PDA

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

efsung
31-10-2007, 16:13
Efsung kardeşim, Dün Kartal Praktiker'e gittim, mavi beyaz kalmamış, mor beyaz vardı, Bauhaus'ta hiç menekşe kalmamış. Bulamazsam senden 1-2 mavi beyaz yaprak isteyeceğim. Haberin olsun.

Sevgili celalsungur sanırım fotografın ışığından kaynaklı renkler farklı çıkmış. Çünkü çıplak gözle bakınca benimki de mor-beyaz .Zaten mavi beyazı yoktu aldığım yerde. Pembe- beyaz , koyupembe -beyaz , mor-beyaz , açık mor-beyaz. Sanırım bu açıklık ve koyuluk durumları birazda aldığı ışıkla ilgili.Nasıl ki biz yazın esmerleşiyorsak pigmentlerimiz sayesinde :))

menevşem
01-11-2007, 22:08
Olay 9 tavsiyelerin için çok teşekkür ederim. Aspirinli suyu hangi zamanlar için kullanmam gerekir.

Turkmusun
01-11-2007, 22:51
Arkadaşlar sizlerle daha önce ilk menekşemi paylaşmıştım,mor çiçekleri vardı sanırım bir sorunum var umarım yardımcı olabilirisiniz.Menekşemin yaprakları çok sağlıklı gözüküyor orta kısmında minik yaprakcıklar var çok hoşlar.Sorun çiçeklerinde çiçekleri soldu ama tam bi solma değil buruşuyor gibi tomurcuk olan çiçekleride var ama açamıyorlar alalı daha tam 7 gün oldu güneş görmüyor su ile hiç sorunu yok 4gün önce çok az su vermiştim kontrol ediyorum toprağı hala nemli.Böcek falanda yok saatlerce inceledim.Off annanem bu benim yaptıklarımın birini bile yapmazdı ama muhteşem menekçe ve çiçeklere sahiptir ona soruyorum hiç bakma ilgilenme unut gitsin hatırlayıncada az bi su ver diyor bense sadece eminmisin annane diyorum.Sizce sorun ne olabilir **** kışa giriyor olmamızdanmıdır bu solmalar?

Saksısını değiştirdiniz mi?Değiştirdinizse ondanda olabilir.Toparlanması biraz zaman alabilir.

dr.sevil
02-11-2007, 09:31
Yıllardır afrika menekşesi yetiştiren biri olarak benim fikrim şu ;eğer güneş ve ışık almıyorsa açmıyor. Özellikle sabah güneşini çok seviyor.,sabah güneşi alıyorsa yılın nerdeyse 11 ayı açıyor. O yüzden sadece ışık alması ve aydınlık ortamda olmasıda yeterli değil bence.

uzman16
02-11-2007, 10:11
Bende yıllardır işyerinde menekşe yetiştiririm. Sabah güneşini alıyor ama direkt değil. Panjurları yarım açarak ışığı ayarlıyorum, aydınlık bir ortamda bol çiçekliler. Neredeyse 1 yıl boyunca çiçekliler. Suyu tabaktan veriyorum, ama bu ara bazılarının yapraklarında beyaz kabarcıklar oldu. Sanki pamukçuk gibi. Ne yapmalıyım? :(

özlem11
02-11-2007, 12:19
Turkmusun ben besin veriyorum. Sabah güneşinide alıyor.

Menevşem hasta menekşenin toprağını değiştirip çürük yerleri alıp ektikten sonra bir kere verebilirsin. **** hasta olduğunu hissettiğin de bir kere verebilirsin. Menekşe ekimin de direk yaprağı toprağa ek. Su da bekletmeden ek, sula ve 2-3 hafta poşet giydir saksıya... Her mevsim kesin tutuyor bu işlemle...

Uzman16,
aramıza hoşgeldin. Menekşelerin çok güzel. Ama hastalar ve bu pamukçuk ölümlerine sebep olabilir. Mavi menekşen sağlık görünüyor diğerlerinin yanından almanızı öneririm. Yukarıdaki yazılarda bu hastalıkla cebelleşen arkadaşım vardı ona yapman gerekeni sorabilirsin **** mine pakkaner e soralım bölümüne başvurabilirsin.

özlem11
02-11-2007, 13:29
Arkadaşlar büyümeyen halsiz menekşelerinizi 4-5 günlüğüne su dolu bir kaba koyun. Menekşelerinizin yeniden canlandığını ortasından yaprak filizleri geldiğini göreceksiniz. Ben 2 menekşemde denedim yeniden canlanıp yaprak vermeye başladılar.

nahirep
02-11-2007, 18:14
Uzman 16,menekşeleriniz çok güzel ama maalesef amansız bir hastalığa yakalanmışlar,bu beyaz pamukçuk çiçeğin kanseri.Ben 30 saksı menekşemi bu yüzden kaybettim.Çok çabuk bulaşıyor,fotoğrafta görülüyorki bayağı sarmış menekşenizi,ben zirai ilaçta yaptım yağlı sabunlu ,alkollü suda püskürttüm olmadı olmadı.Diğer bütün çiçeklerimede geçti,kökleyip atarak kurtuluyorsunuz ben beceremedim inşallah siz kurtarırsınız.

h999
04-11-2007, 16:01
Merhaba
Yaprakları sapıyla birlikte kesip toprağa dikerek yetiştirdim. Bir tanesinin yaprakları çok sıkıştı sanki yaprakların bazılarını koparayım mı yoksa kendi haline mi bırakayım. (İlk fotoğraftaki menekşe) Plastik bardakdalar saksıya dikcem en uygun ay ne zaman şimdi diksem sorun olur mu? Şimdiden teşekkürler.

özlem11
04-11-2007, 16:19
Benimki de 2 kök zamanı vardır sabret derim. Ben şuan npk 20-20-20 ilaçtan veriyorum. Çok umutluyum bu ilaçtan.Annem maydonoz ve biber fidelerine kullandı. Şahane geliştirdi bitkileri. Bir kere verdim zararını görmedim devam da edicem. Gelişmeleri yazarım.Şu çiçek çoşturan ilaçlarını kullandım.Faydası olmadı menekşelere...

Turkmusun menekşenin birini su dolu bir kaba 5-6 gün koysan. Belki açar.Zararı yok denedim ben. Menekşe bazen rahatsız edilmekten hoşlanıyor. Dene derim gelişmeyi yazarsın.

efsung
04-11-2007, 21:09
Selam arkadaşlar .
Nerdeyse 2 ayı geçecek diktiğim yapraklar , ama hala hareket yok.
İlk diktikten 15 gün sonra şaşırtma yaptım , yapragın yerini değiştirdim ,köklenmişti, amanerdeyse 1.5 ay oldu filiz vermedi sadece tabaktan sulama yapıyorum .Tavsiyelerinizi bekliyorum .

bengi_su
04-11-2007, 21:23
Benim yapraklar üç ay gibi bi zamanda yavru verdi ama sapını çok dibe ekmeyin anca çıkar ölmediyse sorun yok yakında yavru verirler..

zooteknist
04-11-2007, 21:34
Bende de pembe bir menekşe vardı.Yan tarafından yavru verdi. Saksıdan ayırdım ve başka bir saksıya diktim. Ama öldü. Böyle birkaç tane menekşem öldü. Yavruları nasıl ayırmalıyım, özel bir yolumu var?

Turkmusun
04-11-2007, 21:47
Merhaba
Yaprakları sapıyla birlikte kesip toprağa dikerek yetiştirdim. Bir tanesinin yaprakları çok sıkıştı sanki yaprakların bazılarını koparayım mı yoksa kendi haline mi bırakayım. (İlk fotoğraftaki menekşe) Plastik bardakdalar saksıya dikcem en uygun ay ne zaman şimdi diksem sorun olur mu? Şimdiden teşekkürler.

Menekşeşerinizi saksıya alabilirsiniz.Alırken bardağı kesip toprağını dağıtmadan saksıya koyun,büyük saksıya dikmeyin.

h999
04-11-2007, 21:53
Haziran ayında diktim. Yetişkin menekşemin büyük yapraklarından iki tanesini sapıyla birlikte keserek plastik bardağa doldurduğum toprağa yatırdım sapların üzerine çok az toprak koydum. Üzerini örtecek kadar ve bastırmadım. Ben suyu toprağa verdim hep yapraklara değdirmemeye çalışarak. Diktiğim bardakların altını delmiştim artık tabaktan veriyorum suyu epey büyüdükleri için.

Kısa süre içinde yeni saksılarına dikerim. Plastik bardağa saksıya değiştirirken kolaylık olsun diye dikmiştim :)

Bu fotoğrafları da yaprakların ilk çıkmaya başladığı zaman çekmiştim.

Koyu yeşil
05-11-2007, 10:11
Merhaba arkadaşlar,

Benim biraz kafam karıştı. Şimdiye kadar (uzunca bir zamandır) menekşelerimin yapraklarına su püskürtüyorum ve hiç şikayetçi değillerdi bu durumdan. Bunu da Botanik serasında menekşelerin yapraklarını hep ıslak gördüğümden uygulamaya başlamıştım.

Çok yakın bir zamanda bazı beyazlaşmalar başladı yaprakların bir kısmında. Şimdi su püskürttüğümden olmuş olabilir mi acaba? Bilenlerden bilgi lütfen. Gerçi yardım hattından Mine Hanım'a da sordum ama, bu yaprak sulama meselesine kafam takıldı. Bir de besin desteği olarak daha bol çiçek için ne tür bir uygulama yapabilirim?

Oğuzhan
05-11-2007, 12:37
Islanma hafif nem şeklinde olabilir.Sis şeklinde püskürtebilirsin.Yalnız güneş görmemesi gerekiyor.Lekelenmeler ondan olabilir.Ya da su kireçli ise beyaz leke yapabiliyor.Haftada bir yaprakları ıslatabilirsin.

Koyu yeşil
05-11-2007, 13:19
Teşekkür ederim Elfogi. Ben de sisleme şeklinde suluyordum. İyi su veririm bundan sonra.

Oğuzhan
05-11-2007, 13:27
Fazla olmasın ve güneş görmesin

raddle
05-11-2007, 14:21
Arkadaşlar
Bugün bir şey duydum.Denemedim ilk kez duydum paylaşayım dedim.Yaklaşık 55 yaşlarında olan bir arkadaşım teyzesi ( 70 li yaşlarda ) menekşeyi çok seviyor ve çok da iyi yetiştiriyormuş. Çoğaltmak için menekşenin sapının alt tarafına ama içine bir adet buğday yerleştirip o şekilde suda köklendiriyormuş.Dedim ya sadece duydum denemedim sonucunu bilmiyorum.Birimiz denesek mi acaba bu yöntemi ? Sonuç iyiymiş :))

özlem11
06-11-2007, 14:10
Raddle ben dün denedim. Sonucu yazarım. Baktım bugün buğday kabarmış suda. Bildiğim kadarıyla buğday çabuk filiz veren bir bitki.

efsung
06-11-2007, 14:54
Arkadaşlar http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1556&page=37 sayfasında 1085 nolu mesaja göz atarmısınız. Koyu yeşil, esmer pirinçin menekşelere de iyi geleceği yazmış .Denesek mi acaba ?
h999 verdiğin bilgi için teşekkür ederim.:)

Koyu yeşil
07-11-2007, 14:53
Ben bugün topraklarına limon tuzlu su verdim. Bir kaç gün sonra esmer pirinç de ekleyeceğim.

Bu arada daha bol çiçek için ek bilgi varsa sevinirim.

kambium034
08-11-2007, 15:01
Ben bugün topraklarına limon tuzlu su verdim. Bir kaç gün sonra esmer pirinç de ekleyeceğim.

Bu arada daha bol çiçek için ek bilgi varsa sevinirim.

Limon tuzu:confused:

Herkese merhabalar.Bendeniz öğrenci olup ilgi alanı fen bilimleri olan Allah'ın bir kuluyum.Taktir edeceksiniz ki tropik ekosistemler ve o ekosistemin bitkileride buna dahil.Ne ise tanışma fazlımız şimdilik bukadar olsun.:o

Bu güne kadar tropik olsun endemik olsun ital **** yerli birçok bitki yetiştirdim,tanıdım. :cool: Birçok yöntem öğrendim,keşfettim, uyguladım.
Ama, limon tuzu:confused:...Hadi esmer pirinci yıllardır duyuyorum.Ama bir kez bile uygulamadım:mad:Çünkü pekte bilimseldeğil.Ben öğrenciyim benim işim, bilim:o Normalde bitkilere NPK(azot,fosfor,POTASYUM) önerilir.Hani, düşünüyorum da esmer pirinç POTASYUM deposu.Topraktada çürüdüğünde de dolaylı yollardan azot oluşturacak... Bir yere kadar mantıklı.Bitkiye bir miktar faydası olabilir.Fakat kerameti esmer pirince bağlamamak gerekir.En basit mantıkla o zaman granürül gübre icat edilmezdi.;) Eğer ki bitkilerinize özellikle menekşelerinize NPK uyguluyor iseniz, o zaman benim diyeceğim şudur ki kendinize iş çıkarmayın.Sonradan çok üzüle bilirsiniz.Morelinizi bozmak istemem ama işin aslı bu.:( (Bazende gerçekleri tarafsız bir şekilde söylemek gerekir sanırsam:o)
Gel gelelim limon tuzuna:eek:
Dürüst olmamı isterseniz benim en çok korktuğum şeydir tuz ve tuzun her çeşidi.Çünkü toprağın osmatik basıncını artırır ve bitkinin köklerini işlevsiz hale getirir.Sonuç mu :confused:
Genelde bir çok bitki tuza karşı dirençlidir.Yanlız tuzdan uzak tutmak gerekir.Menekşeler için tam ve kesin kanıya varamam, ama yinede çoook tedbirli olun derim.
HEPİNİZE KOLAY GELE:p

Hakan KINACI
08-11-2007, 15:56
Sn.kambium034,
Limontuzu çok fazla kullanılmıyor ki zaten, tuzun kullanılması suyu biraz daha yumuşatmak yani suyun ph'ı 7,5 iken, ph'ı 6 ile 6,5 civarına çekmek amaçlı kullanılır ki bitkiye zararı olduğunu düşünmüyorum.
Kısacası, limontuzu gübre vs için kullanılmıyor sadece suyun ph'ını düşürmek için kullanılıyor.

Mine Pakkaner
08-11-2007, 16:15
Limon tuzu:confused:

Herkese merhabalar.Bendeniz öğrenci olup ilgi alanı fen bilimleri olan Allah'ın bir kuluyum.Taktir edeceksiniz ki tropik ekosistemler ve o ekosistemin bitkileride buna dahil.Ne ise tanışma fazlımız şimdilik bukadar olsun.:o

Bu güne kadar tropik olsun endemik olsun ital **** yerli birçok bitki yetiştirdim,tanıdım. :cool: Birçok yöntem öğrendim,keşfettim, uyguladım.
Ama, limon tuzu:confused:...Hadi esmer pirinci yıllardır duyuyorum.Ama bir kez bile uygulamadım:mad:Çünkü pekte bilimseldeğil.Ben öğrenciyim benim işim, bilim:o Normalde bitkilere NPK(azot,fosfor,POTASYUM) önerilir.Hani, düşünüyorum da esmer pirinç POTASYUM deposu.Topraktada çürüdüğünde de dolaylı yollardan azot oluşturacak... Bir yere kadar mantıklı.Bitkiye bir miktar faydası olabilir.Fakat kerameti esmer pirince bağlamamak gerekir.En basit mantıkla o zaman granürül gübre icat edilmezdi.;) Eğer ki bitkilerinize özellikle menekşelerinize NPK uyguluyor iseniz, o zaman benim diyeceğim şudur ki kendinize iş çıkarmayın.Sonradan çok üzüle bilirsiniz.Morelinizi bozmak istemem ama işin aslı bu.:( (Bazende gerçekleri tarafsız bir şekilde söylemek gerekir sanırsam:o)
Gel gelelim limon tuzuna:eek:
Dürüst olmamı isterseniz benim en çok korktuğum şeydir tuz ve tuzun her çeşidi.Çünkü toprağın osmatik basıncını artırır ve bitkinin köklerini işlevsiz hale getirir.Sonuç mu :confused:
Genelde bir çok bitki tuza karşı dirençlidir.Yanlız tuzdan uzak tutmak gerekir.Menekşeler için tam ve kesin kanıya varamam, ama yinede çoook tedbirli olun derim.
HEPİNİZE KOLAY GELE:p

Ne kadar önyargılısın Kambiyum. Keşke önce forumu bu konuda tarayıp acaba niye veriliyormuş diye baksaydın.

Limon tuzu sitrik asittir. Sulama sularına katılma amacı da Hakan Bey'in de dediği gibi suyun pH sını düşürmektir.

Yüksek pH bitkilerin besin alımını etkiler, hem de hazırlanan ilaçların etkinliğini düşürür.

Üstelik de bu limontuzu önerisi bir bilimadamı tarafından pratikte kullanılabilsin diye verilmiştir. Bir deneme sonucudur. Üstelik bu pratik yöntem bütün ziraat fakültelerinin yetiştiricilik bölümlerinde hocalar tarafından mühendis adaylarına, çiftçilere anlatsınlar, kendileri de uygulamada kullansınlar diye verilir. Malum tarlalarda, bahçelerde kireçsiz su bulmak imkansız, e, ne olacak onca bitkinin hali?

Aşağıdaki adreste Doç. Dr. Necip Tosun'un bir makalesini okuyacaksın. Hem arkadaşı, hem de meslek içi eğitimlerde öğrencisi, meslektaşı olmak vasfıyla bu ve bunun gibi pek çok bilgiyi kendisinden bizzat da duymuş bulunuyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=46813&postcount=1

Bilimsel olmak şüpheci olmayı gerektirir, şüphe eden araştırır, gelişir, ama ön yargılı olmak bilime de zarar verir.

özlem11
08-11-2007, 18:29
Şimdi 1 lt ye 1,5 çaykaşığı npk kötümü? 2 haftada bir veriyorum. Endişelendim şimdi. Bir zararı olmadı ama...

Mine Pakkaner
08-11-2007, 19:36
Verdiğiniz npk oranı nedir bilmiyorum, ancak endişeleneceğiniz bişey yok. Verdiğiniz oran genelde süs bitkilerine verdiğimiz oran. Silme 1,5 çay kaşığı vey tepeleme 1 çay kaşığı.

praecox
08-11-2007, 21:01
Limon tuzunun kimyasal anlamda tuz olduğunu kim söyedi ki... ey bilimsel bakan arkadaşım.
Bu kimyasal maddenin türkçe karşılığı limon tuzu olsa da bilimsel adı citrik asit bir şakilde kostikle protonları sodyum ile değişmemişse bu limon tuzu hala bir asittir...

Canı sıkılan bilen bilmeyen burda böye sizin gibi, hemde bilimsel bir yaklaşımım var deyip de yazarsa. Yanlış olur. Biz sodyum-citrat dan bahsetmiyoruz sadece sitrik asittden bahsediyoruz.

Köklerinizin asıl tuzlanma sorunu bugünlerde deniz suyu katılımı sonucu yüksek tuzluluk içeren şebeke suyudru. Asıl bundan korkmak gerek...

saygılar

Mucip Gürbüz
08-11-2007, 21:46
Limon tuzu da denilen sitrik asit gıda sektörün de üretim aşamalarında da kullanılır, örneğin kostikle işleme tabi tutulan bazı meyve ve sebzeler,daha sonra sitrik asit bulunan havuzlarden geçirilir, baz esaslı olan kostiğin zararlı etkisi nötrleştirilir insan sağlığına hiç bir zararlı etkisi kalmaz. Uzman arkadaşımıza duyrulur.

özlem11
08-11-2007, 22:25
İçime su serpildi. Teşekkür ederim.

kambium034
08-11-2007, 22:31
iyi madem bukadar çok bilen var...:mad:Tamam ben haddimi bilirim.Limon tuzunu sanki ilk defa duyuyorum.:dilli:Ben söylediklerimin her zaman arkasındayım.İkincisi ben osmotik basınçtan söz ettim.Limon tuzuda diğer tuzlar gibi kristal yapıda olduğundan su molekülleri arasına homojen bir şekilde yayılacaktır.Asidik özellik göstermesi de cabası.Buda toprağın osmotik basıncını artıracaktır dedim.Bunun UZMANLIKLA **** CAN SIKINTISI İLE BİLİP BİLMEMEKLE ne alakası var.,Ben olanları söyledim.Sonuçları ise zaman gösterecek.:cool:

praecox
08-11-2007, 22:35
Eyvah...!

praecox
08-11-2007, 22:41
iyi madem bukadar çok bilen var...:mad:Tamam ben haddimi bilirim.Limon tuzunu sanki ilk defa duyuyorum.:dilli:Ben söylediklerimin her zaman arkasındayım.İkincisi ben osmotik basınçtan söz ettim.Limon tuzuda diğer tuzlar gibi kristal yapıda olduğundan su molekülleri arasına homojen bir şekilde yayılacaktır.Asidik özellik göstermesi de cabası.Buda toprağın osmotik basıncını artıracaktır dedim.Bunun UZMANLIKLA **** CAN SIKINTISI İLE BİLİP BİLMEMEKLE ne alakası var.,Ben olanları söyledim.Sonuçları ise zaman gösterecek.:cool:

Siz kime neyi anlatıyorsunuz.
Sallamayın kalede bilenler var...!

Siz bana mı sitrik asidi, Osmotik basınıc anlatıyorsunuz?

Hadinizi bilin. sınırlarınızı aşmayın.

Oturun yerinize....

Mucip Gürbüz
08-11-2007, 23:29
Kambium 34 forumda baltayı vurmadığın taş kalmadı galiba, ÇİĞDEM(crocus) başlığında da ortalığı karıştırmışsın, lütfen bilmediğin konularda uzmanlık yapma, yaptığın hatada ısrar etme, haddimi bilirim diyor ama devam ediyorsun kabul ederek doğruyu öğrenmek gibi bir fırsatın olduğu sitede olduğunu unutma, daha önünde çok uzun bir ömür var 18 yaşındasın, lütfen özür dilemenin büyük bir erdem olduğunu da öğren. Hoşçakal.

zenfree
08-11-2007, 23:35
24141

Hiç kırmızı menekşe gömüş müydünüz? Bulabilir miyiz acaba?

http://www.steverd.com/violets/red-robe-2.jpg

İremsıla
09-11-2007, 10:36
Arkadaşlar,bu tür mesajlaşmalar sitemize hiç yakışmıyor?umarım bir daha tekrarlanmaz.

Üstelik bazı kişilerin,eli bereketlimidir anlıyamıyorum hiç ilaç kulanmadığı halde menekşe ve diğer bütün çiçekleri harika bir şekilde gelişiyorlar.benim yengem de bu kişiler arasında,o kadar güzel menekşeleri var ki seyretmeye doyum olmuyor.

Cahide Kartal
13-11-2007, 10:01
Menekşe sever arkadaşlar bu aralar yer sıkıntısından dolayı bazı saksılarımı kalorifer radyatörleri üzerine koymuştum bir zararı olur mu? Şimdilik sadece güneş alamadıkları için yapraklarda zayıflama ve uzama var.

celalsungur
13-11-2007, 10:41
Menekşe sever arkadaşlar bu aralar yer sıkıntısından dolayı bazı saksılarımı kalorifer radyatörleri üzerine koymuştum bir zararı olur mu? Şimdilik sadece güneş alamadıkları için yapraklarda zayıflama ve uzama var.
Altlarına strafor (köpük) koyun bari.

özlem11
13-11-2007, 12:19
Adres;

ÇAVUŞÇİFTLİK KÖYÜ ALTI
ALTINOVA / YALOVA

TEL: 0 226 4612972
0 226 4612244
FAX: 0 226 4612950

E-MAIL:
izzet@izelsb.com

Sonuçları yazarsınız. Ben görüştüm telefonda. Gitme imkanım olmadığı için kargo ile istedim. Ama göderemeyeceklerini söylediler. Dağıtım yaptıkları konya şubelerini istedim onu da vermediler. Fiyatınında 1,5 ila 2,5 ytl olduğunu öğrendim. İnşaallah gidip gezme görme şansınız olur. Belki ilginizi çeken başka bitkilerede rastlarsınız ( üretim çiftliği olduğu için) . Bol şanslar...

celalsungur
14-11-2007, 19:12
Teşekürler sabırsızlıkla bekliyorum...

İzel'i sevgili Todor'dan öğrendim. Kırmızı menekşe olup olmadığını soracağım doğru mu?

celalsungur
15-11-2007, 10:20
Buda benden, çiçekleri pastel pembe / beyaz ama mor beyaz gibi çıkmış. Cep telefonuyla çekince böyle azizlikler yaşıyoruz, fotoğraf makinesiyle çekince de resim yoğunluğunu düşürmek sıkıntısı doğuyor.

özlem11
15-11-2007, 11:32
Çok güzelll....
Bende aşı yaptım. 1 ay oldu yapraklar sağlam görünüyor. Umarım çiçek açar da bende pembe beyaz menkşemi eklerim nete.

çiçeksever
15-11-2007, 13:50
aşıyı nasıl yaptınız.Anlatırmısınız.

celalsungur
15-11-2007, 14:01
Çok güzelll....
Bende aşı yaptım. 1 ay oldu yapraklar sağlam görünüyor. Umarım çiçek açar da bende pembe beyaz menkşemi eklerim nete.
İzel'e gittim, İzmir Balçova'da Nema çiçekçilik var, Konya'ya onlar veriyormuş, telefonu, 0 232 279 05 94 Mete Çeltek.
Koyu kırmızı (bayrak kırmızısı) olamayacağını söylediler, ona benzeri var dediler, Aralığın ilk haftası çiçek açar gelip bakın dediler, 2 adet tomurcuklu aldım, yaprakları o fotoğraftaki gibi koyu yeşil.
Selamlar,

celalsungur
16-11-2007, 04:47
İzel'e gittim, İzmir Balçova'da Nema çiçekçilik var, Konya'ya onlar veriyormuş, telefonu, 0 232 279 05 94 Mete Çeltek.
Koyu kırmızı (bayrak kırmızısı) olamayacağını söylediler, ona benzeri var dediler, Aralığın ilk haftası çiçek açar gelip bakın dediler, 2 adet tomurcuklu aldım, yaprakları o fotoğraftaki gibi koyu yeşil.
Selamlar, İlave not: Nema Çiçekçilik Kipa'lara İzel'den alıp çiçek veriyormuş. Bu durumda İzel'in menekşelerini tüm Kipa'larda bulabilirsiniz. Konya'da 2 tane, Ankara'da 1 tane, Bursa'da 1 tane Kipa var.
Edirne, Lüleburgaz, Çorlu, Çanakkale, Keşan, Alanya, Marmaris, Bodrum,Antalya, İzmir, Torbalı benim aklıma gelen Kipa'lı yerler. Salihli ve Yalova'da da inşa halinde.

celalsungur
16-11-2007, 04:54
Celal Bey ,renk sanki koyu pembe gibi , kırmızıya pek benzemiyor gibi gibi.Gitmişken alayım dedim, ama kırmızı bunlar dediler, 24 Kasım Öğretmenler günü yaklaşıyor diye ellerinde çiçekli menekşe kalmamış. Koyu kırmızı olamayacağını onlar da söylüyorlar, internet sitenizde varmış resmi dedim, başka yerden bulup koymuşlardır dediler. Yanık ayva rengi gibi birşey olacak sanki.

özlem11
16-11-2007, 10:48
Celal bey, bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Ben zaten menekşelerimin hepsini bahardan bu yana kipadan aldım. Ayrıca evimizin kipaya yakın olması sık sık gidip kontrol etme şansımıda artırıyor.Daha 2 gün önce gittim fakat yurt dışından gelen benim en son aldığım menekşeden vardı 7-8 saksı. Ben de öğretmenler gününü bekliyorum. Belki yeni renklerde gelir...

özlem11
17-11-2007, 11:57
Sevgili raddle buğdaylı menekşemden buğday çıktı. Ama ne zaman yavru verir menekşem merak ediyorum. 29.10.2007 de ekmiştim.

Mucip Gürbüz
17-11-2007, 13:02
Olay 9, yaprağı o kadar gömersen bir kaç seneye kadar çıkar, doğrusu yaprağı saksı kenarına kadar yatır sapın köklenecek uç kısmını en fazla 1 cm toprağa göm üstünü bastırma kısa sürede çıkar. sulama ilk seferde tabağına su doldur içine koy suyu emdikten sonra çıkar dışarda iyice süzülsün sonraki sulamalarda dengele kolay gelsin.

özlem11
17-11-2007, 13:08
Teşekkürler m.gürbüz bey uygularım.

menekşemehtap
17-11-2007, 13:35
olay9 968 numaralı mesajdaki yavru menekşeleriniz gerçekten harika.Sizi tebrik ederim zira ben hiç köklendiremedim.Suda köklendirip mi diktiniz? yoksa direk saksıda mı köklendirdiniz?.
Kısaca beni bilgilendirebilir misiniz?

özlem11
17-11-2007, 15:20
Menekşemehtap hanım,suda kökledirdiklerim de iyice köklendirip suda yaprak verinceye kadar bekliyorum. Ektikten sonra sulayıp saksıya poşet giydiriyorum. 2 hafta sonra açıyorum. Direkt ektiğimde de ekip sulayıp poşet giydiriyorum. Diğerindeki aynı işlemi uyguluyorum.

M.gürbüz diğer menekşelerimin üstündeki toprağın fazlasını öneriniz üzerine aldım. Bide ne göreyim 2 menekşem daha yavru vermiş. Onlarıda büyür büyümez eklerim nete. Çok mutluyum...:D:D:D

handanhanım
17-11-2007, 19:03
Ben de merak ettim gerçekten, menekşeye aşı nasıl yapılıyor ?

özlem11
18-11-2007, 09:26
Handanhanım benim de ilk denemem. Farklı yaprakları bir araya ekiyorsunuz. Sanırım büyürken kökler birbirini sarıp bi alışveriş oluyor. Deneyenler var. Hatta bu şekilde üretip, farklı renler elde edip satanları biliyorum. Ben, beyaz ve koyu pembe menekşeyi denedim. Ölmezse bahara görürüz inşallah...

menekşemehtap
18-11-2007, 13:04
Teşekkür ederim olay9.En kısa zamanda sizin tekniğinizle bir deneme yapacağım umarım başarılı olurum.Birde ufak bir sorum olacak poşet geçirdikten sonra o 2 hafta süre içerisinde bir daha su vermiyorsunuz sanırım.

özlem11
18-11-2007, 16:20
Evet su vermiyorum. Buharıyla nemli kalıyor. Ama isterseniz alttan verebilirsiniz.
Menekşeniz çok güzel umarım benim aşı menekşemde böyle çıkar.

sudanaa
19-11-2007, 09:23
benimde menekşelerin var ama 6 aydan beri açmıyorlar bunun sebebi ne olabilir açması için neyapmalıyım bana yardım edebilirmisiniz şimdiden teşekkürler

celalsungur
19-11-2007, 10:36
benimde menekşelerin var ama 6 aydan beri açmıyorlar bunun sebebi ne olabilir açması için neyapmalıyım bana yardım edebilirmisiniz şimdiden teşekkürler
Güneş gören bir yere koysan, bir de menekşeler için gübre var, onlardan tavsiye ederim, ama güneş gören yer de olması çok önemli, suyu fazla veriyorsan o da çiçeğe değil de yaprağa yönelmesine yol açıyormuş, bunlar benim kendi gözlemlerim ama bu forumda çok bilgili menekşe sevdalıları var, onlar da görüşlerini yazacaklardır.

Mucip Gürbüz
19-11-2007, 11:30

Sarkmış yapraklar fazla ışık aldığını, uzun ve sık büyümüş gövde ve az çiçek de az ışık aldığını gösterir,ancak kesinlikle direkt güneşe koymamalısınız. Çiçek açması için fosfat vermelisiniz.

kaleydeskop
19-11-2007, 20:49
Benim de menekşelerim var. Ama onlarla bir türlü anlaşamadık. Çiçek açmıyorlar. Mucip beyin söylediği gibi fosfat vereceğim. Evim güneş almıyor. Hatta çok karanlık da diyebilirim. Yaklaşık 2 yıldır bendeler. Şekilleri değişti. Camın kenarına koysam gündüzleri kalorifer haşlar mı acaba onları? Gece de perde kapalı olduğundan o ara kısım serin mi olur? Ne yapmam gerekli? Acaba ben çiçeklere sıkıntı mı veriyorum? Evi güneş alan arkadaşlarıma mı hediye etmeliyim? :(

Mucip Gürbüz
19-11-2007, 21:19
Benim de menekşelerim var. Ama onlarla bir türlü anlaşamadık. Çiçek açmıyorlar. Mucip beyin söylediği gibi fosfat vereceğim. Evim güneş almıyor. Hatta çok karanlık da diyebilirim. Yaklaşık 2 yıldır bendeler. Şekilleri değişti. Camın kenarına koysam gündüzleri kalorifer haşlar mı acaba onları? Gece de perde kapalı olduğundan o ara kısım serin mi olur? Ne yapmam gerekli? Acaba ben çiçeklere sıkıntı mı veriyorum? Evi güneş alan arkadaşlarıma mı hediye etmeliyim? :(

Sayın kaleydeskop, eviniz karanlıksa pecerenin önüne koyun ama tabağına perlit doldurun yediği kadar su koyun (taşmayacak su saksının altına değmeyecek) saksıyı üstüne koyun su azaldıkça ekleyin, bu şekilde hem bitkiyi nemli, hemde toprağı nemli tutarsınız, hemde ışık görür. Eviniz kaloriferli perde arkasında kalabilir, başka da yolu yok galiba. Hoşçakalın.

kaleydeskop
20-11-2007, 11:38
Teşekkürler Mucip Bey, dediklerinizi yapacağım.

uzman16
20-11-2007, 13:25
Menekşelerimde oluşan beyaz pamuksu görüntü için çiçekçiden ilaç aldım ve geçen hafta kullanmaya başladım. Kutuda "Çİ-TOKS Çiçek emilsiyonu Saksı ve Bahçe Dezenfektanı Uzun etkili dezenfektan " yazıyor. Ve sonuç çok çok olumlu. O beyaz yapılar neredeyse yok olmak üzere . Geçen cuma ilacı belirtilen ölçüde suyla karıştırıp fıs fıs ile bolca püstürttüm. Kullanma talimatında 15 günde bir ilaçlayın diyor ama ben bugün de ilaçladım yani 5 gün sonra. Sanki 10-15 gün içinde bu hastalıktan tamamen kurtaracağım menekşelerimi. :p

raddle
20-11-2007, 21:39
Raddle ben dün denedim. Sonucu yazarım. Baktım bugün buğday kabarmış suda. Bildiğim kadarıyla buğday çabuk filiz veren bir bitki.

Bir gelişme var mı ? Gerçekten daha hızlı mı köklendiler?

özlem11
21-11-2007, 11:50
Sevgili raddle, buğday çıktı ama menekşe de henüz bi gelişme yok. Menekşenin sap kısmına yerleştirmiştim buğdayı, menekşede sağlam şuan da...
bekleyelim görelim bakalım...

Arkadaşlar, tohumdan menekşe üreteniniz oldumu hiç...
Tohum menekşenin çiçeğinin neresinde:D
Çiçekteki şu sarı noktalar mı?
Nezaman toplanır, nasıl ekilir.
Lütfen yardımlarınızı bekliyorum....

özlem11
21-11-2007, 12:18
Arkadaşlar menekşelerinizin yaprağını temizlemek için;
camsil şişesine kaynatılıp soğutulmuş suyu doldurun. Saksının altına bir leğen koyun. Menekşenin yaprağını aşağı doğru eğip suyu 6-7 kere yakından sıkın. Yaprağı ovalamayın. İşlemin menekşeye bir zararı yok aksine yaprak pırıl pırıl oluyor. Denenmiştir. İşlemi akşam yaparsanız daha iyi.

menekşemehtap
21-11-2007, 14:27
Sevgili olay9 ben bilmeden çiçeği kuruyan menekşemin o sarı noktalarını toprağa serpiştirmiştim ama bir gelişme olmadı tekrar çiçeklenmesi dışında.Hatta o zaman bitkim ölüyor çiçekleri soldu falan yazmıştım siteye o çiçekler soldu gitti.1hafta içinde de yenileri tomurcuklandı.Alakası olmuşmudur bilemiyorum.Aslında pekde alaka yok gibi. :D

Hakan KINACI
21-11-2007, 15:41
Ben, Mum çiçeklerimi spreylerken, menekşemide spreyliyorum ve yapraklarını okşar gibi temizliyorum.
Marketlerde ve çiçekçilerde satılırken parlatılmış gibi pırıl pırıl canlı duruyor. Gerçi çiçek açmıyor ama bol miktarda yaprak vermekle uğraşıyor şimdilik, inşallah çiçekde verir de beni dah çok mutlu eder. :)

özlem11
22-11-2007, 10:47
Hakan bey hiç çay şekeri verdinizmi? Ben 2 haftadır 1 çay bardağına silme 1 çay kaşığı şeker verdim, inanmayacaksınız ama açmayan menekşelerim tomurcukta... Deneyin derim bir şey kaybetmezsiniz zararı yok. Komşularım bile denedi sonuç ortada. Tabi verirseniz 1-2 haftada normal su verin menekşelerinize.( menekşeniz çoksa 1 lt suya 2 tatlı kaşığı ölçüde karışım yapın , menekşenin güneşini de ihmal etmeyin).
Bengi su senini merak ettiğin beyaz yapraklı varya kendi minicik ama o da tomurcukta...
Sanırım 1 aya kadar onlarında açmış halini nete eklerim.

özlem11
22-11-2007, 10:48
Bende yaptım onu Menekşemehtap hanım ama sonuç hüsran... Birşey çıkmadı başka bir tekniği olmalı...

menekşemehtap
22-11-2007, 11:23
Buda yeni evine dün geldi arkadaşlar mor beyazım benim.Saksısının ambalajında ise şu yazıyordu;

Direk güneş ışığına koymayınız.
Aydınlık bir yere koyunuz.
Çiçek ve yaprakların üzerinden sulamayınız.
Toprağı her zaman nemli tutunuz.
Saksı ve altlığında su bırakmayınız.
Ayda bir sıvı bitki besini veriniz.

:D
Dekoratif amaçlıdır,yenmez.:D :D

bengi_su
22-11-2007, 13:40
Özlemcim çok sevindim çay işe yarıyor gerçekten dedim sana demi teyzemin menekşeleri bi harika bende denedim ama ilgilenemiyorum işten güçten bu arada 6 tane yaprağım yavru verdi en kısa zamanda ekliycem resimlerini ;)

İlknur
25-11-2007, 16:11
merhaba arkadaşlar ben yeni üyeyim ama neredeyse 15 senedir menekşe yetiştiriyorum.Sık sık ev hatta şehir değiştirdiğim için bir çoğunu kaybetmiş olsam da hala çok güzel menekşelerim var en kısa zamanda buraya fotoğraflarını ekleyeceğim ama bir sorum olacak, bordo değil,mor da değil tam kırımızı menekşe Türkiye'de var mı acaba?

Hakan KINACI
26-11-2007, 08:37
Özlem Hanım (olay9);
Dün çiçeklerimi sularken, menekşeme de sizin tarifiniz üzerine şekerli su verdim.
Birde mum çiçeklerimin yanından uzaklaştırıp sadece sabah güneşi göreceği yere aldım.
Bakalım ne olacak?
Bu arada bir arkadaşıma hediye olarak almış olduğum menekşe, bir güzelleşmiş sormayın bütün ihtişamını göstermiş maşşallah, ne yapıyorsun? buna dedim, hiç bir şey dedi, sadece suyu alt kabına döküyorum anında suyu çekiyor, sadece yer olarak sabahtan öğlene kadar güneş alıyormuş.

menekşemehtap
26-11-2007, 15:21
olay9 yeni menekşelerin harika.Bu arada o minik yavru yaprakcığı seyretmenin keyfini yaşamasamda tahmin edebiliyorum muhteşem bir şey olmalı.Tavsiyelerine uyarak bende genç bir yağrağı koparıp menekşe toprağına diktim biraz yağmur suyu verip üzerini bir poşetle kapattım 2 hafta sonra dediğin gibi poşeti çıkardım ama durumu vahim di yaprağın dalının suyu çekilmiş gibiydi erimiş gibi yani.Neden oldu anlayamadım.10 kasımda suya koyduğum yaprakta ise hala bir gelişme yok.Bu arada senin menekşeler için kullandığın toprağı merak ettim değişik gibi geldi bana nedir acaba?

menekşemehtap
26-11-2007, 15:45
uzman16 menekşe yapraklarını ne zaman suya koymuştun yani ne kadar sürede köklendiler?

uzman16
26-11-2007, 16:46
15 gün oldu sanırım, köklenmesi uzun sürüyor. Direk toprağa ekince de tutuyor. Geçen sene öyle yapıp köklendirdiklerim de oldu.

özlem11
27-11-2007, 08:23
Menekşemehtap toprak olarak hazır toprak, bahçemizin toprağı ve çakıllı kumu eledim onun çakıllarını karışım yapıp diktim.
Bu arada sana suda yapraklandırıp menekşe ektiğimden bahsetmiştim. Şu anda biri öyle resmini eklerim nete.
Poşetteki menekşen neden öldü anlamadım ben ekimden bu yana 10 saksıya içinde 4' er 5' er yaprak ektim hepsi tuttu.
Ben şöyle ekiyorum. Diri, genç ve de gelişmiş yaprağın sapını toprak, 2 parmak örtecek şekilde ekiyorum. Bolca suluyorum her yeri ıslanıyor toprağın, bu toprak fazla suyunu atıyor zaten. Fazla suyuda gittikten sonra yaprağı oynatmadan poşeti bağlıyorum. Güneşe koymuyorum. Işık alan bir yere koyuyorum. 2 hafta içinde ev sıcaksa su isteyebilir belki, benimkiler istemedi. Açıp su verip tekrar kapatırsın. **** atından su verirsin. 2 hafta sonra poşeti açtın. 2 gün havaya adapte olması için yine aydınlıkta beklet daha sonra güneş alan bir yere koy. Özellikle sabah güneşi şart... 1 ay sonrada toprağın fazlasını al ki, menekşen rahat ve çabuk çıksın çıksın.

İyi denemeler, umarım iyi anlatabilmişimdir. Şansın bol olsun...

özlem11
27-11-2007, 08:27
Yaprağın köklenmesine gelince; Yaprak cinsine göre bazen 20 gün bazende 1 ayı bulur. Fakat yaprak sağlamsa muhakkak köklenir. Suda yaprak vermesi de 50 günü buluyor. Ekince 1 haftaya kadaryeni filizler gün yüzüne çıkıyor. Poşetli işlemi buna da uyguluyoruz. İşlem aynı...

menekşemehtap
27-11-2007, 22:40
Sevgili olay9 o kadar güzel anlatmışsın ki çok teşekkür ederim.Öncelikle benim yanlışlarım vardı tekrar deneyeceğim.Birincisi ben genç bir yaprağı sadece menekşe toprağına dikip yağmur suyu verdim ama toprağı nemlendirecek kadar öyle çok değil yani daha sonrada poşet bağlayıp cam kenarına koydum 2 hafta sonra baktığımda yaprak dalının suyunu çektiğini gördüm.Sanırım verdiğim su yetmedi ve tek yaprak olmasıda sorun oldu sanırım.Verdiğiniz güzel bilgiler sayesinde tekrar deneyeceğim.Teşekkür ederim.

özlem11
28-11-2007, 09:15
Hiç önemli değil arkadaşım. Ben sizin başaracağınıza inanıyorum. Bu arada 1 saksıya fazla yaprak ekmem yer tasarrufu ve birden fazla üretim yapmak istememdir. İstersen sen bir yaprak ek.
Çiçek sever maşallah menekşeleriniz çok güzel. Sizi tekrar aramızda görmek bizi sevindirdi.
Arkadaşlar yeni yavrularım daha oldu. En kısa zamanda onlarıda eklerim.

Hakan KINACI
28-11-2007, 09:44
Sn.çiçeksever,
Maşşallah, Allah nazardan saklasın, muhteşem bunlar,:)hele pembe olan bir harika, :)

Sn.Olay9,
Dediklerinizi aynen uyguladım. Şimdi, bekliyorum, iki hafta sonrasını, bakalım gelişmeleri size bildiririm. :)

uzman16
28-11-2007, 09:55
Menekşelerimden aldığım yapraklar köklendiler , aklıma bunları aşılayıp karma renkli menekşeler üretme fikri geldi. Bu konuda tecrübe sahibi olanların tecrübelerinden yararlanmak isterim. 5-6 farklı renkte menekşe yaprağım var. Birinin alt ucunu kesip öbürünü oraya yerleştirdiğini anlatan bir bilgi vardı. Deneyen var mı?

özlem11
28-11-2007, 11:20
Olur hakan bey,
bende meraklandım şimdi.
Ben 10 saksı hepsi tuttu.Hemen hemen hepsi filiz verdi. Sizinkilerde tutar.Her emeğin bir karşılığı vardır...

Hakan KINACI
28-11-2007, 11:53
Sn.Olay9,
Benim anlamadığım, menekşelerin yapraklarına su değdirmeyelim diyoruz, ama spreyliyoruz buraya kadar tamam, ancak sizin son fotografınızdaki saksıyı sulamayı (varsayım, saksının altından da su veriyor olabilirsiniz) üstten yaptığınızda bu minik yapraklar her durumda su içinde kalıyor.Neden? bu yapraklar bozulmadan büyüyor.

aykut99
28-11-2007, 15:41
Arkadaşlar birşeyi merak ediyorum; benim menekşelerim sürekli çiçek açıyorlar ama yaprakları fazla büyümeden kuruyor ve sürekli de yaprak veriyor....Sizce neden kaynaklanabilir:confused:

Penelophe
28-11-2007, 16:28
Bana göre yapraklara su değmesi menekşeyi öldürmüyor, yaprak tüylerinin kırılması öldürüyor. Sadece deneyimlerime dayanarak söylüyorum. Bilimsel geçerliliği yok.:p

menekşemehtap
28-11-2007, 16:38
Bence Özlemin elinde keramet ve çok büyük bir sabır var.Kendisinden aldığım o engin bilgileri deneyeceğim ama ah birde sabrım olsa hemen olsun bitsin yaprak çıkarsın hatta yaprak çıkarmadan çiçek açsın istiyorum.Bence en başta sabırlı olmayı öğrensem iyidir.Yaptığım en büyük hata (farkındayım ama ne yapayım) ekimi yaptıktan sonra sürekli yerini değiştiriyorum evim sobalı uygun ısı arayıp duruyorum.Daha sonra su veriyorum az daha olsa sürekli müdelaha ediyorum.Yok ama bir tane menekşe köklendirmeden bu hayattan göçüp gitmeyeceğim tek var olan şeyde azim bende zaten :D

bengi_su
28-11-2007, 18:14
Bence Özlemin elinde keramet ve çok büyük bir sabır var.Kendisinden aldığım o engin bilgileri deneyeceğim ama ah birde sabrım olsa hemen olsun bitsin yaprak çıkarsın hatta yaprak çıkarmadan çiçek açsın istiyorum.Bence en başta sabırlı olmayı öğrensem iyidir.Yaptığım en büyük hata (farkındayım ama ne yapayım) ekimi yaptıktan sonra sürekli yerini değiştiriyorum evim sobalı uygun ısı arayıp duruyorum.Daha sonra su veriyorum az daha olsa sürekli müdelaha ediyorum.Yok ama bir tane menekşe köklendirmeden bu hayattan göçüp gitmeyeceğim tek var olan şeyde azim bende zaten :D

Üç senedir menekşe yaprağından menekşe çoğaltmaya çalışıyorum hep tam yavru verirken o sabırsızlığım yüzünden kaybettim menekşelerimi:mad: artık bende üç seneden sonra başaramıycam derken özlem bilir olmıycak falan diyodum ama şimdi 8 yaprağımda nerdeyse 20 ye yakın yavrum oldu bende peynir kutusunda ve pet şişede bi ay içinde yavru verdirmeyi başardım ağızları kolay açılmadığı için kurcalıyamıyodumda şimdi bi sürü yavrum var çok mutluyum.:D

özlem11
28-11-2007, 21:31
Arkadaşlar sabırlı olmayı kuruttuğum 15-20 yavru menekşe sayesinde kazandım. Sabrın kendisi acı meyvesi tatlıymış bunu öğrendim. Menekşe mehtap inan ben senden de daha vahimdim. Elimde bir mil dakka başı menekşenin diplerini karıştırırdım.Çıkacak yavruların kellesini mille çok kopardığımı bilirim. Kendime söz verir yine aynı şeyleri yapardım. Böyle yapa yapa alıştım. Şimdi çıkan yavruları en son gören ben oluyorum. Menekşeye yöneleceğinizde başka işe verin kendinizi bu işimi yapıp öyle menekşeye bakayım falan deyin. Öyle böyle derken çıkar ilk yavru menekşeleriniz. Sözün kısası kendinizi oyalamayı öğrenir.Ardından sabır yetişir size....
Menekşe sulama kısmına gelince benim bardakların altı bile ele alınca yapış yapış geliyor. Şekerden dolayı...
Üsten suluyorum, tüm menekşelerimi...Ne yavrulara zararı oldu nede büyüklere...
Çok su vermiyorum.Ben hep çok su vermekten öldürdüm. Her 2 güne bir su verirdim tabağı hep su idolu olurdu menekşelerimin...

özlem11
28-11-2007, 21:33
Şekerli su yöntemini bana öneren Bengisu arkadaşıma teşekkür ederim.
Bide ben menekşelerime her akşam oda karanlıkken yağmurlama şeklinde kaynamış soğutulmuş su ile nemlendiriyorum yapraklarını...

özlem11
29-11-2007, 08:57
Menekşelerimden aldığım yapraklar köklendiler , aklıma bunları aşılayıp karma renkli menekşeler üretme fikri geldi. Bu konuda tecrübe sahibi olanların tecrübelerinden yararlanmak isterim. 5-6 farklı renkte menekşe yaprağım var. Birinin alt ucunu kesip öbürünü oraya yerleştirdiğini anlatan bir bilgi vardı. Deneyen var mı?

Uzman16 suda köklenen menekşenizden farklı 2 rengi aynı yere ekin. Kökler birbirini sarıp muhakkak bir alışveriş sözkonusu olacaktır. Ben denedim. Menekşem tuttu ama yavru vermedi henüz. Deneyenler var ve olduğunu söylüyorlar.
Bengisu senin denemen ne oldu. Yaprak verdimi. Ayrıca senin yavru menekşelerini de görmek isteriz...:p

bengi_su
01-12-2007, 09:28
İşte bunlarda benim yavrularımın bi kaçı resimler pek net deiller kusura bakmayın.;) Yuvarlak olanlar pet şişesinde kare olanlarda peynir kutuları ve ağızları kapaklı hava almadan bi ay içinde hemen hemen hepsi yavru verdi tavsiye ederim kapalı kutular çok işe yarıyor.:D

menekşemehtap
01-12-2007, 17:39
bengi su harikasın valla muhteşem görünüyorlar demek bu güzel zevke sizde nail oldunuz aranıza bende en kısa sürede dahil olacağım.Bu arada bir şey soracağım o peynir kutusunun ağzını nasıl kapatıyorsunuz ana dalı ektikten sonra o yaprak kırılmıyormu kapatırken yavru verene kadar.

bengi_su
01-12-2007, 19:52
Peynir kutularının kendi kapakları var alt taraf baya geniş üst kapakta alt kapağın yarısı kadar geniş alt tabağa yarısı kadar **** daha az toprak koyuyorum bu arada kökleri bile gözüküyo toprak az olunca yaprağın sığacağı kadar ekiyorum mümkün olduğu kadar yüzeye çok uzun büyük yapraklarıda pet şişeye ektim işte sığdırmaya çalışıyorum dalların çok uzun olmasına gerek yok zaten sığdırabilceniz şekilde kesin sapı azda toprak işte bu kadar.:D

bengi_su
01-12-2007, 19:53
Bide yapraklar büyükse biraz tam dik ekmiyorum biraz yatay olursa rahatlıkla sığıyolar kaba.

özlem11
02-12-2007, 10:13
Menekşemehtap siz ektinizmi hiç. Ektiyseniz yaprak ne durumda...

Bengisu bu beyaz renkli yapraklı menekşe varya tomurcuğu diğer menekşelerimin tomurcuğundan daha farklı sanki.:mad: Açsada bi görsek çok merak ediyorum...:D Rengide koyu herhalde :D

menekşemehtap
02-12-2007, 13:42
Özlemcim 18 kasımda bir yaprağı suya koydum hala duruyor bi gelişme kök durumu yok.30 kasımda 2 yaprak daha koydum onlarda da henüz yeni olduğu için bir gelişme yok.Birde yine 30 kasımda 3,4 yaprağı küçük bir saksıya dikip yağmur suyu verdim ve üzerini poşetle kapattım sıcak bir yerde duruyorlar poşeti hiç açmadım.Şimdilik durum böyle gelişmelerden haberdar edeceğim sizi.Bu arada diğer menekşelerimin üstü çiçekten görünmüyor çıldırmış gibiler :D

özlem11
02-12-2007, 15:06
Çiçekli menekşelerinizi görmek isterim.
Ben cam su bardağına su doldurdum.Bardağın ağzına poşet geçirip lastikledim.Bıçakla delip yaprakları içine koydum. kökler suda yapraklar dışında poşetin üstünde kalmış oldu. İnanmayacaksın ama öğretmenler gününde gelen menekşemin dibine yaprak kırılıp düşmüş. Biraz buruşmuştu.Bende kıyamayıp suya koydum.Tam bir haftada yeni kökleri çıktı. Diğer menekşelerimin yanına sabah güneşini gören bir yere(perdenin arkasında tabi menekşeler cam önünde değil) koydum cam bardağı...
Bu sayede suya koyduğum yapraklarda hiç çürüme olmadı.
Denemenizi öneririm.Şayet anlamadıysanız resim de ekleyebilirim nete.

menekşemehtap
02-12-2007, 23:19
Çok iyi anladım gayet güzel anlatmışsınız çünkü.Bende şöyle yaptım ; 18 kasımda küçük bir karton parşasını deldim menekşeyi o delikten geçirerek bardağa koydum sapı suyun içinde ama sap kısmı hiç bir yere değmiyor teması sadece su ile.Bu şekilde diğer yapraklarıda koydum bakalım hala beklemedeyim işte.Bu arada ****** çiçekli menekşemin resmini çeker ve eklerim.Sizi tekrar tebrik etmem lazım 9 günde yaprak köklendirmişsiniz bizim 15 günlük hala inadım inat diyor :D

Hakan KINACI
03-12-2007, 11:52
Dün ben de bir tane katmerli açan menekşe yaprağını küçük bir bardağa koydum.
Bana gelen yaprak uç kısmı sivri gibi kesilmiş olduğundan, bardağın taban kısmına tam değmiyor.
Bakalım köklenirse ikinci bir saksım daha olacak. :)

özlem11
03-12-2007, 13:22
İnşallah köklenir.Arkadaşlar abartığımı düşüneceksiniz ama, benim suda köklendirip saksıya ektiğim menekşemde çıktı. Henüz küçük ama 2-3 güne kadar onuda nete eklerim. Dediğim gibi kıymetli yapraklarınızı suda köklendirip de toprağa ekmek garanti....

günsu
03-12-2007, 14:39
Ne güzel yaa,yengemde bana dikmişti ama 3 ay oldu,yapraklar canlı ama dibinden yaprak çıkmadı henüz biraz eşeliyeyim diyorum ,toprağın altında minik yaprağı olurda kırarım diye korkuyorum ,üzerinden biraz toprağını eksiltsemmi acaba ne dersiniz.Bir hafta önceside bi tanıdığımızdan başka renklerde yaprak ektim, bu saatten sonra streç film geçirsem olmaz herhalde dimi:( diğerleride çıkmadı zaten:(

bengi_su
03-12-2007, 18:03
Yaprak üç ayda ölmediyse eninde sonunda çıkar ama dibindeki toprağı hafiften hafiften azaltın ama eminim çıkar. Diğerinede steç film veya azı kapaklı bi kutuya ekmemizin sebebi yaprağın buruşup ölmemesi vede çabuk yavru vermesi onun için kaplayabilirsiniz hemen bi zararı olmaz ışık alan bi yere koyun ve bekleyin en kısa zamanda yavrularınızı görceksiniz eminim ;)

özlem11
04-12-2007, 08:10
Çok güzel menekşe mehtap...
Günsu hanım bende Bengisu 'ya katılıyorum. Toprağı mil,kürdan vb. şeylerle yavaşça eşeleyin.Eşelerken kök kısmına yaklaşmayın. Diğer yeni ektiklerinize poşet giydirin yararı olucaktır...
Elfogi senin menekşelerinden ne haber...

özlem11
04-12-2007, 14:58
İnşallah Elfogi...
Evet benim eve gelen menekşelerimden kimisi tomurcuklarını döktü sadece dalı kalmıştı.
Hani aldığımız menekşelerimiz de eve gelince susuz kalmış gibi yaprakları cansızlaşır işte,hormonun eseri hep...
Hakan bey, eminim sizde üretim yapmayı başaracaksınız. Bir kere oldumu zaten gerisi geliyor...
Siz şekerli suyu denediniz mi bir gelişme varmı açmayan menekşeleriniz de...

Hakan KINACI
04-12-2007, 15:06
Sn.Olay9,
Üretim olayına henüz girmedim, sadece bir tane yaprak geldi şimdi onu köklendirmek için suya koydum.
Diğeri ise; sizin de bildiğiniz gibi şekerli su uyguladığım menekşem bakalım pazartesi resimlerini ekleyeceğim. :)
Gelişmeleri görmeniz açısından. :)

uzman16
06-12-2007, 20:04
Bugün köklendirmiş olduğum menekşe yapraklarını ikişerli olarak ektim. Her

saksıya yapraklardan birini alttan 1 - 1,5 cm. kadar keserek diğer yaprağı da

kestiğim yaprağın arasına sokarak iki yaprağı bir arada ektim. Umarım ebruli

olurlar. Deney başladıııı ...:rolleyes:

İlknur
07-12-2007, 23:17
Arkadaşlar ben de yeni bir üyeyim ama kendimi bildim bileli menekşelerim oldu. İş dolayısı ile sık sık ev hatta şehir değiştiriyoruz. Tecrübelerime daynarak söylüyorum ki, menekşe susayınca daha güzel çiçek verir yani biraz toprağının suyu çekmesini bekleyin ama çok değil su istediğini anladığınızda bir iki gün kadar bekletin, alttan sulamak toprağın yumuşak olmasını sağlar, üstten sulayınca toprak biraz daha sıkışık oluyor ara ara kürdanla havalandırılmak istiyor ki bu da yeni çıkacak yavruların ölmesine sebep olabiliyor.
Ebruli menekşe yapımı tıpkı anlatıldığı gibi iki menekşe yaprağının sap kısmını bıçakla ikiye ayırıp birbirine değecek şekilde aradan geçirip saksıya dikiyorsunuz, püf noktası sakın ha fazla toprak koymayın üzerine ve bastırmayın. Sabırlı olursanız çok güzel menekşeleriniz oluyor.bir de en güzeli aydınlık cam önü,kış güneşini seviyor ama yazın aman ha camdan gelecek güneş ışınından koruyun, yani siz en iyisi güneş almayan aydınlık bir yere cam önüne koyun göreceksiniz renkleri daha güzel ve yoğun olacak.

menekşemehtap
09-12-2007, 19:42
Dün akşam menekşelerimden 12 yaprak alıp köklendirmek için içi su dolu bardağa koydum hadi hayırlısı bakalım 18 kasımda suya koyduğum yaprakta da biraz bir değişme var sanırım köklenmeye başladı.Umarım en kısa zamanda o püskülleride görürüm.

günsu
10-12-2007, 06:34
Onun içinde şekerlisu yapıyomuyuz menekşemehtapcım;)geçenlere aldığım bordo renkli menekşemin bir yaprağı kırılınca atmaya kıyamadım ve bende ıslattım ama şu an bi gelişme yok sanırım.Yani bu arada sizlerin dediği gibi kürdanla diğer yaprakları eşeledim iyiki eşelemişim,yaprakların sapları okadar uzunmuşki nerdeyse saksının yarısına geliyordu,saksımızda 1.5 lt yoğurt kaplarından.Hepside köklenmiş,streç geçirip pencere önüne aldım hemen,zamanlada yeşerecektir herhalde;)

uzman16
11-12-2007, 10:28
Merak ettiğim bir konu var.

Ebruli menekşeler de çeşit çeşit. Kiminin üst kenarı ince bir sıra başka renk, kiminin Olay9'unki gibi dikine çizgili, kimi alacalı gibi. Acaba bu desenler nasıl oluyor? Genetik yapı mı? :eek:

özlem11
11-12-2007, 10:31
Arkadaşlar bu şekerli su karışımını 1 lt' ye 1 yemek kaşığı şekerli karışım yaparak verin. Birde 2 hafta şekerli su, bir hafta **** 2 hafta normal su verin. Toprakta ki şeker yoğunluğu bitkiye zarar verebilir. Bu yukarıdakilere uyguluyorum ben hallerinden memnunlar...
Bahsettiğim açmayan menekşelerim de tomurcukta, açsa hemen ekleyeceğim...

özlem11
11-12-2007, 10:38
Sevgili uzman16 ben bunu satın almıştım.Bakalım ebruli çıkınca bu konuda fikir edinmiş oluruz. Sanırım genetik değişimle alakalıdır. Hangi yaprağın rengi, çiçek deseni ağır basarsa öyle eşleme oluyor. Belki de yanlış biliyorum...:D:D:D

zenfree
11-12-2007, 10:53
Sayın Olay9, daha önceki tariflerinizde "1 çay bardağı suya 1 çay kaşığı şeker" diye yazdığını hatırlıyorum. Ben o tarife göre menekşelerimi suladım. Umarım bir zarar gelmez. :)

özlem11
11-12-2007, 15:57
Yok arkadaşım.Benim menekşeler fazlaya ondan bir şey olmaz. 1-2 saksıSI olanlara ideal ölçü bu...
Benim 15 saksı köklü 10 saksı yavru olunca zor olur çay bardağı falan... Dediğim gibi arada normal su verin menekşelerinize..

GLCN
12-12-2007, 11:07
Ya ama benim yeni ektiğim yapraklar tutmadı çürüdü hemde sizin dediğiniz gibi streclemiştim....

altınkılınç
13-12-2007, 14:22
Merhaba arkadaşlar.Ben dün aranıza katıldm.Kendimi menekşeseverler derneğinde hissettm aranzda.12 tane menekşem var.Bayılıyorum onlara.Çok sağlıklı kocaman yaprakları var ama sadece biri çiçekli.Önerisi olan var mı?

altınkılınç
13-12-2007, 14:28
Çiçek açmaları için eşimin önerdiği bitki gübresi denedim.Yapraklar süper ama çiçek yok.Sanırım bir yerde yanlışlık yaptm:))

altınkılınç
13-12-2007, 14:52
Çiçek açtırmada başarılı olduğum söylenemez ama üretimde çok iyiyim.Bence en kolayı 1 çay bardağı suyun içine suyun 1/4ü kadar torf koyup yaprağı içine koymak.Ilık bir yerde beklettiğiniz zaman grçekten işe yarıyor.

dadaş2506
13-12-2007, 19:48
merhabalar ben bahcivan tuncay ankaradan menekşeleri dikerken dikkat edeceğiniz unsur saplarını dibe kadar gömmeniz artı suverirken yaprağa deymeyecek

dadaş2506
13-12-2007, 19:54
daha kolay üretim için arkadaşlar sıfır dere kumu ile perliti karıştırın ona diki verin yanlız dibidevamlı nemli olacak sıcaklık 20derece olmalı 2 haftada köklenir

İlknur
13-12-2007, 19:57
Çiçek açmaları için eşimin önerdiği bitki gübresi denedim.Yapraklar süper ama çiçek yok.Sanırım bir yerde yanlışlık yaptm:))

Merhaba hoşgeldin arkadaşım,önceki sayfaları okudun mu bilmiyorum ama şekerli suyu deneyebilirsin,bir çay bardağına bir çay kaşığı şeker atıp bu su ile suluyorsun menekşeleri,gör bak kısa sürede çiçeklenecek,ben de bu yöntemi denedim, faydasını gördüm.

menekşemehtap
13-12-2007, 23:41
Sevgili dadaş ve esra altınkılnç aramıza hoşgeldiniz. Ne güzel değişik fikirlerle aramıza katıldınız bu çok hoşuma gitti. Ben üretim adına her şeyi bilmek isteyenlerden biriyimde. Yarı torf yarı su fikri çok heyecanlandırdı beni. Birde dadaş dediğine katılıyorum ilk dikimde yaprağı baya derine dikmek gerekiyor en son yaptığım öyle ve hala ayakta, bende nedenini bulamıyordum neden çoğaltamadığın sanırım çok yüzeye dikmemdendi. Öyleki sadece 1cm toprak oluyordu üzerlerinde.

özlem11
14-12-2007, 09:54
Yeni arkadaşlar aramıza hoş geldiniz. İlk etap meneklerinizi derine ekebilirsiniz fakat çok geç yavru görürüsünüz.Siz başta derine ekin 1 aydan sonra toprağını alın kökü rahatlatın.
İlknurca şekerli suyun fayda etmesine sevindim.Umarım çiçeklerinide görürüz..

altınkılınç
14-12-2007, 16:06
Sevgili menekşemehtap ve iremsıla çay bardağında torfla üretim annemden öğrendğim bir yöntem.Suya torf koymadığımızda da köklenme oluyor ama biraz daha gecikiyor.bardağn dibine biraz torf koymak annemin deyişiyle bitkiyi kandırıyormuş.Ilık bir yerde(diğer menekşelerin yanı olabilir) olmasına özen göstermek lazm.Bir de her gün sudan çıkarıp çıkarıp bakmamak gerek.İnsan sabırsızlanıyor ama yapacak bişey yok maalesef:))

bengi_su
14-12-2007, 17:32
ben gördüm katmerli ve beyaz tutarsa bir tek yaprak elimde o yüzden arkadaşlar yardım cı olnuzda çoğaltayım bir an önce

Tabi oluruz ve yıllardır arıyorum katmerli beyaz umarım tutturur banada gönderirsiniz yaprağından yarın ben kutunun nasıl hazırlandığının resimlerini çekip nete ekliycem ordan bakarsınız detaylıca anlatırım umarım yardımcı olabilirim.;)

bengi_su
15-12-2007, 11:08
Size peynir kutusuna nasıl yaprak ektiğimin resimlerini çektim.
Sırayla kutuyu deliyoruz ne kutunun yarısına gelmeyecek şekilde toprak koyuyuoruz yaprağın boyutu ve kapağı kapatıyoruz altınada kare şeklinde bi tabak gibi bi şey koyup suluyoruz umarım resimler açıklayıcı olmuştur bende bu sayede ebruli denemesi yaptım umarım başarılı olur.:D

bengi_su
15-12-2007, 11:10
Buda son kapağı kapatığım hali.

nevsune
16-12-2007, 09:34
Sevgili bengi su,

O kapağı arada bir açıp, havalandırıyorsunuz değil mi? Yoksa bir süre sonunda elinizde küflenmiş bir yaprak kalır.

bengi_su
16-12-2007, 10:43
Haftada bir bakıyorum ama zaten kutunun altı delik ve kapak kapalıda olsa kenarlarından hava alıyor iki aydır o kutunun içindeler hiç çürüme olmadı. Teşekkürler önerileriniz için eklemiş olalım haftada bir şöyle bi beş dakika falan havalandırmak iyi olur. Ama kapağı açmışken sakın kurcalamayın merak etmeyin en kısa zamanda yavrularını görceksiniz.:D

bitkici_volkan
17-12-2007, 13:33
merhabalar menekşeyi yaprağından koparıp diktim tuttu fakat yapragı yumuşak bir hal aldı. birde ne zaman diğer yaprak çıkartır diye düşünüp duruyorum

altınkılınç
17-12-2007, 14:56
Arkadaşlar 3 menekşem daha tomurcuklanmış.Kaldı 8 tane.Bunların tomurcuklanası mı vardı yoksa şekerli sudan mı oldu?Anlamadım ki...Ebruli üretme çalışmalarım sürüyor.Bana şans dileyin.yapmam gereken özel bişey var mı ayrıca.benimle paylaşırsanz sevinirm.

bengi_su
17-12-2007, 17:01
merhabalar menekşeyi yaprağından koparıp diktim tuttu fakat yapragı yumuşak bir hal aldı. birde ne zaman diğer yaprak çıkartır diye düşünüp duruyorum

Merhaba arkadaşım hoşgeldin yaprak ekmenin aslında mevsimi deil baharın iyi tutuyor şimdi yaprak buruştuysa tek tavsiyem bi önceki sayfada kapalı bi kutuya ektim menekşeyi resimlere bakarsan ordan görebilirsin ancak öyle tutturabildim ben.;)

Penelophe
17-12-2007, 17:05

Volkan Bey, yumuşak bir hal aldı derken çürüme belirtisi mi var? Fotoğraf eklemeniz mümkün mü? Eğer çok derine dikmediyseniz yani 0.5 -1.0 cm gibiyse bir aya kadar yaprak çıkarması gerekir.

Yaprağın tuttuğundan eminsen eğer fotoğraf ekle, değilsen dibini hafifçe eşeleyip köksalmış mı bir bak..

Kolay gelsin..

blk
18-12-2007, 10:39
merhaba arkadaşlar..
ben de 3 farklı menekşemden yaprak kopardım.. saplarını 45derce açıyla kestim.. suya koyudum.. köklenince mi yaprakları birbirine değdirp ekeceğiz? yoksa şididen ekşek mi? bir tane yaprağım 15 gündür ekili anack cansızlaşmaya başladı:( bunlar da ölmesinler:( çok üzülürüm..

altınkılınç
18-12-2007, 16:26
Sevgili blk ya yaprakları hiç suya koymayacaksn,direk ekeceksin ya da suda köklendikten sonra ekeceksin.Suda bekletip köklenmeden ekersen muhtemelen tutmayacaktır.Ayrıca yaprağın suda cansızlaşmaya başladıysa büyük ihtimalle köklenmeyecektir.Sana bol şans:)

sudanaa
18-12-2007, 22:22
benim menekşelerimde bir türlü açmıyor saksısını değiştirdim fazla su vermedim güneş gören camın önüne koydum ne yapacağımı bilmiyorum. sıvı menekşe gübresi aradım ama edirnede yok doğum kontrol hapı koymamı söylediler ama cesaret edemiyorum bu konuda bilgisi olan varsa lütfen yardım diliyorum 8 saksı çiçeğim var hepsi durdu çoğalmıyorlarda. çiçekte açmıyorlar. şimdiden teşekkür ederim

sudanaa
18-12-2007, 22:29
Sevgili dostlar rahmetli anamdan kalma 2 saksı pembe ve mor menekşem vardı onlara hep iyi baktım. Baldızın evi daha müsait olduğu için çoğunlu oarada . Ben her ay saksılarına boncuk şeklindeki azot gübresinden 3-4 adet sulama öncesi atıyorum kuduruyorlar veletler. her daim çiçekliler.

azot gübresi ne şekil bir gübre acaba şeker gübresimi deniyor çiçek açmasına iyi geliyormu

sudanaa
18-12-2007, 22:57
Güneş gören bir yere koysan, bir de menekşeler için gübre var, onlardan tavsiye ederim, ama güneş gören yer de olması çok önemli, suyu fazla veriyorsan o da çiçeğe değil de yaprağa yönelmesine yol açıyormuş, bunlar benim kendi gözlemlerim ama bu forumda çok bilgili menekşe sevdalıları var, onlar da görüşlerini yazacaklardır.

teşekkürederim ama zaten güneş gören bir yerde menekşe gübreside bulamadım ben edirnede yaşıyorum buda yok sulama konusunda galba fazla veriyorum susuz kalıp ölürler diye korkuyorum ama camın önünde petek üzerinde duruyorlar çabuk kuruyorlar nekadar zamanda sulamam lazım 7 8 aydan beri açmıyorlar şimdiden çok teşekkür ederim::rolleyes:

özlem11
19-12-2007, 10:19
Arkadaşım bende kullandım doğum kontrol hapından. Gelişimi olumlu yönde etkiliyor. Sonuç harika...Ama eczaneden almak pahalıya geliyor... Çiçeğin toprağına ayda bir kere 1 hapı gömmek suretiyle verdim ben.
Bahsi geçen azot gübresi bildiğimiz şeker gübre. Az verildiği taktirde iyi. Fakat çok verirsen menekşelerini yakma olasılığın yüksek. Toptan götürürsün menekşeleri.1 lt ye 1 çay kaşığı ver ayda bir kere fazlası zarar...
Sulama kışın 7-8 günde bir.Petek üzerine ısıyı kesecek birşeyler koyabilirisin. yazın 5-6 günde bir su ver. Suyun tabağa inmemesine özen göster.
Gübre konusun da npk 20-20-20 diye bir gübre var. fiyatı uygun ve tüm tarım ziraii ürünleri satan yerlerde bulursun. Bunun birde npk 10-10-10 olanı var onuda alabilirsin. 1 lt ye 1 çay kaşığı verebilirsin.2 hafta da bir ver bundan da...
En doğal, elde bulunan şekeri de su ile karışım yapıp verebilirsin.1 lt ye 1 yemek kaşığı...
2 hafta şekerli su 1-2 hafta normal su şeklinde...
Ben hepsini denedim hiç bir zararını görmedim. Denemende başarılar sana...
Birde çiçeklerin uyuyor olabilir. Durgunluğuna öyle diyorlar. Kıştan dolayı...Uyandırmak için rahatsız etmek gerekiyor. Bir kaba su doldur 4-5 gün menekşeni içinde beklet. Yeni yapraklar ve tomurcuklar muhakkak çıkacaktır. Umarım istediğin sonucu alırsın...

yaprak kokusu
19-12-2007, 22:50
Özlem benim menekşelerim hiç açmadı daha ama bu günlerde alt yapraklarda direnç kaybı ve yumuşama var suyumu fazla geldi acaba?

özlem11
20-12-2007, 10:35
Özlem benim menekşelerim hiç açmadı daha ama bu günlerde alt yapraklarda direnç kaybı ve yumuşama var suyumu fazla geldi acaba?

Evet toprağın biraz kurumasını bekle ve 7-8 günde bir tabağına su birikmeyecek şekilde su ver

nesati
21-12-2007, 18:55
Merhaba iyi bayramlar...menekşelerimin bazı yaprakların da ara ara kahverengi lekeler var acaba bir hastalık mı? Yardım bekliyorum

özlem11
22-12-2007, 09:04
Aramıza hoşgeldiniz.Resim yollarmısınız. Güneş yanığı da olabilir.

nesati
22-12-2007, 17:19
Merhaba size fotoğraflaeı gönderiyorum.Şimdiden teşekkürler

Penelophe
22-12-2007, 19:44
Sayın Nesati, menekşeleri genellikle yıkarken **** yapraklarını temizlerken, menekşe yapraklarının tüyleri zarar görürse bu tip bozulmalar olabiliyor. Güneş yanığı olduğunu pek sanmıyorum. Ama güneş alan bir yerde ise güneş yanığı olması muhtemel, aydınlık fakat direk güneş almayan bir yere alın.

Bu yapraklardaki tahribatı düzeltemezsiniz. Temiz bir bıçakla yaprağı yaprak sapından keserek uzaklaştırın. Kestiğiniz parçayı üretimde kullanabilirsiniz. Kolay gelsin.

özlem11
23-12-2007, 14:16
Penelophe haklı arkadaşım. Birde sprey şeklin de besinler var ondan kullalndınız mı hiç? Bu tür bozulmalar spreylemelerde de oluyor.

nesati
23-12-2007, 15:14
Sprey kulanmadım.Sadece sulama suyuna sıvı besin katıyorum altan sulama yapıyorum.Penelophe nin tavsiyesi üzerine yaprakları kestim inşallah diğer yapraklar da görülmez ....

özlem11
23-12-2007, 19:02
Arkadaşım resimden gördüğüm kadarı ile menekşenin göbeğine yakındaki yapraklar hasar görmüş. Hastalığa benzemiyor. O yönden için rahat olsun. Aşırı besin vermekte yapabilir.Özellikle kasım-şubat arası besin ayda bir veriliyor. Normal su vermeni tavsiye ederim. Besini şubat sonuna doğru ayda 2 kez ver.Zaten verdiğin besin 3-4 ay içinde bitkinin gelişimini etkiler.

Yaprakların temiz görünüyor. Yıkama yapıyormusun? Tüğlerinde ölmeler veya yıkadıktan sonra güneş görmeside menekşede bu tip sorunlara yol açar.

blk
24-12-2007, 10:47
merhaba arkadaşlar..

geçmiş bayramınızı kutlarım öncelikle..
ben tatilde yalovadaydım.. katmerli ve renkli bir menekşeye rastladım hemen aldım.. bir de bordo menekşe.. şimdi bunlardan birer yaprak kırıp "öncelikle çoğaltmayı" sonrada aşılama usuluyle renkelr elde etmeyi istiyorum..
daha önceden 45 derece açıyla kestiğim ve içme suyuna koyduğum menekşe yapraklarımda tık yok:(
bunları da heba etmek istemem doğrusu.. onun için bir keç sorum olacak:
1) yaprağı kırıp açılı mı kesmeliyim
2) hemen suya mı koymalı yoksa tarifleri verilmiş (35. sayfa ve peyni kutusu örnekleri) şekilde kırar kırmaz kırıldığı şekliyle toprağa mı dikmeliyim..
3) suyu bol mu olmalı?

bu konuda fikirlerinizi önemle bekliyorum..
şimdiden teşekkür ederim..
banu

günsu
24-12-2007, 16:15
Arkadaşlar, bu saçkıptrıs nedir ikidir okuyorum ,kayınvalidemde bahsederdi ortancalar için kullanırmış yalnız o saçkırmızı derdi :confused:ayrıca nerelerde satılır:confused:

altınkılınç
24-12-2007, 16:23
Arkadaşlar menekşelerimn birinde açmaya yaklaşmış birsürü tomurcuk var.Benim sorunum yaklaşık 15 gündür bu menekşemin hiç bir gelişme göstermeden aynı şekilde kalması ve hala çiçeklerin açmaması.bukadar uzun sürmesi normal mi?

yaprak kokusu
25-12-2007, 14:43
arkadaşlar imdat. menekşelerime bir haller oluyor alt yapraklarında önce yumuşama oluyor sonra yaprağa dokununca kopuyor yapraklar kıvrık kıvrık oldu. ölecekler diye çok korkuyorum.neden acaba YARDIM EDİN LÜTFEN önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler

altınkılınç
25-12-2007, 15:16
arkadaşlar imdat. menekşelerime bir haller oluyor alt yapraklarında önce yumuşama oluyor sonra yaprağa dokununca kopuyor yapraklar kıvrık kıvrık oldu. ölecekler diye çok korkuyorum.neden acaba YARDIM EDİN LÜTFEN önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler

sevgili yaprak kokusu menekşeler aşırı sıcakta ya da aşırı soğukta dipten yumuşamaya başlarlar.Menekşelerinin bulunduğu ortamdan bahsetmemişsin.Eğer ayrıntılardan bahsedersen yardımcı olabilirim.Belki de bu aralar fazla su veriyorsundur .Sevgiler;)

günsu
25-12-2007, 15:18
Çok sulanmaktan olabilirmi:confused:Resmini ekleseydin keşke,anlattığına göre çürümeye benziyo

özlem11
25-12-2007, 15:29
Sağlam yapraklarından bi kaç tane alın suya koyun. Resim eklerseniz daha iyi olur. Kışın çok su vermemek gerek menekşeye...

Bengi su o menekşem açtı...
En kısa zamada ekleyeceğim nete...

yaprak kokusu
25-12-2007, 19:19
arkadaşlar fazla su vermiş olabilirim 20-20-20 denen gübreden her saksıya bir çay kaşığı verdim menekşelerim oturma odamda direk güneşalmayan yerde duruyorlar yerinden sorun çıkacağını sanmıyorum.;) gübre mi fazla geldi acaba ilginize teşekkürler

guler64
25-12-2007, 21:12
Merhaba arkadaşlar.Menekşe çok hassas bir çiçektir.Çiçek vermedigi zaman açması için,yardımcı besin vermeyin.Biraz dinlensinler zamanla tekrar açacaklardır.

özlem11
26-12-2007, 09:32
arkadaşlar fazla su vermiş olabilirim 20-20-20 denen gübreden her saksıya bir çay kaşığı verdim menekşelerim oturma odamda direk güneşalmayan yerde duruyorlar yerinden sorun çıkacağını sanmıyorum.;) gübre mi fazla geldi acaba ilginize teşekkürler

Arkadaşım çok fazla gübre vermişsin. Sayfa 39 daki 1157. mesajda nekadar vereceğin yazıyordu. 1lt suya 1 çay kaşığı vermeliydin.
Acaba menekşenin altlığını alıp bol su ile sulasan ve suyunu süzdürsen toprak gübreden biraz arınsa bir faydası olur mu? Bu işlemi yaptık sonra 10 gün de su verme derim.Fikri olan arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim. Yanlış bir şeyler yapmak, önermek istemem...:confused:

özlem11
26-12-2007, 09:36
Menekşenin orta kısmı sağlam mı acaba?

bitkici_volkan
26-12-2007, 09:59
sağolun arkadaşlar yardımcı oldunuz ben menekşemin fotoğraflarını daha sonra göndercem ve ekim tarihide 3 ay önceydi ne öldü nede çogaldı hala aynı şekilde ben fotoğraflarını gönderince bir tavsiyede daha bulunursanız sevinirim

özlem11
27-12-2007, 09:11
Arkadaşım kimi yaprak geç yavru veriyor.Benimde öyle bir tane yaprağım var ağustostan bu yana gelişme yok sağlam ama...
Bir de belki fazla derine ekmişsindir. Dibini karıştırıp baktın mı, gelişme varmı yokmu diye...
benimki hayli köklü ama yavru yok...

özlem11
27-12-2007, 09:11
Yaprak kokusu menekşelerin ne durum da merak ettim.

menekşemehtap
27-12-2007, 16:37
10 günlüğüne şehir dışındaydım döndüğümde bütün menekşelerim donmuştu.Üzüntümü tahmin edemezsiniz.Üretim için ayırdığım menekşelerde dahil.Benim hatamdı birilerine bırakmam lazımdı ama bırakabileceğim kişilerde izne gitmişti. Hala saksılarındalar belki tekrar yapraklanır diye umutluyum.

yaprak kokusu
27-12-2007, 18:04
Yaprak kokusu menekşelerin ne durum da merak ettim.

arkadaşım menekşelerimin ortası sağlam şimdilik ama ortaya yaklaşıyor erime senin dediğin fazla gübreyi akıtmayı düşündüm mantıklı amaya fazla sulamadan olduysa diye korkuyorum suyu kestim vermiyorum

altınkılınç
27-12-2007, 19:26
Sevgili menekşemehtap çok üzüldüm menekşelerine.Ama en kısa zamanda kurtarılacak yaprakları seç bence.Benim 10 gün önce bardağa koyduğm 5 yapraktan 3ü köklenmiş bile.Geçen yaz da benim menekşeler ben tatildeyken mahfolmuştu.Ama pes etmek yok;);)

bitkici_volkan
27-12-2007, 22:42
Merhabalar;
tavsiyeniz üzere toprağını eşeleyip baktım. Fakat uzun bir zaman dilimi geçmesine rağmen çok az kük oluştuğunu gördüm fazla diptede değil. Toprak yapısı ise %2-4 arasında organik madde si bulunan %45 su tutma kapasitesi olan bir toprak yanlışım nerede veya hava şartlarından olabilirmi?

sinaninci1
28-12-2007, 00:06
Geçen gün bir eve gittim bakın neler var, daha bir bu kadar vardı ama diyerlerinin resmini çekemedim telefonun hafızası dolmuştu. Tabi bana'da 6 saksı hediye edildi

özlem11
28-12-2007, 09:19
Aman yarabbim!!!!:p
Şaka gibi ne şahaneler...:D
Bende inşallah seneye böyle yapacağım. Hepsi tuttu menekşelerimin...:cool:
Maşallah diyelim nazar değmesin. İnsanın baktıkça bakası geliyor.:o

Menekşe mehtap menekşelerine çok üzüldüm.Yeniden denersin olur. Geçen sene ben de aynı durumdaydım bir saksı kalmıştı elimde...:(

Yaprak kokusu bir şey olmaz.Bence gübreden bu işlemi yap derim. Sonrasında 10-12 gün su vermezsin...Arama butonuna bardak menekşe diye yazarsan karşına çıkar. Yaprağı menekşeye benzer ama çiçekleri kocaman açıyor...:D

Bitkici volkan herşey yolunda bir gün çıkar.Bende bekliyorum. Onun üstüne ektiklerim çiçek açacak ama, sabredeceğim bekleyeceğim.:(

gül deniz
28-12-2007, 14:54
Geçen gün bir eve gittim bakın neler var, daha bir bu kadar vardı ama diyelerinin resmini çekemedim telefonun hafızası dolmuştu. Tabi bana'da 6 saksı hediye edildi

Gözlerime inanamadım çok güzeller.Çiçeklerin sahibinin ellerine sağlık.benimde menekşelerim var ama bir türlü açmıyorlar.Sitede yazılanları takip ediyorum şekerli suda verdim yine açmadılar.Size zahmet olmazsa o güzel menekşelerin sahibi nasıl bir uygulama yapıyormuş sorabilirmisiniz?Şimdiden teşekkür ederim.

özlem11
28-12-2007, 17:12
Gül deniz menekşelerine bir de limon tuzu vermeni tavsiye ederim. Toprağına 1' er tane minik çakıl tanesi kadar koy ve sula...
Menekşenin çiçeklenmesinde toprağın asit dengesinin de rolü olduğunu duymuştum...

sudanaa
28-12-2007, 23:18
arkadaşlar menekşelerim açmıyor diye üzülürken birini kaybettim çok üzgünüm ortasından çürümeye başladı sulamayı alttan yaptım acaba suyun içinde uzunmu kaldı 1saat durdular ama anlayamadım

özlem11
29-12-2007, 08:58
Arkadaşlar ne oldu böyle herkese...:confused:
Kaybeden kaybedene anlamadım. Korkmaya başladım açıkçası...:(
Menekşenizin ölmesi bir iki günlük bir olay değil bence...Muhakkak öncesi olmalı.Önceden yaptığınız bir yanlışlık.Çünkü benim de ölen menekşelerim oldu. Ben uzun süreli sık su vermekten ve gübrelemedeki yanlışlıktan öldürdüm. Ama bu gün işlem yapıpta 1-2 gün sonra kaybetmedim.İnanın çok üzüldüm.:(
Bir de arkadaşlar ben alttan **** üsten sulamanın farklı birşey olduğunu zannetmiyorum çünkü hep üstten suluyorum.
İnşallah bir daha bu sorunla hiç birimiz karşılaşmayız...:(:mad:

memet
29-12-2007, 10:24
Kış şartlarında sulama çürümeye neden olabilir. Buharlaşmanın az olduğunu gözönünde bulundurup, sulamaya dikakt etmek gerek.

gül deniz
29-12-2007, 17:39
Gül deniz menekşelerine bir de limon tuzu vermeni tavsiye ederim. Toprağına 1' er tane minik çakıl tanesi kadar koy ve sula...
Menekşenin çiçeklenmesinde toprağın asit dengesinin de rolü olduğunu duymuştum...

Önerin için teşekkür ederim mutlaka limon tuzunuda deneyeceğim.Çünki menekşelerimin çiçeklerini çiçekçiden aldığımda görmüştüm.Daha sonra bir daha göremedim.Çok üzgünüm.

sinaninci1
31-12-2007, 12:00
GLCN menekşelerin çok güzel, fakat yapraklarda dışa dogru kıvrılmalar var, geçenlerde gittigim evdeki bayanın şikayeti buydu bak resimleri ekliyorum.

GLCN
31-12-2007, 12:54
Benim meknekşelerdeki yapraklar sizin kadar değil sanırım benimkilerin karakterleri öyle çünkü uzun yıllardır hep öyleler ve bunlardan çoğalttıklarımda öyle ama bir sorunla karsılaşmadım anaçlarda bu şekildeydi....

menekşemehtap
31-12-2007, 16:18
Sevgili sinaninci1 sanırım o menekşeler soğuğa maruz kalıyorlar dışa doğru kıvrılma ve yapraktaki renk tonunu kendi donmuş menekşelerime çok benzettim. Yanılıyorda olabilirim ******. Gerçi benimkiler daha kötü durumdalar.

günsu
31-12-2007, 18:50
Öğretmenlergününde aldığım menekşem
27242

Daha sonra böyle
27243

günsu
31-12-2007, 19:00
Bordo rengini severek almıştım ama zamanla bu hale geldi ne olduğunu anlıyamadım:(Sizce ona nasıl bakmalıyım :confused:Bulunduğu yer sabah güneşi alıyor perdenin arkasından tabiiki,rengi sanki sıklamen gibi çıkmış, daha sonra soluk mor gibi oldu.Gerçi ilk resimini çekerken güneş ışığı yoğundu.İlk aldığımda yaprakları dimdikti şimdi ise yanlara düştü ve yapraklarının formu bozuldu:(

özlem11
31-12-2007, 22:05
Arkadaşım o soluk yaprakları al ve suya koy. Muhtemelen canlanacak. Yeniden kendin üretirsin. Satın alınan menekşeler hormona bağlı olarak eve gelince formunu yitiriyor. Tek yapman gereken suyunu dikkatli ve yeterli oranda vermen.Şubattan sonra bitki ilacı verebilirsin.

günsu
31-12-2007, 22:30
Tutarmı acaba, aldığım gün yaprağının bitanesi kırılmıştı atmaya kıyamadığım için ıslatmıştım ucu çürüdü kestim halen köklenme yok ama şansımı birdaha deniyeyim:(
Kaybetmek istemiyorum çiçeğimi.

özlem11
01-01-2008, 16:31
Arkadaşım direkt suya koymak yaprakta çürümelere yol açıyor.Bardağa suyu doldur. Üzerine poşet giydir ve poşetten bir kaç delik aç.yaprağın bu şekilde sadece sap kısmı suyla temas etsin. Işık alan direkt güneş görmeyen bir yere koy.Çürüme olmaz bu şekilde. En azından benimkilerde olmadı hiç...

fyzn
02-01-2008, 16:52
Merhaba, ben annemin evindeki menekşeden kendime menekşe yetiştirmek istiyorum. Bunun için 4 yaprak kestim ve saksının kenarlarına aralıklarla diktim, hangisi tutarsa onu yetiştiririm diye, dikeli 1 hafta oldu bu aşamadan sonra neler yapmalıyım? Bazı arkadaşlar yatık dikmekten bahsetmişler, ben sapıyla birlikte yaprağının 1/4 ü toprakta kalacak şekilde dik diktim yanlış mı yapmışım? Teşekkürler.

sudanaa
02-01-2008, 23:07
[QUOTE=Yücel Özlem;159350]Normal çeşme suyunu biraz dinlendirdikten sonra suluyorum. suyun kireci zamanla toprağı etkiliyor. Saksı değiştirmeme biraz da toprağın kireçlenmesi sebep oldu diyebilirim. Saksıyı değiştirdikten sonra toprağın asidini de artırmak gerektiğini düşündüm. Sulama suyuna, (bir litre suya dört çorba kaşığı kadar) sirke ilave ettim. Sonra da çiçekler coştu. Başka da özel bir ilaç veya besin vermiyorum.

Sn Olay9 bu uygulamayı yaptınız mı? Sonuç ne oldu? Nekadar aralıklarla suluyorsunuz?:confused:

özlem11
03-01-2008, 09:32
Sudanaa bu mesaj bana ait değil. Ama sirkeli suyu bir kereliğe mahsus yaptım. Zararı olmadı. Toprağın asisini artıkmak için 3 ayda bir diplerine limon tuzu atıyorum. 1'er çakıl tanesi kadar ve suluyorum. Sirkeyi birdaha yapmadım çünkü kokusunu sevmiyorum.Evde sirke kokusu hakim oluyor. Asit menekşenin çiçeklenmesine yardımcı oluyor...

günsu
03-01-2008, 18:45
Aynı dediğiniz gibi menekşemin yapraklarından ıslattım;)

Nasıl böylesine değiştiriyorlar acaba:confused:ortancalar gibimi acaba,bidenemek lazım.
Mesela dibine kireç serpince, sirkeli su yapınca, agaççürüntüsü ve kümes hayvanı gübresiyle hazırlanmış özel toprağa ekince farklı renkler elde ediliyormuş bahcevan.com da okumuştum:cool:

bengi_su
04-01-2008, 10:22
Benim en çok sevdim menekşemi kaybettim :( hiç bu kadar sinirlerim bozulmamıştı üşümüş çiceklerimin bazıları ama diğerlerinden ikişer taneydi ama bunda bi tanecikti sadece elimde iki tane yaprağı kaldı onları köklendircem ama çok üzgünüm napcam bilmiyorrum üşüdü güzelim menekşem.:(

sudanaa
04-01-2008, 12:46
benimde köklendirmeden ektiğim bir yaprak yavru çıkarmaya başladı 2 saksıda aşılama yaptım fakat onlar henüz yeni. açmayan menekşelerimede doğum kontrol hapı verdim yapraklarının rengi daha canlı ve parlak oldu inşallah yakında açar

gül deniz
04-01-2008, 13:29
Merhaba arkadaşlar,benim menekşelerim coştular.hepsi çiçek açtılar.bir de cahidenin pembe beyaz ebruli menekşesini nihayet buldum,çok mutluyum,şu anda diğer menekşelerimin yanında yerini aldı.

merhaba;sizin adınıza çok sevindim.Ne güzel bir şey menekşeleriniz çiçeklenmiş.Çiçeklenmeleri için yaptığınız özel birşey varmı.Bu konuda benide bilgilendirirseniz sevinirim.Size bol çiçekli günler diliyorum.

yaprak kokusu
04-01-2008, 17:11
Arkadaşım çok fazla gübre vermişsin. Sayfa 39 daki 1157. mesajda nekadar vereceğin yazıyordu. 1lt suya 1 çay kaşığı vermeliydin.
Acaba menekşenin altlığını alıp bol su ile sulasan ve suyunu süzdürsen toprak gübreden biraz arınsa bir faydası olur mu? Bu işlemi yaptık sonra 10 gün de su verme derim.Fikri olan arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim. Yanlış bir şeyler yapmak, önermek istemem...:confused:

sn.özlem senin önerin üzerine menekşelerimin topraklarını bolca suyla yıkamıştım galiba kurtuluyorlar erken konuşmak istemiyorum ama bekleyip göreceğiz biraz umutlandım.

fyzn
04-01-2008, 18:50
Sevgili olay9 cevabın için teşekkür ederim.
Daha önceki yazıları dikkatlice okudum. Genel olarak bilgiye sahip oldum. Herkes çok güzel şeyler yazmış. Buna rağmen ben yine soru sormak istiyorum.:rolleyes: Bu sefer resim de ekleyerek sorucam. Daha öncede söylediğim gibi bir saksıya 4 yaprağı köklendirmeden direk diktim. Bunun sebebi ankaradan urfaya saksıyı tanışken saksıların yer kaplamaması. Dikeli bir hafta oldu. Önceki yazılanlarda çok derine dikmemek gerektiği yazıyor. Ben baya derine dikmişim. Bunun için ne yapmamı önerirsiniz? Dikkatlice yüzeye yaklaştırmaya çalışayım mı? Bir de önceki yazan arkadaşlar 2-3 köklü olarak büyümüş menekşelerini sonradan ayırdıklarında öldüğünü söylemişler. Ben bu halde şimdiden ayırsam her bir yaprağı farklı saksılara diksem ölür mü? Yoksa böyle bırakmalımıyım? Bu ilerde sorun yaratır mı?
Çok soru sorduğumun farkındayım.:p Bu işte yeni olduğum için beni idare edeceğinizi umuyorum. Yardım ve önerilerinizi bekliyorum

İlknur
04-01-2008, 21:41
Sevgili olay9 cevabın için teşekkür ederim.
Daha önceki yazıları dikkatlice okudum. Genel olarak bilgiye sahip oldum. Herkes çok güzel şeyler yazmış. Buna rağmen ben yine soru sormak istiyorum.:rolleyes: Bu sefer resim de ekleyerek sorucam. Daha öncede söylediğim gibi bir saksıya 4 yaprağı köklendirmeden direk diktim. Bunun sebebi ankaradan urfaya saksıyı tanışken saksıların yer kaplamaması. Dikeli bir hafta oldu. Önceki yazılanlarda çok derine dikmemek gerektiği yazıyor. Ben baya derine dikmişim. Bunun için ne yapmamı önerirsiniz? Dikkatlice yüzeye yaklaştırmaya çalışayım mı? Bir de önceki yazan arkadaşlar 2-3 köklü olarak büyümüş menekşelerini sonradan ayırdıklarında öldüğünü söylemişler. Ben bu halde şimdiden ayırsam her bir yaprağı farklı saksılara diksem ölür mü? Yoksa böyle bırakmalımıyım? Bu ilerde sorun yaratır mı?
Çok soru sorduğumun farkındayım.:p Bu işte yeni olduğum için beni idare edeceğinizi umuyorum. Yardım ve önerilerinizi bekliyorum

Öncelikle Merhaba bütün yapraklar çok sağlıklı görünüyor fakat fazla derinde ve korkarım yakında yapraklar toprak ve su ile temas halinde olmaktan dolayı çürüyecek, açıkcası yaprakları toprağa değdirmeden dikmen gerekiyordu arkadaşım.Yine de umutsuzluğa kapılma ve hafifçe toprağı boşaltma yöntemiyle yapraklara zarar vermemeye dikkat ederek onları biraz hatta bir hayli yukarı almaya çalış, kolay gelsin.

özlem11
05-01-2008, 08:24
Yaprak kokusu inan çok sevindim.Şimdi yapman gereken suyunu fazla olmamak kaydıyla
7-8 günde bir vermen...Umarım daha da iyileşir çiçeklerini de görürüz. Birde 1,5 -2 ay gübreden uzak dur derim.

Fyzn ekiminde bence sorun yok. Fakat ektikten 1,5 ay sonra toprağı üstünden köklere yaklaşıncaya kadar al. Bende senin gibi yapıyorum. Ayrıca menekşelerin sağlam görünüyor.Yani aksilik olmazsa 2 aya kadar yavrularını görürüz.Sulamaya gelince üsten vermek sakıncalı dersen su dolu bir leğene oturt. 1 saat dursun daha sonra saksıyı altlığına koymadan suyunu süzdür.Su istedikçe aynı işlemi uygula...
Ayırma işlemine gelince bizim aynı saksıda 2 kök menekşemiz vardı. İkiside bir saksıda açtı bir sonraki bahara ayırdık. Sende seneye bahara ayırırsın.En fazla aşı olur menekşelerin. Farklı renkler elde edersin.Menekşeyi yavruyken ayırdınmı ölme riski daha çok. Bende ayırmayı düşünüyordum fakat vazgeçtim...

özlem11
05-01-2008, 08:33
Arkadaşlar menekşenin yapraklarının suyu sevmediğinden yakınıyorsunuz. Ben haftada 4-5 kere yatmadan önce menekşelerime yağmurlama yapıyorum.Suda ki menekşelerim köklenip suda yaprak verdi. Peki neden çürümedi...
Bence menekşe doğru zamanda ve yeterli miktarda suyu çok seviyor.Siz güneşli ortamda sular yağmurlama yaparsanız yaprak üzerindeki damlalarda güneş ışığı kırılıp mercek vazifesi yapar.O zamanda yapraklarda lekeler yanıklar oluşur.
En kısa zamanda suda yapraklananlarıda eklerim....

fyzn
05-01-2008, 08:38
Teşekkür ederim Olay9. Bir sorum daha olacak.:) Peki bu aşamada saksının üstünden poşet geçirmelimiyim? Bunun için üstten delik delmeme gerek var mı?

özlem11
05-01-2008, 10:01
Arkadaşım poşet olayı zamansız ekilen menekşelerde yaprağın toprağa adapte olması için sera vazifesi görsün diye yapıyorduk ama senin menekşen tutmuş ihtiyaç yok bence...

Yeni ekilen menekşelerde uygulanabilecek iyi sonuç veren bir yöntem.Garanti sonuç veriyor...

aysgul
05-01-2008, 18:47
*** epeydir takip ediyorum hepinizi. Çok hoş bi site. Ben de bir menekşe severim. Bir sorum olacak. Ben de menekşe üretiyorum. Hemen hemen her denediğim yaprak tutuyor. ben toprağa direkt dikip üretenlerdenim. Bu sefer ki diktiğim yapraktan minik minik iki tane yavru çıktı. Onları görünce çok sevindim ve diktiğim yaprağın sapını kestim. yavrular duruyor ama. Daha çabuk çıkabilir diye düşündüğüm için yaprağı kestim. İçimi birden korku saldı acaba ölürler mi diye? İçinizde hiç böyle bi şey yapan oldu mu merak ettim. 3 aydır bekliyordum yavrulamasını en sonunda yavruladılar ama ana yaprağı kestim. Umarım bi şey olmaz.

zuhal
06-01-2008, 08:22
Merhaba Ayşegül.Benim başıma geldi.Kesmeseydin keşke.Ben daha çabuk çıkabilir diye düşündüğüm için kesmedim;bir yapraktan bir tane daha yavru elde etmek için kesmiştim.Hem de yaz mevsimindeydi.Ona rağmen bütün kestiklerim öldü.Güç olarak yavrular ana yaprağa muhtaçlar.Bunu çook iyi anladım...
Bu sayfayı gezersen daha iyi anlayabilirsin.
18-08-2007, 13:32 23.sayfa
674.mesaja bakarsan görüldüğündüğü gibi yavrular da öyle pek küçük değildi ama belli aralıklarla hepsini kaybettim.

aysgul
06-01-2008, 13:12
*** Zuhal. Senin mesajına baktım. Benimki mercimek büyüklüğünde. Seninki o kadar küçük değilmiş. Senin menekşen o büyüklükte öldüyse sanırım benimki haydi haydi ölür. Bakıp bakıp dua ediyorum ölmesin diye. İnşallah bişey olmaz.

Reyhan
06-01-2008, 15:03
Öncelikle herkese selamlar.. Ben Geçen yaz bir katmerli mor, bir de beyaz menekşe almıştım, çok güzel çiçekleri vardı ama bir süre sonra tomurcuklar çürümeye başladı ve birdaha çiçek açmadı hemen hemen 5-6 aydır açmıyorlar menekşeler hakkında pek bilgim yok tekrar çiçek açmaları için ne yapmalıyım?

sudanaa
06-01-2008, 19:25
arkadaşlar yaprağı fyzn ektiği gibi ekilirse yaprak çürümezmi

İremsıla
06-01-2008, 22:04
Arkadaşlar,bilgisayarımızdaki arızadan dolayı mesajlarınızı yeni okudum.öncelikle gül denizciğim açmaları için özel bir yöntem uygulamadım.ben de sitedeki tecrübeli arkadaşların bilgilerinden faydalanıyorum.:oşekerli suyu tavsiye ederim ****** ölçüler dahilinde görüşürüz.:cool:

İremsıla
06-01-2008, 22:12
özlemciğim ebruli menekşeye gelince eşimin bana yılbaşı hediyesiydi.cahidenin gönderdiği yapraklar, yoğun düğün temposunda susuz kalmış kaybettim malesef,adrese gelince araboğlu makası arkasındaki sokakta kiraz çiçekçilik. ben menekşelerimi, ordan temin ediyorum.şansın varsa eşim aynısından 1 adet daha olduğunu söylüyor bol şans arkadaşım.

fyzn
07-01-2008, 13:04
arkadaşlar yaprağı fyzn ektiği gibi ekilirse yaprak çürümezmi

Sudanaa, ben de çok korkuyorum bu durumdan. Ben bu yöntemi, Humeyra Özdamar' ın sitesinde okuyup uygulamıştım. Yaprağı yarısına kadar toprağa gömün diyordu. O yüzden böyle yaptım. Olay9 arkadaşımızda böyle yapıyormuş. Şimdilik 3 yaprağın durumu iyi gidiyor; ama 4. sü çürüyecekmiş gibi. Ölürlerse çok üzülürüm. Sonuçtan haberdar ederim.

çiçeksever
07-01-2008, 13:17
Ben de sizin gibi uyguladım.Bazıları tuttu,bazıları çürüdü.Tutması ortama bağlı herhalde.

blk
10-01-2008, 15:47
Teşekkür ederim :D

Pencerenin önünde duruyorlar. Altta kalorifer var, ancak akşamdan akşama yanıyor. Topraklarını kontrol ediyorum kurudukça su veriyorum. İçme suyu veriyorum. 15 günde bir de Şekerli su yapıyorum. 1 su bardağı suya 1 adet kesme şeker.
Bir de işten döndükten sonra hepsine bakıyorum, seviyorum, konuşuyorum onlarla :D Yaptığım başka özel bir şey yok..

blk
11-01-2008, 10:58
Merhaba, Özlemcim

Ben 3 haftadır veriyorum. Aldığımda da tomurcuk ve çiçekleri vardı ama hiç azalmadı. Üstelik 1 ay öncede saksılarını değiştirdim, büyük saksıya aldım. Yerini hiç değiştirmedim. suladıktan sonra bile aynı sıra ile yerleştiriyorum. İyice suluyorum. Sularını süzdükten sonra yerine alıyorum. Tabakta hiç su bırakmıyorum. Ayrıca saksının üzerinden kökleri su alacak şekilde suluyorum. Yani tabağa su koyup kendinin çekmesi usulünü uygulamıyorum. Kenarlarda çok büyüyen ve genişleyen yapraklarını da mutlaka koparırım. Sonra solan çiçeklerini de alırım. üzerinde bırakmam hiç.
Bu arada bardakta yaprak köklendirme işleminde başarı kaydettim. 2 yaprakçık köklenmiş :D çok ama çok mutlu oldum..

yaprak kokusu
11-01-2008, 11:47
Mor olan kızım Yalovadan,
Mavi ebruli olan da Yalovadan... Mor ebruli olanları geçen hafta Migrostan aldım. Böyle ebrulileri bulmak zor oluyor.. Ben de görünce dayanamayıp alıyorum..
Şimdi ebrulilerden renk karması üretmek için peynir kutusuna çoğaltma işlemi yaptım. Merakla bekliyorum ne olacağını ;) Umarım başarılı olurum :D

Yaprak çoğaltma işlemini de gerçekleştirmek istiyorum.. Bakalım bu haftasonu fırsat bulabilirsem inşallah deneyeceğim.

Arkadaşım menekşelerin çok güzel ve sağlıklı görünüyor maşallah bu gün bende yeni .aldığım menekşemden yeni yaprak alıp direk toprağa ekeceğim ilk defa 'üzerinide kapatmayı düşünüyorum.Umarım bşarılı olurum sizler gibi üstünü kapadıktan sonra delik açıyormusunuz?

İklimsiz
11-01-2008, 11:51
Yapraktan su içersinde köklendirmeyi nasıl başarıyorsunuz? Her denememde saplar eriyip çürüyor:(

memet
11-01-2008, 11:55
Oksijenli su ve aspirin kullanmakla ilgili yazıları bulamanızda fayda var.

özlem11
11-01-2008, 13:54
Blk ilgine teşekkür ederim. Ortalama bende senin kadar vermişim. Bugün ben yeni aldığım potasyun ağırlıklı çiçek çoşturan ilacını vermeye başladım.Klavuzunda her sulama suyuna diye yazıyor. Bitirinceye kadar vermeyi düşünüyorum.
Arkadaşlar benden size tavsiye şu bildiğimiz şeker gübreyi menekşelerinize vermeyin.En azından minumum düzeyde verin.Faydasından çok zararı var çünkü...

Sudanaa menekşelerinin çiçek vermesi için bence birazdaha yapraklanmaya ihtiyacı var.Ama bahara kesin hepsi tomurcuklanır.Benimde seninkinlerin boyutlarında var halen yapraklanıyorlar.Menekşe istediği boyuta ulaşsın bakımıda yeride iyi olsun inanın hep çiçekli oluyor.Benim nete eklediğim koyu pembe renkli menekşe ekimden bu yana hala çiçekli ve ne gariptir ki yeni tomurcukları bile var...

özlem11
11-01-2008, 14:03
İklimsiz
Önce güzel genç diri yaprağı elinle **** zedelememek için bıçak yardımıyla kes.Bir bardağa su doldur.Şeffaf bir poşeti bağ lastiği ile bardağa sabitle. Poşetten birkaç delik aç.
Yaprak dallarını buradan geçir ve bardağı aydınlık bir yere koy.Ben bu şekilde bir sürü yaprak köklendirdim.20 güne kadar kökleri belirginleşmeye başlar.Nasipse yarın su da yapraklanan menekşe yaprağını ekleyeceğim.

yaprak kokusu
11-01-2008, 22:18
ARKADAŞLAR yenialdığım menekşemden bu gun iki yaprak ektim .Üzerini poşetle kapattım delik açmam grekiyormu? Bir soru daha aydınlık bir yere mi koymam gerekiyor.
Cevap için teşekkürler.

günsu
12-01-2008, 02:08
Blk ilgine teşekkür ederim. Ortalama bende senin kadar vermişim. Bugün ben yeni aldığım potasyun ağırlıklı çiçek çoşturan ilacını vermeye başladım.Klavuzunda her sulama suyuna diye yazıyor. Bitirinceye kadar vermeyi düşünüyorum.
Arkadaşlar benden size tavsiye şu bildiğimiz şeker gübreyi menekşelerinize vermeyin.En azından minumum düzeyde verin.Faydasından çok zararı var çünkü...

Sudanaa menekşelerinin çiçek vermesi için bence birazdaha yapraklanmaya ihtiyacı var.Ama bahara kesin hepsi tomurcuklanır.Benimde seninkinlerin boyutlarında var halen yapraklanıyorlar.Menekşe istediği boyuta ulaşsın bakımıda yeride iyi olsun inanın hep çiçekli oluyor.Benim nete eklediğim koyu pembe renkli menekşe ekimden bu yana hala çiçekli ve ne gariptir ki yeni tomurcukları bile var...

Özlemciğim,şeker gübre dediğin şekerli suyumu diyorsun:confused:
Benim bitane menekşem şekerlisu sayesinde düzelmeye başladıda:rolleyes:

özlem11
12-01-2008, 09:01
Hayır şekersu iyi.
Bu şeker şeklinde olmasından dolayı ismi şeker gübre...

özlem11
12-01-2008, 09:04
Yaprak kokusu delik açmana gerek yok.2 hafta sonra delik aç ve bir haftada böyle dursun direkt havayla temas etmesin.Aydınlık güneş görmeyen bir yere koy.Suyunuda ara ara açıp kontrol et.

bengi_su
12-01-2008, 09:50
İşte yeni açan menekşem Cahideden gelmişti baharın iki üç yapraklı küçücük bi yavruydu şimdi çiceği var.:p

bengi_su
12-01-2008, 09:54
Bunlarda peynir kutusundaki yavrularım dahada büyüdüler.;)

sudanaa
12-01-2008, 10:29
Peynir kutusuna ektiğinizde üzerinide kapatıyormusunuz?

bengi_su
12-01-2008, 11:44
Peynir kutusuna ektiğinizde üzerinide kapatıyormusunuz?

Evet üstünü kapatıyosunuz hava almıyor daha kolay tutuyor.

yaprak kokusu
12-01-2008, 15:48
Hayır şekersu iyi.
Bu şeker şeklinde olmasından dolayı ismi şeker gübre...

şeker gübre için söylediklerine katılıyorum bizzat kendim yaşadığım için

özlem11
12-01-2008, 17:52
Arkadaşlar aramızda ziraat fakültesi mezunları vardır sanırım.Benim bu aldığım menekşelerimin yaprakları canlı ufak tefekler kocaman çiçek açmışlar. Ben eylülde ektim. Halen minikler yavaş büyüyorlar. Çiçekçiler bir şeyler veriyorlar ama söylemiyorlar.Bilen varsa ilaç **** hormon ne veriliyorsa lütfen söylesin yardımcı olsunlar.Eğer üretip satanlar bizim gibi bekleseler halleri nice olur.Gelen menekşelerimin bir dahaki sefer çiçekleri küçülüyor.İlaç veriyorum ama fayda etmiyor nedense...
Konuyla ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekür ederim....

sudanaa
12-01-2008, 21:49
Evet üstünü kapatıyosunuz hava almıyor daha kolay tutuyor.

Teşekkürler bengi su ama bi sorum daha olacak:confused: kutunun altını deliyormusun:onekadar aralıklarla su veriyorsun:confused:

bengi_su
12-01-2008, 22:05
Evet altına delikler açıyorum iki haftada falan veriyorum su pek istemiyo ama güneş gören bi yerdeyse kutuyu açıp bakın toprak kurumaya başlayınca verirsin suyunu..

altınkılınç
14-01-2008, 19:21
Arkadaşlar aramızda ziraat fakültesi mezunları vardır sanırım.Benim bu aldığım menekşelerimin yaprakları canlı ufak tefekler kocaman çiçek açmışlar. Ben eylülde ektim. Halen minikler yavaş büyüyorlar. Çiçekçiler bir şeyler veriyorlar ama söylemiyorlar.Bilen varsa ilaç **** hormon ne veriliyorsa lütfen söylesin yardımcı olsunlar.Eğer üretip satanlar bizim gibi bekleseler halleri nice olur.Gelen menekşelerimin bir dahaki sefer çiçekleri küçülüyor.İlaç veriyorum ama fayda etmiyor nedense...
Konuyla ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekür ederim....

Sevgili arkadaşım,benim eşim ziraat müh. ve çiçekçilik yapan arkadaşları var.Aynı soruları senin gibi ben de sordum.Çoğu nasl olsa kısa sürede satılıyor diye bi hormon filan vermiyolar.Esas çiçeklerdeki olumlu gelişmeler üretim seralarında oluyormuş;yani çiçekçilere gelmeden önce.Orda sürekli sabit tutulan ve ayarlanan ısı,nem,sulama vs. verilen gübrelerle birleşince güzel sonuçlar çıkıyor.Benim eşim de seracı ama sebze fidesi yatiştiriyor;üretimci.Bazı şeyleri ondan duyuyorum ama çiçekler hakkında çok bilgili değil.Fotoğraf ekleyebilseydm bendeki güzellikleri paylaşırdm sizlerle.12 tane menekşem var ve burdaki arkadaşlardan öğrendiğim şekerli su metodunu uyguladım.1ay sonunda çiçek yok ama yaprakları bi görseniz koskocaman oldu.Eşim bile şaşırdı.Tek sorun uzun zamandır tomurcuklar üstünde ama açmıyorlar bi türlü:(

özlem11
15-01-2008, 10:37
Birde menekşelerinin çiçeklenmesi için dibine çakıl tanesi büyüklüğünde limon tuzu koy ve sula.

altınkılınç
15-01-2008, 17:29
limontuzunu duymuştum,ama denemeye korktum:confused:

özlem11
16-01-2008, 09:07
Ver arkadaşım ama her saksıya küçük çakıl tanesi kadar.Zararı olmaz aksine toprağı asitlendirip çiçeklenmeye yardımcı oluyor.

gül deniz
17-01-2008, 10:49
Ver arkadaşım ama her saksıya küçük çakıl tanesi kadar.Zararı olmaz aksine toprağı asitlendirip çiçeklenmeye yardımcı oluyor.

Sevgili Olay9 limon tuzunu suda eritip çiçeği sulasak bir zararı olurmu.Teşekkür ederim.

veteriner60
17-01-2008, 11:08
Arkadaşlar bunlarda benim kızlarım.

özlem11
17-01-2008, 11:33
Verilen ölçüde dökerseniz bir zararı olmaz.Dediğim gibi çok az miktarda veriniz.

gül deniz
17-01-2008, 11:46
Verilen ölçüde dökerseniz bir zararı olmaz.Dediğim gibi çok az miktarda veriniz.

limon tuzlu suyu hazırlayıp çiçeklerimi suladım.Şimdi sonucu heyecanla bekliyorum.

night_babe
17-01-2008, 14:28
arkadaşlar ben 10.12.2007 yaprak olan menekşelerimi çelik yöntemıyle yaptım 2 kutada peynir kutusunda kapalı hayle yavru vermediler neden acaba :(:(
öleceklermi yoksa ama canlılar bakıyorum acıp arada ne zamana yavru vecekler vermediler ondan yazmadım

night_babe
17-01-2008, 14:31
arkadaşlar ben 10.12.2007 yaprak olan menekşelerimi çelik yöntemıyle yaptım 2 kutada peynir kutusunda kapalı hayle yavru vermediler neden acaba
öleceklermi yoksa ama canlılar bakıyorum acıp arada ne zamana yavru vecekler vermediler ondan yazmadım
not: bu arada cam kenarındaydı baktın solmaya başlamışlardı son anda kurtardım cam kenarında peteğe yakın terde özel yer yaptım şimdi sağlıklılar ama yavru vermediler 10.12.2007 tarıhınden beri

Gatay
17-01-2008, 15:03
İyi günler, kısa bir süre önce üzerinde tomucukları olan bir menekşe satın aldım.Bir iki tomurcuk açtıktan sonra diğer tomucuklar kurumaya başladı.Tomurcukların olduğu ana çiçek sapı ve yapraklar sağlıklı ve canlı duruyor.Fakat tomurcuğun sapa bağlı olduğu dip kısmı incelik boynunu büküyor.Tabi ki o tomurcuk kuruyup açmıyor.Çiçeğimi çok sulamıyorum ve sulamayı tabaktan yapıyorum.Yakıcı olmamakla birlikte sıcak ve güneş gören bir yerde duruyor. Sizce sorun ne olabilir ? Menekşeler için çiçek coşturan alayım mı ? Syg

özlem11
17-01-2008, 15:38
Night babe biraz sabır...
Daha ekeli yaklaşık 1 ay 6 gün olmuş.En az 2 ay ve üzerinde yavru vermeye başlar.Durumu iyiyse kesin yavru verir.Bengi su daha uzman peynir kabında.Bengi su kutuyu açması gerekmez mi artık?

Arkadaşım ortam değişimi ve besin istemesine bağlı olarak yeni tomurcuklar formunu kaybede biliyor.Aynı şey benim başımada geldi.Kuruyan tomurcuk dallarını kopar. Menekşe çoşturandan üzerinde yazan oranda verebilirsin.Bir aya kadar yeni tomurcukların belirginleşir...

Arkadaşlar ben tekrar şekerli su karışımına döndüm.Bu gün ilk sulamayı yaptım.Bakalım 1 aya kadar sonuç nasıl olacak.

aykut99
17-01-2008, 17:32
Arkadaşlar ben pembe ve beyaz menekşeleri karıştırmaya karar verdim ve birer yaprağı suya koydum.Fakat beyaz olan bir ay bile olmadan köklenip suyun içinde yaprak çıkarmaya başladı.Diğerinin gelişimi daha yavaş ve kökü az.Beyaz olan yaprak çıkardığı halde yine bunları karıştırabilir miyim?

bengi_su
17-01-2008, 21:52
İyi günler, kısa bir süre önce üzerinde tomucukları olan bir menekşe satın aldım.Bir iki tomurcuk açtıktan sonra diğer tomucuklar kurumaya başladı.Tomurcukların olduğu ana çiçek sapı ve yapraklar sağlıklı ve canlı duruyor.Fakat tomurcuğun sapa bağlı olduğu dip kısmı incelik boynunu büküyor.Tabi ki o tomurcuk kuruyup açmıyor.Çiçeğimi çok sulamıyorum ve sulamayı tabaktan yapıyorum.Yakıcı olmamakla birlikte sıcak ve güneş gören bir yerde duruyor. Sizce sorun ne olabilir ? Menekşeler için çiçek coşturan alayım mı ? Syg

Evet Özleminde dediği gibi daha erken çok erken hemde yaprağın cinsine göre kök ve yavru verme süreleri değişiyor hemde mevsimler çok etkili ben ektiğimde ekimdi yani sonbahar havalar sıcaktı birbuçuk iki ay arasında yavru verdiler ama şimdi kış iki aydan erken yavru vermezler bakın bazı yaprakların yavruları kocaman oldu ekeli üç ay oldu bazıları yeni yavru veriyo aynı anda ektim sabır sabır beklemek lazım kutuları ışık güneş alan **** sıcak yerlere koyun içinin buharlanması gerekiyo ısınması lazım toprağınki çabuk köklensin umarım yardımcı olabilmişimdir bu arada benim yavrular kocaman oldu daha açmadım kapakları hafta sonları bi açıp bi saat falan havalandırıyorum bahara kadar açmıycam hava deişimi olmasın;)

sudanaa
17-01-2008, 22:48
Bengisu siz aşılama yapmışmıydınız? Köklendikten sonra da aşılama yapılıyor mu? Yoksa doğrudan ekip mi aşılama yapıyorsunuz?

özlem11
18-01-2008, 09:02
Arkadaşlar bu aşılama işlemini ben yaptım.Şuan yavrulu 2 tane aşı menekşem var.Ama köklendikten sonrada bence olur.Kökleri bir araya ekin.İlk seferde renkler belki aşı olmaya bilir ama zaman geçtikçe aşı olmuş olur.

Penelophe
21-01-2008, 15:57
Olay9, bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1402&page=11) sayfayı baştan aşağı incelersen eğer ortadaki yaprakları koparınca ortaya ne güzellikler çıktığını görürsün.:)

özlem11
21-01-2008, 16:23
Penelophe okudum daha önce dikkat etmemişim.Teşekürler.Benimki de öyle olacak sanırım.Ama ben senin kadar koparmaya cesaret edemedim.Açsada bir görsek.Senin menekşelerin nasıllar hiç görüntü de eklemedin.Yoksa başlarına kötü bir şey mi geldi?
Ben o bölümleri okuduğumda sitede üyeliğim yoktu.Resimleride o şekilde görmek mümkün değildi...

yaprak kokusu
21-01-2008, 22:45
ortadaki dalları fazla ilaçlı su püskürtmekten kurur gibi olmuştu

Olay 9 çiçeklere ilaçlı su püskürtmekten bahsetmişsin nedir merak ettim .Anlatırmısın?

özlem11
22-01-2008, 09:07
Sudaana menekşen tomurcuklandığın da ordasından koparma işlemi gerçekleştir.**** menekşen çok yapraklıdır yandan yavru vermesini istersin o zaman koparabilirsin.İlaçlı su bendeki bir besinde yapraktan verilebileceği yazıyordu.Bende şişenin içine gerektiği ölçüde koydum.Annemin rahatsızlığı süresince hastandeyken babam hergün püskürtmüş o da ortada ki yaprakların çürümesine sebep oldu.Üzülmüştüm yaprakları o halde görünce ama şimdi mutluyum.Resimlerini en kısa sürede eklerim...

günsu
22-01-2008, 23:53
Tam sekiz tane afrikamenekşesi yaprağı ıslatılmış bardağım oldu,:pgaliba bu sefer fazlaca abarttım:Dbir çiçek hastalığıdır gidiyor:D28831

günsu
24-01-2008, 14:53
Arkadaşlar ben bitkilerime sebze suyuda veriyorum, yani patates salatası yapacağımız zaman kabuğuyla haşlıyoruzya suyunu soğuduktan sonra çiçeklerime döküyorum, eşim egeli olunca daha çok yeşillik türü şeyler yeriz salata olarak yemeklerin yanında,hindiba,brokoli,börülce vs... Bunlarıda haşlıyoruz, anneannemin begonyası durgunlaştı gibiydi tekrar yaprak çıkarmaya başladığını söylüyo, ama her çiçeğede iyi gelirmi bilmem:)

Hakan KINACI
24-01-2008, 15:04
Evet. :) Şekerli suyun çok faydasını gördüm, benim menekşem bol yaprak verdikten sonra şimdi bir çok yerinden tomurcuklandı. :) Açmasını bekliyorum. :)