View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
01menekse yaprakları çok geniş ve sağlıkl görünüyorlar. herhangi bir bitki besini kullanıyor musuz?
atakanklnc
30-04-2011, 11:31
teşekkür ederim fahriyee, dediğinizi yaptım
fahriyee
30-04-2011, 12:30
Elinize sağlık 01menekşe, emeğinize saygı göstererek güzelleşmişler.
8776 nolu mesajınızdaki yavru iken çiçeklenmiş menekşeniz için herhangi bir çiçek açtırıcı besin kullandınız mı?
Benim de fuşya beyaz menekşem aynen sizinki gibi çiçek açtı ve çiçeği 15-20 gün üzerinde kaldı. Çiçekli bitkiler için olan besinden mi verdim, hiç hatırlamıyorum. O yüzden size soruyorum. Diğer yavru menekşelerimde böyle bir duruma rastlamadım. Sebeb-i hikmeti nedir çok merak ettim...
fahriyee
30-04-2011, 12:36
teşekkür ederim fahriyee, dediğinizi yaptım
İnşallah daha da güzelleşir arkadaşım. Fotoğrafınıza tekrar baktım da yeni çıkan ve eski yapraklar elinizle kontrol ettiğinizde diri değil mi?(yani inşallah yumuşama yoksa menekşeniz yeni yaprak ve çiçeklerle sizi mutlu eder.)
01menekse
30-04-2011, 14:56
Melisa31 , küçükken iki defa çiçek coşturucu kullanmıştım onun dışında kuş gübresini sulandırıp kullandım , çok fazla sıvı besin kullanmıyorum . Dikkat ettiğim konular bir menekşenin saksının küçük olması ve bol ışık alması .
01menekse
30-04-2011, 15:05
Fahriyee Hanım , zaman zaman sıvı besin kullanıyorum , genelde benim hazırladığım kuş gübresini sulandırıp kullanıyorum . Kuş gübresini de çok iyi ayarlamak lazım yoksa menekşeye ağır geliyor
menekşecibaba
30-04-2011, 17:32
Sn 01menekşe menekşeleriniz çok sağlıklı güle güle büyütün.
Yavru iken çiçek açan menekşeye gelince bence verilen gübreden çok yaprak çeliğini aldığınız ana menekşe bitkisi önemli,nadir olarak bende de birkaç defa görülen bu durum ,durgunluk dönemini bitirip çiçeklenme dönemine girecek olan menekşe yapraklarında görülebilir.İçindeki hormanal özsularının tetiklediği bir durumdur,diye düşünüyorum.
01menekse
30-04-2011, 18:01
Sn Menekşecibaba teşekkür ederim . Haklısınız , size katılıyorum . Bu durum benim çeliklerde dört defa yaşadığım bir olay , yanlız sonu şaşıracak bir durum olmuyor , çünkü diğerleri gibi yoluna devam ediyor . Sizinde elinize sağlık menekşeleriniz çok güzel gözüküyorlar
*** ben menekse yapraklarını ektim peynir kabının içinde sanki sera gibi oldu tuttu ama yaprak vermedi yeni kök vermiş 1 ay olacak nerdeyse bende baska bi saksıya aldım bi sakınca olurmu menekseyle ilk iletişimim bu günde beyaz bi menekşe satın aldım onun kırık yapraklarıı aynı sekilde ektim biraz yol güsterirmisiniz :)))))))
Çok mu derin ektiniz acaba. Yatık ekmeniz gerekir. Belki gecikmede bunun da payı vardır.
*** ben menekse yapraklarını ektim peynir kabının içinde sanki sera gibi oldu tuttu ama yaprak vermedi yeni kök vermiş 1 ay olacak nerdeyse bende baska bi saksıya aldım bi sakınca olurmu menekseyle ilk iletişimim bu günde beyaz bi menekşe satın aldım onun kırık yapraklarıı aynı sekilde ektim biraz yol güsterirmisiniz :)))))))
Benim 1 yildir yavru vermemekte direnen yapraklarim da var, 4 ayda cicek acan da. 1 ay yavru almak icin kisa bir sure. Belki su icinde minik olusumlari farkedebilirsiniz, ancak topraga direkt dikim yapilan bir yaprakta 2 aydan once yavru gormek biraz fazla beklentiye girmek olur. Kirik, yirtik yapraklariz diger yonlerden saglikli iseler ve sera icinde 1 haftada curumez iseler saglam yapraklardan daha cabuk yavru vereceklerdir.
Dikimden 1 hafta sonra yapraginiz canliligini koruyorsa isler yolunda gidiyor demektir. Size kalan sabretmek, yapragi yerinden oynatmamak. Baska kaba aktarirken gozle gounmeyen toprakla kapli minik yavrulari zedeleyebilirsiniz, yavru alma sureniz uzar.
bugün çok mutluyum. bir ay önce suya koyduğum yaprakların birkaç tanesi nihayet. köklendi :) darısı ötekilerine, ama 1 kabın sera yöntemiyle ektiklerim.tutmuş biliyorum. ama daha filiz vermedi. umarım. onlarda beni yakında sevindirirler,
01menekse
01-05-2011, 09:55
Melisa31 , emeğinize sağlık , inşallah çiçek açtığı dönemi de görürsünüz . Yalnız çeliği ilk ektiğiniz saksılar küçük olsun , menekşenizin çabuk geliştiğini görürsünüz .
menekse sever
01-05-2011, 10:11
:pArkadaşlar pazarlara çok güzel menekşeler gelmiş dayanamadım 2 tane aldım bordo ve beyaz resimlerini başarabilirsem yükleyeceğim.Tanesi 3tl:D
önerinizi kesinlikle dkate alacam, 01menekşe, kulbnikada hep bunu öneriyordu.teşekkürler:)
sevgili menekşe. sever heveslendirdiniz. beni şu an istanbulda olmak isterdim, sadece menekşe almak için,
menekse sever
01-05-2011, 11:09
Bunların yanına koyacağım kıskanıp belki bir an önce açarlar
menekse sever
01-05-2011, 11:11
İşte yeni miniklerim
menekse sever
01-05-2011, 11:15
Bordo olan pembe gibi çıkmış ama bayağı koyu.Umarım rengi açılmaz.Böyle çok güzel görünüyor.
kıymetli menekşe dosları
aranıza yeni katıldım menekşelerin insanlar üzerindeki etkileri ne kadar ortak
bir çoğumuz aynı hislerle bakmışız çiçeklerimize...
8 aydır yetiştirmeye çalışıyorum
deneyimlerimi ve deneyimlerinizi paylaşmak umuduyla
herkese selamlar......
nacizane menekşelerimin fotoğraflarını arz etmek isterim.......
çoğu henüz 3-4 aylık
sadece 3 adet yaşını dolduran menekşem var....
01menekse
01-05-2011, 20:15
Merhaba Saalior , daha önceden söylediğim gibi aramıza hoş geldiniz !
Menekşelerin çok güzel gözüküyorlar , hepsine çok iyi bakmışsın .
Fotoğrafların süper net çıkmış . Seni tebrik ediyorum , başarılarının devamını
diliyorum. Dikkatimi çeken , ilk menekşenin saksısı çok güzel acaba onu nerede
bulabiliriz ? Menekşeye ayrı bir görsellik kazandırmış .
teşekkür ederim ilginize...
sayın 01menekse
sizinkilerde inanın çok sağlıklı görünüyor...
saksı el yapımı :)
değerli bir menekşe sever dostumun, bu olayı bana sevdiren abimizle
önceden kesilmiş bir dişbudak ağacı'nın kök kısmını çıkardık ve el yordamıyla içini boşalttık
ve vernikledik...
teşekkür ederim
hoşbulduk :) melisa31 (hemşerim )
menekşelerin en kötü tarafıda bu sanırım '' beklemek''
fahriyee
02-05-2011, 12:07
Elinize sağlık saailor, çok güzeller maşallah. Ben de çiçeklerinin altına koymak için meşe ağacından değişik boyutlarda kestirip vernikletmiştim. Görünce çok heves ettim, gayet estetik olmuş. İçini boşaltmaya karar verirsem sizden yardım isteyebilirim...
nerimeizmir
02-05-2011, 14:26
merhaba arkadaşlar,
izmir
de sıcak hissettirmeye başlıyor artık kendini.ama benim içimi büyük bir korku kapladı.evim son kat ve çok sıcak oluyor ayaz aylarında.ben bile zor nefes alabilirken bu güzelliklerin nasıl dayanacağını bilmiyorum.bana verebilecek önerileriniz var mı acaba ? menekşe sıcağı sever mi ? nerede ne şekilde korumalıyım çiçeklerimi ? ve sulamalarını ne şekilde yapmalıyım ?......
Geçen yaz yaşadığımız aşırı sıcaklara rağmen hayatta kalmayı başaran chimeram.
208131
Sevgili Asya_Lotus'un hediye ettiği 6 yavrunun sona kalan iki tanesi daha çiçeklendi.
208132
208133
Ve çillim. Arkadaşıma teşekkürlerimle
208134
Lik n Realmost malesef bende de sport çıktı.
208136
Ve Moskoj Volk :)
208137
Öncelikle hoşgeldiniz diyelim sayın nerimeizmir,
Ben de Adana'da yaşıyorum ve sizinle aynı endişeleri taşıyorum. Menekşe 25 derecenin üzerindeki sıcaklıktan olumsuz etkileniyor. Evin en serin kuzey ya da doğu cephesine ve güneş almayacak bir yere yerleştirin. Bulunduğu ortam havadar olsun. Sulamaya çok dikkat edin, toprak ne kurusun ne de ıslak olsun. Nemi koruyacak kadar sularsanız kök çürümesinden koruyabilirsiniz. Mümkünse fitilli sulamaya geçin
Bunlar problemimizi çözmeye yeterli gelecek mi bilmiyorum. Geçen yaz kaybettiğim 75 saksı menekeşemden edindiğim dersler ve araştırdığım bilgiler. Umarım kayıpsız atlatırız.
acemifüsun
02-05-2011, 16:21
Sevgili maki01 yine harika menekşeler, harika fotoğraflar:) Ellerine sağlık:)
Ben de dün menekşelerimin topraklarını değiştirdim, yanlardan yavru verenleri ayırdım, fitilli sulamaya geçtim. Yavruları ayırırken, bu konuda deneyimli olmadığım için hepsi, köksüz olarak ayrıldı. Yaprakları ve bu yavruları pet bardaklara senin önerdiğin şekilde; cocopeat, perlit, vermikulit, az miktarda odun kömürü karışımına diktim ve sera ortamına aldım. Sabah kontrol ettiğimde seranın aşırı nem yaptığını farkettim, şimdi açıktalar, serayı örtmeye korkuyorum. Ne dersin arkadaşım?
Sevgili maki01 yine harika menekşeler, harika fotoğraflar:) Ellerine sağlık:)
Ben de dün menekşelerimin topraklarını değiştirdim, yanlardan yavru verenleri ayırdım, fitilli sulamaya geçtim. Yavruları ayırırken, bu konuda deneyimli olmadığım için hepsi, köksüz olarak ayrıldı. Yaprakları ve bu yavruları pet bardaklara senin önerdiğin şekilde; cocopeat, perlit, vermikulit, az miktarda odun kömürü karışımına diktim ve sera ortamına aldım. Sabah kontrol ettiğimde seranın aşırı nem yaptığını farkettim, şimdi açıktalar, serayı örtmeye korkuyorum. Ne dersin arkadaşım?
Sevgili arkadaşım,
Toprak karışımı sanırım çok daha önce kullandığım bir reçete olmuş, üzgünüm. Son 3 aydır kullandığım ve başarılı bulduğum yeni karışım ise %40 torf ( pH'ının menekşelere için ideal olduğunu düşündüğüm sphagnum torfu kullanıyorm ) %40 perlit ve %20 vermikulitten oluşan karışım. Daha önce de yazmıştım ama görmedin sanırım.
Seradaki aşırı nemden kasttettiğin yüzeylerdeki damlacık oluşumu ise benim seralarda da var. Zararını görmedim. 2-3 güne bir 1-2 saat ( Yarım saat yeterli ama unutmuş oluyorum ) havalandırıyorum. Damlacıklar kaybolmuşsa kabın tabanına biraz su serpiştirdiğim de oluyor.
Direkt güneş alan ya da ısının çok yüksek olduğu bir yerde değillerse zarar vereceğini sanmıyorum.
Emeğinize sağlık sevgili Maki01 , öncelikle menekşelerinin fotoğrafları çok güzel gözüküyor ellerine sağlık .
Foruma ne kadar özen ve değer verdiğin her halinden belli , seni tebrik ederim .
Teşekkür ediyorum sevgili hemşerim ve anlayışlı , olgun tavrın için de ayrıca çok teşekkür ederim.
Bu foruma, bu siteye çok değer veriyorum. Haklısın. Çok fazla emek ve bilgi var çünki.
Fotoğraflara gelince sevgili fahriyee, kaç poz çektiğimi bir bilsen :) En iyilerini seçip foruma ekliyorum. Ebatları MS Office'in araçlarında yer alan Microsoft Picture Manager'la hep aynı ölçüyü kullanarak küçültüyorum.
İltifatın için teşekkür ediyorum güzel arkadaşım.
sn saailor, aramıza hoşgeldiniz. sizi de aramızda görmekten çok mutlu oldum. menekşeleriniz çok güzel ve sağlıklı görünüyor. ilk resimde ki saksı çok hoşuma gitti, menekşenize de çok yakışmış. tekrar hoşgeldiniz:)
menekşecibaba
03-05-2011, 07:28
Sevgili Maki yine döktürmüşsünüz :) Hele o ilk menekşen süper, diğerleri de harika,bu yaz hiç firesiz atlatırsın inşallah.
Acizane görüşüm bu karışımlar hakkında fazla hassas davranıyoruz.Benim üretimde denediğim torf+perlit,torf+vermikulit , torf+perlit+vermikulit karışımları pek birşey farketmiyor.Mühim olan hepsinde bir miktar torf olması ve onun da kökölenmeyi sağlıyacak bölgede olması ve karışımın hafif nemli olması.Ben şu an yaprak çeliklemede bardak zeminine bir kat perlit atıyorum ve celiğin ucuna gelecek kısma torf koyuyorum,nemlendirip üzerine torf+vermikulit+coco karışımını koyuyorum.Aslında sphagnum yosunu bulabilsek (elimde çok az var kıymetli türlere uyguluyorum)üste onu kullanacagım.Benim de yoğurt yeyişim böyle :) selamlar
Tunatuna
03-05-2011, 08:00
Yavru menekşem sizlere merhaba diyor.
22/03/2011 tarihinde peynir kutusuna diktiğim çeliklerim yavruladı. Aynı tarihte pet bardaklara dikmiş olduğum çeliklerde herhangi bir şey yok. Çabuk yavrulamasını isteyip sabredemeyenlere forumdan öğrendiğim peynir kutusunda sera usulünü tavsiye ederim.
nerimeizmir
03-05-2011, 10:06
Verdiğin öneriler için çok teşekkür ederim sevgili maki. ama 75 saksıyı duyduğumda korkmadım değil topu topu 20 saksı menekşem var üstelik 17 tanesi de yavru çeliklerim daha yeni yani yapraklarını gösteriyorlar.forumdan takip ettiğim kadarıyla çiçeklenmeleri için şekerli su karışımını her hafta uyguluyorum. gerçekten de tomruk tomruk menekşelerim. ama buna sürekli devam etmeli miyim yoksa ara sıra ara vermem gereklimi. ters bir tepkiyle karşılaşmak istemiyorum....
Sevgili nerimeizmir,
Menekşelerime bitkiler için hazırlanmış besinler dışında bir şey kullanmadım. Şekeri de hiç denemedim ancak böceklenmeye neden olabileceğini düşünüyorum. Özellikle karıncalar şeker karışımlı toprağa bayılacaklardır :)
Sevgili menekşecibaba,
Sphagnum yosununu ben de bulamıyorum . Torfunu uygun fiyatlarla bulmak mümkün ve pH değeri menekşelere için çok uygun. Toprak karışımı konusunda yaptığım değişikliğin ana nedeni fitilli sulama ve uygun pH.
Biliyorsun torf hızla bozulan , çürüyebilen bir malzeme. Piyasada her kalitede torf bulmak mümkün. Ambalajın üzerinde yazan pH değerine dikkat etmemiz gerekiyor.
"Bahsettiğim kötü kaliteli torfların alındığı yataklar belli değildir. Bazik yapılıdır. 8-10 ph içermekte. Bu da saksı bitkileri için hiç istenilen bir durum değildir. Besin eksikliklerine sebep olur." (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=780527&postcount=187) Mine Pakkaner
Cocopeat için Mine Hanım tuz konusunda uyarıda bulunmuştu. 60 litreye yakın cocopeat satın almış olmama rağmen bu aralar kullanmıyorum.
Sevgi Durul
03-05-2011, 12:31
Sevgili Maki, yine harika menekşeler, harika görüntüler. Kenarı yeşil fırfırlıya bayıldım. Ellerine sağlık, arkadaşım.
Benim menekşeler biraz toparlanmaya başladı. Yeni yapraklar da diktim. Görüntülerini paylaşırım.
menekşekolik
03-05-2011, 14:25
Sevgili Maki01 sera ortamında diktiğim yeni çeliklerimi ne zamana kadar sera ortamında tutmalıyım?Bu konudaki fikirlerini paylaşırmısın.Görüşmek üzere...
Sn tempolu, sayenizde gözlerimiz bayram etti. tam bir renk cümbüşü. menekşe bakımında ve yetiştirmede iyi olduğunuz ortada. tebrik ederim. emeğinize sağlık.
Sayın lale607 güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.bu siteye ve sitedeki menekşe dostlarıma borçluyum menekşelerimi çünkü onlardan öğrendiklerim sayesinde oldu bu güzellik.hep severdim alırdım menekşeleri fakat bakmayı bşaramazdım ölürdü vazgeçmek üzereyken bu siteyi buldum sonrası nı tahmin edersiniz.....Yeri gelmişken bütün menekşe dostlarına bilgi ve tecrübelerini paylaştıkları için teşekkür ediyorum.menekşeleri bol çiçek açsın inşallah.
Başlığımızda şenlik var, son iki sayfada yayınlanan menekşeler baharı başlığımıza taşıdı. Tüm arkadaşlarımı kutluyorum, yüreğinize sağlık, emeğinize sağlık. İltifatlarınız için ise teşekkürler :)
Sevgili Tempolu, menekşelerinizin maşallahı var. Yavrularınız çok güzel gelişmiş, kutluyorum. Bazı kaplarda birden fazla yavru var. Ayırırsanız çok daha hızlı gelişeceklerdir.
Sevgili menekşekolik,
Genel bir süre vermek sanırım yanlış olur. Bu mevsimde, yavru verip, yavruları belli boya gelmeyen menekşelerimi serada tutmaya devam ediyorum. Hava sıcaklığı artınca dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Sera içi ısısının artması, yapraklarda çürümeye neden olabilir.
Açıkcası ben de seralı bir yazı ilk kez deneyeceğim. İklimlerimiz benzer, birlikte yaşayıp, öğreneceğiz :)
Teşekkür ederim Sn maki01.sözleriniz benim için değerli yarın hemen ayıracağım yavruları en ksa zamanda ayrılmış olarak ta paylaşırım sizlerle.öneriniz için teşekkürler,
Sevgili menekşecibaba;sphagnum yosununu üste koymayı biraz daha açıklarsanız seviniriz
Fiyatları baya uygunmuş.Ben dün 5 YTL verip 3 adet aldım.Benimde artık memkşem var.Fuşya-Pempe-Ebruli(Ehlatun-Beyaz)
ben bu afrika menekşelerini nerden bulabilirim istanbulda yaşıyorum yeni üye oldum siteyi 5 gün önce keşfettim ...
ben bu afrika menekşelerini nerden bulabilirim istanbulda yaşıyorum yeni üye oldum siteyi 5 gün önce keşfettim ...
Sevgili buse6
" Neeee ! Benden de ucuza bulanlar da mi varmis! " demeden once alinti yaptiginiz mesaji gormek istedim. Tarih : 14/04/2007 :eek:
3'u 5 TL'ye olmasa da yapi marketlerde donem donem cok uygun fiyatlara afrika meneksesi bulabilirsiniz.
Sevgili buse6
" Neeee ! Benden de ucuza bulanlar da mi varmis! " demeden once alinti yaptiginiz mesaji gormek istedim. Tarih : 14/04/2007 :eek:
3'u 5 TL'ye olmasa da yapi marketlerde donem donem cok uygun fiyatlara afrika meneksesi bulabilirsiniz.
beni yanlış anladınız galiba ben fiyat için alıntı yapmadım paylaştıgı renkler çok hoşuma gitti artı menekşeler konusunu bulunca baştan okumayı tercih ettimki kaçırdıklarımı talafi edebileyim diye :)
O kadar geriden baslamaniza gerek yok. Zaten ayni konular etrafinda donuyor her sey.
Bahsi gecen renkler siradan renkler. Koctas, Bauhaus, Kipa .... gibi marketlerde her zaman bulabilirsiniz.
"Kenari firfirli yesil, ortasi pembe uzerine mor benekli" turunden bir seyler ararsaniz forumu sondan basa dogru takip edin derim ;)
menekşecibaba
04-05-2011, 08:09
Sevgili menekşecibaba;sphagnum yosununu üste koymayı biraz daha açıklarsanız seviniriz
Sphagnum yosunu mantar ve küf gelişimini bastırır kontrol altına alır.Köklenmeyi teşfik edici özeliklerinden dolayı da kullanılır.Bitki cevresindeki nemin muhafazasını sağlar.Yalnız kullanımda çok dikkat etmek gerekir,tehlikeli olabilir.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2298
buradan yosunla ilgili genel , geniş bilgiye ulaşabilirsiniz.
Bazı arkadaşlarımızın yetiştirmeye çalıştıklarını biliyorum,hatırladığım kadarıyla sevgili katmer in bu konuda çalışmaları var.
(Sağlıklı bir Sphagnum yosunu biraz canlı biraz da ölüdür yani ölü ile diri arası bir bitkidir. büyüme sadece üst kısımlarda devam ederken alt kısımlar ışığın yetersizliğinden çoktan ölmüş ve çürüme prosesi başlamışdır dahi. bu özelik şöyle anlatılabilir; sphagnum ne kökü olan, nede bitki içindeki sıvıyı taşımaya yarıyan hakkiki bir dolaşım sistemleri olan bir bitkidir bitkinin beslenmesi ve gelişmesi alt kısımlarından bağımsızdır vede sadece uçlardaki bir kaç cm lik bölümde cerreyan eder. Bitkinin yaşıyan uçlarının altındaki sapları ve yapraklarından oluşan ölü kısım bitki uçlarına yeterli suyu depolar ve aktif olarak da su seviyesini yükseltir. Dr. Dionaea dan alıntı )
nerimeizmir
04-05-2011, 13:44
arkadaşlar evimde keçi gübresi var bunu menekşeler için en uygun biçimde nasıl kullanabilirim.beni aydınlatır mısınız teşekkür ederim...
Sevgili nerimeizmir bence hiç kullanma çünkü. incecik kurtlar oluyor ne kadar ilaçlasan gitmiyor. ayrıca küçücük sineklerde geliyor. sıcaklar olunca kötü kokuyor. benim başıma geldide uyarıyım dedim ama sen bilirsin:)
nerimeizmir
04-05-2011, 16:02
bazı arkadaşlar gübreyi suda bekletip suyunu verdiklerini de yazmışlar bu konuda bir bilgin var mı peki melisa 31....teşekkürler....
01menekse
04-05-2011, 17:24
Merhaba Nerimeizmir , ben o yöntemi kullanıyorum , soran arkadaşlara açıklamam olmuştur , ilk deneyenler için biraz riskli , benim 3-4 tane menekşem üzerinde denemişliğim oldu ve güzel bir sonuç aldım ve şu anda kullanıyorum , ama arkadaşlara tavsiye etmem çünkü ayarlamak biraz zor , yinede siz bilirsiniz ...
Sevgili Melisa Hanımın söylediği gibi koku yapıyor , koku yapmaması için fazla bekletmemek gerekiyor .... Ben seracı olduğum için yıllardan beri bu yöntemi bitkilerde kullanıyorum . Çok güzel sonuçlar alıyorum . Menekşede çok az bir şekilde denedim güzel bir sonuç aldım . Geçmiş mesajlarım da ki menekşe fotoğraflarıma bakabilirsiniz ... Sorumluluk bende kalmasın arkadaşlara tavsiye etmiyorum .
Menekşem tohum veriyor, ne yapmam lazım? Ne zaman tohumu almalıyım, ne zaman ve nasıl dikmeliyim?
menekşecibaba
04-05-2011, 18:59
Menekşem tohum veriyor, ne yapmam lazım? Ne zaman tohumu almalıyım, ne zaman ve nasıl dikmeliyim?
Tohum kabukları çevre şartlarına bağlı olarak 3-6 ay içinde olgunlaşır,buruşmaya başlar. Küçülür ve kahverengileşir. Bu noktadan sonra Faruk beyin anlattıkları gibi steril bir şekilde çıkardığınız tohumları , hava geçirmez bir kutuda kuru havada saklamalasınız.Yer serin, kuru ışık almayan kapalı bir yer olmalıdır.Böyle korumalı bir ortamda 2 sene kadar canlılığını yitirmeden saklıyabilirsiniz.
Gerekli bilgilere buradan ulaşabilirsin.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23340
Tohum kabukları çevre şartlarına bağlı olarak 3-6 ay içinde olgunlaşır,buruşmaya başlar. Küçülür ve kahverengileşir. Bu noktadan sonra Faruk beyin anlattıkları gibi steril bir şekilde çıkardığınız tohumları , hava geçirmez bir kutuda kuru havada saklamalasınız.Yer serin, kuru ışık almayan kapalı bir yer olmalıdır.Böyle korumalı bir ortamda 2 sene kadar canlılığını yitirmeden saklıyabilirsiniz.
Gerekli bilgilere buradan ulaşabilirsin.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23340
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.. Umarım bu tohumlardan da yapraklardan elde ettiğim başarıyı yakalarım :)
nerimeizmir
05-05-2011, 10:26
Merhaba...
Menekşenizden tohum almak için özel bir yöntem denediniz mi? Menekşemden tohum almak için ben ne yapmalıyım?
nigarazak
05-05-2011, 16:53
iki farklı menekşe yaprağından ebruli menekşe nasıl yapılıyodu
Yapiliyor muydu? :rolleyes:
nazlı hilal
05-05-2011, 22:46
Bizler rus güzelleriyle tanışmadan önce deniyorduk aşılama yöntemini dahasıda var,farklı renk elde edebilmek için gıda boyası,bol çiçek için limon tuzu,yanmış gübre,klasik haşlanmış yumurta suyu şimdi rus menekşelerle tanışınca bu konular konuşulmaz oldu aslında iyide oldu olayı abartınca kendi adıma söylüyorum çok menekşemi heba ettim şimdi kendi hallerine bıraktım sulamak dışında çokda keyifliler;)
menekşecibaba
05-05-2011, 23:10
Merhaba...
Menekşenizden tohum almak için özel bir yöntem denediniz mi? Menekşemden tohum almak için ben ne yapmalıyım?
İşin en zevkli ve zor olan kısmı burası ;tohum almak.Neden zevkli , çünkü başta sizin yönlendirdiğiniz bir olay,neden zor çünkü bir çok denemeden sonra elde edebiliyorsunuz.Gelelim işin püf noktalarına ,anaç seçtiğiniz iki bitkiyi veya ikiden fazla çiçekli menekşe adayını belirliyorsunuz. Değişik renk tonlarında olmaları tercih sebebidir..Erkek adayının tohumları geçkin,dişi adayın uygulayacağınız çiçekleri de yeni açmış olmalı.
Elinize steril neşteri aldıktan sonra erkek aday menekşeye sessizce yaklaşıyoruz......
Arkası yarın iyi akşamlar :)
menekşecibaba
05-05-2011, 23:16
O bir şehir efsanesi,malesef pek mümkün değil,çıkan yavrular mutlaka ana yapraklarının özelliklerini taşır,kaynaşmaz.
Merhaba...
Sanirim bazi turler kendi kendilerine dollenmeye yatkin oluyorlar. Optimara Rita bunlardan birisi. Hic bir caba harcamadigim halde, daha gecenlerde bir rozetin uzerinden 5 tane tohum kesesi topladim.
Sevgili zappie sayesinde ismini öğrendiğim Rhapsodia Cora'm merkezdeki çiçek demeti ile unlu bitten tamamen kurtularak eski sağlığına kavuştuğunu kanıtladı :)
209514
Bu menekşemse daha önce fotoğrafını eklediğim beyaza yakın lilanın kardeşi. Hibrit türler aynı yapraktan üretilmiş olsa bile farklı görünümde çiçek verebiliyorlar...
209515
menekşecibaba
06-05-2011, 19:31
İşin en zevkli ve zor olan kısmı burası ;tohum almak.Neden zevkli , çünkü başta sizin yönlendirdiğiniz bir olay,neden zor çünkü bir çok denemeden sonra elde edebiliyorsunuz.Gelelim işin püf noktalarına ,anaç seçtiğiniz iki bitkiyi veya ikiden fazla çiçekli menekşe adayını belirliyorsunuz. Değişik renk tonlarında olmaları tercih sebebidir..Erkek adayının tohumları geçkin,dişi adayın uygulayacağınız çiçekleri de yeni açmış olmalı.
Elinize steril neşteri aldıktan sonra erkek aday menekşeye sessizce yaklaşıyoruz......
Arkası yarın iyi akşamlar :)
Neşteri hazırladığımız temiz camın üzerine bırakıyoruz ve anaç menekşedeki sarı anter (polen kesesi) lerden olgun olanları topluyoruz.Topladığımız polen keselerini camın üzerine koyup neşterle ve cımbız yardımıyla kesip açıyoruz,büyülteç te kullanabilirsiniz hiçbir mahsuru yoktur.
Tohum elde etmede transfer için kulallanılacak ana çiçek stigma ucu toz polen için uygun olmalı , bu amaçla seçtiğimiz ebeveyn bitki 'anne'ninde (olgun)olması gerekir.Tozlaşma için kullanılacak alıcı olan çiçeğin stigması parlak görünümlü ,yapışkan olmalıdır.
Tozlaşma ince bir çubukla küçük bir fırça veya pamukla yapılır .Ben yumşak uçlu 4 numara kumaş fırcası kullanıyorum.Parçaladığımız polenlerin içinden dağılan çok ince tozları fırcaya aldırıp yapışkan stigmaya uyguluyoruz.
Eğer çaprazlamada başarılı olduysanız tohum pod şeklinde başlayacak ve buna bağlı olarak 10-14 gün içinde olgunlaşacaktır.
Daldaki tohum kapsülünün kapsül sapı diğer oluşmamış tohum kapsüllerine oranla daha kalındır. Tohumun dalında olgunlaşmış olması gerekir.Diğer boş çiçekleri yokluyarak yolabilirsiniz.Tohum oluşmuş kapsülü arada kaynamasın diye fosforlu bir şeritle işaretlerseniz,yalnışlıkla koparıp kaybetmekten koruyabilirsiniz.
Şimdilik bu kadar kolay gelsin.
Herkese iyi geceler ...
Çok sayıda menekşem olmadığı için ,sizler kadar paylaşımlarım olmuyor.
Henüz sekiz aylık menekşemin ikinci kez çiçeklenmesini izliyorum bu sıralar.
Fotoğrafını paylaşmak istedim.
01menekse
06-05-2011, 22:52
Merhabalar Saailor , menekşelerin çok güzel gözüküyorlar . Seni tebrik ederim , başarılı bir çalışma . Emeğine sağlık bakınca insanın gözüne hitap ediyor , belli ki fotoğraf konusunda da ustaca çalışma yapmışsın . Eline sağlık . Menekşenin az olduğunu söylemişsin , bence menekşenin az olması önemli değil önemli olan elindeki menekşenin değerini bilmek . Başarılar dilerim ...
Çift kap yöntemiyle yetiştirdiğim katmerli mor menekşem.10 Nisanda topraktan yıkayıp katı ortam materyaline geçirdim.Bir iki hafta serada kaldıktan sonra alıştıra alıştıra dışarıya çıkardım.Biraz bozuldu yaprakları saldı kendini sonra tekrar seraya aldım.Şu anda hala serada havalar ısınınca dışarıya çıkartacağım.
Seranın etkisiyle ilk çiçekler belli oldu.
209714
209715
209716
209739
209740
209741
209742
Bir anneler günü klasiği daha.. Kendi hediyemi kendim aldım:) Bir kasa minyatür menekşe:)
Sevgili katmer,
Ne güzel bir hediye bulmuşsun , çok sevindim.
Daha önce Türkiye'de minyatür türü bulmak neredeyse imkansızdı. Bir sitede satışa sunulan 3-5 minyatür menekşe bir andan tükenmişti. Sayende bizler de bu güzel menekşelerle buluşabileceğiz.
Paylaşım için teşekkürler :)
menekşecibaba
07-05-2011, 08:15
Sevgili Katmer
Gerçekten bir hazine bulmuşsun,hayırlı olsun , güle güle büyüt,keyfini sür.
Sevgili yağ-mur.başarılı olmuşsun bile kısa sürede yavrulamışlar,en üstteki susuz,en üstten 3 yaprak sağlıklı ama en sondaki yaprak hastalanmış gibi ,onu diğerlerinin yanından ayır,biraz daha büyüsünler ana yapraktan ayırırsın,kolay gelsin.
mandalinci
07-05-2011, 08:58
Bir anneler günü klasiği daha.. Kendi hediyemi kendim aldım:) Bir kasa minyatür menekşe:)
Kendinize aldığınız hediyeye bayıldım, çok güzeller, bize de hediye oldu. Güle güle büyütün.
fatmadundar
07-05-2011, 09:18
Sevgili Katmer minyatürlerin çok şirin. Ne güzel katmerliler. Renkleri de çok güzel.
Büyüklüklerini anlayabilmemiz için bir de uzak çekim ve kıyaslamalı bir fotoğraf koyabilir misiniz?
İyi günlerde keyfini çıkartın.
menekşekolik
07-05-2011, 14:51
Sevgili Saailor.Menekşenin rengi çok güzel.Onun cinsi mi öyle yoksa aşılama yöntemi ile mi o rengi elde ettin?Güle güle büyüt...
Sevgili Saailor.Menekşenin rengi çok güzel.Onun cinsi mi öyle yoksa aşılama yöntemi ile mi o rengi elde ettin?Güle güle büyüt...
Cok yaygin bir turdur ( Optimara Rita ), sapka formunda yogun cicek acar. Ikinci resimde isiktan dolayi turuncu gibi cikmis. Geliskin olanini burada gorebilirsiniz (http://afrikameneksesi.freeforums.org/download/file.php?id=793) ;)
syn saailor, menkşeniz çok canlı ve güzel görünüyor.renkleri çok güzel, bende bu renk bir menekşe almak istiyorum. bende sizinkinin sade pembesi ve moru var. acaba nereden aldığınızı öğrenebilirmiyim? geçen hafta migros tan bende olmayan renklerde 2 tane menekşe aldım. eflatun ve beyaz-açık pembe ebrulu. bugünde minyatür beyaz gül aldım. artık almıyayım yerim yok diyorum ama görüncede dayanamıyorum, yakında evde çiçeklerden bize yer kalmayacak.
Sevgili Fatih,
Topraksız ortama aktardığın menekşen çok kısa sürede uyum sağlamış, kutluyorum.
Ben de topraksız ortamda;
-Tek kapta çelik köklendirme
-Fitilli sulama
-İçiçe kap
yöntemlerini deniyorum.
Olumsuz bir gelişme olmadı ancak toprağa göre gelişmeleri daha yavaş gibi. Yine de yavu ile başladığım fitilli yöntemde başarılı sonuç alırsam tercih edeceğim bir uygulama olacak.
fahriyee
07-05-2011, 18:48
Sevgili yağ-mur siz azmettikten sonra başarmamanız mümkün değil. Diğerleri gayet güzel ama son fotoğraftaki yaprak sapları çürümüş, iyileşmez. Sapın bir kısmı canlı olsa kesin diyeceğim ama ölmüş. Ellerinize sağlık...
Cok yaygin bir turdur ( Optimara Rita ), sapka formunda yogun cicek acar. Ikinci resimde isiktan dolayi turuncu gibi cikmis. Geliskin olanini burada gorebilirsiniz (http://afrikameneksesi.freeforums.org/download/file.php?id=793) ;)
Teşekkür ederim bilgi için sayın zappie.. Sayenizde bende öğrenmiş oldum.
Fotoğrafı yayınlarken sorucaktım türü unutmuşum.Haklısınız ışık kaynaklı bir renk dönüşümü..
saygıyla..
sayın lale607 ben şehir dışından temin etmiştim yanlız bugun bir çiçekçi buldum inanılmaz türler vardı
sanırım onlarda var bilgi veririm size...
_nihann_
07-05-2011, 22:23
Bende aşılama yöntemini denedim. Önceki sayfalarda nasıl yaptıklarını paylaşmış arkadaşlar. İnşallah tutar.
Sevgili yağ-mur siz azmettikten sonra başarmamanız mümkün değil. Diğerleri gayet güzel ama son fotoğraftaki yaprak sapları çürümüş, iyileşmez. Sapın bir kısmı canlı olsa kesin diyeceğim ama ölmüş. Ellerinize sağlık...
teşekkür ederim fahriyee,evet yaprağı çürüyor gibi ama gittiği yere kadar tutayım diyorum:(
merhaba benim bir tana yavru menekşem var ondan aldıgım yapragı sera yontemiyle yavrulatmaya çalışıyorum daha önce kaç kez menekşe aldıysam yaşatanadım sitenizi keşfedince tekrar denemeye bilgilerinizden yararlanmaya karar verdim bir hafta oldu sera ya yaprak dikeli durunu gayet iyi şimdilik *** bu sefer başaracagım :)
fahriyee
09-05-2011, 12:45
Markete picasso ve chimera gibi türler getirmelerini söyledim. Gittiğimde ilk resimdekini picoya benzetip sevinerek aldım, 2. resimdekini ise chimera diye aldım.
Picassomun yeni yaprakları normal geldi, chimeramda yanılmışım. Keskin hatlı olunca acaba mı dedim ama değilmiş. Sonuç; hayal kırıklığı...
Neyse mühim değil dedim, hiç olmazsa 2 menekşem daha oldu?!:(
Sevgili fahriyee,yeni menekşelerin çok güzel ve sık sık karşımıza çıkmayan türler. Güzel günlerde büyüt.
Chimerada zaman zaman renk dağılması olabiliyor yani her çiçek sapı birebir aynı şekilde açmayabiliyor. Senin menekşen tipik bir chimera bence.
8 aylık aradan sonra çiçek veren chimeramda ilk açan çiçek demeti (1) orijinali ile aynı şekilde açtı. 2. demette ise neredeyse tamamı bordo olan çiçek bile var. Yeni açmaya başlayan 3 . demet yine orijinali gibi açıyor.
210494
Farklı saplarda farklı renk dağılımı görülebildiği için, çiçek sapından chimera üretmede aslına en benzer sapı seçmemiz öneriliyor.
Orkun Kırcı
09-05-2011, 17:21
Markete picasso ve chimera gibi türler getirmelerini söyledim. Gittiğimde ilk resimdekini picoya benzetip sevinerek aldım, 2. resimdekini ise chimera diye aldım.
Picassomun yeni yaprakları normal geldi, chimeramda yanılmışım. Keskin hatlı olunca acaba mı dedim ama değilmiş. Sonuç; hayal kırıklığı...
Neyse mühim değil dedim, hiç olmazsa 2 menekşem daha oldu?!:(
Market derken :)
nazlı hilal
09-05-2011, 21:05
Market derken :)
Büyük ihtimal kipa,koçtaş
Orkun Kırcı
09-05-2011, 21:32
İhtimaller malum. Kesin mekan lazım.
nerimeizmir
10-05-2011, 09:54
Merhabalar arkadaşlar....
Forumdan takip ettiğim kadarıyla 17 çeliğimi köklendirmek için pet bardakları kullandım. Ve 17 side yavruladı :) ama büyümeleri yavaştı. Ve bardak içinde toprağı taşlaşmış vaziyetteydi. Annemin ısrarlarına dayanamayıp 5 yavrulamış pet bardakda ki menekşelerimi orta boy saksılara göçürdüm. Ama bir taraftan da endişeliydim çünkü menekşelerin küçük yer sevdiğini biliyorum. Ama şaşılacak şey yavru menekşelerim sanki özgürleşti. Daha canlı daha diri ve daha hızlı büyümeye başladıar. Acaba geri kalan menekşelerimide rahat edebilecekleri büyük saksılara almalımıyım ?
fahriyee
10-05-2011, 11:11
İhtimaller malum. Kesin mekan lazım.
Merhabalar Orkun, Nazlı Hilal ne güzel demiş, doğru tesbit. Picasso gibi olanı Koçtaş'tan, chimera gibi olanı Kipa'dan aldım. Koçtaş her çarşamba, Kipa da her cumartesi gözü yolda beni bekler. Ben de her seferinde hem onları kırmamak adına hem de acep değişik bir menekşeye rastlar mıyım diye ziyaret ederim.;)
menekşecibaba
10-05-2011, 13:01
Chimera ların fiyatı 20 tl ile 70 tl arasında değişiyor,bulabilirseniz tabii.Eğer gerçek chimera ise çok şanslısınız , yapraktan ürettiğinizde cıkan yavruların çiçeklerinden anlıyabilirsiniz chimera olup olmadığını.İnşallah chimera dır.
çiçeksever
10-05-2011, 14:54
Ben 3-4 sene evvel bauhaustan 6-7 tl ye almıştım.
menekşecibaba
10-05-2011, 18:40
Actinovate® SP
İzmir toplantısında Sayın Mine Hanım ın tanıttığı ve gelen herkese dağıttığı Biofungusit ten bahsetmek istiyorum.Biofungusitin adı Actinovate.Bu konuda tüm arkadaşlarımın faydalanabileceğini düşündüğüm için sizlerle paylaşıyorum.
Atinovate SP tamamen suda eriyebilen bir fungisittir. Kontrol ettiği patojenler ise, çökerten ve kök çürüklüğü etmenlerinden Pythium, Rhizoctonia, Fusarium, Phytophthora, Verticillium ve diğerleri, yeşil aksam hastalıklarından Külleme, Mildiyö, Botrytis, Alternaria ve diğerleridir.
Actinovate SP aynı zamanda kök hacmini, vigoru ve bitki büyüklüğünü arttırıcı etki yapabilmektedir.
Tanımı ve Etki şekli:
Aktif maddeyi oluşturan Streptomyces lydicus strain WYEC 108, saprofitik rizosfer kolonize olan Actinomycete’tir. Bu bakteri, toprak patojenlerinin doğal olarak baskılandığı alanlarda yetişen keten bitkisinin köklerinden izole edilmiştir. Uygun koşullarda (nem ve sıcaklık) Streptomyces sporları çimlenir ve konukçu bitkinin kök sistemine bağlanacak misel formunu oluşturmaya başlar. Kök sistemi büyürken miseliyal koloniler de onunla birlikte büyür ve sonunda tüm rizosferi kaplar. Aktif Streptomyces bitki için yararlı birçok ürün de üretir. Bunlardan biri siderophores olarak adlandırılır ve mineralleri indirgeyerek bitki tarafından daha kolay alınmalarını sağlar. Diğeri ise, bazı dış çeperinin parçalanmasına yol açan chitinase’dır. Söz konusu bakteri aynı zamanda hastalıklara neden olan patojenleri etkileyen bir çok antifungal sekonder metabolitler üretir.
Toprak Uygulaması: S. Lydicus toprak mantarlarına karşı toprağa damlama sulama başta olmak üzere her türlü yöntem ile rahatlıkla uygulanabilir.
Yaprak Uygulaması: Her türlü uygulama aleti ile rahatlıkla uygulanır. Suda erimesi çok iyi olduğundan memelerde herhangi bir tıkanma yapmaz.
Mine Hanımın tavsiyesine göre kullanımı da şu şekilde olmalı.
1 m2 alandaki saksılara 3 gr ilacı su ile karıştırıp topraktan vereceksiniz. Su miktarı yine 1 m2 kadar alanı sulamak için kullanacağınız miktarda su olsun. 1 m2 ye ne kadar menekşe yerleştirebiliyorsanız hepsini ilaçlarsınız.
fahriyee
10-05-2011, 19:09
Chimera ların fiyatı 20 tl ile 70 tl arasında değişiyor,bulabilirseniz tabii.Eğer gerçek chimera ise çok şanslısınız , yapraktan ürettiğinizde cıkan yavruların çiçeklerinden anlıyabilirsiniz chimera olup olmadığını.İnşallah chimera dır.
İnşallah öyledir menekşecibaba. Benim chimera fotoğraflarında dikkatimi çeken; iç kısmın koyu renk, dış kısmın ise açık renk olması ve bu renklerin keskin hatlarla ayrılması idi. Benimki ise içi beyaz dışı mor olunca acaba chimera değil mi diye düşünmüştüm. Yapraktan yetiştirmeye çalışıp deneyeceğim inşallah. Ama chimera sahibi arkadaşlar yapraktan üretimde aynı görünüm oluştu mu bilemiyorum...
menekşecibaba
10-05-2011, 20:06
Chimeraların o kadar çok çeşiti var ki artık :) buradan bakabilirsiniz http://www.avchimera.com/allchimeras_a.htm
Yapraktan yetiştirme malesef kendi türünün devamı için mümkün değil.
Chimeralarda üretim taç kesim , yaprak sapından yapılan çalışmalarla , yan sürgünlerden ve tohumla mümkün oluyor.
acemifüsun
10-05-2011, 22:08
Actinovate® SP
İzmir toplantısında Sayın Mine Hanım ın tanıttığı ve gelen herkese dağıttığı Biofungusit ten bahsetmek istiyorum.Biofungusitin adı Actinovate.Bu konuda tüm arkadaşlarımın faydalanabileceğini düşündüğüm için sizlerle paylaşıyorum.
Atinovate SP tamamen suda eriyebilen bir fungisittir. Kontrol ettiği patojenler ise, çökerten ve kök çürüklüğü etmenlerinden Pythium, Rhizoctonia, Fusarium, Phytophthora, Verticillium ve diğerleri, yeşil aksam hastalıklarından Külleme, Mildiyö, Botrytis, Alternaria ve diğerleridir.
Actinovate SP aynı zamanda kök hacmini, vigoru ve bitki büyüklüğünü arttırıcı etki yapabilmektedir.
Tanımı ve Etki şekli:
Aktif maddeyi oluşturan Streptomyces lydicus strain WYEC 108, saprofitik rizosfer kolonize olan Actinomycete’tir. Bu bakteri, toprak patojenlerinin doğal olarak baskılandığı alanlarda yetişen keten bitkisinin köklerinden izole edilmiştir. Uygun koşullarda (nem ve sıcaklık) Streptomyces sporları çimlenir ve konukçu bitkinin kök sistemine bağlanacak misel formunu oluşturmaya başlar. Kök sistemi büyürken miseliyal koloniler de onunla birlikte büyür ve sonunda tüm rizosferi kaplar. Aktif Streptomyces bitki için yararlı birçok ürün de üretir. Bunlardan biri siderophores olarak adlandırılır ve mineralleri indirgeyerek bitki tarafından daha kolay alınmalarını sağlar. Diğeri ise, bazı dış çeperinin parçalanmasına yol açan chitinase’dır. Söz konusu bakteri aynı zamanda hastalıklara neden olan patojenleri etkileyen bir çok antifungal sekonder metabolitler üretir.
Toprak Uygulaması: S. Lydicus toprak mantarlarına karşı toprağa damlama sulama başta olmak üzere her türlü yöntem ile rahatlıkla uygulanabilir.
Yaprak Uygulaması: Her türlü uygulama aleti ile rahatlıkla uygulanır. Suda erimesi çok iyi olduğundan memelerde herhangi bir tıkanma yapmaz.
Mine Hanımın tavsiyesine göre kullanımı da şu şekilde olmalı.
1 m2 alandaki saksılara 3 gr ilacı su ile karıştırıp topraktan vereceksiniz. Su miktarı yine 1 m2 kadar alanı sulamak için kullanacağınız miktarda su olsun. 1 m2 ye ne kadar menekşe yerleştirebiliyorsanız hepsini ilaçlarsınız.
Sevgili menekşecibaba o gün toplantıya biraz geç kaldığım için maalesef bu ilacın dağıtımını kaçırmışım. Piyasadan nerden bulabilirim, bir fikriniz var mı?
ilknur aşık
11-05-2011, 11:22
Bende Acemifüsunla aynı şeyi soracağım. Piyasada bulamadım. Belki de Balıkesir'de yoktur. Hemen onun yerine şunu verelim diyorlar.
Merhabalar arkadaşlar....
Forumdan takip ettiğim kadarıyla 17 çeliğimi köklendirmek için pet bardakları kullandım. Ve 17 side yavruladı :) ama büyümeleri yavaştı. Ve bardak içinde toprağı taşlaşmış vaziyetteydi. Annemin ısrarlarına dayanamayıp 5 yavrulamış pet bardakda ki menekşelerimi orta boy saksılara göçürdüm. Ama bir taraftan da endişeliydim çünkü menekşelerin küçük yer sevdiğini biliyorum. Ama şaşılacak şey yavru menekşelerim sanki özgürleşti. Daha canlı daha diri ve daha hızlı büyümeye başladıar. Acaba geri kalan menekşelerimide rahat edebilecekleri büyük saksılara almalımıyım ?
Merhaba nerimeizmir,
Pet bardaklara diktiğin yapraklar için kullanıdığın saksı harcı kaliteli olmayan bir torf olmalı. Büyük saksıda da aynı malzemeyi kullandın herhalde.
Mesajında toprak olarak ne kullandığını yazmadığın için torfla devam ediyorum :)
Torf; hele de kaliteli olmayan bir torf; tek başına saksı harcı olarak kulllanlıyorsa kurumamasına çok dikkat etmek gerekiyor. Bir kez kurudu mu bir daha su tutması neredeyse imkansız hale geliyor.
Yavruyu büyük saksıya aldığında gelişmesinin nedeni köklerin çevresinde su tutma özelliğini yitirmemiş taze torf ve "şaşırtma" işlemi. Büyük saksıdaki torf da bir süre sonra pet bardaktaki gibi sertleşip, su tutma özelliğini yitirebilir.
Bu nedenle torfu hiç bir zaman tek başına kullanmamaya özen gösteriyoruz. Perlit ve vermikulitle karıştırarak menekşeler için daha havadar ve nem tutma kabiliyeti yüksek karışımlar hazırlıyoruz.
Bence yavrularındaki gelişmenin nedeni, farkında olmadan yaptığın "şaşırtma" işlemi ve yeni saksı harcı.
Çoğumuz artık küçük pet bardaklarda menekşe yetiştirip, aynı bardakta çiçeklerini görebiliyoruz. Saksının küçük olması, menekşenin kısa sürede altta kökleriyle toprağı sararak üste yaprak ve çiçek geliştirmeye başlamasını sağlıyor.
Bazı menekşelerim büyüdüğü için saksılarını biraz büyüttüm. Yerlerini de değiştirdim, iyi geldi galiba.
211097
211098
211099
211100
211101
Benimde pet bardaklara ektiğim yapraklar yavruladı. Yarın fotoğraflarını eklemeye çalışacağım.
Sayın lale607 güle güle büyütün menekşelerinizi pembe fırfırlı olan çok güzel maşallah. İlk resimdeki kırmızı çiçek nedir?
Yaprakların çoğaldığını görmek benim için büyük mutluluk...
--melek--
12-05-2011, 08:29
Yaprak ile çoğaltma işleminde ,toprağın nemi nasıl olmalı?
Sayın lale607 güle güle büyütün menekşelerinizi pembe fırfırlı olan çok güzel maşallah. İlk resimdeki kırmızı çiçek nedir?
syn a1919, öncelikle teşekkür ederim. İlk resimde ki kırmızı çiçek "sundavilla" balkonum küçük olduğu için içeride pencere önünde yetiştirmeye çalışıyorum.
syn mirabel, tebrikler, köklendirme işleminde başarılı olmuşsunuz. Bende yaprak köklendirmeyi düşünüyorum, daha önce hiç denemedim. Acaba siz yaprakları köklendirmeden önce herhangi birşey kullandınızmı? Evde jel halinde köklendirme hormonu var ancak daha önce hiç kullanmadığım için tam olarak nasıl kullanılması gerektiğini de bilmiyorum.
mor-salkım
12-05-2011, 10:44
Merhabalar iki aylık bir süreden sonra, birden bira köklendirdiğim yapraklarım minik minik yavrular çıkarmaya başladılar. Sevincim çok büyük çook :D sanki birbirleriyle yarışıyorlar bazılarını da derin dikmişim biraz, hafif hafif, sert kıllı resim fırçasıyla topraklarını aldım, yavaş yavaş ******. Derken birde ne göreyim minişler oralarda, geliyorum demeden gelmişler :) Bir de ben bunların renklerini de bilmiyorum bir merak ediyorum ki sormayın. neyse bugünleri gördüm ya çiçeklerini de görürüm inşallah:) sadece fitilli sulama ve sera ortamının sayesinde başarılı oldum. suda köklendirdim toprağa ektim serayı kurdum aldığı ışığa dikkat ettim derken çok şükür ki başarıya ulaştım :D
Ben yine bu forumda öğrendiğim "y" tekniğiyle çoğalttım afrika menekşelerini.Çok derine gömmedim, yavrular hemen çıksın diye. Şubat gibi ekmiştim, pet şişelere torf doldurup. Direk ışık almayan, ılık bir yerde köklendiler. Kurudukça suluyodum ama abartı bir şekilde değil. Neredeyse tüm yapraklar çoğaldı. Çok az fire verdi, o da sağlıklı olmayan bir,iki yapraktı. Jel kullanmadım, ekstra hiçbişi yapmadım. Hemen çoğalmadılar bu arada bir süre beklemek gerekiyor. Ama şimdi çok mutluyum.
Ben yine bu forumda öğrendiğim "y" tekniğiyle çoğalttım afrika menekşelerini.
Sayın mirabel, yavrularınız çok sağlıklı, kutluyorum.
Ben de "Y" tekniğini hasarlı ya da sapsız menekşe yapraklarında kullanıyorum. Bu yöntemle diktiğim her iki çeliğim, çok fazla sayıda yavru verdiler ve gelişmeleri yavaş. Sevgili menekşecibaba bu tür durumlarda yavruları seyreltmeyi önermişti ama kıyamadım :)
missmenas
12-05-2011, 21:46
Bugün güne harika bir görüntüyle başladım bunu Siz menekşe severlerle paylaşmak bana mutluluk verici olacak. Menekşemden kopan bir Yaprağı başka bir çiçeğimin saksısına misafir olarak dikmiştim. Atmaya kıyamamıştım ve Amacım yavrulamasını sağlamak olmasada sonucunu merak etmiştim öylecene itinasız bir şekilde hafif yatay olarak dikmiştim. Sanırım ben menekşe bakımınıda başarırım gibi bir heves gelişti bugün, oysa başarısızlığa uğrayacağım diye yine korkuya kapılmıştım:p
Başlığa hoşgeldin sevgili miss menas,
Hoya Cafen çok kısa bir süre içerisinde Menekşe Cafe'sine de dönüşecek. Yavru yetiştirerek başlamışsın bile, ellerine sağlık.
missmenas
13-05-2011, 07:53
Sevgili Maki01,
Teşekkür ederim. Arada bir uğruyorum, Menekşelerle aram iyi olmadığından bilgi edinmek adınada olsa konulara pek hakim değilim ama kafama takılan bazı sorunları burdan çözüme kavuşturabiliyorum. İyiki Sizler varsınız deneyim ve tecrübelerinizi hiç sakınmadan öyle bir samimiyetle paylaşmanız mutluluk verici.
Hoya cafem şimdilik diğer bitkilerime ait hoyalarım için cennet yaratmayı düşünüyorum. Menekşeler Antalya'nın sıcağına pek dayanmıyorlar, onları evde bıraktım, aşırı sıcaklarda onlara klima açacağım. Şimdilik sadece bu bebek menekşe misafir cafede. Gelişiminde olumsuzluklar olmazsa diğer Menekşelerimide belki alırım cafeye kimbilir;)
mor-salkım
13-05-2011, 10:40
çok net olmasada nihayet ekledim :D
01menekse
13-05-2011, 19:24
Mor-salkım gözün aydın , anne çok sağlıklı gözüküyor , benim buradan saydığım kadarıyla 5-6 tane yavru vermiş herhalde , inşallah çiçek açtığı günleri de görürsün .
İkinci çiçekten sonra kendi çiçeğini açtı fıstığım ;)
211888
211889
fahriyee
14-05-2011, 10:36
[QUOTE=menekşecibaba;801628]Chimeraların o kadar çok çeşiti var ki artık :) buradan bakabilirsiniz http://www.avchimera.com/allchimeras_a.htm
Yapraktan yetiştirme malesef kendi türünün devamı için mümkün değil.
Chimeralarda üretim taç kesim , yaprak sapından yapılan çalışmalarla , yan sürgünlerden ve tohumla mümkün oluyor.[/QU
Teşekkürler menekşecibaba, verdiğiniz adreste benim menekşenin aynı türü standart chimera olarak geçiyor. Çok sevindim...
fahriyee
14-05-2011, 10:40
Ellerine sağlık Fatihciğim, çok beğendiğim bir tür. İki tonu da güzel gözüküyor...(bu arada ikinci resimdeki doğal rengi galiba)
Sayın Lale607 ve Fahriye ablacım teşekkürler.İlk fotoğrafı öğle güneşinde çekmiştim.İkinci fotoğrafı ise aydınlık bir ortamda çektim.Doğal rengi ikinci fotoğrafta yakaladım ;)
mor-salkım
14-05-2011, 11:59
Mor-salkım gözün aydın , anne çok sağlıklı gözüküyor , benim buradan saydığım kadarıyla 5-6 tane yavru vermiş herhalde , inşallah çiçek açtığı günleri de görürsün .
çok teşekkürler. Evet ana yaprak gayet sağlıklı *******. İnşallah açar da fotolarını eklerim . bu arada bir yaprağım daha yavruladı :D
fahriyee
14-05-2011, 18:03
Galiba Fatih'in menekşesinde aklım kalmış olmalı ki bugün toplantı dönüşünde işyerimde 3 tane hediye menekşe ile karşılaştım. Bunlardan biri mor kenarı beyaz katmerli...
temhem3891
14-05-2011, 21:49
arkadaşlar aranıza yeni katıldım bende bir menekşe sever olarak bilgilerinizden faydalanmak isterim.
Aramıza hoşgeldin temhem3891 :))
temhem3891
16-05-2011, 00:09
arkadaşlar bir konu hakkında sizden bilgi almak istiyorum.fitilli sulama nedir. nasıl yapılır, avantajları ve dezavantajları nedir. bilgi verirseniz sevinirim.
nerimeizmir
16-05-2011, 08:10
İmdat........
Arkadaşlar dün en sevdiğim menekşemi çok küçük açık renkte böceklerin sarmış olduğunu gördüm. Çiçeklerdeki ballık böceklerini andırıyorlar sanki. Yapraklarını araladığımda ise beyaz pamuksu yapışkan sıvılar vardı. Acil yardım lütfen bu nedir ? Neden olur ? Nasıl kurtulabilirim ? .........
Sevgili nerimeizmir,
Tarif ettiğiniz böcekler unlu bit olmalı. Mücadele için çeşitli öneriler Afrika Menekşesi Hastalıkları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=799679&highlight=afrika+menek%FEesi#post799679) başlığında anlatılıyor.
nerimeizmir
16-05-2011, 13:56
Benim menekşem çok sıkışık ve yeni yeni açmaya başlıyordu. Sıkışmış yapraklar arasında gördüm bu pamukcukları acaba sıkışık olmasımı bu duruma sebap oldu ? çiçeğimi rahatlatsam acaba durur mu şu arap sabunu karışımını yapraklarına sıkmalımıyım. çünkü yaprakların üzerini tüylerin içini böcekler sarmış vaziyette. tomurcukları ise hiç sormayın :(
Sevgi Durul
16-05-2011, 13:59
Pamuklu bit sıkışıklığı azaltmakla geçmez. Muhakkak ilaçlanması gerekir.
Sevgili nerimeizmir,
Tarif ettiğiniz böcekler unlu bit olmalı. Mücadele için çeşitli öneriler Afrika Menekşesi Hastalıkları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=799679&highlight=afrika+menek%FEesi#post799679) başlığında anlatılıyor.
sevgili maki01 hastalıklar böşümündeki menekşeme bakabilirmisiniz kurtuldu mu acaba:(
Sayın temhem3891,
Fitilli sulama için ayrı başlık açılmış durumda. Buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=774352#post774352)tıkalarsan bilgi alabilirsin.
diver_bird
16-05-2011, 21:05
Merhaba bende Sevgili Natalya Hanımdan gelen menekşelerimi köklendirmekle meşgulum. Birkaçtane hazır yavru vardı onlar pet bardaklarda mutlu Birde hediye gelen yavruları merakla bekliyorum nasıl açacaklar diye.
Umarım bu işten başarıyla çıkarım :)
Gezintiye nedersiniz?
http://dimetris.com.ua/catalog/himera
http://dimetris.com.ua/catalog/senpolia-standart/Optimara_Gauguin_(R._Holtkamp)
http://dimetris.com.ua/catalog/senpolia-treyleri/Pink_Mint_Sorano
http://dimetris.com.ua/catalog/senpolia-standart/SunkistRose
http://dimetris.ru/
katalog burada http://dimetris.ru/catalog/senpolii/mini-i-polumini
merhaba benim suda ve seradaki yapraklarım ne yazıkki öldi ama istanbul 4levent sanayi pazarına menekşeler gelmeye başladı ve fiyatlarıda 3 ytl küpe çicekleri de aynı fiyat ta ilgilenenlere duyrulur ... ben iki tane menekşe aldım :)
arkadaşlar şimdi bu güzel kız chimera mı oluyor ? tam 4 aydır çiçeksiz kalmadı, besin falan da vermiyorum. evimdeki cadılar açmıyor bu da iş yerimde ve evdekilere inat devamlı açıyor..
bir de bu menekşem var, tek kök ama tek kök üzerinde farklı renklerde çiçek açtı. türünü bilmiyorum..
fahriyee
18-05-2011, 18:17
Maşallah tebarekallah. Sevgili Simran bu tür kimera mı değil mi bilmem ama kızınız çok güzel. Ayrıca Ankara'ya geldiğimde bir bardak çay yanında 1-2 yaprak ikram ederseniz ilk işim size uğramak olur.;)(Misafir kabul ederseniz tabii)
Şaka bir yana Ankara'dan bir arkadaşım ısrarla davet ediyor, eğer müsait bir zamanımda gelirsem değişik türlerde menekşe alabileceğim mekanlar var mı?
fahriyee
18-05-2011, 18:24
2. resimdeki menekşenizin aynısını bugün Koçtaşta gördüm ama yapraklar diri değildi. Aslında susuz kalmış da olabilir ama yine de almaya cesaret edemedim.
Aynı menekşede farklı renk çiçekler olması ayrı bir güzellik katıyor. Benim fuşya beyaz menekşem de bu şekilde açmıştı ve ben bu durumu güneşi fazla görmesine bağlamıştım, galiba sizinki de bol güneşlendiği için beyazları daha çok...
İyi günlerde büyütün...
kızım adına teşekkür ederim fahriye hanım iltifatınıza..
beklerim her zaman buyrun, şu an pet bardakta 8 yaprak filizlenmeyi bekliyor..
ankaradaki marketlerde hep sıradan menekşeler var, pembe, mor, eflatun ve beyaz. hatta katmerliye bile rastlamadım hiç. bu cici kızları iş yerimde buldum ben. nereden alınmışlar bilmiyorum..
bu arada konyada yaşıyorsunuz sanırım..bende konyalı sayılırım..ayda 1-2 kez gidiyoruz bu aralar.
İremsıla
20-05-2011, 15:56
Sevgili simran,gerçekten menekşeniz çok güzel güle güle büyütün.işyerinizde bu güzellikle tanışmanız ayrı bir şans bu güzellik her zaman karşımıza çıkmaz.
Sevgili cahide kartalın vardı,buna benzer menekşesi,yeni üye olduğum sene yaprak göndermişti sağolsun ama düğün telaşıyla ben malesef yetiştirememiştim.ne diyelim kısmet.
Sevgi Durul
21-05-2011, 22:44
Suda yavrulayan yapraklar. Bu gün sera ortamına diktim. Suda yavrulamış olmaları büyümelerini kolaylaştıracak. Kendileri bu menekşeden alındı.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33198&catid=member&imageuser=52368
Daha doğrusu menekşeyi kök çürüğünden kaybedince, unuttuğum bir tarihte yapraklarını suya koymuştum.
214821
bernacyhn
22-05-2011, 15:06
Bir yapraktan iki ayrı menekşe adayı doğuyor, ne kadar güzel :)
Bu güzellik de yıllar sonra elimde kalan tek menekşe. Üzerinde çiçek oluşumları var zannettim ilk başta ama sanırım onlar yaprak. Telefon ile pek iyi çekemedim ama bir de siz bakın çiçeğe hiç benzemiyorlar. Ne günlere kaldık çiçek ile yaprağı ayırt edemiyorum bile :/ Orada çiçek olması beklenir, çiçekler oval ve diplerinde iğne ucu kadar yaprakları oluyor normalde. Ama bunların diğer yapraklardan bir farkı yok.
fahriyee
23-05-2011, 10:24
2.resimda ayrıntılı görünüyor Sevgili bernacyhn,yeni yapraklar mevcut. Genelde benim menekşelerde o bölgelerden çiçek ya da yaprak kopardığımda yavru gelir.
bernacyhn
23-05-2011, 11:44
Teşekkür ederim Sevgili fahriyee, onlar kendiliğinden çıktı orada. Yaşlı olmasına rağmen yavru formunda olduğu için yanlızca büyüdükçe en altta kalan eski cılız yaprakları almıştım. Bir defada 40-50 saksı menekşe baktığım oldu ama ilk kez böyle bir şeyle karşılaşıyorum :)
fahriyee
23-05-2011, 15:07
Sevgili Simran; Ankara'da hep klasik menekşeler olduğundan ve katmerli bile olmadığından bahsetmişsiniz. Katmerli menekşe çeşidiniz yoksa ve değişik renkler yetiştirmeyi arzu ediyorsanız, bir de Konya'ya sık geliyorsanız tamamdır. O zaman ben size çay eşliğinde menekşe ikram edebilirim. (Özelden yazmak istedim ama özel mesaj kabul etmiyorsunuz galiba. Bana özelden telefon numaranızı yazarsanız ararım görüşebiliriz,tabi ki arzu ederseniz)
arkadaşlar benim menekşelerimden birinde küllenme problemi oldu o kadar menekşenin içinde ilk kez başıma geliyor ve ne yapacağımı bilmiyorum bilenler varsa lütfen yardımcı olurmusunuz? çok güzel açan katmerli bir menekşe kaybetmek istemiyorum.. Omazsa çelikten üretirim ama onu kurtarmak istiyorum bilen varsa lütfen yazarmısınız nasıl bu problemi ortadan kaldırabilirim çiçek zarar görmeden?
bu arada bu sorun için seradan ilaç istedim ama bana Hezudin 20 Em diye bir laç verdi ve böcek ilacı ben adamada alırken pek güvenemediğim için vermedim bitkiye şimdilik. ne dersiniz vermelimiyim bu ilça bu soruna iyi gelirmi?
arkadaşlar benim menekşelerimden birinde küllenme problemi oldu o kadar menekşenin içinde ilk kez başıma geliyor ve ne yapacağımı bilmiyorum bilenler varsa lütfen yardımcı olurmusunuz? çok güzel açan katmerli bir menekşe kaybetmek istemiyorum.. Omazsa çelikten üretirim ama onu kurtarmak istiyorum bilen varsa lütfen yazarmısınız nasıl bu problemi ortadan kaldırabilirim çiçek zarar görmeden?
Sayın kns,menekşemin birinde bende uğraştım küllemeyle. Bulunduğu ortam çok nemli olmalı.Menekşenizi daha havadar bir yere alın. Ben maki01 arkadaşımızın tavsiyesi üzerine sulandırılmış oksijen kullandım. Sonrada yapraklarına incecik toz kükürt ekeledim.(kükürt kullanırsanız asla güneşte kalmamalı.) Oksijenin ölçüsünü şuan hatırlıyamadım.Araştırırsanız bulursunuz.
Merak etmeyin kurtulur.Benimkisi kurtuldu.
fahriyee
24-05-2011, 12:21
Sevgili Sema62; ben de biraz önce ziraatçiden sarı toz kükürt aldım. Maki'nin tavsiyesi üzerine çiçek aralarına ayrı bir kaba koyup sulandıracaktım. Ama aldığım türün sulandırılmadan kullanıldığını toz olarak serpilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle asmalar için kullanılırmış.
Benim menekşelerin göbeğinde mantar enf. gibi bir durum var. En küçük yapraklarını koparıyorum, oksijenli su sıktım bazılarının yeni çıkan yaprakları yine aynı. Acaba o kükürtten toz halinde serpsem mi? Bir de serpince güneş görmesin demişsiniz ya kaç gün güneş görmemeli, ayrıca kükürtten arındırmak için bir süre sonra başka bir işlem yapılmalı mı? Teşekkür ediyorum...(Bu arada oksijenli su 1 litre suya 1 tatlı kaşığı kullanmıştım, su kaynamış soğumuş idi)
fahriyee
24-05-2011, 16:47
Sevgili iremsıla; bugünlerin favori problemi göbek kısmında beyazlaşma.Aslında bu konu için de ayrı bir başlık açılıp kesin çözüm yolunu bilen arkadaşlar bizi bilgilendirse ne güzel olur.
Benim de birçok menekşemde bu problem oldu, göbek kısmındaki 4-5 yaprağı koparıp 3-4 kez dönüşümlü olarak Roa Plus ve oksijenli su uyguladım. Faruk Bey kuşçularda satılan fungusit etkili(mantar için) tozu alıp göbek kısmına serpmemi söylemişti, ama alamadım henüz. Bugün ziraatçiden fungusit almak istedim, salon bitkilerine uygulanmaz dedi. Anlayacağınız kesin çözüm bulamadım daha.
Kesinlikle bulaşıcı olduğunu biliyorum, yavrularda gözlemişsem ve o tür elimde varsa hemen atıyorum. Problem gördüğümüz menekşeyi iyileşene kadar diğerlerinden ayırmak gerekiyor.
Geçiş mevsiminde olduğumuzdan menekşenin toprağı çabuk kuruyamıyor, hep ıslak kalıyor. Bu da ya kök çürüğü ya da mantar yapıyor bence...
Valla arkadaşlar çok canım sıkıldı. Hangi tarifi uygulasam kararsızım bide soda yağ ve suyla bir tarif var. Üstelik ben menekşemi çiçek serasına götürdüm ve bana bir ilaç verdi güvenemedim kullanmadım mine hanıma sordum adam benim tahimn ettiğim gibi böcek ilacı satmış bana buna iyi gelir diye. Çok sinirlendim... Çiçeğe versem zararı olacak bir şeyi satıyo adam bana nasıl çiçekçi bunlar böyle...
İremsıla
24-05-2011, 22:05
Teşekkür ederim ilginiz için sevgili fahriye,benim kardeşimin akvaryum ve kuş galerisi var,kendisinden muhabbet kuşlarına kullandığını biliyorum,mantar ilacı diye duymuştum,akvaryumdaki balıklarım için evimde 3 çeşit mantar ilacı var.eğer kuşlar için olan mantar ilacının kesin çözüm olduğundan emin olsak hemen uygularım.
Sevgili Sema62; ben de biraz önce ziraatçiden sarı toz kükürt aldım. Maki'nin tavsiyesi üzerine çiçek aralarına ayrı bir kaba koyup sulandıracaktım. Ama aldığım türün sulandırılmadan kullanıldığını toz olarak serpilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle asmalar için kullanılırmış.
Benim menekşelerin göbeğinde mantar enf. gibi bir durum var. En küçük yapraklarını koparıyorum, oksijenli su sıktım bazılarının yeni çıkan yaprakları yine aynı. Acaba o kükürtten toz halinde serpsem mi? Bir de serpince güneş görmesin demişsiniz ya kaç gün güneş görmemeli, ayrıca kükürtten arındırmak için bir süre sonra başka bir işlem yapılmalı mı? Teşekkür ediyorum...(Bu arada oksijenli su 1 litre suya 1 tatlı kaşığı kullanmıştım, su kaynamış soğumuş idi)
Sevgili fahriye,bence çok ince , şüpheli yerlere toz kükürt ekeleyebiirsin. Menekşenin kuru olması gerekir.Gölge biryerde 2-3 gün kalabilir.İnşallah kökten gelen bir hastalık değildir.Daha sonra yapraklara zarar vermeden çeşme altında yıkayın. Göbeğin suyunu kağıt peçeteyle alın. Hava cereyanı olmayan biryerde iyice kurutun.
Ayrıca oksijen miktarı az.En başta bana oksijen tedavisi uygula denmişti. Bende hiç sulandırmadan sıkmıştım.Parmağımı yakınca hemen yıkamıştım. Ama hiç birşey olmadı. 1 litre suya 2-3 yem.kaş. oksijen koyabilirsin.
(Benim bu tedavim yapraklardaki külleme içindi)
sofistike
24-05-2011, 22:29
Merhaba arkadaşlar bendede aynı sorun var. Yeni aldığım menekşelerin bazılarında oldu.
oksijenli su vesaire hiç biri fayda etmedi.Şimdi naçizane fikrim, yeni aldığım menekşeleri eve getirir getiemez toprağından tamamen arındırıyorum. Yani ılık su dolu bir kapta yapraklara dikkat ederek tamamen yıkayıp yeni toprağa dikip, sera yöntemi(üzerine bir poşet geçirip) bir kaç gün bu şekilde bekletip, yavaş, yavaş normal ortama çıkarıyorum.
tabi denermisiniz bilemem. Çünkü menekşeler bizlere ulaşana kadar çok olumsuz yollardan geçiyor kanınmca.
sofistike
24-05-2011, 22:43
Menekşelerimin orta yapraklarındaki kalınlaşma,aşırı tüylenme olduğu zamanda bozulan
yaprakları koparıp toprağını tamamen değiştirip, üzerine yarı şeffaf poşet geçirip gölge bir yerde
1-2 hafta bekletip yeni yaprakler gözükmeye başlayınca yavaş, yavaş çukarıyorum.
Yarın resimlerini ekleyip sizlerle paylaşırım. Sevgiyle kalın
Menekşlerinizi az sulamalıydınız... Geçmiş haftalarda hep yağış hakimdi... Nem oranı havada da fazlaydı... Kaldı ki, dibide ıslaksa bu sorunun olma ihtimali yüksek...
Iremsıla natalyadan bende menekşe temin ettim 12 gün önce ama herhangi bir zararlıya rastlamadım... Yeni aldığınız sera menekşelerine dikkat... Yeni aldıysanız muhtemelen oradan da gelmiş olabilir...
Ben bu tarz sorunda zararlı böcekler için olan bitki ilacını minumum dozda sulandırıp vermiştim...menekşeye de zarar vermedi...
toprak değişimi yaptınmı iremsıla...
Arkadaşlar,
Menekşenin göbek kısmındaki bozulma ile ilgili sorunlar, sayfa #289-290 da detaylı olarak paylaşıldı. Her iki sayfayı da okumanızı öneririm.
Sevgili klubnika, kendi menekşelerinde de aynı sorunu yaşadı ve yanlış gübre kullanımından kaynaklandığı konusunda görüş birliğine vardık. Lütfen ilgili sayfaları okuyun.
İremsıla
25-05-2011, 15:36
Çok teşekkür ederim dilara ablacığım,üzüntümden önceki mesajları incelemek aklıma bile gelmedi.şimdi baktım benim sorunum tam olarak natalyanın 8669 nolu mesajındaki görüntünün aynısıdır.resim eklemeyi öğrenemedim henüz.
Sayın kns,
Fotoğraf olmadığı için daha önce yazmak istemedim. Bazen unlu bit ve kurşuni küf ( Botrytis ) tarif edilirken yanlış anlaşılabiliyor.
Eğer mantarın neden olduğu kurşuni küf ise toz kükürt kullanabilirsiniz. Yabancı bir kaynakta hastalığın bulaşmış olduğu yapraklara toz kükürt serpilmesi , kükürt görevini tamamladıktan sonra temizlenmesi öneriliyor.
Ben bu uygulamayı menekşelerimde küf oluşmadığı için hiç denemedim. Denenebilir.
Arkadaşlar,
Afrika Menekşe başlığı detaylandırılarak yeni bir bölüm oluşturuldu. Alttaki yazıyı tıklarsanız konu başlıklarını görebilirsiniz.
Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=413)
Afrika Menekşesi Hastalıkları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15271) için ayrı bir bölüm var.
Mesajlarımızı ilgili bölümlere yazarsak çok daha hızlı yanıt alabiliriz.
Arkadaşlar, klubnika'dan en son aldığım yavrularda ben de aynı sorunu yaşadım. Hemen gübreyi kestim ve Roa uyguladım. Düzelmeye başladılar. maki01 ile aynı düşüncedeyim. Bunun gübre zehirlenmesi olduğuna eminim.
klubnika
26-05-2011, 04:30
Arkadaşlar, ben İstanbul’da oturuyorum ve bize beyaz eşya satıcıları, hatta çamaşır için kullanmış olduğu "Calgon" üzerinde yazıya dayanarak ben hep buralarda alkalen su olduğunu düşündüm. Benim menekşeleri bozulmaya başladığı ana kadar, ilk baştan çok korktum, böcek diye. Ama biliyordum ki böcek - mite bu kadar çabuk yayılmaz!!!
Menekşelerden göbek sıkışması birden başladı…Araştırmaya dayanarak suyun ve toprağın pH oranını çok düşük olduğunu fark ettim.
Yalnız bitki toprağı değiştirdikten sonra hemen cevap vermiyorlar, zaman geçmesi gerekiyor. Ancak yeni çıkan yapraklar sağlıklı çıkabiliyor!!!
Menekşeler ve pH değeri.
Asitlik veya toprağın alkalinite pH ile karakterizedir. Bu gösterge (H +) iyonlarının konsantrasyonunu gösterir. Toprağın pH göstergesi 7 den büyük ise alkalen demektir ve 7’den daha az ise 5.5 gibi, asidik özelliği vardır. pH değeri 7’ise tarafsız veya nötr adlandırılır.
"Ah, keşke benim bitkileri konuşabilseydi!!! " Kaç kez aklımızdan gelip geçti, dimi?
Ne kadar sıklıkla bu tür ifadeler duyuyorum!
Menekşeler yaklaşık pH 6.5 – 6,9 oranında toprağı seviyorlar.
Topraktaki fosfatlar çok önemli ama çözümlülük açısında en zor olan tuzlar. Ve topraktaki pH oranı bu tuzların bitkiler tarafında emilmesini tam orantılı. Eğer pH yüksek veya düşükse topraktaki olan fosfatlar bol miktarda bile olsa, bitki tarafından emilmiyorlar. Bu durum zamanında bitkinin besin açlığı duyulmaya yol açıyor ve bitkinin genel görüntüsü değişiyor.
Bu durum fosfat abluka denir.
Ablukayı kaldırmak için – topraktaki fosfatların çözülmesi ve bitki tarafından emilmesi gerekıyor. Bunu için toprağın pH ölçmek şarttır. Toprağın pH 6 ve altında ise – çok asidik demektir, bir alkali su hazırlamak gerekiyor - 1 çorba kaşığı dolomitik unu 4,54 litre ılık suya iyice çalkaladıktan sonra bu karışımıyla sulama yapılır. Normal sulama yerine 5-6 kez bu karışımı kullanmasını tavsiye ederim. Eğer toprak karışımı içinde sfagnum yosunu kullanılmışsa veya sizin kullanmış olduğu su çok yumuşak ise (suyun pH de ölçmesi gerekir) menekşe toprağı hazırlarken doğrudan dolomitik unu eklemek daha iyi olur.
Toprak pH 7 ve üstte - sulamada birkaç kez sirke solüsyonu (4,54 litre ılık suyu başına 2 yemek kaşığı) kullanın.
Bu yüzden menekşeleri yetiştirirken mutlaka dikkat etmesi ve bitkinin genel durumu değerlendirmesi gerekiyor, aslında onlar çok net bir şekilde kendi durumları size söylüyorlar…
Menekşelerin göbekteki sıkışma, yeni çıkan yapraklarda şekli ve rengi bozukluğu, yaprakların kenarlarda sararma toprağın asit oranı yüksek olduğunu ve bitki fosfat açlığı yaşadığını gösteriyor.
Bu belirtilerin bazıları aşırı aydınlatma yüzünde veya menekşelerde akar saldırısına maruz kalmış ya da ilaçların veya gübrelerin uygun olmadığını bir göstergesi olabilir.
Bu yüzden ilk yapılacak olan iş paniğe kapılmadan ve böcek ilacı kullanmadan pH değeri ölçmek ve eğer aşırı aydınlatmadan kaynaklıyorsa ışık oranı ayarlamak. Çünkü böceklere karşı kullanmış olduğu ilaçlara da bitki tepki verebilir ve çok karışık bir burum ortaya çıkabilir. Sız bitki ilaçlarsınız böcek var diye ama durum daha da kötüye gider ve şaşırmış kalırsınız neden diye!!!
Bunu hiçbir zaman unutmayın!!! Zamanında, yani birkaç ay içinde bitkinin metabolizması yüzünde topraktaki pH değeri değişiyor ve asit oranı yükselmeye başlıyor bu yüzden her 6 ay bitkinin toprağı değiştirmek en doğru çözüm.
Bitkileri izleyin ve söylemiş olduğu şeyleri anlamaya çalışın.
klubnika
26-05-2011, 04:36
Merhaba, bü küllenme problemi ilgili biraz açıklama yapmak istiyorum...
Bu mesajda anlatılmış küllenme kesinlikle mantar ve küften oluşan bir problem, menekşelerde sık gorülen ve çok kolay ortadan kaldırabilen bir problem aslında. Değerli arkadaşım :) füngisit etki olan bir ilaç kullanmasını tavsiye ediyorum...
klubnika
26-05-2011, 05:14
Merhaba arkadaşlar,benimde aynı sorunla başım dertte,sevgili klubnikadan 10 gün önce gelen 3 yavruda aynı sorun oluştu.geldikten 2 gün sonra menekşe göbek kısmından beyazlaşarak bütün yaprakları sarmış,irisi kaybettim diye üzülürken bu günde 2 yavruda aynı sorun oluşmuş,bulaşıcımıdır daha önce menekşelerimde,hiç karşılaşmadığım bir hastalık geldiklerinde torpakları nemliydi,10 gündür bu sabah ilk 1 çorba kaşığı su verdim.ne yapmalıyım diğerlerinide kaybetmek istemiyorum.
Nurcan Hn. sizin de problem zannedersem topraktaki çok fazla nemden kaynaklanan bir sorun. Kesinlikle küf ve mantar değil, tamamen kök çürümesi, bunun üzerinde 2‘ci reaksiyon küf oluşması... Doğadaki kurallara göre, ölmüş olan şey yok etmesi... Bulaşıcı hastalık değil yani. Yukarıdaki arkadaşımın durumu farklı...
Ben normalde 3 günde bir sulama yapıyorum yavrulara... Bardaklar çok küçük olduğu için toprak çok çabuk kuruyor, her küçük saksıya enjektör yardımıyla sadece 5 ml su veriyorum, toprak nemli ise atlatıyorum... Duruma göre. Tabii ki bu bulunduğu ortama bağlı.
Üzücü bir haber bu :( … Ama kaçınılmaz!!!
Siz zannetmeyin bende kayıplar yok...
En büyük kaybım bugüne kadar mesela, geçen sene bayan Repkina’dan 60 dolara almış olduğum 3 yavru Fortuna Tekerlegi bir tanesi aynı sebepten dolayı kaybettim...
klubnika
26-05-2011, 08:46
Eğer bitkilerde göbek sıkışmasından daha çabuk kurtulmasını istiyorsunuz, tavsiyem bu... Bitki tamamen toprakla birlikte saksıdan çıkartın ve bütün toprağı köklerle birlikte temizleyin sadece ana kök olsun 'havuç gibi' benim daha evvel yazdığım gibi su hazırlayın ve köklenmesine bırakın, çok çabuk kökleniyor zaten. Kökleri çıkmaya başladığında 2-3 cm civarında yeni toprak karışımına ekin (bu arada saksı küçük olmalı, 8 cm kadar yetişkin standart tür için)ve seraya koyun, sera da havalandırmayı unutmayın!!! 1 ay içinde iyice köklenir zaten. Ben arada sırada yetişkin bitkilere 'gençleşme yöntemi' uyguluyorum!!!
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23485
Teşekkürler sevgili klubnika. Vermiş olduğunuz bilgiler için. Benimde yaprakları sıkışmış durumda bir tane menekşem var. Aynı toprağı kullandığım diğer menekşelerimde bu sorun yok.
Toprağını değiştirip birazda saçaklarını temizledim.Daha bir değişiklik olmadı. Merakla bekliyorum.
Menekşelerin göbekteki sıkışma, yeni çıkan yapraklarda şekli ve rengi bozukluğu, yaprakların kenarlarda sararma toprağın asit oranı yüksek olduğunu ve bitki fosfat açlığı yaşadığını gösteriyor.
Sevgili klubnika,
Göbekteki sıkışmanın nedeni fosfat eksikliğine bağlamana katılmıyorum. Bu konuyu 289 ve 290'ıncı sayfalarda da tartıştık. Bu durum fazla ya da yanlış gübre kullanımı , mite (akar) ya da aşırı ışık nedeniyle ortaya çıkıyor.
Calgon'un (http://www.calgon.com.tr/test-your-water.php) verilerine Türkiye'nin büyük bir bölümünde ; İstanbul da dahil olmak üzere ; sular aşırı kireçli. Yani, sulamada çesme suyu kullanılıyorsa toprakta asit birikimden söz etmek mümkün değil. Çeşme sularının pH'ı genellikle 7'nin üzerinde.
Kimya bilgim oldukca sınırlı ancak "Yumuşak-Sert Su" kavramlarının suyun pH değerleriyle birebir örtüşmediğini biliyorum. İçme suyu olarak satın aldığımız en bilinen markaların yumuşak sularının pH'ı 7 nin üzerinde. Nestle'in ambalaj üzerindeki pH değeri 8.2 ama yumuşak su olarak bilinir. Ambalaj üzerindeki bilgileri okumadan önce menekşelerimde satın aldığım içme suyunu kullanıyordum :)
Kullandığım suyun pH'ını çok kesin değerler elde edemesem de pH striplerle ölçüyorum. 100'er adet paketlenmiş test stripler 10 TL civarında satılıyor. Toprağın pH'ını doğru olarak ölçecek cihazlar ise 400-500 TL . Ulaşılması çok zor:)
Özet olarak çoğumuzun kullandığı toprak karışımı ve menekşeler için üretilen sıvı gübrelerle asidik bir ortam yaratmamız mümkün değil.
Sen, kurutulmuş sfagnum yosunu kullanıyorsun, çoğumuzun bu malzemeyi temin etmesi mümkün değil. Toprak pH'ını hangi cihazla ölçtüğünü bilmiyorum ama sende toprağın asidik çıkma nedeni sfagnum yosunu. Arkadaşlarımız sorunu bu da olamaz.
Daha sağlıklı bir inceleme yapman gerektiğini düşünüyorum.
Sevgili klubnika,
Göbekteki sıkışmanın nedeni fosfat eksikliğine bağlamana katılmıyorum. Bu konuyu 289 ve 290'ıncı sayfalarda da tartıştık. Bu durum fazla ya da yanlış gübre kullanımı , mite (akar) ya da aşırı ışık nedeniyle ortaya çıkıyor.
Calgon'un (http://www.calgon.com.tr/test-your-water.php) verilerine Türkiye'nin büyük bir bölümünde ; İstanbul da dahil olmak üzere ; sular aşırı kireçli. Yani, sulamada çesme suyu kullanılıyorsa toprakta asit birikimden söz etmek mümkün değil. Çeşme sularının pH'ı genellikle 7'nin üzerinde.
Kimya bilgim oldukca sınırlı ancak "Yumuşak-Sert Su" kavramlarının suyun pH değerleriyle birebir örtüşmediğini biliyorum. İçme suyu olarak satın aldığımız en bilinen markaların yumuşak sularının pH'ı 7 nin üzerinde. Nestle'in ambalaj üzerindeki pH değeri 8.2 ama yumuşak su olarak bilinir. Ambalaj üzerindeki bilgileri okumadan önce menekşelerimde satın aldığım içme suyunu kullanıyordum :)
Kullandığım suyun pH'ını çok kesin değerler elde edemesem de pH striplerle ölçüyorum. 100'er adet paketlenmiş test stripler 10 TL civarında satılıyor. Toprağın pH'ını doğru olarak ölçecek cihazlar ise 400-500 TL . Ulaşılması çok zor:)
Özet olarak çoğumuzun kullandığı toprak karışımı ve menekşeler için üretilen sıvı gübrelerle asidik bir ortam yaratmamız mümkün değil.
Sen, kurutulmuş sfagnum yosunu kullanıyorsun, çoğumuzun bu malzemeyi temin etmesi mümkün değil. Toprak pH'ını hangi cihazla ölçtüğünü bilmiyorum ama sende toprağın asidik çıkma nedeni sfagnum yosunu. Arkadaşlarımız sorunu bu da olamaz.
Daha sağlıklı bir inceleme yapman gerektiğini düşünüyorum.
yumuşak - sert su kavramları suyun pH ı ile ilgisizdir. suda bulunan Mg ve Ca iyonlarının fazla olması suyu sert yapar. kireçli su = sert su
Nurcan Hn. sizin de problem zannedersem topraktaki çok fazla nemden kaynaklanan bir sorun. Kesinlikle küf ve mantar değil, tamamen kök çürümesi, bunun üzerinde 2‘ci reaksiyon küf oluşması... Doğadaki kurallara göre, ölmüş olan şey yok etmesi... Bulaşıcı hastalık değil yani.
Sevgili arkadaşım klubnika,
Kök çürümesinin göbekten başladığına hiç tanık olmadım ya da herhangi bir kaynakta okumadım. Tam tersi bir görünüm oluyor. En dış yaprakların gövdeye yakın olan bölümleri kahverengileşiyor ve yaprak kayıpları başlıyor. Bu durumdayken fark edebildiğimizde göbek hala sağlam kalabildiği için o menekşeyi kurtarma şansımız oluyor.
yumuşak - sert su kavramları suyun pH ı ile ilgisizdir. suda bulunan Mg ve Ca iyonlarının fazla olması suyu sert yapar. kireçli su = sert su
Sevgili simran,
Sert suyu, kireçli su olarak tanımlamışsın. Bu durumda pH'ı yüksek olmuyor mu?
Sevgili simran,
Sert suyu, kireçli su olarak tanımlamışsın. Bu durumda pH'ı yüksek olmuyor mu?
Ehmmm bir kimya muhendisi olarak mudahele edeyim. Hayir kirecli su asidik olmak zorunda degil. ph'in dusuk olmasi, yani asidik karakter tamamen farkli bir iyonun " hidrojen "' in ( H+) " hidroksil " ( OH-) iyonundan fazla oldugunun gostergesidir.
İremsıla
26-05-2011, 17:59
Segvili arkadaşlar,benin kimya bilgim yok.kendimce senelerdir menekşe yetiştiririm ama hiç böyle bir sorun yaşamadım daha önce tek bildiğim bu.toprağı yeni almıştım,natalyanın tavsiye ettiği şekilde sterilize ettim.yavrular geldiğinde nemliydi yaşayan yavruları geldikten 10 gün sonra,birer yemek kaşığı kaynatılıp soğutulmuş su ile suladım,saksıları yeni almıştım 0 numara saksılardı bunlarda dezenfekte edildi.kök çürümesi değil bu bir hastalık,yani kısacası gözüm gibi baktım ama elimden gelen bir şey yok.
Natalya biz küçük kayıplar verdiğimiz zaman çok üzülüyoruz,seni anlayabiliyorum.inşallah sölyediğin gibi bulaşıcı değildir.kaybettiğim yavruları ilerleyen zamanda gene alırım,yeter ki sen bu güzellikleri yetiştirmeye devam et..
klubnika
26-05-2011, 19:50
Sevgili arkadaşım klubnika,
Kök çürümesinin göbekten başladığına hiç tanık olmadım ya da herhangi bir kaynakta okumadım. Tam tersi bir görünüm oluyor. En dış yaprakların gövdeye yakın olan bölümleri kahverengileşiyor ve yaprak kayıpları başlıyor. Bu durumdayken fark edebildiğimizde göbek hala sağlam kalabildiği için o menekşeyi kurtarma şansımız oluyor.
Bu konu ilgili sadece tahmin ediyorum... Görmedim, keşke fotoğrafları ekleseydiniz, ve kesin hiç bir şey söylemek istemiyorum!!!
Tartışmıyorum sevgili klubnika, edindiğim bilgileri paylaşmaya çalışıyorum.
İçme suyu olarak satın aldığımız sular yumuşak olarak tanımlanıyor ama etiketinde yazan pH değeri 8.2. Anlatmaya çalıştığım konu bu. İstanbul'un çeşme suyunu asidik olarak tanımlayınca kavramlar tamamen karışıyor, birbiriyle çelişiyor.
Verdiğin linkler için teşekkür ederim aynı kaynakta pH'ı (http://tr.wikipedia.org/wiki/Ph) da bulabilirsin. Özet olarak
"pH hidrojen iyonun aktivitesi cinsinden bir asit veya bazın derecesini ifade etme yoluyla ihtiyaç duyulan kantitatif bilgiyi sağlar.
Bir maddenin pH değeri hidrojen iyonu [H+] ile hidroksil iyonunun [OH-] derişimlerinin oranına direk bağlıdır. Eğer H+ derişimi OH- derişiminden fazla ise maddemiz asidik; yani pH değeri 7 den düşüktür. Eğer OH- derişimi H+ derişiminden fazla ise maddemiz bazik; yani pH değeri 7 den büyüktür. Eğer OH- ve H+ iyonlarından eşit miktarlarda mevcut ise, madde 7 pH değerine sahip olmak üzere nötraldir." deniliyor.
fahriyee
27-05-2011, 11:50
Arkadaşlar neredeyse kimya bilgilerimi tazelemek geldi içimden.
Aslında iremsila arkadaşım fotoğraf yüklese iyi olurdu diyoruz da ben birkaç kez bu problemi fotoğraflamak istedim net gösteremedim. Anladığım kadarıyla benim sorunun aynısı.
Şu an 3 tanesi biraz küçük 4'ü büyük 7 menekşemde aynı sorun olduğundan göbeğindeki yapraklar koparılıp,ilaçlanmış ve beklemeye alınmış durumdalar. Bir tanesinin tedavi sonrası yeni çıkan yaprakları sağlıklı, çok sevindim.
Bu probleme sahip kaç tane menekşemin kökünü kontrol ettim bilmiyorum, ama Sevgili Maki'nin söylediği gibi kök çürüğü asla yok. Zaten kök çürüğünde öncelikle dış yapraklarda yumuşama oluşuyor artık eminim. Kesinlikle bulaşıcı olduğundan sağlıklı menekşelerin yanında kalmamalı bir süreliğine.
Besin maddelerinin fazla kullanımı ve tabaktan su vermem, ayrıca bu ara havalar serin olduğundan uzun süre toprağın ıslak kalması menekşelerimi bu hale getirdi diye düşünüyorum.
fahriyee
27-05-2011, 11:59
Sevgili Zappie; ben her zaman dinlenmiş çeşme suyu kullanıyorum. Anladığım kadarıyla da toprak pH'I yüksek oluyor bu durumda.pH metre ya da stripler kullanmadığıma göre sulama suyunun pH'ını düşürmek için ne yapmalıyız? Her zaman değil ama belli aralıklarla mesela limon tuzu,sirke v.s gibi veya başka bir şey...Teşekkür ediyorum.
İki yıl önce bu problemle çok uğraştım. Toprağın nemli kalmasıyla hiçbir alakası olmadığına eminim. Sevgili maki01'in dediği gibi 3 sebep var. Yanlış gübre kullanımı, mites ve aşırı ışık.
klubnika
27-05-2011, 12:44
Bu sayfa sanırım çok yardımcı olur. Belki de orada sizin bitkilerden olan problemleri bulursunuz :) http://dimetris.com.ua/site/all/toksikoz_senpolii
Dilara abla ve arkadaşım 'simran' bu konu ilgili tartışmak istemiyorum...
Bu sayfada http://tr.wikipedia.org/wiki/Alkalin bilgiler konu ilgili ve sizi daha fazla aydınlatır sanırım:)
Mg ve Ca Alkali metaller - adı üstünde, olduğu için...ne yazmışsınız ''Mg ve Ca iyonlarının fazla olması suyu sert yapar. kireçli su = sert su'' bende buna alkali su eklerim ve pH yüksek olduğunu yazarım :))) !!! Dilara abla :) Türkçe olarak çok fazla bilgi vermemişler, İngilizce bildiğiniz için bu sayfada bakabilirsiniz http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_water :D
siz ne amaçlıyorsunuz anlamadım. bildiğimizi aktarmak yasak mı? gülücükleriniz ve ünlemlerinizi size iade ediyorum. hep gülün inşallah..
Bunlarda benim menekşelerim. Çiçekleri yeniden açmaya başlıyor. Bol çiçekli hallerini umarım görürüm.
Bunlarda yavrularımın bir kısmı. Pet bardaklara dikmiştim.
Acaba ne zaman menekşe saksısına almalıyım??
klubnika
27-05-2011, 16:03
Bu menekşeler harika birşey :D
Üçüncü fotoğrafta olan Jokonda adlı menekşe, resimde pek belli olmuyor, chimera gibi yıldız şeklinde, ortadan kenarlara doğru çok açık pembe çizgileri var, bu çiçekten sürgün alıp bir kaç tane yavru yetiştirmeye çalışacağım, eğer özellikleri kaybolmazsa bir chimera daha ortaya çıkmış olur :)
Yine çok güzel menekşeler sevgili klubnika, paylaşım için teşekkürler.
Senden yaprak olarak gelen Repkinalar bugünlerde çok iştahlılar. RS-Princess Torandot'ta kocaman bir tomurcuk var.
Haklısın harika şeyler, güne " Acaba hangisinde tomurcuk var, çeliklerden yavru veren oldu mu? " diye başlıyorum.
Teşekkürlerimle...
217414
klubnika
27-05-2011, 17:28
Dilara Abla ellerine sağlık, çok güzel bir ‘starter’ - RS-Princess Torandot çok güzel bir tür, çiçek kocaman ve rengi çok değişik :)
Açtığında mutlaka resim yüklemesini bekliyorum, çok müthiş bir menekşe.
Açmasını heyecanla bekliyorum sevgili klubnika , elbette paylaşacağım.
Prenses açıncaya kadar, güzel çiçekleriyle bugünlerde beni mutlu eden Morev K. - Moroznaja Vishnja'nın fotoğrafını eklesem olur mu :)
Yavru olarak gelmişti, yetişkinliğe adım attı ama hala senin etiketin duruyor üzerinde...
217416
Bu menekşemi de sevgili Asya_Lotus yavru olarak hediye etmişti. İsimsiz ama çok güzel bir tür.
217417
1. Fotoğraf Moroznaja vishnja' ya ait.
2. Fotoğraf ise yavru Edge of dawn'a...
Arkadaşlar menekşelerin bol yapraklı sağlıklı kök yapısına sahip olması, toplu halde ve dayanıklı halde çiçeklenmesi için kök hormonuna (gübresine) kesinlikle ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Yaptığım denemeler ve 8 yıllık tecrübemle normal gübrelerin tek başına yeterli olduna inanmıyorum.( çoğu gübreyi kendim test edip denemişimdir) kök ne kadar sağlam olursa ve gür olursa topraktan su besin emilimi bi okadar iyi oluyor. Yapraklar uzun saplı ve kendi gövdesinde formlu bi şekilde yetişiyor... Çiçek saplarında kalınlaşma söz konusu. Bu da menekşede çiçeğin dalında uzun süreli kalmasına ve dalda uzunlaşma söz konusu olduğu içinde toplu bi halde çiçeklenmesine yardımcı oluyor. Kök gelişimini ve değişimi ped bardaklarda denedim ilermem kısa sürede kendini belli ediyor. Makina olmadığı için resim çekemiyorum..ama en kısa sürede resimde çekip ekleme yapacağım.
( Bu güne kadar okadar çok menekşe aldımki aldıklarımın formunda menekşe asla yetiştirememiştim... Bol yapraklı ve toplu halde çiçeklenen güzel menekşeler...Şu anda kendim üretme fikri daha mantıklı ve sağlıklı geliyor bana... Kaldıki öylede yapıyorum... Ayrıca kök çürümeleri menekşenin çok sulanmasıyla birlikte sağlıksız kök gelişiminden dolayı olduğuna kanaat getirdim. Çünkü bu sene güneşsiz günler olmasına rağmen kök çürümesi sorunuyla karşılaşmadım...)
Sûz-i Dilârâ
28-05-2011, 08:16
İki buçuk ayın sonunda menekşelerim yavruladı, Van'da bu bahar hiç güneş görmedik nerdeyse :( Bu da tohumlarımın ve çeliklerimin çimlenmesini ve tutmalarını olumsuz etkiledi.
Sûz-i Dilârâ
28-05-2011, 08:19
Bunlar da büyük menekşelerim, mutfak perdesini onların güneş ışığından rahatsız olmayacakları şekilde ayarladım ve perdenin hemen arkasına, cam önüne yerleştirdim. Işıksızlıktan çiçek vermiyorlardı şimdi minik tomurcuklar belirmeye başlamış :)
Sûz-i Dilârâ
28-05-2011, 08:46
Bunlar da diğer ikisi yavruyla yetişkin arası bir dönemdeler :)
Açan menekşelerimden bazıları...
Şimdilik bu kadar arkası sonra...
fahriyee
28-05-2011, 12:31
İki yıl önce bu problemle çok uğraştım. Toprağın nemli kalmasıyla hiçbir alakası olmadığına eminim. Sevgili maki01'in dediği gibi 3 sebep var. Yanlış gübre kullanımı, mites ve aşırı ışık.
Sevgili arkadaşım; yavrularda genelde tabaktan sulama yaptım, torf olduğunda suyu çok çekmiş ve uzunca bir süre de kuruyamamışlardı. Şimdi mümkün oldukça üstten sulamaya çalışacağım. Ayrıca bu ara birçok gübre verdim, besin zehirlenmesi de olmuştur. Hızlı büyüsünler diye ne yapacağımızı şaşırıyoruz, her duyduğumuzu kullanıyoruz.
Elbette bendeki en büyük sebep yanlış gübre kullanımı. Bir de mesela ayak mantarlarında sıcak ve nem problemi artırıcı rol oynar. Tedavi olarak kremler kullanılır (genelde kükürt içerikli ürünler kullanılır) ama hastaya ayaklarını sık yıkaması ve yıkama sonrası mutlaka kurulaması önerilir.
Bu sebeplere dayanarak menekşelerin sürekli ıslak kalması mantar enfeksiyonu ile doğru orantılıdır diye düşündüm. (Ayrıca kök çürüğü sebebidir bunu zaten biliyoruz )
Kesinlikle katılmıyorum, ıslak kalması mantar enf. yapmaz diyorsan da kabulümdür Katmerciğim...
acemifüsun
28-05-2011, 14:50
Sevgili maki01, klubnika, katmer, Faruk yine güzelleri sıralamışsınız:) Her biri ayrı güzel:) Ellerinize, yüreğinize sağlık.
Sevgili klubnika sizden gelen tüm yapraklar hiç firesiz yavruladı:) Hatta bu gün ana yaprakları yavrulardan ayırdım. Yavrulardan biri de boyuna, posuna bakmadan tomurcuklanmış:) En kısa zamanda fotoğraflarını ekleyeceğim.
klubnika
28-05-2011, 14:59
Sevgili maki01, klubnika, katmer, Faruk yine güzelleri sıralamışsınız:) Her biri ayrı güzel:) Ellerinize, yüreğinize sağlık.
Sevgili klubnika sizden gelen tüm yapraklar hiç firesiz yavruladı:) Hatta bu gün ana yaprakları yavrulardan ayırdım. Yavrulardan biri de boyuna, posuna bakmadan tomurcuklanmış:) En kısa zamanda fotoğraflarını ekleyeceğim.
Çok güzel bir haber bu, teşekkür ediyorum ve sabırsızlıkla fotoğrafları bekliyorum :D
Bendeki 5 yavruda da sorun yok diğer 26 yaprakta 2 hafta oldu ekileli kayıp vermedim... Umarım yavrularını ve çiçeklerinide görürüm...
Fahriyeeciğim, sanırım bir yanlış anlama oldu. Ben mesajımda mantar ve kök çürümesinden bahsetmiyorum. Tartışılan konu menekşelerin orta kısımlarında oluşan yaprak beyazlaması ve sertleşmesi, ayrıca da yaprak sıkışması olduğu için mesaj alıntılama ihtiyacı duymadım.
Bu sebeplere dayanarak menekşelerin sürekli ıslak kalması mantar enfeksiyonu ile doğru orantılıdır diye düşündüm. (Ayrıca kök çürüğü sebebidir bunu zaten biliyoruz )
Kesinlikle katılmıyorum, ıslak kalması mantar enf. yapmaz diyorsan da kabulümdür Katmerciğim...
Aşırı nem ve sıcaklıktan dolayı meydana gelen mantarın kök çürümesi yaptığını hepimiz biliyoruz. Ayrıca kök çürümesinin, menekşenin dış yapraklarından başladığını ve orta kısımdaki yaprakların sıkışıp sertleşmesiyle bir alakası olmadığını da biliyoruz. Bu konuda akademik yeterliliğe sahip olmasam da tüm dünyanın kabul ettiği sebepler var. Bunlar da aşırı ve bilinçsiz gübre kullanımı, aşırı ışık ve mites.
klubnika
28-05-2011, 19:06
Aslında 2 tür çürüme var, kendi deneyimlere dayanarak yazıyorum. Biri tam çürüme, yani kökün belli bir yerde koyu kahverengi ve kuru yapıda (‘kuru çürük’ adı koyalım) çürük oluşuyor ve yavaş yavaş bitki bitiriyor, bitkinin görünüşü sanki susuz kalmış, baygın. Değeri ise kökten başlamıyor, üstten bitki gövdesinde bir yerde veya yaprakta başlayıp ani bir bitki ölümü oluyor, bitkinin dokusu yumuşak, yarı saydam kahverengi oluyor… Buna ‘sosudistıy bakterioz’ bizde deniyor ve aslında nedeni de bilmemektedir, herşey olabilir – yetersiz bakım, ortam değişikliği, aşırı veya yetersiz sulama, aşırı veya yetersiz besin, ilaçlar vs….
Çözüm – bozulan yeri kesinlikle temiz dokuya kadar kesmek, kopartmak gerekiyor ve kömür tozu sürmek, bunu da söylemek istiyorum, böyle bir çürüme gövdede varsa bitki kurtarmak çok zor, hatta sağlam görülen ve suya konulan yapraklar birkaç gün içinde aynı kaderi paylaşmış oluyorlar. Bazen şans eseri kurtulmuş da oluyorlar (çok erken fark edip davrandıysanız) %30 gibi :(
menekşecibaba
28-05-2011, 19:41
gülümseyen menekşeler
menekşecibaba
28-05-2011, 19:48
gülümseten menekşeler
İkisi de bulaşıcı değiller!
Sevgili klubnika,
Mesajına yine müdahale etmek zorundayım. "Bulaşıcı değil" derken yanlış bilgi veriyorsun. Lütfen bu tür kesin ifadeli cümleler kurarken daha dikkatli ol. Alıntı yaptığım mesajın pek çok arkadaşımızın menekşelerini kaybetmeleri ile sonuçlanabilir.
İkinci ricam ise bilgiyi edindiğin kaynağı açıklaman ya da orjinal karakterlerle yazman ( Kril alfabesi). Türkçe okunuşuyla yazdığın zaman menekşe isimleri dahil google'da bulmak mümkün olmuyor. 'sosudistıy bakterioz' la ilgili bilgi bulamadım.
Çoğumuz ; hatta bu başlıkta yazan üyelerin neredeyse tamamı; botanik konusunda eğitim almadık. Özellikle internet ortamında konu ile ilgili uzmanların yazdığı makeleler, kendi sitelerinde aktardığı bilgilerden faydalanmak mümkün. Tabii çoğu yazılar yabancı dilde. Elimden geldiğince sık karşılaştığımız sorunları araştırıp, edindiğim bilgileri paylaşmaya çalışıyorum.
Dr.Optima bu alanda çok bilinen isimlerden sadece bir tanesi. Kök çürümesi ( Root rot ) ile ilgili de son derece yararlı bilgiler sitesinde (http://www.optimara.com/doctoroptimara/diagnosis/rootrot.html)yer alıyor.
"Root Rot is caused by a fungus called Cylindrocarpon. The fungus thrives under wet, soggy conditions. Such conditions arise either from overwatering or from soil that cannot drain properly. Left untreated, Root Rot is fatal to African Violets. Unlike similar diseases, however, Root Rot leaves some hope of saving your African Violet."
Çeviri:
Kök çürümesine Cylindrocarpon isimli mantar neden olmaktadır. Nemli ya da aşırı ıslak ortam, bu mantarın gelişmesine zemin hazırlar. Bu koşullar, aşırı sulama ya da yeterince drenaj sağlanamadığı zaman ortaya çıkar. Tedavi edilmezse Afrika Menekşeleri için öldürücüdür. Yine de benzerlerinden farklı olarak Kök Çürümesinde menekşeyi yaşatabilme umudu vardır.
Konu uzun atlayarak devam edeceğim.
"In the early stages of Root Rot, the top part of the plant (i.e., the part of the plant above the soil line) will appear healthy. As Root Rot progresses, however, symptoms will begin to spread upward, beginning with the lower leaves."
Çeviri:
"Kök Çürümesi başladığında, toprak hizasının üzerinde kalan bölüm sağlıklı görünecektir. Kök Çürümesi ilerledikce aşağıdan ( en alt sıra ), yukarıya (Göbeğe ) doğru yayılır."
"First, isolate the infested plant. If possible, move it to another room altogether. Next, you must remove any dead or dying tissue from the leaves, stems and roots. To get to the roots, remove the plant from its pot and gently shake off all the soil. Wherever you have removed unhealthy tissue, dust with sulfur to **** prevent further infection. "
Çeviri:
"Öncelikle enfekte olmuş bitkiyi izole edin. Mümkünse başka bir odaya taşıyın. Daha sonra ölmüş ve kurumuş, yaprak, sap, kök ne varsa atın. Kökler için saksıyı hafifce sallayarak bitkiyi saksıdan çıkarın. Sağlıksız atıkları kaldırdıktan sonra daha fazla enfeksiyona engel olmak için kükürt serpin"
Bu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=614551&postcount=5610) tedavi konusunda ek bilgiler var.
Demek ki kök çürümesi mantarmış, bulaşıcıymış ve tehlikeliymiş.
Önceki mesajlarımda kök çürümesi teşhisi koyduğun menekşeler için yanıldığını söylemiştim ama seni ikna etmek mümkün olamıyor.
klubnika
29-05-2011, 02:03
'sosudistıy bakterioz' - сосудистый бактериоз
Menekşeler mantar hastalıklara çok hassas olduğu bir bitki. Tamamen bitkinin bağışıklık duruma bağlı ve sizin yetiştirme ortamına. Sonuçta bu hastalık bir yerden geldi... havayla veya suyla... farketmez. Hastalıklı bir bitki izole etmek ne olursa olsun gerekli, inkâr etmiyorum, malesef sudan ve havadan izole edemezsiniz:) Bakteriler, virüsler vs zararlılar etrafta ve her zaman mevcut!!! Yalnız çoğalıyorlar ve gelişiyorlar uygun bulduğu yerde yüksek nem, yüksek sıcaklık ve yetersiz havalandırma – onlar için çok ideal bir ortam.
Ben çok fazla zaman geçmeden böyle bir bitki yok ediyorum, tedavi bu.
Bu yüzden yedek bulundurmak çok yararlı diye düşünüyorum, 2-3 çelik yollama sebebi de bu!!!
Sevgili klubnika,
Havadan sudan ya da satın aldığımız bir yavru ya da yetişkin menekşeden hastalık diğer menekşelerimize de hızla yayılabilir.
Keşke önceki mesajında da bulaşmasın diye bitkiyi yok ettiğini yazsaydın ve ben de uzun uzun aynı konuyu bir daha anlatmak durumunda kalmasaydım.
Binbir emek ve para ile satın aldığımız bir menekşeyi kaldırıp atmak kolay olmuyor. Her yerden 2-3 çelik almıyoruz. Özellikle yurtdışından kendi olanaklarımızla getirmişsek bir yaprağa 2-3 € ödüyoruruz. Toplamda yaptığımız harcama üst üste eklendiğinde küçümsenmeyecek kadar çok olabiliyor.
Dr Optimara'nın da yazdığı gibi kök çürümesi erken aşamada farkedilirse , tedavi edilebiliyor. Tedavi yöntemini öğrenmeden önce 75 saksı menekşe kaybettim. Denilenleri uyguladıktan sonra hepsini olmasa da 20 menekşemi yaşatmayı başarabildim.
Hastalığın bulaşması ya da menekşelerimizin hastalanmasını kaçınılmaz bir son olarak düşünülmemeli. Menekşelerimizi bir iki basit kurala uyarak ve bakımını düzenli yaparak dış ortamın etkilerinden koruyabiliriz.
1. Sulama: Toprak nemli olmalı, ıslak değil. Toprağın tamamen kurumasına izin verilmemeli.
2. Işık: Menekşe aydınlık bir ortamda olmalı, güneş ışıgını direkt olarak almamalı
3. Besin: Dinlenme dönemleri dışında menekşeler için özel olarak üretilen gübrelerden besin takviyesi yapılmalı.
4: Hava: Menekşelerin bulunduğu ortam havadar olmalı. Bitkiler çok sıkışık bir şekilde yanyana bulunmamalı. ( Malesef fazla sayıda menekşe olunca benim menekşelere bu imkanı sağlayamıyorum. )
5. Saksı harcı : Kullandığımız toprak havadar, nem tutabilen ve geçirgen olmalı. Bu ortamı sağlamaya yardımcı olacak perlit, vermikulit gibi malzemeler toprak karışımızda yer almalı.
6. Koruma: Nereden, kimden alırsak alalım evimize yeni giren bir bitki, hastalık ve zararlı bulundurma ihtimalini göz önüne alarak en az 1 ay süreyle sağlıklı bitkilerimizle aynı ortama alınmamalı.
Yukardaki basit ve uygulanabilir kurallara dikkat ettiğimiz zaman, menekşe kayıplarımız çok az belki de hiç olmayacaktır.
Birazda menekşelerin verdiği mutluluğu paylaşalım değil mi?
6 ay önce çelik olarak getirttiğim menekşem ( Elizabeth-Bryan) bugün ilk çiçeğiyle "Merhaba" dedi. Böyle bir menekşe hastalansa mücadele etmeden nasıl kıyıp da atılır :)
217954
217955
ilknur aşık
29-05-2011, 16:23
Hasta menekşelerimi diğerlerinden ayırmak için ofise taşıdım. Hergün birer ikişer taşınıyorlar. Ben bütün yetişkin menekşelerime bir hafta arayla roa ve megafol uyguladım.(Sevgili maki01'in tavsiyesi) Ayrıca hasta menekşelerin göbeklerine de petler için satılan pire v.s önleyici bir toz kullandım (Sevgili klubnikanın tavsiyesi) Problem kontrol altında ama kurtulabilmiş değilim.
Elizabeth'e bayıldım. Yaprağı o kadar güzelki çiçek açmasa da olur, ama çiçek açınca herhalde başından ayrılamaz insan.
rukiyeözgür
29-05-2011, 16:42
arkadaşlar merhaba..ben yeni üyeyim.ikisi yeni çelikten yavrulamış üç tane menekşem var. biri çiçekli biraz büyük ilk çiçeğini açtı. ama çiçeklerinin sarı göbeklerinde çok küçük iki üç milimetre boyunda çok zor görülen ince uzun sarı böcekler var. çiçekler sağlıklı görünüyor.ama bilemedim zararı olur mu?bilen biri varsa yardımcı olabilir mi? herkese kolay gelsin ..
sevgili maki01 menekşeniz harika görünüyor. bende natalya hanımdan bu menekşeden aldım, henüz yavru kendisi. çiçeği ayrı, yaprağı ayrı güzel bir menekşe türü.
Şener KÖKSAL
29-05-2011, 18:00
Kök çürümesi hastalığı ile olan mücadele beni canımdan bezdirdi ve artık pes ettim. Elimde kalan en son 10-15 saksım hala yaşam mücadelesi veriyor. Artık yeni menekşe almıyorum, yeni üretim yapmıyorum. Çiçek yetiştirme hobim sanırım kaktüslerimle devam edecek.
Sevgili Şener Bey,
Yapmayın lütfen, güzel menekşelerinizden vazgeçmeyin. Saksı harcındaki inorganik madde miktarını arttırırsanız kök çürümesi riski daha azalır. Kükürt de bu mücadelede oldukca etkili.
Sayın Hydrosucces'in deneyimlerinden ve verdiği bilgilerden yararlanarak bir yandan da topraksız ortamda, su kültüründe Afrika Menekşesi yetiştirmeye çalışıyorum. Başarılı olursam topraktan kaynaklanan sorunlardan tamamından kurtulmuş olacağım. Çalışmam çok yeni, sonuçlarını aldıkca burada paylaşacğım.
Şener KÖKSAL
29-05-2011, 18:31
Sevgili Maki01 bunun için çok mücadele ettim. Her renkten 3-4 saksı yedekledim, ilaçlar kullandım, tüm saksılardaki toprağı değiştirdim ama hastalıkla mücadele başarılı olamadım. Hastalık mevcut saksılarımın en az % 20 sinde hep var oldu. Bir kısmı çürüdü bir kısmını ben sevenlere dağıttım. Şu an elimde sevgili Katmerin gönderdiği yapraklardan ürettiğim katmerli pembe ve morlar kaldı. Onlar yaşayana kadar devam. Bana veda eden menekşelerin yerine kaktüs dikiyorum. Menekşelerimle böyle anlaştık. Çüreğene veda ediyorum. Yeni üretim yok. Artık yordular beni. Mücadeleye devam edenlerle birlikteliğe devam.
Ben geçen yaz kök çürümesinden 50 üzeri kayıp verdim. Bu sene menekşelerim yüzünden uzun süreli tatile gitmeyeceğim. Neyse ki elindeki sayı fazla olmasına rağmen herhangi bir hastalık yok. Birkaç problem oldu. O da gübre kaynaklı.
Eve hastalık gelmemesi için marketlerden menekşe almayı bıraktım. Artık sadece yurtdışından getirtiyorum.
nazlı hilal
30-05-2011, 07:03
Sevgili Maki01 bunun için çok mücadele ettim. Her renkten 3-4 saksı yedekledim, ilaçlar kullandım, tüm saksılardaki toprağı değiştirdim ama hastalıkla mücadele başarılı olamadım. Hastalık mevcut saksılarımın en az % 20 sinde hep var oldu. Bir kısmı çürüdü bir kısmını ben sevenlere dağıttım. Şu an elimde sevgili Katmerin gönderdiği yapraklardan ürettiğim katmerli pembe ve morlar kaldı. Onlar yaşayana kadar devam. Bana veda eden menekşelerin yerine kaktüs dikiyorum. Menekşelerimle böyle anlaştık. Çüreğene veda ediyorum. Yeni üretim yok. Artık yordular beni. Mücadeleye devam edenlerle birlikteliğe devam.
Verdiğim kayıplar benide çok üzdü nerde neyi yanlış yapıyorum vallahi anlamış değilim,bu yıl kayıplar devam ederse onbiray dikeceğim yerlerine bende Şener abi hiç değilse çiçeksiz kalmıyorlar:(,yerliler ölünce üzülmüyorum rus kayıplar psikolojimi bozdu yavruladı diye sevindiklerim kök çürüğünden gitti:(,işin maddi boyutu cabası:mad:
Ben geçen yaz kök çürümesinden 50 üzeri kayıp verdim. Bu sene menekşelerim yüzünden uzun süreli tatile gitmeyeceğim. Neyse ki elindeki sayı fazla olmasına rağmen herhangi bir hastalık yok. Birkaç problem oldu. O da gübre kaynaklı.
Eve hastalık gelmemesi için marketlerden menekşe almayı bıraktım. Artık sadece yurtdışından getirtiyorum.
Aynen marketten menekşe dahil hiç bir çiçeği almıyorum uzun süredir dolayısıyla rahatım.
menekşecibaba
30-05-2011, 10:25
arkadaşlar merhaba..ben yeni üyeyim.ikisi yeni çelikten yavrulamış üç tane menekşem var. biri çiçekli biraz büyük ilk çiçeğini açtı. ama çiçeklerinin sarı göbeklerinde çok küçük iki üç milimetre boyunda çok zor görülen ince uzun sarı böcekler var. çiçekler sağlıklı görünüyor.ama bilemedim zararı olur mu?bilen biri varsa yardımcı olabilir mi? herkese kolay gelsin ..
Sayın rukiyeözgür hoşgeldiniz.
Gördüğünüz ince sarı böcekler Thrips.Polenleri yiyerek besleniyorlar.
http://www.reedsgreenhouse.com/thrips.jpg
Thrips : Tomurcuklarda ve yaprak altlarında bulunur. Küçük olup gözle görülebilir. Yaprak kıvrılmaları ve tomurcuk dökülmelerine neden olur. Yaprak altı ve üstüne, tomurcuklara püskürtme şeklinde 15–20 gün aralıklarla ilaçlama yapılmalıdır.
Doğal kontrolleri:
Böcek yiyenler
Kimyasallar Thrips kontrol etmek:
Pyola, Neem, Orthene, Avid, Diazinon, Sevin, Malathion,
Methoxychlor, Maraton, böcek sabunları, Chrysamed tavsiye ediliyor.Ayrıca Safer Sabunlar ve mavi yapışkan tuzaklar vardır.
Ben Neem veya Chrysamed i tavsiye ederim.Önce Menekşeler üzerindeki tüm çiçekler ve tomurcukları kaldırın.15 gün arayla iki üç defa uygulayın çiçek ve yaprak altlarına azar miktarda püskürtün , çiçekleriniz az o yüzden kurtulmanız kolay olur.Kolay gelsin.
menekşecibaba
30-05-2011, 11:29
Sevgili Klubnika nın bahsettiği 'sosudistıy bakterioz' yalnış veya fazla dozda verilen besin ve gıda yüklemesinden kaynaklanan bir çeşit bitki zehirlenmesi , kök çürümesiyle alakası yok.Ama göbekte çok büyük tahribat yapıp yeni çıkan yaprak ve tomurcukların sıkışıp çürümesine yol açıyor.Yani üst uç noktadan gelişimi saglayan meristem doku nun deforme olması (Mantari enfeksiyonlardan çok farklı bir olay)
örnek resim:
Sevgili Maki dostumun paylaştığı bilgiler çok yararlı , aslında bu konuların ayrıntılı irdelenmesi hepimiz için çok yararlı oluyor , katkısı olan herkeze teşekkürler.
fahriyee
30-05-2011, 15:43
Sevgili Maki'nin mesajında Cylindrocarbon mantarının kök çürümesine sebep olduğunu en az 10 kez okumuşumdur.
Şimdi yine okuyunca ah kalın kafam! dedim. Israrla üzerinde durduğum ve Katmer'e de açıklama yaptığım göbek kısmındaki beyazlaşmayı ben mantar enfeksiyonu diye düşünmüştüm. O yüzden kök çürüğü olmaz diye ısrarlıydım. Kusuruma bakma Katmerciğim.
Son iki sayfayı şenlendiren tüm arkadaşlarımın ellerine sağlık...
menekşelerim
30-05-2011, 20:32
mayıs 2011 tarihinde çekmiş olduğum fotoları sizinle paylaşıyorum.
menekşelerim
30-05-2011, 20:38
menekşelerim
30-05-2011, 20:40
menekşelerim
30-05-2011, 20:43
menekşelerim
30-05-2011, 20:46
fahriyee
30-05-2011, 22:10
Sevgili menekşelerim; ellerinize sağlık, 41 kere maşallah.
Toprak olarak ne kullanırsınız, sulama şekli(tabaktan mı üstten mi),bir de besin kullanıyor musunuz, kullanıyorsanız hangi aralıklarla?
(Anket yapıyor gibi oldum ama böyle güzelleri görünce yetiştirme şeklini merak ederim)
menekşelerim
30-05-2011, 23:15
teşekkür ederim Fayriyee ....İşin türkçesi çok özel bir toprak kullanmıyorum klasik torf..ben üstten suluyorum o kadar menekşeyi alttan sulamak pek işime gelmiyor...evet besin kullanıyorum ziraat mühendisi kuzenimin verdiği bir besin kullanıyorum o da 1 aydır.daha önce mor menekşe coşturan kullanıyordum......sizide takip ediyorum sizin menekşelerinizde çok güzel.....bol menekşeli günler......
fahriyee
31-05-2011, 11:14
Teşekkürler menekşelerim. Aslında alttan su verince torf suyu çok fazla çekiyor, hele biraz büyük saksıda kuruması da zaman alınca kök çürüğü kaçınılmaz oluyor.
Ben de üstten sulamaya ve az sulamaya gayret ediyorum artık. Ama bazılarının göbek kısmına su gitmesin diye saksı yanlarında enjektörle vermeye başladım. Keşke birçok çiçek gibi tepesinden sulanıverse ne kolay olacak.(Halam haftada bir fıskiye tutarım birşey de olmaz diyor, gerçekten menekşeleri öbek öbek. Ben öyle sulasam ölürler herhalde.)
Güzelleriniz sizi güldürmeye devam etsin inşallah...
nazlı hilal
31-05-2011, 14:35
Fahriyecim kökler saksıyı tamamen sardıysa ki öbek öbek diyorsun sarmış,fiskiye sulama yaz aylarında çok iyi geliyor tozlarda temizlenmiş oluyor,dün koçtaştan bordo yarı katmerli ve mor beyaz biyeli sade aldım,kipadan da benjamin ve sardunya aldım,kışın verdiğim kayıpları telafi ediyorum:)
Herkese merhaba. Bu konuyu bir süredir okuyorum(258. sayfadayım). 1 yıl önce ilk afrika menekşemi edindim. ilk zamanlar menekşe çiçekliydi yaprakları oldukça gürdü. İlk defa çiçeğim olduğu için pek fazla bilgim yoktu, bende cahillikle bilmeden çiçeğe işkence etmişim sanırım.:( Saksısının çok küçük olduğunu düşünüp çiçeği büyük bir saksıya aldım. Menekşemden 10 kadar yaprağı köklendirip saksılara diktim. Acemiliğime rağmen 4-5 tanesinden minik yapraklar çıktı. Ne yazıkki tam o zamanlarda tatile gitmeye karar verdik ve ben bitkilerimi komşuya bıraktım. geldiğimde diktiğim bütün yapraklar çürümüştü (toprakları cıvık cıvık su doluydu). Yapraklarını aldığım büyük menekşemde bayağı zayıflamış, yaprak sayısı azalmıştı. 1 yıl boyunca çiçek açmadı. yaprakları açık renk ve çok seyrekti. Kısa bir araştırma sonucunda saksısının çok büyük olduğu sonucuna vardım ve eski saksısına aldım menekşeyi. zaten kökleri hiç büyümemiş.
Yakın zamanda bir arkadaşımdan benimkinden daha iri yaprakları olan bir afrika menekşesi aldım. iki menekşemide mutfağa, güneş gören bir pencerenin kenarına koydum. pencere kenarına aldıktan sonra iki menekşemdende yaprak fışkırmaya başladı resmen ve şu sıralar tomurcuklandılar. 1 yıl sonra ilk defa çiçek açacak küçük menekşem.:p Çok uzun yazmışım kusura bakmayın lütfen. Artık sorularımı sorayım bari;
1- Menekşelerimi cam kenarına alınca canlanmasına canlandılar ama ikisindede yeni çıkan yapraklar çok gür ve karmakarışık görünüyor(marul gibi). Önceki sayfalarda bir üyenin menekşeside benimkilerle aynı durumda, ona fazla ışıktan olduğu söylenmiş acaba sebebi fazla ışıksa büyüdükçe yapraklar düzelir mi?
2- İki menekşemde de birden fazla gövde görünüyor(daha doğrusu aynı gövdeye bağlı birden fazla menekşecik var) ama ayırmaya korkuyorum. Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinene kadar ayırmasam bitkiler için bir sorun olur mu?
3- İnternette akvaryum suyunun süs bitkileri için yararlı olabileceği söylenmiş (muhtemelen nitrat seviyesi yüksek olduğu için) fakat kullanıp kullanmamak konusunda emin olamadım, siz tavsiye eder misiniz?
4- Bu konuda anlatılan yöntemlerden birkaçını kullanarak yeni menekşeler elde etmeyi deniyorum şu sıralar. Yeni diktiğim yapraklar güneş görmeli mi görmemeli mi?
( Fotoğraf yükleyemedim. Fotoğrafların boyutları çok büyük ve nasıl küçülteceğimi bilmiyorum. )
Tekrar kusura bakmayın, yeni üye olmanın heyecanıyla uzun uzun anlatıvermişim menekşelerimi. :D
menekşecibaba
01-06-2011, 10:07
Menekşelerin çok güzel sağlıklı menekşelerim güle güle büyüt.
Aramıza hoş geldin hemşerim cicikut .Sorularına gelince menekşeler için en ideal yer direk yakıcı güneş görmeyen pencere kenarlarıdır.Aykırı , sağlıksız fazla yaprakları temizlersen bitki daha sağlıklı ve güzel gelişir.Günde 12 saat saat ışık ideal dir.
2-Fazla sorun olmaz ,ama ilk fırsatta ayırırsan bitki rahatlar ve gençleşir o kadar da zor birşey değil ayırdığın kısmı sera etkisiyle köklendir.
3-Hiç duymamıştım o konuda bilgim yok,ama iyice tecrübe edip kanıtlamadıktan sonra bildiğimiz onaylanmış yöntemlerden çıkmasak iyi olur.En güzeli bir kaç gün dinlendirilmiş musluk suyu dur.
4-Hafif güneş görmesinde bir mahsur yok , ama fazla nem kaybı yaprağı kurutur , en randımanlısı üzerini naylon la örtüp arada bir havalandırarak köklenmeyi sağlamaktır , benim yöntemlerime göre.
Yeni menekşe döneminde başarılar dilerim, bol menekşeli günler.
menekşecibaba
01-06-2011, 10:09
Hayata gülümseyenler :)
sofistike
01-06-2011, 10:24
Bunlarda benim hayata gülümseyen menekşelerim. Başta (maki01)arkadaşımın ve sizlerin
engin bilgileri sayesinde.
http://i56.tinypic.com/j0vazd.jpg
Buda mantar hasyalığından kurtulmaya çalışan menekşem. (sorun fazla gübre, besin zehirlenmesi).
http://i52.tinypic.com/23keult.jpg
Bu da benim pembişim. Anneannemin dikip verdiği menekşe olduğu için diğerlerinden daha değerli haliyle. Sanırım o da bunun farkında ki en yoğun açan menekşem oldu :)
Şimdilik bu kadar arkası sonra...
faruk bey meraba;
amatör bir menekşeci olarak merak ettiğim birşey var. geriye dönük forumu okudum ama gerekli cevabı bulamadım.. menekşeleri pet bardaklara dikmissiniz, bende sizlerden görerek bugün bu şekilde birkaç menekşe yaprağını pet bardaklara diktim. ama gördümki bardakların alt yarısı boş, yarıdan itibaren üstte toprak var. bu bir yöntemmi anlayamadım. bu konu hakkında bana bilgi verirmisiniz **** yönlendirirseniz çok sevinirim..
kusura bakmayın bu sitenin acemisiyim. alıntılama yapmaya çalıştım ama sanırım başaramamışım. 8998 ve 8999 sayılı mesajlardaki durumu anlatmaya çalışmıştım. yardımcı olursanız sevinirim..
menekşegül
01-06-2011, 15:35
Hoşgeldiniz Gülneva Hanım, Faruk Bey'den özür dileyerek sorunuzu cevaplamak istiyorum. O menekşeler fitilli sulanıyor. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23486 buradan bilgi alabilirsiniz.
fahriyee
01-06-2011, 17:56
Fahriyecim kökler saksıyı tamamen sardıysa ki öbek öbek diyorsun sarmış,fiskiye sulama yaz aylarında çok iyi geliyor tozlarda temizlenmiş oluyor,dün koçtaştan bordo yarı katmerli ve mor beyaz biyeli sade aldım,kipadan da benjamin ve sardunya aldım,kışın verdiğim kayıpları telafi ediyorum:)
Borda yarı katmerliyi merak ettim doğrusu, ama mor kenarı beyaz türlerin katmerli ve düz olanından bende 5-6 çeşit vardı, yavru da verirdim. Marketten almak riskli diyoruz ama yine de farklı renk görünce dayanamıyoruz değil mi?;)
fahriyee
01-06-2011, 18:15
En küçük saksıda ve yapraktan yetişen bir menekşe idi. Beyaz, kenarı lila biyeli.Yaprağına baktım cansız, diri değil. Susamıştır deyip toprağına baktığımda toprak ıslaktı. Kök çürüğü diye düşündüm, keşke haklı çıkmasaydım.
nazlı hilal
01-06-2011, 19:10
Borda yarı katmerliyi merak ettim doğrusu, ama mor kenarı beyaz türlerin katmerli ve düz olanından bende 5-6 çeşit vardı, yavru da verirdim. Marketten almak riskli diyoruz ama yine de farklı renk görünce dayanamıyoruz değil mi?;)
Aslında evet market menekşeleri hastalıklı olabiliyor,Klubnikadan aldığım ve alacaklarım var ama bunlarda çok hoşuma gitti,senin verdiğin bardakta katmerli mor beyaz biyeli yazıyor aldığım sade ama çok hoşuma gitti:o
yeşillim
01-06-2011, 19:33
Aradım da bulamadım. Minyatür menekşe ve standart olanı ile arasında bakım şartları
hakkında bilgi yok. Demekki tahmin ettiğim gibi, minyatür olan adı üstünde minyatürlüğünden dolayı daha hassas olabilir mi? bir de minyatürde saksı daha küçük
olmalı. Öyle mi? daha neler olabilir!!
Sevgili yeşillim,
Minyatür menekşeler için kahve fincanı kadar bir hacim ( 50- 75 ml) yeterli oluyor.
Standart Arfika Menekşelerinden daha fazla fosfata ihtiyaçları olmasının dışında bir bilgi ile henüz karşılaşmadım.
menekse sever
02-06-2011, 13:30
Yaza merhaba diyen minişlerim sizlerede merhaba demek istediler
çiçeksever
02-06-2011, 14:43
:rolleyes:Bak şu ufaklığa boyundan büyük işlere kalkıyor.::p
fahriyee
02-06-2011, 17:39
Teşekkürler Sevgili Maki. Dediğiniz gibi kesip suya koydum, saksı harcını attım.
Ace ya da domestos %5 sodyum hipoklorid içeriyor, bu solüsyonu cerrahi aletler için onda bir oranında kullanmak dezenfektan etki sağlıyormuş.(9 ölçü suya bir ölçü sodyum hip.). O yüzden iyi saksıları, hatta sert plastik bardakları solüsyona koyup sonra da yıkayıp kullanıyorum. Yoksa bana saksı dayanmaz.
fahriyee
02-06-2011, 17:50
İlki mor kenarı beyaz, ikincisi ispirto rengi kenarı beyaz.Kandil hediyesi olarak sizlere resim gönderiyorum.
mor-salkım
03-06-2011, 11:25
merhabalar, bazı yapraklarımın sapları güneşten yanmış durumda. tam da köklenmişlerdi. ben mevsimin yaza döndüğünü düşünüp onları daha az güneş alan bir yere koyana kadar malesef olan oldu. şimdi o yaprakları kesip üst kısımlarına y biçimi verip yeniden eksem mi yoksa hiç dokunmayayım öyle kalsın mı? fakat gerçekten saplar fena halde yanmışlar, büzüşmüşler.3 tane yaprak. üst kısmı gayet yeşil. sizce ne yapmalıyım?
O halde bırakırsanız yaprak kısa sürede çürüyecektir. Saplar tamamen çürümüşse Y kesimle bir şansınız olabilir. Hemen uygulamanızı öneririm.
mor-salkım
03-06-2011, 11:52
tamam çok teşekkürler hemen deneyeceğim.hatta başlıyorum işlemlere.
Natalia'ya çok çok teşekkürlerimle.
Bol bol hediyeleriyle geldiler...
Şu anda çok sağlıklılar.Hiçbir fire yok.Herşey yolunda.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.