View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
mor-salkım
15-04-2014, 22:34
Arkadaşlar bauhauslara çok güzel menekşeler gelmiş. Ayrıca nilüferlerde vardı, zambaklar v.s. zaten bir sürüydü. İlgilenenler bir ziyaret etmeli bence insan kendini kaybediyor resmen :)
Bu da benim tek menekşem, yakında yanına arkadaş alırım inşallah...
mor-salkım
16-04-2014, 23:55
Sabahlarımın neşesi bunlar :)
Yeni açan menekşelerim...
Arkadaşlar bu menekşelerimi yaklaşık 6-7 ay önce dikmiştim,çalıştığım iş yerindeki arkadaşlardan, komşulardan,akraba ziyaretlerinden isteyip diktiğim yaprakların yavruları artık açacaklar.Renkleri çoğu meçhul,merakla bekliyorum,hayırlısı bakalım...
mor-salkım
17-04-2014, 15:12
Çok ilginç birşey duydum ve paylaşmak istedim. Bir tanıdık menekşelerine, onlarında belki başı ağrıyordur falan diyerek evde ne kadar tarihi geçmeye yakın ağrı kesici, antidepresan, vitamin varsa, havanda dövmüş ve sulandırıp menekşelerini sulamış o suyla. Sonuç muhteşem! Menekşeler nasıl açacaklarını şaşırmış. Ağırlıklı olarak kas gevşetici ağrı kesici varmış hapların içinde :D :D Denemedim ama İşe yarama ihtimali olabilir, belki asidik ortam sağlamışlardır ya da belki hormonal bi destek... :)
mor-salkım
17-04-2014, 16:18
Evet denemek lazım kesinlikle. Şu an elimde ne öyle haplar var ne de denemelik menekşem ama olursa deneyebilirim :)
menekşecibaba
17-04-2014, 19:44
Her şeyin fazlası zarar..:)
Bugunlerde benim menekşelerde çiçkleniyor.bitanesi açtı diğerleri tomurcukta a101den almıştım kışın..yavrularımda yetişkin olma yolunda, iyice büyümeden ayırmıycam ama
afrika menekşelerinin kuruyan çiçeklerini budamalı mıyız? Budanması gerekiyorsa nasıl bir yöntem uygulanmalıdır?
afrika menekşelerinin kuruyan çiçeklerini budamalı mıyız? Budanması gerekiyorsa nasıl bir yöntem uygulanmalıdır? kuruyan cicekleri elinizle koparabilirsiniz ama sadece kuruyanlari. dali tamamen koparmayin
kuruyan cicekleri elinizle koparabilirsiniz ama sadece kuruyanlari. dali tamamen koparmayin
Çiçekleri biten çiçek dallarını dibinden koparmanız gerekir. Menekşe çiçeksiz dala enerji harcamamalı.
Çiçekleri biten çiçek dallarını dibinden koparmanız gerekir. Menekşe çiçeksiz dala enerji harcamamalı. sevgili katmer ben ayni daldan tomurcuklari olanlar icin dali koparmayin demek istemistim. dediginiz gibi cicekleri tamamen biten dallari ben de bekletmeden kopariyorum
hasarigirl
19-04-2014, 19:39
Merhabalar. .iki meneksem var.biri biraz ciliz bir cicek.digeriyse daha guclu bolca tomurcuk var diplerinde cok sevincliyim:)
Bir sorum olacak iki meneksemde pencere onunde yaklasik bir saat kis gunesi(AKSAM) goruyorlar..
Gunler gectikce gordugu gunesin suresi de siddeti de artacak..hazirana dogru ordan kaldirsam mi
Yoksa kaldirmasam gunese karsi direnc gelistirirler mi?? Gunes ciceklendiginde ciceklerini yakar diye korkuyorum.iceri alincada cicek acmiyorlarlar napsam bilemedim fikre ihtiyacim var..
Merhabalar. .iki meneksem var.biri biraz ciliz bir cicek.digeriyse daha guclu bolca tomurcuk var diplerinde cok sevincliyim:)
Bir sorum olacak iki meneksemde pencere onunde yaklasik bir saat kis gunesi(AKSAM) goruyorlar..
Gunler gectikce gordugu gunesin suresi de siddeti de artacak..hazirana dogru ordan kaldirsam mi
Yoksa kaldirmasam gunese karsi direnc gelistirirler mi?? Gunes ciceklendiginde ciceklerini yakar diye korkuyorum.iceri alincada cicek acmiyorlarlar napsam bilemedim fikre ihtiyacim var..
yazin direkt gunes vurursa ciceginiz yanabilir..bu bir gunde bile oluyor..eger tul arkasindan gunes alabilecegi bir yer yoksa cama beyaz bir kagit yapistirabilirsiniz belki..direkt gunes vurmamis ama bol isik ve isida almis olur..zira boyle yapanlar vwr..bay tomurcegin sayfasinda da gormustum..bi bakin derim
Çok ilginç birşey duydum ve paylaşmak istedim. Bir tanıdık menekşelerine, onlarında belki başı ağrıyordur falan diyerek evde ne kadar tarihi geçmeye yakın ağrı kesici, antidepresan, vitamin varsa, havanda dövmüş ve sulandırıp menekşelerini sulamış o suyla. Sonuç muhteşem! Menekşeler nasıl açacaklarını şaşırmış. Ağırlıklı olarak kas gevşetici ağrı kesici varmış hapların içinde :D :D Denemedim ama İşe yarama ihtimali olabilir, belki asidik ortam sağlamışlardır ya da belki hormonal bi destek... :)
Lütfen bu tür uygulamaları mümkünse paylaşmayalım, faydadan çok zararı olacaktır.
Evde ne kadar ilaç varsa karıştırmanın asidik ortam sağlaması mümkün mü? Eğer ihtiyaç asidik ortamsa bunu bir parça limontuzu ile halledebilirsiniz.
Eskiden yani çevrede bu kadar besin yokken, kullandığımız bazı vitaminleri o da az miktarda olmak şartıyla ezer, sulama suyuna karıştırırdık. Daha sonra bu vitaminlerin insan bedenine uygun olduğu için bitkiler tarafından emilemediğini öğrendik. Yani bir işe yaramamış.
ben de bu aralar sulama suyunda sirke kullaniyorum ev yapimi elma sirkesi.bi litreye bi cay kasigi kattim.hazir sisede gerektikce kullaniyorum.bu sabahta yumurta haslamistim onun suyunu kullanicam :D
hasarigirl
20-04-2014, 19:03
yazin direkt gunes vurursa ciceginiz yanabilir..bu bir gunde bile oluyor..eger tul arkasindan gunes alabilecegi bir yer yoksa cama beyaz bir kagit yapistirabilirsiniz belki..direkt gunes vurmamis ama bol isik ve isida almis olur..zira boyle yapanlar vwr..bay tomurcegin sayfasinda da gormustum..bi bakin derim
Tesekkur ederim cevabiniz icin.tul arkasindan gunes gorebilecigi bir yer yok sadece yuksek yerlere koyabiliyorum iki afacan dolayisoyla..
Kagit uygulamak iyi fikir tabi bir bakayim dediginiz sayfadan..cok tesekkurler..
kadiryasar
20-04-2014, 23:22
Ofisimden bir köşe ;
Bu köşe hem güneyden hemde batıdan direkt güneş alıyor. bu sebeple Aydınger adıyla bildiğimiz kağıtlarla camları kapladım.. Mutlu mesuduz.. ;)
Mesaj No: #12216 Sayfa :408
Bir örneğini görebilirsiniz .. hasarigirl
hasarigirl
21-04-2014, 10:35
Tesekkurler sn.kadiryasar sayfalari mobilden arayip taramaktan bikmistim.ustelikte begendigim bir fotografmis:))
Gule gule buyutun meneksrlerinizi..bu aydinger kagidini nerelerden bulabilirim?? Nenlenip burus burus olmuyodur insallah..
Seni seyretmelere doyamadım:)
mor-salkım
22-04-2014, 01:06
Evde ne kadar ilaç varsa karıştırmanın asidik ortam sağlaması mümkün mü? Eğer ihtiyaç asidik ortamsa bunu bir parça limontuzu ile halledebilirsiniz.
Eskiden yani çevrede bu kadar besin yokken, kullandığımız bazı vitaminleri o da az miktarda olmak şartıyla ezer, sulama suyuna karıştırırdık. Daha sonra bu vitaminlerin insan bedenine uygun olduğu için bitkiler tarafından emilemediğini öğrendik. Yani bir işe yaramamış.
Her ilaç bitkiler tarafından emilmez diye birşey olamaz. Bununla birlikte ben illa herkes böyle birşey denemeli demedim ki, esprili bir şekilde bir tanıdığın yaptığını sizlerle paylaştım arkadaşlar. Neden bu tepki anlayamadım doğrusu. Evet bir parça limon tozu ile asidik ortam yaratabilirsiniz, ancak kullanılan ağrı kesiciler de zayıf asitler içerdiğinden işe yaramış olabilir çok doğal bir durum. Ayrıca kullanılan vitaminler de emilebilir. Demir hapı attıysa bu bitki tarafından emilmez diyemezsiniz gayet rahat emilebilir çünkü demir 2 sülfatı bitki de emer insan bünyesi de ya da bir kalsiyumu... Bence paniğe gerek yok. Ben zaten genel bahsettim, birileri yanlış birşeyler anlayıp yapmasın diye, ne ilaç adı verdim, ne de şu kadar şunu koyun dedim. Evinizdeki ilaçların ne içerdiğini bilmeden yapacağınız işin sonu ****** hüsran olabilir. Ne reaksiyon vereceğini bilemezsiniz ki kimya bilginiz yoksa.Zaten siz deneyin biz de sonucu görelim diyen arkadaş güzel bir yanıt verdi bende gülerek olsa denerim dedim. Neyse buradaki espriyi fazla ciddiye almışsınız bence, önemsiz bir detaydı,keşke hiç yazmasaydım.
menekşezar
22-04-2014, 17:12
Sevgili Mor salkım sizin duyduğunuzu bende duydum ama başka başka bir hapın iyi geldiğni duymuştum sizde tahmin etmişsinizdir hangisi olduğunu arkadaşlar kızmayın ama çokda iyi geliyormuş hormonları çalıştırıyormuş. Ben bilmem milletin yalancısıyım.
menekşecibaba
22-04-2014, 19:41
Arkadaşlar bildiğiniz şeylerden şaşmayın , bizler bilgilerimizi sizlerle paylaşıyoruz. Yıllardır bu işin içinde olan büyük yetiştiricilerin tecrübelerini sizlerle paylaşıyor ve uyguluyoruz bir problem de yaşamıyoruz . Ama denemek isteyen varsa istediği şeyi dener , belgeleyip bizlerle paylaşır. Memnun oluruz ama kulaktan duyma bilgileri bitkilerinize uygulayıp elinizdekinden de olmayın. Her bitkinin özellikleri ve ihtiyaçları farklıdır , bizim sevimli , kibar,nazik , aşık olanı tutkuyla kendine bağlayan afrika menekşelerimiz daha bir başkadır.
Arkadaşlar,
Doğum kontrol haplarının içeriğindeki östrojen ve progesteron türevi maddeler bitkiler tarafından da emilip kullanılabiliyor, doğru. Çok çok az miktarlarda olması bitki için yeterli. Yalnız önemli bir noktaya dikkat çekmek isterim, bazı doğum kontrol haplarının etken maddelerinin fazlalığının bitkiye etkisi olmazken bazıları fazla dozda tam tersi sonuçlara yol açabilir. Hızlıca büyüsün isteyip bitki toprağına koyduğunuz haplar büyümeyi tamamen durdurabilir. Böyle bir uygulama yapmaya gerek var mı? Bence yok ama ben denemek istiyorum, uygun dozajı ve uygun hapı bulucam diyorsanız olabilir tabi. Ya da çevrenizde böyle bir hap kullanıp olumlu sonuç almış birinin yaptıklarını aynen uygulayabilirsiniz.
Vitamin haplarında bulunan vitaminlerden ziyade iz elementler bitki için faydalı. Eğer bitkide o elementlerin bir veya birkaçının eksikliği varsa kullanılabilir. Zaten sağlıklı bir bitkiye kendi kullandığımız vitamin haplarından vermek faydasız olacaktır.
Başka haplar, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler vs. bitki toprağını asidik yapar, evet. Fakat bunun için limon tuzu kullanmak varken hapı bitkiye harcamak çok pahalı bir yöntem değil mi? :D Ayrıca yine başka olumlu veya olumsuz etkileri olup olmayacağını bilemeyiz.
Doğum kontrol haplarının bile nasıl bir etki mekanizmasıyla olumlu sonuç yarattığı bilinmemekte. Dolayısıyla illa da çabucak ve çok büyüsün, benim beklemeye sabrım yok derseniz daha önce denenmiş doğum kontrol haplarını kullanabilirsiniz veya bitkilerinizi hap manyağı yapmadan doğal ritimleriyle büyümelerine izin verirsiniz, size kalmış :D
kadiryasar
23-04-2014, 15:53
Tesekkurler sn.kadiryasar sayfalari mobilden arayip taramaktan bikmistim.ustelikte begendigim bir fotografmis:))
Gule gule buyutun meneksrlerinizi..bu aydinger kagidini nerelerden bulabilirim?? Nenlenip burus burus olmuyodur insallah..
Maalesef nemlenince buruşuyor. Ama ışığı iyi geçirdiği için tercih etmiştim.
Hemen hemen orta büyüklükteki tüm kırtasiyelerde bulunur.
menekşecibaba
23-04-2014, 18:11
Yağlı kağıt ta kullanabilirsiniz ama en güzeli ıslanınca buruş mamasını istiyorsanız , buzlu şeffaf naylon kaplar var veya şeffaf desenli Dc-fix yapışkanlı folyolar var. Yapışkanlı folyolar (2 mt.*45 cm.) la camlarınız da dışarıdan güzel gözükür .
Daha olmadı sanatsal kabiliyetiniz varsa vitray çalışması yapabilirsiniz..:)
sardunyadervis
24-04-2014, 00:20
Tül perde olur tulbent inceliğinde
hasarigirl
24-04-2014, 15:25
buda anneme hediye ettigim menekse.iki
aydir o bakiyor ve hep cay demini sogutup kullaniyormus.
bir ara cok iyi grlfi yaprak saplari kalinlasti diyordu.simdi ise bir aydan fazladir dibinde tomurcugu vsr a ma tomurcuk bir turlu yukselememis.son hali bu fotograf.
gunes yetersizdi buzdolabinin uzerinde isik cok azdi pencere kenarina koymasini soyledim.
bide bir kere cayin deminin icindeki yapraklarini da koymus soguk halde tabi.3-5 gun kalmis oyle.
yapma dedim ama tam olarak yanlistir da diyemedim.nedir bu meneksenin sorunu???
menekşezar
24-04-2014, 18:22
Benim nazlı bebeklerim.Ebruli olanı geçen hafta çiçekçinin önünden geçerken dayanamayıp aldım.
sardunyadervis
24-04-2014, 22:17
buda anneme hediye ettigim menekse.iki
aydir o bakiyor ve hep cay demini sogutup kullaniyormus.
bir ara cok iyi grlfi yaprak saplari kalinlasti diyordu.simdi ise bir aydan fazladir dibinde tomurcugu vsr a ma tomurcuk bir turlu yukselememis.son hali bu fotograf.
gunes yetersizdi buzdolabinin uzerinde isik cok azdi pencere kenarina koymasini soyledim.
bide bir kere cayin deminin icindeki yapraklarini da koymus soguk halde tabi.3-5 gun kalmis oyle.
yapma dedim ama tam olarak yanlistir da diyemedim.nedir bu meneksenin sorunu???
Işık istiyor sanırım
Çay demi arada verilirse iyi olabilir ama cok sık vermemek lazım bu seferde fazla asitli ortam olur annenize selamımı iletin her zaman degil arada bir cayın soğumuş haldeyken verebilir ama çok sık degil sinek te yapar :)
menekşezar
26-04-2014, 07:48
bu yavrular bir yaşına girecek.
menekşezar
26-04-2014, 08:00
bu menekşemde açıp geçmişti ama yerini sevdi galiba yeniden çiçeklendi.
menekşecibaba
26-04-2014, 09:54
Yeni açan güzeller..
sırası ile :
Quilting Bee
Rambling Magic(mor) sport bende oluştu sanırım başka hiçbir yerde göremedim
Lyon's Little Sweetheart
menekşecibaba
26-04-2014, 10:14
Yeni açanlar..
Pixie Blue Trail
Heaven Reflection (Picasso)
Rob's Macko Devil
LE-Fuksivoe Krugevo
Ness Angel Glitter
menekşecibaba
26-04-2014, 10:47
yeniler...
KevsHeavenStar
RamblingAngel-RamblingShunshine
RamblingRightAlong
Rob'sTooroko
KentuckyBerry
menekşecibaba
26-04-2014, 11:38
Picassolar-Alacalı yeşillik-Variegated örnekler taze taze..
CoolTeen-GumDrop
MacsBlazing Bounty
İmpostor
LelaMaria
WhiteDevil
Bugünlerde pek keyfliyiz :)
Funamblue
487006
King's Ransom
487007
Luisiana Lullaby
487008
Jan Manuet
487009
Ve Humako chimeralar...
487015
487016
487017
sami ulus
28-04-2014, 14:09
Menekşede final bu olsa gerek. Bütün menekşeler harikulade açmış. Ben bu yıl mevsimin olumsuz etkisi olacağı zannına kapıldım. Pek iyi çiçek beklemiyordum. Tam tersi oldu hem yukarıdaki Sayın Menekşecibabanın hem sayın Maki01 in çiçekleri kadar olmasada benimkilerde olağan üstü çiçek verdiler. Haziranda diktiğim çelikler hariç. Onlardan birisi açtı diğerleri 1,5 aydır tomurcukları açıp beklettiler. Bir haftaya kadar açmalarını umuyorum. Ayrıca tohumdan aldığım fidenin birisi açmak üzere. Düz beyazla morun yavrusu ne renk açacak acaba. Gövde tipi beyaz anneninkine benziyor.( Sayın Menekşecibabanın ve Sayın Maki01 in yukarıdaki menekşelerinin fotoğraflarını bilgisayarıma kayıt ettim. Cünki bakmıya doyamıyacağım menekşe finalleri. Menekşede son nokta) Elinize emeğinize sağlık.
sardunyadervis
28-04-2014, 21:31
Yeni guzel menekşelerim Menekşecibaba dan
menekşezar
29-04-2014, 09:49
şubat ayında ayırdığım yavrularım gelişmeye devam ediyor.
yavruları anneden ayırmadan dikersek ne olur? Ben ayırmadan diktim, sanki anneyi ayırınca yavruların gelişimi yavaşlıyor gibi...
menekşezar
29-04-2014, 11:05
sevgili fatito çok küçük olursa dediğiniz doğru ama yeterli büyüklüğe gelince anne yapraktan ayırmanız bence gelişimi hızlandırıyor.
Bugünlerde pek keyfliyiz :)
Funamblue
487006
Bu çeşidi hiç görmemiştim. Bayıldım bu güzele. İlk görüşte vuruldum. :eek:
menekşezar
30-04-2014, 11:47
Geçenlerde aldığım menekşenin tam açmış hali.;)
tuncel06
30-04-2014, 13:57
Emine,
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
sami ulus
30-04-2014, 15:43
Mutfak pencerem son hali
hasarigirl
01-05-2014, 14:29
iyi gunler meneksem acmak uzere dayanamadim fotografladim.
ayrica telefondan fotograf yuklemek opera mini uygulamasiyla cok kolay duyurulur..once fotografi olceklendirmek gerekiyor tabi uygun bi programla paylasmak istedim:)
hasarigirl
01-05-2014, 16:00
sn. sardunyaservis anneme selamlarini zi ilettim onunda size selami var.
annemin yeni golu de su:
bitkisel diye satilan genel temizlik amacli satilan urunden evi temixlemis ve suyundan sozde cicekleri buyutuyomus diye meneksesine dokmus:(((
meneksenin en alt siradaki yapraklari solmus burus burus olmus:(icteki yapraklar canliymis.
dis yaraklari hafta da bir tane kopar dedim ama hepsini birden mi koparsin bilemedim.ustunde de tomurcuklar vardi yapraklari koparirsa yine de cicek acarlar mi acaba???
çiçeksever
02-05-2014, 08:43
Benim 2 sorum olacak:
1.Menekşemin biri ana kökten 3 bölüme ayrılmış,ben onu ayırdım ve toprağını değiştirdim. Fakat bitkilerde kök yok.Birini toprağa diktim.Birini suya koydum.Fakat kök oluşumu olmuyor.
2.Arkadaştan filizlenmiş 3 yaprak aldım.Sapları çok uzun.Biraz derine gömdüm.Yapraklar çürümeye başladı yaprak filizleri üste çıkmadı.
Benim 2 sorum olacak:
1.Menekşemin biri ana kökten 3 bölüme ayrılmış,ben onu ayırdım ve toprağını değiştirdim. Fakat bitkilerde kök yok.Birini toprağa diktim.Birini suya koydum.Fakat kök oluşumu olmuyor.
2.Arkadaştan filizlenmiş 3 yaprak aldım.Sapları çok uzun.Biraz derine gömdüm.Yapraklar çürümeye başladı yaprak filizleri üste çıkmadı. 1.sine cvp vereyim. Bende bir meneksemde yan surdun ayirmistim. Hic koku yoktu ama diktim sallanmsyacak sekilde topraga yerlestirdim fakat kok olmadigi icin derine de dikemedim.simdi tam ortasindqn yapraklar cikardi tuttu. Yani hic bir sorun olmaz:)
ayse7478
02-05-2014, 13:03
Benim 2 sorum olacak:
2.Arkadaştan filizlenmiş 3 yaprak aldım.Sapları çok uzun.Biraz derine gömdüm.Yapraklar çürümeye başladı yaprak filizleri üste çıkmadı.
1. sorunun cevabı: bence zaman çok önemli ayırmak için ve kök oluşumu için. ben bir gaflette bulunup kışın ayırdım böyle bir menekşemi ve ana menekşem de dahil olmak üzere hepsini kaybettim. o yüzden doğru zaman şimdiler olabilir hava ısındı çünkü.
2. sorunun cevabı: yaprakları çok derine dikerseniz bebekler çıkamaz ve çürür.gayet yüzeysel dikilmesi gerekiyor ve çok sulanmaması lazım.
tabi burada çok deneyimli abiler ablalar var onlar da yazacaklardır ama benim bilgim bu şekilde.
Herkese merhaba,
2011 senesinde kimini yaprak ,kimi yavru , aldığım baya bir menekşeden elimde birkaç çeşit kaldı. Ve maşallah ki onlar da son zamanlarda ancak canlanabildi. Biraz da benim yüzümden tabi. Çeşitli rahatsızlıklar , farklı uğraşlar (küçük bir bebek gibi) derken ilgilenememiştim pek. Bu yüzden çoğunu kaybettim 😟
Kalanlar şimdilerde beni çok mutlu ediyor. Epeydir paylaşmak istiyordum. Telefondan birden fazla fotoğraf yükleyemedim, beceremedim sanırım 😁
Insana mutluluk veriyorlar😊
Yaprağı mı çiçeği mi , bilemedim😊
Daha da çiçeklenmiş hali😃
eceyıldız
04-05-2014, 13:46
Kısa bir aradan sonra yine bir sürü sorunla yeniden aranızdayım arkadaşlar merhaba...
Menekşelerim her geçen gün kötüye giderken ve ben hem kendi hemde kızımın sağlık sorunlarıyla uğraşırken üzülmekten başka bişey gelmiyordu elimden.
Şimdi hem ben hemde kızım daha iyiyiz allaha çok şükür bu yüzden hem foruma hem de menekşelerime zaman ayırabildim. Öncelikle her geçen gün kötüye giden ve herkesin menekşesi muhteşem çiçekleri ile sahibini mutlu ederken benim menekşelerim neden mutsuz neden iyi olmuyorlar diye günlerdir kafa yoruyorum. En sonunda bu gün hepsinin topraklarını değiştirmeye karar verdim kendi kendime dedim ki ya iyi olacaklar beni mutlu edecekler ya da ölecekler hepsi için birden üzülüp yenilerini alacağım.
Yaklaşık bir saat önce işe koyuldum önce toprağı hazırladım toprağın içine 2 avuç kadar çok iyi yanmış koyun gübresi karıştırdım. Sonra ilk saksıyı elime aldım ve şok oldum resmen şok oldum arkadaşlar saksının içi toprak sineyi ile dolu boşaltınca saksıyı etrafa uçuştular. Teker teker 12 saksı menekşeyi boşalttım ve hepsinde durum aynıydı. Topraklarını değiştirdikten sonra onları bir güzel yıkadım böylece sulanmış oldular ve yerlerine yerleştirdim.
Şimdi usta arkadaşlara sorularım olacak:
1-Kuzeye bakan bir pencere önünde saat 9 ile 11 arası güneş görüyorlar bu kadar güneş yeterli mi yeterli değilse dışarıya balkona alacağım orda da saat 16 dan sonra gün batımına kadar güneş görürler hangisi uygundur.
2-Bu kara sinekler yüzünden mi mutlu değildi menekşelerim.
3-Bu kara sinekler toprağa nerden geldi bilmiyorum nasıl mücadele edip kurtulacağım onlardan (yeni toprağada yerleşebilirler sonuçta önlem almam lazım.)
4-Çay posasının sinek yaptığını duymuştum doğru mu doğruysa sineklerin kaynağı belli olur.
Çünkü kaktüslerimin toprağını gevşek ve geçirgen tutması için kaktüs toprağına çay posası eklemiştim ve menekşelerle aynı yerdeydiler kaktüsler şimdi dışarda.
5-Koyun gübresini kimseye sormadan toprağa ekledim ama bütün bitkilere iyi geldiğini duymuştum umarım yanlış değildir...
Aşağıda ki foto toprağı değişip yıkanan 12 saksı menekşemin bu günkü halleri gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
eceyıldız
04-05-2014, 13:53
Benim kavanozda yavrulayan yaprağım vardı günlerce kavanozdan nasıl çıkar diye kafa yormuş ve en sonunda bir yolunu bulup çıkarmıştım. İşte o bebişler artık kendi saksılarında güzel güzel büyüyorlar...
e.aydemir
04-05-2014, 15:49
Sayın eceyıldız öncelikle geçmiş olsun.
Sinek konusunu afrika menekşeleri hastalık ve zararlıları başlığında da konuşmuştuk. Bahsettiğiniz sinekler ufak torf sinekleri ise, kullandığınız toprağa daha önceden yumurta bırakmış olabilirler
ya da fazla sulamadan kaynaklı olarak gelişmiş olabilirler. sevgili maki01 Chrysamed isimli sinek ilacını önermişti.
Ben kullandım ve çok memnun kaldım, marketlerde satılıyor size de öneririrm. Fazla gübrenin de menekşe köklerine zarar verebileceği söyleniyor. Bunun haricinde toprak değişimi yapılan ilk 2-3 gün yeni toprağa alışma sürecinde menekşeler biraz solgun görünebiliyor bilirsiniz.
Işık konusunda daha deneyimli arkadaşlarımız yardımcı olacaktır eminim.
İçinizi ferah tutun menekşeleriniz sağlıklı görünüyor bence:)
eceyıldız
04-05-2014, 16:20
Çok teşekkür ederim Sayın E.Aydemir. Toprak değişimi olunca sineklerin gittiğini okudum bütün gün bununla ilgili araştırma yaptım. Bulduğum tek sonuç sigara tütününü suda bir süre bekletip saksıya dökmek ama ben zaten saksı toptaklarını değiştirdim istediğim bunda sonra tekrar gelip saksılarıma dadanmamaları... Gübreye gelince gördüğünüz bu 12 saksıya iki avuç gübre koydum. Güneş ışığı ile ilgili sorumda cevap bulur inşallah...
1-Kuzeye bakan bir pencere önünde saat 9 ile 11 arası güneş görüyorlar bu kadar güneş yeterli mi yeterli değilse dışarıya balkona alacağım orda da saat 16 dan sonra gün batımına kadar güneş görürler hangisi uygundur.
2-Bu kara sinekler yüzünden mi mutlu değildi menekşelerim.
3-Bu kara sinekler toprağa nerden geldi bilmiyorum nasıl mücadele edip kurtulacağım onlardan (yeni toprağada yerleşebilirler sonuçta önlem almam lazım.)
4-Çay posasının sinek yaptığını duymuştum doğru mu doğruysa sineklerin kaynağı belli olur.
Çünkü kaktüslerimin toprağını gevşek ve geçirgen tutması için kaktüs toprağına çay posası eklemiştim ve menekşelerle aynı yerdeydiler kaktüsler şimdi dışarda.
5-Koyun gübresini kimseye sormadan toprağa ekledim ama bütün bitkilere iyi geldiğini duymuştum umarım yanlış değildir...
Öncelikle çok geçmiş olsun sevgili eceyıldız, neyse ki iyileşmişsiniz.
Kuzeye bakan pencerede özellikle yaz aylarında 9-11 arasında ışık almaları yeterli olur. Sıcak günlerde mümkün olduğu kadar yakıcı güneş ışığından korumamız gerekiyor.
Torf sineğine gelince çay ve koyun gübresi ile onları davet ediyorsunuz aslında , hele de yanında sinek taşıyan bitkiler de varsa. Torf sineği aşırı nemli ortamları sever , sulamaya da dikkat edilmeli ama toprağa eklediğiniz koyun gübresinden nasıl kurtulacaksınız bilemiyorum :)
eceyıldız
04-05-2014, 21:29
Öncelikle çok geçmiş olsun sevgili eceyıldız, neyse ki iyileşmişsiniz.
Kuzeye bakan pencerede özellikle yaz aylarında 9-11 arasında ışık almaları yeterli olur. Sıcak günlerde mümkün olduğu kadar yakıcı güneş ışığından korumamız gerekiyor.
Torf sineğine gelince çay ve koyun gübresi ile onları davet ediyorsunuz aslında , hele de yanında sinek taşıyan bitkiler de varsa. Torf sineği aşırı nemli ortamları sever , sulamaya da dikkat edilmeli ama toprağa eklediğiniz koyun gübresinden nasıl kurtulacaksınız bilemiyorum :)
Çok teşekkür ederim Sayın Maki,
Çok az koydum koyun gübresini inşallah etkilemez artık yapacak bişey yok. bekleyip göreceğiz... Ama ben diğer bütün bitkilerim de koyun gübresi kullanıyorum onlarda sinek yok. Çay posasını koyduğum kaktüslerde bile yok sinek. sanırım toprakla alakalı ben en son toprak değişiminde ağaçlık bir yerden toprak getirmiş genel kullanım torfuna karıştırmıştım o toprakta çürümemiş organizma varsa onlarla taşınmış ve saksılarıma yerleşmiş olmalı. Sinek olan toprakta koyun gübresi yoktu sığır gübresi vardı ondan olabilir mi.
maysan80
04-05-2014, 21:35
sayın kartol'un eklediği ilk resimdeki beyazlı pembeli menekşeye bayıldım harika...
sardunyadervis
04-05-2014, 22:29
Çok teşekkür ederim Sayın Maki,
Çok az koydum koyun gübresini inşallah etkilemez artık yapacak bişey yok. bekleyip göreceğiz... Ama ben diğer bütün bitkilerim de koyun gübresi kullanıyorum onlarda sinek yok. Çay posasını koyduğum kaktüslerde bile yok sinek. sanırım toprakla alakalı ben en son toprak değişiminde ağaçlık bir yerden toprak getirmiş genel kullanım torfuna karıştırmıştım o toprakta çürümemiş organizma varsa onlarla taşınmış ve saksılarıma yerleşmiş olmalı. Sinek olan toprakta koyun gübresi yoktu sığır gübresi vardı ondan olabilir mi.
Fazla nemli olmasından da olabilir havalandırın biraz sonra
Menekşelerin bulunduğu odaya menekselere1,5 m uzaklıktan raid felan sinek ilacıyla birkaç sıkarsanız sinekler kaybolur
vildan25
04-05-2014, 22:51
Daha da çiçeklenmiş hali
Menekşelerinize bayıldım sayın kartol.Eşimin deyimiyle çiçek yuzsuzuymusum ama bu menekşelerden bende istiyorum nerden aldığınızi öğrenebilir miyim?
sayın kartol'un eklediği ilk resimdeki beyazlı pembeli menekşeye bayıldım harika...
teşekkürler sayın maysan80.
Rob's VanillaTrail idi galiba yanlışlık yapmadıysam :)
Sevgili eceyıldız,
Geçmiş olsun öncelikle. Ben bazı çiçeklerimin saksısını değiştirirken koyun gübresi karıştırmıştım. O gübrelerin içindeki kurtçuklar nemin de vasıtasıyla gelişip sineğe dönüşüyorlar, tükenmeleri de epey bir zaman alıyor. Benim gübreli saksılarımın etrafı, yerler silme minik siyah sinek dolu oluyor. Hemen her gün süpürge ile almam gerekiyor. Sizdeki sinekler de sanırım bunlardan. Ben artık bu yüzden gübre kullanmamaya karar verdim.
eceyıldız
06-05-2014, 07:39
Sevgili Fatito ben ilk defa koyun gübresi kullanıyorum ama daha önce sığır gübresi kullanıyordum ondan olma ihtimali çok arkadaşların da yorumlarından bunu anladım. Neyseki kullandığım koyun gübresi kupkuruydu bu yüzden içinde larva olduğunu sanmıyorum. Bu sabah kontrol ettim sinekten eser yok..
Jivaya Energiya mıydı acaba bu ?
hiç bu kadar çok ve uzun ömürlü çiçek açan bir menekşem olmamıştı:)
Muhteşem bir Rob's Vanilla Trailer sevgili kartol kutlarım.
3 senedir böylesi güzel ve gelişmiş bir Vanilla'ya erişmem mümkün olamadı. Sürekli al baştan yapıyorum. Bir saksı kök çürümesinden kurtulmaya çalışan anaç Vanillam bir de yavru vermiş çeliğim var. Birgün sizinki gibi güzel bir Vanilla'mın olmasını diliyorum :)
Muhteşem bir Rob's Vanilla Trailer sevgili kartol kutlarım.
3 senedir böylesi güzel ve gelişmiş bir Vanilla'ya erişmem mümkün olamadı. Sürekli al baştan yapıyorum. Bir saksı kök çürümesinden kurtulmaya çalışan anaç Vanillam bir de yavru vermiş çeliğim var. Birgün sizinki gibi güzel bir Vanillam'ın olmasını diliyorum :)
Çok teşekkür ederim sevgili maki01, bunları duymak ne kadar güzel:)
Beni çok beklettiler bu güzel görüntü için inanın. sabırlı olmakta fayda varmış. Ben onlardan ümidi kesmedim 3 senedir, onlar da sonunda beni mutlu etti şükür:)
şimdi sadece kayıplarım için üzülüyorum. bunlardan çok daha fazlasını kaybettim.
İnşallah en kısa sürede sizin Vanilla nızda sizi mutlu eder:)
Değerli Maki01'e katılmamak mümkün değil. Sn. Kartol Çiçeklerinizin hepsinde ayrı bir coşku var Maaşallah.
Acaba toprak karışımınız, Kullandığınız gübre, gübreleme sıklığınız ve ısı şartları nasıl? Merak ettim. Bütün şartlar kıvamında sağlanmış galiba :)
Daha bol çiçekli günler dileğimle...
Selamlar...
Lyon's Little Sweetheart
489944
489945
Chirita Tamania,
489955
Kohleria Bibi,
489956
Menekşenin yakın akrabalarından, Yurt dışında çoğu üretici bakım şartları Afrika menekşelerine çok benzer olduğu için kohleria da üretiyor. Episcia da yanlarında üretilen diğer türlerden.
Değerli Maki01'e katılmamak mümkün değil. Sn. Kartol Çiçeklerinizin hepsinde ayrı bir coşku var Maaşallah.
Acaba toprak karışımınız, Kullandığınız gübre, gübreleme sıklığınız ve ısı şartları nasıl? Merak ettim. Bütün şartlar kıvamında sağlanmış galiba :)
Daha bol çiçekli günler dileğimle...
Selamlar...
Çok teşekkür ederim:)
Toprak olarak çok hassas ölçüler kullandığımı söyleyemem. Torf, hindistan cevizi torfu ve perlit karışımı.
Kışı salonda, tek petek yanar vaziyette geçiriyorlar. Yanmasa donarlar, burası erzurum:) Ama yine de salon serince oluyor.
Kuzeydoğu penceresinden ışık alıyorlar.
Sıvı besin veriyorum arada bir. oldukça seyrek daha dourusu. Ama besin verdikten sonra gelişimleri hızlandı.
Bunlar dısında da bolca seviliyorlar:)
Size de bol çiçekli günler.
Lyon's Little Sweetheart
489944
489945
Sizin çiçeklerinizde harikaaa. tebrikler:)
delfin34
07-05-2014, 13:15
merhabalar
menekşe konusunda acemi biri olarak aldığım menekşelerin çiçekleri tek tek solmaya başladı.. bu normal bir durum mu yoksa ben bir yerlerde yanlış mı yapıyorum.. solan çiçeklerin yanında yeni yeni büyüyen tomurcuklarda söz konusu..
menekşelerim tamamen solmaz değil mi ?
ayse7478
07-05-2014, 13:47
çiçeği aldığınızda toprağını değiştirdiyseniz ve menekşenizi rahatlattıysanız bir sorun çıkmaz. ben de geçen hafta aldım bir tane ve toprağını yeniledim daha büyük bir saksıya geçirdim ki baya küçüktü saksısı o yüzden. şimdi rahatı yerinde yeni tomurcuklar çıkartıyor. bunları yapın aydınlık bir yere koyun bence sorun olmaz ;)
delfin34
07-05-2014, 15:42
çiçeği aldığınızda toprağını değiştirdiyseniz ve menekşenizi rahatlattıysanız bir sorun çıkmaz. ben de geçen hafta aldım bir tane ve toprağını yeniledim daha büyük bir saksıya geçirdim ki baya küçüktü saksısı o yüzden. şimdi rahatı yerinde yeni tomurcuklar çıkartıyor. bunları yapın aydınlık bir yere koyun bence sorun olmaz ;)
toprağı değiştirdim, ışık konusunda da bir sıkıntı yok buradan okuduğum kadarıyla.. yeni tomurcuklarda çıkıyor ama bir yandan da tek tek çiçekleri soluyor.. yani bir taraftan solup bir taraftan yeni tomurcukların çıkması normal mi ? bir sıkıntı söz konusu değildir umarım.
bu arada teşekkür ediyorum cevap verdiğiniz için.
kadiryasar
07-05-2014, 17:36
toprağı değiştirdim, ışık konusunda da bir sıkıntı yok buradan okuduğum kadarıyla.. yeni tomurcuklarda çıkıyor ama bir yandan da tek tek çiçekleri soluyor.. yani bir taraftan solup bir taraftan yeni tomurcukların çıkması normal mi ? bir sıkıntı söz konusu değildir umarım.
bu arada teşekkür ediyorum cevap verdiğiniz için.
Sayın delfin34,
çiçeklerin solmasından kastettiğiniz, renklerinin günbe gün mat hale gelmesi ve aynı zamanda diğer saplardan ve/veya aynı saptan bir başka çiçeğin açması ise normal bir durum.. Çiçek elbet bir gün solacak...
Ancak yapraklarda yumuşama tomurcuğun açmadan solma gibi bir durum söz konusuysa sıkıntılı bir durumdur.. Sebebini araştırmak gerekir.
Ancak verdiğiniz bilgiye göre yeni tomurcuklar veriyorsa çiçeklerin normal işleyişinde bir süreçtir.
saygılarımla
delfin34
07-05-2014, 19:16
Sayın delfin34,
çiçeklerin solmasından kastettiğiniz, renklerinin günbe gün mat hale gelmesi ve aynı zamanda diğer saplardan ve/veya aynı saptan bir başka çiçeğin açması ise normal bir durum.. Çiçek elbet bir gün solacak...
Ancak yapraklarda yumuşama tomurcuğun açmadan solma gibi bir durum söz konusuysa sıkıntılı bir durumdur.. Sebebini araştırmak gerekir.
Ancak verdiğiniz bilgiye göre yeni tomurcuklar veriyorsa çiçeklerin normal işleyişinde bir süreçtir.
saygılarımla
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
Çiçeklerin solmasından kastım renklerinin değişmesi,kararması,sararması vs. yani solma terimini daha nasıl anlatabilirim bilemiyorum..
yapraklarında bir sorun yok gibi görünüyor aksine yeni yeni oluşumlar mevcut.
Tomurcuklarda da bir sıkıntı yok, yani aynı sapta çıkan çoklu dalların üçünde yeni tomurcuk varsa ikisinde açmış çiçeklerin solması/dökülmesi/kararması söz konusu..
daha önce hiç menekşe yetiştirmediğimden çiçekli kalma süresinin ya da çiçeklerin ne kadar dayanacağı hakkında bir fikrim olmadığı için böyle bir soru sordum.. yanlış bir şey yapıyor olabilir miyim diye ?
sanıyorum ki şimdilik bir sorun yok.. daha çoook uğraşmam gerek tabi ama umarım bende burada ki,sizlerin menekşeleriniz gibi yaşatmayı başarabilirim.
Menekşe çiçekleri neredeyse bir aya yakın bir süre dayanabiliyorlar sevgili delfin34. Sizin çiçekleriniz 1 hafta gibi bir sürede soluyorsa akla trips denilen zararlı olabileceği geliyor. Çiçek yapraklarında sarı , beyaz toz yani polen döküntüleri görüyorsanız tripsin marifeti diyebilirz.
Bu neden dışında çiçeğe su gelmesi ve ardından ışık da kararmalara neden olabiliyor. Özellikle açık renk çiçekleri olan menekşeleri çiçeklendikten sonra güneş alamayacağı bir konuma alırsanız, çiçekler çok daha uzun süre canlılığını korur.
delfin34
07-05-2014, 23:33
Menekşe çiçekleri neredeyse bir aya yakın bir süre dayanabiliyorlar sevgili delfin34. Sizin çiçekleriniz 1 hafta gibi bir sürede soluyorsa akla trips denilen zararlı olabileceği geliyor. Çiçek yapraklarında sarı , beyaz toz yani polen döküntüleri görüyorsanız tripsin marifeti diyebilirz.
Bu neden dışında çiçeğe su gelmesi ve ardından ışık da kararmalara neden olabiliyor. Özellikle açık renk çiçekleri olan menekşeleri çiçeklendikten sonra güneş alamayacağı bir konuma alırsanız, çiçekler çok daha uzun süre canlılığını korur.
Çok teşekkür ederim maki01 en anlayabileceğim cevabı verdiğiniz için.. çünkü gerçekten çiçeklerin ne kadar dayanabildiği hakkında bir bilgim yoktu.. aslında 4 saksı menekşem var bu durum sadece 1 menekşede var yani en azından onda daha sık çiçek soluyor.. hala çiçekli bir o kadarda tomurcuklu olmasına rağmen.. ama kaç günde solduğuna daha iyi dikkat etmeliyim çünkü takip etmedim.. yapraklarda beyaz tozda görmedim ama yarın iyice evirip çevirip bakmak şart oldu..
bu arada öncelikle size ve sitedeki paylaşım yapan herkese çok teşekkür etmek istiyorum çok faydalı bilgiler öğrendim.
veeee geçen gün sizin de fikrinizi aldığım annemim yıllardır açmayan menekşesinde tomurcuklar görünmeye başladı minicik.. o kadar çok sevindim ki..her canlı verilen sevgiden anlıyor:rolleyes:
vildan25
08-05-2014, 15:07
Menekşem de açtı:)
En çok sevdiklerimden ve kaybettiğimi sandığım EK_Magija Ljubvi'den kalan yavru ilk çiçeğini verdi. Hibritler arasında en ilginç tür :) Minnacık tomurcukken açmaya başlıyor ve hergün en az yarım santim bazen daha da fazla gelişerek kocaman süslü çiçeğini sunuyor. Bugünki haliyle 3 cm çapında , biliyorum 6-7 santime kadar büyüyecek bu çiçek :)
490822
sardunyadervis
09-05-2014, 13:20
Yapraklar neden alta doğru bükülür? Fazla gübreden tuzlanmadan, fazla asitten, cok nemden mi? Sizce hangisi birkactanesi öyle oldu gözle görülür bir zararlı yok
hasarigirl
09-05-2014, 13:35
iyi gunler diliyorum cicekleriniz harika. ..
menekselerim yavas acmakda israr ediyolar bende bekledikce bekliyorum fotograflamak icin.
ancak bakiyorum da bazi kisiler o kadar guzel fotografliyorlar ki hayran kaliyorum.
ne kadar ugrassam da benim gordugum gozle yansitamiyorum size ciceklerimi fotograflarda.
bu konuda bir baslik acilsa ne guzel olurdu. .
hakiiki 06
09-05-2014, 22:37
menekşe dünyasından hoş bir güzellik
menekşecibaba
10-05-2014, 20:08
En üstteki Ramblin Magic normalde pembe kırcıllı bende sport oluştu yaklaşık iki senedir çok güzel mor açıyor.
3. sırada Aca s Glamour Puss harika bir rengi var.
4. Kev s Heaven Star yıldız.
5. Lyon s Bunny Hoppy arkada Music Box Dancer
2013 eylül ayı idi galiba; mor menekşem ile beyaz menekşemi denemek amacıyla birer yapraklarını aldım her ikisinin sapını enlemesine keserek bir iple birbirine bağladım ve bu şekilde perlite diktim. bir sürü yavru çıktı. Yavruların yaprak şekli ve rengi sanki melez gibi geldi çok heyecanlandım herkese gösterdim seviçle. Biraz büyüyünce ayırdım ve biri resimdeki gibi yine aynı ton mor açtı (Heyecanım acaba ebrulu olur mu diye idi, ama başaramadm:()
Galiba babaya çekmiş:p
2013 eylül ayı idi galiba; mor menekşem ile beyaz menekşemi denemek amacıyla birer yapraklarını aldım her ikisinin sapını enlemesine keserek bir iple birbirine bağladım ve bu şekilde perlite diktim. bir sürü yavru çıktı. Yavruların yaprak şekli ve rengi sanki melez gibi geldi çok heyecanlandım herkese gösterdim seviçle. Biraz büyüyünce ayırdım ve biri resimdeki gibi yine aynı ton mor açtı (Heyecanım acaba ebrulu olur mu diye idi, ama başaramadm:()
Galiba babaya çekmiş:p
Sevgili Deryya,
Menekşe yetiştirmeye başladığımız hepimizi heyecanlandıran bu uygulamanın bilgi dağarcığımız geliştikce nafile bir çaba olduğunu öğrendik malesef. Yapraklarla melez ya da yeni türde bir menekşe üretmeniz mümkün değil, yapay tozlaştırmayı deneyin :)
Teşekkür ederim ilginize Sayın maki01; mümkün olamayacağını burada okumuştum ama işte Hoca misali ya tutarsa diye ümitlenmiştim. Buradan arkadaşlara hava atacağım bir hikayem olur diye düşünmüştüm:)
ayse7478
13-05-2014, 19:33
fotolarini yukledim.bunlar da benim m
inikler :-)
Menekşemde tohum kapsülü var:) ancak değerlendiremeyeceğim sanırım...
eceyıldız
14-05-2014, 07:30
Menekşemde tohum kapsülü var:) ancak değerlendiremeyeceğim sanırım...
Neden değerlendiremeyeceğini düşünüyorsun Sevgili Fatitoo ben olsam üzerine titrerdim ne mutlu sana...
ayse7478
14-05-2014, 07:31
neden değerlendiremiyorsunuz fatitoo? bence deneyin deneyim olmuş olur hem :)
Tohumla üretim çok meşakkatli bir süreç. Aynı tür elde edeceğim için yapraktan üretim daha kolay sanki. Keşke tozlaştırma yapsaymışım vaktinde ama nerden bileyim hangi çiçeğin tohum yapacağını...
ayse7478
14-05-2014, 08:37
Tohumla üretim çok meşakkatli bir süreç. Aynı tür elde edeceğim için yapraktan üretim daha kolay sanki. Keşke tozlaştırma yapsaymışım vaktinde ama nerden bileyim hangi çiçeğin tohum yapacağını...
haklısınız ama onun da zevki başka olmaz mı yaa? ben de yeni aldığım bir menekşemde tohum kapsülüne rastladım çoğaltmayı düşünüyorum eğer tohum alabilirsem :)
vildan25
19-05-2014, 11:49
Güzellikler:)
Merhabalar. .iste benim bebeklerim..
Henüz anne olma şerefine erisemedim ama bebek büyütür gibi büyüttüm onları..
Siirte geldiğimde menekselerimi kaybettim sıcaktan, hepsinden bir yaprak alıp suda köklendirdim ve 9 ay sonra sonuc gördüğünüz gibi ;)
Bu siteyle sizlerle bu güzelliği paylaşmak çok güzel bir duygu sizler olmasaydiniz olmazlardı..
mehkul64
21-05-2014, 13:30
Arkadaşlar, tohum kapsülü oluşturan bir menekşeden nasıl tohum kapsülü alınıyor ve kullanılıyor?Kapsül olan kısmı dalda kurumaya mı bırakacağız yoksa başka bie şeyler mi yapacağız?
Öncelikle foruma hoşgeldiniz mehkul64.
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/24591-5.htm#post1283934 başlığında sorularınızın yanıtını bulabilirsiniz.
Foruma fotoğraf yüklemek için http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm başlığını okuyun lütfen
ayse7478
21-05-2014, 13:53
Arkadaşlar, tohum kapsülü oluşturan bir menekşeden nasıl tohum kapsülü alınıyor ve kullanılıyor?Kapsül olan kısmı dalda kurumaya mı bırakacağız yoksa başka bie şeyler mi yapacağız?
tohum kapsülü olan dal tamamen kuruduğunda alınıyor bildiğim kadarıyla. tohumdan üretim topiğinde ayrıntılı açıklaması var. isterseniz oraya da bir bakının :)
sami ulus
23-05-2014, 13:16
Bitane fırfırlı ve mor benekli açtı nihayet. Birtanede merakla bekliyorum
Çok güzel Sami bey, benekliye bayıldım. Üçüncü uçuk pembe fırfırlıya benziyor:)Benim de rengini sürpriz beklediğim iki ayrı menekşem var. Ufaktan tomurcuklar görünmeye başladı.Bakalım renkleri ne çıkacak:)
sami ulus
23-05-2014, 15:46
Sizinkiler benimkilerden önde gidiyor.
Evet sormayın, benim evi seviyor menekşeler. Yaprakları öyle büyüdü ki avuç içim kadar oldu neredeyse. Yanına yöresine birşey koyamıyorum ayrı bir yere aldım:)
delfin34
23-05-2014, 19:48
Bunlarda benim menekşelerim...tabi ben henüz sizler gibi kendi menekşemi yetiştirme şerefine nail olamadım..
bir tek en sonuncusu yapraktan yetişti oda şuan tomurcuklu;)
şimdiler de daha da çiçekliler bunların bikac hafta önce çekmiştim:) sonunda bilgisayar atabildim ve paylaşıyorum:p:D
menekşezar
25-05-2014, 09:07
bunlarda benim güzellerim. yavrularımdan sonra açmış olan menekşelerimide görmenizi istedim. iki tanesini anneler gününde aldım hemde tanesi 3 liraya bir sürüde yan sürgün vardı gelir gelmez onları ayırıp diktim birinden 4 birindende 3 yavru çıktı üreticileri bilmem ama ben bu işten bayağı karlı çıktım.
menekşecibaba
26-05-2014, 18:05
Pıtırak gibi hepsi çiçekleniyor , tam bir şenlik..:)
menekşecibaba
26-05-2014, 18:11
Buda micro-mini varieties- - Tiny Moon Goddess
Two micro-mini varieties- PHOTO - Tiny Moon Goddess & Tiny Violet - African Violets Forum - GardenWeb (http://forums.gardenweb.com/forums/load/afrviolet/gal100751456019.html?6)
menekşecibaba
26-05-2014, 18:14
Güzelliklere devam..
menekşecibaba
26-05-2014, 18:21
Daha çok...
menekşecibaba
26-05-2014, 18:29
Dahası var..
menekşecibaba
26-05-2014, 18:35
Nerede kalmıştık..:)
menekşecibaba
26-05-2014, 19:06
Yetsin mi..:)
3 ayrı saksı. İkisi beyaz nerdeyse, biri morlu. Hatırlayamıyorum ki 3 ü de aynı menekşe miydi acaba?
Yetsin mi..:)
Yetmesin menekşecibaba, yetmesin:) Siz her gün paylaşın bu güzelleri...
sami ulus
27-05-2014, 13:06
Yetmesin Abi Maşallah baktıkca bakıyor insan. Menekşenin ikinci güzelliği verdiğiniz emeği en kısa zamanda çiçek açarak karşılık verip insanı sevindiriyor. Elinize emeğinize sağlık.
Elimdeki yavru rob's dust storm meneksesi ilk defa acacak iki tane tomurcugu var ama rengi fusya gorunuyor su anda :( ciceklwrinin acik pembe uzerine mor lekeli olmasi lazim, farkli mi acacak ypksa :(
kadiryasar
30-05-2014, 10:31
Elimdeki yavru rob's dust storm meneksesi ilk defa acacak iki tane tomurcugu var ama rengi fusya gorunuyor su anda :( ciceklwrinin acik pembe uzerine mor lekeli olmasi lazim, farkli mi acacak ypksa :(
Yaprak7 ilk yavruların çiçekleri kararsız olabiliyor. 2. çiçeğe kadar sabredin.. ;)
Yaprak7 ilk yavruların çiçekleri kararsız olabiliyor. 2. çiçeğe kadar sabredin.. ;)
bunu bilmiyodum..insallah dediginiz gibi sadece ilk cicekler boyle acar..sabirsizlikla lekeli acacagi cicekleri bekliyorum cunku
menekşecibaba
31-05-2014, 07:46
Sayın yaprak7 ; Genellikle ilk çiçeklenmelerde renk tam oturmaz ikinci veya üçüncü çiçeklenmelerde çiçek tam özelliklerini yansıtır veya yetişme ortamı çok farklı ise aşırı soğuk veya sıcak veya karanlık aydınlık , radyasyon , böcek vs. gibi değişkenler bitki formunu , rengini değiştirebilir.Bu menekşelere de Sport diyoruz.
Tesekkur ederim meneksecibaba
Sevgili menekşeseverler,
Menekşe neden yapraklarını aşağıya doğru kıvırır? Bu bir şeyin eksikliğinin göstergesi midir? Fotoğraftaki menekşede böyle bir durum mevcut. 2 aydır çok coşkun bir şekilde açıyor, her zaman üstü bu şekilde çiçekle kaplı ama yaprakların herhangi bir yumuşama, çürüme vs. olmadan aşağıya dönmüş hali bana iyi gelmiyor. Düşünceleriniz neler bu konuda?
498290
Danışmak istediğim bir diğer konu da kuruyan çiçeklerin menekşe üstünden toplanması hakkında. Çiçekli daldan kuruyanları kopardığım zaman çoğunlukla aynı çiçek sapıyla bağlantılı açmamış tomurcuklar da kuruyor. Doğrusu bütün çiçekler geçene kadar o çiçek dalına hiç dokunmamak mıdır?
Yapraklar, ya tür özeĺiği nedeniyle ya da aşırı ışık nedeniyle aşağıya doğru kıvrılır.
Tür özelliği değilse daha az ışık alan bir konuma yerleştirildiğinde hem yaprak sapları uzar hem de yapraklar ışıga uzanmak için daha dik pozisyon alır.
Yeterince gelişmemiş tomurcuklar solmuş çiceklere dokunmasaniz bile gelişemiyorlar sevgili Esin.
Yeterince gelişmemiş tomurcuklar solmuş çiceklere dokunmasaniz bile gelişemiyorlar sevgili Esin.
Dallanmanın olduğu yerlerde çok minik tomurcuklar öyle sizin dediğiniz gibi büyümeden kuruyor ama bazen iyice açmaya yakın tomurcuklar da yanındaki kurumuş geçmiş bir çiçeği aldığımda hemen ertesi gün boynunu büküp dipten başlayarak kuruyor. Böyle bir durum sizin başınıza da geliyor mu?
Solmuş çiçekleri temizlemek için çiçek demetinin sapına bağlayan minik sapcıklarının da solmasını bekledikten sonra çiçekleri koparıyorum ve sorun yaşamıyorum. Çiçekler tam anlamıyla solmuş oluyor.
Bugün hava yağmurlu ve serin olsa da sıcak bölgelerdeki menekşelerimiz için zorlu günler başlıyor.
Highschool Sweet Heart
498792
498793
EK-Sharnaja Roza
498794
498795
Ness' Forever Pink
498796
Luisiana Lullaby
498799
LE-Sashenka
498800
Nancy Leigh
498801
Araphoe
498802
Godess
498803...
...
Tür adını yazmayı unutmuşum, isimsizler arasına katıldı :)
498805
Red Lattern
498806
EK-Magija Ljubvi
498807
Blue Dragon
498808
Bu da isimsiz kalanlardan, ilk çiçeği :)
498809
hasarigirl
03-06-2014, 08:22
Merhaballar meneksem epeyce ciceklendi halada acmaya devam ediyor.diger meneksemin cicekleri erkenden soldu:(
Neyse ki bu daha uzun cicekli kalacaga benziyor..ikiside bu sene yuzumu guldurduler nihayetinde..
mehkul64
03-06-2014, 12:10
Merhaballar meneksem epeyce ciceklendi halada acmaya devam ediyor.diger meneksemin cicekleri erkenden soldu:(
Neyse ki bu daha uzun cicekli kalacaga benziyor..ikiside bu sene yuzumu guldurduler nihayetinde..
Bu türün adı nedir?Bende yavaş yavaş 3-4 menekşemi etiketliyeyim diyorum.
Merhaba menekşe sevenler :)
ilk kez üstteki mora benzer afrika menekşem oldu. nasıl ve ne sıklıkla sulamalıyım? üstten su vermek yapraklarını öldürüyormuş :(
Sevgili yenerr arkadaşın yüklediği bu resimde pet bardağın içinde saksıdan sarkan ip mi var?
http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/489944d1399380842-resim6.jpg
kadiryasar
03-06-2014, 14:41
Sevgili yenerr arkadaşın yüklediği bu resimde pet bardağın içinde saksıdan sarkan ip mi var?
evet nothing, fitilli sulama yapıyor.
Fitilli Sulama (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23486.htm) başlığında detay bulabilirsin.
Evet sayiın nothing,
Bu sulama yöntemine fitilli sulama diyoruz. Kullanılan ip sentetik yapılı olmalı. Amacı üstteki saksıya bol bol su iletmek degil sadece nemli kalmasını saglamaktır.
Şunu da özellikle belirtmeliyim her toprak karışımına uygun bir sulama yöntemi değildir. Çoğu toprak karışımı suyu bol miktarda bünyesine toplayarak köklerin çürümesine neden olabilir.
Selamlar...
Evet sayiın nothing,
Bu sulama yöntemine fitilli sulama diyoruz. Kullanılan ip sentetik yapılı olmalı. Amacı üstteki saksıya bol bol su iletmek degil sadece nemli kalmasını saglamaktır.
Şunu da özellikle belirtmeliyim her toprak karışımına uygun bir sulama yöntemi değildir. Çoğu toprak karışımı suyu bol miktarda bünyesine toplayarak köklerin çürümesine neden olabilir.
Selamlar...
Çok teşekkür ederim sayın yener :) benim bir tane var menekşem (şimdilik) pembe çiçekli :) iyi günler
sami ulus
03-06-2014, 14:51
Yeniler
Çok teşekkür ederim sayın yener :) benim bir tane var menekşem (şimdilik) pembe çiçekli :) iyi günler
Kadiryasar bey ile aynı anda göndermişiz mesajları :) Sağolsun ilgili sayfanın linkini de eklemiş. Çok daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz orada.
Şimdilik bir tane var dediginize göre daha da olacak anlamına geliyor galiba :)
O zaman lazım olabilir fitilli sulama :)
Bol çiçekli günler.
Sami Bey,
Hepsi çok güzel maşaallah. Emeğinize sağlık. Mavi çiçekli, çiçek üstleri beyaz sürmeli olan picassoya bayıldım.
Tür adını biliyormusunuz acaba?
Selamlar..
sami ulus
03-06-2014, 15:50
Sami Bey,
Hepsi çok güzel maşaallah. Emeğinize sağlık. Mavi çiçekli, çiçek üstleri beyaz sürmeli olan picassoya bayıldım.
Tür adını biliyormusunuz acaba?
Selamlar..
Teşekkür ederim hiç birinin tür ve isimlerini bilmiyorum.( Bu sıralar hiç düzgün fotoğraf çekemiyorum. İnşallah daha güzel çekip yayınlarım.)
mehkul64
04-06-2014, 13:20
Resimlerdeki menekşelerin türünü öğrenmek istiyorum.Yardımcı olur musunuz?:rolleyes:
geçmiş yıllarda menekşem olmuştu ama, bukadar büyük ve coşkulu açan menekşelerim olmamıştı. sıcaklar başlayıncada çoğunu kaybederdim.
teşekkür ederim ağaçlar net ailesine ve sevgili duayenlerimize.
buradan öğrendiklerimizin faydası ve eserlerini yavaş yavaş bizlerde sahip oluyoruz.
mehkul64
04-06-2014, 23:33
Resimlerdeki menekşelerin türünü öğrenmek istiyorum.Yardımcı olur musunuz?:rolleyes:
Bu pembe ile birinci resindeki mor aynı tür mü?
Arkadaslar gunaydiin :) internette ciceklik arastirmasina girmistim .Gezinirken metal cupcake standlari gordum:) acaba bu standlari ciceklik olarak kullansak evde nasil durur, abes mi kacar acaba?
Menekşeyi ya da yaprağını ednirken tür adı bilinmiyorsa daha sorna tür adını bilmek neredeyse imkansız mehkul64. Türkiye'de satılan menekşelerin neredeyse tamamı NOID denilen , isimsiz menekşeler.
mehkul64
05-06-2014, 11:50
Menekşeyi ya da yaprağını ednirken tür adı bilinmiyorsa daha sorna tür adını bilmek neredeyse imkansız mehkul64. Türkiye'de satılan menekşelerin neredeyse tamamı NOID denilen , isimsiz menekşeler.
Teşekkür ederim.Verdiğiniz bilgi için.Fakat genellikle marketlerden kendimde olmayan renk ve şekilde olan güzelliğine bakarak aldığım için tür vb. hakkında bilgi temin edemiyoruz.
Tür ismi dışında hangi konuda bilgi edinmek istiyorsunuz?
menekşezar
06-06-2014, 08:23
mutfak sehpamın üstü cıvıl cıvıl oldu.
Aylardır sadece yaprak büyüten, bana çiçek yüzü göstermeyen sevgili Afrika Menekşem, sonunda kıskançlıktan (gözünün önüne çılgınca çiçeklenen nakkaş sarmaşıklarını ve hercai menekşeleri koyup 'kendinden utanmalısın' deyince) çiçek açtı :D
hakiiki 06
10-06-2014, 16:59
Asaletin rengi ..
çiçeksever
17-06-2014, 13:08
C.tesi günü Afyon 5M Migrostan Afrika Menekşesi aldım.Fiyat çok iyi 2.45
Merhabalar arkadaşlar.. Sicakliklarin artmasıyla( burasi sşuan 36 derece ) menekselerimin coşkun zamanları geçmeye başladı..
Çiçeklerin kuruyanlarını ve alt sırada sararan yaşlanan yaprakları temizledim bu sabah,iki gündür de fıs fış yapıyorum ikindin saatlerinde..
İsik almalarına izin veriyorum ama çok güneş degdirmiyorum artık..
Gübre vermeyi bıraktım sadece sirkeli su veriyorum..
Dinlensinler yazı hayırlısıyla atlatalım diye simdilik yaptıklarım bunlar..Doğru mu sizce bunlar..
Siz neler yapıyorsunuz..
Cizmeli Kedi
18-06-2014, 21:29
Sn ngr33 sirkeli suyu kullanmanızın sebebi nedir? Kaçırdığım çok mesaj oldu, sorulduysa veya açıklandıysa kusura bakmayın olur mu?
Arkadaşlar hediye olarak bir menekşe geldi.
503299
Bu güzelliği yetiştiren arkadaşımız onu uygunsuz bir saksıya dikmiş.
Uygun ebatta bir saksıya geçirmek istiyorum, mevsim olarak uygun mu?
Toprağının da uygun olup olmadığını bilmiyorum.
Kısaca önerilerinizi bekliyorum.
Durgunluk dönemine girdiği soğuk kış ayları dışında her mevsim saksı ve toprak değişimi yapabiliriz sevgili Jezebel.
Toprak karışımına perlit eklemenizi öneririm. İdeal karışım olarak eşit oranda torf, perlit ve vermikulit önerilir.
Teşekkür ederim sn.maki01.
Eve götüreyim, burada gerekli malzemem yok:)
kadiryasar
19-06-2014, 17:39
Sn ngr33 sirkeli suyu kullanmanızın sebebi nedir? Kaçırdığım çok mesaj oldu, sorulduysa veya açıklandıysa kusura bakmayın olur mu?
Suya Sirke katılmasının sebebi suyun PH ını düşürmektir. Menekşeler Asidik suları severler. Ancak abartmayın... Ben 5 Lt suya yarım çay bardağından daha az katıyorum... Alternatif olarak limon tuzu da kullanılabilir.
ilkay_84
19-06-2014, 18:03
Menekselerimin alt dallari eriyor. Ama sadece ayni tur olan 2menekdemin.diğerleri iyi durumda simdilik. Sizce nesi var?burca hava çok sicak ve bunaltici nem var bundan olabilir mi
ilkay_84
19-06-2014, 18:09
Becerebilirsem fotoğraf gonderecegim. İnşallah.:)
Son halimiz, hala tomurcuklarımız var ;)
Sabırsızlıkla açmasını beklediğim menekşemin rengine bayıldım. Ancak çiçeğinin biri beyaz çıktı...
Bunlar da benim menekşelerim :)
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10460971_10153038098802080_3588872474550174764_n.j pg
menekşezar
28-06-2014, 08:21
Geçen sene 2 yaşındaki yeğenim Zehra'nın kaşla göz arasında kopardığı yaprakları kıyıpta atamamıştım o yapraklar bu sene işte bu halde.
Çok güzeller ama merakımı mazur görün o ayaklı cam bardaklarda drenaj deliği var değil mi?
menekşezar
28-06-2014, 20:53
Delik yok sevgili A nomad aslında bu detayı yazacaktım fakat son anda vazgeçtim delik olmadığı için suyunu çok dikkatli vermem gerekti neredeyse damla damla verdim diyebilirim her gün toprağını kontrol ediyorum kuruysa nemlendirecek kadar veriyorum beğendiğiniz için teşekkür ederim.
Suyunu her ne kadar az verseniz de delik olmadığı sürece bitkileriniz çürüme olmasa bile bakteri üremesi ve küf sorunu ile karşı karşıya gelebilirler biliyorsunuz :( Bence küçük de olsa en azından birer delik açın/açtırın derim o bardaklara. Hem bu vesile ile bardaktan kısa süre çıkacakları için havalanmış da olurlar.
Sevgiler...
sami ulus
30-06-2014, 09:45
Havalar ısındı alt yapraklarda çürüme başladı. Sıcak günlerde menekşe için çok su değil ne kadar az su okadar az çürüme ve yenilerden çiçek açanlar. Yalnız ben yer yokluğundan iki ayrı çeliğin fidelerini bir saksıya dikmiştim anlamadım üç çeşit çıktı veya ben karıştırdım farkında olmadan( Birinci resim)
Buna bayıldım, bayıldım:)
Çok çok güzeller. Sabah kalkınca ilk işim bu güzellikleri izlemek oluyor:)
menekşecibaba
03-07-2014, 18:28
Menekşelerin en sıkıntılı dönemi yaz ayları..
:cool:
Merhaba arkadaşlar.
Ben birsey sormak istiyorum. Malum havalar cok sıcak klima sürekli çalışır halde. Menekşelerimi yaşatmaya çalışıyorum on saksı kaybettim tabii. Kalanlar sağ olsunn.
Sorum. Klima suyunu kullanan varmı acaba ? Saf su olması zararlımı yoksa yararlımı olur bilemiyorum. Bir çok çiçek için kullanan var fakat menekşelere uyumlumudur. Tecrübe etmiş biri varsa yardımcı olabilirmi ?
Teşekkür ederim.:confused:
Merhaba arkadaşlar.
Ben birsey sormak istiyorum. Malum havalar cok sıcak klima sürekli çalışır halde. Menekşelerimi yaşatmaya çalışıyorum on saksı kaybettim tabii. Kalanlar sağ olsunn.
Sorum. Klima suyunu kullanan varmı acaba ? Saf su olması zararlımı yoksa yararlımı olur bilemiyorum. Bir çok çiçek için kullanan var fakat menekşelere uyumlumudur. Tecrübe etmiş biri varsa yardımcı olabilirmi ?
Teşekkür ederim.:confused:
Kullanılabilir ancak klimalara temizlenmesine rağmen bakteri yerleşebiliyor. Bu duruma bitki tepki verir mi, bilmiyorum. Ayrıca saf suya yakın bir su olduğu için normal sudaki kadar besin içermez.
Torf sineği ile ilgili mesajlar http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-27.htm#post1301362 başlığına taşınmıştır.
Merhaba koçtaştan aldığım 3 renk menekşeyi birlikte büyük bir saksiya dikmiştim. Burayı okudukça yanliş yaptığımı anlıyorum çünkü hem saksı büyük hem de toprağı özel toprak istemez dedikleri için sert bir toprak. Ama yine de bu gün küçük bir tomurcuk gördüm bir tanesinde :D diğerleri de küçük yaprakçıklar çıkartmışlar alttan sanki yavru veriyor gibi :D
menekşezar
11-07-2014, 11:51
Bir hayalim var arkadaşlar günün birinde menekşe sergisi açmak. Dış ülkelerde bu tür sergiler yapılıyor bizim ülkemizde niye olmasın Menekşecibaba sizden ve sevgili Makiden böyle bir girişim bekliyorum aslında şöyle masaları süsleyen gürül gürül menekşeler harika birşey olur inşallah günün birinde bu hayalim gerçekleşir.
adalızade
15-07-2014, 21:03
merhabalar menekşeye gönül verenler;)..menekşe yetiştirmede yeniyim sorularımı bu yüzden mazur görün..kısın menekşe coğaltma denemem buyuk saksılara dıktıgım için basarısız oldu..yetiştirmeyi beceremediğimden resimdeki menekşemi çiçekçiden satın almıştım.ama menekşenin bi sürü ayrılması gereken sürgünleri vardi.bende mor ciceklerini döktükten sonra ayırdım.toprak alıp pet plastik pardakları da daha kesip ufaltarak delik acıp topraga diktim.kırılan yapraklarıda derin olmamak sartıyla diktim.heycanla beklıyorum.hatta 1 tanesini burdan anladıgım kadarıyla sera ortamı yapmaya calıştım..suanda bana ne önerirsiniz..menekşemi tamamen kaybetmekten korkuyorum.bazen keşke ayırmasaydım dıyorum..üzerlerini kapatmalı mıyım yoksa acık kalsa da olur mu?havalarda sıcak sadece denemek ıcın birini kapattım bakalım neler olacak:(
Ustalar varken yorum yapmak bana düşmez ama anaç menekşenizin saksısı bence çok büyük... Çok daha küçük çap ve derinliğe sahip menekşe saksılarını öneririm, bu saksınız kadar dekoratif olmayacaklardır belki ama menekşeniz zaten gösterişli çiçekleriyle dikkatleri saksıdan uzaklaştıracaktır ;)
Sıcak havalarda sera uygulaması olumsuz sonuçlar veriyor. Aşırı ısı ve nemle çelik çürüyor.
adalızade
16-07-2014, 01:28
sn A NOMAD saksımı çiçekçi değistirmemi söylemişti..artık menekşemi ayırdıgım için bi önemide kalmadı..peki sizce ben bubdiktiğim menekşelerden yeni menekşeler elde edebilir miyim?
sn maki01 evet daha önce sera yönteminde bi çürüme başıma gelmişti..ama sera yönteminden yavru alanlar baya basarılılar acaba tutar mı ki diye denemek istedim ama cıkarıyım mı poşetten sizce?
adalızade
16-07-2014, 01:31
Ustalar varken yorum yapmak bana düşmez ama anaç menekşenizin saksısı bence çok büyük... Çok daha küçük çap ve derinliğe sahip menekşe saksılarını öneririm, bu saksınız kadar dekoratif olmayacaklardır belki ama menekşeniz zaten gösterişli çiçekleriyle dikkatleri saksıdan uzaklaştıracaktır ;)
anaç menekşemi parçaladım sn A NOMAD..onun telaşındayım ya işte yine o gösterişli halini alsın diye ;)
Afedersiniz ben ilk fotoğrafı, anacın yavruları ayırıldıktan sonraki görüntüsü gibi algılamıştım :D
adalızade
16-07-2014, 21:05
Afedersiniz ben ilk fotoğrafı, anacın yavruları ayırıldıktan sonraki görüntüsü gibi algılamıştım :D
keşke öyle olsa.pişmanım keşke ayırmasaydım menekşelerim umarım köklenir toprakta yine öle gösterişli olurlar.ne kadar zamanda yavru verirler acaba sabırsızlanıyorum:rolleyes:
sn maki01 evet daha önce sera yönteminde bi çürüme başıma gelmişti..ama sera yönteminden yavru alanlar baya basarılılar acaba tutar mı ki diye denemek istedim ama cıkarıyım mı poşetten sizce?
Sera uygulama tarihlerine dikkat ederseniz yaz aylarına denk gelmediğini görürsünüz sevgili adalızade :)
Menekşelerim güzel zamanlarını yaşıyorlar maşallah...
sami ulus
22-07-2014, 10:23
...
Urfada duvarlar ve pencereler aşırı sıcak yüzünden ısınıyor. Klima vs. ne kadar soğutsanızda pencere veya duvara çok yakınsa menekşe etkilenip yaprak çürümesi başlıyor. Ben hepsini şu sıralar yere, duvardan ve penceredende biraz uzağa aldım yaprak çüremeleri durdu. Dikkat etmek lazım
menekşezar
22-07-2014, 11:19
benim bayram şekerim.
menekşezar
22-07-2014, 11:27
Buda tüm zerafetiyle Emerald lace.
Of gerçekten prensesmiş. Çiçek yapısı çok farklı. Alttan yaprak seyreltmesi yapıyor musunuz?
menekşezar
22-07-2014, 16:41
Sevgili Fatito Emerald lace aslında yavru sayılır geçen kasım ayında yaprak olarak dikmiştim ayırdıktan sonra galiba yerini sevdi çabuk gelişti o yüzden yapraklarınada hiç dokunmadım belki biraz daha büyüyünce olabilir herkese teşekkürler.
sami ulus
23-07-2014, 13:31
Sıcak nedeniyle pencere kenarlarından uzaklaştırdım
sami ulus
23-07-2014, 13:33
........
sami ulus
23-07-2014, 13:34
Devamı
menekşezar
31-07-2014, 12:04
Benim prensesler coştular.
Rusların ürettiği menekşelerin bağzıları çok dirençli, bağzıları ise çok hassas olabiliyor. Onların ürettiği türlerden ilk sahip olduğumdur o, gel zaman git zaman içinde bu türü kaybetmiştim ama bugün çiçekçi arkadaşın hediyesi ile yeniden kavuştum ona. Sahip olduğu renkler aslında daha canlı ama sıcaklardan ve ilk çiçekleri olduğu için rengi biraz açık olmuş olabilir. Eğer benekli ( fantasy ) türlerinden birine sahip olmak istiyorsanız size tavsiyem B-Man's Etna dır. :D
hasarigirl
05-08-2014, 15:54
Sayfa senlenmis girmeyeli harikaaa ....
Bir sorum olacak..
Eski yorumlardan birinden menekseyle baska bir cicegi yanyana uzunca bir saksida besleyen birinin mesaji vardi.tum mesajlari cok uzun surede okudum zaten.tekrar bulmaya calistim ancak bulamadim.yardimci olabilecek biri var mi ?
Mobilden bi turlu bulamadim.mesaj numarasi veya tarihini bilsem iyi olurdu.hangi bitkiyle dikilmisti cok merak ediyorum. .tesekkurler simdiden..
menekşecibaba
06-08-2014, 19:17
Aynı saksıda değilde aynı ortamlarda veya yanyana besleyebileceğiniz benzer bitkiler şunlar olabilir . Primulina (Chirita) , Episcia , Streptocarpus , Hoya mum çiçeği , Begonya ..
Aynı saksıda diktiğiniz hiç bir bitki sürekli olamaz .
Merhaba,
Bir kaç gündür menekşelerimde en dıştaki yapraklar çürüyor uçlarından başlayarak. Bunun doğal bir atılım olduğunu ya da sulamaya bağlı olduğunu düşünmüştüm. Fakat nerdeyse tüm menekşelerimde olmaya başladı. Yaprak ucundan çürümeye başlıyor sapına kadar ve çok kısa sürede oluyor. Çürüyenler diğerlerini etkilemesin diye sürekli temizliyorum fakat resimdeki manzarayı görünce telaşlandım. Bu çürümenin sebebi herhangi bir hastalık mı yardımcı olabilir misiniz?
Bulunduğu ortam hakkında bilgili verir misin? Isı, ışık,yön gibi...
Bu durum genellikle yüksek sıcaklıklarda ortaya çıkıyor. Kayseri göreli olarak serin olmalı, bilemedim :)
Bulunduğu ortam hakkında bilgili verir misin? Isı, ışık,yön gibi...
Bu durum genellikle yüksek sıcaklıklarda ortaya çıkıyor. Kayseri göreli olarak serin olmalı, bilemedim :)
Teşekkürler cevabınız için.
1 yıldır aynı yerde menekşelerim, yerlerini hiç değiştirmiyorum. Pencereden biraz iç taraftalar ve direk güneş ışığına maruz kalmıyorlar, oda sürekli aydınlık. Kayseri biraz fazla sıcak şu günler, o yüzden mi diyorsunuz ?
Kesinlikle bu nedenledir diyemem ancak Adana'da yaz aylarında aynı sorunu ben de yaşıyorum. Herhangi bir hastalık belirtisine benzemiyor :
Yapraklar hep yukarıya doğru yönelmiş. Tür özelliği değilse yetersiz ışık bu duruma neden oluyor ancak bu mevsimde ışık ihtiyacını gidermek için penceye yaklaştırmak aşırı sıcaklar nedeniyle pek mümkün olmuyor.
Charlaux
07-08-2014, 20:35
Merhaba arkadaslar,
Iste kacirdigim afrika meneksesi yapragi ve annesi ;) Okudugum kadariyla turunun ne oldugunu ogrenmeyecegini biliyorum ama seviyorum sekeri;zaten anne meneksenin sahibi menekseye oyle kotu bakiyor ki yaprak onu kacirdigim icin cok mutlu olmali :p
menekşecibaba
09-08-2014, 12:38
Gelsin güzeller..
Sırası ile...
Rob's Vodoo
Artic Frost
Neon Fireflies
Optimara Little Hoppy(sport)
Rob' Cotton Ball
Merhaba,
Bir kaç gündür menekşelerimde en dıştaki yapraklar çürüyor uçlarından başlayarak. Bunun doğal bir atılım olduğunu ya da sulamaya bağlı olduğunu düşünmüştüm. Fakat nerdeyse tüm menekşelerimde olmaya başladı. Yaprak ucundan çürümeye başlıyor sapına kadar ve çok kısa sürede oluyor. Çürüyenler diğerlerini etkilemesin diye sürekli temizliyorum fakat resimdeki manzarayı görünce telaşlandım. Bu çürümenin sebebi herhangi bir hastalık mı yardımcı olabilir misiniz?
aynı durum benim de başıma geldi birkaç gün bu şekilde oldu kötü durumda olanları temizledim, sonra kendiliğinden düzeldiler. bilen birisi yardımcı olabilirse iyi olur aslında bir daha yaprak kaybı yaşamamak için
sicaklarin başlamasıyla guzellerim mahvoldu..
sınav zamanı çok ilgilenemedim zaten üzerine birde izine ayrildik..
40 kadar meneksemden 10 tanesini anneme getirdim hemen toparlandılar ,kalanlarda komsumda emanet..
inşallah bundan sonra hic çiçek edinmeyecegim siirt bitene kadar..onlarda bende perişan oluyorum yoksa..
ayrıca forumu çok ozlemisim. ;)
ozgurkuru
13-08-2014, 09:07
Çiçeklerin ışık ihtiyacı olduğunu hissedince balkonda direk güneş altında olmadıkları tarafa koydum ve menekşem çiçeklenmeye başladı :D
Gelsin güzeller..
Sırası ile...
Rob's Vodoo
Artic Frost
Neon Fireflies
Optimara Little Hoppy(sport)
Rob' Cotton Ball
Sevgili menekşecibaba,
4 adet minyatür menekşem var. Yaklaşık 8-9 aylıklar. Çiçek açmaları ne zaman oluyor ve bakım farklılıkları var mı?
sicaklarin başlamasıyla guzellerim mahvoldu..
sınav zamanı çok ilgilenemedim zaten üzerine birde izine ayrildik..
40 kadar meneksemden 10 tanesini anneme getirdim hemen toparlandılar ,kalanlarda komsumda emanet..
inşallah bundan sonra hic çiçek edinmeyecegim siirt bitene kadar..onlarda bende perişan oluyorum yoksa..
ayrıca forumu çok ozlemisim. ;)
sevgili ngr33, çok geçmiş olsun. Ben bu yaz çok şükür ki sıcaklardan dolayı hiç kayıp vermedim. sadece tatile gittiğimde ev arkadaşımın fazla sulamasından dolayı 2 kaybım var. Klima neredeyse gece gündüz açık, faydası çok oldu. Tatile giderken yaklaşık 3 hafta kadar önce birkaç saksıyı fitilli sulamaya almıştım. o kadar memnunum ki anlatamam. O tarihten beri hiç su verme derdim yok. Çok ta sağlıklılar. Keşke daha önceden yapsaymışım diyorum, büyük kolaylıkmış doğrusu. Sadece bazı saksılarım fitile alamayacağım kadar büyük onları eski sistem hala suluyorum. yapabilirseniz şiddetle tavsiye ediyorum.
Seabert74
14-08-2014, 07:57
Merhaba,
Arkadaşımın annesinin yetiştirdiklerinden biri idi..
Bana geldiğinde henüz minicikti.. "Ne renk oldugunu söyleme, sürpriz olsun" demiştim..
Sürpriz rengi ve çiçek deseni beni çok mutlu etti.. Türünü bilmiyorum ama çok güzel değil mi :)
Bu arada, dış yapraklar geldiğinden bu yana açık renkte idi, üstelik daha uzun saplılar.. Sonradan çıkanlar daha koyu ve canlı duruyorlar.. Dış yaprakların birkaçını çogaltma amacı ile kopardım... Biraz da şekillendirmekti amaç..
Ne dersiniz, dış yaprakları biraz daha temizleyeyim mi??
Gerçekten çok güzel, ellerinize sağlık belki bir iki dış yaprakta ayırırsanız daha güzel olur gibi ama emin değilim bu halide çok güzel ben çok beğendim. Maşallah :)
Maşallah. Minik kalan dış yaprakların tamamını (5 adet görüyorum)alabilirsiniz sevgili seabert74. Hem formu güzelleşir hem de taze yapraklar daha iyi gelişir. Üstelik te yedeklemiş olursunuz:)Bir taşla 3 kuş...
Seabert74
14-08-2014, 15:57
Ben de aynı şeyi düşündüm sevgili fatitoo..
Zaten 2 tanesini koparmıştım, bu 3 taneyi de alsam mı diye düşünüyordum.. Şimdi emin oldum, teşekkürler
menekşecibaba
16-08-2014, 11:08
Aly's Blizzard Bunny
http://www.avsa.org/sites/default/files/Aly%27s%20Blizzard%20Bunny.jpg
Arctic Frost
http://www.avsa.org/sites/default/files/ArcticFrost.jpg
Granger's Carnival
http://www.avsa.org/sites/default/files/Granger%27s%20Carnival3.jpg
Edge of Dawn
http://www.avsa.org/sites/default/files/Edge%20of%20Dawn.jpg
Elizabeth
http://www.avsa.org/sites/default/files/Elizabeth.jpg
African Violet Society of America AVSA (http://www.avsa.org/Aphotos?page=1)
Muhteşem menekşe ve çekimler , kutlarım.
AVSA üyeliğin hayırlı olsun, darısı yapay tozlaşma ile üretilecek yeni türlerin kayıtlarına :)
Vipusnica (mezuniyet)....
menekşezar
27-08-2014, 10:39
Bunlarda bodrumumda çiçeklenip açan şarabi renkteki menekşelerim küçük olanın aslında daha tomurcuğu var fakat onların açmasını bekleyemedim.
kaç günde filizlenirler bir ay önce dikmiştim:p
menekşezar
09-09-2014, 15:20
Sevgili mnksm bende geçen sene bu zamanlarda üye olmuştumve sizin gibi arkadaşlara sormuştum onlrda duruma göre değişir demişlerdi bende aynı şeyi naçizhane size söylüyorum aldığı ışığa, toprağına ve yaprağın derinliğine göre değişiyor. Çok derine dikmediyseniz bir buçuk ayda yavruluyor geçen seneden beri diktiğim yaprakların yavrularının sayısı yüzelliyi geçti elli altmış tanesinide hediye götürdüm. Size menekşe aşkınızda başarılar diliyorum bu aşk öyle bir aşkki gelince bir daha kolay kolay gitmiyor.
Eriklibahçe
20-09-2014, 21:45
518153
518154
İzmir sıcağından koruyamıyorum menekşelerimi,bu yazda menekşe kaybım çok:(...
Malesef aynı sorunu her yaz yaşıyoruz, yine de vazgeçemiyoruz menekşeden sevgili eriklibahçe...
mor-salkım
21-09-2014, 16:51
Bir güzel, çiçek açmış :)
gmzokumus
11-10-2014, 07:50
Yapraktan ürettiğim Afrika Menekşelerim :) Yaz başında yeşil kurt ve akabinde yanlış ilaç kullanımı sebebiyle yapraklarının büyük kısmını kaybettim, şimdi tekrar toparlandılar. Bazı yapraklarında hala izler mevcut. Şu an en büyük olan menekşem de kök çürümesi tehlikesi geçirdi, saksısından çıkarıp köklerini temizledim, sonra tekrar diktim. Eskisinden de canlı ve bol yapraklı oldu. Aylardır ara vermeden açıyor :)
Menekşelerim doğu cephesine bakıyorlar, sıvı besin takviyesi yapıyorum ve arada akvaryum suyuyla suluyorum. Çiçek konusunda hiç üzmediler :)
Hibrit deneyi yapmayı düşünüyorum, insan bir başladı mı ilgilenmeyi ve yeni şeyler denemeyi bırakamıyor.
520695
520696
menekşecibaba
18-10-2014, 13:00
Aslında zor değil sadece ilgi bekliyorlar onların da canlı ve güzelliklerini gösterebilmeleri için bazı ihtiyaçları var , onları sağlarsanız size neşe kaynağı olurlar.
En önemli ihtiyaçları havadar karışımlı hafif asitli toprak karışımlı kç.saksılar , günde 10 saat ışık , toprağı kurutmayacak kadar azar azar verilecek dinlendirilmiş klorsuz su , 15 günde bir sulama suyuna 3-4 damla karıştırılacak 15+15+15 NPK lı sıvı gübre , arada bir tatlı tebessüm işte hepsi bu kadar çok mu.?..
Honey Blue Ane
Ek-Snejnoya Kruzeva
Le-Zelyonıy Atol
Artic Frost
Neon Fantasia
menekşecibaba
18-10-2014, 16:43
En sevdiğim türlerden Bob Serbin de çiçek açtı..
Sunset kiss
Optimara My Love
Water Dancer
K-nafanya
Opera İl Staniero
Rainy Day Lovin
Bilgi, sunum ya da soru içermeyen mesajlar silinmiştir.
Sevgili menekşezar,
Mesajınız ilgili başlığa taşınmıştır.
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198-35.htm#post1321005
Gübre ile ilgili mesajlar http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23487-3.htm#post1258899 başlığına taşınmıştır.
menekşezar
28-10-2014, 09:28
Üç güzel bir arada jan minuet, emerald lace bunları geçen kasım ayında yaprak olarak dikmiştim yani artık tam bir yaşında diyebilirim üstteki emerald lace daha önce katmersiz açmıştı şimdi ise yarı katmerli açarak beni şaşırttı ama olsun benim prenseslerim her haliyle güzel. En alttaki menekşemde evimin gözbebeklerinden birisi.;)
Maşallah. Benim menekşelerin hiç tadı yok bu ara. Yazın o sıcaklarında pıtır pıtır çiçek açtılar. Şimdi çok kötü durumdalar. Hevesim kaçmak üzere:)
menekşezar
28-10-2014, 11:33
Hevesin kaçmasın Fatito biliyorsun menekşe zamanı ancak geliyor bundan sonra düzelirler bence menekşeler kışı daha çok seviyor.
Bence de menekşeler bu zamanlarda daha güzel oluyorlar. Hevesin kaçmasın sevgili fatito burada resimleri gördükçe yine heveslenirsin ama belkide toprak takviyesi istiyorlardır.
Sevgili menekşezar emerald lacenin özelliği yarı katmerli olmasıdır, bir çiçek sapından tomurcuklardan birinin yalın kat ötekinin ise katmerli olma ihtimali var, yarı katmerli bir çok tür var.
Menuete ise bayıldım gerçektende güzelmiş bende de var ama daha çiçeğini göremedik, bakalım ne zaman gösterir. :D
selam arkdaşlar bunlarda benim minikler :) yaklaşık 1 senelikler ikiside birtanesi coşmasına rağmen öbürü henüz yeni gelişiyor önceden kış balkonunda duruyorlardı yaz ve kış 2 gün önce salonun aydınlık bir köşesine aldım gelişmiş olandan çelik bile aldım :) yorumlarınızı bekliyorum :)
http://i.hizliresim.com/PEWjkO.jpg
http://i.hizliresim.com/AYMj7B.jpg
bu emerald lae i çok beğeniyorum.yaprak almıştım daha öne ama uzun süre kargoda klınca geldiğinde tutanamadı toprağa çürüdü malesef:( çok güzel görünüyor mnekşeler. hepsi bi harika
Yavrular büyüyüp serpilmeye başladılar.
Buckeye Saucy Irish
menekşezar
02-11-2014, 10:02
Sevgili Katmer benim fıstıkları beğendinizmi? Geçen sene sizden gelen yapraklar diğerleride güzel oldu açtıkça resmini yükleyeceğim. Beni bu güzellerle tanıştırdığınız için tekrar tekrar teşekkür ederim.
Sevgili menekşezar, hepsi çok sağlıklı görünüyor. Gelişimleri de oldukça iyi:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.