View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
Nejla K.
06-05-2010, 19:33
Arkadaşlar, menekşe yapraklarını toprakla buluşturduktan sonra aradan 15-20 gün gibi bir süre geçtince, yaprağı yavaşça yerinden çıkarıp, toprağı güzelce karıştırıp havalandırın. Yeniden toprağa dikin. Daha çabuk köklendiklerini göreceksiniz. Biz buna ŞAŞIRTMA diyoruz.
Orkun Kırcı
06-05-2010, 22:26
Uzun sürecek tatil için büyük hazneli fitilleme...
Orkun,harika bir fikir:)
Kendine ve uzun tatile gidecek arkadaşların içi rahat olacak..
Emeğine sağlık..
fahriyee
07-05-2010, 13:04
Sayın Orkun Kırcı; ben de fitilleme yapacaktım, fakat arkadaşımız bu sistemde hepsinde kök çürüğü olduğunu yazmış.Vazgeçtim.Siz yeni mi deniyorsunuz yoksa daha önce de yapar mıydınız?Başarı durumu nedir?Ayrıca başka saksı ya da bardağa sıkıca oturtunca çiçek havasız kalıyor zannediyorum ne dersiniz?
Orkun Kırcı
07-05-2010, 16:48
Yaklaşık iki aylık deneyimim var ama vereceğim linkteklerin uzun yıllar deneyim kazandıkları belli. Ayrıca cocopeat'e dikildikten sonra kök çürüğü ihtimali fazla değil. Ayrıca fitilleri oldukça ince kesiyorum bu da bir tedbir.... Başarı durumuna gelince gayet hızlı bir gelişim gösteriyorlar...
Neslihan Baş
07-05-2010, 17:40
Denemekte fayda var diyorsunuz yani Orkun Bey.özellikle benim gibi sabırsız biri için gelişim en hızlı nasılsa onu denemek benim daha çok işime gelir.
Yaklaşık 3 aydır fitlle deneme yapıyorum..1 yıldır büyümeyen ve hiç açmayan yavru menekşem tomurcukta:)
Bence hem hızlı hem çiçek açmalarında fitilli sulama çok iyi..
Deneyerek öğrenmekte fayda var:))
Tomurcuklar açmaya başlayınca resim ekleyeceğim..
Şener KÖKSAL
08-05-2010, 11:33
Malum anneler günü nedeniyle çiçekcilerde bir yarış var. Bu fırsatı iyi değerlendirmek lazım. Tesadüf evimizin köşesindeki çiçekcide katmerli gülpempeyi buldum önce. Gözlerime inanamadım. Uzun süredir takip edip bulamıyordum. Sağolsun bir arkadaşım köklü yaprak göndermişti. Şimdi dört yavrusu var ve yapraklar beş kuruş büyüklüğünde. Gül pembeyi görünce kaçıramazdım . Aslında fırfırlı bordununda yapraklarından dört adet çelik dikmiştim ama buda kaçmaz diye düşündüm. Diğer iki renkte farklılıkları ile dikkatimi çekti ve hemen değerlendirmeye aldım :) Seyirlerinize sunulur.
Şener KÖKSAL
08-05-2010, 12:09
Bunlarda benim emektarlardan bir kısmı. Artık kaçıncı kuşak bende hatırlamıyorum. Gül Eflatundan ciddi bir üretime geçtim. Onu çoğaltmakta hernedense zorluk çektim ama şimdi yavru vermek üzere olan yapraklarım var.
fahriyee
08-05-2010, 17:56
Teşekkürler arkadaşlar...Fitilli sulamayı ben de bir yavru menekşede deneyeyim inşaallah.Ama fitil olarak ne kullanmamı önerirsiniz,bir de tek fitil mi yerleştireyim?Şener bey ellerinize sağlık maşallahı var menekşelerinizin...yeni katmerliye de hayran kaldım büyüdüğünü ve yavrular verdiğini görelim inşaallah.
menekşeaşığı
08-05-2010, 20:15
:oSevgili maki01 ,fahriyee resim ekleyemiyorum ama yaprak dipleri çürüyüp düşüyor herhalde kök çörümesi dediğiniz olay.Ama çürüyen menekşemin saksısını değiştirmedim aldığım saksıdaydı ve nerdeyse bütün çiçeklerinde tohum vardı.O tohumları aldım acaba bu şekilde oluşurlamı?Yardımlarınıza çok teşekkür ederim.Çocuklarımdan yardım alıp en kısa zamanda resim yüklemeye çalışacağım:))))avatarımdaki menekşe benim ama aylardır açmıyor.
ben de bugün bir afrika menekşesi satın aldım..hem de çok ucuza..anneler günü dolayısıyla migros ta 1.29 a satılıyordu..üzerinde 2çiçek açmış tomurcukları da var..deneyimli arkadaşlara bakımı konusunda bişey soracağım..gübreleme yapılması gerekir mi? ve su ihtiyacı nasıldır?
menekşeaşığı
08-05-2010, 20:36
Bunlarda benim bebişlerim şimdi dinleniyorlar herhalde ki resimlerdeki gibi çiçekleri yok henüz.
menekşeaşığı
08-05-2010, 20:38
Evet başardım arkadaşlar çok güzellerdi .Şimdi böyle olmalarını bekliyorum
Sevgi Durul
08-05-2010, 23:10
Menekşelerim tek tük açmaya başladı. Bir kere açmaya başladı ya, devamı gelir.
142642
142643
142644
142645
142646
Sevgili menekşeaşığı,
Yaprak dibinde kahverengileşme görüyorsanız büyük olasılıkla kök çürümesidir. Hasta olan tüm yaprakları kesip, saksı ve toprak değiştirmenizi öneririm. Saksıdan çıkardığınızda kahverengileşmiş kökleri de temizlemenizde fayda var. Yeni saksıya aldıktan sonra oksijenli suyla sulayın. Sonraki sulamada da 1 litrede suda eritilmiş yarım aspirinli su ile sulamanın da faydalı olacağını düşünüyorum.
Kök çürümesi ile ilgili bir yabancı sitede kükürt önerilmişti. Beni tüm eski toprağı, köklerin büyük bölümünü,ve kahverengi lekesi olan yaprakları temizledikten sonra kükürtlü su püskürtmüştüm. Geriye çok miniş menekşeler kaldı ama 4 hasta menekşemden üçü hala yaşıyor.
Kendime anneler günü hediyesi aldım:)
Sevgili Katmer çok güzeller hayırlı olsun.Koçtaş ya da benzeri bir yapı marketten mi ya da seralardan birinden mi aldınız?Pembeler çok güzelmiş.Bol çiçekli olsunlar.
Özellikle iki morun arasında kalan pembeli çok harika maşşallah.Bol kıvırcıklı çiçekler açsın.
Katmer, harikasın. Hediyelerin en güzelini almışsın .Güle güle büyüt canım.
Praktikere gitmek şart oldu. Aynı chimeraları oradan almıştım, malesef mor olanı kök çürüğü yaşatmadı.
Benim sürekli alışveriş yaptığım bir sera var. Sadece Hollanda'dan getiriyor bütün bitkileri.. Bana da mail gönderiyorlar, yeni ürün geldiği zaman. Bu sayede hiç kaçırmıyorum:))
Menekşem açtı.:D
143047
143048
143049
143050
143051
Devam.
143053
143054
143055
143056
Orkun Kırcı
10-05-2010, 19:47
Maşallah diyelim lütfen :)
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35322&catid=member&imageuser=36461
Orkun maşallah:) Ben öyle kilitli poşette köklendirmeyi denedim başarılı olamadım. Plastik şişeleri kesip sera uygulaması yaptım. Bir de şeffaf ve kapaklı kutularda denedim o şekilde köklendirdim.
Şener KÖKSAL
11-05-2010, 14:48
Merhaba Sevim4 Hanım. Menekşelerin rengine bayıldım. İlk fotoğraftaki menekşe türünün beyazı ve pembesi var bende bu rengin olduğundan haberim yoktu. Görünce şaşırdım çok çok güzel. Her ayrı renk beni heyecanlandırıyor. Elinize sağlık. Çok sağlıklı görünüyorlar.
deneyimli arkadaşlara bakımı konusunda bişey soracağım..gübreleme yapılması gerekir mi? ve su ihtiyacı nasıldır?
Sayın fund@, bırakın yaşayacağı ortama alışsın. Zaten onlar seradan çıkmadan yeterince gübre ve hormon alıyorlar. Yerini severse zaten fazla birşeye ihtiyacı olmaz. Önceki sayfaları da okursanız, menekşelerle ilgili detaylı bilgiyi bulabilirsiniz:)
Sevgili maki çok teşekkür ederim ah birde menekşelere isdediyimiz renkleri vere bilsek.
Ben çok isdiyorum renkleri nasıl elde edeceyimizi ama bilemiyorum bilgili bir arkadaş aydınlatırsa çok sevinirim.
Daha ufacık bir yavru ama boyuna bakmadan çiçek açmaya başladı, dedikleri kadar var gerçekten arsız:)
fahriyee
13-05-2010, 16:44
Sayın sevim 4;arkadaşlardan birçoğu aşı çalışması yaptı.Bazıları da gıda boyası kullanarak değişik renkler elde edildiğini söylemişti.Hatta bununla ilgili bir fotoğraf vardı.Bu işlemlerde başarılı olup olmadıklarını zamanla söyleyeceklerdi.Hatta Kahraman Bey aşı ile asla farklı renk elde edilemez demişti önceki mesajlarda.Olumlu sonuç alanlar varsa bildirseler ben de sevinirim.Bu arada yavrunuza bol çiçekli günler dilerim Züleyha Hanım.
Aşı bende yaptım yavrusu küçük daha çiçeyi nasıl olur bilmiyorum bekleyip görelim.
rain_man
13-05-2010, 22:27
Bende bir aşı denemsi yapmıştım ama bir sonuç alamadım, her biri kendi renginde çiçek verdi...
rain_man
13-05-2010, 22:43
Menekşelerimle ilgili bir sorun hakkında sizlerden yardım bekliyorum. Son iki haftadır 6 menekşemin dördünün çiçekleri ve çiçek saplarında açık kahve renginde yaklaşık 2-3 mm boylarında minicik adeta bit görünümünde böcekler geziniyor ve 3 güne kalmadan yeni açmış tüm çiçeklerini kurutuyor. Ayrıca yeni çıkan tomurcukların gelişmesinde de bariz bir yavaşlama var. Çiçekler ve yapraklar üzerinde görebildiğim böcekleri-o kadar küçükler ki bazen görmekte bile zorlanıyorm- uzaklaştırıyorum ama yeterli mi bilmiyorum. Şimdilik yaprakları sağlıklı görünüyor ama onları etkilemesinden korkuyorum. Ne yapacağımı şaşırdım. Yardımlarınızı bekliyorum...
buyukcoban
13-05-2010, 22:48
Sayın Orkun Kırcı; ben de fitilleme yapacaktım, fakat arkadaşımız bu sistemde hepsinde kök çürüğü olduğunu yazmış.Vazgeçtim.Siz yeni mi deniyorsunuz yoksa daha önce de yapar mıydınız?Başarı durumu nedir?Ayrıca başka saksı ya da bardağa sıkıca oturtunca çiçek havasız kalıyor zannediyorum ne dersiniz?
Fitilleme en başta başarılı oluyor. Ancak toprağın sürekli ıslak olması ve hiç kurumaması nedeniyle sorun başlıyor. Bu yüzden sistemlerden fitilleri çıkardım. Bakalım böyle nasıl olacak. Fitil yerine "earthbox" yani "yerkürekutusu" denen sistemin daha başarılı olabileceğini düşünüyorum. Üstadlar ne derler acaba?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19677
Neslihan Baş
14-05-2010, 08:30
Menekşelerimle ilgili bir sorun hakkında sizlerden yardım bekliyorum. Son iki haftadır 6 menekşemin dördünün çiçekleri ve çiçek saplarında açık kahve renginde yaklaşık 2-3 mm boylarında minicik adeta bit görünümünde böcekler geziniyor ve 3 güne kalmadan yeni açmış tüm çiçeklerini kurutuyor. Ayrıca yeni çıkan tomurcukların gelişmesinde de bariz bir yavaşlama var. Çiçekler ve yapraklar üzerinde görebildiğim böcekleri-o kadar küçükler ki bazen görmekte bile zorlanıyorm- uzaklaştırıyorum ama yeterli mi bilmiyorum. Şimdilik yaprakları sağlıklı görünüyor ama onları etkilemesinden korkuyorum. Ne yapacağımı şaşırdım. Yardımlarınızı bekliyorum...
Benim menekşemde de vardı o sorun. Ben burada arap sabunlu bir bilgiye ulaştım. Eminim sana daha ayrıntılı bilgi verecek arkadaşlar vardır. Ben arap sabununu elime sürdüm, çiçeği lavoboya götürüp üstünde elimi yıkadım.
Bol köpüklüydü üstü. Bunu akşam yaptım, gündüz yaprakları ıslak kalıp yanma olmasın diye. İki gün köpüklü kaldı durulamadım. Sonra kötü olan tüm çiçeklerini kopardım sorun kalmadı.
Şimdi gayet sağlıklı. Umarım senin de işine yarar.
Ben aşı menekşesi denemesi yaptım. İlk kez çiçeklendi ama aşı olma belirtisi yoktu. İlerleyen açma evrelerinde aşı olabileceği söylendi bende tekrar açmasını bekliyorum. Durumu gayet iyi. Sonuç verirse resimli açıklama eklerim. Ama aşı yapıp sonuç alanları biliyorum. Ayrıca bir saksıya biden fazla renk ekildiği takdirdede aşı olmasada renk sıçraması olup renk değişikliği olabiliyor...
Sevgili buyukcoban, earthbox sisteminin günlük kullanımda ve az sayıda menekşede sağlıklı olacağını düşünüyorum. Fitilli sulama sistemi, uzun süre tatil yapan kişiler için ideal. Çünkü earthboxda anladığım kadarıyla su seviyesinin saksı alt hizasından aşağı düşmemesi gerekiyor. Bunu da tatilde sağlamak mümkün olmayacaktır. Başka bir tanktan otomatik su takviyesi yapılmıyorsa tabii..
Benim gibi 120 nin üzerinde saksı menekşeye sahip olanlar fitilli sulamaya da geçemiyor zaten. Fitilli sulama sisteminde saksının oldukça küçük olması gerekiyor ki kökler toprağı kısa sürede sarabilsin. Eğer saksı büyükse küçük kökler suyu çekemeyecektir. Bu da kök çürüğüne sebep olur. Fitil de mümkün olduğunca ince bir malzemeyle yapmak gerekir.
Saksı değişiminden kısa bir süre sonra chimeram yeni çiçekleriyle mutlu etti beni :)
144185
kızılcabulut
15-05-2010, 13:42
sevgili afrika menekşesi severler ;
uzun zamandır kendi menekşe fotoğraflarımı eklemeye çalışıyorum fakat bir türlü başaramıyorum bu konuda bana yardımcı olursanız çok mutlu olacağım
Saygılar.
Orkun Kırcı
15-05-2010, 13:47
sevgili afrika menekşesi severler ;
uzun zamandır kendi menekşe fotoğraflarımı eklemeye çalışıyorum fakat bir türlü başaramıyorum bu konuda bana yardımcı olursanız çok mutlu olacağım
Saygılar.
Buraya bir göz atın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256
Sayın fund@, bırakın yaşayacağı ortama alışsın. Zaten onlar seradan çıkmadan yeterince gübre ve hormon alıyorlar. Yerini severse zaten fazla birşeye ihtiyacı olmaz. Önceki sayfaları da okursanız, menekşelerle ilgili detaylı bilgiyi bulabilirsiniz:)
teşekkür ederim sayın katmer,
zaten şu an gelişimi gayet iyi..çiçeklerini açmaya devam ediyor
Aldığımdan beri rengini unuttuğum ve yine coşan menekşem:
kızılcabulut
16-05-2010, 00:08
işte benim güzellerim;
144369
[/ATTACH]
144370
144376
144382
144383
kızılcabulut
16-05-2010, 00:10
çok teşekkür ederim, daha yeni yeni öğrenebiliyorum bilgisayar kullanmayı ve siteyi
Orkun Kırcı
16-05-2010, 00:14
Hoşgeldiniz. Öğrenmenin yaşı yoktur diye boşa dememişler demek ki:). Çiçekleriniz ssağlıklı görünüyor, ellerinize sağlık.
Bu menekşem bana her zaman çok güzel gelmiştir. Fotoğraflarda net görünmesede çiçek kenarları hep sarı renk alır. En favori menekşelerimden...
Yeni açan güzellerimden bir tanesi. Ama canını biraz yakmışım sanırım.:( Bazı yaprakları güneşe fazla maruz kalmış sanırım hafif güneş yanığı lekeleri var. Gene de bana kızmayıp güzel çiçeğini gösterdi...
Sevgili Faruk, gösterdiğiniz mor katmerli menekşeden benim de var, köklerini ayırmıştım iyi gelişsin diye ama cinsi mi minyatür bilmiyorum. Büyüyemedi yaprakları bir türlü, 1 sene geçti aldığımdan beri, açmadı tekrar. Zaten bir nevi kurtarmak için marketten almıştım, umarım kurtulmuştur da yakın zamanda açar.
Bahsettiklerim fotoğrafta arkadaki iki küçük saksıdaki kıvırcık yapraklılar.
Orkun Kırcı
16-05-2010, 14:21
Sevgili kardeşim Emel'in yolladığı yetişkin haldeki menekşelerim yeni yerlerine alıştılar. Yeni yapraklar çıkarmaya başladılar.
144477
144479
144478
144480
Bu da kök çürüğü savaşını kazanan kenarları beyaz çizgili katlı mavi menekşemin son hali. Savaş çetin geçti tüm yapraklarımızı kaybettik :( Ama 2 yeni sağlam yavru kazandık.
144481
Orkun Kırcı
16-05-2010, 14:25
Bu fotodakiler de yapraktan yetiştirdiğim ve yine sevgili Emel'den gelen yavrularım var. Bir de unutmadan sağ alttaki yavrularda Sevgili Katmer ablamın yolladıklarından; picasso ise sevgili Faruk kardeşimin armağanı. :D
144482
Bunların dışında yavrulamayı bekleyen daha birçok yaprağım var.
Bunlarda benim yavrulayan yapraklarım,yavrulamayı bekleyen poşetlerim ve yetişkin menekşelerim.Geçen yıl bu vakitlerde elli saksı menekşemi kaybetmiştim bu dönemde kalanlarıda satmıştım.Şimdi eski sayımın daha da üstüne çıktım herhalde;)Bıraktım demiştim yetiştirmeyecektim ama kaderin cilvesi işte gene ben ve menekşelerim;)
Lütfen maşallah demeyi unutmayın.Bu hallerini alana kadar canım çıktı;)
Devam;
Pembe ebruli menekşem geçen yıl bu dönemde gelmişti dünyaya annesinden kurtarabildiğim bir yapraktan bir yavru almıştım.O da böyle gelişti anne olacak ama biraz daha gelişmesini bekliyorum.
fahriyee
17-05-2010, 12:35
Sevgili Rain Man böcekler için herhangi bir girişimde bulundunuz mu?Ben de bu böcekleri görmüş ama önemsememiştim.3-4 kez kaynamış soğumuş su püskürttüm,ondan zannettim.Tecrübeli arkadaşlar!Ne yapalım?
fahriyee
18-05-2010, 00:19
En fazla 1-2 mm.uzunlukta çok ince,açık kahve-krem gibi rengi olan ve çiçekleri hızla yok eden bu böcekle karşılaşan olmadı mı menekşeseverler?Arap sabunu yok etmedi.(çok sorulmuştur diye önceki mesajları inceledim bulamadım.Yağ sarımsak arap sabunu içeren tarifi denesem dedim menekşe için uygun mu bilemedim.)Kesin yeni aldığım menekşelerden bulaştı, çünkü önce yoktu,ışıkta saklanıyorlar.Lütfen yardım edin 2gündür araştırmaktan yoruldum.
Arkadaşlar bu dönem menekşelerin mantarlaşmasının artıp yoğun olduğu bir dönemmiş. Yeni menekşe alırken dikkat etmek gerek...
Açam menekşelerimden 2 fotoğrafta benden. Katmerli bordom çok güzel çiçeklendi. Katmerli olmasıda ayrı bir mutluluk veriyor insana...
Saklama kaplarında yavrulayan yapraklarımdan bazıları. Yavruyken çok şirin gözüküyorlar...
buyukcoban
18-05-2010, 22:15
Bu fotodakiler de yapraktan yetiştirdiğim ve yine sevgili Emel'den gelen yavrularım var. Bir de unutmadan sağ alttaki yavrularda Sevgili Katmer ablamın yolladıklarından; picasso ise sevgili Faruk kardeşimin armağanı. :D
144482
Bunların dışında yavrulamayı bekleyen daha birçok yaprağım var.
Sevgili Orkun,
Menekşelerin hepsinde yukarıdaki fotolarda fitil var mı acaba? Yoksa siz de benim gibi fitilleri bir süre sonra söktünüz mü?
rain_man
18-05-2010, 22:29
Sevgili Rain Man böcekler için herhangi bir girişimde bulundunuz mu?Ben de bu böcekleri görmüş ama önemsememiştim.3-4 kez kaynamış soğumuş su püskürttüm,ondan zannettim.Tecrübeli arkadaşlar!Ne yapalım?
Bir iki kez gün boyu balkonda havalandırdım, o esnada da böceklerden görebildiğim kadarını çiçeklerden uzaklaştırmaya çalıştım ama pek faydası olmadı yine geldiler. Yarın Neslihan hanımın tavsiyesi üzerine arap sabunuyla köpürttüğüm bir bezle yapraklarını tek tek silmeyi deneyeceğim ama, söylediğinize göre o da pek işe yaramıyormuş. Ben de sizin gibi ne yapacağımı şaşırmış durumdayım.
Orkun Kırcı
18-05-2010, 22:36
Sevgili Orkun,
Menekşelerin hepsinde yukarıdaki fotolarda fitil var mı acaba? Yoksa siz de benim gibi fitilleri bir süre sonra söktünüz mü?
Sökermiyim hepiciği fitilli:)
Bu böcekler toprakta mı yaprakta mı ben bunu anlayamadım? Ama zirai ürün satan bir yere gider durumu anlatırsanız böcekleri yok edecek bitkiye zarar vermeyecek bir ilaç verecektir size. Şayet bu böcekler toprakta geziniyorsa onlar zararsızdır. Daha önce bende sizin gibi takıntı yapıp 35 yavrumu bu şekilde kaybettim. Yaprakları tek tek sileceğim demişsiniz. Menekşe bu silme olayına dayanmaz ve sevmez diye düşünüyorum. Tozunu temzilerken bile arkadaşlarım fırça kullanıyorlar. Ki ben bunu bile göze alamıyorum sadece su püskürtüyorum...
ayshegul
19-05-2010, 11:47
arkadaşlar maşallah menekşeleriniz çok güzeller. Ben deniyorum ama bir türlü yaşatmayı beceremedim. anne menekşem yaşıyor ama yapraktan köklendirdiklerim daha sonra ölüyorlar. sebebini anlamadım. bardak menekşemde de afrika menekşemde de aynı problemi yaşıyorum. 2 gün öncede menekşemin toprağında küçük beyaz kurtlar gördüm (bunu menekşe hastalıkları başlığına yazmıştım ama henüz cevap gelmedi). 2 aydır da bir yaprağımın yavru vermesini bekliyorum ama herhangi bir hareketlenme yok toprak ve yaprağında da bir anormallik göremiyorum bana önerisi olan varsa çok sevinirim.
rain_man
19-05-2010, 12:57
Bu böcekler toprakta mı yaprakta mı ben bunu anlayamadım? Ama zirai ürün satan bir yere gider durumu anlatırsanız böcekleri yok edecek bitkiye zarar vermeyecek bir ilaç verecektir size. Şayet bu böcekler toprakta geziniyorsa onlar zararsızdır. Daha önce bende sizin gibi takıntı yapıp 35 yavrumu bu şekilde kaybettim. Yaprakları tek tek sileceğim demişsiniz. Menekşe bu silme olayına dayanmaz ve sevmez diye düşünüyorum. Tozunu temzilerken bile arkadaşlarım fırça kullanıyorlar. Ki ben bunu bile göze alamıyorum sadece su püskürtüyorum...
Böcekler genellikle çiçeklerin üzerinde oluyor, anladığım kadarıyla asıl hedefleri çiçekler. Yalnız son zamanlarda yaprakların üzerinde de küçük beyaz noktacıklar şeklinde deformasyonlar gözüme çarpmaya başladı, sanırım yapraklara da zarar veriyor. Yeni yeni büyüyen tomurcukların gelişmesinde de bariz bir yavaşlama var. Bu arada yaprakları tek tek sildim, böceklere olan sinirimle silerken biraz sert davrandım yapraklara, ama şimdilik bir sıkıntı görünmüyor, umarım dediğiniz gibi bir zarar vermemişimdir.
fahriyee
19-05-2010, 13:17
Dün başka birine arap sabunu ve su karışımı püskürttüm dıştaki yaprak kenarlarında incecik beyazlama oluştu.Bugün de su içine biraz arap sabunu koydum süngerle çokça köpürttüm ,elimle o köpükleri bolca çiçekleri örtecek şekilde üzerine yığdım.Yarın inşaallah kaynamış soğumuş su ile sprey yaparak sabundan arındıracağım.Ayrıca sabun bazik olduğu için toprak kenarlarına bezelye büyüklüğünde limon tuzu atsam olur herhalde.böcekler belki 2-3 uygulama sonrası yok olurlar(haftada bir deneyeceğim)
Şener KÖKSAL
19-05-2010, 22:14
Geç kalan bir bahar düzenlemesi yaptım. Yavru menekşelerimin bir kımını yeni saksılara aldım, yaşlı menekşeleri yeniledim. Bu sıralarda hangi yaprağı toprakla buluştursam hemen hayata tutunuyor yavrular veriyor. Bunu fırsat bilip bol bol yaprak diktim.
Şener KÖKSAL
19-05-2010, 22:28
Menekşe aileme giren yeni menekşelerimin yapraklarını hemen değerlendirdim. Sarıyerden gelen yavru ve yaprak menekşelerimde her geçen gün gelişiyor yeni yavrular veriyor. Buda beni çok heyecanlandırıyor
Çok güzeller üstadım emeğinize sağlık diyorum.
Benden başka bir öneri bu böcekleriniz için... Bende sinek tarzı uçan yaratıklardan şikayetçiydim. Menekşelrin bulunduğu odaya ve menekşelerin tepesinden ilaçlama yaptım. Kurtuldumda şükür. Fakat siz çiçekte olan böcekten bahsetmişsiniz. Büyük bir poşetin içine menekşenizi yerleştirin. saksının alt tarafına doğru sinek ilacı sıkıp poşetin ağzını kapayın. 5 dk kadar dursun bu şekilde. İlaç kesinlikle yaprak ve çiçeğe gelmesin...saksı etrafına sıkılsın. Bunu 1 saksı menekşenizde deneyin. 1-2 gün bekleyin sonuç olumlu olursa diğerlerinede uygulayın. Gerekirse menekşelerin çiçeklerini toplayın...
Sayın Şener Köksal, harika menekşeleriniz. Ailecek bayıldık ve ailecek maşallah dedik. Saksılarınızı nereden aldınız diye sormak istiyorum. Bizim de 3 tanecik menekşemiz var, ama çoğaltmak için çalışmalara başladık :)
Şener KÖKSAL
20-05-2010, 12:57
"Teşekkürler sevgili açi. Renkli yonca saksılarımın bir kısmını Migros dan bir kısmınıda Tansaştan aldım. Bahar sezonunda çok az sayıda gelip hemen bitiyor. Birde pembe rengi var bu sezon onu zor yakaladım :) Menekşe bir tutku bir başladınız mı ara versenizde sonra tekrar başlıyorsunuz. Siz bir başlayın 3 menekşe ile yapraktan üretime geçin renkleriniz artsın gerek duyarsanız çeşit konusunda bizlerde destek veririz. Ben hala bende olmayan rengi görünce heyecanlanıyorum :)
Evde menekşe çılgınlığı devam ediyor. Ortamı pek seviyorlar olsa gerek ki, 1 ayı aşkın süredir çiçekler bozulmadı. Kimileri de bahar başından beri ikinci kez bile çiçeklendi. Bu yazın sıcağına kaçını kurban vereceğim bakalım..
"Teşekkürler sevgili açi. Renkli yonca saksılarımın bir kısmını Migros dan bir kısmınıda Tansaştan aldım. Bahar sezonunda çok az sayıda gelip hemen bitiyor. Birde pembe rengi var bu sezon onu zor yakaladım :) Menekşe bir tutku bir başladınız mı ara versenizde sonra tekrar başlıyorsunuz. Siz bir başlayın 3 menekşe ile yapraktan üretime geçin renkleriniz artsın gerek duyarsanız çeşit konusunda bizlerde destek veririz. Ben hala bende olmayan rengi görünce heyecanlanıyorum :)
Çok teşekkür ederim... Düşünmesi bile çok heyecan verici. Eğer becerebilirsem bu işi, yardımlarınızı rica edeceğim :) Biliyor musunuz 6 aydır anti-depresan kullanıyordum, bu çiçek ve bitkilerle uğraşmaya başladığımdan beri, yaklaşık 1 aydır ilacı kullanmıyorum :) Terapi gibi oldu bana. Çok da seviyorum onları...;)
fahriyee
21-05-2010, 12:13
Emeklerinize sağlık hepinizin ekranı renklendirmişsiniz yine maşaallah.Sevgili Nariel!Sakın bu yaz kaçını kurban vereceğiz demeyin lütfen.Belalar kişinin ağzından çıkan söze bağlıdır.Ben de bu sözü yeni öğrendim,size aktarmak istedim.İnşaallah sorunsuz bir yaz atlatırım diye düşünün ve söyleyin.Bizi de bu güzelliklerden mahrum etmeyin.
finduk52
21-05-2010, 14:10
Sevgili Nariel maşallah ne kadar güzeller . Sanki birbirlerini kıskanmışlar da yarışa girmişler gibi çiçek açma konusunda , muhteşemler ..
buyukcoban
22-05-2010, 12:00
Sevgili arkadaşlar hepinize selamlar,
Bizdeki menekşelerden birisi bu sene tek kökten çift göbek oldu. Acaba bu normal midir? Ben ilk defa görüyorum böyle bişey...Düzeltmek için ne yapabilirim? Ya da hiç ellemeyip kendi haline mi bırakmalıyım acaba? Konuyla ilgili tecrübesi olan arkadaşlar var mı acaba?
Yaklaşik bir senedir açmayan menekşemde bugün, küçücük tomurcuklar görünce o kadar sevindim ki anlatamam. Sevincimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orkun Kırcı
22-05-2010, 13:17
Sayın büyükçoban menekşeniz yandan yavrulamış ve de yavru kocaman olmuş. Daha sonra isterseniz ayırabilirsiniz.
buyukcoban
22-05-2010, 13:43
Sayın büyükçoban menekşeniz yandan yavrulamış ve de yavru kocaman olmuş. Daha sonra isterseniz ayırabilirsiniz.
Yorumunuza teşekkür ederim. Ancak toptaktan ayrı bir gövde de değil ki? Aynı gövdeden iki göbek oluyor ve de her ikisi de hemen hemen aynı büyüklükte bunun birisi yavruysa eğer hangisi acaba? Tek gövde olduğuna göre ayırma işlemi nasıl olacak ki? Siyam ikizleri gibi neşterle mi? İşin içinden çıkamadım...
Orkun Kırcı
22-05-2010, 15:15
Toprak değişimi sırasında bitişik kökleri ayırabilirsiniz. Neştere gerek kalmayabilir o kadar zorlayacağını zannetmiyorum.
fahriyee
22-05-2010, 16:25
sayın büyükçoban aynı böyle 2-3 menekşem oldu.Ayırmayıp çiçeğini beklerseniz zaten bu fikirden vazgeçersiniz.Ben bir menekşemi ayırmış ve yaşatamamıştım.Çoğaltmak amaçlı ayıracaksanız yaprağından ekin derim.İlla ki ayıracaksanız toprakta iken birleşim yerinden ayırıp aynı yerinde 1 ay kadar kalsın.Yalnız yaşamaya alışsın sonra ayrı saksıya geçirirsiniz.( bu yöntemi bu sitede okumuştum)
buyukcoban
22-05-2010, 16:50
Toprak değişimi sırasında bitişik kökleri ayırabilirsiniz. Neştere gerek kalmayabilir o kadar zorlayacağını zannetmiyorum.
Sayın orkun kırcı,
Toprakta ayrı kök yok. Tek gövdeden iki göbek. Bu yüzden ben de ne yapacağımı şaşırdım. Herhalde ellememek en iyisi...Neyse en azından böyle bişey başına gelebileceklere örnek teşkil eder...Bu arada bu menekşe gayet sağlıklı bolca da çicek açtı. Çiçekleri yeni bitti. Tekrar açınca fotograflarım sizler için...
Orkun Kırcı
22-05-2010, 17:33
Tek gövde olduğunu anladım :D Gövdeyi ikiye ayırırkrn ikisinde de kök kalacak şekilde ayıracaksınız. Bana sorarsanız ellemeyin dursun. Gür bir çiçek daha ne olsun. Sizde yine 2 kök fotodaki menekşemde tam 4 kök mevcut.
Benim ana gövdeden gelen 4 ayrı kök var. Ayrıca anne diyeyim adına, onunla toplam 5 kök oluyor. Ayırmak gibi bir olanağım yok. Şuan küçük zaten aça büyünce yavrularda açınca muhteşem görüntüsü olacak. Ayrıcalık olsa gerek diye düşünüyorum...
Orkun Kırcı
22-05-2010, 17:41
Sevgili Özlem 5 kök aynı anda açtığında müthiş olur eminim. Ben daha önce ayırma denemesi yaptım hem anne hem de yavru sıkıntı yarattı, gelişimleri durdu. Ama böyle olunca göze çok hoş geliyor doğrusu.
Şener KÖKSAL
22-05-2010, 20:00
:))) Bence bir arada çok bekletmeyin. Ne yavru ne anne tam gelşip çiçeklere dönüşemiyor. Ben bir ay önce iki yavruyu annelerinden ayırdım. Ana gövde topraktan 2-3 cm yukarıda duruyordu. Onuda güzelce derine gömdüm. Şimdi üçüde çok harika görünüyorlar ve hatta yavrular o kadar çabuk geliştiki anneyi neredeyse geçti. Karar sizin tabi. Benim menekşem 2-3 yaşında yaşlı bir menekşe idi.
Ana gövdeden çikan yavruları kopararak ayırdım. Kökleri yoktu yani. Yeni saksısında çok kısa sürede köklendi. Ana gövdeyi ayırarak kökleri bölmek bana ilk anda çok doğru gelmedi.
Gövdeden çıkan yavruları ayırmak gerçekten sıkıntılı bir işlem ve doğru yöntem nedir bilmiyorum. Gövde mi bölünecek ya da yavru köksüz koparılarak ayrılacak mı? Her ikisi de doğru belki.
Ana gövdeden köksüz olarak ayrılan yavruları direk toprağa dikmektense suda belli bir süre zarfında köklendirip dikmek en rahat ve garanti olanı. Bu sürekli uyguladığım bir yöntem. Yavruyu kaybetme riskinide en aza indirgemiş oluyoruz...
merhaba arkadaşlar benim yapraklardan köklendirdiğim bazı menekşelerim var bu sene ve geçen seneden üretme yalnız yapraklar küçük ve ince dallı oluyor bunların yaprakları nası irileşecek ve kalın dallı olacak acaba
Sayın osman59 saksıları küçük ise saksı değişimi ve toprak değişimi yapın. Ya da bir saksı içinde birden fazla kök varsa ayırma ayırma yöntemine gidin...
teşekkür ederiz faruk arkadaş saksının büyüklüğü etken olurmu daha şimdiden, pazardan aldığımız menekşeler 6-7 yaprak oluyor ama hepsininde yaprakları iri oluyor bende yine onların saksısının boyutunda olan saksıya dikiyorum hatta onları başka saksıya dikiyorum yeni yavrularıda onlardan kalan saksıya dikiyorum zaten bu saksılaran daha küçük saksıda yoktur herhalde ve 10-12 yaprak oluyor ama ufak tefekler , onlar acaba vitamin verdikleri içinmi böyle iri oluyor bizim kendi yetiştirdiklerimiz onlar gibi iri olmazmı dedim kendi kendime bunlara kullandığım toprak marketlerden aldığım hazır topraktır ayrıyetten daha başka bişey yapmam lazımmı ?
Picasso menekşelerimin şu sıralar keyifleri yerinde maşaallah. Bol bol çiçek açıyorlar...
Sayın osman59 sera malı menekşeler ne şartlarda büyütülüyor bilmiyorum ama ben menekşelerime su harici besin takviyesi yapmıyorum. Yeteri kadar su, güneş takviyesi menekşelerime çiçeklenmeleri için yetiyor. Dışarıdan aldığım menekşelerde de hemen yapraktan çoğaltma yoluna gidiyorum kendi oluşturduğum mini seralarda...
teşekkür ederiz faruk arkadaş saksının büyüklüğü etken olurmu daha şimdiden, pazardan aldığımız menekşeler 6-7 yaprak oluyor ama hepsininde yaprakları iri oluyor bende yine onların saksısının boyutunda olan saksıya dikiyorum hatta onları başka saksıya dikiyorum yeni yavrularıda onlardan kalan saksıya dikiyorum zaten bu saksılaran daha küçük saksıda yoktur herhalde ve 10-12 yaprak oluyor ama ufak tefekler , onlar acaba vitamin verdikleri içinmi böyle iri oluyor bizim kendi yetiştirdiklerimiz onlar gibi iri olmazmı dedim kendi kendime bunlara kullandığım toprak marketlerden aldığım hazır topraktır ayrıyetten daha başka bişey yapmam lazımmı ?
Sayın osman59, imlâ kurallarına uyarak yazılarınızı yazarsanız paylaşımınız daha güzel, daha etkili olacaktır.
Bahsettiğiniz yapraktan yetişen menekşelerin her bir kökünü tek tek ayırın. Bir yapraktan yavrulayan menekşeler 6-7 kök olabiliyor, bu şekilde devam ederlerse de gelişemiyorlar. O yüzden mutlaka tek tek ayırın ve sonrasında bol ışık alan bir yere koyun. Işık çok önemli.
Bu ara çift gövdeyi ayırmak için neler yapılması gerektiği tartışılmış. Ben de tecrübelerimi anlatayım. Bu şekilde çok kök ayırdım ve her ayırdıktan sonra iyi ki ayırmışım dedim. Tek tek olunca çok iyi gelişiyor ve bol çiçek açıyorlar. Mesela kimera menekşem her sene yanından ikinci gövdeyi çıkarır; yani dediğiniz gibi ayrı kökü yoktur. Alırım güzel bir bıçak elime, çıkarırım toprağıyla beraber saksıdan. Çok dağıtmam toprağı, sadece gövde kısmını daha iyi görmek için orayı temizlerim biraz, sonra da gövdelerin birleşimi olan noktadan dikey olarak kırt diye keserim. Aşağısında iki gövdenin de kök kalır. O şekilde yeni saksısına geçiririm ve çok hızla gelişir iki kök de.
Bazılarını ayırmaya üşenip ayırmıyorum, onların gelişimi günden güne yavaşlıyor, yaprakları cılızlaşıyor ama hem yerim hem de vaktim yok ayırmaya.
Teşekkür ederim arkadaşlar ilginizden dolayı birde resimlerini çekerek göstermek istedim 1.ci ve 2.ci resim de soldaki menekşe sağdakinden çoğalttığım menekşedir dediğiniz gibi kökleri ayıralı 1 - 2 hafta oldu cam kenarına koyuyorum onları gelişirmi dersiniz sağdaki menekşe gibi olurmu birde size göstereyim dedim nede olsan siz daha tecrübelisiniz, benim daha ilk olduğu için !
Bu bahsettiğimiz ayrı kökler değilki. Anne gövdenin yaprakçıkları arasından çıkanlar. bunları ayırmak zor bence.
Bu bahsettiğimiz ayrı kökler değilki. Anne gövdenin yaprakçıkları arasından çıkanlar. bunları ayırmak zor bence.
Ben yanlış anlattım herhalde 1 ve 2 nci resimde solda ,3 resimde aşağıda olan menekşeyi sağdaki ana menekşeden aldığım yapraktan ürettim bunlar birkaç kök verdi ve kökleri birbirinden ayırdım şimdi bu resimlerde gösterdiğim yavru menekşe acaba ana menekşe gibi olurmu diye sizlere sormak istedim ben bu işte daha yeniyimde yoksa böyle küçükmü kalacaklar.
Büyürler merak etmeyin, yerini severse hızlı büyür, sevmezse yavaş büyür.
Benim bahsettiğim eski mesajlarla alakalı Osman59. Aramıza hoşgeldiniz. Menekşeleriniz büyür tabi ama biraz zaman alır. Bu konumda sulamasına dikkat ediniz yeterlidir. Su istedikçe veriniz. Alttan sulamanın yavrularda avantaj olduğunu düşünüyorum ayrıca...
Arkadaşlar, daha önce de söylediğim gibi yaprakları suya koymuştum. Köklenmişler :)Ben de 4 yaprağı da küçük sayılmayan bir saksıya diktim. Şimdi sulamasına ve güneşine dikkat etmeliyim değil mi? Bakalım ne olacak. İlk defa deniyorum, umarım beceririm. :)
Bir de 2 tane yaprak kopmuştu, ama sapsız, sadece yaprak. Onları da suya koymuştum, dün bir baktım ki nasıl köklenmişler, uzun uzun. Sapı olmadığı için tutmaz diye düşünmüştüm. Bunları da dikiyim mi? Olur mu?
Şunu bir kez daha anladım ki cahillik başa bela. Ne yapacağını bilememek çok kötü. İyi ki danışabileceğimiz sizler varsınız. Teşekkürler...
Sevgili açi, köklenmişse yaprakları da toprağa alın, onlar da yavrulayacaktır.
Bunlar benim aynı gövdede karmakarışık birkaç kök olan menekşelerimden bazıları. Ayırmaya vaktim olmadı, onlar da karmakarışık açıyorlar. Önümüzdeki kış sonu belki bunları ayırırım. Kış sonu ayırıyorum ben menekşeleri, hepsi tutup gelişiyor.
buyukcoban
24-05-2010, 12:50
Sevgili özlem,
Size katılıyorum...Burada iki farklı yavru verme şekli sözkonusu...Bizim bahsettiğimizde ayrı kök falan yok direkt gövde üzerinde yavrulama ya da bunun adı bence yavrulama değil, tek gövdede iki göbek olma...Ancak bunun nedeni ne acaba ya da bitki hiç ellemezsem nasıl bir gelişme göstercek zaman içinde belli olacak...Tekrar çiçeklenince fotoğraflarım inşallah...
Sevgili Nariel bence menekşelerini ayırma farklı saksılara. Çünkü bu şekilleri çok dekoratif görünüyor. Zaten yeterli büyüklüğede ulaşmışlar. Ya da bir saksıda ayrı ayrı 2-3 fide çok şık gösterir saksıyı...
Bunun nedeni bence yapısal... Ne olur demişsiniz çiçeklenince çok şık oluyor. Benim bir tane vardı o şekilde çiçeklenme elde etmiştim... Yine ona benzer var bi gövde de 4 yerden çoğalma oldu resimde ekleyeceğim ayrıntılı akşama...Nariel çok hoş bence ayırmayın bööyle daha derli toplu kendinden çiçeklerinden emin:)
fahrenayt2000
30-05-2010, 11:13
merhaba geçenlerde bi arkadaştan yaprak istedim getirken
yaprağın 3 te 1 yerinden kırılmış ama kopmamış sizce bu yaprak köklenip yavru
verirmi acaba bilen varsa beni aydınlatsın lütfen
teşekkürler
sayın fahrenayt2000,
Köklenip yavru veriyorlar hatta gözlemlerime göre kırık yapraklar daha kısa sürede kökleniyor. Başlıkta benzer içerikli mesajlar vardı, bulamadım :)
Ebrulim de çiçeklenenler arasına katıldı :)
148026
ardaçiğdem
30-05-2010, 15:50
Ben menekşelerimle uzun zamandır ilgilenmiyorum. Bu gün sulama yaparken solmak üzere olan çiçeklerde tohum oluşmaya başlamış çok şaşırdım.. Resimler çok net değil ama sizlerle paylaşmak istedim. Nekadar sürede oluşumu tamamlanır bilmiyorum.
148076
148077
148078
148382
Mor menekşem bu sıra coştukca coşuyor.Sizlerle paylaşmak istedim.
Merhaba,
sizin siteyi tesadüfen buldum çok beğendim bende sorunları paylaşmak ve yardım istemek için üye oldum.
6 çeşit saksım var yapraklarından suda köklendirdiğim tüm yavrular kurudu( sapları kahve rengi olup eridi).Daha önceleri bu konuda deneyimliydim fakat bu genleri değiştirilmiş bitkiler sebebi ile acaba bunlarda bu olayın kurbanlarmıdır diye düşünüyorum..
Daldırma fayda etmedi onlarda gitti..Yapraklar çok sık ve sapları kısa yaprak gübresi kullandığım saksıların yaprakları azman oldu fakat köklendiremiyorum ..Saksı değiştirdiğim çiçekler serpildi diğer 3 saksının yaprakları yüzünden değiştiremiyorum kıyamıyorum galiba:)
( toprağımda beyaz kalkerimsi birikimler oluyor su kireçlimidir yoksa toprak mineralleri mi ortaya çıkıyor anlayamadım..
http://pic1.resimupload.com/r5/thumb_528378752.JPG
Toprakta bu tür beyazlanmalar oluyor:
http://pic1.resimupload.com/r10/thumb_221315993.JPG
http://pic1.resimupload.com/r8/thumb_242746775.JPG
http://pic1.resimupload.com/r1/thumb_114866550.JPG
http://pic1.resimupload.com/r4/thumb_113314332.JPG
http://pic1.resimupload.com/r7/thumb_711318432.JPG
kireçten arkadaşım. Sudaki kireç toprakta tortu oluşturuyor. Ben bunu yüzeyinden toprağını alarak temizliyorum...
Sevgili özlem,
Neten alıntılarda adresi de yazar mısın lütfen :) Diğerlerini de seyrederiz.
Googleen direk african violets yazıp görselde arattırırsanız çıkıyor hepsi... Adres almamıştım. Bir daha ki sefere inşallah.
Teşekkürler sevgili özlem. Sonraki ekleyeceğin fotolarda not alırsan sevinirim. Arama motorlarında görsel olarak arattığında inanılmayacak kadar çok kaynak çıkıyor. Hani hazır güzellerin adresini yakalamışken bakmak daha rahat olur. Tembellik ediyorum :)
Küçük bir dip not : Google ya da başka bir arama motorunda arama yaparken African violet diye yazıldığında ayrı ayrı ve birleşik african ve violet kelimelerinin geçtiği ne kadar sayfa varsa getirir. Tırnak içerisinde yazdığımız ( "african violet" şeklinde ) zaman her iki kelimeyi birden içeren sayfalara ulaşılırız.
Gözlerimi alamadım hepsi birbirinden güzel hatta harika bu güzelleri bulup bizimle paylaştığınız için teşekkürler sn. Özlem
Rica ederim arkadaşlar. Daha raflı sistemlere ilişkin örneklerde buldum en kısa sürede ekleyeceğim. Bu arada bu menekşelerin görkemli açmalarındaki en önemli unsur gecede florasanlı ışıklandırma yapılması. 24 saat ışıklı ortamda olmaları...
http://maxinethomashomes.blogspot.com/2009/01/african-violetnot-just-your.html
http://home-and-garden.webshots.com/album/62072026uTrrwc
Işıklandırmaya dikkat ederseniz neden bu denli güzel olduklarını anlarsınız:)
kireçten arkadaşım. Sudaki kireç toprakta tortu oluşturuyor. Ben bunu yüzeyinden toprağını alarak temizliyorum...
Tabağına su veriyorum kirecin üste çıkması ilginç..
Bu arada yaprak saplarını toprağa veya suya daldırdığım tüm yavruların yaprak sapları kahverengi olup yumuşuyor ve ölüyor köklenemeden hatta köklenenler bile..."İstanbul Ağaç A.ş" den menekşe için iyi olduğunu söyledikleri 100% doğal ve katkılı " sihirli toprak " isimli torbalanmış toprak kullanıyorum bunun etkisi olurmu..
Torf kullanmadım bitleniyor bitkiler ..
Kendim ormandan kök ve gövde çürüğü getirirdim onları kullanırdım tembellik yaptık şimdi üzülüyorum ..
Çözümünü bulabilirmiyiz?
( aynı olay fesleğen bitkilerinde de oldu soldular sap birleşim yerleri kuruyor )
Sayın selo. kullandığınız torftan şüpheleniyorsanız değiştirin bence. Kendiniz uygun karışımı hazırlayın...
Orkun Kırcı
03-06-2010, 19:13
Bence sihirli toprağı tek başına kullanmayın. Diğerleriyle karışım yapın.
fahriyee
04-06-2010, 15:05
Sayın Selo ;torf kullanmıyorum bitleniyor bitkiler demişsiniz.Benim menekşelerde 1-2 mm.uzunlukta zayıf açık toprak rengi veya krem renkte böcekler vardı.Uçmuyorlar,çiçekleri kısa sürede öldürüp tomurcuklara da zarar veriyorlar.Yapraklara zararı yok gibi inşallah.(daha önceki sayfalarda konusu geçmişti,ama ne olduğunu bilemedik).Bu böcekler sizce bit mi o zaman?
Neslihan Baş
04-06-2010, 21:47
Benim menekşelerimde de var ne yapılması gerek arkadaşlar bilgisi olan paylaşsın lütfen.Birinde olduğu zaman diğerleri de etkileniyor.çiçek bırakmadı, üstünde gördüğüm çiçekleri de mecburen ben koparıyorum çok üzülüyorum.
Arkadaşlar ben dediğiniz sorunla kaç senedir menekşe yetiştiriyorum hiç karşılamadım. Rica etsem makro çekim görüntü eklermisiniz. Toprakta genelde minik böcekler oluyor hangi toprağı kullanırsanız kullanın oluyor. Ama zararsızlar...
Saklama poşeti içerisinde yaptığım denemem son hızla olumlu yönde ilerliyor. Artık çıkan yavrular poşete sığmamaya başladı. Toprağı kökten görünmez hale geldi. Ama genede poşetten ayırıp saksıya dikmeyeceğim. Poşetin içinde geliştikleri sürece muhafaza edeceğim. Ama yakında poşete sığamayacakları kesin. Yer sorunu çekenler için denemelerini kesinlikle tavsiye ederim...
Sayın Selo ;torf kullanmıyorum bitleniyor bitkiler demişsiniz.Benim menekşelerde 1-2 mm.uzunlukta zayıf açık toprak rengi veya krem renkte böcekler vardı.Uçmuyorlar,çiçekleri kısa sürede öldürüp tomurcuklara da zarar veriyorlar.Yapraklara zararı yok gibi inşallah.(daha önceki sayfalarda konusu geçmişti,ama ne olduğunu bilemedik).Bu böcekler sizce bit mi o zaman?
Sevgili Fahriyee ve Neslihan Baş. Menekşelerinizdeki böcekler bence bit değil. Biz onlara canlı basra deriz. Benimde başıma geldi. İki menekşemde olmuştu. Birinin çiçeklerini kopardım diğerinede bitki koruma ilacı kullandım.
Şimdi rahatlar. Tedbir alınmazsa diğerlerine de geçer. Çok canlı çiçeklerde olur.
fahrenayt2000
06-06-2010, 04:28
1 acaba menekşe çeliği dikmenin zamanı varmı
hangi aylarda **** mevsimlerde yapılır
2 dibinden değilde biraz ortadan kopan çelikler
köklenip yavru verirmi
saygılar
Şener KÖKSAL
06-06-2010, 07:19
Merhabalar. Öncelikle hoşgeldiniz. Çelik konusunda hiç takıntı yapmayın. Arkadaşlarımızın değişik deneyimleri var herkes kendince bir metot geliştiriyor. En ideali bahar ayları olmakla birlikte 12 ay boyunca istediğiniz zaman çelikle üretim yapabilirsiniz. Ben ne zaman gerek duyarsam o zaman çelik alıyorum. Yaprağın sapının kısa olması uzun olması ya da hiç olmaması gibi değişik alternatifler var. Siz üç yaprağı uzun kısa ve sapsız olarak dikin ve farkı görün. Ben her türlü denedim. Zaman farkı yaşanıyor ama köklenmede sorun çıkmıyor. Şu an sorduğunuz üç şekildede dikilmiş ve yavru veren menekşe yapraklarım var. Başarılar ...
rain_man
06-06-2010, 11:21
Sevgili Fahriyee ve Neslihan Baş. Menekşelerinizdeki böcekler bence bit değil. Biz onlara canlı basra deriz. Benimde başıma geldi. İki menekşemde olmuştu. Birinin çiçeklerini kopardım diğerinede bitki koruma ilacı kullandım.
Şimdi rahatlar. Tedbir alınmazsa diğerlerine de geçer. Çok canlı çiçeklerde olur.
Bahsi geçen sorun benim menekşelerimde de vardı. Ben forumdaki tavsiyelerden hareketle sorunlu menekşelerimin yapraklarını arap sabunuyla köpürtülmüş bir bezle sildim. Tesadüf ertesi gün Ankara'da çok şiddetli bir yağmur yağdı. Ben de sildiğimin ertesi günü hepsini balkonda yağmurun altında 1 saate yakın beklettim, yaprakları da yağmur suyula iyice yıkandı. O günden beri hiç böceğe rastlamadım, hatta yeniden çiçek açmaya başladılar ama tabi böceklenmeden önceki hallerinden eser yok çiçekleri çok zayıf ve tomurcukların gelişip çiçek açması oldukça uzun zaman alıyor. Dediğiniz gibi böceklenmeden önce çiçekler çok canlıydı, o kadar çok çiçeklenmişti ki nerdeyse yaprakları görünmüyordu.
Orkun Kırcı
06-06-2010, 12:49
Zamanla fitilli sayısını arttırdım. Büyük olanlar iyi ancak yavru olanların altındaki su bitince hemen yenilememekte fayda var, biraz kurumaları için beklemek gerekiyor. Aksi halde çürüme olabiliyor. Bu ay sonunda tatile çıkana kadar da altılarına su koymak yerine üstten minik minik sulayıp tatile çıkarken fitil kaplarını doldurucam. Sanırım 1 ay kadar idare edecekler:)
rain_man
06-06-2010, 12:52
bunlar da bahsettiğim menekşelerimin önceki,
150074
150075
150076
150077
rain_man
06-06-2010, 12:57
ve sonraki halleri;
150078
150079
150080
150081
Orkun Kırcı
06-06-2010, 22:07
Yakında eski hallerine dönerler, durumları kötü görünmüyor.:)
fahrenayt2000
07-06-2010, 03:33
çok sağolun rahatlattınız beni çünkü kısa saplı olan çeliğim çok güzel bi pembeden alındı kaybetmekten korkmuştum.
fahriyee
07-06-2010, 13:44
Sema 62 öncelikle ilginize teşekkür ederim.Basra böceğine internetten baktım,çam balı oluşumunda rol oynayan böcek diyor.Resmi de oval ve yassı gibi.Bizim böcek 1mm en çok ta 2mm.uzunlukta ince ve hızlı hareket ediyor ışığı sevmiyor,polenlerin arasına kaçıyorlar.Ascypermethrin isimli intektisit aldım,2kez uyguladım hala var ama azaldı gibi.İnşallah faydası olur.bitki koruma ilacı kullandım demişsiniz o nedir?
Merhabalar,
Siteyi okumaktan yanıt vermeye veya yardım istemeye zaman kalmıyor..:D
Menekşeleri köklendirme aşamasında çürümelerini nasıl önlerim yanlış nerede?
Ayırdığım saksının alt yaprakları azaldığı için görünümü bozulmaya başladı ve yaprak sapları yumuşamaya yaprak kenarlarından içe doğru kıvrılmaya başladı kısa süre sonra çürüyüp yapraklar veya ana gövde gidecek diye tedirginim..
Yardımlarınıza ihtiyacım var..
Sayın selo. bence tek sorununuz sulama sanırım. Çelik saksınız ve chimera türü menekşe saksınız çok sulanmış vaziyette. Menekşe toprağı nemli olmalı. Nemden kastım cıvık cıvık sulanmış saksı toprağı değil. En kısa zamanda sulama problemini halletmelisiniz. Yoksa ergin menekşenizde çürüme tehlikesiyle karşı karşıya...
Sayın selo. bence tek sorununuz sulama sanırım. Çelik saksınız ve chimera türü menekşe saksınız çok sulanmış vaziyette. Menekşe toprağı nemli olmalı. Nemden kastım cıvık cıvık sulanmış saksı toprağı değil. En kısa zamanda sulama problemini halletmelisiniz. Yoksa ergin menekşenizde çürüme tehlikesiyle karşı karşıya...
Yardımınız için teşekkürler toprağa direkt su vermiyorum tabağındaki su 2 gün süre ile bitiyor o zaman su ekliyorum bir kaç gün çok sıcak oldu havalar bu nedenle cam önündeki saksılar erken buharlaşma yapıyor..haftada 1 gün veya pazartesi - perşembe günleri sulamayı deneyeyim..Kullandığım toprak suyu tutan bir karışım zannederim..
Kök çürümesi olmasın yeter ki..
çiçeksever
08-06-2010, 16:14
Benim menekşelerimde bu ara az çiçeklenme oluyor.Ben çarşamba ve pazar günleri,tabaklarına su veriyorum. 4-5 senedir menekşe kaybedince sulamasına dikkat ediyorum.Şimdi önümüzdeki sorun yaz tatili.Tatilde çiçekler sorun yaratıyor.
Sevgi Durul
08-06-2010, 17:17
Yardımınız için teşekkürler toprağa direkt su vermiyorum tabağındaki su 2 gün süre ile bitiyor o zaman su ekliyorum bir kaç gün çok sıcak oldu havalar bu nedenle cam önündeki saksılar erken buharlaşma yapıyor..haftada 1 gün veya pazartesi - perşembe günleri sulamayı deneyeyim..Kullandığım toprak suyu tutan bir karışım zannederim..
Kök çürümesi olmasın yeter ki..
Tabağındaki iki gün su kalırsa, kök çürümesi olması kaçınılmaz.
Sema 62 öncelikle ilginize teşekkür ederim.Basra böceğine internetten baktım,çam balı oluşumunda rol oynayan böcek diyor.Resmi de oval ve yassı gibi.Bizim böcek 1mm en çok ta 2mm.uzunlukta ince ve hızlı hareket ediyor ışığı sevmiyor,polenlerin arasına kaçıyorlar.Ascypermethrin isimli intektisit aldım,2kez uyguladım hala var ama azaldı gibi.İnşallah faydası olur.bitki koruma ilacı kullandım demişsiniz o nedir? fahriyee benim anlattığım böcek ile sizin anlattığınız böcek aynı değil sanırım. Kullandığım ilaç da insektisif (böcek ilacı).
fahriyee
08-06-2010, 19:12
Zaten ziraatçiler de bu böceğe ne kullanacağımı bilemediler,genel etkili böcek ilacı verdiler.(Böceklerii bir kaba çiçeklerle beraber koyup götürmüştüm).1lt.suya 0.5 ml. kat dediler, ama ben 0.25ml.kattım.Ayrıca sağolsun Özlem Hanım da bu sorunumuzda bize çok yardımcı oldu.Bir çiçeğime de onun tavsiyesini uyguladım.(büyük bir poşete sinek ilacı sık çiçeği içine koyup poşetin ağzını 5dak.bağlı tut demişti)
Sayın selo., bir de çeliklerde unlu bit var sanırım. Ayrıca arkadaşların dediği gibi toprak çok ıslak. Bu koşullarda bütün menekşeler çürür. Bit konusunu bir inceleyin derim. Pamuksu bir yapısı var ve menekşeye yerleştiği zaman çok tehlikelidir.
Zaten ziraatçiler de bu böceğe ne kullanacağımı bilemediler,genel etkili böcek ilacı verdiler.(Böceklerii bir kaba çiçeklerle beraber koyup götürmüştüm).1lt.suya 0.5 ml. kat dediler, ama ben 0.25ml.kattım.Ayrıca sağolsun Özlem Hanım da bu sorunumuzda bize çok yardımcı oldu.Bir çiçeğime de onun tavsiyesini uyguladım.(büyük bir poşete sinek ilacı sık çiçeği içine koyup poşetin ağzını 5dak.bağlı tut demişti)
Sevgili Fahriye.Çiçeklerin üzerinde ,yani böceklerin bulunduğu yerde beyaz toz gibi birşeyler varmı?
Sevgili Swetlana sayesinde benim de iki menekşem oldu .
Umarım bozmadan büyütebilirim .
151262
;)
Sevgili Jezebel güzel menekşeleriniz artık saksılarımızı değiştirir diyerekten size sanki fısıldayarak sesleniyorlar sanırım. Zira saksıları şuanki dıurumları için çok dar. Güle güle büyütün...
Hoşgeldin sevgili Jezebel :) Seni bu başlıkta da görmek çok güzel.
Menekşelerinin kıvırcık olanı katmerli, diğeri fırfırlı gibi duruyor. Hayırlı olsun, güle güle büyüt.
Tabi ki sn. Faruk bey ,
tüm talimatlara uyarım , konuda tecrube sahibi olmadığım için ;)
Sevgili maki01 , sevgili Swetlana bana bu gün sürpriz yaptı , beni çok mutlu etti .
Büyütmek için çabalayacağım .
fahriyee
09-06-2010, 16:33
Toz gibi bir görüntü yok,ancak böcekler çiçeklerde dolaştığı için polenlerini (sarı görünümlü)çiçeğin üzerine döküyorlar.Hatta spatta(barış çiçeği)da çiçek açtı 2-3 gün sonra yaprakların üzerinde sarı şeyler gördüm.Baktım ki onda da bu böcek polenleri parçalayıp çiçek ve yaprağa dökmüş.Siz unlu bit ya da kabuklu bitten mi şüphelendiniz?
fahriyee
09-06-2010, 17:24
Sevgili Jezebel öncelikle hoşgeldiniz.Ben de böyle bardaklara yavrular ektim.Şeffaf olduğundan sulama sıkıntısı olmaz.Toprağın kuruyup kurumadığını rahat anlarsınız.Kökler toprağı tamamen sarmış ve tabana ulaşmışlar mı?
Toz gibi bir görüntü yok,ancak böcekler çiçeklerde dolaştığı için polenlerini (sarı görünümlü)çiçeğin üzerine döküyorlar.Hatta spatta(barış çiçeği)da çiçek açtı 2-3 gün sonra yaprakların üzerinde sarı şeyler gördüm.Baktım ki onda da bu böcek polenleri parçalayıp çiçek ve yaprağa dökmüş.Siz unlu bit ya da kabuklu bitten mi şüphelendiniz?
Sevgili Fahriyee.Zannettiğim böcekler unlu bit değil. Onlarıda çok iyi tanırım. Daha bu sabah toprağıyla beraber çöpe attım körpecik yavrularımı. Sanırım diktiğim yapraktaymış unlu bit.
İnşallah tez zamanda kurtulursun böceklerden. Siz bence tekrar ilçlama yapmalısınız.
Arkadaşlar, benim tek bir mor menekşem vardı. Aldığımdan bu yana hiç çiçek göremedim üzerinde. Gelen ışık az, bu yüzden çok gelişme de göstermiyor. Bundan sonra büyük bir hata yaptım ve direk güneş ışığına çıkardım canım menekşemi. Kısa sürede bazı yaprakları güneşten yanmış, sararmış:(
Şimdi ne yapmalıyım? O sararan yaprakları keserek alsam kendine gelirmi kalanlar? Ya da kendi haline bıraksam, zararlanan yaprakları iyice solunca mı temizlesem?
Bir fikir verebilir misiniz lütfen:(:(
Sevgili Eovyn ben güneş yanığına maruz kalan yapraklarımı iyice kuruyunca makasla kesiyorum. Bu durumda yapman gereken menekşeni doğrudan güneş almayan, bol aydınlık alan bir ortama yerleştirmek. Üzülme kök ve gövdeye birşey olmadıkça menekşene birşey olmaz. O kendini hemen toparlamaya başlar...
fahriyee
10-06-2010, 11:38
İlginize çok teşekkür ediyorum Sevgili Sema 62.2kez ilaçladım,en çok çiçeklerinde böcek olanlara ağırlık verdim.Ziraatçi toprağında da larvaları olabilir,toprağı ayrıca sula(ilaçla)dedi.Sizce böcek görmeyene kadar ilaçlamalı mıyım?Ayrıca tedbir olsun diye yakınında bulunan çiçeksiz salon bitkilerine de vermeli miyim?(bu böcek konusu beni çok bunalttı,onlardan acilen kurtulmak istiyorum galiba.O yüzden sizlere de çok soru soruyorum kusuruma bakmayın)
Tabağındaki iki gün su kalırsa, kök çürümesi olması kaçınılmaz.
İçime bir ateş düşürdünüz ..Hemen dışarı çıkarttım meneşeleri topraklarını eşeledim kuruması için ..yaprak sapları yumuşak olanlar var..Eğer kök çürümesi olursa çaresi nedir..?
Ne yapabilirim?
Bir kullanıcı Kök çürümesine çözüm yazmıştı ama açıklaması yoktu..Yapraklarından üretim yapamadığım için zor durumda kaldım şimdi...
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=148390&stc=1&d=1275298089
Özellikle bu türü zor bulacağım herhalde...
http://img175.imageshack.us/img175/2201/dsc02548n.th.jpg
İlginize çok teşekkür ediyorum Sevgili Sema 62.2kez ilaçladım,en çok çiçeklerinde böcek olanlara ağırlık verdim.Ziraatçi toprağında da larvaları olabilir,toprağı ayrıca sula(ilaçla)dedi.Sizce böcek görmeyene kadar ilaçlamalı mıyım?Ayrıca tedbir olsun diye yakınında bulunan çiçeksiz salon bitkilerine de vermeli miyim?(bu böcek konusu beni çok bunalttı,onlardan acilen kurtulmak istiyorum galiba.O yüzden sizlere de çok soru soruyorum kusuruma bakmayın)
Sevgili Fahriyee öncelikle iyi akşamlar. Benim tavsiyem ilçlamaya biraz ara ver,nefes alsınlar. Tahminim toprak temizdir. Diğer çiçeklerde böceklenme yoksa ilçlamaya gerek yok.
Birde böcekli menekşelerinizi daha havadar biryere koymayı deneyin.
İçime bir ateş düşürdünüz ..Hemen dışarı çıkarttım meneşeleri topraklarını eşeledim kuruması için ..yaprak sapları yumuşak olanlar var..Eğer kök çürümesi olursa çaresi nedir..?
Ne yapabilirim?
Bir kullanıcı Kök çürümesine çözüm yazmıştı ama açıklaması yoktu..Yapraklarından üretim yapamadığım için zor durumda kaldım şimdi...
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=148390&stc=1&d=1275298089
Özellikle bu türü zor bulacağım herhalde...
http://img175.imageshack.us/img175/2201/dsc02548n.th.jpg
Menekşenizi toprağından temizleyin. Saçaklarını vede ana kökten bıçak yardımıyla bir parça kesin. Sonrada yeniden saçaklanması için su bardağına ıslayın. Kalın kökün suda kalmasına dikkat edin. Göreceksiniz menekşeniz kurtulacak.
Ben çürümeye başlayan şarabi menekşemi böyle kurtardım. Saçaklanıncada tekrar dikersiniz.
ne kadar güzel bir rengi var selo
gecen sene aldıgım pembe düz acıyordu bu sene katmerli acıyor menekşelerde bu normalmidir :eek:
durun hemen telaş yapmayın. Altlığını alın altına peçete **** gazete koyun. toprağını eşeleyin sıkça çok suladıysanız. Havalar sıcak çabuk kurur. İyice kuruduğuna emin olun. Ölçülü su verin. mesela 1 çay bardağı. Durumu iyiyse sorun yok.
Sayın sema62,
Umarım menekşeniz sağlığına kavuşur. Siz yine de her ihtimale karşın 2 yaprağı suya koyun köklensin. Yapraktan üretemiyorum demişsiniz. Ben de bugüne kadar başaramamıştım ama son denemem işe yaradı sanırım şimdi 2 minik yaprak çıkıyor. İçi görünmeyen plastik bardağa (daha doğrusu küçük meyveli yoğut kutusuna) su koyup üstünü folyo ile kapattım. Folyonun üstüne 2 delik açık yaprakları ordan suya soktum. Biraz sabırlı olmak gerekiyor bu noktadan sonra. İyice köklenmesini bekledim. Hatta köklerin yanından minik yapraklar görünmeye başladı suyun içinde. Sonra da şeffaf plastik bardağa diktim. Ama toprakta küçük bir çukur açıp kökleri oraya koydum. (ama sadece kök kısmını yani köklerin çıktığı yaprağın ucu toprakla eşit seviyede) Sonrada üzerine azıcık toprak koydum. Şimdi 2 minik yaprağım görünüyor. Forumdaki arkadaşlar yapraktan çok kolay üretiyorlar ama ben bu konuda biraz yeteneksizdim açıkçası. Ama sanırım bu sefer başardım. Umarım sizde de işe yarar.
Fitilli sulamamın meyvelerini aldım :)
Grup olarak diktigim yapraklarım..
Çok değerli arkadaşlarımdan ortaya karışık :p
Sevgili Emel fitilli sulama uygulayıp açtırdığın menekşenin en dıştaki eski yapraklarını bir sıra koparma zamanın gelmiş. O yaprakları kopar ki menekşe kendini daha da çiçek açmaya verebilsin. Koparmazsan menekşe mevcut enerjisinin bir kısmını artık büyümeyen ve sürekli su tutan eski yapraklara verecektir...
Orkun Kırcı
11-06-2010, 20:10
Sevgili Emel keşke yandan bir fotoda olsaydı. Tam olarak görseydik fitilli kısmı.
Asya_lotus
11-06-2010, 23:10
Arkadaşlar, benim "Bögürtlen" bugün açildi, paylaşmak istedim:
Asya_lotus
11-06-2010, 23:11
Sevgili Swetlana sayesinde benim de iki menekşem oldu .
Umarım bozmadan büyütebilirim .
151262
;)
Sevgili Jezebel, Sizi "Bögürtlen" ne durumda? :cool:
klubnika
11-06-2010, 23:18
Bu da benim ''bebişler'' ben onları yapraklardan yetiştiryorum.
Sevgili Swetlena,
Hoşgeldin . Ve de çok güzel bir menkeşe ile geldin :) Sevgili Jezebel'e hediye ettiğin "böğürtlen"in yaprak uçlarındaki tırtıllar, böyle güzel bir çiçeğin geleceğini önceden haber vermişti :)
Güzel günlerde büyütmeni diliyorum
Oyy oyy, yeni arkadaşlarımızla birlikte güzeller birbirinin ardısıra geliyor. Sevgili klubnika menekşelerinizle birlikte hoşgeldiniz , başlığı şenlendirdiniz.
Hoşgeldiniz sayfamıza sayın Swetlena ve sayın klubnika. Ana sayfamız menekşelerinizle çok şenlendi. Menekşelerinize gıpta ile baktım. Elinde değişik renklerde yerli menekşe bulunduran biri olarak bu güzelim ithal menekşeleri nereden temin ediyorsunuz? Bilgilendirirseniz sevinirim...
Asya_lotus
12-06-2010, 00:36
Sevgili Jezebel öncelikle hoşgeldiniz.Ben de böyle bardaklara yavrular ektim.Şeffaf olduğundan sulama sıkıntısı olmaz.Toprağın kuruyup kurumadığını rahat anlarsınız.Kökler toprağı tamamen sarmış ve tabana ulaşmışlar mı?
Sevgili fahriyee - Jezebel yerinde ben cevabını yazayım, çünkü aynısı bende de var - kökler daha fazla bardagı sarmadılar, umarım - bir ay daha dayanırlar aynı yerde. Zaten benim bildigim - ne kadar menekşe küçük saksı olursa, menekşe daha iyi çiçek açar. Büyük saksıda yapraklar fazla üretebilir.
Asya_lotus
12-06-2010, 00:45
Hoşgeldiniz sayfamıza sayın Swetlena ve sayın klubnika. Ana sayfamız menekşelerinizle çok şenlendi. Menekşelerinize gıpta ile baktım. Elinde değişik renklerde yerli menekşe bulunduran biri olarak bu güzelim ithal menekşeleri nereden temin ediyorsunuz? Bilgilendirirseniz sevinirim...
Sevgili Faruk - bana menekşe yaprakları arkadaş tam Rusyadan gönderdi ekim ayında. Bir hafta yapraklar yolda kalmışlar, ama benim uğraşlarım sayesinde canlandılar, şimdiki onları durum:
Bu da benim ''bebişler'' be onları yapraklardan yetiştiryorum. İlgi olanlara yaprakları ve fazla olan bebişleri satabilirim.
Sayın klubnika,
Sizi ve "bebiş"lerinizi sitemizde görünce çok sevinmiştim, ve araştırmadan "Ben satın alırım" dedim. Ancak tüm fotoğrafların netten alıntı olduğunu görmek ve menekşelerin size ait olmadığını farketmek üzdü beni.
Keşke size ait menekşelerle aramızda olsaydınız.
Bebişiniz...!
http://www.fialki.ru/pix/fialki/004/fialki-ru-416-11-r.jpg
Makicim ben o arkadaşımızın elinde buna benzer tür olduğunu resim olmadı içinde netten alıntı yaparak, "buna benzer benimde menekşelerim var" demek istediğini düşünüyorum. Ama deseydi ki; bu resimler netten alıntıdır. Ama bende buna benzer ya da aynısı mevcut diye not düşmüş olsaydı daha iyi olurdu...Yeni olduğu için arkadaşımız bizlerin de resimleri alıntılayıp buraya eklediğimizi düşünmüş olabilir.
AYRICA ŞUNU BELİRTMEK İSTİYORUM. BÖYLE BİR GÜVEN ORTAMINDA EĞER KİŞİLERİN SEVDİĞİ ŞEYLER KULLANILARAK VE BU YOLLA İSTİSMAR YAPILMAYA ÇALIŞILIRSA TEK DİYECEĞİM ŞEY "YAZIKLAR OLSUN" DEMEK OLUR...
fahriyee
12-06-2010, 13:29
Sevgili Swetlana hoşgeldiniz.Sizinle aynı fikirdeyim, toprağı tamamen sarmadan saksı değişince gelişme duruyor.Çiçeklenmeyi bırakıp kök vermeye çalışıyorlar.Şeffaf bardakta kökler güneş ışınından zarar görür mü diye de korkuyorum.Menekşeniz de çok güzel maşaallah çok çiçeklenince de resim yükleyin lütfen.Güle güle büyütün.
Sevgili Swetlana,
Yapraktan ürettiğiniz menekşeler son derece sağlıklı ve iriler. Hatta sevgili Jezebel'e hediye ettiğiniz menekşe yavrusu çiçek bile vermiş. Sizden öğreneceğimiz çok şey var. Lütfen çelikten yavru elde etme ve büyütme ile ilgili deneyimlerinizi bizimle paylaşın.
Teşekkürler.
Özlem'cim arkadaşımızın iki mesajı var. Diğeri de bu. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=656959&postcount=3) Verdiği mesaj yoruma açık değil bence.
Orkun Kırcı
12-06-2010, 14:32
Belki arkadaşlarımız o forumlara da üyedirler.:(
Bilemiyorum. Umarım gerçekten kendi ürettiği menekşelerdir resimdekiler...Tamda yeni türler bulduk derken hevesimiz kursağımızda kalmaz umarım...
Güzelleşen menekşelerim...
Asya_lotus
12-06-2010, 16:01
Sevgili Swetlana,
Yapraktan ürettiğiniz menekşeler son derece sağlıklı ve iriler. Hatta sevgili Jezebel'e hediye ettiğiniz menekşe yavrusu çiçek bile vermiş. Sizden öğreneceğimiz çok şey var. Lütfen çelikten yavru elde etme ve büyütme ile ilgili deneyimlerinizi bizimle paylaşın.
Teşekkürler.
Sevgili maki01! Ben menekşe çelikler spagnum mossta büyütüyom. Çelik rozetten ikinci sıradan alman lazım - diyolar, onlar daha saglıklı çogaltmaya için. Kestikten sonra çelik bir saat kurutun, yaralar kapansin, sonra ekıyorum saksılara. Saksı olarak yogurt kaplar ve pet şişeler kullanıyorum :D.
clubnika aracılığıyla menekşe temin etmemizin önünde hala engel yok. Ancak şunu da bilmenizi isterdim. Hiç kimse ile ilgili yukardaki mesajlarımda yaptığım yorumları bugüne kadar yapmadım. Böyle bir konuda ciddi araştırma yapmadan öyle bir mesajı yazacak cahil cesaretim ve çıkarım yok. Tüm fotoğrafların tek tek kaynaklarını arzu ve ısrar ediyorsanız verebilim.
Ben de aylardır bu menekşeler peşindeyim. Sosyal grupta üzerinde en fazla konuştuğumuz ve sevgili katmer'in hepimiz için araştırma yaptığı türler. Sizin gibi ben de bu menekşelere sahip olmak istiyorum . klubnika adına savunma yapmanızı anlayabilmiş değilim. Mesajlarınızdan algıladığım tek şey , benim art niyetli bir şekilde bu menekşelere sahip olunmasını engellemeye çalışmam ve yeni üye olan bir arkadaşımız zor durumda bırakmaya çalışmam.
Pes derim sadece...
Çok teşekkürler sevgili Swetlana:)
Torf dışında çeliklere ek gıda, gübre veriyor musun?
Orkun Kırcı
12-06-2010, 16:59
Pes deme ablacım. Ben o fotoların olduğu forumları didik didik elemiş biriyim aynı sen gibi. Hatta "sık kullanılanlara" ekli durumda. Ayrıca herhangi bir koruma durumumda olmaz zaten. Hele ki sana karşı. Sadece bir olasılığı göz önünde bulundurmak açısından söylediydim:(
Asya_lotus
12-06-2010, 17:12
Çok teşekkürler sevgili Swetlana:)
Torf dışında çeliklere ek gıda, gübre veriyor musun?
Sevgili maki01. Ben kendim adına diyom - üç aya kadar (filizlenmeye kadar) birşey vermiyom onlara.
Arkadaşlar burası yeri midir bilmiyorum ama tek bir doğru vardır. Ya "bu menekşeler benim"dir ya da "bu resimdeki menekşelerden elimde var" dır. Bugüne kadar eklediğim fotoların hepsi bana aittir. Ait değilse de alıntı olduğunu belirtirim. Karşımdakinden de bunu beklerim.
Aslına bakarsanız ilk tereddüt eden de benim. O siteler benim sık kullanılanlarıda ekli olduğu için sık sık ziyaret ediyorum. Fotoğraflar da bana netten alıntı hissi uyandırdı. Tereddütümü sevgili Maki01'e yazdım, o da inceledi. Benim düşüncem beni bağlar, kimseyi değil. Dilerim yanılıyoruzdur.
Asya_lotus
12-06-2010, 18:02
Ve toptan nasıl büyütüyom menekşe çilekler, Tupperwareniki kaplar işe yaradı :p:
Sevgili Swetlana,
Köklendirip yavru elde etmekte sorun yaşamıyorum ancak bir türlü gelişip çiçek vermiyorlar.
Aralarında 1 yaşına gelmiş yavrularda var ve anaç olmaya hiç niyetleri yok. Bir şeyi eksik yapıyor olmalıyım. Bu aşamada ne önerirsiniz?
152231
152232
152233
Sevgili katmer,
Ortadaki mor pico senin kız, ancak bu kadar büyüdü:)
Asya_lotus
12-06-2010, 19:02
Sevgili Swetlana,
Köklendirip yavru elde etmekte sorun yaşamıyorum ancak bir türlü gelişip çiçek vermiyorlar.
Aralarında 1 yaşına gelmiş yavrularda var ve anaç olmaya hiç niyetleri yok. Bir şeyi eksik yapıyor olmalıyım. Bu aşamada ne önerirsiniz?
152231
152232
152233
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=657158&postcount=5977 burda fahriyee dogru yazdı, ve mutlaka pencere yanında onlari büyütmesi lazım. Caksılar küçük lazım, deneyın - bir-iki saksi küçük saksılara degiştirin. Benimkiler 8 aylık, ve çiçeklendirmeye başladılar.
bunlarda benim kızlarım:cool:
fahrenayt2000
12-06-2010, 20:12
merhaba swetlena
şimdi çeliği diktin ne kadar su veriyosun acaba
ağzını srteçlemi kapadın ve yavru verene kadar hiç açmıyomusun
gölgedemi bekliyor
yavrulatmanın zamanı varmı şimdide yapapilirmiyiz
teşekkürler
Asya_lotus
12-06-2010, 20:24
merhaba swetlena
şimdi çeliği diktin ne kadar su veriyosun acaba
ağzını srteçlemi kapadın ve yavru verene kadar hiç açmıyomusun
gölgedemi bekliyor
yavrulatmanın zamanı varmı şimdide yapapilirmiyiz
teşekkürler
Sevgili fahrenayt2000, çeligi diktım ıslatılmış spagnum mossa, üstü da streç filmden kapattım - aynı şekilde bir-iki ay duracak, filizleneye kadar. Küçük bir sera gibi. Göldede durmayacak - pencere yanında, amo bir metreden uzak ondan. Yavrulamaya şimdi tam zamanı.
Herşey güneşt bitiyor. Güneş gören yaprak birden yavruluyor, yavrularda hızlı büyüyüp çoşuyor:)
Orkun Kırcı
13-06-2010, 11:13
O zaman yavruları taşıma zamanım gelmiş :) Hemen harekete geçmeliyim.
klubnika
13-06-2010, 13:19
Bügün 'bebişleri' çekmek ilk işim oldu. Bazıları çiçek açmışlar, daha açacak çok olanlar var. Ama makinam yok, telefonla çektim, kalite çok düşük!:rolleyes:
Sevgili Jezebel, Sizi "Bögürtlen" ne durumda? :cool:
"Böğürtlen"' im açtı ve çok da güzel .
Bu ara siteye pek sık giremedim . Bu başlık sevgili klubnika ve sayenizde çok renklenmiş .
Menekşe yetiştirme konusunda güzel bilgiler paylaşacağınızdan eminim .
Ben de bu siteden http://www.fialki.ru/ bazı rus bayanları seleksiyon yoluyla bir çok yeni cins menekşe ürettiklerini zaten hayranlıkla görmüştüm .
Sevgili klubnikanın elinde de 40 farklı cins var , bildiğim kadarı ile .
Bu konuya bilimsel ve titiz yaklaşacak olursak üretmek mümkün ;)
Güzel pazarlar dilerim .
Sevgili Jezebel,
Bu güzel menekşelere ulaşabilmenin beni ne kadar mutlu ettiğini tahmin ediyorsundur. Destek ve itici güç olduğun için teşekkürler sevgili arkadaşım.
Gerçekten sevgili Swetlana ve klubnika'dan öğreneceğimiz çok şey var. Onlar dünyada ayrı bir ekol oluşturacak kadar başarı ile götürüyorlar Afrika Menekşesi üreticiliğini. Ve malesef Rusça bilmediğimiz için deneyimlerinden bugüne kadar faydalanamamıştık. Bu yolu bize açtığın için ne kadar teşekkür etsek yetersiz kalır.
Sevgiler.
Sevgili Jezebel,
Bu güzel menekşelere ulaşabilmenin beni ne kadar mutlu ettiğini tahmin ediyorsundur. Destek ve itici güç olduğun için teşekkürler sevgili arkadaşım.
Gerçekten sevgili Swetlana ve klubnika'dan öğreneceğimiz çok şey var.
Bu yolu bize açtığın için ne kadar teşekkür etsek yetersiz kalır.
Sevgiler.
Sevgili maki 01 ,
İnanın hepsi tesadüfen oldu , ancak çok hoş oldu .
Swetlana ve klubnika ile tanışmamız site için çok güzel , gördüğünüz gibi bilgi ve görüntü paylaşımları harika ;)
Öğreneceğimiz çok şey var .
Sevgiler .
ben nedense afrika menekşelerini yaşatamıyorum arkadaşlar,derlerya bu çiçek bende olmuyo benimkide aynen öyle,bütün arkadaşların çiçekleri çok güzel ,paylaşım ve bilgi için çok teşekkürler
Benim " Böğürtlenim "
152436
;)
Asya_lotus
13-06-2010, 17:39
Bügün 'bebişleri' çekmek ilk işim oldu. Bazıları çiçek açmışlar, daha açacak çok olanlar var. Ama makinam yok, telefonla çektim, kalite çok düşük!:rolleyes:
Sevgili klubnika, seni menekşeler adılar varmı? Bana arkadaş gönderdigi çelikler adlar beraber gönderdi, biraz karışmış kagıtlar, amo çiçek açınca - ben katalogdan araştıtırım adlar.
acemifüsun
13-06-2010, 17:51
Benim " Böğürtlenim "
152436
;)
Çok güzel, güle güle büyüt canım:)
Sevgili arkadaşlar bu güne kadar afrika menekşelerinden hiç üretemedim, fotolarını sizlerle paylaşıp, değerli bilgilerinizden faydalanmaya çalışacağım:)
Bizim için menekşe üretimi ve yetiştiriciliği ile ilgili her bilgi çok önemli. Bunu sağlayan iki arkadaşımıza(Swetlana ve Klubnika) çok teşekkür ediyorum:)
Menekşelerimden birkaçı:)
Dayanamadım ben de açan menekşelerimden bazılarını ekledim...
Farukcum maşallah ne güzel açmış menekşelerin :)
Herhangi birşey veriyor musun..?
Bol çiçekli olsunlar.. Emeğine sağlık :)
Emelcim özel bir bakım yapmıyorum. Hatta bu fotoğraflar yaklaşık 1 ay önceki halleri. Şuan daha da çiçekliler. Bakım olarak çeşme suyu ile sulayıp yeterli miktarda güneş aldırıyorum...
Sevgili Sevim Hanım çok güzel görünüyorlar emeklerinize sağlık ;)
Teşekkür ediyorum emrezgi. Nihayet yavaş yavaş çiçeklerini de görüyorum çok uğraştırdılar beni:p
Sevgili Sevim hanımcığım ve Farukcuğum, ellerinize sağlık. Hepsi birbirinden güzel, maaşallah:) Devamını da bekliyoruz:)
Sn Sevim. K ve Faruk bey, menekşelerinize bayıldım. Ben de menekşeleri çok seven fakat bir türlü yetiştiremeyen -evimin şartları, güneş vs.- birisi olarak sizinkileri seyretmekle yetiniyorum. Ellerinize emeklerinize sağlık.
Şimdilik bu kadar...
Menekşeleriniz enfes olmuşlar hele katmerlilere bayıldım emeklerinize sağlık.
Beğenileriniz için teşekkür ederim arkadaşlar.
Sayın ahsen 42 güneş olmadan asla açmıyorlar. Güneş en önemli faktörlerden birisi. Benim menekşelerim yaklaşık öğleyin 13:00 a kadar çok iyi güneş alıyorlar...
Faruk'cum menekşelerin çok çok güzel ve de özel. Güle güle büyüt canım. Çeşme suyunuza gübre karışıyor olmalı :)
Benim en büyük sıkıntım sulama özellikle yaz günlerinde. Apartmana ait artezyenden gelen su çok kireçli ve kullanamıyorum, içme suyuna da para yetmez oldu. 75 saksı, her sulamada giden su miktarını düşünün:) Arada dinlendirilmiş çesme suyu vermeye başladım, ne kadar zarar verecek bilmiyorum:)
Maki ablacım aslında çeşme suyuna gübre karışma durumunu bir araştırayım. Şaka bir yana ablacım ben menekşeler iyice kendini salıp yapraklar iyice süzülmeden kesinlikle su vermiyorum. Yoksa menekşelerde yaz aylarında sulama kaynaklı çok kök çürümesi meydana geliyor. Yoğun nem ve sıcaktan havasız kalan kökler haşlanıp kök çürümesine sebep oluyor...
Katmercim teşekkürler:) Bir naz bir naz çiçek açanlar onlar. İnşallah diğerlerinin de çiçeklerini görürüm yaz çıkmadan
Sevgili ahsen menekşelerin nazını keyfini öğreninceye kadar çok sızlandım çok yoruldum ben. Mutlaka siz de başarılı olursunuz denemekten vazgeçmeyin:p
rain_man
15-06-2010, 12:22
Maki ablacım aslında çeşme suyuna gübre karışma durumunu bir araştırayım. Şaka bir yana ablacım ben menekşeler iyice kendini salıp yapraklar iyice süzülmeden kesinlikle su vermiyorum. Yoksa menekşelerde yaz aylarında sulama kaynaklı çok kök çürümesi meydana geliyor. Yoğun nem ve sıcaktan havasız kalan kökler haşlanıp kök çürümesine sebep oluyor...
Çok doğru bir tespit Faruk Bey. Bence de sulama zamanının tespiti açısından en doğru ve kolay yöntem sizin yaptığınız gibi yaprakların artık susadıklarını belli edecek şekilde kendilerini bırakmalarını gözlemlemek ve sulamayı o aşamada yapmak. Ben de sizin gibi yapıyorum ve şu ana kadar kök çürümesi gibi sorunlarla hiç karşılaşmadım..
Beğenileriniz için teşekkür ederim arkadaşlar.
Sayın ahsen 42 güneş olmadan asla açmıyorlar. Güneş en önemli faktörlerden birisi. Benim menekşelerim yaklaşık öğleyin 13:00 a kadar çok iyi güneş alıyorlar...
Faruk öncelikle ellerine sağlık menekşelerin çok sağlıklı..Darısı benimkilere olsun..
Okudukça yanlışlarımı düzelterek can vereceğim ama her gün bir iş çıkarıyorum kendime yeter ki çiçeklensinler..
Senin yazdıklarını okuyunca menekşelerimi güneş almayan kalorifer üzerinden cam önündeki sehpaya aldım aynen dediğim gibi 13:00 a kadar direk güneş alan bir yer ancak şimdide güneş yanığı olur mu sorusu düştü içime?
Mirbe ablacım ben cam önündeki menekşelerimle cam arasına boylarının yaklaşık 1,5 katı kalın kartonlardan yerleştirdim. Güneşi üstten aldıkları için güneş yanığı olmuyorlar...
Anladım Faruk diyonki yarın da sana iş var:Dkartonla güneşi kandırmalıyım:))
Stor güneşlikleri çeksem kurtarırım dediydim olmadı..
Orkun Kırcı
15-06-2010, 22:30
Şimdilik bu kadar...
Günde bu doz çok fazla :D
Emelcim sonunda hayallerine kavuştun sanırım. Yeni menekşeni iyi günlerde büyüt. Bu menekşe sera malı değil sanırım. Evde yetiştirilmiş bir menekşe değil mi???
Teşekkür ederim Farukcum :)
En çok istediğim renk menekşeme kavuştum..Sera menekşesi değil tabii :)
Ustalıgını gösterdin yine :)
Bu menekşenin cinsi bana hiçte yabancı gelmedi Faruk:D
Orkun bence de çok fazla:D Faruk aştı kendini bu işte... Prenseslerinin durumuna bakılırsa ustalaştı arkadaşımız:cool:
Sevgili menekşe dostları menekşelerde yapraktan gübre vermeyi denemenizi hiç tavsiye etmem, aynı oran ve şartlarda diğer çiçeklerimde olumlu sonuç veren gübre ve BGD' ler menekşelerimin yapraklarında yanmalara sebeb oldu!
konuyla ilgili tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini keşke dinleseydim, kendim deneyeyim dedim başıma iş aldım, herkese bol çiçekli günler!
Arkadaşlar bu denemeleri neden tüm menekşelerde deniyorsunuz... Önce birine uygulayın sonuç olumlu ise diğerlerinede denersiniz... Üzüldüm doğrusu...Ayrıca Menekşeye su püskürtme yıkama işlemlerini ikindiden sonra yapmanız daha hayırlı. Değilse yanıklar oluşuyor...
fahriyee
16-06-2010, 12:51
Arkadaşlar menekşeleriniz çok güzel maşallah ellerinize sağlık.Sevgili Ahsen!Evin hiç güneş almıyor mu?Ya da başka bir sorun mu var?Bizimle paylaşırsan elimizden geldiğince yardımcı oluruz.Sayın Avukat!yapraktan gübre vermeyin derken neyi kastettiğinizi anlayamadım.(yapraktan üretmek için ektiğimizde mi?)
Güzelim menekşeleri bunca zaman farkedemeyişime hayret ediyorum:o
Ama zararın neresinden dönülse kardır deyip, menekşe arayışına girdim bile;)
Asya_lotus
16-06-2010, 15:21
Sevgili Faruk! 6009 mesajda birinci fotografta menekşe gözümde kaldı! Çok hoş! Ellerinize saglık - menekşeler çok iyi bakımında!
Asya_lotus
16-06-2010, 17:46
Hemen yakaladın rafı katmer'cim:)) Real'den aldım. 5 katlı kromaj kaplamalı bir raf. 2 numara saksılardan 75 adet alacak büyüklükte :)
Kök çürümesi ile ilgili yaptığım çeviri (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=614551&postcount=5610), yine sohbet içerikli mesajların arasında kaynadı. Bu sorunu yaşayan arkadaşlarımıza okumalarını öneririm.
135990
Sevgili maki01! Bir sorun var bende: Bu raf nerde duruyo?
Yer olarak nerede diye soruyorsan , salonumda duruyor sevgili Swetlena .
Önünde siyah cam sehpa vardı, sanki onunla bağlantısı var gibi çıkmış ama alakası yok:) direkt zemine basıyor ayakları.
hepinizin gönlüne sağlık menekşe dostları.
acaba menekşelere şeker gübre kullanılır mı?
Şeker gübrenin üretim ve satışı yasak sanıyordum .
Yer altı sulara karışıp alg ' ların çoğalmasında rolü varmış ;(
Saygılar .
Arkadaşlar menekşeleriniz çok güzel maşallah ellerinize sağlık.Sevgili Ahsen!Evin hiç güneş almıyor mu?Ya da başka bir sorun mu var?Bizimle paylaşırsan elimizden geldiğince yardımcı oluruz.Sayın Avukat!yapraktan gübre vermeyin derken neyi kastettiğinizi anlayamadım.(yapraktan üretmek için ektiğimizde mi?)
Fahriye hanım, öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim. Evime gelince, sobalı evde oturmanın zorlukları çiçeklere de yansıyor doğal olarak. Yazın o kadar emek verip çiçek açtırdığım menekşelerim kışın yer değiştirince bozuluyor.Tam bir yapboz anlayacağınız.Şu anda altı tane menekşem var, bu rakam sizinkilerin yanında çok komik ama yer sıkıntısı yüzünden bu kadarıyla yetinmek zorundayim.(Gönlüm daha fazlasını istiyor ama...)
Sizlere fitilli sulama sonucu açan menekşelerimi göstermek istiyorum. Hallerinden çok mutlular. Onlar mutlu ben mutlu. İlk fotoğraf fitilli sulama yaptığım türlerin genel görünümü. Diğer fotoğraflar ayrı ayrı görünümü. Fotoğraf kalitesi düşük ama genede anlaşılıyor sanırım...
Bunlarda açmış menekşelerimden bazıları. Bunlara fitilli sulama uygulamıyorum ama her daim çiçekliler. Açtıkça çok mutlu oluyorum...
Şeker gübrenin üretim ve satışı yasak sanıyordum .
Yer altı sulara karışıp alg ' ların çoğalmasında rolü varmış ;(
Saygılar .
kıymetli Jezebel, zararlı olduğunu bilmiyordum. satışı yasaksa artık almam ve kullanmam fakat çuval çuval satılıyor malesef. takip ettiğim pek çok başlığa katkılarınızı izliyorum. duyarlılığınız için teşekkür ederim.
Sevgili Kevser ,
belki saksı çiçeklerinde kullanılmasında bir sakınca yoktur .
Alıcıya nerede kullanılacağı konusunda sınır konulması mümkün olmaz .
Sanırım tarla bitkileri için sakınca sulama suyunun yer altı sularına karışması .
Ancak benim alışveriş yaptığım yerin sahibi bayan satmıyor .
Herkesin bu kadar duyarlı olmasını diliyorum .
Uzun zamandır foruma üyeyim; bende menekşelerimin resimlerini eklemek istedim.
İnşallah beğenirsiniz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.