View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
hatta yapraklarına çamur geldiği için minik bir diş fırcasıyla fırcalıyorum bu arada benim köklendircim var yaprakları ona batırıp diksem daha hızlı köklenir mi
Menekşe yapraklarını fırça ile temizlerken tüy yönlerine çok dikkat etmek lazım. Diş fırçası yerine allık ya da yumuşak suluboya fırçaları çok daha uygun olur.
Arkadaşlar,
Mesajlarımızda nokta, virgül, büyük harf gibi en temel kuralları da unutmaya başladık. Lütfen biraz daha özen gösterelim.
Merhaba,
Arkadaşlar köklendirici özelliği taşıyan hem sıvı hemde toz halinde ürünlerle denemem oldu. Fakat odunsu bitkilerde güzel sonuc alınıyor menekşe odunsu olmadığı için yakıyor sanki. Yani sonu hüsran...
Rafımda daha dekoratif bişey olsun isterdim ama imkanlar böyle bişeye yetti. Bunuda sayın maki01 den görüp yaptırdım. Gerçekten menekşeler gayet güzel gelişme gösterdi. Cam boyundan yüksekte ışığı daha iyi alıyor. Yer sorunum kalmadı. Tabi çoğaldıkça menekşeler ne yaparım bilmiyorum... Eğer yaptırmak isteyen olursa fazlaca menekşem olabilir bakarım derseniz 60*120 cm raf ölçüsü ve raf arası yüksekliğide 30cm olmalı.
Benimkinin ölçüsü 50*100 cm, raf arasıda 40 cm...
ntetik73
04-05-2012, 12:15
Bu da oğlumun yapraktan yetiştirdiği çiçeklenen menekşesi :D
Tamamen cam İkeada işıksız 195 lira
melih500
04-05-2012, 22:06
Benim menekşelerimin biri diğerlerinden farklı yaprakları çok açık yeşil nedeni ne olabilir diğerleri daha koyu, çiçekleri beyazlı morlu karışık bir rengi var. Nedeni ne olabilir. ?
Tür özelliği, fazla ya da eksik ışık ya da azot yani besin eksikliğinden kaynaklanabilir sevgili melih500,
sardunyadervis
04-05-2012, 23:08
bende ilk defa aldım gül faln köklendircektim bir arkadşımdan pembe açan bir menekşe yapragı aldım onu köklendirmek istiyorum toz beyaz bir köklendirci
koklenmeyi hızlandırıyor koklendirme hormonu diye birsey ama onu yapmasanızde menekse kolay koklenen bir bitki cok genc olmayan cok yaslı olmayan saglam yapraklar celikler guzel kokleniyor, su fısfıslamak iyi geliyor hele sıcak zamanlarda daha cok hoslarına gidiyor ve yavrulamakta cogalıyor
Menekşe çeliğini köklendirirken süreci hızlandırmak istiyorsak, odunsu olmayan bitkiler, yani otsu bitkilere uygun formülle üretilmiş köklendirme hormonlarını kullanmalıyız.
Ben bir dönem menekşeler için Clonex Gel markalı bir köklendirme hormonunu kullandım ancak sürece çok büyük katkısını göremediğim için kullanmaya devam etmedim. Dilerseniz pek çok online satış sitesinde bu ürünü bulabilirsiniz.
Evet sayın zoroğlu menekşelerin hepsi bana ait. Yerli, rus türü karışık....;)
Sn özlem Menekşelerin çok güzeller nazar değmesin.Rus menekşeleri nasıl edindiniz.Standınızda çok güzel.Standın tamamını gösteren resmi varmı bende bir stand düşünüyorum ama nasıl olacağını kafamda netleştiremedim.
Rana+miraç
06-05-2012, 12:21
Merhaba... Miniğim diye beni küçümsemeyin , nice koca yapraklı ablalar çiçek açmazken ben çok çalıştım bahara çiçeğimi yetiştirdim.:D
ipektuğçe
06-05-2012, 14:06
Bu menekşelerin çiçekleri çok güzel, simli gibi :)
nılgun_dogan
06-05-2012, 16:01
Köklendirmek için diktiğim yapraklarımı (kapalı kutudaydılar) bu gün havalansın diye kapağını açtım yapraklar kendilerini salmışlar 20 gün olmuştu dikeli bayada uzun zaman oldu bir şey olmaz diye düşündüm az suyla fısfısladım tekrar kapattım bir şey olurmu çok üzüldüm.
tabiata dair
06-05-2012, 17:27
sayın nılgun dogan; benim kanaatimce bu mevsimde menekşe yapraklarını köklendirmek için kapalı kutuda sera ortamı oluşturmaya gerek yok. Belki havaların daha soğuk olduğu zamanlarda bu yöntem işe yarayabiliyor. Ben 1 ay kadar önce satın aldığım menekşe yapraklarını direkt pet bardaklara diktim. Bazıları yeni yeni yaprak vermeye başladılar bile. Üstelik havaların diğer yerlere göre daha serin olduğu bir şehirdeyiz. Fakat ev sıcak tabii. Bence kutunun kapağını açın ve aydınlık bir yere (direkt güneş ışığı almayan) yerleştirin. Umarım kısa zamanda düzelirler. Selamlar...
Cizmeli Kedi
07-05-2012, 08:07
Ben birkaç yaprağı delikli poşete, birkaçını da küçük şeffaf saklama kaplarına, aydınlık bir yere yerleştirmiştim. Delikli poşeti hemen hemen 4-5 günde bir, saklama kaplarını da her sabah havalandırıyorum. Sıcak günlerde saklama kaplarında buğulanma dikkatimi çekiyor. Böyle olduğunda akşama kadar dışarıda bırakıyorum ki çürümesin. Bu yolla çürüme problemi yaşamadım, birinden de yavru geliyor çok sevinçliyim. Ancak ne olur ne olmaz diye havalar daha da ısınınca hepsini çıkaracağım.
Sayın nılgun_dogan, konunun uzmanı değilim ancak bana nemden etkilenmişler gibi geldi. Birkaç gün dışarıda tutmayı deneyin. Bu aralar sulamayın, fısfıslamayın. Umarım toparlanırlar geçmiş olsun.
Bu sene kış menekşelerime yaradımı ne :)
nılgun_dogan
07-05-2012, 10:38
Kafam karıştı bahsettiğim gibi suyla fısfıslayıp tekrar kapatmıştım şimdi açtım baktım dirilmişler susuzluktanmı yoksa üstlerini açtım diyemi böyle oldu anlamış değilim bu gün dediğiniz gibi üstlerini açtım bakalım akşama kadar gene salacaklarmı kendilerini gene salarlarsa hapis cezasına çarptırılacaklar.
tabiata dair
07-05-2012, 10:58
Sayın a1919, özellikle son karedeki menekşeniz çok güzel. İsmi nedir billiyor musunuz? Hem yaprakları hem de çiçeği çok değişik. Ben şimdi picasso ve rococo türü menekşeleri daha fazla merak ediyorum. Farklı olduklarından herhalde..
Rana+miraç
07-05-2012, 11:28
Sayın nilgün doğan ;
ilk diktiğinizde 20 gün hiç kapağı açmayıp havalandırmadıysanız belki de ondan etkilenmişlerdir. Gündüz kapağı açıp geceleri kapatın , nem kontrolu için arada yine fısfıslarsınız ama nemlendirip hemen kapağı kapatırsanız çürüme tehlikesi olabilir. dikkat edin. Benim gölgede sera yaptığım yapraklarım var arada havalandırıyorum sorun olmadı şimdiye dek .
Sayın a1919, Ben de son karedeki menekşeye bayıldım, picassolar çok etkileyici. Rococoları marketlerde bulmak mümkün oluyor bazen, beyaz ve mor rococom var yavruları büyütmeye çalışıyorum ama hiç picassoya rastlamadım. Güle güle büyütün arada resimlerini yükleyin iç çekip bakalım.
Sayın nilgun dogan ve Rana+miraç teşekkür ederim. Natalya'dan aldığım yapraktan ürettiğim menekşelerimden biri o. Yapraklarına bakınca açmasa da olur denecek türden. Adı sanırım EK-Skarabey. Yaprakları dikerken numaralarını yazmadım. Belki bu konuda yardımcı olacak arkadaşlar vardır.
Sevgili a1919,
EK-Scarabei 'ye çok benziyor.
Aynı tonda açan diğer alacalı yapraklı afrika menekşelerinden belirgin farkı ,taç yaprakların bordo rengi ince biyeyle çevrilmiş olması ve açık krem fantazi diye adlandıran küçük çizikler.
Fotoğrafta bordo biye fark ediliyor sanki.
Kutlarım :)
Teşekkürler sayın maki01. Eve gidince yazdıklarınız doğrultusunda tekrar inceleyeceğim. Fotoğrafda tam anlamıyla belli olmuyor. Buna kızımın verdiği isim "etekli" oldu :)
Sevgili a1919,
EK-Scarabei 'ye çok benziyor.
Aynı tonda açan diğer alacalı yapraklı afrika menekşelerinden belirgin farkı ,taç yaprakların bordo rengi ince biyeyle çevrilmiş olması ve açık krem fantazi diye adlandıran küçük çizikler.
Fotoğrafta bordo biye fark ediliyor sanki.
Kutlarım :)
Evet artık EK-Scrabey olduğuna eminin. Dediğiniz gibi kenarında ince biye ve küçük çizikler var. Çok teşekekkürler
menekşekolik
08-05-2012, 15:42
Sevgili Arkadaşlar,sitedeki arkadaşların anlatımlarına göre,benim menekşelerimin çok geç geliştiğini anladım.Çünkü;arkadaşların yavru menekşeleri birkaç ay içinde anne menekşe kadar olabiliyormuş.Benim menekşelerimin göbekten çıkan yeni yaprakların çok geç geliştiğini anladım.Onlar büyüyene kadar önceki yapraklar nerdeyse çürümeye yüz tutuyor.Bunun sebebi ne olabilir?Cevaplar için şimdiden teşekkürler...
çiçeksever
08-05-2012, 16:10
Herşey olabilir.Güneş,su,toprak.
Yani az veya çok güneş ve su.Toprak yapısı.
Sevgili çiçekseverin yazdıklarına ek olarak besin ve saksı seçimini söyleyebilirim.
mmanager
09-05-2012, 11:43
Geçenlerde çiçekler için parlatıcı sprey almıştım besleyici ve koruyucu olduğunu okudum üzerinde pamuklu unlu bitlerin olduğu menekşemin arasına ve ortasına da sıktım sonuç olumlu gibi ortadaki unlar kayboldu gibi sanki ama yaprakları gelişmiyor.Üstünde 1 aylık koruma ve parlaklık sağladığı yazıyordu .Acaba bu konuda deneyimleri olan var mı ?Paylaşırlarsa teşekkür ederim.
mmanager
09-05-2012, 11:49
Bu günlerde aşırı panik ve korku içerisindeyim sorunum menekşelerimin çürümesi geçenlerde tam da tomurcuklarını göstermeye başladı diye sevindiğim çiçeğin toprağının kuru olduğunu görünce suladım ve bir kaç gün sonra alt dallarından birer birer renk değişimiyle çürüdüğünü gördüm.Panikle hemen çürüyen yapraklarını kopararak köklerindeki toprağı iyice temizledim perlit vermikülüt cocopeat ,hidroton ve torfla karışım yaparak yeniden diktim ( önceden yaptığım bir hatayı tekrarlamadım çiçeğin toprağını yine yeni toprakla karıştırmak gibi ;zira mantar hastalığı olduğundan yeni ayırdığım diktiğim yavruların çürüyüp tutmamasına neden olmuştu bu hatta kurtarmaya çalıştığım menekşelerimin ölmesine de neden olmuştu).Sanki biraz durdu gibi yaprak çürümeleri ve yüreğime su serpildi ama bir baktım başka bir tanesi de aynı şekildeydi etrafında 5 tane kadar yavrusu vardı hemen aynı şekilde ayırdım köklerinden çürüklerde vardı acaba çürürmü diyerek çürüklerini köklerini temizledim ve kedi kumuyla karıştırdığım suya koydum bekliyorum.Dün 1 gün sonra baktım çürüme ilerlememişti.Diamoditli kedi kumunu köklenmeyi desteklermi ümidiyle ekledim .Sorum şu fitilli sulamayı uyguladığım halde bazıları fazla su emiyor bazıları normal fazla su emenlerde bakıyorum hemen çürüme var diye panik oluyorum.Forumdan okuduğum kadarıyla fazla sulamadan ya da uzun zaman susuzluktan sonra susuz kalmaktan mantar yapıyormuş bu mantar için kullanabileceğim insana zararsız tehlike arzetmeyen ilaç var mı yardımcı olursanız teşekkür ederim...İnanın içim acıyor ....Şimdiden teşkkür ederim....Saygılarımla
tabiata dair
09-05-2012, 21:00
Menekşelerde fitilli sulama belki pratik bir çözüm ve zamandan tasarruf için güzel bir uygulama. Fakat benim anladığım kadarıyla, saksıdaki fitil sürekli suyu toprağa aldığı için ve afrika menekşeleri de diğer saksı çiçeklerine nazaran fazla suyu sevmeyen bir tür olduğundan, sadece zorunlu durumlarda (mesela tatile giderken vs.) uygulayabilirim. Zaten yaklaşık olarak 10 günde bir su vermek yeterli oluyor ve şimdiye kadar bu yüzden kaybettiğim menekşe olmadı. Şimdilik pet bardaklara su vermeyi (epey zaman alsa da) daha garanti bir yöntem olarak görüyorum. Hem menekşelerin gelişimlerini incelemek açısından da tek tek su vermek güzel oluyor aslında..
tabiata dair
09-05-2012, 21:45
menekşelerimden bazıları
tabiata dair
09-05-2012, 21:53
arada dağ çileğim ve kır çiçeğim de karışmış sanırım acemilikten
tabiata dair
09-05-2012, 21:55
...
sardunyadervis
09-05-2012, 22:19
Bu günlerde aşırı panik ve korku içerisindeyim sorunum menekşelerimin çürümesi geçenlerde tam da tomurcuklarını göstermeye başladı diye sevindiğim çiçeğin toprağının kuru olduğunu görünce suladım ve bir kaç gün sonra alt dallarından birer birer renk değişimiyle çürüdüğünü gördüm.Panikle hemen çürüyen yapraklarını kopararak köklerindeki toprağı iyice temizledim perlit vermikülüt cocopeat ,hidroton ve torfla karışım yaparak yeniden diktim ( önceden yaptığım bir hatayı tekrarlamadım çiçeğin toprağını yine yeni toprakla karıştırmak gibi ;zira mantar hastalığı olduğundan yeni ayırdığım diktiğim yavruların çürüyüp tutmamasına neden olmuştu bu hatta kurtarmaya çalıştığım menekşelerimin ölmesine de neden olmuştu).Sanki biraz durdu gibi yaprak çürümeleri ve yüreğime su serpildi ama bir baktım başka bir tanesi de aynı şekildeydi etrafında 5 tane kadar yavrusu vardı hemen aynı şekilde ayırdım köklerinden çürüklerde vardı acaba çürürmü diyerek çürüklerini köklerini temizledim ve kedi kumuyla karıştırdığım suya koydum bekliyorum.Dün 1 gün sonra baktım çürüme ilerlememişti.Diamoditli kedi kumunu köklenmeyi desteklermi ümidiyle ekledim .Sorum şu fitilli sulamayı uyguladığım halde bazıları fazla su emiyor bazıları normal fazla su emenlerde bakıyorum hemen çürüme var diye panik oluyorum.Forumdan okuduğum kadarıyla fazla sulamadan ya da uzun zaman susuzluktan sonra susuz kalmaktan mantar yapıyormuş bu mantar için kullanabileceğim insana zararsız tehlike arzetmeyen ilaç var mı yardımcı olursanız teşekkür ederim...İnanın içim acıyor ....Şimdiden teşkkür ederim....Saygılarımla
.................
kok curumesine daha oncelerde bir arkadas koklerini temizledikten sonra 15 dk kadar aspirinli suda bekletip yeni karısıma dikmek buyuk eski yapraklar oluyor ama sonradan yenileri geliyor , sulama konusuda toprak kurumadıkca sulanmaz derler ve sulandıktan sonra saksı altındaki tabakta su varsa 15 dk beklenir cektigini ceker sonra tabaktaki su dokulür, cok buyuk olmayan saksılarda olması iyidir nem dengesi buyuk saksılarda olmuyor buyuk saksılarda ki nemin hepsini icmeye calısıyorlar sulamaktan cok nemli ortamları seviyorlar arada bir fisfis la nemlendirin hoslanıyorlar
sardunyadervis
09-05-2012, 22:27
...
birde kedi kumuyla sadece toprak yerine kedi kumuna dikiliyormus diomit denen maddeye ve guzel yetistigi soyleniyor arada bir sıvı besin takviyesiyle bu linkten inceleyiniz
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26543.htm
Sorum şu fitilli sulamayı uyguladığım halde bazıları fazla su emiyor bazıları normal fazla su emenlerde bakıyorum hemen çürüme var diye panik oluyorum.Forumdan okuduğum kadarıyla fazla sulamadan ya da uzun zaman susuzluktan sonra susuz kalmaktan mantar yapıyormuş bu mantar için kullanabileceğim insana zararsız tehlike arzetmeyen ilaç var mı yardımcı olursanız teşekkür ederim...İnanın içim acıyor ....Şimdiden teşkkür ederim....Saygılarımla
Kömür tozu ve kükürt kullanabilirsiniz.
Kök çürümesine yakalanan menekşelerde, çürümüş bölgeleri tamamen temizledikten sonra suda çözülebilir kükürtü ambalaj üzerinde yazan sulandırıp, püskürterek yeniden dikiyorum ve genellikler menekşe yaşama dönüyor.
Fitilli sulamada ise fitil aracılığıyla su çekme oranı bitkinin gelişim düzeyine göre değişebiliyor. Parmağınızla dokunduğunuzda hafif bir serinlik yerine ıslaklık hissediyorsanız, fitilin boyun aşağıdan çekerek kısaltabilirsiniz.
fahriyee
10-05-2012, 11:46
Sevgili tabiata dair, kenarı yeşil biyeli mor menekşenizden mutlaka yaprak yedeklemenizi öneririm. Koçtaş'a az sayıda gelen bu menekşeden 3. kez aldım. Yaprakları biraz kötü durumda idi ama rengi farklı olunca yapraktan çoğaltmak istedim. Diğer aldıklarımda sıkıntı yok ama bu türle anlaşamadık.
SARANGHAE
10-05-2012, 12:01
Tüm menekşe severlere merhaba,
Bu siteyi geçtiğimiz hafta buldum. Hepiniz menekşeler hakkında tecrübelerinizi paylaşmışsınız. Sayenizde bende bir şeyler öğrendim. Ben yaklaşık 2 sene önce 2 adet menekşe ile menekşe bakmaya ve sevmeye başladım. 2 hafta öncesine kadar sadece 1 tene menekşem kalmıştı. Yakın zamanda bir kaç tane daha aldım.
Bu ilk resimdeki menekşelerim 2 sene önce bu şekildeydi. İş yerinde bakıyorum ;)
şimdi sadece mor olan kaldı. diğerlerini yeni aldım
SARANGHAE
10-05-2012, 12:05
Tatil zamanı bayramlarda vs. çiçeklerimin altına su koyduğum için kök çürümesi oldu. Yanlış bilgi yani. Artık daha dikkatliyim. Ve umarım sizlerin o güzel çiçekleri gibi menekşelere sahip olacağım ;)
mmanager
10-05-2012, 12:27
Kömür tozu ve kükürt kullanabilirsiniz.
Kök çürümesine yakalanan menekşelerde, çürümüş bölgeleri tamamen temizledikten sonra suda çözülebilir kükürtü ambalaj üzerinde yazan sulandırıp, püskürterek yeniden dikiyorum ve genellikler menekşe yaşama dönüyor.
Fitilli sulamada ise fitil aracılığıyla su çekme oranı bitkinin gelişim düzeyine göre değişebiliyor. Parmağınızla dokunduğunuzda hafif bir serinlik yerine ıslaklık hissediyorsanız, fitilin boyun aşağıdan çekerek kısaltabilirsiniz.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum,çok sağolun.Peki çürüme gövdeye kadar ilerlediyse ne yapmam gerekir.Ben şöyle yapıyorum yapraklarını temizliyorum zaten çürümüş oluyorlar bunlar gövdeye de renk değişimi olan yere kadar bıçakla kesik atıyorum tabi bazen çiçek küçük bir yan sürgününe benzeyene kadar kesmem gerekiyor fakat bu konuda çiçeğin eski toprağını yeni toprağa ilave ederek karışım elde ettiğim için içinde bulunan mantardan dolayı pek başarılı olduğum söylenemez.Bu bilgilerden dolayı tekrar teşekkürlerimi sunarım saygılarımla....
Fahriye hanım dediğiniz gibi o tür zor bir tür. Bende aynı sıkıntıyı yaşayıp öldürüp yapraktan üretme yolundayım ve çok iyi gelişiyorlar. Ayrıca desteğinizle yenisinede kavuştum... Bu arada satın alınan menekşelerde unlu bit mevsimi başlamıştır. Alırken dikkatlice yaprak altları da dahil iyice bakmanızı öneririm...
pembegül
10-05-2012, 16:46
Merhaba arkadaşlar bu menekşeleri bugün bir marketten aldım biraz hırpalanmışlar ancak iyi bir bakımla ilerde düzelir diye düşünüyorum siz nedersiniz ..:)
Önce çiçek saplarını kopartıp kök çürüğü vs. Varmı diye bakabilirsiniz... Bakınca yapraktaki beyazlıklar nedir? Unlu bit olabilirmi dikkatli bakarmısını? 1 hafta sonra eve adapte olunca yeniden toprağına ekebilirsiniz. Aynı zamanda alttaki yaşlı yaprakları varsa alıp gençleştirebilirsiniz...
tabiata dair
10-05-2012, 18:00
Sevgili tabiata dair, kenarı yeşil biyeli mor menekşenizden mutlaka yaprak yedeklemenizi öneririm. Koçtaş'a az sayıda gelen bu menekşeden 3. kez aldım. Yaprakları biraz kötü durumda idi ama rengi farklı olunca yapraktan çoğaltmak istedim. Diğer aldıklarımda sıkıntı yok ama bu türle anlaşamadık.
Sayın fahriyee; şehir dışına çıktığımda Koçtaş'ta rastladım. Bir taneydi zaten, hemen aldım. Yolda gelirken birkaç yaprağı kırılmıştı, hemen toprağa diktim. Yaprakları sağlıklıydı aldığımda, kökü de öyle. Saksısını değiştirdim. Şimdi daha da güzel oldu. Ben de bu tür menekşeleri gördüğümde almaya çalışıyorum. Umarım kurutmadan büyütmeyi başarırım. Teşekkürler..
Sevgili mmanager,
Kök çürümesi ile ilgi teşhis ve tedavisini anlatan çeviri metni ekli mesajımda yer alıyor.
Tıklayın lütfen. http://www.agaclar.net/forum/886123-post293.htm
Bir Menekşe de 3 farklı çiçek :))
sabırsız0606
11-05-2012, 18:00
yapı marketten aldığım menekşelerim çok çiçekli ve sağlıklı idi.Ancak minik böcekler dadanınca steril toprak ve saksı değişimi ardından şimdiki halleri.
Suni ışıkta bulunuyor yanlız yosuna ekili son durum bu şekilde
293722
293723
Sevgili zoroğlu,
Tohumdan menekşe yetiştirmek zahmetli ama bir o kadar da zevkli :)
Gelişmelerini daha yakından izleyebilmemiz için fotoğrafları http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/24591.htm#post926699 başlığımızda paylaşır mısınız ?
Sevgili zoroğlu,
Tohumdan menekşe yetiştirmek zahmetli ama bir o kadar da zevkli :)
Gelişmelerini daha yakından izleyebilmemiz için fotoğrafları http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/24591.htm#post926699 başlığımızda paylaşır mısınız ?
Elbette paylaşırım Sn maki01 dahada iyi olur teşekkür ederim. :)
fahriyee
12-05-2012, 19:08
Geçenlerde çiçekler için parlatıcı sprey almıştım besleyici ve koruyucu olduğunu okudum üzerinde pamuklu unlu bitlerin olduğu menekşemin arasına ve ortasına da sıktım sonuç olumlu gibi ortadaki unlar kayboldu gibi sanki ama yaprakları gelişmiyor.Üstünde 1 aylık koruma ve parlaklık sağladığı yazıyordu .Acaba bu konuda deneyimleri olan var mı ?Paylaşırlarsa teşekkür ederim.
Merhabalar, parlatıcı ve besleyici olarak almış olduğunuz sprey menekşelerde asla kullanılmaz. Aslında parlatıcı sprey sadece satış yapılan yerlerde çiçeği daha canlı ve parlak göstermek için sıkılır. Evde kullanımı ise genelde uygun değildir.(çiçekçiniz samimi olduğunuz biri ise asla tavsiye etmez)
bay tömürcek
13-05-2012, 15:47
Bu menekşeyi yapraktan coğaltan arkadaşlar nasıl yapıyorlar :( kaç ay oldu yapraklarım capcanlı ama hala yavru yok derin de dikmedim sorun ne ozaman :(:(
nılgun_dogan
13-05-2012, 16:49
Bende 1 ay oldu dikeli şeffaf kaba diktim 2 tanesinin kökleri gözüküyor 4 tanesinde hiç belirti yok sabır işi biraz.
nılgun_dogan
14-05-2012, 13:49
Bunlarda benim güzellerim yeni edindim inşallah başarılı olurum.
http://lh4.googleusercontent.com/-oAkLZxXy0Xk/T7DrZ3AEX2I/AAAAAAAAAMY/GCruGN6jyB8/s512/IMG_1916.JPG
http://lh3.googleusercontent.com/-PblmKmmv1wk/T7Dro0BH0lI/AAAAAAAAAOA/i0blJj1KH4E/s640/IMG_1917.JPG
http://lh5.googleusercontent.com/-I-HMyxwnEPY/T7Dr_UqLQHI/AAAAAAAAAMw/ffIEGTsJ9i4/s640/IMG_1898.JPG
http://lh6.googleusercontent.com/-C_75tCdtUv0/T7DsXYyQfHI/AAAAAAAAANE/J9rTLun1NfE/s640/IMG_1902.JPG
http://lh6.googleusercontent.com/-R8ulJn7fvHk/T7DsSIIN5GI/AAAAAAAAAM8/0JiBv1CLlr8/s640/IMG_1899.JPG
nılgun_dogan
14-05-2012, 13:53
Bunlarda 1. resimdeki yazın başında mite hastalığına yakalanmış olup yan sürgünden aldığım yavru durumu sizce nasıl sağlıklımı halen daha ayrı duruyor 2. resimdekilerde sevgili menekşecibabadan almıştım fitilli sulamadan malesef çürüme yaptı bende yapraklarını hep diktim sizce tutarmı tutarlarsa hiç değilse benden başkalarıda sevinecek.
http://lh6.googleusercontent.com/-9c9UHGXJjiQ/T7Dri8qOD9I/AAAAAAAAAMg/udMsr4_6RyE/s512/IMG_1923.JPG
http://lh3.googleusercontent.com/-XuFxQ67DVO8/T7DsjLeCuwI/AAAAAAAAANM/_pHSYA3auVk/s640/IMG_1903.JPG
menekşecibaba
14-05-2012, 14:23
Görünüşleri gayet güzel sağlıklı Nilgün Hanım tutmaması için bir neden gözükmüyor.Fitilli sulamada su niktarını çok iyi kontrol etmek gerekiyor.
Nilgün hanım yaprak altlarına ve göbek kısmına bakın... Daha olmadı ilaçlama yapın sonra diğerlerinin yanına koyun...
Siz hala menekşelenmedinizmi ? neden
sardunyadervis
15-05-2012, 01:04
saksılarınızda cok guzelmiş sn. aydilem msllh
teşekkürler sayın sardunyaderviş bende çok beğenerek aldım onları
Nereden aldınız ve fiyatı nedir?
sevgili özlem anıtta bursa kumaş pazarının yanındaki dükkandan büyüklerini 4tl küçüklerini 2 tl'ye aldım. sanırım orası hong kong pazarıydı. küflenecek gibi duruyorlardı menekşelere zarar gelmesin diye ben direk içine ekmedim zaten boyutlarıda benim menekşelerime uygun değildi
fahriyee
16-05-2012, 16:38
Sevgili aydilem elinize sağlık, sizin menekşeler güzelliklerini sürekli güneşlenme ile almışlar artık. Yapraklarındaki güneş yanığı onları picassoya benzetmiş. Konya grubu çoğalıyor, menekşesevenler günü yapacağız bu gidişle...
Orkun Kırcı
16-05-2012, 16:52
Yeni güzelimi sizlerle paylaşmak istedim :)
Ben bu menekşeyi çok seviyorum beni çiçeksiz bırakmıyor
Bu ne güzellik seni görenler kıskanaçak . saklan güzelim
pembegül
16-05-2012, 20:26
İyi akşamlar menekşe severler benim minik kızımın en çiçekli hali sizlerle paylaşmak istedim ..:D
Sevgili aydilem elinize sağlık, sizin menekşeler güzelliklerini sürekli güneşlenme ile almışlar artık. Yapraklarındaki güneş yanığı onları picassoya benzetmiş. Konya grubu çoğalıyor, menekşesevenler günü yapacağız bu gidişle...
Aslında hiç direk güneş görmüyorlar sevgili fahriyee sadece bol ışık alıyorlar, kuzey penceredeler. Yapraklarındaki sıkıntılar kışın ortasında hani şu -18leri gördüğümüz sıralarda oldu. Önce hastalık zannettim ama sitede biraz araştırınca soğuktan olduğunu anladım. Kayınvalidem içerisi havalansın diye pencereleri açınca olanlar olmuş. Çok şükür biraz düzeldiler. Menekşesevenler günü güzel olur bence:))
gulumcinki
16-05-2012, 21:43
Menekşelerimin çiçeçeklerinde küçücük beyaz böcekler var ve çiçekleri kurutuyorlar. Menekşelerimin çiçekleri çok kısa sürede soluyor . Özellikle çiçeklerin kenar kısımları kuruyor. Bu zaralının adı nedir? Bilen var mı acaba? Nasıl kurtulabilirim?
sardunyadervis
16-05-2012, 22:11
Menekşelerimin çiçeçeklerinde küçücük beyaz böcekler var ve çiçekleri kurutuyorlar. Menekşelerimin çiçekleri çok kısa sürede soluyor . Özellikle çiçeklerin kenar kısımları kuruyor. Bu zaralının adı nedir? Bilen var mı acaba? Nasıl kurtulabilirim?
ciceklerinize klorlu su fisfislayin diyor bir yerde, klorlu cesme suları zararliları uzaklastırıyomus sadece yapraklarına ve ciceklerine
menekşegül
17-05-2012, 08:51
Aslında hiç direk güneş görmüyorlar sevgili fahriyee sadece bol ışık alıyorlar, kuzey penceredeler. Yapraklarındaki sıkıntılar kışın ortasında hani şu -18leri gördüğümüz sıralarda oldu. Önce hastalık zannettim ama sitede biraz araştırınca soğuktan olduğunu anladım. Kayınvalidem içerisi havalansın diye pencereleri açınca olanlar olmuş. Çok şükür biraz düzeldiler. Menekşesevenler günü güzel olur bence:))
Kuzey pencerede bu kadar güzel çiçeklenme, tebrikler size. İşyerindeki pencere hiç güneş almıyor diye getirmiyordum menekşelerimi, demekki çiçek açabiliyormuş. Yarın hemen getirmeliyim bir kaç saksı akşama kadar özlüyorum çiçeklerimi.
fahriyee
17-05-2012, 10:18
Merhabalar arkadaşım. O böceklere trips deniyor ve aynen söylediğiniz gibi çiçeklerin solmasına sebep oluyor ve tomurcukları da kurutuyorlar.
Ben forumdaki arkadaşlarım sayesinde çözüm buldum inşallah. Chrysamed isimli yapımarketlerde bulabileceğiniz bir sprey var. Ben markette çiçeğin üzerine sıktırmıştım, çiçekler zarar görmüştü. O yüzden yaprak ve çiçeklerini elimle siper edip toprağına sıkıyorum. Aslında çiçeklere de sıktığım halde zarar görmedi diyor arkadaşlar. İsterseniz bir çiçek koparıp deneyin.
fahriyee
17-05-2012, 11:41
Sayın ahmeter sizin yüklediğiniz resimlerden rahatsız oluyorum. Sizinle bir anlaşma yapalım derim.
Ya fotoğraf çekimi ile ilgili püf noktalarını bana anlatın, ya da artık resim yüklemeyi bırakın.
Yoksa her gördüğümde çiçeklerden önce fotoğrafın netliği dikkatimi çekiyor, bu kadar da olmaz ki diyorum. Şaka bir yana gerçekten fotoğraf çekmekten hiç anlamıyorum ve sizlerden bu konuda bilgi almak istiyorum. Saygılar...
demircool
17-05-2012, 12:34
http://img834.imageshack.us/img834/9881/1005802g.jpgİyi günler herkese...ben bu bebekleri ne zaman ayırıcam annesinden,seraya mı koymam gerekiyor hala bilemiyorum.
missmenas
17-05-2012, 12:54
Menekşelerin güzelliği menekşe koleksiyonluğunada başlatacak beni, dur diyemiyorum:p Hoyalara olan tutkum Menekşelere geçti;)
missmenas
17-05-2012, 12:59
Muhteşem bir duygu, özellikle Sabahları uyanınca bu prenseslere bakmak. Pozitif enerjiyle güne başlamak demek;)
missmenas
17-05-2012, 13:02
Bu gidişlen Fotoğrafçılık dersi almam gerekecek. Sevgili fahriyee'ninde dediği gibi net çekimleri görünce insanın resim yüklemekten vazgeçesi geliyor:p
Sevgi Durul
17-05-2012, 13:02
http://img834.imageshack.us/img834/9881/1005802g.jpgİyi günler herkese...ben bu bebekleri ne zaman ayırıcam annesinden,seraya mı koymam gerekiyor hala bilemiyorum.
Arkadaşlar ne der bilemiyorum, ama ben anneleriyle daha güzel büyüdüklerini düşünüyorum.:) Anne yaprak yavruları besliyor, acele edip erken ayırdıklarımın gelişimi yavaş oluyor.:)
missmenas
17-05-2012, 13:05
Yaşam enerjisi bunlar, özelliklede Menekşe Severle paylaşmak bu duyguyu başka bir anlam kazandırıyor;)
missmenas
17-05-2012, 13:08
Yapraklardan yavru alma konusunda henüz çok acemiyim, çok kayıp veriyorum. Olsun varsın diyorum 10 tanesinde 1 tanesi bile yavru verse seyrine ve başarının hazzına doyum olmuyor:p
missmenas
17-05-2012, 13:12
Sanırım Menekşemin bir tanesinde tohum kapsülü oluşuyor, emin olunca paylaşım yaparım...
missmenas
17-05-2012, 13:16
Bendeki en büyük sorun, yaşadığım iklimdenmi veya bakım hatasındanmı kaynaklı bilemiyorum. Yavrulamış yapraklar yavruyu büyütürken çürüme yapıyor, bu konuyla alakalı deneyim ve tecrübesi olan Arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
çiçeksever
17-05-2012, 13:26
Benimkiler 2 tane yeni aldığım hariç dinlenmeye geçtiler.15 gün kadar çiçek göremeyeceğim herhalde.
menekşegül
17-05-2012, 13:28
Görsel şölen yaşattınız bize sevgili mismenass bu ne güzel bir koleksiyon, emeğinize sağlık. Yavru menekşelerin çürümesi genelde kendi tecrübeme dayanarak söylüyorum fazla sulamadan kaynaklanıyor. Toprak ıslak olmayacak hafif nemlendirmek kafi.
missmenas
17-05-2012, 13:44
Sevgili menekşegül,
cevap için çok Teşekkür ederim. Sorumda eksik kalan kısmını açmak istiyorum, sorun şuki yavrulamış ana yaprak çürüme yapıyor yavrularda herhangi bir çürüme veya kayıp olmuyor.
Menekşeler süper... Maşallah... Resim çekme konusuna gelince ustaca çekimler yapamasamda en önemli özellik makinanın kaliteli olmasında ve çiçekleri çekerken makro çekim zoom özelliğinin olması gerekmekte. Çekim yaparken kadraja girecek resim görüntü kalitesini etkiler bunun için önce bitkiyi kendi içinde forma sokmak ya da formlu yerinden görüntü almak en akıllıcası... Çekmeden önce görüntüyü sabitleyip dirseklerimizi elimizde oluşacak titremelere karşı bir yere dayamalıyız...Ayrıca arka fonda çekilen resmin önüne geçmemeli sabit karmaşık olmayan bi yer seçilmeli. Birden fazla görüntü alınıp en kalitelisi tercih edilmeli...
demircool
17-05-2012, 14:01
Arkadaşlar ne der bilemiyorum, ama ben anneleriyle daha güzel büyüdüklerini düşünüyorum.:) Anne yaprak yavruları besliyor, acele edip erken ayırdıklarımın gelişimi yavaş oluyor.:)
Çok teşekkür ediyorum sn.sdurul...öyle düşündüm ama 2 haftadır bu haldeler.Güneşe koymuyorum ama.
tabiata dair
17-05-2012, 14:18
Sayın missmenas; menekşeleriniz çok güzel ve sağlıklılar. Tabii ki hepsi de emek ile oluyor. 10424 nolu mesajınızın üçüncü fotoğrafındaki menekşe türünü yeni gördüm. Nereden temin ettiğinizi merak ettim, çiçeklerde hiç rastlamadım. Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler..
missmenas
17-05-2012, 14:57
Sayın tabiata dair,
merak ettiğiniz Menekşenin ismi Ancient Lace. Menekşelere gönül vermiş bir Arkadaşımın hediyesidir, kendisi satış yapmıyor. Siz yinede Menekşe satışı yapan kişilerin satış sayfasını bir kontrol etmenizi tavsiye ederim. Bulamayacak olursanız severek size yaprak gönderimi yaparım.
gerçektende çok mükemmel bir tür. Türkiye'de birkaç kişide bu türden var olduğunu biliyorum, dilerim bulabilirsiniz.
Sevgili Özlem,
kaliteli dijital güzel bir foto makinasına sahibim, bendeki tek sorun elimin titremesi bunuda çok yorgun olduğum zamanlar bariz bir şekilde farkediyorum. Profesyonel çekimler için birtane farklı makina gerekli görüyorum. Birdünya Hoyalarım birde Menekşelerin bu güzelliği makinayla birlikte ders şart diyorum yinede ben.
özelliklede sözkonusu menekşe çiçekleriyse...
Teşekkür ederim önerin için ve bilgi paylaşımın için...
tabiata dair
17-05-2012, 15:17
Sayın missmenas mesajda yanlış yazmışım, sonradan düzelttim. Gerçi biri değil hepsi de birbirinden güzeller, karıştırmamak mümkün değil. Bahsettiğim ancient lace değil, ancient lace yaprağından yakın zamanda satış sayfasından aldım. 10424 nolu mesajınızdaki üçüncü menekşeden bahsediyordum aslında. Paylaşmak istediğiniz için çok teşekkür ederim. Yapraklarım yavaş yavaş yeşermeye başladılar.
Rana+miraç
17-05-2012, 18:56
Sn. missmenas'ın bahsettiği yavru veren ana yaprak çürümesi benim de sorunum . Çürüme ilerleyip henüz küçük olan yavruları da çürütüyor. Fazla sulama olmadığından eminim. Geçen ay çok yavru kaybettim. Şimdi yavruları ayırıyorum ama küçük olduklarından bir çoğu tutmuyor.
fahriyee
17-05-2012, 19:15
Sevgili missmenas 10426 nolu mesajda ilk resimdeki yavrular oldukça gelişmiş, en öndeki 2 anne yaprak alınabilir bence. Yavaşça kenarından iki parmağınızı yerleştirerekve kökten kavrayarak anne yaprakları alınız. Yavrulara dikkat edersiniz elbette.
10427 nolu mesajda yan yatmış ve uzun saplı menekşenin sapı çürüyor gibi, sapı uzun olduğu için kesip tekrar ekin bence.
Büyümüş yavruların olduğu bir saksıda anaç menekşe çürümüşse yavruları da kökten çürütmeye başlıyor. O sebeple ben mutlaka kök ucu ile beraber çıkarıyorum.
Aslında bu kadar menekşe yetiştirmiş ve çiçek açtırabilmiş olmanız büyük başarı. Sizi takdir ve tebrik ediyorum. Ellerinize sağlık...
Kuzey pencerede bu kadar güzel çiçeklenme, tebrikler size. İşyerindeki pencere hiç güneş almıyor diye getirmiyordum menekşelerimi, demekki çiçek açabiliyormuş. Yarın hemen getirmeliyim bir kaç saksı akşama kadar özlüyorum çiçeklerimi.
Mutfak penceresindeler nemi sevdikleri için böyle coştular sanırım besin bile vermedim hiç.Birini götürüp deneyin bence, penceresiz bir büroda çok güzel açmış menekşeler görmüştüm ortamdaki florasan sayesinde ışık ihtiyaçlarını karşılıyorlarmış.
Cizmeli Kedi
17-05-2012, 22:11
Camın içine (güneşe) koyduğunuz menekşeler hangi cepheye bakıyor arkadaşlar? Ben güney cepheli cam içine koyduğumda yapraklarda güneş yanığı oluştu, hemen içeri aldım. Çiçeklenmiyor şimdi haliyle...
Rana+miraç
17-05-2012, 22:36
[QUOTE=Cizmeli Kedi;968099]Camın içine (güneşe) koyduğunuz menekşeler hangi cepheye bakıyor arkadaşlar? Ben güney cepheli cam içine koyduğumda yapraklarda güneş yanığı oluştu, hemen içeri aldım. Çiçeklenmiyor şimdi haliyle...[
Güney cephe menekşe için çok uygun olmuyor. Kış aylarında güney cephede sehpa üzerinde pencerenin tülünü sabahları açarak menekşelere güneş aldırıyorum. Cam önüne hava kapalı da olsa koymadım . Aşırı güneş yaprakları yakıyor. Yazları batıya bakan ve dolaylı güneş alan ,diğer odalara göre nisbeten daha serin olan odamın pencerede cam önüne koyuyorum. Çok güzel gelişiyorlar . Kuzey cephem yok ama en iyisi yazın kuzey cephe. Aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan ortamlar daha uygun.
missmenas
17-05-2012, 22:47
Sayın missmenas mesajda yanlış yazmışım, sonradan düzelttim. Gerçi biri değil hepsi de birbirinden güzeller, karıştırmamak mümkün değil. Bahsettiğim ancient lace değil, ancient lace yaprağından yakın zamanda satış sayfasından aldım. 10424 nolu mesajınızdaki üçüncü menekşeden bahsediyordum aslında. Paylaşmak istediğiniz için çok teşekkür ederim. Yapraklarım yavaş yavaş yeşermeye başladılar.
Sayın tabiata dair,
Menekşenin ismi ''Chirita Tamiana'' tohum kapsülleride bu menekşemde gelişiyor.
dediğim gibi bulamayacak olursanız haber vermeniz yeterli yaprak gönderirim. Gelecek Yıl sizden görsel şölen isteriz;) Dilerim hepsindede başarılı olursunuz.
evet yazın kuzey cepheyi çok seviyorlar ben bu sene kışıda kuzeyde geçirttim ama sonuç kötü oldu. Size katılıyorum sayın Rana+miraç kışın güney cephe ve tül arkası.
sardunyadervis
18-05-2012, 01:23
buyusunler saglamlassınlar ayırmayada gerek yok aslında
sami ulus
18-05-2012, 08:53
Arkadaşlar çiçekciden kurumakta olan 7 adet menekşeyi çok ucuza aldım kuru ve pörsümüş ne kadar yaprak varsa temizledim gayet iyi durumdalar. Canlanma var ve çiçek açıyorlar inşallah firesiz hepsini kurtarırım.
Bir fire ile 6 taneyi kurtardım çiçek açmak üzereler. İşte son hali
Sayın samiulus,
yine alt sıradaki bir kaç yaprak alınabilir... Bitkiye zarardan başka bi getirisi yok bu yaprakların. Onlarıda beslemek için efor sarfedecek çiçek. Kaldıki koparılan yapraklar bitkiyi uyarır ve yapraklanmaya çiçeklenmeye teşvik eder. Uyuyan menekşelerde de yeniden uyanması sağlanır.
Sevgili demircool,
bence ayırman gerekmiyor ya da başka saksıya alman. Biraz daha büyüsün ana yaprağı koparıp yeniden köklendire bilirsin. Yapraklandıkça form kazanması ve hızlı büyümesi için bebeklik yapraklarını kopartın...
Sevgili Missnemas,
ekilen yaprağın yavru verdikten sonra bozulması genelde ekerken yaşlı yaprak tercihinden kaynaklanıyor. Ama siz ideal yaprak seçtiyseniz sorun sulama ile alakalıdır diye düşünüyorum. Aksine ben sizin yaşadığınız sorunla hiç karşılamadım hatta 2-3 kere daha yavrulattığım oldu. Yavru vermiş yaprağı yeniden ekerseniz çok kısa sürede yeni yavrulara sahip olabilirsiniz...
tabiata dair
18-05-2012, 12:40
Sayın missmenas;
özellikle adını verdiğiniz ''Chirita Tamiana'' çok dikkatimi çekti. Ellerinize sağlık ne kadar güzel bakmışsınız. Ufacık bir ihmale bile gelmiyor afrika menekşeleri. İnşallah yazın birşey olmazsa 1-2 aydan menekşelerim büyür ve çiçeklenir. O zaman yeni fotoğraflarını eklerim tabii ki. ''Chirita Tamiana'' dan bulmam zor görünüyor, çünkü ben kataloglarda hiç rastlamadım. Yurtdışından belki getirilebilir, fakat yırtdışından getirtmeye cesaret edemiyorum. Geriye tek seçenek kalıyor, çekinerek de olsa sizden bir adet yaprak rica etmek. Paylaşmak istediğiniz için çok teşekkürler. Düşünmeniz bile yeter. Bu arada değerli bir arkadaşımdan yakın zamanda hediye olarak gelen ve daha önce resmini eklediğim rococo menekşem tomurcuklandı bile. Açınca resmini eklerim. Tekrar teşekkürler..
missmenas
18-05-2012, 13:20
Sevgili Özlem,
detaylı bilgi ve Tecrübenizden dolayı Teşekkür ederim. Bu yapraklar değerli Arkadaşlarımdan hediye geldi, yaprakların yaşlısımı gencimi artık bilemiyorum herne ise yavru almış olmam bile Mucize benim için. Çürümüş Anne yaprak yavruladıktan sonra o kadarda önemsemiyorum. Yapmam gereken sadece çürümeye başlayınca Anne yaprağı mutlaka atmam gerekiyor, yavrularıda etkilenmesin diye. Şu ana kadar bu olayla alakalı bir kayıp vermedim. Minik pet bardaklardaki kendi menekşelerimden aldığım en alt yapraklardan olanları, bunlardada aynı sorunu yaşarsam kesin sizinde dediğiniz gibi sulama hatasından kaynaklı olabilir. Dikkate alacağım uyarınızı, Teşekkürler...
Tunatuna
18-05-2012, 13:52
Sayın Missmenas;
Kendinize haksızlık etmeyin. Sizin fotoğraflarınızda gayet net ve güzel çekilmiş. Çok çeşitli türde menekşeleriniz var gibi görünüyor nereden edindiniz diye soracaktım Sayın tabiata dair sormuş ve cevabını vermişsiniz. Hepsini güle güle büyütün
sami ulus
18-05-2012, 16:05
Sayın samiulus,
yine alt sıradaki bir kaç yaprak alınabilir... Bitkiye zarardan başka bi getirisi yok bu yaprakların. Onlarıda beslemek için efor sarfedecek çiçek. Kaldıki koparılan yapraklar bitkiyi uyarır ve yapraklanmaya çiçeklenmeye teşvik eder. Uyuyan menekşelerde de yeniden uyanması sağlanır.
Sevgili demircool,
bence ayırman gerekmiyor ya da başka saksıya alman. Biraz daha büyüsün ana yaprağı koparıp yeniden köklendire bilirsin. Yapraklandıkça form kazanması ve hızlı büyümesi için bebeklik yapraklarını kopartın...
Sevgili Missnemas,
ekilen yaprağın yavru verdikten sonra bozulması genelde ekerken yaşlı yaprak tercihinden kaynaklanıyor. Ama siz ideal yaprak seçtiyseniz sorun sulama ile alakalıdır diye düşünüyorum. Aksine ben sizin yaşadığınız sorunla hiç karşılamadım hatta 2-3 kere daha yavrulattığım oldu. Yavru vermiş yaprağı yeniden ekerseniz çok kısa sürede yeni yavrulara sahip olabilirsiniz...
Kıyamam biryerlerini kesmeye ama yinede deniyeceğim. Ocak ayından beri sabretmekden bi hal oldum. Şimdi çok güzelleştiler
Ama yapraklarını almanız ona yapacağınız en büyük iyilik. Siz koparmazsanız onu besleyecek kaldıki hali tükenecek ve zaten bozulup çürüyecek...
menekşecibaba
19-05-2012, 13:04
Show zamanı...:)
Funny Bunny-mini
Halo's Aglitter
Kevs_Heavenly_Star
Knayajna Meri
littlerick-mini
menekşecibaba
19-05-2012, 13:07
2--
Ness' Grape Fizz
Nessrufless
NessSnowFun
RamblinMagic
RobsFuddyDudy
menekşecibaba
19-05-2012, 13:20
3--
RobsPinkPuff
Robssarsparilla
RobsScarecrow
RobsTippyToeMini
Tohumdan ürettiğim trail
Bu nedir ? Tohuma benzetemedim ben...
Fazla gelişim gösterip çiçek içinde sanki çiçek tomurcuğu;)
menekse sever
21-05-2012, 10:36
:DBenim menekşemin birisindede aynısı oluştu. Biraz daha büyüyünce yayınlayacaktım ama siz yayınlayınca gerek kalmadı.Sebebini bende merak ediyordum.:pBiraz daha büyüsün yayınlarım.
SARANGHAE
21-05-2012, 11:38
Benimkilerde son durum ;);)
SARANGHAE
21-05-2012, 11:40
Bir tohum kesesi gördüm sanki yuppii :D:D:D;)
Eriklibahçe
21-05-2012, 11:57
Sizinkilerden sonra benimkiler sönük kalacak:( ama yinede paylaşmak isterim;)
298362
298363
298364
Rana+miraç
21-05-2012, 19:07
Yeni renkler ,yeni sevinçler...
Rana+miraç
21-05-2012, 19:13
Öylesine harikulade bir yaradılış ki bazı renklerin adını bile koyamamışız. Mor desem eksik mavi desem yok, kırmızı? bordo? ,vişne çürüğü? Adı önemli değil aslında bize verdiği mutluluk önemli
Güzeliğine güzellik katan prenseslerim...
1. Resim de
-uff yine resim...
2. Resim de
-bitsede gitsek...
3. Resim de
- ama çok uykum varrr....:))
Tunatuna
22-05-2012, 10:15
az önce yükleyememişim
nılgun_dogan
23-05-2012, 00:06
Tecrübeli arkadaşlarım yapraktan üretilen yavruyu ana yapraktan ne zaman ayırabilirim annem yapraktan ürettiği 2 çeşitten 2şer yaprak vardı yaprakların eşleri çürüdü edindiğim bilgiye göre anaç yapraktan tekrar yavru alınabiliniyormuş anaç yaprağı terar dikmek istiyorum yavrudan ne zaman ayrılabilir.
menekşecibaba
23-05-2012, 08:33
En az 3 yaprak içerecek şekilde kendini kurtaracağına inandığınız yeni bitkileri ayırın , bir yapraktan aynı zamanda birden çok yeni yavru alabilirsiniz (bir yapraktan aynı zamanda 9 yavru ayırdığımı hatırlıyorum), yavruyu ayırdıktan sonra ana yaprağı tekrar yavru oluşturmak için ekebilirsiniz. Çürümemesi için mümkün olduğu kadar köklerdeki toprağı temizleyin.
Çürümemesi için mümkün olduğu kadar köklerdeki toprağı temizleyin.
Derken ne kasdettiniz anlayamadım ben?
nılgun_dogan
23-05-2012, 11:43
Çok teşekkürler menekşecibaba sevgili Özlem hanımın da anlamadığı konuyu bende anlamadım.
Aslında anlamamak değil olay doğru anladıysam kökleri topraktan ayırmak... Ve bu demekki bitkinin ölmesi.. Ben yaprakaları, yavruları ayırırken asla ve asla toprağına dokunmam dağıtmamaya özen gösteririm...
missmenas
23-05-2012, 12:18
sevgili menekşecibaba, sizden detaylı bir tecrübe deneyiminizi aktarmanızı rica ediyorum.
Aynen bu soru işarerti içeren konu, benimde sıkıntılarım arasında, bir aydınlık içerecek açıklayıcı tecrübeye ihtiyacım var.
Teşekkürler...
menekşecibaba
23-05-2012, 16:05
Aslında anlamamak değil olay doğru anladıysam kökleri topraktan ayırmak... Ve bu demekki bitkinin ölmesi.. Ben yaprakaları, yavruları ayırırken asla ve asla toprağına dokunmam dağıtmamaya özen gösteririm...
Ayırdığınız yavruları için değil geriye kalan ana yaprak için söylemiştim. Bakın ne demişim ( yavruyu ayırdıktan sonra ana yaprağı tekrar yavru oluşturmak için ekebilirsiniz. Çürümemesi için mümkün olduğu kadar köklerdeki toprağı temizleyin.) Uzun deneyimler sonucundaki tespitim , ana yapraktan yavruları ayırdıktan sonra ana yaprakta kalan köklerin toprağını ve fazla köklerini alıyorum.Yeni hazırladığım karışıma aktarıyorum. Veya fazla ıslak olmaması şartıyla aynı yere de ekebilirsiniz. Ben en randımanlı böyle üretiyorum.
Yalnız yine şöyle bişey var... Yeniden ekilen yaprağı siz kesmedenmi yavrudan alıyorsunuz? Şayet öyleyse belki mümkün olabilir... Ama daha mantıklısı yavruya hiç dokunmadan yaprağı kesip yavrudan ayırmak en güzeli.. Zaten çok kısa sürede köklenip yavru veriyor zaten...
nılgun_dogan
23-05-2012, 17:57
Zaten sadece yavruyu ayırırsak köklü olarak anayaprak kalıyor köklü olduğu içinde yavrulama süresi hızlanıyor bu sefer ayırdğımız yavruda kök kalıyormu yoksa köksüz olup köklenmesini beklemekmi lazım.
menekşecibaba
23-05-2012, 19:05
Zaten sadece yavruyu ayırırsak köklü olarak anayaprak kalıyor köklü olduğu içinde yavrulama süresi hızlanıyor bu sefer ayırdğımız yavruda kök kalıyormu yoksa köksüz olup köklenmesini beklemekmi lazım.
Yavru larıda köklü olarak ayırıyorsunuz , ayırdığınızda ana yaprakta kendi kökleriyle kalıyor. Sizler için bir video hazırlıyorum yetiştirebilirsem ekleyeceğim..:) Şimdilik bununla idare edin..
http://www.agaclar.net/forum/907697-post3.htm
Yosuna döndükten sonra korkunç bir üretim . başka bir deneme yapmak gereksiz
Çelik yapmayı bıraktım kim uğraşaçak
Diğer bitkilere haksızlık oluyor Serada ayak basaçak yer kalmıyaçak
İyi günler
Menekşe KC3
23-05-2012, 20:43
Baharın ikinci tur çiçekleri açmaya başladı... Bir önceki turdan hediye tohum kapsülü de yanlarında... ;)
299608
299609
Güzeliğine güzellik katan prenseslerim...
Sn özlem üçüncü resimdeki minik picassonuz çok güzel.Rengi nedir acaba?
Orkun Kırcı
23-05-2012, 23:34
Yosuna döndükten sonra korkunç bir üretim . başka bir deneme yapmak gereksiz
Çelik yapmayı bıraktım kim uğraşaçak
Diğer bitkilere haksızlık oluyor Serada ayak basaçak yer kalmıyaçak
İyi günler
Haklısın abicim yosunda yavrulama hat safhada oluyor.
melek yüzlü
24-05-2012, 01:57
Ben bu foruma yeni üye oldum. Babannemin evinde çok sayıda afrika menekşesi vaedı. Bu sene babannem vefat etti. Sulamamıza rağmen soğuktan hepsi donmuş. Çok üzüldük. Şimdi babannemin anısına ben de yetiştirmek istiyorum. Dışardan almak istemiyorum. Çünkü babannem dışardan bile alsa yaprağını ayırırdı. Nedeni de dışardan alınanlar yaşamıyor. Yapraktan büyütülenler yaşıyor derdi ve çok uzun yıllarca onlara baktı. Benim sizden ricam bu formda gezinirken bazı ark. çok güzel menekşeleri old. gördüm. Eğer elinizde yapraktan yeni tutturduğunuz menekşe varsa bana yollarsanız beni çok mutlu edersiniz. Bu msj yanıt veren ark. minnettar kalırım. Şimdiden teşekkürler.
sami ulus
24-05-2012, 07:13
Bir fire ile 6 taneyi kurtardım çiçek açmak üzereler. İşte son hali
Dört tanesi oturma odasında ve açtı birisi. İki taneside mutfakta açtı nihayet. İki tanede yeni yavru yetişti
Tunatuna
24-05-2012, 08:25
Sayın menekşecibabadan gelen menekşelerim. Emerald lace, Ancient Lace yanyana aynı saksıya diktim. Yaprak olan ise sabırsızlıkla yavrulamasını beklediğim İrısh Cream. Bir tane hediye olarak gelen minyatür menekşem ve yeni yavrulamaya başlayan hediye yaprağım. Cinsini bilmiyorum süpriz olacak. Tekrar teşekkür ederim sayın menekşecibaba.
menekşecibaba
24-05-2012, 13:55
Sevgili Tunatuna güle güle büyütün keşke Emerald lace, Ancient Lace yanyana aynı saksıya ekmeyip ayrı ayrı saksılara ekseydiniz. İkiside standart menekşelerden ayrı tür. Birde toprağa ektiğiniz yapraklardaki toprakları temizleyin ileride çürümesine neden olur.
Güle güle büyütün , ben teşekkür ederim.
Tunatuna
24-05-2012, 14:18
Teşekkür ederim menekşecibaba. Kendilerini biraz toparlasınlar diye yan yana ekmiştim. Ayırmamda sakınca yoksa ayırabilirim. Topraklar konusundaki uyarınızı dikkate alacağım. Bugün eve gidince ilk iş temizliğe başlıyorum.
menekşecibaba
24-05-2012, 14:29
Ayırmanızda sakınca yok ayırırsanız daha iyi gelişirler.
melek yüzlü
24-05-2012, 15:18
Sayın Menekşecibaba,
Daha önce msj gönderdim sesimi duyan olmadı sizin sesimi duyucağınızı umut ediyorum. Menekşelerinize bayıldım. Bana da gönderirseniz size çok minnettar olurum. Çiçekleri çok seviyorum. Şimdiden çok ***. ederim.
SARANGHAE
24-05-2012, 16:55
Bunlarda evdeki menekşelerimiz ;);)
SARANGHAE
24-05-2012, 16:58
Çiçeksiz olan menekşeleri Adapazarından akrabamız gecen yaz vermişti. çiçekli değil fakat çok yaprağı vardı ve çok güzeldi. İzmir e gelince sıcağına dayanamadı ama artık güzelleşiyor ve yaprakları gelişmeye başladı. hatta biraz büyük olanda tomucuk var. annemle ne rek açacak diye merakla tomurcuğun büyümesini bekliyoruz ;););)
Ahmeter bahçeyi gezin sizi yeni çiçeklerle tanıştırayım
Sn özlem üçüncü resimdeki minik picassonuz çok güzel.Rengi nedir acaba?
Merhaba mesajınızı görmüştüm ama cevaplamayı unutmuşum;)
Menekşenin rengi budur. Bende geldiği zaman bir kez çiçeklendi. 3-4 sene evvel gelmişti. O zamandan bu yana üretme aşamasındayım... Her seferinde kök çürüğüne maruz kaldı. Ama bu kez olacak inşaallah:p
Mor ve pembe pikassolarımın 2914 ve 2915 nolu mesajdakiler... Ayrıca şuan 3 renkten fazla, yeni dahil olan ve olacak pikasso menekşeler mevcut... Bendekiler de yavru henüz:))
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402-98.htm
Dilara hanım
Merak ettim
Dilara hanım ev değişikliği yaptı neti olmadığı için 2 hafta kadar yok...
melek yüzlü
25-05-2012, 11:41
merhaba arkadaşlar,
Bu formu ilk gördüğümde çok memnun olmuştum. Fakat kaç tane msj. çekmeme rağmen hiç biriniz olumlu ya da olumsuz bir cvp. vermediniz. Gördüğüm kadarıyla hepinizde birbirinden güzel ve çok menekşeler var. Çiçeklere bu kadar meraklı bir insan olarak sizlerden kaç kere çiçeklerinizden istedim. Halbuki formu incelediğimde birbirinize yardım ediyosunuz bu konuda. Bana da yardım ederseniz çok seniririm.
çiçeksever
25-05-2012, 13:18
Merhaba mesajınızı görmüştüm ama cevaplamayı unutmuşum;)
Menekşenin rengi budur. Bende geldiği zaman bir kez çiçeklendi. 3-4 sene evvel gelmişti. O zamandan bu yana üretme aşamasındayım... Her seferinde kök çürüğüne maruz kaldı. Ama bu kez olacak inşaallah:p
Mor ve pembe pikassolarımın 2914 ve 2915 nolu mesajdakiler... Ayrıca şuan 3 renkten fazla, yeni dahil olan ve olacak pikasso menekşeler mevcut... Bendekiler de yavru henüz:))
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402-98.htm
Dilara hanım ev değişikliği yaptı neti olmadığı için 2 hafta kadar yok...
Özlem;Picassoları nereden temin ediyorsun.Burada koçtaşa,migrosa ve çiçekçilere bakıyorum.Hiç picasso türüne rastlamadım.
2008 yılıydı galiba çok sevdiğim bi arkadaşım bana mor ve pembe rengini gönderdi. Kipadan bordo rengini temin ettim... şuan on renge yakın türüm oldu. Ve devamıda nasipse gelecek inşallah...Diğerleri yurtdışından ithal...
SARANGHAE
25-05-2012, 16:40
Allahım şu güzelliğe bakınn. Muhteşemmm
http://e1205.hizliresim.com/x/t/6qvuf.jpg
acaba menekşeleri dışarı çıkarsak olur mu (Düzce)
fahriyee
25-05-2012, 23:02
merhaba arkadaşlar,
Bu formu ilk gördüğümde çok memnun olmuştum. Fakat kaç tane msj. çekmeme rağmen hiç biriniz olumlu ya da olumsuz bir cvp. vermediniz. Gördüğüm kadarıyla hepinizde birbirinden güzel ve çok menekşeler var. Çiçeklere bu kadar meraklı bir insan olarak sizlerden kaç kere çiçeklerinizden istedim. Halbuki formu incelediğimde birbirinize yardım ediyosunuz bu konuda. Bana da yardım ederseniz çok seniririm.
Sevgili melek yüzlü öncelikle hoşgeldiniz.
Arkadaşım, ben de bu formu ilk gördüğümde yani 2 yıl önce çok memnun olmuştum. O zamanlar en fazla 10 tane menekşem vardı. Amacım daha iyi menekşe yetiştirmek olduğu için daha önceki sayfaları okuyup önemli gördüklerimi not aldığımı hatırlıyorum. Değişik menekşeleri gördükçe çeşit artırmak için nerede çiçek ben orada.Dolayısıyla Türkiye'de alınabilecek standart çeşitlerin çoğuna sahip oldum. Ankara'da menekşe bulma ihtimaliniz oldukça yüksek olduğu için ben de sizin kaç tane menekşeniz olduğunu merak ettim. Mesela koçtaş, kipa, bauhaus gibi marketlerden, seralardan ve çiçekçilerden baktınız mı?
Bence burada asıl amacımız daha güzel menekşeler yetiştirmek için birbirimize yardımcı olmak.Sulama, toprak, gübre v.s konularında fikir paylaşımında bulunmaktır.
Elbette samimiyet kuruldukça arkadaşlar arasında hediyeleşme olması doğaldır. Ayrıca yurt dışından gelen farklı türlerin satışını yapan arkadaşlarımız da var.
Yine de sormak istediğiniz birşey olursa yardımcı olmaya çalışırız, sevgiyle kalın...
melek yüzlü
26-05-2012, 00:47
Hoşbulduk Fahriyee,
Benim amacım hazırları alıp yetiştirmek değil. Nedeni de hazır çiçekler çoğaltılma yapılmadığı sürece ömürleri biraz kısa oluyor ya da fazla gelişemiyor. Bir de kendim gelişimini görmek istediğim için ark. rica ettim. Böyle old. duymasam ve kendim küçüçükken yetiştirmek istemesem gidip hazır alıdım.Fiyatları uygun. Ben de bu forma yeni üye oldum ama tam 5 aydır takip ediyorum. Güvenilirliğine de çok inandım. Bu sayede farklı ark. edindim. Onlardan öğreneceğim çok şey old. inanıyorum. Ben de onlara elimden geldiği kadar yardımcı olup paylaşımcı olacağım. Yardımcı olan bütün ark. çok ***. ederim.
bende evde ilk menekşemi büyüttüm.insaallah sizin gibi 10 tane meenekşe yetiştirmek banada nasip olur .menekşeleri çok seviyorum ama bir türlü yapraktan kök çıkartamadım.15 gün oldu ne kök çıkardılar nede çürüdüler sizce neden kök atmıyorlar.bir yaprağıda köklenmeden diktim ama çürüdü.tavsiye bekliyorum.
nılgun_dogan
26-05-2012, 11:39
15 gün biraz kısa süre ben 40 gün oldu ancak yavru görebildim az sabır gerektiriyor.
menekse sever
26-05-2012, 12:15
;)İşte üst üste çiçek açan menekşem. Alttaki ilk açan çiçeği solmadan yayınlayayım dedim.:D
Menekşe KC3
26-05-2012, 13:18
Daha net fotoğraflarla yeniden merhaba... :)
300703300705
300706300707
Menekşe KC3
26-05-2012, 13:26
300709
Üzülerek yazıyorum... daha önce paylaştığım minikleri yaşatamadım. Çelik sapından çürüyünce kesmek zorunda kalmıştım. Minikler yalnız kalınca direnemediler. Benim de hatalarım olmuştur belki... :(
Umarım bu kez başarabiliriz...
İris cream hala açamadı tomurcuk yapmaktan... 2. resimdeki fortuna katlı çilli renk. 3. resimdeki yeşil biyeli fırfırlım... 4. kimeram...
fahriyee
26-05-2012, 16:15
Hoşbulduk Fahriyee,
Benim amacım hazırları alıp yetiştirmek değil. Nedeni de hazır çiçekler çoğaltılma yapılmadığı sürece ömürleri biraz kısa oluyor ya da fazla gelişemiyor. Bir de kendim gelişimini görmek istediğim için ark. rica ettim. Böyle old. duymasam ve kendim küçüçükken yetiştirmek istemesem gidip hazır alıdım.Fiyatları uygun. Ben de bu forma yeni üye oldum ama tam 5 aydır takip ediyorum. Güvenilirliğine de çok inandım. Bu sayede farklı ark. edindim. Onlardan öğreneceğim çok şey old. inanıyorum. Ben de onlara elimden geldiği kadar yardımcı olup paylaşımcı olacağım. Yardımcı olan bütün ark. çok ***. ederim.
Siz olumlu ya da olumsuz cevap veren olmadığını belirttiğiniz için ben de sizi formumuzun asıl amacı ile ilgili bilgilendirmek istedim. Hiç kimse ile tartışmak ya da huzursuzluk yaşamak istemem. Buradaki arkadaşlıklar da farklı boyutta benim için.
Demek istediğim şu ki; almış olduğunuz hazır menekşenin yapraklarından da bolca yaprak diker ve onlardan yavru almanın hazzını yaşayabilirsiniz.
Rana+miraç
26-05-2012, 17:27
Merhaba... Ben de fahriyeye hak veriyor ve kaç gündür birisinin uygun cevabı vermesini bekliyordum.
İki sene önce ilk defa menekşe yetiştirme sevdasıyla, yapı marketten çiçekleri bozulduğu için ucuza satılan ve pek te sağlıklı olmayan üç saksı menekşe aldım. Onları yetiştirmeyi forum sayesinde öğrendim , yapraklarından yeni menekşelerim oldu pazardan,yapı marketlerden hep yeni menekşeler aldım. Bir çok yaprak ve yavru da kaybettim ama bulduğum yaralı, solmuş bile olsa ne kadar yaprak bulduysam hep denedim. Satın alınan menekşelerin ömürleri kısa olabilir ama nedeni bakımının iyi yapılmaması da olabilir .Benim yapı marketten 2 yıl önce tanesini birer liraya aldığım 3 menekşem hala yaşıyor ben resimlerini sevinçle forumda paylaşıyorum ve bir çok ta yavrusu oldu. Geçen sene aldığım, bozulduğu için çiçekçinin gözden çıkardığı ve satmak dahi istemediği pembe menekşem bilseniz ne vefakar çıktı 5 yavru ayırdım her ektiğim yapraktan bir çok yavru verdi o kadar çok hediye verdim ki 9-10 yavru olmuştur ve hala diktiğim yapraklarından yavruları var elimde. Satın alınan menekşe kötüdür düşüncesi çoğu zaman doğru olmayabilir.
Kısacası bu bir sürü lafı benim için forumun değeri ve amacının menekşe temin etmek değil para ile satın alınamayacak deneyim ve sorduğumuz sorulara verilen samimi ve değerli açıklamalar olduğunu belirtmek için söyledim. Elinde arkadaşlarıyla paylaşmak istediği menekşesi olan arkadaşlarda bunu seve seve isterse paylaşıyor ama bunun tarzı daha farklı olabilir.
Yanlış anlamalara sebep olmak istemem ,amacım sadece tekrar tekrar aynı sorulara acemilerin serzenişlerine muhatap olan buna rağmen sorularımıza sabırla cevap veren forumun emektar üyelerine teşekkürümü belirtmektir.
fahriyee
27-05-2012, 01:18
bende evde ilk menekşemi büyüttüm.insaallah sizin gibi 10 tane meenekşe yetiştirmek banada nasip olur .menekşeleri çok seviyorum ama bir türlü yapraktan kök çıkartamadım.15 gün oldu ne kök çıkardılar nede çürüdüler sizce neden kök atmıyorlar.bir yaprağıda köklenmeden diktim ama çürüdü.tavsiye bekliyorum.
Hoşgeldiniz Sevgili dağol, umarım formumuzda güzel vakit geçirirsiniz.(İlk üye olduğum zaman bana Şener Bey tarafından aynen bu şekilde bir cümle kurulmuştu. O zamandan beri özellikle menekşe bölümü öyle bağımlılık yaptı ki her gün ziyaret eder oldum)
Menekşelerin yavrulaması için en az bir ay beklemeniz gerekir arkadaşım, hele bir de sapı uzun ve derine dikilmişse 2-3 ayda yavru verdiği bile oluyor. Yaprağı dikeceksiniz bazıları çürüyecek, bazıları tutacak ama yavru iken çürüyecek, bazısı ise bol tomurcukta iken bir de bakmışsınız kök çürüğü ile menekşeyi kaybedeceksiniz. Elbette çok güzel menekşe yetiştirmek için bu aşamalardan geçeceksiniz ve tecrübeniz artacak. Sabreder ve ben başarırım derseniz sonuçlar mükemmel oluyor. Azıcık menekşe delisi olan ve ipin ucunu kaçıranlar da olmuyor değil hani...(son cümle bana gelsin)
Tunatuna
28-05-2012, 08:46
Sevgili fahriyee'nin söylediklerine katılıyorum. Menekşe bir hastalık. Daha önceleri de menekşe yetiştiriyordum ama bu forumu görüp üye olduktan sonra bu çılgınlık bende daha da arttı. Her gördüğüm farklı menekşeden bende de olsun istiyorum. Yapı marketleri geziyorum. Oralarda ilk baktığım yerler menekşe satılan yerler. Misafirliğe gittiğim evlerde menekşe görüyorsam mutlaka yaprak istiyorum. Bir o kadar da herkese yetiştirdiğim menekşelerden dağıtıyorum. Evimde, iş yerimde menekşe yetiştiriyorum. İş yerimde çalışırken dönüp onlara şöyle bir bakıyorum. Bir iki dakika onlarla ilgilenmek bana çok iyi geliyor, dinlenmiş oluyorum. Ben bu çiçeği çok seviyorum.
ben halen dışarıda tuttuğum menekşelerden hoş manzaralar alıyorum tam12 gündür menekşelerim dışarıda
fahriyee
28-05-2012, 11:58
ben halen dışarıda tuttuğum menekşelerden hoş manzaralar alıyorum tam12 gündür menekşelerim dışarıda
Merhabalar arkadaşım,
Direkt güneş ışığı alırsa yapraklar yanabiliyor, korumalı bir ortamda ise neden olmasın? Keşke ortam uygun olsa benim menekşeler de yazı serin bir şekilde geçirirler.
Orkun Kırcı
28-05-2012, 12:01
Benimkiler 365 gün dışarıda :))
Rana+miraç
28-05-2012, 14:36
Merhaba... Bulunduğunuz şehrin iklimi sakarya 'ya benzer olduğu için merak ettim menekşeleriniz dışarıda hangi şartlarda bulunuyor, balkonda açıkta mı gölge mi, kapalı balkon mu? geceleri sıcaklık fazla düşüyor mu ? Yaz sıcaklarında ben de benzer şartlar sağlayabilirsem menekşelerimi dışarı çıkarabilirim diye düşündüm.
Bunlarda benim güzellerim.
Birer boydan birer vesikalık resimleri. :))
301766
Güzel kızlarımın devamı.
301772
Son olarak toplu geçit. :))
301788
Bugünlük bu kadar.
Arkadaşlar bu yosunu kimden temin ediyorduk. Bir ara numara yazmıştınız mümkünse bir daha verirmisiniz?
Orijinal Mesaj Sahibi ahmeter
Arzu edenler bir paket fiyatı 20--30 arası kargo hariç
Sayın Şengül Aytar 05339502252
Lütfen mesai saatlerinde arayınız
balkon üstü kapalı pencere önünde şu an güneş çıkmadığı ve havalar serin olduğu için rahatlar yavru verdiler ne de olsa Düzce şartları bu bitkiler için uygun
İklim Sakaryadan 1-2 derece daha serin hatta
Sayın Orkun Kırcı,dışarıdaki menekşelerinizi görüntülermisiniz?
Bildiğim kadarıyla sizin menekşelerinizde çok güzel.
Rana+miraç
29-05-2012, 11:22
Ben de cesaret alarak balkona bakan pencere önüne güneş üzerilerine gelmeyecek şekilde üç güzel menekşemi hava alıp etrafı seyrederek keyif alsınlar diye dışarı çıkardım. Balkondaki diğer çiçeklerime ;sardunyalarıma ,hercailere, güle, rozet çiçeğime ,sarkan petunyalarıma , yer minelerime ,hanımelime... ( liste uzayacak burada kesiyorum) bakarak bakalım kıskanıp daha mı iyi olacaklar yoksa küsecekler mi ?
Yalnız yer minesi ve petunya böcekleri ceken bir bitki...umarım menekselerinizde böceklenmesin sonra. Yer minesi 1 hafta bakamadım böceklenmişti ve ben düzenli ilaçlayan biriyim...
Sevgilerle...
Orkun Kırcı
29-05-2012, 14:16
Sayın Orkun Kırcı,dışarıdaki menekşelerinizi görüntülermisiniz?
Bildiğim kadarıyla sizin menekşelerinizde çok güzel.
Bir hafta önce çektiğim fotolar.
Orkun Kırcı
29-05-2012, 14:17
Toplu fotolar.
Rana+miraç
29-05-2012, 14:59
Yalnız yer minesi ve petunya böcekleri ceken bir bitki...umarım menekselerinizde böceklenmesin sonra. Yer minesi 1 hafta bakamadım böceklenmişti ve ben düzenli ilaçlayan biriyim...
Sevgilerle...
Petunya ve yer minesini yaklaşık 1,5 ay önce fidelerden diktim. Şimdilik böceklenme yok . Çok güzel büyüyorlar. Yine de balkondaki olası tehlikelere karşı uyarınızı ciddiye alıp , menekşelerim için dikkatli olacağım. Teşekkürler...
Çok teşekkürler Orkun Kırcı.Ellerinize sağlık.Çok güzeller.
Bu arada, kovadaki suda dinleniyor sanırım.
Beyaz menekşem renk değiştirdi :)
menekşecibaba
01-06-2012, 20:31
Gelsin güzeller=
1-Red Summit
2-Ness Rufled Skie
3-Ramblin" Magic minyatür
4-Halo"s Aglitter
5--Ramblin" Magic minyatür
menekşecibaba
01-06-2012, 20:36
devam=
1_Halo "s Aglitter
2-Blue Smoke minyatür
3- 140
4-YN-Ulibka
5-Rob"s Scarecrow
menekşecibaba
01-06-2012, 20:39
ve devamı=
1-Rob"s Scarecrow+Blue Smoke minyatür
2-Victoria Ribbon s Chimera
3- Tineke Chimera
4-Red Summit
5-Ness Angel Glitter
Sayın Ahmeter; bu güzelin ismi nedir?
menekşecibaba
02-06-2012, 18:10
Sıcaklar bastırdı
menekşecibaba
02-06-2012, 18:18
sıcak sıcak
Müstakbel iris creamden görüntüler:)) :D
( görmemişin bir iris cream' i olmuş) :D
Merhaba,
iki çiçekli bir de minik yaprak olarak 3 menekşem var.
acemifüsun
04-06-2012, 17:13
Güzellerin hatırı kalmasın:)
dudu2011
05-06-2012, 12:16
Uzun süredir takip ediyorum siteyi . Ama üye olmama rağmen bugün giriş yapmak kısmet oldu. Annem yıllardır bir menekşe severdi. Aslında ben eskiden kızardım sulamak için bütün saksıları bana taşıttırırdı. Bir sürü iş derdim ne gerek var :( Ama yıllar geçtikçe bende de bir hobi olmaya başladı. İşyerimde 18 saksı menekşe var şimdi :) pazartesi günleri sabahımı onlara ayırıyorum genellikle. Hepsini annemin çiçeklerinden aldığım birer yaprak olarak getirmiştim işyerime... Şimdi çoğu çiçekli :) Ekleyebilirsem resimlerini eklemeye çalışacağım...
aydingunel
05-06-2012, 13:13
Mart ayının ortalarında evdeki menekşelerimden çelik alıp işyerinde buyutmeye calistigim yavrular simdi bu hale geldi. 3.resimdeki yavru celigin topraga yakin kismindan dal uzerinden yavruladi ve buyuyup bu hale geldi . Uzerinde tomurcuk var 1 ay icinde acar. Digerleri ise topraktan dipten gelen yavrular. 2,5-3 aydir bu yavrular gozumun bebegi oldu. Cok yavrulu olanlari ayirmanin zamani geldi sanirim.
merhabalar benimde 1 menekşem ve 5 tane değişik renklerde yapraklarım var. bende inşaallah çiçek açınca size fotoğraflayacağım günleri görürüm.
SARANGHAE
07-06-2012, 09:06
:(Yeni açan menekşem bugün 1,5 mt yüksekten camdan aşağı düştü :(
http://g1206.hizliresim.com/y/7/7l95u.jpg
ve bu hale geldi şimdi :(Allaha şükür çiçekleri kırılmadı. Daha ufak saksıya aldım :(sabah sabah moralim bozuldu..
http://g1206.hizliresim.com/y/7/7l963.jpg
ntetik73
08-06-2012, 08:55
bunlar oğlumunnn menekşeleri...
ntetik73
08-06-2012, 09:02
bunlarda benimmm :)
kaybol.2008
09-06-2012, 12:04
Özlem hanım ikinci sıradaki menekşenin adı nedir?
Bu gün
Bakalım beğenileçek mi diğerleri az sonra
Menekşe KC3
10-06-2012, 13:36
:)
306954
306955
306956
306957
306958
Ahmeter bahçe , üyelerin bahçeleri bölümünde
SARANGHAE
11-06-2012, 09:27
http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/306954d1339328083-goruntu007.jpg
Ahmet bey buda menekşe çeşidi değilmi?? aynısından ve pembesinden annem almış çok güzel görünüyorlar :)
pembegül
11-06-2012, 12:05
Çiçeğiniz bardak menekşe bu başlıkta bakımı ile ilgili bilgiler var , Çok güzelmiş güle güle büyütün..:)
http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1368.htm
SARANGHAE
11-06-2012, 16:34
Teşekkür ederim pembegül. Bu arada yanlış anlaşılma olmasın alıntılamadan direk resmi eklemiştim. Çiçek sayın Menekşe KC3 e ait. Sayfanın üstünde zaten mesajı...
bende birşey diyecegim benim sorunumda menekşelerimin biritürlü açamaması sizce neden olabilir yardımcı olursanız sevinirim birde menekşemin topragına aspirin koysam nasıl olur? teşekkürler
asliayhan
11-06-2012, 21:32
arkadaşlar unlu bit icin sizlerden yardım istemiştim bilgiler için teşekkürler ama yaptıgım ilaç işeyaramadı denemek için üç menekşemde kullanmıştım fakat üçünüde kaybettim çok üzgünüm :[ diyerlerindede var ne yaparım bilmiyorum.Gelişimleri iyi ama
asliayhan
11-06-2012, 21:50
Ben menekşelerime şeker veriyorum unlu bitin sebebi bu olabilir mi?
Menekşe KC3
11-06-2012, 22:00
Diğeri de açtı. ;)
307602
bende birşey diyecegim benim sorunumda menekşelerimin biritürlü açamaması sizce neden olabilir yardımcı olursanız sevinirim birde menekşemin topragına aspirin koysam nasıl olur? teşekkürler
Sayın tskn, menekşeleriniz açmıyorsa bunun iki sebebi olabilir. Birincisi yeterli ışık almıyor olabilirler. İkincisi de besin eksikliği olabilir. Sebep besinse,yapı marketlerden Afrika menekşeleri için satılan çiçek coşturanlardan alabilirsiniz. Yine de üzerinde yazan dozun yarı ölçüsünü uygulayın.
Sevgi Durul
13-06-2012, 16:08
Menekşemin aslı, ortası beyaz, kenarları eflatundu. Son iki açışında farklı açmaya başladı.:)
308290
blaze ash
13-06-2012, 17:05
Havalar ısınmaya başlayınca nasıl sulayacağımı şaşırdım. İki gün sulamayayım hemen soluyor yaprakları. Normal mi böyle olması?
Bir çok yavruyu kök çürümesinden kaybettim. Ama çok sulamadan olmadığına eminim. Sanırım bakteriyeldi. Çünkü aynı seranın içindekiler öldü hep.
Şimdi sulamaya da korkuyorum. Yavrular bunlar.
308308
5. ve 10. yavruların anneleri çürüdü ama yavrular sağlıklı ne yapmam gerekir onları?
308312
308313
Bazı yavruların ise anneleri yavaş yavaş çürüyor. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Lütfen yardımcı olun.
Mesela bunun anne yaprağı giderek çürüyor.ve kuruyor. Kuruyunca kesiyorum. Bir süre sonra aynısı yine oluyor. Çok fazla yavru var yaprak altında. Onları kaybetmek istemiyorum. Ayırmalı mıyım? Yoksa beklemeli miyim?
308310
308311
pembegül
13-06-2012, 17:22
Havalar ısınmaya başlayınca nasıl sulayacağımı şaşırdım. İki gün sulamayayım hemen soluyor yaprakları. Normal mi böyle olması?
Bir çok yavruyu kök çürümesinden kaybettim. Ama çok sulamadan olmadığına eminim. Sanırım bakteriyeldi. Çünkü aynı seranın içindekiler öldü hep.
308308
5. ve 10. yavruların anneleri çürüdü ama yavrular sağlıklı ne yapmam gerekir onları?
308312
308313
Bazı yavruların ise anneleri yavaş yavaş çürüyor. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Lütfen yardımcı olun.
Mesela bunun anne yaprağı giderek çürüyor.ve kuruyor. Kuruyunca kesiyorum. Bir süre sonra aynısı yine oluyor. Çok fazla yavru var yaprak altında. Onları kaybetmek istemiyorum. Ayırmalı mıyım? Yoksa beklemeli miyim?
308310
308311
Bu yavruları başka toprağa şaşırtmanız gerekiyor yeni toprak hazırlayın ve yavruları ayırın başka minik saksılara alın kolay gelsin ..:)
livingdead1978
14-06-2012, 08:10
Afrika Menekşesi, anavatanı Doğu Afrika olan bir bitkidir. ilk kez 1890 yılında, Doğu Afrika'da Baron Walter von Saint Paul tarafından keşfedilmiştir. Bu yüzden bilimsel adı Saintpaulia Lonantha'dır. Anavatanlarında yıllık yağış ortalaması yüksektir (Yıllık 1700 ml).
Uygun ortam bulduğu zaman yıl boyunca çiçek açabilen bu bitki, çiçeklenmeler arasında bir kaç haftalık bir dinlenme dönemi geçirir. mavi ve morun çeşitli tonlarında olan çiçekleri, katmerli veya yalın kat, ya da kenarları düz veya tırtıklı olabilir. Direkt güneş almayan aydınlık yerleri sever ve yıl boyunca oda sıcaklığında tutmak en iyisidir. Sıcaklık 22-25 derece olduğunda hızla gelişerek çiçeklenir. Sıcaklıktaki değişmeler, özellikle düşmeler bitkiyi duraklatıp, bazan 6 ay süreyle çiçeklenmemesine sebep olabilir. Musluk suyunu sevmez. Yumşak suyla sulanmalı ve yapraklarına su değdirilmemelidir. Toprak nemli tutulmalı ama çok fazla sulanmamalıdır. İlkbahar ve yaz mevsimleri boyunca haftada bir kez düşük dozda besin verilmesi iyi sonuç verecektir.
Sayın hocam ben afrika menekşesi aldım yapraklarını nemli torfa ektim ve üzerinide streçle kapattım günde yarımsaat üzerini açıyorum havalandırıyorum 4 gün oldu ekeli ama henüz bir hareket yok nekadar sürede köklenir merakla bekliyorum
livingdead1978
14-06-2012, 08:14
308308
308312
308313
308310
308311
sevgili çicek sever dostum bende ektim ama henüz yavrular geişmedi 4 gün oldu bekliyorum yanlış yapmamışımdır umarım merakla bekliyorum gelişmelerini geliştikten sonra yapman gereken bu videoda var
Separating Baby African Violets Started From Leaves - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=67mPPiJvDSU&feature=related)
sami ulus
14-06-2012, 08:19
İşte benimkilerin son hali
Rana+miraç
14-06-2012, 08:43
Sevgili blaze ash bir kaç ay önce benim de başıma aynı şey geldi. Çok sulamadığım halde bir çok yavru kaybettim . Kök çürümesi mantar etkenli bir sebeple oluyor. Korkudan sulamayı çok azaltmıştım ama yine önüne geçemedim. Son resimlerdeki rococolar ayırılabilecek durumda .Bence onları anneden ayırabilirsin. Anne çürümesi devam edip yavruları da yokediyor ,ben bu şekilde 3-4 yavrulu yaprak kaybettim. Şimdi çürüme başlangıcı gördüğümde ayırıyorum hemen. 5 Ve 10 Nolu yavrularda anne yaprak kalıntısı varsa ayrılabilir,yoksa bir müddet daha bekleyebilirsin. Çürümüş menekşelerin toprakları bir daha kullanılırsa, toprak mantarla enfekte olduğu için yeni ekilen bitkiyi de çürütüyor.Çok küçük yavru da olsa 4-5 gün aralıklarla suluyorum. Menekşeler susuzluğa dayanıyor, fazla sulayınca ise hemen kök çürüğüne sebep oluyor. Eskiden suladığımda saksının altından su akana dek sulardım, şimdi çok az su veriyorum .Bir kaç haftadır çürüme yok .Salgın hastalık gibi bir başlayınca bir çok kurban almadan durmuyor.
Kayıplarına rağmen elindeki yavrular da çok sağlıklı görünüyor. İnşallah bol bol çiçeklerini görürsün .Kolaylıklar dilerim.
İsmini riça ediyorum Teşekkürler
aydingunel
14-06-2012, 12:51
Bunlar da benim menekşelerim. Son sıradaki ilk açtığında kırmızıya yakın renkteydi şimdi ise pembe oldu.
Tunatuna
14-06-2012, 15:43
Sayın hocam ben afrika menekşesi aldım yapraklarını nemli torfa ektim ve üzerinide streçle kapattım günde yarımsaat üzerini açıyorum havalandırıyorum 4 gün oldu ekeli ama henüz bir hareket yok nekadar sürede köklenir merakla bekliyorum
Sayın livingdead1978;
Eğer dört günde bir hareket görmüş olsaydınız bir mucize olurdu sanırım. Benim ektiğim en son yapraklar yaklaşık 1,5 ayda yavru verdiler. Forumda daha uzun sürelerde ya da 1 ay gibi sürede yavru alan arkadaşlarımızda var ama daha kısa süre mümkün olmuyor malesef. Sabrederek beklemeye devam edin. Yaprağınız çürümediği sürece eninde sonunda size yavru verecektir.
Bunlarda benim yavrularım :)
Bir ayı aşan bir süredir internet bağlatım olmadığı için başlığımızı ve güzel menekeşelerimizi çok özlemişim :)
Sevgili menekşecibaba, kolleksiyonunuz coşmuş, hepsi birbirinden güzel ve özel, yüreğinize emeğinize sağlık :)
Sevgili ahmeter,
Alacalı ( variegated ) menekşenizin ismini sormuşsunuz. Her zamanki gibi çekiminiz ve menekşeniz muhteşem ancak ismini bulmak neredeyse imkansız.
Yaz sıcakları hepimizin menekşelerini zorlayacak. Bu günlerde sulamaya çok dikkat etmemiz ve menekşelerimizi evimizin güneşten uzak, mümkün olduğunca serin yerlerine alarak, kavurucu yaz sıcaklarını atlatmaları için yardımcı olmamız gerekiyor.
Bu ayları, en az kayıpla atlatmamızı diliyorum.
309669
309670
309671
309672
309673
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.