View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
Daha önce menekşenin renginin çeşitli ortam koşullarına bağlı olarak değişebildiğini buradaki (http://www.agaclar.net/forum/1255198-post12131.htm) mesaj ve onun devamında konuşmuştuk. Konuyla ilgili bir güncelleme olarak gözlemlerimi aktarmak istedim.
Fazla ışık ve sıcaklık menekşede metabolik aktiviteyi arttırarak daha fazla renk maddesi oluşmasına sebep oluyor ve dolayısıyla beyaz rengi (renk pigmenti yokluğunu) gözlemlemek mümkün olmuyor.
Fotoğraftaki menekşe alındığında bordo-beyaz renkliydi. Yaz günlerinde artan sıcaklık ve ışık miktarı sebebiyle tamamen bordo renkli açan menekşede, havaların soğumasıyla yeni açtığı çiçeklerinde tekrar beyaz renkler gözükmeye başladı.
524837
524838
524839
Işık ve besinin çiçekler üzerindeki etkisini biliyordum, ısıyı ilk kez duyuyorum. Paylaşım için teşekkürler sevgili -Esin- :)
Alacalı yapraklı (Variegated) menekşelerin yapraklarındaki süslü yeşil beyaz renk karışımı da yaz aylarında neredeyse kayboluyor.
525097
525098
Sayın -Esin-, sizinki gibi hibritlerde renk değişimi sık rastlanan bir olay. Yüksek sıcaklık menekşelerin gelişimini aksi yönde etkiliyor. Maki01 buna en çok şahit olan kişi.
Doğrudur sayın katmer, sevgili maki01 menekşe üzerine uzman :) Bizde yıllardır her zaman bir-iki menekşe olmasına rağmen özellikle menekşe yetiştiriciliği üzerine eğilmedim. İlk defa bir önceki mesajdaki menekşede çiçek renginin değiştiğini farkedince buraya yazmıştım. Daha sonra konuyu araştırıp sebeplerini öğrendim, çok da iyi oldu. Mevsim değiştikçe menekşenin renginin farklılaşmasını izlemek güzeldi benim için :)
Uzmanlıktan değil aslında, yaşadığı yer yüzünden diyebiliriz. Adana'da sıcaklar yazın tavana vurduğu için :) Ben İstanbul'da o kadar net hissedemiyorum. Ev kaloriferli olduğundan ve ben sıcak ortam sevdiğimden, zavallıcıklar gayet sıcak yaşıyorlar :)
Gerçekten en keyifli dönem yazdan sonbahara geçiş. Birden canlanıyorlar ve açıkça açıyorlar. Sizinle aynı keyfi aldığımızı düşünüyorum :)
sayın doğa dostları sizlere menekşe ile ilgili yaşdığım bir anımı anlatayım menekşelerimden birkaçı açmakta nazlanıyorlardı birgün annem geldi menekşelerim açmıyor deyince 2 menekşemi balkona çıkarıp aşağı sallandırdı açmazsanız atarım dedi birazda suyunu kes dedi ve bir hafta içinde iki saksı menekşe çiçek açtı bir yıldır çiçeksiz diler buna bende şaşırdım belkide tesadftür bilemedim. saygılar
celalim01
05-11-2014, 12:49
Tüm bitkilerde ölüm ihtimali karşısında hemen kendisini üremek ihtiyacında hisseder ve tohum üretmeye çalışır.Bu nedenle çiçekler sıkıştığı zaman tohum yapmak amacıyla çiçek açarlar.Am şu da bir gerçek nasıl ki insanlar konuşmadan anlayabiliyorsa çiçeklerde hem müzikten hemde konuşmadan anlamakta ve tepki vermektedirler.
gmzokumus
07-11-2014, 06:07
Gerçekten bu mevsimi çok seviyorlar:)
525392
525393
525394
VaLLineria
25-11-2014, 15:10
Bunlar da benim isyerindeki menekselerim.. Hepsini yapraktan urettim keyifleri yerinde gorunuyor :))
Eriklibahçe
27-11-2014, 13:19
Yazın İzmir sıcağında menekşe kaybım çok olsada yinede vazgeçemiyorum menekşe tutkumdan...
527808;)
Bu minik çiçekli menekşeyi dün tesadüfen gittiğim bir yerde görüp, bir tane yaprak rica ettim ama sahibinin dediğine göre kendi kendine sürekli çoğalan ve bol miktarda minik lila renkli çiçekler açan bir tür olduğu için yanında bulunan yavrulardan birini söküp bana verdi. :D
Menekşe ustalarından ricam, bu güzelliğe sahip olan var ise türünü ya da ismini bilen var mı?
menekşezar
02-12-2014, 11:54
Şunlara bakın siz benim süslü kızlar sahneye hazırlanıyor.::)
menekşezar
02-12-2014, 12:01
Aslında görüntü çok daha güzel ama maalesef cep telefonuyla ancak bu kadar oluyor.:(
Uzun zamandır istediğim micro mini vallarta campanas moradosa kavuştum. :D
menekşezar
05-12-2014, 08:55
Küçük koleksiyonumdan bir prenses daha. Blu dragon.:)
Küçük koleksiyonumdan bir prenses daha. Blu dragon.:)
Blue dragon Sorano'nun en güzel hibritlerinden biri ama ne yazık ki çok çabuk değişime uğriyan bir tür. Elimde bulunan 20-ye yakın blue dragon yavrularından hiç biri kendi orjinal renginde ve formunda açmadı ve bu beni çok üzdü, oysa sahip olmayı istediklerimin en başında geliyor. :(
menekşezar
05-12-2014, 22:07
Haklısınız sayın lusoari banada nette gördüğümden farklı geldi. Elimde 4 yavru daha var onlar nasıl açacak hep beraber göreceğiz.
Sevgili menekşezar, sizin ki yine ucundan kıyısından biraz benziyor. Benim ki katmerli düz mor açınca yüz ifademi görmeniz gerekiyordu, tam bir hayal kırıklığı. :(
Bu resimde bulunan ise Kurshunova'nın elde ettiği hibritlerden Goluboglazaya Rossiya (mavi gözlü Rusya) hastalıklara karşı dirençli, bol çiçek açan ve en önemlisi tür özelliğini % 80 koruyan bir tür. Blue dragona çok benziyor aralarında ki en büyük fark G. Rossiyanın yarı katmerli çiçeklere sahip olması ve kenarlarında yeşil şeridin olmaması.
Bana göre ikiside muhteşem. :D
arasaral
06-12-2014, 20:53
Sevgili lusaari güle güle buyurun harika sizden ricam neden bulabiliriz alabiliriz bu türü
Sevgili lusaari güle güle buyurun harika sizden ricam neden bulabiliriz alabiliriz bu türü
Çok teşekkür ederim. Mini menekşeyi soruyorsanız onu bana iş arkadaşım Ukrayna'dan getirdi. Miniler gerçekten çok güzel türler ama onlarla çalışmak zor geliyor bana o kadar minik yaprakları var ki doğru düzgün tutması zor oluyor.
Hibrit türlerin hemen hepsini Rusya'da bulabilirsiniz, ben de yurt dışında yaşadığım için burada istedidiğim tüm türleri, cinsleri bulmam mümkün olabiliyor ama Türkiye'de de bulunan saygın arkadaşlarımızdan temin etmeniz daha kolay olacaktır. Sitemizde bulunan alışveriş bölümündeki, afrika menekşesi satışı başlığını incelemenizi tavsiye ederim.
Bir tutkudur her zaman için menekşe bende. Vazgecemedim en güzel alışkanlığım. :))
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/11/4b2a1d3d036b240eda8a1c7d895d2100.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/11/8ebee38fabd7972e3bfe5fe1d07c4f5f.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/11/92232b4e5a397b03b3a315505ed7e6eb.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/11/59ac8af54b3ec30465606860c6177a46.jpg
hasarigirl
16-12-2014, 16:36
Merhabalar.uzun zamandir foruma bakmakla yetiniyordum .iki hafta kadar once dayanamayip bunlari pazardan aldim :)
yaz sıcağını atlatıp açmaya başlayan menekşelerimden bir kaç tanesi.
merhabalar sitede yeniyim ve çiçek yetiştirme konusunda pek tecrübem yok bir yıldır evimde iki tane menekşem var yazın biraz çiçek açtılar ve sonra bir daha açmadılar bu sitede okuduklarımdan sonra saksılarını küçülttüm yaprakları da yumuşayıp çürüyor bir tanesinin de 4 tane kökü var ana gövde toprak yüzeyine çıkmış neden böyle oldu acaba buna ne yapmam gerekiyor
530300
530301
"Menekşenizi saksıdan çıkarın, 4 yan sürgünü steril kesici bir aletle gövdeye bileştiği yerden kesin ya da en dipten tutarak koparıp suya koyarak köklendirin" derim. Köklendikten sonra çay bardağı büyüklüğünde bir kaba dikince 4 menekşeniz daha olur.
Ana menekşenin yaprak kayıpları ve yaşa bağlı olarak gövdesi uzamış. Alttan köklerle birlikte biraz kesip, gövdenin tamamı toprak içinde kalacak şekilde yeni toprağa dikerseniz onu da gençleştirmiş olursunuz.
çok teşekkür ederim uzun zamandır çiçeksizler sıvı besin aldım onu ne zaman vermeye başlamalıyım
bir de Afrika Menekşesi budama, saksı değiştirme başlığında yavruları ayırdıktan sonra hemen toprağa dikti suda köklendirme yapmadı hangisi daha garantili acaba suda köklendirince çürüme ihtimali daha mı yüksek ? çok soru sordum ama yardıma ihtiyacım var çiçeğim ölmesin
Menekşeler, Mersin gibi sıcak yörelerde kış aylarını gelişmeye devam ederek geçiriyor yani gübre ihtiyacı devam ediyor. Sizin menekşeniz de yeni yaprak ya da çiçek veriyorsa, durgunluk dönemine girmediyse gübreye devam edebilirsiniz.
Yan sürgünü torakta ya da suda köklendirebilirsiniz. Son dönemde suda köklendirmeyi daha çok tercih ettiğim için size de önerdim :)
demlichay
28-12-2014, 19:43
Arkadaşlar,
Bu menekçelerin türleri konusunda bana yardımcı olabilirseniz memnun olacağım.
Teşekkür ederim.
demlichay
28-12-2014, 19:48
...
Menekşe severlere ufak (benim için çok büyük) bir çalışma örneği..
Perişan'ın yavrularının gelişimi..
Bu kadar büyük saksılarla kök çürümesine ortam hazırlarsınız.
Menekşe saksısı bitkinin toplam çapının üçte biri kadar olursa, hem hastalıklardan korumuş olursunuz hem de en kısa sürede çiçeklerini görmeniz mümkün olabilir.
Türü bilinmeden alınan menekşenin türünü daha sonra belirlemek çok zor. Tahmin yürütülse de doğruluğu kesin değildir.
demlichay
29-12-2014, 18:40
Türü bilinmeden alınan menekşenin türünü daha sonra belirlemek çok zor. Tahmin yürütülse de doğruluğu kesin değildir.
Haklısınız size katılıyorum.
Ancak düşündüm ki, Afrika Menekşeleri, yeni türler elde etme işlemi dışında, tohumdan üretilmediği, üretimde yaprak çeliği yöntemi kullanıldığı için, elden ele geçen çeliklerle, tozlaşmada olan bozulmalar olmayacağı için, belki adı unutulacak ama tür sabit kalacaktır.
Böyle düşünüp, internette resimlere baka baka bazı tahmini sonuçlara ulaştım ve sizlerin de tecrübelerine başvurmak istedim.
Mesela; yukarıdaki mesajımdaki son iki fotoğraf ve internetten eklediğim şu fotoğrajlar:
1. fotoğraf : PlantFiles Pictures: av_ocd_girl picture (African Violet 'Crimson Ice') (http://davesgarden.com/community/forums/fp.php?pid=5381137)
2. fotoğraf : African Violets by Lyndon Lyon Greenhouses (http://www.lyndonlyon.com/standards.htm)
3. fotoğraf : https://allthingsplants.com/plants/photo/218087/
4. fotoğraf : Fuzzy Foliage: Coming Up Soon: Bay State African Violet Society Show (http://avnerdgirl.blogspot.com.tr/2012/04/coming-up-soon-bay-state-african-violet.html)
Bazı renk sapmaları, zannımca çekim koşullarından (ışık, flaş kullanıp kullanmama vb) kaynaklanıyor.)
Böyle daha örnekler bulmak mümkün. Bence bunlar aynı menekşeler gibi sanki. (Crimson Ice - Exhibited by Susan Gimblet at the 2009 Bay State show)
Acaba sizler ne dersiniz?
Sizlerden cesaret alarak ayırdıgım anne menekşe ve yavruları :)
531087
531088
531089
küçük yavruyuda suda köklendirmeye çalışacağım inşallah hepsi tutar da güzel menekşeler olurlar...
Pet bardaktakilerin altına tabak koyarsanız sulma sonrası süzülen suyu görüp boşaltarak kök çürümesini önleyebilirsiniz.
delfin34
03-01-2015, 10:52
Selamlar sevgili menekşe dostları;
8-9 saksı menekşem var ama şu sıralar bi sorunları var. yapraklarında yumuşama olmaya başladı anlayamıyorum sebebini. Saksılar camın önünde mermerin üstünde ama altında petek var acaba ısı mı fazla geldi de böyle oldu ? aynı yerde duran saksılardan bi kaçında bir şey yokken çiçekliyken bir çoğu da dediğim gibi yaprakları yumuşayıp çürüyor.
Bu sorunların en çoğu yeni ayırdığım minik yapraklarda daha çok oluyor ve ölüyor :( sebebi nedir bu durumun lütfen yardım edin hepsini yapraktan gözlerinin içine bakarak büyüttüm kaybetmek istemiyorum :(
Mermer ne kadar ısınıyor bilmiyorum ancak aşırı ısı ve nem kök çürümesine neden olur.
delfin34
04-01-2015, 11:32
Mermer ne kadar ısınıyor bilmiyorum ancak aşırı ısı ve nem kök çürümesine neden olur.
sevgili maki01 aslında mermer ısınmıyor ama peteğin ısısı saksılara vuruyor. odada her yer ışık alıyor ama farklı bir yere aldığımda da bu kez çok sulamışım gibi diplerinde sarı-kahverengi tortular oluşuyor.
bu arada ilk defa kış geçiricez çünkü geçtiğimiz mart nisan da 2 saksı menekşe edinerek başlamıştım. bi öneriniz var mı acaba ?
Sûz-i Dilârâ
07-01-2015, 22:41
Bir dakikalığına her şeyi unutmak sadece bu güzelliği seyretmek;)
Sevgili delfin34,
Bugüne kadar yazdığınız renklerde bir tortuya hiç rastlamadım, bilemiyorum ancak petekden uzaklaştırıp su miktarını azalttığınızda sorun yaşanacağını sanmıyorum.
menekşezar
09-01-2015, 11:08
Ve kızlarımın son durumu havaların soğumasıyla birlikte yerleride değişti oturma odamın en güzel köşesi onların. Ortadaki ise tescilli güzel Jan Minuet.. kısa bir dinlenmeden sonra yeniden açtı tabi küçük bir değişiklikle ama ben bu halini daha çok sevdim.;)
melek yüzlü
14-01-2015, 20:52
Merhaba arkadaslar. Çiçekçiden aldığım iki menekşem eve geldikten birkaç gün sonra çiçeklerini döktü ve üzerinde olan çiçek tohumları da döküldü bunun nedeni nedir?
Ortam değişikliği etkilemiş olabilir.
celalim01
14-01-2015, 22:24
Evet ,sayın maki01 haklı , menekşeler ortam beğenir. Beğenmediği ortamda sıkıntı yaşar hatta ölür. Menekşelerini şuan olduğu yerden farklı yere al , direk güneş vurmasın ,hava akımın da kalmasın. Ben aynı odada yer değiştirdiğim menekşeler de hastalık başladığına şahit oldum. tabi en iyisini çiçekler bilir sevdiği yerde yaşamak isterler. sobanın sıcaklığı (kalorifer dahil ) klima bile etkiler çiçekleri.
Merhaba arkadaslar. Çiçekçiden aldığım iki menekşem eve geldikten birkaç gün sonra çiçeklerini döktü ve üzerinde olan çiçek tohumları da döküldü bunun nedeni nedir?
ortam degisikligi, kuru hava etkiliyor genelde. Disardan gelenler boyle oluyor. Cok normal bir sonraki ciceklenmesinde boyle bi sorunolmazins. Uzulmeyin
günebakan
15-01-2015, 13:43
Arkadaşlar bu siteden afrika menekşesi alan armı acaba çok güzel menekşeler var güvenilir bir sitemi acaba?
Africanviolet.co.uk
günebakan
15-01-2015, 13:49
Bunlarda benim menekşelerim:)
532964
532965
532966
532967
ardaçiğdem
16-01-2015, 10:05
Merhaba, bir kaç sene önce 40 saksı menekşemi kaybedince vazgeçmiştim bu sevdadan:) çünkü bu ilk değildi, daha öncede toplu kaybım olmuştu. Fakat elimde kalan 2 saksı menekşeme gözüm gibi baktım. 2 tane yeter, üretmeyeceğim derken kendimi üretime geçmiş halde buldum. Anladım ki vazgeçilmiyor...
celalim01
16-01-2015, 10:39
Arkadaşlar bu siteden afrika menekşesi alan armı acaba çok güzel menekşeler var güvenilir bir sitemi acaba?
Africanviolet.co.uk
Merhaba ,şu sıralar migros magazalarında menekşeler var ben bulunduğum yerde sabah baktım ,güzel renklerde var. Bence siteyle uğraşıp ,kargo felan boşuna zaman harcamayın bakın hoşunuza giden olursa alırsınız hemde indirim gelmiş
ardaçiğdem
16-01-2015, 12:00
İşte bahsettiğim menekşelerim.
Forumda tanıdığım Sevgili Menekşecibaba'nın aylar önce yolladığı menekşelerimi çiçeklendikçe fotoğrafladım..Uzun zamandır açıyorlar.Hocama armağandır .Ömrünüz menekşeleriniz gibi hep güzellikler içinde geçsin hocam.
Bunlarda benim güzeller....
ardaçiğdem
20-01-2015, 12:20
Sayın asln menekşelerin hepsi plastik bardakta mı? Ayrıca bayıldım, hepsi çok güzeller.
Sevgili asln, öncelikle sizi tekrar aramızda görmek çok güzel. Ben o güneş dolan evimden taşındım. Şu an maalesef güneş görmeyen bir lojmandayım. Ve üzerlerine titrediğim yaklaşık 20 saksı menekşemden ve de zorla sahip olduğum nadide türlerden çoğunu kaybettim. Elimde kala kala 5 saksı menekşem kaldı:( onlar da çiçek açmak şöyle dursun, yaşam savaşı vermekteler. Yaklaşık 1 yıllık yavrularımın hepsi teker teker öldüler. Bu yüzden menekşe beslemiyorum artık. Sizinkilere de maşallah, uzun ömürler diliyorum...
benim menekşe sevdamda noktalanmak zorunda kaldı geçen yaz siirtin dayanılmaz sıcağında kaybettim bir çoğunu 6 tanecik kaldı onlarıda bu yaz kaybederim büyük ihtimal bu yüzden anladım ki bu memlekette bu güzellere bakmak zor şimdilik biraz uzak duruyorum bu güzellerden ama kavuşmamız mükemmel olacak inanıyorum :)
hasarigirl
30-01-2015, 21:29
Bu guzelligi facebookta gordum.adini sanini bilen var mi ??
Menekşe ile aynı sınıftan bir chrita türü olmalı.
hasarigirl
31-01-2015, 15:09
Cevabiniz icin cok tesekkur ederim sanirim oyle ..cok begendigim bir cicegin bu denli cesitli olmasi cok sasirtici..
delfin34
12-02-2015, 15:02
Selamlar sevgili menekşe dostları;
8-9 saksı menekşem var ama şu sıralar bi sorunları var. yapraklarında yumuşama olmaya başladı anlayamıyorum sebebini. Saksılar camın önünde mermerin üstünde ama altında petek var acaba ısı mı fazla geldi de böyle oldu ? aynı yerde duran saksılardan bi kaçında bir şey yokken çiçekliyken bir çoğu da dediğim gibi yaprakları yumuşayıp çürüyor.
Bu sorunların en çoğu yeni ayırdığım minik yapraklarda daha çok oluyor ve ölüyor :( sebebi nedir bu durumun lütfen yardım edin hepsini yapraktan gözlerinin içine bakarak büyüttüm kaybetmek istemiyorum :(
merhabalar.. aynı sorunum gala devam ediyor. saksıları koymadığım yer kalmadı. hepsi çiçeklerini döktü. hadi çiçeklerin zamanı geçti döküldü diyorum ama bir kaç saksının yaprakları yumuşadı. yapraklar aşağı saldı kendini. bunun sebebi nedir çözüm bulamadım hala.
aynı yerde diğer saksılarda bir sıkıntı yok ama bazılarının yaprakları yumuşak.. yapraktan çıkan bebekleri de camın önüne koydum onlarda daha çok oluyordu yumuşama ama şimdilik onlarda bir sıkıntı yok yetişkin menekşelerim neden böyle oluyor:mad:
celalim01
12-02-2015, 16:50
Kök dipleri çok nemli olmasın sakın , köklerde çürüme başlamış olabilir.
delfin34
13-02-2015, 12:58
köklerine de baktım çürüme de yok :(
eceyıldız
14-02-2015, 14:16
Yeni menekşelerim tekrar aranızdayım sevgili menekşeseverler inşallah yapraktan ürettiğim yeni menekşelerime bu yaz bişey olmaz yoksa bu sefer tamamen hevesim kırılacak ve bir daha hiç menekşe almayacağım.
Minik menekşelerim
536932
Şimdilik iyiler inşallah hep öyle kalırlar
536934
Toplu halde miniklerim, birde çiçeklerini görsem çok mutlu olacağım...
demlichay
14-02-2015, 18:59
bahar geliyor, gelecek...
(optimara dali)
Sevgili eceyıldız, saksıların çok büyük. Yine kök çürümesinden kaybedebilirsin...
eceyıldız
15-02-2015, 00:48
Ne yapmamı önerirsiniz değiştireyim mi saksıları bunlar standart menekşe saksısı aslında...
Ayrıca yazın hafta da bir hatta 10 günde bir sulamama ve menekşe toprağı kullanmama rağmen neden çürümüş olabilir geçen yaz menekşelerim.
Ya hepsini kaybettim 25 civarında menekşeden birini bile kurtaramadım...
Evin en serin köşesinde ama öğlen güneşi alan bir yerrde duruyorlar bu sene akşam güneşini alabilecekleri bir pencerem var oraya almayı düşünüyorum
Ikiside ayni menekse gecen sene tek kat acmisti simdi boyle katli acti. Karistiriyormuyum acaba diye kendimden suphe ettim ama baskada bu renk meneksem yoktu.
Sevgili ecesu, menekşe saksısı diye 0 numaradan başlayan 4 farklı boyda saksı satılıyor. 0 numarası belki yetişkin büyük menekşelerde kullanılabilir, kaldı ki o bile büyük bence.
Saksı olarak yetişkinlerde renkli pet bardakları ( Nescafe fincanı boyunda ) kullanabilirsin, yavrularda ise kahve fincanı büyüklüğünde olanları tercih etmelisin. Meyveli yogut ya da bebek maması kapları da çok uygun oluyor.
Menekşe sürekli nem ister. 10 günde bir sulaman da kök çürümesine neden olabilir. Özellikle yaz aylarında az ama sık sulamanı, yapraklara su püskürtmeni ve kesinlikle direkt güneş ışığı alan pencere önüne koymamanı öneririm.
Benim turucu menekşe saksım :)
537093
537094
demlichay
15-02-2015, 17:18
CrimsonIce
eceyıldız
16-02-2015, 11:50
Sevgili ecesu, menekşe saksısı diye 0 numaradan başlayan 4 farklı boyda saksı satılıyor. 0 numarası belki yetişkin büyük menekşelerde kullanılabilir, kaldı ki o bile büyük bence.
Saksı olarak yetişkinlerde renkli pet bardakları ( Nescafe fincanı boyunda ) kullanabilirsin, yavrularda ise kahve fincanı büyüklüğünde olanları tercih etmelisin. Meyveli yogut ya da bebek maması kapları da çok uygun oluyor.
Menekşe sürekli nem ister. 10 günde bir sulaman da kök çürümesine neden olabilir. Özellikle yaz aylarında az ama sık sulamanı, yapraklara su püskürtmeni ve kesinlikle direkt güneş ışığı alan pencere önüne koymamanı öneririm.
Benim turucu menekşe saksım :)
537093
537094
Bilgi için çok teşekkür ederim Sayın Maki, öneriniz nedir peki değiştireyim mi saksıları...
menekşecibaba
16-02-2015, 18:14
Forumda tanıdığım Sevgili Menekşecibaba'nın aylar önce yolladığı menekşelerimi çiçeklendikçe fotoğrafladım..Uzun zamandır açıyorlar.Hocama armağandır .Ömrünüz menekşeleriniz gibi hep güzellikler içinde geçsin hocam.
Çok teşekkür ederim Aslı hanım . Tebrik ederim çok güzel bakmışsınız, hakkını vermişsiniz. Doğrusu gurur duydum , o kadar zorluklar içerisinde bunu başarmanız çok güzel.
Büyük bir grip geçirdiğimden uzun zamandır foruma girememiştim bana güzel bir süpriz oldu . İsimlerini de yazabilseydiniz harika olurdu..Kolay gelsin.
demlichay
16-02-2015, 20:37
Rebel's Night Breezes
Hybridized by R. Bann, 01/31/1998
Afraika Menekşeleri'nin üretimi tohum, çelik ve ayırma ile yapılır.
Tohumla üretimde tohumlar hacim olarak eşit miktarlarda kireçsiz tınlı toprak, turba ve kum karışımına ekilerek 18-21 oC’de çimlendirilir. Tohumla üretme uzun bir kültür süresi gerektirdiğinden, ancak kültür çeşitlerinin ıslahında söz konusudur.
Esas üretimi yaprak çelikleri ile Haziran-Eylül ayları arasında yapılır. Sağlıklı ve olgun yapraklar 5 cm uzunluğundaki sapları ile birlikte kesilerek hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilir. Ortamın sıcaklığı 18-21 oC dolayında tutulursa çelikler 2-3 haftada köklenirler.
(Kaynak: Necdet Oral – İç Mekân Süs Bitkileri)
.................................................. ..............................................
Ben de yaprak çeliği yöntemi ile Afrika Menekşesi köklendirmeye çalışıyorum. Çeliği komşudan aldım ve 25 Nisan'da torf-kum karışımına diktim. Sanırım köklendi (çünkü ölmedi :p ) ama bir faaliyet de yok. Yaklaşık 2 aydır, o tek yaprak öylece duruyor; yeni yaprak falan vermedi. Acaba ne zaman verecek merak ediyorum...
benim menekşemin çiçeği solduktan sonra içinde yeşil bir yumru kaldı. acaba tohum mudur?
delfin34
18-02-2015, 11:30
arkadaşlar menekşelerim resimlerini ekledim. görünürde yapraklarında bir sorun yok ama sap kısımları yumuşak sarkmışlar dik duramıyorlar. 1.5 ay kadar önce hepsi çiçekliydi yaprakları çok gürdü. şimdi yumuşuyor ve çürüyor çürüyen yaprakları temizleye temizleye bu kadar kaldılar. yardım eder misiniz ne yapmam lazım:( daha önce pencere önündeydi orda yumuşamaya başladı bende sıcaktandır deyip masanın üstüne aldım ama değişen bir şey yok :(
delfin34
18-02-2015, 15:20
yardım edebilecek kimse yok mu ? sizler menekşelerinizi nerede tutuyorsunuz ? 2014 mart ayından bu yana hepsini yapraktan yetiştirdim çok iyi baktım saksılarım yapraktan çiçekten görünmüyordu ama şimdi niye böyle oldu anlamıyorum :( menekşelerimle ilk defa kış geçiriyorum. bu mevsimde cam önüne koyan arkadaşlar peteklerinizi kapalı mı tutuyorsunuz ? yani sorun peteklerden gelen sıcaklık mıydı onu da bilmiyorum. ordan aldım ama daha da kötü oldular :(
Gübre veriyor musun sevgili delfin34? Sizin de saksılarınız çok büyük...
Çok teşekkür ederim Aslı hanım . Tebrik ederim çok güzel bakmışsınız, hakkını vermişsiniz. Doğrusu gurur duydum , o kadar zorluklar içerisinde bunu başarmanız çok güzel.
Büyük bir grip geçirdiğimden uzun zamandır foruma girememiştim bana güzel bir süpriz oldu . İsimlerini de yazabilseydiniz harika olurdu..Kolay gelsin.
Sevgili hocam, sizin eserinizdir ben teşekkür ederim.
Notlarınız, bilgileriniz, paylaşımlarınızla sizden öğrendiklerimin sonucu bu güzelleri görebildim.Zorluk maalesef hep sürecek, yaşadığımız yerin iklimine kayıplarla yine boyun eğeceğiz yaz geldiğinde. Serin havayı seviyorlar, hatta 10 derecelere bile tahammül edebiliyorlar, çiçeklenme de aylar sürüyor.
İsimler ile ilgili hatırlarsınız tahta çubuklara yazmış idim. Nemden Hepsi bozulmuştu. Bir kaçı hariç adlarını bilmiyorum. Tanıdıklarınız var ise siz ekleyebilirsiniz.
Başa çıkamayınca arşiv oluşturmayı bıraktım:)
Ellerinizden öperim, şifalar dilerim.Saygılarımla hocam.
delfin34
18-02-2015, 19:06
Gübre veriyor musun sevgili delfin34? Sizin de saksılarınız çok büyük...
arada bir veriyorum gübre maki01. gübre mi fazla gelmiş ki :( evet sizin üstteki mesajlarınızda saksının nasıl olması gerektiğini yazmışsınız. bende öyle saksıyla başladım ama yapraklar çok gürleşince büyük saksıya geçtim ama bu saksılarda bile dolup taşıyordu yapraklar sola sola bu hale geldiler :(
eceyıldız
19-02-2015, 12:22
Benim 20 menekşem böyle gitti kökleri çürüdü, Sevgili Delfin bir an önce köklerini kontrol et bence
delfin34
19-02-2015, 14:59
Benim 20 menekşem böyle gitti kökleri çürüdü, Sevgili Delfin bir an önce köklerini kontrol et bence
sağolun @eceyıldız buradan da bir bilgi alamayınca dayanamadım ve kontrol ettim kökleri. bir kaç saksıda sanki bütün suyu kökler çekmişti su içindeydi. köklerinde bir çürüme yoktu şükür ki.. hepsinin yapraklarını temizleyip topraklarını da değiştirdim. bu mevsimde saksı değişimi olmaz diye duymuştum ama değiştirmeseydim hepsini kaybedicektim. şuan en azından içim rahat inşallah artık kendilerine gelirler.
ama hala yer konusunda tereddütlerim var. kökleri ıslak olduğu için yapraklar yumuşadıysa kalorifer sıcağının zararı olmadı öyleyse. yine eski yerlerine camın önüne mermerin üstüne koydum. alttaki sıcaklık inşallah bir şey yapmaz. ki zaten mermer ısınmıyor altta kalan yapraklara sadece ısı vuruyor.
her yer ışık almasına rağmen başka yere aldığım da üşüdüklerini sanıyorum ki toprak yüzeyi beyazlıyor.
Altta kalan yapraklardan kayıp veriyorsunuz değil mi sevgili delfin34? Bence nedeni ısı. Baska yere koyunca beyazlamanın yani küf oluşumunun nedeni ise aşırı su.
Kökler henüz yeterince gelişip saksıyı dolduramadığı için su tüketimi az olacaktır. Büyük saksıda ısrarlıysanız suyu hemen menekşenin yakınından ve az verin. Tüm saksıyı sulamayın.
delfin34
19-02-2015, 20:31
Altta kalan yapraklardan kayıp veriyorsunuz değil mi sevgili delfin34? Bence nedeni ısı. Baska yere koyunca beyazlamanın yani küf oluşumunun nedeni ise aşırı su.
Kökler henüz yeterince gelişip saksıyı dolduramadığı için su tüketimi az olacaktır. Büyük saksıda ısrarlıysanız suyu hemen menekşenin yakınından ve az verin. Tüm saksıyı sulamayın.
sayın maki01 çoğu saksıda alt yapraklardan kayıp verdim ancak 3-4 saksıda neredeyse tamamı yumuşamıştı. sadece göbek kısımda çıkan yeni bebekler sağlıklıydı.
aslında büyük saksıda ısrarlı değilim dediğim gibi yapraklarım çok gür, çiçekli ve sağlıklıydı. bu sebeple küçük saksı yeterli gelmediği için büyüğe geçmiştim ama geçtikten sonra bu durumla karşılaşmadım aylardır büyük saksıdalar. ne zaman ki havalar iyice soğudu ısı derecesi arttı o zaman menekşelerim bozulmaya başladı.
şuan sarkan yapraklarım kalmadığı için yine mermerin üstüne koydum ancak takipteyim yine aynı sorunla karşılaşırsam sıcaktan olduğunu anlamış olacağım.
sulamayı tabaktan yapıyordum suyu çekiyordu ama demek ki fazla geldi ben anlayamadım. daha dikkatli sulama yapacağım.
ilginiz ve bilginiz için teşekkür ederim.
Sayın delfin34, aynı olayları zaman zaman hepimiz yaşıyoruz. Yaprakların gür olması büyük saksı kullanmamız için yeterli sebep değil. Kökler tamamen bulunduğu saksıyı doldursa bile kök ve dış yaprak budaması yapıp aynı saksıyı kullanabiliriz. Bu sayede hem bitkimizi az da olsa gençleştiririz, hem de kök çürümesine karşı korumuş oluruz.
Sıkışmaya hazır şekildeki toprak harçları, havalar soğuyunca içerideki nemi daha geç kurutur. Bu da mantar üremesine ve dolayısıyla kök çürüğüne davetiye çıkarır.
delfin34
21-02-2015, 20:53
Sayın delfin34, aynı olayları zaman zaman hepimiz yaşıyoruz. Yaprakların gür olması büyük saksı kullanmamız için yeterli sebep değil. Kökler tamamen bulunduğu saksıyı doldursa bile kök ve dış yaprak budaması yapıp aynı saksıyı kullanabiliriz. Bu sayede hem bitkimizi az da olsa gençleştiririz, hem de kök çürümesine karşı korumuş oluruz.
Sıkışmaya hazır şekildeki toprak harçları, havalar soğuyunca içerideki nemi daha geç kurutur. Bu da mantar üremesine ve dolayısıyla kök çürüğüne davetiye çıkarır.
teşekkür ederim sayın @katmer bundan sonra söylediklerinizi dikkate alacağım. umarım bundan sonra daha sağlıklı menekşelere kavuşurum.
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/22/93e4121ee9806ec954b979d107c4d819.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/22/e0982f9204038b44284c2df6841661f5.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/22/e427b833d0bf5bd720b87a6dd4ab8859.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/22/1a8e7ee67f9a44c8f9347b1bea268633.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/22/fa83de4619bd17d4d74fcc0a646a0bcd.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/23/1ad79dc9d2a65b8be8fd3a01debabf70.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/23/b9f24b74ea9d5928437fab37dac51f56.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/23/2f893b3853f687faf3cc78e32167ad7c.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/23/19827edd908929341f05c0a5a83d3faa.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/23/e482828e3cb81acf5a63e54c1572becc.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/23/1ea5d8dc72c930bc5135f69147e61241.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/23/cbb29d02f494f1e6802f54521bb70919.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/23/957860d0421476c3356aad917e790ad8.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/23/d6acce7c411c682879ca50d2bb704c51.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/23/78fc491728e40f30fcd0b7bee90b6acf.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/23/3318db40187264d9ac1379695a2767c2.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/23/13448d3a7f7395663f0926c945d79ddf.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/23/61b2cb62d70b86c66f13b4ea72c5f47e.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/23/d33912297e7582c713445564623fbf73.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/23/c234128efe7957325cfa5a6dafe7bb9b.jpg
Seni ve menekşelerini özlemişiz sevgili katmer, baharda tam bir görsel şölen bizi bekliyor :)
4. mesajındaki alacalı menekşenin türünü merak ettim, beyaz dağılımı çok güzel. Bilgi lütfen :)
Bazen kötü dönemler geçiriyoruz. Bu sürede menekşelerim beni yalnız bırakmadı, hep bekledi. Ben ve onlar buralıyız ;) Evimizi şenlendirmenin vakti geldi ;)
çiçeksever
23-02-2015, 15:14
Menekşemin birinde resimdeki gibi bir sorun var. Daha önce başaka bir menekşemde de olmuştu. Ortasından sanki ayrı bir çiçek çıkıyor gibi.
Sayın çiçeksever menekşenizde sorun var. Mite, başka bir zararlı, aşırı ışık, besin azlığı veya fazlalığı neden olabiliyor. Çoğunlukla sebep olarak, mite ve bitki özsuyu ile beslenen zararlılar karşımıza çıkıyor.
melek yüzlü
24-02-2015, 22:44
Arkadaşlar Merhaba bir sorum olacak menekşelerimi haftada bir alttan suluyorum. Birkaç saat bekliyorum fazla suyunu döküyorum. Genelde fazla su kalmıyor çünkü saksısına göre kökü çürükesin diye fazla su koymuyorum. Bir sorun yaşarmıyım. Bir komşu da aynı şekilde suluyor ve harika menekseleri var.
Sayın melek yüzlü, alttan sulama genelde tavsiye edilmez. Çünkü saksının üst kısmı kuru kalabilir. Bu yüzden üst kısımdaki kılcal kökler kuruyabilir. Yapılacak fazla sulamada da sonuç kök çürümesi olur. Yani yağmurdan kaçarken doluya tutulursunuz. Tavsiyem tabağa çıkacak kadar üstten sulama yapmanızdır. Biraz bekleyip tabakta kalan suyu dökebilirsiniz.
melek yüzlü
25-02-2015, 20:47
Teşekkür ederim Sayın katmer önerilerinizi dikkate alacağım.
çiçeksever
27-02-2015, 14:22
İşyerimde yapraktan yetiştirdiğim menekşem. Ben çoğu zaman alttan suluyorum.
merhabalar evde yetiştirmeye çalıştığım menekşelerimi paylaşarak sizden öneri, tavsiye gibi yardımcı olmanızı bekliyorum.
Güzel bir ışıklandırma sistemi ve raf hazırlamışsınız, menekşeleriniz çok mutlu olmalılar :)
Raftaki yerleşim planınızı bitki boylarına göre yaparsanız bitkiler yapay ışıktan daha fazla faydalanır. Bitkinin ışık kaynağına olan uzaklığı önemli. Büyük boy menekşeleri yüksekliği daha fazla raflara, çelikleri ise en üst rafa almanızı öneririm.
Rob's Vanilla Trail, en sevdiğim menekşem. Evime baharı getirdi :)
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/02/d124e0beced3f1123b3e9feb1912e96d.jpg
Dün ya da önceki gün fotoperiyotla ilgili yazı yazmıştım ama yazımı bulamadım. Sn hytygt raf sisteminiz çok güzel güle güle kulanın. Bitkiler için 8 saat karanlık 16 saat aydınlık en uygun olandır hatırlatmak isterim.
Hangi başlığa yazmıştınız sevgili kazım80, bu başlıkta silinen bir mesajınız yok. Kaydetmede sorun yaşamış olmalısınız.
Buraya yazmıştın sn. maki01. Dediğiniz gibi muhtemelen kayıtla ilgilidir.
dudu2011
05-03-2015, 13:04
Arkadaşlar nasıl da mutlu oldum sizin menekşelerin fotoğraflarını görünce. İşyerinde bakmış olduğum yaklaşık 30 saksı menekşemden şimdi sadece 5-6 saksı kaldı :( Penceremin kenarında duruyorlardı rengarenk. Düz , katmerli pembe , eflatun vs.vs. şimdi kalan saksılardakilerin renklerini bile bilmiyorum :( Kökten çürüdü hepsi.. Oysa gelen giden camın dışında durup hayranlıkla bakıyorlardı .....
minearas
05-03-2015, 15:15
merhaba benim size sorum menekşelerin çiçek açmıyorsa yapılabilecekleri yazarmısınız
minearas
05-03-2015, 15:17
halen menekşelerle uğraşıyor musunuz
dudu2011
06-03-2015, 14:55
halen menekşelerle uğraşıyor musunuz
Evet.. Elimde kalanlarları canlandırma çabalarım devam ediyor.... Ama o kadar cansızlar ki... :(
merhabalar evde yetiştirmeye çalıştığım menekşelerimi paylaşarak sizden öneri, tavsiye gibi yardımcı olmanızı bekliyorum.
Sizin saksılarınız anormal büyük:eek:! Birinci kuralküçük saksı en fazla 9 cm .
Bu forumda defalarca küçük saksıdan anlatılıyor, ama çoğu arkadaş bu kuralı dikkatine almıyor. Inanın bu basit bir şeyi yapın ve ne kadar menekşeniz, daha çabuk büyüyor ve çiçekleniyor göreceksiniz. Işıkla ilgili diyot bantları yetmeye bilir. Ne kadar lümen veriyor.? Çok iyi hesaplanmanız gerekiyor. Bunun dışında çok estetik görünüyor! Ben beğendim;)
salihcan
07-03-2015, 11:46
Arkadaşlar sn Menekşezarın hediye ettiği menekşelerimi sera ortamında bakıyordum herhalde minik bir yaprağı kırılmış ama düşmemiş oradan kök verdi galiba yavruda geliyor ona nasıl bakmalıyım şimdiden teşekürler :)
ne tatlı bişey bu ya :) sürekli açıyo, solanların yerine hemen yenisi açıyor :D bayıldım ben buna... yalnız saksını değiştireyim diyorum sanırım çiçeklenmesi geçtikten sonra yapmalıyım yanılıyor muyum? çiçeklenmesi de ne zaman bitecekse :cool: ta kasımın sonundan bu yana çiçekli
Keyfi yerinde, saksı büyüklüğü yeterli, bence dokunmayın :)
bence de keyfi yerinde ;) o bizi sevdi bizde onu sevdik. peki saksısını ne kadar süre sonra değiştirmem gerekir?
Arkadaşlar sn Menekşezarın hediye ettiği menekşelerimi sera ortamında bakıyordum herhalde minik bir yaprağı kırılmış ama düşmemiş oradan kök verdi galiba yavruda geliyor ona nasıl bakmalıyım şimdiden teşekürler :)
Minicik kök kısmına kadar kesip, fazla içine gömmeden sera ortamında yeniden dikmek!;)
bence de keyfi yerinde ;) o bizi sevdi bizde onu sevdik. peki saksısını ne kadar süre sonra değiştirmem gerekir?
Güzel bir menekşe gelişimi için toprağı 6 ayda bir toprak değiştirmek gerekiyor ! Sizinki ise Nisan ayında zamanı gelecek. Şimdi değiştirseniz sakıncası yok :)
Arkadaşlar menekşelerde 6 ayda bir toprak değişimi diye bir mecburiyet yoktur. Kökler ne zaman ki saksıyı tamamen doldurur o zaman saksı değişimi yapılır. Bu iş durup dururken ev taşımaya benzer. Bırakın kökler saksıyı tamamen doldursun. Bu süre içinde ayda bir uygulayacağınız seyreltilmiş şekilde besin takviyesi bitkiyi destekler.
Saksı değil ama toprak değişimi ile ilgili videolar için tıklayın :)
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26207.htm#post947252
Tesadüfen denk geldim, paylaşmak istedim.:)
Tiger
540293
Çarpıcı.
Paul Sorano ta kendisi! Üstadın elinden böyle olur! Bizde böyle etiştirsek acaba ne olur ;()
Dikkatim çekti yapraklar el kadar, ama çiçekler minicik
Bunlar da bugünden itibaren bakımını üstlendiğim bizim menekşeler ve biraz önce yeni yapraklar dünyaya getirmesi için çeliklediğim iki fincan yapraklar :)
Fincan içerikleri:
Bir tutam torf
Bir tutam yosun olduğunu sandığım ve canlı olduklarını umduğum bitkicikler
Bir tutam çay (çay için her zaman yer vardır)
Bir çay kaşığı pekmez (kan yapar)
Bir tutam kahve (kırk yıl hatrı var)
Eser miktarda ezilmiş yumurta kabuğu (evet işsizim)
Eser miktarda ezilmiş limon tuzu (kireç çözücü niyetiyle)
Kalan yaprak artıkları
Bolca su ve sevgi
Bakalım akıbetleri ne olacak...
Evde bol bol vakit geçirdiğim günlerde bitkilere ve 7 yıl sonra agaclar.net'e dönmemin verdiği haklı heyecanlar bunlar.
resim menekşeler (https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-12/11063110_10153106288978810_1925322158_n.jpg?oh=878 7cd0d50bd6f12d775c7a63f69fa25&oe=550558C2&__gda__=1426412499_86163d640bbdce91286a39ba91353c0 e)
540628
__________________________________________________ _________
Ahaha bu mesajı görünce menekşeler ozon tedavisi yapıyor sandım bir an.
Ozon Tedavisi (http://www.kamuranay.com/ozon-tedavisi-ankara/)Ankara Merkezleri Yardımıyla Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin
Ozon tedavisi günümüzde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Yaşam kalitesinin artması için kullanılan tedavi yöntemlerinden biri de Ozon tedavisidir. Ozon tedavisi Ankara merkezlerinde yapılan uygulamalar ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
Ozon tedavisi Ankara kliniklerinde tedaviler bir başka tedaviyi destekleyici olarak da uygulanabilmektedir.
Uzm. Dr. Kamuran Ay Ozon Tedavisi Ankara merkezinde tedavi sürecinizin takipçisi olmaktadır.
Ozon tedavisi Ankara merkezlerinde tedavi olmadan önce tercih ettiğiniz yerin ve hekimin bu tedavi yöntemi üzerine eğitim aldığından emin olmanız tedavinizin etkinliğinde faydalı olacaktır.
Fotoğraf arşiv siteleri bir süre sonra fotoğrafı silebildiği için foruma da yükledim sevgili ebosna, menekşeleriniz ve ilginç toprak karışımınızla başlığımıza hoşgeldiniz :)
Gelişmeleri paylaşırsanız sevinirim.
Not: Alıntıladığınız mesaj reklam içerikli olduğu için forumdan silinmiş olmalı, link çalışmıyor .
celalim01
13-03-2015, 17:47
Bakalım bu toprak karışımında neler olacak ,takipteyiz ,sonuçlar güzel olursa hemen bizde denemeye geçeriz.
menekşe sevgisi ve tecrübe paylaşımlarının arasına lütfen alakasız reklam içerikli paylaşımlar koymayalım. ozon falan ne alaka , site yöneticilerinin dikkatini çekmiş zaten.
çiçeksever
17-03-2015, 15:46
Afrika menekşelerim çiçek açmaya devam ediyor.
B e t ü l
18-03-2015, 14:15
Herkese merhaba
Menekşelerim yaklaşık iki yıldır benimle beraberler. Bu siteden öğrendiklerime hepsini yapraktan kendim yetiştirdim. Şimdilik her hangi bir sorunla karşılaşmadım. Umarım böyle devam ederiz.
Herkese bol çiçekli günler
B e t ü l
18-03-2015, 14:30
Güzellerim
B e t ü l
18-03-2015, 14:43
Galiba telefonumda sorun var.
B e t ü l
18-03-2015, 14:50
Fotoğraflar neden yatay oluyor?
B e t ü l
18-03-2015, 14:54
Bu güzelimîn çiçek sapları uzun ve farklı
B e t ü l
18-03-2015, 14:58
Bu beyazımın çiçekleri arada ebruli oluyor
B e t ü l
18-03-2015, 15:01
....
B e t ü l
18-03-2015, 15:04
Bu kızım aralarında en nazlanarak açanı
B e t ü l
18-03-2015, 15:08
Bu da aile fotoğrafı
Fotoğraflar neden yatay oluyor?
Aynı sorunu zaman zaman ben de tabletde yaşıyorum. Fotoğrafın yönünü degiştirip ekleyince problem çözülüyor ama neden kaynaklandığını çözebilmiş değilim :)
blaze ash
25-03-2015, 22:32
Merhabalar, asagidaki memekselerimi marketlerden almistim. Acaba cins menekse mi yoksa standart mi? Menekseleri cok sever ve yetistiririm. Ama cinsleri hakkinda bir bilgim yok.
Bir de bi sorum olacak. Once durumu anlatayim. Ocak 2014 te internetten siparisle aldigim yavru menekseler hala toparlanip ciceklenmediler. Ciceklenmeyi birakin govde olarak da buyumediler. Bir tanesi 2 hafta once bir anda büyüyüp ciceklendi ama diğerlerinde degisiklik yok. Evde bir sure bekledikten sonra topraklarini degistirmistim. 3-4 ay sonra baktim degisiklik yok saksilarini biraz buyuttumm. Normalde saksinin bitki capinin 3te biri büyüklüğünde olmasi gerektigini biliyorum ama belki buyurler diye daha buyuk saksilara gecirdim. Az az suluyorum. Baharla beraber biraz hareketlenme basladi ama hic umidim yok. Ciceklerim geldiklerinde kargoda hasar gormustu o nedenle bir süre serada beklettim. Sonra disari çıkardım. Degisme olmayınca gelisimi hizlansin diye tekrar seraya koydum. Nafile. Bu dediklerimi kisa araliklarda yapmadim elbette. Menekse bakimi ile ilgili bir cok seyi burdan ogrendim.
Sorum su:, bu menekselerin bu kadar zamandir buyumemis olmalari normal mi? Gelisimlerini hizlandirmak icin neler yapabilirim. Yavru olduklari icin hic gubre vermedim. Topraklarini degistirince de gerek görmemiştim. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
NOT: menekseler su anda sabah ve aksamlari dolayli olarak gunes alan, surekli gun isigi alan camin onundeler.
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/25/ec7bb7460497f3ea401e53347bf9596d.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/25/5e24e024663db49d767e5ddc1146a019.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/25/133d7e5fa17fc6fe373bc2539976a8c0.jpg
çiçeksever
26-03-2015, 08:21
Yapraktan yetiştirdiğim 1 menekşem daha çiçek açmaya başladı.
melek yüzlü
28-03-2015, 21:58
Iyi akşamlar arkadaşlar, kışın aldığım menekşelerimi üstü çiçek doluydu. Şimdi iseyaprakları gayet sağlıklı ama hala çiçeği yok. Çiçeklenme için ne yapmalıyım?
Sevgili çiçeksever , Betül ve blaze ash menekşeleriniz cok güzel nazar değmesin. Maşallah . Sevgili çiçeksever mavine bayıldım.:):)
menekşeci_şirin
05-04-2015, 21:54
Fotoğraflar neden yatay oluyor?
Betül Hanım menekşelerinize hayran kaldım hepsi çok güzeller özellikle sapları uzun olan çok hoş duruyor bakalım yaklaşık bir yıldır uğraştığım bu hobim sonucunda hepsini bizzat çelikten kendim yetiştirdiğim menekşelerim de sizinkiler gibi harika çiçekler açacak mı? :)
Sizin ve sevgili @maki01 'in sorununa gelince fotoğraf çekerken telefonunuzu yan tutmak yerine dik tutun (Daha büyük çeksin diye yan çekiyorsunuz ama dik çekimle bir fark yok sadece siz çekerken görüntüyü o an için büyütüyorsunuz.) veya fotoğrafları bilgisayardan yüklüyorsanız fotoğrafa sağ tıklayıp ''birlikte aç'' kısmında ''windows fotoğraf görüntüleyici'' ile açarsanız fotoğrafınızı alt kısımda sağa çevir sola çevir komutlarıyla istediğiniz yönde kaydedebilirsiniz.
Bol şans... :)
Meraba ben yeni geldim araniza benim güzellerimin resmini göstermek istiyorum
Mutfagimda pencere onundeler tecrübelerinize dayanarak soruyorum yerleri iyi mi
Yakıcı güneş ışığı almadığı sürece mutfaktaki nem menekşelerininize iyi gelecektir.
barba1981
12-04-2015, 01:53
546276546277546278
menekşeci_şirin
14-04-2015, 22:04
Meraba ben yeni geldim araniza benim güzellerimin resmini göstermek istiyorum
Sevgili merve01 öncelikle hoşgeldin. Bu kalorifer petekleri sıcak değiller değil mi? Fazla sıcak toprakta bakteri ve mantar üremesine neden olabilir diye düşünüyorum yanlış mı düşünüyorum acaba?
Sevgili arkadaşlar iki yıllık menekselerimde orta kısım yaprakları uçlarından geriye doğru kıvrılıyor.Neden acaba.
İşte bu yaramaz menekşe beni endişelendiriyor.
sevgılı meneksecı şirin kalorıfer calısmıyor ewde o yuzden oraya koydum yoksa öluyorlar kalorıferın ustunde dıye bılıoyorum. mardındeyım ben buranın yaz sıcagında kavrulup ölmezler inşallah
menekşeci_şirin
16-04-2015, 17:29
sevgılı meneksecı şirin kalorıfer calısmıyor ewde o yuzden oraya koydum yoksa öluyorlar kalorıferın ustunde dıye bılıoyorum. mardındeyım ben buranın yaz sıcagında kavrulup ölmezler inşallah
Sevgili merve01 ben sıcaktan korumak için perlit vermikülit oranını yüksek tutuyorum ve ne az ne çok su veriyorum evin mümkün olduğunca serin bir yeri hafif esinti olan bir yerine koyarsanız koruyabilirsiniz.
Bol şans...
menekşeci_şirin
16-04-2015, 17:31
İşte bu yaramaz menekşe beni endişelendiriyor.
Sevgili @Yasmins bana yapraklar çok yoğun geldi en dış sıraları budasan mı diyorum ortadakilere yer açılsın biraz hem çiçeklenme zamanları böylece çiçeklenmeye teşvik etmiş olursun.
Bol şans...
kolay gelsin menekşe severler.menekşelerim hiç çiçek açmıyor.bi de beyaz yapışık beyaz böcek var.yapraklarındada kahverengileşme var.bim e gelen paket çiçek toprağından verdim ama hiç gelişme yok.devamlı olarak su püskürtmelimiyim.biraz ilgi gösteremiyorum.acaba bana küsmüşler mi?cam fanusa ekilen menekşelerin toprağını nasıl hazırladınız.şimdiden teşekkürler
melek yüzlü
20-04-2015, 21:00
Arkadaslar geçen sene aldığım üç menekşem de çiçek açmıyor aldığımda çok çiçekleri vardı ve bir daha açmadı. Yaprakları gayet sağlıklı görünüyor ama çiçek almıyorlar. Saksılarını da değiştirmediM. Ne yapmalıyım?
mor-salkım
22-04-2015, 18:56
kolay gelsin menekşe severler.menekşelerim hiç çiçek açmıyor.bi de beyaz yapışık beyaz böcek var.yapraklarındada kahverengileşme var.bim e gelen paket çiçek toprağından verdim ama hiç gelişme yok.devamlı olarak su püskürtmelimiyim.biraz ilgi gösteremiyorum.acaba bana küsmüşler mi?cam fanusa ekilen menekşelerin toprağını nasıl hazırladınız.şimdiden teşekkürler
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271.htm bence afrika menekşesi hastalık ve zararlılarına bir bakın
Çiçekle ilgili mesajları http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23641.htm başlığında bulabilirsiniz.
mor-salkım
27-04-2015, 19:11
Bu menekşeyi çok gariban yıpranmış bir haldeyken aldım. kendini yeni yeni toparlıyor ama durumu gayet iyi. Minik bir sürü yaprak çıkarıyor :)
menekşeci_şirin
01-05-2015, 09:51
Üzüm üzüme baka baka kararır, menekşe menekşeye baka baka açar. :)
İnsan bakınca mutlu oluyor bir çelikten nerelere...Maşallah. :)
http://i.hizliresim.com/rQVgGV.jpg (http://hizliresim.com/rQVgGV)
http://i.hizliresim.com/7kboza.jpg (http://hizliresim.com/7kboza)
Cins yazarsaniz çok seveneriz!
meneksem94
12-05-2015, 07:55
Merhaba arkadaşlar benim de uzun yıllardır menekşem var ama şuan çok kötü durumda. Saksı toprak değiştirmek istiyorum ama toprağını nerden alabilirim bilmiyorum?? Ayrıca kaz ayağı şeklinde boyun kısmı uzadı onu nasıl kesip tekrar dikebilirim bilemiyorum lütfen ölmeden yardımcı olun :KK43:
Öncelikle saksıdan çıkarıp , kökleri kontrol edin, büyük olasılıkla çürümüştür. Göbekteki ilk iki sıra dışındaki tüm yaprakları kesin. Boyun diye tanımlanan gövdeyi 2 cm kalacak şekilde temiz ve keskin bir aletle kesip suda ya da toprakta yeniden köklendirin.
meneksem94
12-05-2015, 16:29
Öncelikle saksıdan çıkarıp , kökleri kontrol edin, büyük olasılıkla çürümüştür. Göbekteki ilk iki sıra dışındaki tüm yaprakları kesin. Boyun diye tanımlanan gövdeyi 2 cm kalacak şekilde temiz ve keskin bir aletle kesip suda ya da toprakta yeniden köklendirin.
Tesekkür ederim ben çiçekçilere danıştım yapraklar sarardıysa yapacak bir şey yok dediler. Babama danıştım değiştirme daha çok öldürürsün dedi. Korkuyorum yanlış bir şey yapmaktan yanlışlıkla güneşe koydum ondan dolayı sanırım sarardı içerdeki taze yaprakları. O boynu nasıl keseceğim yapraklardan itibaren mi 2 cm kalsın? Hani iri ve yeşil yaprağı da kalmadı alıp çelik yapsam diyorum. :(
Tesekkür ederim ben çiçekçilere danıştım yapraklar sarardıysa yapacak bir şey yok dediler. Babama danıştım değiştirme daha çok öldürürsün dedi. Korkuyorum yanlış bir şey yapmaktan yanlışlıkla güneşe koydum ondan dolayı sanırım sarardı içerdeki taze yaprakları. O boynu nasıl keseceğim yapraklardan itibaren mi 2 cm kalsın? Hani iri ve yeşil yaprağı da kalmadı alıp çelik yapsam diyorum. :( linkini koyduğum videolara bir göz atarsanız nasıl keseceğinize dair bir fikir edinebilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=KE0_d_E6NMk https://www.youtube.com/watch?v=2ALfJSi17OY
meneksem94
12-05-2015, 20:31
Daha iki gün önce böyleydi güneşe koyunca kötüleşti :(
menekşecibaba
13-05-2015, 18:34
Dünya güzeli menekşelerimiz biraz nazlıdır , aşırı güneşten ve aşırı soğuktan koruyalım lütfen.
Menekşeciler Sarı Alarm '''
Sıcakların ani artığı bu günlerde Menekşe lerimizde bazı şeylere dikkat etmemiz gerekli bilhassa picasso dediğimiz alacalı türlerde . Daha akılda kalıcı olması bakımından bunları madde madde yazıyorum.
1-Aşırı sıcaklarda bitkiye ekstra verdiğiniz gübreyi kesin. Sade dinlenmiş su verin.
2-Direk güneşten koruyun, güneşle arasına ince bir tül perde koyun.
3-Kesinlikle öğlen güneşinde , sıcakta sulamayın , en ideal sulama vakti sabah erken saat ler olmalı.
4-Menekşelerinize fazla su vermeyin , azar azar verin ve altında 15. dakikadan fazla su bırakmayın.
5- Menekşelerinize verdiğiniz su bir gün önceden dinlendirilmiş klor suz ve ılık olmalı.
6-Menekşelerimizde hastalık ve zararlıların aktifleştiği dönemdir sıcak aylar , o yüzden bitki temizliğine azami dikkat edelim , bitkileri havalandıralım , kuruyan yaprak ve çiçekleri üzerinden uzaklaştıralım.
Optimara Little Diamond
Cute Aza Bug
meneksem94
14-05-2015, 08:56
linkini koyduğum videolara bir göz atarsanız nasıl keseceğinize dair bir fikir edinebilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=KE0_d_E6NMk https://www.youtube.com/watch?v=2ALfJSi17OY
Teşekkür ederim umarım öldürmeden yapabilirim ama benimkinin yaprakları şuan kötü durumda umarım iyileşir
Artemisya
17-05-2015, 02:15
Merhaba Menekşeseverler,
Ben de geldim aranıza. Bir süredir sizi üye olmadan takip edip paylaşımlarınızdan faydalanıyordum ve nihayet dayanamadım üye oldum :) İki tane afrika menekşem var. İlkine yanından geçerken vurulmuştum, güneş altında rengi bana mavi gözüktü fakat eve geldiğimde eflatun olduğunu farkettim, yine de muhteşem güzeldi. Çiçeklerini çabuk döktü ve bir daha da açmadı. Ne zaman aldığımı tam kestiremiyorum, herhalde 3 ay oldu gibi.. bu açmayan menekşemi evde bırakıp 3 hafta gelemedim ne yazık ki.. evde menekşem ve aloe vera bitkisi vardı. 3 hafta sonrasında umarım yaşıyorlardır diyerek eve girdiğimde aloe vera toprak kuru ama normal gözüküyordu, menekşem ise toprak öylesine çatlamıştı ki saksının kenarında boşluk olmuştu, fakat ortadan yeni diri yapraklar çıkarmış, alt yaprakları ise boynunu bükmüştü. Bir anda çok suyla şok etmemek için alttan azar azar suladım sabırla bekledim ve çok şükür ki birkaç günde kendine geldi, yapraklar yavaş yavaş dikleşmeye başladı. Sonra lekeli ve kötü gördüğüm alttaki yapraklardan budadım ve bir boy büyük saksıya aldım. Ve nem sevdiğini öğrendiğim için mutfağa koydum. Saksı hafif büyük gibi geldi ama bilemiyorum umarım iyi olmuştur çünkü kendisi iyi gözüküyor. Keyfi yerine gelmiş gibi.. ve ortada yaprakların altında iki tomurcuk da çıkarmış çok sevindim, bir hafta oldu halen tomurcuklar açmadı ne zaman açar acaba? Bu arada mutfaktan vazgeçtim ve tekrar salona aldım, acaba yerini sık değiştirmem rahatsız eder mi? umarım o tomurcukları açmadan yok etmez korkuyorum :/ gelelim ikinci menekşeme, iki gün oldu getireli, görünce dayanamadım hemen benimsin dedim :) bu sene bende menekşe aşkı ve zaafı başladı, dayanamıyorum hepsi benim olsun istiyorum :)) yeni aldığım menekşem minicik ve koyu mor. Onun resmini müsait bir ara yükleyebilirim. Diğerinin ne yazık ki çiçekliyken resmini çekmemişim. Galiba hızlı büyüyor menekşeler. ilk aldığım menekşem yenisinin yanında kocaman kaldı.
Bu arada annemin menekşesinden aldığım çeliklerle köklendirmeyi deniyorum. minik bir saksıda gücünü kök üretmeye versin diye yaprağın baş kısmını kestiğim iki çelik var. 17 Nisan tarihini düşmüşüm. Tam bir ay olmuş tık yok. Aynı tarihte çeliğin damarlarına çentik atıp kürdanlarla tutturup toprağa temas ettirerek üretmeyi denediğim başka bir saksı var. Onda da tık yok, ve yaprak epey kararmış sanırım kök vermeden çürüyecek. Diğerinden ümitliyim halen. Sizce ne zamana bebek üretmeye başlar? Sabırsızlanıyorum biraz.. mutfakta duruyor bu saksılar ve ışığı uzaktan alıyor. Eğer üretebilirsem birde pembe menekşem olacak :) Teşekkürler şimdiden...
B e t ü l
18-05-2015, 12:46
Yeni minikim.
B e t ü l
18-05-2015, 13:10
Bu da pamuk şekerim. Evdeki en cömert menekşem. Her dalında 7-9 çiçeği olur hanımefendinin
Uzun zamandır çiçek açmıyordu.. Nihayet çiçek görebileceğim.. İnşallah..
Artemisya
19-05-2015, 00:27
Betül, çok ciciymiş menekşeleriniz, miniği de güle güle büyütün :)
Ben de miniğimin resmini eve girtiğimde yükleyeceğim..
Jakin, eflatun mu rengi? Benim açmayanıma benziyor, benimkide iki tomurcuk çıkardı bakalım belki bir supriz yapar gittiğimde açmış bulurum;)
Artemisya
19-05-2015, 17:37
Mavi menekşe nerden bulabilirim? Çok seviyorum fakat bulamıyorum.. :(
Artemisya
19-05-2015, 17:48
Minik olanın rengi mor aslında ekranda koyu mavi gibi çıkmış. Diğeri de tomurcuklanmış heyecanla bekliyorum açmasını :) fakat yapraklarında çok fazla leke var, onları kesmeli miyim?
553838
553839
553840
Minik olanın rengi mor aslında ekranda koyu mavi gibi çıkmış. Diğeri de tomurcuklanmış heyecanla bekliyorum açmasını :) fakat yapraklarında çok fazla leke var, onları kesmeli miyim?
553838
553839
553840
o lekeli yaprakları korkmadan koparın bence yeni gelen yapraklar gayet sağlıklı. ben öyle yapıyorum daha bir canlanıyorlar.menekşem üç ay önce çiçekliydi hala açmıyor demişsiniz sanırım. çok sık açmazlar zaten telaşa paniğe kapılıp sık sık yer değiştirmeyin derim.
menekşelerimi artık yaprakları fazla tozlandığında korkmadan duşta çok tazyikli olmayan suyla yıkıyorum . canlanıp kendilerine geliyorlar. ****** bir şartla kuruyana kadar güneşe yakın cama koymuyorum.
Artemisya
19-05-2015, 22:56
menekşelerimi artık yaprakları fazla tozlandığında korkmadan duşta çok tazyikli olmayan suyla yıkıyorum . canlanıp kendilerine geliyorlar. ****** bir şartla kuruyana kadar güneşe yakın cama koymuyorum.
Teşekkürler Edacan, dediğiniz gibi temizliyeyim kötü yapraklardan biraz. Duş aldırmayı ben de deneyeyim :) saksı değiştirirken yanlışlıkla ters döndü menekşem ve üzerleri hep toprak oldu yaprakların, elimde biraz temizledim ama yinede tüylerine yapışmışlar, ben de üzülüyordum, iyi oldu bunu sizden öğrendiğim ;)
Jakin, eflatun mu rengi? Benim açmayanıma benziyor, benimkide iki tomurcuk çıkardı bakalım belki bir supriz yapar gittiğimde açmış bulurum;)
Sevgili Artemisya mor renkli benimki. Kız kardeşim vermişti. Bana geldikten sonra ilk kez açacak. Umarım sizinki de açar en kısa zamanda. Mor renkliniz çok güzel açmış maşallah.
Artemisya
20-05-2015, 19:15
Teşekkürler Jakin, mor renkli olan geldiğinde açmıştı umarım uzun süre çiçekli olmasını sağlayabilirim. eflatun olanın tomurcuğu daha bir büyüdü her an açabilir bakalım :) açınca paylaşırım.. siz de paylaşın lütfen :) sevgiler
Artemisya
20-05-2015, 23:18
Bir süredir menekşe üretmeye çalışıyorum. Kürdanla yaprak çeliğini toprağa tutturarak yaptığım çalışma olmadı yaprak çürüdü. İki yaprak çeliğini toprağa saplayarak yaptığım çalışma ise yavru vermedi fakat çürümedi de.. bakalım hayırlısı..
Bugün ise bütün menekşelerimden çelik alıp yeni çalışmalar yaptım. Bakalım sonuç nasıl olacak.. Bu sefer kapalı bir kabın içine koydum nemli kalması için. Bu şekil süreci hızlandırıyormuş. Birkaç haftada yavru veriyormuş, bakalım...
Gelişmeleri paylaşacağım merak edenler olursa diye...
Çelikten üretim yapanlar tecrübelerini paylaşırlarsa da memnun olurum
sevgiler
Artemisya
20-05-2015, 23:21
Bu arada resimde farkettim bir yaprağı kesmeyi unutmuşum :) Kesince daha iyi sonuç veriyormuş çünkü yaprak gücünü yaprağa değil daha çok köke harcıyormuş.
menekşeci_şirin
21-05-2015, 06:33
:D :p
Çizelgelenmiş zamanında yani bu sabah 06.00 da menekşelerimi suluyordum...Evet bunu da gördüm ve sizlerle hemen paylaşmak istedim belki sizlerin başına gelmiştir daha önce ama ben böyle bir şeyle ilk kez karşılaşıyorum.Etrafındaki ablalarının açtığını görüp pek bir heves etmiş sanırım yoksa daha annesinden ayrılmamış bu yavru nasıl tomurcuk verebilir ki. :D
Anne çelik kırmızı halka içerisinde tomurcuğumuz sarı halka içerisinde. :p
http://i.hizliresim.com/7kNqqN.jpg (http://hizliresim.com/7kNqqN)
B e t ü l
21-05-2015, 08:12
Sevgili Artemisya
Menekşe üretiminde kolaylıklar dilerim. Bence her bir bardağa 1 Çelik koyarsan yavrular çıktığında sıkışmaz ve daha iyi gelişir.
Allahım menekşem açıyor diye yanından ayrılamıyorum, o da maşallah o kadar nazlı ki! Tam olarak açsa da bir görsem!
Dayanamayıp tam açmamış halini paylaşayım dedim.
Artemisya
21-05-2015, 10:29
Menekşeci şirin maşallah yavrularınız çok güzel gelişmiş siz bu işten anlıyorsunuz. yavruları ne zaman ayıracaksınız? bir anne çelikten kaç yavru kök çıkıyor?
birde ne zaman başlamıştınız kaç ayda bu noktaya geldi üretiminiz? Ne kadar sıklıkta suladınız? çok soru soruyorum kusuruma bakmayın..
Artemisya
21-05-2015, 10:30
Sevgili Artemisya
Menekşe üretiminde kolaylıklar dilerim. Bence her bir bardağa 1 Çelik koyarsan yavrular çıktığında sıkışmaz ve daha iyi gelişir.
Sevgili Betül aklımda olsun, sağolun.. ben bu konuda hazırlanmış bir videodan izleyerek uyguladım, orada yapan kız bu şekilde tarif etmiş ben de öyle yaptım. ama dediğiniz mantıklı bir dahakine öyle yapayım.
Artemisya
21-05-2015, 10:38
Sevgili Jakin az daha sabır çok az kalmış.. çok nazlılar.. bu da benimki :)
aslında yıkamak istiyordum yapraklarını ama tomurcuk olunca ne olur ne olmaz dedim. üzerine toprak döküldüğü için pek bir pasaklı
Artemisya
21-05-2015, 11:07
menekşelerimi artık yaprakları fazla tozlandığında korkmadan duşta çok tazyikli olmayan suyla yıkıyorum . canlanıp kendilerine geliyorlar. ****** bir şartla kuruyana kadar güneşe yakın cama koymuyorum.
Bu arada menekşeleriniz çok güzeller maşallah.. cinsleri farklı olanların isimleri nedir biliyor musunuz?
Artemisya
21-05-2015, 14:42
Kapsül kuruyup rengi yeşilden kahveye dönmeli. Kahveye dönmesini beklemeden de açabilirsiniz ama mutlaka kuru ve incelmiş olmalı. Çiçek dalını incelmeden koparmak doğru olmaz ve kopardıktan sonra da 1-2 ay dışarıda kurumasını bekleyebilirsiniz. Kurumuş tohumlar siyah renkte olur. Aslında çok kolay bir işlem ve buradaki herkesin yapabileceğine eminim. Çoğunuz zaten rastlantısal olarak menekşelerin meyveleri ile karşılaşıyorsunuzdur ama bozulan çiçekleri kopardığınızdan pek çoğu çöpe gidiyordur. Bozulan çiçekleri koparmazsanız sizde menekşe meyvelerine kavuşur ve sabırla tohum olmasını bekleyebilirsiniz. Bu zahmetli bir iş. Ben yapraktan 15-20 günde yavru çıkarıyorum ama eğer hibrit yaratmak istiyorsanız (mesela beyaz ve kırmızı menekşeden kırmızı noktalı bir beyaz menekşe :) o zaman bu işlem mutlaka olmalı. Burada bazen yaprakları çaprazlamaktan bahsediliyor. Bu şekilde hibrit olma ihtimali yok denecek kadar az ancak yaprak çaprazlama ile olsa olsa o da düşük ihtimal ama ejder (chimera) olur. Hibrit ejderden farklı birşeydir ve genetik olarak değişim demektir. Hibriti yapraktan çoğaltabilirsiniz. Çalışmalarımın devamını sizlere sunmaya devam edeceğim ama tohumdan yavruların çıkması biraz zaman alabilir. Çıkınca onları da fotoğraflarım. Herkese huzur dolu günler dilerim. "Bilgi paylaştıkça çoğalır"
Çoook beğendim menekşelerinizi maşallah! Kahraman bey nasıl böyle sık ve çok çiçek veriyor, nasıl bakıyorsunuz menekşelerinize? son mesajınızın üzerinden epey geçmiş, umarım arada bakıyorsunuzdur foruma.. lütfen bana biraz tüyo verin :)
Bu arada menekşeleriniz çok güzeller maşallah.. cinsleri farklı olanların isimleri nedir biliyor musunuz?
Sayın artemisya menekşe türlerinin hiç birisinin adını bilmiyorum malesef.
menekşeci_şirin
22-05-2015, 06:27
Menekşeci şirin maşallah yavrularınız çok güzel gelişmiş siz bu işten anlıyorsunuz. yavruları ne zaman ayıracaksınız? bir anne çelikten kaç yavru kök çıkıyor?
birde ne zaman başlamıştınız kaç ayda bu noktaya geldi üretiminiz? Ne kadar sıklıkta suladınız? çok soru soruyorum kusuruma bakmayın..
Sayın Artemisya öncelikle övgüleriniz için teşekkür ederim elimizden geldiğince uğraşıyoruz :) az olsun çok olsun soru sormanızda tabi ki bir sakınca yok seve seve cevaplarım.
Yavruları ne zaman ayıracaksınız? demişsiniz
Yavruları ayırmak için kendime bir zaman belirlemiyorum doğruyu söylemek gerekirse her gün gözümün önünde oldukları için ve günlük 2-3 defa kontrol ettiğim için anne yaprakta çürüme olursa yavruları ayırıyorum.Genel olaraksa söylenen yavruların yapraklarının 50 kuruş büyüklüğüne ulaştığında ayrılabileceği ama dediğim gibi ben annenin yavrular için elinden geleni yapıp benden bu kadar dediği zamana kadar bekliyorum.
Bir anne çelikten kaç yavru çıkıyor?
Bunun belirli bir sayısı yok 6-7 olduğu da oluyor 2-3 olduğu da oluyor işe yarar damarlanmış yavru derseniz küçük yavruları atınca 5 tane sağlam yavru çıkıyor.Ben her çelikten 2 yavru çıkmasını isterim şahsen bir iki çeliğimde bu şekilde 2 yavru çıktığı oldu çok hızlı büyüyorlar geniş alanları olduğu için de düzgün bir görünümleri oluyor.
Üretimim bu noktaya ne kadar zamanda geldi?
Fotoğraftaki çeliği toprağa diktiğim tarih 03.01.2015 bugün 22.05.2015 yani 4,5 ay olmuş bir çeliği toprağa diker ve bakımını iyi yaparsanız 40 günde yavrular toprak yüzüne çıkıyor.
Ne kadar sıklıkla sulanıyorlar?
Mevsime havanın ısısına göre değişiyor.3 gün açık ağızlı kapta bekletip dinlendirdiğim suyla kış ve soğuk aylarda 4 günde bir güneş doğarken sıcak aylarda ise 3 günde bir belki çok sıcak yaz aylarında 2 gün olur ama asla çok sulama yapmam.Şu an havalar çok sıcak olmadığı için 3 güne düşürdüm sulama aralığını.Tercihim eğer menekşem ölecekse çok sulandığı için mantar kök çürümesi gibi hastalıklardan ölmesindense susuzluktan ölmesidir.
Umarım sorularınıza yeterli cevabı verebilmişimdir.Zamanla kendi yetiştirme sulama şeklinize sahip olacağınıza eminim.Herkese bol şans...
Sevgili Jakin az daha sabır çok az kalmış.. çok nazlılar.. bu da benimki :)
aslında yıkamak istiyordum yapraklarını ama tomurcuk olunca ne olur ne olmaz dedim.
Sevgili Artemisya yeni gördüm, sizinki daha bir güzel açmış maşallah. Ben de yıkamaya korkuyorum. Çiçekleri bitince yıkayalım en iyisi.
celalim01
22-05-2015, 10:53
Sayın menekşeci_şirin , yanyana duran farklı saksılarda olup , yavru vermeye başlayan ama yanında olan diğer yaprağımın aynı zamanda ekmeme rağmen yavru vermemesine şaşırdım. Her şey aynı ,yer ,toprak ,bakım ,güneş .
Acaba farklı türler arasında yavru verme zamanı değişiyor mu ?
**** çelik alınan yaprakların bölgesi ,kalitesi gibi nedenler yavrulama zamanlarını farklılaştırıyor mu ?
Artemisya
22-05-2015, 11:28
Sayın Artemisya öncelikle övgüleriniz için teşekkür ederim elimizden geldiğince uğraşıyoruz :) az olsun çok olsun soru sormanızda tabi ki bir sakınca yok seve seve cevaplarım.
Yavruları ne zaman ayıracaksınız? demişsiniz
Yavruları ayırmak için kendime bir zaman belirlemiyorum doğruyu söylemek gerekirse her gün gözümün önünde oldukları için ve günlük 2-3 defa kontrol ettiğim için anne yaprakta çürüme olursa yavruları ayırıyorum.Genel olaraksa söylenen yavruların yapraklarının 50 kuruş büyüklüğüne ulaştığında ayrılabileceği ama dediğim gibi ben annenin yavrular için elinden geleni yapıp benden bu kadar dediği zamana kadar bekliyorum.
Bir anne çelikten kaç yavru çıkıyor?
Bunun belirli bir sayısı yok 6-7 olduğu da oluyor 2-3 olduğu da oluyor işe yarar damarlanmış yavru derseniz küçük yavruları atınca 5 tane sağlam yavru çıkıyor.Ben her çelikten 2 yavru çıkmasını isterim şahsen bir iki çeliğimde bu şekilde 2 yavru çıktığı oldu çok hızlı büyüyorlar geniş alanları olduğu için de düzgün bir görünümleri oluyor.
Üretimim bu noktaya ne kadar zamanda geldi?
Fotoğraftaki çeliği toprağa diktiğim tarih 03.01.2015 bugün 22.05.2015 yani 4,5 ay olmuş bir çeliği toprağa diker ve bakımını iyi yaparsanız 40 günde yavrular toprak yüzüne çıkıyor.
Ne kadar sıklıkla sulanıyorlar?
Mevsime havanın ısısına göre değişiyor.3 gün açık ağızlı kapta bekletip dinlendirdiğim suyla kış ve soğuk aylarda 4 günde bir güneş doğarken sıcak aylarda ise 3 günde bir belki çok sıcak yaz aylarında 2 gün olur ama asla çok sulama yapmam.Şu an havalar çok sıcak olmadığı için 3 güne düşürdüm sulama aralığını.Tercihim eğer menekşem ölecekse çok sulandığı için mantar kök çürümesi gibi hastalıklardan ölmesindense susuzluktan ölmesidir.
Umarım sorularınıza yeterli cevabı verebilmişimdir.Zamanla kendi yetiştirme sulama şeklinize sahip olacağınıza eminim.Herkese bol şans...
Sevgili Menekşeci Şirin, cevaplarınız çok faydalı oldu, üstelik sırayla özenle cevaplamışsınız çok teşekkür ederim. Demek ki menekşe üretmek sabır gerektiriyor, 4,5 ay az zaman değil.. ama sonucunu görmeye değer bence. Sonrasında o menekşeyi bebekten büyütmek, marketten almaktan daha büyük mutluluk verir ve aramızda daha farklı bir bağ olur gibime geliyor.. bakalım benimkiler tutacak mı, inşallah bebeklerimin olmasını çok istiyorum.
Bu arada benim anne yaprağın olduğu minik kapların altı delik değil sorun olur mu bu? O şeffaf kutuyu da kapatıyorum nem olsun diye pek fazla kurumuyor toprak.
Artemisya
22-05-2015, 11:43
Sevgili Artemisya yeni gördüm, sizinki daha bir güzel açmış maşallah. Ben de yıkamaya korkuyorum. Çiçekleri bitince yıkayalım en iyisi.
Sevgili Jakin çok teşekkür ederim, o resimde tam açmış hali değil aslında ama açmak üzere son tomurcuk hali, bakın bugün açmış çok sevindim. benimki sizinkinin bir gün ardından geliyor ;)
Artemisya
22-05-2015, 11:49
Menekşelerimin saksılarını değiştirdim daha bir güzel oldular maşallah
Bu da yeni minik pembe kızım :) Üç menekşem oldu, çok seviyorum onları ;)
menekşeci_şirin
22-05-2015, 17:55
Sevgili Menekşeci Şirin, cevaplarınız çok faydalı oldu, üstelik sırayla özenle cevaplamışsınız çok teşekkür ederim. Demek ki menekşe üretmek sabır gerektiriyor, 4,5 ay az zaman değil.. ama sonucunu görmeye değer bence. Sonrasında o menekşeyi bebekten büyütmek, marketten almaktan daha büyük mutluluk verir ve aramızda daha farklı bir bağ olur gibime geliyor.. bakalım benimkiler tutacak mı, inşallah bebeklerimin olmasını çok istiyorum.
Bu arada benim anne yaprağın olduğu minik kapların altı delik değil sorun olur mu bu? O şeffaf kutuyu da kapatıyorum nem olsun diye pek fazla kurumuyor toprak.
Sayın Artemisya bir şey değil işinize yarayacak bilgiler bulabildiyseniz ne mutlu bana.
Evet büyük bir sabır işi şu an koyacağım fotoğraftaki pembe beyaz menekşeler tam bir yıl oldu kendim çelikten ürettim gerçi şu an elimde bulunan bütün menekşeler kendi üretimim durumunda fotoğrafta baya bir de çelik var yavrularıyla.
Çelikleri koyduğunuz küçük kapların altına delik açmaya gerek yok ben açmıyorum.Çelikleri ilk 1-2 hafta kapalı kapta tutma olayını doğru buluyorum tutması daha kolay oluyor.
Çiçeklenen veya çiçekli şekilde aldığınız menekşelerin saksısını değiştirmek ise yanlış bir uygulama umarım çiçek açmaya devam ederler çiçeklenen veya çiçekli menekşenin saksısını değiştirmek menekşeyi şoka sokabilir çiçeklenme durabilir bu konuya dikkat etmek lazım.
Ayrıca menekşenin çapının saksının çapının 3 katı olması gelişimi çok etkiliyor bu konuda başka bir önemli nokta.
Saygı ve sevgiyle herkese bol şans...
http://i.hizliresim.com/PqrRm7.jpg (http://hizliresim.com/PqrRm7)
menekşeci_şirin
22-05-2015, 18:26
Sayın menekşeci_şirin , yanyana duran farklı saksılarda olup , yavru vermeye başlayan ama yanında olan diğer yaprağımın aynı zamanda ekmeme rağmen yavru vermemesine şaşırdım. Her şey aynı ,yer ,toprak ,bakım ,güneş .
Acaba farklı türler arasında yavru verme zamanı değişiyor mu ?
**** çelik alınan yaprakların bölgesi ,kalitesi gibi nedenler yavrulama zamanlarını farklılaştırıyor mu ?
Sayın celalim01 bence biraz daha sabır etmek lazım mesela benim çeliklerim dikildikten 40 gün sonra yavrular toprağın yüzüne çıkar ancak 40 gün geçmişse ve hala yavru yoksa telaş etmem 2 hafta daha beklerim sonra gerekli müdahaleyi yaparım bu müdahaleyi aşağıda belirteceğim zaten.
Menekşe çeliklerinin birbirinden farklı açma veya yavru verme sürelerine sahip olmasına şu etmenler sebep olabilir;
1-Çeliğin hangi sıradan alındığı: Çelik alırken menekşenin göbekten itibaren 3. sırasındaki yapraklardan çelik almak lazım yani şöyle tarif edelim en dış yapraklar yaşlı oluyor göbeğe yakın yapraklar çok genç oluyor ama 3. sıradaki yapraklar çelik almak için en uygun olanlar belki sözünü ettiğiniz henüz yavru vermeyen çeliğiniz yaşlı veya çok genç kısımdan alınmış olabilir.
2-Çok derine dikmek(çelik sapının uzun bırakılması): Çeliğimizi dikerken sapını asla çok uzun bırakmıyoruz eğer sapını çok uzun bırakırsak yavrular toprağın yüzüne varamadan baş kısımlarından çürüyorlar.1,5-2 cm bir sap bırakmanız ve çeliği diklemesine değil yanlamasına toprağa dikmeniz doğru olacaktır.Bu konuda detaylı bilgiyi http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198-37.htm başlığında bulabilirsiniz.
3-(menekşeci_şirinsebebi :) )Bir başka durum daha var benim sebep olduğum bir durum ilk zamanlarımda daha bu işlerde çok yeniyim :) yavrular çıkmadan sıvı gübre vermiştim ve verdiğim gübre toprağın altındaki yavruları yakmıştı bekledim bekledim yavru gelmedi 3 çeliği de çıkardım topraktan ve yavruların yandığını gördüm tekrar ilk çelik dikiminde olduğu gibi eğimli şekilde sapı kestim ve aynı çelikleri tekrar dikmiştim ve üçünden de yavru aldım.Yani ne yapıyoruz yavrular toprak yüzüne çıkmadan ve belirli bir büyüklüğe gelmeden gübre vermiyoruz.
Sonuç: Çeliğiniz çok zaman geçmesine rağmen hala yavru vermediyse topraktan çıkarın bakın damarlanma olmuş yavrular toprak altında çürümüşse sapını biraz kısaltıp tekrar dikim yapın sonuca ulaşacaksınız.
Herkese bol şans...
Artemisya
22-05-2015, 20:21
Çok sağolun Menekşeci Şirin, çok faydalanıyorum sayenizde. Kapalı kapta 1-2 hafta açmadan dursun mu yoksa açıp çeliklere su vermelimiyim bu süreçte, sanıyorum arada açıp vereceğiz değil mi? hani yanlış anlamış olmayayım da sorayım dedim.
Öyleyse benim saksılar büyük oldu değil mi menekşelerime göre :/ ama tekrar değiştirip yeni bir şok yapmayayım değil mi, kalsınlar bu saksılarda, umuyorum çiçeklerinden vazgeçmezler, takviye besin mi kullansam ki?
Aklımda olsun ilerde saksı değişiminde önerinize dikkat edicem sevgili menekşeci şirin..
Menekşelerinize maşallah ne güzel de sıralamışsınız. Merak ettim hobi olarak mı üretiyorsunuz yoksa satışını mı yapıyorsunuz?
saygılar, sevgiler size de..
menekşeci_şirin
22-05-2015, 21:32
Sayın Artemisya, çeliğimizi toprağa diktikten sonra toprağı biraz suluyoruz veya daha önceden toprağımız biraz ıslak olabilir bu şekilde kaba koyuyoruz ve ben bir hafta hiç açmıyorum bir hafta sonra açıyorum ağzını bekıyorum yaprağı hafif parmağımla dürtüyorum toprağa tutunmuşsa dışarda bırakıyorum yok eğer oynama fazlaysa biraz su verip 30 dakika havalandırıp tekrar kabın ağzını kapatıyorum ve bir hafta daha orada tutuyorum.
Tahviye besin konusunda şöyle bir şey var ben menekşelerimin toprağında yüksek oranda perlit ve vermikülit kullanıyorum normalde 1/3 perlit 1/3 vermikülit ve 1/3 torf olması tavsiye edilir ancak ben perlit ve vermikilitin oranını arttırıyorum torfu kısıyorum yazın aşırı sıcaklarda bakteri oluşumunu minimize etmek için.Bu yüzden sıvı gübre ''Menekşe coşturan'' kullanıyorum yani menekşelerimin toprağında alabilecekleri besin çok az oluyor bunu sıvı besinle gideriyorum bunu da şöyle yapıyorum 3 sulama normal su sonra 1 sulama gübreli suyla güzel menekşeler elde etmek için gübre kullanımı şart çünkü sulamalarla ve uzun süreli toprak değişimi yapılmadığında topraktaki mineraller bitiyor ve menekşemiz kendisi için gerekli bu minerallerden mahrum kalıyor.
Hayır sadece hobi olarak yapıyorum. :)
Ayrıca anlatımını yaptığım kap yöntemini şu başlıkta anlatmıştım oradan da okuyabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198-36.htm
Saygı ve sevgiyle herkese bol şans...
Artemisya
22-05-2015, 22:34
Teşekkürler Menekşeci Şirin, verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak. Daha çok başındayım ama çok seviyorum menekşelerimi inşallah benimki de güzel bir hobiye dönüşür, menekşelerin dilinden anlayan biri olurum ve bende başka sevenlere yardımcı olurum :)
Sanırım her şey bir menekşe almakla başlıyor ;) öyle güzeller ki, ve de nazlı, insanı cezbediyorlar..
çok sağolun, bol menekşeli günler
Mesajların üzerinden çok zaman geçmemişse, mesaj önceki sayfalarda kalmamışsa lütfen alıntılamayalım, daha doğrusu metnin tamamını alıntılamayalım, sistemde gereksiz yer kullanımına neden olmayalım.
Teşekkürler :)
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/9893.htm#post267905
meneksem94
23-05-2015, 19:07
Benim menekşem kötü durumda kaz ayağı var ve yaprakları güneş yaktı. Kaz ayağını kesip tekrar dikebilmem için kaç tane sağlıklı yaprağa ihtiyacım.var ve ne kadar büyümesi gerekiyor?? :(
celalim01
23-05-2015, 22:30
Sanırım benim farklı zamanda yavru vermesi ,aynı zamanda çelik dikmeme rağmen aynı zaman içerisinde yavru alamamam ,çeliğin alındığı bölümle alakalı olabilir.
Çelikler bana bulunduğum yerde farklı kişilerden gelmişti.
Artemisya
25-05-2015, 17:13
Menekşemin saksısını değiştirirken kök kısımlarında bunlara rastladım, sarı boncuk gibi şeyler nedir bunlar? elimle ezdiğimde kişniş tohumu gibi ezildi, acaba tohum muydu? bilen var mı?
Selçuk Boz
25-05-2015, 21:07
Menekşemin saksısını değiştirirken kök kısımlarında bunlara rastladım, sarı boncuk gibi şeyler nedir bunlar? elimle ezdiğimde kişniş tohumu gibi ezildi, acaba tohum muydu? bilen var mı?
Nematod olabilir.
akçabardak
25-05-2015, 22:53
Menekşemin saksısını değiştirirken kök kısımlarında bunlara rastladım, sarı boncuk gibi şeyler nedir bunlar? elimle ezdiğimde kişniş tohumu gibi ezildi, acaba tohum muydu? bilen var mı?
Sayın Artemisya bu boncuk gibi şeyler solucan yumurtsı.
http://www.agaclar.net/forum/1359704-post69.htm
Artemisya
26-05-2015, 00:36
Cidden miiiiiiii? :eek::eek::eek: Ne yapıcam ya solucanlar çıkarsa?
ufff ya nerden çıktı bu şimdi..diğer menekşelerde yoktu böyle bir şey, en son aldığımda çıktı. ben korkarım ama solucandan napıcam :(
şimdi tekrar açmayada korkarım saksıyı içinde vardı daha bunlardan, ya solucanlarda varsa içinde
Buda benim iş yerindeki miniğim :)
Artemisya
26-05-2015, 09:49
Bazen bilmemek daha guzelmiş...
Solucan yumurtası olduklarını bilmezken çıplak elle bazılarını topraktan ayıklamıştım size fotoğrafını çekip göndereyim diye hemde tohumsa ekerim diye :(
şimdi biliyorum ve menekşemin yanına yaklaşırken bile içim bir tuhaf oluyor. ne yapıcam bilmiyorum. Eldiven giyip saksıyı ters çevirsem solucanla karşılaşırmıyım ki? ne kadar zamanda solucan çıkıyor yumurtadan? yumurtalar oraya nasıl gelmiş içinde bir tane anne solucan olması lazım değil mi :/:confused: menekşe toprağında solucanın ne işi varki hayret ediyorum. Daha önce başına gelen ve bu durumun üstesinden gelen var mı?
Lütfen yardım!
akçabardak
26-05-2015, 10:54
Bu kadar korkmayın onlar faydalı solucanlar, hem gülünü seven dikenine katlanmayı öğreniyoruz, önceleri ben de çok korkardım ama şimdi ellerimle solucanı bile tutuyorum.
Bahçede ben nelerle karşılaşıyorum bir bilseniz ama alıştım artık, anne solucan olmaz mı dediğinize gelince ona ben de şaşırıyorum çözemedim, şahit olduğum bir saksımda solucanı gördüm o saksıyı koruma altına aldım gözlemlemek için aradan aylar geçtikten sonra saksıyı boşalttığımda anne solucan yoktu sadece yumurtaları vardı.
Artemisya
26-05-2015, 12:05
Bu kadar korkmayın onlar faydalı solucanlar, hem gülünü seven dikenine katlanmayı öğreniyoruz, önceleri ben de çok korkardım ama şimdi ellerimle solucanı bile tutuyorum.
Bahçede ben nelerle karşılaşıyorum bir bilseniz ama alıştım artık, anne solucan olmaz mı dediğinize gelince ona ben de şaşırıyorum çözemedim, şahit olduğum bir saksımda solucanı gördüm o saksıyı koruma altına aldım gözlemlemek için aradan aylar geçtikten sonra saksıyı boşalttığımda anne solucan yoktu sadece yumurtaları vardı.
Çok ilginçmiş gerçekten. Acaba yumurtladıktan sonra ölüyor mu anne... Solucanları bir araştırmak lazım :) Belkide haklısınız sevgili akçabardak, ben çok acemiyim belki zamanla alışırım.. çünkü ilerde bahçem olsun çoooook istiyorum, eğer gerçekten istiyorsam şimdiden alışmaya başlamalıyım o zaman :rolleyes:
meneksem94
26-05-2015, 18:14
Neden kimse bana yardımcı olmuyor meneksemin olmesini istemiyorum hala daha yasamak icin savasıyor
celalim01
26-05-2015, 18:24
Yeterli bilgim olmadığı için size yardımcı olamam. Yapabileceğim tek tavsiye sağlam yaprağı varsa oradan yaprak alarak yedeklemeniz. O yaprağı köklendirerek menekşenizin kaybolması durumunda o yaprakla tekrar menekşenize kavuşabileceğinizi belirtebilirim.
Ben öyle yaptım. Bir menekşemi kaybetme durumuna gelince 3 yaprak alabilmiştim. Birisi kurudu ,şuan iki yaprak hayatta ve yavrulamalarını dört gözle bekliyorum.
meneksem94
26-05-2015, 23:37
Yaprakları daha ufak ama olur mu bilmiyorum ayrıca bazıları o uzantıdan kesip tekrar dikiyor ama tam bilgim yok ve yaprakları daha yavru 2 tanecik filiz verdi o yüzden bilmiyorum napcam
celalim01
27-05-2015, 00:27
Fazla alternatif yok gibi gözüküyor. Çünkü yapraklarda en iyi çelikler 3. kattan alınıyordu yanlış hatırlamadıysam. En alttan ve en üstten alınmıyordu. Yani iyi yavru vermesi için. Bulunduğu yeri mi sevmedi acaba ,bazen menekşe bulunduğu yeri sevmezse de solmaya yüz tutar.
Menekşenizin toprağı çok ıslak ve saksı çok büyük menekşem94. Saksıyı boşaltıp kaktüs saksıları gibi küçük saksıya ys da pet bardağa yeniden dikin. Menekşe toprağı nemli ama ıslak olmsmalı. Sulamayı dikkatli yapmanız gerekiyor.
Yaprakları daha ufak ama olur mu bilmiyorum ayrıca bazıları o uzantıdan kesip tekrar dikiyor ama tam bilgim yok ve yaprakları daha yavru 2 tanecik filiz verdi o yüzden bilmiyorum napcam
Bence en büyük olan yaprağını kırıp suya koyun köklenincede yeniden küçük bir saksıya ekin ben öyle yapmıştım
B e t ü l
29-05-2015, 22:52
Öncelikle menekşenizin durumunu beğenmedim üzüldüm ama dikkatinizi çekmek in mecburen o butona bastım.
Annem de bana bu duruma gelmiş 3 minik yapraklı bir menekşe getirmişti. Ben de gövdede sağlam doku görene kadar kesip en küçük tek kişîlik reçel kâsesinde kürdanla o minik yapraklara destek olacak şekilde suda tekrar köklendirdim. Şimdi bu durumda
Arkadaşların önerdiği gibi o sağlam yaprakları da sap uzunluğu 2-3 cm. kalacak şekilde verev keserek de tekrar üretebilirsiniz.
immortall
30-05-2015, 12:37
merhabalar, bu çiçeklenen menekşelerimin yapraklarında sararmalar oluyor nedeni nedir acaba? ne yapmam lazım :D
Sevgi Durul
30-05-2015, 21:09
Minyatür menekşelerim, yol yorgunluğunu atmadan çiçeklenmeye başladılar.:)Teşekkürler, sevgili asln.
556190
556191
556192
556198
556193
Yol kenarında bir menekşe saksısıyla karşılaştım bugün, saksısı çok süslü, kırmızı tüllerle süslenmiş ama menekşecik hayata küsmüs, içinde buldunduğu torf kupkuru olmuş ve ortadaki küçük yapraklar haricinde tüm yapraklar yumuşamış. Bir kabın içine su doldurup güzelce suya doyurmayı düşünüyorum. O büyük yaprakların iflah olacağını sanmam ama belli mi olur? Baktım olmuyor, sadece orta yaprakları bırakır, devamını yolarım. Bakalım ne olacak.
merhabalar, bu çiçeklenen menekşelerimin yapraklarında sararmalar oluyor nedeni nedir acaba? ne yapmam lazım :D
Güneş yanığına benziyor direkt güneş mi alıyor, bence sabah güneşi alan bir yere koyun
Benim böyle güzel menekşelerim hiç olmayacak sanırım. Bari çalıntı fotoğraflar ekleyipte kendimi avutayım :rolleyes:
menekşeci_şirin
01-06-2015, 10:32
Minik bir yavru olabiliriz ama çiçek açarız :D
Annesinden ayırıp ayrı saksıya alalı bir hafta olmadı tomurcuğu açtı tamamen :p
http://i.hizliresim.com/a5n1Rg.jpg (http://hizliresim.com/a5n1Rg)
immortall
01-06-2015, 15:35
Güneş yanığına benziyor direkt güneş mi alıyor, bence sabah güneşi alan bir yere koyun
dİrek güneş almayan bir yere koydum *** sağlam yapraklarada bişey olmaz .çok teşekkürler :)
Menekşem açınca sevindirik oldum. Ama spora giderken perdeyi çekmeyi unutmuşum. Sonuç: bronzlaştı yapracıklar. Olsun ben böyle de severim onları..
Sevgi Durul
02-06-2015, 08:16
Minyatürler...
556657
556658
556659
556660
Sevgi Durul
03-06-2015, 15:41
Minyatürlerden.:)
556866
556867
arkadaşım getirmişti, "ben bakamadım ben de kalırlarsa ölecekler... sana emanet" demişti. ve mutlu son :) çok tatlı maşallah
B e t ü l
03-06-2015, 20:47
arkadaşım getirmişti, "ben bakamadım ben de kalırlarsa ölecekler... sana emanet" demişti. ve mutlu son :) çok tatlı maşallah
Evet sevildiğini bilmiş. Sararan yaprakları ve solan çiçekleri toplarsanız daha da mutlu olup size emeğinizin karşılığını verecektir.
Sevgiler...
Yeni üyeyim ;uzun zamandir forumu takip ediyorum 21 Aralık 2014 te ektigm yaprak böyle filizlendi 6.5 aydır yavrulamasini bekliyordum daha önce bu şekilde yavrulamayla karşılaşanlardan yardım bekliyorum
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.