PDA

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

özlem11
13-01-2009, 09:16
Arkadaşlar aşı menekşe için 4 ayrı renkteki yaprağı 2 cm uzunluğunda, sap kısmından 2' ye ayırdım. 2 yaprağı birbirinin içinden geçirip iple biraz sağlamlaştırıp suya koydum. Eğer köklenirlerse toprağa almadan önce resimlerini sizlerle paylaşırım...

Nejla K.
13-01-2009, 09:25
Olay9,cins olarak çabuk köklendiğini tecrübe ettiğiniz cinsleri aynı şekilde bağlayıp,direk toprağa dikmenizi öneririm. Çünkü suda köklendikten sonra topraktaki süreci uzuyor. Araya giren mevsim değişiklikleri o yaprakları kaybetmeye neden oluyor. Tecrübelerim açık renk yaprakların toprakta daha çabuk köklendiğini gösterdi.Benim denemelerimde ebruliyi her çiçekte oluşturmadı.Bir çiçek beyaz renk açtı hemen yanındaki pembe-beyaz oldu.Bir sonraki çiçek pembe açtı.Bence çok da hoş oldu.

Fatih
15-01-2009, 09:05
Daha yeni açan menekşelerim:D

Nariel
15-01-2009, 23:43
Bizim menekşelerin aldığı ışığı gösteren bir fotoğraf ekledim galeriye, güney penceresinden süzülen ışığa bayılıyorlar.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23171&c=683

Fatih
16-01-2009, 16:44
sevgili nariel aşağıdaki linkteki resimdeki menekşeyi aldınızmı yoksa kendinizmi ürettiniz:confused:Ben aradım koca Denizliyi alt üst ettim fakat bulamadım.:D

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23089&c=683

Nejla K.
16-01-2009, 21:59
Arkadaşlar, yapraktan diktiğim menekşelerden birinin saydım 21 yavrusu olmuş, yaprak sapını neredeyse görünmeyecek kadar doldurmuşlar. Ben de anne yaprağı keserek onlardan ayırdım ve anne yaprağı yeniden yavrulamak üzere diktim. Mevsim olarak yavrular gelişmeyi sürdürür umarım... Denediniz mi? Hiç bu konuda sorun yaşayan var mı?

sezgin53
17-01-2009, 08:30
Arkadaşlar menekşelerinizin fotoğraflarını yuklerseniz çok memnun olurum. Menekşelerim perişan durumda, yeni yavrularda beni korkutmaya başladı. Son günlerde ısı farklılığı, saksıların yerlerinin değişmesi menekşelerimi çok etkiledi. İnşallah baharı görürüz.

Fatih
17-01-2009, 11:14
Buda perde yüzünden kopan yaprağım.Dikeli üç hafta oldu bu sabah ilk yavruları gözüktü.ben de resimlerini ekleyeyim dedim:D

sezgin53
17-01-2009, 11:26
Sayın fatihbrk ,yapraktan üç haftada yavru vermesi çok kısa sürede çoğaltmak demek. Şu ana kadar bir onu denemedim. Şimdi deniyorum. Menekşelerinize iyi bakın. Kolay gelsin.

özlem11
17-01-2009, 14:06
Tohum eken arkadaşım o çıkanlar menekşemi yoksa yabancı bir bitkimi.

Penelophe
17-01-2009, 14:15
Artık bütün tecrübelerimle sabitlenmiş oldu; menekşe cam kenarı ve perdeden süzülen güneş ışığını, havadar ortamı çok seviyor.

Bu arkadaş artık sürekli açmaktan bir hal oldu.:) Hiç bir besin vs. kullanmıyorum.:) Alttan sürekli yeni tomurcuk geliyor.

59138

59139

sezgin53
17-01-2009, 15:05
Artık bütün tecrübelerimle sabitlenmiş oldu; menekşe cam kenarı ve perdeden süzülen güneş ışığını, havadar ortamı çok seviyor.

Bu arkadaş artık sürekli açmaktan bir hal oldu.:) Hiç bir besin vs. kullanmıyorum.:) Alttan sürekli yeni tomurcuk geliyor.

59138

59139

7 yıllık tecrübe sonucunda kesinlikle katılıyorun. Maşşallah.

Fatih
17-01-2009, 15:40
Sevgili olay9(isminizi bilmediğim için olay9 diyorum kusura bakmayın.) gerçektende menekşeymiş.Yabancı bir ot falan değilmiş.şu anda aynı vaziyet devam ediyor.Eğer nerden biliyorsun ot mu başka birşey mi diyecek olursan toprağı kazdım tohumdan çıkmış olduğunu gördüm.
:D

özlem11
17-01-2009, 22:18
Adım Özlem. Buna çok sevindim. Bende deneyeceğim. Tohumu ben kurutmamış ve küflenir gibi olmuştu. Daha önce narda da başıma gelmişti. Kurutup öyle ekmeliyim...

Nejla K.
17-01-2009, 22:32
Fatih Bey, menekşelerimin kuruyan çiçeklerini toplamış ama hiç birini atmamıştım. Elimdeki kuru çiçeklerin içinden tohumunu çıkarıp, ekebilirmiyim? Siz böyle mi yaptınız? Sizin yönteminiz nedir?

Fatih
17-01-2009, 22:45
Öncelikle iyi geceler.Nejla hanım ben arasından tohumu alabildiklerimi aldım alamadıklarımı ise öyle çiçekli şekilde diktim.tabi toprağa su dökmedim sadece
fısfıs yaptım toprak nemlenecek şekilde.Ama toprak nemli ise hiç gerek yok suya falan.:D

Fatih
17-01-2009, 22:46
Bengi_su gerçektende menekşe olduğunu gördüm.toprağı biraz kazdım tohumdan çıktığını gördüm...

Nejla K.
18-01-2009, 09:09
Arkadaşlar,yavrulayan menekşelerimin sera olanlarını ekliyorum önce;

Nejla K.
18-01-2009, 09:14
Şimdi de açıkta yavrulayanlar; Son resimde anne yaprak yavrulardan ayrılıp hemen yanıbaşına dikilmiş hali...

sezgin53
18-01-2009, 09:17
Arkadaşlar,yavrulayan menekşelerimin sera olanlarını ekliyorum önce;

Sevgili Nejla K, günaydın.
Çeliklemeyi ne zaman yapmıştın. Ayrıca kullandığın toprak ne tür. Kolay gelsin.

Nejla K.
18-01-2009, 09:33
Günaydın Sezgin Bey, seradakiler ortalama 20-25 günde köklenip bir ayda yaprak çıkardılar. Ama bu durum tamamen menekşenin cinsi ile alakalı... Açıktakiler hiç köklendirilmeden yani suda bekletilmeden direkt dikildikleri için daha uzun zaman da çıktılar ama tam süreyi bilemiyorum. Ben toprak konusunda çok denemeler yaptım, bana göre köklendirmede kesinlikle torf en iyisi... Hala farklı topraklarda bekleyen yapraklarım var ama onlarda gelişmeyi çok ağır görüyorum.

sezgin53
18-01-2009, 09:52
Teşekkür edrim Sevgili Nejla K,
Önceleri gelişigüzel çelikleme yapıyordum. Aklıma geldikçe suluyor, saksı değiştiriyordum. Hatta komşulara veriyordum. Geçtiğimiz yaz 6ay ilgilenemedim, sonuçta 10'dan fazla menekşemi kaybettim. Şu an kalan 10 saksı ,8 yavru var. Su içinde köklenmiş 7 tane yaprak var. Yanlız bir tanesi çiçekli. Dört gözle baharın gelmesini bekliyorum.

Faruk
18-01-2009, 10:24
Nejla öncelikle maşallah diyorum.Gözlerimiz menekşe yavru resimlerinizle bayram yaptı.Sana bazı sorularım olacaktı.Daha önce kutulardaki toprağı sadece fısfıslıyorum diyordun.Toprağın sadece yüzeyini mi fısfıslıyorsun?Yoksa içinide mi fısfıslıyorsun?Sadece yüzeyini fısfıslıyorsun ne kadar ve ne ölçüde fısfıslıyorsun?Çünkü ben bu işi yaparken bir yerlerde hata yapıyorum.

katmer
18-01-2009, 11:25
Nejlacığım, öğrenmek istediğim birşey var. Yaprakların çok yavru vermesinin menekşenin rengiyle alakası var mı? Yoksa sera içinde yavruladığı için mi bu şekilde?

katmer
18-01-2009, 11:37
İşin içinden çıkamaz hale geldim. Çok yaşlı yaprak olmaması gerektiği de söylenmişti.
Ben zaten bu konuda çok başarılı değilim, bir tane yavrum oldu, o da tek kök. Ama sana katılıyorum. Yaşlı yaprakların bedenleri daha kalın olduğu için çok yavru veriyor olabilir.

Nejla K.
18-01-2009, 11:57
Arkadaşlar, ben menekşenin cinsi ile ilgili olarak çok yaprak verdiğini düşünüyorum. Ben her akşam açıktaki menekşelerimin üzerine fısfıs yapıyorum. Çünkü nemi sevdiklerini biliyorum. Yaprağına su gelmemesi olayı su dökmekle ilgili sanırım benim yaptığıma yağmurlama deniliyor. Yaprağın yaşlı **** genç olmasına bakmıyorum. Saksı kenarlarındakiler **** bir şekilde kırılanları direkt dikiyorum. Katmercim üzülme senin picasso gelişmekte, yola dayanacağını düşündüğümde serası ile göndereceğim, daha iyi göreceksin.

starter
19-01-2009, 11:46
Merhaba arkadaşlar,
Benim yaklaşık bir ay önce aldığım sevimli mir menekşem var. Aldığımda bir tane mor çiçeği ve bir çok açmamış tohumu vardı. Önce ısıtma olmayan bir odadaydı baktım tohumlar açmıyor bu sefer soba yanan odaya aldım ama bu sefer de çok sıcak geldi sanırım :( tekrar diğer odaya aldıktan sonra o tek çiçek soldu ve şimdi tohular da başını eğdi her an düşecek gibi duruyorular. Çok küçük bir saksıda ve toprağı bana çok yumuşak geldi. 3 günde suluyordum ama artık azalttım çiçek solunca. Ne yapmamı tavsiye edersiniz? Forumda eminim çok faydalı bilgiler var ama malesef işte olduğum için hepsini okuma fırsatım yok. menekşemi de kaybetmek istemiyorum.

Penelophe
19-01-2009, 14:47
Fotoğraf eklerseniz yardımcı olmamaız daha kolay olur. Muhtemelen sıcak soğuk etkisi ile **** fazla nemden çürüme ile kaybetmiş olabilirsiniz çiçeğinizi ama fotoğraf olmadan yorum yapmak çok zor.

Fatih
19-01-2009, 18:01
Sayın Starter bence fazla sulama nedeniyle olmuş bir olay.Çünkü 3 günde bir sulama menekşeler için çok yoğun bir şey.toprağı kuruyunca sulamak daha iyi olurdu ama canınız sağolsun.Dileklerim kurtulması yönünde.Umarım kurtarırsınız.

Fatih
19-01-2009, 20:55
:d :d :d

katmer
20-01-2009, 08:54
Sevgili starter çiçekler için üzülmeyin, kendini toparlayınca açar zaten. Soğuk dediğiniz oda ve sıcak dediğiniz oda kaç derece acaba. O çok önemli. Menekşelerin 15 dereceye kadar dayanabildiklerini biliyorum.
Sayın Gullyabani, sizin menekşenizfazla sulamaya maruz kalmış gibi.. Kaç günde bir suladığınızı ve bulunduğu ortamın ısısını yazarsanız yardımcı olabiliriz.

asfaa
21-01-2009, 07:53
fatihbrk tohumdan çıkan yaprak büyüyo mu durumu nasıl. birşey daha sormak istiyorum. bu tohumları nasıl diktiniz anlatır msınız nasıl çıkarttınız.

Fatih
21-01-2009, 08:56
Sevgili Asfaa yavaş yavaş büyüyor sanırım ya da öyle gözüküyor.(benim yavaş dediğime bakmayın menekşe kendince hızlı:D)Daha önceki sayfalarda anlatmıştım.Ama seni mi kırayım:confused::D

Nemli toprağaTabi nemli toprak şart değil istersen kuru toprağı bir kaç kez fısfıslayarakta dikebilirsin.Ama unutma tohum kuru olsun:D

Fatih
21-01-2009, 09:00
Tohumları kuruduğuna emin olunca kestim zaten geçen yıldanda kestiğim çiçeklerde tohum vardı onlardan da aldım onları da diktim anlattığım toprağa.
Bu arada sıcaklık sabit olsun diye üzerine pet parkakla kapattım.(kısaca sera etkisi sağladım. 4 hafta kadar bekledikten sonra çıktıklarını gördüm.

asfaa
21-01-2009, 10:37
ben okudum daha öncekini ama sorumu yalnış sormuşum tohumları nasıl kuruttun nereden anlıyoruz. resmi koyabilir misin dikerken hallerinin fatihbrk

Fatos_Karag
21-01-2009, 15:13
Sevgili uzman arkadaşlarım,
ne olur geçen hafta perşembe akşamı diktiğim yapraklar ne zaman köklenir bana bir akıl verin. Hayır acaba köklendilermi diye düşünmekte kafayı yiyicem. Evde olduğum zaman her fırsatta başlarına gidiyorum. Pet bardaklara çiçek toprağına dikili. Aydınlık bir cam önünde sundurmada (kapalı balkon diyebiliriz) duruyor. Öğlene kadarda güneş alıyor. 4 yaprağın sadece bir tanesi biraz yumuşamış. Sadece can suyu verdim. Hatta onuda hususi yumurta kaynattığım suyu soğutup onu verdim. Toprak hala nemli olduğu için tekrar su vermeye korkuyorum. Acaba köklendilermi. Ne kadar sürede köklenirler.
Birde su ayarı nasıl olmalı.

Nariel
21-01-2009, 15:35
Fatoş hanım, henüz çok kısa bir süre olmuş yaprakları dikeli, bence onları unutun siz, arada gidip su verin yeter. Bu arada başka bitkilerle ilgilenin, yaprakların yolu uzun..

Nariel
21-01-2009, 15:55
Bence bu yaza çiçek vermezler, öbür bahara belki.. Sabredin ve sevgiyle bekleyin..

özlem11
21-01-2009, 17:59
Nariel bazı menekşeler çiçek verebilir.6 ay gibi bir süre yeterli. Bende vermez diyordum ama 3 yavrum 6 ayda çiçeklendi.

lalecan
21-01-2009, 18:41
iy akşamlararkadaşlar,bu ayın sekizin de iki tane tek yaprak menekşe ektim.saksılara poşet geçirdim bir de delik açtım.ektiğim gün sulamıştım. gelip gidip bakıyordum bir gelişme var mı diye poşeti çıkarttım ki hep küçüçük beyaz sinekler,ne yapmalıyım sizce öbür çiçeklere zararı var mı?sinek ilacı demişlerdi faydalı olur mu?

Nejla K.
21-01-2009, 19:03
Sayın lalecan, ben sineklerin nedeni olarak toprağı düşünüyorum. Torf dışındaki topraklar sineğe daha yatkın oluyorlar. Bir de torf dışındaki toprakalar kış döneminde fazla sulamaya bağlı olarak da sinek oluşturabiliyor. Ben köklendirmelerinizde torf kullanmanızı öneririm.

Faruk
21-01-2009, 20:37
Lalecan saksı toprağında gördüğünüz beyaz canlılar sinek değil kanatsız zararsızlardır.Saksı içinde koloni şeklinde yaşar fakat bitkiye zarar vermezler.Ama diğer bitkilerinize bulaşır.Kesin kurtulma yöntemi toprak değişimidir.İlaçla da geçer ama bir müddet sonra tekrar toprak yüzeyine çıkar.

Fatih
22-01-2009, 10:36
Tohumdan çıkan menekşemin tabi gruba da yazdığım gibi yeni menekşemin resmi.bu sefer tek yaprak olarak sevindirdi beni.:D

ardaçiğdem
22-01-2009, 10:55
Sayın fatihbrk eğer başka menekşe tohumu varsa elinizde fotoğraflayabilirmisiniz. Ben bir türlü çıkartamıyorum tohumları, acaba tam olarak kurumadığı için mi...

Fatih
22-01-2009, 18:27
Ardaçiğdem ben genellikle kuruyan çiçeklerin tohumlarını kopartıp güneşte kurutuyorum.Kurumasada kuruturken kuruyor.:D

Nejla K.
22-01-2009, 22:58
Arkadaşlar, daha önce konuştuğumuz ebruli çalışmalarımızı nihayet görüntüleyebildim. Cepten fotoğraf çektiğim için netlik ayarından dolayı özür dilerim. En kısa zamanda doğru dürüst bir makinaya sahip olmalıyım. Neyse ilk resim bordo- beyaz karışımının sonucu, çok beğendiğim bir hal aldı, umarım değişmez...
İkinci resim ise mor- beyaz karışımı bir ebruli... çok daha farklı bir ebruli bence...Islak bir kağıda sulu boya damlamış tarzda bir dağılımı var. Hadi buyurun menekşelere...

Nejla K.
22-01-2009, 23:03
Daha ilk çiçek açmış halleri fatihcim, yaprak almıyorum zaten çok yapraklı değil. Çiçekleri geçsin, yandaki uzayanları alacağım, o zaman olur mu?

Faruk
22-01-2009, 23:08
Nejla sen ebruliyi sap kısımlarını 1-2 santim ortadan ikiye ayırıp birbiri içinden geçirerek mi elde ediyorsun?Nasl ebruli elde ettiğini anlatırmısın lütfen.

Nejla K.
23-01-2009, 18:38
Arkadaşlar, ebruli menekşelerimi nasıl elde ettiğimi anlatmamı istemişsiniz. Çok uzun olmadan anlatmaya çalışayım. Aklına bir soru takılan varsa tekrar dönerim.

Ben ilk önce bu foruma üye olmadan bütün menekşe ile ilgili yazılanları okudum. Notlar aldım. Eski sayfalardaki ebruli denemeleri dikkatimi çekti.

Tecrübe etmek için seçtiğim renkleri ikiye böldüm. Aynı renkleri hem suya ıslattım, hem toprağa sera olarak diktim. Daha önce yaprakların köklenmesini incelediğim için köklenince dikmek bana iyi sonuç vermeyecek gibi geldi. Çünkü kök sap ucundan çıkıyor ama yaprak dal üstünden çıkıyordu. Yani bence mantalite kök karışmaSI değil, sap karışması şeklinde olmalıydı.

Ben de öyle yaptım. Sapları 2 cm. kadar ikiye kestim. Bu sapları birbirinden geçirerek hem suya ıslattım hem de toprağa diktim. Sera olarak ******... Sudakiler çabuk kök saldı ama onları toprağa diktiğimde toprakta gelişimleri yavaşladı. Ben bitkilerin suda farklı toprakta farklı bir kök geliştirdiğini düşünüyorum. Dolayısı ile sudan sonra toprağa geçirdiklerim geç gelişince mevsim değişikliğinden etkilenip, bozuldular.

Saplardan 2 cm .kesip birbirinden geçirdiğim ve toprağa sera olarak diktiğim yapraklar toprakta kök çıkarmaya acele etmediler ama yaprağı geç ve sağlıklı oldu. Mevsim değişikliği serada oldukları için onları etkilemedi. Bir kaç ay önce en küçük boy minicik saksılara almıştım. Amacım küçük saksıda sıkışıp tomurcuk çıkarmaya zorlamak ve çiçek rengini görmekti. Bu arada tuyduğum her şeyi uyguladım. Şekerli su ,pekmezli su - hatta pekmez diye nar ekşili su bile vermiştim- Bu arada çiçeğin rengini merağım hat safhaya çıkmıştı. O yüzden çiçeklenmeyi artırmak için NPK uygulaması yaptım. Hangisi daha çok işe yaradı bilmiyorum ama renkler beni mest etmeye yetti.

Özellikle bordo- beyaz karışımım bence çok başarılı oldu. Çünkü bir çiçeği beyaz oldu. Diğer çiçeğin bir yaprağı bordo idi ve sonra bordo her yaprakta artarak sürdü. Mor-beyaz ise küçük çiçekli, beyaz ağırlıklı ama üstü dediğim gibi sanki sulu boya dağılmış havasında bir açık mor renginde oldu. Farklı cinslerde olmaları beni mutlu etti. Biraz soğuktan etkilendiler yaprakları az sayıda ama çiçeklenme çok güzel. Kendi yapraklarımızın çiçek vermesi mutluluğunu hepinizin yaşaması umudu ve dileği ile ....

Faruk
23-01-2009, 18:49
Nejla NPK ne demek?Sana ne kadar bravo desem az kalır.Çok kısa zamanda çok işler başardın.

Nejla K.
23-01-2009, 18:58
Teşekkürler Faruk Bey, NPK bitkilere verilen azot, fosfor ve potasyum takviyesidir. Ben de bu forumda öğrendim. Bitkilerin bu 3 lüye ihtiyacı oluyor. Yaprak çıkarırken potasyum, çiçekleneceği dönemde fosfor çok etkili oluyor. Doğru ve dozajında verilirse ******...Toz şeker gibi bir şey...Su ile karıştırılarak veriliyor. Ben forumun ilk sayfalarından itibaren okunmasının çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Darısı ve çok daha güzelleri sizin başınıza...

güliizar
25-01-2009, 12:44
Benim merak ettiğim bir şey var.Hazır aldığımız menekşelerin topraklarında şekilleri sabit olmayan beyaz beyaz şeker gibi bir şey var.Gerekli olmasaydı koymazlardı eminim acaba ne olduğunu bilen var mı?

Fatih
25-01-2009, 14:36
onlar bitki için gerekli olan gübre **** vitaminler.

Faruk
25-01-2009, 15:10
Gülizar o bahsettiğinin ismi perlittir.Perlit torfa 1/3 oranında karıştırılan ve toprağın yani torfun havalanmasını sağlayan maddedir.Zararı yoktur faydası vardır.

güliizar
25-01-2009, 16:08
Havalandırma dedinizde köpükten bahsetmiyorum yanlış olmasın.Bunlar sert onlar da mı havalandırmayı sağlıyor bende saksılara ekleyim diyorumda.

Faruk
25-01-2009, 16:16
Resimleri olsaydı daha sağlıklı bilgi verirdik.Benim bildiğim kadarıyla hazır topraklarda perlit vardır.Perlitte köpükten daha serttir.

SEZER.A
25-01-2009, 18:49
Perlit hakkında bir kaç bilgi:
Topraktaki gözenekliliği arttırarak; toprağın havalanmasını sağlar,drenajı düzenler.
İnfiltrasyonu arttırır, buharlaşmayı azaltır.
İnorgonik olmasından dolayı yabancı ot tohumu ve hastalık taşımaz.
Isı İletkenliği düşük olduğundan, bitkinin günlük sıcaklık değişimlerinden zarar görmesini en aza indirger.

SAHIRE
25-01-2009, 21:29
Arkadaşlar benim menekşeler 1 senede köklendi...baya uzun sürdü yani. Şimdi de performans çok düşük, çiçek de yok. Menekşe gübresi de veriyorum ama şöyle bir gürbüzleşmediler.
Sevgili Olay9, bu menekşelerin bir sırrı var mı ?

SAHIRE
25-01-2009, 21:49
Bu arada sevgili Olay9 baya ipucu vermişsin:)Sanırım hepsini okudum. Sanırım biraz seyreltme yapmalıyım , yaprağı sık olandan... Şeker iyi geliyor ama herhalde sinek yapıyor, ben yine menekşe gübresine bir süre devam edeyim.Öteki yavrular ise cansız,keyifsiz.... Bekleyeceğiz.Umarım düzelirler.Tüm menekşe severlere mutlu günler...

Faruk
25-01-2009, 23:55
Sahire menekşeleriniz mi 1 senede köklendi yoksa diktiğiniz yapraklar mı?Yaprak da olsa gövdesi olan menekşe de olsa 1 sene gibi bir zaman çok çok uzun bir zaman...

starter
26-01-2009, 09:07
Tekrar Merhaba,
Size durumundan bahsettiğim menekşemin fotoğraflarını yeni çekebildim. Artık çok daha az suluyorum, haftada bir ama pek bir fark da yok malesef. Önerilerinizi bekliyorum. Çok Teşekkürler

katmer
26-01-2009, 10:11
Sayın Steater, menekşenizin yeni çıkan yaprakları sağlıklı görünüyor. O saksı fotoğrafını çektiğiniz yerde duruyorsa tülün arkasına ışık alan bir yere koymanızı tavsiye ederim.

Faruk
26-01-2009, 10:43
Starter menekşenizi şuanki saksıya yenimi diktiniz?

starter
26-01-2009, 10:57
Evet birkaç gün oldu. Diğeri çok küçüktü hem buna yeni torf ve toprak da ekledim faydası olursa diye.

katmer
26-01-2009, 11:16
Saksısı da yeni olduğuna göre 1 haftaya kalmaz gelişimini görürsünüz. Komşumdan aldığım ve sürekli yaprak kaybeden menekşeyi, tül arkasında olmak kaydıyla pencere önüne koydum. Birkaç günde toparlandı ve yeni yapraklarını büyütmeye başladı.
Benim bildiğim kadarıyla, menekşeler düzenli sulamaya ve bol ışığa ihtiyaç duyuyorlar. Diğer takviyeler ikinci planda kalıyor.

asfaa
26-01-2009, 13:07
arkadaşlar çok mutlu oldum. 24 kasımda diktiğim aşılama v şelkinde diktiğim tam iki ay da yani 24.01.2009 da minicik mincik yapraklar görünmeye başladı. bende tutturabilyorum artık. demekki denemekten vazgecöeyeceğiz. biraz daha büyüsünler resmini koyarım.

Faruk
26-01-2009, 14:02
Arkadaşlar toz olan menekşe yapraklarının tozlarını zarar vermeden nasıl temizliyorsunuz?Benim bu konuda acilen yardıma ihtiyacım var.Menekşelerimin yaprakları çok tozlu.Bundan sıkılmaya başladım.Bütün arkadaşlardan değişik önerilerini bekliyorum...

özlem11
26-01-2009, 14:29
Ben temizleyemiyorum. Çünkü yaprak yapısı bozuluyor. Anca alttan seyreltme yaparak işimi hallediyorum.
Asfa yeni resimler bekliyoruz. Yeni hallerini merak ediyorum.

asfaa
26-01-2009, 15:18
daha dün bende menekşelerin etrafında dolaştım dolaştım bu toz meselesi için ne yapacağımı bulamadım. yani bende ellemiyorum belki yaprakta bozulma olur diye. tek tek yaş bir bez yardımı ile sileyim dedim ama cesaret edemedim. ve hayla düşünmekteyim.

asfaa
26-01-2009, 15:30
bunlar

asfaa
26-01-2009, 15:33
devamı................

Faruk
26-01-2009, 16:02
Asfa resimdeki menekşeleri çeliklerden mi çoğalttın yoksa satışı yapılan yerlerden hazır mı alıp büyüttün?Ayrıca menekşelerin çok sağlıklı ve çiçekli.

asfaa
26-01-2009, 16:18
hazır aldım. ben daha yeni yeni üretmeye başladım daha önceki denemelerim olmadı ama artık oluyor inşallah

güliizar
26-01-2009, 21:35
İyi akşamlar herkese.Ben bir tespitimden söz etmek istiyorum size menekşeler ilk açtıklarında çiçekleri küçük oluyor gün geçtikçe çiçekleri büyüyor.Ben görünce acaba neden küçük açtı nerde yanlış yapıyorum diye düşünüyordum anladımki...

İklimsiz
26-01-2009, 22:40
Başlığa yeni yazmaya başlayan arkadaşların Forum Kullanma Kılavuzunu yeniden okuyup, özellikle Bu (Bu) ve Bu (Bu) başlıklardaki kurallara tekrar tekrar göz atmalarını rica ederiz.

Kurallara uygun olmayan mesajlar silinmektedir.

Faruk
27-01-2009, 11:19
Arkadaşlar menkeşelerin yapraklarında ki tozlanmaya karşı yapılacak uygulamalar konusunda fikirleri olan yok mu acaba ? Bu sorumu daha öncede sormuştum cevap alamadım . Lütfen cevap bekliyorum menekşe severlerden .

katmer
27-01-2009, 12:02
Ilık suyla duşlamak en mantıklısı ama duşladıktan sonra direkt güneş ışığına maruz kalmamalı. Bu yapraklarda lekelenmelere yol açar.

Faruk
27-01-2009, 13:03
Gülden ılık suylada yıkadım , musluğun altında kısık suylada yıkadım gene de üzerinde lekeler kaldı . Yıkadıktan sonra çok iyi kurulamama rağmen . Bence yıkama tozdan kurtuluş yolu gibi gözükmüyor bana göre . Ben tozdan kurtulan arkadaşlardan daha yaratıcı çözüm önerileri bekliyorum.

Fatih
27-01-2009, 16:18
menekşelerimin resimleri:D

Fatih
27-01-2009, 16:21
diğerleri

Fatih
27-01-2009, 16:32
Yavrularım...

günsu
27-01-2009, 19:09
Sn faruktalaş, birde fısfısla(yakından sıkarak) deneyin, fısfısın tazyiği biraz olsun giderecektir tozları.

Aslında bu iş için suyu değişik pozisyonlarda fışkırtan duş başlıkları çok uygun, yapraklara zarar vermeden dikkatlice yapmak lazım, banyonun toprak içinde kalmaması içinde yapraklar açıkta kalacak şekilde altına naylon geçirmek lazım.

asfaa
29-01-2009, 13:08
arkadaşlar biraz resimler kötü ama. birde çiçekleri solmaya başlamış yeniden açaçak olanlar var onlar açsın tekrar resim koyarım

egome
29-01-2009, 20:13
Bu seranın içinden çıkmak istemezdim :)

http://img529.imageshack.us/img529/9808/saintpaulia9ei2.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/327/saintpaulia10di9.jpg

Sanırım serada otomatik bir sulama sistemi var. Yukardan sisleme yöntemiylemi sulanıyor sizce? Merak ettim.

egome
29-01-2009, 20:16
Fakat Üstten sulamanın sakıncalı olduğu bilgileride mevcut..

Faruk
29-01-2009, 20:18
Bence de yukarıdan damlama yani sisleme yöntemiyle yapılan bir sulama var. Ama bu yapraklar içindir. Asıl sulamayı topraktan yapıyorlardır sanırım. Egome bu fotoları netten mi buldunuz? Gerçekten harikalar...

tolgahann
29-01-2009, 20:25
Sn.egome orası seradan çok cennete benziyor.:)

özlem11
30-01-2009, 09:20
Beni bunların içine koysalar sevinçten bir sağa koşardım birde sola...:D

Fatih
30-01-2009, 10:32
Özlem abla senin vereceğin tepkinin aynısını bende verir.sonra bir yere çarpar kendime gelirdim ve ordaki tüm menekşeleri satın alırdım.

bernacyhn
30-01-2009, 11:47
Off bir de beni düşünün ağlayayım mı güleyim mi kendimi bir yerlerden atayım mı bilemedim. Bir seraya bir benimkilere bir seraya bir benimkilere baktım. Nerdeyse kriz geçirecektim kıskınçlıktan. Benimkiler daha yavru ahhh çiçeklendiklerini de görsem :D baksanıza o seranın çeyreğinin çeyreğinin çeyreği kadar bile yok hem güzellik hem de sayı bakımından

Arsızım ve diğer büyük saksılar dolabın üstünde :D

ardaçiğdem
30-01-2009, 13:11
Seralarda menekşeler üretilirken ne kadar süre sonra çiçeklenip satışa sunuluyor acaba...

katmer
30-01-2009, 13:24
Onlar hormonla takviye yaptıkları için bizim 6-7 ayda ulaştığımız sonuca onlar 1-2 ayda ulaşıyorlar.

Fatih
30-01-2009, 15:21
Gülden abla galerideki resimlerine bakarak bende aşılama yaptım:Dsonuçları çok merak ediyorum resimlerinide birazdan ekleyeceğim.

Fatih
30-01-2009, 15:27
birbirinin içinden geçirdiklerim.:D

Fatih
30-01-2009, 15:29
dikimden hemen sonra:D

Fatih
30-01-2009, 15:30
............

Faruk
30-01-2009, 16:12
Fatihciğim birbirinin içinden geçirdikten sonra neden bağladın? Birbirinden ayrılmasınlar diye mi?

Fatih
30-01-2009, 16:28
Evet faruk abi birbirinden ayrılmasınlar diye.

bernacyhn
30-01-2009, 17:41
Tebrik ederim Fatih, çok güzel bir çalışma olmuş ben de sera yaptım az önce dün söylemiştim arsızımdan 10 tane yaprak aldığımı plastik bir kutu buldum ona diktim beş tanesini üzerini de streç filmle kapattım. bakalım ne kadar zamanda sonuç alacağım. Sera resimlerini görünce daha da bir hevese geldim. Ama alanım çok kısıtlı koyacak yerim kalmadı. Camın önü, dolabın üstü, mermer sehpanın üstü full dolu maşallah. Gülden ablamın istedikleri gönderebileceğim kıvama geldiler. Bir tek darla'nın yaprağının yavruları büyümedi. Hala minikler; annemin de benim aklımda sarıyer'de ziyaret edeceğiz Gülden ablamı inşallah...

Nejla K.
30-01-2009, 18:31
FATİHCİM başarılı olmanı dilerim. Keşke bağlamasaydın. Ben bağlanan yerden çürüyebileceğini düşünüyorum, umarım yanılırım. Bağlamadan da başarırsın, ben hiç ayrıldıklarını görmedim.

katmer
30-01-2009, 18:32
Bunlar da benim minik yavrularım...
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23375&c=683
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23374&catid=searchresults&searchid=8144

Nejla K.
30-01-2009, 18:47
Arkadaşlar isteğiniz üzerine ebruli denemelerimi sera üsülü ile dikmemi fotoladım. Bağlamadan birbirinden geçirin ayrılmadan dikilebilirler.

Faruk
30-01-2009, 18:49
Katmer yavruların çok şirinler.Ne kadar zamanda çıktılar yavruların?

katmer
30-01-2009, 18:54
Bu iki yaprak 1 ay sonunda yavru verdi. Camın önünde ve radyatörün üzerinde ki mermerde duruyorlar. Kısmi bir sera durumu var. Çünkü kaloriferden sürekli aynı oranda ısı alıyorlar.

agaclar.net
30-01-2009, 19:08
Gülden kim?

Arsız neyin nesi?

Kendi aranızda sohbet ortamı oluşturmanın yeri sosyal gruplar değil mi?

altinediz
01-02-2009, 17:31
Arkadaşlar;
Öncelikle şu toz olayına bir cevap vermek istiyorum. Eğer yapraklardaki tozlar çok sorun yaratmıyorlarsa bırakın öyle kalsınlar. Kaldı ki yaprakların üzerinde bulunan tüyler o tozlarla baş edebileceklerdir. Yok eğer ciddi bir toz sıkıntısı görüyorsanızda; daha öncede bahsedildiği gibi ılık su ile inceden yıkayın ama hemen ardından sakınha güneşe koymayın.

Ayrıca yıkadıktan sonrada bez v.b şeylerle suyun fazlasını almaya kalkmayın. Az öncede dediğim gibi, yaprakların üzerinde bulunan tüyşer hassasdır ve onlara zarar vermeniz bitkinizde performans düşüklüğüne yol açacaktır.

Benim tavsiyem:
Bence tozlandı diye üzülmeyin ve yapraklarınıza hiç bir şekilde dokunmayın derim.

altinediz
01-02-2009, 17:38
Bence de yukarıdan damlama yani sisleme yöntemiyle yapılan bir sulama var. Ama bu yapraklar içindir. Asıl sulamayı topraktan yapıyorlardır sanırım. Egome bu fotoları netten mi buldunuz? Gerçekten harikalar...

Sera da yetiştirme yönteminde yuıkarıdan sulama diye ifasde ettiğiniz yöntem bir arkadaşında bahsettiği gibi sisleme yöntemidir. Sisleme yönteminde çok küçük zerrecikler halindeki su bitkilerin üzerine verilir. Böylelikle ortamın ve saksı içindeki toprağın (Torfum) nemli kalması sağlanır. Bu sisleme yöntemi ile bizim evde yukarıdan sulama yöntemi birbirine karıştırılmamalıdır. Eğer ki nasıl olsa serada da yukarıdan su veriliyor gibi düşünüp evde menekşelerimize yukarıdan su verme yöntemini seçerseniz ve yapraklara su deyirirseniz bu durumdan zararlı çıkacağınızı ifade etmek isterim.

Eklemek istediğim bir şey de şudur;

Seralardaki sisleme yöntemi bitkiden bitkiye değişmek süreti ile, gün içerisinde belirli aralıklarda yapılır. Az öncede bahsettiğim gibi ortamın nem seviysini belirli oranda tutmak maksadı ile bu yöntem uygulanır. Bizim evlerimizde köklendirmek ve çiçeklendirmek amacı ile kapalı kaplar içinde yaptığımız yöntem sisleme yöntemine göre benzerlik göstersede aslına bakıldığında farklıdır. Ama sonuca geldiğimizde ev serası yönteminde de başarı elde ediliyor.

Yani olay (sera yöntemi uygulamasından bahsediyorum) tamamen nem dengesi ile alakalı.

Fatih
01-02-2009, 18:05
:):d:d

katmer
01-02-2009, 18:39
Arkadaşlar bunlar benim sorun yaşayan menekşelerim. Ortalarında sertleşme ve büyüyememe gibi bir problem oluştu. Fikir verirseniz sevinirim.

katmer
01-02-2009, 18:40
Bunlar da diğerleri...

Nejla K.
01-02-2009, 18:44
Katmercim, menekşelerini gördüm. Uzun bir süre hiç bir katkı vermemeni öneririm. Yeni çıkanlarda olduğuna göre yeni uyguladığın bir takım şeyler fazla gelmiş olabilir

katmer
01-02-2009, 18:49
Bu menekşelere daha önce hiç katkı vermedim. Bunlar çok fazla açtılar ve sonra bu hale geldiler. Sonbahar güneşine maruz kaldılar ama hiç yaprak yanığı olmadı. Ben de bir sorun olmadığını düşündüm. Bilemiyorum.
Araştırmadığım yer kalmadı, bir sonuç alamadım. İnanın seralardakiler bile bilmiyorlar.

Faruk
01-02-2009, 20:24
Katmer şuan benim picasso modeli menekşem de senin menekşelerin gibi 2 ay önce ortasından çürümeye başlamıştı. Ama benim menekşem güneşten bu hale geldi. Daha sonra güneşten alıp daha az ışık alan bir yere koydm. Şuan ortasından minik minik yaprak çıkarmaya başladı...

katmer
01-02-2009, 21:06
Ben de artık güneş göstermiyorum, tülün arkasında duruyorlar. Sadece güneş çekilince tülü açıyorum. Böylelikle bol ışık almış oluyorlar.

Faruk
02-02-2009, 09:29
Menekşe severler merhaba. İnternette menekşe toprağı hazırlarma konusunu araştırırken sürekli karşıma vermikulit ve kompost gibi anlamını bilmediğim toprağın içine katılan madde isimleri çıkıyor. Menekşe severler içinden bu madde isimlerinin anlamlarını ve ne işe yaradıklarını bilenler varsa beni bilgilendirirseniz sevinirim...

dtgt
02-02-2009, 11:00
Merhaba Faruktalas vermikulit ne bilmiyorum ama kompost kendimizin mutfaktaki atık besinlerden hazırlayabileceği bir çeşit gübredir. Forumda daha önce bilgi verilmişti. Ben yönlendirme yapmayı bilmiyorum :( Konular başlığında ararsanız daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

İklimsiz
02-02-2009, 11:11
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=738&highlight=vermik%FClit
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2181&highlight=kompost

Faruk bey, sorularınıza cevap ilgili başlıklarda mevcut.

Faruk
02-02-2009, 11:33
Teşekkürler Dtgt ve İklimsiz. İklimsiz verdiğiniz adreslerde bütün bilgileri buldum , teşekkürler...

asfaa
03-02-2009, 13:00
.....

starter
03-02-2009, 14:04
Ama ben böyle canlı çiçekler görünce çok üzülüyorum. Benim menekşelerim de ne yaparsam yapayım hiç bir gelişme yok :( Güneşe aldım, bitki besini verdim, saksını değiştirdim ( hatta biraz fazla büyüttüm sanırım ) ama hala çiçekleri solgun solgun.

Fatih
03-02-2009, 14:16
3,5 aylık yavrularım:D

Faruk
03-02-2009, 14:25
Starter NPK **** çiçek çoşturan kullan. Çok güzel işe yarıyor...

katmer
03-02-2009, 17:45
Sevgili Asfaa, en son fotoğraftaki senin ebruli üretimin mi? Çok orjinal bir görüntüsü var.

Faruk
03-02-2009, 18:54
Asfa dördüncü resimdeki 3 lü aşılama mı?

Nejla K.
03-02-2009, 19:42
Arkadaşlar bildiğim kadarı ile Asfaa onu satın aldı. Çünkü aldığı dükkanı sormuştum kendisine...

asfaa
04-02-2009, 07:43
4. resimeki yavruydu ayırdım, onu aşılama yok yani orada. Ebrulu olanı da hazır aldım.

starter
04-02-2009, 08:43
Starter NPK **** çiçek çoşturan kullan. Çok güzel işe yarıyor...

Çiçek coşturan kullanıyorum aslında. Dün kendi boyuna daha uygun bir saksıya aldım ve tabağından su verdim. Bakalım nasıl yüzünü güldürücem menekşemin

katmer
04-02-2009, 10:52
Çok fazla saksı ve yer değiştirmek de menekşelerin duraklamalarına sebep oluyor.

Faruk
04-02-2009, 16:31
Ben menekşe saksılarımın yerini çok değiştirdim. Ondan mı yakalaşık bir yıldan beri açmıyor?

Faruk
04-02-2009, 22:21
Menekşe sever arkadaşlar , menekşenin yaprağını köklendirirken köklendirme hormonu kullananlarınız varmı acaba? Kullananalar terübelerini beyan ederlerse sevinirim...

SAHIRE
04-02-2009, 23:23
Sahire menekşeleriniz mi 1 senede köklendi yoksa diktiğiniz yapraklar mı?Yaprak da olsa gövdesi olan menekşe de olsa 1 sene gibi bir zaman çok çok uzun bir zaman...

Çelik alıp diktiğim yaprakların yavru çıkarması 1 seneyi buldu...
Bu arada ben menekşeleri üstten sulayarak hata ediyormuşum:eek:

Faruk
05-02-2009, 08:45
Sahıre hanım bende menekşelerimi genellikle üstten suluyorum ama yavrulu menekşelerime genellikle alttan su veriyorum. Bunu bende geç anladım ama yavrulu menekşelere daima alttan su vermeye alışın. Bende 2 aylık olan yavrulu bir menekşemi 1 defa üstten suladım nerdeyse kaybediyordum. Şimdi alttan su veriyorum keyfine diyecek yok , gayette sağlıklı...

züleyha
05-02-2009, 13:32
Arkadaşımın hediye ettiği yeni menekşem. Henüz daha küçük ama inşallah çabucak gelişecek.

Faruk
05-02-2009, 21:08
Züleyha menekşen çok güzel. Güle güle büyüt. Sanki saksısı içindeki menekşeye göre biraz küçük gibi. Saksısını değiştirmeyi düşünüyormusun?

Nejla K.
05-02-2009, 21:10
Bence Mart ayından önce değiştirme, 1 ay dayanır o saksıda... Hem ortam değişimi hem de saksı değişimi ağır gelebilir.

Faruk
05-02-2009, 21:22
Bende menekşelerimin yarısının saksısını değiştirmek istiyorum. En uygun zaman mart ayı mıdır? Bu konuda bilinçli arkadaşlarımın görüşlerini alarak saksı değişimini bilinçli olarak yapmak istiyorum. Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim...

züleyha
05-02-2009, 21:47
Ben şu anda saksı değişimi yapmayacağım. Henüz daha yeni geldi bana bu çiçek, Nejla hanımın da dediği gibi alışma aşamasında. Gelişimine göre birkaç ay sonra yapmayı planlıyorum.

katmer
05-02-2009, 21:57
Ben geçen hafta değiştirdim. Fakat köklerini zedelemeden 1-2 boy büyük saksılara aldım. Şimdilik bir sorun yok.

SEZER.A
06-02-2009, 00:47
Ben menekşelerimde saksı değişimi gerektiğinde hemen yapıyorum. Dikkat ettiğim noktalar; saçak köklerin zedelenmemesi ve mümkün olduğunca köklerdeki toprağı korumak. Ayırdığım menekşeleri de bulunduğu ortamda tutmaya özen gösteriyorum. Bir amatör olarak kaybım olmadı.
Bu arada bir tespitimi aktarayım.Ayırdığım yavrulardan aynı ortamda bıraktıklarım kaldığı yerden gelişmelerine devam ederken, başka odaya aldıklarımda bir duraksama gözlemledim. Adaptasyon olsa gerek.

Faruk
06-02-2009, 09:02
Sezer bey benim bitkinin gövdesinden ayırdığım yavrular farklı saksılarda , ana bitkiyle aynı odada olmasına rağmen gelişimleri geçen yazdan itibaren yavaşladı. Bence bu bir adaptasyon sorunu olmasa gerek. Bence ayrılan yavrularda ki gelişim sorunu gelişmişlik meselesi. Tam gelişmeden ana bitkiden ayrılan yavruların gelişimi son derece yavaş oluyor. Benim bu şekilde zamansız ayırdığım yavru menekşeli 2 tane saksım var ve şuan gelişimleri hiç yok...

özlem11
06-02-2009, 09:18
Saksı değişimi yaparken toprağın kuru olmasına özen gösterin. Yani menekşeli olan toprağın. Yeni ilave edeceğiniz toprağında malum havalar soğuk, oda sıcaklığında olmasına dikkat edin...

Nariel
06-02-2009, 09:43
Arkadaşlar, biraz önce, açmış bir menekşemi seyrediyordum, bunun bir yerinde polen olması gerek diye düşünüp, solmaya başlamış çiçeklerden birinin ortasındaki sarı ve sert yeri kopardım. Madem dışında polen yok, o zaman içindedir diyip tırnağımla o sarı parçacığı sıktım ve.. İçinden toz halinde polenler döküldü :eek: Hemen diğer çiçeklerin üzerine bu polenleri silkeledim, ortalarına değdirdim. Şimdi heyecanla sonucu bekliyorum, bakalım tohum tutacaklar mı.. Siz de deneyin..

Fatih
06-02-2009, 09:53
Bende hemen deneyeceğim:D

Sonuçları yine paylaşırız.

sezgin53
06-02-2009, 10:31
Arkadaşlar suda köklendirdiğim çelikleri saksıya aldım. Toprak oldukça ıslaktı. Bu mevsimde toprağın fazla ıslak olması çeliklere zarar verir mi? Bu sıralar menekşelerim birer birer ölüyor. Şu an suda 6 çelik daha var. Bunları saksıya almam gerekiyor. Toprakla ilgili önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

Faruk
07-02-2009, 09:46
Sezgin53 toprağım kuru **** ıslak olması menekşe dikiminde çok etkendir. Tabi bunda yaşadığınız ev ortamınında rolü vardır. Benim evim kaloriferli olduğu için sera kullanmadan saksıya diktiğim menekşelerin toprakları ıslak olunca pek etkilenmiyorlar.

sezgin53
07-02-2009, 10:29
Sezgin53 toprağım kuru **** ıslak olması menekşe dikiminde çok etkendir. Tabi bunda yaşadığınız ev ortamınında rolü vardır. Benim evim kaloriferli olduğu için sera kullanmadan saksıya diktiğim menekşelerin toprakları ıslak olunca pek etkilenmiyorlar.

Teşekkür ederim. Bu sıralar nazar değdi. Menekşelerim birer birer kuruyor. Yerlerini değiştirdim, üşüdüler,fazla su koyduk denge bozuldu. 15 kadar çelik yaptım. Kolay gelsin.

nigarazak
08-02-2009, 11:18
Renklerini çok merak ediyorum.Ne zaman açarlar acaba?

nigarazak
08-02-2009, 11:20
Sürmüş olan menkeşe yapraklarını kesip köklendirmek için yeniden suya koydum.Bakalım ne zaman köklenecekler.

Fatih
08-02-2009, 11:30
Sayın Nigar azak menekşelerinize uzun ömür diliyorum.Açması konusundada bu yaz gelişip gelecek yaz inşallah açacaktır hiç merak etmeyin:D

özlem11
08-02-2009, 15:38
Nigarazak önerim yavrularınızı alttan sulamanız. Çok güzel olmuş umarım çiçeklerinide görürsünüz. Arada birde besin veriniz.

nigarazak
08-02-2009, 15:55
Ne zaman besin vermem gerekir menekşelere?

Faruk
08-02-2009, 16:56
Nigarazak menekşelere verilen besinler konusu önceki sayfalarda detaylı ele alınmıştı. O safaları incelerseniz sorularınıza net cevaplar alabilirsiniz...

sezgin53
08-02-2009, 19:05
Ne zaman besin vermem gerekir menekşelere?

Menekşeleriniz sağlıklı görünüyor. Önumüzdeki aylarda gerekirse sularken besin verirsiniz. Kolay gelsin.

Fatih
09-02-2009, 09:55
Bu arada bir hatırlatma yapayım.
Sayın Nigar azak okumuş olabilirsin forumda ama ben yinede söyleyeyim dedim;)
Asla besini her sulamada verme ayda ya 1 ya da 2 defa vermen yeterli olacak.

nigarazak
09-02-2009, 10:38
evet eklediğim son resimdeki gibi hepsini maden suyu şişesinde köklendirdim 3 hafta sürdü

katmer
09-02-2009, 16:33
http://flickr.com/photos/ki/3033926412/in/set-72157609152713556/
Arkadaşlar fotoğraftaki menekşe 3 lü aşılama olabilir mi?

özlem11
09-02-2009, 16:38
Ben yaptım Katmer. Bordo ve mor beyaz ebrili menekşeyii..

Fatih
09-02-2009, 16:50
olabilir katmer.belki ebruli olan bir menekşeye bir başka renk aşılanmış olabilir;)

Faruk
09-02-2009, 18:10
Katmer eğer üçlü aşılamaysa ancak bu kadar güzel olur ...
Arkadaşlar içinizde üçlü aşılamayı deneyeniniz varmı?

selenn
09-02-2009, 18:17
İkili aşılamayı defalarca denememe rağmen nedense yapraklardan biri muhakkak çürüyor diğer yapraktan yeni bebekler oluşuyor. Nerede hata yaptığımı bir türlü bulamadım. Bu şartlar altında 3'lü aşılamayı sadece bu güzel linkten izlemek kalıyor galiba bana:(

Faruk
09-02-2009, 19:04
Yapraklardan biri çürüse dahi diğer yaprak yavru çıkarsa bile ebruli çıkma ihtimali çok yüksek olur. Çünkü yaprak çürüyene kadar gen alış verişi olmuştur zaten...

milyonstar
09-02-2009, 20:07
nejla k yamur suyu faydalıdır cünkü onda saf azot vardır bitkiler ozota ihtiyaz

selenn
09-02-2009, 20:32
Faruk Bey bu konuyu bilmiyordum, bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Çiçeklenmelerini merakla bekleyeceğim.

sezgin53
09-02-2009, 20:40
Arkadaşlar aşıladığınız menekşeleri sudamı bekletiyorsunuz yoksa direk toprağamı dikiyorsunuz.

katmer
09-02-2009, 20:47
Sayın Sezgin53, ben suda köklendirerek denedim olmadı. İki tane direkt diktiğim aşılamam var. Biri yavru verdi, diğeri de tuttu gibi.

sezgin53
09-02-2009, 20:55
Sayın Sezgin53, ben suda köklendirerek denedim olmadı. İki tane direkt diktiğim aşılamam var. Biri yavru verdi, diğeri de tuttu gibi.

Sormamın nedeni de suda çürüme olasılığı vardı. Teşekkürler.

nigarazak
09-02-2009, 21:01
Aşılama ne zaman yapılır?

Faruk
09-02-2009, 21:16
Aşılama her zaman yapılabilir.Yaz kış. Kışın sera ortamında yazında açık ortamda yapılabilir. Ama kışın yapılan çaprazlamalarda ortam ısısı oda sıcaklığında olmalıdır. Benim şuan yaptığım çaprazlamalar nerdeyse 1 ay olmasına rağmen sapa sağlam duruyorlar...

Faruk
09-02-2009, 21:19
Suda köklenen yaprakları suda köklendikleri anda su da yaprak çıkartmalarını beklemeden hemen toprağa almakta fayda var. Benim su da bekleyen 3 yapraktan biri yaprak çıkarmasını beklerken çürümüş. Kalanları hemen toprağa diktim...

nigarazak
09-02-2009, 21:44
İnşallah olumlu sonuç alırsınız;)

sezgin53
09-02-2009, 21:51
Aşılama ne zaman yapılır?

Çelik varsa uygun ortamda her zaman yapılır. Benim menekşeler ölüm kalım savaşı veriyor. Çelik alma imkanım yok, komşuya 8 saksı verdim köyde benim için çelik dikecek. Geçen hafta 10 dan fazla çeliği suda kökledirip saksıya almıştım. Bir kısmı mutfakta,bir kısmı oturma odasında bir kısmı çocuğun odasında cam kenarında. Balkonlar, bahçe çiçek ve gül çelikleri ile dolu.

Faruk
09-02-2009, 21:56
Sezgin53 suda menekşeleriniz ne kadar zamanda kökleniyor?

asfaa
10-02-2009, 10:33
arkadaşlar bence o aşılama 3 lü aşılama değil.Ebrulu ile beyaz aşılanmış gibi görünüyor.

sezgin53
10-02-2009, 10:51
Sezgin53 suda menekşeleriniz ne kadar zamanda kökleniyor?

Tarih atmayı herzaman unutuyorum. Şunu söyleyeyim takipte edemiyorum. Aklıma gelince bakıyorum. Bu arada bir ay geçmiş oluyor.

milyonstar
10-02-2009, 19:51
arkadaslar hepinize iyi aksamlar çiçeklerinizi ras gele su ile sulamayınız

milyonstar
10-02-2009, 19:54
bulundugunuz bölgede hayvan gübresi varsa ama bir yıl önceden yani eski gübre olcak .... az bir kac defa yamur suyu olabilir veya tarım ilacları satan bir bayiye gitseniz size yardımcı olurlar

Nejla K.
10-02-2009, 22:37
işte menekşelerimin son hali..

Faruk
10-02-2009, 22:50
Nejla ablacığım menekşelerin çok çok güzel. Özellikle pembe olanlarına bayıldım. Pembe renkli menekşelerin kendi üretimin mi?

Nejla K.
11-02-2009, 07:43
Faruk kendi üretimim pek çok menekşem var ama katlı menekşe olarak hiç yoktu. Ben de Kipa da bu pembeyi görünce aldım. Tek bir çiçeği vardı ,şimdi çok çiçekli...Hemen yaprak alıp diktim o tuttu ,umarım çoğaltırım.

Serra43
11-02-2009, 10:28
Arkadaşlar,uzun süredir aranızda değildim,dün bir baktım bazı yerlere giremiyorum,ben ve benim gibi bilgisayarı sadece buraya girmek için öğrenenler için çok zorlaşmış.15 gün önce ev değiştirdim,güneşi çok görüyoruz,meğerse menekşelerim güneşi az aldığı için gelişmemişler.İki haftada görüntüleri değişti.Çelikten ürettiğim menekşelerin biri açtı,rengi mor çıktı,öbürlerinide bekliyorum.Çelikleri pet bardağa dikmiştim,başka yerlerede ******...Aradaki fark bayağı açık pette az toprak olunca hızlı köklendiler,aşılı olanlar bile coştular,fotoğraflarını göndermeğe çalışacağım.Ben birşey daha yaptım doğrumu bilmiyorum,meyve çeliklerinde yapıyorlardı denedim.Süs biktileri için olan hormonlardan aldım,ilk su olarak veriliyor denedim çabuk kökleneceklermi bakacam.

begonvil 14
11-02-2009, 11:32
Pet bardağa çelik dikmemi daha çabuk kökleneceğini ben de duymuştum.
Yaklaşık 1 ay oldu başka bir çiçek çeliği denedim tuttu mu bilmiyorum. Acaba çeliği çıkarıp köklendi mi baksam sakıncası olur mu?

özlem11
11-02-2009, 12:56
Hiç zedelemeyin. Bence en kısa zamanda 1,5 ay gibi bir sürede yavru görebilirsiniz.

Faruk
11-02-2009, 13:27
Pet bardaklarına dikim en iyi yaz aylarında sonuç veriyor. Kışın ise pek sağlıklı sonuç vermiyor. Bende pet bardaklarımın altlarını delip şimdiden yaza hazırladım...

begonvil 14
11-02-2009, 14:22
Eyvah o zaman tutmaz mı pet bardağa diktiğim çelikler?

Faruk
11-02-2009, 14:42
Tutar tabi ki Bengovil. Ama kışın en fazla tercih edileni sera yöntemidir. Çünkü çoğu ev sobalı olduğu için sera yöntemi en ideal olanıdır. Tabi ki kaloriferli evlerde pet bardağa dikim en mantıklıdır. Çünkü kaloriferli evler de sera yöntemi pek işe yaramıyor.

begonvil 14
11-02-2009, 15:41
Tamam teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.
Benim menekşem yok ama hergün menekşelerinizin resimlerine bakıyorum. Pet bardak burda geçince araya girdim. Özür dilerim konuyu dağıttığım için.

Fatih
11-02-2009, 19:53
Faruk abinin menekşeleri:p

Fatih
11-02-2009, 19:54
bunlarda devamı:p

Faruk
11-02-2009, 20:02
Arkadaşlar menekşelerimden sadece sadece bazılarını sizinle paylaşıyorum. Ama renkleri daha koyu ve güzel. Resimlerdekinden daha hoşlar. Kamerayla çektiğim zaman daha iyi görülecekler. Özellikle picasso menekşem görülmemiş bir renk ama burda mor menekşe gibi çıkmış.

Serra43
12-02-2009, 22:31
Mor açan menekşeyi çelikten ürettim.Öbürlerinde bir kısmı aşılı çelikler.

Nejla K.
12-02-2009, 22:36
Serra çok güzeller ve sağlıklılar. Çiçekleri de bol olur, inşallah... Hele çay kutusu içinde olmalarını çok nostaljik buldum, bence yerlerini çok sevmişler,güle güle büyütün süperler...

Faruk
12-02-2009, 22:41
Serra43 özellikle yavrulu menekşelerinize bayıldım. Sera yapmadan mı yavruladılar?

Sûz-i Dilârâ
12-02-2009, 22:45
Sevgili Serra43, tam bir menekşe cennetine çevirmişsiniz :) merak ettim onların hepsi hangi renklerde açacaklar :D
Bir de bir şey sormak istiyorum, farklı renklerdeki menekşelerin dallarını birleştirip diktiğimizde daha farklı bir renk elde edebiliyor muyuz?

Serra43
12-02-2009, 22:46
Çok teşekkür ederim,sera yapmadan yavruladılar,sera başka yapraklara denedi çürüdüler,serasız daha güzel oldu.

Faruk
12-02-2009, 22:49
Süz-i Dilara farklı renklerde yapraklar birleştirildiği zaman yüksek ihtimalle gen alış verişinden dolayı farklı renk çıkıyor. Önceki sayfalar da bununla ilgili çok resim ve açıklama bulabilirsiniz...

Faruk
12-02-2009, 22:52
Serra43 petlere yaprakları köklendirip mi diktiniz?
Petlere diktiğiniz yapraklar kaç günde çıktılar?
Sizin 2 yaprağı çaprazla yönteminiz nasıl?
Anlatırsanız sevinirim...

Serra43
12-02-2009, 22:55
Süz-i Dilara çoğunun reklerini bilmiyorum,her açan süpriz olacak.

Serra43
12-02-2009, 23:03
Faruk bey,doğrudan torfa ektim,torfupetin yarısına kadar doldurdum,1,5 2 aykadar sürdü ama şimdiki evim güneş alıyor percere kenarındada olunca cok hızlandılar.Arkadaşların gösterdiği gibi çaprazlama aynı,birtanede bir yaprağın üstünü bıçakla aldım öbür yaprağın da altını aldım bunları kestiğim yerler yapışacak şekilde üstüste diktim,belki açarken ebrusü farklı çıkacakmı bakacam.

Yağız59
13-02-2009, 09:22
Sayın Serra43 sizi tebrik ederim, tek kelime ile harikalar...
Ancak küçük bir hatırlatma yapmak isterim eğer yanlış anlaşılmaz isem...

Şeffaf olan bardakların zamanla hastalıklara davetiye çıkaracağını söylemeliyim. Yani zamanla yosunlaşma meydana gelebilir toprakta, o bakımdan onları bir şekilde ışıktan koruyabilirseniz daha sağlıklı olur düşüncesindeyim. Çözüm önerisi olarakta renkli bir kağıt, alüminyum folyo veya benim yaptığım gibi oğlumun kitap kaplama kağıtlarının artan kısımları:) gibi...

Saygılarımla

Fatih
13-02-2009, 10:35
bunlarda benimkilerin son halleri:p

Fatih
13-02-2009, 10:36
devamı;)

Faruk
13-02-2009, 11:00
Fatihciğim ne güzel çiçeklenmişler öyle. Bitkilerine hayran kaldım. Hep böyle kalsınlar.

Serra43
13-02-2009, 12:28
Fatih bey menekşeleriniz çok güzeller,benimkilerde böyle olur diye uzun süredir bekliyorum.Yagiz bey söylediğiniz bilgileri hiç bilmiyordum çok sağ olun.

ninina84
13-02-2009, 12:45
Yarın menekşe almanın tam zamanı galiba. Yarın menekşe alacak arkadaşlar aldıkları menekşeleri foruma eklerlerse seviniriz.

Bu benim geçen haftasonu Bauhaus'tan aldığım fırfırlım. ;)

katmer
13-02-2009, 13:41
Benim rengini bilmediğim picassom ve yeni yavrularım. Bir tanesi Aydın'dan hediye;)

Faruk
13-02-2009, 14:02
Katmer menkşelerin çok hoşlar. Özellikle yeni çıkan marul yapraklı yavruların ne kadar güzel ve şirinler. İlk defa böyle bir yaprak gördüm. Benim marul yapraklarımdan baya farklılar...

katmer
13-02-2009, 14:08
Bunlar özel cinsler. Nejla K. nın katmerli pembesiyle aynı cins ama fotoğraftaki beyaz katmerli.

Nariel
13-02-2009, 15:33
Picasso menekşelerin bordo renklisinden başkasını görmedim ben Sn. katmer. Sizinki de büyük ihtimal bordodur.

Benim yapraklarım neredeyse 3.5 ayda yavru verdiler, şimdi büyümekle meşguller. Yaprakların yavrulaması çok uzun sürdü, kış boyu da sıcacık bir odada durmuşlardı halbuki, ışık da vardı. Yapraklar karttı, ondan olabilir. Biraz daha büyüsünler, güneşli günler de başlasın, besin vereceğim onlara.

katmer
13-02-2009, 15:35
Yeni bir torf aldım, adı Gartengold. Üzerinde humus ve cocopeat karışımı olduğu yazıyor. Bu torf hakkında bilgi sahibi olan var mı? Fidanlıkdaki bey bunun en iyisi olduğunu söyledi. Ben yine de sizlerden onay almak istiyorum.

katmer
13-02-2009, 15:41
Sayın Nariel, küçücük bir goncası var. Sanırım 10 güne kadar açar, bende bordo **** pembe olduğunu düşünüyorum. Belli mi olur belki bizi şaşırtır.
Benim yapraklarımın maaşallahları var. Direkt diktiğim taktirde 1 ay sonunda yavru veriyorlar. Radyatörün üzerindeki mermerde ve cam kenarındalar. Sizinkiler yaprakların kartlığından olabilir. Yoksa siz bu konuda benden de başarılısınız..
Merak ettiğim birşey var. Bendeki picassonun yaprakları çok körpe, çabuk kırılabiliyor. Sizinki de öyle mi acaba?

Faruk
13-02-2009, 16:16
Picasso olanların ben çok fazla rengini gördüm. Mesela benimkiler yani picassolarım bordo ve pembeden farklı renkler.

özlem11
13-02-2009, 16:45
Canlı olarak bende pembe ve bordo olanını gördüm. Zaten bordo olanı bende var.

katmer
13-02-2009, 17:19
Gözlerinize inanamayacaksınız...
www.steverd.com/violets/name2.htm
Linki tıkladıktan sonra bu albüme bakmanızı öneririm.
Picasso (from Marjorie's Photo Album)

egome
13-02-2009, 21:41
Gözlerinize inanamayacaksınız...
www.steverd.com/violets/name2.htm

Gerçekten çok süper çeşitler var acaba bu çeşitlerden satış yapan bir yer varmıdır?

katmer
13-02-2009, 22:05
Türkiye' de bu kadar çeşit olmadığını biliyoruz. Bazı türlerine büyük alış veriş merkezlerinde ve büyük marketlerde rastlanabiliyor.

Nariel
13-02-2009, 22:41
Sayın Nariel...sizinkiler yaprakların kartlığından olabilir. Yoksa siz bu konuda benden de başarılısınız..
Merak ettiğim birşey var. Bendeki picassonun yaprakları çok körpe, çabuk kırılabiliyor. Sizinki de öyle mi acaba?

Sevgili katmer, düşündüm de, kart olmasından ziyade sanırım başka bir şey geç yavrulamalarına sebep oldu: Bu yapraklar kaldığım yurttaki odamda, yerde duruyor; odayı temizleyen kadınların süpürgeyle ya da elle çiçeklerimi itip yerleri temizlemesi sırasında yapraklar yerlerinden oynuyordu, doğru düzgün kök tutturup sabitleşememişlerdi. Sonra bu yaprakların saksılarını bir ayakkabi kutusu içine koydum, böylelikle temas yaprağa değil, kutuya olmaya başladı ve yavrulama bu değişiklikten birkaç hafta sonra oldu.

Benim picasso pek kırılgan değil gibi, şimdiye kadar hasar görmedi. Yaprak sapları çok uzun ve saksının ağzı dar olduğundan, yapraklar dışarı çok taşıyor ama buna rağmen başına birşey gelmedi.

katmer
13-02-2009, 22:53
Yavrulamada yaprakların yerini sevmesi de önemli. Belki de direkt yerde üşüyorlardı. Kutunun içinde olmaları soğuğu kesmiş de olabilir. Sıcak ortamda daha çabuk yavru veriyorlar çünkü.

Faruk
13-02-2009, 23:51
Sıcak ortamlarda sera kullanmadan pet bardaklara yapılan dikimler çok başarılı oluyor.

özlem11
14-02-2009, 11:29
Ama etrafına koruyucu birşeyler sarmak gerek benim yavru vermek üzere olan menekşem haşlandı. Minicik yaprak çıkarmıştı. Toprak yüzeyine çıkmamıştı. Ana yaprak yandı. Bir nevi mercek görevide yapıyor bardak. Yer sorunu olanlar için ideal bir çözüm...

egome
14-02-2009, 13:31
Arkadaşlar ben tohum almak istiyorum. Tohum almak isteyenler söylesin, sipariş konusunda tecrübeli arkadaşlar belki yardımcı olurlar..

Tohum getirtme durumu olursa bende almak isterim.

Bu menekşeler kaçmaz.

http://img5.imageshack.us/img5/7286/lonestardaybreakxr9.jpg

http://img26.imageshack.us/img26/1323/lsavc2006avsstandardsizgj6.jpg

http://img11.imageshack.us/img11/9336/paulaalwaysum0.jpg

http://img15.imageshack.us/img15/6585/nesscandypinkpf8.jpg

Serra43
14-02-2009, 14:21
Dün gelen menekşelerim

Faruk
14-02-2009, 19:10
Serra43 menekşelerinizi güle güle büyütün. Ama her türlü ihtimale karşı yapraklarından birer tane koparıp çoğaltmayı unutmayın...

selenn
14-02-2009, 19:41
Tohum getirtme durumu olursa bende almak isterim.

Bu menekşeler kaçmaz.

http://img5.imageshack.us/img5/7286/lonestardaybreakxr9.jpg

http://img26.imageshack.us/img26/1323/lsavc2006avsstandardsizgj6.jpg

http://img11.imageshack.us/img11/9336/paulaalwaysum0.jpg

http://img15.imageshack.us/img15/6585/nesscandypinkpf8.jpg

Hakikaten çok güzeller, tohum alınacak durum olursa ben de katılırım.
Bu arada picasso menekşelerden almak istiyorum, nereden alabilirim? Bilgi verirseniz sevinirim

Fatih
14-02-2009, 21:14
bunu sıcak sıcak ekleyeyim dedim sevgililer günü için gelen bir dost.iki ortak yanımız vardı yalnızdık:( ama şimdi birbirimizi bulduk:D

Nariel
14-02-2009, 22:38
Bizim picassonun yapraklarında inanılmaz bir durum var; ortadan yeni çıkan yapraklar yeşil-beyaz değil de yeşil-PEMBE çıkıyor! İnanılmaz, harika..!

Acaba sıcaklık(mevsim) değişiminden midir, yoksa tip mi değiştiriyor?

Faruk
14-02-2009, 22:45
Nariel benim picassomun biride ortasından pembe yapraklar çıkarmaya başladı senin fotolarındakinin neredeyse aynısı. Ben 2 hafta önce pencere kenarına kaloriferin üstüne gelecek şekilde yerini değiştirdim. Bana kalırsa sıcakığa bağlıyorum ama mevsimsel değişiklikte olabilir. Ama yapraklar büyüdükçe pembelikleri ortasından gider diye tahmin ediyorum...

Nariel
14-02-2009, 22:50
O zaman sıcaklıktan olabilir, çünkü menekşenin bulunduğu yerde mevsim tam anlamıyla bahar. Sıcaklık son haftalarda oldukça yüksekti, etkilenmiş olabilir..

özlem11
15-02-2009, 09:09
Ama benimkindede böyle bir durum var. Ara ara yeşil beyaz pembe karışımı...
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23387&catid=member&imageuser=16486
Linkte daha önce çekilmiş fotografı var. Çok belli değil ama bu cinslerin sanırım böyle renklenmeye meyili var...

Faruk
15-02-2009, 10:38
Olay9 emin değilim ama menekşenin türünden de olabilir dediğin gibi. Malum picassolar renkli yapraklı menekşeler...

Faruk
15-02-2009, 11:49
Gullyabani bu konular afrika menekşesi ana sayfasında ve afrika menekşesi sosyal grubunda önceki sayfalarda işlenmiştir. Önceki sayfaları okursanız sorularınıza daha net cevaplar bulabilirsiniz.

katmer
15-02-2009, 13:04
Benim tumasını beklediğim bir yaprağım var. Komando kıyafetleri gibi açık yeşil, koyu yeşil alacalı. Yavru yaprakların nasıl çıkacağını çok merak ediyorum. Sanırım cinsi "apache". Tam emin değilim ama yabancı sitelerdeki apachilerle kıyaslama yapıyorum. Çok da benziyor...

Faruk
15-02-2009, 23:29
Katmer menekşeler de "apache" nasıl bir tür ? İlk defa böyle bir tür duydum ve merak etmeye başladım. Elinde ki "apache" nin resimlerini foruma eklersen sevinirim.

Nejla K.
16-02-2009, 08:11
Arkadaşlar,önceki sayfalarda bahsettiğmiz Y dikim yapraklardan tutturan var mı? Yalnız benimkiler mi tuttu... Yaprağın arkasından yavrular çıktı,bu normal mi diye soracaktım?

Faruk
16-02-2009, 09:09
Benim diktiğim Y dikimlerin hepsi maalesef çürüdü. Bir daha Y dikim yapmamaya kararlıyım...

özlem11
16-02-2009, 09:17
Benimkiler tuttu. Sera yöntemi yapmıştım.

Faruk
16-02-2009, 09:54
Olay9 yavruları toprak üzerine çıktı mı? Benimde yapraklar sera ortamında tuttu ama bir süre sonra çürümeye başladı ve çürüdü. O yüzden bir daha sera yönteminde Y dikim olayını denememekte kararlıyım. Baya yaprağım bu uğurda heba oldu.

özlem11
16-02-2009, 10:03
Benim 23 ocak itibariyle diktiklerim tuttu. Ben serada 1,5 hafta kadar tuttum. (Sera yöntemimde saksıya poşet bağlama şeklinde. Bu iş için özel raflı şefaf brandadan yapılmış düzeneklerde var ama; malesef o şekilde değil.) Yeni başlayanlar için belirtmek istedim.
Ayrıca 11 şubatta 3 lü yaprak aşılamasıda yaptım. Onlarda 5 gün oldu ama ilk günki gibi canlılar, sağlamlar. Yaprakların renkleride ebruli mor beyaz, pembe ve mor...

Faruk
16-02-2009, 10:50
Olay9 diktikten sonra yavrular toprak yüzüne çıkana kadar mı poşet üzerinde kalıyor? Yoksa diktikten belirli bir süre sonra mı poşeti çıkarıyorsun?
Eğer öyleyse ben sera mı hemen açayım ve açık havada dursunlar biraz.

özlem11
16-02-2009, 12:36
Ben ektikten sonra yavru vermesini beklemiyorum. 2 hafta gibi bir süre sonra açıyorum.

toprak12
16-02-2009, 12:46
yaklaşık 1 ay oldu ama hala yaprak çıkarmadılar. 2 tane yaprakğını diktim toprağa.yapraklarının o tüyleri kalkmış havaya epey keyifliler ama bir türlü yaprak çıkarmadılar.aydınlık bir yerde duruyorlar

merih
16-02-2009, 12:51
Bizim picassonun yapraklarında inanılmaz bir durum var; ortadan yeni çıkan yapraklar yeşil-beyaz değil de yeşil-PEMBE çıkıyor! İnanılmaz, harika..!

Acaba sıcaklık(mevsim) değişiminden midir, yoksa tip mi değiştiriyor?

Merhaba,
çok şık görünüyorlar.Yapraktan çoğaltma yöntemine gidseniz yedekleseniz ,bakalım o zaman bir değişiklik olacak mı:confused:Menekşeyi nereden almıştınız:confused:Sevgiler;)

katmer
16-02-2009, 20:05
Size apache diye bahsettiğim menekşenin yaprağı....Yaprağın önden ve arkadan görünüşü..Elimde sadece bir tane var, onun da köklenmesini bekliyorum. Dilerim köklenir..

Faruk
16-02-2009, 20:10
Apache hakikaten çok farklı geldi bana. İnşallah hemen tutarda yavrularıyla beraber görme ve inceleme fırsatı buluruz.

Nejla K.
16-02-2009, 20:50
Katmer yaprağın renkleri harika ama ben diktiğin toprağı merak ettim. Torf olmadığını düşünüyorum.

özlem11
16-02-2009, 21:02
Bence kestane toprağı gibi. Birazda güneşten yanmış yaprak...

Nariel
16-02-2009, 21:19
Merhaba sevgili merih, picasso menekşeyi yazın İzmir'den almıştım. İstanbul'da da sık sık rastlıyorum koçtaş ve migroslarda.

Faruk
16-02-2009, 21:20
Benim torf dışında yapraklarım tutmuyor nedense. Torf en ideali bence...

selenn
16-02-2009, 22:14
Sayın Nariel picassolardan ben de arıyorum cevabınız için teşekkürler.
Faruk Bey ben de torf ile menekşe yapraklarının daha hızlı yavru verdiğini düşünüyorum. Bir ara coco peat ve torf karışımını da deneyeceğim.

Faruk
16-02-2009, 22:33
Selenn coco peat ne demek? Ne işe yarar?

Nejla K.
16-02-2009, 22:39
Menekşeseverler, annemin menekşelerinden bir bölüm görüntüledim.