PDA

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

Faruk
28-09-2009, 23:28
Şener bey gül gibi açan eflatun menekşeniz çok güzel. Yaptığınız bakımları , uyguladığınız yöntemeleri iyice merak etmeye başladık. Bilgilendirirseniz sevinirim...

Şener KÖKSAL
29-09-2009, 07:39
Çok teşekkür ederim arkadaşlar. Beğeninizden mutluluk duydum. Yeni makina ile ilk denemelerimi dün akşam yaptım ve bir kısmını hemen sizlerle paylaştım. Belki yüze yakın fotoğraf çektim. Hepsini tek tek izlemekten keyf alıyorum. Makinanın diğer özelliklerinide keşfettikce yeni çekimleri memnuniyetle sizlerle paylaşacağım.

Sevim Hanım bu renklerin bir çoğu sizde yavru olarak mevcut. Belki sizde daha güzel renkler açacaklar. Mor olarak görünen daha önce açık mor beyaz karışımı ebruli bir renkti böyle açtı. Fotoğrafını yayınladığınız bordo da aslında borda beyaz ebruli bendekiler yine ebruli olarak açmaya başladı. Sanırım aldığı güneş ışığına göre renkleniyorlar.

Sevgili maki01 makinam canon 450D. İlk defa menekşelerim asıl renkleri ile görüntülendi. Bilgisayardaki görüntü ile saksıyı yanyana getirip tam bir kontrol yaptım renkler aynı :)

Sevgili Faruk bakımda sizden farklı uyguladığım bir şey yok. Şu an en ideal ışığı alıyorlar. Sabah güneşi. Son 45 gündür 1-2 kez çiçek çoşturan verdim çiçeklenince devam etmedim. Ama onu vermediğim menekşelerimde çoşkulu bir durumda. Sanırım şu dönem gelişim için en uygun zaman. Büyük uzun saksıdakiler bile yeni saksı değişimine rağmen tomurcuklanmaya başladılar.

katmer
29-09-2009, 09:27
Şener Bey, sizin mankenler çok güzel zaten.. Makine ne yapsın:)

Üzülerek açıklıyorum arkadaşlar, menekşlerimin büyük bir kısmı hastalandı. Oğuz Alper Bey ile düzelmeleri için bir program uyguluyoruz. İnşallah düzelirler de kızlarımı kaybetmem. Bir yandan yedekleme yapmaya çalışıyorum. Kısmet, herşeyi zaman gösterecek.

Bu yüzden yaprak gönderimlerimi erteledim. Sizin menekşelerinize de bulaşır diye korkuyorum. Bilginiz olsun istedim.

Şener KÖKSAL
29-09-2009, 10:15
Sevgili katmer geçmiş olsun. Aldığınız tedbirleri, şifa tekniklerinizi ve sonuçlarını bizlerle daha sonra paylaşırsanız çok memnun oluruz. Hastalık bu her an herkes aynı sorunu yaşayabilir.

BenBen1967
29-09-2009, 16:02
Sonunda dayanamadım bu gün 3 tane menekşe aldım. 10 yıldır menekşe bakmamıştım son baktıklarımı anneme vermiştim bunlarla uğraşamıyorum diye. Demek gene alınabiliyormuş. Şimdi 3 saksı ben bunları kökleye kökleye 15 saksı yaparım gene.;)

Şener KÖKSAL
29-09-2009, 16:24
Farklı açılardan çekimlerin devamı. Demiştim ya yüze yakın çektim diye :))) Korkmayın hepsini yüklemeyeceğim.

Şener KÖKSAL
29-09-2009, 19:02
Sevim Hanım gülbeyaz sizin yavru menekşeleriniz arasında var. Ve oldukca sağlıklı olmalı, yaprakları tırtıklı biraz daha açık yeşil yaprakları var. Çok vefalı, kolay üreyen inatçı bir tür. Ben iki yapraktan onbeşe yakın yavru aldım. Sizin bordonuz normalde bordobeyaz ebruli. Bir daha ki açışında ebruli açar.

Faruk
29-09-2009, 19:02
Katmer ablacığım inşallah senin menekşelerin düzelirde ben de çok sevinirim. Ben bu hastalık yüzünden neredeyse menekşelerimin tamamını attım inşallah sen de benim durumuma düşmessin. Senin menekşelerinin iyi haberleri benim sevincim olacak. Menekşelerinin iyi haberlerini bekliyoruz...

sevim4
29-09-2009, 21:10
105202
105203
105204
105205
bunlarda benim menekşeler

Şener KÖKSAL
29-09-2009, 21:20
İki hobi bir araya gelince ne yapacağımı şaşırdım. Bu pozları alabilmek için menekşelerimin izni ile bir kaç çiçeği feda etmek zorunda kaldım. Bakalım beğenecekmisiniz ?

katmer
29-09-2009, 23:05
Arkadaşlar taziyeler için teşekkür ederim. Tabii ki sizlerle uyguladığım tedaviyi paylaşacağım. Yanlız kısa bir süre sonra yazacağım ki sizleri yanlış yönlendirmeyeyim. Menekşelerimi kurtaracağım, buna eminim.. Belki biraz uğraştırır ama olsun... Bu savaştan galip çıkıp yeniden çiçekli hallerini fotoğraflayacağım..

Şener KÖKSAL
30-09-2009, 15:44
Evet haklısınız Züleyha Hanım. Keşke bir saksı içersinde böylesine farklı açan menekşeler olsaydı. Fotoğrafları çekerken birden aklıma diğerlerinden birer çiçek koparıp aynı saksıda görüntülemek geldi.

Nur sen Hanım kendi ürettiğim menekşeler bunlar. Farklı renkleri bir karede görüntüleyeyim dedim :)

Şener KÖKSAL
30-09-2009, 20:09
Aşağıdaki menekşemin çiçekleri bir garip geldi bana inceleyince gördüklerime inanamadım. Menekşem çiçek açtığı ile kalmayıp çiçeğinin göbeğindende yeni tomurcuklar vermiş. İlk defa böyle bir şey gördüm. Sebebi ne bilmiyorum. Çiçek göbeğinden açan tomurcuklar çiçek olabilecek mi acaba. Olursa çiçek içersinde çiçek olacak. Eğer açarlarsa elbette onuda paylaşacağız :))

maki01
30-09-2009, 20:12
Gerçekten ilginç, bir o kadar da güzel. Fosfatı çok fazla gelmiş bu menekşenin :)

Faruk
30-09-2009, 20:17
Şener bey bu durum benim menekşelerimde de mevcuttu. Ben bu durumun menekşenin haddinden fazla güneş ışını almasına bağlıyorum. Tabii ki bu benim düşüncem. Farklı nedenleri de olabilir...

Şener KÖKSAL
30-09-2009, 20:47
:))) İlginç , sıra dışı ama güzeller değil mi? Faruk Bey aslında çok fazla güneş almıyorlar bir iki saatlik sabahın erken güneşini alıyorlar ve aynı pencerede bir çok normal açan menekşe var. Fosfat fazlası desem sadece bir ya da iki kez çiçek coşturan vermiştim diğerleride olumsuz etkilenirdi diye düşünüyorum. Bakalım ne olacak her çiçeği böyle tomurcuklarla dolu. Hele bir açsınlar bakalım .

füsunANK
30-09-2009, 22:31
Bu sayfalardan edindiğim bilgilerle , bende yapraktan menekşe yetiştirme denemesi yaptım.

Marketten meyve almıştım bu kutuda. Kutuyu görünce mini seramı oluşturmaya karar verdim. Kutunun üzerine bir kaç hava deliği açtım. Toprağını koydum. Ve hemen 1 yaprakla işe başladım. Yaprağı toprağa hafif yanlamasına batırdım. Suyunu verdim ve kutunun ağzını kapadım.

105487

Aynı zamanda birde boş saksım vardı. Ona da komşumun menekşesinden aldığım yaprağı diktim. İkisi aynı zamanda dikilmiş olmasına rağmen gelişmeleri çok farklı oldu.

Bu saksıdaki menekşe, mini serada yetişen menekşe.
105498

Bir de kardeşi var. Hala mini seranın içinde. Onu henüz saksıya almadım. Anne yaprakta taptaze duruyor ve ikinci kez toprağa yerleştirdim.

105499

Bu ise , direk saksıya dikilen yaprak. Anne yaprak öldü. Ve aynı zamanda dikilmiş olmasına rağmen çok küçük henüz.
105500

Bende denememi paylaşmak istedim.

maki01
30-09-2009, 22:52
Sevgili füsunank,
Sera uygulamasını hangi aylarda yapmıştın?

füsunANK
30-09-2009, 22:58
Mayıstı sanırım Sn. Maki. Seradaki yaprak suda istemiyor, çok az su verdim. Ne zaman baksam toprak ıslaktı.

Küçük bir ilave daha, yaprağı 15 gün sonra falan yerinden çıkarıp tekrar dikmiştim.

katmer
01-10-2009, 09:40
Sevgili FüsunANK, deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler..

Ben de sera da menekşe yetiştiremeyen bir kişiyim. Kaç kez denediysem başaramadım. Bu kış tekrar çalışmalara başlayacağım, umarım beceririm:))

menekşe tutkunu
01-10-2009, 11:09
Merhabalar Lila renkli menekşem iki günlük yokluğumda yapraklarını bırakmış:(Üzerinde çok fazla çiçek ve tomurcuk var iki günde bu kadar kötüleşmesi beni endişelendiriyor:(Akşam saatlerinde resimlerini paylaşırım Bana sorunun neden kaynaklandığını söylermisiniz:confused:Teşekkür ederim:p

özlem11
01-10-2009, 12:44
Şener bey fazla güneş görmesi bölesine çiçeklenmesine sebep.Hallaerinden memnunlar anlaşılan bende de olmuştu o tomurcuklarda çiçek açıyor.İnşallah sizinkilerde açar. Arkadaşlar menekşelrini cam sehpa üzerine koyup camdan yarım metre uzata tülü açık halde bırakarak hem büyüme hemede çiçeklenme olayını hızlandıra bilisiniz. Güneşin yakıcılığı geçmiş durumda...
Sanırım 1 aya bende sizlere görsel şölen yaşatacağım. Menekşelerim yeniden hayat bulmakta...

sevim.K
01-10-2009, 13:15
Ben yazın menekşemi balkonda sakladım hep. Güneşi dik almayan aydınlık bir köşeye koydum. havalar birden soğuyunca içeri almıştım. Şu sıcak günlerde yine dışarı çıkardım. Geceleri serin olsada üşüyecek gibi soğuk değil. Havalar soğuyuncaya kadar azami alabileceği güneşi alsın diyorum

emy_83
01-10-2009, 13:35
Sevgili sevim k anlayamadım balkonda ve direk güneş ışığı görmeden demişsin. Işık alıyor güneş ışığı da ama direk değil doğru mu anladım? Ben yanmalarından korktuğum için hiç balkona koymadım menekşelerimi. Koysam mı aceba?
Ama ben Kıbrıs ta yaşıyorum yani buralar çok sıcak. Bahçem de seram da var ama bilmiyorum. Bir tanesini denemekte yarar var sanırım...

sevim.K
01-10-2009, 15:10
Sevgili emy 83 kıbrıstaki hava sıcaklığıyla burası bir değil tabi sizi yanlış yönlendirmek istemem. Dik güneş ışığı almıyordan kastım balkonun iç kısmında mutfak penceremin kenarına koydum yaz boyu aydınlıkta kaldı. Ama dik güneş ışınlarını yani o yakıcı ışıkları almadı.

Afrika menekşesi adından dolayı balkona çıkardım. Sıcağa dayanıklı olmalı, çok sert olmamak kaydıyla gece gündüz arasındaki sıcaklık farkını da kaldırabilmeli diye düşündüm:) Direk güneş ışığı almayan değil, güneş ışığını dik almayacak şekilde aydınlık bir yerde duruyor. Örneğin balkon korkuluklarının kenarına koysaydım yakıcı güneş ışığı altında olurdu:)

emy_83
01-10-2009, 15:29
Cevabın için sağol sevgili sevim k. Seneye denerim artık.

Lalezan
02-10-2009, 15:46
Bende menekşelerimi geçen sene ,balkonumun üzerine gölgelik yaparak diğer salon bitkilerimle beraber yetiştirdim. Sonuçta sıcaktan pek açmadılar ama yaprakları çok gelişti ve yanlarından çok fazla yavru verdi.Yavrularını alarak bir sürü menekşe çoğalttım.Soğuklar gelince içeri aldım, çok güzel çiçeklendiler.Birdahaki seneye çoğaltmak istediğim menekşelerimi yine balkona çıkaracağım..

Şener KÖKSAL
04-10-2009, 21:14
Sitemizde bir kaç gündür hiç hareket yok. Sanırım herkes tatil rehavetinde. En iyisi bir kaç fotoğraf yükleyip sitemizi hareketlendireyim :))))

katmer
05-10-2009, 09:10
Çok güzel görüntüler, Şener Bey.. Teşekkür ederiz:))) Sormak istediğim birşey var. İkinci fotoğraftaki menekşeniz ilk geldiğinde de aynı renk miydi? Yoksa renk dağılımı oldu mu?

Şener KÖKSAL
05-10-2009, 10:56
Sevgili Katmer bu menekşem geldiği günden beri bu şekilde açıyor. Sanırım 3. açısı . Bir ara çok yorgun bitkin görünüyordu hatta bu saksıyı komple imha etmeyi düşündüm ve kendisinede anlattım :) sonra birden toparlanıp bol bol çiçek açmaya başladı. Şimdi aramız çok iyi.

sinan yavuz
05-10-2009, 18:43
menekşelerimin hergün kontrol ederim fakat bir türlü çiçek açmıyor

defnilaume
05-10-2009, 19:41
Arkadaşlar benimde bir hafta önce yeni bir menekşem oldu.İlk geldiğinde üzerinde çok güzel çiçekleri vardı.Bir kaç gün içinde çiçekler soldu,bende yapraklarından suya koydum çürüdüler,toprağa diktiklerim de olmadı.ne yapmalıyım?Yeniden çiçek açarlarmı?

Şener KÖKSAL
05-10-2009, 22:18
Bir beyaz menekşe makro fotoğrafınıda Fotokiritikde paylaştım.
http://www.fotokritik.com/1901103

http://www.fotokritik.com/1894172#foto

emy_83
06-10-2009, 16:29
:p Tam bir ayda yavruları görmeye başladım. Bu gün itibarı ile bir ay on beş gün gibi bir süre oldu ve tam altı yaprağım yavruladı. :D

106672

106673

106674

106675

106676

emy_83
06-10-2009, 16:33
:p İlk fotoğrafdaki daha yeni yeni kendini gösteriyor. Sağ tarafa bakarsanız belki görebilirsiniz.

106678

106679

Çok tatlılar çok. Sonunda başardım. Sıra geldionları büyütmeye. ;)

b-yeşilfiliz
06-10-2009, 16:39
Merhaba, menekşeler soğuk havayı pek sevmezler. Daha çok nemli ortamları; mutfak gibi yerleri çok severler. Ayrıca sulama yaparken de saksı tabağından sulamanız gerekiyor çünkü yaprağına su değmemeli, değdiği zaman yaprakları sararıyor. Teşekkürler.

emy_83
06-10-2009, 16:39
106685

106686

106687

106688

106689

emy_83
06-10-2009, 16:41
106697

106698

106699

emy_83
06-10-2009, 16:44
Sevgili b-yeşilfiliz,
Ben yapraklarını yıkıyorum ve çok memnunum.Yapraklar yıkandığında daha diri ve daha parlak oluyorlar. Sulamayı da üstten yapıyorum. Alttan ayarlayamıyorum.
Sevgiler....

Emel
06-10-2009, 17:35
Sulama üstten tek bir noktadan yapıldığında hiçbir problem olmuyor.

rrumeysaa
06-10-2009, 22:33
Darısı başıma diyorum, birçok yaprak öldürdüm olmadı yavrulatamadım.
Sadece 2 yaprak sağlam ama gelin görün ki 2 buçuk ay olmuştur ekeli :) hergün bakarım ama yok işte ufacık kıpırtı yok, yavrulatamdım .Çok seviyorum menekşeleri, çevremdede pek yok, sizinkileri gördükçe gıpta etmiyor değilim. Güle güle büyütün güzelim menekşelerinizi.

özlem11
07-10-2009, 10:14
Arkadaşlar bazen 25 günde bile yavru veren yaprağım oldu kimi zamanda 6 ay yavrulamasını beklediğim yaprağım. Eğer yaprak sağlamsa muhakkak yavru verir. Tek yapmanız gereken sabretmek. Sorun sizde değil yaprakta cinsindedir. Tabi uygun koşulları sağlamak kaydıyla.
Emy yavrularını güle güle büyüt. Kesinlikle attan ver suyunu. Belki yeni sulamış olbilirsin bilmyorum ama bana toprak çok nemli geldi resimlere bakınca. Birde toprağı tam kurumadan kesinlikle sulama yapma. Güneşli bir yere koyarsan cam önünde sehpaya falan hızla büyüdüklerini göreceksin.

Emel
07-10-2009, 14:38
Menekşelerimi biraz güneş alsınlar diye kapalı balkonuma koymuştum... ama sanırım sıcak gelmiş, dipdiri yaprakları yumuşak yumuşak olmuş, hemen içeri gölgeye aldım.. Düzelir mi yapraklarıı ? :(

Goncagül
07-10-2009, 14:45
Sayın rrumeysaa;
Menekşelerimi ben hep menekşe toprağına dikiyordum ama başarılı olmuyordu. Artık menekşe toprağı kullanmıyorum. Çünkü torf kullanmayı denedim ve çok başarılı oldum. Torf kullandıklarım hem daha çabuk köklenme ve yavrulama yaptı, hem de çabuk büyüdü ve çiçeklendi.

Goncagül
07-10-2009, 14:52
Emel hanım, endişelenmeyin doğru olanı yapmışsınız zaten. Menekşeleriniz güneşte kaldığı için susamış olabilirler kontrol edip gerekirse sulayın. Eğer su gereksinimleri yoksa toprağı nemli ise gölgeye almış olmanız yeterli olur.

livadi
07-10-2009, 14:57
Afrika menekşem çok büyüdü, yavruladı, saksısı yetmiyor.Ama bu mevsimde saksı değişim korkutuyor.Acaba değiştirsem zarar görürler mi.Tecrübesi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.Şimdiden teşekkürler...

Goncagül
07-10-2009, 15:04
Sayın livadi, ben 3 gün önce yavrulamış olan menekşemi ayırdım. Şu an gayet iyiler. Kullanacağınız toprak ve yer önemli etkendir. Ben torf kullandım ve gölgedeler şu an. Ayırdığım halde hala çiçeklenmeye devam ediyor.

emy_83
07-10-2009, 15:08
Sevgili Özlem menekşelerimi yeni sulamıştım haklısınız. Ama Kıbrısta hava hala çok sıcak ve 2 günde kuruyor toprakları.
Alttan sulamaya gelince, ben bunu daha önce denedim ama başaramadım. Yani eritiyorum menekşeleri. Suyunu fazla kaçırıyorum ve bir türlü ayarlayamadım bunu. Buarada tüm menekşelerim camönünde ve dediğiniz gibi daha hızlı gelişiyorlar. :)

emy_83
07-10-2009, 15:12
Sevgili livadi, tadıdığım bildiğim arkadaşlar var ki senenin hemen hemen her ayı ayırmışlardır menekşelerini. Eğer yavrulayanlar çok minik değil ise sorun olacağını sanmıyorum.

emy_83
07-10-2009, 15:17
Sevgili rrumaysaa, ben de senin gibiydim. Arkadaşlardan çoğu karşı çıkacak ama ben okadar sabırsızımki çıkarıp çıkarıp bakıyordum köklerine. Sende çıkarıpbir baksan diyorum belki de yavrulamıştır ve sen görmüyorsundur?? Ben çıkarıp baktıktan sonra eğer yavru görebilmişsem onu yüzeye koyuyorum. Gördüğün yavrularımın bir tanesi dışında hepsine bunu yaptım valla. O bir tane de bana sürpriz yaptı ama çok minik bir yere ekiliydi o yüzden ben göremeden yüzeye çıktı düşünüyorum

emy_83
07-10-2009, 15:19
Sevgili defnilaume, ben de çok uzun bir süreçten geçtim başarana kadar ama hiç yılmadım. Sen de yılma bak gör olacak. Menekşelerini nereye koydun bilmiyorum ama mutfağa camkenarına koyarsan belkidaha iyi olur. Ama yılma bak gör sonunda sen de başaracaksın.

livadi
07-10-2009, 15:23
Çok teşekkürler...Yavrular da oldukça gelişkinler.Ben de sorun olacağını sanmıyorum.Hemen ayırıyım da hem rahatlasınlar, hem de birkaç saksım daha olsun:)

Goncagül
07-10-2009, 15:59
Size birkaç menekşe fotoğrafladım. Bakın ne kadar güzeller.

A-EMEL
07-10-2009, 16:20
Sevgili Safranbolu78,menekşelrinizin maşallahı var:)
Özellikle mor menekşenizin yaprakları çok hoşuma gitti:)
Pembe menekşeniz katmerlimi..?
Hep böyle bol çiçekli olsunlar..

rrumeysaa
07-10-2009, 19:31
Öncelikle teşekkür ederim arkadaşlar önerileriniz için.
Emy dediğin gibi yaptım ve yaprakların köklerine baktım, 1 buçuk santim kadar sadece kökleri vardı :( biraz sahibi gibi tembeller galiba fazla çalışmıyorlar.
Tekrar ektim yaprakları bakalım ne olacaklar, çıkarsa yavrular resimlerini eklicem inşaallah sevgilerle...

züleyha
07-10-2009, 21:29
Bende menekşelerimi paylaşayım bari dedim. Önce canlı olanlar, maalesef ki ben yetiştirmedim ikisi de hediye geldi.
106945
106946
Bunlar ise geçen sene, nerdeyse tam bir sene olacak, sevgili Katmer'in gönderdiği yapraklardan yetiştirdiklerim ama maalesef son 5 aydır çok cansızlar ve hala hiçbiri açmadı .
106948
Açmazlarsa açtırmanın bir yolu vardır elbet :) Bu da japon menekşem :)))
106947
Ve son olarak sevgili Katmer'in gönderdiği ama hergün birini kaybettiğim yapraklarım. Sanırım nazar değdirdim kendime hiç fire vermeden yapraktan menekşe yetiştiriyorum derken şimdi bir tane bile tutturamıyorum.
106949:(

Faruk
07-10-2009, 21:48
Sevgili Züleyha japon menekşesini ilk defa sen de gördüm. Nasıl bir menekşe olduğunu iyice merak ettim. Çiçekleri normal menekşe gibi gelmedi ama çok gösterişli...

emy_83
07-10-2009, 21:51
Arkadaşlar, bir yerde suya maden suyu karıştırıp menekşelere veren bir arkadaşın yazısını okudum. Menekşeler de çok güzel ve çok çiçekli. Bu nu deneyeniniz var mı aceba???
Sevgili Züleyha menekşelerin harikalar bol bol çiçeklerini görmen dileği ile.:)

A-EMEL
07-10-2009, 22:08
Sevgili Züleyha,japon menekşene bayıldım süper açmış:))
hediye gejen menekşelerinde gerçekten çok güzeller:)
güle güle büyüt...

Emel
07-10-2009, 23:06
Biraz önce iki köklü büyük menekşemi birbirinden ayırdım, ilk defa ikiz menekşeleri birbirinden ayırdım,çünkü habire ortalarından yeni yapraklar veriyolardı ve yapraklar yer bulamadığı için kıvrık kıvrık kalıyordu,büyüyemiyordu.. Buna daha fazla dayanamadım, şu saatte operasyonu tamamladım :) umarım doğru bi iş yapmışımdır ve inşallah yeni saksılarında da sağlıklı olmaya devam ederler.

Goncagül
07-10-2009, 23:12
Sevgili Safranbolu78,menekşelrinizin maşallahı var:)
Özellikle mor menekşenizin yaprakları çok hoşuma gitti:)
Pembe menekşeniz katmerlimi..?
Hep böyle bol çiçekli olsunlar..

Ahhh ahhh keşke o menekşeler benim olsaydı. :(Malesef benim değil komşumun hepsi. Ben sadece fotoğraflarını çektim burada görmeniz için.
Bu menekşelerin yavrularını verdi komşum şimdi ben onları büyütüyorum. :) Pembe olan katmerli, mor olan değil. Ayrıca 3 tane de benim farklı renk menekşem var. 2 tanesini yeni satın aldım ebruli olanlardan. İyi dileklerinize teşekkür ederim.

katmer
07-10-2009, 23:13
Eline sağlık Emel- Erman....Bunlar da benm hastalıktan uzak tutmaya çalıştığım kızlarım:))

katmer
07-10-2009, 23:16
Devamı:))

sevim.K
08-10-2009, 05:35
Sevgili katmer şimdiden geçmiş olsun diyorum bebişlerinizin bir an önce iyileşmeleri umuduyla. Fotoğraflardaki menekşeler de çok güzel emeklerinize sağlık.:)

Ben yapraktan yetiştirme konusunda bir kere daha başarısız oldum:( Şu an elimde üç dört tane ç,mlenmiş ama yavru vermemiş yaprak kaldı onlarıda kaybetmemek için uğraşıyorum:(

Serra43
08-10-2009, 08:40
Arkadaşlar,hepinizin menekşeleride birbirinden güzel,ellerinize sağlık.Çelikten yetiştirme konusunda,sizi anlayamıyorum,çok sabırsızsınız.Rahat bırakın çeliklerinizi,nezaman isterlerse yavrularlar,birbuçuk yıldır burdayım,yüzlerce yavrum oldu,şimdi ayıramıyorum bile çünkü yer yok.Çeliği seçerken en alt yaprağı yani en yaşlısını seçmeyin,çok geç yavrular.Bir soruda benden biraz atmaya kıyamadığım yosunlanmış toprağım var.Atayımmı,yoksa yosunları yok etme şansım varmı?

asel
08-10-2009, 15:28
Arkadaşlar uzun bir aradan sonra yine buradayım. Geçtiğimiz yaz darla, catmer ve bernaceyhn arkadaşlarımın gönderdiği tüm yaprakları köklendirip büyütmeyi başardım. Şuan resimlerini ekleyemiyorum ama tam 27 tane menekşem var, iş yerimde hemen arkamda duruyorlar. Ama malesef 4 tanesinin dışında diğerleri açmadı daha üstelik çok da yavaş gelişiyorlar. Ben izindeyken iş yerindeki arkadaşlarım tülü açmışlar biraz yaprakları yanmış bebeklerimin, annelerini görünce nasıl sevinip toparlandılar anlatamam :) Ama üzüldüğüm daha mor ve pembenin dışında diğer çiçekleri görememem. Önerisi olan varmı?

Faruk
08-10-2009, 18:20
Sevgili Serra yosunlanmış ya da işlevi azalmış topraklar ROA ile tekrar kullanılır hale geliyordu. Dada fazla bilgi için ROA sayfasında ki mesajları takip edersen sorunlarının çözümünü bulursun...

nigarazak
09-10-2009, 12:05
menekşelere hiç doğum kontrol hapı verdinizmi ???

nigarazak
09-10-2009, 12:07
eğer veren varsa kaç günde bir vermek gerekiyor

hüzün
09-10-2009, 13:22
Sn Nigarazak menekşeleriniz biri dışında çok sağlıklı görünüyor (iki yaprağında lekeler vardı)
bildiğim kadarıyla direk değil tül arkasından güneş görmeleri gerekiyor, buna dikkat ediniz ki sıcaktan yanmasınlar
sevgiyle büyütün..

nigarazak
09-10-2009, 13:32
teşekkürler hüzün..bende artık yaz sıcakları geçti pek fazla güneş olmuyor diye düşünüyorum umarım yanmazlar

özlem11
09-10-2009, 21:10
Ben verdim ama benim için çok maliyetli oldu. Gerçekten işe yarıyor nigarazak. Ayda 1 tane saksı toprağına gömün yeterli. Zararıda yoktur...

emy_83
09-10-2009, 21:58
Bence de.:)) Ben hala veriyorum arkadaşlar. :) Ve pıtır pıtır yavruluyorlar.:)

sevim.K
10-10-2009, 15:44
Sevgili sdurul çok güzeller. İkinci resimdeki menekşenize bayıldım. İki renk açıklı koyulu harika:)

Doğum kontrol hapı vermeyi bir arkadaşa sormuştum. Başlangıçta gelişme gösterdiklerini ama daha ileriye doğru gelişmelerinin durduğunu söylemişti. Bu nedenle ben doğum kontrol hapı vermeye cesaret edemedim.

özlem11
11-10-2009, 15:05
Arkadaşlar neden bizim menekşelerimiz canlı, tertemiz yapraklı, üstünde demet şeklinde çiçeği olan güzellikler halinde değiller. Duruma üzülüyorum. Elimden geldiğince herşeyi tam yapmaya çalışıyorum.Nerede eksiklik ya da yanlış yapıyorum ya da yapıyoruz siz kendinize hiç sordunuzmu?

maki01
11-10-2009, 15:09
Ortadan yaprak azaltmaya kıyamadığımız için sanırım:)

Faruk
11-10-2009, 15:33
Bence bunun sebebi duyduğumuz herşeyi bir denek gibi menekşelerin üzerin de denememizden kaynaklanıyor sanırım. Aynı zaman da sera koşullarında sağlanan ortamı ve kimyasalları sağlayamayışımızdan da kaynaklanıyor tabii ki. Aslın da bunun sebebleri üzerine konuşsak daha neler çıkar neler...

lusu79
11-10-2009, 19:12
bütün üyeleri gösterdikleri beceri ve sabır için tebrik edrim.çiçek merakım çocukluktan beri var menekşeleri çok seviyorum ama yaklaşık 1yıldır yetiştirmeye çalışıyorum.elimde 2renk var değişik renklerde yaprakları suda çimlendirip diktim mevsimimi bilmiyorum enkısa zamanda resim eklemeye çalışırım

özlem11
12-10-2009, 11:11
Ama Faruk ben 6 aydır hiç bişey vermiyorum deneme çabalarımda yok. Sadece su veriyorum. Kendi hallerine bıraktım. Aksine yeni ektiğim yavrularda öyleler tam anlamıyla gelişip serpilip çiçeklenmiyor. Sorun nerede diye düşünüyorum ama bulamıyorum...

bengi_su
12-10-2009, 11:39
Çok fazla ilgiden oluyo bence özlem bıraktım ben kendi hallerine işten fırsat olup bakamıyorum bazen ama keyifleri okadar yerindeki.:)

lusu79
12-10-2009, 12:07
arkadaşlar yeni diktiğim yapraklar cam kenarında ama hiç güneş almıyor dikeli 1hafta oldu güneş alan biryere geçiriyimmi

maki01
12-10-2009, 12:29
Sayın lusu79,
Size son derece sevimsiz geleceğim ama sitemizin kurallarından biri de Türkçeyi doğru kullanmaktır. Lütfen bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) başlığa göz atar mısınız?

Yakıcı olmamak koşuluyla güneş ışığı menekşeler için de gerekli. Genelde doğuya bakan bir pencere önü, bu mevsimde uygundur diye düşünüyorum. 1-2 hafta sonra böyle bir pencere önü iyi gelecektir. Köklenme döneminde aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan yer öneriliyor. Bence bulundukları yerde bir süre daha kalsınlar.

kalambaklı
12-10-2009, 15:29
Arkadaşlar, sonunda bir afrika menekşesi alarak bende aranıza katılmış oldum.
İleride daha fazla afrika menekşelerine sahip olmak dileklerimle,

hüzün
12-10-2009, 18:55
Arkadaşlar, sonunda bir afrika menekşesi alarak bende aranıza katılmış oldum.
İleride daha fazla afrika menekşelerine sahip olmak dileklerimle,

15 gün kadar önce ben de bir tane almıştım ama iki yaprağını kesip başka bir yere ektim hemen gelip gidip bakıyorum ne zaman yavrulayacaklar diye:p

Emel
12-10-2009, 19:09
Menekşemin tomurcukları açmadan üzerinde kurudu, sebebi ne olabilir acaba?

emy_83
12-10-2009, 19:27
Çiçeksizolan da mor renkte ama açmadan solmuştu. Tahminimce o da katmerli.:)

107716

107717

107718

İremsıla
12-10-2009, 19:42
Faruk bey, menekşe satın alırken katmerli olduğunu nasıl anlarız.bilgilendirirseniz sevinirim.

kalambaklı
12-10-2009, 20:12
15 gün kadar önce ben de bir tane almıştım ama iki yaprağını kesip başka bir yere ektim hemen gelip gidip bakıyorum ne zaman yavrulayacaklar diye

Değerli arkadaşım, bakalım bende bayanlar kadar başarılı olabilecekmiyim, bunu zamanla göreceğiz.
Saygı ve sevgiler ,

nigarazak
12-10-2009, 21:03
bugün menekşelerimin orta yapraklarından biraz kopardım bakalım çiçeklenmeye ne faydası olacak

Faruk
12-10-2009, 23:52
Faruk bey, menekşe satın alırken katmerli olduğunu nasıl anlarız.bilgilendirirseniz sevinirim.

Sayın İremsıla üzerin de çiçekleri varsa hemen anlarsınız. Çiçeklerinin taç yaprakları iç içe ve katlı form da ise bu katmerlidir.

Eğer üzerin de çiçeği yoksa yaprak kısmının kenarlarına bakarsınız. Yüksek olasılıkla yaprak kenarları marul formunda ya da tırtıklı yani girinti çıkıntılı olan katmerli oluyor.

Yaprak kenarlarından da anlayamazsanız yaprağın altına bakıyorsunuz. Yaprağın alt kısmı açık renk ise katmerli oluyor , koyu renkli ise katmersiz oluyor genellikle.

Tekrar belirtmek isterim bunlar benim sadece kendi deneyimlerim. Genellikle bu yöntemleri takip ederek aldığım menekşeler yüksek olasılıkla katmerli çıkıyor...

Faruk
12-10-2009, 23:55
bugün menekşelerimin orta yapraklarından biraz kopardım bakalım çiçeklenmeye ne faydası olacak

Sayın Nigarazak orta kısım yerine alttan bir yaprak sırasını koparsanız daha mantıklı olurdu.

Çiçeklenmeye teşvikedici yaprak alımı alt kısımlardan olur genellikle...

katmer
13-10-2009, 09:30
Arkadaşlar eşimin bir düşüncesini sizlerle paylaşmak istiyorum..." Sen ne kadar uğraşırsan uğraş satın aldığın menekşeleri sağlıklı bir şekilde yaşatamayacaksın. Bana kalırsa bunların genleri kodlanmış" dedi... Nereden çokartıyorsun dediğimde "annem eskiden kendi menekşesinden bir sürü yeni yavru yetiştirirdi, üstelik vitamin vermeden.. her aldığınız senelerce yaşayacak olsa adamlar kime satacak" deyince mantıklı gelmedi değil... Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz arkadaşlar? Olabilir mi gerçekten? Bizim satın aldığımız menekşeler GDO mu?

sevim.K
13-10-2009, 10:22
Hoşgeldiniz kalambaklı:) umarım renk renk menekşeleriniz olur. Sevimli çiçekler bir kez bakmaya başladınız mı bir daha vazgeçemiyorsunuz onlardan:)

Sevgili katmer; on on beş yıl önce saksılarla menekşelerim vardı. Şimdi niye yetiştirmekte zorlanıyorum diye sızlanmalarım aklıma geldi ve "neden olmasın" dedim. Ama o zamöan da herkesin aynı sıkıntıları yaşaması gerek miyor mu:confused: Artık neredeyse evlerinize sığmayacak menekşeleriniz. Gayet güzel de yetişiyorlar;)

Bu arada köklensin diye beklediğim bir yaprağım filizleniyor:p Sabah farkettim. Birazcık daha büyüsün fotoğraflarını çekicem. Altına büyük zafer diye yazarım artık:p

Faruk
13-10-2009, 10:33
Bu görüşüne medyada ki çeşitli haberleri okuyunca kesinlikle katılıyorum Katmer ablacım. Ne yapsak sağlıklı bir gelişim sergilemiyorlar ve bir süre sonra ölüyorlar.

Eşin gene olaya son noktayı koymuş:))

özlem11
13-10-2009, 11:35
Benim anneminde 5 renk menekşesi vardı. Her sene abartsız 5 kişiye bir saksısını paylaştırır kök ayrımı yapardı. Üstünden çiçeği eksik olmazdı. Sadece su ve arada yumurta patates haşlama suyu verirdi.Ev aynı ev ortam aynı suyunu dengeli veriyorum...
Menekşe almıyorum artık var olanları üretmenin çabasındayım. Yenice toparlanmaya başladılar. Aldığım menekşe sayısını ben unuttum. Çoğuda öldü. Hiç yavru ayırdım mı? Malesef büyümeye gelişmeye fırsatları olmadıki yavrusu olsun bende ayırayım...

katmer
13-10-2009, 11:37
Sevim Hanım, haklısınız menekşelerimiz evlerimize sığmıyor ama bu problemleri, 1 yıldır dönüşümlü de olsa yaşıyorum. Yanlız ben değil, çoğu arkadaşımız aynı sıkıntıya sahip. Piyasada pek çok menekşe üreten firma var. Hepsi için değil ama bazılarının yetiştirdiği taşıyıcı durumda olabilir. Zaten hastalıklar birinden hepsine bulaşıyor.

Benim menekşelerimin çoğu hastalığa yakalanmış olabilir. Yapmayı düşündüğüm tek şey hepsini imha edip yenilerini almak. Sanırım başka çarem de kalmayacak.. Bunun bir sebebi olmalı. Bundan 9 yıl öncesine kadar başarılı bir menekşe yetiştiricisi olarak ve aynı evde yaşadığımı gözönünde bulundurarak, hata yapabileceğime inanmıyorum.

özlem11
13-10-2009, 11:42
Ama kendi üretmeyi başardıklarım 2-3 kök yavruları var. Almaktan ziyade elimdekilere sahip çıkıcam. Aşı menekşemde hızla büyüyor çiçeklenip çiçeğine bakıcam aşı olmuşsa kendim aşı ile renk üretme çabası göstericem.
O aldığım gül gibi katmerli menekşem açıcak ama aldığımdaki formundan eser yok gibime geliyor. Resimleri açınca paylaşırım. Aşı menekşemde cinsi gayet güzel koyu pembe ve mor menekşedendi linktekilerden acaba nasıl bişey çıkacak...

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=22542&catid=member&imageuser=16486
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21693&catid=member&imageuser=16486

Serra43
13-10-2009, 15:42
Bende Katmere katılıyorum,aldığım menekşelerin bir kısmının ortası hemen tertleşti,bir kısmıda eve gelir gelmez kendini bıraktı.Onları öldürmemek için ne yapacağımı şaştım.Sadece İstanbul dan gelen menekşeler(herhalde Holdandadan ) gayet güzel yetiştiler.

emy_83
14-10-2009, 00:24
107936

107937

107938

107939

107940

emy_83
14-10-2009, 00:27
Çİçek de sertleşen çiçek. Sanki normal çiçeklerden de daha kalın

107942

107943

107944

107945

Faruk
14-10-2009, 00:27
Emycim için rahat olsun bunlar mitesli değil...

katmer
14-10-2009, 00:28
Emy 83, yeni çıkan yaprakların rengi normal gibi görünüyor bana ama menekşen hasta olabilir. Bence diğerlerinden ayır ve gözlemle.

emy_83
Ama saplarda beyazlaşma yok

emy_83
Hangisini ayırmalıyım??

katmer
14-10-2009, 00:31
Yok yok ayırma.. Çiçek, cinsinden dolayı sert olabilir..

nigarazak
14-10-2009, 08:34
mitesli ne demek arkadaşlar????

esin2
14-10-2009, 08:40
Arkadaşlar, peynir kutusundan yaptığım seradaki yapraklar yavrulamaya başladı. Seranın kapağını kapalı tutmaya devam mı etmeliyim? Yoksa yapraklar biraz büyüyünce kapak açık mı kalacak hep? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

Faruk
14-10-2009, 09:44
mitesli ne demek arkadaşlar????

Mites menekşelere musallat olan mikroskobik , emici bir parazit türü.

Menekşelere bu parazit bulaştı ise derhal o menekşe izole edilmelidir ya da imha edilmelidir.

Çok çabuk temas ile menekşeden menekşeye bulaşabilen bir parazittir...

Faruk
14-10-2009, 09:46
Arkadaşlar, peynir kutusundan yaptığım seradaki yapraklar yavrulamaya başladı. Seranın kapağını kapalı tutmaya devam mı etmeliyim? Yoksa yapraklar biraz büyüyünce kapak açık mı kalacak hep? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

Sayın Esin belirli bir büyüklüğe erişene kadar seranız kapalı kalsın.

Belirli bir büyüklükten kastım yavrular 4-5 yapraklı hale gelinceye kadar kapalı kalsınlar...

özlem11
14-10-2009, 16:22
Mites örneği ekleme yapsanız belkide benimkilerde öyle bişey oldu. Yapraklar sertleşti büyümeme sorunu oldu...

prensess
14-10-2009, 20:48
Benim Manisa sıcağında yaşatmayı başarabildiğim menekşelerim.. Kendilerine gelip çiçeklerini açtıkça beni nasıl mutlu ediyorlar ;););)

prensess
14-10-2009, 20:51
Devamı...

prensess
14-10-2009, 20:53
Yine devam...

prensess
14-10-2009, 20:56
Sanırım son bunlar...

maki01
14-10-2009, 22:30
Nihayet benim de picassom oldu.
Çok teşekkür ediyorum sevgili arkadaşım. Picomun adı Thomasina :) İstanbul-Adana arasınında sadece 2 yaprağı kırılmış. Sanki iyi de olmuş, kıyıp koparamazdım.
Rengini bilmiyoruz. Süpriz olacak :)

Ana-kız picassolarım...

108107

108108

Eovyn
15-10-2009, 08:08
Benim mor menekşemin çiçek yapraklarının üzeri beyaz beyaz oldu. Ve aldığımdan beri tomurcukları neredeyse hiç açmadı. acaba neden olabilir?
çok fazla gün ışığı alamıyor ondan mı ki?? Burası çoğunlukla bulutlu da :(

Faruk
15-10-2009, 09:08
Benim mor menekşemin çiçek yapraklarının üzeri beyaz beyaz oldu.(

Sayın Eovyn yorumlar için imkanınız varsa fotoğraf ekleyin...

katmer
15-10-2009, 09:14
Sevgili Maki01, picassonu güle güle büyüt. Kızının rengi büyük ihtimalle bordo..
Bunlar da benim yeni Hollanda' lı bebeklerim. Dün tırla geldiler ve ilk ben aldım.
Bu arada hastalıkla mücadele eden kızlarımı da başka bir yere aldım. Odayı tamamen arındırıp öyle yerleştirdim yeni menekşelerimi..

katmer
15-10-2009, 09:16
Devamı:))

Sevgi Durul
15-10-2009, 09:29
Benim mor menekşemin çiçek yapraklarının üzeri beyaz beyaz oldu. Ve aldığımdan beri tomurcukları neredeyse hiç açmadı. acaba neden olabilir?
çok fazla gün ışığı alamıyor ondan mı ki?? Burası çoğunlukla bulutlu da :(

Sayın Eovyn, aynı sorun geçen seneden beri benim menekşelerimde de var. Sanırım fazla nem sebep oluyor. Bu çiçeklerin üzeri beyaz, sanki tuz dökmüş gibi. Bunun yanı sıra yapraklarında yer yer kahverengi lekeler oluyor. Eşim bunun mantar olduğunu söyledi. Geçtiğimiz kış en az 5-6 saksımı bu yüzden kaybettim. Şimdi Oğuz beyin gönderdiği Roa Natura ve Roa Pluslarla mantarla mücadele ediyorum.

özkar
15-10-2009, 09:53
arkadaşlar. güzel güzel menekşelerim ve yavrularım vardı. okadar hastalandımki sularını zor verir oldum. siteyede uzun zamandır aktifce giremedim.yavrulardan iki tane kaldı. onlarda tehlikede. alıştıkları ilgiyi göremediler.bakilmaları için bazılarını verdim. çok çok üzgünüm. buna benzer durumlarda bebeğiniz gibi baktığınız çiçeklere yazık oluyor:(

maki01
15-10-2009, 11:25
Sevgili katmer,
Çok güzeller, senin elinde daha da güzelleşecekler biliyorum. Çok süslüler. Miniş fırfırlarına bayıldım :) Güle güle büyüt canım.
Benim yeni kızım tam bir süpriz oldu bana. O kadar çok picasso fotoğraflarına bakmışım ki, ben de ilk gördüğümde bordo dedim :) Yaprak boyları çok uzun ve dik bir picasso benimkisi. Sanırım güneşi yeterince alamadığı için yapraklar uzun ve dik gelişmiş. Yeni yerinde bol bol yumuşak güneş ışığı alıp , sere serpe yayılacak benim kızım :))

emy_83
15-10-2009, 19:02
108219

108220

108221

108222

108223

emy_83
15-10-2009, 19:03
Bu yavru bayağı yıpranmıştı iyiki de ayırdım.:) İnşallah toparlanır

108224

hüzün
15-10-2009, 19:07
yavrular böyleyse vay anasına :)))

emy_83
15-10-2009, 19:13
Hüzün ablacım yapraktan yetişen yavru değiller de ondan çiçekli olan ilk beyaz ve pembe anneler zaten. :))

Nejla K.
15-10-2009, 20:19
Arkadaşlar, daha önce yazdım ama tekrar edeyim. Yaz tatilinde uzun tatil programımız nedeniyle 40 saksının üzerinde menekşelerimi kaybetmiştim. Dolayısı ile sıcak bir şehirde yaşadığım için menekşe dikmeyecek ve almayacaktım. Ama bu gün markette o kadar güzeldiler ki dayanamadım 3 saksı aldım. Sizlere göstermek için fotoğrafladım. Cep telefonunda gerçek renkleri belli olmadı ama yine de ekliyorum. Menekşe öyle bir hastalık işte bir türlü yetiştirmekten vazgeçemiyorsun... Hadi bakalım, işte yeni kızlarım;
1. çiçek: koyu mor katmerli çiçekleri olan fırfırlı yaprakları var.
2. çiçek: beyaz katmerli çiçekleri olan bir menekşe...
3. çiçek: koyu mor ve beyaz yine katmerli çiçekleri olan bir menekşe....
Maalesef renkler fotolarda farklı....

ahmeter
15-10-2009, 20:23
Bütün ülkelerde sevilen bir bitki
suni işiklan yetiştiriyorlar bizde pek bulunmayan 2 renk

Şener KÖKSAL
15-10-2009, 22:19
En son açan menekşelerimi sizlerle paylaşayım istedim.

Şener KÖKSAL
15-10-2009, 22:31
Evet menekşelerim benim yapraktan ürettiğim türler Şimdi hepsi birer ergin hatta anne oldular :)

sevim.K
16-10-2009, 02:09
Uğramıyalı yeni yeni güzellikler yetişmiş iç çekerek seyrediyor insan. Benim yavrularım bir iki tane zayıf kalanın dılında hızla büyüyorlar. Biraz daha büyütüp çiçeklendikten sonra yeni yeni çiçek arayışlarına mı başlasam bilmem ki:confused:;)

Bu arada nihayet belki onlarca denemeden sonra bir yaprağımın miniminnacık filizlendiğini görmüş durumdayım. Ondaki gelişmeleri takip ediyorum bütün dikkatimle:p

_kardelen_
16-10-2009, 08:18
Benim henüz tek sahip olduğum (bir sürü çelik yavrulamayı bekliyor) menekşem, çiçekçiden almıştım. Bir türlü kendine gelemedi. Sanırım bu bir hastalık. Ortasından kötü çıkan yaprakları sürekli temizledim. Şimdiki hali bu
108294
Bu hasta yaprak 108295Bu da sağlıklı, aldığımda mevcut olan yaprak 108296

katmer
16-10-2009, 13:06
Sevgili Kardelen, kendi haline bıraktığınızda yeni çıkan yapraklar büyüyor mu? Fotoğraftan çok iyi anlayamadım. Hasta da olabilir, sürekli yaprak aldığınız için de gelişemiyor olabilir.

_kardelen_
16-10-2009, 16:11
Yeni çıkan yapraklar sert, buruşuk ve sıkışmış bir şekilde çıkıyor ve büyüyemiyorlardı. Zaten o yüzden kötü çıkan yaprakları sürekli temizledim. En son çıkan bu resimdeki gibi yapraklar büyüyebildiği ve daha düzgün olduğu için temizlemedim. Tomurcuklar o sıkışmış yaprakların altında kalıyor, yukarı çıkıp açamıyorlardı.

kızılmavi
16-10-2009, 16:26
Herkese selam aranıza bugün katıldım ve çok mutluyum ve menekşelerimi çok seviyorum.Ama bir saksı katmerli menekşemin yaprakları sımsıkı oldu sanki birbirine girmiş şekilde büyümeside durdu neden olabilir sizce? selam ve sevgiler...

Serra43
16-10-2009, 19:26
Kızılmavi hoşgeldiniz.Benimkilerin bir kısmı ortasının yaprakları sıklaşıp küçülmüştü,demir verdim,sonra yeni çıkan yapraklar büyümeye başladı.Ama orta yaprakları küçük ve sertlaşmişse artık birşey yapamıyorum onlara,yani orkayı kesmek lazım,bundanda korkmayın,enson çare yapın bunu çünkü artık büyümesi durmuş oluyor.Kesince bir müddet sonra kestiğiniz yerden yavrular çıkıyor,birazda büyüyüncede yavruları ayırırsınız.

kızılmavi
16-10-2009, 19:47
Teşekkürler Serra43 nasıl demir vermem gerekiyor
yani nerden temin ederim ve nasıl uygulucam ilginiz için teşekkürler.

Faruk
17-10-2009, 12:20
Daha önceden tomurcuklu halini eklediğim ufacık yavru menekşemin tomurcukları tamamen açtı. Çok güzel bir görünüme büründü. Çiçekleri nerdeyse kendinden büyük. Maşallah diyip fotoğraflarını ekliyorum. Bakın bakalım beğenecek misiniz...

maki01
17-10-2009, 12:32
Saksıyı küçük tutarak minyatür menekşe yetiştirebileceğiz demek ki :)
Kutluyorum Faruk'cum...

Bu da ilk menekşemden geriye kalan tek yapraktan çoğalttığım yavru menekşem. Sayın hocam, ana yaprağı yavrulardan ayırma zamanı gelmiş mi ?
Bir daha dikmeyi düşünüyorum da :)

108448

Faruk
17-10-2009, 12:38
Evet Maki ablacım ayırma zamanı gelmiş. Sana tavsiyem bir şeffaf pet pardağı biraz makasla küçülttükten sonra içine biraz saksı harcı ile dikersen yakın zamanda sergilediği güzelliğe sen de şaşıracaksın.

Benim son zamanlar da dar alanlarda yetiştirdiğim menekşelerin yaparakları küçük bir boyda kalıp çiçeklenmeye başlıyorlar. Denemeye değer.

Güzel dileklerin için teşekkürler Maki ablacım...

Serra43
17-10-2009, 15:52
Sevgili Faruk,çok güzel olmuş ellerine sağlık.Demirin bir adı varmı?

bengi_su
17-10-2009, 16:33
Birkaç resimde ben ekleyeyim fotoğraf makinasının pili bitiyor o yüzden bukadar çekebildim dahasıda var onlarıda yakında eklerim.:))

Faruk
17-10-2009, 17:14
Arkadaşlar iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Serra demirin diğer ismini demir sülfat diye biliyorum ama farklı isimlerle de anılabilir piyasada.

Bengicim menekşelerin çok güzeller. Bunlar galiba yapraktan ürettiklerin değil mi?

kızılmavi
17-10-2009, 17:26
Merhaba Faruk bey, minyatür menekşe harika ancak bu demir sülfatı hangi ölçülerde kullanıcaz yardımcı olursanız sevinirim.

Faruk
17-10-2009, 17:33
Sayın Kızılmavi teşekkürler. Ben demir gübresini 2 ay da bir 1 litre klorsuz dinlenmiş suya 1 çay kaşığı katıp homojen bir karışım yapıp saksı altından sulama suyu kadar veriyorum...

Faruk
17-10-2009, 17:44
Teşekkürler Nejla ablacım. Yapraktan yetiştirdiğim yavru menekşemin bu boyutlar da kalıp çiçek açması beni de çok şaşırttı. Bu renkten olan eş zamanlı diktiğim diğer bir yavru menekşem de çiçek açacak sanırım. O da açınca foruma ekleyeceğim...

kızılmavi
17-10-2009, 17:45
Teşekkürederim segili Faruk, benimkilerin hepsi duraklamada bide yeni çelikle yavrulayanlar birkaç kök içiçe bu mevsimde ayırıp ayırmama konusunda tereddütlüyüm ne yapmalıyım sizcee??

Faruk
17-10-2009, 17:56
Sevgili Kızılmavi ben çeliklerimi daima baharı beklemeyip farklı zamanlar da ayırıp dikmişimdir. Bu benim uygulayış şeklim. Fakat tabii ki çelikleri ayırmak için en uygun aylar tabiatın tekrar harekete geçtiği bahar ayları. Ben biraz sabırsız olduğum için baharı bekleyemeyenlerdenim. Fotoğraf ekleme fırsatın varsa eklersen daha sağıklı bir şekil de ben veya diğer arkadaşlar fikirlerini sunabilirler...

bengi_su
17-10-2009, 18:08
Evet Faruk hepsini kendim yapraktan yetiştirdim daha bir sürü var açan ama pil bitti makinanın.:)) Açmayan iki kök kaldı birde yeni yavrularım.:)

bengi_su
17-10-2009, 18:09
Hepsi orjinallerinin aynısı hatta çicekleri daha büyük daha katlı şaşırtıyorlar beni...

bengi_su
17-10-2009, 18:10
3. Resimdeki menekşem kendi yaptığım ebrulim pembe açtı kendi renginde ama katlı beyaz ekmiştim yanına iki kök var onlar daha açmadı hala onu bekliyorum belki ebruli olur bi ümit.:)

kızılmavi
17-10-2009, 18:31
Bakın bunlar üç **** dört aylık kızlar

kızılmavi
17-10-2009, 19:02
Teşekkür ederim hüzün, nedersin ayırayımmı bu yavruları yoksa birazdaha mı büyüsünler?

katmer
17-10-2009, 19:07
Sevgili Kızılmavi, bence bırakın büyüsünler. Bahar gelince ayırırsınız. Hem bu arada iyice kuvvetlenmiş ve büyümüş olurlar..

bengi_su
17-10-2009, 19:22
Teşekkür ederim Faruk bu aralar ilgilenemiyorum resimleri zar zor ekledim kusura bakmayın menekşelerime bile su vermeye çıkamıyorum bazen yukarıya inanın ne besin ne başka birşey sularını bile haftada bir zar zor veriyorum ama keyifleri gayet yerinde.:)

emy_83
17-10-2009, 20:06
Arkadaşlar herkeslerikutluyorum. Menekşeleriniz çok güzeller.
Farukcum o ne öyle. Bebek haline bakmadan bir de çiçekmi açmış. Nasıl bir doğa bu ki boyuna bakmadan güzelim çiçeklenmiş.:)
Benim yavrularımın çoğu da böyle küçük yerde ve bu yavruyu gördükten sonra onları kesinlikle ayırmayacağımı garanti ederim.:) İnşallah benimkiler de bu şekilde çiçeklenirler. :)
Buarada bir de sorum olacak Farukcum. Bu yavru kaçaylık??

Faruk
17-10-2009, 20:11
Sevgili Kızıl menekşelerin ayrılacak boyu çoktan geçmişler. Ben olsam bu yavru menekşeleri ayırmazdım. Çünkü bir saksı da birden fazla gövde olduğunda daha dekoratif bir görüntü sergiliyor. Gene de ayırmak istiyorsan dediğim gibi zaman çok önemli değil. Ayrılabilecek boydalar. Ayırdıktan sonra tabii ki kökler olgunlaşacak ama bu süre bahar ayların da daha hızlı bir seyir izliyor. Sabırlı isen gene de ayırmak için bahar aylarını beklemeni tavsiye ederim...

Faruk
17-10-2009, 20:13
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim Hüzün ablacım ve Emycim.

Bu yavru 3,5-4 aylık Emycim.

Dar alanlarda olunca yavru menekşeler daha hızlı çiçekleniyor. Tabii ki şartları sağlandığı zaman...

Fatih
17-10-2009, 22:44
Bunlarda benim:D
Bunları büyüteceğim diye kim bilir ne zorluklar çektim.Birinci resimde ki katmerli olan Özlem ablamdan gelen yapraktan.

Faruk
17-10-2009, 23:07
Fatihciğim ilk resimde ki menekşen katmerli mor mu?

Sevgili Orkun yeni menekşelerini iyi günlerde bol çiçekli büyüt...

Fatih
17-10-2009, 23:08
Fatihciğim ilk resimde ki menekşen katmerli mor mu?

Katmerli ama mor ya da pembe tam bilmiyorum.

Emel
18-10-2009, 13:12
Miniklerim büyüdü :)

Emel
18-10-2009, 13:14
En sondaki yetiştirdiğim en büyük yavru menekşem, katmerli mor açacak inşallah :)

maki01
18-10-2009, 13:59
Bunlar da sevgili Fatih'in hayatta kalabilen yavruları :)
Fatih'cim yapraklarından türlerini çıkarabilecek misin ?

108603

108604

108605

İlk fotodaki arsız mı?

Goncagül
18-10-2009, 14:12
Bu benim yeni bebişim.:) Yavru vereli 1 hafta oldu.

kızılmavi
18-10-2009, 15:20
Dün gece okuduklarımdan sonra bugün baya tozlanmış olan :) menekşelerimi korka korka yıkadım bişey olursa çok üzüleceğim inşallah olmaz.Havalar soğudu sonbaharın hüznü bunları da sarstı hiç tomurcuk yok üstlerinde biri hariç ne renk açıcak bilmiyorum süpriz olucak açınca sizinle paylaşmak istiyorum görüntüsünü

özlem11
18-10-2009, 16:44
Fatih torumunu görünce nasıl sevindim anlatamam. Bende de Faruktan gelen 11 yaprak meneşe tutmuştu onlar yavru halinde durumları gayet yerinde ama açmaya meyilli değiller. Habire güneşleniyorlar. Büyümeleri hızlandı tabi...

Nejla K.
18-10-2009, 18:47
Orkun Bey, kalan katmerlileri almak için gittiğimde hüsrana uğradım, demek siz almışsınız. Hüsranım sevince dönüştü şimdi. Neyse ki bizden birileri almış.Aldığınız renkleri bilirsem, Siz Aydın'da olmadığınız zaman farklı bir renk olursa alırım. Bu arada aramıza her katılanı davet ettiğimiz gibi sizi de Afrika menekşesi sevenler gurubuna davet ediyoruz. Katmerlileriniz sağlıklı büyüsünler...

Fatih
18-10-2009, 19:04
Bunlar da sevgili Fatih'in hayatta kalabilen yavruları :)
Fatih'cim yapraklarından türlerini çıkarabilecek misin ?

108603

108604

108605

İlk fotodaki arsız mı?

İlk resimde ki yaprağı düz ama çiçekleri yalın kat ve katmerli açan beyaz.
İkinci resimdeki şeker pembe.
Üçüncü resimde ki ise pembe ama uçuk bir pembe.Güneş görmesi ile çok değişik renk tonlarında açıyorlar.
Kipaya yolum düşecek bir 10 dk sonra bakalım belki nasibimde vardır katmerli bulursam gündeki arkadaşlarıma da almayı planlıyorum.Tabi mor bulursam kendime iki tane alıcam:D

Orkun Kırcı
18-10-2009, 21:36
İlk ikisi yeni aldığım bebişlerim. Diğer üçünü ise daha önceden almıştım çiçekleri geçti. Şimdilik 5 tanecik var:( İnşallah uzun ömürlü olurlar.

Fatih
18-10-2009, 21:58
Bunlarda benim sepetten.Katmerliden sadece koyu bordo kalmış ancak telefonla çekince mor gibi olmuş.Yarın eklentiyi düzeltirim.Kusura bakmayın artık bunlarla idare edelim:D

emy_83
18-10-2009, 22:02
108693

108694

108695

108696

108697

lusu79
18-10-2009, 22:29
Arkadaşlar, köyden kestane toprağı getirdim. Menekşeler için uygun olurmu? Kestane toprağını bilen veya kullanan varmı?

maki01
18-10-2009, 22:56
Gece gece oğlum çok mutlu etti beni. Hollanda'dan gelmiş olmasına üzülmedim dersem yalan olur. Bu sezon tüm hipermarketlerde ithal menekşeler göreceğiz sanırım.
Faruk'cum bu sefer chimera olduğu kesin, etiketinde bile yazıyor :)
İlk fotodaki açık lila...

108708

108709

Faruk
19-10-2009, 00:23
Şimdilik 5 tanecik var:(

Sevgili Orkun hepimiz 5 rakamı gibi az menekşe ile başladık bu serüvene ama giderek bu rakam 35 , 45 , 55 lere çıktı ve çıkmaya da devam ediyor. Menekşe tutkusu sınır ve sayı tanımıyor.

Fatihciğim yeni menekşelerin hayırlı olsun. Demek ki menekşe yetiştirmemeye ayrılan uzun süre seni daha fazla menekşe almaktan alıkoyamadı. Bu da beni çok sevindirdi. Demek ki senin güzelim menekşelerini izlemeye kaldığımız yerden devam edeceğiz mutlulukla...

Faruk
19-10-2009, 10:24
Elimde mites zararlısı yüzünden sadece 6 saksı kalan menekşelerimin değişik açılardan fotoğraflarını ekliyorum. İnşallah beğenirsiniz. Bakarken lütfen maşallah deyin ki bunlar da mites zararlısının istilasına uğramasın...

maki01
19-10-2009, 10:30
Mite sorunu çözülünceye kadar okula götür Faruk'cum.
Çok güzeller yüreğine sağlık...

( tüff, tüfff maşallah)

Faruk
19-10-2009, 10:30
Devamı...

Faruk
19-10-2009, 10:32
Menekşelere devam...

Faruk
19-10-2009, 10:33
Bunlar da son fotoğraflar...

kızılmavi
19-10-2009, 12:25
Faruk Bey, gerçekten büyüleyiciler maşallah darısı benim başıma.Saksıları kaç numara çok büyümüş menekşe istemiyorum ve sizinkilerinkii gibi üstünde top gibi açsınlar istiyorum.

Lalezan
19-10-2009, 19:19
Arkadaşlar; menekşelerimizin kurumaya başlayan çiçeklerini hemen kopartalımmı?

Faruk
19-10-2009, 20:56
Sevgili Lalezan ben tamamen kuruduğun da koparıyorum. Yani iyice kurumasını bekliyorum...

Faruk
19-10-2009, 22:44
Katmer ablacım içlerinden sadece pembe katmerli olan kendi yetiştirdiğim. Diğerleri 1 seneyi geçkin bendeler. İyi dileklerin için çok sağol Katmer ablacım...

Nejla K.
19-10-2009, 23:18
Faruk, menekşelerinin mitesle mücadele ettğini sanıyordum, elinde böylesi güzellikler varken gidenlere üzülme... Çok güzeller, maaşallah diyorum. Sağlıklı yaşasınlar...

sagdil
20-10-2009, 13:54
faruk bey onlar nasıl güzel şeyler öyle nazar değmesin maşallah.Benim menekşelerim iki üç çiçek açıp soluyor nasıl öyle demet halinde açtırıyorsunuz özel yaptığınız birşeylermi var paylaşırsanız sevinirim.

sevim.K
20-10-2009, 21:02
Bütün yaz boyu neden çimlenmiyorlar diye sızlandıktan sonra nihayet bir çeliğimin filizlendiğini görmüş durumdayım. Artık bu hızla evdeki saksı miktarını katlayabilirim:p

lusu79
20-10-2009, 21:38
Tebrikler sevim.K.İki hafta önce diktiğim 15 yapraktan 3ü yavruladı. Renklerini çok merak ediyorum. Her sabah ilk işim önce onlara bakmak. 8 Yaşında kızım var.Menekşelerimin düşen çiçeklerini defteinin arasında kurutuyor.

emy_83
20-10-2009, 21:55
Sevgili lusu79, resim ekleyebilirseniz daha da güzelolur valla. Gözümüz gönlümüz açılsın.:)

Faruk
20-10-2009, 21:56
Sayın Lusu79 su da çimlendirip toprağa diktikten sonra mı 15 gün de çıkıyor yavrular yoksa direk çeliği toprağa diktikten sonra mı 15 günde yapraklarınız yavruluyor?

maki01
21-10-2009, 01:00
Sevgili SevimK ve lusu79, kutlarım ikinizi de.
İlk diktiğim çelikler 3 ayda yavrulamıştı.

Sevgili lusu79,
2 hafta büyük başarı gerçekten. Deneyiminizi paylaşırsanız, aylarca beklemekten kurtulurum belki :)
Sevgiler...

lusu79
21-10-2009, 07:54
Herkese günaydın. Yaprakları 2 hafta suda beklettim. Sonra diktim. Diktikten 2 hafta sonra yaprakları dikkatli şekilde çıkarıyorum. Sonra 1,5 cm derinlikte dikiyorum.2,3 gün içinde yavrular çıkıyor.Buda benim nacizane yöntemim.

Serra43
21-10-2009, 22:31
Arkadaşlar,çeliklerinizi dikince güneşe hemen koymayın,mümkünse biraz aydınlık,fazla güneş almayan bir yerde 2-3 hafta kalsınlar bonra aydınlık yerlere alırsınız.Kendi diktiğim çeliklerde ve yeni ayırdığım yavruları,ilginç olacak ama sadece sabah güneşinin biraz aydınlattığı bir yerde tutuyorum,hiç fire olmuyor çokşükür,birkez deneyin,pişman olmazsınız.

Serra43
21-10-2009, 23:18
İşte mor ve beyaz aşıdan açan menekşem...

Orkun Kırcı
22-10-2009, 08:28
Ben de katmerlilerimi sizinle paylaşırım Katmer ve Orkun Bey... Saksı bulamaz isek yaprak çoğaltırız ki bence daha dayanıklı oluyor.

Bana uyar valla. Minikten büyütmek en büyük zevk. Ben şimdiden yaprakları suya koydum bile. :)

Orkun Kırcı
22-10-2009, 09:11
Bir de tohumdan üretim nasıl oluyor bilen anlatabilir mi? Elimde birazcık tohum var da... Hiç olmazsa tecrübem olur.

trida
22-10-2009, 09:19
Benim sadece 3 tane menekşem var şu anda. 2'si çok güzel çiçeklendi, ancak bir tanesi çiçeksiz. Bu hafta sonu bauhaus'a gidip yeni kardeşler eklemek istiyorum. Katmerli bulursam öncelik onların ayrıca çapraz aşı da yapacağım.

Nejla K.
22-10-2009, 09:25
Orkun Bey, elinizde afrika menekşesi tohumu mu var? Afrika menekşesinden tohum almak zor, bahar aylarında tohum alma denemesi yapan arkadaşlar olmuştu, sanırım sonuç alamadılar. Menekşe tohumu diye satın alıp bu tohumların hercai menekşeye ait olduğunu büyüdüğünde fark eden bir yakınımı hatırladım şimdi... Böyle bir durum olabilir mi?

Fatih
22-10-2009, 09:59
Bir de tohumdan üretim nasıl oluyor bilen anlatabilir mi? Elimde birazcık tohum var da... Hiç olmazsa tecrübem olur.

Abi bahsettiğin tohum Afrika menekşesi mi? ya da hercai menekşe mi?
Sanırım Kahraman koray isimli üye denemişti ama sonuç alamadı sanırım.Çümkü haber yok;)

özlem11
22-10-2009, 10:29
Benim pembe mor aşımın çiçekleride yolda:D...2 hafta resim eklerim açınca:cool:...

Orkun Kırcı
22-10-2009, 10:54
Orkun Bey, elinizde afrika menekşesi tohumu mu var? Afrika menekşesinden tohum almak zor, bahar aylarında tohum alma denemesi yapan arkadaşlar olmuştu, sanırım sonuç alamadılar. Menekşe tohumu diye satın alıp bu tohumların hercai menekşeye ait olduğunu büyüdüğünde fark eden bir yakınımı hatırladım şimdi... Böyle bir durum olabilir mi?

Sayın Oceanheart ın yolladığı tohumların içinden çıkmıştı. Yanlış hatırlamıyorsam. Üzerinde afrika menekşesi - saintpaulia yazıyor. Onun yanlış yapacağını sanmıyorum zira bu konularda acayip tecrübeli...

bengi_su
22-10-2009, 10:56
Benim menekşelerim neden tohum yapmıyor acaba tohumlar olsa üretebilcem belki.:(

Sevgi Durul
22-10-2009, 12:09
Daha önce fotoğrafını eklemiştim. Bordo menekşemin çiçeğinde tohum kesesi gibi bir şişkinlik oluşmuştu. Çiçekler kuruyana kadar beklettim. Sonunda o şişkinlikler boş çıktı, içinde tohum oluşmamıştı. Afrika menekşesinden tohum elde etmek biraz zor, oysa ne kadar sevinmiştim, tohum elde edecem diye.

hüzün
22-10-2009, 14:28
evimdeki tek menekşem :)

kızılmavi
22-10-2009, 19:28
Arkadaşlar, kış geldi güneşin sıcaklığı azaldı diye daha bol ışık alan camın önüne koymuştum menekşelerimi ancak işten geldiğimde bazılarının yapralkarının yandığını gördüm çok üzüldüm ağlamak istiyorum lütfen yardımcı olurmusunuz?

lusu79
22-10-2009, 20:44
kızılmavi ,eğer fazla yandıysa ,yanan yaprakları kesip suya koyabilirsin. Aynı olay benim başımada geldi. Şimdi küçük yavrularım var.Önce suda çimlenmesini bekle.Arkadaşlar resim eklemek istiyorum, ama biraz teknik yardım almam lazım.

Nejla K.
22-10-2009, 21:37
Orkun Bey, Oceanheart size çok hoş bir iyilik yapmış bence... Kendisini tebrik etmek isterim. Eğer o tohumlar bende olsaydı, torf olan bir kapta sera usulü ile çimlendirirdim. Kayıp daha az olur düşüncesindeyim. Siz yine de tohumların bir kaçında önce deneyin derim. Başaracağınıza hiç şüphem yok, çiçek yetiştirmedeki becerinizi biliyorum. Kolay gelsin... Lütfen bizi bilgilendirin. Tohumlarınızın çimlenmesini takip etmek isteriz. Bol çiçekli ve sağlıklı olmaları dileklerimle...

finduk52
22-10-2009, 23:15
Beyaz menekşem yapraklarından ve çiçeklerinden köküne doğru çürümeye başladı nedenini anlayamadım susuz bırakmadım çokta sulamadım aynı diğer iki menekşeme verdiğim zamanlarda suladım, çok üzgünüm , beyaz gelinim hastalandı ne yapacağımıda bilemiyorum:(

Faruk
22-10-2009, 23:38
Beyaz menekşem yapraklarından ve çiçeklerinden köküne doğru çürümeye başladı nedenini anlayamadım susuz bırakmadım çokta sulamadım aynı diğer iki menekşeme verdiğim zamanlarda suladım, çok üzgünüm , beyaz gelinim hastalandı ne yapacağımıda bilemiyorum:(

Sayın Finduk52 bence hemen en kısa zaman da saksısından çıkarıp kök kısmını inceleyin. Gövde de çürüme varsa çürüyen kısmı sağlam kısma kadar kesin. Eğer kurtuluş ümidi yoksa hemen sağlam yapraklarından çelik alıp bu çeliklerden çoğlatma yöntemine gidin. Umarım faydalı olabilmişimdir...

sevim.K
23-10-2009, 01:05
Şener beyin kızlarından biri daha çiçekleniyor. Minicik daha. Açsın rengi belli olsun çiçeğin fotoğraflıyayım diye her gün bir kaç kez bakıyorum::p

finduk52
23-10-2009, 07:56
Sayın Faruk ,

Çok teşekkür ediyorum cevap için . Aslında düşünmüştüm toprak değişimini ama mevsimi değildir diye yapmamıştım . Çelik alma işini görür görmez yaptıydım. Bugün işten gelir gelmez hemen toprağınıda değiştireceğim köklerini inceleyerek .Tekrar teşekkür ederim .

sakagun
23-10-2009, 10:04
Bunlar da benim menekşelerim. Dün aldım.

Orkun Kırcı
23-10-2009, 11:09
http://urun.gittigidiyor.com/BABY-afrika-meneksesi-canli-cicek-bitki_W0QQidZZ21543470

Belki işine yarayan olur diye ekliyorum.

emy_83
23-10-2009, 20:06
109331

109332

109333

109334

109335

emy_83
23-10-2009, 20:08
109336

109337

109338

109339

109340

emy_83
23-10-2009, 20:09
109341 :p

Goncagül
23-10-2009, 23:22
Benim menekşelerim neden tohum yapmıyor acaba tohumlar olsa üretebilcem belki.:(

Menekşelerinize tozlaştırma yaptınız mı? Ben yapmıştım bakın şimdi ki hallerinin fotoğraflarını yüklüyorum.

Goncagül
23-10-2009, 23:27
Bunlarda diğer menekşelerimin fotoğrafları. 5 renkten 20 tane menekşem var. Ama bazılarının çiçekleri yok henüz.

elif
23-10-2009, 23:42
Sayın Safranbolu78 tozlama dediğiniz işlemi ben de uygulamıştım fakat tohum kesesi tam olgunlaşırken yumşayıp çürümüştü. İnşallah siz başarırsınız.

Goncagül
23-10-2009, 23:57
Sayın Safranbolu78 tozlama dediğiniz işlemi ben de uygulamıştım fakat tohum kesesi tam olgunlaşırken yumşayıp çürümüştü. İnşallah siz başarırsınız.

Teşekkür ederim Elif hanım inşaallah. Menekşenize tohum oluştururken vitamin veya gübre türü birşey verdiniz mi acaba? Ben çiçekçiden mavi bir toz aldım. 15 gün arayla suya karıştırıp hepsine veriyorum.

elif
24-10-2009, 00:02
Sayın Safranbolu78 tohum kesesi varken su haricinde hiç besin vermedim. Çiçekte herhangi bir sorun yoktu. Sadece tohum kesesi çürümüştü.

Goncagül
24-10-2009, 00:10
Elif hanım ben bilgi almak amacı ile sormuştum. Ben bu konuda acemi sayılırım. Eğer besin verirsem daha iyi gelişir tohumlar diye düşünmüştüm. Tozlaştırmayı denemek için yapmıştım ve başarılı oldu.

elif
24-10-2009, 00:14
Sayın Safranbolu78 ben ve bir çok arkadaşımız genelde menekşelerimiz çiçekli iken herhangi bir besin uygulamıyoruz. Benim uyguladığım besin sıvı halde sadece menekşe için olanlardan. Toz olan hakkında bilgim yok malesef.

Goncagül
24-10-2009, 00:24
Elif hanım bende tohum oluşturduğundan dolayı tomurcukları açmadan dökülüyor diye besin vermeye başladım. Ayrıca forumda gördüğüm top top açan çiçekler malesef benim menekşelerde yoktu. Besin takviyesi iyi geliyor.

bengi_su
24-10-2009, 08:07
Tozlaştırmayı denedim ama sanırım bi yerde hata yapıyorum siz nasıl yaptınız?

Goncagül
24-10-2009, 20:52
Tozlaştırmayı denedim ama sanırım bi yerde hata yapıyorum siz nasıl yaptınız?

Nasıl tarif edeceğimi bilemiyorum. Ben amaryllis tozlaştırmasından yola çıkarak yapmıştım. Hiç kimseye sormadan sadece deneme amaçlı yaptım. Sanırım başarılı oldum. Menekşelerin tohumu nasıl olur bilmiyorum. Başarılı olursam burada fotoğraflarını paylaşacağım.

Faruk
24-10-2009, 21:18
Sevgili Bengisu;

Kurumaya yüz tutmuş menekşe çiçeğinin stamenlerini tırnaklar yardımı ile hassas bir şekilde parçalıyoruz. İçinden çıkan polenleri yeni açmış menekşe çiçeğinin dişi organı olan ovaryumun tepeciğine hassas bir şekilde sürüyoruz.

Benim hatırladığım bu kadar. Yanlışım varsa düzeltin lütfen. Ben bu şekilde bir uygulama ile tohum oluşturabildim...

Goncagül
24-10-2009, 21:31
Sayın Faruk; bende sizin tarifiniz gibi yaptım. Ama nasıl anlatacağımı bilemedim. Yardımınız için çok teşekkürler. Peki siz menekşelerinizden tohum elde edebildiniz mi? Tohumların olgunlaşması ne kadar süre alır acaba?

bengi_su
24-10-2009, 21:32
Deneyelim bakalım.:)

Faruk
24-10-2009, 21:36
Sayın Safranbolu78 , ben bu yöntemle birkaç tane tohum kesesi oluşturdum fakat o dönemler de menekşelerime mites zararlısı bulaştığı için tohum oluşturmadan atmak zorunda kaldım menekşeleri...

Goncagül
24-10-2009, 21:48
Sayın Safranbolu78 , ben bu yöntemle birkaç tane tohum kesesi oluşturdum fakat o dönemler de menekşelerime mites zararlısı bulaştığı için tohum oluşturmadan atmak zorunda kaldım menekşeleri...

Çok üzüldüm Faruk Bey:(. Siteyi takip ettiğim için o güzel menekşelerinizi görmüştüm. İnşaallah menekşeleriniz bir an önce düzelir.

menekşelerim
24-10-2009, 21:57
Bunlar benim sonbaharda evime ilkbahar getiren menekşelerim.

menekşelerim
24-10-2009, 21:59
Bunlar benim sonbaharda evime ilkbahar getiren menekşelerim.2

menekşelerim
24-10-2009, 22:00
Bunlar benim sonbaharda evime ilkbahar getiren menekşelerim.3

menekşelerim
24-10-2009, 22:02
Bunlar benim sonbaharda evime ilkbahar getiren menekşelerim.4

menekşelerim
24-10-2009, 22:07
Bunlarda tomucuklu menekşelerim.

menekşelerim
24-10-2009, 22:08
Bunlarda tomucuklu menekşelerim.2

menekşelerim
24-10-2009, 22:12
kendi üretimim olan menekşem tomurcuklandı

menekşelerim
24-10-2009, 22:14
yeni standım geldi...

İremsıla
25-10-2009, 08:06
Sayın orkun kırcı, aramıza hoş geldiniz.sardunya bölümünden sonra, bu bölüme de renk katacağınıza inanıyorum.
Menenekşerim, menekşeleriniz bir harika:eek: yeni yerlerinde daha bir serpilmişler sanki.bir de kendi üretimim demişsiniz, acaba aşılamamı:confused: sizinki de yoksa yaprak üretimimidir.

Bu arada, benim menekşelerim de coştular.yapraklarım da yavru vermeye başladı,çok güzel bir duygu.bir gün sizlere sunmayı çok istiyorum.:cool:

menekşelerim
25-10-2009, 09:08
İremsila merhaba maalesef aşılama değil yaprak üretimi
maki sen nereden sipariş verdin merak ettim

maki01
25-10-2009, 19:22
Sevgili katmer'de pembe katmerli picasso , bir arkadaşımızda da mor katmerlisi var :) Benim picassomun yaprakları da tek katlı bordoya benziyor. Çiçek oluşumu yok, açınca öğreneceğim :)
Memnun oldum menekşelerim :)

özlem11
26-10-2009, 08:41
Pembe katlı piccasso bende mevcut arkadaşım...

emy_83
26-10-2009, 21:33
Her ikisi de olduğundan 2 ton daha açık çıktı fotoğrafta. Bir sorum olacak. İkinci yüklediğim prensesim yalın kat gibi gözüküyor ama iki tane açmaya çalışan çiçek sanki katmerli gibi. Bu konudaki fikirlerinizi bekliyorum arkadaşlar... :)

111719

111720

111721

111722 renkte çıktı fotoğrafta. :)

Faruk
26-10-2009, 21:40
Emycim ilk fotoğrafta ki menekşen yaprağından da anlaşıldığı üzere katmerli , diğer 3. ve 4. fotoğrafında ki menekşen de yalınkat bir menekşe...

sakagun
27-10-2009, 11:08
Picasso menekşe resmi yükler misiniz? Çok merak ettim. Google'da aradım, bulamadım.

maki01
27-10-2009, 11:39
menekşelerim , çok deneyimli değilim ama direkt güneş ışığı almayan aydınlık bir ortamda deliksiz şeffaf kutuda denemeni öneririm. Benim kargoda kırılan 2 yaprağı küçük bir saksıya dikip üzerine strech filmle kapattım. Arada havalandırıyorum. Adana'da bile yapraklarda bozulma olmadı.
Picassonu güle güle büyüt hemşom...

bengi_su
28-10-2009, 10:45
Arkadaşlar sera yapcağınız şeffaf kutunun altına dört kenarından güzelce delikler açın alttan sulama yapmanız gerekiyor üst kısımlara delik açmanıza gerek yok ışık alan normal bi yere koyun bu mevsimde tam zamanı...

kızılmavi
28-10-2009, 11:02
Sevgili Bengisu, söylediğin gibi sera yapmanın zamanı ancak nasıl toprak kullunılacak, önce suda mı köklendirmek gerek **** direk toprağa mı ekmeli, kaç günde bir su verilecek ,ettikten sonra kapağını açalımmı açmayalımmı? Birsürü soru işaretleri var kafamda;okadar çok yapraklarım yazık oldu ki! yaprak istemeyede yüzüm yok artık kimseden:( Bana yardımcı olursanız sevinirim.Selamlar...

Yasmins
28-10-2009, 12:52
selam arkadaşlar bende hasta bir menekşe tutkunu olduğum için sizlerle tanıştığıma sevindim.on yıldır menekşe yetiştiriyorum artık onların ne istediğini çok iyi bilirim .sevgilikızılmavi suda çimlendirip dikersen daha garanti toprakta çürüme yapabiliyor.ama küçük bir bardağın içinde ılıkortamda köklendirirsen hatta ben suda filizlenmesine izinveriyorum sonra hemen toprağa alıp dikince güzel oluyor.