View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
Arkadaşlar ben bu gün az şekerli türk kahvesinin bitkilere çok iyi geldiğini içinde ki kafeinin uyarıcı etki yaptığını öğrendim... Minunum dozdada olsa deneme yapmak istiyorum... Sonuç ne olur acaba?
Kahve konusunu bir arkadaşımdan duymuştum. Annesi kahveyi içtikten sonra telvesini menekşelerinin saksısına koyarmış. Faydası olduğunu söylemişti ben denemedim.
Arkadaşlar bende bayramda Uludağ'a gittim.Oradan çam toprağı getirdim.Ama kullanmaya korkuyorum.Öncelikle balkona serip havalandırsam faydası olurmu acaba?
Havalandırma yeterli olmaz pekçok bakteriyi de beraberinizde getirmişsinizdir büyük ihtimalle en güzeli toprağı fırınlamak
yeşillim
29-11-2010, 20:47
Bugün iki Afrika menekşesi yaprak çeliğini Diatomitte yetiştirmek için denemeye geçtim.
Bakalım başarılı olursam paylaşımda bulunurum.
Bu arada videosunu çektiğim menekşelerim. Çoğu öldü ama hep yedekledim.
www.youtube.com/watch?v=2onja03C0O4
Hydrosuccess
29-11-2010, 21:15
Diatomitte yetiştirmek derken tam olarak neyi kastediyorsunuz sayın Yeşillim? Biraz ayrıntı ve mümkünse görsel paylaşabilir misiniz?
Sevgi Durul
29-11-2010, 21:22
Menekşelerim,
182186
182187
Gelinimin menekşeleri,
182188
182189
yeşillim
29-11-2010, 21:32
Sayın Hydrosuccess,
Hoyalarda işlediğiniz topraksız kültür demek istedim. Yanlış mi ifade kullandım acaba?
Toprakta yetiştirme,toprak içeriği ; Topraksız kültür içeriğinde Diatomit anlamında.
Hydrosuccess
29-11-2010, 21:44
Yanlış bir ifade kullanmadınız sayın yeşillim.Saksıda toprak yerine diatomit kullanımı da sözkonusu olabilirdi o açıdan yaklaştım.Başarılar dilerim.
thisisme
29-11-2010, 22:21
13 kasımda, aynen sayın yeşiliimin görsellerde paylaştığı gibi menekşe yaprağını, yaprağın 2 cm. aşağısından kesip tarçına batırarak iç kapla diatomite koydum. tarçına bulamamın sebebi daha önce orkide başlıklarında okuduğum üzere bazı arkadaşların çürüyen kökleri temizledikten, sağlam kökleri korumak amacaıyla bu uygulamayı yapmalarıydı. aslında bir deneme yapmak istemiştim. diatomit dolu iç kabı tabanında su olan başka bir kaba oturttum. yanılmışım menekşe tarçını sevmiyormuş. dün kontrol etmek amacıyla yaprağı çıkarttım ve çürüme başlamıştı. çürüyen kısmı kesip tarçınsız bir şekilde tekrar aynı işlemleri yaptım.sonucu bildireceğim.
fahriyee
29-11-2010, 23:35
Sevgili sehersin; haberine çok sevindim,inşallah başarılı olursun.Azmin elinden ne kurtulmuş ki?...
fahriyee
29-11-2010, 23:43
Ben de topraksız kültür ile menekşe yetiştirmek istiyorum.Ama dış kap ve iç kap seçimi konusunda kararsızım.Resimleri incelediğimde tamam böyle olacak diyemiyorum.(herkes farklı uygulamış).Mesela kapların çap farkı olmalı mı,ya da iç kap dıştakine sıkıca mı oturmalı?Dış ve iç kapların tabanı arasında mesafe olmalı mı v.s?
Hydrosuccess
30-11-2010, 07:21
Sayın Fahriyee, tüm sorularınızın cevapları Hoyaların topraksız ortamlarda yetiştirilmesi başlığında mevcut.Tekrar incelemenizi öneririm.
Sn Hydrosuccess; yaşadığım yerde ihtiyacım olan bitki yetiştirmede gerekli ürünlerin çoğunu temin edemiyorum. İnternet üzerinden alışveriş yaptığım bir iki yerde de diatomit ile ilgili olarak yardımcı olamadılar. İnternette yaptığım araştırmada alabileceğim bir iki yer buldum ancak deneme amacıyla çok az ihtiyacım olması ve satılan miktarların başlangıç olarak bana fazla gelmesi nedeniyle almadım. Elimde şuan vermikulit var. Vermikulitle bir iki yaprak köklendirme ve yetiştirme denemesi yapmak istiyorum. Aynı sonucu alacağımdan emin değilim ama malzeme temin edinceye kadar deneyeceğim, bakalım.
Hydrosuccess
30-11-2010, 14:59
Sayın Sevim.K vermikülit ile de çalışma yapabilirsiniz.Benim denemediğim bir materyal sonuçları benim için de ilginç olacak.
flowers 26
30-11-2010, 15:07
Hhatice cevabın için teşekkürler.Bu fırınlama işlemini evdeki fırında yapabilirmiyim?Ne kadar süre bekletmem gerekir?
Orkun Kırcı
30-11-2010, 19:17
Ben anaç menekşemin kök kısmından ayırdığım birkaç yapraklı köklü minişlerimi vermikülit-perlit karışımına aldım(sera kabında) topraksız deneme amaçlı. Yaklaşık 10 gün oldu olumsuz bir durum oluşmadı. Bakalım devamında ne olacak.
Niye perlitle karıştırdın Orkun:confused:
yeşillim
01-12-2010, 10:50
Sayın özlem, önceleri yaprak çeliğinin sap kısmımlarının birleştirilmesiyle denemeler yapardınız !
Elde ettiğiniz renkler mevcut mu, durum nedir?
Teşekkür ediyorum.
fahriyee
01-12-2010, 11:06
Hoya başlığını inceliyorum,teşekkürler Hydrosuccess...
Sevgili Zappie;çizme kabındaki yapraklar ne durumda?
Orkun Kırcı
01-12-2010, 17:35
Niye perlitle karıştırdın Orkun:confused:
Adı üstünde "deneme" öğretmenim. Bakalım sonuç ne olacak :)
Evet Yeşillim şuan elimde 1 tane var...İlk çiçeğini normal açtı. Mor ve pembe karışımıydı yaprak olarak... Sadece Elimde mor yapraktan olan kısım kaldı... Oda yakında çiçeklenir... Eğer etkileşim olduysa muhakkak sonuç alırız....
Hoya başlığını inceliyorum,teşekkürler Hydrosuccess...
Sevgili Zappie;çizme kabındaki yapraklar ne durumda?
Hepsi salata yapilabilecek kadar taze ve diri duruyorlar. :p
Kesilmelerinin ardindan tam bir ay gecti. Yavulari gormek icin bir ay daha beklerim artik.
Benim Repkinaların yavruları 1 TL. büyüklüğüne ulaşmasına rağmen, birkaçı hala yavrusuz. Çok tuhaf...
Benim Repkinalar da çok geç yavru verdi ve hala vermeyenler var. 3 ay oldu değil mi?
Benim Repkinaların yavruları 1 TL. büyüklüğüne ulaşmasına rağmen, birkaçı hala yavrusuz. Çok tuhaf...
Benim en son No 4 Golubushka kalmisti, onun da topragini didikledim, seffaf doku gozuktu, picassolar bembeyaz geliyor zaten. Oldukca iri bir yavru gelecek sanirim. Ancak uc tane kivrik sapli vardi onlardan yavru alamadim, ugrasirken ikisini oldurdum. Hayatta kalanin uzerinde cok kucuk bir yavru belirdi. Ancak sunu farkettim, sapin kesik kismi mutlaka yere bakacak. Kivrik olduklari icin topraga kesik kisim havaya bakacak sekilde dikebilmistim bu uc taneyi. Yasatabildigim bir taneyi biraz akrobasi ile olmasi gerektigi sekilde tekrar diktim, hatta kesik yari toprak disinda kaldi. Simdi, keske saplari en basinda egri kisimlarindan keserek koklendirseymisim diyorum.
Benim de yavru vermeyenler o şekildeler. Kesim şeklinden dolayı olabileceği hiç aklıma gelmemişti.
Benim de yavru vermeyenler o şekildeler. Kesim şeklinden dolayı olabileceği hiç aklıma gelmemişti.
Yapraklar iyi durumda iseler, bence su icinde topragi cozerek yavru var mi kontrol edin. Sayet varsa buyuk ihtimalle ters yonde, yani toprak icine dogru buyuyorlardir. Yavru dogru yonde buyuyecek sekilde yeniden dikin. Baska bitkilerden biraz tecrubem var, yaprakta uretilen, koklenmeyi ve uremeyi saglayan bazi hormonlar kivrik yerde birikiyor, daha yukaridaki sap sonuna ulasamiyor, hem koklenme hem de yavrulama yavas oluyor. Sapi tamamen kesmeden, bu birikmenin oldugu bolgeye bir cizik atarak o bolgeden de yavrulama saglanabilir diye dusunuyorum.
Master tezi bile cikar bundan ;)
Denemekte yarar var. Özellikle Primadonna "c" şeklinde.
fahriyee
03-12-2010, 10:13
Repkina nedir arkadaşlar bu cahil menekşesevere söyleyin bari?Ardından Primadonna ''c'' çıkmış...
Svetlana Repkina - Ukraynali bir yetistirici. Internette veya klubnika'nin kataloglarinda RS (Ruscasinda PC) ... seklinde baslayan cesitler. Agustos ayinda klubnika getirmisti Ukrayna'dan.
Primadonna c diye bir sey yok. Sadece kendisine gelen Primadonna yapraginin sapinin c seklinde oldugundan bahsetmis katmer.
Primadonna c diye bir sey yok. Sadece kendisine gelen Primadonna yapraginin sapinin c seklinde oldugundan bahsetmis katmer.
Harika bir tespit:))
Bundan sonra daha anlaşılır bir şekilde yazmam gerektiğini anladım;)
Kızlara ben 2 gün önce az şekerli kahvemi içirdim:D... Güneşte vardı 2 gündür... Gel keyfim gel:D... Süperler şuanda bi zararı olmadı....
Açan menekşelerimden bazıları ( ikinci fotoda olan katmerli pembe kendi ürettiğim, ana yaprak sarı vaziyette halen üzerinde duruyor );
Devamı ( fotoğraflar net olmadığı için tam renklerini yansıtmıyorlar );
Sevgili faruk çok güzeller,iki pempeye bayıldım.
Menekşe seralarımdan birisi ve serada plastik fincanda yetiştirip açtırdığım menekşem;
menekşelerinize hayranım faruk bey hepsi birbirinden güzel :p,maşallah diyimde nazar değmesin bari :D
Sevgili faruk alaca yapraklı menekşen yokmu.
Teşekkürler Sevim hanım, Gülşen hanım. Sevim hanım fotoğraflardan birinde mor açan picasso var ( 7667. mesaj 2. fotoğraf ). Fotoğraflar çok net olmadığı için tam belli olmuyor...
fahriyee
03-12-2010, 18:53
Teşekkür ederim Sevgili Zappie,merakımı giderdiğin için...
Sevgili Faruk, menekşeleriniz süper maşallah.Hatta 4.fotoğraf Klubnika'nın menekşelerini aratmıyor hani.
nazlı hilal
03-12-2010, 22:00
Faruk,bu menekşeler yerlimi klubnikadanmı aldın,içi pembe kenarları mor ve beyaz biyeli mor bir harika,aslında hepsi çok güzel,kırkbin kere maşallah,ellerine sağlık.
Teşekkür ederim Nazlı hanım, en güzelleri sizlerin olsun. Hayır Nazlı hanım hiçbirini Klubnika hanımdan almadım. Eklediğim menekşelerin bazıları kendi ürettiğim, bazıları geçen yıllardan olan ve bu zamana kadar sağlıklı bir şekilde gelen menekşelerim. Klubnika hanımdan sadece yaprak aldım ve onlar da yavrulayıp gelişmeye başladılar. Yakında yavruların gelişimlerinden de haberdar ederim...
Ancak bir menekşem çiçeklenmişti. Yanındaki de çiçek açtı. Bakalım ne zaman tomurcuk tomurcuk olacaklar
Sevgili Maki01 ablam sana söz verdiğimin dışında meleklerden biri yavruladı(sürpriz);)
Tüm menekşelerini kaybettiğini sanıyordum Fatih'cim, ellerine sağlık :)
çok güzeller Fatih Bey bol çiçekli günler,benim yapraklarıma sihirli toprak ağır geldi galiba yandılar ,üç yaprağım kaldı ama onların da durumu pek iyi görünmüyor
Evet aslında büükleri kaybettim.Sadece 6,7 tane kaldı bunlar yeni yavrularımla belki 10 ;)
Sevgili Yağmur topraktan değilde yapraktan da olabilir diye düşünüyorum.İsterseniz birde bu aylar içinde deneyin.Geçen yıl bu aylarda ben 30 a yakın yaprak dikmiştim.Hepsi köklendi yavruladı ancak sıcaklar onları benden aldı.
korcelik
05-12-2010, 13:57
sevgili fahriye yapraklardan bir tanesi yavru verdi.Köklerini toprağa sardıklarını direk çam dibinden toplanmış toprağa koymuştum ve bugün su verirken birtanesinin yavru vermiş olduğunu gördüm çok sevindim ve bu haberi ilk sizinle paylaşmak istedim... Diğerleri halinden memnunlar, sadece bir tanesi elime geçtiğinde yaprakla sapının tam birleşme yerinden hasar görmüştü o kurudu:( ha bu arada suya koyduklarım da kökleniyorlar sizin sayenizde bir kaç çeşit menekşem olacak inşallah çok teşekkür ederim (fotoğrafları yakında koymaya çalışacağım)
fahriyee
06-12-2010, 15:17
Çok sevindim Sevgili korçelik.Maşallah ne hızlı yavru almışsınız.Bazı yapraklar çift idi belki aynı renk vardır.Aklınızda olsun kırılma yeri toprak altında kalacak şekilde ekerseniz(yani yaprağın bir kısmı toprak içinde kalarak) çoğunlukla tutuyor.Fotoğraflarınızı merakla bekliyorum.
Fahriyee seninle kesinlikle tanışmalı yapraktan köklendirme yavrulatma becerisksizliğimden sayende kurtulmalıyım:)
fahriyee
06-12-2010, 15:57
Sevgili Mirbe şaka yapmıyorsanız menekşe konusunda bilgi paylaşımı beni hep mutlu eder.Memnuniyetle!...
Neden şaka yapayım ki şehirler aynı olunca tanışmak istemiştim gurupta da bir türlü denk gelemedik neyse kısmet..
umutyolcusu
06-12-2010, 16:03
25 Ekimde fotoğraflarını eklediğim yapraklar yavrulamaya başladı.Torfta olanlar büyümeye başlamasına rağmen normal topraktaki duruyordu.Ben de bu gün azıcık kök yapmış olan yaprağı suya geçirdim.Daha önce suda köklenen bir kaç yaprağı da torfa diktim.Olursa bir sürü menekşem olacak ama hep aynı renk:)
Anaç menekşeden ayırdığım yavruda kök salmaya başladı.Ama annesi toparlanamadı.Yaprakları sarkmış gibi ama tomurcuğuda var,çiçek açacak.
Arkadaşlar,
Sevgili klubnika'nın menekşelerde direnci arttırmak için önerdiği Megafol'un Türkiye dağıtıcısına nihayet erişebildim. 1 Litrelik ambalajı 25 TL'den satıyorlar.
Bu siteden (http://www.admtarim.com/index.php?goto=valagro_det#9) ya da 0242 311 98 60'dan ulaşabilirsiniz:)
Sevgili klubnika, kullanımı konusunda bilgi verir misin lütfen?
Menekşeler için ideal ortam ısısının 20-24 derece olduğunu teorik olarak biliyoruz. Adana bu sıcaklıkları çok kısa sürelerle de olsa İlkbahar ve Sonbahar'da yaşıyor. Ölmekten son anda kurtulan menekşelerim de sonbaharda oldukca toparladılar.
Ve Luisiana Lullaby'im coştu :)
183481
183482
183483
Yeni öğrendiğim ve yaşayarak tanık olduğum şey ise, yeşil biyeli çiçeklerin yeşil renklerinin soğuk havalarda kendini gösterdiği :)
.
fahriyee
08-12-2010, 13:46
Sevgili Maki çok güzel maşallah,güle güle büyütün.25 nolu menekşe yanlış hatırlamıyorsam.Ben de yaprak olarak almıştım bu renkten inşallah kış geçmeden açar da yeşil biyelerini görürüm.Ayrıca katalogtakinden daha güzel açmış tebrikler.
Fatos_Karag
09-12-2010, 16:23
Sevgili arkadaşlar,
sizler kadar deneyimli olmasamda benim menekşelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
fahriyee
09-12-2010, 20:48
Sevgili Fatoş,ilk menekşeniz acil tedavi gerektiriyor.Diğerleri çok güzel elinize sağlık...
korcelik
09-12-2010, 22:09
Çok sevindim Sevgili korçelik.Maşallah ne hızlı yavru almışsınız.Bazı yapraklar çift idi belki aynı renk vardır.Aklınızda olsun kırılma yeri toprak altında kalacak şekilde ekerseniz(yani yaprağın bir kısmı toprak içinde kalarak) çoğunlukla tutuyor.Fotoğraflarınızı merakla bekliyorum.
fahriye bende çok şaşırdım ama verdi işte yavru (geldiğinde kökünde küçücük filiz vardı o büyüdü sanırım hemencik :rolleyes: ) bu bilgiyide öğrenmem iyi oldu bundan sonra yaprağı toprağa gömerim ;) teşekkür ederim inşallah sizin sayenizde eğer tutarlarsa bir sürü menekşem olacak yaşasın :p
Sevgili Maki01 menekşeniz bir harika. Tebrik ediyorum. Keşke çiçeği ile beraber bütün saksıyı gösterseydiniz bizlere. Çook güzel.
nazlı hilal
09-12-2010, 23:56
Sevgili Fatoş,ilk menekşeniz acil tedavi gerektiriyor.Diğerleri çok güzel elinize sağlık...
katılıyorum Fahriye,çürük yaprak temizlenmeli,bıçakla toprak hafifçe eşelenip havalandırmalı
Teşekkürler arkadaşlar :) Ben de sevgili klubnika'ya teşekkür ediyorum, bizleri bu güzel menekşelerle buluşturduğu için :)
Sevgili sema62,
Birinci fotoğrafta geri planda da olsa menekşenin saksı dışındaki bölümü yer alıyor. Fotograf makinama bir süre oğlum el koydu. Çiçekleri geçmeden alabilirsem istediğin fotoyu çeker , eklerim :)
183631
Genel görünümü böyle sevgili sema62 :)
Bu da benim pencere onu menekse tarlamdan bir parca
Ondekiler biraz azmanlastilar :p
Arkadaşlar menekşelerin alt yapraklaını temizlemek çok işe yarıyor....hem toprak havalanıyor hem uyarılmadan dolayı yeni yaprak ve çiçek gelişimi olumlu yönde etkileniyor...
Tarlaların en güzeline sahipsiniz sayın zappie, ellerinize sağlık.
Fitilleri iptal etmiştim. Özellikle yavrular için yeniden başlasam mı diye düşünmeye başladım. Rus menekşe yetiştiricilerinin sitelerinde, fitilli uygulamada gübrenin, ambalaj üzerinde yazan dozun dörtte birinden de daha düşük dozda verilmesi gerektiği yazılıyor.
Ne dersiniz?
Tarlaların en güzeline sahipsiniz sayın zappie, ellerinize sağlık.
Fitilleri iptal etmiştim. Özellikle yavrular için yeniden başlasam mı diye düşünmeye başladım. Rus menekşe yetiştiricilerinin sitelerinde, fitilli uygulamada gübrenin, ambalaj üzerinde yazan dozun dörtte birinden de daha düşük dozda verilmesi gerektiği yazılıyor.
Ne dersiniz?
Dogrudur, cunku bitki surekli gubreli su aldigi icin seyreltik cozelti kullanilmali. Eminim rakamsal bir degeri de vardir. EC metre ile bazi olcumler yapiliyor ancak ben de detayli bilgiye sahip degilim. Bu konuyu topraksiz sistemlerde uzman olanlar daha iyi yanitlayabilirler. Eylul ayindan beri ayni cozeltiyi kullaniyorum. Ayni markanin ikinci aldigim sisesi kesinlikle daha fazla sulandirilmis, biraz kaziklandim anlayacaginiz. Kendim de sulandirirken eski rengi tutturmaya calisiyorum. Tam goz karari yani.
flowers 26
10-12-2010, 19:29
Maki 01 inanılmaz güzel bir şey o menekşe.Benim eşim Adanalı .Bir an Adanaya gelip sizinle tanışmak istedim.Sizler bu değişik renkleri nereden buluyorsunuz?Rus arkadaşlardan mı?Bende edinmek istiyorum.Beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürler...
183631
Genel görünümü böyle sevgili sema62 :)
Teşekkür ederim beni kırmadığınız için Sayın maki01. Menekşeniz küçük olmasına rağmen çok güzel çiçek vermiş
. Sanırım bakımınızdan.Tebrik ederim
Benim açmayan inatçı şaşkoloz menekşelerimi kıskandırmak için dün gittim en güzelinden çiçekli goncalı bir menekşe aldım koydum yanlarına beklemedeyim:)
Beyaz kenarı fırfırlı pembe menekşem hoşgeldi..
Konyada ki arkadaşlara duyurulur Arelya çiçekçilikte envai renk çeşit ve çok sağlıklı menekşeler gelmiş 5TL..
Chimeralardan bazı fotoğraflar...
Bardakta ki açan menekşelerden bazıları...
Bu menekşemin bardak içinde avuç içi kadar yaprak geliştirmesi nedeniyle en gözde menekşem...
Yarışma adayı menekşemin bir tanesi. Diğerler yarışma adayı yaprak ve yavru adaylarımda çiçekli ama onları daha sonraki günlerde ekleyeceğim.;)
Sevgili Klunnika'dan yaprak olarak aldığım "Apache freedom" türü menekşenin yavruları...
Sevgili faruk muhteşem,hepiside son eklediğin menekşe benim sorduğum menekşe.
Nasıl etsekte bulsak.
fahriyee
11-12-2010, 14:07
Teşekkürler Sevgili Mirbe.Birçok kez baktım farklı renk yoktu,dediğiniz gibi çeşit çoksa bir de ben uğrayayım.
Faruk bu güzellikler karşısında insan çatlarmı patlarımı yane:)))
Eşim askerliğini Tokat ta yaptı ee az da olsa hemşehri sayılırız demi kardeş:D
fahriyee
11-12-2010, 15:42
Sayın Zappie ve Faruk;düşman çatlatacak şekilde arka arkaya menekşe sıralanır mı?Çok ayıp sizin yaptığınız...:mad:
Orkun Kırcı
11-12-2010, 18:09
Eee kelimeler kifayetsiz kaldı. Maşallah. :D
Orkun Kırcı
11-12-2010, 18:12
Kısa süre önce menekşe üstadı Faruk kardeşimden gelen yapraklardan birkaçını sphagnum yosununa diktim. Bugün itibariyle hepsinde köklenme %100. Kökler artık bardak dibinden de görünür hale geldi. Darısı topraktakilerin başına. Yosundan bir görüntü :D
Emre İlhan
11-12-2010, 18:29
;)Maşallah,Maşallah Faruk abi bunlarda ne böyle,çok başarılısın. :))
;)Orkun abi sende baya hızlı köklendirmişsin yaprakları Maşallah. :))
Herkese beğenileri için çok teşekkür ederim. Orkun gelişmelere maşaallah diyorum. Bu gidişle kısa zamanda yavrulatacağına eminim. Gelişmeleri ara ara fooğraflarla bekliyoruz.;)
Ayşe Yıldız
11-12-2010, 18:43
Sevgili Klunnika'dan yaprak olarak aldığım "Apache freedom" türü menekşenin yavruları...
Sayın Faruk, bu şekilde yavrulaması ne kadar zaman aldı acaba? Yapraklar köklendikten sonra ne kadar zamanda yavrular görünmeye başlar merak ettim. Bu durumu hava koşulları ve çelikleme zamanıda etkiler mi acaba?
Ayşe hanım takriben 40 gün içinde yavruladılar. Bu duruma tabii ki ortam şartlarının büyük bir etkisi var. Çelikleme zamanı için yılın her ayında çelikleme yapabilirsiniz...
Sayın zappie, sayın Faruk menekşeleriniz çok harikalar.Ellerinize sağlık. Hepsinin saksıları küçükmü.
Sema hanım teşekkür ederim. Benim menekşelerimin iki tanesi hariç pet bardaktalar uzun zamandan beri...
Sema hanım teşekkür ederim. Benim menekşelerimin iki tanesi hariç pet bardaktalar uzun zamandan beri...
Faruk kardeşim ben büyük saksılarla boşa uğraşıp, boşuna üzülmüşüm. Yavrularım biraz büyüyünce **** toprak değişiminde büyük saksılara alırdım. Sonrada kök çürümesi...
Şuanda onaltı saksı yavrularım var. Küçük yoğurt kasesiyle, satın aldığımız menekşe saksılarında. İnşallah bu saksılarda başarabilirim.
menekşe tutkunu
12-12-2010, 10:08
Merhabalar uzun bir aradan sonra tekrar sizlerleryim benim menekşelerim yavru verdi toprağa dikincede soldular nedendir bilgisi olan varsa cevaplayabilir mi?şimdiden teşekkürler:)
Sayın Faruk;chimeraları yapraktan mı ürettiniz?
Fahriye hanım elimde ki chimeralar yapraktan üretim değil. Ama uzun zamandır bendeler. Chimeralar için yapraktan üremez deniliyor. Yapraktan yetiştirdiğim yavrular çok yakında çiçeklenecekler. Çiçeklendiği zaman fotoğrafları ile birlikte eklediğim zaman chimeraların yapraktan üretilip üretilmediği hakkında bazı sorular yanıtını bulacak.;)
Merhabalar uzun bir aradan sonra tekrar sizlerleryim benim menekşelerim yavru verdi toprağa dikincede soldular nedendir bilgisi olan varsa cevaplayabilir mi?şimdiden teşekkürler:)
1- Yavrular yeterince buyumeden, kokleri gelismeden ayirdiniz.
2- Ayirma, dikim sirasinda kokleri zedelediniz.
3- Iri parcali toprak kullaniyorsunuz, kokler su ile yeterince temas edemiyor.
4- Saksiyi cok sicak bir ortama biraktiniz.
Hepsini dogru yaptim, baska ne yapabilirim diyorsaniz, saksilara buzdolabi poseti gecirin. Buyuk boy kilitli poset kullanirsaniz daha kolay olur.
Sayın maki01 menekşemin alt yapraklarında sanki bir kalınlaşma, rekte bir farklılaşma var. Toprağından olabilirmi? Diğer menekşelerimdede vardı. Ben yaz sıcaklarından demiştim. Sadece bu saksının toprağını değiştirmemiştim. Dere yataklarının temizlenmesiyle elde edilmiş bir toprakmış. Nedersiniz?
Sevgili sema62,
Kullandığın toprağın menekşeler için ne kadar uygun olacağı hakkında bir bilgim yok. Ben cocopeat, perlit ve vemikulit karışımı kullanıyordum. Yeni saksılarıma ise spagnum torfunu da ekledim.
Orta yapraklardaki renk değişimi ve kalınlaşmanın neden kaynaklandığını bilmiyorum Fotograf ekleyebilirsen daha sağlıklı yorum yapılabilir. Sadece çelikten üretilmiş bir menekşe ise ilk yapraklar , menekşenin olması gereken yapraklarından daha ince ve narin oluyor. Daha sonra çıkan yapraklar ise daha etli ve koyu renk çıkıyor. Sevgili klubnika'nın önerisine uygun olarak bebek yaprakları bir süre sonra kesiyorum.
Bugünlerde Rus yetiştiricilerinin web sitelerinde fazla zaman geçirmeye başladım. Onlar her 6 ayda bir toprak değişimi öneriyor. Ben de bundan sonra ilkbahar ve sonbaharda toprak değişimi yapmayı planlıyorum.
Eser İlhan
12-12-2010, 18:13
Sevgili maki01, Mine hanımın sayfasına yazdığınız mesajı okudum, şebeke suyunuzun kireçli olduğunu söylüyor ve oksalik asitle asitlendirmekden bahsediyorsunuz. Mine hanımın sayfasında cevap yazmak istemediğim için paylaşımımı bu başlık altında yapmak istedim :)
Suyunuzun pH sının 7 olduğunu yazmışsınız. Kireçli suyun biraz daha alkali olması beklenir,yani pHsı 7 den daha büyük olmalıydı. Sizin suyunuz ise nötr. Bu pH ile fazla kireçli olduğunu düşünmüyorum suyunuzun.
Toprak üzerindeki beyazlıklar toprakta bulunan ve suda çözünebilen tuzlardan da kaynaklanabilir bence. Sulamayla çözünüp buharlaşma sonucunda toprak yüzeyinde ve toprak saksıların çeperlerinde beyazlıklar halinde yeniden çökebilirler. Suyunuzu yine de hafifçe asitlendirmek isterseniz , oksalik asit yerine sirke veya limon suyu da kullanabilirsiniz diye düşünüyorum.
fahriyee
12-12-2010, 19:40
Arkadaşlar ben de menekşelerime kar suyu biriktiriyorum.Bir ara da yağmur suyu biriktirmiştim kapalı olunca kokmuştu,bu sefer az topladım ve şişe kapağı da açık kaldı.
Oooo kara biraz da pekmez katin tam olsun =)))))
Yari saka yari ciddi. Eski konuyu hortlatmis gibi olmayayim, ama bir ara gubre niyetine seker kullanan arkadaslarimiz vardi.
Oooo kara biraz da pekmez katin tam olsun =)))))
Yari saka yari ciddi. Eski konuyu hortlatmis gibi olmayayim, ama bir ara gubre niyetine seker kullanan arkadaslarimiz vardi.
Sevgili zappie, kar ve pekmez karışımından harika kar helvası olur. Menekşelere iyi gelir mi bilmem ama ben çok severim:)
Fahriyeeciğim, bence de saksılar çok büyük. Pet bardakların yarısına kadar toprak koyup dikilse daha iyi olurdu.
fahriyee
14-12-2010, 22:33
Ben yapraktan yavru almak için pet bardağın biraz sert olanından almıştım. Çoğu zaman ağzına kadar toprak dolduruyordum. Az toprak olunca bir de sulamayı unutursam sıkıntı olur diye. Bu nedenle en erken 2 ayda yavru alıyordum,sapını 2-3 cm. derinlere gömmüşsem 3-5 ayı buluyordu. Artık en alta 1-2 cm.köpük parçacıkları onun üzerini de Katmerciğimin söylediği gibi en çok bardağın yarısına kadar toprak koyup ekiyorum. Sonra da yarı şeffaf saklama kaplarına koyup ağzını kapatıyorum. Günde bir kez 10-15 dak.kapağı açık bırakıyorum(Klubnika'nın tavsiyesi üzerine)Bu sayede yapraklar suda kalması dahil en geç 2 ayda yavru veriyor inşallah. Bu durumda sık sulamaya da gerek kalmıyor.
Yeni katılan arkadaşlardan belki işine yarayan olur diye düşündüm.
Sevgili klubinka, çok güzl açıklama olmuş ellerine salık.
Çok teşekkürler.
menekşegül
15-12-2010, 13:27
merhabalar bende aranıza yeni katıldım bir kaç gündür takip ediyorum çok güzel menekşeler bayıldım . Benim 3 saksı menekşem var menekşe hastasıyım fakat menekşelerim sarardılar ve birkaç aydır açmıyorlar artık; cam kenarı ve peteğin yanındaydılar sıcaktan oldu diye düşündüm masanın üzerine koydum bu sefer daha kötü oldular.Siz ustalar olarak bana tavsiyeleriniz nelerdir çoğaltmak istiyorum ama olmuyor lütfen yardımcı olurmusunuz menekşelerim güzelleşince paylaşırım sizlerle
Sevgili mihrican, vitamin eksikliğinden sararmış olabilirler. En son ne zaman besin verdiniz?
menekşegül
15-12-2010, 15:24
malesef hiç besin vermedim menekşelerime, bu konuda da hiç fikrim yok siz hangi besini önerirsiniz ilgilendiğiniz için teşekkürler
malesef hiç besin vermedim menekşelerime, bu konuda da hiç fikrim yok siz hangi besini önerirsiniz ilgilendiğiniz için teşekkürler
Yapı marketlerde Botanika marka, Afrika menekşesi için çiçek coşturan adında bir besin var. Ben çoğunlukla ondan kullanıyorum. 1 litreye 1 kapak konularak hazırlanıyor ve sulama yapılır gibi uygulanıyor. Her sulamada o oranda kullanmayın bence. 1 litreye yarım kapak hazırlayıp, bir sulama atlayarak verebilirsiniz.
fahriyee
15-12-2010, 20:24
Arkadaşlar avatarımdaki menekşenin görünümünü sunuyorum. Fialki ru diye bir rus sitesinden alıntıdır.
fahriyee
15-12-2010, 21:30
Sevgili Mihrican,fotoğrafını yüklerseniz daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.Örneğin ;marketten almışsanız ve uzun süredir saksı değişmemişse sıkıntı olur.Bunun gibi birçok sebep sıralanabilir.
Sevgili Fahriyee,
Eklediğin fotoğraf klubnika'nın son kataloğundaki 50 numaraya yani YN-Minuet'e çok benziyor.
Bahara kadar beklememiz lazım :)
Sayın maki01. Size anlattığım yaprakları keserek temizledim ve toprağını değiştirdim. Bakalım zaman ne gösterecek? Makinam olmadığı için yükleme yapamadım.
Sevgili klubnika,
Megafol ve diğer gübrelerle ilgili açıklaman için teşekkür ederim.
Megafolu bir kez kullandım. Yaklaşık %2 lik bir karışım hazırlamıştım. Önerdiğinden daha yüksek bir karışım hazırlamışım. Yapraklar şimdilik iyi durumda, umarım bozulmazlar...
Açan menekşelerimi sizlerle paylaşmak istedim:)
menekşegül
16-12-2010, 08:04
Teşekkürler bilgileriniz için Sevgili Katmer ve Fahriye..Çiçeklrimi kendim sağdan soldan yaprak aşırarak çoğalttım 10 saksı menekşem vardı taşınma esnasında 3 saksı dağıttım sevdiklerime 7 saksısını getirmiştim 3 tane kaldı geriye sanırım yeni yerlerini de sevmediler,dün sizlerden aldığım ilhamla işten eve dönerken arkadaştan yaprak aldım onları evde ne bulduysam içine diktim, evdeki menekşemin de yapraklarından ayırıp diktim çok güzel görünüyorlar gece uyandıkça seyrettim onları biran önce yavrulasalar keşke... ben menekşelerin hastasıyım aslında şu aralar iş ve bebekle uğraşmaktan ihmal ettim kızlarımı ama hatamı telafi edeceğim en yakın zamanda benim kızlarımı da greceksiniz inşallah.Besin takviyesi yapmaya başlayacağım çok teşekkürler ilginiz için.
ilknur aşık
16-12-2010, 09:58
Menekşelerin çiçeklenme mevsimi gelmiş. Çiçekleriniz çok güzel faruk ve katmer. Anlaşılan o ki bundan sonra bu sayfalar gitgide renklenecek, güzelleşecek. Sevgili klubnika'da eklerse tam olur .
Kutluyorum katmer'cim, yüreğine sağlık.
İlk foto hediye gelen miniş mi? İkinci Luisiana Lullaby'e benziyor ama emin olamadım.
Son iki tomurcuğu da çıkaramadım :) Bir de bunların adı yok mu :p
fahriyee
16-12-2010, 12:45
Sevgili Fahriyee,
Eklediğin fotoğraf klubnika'nın son kataloğundaki 50 numaraya yani YN-Minuet'e çok benziyor.
Bahara kadar beklememiz lazım :)
Evet çok benziyor Sevgili Maki. Bizde bu aşk olduktan sonra her gördüğümüz farklı renge imreniriz. Beklemek güzel şey gelecekse beklenen...
Teşekkür ediyorum herkese:) Sıralamayı yazayım bari;)
1. Metelitsa
2. Lousiana
3. İncili zefir
4. Jokonda
5. Vahip abimin hediyesi
Pembe pico ve diğer beyaz, Farukcuğumdan.. Son iki tomurcuk da hediye gelen miniş:)
fahriyee
17-12-2010, 11:08
Çiçeği en bol olanı ekliyorum, diğerleri inşallah hafta sonu. Fotoğraf cep telefonu ile çekildi.
Sonunda sevgili klubnika'dan gelen minik yavru açtı..
nazlı hilal
17-12-2010, 13:38
Gülden abla aynından bende var vallahi şu anda açıyor,yerli rusmu sayılıyor:)
katmer'cim çok güzel bir menekşe imiş bu, yüreğine sağlık. Umarım benimki de toparlanır. Aşırı sulamadan neredeyse çürütüyorduk.
Sevgili nazlı hilal,
Buna benzer yerli daha doğrusu ithal ama Türkiye'den satın aldığım bir menekşe bende de var . Sevgili klubnika'nın hediyesi olan bu menekşenin yaprağı dantel gibi.İkinci çiçeği çok daha iri ve fırfırlı açacaktır.
fahriyee
17-12-2010, 15:17
Çok güzel Sevgili Katmer,bol çiçekli menekşeler diliyorum.Resim eklerken numaralarını da yazar mısınız rica etsem?
Teşekkürler Nazlı Hilal.Baharın evinde olmasını istersen suda bekleyen yaprak var haberin ola...
Teşekkür ederim:) Nazlıcım, dediğin menekşe bende de vardı. Bu ondan farklı bir tür. Adını bilemiyorum. Öğrenir öğrenmez yazarım.
Haklısın fahriyee, bundan sonra numaralarıyla eklerim. Bu arada gelin gibi açmış menekşen harika.. Çok çok güzel, ellerine sağlık:)
nazlı hilal
17-12-2010, 17:03
Bendekinin çiçek kenarı yeşil ama çok benziyor;)şu anda çiçekte birazdan resim ekleyeceğim;)
nazlı hilal
17-12-2010, 21:20
184748
184749
184750
184751
184752
nazlı hilal
17-12-2010, 21:24
184753
184754
184755
184756
184757
nazlı hilal
17-12-2010, 21:40
Sevgili Katmer,bahsettiğim menekşe en son ki,çok benziyor ama benimkinin çiçek kenarları yeşil fırfırlı,onun dışında benziyor;)
nazlı hilal
17-12-2010, 21:42
Katmer ablamdan aldığım 9 no yaprak yavrulamış resimde gözükmemiş.
Sevgili Semra büyük menekşelerinin en dışaki yapraklarından bir sıra eksiltme yaparsan göbekten gelen yapraklar daha sağlıklı gelişim gösterirler.
Bardakta köklenmeye bıraktığın yaprakların saplarını kısaltıp köklenmeye bıraksaydın daha da erken köklenmeye başladığını görürdün...
nazlı hilal
17-12-2010, 22:36
Faruk sudakiler Katmer ablamdan gelen rus kızlarım bazıları geldiğinde saçaklıydı,kıyamadım riske atmak istemem,hem köklenince kesip o yapraklardan tekrar yavru da alırım inşallah,diğerlerini yarın dediğin gibi dışda ki yaprakları kırarım,hemde yedeklenmiş olur:)
Boyuna bakmadan tomurcuk verdi:)
fahriyee
18-12-2010, 15:34
Arkadaşlar cam önündeki menekşelerin çiçekleri uzun süre üzerinde kalabiliyor mu?Merak ettim,çünkü yapraklarda bile güneş yanığı olunca çiçekler ne hale gelir diye korkuyorum.Bu yüzden çiçekli menekşeleri tül ardında bırakıyorum.Ama şu da bir gerçek;bu mevsimde cam kenarında duran yavrular sehpadakilere oranla şaşırtıcı bir büyüme gösteriyor.
Beyaz menekşelerimden bir kesit. Şuan açmış olarak güzelliğini sergileyen beyazlarımın bir kısmının fotoğrafları...
Devamı. Telefonla çekim olduğu için güzellikleri ancak bu kadar yansıyabiliyor...
nazlı hilal
18-12-2010, 15:59
Faruk içi lila olan katlı beyaz rus mu çok hoşuma gitti,diğerleride çok güzel,hep aynı şeyi söylüyorum beyaz menekşe bana baharı anımsatıyo,ağaçların bir çoğu bembeyaz açtığı için:)eline sağlık...
fahriyee
19-12-2010, 15:59
Bir menekşe üstadı bu haftanın favori rengini mor olarak belirledi.Ben de modaya uyayım dedim ama yine de aralara birkaç renk serpiştirdim.Beğenilerinize sunuyorum.Her zamanki gibi fotoğraflar büyük çıkmış,güya boyutlarını küçültmüştüm.
fahriyee
19-12-2010, 16:02
Devamı...Mavimsi görünenler mor aslında.
ilknur aşık
19-12-2010, 18:43
Ben modayı yakinen takip ederim.:D resim telefonla çekildi. O yüzden resim kalitesi çok kötü.
flowers 26
19-12-2010, 21:29
Sevgili fahriyee hepsi ayrı güzeller.Emeklerinin karşılığını vermişler.Saksıların altındaki minik taşlar ne işe yarıyor?
fahriyee
19-12-2010, 21:46
Sevgili fahriyee hepsi ayrı güzeller.Emeklerinin karşılığını vermişler.Saksıların altındaki minik taşlar ne işe yarıyor?
Teşekkürler Sevgili flowers.Daha güzelleri sizlerin olsun inşallah...Estetik amaçlı koydum.Ama nem için kullanılıyor.Ayrı birkaç bardakta taşlarım var ve tepesine kadar su dolu.
Sevgi Durul
19-12-2010, 21:47
Sevgili fahriyee, menekşelerinizin renkleri, çok güzeller. Emeklerinize sağlık.
Menekşelerinize herhangi bir besin veriyor musunuz?
Sevgili sehersin, gözünüz aydın. Rengi çok hoşmuş.
Bu da benden olsun.
184967
fahriyee
19-12-2010, 21:57
Sevgili SDurul teşekkür ederim.Birkaç aydır ROA Plus kullanıyorum,köklenmeyi artırıyor.Ayrıca arkadaşların tavsiyesi üzerine mor şişeli menekşe coşturan aldım,onu da kullanıyorum.
Sizin menekşelerinize ve fotoğraf çekimlerinize de hayranım,bol çiçekli günler diliyorum.
Resimleri sadece yıl klasörleri yapmak için çekmiştim ancak eklemeyi düşündüm.Bu da benim katmerli kenarı yeşil-beyaz mor 'um;)
Tomurcuklandı belki önümüzdeki günlerde açar.
ilknur aşık
19-12-2010, 22:29
Fahriye hanın menekşeleriniz çok güzel. Nazar değmesin, ama siz zaten nazar için tedbirlerinizi almışsınız galiba iğde dallarıyla:rolleyes:
Fatih sende modayı yakından takip ediyorsun galiba.
fahriyee
19-12-2010, 22:40
Fatih sizi örnek almış Sevgili İlknur. Çekiminiz güzel olmayabilir ama menekşeniz gayet neşeli maşallah,elinize sağlık.
Çok dikkatlisiniz İlknur Hanım. Vakti zamanında nazar sebebiyle çok menekşe kaybım oldu. O sebeple çiçeklerimin yakınında her daim iğde dalı bulundurmaya çalışırım.
Sayın nazlı hilal pencere önündeki menekşe mekanına bayıldım. O pencerenin yönü nedir. Benim salon pencerem güneye bakıyor ve bu mevsimde bile pencere önüne koymaya cesaret edemiyorum. Bol çiçekli günler :)
menekşegül
20-12-2010, 10:25
Merhabalar, dün marketten iki adet menekşe aldım biri pembe biri de mor.İkisininde çiçekleri var ama kurumak üzere pembe menekşemin tomurcuğu var sanki o da kuruyacak gibi...Benim size sorum şu olacak ; yapraklar çok canlı duruyor bu canlılığı sürdürmek için neler yapmam gerekiyor. Bir de saksıları küçük gelmiş saksı büyütsem menekşeme zarar verirmiyim?
Sevgili mihrican,
Menekşelerin hayırlı olsun, sağlıklı günlerde büyüt:)
Saksı değişikliğini hiç önermiyorum. Bizlerin ortak hatası, kökleri gelişmemiş bitkileri büyük saksılara alarak kökleri çürütmek oldu. Bence bahara kadar beklemelisin. O dönemde fotoğraf eklersendaha sağlıklı çözüö üretebiliriz.
Menekşelerinde çiçek ya da tomurcuk var ise, gübre takviyesi yapmanı öneririm. Çiçekli olduğu süre boyunca yapı marketlerde satılan Çiçek Çoşturan'ın Afrika Menekşeleri için olan formülünü 1 litre suya 1/4 kapak olacak şekilde sulandırıp her sulamada kullanabilirsin. Farklı marka sıvı menekeşe gübresinde de ambalaj üzerinde yazan dozun 1/4'ünü sulandırarak verebilirsin.
Çiçeklenme bittikten sonra bitki dinleme sürecine girmişse, yani çok yavaş gelişiyorsa gübreyi ayda bir kez uygulamanı öneririm.
nazlı hilal
20-12-2010, 19:21
Sayın nazlı hilal pencere önündeki menekşe mekanına bayıldım. O pencerenin yönü nedir. Benim salon pencerem güneye bakıyor ve bu mevsimde bile pencere önüne koymaya cesaret edemiyorum. Bol çiçekli günler :)
sevgili a1919,beğenilerin için teşekkürler,güney cephedeler,kış güneşi zarar vermez bilakis çok severler,havalar isınmaya başlayınca kısa perde dikmiştim,60cm.yükseklikte onunla gölgeliyorum:)
Fahriyecim ahanda çiçeksiz tembel menekşelerim:))
delete61
22-12-2010, 10:02
Sayın klubnika,
1m-50cm Işıklı raf yaptırmak istiyorum, ışık olarak her kata 1 veya 2 adet biraz reklam olacak ama osram ın 4000K, 55 W lık sıcak beyaz ışık veren 4500 lümen' lik neon ampullerden koymak istiyorum, bu klonlar için olanı, gelişim ve çiçeklenme dönemi için farklı seçeneklerinide buldum, fakat eksiklerimin olduğunu düşünüyorum, rica etsem ışıklı raf hakkında bana ne gibi önerileriniz olur, yardımcı olabilirseniz sevinirim. Saygılar
Fatos_Karag
22-12-2010, 13:21
Arkadaşlar,
benden sonraki cevaplarınızı henüz okuyabildim.
Bu akşam çürük yapraklarımı temizleyip toprağı hafifçe eşeleyeceğim. Birde ben toprak kurudukça su veriyorum. Siz nasıl yapıyorsunuz. Birde nasıl çiçeklenecek benim kuzularım.
Acemi arkadaşınıza yardımlarınızı rica ederim.
fahriyee
22-12-2010, 20:26
Sevgili Fatoş ilk menekşenizin saksıdan çıkarılıp ölü yapraklar temizlenmesi lazım.Köküne bakmalısınız,kök çürüğü gibi bir durum yoksa bile daha küçük bir saksıya almalısınız.Saksısı çok büyük.Ancak bu durumda menekşenizi kurtarır ve çiçeklenmesini sağlarsınız.Ayrıca üstten suluyorsunuz galiba,toprağın üst kısmı beyazlaşmış.Ya tabağından verin ya da dinlenmiş su verin,arasıra da toprağı dediğiniz gibi eşeleyin.Su verme hususuna gelince sadece en üst kısmın kuruması su isteği olduğunu göstermez,hele büyük saksılarda asla.Parmağınızı en azından 3-4 cm derinlerde gezdirip orada da toprak kuru ise sulayınız.
Neslihan Baş
23-12-2010, 20:44
bu menekşelerin benim olduğuna bazen ben de inanamıyorum;)
Neslihan Baş
23-12-2010, 20:46
devamı
Neslihan Baş
23-12-2010, 20:47
Çok net değil ama olsun bakalım.
Emre İlhan
23-12-2010, 20:51
;)Maşallah ne kadar güzel menekşeleriniz var, özellikle 2. fotoğraftaki çok güzel, ellerinize sağlık. :))
Neslihan Baş
23-12-2010, 21:01
Çok teşekkür ederim Emre Bey. Bazen gerçekten ben de şaşırıyorum menekşelerime. Çünkü ben buna daha 1.5 yıl önce başladım.Benim için büyük başarı.Bu menekşe önceleri bordosu çoktu şimdi beyazlaştı iyice neden bilmiyorum.
fahriyee
23-12-2010, 21:06
Maşallah maşallah Neslihan Hanım.Menekşeleriniz coşmuş.Işıklı bir ortamdalar galiba,çok neşeli ve yerlerinden memnun görünüyorlar.Toprak olarak siz ne kullanıyorsunuz?
Tebrik ediyorum Neslihancığım. Çok güzel açmışlar. Diğerleri de açınca tam bir şölen yaşayacaksın:)
Neslihan Baş
24-12-2010, 19:36
Hepinize teşekkür ediyorum arkadaşlar.Sıvı besin vermiyorum, toprak olarak da hazır satılan çiçek tprakları var içinde daha çok tof bulunuyor perlit karışımlı onu kullanıyorum biraz da kum karıştırmıştım.Ben menekşelerimin bu kadar coşmasını aslında ben yerine bağlıyorum.Balkon kapısının önündeler yaz kış bu sene yerlerini değiştirmedim.Gündüz güneşin etkisinden faydalanıyorlar, akşam da benim odada oldukları için ben des çalışırken ışıktan yararlanıyorlar.Bence bu durumu sevdiler yerlerine de alıştılar o yüzden diye düşünüyorum.
Neslihan Baş
24-12-2010, 19:39
Tebrik ediyorum Neslihancığım. Çok güzel açmışlar. Diğerleri de açınca tam bir şölen yaşayacaksın:)
Çok teşekkür ederim ablacığım.Bazıları açtı bitti yeni tomurcukları var. Hepsinin aynı anda açması gerçekten masanın üzerinde bir bahar havası hissettirecektir.İnşallah baharı da şölenide hepimiz yaşarız.
uzun zamandır siteyi takip ediyordum site sayesinde menekşe yetiştirmesini öğrendim menekşeleri gördükçe benim menekşelerim neden açmıyor diyordum arkadaşların menekşeleri hayran kalıyordum sonunda benim menekşelerde açtı menekşe yetiştirmek gerçekten sabır işiymiş
kızıma maşallah yavru iken çiçek açtı
flowers 26
25-12-2010, 20:13
işte benim minişlerim
flowers 26
25-12-2010, 20:18
kedim pati de poz vermek istedi
flowers 26
25-12-2010, 21:01
RESİMLERİN YAN YAN YATMIŞ ,BİLGİSAYARA YENİ YENİ ALIŞTIĞIM İÇİN KUSURUMA BAKMAYIN.ÖNCEKİ SAYFALARDA VTR TARIMA DEĞİŞİK RENK YAPRAKLAR GÖNDERENLER OLMUŞ.ACABA VTR TARIM ÜRETTİKLERİNİ NERELERE GÖNDERİYOR?BENİMDE DEĞİŞİK RENKLERİM OLSA......MESELA ÇİLLİ PEMBE,PEMBE PİKO,RAİN MAN'ın AVATARINDAKİ BEYAZ VE KATMERLİ BEYAZ.YANA YAKILA BU RENKLERİ ARIYORUM UMARIM BULURUM.
Sevgili flowers, menekşeleriniz oldukca sağlıklı ve güzel, ellerinize sağlık.
Ben de bugün Mersin Kipa'dan menekşe aldım. Güzel türler gelmiş, Kipa'lara uğramanızı öneririm.
185863
185885
flowers 26
26-12-2010, 08:03
Teşekkürler Maki,bunlar yetişkinler.Daha bebekler var bir günde onları yüklerim.Eskişehir'de Kipa yok.Sadece Koçtaş ve Carrefour var.Onlarda da hep aynı menekşeler.Yeni aldıklarınız bir harika , çok uzun ömürlü ve bol çiçekli olsunlar.Üstte sağdaki pembe çilli mi ?
Emre İlhan
26-12-2010, 09:28
;)Hayırlı olsun maki01 ablacım. Gerçekten güzel türlermiş, güle güle büyüt. Adana'da Kipa neden yok ki? Çok saçma bence. :mad:
Sevgili flowers 26, malesef çilli değil. Çilli pembe benim de arandığım ve henüz bulamadığım bir tür. Bir yerlerde rastlarsam muhakkak haber veririm.
Emre'cim haklısın ablam, Adana'na Praktiker dışında ne var ki:)
Teşekkürler sevgili nazlı hilal:)
Maki01 mor kıvırcık menekşen benim VTR Tarıma gönderdiğim yapraktan üretildiğini düşünüyorum... Yapısı cinsi birebir... Ayrıca kipa AVM den ben artık menekşe almıyorum... Nedenine gelince Sayın VTR tarım çalışanlarının işi bitince verdiği sözde durmamasından dolayıdır. Kipada VTR tarımla çalışmaktadır... Keşke çabalarımızın sonucu böyle olmamış olsaydı... Ama yineden diğer arkadaşların bu güzelliklerle buluşması beni sevindirdi...
cansuyu_yagmur
26-12-2010, 14:03
merhaba arkadaslar,
yaklasik 6ay önce yapraklar elime gecmisti ve simdi bu hale geldiler..
menekse yetistirmeye yeni basladigim icin pek bir bilgim yok ..
bunlari ne zaman büyük bir saksiya almam gerekir? en önemlisi ana yapragi yavrulardan ayiriyormuyuz ve ne tür bir toprak gerekir? bu kadar büyümüslerken cürümelerini istemiyorum
simdiden yardimlariniz icin tesekkür ediyorum..
Maki01 mor kıvırcık menekşen benim VTR Tarıma gönderdiğim yapraktan üretildiğini düşünüyorum... Yapısı cinsi birebir... Ayrıca kipa AVM den ben artık menekşe almıyorum... Nedenine gelince Sayın VTR tarım çalışanlarının işi bitince verdiği sözde durmamasından dolayıdır. Kipada VTR tarımla çalışmaktadır... Keşke çabalarımızın sonucu böyle olmamış olsaydı... Ama yineden diğer arkadaşların bu güzelliklerle buluşması beni sevindirdi...
Sevgili özlem,
Menekşeler VTR'ye ait değil. Ambalajlarını attığım için üreticiyi tam olarak hatırlamıyorum ama Yalova'da üretim yapan bir şirket. Belki onlar VTR'nin menekşelerinden alarak çoğaltmışlardır. Mersin Kipa'da VTR tarıma ait menekşeye rastlamadım.
VTR'ye çok haksızlık yapmayalım derim. Geçtiğimiz senelerde pek çoğumuza koliyle menekşe hediye eden bir üretici. Verilen sözü yerine getirememe gerekçelerini ben kendi adıma bilmiyorum. Aksaklıklar yaşamış olabilirler.
Sevgili cansuyu_yagmur,
Kutluyorum, çok güzel yetiştirmişsin. Birden fazla yavru veren yaprakların da var. Bence yavruların ayrılacak büyüklüğe gelmiş. Ayırıken anaç yaprağın kök bölgesine dikkat etmeni önderirim yeni yavru geliyor olabilir. Yeni yavru varsa anaç yaprakla birlikte ayırarak dikebilirsin . Yeni yavru yoksa yaprağı keserek, yeniden çelik olarak kullanınca çok daha kısa sürede yeni yavrularına kavuşacaksın.
Ellerine sağlık...
cansuyu_yagmur
26-12-2010, 15:03
Sevgili cansuyu_yagmur,
Kutluyorum, çok güzel yetiştirmişsin. Birden fazla yavru veren yaprakların da var. Bence yavruların ayrılacak büyüklüğe gelmiş. Ayırıken anaç yaprağın kök bölgesine dikkat etmeni önderirim yeni yavru geliyor olabilir. Yeni yavru varsa anaç yaprakla birlikte ayırarak dikebilirsin . Yeni yavru yoksa yaprağı keserek, yeniden çelik olarak kullanınca çok daha kısa sürede yeni yavrularına kavuşacaksın.
Ellerine sağlık...
tesekkür ederim sevgili maki01,
yavrularin ayrilacak büyüklüge gelmis derken, yani sirf anac yapragi ayirip gerisini saksiya dikmeyimi kast ediyorsun yoksa dedigin gibi 1den fazla olan yavrularidami tekrar ayirmam gerekiyor,
kusura bakmayin en ince detayina kadar sormak istiyorumki hata yapmayim ;)
araya girip cevap vermeden edemedim. Evet yavruları tek tek ayır, fazla büyük saksılara dikme. Anaç yaprağa dikkat et.Umarım istediğini elde edersin
Emre İlhan
26-12-2010, 16:26
;)Sevgili cansuyu_yagmur, yavrularınızı çok başarılı üretmişsiniz, çok sağlıklı görünüyorlar, güle güle büyütün menekşelerinizi. :)
Sevgili cansuyu_yağmur,
Hem anaç yaprağı hem de birden fazla yavru olan saksılardaki yavruları ayırarak dikmeniz gerekiyor. Fotoğraflarla açıklayan site bulup eklemeye çalışacağım.
cansuyu_yagmur
26-12-2010, 17:48
Sevgili cansuyu_yağmur,
Hem anaç yaprağı hem de birden fazla yavru olan saksılardaki yavruları ayırarak dikmeniz gerekiyor. Fotoğraflarla açıklayan site bulup eklemeye çalışacağım.
arkadaslar cok tesekkür ederim,
sevgili maki01 gerek kalmadi pratik yaparak ögrendim :)
hepsini ayirdim ve ayri saksilara diktim
bazi anac yapraklar yumusamislardi onlari tekrar suya koydum
umarim hepside tutar ;)
Cilli pembe nasil oluyor ????
Yalın kat, fırfırlı ve pembe üzeri mavi benekli oluyor sevgili zappie :)
Arkadaşlar merhaba. Sevgili maki01 gübrelemeyle ilgili yazınızı defalarca okumama rağmen
öğrenememişim. Sabahtan beri kahroluyorum. Üç tane açan menekşem vardı, baktım susamışlar küçük pet şişeye ölçmeden göz kararı sıvı gübreyi akıttım.
Gece bir sıralarıydı. Öğleye doğru baktımki yapraklarını ,açıklarını salmışlar .Hemen suyun altına tuttum. Süzülüyorlar.
Sevgili maki01 .Sizce kurtulurlar mı?
Bir aksilik olmazsa bunlardan yavru bekliyorum:
Suda köklendirdiğim yaprakları yaklaşık iki hafta önce toprağa ektim.Fakat şu anda yaprakların sap kısımları kahverengileşmeye başladı.Daha önce bu şekilde iki adet yapraktan yavru almayı başarmıştım.Şu an nerde hata yapıyor olabilirim?
flowers 26
26-12-2010, 22:41
Sevgili Zappie,çilli pembenin yapraklarını nereden buldun?Çok zor bulunuyor.Bir kez çiçekçide buldum.Oda yazın ben tatildeyken ölmüş.Çok üzüldüm.Bir daha da bulamadım.
Sevgili Zappie,çilli pembenin yapraklarını nereden buldun?Çok zor bulunuyor.Bir kez çiçekçide buldum.Oda yazın ben tatildeyken ölmüş.Çok üzüldüm.Bir daha da bulamadım.
Moskova'dan ;)
Çok güzeller sevgili sevgili zappie, güzel günlerde büyütün. Sevgili klubnikan'nın kataloğunda da benzer menekeşler var diye hatırlıyorum.
Bizim sözünü ettiğimiz çilli menekşe ise Yalova'daki seralarda sık rastlanan bir tür ama bulunduğumuz illere malesef gelmiyor. Maviler daha dairesel, minik benek gibi...
çiçeksever
27-12-2010, 13:29
Kök çürüğü olan menekşeyi çürüğü temizledikten sonra köklendirebilirmiyiz.
Evet, bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=664486&postcount=6125) mesaja bakmanizi tavsiye ederim.
fahriyee
27-12-2010, 14:21
Ben de geçen yaz Koçtaştan çilli menekşe almıştım.Fakat çiçek ortasındaki sarı kısımlar(polen galiba) pamuklanmış gibi idi.Belki diğerlerine bulaşır sıkıntı olur diye vermiştim.Arasıra denk geliyor.
Menekşelerdeki kök çürümesine neden olan şey, aşırı neme bağlı olarak gelişen mantar sevgili çiçeksever. Bu nedenle saksı ve toprağı muhakkak yenilemenizi ve de kükürt gibi mantara etklili bir ilaç kullanmanızı öneririm.
Bu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=614551&postcount=5610)yabancı bir siteden kök çürümesi ile ilgili güzel bir metnin çevirisini yaparak paylaşmıştım. Burada yazılanları uygulayarak pek çok menekşemi kurtarabildim.
çiçeksever
27-12-2010, 15:38
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=664486&postcount=6125
Benimki 4 ve 5 nolu resimdeki gibi.Bunu tekrar toprağa diksek kök yapar mı?Çiçeği kurtarmak istiyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=664486&postcount=6125
Bunu tekrar toprağa diksek kök yapar mı?
Su da köklendirip toprağa dikin. 1 hafta içinde su içinde tekrar köklendiğini göreceksiniz...
klubnika
27-12-2010, 21:48
Merhaba, değerli arkadaşlar! Ne güzel fotolar siteye yüklemişsiniz :))) Nihayet benim menekşelerim de yeni yeni açmaya başladılar, bazıların fotoları çekip size sunuyorum...
klubnika
27-12-2010, 21:52
Devam...
klubnika
27-12-2010, 22:07
Devam...
klubnika
27-12-2010, 22:12
Devam...
klubnika
27-12-2010, 22:17
Devam...
Hazır sevgili klubnika sayfamızı şenlendirmişken bende açan menekşelerimden birkaç fotoğraf ekleyeyim.;)
Çilli pembem artık bende varım dedi ve ilk çiçeğini gösterdi. Bütün tomurcuklar açınca tekrar fotoğraflayacağım.:p
fahriyee
27-12-2010, 23:45
Sevgili Klubnika sana küsüm ama menekşelerini görünce güzel günlerde büyüt demekten kendimi alamayacağım.
Sevgili Faruk ellerine sağlık.
Bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum.
Sevgili Klubnika hayatımda hiç görmediğim menekşe çeşitlerini sizde gördüm. Hepsi çok çok güzel. Emeğinize sağlık. Tebrik ediyorum. Sanırım hepsi fitilli sulamada. Teşekkürler.
Sevgili Faruk sizinkilerde çok güzel. Diğerlerini merakla bekliyoruz. Ellerinize sağlık.
menekşegül
28-12-2010, 08:55
Maşallah çiçekleriniz çok güzel sevgili klubnika adeta büyülendim güle güle büyütün.Ben yapraktan çoğaltmayı beceremiyorum galiba suya koyduklarım çürümeye başladı torfa diktiklerim de solgun duruyor yapraklar yumuşak siz nasıl başarıyorsunuz? eskiden tuttururdum şimdi tutmuyorlar bir türlü.
Ayşe Yıldız
28-12-2010, 09:01
Üzerine sera etkisi yapacak bir pet şişe veya naylon geçirin arada havalandırın tutuyor. Benim diktiklerimde yavrulamaya başladı. Suda bende başarılı olamamıştım.
menekşegül
28-12-2010, 09:57
Maşallah çiçekleriniz çok güzel sevgili klubnika adeta büyülendim güle güle büyütün.Ben yapraktan çoğaltmayı beceremiyorum galiba suya koyduklarım çürümeye başladı torfa diktiklerim de solgun duruyor yapraklar yumuşak siz nasıl başarıyorsunuz? eskiden tuttururdum şimdi tutmuyorlar bir türlü.
Teşekkür ederim sevgili Ayşe, doğru söylüyorsunuz poşet geçirdiğim birkaç yaprak var onlar canlı duruyor.En iyisi kalan sağları akşam poşetliyeyim
flowers 26
28-12-2010, 12:01
Sevgili Faruk,sizin menekşelerde çok güzeller.1587 nolu mesajınızdaki 3.menekşe(Bordo) yerli mi? Sizin de emeklerinize sağlık.
ilknur aşık
28-12-2010, 20:14
Faruk bence sende artık profesyonelliğe doğru ilerlemelisin. Bu menekşelerde her zamanki gibi mükemmel.
menekşegül
29-12-2010, 07:21
Bunlar da benimkiler.. Çok amatörce bir çekim oldu ..Fotolar hiç net değil. Kamerayla çektim ama galiba ayarsız biraz.
186335
186336
186337
186338
186339Bu çiçeğim çok sevdiğim katmerli morum aslında nedendir bilmiyorum aylardır küstü bana ne yaptıysam gönlünü alamadım çiçek vermiyor bir türlü.Dış yaprakları sararmıştı kopardım yeni yapraklar çıkardı ama çiçek yok hala bakalım ne zaman bana çiçeklerini gösterir..
cansuyu_yagmur
29-12-2010, 12:55
arkadaslar cok tesekkür ederim,
sevgili maki01 gerek kalmadi pratik yaparak ögrendim :)
hepsini ayirdim ve ayri saksilara diktim
bazi anac yapraklar yumusamislardi onlari tekrar suya koydum
umarim hepside tutar ;)
arkadaslar bu diktigim yavrularin yapraklari biraz yumusamaya baslamis, ne yapmami önerirsiniz? cürümelerinden korkuyorum :(
Sevgi Durul
29-12-2010, 13:05
Sera etkisi yapacak olan poşet geçirebilirsiniz, saksılarına. Göreceksiniz canlanacaklar.
cansuyu_yagmur
29-12-2010, 13:20
Sera etkisi yapacak olan poşet geçirebilirsiniz, saksılarına. Göreceksiniz canlanacaklar.
tesekkür ederim, peki nasil bir ortamda tutmam gerekiyor, su an hepsi pencerenin önünde mermerin üstünde ve altinda kalorifer yaniyor
Sevgi Durul
29-12-2010, 13:24
Şu durumda kaloriferden biraz uzaklaştırın bence. Ama yine soğuk bir yere de bırakmayın.
menekşegül
29-12-2010, 13:28
186396
186397
186398
Bunlar da diğer resimler, yeni üyeyim diye kimse benim kızlarıma yorum yazmıyor çok kıskandım.
Faruk bey ve Klupnika hanım menekşeleriniz çok güzel güle güle büyütün inşallah benim kızlar onları görürler de ibret alıp açarlar.
Sevgi Durul
29-12-2010, 13:36
Sevgili mihrican, öncelikle hoşgeldiniz. Menekşeleriniz elbette güzeller. Beğeni mesajlarını pek fazla yazmamaya özen gösteriyoruz. Yeni başladığımda ben de siz gibi düşünmüştüm, ama öyle değil. Bir de şu adrese uğrarsanız sizi daha iyi tanımış oluruz. Sevgiler...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595&page=323
menekşegül
29-12-2010, 14:14
Teşekkür ederim o adrese bir kaçgün önce uğrayıp kendimi tanıtmıştım. Ayrıca ben menekşelerime sadece övgü için yorum yapılmasını istememiştim yanlış anlaşıldım galiba. Daha çok bana önerilerinizi almak istedim.Kaçgündür foto eklemeye çalıştım ancak bu kadar becerebildim.Görüntüler için herkesten özür diliyorum
Sevgi Durul
29-12-2010, 14:24
Sevgili mihrican, özür dilemenizi gerektirecek bir şey yok. Kendinizi tanıttığınız yazıyı farkedemediğim için ben özür dilerim.
Emre İlhan
29-12-2010, 15:40
;)Maki01 ablacım, yönetim bu durumda çok haklı. Uzun zamandır benimde aklımı kurcalıyordu bu durum fakat başlığı takip ettiğim için kimse gücenmesin diye beğeni mesajlarımı buraya yazıyordum. Sayın mihrican, özür dileyeceğiniz hiçbir husus yok fotoğraflar bakınca anlaşılabiliyor. Ayrıca uyarı sadece size değil hepimizi kapsıyor onun için yanlış anlaşılmışda değilsiniz, merak etmeyin. Menekşe severlerin buluştuğu sosyal grubumuz var orada yönetim tarafından sohbet havasında konuşmamıza izin veriliyor. Buyrun her zaman tüm agaclar.net üyeleri davetlimizdir. :)
http://www.agaclar.net/forum/group.php?do=discuss&discussionid=2&pp=50
Sevgili mihrican,
Özür dilenecek bir şey yok ki , yeni üyesin ve hepimiz gibi sevinçle paylaşıyorsun menekşelerini. Ben seni kırdıysam özür diliyorum. Zaman zaman böyle şeyler yapabiliyorum. Hatta bir zamanlar sevgili SDurul'u da benzer bir mesajımdan dolayı istemeden üzmüşüm. Sevgili arkadaşımdan bir kez daha özür diliyorum . Amacım sizleri kırmak hele hele üzmek hiç değil...
Sosyal grupta kaynaşmak biraz zaman alabiliyor sonrasında ise bağımlılık yapıyor :)
Asıl konumuza menekşeye gelelim değil mi? Menekşelerin oldukca sağlıklı. Çok güzel bakmışsın, kutluyorum. Yalnız genellikle menekşelerinde yeni yavrular oluşmuş ve gelişmiş. Okuduğum ve öğrendiğim kadarıyla, aynı saksıda birden fazla göbek ( özel bir terim var ama hatırlayamadım ) varsa muhakkak ayırıp yeni saksıya dikilmeli. En üstteki fotoğrafta yanlış görmüyorsam 3 ayrı merkezden gelişmiş menekşe var . Ayırmanı öneririm. Saksılar da büyük gibi. Ayırırken menekşe üreticelerinin kullandığı, menekşeyi ilk satın aldığımızdaki boyda saksılara dikersen çok daha sağlıklı geliştiklerini göreceksin.
Bol çiçekli günler diliyorum...
fahriyee
29-12-2010, 18:49
Sevgili cansuyu yağmur; ayırmış olduğun yavruları poşetlemek zor diyorsan muhafaza kaplarına koyup kapağını kapat ,günde 1-2 kez kapağı yarım saatliğine aç. Uğraşamam diyorsan kapak yerine streç geçir ve birkaç yerinden del. Yapraklar kendini daha çabuk toparlar. Yeni ayırdığınyaprakların yumuşaması gayet normal, üzülme. Ayrıca bir hafta kadar ışıklı fakat direk güneş ışığı almayan yerde dursun, sonra güneş gören yere alırsın.
Menekşeleri Kudret Bey' den alıp topraksız tarımda domates için kullandığım besin eriyiği ile suluyorum. Senelerdir toprak değişimi yapmadan böyle çiçek açıp duruyorlar. Neredeyse topraksız idare edecekler, çünki durdukları yerden düşüp topraklarının eksilmesinden dolayı neredeyse toprak kalmadı saksılarda.
Bu da benim sumbul misali yogun acan meneksem :rolleyes:
fahriyee
31-12-2010, 00:13
Elinize sağlık Sayın Zappie,maşallah...
Sayın Sarıcan çok güzeller.Sizin fotoğraflarda ve daha öncekilerde rastladığım ve merak ettiğim bir husus var.Kışın kalorifer üzerindeki menekşenin özellikle dış yaprakları zarar görür kanaatindeyim.Mutlaka altına dış yaprak çapını aşacak şekilde aparat konmalı diyorum.Acaba yanlış mı düşünüyorum?
Emre İlhan
31-12-2010, 10:31
Suda köklendirdiğim yapraklardan biri hariç hepsi köklendi. Katmer ablamdan aldığım yapraklar Adana'yı sevdi anlaşılan. :) 3. fotoğraftaki yaprak yavru verdi, onu yarın zaman kaybetmeden dikicem. 4. fotoğraftaki yaprak susuzluğa kurban giden(kökü kuruyan) yaprak. Onu kurtarabildiğime çok seviniyorum. Son fotoğraftaki yapraktada bir sorun gözlemledim. Köklerinin bir kısmı siyahlaşıyor ve 3. fotoğraftaki yavrulayan yaprakla aynı zamanda suya kondu. Şimdiden nazlı olduğu anlaşılmaya başladı galiba, sizce son yaprağın sorunu nedir? :)
Bu arada sevgili Sarıcan ve zappie, menekşelerinizin maşallahı var. :)
Sevgi Durul
31-12-2010, 10:48
Emre, dilerim yapraklarının hepsi, sorunsuz yavrular.
Menekşelerimden son görüntüler.
186654
186655
186656
Hepinize mutlu yıllar :)
Natalya'cım çok teşekkür ederim..
Emel'cim hayırlı ve bol çiçekli olsun canım. Yavrular apachiye benziyor, doğru mu :))
diver_bird
31-12-2010, 22:58
Hepsi birbirinden güzel ve harika...
İçimden hepsini almak geçti bi an. Yalnız fiyatlar normal menekşe türlerine göre oldukça farklı. Sadece yaprak edinirsek diye düşündüm ya tutturamazsam diye korku geçti içimden.
diver_bird
31-12-2010, 23:15
Arkadaşlar gerilere doğru biraz baktığımda herkesin menekşeleri hayranlık uyandırıyo açıkçası.
Sdurul un menekşeleri de çok hoş.
Bende topu topu iki tane var:( onun da biri açıyo maşallah, birinden halen çiçek bekliyorum ama bi gelişme yok, yapraklar falan da sağlıklı.
Sizinkileri görünce imrendim.
fahriyee
01-01-2011, 01:03
Emreciğim, ellerine sağlık ne güzel köklenmişler, hele yavru veren muhteşem. Fotoğrafların net oluşu da gözümden kaçmadı hani. Çiçekli hallarini de görürüz inşaallah...
SDurul, maşallah sizin menekşeler her zamanki gibi muhteşem,ellerinize sağlık.
Emelciğim gözün aydın,çiçeklenmiş senin rus güzel...
Bu menekşeleri iki hafta önce aldım.
186801
186802
186803
İyi günlerde büyütün Sevim Hanım'cım , çok güzeller...
Menekşelere dinlenmede olmadığı dönemde ve özellikle tomurcuk vermeye başladığı günlerden başlayarak çiçekler solana kadar gübre ile destek olmak gerekiyor. Bu konuda farklı görüşte olan arkadaşlarımız var ancak ünlü menekşe yetiştircilerinin sitelerinde çiçeklenme döneminde besin takviyesinin iri ve bol çiçek için gerekli olduğunu yazıyorlar.
Bunlar da benim hala açmaya devam eden hibrid menekşelerim.
Luissana Lullaby'nin çiçeği neredeyse avuç içini dolduracak büyüklüğe erişti :)
186861
Peri Baharı ( EC- Fairy Spring)
186862
Goddess
186863
Açmaya devam ederek beni mutlu eden menekşelerimden.;)
nazlı hilal
01-01-2011, 20:57
Dilara abla numaraları kaç eklediğin menekşelerin ben katologları yanlışlıkla silmişim kontrol edemiyorum:(,bende sadece altı tür var,onlarda henüz yaprak suda bekliyor.Bütün rus türlerinin yaprağından almaya karar verdim,şu sıralar diktiğim bütün yapraklar tuttu,sanırım tam mevsimi:))
Suda köklendirdiğim yaprakları yaklaşık iki hafta önce toprağa ektim.Fakat şu anda yaprakların sap kısımları kahverengileşmeye başladı.Daha önce bu şekilde iki adet yapraktan yavru almayı başarmıştım.Şu an nerde hata yapıyor olabilirim?
Soruma acil cevap verebilecek birisi varsa sevinirim.
Fotoğraf eklerseniz daha uygun bilgi alırsınız...
gulumcinki
02-01-2011, 12:54
Herkese merhaba, ben de sitenize yeni üye oldum,menekşeleri çok seviyorum. Menekşeleriniz harika. Sera yöntemini ilk defa buradan öğrandim ve denedim, bakalım neler olacak.
Sayın orhanenes,
Bir an önce topraktan çıkarıp, sapı sağlam yere kadar kesin. Nemli ama ıslak olmayan ve de ısı ve ışık kaynağından uzak aydınlık bir yerde yeniden dikin derim. Aşırı su ya da sıcak bu duruma neden olabiliyor. 19-21 derece sıcaklık yeterli olacaktır.
gulumcinki
02-01-2011, 13:37
Seraya dikilen menekşeler ne kadar zamanda yeşerir. lütfen cevaplar mısınız.
Uygun şartlar sağlandığı taktirde yaklaşık 6-8 hafta arasında yapraklarınız serada yavrular...
bunlarda benim nazlılarım.
186951
186952
Yardımcı olan arkadaşlar çok teşekkür ederim.Yaprakların sağlam kalan kısımlarını kesip tekrar ekmeyi deniyeceğim.En kısa zamanda fotoğraf eklemeye çalışırım.
Herkese iyi seneler bol çiçekli günler :)
Geçen sene bu siteyi bulana kadar ne yapraktan menekşe üretebildim ne de aldıklarımı yaşatabilmiştim. Sayenizde artık benim de sağlıklı menekşelerim ve yapraktan ürettiğim minicik yavrularım var. Hepinize çok teşekkür ederim. Ve sizlerinki kadar olmasa da bunlar da benim miniklerim ve ilk defa geçen sene aldıktan sonra ölmeyip bu sene tekrar çiçek açan beyazım :)
Ellerinize sağlık sayın a1919, güle güle büyütün yavrularınızı.
En altta yer alan menekşenizin toprağının üst kısmı beyazlaşmış gibi. Doğru görüyorsam, kullandığınız suyun kireçli olmasından kaynaklanabilir. Üsteki beyazlaşan kısmı atmanızı öneririm.
Sulama suyu ile benim de başım dertte. Sulama suyu olarak hep içme suyu kullanıyordum. Bunca zaman sonra bidon üzerindeki etiketi okuyunca şaşırdım. pH'ı 7.5 muş. Oysa afrika menekşelerinin ve pek çok bitkinin topraktaki ya da verdiğimiz gübrelerdeki besini alabilmesi için ortama pH'ının 6.4-6.9 aralığında olması gerekiyor.
Çeşme suyuna döndüm ama o da 7 civarında. Arada sulama suyuna limon tuzu ekliyorum. Limon tuzu da çok sağlıklı değil ama hala farklı bir çözüm bulamadım. En sağlıklı çözüm önerildiği gibi 6 ayda bir toprak değiştirmek olacak.
gulumcinki
03-01-2011, 12:00
Bunlar benim ilk menekşelerim.
gulumcinki
03-01-2011, 12:08
bu menekşelerimden ebruli olanın rengi morlaşmaya başladı, yani beyazı azaldı ,sebebi ne olabilir.
gulumcinki
03-01-2011, 12:20
fotoğraflarım biraz tekrara kaçtı.
Sayın maki01 bütün çiçeklerimi çeşme suyuyla suluyorum ama o biraz da toprağından sanırım kuruyunca o kadar beyazlaşıyor. En son bauhaus dan sihirli toprak almıştım. O toprağı kullandığım saksılarda beyazlama olmuyor. bu saksıyıda biraz daha gelişsin toprak değişimi yapayım diye düşünüyorum. Sizce bahara kadar bekleyim mi? Yoksa bu haliyle ve bu mevsimde değiştirebilir miyim?
Bu arada Sayın gulumcinki 41kere maşallah menekşeleriniz muhteşem.
bu menekşelerimden ebruli olanın rengi morlaşmaya başladı, yani beyazı azaldı ,sebebi ne olabilir.
Bu çeşitte renk geçişleri çok yaşanıyor. Her açışında renk tonları farklı oluyor. Menekşeleriniz çok güzel, tebrik ederim.;)
toprağı kullandığım saksılarda beyazlama olmuyor. bu saksıyıda biraz daha gelişsin toprak değişimi yapayım diye düşünüyorum. Sizce bahara kadar bekleyim mi? Yoksa bu haliyle ve bu mevsimde değiştirebilir miyim?
Sayın a1919 toprak değişimi ortam şartları sağlandığı sürece her zaman yapılabilir. Menekşenizde toprak değişimi yapacağınız kadar vahim bir durum yok. Eğer menekşenizde oram şartları normal olduğu halde gelişme durduysa yani artık yeni yapraklar vermeyip çiçeklenmiyorsa toprağına o zaman el atın derim...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.