PDA

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 [41] 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

pembegül
10-04-2012, 19:18
İyi akşamlar arkadaşlar bende dün pazardan minik bir menekşe aldım rengi beyaz ve eflatun ebruleri var cinsi nedir yazarsanız sevinirim..;)

Menekşem....:D

maki01
10-04-2012, 22:32
Güzel günlerde büyüt sevgili pembegül, çok şirin bir menekşe yakalamışsın :)

İsim konusuna ithal edilirken üzerinde orijinal tür etiketi yoksa daha sonra türünü bulmak neredeyse imkansız oluyor. Ağırlıklı olarak Hollanda'dan gelen ithal menekşelerin neredeyse hepsi, seri olarak çoğaltılması kolay ve bir türün tüm özelliklerini göstermeyen menekşeler.

Kitlesel üretimi yerli olanlar ise, yine yurtdışından gelen menekşelerin su ya da bu yöntemle çoğaltıldığı isimsiz denilen türler.

Yerli ( Türkiye'de üretilmiş) ya da ithal türü belli olmayan menekşeler için NOID yani tanımsız, isimsiz diye genel bir anlandırma var.

Senin menekşen de çok güzel NOID- İsimsiz bir menekşe olmalı.

pembegül
10-04-2012, 22:49
Sevgili maki çok teşekkür ederim yazan ellerinize sağlık. Alırken üzerinde türün ismi yoktu bu konularda acemiyim sormakta aklıma gelmedi sizin menekşelerinizin isimlerini görünce bir sorayım istedim isimsizmiş ama olsun.Ancak üretme konusuna takıldım üretebilirmiyim acaba yaşatabilirsem zaman gösterecek..:)

maki01
10-04-2012, 22:56
Sevgili arzu_,

Gübre bilinen bir markaya aitse arka ya da ön yüzünde önce toplam N,P,K değerlerini verir, hemen altında ya da aynı yüzde bir elementinin içeriği birden fazla bileşen içeriyorsa onları yüzde oranları ile birlikte yazar.

281930
Not: Bu gübreyi menekşede kullanmıyorum.

N ( Azot) oranı %26 hemen altında da Üre Azotu oranı olarak %5.2 yazdığı gibi.

281931

Azot (N) bileşenlerinin önce toplam daha sonra ise tek tek isimleri ve oranları yazılmış, ve diğer element ve izelementler sıralanmış. N yani azotun bileşenlerine bakınca Nitrat azotu ve Amonyak azotu var ama Üreye rastlamıyoruz . Menekşede kullanılabilir :)

Not: Bu mesajlar daha sonra http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23487-2.htm#post942536 başlığına taşınacaktır.

maki01
10-04-2012, 23:23
Sevgili pembegül,

Bu muhteşem hoyayı (http://www.agaclar.net/forum/944487-post141.htm) yetiştiren eller , elbette menekşe de yetiştirip, çoğaltacaktır. Aşağıdaki başlığa bir göz at lütfen :)

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198-3.htm#post944425

arzu_
10-04-2012, 23:40
Sevgili arzu_,

Gübre bilinen bir markaya aitse arka ya da ön yüzünde önce toplam N,P,K değerlerini verir, hemen altında ya da aynı yüzde bir elementinin içeriği birden fazla bileşen içeriyorsa onları yüzde oranları ile birlikte yazar.

281930
Not: Bu gübreyi menekşede kullanmıyorum.

N ( Azot) oranı %25 hemen altında da Üre Azotu oranı olarak %4 yazdığı gibi.

281931

Azot (N) bileşenlerinin önce toplam daha sonra ise tek tek isimleri ve oranları yazılmış, ve diğer element ve izelementler sıralanmış. N yani azotun bileşenlerine bakınca Nitrat azotu ve Amonyak azotu var ama Üreye rastlamıyoruz . Menekşede kullanılabilir :)

Not: Bu mesajlar daha sonra http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23487-2.htm#post942536 başlığına taşınacaktır.

Sevgili Maki01,
Elimdeki besinde üre var, üre köklere zararlı diye yazılmış önceki mesajlarda. Bende buna istinaden diyorum ki; peki bu besinleri nasıl değerlendirebiliriz ? Bir fikriniz **** uyguladığınız bir yöntem var mı ?

arzu_
11-04-2012, 01:45
Bunlarda benim yavrularım :)) İlk denemem ve firesiz sonuç almam benim içim mucize...

Saklama kabında olanlar Sevgili arkadaşımdan aldığım yapraklar. Diğerlerinin arasında( sol üstten 1. melezleme yaptığım yaprak, bu gün farklı bir yöntemle bir melezleme daha yaptım sabırsızlıkla bekliyorum sonucu)Çoğunuz için ufak, ama benim için büyük bir adım :)))

yeşillim
11-04-2012, 06:35
Sayın arzu, saklama kabındakilerin materyalini öğrenebilir miyim?
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

menekşecibaba
11-04-2012, 07:41
Sayın Arzu Hanım Saklama kabında perlit te yaptığınız üretim en garantili yöntemlerden , firesiz netice alırsınız yalnız 1-2 günde havalandırmayı unutmayın.Ve sürekli hafif nemi muhafaza edin.
Yalnız yapraktan melezleme olmaz.Melezlemede neyi kastetiğinizi anlayamadım ?
Çürümüş , çürümeye başlamış yapraklarıda kesip atmalısınız.
Başarılar.

arzu_
11-04-2012, 10:42
Sayın arzu, saklama kabındakilerin materyalini öğrenebilir miyim?
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Sevgili Yeşillim,
Saklama kabındakilerin bir kısmı sizin karışımdan perlit/diatomit, bir kısmıda Sevgili Maki01 nin karışımı perlit/vermikülit.

arzu_
11-04-2012, 10:49
Sayın Arzu Hanım Saklama kabında perlit te yaptığınız üretim en garantili yöntemlerden , firesiz netice alırsınız yalnız 1-2 günde havalandırmayı unutmayın.Ve sürekli hafif nemi muhafaza edin.
Yalnız yapraktan melezleme olmaz.Melezlemede neyi kastetiğinizi anlayamadım ?
Çürümüş , çürümeye başlamış yapraklarıda kesip atmalısınız.
Başarılar.

Sevgili Menekşecibaba,
Melezlemeden kastım duyduğumun yalancısıyım, gözümle görmedim, çiçekler ebruli oluyormuş. Sizin bu konu ile ilgili çalışmalarınızı biliyorum, onlarla kesinlikle alakası olmayan bir şey :)) sadece merak ettiğim için denedim..

hasarigirl
12-04-2012, 10:41
sararmış yapraklarım sonunda filiz verdiler:Dyakında benimde yavrularım olacak inşallah..ama resimden de anlaşıldıgı üzere çok fazla derine ekmişim çıkarıp daha yüzeye ektim inşallah 1 aya yavruları yüzeyde görürüm.. bu süre içerisinde nelere dikkat etmem lazım?gölgede mi kalmalı ya da sera yöntemine devam etmeli miyim?

Rana+miraç
12-04-2012, 11:34
Sayın hasarigirl ; Çelik kökünde görülen yaprak çeliğe mi ait yoksa arkadan başka bir yaprak mı görüntüye girmiş. Ben topraktan çıkarıp kök oluşturduğunu gördüğüm ve tekrar ektiğim yaprakları kaybettim . İnşallah siz de böyle olmaz. Derine dikildiyse üzerinden toprak eksiltiyorum tamamen çıkarmıyorum artık.Tecrübeli arkadaşlar cevap verir ama çeliğin önceki yaşam şartları neyse gölge ve sera açısından aynısını devam ettirin. Hava sıcaksa sera için dikkatli olun.

hasarigirl
12-04-2012, 11:45
Sayın hasarigirl ; Çelik kökünde görülen yaprak çeliğe mi ait yoksa arkadan başka bir yaprak mı görüntüye girmiş. Ben topraktan çıkarıp kök oluşturduğunu gördüğüm ve tekrar ektiğim yaprakları kaybettim . İnşallah siz de böyle olmaz. Derine dikildiyse üzerinden toprak eksiltiyorum tamamen çıkarmıyorum artık.Tecrübeli arkadaşlar cevap verir ama çeliğin önceki yaşam şartları neyse gölge ve sera açısından aynısını devam ettirin. Hava sıcaksa sera için dikkatli olun.

evet arkadan başka yaprak görüntüye girmiş.bende korkuyorum ama çok fazla derindelerdi köklenmesi 2 ay sürdü artık yavru verip yüzeye çıkması 5 ayı bulrdu heralde o şekilde:Dtabi yaz hava şartları da mahvederdi yavrularımı..
daha yüzeye aynı saksıya diktimaynı şartları devam ettiriyorum şu anda..hava soguk sayılır bir haftadır..

ahmeter
12-04-2012, 17:07
Menekşe

özlem11
12-04-2012, 21:30
Fahriye ablamın hediye aldığı prenseslerimmmm

özlem11
12-04-2012, 21:32
devamııı

özlem11
12-04-2012, 21:33
....

Zoroğlu
12-04-2012, 23:27
Güzel bir albüm netten..VioletVoiceGroup's Public Profile on Photobucket.com (http://s924.photobucket.com/home/VioletVoiceGroup/allalbums)

Rana+miraç
13-04-2012, 13:17
Sayın fahriyee Sakarya'ya taşınmayı düşünmez misiniz ya da biz Konya'ya gelelim ne güzel hemşehri hediyeleri onlar .Size de aşkolsun özlem insan biraz bizi de düşünür. Menekşelerin resimlerini biraz çirkince çekseydiniz de biz de daha az özenseydik. Maşallah güle güle büyütün. Sakarya'dan da dostlar vardı bizde mi hediyeleşsek bilmem ki ?

yeşillim
14-04-2012, 11:32
Mor renk tomurcuk geliyor.

ahmeter
14-04-2012, 19:11
menekşem

hasarigirl
14-04-2012, 19:29
sonunda menekşem açtıı:)acaba menekşemin cinsini bilebilecek olan varmı?

ahmeter
14-04-2012, 20:32
menekşe

Rana+miraç
14-04-2012, 21:40
Merhaba... İki yapraktan yetişen menekşe ailemi göstermek istiyorum. İki yapraktan oniki kök menekşem oldu. İkisini hediye ettim. Yapraklardan birisi yavruları aldıktan sonra çürüdü. Diğerini yine diktim. Resimdeki yavrulu yaprak ikinci yavruları veriyor.
Sonunda açtı çiçeğini de gördüm şeker pembe . Şimdi hediye edip biraz sayıyı azaltmaya çalışıyorum.

yesilgiresun
14-04-2012, 23:20
1283068
afrika menekselerim
283069
buda beyaz güzelim
283070,
bu hepsindende güzel, yapraktan cok cicegi var
283071
buda mavisim,hepsini cok seviyorum

fahriyee
14-04-2012, 23:45
Sevgili Rana, menekşeniz çok güzel. Çok kolay üreyen ve bol yavru veren bir türdür. Geçen gün aldığım pembe rococonun çiçekleri daha farklı, gül gibi katmerli. Acaba ilk açışında gül gibi olup sonraki açışlarında normale mi dönüyor merak ettim. Bunların çiçeği de diğerlerinden biraz küçük oluyor. Bu yeni aldığım.

fahriyee
14-04-2012, 23:50
Aslında şişen tabletin nasıl kullanıldığını soracaktım, çiçeği görünce unuttum. Yaprak dikimi nasıl yapılmalı ve sonrasında sulama rejimi normal toprak gibi mi olmalı v.s.?

Sudenur
14-04-2012, 23:52
Merhabalar..

Saksı değiştirmede ki sorunu ben de yaşadım. :( Mevsimidir diye üç menekşemin saksısını değiştirdim Mart başında ve üçü de tek tek çiçek döktü. Yapraklar kararmaya başladı. Koparttıkça daha da karardı. Şimdi kuş gibi kaldılar ve hiç çiçek yok. Çok üzgünüm. :(

Menekşe KC3
15-04-2012, 10:23
Aksine birde suda yavru veren menekşenizi toprağa alıp etrafını toprakla besleyip yavruyu örtmezseniz onun gelişimi çok daha hızlı oluyor. Diğeri topraktan çıkıncaya kadar o çoktan tutunup yeni yaprak çıkarıyor...

Özlem Hanım, teşekkür ederim. Sudan çıkarttığımı dediğiniz şekilde yerleştirmiştim toprağa. Diğerini de dayanamayıp topraktan çıkarıp kontrol ettiğim bir gün yaprakları görünce aynı şekilde yüzeye almıştım. İkisi de büyümeye devam ediyor...
Birinde yapraklar kökün üç farklı yerinde oluşmuş. Zamanı geldiğinde ayırmam gerekecek... O gün geldiğinde yine sizlerin deneyimlerine başvuracağım... :)
Sevgiler...

bozo.0606
15-04-2012, 12:14
elimde kalan şon menekşem. anne saksıdan ayrıldı. şu an birbiriyle yarışan üç yavru var. saksısına sığmıyor. ne yapsam bilemedim..

9849. mesaj

Bu mesajımdaki menekşemi ayırdım ve sera sız pencere kenarında bakımlarına devam ettim. İşte son durum..:D:p:D:p

3. resimdeki çiçeksiz olsa da tomurcukları var ve hızla büyütüyor. Hiçbirini kaybetmedim. Anne kök ise çok değerli bir akrabamda..:cool:

Menekşe KC3
15-04-2012, 13:05
:)

[attach]283186

maki01
15-04-2012, 15:39
Aslında şişen tabletin nasıl kullanıldığını soracaktım, çiçeği görünce unuttum. Yaprak dikimi nasıl yapılmalı ve sonrasında sulama rejimi normal toprak gibi mi olmalı v.s.?

Sevgili fahriyee,

Şişen tabletlerin içeriği farklı olabiliyor, menekşe için uygun olanını yani sfagnum torfundan üretilen tabletleri bulmak lazım.

Yurtdışından bu tabletlerden getirmiştim ancak başarılı bir şekilde kullanamadım.
Bolca ıslatıp şişmesini sağladıktan sonra dikim yapıyorsun. Sulama düzeni farklı değil, nemli kalmasını sağlıyorsun.

Sevgili İlknur Aşık aynı tabletlerde çok başarılı oldu.

fahriyee
15-04-2012, 19:07
Sevgili maki, ilgine çok teşekkür ediyorum.
Sphagnum torfu ve vermikülit siparişi verdiğimde, deneme amaçlı şişen tablet te istemiştim. Ortasında yaprak sapı duracak kadar yüzeysel bir çukurluk var. Özel yapraklarda denemeyi düşünüyordum ama tereddüt ettim. 1-2 sıradan yaprakta deneyeyim, diğer üretim şekilleri ile kıyaslarım olmazsa...

Rana+miraç
15-04-2012, 22:37
Sevgili Rana, menekşeniz çok güzel. Çok kolay üreyen ve bol yavru veren bir türdür. Geçen gün aldığım pembe rococonun çiçekleri daha farklı, gül gibi katmerli. Acaba ilk açışında gül gibi olup sonraki açışlarında normale mi dönüyor merak ettim. Bunların çiçeği de diğerlerinden biraz küçük oluyor. Bu yeni aldığım.

Sevgili fahriye Benim üretken menekşemin ilk çiçeği katlı değil.Anne menekşeyi görmedim bana hediye edilmişti yapraklar. Geçen günlerde mor katlı aynı tip yaprakları olan bir menekşe aldım.Şimdilik bir sürü çiçeği var. Saksısını da değiştirdim Keyfi yerinde .
Komşumun yaşlı menekşesini gençleştirmek için alıp kökünü kestim yeni kökleri artınca dikeceğim. Onun da yaprak yapısı aynı, renginin beyaz olduğunu söyledi. Bu tip menekşenin adının rococo olduğunu bilmiyordum. Benim de üç renk rococom olmuş olacak

sema62
15-04-2012, 22:38
Toprağını sphagnum torfu ile değiştirdiğim, gelişmekte olan yavru menekşelerim.
Bu yıl ilk kez açan menekşelerim .

arzu_
15-04-2012, 22:54
Sevgili Sema62,
Ellerinize sağlık, ne büyük mutluluktur yavruların çiçeğini görmek:) Bir şey soracağım;
son resimde arkada görünen mor menekşenin ismi nedir?

sema62
15-04-2012, 23:22
Sevgili maki, ilgine çok teşekkür ediyorum.
Sphagnum torfu ve vermikülit siparişi verdiğimde, deneme amaçlı şişen tablet te istemiştim. Ortasında yaprak sapı duracak kadar yüzeysel bir çukurluk var. Özel yapraklarda denemeyi düşünüyordum ama tereddüt ettim. 1-2 sıradan yaprakta deneyeyim, diğer üretim şekilleri ile kıyaslarım olmazsa...

Sevgili fahriye,aldığımız bir menekşede, sanırım bahsettiğiniz şişen tabletteydi.Toprağını değiştirirken fark ettik.Değişim sırasında kökleri çok hasar görmüştü.

sema62
15-04-2012, 23:25
Sevgili Sema62,
Ellerinize sağlık, ne büyük mutluluktur yavruların çiçeğini görmek:) Bir şey soracağım;
son resimde arkada görünen mor menekşenin ismi nedir?

Yerli bir tür.Komşumun menekşesinden yaprak alarak yetiştirdim.

Orkun Kırcı
15-04-2012, 23:54
sonunda menekşem açtıı:)acaba menekşemin cinsini bilebilecek olan varmı?

Bu renkten geçne yıl Aydın kipadan almıştım, üzerindeki çiçekler geçtikten sonra yaza doğru tekrar çiçeğe döndü ve çiçekleri kocaman(6-7 cm) ve katlı beyaz olarak açtı. Bu halinden çok daha güzel bir görüntüsü oldu. Bakalım bu yıl nasıl açacak. Ayrıca dipten çok sayıda yavru veriyor.

hasarigirl
16-04-2012, 09:58
orkun bey çiçek rengi sonradan değişebilir mi ki?çok ilginç..bende dün bol çiçekli beyaz bi menekşe aldım aydın kipadan:)bir çeşitim daha oldu..bir ara fotografını eklerim...

fahriyee
16-04-2012, 10:06
Merhabalar..

Saksı değiştirmede ki sorunu ben de yaşadım. :( Mevsimidir diye üç menekşemin saksısını değiştirdim Mart başında ve üçü de tek tek çiçek döktü. Yapraklar kararmaya başladı. Koparttıkça daha da karardı. Şimdi kuş gibi kaldılar ve hiç çiçek yok. Çok üzgünüm. :(

Aslında toprak değişimi için ideal bir mevsimdeyiz arkadaşım. Yaprak sapının uçtan kararması ve dıştan itibaren yaprakların yumuşaması kök çürüğünün belirtisidir. Sebebi ise genelde fazla sulamadır. Bir de büyük bir saksıya aktarmışsanız çürük kaçınılmaz oluyor...

ahmeter
16-04-2012, 19:56
Menekşeyi sevdim

arzu_
16-04-2012, 20:42
Nerede paylaşacağımı bilemediğim için buraya yazıyorum;
Haşereler bahçenizi veya saksı bitkilerinizi mahvediyor mu? Bahçeniz için bir aluminyum tabağa (ya da aluminyum folyoya) hıyar dilimlerini koyup, ortada bir yere yerleştirin. Saksılarınıza ise birkaç dilimi toprağın üzerine yine aluminyum tabak veya folyo ile yerleştirin. Bütün mevsim haşerelerden kurtulacaksınız. Hıyardaki kimyasallar aluminyum ile etkileşerek insanların algılayamadığı ama haşereleri deli eden bir koku yayar ve onların ortadan kaybolmalarına neden olur.

Rana+miraç
16-04-2012, 20:58
Sevgili arzu hıyarları folyo ile saracak mıyız yoksa tabağa koyar gibi üzerini açıkta mı bırakacağız ?

arzu_
16-04-2012, 21:07
Sevgili arzu hıyarları folyo ile saracak mıyız yoksa tabağa koyar gibi üzerini açıkta mı bırakacağız ?

Sevgili Rana+miraç, üzeri açık kalacak şekilde.

Orkun Kırcı
16-04-2012, 21:26
orkun bey çiçek rengi sonradan değişebilir mi ki?çok ilginç..bende dün bol çiçekli beyaz bi menekşe aldım aydın kipadan:)bir çeşitim daha oldu..bir ara fotografını eklerim...

Bu tarz çift renklilerde sonraki çiçeklenmede renk farklılığı olabiliyor tabii bu benim gözlemim, illa ki daha kıdemli arkadaşlar sebebini anlatırlar. :)

Kipaya artık eskisi gibi bol menekşe gelmiyor :(

Zoroğlu
16-04-2012, 22:20
:)283790

Zoroğlu
16-04-2012, 22:34
283804

arzu_
16-04-2012, 22:38
Sayın Zoroğlu,
Benimde böyle bir çalışmam var. Sabırsızlıkla büyümesini ve çiçek açmasını bekliyorum.İnşallah sizde tekrar çiçeklerini görürsünüz menekşenizin. Güle, güle büyütün.

blaze ash
16-04-2012, 23:12
Açmayacaklar diye ümidi kasitiğim menekşelerim sonunda açtılar ve şu anda harikalar. İkncisi hariç hepsi direkt sabah güneşini alan cam önündeydiler. Tül falanda yoktu.

Bir hafta her gün takip ettim güneşten zarar görmeyince almadım yerlerinden. Bir tek ikinci menekşemin yaprakları yumuşadı, gölgeye alınca düzeldi.
283822

283823

283824

283825

283826

blaze ash
16-04-2012, 23:19
Aldığımdan beri ilk defa çiçeklendiler. Çok acemiyim. Ama öğrendim ki sabır ve sevgi gerekiyormuş. Her gün bıkmadan ilgilendim, zaman zaman yapraklarını okşadım, bazen de açmadıkları için üzüldüğümü söyledim. Küstüm ve bir hafta ilgilenmedim, ardından tomurcuklandılar. :) Umarım herkesin menekşeleri istediği gibi çiçeklenir.

283818

maki01
17-04-2012, 01:55
Kutluyorusm sevgili blaze ash, yüreğine sağlık. Çok çoşkulu çiçeklenmişler :)

Sevgili zoroğlu,

Menekşen çok güzel, iki dalda iki ayrı renk :) Bu tür durumla karşılaşmak zaman zaman mümkün olabiliyor. Genlerinde bir şekilde (doğal ya da yapay tozlaşma ile ) her iki rengin de özelliğini barındırabiliyorlar.

2011 Haziran'nında benim bir menekşem de iki farklı renkte çiçek vermişti. Konuyu uluslararası forumlarda araştırmıştım. Bu tür menekşelerin chimera ( İki hücreli ) grbunda olduğunu söylemişlerdi.

283829

hasarigirl
17-04-2012, 10:16
bunlarda benim küçük ailem..en baştagörünen anneleri. bu hale gelmeden önce iyiy ki bir yaprak almışım:) 1 yapraktan 9 yavru elde ettim yaklaşık 1 hafta önce..şu ana kadar hiç biri bynunu bükmedi:)bu benm ilk denemem inşallah başarılı olurum:)

hasarigirl
17-04-2012, 10:19
Bu tarz çift renklilerde sonraki çiçeklenmede renk farklılığı olabiliyor tabii bu benim gözlemim, illa ki daha kıdemli arkadaşlar sebebini anlatırlar. :)

Kipaya artık eskisi gibi bol menekşe gelmiyor :(

orkun bey merkez kipada bende bulamamıştım.forum aydında çok guzeller hala var..üstelik 2 tl:)tabi daha guzelleri 5 tl olarak ayırmışlar..

maki01
17-04-2012, 12:31
Sevgili hasarigirl,

Kullandığınız toprak karışımında yeterli perlit, vermikulit ya da dere kumu gibi bir malzeme göremiyorum. Saksılar çok büyük.

Bu durumda sulamaya çok dikkat etmelisin. Menekşelerini kök çürümesinden kaybetme ihtimalin çok fazla...

Rana+miraç
17-04-2012, 15:06
Sevgili maki ,
Hasarigirl'in menekşe yavrularını biraz erken ayırdığını düşündüm. Bu büyüklük ayırım için yeterli midir?
Bu sıralar yavrulayan menekşelerimi çürümeden kaybediyorum. Korkudan hiç bir menekşemi sulayamaz oldum. Bu sabah serada yavrulayan ve kasım ayında diktiğim çeliği ve yavruyu da kaybettim. Toprak kupkuru anlamıyorum başka bir enfektif etken sebep olabilir mi?

menekşegül
17-04-2012, 15:08
Çok güzelmiş sevgili Fahriye acaba nereden aldınız ben bir türlü bulamıyorum roccoyu.:(

maki01
17-04-2012, 16:26
Sevgili Rana+miraç,

Haklısın hasarigirl yavruları erken ayırmış, 5-6 yapraktan sonra ayırmak daha uygun.

Bazen bir çelikte ayrılma büyüklüğüne gelmiş yavruların yanında , henüz yeni gelişmeye başlamış minik yavrular da olabiliyor ve onları da ayırmak zorunda kalabiliyoruz. Bu durumdaki yavruları mümkün olduğunca küçük kaplarda sulamaya çok dikkat ederek yaşatmak mümkün olabiliyor.

Sevgili maki ,
Bu sıralar yavrulayan menekşelerimi çürümeden kaybediyorum. Korkudan hiç bir menekşemi sulayamaz oldum. Bu sabah serada yavrulayan ve kasım ayında diktiğim çeliği ve yavruyu da kaybettim. Toprak kupkuru anlamıyorum başka bir enfektif etken sebep olabilir mi?

Kök çürümesinin en önemli nedenlerinden biri de düzensiz sulama rejimi. Menekşeyi susuz bırakıp, sonra sulamak da çürümeye neden oluyor sevgi Rana.

hasarigirl
17-04-2012, 16:45
değerli görüşleriniz için teşşekkur ederim arkadaslar..2 kök ayırım için yeteri olgunluga erişmişti gibi geldi bana ve birazda sabırsızlandım açıkçası:)videolar bolumdeki videoya bakarak ayırdım.elimdeki saksıları kullandım.demekki sulamaya dikkat edicem..
ben ne kadar sulamama dikkat etsemde evim heryerden guneş aldıgı için pek fazla sorun yaşamayacagımı düşünüyorum sulamada..
Sevgili hasarigirl,

Kullandığınız toprak karışımında yeterli perlit, vermikulit ya da dere kumu gibi bir malzeme göremiyorum. Saksılar çok büyük.

Bu durumda sulamaya çok dikkat etmelisin. Menekşelerini kök çürümesinden kaybetme ihtimalin çok fazla...
daha dün perlit aramaya çıktım ama bulamadım.bir yerde de 50 kiloluk
paketlerde satıyoruz dedi.1.5 yaşında kıızmla beraber yorgunlugum yanıma kar kaldı..gübre bulabildim.ilk baştaki yani kötü durumda olana uyguladım sulandırarak..heralde internetten sipariş vericem artık..

Sudenur
17-04-2012, 21:25
Aslında toprak değişimi için ideal bir mevsimdeyiz arkadaşım. Yaprak sapının uçtan kararması ve dıştan itibaren yaprakların yumuşaması kök çürüğünün belirtisidir. Sebebi ise genelde fazla sulamadır. Bir de büyük bir saksıya aktarmışsanız çürük kaçınılmaz oluyor...

Evet fahriye hanım, sanırım haklısınız. Su vermeyi kestiğimden beri yapraklar canlanmaya başladı, yeni yapraklar çıktığını gördüm sevindirik oldum. Çiçekler döküldü ama köklerini kurtardım sanırım.

özlem11
17-04-2012, 21:45
Prenseslerimden manzaralar:)

FIRUZAN
17-04-2012, 22:56
Merhaba ,
Fotoğrafını yüklediğim menekşemi yeni aldım yapı marketten çok uygun fiyata.Bu yaprakların yukarıya doğru dik vaziyette büyümesi ve hafif kıvrılmış halde olması bir hastalık değil mi?:confused:teşekkürler

maki01
17-04-2012, 23:03
Sevgili FIRUZAN,

Yaprakların yukarıya doğru uzaması tür özelliği ya da yetersiz ışıktan kaynaklanabiliyor. İçe doğru kıvrılma da tür özelliği olmalı.

Beni, menekşenizin göbeğindeki yaprakları biraz tedirgin etti. Sıkışma, deformasyon ve renk değişimi var gibi. Bu tür durumlarda ilk aklıma gelen mite yani akar oluyor. 1 ay kadar evdeki diğer bitkilerinizden ayrı bir odada gözlemlemenizi öneririm.

sardunyadervis
18-04-2012, 00:32
bordo koyu yapraklı olan meneksenin turu ne? farkli bir tur ismi var mı*?

özlem11
18-04-2012, 07:18
Bordo menekşem normal stantart tür. Onca menekşe aldım bunun renk kombinesi biraz farklı ve kırmızıya yakın. Göbek kısmına doğruda renk farklılığı var. Tabiri caizse bordoluktan biraz daha kadifemsi siyahımsı bir renge sahip...

tabiata dair
18-04-2012, 09:11
Sayın katmer'den aldığım menekşe yapraklarım 10. gün sonunda suda köklendiler, yedekleri de toprakta şu anda. Bakalım önce hangisi yeşerecek. Böylece suda mı yoksa direkt toprakta mı afrika menekşesi yaprakları daha hızlı büyüyorlar görmüş olacağız. Bu aralar havaların güzel gitmesi de yaprakları iyi yönde etkiliyor..

tabiata dair
18-04-2012, 09:18
Bu arada, bir ara ölmek üzereyken çiçekçide rastladığım tek menekşem iyileşti ve ilk çiçeğini dün açtı. Böylece rengini de görmüş olduk: Kenarları hafif kıvrımlı uçuk pembe imiş :)

özlem11
18-04-2012, 09:23
Suda olanları suda baya baya yapraklanıncaya kadar almayın... Sonra üçler yaprakçık olunca toprağa alıp etrafını toprakla besleyin. Yaprakları toprakla örtmeyin. Aydınlık serin biryerde 1 hafta sera yapın alıştırarak normal ortamına koyun...

Rana+miraç
18-04-2012, 09:37
Sevgili Özlem kök çürüğü olmasın diye menekşe diplerini çapaladım demişsin, ben de arada yapıyorum. Bir kürdanla ulaşabildiğim kadar derinden yapıyorum zararı olur mu yoksa daha mı yüzeysel yapmalı kök zedelenmemesi için ?

tabiata dair
18-04-2012, 09:45
Sayın Rana+miraç, bildiğim kadarıyla toprağı havalandırmak çiçeğin gelişimine katkı sağlıyor, çünkü toprak su verildikçe zamanla oturabiliyor, ben de eskiden elimde çok fazla menekşem varken havalandırma yöntemini uygulardım ve faydasını da gördüm. Özlem bu konularda daha çok tecrübeye sahip, katkısını bekliyoruz.

özlem11
18-04-2012, 10:23
Ben üzerinde kireç tortu birikintisini alıyorum ve ara ara toprağı köke yaklaşmadan karıştırıyorum. Çok eksilmişse toprak ilave ediyorum. Havalandırmak bence de faydalı....

tabiata dair
18-04-2012, 10:54
toprağın üzerindeki kireç verilen sudan mı, yoksa toprağın yapısından mı kaynaklanıyor? Çünkü aynı su verildiği hâlde bazılarında var bazılarında kireçlenme yok.

bozo.0606
18-04-2012, 12:25
Ben üzerinde kireç tortu birikintisini alıyorum ve ara ara toprağı köke yaklaşmadan karıştırıyorum. Çok eksilmişse toprak ilave ediyorum. Havalandırmak bence de faydalı....

beğenmekten öte katılmak istedim. bende uyguluyorum bütün bitkilerime. şikayet eden olmadı..

maki01
18-04-2012, 12:39
Sayın katmer'den aldığım menekşe yapraklarım 10. gün sonunda suda köklendiler, yedekleri de toprakta şu anda. Bakalım önce hangisi yeşerecek. Böylece suda mı yoksa direkt toprakta mı afrika menekşesi yaprakları daha hızlı büyüyorlar görmüş olacağız. Bu aralar havaların güzel gitmesi de yaprakları iyi yönde etkiliyor..

Sudaki kökler 1 cm'i bulunca toprağa alabilirsiniz. Kahve fincanı kadar hacmi olan bir kaba , 1-1.5 cm derinliğe dikerseniz kısa sürede yavru verecektir.

Ya da sevgili özlem'in de yazdığı gibi suda yavru vermesini bekleyip , daha sonra dikebilirsiniz.

fahriyee
18-04-2012, 14:20
Toprağın üst tabakalarını karıştırmak, azot dönüşümü sağlar. Dolayısıyla çok faydalı bir işlem, lakin kullanılan aleti aşırı derinlere götürmemek lazım ki yan kısımlarda saçaklanmış olan kökler zarar görmesin.

fahriyee
18-04-2012, 14:28
Sevgili menekşegül, koçtaştan aldım. Sadece pembe ve mor türleri var, beyazı hiç gelmiyor. Çiçekçiler genelde rococco getirmiyor. Ama bu da sonraki açışlarında az katmerli gibi bir hal alıyor. Sizin orada koçtaş yok mu?

tabiata dair
18-04-2012, 17:12
teşekkürler maki01,

iki yöntem de uygulanabilir, ancak ben de suda köklendikten biraz sonra toprağa dikilmesini daha mantıklı görüyorum. Nitekim bazen! yapraklar oluşmaya başladıktan sonra toprağa zor uyum sağlayabiliyor.. Zaten o kadar da sabırlı değilim, konu menekşeler olunca aceleci davranıyorum genellikle :)

menekşegül
18-04-2012, 17:18
Sevgili menekşegül, koçtaştan aldım. Sadece pembe ve mor türleri var, beyazı hiç gelmiyor. Çiçekçiler genelde rococco getirmiyor. Ama bu da sonraki açışlarında az katmerli gibi bir hal alıyor. Sizin orada koçtaş yok mu?
Malesef Muğla'da koçtaş yok. :( çiçekçilerde hiç rastlamadım kipaya da hep sıradan türler geliyor.

maki01
18-04-2012, 17:58
Afrkika menekşelerinde bilimsel bir kaynak bulmadığım için bugüne kadar yazmak istemedim ama suda gelişen köklerin genel olarak yapısının toprağa uygun olmadığını ve toprağa aktarıldığında bu köklerin fazlaca işlevinin olamayacağını okumuştum. Suda gelişen kökler bir dönem sonra yerini toprağa uyumlu köklere bırakıyormuş.

Kişisel deneyimlerim bana bu bilginin doğru olduğunu söylüyor. Bu nedenle çeliklerimi suda köklendirmeden direkt toprağa dikiyorum. Bitki ikinci kez, yeni kökler için enerji tüketmiyor sanki :)

Cizmeli Kedi
18-04-2012, 18:12
Evet aslında mantıklı, keşke nemi suyu tutturmak benim gibi acemiler için bu kadar zor olmasaydı...

SerDag
18-04-2012, 20:56
Tatlı kuzu aylardır çiçekli. İki resim arasında 2 hafta var. Nedense çiçekleri solunca elimle alamıyorum. Vermiyor. Oysa mor menekşemde solan çiçeği elimle kolayca alırdım. Çiçek saplarını kuruturdu, onları da alırdım. Bunda çiçek sapları da hep diri kalıyor. Baktım ki olmayacak, solan çiçekleri saplarıyla kesmeye başladım. Biraz rahatladı galiba, kalan çiçekler dikleşti..:D

Batı penceresi kışın çok bol aydınlık alıyor. Yanmıyorlar. Yazın tabii daha serin bir yerlere götüreceğim..;)

SerDag
18-04-2012, 21:00
Sayın maki01 ben de böyle bir şey okudum. Suda oluşan köklerin büyük bir kısmı toprak için uyumlu değil. Bitkiyi ekince bir süre daha gelişme göstermiyor, sebebi de uygun kökler yapmakla bir daha uğraşması.

Benim de önerim gelişkin sağlıklı bir yaprağı biraz sap da bırakarak (ucu biraz verevli olmalı) kesin ve çay kaşığının ters ucuyla toprağa saptan birazcık daha genişçe bir oyuk açın. Sapı nazikçe daldırın. Etrafındaki toprağı biraz toparlayın. Toprak kurudukça üstten az az su verin. Birkaç haftada yavrulayacaktır.

Zoroğlu
19-04-2012, 00:08
Tatlı kuzu aylardır çiçekli. İki resim arasında 2 hafta var. Nedense çiçekleri solunca elimle alamıyorum. Vermiyor. Oysa mor menekşemde solan çiçeği elimle kolayca alırdım. Çiçek saplarını kuruturdu, onları da alırdım. Bunda çiçek sapları da hep diri kalıyor. Baktım ki olmayacak, solan çiçekleri saplarıyla kesmeye başladım. Biraz rahatladı galiba, kalan çiçekler dikleşti..:D

Batı penceresi kışın çok bol aydınlık alıyor. Yanmıyorlar. Yazın tabii daha serin bir yerlere götüreceğim..;)
Sayın SerDag birinci resimdeki menekşenizde bir adet tohum kapsulü bulunuyor galiba yanılıyormuyum...

sardunyadervis
19-04-2012, 00:09
Evet aslında mantıklı, keşke nemi suyu tutturmak benim gibi acemiler için bu kadar zor olmasaydı...

...............
az sulamak ama dısarıdan nemlendirmek iyi oluyor fisfis la geceleri hafif bir yagmurama yaprakları hos gosteriyor yaprakları dikerek cogaltmakta mantıklı suda bazen curuyor

sardunyadervis
19-04-2012, 00:54
celigi yapraga yakın 2.5 cm kadar yerden açılı sekilde 1.5 cm kadarda topragın icine kadar kalem gibi bir seyle topraga oyuk acıp dikiliyor

Rana+miraç
19-04-2012, 09:41
Bu günlerde favori renklerim eflatun ve beyaz. Her ikisini de yapraktan yetiştirdim. Eflatun olanı yerde kopmuş olarak buldum. Onu kuruyup yokolmaktan kurtardığım için olsa gerek (arsız demeyin alınır ) çok vefakar ,çok güzel çiçekler açıyor. Bu ikinci açışı. Kökünde ayrılmayı bekleyen yan sürgünleri var ana kök zarar görür diye korkudan ayıramıyorum. Beyaz herkeste olan ve kolay büyüyen tür ama olsun sıradan olanların da güzelliklerini takdir etmek lazım.

menekşegül
19-04-2012, 13:15
Bunlarda benim canlarım.Görüntü için özür diliyorum çok net değil. Makineyi ayarlayamadım.
284566

menekşegül
19-04-2012, 13:22
284575
284576
Aslında bu menekşem aldığımda bembeyazdı. Ana menekşe kurudu bunu aldığım çelikten yetiştirdim lila benekleri var. Bu haliyle de çok seviyorum.

ahmeter
19-04-2012, 16:47
Saintpaulia

ahmeter
19-04-2012, 19:37
Eşim evde saksı istemiyor
Deseneki güzelim sen şimdiden yanmışsın
Yukarıdaki menekşeler 3 lira 3 ay ödemesiz 10 ay vade kredi kartı

yeşillim
19-04-2012, 20:54
Bir türlü fotoraf yükleyemedim. Bu sabah çektim.

maki01
19-04-2012, 22:20
Sevgili yeşillim,

Topraksız ortamda olam menekşe mi?

yeşillim
19-04-2012, 22:32
Hayır onda çok küçük tomurcuk var ama açar mı bilemiyorum.

şemsiye ağacı
20-04-2012, 07:25
http://i42.tinypic.com/1zzjm8n.jpg

menekşelerim b1 günün içinde böyle oldu...

sanki çiçeklerini sap kısmından biri kırmış gibi :(

ne yapmam lazım

çiçeksever
20-04-2012, 09:06
Dün Koçtaştan 2 tane mor menekşe aldım.Biri katmerli biride fırfırlı.Ayrıca mor ve pembe rococo cinsi güney firmasının ürünü vardı.3.25 TL.İlgilenenlere duyurulur.

menekşegül
20-04-2012, 09:40
Dün Koçtaştan 2 tane mor menekşe aldım.Biri katmerli biride fırfırlı.Ayrıca mor ve pembe rococo cinsi güney firmasının ürünü vardı.3.25 TL.İlgilenenlere duyurulur.

:(:( Ağlamak istiyorum neden muğlada koçtaş yok ki?

yeşildente
20-04-2012, 10:34
http://i42.tinypic.com/1zzjm8n.jpg

menekşelerim b1 günün içinde böyle oldu...

sanki çiçeklerini sap kısmından biri kırmış gibi :(

ne yapmam lazım

Tam emin olmamakla beraber daha önce böyle olan iki menekşemin topragını açtığımda kökü çürümüş olduğunu gördüm. Eğer öyle bir durum varsa önlemini biran önce alın derim.

ahmeter
20-04-2012, 11:12
menekşe

maki01
20-04-2012, 13:16
Sayın şemsiye ağacı

Kök çürümesi ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgileri http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-10.htm bölümünde bulabilirsiniz.

şemsiye ağacı
20-04-2012, 14:18
Sayın şemsiye ağacı

Kök çürümesi ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgileri http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-10.htm bölümünde bulabilirsiniz.

teşekkür ederim, malesef ki daha tomurcukken kesmek zorunda kaldım çiçekleri ve birkaç yaprağı :( boyun bükmüşlerdi... hemen kökten yeni tomurcuklar gördüm *** onlar boyun bükmeden büyür

şimdi bekliyorum *** iyileşir...

özlem11
20-04-2012, 14:39
Sayın şemsiye ağacı kökleri köke yakın yaprak uçlarını kontrol edermisiniz... Çok sulamadığınızı söylediniz ama yinede bakmakta fayda var.

hasarigirl
20-04-2012, 15:18
sevgili özlem 2 gün once köklerini çapalama havalandırma konusunda yazdıklarınızı okuyup yavru menekşeme uygulamıştım.bugun gözle görülür gelişme kaydetmiş teşekkürler:)

emine yaprak
20-04-2012, 16:27
menekşelerimde beyaz pamuk gibi yapışkan şeyler var ,hepside çok güzeller de...nedir bu acaba,menekşelerimi nasıl kurtarabilirim?

maki01
20-04-2012, 16:34
Büyük olasılıkla menekşenizde unlu bit diye anlandırılan zararlı var sayın emine yaprak.

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271.htm bölümünde bilgi bulabilirsiniz.

şemsiye ağacı
20-04-2012, 16:39
Sayın şemsiye ağacı kökleri köke yakın yaprak uçlarını kontrol edermisiniz... Çok sulamadığınızı söylediniz ama yinede bakmakta fayda var.

http://i42.tinypic.com/ekkb9w.jpg

bitkimin son hali bu :(

bende başka cins menekşeler var ve çok dayanıklılar bu türüyle yeni karşılaştım
çok hassaslar gerçekten

maki01
20-04-2012, 16:45
Sayın şemsiye ağacı,

Bu menekşenizi diğer bitkilerinizden ayrı bir odaya alın. Erken yorum yapmak istemiyorum ama sorun kök çürümesinden farklı olabilir, diğer bitkilerinize de bulaşmasın. Bu menekşeye dokunduktan ellerinizi yıkamayı unutmayın, hastalığı diğer menekşelerinize taşıma ihtimaliniz var.

şemsiye ağacı
20-04-2012, 16:51
Sayın şemsiye ağacı,

Bu menekşenizi diğer bitkilerinizden ayrı bir odaya alın. Erken yorum yapmak istemiyorum ama sorun kök çürümesinden farklı olabilir, diğer bitkilerinize de bulaşmasın. Bu menekşeye dokunduktan ellerinizi yıkamayı unutmayın, hastalığı diğer menekşelerinize taşıma ihtimaliniz var.

Söylediklerinizi aynen uyguluyorum, teşekkür ederim...

Sadece bekliyorum, *** düzelir. :(

fahriyee
21-04-2012, 11:10
Sayın şemsiye ağacı, fotoğrafınız net olmamakla beraber anladığım kadarıyla menekşenizin orta yapraklarında yanık oluşmuş. Bu güneş yanıklarına cam kenarında aktif güneş gören menekşelerde rastlıyoruz. Işık gören başka bir bölgeye alırsanız toparlanır ve yeni yapraklar sağlıklı çıkar.
Ayrıca arkadaşların söylediği gibi susuz kalmış olabilir, bir de kök çürüğünden şüpheleniriz.
Artık deneme yanılma yoluyla kök çürüğünü hemen çözer oldum. Şöyle ki; dış yapraklarına dokununca diri değilse ve bitki verdiğiniz suyu çekmemişse( yani toprağı eskisi gibi kurumuyor hep ıslak kalıyorsa) kök çürüğü demektir.

fahriyee
21-04-2012, 13:17
Beğeninize sunuyorum.

fahriyee
21-04-2012, 13:26
Devam

fahriyee
21-04-2012, 13:27
3 tane daha...

ahmeter
21-04-2012, 19:43
Yavruların geliyor

şemsiye ağacı
21-04-2012, 21:05
Sayın şemsiye ağacı, fotoğrafınız net olmamakla beraber anladığım kadarıyla menekşenizin orta yapraklarında yanık oluşmuş. Bu güneş yanıklarına cam kenarında aktif güneş gören menekşelerde rastlıyoruz. Işık gören başka bir bölgeye alırsanız toparlanır ve yeni yapraklar sağlıklı çıkar.
Ayrıca arkadaşların söylediği gibi susuz kalmış olabilir, bir de kök çürüğünden şüpheleniriz.
Artık deneme yanılma yoluyla kök çürüğünü hemen çözer oldum. Şöyle ki; dış yapraklarına dokununca diri değilse ve bitki verdiğiniz suyu çekmemişse( yani toprağı eskisi gibi kurumuyor hep ıslak kalıyorsa) kök çürüğü demektir.

Çok doğru bir tespitiniz var gerçekten.. iki gün önce cam kenarındaydı ve olan olmuştu, şimdi toparladı dediğiniz gibi ışık alan ama cam kenarı olmayan bir yerde, yaprakları sert, sanırım yavaş yavaş kendine geliyor ;)

teşekkürler ilgilendiğiniz için...

Zoroğlu
23-04-2012, 10:13
285776

Dudi
23-04-2012, 14:22
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/285937d1335182494-23042012681.jpg

Çılgın menekşe :)

yesilgiresun
23-04-2012, 14:41
mavi meneksemin önceki hali

yesilgiresun
23-04-2012, 14:45
ikinci resimdeki simdiki hali.galiba günesten etkilendi,yapraklari düsüyor

yesilgiresun
23-04-2012, 14:58
bu meneksemin cicekleri en az 2 aydir hic bozulmadan duruyor.cicekleri tipki ortanca cicegi gibi top,top ve ebruli.diger menekselere bakiyorum,cicekleri tane ,tane.acaba bu menekse hangi türe giriyor,bilenler yardim edermi?

maki01
23-04-2012, 15:05
Sevgili yesilgiresun,

Menekşelerin en dış sıradaki yaşlı yaprakları zamanla yumuşayarak çürür, normaldir. Ancak kök çürümesinde de yapraklar dış sıradan başlayarak bozulur.

İki durumu yaprak sapının gövdeyle birleştiği bölümü köntrol ederek ayırt etmek mümkün. Sapın gövdeyle birleştiği bölümde kahverengileşme varsa kökleri kontrol etmekte fayda var, kökler çürümüş olabilir.

yesilgiresun
23-04-2012, 15:35
tesekkür ederim sayin maki
01, kök durumunu baktim,saglam duruyor,ancak dediginiz gibi dis yapraklar düsüyor ,belki bitki kendini yenilemek istiyordur,acaba cicek besini versem iyi gelirmi?

maki01
23-04-2012, 22:44
Sevgili yesilgiresun,

Bu mevsimde menekşelere besin takviyesi yapmak çok önemli. Baharla birlikte menekşeler de daha hızlı gelişmeye başlayıp ek besine ihtiyaç duyuyorlar.

şemsiye ağacı
24-04-2012, 06:29
http://i40.tinypic.com/oksmiq.jpg

Bu son hali bitkimin, durumu nasıl acaba?..

Yaprakları sertleşti sanırım bu iyi bir şey!..

şemsiye ağacı
24-04-2012, 06:40
http://i39.tinypic.com/rh0hmu.jpg

diğerlerinden biri ;)

ahmeter
24-04-2012, 08:12
Dışarıya buradan bakarmısınız

özlem11
24-04-2012, 10:09
ÑÅÍÏÎËÈÈ-ÑÒÀÍÄÀĞÒÛ 1 (http://violet-nju-spb.narod.ru/Gallery_all/gal_stand/gal_stand1.html)

maki01
24-04-2012, 11:34
İzmir'li arkadaşlarımız buluşuyor :)

.

Çiçekli bitkiler içinde apayrı sihirli bir dünyaya sahip olan Afrika Menekşesi hakkında bilinmesi gereken her bilgiyi paylaşacağız.
Böyle bir imkanı sağladığı için Agaclar.net e teşekkür ederim.

Tanımı , Melezleme tarihi, Genel sınıflandırması, Picasso lar, Chimeralar, Sulama, Toprak harcı, Işık Aydınlatma, Beslenme Gübre, Sıcaklık Nem, Üretim, Önemli Hastalık ve Zararlıları Mücadelesi, Yararlı bilgiler Püf noktaları konusunda bildiklerimi sizlerle paylaşacağım. Sonunda da tatbikat var.

Afrika Menekşesi sevdalılarını, bitkisever dostları, dünya stresinden bunalmış herkezi beklerim efendim.

Elinizde ne kadar tohum fide varsa getirin paylaşalım bende bol bol afrika menekşesi yaprağı dağıtmayı düşünüyorum.

Eğitim toplantılarımız afrika menekşesi eğitimi ile devam ediyor.

Bu eğitimde sunumu forum afrika menekşesi başlıklarından tanıdığımız Menekşecibaba sunacak.
Afrika menekşesi konusunda öğrenmek isteyeceğiniz her konuyu toplantıda anlatacak.

Her toplantımızda olduğu gibi üyelerimizin tanışması için uzun bir aramız oluyor. Tohum fide fidan değiştokuşu yapıyoruz.

Sunum: Doğan UYGUN/Menekşecibaba.

Yer: İzmir Büyükşehir Belediyesi Fuar Gençlik Tiyatrrosu.

Tarih: 28 nisan cumartesi
Saat:13.00- 16.00

İletişim için: Mehmet Tunçer
0 543 304 40 35

hasarigirl
24-04-2012, 13:45
bunlarda sayfayı şenlerdirmeselerde bem evimi şenlendiriyorlar:9gelişimlerini izlemek çok güzel ve sabırsızlık verici..beyaz açan çiçeğimi de kipadan 2 liraya aldım bol çiçekli en sevdiğim menekşem..

özlem11
25-04-2012, 21:13
:):):)

özlem11
25-04-2012, 21:19
Resimde ürettiğim yavrularda zamanla bebek yaprakları koparırım ki gelişmesi daha kolay olsun. Bu menekşemde boyuna bakmadan anne menekşeye güvenmeyip kök yapmaya çalışmış... Sıkça soruyorsunuz arkadaşlar ben yavrularımda da doğru şekilde uygun gübre- besin takviyesi yapıyorum... Bu bebek yaprağıda koparmaya çalışırken gördüm:)

özlem11
25-04-2012, 21:24
Sağlıklı kök sağlıklı menekşe:) Katmer sizden gelen gelen menekşelerin geçen haftaki fotografları... Gelişmeleri gayet güzel...

Zoroğlu
25-04-2012, 22:01
Menekşecibaba ya teşekkürler...287012

287013

287014

sardunyadervis
25-04-2012, 22:07
http://i40.tinypic.com/oksmiq.jpg

Bu son hali bitkimin, durumu nasıl acaba?..

Yaprakları sertleşti sanırım bu iyi bir şey!..

.........

iyileşmiş gorunuyor hatta dısarda ufak bir yavrudu vermiş sanki

sardunyadervis
25-04-2012, 22:14
Resimde ürettiğim yavrularda zamanla bebek yaprakları koparırım ki gelişmesi daha kolay olsun. Bu menekşemde boyuna bakmadan anne menekşeye güvenmeyip kök yapmaya çalışmış... Sıkça soruyorsunuz arkadaşlar ben yavrularımda da doğru şekilde uygun gübre- besin takviyesi yapıyorum... Bu bebek yaprağıda koparmaya çalışırken gördüm:)

............

özlem hanım köklerinden ayırabilirsiniz, dısarıda olan minik yapraklar yavru olabilir

özlem11
25-04-2012, 22:16
Şuan kıyamadım atmak yerine ektim bu ufaklığı... Yaprak okadar küçük ki... Kendi büyümedi sanırım yavru vermez verirsede çok geç yavrular.. Ama ana yüreği atamadım böyle görüncede:D

sardunyadervis
25-04-2012, 23:06
ÑÅÍÏÎËÈÈ-ÑÒÀÍÄÀĞÒÛ 1 (http://violet-nju-spb.narod.ru/Gallery_all/gal_stand/gal_stand1.html)

bir sey sorcam neden rusyada cok var meneksecilik? orasi soguk aslında Keske Turkiyede bukadar gelişmiş olsaymış bu sektör

sardunyadervis
25-04-2012, 23:11
bende kıyamıyorum solmus yaprakları bile biryerlere saplıyorum bakalım cıkarlarmı 3 -4 tane var oyle solmadı duruyorlar oyle yavru verirler inşllh

E_M_Y
26-04-2012, 00:49
merhabalar ben ilk defa tek başıma 5 adet menekşe bakmaya başladım balkonda ve menekselere ozel bır toprak oldugunu soyledıklerı bir toprakla büyük uzun bir saksıya dıktım yanyana o toprak cok iyi gelmişti gürleşip açtı hepsi fakat geçenlerdeki fırtınada okulda olduğumdan dolayı onları toplayamadım içeri ve o gün cok yıpranmıslardı sonra 2 gun ıcındede 1-2 tanesının cıceklerı soldu gıttı yaprakları duruyor hala kuruyanları koparıp topladım fakat suan onları tekrar kazanabilirmiyim? ve bunun için kullanmam gereken bişey varmı?? yardımcı olursanız cok sevinirim..

özlem11
26-04-2012, 07:26
Rusya ve buna benzer ülkelerde bitkileri koruma kapsamına alıyorlar. Afrika menekşeleri için koleksiyoncular var. Ve durmadan yeni tür bulma derdindeler. Türkiyeye bakınca bizden başka sevdalısı yok. 2 sene evvel kampanya başlatıp vtr tarımla konuşup elimizdeki türlerde yaprak bile yolladık. Sonuç hüsran. Onlar sadece işin maddi boyutunda. Tür elde etmek koleksiyon genişletmek pekde umurlarında olmadı açıkçası... Ama 1-2 seneye kadar çok büyük aşamalar kaydederiz diye umuyorum. Buraya ilk üye oldugumda 5 tür-renk menekşe falan vardı. Şuan sayısını bilemiyorum... Keşke imkan olsada bizimde bu iş için bizi destekleyen birimlerimiz olsa. Normalde o ülkelerde menekşlere özel satış noktaları bile var. Düzenlenen seminerler cabası....

menekşegül
26-04-2012, 07:39
Haklısınız sevgili özlem bizim gibi bir kaç kişiden başka meraklısı yok çiçekçilerin türlerden haberleri yok, amaçları maddiyat sadece. Bu işe gönül veren, bizim gibi sevdalıların bu işle uğraşması gerekiyor ki sadece maddiyat amacı gütmesin.

Cizmeli Kedi
26-04-2012, 08:31
Dernek kuralım madem, neden olmasın?

ahmeter
26-04-2012, 08:41
Çiçeği ve menekşeyi sevenlere günaydın

özlem11
26-04-2012, 08:50
Dernek kurulsun... Ama vakti çok olan ve bu konudan anlayan biri lazım... Ayrıca maddi yönden yeni türler için desteklenede bilir bu kişi... Bunu yapacak birini bulmak mesele... Örneğin ben çalışıyorum akşam anca kendi menekşelerime yetebiliyorum. Balkona ekim yaptım annem suluyor. Kaldıki yer sıkıntısı da cabası. Menekşenin bolluğunda sevdiği yeri koşulları sağlamakda önemli...

Zoroğlu
26-04-2012, 09:37
Rusya ve buna benzer ülkelerde bitkileri koruma kapsamına alıyorlar. Afrika menekşeleri için koleksiyoncular var. Ve durmadan yeni tür bulma derdindeler. Türkiyeye bakınca bizden başka sevdalısı yok. 2 sene evvel kampanya başlatıp vtr tarımla konuşup elimizdeki türlerde yaprak bile yolladık. Sonuç hüsran. Onlar sadece işin maddi boyutunda. Tür elde etmek koleksiyon genişletmek pekde umurlarında olmadı açıkçası... Ama 1-2 seneye kadar çok büyük aşamalar kaydederiz diye umuyorum. Buraya ilk üye oldugumda 5 tür-renk menekşe falan vardı. Şuan sayısını bilemiyorum... Keşke imkan olsada bizimde bu iş için bizi destekleyen birimlerimiz olsa. Normalde o ülkelerde menekşlere özel satış noktaları bile var. Düzenlenen seminerler cabası....
Sn Özlem yazdıklarınıza aynen katılıyorum.Ülkemizde malesef herşeyin başında maddiyat ve aşırı para kazanma hırsı geliyor.Birde çiçek merakı ülkemizde fazla değil.Afrika menekşesi aslında o kadar çok güzel bir çiçekki isteyen meraklı olan herkes yetiştirebilir hemde yanıbaşında evin her köşesinde.Yaprak gönderdiğiniz vtr tarımı birkaç kez telefonla aradım menekşe ve bilgi almak için ama çok duyarsızlar hiç yardımcı olamadılar.

arzu_
26-04-2012, 09:43
Benim en büyük hayalim içinde sadece menekşelerin olduğu bir sera açmak.İnşallah hayalimi gerçekleştirebilirim ve o zaman sizlere de yardımcı olabilirim.

özlem11
26-04-2012, 09:50
Aslında imkansız değil... Camdan tam menekşelerin emrine amade bir yer... Kış ve yaz şartlarına uygun... Neden olmasın. Ama camlı balkonda menekşeler inanılmaz güzel oluyor. Geçensene yengemin camlı balkonundaki denemem süperdi:) 2 ayda yavru menekşe Anaç menekşesen bile daha güzel oluyor...

Zoroğlu
26-04-2012, 10:08
Arkadaşlar menekşe köklendirmede sıkıştırılmış torf deneyen oldumu.Ben denedim 10 gün gibi kısa bir sürede sadece torf içinde yaprak çeliğinin müthiş bir kök yaptığını gördüm ve köklendirmeyede devam ediyorum.Denemenizi tavsiye ederim su tutuşu çok güzel...

özlem11
26-04-2012, 10:54
İşin açıkçası ben köklendirmede sorun yaşamıyorum... Firesiz ne eksem tutuyor:) sorun yavruyu yaşatmaktaydı onada saksı boyutu ile çözüm buldum.... Ama nem önemli... Su tutma kapasitesi de....

Tunatuna
26-04-2012, 12:25
Kayseri'de oturan menekşe tutkunlarına duyurulur. Bugün Forum Koçtaş'ta çeşit çeşit Afrika menekşesi vardı. Pembe ve Mor rococo cinsi menekşelerde vardı. Fiyatı 3,25 TL. Ben tam dört tane aldım. Aslında kendimi zor tuttum. Dahada fazla alabilirdim.

hasarigirl
26-04-2012, 14:46
çıglık attım kızım korktu:)sonunda yavru aldım inannamıyorum hala:)hemen paylaşmak istedimmdaha onceki ben memleketteyken olmuştu ben yapraklarını görebilmiştim ancak..bu çok guzel bişeyy

maki01
26-04-2012, 15:43
Sevgili hasarigirl,

Gözünaydın diyeyim önce :) Menekşelerin çekeceği var senden, hiç rahat bırakmıyorsun . Hassas olan kökler, her topraktan çıkardığında hasar görüyor olmalı. Artık kurcalama lütfen :)

özlem11
26-04-2012, 16:04
Maki01 size katılıyorum:D :D Zavallı köklerin başı döndü... Böyle giderse yavruyu gördünüz ama büyüdüğü görmek nasip olmayacak...
( Arkadaşlarım bu heyecanı yaşadığında ilk menekşe sevdamın başladığı yıllara giderim:) ekerdim 10 gün gecer kürdanla bakardım. Annem kızardı derdi artık taciz etme zavallıları:D :D )

hasarigirl
26-04-2012, 16:15
teşekkur ederim herkese:)
zarar vericem diye çok korkuyordum ama birşey olmadı sanırım:D
ay çok mutluyum inanılmaz:)1 ay oldu sanırım bunları dikeli ve yavrulamıcak sanıyordum artık:Dfakat kökleri çok güzeldi bi ben onları çok sevdim:D

bide bu çıkan yavruları üst kısma getirdim yani üztünü toprakla örtmedim burdan birinden öyle okumuştum sanırım ..öyle mi acaba?

hasarigirl
26-04-2012, 16:26
süper süper süper az önce eski konulara gittim ve diktiğim tarih nisan 6 yani 20 günde hem köklenmiş hemde yavru vermiş:Dbelki 1 kaçgün fazlası vardır tabi bilemicem:Dçok kurcaladım ama hava mı aldırdım acaba:Dtopragım sadece torftu. şu 2 gündür dogalbahçeden aldıgım toprakla karışık kullanıyorum..2 günde olsa diğer büyük yavrularıma faydası oldu serpildiler iyice..8 yavrudan 5 inin durumu garanti..3 ü beklemede..kökleri az..

blaze ash
26-04-2012, 20:54
Arkadaslar 10089 nolu mesajdaki beyaz meneksemin yapraklari bir gunde soldu. Kokunu kontrol ettigimde curudugunu gordum. Yapraklarini ve kokunu temizleyip tekrar diktim. Ama sera yapmadim. Havalardan dolayi. Tecrubeli arkadaslardan tavsiye bekliyorum. Acaba poset gecirsem mi?

Rana+miraç
26-04-2012, 21:10
İşin açıkçası ben köklendirmede sorun yaşamıyorum... Firesiz ne eksem tutuyor:) sorun yavruyu yaşatmaktaydı onada saksı boyutu ile çözüm buldum.... Ama nem önemli... Su tutma kapasitesi de....

Sevgili özlem ;
Yavru yaşatma sorununu detaylı açıklayıp nasıl çözdüğünü de paylaşırsan sevinirim. Benim de yavru yaşatmada problemlerim var . Bir çok yavru kaybettim ,neredeyse bir iki damla suluyorum yine de çürüyorlar.

Rana+miraç
26-04-2012, 21:16
Arkadaslar 10089 nolu mesajdaki meneksemin yapraklari bir gunde soldu. Kokunu kontrol ettigimde curudugunu gordum. Yapraklarini ve kokunu temizleyip tekrar diktim. Ama sera yapmadim. Havalardan dolayi. Umarim kaybetmem.

Benimde kış aylarında mor menekşem kök çürüğü oldu.Kökü temizleyip kestim, suda köklendirdikten sonra diktim en az 10-12 yaprak kaybına rağmen toparlandı. Ama 4-5 hafta sürdü köklenmesi. Şimdilik hayati tehlikeyi atlattı.İnşallah eski güzelliğine döner diye umuyorum.

maki01
26-04-2012, 23:24
Arkadaslar 10089 nolu mesajdaki beyaz meneksemin yapraklari bir gunde soldu. Kokunu kontrol ettigimde curudugunu gordum. Yapraklarini ve kokunu temizleyip tekrar diktim. Ama sera yapmadim. Havalardan dolayi. Tecrubeli arkadaslardan tavsiye bekliyorum. Acaba poset gecirsem mi?

Direkt güneş ışığı almayan ve nispeten serin ( 20 -21 derece ) aydınlık bir yerde serasız da köklendirebilirsiniz.

Sera, bitkinin ihtiyaç duyduğu sabit ısı ve nemi düzenli sağlayabildiği için önemli ancak poşet bunu ne ölçüde başarır, emin olamıyorum. Buzdolabında kullandığımız yarı şeffaf saklama kaplarının büyük boyları çok daha uygun oluyor.

blaze ash
27-04-2012, 00:56
Sera, bitkinin ihtiyaç duyduğu sabit ısı ve nemi düzenli sağlayabildiği için önemli ancak poşet bunu ne ölçüde başarır, emin olamıyorum. Buzdolabında kullandığımız yarı şeffaf saklama kaplarının büyük boyları çok daha uygun oluyor.

Sayın maki01 poşetten kastım şeffaf buzdolabı poşetiydi. Daha önceki seralarımı hep böyle yapmıştım. Hiç sorun çıkarmadan çoğu köklenip yavru verdi. Ama o zaman kış aylarıydı. Şimdi bahar geldiği için sera ortamı sağlamak istememiştim. Ama sanırım garantiye alıp sera yapmak daha iyi olur.

maki01
27-04-2012, 01:21
RS- Zelenaja Lagunam ikinci çiçeklenmesinde bir çiçek orijinalinden çok farklı renklerde açtı. İki ayrı türün genetik özelliklerini de barındırmış oldukları için, hibrit türlerde bu tür durumlara rastlanabiliyor . Orijinali koyu mor olan bir menekşe genlerinde beyaz rengi de taşıyormuş :)

Bugünlerde açan yeni çiçeğimiz :)

287451

Ve orijinal hali

http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/279776d1333547959-img_0163.jpg

maki01
27-04-2012, 01:24
Aynı menekşede hem orijinal hem de sport ( orijinalden farklı ) çiçek oluşması durumunda sportu çoğaltmanın bizler için tek yolu çiçek sapı.

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23643.htm#post905604

Bunu yapmak için çiçeği koparmam gerekiyor ama kıyamıyorum :)

menekşecibaba
27-04-2012, 07:24
Sizde açan RS- Zelenaja Lagunam sport çok daha güzel sevgili maki01. Bence çiçeği fotograflayıp kıyın ve çiçek sapından üretmeye bakın , selamlar.

menekşecibaba
27-04-2012, 07:32
Menekşecibaba ya teşekkürler...287012

287013

287014
Tebrik ederim Zoroğlu. Tam zamanında ve sağlıklı çıkartmışsınız tohumları.Toprak harcı karışımı ve bitki dağılımıda çok güzel. Yüzlerce menekşeniz olacak siz yer ayarlamaya bakın ..:) Fuarda stand örnekleride göstereceğim. Selamlar .

Zoroğlu
27-04-2012, 09:16
Tebrik ederim Zoroğlu. Tam zamanında ve sağlıklı çıkartmışsınız tohumları.Toprak harcı karışımı ve bitki dağılımıda çok güzel. Yüzlerce menekşeniz olacak siz yer ayarlamaya bakın ..:) Fuarda stand örnekleride göstereceğim. Selamlar .
Teşekkür ederim menekşecibaba.Sizin verdiğiniz değerli bilgilerin sayesinde.Sizinle tanıştığım içinde çok şanslıyım.Evlerimizin ve ruhumuzun neşe kaynağı Afrika menekşesine katkılarınızdan dolayı sizi kutluyorum.Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.Sizden öğreneceğimiz çok şeyler var daha... :)

papatyam86
27-04-2012, 10:26
Merhaba arkadaşlar epeydir forumu takip ediyorum menekşelerinize hayran hayran bakıyorum çok sevmeme rağmen hiç menekşe yetiştirememiştim geçen hafta çiçekide gördüm kendimi kaybettim 4 tane birden aldım çok mutluyum her sabah uyanır uyanmaz menekşelerime koşuyorum :D

menekşecibaba
27-04-2012, 10:30
Aynı menekşede hem orijinal hem de sport ( orijinalden farklı ) çiçek oluşması durumunda sportu çoğaltmanın bizler için tek yolu çiçek sapı.

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23643.htm#post905604

Bunu yapmak için çiçeği koparmam gerekiyor ama kıyamıyorum :)
Sevgili Maki01 siz kıyamıyorsanız yollayın bana , ona bir çiçek sapı bir taç kesim yapayım..:)

maki01
27-04-2012, 10:35
Sizde açan RS- Zelenaja Lagunam sport çok daha güzel sevgili maki01. Bence çiçeği fotograflayıp kıyın ve çiçek sapından üretmeye bakın , selamlar.

Kesinlikle sana katılıyorum sevgili menekşecibaba, ben de sports olanını çok daha fazla sevdim. Aynı dalda başka tomurcuklar da var. 1-2 gün sonra belki kıyıp kesebilirim.

Taç kesimden sonuç alınamaz. Nedeni ise ayni menekşenin diğer çiçekleri orijinal renginde olması. Taç kesim yapmanın, yaprak çeliğinden üretmekten farkı olmayacak .Tek yol çiçek sapı yani.

menekşecibaba
27-04-2012, 10:59
Kesinlikle sana katılıyorum sevgili menekşecibaba, ben de sports olanını çok daha fazla sevdim. Aynı dalda başka tomurcuklar da var. 1-2 gün sonra belki kıyıp kesebilirim.

Taç kesimden sonuç alınamaz. Nedeni ise ayni menekşenin diğer çiçekleri orijinal renginde olması. Taç kesim yapmanın, yaprak çeliğinden üretmekten farkı olmayacak .Tek yol çiçek sapı yani.
Evet haklısınız diğer çiçekler farklıysa yapılacak tek şey çiçek sapından üretmek.Resimde diğer çiçekler gözükmüyor da. Çiçek sapından üretim zor ama üretebilirseniz ileride mutlaka isterim.
Zoroğlu temenni ve övgülerinizden dolayı çok teşekkür ederim. Amacımız bilgi paylaşımını çoğaltıp , bu konudaki eksiklerimizi birbirimizden tamamlayıp en iyiye ulaşabilmek.

papatyam86
27-04-2012, 12:59
Bunlarda benim güzellerimm :D

özlem11
28-04-2012, 08:49
Güneşinde etkisiyle çiçeklenmelerde atış oldu:))

özlem11
28-04-2012, 08:51
Gülümseye sebep:))

menekse sever
28-04-2012, 09:33
:pMenekşelerin çiçeklerinde sular var zarar vermiyormu ben su değdirmeye korkuyorum. Bu arada çok güzel görünüyorlar.:p

özlem11
28-04-2012, 14:48
"Akşamları" özelikle nemlensin diye fısfısla su sıkıyorum aksine hoşlarına gidiyor... Baya baya ıslanıyorlar.... Bi zararını görmedim ben.

maki01
28-04-2012, 15:03
Rozovata Pantera'nın ilk çiçekleri :)

287922

287923

Rob's Sasparilla

287924

maki01
28-04-2012, 15:07
Zararlı nedeniyle sürekli baştan başlamak zorunda kaldığım EK-Magija Ljubvi'nin de nihayet ilk çiçeklerini görebildim :)

287925

287926

Zoroğlu
28-04-2012, 17:46
Merhaba arkadaşlar bugün İzmirdeki toplantıya katıldım gerçekten çok güzeldi. Birçok arkadaşla tanışma imkanı bulduk. Emeği geçenlere Mine Hanıma ve sunum yaparak bizi bilgilendiren Doğan Beye çok teşekkür ediyor çalışmalarında başarılar diliyorum...

sardunyadervis
28-04-2012, 23:01
cok guzel bir toplantı ben katılamadım sevgiyolunda işim var bırakıp gelemedim, boyle etkinlikler artmali tebrik ediyorum duzenleyenorganize eden arkadasları

Rana+miraç
29-04-2012, 23:28
Menekşelerim çiçekleniyor...

papatyam86
30-04-2012, 10:39
Arkadaşlar menekşemin birinde ikitane birden yavru var nasıl ve ne zaman ayırmam gerekiyor birde yavrular ana gövdeye bağlı nasıl ayırıcam ve suda köklendircem mi?

papatyam86
30-04-2012, 10:44
işte yavrunun birtanesi :) diğeride bunun kadar :)

Rana+miraç
30-04-2012, 11:59
Sayın papatyam 86 öncelikle hoşgeldiniz. Ben daha acemi sayılırım ama yavruları ayırmak için erken diye düşünüyorum .
Menekşeleri yeni satın aldığınızı yazmışsınız saksı değişimi de yaptıysanız bitki önce yeni ortama alışsın, yavrular biraz daha büyüsün sonra ayırılabilir. Yavruları anne kökten steril bir kesici aletle ya da elinizle ayırın .Muhtemelen köksüz olacaktır.Ben suda bekletmeden pet bardağa dikip az sulayıp sera yapıyorum .Buna rağmen ayırdığım yavruların çürüyüp tutmadıkları oluyor. Ben sadece tecrübemi paylaştım daha isabetli bilgileri tecrübeli arkadaşlar verirler .Bol çiçekli günler...

ahmeter
30-04-2012, 15:16
Yaz sıçaklarında serada menekşeleri yaşatmaya muaffak olamadım ve çok fire verdim
Ev içinde olanlar yaşayabildiler sera sıçaklığı 35 geçtikten sonra teker teker bozuldular Serayı ne kadar havalandırsanız olmuyor fanlarda fayda etmiyor
Ançak yapraktan alınan saksıya alınmayı bekliyen yavrulara pek bir şey olmadı
Bu sene resimde görülen ve aynı ısı ve nemi muhafaza edebileçeğim bir ortam meydana getirdim sıçaklık ve nemi bu şekilde sabit tutaçağım
Netiçeyi buradan paylaşaçağım İyi günler

fahriyee
30-04-2012, 16:30
papatya86; yavrunuz kesinlikle ayrılacak büyüklükte değil. Ben kesinlikle ana gövdeye bağlı yavruları (ayıracak düzeye gelseler dahi) ayırmıyorum. Aynı saksıda bolca çiçek görmek hoşuma gidiyor. Yavru isterseniz hemen bir yaprak köklendirip dikersiniz, olur biter. Zaten elinizdeki tür çok kolay üreyen ve bol yavrusu olan bir menekşe...

maki01
30-04-2012, 16:54
Sevgili fahriyee,

Standart menekşelerde yan sürgünlerin gelişmesine izin vermenin çiçeklenmeyi olumsuz etkileyeceği söyleniyor, hiç denemedim.

Bu nedenle chimera ve trailer türü dışındaki menekşelerimde yan sürgünleri çok küçükken koparıyorum.

ahmeter
30-04-2012, 18:24
Menekşeleri yukarıda resimde görüldüğü şekilde yazı geçirmeleri için bir çalışma yapaçağım
Yurt dışında güneş enerjisi kullanılarak seralarda ısı ayarlanıyor
İstanbulda yazın sıçaklıktan dolayı menekşe satışı neredeyse yok
Bu sene yazın sıçak geçeçeği söyleniyor
Ne yapmalıyız yazarmısınız Sayın Adanalı ve İzmirli menekşe sevenler

menekşecibaba
30-04-2012, 19:11
Sevgili Ahmeter gerçekten sevimli menekşelerimizin bakımında en çok zorlandığımız konulardan biriside yaz sıcakları. 30 derece sıcaklıkların üstünde birde havasız ortamda menekşelerin uzun süre yaşamaları imkansız. Ben çareyi yetiştirme ortamlarında güneşi perdeleme , klima ve fanlar kullanarak havalandırarak , bilhassa akşam üzerleri bitkileri sprey şeklinde sulayarak serinletiyorum.
Bizim iklim şartlarımız Abd ve Rusya ya göre daha sıcak olduğundan bizde daha fazla problem oluyor.

menekşegül
30-04-2012, 22:21
Merhabalar, Cuma günü bana gelen beni çocuklar gibi sevindiren menekşelerim. Koçtaştan alınan menekşelere bakıp neden muğlada koçtaş yok diye hayıflanırken, güzel arkadaşım koçtaştan menekşe alıp üstelik yanına yavru menekşe ve yaprakları katıp, o kadar ısrar etmeme rağmen hiçbir ödeme almadan, menekşesever arkadaşıma hediyem olsun deyip bu güzellikleri bana gönderen arkadaşıma çok teşekkkür ederim.:rolleyes,:
289170
289171
289172
289174

menekşegül
30-04-2012, 22:27
Devamı;
289185
289188
289186
289187

menekşegül
30-04-2012, 22:31
289194
Toplu halde;
289195

maki01
30-04-2012, 23:29
Haklısınız sevgili ahmeter, yazla birlikte menekşeler için kabus başlıyor.

Adana'da yazı klimasız ortamda geçirmek, insanlar için de çok çok zor. Neler yaptığımı sıralayacak olursam :

1- Üsten ya da alttan sulama yaptığım menekşeleri de fitilli sulamaya geçiriyorum.

2. Toprak karışımımdaki perlit oranını arttıyorum. Yüksek sıcaklık kök çürümesi için ideal ortamı sağlıyor. Toprak karışımımda torfu azaltarak , kök çürüme riskini de azaltmış oluyorum.

3. Kesinlikle güneşi kesecek her türlü önlemi almaya çalışıyorum. Menekşelerimi pencereden uzaklaştırıyorum ve gölgelik, pancuk ne varsa kapatıyorum. Odanın diğer bölümlerinden gelen ışık, gelişmeleri için çok yeterli olmasa da yaz aylarında gelişmeden çok kaybın önüne geçmeye çalışıyorum.

4. Sevgili menekşecibaba'nın da yazdığı gibi ince başlıklı bir pompa ile yapraklara yukardan su püskürtüyorum.

5. Klimanın sürekli açık olmadığı odalardaki menekşelerimi kuzey ya da doğu cepheye yerleştiriyorum.

6. Menekşelerin strese karşı direncini arttırmak için Megafol isimli besini 15-20 günde bir yapraklara püskürterek veriyorum

Yine de malesef kayıp olabiliyor. Çelik alarak yedekleme yapıyorum :)

menekşecibaba
01-05-2012, 09:55
İzmir Afrika menekşesi sunumun dan fotolar...

menekşecibaba
01-05-2012, 09:58
Çok sıcak bir ortamda çok güzel geçti gelenlere ve destekleyen gönül veren herkeze teşekkür ederim.

Menekşe KC3
01-05-2012, 11:08
Merhabalar... Tohum kesesi oluşur mu diye sarı tozları stigmayla temas ettirmiştim. Sanırım işe yaradı:) Bundan sonra ne yapmam gerekiyor? Sizlere danışmak istedim. 4-5 ay kurumasını bekleyeceğim sanırım. Koparmam gerekiyor mu? Yoksa üzerinde mi kuruyacak? Bilemedim ne yapacağımı... :confused:

289485
289486

sema62
01-05-2012, 11:14
Sayın maki01,
Blue Dragon'dan dört yan sürgün aldım.Çok güzel gelişmişlerdi.Daldal çiçekleri var.Aşağı yukarı bir aydır çiçekte.

menekşecibaba
01-05-2012, 11:37
Sayın menekşe KC3 evet işe yaramış gibi..:) 3 ila 6 ay arasında (menekşenin cinsine ve hava şartlarına bağlı olarak değişebiliyor ) tohumun kahverengileşip olgunlaşmasını bekleyin çiçek sapı üzerinde. Sakın koprmayın.
Diğer çiçekler kuruyunca onu da dalgınlıkla koparıp atmamak için diğer çiçekleri temizleyip tohumun sapınıda renkli bir kurdela ile işaretlerseniz kolaylık olur.
Örneğin beş ay sonra kahverengileşip kurur büzülür , sapıda kuruyunca koparıp kuru bir yerde 10 gün kadar iyice kurumasını sağladıktan sonra isterseniz hemen ekebilirsiniz , isterseniz kapalı havasız bir zarfta soğuk dolap ortamında (ışık almaması lazım) yıllarca saklayabilirsiniz.
Bunu değerlendirin tohumlar kolay oluşmuyor mevsim olarak en ideal zaman.Kolay gelsin.

Menekşe KC3
01-05-2012, 11:49
Sayın menekşe KC3 evet işe yaramış gibi..:) 3 ila 6 ay arasında (menekşenin cinsine ve hava şartlarına bağlı olarak değişebiliyor ) tohumun kahverengileşip olgunlaşmasını bekleyin çiçek sapı üzerinde. Sakın koprmayın.
Diğer çiçekler kuruyunca onu da dalgınlıkla koparıp atmamak için diğer çiçekleri temizleyip tohumun sapınıda renkli bir kurdela ile işaretlerseniz kolaylık olur.
Örneğin beş ay sonra kahverengileşip kurur büzülür , sapıda kuruyunca koparıp kuru bir yerde 10 gün kadar iyice kurumasını sağladıktan sonra isterseniz hemen ekebilirsiniz , isterseniz kapalı havasız bir zarfta soğuk dolap ortamında (ışık almaması lazım) yıllarca saklayabilirsiniz.
Bunu değerlendirin tohumlar kolay oluşmuyor mevsim olarak en ideal zaman.Kolay gelsin.

Sayın Menekşecibaba, çok teşekkür ederim yardımınız için. Fotoğrafta yok ama bir tane daha oluşacak gibiydi en son baktığımda. Dalgınlıkla koparma endişesine kapılmıştım gerçekten de. İş yerimde duruyor ve kuruyan yaprakları yardım etmek amacıyla benim dışımda biri temizler diye de endişelendim açıkçası. :) Önerilerinizi uygulayacağım... Saygılarımla...

Sevgi Durul
01-05-2012, 11:50
Menekşelerimden açanlar,

289522

289523

289524

289525

289526

blaze ash
01-05-2012, 12:05
Benim memekselerinin bazilarinda da tohum olusumu var. Ancak menekse kc3 un tohumundaki gibi cicek kisme canli degil. Sapi saglam ama mor cicek yapraklari kurudu. Tohum da buyuyor. Umarim solmaz.

maki01
01-05-2012, 12:12
Sayın maki01,
Blue Dragon'dan dört yan sürgün aldım.Çok güzel gelişmişlerdi.Daldal çiçekleri var.Aşağı yukarı bir aydır çiçekte.

Yan sürgünleri ayırmadın mı ? Fotoğraf eklersen çok sevinirim.

Daha önce de söylediğim gibi hiç denemedim sevgili sema62. Özellikle hibrit menekşelerin iri yapraklarıyla tek kökten sağlıklı beslenemeyeceğini düşünüyorum.

özlem11
01-05-2012, 13:23
Bende de yan sürgün var ve en kısa sürede keserek ayırmam gerek. 4-5 yaprak oldu. Rus menekşesi ayrıca....

maki01
01-05-2012, 13:33
http://www.agaclar.net/forum/egitim-calismalari/27075-2.htm toplantısının videoları http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26207.htm#post953795 başlığına eklenmiştir. Afrika Menekşesi ile ilgili sorularınıza yanıt bulabileceğiniz videoları izlemenizi öneririm.

Emeğine, yüreğine sağlık sevgili menekşecibaba...

fahriyee
01-05-2012, 15:38
Sevgili maki, teşekkür ediyorum bilgi paylaşımınız için. Ağaçlarda da kuvvet yanlara geçmesin sağlıklı büyüme gerçekleşsin diye yan dallar budanır. Menekşenin gelişimini de yan sürgünler geciktirir. Bunları bilmeme rağmen yandaki yavruları koparmaya hem kıyamıyorum, hem de saksının değişik bölgelerinde çiçeklenme olması çok hoşuma gidiyor. Aslında yapraklı dönemde pek estetik durmuyor, yapraklar birbirinin gelişmesine izin vermiyor. Galiba yan sürgünden yavru alıp onu yaşatmak ta zor geldiği için yapmıyorum. Ama gelişimini gözlemlemek adına deneme yapacağım.
Ayrıca kızların çok güzeller, ellerine sağlık. Umarım yazın da seni üzmezler...

sema62
01-05-2012, 16:52
Yan sürgünleri ayırmadın mı ? Fotoğraf eklersen çok sevinirim.

Daha önce de söylediğim gibi hiç denemedim sevgili sema62. Özellikle hibrit menekşelerin iri yapraklarıyla tek kökten sağlıklı beslenemeyeceğini düşünüyorum.

Sevgili maki01,yan sürgünleri ayırdım.Bir tanesinde tomurcuk var.Ana menekşeyi mite şüphesiyle ilçlama yapmıştım.****** ilaç oranı fazla gelince orta yapraklar hasar görmüştü.
Sanırım yan sürgünlerin gelişmesinde,bunun rolü oldu.
Enkısa zamanda foto eklemesi yaparım.

maki01
01-05-2012, 17:19
Şimdi anladım sevgili sema62, benim mite'dan etkilenen menekşelerin bir kısmının göbekteki yapraklarını koparmıştım, minik bir taç kesim gibi. Doğal olarak o bölgeden yeni sürgünler verdi. Yapraktan üretim daha kolay geldiği için bu menekşelerdeki yeni sürgünlerden bir tanesini bırakıp, diğerlerini kestim.

Tepe ya da yan sürgünden alınan bir yavruyu yaşatmak köksüz olması nedeniyle biraz zor olabiliyor. Kutlarım, köklendirip çiçek bile açtırmışsın :)

nılgun_dogan
01-05-2012, 18:04
Diktiğim menekşe yapraklarım 2 hafta oldu acaba köklenmiş olabilirmi ufak bir araştırma yapsam zararı olurmu yapraklarda yumuşama sararma gibi bozulmalar olmadı meraktan delirecem:)

Zoroğlu
01-05-2012, 18:26
Merhabalar... Tohum kesesi oluşur mu diye sarı tozları stigmayla temas ettirmiştim. Sanırım işe yaradı:) Bundan sonra ne yapmam gerekiyor? Sizlere danışmak istedim. 4-5 ay kurumasını bekleyeceğim sanırım. Koparmam gerekiyor mu? Yoksa üzerinde mi kuruyacak? Bilemedim ne yapacağımı... :confused:

289485
289486
Sn Menekşe KC3 tohum olgunlaşıncaya kadar koparmayın.Kuruyunca kesersiniz.Hayırlı olsun.

Zoroğlu
01-05-2012, 18:29
Diktiğim menekşe yapraklarım 2 hafta oldu acaba köklenmiş olabilirmi ufak bir araştırma yapsam zararı olurmu yapraklarda yumuşama sararma gibi bozulmalar olmadı meraktan delirecem:)
Sn nılgun dogan yapraklar diriliğini koruyorsa biraz sabredin...

SerDag
01-05-2012, 21:55
Benim kuzulardan bir tane.:)

SerDag
01-05-2012, 21:59
Efendim bizim kız da nasıl olmuşsa olmuş tombul mu tombul bir tohum kesesi yapmış. Ara ara ikindileri pencereyi biraz aralıyordum. Sanırım o sırada bir böcek bizim kızın çiçeklerinde gezmiş. Birkaç tohum kesesi daha var ama bu çok şişkin... Sayın menekşecibaba'nın mesajıyla öğrenmiş oldum. Koparmamam gerektiğini sezmiştim ama ne kadar bekletmeli, ne zaman almalı, bilemiyordum..:p

sema62
01-05-2012, 23:27
Sayın maki01,ana menekşe ve ayırdığım yan sürgünler.Bir hafta oldu .Zaten ayırmadan önce sürgünün birisi tomurcuklu idi.

sardunyadervis
02-05-2012, 00:16
Sayın maki01,ana menekşe ve ayırdığım yan sürgünler.Bir hafta oldu .Zaten ayırmadan önce sürgünün birisi tomurcuklu idi.

bu yan surgunleri alınca ayırınca ana govdede daha guzel cicekler veriyor benim mor meneksem 4 tane oldu bakalım yavrulear ne zaman ciceklenir

sardunyadervis
02-05-2012, 00:35
http://www.agaclar.net/forum/egitim-calismalari/27075-2.htm toplantısının videoları http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26207.htm#post953795 başlığına eklenmiştir. Afrika Menekşesi ile ilgili sorularınıza yanıt bulabileceğiniz videoları izlemenizi öneririm.

Emeğine, yüreğine sağlık sevgili menekşecibaba...

.........

sakıncası yoksa twitter da da paylaştım

https://twitter.com/fatihsenn

maki01
02-05-2012, 00:41
Hiç sakıncası yok sevgili sardunyadervis, tam tersi mümkün olan her yerde paylaşmakta fayda var :)

AVSE Forum • View topic - African Violet Workshop- agaclar.net by menekşecibaba (http://forum.african-violet.eu/viewtopic.php?f=38&t=935)

fahriyee
02-05-2012, 09:55
Sevgili maki, dün su kontrolü yaptığım yavru menekşelerimdeki yan sürgünleri bir bir kopardım. Kanıma girdiniz yani...(tabi bu menekşeler yerliydi, rus kızlarda da yapar mıyım bilemem)

maki01
02-05-2012, 10:50
Sevgili fahriyee,

O sürgünleri koparmaya ben de kıyamıyorum, hele de gözümden kaçmış ve biraz büyümüşse :)

Medikal malzeme satışı yapan yerlerde satılan pensler bu işlem için ideal. Ben, yakın çevremde medikalci olmadığı için hala cımbızla idare etmeye çalışıyorum :)

özlem11
02-05-2012, 11:15
Zenfolio | The Brat Pack Photo Gallery | Our Gallery | Aca's Canadian Wonder (http://thebratpackphotogallery.zenfolio.com/p787632153/h16489728#h16489728)
1300 resim var iyi seyirler....

pembegül
02-05-2012, 15:58
Arkadaşlar koyu renkli menekşemi pazartesi günü aldım pembe olanda kardeşimin menekşesinden yavru almıştım tam sekiz aylık oldu ve çiçek açtı..:)

maki01
02-05-2012, 16:24
Sevgili pembegül,

Çekimlerde mor rengini çok başarılı yakalamışsın. Çekim yaptığın kameranın modelini yazar mısın?

menekşekolik
02-05-2012, 16:26
Arkadaşlar,birkaç menekşemin yapraklarında herhangi bir şey yok.Fakat çiçekleri tamamen açtıktan birkaç gün sonra çiçeklerin üzerinde un şeklinde tozlanmalar oluyor.Bu tozlanmalar özellikle fuşya ve bordo renkli çiçeklerimde oluyor.Sebebi ne olabilir? :(

çiçeksever
02-05-2012, 16:29
10147 nolu mesajda belirttiğim Koçtaştan aldığım 2 menekşem

maki01
02-05-2012, 16:56
Sevgili menekşekolik,

Çiçekteki tozlanmalar genellikle trips denilen zararlının çiçekte beslenirken polenlerin dökmesinden kaynaklanıyor. Polen tozları açık sarı ve çiçek rengi bordo gibi koyu olunca daha çok dikkatimizi çekebiliyor.

Hastalıklar başlığında bilgi bulabilirsiniz .

pembegül
02-05-2012, 17:24
Sevgili pembegül,

Çekimlerde mor rengini çok başarılı yakalamışsın. Çekim yaptığın kameranın modelini yazar mısın?

Sevgili maki kameram yok telefondan çekiyorum telefonuma zoom camera programı indirdim onunla çekiyorum..:)

ahmeter
02-05-2012, 20:29
Menekşelerin suya ihtiyaçlarını yapraktan anlamak en kolay
yol
Yaprağın yumuşak veya sert olması
Bu şekilde kontrole elinizi alıştirınız

hasarigirl
03-05-2012, 13:37
yavrularımdaki son gelişmeler:o

özlem11
03-05-2012, 13:49
Taciz ederken sonunda kara göründü:D
Umarım çiçeklerinide görürsünüz...

hasarigirl
03-05-2012, 14:31
evet:Dteşkkur ederim..şu anda görünmeselerde hepsinde yavrulama mevcut.3 gün kadar önce 2 tanesiniayrı bir saksıya alıp uzerini poşetle örtmüştüm.bugun bir kontrol edeyim dedim açarken küf kokusu aldım ve bir tanesinin yarı yaprağı çürümüştü fakat yavru belirtileri var.acaba yavrular mı?
çiçeklerini görmek çok uzak geliyo:)

özlem11
03-05-2012, 14:40
Bu halde neden ayrı bir yere aldınızki?
Keşke oynamasaydınız...Bunlar daha ayrılmak için çok küçük... Birazda bekleyin bayabi yaprakları belirginleşsin hemen pet bardağa doğru toprak harcına ekin... Yeri iyiyse eeylül gibi çiçeklenir belkide kısa sürede... Pet bardağa ekilenlerde çiçeklenme daha çabuk oluyor. Çünkü kökler sarınca kabı direk çiçeklenme isteği uyanıyor. Değilse büyük saksıda habire kök yapmakla meşgul oluyor.
Bir öneride daha saksıya aldıktan sonra büyüme devam ederken bebeklik yapraklarıda altttan ara ara temizleyin kalıcı yaprakları çıkarsın ve bebeklik yapraklarıda canlı tutmakla uğraşmasın. Bu şekilde menekşe uyarılınca büyümesi hızlanıyor...

hasarigirl
03-05-2012, 14:54
hayır ben anlatamamişim.aldıgımda yavrulama yoktu sadece kök vardı. bu arada bahsettiğim en sonfotografladığım çelikler değil.yavrulasın diye bir saksıya aldım posetle üstünü örttüm fakat sanırım havaların sıcak gitmesinden(çünkü daha önce 10 gunde kalsa olmuyordu)yogun küf kokusu geldi ve sankı pamuklanma gibi birşey var..acaba onlarla yavrumu aynı yere almamalı mıyım.bütün yavrular i yerde olsunlar diye aldım bugun..

hasarigirl
03-05-2012, 16:16
sevgili özlem ilk mesajındaki önerilerin için teşşurler..
yalnız birtane kullanmayı çok sevdiğim bir saksımvar boydan biraz uzun.ha çok da değil de güzel çiçeklenme olsun diye ben bu saksımın altına 2-3 sıra çakıl taşı döşesem köklenmeyi durdurmuş olur muyum?

özlem11
03-05-2012, 16:25
Kaç litrelik. Ben işin açıkçası konu bitki olunca saksı görselliği ve dekoratiflik özelliğinden uzak duruyorum. İsterseniz ekleyin yorumlayalım... Bence önce pet bardağa alın gelişsin sonra ona alın. Saksı anca kök çürüğüne davetiye çıakrıyor. Az sulansa kökler kuruyor...

hasarigirl
03-05-2012, 16:29
litresini ilmiyorum çünkü aslında sakısa değil kaşık, çatal bıçak koyulan porselen bir gereç en iyisi ekleyeyim fakat içene dikmek istediğim zaten yavrular değil. yani şart değil en azından .

hasarigirl
03-05-2012, 16:36
işte bu..

özlem11
03-05-2012, 16:47
Ayrılabilir sanki. Siz yakından görebilirsiniz. Ayırınca diğeri çok hızlı büyüyor...

hasarigirl
03-05-2012, 16:50
peki buyuk saksının altına çakıl taşı koymam işe yarar mı?
bire bu iki sürgünün arkasında da bir tane var..

menekşecibaba
03-05-2012, 17:05
En güzeli saksı içine saksı oturtun. Değil mi Özlem Hanım? Porselenin içine sığabilen küçük bir saksı altını çakılla veya patlak kille , perlit le doldurabilirsiniz.

özlem11
03-05-2012, 19:34
Evet en mantıklısı bu ama arkadaşımız elinde bulunan saksıyı değerlendirmek istediği için öyle bişey önerdim.. değilse porselen saksıya oturtmak en güzeli.

özlem11
03-05-2012, 19:35
devamı

melih500
03-05-2012, 19:57
arkadaşlar ben şimdi bir yaprak diktim kaç ay sonra filizlenir ??

ipektuğçe
03-05-2012, 20:03
Sizlerin o kadar güzel menekşeleri varki,baktıkça bayılıyorum.Bunlarda bendeki 2 tanecik:p

ipektuğçe
03-05-2012, 20:06
Birde yapraktan büyüttüklerim ve 3 hafta önce diktiğim yapraklar var;) Yeni yavrular görünmeye başladı.

Rana+miraç
03-05-2012, 20:16
Birde yapraktan büyüttüklerim ve 3 hafta önce diktiğim yapraklar var;) Yeni yavrular görünmeye başladı.

Merhaba... İpektuğçe şanslısın üç hafta yeni yavru için iyi bir süre .Benim 7 aydır yavru vermeyen yaprak çeliklerim var. Belki de mevsimin bahar olması sürenin kısa olmasında etkendir. Menekşe sabır işi birde yavruları firesiz büyütebilsem.

hasarigirl
03-05-2012, 20:59
özlem hanı m tam da benm vermek istediğim cevabı vermişsiniz. evet aynı zamnda da değerlendirme amaçlı..altına birşeyler uydurayım en iyisi..
bu arada menekşelerin ne kadar çok:)onlara bolca zamn ve emek lazım allah kolaylık versin..

melih500
03-05-2012, 21:00
ben yaparaklarına su sıkıyorum zararlı mı acaba

hasarigirl
03-05-2012, 21:02
bende sıkıyorum bir sorun olmuyor.burda da çok yapan var.bir zararı yok yapabilirsin..

melih500
03-05-2012, 21:06
bende sıkıyorum bir sorun olmuyor.burda da çok yapan var.bir zararı yok yapabilirsin..
hatta yapraklarına çamur geldiği için minik bir diş fırcasıyla fırcalıyorum bu arada benim köklendircim var yaprakları ona batırıp diksem daha hızlı köklenir mi

hasarigirl
03-05-2012, 21:09
onu ben tam olarak bilmiyorum ben normal köklendiriyorum toprakta bazen suda..cevaplayan arkadaslar olacaktır tai köklendiricinin nasıl birşey oldugun yazarsan..

melih500
03-05-2012, 21:12
onu ben tam olarak bilmiyorum ben normal köklendiriyorum toprakta bazen suda..cevaplayan arkadaslar olacaktır tai köklendiricinin nasıl birşey oldugun yazarsan..

bende ilk defa aldım gül faln köklendircektim bir arkadşımdan pembe açan bir menekşe yapragı aldım onu köklendirmek istiyorum toz beyaz bir köklendirci

ipektuğçe
03-05-2012, 21:56
Merhaba... İpektuğçe şanslısın üç hafta yeni yavru için iyi bir süre .Benim 7 aydır yavru vermeyen yaprak çeliklerim var. Belki de mevsimin bahar olması sürenin kısa olmasında etkendir. Menekşe sabır işi birde yavruları firesiz büyütebilsem.
Merhaba Rana+miraç,teşekkür ediyorum.Belki yaprak seçiminde problem vardır,ben orta boy 3.sıradaki yapraklardan kaç defa denediysem 1 ay sonra yeni yapraklar çıkmaya başladı.Köklendirme toprağınında önemli olduğunu düşünüyorum.Yaklaşık 5-6 aydır menekşelere ilgim başladı,Sn.Ahmeter'in muhteşem menekşe fotoğrafları beni bu yola sürükledi.:)

özen
03-05-2012, 22:09
Sevgili Özlem çiçekleriniz harika.Çiçekliğiniz de öyle.Bir süre önce araştırıyordunuz.Kendiniz mi yaptırdınız yoksa bu şekilde satın mı aldınız ?

maki01
03-05-2012, 22:58

Köklendirici hormanların içeriği farklı farklıdır. Gül için kullanılan köklendiricinin menekşeye uygun olacağını hiç sanmıyorum.