View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
perlite parmaklarinizila baski yaptiginizda eziliyormu.Ben bir cicek almistim topraginda perlite benzeyen beyaz seyler vardi ben onlari cicege zarar veren zararlilardan biri sanmistim buldukcada ezip attmim.
163291
163292
Dik saplı olanlar annemin diktikleri
diğeri ise dikilen saplardan yeni çıktığı halde çiçek açtı
Bu arada Özlem hanım o beyazlar küçük taşlar sanırım sizin dediğiniz plastik şeyler aslında onların zararı olmaz sadece suyu emerler ve toprağı nemli tutarlar
Bir de deneyimli biri varsa yukarıdaki menekşelerim hakkında bir soru sormak istiyorum: çelik yöntemiyle diktiğimiz menekşe saplarını çıkan bitkiden ne zaman ve ne şekilde ayırmalıyız.
Çok özür dilerim sevgili Sevinay Yanlışlıkla yukarıdaki yoruma Özlem hanım demişim senden bahsediyordum.
Sevgili necp, yavru yapraklar 10 kuruş büyüklüğüne ulaşınca anne yaprağı ayırabilirsiniz. Ben genelde öyle yapıyorum.
Sevgili necp, yavru yapraklar 10 kuruş büyüklüğüne ulaşınca anne yaprağı ayırabilirsiniz. Ben genelde öyle yapıyorum.
Peki daha sonra o ana yaprakları tekrar köklendirebilir miyiz?
Tabii ki:) İkinci sefer daha çabuk kökleniyor ve yavruluyor.
fahriyee
29-07-2010, 22:05
Sevgili Maki,Durul ve Özlem ellerinize sağlık çok güzeller.Sevgili Maki;rica etsem çiçeğin üzerine cetvel koyarak fotoğrafını çekebilir misiniz?5cm bana nerdeyse yaprak çapında gibi geldi .Eğer o çapta ise müthiş birşey...
Alındım sevgili fahriyee ve hemen cetvel bulup fotoğraf çektim. Neyse ki çekim yapabileceğim bir çiçek vardı üzerinde :))
163394
163395
Haksızlık etmiştim 5 cm den bir kaç milim büyükmüş :))
türkansultan
30-07-2010, 11:33
Sevgili makicim maşallah menekşen çok güzel,çiçeğide bir o kadar büyük,nazar değmez inşallah.Sizleri kıskandım ,dün akşam gelinimizden menekşe yaprakları aldım suya koydum ,köklenince dikip sizlerle paylaşıcam.
Sevgiler
Başlığmıza hoşgeldin sevgili türkansultan, seni burada da görmek çok güzel :) En az sardunyaların kadar güzel menekşeler yetiştireceğini biliyorum.
Köklendirmeyi su da ya da direkt torfda yapabilirsin. Hemen sevgili klubnika'dan edindiğim bir biligiyi aktarayım sana.
Yaprağı ısladığın su, muhakkak içme suyu olsun ve kaynatıp soğuğa yakın ılıttıktan sonra yaprağı içine koy. klubnika yaprağı steril bir jiletle kestikten sonra 15 dakika kadar kurumasını bekleyip, daha sonra kömür tozuna batırarak suya koyuyormuş. Çok başarılı bir yetiştirici, son eklediğim menekşe de onun yapraktan yetiştirdiği yavrulardan :)
türkansultan
30-07-2010, 14:07
Hoşbulduk makicim.
Saten pek bilgim yoktu bu konuda,sudan çıkarıp dediğin gibi uygulayacağım,verdiğin bilgi için çok teşekkürler sevgili maki.
fahriyee
31-07-2010, 16:18
Resimdeki menekşenin çiçeği 4cm arkadaşlar.Ruslar 1cm ile fark attı bize.Normalde saksıda bu büyüklükte açmadı,bardakta ve fitilli olduğundan galiba.Alttaki de fincanda idi tam açmak üzere gelişmişti ki yapraklar yumuşadı,fitilli olunca suyu çok çekmiş,galiba kökü çürüdü.
Sevgili menekşe sever arkadaşlar. Bir aydır yeşilin her tonunun bulunduğu Rizedeydim. Arada siteyi ziyaret edebildim. Özlem hanım ,Maki01 ve diğer arkadaşlara çok teşekkür ederim. Ellerine sağlık. Hiç görmediğim renk ve çeşitleri bu sitede gördüm.
Fitilli sulama yapmak istiyorum. Bazı menekşelerimde funda toprağı var. Çok çabuk kuruyor. Umarım başarılı olurum.
Şu konudada yardımcı olursanız sevinirim. Evim küçük, büyüklü küçüklü 30.a yakın menekşem var. Birbir dibindeler. Nasıl bir sistem kullanabilirim.
Bu arada yeni üyelere de hoşgeldiniz demek istiyorum.
Sevgili sema62,
Fitilli sistem oldukca basit bir yöntem. Her evde bulunan bayan ten çoraplarından enlemesine 1 cm' lik halka şeritler kesip , onları da ortadan keserek elde ettiğimiz ipleri fitil olarak kullanıyoruz. Önemli olan fitil olarak kullandığımız malzemenin muhakkak sentetik olması. Daha sonra bu fitili saksının drenaj deliğinden geçirip saksının en üst yüzeyine kadar gelecek şekilde çekiyoruz. Saksı altından sarkan fitil, 7-8 cm kadar kalıyor. Saksıya toprak harcını koyarak menekşemizi dikiyoruz. Daha sonra saksıyı içine su doldurduğumz bir kabın üzerine oturtuyoruz. Saksı drenaj delikleri su ile temas etmemeli, saksıdaki toprak sadece fitilin suyun içinde kalan bölümünden ihtiyacı olan suyu çekiyor , böylece menekşe düzenli olarak ihtiyaç duyduğu nemi fitil aracılığıyla alttaki su kabından alabiliyor. Su kabı olarak pet bardak veya pet meşrubat şişelerini keserek bardak niyetine kullanıyorum :)
Fitil uygulamasından sonra toprak çok nemliyse ya fitili daha ince bir fitille değiştirmek ya da saksı toprağının içinde kalan uzunluğunu azaltmak gerekiyor. Yeterince nemli değilse fitil malzemesi ve fitil kalınlığıyla oynarak bir dönem sonra dengeyi kurabiliyorsun.
Mevcut saksılarıma fitil koyarken drenaj deliğinden kökleri fazla zedelemeyecek şekilde kalın uçlu tığı batırıp fitili çekiyorum. Ben orlon örgü iplikleri ile başlamıştım, kısa sürede çürüdü, çoraptan elde edilen fitiller daha uzun süre dayanıyor.
Not :Yabancı bir sitede fitilin suyu daha rahat almasını sağlamak için sabunlanması öneriliyor. Henüz uygulamadım:)
Epeydir evimin tadiladı devam ettiği için sizlerden ve bu güzel görüntülerden uzak kalmıştım işlerimiz halen bitmedi ama ben dayanamayıp sizlerin gönderdiği bu güzel görüntülere doya doya bakmak adına yine buradayım hepinizin eline ve yüreğine sağlık bütün resimler çok güzel
Bende uzun zamandır pek ilğilenemediğim menekşelerimin resimlerini size ulaştırmaya çalışıyorum umarım başarılı olurum çünkü sizlerin önerilerinize ve yardımlarınıza ihtiyacım var
şimdiden teşekürler
Uzun zamandır fotoğraf eklemiyordum. Açmış bütün menekşelerimden bazıları. Fotoğrafları telefon çekimi olduğu için güzellikleri ancak bu kadar çıkıyor.:(
Küçücük pet kahve fincanında neredeyse fincan kadar çiçek veren mor menekşem ve kardeşleri :)
163869
163870
163871
163872
Emre İlhan
02-08-2010, 11:44
;)Maşallah Faruk abi.Kücücük pet bardaklarda neler yapıyorsun böyle.
Emre İlhan
02-08-2010, 11:45
Maki01 ablacım,ne kadar güzel açmış menekşelerin.Kabın büyüklüğü küçüklüğü senin yanında önemli değil bence.Sende keramet var desem;).
Teşekkürler Emrecim galiba ortam şartlarını ve benim yoğun ilgimi farketmiş olacak ufacık pet bardakta saksıdaymış gibi coştu. Sanırım sık sık ona ve diğer pet bardaktaki menekşelerime gösterdiğim ilgi, aynı zamanda yapraklarına kondurduğum minik öpücükler onlar tarafından farkediliyor.;)
İltifatlarını kabul etmek isterdim Emre'cim ama onları hak eden kişi klubnika :)
Bir seneden bu yana yetiştirdiğim menekşelerim sıcaklardan çok etkilendi. Pencereden 3-4 metre uzaklaştırınca hızla toparlanmaya başladılar.
Bu arada AVSA (http://www.avsa.org/Faq.asp)'da yayınlanan dökümanları uzun uzun okuma fırsatım oldu. Diyor ki " Menekşelerin bol çiçek verebilmesi için günde en az 8 saat karanlıkta kalması şart."
Benim menekşelerim salonda ve neredeyse sabaha kadar oturulduğu için ışıklar, gün ışığıyla birlikte kapanıyor. Bu bilgiyi okuduktan sonra tv izlerken oğlumun itirazlarına rağmen ışığı kapatmaya başladım. Bir süre sonra etkisini göreceğime inanıyorum.
Emre İlhan
02-08-2010, 12:40
Ablacım.Çok ilginç bir bilgi.O zaman yazın menekşelerin işi çok zor gibi görünüyor.Aslında bizlere bitkilerimiz için ayrı bir oda lazım.Orada onlara istediği ortamı sağlayabilmek için.Ama bu olanakta pek olmuyor;).
fahriyee
02-08-2010, 12:57
Fitilli sulama deneyecek arkadaşlar lütfen olgun menekşelerinizde denemeyin.Yavru menekşelerde deneyip kontrollü sulama sağlayabiliyorsanız o zaman tamamdır.Sevgili Maki ve Faruk yine sayfamızı şenlendirdiniz,ellerinize sağlık.Benim ebruli menekşelerden şikayetim var,tek renk açıyorlar.İnşallah güneş görmedikleri içindir(güneşten çok etkilenince güneşliği kapatmıştım)
Emre İlhan
02-08-2010, 12:58
Teşekkürler Emrecim galiba ortam şartlarını ve benim yoğun ilgimi farketmiş olacak ufacık pet bardakta saksıdaymış gibi coştu. Sanırım sık sık ona ve diğer pet bardaktaki menekşelerime gösterdiğim ilgi, aynı zamanda yapraklarına kondurduğum minik öpücükler onlar tarafından farkediliyor.;)
;)Kesinlikle senin ilginden kaynaklanıyor bence.
Çok güzel ellerinize sağlık arkadaşlar.
Kesin karar verdim, siz insanın tatilini yarıda bıraktırırsınız:) Bu kadar da olmaz ki;)
nazlı hilal
02-08-2010, 16:32
Maki ve Faruk kıskanmamak elde değil,helal olsun diyorum,valla aştınız:p
Canım katmercim,kime emanet ettin menekşeleri bakan yoksa diyecektim bana gönder.
Ben bakarım tatili yarıda keme.:D
Merhaba arkadaşlar.
Her ne kadar başlığınıza katkıda bulunamasamda sıkı takipçilerinizden gizli bir menekşeseverim.İnternetim de uzunca bir süredir devam eden sorun nedeniyle siteye girmekte zorlanıyorum .Ben görmeyeli maşallah çeşitleriniz de artmış sulama sisteminizde.
Maki1 fitilli anlatımın için teşekkürler. Bende denemek istiyorum .Malum havalar çok sıcak sabah çıkıp akşam geldiğimizdende son zamanlarda pek su işini dengeleyemiyorum. Üzeri çiçekten görünmeyen menekşelerim resmen hayata küstü çiçek vermiyorlar ve yaprakları pörsüyor.
Ben hala vakit ayırıp resim yükleme işini beceremedim. Birazda o yüzden sessiz kalıyorum sitede. Kuru kuru anlatım olmuyor resimlede desteklemek gerekiyor.
Bu arada Rus güzellerinizin de herbiri bir şaheser.
Hepinize bol çiçekli günler dileğiyle.
Sevgiyle kalın
maki pembe ne kadar güzel böyle maşalah .
menekşelerin saksısını pazar günü bir güzel degiştirdim gecen hafta bir tanesini degiştirdim kendine geldi yaprakları salmıştı bayagı düzeldi şimdi ötekilerinnide büyüttüm .
kücük saksılara dikin diyorlarda kücüge göre büyük saksı daha az sorun teşkil etmezmi . nem az su tutma sorunu az sıcaklık daha az hava alması daha iyi .
Teşekkürler Maki01. Yazdığım gece fitilli sulamayı merserize örgü ipiyle uyguladım. Yavrular pet bardaklardaydı. Birisinin toprağı nemliydi. Sabaha kadar suyun tamamını çekmiş. Diğerinin toprağı kuruydu. Suyu çekmemiş. Acaba toprak nemlimi olmalıydı?
maki pembe ne kadar güzel böyle maşalah .
menekşelerin saksısını pazar günü bir güzel degiştirdim gecen hafta bir tanesini degiştirdim kendine geldi yaprakları salmıştı bayagı düzeldi şimdi ötekilerinnide büyüttüm .
kücük saksılara dikin diyorlarda kücüge göre büyük saksı daha az sorun teşkil etmezmi . nem az su tutma sorunu az sıcaklık daha az hava alması daha iyi .
Sevgili iris41,
Menekşelerdeki kök çürüğü hastalığının en büyük nedeni olarak , olması gerekenden büyük saksı olduğu söyleniyor. Açıklama olarak, köklerin ibtiyacı olmasa da tüm saksıdaki suyu çekmeye çalıştığını ancak yeterince gelişmediği için ortaya çıkan nemli ortamda çürüdüğünü söylüyor. Saksı büyüklüğü olarak, menekşenin toplam çapının 1/3 'ünü geçmemesi gerektiği ısarla yazıyor uluslararası Afrika Menekeşesi sitelerinde.
Ben de sevgili klubnika'dan gelen menekşelerin kahve fincanı içinde nasıl güzel geliştiğini görünce durumu tam olarak kavradım. Biraz ebeveynce bir duyguyla, bol bol yesin , içsinler istiyoruz ama onlar mide fesadına uğruyor :)
Teşekkürler Maki01. Yazdığım gece fitilli sulamayı merserize örgü ipiyle uyguladım. Yavrular pet bardaklardaydı. Birisinin toprağı nemliydi. Sabaha kadar suyun tamamını çekmiş. Diğerinin toprağı kuruydu. Suyu çekmemiş. Acaba toprak nemlimi olmalıydı?
Böyle durumlarda ilk sulamayı üstten yapıyorum, sonrası geliyor :)
Dun suda koklendirdigim menekse yapraklarini topraga diktim bu sabah baktigimda bir tanesi egilmis cansizlasmisti diger ikisi gayet dik duruyordu.egilmis olani bu sabah yeniden suya koydum hala solgun sizce ne yapmaliyim.Evde gul topragi vardi o topraga diktim sizce bu toprak agirmi geldi menekselere
ankdemir
03-08-2010, 11:39
Bu aralar Migroslarda katmerli menekşeler bulmak mümkün. Ben görüp birkaç tane aldım. Fiyatı da birçok yere göre uygun, 2.59 tl. Özellikle pembe katmerliden çok vardı. Ankara için söylüyorum tabii ama genellikle tüm Migroslara aynı ürünler gider diye tahmin ediyorum.
Böyle durumlarda ilk sulamayı üstten yapıyorum, sonrası geliyor :)
Teşekkür ederim Maki01. Üstten sulama yapacağım..Önce fitilli sulama yaptığım menekşenin toprağı yeterince ıslak. Bardakta su yok. Tekrar toprak kuruyuncamı vermeliyim.
Diyarıdeşt
03-08-2010, 14:33
merhaba arkadaşlar fitilli sulamayla ilgili yardım edebilirmisiniz, nasıl yapacağımı bilemiyorum.
Sevgili sema62,
Ben sürekli bardakta su bulunduruyorum. Toprak nemli değil de ıslak ise, toprağın içindeki fitili biraz aşağı çekmenizi ya da daha ince bir fitille değiştirmenizi öneririm.
Tekrar teşekkürler Maki01.Yazdığınızı uygulayacağım.
merhaba arkadaşlar fitilli sulamayla ilgili yardım edebilirmisiniz, nasıl yapacağımı bilemiyorum.
Bir önceki sayfa anlatmaya çalışmıştım sayın Dıyarıdest.
klubnika
04-08-2010, 12:57
Bu menekşenin çiçeği yaklaşik 7 cm.:p
ilknur aşık
04-08-2010, 13:36
faruk beyin 210 sayfada 2.8.2010 tarihli ve 6585 nolu mesajınızda eklemiş olduğunuz ilk menekşle yapraklarındaki sarılıkların sebebi nedir?
Yanı tür lekeler benim bir menekşemde de var, fazla güneştenmi yoksa bir hastalıkmı bilemedim.
nazlı hilal
04-08-2010, 15:00
Klubnika elinize sağlık,nazar değmesin:p
ankdemir
05-08-2010, 08:31
İlk aldığımda böylelerdi.
164291
Çiçekleri soldu yaprakları da kötüledi ama ortasından yaprak çıkarmaya çalışıyorlar. Kendilerini yeniliyorlar sanırım.
164289
Bu da son aldığım menekşem. Şimdilik gayet sağlıklı büyüyor.
164290
klubnika
06-08-2010, 23:00
Evet, değerli arkadaş ''ANKDEMİR''! Seralardan gelen menekşeler ilk zamanlar çok iyiler ve güzeller sonra da bakımı biraz zor, ne yaparsanız yapın evde aynı ortamı sağlamak mümkün değil. En iyisi özel ev yetiştirme menekşeleri elde etmektir onların bakımı daha kolay ev ortamına alışkın.
Küçük ''yavru'' menekşe ilgili - kesinlikle saksı minicik olmalı, küçük ''Danone'' kapları bu işler için çok uygun ve ilk zaman sera ortamı şart, yeni sağlıklı kökler çıkana kadar!
Çok güzeel benimde böyle menekşelerim olmalı sevgili klubnika ellerine ve çiçeklerine sağlık.
Çok güzeller sevgili klubnika:) Benim tomurcuklar tek tek açmaya karar verdikleri için böyle toplu görüntü henüz yakalayamadım, yine de çok yakında benzer bir fotoğraf ekleyebilirim :)
Sevgili Klubnika menekşeleriniz hayatımda hiç görmediğim çeşitler. Tek kelimeyle harikalar. Elinize emeğinize sağlık.
Kahraman Koray
08-08-2010, 21:07
Yaz aylarında çok işe yarayan bir yöntem olan otomatik sulama ve fitilli sistemin menekşelerdeki uygulaması ile ilgili önceki yazımı okumanızı öneririm. Buradaki bağlantılarda faydalanabileceğiniz yöntemler var. Ben ilk uyguladığım şekli ile uzun zamandır başarı ile kullanıyorum. 1 ay için bile hiç sulama gerektirmeden ve menekşe kaybım olmadan kullandım. Bu arada tohumdan menekşe üretimim son derece başarılı oldu ve ilk çiçekleri çoktan aldım. 200 menekşeyi dağıtmak zor oluyormuş. En korkunç menekşe hastalıkları unlu bit ve akar türleri. Başa bela. Bu nedenle menekşe sayımı azalttım. Yazın menekşelerin çiçeklenmesi bu sıcaklarda zor. Özellikle sıcak yerlerde oturup da başaramayanlar üzülmesin. Sonbaharda hepsi çiçeklenmeye başlayacaktır. Sevgi ile kalın. Tüm menekşe severlere esenlikler dilerim.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=385510&postcount=2794
nazlı hilal
09-08-2010, 13:33
Kahraman bey,tohumdan çıkan menekşeleriniz de ilginç farklı renk açanlar oldumu,klasikmi resimlerini eklermisiniz...
menekse sever
10-08-2010, 14:19
Menekşeleriniz harika görünüyor.Benim birkaç sorum olacak; 1 buçuk sene önce çelikten diktiğim menekşem çok güzel büyüdü yapraklandı ama hiç çiçek açmadı. Ondan altı ay sonra diktiğim çelikler 2.kez çiçeklendi sebebi ne olabilir?Bir sorumda çiçeklenen menekşelerim 1.2 çiçek açıyor diğer tomurcuklar açana kadar ilk açanlar soluyor sizinkiler gibi bol çiçekli olmuyor neden? cevabınızı bekliyorum.:(
menekse sever
10-08-2010, 19:49
herkese hayırlı ramazanlar
Merhaba arkadaşlar ben Ankarada yaşıyorum. 3.5 aylık ikiz bebeklerim olduğundan dolayı menekşelerime bakamıyorum. Onları kıymet bilen birine vermek istiyorum. Bir tanesi picasso olmak üzere 8 saksı menekşem var değişik renklerde. ;)
menekse sever
11-08-2010, 09:25
:Dhepsini alamam ama picassona talibim:D
sevgili Doudou merhaba allah bebişlerini sana ve sevdiklerine bağışlasın.Menekşelerinide bana onlara seninkadar iyi bakıcağıma söz verebilirim. Yerim ve zamanım müsait menekşe hastasıyım mahalledeki komşularımı ısrarla menekşe sahibi yapmayaçalışıyorum.Ben yavru yetiştirip veriyorum onlar kurutuyo tekrar veryorum.Ama şimdiye kadar hiçkimse bana menekşe vermedi eğer mümkün olursa hepsini istiyorum.Olacakki çocuklar büyüdüğünde yine menekşelere dönüceksiniz ozaman size menekşelerinizi iade edebilirim elimden geldiği kadar.selam
Arkadaşlar ben gelip alabilecek birine verebilirim ancak.
Yasmins takdir edersiniz ki evden çıkabilmem mümkün değil. Menekşelerimin resmini daha önce buraya koymuştum. bakabilirsin. Alabilecekseniz sevinirim. Bende sizin gibi yıllardır başkalarına menekşe veriyorum ama hepsi öldürdüler. O nedenle buraya yazdım buradaki arkadaşların iyi bakacağını biliyorum
evet haklısınız ama bu sorunu aşmak için bana biraz zaman verirmisiniz.
Doudou ben özelinize mesaj atmıştım. Alacağım yer uygunsa 2 tanesine ev sahipliği yapabilirim.
:(bu sorunu halledebilcek bir gönüllü arıyoruum. yardım lütfen.Doudou;nun menekşelerini istiyorum.
menekse sever
11-08-2010, 12:30
picasso ve chimeralardan yavru gönderimi yapabilirmisiniz?
sevgili Doudou menekşelerini ankaradaki arkadaşlara emanet ediyorum benim için bugün yinede güzelbi heyecandı teşekkürler hepinize kolaygelsin.
elimde 40*50 adetyavru var malesef pikasso yok sevgili menekşe sever ama isterseniz onlardan 1tane olabilir
Arkadaşlar mesajınıza cevaplar yazamadım hattımda problem vardı kusura bakmayınız
menekse sever
11-08-2010, 15:17
Çok teşekkür ederim ama şimdi oturduğum evimde koyacak fazla yer yok sadece pikasso ve chimeradan hiç olmadığı için birkaç tane olsun istemiştim geniş bir eve taşınırsam isterim teşekkür ederim.;)
thisisme
12-08-2010, 11:00
merhaba,
2 senedir açmayan menekşem sonunda açtı. rengini bile unutmuştum. ama bu siteden öğrendiklerimi tatbik ettim ve sonunda açtı. resmini sizinle paylaşmak istedim.
selam aşırı sıcaklardan malesef chimeramı kaybettim saglık olsun bu sıcaklar böyle giderse cok kayıp verecegim kesin .
gecen pazar eminönünde cok acık mavi menekşe buldum ne yazıki onuda kaybederim diye almadım .
sanırım havalar soguyana kadar alımayacagım ölünce insan üzülüyor .
sıcaklara siz nasıl bir cözüm buldunuz
fahriyee
12-08-2010, 21:13
Sevgili Thisisme;güzel paylaşımların olduğu sitemize hoşgeldiniz.Menekşeniz çok güzel ve bakımlı güle güle büyütün.
sayın özlem hepsi çok harika görümüyorlar :eek: ben aslen konyalıyım ama afyonda ikamet ediyorum konyada bu cinslerden hiç görmemiştim nerden aldığınızı ya da nereden bulabileceğimi banada yazarsanız çok sevinirim;) hepside birbirinden güzeller umarım biran önce cevap yazarsınız bayramda konyaya geleceğim o zaman benimde böyle güzel menekşelerim olur :cool: şimdiden sabırsızlanıyorum
şimiden teşekür ederim :rolleyes:
özelliklede pembe olanı çok beğendim :o ama mor olanda harika:o yaaa hepsi çok güzel yapraklarında beyaz kısımlar olan nasıl açacak acaba merakla bekleyeceğim :p
sizi kıskanmamak elde değil :rolleyes:
ama sizinle onur duydum :cool: nede olsa hemşehriyiz :p
menekse sever
13-08-2010, 14:10
özlecim yine harikalar yaratmışsın maşallah
165924
Koçtaştan aldığım menekşe,sıcakların korkusundan klimalı odadan çıkaramıyorum keyfi yerinde şimdilik;)biraz yıpranmış durumda ama rengini çok sevdim
165925
Sevgili özlem,
Picon çok güzel, beyazı bol türden :)
Pemben ise daha önce bordo beyaz açan menekşen olmalı. Benimki de senin bordo gibi pembeye yakın bir renk oldu. Çiçekler eskisine oranla küçüldü. Sıcaklardan olmalı...
Sayın yağmur,
Aynısından bende de var. Açan her çiçeği farklı açıyor o yüzden her tomurcuğu beklemesi ayrı bir keyif. Güle güle büyütün :)
menekse sever
13-08-2010, 15:43
özlemcim nasıl beceriyorsun bütün çiçeklerini aynı anda açtırmayı? benimkiler 1.2. açıyor öbür tomurcuklar açana kadar baştan açanlar soluyor.Birde uzun sürmeden bir kaç gün içinde soluyorlar.:(
Güneş en önemli faktör arkadaşlar... Pempemin rengi üzrine sulu boyası damlamış gibii.. Cinsi böyle çünkü. Ablacım o kırmızya çalan bordom hala sağlam. Sanırım tomurcuktaydı. Picasso Mor renkte açacak... Menekşelerimden kimi arkadaşlarımın hediyesidir. Gözüm gibi bakıyorum tekrar teşekkür ediyorum hepsine...Birde ben şunu anladım saksı yav-yvan küçük olursa menekşenin kökleri o denli iyi ıslanıyor... susuz kalmıyor...
Özlemcim menekşelerin gene harikuladeler. Picasso fiden sanırım payına düşen güneşi günlük çok iyi alıyor olmalı ki yeşile nazaran yapraklarında ki beyaz fazla. Yapraklarda ki beyazlık oranının artımı için picasso türü menekşelerin güneşi yeteri oranda görmeleri lazım...
Picassolardaki beyazlık oranı türüyle de alakalı.
Mor picassom ve sevgili katmer'in hediye bordo picassom aynı masada yanyana durmalarına rağmen beyaz oranları ve dağılımı farklı. Tür olarak beyazı fazla ve dağınık olan bir menekşe yeterince ışık almazsa ağırlıklı olarak yeşil olabiliyorken, sadece yaprağının dış kenarında beyaz biye şeklinde beyazlık olan türler ise ne kadar ışık alırsa alsın, beyaz olan olan kısım yaprak dış kenarlarında biye gibi kalıyor.
Bu nedenle bizlerin picasso olarak adlandırdığı yabancı sitelerde ise apachi adıyla bilinen menekşeleri yapraklarındaki beyaz dağılım şekline göre de sınıflandırıyorlar. Bu sayfada (http://www.avsa.org/LeafTypes.htm)olduğu gibi.
Tekrar çok teşekkür ederim arkadaşlar... Ahhh birde sıcaklar olmasa tam iyiler güzeller diyorum... yaz ve sıcak mahvediyr:(
Umarım fazla kayıp olmadan bitiririz yazı...
yazın sıcaklarından evimdeki bütün çiçekler nasibini aldı hepsinin boynu hep bükük duruyor umarım bütün çiçek severler yazı hasarsız çıkartır arkadaşlar hepimize kolay gelsin
Ne acı ki Konya ile buranın sıcaklığı arasında çok fazla birşey olmaması.Ablam en hasarsız şekilde atlatırsın inşallah.
Şu anda 3 tane büyük ve 6-7 tane yavrum kaldı.Taki 12 saksı ve 100 e yakın yavrum vardı.Malesef kayıplarım çok oldu sıcaklar yüzünden klima havalandırma vs çözüm olmadı.
geçmiş olsun fatih seni anlaya biliyorum sıcaktan bi kayıbım olmadı ama 2 yaşındaki yiğenim geçenlerde üç adet yavru menekşemi kendi başına hakladı eğer istersen çelik için elimde olan bi kaç çeşitten sana yaprak gönderebilirim senin gibi bir menekşe fanatiğinin üzülmesine gönlüm hiç razı olmaz
hayırlı günler
Arkadaşlar,
size ne kadar yararı olur bilemiyorum ama bir uygulamamdan bahsetmek istedim.
Clematislere yeni heveslendim ve onların köklerinin serin tutulması gerektiğini öğrendim.
Şöyle bir şey uyguluyorum.. ve işe yaradı.
Büyük marketlerde soğuk tutan torbalar var. İçinde dondurma ya da donmuş yiyecekleri taşımak için.
onlardan aldım. saksılarımı onun içine yerleştirdim.Saksı tamamen torbanın içinde kalıyor,torba ağzını da mümkün olduğunca kapatmaya çalışıyorum. Bitkinin yaprakları dışarda ama..
Çok sıcak olduğunda torbanın içine buz koyuyorum. Buzlar da bir torbanın içinde tabii. Yani soğuk tutan torbanın içinde saksılar, ve saksıların çevresinde de içi buz dolu olan başka torbalar.. Dondurulmuş pet şişeler de oluyor..
Yanlız dikkat edin buzların bulunduğu torba delinmesin çünkü o zaman o soğuk su bitki saksısının tabanı ile bütünleşiyor. Toprak da o soğuk suyu içiyor.
Bilmem ki bunu minik menekşe saksılarına nasıl uygularsınız?
Ama kök ve toprak soğutmasında işe yarıyor.
Sevgili fizban, bilgilendirme için teşekkürler:) Küçük saksılara buzdolabı poşeti geçirip o şekilde daha büyük buz dolu bir kaba oturtabiliriz. Ama bunun menekşelere zararı olur mu bilemiyorum.
Bilmiyorum ,belki buzdolabı poşetleri de olabilir ama onlar ne sürede kısmen serin tutabilirler bilemedim.
Benim serinlettiğim, torbanın içi zaten. Torbanın da sözüm ona içi yalıtımlı. Buzlar erise de serinliği devam ediyor. Ben saat 13.00 gibi koyuyorum torbaya buzları..
akşamüstüne kadar güneş altında kalıyorlar. saksılar kısmen serin oluyor.
Bir şekilde deneyin, ya da farklı bir çözüm de bulabilirsiniz.. çiçeklerimiz için icat etmediğimiz ne var ki zaten.)))
Komşular soru işareti ile bakar oldular bana.. Poşet içinde saksı.. Ve hergün aynı saatte içi buzlanıyor!!
2 saksımı ihmal ettim, torba almaya üşendim. Şimdi onlar evde acildeler!! diğerlerinde sorun yok..
Buzdolabı poşeti buzlu suyu çekmesinle diye koruma amaçlı.. Malum menekşe saksılarının altları delik oluyor. Hiç birşey olmazsa içi buz dolu plastik kaplara oturtulabilir.
Emre İlhan
15-08-2010, 22:07
Çözümünüz çok zekice Sayın,fizban.Konu komşu olayını aşmış durumdayız artık.Kim ne derse desin biz bitkilerimizi kurtaralımda en büyük mutluluk o bize zaten:D:D.Fakat sizin buz torbası çözümü acaba menekşeleri sarsarmı ki?Şok olmasınlar sıcağada soğuğada çok dayanıklı menekşeler.Bence dikkatli olmakta fayda var.
Selamlar.
Deneyin . Ben de deneyerek kalkıştım bu işe.. Aynı şeyleri ben de düşündüm çiçeklerin topraklarında ani ısı farklılaşması yapar mı diye.. Ama koca saksının toprağında ısı değişimi yapmak zor.
Buz torbaları saksı ile temas etmiyor. Korkmayın. Buz torbaları, ya da dondurulmuş pet şişeler, sadece içinde bulunduğu büyük torbanın daha yavaş ısınmasını sağlıyor. Saksılara değmiyor.
Ama menekşelerin saksıları küçük.Onları torbalara koysak torba içinde kaybolacaklar, yaprakları ve çiçekleri de içerde kalacak..
Yine de bir yolu bulunur inanıyorum.
Buzlar aslında iyi fikir küpelerde işe yaradığını biliyordum ancak menekşelerde tam ne olur onu bilemiyorum.Ani sıcaklık artışı ve ani soğuma ikisi arasında şoka girmiş kökler ancak menekşelerde sorun gövdeden kaynaklandığını düşünüyorum köklerden kaynaklanacağını sanmıyorum.
Genede denemekte fayda var.
Bu yaz ki kayıbım çok fazla. Nem artışı zavallıcıkları perişan etti. Yaz sonunda elimde kaç saksı kalacağını çok merak ediyorum.
A tabii. sorun köklerde değil ise bu hiç bir işe yaramaz..
Ekmek yaparken hamur ısısını ölçtüğüm bir termometrem var. O termometreyi bu işe adadım . Sırf merakımdan. Acaba toprakta ani ısı değişimleri oluyor mu diye..
Aslında bu tamamen koyduğunuz buz miktarı ile ilgili de olabilir. Torbayı ağzına kadar buzlarla doldurursak başka, 2 küçük pet şişe koysak başka sonuç alırız.
o termometre ile yaptığım ölçümleri de yazayım isterseniz.
Bu uygulamayı yapmadığım toprak ısısı, 34 dereceye kadar ulaşıyor. Bildiğim değil, ama okuduklarım diyor ki toprak ısısı 26 dereceyi geçmemeli.
Torba buz işlemlerindeki saksı topraklarındaki ısı ,akşam üstü ölçümlerimde 29 dereceyi geçmiyor.
Gördüğünüz gibi aslında buz uygulaması yapmadığım toprakda ısı daha tehlikeli ve o toprak ısısı 28 derecenin altına da düşmüyor.
Oysa bu uygulamada, toprak ısısı 25-29 arasında salınıyor. Kökler için olması gerekeni yine geçiyor ama 34 gibi yüksek rakkamlara ulaşmıyor en azından.
Bilemiyorum.. faydalı olabilir mi düşüncesi ile paylaştım. Hiçbirinizin o güzelim çiçeklerine zarar gelsin de istemem.
Ama düşününce mutlaka bir yolu bulunur. Onlara özel klimalı ortamı bir şekilde yaratmamız lazım sanki..
Sevgili katmer,
Ben bu yaz gibi sıcak, hatta bu denli uzun süreli.. Hatırlamıyorum istanbul da..
Hepimiz şaşırdık. Benimkilerin bazıları da sıcak stresine tutuldular!!
Demem o ki. üzülmeyin hepimiz bir şekilde etkileniyoruz, çareler arayışındayız...
Menekşeler için de ideal sıcaklık 22-26 ama sağlamak çok zor.
Sevgili klubnika'nın serada yetiştirilmiş menekşelerle ilgili uyarısı gerçekten çok doğru. Ev ortamında yetiştirilen menekşeler, zor koşullara karşı daha dirençli oluyorlar. klubnika ve swetlena'dan gelen yavru ve yetişkin menekşelerimde hiç bozulma olmadı ancak seradan aldığım menekşelerde 30'un üzerinde kaybım var.
Kayıp vermeye 10 gün daha devam edeceğiz gibi. Bu arada yaşadığınız yerde nem oranı yüksekse suyu çok az vermenizi öneririm. Susuzlaktan ölen menekşem yok denecek kadar az oldu .
Sevgi Durul
15-08-2010, 23:26
Geçen yaz, çok yavru menekşemi sıcaklarda kaybettim. Bu yaz yavru da yok, kayıp da. Sıcaklar yavru menekşeleri daha çok etkiliyor. Anne menekşeler şimdilik iyi, bu sefer de açmalarında sorun var. Bu günlerde açan pembem ve ebrulim.
166215
166216
Sorun su versem kök sıcakla nem yapıp haşlanması ve yaprakların alttan sanki donda kalmış da sıcağa gelince çözülmüş halde olması... ve devamlı yaprak kaybetmem... su vermezsemde susuzluk fena yapıyor... ne yapacağımı şaşırdım. evdeki menekşelerimin durmu hiçde iç açıcı değil...zaten görüntüleri çok kötü oldu...Ölmezlerse eğer kışı kendilerini toparlamakla geçirirler derken yine yaz gelir emeğinizi alır götürür...:(
elirsena
16-08-2010, 11:18
benim menekşelerde perişan halde sıcaklar yüzünden kaybım çok.
Bugün biraz özel afrika menekşeleri için dolandım, rastladıklarımın hemen hemen hepsi 29 üstü sıcaklığın kökleri rahatsız ettiğinden bahsediyordu.
Bazıları menekşeleri tekrar bir başka saksı içine koymuşlar serinletmek için, bazıları da vantilatör ile hava akımı sağlamışlar.. Bir başkası ise tutturmuş kökleri klimatize torbalar içinde muhafaza etmeli diye!.)
Aşağıda linkleri veriyorum dilerseniz bir göz atın. Her yol aynı yere çıkıyor gibi geldi bana.. "Toprak ısısını kontrol altında tutmak.."
http://www.uri.edu/ce/factsheets/sheets/africanviolet.html
http://aggie-horticulture.tamu.edu/travis/gardeningwithskip/downloads/africanviolets.pdf
http://myviolet.com/temperature-needs-of-african-violets
Kışın serayı ısıtıyorum Menekşeler gayet güzel fakat bilhassa bu yaz fanlarla
ne kadar hava sirkülasyonu sağlasam menekşeler birer birer gidiyorlar
Hollanda seraları kışın nasıl ısıtılıyorsa yazın soğutuluyor
Bizde elektrik pahalı kışın soba kurarsın odun yakarsın ısıyı temin edersin
Soğutma işi için muhakkak elektrik şart
Serayı kışın doğal gazlan ısıtıyorum yazında aynı şekilde soğutsam mesele kalmıyacak
Birde Hollandada şunu gördüm güneş enerjisi panelleri ile serayı soğutuyorlar
Yapacak cok işimiz var Selamlar
menekşemi kaybedince kendini salmış olanları pencere önüne acık vaziyette koydum esinti ceyran yaptırıyorum şimdilik kaybım sadece chimeramla kaldı durumları iyi gibi sulamayı biraz kıstım ileriki günlerde bakalım ne olucak
Bu sıcak ve nem koşullarında menekşelerde sulamanın az yapılması en mantıklı olanı...
Arkadaşlar benim menekşelerimde sıcaktan bunalmış durumdalar. Günde 3 defa su püskürtüyorum. Arada yapraklarını yıkıyorum. Küçük yavrularım vardı. Malesef birer birer kayboluyorlar. Son çare olarak seraya aldım. İnşallah faydasını görürüm.
Birde birbuçuk aydır hiç göbek yapmadılar.
Yaz sıçakları gelmeden temmuz ağustos cok sıçak oluyor Mart başında sevdiğimiz menekşelerin yapraklarından çelik yaparak yazı geçirmelerini
sağlıyacağız
Resimde görünenlerde iyi netiçi alınmıştır Maalesef bundan sonra bu şekilde olaçak Halen İstanbulda hiçbir serada menekşe yok olanlarda alınaçak cinsten değil
Herkese iyi bir haber. Hava sıcaklıkları normale dönüyor menekşelerimiz rahat nefes alabilirler. Sağ kalanlar tabii
Benim menekşelerim nasıl ;)
çok güzel maşallah güle güle büyütün ama toprağın üstündeki o beyaz şeyleri alıp atmanız lazım sanırım,uzman olanlar daha iyi bilir;)
Çoğu can çekişiyor. Sıcaklar götüreceğini götürdü...Yedeklediğim yavrular sağlam Allahtan:(
hanbiyçe
20-08-2010, 13:52
benimde bi menekşem çok fena saldı kendisini bende yedeklemek istedim ama elimde köklendirme hormonu yoktu daha önce diktiğim çeliklerde çürümüştü interneten araştırayım dedim aldığınız çeliği nişastaya batırdığınız zaman bitkiye köklendirme hormonu gibi yarayıp çeliğin köklenmesini hızlandırabileceğini okudum alternatif olarak çeliğinizi dikeceğiniz çukura 3 4 tane buğday atmanında aynı sonucu vereceği yazıyordu 2 gün önce bi daha alayım dedim menekşemin yaprağından 2 gündür diri olunca umutlandım bu sefer tutar inşallah
menekse sever
20-08-2010, 14:14
nişasta gerçekten köklendirmeyi hızlandırıyormu?Bilgisi olanlar lütfen bizimle paylaşsın.;)
menekse sever
22-08-2010, 12:47
saksılarıma 2 hafta kadar önce çivi koymuştum çiviler sürekli duracakmı? Yoksa bir süre sonra çivileri almammı gerekiyor. teşekkürler.;)
fahriyee
23-08-2010, 16:50
Sevgili Menekşesever;çiviler saksıda sürekli duracak,hatta dura dura paslanacak.Sevgili Nimehnu;bu sıcaklarda menekşeler sadece hayatta kalmaya çalışıyorlar,ne güzel ki sizin menekşeniz çiçek açarak sizi şenlendirmiş.Tebrikler...
thisisme
24-08-2010, 10:52
çivi ne işe yarıyor? daha doğrusu pas ne işe yarıyor?
fahriyee teşekkür ederim. Darısı başınıza olsun.
Çivi paslanması menekşesinin rengini değiştiriyor. Ben bunu çivi yerine renkli çokomel kağıtlarıyla yapıyorum. Beyaz menekşeye pembe ambalaj koyarsanız rengi pembeye dönüşüyor. Tavsiye ederim ;)
menekse sever
24-08-2010, 18:58
Dia sa marketlere yeni menekşeler gelmiş pikasso ve çimeralar var. beyaz, morbeyaz; pembebeyaz ve katmerliler var.Bir bakın isterseniz:p:D
çivi ne işe yarıyor? daha doğrusu pas ne işe yarıyor?
Topragin Ph'ini dusurur yani asidik yapar. Sus bitkileri genellikle asidik karakterde topragi sever. Paslanma diekt asit uygulamasina gore daha yavas gelistigi icin topraga direkt asit uygulamaktan daha guvenli olabilir. Ortancalari mavilestirmek icin topraga bulasik surtme teli gomuldugunu de duymustum. Toprak asidik olunca mavi, bazik olunca pembe oluyormus.
fahriyee
24-08-2010, 22:09
Sevgili nimehnu toprağına küçük bir parça çokomel kağıdı mı gömüyorsunuz?Çok ilginç, daha önce duymamıştım.Denemek lazım.
Cahilligimi magzur gorun. Cokomel kagidi nedir?
fahriyee teşekkür ederim. Darısı başınıza olsun.
Çivi paslanması menekşesinin rengini değiştiriyor. Ben bunu çivi yerine renkli çokomel kağıtlarıyla yapıyorum. Beyaz menekşeye pembe ambalaj koyarsanız rengi pembeye dönüşüyor. Tavsiye ederim ;)
doğrusu bende anlamadım
Merhaba. Çokomel kağıdını katlayıp menekşemin toprağına sokuyorum. Çokomel hani küçükken folyo olan ambalajlarını tırnağımızla düzeltip sakladığımız ürün. Yani benim çocukluğumda çok yapılırdı böyle. 82 doğumluyum :) Çokomeli merak ediyorsanız linke tıklayın. Marketlerde bulabilirsiniz. (Amma reklam yaptım)
http://www.google.com.tr/images?hl=tr&q=%C3%A7okomel&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=jjB0TKjWNtGOOIDT3dQI&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CCcQsAQwAA&biw=1280&bih=931
Ayrıca zappienin söylediği gibi; babam ortancalar renk değiştirsin diye köklerine yakın yerlere bulaşık teli (eski tip, şimdi kullanılan çelik toplardan değil) ya da paslanmış teneke sokuyordu. Toprak içinde o paslandıkça çiçeğinde renk değiştirdiğini gözlemliyorsunuz. Tavsiye ederim. Merakla beklenesi ve süpriz alınası bir olaydır.
Dia sa marketlere yeni menekşeler gelmiş pikasso ve çimeralar var. beyaz, morbeyaz; pembebeyaz ve katmerliler var.Bir bakın isterseniz:p:D
iki gün önce bir şey yoktu umarım kaçırmadık yarın hemen baktıracağım inşallah:(
[QUOTE=yağ-mur;687816]iki gün önce bir şey yoktu umarım kaçırmadık yarın hemen baktıracağım inşallah:([/
kaçırdık galiba malesef hiç bir şey yok tu:(
klubnika
26-08-2010, 02:34
Benim menekşe yaprakları hazırlamış olduğu yöntem. Suda 1,5 -2 hafta kadar kalıyorlar veya kökler 1 cm geçmeyecek şekilde. Sonra toprağa ekiyorum :D
klubnika
26-08-2010, 02:37
Yapraklar ilgili devamı.
klubnika
26-08-2010, 02:43
Yapraklar ilgili devamı, bu son ;)
sevgili klubnika ben sapları o kadar kısa bırakmadım 2 gündür suda acaba çıkarıp tekrar kısaltsammı?:confused:
menekşeye demir gübresi vermekte aynı işlemi görüyor ve kilosu 1 lira gibi bişey... Renkte koyulaşma oluyor ben arada veriyordum... şuan hiç bişey vermediğim için farkı size göstremiyorum denemesini yaparım ama...Bu arada menekşeleriimin çoğu gitti sizlere ömür...Artık yolumuza inşallah ital güzellerle devam edeceğiz...
klubnika
26-08-2010, 11:47
:rolleyes:sevgili klubnika ben sapları o kadar kısa bırakmadım 2 gündür suda acaba çıkarıp tekrar kısaltsammı?:confused:
Serpil canım, merhaba ;)!
Çok önemli değil, ama yapraklar büyük olduğu için toprağa ekerken destek koymak gerekecek. Yapraklar toprağa kesinlikle çok derin gömmeyin, filizlerin daha çabuk ve kolay çıksınlar diye, 1,5 - 2 cm çok yeterli. Toprak çok hafif ve fazla besleyici olmasın,çürümeye yol açabilir, ben başarıyla ''Aydın'' toprağı bunun için kullanıyordum. Çiçekleri toprağa ekmeden fırını 200 C ısıtıp kapatıyorum (toprağı fırın tarbaya koyup ağzı kapatıyorum) fırın soğusun, 1 saate kadar bekliyorum. Sap uzun olunca yaprağın altında köpük parçası yerleştiriyorum, çok kullanışlı ve her yerde çöpe atılan bir malzeme, saksı diplerinde de onu drenaj olarak kullanıyorum 1,5 - 2 cm köpük koyuyorum, sonra toprak. Bütün çiçekler için geçerli :D
Sevgili klubnika kömür tabletlerini nereden temin edebiliriz. Bir marka, isim var mı?
Orkun Kırcı
26-08-2010, 12:27
Samsun da bir yakınımızın evinde çok sağlıklı menekşeler vardı birkaçını fotoladım. Neden bizdekiler böyle coşmuyor anlamadım gitti.
:eek::eek: Ayyy ne güzel olmuşlar bunlar sayın orkun
inşallah benim menekşelerimde günün birinde böle olur tabi sizinkilerde :p
Sevgili klubnika, ben de senden gelen yapraklarımı dediğin gibi hazırladım. Dilerim en kısa zamanda köklenirler. Sadece 1 numarayı kaybettim:( Yedeğim hazır olursa çok mutlu olurum:)
Bir Rus arkadasimdan bana menekse yapragi getirmesini istedim. Ne yapacagimi sordu. Ruslarin yapraklari buyuk buyuk, sarmasi guzel oluyor dedim. Inanmis garibim. =))))
Sevgili klubnika kömür tabletlerini nereden temin edebiliriz. Bir marka, isim var mı?
Mangal komurunun tozu. Eczaneleri gezmeye gerek yok.
Teşekkür ediyorum:) Mangal kömürünü okumuştum ama mesajda tablet yazısını okuyunca özel olarak satılıyor mu merak ettim.:)
menekse sever
27-08-2010, 11:22
yakınınız menekşelerini neyle besleyip nasıl bakıyor bizimkiler niye o kadar neşeli görünmüyor.Lütfen yakınınıza sorarmısınız.
Sanırım bulunduğu yerle alakalı.Biz ne kadar istesekte yer farkı bu kadar güzel olmalarını sağlamaz.Sıcaklık farkı asıl önemli konu.Samsun da fazla sıcak bir hava olacağını düşünmüyorum.Bu nedenle herşey sağlıklı ve güzel.
Bunlar da benim yapraklar:)
Klubnika ve katmer'e sevgilerimle...
168018
Bu yaprağa bayıldım, çiçek açmasa da olur :)
168019
Suda köklendirmeyi daha önce bir ya da iki kez denemiştim. Bakalım bunlar ne yapacak?
Sevgili klubnika,
10 numaralı karede yer alan yaprak, ikinci katalogdaki 15 numaralı menekşeye mi ait? Çok güzel bir picasso yaprağı , karışıklık var gibi geldi :)
Yapraklar ilgili devamı.
Sevgi Durul
27-08-2010, 11:46
Sevgili Maki, yapraklarınız çabucak yavrulasın da, gelişmelerini bizlerle paylaşın. Hoyalar ve kaktüslerde olduğu gibi ayrı başlık olsa ne güzel olur. Sevgiler...
klubnika
27-08-2010, 20:35
:rolleyes:Sevgili Maki, yapraklarınız çabucak yavrulasın da, gelişmelerini bizlerle paylaşın. Hoyalar ve kaktüslerde olduğu gibi ayrı başlık olsa ne güzel olur. Sevgiler...
Merhaba herkese!
Dilara abla, No15 olan yaprak ''pikasso'' değil :), bir karışıklık olamaz sanırım!
Orkun Kırcı
27-08-2010, 21:21
yakınınız menekşelerini neyle besleyip nasıl bakıyor bizimkiler niye o kadar neşeli görünmüyor.Lütfen yakınınıza sorarmısınız.
Sormaz olur muyum sordum tabi ki. Ama hiçbir özel uygulaması :(
Orkun Kırcı
27-08-2010, 23:13
Bunlarda yazı atlatmak üzere olan menekşelerim. Hiç anaç yok:) Öle öle ancak bu kadar kaldı elimde.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=36532&c=683
Bunlarda sevgili A-Emel den gelen taç kesim yaptığı menoşlarım.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=36531&c=683
Sanırım bulunduğu yerle alakalı.Biz ne kadar istesekte yer farkı bu kadar güzel olmalarını sağlamaz.Sıcaklık farkı asıl önemli konu.Samsun da fazla sıcak bir hava olacağını düşünmüyorum.Bu nedenle herşey sağlıklı ve güzel.
Samsun'da Temmuz-Agustos aylarinda kismen gunes alan bir odanin sicakligi gunduzleri 30 derecenin altina dusmez, geceleri de cok farkli degildir. Sadece ic bolgelere gore hava daha nemlidir. Fitilli sulama yaptigim 70 kadar cicekli, bir o kadar da bu baharda yavrulayan menekselerimden hic kaybim olmaMIS ( 1 aydir tatildeyim, arada sirada ablam kontrol ediyor ). Yapraklari karistirdigimdan yavrularin renklerini bilemiyorum, siradan, yapi marketlerden alinmis turler. Kaybi cok fazla olanlarla paylasabilirim.
Fitillilerde benim de kaybım yok. Fakat özellikle tatil süresince çok sayıda eksilme oldu.
Ben artık bu sıcak yaz süresince üzülmeyi bıraktım. Her türlü tedbire rağmen yaşatamadıysam "doğa bu güçlü olan kalıyor işte" dedim sonunda:(
İlk resim .
Üzerinde çiçeği olan bitkiden alınan yaprak 1 nisanda çelik yapılmış 5 ay sonra 25 ağustos da ana yapraktan ayrılarak . çiçekleneceği saksıya alınmış .2 resim
Bitki tehlikeli sıcak artişlarının olduğu temmuz va ağustos aylarını rahat geçirmiştir
Artık yeni iklim durumuna göre bitkinin ölmesini sağlıyan bu 2 ay bu şekilde hareket edeçeğiz
Özetle
Çelik nısan ayında yapılaçak yaz sıçaklarını çelik yapılmiş ve yeni filizler vermiş yaprak o şekilde geçireçek bu günlerde yapraktan ayrilıp çiçek açaçağı yeni saksıya alınıp ilk suyu verildikten sonra bir müddet toprağın neminede dikkat edilip yapraktan gübreleneçek
3 senedir bu şekilde yapıyorum netiçe güzel
Diğer aylarda yapılan çeliklerde muaffak olamadım Karar sizin kolay gelsin
Afrika menekşesi
yorum sizden
Menekşelerdeki kök çürümesini sadece aşırı sıcağa bağlamamız ne kadar doğru bilmiyorum.
Bu menekşeler balkonda diğer saksıların gölgesinde duran çimlendirme torfunun olduğu saksıya dikildi. Köklendi yavru verdi, yavrular yine aynı saksıda şaşırtıldı ve balkonda tutmaya devam edildi. Kışı balkonda geçirdi. Kireçli çeşme suyu ile sulandı. 40 dereceleri gördü. Sardunyalar dayanamazken menekşe bu durumdan hiç etkilenmedi.
Ve bugün...
168307
168308
Toz toprak içinde gelişmeye devam ediyor....
Etkilenenler bir devre çiçek vermiş tekrar çiçeğe gelmesi beklenenler
Henüz hiç çiçek vermemiş olanlar dayanıyorlar
Maalesef bendeki kayıplar karışık. Herşeye rağmen gonca verenler ve açanlar var. Daha çok seralardan alınanlar bozuldu. Evde üretilenler sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam ediyorlar.
Çiçek ithalatı yapılmadığı seneler İstanbulda menekşe yetiştiren 2 firma biliyordum Küçükyalıda rahmetli Attila bey. Maltepede Tuzçuoğlu
Bu aylarda satılaçak menekşeleri olmazdı çiçek açmalarını beklerlerdi
Bu Hollanda çiçek üretimi her şeyi allak bullak etti
Eskiden her çiçeğin mevsimi vardı ve dayanıklı olurlardı
Hollanda seralarının içinde bitkinin arzu ettiği mevsimi meydana getirip bitkiyi yetiştiriyor bitki bize geldimi dünyasını şaşırıyor
Ben bu kadar uzun yazmazdım ama dışarısı 33 iyi günler
Bir sürü menekşem sizlere ömür...iş yerine yedeklediğim yavruları bütürsem 6 cins menekşemi kaybetmemiş olacağım... ama durum cidden vahim:(
kaybol.2008
29-08-2010, 14:50
Benim sıcaklar nedeniyle on saksı sizlere ömür.
Uzun yıllardan beri menekşelerim var.Yaklaşık iki sene önce soğuklar nedeniyle nadide cins menekşelerimden olmuştum. Tüm uğraşıma rağmen bulamadığım iki menekşem hatırladıkça halen içimi acıtır.
Ancak bu seneye kadar sıcaklara kurban verdiğim menekşem hiç olmamamıştı.
İzmiri hiç sormayın , resmen felaket yaşanıyor .
Elimizdekileri elden çıkararak kurtarmaya çalışıyoruz .
Maksat güzellik yaşasın ;)
Evim yoğunbakım ünitesine döndü. Elimdeki değerli türleri kaybetmemek için her an başlarındayım. Camları açıp havalanmayı sağlamaya çalışıyorum. Spreyleyerek serinletiyorum. Bakalım Eylül sonuna kaç tanesi kalabilecek..
fahriyee
30-08-2010, 20:17
Arkadaşlar ben de çok kayıp yaşadım.Ama çiçeklerin bulunduğu odanın penceresi sürekli açık kalırsa daha az sıkıntı oluyor.Evimiz dükkan üstü olunca gece pencereyi kapatırdım,ramazanda sahura kadar oturunca pencereler de açık kaldı,kayıp azaldı.Tabi ki havaların biraz serinlemiş olması da etkili olmuştur.Hepsi çiçeksiz ama üzülmüyorum doğal olarak hayatta kalmaya çalışıyorlar.Havalar düzelince yaprak paylaşımında bulunuruz inşallah.
kaybol.2008
30-08-2010, 23:25
Elimde kalan:(
ilknur aşık
30-08-2010, 23:28
Ben şanslıyım. Bizim evde gündüz sıcaklık 28-29 dereceyi geçmedi. Sadece bir-iki saksı kaybım oldu. Bence onlarda zaten ölecekti. Ama geçen kış çok ciddi kayıplarım olduğu için zaten yaza çok az menekşem kalmıştı.
Sevgili jezebel bana da rahatlıkla gönderebilirsiniz. Burada problem yok. (Maksat güzellik yaşasın:D)
Asında onbir saksıdan iki kayıp yaşadım , çok da kötü sayılmaz .
Konunun yabancısı olarak , kendimle gurur duyabilirim ...
ilknur aşık
31-08-2010, 11:27
[QUOTE=Jezebel;690021]Asında onbir saksıdan iki kayıp yaşadım , çok da kötü sayılmaz .
Konunun yabancısı olarak , kendimle gurur duyabilirim ...[/QUOTE
İki kayıp hiç önemli değil. Eylül ayında artık temmuz-ağustos sıcakları olmaz. (İnşallah)
klubnika
31-08-2010, 12:46
Menekşe kaybı ilgili bunu söylemek istiyorum, böyle sıcak aylarda menekşelerde sulamayı daha dikkatli yapmasını öneririm. Bir de, burada var mı bilmiyorum, bitkiler için dayanıklılık ilaçları var, kısaca bitkinin bağışıklık sistemi güçlendirici gibi bir şey bu (çeviri):
Megafol - bitkisel, biyolojik amino asit içeren sıvı. Amino asitler bitki gelişimi için gerekli olan, aynı zamanda stresli durumlarda (don, düşük veya yüksek sıcaklık, kuraklık, kimyasal yanıklar, vb) biyolojik süreçler tesis için hazır bir rezerv sağlayacak. Yapraklar üzerinde uygulaması ile birlikte, gübre için ulaşım ajan rolünü oynar ve gübrelerin etkileri artırır.Sanırım, yararlı olabilir ;)
Bu da benim menekşeler.
klubnika muhteşem... Emeğine sağlık,hepsi çok sağlıklı görünüyorlar. Baktıkça içim açıldı.
Ooo bir sürü yavru harika:) Benim menekşe saksı sayım azaldı çok fazla değil. En fazla on beş falan. Yavrulayan birkaç tane var. Onlar büyüyüp kendilerine gelmeden yeni yaprak bakımı girmesin araya diyorum.
Ama aklım pikassolarda:(
Sevgi Durul
31-08-2010, 13:39
En son açmaya başlayan menekşem.
168489
İlk defa bu sene afrika menekşem olmıyan günler geçiriyorum var ama çiçekleri yok ve açmasına aylar var
Biraz evvel Hollandadan menekşe getiren firma ile görüştüm
Pazartesi menekşeler gelmiş ama [bitkiler yorgun ]size vermem dedi
Bu tabiri ilk defa duyuyorum hoşuma gitti
Masanın üzerinde çiçekli menekşe insana moral veriyor
Özetle sıcaklık 25 dereceye inmeden menekşe almayın derim Selamlar
maşallah klubnika hepsi çok hoş görünüyor inşallah bizimkiler de böyle çiçeklenir:p:eek:
menekşelerde 3 kayıbım var onlarda büyük saksılara gecirdiklerim buda demek oluyorki kücük saksıya devam :)
kulibnika hanım muhteşem elerinize saglık cok güzeller .
ben sera ve bardakta denedim sonuc sıfır tutmadı kısmet
fahriyee
31-08-2010, 16:55
Sevgili Klubnika;emeğinize sağlık.Allah nazardan saklasın.Kendi yetiştirdiklerimiz bu sıcaklara daha iyi dayanıyor.Benim yavru menekşelerde de çok ciddi sıkıntı olmadı şükürler olsun.Ama suya koyduklarım ve yeni ektiğim yaprakları bu ay tutturamadım.Yapraklar Sevgili Özlem'in dediği gibi buzluğa koyup ta çıkarılmış gibi oluyorlar.Siz nasıl başardınız böyle güzelleştirmeyi ve çiçek açtırmayı?(biraz anlatın lütfen,yoksa birçoğumuz menekşe sevdasından vazgeçecek.
fahriyee
31-08-2010, 17:24
Bir de çiçek açan menekşelerinizde yaprak sayısının az olması dikkatimi çekti.Çiçeğe teşvik etmek için sürekli koparıyor musunuz?
Sevgili Klubnika, menekşelerin herzaman olduğu gibi harika. Bu işi gerçekten çok iyi biliyorsun. Bana getirdiğin menekşelerden belliydi zaten. Aramızda olduğun ve bizleri yeniliklerle tanıştırdığın için çok mutluyum.
Ellerine sağlık sevgili klubnika, paylaşımların için teşekkürler:)
Rus menekşelerden ne yavru ne de yetişkinde kayıp yaşamadım. Yavru menekşelerimin bir kısmı aşagıdaki fotolarda yer alıyor.
Klubnika'cım,
Seradaki yavrularımı büyüdüler diye sera dışına almıştım ama senin yavrular hala sera kaplarında. Yanlış mı yapıyorum diye düşünme başladım. Ne dersin , yavruları tekrar seraya almalı mıyım?
168539
168540
168541
168542
klubnika
31-08-2010, 22:49
Ama suya koyduklarım ve yeni ektiğim yaprakları bu ay tutturamadım.Yapraklar Sevgili Özlem'in dediği gibi buzluğa koyup ta çıkarılmış gibi oluyorlar.Siz nasıl başardınız böyle güzelleştirmeyi ve çiçek açtırmayı?(biraz anlatın lütfen,yoksa birçoğumuz menekşe sevdasından vazgeçecek.
Merhaba, Fahriyee. Çok özel bir şey yapmıyorum, yaprakları alınacak menekşeler mutlaka sağlıklı ve daha evvel sulanmış olsun, yaprakların sonraki işlemler ilgili forumda resimli yazı bulunuyor ( 2 sayfa geride bakmalısınız). Yapraklar az çünkü menekşeler 1 yaşında, bebek yaprakları mutlaka kopartıyorum, onların hiç bir işlevi yok. Fazla yaprak menekşeyi yorar. Ondan sonra her geçen sene menekşeler yaşlandıkça çiçek sayısı daha da az olur. Her zaman yenilenmesini öneririm. 1-2 yaşında menekşeler ideal, sonda bu menekşeden yaprakları toplayıp üretimi yapıyorum. Taç keserek yenileme de yapabilirsiniz.
Başarılar dileğiyle ;)
klubnika
31-08-2010, 23:20
Seradaki yavrularımı büyüdüler diye sera dışına almıştım ama senin yavrular hala sera kaplarında. Yanlış mı yapıyorum diye düşünme başladım. Ne dersin, yavruları tekrar seraya almalı mıyım?
Dilara ablacım, sizin yavrulara artık hiç sera lazım değil, görünüşü ve gelişhatı çoook iyi. Benimkiler yapraklardan yeni alındı, kendi kökleri daha gelişmemiş, yeni gelenler de yolculuk stresi yaşamışlar biraz seradan kalsın dedim. Orda da
''Fortuna Tekirleği'' sadece 3 yavru var ve bayan Repkina onları yeni ayırdı. Picasso - khimera olduğu için, bilirsiniz khimeralar yapraklardan değil sadece yavru olarak yetiştirilir. Bunlar beni için gerçekten çok özel ve değerli tür olduğu için şimdilik serada ;)
Ay takvimini dikkate alarak koklendirme, dikme vs. yapan var mi ????
klubnika
31-08-2010, 23:59
Fitil kullanan bütün arkadaşlara!
Forumda sürekli konuşulan bir konu, ben sadece benim bildiğimi paylaşmak istiyorum. Fitilli sulamada toprak çok fakir ve hava geçirgen olmalı, perlit ve torf (toprak) karışımı ideal. Kaba konulan su mutlaka gübre karışımı olmalı.
Fitil - mutlaka sentetik ip, su iyi geçirgen, çapı yaklaşık 0,5 cm, uzunluk 20 cm civarında. Aslında uzunluğu hiç önemi yok, önemli olan toprak karışımı. Çünkü bitki kendi kendini suyun miktarını ayarlarlar, fakat toprak fazla ağır ve besleyici olunca su tutma özelliği fazla ve hava dolaşımı toprak içinde daha da az olur.
Bir püf noktası daha, mesafe. Saksı dibi su başlama noktası arası mesafe çok önemli ve 1 - 5 cm olmalı. Saksı küçük olmasını dikkat edilmesi gerek, menekşelerin çapı saksıdan 3 - 4 katı daha büyük olmalı, 5,5 - 8 cm saksılar ideal. Son konu da ışık olsun, eğer menekşelerden sürekli çiçek bekliyorsunuz iyi bir aydınlatmayı sağlamalısınız,özellikle ''picasso'' türler için ğeçerli, yazın doğal aydınlatma yeterli, ama kışın mutlaka ilave yapay ışık olması şart.
Herkese başarılar, :rolleyes:
yani kışın menekşelerin ışık alma süresini arttırmalı mıyız?:confused:
ilknur aşık
01-09-2010, 10:27
Sevgili klubnika paylaşımların için çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok faydalı ve daha önce hiç bilmediğimiz bilgileri bizimle paylaştığın için. Menekşelerine sadece çok güzel demek çok hafif kalır. Menekşelerin tek kelimeyle muhteşem. Yeni türler getirme konusunda bizlerinde sana yapabileceğimiz herhangi bir katkı varsa elimden geleni seve seve yaparım. Diğer arkadaşlarında benim gibi düşündüğünden hiç kuşkum yok.
klubnika
01-09-2010, 13:42
Görsel fitil uygulaması ve sfagnumda yaprak yetiştirmesi.
klubnika
01-09-2010, 13:46
Konu devamı :rolleyes:
klubnika
01-09-2010, 13:49
Görsel fitil uygulaması ve sfagnumda yaprak yetiştirmesi devamı :D
klubnika çok güzel bir paylaşım, teşekkür ederim. Menekşeleri toprağa alırken sfagnumlarla beraber mi dikiyoruz, yoksa ayıklıyor muyuz?
Sevgili klubnika,
Nedir bunlar böyle:)) Çok şaşırdım. Yosun var menekşe var, ve her ikisi de gelişmeye devam ediyor.
Sphangum yosunu ile ilgili senden öğreneceğimiz çok şey var sevgili klubnika. Telefonda güçlü antibiyotik etkisinden de söz etmiştin. Sayende hepimiz için yeni bir heyecan olacak menekşe yetiştirmek.
Bu kez "Bize sphagnum yosunu bulmakta yardımcı ol lütfen" diye kapını çalacağız :)
Şeffaf, hiçbir bilgiyi saklamadan bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ediyorum.
İyi ki sitemize üye oldun, iyi ki tanıdık seni....
Sevgiler.
Sevgili Orkun,
Bu yosundan sende vardı diye hatırlıyorum :) Hemen denemeye başlamalısın bence...
Emre İlhan
01-09-2010, 17:52
;)Sevgili klubnika, bizlerle bu değerli bilgileri ve püf noktaları paylaştığın için çok teşekkür ederim.Bende menekşe yetiştirmeye başlayacağım.Havaların sıcaklığından dolayı hep erteledim.Sonbahar gelince bende yaprak köklendirmeyi deneyeceğim.Sphagnum yosunuda çok ilginç sonbahara kadar temin etmem lazım:D.O küçücük yavru ne kadar güzel çiçekler açmış öyle elinize sağlık.
Selamlar.
ilknur aşık
01-09-2010, 21:47
Sevgili klubnika valla bende sphagnum isterim.:D
Senin anlattıklarından öğreniyorum ki ben daha bu işin a'sını bile bilmiyormuşum.
Sevgili klubnika'nın fotoğraflarını görünce "biz menekşe yetiştirmede neredeyiz" demeden edemiyorum. Eski heyecanım geri geldi. Ben de sphagnum istiyorum:)
Demiştim isteriz diye :))
Sphangum torfla ilgili bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2298&highlight=sphagnum) ve de bu mesajı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=57459&postcount=5)okumanızı öneririm. Her ne kadar risk düşük olsa da bilmekte fayda var.
Orkun Kırcı
02-09-2010, 09:30
Sevgili Orkun,
Bu yosundan sende vardı diye hatırlıyorum :) Hemen denemeye başlamalısın bence...
Ablacım başlamak için birkaç güzel yaprağa ihtiyacım var :D
Orkun, rüşvet talebi he:))))) Sphagnum de, yapraklar sana feda olsun:)
Emre İlhan
02-09-2010, 09:55
:D:DRüşvet talebine geçmişiz görmeyeli.
Bu gün aldım dayanamadım pençere önü boş çirkin duruyor
Ablacım başlamak için birkaç güzel yaprağa ihtiyacım var :D
Bir kaç yaprak olur mu hiç, şöyle güzelinden bir kaç saksı lazım ki dilediğin kadar yaprakla farklı karışım oranlarında deneme yapabilesin :))
Sağlıklı günlerde büyütün sevgili TUTA, çok güzeller.
Hepimiz bol çiçekli menekşeleri özledik. Adana'ya Ekim'den önce menekşe gelmez. Umarım bu arada mevcut menekşelerimiz çiçek vererek yüzümüzü güldürür.
Fiyatını merak ederseniz 3.25 kuruş 10 ay vade
Yaz gelinçe menekşeler pek çok çiçek gibi dayanamıyaçaklar çelik yaptıklarımızı saklıyaçağız ve dışardan gelen menekşeleri pençeremize koyaçağız
Emre İlhan
02-09-2010, 18:46
;)Sevgili Tuta,menekşeleriniz çok güzeller hayırlı olsun.Güle güle büyütün.Sizinle aynı fikirdeyim boş pencere önleri çok gıcık duruyor.
Selamlar.
Doğa Perisi
02-09-2010, 19:22
Merhaba;
Bir afrika menekşem var.Bu sitede şekerli su ve limon tuzunu okudum.İkisini birlikte mi vermem gerekiyor yoksa aralarında birkaç hafta olması mı gerekiyor?
En kısa zamanda cevap verirseniz sevinirim.
(Not:Takip ettiğim bir site ama yeni üye oldum,onun için yanlış yere yazmış olabilirim.)
Meneksenizin keyfi yerindeyse, olcusunu ayarlayamayacaginiz, bu tur pratige dayali uygulamalardan kacinmanizi tavsiye ederim. Olcusune gore hazirlanmis sivi gubreli su daha garantili bir yontemdir.
Sayın Doğa Perisi,
Kullanılan su kireçli çeşme suyu ise suyun sertliğini gidermek için limon tuzu kullanıldığını biliyorum ve balkondaki çiçeklerime arada uyguluyorum. Ancak menekşelerimde içme suyu kullanıyorum.
Şekerli su ise, menekşelerde ilk kez sizin mesajınızda dikkatimi çekti. Bence de afrika menekşeleri için hazırlanmış sıvı gübre en doğru çözüm.
fahriyee
02-09-2010, 23:04
Sevgili Tuta çok güzeller,güle güle büyütün.Fiyatını yazmış ama nereden aldığınızı belirtmemişsiniz.Marketten almışsanız belki bizim buralarda da vardır diye heves ettim.
Reklam olur diye yazmadım Özelden bildiririm
Sevgili Tuta menekşeleri nereden aldığınızı özelden banada bildirirseniz sevinirim teşekkürler.
Orkun Kırcı
03-09-2010, 08:11
Orkun, rüşvet talebi he:))))) Sphagnum de, yapraklar sana feda olsun:)
Sphagnummmm :D
Bir kaç yaprak olur mu hiç, şöyle güzelinden bir kaç saksı lazım ki dilediğin kadar yaprakla farklı karışım oranlarında deneme yapabilesin :))
Orası size kalmış ablacım. :D
Doğa Perisi
03-09-2010, 09:20
Cevap yazan arkadaşlara teşekkür ederim.
Doğa Perisi
03-09-2010, 09:21
Tuta menekşeleri nereden aldığınızı özelden banada bildirirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
merhaba arkadaşlar deneyimli arkadaşlara sorum olacaktı.Benim 3 saksı menekşem var.Haziranda çok canlı yemyeşil ve çiçek doluydu.Tatile giderken komşuya bırakmıştım.Geldiğimde yapraklar sararmış, bazı yaprakları dökülmüş ve toprakları azalmış.Acaba şimdi saksı değiştirsem mi acaba **** biraz havaların soğumasını menekşelerimin toplanmasını beklesem.Yavrularım vardı 2 tane onlarda ölmüş.Lütfen yardımlarınızı bekliyorum ne yapayım
Afrika menekşesi alinaçak en uygun günler sıcaklardan sevkiyat yapılamıyınca
ellerindeki malların açele erimesi için fiatları düşürmüşler
Eylül ayında çok fazla geleçek
Çok güzel çiçekler ama İstanbul'a gidip alma imkanımız yok maalesef.
klubnika
03-09-2010, 16:32
Yaprakların bazıları :p
klubnika
03-09-2010, 16:37
Dilara abla, en son foto da, geldiğinde sapı biraz çürümeye başlamış, ben sapını kestim ve böylece suya koydum, kökler çıkmak üzere, fotoğrafta pek görünmüyor :).
olamaz klubnika benimkilerde hiç bir şey yok daha:(
ninina84
03-09-2010, 21:28
Merhaba arkadaşlar,
yıllardır yetiştirdiğim menekşelerim bir bir ölmeye başladı. Son bir aydır özellikle çok sıcak geçen günlerden beri yapraklar saydamlaşıp ya da kararıp ölüyor. Bazen bir günde tek bir menekşenin 4-5 yaprağı ölebiliyor. Sorunun ne olduğunu çözemedim. Böcek olduğunu sanmıyorum. En azından gözle görülür bir zararlı yok. Ölen yaprakların bazılarının resmini ekliyorum. Yapraklar henüz herhangi bir yumuşama yokken önce parlak ve saydam bir hal alıyor ardından da saplarından yumuşayıp ölüyor. Bazılarında ise kahverengi lekeler oluştuktan bir süre sonra henüz yapraklar sertken saplar ölüyor. Her ihtimale karşın hepsinin toprağını değiştirdim. Hiçbirinde çürümeye rastlamadım ama sorun hala devam ediyor. Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Harikasın sevgili klubnika. fotoğraflar çok heyecanlandırdı beni. Benim yaprakların 1 haftaya daha ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bir de su değiştirecek miyiz? Yazmış olabilirsin kusura bakma, bir daha yoracağım seni.
Sevgili ninina84,
Aynı sorunu neredeyse hepimiz yaşıyoruz. Sürekli sıcaklara bağladık ama sıcaklıklarda az da olsa gerileme var. Benim picassom da bugünlerde hızlı bir şekilde yaprak kaybediyor. Çelik olarak kestiğim yapraklar da aynı şekilde şeffaflaşarak çürüyor.
ninina84
03-09-2010, 21:49
Benim de picassom bu şekilde tüm yapraklarını kaybetti. Ben de bari bir yaprağı kurtarayım mantığıyla çelik aldım ama onlar da çürüdü. Dediğiniz gibi havalar serinledi. Umarım yakında toparlarlar.
Not: Önceki sayfalara şimdi göz attım. Sorun o kadar garip gelmişti ki önceki sayfalarda bulabileceğimi düşünmemiştim =)
Balkondaki menekşem, tüm yazı neredeyse 35-40 derecelerde geçirdi ve hiç bozulma olmadı. Bu durum aklıma klimanın neden olduğu bir bakteri ya da mantar mı sorusunu getirdi ama arkadaşlarımızın klimasız ortamda yaşayan menekşelerinde de aynı nedenle kayıplar oldu. Yabancı siteleri taramaya çalıştım, benzer bir hastalığı bulamadım. Tanımımız yaşlı yaprakların ölme nedeniyle örtüşüyor ama ölenler sadece yaşlı yaprak değil...
klubnika
03-09-2010, 22:08
Arkadaşlar, henüz bilmiyorum, hakkaten mantar salgını olabilir, zirai arkadaşlar yok mu ???
Cevap bekliyoruuuz!!!
Bende böyle sorunlar çok nadiren olur. Megafol ilgili yazdım, onu kullanmayı tavsiye ediyorum, özellikle stresli durumlarda (sıcak, soğuk vs). Toprak karışımı hazırlarken mutlaka mantar önleyici tozu kullanın, en azında toprak senede bir değiştirin ve yumuşak su kullanın. Ben standart satılan menekşeler örnek alsak, onun gibi saksılara duruma göre 4-5 günde 1, bir çay bardağı su koyuyorum, 4 gün geçti ve toprak hala nemli su koymayın biraz kurusun. Suyu ayarlayamıyorsanız ne kadar istiyorsanız koyun ama 15-20 dakika sonra tabakta artan suyu tamamını boşaltın. Hiç bir zaman unutmayın fazlasından bir az olsun, bizi için de geçerli :))) Su da, gübre de.
Dilara abla Megafol ilgili daha fazla bahsedermisiniz.
fahriyee
03-09-2010, 22:19
Sevgili Ninina 84;sebebi nedir diye kendinizi yormayın,sadece sıcaklardan kaynaklanıyor.Yapmanız gereken menekşelerin bulunduğu odanın penceresini 24 saat açık tutmaktır.Ayrıca parmağınızla toprağı derinlemesine kontrol edip su ihtiyacı varsa su veriniz.2-3 gün içinde iyileşmeyi gözlemlersiniz inşallah.
klubnika
03-09-2010, 22:24
Toprak hazırlarken mutlaka hava geçirgen bir toprak olmalı torf ve perlit karışımı, kökler hava alsınlar diye. Kaç kez söyledim, bilmiyorum belki yanlış bir şey yazıyorum???
Menekşeyi, diyelim, bu zamanda 1 hafta susuz bıraktınız, toprak kurudu, kökler içinde de kurumuşlar, bunu ne zaman anlarsanız yahu !!!
Sonra birden suladınız, toprak su almış ama kökler kuru, ölmüşler ve su alamıyorlar. Siz içinde görmüyorsanız ama ölü kökler çürümeye başlıyorlar. Bu birinci neden.
Sonra nematodlar olabilir ve gözle görünmeyen bir sürü canlılar var. Özellikle Hollanda ve Polonya seralardan gelen çiçeklerde sık rastlanan bir şey bu. Ben düşünüyorum 2 neden bu olabilir.
Herkese başarılar!
Üzülmeyin, yeni sezon yeni umut :)))
klubnika
03-09-2010, 22:33
Dilara abla, suyu değiştirmeye gerek yok. Hatta yapraklar toprağa koyarken ben bu suyla suluyorum :)
''fahriyee'' çok doğru, hava akımı çok önemli. Benim pencereler hep açık mesela.
fahriyee
03-09-2010, 23:05
Bizler eski tecrübelerimize dayanarak bir menekşede çokça yaprak çürümüşse kök çürümüştür diyerek kökleri kontrol ediyorduk.Büyük ihtimalle de kök çürüğü ile karşılaşıyorduk.Buna dayanarak ben de 5-6 çiçeğimde kök kontrolü yapıp saksı küçültmesi yaptım.Sadece birinde kök çürümüştü,diğerleri sağlamdı.Çiçekler havasız kalıyor galiba bir de pencereyi kapatmayayım dedim.Yaklaşık 15 gündür nadiren resimdeki gibi yapraklarla karşılaşıyorum elhamdülillah.Ayrıca tecrübeli arkadaşlarımın tavsiyesi ileyeni saksı değişimi yaptıklarıma bir hafta kadar direkt güneş ışığı göstermiyorum.Ama aydınlık bir ortamda duruyorlar.Sonra eski yerlerine alıyorum.İnşallah işinize yarar bu bilgiler...
fahriyee
03-09-2010, 23:43
Sevgili Klubnika;bazı arkadaşlar menekşeye su vermek için yaprakların biraz kendini salmasını bekliyorum,(yani yumuşamasını).Ancak o zaman su veriyorum menekşelerim de gayet güzel diyorlar.Araştırmalarımda ve sizin söylediğinize göre de susuz kalmış köklere ani su vermek zararlı.Bu iki durum benim hep aklımı karıştırıyor.Dün de bir bayan saksılarınız aşırı küçük çiçekler nasıl büyüsün dedi.Kendisi gayet büyük saksılarda yetiştiriyor,haftada bir çeşmeden yeni doldurulmuş su ile üstten suluyor ve tabağına akan su öylece kalıyormuş.Yıllardır böyle yaparım ve yaprakları el ayası büyüklüğünde diyor.Şaşıp kalıyorum,sadece alıştırmaya bağlı galiba(bir arkadaşımızın dediği gibi çocuk yetiştirmek gibi birşey)
Sakinilan goze cop dusermis. Ben tatildeyken 5 hafta kapali odada kalan fitilli sulama ile sulanan 70 civarinda irili ufakli menekseden hicbirisi olmedi. Oda kuzey batiya bakiyor, oglen 3'ten sonra ciddi gunes aliyor, ciddi sicak oluyor. Tabi biraktigim kadar canli gorunmuyorlar, en alt sira yapraklarda curumeler var. Havalarin da serinlemesiyle hemen toparlanmaya basladilar. Bahar aylarindan beri sulama sularina yaprak gubresi katiyordum, cok iyi durumdaydilar. Fitilli sulamada kullandigim su da gubreliydi.
Balkonda tatile cikmadan once kucuk viyollere aktardigim yavrulardan birkac kayip var sadece. Onlari da buyukce bir legene doldurdugum torf/perlit karisimindan olusan iyice suya doyurdugum karisimin uzerine yerlestirmistim. Bazilari fala sudan curumusler.
klubnika
04-09-2010, 00:34
Herkesin yöntemleri çok farklı, tartışılmaz, saygı sonsuza. Ben burada düşüncelerimi ve bilgilerimi yazıyorum ama herkes kendine göre uygulasın. Ben böyle yetiştiriyorum diye kural yok.
Ersan Bey, fitilli sulama yöntemi çok güzel ve pratik, herkese tavsiye ederim. Toprak ilgili da bunu eklemek istiyorum toprak veya torf farklı firmalara ayıt ve içerik o kadar farklı oluyor ki...Torfta fazla organik maddeler ve tuzlar olunca çürümeye yol açabiliyorlar.
Ondan sonra mağazada gübre alınca insan neye bakar? Ben önde olan yazı değil arkadan olan içerik bakarım NPK diye bir şey var. Yavru zamanındayken başka, çiçekleme zamanında başka formül veriyorum. Sadece NPK değil; humus suyu ve mineraller çok önemli.
Başarılar dileğiyle :rolleyes:
Arkadaşlar gerçekten başlığı dikkatlice okumuyoruz ve faydalı bilgiler de arada kayboluyor.
Kök çürümesi ve nedenleri ile ilgili bir çeviri (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=614551&postcount=5610) yapmıştım. Bu çeviride hatalı sulama , geregğinden büyük saksının kök çürümesinin temel sebebi olduğu anlatılıyordu. Tabii çürüme nedeninin, nemli ortamda gelişen mantardan kaynaklandığı da anlatılıyordu.
Önerilen yöntemi uyguladığım iki kıymetli menekşem kök çürümesini biraz küçülerek ( Taç kesim) atlattı. Çeviride klubnika'nın yazdığı gibi taç kesimle kurtarılmaya çalışılan menekşenin toprağına mantara karşı ilaç uygulanması öneriliyordu. Ben ROA kullandım.
Sevgili klubnika,
Megafol temini ile ilgili bulabildiğim yerli satıcı sadece Kalender Grubu (http://www.kalender.com.tr/index.php?lng=tr&p=10) oldu. Telefonda 2007'den bu yana ithalat yapmadıklarını söylediler. Nereden temin edebileceğimi sorduğumda Adana'da bir tarım şirketinin telefonu verdiler. Ancak Adana'daki tarım şirketinin de elinde satış yapacak kadar stok yok, benzeri ürünlerin bulunabileceğini söylüyorlar. Ziraat Mühendisi olan yeğenimi tanıdıkları için bana 1 şişe ayırma sözü verdiler. Ne zaman elime geçecek bilmiyorum:) Link verdiğim Kalender Grubu aranarak bulunulan ilde nereden temin edilebileceği öğrenilebilir diye düşünüyorum.
MEGAFOL / VA
DOGAL SIVI YAPRAK BİOSTİMÜLANTI
*
HIZLI VE DENGELİ BESLENME SAĞLAR
*
BİTKİNİN OLUMSUZ ÇEVRE ŞARTLARINA KARŞI DİRENCİNİ ARTIRIR
*
BİTKİNİN DOGAL HORMONAL DENGESİNİ KORUR
*
HERBİSİT, FUNGUSİT, BÜYÜME DÜZENLEYİCİLERİ VE MİKROELEMENTLERİN ALIMINI HIZLANDIRIR.
GARANTİLİ ANALİZ
Toplam Azot (N) : %4,5
Potasyum (K2O): %2,9
Karbon (C) : %15,0
FORMULASYON : Sıvı
AMBALAJ : 1 Lt Şişe ( 20x1) 5 Lt Bidon (4x5) 25 Lt Figi (1x25)
UYGULAMA METODU : Yapraktan
Amatörlükten yavaş profesyonel yetiştiriciliğe bir geçiş hissediyorum .
Türk seleksyonerler yetişiyor galiba ...
Çok mutlu oluyorum okudukça ;)
klubnika
04-09-2010, 09:48
Dilara abla bir şişe almak hiç gerek yok 1 L - 10 000 metrekare için. Bizde 25 ml - 12,5 L için, paketlerde satılyor ortaklaşa sipariş verebiliriz, fiyatı da yaklaşik 6 TL civarı. Ama bir şişe uygun fiyata bulursan senden paylaşa paylaşa alırız :)
Bir litre fiyatı ne kadar. Şişe alıp paylaşmak daha ekonomik olacaksa şişe alıp paylaşalım. Ya da paket alalım. 6TL büyük bir para değil
klubnika
04-09-2010, 10:15
Bu sabah kalkınca araştırmayı devam ettim, hakkakten bu çürümelerin bir sebebi olmalı diye. Bende pek yok ama (arkadaşlar her malzeme, ne olursa olsun sterilize edin, bu benim tavsiyem!!!;))
Ve bu bilgi size sunuyorum, çiveri otomatik yapıldı ama sanırım her şey iyi anlaşılıyor.
Fusarium
Bu tehlikeli mantar hastalıklarından biridir. Enfeksiyon zeminden hep yayılır. Mantar toprak ve hastalıklı bitki kökleri etkiler. Bitki herhangi büyüme aşamasında bu hastalığı alabilirler. Hastalık almış olan bitkinin gövdesi ve kökler çürümeye başlıyor,saplarda ve yapraklarda devam ediyor. Bitki kendini yavaş yavaş soluyor ve ölüyor. Hastalığın ortaya çıkma sebebi hava, nem ve toprak . Hasta veya zayıflamış bitkiler hastalığın yakalama şansını artırır.
Kontrol önlemleri - hastalıklı bitki toprakla birlikte yok etmektir. Pot % 5 bakır sülfat çözeltisi ile veya çamaşır suyu ile saksı ve bitkinin bulunduğu ortamı silin.
klubnika
04-09-2010, 10:20
Rusça dilinden Türkçe diline çeviri
Fusarium
[Edit] Wikipedia - to the free entsiklopediiPereyti: kullan, ara
Fusarium - bitki hastalığı (ekili ve vahşi), mantar cinsi Fusarium (örneğin, Fusarium vasinfectum veya oxysporum) kaynaklanır.
enfeksiyon kaynağı virüslü tohum ve toprak olabilir. uzun süre toprakta depolanan etken ve bitki artıkları üzerinde. normal bitki bağışıklık hastalığı sırasında oluşmaz. Hastalığın gelişimi olumsuz koşullar (sıcaklık ve hava ve toprak, toprak beslenme eksikliği nem keskin dalgalanmalar), bitki, böcek hasarı, vb zayıflatmak çok yoğun toprak, aşırı nem katkıda
Patojen Fusarium olumsuz çevre koşullarına yüksek direnç ve uzun süre canlılığını korur. En aktif diye bir sıcaklıkta% 90 yaklaşık 25oS ve nem civarındadır.
yenilgi [Edit] Mucizesi
vejetatif büyümenin erken dönemlerinde yenilgi ile sap (bir rafine ve kahverengi renk olarak belirtilmiştir) veya tops daralma ve kademeli bitkilerin (lezyonlarında öncesi ve çiçeklenme sırasında solduran).
Bu) ve bitki doku (kök çürüklüğü, fusariose Wilt damar sistemi (etkiler meyve ve tohumlar). Ne zaman Fusariose yenilgi ve bitkilerin ölümü solduran keskin bir rahatsızlık nedeniyle bedensel damarlarının tıkanma mantar miselyum ile bağlı fonksiyon ve toksik maddeler (örneğin, etilen) sağlayarak oluşur.
Esrar Fusarium was bulaştırmak yanında, tohum verimleri çimlenme azalır.
[] Yolları Mücadele Düzenle
Orada dikkat hasar bitkiler ise Fusarium çaresiz olduğunu. Etkilenen bitkiler hemen mantar yayılmasını durdurmak için imha edilmesi gerekir, kalan bitkiler mantar ilaçları tedavi gerekir. Mantar iyi toprak ve tohum, bu yüzden buna karşı mücadele açık bir alan ve derin bir düşüş çiftçilik gerektirir korunur. / Ton veya toprak karışımı hazırlanmasında bir ilaç trichodermine yapmak için 1-2 kg Fusarium yararlı turşu bitki tohumları granozanom oranının önlenmesi.
klubnika
04-09-2010, 10:50
NPK (Azot-Fosfor-Potasyum)
20:20:20 Üniversal formül her zaman kullanılabilir.
30:10:10 Genç bitkiler, yeşil yapraklı bitkiler için ideal. Menekşelerde yavru zamanında yaprakları çoğaltsın ve güçlendirsin diye kullanıyorum.
10:50:10 Çiçeklemeye teşvik eder.
Güle güle büyütün bitkileri ;)
Sevgili klubnika,
Gübredeki azotun bileşenine dikkat etmek gerekiyor. AVSA'da (http://www.avsa.org/Faq.asp), azotlu bileşenlerde üre (urea) yer alıyorsa afrika menekşeleri için kullanılmaması gerektiği söyleniyor.
"Many fertilizers that have been labeled for African violets, in fact, contain impurities that can be harmful to violets. Urea, for instance, is a commonly used source of nitrogen. While it is often cheaper to use than other sources of nitrogen, urea is known to cause root burn on African violets. The damage caused by root burn reduces an African violet’s ability to properly absorb water and nutrients."
"Afrika Menekşeleri için özel olarak üretildiği yazılan pek çok gübre, gerçekte zararlı safsızlıklar içerebiliyor. Mesela üre, genel olarak sık kullanılan bir azot kaynağı. Diğer azot kaynalarına göre genellikle çok daha ucuza temin edilebilirken, Afrika Menekşelerinin köklerinin yanmasına neden oluyor. Böylece menekşenin yeterince besin ve su alma kapasitesini düşürüyor. "
Dilara abla bir şişe almak hiç gerek yok 1 L - 10 000 metrekare için. Bizde 25 ml - 12,5 L için, paketlerde satılyor ortaklaşa sipariş verebiliriz, fiyatı da yaklaşik 6 TL civarı. Ama bir şişe uygun fiyata bulursan senden paylaşa paylaşa alırız :)
Sizde çok pahalıya satılıyor ya da benim bulduğum ürün sahte:) Bana 1 litre için verilen fiyat 19 TL. Hala ulaşabilmiş değilim. Gelen miktara göre paylaşırız canım :)
klubnika
04-09-2010, 16:34
Dilara Abla üre mutlaka var ama o kadar az miktarda, üresiz olmaz zaten. Ama bazı firmalar azot yerine tamamen üre kullanılıyorlarsa bir şey diyemem.
KEMİRA KOMBİ
Ağırlığı yüzde olarak besin içeriği:
Azot yaygın N - % 14,0
Azot RTD NO3-N - % 7,7
Azot. Üre (NH2) CO-N - % 6,3
Fosfor P2O5 - % 11,0
Fosfor P - % 5,0
Potasyum K2O - % 25,0
Potasyum K - % 21,0
Magnezyum Mg - % 1,4
Kükürt S - % 1,8
Bor B - % 0,02
Kobalt Co - % 0.001
Bakır Cu - % 0,01
Demir Fe - % 0,10
Mangan Mn - % 0,10
Molibden Mo - % 0.002
Çinko Zn - % 0,01
Diğerleri:
İyot I - % 0.001
Krom Cr - % 0.001
A paketi: 20 gr
Üretici: Kemira GrowHow Oyj
P.O. Box.900
FN-00181 Helsinki (00181Helsinki)
Menşei: Finlandiya
klubnika
04-09-2010, 16:37
Sizde çok pahalıya satılıyor ya da benim bulduğum ürün sahte:) Bana 1 litre için verilen fiyat 19 TL. Hala ulaşabilmiş değilim. Gelen miktara göre paylaşırız canım :)
Harika!!!
Ben varım, nasıl alınacak? Nerde?:D
Yeğenimi aradım, şirkete gitmiş ama yetkili orada olmadığı için alamadan dönmüş. Haftaya kaldı malesef :)
cansuyu_yagmur
04-09-2010, 17:52
merhaba arkadaslar,
tatile gitmeden önce yaklasik 6 tane yapragi köklenmeleri icin suya koymustum. 4 hafta sonra döndügümde 2 tanesi suyun icinde yavrulamis.. simdi benim bu yapraklari nasil dikmem gerekiyor ?? topragin icindemi disindami olmalari gerek
yardimlarinizdan dolayi simdiden tesekkür ediyorum
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.