View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
ardaçiğdem
21-03-2009, 13:57
Teşekkür ederim faruk ama çok sıkışıklar gelişmiyor. Çiçeklenmeside bitmiyor acaba bir büyük saksıya mı alsam ne dersiniz.
Ardaçiğdem menekşeniz rahat ki hem yavru hem de çiçek veriyor. ******* hiç oynamayın.
Sıkışık olan menekşeleri bence ayırmayın. (Tabii aynısından birçok saksıda olsun isterseniz ayırın.) Sıkışık olduğunda gayet güzel gözüküyor, bol çiçek açıyor.
Benim de var sıkışık menekşelerim, bazen ayırasım geliyor ama kendimi tutuyorum. Onlar böyle güzel.
Bu menekşem yazın geçirdiği fenalıklar sonrası toparlayan menekşelerimden biri. Sıcak ve nem mahvetmişti tüm menekşeleri, yaprakları çürümüştü, gelişmesi durmuştu..
Sonra klimalı odaya aldık da ölmekten kurtuldu. Aylarca toparlayamadı ama sonunda gelişmeye başladı ve gördüğünüz durumu aldı:
prensess
22-03-2009, 15:36
Bunlarda benim yaramazlarım ;) önce bu renkdekileri paylaşmak istedim.
prensess
22-03-2009, 15:38
;););)
Bu renkten şuan benimde var. Yavru henüz belki besin sayesinde katlı açar. Cins olarak gayet güzel bir menekşe devamlı çiçek açar...
prensess
22-03-2009, 16:04
Çok teşekkür ederim sevgili özlem ve faruk...yaklaşık bir buçuk aydır aynı şekilde çiçeklenmeye devam ediyorlar.ayrıca o kadar çok yavrular var ki diplerinde.çiçeklenme sona erdiğinde saksı sayısı epey artacağa benziyor ;)
Kahraman Koray
22-03-2009, 17:38
Prensess aramıza hoş geldin. Renkleri çok etkileyici, güle güle büyüt. Arkadaşlar menekşe mevsimi geldi. Artık tomurcuklar vermeye başladılar. Şu sıralar 30 gün sürecek yaz tatili şimdiden beni düşündürüyor. Self waterer, kendi kendine sulama sistemleri üzerine çalışıyorum. Google da bir çok formül var ama sizce menekşelere uyan hangisi ve daha önce uygulayan var mı? Ben birini uyguladım. Emici fitilleri iç içe geçirdiğim iki saksıdan hazne olarak kullandığım alt saksıdan üst saksıda toprağın içine taşıdım. Fitiller nemli ama 1 ay dayanırmı onu test ediyorum. Birde fitil sayısı 3 ve onu ayarlamaya çalışıyorum. Sİzin tavsiyelerinizi bekliyorum. Selamlar.
nuran berna
22-03-2009, 19:00
O tatiller benide mahvetti sevgili kahraman.Resmen küstüm özelliklede menekşelere 9 saksım vardı hepsi gitti.O yüzden iyi araştırın ben leğene koymuştum.ilk 20 gün iyi gitmişlerdi.Sonra oldu nolduysa.
flowers26
22-03-2009, 19:03
sevgili prensess hoşgeldin,menekşelerin çok güzel bir tanesi çok küçükama çiçek açmayı başarmış. takviye besin filan veriyormusun?
nuran berna
22-03-2009, 19:05
Eşimin hediye ettiği bir menekşeyle tekrar başladım.Bakalım bu defa nasıl olacak.Şimdiden yaz tatili sıkıntısı başladı.
Komşudan aldığım yaprakları suya koydum bir hafta oldu acaba geç mi kaldım yoksa köklenir mi?
Sayın Nuran berna geç kalmış değilsiniz. Suda köklenirler...
nuran berna
22-03-2009, 19:14
Teşekkür ederim sevgili faruk bir ümit diyerek bardağa koydum.Bakalım sonuç nolacak
prensess
22-03-2009, 19:18
Hoşbuldum Kahraman Koray,flowers26 ;) nuran berna aynı sorunla iki yıl önceki yaz bende karşılaştım.bir haftalık seminer için evden ayrılınca 45 saksıdan sadece 9 saksı menkşem kalmıştı:(:(:( çok üzülmüştüm. şimdi tekrar eski sayıya ulaşabildim.;)
Sevgili Kahraman, bakalım denemeniz nasıl sonuç verecek? Başarılı bir sonuç olurda bu yaz uygularız bizde.
Sevgili flowers26,evet çiçeklenme döneminde bitki besini veriyorum menekşeler için olandan.
diğer menekşeleriminde fotoğraflarını ekliyorum.
prensess
22-03-2009, 19:20
....
prensess
22-03-2009, 19:22
...
prensess
22-03-2009, 19:24
sevgili nuran berna,bence de köklenecekler.;)
Arkadaşlar hepinizin menekşeleri çok güzel.Bu işin sırrı nedir?İki adet menekşem var fakat uzun zamandır bende olmalarına rağmen daha çiçeklenmediler.Evim kuzey tarafa bakıyor fakat güneş ışığı hiç yok.Sadece bol aydınlık sağlayabilirim.Güneş olmadan sizinki gibi göz alıcı,bol çiçekli menekşeler yetiştirebilir miyim?
Sayın City35 bol aydınlık ve düzgün besin takviyesiyle menekşelerin çiçekli olması sağlanabilir...
Sayın city35, menekşeleriniz sağlıklıysa iyidir, çiçek olmaması önemli değil. Yeşilliği sağlıklı olunca elbet bir gün çiçek açar ama bir perde arkasından üzerine güneş ışığı süzülse onlara çok iyi gelir.
Yurttaki menekşem giderek coşuyor, rengine bayılıyorum;)
Üstelik çiçekleri birbirinden farklı açıyor, hatta bir çiçeğinde "kimera"lık oluşumu var sanırım, dikey renklenme bunu gösteriyor galiba..
flowers26
23-03-2009, 07:18
cıty35 mrh ben de senin gibi aynı dertten muzdaribim evim kuzey ama şimbi 3 saksı menekşemde de tomurcuk var..bitki besini kullandım ve arkadaşlar npk 15 30 15 diye bir kimyasal önerdiler.ona yeni başladım.Dilerim seninkiler de açar.
Nariel bu menekşen bir daha açışına daha farklı renkte açacak. Ya mavisi fazla olacak **** beyazı...
Sevgili özlem, bu menekşemin ikinci açışı ve ilkiyle aynı açtı..
Kahraman Koray
23-03-2009, 10:06
yeni menekşem :)
Asfaa yeni menekşen hayırlı olsun, en sevdiğim renklerden, güle güle büyüt. Bu arada fotoğraf makineni de değiştirmişsin **** fotoğrafçılık alanında ilerleme göstermişsin zira çektiğin fotoğraflara sanat katmışsın, tebrikler. Güzel olanı en iyi görüntülemek önemli bence.
Prenses senin menekşelerinin sırrı nedir yahu. O yaprakların parlaklığı harika. Eski yaprakları koparıyormusun yoksa menekşelerini yıkıyormusun. Tabirimi caiz gör ama kaşağı yapılan at gibi, ne güzel yaprak renkleri öyle. Ne kadar canlı yapraklar ve çok sağlıklı. Manisanın iklimi müsait heralde. Evinde de toz yok anlaşılan :)
City35 güneşi hiç görmemeleri gerçekten üzüntü verici zira hiçbir zaman prensesin menekşeleri gibi olamayacaklar ama yaşayacaklar (they will survive)
Kahraman Bey teşşekkür ederim.Ben fotoğraf makinemi değiştirmedim ve telefonla çektim.
:p selam arkadaşlar ben,de yeni katıldım güzel çiçekler görüyorum sitede. katılmak istedim bu başlangıç güzeller çiçek nemen çekeyim gerisi geliyor.:p
Kahraman bey, City35 için sergilediğiniz ümitsiz tutum karşısında çok üzüldüm. Çünkü ben kuzey penceresinde olup da çılgın gibi açan menekşeler bilirim. O yüzden her menekşe için kesin yargıda bulunmak gereksiz geliyor bana...
Kahraman Koray
23-03-2009, 15:03
Kahraman bey, City35 için sergilediğiniz ümitsiz tutum karşısında çok üzüldüm. Çünkü ben kuzey penceresinde olup da çılgın gibi açan menekşeler bilirim. O yüzden her menekşe için kesin yargıda bulunmak gereksiz geliyor bana...
Katmer , ümitsiz bir tutum sergilemedim . Sadece prensess gibi olmaz dedim. Prensess in menekşelerinin optimum ışık aldığı her halinden belli. Siz benden daha tecrübelisiniz ama ışık menekşe için çok şey ifade ediyor bence. Bu işte daha iyi daha kötü durumunu belirleyecek ve değiştirilemeyecek 1. sıradaki faktör sizce nedir. Su değişir, besin değişir, ama güneşi ayarlayamayız. Bunu kastetmiştim. Sanırım beni yanlış anladınız. Işık konusunda bilgim yetersiz ise lütfen düzeltin. Sıralamada en iyi pencere doğu dur sonra kuzay gelir ve en kötüler batı ve güney pencerelerdir. Böyle olunca doğu gören menekşeler şanslı demek.
prensess
23-03-2009, 15:29
sevgili kahraman,menekşelerim evin doğuya bakan penceresinde;)yapraklarının canlılığına gelince,sadece yaz mevsiminde her ne kadar uzmanlar yıkamayın,yaprakları ıslatmayın desede ben banyo yaptırıyorum duş başlığıyla :p çiçeklenme döneminde besin takviyesinde bulunuyorum sadece.yapraklar biraz hormonlu gibi, sanırım sahibine benziyor menekşelerimde :p manisa yazın feci sıcak oluyor ve onları yaşatabilmek için nereye koyacağımı bilemiyorum,çok zorlanıyorum kayıp vermeden yazı geçirebilmek için :( ayrıca sanırım sevmek,sevgiyle ilgilenmek de onları coşturuyor,şımarık biraz benimkiler :D
sevgili nuran berna,hemen birer nazar boncuğu atayım diplerine :D
sevgili city35 başaracağınıza eminim ;)
Kahraman Koray
23-03-2009, 15:52
sevgili kahraman,menekşelerim evin doğuya bakan penceresinde;)yapraklarının canlılığına gelince,sadece yaz mevsiminde her ne kadar uzmanlar yıkamayın,yaprakları ıslatmayın desede ben banyo yaptırıyorum duş başlığıyla :p çiçeklenme döneminde besin takviyesinde bulunuyorum sadece.yapraklar biraz hormonlu gibi, sanırım sahibine benziyor menekşelerimde :p manisa yazın feci sıcak oluyor ve onları yaşatabilmek için nereye koyacağımı bilemiyorum,çok zorlanıyorum kayıp vermeden yazı geçirebilmek için :( ayrıca sanırım sevmek,sevgiyle ilgilenmek de onları coşturuyor,şımarık biraz benimkiler :D[/B]
sevgili nuran berna,hemen birer nazar boncuğu atayım diplerine :D
[B]sevgili city35 başaracağınıza eminim ;)
Sevgili prensess , menekşelerini görür görmez doğuya baktıklarını ve yıkandıklarını anladım. Sanırım bazı kulaktan duyma tabular oluşmuş ve onlar zamanla yıkılacak. Ah şu otomatik sulama sistemini bir uygulasam.
Aranızda yeniyim pek laf düşmez de 35 senedir afrıka menekşesı besliyorum. Kara düzen ama besliyorum. Tek düşmanları direkt güneş ve parazitler yazın sıcak havalarda su püskürtmek suretiyle nemini ayarlıyorum yani yaprakta ıslanıyor.
toprak12
23-03-2009, 20:32
4 ay önce afrika menekşesi çeliklemiştim.Şu an bir gelişme yok.Geçen gün bi baktım yaprak eğilmeye başlamış.Napmalıyım?
Sayın Toprak12 galiba çeliği 1-2 cm den daha derine dikmişsiniz. Çünkü 4 ay menekşe yaprağının yavrulaması için uzun bir zaman. Normalde çeliklerin 50-60 gün arası çıkması lazım. Bence çeliğinizi yerinden çıkarıp yani şaşırtma yöntemi uygulayıp daha yüzeye dikin. En azından çıkarıp bakarsanız gövde ve kök gelişimi hakkında bilgi sahibi olursunuz...
Afrika menekşesi için güneşten ziyade aydınlık bir mekan çok önemlidir. Aydınlık bir mekan ve uygun besin, su takviyesiyle doğu,batı,kuzey,güney **** ara yönlere yöneltilmeksizin çiçeklenmesini her daim sağlayabilirsiniz. Zira evim güneş görmez diyecek kadar az güneş görür ama çok aydınlık kısımları vardır. Menekşelerim de batıya bakan pencere önlerinde aydınlık ve bilinçli bir bakımla güle oynaya her daim çiçeklenir...
Bu menekşemin anaç yaprağı çürüdü malesef, acaba yavrumun bu büyüklüğü kendini kurtarması için yeterli olur mu?
Tabi ki yeterlidir Sayın Nariel. Baksanıza hayatından ne kadar memnun...
Nejla K.
23-03-2009, 22:22
Sevgili Nariel bana göre menekşeniz kendini kurtarmış. Anne yaprağa ihtiyacı yok. Benim henüz sizinkilerden çok daha küçükken anneleri çürümüştü ve yaşadılar, sizinkiler çok daha şanslı görünüyor. Çiçeklerini de görmenizi dilerim...
Teşekkür ederim Sayın Faruk ve Nejla K.,
Annesinin çürümüş olduğunu daha dün farkettim ve kestim, yani henüz bu haliyle hayatından memnun olup olmadığını bilmiyorum :( Umarım kendi başına hayatını devam ettirebilir..
İşin kötüsü bundan daha küçük bir yavrum daha var ve sanırım onun da annesi çürüyor.. Hayvan olsa biberonla besleyeceğim ama..
Kahraman Koray
24-03-2009, 01:41
Bu seramik saksılar kendi kendine suluyor. 2-3 ay gidecek kadar su koyuyorsunuz altına çay demler gibi alttan seramik iç saksı aracılığıyla gerektiği kadar emiyor ve aynı zamanda çok şıklar.
http://www.africanvioletpots.com/
http://www.clcvioletpots.com/
http://www.africanvioletpots.net/store/category.cfm?Category=7
http://www.emersoncreekpottery.com/african-violet-pots.shtml
Bu da başka çözüm
http://www.florlux.com/catalog4_uk.htm
Bu da diğer bir ticari çözüm
http://www.osmogro.com/how_osmogro_works.html
Bu sayfada tüm otomatik sulama yöntemleri var
http://www.kaboodle.com/reviews/african-violet-pot--self-watering
Buda earthbox dedikleri ve kendinizin de yapabileceği yöntem
http://www.green-trust.org/freebooks/Earthbox.pdf
Bu da benim denediğim yöntem sonuçlarını bu yaz tatilinden sonra yazacağım :) Ben dış saksı yerine deliksiz dekoratif saksılardan koyup üzerine klasik plastik menekşe saksılarını uygun boyda kenarları dışarıda kalacak şekilde koyuyorum ve tabana tahliye deliklerinden bir tel yardımı ile fitil geçiriyorum. Fitil olarak, kullanılmış süper emici yazan mutfak bezlerini kesiyorum. Organik materyal koku yapıyor. Dıştaki saksı su ve besin deposu oluyor. İçine bir miktar bakır parçası(kablo) atarsanız küflenmeye çözüm olabilir. 2-3 ayda bir su tamamen tükenince yukarıdan yıkama şeklinde eski yöntemle sulamak gerekiyor. Besin artıkları yıkansın diye. Şu anda hangi boy saksıya kaç sayıda fitil gerektiğini hesaplıyorum. Yetmedikçe arttırmak gerekiyor. Birde bu işleme başlamadan önce toparağın tamamen kurumasını beklemek gerek. Toprak özel olmalı. İçerisinde beyaz havalandırma taşlarından olan menekşe toprağı tercih edilmeli. Tek başına torf **** toprak bu iş için uygun değil. Menekşenin tabanının suya temas etmemesi gerekiyor.
http://www.greenculturesg.com/articles/may06/may06_self_watering_pot.htm
Maşallah Prensess ne güzel menekşeler bunlar,nazar boncuğunu haketmişler gerçekten de.
Her zaman bol çiçekli olur inşallah:)Ah, bu arada hoşgeldiniz.
Sevgili Nariel, bence de yavrunuz kendi kendine yaşayabilecek büyüklüğe ulaşmış. En son sizinkinden daha küçükken iki yavrunun anaç yaprağı çürüdü ve kestim. Büyümeleri daha yavaş oldu ama oldukça sağlıklılar..Merak etmeyin o da çabucak büyüyecektir...
Bunlar benim güzeller bakalım beyenecekmisiniz.
ebrukedi
24-03-2009, 14:41
Bu da benim menekşelerimden biri. Ama şimdi çiçekli değil.
Birde daha önceki sayfalarda verilen bu tür bir menekşeye hiç bir yerde rastlamadım, ülkemizde var mıdır, nerelerden bulabilirim?
http://www.vtrtarim.com/images/resimler/menekseler/big/menekse05.jpg
İremsıla
24-03-2009, 14:47
Sayın prenses,rgok ve vdede aramıza hoşgeldiniz.menekşelerinize hey maşallah, demekten başka ne söylenir bilmiyorum.
vdede bu kadar çabuk pes etmeyin,zira arşivi incelerseniz, çoğumuzun yazılarında düzeltme yapılmıştır.mesela ben bu site sayesinde bilgisayar kullanmayı,menekşe bakımını, öğrendim.
Arkadaşlar bana geçen hafta trailers cinsi menekşe hediye geldi.o kadar güzelki çiçeği daha çok gül tarzında,yaprağı ise 10 cm,dalı hariç inanamadım.birde 5 nisanda almanyadan teyzemler geliyor ve menekşe tohumu istedim.
Merhabalar...Yeni gelen arkadaşlara hoşgeldiniz diyorum.Menekşeleririz,birbirinden güzel,emeklerinize sağlık.Arkadaşlar,menekşeleri kaç yıldır yapıyorsunuz,herhangi bir besin kullanıyormusunuz?
prensess
24-03-2009, 18:19
rgok bu yavrulara bayıldım,benimde bir saksımdaki menekşem mantar gibi bir sürü yavru çıkarmış.acaba onları yeni saksılara ayırsam mı diye düşünüyorum??
Sayın Prensess yavruları ayırmayın bence. Yavrularla beraber saksı hem kabarık duruyor hem çok hoş duruyor...
Sayın Ebrukedi istediğiniz , beğenerek resmini eklediğiniz menekşe picasso modeli oluyor ve bütün büyük yapı marketler de bulunabiliyor...
Sayın Rgok toprak saksı içinde ki çiçeği pembe , çiçek kenarları fırfırlı menekşeniz ne kadar güzel ve canlı duruyor, maşallah. Uzun zamandır beslediğiniz belli oluyor...
prensess
24-03-2009, 18:29
Ama sevgili Faruk,gerçekten bir sürü yavru var üstüste,sanki tohumdan çıkmışlar gibi.Benim onlara bir çözüm bulmam şart oldu.Ya büyüyemezlerse??
Sayın Prensess bence bazı yavruları ayırın bazılarını aynı saksıda bırakın. Çünkü ben yavru çıkaran menekşelerimi ayırmıyorum. Güle oynaya büyüyorlar ve saksı çok kabarık,güzel duruyor...
prensess
24-03-2009, 19:07
Öyle ilginçki,her ana yaprağın dibinde iki üç tane yavru var.;)Ayırmayalım bakalım ,belki sonra büyük bir saksıya alırsam büyümeleri gerilemez.
Nejla K.
24-03-2009, 19:26
Faruk, benzer bir durum bende de var. Doğrusu ne yapacağımı şaşırdım. Yapraklar yavru verip, o yavrular yeterli büyüklüğe geldiğinde anne yaprağı kesip ortamı - toprağı- değişmesin diye hemen yanına yeniden dikmiştim 15 günde en az 8-10 yavru verdi. Sevgili arkadaşlar, tecrübe ile sabitleyerek söylüyorum ki dikilimiş ve yavru vermiş anne yaprak tekrar dikildiğinde, ilk dikimin yarı süresi sonrası yavruluyor. saksıdan alıp almamak konusunda tereddütlerim var, çünkü ben de zengin görünümlü saksılar seviyorum. Önerilerinizi ve tecrübelerinizi bekliyorum.
Sevgili Nejla K. ben senin yerin de olsaydım 3 **** 4 yavruyu aynı saksıya dikerdim keza ben öyle yapacağım. En azından 1-2 tanasi tutmaz çürürse diğerleri hayatlarına aynı saksıda devam eder. Gene de sen bilirsin...
İremsıla
24-03-2009, 21:54
Nuranberna, özlem arkadaşımında anlatmasına rağmen benim kafam resim atma konusunu kavrayamadı malesef.zira resim atabilsem önce avatarıma resim eklerdim.benim 2 ufaklık var.bu yüzden bilgisayarı bu kadar öğrenebildim.ama kardeşim gelebilirse ancak ona menekşelerimin resmini attırabilirim.
Birde ben kimeradan pek memnun kalmadım.çünkü 2 kimeramda çürümeye yüz tutmuştu ve tekrar ektim, ama sade bir renk çıktı ortaya, şaka gibi çizgilerine imrenip alıyorsunuz, ama değişime uğruyor.
Kahraman Koray
25-03-2009, 10:47
Sayın prenses,rgok ve vdede aramıza hoşgeldiniz.menekşelerinize hey maşallah, demekten başka ne söylenir bilmiyorum.
vdede bu kadar çabuk pes etmeyin,zira arşivi incelerseniz, çoğumuzun yazılarında düzeltme yapılmıştır.mesela ben bu site sayesinde bilgisayar kullanmayı,menekşe bakımını, öğrendim.
Arkadaşlar bana geçen hafta trailers cinsi menekşe hediye geldi.o kadar güzelki çiçeği daha çok gül tarzında,yaprağı ise 20 cm,dalı hariç inanamadım.birde 5 nisanda almanyadan teyzemler geliyor ve menekşe tohumu istedim.
İremsıla trailers cinsi hiç görmedim türkiyede, lütfen bize daha ayrıntılı bilgi verirmisin. Bu menekşeye sahip olmak çok değerli.
Merhaba bütün siteye giren arkadaşlara ben recep yaklaşık annem,le 15 yıl,dır bakıyoruz ben bu menekşelere 4 yıldı bakıyorum öncekiler ne oldu dersenin hani forum,un geçmiş sayfelarda konu olan beyaz yapışkanlı bir böcek türü yok teti. Ben bir sakside üç kök olmasını seviyorum. Prensess eviniz bu zamanda sıcak,ise ayırın yavruları degilse mayıs ayı sonu.
Kahraman Koray
25-03-2009, 13:47
Faruk, benzer bir durum bende de var. Doğrusu ne yapacağımı şaşırdım. Yapraklar yavru verip, o yavrular yeterli büyüklüğe geldiğinde anne yaprağı kesip ortamı - toprağı- değişmesin diye hemen yanına yeniden dikmiştim 15 günde en az 8-10 yavru verdi. Sevgili arkadaşlar, tecrübe ile sabitleyerek söylüyorum ki dikilimiş ve yavru vermiş anne yaprak tekrar dikildiğinde, ilk dikimin yarı süresi sonrası yavruluyor. saksıdan alıp almamak konusunda tereddütlerim var, çünkü ben de zengin görünümlü saksılar seviyorum. Önerilerinizi ve tecrübelerinizi bekliyorum.
Necla K okuduğum kadarıyla, yapraklar zedelendiği zaman **** yavruladığı zaman içerilerinde bir çeşit köklendirici ve yavrulatıcı hormon salgılıyorlar. Bir çeşit neslini devam ettirme iç güdüsü olan kimyasal bir reaksiyon ve bu nedenle haklısın, yavru veren menekşe yaprağı tekrar dikildiğinde daha verimli oluyor sanki gübrelenmiş **** hormonlanmış gibi. Bu nedenle menekşe dikenler yaprağa uç kısmından keserek bir uyarı veriyorlar ve bozulacağını ve öleceğini düşünen yaprak bu büyüme hormonlarını salgılıyor. Daha kolay yavru veriyor. Bende de tecrübe ile sabit :)
flowers26
25-03-2009, 15:00
arkadaşlar bende iremsilanın dedigi gibi kimera cinsi aldım koçtaştan.Alırken üzerindeki çiçekler oldukça göz alıcı ama üzerindeki diğer tomurcuklar açmaya başladı onlar hem daha küçük hem de açık renkli.neden böyle oluyor bilen varmı?Ne yapmam gerek?
Arkadaşlar lütfen imla kurallarına dikkat ederek yazmaya çalışalım. Cümleler büyük harfle başlasın en azından.
Sevgili flowers26, marketten aldıktan sonra böyle problemler olabiliyor, sebebi ortam değişikliği. Önemli değil, açabildiği gibi açsın, bir sonraki çiçeklenmede formuna kavuşacaktır.
prensess
25-03-2009, 15:53
:) Arkadaşlar bu gün çok mutluyum. Bu sabah saksıya diktiğim yapraklarımdan birisinin yavrusu çıkmış.yeni bir yavrumuz daha oldu;)
Sayın Flowers26 menekşeler ticaret malı olarak satışa sunulana kadar hormonumsu besinlerle sera ortamlarında yetiştirilmektedirler. O yüzden alırken çiçekli olmasından ziyade tomurcuklu olması tercih edilir. Çünkü evde serada ki gibi çiçek açtıramayız. Ama aldıktan sonra besin takviyesi sık verilip zamanla azaltarak menekşeyi hem organik yaşama adapte etmiş oluruz hem de sürekli çiçek açmaya teşvik etmiş oluruz. Size önerim uygun sıvı **** toz besinler kullanarak ve zamanla azaltarak onları normal yaşama hazılamanız yönünde olacak...
ninina84
25-03-2009, 17:40
Her bir çiçeği ayrı güzel ;) Bir dahaki sefere böyle açmama ihtimali olması çok kötü.
bahriahmer
25-03-2009, 22:09
merhab arkadaşlar bende aranıza yeni katıldım
menekşeleri çok seviyorum ama çoğaltmak uzun sürüyor
ne dersiniz
İremsıla
25-03-2009, 22:18
Sayın kahraman koray,trailers menekşem pembe katmer gül tarzında ve bana hediye getiren ablamızın ankaradan getirdiğini biliyorum.bakalım gerçekleşirse, şimdide almanyadan gelecek tohumların çeşidini merakla bekliyorum.
Sayın Bahriahmer, aramıza hoşgeldiniz. Menekşe yatiştirmek zevkli olduğu kadar da sabır gerektiren bir uğraş. Benim gibi çabuk çoğaltmak isteyenler satın almayı tercih ediyor... İlerki zamanda üretmek hepsinden zevkli.
Sizin kaç tane menekşeniz var, bizlerle paylaşırsanız seviniriz.
Bunlarda değişik cinsler.
flowers26
26-03-2009, 11:26
Sayın Faruk,bugüne kadar sıvı besinleri üzerinde yazan talimata göre kullanıyordum.Arkadaşların önerisi üzerine npk 15 30 15 aldım ve 1 litrelik şişelere 1 çay kaşıgı koydum.Çok az eriyor suda .Onunla sularken yapraklara değirmişim ve 2 yaprağım ölmü.Kısacası bu takviye besinleri kullanırken korkuyorum.Ne yapmalıyım?
Özlem, yapraklardan yeni bir bitkinin rejenere olması yaklaşık 2 ay sürüyor. Ancak biz bunları ayda bir alt kültüre alarak çoğaltıyoruz. İstediğimiz sayıya ulaşınca da köklendirme ortamına geçiyoruz. Sonra sera aşaması geliyor ki bu da labaratuarda köklenmiş bitkiciklerin dış ortama adaptasyonu ve büyütülmesini kapsıyor. Bu aşama da yaklaşık 2 ay sürüyor. Yeterli büyüklüğe ulaşan fideleri saksılara alıp çiçeklenmesini bekliyoruz. Bu aşmada 2 ay sürüyor. Yani yapraktan yeni bir bitkinin eldesi en az 6 ay ama, biz ortalama10 ay bu işlemi sürdürüyoruz.
Sayın Flowers26 NPK 15 30 15 ile yaptığınız karışımı saksının altından verirseniz daha iyi olur. Kışın 3 sulama da bir yazın her sulama da verirseniz iyi olur...
ninina84
26-03-2009, 12:12
Menekşe yapraklarındaki bu çatlama ve yırtılmaya benzeyen oluşumların sebebi ne olabilir? Çarpma, düşme gibi bir olay olmadı. Bir anda ortaya çıktılar. Şimdilik sadece bir menekşede var.
Kahraman Koray
26-03-2009, 12:43
Menekşe yapraklarındaki bu çatlama ve yırtılmaya benzeyen oluşumların sebebi ne olabilir? Çarpma, düşme gibi bir olay olmadı. Bir anda ortaya çıktılar. Şimdilik sadece bir menekşede var.
Bence katlanma izleri. Tezimi doğrulayan ise hemen her zaman dış yapraklarda ortaya çıkması . Marketlerden gelenlerde sık rastlanıyor. Eğer ortam sıkışıksa bazen farkında olmadan katlanıyor ve o kısımlar ölüyor ve sonra kesilmiş gibi oluyor. Menekşelerin cildi insan cildinden daha hassas. Güneşe bile tıpkı insanlar gibi saat 10:00 ile 16:00 arasında dayanamaz yanarlar. Hafif bir dokunuş zarar verir ve bunu aylar sonra farkederiz. Tüm bitkiler ölürken ağlar ve inanılmaz çığlıklar atarlar. Bunu kaydetmişler hassas ses algılayıcılarıyla. Bu ses dokulardan buharlaşan suyun sesi ve bu su çıkarken hormonlar da ortaya çıkar. İlk önce çıkanlar menekşeyi kurtarmak için çıkarlar. Baktı ki doğa çaresiz o zaman imha programı çalışır ve hücreler kendilerini öldürecek ve kısa sürede yok edecek bir madde salgılar. Eğer menekşe hücre sıvısı katlanarak **** sıkışarak bu maddeleri dışarı verirse orada sanki kesilmiş gibi izler ortaya çıkar. Bu kısımlar katlanarak belki bir ay önce hücre sıvıları dışarı çıkan kesimler. Biraz duygusal oldu ama sanırım menekşelere empati kurmanın bir yolu :)
Afrika menekşesi için sadece torf yeterli midir?Menekşelerimin saksını değiştireceğim. Nasıl bir karışım önerirsiniz?
Sayın City35 çiçekçiler de satılan 1 **** daha fazla litrelik kapalı poşet topraklardan alırsanız bu işinizi görür...
Sayın city35, ben en son cocopeat( bir tür torf) aldım ve ona diktiğim yaprakların daha çabuk yavru verdiğini gördüm.
Kahraman Koray
27-03-2009, 13:35
Sizlere yeni bir sera ortamı denememi sunuyorum.
Besin için inositol (portakal suyu), piridoksin (B6) ve thiamin (B1) vitaminleri ve molibden gibi eser elemanları içeren bitki besinleri, steril toprak ve su gerekiyor. Gereksiz üremeyi durduracak antibiyotikler de eklenebilir. B6 ve B1 vitamini içeren ilaçlar mevcut. Bunlar ezilerek kullanılabilir. Sera için şeffaf plastik kutu ve portakal suyu içindeki sitratı tamponlaması için biraz kalsiyum karbonat (pastalar için kullanılan karbonattan çok az) kullanılabilir. Bu ortamlar bitki doku kültüründe agar steril ortamlarda kullanıldığından seralarda da toprakta **** torfta kullanılabilir mi bunu deniyorum. Bu durumda sap ve yaprağı hatta yaprak parçasını gömerek 3 farklı deneme yapıyorum. Sonuçları sizinle paylaşacağım.
Hatice Tarhan
27-03-2009, 21:30
merhabalar arkadaşlar uzun yıllardır menekşe yetiştiririm çok severim menekşeleri tecrübelerime dayanarak sizlere uyguladığım teknikleri anlatmaya çalışacağım menekşeler toprak saksıları çok seviyor diğer bitkiler gibi hem pilastik saksıya hem toprak saksıya aynı gün menekşe ektim toprak saksıdaki daha çabuk büyüdü ve açtı ben menekşeleryumurta haşladığım suyu döküyorum daha çok çiçek veriyor yumurta kabuğundaki kalsiyum fazlalığından heralde birde beyaz ve pembe menekşeden yaprak alın toprağa parmağınızla delik açın iki yaprağıda aynı deliğe ekin menekşeleriniz pembe beyaz olur veya mor beyaz yaprak aldığınız renge göre değişir bunların hepsi test edilip denenmiş yöntemler hepinize saygılar
Nazlı kızlarımın yeni açışları...
ninina84
27-03-2009, 23:35
Sn. Katmer
ikinci resimdeki o çillilerden değil mi? İlk aldığınızda rengi daha mı koyuydu yoksa böyle miydi? Benimki aldığım gün koyu pembeydi ve çilleri çok belirgindi. Ama eve getirdikten sonra açan çiçekler açık pembe ve az çilli oldu.
Mor kızınız da çok güzelmiş ;)
Sevgili Katmer çok güzel görünüyorlar maşallah.Ben unlu bitten kurtuldum kurtulmasına da ne zaman çiçek görürüm bilemiyorum.Evimdeki açelyalırım, onbiray çiçeklerim coştu ama benim aklım hala menekşelerimde:((
Sabırlı olun benim de hastalıktan sonra henüz açmayan menekşelerim var ama bir sürü de goncaları var. Zamanı gelince hepsi açıyor merak etmeyin..
VTR nin gönderdiği menekşeler.
VTR nin gönderdiği menekşeler.
flowers26
28-03-2009, 07:35
Sevgili Serra menekşelerini güle güle büyüt hepsi çok güzeller,yanlız bir tanesi dikkatimi çekti;ortası beyaz yapraklı olan.Sanırım bu pıcasso.Pıcassonun sadece orta yapraklarımı beyaz oluyor?Ben de geçen hafta migrostan aldım .Gelen giden bir yaprak koparmış sanırım sadece ortada 3-5 yaprak kalmış.Acaba bendekide büyüyünce yaprakları renk değiştirecek mi?
Teşekkürler arkadaşlar,ben picassolarda tecrubem yok,ilk çiçeğim,bilgisi olanlar yanıtlarsa sevinirim.
Kahraman Koray
28-03-2009, 13:43
Sevgili Serra menekşelerini güle güle büyüt hepsi çok güzeller,yanlız bir tanesi dikkatimi çekti;ortası beyaz yapraklı olan.Sanırım bu pıcasso.Pıcassonun sadece orta yapraklarımı beyaz oluyor?Ben de geçen hafta migrostan aldım .Gelen giden bir yaprak koparmış sanırım sadece ortada 3-5 yaprak kalmış.Acaba bendekide büyüyünce yaprakları renk değiştirecek mi?
Değişecek flowers26 , yapraklara klorofil doldukça koyulaşacak. Picassolar **** apache hasta bir ırk ve yapraklarında klorofil sentezi geç tamamlanıyor. Albino **** vitiligo olan insanlar gibi yaprakları pigmentsiz çıkıyor.
flowers26
28-03-2009, 22:44
Bilgileriniz için teşekkürler Sayın Kahraman Koray Hastalıktan dolayı böyle bir tür oluştuğunu yeni öğrendim.Aslında Pıcassoyuda bu sitede tanıdım ve geçenlerde MİGROSta ölmek üzere olan bir pıcasso aldım.İnşallah gelişir.
Kahraman Koray
29-03-2009, 13:05
Bilgileriniz için teşekkürler Sayın Kahraman Koray Hastalıktan dolayı böyle bir tür oluştuğunu yeni öğrendim.Aslında Pıcassoyuda bu sitede tanıdım ve geçenlerde MİGROSta ölmek üzere olan bir pıcasso aldım.İnşallah gelişir.
Flowers26 aslında bu tam bir hastalık hali değil ama bir ırk ve klorofil sentezinde sorunları olan bir ırk. Bana göre hasta da denilebilir fakat insanların algısını bozmanın alemi yok , bazıları öyle sevebilir. Klorofil sentezlemeleri yavaş olduğundan biraz nazlı büyürler, dış yapraklar yeşillenince sorun ortadan kalkar. Tohumdan büyütmek imkansızdır. Genetik bir ucubedir aslında :) Ejderler de öyle zira aslında 3 tür afrika menekşesi varken bu 3 türden genetik çeşitlilik yaratarak 10000 adet değişik menekşe geliştirilmiş.
bahriahmer
29-03-2009, 13:47
merhaba arkadaşlar sayın katmer beş yıl önce dört menekşe ile
başladım belki yirmi saksı çoğalttım ve görüpde beğenen dostlarıma hediye ettim halada ara sıra isteyene veriyorum tabi
çoğaldıkca şimdilikbende on tane menekşe var bu arada yeni diktiğim yapraklardavar selamlar
Menekşelerim gözümü şenlendirmeye başladı, keyifleri yerinde;) Sabah 2 saat kadar güneş banyosu yapıyorlar. 1 ay kadar oldu besin vermiyorum, bir dahaki sulamada vereyim ki tomurcukları beslensin, açmış olanların da ömrü uzasın.
Arkadaşlar çiçek alırken lütfen yaprak altlarına açmış çiçeklerin orta kısımlarına dikkat edin. Çünkü satıştaki çiçeklrin çoğunda mantar vs türü çiçeklerin hastalanmasına sebebiyet verecek durumlara rastlarım.
Sevgili Nariel resimde ki menekşelerin de kloroz hasalığımı var? Özellikle ikinci menekşen de...
Sevgili Özlem yaprak altlarında mantar hastalığı nasıl oluyor? Bu konuda resmin varsa eklermisin...
Sevgili Nariel resimde ki menekşelerin de kloroz hasalığımı var? Özellikle ikinci menekşen de...
İlk resimdeki menekşenin yaprakları açık renkli, ışık oyunu olunca sanırım size öyle düşündürmüş.
İkinci resimdekinde ise çok önceden nedenini bilemediğim lekeler oluşmuştu, şimdi ise yeni yapraklarda hiçbir problem yok..
Sevgili Nariel ikinci resimde ki menekşene demir gübresi takviyesi yapmanı öneririm. Yapraklarının sağlığı ve düzelmesi için...
Bende yok bu mantar türünden. Sadece marketten almak istediğimde önce çiçeğinde gördüm inceleyin yapraktada vardı.
Crocus Şen
31-03-2009, 10:26
Arkadaşlar çoook mutluyum,çünkü yaptığım ilk sera deneyimim başarılı oldu:p
Miniğim çok şeker görünüyor:pYaprak çıkarttığı için daha ne kadar üstü kapalı kalsın?
Sanki çok sulanmış gibi...
Kahraman Koray
31-03-2009, 13:57
Crocus bence üzerini açsan iyi olur sera ortamın fazla ıslak kalmış olabilir. Sera ortamında su damlacıkları oluşmayacak kadar nem olmasına izin veririm ve su damlacıkları ile kondansasyon varsa o zaman havalandırma gerekiyor demektir. Birkaç delik açılabilir seraya.
Crocus Şen
31-03-2009, 14:29
Evet maalesef yapraklar sarı,ortalarıda pembe gibi.Neden bu şekilde çıktığınıda hiç anlamadım,sera ortamında olduğu için buharlanmadan kaynaklı olarak fazla sulanmış gibi,bu yüzden sabahtan bu yana üstü açık,ilerleyen günlerde yeni resimlerini göndereceğim..
Bence de serayı aç Crocus Şen..Toprağı çok ıslak görünüyor, çürüyebilir...
nigarazak
31-03-2009, 21:57
arkadaşlar menekşelerin yaprakları neden üzerine basılmış gibi toprağa yapışık olur???
Arkadaşlar önceki sayfaları da okudum ama şu vtr den gelen menekşeler ve sizin gönderdiğiniz yapraklar konusunda kafam karışık. Sizin gönderdiklerinizi ebruli haline mi getiriyorlar yoksa farklı menekşeler mi gönderiyorlar?
Gönderiler ne şekilde oluyor?
Merhaba,
Menekşelerim maşallah hep çiçekli fakat biri hariç,yaprakları da bir garip zaten ne renk olduğunu dahi hatırlamıyorum.Sizce saksılarını değiştirmeli miyim?
Sayın Firuzan açmayan menekşeniz sanki katmerli bir renk açacakmış gibi geliyor bana...
Kahraman Koray
01-04-2009, 12:24
Merhaba,
Menekşelerim maşallah hep çiçekli fakat biri hariç,yaprakları da bir garip zaten ne renk olduğunu dahi hatırlamıyorum.Sizce saksılarını değiştirmeli miyim?
Firuzan sanırım açmayan menekşende sorun ışıkta, bu bağlantıyı oku
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=380828#post380828
Sûz-i Dilârâ
02-04-2009, 13:19
Menekşelerin kıskanç çiçekler olduğunu söyleyen hikâyenin doğruluğuna inanmaya başladım. Evdeki menekşelerim uykuya geçmişlerdi, çiçekçiden çiçek açmış menekşe saksılarıyla eve geldim ve bunları benim uykucuların yanına yerleştirdim. Bir hafta içinde iki menekşem birden tomurcuğa durdular.:D En kıskanç olanı da mor çıktı o üçüncü gün yavru tomurcuk vermişti, şimdi diğerleriyle birlikte geçti ama pembe hâlâ çiçek vermeye devam ediyor.
Crocus Şen
02-04-2009, 13:59
Benim minik günden güne büyüyor;)
Sevgili Crocus Şen yaprağın arkasında da yavru olmasın. Bir bakın isterseniz...
******* bir kontrol et crocus sen.benim bir yaprağım önlü arkalı yavrulamıştı.http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=24539&c=683 http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=24538&c=683
Crocus Şen
02-04-2009, 18:03
Sevgili Faruk ve Fatih,yorumlarınızı okuyunca hemen şimdi baktım birde ne göreyim, arkasında da 2 ayrı yerden yavru vermiş!Ama çok çok minikler.İlk denememde bu kadar başarılı olabileceğimi hiç tahmin etmezdim,çok mutluyum çok!İnşallah çiçeklenmesini de görürüm:D:D:D
Gözün aydın Crocus Şen..Bunlar da benim güveçte menekşe yapraklarım:))
Güveç kabının altında hava ve su delikleri var mı Katmer?
Küçüklerde var ama büyük olanda yok. zaten o kadar çok kökün o büyüklükteki b,r kapta sağlıklı büyümeleri çok zor. Yer darlığından böyle bir yöntem uyguladım. Yapraklar yavruladığı zaman ayırırım diye düşünüyorum..
Sevgili Katmer yaprak saplarını 1-2 cm. kadar bırakıp dikseydin köklenmeleri daha hızlı olurdu...
Bu yapraklar benim için çok değerli dostlarımdan hediye geldiği için kırmaya kıyamadım. Herhangi bir sorun olursa bozulan yerden kırıp tekrar dikerim diye düşündüm. Daha iyi olur diyorsan kırıveririm..
Sevgili Katmer ben dikerken yaprak saplarını yarım santim belki de daha az bırakıp dikiyorum. Bu şekilde olunca 1 ayda süper kök atıyorlar...
Söylediğini hemen uygulayacağım. Ne de olsa bu konuda çok deneyimlisin. Teşekkür ederim..
Sevgili Katmer gönderdiğin yapraklar da bunu denedim 1 ayda ilk yavruyu gördüm. Hemen tavsiye ederim. Yaprak sapı kısa olunca su iletimi ve mineral taşınımı yaprak ayasına daha hızlı gerçekleşmekte buda kök oluşumunu kısa zamanda ilerletmektedir...
Bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim..Hemen deneyeceğim..
Pembe kıvırcık katmerli ile mor yalınkatı çapraz aşılama yapmıştım. İşte yavruları...
Menekşelerin kıskanç çiçekler olduğunu söyleyen hikâyenin doğruluğuna inanmaya başladım. Evdeki menekşelerim uykuya geçmişlerdi, çiçekçiden çiçek açmış menekşe saksılarıyla eve geldim ve bunları benim uykucuların yanına yerleştirdim. Bir hafta içinde iki menekşem birden tomurcuğa durdular.:D
Sayın Suz-i Dilara, benim tembel menekşem 6 aydır çiçek vermiyor , çok sağlıkılı ,ekmek elden su gölden yan gelip yatıyor ;) Neler denedim, her sabah koşup bakıyorum yine tomurcuk yerine yeni bir yaprak vermiş. Bu bölümdekiler beni ayıplamasınlar ama ben bu menkeşeye iyice sinir oluyorum. Son çare sizin yönteminizi denemek olmadı cami avlusuna terk edeceğim onu :D
Sayın Fizikçi alttan bir sıra yaprak almayı denemişmiydiniz? Bu işlem menekşenin çiçeklenmesini tetikleyebiliyor.
Sevgili Katmer bir sıra yaprak almıştım. Deli gibi yaprak üretmeye devam ettiği için bir süre sonra ikinci bir sıra daha aldım. Ve o aldıklarımı da sizlerin fotoğralarından gördüğüm şekilde üretmek için diktim .Onlardan da henüz bir tık yok. Şu ara ceza verdim haftada bir tabağına su koyuyordum şimdi 10 günde bire çıkardım. Bakalım ne olacak, diğer bütün bitkilerim çılgınca çiçekleniyor veya meyveye duruyor bu tembel en güzel yerde semiriyor ;)
Sayın Kahraman Koray o sarılık gece çektiğim için flaştan olmalı..Yoksa herhangi bir sarılık yok. Sürekli kontrol ediyorum, hiçbir menekşemde unlu bite rastlamadım şu ana kadar. Eskiden kaktüsten bulaşmıştı ama şimdi menekşelerimi diğer bitkilerden uzak büyütüyorum.
Bu yöntemi 18 senedir uyguluyorum..İki ayrı yaprağın karakteristik özelliğini taşıyan yavru yapraklar çıktı. Fakat türlü aksiliklerle menekşelerimi, aşılananlar da dahil kaybettim. Anlayacağınız pekçok kez yavru dediğim şekillerde yavru aldım ama çiçeklerini göremedim. O yüzden ejdermiydiler yoksa hibrit mi bilemiyorum.
Yavru veren bir aşılamam daha var ama onun ne renklerle yapıldığını hiç hatırlamıyorum.
Açan menekşelerimden fotoğraflar...
Kahraman Koray
03-04-2009, 15:18
Sayın Kahraman Koray o sarılık gece çektiğim için flaştan olmalı..Yoksa herhangi bir sarılık yok. Sürekli kontrol ediyorum, hiçbir menekşemde unlu bite rastlamadım şu ana kadar. Eskiden kaktüsten bulaşmıştı ama şimdi menekşelerimi diğer bitkilerden uzak büyütüyorum.
Bu yöntemi 18 senedir uyguluyorum..İki ayrı yaprağın karakteristik özelliğini taşıyan yavru yapraklar çıktı. Fakat türlü aksiliklerle menekşelerimi, aşılananlar da dahil kaybettim. Anlayacağınız pekçok kez yavru dediğim şekillerde yavru aldım ama çiçeklerini göremedim. O yüzden ejdermiydiler yoksa hibrit mi bilemiyorum.
Yavru veren bir aşılamam daha var ama onun ne renklerle yapıldığını hiç hatırlamıyorum.
Bu şekilde çaprazlamanın bir mit olduğunu düşünüyorum. Bir şehir efsanesi. Yani imkansıza yakın ancak iki menekşenin yaprağının birleştiği noktadakiler belki ejder olur ama normalde böyle bir olasılık binde bir. Hücreler hangi menekşe yaprağından köken almışlarsa ona benzerler. Ortada mavi okla gösterilen yerde ejder oluşumu mümkün ama diğer yerlerde anaç yaprak genleri %100 geçer ve hibrit imkansızdır. Aşı diye bir şey olduğunu da düşünmüyorum. Boşuna çaba göstermeyin. Hibritin tek yöntemi polen çaprazlama ile tohum üretimidir evde yapılabilir ve genetik manüpilasyondur, o da ileri laboratuarlarda yapılır. Ejder (Chimera) oluşumu için ise binlerce farklı renk ve cins menekşe yapraklarının yanyana doku kültürüne atılarak ihtimalinin çoğaltılabileceği ticari ortamlar gerekli.
12 tane daha henüz açmayan değişik renk menekşem var. Şuan tomurcuktalar. Açınca onları da sizinle paylaşırım. Umarım eklediğim resimleri beğenirsiniz. Çoğu fotoğraflarda gerçek renginin dışında çıktılar...
Sayın Kahranman Koray, daha önceki sayfalarda Türkmüsün adlı arkadaşımız aynı deneyi başarıyla sonuçlandırmıştı. Fotoğrafını da hepimiz gördük. Size kalsa hiçbir konuda ümidimiz yok. Bu da beni oldukça şaşırtıyor. Ben bu konuda aşırı bir uğraş vermiyorum. Aksine bunları yaparken oldukça eğleniyorum. Siz nasıl bazı konularda uğraş veriyorsanız, bizler de bu yöntemle bir sonuç almaya çalışıyoruz. Bu tür denemelerle farklı çiçekler elde etmenin yanı sıra farklı yapraklara ulaşmak da benim için oldukça önemli. O yüzden ben bunu boşuna uğraş olarak görmüyorum.
Çok da sorun yapmanın alemi yok.. Bekleyip hep beraber sonucu göreceğiz..İşin en eğlenceli kısmı da bu zaten...
Kusura bakmayın ama bu bir şehir efsanesi olsaydı bağda bahçede meyve ağaçları daha bereketli hale getirilmek için farklı ırklarla aşılanmazdı. Bu aşılamayı da yurdum insanı kendi eliyle yapıyor bağda bahçede ileri laboratuvarlarda da yapılmıyor...
Elinize sağlık Faruk bey, harikalar..
Bizim kimeralarımızın çiçeklenmesi yeni bittiği halde yine coşmuşlar, aynı şekilde tekrar çiçeklenecekler sanırım. Maşallah pek bereketlilermiş:
70632
Diğer bir menekşemiz de 1,5-2 ay kadar dinlenmede kaldı ve tekrar çiçekleniyor:
70633
Bu ise yapraktan yetişen, yavruları hiç ayırmadığımız katmerlimiz, ilk defa çiçekleniyor:
70634
Buna ise yorum yapamıyorum;):
70635
Sevgili ve bir okadar değerli Faruk ve Nariel menekşeleriniz bir harika.
Kahraman Bey haklı olacağınız kadarda yanılma payını atlamışsınız.Bu konuda Faruk abime ve Katmer ablama katılıyorum.Siz nasıl tohum için bir o kadar emek sarf ediyorsanız bizde bir o kadar farklı tür elde etmeye çalışıyoruz.Ancak emeğede saygı göstermeliyiz.Uğraşılan bir emek olduğunu unutmamalıyız.
Sevgili Nariel, Allah nazardan saklasın. Bu konuda en başarılılarımızdan birisiniz. Tebrik ediyorum.
Bu arada, daha önce fotoğraflarını eklediğim hasta menekşelerim çok iyi durumdalar. Onlara farklı bir tedavi uyguladım. Bazı arkadaşların dediği gibi ejder değil mantar olmuşlar:)))
Gün içinde fotoğraflarını eklemeyi düşünüyorum.
Sevgili Katmer hasta olan menekşelerinin fotolarını bekliyoruz. Mesajını okuyunca gülmeden geçemedim. Çok hoşsun doğrusu. Sevgili Katmer ejderde bir hastalık olmasın sakına:))) Benim de hasta olan menekşelerim farklı noktalarından sağlıklı yavru çıkarmaya başladılar. Demek ki biz bu durumu çok iyi atlatabiliyormuşuz. Hasta olan menekşe değil kurtarılamayan menekşe vardır:))))
Sevgili Serra43 beğenilerin için çok teşekkür ederim. Elimde ki picasso sayısı dörtledi. Ama birisi unlu bit olmuş zor kurtardım. İnşallah ondan da yakın zamanda sağlıklı yavrular gelip çiçeğini göreceğimi hissediyorum...
Faruk ilacı kullandınmı acaba? Eğer sonuç olumlu ise ismini yazıp diğer arkadaşlarada önerelim.
Özlem ilacı hasta olan birin de kullandım ama onda şuan değişiklik yok. Ama diğer iki hasta menekşem yavrulamaya başaladı. İlacı kullandığım menekşe de herhangi bir iyileşme belirtisi yakalarsam bunu hemen senle paylaşacağım...
Bunlar benim hastalanıp kendi yöntemlerimle iyileştirdiğim (daha önce hasta hallerini eklediğim) menekşelerim. Artık gayet sağlıklılar. Bu halde bile goncaları var..
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=70695&d=1238836519
Sevgili Katmer bu ne renk?
Pembe katmerli, gül gibi açan...
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=25048&c=683
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=25047&c=683
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=25046&c=683
Arkadaşlar bunlar da benim 9 sene önceki menekşelerimin fotoğrafları. Fotoğraf kalitesi pek iyi değil ama o kadar olur. Merak eden arkadaşlar için eski fotoğrafları tarayıp yükledim.
Sevgili Katmer bu chimeralar müthişmiş. Zamanında bu chimeraları yavrudan mı büyüttün yoksa hazır mı aldın?
Hayır sevgili Faruk. Chimeraları o döneme göre hatırı sayılır bir fiyata almıştım. Onlar ithaldi. Zaten uzun bir süre daha bir yerde görmemiştim. Fotoğrafı çektikten kısa bir süre sonra tavsiye üzerine vitamin aldım. Akşam vitaminlerini verdim. Sabah kalktığımda bütün menekşelerim yanmıştı. Hiç bu kadar içim acımamıştı. O yüzden uzun bir süre menekşe yetiştirmeye ara verdim. Artık bir katkı kullanmadan önce çok fazla emin olmak istiyorum.
bunlarda benimkiler.uyanmaya başlayanlar ve uyanmayı düşünmeyenler:D
Kahraman Koray
04-04-2009, 16:24
Sevgili ve bir okadar değerli Faruk ve Nariel menekşeleriniz bir harika.
Kahraman Bey haklı olacağınız kadarda yanılma payını atlamışsınız.Bu konuda Faruk abime ve Katmer ablama katılıyorum.Siz nasıl tohum için bir o kadar emek sarf ediyorsanız bizde bir o kadar farklı tür elde etmeye çalışıyoruz.Ancak emeğede saygı göstermeliyiz.Uğraşılan bir emek olduğunu unutmamalıyız.
Fatih emeğe saygısızlık ettiğimi düşünmüyorum. Denemekten zarar gelmez ama genetik bilimi var. Bitkilerde aşılama tabiiki olur bu, kök ve gövde özelliklerini birbirinden ayırmak için yapılır. Kök gelişimi daha iyi olan bir bitki aşılanır ve alttaki kök ve gövde donörü , aşıdan sonraki dal ve meyve donörü birbirinden tamamen farklıdır. Bu yarma aşıdır. Birde gövdeye yapılan kakma aşı vardır. O da sadece nodların aşılanması ile dal aşısıdır ve sadece aşılanan noddan veren sürgünler farklı genetik özellikte olduğundan bir ağaçta farklı nodlardan farklı aşılar yapılabilir. Biz menekşede bir gövdeden bahsedemediğimizden aşılama gerçek anlamda mümkün bile değildir. Bu konuyu bir kaç ay öncesine kadar ben de tam olarak bilmiyordum. Çalışmalarım sonucunda öğrendiim ve ayrıntılarını paylaştığım bir bilgidir. Bence bu bilgi de saygıyı hak ediyor.[ :) Ejder falan ;) Ejder adını kullanıyorum çünki terminolojiyi türkçeleştirmek gerekiyor. Bir saygısızlık varsa onu farklı yerde aramak gerekir diye düşünüyorum] Buraya yeni katılanların bu bilgiyi bilmeye hakkı var. Aşılama mümkün olmadığına göre yeni cinslerin oluşumu için
1. Ejder (Chimera)
2. Hibritleme (Tohum çaprazlama)
3. Mutasyon (Sports, Tamamen rastlantısal olup amatörler için binde bir görülebilecek şans işi)
4. Mutasyon ihtimalini arttırıcı ilaçlar kullanarak (hormonlar) çeşitlilik yaratmak ki ancak büyük laboratuarlarda mümkün ve ticari boyut gerek
Afrikada bulunan ve avrupaya oradan da amerikaya getirilen doğal menekşeler başlangıçta 3 türdü ve hemen hepsi mavi çiçek, koyu yeşil yapraktı. Bunlardan bu gün yaklaşık 10000 çeşit oluştu ve bunlar hep genetik çalışmaların sonucu. Bu konuda çalışan profesyonel hibritleyiciler var (Hybridizer)
Çeşitlendirmede aşamalar tarihlere göre şöyle:
Hybridization - Some Key Dates:
1926 - Armacost & Royston, Los Angeles, ilk tohumu ülkeye soktular.
1935 - Armacost & Royston ilk 10 çeşidi piyasaya sürdüler.
1939 - İlk çift çiçekli bitki.
1942 - Tohumdan ilk gerçek pembe çiçek.
1943 - Tohumdan ilk gerçek beyaz çiçek.
1951 - İlk minyatür Frank Tinari tarafından hibritlendi.
1952 - İlk beyaz kenarlı çiçek ortaya çıktı.
1953 - İlk yıldız çiçek (Petalleri eşit büyüklükte) ortay açıktı.
1954 - İlk pembe katmerli Lyndon Lyon tarafından üretildi.
1957 - İlk trailing (dallı budaklı) menekşe.
1960 - Taç çeşitlemesi oluştu.
1961 - Mozaik çeşitleme oluştu.
1967 - "Tommie Lou" çeşitlemesi oluştu.
1974 - Lyndon Lyon ilk minyatür trailing hibritledi .
1992 - İlk sarı çiçekli hibritlendi.
Kanada afrika menekşesi topluluğu diyorki: "Hibritleme genetik olarak farklı çeşit **** türlerin görüntüde ve büyüme davranışlarında çok büyük değişiklikler oluşturacak şekilde genetik çaprazlanması bilimidir. Bu muhteşem renk paletini sabırla 10 yıllar boyunca bize bağışlayan bilim adam ve kadınlarına borçluyuz"
"Son olarak en olağanüstü afirka menekşesi çiçeği bulundu. Biz buna Chimera diyoruz (Ejder). Bunlar rüzgar gülü gibi çizgili ve tüm türler içinde en lezzet veren çiçeklerdir. Ejderler hibritleme ve üretim aşamalarında rastgele dönüşen genetik hilkat garibeleridir. Hibritleyenler tarafından rastgele bulunan **** sports denen mutasyonlarça tek bir çiçekte ortaya çıkarak çiçek dalından çoğaltılırlar. Bunlar gerçek birer kazadır ve hibritleyiciler bunu hiçbir zaman planlayamaz. Ancak üretimleri de yine saygıdeğer hibritleyicilerin işidir" diyor Kanada afrika menekşesi topluluğu.
Hepinizin menekşe resimleri harika. Hele ejderleriniz muhteşem. Foruma katkım oluyorsa bunu bilmek isterim. Katkım olmadığını düşünüyorsanız bunu da bilmek isterim. Bu forumda yazılanların arama motorlarında çıktığı bilinci ile yazılarıma saygı ve sevgi çerçevesinde devam edeceğim. Katmer ve Faruk, size saygıdeğer katkı ve yardımlarınızdan ve farklı bakış ve bilgisinden **** katkısından dolayı foruma katılan kimseyi dışlamadığınız için ayrıca teşekkür ederim.
Sevgili katmer,menekşelerini kurtardığına sevindim,senden cesaretle sertleşen birinin ortasını kesmiştim,bissürü yavrusu var.Fatih,menekşelerinin hepsi birbirinden güzel,ellerine sağlık.
beyaz orkide
04-04-2009, 19:03
Arkadaşlar bende birkac yaprak edindim.Sade torfun üzerine yerleştirdigim zaman derin olmaz ise tutmuyor yan yatıyor gevşiyor dibi.Derin diksem yavrular cıkmıyor.Bende bahce topragıyla torfu karıştırıp diktim.Hepside saglıklı.Toprak biraz sıkı oldugu icin yavrular toprak yüzeyine cıkamazlarsa diye bir endişem var.Ne dersiniz başarırlar mı?
Sayın Beyaz orkide yavruların toprağın yüzeyine rahat çıkması için 1 aydan sonra üstten toprağı 1-2 santim almanız yeterli olur...
beyaz orkide
04-04-2009, 19:18
Tamda 1 ay oldu dediginiz gibi yaptım.Toprak degişimi yapmak dogru olmaz degil mi?
Sayın Beyaz Orkide, bence hiç toprağını değiştirmeyin en azından şimdi. Toprak çok sıkı geliyorsa bir kürdan yardımıyla kökü ve yaprağı zedelemeden toprağı hafifçe kabartabilirsiniz. Bu hem kökün hava almasını hem de yavruların yüzeye daha kolay çıkmasını sağlar.
Benimkiler neden tomurcuk yapmıyor...:(
Sayın Emel- Erman, ilk iki fotoğraftaki menekşeleriniz henüz ufak olduklarından gonca vermemiş olabilir. En sondakinin ise ölen çiçek saplarını kopartmanızı tavsiye ederim. Sanırım çiçekleri yeni bitmiş. Bir süre dinlenmeye geçmiş olabilir. Onlara zaman tanıyın. Kısa sürede çiçekleneceklerdir. Oldukça sağlıklı görünüyorlar çünkü..
Şener KÖKSAL
05-04-2009, 18:12
Uzun süredir bu siteyi takip ediyordum en sonunda bu seviyeli, bilgi verici , gelişime katkı veren doğa severler arasında olabilmek için üye olmaya karar verdim.
Menekşeler konusu benimde ilgi alanım. Uzun süredir evimde ve ofisimde menekşeler yetiştiriyorum. Menekşe sevgisi kalıcı bir tutku.
Daha önceki yorumları okudum. Bir çoğu deneyime dayalı güzel bilgiler.
Ben her ne kadar farklı renkli açan çiçekleri görüp satın alsamda ilk işim saksılarını değiştirmek ve o menekşeden yapraklar alıp çelip yapmak olur. Kendi ürettiğim yapraktan gelişen çiçek ile daha yakın bir duygusal bağ kurduğum gibi kendi ortamımda yetiştiği için daha dayanıklı oluyor.
Ben menekşelerin çok yapraklanmaması taraftarıyım . Bu yüzdende sık sık en eski yaprakları alır sevenlere dağıtmak için hemen çelikleme yaparım. Bazen sararmaya dönüşen pekde sağlıklı görünmeyen hatta üçte bir yaprağı kopmuş yaprakları bile denedim. Başarı oranı yüzde bayağı yüksek . Ama siz en sağlıklı olanı seçin. Benimkisi yaprak ziyan olmasın ya tutarsa anlayışı. Daha önceleri suda bekletip çimlenmesini sağlayarak dikmiştim ama şimdi direk yaprağı toprağa çelikliyorum.
Genelde küçük saksılarda bir **** iki yaprak çelikliyorum ki bu büyük saksıya nakletmede hiç sorun yaşatmıyor. Bazende 30-40 yaprağı uzun bir saksıya çelikliyorum.
Yaprakları dibinden kopararak **** bıçakla keserek alıyorum. Genelde çapraz kesip sapın çokda uzun olmamasına dikkat ederek saksının kenarına gelecek şekilde yatay olarak yatırıyorum. Yaprağın özellikle yeni çeliklendiğinde yerinden oynamaması çok önemli. Bu yüzden üzerine 2 cm kalınlığında toprak serip sulamada inceldiğini farkedersem ilave ediyorum. Tuttuğu kesinleşince yani kök salınımı yaptığında toprağı inceltmek mümkün. Ben hazır toprak kullanıyorum. Gevşek bir yapıya sahip olduğu için yeni yaprakların çıkması sorun olmuyor. Yaprağın çimlenmesi ışık,nem,sıcaklık ortamına göre değişiyor. Bazen 20 gün bazen iki ayı bile buluyor. İlk başlarda sık sık toprağı nemli tutmak için suluyorum.
Ben çelik için belli bir zamanı kollamadım. Çok değişik zamanlarda denedim belkide bu yüzden çimlenme zamanları çok değişik oldu.
Bir çok kişi saksının tabağına su verir. Ben yapraklarına değmeyecek şekilde üstten sularım. Hepde şehir şebekesi suyunu kullandım. 25 saksıdan fazla menekşem var hazır su maliyeti çok yükseltir :) Annem severek okşayarak menekşeleri her hafta çeşme suyunun altına tutarak yıkardı. Menekşelerde onun sevgisine rengarenk açarak cevap verirdi. Küçükten nasıl alıştırırsanız öyle gidiyor sanırım. Kireçli su yapraklarda beyaz lekeler bıraktığı için ben yapraklara su vermiyorum.
Neyse ben aldım başımı gidiyorum. Diğer deneyimleri daha sonra aktarayım. Bu arada becerebilirsem fotoğraf yükleyerek menekşelerimin bir kısmını sizlerle paylaşacağım.
Benim prenseslerimin son halleri...
Sevgili Özlem bayıldım bayıldım....
Sabah sabah bu ne güzel bir görüntü, insanın gözü gönlü açılıyor.Maşallah...
Uyguladığın bakımları paylaşır mısın?
ve sonuncularıı...
Hepinizinki inşallah çok daha güzel olurlar...
6 ay içerisinde 3 kez anadolu marka besin verdim ve 2 kezde mor şişede olan çiçek çoşturadan verdim. En son çoşturandan verdim. 3 sulama hiç bir şey vermeyi düşünmüyorum. Katı gübrelerden kaçınıyorum çünkü hep toz halde olan gübreler menekşelrime zarar verdi dozunu ayarlayamadım...
malatyalı mahir
06-04-2009, 15:37
dostlar benim afrika menekşemmin çiçeği açacağı sırada kuruyor sebebini söylerseniz sevinirim mor menekşem varda
malatyalı mahir
06-04-2009, 15:45
acaba 3 farklı dalı birleştirsek menekşe olurmu ?
menekşe tutkunu
07-04-2009, 06:54
Mrhaba arkadaşlar iyi paylaşımlar bana menekşelerim için ''ayvalı''diye bitki besini önerdiler ürünü kullananlar bilgi verebilir mi?mmenekşelerimin daha güzel olması için nasıl besin vermeliyim?çelik alma yöntemiyle bende bir menekşe elde ettim en kısa zamanda paylaşıcam insallah;)
Crocus Şen
07-04-2009, 11:04
Benim miniğin son hali,çok ilginçtir ki,öndeki yavru yaprağın ortasından çıkmış,arkasıda minikler dolu..:p
Kendimi çok şanslı hissediyorum;)
Crocus Şen
07-04-2009, 11:16
Evet Sevgili Emel-erman;Yaprağını özellikle çok kısa kestim..Çabuçak çıksınlar diye..:))
ninina84
07-04-2009, 11:19
Miniğim sonunda açtı çiçeğini. Annesinden biraz daha açık renk ama olsun küçük ne de olsa ;)
sevgili ninina84
Menekşene besin takviyesi falan verdinmi? Küçücükken çiçek açması gerçekten çok ilginç. Çok da güzel görünüyo miniminicik, maşallah
ninina84
07-04-2009, 12:50
sevgili ninina84
Menekşene besin takviyesi falan verdinmi? Küçücükken çiçek açması gerçekten çok ilginç. Çok da güzel görünüyo miniminicik, maşallah
Hiç besin vermedim. Anne yaprağı köklendirip öyle diktim. Yaprağın koptuğu menekşe çok kaliteli ve güçlü bir bitkiydi belki ondandır die düşünüyorum ben. Başka birşey gelmiyor aklıma. O menekşe şu an üstten bakınca toplam üç karışım kadar yer kaplıyor. Anneannem onu içme suyuyla suluyor bir de yerini çok seviyor. Ben de diktiğim yaprağa genelde içme suyu verdim. Sera da yapmadım ben çünkü hangi yaprağı sera yöntemiyle diktiysem çürüdü. Kesin birşeyleri yanlış yapıyorum ama neyse...
Crocus Şen
07-04-2009, 16:39
Büyük saksıya alırken fotoğrafladım,çünkü küçük saksıda yeri çok dardı ayrıca arkadaki yavrular çıkması için yaprağı dik olarak dikmek istedim!
Sevgili Ninina84 yavru menekşenizin sadece bir yerinde mi tomurcuk var yoksa birden fazla yerinde de tomurcuk var mı?
Sevgili Crocus Şen yavru menekşeniz ne renk ?
Sevgili Ninina84 yavru menekşenizin sadece bir yerinde mi tomurcuk var yoksa birden fazla yerinde de tomurcuk var mı?
Crocus Şen keşke yavrunuzu yerinden kıpırdatmasaydınız.İnşallah yavrunuza birşey olmaz.
Crocus Şen
07-04-2009, 20:58
Sevgili Crocus Şen yavru menekşeniz ne renk ?
Sevgili Faruk,sanırım koyu mor..Bakalım açtığında hep beraber göreceğiz,bu yaprak umarım çürümez,çürüse bile yedek yaprağı halen serada:p
ninina84
07-04-2009, 21:32
Sevgili Ninina84 yavru menekşenizin sadece bir yerinde mi tomurcuk var yoksa birden fazla yerinde de tomurcuk var mı?
İki yerinde daha tomurcuk var. Biri açmış olan çiçeğin altında diğeri de biraz daha ötede sağ tarafta.
Şener KÖKSAL
07-04-2009, 21:58
Daha önce yüklediğim fotoğrafların boyutları çok küçükdü. Bakalım bunları beğenecekmisiniz.
Crocus Şen
07-04-2009, 22:00
Sevgili Şener Köksal,maşallah menekşeleriniz birbirinden güzeller.Özellikle ilk fotoğraftaki bordo-beyaza bayıldım...:)))
Şener KÖKSAL
07-04-2009, 22:12
Teşekkürler Sevgili Crocus ŞEN, bende bu arad sizin yaprağınızı inceliyordum. Çok ilginç bir yöntem , yaprak sapını bu kadar kısaltmayı hiç düşünmemiştim ama en yakın zamanda deneyeceğim. Bir çok yavru vermesi arada bir benimde rastladığım bir olay ama yaprak üzerinden vermesi çok şaşırttı beni. Paylaşımınız için tekrar teşekkürler .
Crocus Şen
07-04-2009, 22:15
Rica ederim Şener Bey,menekşe konusundaki ilk sera çalışmamdı,gerçekten bende çok şaşırdım..Bakalım daha ne güzelliklerle karşılacağız..:))
Crocus Şen
07-04-2009, 22:17
acaba 3 farklı dalı birleştirsek menekşe olurmu ?
Denemek lazım,acaba deneyen arkadaşlar oldumu?
Şener bey Y diki tarza benzer bir dikim sanırım Crocus Şen `in yaprağı.Y dikimi yaprakta en az5-6 yavru enfazla onuda hayal edin derim.Ydikimi yaprağımın forumde ve galeride resimleri var.aşağıdaki resim Y dikimi yaprak.http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=24539&c=683http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=24538&c=683
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=24538&c=683
Crocus Şen
07-04-2009, 22:23
Sevgili Fatihbrk, Y dikim olarak yapmadım,sapını çok kısa kestim,suda 2 hafta bekletip,köklendirmelerini sağladım,ardından 45 derece eğimle torfa diktim..2.ci haftanın sonlarında ilk yaprak göründü..
Ama Y dikimi de deneyeceğim..:))
Crocus şen sanırım bir anlatım bozukluğu yapmışım mesajımda.Demek istediğim Y dikimine benzer olduğu..Y dikimindede yaprağın sapı neredeyse görülmüyor.
Crocus Şen
07-04-2009, 22:32
Ahh evet Fatihbrk..Bende Y dikim tekniği ile karıştırmışım..:))
Kahraman Koray
07-04-2009, 22:35
Büyük saksıya alırken fotoğrafladım,çünkü küçük saksıda yeri çok dardı ayrıca arkadaki yavrular çıkması için yaprağı dik olarak dikmek istedim!
Crocus bir yerde okumuştum. Yavrular çıkarken güneş alsınlar diye ana yaprak ucundan kısaltılıyor. Bu aynı zamanda kendiliğinden köklendirici hormon salgılatıyor. Bence seninkiler buna uygun. Belki uygulamak istersin diye ... Birde ek bilgi söğüt dallarından yapılan çayda 24 saat bekletilen menekşe sapları daha çabuk kök salıyor. Söğüt dalı IBA (Indol bütirik asit) salgılıyor. Bu da köklendirici hormon oluyor. Ayrıca söğüt dalında (salix) salisilat yani aspirin etken maddesi de var ve bu da yaprakların kesilen uçları toprağa dikildiğinde pıhtılaşmayı ve kurumayı engelliyor. Çayın tarifi şöyle: Söğüt dalları 3 cm lik kısa parçalar şeklinde kesilir. Özellikle taze uç dallar seçilir. Kaynamaya yüz tutan ama kaynamayan suda bir tencerede 2 saat demlenir ve üzeri kapatılarak karanlıkta 1-2 gün bekletilir. Suya geçen IBA artık doğal bir hormon özelliği verir, istenirse bu su, buz kalıplarında daha sonra kullanılmak üzere dondurucuda saklanabilir. Gerektiğinde çözülerek oda sıcaklığında içerisine menekşe **** herhangibi bir bitki köklendirilmek üzere 24 saat bekletilir ve daha sonra direkt toprağa dikilir. Dikilen yaprağın da ucundan kesilmesi etkiyi arttırır. Toprağa biraz B1 ve B6 vitaminler konursa bu daha da etkili olur. Bal ılık suda eritilerek toprağa dikilmeden önce yaprağın sapı içine batırılırsa bu da ek etki sağlar. Kimyasal kullanmadan evde köklendirici etki yaratmanın şimdilik yolları bunlar. Toprak **** torf yerine perlit ve vermikülit kullanırsanız (gittigidiyorda var) yapraklarınız rahat çıkar. İlk sulama suyuna normalin 4 de biri kadar eser elementler de içeren bitki besinlerinden koyarsanız işiniz daha kolay olur. Işıklı bir yerde sera ortamına bile gerek kalmadan söğüt dalı çayı ile daha kısa sürede ve garantili köklenme olur ve 2 ay beklemek zorunda kalmazsınız, 2 haftada sonuç alırsınız.
B1 ve B6 vitamini demişsiniz.bu vitaminler haplar olarak satılıyor hap kullansak olurmu diye soracaktım.
Kahraman Koray
08-04-2009, 06:19
B1 ve B6 vitamini demişsiniz.bu vitaminler haplar olarak satılıyor hap kullansak olurmu diye soracaktım.
Fatih, ben hapları havanda eziyorum. Vitamin hapları içinde inositol olan olsa daha iyi olur ama Türkiye de şu anda ithal edilmiyormuş. En ucuz B1 B6 içeren ne varsa onu alabilirsiniz. İçindeki B1 ve B6 oranına dikkat edin. Aslında söğüt suyu olduktan sonra bunlara hiç gerek yok. Çünki B vit lerinin kötü bir kokusu olur ve odayı kokutur :)
Eğer ev ortamında iseniz IBA (Indol bütirik asit (http://www.zae.gov.tr/isletme/b3.asp)) ve NAA (Naftalen asetik asit (http://books.google.com.tr/books?id=aOnAaygv0ewC&pg=PA62&lpg=PA62&dq=naftalen+asetik+asit&source=bl&ots=x_xAXY8B55&sig=ys0wfbI-hNd1rsxqEN9hAjuMbjI&hl=tr&ei=NSTcSYD-NdOJsAaN7cGbDA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2)) bunlar asit özellikte ve yakıcı maddeler olduğundan ev için hiç uygun değil. Dışarıda da kullanırken gözlük, maske ve eldivenle çalışmak gerek. Hele benim gibi bebeği olanlara hiç tavsiye etmem. Ama dış mekan ve uygun ortamı olanlar piyasada bulunan çok çeşitli köklendiricileri kullanabilirler. Birde yurt dışında zararsız olduğu söylenen ve köklendirici etki yapan bir yosun özü (Kelpak (http://www.tarimsalbilgi.org/forums/deniz_yosunlarinin_organik_tarimda_kullanim_olanak lari_middot-t2379.0.html)) var. Bulan olursa bundan yararlanabilir.
Ninina84 ve Crocus Şen, sabahımı şenlendirdiniz. Bunlar da benim yeni kızlarım. Bakalım beğenecek misiniz?
Gerçekten bende çekine çekine kopan yaprakları topladım. Ama sanırım bu duruma kimsenin birşey demeye hakkı yok, onlar da adam gibi baksınlar çiçeklere, düşmesin yaprakları sağa sola.
Benim bulduklarımın sapı yok denecek kadar az olduğu için suda köklendirme yapamadım. Yaprakları direk torfa diktim. Şimdi kapalı balkonumda duruyolar, orası güneşli ve sıcak oluyor.
Crocus Şen
08-04-2009, 12:49
Kesinlikle birşey deme hakları yok,geren cevabı ve şikayetide yaparım üstelik!Yaptıkları tek bir reyondan sorumlu olmak,bu iş bu kadar zor **** istemeyerek yapıyorlarsa,başka reyonlarda görev alsınlar..Zaten sinirlerini çiçeklerden çıkarıyorlar!İnanın mesleğim olmasa,ben çalışırım hemde büyük bir zevkle..
Ben o ölmek üzere olan yaprağı aldığımda kendimi çok mutlu hissettim,eğer yaşatmayı hele hele çiçeklendirmeyi başarabilirsem ne mutlu bana..:))Renk konusunda hiçbir fikrim yok,sürpriz olacak..
Umarım sizinkilerde çok sağlıklı ve güzel olurlar..
Yavrulayan menekşelerimi sizlerle paylaşmak istedim. İlk fotoğraf yavruları ayırmadan önceki hali, diğerleri ise ayırıp asıl saksılarına aldıktan sonraki halleri. Sevgili Katmer yapraklar için tekrar teşekkur ederim, senin gönderdiğin yapraklar bunlar.
Sevgili Züleyha yavru menekşelerin çok güzel ve çok sağlıklı görünüyorlar. İnşallah renk renk çiçeklerini de görürüz.. Yaprakları suda çimlendirdin mi, yoksa direk torfa mı diktin? Ne kadar zamanda yavru verdi?
Sevgili emel-erman çok teşekkur ederim, umarım çabuk çiçeklenirler çünkü hiçbirinin rengini bilmiyorum.İlk fotoğraftakileri suda köklendirip, son fotoğraftakileri ise direk topraga 20 ocakta dikmiştim. Köklendirmiş olduklarım diğerlerine göre 3 hafta önce yaprak çıkardılar.
O zaman benim daha çook beklemem lazım. Ben torfa dikmiştim :))
Daha önceden arkadaşlardan biri söylemişti, diktikten bir süre sonra topraktan çıkartıp tekrar dikilirse daha çabuk yavru veriyormuş. Şaşırtma deniyormuş buna, deneyebilirsiniz. Sanırım Faruk bey söylemişti.
tilsim88
09-04-2009, 10:27
arkadaşlar, ben kendime şöyle bir yöntem buldum,menekşe yaprağını ektiğim saksıya ne renk olduğunu ve ektiğim tarihi belirten bir etiket yapıştıryorum ve sonra bu hangi renkti diye açmasını beklemiyeceğim.[henüz yavrulamalarını bekliyorumda:)))]
ninina84
09-04-2009, 10:58
sevgili ninina84,
nazar değmesin gerçekten çok güzel görünüyor menekşen ve imrenerek baktım benim ektiklerimde böyle olacakmı diye,bir an önce olsalarda görsem
Olur olur merak etmeyin :) Menekşenin yavruyken çiçek açması ilk defa başıma geldi benim. Hala da tomurcuk veriyor. Yani kazara olmuş birşey değil :) Ben de en son diktiğim 15-20 menekşe çeliğini etiketledim. Hepsi yavrularsa eşe dosta dağıtmak zorunda kalacağım. Bari her renkten kendime ayırayım ;)
Arkadaşlar benimde minicik 5 yapraklı yavrumda sanırım tomurcuk var. Tam emin değilim ama çok mutluyum. Umutla belirginleşmesini bekliyorum. Çaprazlama menekşemin biri yavru verdi sonunda...
Nini açarsa eğer benim yavrumda sizinkinden bile küçük ve tekkök...
bahriahmer
10-04-2009, 19:48
merhaba arkadaşlar benim diktiğim yapraklar
bir iki haftada çoğu öldü hem sudakilerin bazısı
hem toprağa diktiklerim ne yapmalıyım
yardım edermisiniz birde torf dediğiniz
bizim bildiğimiz çiçek topragımı..
Arkadaşlar benim menekşelerimin yaprak gelişimleri çok iyi fakat bir türlü çiçeklenmiyorlar..sebebi sizce ne olabilir?
güneş,temel besinler gibi etkenler çiçeklenmeyi etkiler.
Sayın Drneuro bitkileriniz yeterli güneş alıyorlar mı? Güneş almıyorlarsa ardınlık bir ortamdalar mı?
Sayın Drneuro bitkileriniz yeterli güneş alıyorlar mı? Güneş almıyorlarsa ardınlık bir ortamdalar mı?
direkt güneş almıyorlar fakat aydınlık yerdeler..
Sn. Drneuro; bence menekşelerinizin yerlerini değiştirmelisiniz. Direkt olmasa bile güneş görmeli. Tül arkasından aldıkları güneş ışığı menekşelerin açmaları için yeterli olabilir. Yaprakları oldukça sağlıklı görünüyor. Fakat bu kadar çok yaprağı olup da açmaması güneşe ihtiyaç duyduğunu gösteriyor..
ninina84
10-04-2009, 23:56
Siteye üye olduktan sonra nüfus patlaması yaşayan menekşe koleksiyonum ;)
(VTR Tarım ve Mühendislik'e katkılarından dolayı teşekkür ederim)
1) Yıllar önce (ikisi hariç) yapraktan yetiştirdiğim ve bu aralar çiçeklenmeye pek yanaşmayan emektar menekşelerim.
2) Yeni miniklerim
ninina84
10-04-2009, 23:58
Miniklere yakından bakalım ;)
ninina84
11-04-2009, 00:01
Miniklerin devamı ve üretimdekiler :))
Kahraman Koray
11-04-2009, 15:16
Arkadaşlar ana yaprağı kesmek için en uygun zaman hangisi sizce ? Bu yavruları annesinden ayırmak evla mı? Daha önce tartışıldı ancak burada gördüşün çoğu resimde yavrular ana yaprak kadar olmuştu. Size 1 hafta içinde ana yaprak kesilmiş ve kesilmemiş iki yavrunun gelişimini göstermek istiyorum. Az da olsa ana yaprak erken kesilen daha iyi gelişim gösteriyor gibi.
Dün koçtaştan aldığım yeni kızlarımm ;)
Bu da benim tarlam :rolleyes: İnşallah yavrular verirler bana.
Aldığım menekşelerin toprakları inanılmaz derecede ıslaktı. Saksısını değiştirirken bi süre gazete kağıdının üzerinde tutup fazla suyunu almaya çalıştım. Eklediğim torf da nemli olduğu için su vermek istemedim.
İremsıla
11-04-2009, 15:53
Benim almanyadan tohum, hayalim hüsrana dönüştü.:(menekşe isteyince hercai menekşe ve değişik bahçe çiçeği tohumları göndermişler.neyse şimdilik, bunlarla avunucam başka çarem yok.:mad:
Bu arada yarın kipa ve koçtaş günümüz umarım çeşit boldur.haftaya adanadayım ordanda değişik renkler bulmaya çalışıcam.:p
Şener KÖKSAL
11-04-2009, 15:57
Uzun bir saksıda 30 adet yaprak çeliklemiştim. Neredeyse yarısından fazlası hemde her yaprakta 3-4 er tane yavru verdi. Diğerleride sıra ile yavru veriyor. Sanırım her yaprağın kendine has yavru verme zamanı var. Ben 6 değişik renkli saksıdan ve her renkten 5-6 adet olarak aldım çeliği. Aynı saksıya ait yaprklar neredeyse aynı anda köklenerek yavru verdi. Bir grup çok sağlıklı olmasına rağmen hala vermedi. Halbuki aynı saksıdalar aynı toprak ve aynı mekan özellikleri. Bir ay önce küçük saksılardan normal saksılara aldığım menekşelere bir göz attım saksıda yavrular bayağı büyümüş hatta tomurcuklananlar bile var. En iyisi bunları ayırayım rahat gelişsinler diye düşündüm ama iş bayağı uzun sürdü. Ayırdığım yavruları piknikde kullanılan şeffaf plastik su bardaklarına aldım. tam 38 adet oldu. Sağlıklarından emin olduktan sonra eşe dosta dağıtmaya başlayacağım. Daha sonrada bu uzun saksıdakilere sıra gelecek.
İremsıla
11-04-2009, 16:23
Sayın şener köksal aramıza hoşgeldiniz.menekşelerizin maşallahı var.ama yavrularızda çok tatlı görünüyorlar.;)inanınki bu yavruları görünce insanın uşaklı olası geliyor.:o
Size bir sorum olacak menekşeyi yapraktan tutturma konusunda özel bir deneyiminiz varmı:confused:ben hiç beceremiyorumda:(
Kahraman Koray
11-04-2009, 16:31
Şener yavru menekşelerin harika, gördüğüm kadarıyla balkondalar. Hangi mevsimde balkona çıkarıyorsun. Köklendirici hormon kullanıyormusun? Bir de ana yaprağı ne zaman kesiyorsun? Cevabın için şimdiden teşekkürler.
Şener KÖKSAL
11-04-2009, 16:35
Sayın İremsila teşekkür ederim gerçektende son derece hoş sıcak karşılandım. İnsan kendini hiç yabancı hissetmiyor bu sitede. Menekşelerle uzun süredir ilgileniyorum. Özel bir becerim yok ama deneme yanılma ve bilenlerin desteği ile bir miktar kendimi geliştirdim. Çeliklemede hazır çiçek toprağı kullanıyorum. Saksıdan çelik için yaprak alırken en sağlıklı yaprak seçilir ama ben sararmış yaprakları bile kullandım hatta kırık yaprakları da genelde başarılı oldum. Her türlü saksı , plastik kap, başka bir çiçek ssaksının boş kenarı alkınıza ne gelirse eldeki imkanlar doğrultusunda yeri de denedim. Yaprağın sapını çapraz kesip yaprak saksının kenarına gelecek şekilde yatay olarak toprağa yatırıyorum ve üzerine 2 cm civarında toprak ile kapatıyorum. İlk bir hafta özellikle ışıklı ama güneş hiç görmeyen bir yerde bekletiyorum. ilk bir iki hafta yüzyi nemlendirecek kadar az ama sık su veriyorum. Çeliği aldığım zamanı da hiç sınırlamadım ne zaman aklıma geldiyse denedim. Bol yaprakla deneyin. Bir saksıya 5-6 yaprak çelikleyin mutlaka tutar. Ben 30 yaprakta 34 başarı elde ettim tek saksıda. Onunda fotoğraflarını göndereceğim . Selamlar.
http://balanne.com/detay.asp?hid=294
Çiçeklerle olduğu kadar ağaçlarlada ilgileniyorum. Bu sitede menekşelerle ilgili bir yazı yazmayı düşünüyorum. Umarım menekşe severler bana destek verirler.
Şener KÖKSAL
11-04-2009, 16:59
Merhaba Kahraman Koray . Uşakda havalar henüz ısınmaya başladı. Bu yeni saksıladığım menekşeler normalde salonda oldukları için bu küçük saksıları bir süre daha evde tutacağım. Sadece rahat çalışabilmek için değiştirme işini balkonda yaptım. Sanırım 1-2 hafta sonra bir kısmını balkona alacağım. Güneş ışığının sert gelmediği güneş ışığının yalayarak geçtiği balkonumuza alacağım. Toz almaması çok önemli. Malum menekşeler tozu sevmiyor.
Şimdiye kadar hiç köklendirici hormon **** herhangi bir sıvı kullanmadım. Biraz geç yavru veriyorlar ama % 95 lere varan bir başarı var. Bir önceki yazımdada belirttiğim gibi ben yaprak çeliği alırken zamana pek uymadım. Sularken bakımını yaparken yaprak kırılsa **** bir yerde değişik bir tür görsem zamanı değil diye düşünmedim hemen çelikledim. Aslında ideal zaman mutlaka vardır. Selamlar ...
Kahraman bey,yavrularınız daha çok küçükler,isterseniz ayırmayın.Ana yaprağı kesmekten ziyade yavruları ayırırken yaprağıda ayırın,tekrar diktiğinizde 20 gün gibi kısa sürede yavruluyorlar.
Menekşelerimin bir sorunu var,bazı menekşelerimin çiçeği küçük açıyor ve tam açmadan kuruyor.Her menekşeye aynı besin,aynı su veriyorum,öbürleri çok güzel açar ken,3 kökün çiçekleri kuruyor.Halbuki gelişimleri çok güzel.Lütfen bilgisi olanlardan yardım istiyorum.
Sevgili Serra ortadaki yapraklarda küçülme , sertleşme , büyüme sorunu var mı?
Sayın Şener bey maşallah doğrusu yavruların hepsi birbirinden güzel. Yaprağı dikerken 2 santimetre toprağa dikiyorum demiştiniz. Bu derinlik fazla değil mi? 2 cm. yerine 1 cm. lik dikimler daha kısa zamanda yavrulatmaz mı?
Şener KÖKSAL
11-04-2009, 17:34
Sevgili Faruk 2 cm toprak sulandığı zaman zaten inceliyor. 1 cm kalınlıkdada yaprağa en küçük dokunuşta yerinden oynamasına sebep oluyorsunuz. Ben özellikle cam kenarında yetiştirdiğim için genelde perde ve tülün açılıp kapanışlarında zarar görüyor. Yaprak kesin tutduğunda yeterinde sertleştiğinde toprağın fazlasını almak mümkün. Çoğu zaman gerekde kalmıyor. Geç olsun temiz olsun :)
Yavru menekşeleriniz çok güzel sayın Şener Köksal, güle güle büyütün:)
Odaya güneş uzun süreli girmeye başlayınca (mevsim değişikliği sebebiyle), menekşeleri kaçıracak yer arar oldum. Tül perdem de yok (yurt odası), güneş doğrudan üzerlerine vuruyor 4,5 saat kadar.
Sevgili Faruk,menekşenin yapraklarında bir sorun yok.İlerki saatlerde fotoğraf eklemeye çalışacağım.
Sayın Nariel menekşeleriniz için pencerenin güneş gören kısmına gazete bantlasanız daha uygun olmaz mı?
Sevgili Serra yapraklarda ve orta kısımda sorun yoksa alt kısımlardan yaprak seyreltmeye veya sıvı gübreleri kulanma yoluna gidersen sorun belki hallolabilir...
Benim menekşelerim kapalı balkonumda sabahtan akşama kadar güneşleniyorlar. Geyet de memnun gözüktükleri için ellemiyorum da hiç.. Yanlış mı yapıyorum acaba arkadaşlar?
Sayın Emel sabah alınan güneş dışında günün ilerleyen saatlerinde bitki tarafından alınan güneş ışınları zararlı olup yapraklarda yanma ,şekil değişikliği ,renk değişikliği ve deformasyonlara sebep olabilir...
O zaman öğleden sonra onları içeri toplıyayım. Teşekkür ederim sn Faruk.
size kırık yapraktan daha doğrusu Y dikimi yaptığım yaprakta kırık vardı.mum çiçeğime fısfıs yaparken menekşelerede yapıyordum.sanırım ordan nem almasından kaynaklandı hiçbir kök yokken toprakla temas yokken kırılmış olan yerden yavrular verdi bu gün kontrol günüydü malum.birde baktım yaprak solmaya başlamış kurtarma amaçlı bir işlem yaptım umarım tutar.resmide altta.
Bunlar tomurcukları kuruyan menekşeler.
Bu yaprağın üzerindeki parlaklık bir süre sonra kurumasına sebep oluyor.Bunu önlemek için ne yapabilirim.Ortasını kestiğim ve yavrulayan menekşem.
Sevgili Serra açmayan menekşelerinden yaprak eksiltmeye gitsen daha iyi olacak sanırım. Bana yaprakları biraz fazla gibi geldi. Alt taraflarında ki yapraklarını alınca belki tomurcuklanmayı teşvik eder...
Sevgili Fatih bu yaprağın yavru vermesi çok ilginç hakikaten. Menekşelerine su püskürtme işlemini günlük mü yapıyorsun yoksa haftalık mı?
Şener KÖKSAL
12-04-2009, 08:23
Günaydın Kahraman Bey. Yavru verdikten sonra yaprağı ne zaman alma konusu benide zaman zaman düşündürdü. Erken alındığında yavru çürüyebiliyor. Mevcut kökü yavru yapraklar beslemekte zorlanıyor. Eğer aynı yaprağı tekrar çelik olarak kullanmayı düşünmüyorsanız bir süre daha kalmasında bir sakınca yok. Kendini daha güçlü toparlar. Fotoğrafladığınız örnek çok güzel. Evet yaprağı alınan yavru sanki daha gelişmiş görünüyor. Bunları sanırım deneme yanılma metodu ile öğreneceğiz. Burada da paylaştığımızda hepimiz için çok yararlı olacak.
Şener bey yavru konusunda oldukça başarılı olduğunuz belli oluyor. Ninina84, Nariel, Emel-Erman ve Serra43 menekşelerinize bayıldım. Üzücü olan bu güzellikteki menekşelerimizi sebebini bilmediğimiz hastalıklar yüzünden kaybetmemiz. El birliğiyle bu hastalıklarla mücadele etmenin yollarını bulsak çok iyi olur diye düşünüyorum. Elimizdeki nadide cinsler bile bu sebeplerden kaybolup gidiyor.Pamuklu bit haricinde tavsiye edilen ev yapımı ilaçlar menekşelere uygun değil. Araştırmalarınıza bu konuyu da dahil ederseniz hepimiz için çok faydalı olur..
Sevgili Faruk ben genellikle havanın güneşli olduğu günlerde diğerlerine fıs fıs yaparken bunlarrada yapıyorum şu sıralar nemi sağlamak için neredeyse fısfıs elimden düşmüyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.