksısı.Daha büyük saksıda menekşemyok. Geri kalanların hepsi bardaktalar( ya yavru ya da kökü kesilip tekrar ekilenler,).Nasılsın diye sorulunca iyi diyelim iyi olsun derler ya ben de o hesaptan gittim.Çok diyelim çoğalsın.Yazdım mı 2 satırla bitiremiyorum uzattım yine.Sevgiyle kalın...

sevim.K
19-11-2010, 07:16
Fahriye hanım benim birkaç saksı menekşem de çok küçük saksılarda. Yazın kaybettiklerimden kalan iki üç tane de plastik bardakta. Çok güzel geliştikleri için bardaktan almadım. Şimdiden sonra yetiştireceklerimi de plastik bardaklara dikeceğim hem yerden tasarrufta oluyor:)

Doğayla Barış
19-11-2010, 08:12
İyi fikir bence de yer tasarrufu olur.

zappie
19-11-2010, 08:38
Yer tasarrufu nasil oluyor anlamadim. Yavruyken veya yaprak koklerken tamam ama bitkiye ihtiyac duydugu suyu, ek besini verince normal buyumesine devam edecek, sonucta rozetlerin kapladigi alan ayni olacak.

sevim.K
19-11-2010, 12:02
Sn zappie haklısınız menekşelerin yaprakları büyüdükçe kapladığı alan genişliyor ve yine daha fazla alan kaplıyor diyorsunuz, doğru. Çok fazla yayılan dış yapraklarını aldım o zaman da. Hem yapraklar yeni menekşeler için kullanılır hem de anaç menekşe gücün ü yaprakların gelişmesine harcıyacağına daha çok çiçeğe gider diyorum yanılıyor olabilirim ustalar daha iyi bilirler:)

sevim.K
19-11-2010, 15:33
Bardakta menekşem

nazlı hilal
20-11-2010, 01:05
Sevgili Katmer,ben Allahtan bir çoğunu yedeklemiştim,haliylede kayıplarım olmuşsa da yenileri tomurcuk dolu,en kısa zamanda burayada resimlerini yükleyeceğim:)
Bayramda ziyaret edenler henüz açmadıkları halde menekşelerime övgüler yağdırdılar,motive oldum doğrusu,birde açsınlar hayırlısı ile,sizlerin yorumları da çok önemli benim için:)

iris41
20-11-2010, 03:43
Yazın kayıp vermedim fakat kış sogukları cogunu elimden aldı :(.
menekşeler bardakta daha saglıklı bunu anladım ufak kap burdaki yazılanlara göre en ideali.
Bende 3 saksı kaldı yenilerini görüp almaya korkuyorum ölünce üzülüyorum .
Menekşesizde bir hayat cok sıkıcı :D
Saglıklı menekşeler cam önünde güneş görmeyen fakat oldukca aydınlık kesinlikle istedigi bu . resimleri yükleyen arkadaşların en saglıklı en güzel gelişimi olan menekşeleri konum itibariyle böyle

fahriyee
20-11-2010, 05:39
Yer tasarrufu şöyle oluyor Samsunlu kardeş:hani bizim buralar yazın sıcaktan kavrulmuştu ya kökleri kesip dış yaprakları da alınca menekşe 4-5 yaprak kalıyordu.Kaç kez normal saksıya ektim öldü,ben de bardaklara alıp sera yaptım.Böylece elimde yetişkin menekşe kalmadı.Yaşamaya çalışıyorlar ama ha deyince büyüyüp gelişme yok.Size yetişmeye çalışıyorum,marul gibi yapraklar olsun istiyorum ama nafile.Sizin oraların havasından mı suyundan mı? Var bir sihir ama bulacağım(Şimdiden cevabı duyar gibiyim bendeen diyorsunuz)

Sevgi Durul
21-11-2010, 12:23
Açan menekşelerim,

180848

180849

180851

180850

180852

Sevgi Durul
21-11-2010, 12:25
Menekşelerimin birinde oluşan tohum kesesi ve açmaya başlayanlar,

180857

180858

180859

180860

sevim.K
21-11-2010, 12:30
Çok güzeller:) Güle güle büyüt sevgili SDurul, bol çiçeklerle, sevgiler:)

sevim.K
21-11-2010, 12:59
Ooo daha sırada olanlarımızda varmış, harika:) Ben de hergün kontrol ediyorum tomurcuk varmı diye. Birinde yakaladım

Sevgi Durul
21-11-2010, 13:13
Sırada olanlar da var, eklemeyi unuttuklarım da...

180872

türkansultan
21-11-2010, 15:08
Bunlarda benden.

türkansultan
21-11-2010, 15:10
Yeni açmaya başlayan menekşem

türkansultan
21-11-2010, 15:11
Pembe ölanı

türkansultan
21-11-2010, 15:13
Devamı

türkansultan
21-11-2010, 15:15
Yavru menekşem

türkansultan
21-11-2010, 15:18
Son iki yavrum yapraktan ektiğim daha çok yavrum var,onları ayırdığımda resimlerini sizlerle paylaşırım arkadaşlar.

menekse sever
21-11-2010, 16:12
ne kadar güzel menekşeler

umutyolcusu
21-11-2010, 16:33
Bu son resimdeki bana hiç gerçek gibi gelmedi ama eğer gerçekse de inanırım.Harikulade!

zappie
21-11-2010, 16:53
Tipik EK-Photoshop turu :D

fahriyee
21-11-2010, 19:36
Ellerinize sağlık Sevgili SDurul ve türkansultan güle güle büyütün.
Arkadaşlar müjdem var.Klubnika'dan gelen menekşelerden bir tanesinde yavru gördüm hem de ilk gün sabahleyin,bayramımı ilk o kutlamış oldu.

menekse sever
21-11-2010, 19:42
İlk başta olan menekşem 2 senedir açmasını 4 gözle beklediğim kızım. Öbürleri yeni yeni kendini gösteriyorlar.:D çok mutluyum.

menekse sever
21-11-2010, 19:54
:cool:Yaşasın sonunda fotoğraf yüklemeyi başardım.:D:p

Emre İlhan
21-11-2010, 21:08
;) Uzun zamandır menekşe yaprağı edinip köklendirmeyi planlıyordum bir türlü fırsat olmamıştı.Yaklaşık 20 gün önce 3 tane menekşe yaprağı edindim ve suya koydum.2 haftada köklendiler,geçen akşam sularının azaldığının farkındaydım ama yarın eklerim diye akşam önemsememiştim.Ertesi günü sabah baktığımda bir tanesinin kökleri tamamen kurumuştu.Menekşeler çok hassaslar ihtiyaçlarını zaman kaybetmeden karşılamak gerekiyor.Kökleri kuruyan yaprağıda canlı yerine kadar kesip tekrar suya koydum,bakalım ne olacak.En son fotoğraftaki o yaprak.İlk menekşe deneyimimi sizlerle paylaşayım dedim.

zappie
21-11-2010, 21:16
Iyi, guzel de neden yapragin altini kestin ????

Emre İlhan
21-11-2010, 21:20
Yaprağın sapı baya bir ileriye doğru yumuşamıştı Sevgili,zappie.Bende sağlam kısmına kadar kesince altta kalan 2 damarında bağlantısı kesilmiş oldu sapla,onun için bende altlarınıda kestim,bir manası yok diye düşünerek. :))

zappie
21-11-2010, 21:26
Susuz kaldigi icin yumusamissa duzelirdi aslinda. Simdi bunu tekrar suya koyamazsin, curur buyuk ihtimalle. Seraya almani tavsiye ederim.

Emre İlhan
21-11-2010, 21:28
;) 2 gündür suda duruyor şu anda keyfi yerinde görünüyor.Tavsiyeniz için teşekkürler,deneyeceğim.

sehersin
21-11-2010, 21:58
Oooo coşmuş yine buralar.. Kendimi kaptırdım sanırım.. Menekşeden başka birşey görmez oldu gözlerim.. Sürekli yaprak topluyorum ordan burdan.. Ve yapraktan kendime yeni bitkiler yetiştirmek istiyorum.. Umarım başarılı olurum.. Şuan annemlerdeyim Sakarya'da.. Ona da menekşe aşkını aşılama turları yapıyorum.. Eve dönmeden onuda menekşelendireceğim inşallah.. çalışmalar hızla devam ediyor..
Herkesin geçmiş bayramını kutluyorum..

fahriyee
22-11-2010, 10:52
Menekşe almak isteyenlere duyurum var! Az önce kipayı aradım öğretmenler günü için menekşeler gelmiş,bakmaya gideceğim inşallah.Çeşidi fazla olmayan arkadaşlar! Bu iki günü değerlendirin...Başka marketlerde de vardır büyük ihtimalle.

merlict
22-11-2010, 11:03
Menekşe almak isteyenlere duyurum var! Az önce kipayı aradım öğretmenler günü için menekşeler gelmiş,bakmaya gideceğim inşallah.Çeşidi fazla olmayan arkadaşlar! Bu iki günü değerlendirin...Başka marketlerde de vardır büyük ihtimalle.

Aslında yuppi diye başlamak istiyordum ama Fahriye hanımın mesajını görünce kendimi frenledim.Evet biraz önce kipadaydık ve afrika menekşeleri tükenmek üzere, gittiğimiz mağazadaki son iki saksıyı biz aldık.:D:D:D

Sevincimin ana kaynağı bugün eşime 2 saksı çiçek aldırabildim.Hemde 2 afrika menekşesi.Ammada inceledi ama olsun hastalığı ona da bulaştırdığım için heyecanım yüksek.Sizden destek bekliyorum.Beni yarı yolda bırakmayın lütfen. Evimde yıllarca balkonumuzu, salonumuzu paylaştığımız çiçeklerime benden başkada ilgilenen biri daha olması için ne gerekiyorsa yapıyorum.Son atak olarak eşime menekşe yetiştirmek ve çoğaltmayı önerdim.Direnen koca çınar yumuşadı ve sevdi de.Bu hevesini kaybetmemesi için sizden ricam çoğaltma işlemini en hızlı ve sağlam nasıl yapabilir, buna destek olmanız.Önceki sayfaları ve önerileri okudum.Suya yatırmak veya direk yaprağını (dalını) toprağa yatırmak, daha hızlı olan, onu heyecanlandırıp isteğini artıracak önerilere açığım.:o

Mehmet

sehersin
22-11-2010, 12:56
Hemen hemen koşup kipaya gitmeliyim :)
İnşallah çok geç kalmam..

fahriyee
22-11-2010, 14:49
Koşma koşma Sehersin!Kipa uzaksa ara gelmiş mi öğren.Sorduğum Kipa Selçuklu imiş,elim boş döndüm.Ama bizimkine de yarın gelecek diyorlar,Koçtaşa da yarın gelecekmiş(ona da sordum).Belki başka marketlerde de vardır ama oralara gidemiyorum nasılsa aynı çeşitler geliyor Konya'ya.Belki de bende olanlardan gelir ama yine de menekşe delisiyim ya bir ümit farklı bulursam diye heves ediyorum.Alırsanız dikkat edin arkadaşlar,çiçeklerin üzerinde çok küçük açık sarı böcekler olabiliyor,ışıkta gizleniyorlar ama dikkatli bir gözlemle farkedilir.Hemen korkmayın bu aralar böceklere pek rastlamıyorum(3-4 ay önce hep böcekli idi gördüklerim)

menekse sever
22-11-2010, 16:48
Arkadaşlar bu menekşelerden niçin Türkiyede çiçekçilerde yok. Çiçekçilere sorduğumda klasik 3 çeşit menekşe gösteriyorlar.Öbürlerinden haberleri bile yok. Bunların çiçekçilerde olması için ne yapmalı?

Emre İlhan
22-11-2010, 18:54
Aslında yuppi diye başlamak istiyordum ama Fahriye hanımın mesajını görünce kendimi frenledim.Evet biraz önce kipadaydık ve afrika menekşeleri tükenmek üzere, gittiğimiz mağazadaki son iki saksıyı biz aldık.:D:D:D

Sevincimin ana kaynağı bugün eşime 2 saksı çiçek aldırabildim.Hemde 2 afrika menekşesi.Ammada inceledi ama olsun hastalığı ona da bulaştırdığım için heyecanım yüksek.Sizden destek bekliyorum.Beni yarı yolda bırakmayın lütfen. Evimde yıllarca balkonumuzu, salonumuzu paylaştığımız çiçeklerime benden başkada ilgilenen biri daha olması için ne gerekiyorsa yapıyorum.Son atak olarak eşime menekşe yetiştirmek ve çoğaltmayı önerdim.Direnen koca çınar yumuşadı ve sevdi de.Bu hevesini kaybetmemesi için sizden ricam çoğaltma işlemini en hızlı ve sağlam nasıl yapabilir, buna destek olmanız.Önceki sayfaları ve önerileri okudum.Suya yatırmak veya direk yaprağını (dalını) toprağa yatırmak, daha hızlı olan, onu heyecanlandırıp isteğini artıracak önerilere açığım.:o

Mehmet

;)Bende menekşe çoğaltma konusunda daha yeniyim.Size kısaca söyleyeyim.3 tane yaprak edindim,sapları yapraktan 1 cm kalıcak şekilde jiletle hafif yatayca kestim ve çay bardağında suya koydum.Bol ışık alan fakat doğrudan güneş almayan bir yer seçtim onlara 2 haftada köklendiler.Sizde deneyin ekstradan bişey yapmanıza gerek kalmıyor kısacası.

Selamlar.

fahriyee
22-11-2010, 20:03
Sevgili menekşesever bu iş arz talep meselesi.Bugün aynı teklifi Koçtaş görevlisine sundum,Konya halkının canlı çiçek ilgisinin fazla olmadığını,sevenlerin de marketten alıp masraf yapmak yerine komşudan, eş dosttan istediğini söyledi.Hatta bize bile yaprak koparabilir miyim diye soruyorlar dedi.Tamamen doğru, toplum olarak pek yeşil sevgimiz yok zaten.Ama siz şanslısınız,İstanbul'da picasso ve chimera türlerini bulabileceğiniz seralar var.Bilen arkadaşlardan seraların ismini alabilirsiniz.İstanbul'da bir serayla görüştüğümde özel türlerin çok nadir geldiğini ve biraz da pahalı olduğunu söyledi.

merlict
22-11-2010, 21:58
;)Bende menekşe çoğaltma konusunda daha yeniyim.Size kısaca söyleyeyim.3 tane yaprak edindim,sapları yapraktan 1 cm kalıcak şekilde jiletle hafif yatayca kestim ve çay bardağında suya koydum.Bol ışık alan fakat doğrudan güneş almayan bir yer seçtim onlara 2 haftada köklendiler.Sizde deneyin ekstradan bişey yapmanıza gerek kalmıyor kısacası.

Selamlar.

Merhaba sayın Emre İlhan.

Öncelikle ilginize teşekkür ederim.Bende ilk iş olarak çarpma sonucu saksı kenarına daha yeni düşmüş olan yapraklı dalı fincan içindeki suya koymuştum. Ama sizin belirttiğiniz üzere yapraktan 1 cm. altından kesmeden yatırdım.Şimdi eve gidip ilk iş dalı kesipte suya koymak olacak.Bunu çözdük diyelim.

Peki bu dal köklendikten sonra dikim yapacağım toprağın veya torfun özelliği nasıl olmalı ?

Mehmet

sehersin
22-11-2010, 23:04
Koşma koşma Sehersin!Kipa uzaksa ara gelmiş mi öğren.Sorduğum Kipa Selçuklu imiş,elim boş döndüm.Ama bizimkine de yarın gelecek diyorlar,Koçtaşa da yarın gelecekmiş(ona da sordum).Belki başka marketlerde de vardır ama oralara gidemiyorum nasılsa aynı çeşitler geliyor Konya'ya.Belki de bende olanlardan gelir ama yine de menekşe delisiyim ya bir ümit farklı bulursam diye heves ediyorum.Alırsanız dikkat edin arkadaşlar,çiçeklerin üzerinde çok küçük açık sarı böcekler olabiliyor,ışıkta gizleniyorlar ama dikkatli bir gözlemle farkedilir.Hemen korkmayın bu aralar böceklere pek rastlamıyorum(3-4 ay önce hep böcekli idi gördüklerim)

Sanırım şanlı günümdeydim :)
Son 5-6 saksı kalmıştı ve ben 3ünü aldım.. İkisi ebruli diğeri tek renk.. Sabah gün ışığında fotoğrafını çekip eklerim.. 3tl idi tanesi.. Bi tanesi en zayıf olanı idi reyondakilerin.. Umarım kurtarırım onu.. :/
Sanırım menekşe yetiştirmek, gözlemlemek vs bulaşıcı bir hastalık.. Bağımlısı oldum diyebilirim.. Her an gidip bayramın 2.günü suya koyduğum yapraklara bakıyorum acaba köklendi mi diye..

Ankara'ya döneceğim hafta sonuna doğru, yapraklarımı yolculuk esnasında nasıl muhafaza etmeliyim? Bu konuda bana deneyimli arkadaşlar bilgi verirse çok sevinirim..

zappie
22-11-2010, 23:14
Alti hafta kadar once yavru dikimi sirasinda kopan minik yapraklara kiyamayip onlari da koklendirmeye almistim. Minyatur turler mi elde ediyorum ne! :cool:

umutyolcusu
23-11-2010, 08:58
Ayırdığınız yavruyu direkt toprağa mı diktiniz?Ben de dün bir yavru ayırdım ve toprağa diktim.Yapraklar canlılığını yitirmiş.Acaba suya mı geçirsem oradan alıpta?
İki minik yaprak bende de kopmuştu ama tutmaz diye attım.Ne güzel yavrulamışlar boylarına bakmadan:)

zappie
23-11-2010, 09:14
Evet, zaten ayrilan yavruyu suya koyarak biraz daha koklendirmek gibi bir uygulama yok. Sadece ana govdeden cikan yan dallari bazen suda koklendirip oyle dikiyorum topraga. Ama genelde suda koklendirme yapmiyorum. Direkt seraya.
Yavru dikimi sirasinda yapilan en buyuk hata, dikim sirasinda topragi sikistiracagiz derken zaten az olan kokleri kopartmak veya govdeyi zedelemek. Minik bir cuku acip icine yavruyu yerlestirip saksiyi kovadaki suya alttan su alacak sekilde hafif sallayarak, yavas yavas batirarak su seviyesini kok bogazina kadar getirirseniz toprak kendiliginden koklerin uzerine cokecektir. Bir daha bastirmaniza gerek kalmaz. Kullandiginiz toprak karisimi ince fiberli olsun ki, koklerin etrafinda bosluk kalmasin. Havaniz cok kuru ise, ozellikle zayif yavrularin uzerini pet su sisesinden keseceginiz fanusla kapatin.

umutyolcusu
23-11-2010, 09:25
Benim yavruda hiç kök yoktu.En iyisi ben onun üstünü pet şişe ile kapatayım.Dediğiniz gibi çukur açıp yerleştirdim ve pek bastırmadım zarar vermemek için.Tamamen torfa diktim.

nazlı hilal
23-11-2010, 14:35
Farklı tür menekşeleri bende çok seviyorum,belki inanmazsınız ama ben farklı türleri hep kel alaka yerlerden tamamen tesadüfen buldum,mesela üç dört yıl önce salı pazarından aldığım bir menekşem var içi lila kenarlarında üçgen şekilli mor açınca resmini koyarım,katmerli beyaz kenarları kırmızı çizgili var onuda kenar semtte bir çiçekçiden buldum,mürdüm kenarları beyaz fırfırlı var yapı markette sadece bir tane vardı bana kısmetmiş,menekşelerimi çooooook çok seviyorum isteyince bir şeyi bir şekilde mutlaka oluyor;)

nazlı hilal
23-11-2010, 18:43
181174
181175
181176
181177
181178

nazlı hilal
23-11-2010, 18:46
181179
181180
181181
181182
181183

nazlı hilal
23-11-2010, 18:51
Arkadaşlar açan menekşelerimin resimlerini ekledim ama görüntüler cep telefonuyla olduğundan bozuk çıkmış,kamera bulabilirsem kaliteli çekim yapıp yeniden yükleyeceğim,mazur görün:(

türkansultan
23-11-2010, 18:56
Sevgili nazlı hilal camının önü aynı sera gibi maşallah.Ellerine sağlık.

nazlı hilal
23-11-2010, 18:59
Sevgili nazlı hilal camının önü aynı sera gibi maşallah.Ellerine sağlık.

Valla camın önünü o kadar çok sevdiler ki hepsi bol bol tomurcuk verdiler:p

yağ-mur
23-11-2010, 21:02
nazlı hilal maşallah çok güzel yer bulmuşlar,evet görüntüler daha iyi olsaydı bu güzellikleri daha iyi görebilseydik özellikle 4.fotodakini merak ettim:rolleyes:

sehersin
23-11-2010, 21:27
Hepsi birbirinden güzeller.. Benimde böyle olsunlar :)) Ama daha çoook fırın ekmek yemem lazım sanırım.. Zamanla elbet az ama öz şekilde menekşelerim açacak beni sevindirecek..

nazlı hilal
23-11-2010, 23:29
nazlı hilal maşallah çok güzel yer bulmuşlar,evet görüntüler daha iyi olsaydı bu güzellikleri daha iyi görebilseydik özellikle 4.fotodakini merak ettim:rolleyes:

sevgili yağmur en kısa zamanda daha kaliteli resimler ekleyeceğim,dördüncü foto beyaz üzeri lila ebrulu olanımı kastettiniz,onu geçen yıl almıştım,çiçeği o kadar büyük açtıki ölçtüm beş cm. geçen yıl yalın kattı şu anda katlı açtı:p

maki01
24-11-2010, 21:49
Çiçekleri küçük güzel bir menekşem :)

181495

Sevgili klubnika, ismini hatırlıyor musun ?

iris41
25-11-2010, 06:30
Oldu sonunda 1 yaprak kök verdi ve fitilli bardaga aktarıldı :p
cok harika bir duygu

Sevgi Durul
25-11-2010, 08:39

181495

Sevgil Maki, pembeliniz çok güzelmiş. Çok sağlıklı görünüyor. Güle güle büyütün.
Benim menekşelerim de açmaya devam ediyor.

181520

181521

181522

181523

181524

Sevgi Durul
25-11-2010, 08:42
Devamı,

181525

181526

menekse sever
25-11-2010, 10:08
Sayın Sdurul kızlarınız çok güzel görünüyorlar. Sıvı besin kulanıyormusunuz?;)Daha çok çiçekli günlere.

fahriyee
25-11-2010, 10:48
Sevgili sehersin Ankara'ya giderken nasıl korumalıyım demiştin ya araya kaynamasın.Bir parça küçük pamuğu ıslatıp kök ucunu sar.Hepsini öyle yapıp kapalı bir kutuya koyabilirsin(peynir,dondurma kutusu vs.)Yaprak sapları uzun değilse şöyle de yapabilirsin:Şeffaf kapaklı peynir kabına toprak koy,yaprakları eker gibi toprağa yerleştir sula,kapağını kapat.Gidince de topraktan çıkarıp tekrar suya koyabilirsin.İlki daha kolay ve zahmetsiz.(çok bildiğimden değil de fikir olarak sundum).Sevgilerimle...

fahriyee
25-11-2010, 11:03
SDurul güle güle büyüt yine harikasın.Çiçek rengini de belirtmişsin hepsinde çok akıllıca ve zahmetli.Kızların da emeklerini zayi etmiyor maşallah...

Sevgi Durul
25-11-2010, 11:50
Sevgili menekşe sever, fahriyee teşekkür ederim. Sıvı besin kullanmıyorum. Roa plus ve en son demir gübresi vermiştim.

maki01
25-11-2010, 13:52
Sevgili SDurul,

Yine güzel menekşelerinle çiçek açtı başlığımız, ellerine yüreğine sağlık.

Toprak karışımı olarak ne kullanıyorsun?

Sevgi Durul
25-11-2010, 14:24
Sevgili Maki,

Teşekkür ediyorum. Belki sıkıcı oluyorumdur, ama onlar açtıkça ben paylaşmak istiyorum.
Toprak olarak, torf+kum+bahçe toprağı karışımı. Önceden dağdan getirdiğimiz çam toprağındaydılar. O toprak torftan daha iyi, fakat saksıların dibinde sık sık kırkayak görünce hepsinin toprağını değiştirdim. Sevgiler...

fahriyee
25-11-2010, 15:59
Asla sıkıcı olmuyor SDurul,hatta sayfamız renkleniyor teşekkürler.
Sevgili Maki önemli bir noktaya temas ettiniz.Akşam yeni aldığım kökü sallanan bir menekşeyi kestane toprağı ve perlitli torf karışımına ektim,hem de toprağı biraz sıkıştırarak.Sadece deneme amaçlı.Artık sadece torftan(perlitli) vazgeçeceğim,uygun karışımlar hazırlayıp ROA natura kullanarak parazitleri de ekarte etsek diyorum(torf,çam toprağı,kum,perlit, vermikülit,kestane toprağı,iyi bahçe toprağı gibi).Ne dersiniz?

fahriyee
25-11-2010, 16:20
Sevgili Maki,

Teşekkür ediyorum. Belki sıkıcı oluyorumdur, ama onlar açtıkça ben paylaşmak istiyorum.
Toprak olarak, torf+kum+bahçe toprağı karışımı. Önceden dağdan getirdiğimiz çam toprağındaydılar. O toprak torftan daha iyi, fakat saksıların dibinde sık sık kırkayak görünce hepsinin toprağını değiştirdim. Sevgiler...

ROA kullanıyorum demişsin ya SDurul;kırkayaktan arındırmak için çam toprağını kullanmadan ROA natura ile islah etmeyi denedin mi?Çünkü ben de çam toprağı kullanmak istiyorum,nasılsa ROA ile parazitlerden arındırırım demiştim(40 km.uzakta bir yerden getireceğim hatta bugün gidecektim nasip olmadı,boşver deneme dersen o kadar zahmete girmeyeyim)

Sevgi Durul
25-11-2010, 16:29
Sevgili fahriyee, roa natura ile kırkayaklardan arındırmak hiç aklıma gelmedi. Olur mu bilmem?
Denemeye değer, bir de toprağı fırınlama okumuştum, forumlarda. Toprağını değiştirmek daha kolay geldi. Denerseniz sonuçlarını paylaşır mısınız? Sevgiler...

fahriyee
25-11-2010, 22:42
Sevgili SDurul;sezonluk çiçeklerime de torf kullandım bu aralar,farkettim ki toprak uzun süre kurumuyor hep ıslak.Menekşelerimi de hep kök çürüğü nedeniyle kaybettim.Artık yavrularda farklı toprak karışımları deneyeceğim.Ayrıca kompost hazırlayarak çiçeklerime kullanmak istiyorum ama bahçe ortamı olmadığından yaza kaldı.Deneyimlerimi sizlerle mutlaka paylaşırım(inşallah)

maki01
26-11-2010, 00:52
Sevgili fahriyee,

Kırkayak türü böceklerden ROA ile kurtulmanın mümkün olamayacağını düşünüyorum. ROA'nın , arılara, uğur böceklerine zarar vermediğini, doğa dostu olduğunu biliyoruz.

ROA kullanmama rağmen bahçe toprağı kullandığım balkon saksılarımda benzer böcekler ya da solucan olabiliyor. Ancak Ziraat Mühendisi olan yeğenim de bunların zararlı olmadığını , aksine ( hiç hoşlanmasam da ) onların toprakta ücretsiz çalışan tarım işçileri olduğunu düşünmem gerektiğini söylüyor :)

Sevgili SDurul, kaliteli çekim ve güzel çiçeklerinle görsel şölen sunuyorsun. Sıkılmak mümkün mü:)

Ayşe Yıldız
26-11-2010, 11:10
İki haftayı geçti bir hareket yok ama olumsuz bir durumda yok öylece bekliyor.
Diğerini ise yeni diktim bakalım sonuçlarım ne olacak.
181661
181662

Ayşe Yıldız
26-11-2010, 11:14
181663

sevim4
26-11-2010, 11:39
Birgün bizimde böyle menekşemiz olur inşallah.
181667

zappie
26-11-2010, 12:05
İki haftayı geçti bir hareket yok ama olumsuz bir durumda yok öylece bekliyor.
Diğerini ise yeni diktim bakalım sonuçlarım ne olacak.
181661
181662

Ayse Hanim,
Iki haftada nasil bir hareket bekliyordunuz??? Benim üc aydir bekledigim yapraklar var. Ya sabir !
Eklentileriniz gosterilemedigi icin yazdiklariniz iyi anlasilmiyor. Suda koklendirip mi diktiniz, direkt topraga mi diktiniz... Dahasi ne diktiniz? :confused:

fahriyee
26-11-2010, 12:15
Sevgili Maki ROA kullanımında bana çok destek oldunuz teşekkür ediyorum öncelikle.Hala sayenizde bilgilenmeye devam ediyoruz.Yeğeninizin de söylediği gibi solucanlar toprağı bir güzel işliyor, toprağı iyileştiriyor.Kompost yapımında da solucanların aktif rolünden bahsediliyor.Ayrıca saksı toprağında karışım yaparken bahçe toprağı kullanacaksak iyi bahçe toprağı olacak deniyor.Ayrıntılı bilgi burada mevcut.http://www.bitkivecicek.com/iyi-bahce-topragi.

Ayşe Yıldız
26-11-2010, 13:06
Valla neden böyle olduğunu anlayamadım. Resimlerimin ikiside görüntülenmemiş. Her zamanki yaptığım gibi resmimi koydum fakat neden böyle olduğunu bilemedim.
Evet iki haftadır çürüme belirtileri göstermediler. Yapraklarnda farklılıklarda yok. Daha önce suda köklendirmek istedim çürüdüler. Bu sefer direk toprağa dikip üzerine pet şişe koydum. Bu benim için sevindirici bir durum çünkü ikinci denemem.
Diğer bir resimde yeni köklü olarak aldığım menekşe resmi idi sizinle paylaşmak istemiştim sadece. Tekrar deneyeyim resim yüklenecek mi?

Ayşe Yıldız
26-11-2010, 13:15
181678
181679
Bunlar efendim.

zappie
26-11-2010, 14:48
181678
181679
Bunlar efendim.

Koklu meneksenizin saksisini mi degistirdiniz? Bana cok saglikli gelmedi. Yapraklar kendilerini salmislar.

bilge5130
26-11-2010, 15:13
Sizin menekşeleriniz hem çok hem de büyük çiçekler açmış.Nasıl br bakım uyguluyorsunuz?Gübre mi veriyorsunuz? Bende 2 saksı var ama küçük açıyorlar sayıca da azlar.Yardımcı olursanız sevinirim...

fahriyee
26-11-2010, 15:21
Ayşe Hanım ben de Zappie gibi düşünüyorum.Menekşenizde saksı değişimi yapmamışsanız kenar yaprakların kendini salması ya susuzluktan ya da kök çürüğü var ne yazık ki.

sehersin
26-11-2010, 15:28
Sevgili sehersin Ankara'ya giderken nasıl korumalıyım demiştin ya araya kaynamasın.Bir parça küçük pamuğu ıslatıp kök ucunu sar.Hepsini öyle yapıp kapalı bir kutuya koyabilirsin(peynir,dondurma kutusu vs.)Yaprak sapları uzun değilse şöyle de yapabilirsin:Şeffaf kapaklı peynir kabına toprak koy,yaprakları eker gibi toprağa yerleştir sula,kapağını kapat.Gidince de topraktan çıkarıp tekrar suya koyabilirsin.İlki daha kolay ve zahmetsiz.(çok bildiğimden değil de fikir olarak sundum).Sevgilerimle...

Çoook teşekkür ederim önerin için.. Yarın akşam gidiyoruz bakalım, inşallah zararsız bir yolculuk olur.. Çünkü çok güzel katmerli ve ebruli yapraklarım oldu.. Onların yeşerdiği çiçeklendiği günleri görmek istiyorum..

fahriyee
26-11-2010, 15:31
Sizin menekşeleriniz hem çok hem de büyük çiçekler açmış.Nasıl br bakım uyguluyorsunuz?Gübre mi veriyorsunuz? Bende 2 saksı var ama küçük açıyorlar sayıca da azlar.Yardımcı olursanız sevinirim...
Çiçek coşturan kullanılıyor genelde.Ama menekşenin büyük çiçek açması köklerin toprağı ne kadar doldurduğu ile de doğru orantılı.Aynı cins menekşem 1 nolu saksıda küçük çiçek açardı,ama bardağa ektiğim oldukça büyük çiçek açmıştı.Başka bir örnek:Minyatür çiçekleri olan geçen yılki menekşem aynı saksıda iken bu yıl daha büyük çiçek açtı.Ayrıca çiçek büyüklüğü türlerine göre de değişir.(Bunlar benim gözlemlerimdir paylaşmak istedim)

sevim.K
26-11-2010, 15:34
Picassoları seviyorum. Ama menekşe küçük, çıtı pıtı olduğunda daha güzel. O büyük saksı çiçeklerine benzemiş sanki menekşe olmaktan çıkmış gibi. Ya da azman menekşe olmuş:)

fahriyee
26-11-2010, 15:36
Hayırlısı olsun Sevgili Sehersin,güle güle git.Hiç merak etme bu siteye takılır kalırsan çiçekli menekşelerin de olur,onların kardeşleri de,torunları da...;)

bilge5130
26-11-2010, 16:50
Çiçek coşturan kullanılıyor genelde.Ama menekşenin büyük çiçek açması köklerin toprağı ne kadar doldurduğu ile de doğru orantılı.Aynı cins menekşem 1 nolu saksıda küçük çiçek açardı,ama bardağa ektiğim oldukça büyük çiçek açmıştı.Başka bir örnek:Minyatür çiçekleri olan geçen yılki menekşem aynı saksıda iken bu yıl daha büyük çiçek açtı.Ayrıca çiçek büyüklüğü türlerine göre de değişir.(Bunlar benim gözlemlerimdir paylaşmak istedim)

Çok teşekkür ederim.Bende o zaman en kısa zamanda bir çiçek coşturan alayım... Saksılarım da büyük değil sizin dediğiniz gibi küçük ...

Ayşe Yıldız
26-11-2010, 19:12
Sevgili zappie ve fahriye; Saksı değişikliği yapmadım yeni diktim. Bayramda gittiğimiz evde saksıda üç kök olmuş ve sıkışık durumda duran menekşeyi aa bu çok güzel olmuş deyince ev sahibi kesip verdi bana. Belki tutar ben zaten seyreltecektim diyerek verdi. Yapraklarının böyle cansız duruşu ondan tutar umarım.

zappie
26-11-2010, 20:04
Sevgili zappie ve fahriye; Saksı değişikliği yapmadım yeni diktim. Bayramda gittiğimiz evde saksıda üç kök olmuş ve sıkışık durumda duran menekşeyi aa bu çok güzel olmuş deyince ev sahibi kesip verdi bana. Belki tutar ben zaten seyreltecektim diyerek verdi. Yapraklarının böyle cansız duruşu ondan tutar umarım.

Oyle ise rozetin fazla koku yoktur. Alt yapraklar dikim yaparken kok bogazinin etrafina yeterli toprak doldurmaniza engel olmus olmali. Koksuz bir bitki icin cok fazla yaprak var. Ben olsam alt iki siradaki yapraklari kopartir, kok bogazinin topraga iyice gomulmesini saglardim. Havanizin kuru oldugunu tahmin ediyorum. Saksiyi en azindan bir ay 5 lt pet sise icine yerlestirirdim. Sicak nemli ortamda cok daha cabuk koklenme olur.

Ayşe Yıldız
26-11-2010, 20:10
3-4 santim kadar kök kısmı vardı ama fazla bilgim yok. Tavsiyeniz için teşekkür ederim deneyeceğim.

aygün
26-11-2010, 20:31
Elime çam gübreli toprak (hazine yani :) ) geçti. Çok yavaş çiçek açan menekşelerimin toprağını bu mevsimde değiştirmemin bir sakıncası olur mu?

fahriyee
26-11-2010, 21:59
Bilgeciğim ben de 2 gün önce çiçek coşturan aldım,arkadaşları tavsiyesi ile.Afrika menekşesi için özel üretim ve mor şişede,galiba Botanica marka.

klubnika
27-11-2010, 02:12

181495

Merhaba Dilara abla, evet kataloga göre No:45 ''GODDESS'', Butene F.K., Lituanya

klubnika
27-11-2010, 02:29
Değerli arkadaşlar herkese kocaman kocaman selam :)
Foruma uzun süre yazmadım, ama fırsat olunca göz attım, ne güzel resimleri eklediniz maşallah, herkesin ellerine sağlık, onlara bakınca çok mutlu oluyorum.

Bende çok çok isterdim resimleri eklemek ama maalesef yok bende çiçekli menekşe, marta kadar hiç de olmayacak… :(

aygün
27-11-2010, 10:10
Sevgili fahriyee,

Kırkayak türü böceklerden ROA ile kurtulmanın mümkün olamayacağını düşünüyorum. ROA'nın , arılara, uğur böceklerine zarar vermediğini, doğa dostu olduğunu biliyoruz.

ROA kullanmama rağmen bahçe toprağı kullandığım balkon saksılarımda benzer böcekler ya da solucan olabiliyor. Ancak Ziraat Mühendisi olan yeğenim de bunların zararlı olmadığını , aksine ( hiç hoşlanmasam da ) onların toprakta ücretsiz çalışan tarım işçileri olduğunu düşünmem gerektiğini söylüyor :)

Sevgili SDurul, kaliteli çekim ve güzel çiçeklerinle görsel şölen sunuyorsun. Sıkılmak mümkün mü:)

Bu bilgilere ek olarak solucan dışkılarının bitkiye besin olduğunu okumuştum.

fahriyee
27-11-2010, 12:18
Selamlar Klubnika.Sana müjdem var 3 nolu yaprak bayramın ilk günü yavru verdi.Hala seradalar.
Gençleştirdiğin menekşelerin ne durumda? Kayıp yoktur umarım.

aynil_hayat
27-11-2010, 22:01
*** arkadaşlar öncelikle emeklerinizden ve sevginizden dolayı herkesi yürekten kutluyorum.menekşelrinizi gördükçe iç çekip duruyorum... hepsi bribirinden güzel maşallah.benimde okadar güzel menekşelerim olur mu bilmiyorum ama sizlerden istemeye başlamakla olabilir diye düşünmeye başlıyorum:)

Sevgi Durul
27-11-2010, 22:08
Sevgili aynil_hayat hoşgeldiniz. Vereceğim adrese uğrayıp kendinizi tanıtmakla başlarsanız, paylaşımlara katılmanız kolaylaşır.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595&page=320

zappie
27-11-2010, 23:32
Değerli arkadaşlar herkese kocaman kocaman selam :)
Foruma uzun süre yazmadım, ama fırsat olunca göz attım, ne güzel resimleri eklediniz maşallah, herkesin ellerine sağlık, onlara bakınca çok mutlu oluyorum.

Bende çok çok isterdim resimleri eklemek ama maalesef yok bende çiçekli menekşe, marta kadar hiç de olmayacak… :(

Ne o Natalya, menekselerini sergiye hazirliyorsun da, onun icin zavalli tomurcuklari kendi ellerinle kopardin mi yoksa? :eek:

fahriyee
28-11-2010, 00:24
Sevgili aygün bir önceki sayfada verdiğim linkte solucanların toprağa faydası hakkında bilgiler mevcut,belki göz atmak istersin(7580 nolu mesaj)

fahriyee
28-11-2010, 00:35
Elime çam gübreli yoprak (hazine yani :) ) geçti. Çok yavaş çiçek açan menekşelerimin toprağını bu mevsimde değiştirmemin bir sakıncası olur mu?

Bence oda ısısı sabitse her mevsim değiştirilebilir.Sadece saksı değişimi yaptıktan sonra 5-10 gün güneş ışığı görmeyen fakat aydınlık yerde dursun sonra eski yerine alırsınız.Sadece yavaş çiçek açması sizi rahatsız ediyor ve menekşeniz gayet sağlıklı ise ilkbaharı bekleyin.Bu arada çiçek coşturan kullanabilirsiniz.

sema62
28-11-2010, 08:26
Sevgili SDurul menekşeleriniz çok güzeller. Size şunu sormak istiyorum çam gübresi toprakla üst tabakanın arasında kalan koyulaşmış ufalanmış kısımmıdır? Bilgi verirseniz memnun olurum.

klubnika
28-11-2010, 08:39
Ne o Natalya, menekselerini sergiye hazirliyorsun da, onun icin zavalli tomurcuklari kendi ellerinle kopardin mi yoksa? :eek:

Evet Ersancım :))), tomurcukları kopartıyorum, başka türlü ''şapka'' açan menekşe elde etmek nasıl mümkün :confused: Eğer tavsiyede bulunursun sevinirim, senin yapraklar ne durumda, ben 5 gün evvel köklü vaziyette toprağa ektim:), bekleyeceğim. Bu kez bütün yavruları çiçek açana kadar bende kalacak, hata yaptım birer tane bırakınca, değişime uğramış olanları var ''SPORT'' yani :(

zappie
28-11-2010, 08:57
Ben kiyamam onlara =)))) Saka olsun diye soylemistim aslinda. Sen daha iyisini bilirsin.
Vallaha benim yapraklar ilk gunku gibi duruyorlar. Direkt vermikulit+perlit karisimina ekmistim. Neredeyse bir ay oldu, bu saatten sonra kayip olmaz herhalde. Bir ay sonra yavrulamaya baslarlar.
Cizme kutusunun icine 70'lik viyol cok guzel oturdu. Tavsiye ederim.
Repkina'lar Golubushka haric yavruladilar.

katmer
28-11-2010, 09:01
Ne yani Natalyacığım, o güzelliklerden mahrum mu kalacağız?

Sevgi Durul
28-11-2010, 09:30
Sevgili SDurul menekşeleriniz çok güzeller. Size şunu sormak istiyorum çam gübresi toprakla üst tabakanın arasında kalan koyulaşmış ufalanmış kısımmıdır? Bilgi verirseniz memnun olurum.

Beğenmenize sevindim, sevgili sema62.

Önce şunu bir düzeltelim. Bahsettiğim çam gübresi değil, çam toprağı, daha doğrusu orman toprağı. Aynen sizin söylediğiniz gibi, çamların altında, üstteki çam kabuklarını ve pürçeklerini sıyırıp, altından aldığımız toprak oluyor.

ilknur aşık
28-11-2010, 09:35
Eyvah eyvah. Natalya bize marta kadar sabretmelisiniz diyor.:eek:
Natalya biz o kadar uzun süre nasıl sabredeceğiz?

zappie
28-11-2010, 09:53
Candy'cigim Almanya'dan ismarlarsiniz artik :p

maki01
28-11-2010, 10:15
Almanya mı? Ben yardımcı olabilirim ama orada da baharı beklemek zorundayız.

Bir de Amerika var sayın zappie, malesef kış aylarında kargo ücreti çok yüksek. Onlar için de baharı beklemek zorundayız.

zappie
28-11-2010, 10:18
Tamam Guney Afrika olsun oyleyse =)))))

ilknur aşık
28-11-2010, 10:27
Ismarladım ve getirttim zaten. Amerika'dan da getirttim. Baharda da güldenle beraber gideceğiz. İstediğiniz bir tür varsa size de getirelim sayın zappie.

maki01
28-11-2010, 10:31
Sayın zappie,

Sevgili klubnika, arkadaşımız . Kısa zamanda çoğumuzun sevgi ve güvenini kazandı. Rus menekşeleri ile onun sayesinde tanıştık ve tanışmaya devam edeceğiz. Baharda güzel yetişkin ve çiçekli menekşeleri ile bizleri mutlu edeceğinden eminim.

Sizin tavrınızı ise anlamak mümkün değil sayın zappie, ancak hiç hoşlanmadığımı belirtmeliyim.

zappie
28-11-2010, 10:42
Ben burada olumsuz bir tavir goremiyorum. Elbette ki dileyen diledigini diledigi yerden almakta, diledikleri ile paylasmakta taliplisi varsa satmakta ozgurdur. Bir nazire yapalim dedik savunmaya gectiniz hemen. Klubnika'yi ne kadar destekledigimi soylememe gerek yok.

maki01
28-11-2010, 10:59
İlginç, neden savunma yapayım ki, aksine saldırınıza karşı saldırı ile yanıt vermiştim :)

ilknur aşık
28-11-2010, 11:01
Sn zappie başkalarına ait nickleri deşifre etmek, açıklamak etik olmayan ve çok çirkin bir davranış. Yaptığınız hata nedeniyle özür dilemeniz gerekirken siz daha da haklı duruma geçmeye çalışıyor ve üsteliyorsunuz. Sizi bu nedenle kınıyorum. Ayrıca niye savunmaya geçtiğimi düşündüğünüzü anlayamadım. Ben yanlış bir şey yapmadımki kendimi savunayım.

maki01
28-11-2010, 11:06
Hoşlanmadım dediğim tavır da buydu zaten...

sema62
28-11-2010, 11:14
Beğenmenize sevindim, sevgili sema62.

Önce şunu bir düzeltelim. Bahsettiğim çam gübresi değil, çam toprağı, daha doğrusu orman toprağı. Aynen sizin söylediğiniz gibi, çamların altında, üstteki çam kabuklarını ve pürçeklerini sıyırıp, altından aldığımız toprak oluyor.

Teşekkür ederim SDurul. Yanlışımı düzelttiğiniz için. Geçen hafta burasıdır diye kazıp getirmiştim ama dikim yapmaya cesaret edememiştim. Elimde başka toprak olmadığı için dikim yapmak zorundayım. İnşallah beni sevindirirler.(Sıkışık durumda dikimi bekleyen yavrularım var)

zappie
28-11-2010, 11:21
Sn zappie başkalarına ait nickleri deşifre etmek, açıklamak etik olmayan ve çok çirkin bir davranış. Yaptığınız hata nedeniyle özür dilemeniz gerekirken siz daha da haklı duruma geçmeye çalışıyor ve üsteliyorsunuz. Sizi bu nedenle kınıyorum. Ayrıca niye savunmaya geçtiğimi düşündüğünüzü anlayamadım. Ben yanlış bir şey yapmadımki kendimi savunayım.

Desifre etmek mi??? Yine Afrika menekseleriyle ilgili bir forumda her isteyenin gorebilecegi bir profiliniz varken size oradaki nickinizle hitap etmenin neresi etik degil? Ancak bu nedenle sizi zor durumda biraktiysam ozur dilerim. Afrika meneksesine ayrilmis bir forumda konu disi tartismalara girilmesini dogru bulmuyorum. Sadece okuyanlar cidden bir takim gizli bilgileri hackledigimi zannetmesinler diye yaziyorum.

ilknur aşık
28-11-2010, 11:45
Yaptığınız şey çok çirkin. Hala ısrar etmenizde.

sehersin
28-11-2010, 13:28
Merhabalar Ankara'dan :))
Yolculuk çok güzel geçti ve sevgili Fahriye'nin tavsiyesi üzerine minişlerimi sağ salim getirdim eve.. Geldiğimde birde güzellikle karşılaştım.. Topraklı suda köklenmiş bir yaprak buldum, ayrıca saksıda da tomurcuk :)) Çok mutlu oldum..
Şimdi yepyeni bir sorum var, Sudaki köklenen yaprağı ne zaman toprakla buluşturmalıyım?

zappie
28-11-2010, 13:46
Merhabalar Ankara'dan :))
Yolculuk çok güzel geçti ve sevgili Fahriye'nin tavsiyesi üzerine minişlerimi sağ salim getirdim eve.. Geldiğimde birde güzellikle karşılaştım.. Topraklı suda köklenmiş bir yaprak buldum, ayrıca saksıda da tomurcuk :)) Çok mutlu oldum..
Şimdi yepyeni bir sorum var, Sudaki köklenen yaprağı ne zaman toprakla buluşturmalıyım?

Uzmanlar yavrular gozle gorundugu zaman diyor ama, cogumuz sabredemiyoruz. Daha once de dikebilirsiniz, hem yavrulari zedeleme ihtimaliniz de ortadan kalkmis olur. Ancak kokleri fazla derine gommeyin ( en fazla 2 cm ), uzerine orttugunuz topragi sulayarak koklerin uzerine cokmesini saglayin. Gerekirse yapragin yanina devrilmemesi icin destek koyun.
Toprakli su demissiniz. Fazla suyu dokerek toprak ilavesi de yapabilirsiniz. Belki de en guvenilir yontem budur. Ancak suya toprak eklerken bir miktar topragin koklerin altinda kalmasina dikkat edin.

klubnika
28-11-2010, 19:11
Selamlar Klubnika.Sana müjdem var 3 nolu yaprak bayramın ilk günü yavru verdi.Hala seradalar.
Gençleştirdiğin menekşelerin ne durumda? Kayıp yoktur umarım.

Fahriyecim çok sevindim :) Bende yazın gelenlerden birkaç tane yaprak da öylece duruyor ne ses ne seda :))) Bekliyorum :rolleyes:

katmer
28-11-2010, 21:40
Sudaki köklenen yaprağı ne zaman toprakla buluşturmalıyım?

Madem köklenmiş, bence biraz daha bekleyin. 1 haftaya kalmaz yavruları görürsünüz.

Şu an suda bekleyen yavru vermiş yapraklarım var. Yavrular, toprağın üzerinde görünebilecek durumda oldukları zaman dikiyorum. İlk zamanlarda da bolca suluyorum ki ortam farkını fazla hissetmesin. Böylece, kökler toprağa uyum sağlarken yavrular da büyüyor.

sehersin
29-11-2010, 11:52
Teşekkürler değerli bilgiler için.. Bu yaprağın sapı çok çok kısaydı ve yaprağı da az suya sokmak durumunda kalmıştım. Yaprak tam ortadan kendini ikiye katlamış gibi olmuş.. Umarım sorun yaşamadan yavru alabilirim.. İlk deneyim bu çok heyecanlıyım :)

flowers 26
29-11-2010, 14:36
Arkadaşlar bende bayramda Uludağ'a gittim.Oradan çam toprağı getirdim.Ama kullanmaya korkuyorum.Öncelikle balkona serip havalandırsam faydası olurmu acaba?