PDA

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 [39] 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

Rana+miraç
16-01-2012, 18:07
Hazır büyümüş menekşelerden ziyade yapraktan kendi ürettiğim menekşeler beni daha fazla heyecanlandırıp sevindiriyor. Bunun içinse oldukça sabırlı olmak gerekiyor.
15 Eylülde diktiğim çelikler ancak resimlerdeki kadar büyüdü.Bilgi eksikliğim nedeniyle çiçekçiden aldığım torfa pet bardaklara başka bir şey ile karıştırmadan ekmiştim.Toprak çok çabuk kuruyor .Yavrular büyüyünce yaprakların büyümesi için alan kalmadı gibi.Pet bardakları tam doldurmamıştım.Toprakları karışım yapıp değiştirsem yavrulara zarar verir mi?

arzu_
16-01-2012, 23:35
Belli bir süre geçtikten sonra o kökler çürüyor, ve emeğiniz boşa gidiyor.
Ben de bu yöntemi çoook önce okumuştum ve değişik renkler elde etmek hayali ile birçok yaprağı heba etmiştim.
Deneyip te başarılı olanlar vardır belki ama ben bu yöntemi artık denemem bile, siz de dikkat edin derim...

Fahriye Hn. tecrübenizi dikkate alacağım ama yinede birkez denemek isterim inşallah sonuç iyi olur burada paylaşırım:)

Manolya_
17-01-2012, 00:49
Sevgili Rana,
Bunlar ne güzel minikler böyle, ellerinize sağlık.
Gördüğüm kadarı ile içlerinde 4-3 tanesi iyi gelişmiş.
Diğerleri daha çok çok bebek.
Bilmem ki yerinden oynatırsanız, bunca zaman ve emek boşa gitmezmi?
Konu hakında daha bilgili arkadaşlarımız var onların yorumunu beklemekte fayda var. Eminim daha iyi önerilerde bulunacaklardır.
Off of bunlar baharda nasıl coşacaklar kimbilir.
Bol çiçekli günlerini görmeniz dileklerimle...
Selam ve sevgiler
Asu

fahriyee
17-01-2012, 10:36
Sevgili Rana, eğer yavruların hepsi bunlarsa şu ara hiç keyiflerini bozmayın derim. (çok tecrübeli değilseniz birkaç tanesini kaybedebilirsiniz).2-3 güne bir kontrol etmeniz ve sulamanız 5-10 dak.sürer.
Aslında çabuk kuruyunca da sıkıntı oluyor ve su ayarı yapmakta zorlanıyorsanız şeffaf bir saklama kabına koyup üzerine streç film kapatır, 5-6 hava deliği açarsınız. Nemini korumuş olacağından daha güzel gelişir.(Toprağı az olan yavrularda özellikle bu mevsimde sera yaptığımda kaybım neredeyse hiç olmuyor)
Ayrıca yeni gelişen yapraklara yer yok diye düşünmeyin. Yavrularınız en az 3 ay bu bardaklarda rahat büyür. Tabi bunlar benim önerim, siz ise aklınıza yatanı uygulayın...

Rana+miraç
17-01-2012, 11:02
Sevgili fahriye cevabınız için teşekkür ederim.Sera yapma önerinizi deneyeceğim .Havaların soğuk olması nedeniyle geceleri menekşelerin bulunduğu kapalı terasımda ısı düşüyor.Böylece belki üşümelerini de önlemiş olurum.Menekşe yetiştirmede pek tecrübeli değilim o yüzden biraz sabırsızca davranıyorum.Yavruları uzaktan severek büyümelerine izin versem iyi olacak. Selamlarımla...

EVİM
17-01-2012, 11:24
264636

264637

264638

264639

acemifüsun
17-01-2012, 20:21
Bu güzellikleri sizlere keşke olduğu gibi aktarabilsem:)
Ayrıca pembe güzellik için sevgili arkadaşıma teşekkürlerimle..:)

sami ulus
18-01-2012, 08:34
Pembegül isimlerini bende bilmiyorum morsa mor menekşe pembe ise pembe menekşe diyorum. Onları şube müdürüme verdim Şimdi yenileri diktim. Mevsimi degil ama yinede dayanamadım çelikleri diktim yedi tanede satın aldım.

ahmeter
18-01-2012, 15:21
Menekşeyi çeşitli topraklarda yetiştirdim 1 sene evvel deneme maksatlı sırf dere kumuna ektim pek tabii gerekli gübrelemeyi yaptım
Bol yapraklı ve çiçekli . yapraklar gayet sıhhatli
Havalar ısındığında birkac saksı daha yapaçağım

SerDag
18-01-2012, 18:08
Sayın ahmeter derekumu BAUHAUS gibi yerlerde de satılıyor mu acaba? Pekçok bitkinin toprak karışımında rastlıyorum ismine.

ahmeter
18-01-2012, 18:16
Geçen yaz şileye giderken bir dere kenarından aldım Bitki gayet sıhhatli yanlız 15 günde bir sıvi gübre verdim Selamlar

maki01
18-01-2012, 18:43
Ellerinize sağlık sevgili ahmeter,

Dere kumu geçirgen özelliğiyle menekşelerin seveceği bir ortam. Düzenli gübreleme de topraktaki besin eksikliğine takviye olunca böyle güzel ve sağlıklı bir menekşe yetiştirmişsiniz, kutluyorum.

diver_bird
19-01-2012, 14:08
Yaprak ve çiçek saplarının uzunluğu Sevgili maki arkadaşımın belirttiği gibi türüne göre farklılık gösterebiliyor. Bulunduğu ortamın ısı ve ışık durumunun da etkili olduğunu biliyoruz zaten. Çiçek sapının kısa olması durumunda menekşe daha bir güzel görünüyor bence.
Ayrıca aynı tür menekşe; yayvan saksıda farklı, klasik görünümlü saksıda farklı gelişim gösteriyor. Bunun bilimsel gerçekliği var mıdır yoksa bana mı öyle geliyor?!

Kısa saplı menekşeler ayrı güzel duruyor dediğiniz gibi. Sanki yeşilliğin üzerinde gül topuymuş gibi ama tabi türleri farklı olunca durum değişiyor. Yayvan saksı da elbette ayrı güzel duruyorlar bende daha klasik saksı aldım onlara geçiricem menekşelerimi dediğiniz gibi bakalım duruşları nasıl olacak.

Bilimsel gerçekliği konusunda bir şey diyemicem belkide menekşenin ruh hali olabilir.

gulen
19-01-2012, 15:54
merhaba menekşeler çam gübresine dikilebilirmi

fahriyee
20-01-2012, 11:47
Menekşe sevdası bende hep farklı denemeler yapma arzusu uyandırıyor diver bird. Örneğin; farklı toprak çeşitleri, farklı besinler, farklı sulama şekilleri v.s...
Bir yöntemi denemeye başlıyorum, fakat hangisinde hangi yöntemi kullandığımı kaydetmediğim ve çoğu zaman da fırsatım olmadığından sonuç alamıyorum.

maki01
20-01-2012, 16:10
Sayın sami ulus,

Menekşelerimiz, iç mekan bitkileri olduğu için kış aylarını genellikle ısıtılan odalarda geçiriyor. İdeal sıcaklığın 15-21 derece olduğunu düşündüğümüzde bu mevsimde daha bol bol çiçekli menekşe fotoğrafı görmeyi umuyor ve diliyorum :)

Benim menekeşlerin çöğu yaz aylarını klimalı ortamda olsa da yakıcı güneş ışığından korumak için perde , pancur kapalı olarak neredeyse ışıksız bir ortamda geçiriyor ve gelişmeleri ya tamamen duruyor ya da çok yavaşlıyor. En çok kaybı yaz aylarında veriyorum. Sonbaharla birlikte menekşeler uyanıyor, gelişmeye başlıyor ve Mayıs ayına kadar çiçeklenmeleri devam ediyor.

Bugün ilk çiçeğini görebildiğim Kostina Fantaziia ( Morev ) gibi.

265145

265146

Sardunyada ve menekşede çilleri çok seviyorum :)

maki01
20-01-2012, 16:18
merhaba menekşeler çam gübresine dikilebilirmi

Sanırım çam yapraklarının çürümesi ile oluşan toprağı demek istediniz. Havadar bir toprak olmasına rağmen dış ortamdan bakteri ve mantar taşıma riski var. Pastorize edilmeden kullanılmasının sakıncalı olduğunu düşünüyorum.

menekşecibaba
20-01-2012, 17:51
Sevgil Maki01 Kostina Fantaziia harika bir çiçek kutlarım ellerinize sağlık.
Çam yaprak çürüklerinden oluşan toprağın çok asitli olduğunu biliyorum , açelya gibi asidik toprak seven bitkilerde kullanılıyor , menekşelere iyi gelmez.

maki01
20-01-2012, 18:01
Sevgili menekşecibaba,

Menekşe asidik ortamı seven bir bitki. 5.8-6.2 pH aralığında en sağlıklı gelişmeyi gösteriyor.

Çam toprağının asiditesinin, sfagnum yosunundan daha fazla olabileceğini hiç sanmıyorum. Menekşeler sfagnum yosununu çok seviyor.

Yine de bir miktar çam toprağı ile sfagnum yosununu karşılaştırmaya çalışacağım. Yosunum var, çam toprağı aramam lazım :)

ahmeter
20-01-2012, 21:59
Saintpaulia

maki01
20-01-2012, 22:52
Köpeğimle akşam gezisine çıktığımızda çam dibinden toprak almayı planlamıştım ama çok soğukmuş, fazla uzaklaşamadım sadece sfagnumu ölçebildim sevgili menekşecibaba :)

pH 'ı nötr yani 7 civarında olan çeşme suyu ile suladığım ve sfagnum yosununa diktiğim menekşedeki suyun pH'ı striplerle ölçtüğümde 5 civarında çıktı.

zencefil cicegi
20-01-2012, 23:01
menekseleriniz birbirinden güzel
bende alali yaklasik 6 ay oluyor aldigimda cicekliydiler cicekleri soldu
simdi cok sagliklilar sürekli alttan yaprak sürgünleri veriyor ama cicek acmiyorlar dün seradaki görevliye derdimi söyledim bana kuru cubuk seklinde gübreler verdi köklerine gömdüm fakat ne kadar sagliklidir tereddütte kaldim cok güzel büyüyorlar kurumalarindan korkuyorum.
(Salonum kuzey tarafta pencerelerim günes almiyor)

katmer
21-01-2012, 10:53
Arkadaşlar sanırım burada beni ilgilendiren bir konu var.. Çam toprağıyla bir dostum aracılığıyla geçen yıl tanıştım. Sterilize ettikten sonra da toprak karışımımda kullandım. Bir zararını görmediğim gibi menekşelerim coştu. Mevsiminden mi yoksa çam toprağından mı bilemedim.

Kalkdı ki asit seviyesi yüksek olan sphagnum torflarına Amerika'dan getirttiğim nadide "Chimeralarımı" diktim. Oldukça hızlı geliştiler..

Menekşeler asitli toprağı seviyorlar diye biliyorum. Tek başına çam toprağına dikildiklerinde kök çürümesi yaşayabilirler belki ama karışımda (sterilize edilmesi koşuluyla) ben kullanıyorum.

Tabii bunlar benim denemelerim..

katmer
21-01-2012, 11:03
Size üç aceleci yavruyu tanıştırayım.
1.Raskolotoe Nebo
2. Ness' Blueberry Puff
3. Midnight Romans

menekse sever
21-01-2012, 12:51
:cool: Allahım yapraktan önce çiçek vermiş inanamıyorum. maşaallah,maşaallah. Sayın katmer ellerinize sağlık. :p

menekşecibaba
21-01-2012, 13:28
Bu konunun önemine binaen bu konudaki bilgilerimin ve araştırmalarımın özetini http://www.agaclar.net/forum/901994-post12.htm sizlerle paylaşıyorum , malum ege bölgesi çam ormanı dolu.Geçmişte piknik alanlarından topladığım çam yaprak çürüntüsü yapraklardan açelya dışında verim alamadım. Ayrıca börtü böcekle uğraşması da cabası.
Pastorize ettiğimizde de mikroorganizmaları öldürdüğümüzden bitki köklerinin besin ile etkileşimini arttırdığımızdan hassasiyet artıyor.Ben kullanmıyorum ve kullanmayı da düşünmüyorum.

menekşecibaba
21-01-2012, 15:04
Sevgili Katmer çiçekllerin harika .süper , tebrikler.Bazı formlarda çiçeklerine okuyup üflediğin söyleniyor doğru mu ? :) :)

Manolya_
21-01-2012, 15:46
Size üç aceleci yavruyu tanıştırayım.
1.Raskolotoe Nebo
2. Ness' Blueberry Puff
3. Midnight Romans
Sevgili katmer,
Ne hoş bir sürpriz bu.
Sanırım sizin özleminizi hissedip bebek hallerine sağmen tomurcuklanmışlar.
Ne kadar sürede bu oluşum oldu peki merak ettim ?
Selam ve sevgilerimle
Asu

ahmeter
21-01-2012, 16:13
Saintpaulia

katmer
21-01-2012, 17:12
Çok teşekkür ediyorum.. Sevgili menekşecibaba, nefesim kuvvetlidir:))

Sevgili Manolya, yaklaşık dört aylık bir zamanı buldu. Aslında dikilen bir yaprağın yavru verip açacak boya ulaşmaları sekiz ayı buluyor...

maki01
21-01-2012, 18:24
Gelelim çam toprağına :)

Hala edinip asitliğini ölçemedim ancak bugün Ziraat Yüksek Mühendisi olan yeğenime sorduğumda çok iyi fermente olmamışsa yani çürümemişse kullanılmasının sakıncalı olduğunu söyledi. Bunun nedeni ise asitli olması değilmiş.

Agaç kendini korumak için bir takım salgılar üretiyormuş, reçine ya da çam sakızı gibi. Bu salgılar diğer bitkilere zarar verebilecek nitelikte imiş.

"Bu nedenle çam dipleri hep çıplaktır, diğer bitkilerin yetişmesine uygun değildir ve yetişmez" dedi. Bu tür ağaçlara diğer bir örnek olarak da okaliptüsu verdi.

Çam pürlerinden oluşan toprağın çürüdüğünden eminsek asitli toprağı seven bitkilerde kullanabilirmişiz.

katmer
21-01-2012, 22:23
Sevgili maki01, demek ben şanslıymışım ki bana gelen çam toprağı iyi çürümüş durumdaymış. Karışım olarak kullandığım için de, menekşelerim bir zarar görmemiş.

İşte bu yüzden toprak karışımı tarifi soranlara AVSA'nın tavsiye ettiği oranları veriyoruz. Ben fazla şey deneyebiliyorum. Sonuç olarak da zarar görüp görmediğimi söylüyorum. Özellikle tavsiye etmiyorum.

ahmeter
22-01-2012, 18:19
Bir resim koyabilirmiyim

ERKEN48
22-01-2012, 18:44
Belki yeri değil ama Allah rızası için menekşe satan bir adres verinde alalım arkadaşlar. internette o kadar aradım yok.

fahriyee
22-01-2012, 19:30
Ellerinize sağlık ahmeter, fotoğraflarınız da menekşeler kadar güzel.
Ben de ısrarla çam toprağı istememe rağmen henüz temin edemedim. Kesinlikle üst yüzeyden alınan toprağın uygun olmadığını, çok çürümüş ve derinlerden alınması gerektiğini duymuştum...

ahmeter
22-01-2012, 19:58
Sayın ERKEN
Menekşe yurt dışından özel ambalajında geliyor buna rağmen hırpalanıyor ve tırlar klimalı Bu aylarda kargo ile göndermek bitkiyi öldürmek bana kalırsa
Sayın Fahriye hanım
Çam fundası için haklısınız uygun funda bulmak zor ve bana kalırsa değmez
Uygun ısı . bol ışık .yüksek nem. ve gübre
Tam sonuç alamadım ama bekliyorum sırf dere kumunda yukardaki yazdığım şartlarda şimdilik iyi netiçe aldım

özen
23-01-2012, 08:14
Merhaba arkadaşlar
Yaklaşık 2 aydır formu takip ediyorum .Konunu açılışından bu yana paylaşılan bilgileri okudum ve o birbirinden güzel menekşeleri hayranlıkla seyrettim. Okuduğum her sayfada aslında bu konuda çok da bilgim olmadığını anladım.Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.Sizlerden öğreneceğim daha çok şey var :)

katmer
23-01-2012, 09:51
Sevgili Özen, aramıza hoşgeldiniz.. 20 yıldır menekşe yetiştiren biri olarak, ben bile bu işi çok iyi biliyorum diyemiyorum. Sürekli araştırıyoruz ve neredeyse gördüğümüz her yeni yöntemi denemeye çalışıyoruz.

Lütfen siz de bilgilerinizi ve deneyimlerinizi bizlerle paylaşın. Bu bizi çok mutlu eder:)

ahmeter
23-01-2012, 11:17
O zaman ne olurdu bilemem

Orkun Kırcı
23-01-2012, 11:52
Macs Bizarre Bazaar 1 aydır açık vaziyette, kışı tek çiçekle kapatıcaz herhalde :D
Bu arada picasso olduğunu hatırladı sanırım, alacalı yapraklar görünmeye başladı :)
265453
265454

Raftakilerin son durumu bu aralar balkon geceleri 10 derecenin altına düşüyor :(
265455
265456

Bunlarda içerideler. Kimera oldukları için tarafımdan torpilliler :D Sağ alt köşedekiler tohumdan plumerialarım.
265457

özen
23-01-2012, 12:17
Sevgili Maki çok teşekkür ederim.Asıl benim daha yaprak bile vermeden çiçek açan minikleri yetiştiren ,bu dünya güzelleriyle ilgili her türlü soruna çözüm üretebilen sizlerden öğreneceğim çok şey var. :)

özen
23-01-2012, 12:25
Sevgili Katmer çok çok teşekkür ederim. Menekşeleriniz bir harika.Belli ki sevgiyle büyüyorlar.Yeni olduğum için yazarken hata yaparsam affedin .Alışacağım zamanla.Hatta benim miniklerimin resimlerini de yüklemeye çalışacağım.Sanırım zaman alacak. :)

acemifüsun
23-01-2012, 16:42
Orkuncuğum Macs Bizarre Bazaar varsın tek çiçek açsın, çok zarif:) Yapraklardaki sararma da kaybolmuş, hepsi çok sağlıklı, ellerine sağlık:)

maki01
23-01-2012, 17:42
Kutlarım Orkun'cum, ellerine sağlık.

Havaların soğumasıyla birlikte çiçek ve alacalı yapraklı menekşelerde beyaz-krem renkleri görmeye başladık.

Bugün ilk çiçeğini kısmen açan menekşem Ruffled Skies 2 .Yaprakları ve çiçeği dantelli, standart menekşelerden çok daha küçük bir menekşe. Mor renkli iri çiçekleri ile güzel bir tür.

265523

265641

Orkun Kırcı
23-01-2012, 18:17
Teşekkür ederim ablalarım :) bunlarda picasso olduğunu hatırlayan diğer 2 minyatürüm :D
265528
265529
265530

Bunlarda pembe-mavi ve beyaz-mavi kimeralardan ayırdığım yavrularım.

265531

ahmeter
23-01-2012, 20:10
Büyümeğe devam ediyor beraber göreçeğiz

katmer
23-01-2012, 20:34
Orkun'cum tebrikler, hepsi birbirinden güzel görünüyor...

Sevgili Ahmeter, dere kumundaki denemeniz oldukça ilgi çekici. Ben maalesef farklı bir ortam olarak sadece sphagnum yosununu deneyebildim..

menekşegül
24-01-2012, 15:35
Belki yeri değil ama Allah rızası için menekşe satan bir adres verinde alalım arkadaşlar. internette o kadar aradım yok.

Merhaba biraz geç cevap oldu ama Muğla' da Kipada bulabilirsiniz yerli türleri. Cumartesi günleri geliyor yanlış hatırlamıyorsam. Havaların ısınmasıyla Pazarlara da geliyor:rolleyes:

menekse sever
24-01-2012, 17:53
:p Görücüye çıkan miniklerim.;)

menekse sever
24-01-2012, 17:58
Arkadaşlar resimdeki tohummu? Tohumsa ne yapmam gerekiyor bilemedim.:confused:

katmer
24-01-2012, 18:26
Sevgili menekşe sever, bir tohum kapsülünüz var artık:) İçindeki tohumların olgunlaşması için, kapsül iyice kuruyuncaya kadar koparmadan beklemelisiniz.

maki01
26-01-2012, 12:37
Teşekkürler sevgili sami ulus.

Bunlar da geçtiğimiz günlerde ilk çiçeklerini açan mor menekşelerim :)

Ruffled Skies 2

265870

RS-Zelenaja Laguna

265869

gulen
26-01-2012, 15:54
kıskanıyorum çiçeklerinizi :o ben menekşelerimin gözünün içine bakıyorum ama hiç bi gelişme yok evim güneşte almıyor :( florasan da yetmiyo özel menekşe besini aldım onunda faydası yok 1-2 kere tomurcuk çıkardı sonrada tomurcuklarım soldu :(

acemifüsun
27-01-2012, 19:53
Beyazın güzelliğine bakar mısınız?:)

acemifüsun
27-01-2012, 19:55
Çilli de açmaya başladı:)

acemifüsun
27-01-2012, 19:58
Çok güzeller, paylaşmak istiyorum:) Tekrar oluyor diye de çekinirek yüklüyorum?

ahmeter
29-01-2012, 17:32
Günlerini sunu ışık altında geçiriyor

Sûz-i Dilârâ
29-01-2012, 17:48
Benden de birkaç menekşe fotoğrafı :)

sema62
29-01-2012, 19:31
Günlerini sunu ışık altında geçiriyor

Sayın ahmeter,

Işıklandırma sisteminizi gösterebilirmisiniz?

ahmeter
29-01-2012, 19:39
Suni ışık

sema62
29-01-2012, 22:12
Sayın ahmeter,
Işıkla menekşe arası çok yakın görünüyor.Yakın olunca lekelenmeler olabileceği yazılıyor.Menekşenin sağlıklı olmasında fanusun rolü varmıdır?
Teşekkürler.

ahmeter
29-01-2012, 22:46
Diğer fanustaki episcialar gayet güzel büyüyorlar Fanusda bir sera ortamı oluşuyor episcialar nem sevdiklerinden superler
Menekşede nemli bir ortamda oda sıçaklığı 22 yapraklarda bir lekelenme yok
ilk defa fanusda deniyorum gelişme gözle görünüyor
Açık bir alanda suni ışık denedim muaffak olamadım bir oda idi yeterli nem ve ısıyı veremedim
Bekliyelim hep beraber göreçeğiz Fanuslar ucuz olsa bir kaç tane daha yapmayı arzu ediyorum Fiatı 20 lira

maki01
29-01-2012, 22:56
En alttaki yılbaşı çiçeği kaçak giriş yapmış :) nasıl sileceğim onu?

Düzelt'yi tıklayıp, Gelişmiş Editöre geçtikten sonra "Fotoğraf Yükle" meyi seçtiğinizde altta yüklenmiş olan fotoğrafların yanındaki "Sil" tuşuna basarak silebilirsiniz.

arzu_
29-01-2012, 23:14
menekşe konusunda daha yeniyim daha doğrusu çiçekler konusunda şuan 2 menekşem var birinin üzerinde çiçekleri vardı aldığımda , diğeri ise tomurcuklu. çiçekli olanın üzerinde hala çiçek var bir kaç çiçeği soldu ama oda normaldir diyorum , tomurcuklu olan hala öyle duruyor 1-2 tomurcuğu kötü oldu onları kopardım diğerlerinde hiçbir gelişme yok yeni yapraklar çıktı her ikisinde de bu normal mi? ne yapmam gerekiyor? 2 gün önce menekşe besini verdim, peteğin üzerinde alüminyum kaseler içerisinde sürekli su bulunduruyorum, ıslak havlu vs. yeterince nemli bir ortam yaratmaya çalışıyorum. güneye bakan pencere önünde duruyorlar kısacası öğrendiğim her şeyi uygulamaya çalışıyorum. forumdaki resimlere hayranlıkla bakıyorum benim menekşelerim ne zaman böyle olacak diye iç geçirmeden duramıyorum. tecrübeli arkadaşların yardımını bekliyorum.

SerDag
30-01-2012, 00:57
Sayın ahmeter ışıklandırma bir yana ben fanusla oluşan bahsettiğiniz nemli mikroklima fikrini sevdim. Çok alakasız olacak ama bunu Gardenyaya uygulamayı düşünüyorum...

Mor menekşem sonradan coştu 2-3 çiçeği zar zor açmıştı meğer gizli gizli tomurcuk yapıyormuş aşağı taraflarında. Ortaya çıkarttı hepsini.:):D
Rengi bilinmeyen diğer menekşem de ben hazırım dedi ve bordo bordo göz kırpıyor artık.

Gece flaşlı çekimde o nasıl parıl parıl parlamaktır öyle!;)

mmanager
30-01-2012, 17:29
Saygıdeğer Maki çam toprağı için işyerime gelen ziraat mühendisi bir arkadaşa sorduğumda çam ağaçlarının dibinden toprağı topla içine perlit karıştır al sana hazır toprak demişti.Ben de toprağı havalandırır fikriyle çam ağaçlarının iğne yapraklarını doğrayıp toprağa karıştırıyordum sizce bu yanlış bir uygulama mı ? Birde zamanla çiçeğin toprağı zamanla asitlendiğinden gelişim göstermezmiş asitlenen bu toprağın asidini nasıl azaltabiliriz bu toprağı temizleyip çöpe atmamız mı gerekir bu konuda bilgilerinizi alabilir miyim ?Çok teşekkürler

maki01
30-01-2012, 20:14
Çam toprağı konusunda çok fazla bilgim yok sayın mmanager, yeğeniminden öğrendiğim bilgileri bu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/902120-post9962.htm) paylaşmıştım.

Çam pürlerinden kaynaklanan asidik ortamın menekşelere zarar verceğini sanmıyorum. Adana'da çeşme suları oldukca kireçli ve sert, pH nötr ya da 7'nin üzerinde. pH yülseltmek için dolamit filan kullanılabilir ama hiç gerek yok bence.

Rana+miraç
31-01-2012, 10:08
Merhaba... Ekim ayında diktiğim yaprak çeliklerim hala öylece duruyor.Yapraklar canlı ama gelişme yok.Bahçe toprağı gibi menekşeye uygun olmayan sıkı bir toprağa dikmişim bilgi eksikliğimden.Forumdaki eski mesajlarda çeliği diktikten bir kaç hafta sonra yerini değiştirip şaşırtma yapmanın iyi olduğunu okudum.Şimdi yaprakları çıkarıp uygun toprağa yeniden diksem mi diye düşünüyorum.Havalarda malum buz gibi yapraklar ölürse diye de korkuyorum.Bana bir fikir veren olursa sevinirim.Teşekkürler...

ceyliin
31-01-2012, 11:05
merhaba menekşe severler.....
ben siteye yeni üye oldum elbette benimde sorularım var ama nasıl yapacağımı bilemiyorum yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler...

katmer
31-01-2012, 11:29
Sayın Rana+miraç, havaların soğuk olması ev içindeki bitkiler için önemli değil. Bitki bulunduğu ortamdaki sıcaklığa göre yaşam sürer. Yaprakları Ekim ayında diktiğinizi yazmışsınız. Artık önemli bir köklenme olmuştur. Şu anda yapılacak bir şaşırtma sırasında kökleri zedeleyebilir ve yaprakları kaybedebilirsiniz. Kendi hallerine bırakın. Toprak yüzeyi çok sıkışıksa kürdanla hafif hafif toprağı havalandırabilirsiniz. Tabii çok dikkatli davranmalısınız. Bu sırada da çıkmaya çalışan yavruları zedeleyebilirsiniz.

ahmeter
31-01-2012, 12:03
Bazıları hala benimle beraberler onları bu resimlerinden beğendim Türkiyeye geldiler
ve bir daha geri dönmediler

Rana+miraç
31-01-2012, 13:38
Sayın Rana+miraç, havaların soğuk olması ev içindeki bitkiler için önemli değil. Bitki bulunduğu ortamdaki sıcaklığa göre yaşam sürer. Yaprakları Ekim ayında diktiğinizi yazmışsınız. Artık önemli bir köklenme olmuştur. Şu anda yapılacak bir şaşırtma sırasında kökleri zedeleyebilir ve yaprakları kaybedebilirsiniz. Kendi hallerine bırakın. Toprak yüzeyi çok sıkışıksa kürdanla hafif hafif toprağı havalandırabilirsiniz. Tabii çok dikkatli davranmalısınız. Bu sırada da çıkmaya çalışan yavruları zedeleyebilirsiniz.

Sn.katmer; cevabınız için teşekkür ederim.Toprağı kürdanla havalandırıyordum ama yeterli olmazsa diye düşünmüştüm. Her konuda olduğu gibi tecrübenin gücüne saygı duyarak tembel yapraklarımı kendi hallerine bırakacağım.İnşallah yakında yavrulayıp beni şaşırtırlar. Selamlar...

katmer
31-01-2012, 20:11
Ümidinizi kaybetmeyin. Bazı türler geç yavru verir. Kısa süre sonra sizi sevindireceklerine eminim:)

aburcuburs
01-02-2012, 13:47
Sn Ahmeter Bey, gönderdiğiniz resimler herhalde dergiden ama anlayamadığım o resimlerdeki menekşeleri mi aldınız? 4.sıradaki yeşilli - morlu menekşe resmi harika şimdi bu sizde var mı? varsa lütfen lütfen.... bana bir yaprak :))

sami ulus
01-02-2012, 15:14
Arkadaşlar çiçekciden kurumakta olan 7 adet menekşeyi çok ucuza aldım kuru ve pörsümüş ne kadar yaprak varsa temizledim gayet iyi durumdalar. Canlanma var ve çiçek açıyorlar inşallah firesiz hepsini kurtarırım.

pembegül
01-02-2012, 15:51
Sami ulus hepsi çok sağlıklı çok güzeller güle güle büyütün .

Bende hem çelik hem kökten ayırarak menekşe diktim bir tanesi tomurcuk verdi gelişmeleri izliyorum , çiçekçilere gitsem bende sizin gibi bakımsız menekşeleri alıcam bakımsızları canladırmak daha güzel olur..:)

maki01
01-02-2012, 16:25
Güzel günlerde büyütün sevgili sami ulus.

Özellikle sokak satıcılarındaki zor durumda olan menekşeleri alıp yeniden yeşertmenin mutluluğu farklı oluyor.

Toprakları yani torf düzensiz sulama nedeniyle su tutma özelliğini kaybetmiş olabilir. Ortama uyum sağladıktan sonra topraklarını değiştirmenizi öneririm. Mevsim uygun mu diye düşünmeyin, her mevsimde kötü durumda olan toprağı değiştirebiliriz.

acemifüsun
01-02-2012, 19:48
...

arzu_
01-02-2012, 19:57
Sevgili acemifüsun,
Menekşeleriniz çok güzeller maşallah. Bende yani menekşe bakmaya başladım bir önceki sayfaya da yazmıştım cevap alamadım ama siz nasıl bakıyorsunuz menekşelerinize , neler yapıyorsunuz. Bilgi verirseniz sevinirim.

acemifüsun
01-02-2012, 20:15
Sevgili arzu teşekkür ederim:) A.Menekşelerinin toprağı torf, perlit ve vermikulit karışımından oluşuyor. Toprağını parmağımla kontrol edip, kuruma olunca suluyorum. Saksıları su dolu tepsinin içine oturtup, yaklaşık 25-30 dakika orada bekletiyorum. Kışın sulama suyunu ılıştırıp, oda sıcaklığından çok az daha sıcak hale getiriyorum. Menekşeler güneye bakan, ısıtılan bir odada duruyorlar. Kış güneşini 4-5 saat alıyorlar. Sonbahar ve kışın arada sulama sularına 1litreye 1 çay kaşığı oranında Çiçekçoşturanın A. Menekşeleri için üretilen besininden veriyorum. Yazında aynı salondalar fakat panjurlarla direk güneş görmelerini engelliyorum ve devamlı açık ve esintili pencere önündeler. İzmir şartlarında yaz sıcaklarında epey zorlanıyorlar . Topraklarını da 6 ayda değiştiriyorum. Sonbaharda ve kışın güneş aldıkları için ancak bu mevsimlerde çiçeklenebiliyorlar.

arzu_
01-02-2012, 20:30
Sevgili arzu teşekkür ederim:) A.Menekşelerinin toprağı torf, perlit ve vermikulit karışımından oluşuyor. Toprağını parmağımla kontrol edip, kuruma olunca suluyorum. Saksıları su dolu tepsinin içine oturtup, yaklaşık 25-30 dakika orada bekletiyorum. Kışın sulama suyunu ılıştırıp, oda sıcaklığından çok az daha sıcak hale getiriyorum. Menekşeler güneye bakan, ısıtılan bir odada duruyorlar. Kış güneşini 4-5 saat alıyorlar. Sonbahar ve kışın arada sulama sularına 1litreye 1 çay kaşığı oranında Çiçekçoşturanın A. Menekşeleri için üretilen besininden veriyorum. Yazında aynı salondalar fakat panjurlarla direk güneş görmelerini engelliyorum ve devamlı açık ve esintili pencere önündeler. İzmir şartlarında yaz sıcaklarında epey zorlanıyorlar . Topraklarını da 6 ayda değiştiriyorum. Sonbaharda ve kışın güneş aldıkları için ancak bu mevsimlerde çiçeklenebiliyorlar.

Teşekkür ediyorum. Bu toprak karışımı hazırmı satılıyor, yoksa ayrı ayrı mı alıp karıştırmak gerekiyor. Birde benim menekşelerimin tomurcukları açmadı ve bazıları sararıyor yaklaşık bir ay oldu alalı. Bu durum normal mi yeni ortamınamı adapte oluyor? Kusura bakmayın çok soru sordum.

acemifüsun
01-02-2012, 20:46
Bu toprak karşımını sitemiz üyesi doğalbahçe satıyor, ayrıca tek tek olarak da alıp, siz de karıştırabilirsiniz. Menekşenizin fotoğrafını eklebilirseniz o zaman size daha faydalı olabiliriz:)

ahmeter
01-02-2012, 21:03
Altın tavsiyeler

Sevgi Durul
02-02-2012, 10:27
Arkadaşlar hepinizin menekşeleri çok güzeller.:)

Sevgili Maki, çilli şahane, sevgili acemifüsun, katmerli beyaz harika. Ellerinize sağlık.

Bunlar yabancı güzeller, toplu halde.

267126

Bu da, çiçeklenen diğer bir güzelim. İlk çiçeklendiğinde kenarları sulu boyayla boyamış gibi. Sonrasında rengi açılıyor.

267127

acemifüsun
02-02-2012, 10:38
Sevgili SDurul mor harika, gerçekten kenarları sulu boya fırçası ile işlenmiş gibi:) Güle güle büyütün:)

sami ulus
02-02-2012, 13:18
Sami ulus hepsi çok sağlıklı çok güzeller güle güle büyütün .

Bende hem çelik hem kökten ayırarak menekşe diktim bir tanesi tomurcuk verdi gelişmeleri izliyorum , çiçekçilere gitsem bende sizin gibi bakımsız menekşeleri alıcam bakımsızları canladırmak daha güzel olur..:)

Teşekkür ederim pembegül. Ben emek vermeyi seviyorum onların her halini an bean takip edip sonunda başarmak çok hoşuma gidiyor. Çelik olanların birisi 6 sene önce bir komşudan aldıgım çogaltıp iş yerinde birisine vermiştim. kendiminkileri eski evimde ve iş yeri odamın sıcagında kaybetmemek için şube müdürüme vermiştim. Şimdi verdiğim kişiden çelik aldım oda köklenmeye başladı. Hayırlısı

sami ulus
02-02-2012, 13:22
Güzel günlerde büyütün sevgili sami ulus.

Özellikle sokak satıcılarındaki zor durumda olan menekşeleri alıp yeniden yeşertmenin mutluluğu farklı oluyor.

Toprakları yani torf düzensiz sulama nedeniyle su tutma özelliğini kaybetmiş olabilir. Ortama uyum sağladıktan sonra topraklarını değiştirmenizi öneririm. Mevsim uygun mu diye düşünmeyin, her mevsimde kötü durumda olan toprağı değiştirebiliriz.

Sevgili Maki01 Teşekkür ederim aynen cumartesi dediğinizi hemen yapıcam onlara emek vermek ayrı bir zevk. Ayrıca bütün yazıları okumadan kısa yoldan size sorayım şimdiye kadar çiçeklerimde hiç sineklenme olmadı bu yenilerde sinek var ilacı varmı diye size ve bilen arkadaşlara sorayım. Şimdiden bol çiçekli günler dilerim.

demircool
02-02-2012, 15:16
ne kadar güzel menekşeler bunlar hayran kaldım resmen herbirinizi tebrik ediyorum.benm de var bitane yeni aldım

sami ulus
02-02-2012, 15:44
Beyazın güzelliğine bakar mısınız?:)

Gelin gibiler ellerinize saglık

arzu_
02-02-2012, 21:22
Sevgili maki01,

Söylediğiniz gibi tomurcukları temizledim. Bir sorum olacak bununla ilgili, tekrar çiçek açması için ne yapabilirim? **** birden çok mu şey istedim ama bende sitedeki menekşeler gibi bol çiçekli olsunlar istiyorum.

maki01
02-02-2012, 23:12
Sevgili Sami Ulus,

Sinekler için Hastalıklar ve Zararlılara (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-10.htm)ayrılan başlıkta mesajları okumanı öneririm.

Sevgili arzu,

Önceki sayfalarda çiçeklenme ile ilgili sorulara verilen yanıtları bulman mümkün. Ayrıca çiçeklenme sorununa ayrılan bir başlığımız da var. Tıkla lütfen :)

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23641.htm#post898994

arzu_
02-02-2012, 23:41
Sevgili Sami Ulus,

Sinekler için Hastalıklar ve Zararlılara (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-10.htm)ayrılan başlıkta mesajları okumanı öneririm.

Sevgili arzu,

Önceki sayfalarda çiçeklenme ile ilgili sorulara verilen yanıtları bulman mümkün. Ayrıca çiçeklenme sorununa ayrılan bir başlığımız da var. Tıkla lütfen :)

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23641.htm#post898994

Sevgili Maki01 çok teşekkür ediyorum alakanız için.

angel_emel24
03-02-2012, 08:01
herkese merhaba.sevgili maki01 in de söylediği gibi benim menekşeleriminde dalları çok uzun ve cılızdı çok geç çiçek açıyordu.yaklaşık 1 aydır gün ışığını iyi alan başka biryere koydum onları yeni çıkan dalları hem sapları kısa ve yaprakları daha büyük oldu,yaprak rengi koyulaştı ve şuan üzeri tomurcuk dolu.bebek gibi seviyorum onları :))

angel_emel24
03-02-2012, 14:33
menekşe aşısı diye bişey varmı duydunuz mu ?

angel_emel24
03-02-2012, 14:36
yanılmıyorsam bu sitede okumuştum.iki ayrı renk menekşenin dal uçlarını birbirine bağlayıp öyle köklendirip ekiyormuş bir arkadaş.böyle bişey olabilirmi aceba ?

arzu_
03-02-2012, 14:46
yanılmıyorsam bu sitede okumuştum.iki ayrı renk menekşenin dal uçlarını birbirine bağlayıp öyle köklendirip ekiyormuş bir arkadaş.böyle bişey olabilirmi aceba ?

Sevgili angel_emel24,

Söylediğiniz yöntemi bende uyguladım şuan bekleme aşamasındayım merakla sonucu bekliyorum.Benzeri bir yöntem daha duymuştum onuda denedim bakalım hayırlısı ne olacak.

angel_emel24
03-02-2012, 15:23
merhaba arzu.diğer yöntem nedir aceba:)) bizde öğrenip uygulayalım.

arzu_
03-02-2012, 15:59
merhaba arzu.diğer yöntem nedir aceba:)) bizde öğrenip uygulayalım.

:)) dilimin döndüğünce anlatayım. Yaprağın birinin ucunu sap kısmını üçgen kesiyorsunuz yani sivrileştiriyorsunuz, diğer yaprağın sap kısmına bir delik açıyorsunuz ( delikten kastım bir bıçağın ucu sapın dışına çıkacak şekilde ) sivri uçu o deliğin içinden geçirip dikiyorsunuz.

angel_emel24
03-02-2012, 17:14
;) anladım.

Batuhan Yılmaz
03-02-2012, 17:53
Merhaba Arkadaşlar geçen 2 hafta önce praktiker den Sayın Maki01'inki gibi bir menekşe aldım sayfa 326 #9777. mesaj dakiyle aynı tür ama evimde problem olduğunu anladım alttan sulama yapıyorum yapraklar sağlıklı dibinde de 2-3 tane de yavrusu var ama bir sürü çiçekle geldi şuan üzerindeki çiçekler saplarıyla birlikte suyu çekilmiş gibi oldu kupkuru kurudu sulamasını düzenli yapıyorum ama az ışık alıyor şöyle yapsam olur mu bir akvaryuma tasarruflu ampul takıp tabandan yüksek bir plastikle menekşeleri kaldırıp nem yapsın diye dibine su koyup akvaryumun üstünü aliminyum folyo ile kapatsam bir faydası olurmu.

Rana+miraç
03-02-2012, 17:58
Merhaba... Mor kadife menekşemin iki aydır üzeri nefis çiçeklerle doluydu.İki gün önce kuruyan çiçekleri kopardım.Menekşenin büyüyen orta kısmının yaprakları çiçeklerinin gölgelemesi
nedeniyle daha soluk yaprak rengine dönüşmüş. Etraf yaprakları yumuşayıp kıvrılmaya başladı.Susuz kaldığını zannedip biraz suladım ama değişmedi.Yumuşayan yaprakları koparmayı düşündüm , 6-7 yaprak birden kopunca çiçeğim küser mi ?Uzun süredir bitki besini vermedim acaba ondan mı etkilendi ? Aklımda bir sürü ihtimal dönüyor ama bilemiyorum. Bulunduğu yer ve ışık şartları değişmedi. Resimlerini göndereyim de mor kaftanlı kızıma bir yardım eli uzatın.

SerDag
03-02-2012, 18:55
Mor menekşem üzerini bezemeye başladı. İlk geldiğinde tek tük açıyor diye yazmıştım buraya.. meğer sabır gerekiyormuş.:) Pencere pervazı içinde, müthiş bir aydınlık alıyor gün boyu. tabii yaz gelince oradan almam gerekecek yoksa cayır cayır yanarlar..
Şu an petekler hafifçe yalayıp geçiyor biraz ılıklık sağlıyor sanırım. Oda sıcaklığı 21 C altına hiç inmiyor.. Hiç gübre vermedim, pek sevmediğini okudum. Ebatına göre derin bir saksı içinde o yüzden az su veriyorum, harcın altları ıslak kalır diye.. :p

SerDag
03-02-2012, 18:58
Bordo beyaz prensesimin açılma merhalelerini siteme de koydum ama sizlerle de paylaşmazsam olmaz efendim. Bu güzelin rengi bilinmiyordu ve işyerimde de bordo-beyaz bir menekşe daha edinmiştim. Bu da benzer renklerde çıktı çok sevindim. :rolleyes:

Rana+miraç
03-02-2012, 19:01
Hasta menekşem

maki01
03-02-2012, 19:38
Sevgili Rana + Miraç,

Hastalıklarla ilgili ayrı bir başlığımız var. Sorunumu ve önerilen çözümleri o başlıkta yazarsak aynı sorunu yaşayan arkadaşlarımız bilgiye kolay erişebilir.

Teşekkürler.

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-11.htm

ahmeter
03-02-2012, 20:52
Menekşenizin bulunduğu ortamın sıçaklığı kesin 22 dereçe olaçak ve bu günün 24 saati devamlı olaçak bu ortamı sağladıktan sonra o size teşekkür edeçek

angel_emel24
03-02-2012, 20:54
arkadaşlar benim bir sorum var sizlere.benim saksılarımdan birinde iki büyük kök menekşe var ikiside aynı renk. sizce bir saksıda kaç kök menekşe olmalı.nasıl olursa menekşem daha sağlıklı büyür.zaten toplamda üç saksı menekşem var.yeni merak sardım ben bu menekşe işine.bilgi verirseniz sevinirim :)

yeşillim
03-02-2012, 21:06
Benim 1194 numaralı sayfa 40 mesajımda var görsel bir saksıda dört yerli menekşe. Bence tercih meselesi.

angel_emel24
03-02-2012, 21:11
bir saksıda birden fazla kök sıkışmaz mı? hani çiçeklenmeyi kötü yönde etkiler mi o yüzden sordum.malum henüz çok deneyimli değilim menekşe konusunda.

yeşillim
03-02-2012, 21:15
Görsele baktıysanız benim saksı normal değil! Geçmiş zamanda güzel problemsiz de gelişmişti. Ama yerliydi hibrit için birşey diyemem.

maki01
03-02-2012, 22:29
Sayın angel_emel124,

Sağlıklı ve bol çiçekli bir menekşe için genel olarak bir saksıda 1 kök önerilir.

emily14
04-02-2012, 12:34
sevgili maki01 benim yapraktan yetiştirdiğim menekşelerimde, her yaprak 4-5 kök veriyor.
o kadar kırılgan geliyorlar ki bana onları nasıl ayıracağım konusunda fena halde endişelerim var. Ayırırken ya zarar görürlerse :( önümüz bahar ve oldukça büyüyenler var sanıyorum en iyi zamanı bahar olacak. Pratik bir iki öneriniz olusa çok mutlu olacağım.
Teşekkürler, sevgiler

EMEL

maki01
04-02-2012, 13:20
İlk kez yavru ayırırken heyecanlanmamak, zarar vermekten korkmamak pek mümkün olmuyor sevgili emliy14 :) Yavrular yeterince büyümüş ise ayırmamak da omuyor. Bence ayrılacak büyüklüğe eriştilerse ( 5 yaprak) hemen ayırmalısınız. Aşağıdaki video yardımcı olacaktır.

Ek olarak söyleyebileceğim yavruların yaprakları birbirine karışmış olabiliyor. Ayırmaya çalışmadan önce fazla toprağı temizleyip, her bir yavrunun yaprağını göbeği çevresinde bir araya getirmeye dikkat edersen fazla sıkıntı yaşamazsın. En alttan tutup hafifçe çektiğinde yavru eline gelecektir zaten :)

Separating Baby African Violets Started From Leaves - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=67mPPiJvDSU)

emily14
04-02-2012, 13:42
Çok teşekkür ederim sevgili Maki01,
O kıvama gelmiş bebişlerim baya var. İş başa düştü demektir. :p

videoaya bakınca 2 sorum oldu :p
1- o pembe ip ne işe yarıyor? nedir?
2- gördüğüm kadarıyla bunlar aynı saksıda birden fazla yapraktan yetişmişler, toprağı temizleyince ayrılıveriyorlar birbirlerinden. Benimkiler aynı yapraktan 4-5 bitki. Ben bunları ayırırken bir şekilde koparmam gerekecek. Kopardığım yerlerden çürüme yaparmı acaba?

maki01
04-02-2012, 14:27
Afrika Menekşesi videoları için yeni başlık açtım. Faydalı olmasını diliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26207.htm#post907703

acemifüsun
04-02-2012, 17:56
Sevgili emily14 pembe ip, fitilli sulama için:)

maki01
04-02-2012, 19:37
Haklısın sevgili emily, bir kaba 3 yaprak dikmiş ancak ayırdığı yavrulardan aynı yapraktan çıkanlar da var. Ayırma işlemi aynı şekilde yapılıyor. Endişelenme çürüme yapmaz.

Dikerken göbek kısmının muhakkak toprak üstünde kalmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Göbek toprak içindeyse çürüme olabiliyor.

Kökler çok nazik olduğu için toprağı kaşık ya da uygun bir cisimle aralayıp, baskı uygulamadan köklerin üzerine örter gibi ittirmek ve sadece yine bastırmadan yüzeyi düzeltmek yeterli oluyor. Ardından ilk sulamayı bolca yapıp , bir kağıt üzerinde suyun süzülmesini bekledikten ve fazla suyu aldıktan sonra seraya almak başarı şansını arttıyor.

arzu_
06-02-2012, 00:15
Arkadaşlar bir şey öğrenmek istiyorum. Rococo VE Picasso nereden bulabilirim?

tauruc
07-02-2012, 10:14
Soğukdan etkilenen 4-5 saksı menekşem var. Beyazlara birşey olmadı ama morlar ve lilalar boyunlarını büktü. Tam ölmediler ama yapraklar buruşuk. Ben de bazılarından çelik aldım. Acaba döndürebilir miyim? Yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ederim.

tauruc
07-02-2012, 10:15
Ve şu çarşamba-perşembe soğukları onları bozdu ama şimdi ortamları 20-25 derece civarı.

fahriyee
07-02-2012, 11:32
Arkadaşlar bir şey öğrenmek istiyorum. Rococo VE Picasso nereden bulabilirim?
Rococo'nun pembe ve mor olanını büyük yapı marketler arasıra getiriyor, takip etmeniz lazım.
Picasso ise her yerde rastlanan bir tür değil. Katmer arkadaşımız İstanbul'da yaşadığına göre seralardan bulabiliyor mu sormak lazım.

ahmeter
07-02-2012, 11:36
Yeni renkler için yaprak satışları yapılıyor takip etmek gerek

maki01
07-02-2012, 13:56
Sayın tauruc,

Soğuktan etkilenen yaprakların eski sağlına kavuşması çok zor. Sağlam kalan yapraklar var ise çelik alabilirsiniz.

maki01
07-02-2012, 22:24
Sevgili ahmeter,

Menekşe ve çekimleriniz her zamanki gibi göz dolduruyor, kutlarım.

Yapay ışıkla ilgili denemenizin detaylarını ve gözlemlerinizi ilgili başlıkta paylaşırsanız, bilgiler mesajlar arasında kaybolmayacaktır.

Lütfen tıklayın :)

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23520.htm#post898373

acemifüsun
09-02-2012, 19:28
....

maki01
09-02-2012, 22:41
Merhaba Arkadaşlar geçen 2 hafta önce praktiker den Sayın Maki01'inki gibi bir menekşe aldım sayfa 326 #9777. mesaj dakiyle aynı tür ama evimde problem olduğunu anladım alttan sulama yapıyorum yapraklar sağlıklı dibinde de 2-3 tane de yavrusu var ama bir sürü çiçekle geldi şuan üzerindeki çiçekler saplarıyla birlikte suyu çekilmiş gibi oldu kupkuru kurudu sulamasını düzenli yapıyorum ama az ışık alıyor şöyle yapsam olur mu bir akvaryuma tasarruflu ampul takıp tabandan yüksek bir plastikle menekşeleri kaldırıp nem yapsın diye dibine su koyup akvaryumun üstünü aliminyum folyo ile kapatsam bir faydası olurmu.

Sevgili bat-uhan,

Tasarruf ampulü ısı yayar mı , bilmiyorum ancak akvaryumu yapay ışıklı minyatür bir sera gibi kullanmak bence güzel bir düşünce. Tabana koyacağınız su ile nemli ortamı da sağlamış olursunuz.

Yeni satın alınan menekşelerin torfları tezgahta kaldığı süre içerisinde düzenli sulanmadığı için kuruyup bir daha su tutmayabiliyor. Yeterince su ve besin almayınca menekşeler çok kısa sürede bozuluyor. Toprağı kontrol etmenizi öneririm.

fahriyee
10-02-2012, 10:44
Sevgili acemifüsun çok güzeller, ellerine sağlık. İsimlerini merak ediyorum. (mesela beyaz olanı daha çok)

fahriyee
10-02-2012, 12:01
Biraz önce alışveriş için gidip menekşe görünce yine 4 tane daha aldım. Yine böcekli, ne yapayım dayanamıyorum. Bir süre diğerlerinden ayrı yaşıyor, ilaçlanıp kardeşlerinin arasına katılıyorlar. Bir tanesini sizlerle paylaşmak istedim.( Sevgili Mirbe bundan 2 tane aldım, biri eve diğeri işyerine. Sende yoksa ve istersen biri sana olabilir)

pembegül
10-02-2012, 13:28
Bunlarda benim hanım kızlarım hepsi bir anaç kökten iki ay önce ayırıp diktim şimdi çiçek getiriyorlar :D

pembegül
10-02-2012, 13:29
Sonuncu biraz hasta oldu suyunu fazla vermişim saksıdan devamlı su aldım bakalım düzelecekmi :(

yeşillim
10-02-2012, 13:58
Eğer fazla su verdiğime inanıyorsam önceleri kum dolu bir kabın üzerinde bekletirdim.

Diatomitle tanıştım tanışalı tüm toprak kültüründeki bitkilerimi kum yerine diatomit kullanıyorum, fazla suyu hemen çekiyor.

pembegül
10-02-2012, 14:02
Eğer fazla su verdiğime inanıyorsam önceleri kum dolu bir kabın üzerinde bekletirdim.

Diatomitle tanıştım tanışalı tüm toprak kültüründeki bitkilerimi kum yerine diatomit kullanıyorum, fazla suyu hemen çekiyor.

Diatomit'i nasıl kullanacağım çiçeği söküp buna mı dikeceğim? Hiç kullanmadım, bilmiyorum ..:cool:

yeşillim
10-02-2012, 14:22
Kum dolu kabın içinde bekletilen nedir? Topraktaki menekşe.
Amaç, menekşenin fazla suyunu emmesi.

Demekki materyal suyu emebilmeli, kumun görevini diatomit almış.
Oysa, mesajımda trans olayı yok. :cool:

yeşillim
10-02-2012, 16:32
Bir zamanlar..

fahriyee
10-02-2012, 21:10
Son menekşenizde kök çürümesi mevcut bence. Topraktan çıkarıp çürüyen kısım kesilip tekrar ekilmesi gerekir. (uzun süre sulanmadığı halde toprak kurumuyorsa, hep ıslaksa genelde kök çürüğü oluyor) Toprağını değiştirmek, suyunu emdirmek gibi işlemler faydasızdır.

acemifüsun
10-02-2012, 23:53
Sevgili acemifüsun çok güzeller, ellerine sağlık. İsimlerini merak ediyorum. (mesela beyaz olanı daha çok)

Sevgili fahriyee teşekkür ederim:) Beyaz Svadebnyj Buket Morev ya da EK-Belaya Koroleva olabilir mi?

angel_emel24
11-02-2012, 09:24
Benim menekşemin ilk çiçeği bugün sabah açmıştı çok sevindim devamıda yolda açmaya hazırlanıyorlar. Ama benim sadece tek renk menekşem var. Sitedeki menekşeleri görünce içim gidiyor. Sağlıkla büyütürsünüz inşallah :)

menekşecibaba
11-02-2012, 13:04
Sevgili tecrübelifüsun menekşeleriniz yine göz kamaştırıyor.
Fahriye Hanım çok güzel bir renk yakalamışsınız güle güle büyütün.

acemifüsun
11-02-2012, 15:01
Teşekkür ederim sevgili menekşecibaba:) Umarım yakında sizin baharda verdiğiniz 140 ve 108 nolu yapraklardan ürettiğim güzellerin de fotoğraflarını da buraya eklerim:)

_nihann_
12-02-2012, 21:08
Uzun zamandır paylaşımda bulunamıyordum. Ama sizleri sürekli takip ediyorum. bu güzel çiçekleri büyütmek için o kadar uğraşıyorum ki. Dün yeni aldığım menekşemin saksısını değiştirirken hayret verici bişey gördüm. Saksının altında, toprağın en altında kalan bir yaprak kölenmiş ve yavrulamış. Beni o kadar mutlu ettiki onu görmek sizlerlede paylaşmak istedim.

_nihann_
12-02-2012, 21:13
Benim meleklerim bu günlerde tomurcuktalar. Çiçek açar açmaz sizlerle paylaşıcam. Birde bilgili olan arkadaşlardan yardım istiycem. Geçen yıl mart ayında aldığım eflatun menekşem beni o güzel çiçeklerinden mahrum bırakıyor. Diğer menekşelerimle aynı yerde, aynı gübre ve sulamayı yapıyorum fakat o çiçek açmıyor. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. Şimdiden yardımlar için çok teşekkürler.

_nihann_
12-02-2012, 21:27
iş te o menekşem.

fahriyee
13-02-2012, 10:34
Sevgili tecrübelifüsun menekşeleriniz yine göz kamaştırıyor.
Fahriye Hanım çok güzel bir renk yakalamışsınız güle güle büyütün.
Teşekkürler menekşecibaba, aslında katmerli bir tür ama diğer açışında belli edecek gibi.
Sevgili acemifüsun, bu ara çiçekli resimleriniz genelde yabancı ve birbirinden güzel. Tekrar maşallah diyorum. Ben katmerli ve kenarları kıvırcık(volanlı) beyazları çok severim. O yüzden de ismini biliyorsunuz zannedip sormuştum.
Bilen arkadaşlardan yardım isteyebiliriz.

maki01
13-02-2012, 15:03
Sevgili nihann,

Sitemizde Afrika Menekşelerinin yoğun ilgi görmesi nedeniyle detaylı alt başlıklardan oluşan ayrı bir bölüm bulunmaktadır. Aradığımız pek çok sorunun yanıtını bu başlıklarda bulmamız mümkün. Çiçeklenme sorunları ile ilgili de ayrı bir başlığımız var.

Önce Afrika Menekşesi ana başlığını tıklayıp,

Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)

daha sonra alt başlıklardan sorunuzun incelendiği alt başlığı bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23641.htm

Mesaj sayısının fazla olması nedeniyle soru ve bilgilere daha kolay erişmek için mesajlarımızı lütfen konunun yer aldığı alt başlıklara yazalım.

Teşekkürler.

acemifüsun
13-02-2012, 15:39
Teşekkürler menekşecibaba, aslında katmerli bir tür ama diğer açışında belli edecek gibi.
Sevgili acemifüsun, bu ara çiçekli resimleriniz genelde yabancı ve birbirinden güzel. Tekrar maşallah diyorum. Ben katmerli ve kenarları kıvırcık(volanlı) beyazları çok severim. O yüzden de ismini biliyorsunuz zannedip sormuştum.
Bilen arkadaşlardan yardım isteyebiliriz.

Sevgili maki01 ile Beyazın Svadebnyj Buket Morev olduğuna karar verdik:) Teşekkür ederim:)

ahmeter
14-02-2012, 10:28
Bu plastik kapları nereden bulaçağız

missmenas
14-02-2012, 18:20
....
Sevgili Acemifüsun,
Mükemmel görsel şölen için Teşekkür ederim.
Yüreğinize, Emeğinize Sağlık... Gözlerim bayram havasında resmen;)

acemifüsun
14-02-2012, 19:45
Sevgili missmenas beğenileriniz ve iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim:)

Toplu olarak da poz vermiştik:)

missmenas
14-02-2012, 20:41
Güzelleri görünce, benide coşturdunuz:p
Bendende gelsin birkaç Güzeller. Kesinlikle kıskandım galiba:D Hoyalardaki başarımı, Menekşelerdede yakalamak üzereyim sanırsam:cool:
'' SEVGİLİLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN ''

missmenas
14-02-2012, 20:44
Başlayınca devamıda geliyormuş;) Bir acemi için fena sayılmaz umarım.

yeşillim
14-02-2012, 20:46
Yapraklar çok canlı bir de ismini ve saksısıyla fotoğrafını eklerseniz mutlu olacağım. Sayın missmenas.

bozo.0606
15-02-2012, 12:17
Hepside şahaneymiş gerçekten.. Hiç de acemilik sezilmiyor bence son derece keyifliler Hatice Hanım..

maki01
15-02-2012, 15:00
Sevgili missmenas,

Sıcak yaz aylarından kurtulan menekşelerin çok güzel gelişmişler, ellerine sağlık.

İlk iki fotoğraftaki LE- Fuksivoe Kruzhevo benim de çok beğendiğim bir tür .

3. fotoğraftaki ise Afrika menekşesi ile aynı familyadan ancak farklı bir tür olan Chirita Tamina. Sevgili A-EMEL'e bizleri bu türle buluşturduğu için bir kez daha teşekkür ediyorum.

Son fotoğraftaki menekşende ise birden fazla kök var gibi, emin olamadım. Varsa bir an önce ayırmanı öneririm.

Hoyalardaki başarını ortam ısınını isteklerine göre ayarlayabildiğin sürece menekşede de göstereceğinden eminim. Kutluyorum, ellerine sağlık.

özlem11
16-02-2012, 07:44
Benim görüşüm; işin sırrı, küçük saksıda yeterli gübre ve bol ışık alması yeterli geliyor...

fahriyee
16-02-2012, 12:01
Bu plastik kapları nereden bulaçağız

Gerçekten estetik ve duvarın rengi vurunca daha güzel görünmüşler. Aslında başka amaçla kullanılan kapların sanki dışındaki ambalaj çıkarılınca fitilli sulama kabı olabileceğini düşünüyorum. Örneğin kare şeklinde jöle kutuları da biraz büyük saksılar için fitilli sulamada kullanılabilir. Onlar da plastik ve şeffaf.
Ben de atacağım bir kapak ya da benzeri nesneye dikkatlice bakar, menekşelerde işime yarayıp yaramayacağını düşünürüm. Bir ara kulpu kırık fincan biriktirmiştim, tabanını delmek uğraştırınca attım gitti...

fahriyee
16-02-2012, 13:33
Gerekli malzemeler:Yayvan bir saksı, 10-15 menekşe yaprağı, 8-10 buğday tanesi, büyüdüğü zaman yaprakları menekşelerin üzerini örtmeyecek bir çiçek.
Hepsini aynı saksıya ekiyor, sulamayı tabaktan yapıyoruz. Buğdaylar uzadıkça kesmemiz gerekebilir. Menekşe yavruları ayıracak boyuta gelince ayırma işlemini gerçekleştiriyoruz.
Hatta yavrunun 1-2 tanesi çok gelişmiş ama diğerleri yavru ise, gelişmiş olanı diğerlerine zarar vermeden alıp o bölgeye toprak eklenebilir.
Bu ara gerçekten yer sıkıntım olunca 8-10 saksıyı bu şekilde yaptım, ölen yaprak neredeyse 1-2 tane oldu. Ortak yaşamı çok sevdiler(maşallah) ve sizlerle paylaşmak istedim...

maki01
16-02-2012, 14:41
Güzel bir çalışma olmuş sevgili fahriyee, paylaşım için teşekkürler. Buğdayı hala deneyemedim :)

Aynı kapa birden fazla yaprağı yer sıkıntısı nedeniyle ben de dikiyorum. Aceleci olup diğerlerinden daha önce gelişenleri kaşıkla alıp ayırmak sorun yaratmıyor. Senin de söylediğin gibi eksilen toprağı yerine ilave edince geriye kalanlarda da problem yaşanmıyor.

özlem11
16-02-2012, 14:57
Bu arada bi sırda vereyim.... Bugdayla menekşe sapını aynı yere ekerseniz tutma şansı bol oluyor. Çünkü bugday Nemi sevip kök kısmında sürekli nemli ortam yaratıyor... Fazlasını emip su kontrolünü sağlıyor:)

fahriyee
16-02-2012, 16:49
Teşekkürler Özlemciğim, ben de dediğin gibi yapıyorum genelde. Toprakta çukur oluşturuyor, önce buğdayı atıyorum, üstüne de yaprak sapını yerleştiriyorum.
Buğday atmayı unutursam sonradan ekliyorum.
Sevgili maki sizlerle paylaşımda bulunmak beni mutlu ediyor, ben de teşekkür ediyorum ilginize.
Buğday yazın benim kurtarıcım olmuştu. Fazla suyu aldığından yaz sıcaklarını en az kayıpla atlattım elhamdülillah.
Aynı saksıdaki diğer bitki biraz gelişince tırtıklı yerlerde oluşan yavrular toprağa düşüp yeniden çıkıyor. Adını bilmiyorum araştırmak lazım.

Manolya_
16-02-2012, 17:54
arkadaşlar cok cok özür dilerim (cehaletimide bağışlayın lütfen)
aşure yaptıgımız bugday mıdır bu bahsettiğiniz ??
Denemek isitiyorum ama yanlış birşey yapmamak adına, emin olmak istedim

Sevgi Durul
16-02-2012, 18:21
Sevgili manolya, aşurelik buğday bildiğim kadarıyla işlemden geçiriliyor. Sanırım normal buğday olmalı.

Manolya_
16-02-2012, 18:35
Sevgili manolya, aşurelik buğday bildiğim kadarıyla işlemden geçiriliyor. Sanırım normal buğday olmalı.
İyi ki sormuşum:D
Önce sorup sormamaya tereddüt ettim utandım. Sonra cesaretime sıgınıp yazdım:o
Yanlış birşeyler yapacaktım sayın SDurul, aydınlattıgınız için cok teşekkürler.
Şimdi iş geldi normal bugdayı bulmaya
Selam ve saygılar

gulumcinki
16-02-2012, 20:19
Sevgili Fahriye bahsettiğiniz çiçeğe aşkın gözyaşı deniyor.

fahriyee
16-02-2012, 22:19
Sevgili Manolya, buğday aşurelik değil, Durul arkadaşımın söylediği gibi işlem görmemiş buğday. Burada baharatçı, toptancı gibi yerlerde bulunabiliyor. Ektiğiniz zaman sık uzarsa kesiyorsunuz, hatta çiçek besini v.s vermemişseniz kestiklerinizi salataya atabilirsiniz. Bu ara buğday çimini özellikle yetiştirip suyunu da çıkarıyorlar.(buğday çimi suyu yazarak araştırabilirsiniz arzu ederseniz)
Sevgili gulumcinki, iyi ki fotoğraf yüklemişim. Uzun süredir yetiştiriyorum hatta anneleri kötüleşti,yavrular çok güzel. Siz söyleyince baktım, sukulent ailesinden imiş ve müthiş çiçekleri var. Çok teşekkür ediyorum...

Manolya_
16-02-2012, 22:31
Sevgili Manolya, buğday aşurelik değil, Durul arkadaşımın söylediği gibi işlem görmemiş buğday. Burada baharatçı, toptancı gibi yerlerde bulunabiliyor. Ektiğiniz zaman sık uzarsa kesiyorsunuz, hatta çiçek besini v.s vermemişseniz kestiklerinizi salataya atabilirsiniz. Bu ara buğday çimini özellikle yetiştirip suyunu da çıkarıyorlar.(buğday çimi suyu yazarak araştırabilirsiniz arzu ederseniz)
.

Sevgili fahriyee,
Yanıtınız ve bilgiler için çok çok teşekkürler.
(yazdıklarımı okurken bana güldünüz değil mi):D
Cehalet böyle bir şey işte:o
Aranızda daha buğdayı tanımayanlar var, görüyorsunuz değil mi.
Sizler gibi güzel üstadlarımı izleyerek herşeyi ögrenmeye azimliyim. Derslerime iyi çalışacağım söz.
Sevgi ve selamlarımla

missmenas
17-02-2012, 00:07
Sevgili missmenas,

Sıcak yaz aylarından kurtulan menekşelerin çok güzel gelişmişler, ellerine sağlık.

İlk iki fotoğraftaki LE- Fuksivoe Kruzhevo benim de çok beğendiğim bir tür .

3. fotoğraftaki ise Afrika menekşesi ile aynı familyadan ancak farklı bir tür olan Chirita Tamina. Sevgili A-EMEL'e bizleri bu türle buluşturduğu için bir kez daha teşekkür ediyorum.

Son fotoğraftaki menekşende ise birden fazla kök var gibi, emin olamadım. Varsa bir an önce ayırmanı öneririm.

Hoyalardaki başarını ortam ısınını isteklerine göre ayarlayabildiğin sürece menekşede de göstereceğinden eminim. Kutluyorum, ellerine sağlık.
Teşekkürler Sevgili Maki01,
son saksıda tek kök var, yanlız her yaprak arasından nerdeyse yavru çıkartıyor. Ayırma işlemi için henüz erken olduğunu düşünüyorum.

Sevgili bozo.0606, Yeşillim, Pembegül, Acemifüsun,
İlginiz den dolayı Teşekkür ederim.
Yaz sıcakları elbette geçti Sevgili Maki, saksım aynı saksı. Değişen tek toprak karışımım oldu bununda ciddi bir kayıp telafisini önlediğimi söyleyebilirim. Uyarı ve öneri için, Türlerin isimlerini bilmeniz şüphesizki menekşelerle yakınen tecrübenizi gösteriyor. Teşekkür ederim, Saygılar...

demircool
17-02-2012, 15:18
İyi günler,mesajları takip ediyorum uzun zamandır ve benimde bir sorunum var.Menekşemi 1.5 ay kadar oldu alalı.toprağını ne zaman değiştirmem uygun olur?Çünkü hiç sağlıklı görünmüyor.Birde değiştirirken eski toprağı iyice temizleyip yeni toprağa öyle mi dikilecek?Ayrıca yanlarından minik minik yapraklanmalar var fakat ana köke bağlılar.Ne yapmam gerekiyor?lütfen yardımcı olur musunuz?

maki01
17-02-2012, 17:04
Sevgili missmenas,

Kendince hazırladığın toprak karışımında bol çiçekli menekşeler diliyorum. Sorunun topraktan kaynaklanmadığı konusunda seni ikna etmeye çalışmanın bir yararı olmadığını artık biliyorum :)

Sana özel mesaj ya da telefonda önerdiğim 2 ölçü Torf + 2 ölçü Perlit+1 vermikulit karşımındaki menekşelerim de ortamlarından mutlular, ben de bu karışım oranından mutluyum ancak genel olarak önerim torf , perlit ve vermikulitin eşit oranda AVSA'nın önerdiği karışımdır. Bu karışımda deneyim kazandıktan sonra 2-2-1 karışımı özellikle fitilli sulamada denenebilir.

2-2-1 karışımında yetiştirdiğim Ruffled Skies 2'nin ilk çiçeklenmesi :)

269546

diver_bird
17-02-2012, 17:23
Bende en kısa zaman içinde buğday aramaya başlasam iyi olur. Canlı büyük menekşem sanırım ölmek üzere. Küçüklerden de gidenler oldu her gün yanlarına gidip konuşuyorum:) umarım sesimi duyuyorlardır.
Sevgili maki menekşen muhteşem duruyor kıvır kıvır. Aman nazarım değmesin:)

blaze ash
17-02-2012, 19:11
Benim menekşelerim inatla aylardır açmıyorlar. Yaprakları çok sağlıklı, gayet güzel büyüyorlar ama açmıyorlar :( Bence çiçek açan menekşeleri olanlar çok şanslılar :(

katmer
17-02-2012, 19:12
Kışı sadece menekşeler sevdiği için seviyorum:) Siz bunlra baka durun, ben yeni fotolar çekip geleyim:))

demircool
17-02-2012, 19:25
Bana cevap vermek isteyen yok mu?

katmer
17-02-2012, 19:31
Biraz daha:))

ahmeter
17-02-2012, 19:39
Unutmadım

acemifüsun
17-02-2012, 19:41
İyi günler,mesajları takip ediyorum uzun zamandır ve benimde bir sorunum var.Menekşemi 1.5 ay kadar oldu alalı.toprağını ne zaman değiştirmem uygun olur?Çünkü hiç sağlıklı görünmüyor.Birde değiştirirken eski toprağı iyice temizleyip yeni toprağa öyle mi dikilecek?Ayrıca yanlarından minik minik yapraklanmalar var fakat ana köke bağlılar.Ne yapmam gerekiyor?lütfen yardımcı olur musunuz?

Menekşeniz şu an sağlıksız görünüyorsa ve çiçeksizse toprağını değiştirebilirsiniz. Köklere zarar vermeden iyice eski toprağı silkeleyin, yeni toprağa dikerken de köklerin zedelenip, kırılmamasına, ortadaki büyüme noktasının toprak altında kalmamasına dikkat edin. Yandan çıkan minik yapraklanmaları bence şimdilik ellemeyin:)

demircool
17-02-2012, 20:38
Toprak kalıp gibi görünüyor saksıda,sulayınca bile çok iyi görünmüyor.Aldığımdan beri hiç büyümedi bile.

katmer
17-02-2012, 20:55
Hiçbir gelişme veya hareket yoksa toprağı değiştirin. Ama kökleri fazla sarsmayın. Bir boy büyük saksıya alıp, toprak takviyesi yaparak kolayca halledebilirsiniz. Kolay gelsin.

demircool
17-02-2012, 21:11
Çiçeğin kendi toprağını tamamen çıkarıcakmıyım?Cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim ama tam olarak fazla bilgim yok menekşelerle ilgili.

katmer
17-02-2012, 21:48
Çiçeği saksıdan çıkarın. Üstünden ve etrafından fazla toprağını alabilirsiniz. Sonra yeni saksının altına biraz toprak koyup çiçeğinizi içine oturtturun ve etrafını toprakla doldurun.

demircool
17-02-2012, 21:56
Çiçeği saksıdan çıkarın. Üstünden ve etrafından fazla toprağını alabilirsiniz. Sonra yeni saksının altına biraz toprak koyup çiçeğinizi içine oturtturun ve etrafını toprakla doldurun.

Çok teşekkür ediyorum katmer,az sonra hemen yapacağım.

kartal124
17-02-2012, 22:46
Merhaba menekşeseverler,
Bu da benim yavru menekşem yaklaşık 2 ayda bu hale geldi.Ana yaprağın arkasında görünmeyen kısmında da 3-4 yaprak daha oluştu.Herhalde ayrılma zamanı geldi ama ben biraz daha dokunmayayım diyorum.
Selamlarımla.

katmer
17-02-2012, 23:29
Sayın kartal124, bence daha erken... Bekleyin biraz daha büyüsün.

fahriyee
18-02-2012, 10:18
Sevgili maki ve katmer arkadaşım ellerinize sağlık, her zamanki gibi muhteşemler.
Sevgili katmer; daha önceki marketten aldığım menekşelerde biraz önce söylemiş olduğunuz tekniği uygulardım. Uzunca bir süre sonra ya problem olursa ya da saksı değiştirme kararı aldığım zaman yavaşça çıkarınca görürdüm ki topraklar birbirinden ayrı. Menekşem de yeni eklediğim toprağa hiç kök salmamış.
Bu ara önce çiçeği su dolu kaba oturtuyorum, toprağın iyice suyu çekmesini sağlıyorum. Toprağıyla beraber yavaşça çıkarıp köklere çok zarar vermeden toprağı uzaklaştırıyorum. Yeni toprak karışımına ve yine küçük bir saksıya ekiyorum. Hatta kendi saksısını steril edip ekiyor ve sera yapıyorum.
Açıklama yaptıktan sonra esas konu şu: Amacım benim söylediğim şekilde yapılsa daha iyidir demek değil. Aslında sizin söylediğiniz yöntem çok kolay, köklere zararsız, çiçekliyken bile aktarınca sıkıntı olmaz. Benimkinde su ve ısı ayarlaması yapılamazsa netice kök çürüğü.
Ben sizin söylediğinizi uyguladığım zaman nerede yanlış yapıyorum acaba?(en az 10 tane saksı değişimi yapılacak, nasıl bir yöntem uygulayacağıma karar vermek için soruyorum)

katmer
18-02-2012, 12:00
fahriyeeciğim, çok güzel bir soru.. Aslına bakarsan saksı değişiminde uygulanabilen birden çok yöntem var. Ben çoğunu yapıyorum ama bunu amacıma göre seçiyorum. Yardım isteyen arkadaşımız menekşe konusunda yeni olduğu için en kolayını tavsiye ettim. Buradaki amaç, menekşesine yeni toprak takviyesi yaparak bitkiyi rahatlatabilmek.. Daha detaylı yolları önersem olası bir menekşe kaybında beni suçlayabilirdi.

Diğer yöntemlere gelince, ben birkaçını söyleyeyim, sen de amacına en uygununu seç:)
-Menekşemizin büyüyüp gelişmesini istiyorsak ve içinde bulunduğu saksı oldukça küçükse, bir boy büyük saksıyla değiştirebilir.
-Menekşemizin büyüklüğünden ve içinde bulunduğu saksıdan memnunsak, kök budaması yaparak aynı saksıya dikebiliriz.
-Menekşemizin yaşlandığını düşünüyorsak topraktan ve bütün yan köklerden arındırıp, alt yapraklarını da budayıp yeniden köklenmesini sağlayabiliriz. Daha sonra uygun bir saksıya dikebiliriz.

Ben saksı değiştirirken sulayıp da kabından çıkartmıyorum. Kök çürümesine karşılık da 1 yıldan beri AVSA nın önerdiği karışım oranını kullanıyorum. hiç kök çürümesi yaşamadım diyebilirim.

özlem11
18-02-2012, 12:34
Merhaba,
ben çok sayıda menekşe satın almış biri olarak deneyimlerimi paylaşmak istiyorum... Menekşe aldığımız toprak üretim tabletlerinden sonra satış aşamasına gelince alelacele kasalanmak üzere saksılanmakta. Biz bunu alıp eve getirince saksısını değiştirmeden önce eve alıştırmalıyız. Ardından ekilen toprak torftur serada. Evdede normal toprak harcına ekicez. Etrafına koyacağımız normal toprak harcı su tutar, torfta menekşenin kökündeki topraktır. Etrafı su tutan toprak harcı olunca torfta sürekli ıslak kalıcaktır. Ve direk kök çürüğü olacaktır. Kaldıki acemi arkadaşlar asla normal sulama yapamazlar. Az sulanırsada yine susuzluktan kökleri kuruyacak menekşemizin. Bence o toprak harcı köklere zarar verilmeden topraktan yavaşça arındırılmalı. Uygun saksı ve uygun harca çok bastırılmadan ekilmeli. Normal oranda da ölçülü olarak sulanmalı. 3-4 gün poşet bağlanarak saksımıza köklerin yeni durumuna adapte olmasına teşvik edilmesi gerek diye düşünüyorum:)

demircool
18-02-2012, 13:40
Çok güzel bilgiler vermişsiniz.Hangi durum olursa olsun kimseyi suçlamaya hakkım yok,çünkü yardımcı olmaya çalışılıyor.Menekşemin toprağını çıkarttım kökten uzaklaştırabildiğimi uzaklaştırdım fakat köklerini zedelemekten korktuğum için fazla dokunamadım.Kök çevresinde az miktarda olsa toprak kaldı.Ben aynı saksıya geri diktim.Menekşenin büyük yapraklarını çoğaltmak için almıştım o yüzden eski saksısına geri diktim.Bir sakıncası olurmu?

katmer
18-02-2012, 14:24
Hiç bir sakıncası olmaz sevgili demircool. Ben suçlar diye lafın gelişi söyledim... Sizinle ilgisi yok:))

özlem11
18-02-2012, 14:42
asla suçlu diye bişey olamaz. Hem paylaşımlar denendiği takdirde tecrübe kazandırır:)) Amaç herseyin güzel gelişmesi ve iyi olması için...
Ben yaptıgım bi kaç işlemden de bahsetmek istiyorum...
Menekşe eski olsun ya da yeni alınsın ben gövde kısmınada bakıyorum. Yaşlı yapraklar bozulup sarardıça toprak üstündeki gövde kısmı kazıklaşabiliyor. ya da bozulmaya yüz tutabilecek yaprakları ben kendim koparıp o bölgeyi sterilize edilmiş bıçak veya jiletke zarar vermeden temizliyorum. Fazla uzun kökleri kesiyorum. Yaprak menekşe 2-3 haftada kökleniyorsa, köklü menekşe çok kısa sürede yeni kök ve sürgün veriyor. Yeni yaprakçıklar çıkarmaya teşvik etmiş oluyorsunuz... Sadece toprak değiştirmekde yetmeyebilir. Kaldıki yeni aldıgımız menekşelerde de kök çürüğü başlangıcı varsa erken müdahale ile kurtarmış oluyoruz...

demircool
18-02-2012, 15:02
Benim çiçeğimin resmini eklemeye çalışayım daha iyi fikir alabilirim sanırım.

demircool
18-02-2012, 15:13
Üstteki yaprakları çok sert en küçükleri.
http://img3.imageshack.us/img3/4292/1004327g.jpg

özlem11
18-02-2012, 15:19
Genelde yaprak sertlikleri hava şartlarının ani değişimi ve bitkinin isteği doğruştusunda gerekli besinin verilmemesi ya da aşırı besin verilmesinden kaynaklanıyor diye biliyorum. Sizin bitkiniz henüz küçükmüş. Direk köke zarar vermeden eski topraktan arındırıp yeni toprakla değişim yapabilirsiniz. Bu arada önemli bi detayda toprağın oda sıcaklıgında olması gerekir:) 3-4 günde saksısına poşet bağlayabilirsiniz. Ayrıca menekşenin bulunduğu saksıya aynen tekrar dikmeniz en güzeli...

demircool
18-02-2012, 15:27
2 haftada besin veriyorum o da aşırı değil.Ama aldığımdan beri hiç gelişmedi :(
bu resimde de kendimce yaptığım bardaklara diktiğim menekşe yapraklarım var.Nasıl olur sizce?
http://img341.imageshack.us/img341/6659/1004333n.jpg

özlem11
18-02-2012, 15:33
Eğer ilk sulamayı aşırı yapmadıysanız sorunsuz bi şekilde köklenip 1-2 ay içinde tabi çokda derine ekilmediyse yaprak verir... Sera ortamı yapmısnız bu süre suya ihtiyaç duymayacaktır. Besin kaynaklı değilse ani ısı değişimine maruz kalmıştır. Dert edilecek bi durum değil. Bahar geliyor emin olun orta kısmından yeni sağlıklı yapraklar gelecektir. Gerekli olan ısı ve aydınlık büyümesini sağlayacaktır. Bu arada alt yaprakları ektim dediniz. Bidahaki üretiklerde orta kısımdaki sağlıklı ve yetişkin genç yapraktan üretim yapınız. Yaşlı yaprağın yavru verme süresi uzayabilir. Şu andan itibaren sabırla beklemek gerek. Belki inanmayacaksınız ama benim hala elimde rus menekşelerimden kalan bi yaprak tam abartısız 11 ay oldu hala yavru vermedi. Sabır bu işde en önemli detay:)

maki01
18-02-2012, 15:53
Marketlerden ya da çiçekcilerden satın aldığımız menekşelerin toprağını ben de aynı nedenle sevgili Fahriyee'nin önerdiği şekilde değiştiriyorum. Bunu yapmazsam kökler bir avuç sera torfunda sıkışıp kalıyor, yeni toprağa yayılmıyor.

Önce bolca sulayıp, biraz bekledikten sonra saksıdan çıkarıyorum. Bunu yapma nedenim torfun ıslanarak köklerden daha kolay ayırlmasını sağlamak. Alabildiğim kadar toprağı alıyorum. Daha sonra çeşmede kökleri yıkayarak , kalan toprağı da köklerin bir bölümünü koruyacak şekilde alıyorum. Bu yöntemi sadece market ya da çiçekcilerden aldığım menekşelere uyguluyorum.

Köklerin zedelenmesi konusunda çok hassas davranmak gerekmiyor. Yapraktan yetiştirdiğim menekşelerde toprak değişmi sırasında alttan 1-2 cm toprağı kökleriyle birlikte kesiyorum, böylece kökler de tazelenmiş oluyor.

demircool
18-02-2012, 16:19
Aşırı sulama yapmadım.ama toprağı kuruyor ben ara ara bakıyorum kuruyunca fısfısla su veriyorum çok az ama.3 tanesinde köklenme vardı canım durmadı baktım ama yaprak nerdeyse ölmüştü:( bu nasıl olur?

fahriyee
18-02-2012, 17:36
2 haftada besin veriyorum o da aşırı değil.Ama aldığımdan beri hiç gelişmedi :(
bu resimde de kendimce yaptığım bardaklara diktiğim menekşe yapraklarım var.Nasıl olur sizce?
http://img341.imageshack.us/img341/6659/1004333n.jpg

Yeni ekilen menekşe ister yaprak ister yavru ya da yetişkin olsun 2 ay kadar besin verilmemeli deniyor, aklınızda olsun. Yeni topraktaki besin yetiyor.
Ayrıca şişe ile sera yapmanız çok iyi olmuş. Ama her tarafı kapalı ise ya delik ufak açın 3-5 tane, ya da ara ara 15-20 dakika havalandırın.

fahriyee
18-02-2012, 17:42
Üstteki yaprakları çok sert en küçükleri.
http://img3.imageshack.us/img3/4292/1004327g.jpg

Bu menekşede aynı saksıya aktarmanız iyi olmuş. Galiba marketten alınan en küçük saksılardan. Bu ara yeni ektiğim menekşelere cansuyu verdikten sonra buzdolabı poşetlerine koyuyor ağzını bağlıyorum, birkaç delik açıp en çok bir hafta direkt güneş ışığı görmeyen yere koyuyorum. Sonra çıkarıp pencere kenarına alıyorum.(Yazın çok güneş alan pencere kenarında yapraklar cam ısısından zarar görür ama bu mevsimde cam kenarını pek seviyorlar.)

fahriyee
18-02-2012, 17:58
Hiç bir sakıncası olmaz sevgili demircool. Ben suçlar diye lafın gelişi söyledim... Sizinle ilgisi yok:))

Benim verdiğim bilgiler de kendime ait değil zaten. Üye olduğumda bir hafta on gün kadar 1. sayfadan itibaren paylaşımları okudum. Önemli bulduğum yerleri not ettim, anlamadığım ya da takıldığım yerleri sordum. Maki, Katmer, Özlem aynen size açıklama yaptığı gibi bana da usanmadan anlattılar(diğer üyelerimizle de çok bilgi paylaşımı oldu)
Hepinize tekrar tekrar teşekkür ediyorum.
Ayrıca her zaman bir soruya bu kadar çok kişi açıklama yapmaz Sevgili demircool, oldukça şanslı gününüzdesiniz haberiniz ola...
Ben de bu ilgiyi görmüşken bir soru sorayım diye kendimi zorluyorum ama aklıma birşey gelmiyor sinir oldum...

demircool
18-02-2012, 19:05
Benim verdiğim bilgiler de kendime ait değil zaten. Üye olduğumda bir hafta on gün kadar 1. sayfadan itibaren paylaşımları okudum. Önemli bulduğum yerleri not ettim, anlamadığım ya da takıldığım yerleri sordum. Maki, Katmer, Özlem aynen size açıklama yaptığı gibi bana da usanmadan anlattılar(diğer üyelerimizle de çok bilgi paylaşımı oldu)
Hepinize tekrar tekrar teşekkür ediyorum.
Ayrıca her zaman bir soruya bu kadar çok kişi açıklama yapmaz Sevgili demircool, oldukça şanslı gününüzdesiniz haberiniz ola...
Ben de bu ilgiyi görmüşken bir soru sorayım diye kendimi zorluyorum ama aklıma birşey gelmiyor sinir oldum...

:p çok sağolun minnettarım verdiğiniz cevaplar için.Hepsi benim için çok değerli.Aynen uyguluyorum söylediklerinizi.:eek:

katmer
18-02-2012, 19:27

Fahriyeeciğim sana katılıyorum. Bir cevap patlaması olmuş:D Aklına soru gelmemesine gelince, demek ki ne yapman gerektiğine karar verebilecek kadar deneyim kazandın:))

blaze ash
18-02-2012, 21:12
269799

269800

Arkadaşlar bu menekşemin gelişimi normal mi? Ortadaki yapraklar çok kısa ve sertler. Yapraklardaki beyazlıkların sebebi nedir?

ahmeter
19-02-2012, 13:57
Turkiyede menekşe yetiştirip satan firmanın önerileri

maki01
19-02-2012, 14:09
Ticari olarak menekşe üretimi yapan firmalardan daha fazla bilgi birikimimizin olduğunu düşünmeye başladım sevgili ahmeter :) Hatta yukardaki örnekteki gibi yanlış uygulamaları okuyunca fark edebiliyoruz artık.

Su isteği olarak saksı altındaki tabağı su deposu olarak kullanmak önerilmiş. Fitilsiz sulama dışında tabakta sürekli su bulunması, menekşenin en kısa sürede kök çürümesinden kaybını getirecektir. Akisne sulama sonrası yarım saat kadar bekleyip , yeterince su absorbe edildikten sonra tabakta su kalmışsa boşaltılması gerekir.

Manolya_
19-02-2012, 14:14
Menekşemi kontrol ederken farklı bir yaprak gelişimine rastladım. Bir dal üzerinde ikiz yaprak gibi, ikinci bir yaprak oluşumu:eek:
Şaşırdım, siz böyle bir durumla karşılaştınızmı bu normalmidir arkadaşlar:confused:

ahmeter
19-02-2012, 14:35
Ticari olarak menekşe üretimi yapan firmalardan daha fazla bilgi birikimimizin olduğunu düşünmeye başladım sevgili ahmeter :) Hatta yukardaki örnekteki gibi yanlış uygulamaları okuyunca fark edebiliyoruz artık.

Su isteği olarak saksı altındaki tabağı su deposu olarak kullanmak önerilmiş. Fitilsiz sulama dışında tabakta sürekli su bulunması, menekşenin en kısa sürede kök çürümesinden kaybını getirecektir. Akisne sulama sonrası yarım saat kadar bekleyip , yeterince su absorbe edildikten sonra tabakta su kalmışsa boşaltılması gerekir.

Sayın Maki
Firma yanko ltd Mersin tarsus yeniçe
ilk defa saksıyı elime alınça gayet iyi gördüm size pek uzak değil ben olsam bir yerinde görürdüm Selamlar

fahriyee
19-02-2012, 16:10
Fahriyeeciğim sana katılıyorum. Bir cevap patlaması olmuş:D Aklına soru gelmemesine gelince, demek ki ne yapman gerektiğine karar verebilecek kadar deneyim kazandın:))

Teşekkür ederim gülüm, sizin sayenizde oldukça fazla yol katettim. Ama asla iyi biliyorum diyemem. Menekşelerde hala sorun yaşamaktayım. Bildiğim ve uyguladığım yöntemi ayrıntılarıyla anlatırım. Akıl akıldan üstün diye düşünerek, farklı bir bakış açısı olan arkadaş varsa onun fikrini almak için beklerim. Yıllar oldu ama hala öğrencilik yıllarım gibi daha çok bilgi sahibi olmak istiyorum.
Artık pratikte başarılı olursam bir de menekşe bakımı ile ilgili tez hazırlarsam site yönetiminden bir ünvan alırız herhalde...;););)

fahriyee
19-02-2012, 16:19

Sevgili maki, o kadar doğru bir açıklama ki alıntıla ve hızlı cevapla haricinde beğen de yazılmalı diye düşünmeye başladım. Gerçekten öyle bir durum olsa açıklama yapan kişinin fikrine katılanın çok olması, o yöntemin akıllıca olduğunu gösterir bence...

özlem11
19-02-2012, 16:48
Üreticiler bence eldekiler ölsün yenisini alsınlar fikrinde gibi yazmışlar. Maki dediğiniz gibi tabaktaki kalıntı 2 haftaya kalmaz menekşeyi toptan öldürüyor :D

fahriyee
19-02-2012, 17:19
Buldum buldum...
Biraz önce face'de gezinirken yapay ışık altında, kapaklı şeffaf kutularda menekşeler gördüm.
Rafta o kadar çok kutu var ki her gün ya da 2 gün arayla kapağını açıp havalandırma yapılmıyor bence. Kutuya delik açılmış olabilir.
Benim de kapaklı şeffaf kutuda menekşeler var, akşamları biraz kapağını açıyorum. Hiç hava almaksızın 1 hafta kapaklı bırakan arkadaşlar var mı? Denediniz mi?

ahmeter
19-02-2012, 17:44
Saintpaulia
Yetiştirme sıçaklığı 10--22 arası doğru mu olabilir mi ?

maki01
19-02-2012, 19:15
İdeal hava sıcaklığı olarak 21 derece öneriliyor sevgili ahmeter. Yine dünyaca tanınmış kuruluşların sitelerinde verilen verilen ise 15-26 derece ancak gece ısının 10 dereceye kadar düştüğü odada yaşayan menekşelerimde bir gelişme geriliği yaşamadım.

maki01
19-02-2012, 19:18
Sevgili Fahriyee,

Ben de aynı tür kaplarda yetiştirdiğim menekşeleri 2-3 günde bir havalandırıyorum, bazen daha uzun süre kapağı açmadığım da oluyor. Benim sera olarak kullandığım kaplarda da delik yok.

maki01
19-02-2012, 19:22
Sevgili ahmeter,

Bizim yörede ciddi anlamda menekşe üretimi yapan sera yok, yine de verdiğiniz sera ile görüşeceğim. Genellikle menekşeleri toplu olarak ithal edip, yurtiçine satış yapıyorlar.

çiçeksever
20-02-2012, 14:48

Ben yaklaşık 3 senedir alttan sulama yapıyorum.Haftada kışın 3 (kalorifer çok yandığı için),yazın 2 kere suluyorum.Fakat tabağın hacminin 3 te 1 i kadar su veriyorum.Menekşelerimin durumu da iyi.

maki01
20-02-2012, 16:48
Alttan sulama menekşeler için doğru bir uygulama ancak olmazsa olmaz bir uygulama değil.

Üstten de sulanabiliriz. Suya gübre eklemişsek yapraklara gelmemesine dikkat etmeliyiz. Gübreli ya da gübresiz menekşenin yeni yapraklar vermeye devam eden göbeğe su gelmişse peçete, kağıt havlu yardımıyla suyu almalıyız. Tekrar olacak ama nemli , ıslak yaprakları kuruyuncaya kadar direkt güneş ışığından da korumak gerekiyor.

Fitilli sulamanın ise başarılı uygulanırsa en sağlıklı sulama yöntemi olduğunu düşünüyorum.

Yurtdışında bir dış ve bir iç kaptan oluşan menekşeler için özel olarak üretilmiş (Self Watering) saksılarda da başarılı şonuçlar alınıyor. İç kapın su ile temas eden bölgesi sırla kaplanmamış toprak ya da benzeri bir malzemeden oluşuyor ve toprak bu bölgeden gereken suyu alıyor.

Sizin uygulamanızda alt tabakta su kalıyor mu sevgili çiçeksever ? Kalıyorsa ne kadar süre kökler bu suyla temas ediyor?

katmer
20-02-2012, 17:00
Ben neredeyse hiç alttan sulama yapmıyorum. Sebebine gelince, üst katmanların yeterince su alamadığını düşünüyorum.

diver_bird
20-02-2012, 17:22
Sevgili maki01
Ben de size bu soruyu soracaktım. Porselen kaba menekşe ekmiştim altı delik değil. Hiç bir problem yaşamadım lakin çok soğuklar olduğu için biraz soldular yapraklardan çok giden oldu üstten sulama yapıyordum bir problemle karşılaşmadığım için de başka porselen saksılar almıştım. Fakat kış çetin geçip te bozulmalar yaşayınca, saksı değişimi yaparken onlara ekmeyeyim mi diye düşündüm bir an.

diver_bird
20-02-2012, 17:23
Menekşemi kontrol ederken farklı bir yaprak gelişimine rastladım. Bir dal üzerinde ikiz yaprak gibi, ikinci bir yaprak oluşumu:eek:
Şaşırdım, siz böyle bir durumla karşılaştınızmı bu normalmidir arkadaşlar:confused:

Benimde menekşem aynı durumdaydı halinden memnundu açıkçası benimde hoşuma gitti ikiz yapraklı olması fakat dediğim gibi soğuk fazla olduğu için sanırım bozulan yaprakların arasına girdi o da

diver_bird
20-02-2012, 17:25
Hatta ilk ektiğim menekşem vardı yaprağı ortasından yarılmış gibi duruyordu yeni ektiğim için de elimi sürmedim. Bir gün sularken dikkat ettiğimde yaprağının altındaki damar yerlerinden bir sürü minicik yapraklar vermişti.

diver_bird
20-02-2012, 17:37
Bu menekşede aynı saksıya aktarmanız iyi olmuş. Galiba marketten alınan en küçük saksılardan. Bu ara yeni ektiğim menekşelere cansuyu verdikten sonra buzdolabı poşetlerine koyuyor ağzını bağlıyorum, birkaç delik açıp en çok bir hafta direkt güneş ışığı görmeyen yere koyuyorum. Sonra çıkarıp pencere kenarına alıyorum.(Yazın çok güneş alan pencere kenarında yapraklar cam ısısından zarar görür ama bu mevsimde cam kenarını pek seviyorlar.)

Tam da sizin dediğiniz gibi oldu. Cam kenarına koydum kapalı balkonda üşüdüler diye çoğu yaprak solmuş ve sararanlar var. Resim yükleyemedim telf. yeni olduğu için bir öğreneyim yükleyeceğim.

maki01
20-02-2012, 19:48
Sevgili driver_bird,

Afrika Menekşesi nem tutan , ama geçirgen bir toprak ister. Yani su yeterince nem verdikten sonra süzülüp akabilmelidir. Deliksiz bir saksıda, toprak harcı ile yetiştirmek gerçekten çok dikkatli sulamayla belki mümkün olabilir ama bence riske girmemek lazım.

ahmeter
20-02-2012, 20:58
Sevgili ahmeter,

Bizim yörede ciddi anlamda menekşe üretimi yapan sera yok, yine de verdiğiniz sera ile görüşeceğim. Genellikle menekşeleri toplu olarak ithal edip, yurtiçine satış yapıyorlar.

Mersinde olan firma YANKO 324 6512600
Menekşeler 5 cm büyüklüğünde Tırlan Tütkiyeye geliyor yalovada çiçeklendiriip satışa sunuluyor çiçekli olanlar 290 krş marketlerde satılıyor
Yalovada bu işi yapan güney çiçekçilik mersin firması da herhalde o şekilde selamlar

maki01
20-02-2012, 21:58
Sevgili katmer,

Menekşe sayısı fazla olunca alt tabaktan sulama zahmetli oluyor . Bu nedenle üstten sulama yapıyorum.

Alt tabaktan sulama, biraz bekleyip tabağında kalmışsa suyu boşaltma, bence sağlıklı kök gelişimini teşvik eden bir yöntem. Güçlü kökler berabeinde güçlü bitkiyi de getiriyor.

Menekşe sayım ve düzenim uygun olsa , fitilsiz menekşelerimde kesinlikle alttan sulama yapardım :)

Senin de aynı nedenle üstten sulamayı tercih ettiğini düşünüyorum.

katmer
20-02-2012, 22:29
Sevgili maki01, zaten en büyük sıkıntı o.. Yukarıda kısaca cevapladığım için durumumu bilmeyenler yanlış anlayabilir. Alttan sulama kontrol edilmesi gereken bir yöntem. Sayı abartılı boyutlarda olunca kontrol etmek de çok zor oluyor. Ben de kuruduklarını gördükçe üstten sulama yapıyorum. Aslında benim için en uygun yöntem fitilli sulama. Yeni ayıracağım yavruları da direkt fitilli sulamaya geçirmeyi planlıyorum.

fahriyee
21-02-2012, 10:21
Ben böyle bir durumla karşılaşmadım, ancak iddia ediyorum ki bu durum tamamen genetik. Bakım ile ilgili hiçbir durumla alakası yok...

DAMLA81
21-02-2012, 11:16
Yıllar önce yani benim gecliğimde menekşeleri özellikle camur saksılara dikerdik altdan sulandıkları için suyu toprağa, köklere daha iyi iletiği için diye düşünüyorum.
Plastik hiçbirşey sevmediğim halde saksı olarak kullanıyorum.Menekşelerimi yapraklarına değdirmeden üsten suluyorum alttan sulanırsa torak yeterli neme ulaşamayabilir.
Bunlarda benim menekşelerin yapraklarından suya koyuyorum köklenenleri bardaklara dikiyorum sonra sevenlerine ulaştırıyorum.

gulen
21-02-2012, 12:25
Merhaba menekşeseverler,
Bu da benim yavru menekşem yaklaşık 2 ayda bu hale geldi.Ana yaprağın arkasında görünmeyen kısmında da 3-4 yaprak daha oluştu.Herhalde ayrılma zamanı geldi ama ben biraz daha dokunmayayım diyorum.
Selamlarımla.

menekşelerin dikili olduğu topraktaki o beyazlar nedir

blaze ash
21-02-2012, 14:19
menekşelerin dikili olduğu topraktaki o beyazlar nedir

Perlit adı verilen bir madde. Çiçekçilerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Toprağın nemli olmasını sağlıyor.

çilek59
21-02-2012, 15:31
Saksıda çok sıkıştıkları için bir menekşemi ayırdım. Küçük saksılara ektim fakat şimdi yapraklarını salmış durumdalar ne yapmam lazım ?

blaze ash
21-02-2012, 17:06
Ayırdığınız menekşelerin üzerine şeffaf poşet geçirin. Bir kaç delik açın ve bekleyin toparlanacaklardır. Çok fazla sulamayın çürüyorlar.

270146

blaze ash
21-02-2012, 17:18
Tecrübeli arkadaşlarıma bir kaç sorum olacak lütfen fikirlerinizi paylaşın.

1-) İlk defa yapraktan menekşe ürettim sizce şimdi ayırmalı mıyım?

270152

2-) Menekşeden ayırdığım yavrular ve köklenenler var seranın içinde bunları seradan çıkarmalı mıyım?
270156

270157

270158

Bu kabın içinde duruyorlar.

270159

_nihann_
21-02-2012, 17:31
Bunlara benim meleklerim...

_nihann_
21-02-2012, 17:42
Devamıı...

fahriyee
21-02-2012, 18:06
http://lh3.googleusercontent.com/-Qk_nfgSSLcs/T0PDO_no4xI/AAAAAAAAAIY/aVyxxRd5nXU/s640/IMG_0547.JPG

Tecrübeli arkadaşlarım bu menekşem 3 yıldır ne açtı ne büyüdü bu aralardada içine doğru kıvrıldı naden kaynaklanmış olabilir.
Büyüme noktasında sıkıntı var gibi. Fotoğraf daha net ve göbek kısmını yakından gösterecek olursa daha ayrıntılı bilgi verilebilir bence.

fahriyee
21-02-2012, 18:14
Sayın blaze ash, ilk fotoğraftaki menekşenizi ayırmayıp bir iki ay daha beklerseniz daha iyi olur. Şimdi ayırırsanız ancak bir yavrunuz yaşar, sera yapsanız bile.
2. ise, seradan çıkarmanız durumunda çiçeğin kabı çok küçük olduğundan su ayarlaması yapamayabilirsiniz. Sağlığını tehlikeye atmayın derim. Sera kabınızı ara sıra havalandırmıyorsanız delik açtığınızı düşünüyorum.

blaze ash
21-02-2012, 18:30
Sevgili fahriyee;
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Dediklerinizi dikkate alacağım. En iyisi 2 ay daha beklemek. Seraya delik açmadım ama her gün en az bir kere açık bırakıyorum. Bu arada menekşelerimi kontrol ediyorum.

katmer
21-02-2012, 19:06
Sayın nilgun_dogan, menekşenize büyük ihtimalle mite denilen bir akar bulaşmış. Onu ve yanındaki bütün menekşeleri ilaçlamanız gerekiyor. Yanındakilere de bulaşmıştır.

katmer
21-02-2012, 20:20
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-7.htm
Bu sayfadan itibaren okursanız aradığınızı bulabilirsiniz. Burada ilaç ismi vermek doğru olmaz diye düşündüm.

fdeniz38
22-02-2012, 13:00
Acaba menekşeyi yaprakla çogaltmak istersek ortama kaç günde yeni yavrular oluşur

özlem11
22-02-2012, 13:38
1 ay...

diver_bird
22-02-2012, 15:50
Sevgili driver_bird,

Afrika Menekşesi nem tutan , ama geçirgen bir toprak ister. Yani su yeterince nem verdikten sonra süzülüp akabilmelidir. Deliksiz bir saksıda, toprak harcı ile yetiştirmek gerçekten çok dikkatli sulamayla belki mümkün olabilir ama bence riske girmemek lazım.

Haklısınız sanırım saksılar hoşuma gidince dayanamayıp almıştım.Plastik kaplar bulup o boyutlarda ekip porselen kaba koymak daha akıllıca olabilir sanırım.
Çünkü şimdi bile sularken kök kısmına geldiğinde çürüme yapabilir korkusu yaşamıştım bir iki yaprakta öyle gitti.
Teşekkürederim sevgili maki

maki01
22-02-2012, 16:52
sevgili fdeniz38,

Erken davranıp özlem'in de yazdığı gibi 1 ayda yavru verebilir. Ortalama süre 6 hafta . Bu yaprağa ve bulunduğu ortama bağlı olarak uzayıp, kısalabiliyor.

Çeliğin yavru vermesindeki en önemli etken, çelik olarak seçtiğimiz yaprağın ne yaşlı ne de çok genç olması. Genelde merkezden itibaren 3. yaprak sırasından çelik alınması önerilir.

blaze ash
22-02-2012, 21:45
270314

Bu aralar tüm menekşelerimin yapraklarında böyle beyazlıklar oluşuyor. Sebebi nedir acaba?Sularken yapraklarına su değdirmiyorum. Zaten hep böyle beyaz kalıyorlar, su yanıkları gibi kararmıyor. Sudaki kireçten dolayı mı diye düşünüyorum ama sürekli üstten suluyorum.

maki01
22-02-2012, 23:51
Sevgili blaze_ash,

Dr. Optimara sitesinde yapraklardaki beyaz noktaların oluşumunu 3 nedene bağlamış.

1 . Gübre, izelement eksikliği ( Bakır )
2- Ortam pH'ı
3- Trips

En sık rastlanma nedeni toprak pH'ının kireç nedeniyle yükselmesi. İlk 2 madde aynı sonucu doğuruyor. Kireçli toprakta bitki yeterince besin ve minerallerden faydalanamıyor. Özellikle bakır eksiksikliği bu tür lekelere neden olabiliyor.

Üstten sulama yapman sudaki kireçin etkisini azaltmıyor. Arada sulama suyuna limon tuzu ya da sirke eklemeni ve en geç 6 ayda bir toprak değişimi yapmanı öneririm.

Not: İlgili mesajları http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-12.htm#post915318 bölümüne taşıyacağım.

asliayhan
23-02-2012, 16:07
arkadaşlar bugün kızlarımdan birisinde top top yapışkan unlanma gördüm ne yapmamlazım? açele yardım lütfen....

asliayhan
23-02-2012, 16:09
icinde böçek te gözüküyor hareketsiz böçekler

maki01
23-02-2012, 17:18
Sayın asliayhan,

Tarifinizden unlu bit olduğu anlaşılıyor. Zararlı gördüğünüz menekşeyi hemen diğerlerinden uzaklaştırın.

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-12.htm#post915318 başlığını inceleyerek, unlu bitle mücadele konusunda bilgi edinebilirsiniz.

katmer
23-02-2012, 20:46
Sevgili asliayhan, unlu bitler tam da senin dediğin yerde yuvalanırlar. Problemin unlu bit. Hastalık bölümünde tarif edilen alkollü karışım çok işe yarıyor. Sakın sinek ilacı kullanma!

menekşekolik
24-02-2012, 17:32
Sevgili menekşe severler,benim menekşelerimin yapraklarında herhangi bir sorun yok ancak çiçekler yaprak diplerinden görünmeye başladığında tekrar kuruyup dökülüyor.Büyüyenlerin de çiçek sapları ince ve çiçekleri küçük oluyor.Sebebi ne olabilir?Görüşlerinizi yazarsanız sevinirim... :)

türkansultan
24-02-2012, 19:50
Uzun bir aradan sonra bir kaç menekşede benden olsun arkadaşlar.