PDA

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

katmer
09-11-2008, 22:46
http://www.lyndonlyon.com/AV%20List%20Standards%20NF.html Şuraya bir bakın,süper..

Serra43
09-11-2008, 23:58
Merhabalar bende sizler gibi menekşe hastalığına yakalandım. Sizleri yeni tanıdım.109 sayfayı 2 kere inceledim. Menekşe fotoğraflarınızı çooook beğendim,çoğunu indirdim ve isteyince seyrediyorum.Küçük yerde olduğum içim menekşe çeşidi bulamıyorum.15 saatlik yoldan menekşe getirmelerini istedim.Çok sevindim.

Serra43
10-11-2008, 14:54
Ben de zamanla öğrendiğim şeyleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Menekşeler saksıdan ziyade teneke kutuları seviyorlar.Bezelye,salça kutuları gibi.Yaprak ekerken ince bir toprakla kapatılırsa çokçabuk yavruluyorlar.En önemliside sevginizi verirseniz hiç korkmayın.

elif59
10-11-2008, 17:59
neden teneke seviyorlar acaba ya sulanınca kutu pas yapıyorda pası mı sewiyor..**** plastikten hoşlanmıyo..

bende bugün cicekcide menekşe gördüm yeni gelmiş 2 yapragı beyaz 3 ü pembe cok degisik renkler tonlar vardı hepsi benim olsun istedim ya

ardaçiğdem
12-11-2008, 07:22
Arkadaşlar bana acil yardım gerekiyor. Bordo menekşemin yaprakları köklere bağlı olduğu yerler yumsamış. Yapraklarda bir şey yok, sadece kökle birleştiği yerler kopacak gibi. Çiçeği bile eğilmiş yere doğru, yapraklar saksının üzerine düşmüş. Ne oluyor menekşeme bir gece önce hiç bir şeyi yoktu. Acil yardımlarınızı bekliyorum...

özlem11
12-11-2008, 10:54
İnanmıyorum. Bu kök çürüğü. Fazla sulamışsın. Hemen toprağını hafifçe alt üst et. Havlansın köke yaklaşma. Uzunca bir süre sulama. Su isteyince anlarsın zaten. Az su ver ozamanda. Ben 5 saksı menekşemi bu yüzden kaybettim. Belli bir süreden sonra menekşe kök boğumundan kopup elinde kalıyor. Eğer tek menekşense hemen iyisinden yaprak al. Ek. İnşallah ölmez.
Arkadaşlar çok fazla menekşesi olan kişilerde benim gözlemlediğim sorun hep fazla sulama. Kimi fazla güneş görüp kuruyor. Kimi büyük olduğu için suya fazla ihtiyaç duyuyor. Menekşelerinizi sularken toprağına bakarak sulayın. Eğer nemliyse 2 -3 gün sonra su verin.
Yani toptan sulama yapmayın. menekşe susuzluğa tahammül edebiliyor ama fazla sulamaya karşı hemen tepki gösteriyor.

bengi_su
12-11-2008, 11:35
Telaşlanma fazla güneş bi yere al saksısını deiştirme bak eline bi çivi **** bi mil al toprağa delikler açki hava alsın hemen güneşe koy toprağı kurusun yaprağındanda al garanti olsun.

ardaçiğdem
12-11-2008, 11:54
Değiştirsem daha garanti olmazmı **** çiçeği saksıdan çıkartıp olduğu gibi büyük saksıya alsam kenarlarını ve altını kuru toprakla doldursam olmaz mı fazla suyu kuru toprak çeker. Başka bir şey düşünemiyorum.

elif59
12-11-2008, 12:05
inşallah düzelir ardaçiğdem ciceginize üzüldüm.. banada saksı değiştirip kuru toprakla doldursan altını kenarlarını suyu çeker gibi geliyor..

ben haftada 1 suluyorum cokmu acaba benimkindede aynısı olmasın topragı nemli oluyor yinede suladıgım zamanlar kuru olmuyor

bengi_su
12-11-2008, 12:11
İyice kurumasını bekliyorum ben gerekirse iki haftada bir suluyorum yoksa tahammülü yok çok ıslak toprağa menekşenin.

güliizar
12-11-2008, 19:58
Geçmiş olsun bir an önce düzelir umarım.
Ben bu paslı teneke kutularına açıklık getirmek istiyorum bir fenci olarak.Yapraklara yeşil rengini veren klorofildir ve klorifilin merkez atomu demirdir.Demir olmazsa yaprak hücresi sentezlenemez.Yani yaprak olarak daha da büyüme veya yeni yaprak olarak size döner.Birde demir iz gübresini hatırlıyorum forum da yaprakların güneşten yanmaması falan sağlıyormuş.Ben plastik saksılar kullanıyorum ama dibine bir çivi sapladım demirini alsın diye.

güliizar
12-11-2008, 20:42
Bunlarda benden.Çoğu yavru..

özlem11
13-11-2008, 10:21
Benimkilerde 12 günde bir falan sulanıyor. Kışın bazen 2 haftayı bile geçiyor. Ardaçiğden teleşlanma en az bir haftadan fazla süre su verme altlığını al. altına gazete koy. Köktende fazla suyu emilsin. Üstü kurumuş olsa bile saksının içi geç kurur su verirken bunuda dikkate al.

ardaçiğdem
13-11-2008, 10:37
Ben hep bakıyorum üstü kuru hemen suluyorum. Aman diğerleride böyle olursa ne olacak...İşte o menekşem...
52745
52746

ardaçiğdem
13-11-2008, 11:12
Arkadaşlar ben onu dün saksısından çıkardım torfdan sular akıyordu. Eğer biraz kuru olsaydı ellemeyecektim ama kuruyacak gibi değildi. Bende kökü ellemeden yarıya kadar torfu keserek ayırdım ve bir boy büyük saksıya kuru toprakla diktim tekrar kenarlarınıda kuru toprakla doldurdum, iki tanede yaprak aldım suya koydum. Yanında iki tanede yavrusu vardı onları ellemedim. Bakalım ne olacak. Ölürse çok üzülürüm...

bengi_su
13-11-2008, 12:11
Kendi yetiştirdiğim ilk menekşem çicek açtı telefona çektim için resim çok kaliteli değil kusura bakmayın.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21975&c=683

DilekGuven
14-11-2008, 09:51
Merhaba,
siz girişi yapalı neredeyse 2 yıl olacak ama ben yeni üye oldum ve çok merak ediyorum, acaba bu resimdeki çiçeği yaşatabildiniz mi? ben farklı renklerle birlikte, farklı türlerdeki menekşelerle de ilgileniyorum, ancak sadece resimlerden ilgilenmekle kalıyorum çünkü farklı cinsleri hiç bulamıyorum. sizin bu resimde görünen sanırım bir "Autumn's Little Priss" cinsi. (http://www.avsa.org/Photographs/Autumn%27sLittlePrissLrg.jpg) istenirse çok farklı menekşe türlerine aşağıdaki linktein ulaşabilirsiniz.
http://www.avsa.org/Photographs.asp?Photos=A

elif59
14-11-2008, 14:54
küpe cicegi için pekmez sulandırıp verince tomurcuk yapıyormuş..demir için bizde menekşelere versek birşey olurmu?

elif59
14-11-2008, 21:14
arkadaşlar pekmez için ne diyorsunuz

Serra43
14-11-2008, 21:24
Arkadaşlar kaba dere kumu nedir?

güliizar
15-11-2008, 00:06
Arkadaşlar pekmezin ham maddesi meyve şekeri yani fruktozdur.Normal şeker çay şekeri sakkarozdur.(sözüm ona ayda bir verin denen)velhasıl şekerler;ama başka başka şekerler.Diyeceksinizki çiçek şekeri ne yapsın ,menekşenin yapısını oluşturan organiğin hammadesi şekerdir.(Çok mu bilimsel oldu?)
Farklı şekerler ama denemeye değebilir.

aliş
15-11-2008, 11:58
Arkadaşlar benim menekşem klasik mor menekşe neşesi çok iyiydi fakat birkaç gündür çiçekleri soluyor yeni çiçekte açmıyor zamanı geçermi menekşenin?
Yapraklarında hiçbir sorun yok çiçekleri dökülüyor.

özlem11
15-11-2008, 12:19
Ben hem küpeli hemde 3 menekşeme verdim. zararı olmadı. 1 su bardağına 1 yemek kaşığı pekmez.

elif59
15-11-2008, 15:34
bende bugün denedim yarın çay bardağı yumurta suyuna 1 çay kaşığı pekmez koydum

Günüm
15-11-2008, 16:09
Bana bile fazla geldi. :(
Çiçeğe de gelmesin sevgili elif59?

elif59
15-11-2008, 16:34
çay kaşığı diyorum çayı karıstırdıgımız.yarım cay bardagı olmayıpta 1 cay bardagıda olabilir su ben tabağa döktüm cünkü şırıngayla 2 menekşeye verdim.. birisi bana saksıyla menekşe vermişti o menekşeyi suladım bugün solucan cıktı saksı altlıgına bende saksıyı devireyim dedim menekşe kökü düştü resmen topragın hemen üstündeymiş kökler solucan doluydu çeşme altında yıkayıp topragını değiştirdim.. kurtarabilirmiyim acaba onu yarın fotosunu ekliycem..

Nariel
15-11-2008, 18:42
Yaz boyu çok kötü durumda olan menekşelerim evde sırayla açmaya başlamış. Yazın çok zordu menekşeleri sağlıklı tutmak, bir taneyi kaybetmiştim, iki taneyi toprak değiştirerek çürümekten kurtarmıştım. Diğerleri de baygın durumda sürekli eski yapraklarını atıyordu.

Yazın aşırı nem olduğu için menekşeler suya çok çok az ihtiyaç duyuyordu, çünkü su ne yapraklarından buharlaşabiliyordu ne de topraktan.

Yazın ara ara verdiğimiz, çiçekli bitkiler için olan sıvı gübrenin de hiç etkisi olmuyordu. Ama havalar serinler serinlemez hepsi bir anda bitkisel hayattan(!) çıktılar ve çoğunda tomurcuk var ;)

Anladım ki gübrenin tek başına hiçbir etkisi yok, önce hava koşulları uygun hale gelecek, bitkinin normal çiçeklenme zamanı mevsim olarak başlayacak, bitkiler desteksiz de tomurcuklanabilecek kapasiteye gelecek; sonra gübre verilirse de zaten faaliyete geçmiş bitki daha güçlü açacak, uzun süre çiçekleri solmayacak.

Yani gübre, çiçeksiz menekşeyi çiçeklendirmek için değil, açmaya başlamış menekşeyi daha da coşturmak için yararlı oluyor.

Fotoğraftaki pembeyi yazın görseniz inanamazdınız, can çekişiyor sayılırdı. Ölümden dönen diğer menekşelerimin de başına birşey gelmez de tomurcukları açılırsa fotoğraflarını paylaşacağım.

Nariel
15-11-2008, 18:58
Teşekkür ederim;)
Bir de ben menekşeleri yayvan saksılara değil derin saksılara dikiyorum. Yayvan saksıda olanlar daha sağlıksız oluyor bence, evde birkaç tane yayvan saksıda olan var, onları da derin saksılara almayı düşünüyorum.
Şu an yurtta da 3 tane olmak üzere toplam 15 saksı menekşem var, 5-6 saksıda da köklenmeyi bekleyen veya yeni yavrulayan yapraklar..
Serin-ılık ortamlarda sağlıklılaşıyorlar, kışın durgun oluyorlar, yazın ise mahvoluyorlar..

erteb
15-11-2008, 21:06
Arkadaşlar, aranıza yeni katıldım. Benim de 8 tane menekşem var. Bir yıl önce küçük sinek ve böcek sebebiyle menekşelerimin hemen hemen hepsini kaybettim. Çok şükür 3 tanesini kurtarabildim. Resim eklemeye çalıştım ama olmuyor. Bu yüzden soracağım soruyu fotoğrafsız anlatmaya çalışacağım. Birkaç gün önce bir menekşe aldım. Kök kısmında yaprak kırılmış ve oradan yavrulamış. Çok güzel görünüyor. En kısa zamanda fotoğrafını eklemeye çalışacağım. Yetişkin yapraklar bu yavruyu üstten bastırıyor. Mevsim uygun değil ama bu yavruyu ayırmam gerekir mi? Yoksa ne olursa olsun Mart ayını beklemem mi gerekir?

elif59
15-11-2008, 21:14
mart'ı bekleyin derim.. ama yinede tecrübeli arkadaslara sormak lazım.. ben bugün bir menekşemi solucanlı diye topragı degistirdim.. 3 yapraklı bir kök ayrıldı onu ektim bakalım tutacakmı

elif59
15-11-2008, 21:27
misafirliğe gittiğimizde menekşe yaprağı istedim kadın bu zaman tutmaz dedi saksı ile 1 menekşe verdi ama zaten sararmış yaprakları vardı megerse menekşe solucanlı çıyanlıymış bütün kökünü yemişler solucan doluydu toprak değiştirdim ***. kurtulur

işte resimleri ve ayrılan kök...

erteb
15-11-2008, 21:28
elif59, rica etsem birkaç gün sonra, ektiğiniz menekşenin durumunu yazar mısınız? Pek Martı bekleyecek durumda değil. Tabi tutmayacaksa böyle kalması daha doğru olur sanırım. Ama zararı olmayacaksa ayırmak istiyorum. Cevabınız için çok teşekkür ederim.

elif59
15-11-2008, 21:39
tamam yazarım erteb..büyük olan yaprak buruşmuş gibi ya yapragın ortasından kırılmış o yüzden öyle 2 kücük yaprak baya canlı duruyo tutucak gibi son durumunu birkaç gün sonra yazarım..(büyük olanda kurtulur inşallah solucanlar kökleri yemişler resmen cok az kökü vardı..)

Serra43
15-11-2008, 22:38
Yeni arkadaşlara hoşgeldiniz diyorum.Bende birsaksıyı temizlerken kurumuş yaprağı çektim,meğersem yavrulamış,yavru haliyle çıktı, alıp pet bardağa diktim.Bundan 4 hafta öncede yavru ayırdım,gayet mutlularçokşükür.Evinizin ortamı uygunsa neden olmasın.Evimizin sıcaklığı 25-26 derece,nem yok,onun için geceleri bir iki defa spreyle yüksekten su serpiyorum.Menekşeler hallerinden memnunlar çok şükür.Bunlarda söylediğim yavrular

erteb
15-11-2008, 22:40
Nihayet fotoğrafı ekleyebildim. Fikrinizi söylerseniz sevinirim. Bu yavruyu ayırmalı mıyım yoksa mart ayını mı beklesin?

erteb
15-11-2008, 22:51
Teşekkürler Serra43. İçim rahatladı. Ev kaloriferli. Isı hemen hemen hiç değişmiyor. Dediğiniz gibi ayırıp, bulundukları ortamı spreyle nemlendirmek iyi olacaktır. Maaşallah yavrular çok güzel ve sağlıklı görünüyor. Çiçek açtıklarını da görürüz inşallah.
elif59, umarım kurtarırsınız menekşeyi. Bu şekildeki bir menekşeyi kurtarınca çok mutlu oluyorum. Umarım siz de bu mutluluğu yaşarsınız.

ardaçiğdem
16-11-2008, 07:21
Aramıza hoş geldiniz erteb. Bence bırakın biraz daha büyüsün. Benim onbeş saksı menekşem var biçoğunda böyle yavru var. Hatta bazılarında iki üç tane bile var. Büyümesini engelleyecek kadar sıkısık değil bence. Ama için rahat değilse üstten bir yaprak alarak ona yer açabilirsin. Benim çok sıkışık bir yavrum vardı ayırmadım iki yaprak kopartarak yer açtım, yapraklarıda suya koydum.

özlem11
16-11-2008, 10:42
Erteb yavru çok küçük bırakın annesinin yanında büyüsün. Ayırsanız bile büyümesi yavaşlayacak. Belkide ölecek.
Bahsettiğim nisanda yapraktan ekip büyüttüğüm yavru menekşemin yavrusu ve tmourcuğu. Rengi sevgili narielin (çok güzel olmuşlar nariel) eklemiş olduğu pembeden.

bengi_su
16-11-2008, 13:22
Benim menekşelerimin yaprakları çok tozlanıyordu malum bahçeli bizim evler yazın yapraklarını yıkıyodum ama lekeli kalıyorlardı tozu çıkaramıyordum bi türlü elime bi pudra fırcası geçti hani şu makyaj için kullanılanlardan aklıma geldi menekşelerin yapraklarını hafif hafif fırçaladım inanırmısınız hani şu yeni alınmış menekşelerin yaprakları nasıl parlıyor aynı onlar gibi oldu menekşelerim şimdi daha sağlıklı görünüyorlar gözüme hemde daha güzel.:D

katmer
16-11-2008, 13:28
Hoşgeldiniz sayın Erteb.Bana kalırsa baskı yapan yaprakları azaltın.Zaten yavru kuvvetlenip büyüyecektir.Bu mevsimde menekşenizi riske atmayın bence....

katmer
16-11-2008, 14:58
Sayın Nariel çiçekleriniz çok güzel görünüyor.Ayrıca yayvan saksı fikrinize katılıyorum.. Acaba yayvan saksıda menekşeler nemi muhafaza edemiyorlar mı?Benim de toparlanmaya çalışan bir menekşem yayvan saksıda ama hiç gelişme yok.

elif59
16-11-2008, 15:42
bende tozlu topraklı yaprakları allık fırçasıyla temizliyorum..evet benim menekşeler yayvan saksıda aldıgımdan beri yaprak cıkartmadı 9 gün sulamadım yaprakları uctan kurumaya basladı ama yayvan olmayan saksıdakinin yapraklarında aynı durum yoktu...pazardan aldıgım menekşenin saksısı öyle değil 4-5 yaprak verdi.. acaba saksı değiştirsem birşey olurmu ?

bu arada ben menekşelerimi şırıngayla suluyorum:D yapraklarına su gelmesin diye

Nariel
16-11-2008, 19:19
Yayvan saksının nem muhafazasıyla ilgili pek sorunu olduğunu sanmıyorum. Bence daha çok menekşenin aldığı şekil ile ilgili. Sığ ve yayvan saksıda duran menekşelerin yaprakları uzadıkça, kenardan destek olmadığı için aşağı doğru eğiliyor, bir süre sonra da kökboğazı kısmı toprağın yüzeyine çıkıyor. O zaman da menekşenin sağlığı bozuluyor. Saksı derin olmadığından dolayı toprak da ekleyemiyorsunuz kökboğazını doldurmak için.

Yukarıda pembeyle birlikte eklediğim iri yapraklı mor menekşeden bir yaprak dikmiştim, sonunda yavru verdi ;) 2-3 ayı buldu heralde.

elif59
16-11-2008, 19:30
neyle ilgili bilmiyorum ama aldıgımdan beri hep aynı durumda yayvan saksıdakiler..pazardan aldıgım cok kötü durumdaydı tomurcugu yoktu tomurcuk cıkardı yaprak cıkardı...

SAKSI DEĞİŞTİRİLEBİLİRMİİ???

Nariel
16-11-2008, 19:37
Kökünü dağıtmadan saksısını değiştirebilirsiniz. Fotoğraf ekleyebilirseniz sorunu nedir anlamaya çalışırız.

cevreizcisi
16-11-2008, 20:45
merhaba arkadaşlar benim menekşeminde bir tanesinin çiçekli halini, yüklemeye çalıştım ilk defa denedim bakalım başardım mı ? Ben özellikle beyaz rengini aramaktayım,çiçekcilerde de gelmeye başladı ama beyazını göremedim henüz

Ebrucum
17-11-2008, 12:07
arkadaşlar benim menekşelerim de çiçek açmıyorlar ne tavsiye edersiniz sulamasına dikkat ediyorum ama bulundukları odanın havası kuru bundan olabilir mi acaba? bir de ben de bayz katlı menekşe arıyorum elinde olan var mı acaba? sevgiler. bu arada aylardır foruma katılamıyorum yeni gelen arkadaşlara selamlar.

katmer
17-11-2008, 12:13
Ebrucum menekşelerin yeteri kadar güneş ışığı alıyor mu?Eğer ışıkla ilgili bir sorun yoksa menekşeler için çiçek coşturan adında bir vitamin var.Ondan kullanabilirsin.Arkadaşlar şekerli su takviyesi yapıyorlar.Yumurta haşladığımız suyuda veriyoruz.Hepsinin faydası var.Beyaz katmerli bende vardı.Maalesef bozuldu.Bir yaprağım kaldı,onu yaşatmaya çalışıyorum. Büyütebilirsem sana gönderirim..

ardaçiğdem
17-11-2008, 12:31
Benim yalın borda menekşem fazla sulamadan kök çürüğü olmuştu. Toprağını değiştirmiştim şimdi durumunu anlayamadım. Ortadaki yaprakların kökle birleştiği yerler çok güzel yumşama yok ama büyük yapraklar aynı duruyor kökle birleştiği yerler yumşak. Düzeldiğini nasıl anlayacağım. Bu yapraklar eskisi gibi dirilecek mi yoksa böylemi kalacak.

katmer
17-11-2008, 12:45
Ortadaki yapraklar bozulmazsa sorun yok demektir.Kökle bağlantısı olanlar önemli.Zaten hemen anlaşılması zor olur.Beklemen lazım Ardaçiğdem...

cevreizcisi
17-11-2008, 18:18
Şekerli su denemiştim bende genelde çiçeklerde başarı sağladı.İştahlarının arttığına rastladım.Herhangi bir zarar da vermedi.Ben genelde saksı değiştirirken toprağını atmıyorum.Aynı toprağından bozmadan daha büyük bir saksıya koyarak üzerine toprak eklemekteyim.Riske girmemek adına.

elif59
17-11-2008, 19:05
:(:(:(menekşelerimi dün suladım.. şimdi baktım 1 saksının 1 yaprağı hamur gibi olmuş resmen yumuşamış sapı su gibi erimiş fazlamı suladım acaba fazla sulasam diger ebrulide aynı şey yok.. diğer yaprakları iyi gibi duruyor ama 1 yaprakta olsa moralimin bozulmasına neden oldu bakmaya cekiniyorum sanki yaprakların hepsini buruşmuş görcem gibi geliyor yardımm!!!

(pekmez vermiştim ama cokta vermedim ya bir kaseye yarıya kdr su koydum 1 cay kasıgı pekmez koydum 3 saksı menekşeye şırıngayla verdim..pekemzden olsa digerindede olur diye düsünüyorum..)

(saksısı yayvan saksıyımı değiştirsem )

katmer
17-11-2008, 19:57
Elif59 fazla sulamış olabilirsin.Biraz kendi haline bırak istersen..Ben bütün menekşeleri ayrı zamanlarda suluyorum.Bazıları kupkuru olurken bazıları ise oldukça nemli olabiliyor...Belki de pekmezdendir.O hassas ise etkilemiştir..

elif59
17-11-2008, 20:00
bilmiyorum ama 2. resimde bir yaprak kenardan kurumaya başlamış 9-10 gün olmuştu sulamayalı iyice kurumustu toprak baktım yaprakta kuruyor suladım..benim toprak köy inek gübresi ama eski ve tane tane öyle ıslak kalmıyor acaba bununda etkisi olabilirmi :S

elif59
17-11-2008, 20:09
siz nasıl toprak kullanıyorsunuz? paketlerde torflu toprak oluyorya onlar menekşeler icin uygunsa topragını degiştireyim..

katmer
17-11-2008, 20:22
En ideali torf ama kökünü zedelememen lazım..

sezgin53
17-11-2008, 20:35
siz nasıl toprak kullanıyorsunuz? paketlerde torflu toprak oluyorya onlar menekşeler icin uygunsa topragını degiştireyim..

Kapı komşumun menekşeleri perişan olmuş. Onbır tanesi kurumuş.Benimkılerdende beş tane kurumuştu. ****** çok üzgünüm, kolay büyümüyorlar.Toprak konusuna gelince, komşum fındık üreticisi, fındığın dıştaki yeşil kabuğunu çürütüp menekşe toprağı olarak kullanıyor. Herkes böyle yapamamayacağına göre ciçekçiden menekşeler için toprak alınacak. Onbeş günde bir sulanacak,gerekirse vitamin verilecek.Çiçek açmaya zorlamak için dikkatli bir şekilde susuz bırakılacak.

Serra43
17-11-2008, 22:21
http://www.violete-africane.ro/despartireapuilordeviolete.htm
Arkadaşlar, burayı incelerseniz toprağın özellikleri,menekşenin nasıl bölündüğünü ,nasıl dikildiğini gösteriyor.Resimlerde çok güzel.

bengi_su
17-11-2008, 22:30
Syn. Elif keşke saksısını hiç değiştirmeseydiniz o toprak menekşeleri yakar alltan sulayın yaprağındanda alın kestane toprağı **** torf kullanın.

Serra43
17-11-2008, 22:31
Okuduğum yerlerde toprağa 3 şey karıştırmışlar,torf,funda toprağı,iri dere kumu.Siteleri gezerken menekşe diplerine dikkat ettim belirgin bir şekilde taşlı.Herhalde dere kumu dediği bu diye düşündüm.

katmer
17-11-2008, 23:14
http://home-and-garden.webshots.com/photo/2603706120093119820ZAqYty
Bizim yana yakıla aradığımız katmerlilere bir bakın arkadaşlar..

bengi_su
18-11-2008, 08:39
Syn. Çiceksever msjınızı yeni gördüm ben bu işlemi bayadır yapıyorum hiçbir zarar olmadı aksine menekşeler dahabi canlandı çok yumuşak bi fırça benimki hiç bastırmadan hafif hafif tozlarını alıyorum yapraklar parladı çok güzel görünüyor.:D

elif59
18-11-2008, 15:43
Garten gold humus katkılı torflu toprak aldım..Aldıgım çiçekçide 2 tane cok kötü durumda menekşe vardı her halinden anlaşılıyordu cok sulandıkları onları bana parasız verdi ziyan olmasınlar dedi bütün ciceklere 2 günde bir su döküyormuş..

menekşelerimin toprağını değiştirdim gübre yaramadı gercekten 1 tanesinde solucan bile çıktı gübreyi kontrol etmiştim aslında solucan yoktu.Solucanlar toprağa yumurta falan bırakıyor herhalde sonradan çıkıyor.

yeni aldıklarım..(kötü yaprakları kopardım suya koydum)

katmer
19-11-2008, 09:11
Menekşeler bu konuda hassaslar,doğal gübreli topraklar genelde ağır geliyor...

elif59
19-11-2008, 09:18
Saksıyı değiştiriken kökleri zedelenmiş olabileceğini düşünüyorum..Solucan aradım biraz şimdilik iyi görünüyorlar ölmeyeceklerini düşünüyorum..Cam kenarına koydum donmazlar herhalde

cevreizcisi
19-11-2008, 09:50
Ben her zaman hazır toprak kulanmaktayım ama şu ana kadar sıkıntı yaşamadım.Elbetteki sulamayı alttan yapıyorum.Direkmen güneşe maruz bırakmıyorum.Pencereye yakın güneş alabilecek bir yerde ama gerektiğinde önünde perde ile az güneş almasını direkmen almamasını sağlıyorum.Topraklarında kuruluk olmadan da sulama yapmıyorum.Soğuga ve rüzgara maruz kalmamalarına özen gösteriyorum.

Katmerli olanından bir tane almıştım geçen sene bakalım şuan henüz tekrar çiçek açmadı.Açmasını bekliyorum ama büyüklerinden değil , küçük de olsa güzeldir.Hele pembeli ve ebruli renklere karşı daha .çok ilgi duyuyorum.Beyaz takıntım hala sürüyor çiçekçilere geldiğinde kesinlikle beyaz alacağım tekrar.

elif59
19-11-2008, 09:59
Ewet bende beyazı cok sewiyorum beyazım yok ama birisi vercek bana beyaz,acık pembe,koyupembe,mor renklerden çok çoğalmış ayırınca vercek..

aliş
19-11-2008, 10:59
Ben bütün çiçeklerimi kaybettim hepsi soldular :( yaprakları güzel ama hiç çiçeğim kalmadı :(

elif59
19-11-2008, 12:41
Çok sıkışık olan menekşemi böldüm..
Sağdaki kücük olanı bölmüştüm ölmeyince diğerlerini böldüm

cevreizcisi
19-11-2008, 13:08
Ben bir kaç defa böldüm sadece oda bir arkadaşa vermek niyetiyle yoksa aynı kök etrafında bölmeden yaşatmaya çalışıyorum.Genelde mor renkliler çok oluyor ve daha dayanıklı ,pembemsi rengimde var ,iki tanesi henüz açmamıştı küçük olduğundan bakalım bu sene açacak mı bekliyorum.

bengi_su
19-11-2008, 15:18
Hayır ayırmayın bir menekşenin kökü sıkışırsa çicek açıyor bence gayet mutlu yapraklardaki güneş yanığı direk güneş ışığına maruz kalmış.

bengi_su
19-11-2008, 15:22
Bu mevsim menekşeleri ayırma **** farklı saksıya geçirme mevsimi değil çok acil bir durum yoksa ayırmayın daha baharı bekleyin kaybınız çok fazla olur evet bazı menekşeler dirençli olur zarar görmezler ama bazı menekşelerinizi kaybedersiniz menekşeleri ayırmak için en uygun mevsim ilk bahardır...

cevreizcisi
19-11-2008, 20:13
Bende bu menekşem güzel ve yoğun şekilde açtığı için kıyamadımve serbest bıraktım.Yanında kendisine yakın büyüklükte yavrusu vardı.Onu çıkarıp toprağıyla birazda ,bir tanıdığa verdim şimdi oda buna yakın olmuş.Sayın Bengi su 'nun dediği gibi güzel çiçek açıyor bende o yüzden dokunmuyorum.Sonuçta çiçeğin şevkini kırmakta var.Azat ettim onu özgürce büyüsün ve açsın diye.Kurumaya başlayan yapraklarını temizledim.Bu temizlemeden çekilmiş.Ama sadece kötüleşen yapraklarını temizledim.Ve eeksik toprağını ilave ettim.Çiçekçilerde genelde küçücük saksılarda yanyana bir sürü çiçek ekmeye çalışırlar hep düşünürdüm acaba niye diye ,sonra baktım bizim gayet rahat saksılardaki çiçekler onların küçüçük saksılarından adaha az açıyor.Denemekte yarar gördüm.Her çiçek sıkışıklığa aynı tepkiyi verir mi bilemiyorum.

katmer
19-11-2008, 20:58
Ben de çiçekleri fazla kurcalamama taraftarıyım.Bölmektense bir boy büyük saksıya geçirmek daha sağlıklı oluyor.Bölünce rahatlayacağını düşünürken köküne zarar verilebiliyor...

cevreizcisi
19-11-2008, 21:14
Evet ,elimizdeki güzelliği zedelemeden sadece saksını büyütmek uygundur *******.Tabi toprağından ayırmadan yeni saksısına dikerek üzerine toprak eklemek daha uygun oluyor.Hem böyle iri ve büyük görününce daha çok zevkleniyorum ben kendi adıma

altinediz
19-11-2008, 21:40
Bunlarda benim menekşeler.

Şimdilik sağlıklı görünüyorlar. Allah bozmasın:D

cevreizcisi
19-11-2008, 21:43
Bazı çeşitleri daha dayanıklı olabilir.Ama solucan olanı mecburen temizlemek lazımdı.Tam emin olmakiçin bir hafta felan beklemek en iyisi.Bazen bitki tamadapte olamayabiliyor.Mesela gül çeliği ektiğimizde bitiyor ama aradan geçen bir ay sonucunda bile tekrar kuruma gösterebiliyor.Ben yaprağından bi,r arkadaşa vermek için ektim.Şu dönemde ayırmak işime gelmediği için yaprakektimarkadaşın şansına tutarsa vereceğim.Bir hafta oldu ama hala tutup tutmadığından emin olamadım.

cevreizcisi
19-11-2008, 21:50
farklı çiçeklerde hiç ummadığım zamanlarda ektim tuttuğunu gördüm.Aslında ekmek amacıyla koparmadım ama baktımkırılan dal var.Kırılmışken belki tutar boşa gitmesin dedim atmadım.Şansımı denedim tuttu.

Nejla K.
19-11-2008, 22:46
Merhaba, aranızda yeniyim.Sizlere bir sorum olacak.Çiçekçiden yeni aldığınız menekşelerin saksılarını hemen değiştirmek gerekir mi?Torfun yetersiz kalacağı ve bahçe toprağı da eklenmesi gerektiği ile ilgili geçmiş yazıları okudum.Tereddütüm saksı değişim mevsimi olmadığı için çiçeğe zarar verecek olmamla ilgili...Tecrübelerinizi bekliyorum.Aranızda olmaktan dolayı mutluyum

cevreizcisi
19-11-2008, 22:56
Merhaba nejla hanım mümkün olduğunca dönemi dışında değiştirme yapmamanız.Çiçeğin sağlığı açısından daha uygundur.Çiçekçilerden aldığımızda genelde hepküçüksaksılarda olur.Saksı değiştirme yaptığınızda da toprağından ayırmadan olduğu gibi yeni saksıya koyarak üzerine toprakeklerseniz daha sağlıklı olur.Benim yaptığım uygulamam bu şekilde her zaman.

katmer
19-11-2008, 22:56
Hoşgeldiniz Nejla K. ;ben önceleri menekşeyi alır almaz saksısını 2 boy büyüğüyle değiştiriyordum. Artık değiştirmiyorum en azından hemen ve 2 boy büyükle değil...
Çiçekçilerde yoğun sulama ve hormon verildiği için alındıktan bir süre sonra kendilerine gelebiliyorlar zaten.Sonraki durumuna göre eğer toprağı azsa kökü hiç ellemeden saksısından çıkarıp aynı saksının altına biraz toprak ekleyip geri yerleştiriyorum.Bahara kadar gayet iyi idare ediyorlar...

Nejla K.
19-11-2008, 23:06
Katmer ve çevreizcisi teşekkürler.Önerilerinize uyacağım.

Nariel
20-11-2008, 10:06
2.5 hafta önce aldığım menekşelerimin çiçekleri hâlâ geçmedi, sürekli de yeni tomurcuklar veriyor. Alır almaz saksısını büyütmüştüm ve ilk sulamadan sonra çiçek coşturan vermiştim. Durdukları yer pencere kenarı, kuzey-doğu yönü, güneşsiz, loş. Oda kaloriferli, epey sıcak. Şimdilik sağlıklılar, yerlerini sevdiler sanırım.

özlem11
20-11-2008, 10:10
Arkadaşlar hazır aldığımız menekşeler satışa sunulurken o minicik saksılara konuluyor. Seralarda büyüme aşamasında saksıya benzer tablet gibi birşeyin içinde duruyor. Ayrıca onlar tohundan üretme yaptıkları için fideleri büyüme aşamasında ayrı ayarı saksılara alıyorlar. Satıştada az maliyetli küçük saksılara yerleştiriyorlar.

Nariel şahane olmuşlar.

Nejla K.
20-11-2008, 10:28
Haklısınız olay9;sanırım ben de arkadaşların önerisine uyarak sadece toprak ekleyip,kışı geçirmelerini sağlayacağım.Şimdilik iyi durumdalar.Ama hemen birer yaprak aldım tabi...Ne olur ne olmaz diye...

ardaçiğdem
20-11-2008, 10:28
Tohumdan üretim nasıl oluyor peki **** tohumlar çiçeğin üzerindeki sarı olanlar mı. Ben onları ekip çimlendirmeye çalıştım ama olmadı çürüdüler. Galiba tohum o sarı olanlar değil.
syn Nariel çok güzel renkler...

özlem11
20-11-2008, 10:39
Necja saksı değişimi yapabilirisn zaten bizim torftaki su olanını ayarlamamız mümkün değil. Arkadaşlarında dediği gibi kök ellemeden saksısını büyüt. Altına yanlarına toprak ekle. sorun yaşamazsın. Ben bu şekilde kaç tane değişim yaptım. Hepsini satın aldım çünkü.
Ardaçiğden bende tohum neresindedir bir türlü anlayamadım. Ayrıca onların ekme koşulları laboratuar ortamında oluyor.

özlem11
20-11-2008, 10:40
http://www.izelsb.com/vitro_trk.shtml
http://www.izelsb.com/cavus_sera_resim_trk.shtml
Linkelere gözatarmısınız.

ardaçiğdem
20-11-2008, 11:11
Verdiğin linkleri inceledim doku kültürü ile üretim yapıyorlar. O zaman bu menekşelerin renklerinide ayarlayabiliyor olmaları gerekmiyormu. Ama çok güzel bir ortam burda yaşadığımızı düşünsenize....

Nejla K.
20-11-2008, 11:58
Teşekkürler olay9,elimde 3-5 yıl gibi dinlenmiş bir bahçe toprağı var.Balkonda bir süre havalandırdım.Bu toprağın içeriğini bilemiyorum.Sadece gübre olmadığından eminim.
Çiçekçim çok daha iyi olacağını söyledi.Sizce onu kullanmalımıyım?

elif59
20-11-2008, 12:24
olay9 bizim torftaki su olanını ayarlamamız mümkün değil demişssiniz benim menekşeler torflu toprak ben kaç günde sulamalıyım

altinediz
20-11-2008, 13:12
Teşekkürler olay9,elimde 3-5 yıl gibi dinlenmiş bir bahçe toprağı var.Balkonda bir süre havalandırdım.Bu toprağın içeriğini bilemiyorum.Sadece gübre olmadığından eminim.
Çiçekçim çok daha iyi olacağını söyledi.Sizce onu kullanmalımıyım?

Elinizdeki toprak sert yapılı değilse kullanabilirsiniz ****** de. Fakat Yinede siz bahçe toprağınızın içine torf **** ince nehir kumundan az miktarda karıştırmanızı tavsiye edebilirim. Bir başka alternatif ise perlittir. Oda aynı işi görecektir.

altinediz
20-11-2008, 13:17
olay9 bizim torftaki su olanını ayarlamamız mümkün değil demişssiniz benim menekşeler torflu toprak ben kaç günde sulamalıyım

torflu toprak su tutma ve geçirgenlik için iyi bir yöntemdir. Sulama işini ise klasik yöntem ile yani parmağınızı toprağın yüzeyine (az toprak içine bastırarak)değdirerek belirlemelisiniz. birde suyu toprak üstünden değil, saksı altlığına su dökmek suret ile sulama yapmanızı menekşeler için tavsiye ederim.

verdoque
20-11-2008, 14:42
Merhabalar,

Menekşeyi teneke kutuya eken arkadaşlar sorum size: Kutunun dibine delik açıyor musunuz? Cevap evetse nasıl açıyosunuz acaba? Metal peynir kutusunu menekşe saksısı yapmayı düşünüyorum da...

bengi_su
20-11-2008, 14:44
Bir çiviyi çekiç yardımıyla yavaş yavaş kutuya delik açabilirsiniz.

altinediz
20-11-2008, 15:03
Teşekkürler altınediz,çiçekli olmaları ,tomurcukları bulunması beni saksı değişiminden alıkoyuyor.sanırım daha cesur olmam gerekecek.

Endişenizi anlıyorum. Aslına bakarsanız haklısnız da. Çünkü Afrika Menekşesi hassas br bitkidir ve her aşamasında dikkat ister. Dolayısı ile saksı değiştirirkende, gerek yaprakları, gerekse köklerin zarar görmemesine dikkat etmelisiniz. Ama korkunun ecele faydasının olmadığınıda unutmamak gerekir.

cevreizcisi
20-11-2008, 15:15
Mutlaka biz gerekli özeni gösterelim alimizdekilere artık sonrası biraz şans ,evin sıcaklığı ,en önemliside onlara göstereceğimiz sevgi.

Serra43
20-11-2008, 15:25
Menekşelerimin bir çoğu teneke kutuda,altlarına 4-5 tane delik açıyorum.Bengi su'nun dediği gibi çiviylede olur,daha hızlı olsun dersen bıçağın ucuylada olur.Tenekenin altına biraz taş koyarsan(biraz büyükse)iyi olur.Menekşeler içini köküyle doldurmadan açmıyorlar.

cevreizcisi
20-11-2008, 16:18
Bizim olduğu gibi çiçeklerinde minerale ihtiyacı vardır.Teneke kutular belkide bazı minerallerin sağlanması açısından faydalı geliyordur çiçeklere ,büyüklerimiz hep teneke kutulara ektiklerine göre onların bir bildiği vardır.

katmer
20-11-2008, 18:35
Arkadaşlar benim yeni açan menekşelerim.Biri melez güzeli...

elif59
20-11-2008, 20:13
benimde aldıgımda 2 çiçekti:p

özlem11
20-11-2008, 20:18
Arkadaşlar aldığım menekşelere bakılırsa çiçek yaprağı kıvırcık olanlar daha iri çiçek açıyor. Ayrıca daha uzun süre solmadan duruyor. Menekşe alırken bence cinsinin iyi olması önemli. Çiçek alacak arkadaşların dikkatine. Katmer ilk eklediğiniz menekşe çok güzel. Beyazlı...

Saksı değişimini rahatlıkla yapabilirsiniz. Toprakta uygun bence.
Torfun su yoğunluğunu idare etmek zor çünkü kendi katının 20 misli suyu bünyesinde hapsedebiliyor. Bilindiği üzere menekşe fazla suyu sevmeyen bir bitki. Bazen su dengesini elinizle bile ayarlamak mümkün değil. Düşününki saksı derin siz yüzeysel olarakkontrol yaptınız. Orta kısmı ıslak işte ozaman kök çürüğü gibisorunlar ortaya çıkar.
Bunları yazarken çok şey bildiğimden değil ama yaşadığım yaptığım hatalardan ders aldığım için ve sizlerinde aynı hataya düşmediğinizi istemediğimden yazıyorum. Bengi su bilir mesela su yüzünden 36 kök yavru menekşemi kaybettim. Öğrendimki yavru menekşe kesinlikle alttan sulanmalı ve az su verilmeli...

altinediz
20-11-2008, 21:37
Bazen su dengesini elinizle bile ayarlamak mümkün değil. Düşününki saksı derin siz yüzeysel olarakkontrol yaptınız. Orta kısmı ıslak işte ozaman kök çürüğü gibisorunlar ortaya çıkar.

Evet söylediklerinize katılıyorum. Fakat başka biir alternatif varmı?
Ben mesleğim icabı az çok menekşenin suya ihtiyacı olup olmadığını tecrubelerime de dayanarak anlaya biliryorum, Toprak **** torf renginden, fakat hobi olarak yetiştirenler **** yeni yetiştreye başlayan arkadaşlar için öne sürebileceğimiz bir alternatif varmı? Tek yapılması gereken menekşeleri (ki diğer çiçekleri de aynı şekilde) tek bir kişinin sulaması. Bu bir diğer öngörülebilecek bir yol. İkinci bir kişi sulama ve bakım işine giriştiği zaman işler karışıyor. Neyin ne zaman yapıldığı bilinmiyor ki bahsedildiği gibi sulama bu hususda çok önemli.

Bir şey daha eklemek istiyorum;

Menekşeler derin saksılara dikilmemeli. Yayvan olan saksılar tercih edilmeli ki menekşeler için üretilen ve menekşe saksısı olarak da bilinen saksılar alınmalı. Bu saksılarda derinlik ve bsu için bilinemeyen bölge problemi olmayacaktır.

Ama yukarıdaki görüşlerinize de katılmıyor değilim. Sözlerim yanlış anlaşılmasın.

sezgin53
20-11-2008, 21:48
İyi akşamlar, olay 9 edindiğiniz tecrübeler cok doğru. Menekşe çoğalmak zaman ve sabır istiyor. Bakımı ise kolay görünüyor. Göründüğü gibi değil, toprağı iyi olacak, suyunu vezamanını iyi ayarlayacaksınız.Güneşten uzak fakat aydılık bir yerde olursa birde yerini severse coşkulu bir şekilde çiçek açıp büyürler.

sezgin53
20-11-2008, 21:56
Sayın altinediz, saksı ve sulama konuları çok doğru.Menekşe saksıları derin olmamalı.Sulama işinide bir kişi mevsime göre ve toprağa göre belirli aralıklar yapmalı.

katmer
21-11-2008, 09:08
Arkadaşlar hepinize katılıyorum.Özellikle sulama kısmına.Yazın 1 ay kadar tatile gittim. Giderken de çiçeklerimi eltime emanet ettim.Elinden geldiğince ilgilendiğine eminim ama döndüğümde bütün çiçeklerim keyifsizdiler...Baktığımda kimi kupkuru kimi ıslaktı.Ben ise hepsini ayrı zamanlarda suladığım için böyle bir durum yaşamıyordum.Neyse menekşeleri düzelttim ama diğerleri hala çok iyi değil.Saksı konusunda da haklı olduğunuzu düşünüyorum.Bizler teorik bilgilere sahip olmadığımız için deneyimlerimizden yola çıkarak konuşuyoruz.Ama saksının sebebini açıkladığınızda size katılmamak mümkün değil sayın Altinediz...Ama yinede iki tana menekşe saksısında duran menekşem diğerlerinden daha geç gelişiyor.

elif59
21-11-2008, 09:14
Torflu toprak çok yumuşak evet su tutuyo gibi gözüküyor.Torflu kullanmassak nasıl kullanmalıyız siz nasıl toprak kullanıyorsunuz..

annem menekşelerine ormandan çalı diplerinden meşe ağacı köklerinden alıyordu çokta güzel menekşeleri vardı..

bengi_su
21-11-2008, 09:20
Syn. Elif59 orman topraklarında çok güzel menekşeler yetişiyor torfla karıştırıp ekebilirsiniz benimkilerin tamamı torfta başka toprak bulamadım malesef memkün oldukça geç su veriyorum o yüzden çok sorun yaşamıyorum ama kestane toprağı bulabilirseniz menekşeler için en faydalı o bence hem çürümeye sebep olmuyor hem kurtlandırmıyor fazla hemde su tutmuyor.

bengi_su
21-11-2008, 09:55
Syn. Elif bukadar panik yapmayın çok üstlerinde düşmeyin bırakın kendi hallerinde büyüsünler getirdiğiniz toprağı baharda **** yeni yavrular ektiğinizde kullanırsınız.:))

Fatos_Karag
21-11-2008, 09:55
Arkadaşlar,
elinizde katmerli menekşeleriniz varsa banada bir tanecik çelik yollarmısınız lütfen. Bunlar, insanı gördükçe yaşam sevinciyle dolduran cisnten. Daha önce benim hiç çiçeğim olmadı desem yeridir. Daha doğrusu hiç çiçek bakmadım. Şimdi hem bahçem hem kapalı bir balkonum olunca buradaki bu güzellikleride görünce içim eriyor. Bendede bu güzelliklerden olsun istiyorum. Şimdilik gardenyam, düz cam güzelim, tutması için kıvrandığım mum çeliğim var, ha birde kırmızı bir karanfilim. Anlayacağınız daha çok eksiğim var. Bana bu konuda yardımcı olursanız bu acemi çiçekçiyi çok mutlu edersiniz. Şimdiden çok teşekkür ediyorum :D

bengi_su
21-11-2008, 10:19
Ölçü veriyorum yemek tarifi gibi oldu kış aylarında eviniz sobalıysa birbuçuk haftada bir su verin susuzluktan ölmezler inanın yaprakları salar birazcık susuzluktan bi su dökersiniz hemen dirilir suyu görür görmez evin şehrin nemine göre değişiyor bunlar su dökme zamanı mümkün oldukça az ama bırakın menekşe su istiyorum desen yapraklar yukarı doğru kalkıyor susadıkça bi şekilde kendini belli eder ben bazen iki haftada bir suveriyorum kış ayındayız malum çok fazla ihtiyaç duymuyorlar.

elif59
21-11-2008, 10:25
Cam önündeler 1 haftadır sobaya 2.5 metre arası içerisi ılık oluyor genelde...Bahara kadar bişeyler yapıcaz artık:D:p

Umursamamaya çalışcam onları hep baktıkça şımarıyorlar

cevreizcisi
21-11-2008, 11:37
sayfalara girdiğimizde ilgili ,bilgili kişiler olunca , bir paylaşım varsa bizlerde o sayfaya daha çok göz atmak ne var diye öğrenmek istiyoruz.Katılım ne kadar çok olursa ,paylaşımda o kadar güzelleşiyor

Nejla K.
21-11-2008, 14:29
Arkadaşlar aranızda yeniyim ve tecrübeli bir menekşe yetiştiricisi de sayılmam ama yeni öğrendiğim bir bilgiyi paylaşmadan geçemeyeceğim.Afrika menekşelerinin hassasiyetini düşününce tarım ilaçları satan bir dükkandan yardım almak, menekşe ile ilgili özel bir toprak varsa satın almak istedim.Bana menekşe yetiştirmek isteyenlerin kestane toprağı sorduğunu ama kestane toprağının bir süre sonra solucan oluşturduğunu söyledi.Bu şikayetin ortadan kalkması için bu toprağa uygulanması gerekli latince olduğu için anlayamadığım bir işlemden bahsetti.Bu işlemin de maliyetli olduğunu söyledi.Ben de menekşelerimizde bu toprağın kullanımı konusunu sizin görüşlerinize açmak istedim.Ne dersiniz???torf+bahçe toprağı+kum **** perlit karışımı mı? yoksa kestaneli toprak toprak varyasyonları mı?

altinediz
21-11-2008, 15:12
Torflu toprak çok yumuşak evet su tutuyo gibi gözüküyor.Torflu kullanmassak nasıl kullanmalıyız siz nasıl toprak kullanıyorsunuz..

annem menekşelerine ormandan çalı diplerinden meşe ağacı köklerinden alıyordu çokta güzel menekşeleri vardı..

Nejla K. hanımın da dediği gibi: torf+bahçe toprağı+kum karışımı **** kum yerine perlitde uygun olur. Ben kendi karışımım olan toprakları kullanıyorum çiçeklerde. Ama bu karışımı yapmanız için uygun bir alan ve sabrınız olmalı. Bu karışımın içinde ev de kullandığımız besin maddelerinin artıkları da bulunuyor. Ama biraz vakit harcamanız gerekiyor ve uygun hale gelmesi de 1 yılı bulmakta. O yüzden en iyisi ya torf **** torf+bahçe toprağı+kum karışımı **** kum yerine perlit karışımı menekşeler için uygundur.

altinediz
21-11-2008, 15:19
Arkadaşlar aranızda yeniyim ve tecrübeli bir menekşe yetiştiricisi de sayılmam ama yeni öğrendiğim bir bilgiyi paylaşmadan geçemeyeceğim.Afrika menekşelerinin hassasiyetini düşününce tarım ilaçları satan bir dükkandan yardım almak, menekşe ile ilgili özel bir toprak varsa satın almak istedim.Bana menekşe yetiştirmek isteyenlerin kestane toprağı sorduğunu ama kestane toprağının bir süre sonra solucan oluşturduğunu söyledi.Bu şikayetin ortadan kalkması için bu toprağa uygulanması gerekli latince olduğu için anlayamadığım bir işlemden bahsetti.Bu işlemin de maliyetli olduğunu söyledi.Ben de menekşelerimizde bu toprağın kullanımı konusunu sizin görüşlerinize açmak istedim.Ne dersiniz???torf+bahçe toprağı+kum **** perlit karışımı mı? yoksa kestaneli toprak toprak varyasyonları mı?

Eğer kestane toprağı kullanacaksanız ve bunu bir araziden alacaksanız yani asıl kendi yerinden alacaksanız ne en üst tabakadakinden nede çok derin kısımdan almamalısınız. Ayrıca kurtlanma konusuna değinecek olursakda, eğer aşırı sulama yapılırsa zamanla kurtlanma olabilir.

Nariel
21-11-2008, 16:35
Silifke'deki evime geldim birkaç günlüğüne, menekşelerimiz bana müthiş bir karşılama yaptılar. Yazın ölmemeleri için çok çabalamıştık, kurtuldular ve karşılığını çok güzel verdiler. 12 saksı menekşeden 9'unda tomurcuk var, 3'ü ise yeni toparlanıyor.

Fotoğrafları galeriye yüklemek isterdim ama ne zaman fotoğraf yüklemeyi denesem olmuyor, boyutlarını küçültecek bir program da yok elimde.
Karşılarına geçip saatlerce menekşelerimi seyretsem doymam..

Sulama üstten yapılıyor ve annem haftada iki kere civarı suluyormuş. Belli bir günü yokmuş, genel olarak toprakları kurumaya başlayınca bolca, saksı tabaklarına çıkana kadar suluyormuş ve altlıktaki suları boşaltmıyormuş. "Sular masaya taşmadıysa sorun yok" diyor ;) Sulama gününde daha çok kuruyanlara bol, daha az kuruyanlara az su veriyormuş.

Nariel
21-11-2008, 16:37
Derin saksılar ve yayvan saksılar..

Reyhan
21-11-2008, 17:17
Benim bir menekşem tabağında su bıraktığım için kök çürümesi olmuştu. Ne yazık kurtaramadım, yaprağını almıştım şu anda yavru bahara çiçek bekliyorum. Artık tabağında su bırakmamaya gayret ediyorum

cevreizcisi
21-11-2008, 17:48
Ben genelde çiçekçilerden ,bahçe düzenleme alanında çalışan tanıdık bir çiçekçim var oradan ,karışımı yapılmış toprak alarak bunu kullanmaktayım.Onlar daha çok bahçe düzenleme ve süs bitkileriyle uğraştıkları için her türlü çiçeği bulmak mümkün olmuyor.Ama menekşe konusunda sıkıntı olmuyor.Menekşeyi seven çok olduğu için getiriyorlar.

Nariel
21-11-2008, 17:52
Beğenileriniz için teşekkürler.. Anladım ki menekşeler için en önemli faktör iklim ve mevsim. Yaşatılmaya çalışıldığı yerin iklimini sevmediyse ya da mevsim uygun gelmediyse, ne kadar sevgiyle çabalasak da olmuyor.

elif59
21-11-2008, 21:01
Sulama haftada iki kere tabaklara çıkana kadar ve menekşeler çok güzel kullandığınız toprak nedir?

Nariel
21-11-2008, 21:20
Marketten aldığımız torfu kullanıyoruz, markasına dikkat etmiyoruz. Hangisi ucuzsa :p

Şu sıralar mevsimi sevdiler diye aktifler ve ne kadar bol da sulansalar suyu çekip kullanıyorlar. Durgunluk dönemlerinde ise çok su verilince kökleri hemen çürüyordu. Toprak durumuna göre sulayın, emmiyorsa sulamayın.

Banu82
22-11-2008, 01:46
Elif59 benim kullandığım seralarda satılan hazır toprak.Tamamen torf değil.Onu bana ağabeyim almıştı.Büyük paket ama üzerinde ne yazdığını tam hatırlamıyorum.

merhabalar uzun zamandır siteye yazmıyodum son bir yazılanlara göz atınca bildiğim kadarıyla bilgi vermek isterim. normalde bahçe bitkilerinde en ideal toprak 3 kısım torf 1 kısım perlit karışımı olan topraktır. içine baktığınızda küçük beyaz toplar şeklinde görülür. bu toprakta bitki köklerinin daha rahat hava almasını sağlar. ve suyu dengeler. bu şekilde evde toprak hazırlamak zordur ****** çünkü perlit her yerde ve küçük miktarlarda satılmıyor ama torf perlit karşımı olan 10 lt lik toprakları bulabilirsiniz. ayrıca bir ziraat mühendisi olarak saksının derin olmamasına katılıyorum çünkü suya fazla gereksinim duymayan bitkiler fazla kök aksamı oluşturmayacağından kökleri derine inmez doğal olarak da alttan verilen su yukarılara çıkmazsa susuz kalır çok fazla verirsenizde kök çürüklüğü olacaktır bu yüzden derin olmayan saksılarda yetiştiricilik yapmak daha akıllıca olacaktır... ;)

cevreizcisi
22-11-2008, 09:44
haklısınız ,satıcılarda zaten hep küçük saksıları kulanırlar menekşe yetiştirmek için.Ben hep hazır toprak kullanmaktayım.Dediğiniz gibi küçük beyaz topları görebiliyorum.Bazen arada bir sarı renkte toplarda gördüm ama onların ne olduğunu bilmiyorum.Hazırlamak için gerekli yer malzeme sorun olacağı için litrelik hazır toprak en iyisi diye düşündüm.Küçük yerlerde istediğin gibi gerekli malzemeleri bulamıyorsun.

özlem11
22-11-2008, 10:31
Altınediz söylediklerinize katılıyorum. Mesala ben toprak konusunda; poşette satılan toprakla fidecide satılan açıkta olan kestane toprağını karıştırıyorum. Doğrusu sorunda yaşamadım. Dikkatinizi çektimi bilmiyorum ama çiçek satan yerlerde menekşeler 1 aya kalmadan bozuluyor. Ne çiçek nede yaprak kalıyor. İşte üreticiler torfu menekşenin satışa sunulacağı, alacak olan kişinin eline geçeceği zamana kadar, suyunu idare edebilmesi için kullanıyor.
Elif ben yavru menekşemi sularken altığına suyu dolduruyorum. Su üste kadar çıkacak. Bu şekilde suladın. Menekşenin üst toprağının kurumasını bekle. Diyelimki üstü kurudu. 3-4 de saksının orta kısımlarının kuruduğunu düşünelim. İşte bu sürüden sonra tekrar sulama işlemi yap. Unutma menekşe susuzluk değil fazla sulamadan ölüyor. Bide günleri hesapla. Mesela ben yazın cumadan cumaya sulardım. Şuan kış olduğu için 12 günü falan buluyor.

altinediz
22-11-2008, 11:11
Perlitler yapı malzemeleri satan bir çok yerde çuvallar içerisinde satılmaktadır. Ve çuvalı 5-10 ytl arasında değişmekte olup, bir çuvalı, saksı başına (tabi saksının büyüklüğüne göre değişir) 1 avuç kadar koyacağınızdan dolayı çok uzun süre işinizi görecktir. Ayrıca sadece saksılarınızda değil, bahçenizdeki bitkilerin kök kısımlarına yekın yerlerde de kullana bilirsiniz. Görev aynı görevdir. Bitki alanında nerede kullanırsanız kullanın, perlitin görevi toprağın su geçirgenliğini arttırmak, toprağın hava almasını sağlamak ve su tutma kapasitesini yükseltmektir.

Serra43
22-11-2008, 21:27
Arkadaşlar dün aldığım menekşenin dibinde yumurta gibi şeyler var,bu konuda ne yapmam gerekir,toprağını değiştirmem gerekirmi,zararlımıdır?Yardım ederseniz sevinirim.

özlem11
23-11-2008, 09:44
Serra onlar zararlı değil.

bengi_su
23-11-2008, 12:09
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=15125&catid=member&imageuser=8123

Arkadaşlar el yapımı ebrulilerin görüntüsü pembe gibi oluyor.

özlem11
23-11-2008, 14:00
Galeriye yükleyemedim. Sorun var sanırım. Daha açacaklar vardı ama yinede çiçekli olanları ekledim.

özlem11
23-11-2008, 14:01
...

özlem11
23-11-2008, 14:06
...

verdoque
23-11-2008, 14:50
Merhaba,

Suya bir yaprak menekşe koymuştum. 2 haftada köklenmeye başladı. Ne zaman toprağa geçirmeliyim?

özlem11
23-11-2008, 14:51
Arkadaşlar yaptığım herşeyi yazdım. Dorusuyla yanlışıyla. Dediğim gibi artık hepsini birden sulamıyorum. Diplerine bakıp suluyorum. 1,5 aydır gübre vermiyorum. En son yaprak gübresi vermiştim. Demir gübresi ve npk 20-20-20...
Bu gübreleri 6 ay gibi bir sürede verdim. Yani azar azar ve ara ara. Hiç birini bir arada vermedim. Dahada önemlisi benimkiler cama yarım metre uzaktalar. Güneye bakan yerde perdeyi tamamen açtım. Güneşi direkt gördüler. Bakarsanız kiminde azda olsa güneş yanığı var.

Birazdaha köklensin. Saçaklar tam belli olsun. Ekin ve saksıya poşet bağlayın. Ufak delik açıp aydınlık direkt güneş görmeyen bir yerde bekletin 1 hafta. Sonra poşetin deliğini büyüterek havaya adapte omasını sağlayın tuttuğuna emin olunca 1-2 hafta sonra poşeti çıkarıp. Yerine alın.

elif59
23-11-2008, 14:55
Bende yaprak ve demir gübresi almayı düşünüyorum nerelerde satılır.

özlem11
23-11-2008, 15:03
Bizim burda hem gübre satan hemde ilaçlama için ilaç satan ziraii dükkanlar var. Her şey bitki adına. 15 e yakın dükkan bir yerde toplanmış halde. Her istediğimizi bulabiliyoruz. Her şehirdede olacağını sanıyorum. Danışıp öyle alıyorum. Ama daha kısa yoldan sadece menekşe için derseniz sıvı mor şişede satılan menekşe çoşturanlar var 6 gibi bir sürede, yaprak koparmayın ( bu çok önemli) istediğiniz forma ulaşır. Zannetmeyinki ben bu hale hemen getirdim. Bu siteye girdiğimde 3 saksı vardı elimde. Tabi onlar öldü. Bende satın alarak çoğalttım.Şuan hiç biri yeni alınmış değil nisandan buyana almıyorum. Bende 2-3 açıçları.
Siteye haziran 2007 de girmişim. Yani bayağı zaman gerekli.
Okuduğum bilgiyi paylaşmak isterim. Fazla demir gübresi vermek menekşede yapraklarda minik delinmelere yol açıyor. Benim bazı menekşelerimdede oldu. 4 ayda bir, 1 tl suya silme 1 çay kaşığı verin.

Nejla K.
23-11-2008, 21:01
Olay9 merak ettiğim bir şey var.Bir süre önce denediğiniz bir yöntem vardı menekşeleri çiçek açtırmak için...Hani ortadaki birkaç yaprağı alarak çiçeklere yer açmaya çalışmıştınız...Yukarıdaki menekşelerde bu yöntemin etkisi var mı?Maşallah çok güzel çiçeklenmişler.

cevreizcisi
23-11-2008, 21:46
Sayın serra 43 sizin belirtmiş olduğunuz menekşe resmindeki yumurta gibidediğiniz beyaz-yuvarlak şeyleri şimdi daha iyi farkettim.Bu hazır topraklı bitkilerde ,özellikle satın aldığınız bitkilerin toprağında bulunmaktadır.sıkıntılı birşey yok merak etmeyin.Bende öyle sanmıştım önceden ama onlar toprağın içine özellikle katılırmış,sulama açısından galiba

Serra43
23-11-2008, 23:07
Çok sağolun, görünce çok korkmuştum,yıllar önce aldığım bir çiçeğin içinden çok sayıda kırkayak yavrusu çıkmıştı.Böyle olunca bir sorayım dedim.Teşekkürler arkadaşlar.

özlem11
24-11-2008, 09:06
Bazılarında çiçek yoğunluğu fazla olursa ortaya yakın yerlerden yaprak azaltmasına gidiyorum. Sadece 1-2 yaprak. Bunlar satın alındığı için alt yapraklardanda eski pörsümüş olanları uzaklaştırıyorum.
Serra merak etme açacak olanlarıda eklerim. İnşallah hepinizinki benimkilerden bile daha güzel olur...
Arladaşlar yeni yaprak ekipte tutturdunuzsa hemen camaın mermerine koyun. 1 aya kalmadan yavru veriyor. Ben yer sıkıntısında koymuştum. 1 ay olmadan yavru verdi.Gözlerime inanamadım. Güneşi şimdi daha çok seviyorum...

cevreizcisi
24-11-2008, 13:20
Ben sadece özürlü olan ,bozulmaya başlayan yaprakları uzaklaştırıyorum.Onun dışında genelde dokunmuyorum nazlanmasınlar diye.

verdoque
24-11-2008, 14:50
Düzce'de otururken annemin kaloriferin üstündeki mermerde menekşeleri vardı. Özel birşey yapmazdı. Çok sağlıklıydılar ve sürekli çiçek açarlardı...

elif59
24-11-2008, 15:18
Bugün çiçekçiye gittim öğretmenler günü diye herhalde çiçekler gelmiş menekşeler vardı hepsi düz pembeydi 2 tanede mor vardı...(5 ytl)Bir menekşe daha vardı o büyüktü onada 10 ytl dedi kenarları kıvırcık canlı pembe renkti...Almadım zaten rengini bilmediğim 3 menekşem var

çiçekçinin çok sulayıp öldüler çiçekleri bitti diye bana verdiği menekşeler de toparladı toprağını değiştirip su vermemiştim..birinde tomurcuk var(ne renk olabilir)

cevreizcisi
24-11-2008, 15:49
Sayın elif 59 düzelmesi çok harika ,azmin elinden hiç birşey kurtulmaz.Sizin orda yine iyiymiş bende farklı renklerde **** katmerli var mı diye bakayım dedim.Küçük saksılarda küçük menekşelere 7 ytl dediler.Sizinkiler daha insaflı tabi bende sadece baktım ve döndüm.

elif59
24-11-2008, 15:55
7 çokmuş gerçektende 10 dediğimin üstü çiçekten görünmüyor ve çok yayılmış yavrusu vardı.. düzelmesi benide çok sevindirdi yaprakları yumuşuyordu sürekli fotograflardada saplar gözüküyor.Rengi hakkında bi fikrin varmı
Sizin menekşelerinizin fotoğrafları yokmu daha önce ekledinizde ben mi görmedim..

cevreizcisi
24-11-2008, 16:02
Daha önce eklemiştim ama tekrar ekleyeyim benim açanlar mor renkte diğerleri açmadı henüz ,pembe ve katmerli var bir tanede henüz rengini bilmediğim var açmadı.

Nejla K.
24-11-2008, 18:17
Arkadaşlar, ELİF59 ve çevreizcisi menekşeleriniz çok güzel.Benim menekşelerimi yüklüyorum,fikirleriniz ve önerilerinizi bekliyorum.Ancak mor menekşem sürekli mavi çıkıyor.

özlem11
24-11-2008, 18:17
Elif pembe tonlarında sanki rengi. Arkadaşlar mesajda ve resim eklemede sorun olursa ''galeride ve formda yaşadığınız sorunlar'' kısmına bildiriniz. Hallediyorlar.
çok güzeller. Eminim bir dahaki sefere dahada formda açarlar...

Nejla K.
24-11-2008, 18:22
Bunlarda yavrulamak için beklediklerim.Her gün kontrol ettiğim için kendilerini naza çekip bir türlü yaprak çıkarmıyorlar.tam 1 ay önce diktim.

Nejla K.
24-11-2008, 19:40
Sevgili Bengi su menekşe çeşitlerini sizler kadar iyi tanımıyorum.Ama bana da katlı gibi geliyor.yaprakları da kenerı açık renk olan cinsten...Eylül ayında çok açmış aldım kipadan çiçeği geçti birdaha açtı.sıkı durun fiyatını söylüyorum.1,95 ytl...çiçeği geçsin isteyene yaprak veririm.
Çevre izcisi mavi değil menekşem çok koyu bir mor.yinede teşekkür ederim.Yaprak isteme işini bahara bırakacağım .Sobalı evde öldürmeden bunları yetiştirirsem ,beğendiğiniz 2 renkliden size de gönderirim.
Elif 59 ben de olay9 un o yorumu bana mı size mi yaptığını anlayamadım da o yüzden yazdım.Ben sizinkilere hayran kaldım.Bol çiçekli günler... rengi koyu mor ama mavi çıktı.

Serra43
25-11-2008, 00:10
http://www.picturetrail.com/sfx/album/view/5917657 Bu adreste çok güzel katmerliler var,herseferinde albüme dönün,yeni kolleksiyonlara bakın.

L-EYLA
25-11-2008, 00:16
olay9 resimlerini çekip koyuyorsun ama ,görüpte benimkiler neden olmuyor diye düşünenler ve saksıların başına geçip sizin neyiniz eksik diye denemediği yöntemler kalmayanlarda (benim gibi doğum kontrol hapı kullanmak gibi) vardır.ayrıca Konya çok soğuk buna rağmen çok güzeller.Yaprakların sapı kısa olursa toprağa sokunca tutmadı benimkiler.

cevreizcisi
25-11-2008, 10:56
işte burada ekledi.Hemen gönderip çıkmam lazım .Evden tekrar bağlanırım artık .

ardaçiğdem
25-11-2008, 14:39
Benim menekşemin bir kaçında sorun var galiba. 3 ay önceki aldığım menekşelerim hiç büyümüyor. Hep aynı büyüklükte duruyor. Ne gibi bir sorun olabilir acaba. Ben istiyorum ki bol bol yaprak versin, yapraklar hemen büyüsün. Şimdi bir tanesini işyerime getirdim. Burda belki düzelir.

katmer
25-11-2008, 15:25
Ardaçiğdem,belki mevsim değişikliğine uyum sağlamaya çalışıyorlardır.Benimkilerde öyle...

elif59
25-11-2008, 16:03
Pazardan aldığım menekşem 1 ayda ne kadar çok büyüdü..aradaki farka bakın...(Tomurcuğu cok yavas büyüyor hatta büyümüyor)
Katmer rengi için 1 ay önce mor'a benziyor demiştin..

elif59
25-11-2008, 16:08
Yukarıdaki menekşenin köy gübesi kum karışımı çokta halinden memnun..
Çiçekçiden aldıklarım köy gübresini begenmediler...ne yapsam olmuyor çok şımarık şeyler

zengin-fakir ilişkisi gibi

altinediz
25-11-2008, 18:18
Benim menekşemin bir kaçında sorun var galiba. 3 ay önceki aldığım menekşelerim hiç büyümüyor. Hep aynı büyüklükte duruyor. Ne gibi bir sorun olabilir acaba. Ben istiyorum ki bol bol yaprak versin, yapraklar hemen büyüsün. Şimdi bir tanesini işyerime getirdim. Burda belki düzelir.

Öncelikle menekşenizin yerini sevip sevmediğinden emin olmalısınız. Direk güneş almamalı ve tam gölge bir alanda da olmamalı. Sabah güneşini alması iyidir.

Onun dışında;
Kök bölgesinde problem olabilir. fazla sulamadan kaynaklı **** kurt **** solucan tarzı bir etmen bu duruma sebep oluyor olabilir. Öncelik ile çok sık su vermemenizi tavsiye edeceğim. Sonrasında ise ilk sulamanızın ardındanbir çubuk **** bir çivi benzeri bir cisim ile, saksının kenarından başlayarak yavaş yavaş saksının etrafını yavaş yavaş karıştırın. Fakat köke zarar vermemeye dikkat edin. Bir iki sefer bunu tekrarlayın. Eğer solucan falan varsa zaten görürsunuz. Hemen uzaklaştırın **** zirai ilaç kullanın.

elif59
25-11-2008, 18:19
Bilmiyorum..hormon falan veriyorlar galiba çiçekçiye gelen çiçekelere

elif59
25-11-2008, 20:41
Arkadaşlar ben menekşelerime pekmez vermiştim sulandırıp 1 hafta oldu çiçeklerime birşey olmadı hatta bir tanesinin 3 tane tomurcuğu çıkıyor dipten..annem bana aldı pekmezi kansızlık için ben çiçeklere veriyorum :D:p

Nejla K.
25-11-2008, 20:50
Sevgili elif59 pekmez olayını ben de denedim.Hiç bir zararı olmadı ama çiçek açmasına etkisi oldu mu bilmiyorum.Siz pekmezi çiçek için mi? yaprak gelişimi amaçlı mı verdiniz?

elif59
25-11-2008, 20:55
Ben küpe çiçeği başlığında okudum tomurcukların iki katı olduğunu burdada şekerli su verildiğini okudum bende pekmezde şekerli diye verdim şekerli su niyetine :D pekmezin icinde ne gibi vitaminler oldugunu bilenler neye faydası oldugunuda bilirler..yaprakmı çiçekmi

cevreizcisi
25-11-2008, 20:57
pekmezde demir eksikliği için ,kan yapıcı olsun diye insanlar içer ama bitkilerde hangisine faydalıdır bilemem ama ben çileklere verdiğimde çiçekelrinin daha camlı olduğunu yaşamıştım.Bu arada maç başladı arkadaşlar sizlerden ayrılmak durumundayım.Avrupa maçı olunca izlemek lazım

Nejla K.
25-11-2008, 21:06
Arkadaşlar bana bu gün köyden gübre geldi.Dinlenmiş gübre ama yinede karıştırarak kullan dediler.Bakınca toprak gibi,gübre gibi kokmuyor bile ...Çok yararlı çiçeklere diye tembihlediler.Size göre menekşelerin toprağına karıştırsam ağır gelir mi?Tecrübeli arkadaşların önerilerini bekliyorum.Şimdiden teşekkürler...

elif59
25-11-2008, 21:17
Eski gübre o zaman bi zararı olmaz herhalde köy gübresi kum torf toprak falan karıştırabilirsiniz gibi geliyor bana yinede ben tecrübesizim bu konularda benim köy gübresi kum karışımlı menekşem 1 ayda ne kdr çok değişti 118. sayfada resimleri var..saksıya koyarken pirinç ayıklar gibi bakın aman solucan olmasın

altinediz
25-11-2008, 21:31
Arkadaşlar bana bu gün köyden gübre geldi.Dinlenmiş gübre ama yinede karıştırarak kullan dediler.Bakınca toprak gibi,gübre gibi kokmuyor bile ...Çok yararlı çiçeklere diye tembihlediler.Size göre menekşelerin toprağına karıştırsam ağır gelir mi?Tecrübeli arkadaşların önerilerini bekliyorum.Şimdiden teşekkürler...

Evet yararlı olacaktır. Ama elif59 unda dediğii gibi dikkat edin içerisinde solucan böcek falan olmasın. Ayrıca az miktarda tek başına kullanabilirsiniz **** saksı değişiminde toprakla karıştırıp da kullanabilirsin. Karar senin;)

altinediz
25-11-2008, 21:32
ewet altınediz bu tomurcuklar bir türlü büyümüyorlar ama ya..(çaktırma ben her sabah içiyorum zannediyorlar:p:D)

Bence yanılıyorsun. Şimdilik gözle görülür bir yararı olmuyordur ama az sabredersen hem yaprağında hemde çiçeklerinde pekmezin etkilerini göreceksin. Tabi bu yararlı etkiler...

altinediz
25-11-2008, 21:37
belkide kendiliğinden çıktı tomurcuklar bilmiyorum denemekte fayda var diye düşündüm

Kesinlikle yararlı olacaktır. Neden dersen ben neler karıştırıyorum toprağına bir bilsen. Ayrıca benim geniş ve sadece bana ait bir bahçem yok malesef ama yinede kömürlüğümde kendi karışımım olan ve özenle özel olarak hazırladığım toprağım var 2 çuval. İçerisinde yok yok. Ben çiçeklerime o toprağı kullanıyorum. Şimdiye kadar bir sorun yaşamadım. Kaldı ki azıcık bir sulandırılmış pekmez sorun çıkartmaz, aksine öz su olur can olur, tomurcuk tomurcuık çiçek olur yaprak olur.:p

elif59
25-11-2008, 22:01
Ne var o toprağın içinde

altinediz
25-11-2008, 22:14
Diyorum ya yok yok. Güvercin gübresinden inek göbresine, meyve sebce artıklarından, bitki artıklarına, bozulmuş çürümüş süs bitkisi soğanlarından, odun külüne... Bunlar sadece aklıma gelenler.

Ama yanlış anlaşılmasın bunları toprağın içine belirli zaman aralıkları içerisinde karıştırdım ve karışımı yapalı baya zaman oldu yani artık tamamen humus oldular toprağa karıştılar... Doğal gübre olup toprağı vitamin ile doldurdular.

katmer
25-11-2008, 22:19
http://www.agaclar.net/forum/group.php?groupid=8
Arkadaşlar daha rahat sohbet edebilmek için sizleri gruba davet ediyoruz.

ardaçiğdem
26-11-2008, 07:54
Benim borda menekşem fazla sulanmıştı toprağını değiştirmiştim. Aynı zaman da yeni çiçek açıyordu. Dün baktımda diğer tomurcuklar büyümüş hatta bir tanesi açmış bile. Demek ki her şey yolunda. Kurtuldu çiçeğim çok mutlu oldum. Solan bir kaç yaprağı vardı temizledim. Şimdi durumu iyi görünüyor. Berna nerelerdeydin özlettin valla. Hoş geldin...

cevreizcisi
26-11-2008, 11:36
Güvercin gübresibitkiler için en faydalı gübredir arkadaşlar.Hatta yer yer onları toplayıp satıldığıda oluyor.Ama gözününde bulundurulacak konu diğer gübrenin içinde bulanabilecek zararlılar.dikkat etmek lazım.faydalı iş yapmak isterken zarar etmemek için.Eğer bir şeyin zararı yoksa denemek lazım.Kâr edersek ne güzel eğer zarar vermeyecekse.

özlem11
26-11-2008, 12:00
Arkadaşlar dikkatli olun derim. Bir kere böceğe solucana kardımı btikiniz işin içinden çıkmak zor olur.
Ben koyun gübresini bahar gibi suya ıslatıp 3-4 gün bekletip süzüp. Yarı gübre suyu yarıda normal su şeklinde verdim. Zararı olmadı. Yine bahara doğru vermeyi düşünüyorum. Bu mevsimde fazla gübre veremek çok iyideğil bence...
Malum kışa hazırlıktalar...

altinediz
26-11-2008, 12:31
Güvercin gübresini kullanırken dikkat edilmesi gereken diğer konuda, fazla kullanmamak değilse bitkiyi yakarsınız. Çünkü güvercin yani kanatlı hayvanların gübreleri fazla vitamin içermektedir. Saksı bitkileri de fazla enerjiye glemezler genel olarak. Bunun için çok dikkatli olun. Sulandırmadan direk kullanacaksanız çok az miktarda toprağına karıştırabilirsiniz toz halinde, ama sulandıracaksanızda; örnek olarak 1 bardak sulandırılmış gübreyi (tabi süzülmüş olarak) 2 **** bitki durumuna (büyüklük ve bitki cinsi) göre 3 bardak su ile karıştırıp verin. cevreizcisi nin dediği gibi "faydalı iş yapmak isterken zarar etme"yin.

Nejla K.
26-11-2008, 12:46
Yeni bir şey daha duydum arkadaşlar.Köyden bana gelen gübre ile ilgili... kış aylarında soğuktan ölen çiçeklere konması onları koruyormuş.Toprakla karıştırıp saksı üstlerinden konabilirmiş. Hani toprak ilavesi yapılıyor ya işte öyle ...Menekşeler için ise bir-iki çimdik toprak üstüne koy sonra sula dediler.Birkaç ay hiçbir katkı vermene gerek kalmayacak deniliyor.Doğrusu ben cesaret edemiyorum.Bu konuda çok tecrübesizim,yorumlarınızı bekliyorum.Bilgisi olan arkadaşlar ne dersiniz?

altinediz
26-11-2008, 12:54
İlk söylediğiniz doğrudur sayın Nejla K. Ama ölen değil zarar gören olabilir **** zarar görmesini engellemek için olmalı o dediğiniz. Fakat diğer söylediğiniz doğru olamaz. birincisi menekşelerin yaprağına su v.b değmemesi gerekiyor sağlıklı gelişebilmeleri için. İkincisi ise toz halinde yapraklara koyduğunuz gübreler sulama ile zaten toprağa karışacaktır. bu durumda menekşe gübredeki vitamini yaprakdan değil topraktan alacaktır.

Eğer gübreyi yapraga suyu toprağa şeklinde bir yoldan bahsettiler isede bu şekilde menekşenin besin alması mümkün değildir. Tabi yinede denemek isteyenler deneyebilir.

cevreizcisi
26-11-2008, 16:19
Evet ,sayın altınediz ,yaprağa koymak faydalı olmayacaktır.Çünkü beslenme kökten olması gerektiği için.En güzeli bitkimiz sağlamdurumda ise ,çiçekleri yeterince varsa,büyümeside normalse hiç böyle gübre felan kullanmayı düşünmemek.

özlem11
27-11-2008, 08:22
Nejlacım ben garanti veriyorum. Bi kovanın içine eline eldiven giy. 2 avuç gübre at. Üstüne 5 tl. su dök. 4 gün beklet. Arada karıştır. Suyunu şu bildiğimiz yoğurt kovaları varya 2,5 kg' lık onun yarısına kadar gübre suyu yarısınıda su doldur dök. Hiç bir şey olmaz. Tabi hayvan gübresi ise. Hayvan gübresindede tavsiyem koyun gübresi...
Kuş gübresinde oranı bilmiyorum. Ama annem güvercin gübresini tahmini oran 1 tatlı kaşığı kadar diplerine koyarmış. Bu şekildede zararsız...

ardaçiğdem
27-11-2008, 08:50
Gübre konusunda bir şeyde ben sormak istiyorum. Şu organik tarımda kullanılan organik güprelerde çiçekler için kullanılabilirmi acaba.

katmer
27-11-2008, 09:10
Sevgili Nejla K,gördüğüm kadarıyla menekşeleriniz gayet iyi durumda.Bana kalırsa fazla kurcalamayın,formlarını kaybederlerse bir daha toparlamak zor olur.Ama illa gübre vermeniz gerekiyorsa,Olay9 ve Altinedizin söyledikleri en uygunu,onları dikkate alın bence...

altinediz
27-11-2008, 09:52
Gübre konusunda bir şeyde ben sormak istiyorum. Şu organik tarımda kullanılan organik güprelerde çiçekler için kullanılabilirmi acaba.

Evet sayın ardaçiğdem kullanılabilir. Fakat dikkat edin bazı organik gübreler fazla içeriğe sahipdir. Bu yüzden az miktarda kullanın.

asfaa
27-11-2008, 14:29
Hoşbulduk arkadaşlar:d
ben denemlerime rağmen bir türlü dikdiğim yaprakları tuttramıyorum.
Bakalım tekrar diktiğim yapraklar tutacak mı? Daha önceki okuduğum yazılarınızda poşet kullanımı vardı bende bunu uyguladım. Sizlere birşey sormak isitoyorum. Benim diktiğim yapraklar 1 kaç gün sonra yaPrakta yumşama oluyor. Yani yaprak dik durmuyor bu sizde de mi böyle

asfaa
27-11-2008, 14:35
Bunlar kuzucuklarım benm

asfaa
27-11-2008, 14:38
Devamı....

asfaa
27-11-2008, 14:44
çok sevindim nejla ben en baştan okudum forumdaki yazılanları.hem suda bekletip de diktim hemde direk olarak diktiklerimde tutmadı. Ben nedenin yaz ayında olduğu için diye düşündüm tekrar denmelerime başladım.ama 24.11.2008 diktiğim yapraklarda sap kısmında birşey yok ama yaprak yumşarak eğiliyor geriye doğru bu normal mi bunu merak ediyorum.

Nejla K.
27-11-2008, 14:56
Olay9 ve katmer yazılarınızı yeni farkettim.kusura bakmayın.ilginiz ve önerileriniz için teşekkürler.Sizde menekşeler kadar tatlısınız yaaa...Olay9 mutlaka deneyeceğim söylediklerinizi.Gübre inek gübresi imiş.toprakla birlikte geldi.yinede deneyeceğim. sonucu bildiririm.Katmercim,senin beğendiğin menekşem o kadar coştu ki hepsi açınca fotoğraflayacaktım ama 5 dak. önceki halini senin için görüntüledim.

güliizar
27-11-2008, 19:15
Merhabalar.
Benim peynir kutusuna diktiğim menekşe yaprakları tutuyor ancak sonra yapraktan çürümeye başlıyor acaba neden olabilir köküne baktım çimlenmiş anlamdım.

elif59
27-11-2008, 19:20
menekşelere apikobal vitamini yararlı gelirmi b1,b6,b12 vitaminleri içeriyor

sezgin53
27-11-2008, 19:25
Merhabalar.
Benim peynir kutusuna diktiğim menekşe yaprakları tutuyor ancak sonra yapraktan çürümeye başlıyor acaba neden olabilir köküne baktım çimlenmiş anlamdım.

Yaprakların tutması uzun süre yeşil kalması ve ardından yavrulaması demektir.
Çok sularsan çürürler.

sezgin53
27-11-2008, 19:31
menekşelere apikobal vitamini yararlı gelirmi b1,b6,b12 vitaminleri içeriyor

Sevgili elif 59 ,dediğin vitamin grubunu yorgunluk ,hafıza güçlendirme, sinir ucu iltihabı gibi durumlarda (ben diabet nedeniyle sinir sistemimi)güçlendirmek için kullanıyorum.

sezgin53
27-11-2008, 19:39
Sevgili elif 59, çiçekçilerde satılan bitki vitamini var. Bir litreye bir kapak ölçüyle menekşelere verirsin. Hepsi harika olur.

altinediz
27-11-2008, 22:47
saksılar küçük özellikle mi küçük saksı

Menekşeler zaten küçük saksı ister. Menekşelerin özelliğidir.

asfaa
28-11-2008, 08:01
sevgili asfaa menekşelerin çok güzeller maşaallah menekşeleri sen mi ekerek büyüttün yok sa çiçekçiden mi saksılar küçük özellikle mi küçük saksı

günaydın arkadaşlar

lalecan ben en baştada söylediğim gibi bir çoğunu yeni aldım.ama buradaki yazılanların hepsini en baştan okudum.eğer saksı küçük olursa kök gidecek yer bulamadığı için gücü daha fazla yapraklanması ve çiçeklenmsini sağlarmış

tecrübeli arkadaşlar yalnışım varsa düzeltin lütfen.

bu arada sizlere birşey sormuştum.benim ektiğim yapraklarda bir kaç gün sonra yumşama oluyor ve eğiliyorlar bu normal mi diye sorum vardı. cevaplarsanız sevinirim.

bu arada önceki arkadaşlar aşılama yöntemi uygulamışlar kimse sonucunu yazmamış **** benim gözümden kaçtı.
bende böyle bir uygulama yaptım mor ve pembe renginden ve bunlara poşet uygulaması yaptım.resimlerime bakarsanız orada göreceksiniz.

elif59
28-11-2008, 10:55
Yeni gelen arkadaşlar afrika menekşesi sevenler grubuna katılabilirsiniz.Orda daha rahat konuşabiliyoruz
http://www.agaclar.net/forum/group.php?groupid=8

lalecan
28-11-2008, 12:14
sizlerle paylaşayım geçen yazılarda bir arkadaş tarımda kullanılan şeker gübresini menekşelere vermiş coştu diyordu bende suyla karıştırıp verdim yapraklar baya coşkulu tamda çiçek açma zamanı iyi oldu.denemenizi tavsiye ederim annemde verir di

Nejla K.
28-11-2008, 12:47
lalecan,hoş geldiniz.köklenen yapraklarınız nasıl bu kadar çabuk oldular şaşırdım.Bir sırrı varsa bizimle paylaşır mısınız?ben bir kaç yaprağı yağmur suyu ile koyu renk bir kaba köklenmeye koydum.(22 kasım) da ancak minik bir belirti verdi ki ben onu bile erken buldum.Sizi tebrik ederim.Sırrınızı bekliyorum.

lalecan
28-11-2008, 12:55
tam tarih atmadım ama en fazla 15 gün olmuştur.ben küçük bir çay bardağına çok az suyla koydum.ve oldu genelde hep böyle yaparak çillendiriyorum.çok da uzun sürmüyor

ardaçiğdem
28-11-2008, 13:06
İlk menekşem kök çürüğünden kurtulduğunu düşündüğüm menekşem...
son resimde yavrulayacak yapraklarım.
54110
54111
54112
54113
54114

lalecan
28-11-2008, 13:10
ardaçiğdem,son resimdeki menekşeleri bardağa mı ektin büyüyünce mi saksıya geçireceksin

ardaçiğdem
28-11-2008, 13:12
Menekşeler için bir besin aldım üzerinde yaprakları köklendirdiğimiz suyada katılabileceğini yazıyor. Acaba katmalımıyım hiç bu şekilde köklendiren arkadaşımız varmı.
Son resimdeki iki yaprak bahsettiğim solmuş yaprak ama atmıyorum belki yavrular.

ardaçiğdem
28-11-2008, 13:25
ardaçiğdem,son resimdeki menekşeleri bardağa mı ektin büyüyünce mi saksıya geçireceksin
Evet önce plastik bardaklara diktim sonra küçük boy saksılara dikeceğim.
Katmercim gördünmü yapraklarını gözüm gibi baktım. Şimdi torftalar inşallah yavrularınıda eklerim. Beyaz katmerli hala suda. Garanti olsun diye iyice bekletiyorum.

Nejla K.
28-11-2008, 13:28
Çok tecrübeli sayılmam ama ben bu konuda deney yaptım.Bir bardağa bitki besini koyarak ,diğerini normal yolla, hatta bir tanesine bardağın dibine bir çimdik torf koyarak denedim.SONUÇ:En çabuk normal yolla olan belirti verdi.Diğerlerinde yaprak çürüdü.Tabi bu sadece benim bir denemem,bilimsel yanını bilemem...Ama sizinle normal yolu da paylaşmak isterim.Çay bardağının yarısına yağmur suyu koydum.Bardağın üstünü alüminyum folyo ile kapattım.Küçük delikler (yaprak sayısı kadar)açıp yaprağın sadece sapının ucu değecek şekilde yerleştiriyorum.son olarak çay bardağının etrafına siyak bie naylon sarıp oda sıcaklığında yarı gölgede bekletiyorum.Ben en iyi sonucu böyle aldım.Umarım yararlı olmuşumdur.Telefonum şimdi şarjda sonra fotoğrafta eklerim.Başarılar.

bernacyhn
28-11-2008, 13:36
Çiğdem abla umarım yavrularlar ben de plastik bardağa yaklaşık 30 adet yaprak diktim birkaçı yavruluydu hatta yer sıkıntısı olmadı çoğaltmak isteyenler için çok iyi oluyor plastik bardak çiçekçi abla sağolsun o önermişti bana bunu

bernacyhn
28-11-2008, 13:42
Nejla K., yönteminizde başarılı olabilirsiniz ben o şekilde hiç denemedim ben çeşme suyuna koydum hep yapraklarımı yarı gölgede kaldılar çok da sağlıklı oldular ben biraz odamın aydınlık oluşundan dolayı şanslıyım sanırım ama ben hiç ekstra bir şey yapmadan sadece çay bardağına koyarak başarılı oldum.

özlem11
28-11-2008, 15:19
Bunlar komşumun menekşelri. Telefonla çekmek zorunda kaldım. Ama yinede görmenizi istedim...

özlem11
28-11-2008, 15:22
....Zeynepmansur hoşgeldiniz...

Nariel
28-11-2008, 22:16
Cevahir Koçtaş'taki menekşeler o kadar harap olmuş ki, her tarafları kırılmış yaprak dolu. Ben oradan geçerken bir sağlam menekşe, birkaç da kopmuş yaprak aldım.
Yeni menekşem bu:

54182

Sağlamını bulmak zor. Bu renk uzun süredir istediğim bir renkti.

özlem11
29-11-2008, 08:58
Arkadaşlar size süpriz diye bahsettiğim minicik yavrudan gelen tomurcuğu paylaşmak istedim. Yavru okadar küçük ki tomurcuğunu görünce gözlerime inanamadım.
Tomurcuklu yavru ve anne menekşenin resimlerini ekledim...

asfaa
29-11-2008, 09:22
Resimler çok ii değil ama pembe üzrei mor çilleri olan yeni aldığım menekşe

erteb
29-11-2008, 23:12
Merhaba arkadaşlar, sizin kadar bilgim olmadığı için sessiz kalmayı tercih ediyorum ve hergün yazdıklarınızı okuyorum. Önceki gün Migros'tan 2.95 ytl ye aldığım menekşelerin fotoğraflarını sizinle paylaşmak istedim. Bazı yaprakları kırılmıştı ama çok iyi durumdalar. Hatta bir tanesinin bakımsız yapraklarını temizliyordum, 2 cm genişliğinde bir yaprak toprağa düşmüş. Kaldırdım, köklenmiş. Minicik, gözle bile zor görülen bir filiz çıkarmış. Yaprak çok küçük, nasıl olur anlamadım. Yerine bıraktım tekrar. Umarım tutar. Sırf tomurcuk olanı bordo diye aldım. Fotoğrafta mor gibi çıkmış ama bakıldığında bordoya daha çok benziyor. Umarım bordo açar.

Serra43
01-12-2008, 06:30
Arkadaşlar,her yıl menekşelerin toprakları değiştiriliyormu?

katmer
01-12-2008, 08:45
Kökler saksıyı doldurmamışsa her yıl değiştirmeye gerek yok bence..

günsu
02-12-2008, 13:50
Mor menekşemin ilk açışı.Burda mavi gibi gözükmüş.
Bunlarda ebrulilerim yaprakları yumuşamıştı, ama orta yaprakları sağlıklı.

54567

elif59
03-12-2008, 11:22
Benimkilerde öyleydi ama artık ortadan yaprak çıkarmaya başladılar..:D Pekmez ve yumurta suyunun etkisidir diye düşünüyorum...Ve önce şurda daha mı iyi olur sanki burdamı iyi olur diye sürekli yerini değiştiriyordum şimdi cama yakın aydınlık bir köşedeler ve mutlular :p

katmer
03-12-2008, 11:26
Sevgili Serra daha yeni değiştirmişsin zaten. Bazen durgunlaşabiliyorlar. Bence besin takviyesi yaparsan düzelirler. Eğer için rahat etmiyorsa parmağını toprağa batır. Sıkması için sımsıkı olması gerekir...

ardaçiğdem
03-12-2008, 11:39
Arkadaşlar benim menekşelerimde hiç büyümüyor. Öylece duruyor. Budadığım menekşelerim vardı onlarda hiç büyümedi budamak iyi gelmedi sanırım. Besinde veriyorum ama anlamadım...

katmer
03-12-2008, 11:45
Mevsimdendir,başka birşey olduğunu zannetmiyorum.Benimkilerde durdu çünkü...

katmer
03-12-2008, 18:55
Arkadaşlar benim minik menekşemde de gonca var. Bakın...

Serra43
03-12-2008, 19:11
Katmer pet bardaktamı

katmer
03-12-2008, 19:23
Değil Serra, hatıra cam bir kapta. Altı da delik değil üstelik..

elif59
03-12-2008, 19:57
Gözünaydın gülden abla..Rengi mor galiba? altı delik olmayınca sorun olmuyormu kök çürüğü falan suyu ayarlamak zor olmuyormu...Bu kadar kücükken tomrucuk çıkarmış ya bende diyorum cam bardağamı diksem :D:p

(AÇMIŞ FOTOĞRAFINIDA İSTİYORUZZ)

cevreizcisi
03-12-2008, 20:12
Bitkiler sıkışınca kendisini çiçeğe veriyor demekki ,satıcılarda da hep küçük saksılarda olur genelde.

katmer
03-12-2008, 20:13
Radyatörün üzerindeki mermerde duruyor. Toprağı çabuk kuruyor, bende suyunu ayarlı veriyorum. Şimdilik bir sorun yok...Evet rengi koyu mor..

Serra43
05-12-2008, 00:03
Sitenin birinde pembe katmerli kenarları yeşil kıvırcık görmüştüm, tebiki çok şaşırdım.

Serra43
05-12-2008, 00:05
Devamı...

Minem
05-12-2008, 12:56
Serra43 ün ekledikleri, 3. ve 5. resimdekiler menekşeye benzemiyor ki arkadaşlar. Ben mi karıştırıyorum yoksa. Menekşelerin yaprakları tüylü tüylü olmaz mıydı? Bunlar parlak yapraklara sahip. Sanki biraz kalanşoyu anımsatıyor bunlar bana.

katmer
05-12-2008, 13:03
Sevgili Minem kıvırcık yapraklılar parlak olur. Bende var oradan biliyorum. Onların hepsi afrika menekşesi. Kendi aralarında pek çok çeşitleri var.

aliş
05-12-2008, 13:26
Benim menekşemi nasıl çiçek açtırabilirim arkadaşlarım ?

katmer
05-12-2008, 13:32
Bir kere güneş ışığı alan bir yerde olsun. Eğer hiç kıpırdamazsa afrika menekşeleri için çiçek coşturan diye bir besin var (İnternetten bile bulabilirsin) ondan ver, mutlaka açar...

aliş
05-12-2008, 13:47
Veriyorum 2 haftada 1 litre suya bir kapak suyuda paylaştırıyorum ama tık yok :)

Bu arada yaprakları inanılmaz güzel ve canlı.

Serra43
05-12-2008, 18:09
Katmer menekşelerin çok güzel. Arkadaşlar bu resimlerde benden sizlere bayram hediyesi.

Serra43
05-12-2008, 18:11
Bunlarda devamı...

Serra43
05-12-2008, 18:18
Devamı

Serra43
05-12-2008, 18:23
Menekşeler

moso
06-12-2008, 08:09
Geçen gün menekşe satın aldım. Reyondakilerin en sağlıklısıydı... Ama çiçeğin orta kısmında, yaprak ve çiçeklerinin dallarının dip tarafında erimeler varmış. Çiçeğin göbek tarafında var sadece, önceden çıkan yapraklarda ve çiçeklerde yok erime.

Erime yaprakların dalıyla birleştiği yerde de var. Aslına bakarsanız bir taraftan çiçek açmaya devam ediyor. Eski çıkan kenardaki yapraklar da yemyeşil, çok sağlıklı görünüyor. Erime olan çiçekleri ve yaprakları dipten koparıp temizledim.

Nedeni konusunda fikriniz var mı? Umarım aşırı sulamadandır. Bayram tatilinden önce teşhisi koyabilirsek çok iyi olacak. Çünkü bayram tatilinde forumda kimseyi bulamam.

moso
06-12-2008, 08:32
Biraz araştırma yaptım. Çiçeğin orta kısmından sulanması haliyle ortadaki su değen dalların erimesine neden oluyormuş...

bengi_su
06-12-2008, 08:49
Syn. moso üsten sulama yapmayın mümkünse. Menekşeler çok suyu sevmez, sanırım çok sulamışsınız. O yüzden erime olmuş olabilir.

elif59
06-12-2008, 10:20
Cam önündeki menekşeme 2 gündür bakmıyordum. Bu sabah baktığımda yapraklar havaya kalkmıştı.

Nedenini ben de bilmiyorum ama sanırım yerini sevdi.

özlem11
07-12-2008, 18:49
Yeni aldığım menekşelerin kartonunda yazan adresin linki veriyorum.
http://www.vtrtarim.com/anasayfa.php?link=m

elizabet
08-12-2008, 23:28
AFRİKA MENEKŞESİ 'NİN YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI

IŞIK: Yetersiz ışıklanma Afrika menekşelerinin çiçek açmamasının en başta gelen nedenlerindendir. Menekşeler günde 10-14 saat ışık almalıdır. Ancak direkt güneş ışığı zarar verir. Eğer yeterli doğal ışıklanma sağlanamıyorsa, flouresan ışığı ile takviye edilebilir.

SICAKLIK: 20-25°C ideal sıcaklıktır. 15°C nin altına ve 30°C nin üstüne kısa süre dayanabilirler.

NEM: %40-50 nispi nem genellikle idealdir. Sıcaklık arttıkça nemi de arttırmak gerekir.

SAKSI: Temiz, seramik **** plastik saksılar kullanılabilir. Çok büyük saksı kullanılmamalıdır. Bitkinin kökü saksının her tarafını kaplamadan asla daha büyük bir saksıya şaşırtılmaz. Afrika menekşesi, kökler saksının kenarına ulaştığında çiçek açma eğilimindedir.

GÜBRELEME: Gübrelemenin yapılmaması ya da çok seyrek yapılması da çiçeklenmenin az olmasına neden olabilir. Azot fosfor ve potasyum oranları eşit olan ya da potasyum ve fosfor oranı daha fazla olan gübreler dönüşümlü olarak kullanılabilir. Ancak azotun üre azotu olmamasına dikkat edilmelidir. Gübreleme her sulamayla birlikte yapılabileceği gibi bir dolu bir boş şeklinde de yapılabilir. Ancak Afrika menekşesinin kökleri çok hassas olduğundan verilecek gübre miktarı önerilen dozun 1/3’i kadar olmalıdır.

SULAMA: Yumuşatılmış su ya da saf su kullanmaktan sakınılmalıdır. Menekşeler az da olsa normal çeşme suyunda bulunan iz elementlere ihtiyaç duyarlar. Ancak sudaki klor problem olabilir. Bu durumda suyun bir gece açıkta bekletilmesi klorun uçmasını sağlayacaktır. Menekşeler nemli tutulmalı asla çok ıslak bırakılmamalıdır. Sulama suyunun sıcaklığı ortam sıcaklığına yakın olmalıdır.

SAKSI HARCI: Menekşeler, köklerin kolay büyümesi için hafif ve havalı bir harç karışımına ihtiyaç duyar. Aynı zamanda harcın içinde zararlılar ve bakteriler de bulunmamalıdır. Saksı harcını yılda iki kez 1/3’ini boşaltıp yerine taze harç ilave ederek tazelemek gerekir. 1/3 torf, 1/3 perlit, 1/3 vermikulitten oluşan harç menekşeler için oldukça idealdir.

BAKIM: Her ay en alt sıradan 3 yaprağın alınması yeni yaprak oluşumunu teşvik eder. Çiçeklenme bittiğinde solmuş çiçeklerin ve çiçek saplarının alınması gerekir. Saksının her ay 90° çevrilmesi yaprak simetrisinin korunması bakımından önemlidir.
kaynak
http://www.vtrtarim.com/afrikameneksesi.htm

moso
09-12-2008, 08:39
syn elizabet,
Pencere önünde duran menekşem direk güneş ışığına maruz kalmış olur mu? Tabi sözünü ettiğim bu mevsim için, yaza mevsimi için değil. Güneş yaz mevsimi kadar yakıcı değil...

özlem11
09-12-2008, 18:22
Moso şuan güneş yakıcı olmadığından sorun değil. Ama yazın güneş deneyimlerime göre 1 saatte bile yapraklarını kavuruyor.
Herkese mutlu bayramlar...

elif59
10-12-2008, 20:15
Ben menekşemin solan çiçeklerini koparıyorum sonra o çiçek sapı yukarıdan aşağıya dogru kuruyor ve asagıda olan tomurcuklarda yumuşuyor ölüyor....Koparmadıgımdada sap yumuşuyor çiçek yamuluyor ama aşağıdaki tomurcuklara ne olacak 3-4 gün içinde belli olcak

Siz solan çiçeklere ne yapıyorsunuz?

özlem11
10-12-2008, 20:21
Ben ya makasla **** tırnağımla sapından koparıyorum. Tabi hepsini değil. Sadece solan çiçeğin sap kısmını. Tomurcuk dalındaki çiçekler tamamen ömrünü doldurunca dibinde koparıyorum.

elif59
12-12-2008, 17:33
Menekşemin birinin yaprakları yumuşadı...Dün pekmezli su verdim ondanmı acaba ama diğerleri yumuşamadı

Faruk
12-12-2008, 18:26
Siteyi uzun zamandır takip etmeme rağmen yeni üye oldum. 14-15 yıldır menekşe yetiştirmekteyim. Yani tam bir menekşe tutkunuyum. Şuan 10 saksı ve ayrı renkte menekşem var.

Menekşeler konusundada 14 yılın vermiş olduğu az çok bilgi birikimim var. İnşallah ilerleyen zamanlarda sizlerle bilgi alış verişinde bulunuruz.

elif59
13-12-2008, 14:17
Çiçeği koparmadığımda da aynısı oldu. Alttaki tomurcuklar yine kurudu, çok üzgünüm.

İlk aldığım menekşemin tomurcuğu büyüyemiyor, 1.5 aydır aynı (2.fotoğraf).

kaybol.2008
13-12-2008, 16:26
Elif 59, yaklaşık 6 yıllık menekşe bakım tecrübemi aktarayım. Gece pencere önü epey serin oluyor. Gündüz kalorifer vb. ısıtma sistemleri sayesinde, ev içi ısısı uygun olsa da, saat 23.00'dan sonra pencere önleri zaman zaman beni bile üşütüyor.

Malum menekşeler de soğuğa oldukça duyarlı (özellikle çok değer verdiğim, katmerli, mürdüm rengi, yaprak kenarları tırtıklı menekşemi soğuk bir gece sonrası bir anda ölmüş bulduğumda yaşadığım şoku anlatamam).

Gördüğüm kadarı ile PVC pencere önünde seninki. PVC pencerelerden bazıları hava sızdırabiliyor. Soğuk genç filizi yakıyor gibi geldi. Ama daha tecrübeli arkadaşların yorumunu ben de bekliyorum;)