View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
fahriyee
17-06-2010, 16:59
Rica ederim Ahsen Hanım yer değişiminin menekşelere çok zarar verdiğini düşünmezdim.Biz de kışın oda değiştirince çiçekler de başka odaya taşınırdı.Şimdi öyle yapmıyorum ,aynı odada kalıyorlar ama huyum kurusun menekşenin biri kötü olunca diğerlerini kaydırıyorum.Bu yüzden mi bilmem ara ara kök çürüğü yaşarım(sulamaya dikkat etmeme rağmen).Her neyse;siz çiçekli menekşelerinizin resmini yükleyin de sizde olmayan renkler bende varsa yaprak verebilirim.(hatta bir yapraktan 3-4 yavru çıkarsa ayırınca da verebilirim)Bir mevsimlik bile olsa hevesiniz kalmasın bence.
menekşe sever
17-06-2010, 17:22
öncelikle herkese merhaba bende sitenize yeni üye oldum.yorumlarınızı okudum.çok yararlı bilgiler vermişsiniz.
sayın el_saka size bişey sormak istiyorum.koyduğunuz menekşe resimlerini bahçe toprağına mı ekmişsiniz .
Sn . el saka ,
menekşeleriniz çok güzel , neden bunca zamandır onları bizden sakladınız bilmiyorum .
Bu görüntüleri bizimle baylaştığınız için teşekkürler .
Umarım menekşe koleksyonunuz zenginleşir ve de güzelleşir .
Önemli olan sizi mutlu ediyor olması herşeyden önce ;)
Maşallah !
Benim menekşeler de ikinci kez çiçeklenmeye başladı. Yeni saksı değişimi yapılan menekşelerin çiçekleri eskiye oranla daha küçük ve formları bozuk . İkinci çiçeklerinde toparlanacaklar, biliyorum :)
154181
154182
154183
154184
154185
devamı...
154186
154187
154188
154189
Maki ablacım maşaallah çok iyi çiçeklenmişler. Ablacım menekşelerinin bazılarında en dıştaki yaprak sıraları aşırı su toplamış ve büyümesini sonlandırmış. Onları bir sıra kadar menekşeden koparırsan menekşelerin daha fazla çiçeklenir. Ben menekşelerimde sürekli çiçeklenme olayını düzenli aralıklarla yaptığım dış yaprak alma olayına bağlıyorum. Sonraki yapraklar daha oarantılı çıkıyor ve menekşe sürekli çiçek açıyor...
Teşekkürler sevgili menekşe hocam :)
Dış yapraklarını almam gereken menekşeleri yazar mısın?
Sevgili maki01 ,
menekşe çömezi olarak ben hepsini çok beğendim .
Mavi ' nin tüm tonları iç geçirmeme sebep oluyor , bakmaya doyamıyorum ;)
Faruk hocam muhtemelen haklıdır , bu da birçok yaprak yeni yavru vermeye aday demek ...
Sevgili Jezebel,
Mavi görünen menekşeler hep mor aslında :) Mor rengini doğru yakalayabilmekte çok zorlanıyorum. Gölge ortamda manuel ayarlarla gerçek rengi yansıtabiliyorum. Salonda , yerlerinde çektiğim zaman hep böyle mavi pozlar veriyorlar :)
arkadaşlar benimde birkaç menekşem var bir tanesinin gövdesi toprak dışında ve yaprakları solmaya başladı ne yapabilirim resmini ekliyorum
bunlarda diğer menekşelerim ve yavruları
Maki ablacım 6055. mesaj 1. fotoğraftaki picasso menekşenden ben olsam dıştan bir sıra yaprağını eksiltirim. Çünkü yapraklar gelişimlerini tamamlayıp hafiften sararmaya yüztutmuşlar. Menekşelerinin bir kısmının genel görünümü ekli olduğu için; 6056 numaralı mesajındaki 2 fotoğrafta genel görünümü gözüken açık mor menekşenden de 1 dıştan iri yapraklarını ayırmalısın...
arkadaşlar benimde birkaç menekşem var bir tanesinin gövdesi toprak dışında ve yaprakları solmaya başladı ne yapabilirim resmini ekliyorum
Sayın tasamek ben olsam genişçe bir taç kesim yaparım. Taç kesim yaptığım kısmın alttan bir santimlik gövde kısmını hafiften soyup soyduğum kısımlarına un haline gelmiş mangal kömürünü sürüp suya bırakır köklenmesini sağlarım ya da direk toprağa dikerim. Ben bu yöntemi sonradan öğrendim ama çok işime yaradı. Galiba mangal kömürü tozunun köklenmeye katkısı baya var. Onun haricinde taç kesim yaptıktan sonra geri kalan köklü gövdeyi tekrar saksıya kesilen kısım dışarıda 1-2 santim kalacak şekilde dikerim. Böylece farklı saksılarda ayrı ayrı iki saksı menekşe elde ederim...
Ayrıca belirtmek isterim ki bu menekşenizde sanki topraksal sorunlarınız da varmış gibi gözüküyor...
Sayın tasamek ben olsam genişçe bir taç kesim yaparım. Taç kesim yaptığım kısmın alttan bir santimlik gövde kısmını hafiften soyup soyduğum kısımlarına un haline gelmiş mangal kömürünü sürüp suya bırakır köklenmesini sağlarım ya da direk toprağa dikerim. Ben bu yöntemi sonradan öğrendim ama çok işime yaradı. Galiba mangal kömürü tozunun köklenmeye katkısı baya var. Onun haricinde taç kesim yaptıktan sonra geri kalan köklü gövdeyi tekrar saksıya kesilen kısım dışarıda 1-2 santim kalacak şekilde dikerim. Böylece farklı saksılarda ayrı ayrı iki saksı menekşe elde ederim...
Ayrıca belirtmek isterim ki bu menekşenizde sanki topraksal sorunlarınız da varmış gibi gözüküyor...
cevabınız için teşekkürler ama inanın bu konularda pek bilgi sahibi değilim sayenizde inşallah öğreneceğim daha öncede böyle birkaç menekşem ölmüştü şimdi size sorum şu taç kesim nedir nasıl yapılır bilmiyorum biraz açıklarsanız yapmaya çalışırım tekrar teşekkürler
Faruk'cum,
Hangi site olduğunu hatırlamıyorum ama sayın tasamek'ın menekşesi gibi gövdesi uzayan menekşelerde alttan toprak ve kök eksiltmesi yapılarak, uzayan gövdeyi kapatacak kadar toprakla yeniden dikilmesi öneriliyordu. Taç kesime cesaret edemeyip, bu yöntemi uyguluyorum. Sonuç oldukca başarılı, hatta toprak altında kalan gövdeden yeni yavrular çıkarak kökleniyor. Ayırması da kolay oluyor :)
Maki ablacım tabii ki bu yöntemi de kullanabiliriz ama bir menekşeden birden fazla oluşturmak için taç kesimde güzel olur...
Asya_lotus
19-06-2010, 16:07
Bu da benim bugünkü "Neskafem" :D ve menekşe tepsisi - yeni hazırladım :p:
Bir fincan da ben alabilir miyim sevgili swetlana, çok lezzetli görünüyor, mor köpüklü nefis bir nescafe :) Ellerinize sağlık:)
Yavrudan çiçeğe geçmeyi hala başaramadım. Önerileriniz doğrultusunda pencerenin dibindeki, bol ışıklı sehpaya taşıdım. Tülle gölgeleme yaptım. Adana sıcağına dayanabilirlerse büyüyecekler.
Ve bir soru :)
Çiçek veren yavru menekşeniz kaç aylık ?
Dilara ablacım 2 aya yakın bir yavrulama süreci sonunda yavrular uygun bakımla 2 aya yakın bir gelişim ile çiçekleniyorlar. Bu demek oluyorki bir yaprak toprağa dikildikten yaklaşık 4 ay sonra çiçekleniyor, eğer ortam şartları uygun olup uygun gelişimi gösterirse. Benim yarışmacı menekşem tek yapraktan 3,5 aya yakın bir süre zarfında çiçeklendi...
Asya_lotus
19-06-2010, 17:39
Bir fincan da ben alabilir miyim sevgili swetlana, çok lezzetli görünüyor, mor köpüklü nefis bir nescafe :) Ellerinize sağlık:)
Yavrudan çiçeğe geçmeyi hala başaramadım. Önerileriniz doğrultusunda pencerenin dibindeki, bol ışıklı sehpaya taşıdım. Tülle gölgeleme yaptım. Adana sıcağına dayanabilirlerse büyüyecekler.
Ve bir soru :)
Çiçek veren yavru menekşeniz kaç aylık ?
8 aylık bunlar hepisi :p
acemifüsun
19-06-2010, 21:04
Maki ablacım tabii ki bu yöntemi de kullanabiliriz ama bir menekşeden birden fazla oluşturmak için taç kesimde güzel olur...
Taç kesimini rica etsem biz acemilere anlatır mısınız?:)
Sevgili acemifüsun,
Menekşenin en alt sırada yer alan eski yaprakları zamanla çürüyor kuruyor ya da bitki güçlensin diye koparıyoruz. Bir kaç yaşındaki menekşelerde bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=661093&postcount=6061) ilk fotoğrafdaki gibi yapraksız, kel, gövdemsi bir yapı ortaya çıkıyor ve bu gövde çok sert olmadığı için menekşeye her dokunduğunuzda sallanıyor, kırılıcak gibi oluyor.
Gövdemsi bölgeden kesiyoruz. Yaprakların olduğu üst bölümle ve hiç yapraksız saksıda kalan kısa bir gövdeden oluşan yapraksız bölümle 2 ayrı menekşe adayı ortaya çıkıyor. Tepeyi, yani yapraklı olan bölümü kesme işlemine taç kesim deniyor. Her iki uca da kömür tozu sürerek olası bakteri oluşumunu engellemek gerekiyor. Sevgili katmer genellikle taç kesimden saksıda kalan gövdemsi kısmı toprakla örterek yeni yapraklar dolasıyla yavrular elde ediyor. Üstteki yapraklı olan bölümü ise ya su da ya da direkt toprağa ekerek yeniden köklenmesini sağlıyor. Bazen menekşe hasta olabiliyor, taç kesim yaparak yapraklı olan üst bölüm atılıyor, saksıdaki bölümün yeniden yaprak vermesi sağlanıyor.
Üslubumdan bu yöntemden ne kadar uzak durmaya çalıştığım anlaşılıyor değil mi:)) Cesaret edemediğim bir uygulama, her ne kadar arkadaşlarımız başarı ile uygulasa da...
acemifüsun
19-06-2010, 23:10
Faruk'cum,
Hangi site olduğunu hatırlamıyorum ama sayın tasamek'ın menekşesi gibi gövdesi uzayan menekşelerde alttan toprak ve kök eksiltmesi yapılarak, uzayan gövdeyi kapatacak kadar toprakla yeniden dikilmesi öneriliyordu. Taç kesime cesaret edemeyip, bu yöntemi uyguluyorum. Sonuç oldukca başarılı, hatta toprak altında kalan gövdeden yeni yavrular çıkarak kökleniyor. Ayırması da kolay oluyor :)
Sevgili maki01 burada dediğiniz kök eksiltmesi; kökleri budama mı?
Sorularla sizi yoruyorum ama verdiğiniz bilgiler çok hora geçiyor, kusura bakmayın:)
Menekşeyi saksıdan çıkardıktan sonra alttaki toprağı 2 cm kadar kesiyorum. Kökler de toprağı iyice sarmaladığı için kesilmiş oluyor sevgili acemifüsun:)
Başka bir sitede okuduğumu düşünmüştüm ama bu yöntemi de sevgili hocam Faruk mesajlarında anlatmış, yine ondan öğrenmişim yani . Bir kez daha teşekkürler Faruk'cum :)
Maki ablacım açıklamaların için çok teşekkür ederim. Çok güzel anlatmışsın taç kesim ile kök eksiltmesini. Biliyoruz ki her yıl bitkilerde saksı değişimi benim gibi çok saksılı kişiler için çile haline geliyor. Her yıl saksı değiştirmektense maki ablamında dediği gibi menekşe saksısından menekşeyi toprağıyla çıkartıp toprağını yarısına kadar kesip saksıya toprak ilavesi yaparak dikmek çok daha rahat oluyor...
Rica ederim sevgili arkadaşım. Aynı soruyu benzer şekilde ben de sormuştum. İşte mesajım :) (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=418461&postcount=3234) Çok uzun zaman geçmiş gibi geliyor ancak henüz bir sene olmuş:))
acemifüsun
20-06-2010, 00:03
Maki ablacım açıklamaların için çok teşekkür ederim. Çok güzel anlatmışsın taç kesim ile kök eksiltmesini. Biliyoruz ki her yıl bitkilerde saksı değişimi benim gibi çok saksılı kişiler için çile haline geliyor. Her yıl saksı değiştirmektense maki ablamında dediği gibi menekşe saksısından menekşeyi toprağıyla çıkartıp toprağını yarısına kadar kesip saksıya toprak ilavesi yaparak dikmek çok daha rahat oluyor...
Sevgili Faruk hoca ve sevgili maki01 sizlerin verdiği değerli bilgiler ve deneyimlerinizi paylaşmanız bizim gibi acemiler için çok önemli, çok teşekkürler:)
Verdiğiniz bu bilgilerle 6 saksı menekşemi şimdi daha iyi yetiştirebileceğime inanıyorum:) Geçmişe dönük yazdıklarınızı baştan başlayıp okumaya da gayret ediyorum, fakat çok sayfa sayısı olduğu için tamamını okumakta zorluk çektim, sorularımla sizi yoruyorum, lütfen kusura bakmayınız. Sevgiler:)
Sevgili acemifüsun,
Menekşe yetiştirmeye başladığımda o kadar çok soru sordum ki anlatamam. Hatta bir gece sevgili Faruk'u ekran başında bekletip, fotoğraflarla derdimi anlatmaya çalışmıştım.
Menekşe başlığı çok fazla sayıda çiçek paylaşımı , tebrik ve teşekkür mesajı içeriyor. Hepimiz kızlarımızı paylaşmak ve tebrikleri kabul etmek istiyoruz . Başlığa bu gelenek yerleşmiş durumda. Bu arada ne yazık ki bilgi mesajlarına ulaşmak çok zor hatta imkansız hale geliyor. Arada sorularla yeniden gündeme gelmesini sağlamış oluyoruz.
Ben de çok deneyimli değilim aslında. Evimde hep bir saksı menekşem oldu, içme suyu ve arada gübre vererek senelerce yaşadı. Siteye, bu başlığa girdikten sonra kaybettiğim ilk menekşe de 4 yıllık menekşem oldu :) Hala kurtarabildiğim son yapraktan aldığım yavruları büyütmeye çalışıyorum.
Ben sorularından hiç şikayetçi değilim. Uzun uzun açıklamalarımla sıkıcı olmuyorsam tabii:))
Sevgiler :)
bu siteye üye olmadan önce neredeyse menekşelerimi tepeden tırnaga yıkıyordum :D .sonuc hep hüsrandı :o
sizlerden ne cok şey ögrendim .
Sevgili acemifüsun,
Menekşenin en alt sırada yer alan eski yaprakları zamanla çürüyor kuruyor ya da bitki güçlensin diye koparıyoruz. Bir kaç yaşındaki menekşelerde bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=661093&postcount=6061) ilk fotoğrafdaki gibi yapraksız, kel, gövdemsi bir yapı ortaya çıkıyor ve bu gövde çok sert olmadığı için menekşeye her dokunduğunuzda sallanıyor, kırılıcak gibi oluyor.
Gövdemsi bölgeden kesiyoruz. Yaprakların olduğu üst bölümle ve hiç yapraksız saksıda kalan kısa bir gövdeden oluşan yapraksız bölümle 2 ayrı menekşe adayı ortaya çıkıyor. Tepeyi, yani yapraklı olan bölümü kesme işlemine taç kesim deniyor. Her iki uca da kömür tozu sürerek olası bakteri oluşumunu engellemek gerekiyor. Sevgili katmer genellikle taç kesimden saksıda kalan gövdemsi kısmı toprakla örterek yeni yapraklar dolasıyla yavrular elde ediyor. Üstteki yapraklı olan bölümü ise ya su da ya da direkt toprağa ekerek yeniden köklenmesini sağlıyor. Bazen menekşe hasta olabiliyor, taç kesim yaparak yapraklı olan üst bölüm atılıyor, saksıdaki bölümün yeniden yaprak vermesi sağlanıyor.
Üslubumdan bu yöntemden ne kadar uzak durmaya çalıştığım anlaşılıyor değil mi:)) Cesaret edemediğim bir uygulama, her ne kadar arkadaşlarımız başarı ile uygulasa da...
sayın faruk ve maki1 verdiğiniz bilgiler sayesinde menekşlerimin ömrü uzadı çünki bundan sonra kökleri çıktı artık bunlar ölecek diye beklemiyeceğim ya kök eksiltme **** taç kesimle onlar yine çiçeklerini açıp beni şenlendirecekler böylece işyaşamının günlük stresinden ve doğal olarak şeker hastalığımın yıpratıcı etkilerinden uzaklaşmış olacağım tekrar teşekkürler
Yeni yavrularım yol yorgunluğunu atmaya çalışıyor :) Kapları küçük, daha doğrusu kendileri beklediğimden fazka sayıda geldi. İlk kez menekşe yetiştirecekmiş gibi heyecanlıyım. Çok teşekkür ediyorum:)
154677
Maki ablacım yeni yavruları hoş gelmiş. Ablacım yavruların nereden geldi? Ne renk bunlar acaba???
Bende bunu merak ettim Farukcum. Güle güle büyütün makicim...
begonvil 14
21-06-2010, 12:25
Benim beyaz menekşem coştu
umutyolcusu
21-06-2010, 13:52
Sayın begonvil bu çiçeğe ek besin mi verdiniz?Maşaallah ne çok çiçeklenmiş.
Fitilli ve kilitli poşet denemelerimden yetiştirdiğim menekşelerim.
154755
154756
154754
Bu da Sevgili Maki01 ablama hediyem mi desem sürprizim mi desem;)
154757
154758
Kendi el emeği göz nurlarım;)
Katmerli beyaz ve ebrulim:D
Maki ablam picasson bir tane var oda yeni köklendi;)(mor)
Bir ablam daha göndermişti yavrulamıştı ama malesef oda kendiliğinden hemen çürüdü.
Eğer elime geçerse hemen:D
Bunlarda diğer menekşelerim.
begonvil 14
21-06-2010, 14:39
Sayın Umutyolcusu
Ek besin olarak Biophos marka organik gübre verdim.Teşekkür ederim...
Fatih'cim bu mesajında (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=661923&postcount=6090)ikinci fotoğraf beyaz katmerli değil mi? Benim bir menekşeme çok benziyor. İlk aldığım menekşelerden ve rengini hatırlamıyorum. Bir senedir çiçek vermiyor. Yaprağı katmerlilerin yaprağı gibi ancak çok daha küçük.
Mor pico katmerli mi:))
Evet abla katmerli beyaz,picoda senden:D
Bütün menekşelerimeya başında bir defalık 20*20*20 verdim.Fitilli menekşelerede fitil bardağından verdim.Üzeri çiçeklerle dolu.Umarım hep böyle gider.
NPK verirken N ye yani azota dikkat etmek gerekiyor. Üre , menekşenin köklerini yakabiliyormuş.
Kutlarım seni, pico köklendi demek:) Yalın kat ama menekşe rengi, çok güzel bir koyu mor. Sana gönderirken 1 yaprak da kendime çelik almıştım, sağlıklı ancak yavru hala ortalarda yok :))
http://wiolet.blogcu.com/afrika+meneksesi
güzel hazırlanmış bir site yararlı bilgilerde var
kırmızı beyaz menekşeyede hasta oldum gercekten bu renk bir menekşe varmı
Orkun Kırcı
22-06-2010, 18:01
Yahu ne güzel menekşeler hep coşmuş. Ben bu aralar yoğun olduğum için ilgilenemiyorum. Bazı yavrular bozulmaya başladı. İnşallah bu koşuşturmayı çok kayıp vermeden atlatırım.
Orkuncum bu durumda bütün saksılarına fitillendirme yapman en mantıklı olanı. En azından gözün arkada kalmaz...
Orkun Kırcı
22-06-2010, 19:48
Farukcum zaten tamamı fitilli ama bu aralar altlarına su koymamıştım, biraz toprakları normale dönsün diye düşünmüştüm ama yanlış yapmışım. Bol suya alışan kökler susuz kalmaya başlayınca bazılarını kaybettim. Özellikle senin yolladığın yapraklardan neredeyse hiçbirini tutturamadım. Anladım ki yaz girişi buralar için menekşe çeliklemeye uygun değilmiş. :(
Orkuncum fitilli olsunlar ama fitilleri ince olsun. Böylece çok fazla su çekmemiş olur kökler. Orkuncum sonbaharda bende bulunanlar için kapımı tıklaman yeterli, biliyorsun. Bu sefer daha garanti olacak sana gelecekler...
Arkadaşımın hediyesi olan menekşelerim.Kaybettiğim türlerin aynılarını yeni yeni bulmaya başladım.((Maki ablam teklifim hala geçerli;)))
Teşekkürler canım :)
Sana gönderdiğim yapraklar arasında bunlar da vardı :) Beyaz biyeli moru ben de çok seviyorum. İki farklı türü var sana gelenler arasında. Biri koyu mor, yalın kat küçük çiçekli, diğeri sosyal grubun avatarından , fırfırlı yani. Umarım büyütür ve çiçeklerini görürsün Fatih'cim:)
Eksik çeşidin kalmayacak bu gidişle, güle güle büyüt ablam.
fahriyee
23-06-2010, 00:27
Arkadaşlar;npk besin mi gübre midir?Yani menekşe çiçekte iken kullanılır mı?
NPK azot fosfor ve potasyum karışımı gübredir. Katı ve sıvı halde temin edilebilir. Katısı menekşelere ağır gelmektedir ama 1 lt suya çay kaşığının ucu ile veriyorum ben. Sıvı olanıda üzerinde yazan oran kadar veriyorum.
NPK 15-15-15 , NPK 20-20-20 NPK 15-30-15 gibi içeriğine göre oranları bulunmaktadır...
Arkadaşlar;npk besin mi gübre midir?Yani menekşe çiçekte iken kullanılır mı?
Sevgili fahriye, özlem arkadaşımın söylediklerine ilaveten NPK çiçeklenme döneminde kullanılmıyor menekşelerde. Kullanıldığı zaman açacak tomurcukları ya da açmış olanları çürütüyor.
Faruk Hocam,
Bitkiler özellikle çiçekli oldukları dönemde fosfat eksikliği hissediyorlar. Afrika menekşelerinde de aynı şey geçerli bence. Çiçekli olduğu dönemde gübre veriyorum, çürüme ya da dökülme olmuyor. Tomurcukların dökülme nedeni farklı olabilir. Ya da kullanılan gübredeki formüllerin farklı olmasından kaynaklanabilir. Afrika Menekşeleri için hazırlanmış sıvı gübrelerin kullanımında tomurcuk dökülme olayına hiç rastlamadım.
Maki ablacım ben NPK nın toz türevinin sulu karışımını henüz tomurcuk yapmadan bol yeşil yapraklı halde veriyorum. Bu da tomurcuk oluşumunu ve çiçeklenmeyi belli bir süre sonunda artırıyor. Ben NPK nın fosfat ağrırlıklı olanını çiçekli halde kullandığım her dönemde çiçeklerini çürüttüm menekşelerin. Zaten NPK içeriğinde ki P oranının yüksek olması yapraklı aşamada bitkiyi çiçeklenmeye teşvik amacıyla kullanılıyor diye biliyorum ben forumda okuduğum bilgilere göre...
Çiçeklenme süresince de kullanılıyor Faruk'cum. Picom neredeyse 2 aydır çiçekte ve gübre kullanıyorum. Toz NPK larda kesinlikle azotlu bileşikleri kontrol etmek gerekiyor. Eğer üre varsa menekşenin köklerine de zarar veriyor.
Zaten toprak olarak, içindeki besinleri kısa sürede tüketen torfu kullanıyoruz. Yurtdışındaki menekşe organizasyonlarının sitelerinde, her sulama suyunda ambalajında önerilenin yarısı oranında bazen daha az gübre kullanılması öneriliyor ve menekşeleri çok güzel.
Elbette çoğu arkadaşımızın başta seninkiler olmak üzere menekşelerinin maşallahı var ama genel kural olarak da bunlar söyleniyor.
En güzeli menekşeler için özel üretim sıvı olanlar. Toz gübreyle uğraşmaya değmez. Makicim dediğin gibi üre kesinlikle menekşenin bozulmasına sebep. Ayrıca fazla kaçarsa o gübre oranı hemen belli ediyor menekşe de kendini bozuluyor. Ben hep sıvı kullanıyorum artık...
fahriyee
23-06-2010, 14:30
Teşekkürler arkadaşlar.Bendeki sıvı halde,%3azot,%6fosfor,%9potasyum içeriyor.VSB üretimi ve çiçekli bitkiler için diyor(özellikle menekşe için değil).Tarifin yarısını uygulayıp çiçeksiz ve tomurcuksuz olanlara 15 günde bir vereyim.Çiçekçim çiçek açma aşamasında da kullan demişti ama güvenememiştim.Bir menekşede de çiçekli iken deneyeyim.
fahriyee
23-06-2010, 15:09
Hepsi çiçeklenene kadar bekleyemedim.Güzellerimi sizinle paylaşayım dedim...
fahriyee
23-06-2010, 15:14
Ayrıca fincan menekşemi de çiçek açınca resimleyeceğim inşallah
umutyolcusu
23-06-2010, 15:27
Ah ne güzel renk renk menekşeleriniz var.Benim sadece mor menekşem var.Bundan sonra gittiğim tanıdıklardan başka renklerin yapraklarından isterim artık.
Sayın fahriye 6107. mesaj 4. fotoğraftaki menekşe kendi üretiminiz mi???
fahriyee
23-06-2010, 16:17
Hayır Sayın Faruk;2 ay kadar önce çiçekçiden almıştım.O gün çekmiştim fotoğrafını.
Ellerine sağlık sevgili fahriyee, hepsi birbirinden güzel. Vilmorin gübrenin içindeki azot, üre içeriyor mu? En sağlıklısı menekşeler için özel olarak üretilen gübreler bence. Çok güzeller, gübreye dikkat edin lütfen.
fahriyee
23-06-2010, 19:05
Teşekkür ediyorum Sevgili Maki,kutuda hiçbir yerinde vilmorin yazmıyor.İçerik olarak ta sadece n,p,ve k oranları verilmiş.Sanki kendi menekşeniz gibi endişelenip beni ısrarla uyarmanız çok sevindirdi beni.Tavsiyenize uyarak dikkatli olur birkaç menekşeye uygularım inşaallah.
VSB yerine Vilmorin yazmışım :) VSB'nin gübresine ilişkin bilgi bulamadım. Sitelerinde ürünleri arasında gübre yok.
uzun zamandır siteye giremiyordum.menekşelerinize gıpta ile bakıyorum.allah nazarlardan saklasın.benimkiler de yavaş yavaş canlanmaya başladılar.yalnız bir tanesinin sanırım fazla sulamadan yaprakları kıvrılmaya başladı.kökü mü çürüyor acaba? diğerleri nin gelişimi iyi sayılır.diktiğim yapraklar yavruladılar.gübre olarak ayda bir b5a veriyorum.arada da koyun gübresi şerbeti veriyorum.acaba çok olur mu?sayın hocalarımız ne derler?merakla bekliyorum.bol çiçekli menekşeler dilerim hepinize (ve kendime de)...
Bu menekşem çıldırmış olmalı. Her çiçeğin deseni ayrı :) Çok ama çok sevdim...
155745
arkadaşlar nisan ayında menekşelerimi çoğaltmak için yaprakları dikmiştim.2 tanesinde başarılı oldum ama yavrular gelişmiyor sanki yapraklar hiç büyümüyor.Acaba sıcaklar etkiler mi ve de ek olarak ne verebilirim.Sıvı menekşe besinim var 10 günde bir onunla suluyorum önerilerinizi bekliyorum.
Yavrulara bence vitamin vermek yanlış. En güzeli uzaktan güneş görecek bir yere koymak...Bulunduğu yer çok sıcaksa buda etkiler. Büyümesi yavaşlar...
bu menekşemi yılardır kimsede görmedim.yetiştermeside çok kolay,kendise de güzel.
Evet sayın EBRU-Lİ hakikaten çok güzel. Katmerli her renk menekşe çok hoş gözüküyor insana. Bende de var bu paylaştığınız fotoğrafta ki menekşeden ama hiç yapraktan çoğaltmadım. Sağolsun bana da forumdan çok değerli bir arkadaşım hediye etmişti...
Birde uzaktan resim eklermisiniz tümden görmek isterim Ebru-li...
sayın Faruk bey yaprakları kıvıcık gibi mi.resimlerin devamını yükleyemedim,yeniden çekicem bügün
Bende iki çeşit katmerli beyaz var. Yaprakları düz olan katmerli beyaz ve yaprakları kıvırcık yani tırtıklı olan kendi üretimim fide halinde ki katmerli beyaz...
bendekide kıvırcık yapraklı.diğerlerinden farklı.katmerlilerin yaprakları böylemi oluyor.ayrıca sizin ebruliler çok mükemmel
Sayın EBRU-Lİ menekşelerimi beğenmenize çok sevindim. Katmerlilerin yaprakları düz de olabiliyor kıvırcıkda...
Neslihan Baş
26-06-2010, 12:40
Benim de bu menekşeden var.Yaprakları kıvırcık.20 ye yakın şu anda yavruları var.yapraktan ürettim çok şükür hiçbiri aksamadan yavruladı .İnşallah büyürler.
menekse sever
26-06-2010, 17:43
Merhaba arkadaşlar bende menekşe hastası olarak aranıza yeni katıldım.Bende yapraktan bir kaç menekşe büyütüyorum çiçeklenmek üzereler. Dört gözle bekliyorum çiçeklerin büyümesini
muhteşem güzel bayılıyorum beyaz acan menekşelere birde katmerli olunca ;)
güle güle büyütün .
bu sene menekşe toplamaya başladım acemicede olsa kayıpsız gidiyorum
farklı renk getirseler keşke gezdigim her sera market aynı ceşide yöneliyor
bir cok cicekde mevcut bu durum :o
klubnika
27-06-2010, 00:34
Bu arada, bende bulunan menekşelerin katalogu hazırlıyorum, Türkçeyi çeviriyorum, ilgilenen herkese e-maille gönderebilirim.
Sayın Klubnika vermiş olduğunuz bilgilerden çok faydalandım. Hazırladığıız katoloğu sitede görebilirsek memnun oluruz. Ellerinize sağlık.
klubnika
27-06-2010, 22:14
Özgünüm, sitede görmek mümkün değil, ama e-maille gönderirim!
klubnika
28-06-2010, 19:16
Herkese merhaba !!!
Katalogdaki menekşeler daha da çoğalacak. Bu sene Rusya’da 50 ye yakın farklı tür menekşelerin yapraklarını almayı planlıyorum. Gideceğim yerin serasının fotoğrafını ekliyorum :rolleyes:
menekşe sevmemek mümkünmü ne narin ne ince yapılı uzun soluklu bir cicek
klubnika bu menekşe serasında sarı acan menekşede varmıdır .
koyu kırmızı ve sarı acanı daha önce hic görmedim.
Bende olan menekşelerin katalogu e-mail yollu ile herkese gönderebilirim.
Selamlar!
Sayin Klubnika,
Katalogunuzu bana da gonderirseniz cok memnun olurum. Simdiden tesekkurler.
Sevgili klubnika,ben bu seraları az gezmedim :)Tabii netten..
Harika çeşitler var..Bende kataloğunuzu görmek istiyorum mümkünse :)
Fitilli menekşelerim.İkinci defa 1 ay bekelemeden sonra ROA uyguladım bunlar üzerinde etkisini merakla bekliyorum.
Neslihan Baş
29-06-2010, 09:02
sevgili klubnika ben de kataloğunuzu görmek istiyorum.İlçede olduğum için seralara gitmem mümkün olmuyor.Çeşitlerini sizlerin eklemelerinizde görebiliyorum.Şimdiden teşekkür ederim.
klubnika
29-06-2010, 11:01
Selam, :cool:
«Picasso» menekşeler, bizde alacalı olarak adlandırılıyor, yeni bir şey değil !!!
Ben düz menekşeleri daha fazla seviyorum. Durum böyle - «Picasso» denilen menekşe cinslerden, üretim yaparken, çiçek güzelliği aranmazlar, onlar yapraklardan güzel zaten. Bu yüzden «Picasso» türlerden çiçekler çok nadiren büyük, güzel, katmerli olur.
Bende çiçekleri kocaman açan, katmerli menekşeleri seviyorum.
«Picasso» olan menekşe resmi ekliyorum, herkesin bilgi olsun diye, bana ayıt değil üretici siteden alındı !!!
klubnika
29-06-2010, 11:04
Bu da devamı ;)
klubnika
29-06-2010, 11:05
Biraz daha devam etmek istiyorum.
Merhaba sevgili klubnika, benekşelerin çok güzel bayildim ellerine sağluk.
Arkadaşlar,
Rus ya da eski adıyla Sovyetler Birliği'deki menekşe yetiştiricileri ürettikleri yeni hibrid çeşitlerle menekşe topluluklarında önde giden üyeler arasında yer almaktadır. AVSA üyesi Rus yetiştiricilerin birbirinden güzel menekşelerinin fotoğraflarını bu adreste (http://www.avsa.org/Russian/Varieties/Varieties.htm#Makouni) görebilirsiniz.
AVSA sitesinden indirdiğim ve bakmaya doyamadığım fotolar:
156649
156650
156651
156652
156653
Böyle güzel menekşelere sahip olmak için bütçemizden pay ayırmamız gerekiyor. Bizdeki gibi yapraklar ücretsiz paylaşılmıyor :)
menekse sever
29-06-2010, 18:51
:(Hiç bu kadar ev sahibi olmayı istememiştim. Sırf menekşelere ait bir odam olsun istiyorum. Resimlerine bayıldım menekşelerin. Hastasıydım ama şimdi aşığı oldum menekşelerin. Sevgili klubnika sana çok teşekkür ederim resimler için.
menekse sever
29-06-2010, 18:54
Bizim ülkemizdede yetiştirilen yerler yokmu
fahriyee
29-06-2010, 19:17
Sevgili Fatih !Menekşe hava alsın diye su kabını da delmek gerekir mi sizce?
Sevgili Fahriye havasız kalacağını sanmıyorum.Zaten su kabına haftada bir kez su koyuyorum oda çok fazla değil.5 cm koyuyorsam suyu kesinlikle bitinceye kadar sulama yapmıyorum.Sulama yapınca da alttaki su kabına su koymama gerek yok.Fitilin suyunu koyunca zaten hem nem sağlıyor hem su ihtiyacı.
maki son ekledigin menekşe hep aradıgım menekşe :( sarımtırak beyaz fırfırlı muhteşem
bu menekşeler türkiyede neden yok ve satılmıyor bakım farkımı var fiyatları cokmu yüksek
Eklemeyin böyle menekşeler üzülüyorum ben arkadaşlar. Yok çabada sonuç vermiyor yetmiyor. Bizim üreticiler neden uyuyor. Her seferinde çiçekçilerde aynı renk menekşe görmekten sıkıldım. Rusyadan menekşe getiren arkadaşım mümkünse biz size maddi takviye yapalım kendi içimizde üretip cinsi çoğaltalım. Üreticiden hayır yok:(
klubnika
29-06-2010, 21:22
Su kabını hayır, ama saksı dibine 1-1,5 cm köpük koyarsanız fena olmaz. Paketlemede kullanılan beyaz köpük, iri olanı daha iyi. Ben onları küçük parçalar halinde kullanıyorum.;)
Eklemeyin böyle menekşeler üzülüyorum ben arkadaşlar. Yok çabada sonuç vermiyor yetmiyor. Bizim üreticiler neden uyuyor. Her seferinde çiçekçilerde aynı renk menekşe görmekten sıkıldım. Rusyadan menekşe getiren arkadaşım mümkünse biz size maddi takviye yapalım kendi içimizde üretip cinsi çoğaltalım. Üreticiden hayır yok:(
Ureticilerin uyudugu filan yok. Ticaretin de belli hesaplari var. Para kazanmalari icin her bir turden belli miktarlarin uzerinde uretim yapmalari gerekir. Patent haklari var. Hayranlikla izldiginiz cesitler ozel hibrit turler, o ulkelerde de kolaylikla bulacaginiz turler degil. Rusya gibi, insanlarin komik ucretlerle calistiklari bir ulkede bir yapragi 3 -4 dolara satiyorlar. Yanlis anlasilmasin. Emege saygim sonsuz. Eger bu paralarin bir kismi hibriti gelistirene gidiyorsa helal olsun.
Benim istediğim türleri kimse tercih etmiyor anlaşılan ;(
Bakıyorum ve hiç kimse bunlardan birini istemiyor , katlı ve şaşalı değiller ,
o yüzden belki :rolleyes:
;)
156714
:)
156715
bunu ,
156716
veya şunu ,
156717
bu nasıl :confused:
156718
Sevgili jezebel,bu minyatür menekşelere bende bayılıyorum :)
Ufacıklar ama baktıkça mutluluk saçıyorlar :)
Sevgili jezebel, ben bayılıyorum ama nereden temin edebilirizki.
menekse sever
29-06-2010, 22:31
:pSevgili jezebel o menekşe yapraklarından bana gönderebilirmisin?Senin menekşelerde harikalar.Daha çok resim eklersen memnun olurum.Görünüşleri mükemmel. :) :)
Sevgili Jezebel,
Trailling diye adlandırılan menekeşler grubumuzda "arsız" olarak bilinir. Başlığın müdavimleri arasında sevilen ve bilinen bir tür. Ben de site arkadaşlarımin sayesinde mor ve pembesinden yavru edinebildim. Sana katılıyorum, çok hızla gelişen ve yarı katmerli çiçek yapısıyla saksıyı dolduran çok güzel bir tür.
Sevgili menekşesever ,
onlar benim hayalimdeki menekşeler ;)
Bu menekşeleri uzaktan da seyretseniz keyf alırsınız , yoksa tepesine dikilip keyf almak bana göre değil ...
156723
:rolleyes:
fahriyee
29-06-2010, 22:58
Sevgili Fatih ben de yavru menekşelerimin 25-30 kadarını fitilledim,o yüzden soruyorum.Havasız kalıp çürüme ihtimalinden korkmuştum.Teşekkür ediyorum,beni rahatlattınız.
fahriyee
29-06-2010, 23:10
Sevgili Klubnika ilginize teşekkürler.Ben toprağa zaten fazla suyu çekip ihtiyaç olunca köklere versin diye çokça perlit karıştırıyorum.Bu durumda köpüğe ihtiyaç olmaz galiba.Ayrıca yeni bir deneme yapıyorum.Plastik bardağın 1/3 kadarına çakıl,üzerine de perlitli torf katıyor,yaprağı ekiyorum.Daha hızlı köklenirse resim eklerim inşaallah
Sevgili katmer'in trailling serisinden pembe arsızı (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28070&c=683)
Sevgili fariyee sizde zamanla farkedeceksiniz fitilli menekşeler çok güzel gelişiyorlar. Fatihciğim de maşaallah çok güzel hale getirmiş fitilli menekşelerini, tebrik ederim. Benim de fitilli menekşelerim çok erkenden açtılar. Bakmak isterseniz "Afrika menekşesi yetiştirme" başlığı altında var fotoğrafları...
Fahriye hanım drenaj için köpük çakıla oranla daha mantıklı olanı. Çakıl taşını nem dengesini sağlamak adına saksı ile alt tabağı arasına koyabilirsiniz...
fahriyee
29-06-2010, 23:27
Son mesajım uyarı olacak arkadaşlar...Ben bir ara renk renk menekşe araştırıp çok sayıda almıştım.Evdeki menekşelere sadece sulama yaptım,yenilerle daha çok ilgilendim.İnanın sevgisiz kaldıklarını anladılar,3-4 yıllık bazı menekşelerim öldüler.(sadece yaprak kurtarabildim).Demem şu ki;ne olur elimizdeki menekşeleri küçümsemeyelim,onlar da canlı ve sevgiye muhtaç.Almayalım demiyorum.Ben de 3 gündür Rus menekşelerini hayranlıkla seyrediyorum.Nasipse gelir Hind'den Yemen'den,nasip değilse ne gelir elden.
gülendam
29-06-2010, 23:49
Bunlar benim iki yılı aşkın süredir baktığım menekşelerim. Hepsi aynı zamanda açtı. Gördüğüm kadarıyla sizdekiler de çok çok harika.
gülendam
29-06-2010, 23:53
Ve bu da sonuncu.
Arkadaşlar fitilli sulamayı nasıl yapabiliriz acaba fitil dediğimiz şey özel bir ipmi oluyor ? detaylı bir şekilde bilgilendirirseniz sevinirim.
Sayın maki01 bu güzellikleri gösterdiğiniz için çok teşekkürler. Resim gönderen bütün arkadaşlarada.
Ben sanıyordum sadece Türkiyedeki çeşitler var. Çok harikalar. Üretenlerin ellerine sağlık. Çok isterdim değişik birtane benimde olsun. İnşallah ileriki yıllarda ülkemizde de yetiştirilir.
çiçeksever
30-06-2010, 13:56
Arkadaşlar fitilli sulamayı nasıl yapabiliriz acaba fitil dediğimiz şey özel bir ipmi oluyor ? detaylı bir şekilde bilgilendirirseniz sevinirim.
Eskiden gaz ve ispirto lambalarında kullanılan 1 parmak genişliğinde ip.
Sayın osman59 farklı bir internet adresinden alıntı olan aşağıdaki fotolarda fitilli sulama ve kullanılan fitil gözükmekte. Umarım sorunuza cevap olur...
kızılcabulut
30-06-2010, 14:58
fitilli sulamada çiçekler ne kadar süre kalabiliyor acaba?
fitilli sulamada çiçekler ne kadar süre kalabiliyor acaba?
Sayın kızılcabulut bu yaptığınız bakım ve ortam şartları ile alakalı olup süre kısa da olabilir uzunda. Takip etmedim ama benim menekşelerimde çiçekler çok uzun süre üzerinde kalabiliyor...
çok teşekkür ededrim arkadaşlar birde saksının dibine herhangi birşey koymak gerekiyormu suyu çekmesi için ?
kızılcabulut
30-06-2010, 15:48
teşekkürler faruk uzun süreli kalırsa çürümemeleri çok iyi
çok teşekkür ededrim arkadaşlar birde saksının dibine herhangi birşey koymak gerekiyormu suyu çekmesi için ?
Sayın osman59 saksı dip kısmına drenaj için parçalanmış köpük koyabilirsiniz. Ayrıca saksı ile tabak arasına nem sağlama adına çakıl koyup, çakılları hafif su içinde bırakabilirsiniz...
sayın faruk çok teşekkür ederim malzemeleri temin eder etmez verdiğiniz bilgiler eşliğinde hemen uygulamaya çalışacağım.
ilk defa kilitli poşet menekşe deniyecegim cok sevdigim katlıpembenin yapragını defalarca denedim olmadı bu sefer poşette deniyecegim işalah yavrular .
gecen pazar koctaştan ucuk krem renginde menekşe buldum aldım rengi yeşilbeyaz arası
Sevgili İris41:
Poşetlerinizin toprağının ıslak değil nemli olmasına dikkat edin.Ben kapattığımdan beri hiç su vermedim birkaç defa kontrol amaçlı poşetlerin ağzını açtım.Sonuç gayet iyi.Bu yöntemi bulan ablamada çok teşekkürler.Kısa sürede 2 hafta gibi sürede köklendi yapraklarım.Ürünleride yavaştan görüyorum.(Ayrıca bunları bana gönderip sevindiren Maki01 ablamada çok teşekkürler)
Fatihciğim tebrik ederim yetenekli kardeşim benim.
Sayın iris41 ben de tavsiye ederim bu yöntemi. Bende poşette yavrulatıp saksıya aldım.Yer açısından çok ideal. Yer yoksa bile aydınlık bir alana asarsanız güneş görmeyen o bile kafi...
Fatihcim maşallah ne kadar çok poşetli dikim yapmışsın :)
Işıktan mı bilmem ama son resimdeki poşetin toprağı sanki biraz nem istiyor gibi..
Pikasso yaprağın ve ve mavişin gözden kaçmadı :)
Güle güle büyüt...
menekse sever
30-06-2010, 22:06
;)önceki sayfalarda yayınladığın menekşelerin yapraklarından banada gönderebilirmisin? Harika görünüyorlar. gönderirsen çok mutlu olurum.
kızılcabulut
01-07-2010, 00:07
sevgili gülendam aramıza hoş geldiniz menekşeleriniz mükemmel görünüyor başarılarınızın devamı dileği ile
Merhaba! Senelerdir içimde saklamışım meğerse yeşil sevgisini, evlendikten sonra kendi evime geçince açığa çıktı sonunda :) Aynı apartmanda oturduğumuz çok şeker bir komşum çiçeklerimi beğenince kendisi tatile giderken sen de seviyorsun iyi bakarsın diyerek bana emanet etti çiçekleri 1 aylığına fakat ben hayatımda hiç menekşe beslemedim. Dün aldım kendisinden çiçekleri böyle küf - mantar gibi bir tortu var üzerinde toprağı çok da sulu çiçekleri ölmeye başlamıştı kurumuş olanları ve çürümüş yaprakları ayıkladım emanet ya ölürlerse korkusuyla ne yapacağımı bilmiyorum.Hastalıklar bölümünde araştırdım açıklayıcı bilgi bulamadım, menekşe bölümüne girdim ilk 50 sayfaya baktım ama yokkk! 220 sayfaya bakacak da zamanım yok eminim ki bu konu geçmiştir sizlerin arasında takrar olacak belki ama yardımcı olabilir misiniz ?
Dün aldım kendisinden çiçekleri böyle küf - mantar gibi bir tortu var üzerinde toprağı çok da sulu çiçekleri ölmeye başlamıştı kurumuş olanları ve çürümüş yaprakları ayıkladım emanet ya ölürlerse korkusuyla ne yapacağımı bilmiyorum. yardımcı olabilir misiniz ?
Sayın denizB öncelikle toprağını kurutun. Sonra üstten toprağın bir kısmını alıp atın. Saksının üzerine tekrar hazır bitki toprağı ilave edip sulayın...
fahriyee
01-07-2010, 13:31
Fahriye hanım drenaj için köpük çakıla oranla daha mantıklı olanı. Çakıl taşını nem dengesini sağlamak adına saksı ile alt tabağı arasına koyabilirsiniz...
Sevgili Faruk taşları nem ya da drenaj için değil de daha az toprak koymak için kullanmıştım.Kökler taşa değince tabana ulaştım zannedip çabuk yavru versin ve çiçeklensin istedim.Tabi ki bu bir deneme.Bir de köpükle deneyeyim sizin dediğiniz gibi.Ayrıca Fatih Bey ve sizi fitilli denemelerdeki başarılarınızdan dolayı tebrik ediyorum.Menekşe yeiştirme başlığı derken yarışmadan bahsediyorsanız onlara yeni bakabildim.Bütün arkadaşların ellerine sağlık.
fahriyee
01-07-2010, 13:39
Merhaba! Senelerdir içimde saklamışım meğerse yeşil sevgisini, evlendikten sonra kendi evime geçince açığa çıktı sonunda :) Aynı apartmanda oturduğumuz çok şeker bir komşum çiçeklerimi beğenince kendisi tatile giderken sen de seviyorsun iyi bakarsın diyerek bana emanet etti çiçekleri 1 aylığına fakat ben hayatımda hiç menekşe beslemedim. Dün aldım kendisinden çiçekleri böyle küf - mantar gibi bir tortu var üzerinde toprağı çok da sulu çiçekleri ölmeye başlamıştı kurumuş olanları ve çürümüş yaprakları ayıkladım emanet ya ölürlerse korkusuyla ne yapacağımı bilmiyorum.Hastalıklar bölümünde araştırdım açıklayıcı bilgi bulamadım, menekşe bölümüne girdim ilk 50 sayfaya baktım ama yokkk! 220 sayfaya bakacak da zamanım yok eminim ki bu konu geçmiştir sizlerin arasında takrar olacak belki ama yardımcı olabilir misiniz ?
Sevgili deniz B;toprak üstten ve fazla sulandığı için bu görünüm oluşmuş.Fatih Bey'in söylediği işlemleri yaptıktan sonra az miktarda suya birkaç tane limon tuzu(mercimek tanesi kadar 2-3 tane) karıştırıp sulama yapın.Sanki toprağın yanındaki yaprak çürümüş gibi tam da anlayamadım
fahriyee hanım limon tuzu ne işe yarıyacak. .
faydası varsa bende deniyim.
hastalık menekşelerimde yok cok şükür bana bulaştı :D
faruk ve fatih
kilitli poşet icine torfmu koyayım yoksa orkide topragı var yeterli olurmu
torfu sevmedigimden hic almıyorum
Sevgili iris41,
Sulama suyu olarak çeşme suyu kullanıyorsanız ve üstten suluyorsanız zamanla torpağın üzerinde, kirli beyaz kireç tabakası oluşuyor. Limon tuzu suyunu sertliğini gidermek amacıyla kullanılıyor. Sadece menekşelere değil çeşme suyu ile suladığımız tüm bitkilerimize özellikle mineralleri sağlıklı bir şekilde bünyesine alabilmesi için arada limon tuzu eklenmiş su ile sulamak gerekiyor. 1 litreye yeşil mercimek kadar limon tuzu yeterli olur diye düşünüyorum.
fahriyee hanım limon tuzu ne işe yarıyacak.
Sayın iris41 limon tuzu toprak pH sını ayarlamak için kullanılır. Afrika menekşeleri hafif asidik toprak harçlarında uzun vadeli, canlı çiçekler açar. Mercimek tanesi ebatlarında kullanılan bir kaç parça limon tuzu tortu bağlamış toprağın pH sını ayarlayıp hafif asidik bir ortam oluşturur. Buda bitkiye iyi gelir...
faruk ve fatih
kilitli poşet icine torfmu koyayım yoksa orkide topragı var yeterli olurmu
torfu sevmedigimden hic almıyorum
Sayın iris41 ben kilit poşetlerin içine torf + perlit karışımı koydum. Orkide toprağını yakın çevremde yoğun bir şekilde aramama rağmen bulamadım. Eğer orkide toprağım olsaydı deneme amaçlı kullanadabilirdim...
Neslihan Baş
01-07-2010, 22:10
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler arkadaşlar.Bazen menekşelere bile çeşme suyu kullanmak zorunda kalıyorum, dinlendirme vaktim de olmuyor. Bu limon tuzu benim de işime yaracak görünüyor. Yeniden teşekkürler.
Sevgili faruk orkide toprağı kullanılıyor mu menekşelerde. Ya da orkide toprağında daha mı iyi yetişiyor:confused:
Sevim ablacım orkide toprağı sanırım torfa göre daha süzek, daha havadar. Elimde olsa menekşelerime kullanırmıydım bilmiyorum ama mum çiçeklerime kullanırdım. Ben menekşe toprağı olarak daima torf + perlit + arasıra vermikulit karışımı kullanıyorum...
Orkide toprağını denemek lazım. Hava çok sıcak olmasa hemen denerdim. Başarısız olma durumunda sorunun neden kaynaklandığını kavramam imkansız olacak. Son 2 çeliğim de sıcaklara denk geldiği için çürüdü.
hanbiyçe
02-07-2010, 10:47
afrika menekşesini çoğaltırken doğrudan toprağa diktiğimde bir sonuç alamadım sadece edindiğim dalın toprakta çürümesine neden oldu bu durum o yüzden şimdi bide suda köklendirmeyi deniycem kendi adıma suda köklendirmeyi tavsiye edebilirim
İşte yazın menekşelerimin çektikleri. Yapraklar ve kökler bir bir çürüyor, sıcak ve nem onları bu hale getiriyor. Belki durgun ve nemli hava onları böyle yapıyordur diye salonun kapı-penceresini aynı anda açıp onları hafif hava akımına maruz bırakıyoruz, sanki daha iyi geliyor gibi. Çünkü hava akımı olmayınca hemen yapraklar yumuşayıp ölmeye başlıyor.
Sevgili Nariel,
Çok üzüldüm, menekşelerinin hepsi ayrı bir güzel. En az hasarla yazı atlatmalarını diliyorum.
Aynı sorun malesef benim de başımda, malum komşu iliz, Adana. Ben sık sık ince başlıklı bir pompa ile su püskürtüyorum. Serinliyorlar sanki, kaybım seninkilere göre daha az. Dene istersen...
Sevgili maki01, burası sanki Adana'ya göre daha nemli; ya da bizim ev pek hava almıyor o yüzdendir. Sıcaktan çok sorunun nem olduğunu düşünüyorum; bünyelerindeki fazla su hava neminden dolayı yapraklardan buharlaşamayınca bitki boğuluyor. Bu yüzden, zaten nemli olan ortamda bir de yapraklarına su püskürtmek onlara ne derece iyi gelir bilmiyorum.. Çekiniyorum su püskürtmeye..
Bu sorunu hepimiz yaşıyoruz, sevgili Nariel. Burada da aşırı nem var. İnşallah bu yazı en az hasarla atlatırız...
Havadaki nemden çok, aşırı sıcağın neden olduğunu düşünüyorum sevgili Nariel. Menekşeler nemli ortamı seviyor. Geçen yazı fısfısla atlattı menekşelerim. Birinde denemenizi ısrarla öneriyorum :)
Sevgiler
Bu da dün köklerinin çürümeye başladığı farkettiğim mor-beyaz biyeli menekşem. Kök ve zarar görmüş yaprakları kesildikten sonra küçücük kaldı. Benimkiler de fitillendi ama çok su çektiğini düşündüğüm için fitilleri dışarı çektim.
157315
Aylardır fotosunu eklemeyi ertelediğim menekşelerim:)
157316
Sonbahar balkonda duran bir saksıda köklendiler. Aynı saksıda şaşırttım ve bu sıcakta batıya bakan bir balkonda diğer çiçeklerin arasında gölge sayılabilir bir yerde gelişmeye devam ediyor. Balkonda tüm sardunyalarımdaki unlu bite rağmen bu saksıda unlu bit yok. Oldukca sağlıklı, ne sıcaktan ne de soğuktan etkilendi. Çevreye uyum böyle bir şey olsa gerek...
Benim en son çeliklediğim menekşelerim balkonda, içeri almadım. Nemi ayarlıyamazsam diye öyle poşete falan da koymadım. Balkonda hava sirkülasyonu daha fazla ve yeterli nem var zaten. Yine yağmur yağacak nem topluyor hava. Ev içindeki menekşelerime de toprağı kurudukça su veriyorum. Dört beş günde bir olabiliyor şu sıralarda.
menekse sever
02-07-2010, 14:53
;)Bir çiçekçiden bahsetmişsiniz yurt dışından çiçekleri getiriyor diye sarıyerin neresinde o çiçekçi ? Bende yeniköyün üst tarafında oturuyorum. Acaba bana yakınmı? ;)
1 ay sonra güzel haberlerle dönüyorum arkadaşlar. Benim de çeliklerim yavruladı. İlk defa denememe rağmen oldu :) Suya koymuştum ben. Köklendiler ve küçücük yavrularını gördüğümde toprağa aldım. Doğru bir şey yaptım değil mi? Bir de yaprağın sapını çok kısa bıraktıklarım daha çabuk yavruladılar. İlk deneyimlerimi sizinle paylaşmaktan çok mutluyum.
Haftaya KPSS sınavım var. Onu atlattıktan sonra daha çok ilgilenebileceğim çiçeklerimle.
Teşekkürler sevgili maki01, fısfıslama işini deneyeceğim:)
Arasıra menekşeleri üstten püskürtme ile yıkamanında bu sıcaklarda çok faydasını gördüm. Ben her sulama zamanlarımda şu sıralar hem menekşelerimi yıkıyor hem de su ihtiyaçlarını karşılıyorum. Yıkamayı akşam yapıyorum...
ben her yagmur yagdıgında damacanaya dolduruyorum . gecen hafta istanbul bayagı yagmur aldı bende :D
cicekler devamlı özeliklede menekşelere veriyorum . hepside cok saglıklı . limon tuzunu yinede denesemmi
Sevgili iris41,
Yağmur suyu kullanıyorsan gerek yok, kireçli su kullanılıyorsa limon tuzu öneriliyor.
teşekkürler maki .
perlit nereden temin edilir .
fahriyee
02-07-2010, 20:38
Sevgili Nariel;inşallah en az zararla kurtulursun.Saksı tabanındaki deliklerin küçük olması ve tabakla saksı arası mesafenin 1-2 mm(yani çok az) olması kök çürüğünü artırıyor.Bu benim kanaatim tabi ki.saksı tabanında en az yarım cm.çıkıntı olmalı ki toprak rahat hava alsın.(yeni alınan menekşelerin saksı tabanına bakarsanız onlar hep öyle).Fakat menekşe saksıları böyle üretilmiyor.Her neyse,ben saksı tabanındaki delikleri büyütüyorum,Ayrıca 1-2 delik daha açıyorum.Bir de tabağın içine büyük taşlar koymaya başladım(tabakla arasındaki mesafe artsın diye).Bu aşamada ne işe yarar dersiniz ama saksı değiştireceğinizde deneyin derim.
Perlit nereden temin edilir?
İnternet üzerinden sipariş gerçekleştirebilirsiniz. Galiba forum içerisinde de farklı başlık altında siparişinin yapıldığını okumuştum. Forum içerisinde araştırma yapın. Belki siparişle getirtebilirsiniz...
teşekkürler maki .
perlit nereden temin edilir .
tekin_sabanoglu@hotmail.com ile irtibata gecmenizi oneririm. Omrunuz boyu kullanabileceginiz kadar perliti ( 100 Lt ) kargo dahil 20-25 TL'ye alabilirsiniz. :p
fahriyee
03-07-2010, 09:03
teşekkürler maki .
perlit nereden temin edilir . Ben de inşaat malzemesi satan bir yerden aldım.Ama çuvalı ile satılıyor,bölmüyorlar
fahriyee
03-07-2010, 09:53
Sevgili iris41,
Yağmur suyu kullanıyorsan gerek yok, kireçli su kullanılıyorsa limon tuzu öneriliyor.
Daha önceki mesajları okurken büyük şehirlerdeki yağmur suyunun pek te faydalı olmadığını okumuştum.Hava kirliliğinden dolayı bu suları da yumuşatmak gerekir denmişti.O yüzden limon tuzu katsa iyi olmaz mı?Ayrıca sert sular sirke ile de yumuşatılabilir deniyor.
Yagmur suyu zaten asidik karakterdedir, goz karari asit eklenmesi olumsuz sonuclara neden olabilir. Yagmur suyunun icinde kayda deger miktarda kalsiyum ve magnezyum bulunmadigindan yumusatilmasi soz konusu degildir, içerdigi kirlilik bir cesit gubre gorevi gorur. Ancak Ruslar musluk suyu kullanildiginda, limon tuzu yerine aricilarin kullandigi oksalik asidi tavsiye ediyorlar.
Sevgili fahriyee,
Bulunduğu bölgenin hava kirliliğine bağlı olarak yağmur suyu da kirlenebilir ama kireçlenmez. O nedenle limon tuzu koymak gereksiz , hatta toprağın Ph'ını düşürerek zarar bile verebilir.
Yazmak isteyip zaman bulamadığım diğer konu ise, saksı altındaki delikler. Bunlar, suyun fazlasının saksıda kalmayıp akıp gitmesi için konulan delikler. Saksıyı suladığınızda su fazlası tabağa akıyorsa , sorun yok drenaj sağlanmış demektir. Özellikle menekşelerde tabağa biriken suyu boşaltmak gerekiyor.
Hava alma olayına gelince toprak bu deliklerden hava almıyor, daha doğrusu saksının en üstüne gelen yüzeyinden hava alıyor. Arada küçük bir kürdanla menekşe toprağını eşelemek çok daha fazla hava almasını sağlayacaktır. Aksi geçerli olsaydı, direkt toprağa ekilen, dikilen her türlü bitkinin havasız kalması söz konusu olurdu. Çapalama işlemi de toprağı havalandırmak , oluşan kesekleri, kaymaksı tabakayı dağıtmak ve zararlı otları temizlemek amacıyla yapılıyor.
Sirkeli suyu ben de mesajlarda okumuştum. Neden olmasın desem de Mine Hanım'ın bir mesajında çok da önermediğini hatırlıyorum, yanılıyor olabilirim.
İnternet üzerinden Afrika menekşeleri ile ilgili araştırma yaparken chimera türü menekşelerin çoğaltımı ile
ilgili bilgiler buldum. Sizlerle bunu paylaşmak istiyorum.
* İlk fotoğrafta anaç menekşe.
*İkinci fotoğrafta anaç menekşenin iki yaprağının aşılanıp dikilmesi. Aşılama konusunda ya uç birleştirmesi
yapılmış ya da saplar ikiye ayrılarak çatallı birleşim yapılmış.
*Üçüncü fotoğrafta oluşan yavru menekşenin açmış hali anaç menekşenin yanında sergilenmiş…
acemifüsun
03-07-2010, 13:17
Sevgili fahriyee,
Bulunduğu bölgenin hava kirliliğine bağlı olarak yağmur suyu da kirlenebilir ama kireçlenmez. O nedenle limon tuzu koymak gereksiz , hatta toprağın Ph'ını düşürerek zarar bile verebilir.
Yazmak isteyip zaman bulamadığım diğer konu ise, saksı altındaki delikler. Bunlar, suyun fazlasının saksıda kalmayıp akıp gitmesi için konulan delikler. Saksıyı suladığınızda su fazlası tabağa akıyorsa , sorun yok drenaj sağlanmış demektir. Özellikle menekşelerde tabağa biriken suyu boşaltmak gerekiyor.
Hava alma olayına gelince toprak bu deliklerden hava almıyor, daha doğrusu saksının en üstüne gelen yüzeyinden hava alıyor. Arada küçük bir kürdanla menekşe toprağını eşelemek çok daha fazla hava almasını sağlayacaktır. Aksi geçerli olsaydı, direkt toprağa ekilen, dikilen her türlü bitkinin havasız kalması söz konusu olurdu. Çapalama işlemi de toprağı havalandırmak , oluşan kesekleri, kaymaksı tabakayı dağıtmak ve zararlı otları temizlemek amacıyla yapılıyor.
Sirkeli suyu ben de mesajlarda okumuştum. Neden olmasın desem de Mine Hanım'ın bir mesajında çok da önermediğini hatırlıyorum, yanılıyor olabilirim.
Sevgili maki01 Mine hanım toprağın ph'nı düşürmek için sadece limon tuzu tavsiye ediyor, sirke kesinlikle değil. Siz çok doğru hatırlıyorsunuz:)
Yazınızdan anladığım menekşeleri toprak üstünden suluyorsunuz, doğru mu anlamışım?:)
fahriyee
03-07-2010, 13:22
Sevgili fahriyee,
Verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ediyorum Sevgili Maki.Limon tuzu konusunda tamamen haklısınız.Asitliği daha da artırır(Karıştırmışım.Ayrıca ben çiçekleri sadece sular ve çok nadir bitki besini kullanırdım.Bu siteyle tanıştıktan sonra ve en baştan itibaren mesajları okuyarak bazı bilgiler edindim.Yani sizlerin yardımı ile de yanlışlarım düzelecek).Hatta fitilli sulamada bitki havasız kalıyor diye kafaya takmıştım,siz bahçe bitkileri örneğini verince o da tamam dedim.Harikasınız,tekrar teşekkürler.
Yagmur suyu zaten asidik karakterdedir, goz karari asit eklenmesi olumsuz .
Bu her zaman doğru olmayabilir ,
bu kış topladığım yağmur suyu 'nun pH değeri 7 , yan nötr , tıpkı distile su gibi :rolleyes:
Kış boyu topladığım suların pH' sını ölçtüm , hepsi aynı .
Demek ki İzmire "asit yağmuru " yağmıyor .
Daha düşük bir pH değeri için limon tuzu ekleyip pH metreyle istenen değere getirip sulamak için kullanabilirsiniz ;)
Oyleyse asit yagmurlarindan hic sikayet etmeyelim. Her tarafa termik santralleri kuralim!
Yazdıklarımdan bu sonuç mu çıktı ?
Sevgili acemifüsun,
Yakın zamana kadar üstten sulama yapıyordum ancak toprak yüzeyinin nemli olmasının unlu bitler için uygun gelişme ortamı sağladığını düşünüp, tabaktan sulama yapmaya başladım.
Herkesin elinde pHmetresi olamayacagindan, limon tuzu takviyesi konusunda temkinli olunmasi gerektigini dusunuyorum.
Afrika menekşeleri için ideal pH değeri 6.4 -6.9 olarak veriliyor (AVSA) (http://www.avsa.org/AVMFiles/pH%20RxForHealthyPlants.pdf) Güzel bir metinde detaylı bir şekilde pH'ın nelere kadir olduğu anlatılmış, çözümler de sunulumuş. Uygun bir zamanda çevirmeye çalışacağım.
pH düşürmek için beyaz sirke önerilmiş :) yaklaşık 3.8 litre ılık suya ( 1 gallon) 2 yemek kaşığı beyaz sirke eklenmesi öneriliyor.
Hepsi güzel de toprağın pH'ını ölçebileceğimiz ekonomik bir çözüm yolu bilen var mı? Bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3951&highlight=phmetre) konu tartışılmış ancak ben gibi ev kullanıcılarına yönelik bilgi yok.
Strip şeklindeki phmetrelerle toprağın pH'ını ölçebilir miyiz? Nasıl?
Benzinliklerde akü suyu bulunuyor , belki yumuşak su temin etmenin en kolay yolu budur ;)
Yağmur suyu toplamak zor oluyor .
Şu aralar klimalarımın suyunu biriktiriyorum . O da yumuşak bir su .
Haklısınız sn .zappie ölçüm yapmadan herhangi bir asstli sıvı eklemek ölümcül sonuçlar doğurabilir .
Ben geçen yıl çamaşır iplerine yoğurt kovaları bağlamıştım:) Dışarıdan görüntü çok komikti tabii:)) Sonra yağmur sularındaki asitlerden korkup biriktirmekten vazgeçtim.
yaklaşık 1 yıldır sadece menekşelerimi yagmur suyu ile suluyorum. hic bir sorunla karşılaşmadım .
üzerleri hep cicek var yaprak cıkarmıyorlar buda ilginc yanı aylardır tek yaprak atmadım pörsüme yok eskime yok plastik cicek gibi görüntü hep aynı
cansuyu_yagmur
03-07-2010, 21:44
Merhaba arkadaslar, ben araniza yeni katildim..
yaklasik 2 hafta önce 2 cesit menekse diktim
fakat yapraklar pörsümeye basladi, sertliklerini kaybettiler.
bunun bir caresi varmi, ne yapmam gerek acaba.
bir bilgisi olan varmi :(
cürürlerse cok üzülürüm cünkü cok güzel ve degisik 2 cesit
Merhaba arkadaslar, ben araniza yeni katildim..
yaklasik 2 hafta önce 2 cesit menekse diktim
fakat yapraklar pörsümeye basladi, sertliklerini kaybettiler.
bunun bir caresi varmi, ne yapmam gerek acaba.
bir bilgisi olan varmi :(
cürürlerse cok üzülürüm cünkü cok güzel ve degisik 2 cesit
Sayet bu yapraklardan bahsediyorsaniz, gayet saglikli gorunuyorlar. Ama bu sekilde direkt gunesin altinda durmuyorlar degil mi? Beyaz olanin topragi sanki biraz kuruymus gibi gorunuyor. Su kaybini engellemek icin 5 lt pet su sisesini tamamen koparmadan ortalardan bir yerden yatay olarak kesin, plastik bardaklari icine koyun. Yapiskan bantla kesigi birlestirin, tepe kapagini gevsek birakin. Bu aylarda olabildigince serin fakat aydinlik bir yerde muhafaza edin.
cansuyu_yagmur
03-07-2010, 22:10
öncelikle ilginizden dolayi cok tesekkür ederim
evet bu yapraklardan bahsediyorum, ****** böyle günesin altinda degiller :)
hergün az az suluyorum ki nemli kalsin, yani kuru kalmiyorlar..
saglikli görünüyorlar evet ama dokununca yumusaklik fark edilyior :(
sicaklik konusuna gelince odam günn boyu cok sicak oluyor, baska biryere koyma imkanimda yok malesef cünkü tek odali bir evde yasiyorum..
serin olmamasi büyük bir etkenmi
Sicakta su kaybi fazla olur. Asiri sicaklarda gelisme de yavaslar. Iki haftada bu formu koruyabildiklerine gore sorun yok demektir. Ama siz yine de benim dedigim yontemi uygulamaya calisin. Boylece surekli su takviye etmeniz gerekmez. Hic olmadi seffaf poset kullanin, ama kesinlikle direkt gunes altina birakmayin. Ben tatli, pasta vs konulan seffaf pet kaplardan kullaniyorum. Sadece arada sirada havalandirmak icin acip kontrol ediyorum. Baslangictaki nemi koruyor, hatta nemli ortamda zedeli yapraklardan yaprak ortasindan havada koklenip yavru veren bile oluyor.
cansuyu_yagmur
03-07-2010, 22:45
dediginiz yöntemi uyguladim
sabahkine göre dahada yumusamis yaprak uclari iyce cürümeye durmus
ama insallah dediginiz gibi olurda normale dönerler
tavsiyleriniz icin cok tesekkür ederim
hayirli geceler diliyorum
dediginiz yöntemi uyguladim
sabahkine göre dahada yumusamis yaprak uclari iyce cürümeye durmus
ama insallah dediginiz gibi olurda normale dönerler
tavsiyleriniz icin cok tesekkür ederim
hayirli geceler diliyorum
Sayın zappie Cansuyu yağmur yaprakların çürümeğe başladığını yazmış. Yaprakları çıkarıp suda köklendirse olmazmı
Iki hafta sonra bu formda olan yapraklara bakarak curume belirtisi oldugunu soylemek zor. Arkadasimiz biraz heyecan yapiyor diye dusunuyorum. Ortamin sicak oldugundan bahsediyor, yapraklardaki yumusama ve sarkmayi curume olarak ifade etmis olabilir. Gercekten curume varsa, ben olsam o kismi keser atar, suya koymak yerine kapali seffaf kap icine alirdim. Bir cesit mini sera gorevi goren kaplarda koklenme cabuk oluyor. Ozellikle yikamadigim bir cikolatali pasta kabinda yaptigim koklendirme denemesinin fotografini ekliyorum. Gubre olsun diye biraktigim krema artiklari kuf yapti ve bazi yapraklar kismen curudu. Ama koklenme ve yavru verme hizli oldugundan yapraga mudahele etmedim.
cansuyu_yagmur
04-07-2010, 13:50
sayin sema62 sanirim kendimi yanlis ifade etmisim zappie ninde dedigi gibi yumusama basladi, yetistiricilige daha yeni basladigim icin acemilikten olsa gerek fazla evham yaptim
zappie arkadasimizin önerilerini uyguladim ve iyi sonuc alacagima inaniyorum
sakinan göze cöp batarmis ya :) bunan sonra sakinmayacagim
tekrar tesekkür ediyorum
fahriyee
04-07-2010, 15:08
sayin sema62 sanirim kendimi yanlis ifade etmisim zappie ninde dedigi gibi yumusama basladi, yetistiricilige daha yeni basladigim icin acemilikten olsa gerek fazla evham yaptim
zappie arkadasimizin önerilerini uyguladim ve iyi sonuc alacagima inaniyorum
sakinan göze cöp batarmis ya :) bunan sonra sakinmayacagim
tekrar tesekkür ediyorum
Sevgili Cansuyu Yağmur;ben de arkadaşımdan aldığım yaprakları sizin gibi ektim.yapraklar yumuşadı,arkadaşım streçle sera yap deyince hemen sera yaptım ama nafile.Daha da kötüleştiler.Suya koyup köklenmelerini bekledim sonra da ektim.Keşke ilk geldiğinde suda köklendirip sonra ekseydim,kaybım daha az olurdu.Tecrübeli arkadaşlar seranın bu havalarda sıkıntılı olduğunu söylüyor,çünkü su ayarını tam yapamıyoruz ve havalar sıcak.Sonuç çürüme oluyor.Yumuşak hissettiğim yaprakları ben fitilledim tutup tutmayacağını zaman gösterecek.
Sevgili zappie, seranızda o yaprağın kırık olduğu yerlerden çıkan kökleri kullanın.Üsttarafını kopartın yaprağın.Nasıl olsa köklenmiş oradan da yavru verir.
Fahriye hanım yazın hiç güneş almayan aydınlık her mekanda sera kullanabilirsiniz. Kışın evde yapılan seraların güneş görmesi seralarda sorun yaratmazken yazın az miktarda güneş görse bile yapraklar haşlanıyor...
cansuyu_yagmur
04-07-2010, 17:13
Sevgili Cansuyu Yağmur;ben de arkadaşımdan aldığım yaprakları sizin gibi ektim.yapraklar yumuşadı,arkadaşım streçle sera yap deyince hemen sera yaptım ama nafile.Daha da kötüleştiler.Suya koyup köklenmelerini bekledim sonra da ektim.Keşke ilk geldiğinde suda köklendirip sonra ekseydim,kaybım daha az olurdu.Tecrübeli arkadaşlar seranın bu havalarda sıkıntılı olduğunu söylüyor,çünkü su ayarını tam yapamıyoruz ve havalar sıcak.Sonuç çürüme oluyor.Yumuşak hissettiğim yaprakları ben fitilledim tutup tutmayacağını zaman gösterecek.
bekleyip görecegiz, ilk su da köklendirmeye calistigim yapraklar cürümüstü o yüzden birdaha cesaret edemedim
ayni zamanlarda diktigim baska bir yaprak köklenmis, ayni ortamda bulunduklari halde digerleri yumusuyor, demekki cinsten cinse degisiyor
cok sükür ki havalar bugün serinledi ve insallah sera ise yarayacak .
afrika asilli bir bitkinin sicaklara nasil bu kadar tepki verdigini anlayabilmis degilim ;)
insallah sizin yapraklarda tutar benimkielrde :D
cansuyu_yagmur
04-07-2010, 17:20
Fahriye hanım yazın hiç güneş almayan aydınlık her mekanda sera kullanabilirsiniz. Kışın evde yapılan seraların güneş görmesi seralarda sorun yaratmazken yazın az miktarda güneş görse bile yapraklar haşlanıyor...
peki yapraklarin hava almamasi sorun yaratmiyor mu?
ben zappie arkadasimizin dedigi gibi plastik siselere koydum
yumusamaya karsi iyi gelirmi ..
zappie arkadasimiza güvenmedigimden degilde , tecrübelerinizden faydalanmaya calisiyorumki birdaha bunlar basima gelmesin
fahriyee
04-07-2010, 17:29
Hiç ışık görmeyen ve aydınlık bir ortamda bir deneme yapmıştım ama çürümüşlerdi.O zaman ben suyu fazla kaçırdım,başka açıklaması yok.Çünkü Nisan sonuna kadar sera yöntemi ile çok menekşe yavrulatmıştım.Aslında poşete yapraklar ektim tavsiyelerinize uyarak.Ama akıllandım suyunu sadece nemlendirecek kadar verdim.Sonuçta bu da sera...
Sevgili zappie, seranızda o yaprağın kırık olduğu yerlerden çıkan kökleri kullanın.Üsttarafını kopartın yaprağın.Nasıl olsa köklenmiş oradan da yavru verir.
Buradaki gibi mi? ;)
Şu evrede kesinlikle sera yapmayın benim yapraklar öldü. eseri bile kalmamış haşlanmış toprakla bir olmuşlar. Suda köklendirmek en mantıklısı ya da dikip gölgede muhafaza etmek en iyisi... Ve sürekli sulamayın kurudukça su verin. Cansuyu arkadaşım hep sulamışsın bence sudan çürümüş seninkiler...
merkürvenüs
04-07-2010, 23:33
Bu 15-20 gün içerisinde benim diktiğim yaprak çelikleri de öldü. 15 Hazirana kadar diktiğim yaprak çeliklerinin çoğu yaşıyordu ama son diktiğim 6 yaprak çeliği de öldü ama aynı sorunu birçok kişi yaşayınca sıcaklardan ve nem oranından olduğunu anladım sanırım havalar serinleyinceye kadar çeliklemeye ara verilmeli. Deneyimli arkadaşlar bu konuda bilgi verirlerse sevinirim...
Ben halen sera yönteminde yaprak çeliklerimden yavru alıyorum. Sera olmadan saksılara diktiğim yapraklar da yavruluyor. Dikkat ettiğim en büyük nokta çeliklerin güneşi hiç almaması fakat bol aydınlık alan cam önlerinde bulunması...
Simdiye kadar sera icinde hicbir yapragi curutmedim ( gubre olsun diye kremali biraktigim kap icinde kuflenme nedeniyle kaybettigim bir kac yaprak haric ). Ustelik genellikle cok saglikli olmayan, kirilmis, sararmis yapraklari kullaniyorum. Doga ustu guclerim yoksa basarimin tek nedeni kullandigim substrat olsa gerek. Esit miktarda torf, perlit ve vermikulit kullaniyorum. Nemlendirecek kadar su ekleyip kabi kapatiyorum. Oyle vicik vicik sulu degil, sadece nemlendirecek kadar su serpiyorum. Hani hazir torf aldiginizda torbayi ilk actiginiz zamanki nem gibi. Daha sonra asla su eklemiyorum. Oda ici sicakligi bu aylarda genellikle 27-28 dereceyi gecmiyor. Bazi aksamlar klima aciyorum. Bugun baska bir kap deneyecegim. Fotografini cekip buraya koyacagim. Sanki menekse yapragi koklendirmek icin yapilmis :p
Daha önce de anlattığım gibi, sera yöntemi benim evim için hiç uygun değil. Yavru almada %95 gibi başarım olmasına rağmen serada yavru alamıyorum.
Çelikten üretimde en iyi yöntem deneme yanılma yoluyla bulunuyor. Işık, nem, evin konumu ve ısı her evde farklı olduğundan kendi yöntemimizi uyguluyoruz:)
Şener KÖKSAL
05-07-2010, 12:18
Bende sevgili Katmer e katılıyorum. En iyi yöntem kendimizin deneme yanılma yöntemi ile buduğu yöntem. Çünkü hepimizin yetiştirme koşulları birbirinden çok farklı. Ben çok nadir suda köklendirmeyide denesem asıl metodum toprağa yaprak dikimi. En son değerli bir dosttan gelen 21 yaprağın 18 inden yavru almayı başardım. Üstelik bunlar yolda 2-3 seyahat eden yapraklardı. Ben 12 ayıda değerlendirdim ama kışın ve özellikle bahar aylarında başarı yüzdesi çok daha fazla. Şu an 93 yavrulu yaprağım olduğu için üretime ara verdim.
cansuyu_yagmur
05-07-2010, 21:28
sevgili zappie yapraklarim senin sayende kendilerine geldiler ve insallah tutacaklar yakinda
bu arada 2 hafta önce meneksemin cürük yapraklarini kesince birini dikip deneyim demistim, hic ümidim yoktu o yüzden ilgilenmedimde
ama bugün baktim köklenmeye baslamis
demekki fazla üstüne düsünce ters tepiyor ilgi yaramiyor :)
Sevindim. Minik seranizin ic yuzeyinde su damlaciklari olusmus olmasi gerekir. Oyle ise su eklemenize gerek yok. Ancak en azindan gunasiri kabi acip soyle bir havalandirin, tekrar kapatin. Yavrular kendilerini gosterdikten sonra kabin kapagini zaman zaman gevsek birakin, arada yine tam kapatin, yapraklar iyice belli olduktan sonra bardaklari sera disina cikartabilirsiniz. Umarim bardaklarin altini deldiniz. Delmediyseniz acilen kursun kalem capinda delikler acin. Sera disina cikardiktan sonra haftada bir su dolu cay tabagina oturtarak alttan su almasini saglayin. Onceki sayfalarda tarif edilen fitilli sulama duzenegini yaparsaniz ideal olur. Kolay gelsin :)
Dün bana Swetlana geldi , eli boş gelmedi tabi 9 yavru MENEKSE ;) birlikte .
Artık mecburum onları yaşatmaya .
Yavru dediysem baya büyük yavrular .
Aniden 11 menekşe koleksyonum oldu . Bu başlığı boydan boya okumam farz oldu ;)
Sevgili jezebel menekşeleriniz hayırlı olsun güle güle büyütün:) Küpe yazmışsınız ama gelenler menekşe yavruları sanırım:)
Evet Sevimciğim menekşe , ağızım menekşeye alışamadı daha , bu hatalar biraz daha devam eder .
Affınıza sığınıyorum .
M e n e k ş e .
Sevgili Jezebel, bu sayının sınırlı kalamadğını daha önceleri yazmıştık. Ben anneler gününden beri menekşe almamama rağmen 100 ün üzerinde menekşem var:)
Jezebelcim sayıyı çok fazla arttırmasanız da bir kere başladınız ya "off" dedirtecek güzellikte menekşeler yetiştireceksiniz demektir bu;) Kesinlikle özel çiçekler olacaklar ve çok güzel büyüyecekler. Bizi öyle alıştırdınız;)
Evet sayıyı çok arttırmayı düşünmüyorum .
Kontrollü olmak lazım .
Sonra üzülmemek için .
fahriyee
06-07-2010, 17:56
Sevgili Swetlana,böyle misafir dostlar başına.Hep Jezebel'i şenlendirme,bize de gel!
Evet de ben de Swetlanayı 3- 4 gün önce şenlendirmiştim .
Adı üzerinde " paylaşım " ;)
ciceklere bakmak övmek sahibine ne hoş ne güzel dedigimizde yüzlerde acan gülücükler .
işte bu paylaşım cok güzel menekşeyi yıllardır yetiştiriyorum şimsi daha cok seviyorum onları sizlerle paylaştıkca
cansuyu_yagmur
06-07-2010, 20:58
Sevindim. Minik seranizin ic yuzeyinde su damlaciklari olusmus olmasi gerekir. Oyle ise su eklemenize gerek yok. Ancak en azindan gunasiri kabi acip soyle bir havalandirin, tekrar kapatin. Yavrular kendilerini gosterdikten sonra kabin kapagini zaman zaman gevsek birakin, arada yine tam kapatin, yapraklar iyice belli olduktan sonra bardaklari sera disina cikartabilirsiniz. Umarim bardaklarin altini deldiniz. Delmediyseniz acilen kursun kalem capinda delikler acin. Sera disina cikardiktan sonra haftada bir su dolu cay tabagina oturtarak alttan su almasini saglayin. Onceki sayfalarda tarif edilen fitilli sulama duzenegini yaparsaniz ideal olur. Kolay gelsin :)
evet su damlalari olustu, havalandiriyorumda. insallah biran önce yavrular, vallahi cok sabirsizlaniyorum,
önerileriniz icin cok tesekkür ederim
resimdekinin hic canlisini gören varmi aranizda
ben görür görme bayildim
Kutluyorum Fatih'cim. Senin yavrular mı eklediklerin? Yavrudan çiçeği hala göremedim. Kaçıncı aylarında açtılar?
Çiçeklendik...
Fatihciğim bunlarda fitilli olarak mı sulanıyor???
Emre İlhan
07-07-2010, 08:01
;)Tebrikler Fatih.
ciceklere bakmak övmek sahibine ne hoş ne güzel dedigimizde yüzlerde acan gülücükler .
işte bu paylaşım cok güzel menekşeyi yıllardır yetiştiriyorum şimsi daha cok seviyorum onları sizlerle paylaştıkca
Çiçek bakmak , hele menekşe gibi güzel bir çiçekse bakılan , bir sanattır
ve sanatcılar alkışla beslenir ve şevke gelir .
Bilgilenmek de sanatta bir yükselmedir .
Sevgili menekşe üstatlarıma saygılarımı sunarım .
Maki ablacığım bunlar büyyük yetişkinler.Yavrularda bol tomurcuk var ancak daha açan yok.Açınca onlarıda eklerim.
Abiciğim bunlarda fitil yok malesef.Fitilli değil ama Roa lı sulanıyorlar:D
Teşekkürler Emre.
Fatih çok güzel gül pembene bayıldım:)
Cansuyu yağmur ben bu mekşeden gördüm. bordo **** koyu pembeyi beyaz menekşe ile aynı saksıya ekin... komşumun vardı. Beyaz ve koyu pembe yan yana saksılardaydı. Evin camekanlı girişindeydi ve hemen girişin olduğu yerde üzüm asması vardı. Sanırım üzüme gelen arılar menekşedede nasiplenmiş olacaktı böyle damla damla renklenme olmuştu pembenin üzerinde... Yakından görüntüsü daha güzeldi...
Fatih'cim,
Menekşelerinin yapraklarındaki minik beyaz noktalar umarım perlittir. Benim yapraklar sana bit taşımış olmasın. Kontrol et lütfen...
Bu sayfada (http://www.plant-care.com/watering-african-violets-and-wicks.html) fitilli sulama yöntemi açıklamaya gerek kalmayacak şekilde video ile tanıtılmış. Özellikle tatile çıkacak arkadaşlarımıza yardımcı olacağını düşünüyorum.
fazla su kacıracagımdan fitilli sulamayı bir türlü deniyemiyorum hafdada sadece bir cay bardagı su veriyorum menekşelerime .
levent fidanlıgında mavi beyaz cizgili menekşe var ben aldım cok güzel cok farklı bir renk bunun aynısı
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=148390&stc=1&d=1275298089
Forumdaki genel egilim bu aylarda sera yonteminin tercih edilmemesi gerektigi yonunde. Ancak ben simdiye kadar olumsuz bir durumla karsilasmadim. Seffaf kap icerisinde, kabin duvarlarina yakin kismlarda daha cabuk yavrularin olustugunu gozlemledim. Bu yuzden 10'lu halley kaplari ile deneme yapmaya karar verdim. Her bir goze bir yaprak yerlestirdim. Hem daha cabuk yavru verdikleri, hem de yerlestirme kolayligi sagladigi icin yapraklari uclarindan 1/3 oraninda kestim. Denemeye deger.
Sevgili iris41,
Chimeranız hayırlı olsun. Bulunması kolay bir tür değil, güle güle büyütün.
Sevgili iris41,
Fitil uyguladığım çeliklerin nemi çok fazla gibi geldi. Bir yerde terslik olduğunu düşündüm ve araştırdım.
Sonuç olarak, fitilin kalınlığı ve toprak içinde kalan uzunluğu nem dengesini sağlamak için kullanılan parametreler. Siteyi not almamışım ancak fitil boyunun saksının yarısı kadar olması önerilmişti. Hemen uyguladım. Fitili çekerek çok daha az su almasını sağlayabilirsin.
klubnika
08-07-2010, 13:18
Arkadaşlar merhaba!
Elimdeki yetişkin ve yaprak olarak kalan menekşelerim:
No 2 - 1 ad.
No 4 - 1 ad.
No 7 - 4 ad.
No 24 -2 ad.
No 25 - 3 ad.
Yenileri yetişmek üzere; mutlaka haber vereceğim.
Şimdilik bu kadar.
Saygılarımla, ''KLUBNİKA''.
Afrika menekşe yaprağından kültür yolu ile üretime meraklı iseniz;
Aşağıdaki sayfada resimleri ile birlikte anlatılmış.
Yapılması kolay ve zevkli gibi gözüküyor.
Biraz alkol, biraz çamaşır suyu, birkaç minik kavanoz,jelatin, pamuk.. v.s gibi..
http://www.kitchenculturekit.com/StiffAffordablePTCforhobbyists.htm
Neslihan Baş
08-07-2010, 17:00
Arkadaşlar bu menekşenin cinsi farklı mı? Ne yaprakları irileşiyor, ne de çiçek açıyor.Kenarlardan sürekli sürgün veriyor nedenini bilen arkadaşlardan bilgi bekliyorum.
Neslihancığım, bu menekşe trail cinsi. Gelişimi gayet normal, hiç merak etme:)
klubnika
08-07-2010, 19:10
Bazı zamanlar normal ''standart'' menekşeler yanlarda filizleri ''üvey oğulları'' verebilir, eğer çoğaltmak isteği varsa onları dokunmayın, büyütün ve geliştikten sonra ayırın. ''Ana'' menekşe gelişmesini ve çiçeklemesi bu arada engellemiş oluyorsunuz çünkü bütün gücü yeni ''üvey oğullara'' vermiş oluyor. Veya onları fark edince kürdanla gövdeden temizleyin, böylece ''Ana'' menekşeyi gelişmesini ve çiçeklemesini teşvik etmiş olursunuz.
Neslihan Baş
08-07-2010, 20:26
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler 4 yavru ayırdım kenarlarından bçiçek açar diye umutlandım fakat yine her tarafından yavru veriyor.ayırdıklarım da aynı şekilde devam ediyor.Onların da kenarlarında yavru var.Bir farklılık var neyse çiçeğini de görseydim keşke.
Sevgili kulibnika dört gözle menekşe katoloğunu bekliyorum.
Sevgili zappie, yaşadığınız yerdeki nem oranını ve sıcaklığı da yazar mısınız?
zekiye tüfekçi
09-07-2010, 01:44
selamlar.ben buraya yeni üye oldum.menekşeyi çok seviyorum.şimdiye kadar üretmek istedim ama denemelerim tutmadı bu siteden çok bilgi edindim.şimdi hazır su kullandığım renkli şişeye yaprak ısladım çok küçükte olsa sanki saçaklanma var sanırım biraz daha bekliycem.benim sormak istediğim yapraktan dikme yaparken diktiğimiz ucu toprağın ne kadar derinine dikicez bununla ilgili bi anlatım göremedim.birde 2 tane yaprağı birinin sapı çok kısa 1 saksıya diktim yaprağın biri buruçtu çıkarıp bakmıştımki çok küçük saçak var hemen tekrar toprağa çok derin olmıycak şekilde diktim.umarım tutarlar.dikim şeklini ne kadar derine dikmemiz gerektiği ile ilgili beni aydınlatırsanız sevinirimşimdiden teşekkürler.bu arada ben antalyada yaşıyorum.yaz döneminde menekşeleri korumak çok zor oluyor.bu konuda bana ne önerirsiniz.evimde klima yok.
Sevgili zappie, yaşadığınız yerdeki nem oranını ve sıcaklığı da yazar mısınız?
Sevgili Katmer,
Bu aylarda nem orani % 70'in altina pek dusmez, oda sicakligi da 27-29 arasi. Ancak bir turlu onune gecilemeyen muzik yayinlari nedeniyle aksamlari pencereleri kapatmak zorunda kalinca klimalar devreye giriyor, 23-25 dereceye dusuyoruz, nem de azaliyor dolayisi ile. Ama kapali kaplarda zaten bagil nem % 100 gibi.
elirsena
09-07-2010, 10:35
merhaba ben yeni üye oldum.bu benim mor kızım.
Sevgili zappie, neredeyse aynı şartlarda yaşıyoruz. Fakat nedense, benim evimde sera yöntemi başarısız oluyor.
Sevgili zappie, neredeyse aynı şartlarda yaşıyoruz. Fakat nedense, benim evimde sera yöntemi başarısız oluyor.
Evet, aslinda Istanbul ve Samsun iklimleri cok benzer. Burasi biraz daha tropik, nem orani daha yuksek, kislar daha ilik. Bence sorun kullandiginiz substratta, sadece torfta basarili olunacagini sanmiyorum. Perlit ve vermikulit de eklemelisiniz.
Ben zaten torf kullanmıyorum. Hazır paketlerde satılan cocopeat kullanıyorum. Torfa nazaran daha havadar ve daha az su tutma özelliğine sahip.
menekse sever
09-07-2010, 12:32
;)vermikulit;perlit;cocopeat; çiçekçidemi satılıyor.hepsini birmi kullanıyorsunuz.?
merhaba ben yeni üye oldum.bu benim mor kızım.
bunun aynından banada hediye geldi. Ne tuhaf ki sapları uzunca ve çiçeği gül gibi. Biraz toparlansın resimleyeceğim...
fahriyee
09-07-2010, 13:06
Arkadaşlar bu menekşenin cinsi farklı mı? Ne yaprakları irileşiyor, ne de çiçek açıyor.Kenarlardan sürekli sürgün veriyor nedenini bilen arkadaşlardan bilgi bekliyorum.
Bu tür menekşenin yaprakları hep zayıf,büyüdükçe de yaşlı yapraklar daha uzun olur.Çiçekleri de ortada bol sayıda değil de dağınık ve az olur.Dediğiniz gibi devamlı yavru verir.Bu tür menekşede yapraklar çoğalınca dış yaprakları almak gerekir.Yakın zamanda çiçek açamaz bu menekşeniz.Çünkü saksı büyük, hep kök vermeye çalışır.Çiçeklensin istiyorsanız en küçük menekşe saksısına dikmelisiniz.Gelişimi iyi,saksı değişince bozulabilir derseniz sulamaya dikkat edin çiçeklenmesi için uzun süre sabredin.
;)vermikulit;perlit;cocopeat; çiçekçidemi satılıyor.hepsini birmi kullanıyorsunuz.?
Hayir, daha profesyonel zirai malzemeler satan yerlerden temin edilir. Az miktarlarda bulmak biraz zordur. Ancak cocopeat yapimarketlerde bulunuyor.
fahriyee
09-07-2010, 14:04
Rus sitesinde birçok menekşenin saksısı küçük.Ben olsam bu çiçeğe saksı dar deyip hemen değiştirirdim.Saksı büyük olunca da suyu kökler çok çekip çürüme oluyor.Artık daha küçük saksılar kullanacağım.Şu güzelliğe ve saksı boyutuna bakın siz de benim gibi düşüneceksiniz.
Arkadaşlar,
Menekşe toprağı olarak önerilen karışım 1 ölçü torf, 1 ölçü vermikulit ve 1 ölçü perlitten oluşuyor. Torf olarak ben de cocopeat, yani hindistan cevizinin kabuğundan hazırlanan torfu kullanıyorum. Sevgili katmer'in de yazdığı gibi, suyu tutma kapasitesi oldukca yüksek.
Bu malzemelerin internet üzerinden şatışı var, bizim sitede de satan arkadaşlarımız var. doğalbahçe (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=667253#post667253) isimli üyemiz bu malzemelerin hepsini satıyor, sipariş vermeniz yeterli.
Ancak sevgili Swetlena gibi sadece torfda son derece başarılı menekşe yetiştiren arkadaşlarımız da var.
Saksı olayına gelince, önerilen saksı büyüklüğü toplam çiçek çapının üçte biri oranında olması . Kök çürümesinin ana nedenlerinden biri de saksının bitkiye göre büyük olması. Ben de biraz büyüyünca dayanamayıp saksı değiştiriyordum, artık yapmamaya çalışıyorum.
ankdemir
09-07-2010, 15:50
Bunlar da benim diktiğim yapraklar. Mayıs'ta dikmiştim köklendiler, yavrularını bekliyorum.
159133
159134
Bunu da suda köklendirdim. Yanından filiz çıkarmış suyun içinde.
159135
menekşede sınır yok sanırım sürekli yenileri geliyor :p birde yavru derdine düştükmü cıkılmıyor işin icinden .
topragıda sorunlu perlit vermikulit kokopeat .
güzelligi kadar derdide cok
Sevgili Klubnikadan gelen kızlarımı sizlerle paylaşmak istedim. Fotoğraf makinesi eşimde olduğu için telefonla çekmek zorunda kaldım. Daha net fotoğrafları makinem gelince ekleyeceğim:)
Çok teşekkür ediyorum sevgili KLUBNİKA:))
Sonunda kavuştun bu güzellere katmer'cim, iyi günlerde büyüsünler :)
Pet bardakta duran çiçeksiz minişin yaprak formu çok farklı :) Çiçeği nasıl olacak merak ettim , katmerli ama ne renk ?
Ben de ona bayıldım zaten. Heyecandan rengini sormak aklıma bile gelmedi:) Mavi gibi hissediyorum ama açınşca göreceğiz artık hep beraber:)
Emerald Lace'in yaprak yapısına benziyor :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.