View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
Sayın Lalezan yapraklara su püskürtülür ama çiçeklere asla. Sonra olan çiçeklere olur ve kısa zamanda çürümeye başlar...
Sudaki yapraklarımdan iki tanesini ölmüş buldum bugün:( Sudaki diğer yaprakları çimlenmesini beklemeden diktim bende. İnşallah tutarlar ve yavru verirler.
Sayın Sevim K. yazın bu hararetli sıcaklarında su da menekşe yaprağı köklendirmek zamanı boşa harcamak anlamına geliyor. Bu sıcakta toprağa menekşe yaprağını bir yana bırakın köksüz herhangi bir şey sokun hemen köklenir ve tutar. Bence bundan sonra su da çimlendirmek yerine menekşe yaprağını toprağa dikin. Öyle ki benim bu sıcaklarda toprağa direk diktiğim çoğu yaprak 1 ayda yavruladı...
Teşekkür ediyorum sevgili Faruk bilgilendirme için; sayfaların birinde yazmış olmalıyım doksan yedide lisans tamamlama için gittiğimde çiçeklerimi yalnız bıraktım geldiğimde ölmüş buldum. Arkasından doksan dokuz depreminde kalanlar korku yaşadılar üstelik yüksek lisans derslerim sırasında ihmal ettim kaktüs dışında tüm çiçeklerimi kaybettim menekşelerimde dahil. Yirmi cıvarında saksım vardı. Katlı ve ebruli dahil büyütebildiklerim hepsi gitti. Sonra da çiçek bakmadım uzun zaman.
Ellerim çiçekleri sevmeyi unutmadı ama toprakla uğraşmayı unutmuş sanırım. Bu sayfayı sürekli okuyorum menekşeler benim aşkımdı. Onları yeniden kazanacağım:) Öğrenmek istediğim bilgiyi almış bulunuyorum sizden. Yavru için bir ay beklemem gerektiği:)
bernacyhn
07-07-2009, 09:35
Yavru menekşelerimden birini kaybettim. Kökü çürüme yapmış. Anlamadım neden olduğunu. Çok su vermedim. Herhalde torfu çok sıkmışım. Neyse kalan sağlar bizimdir.
ayşe gül
07-07-2009, 09:51
_ilk yavru 29 günde çıktı!
şimdi 1haftalık.
ayşe gül
07-07-2009, 09:57
_yavrulamayı bekleyen 8tane yaprak var.(10 tanesini kaybettim 1haftalığına karşıya gitmiştim döndüğümde yapraklar kurumuş seranın kapağını açık bırakmışım.)
ayşe gül
07-07-2009, 10:03
_yavrulayan yaprağı bu şekilde yavrulattım.
ama seradakiler daha yavrulamadı.
mihrimah
07-07-2009, 10:40
_yavrulayan yaprağı bu şekilde yavrulattım.
ama seradakiler daha yavrulamadı.
Bu plastik şişenin altını kesmişsiniz, üstten çeliği daldırdığınız ortama kapatmışsınız. Sormak istediğim bir şey var, bu plastik şişenin kapağını açık mı bırakıyorsunuz?
Benim peynir kutusunda başarısız bir denemem olmuştu, fazla nemden yaprakların bir kısmı 2-3 günde çürümüştü. Bu şekilde şişe kapatmanız çok mantıklı geldi bana. Evimin havası çok basık ve nemli galiba, bu nedenle bu yöntemi kapağını açık olarak deneyebilirim.
Fotoğraf paylaşımınız için çok teşekkürler.
Arkadaşlar ben de avatarımdaki picassoyu kök çürüğünden kaybettim.. Artık havalar çok sıcak ve tehlikeli... Kurumasın diye verdiğimiz hesapsız su, kök çürüğüne sebep olabiliyor.. Dikkatli olmak gerek..
ayşe gül
07-07-2009, 11:14
_merhaba mihrimah kapağı açık.
ayşe gül
07-07-2009, 11:24
serada kapağını bi açıyosun bi kapatıyosun havalar sıcak su damlaları yapraklara gelmesin diye galiba hava değişikliğinden ölüyolar.
mihrimah
07-07-2009, 11:29
serada kapağını bi açıyosun bi kapatıyosun havalar sıcak su damlaları yapraklara gelmesin diye galiba hava değişikliğinden ölüyolar.
Evet haklısın.
Peki 29 günde yavruladılar demişsin, öncesinde suda köklendirme yaptın mı?
Benim yapraklar 3 hafta suda iyice saçaklandılar, torfa peynir kutularına diktim. Sonra kutuların ağzını açmak zorunda kaldım ben de. Bir ay geçti, maşallah kalan tosuncukların keyfi pek yerinde ekmek elden su gölden, yan gelip yatıyorlar. Gerçi yavrulama süresi 4 hafta ila 8 hafta arasında değişir deniyor. Bakalım yavrular için nöbetteyiz artık.
nermintekin
07-07-2009, 11:44
Sayın Nermintekin,demir toz şeklinde, sulandırılarak kullanılabilen bitkilerin yaprak gelişimi için hazırlanmış bir gübre. Bende bu formdaki arkadaşların bilgileri sayesinde öğrendim, daha yeni kullanmaya başladım.
Babam bu gübreyi bahçemizdeki yaprakları sararmış ağaçları için almıştı, içeriğini okuyunca hertürlü süs bitkileri içinde kullanıldığını gördüm..
tesekkürler lalezan verdigin bılgı için.fazla olmassam bır soru daha sormak ıstıyorum.pekı nerden temın edebılırız bı gubreyı.her yerde bulunabılırmı
Sayın nermintekin zirai ilaç satan iş yerlerinden temin edebilirsiniz.
ilknur aşık
07-07-2009, 12:23
Bende iki menekşemi fazla sulama nedeniyle çürüttüm. Bir baktımki bütün yapraklar kökünden çürümüş.
Yavru menekşelerimden birini kaybettim. Kökü çürüme yapmış. Anlamadım neden olduğunu. Çok su vermedim. Herhalde torfu çok sıkmışım. Neyse kalan sağlar bizimdir.
Sevgili Berna sen genellikle suda köklendirip dikiyordun galiba. Bu sefer direk toprağa dikmişsin sanırım. Kaybettiğin yapraklara üzüldüm doğrusu. Dikerken saplarını çok mu uzun bıraktın? Yaprak sapı çok kısa olanlar yani tahminen yarım santim olanlar daha hızlı ve çok yavruluyorlar. Belki de kaybetme nedenlerinden biri de uzun saplı olarak gömmenden kaynaklanabilir...
Bu plastik şişenin altını kesmişsiniz, üstten çeliği daldırdığınız ortama kapatmışsınız. Sormak istediğim bir şey var, bu plastik şişenin kapağını açık mı bırakıyorsunuz?
Benim peynir kutusunda başarısız bir denemem olmuştu, fazla nemden yaprakların bir kısmı 2-3 günde çürümüştü. Bu şekilde şişe kapatmanız çok mantıklı geldi bana. Evimin havası çok basık ve nemli galiba, bu nedenle bu yöntemi kapağını açık olarak deneyebilirim.
Fotoğraf paylaşımınız için çok teşekkürler.
Sayın Mihrimah eviniz çok nemli ve basık ise sizin sera yöntemini kullanmanıza gerek yok. Çünkü afrika menekşeleri nemi çok seven bitkilerdendir. Direk toprağa daldırmayla çok kısa zamanda yavrulatma şansınız var. Sera yöntemi genellikle ev ortamı güneşsiz fakat bol aydınlık alan,soğuk ve nemden uzak kuru ortamlar için çok idealdir ve özellikle kışın tercih edilir...
bernacyhn
07-07-2009, 13:16
Anne yaprağı ayırmıştım Faruk Abiciğim. Büyümüşlerdi az da olsa. Onu yeniden dikip köklendirmek için ayırmıştım.
ayşe gül
07-07-2009, 13:17
Evet haklısın.
Peki 29 günde yavruladılar demişsin, öncesinde suda köklendirme yaptın mı?
Benim yapraklar 3 hafta suda iyice saçaklandılar, torfa peynir kutularına diktim. Sonra kutuların ağzını açmak zorunda kaldım ben de. Bir ay geçti, maşallah kalan tosuncukların keyfi pek yerinde ekmek elden su gölden, yan gelip yatıyorlar. Gerçi yavrulama süresi 4 hafta ila 8 hafta arasında değişir deniyor. Bakalım yavrular için nöbetteyiz artık.
hayır direkt toprağa diktim suda köklendirmede başarısız oldum.
Benim menekşelerimede bi haller oldu. Havalar scak ve devamlı alttan yaprak kuruyor çürüyor...:(
Sayın Anyone0205 yaprağın kenarı derken yaprak koltuğunu mu kastediyorsunuz? Menekşelerin sürgün yerlerinden yani ortalarından çürümeleri ciddi sorunlara işarettir. Fotoğraf eklemeniz mümkünse gördükten sonra daha sağlıklı yorum yapabiliriz...
Sevgili Özlem umarım ciddi kayıpların yoktur. Çünkü elinde azımsanmayacak kadar güzel menekşeler var. Sen çok bilinçli bir yetiştirici olduğun için inşallah kısa zamanda soruna çare bulursun. Gelişmeleri bekliyoruz...
Bütün anormallikler sizdemi olacak değilmi azcıkta biz gibi uzmanlarda şaşırsın.sakın fazla yaklaşmayın ekrana renk farklı geliyordiye.Gözlüğünüzü takmayın.Beyaz menekşemde olanları gösterreyim size:DYanlış görmediniz beyazım kimera ya da ebruli olmaya çalışıyor.
Sevgili Fatih chimera değil ama ebruliye dönmek için can attığı her halinden belli...
"Menekşelerin sürgün yerlerinden yani ortalarından çürümeleri ciddi sorunlara işarettir." Nelerdir ve çözüm lütfen. 2 menekşem bu durumda :(
Teşekkürler sevgili Faruk. Bir daha okudum dediğin sayfaları. Başa gelmeyince insanın dikkatinden kaçabiliyormuş. Ben sulamaya bağlamıştım ama vtr'nin tarifine göre "mite" :(
Burada (http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm) mite dışında aşırı ışık ve gübre de yapabilir diyor.Gübre ile yakmış da olabilirim. Taze minik ve sağlıklı yapraklar gelmeye başladı . Sanki mite değil gibi. Kafam karıştı gördüğün gibi :) Özet olarak, ışık ve gübreye dikkat edeceğim.
Mite için de Neemazal deneyeceğim . Umarım etkili olur. Zehirli ilaçları köpeğimden dolayı eve alamıyorum. Olmazsa 2 menekşeyi kaybetmeyi göze almam gerekecek.
Ben bu foruma üye olmadan önce tüm sayfaları hiçbir kelimesini kaçırmadan okudum.yapraktan nasıl menekşe üretebilineceğini buradaki değerli arkadaşlar sayesinde öğrendim.Birkaç yaprağı suda beklettikten sonra üç hafta içerisinde kök saldığını gördüm, iyice kök saldığında toprağa diktim.Bir buçuk ay olmasına rağmen hala yavru vermediler.Direk toprağa daldırdığım yapraklara ise üç hafta sonra şaşırtma yaptım,biraz köklenmişlerdi onlarda henüz yavru vermediler.
Geçenlerde menekşelerimi yakından incelerken diğer uyguladığım yöntemin daha hızlı hatta iki üç hafta içerisinde yavru verdiğini gördüm çok şaşırdım.Denediğim şekil şöyleydi: Toprağa yakın bir yaprağı, gövdeden tamemen ayırmadan,bıçakla biraz keiyoruz,kesilen yerin üzerini toprakla örtüyoruz.Gerçekten çok hızlı bir şekilde , en kısa zamanda yavru veriyor, denemenizi tavsiye ederim. :) Deneyimimi sizlerle paylaşmak istedim.....
Sevgili Maki 01, eğer satın aldığınız menekşe sürgün yerinden kuruyorsa, bunun nedeninin üretim sırasında verilen aşırı hormon olduğu kanaatindeyim. Aynı şey iki menekşemin başına geldi..
Sevgili Fatih beyaz menekşen Vtr' den gelen değil mi? Öyleyse hiç şaşırmadım.. O menekşeler büyük sürprizlerle dolu:)
Doğru olabilir sevgili katmer. Yeni yapraklar çıkmaya başladı. Sağlıklı duruyorlar. Sence ne yapmalıyım? Gönlüm beklemekten yana :)
Sevgili Maki bence de bekleyin.. Bu gibi durumlarda bozulan yaprakları alıp bekliyorum. Menekşe sağlıklı ise yeni yaprakları sorunsuz çıkartıyor.. Hasarın büyüklüğüne göre bazen yaprak alımlarım daha derin oluyor.. O zaman da taç kesim yapılmışcasına yan taraflardan yeni yavrular çıkıyor...
Daha önceleri takip ettiyseniz hastalanan pek çok menekşemi sabırla iyileştirdim.. Çiçekli hallerini de sizlere gösterdim..Kısa bir süre içinde sizin menekşeniz de düzelecektir. Bundan emin olabilirsiniz..
Sevgili Maki 01, geçtiğimiz kış 25 kadar menekşem hastalandı.. Yaklaşık 15 i iyileşip eski sağlığına kavuştu.. Bir kısmı yeniden doğdu diyebilirim.. En fazla 5 ini kaybettim.. herkese komik gelebilecek bir tedavi uyguladım ama sanırım başardım... Bu işin en ince noktası sabır.. Üstesinden geleceğinizden eminim. Kolay gelsin:)
bernacyhn
09-07-2009, 11:11
Sosyal grupta da bahsettiğim gibi menekşlerimin olduğu masayı düzenledim ve fotoğrafladım. Sizlerle paylaşmak istedim.
Yapraklarımın sayısı yediye indi. Onlar savaşmayı bırakıyorlar ben direnmeye devam ediyorum.:(
Sevgili Berna menekşe çeliklerin ve yapraklarınla masanın üstü cıvıl cıvıl görünüyor. Galiba içlerin de Sevgili Katmer in de yaprakları var değil mi?
Sevgili dostlarım Faruk' un, Emel' in, V.Dede'nin gönderdiği yapraklar çılgın gibi yavrulamaya devam ediyorlar.. Kısa bir süre sonra tekrar fotoğraflarını eklerim.. Tek korkum 20-25 günlük tatilim sırasında nasıl bakılacakları... Dilerim hiçbirini kaybetmem..
Menekşelerimden bir kaçı...
ayşe gül
10-07-2009, 15:43
_yavrulayan yaprağımın toprağında kurtçuklar gördüm hemen toprağını ve saksısını değiştirdim köklerini iyice yıkadım neden olmuş olabilir? çünki toprağını yeni almıştım öyle dikmiştim.
(sulandırılmış süt vermiştim 6gün önce acaba ondan olurmu havalar sıcakya ben ondan şüpheleniyorum!)
Menekşelerimin bazıları ve iyice büyüyen yavru fideler. Geriye kalan diğer yarısını ve yavruların hepsini ileriki günlerde ekleyeceğim...
Umarım beğenirsiniz dostlar. Geriye kalanları daha sonra ekleyeceğim...
*** sızlerle daha çok yazışacaktım ama kendımı edebıyat dıl bilgısı dersınde sandım rahat olamadım bol çıçeklı gunler ben yokum
Artvin sayfasında mesajınızı okumuştum. Hele afrika menekşesi büyütüyor olmanız dahada önemli. Sizi bu iki sayfada görmek isteyeceğiz. Selamlar:)
bengi_su
11-07-2009, 15:14
Faruk kıskandım seni bende ekliyeyim bari ama eflatunumun rengi mavi çıkıyor koskoyu eflatun oysaki tozlular biraz banyoda yaptırıyorum ama terastaki tozdan kurtaramıyorum onları.:D İkisinide yapraktan yetiştirdim.:)
Çok hoş ve sağlıklı menekşelerini bizimle paylaştığın için teşekkürler bengi_su. Terasda demişsin. Tozlu dediğine göre açık olmalı. İç mekan bitkisi diye bildiğim menekşe terasda da yetişiyormuş :)
Ben de saksı değişimi sırasında toprak içinde bırakıyorum yapraklarını. Hafif akan suyun altına tuttum, sanki topraklar yapışmıyor gitmiyor. Ne yapabilirim?
Teşekkürler
bengi_su
11-07-2009, 17:41
Yok kapalı ama üstü çamurla kapalı terasın:)) Yarı çatı yani o yüzden bizim evlerde hep bahçeli yollar toz bi araba geçtimi toz öylece iniyor malesef:))
Sizin menekşelerinizde güzel Bengi-Su:) Bir arkadaşım yaz boyu balkonunda bakmıştı menekşesine. Doğrudan- dik- güneş almayan bir köşesindeydi. Gerekçe olarakta afrika menekşesinin sandığımızdan dayanıklı olduğunu söylemişti. "Afrikanın sıcağında doğal alanda yetişiyor biz burada yaz kış evlerimize kapatıyoruz" demişti.
Şu sıralar bir tek menekşem var. bende balkona çıkardım. Minicik yaprak tomurcukları çıkmaya başladı. Ama bizim derdimiz çiçeklenmeyişi:(
Benim menekşelerimin de bir kısmı balkonda.. Kışın pencerelerini kapatıyorum, sera oluyor. Yazın açınca balkon.. Oradaki menekşeler her mevsim çok mutlular. Keşke yeterli büyüklükte olsa da hepsini oraya koyabilsem..
bengi_su
11-07-2009, 19:14
Ama menekşeler esintiyi sevmiyor sabit ısı istediği için ben bi denedim gelişme göstermediler açık bizim balkonnlar şimdi cam bile açmıyorum odanın:)
Bizimkinin üstü ve yanları kapalı.. Dolayısıyla fazla güneş ve esinti almıyor.. Yaptırdığımız sürgülü camlar yazın sürekli açık, kışın kapalı oluyor.. her evin konumu aynı olmadığından, menekşeler için en iyi ortamı kendimiz bulmalıyız..
bengi_su
11-07-2009, 20:26
Evet benim iki taraflı açık pencere vardı salonda benimkiler küstü hiç keyifleri yoktu büyümeyi durdurdular şimdi yukarda sadece kapı açık camlar ful kapalı bi hafta sonları havalandırıyorum keyifleri yerinde maşallah.:)
bernacyhn
13-07-2009, 00:22
Faruk Abi, ellerine sağlık gerçekten çok güzeller çok sağlıklı görünüyorlar. Hele sondaki picassoya bayıldım. Katmer ablamdan aldığım picasso yaprağı yavru verdi. 4-5 tane yaprak var üstünde ve yine Katmer ablamdan aldığım yaprakların 11 tanesi yavru verdi. Gün geçtikçe büyüyüp daha da güzelleşiyorlar. Ekime kadar + 25 yapraklı olsalar ne güzel olurdu. Sabırsızlıkla bekliyorum.
_kardelen_
13-07-2009, 08:34
menekşe çeliğimi toprağa dikeli 1 ay oldu, ama hala yavru vermedi. Dikkatlice topraktan çıkarıp baktıp çillenmiş. Ama neden hala yavru vermiyor, daha erken mi?
Sevgili Kardelen, yaprakların yavru vermesi bazen 2 ayı buluyor. Bende 2,5 ayda yavrulayan bile oldu.. Bu diktiğiniz yaprağın cinsiyle de alakalı olabiliyor..
Bayaa kayıp verdim ama beş altı tane yaprağım direniyor şimdilik. Galiba onları kazanacağım. Minik menekşemde filizlenmeye başladı:). İyi gidiyoruz galiba:)
Sevgili Sevim K., ilk denemelerimde çok sabırsız olduğum için gidip gelip çelikleri kontrol ediyordum. İstemeden de olsa zarar görüyorlardı. Böylelikle bir çok çeliği kaybettim. Artık bir çeliğin yavru vermesi için yaklaşık 2 ay gerektiğini biliyorum. Bu da onları rahat bırakmam için büyük etken:)
Sizin de bu zorlu süreci başarıyla atlacacağınıza eminim.. Çünkü yapraktan menekşe üretimi tahmin edilenden çok çok kolay bir iş:)
Bitkilerle uğraşmaya epeyce ara verdikten sonra bir iki yıldır yeniden başladığım için ellerimin yeşili gitmiş diye takılıyorum kendime. Yapraktan yetiştirmede gözden kaçırdığım birşey var sanırım. Bu yapraklarda o eksiği keşfedicem;) Ancak o zaman istediğim gibi yetiştirebilirim. Bunu başarmadan arkadaşlardan yaprak alıp öldürmek istemiyorum. Canım yanıyor o zaman üzülüyorum
mihrimah
13-07-2009, 12:06
Bir gözlemimi paylaşmak istiyorum.
Bu haftasonu, kendilerini hala asıl gövdeden ayrılmamış zanneden (gerçekten öyle zannediyorlar temmuz ortası oldu, takvimde işaretlemişim ana gövdeden yaprakları kopartalı 1 ay 3 hafta olmuş ama hiç hareketlilik yok) menekşe yapraklarımı şaşırttım, topraklarını çok dikkatlice arındırdım yeni saksıcıklarına aldım.
Bu sırada farkettim ki yaprakların hiç birinde kök kalmamıştı, önce çürüme zannettim ama yapraklar gayet sağlıklıydı ve yaprak saplarında da herhangi bir çürüme alameti -renk değişimi, yumuşama gibi bir şeyler- yoktu. Forumda bazı üyelerin bahsettiği gibi suda oluşan kökler toprakta eriyor ve yeni kökler oluşuyor anlaşılan.
Başa döndük galiba, şimdi de toprakta kök salmasını bekliyeceğiz sabır...
Sevgili Mihrimah, ben suda köklendirmeyi tercih ettiğim zaman, yaprak yavru verdiğinde toprağa alıyorum. Yaprak toprağa alışırken yavrular da aynı zamanda büyüyorlar.. Böylelikle vakit kaybetmemiş oluyorum. Yavru vermeden diktiğinizde en başa dönmeniz kaçınılmaz olur..
gök yüzü
13-07-2009, 13:48
Selam ben yapraktan menekşe diktim KÖKÜNDEN menekşeye benziyo ama menekşe değil sanki daha ince yapraklı bi bitki BÜYÜDÜ acaba biraz büyüdükçe düzelirmi ?menekşelerim olsun istiyorum ama olmuyo .
mihrimah
13-07-2009, 13:53
3 menekşe tohumum da sizlere ömür...
Beni çiçeklerin kurusunu temizlerken, diplerini karıştırırken izleyen (hatta bir kaç kez onlarla konuşurken yakalayan) eşim, benden habersiz gizli gizli ilgilenirmiş meğer çiçeklerimle:rolleyes:
Tohumlarının iyice olgunlaşması için koparmadığım, kurumaya başlayan 3 tane tohumlu çiçeği temizlemiş!!!!:mad:
Tohumdan menekşe yetiştirme hayallerim şimdilik ertelendi (başka tohum oluşursa tabi). Çiçekleri yavaş yavaş geçmeye başladı çünkü.
bernacyhn
13-07-2009, 17:19
Benim de menekşelerimin tohumları kahverengileşmeye başlamıştı. Onları alıp Tohumlara zarar vermeden ve koparmadan ikiye ayırıdm. Sonra da ektim umarım ilk deneyimim başarılı olur.
İşte bunlarda benim kızlar:))
Sevgili Emel maşallah çok güzel çiçeklenmişler. Emeğine sağlık. Bazı meneşekşelerin de çiçek kısımların da hafif renk değişimleri var değil mi?
Teşekkür ederim Katmer ablacım:))
Diğerleri...
Evet Faruk bazılarında var..Begendiginize sevindim:))
_kardelen_
14-07-2009, 09:38
A EMEL tebrik ederim sizi. Bu güzelleri gördükçe bu konudaki başarızlığımdan kendime çok kızıyorum ve daha hırslanıyorum. Tecrübesizliğimden kaç tane çeliği heba ettim. Ve sonra öğrendim ki sabırsızlığımdan kaynaklanıyormuş. Yeni çeliklerle tekrar çalışmalara başlıyacağım. şans dileyin ;)
asumandilek
14-07-2009, 15:50
Bu güzelliği bir komşum, ona küstüğünü ve aldığından beri çiçek açmadığını söyleyerek bana vermişti. Beni sevdi galiba. Ne dersiniz? :rolleyes:
bernacyhn
15-07-2009, 15:26
Evet bernacım ilk resimdeki arsız..Yavaş yavaş toparlanıyor durumu çok kötüydü:(
Ablacığım, üstündeki çiçeği al da daha çabuk toparlansın ben arsızımı çoğaltmaya karar verdiğim zaman bütün çiçeklerini almıştım üstünden ve yaprakları hızlı şekilde büyümüştü.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=25720&c=683
Resimde görünen bordo picassomu malesef kaybettim.Ondan bana kalanlar
1.resim
Kurumuş hali 2.resim
Arkadaşlar kök çürümesi olan menekşelerin iyileştirilmesi için ne yapılabilir?Bu konuda bilginiz varmı?
bernacyhn
16-07-2009, 17:44
Katmer ablacığım sana bir şey soracağım. Hani senin menekşe saksılarında kullandığın hindistan cevizi kabuğundan yapılmış bir şey vardı ya onun adı neydi ? Geçen gün praktikerde gördüm. Oradaki menekşelerde de ondan vardı.
cocopeat olmalı sevgili bernacyhn
Sevgili Maki01, çok haklısınız ben menekşelerime cocopeat kullanıyorum. Çiçeklerim ve ben oldukça da memnunuz :p
ratatoul
16-07-2009, 22:17
arkadaşlar benim menekşelerim çiçek açmıyor neden böyle yaptılar anlamıyorum hepsininde kocaman yaprakları var ama çiçek açmıyorlar çok üzülüyorum onlar adına...:(
denizkedisi
16-07-2009, 22:23
Arkadaşlar merhaba,ben Deniz.Nihayet sadece izlemenin ötesine geçebildik,hepinize iyi akşamlar.
Ben Bodrum da yaşıyorum ve öğretmenim.Menekşe,sardunya,sukkulent,sıklamen konusunda sizden çok şey öğrendim.
Benim menekşeler Adana sıcağında aygın baygın bir halde yaşamaya çalışıyorlar. Bayılanlardan 2 tanesi acil servislik oldu , 2 yaprak kaldılar. Araştırdığım kadarıyla yumuşak yaprakların nedeni sıcakmış. Göreceli olarak daha serin bir yerde toparlanmaya çalışıyorlar.
Çiçekli menekşeleri özlemişim... Sevgili katmerin de dediği gibi görür görmez aldım, sabaha kalmayabilirdi.
93274
93275
93276
93277
93278
4. fotoğraftaki nerdeyse kırmızı. Daha önce hiç görmemiştim.
Sevgiler...
Teşekkürler A-EMEL, birazcık hazıra konmak oluyor benimkisi .
Çiçekleri solunca saksı değiştiriyorum. 2-3 ayda bir saksıdan 30 saksıya çıkınca ve de saksı değiştirince, yeni çiçekler için uzun bir süre beklemek gerekiyor.
Ya da bir şeyleri eksik yapıyorum.
Sevgili Maki01, çok haklısınız ben menekşelerime cocopeat kullanıyorum. Çiçeklerim ve ben oldukça da memnunuz :p
Sevgili katmer,
Sadece cocopeat mi kullanıyorsun ? Benimkiler torf-perlit-vermikulit karışımya hazırlana toprakta.
Evet sevgili Maki01, sadece cocopeat kullanıyorum. Forumdan öğrendiğim bir şey bu.. Tesadüf sürekli alış vaeriş yaptığımız serada karşılaştım. Aldım ve denedim.. Çok memnun kaldım.. Özellikle yaprak dikiminde başarı oranı çok yüksek. Havadar bir toprak cinsi olduğu için zamanla sıkışma yapmıyor ve bu sebeple de kök çürüğü oluşmuyor.. Ben evimden eksik etmiyorum.. Tavsiye ediyorum:)
Mutlu Beyden doğal gübreli olarak getirtmiştim cocopeati. Zararı olmaz herhalde.
sevgiler
Ben gartengold marka cocopeat kullanıyorum. O organik humus katkılı. Sanırım sizinkinin bir zararı olmaz. Onlar uygun oranlarda karıştırılmıştır. Mutlu Beyin bu konuda ki başarısını duymuştum:)
kirazçiçeği
17-07-2009, 13:05
:rolleyes:2 tane menekşem var. mor ve ebruli. zavallı mor menekşemin yapraklarını har vurup harman savurmama rağmen yeni menekşeler üretemiyorum. menekşlerim gayet sağlıklı. forumdaki bütün kurallara uyuyorum. ama olmuyor. sorun bende mi acaba:rolleyes::confused:
bernacyhn
17-07-2009, 13:26
Sevgili kiraz çiçeği, deneyerek bu işin altından berbaber kalkarız merak etmeyin. Siz olabildiğince burayı okuyup eksik bir şey yapmış mısınız onu tespit etmeye çalışın. Ben yine de size aklımda kalan püf noktaları aktarmaya çalışayım:
- Menekşenizin sapının kısa olmasına dikkat edin.
- Dikerken çok derine dikmeyin.
- Olabildiğince yatay dikim yapın.
- Direk güneş almayan ve aydınlık bir ortamda perde arkasında tutun.
- Sabah güneşini ve kış güneşini severler.
- Bazı türlerin yapraktan yetişmediğini belirtmeliyim.
- Toprağınıza torf karıştırmayı unutmayın, verimi arttırır. Cocopeat de verimli menekşeler yetişmesini sağlıyor.
Benim uyguladıklarımdan hatırlayabildiklerim bunlar. Eksiğim varsa eğer diğer menekşe severler tamamlayacaklardır benim yazdıklarımı. Kolay gelsin Sevili Kirazçiçeği.
cocopeat değilmiş bana gelen. Zıpçıktı için istemiştim. Humuslu toprakmış ama bu arada dün aldığım menekşelerden sapı çok kısa olarak kırılmış bir çelik humuslu keçi gübreli toprağa ekildi bile :)
kirazçiçeği
17-07-2009, 15:14
Sevgili kiraz çiçeği, deneyerek bu işin altından berbaber kalkarız merak etmeyin. Siz olabildiğince burayı okuyup eksik bir şey yapmış mısınız onu tespit etmeye çalışın. Ben yine de size aklımda kalan püf noktaları aktarmaya çalışayım:
- Menekşenizin sapının kısa olmasına dikkat edin.
- Dikerken çok derine dikmeyin.
- Olabildiğince yatay dikim yapın.
- Direk güneş almayan ve aydınlık bir ortamda perde arkasında tutun.
- Sabah güneşini ve kış güneşini severler.
- Bazı türlerin yapraktan yetişmediğini belirtmeliyim.
- Toprağınıza torf karıştırmayı unutmayın, verimi arttırır. Cocopeat de verimli menekşeler yetişmesini sağlıyor.
Benim uyguladıklarımdan hatırlayabildiklerim bunlar. Eksiğim varsa eğer diğer menekşe severler tamamlayacaklardır benim yazdıklarımı. Kolay gelsin Sevili Kirazçiçeği.
teşekkürler tekrar deneyeceğim. ama bu ara çok sıcak havalar. sonbaharı mı beklesem acaba
Merhaba arkadaşlar,
Benim de menekşelerim tıpkı maki01'inki gibi Silifke sıcağıyla boğuşuyor. Her gün birkaç saksıdan 2-3 yaprak yumuşayıp sarkmış oluyor ve koparıp atıyorum. Sapları şeffaflaşmış vaziyette oluyor ki sanırım bu çürüme başladığı anlamına geliyor.
Kaç saksı var bilmiyorum ama (20'den fazladır) hiçbirinin durumu iyi değil. Bakalım kaç tanesi sağ kalabilecek. 20 gündür sulamıyorum ama gene de çoğunun toprağı nemli.
Yaprakları pembe çıkmaya başlayan picasso'm sanırım ilk ölen olacak:(
Bir menekşe yaprağım toprakta çimlenmiş:D umarım yakında filizlerini de görürüm;)
Sevgili Nariel, çok üzüldüm. O güzelliklerin başına böyle şeylerin gelmesi çok kötü:( Bir yolunu bulup onları eski hallerine döndüreceğinize eminim... Benim önümde de 1 aylık bir tatil var. Bu süre içinde menekşelerime akrabalarım bakacak. İnanın çok korkuyorum. Geçen yıl tatil dönüşü büyük hüsran yaşamıştım çünkü..
Tabii ki sizi de kutlarım Sevim Hanım. Demek insan müjdeli haber de alabiliyormuş. Hayatın hepinize güzellikler getirmesi dileğiyle:))
Teşekkürler A-EMEL, birazcık hazıra konmak oluyor benimkisi .
Çiçekleri solunca saksı değiştiriyorum. 2-3 ayda bir saksıdan 30 saksıya çıkınca ve de saksı değiştirince, yeni çiçekler için uzun bir süre beklemek gerekiyor.
Ya da bir şeyleri eksik yapıyorum.
Sevgili Maki01,bende sizin gibi alır almaz menekşelerimin saksısını değiştiriyordum tabi ya ölüyor veya hiç çiçek açmıyordu:(Artık değiştirmiyorum ve sonuçtan çok memnunum sürekli çiçek açıyorlar.Ben denemenizi tavsiye ederim:)
bengi_su
17-07-2009, 19:16
Nariel çok üzüldüm hiç ışık almayan bir odanız yokmu benim ev serin hep bende kışın üşütüyorum malesef yapraklarından yavrulatın garantide olsun çickeleriniz
bengi_su
17-07-2009, 19:23
Buda benim size bahsettiğim ebruli katmerli şekerim resimlerim net değil iki telefondanda çektim ikiside gerçek renginde çıkmadı bu netten bulduğum resimdekinin aynısı görünümü rengi katları onuda yedek olarak koyuyorum benim telefonlar tam rengi çekmiyo bu eflatunun mavimsi çıkmasına sebep oluyor.;)
Sevgili katmer ve bengi_su, malesef evin her yeri ehemen hemen eşit sıcaklıkta. Oturma odasında eskiden klima hiç durmazdı ama şimdi klima motorunun olduğu balkon çiçek dolu; ve motorun üflediği sıcak havadan etkilenirler diye çalıştıramıyoruz:( Klima çalıştırınca bu sefer balkondakiler kavruluyor..
Ne yapacağımı bilemiyorum, yine de belki ara ara klima çalıştırırız diye menekşeleri oturma odasına taşıyacağız, eski ve kullanılmayan bir masayı boyayıp tamir edeceğiz. Menekşeleri de sığdığı kadar bu masaya koyacağız.
Menekşelerin halini görseniz inanmazsınız, o kadar acınası haldeler..
Sevgili Nariel, şimdi çok üzüldüm. içinde olduğunuz çıkmazı çok iyi anlıyorum. belki aralıklı olarak klimanın çalışması menekşelere iyi gelir. Belki de bulundukları ortama alışırlar. Onlar Afrika menekşesi, sıcak sevmeleri gerekmez mi:(
Sevgili nariel binlerce teşekkür...
Bugün balkon düzenlemesi yaptım kendimce ama klima moturundan gelen sıcak havayı atlamışım. Yarın yeniden bakmam gerekecek. İyi ki söyledin. Kamkatı nerdeyse motora dayamıştım.
Nariel bende aynı sorun oldu. Çoğu menekşemin ortasında 5-6 yaprak kaldı. Yenice düzelmeye başaldılar. 2 aydır hiç gübre vermedim korkumdan. Sadece su veriyorum umarım ölmeden yazı atlatırz. Benim önümde 1 ay gibi bir süre var havala serinler bundan sonra:(
bernacyhn
18-07-2009, 15:17
Bu sabah ne kadar rahatsız olarak kalksam da yatağımdan menekşelerime baktığımda gördüğüm manzara beni kendime getirdi. İki büyük menekşem tomurcuk vermiş ve yavru vermeyen bir kaç yaprağımın yeni yavruları olmuş. Sakksı olarak kullandığım şeker kabında 7 kök menekşe var şuan iyiler ama yakın zamanda bulundukları yere sığamayacak kadar büyüyecekler. Onları ayrdığımda - tabi ikişer üçer beşer duranlar da var diğer saksılarda- bir çiftlik gibi olacak benim odam.
Arkadaşlar menekşelerimin çiçekleri çok çabuk ölmeye başladı, açan tomurcuklar birkaç gün sonra sapı inceliyor ve boynunu büküyor, hatta bazı tomurcuklar büyümeden üzerinde ölüp gidiyor.Nedeni ne olabilir acaba?
bernacyhn
19-07-2009, 00:51
Büyük ihtimalle sıcak yüzündendir sevgili emel-erman. İstanbul cayır cayır yanıyor. Gecenin bu saati oldu ama azıcık dahi olsun serinleme yok.
Duş yaptırmadan önce toprağını biraz kuru tutmak lazım, bide ılık su seviyor.. Ama üzerinde çiçek varken pek tavsiye etmem.
bernacyhn
19-07-2009, 01:11
Elbette, bu çiçeklerin olması gerektiğinden çok çok erken dökülmesine ve formlarını kaybetmelerine neden olur.
Kahraman Koray
19-07-2009, 10:20
1 aylık tatilden döndüm ve menekşelerimde hiç kayıp yok. Size daha önce resimlerini gönderdiğim sistemi tekrar birkez daha bu kez denemiş olarak öneriyorum. 1 ay sonunda bir menekşemde hafif aşırı suda kalma belirtileri var ama hallederim bunun dışında 15 menekşem gayet sağlıklı. Tatile çıkmak isteyenlere öneririm. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=385510&postcount=3147)
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=385510&postcount=3147
denizkedisi
19-07-2009, 18:08
Arkadaşlar,tekrar merhaba tüm sayfaları tek tek okudum geldim 154 e,çok şey öğrendikçe korkum da arttı.Çok yanlış şeyler yapmamakla beraber ( bir kez şekerli su , çay dışında) Bodrum sıcağında menekşelere bir şey olur mu diye korkum arttı.Sardunyalar, cam güzelleri bile bozuldu.Menekşelerin durduğu yer saat 19 da 38 derece .Öğleye dek güneş alıyor bir de 17 den sonra.Camekanla çevrili kuzeye bakan bir balkon.Ne yapsam?
denizkedisi
19-07-2009, 18:22
İşte ilk aldığımdaki halleri 08.07.2009
Mümkünse hiç güneş almayan bir yere alın. Benim menekşeler de Adana'da 16:00'dan sonra tül arkasından hafif güneş alıyor. Direkt menekşelere değil biraz üstten çok ince püskürten bir başlıkla su püskürtüyorum. Benimkiler şu an iyi sayılır bir kaç tanesi dışında...
bengi_su
19-07-2009, 19:04
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28704&c=584
Prensesimin son hali:)
Çok güzel ve sağlıklı duruyor. Ellerine sağlık.. Senin yavrulattığın menekşelerden mi ?
bengi_su
19-07-2009, 19:13
Evet bütün menekşelerimi yapraktan ürettim nerdeyse bunlarda diğerleri...
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28707&catid=newimages&cutoffdate=1
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28706&c=newimages&cutoffdate=1
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28705&c=newimages&cutoffdate=1
bengi_su
19-07-2009, 19:14
İkinci fotoğrafta arkadaki miniş pembe ebruli denemem ama sonuç vermedi pembe oldu ama yinede çok güzel...
denizkedisi
19-07-2009, 21:24
maki01 teşekkür ederim.Mutfağım aydınlık ama güneş almıyor oraya alsam mı?Sabahları da güneşe çıkarsam. Bir de çiçekliyken yıkanmaz değil mi?
Mutfak sıcak olmaz mı? Pencereden biraz uzaklaştır bence yeterli olur. Ben çiçekliyken fısfıs yapıyorum ama çok ince püskürtüyor. Bir de üzerlerine değil de yukarıya doğru püskürtüyorum. Çiçeklerine bir şey olmadı.
4.tekilkişi
19-07-2009, 22:50
Bugün kendime Afrika Menekşesi hediye ettim :))
93811
Bu gün bende kendime bir hediye menekşe almak istedim artık dur dedim kendime.:D
Umarım 4.tekilkişi çiçeklerini dökmez.Sizde çiçekleri dökülene kadar saksı değişimi yapmayın ve saksı değişimi yaparken bir ya da iki boy büyüğünü seçin.
denizkedisi
19-07-2009, 23:27
8 tane yaprağım var, çelik için uygun zaman mı? Şu an evin içi dışarıdan serin ya alayım mı onları içeriye sizce?Salon mutfak iç içe o yüzden küçük değil mutfağım.
Sevgili denizkedisi,
Ben Faruk Bey ve sevgili Fatih'in öğrencisiyim ve diğer deneyimli arkadaşlarımızın.
Onların coğu tatilde olduğu için öğrendiklerimi paylaşıyorum sadece. Çelik için en uygun zaman olduğu söylenmişti. Hatta çelikte uygulanan sera işlemine bile gerek olmadığı da söylendi.
Ev dışında bakan fazla sayıda üye yok. Hep ev içinde bakıyoruz. Kapalı balkonda yetiştiriyor sevgili katmer. Geriye doğru mesajları okursan tüm cevapları bulursun aslında.
Seni anlıyorum mesaj sayısı o kadar fazla ki kayboluyoruz bazen. Ben de çok tekrar sorusu sordum bu başlıkta. Sana özellikle 95-100 sayfaları okumanı öneririm.
Mutfak büyükse nemi de sevdikleri için uygun olur bence.
denizkedisi
20-07-2009, 00:56
Teşekkür ederim,tüm sayfaları okudum,ama o kadar korkuttu ki beni menekşeler Bodrum sıcağında...Özür dilerim.Cama yakın, duvarda bir raf var yarın oraya alacağım menekşeleri ,fotoğraf gönderirim.Tekrar teşekkürler...
Rica ederim, hiç sorun değil. Ben de aynı sıkıntıları yaşadım. Özellikle sevgili Faruk'u tekrar sorularımla çok yordum. Bu sıcaklarda en önemli şey yaşamalarını sağlamak. Işık olayını çok önemseme bence. Eminim evin içi yeterince aydınlıktır. Camdan uzaklaşmaktan korkma.
Işık yeterli olacaktır.
4.tekilkişi
20-07-2009, 17:07
Bu gün bende kendime bir hediye menekşe almak istedim artık dur dedim kendime.:D
Umarım 4.tekilkişi çiçeklerini dökmez.Sizde çiçekleri dökülene kadar saksı değişimi yapmayın ve saksı değişimi yaparken bir ya da iki boy büyüğünü seçin.
Tomurcukları da var üzerinde. Umarım dökmez. Aslında hiç çiçeklerinidöktüdökmedi üzüntüsünü yaşamamak için çiçeksiz bol yapraklı bir tane alacaktım fakat, bunun mor rengine vuruldum :) Bir boy büyük saksı... Teşekkür ederim, aklımda :)
bernacyhn
20-07-2009, 18:04
Zamanın nasıl geçtiğini anlamak mümkün değil. Diplomayı sormak için okula gittim tabi ondan önce sağlık ocağına uğradım. Eve geldik yemek yedik bir baktım ki saat altı olmuş hava biraz serinleyince kitap almak için kütüphaneye oradan da carrefour ve praktikere uğrarım diye düşünüyordum ama yarına kaldı yine. Ben de kendime menekşe hediye etmeyi düşünüyordum. Carrefourdaki menekşelerin hepsi tek renk ve düz bu yüden kimse satın almıyor. Ama ben onları alır ve değişik renklere aşılarsam değişik renkler benden menekşe alacak herkesin hoşuna gider :D
anyone0205
21-07-2009, 13:49
merhabalar arkadaşlar, geçenlerde sadece 7 tane yaprağı olan ve yaprak dallarının birleşme yeri olan orta kısımdan hiç yaprak gelmeyen menekşemden bahsetmiştim. orta kısımın kahverengileştiğini yazmış ve bir yaprağın dalının toprak ile buluştuğu yerde ufak bir oluşum gördüğümü yazmıştım. bi haftadır tatildeydim geldiğimde iki minik yaprağın o ufak oluşumdan çıktığını gördüm, ne yapmalıyım. yaprak vermesine sevindim ama menekşe konusunda yeni olduğum için ne yapcam bilmiyorum. bildiğim kadarıyle menekşenin yeni yaprakları ortadan gelecekti ama böyle olunca ne yapacağımı şaşırdım, yardımcı olursanız sevinirim.
Sn. anyone0205, bahsettiğiniz iki yapraklı oluşum çiçek tomurcuğu olabilir.
İşte sıcaktan feci hale gelen menekşelerimden en kötü durumdaki ikisi:( Haftalardır sulamadığım halde toprakları kurumadı, sonunda yeni torfa aldım. Resmen can çekişiyorlar, bakalım kurtulacaklar mı..
Önce ve sonralarını ekliyorum.
Bu menekşemin yaprakları elim buyutundaydı ve harika çiçekler açıyordu.. Ne oldum dememeli; ne olacağım demeli..
94263
94264
Bu menekşem de harika bir picasso iken şimdi ölmek üzere:
94261
94262
Sevgili Nariel gölge bir yere alsan ve biraz da olsa ortamın serinlemesine yardımcı olsan kurtulma şansı var gibi.Umarım picasso benim ki gibi olmaz.:(
Gölgeye ve nispeten daha serin odaya aldım, bunların izinden giden başka menekşelerim de var:(
Sevgili Nariel,
Ben bulundukları yerin bir metre üzerine ince başlıkla su püskürtüyorum . Nerede okudum hatırlamıyorum bu uygulamayı ama faydası oldu gibi. Denemeni öneririm.
Topraklarını karıştır arada. Suyu az ve ölçülü ver. Beimkiler bukadar kötü değiller. Çok üzüldüm görünce. Gübre kullanıyorsan verme derim. Hatta kimse yazın gübre kullanmasın hiç işe yaramıyor. Sıcakla bitki şaşırıyor...
bengi_su
22-07-2009, 11:16
Umarım en kısa zamanda düzelir benimkiler sıcaktan gayet memnun sanırım kışın çok üşütüyorum onları sıcağı görünce kendilerine geliyolar...
_kardelen_
22-07-2009, 12:54
Anladığım kadarıyla sıcaktan ziyade fazla sulamaktan dolayı o hale gelmişler. O kadar zaman sulanmamış olmasına rağmen hala toprağın yaş olması bunu gösteriyor. Menekşeler direkt güneş ışığı almadıkları sürece sıcaktan ve ışıktan rahatsız olmazlar. (Uzun süre aşırı sıcak olmakla beraber havasız kapalı bir ortamda kalmaları hariç)
Crocus Şen
23-07-2009, 08:37
Benim Teyzemde menekşelerinde çiçeklenme yokken,çok tozlu gördüğü için duşun altında yıkamış,şimdi güzelim menekşelerin yaprakları pörsümüş,çok yumuşamış,aşağıya doğru sarkmış yapraklar.Bunun nedenide acaba fazla sudan kaynaklanmış olabilir mi?
Hafta sonu Yalova'dan misafirim vardı. Çiçeklerimi çok beğendi ben de mutlu oldum ama menekşede takıldık:( Tutsun diye gözlerine baktığım menekşe yapraklarını görünce "ben senin kadar ilgilenmiyorum arada su vermeyi unuttuğumda oluyor. Ama yaz kış çiçekte menekşelerim" demez mi:confused:
Ağzım açık kaldı şaşkınlıktan. Ama kıskanmadım da değil hani;) Yaprak sayısı dörtte kaldı. Ha yavruladı ha yavrulayacak diye bekliyorum. Saksıdaki menekşem de filizleniyor yeniden büyümeye başladı ama çiçeğini göremedim daha:(
Ne dersiniz başaracak mıyım:confused:
Sevgili Fatih'in yapraktan yavrulatarak ürettiği 7 menekşem dün geldi. Yolda biraz sarsılmış tabii. Bu sıcak havaya rağmen yine de oldukça başarılı bence. Biraz toparlansınlar fotograflarını da yayılayacağım. 2 tane miniş picassom oldu Fatih'in sayesinde, hem de bordo ... En sevdiğim renkten :)
Fatih'cim, ellerine, yüreğine sağlık... Umarım senin kadar güzel bakabilirim menekşelerine...
Sevgili Maki sorunsuzca eline ulaştığı için mutlu oldum.Onlara benden daha güzel bakacağına eminim.Hep seni çiçekleriyle mutlu etsinler.Picassolar buranın havası ile yaşillendi ama normale dönerler.
Sağlıcakla.
Benim Teyzemde menekşelerinde çiçeklenme yokken,çok tozlu gördüğü için duşun altında yıkamış,şimdi güzelim menekşelerin yaprakları pörsümüş,çok yumuşamış,aşağıya doğru sarkmış yapraklar.Bunun nedenide acaba fazla sudan kaynaklanmış olabilir mi?
Sevgili Crocus Şen,
Teyzenin menekşeleri fazla sudan malesef yumuşamış gibi gözüküyor.Menekşelerin toprağının kurumasına yardımcı olsun.Yoksa başlarınaa kötü bir şey gelecek gibi gözüküyor.Bu yıkamayı neden yapıyorsunuz anlamıyorum.Menekşelerin yapraklarını fırçaylada temizleye bilirsiniz benim yaptığım gibi:D
Bu zamana kadar hiçbir menekşemi yıkamadım yıkamayacağım da.
Hafta sonu Yalova'dan misafirim vardı. Çiçeklerimi çok beğendi ben de mutlu oldum ama menekşede takıldık:( Tutsun diye gözlerine baktığım menekşe yapraklarını görünce "ben senin kadar ilgilenmiyorum arada su vermeyi unuttuğumda oluyor. Ama yaz kış çiçekte menekşelerim" demez mi:confused:
Ağzım açık kaldı şaşkınlıktan. Ama kıskanmadım da değil hani;) Yaprak sayısı dörtte kaldı. Ha yavruladı ha yavrulayacak diye bekliyorum. Saksıdaki menekşem de filizleniyor yeniden büyümeye başladı ama çiçeğini göremedim daha:(
Ne dersiniz başaracak mıyım:confused:
Sevgili Sevim hanım.Menekşeler aynı diğer çiçekler gibi fazla ilgiden hoşlanmıyorlar.Ben günde en az 1 saat çiçeklerimle uğraşıyorum.Ancak menekşelerime bir selam verip diğerleriyle uğraşıyorum.Onlarda dikkat çekmek için boyuna tomurcuk büyütüyorlar.Şu an hiçbir menekşemde çiçek yok.Yeni aldıklarım hariç:D
Siz yaprakları yerinden oynatmayın çıkartıp bakmayın onlar kendi halinde köklenecelerdir.Köklenmeyen olursa inadına tekrar yaprak dikin.Dikerken bu seferde olmayacak gibi düşüncelere kapılmayın.ÇÜnkü Başaramayacağım diye bir duyguya kapıldınızmı başaramassınız.
Kısaca buna bir hikaye ile örnek vereyim.
Kurbağalar en yüksek kuleye tırmanmaya çalışıyorlarmış.Yarış başlamış ve aşağıdan gelen sesler şöyleymiş:
-Olmaz,yapamazsınız,bırakın bu yarışı tırmanamassınız.
Aşağıdan gelen seslere kulak verenler birer birer düşmüşler.Düşenlerinde düşünceleri başaramammış.Ancak aralarından biri varmış ki kendine güveni yerinde,bu işi ben başarırım diyen birtane sağır kurbağa varmış.Sağır olduğundan aşağıda ki sesleri duymadığından yarışmayı o kazanmış.
Kısacası diğerlerinin dediği önemli değil kendinize güvenin ve dikime başlarken bu sefer yavrulatacağım,bu sefer olacak diyerek başlayın.
En önemliside bu işte başarılı olacağınıza inanın.
Crocus Şen
23-07-2009, 11:02
Sevgili Fatih,Teyzeme her fırsatta fırça yönteminden bahsediyorum ama kendisi biraz eski teknolojileri kullanıyor;)bu yüzden söz geçiremiyorum.Dün bir baktım şok oldum zavallılar..Sanırım bu yıkama işi meneklerinin 1 aylık su ihtiyacını giderecek:(
Bende menekşelerime geçenlerde duş aldırdım,çiçeklerine su değdirilmeyeceğini ,ertesi gün o güzelim çiçeklerinin mahvolmasından anladım .Birdaha yıkamayı düşünmüyorum.En iyisi evde menekşelerin tozlanmaması için ıslak kuru süpürge kullanmak..
yeliz_83
24-07-2009, 00:48
arkadaşlar hepinize merhaba! ben sizinle bir şey paylaşmak ve eğer bilginiz varsa bana söylemenizi istiyorum;3 tane ebruli açmış menekşe almıştım zamanında ; ilk açan tomurcukların hepsi ebruliydi fakat tomurcuk verip bir kez daha açtıklarında artık tek renge dönmeye başladılar;bununla ilgili bilginiz varsa eğer paylaşırsanız sevinirim...
_kardelen_
24-07-2009, 08:16
Menekşemin ortadan yeni çıkmaya çalışan yaprakları adeta sıkışmış vaziyette.
Sanki çok dar bir yerdeler de sıkışmışlar gibi, adeta büzülmüş, açılamıyorlar. Yapraklar çok sert. Bir sürü tomurcuğu var ama onlar da yaprakların altında kalmışlar. Kürdan yardımıyla zarar vermeden dikkatlice kaldırıp yaprakların üzerine çıkardım, açmaya başladı. Dış yaprakları biraz aşağıya doğru hafifçe bastırınca ortadaki yapraklara biraz yer açıldı heralde şimdi rahatlamışlardır açılırlar. Sizce neden böyle oluyor? Fazla sulamıyorum toprağı sürekli nemli bırakıyorum. Yeterli miktarda da güneş aldığını düşünüyorum
Sevgili Kardelen ,aynı sorun benim Ankara,dan rengini çok beğenerek aldığım menekşemdede var.Bende aynı sizin yaptığınız gibi kürdanla sıkışmış yaprakları çıkarmaya çalıştım.Yaprak çok az ,kısa ve çok sert.Çok fazla tomurcuk yaprakların sertliğinden yukarı çıkıp açamıyorlar,hatta tomurcukları bir ara kopardım önce yapraklar gelişsin diye.Şu anda bile yeniden, tomurcuklar oluşmaya başlamış.Bir türlü düzelmiyor.Zannedersem hormondan kaynaklanıyor,ilk aldığımızda sağlıklı gözüküyorlar ama daha sonra bu sorunlar çıkıyor.Ne yapılacağını bilemiyorum doğrusu,bilen arkadaşlar varsa paylaşşınlar lütfen...
Menekşeyi çiçekçiden aldığınızdan itibaren ölüyor.. Ben defalarca denememe rağmen patır patır çiçekleri döküldü sonra da yaprakları.. Çiçekçiler büyü mü yapıyorlar nedir? :p En son anneler gününde aldığım bu halde.. Aralardan küçük yapraklar çıkıyor ama umutlu değilim Sanırım ölecek.. :(
http://img204.imageshack.us/img204/2021/1010489small.jpg
Bende hep satın aldım. Şikayetçi de değilim. Ya fazla suladınız **** yerini sevmedi. Belkide uygun toprakta değil menekşeniz.
Arkadaşlar menekşelerimin üzerinde uçuşan minik sineklerden nasıl kurtulabilirim? bunlar beni çok rahatsız ediyoe gerçektende.
Menekşeyi çiçekçiden aldığınızdan itibaren ölüyor.. Ben defalarca denememe rağmen patır patır çiçekleri döküldü sonra da yaprakları.. Çiçekçiler büyü mü yapıyorlar nedir? :p En son anneler gününde aldığım bu halde.. Aralardan küçük yapraklar çıkıyor ama umutlu değilim Sanırım ölecek.. :(
http://img204.imageshack.us/img204/2021/1010489small.jpg
Sevgili Selis çiçeğinizin kökü ve gövdesi çürümüş gibi gözüküyor.Gövde ve kök çürüklerinin en önemli nedeni fazla sulamadır.
Çevresine sinek ilacı sıkarak kurtulabilirsin Sayın emel-erman :)
Çevresine sinek ilacı sıkarak kurtulabilirsin Sayın emel-erman :)
Hep bunu denemeyi düşündüm açıkçası ama yapraklar etkilenir diye cesaret edememiştim. O zaman uzaktan uzağa biraz sıkmakta fayda var . Teşekkürler maki :)
anyone0205
24-07-2009, 12:43
merhabalar, işte bahsettiğim dalların toprağa yakın yerlerindeki oluşum. bazı arkadaşlar tomurcuk gibi bişi olabileceği söylemişlerdi sanki, ama tombul ve altadoğru çevresinden kıvrık yaprağa benziyorlar. tavsiyelerinizi bekliyorm :o
94693
94694
merhabalar, işte bahsettiğim dalların toprağa yakın yerlerindeki oluşum. bazı arkadaşlar tomurcuk gibi bişi olabileceği söylemişlerdi sanki, ama tombul ve altadoğru çevresinden kıvrık yaprağa benziyorlar. tavsiyelerinizi bekliyorm :o
94693
94694
Menekşeniz büyümek için kendine başka bir yol bulmuş gibi gözüküyor.Sanırım ortasından bir sorunu olduğundan enerji fazla gelince patlamış:DTebrik ederim.
Emel hanım Menekşelerinizin bulunduğu odayı ilaçlayın kesin çözüm.Kıyıda kökşede kalanlarda bu sayede giderler:D
Gövde ve kök çürüklerinin en önemli nedeni fazla sulamadır.
Bu çok önemli bir ayrıntı.. Menekşe severler dikkate alacaklar demek ki.. :(
Teşekkürler..
Arkadaşlar ,benim şu anda suda köklenmiş üç yaprağım var .Kökler bayağı uzun ama hiç yavru yok.Hemen toprağa dikiyim mi?Yoksa suda yavru vermesini mi bekleyim?
Lalezan bence onları toprakla buluşturun.Yavrulayınca toprağa almak zor oluyor.Yavru zarar görebiliyor.
Teşekkürler Fatihbrk. Hemen şu anda toprakla buluşturacağım...
Topraklarını karıştır arada. Suyu az ve ölçülü ver. Beimkiler bukadar kötü değiller. Çok üzüldüm görünce. Gübre kullanıyorsan verme derim. Hatta kimse yazın gübre kullanmasın hiç işe yaramıyor. Sıcakla bitki şaşırıyor...
Sevgili özlem, su neredeyse hiç vermiyorum. Menekşelerime yazın gübre de vermiyorum, işe yaramadığı gibi daha da kötü yapıyor.
Anladığım kadarıyla sıcaktan ziyade fazla sulamaktan dolayı o hale gelmişler. O kadar zaman sulanmamış olmasına rağmen hala toprağın yaş olması bunu gösteriyor. Menekşeler direkt güneş ışığı almadıkları sürece sıcaktan ve ışıktan rahatsız olmazlar. (Uzun süre aşırı sıcak olmakla beraber havasız kapalı bir ortamda kalmaları hariç)
Sevgili kardelen, çok sulanmaktan değil bu ıslaklık; hava aşırı nemli olduğu için bitkinin toprağından da yaprağından da su buharlaşamıyor, bu sebeple bütün su saksıda kalıyor. Ortam çok nemli olunca menekşe suyu kullanamıyor.
Bulundukları yerde kışın ve baharda harika gelişim gösteriyorlar ama ah bu yaz mevsimi.. Birkaç gündür klimalı odadalar, şu birkaç günde toprakları kupkuru oldu ve azar azar suladım. Nemsiz ortamın farkı işte..
pinarbickin
24-07-2009, 21:10
merhaba arkadaşlar ben menekşlerle ilgilenıorm 2 sene falan oldu ama yaprakları çok gürleşti çiçek açmları durdu.bende beyaz mor eflatun var bunlardan çoğaltmayı düşünuodm ama google görsellerde arattığmda müthiş menekşler gördüm şimdi aynı renk olsun istemıorm burda bulamıorm o renkleri çok güzel katmerli bordo falan gördüm.eğer siz menekşlerinizn çeliklerini paylaşmka istersenz ben burdaym bende size benmkilerden yollarm 3renk var bende birde şu sitede http://www.koctas.com.tr/R/Bitki-ve-Tohumlar/43?S=1 fiyatlar gerçekmi acaba bana ucuz geldi
denizkedisi
26-07-2009, 01:10
Sayın Fatihbrk , menekşeleri alttan sulamak yani su dolu bir kaba koyup 5 dakika tutmak daha mı iyidir,üstten sulamaktan?Çok acemiyim bu konuda,bütün sayfaları da okudum ama farklı görüşler var.Sizce?
Sayın Fatihbrk , menekşeleri alttan sulamak yani su dolu bir kaba koyup 5 dakika tutmak daha mı iyidir,üstten sulamaktan?Çok acemiyim bu konuda,bütün sayfaları da okudum ama farklı görüşler var.Sizce?
Sevgili Denizkedisi,ben genellikle üstten suluyorum ancak yavrularımı ve bazı özel durumlarda tedaviden sonra(kök çürüğü,gövde çürüğü vb.) alttan suluyorum.Ama dediğim gibi ben hep üstten suladım ve bir zararını görmedim.
denizkedisi
26-07-2009, 01:17
Benim bazı saksılarımda altta delik yok da çürütmem değil mi sadece toprağın emeceği kadar suluyorum.Bir de acaba toprak saksı daha mı iyi çünkü onlar bayağı serin kalıyor sulayınca?Teşekkür ederim.
Benim bazı saksılarımda altta delik yok da çürütmem değil mi sadece toprağın emeceği kadar suluyorum.Bir de acaba toprak saksı daha mı iyi çünkü onlar bayağı serin kalıyor sulayınca?Teşekkür ederim.
Altta delik olmasa bile kendiniz açsanız çok iyi olur.Ne kardarda olsa suyu az versenizde dibe su çökecektir ve ilerleyen zamanlarda bu bitkinize zara verebilir.
Toprak saksı konusunda ise bişey diyemeyeceğim.Kullanmadım.Dekoratif amaçlı güzel görüneceğinide çok iyi biliyorum.Ancak soğuk tutması konusunda kullanılabilir.:D
Hiç önemli değil yeter ki bilgi paylaşımı yapalım.
Kısacası diğerlerinin dediği önemli değil kendinize güvenin ve dikime başlarken bu sefer yavrulatacağım,bu sefer olacak diyerek başlayın.
En önemliside bu işte başarılı olacağınıza inanın.
:):):) Teşekkür ediyorum fatihbrk, bir sürü yaprağı telef ettikten sonra sizin dediğinizi yapmaya başladım. Şimdi de merakla kıskanıp ilgi beklesinler ve büyüsünler diye bekliyorum;)
Menekşelerim yapraklarının uçlarından başlayan kararma ve şeffaflaşma hali acaba kök çürümesi belirtisi midir?
Sn. emel-erman, evet bu durum kök çürümesi belirtisidir. Hemen kuru torfa alın menekşenizi, birkaç gün kesinlikle sulamayın. Kaç menekşemi kaybettim aynı böyle.
Saksı değiştirmede çok başarılı değilim, yapraklarını kırıyorum değiştirirken. Acaba bir süre su vermeyip toprağın kurumasını sağlarsam kök çürümesinin önüne geçebilirmiyim? Zaten saksının üst kısmı kuru, sanırım su dibe çökmüş.
Saksı değiştirmede çok başarılı değilim, yapraklarını kırıyorum değiştirirken. Acaba bir süre su vermeyip toprağın kurumasını sağlarsam kök çürümesinin önüne geçebilirmiyim? Zaten saksının üst kısmı kuru, sanırım su dibe çökmüş.
Kökleri zaten çürümeye başladığı için topraktaki suyu içemeyecek, siz kuruyana kadar bekleyeyim derken menekşeniz mefta olacaktır büyük ihtimalle. Zarar çoğalmadan kuru torfa aktarın, birkaç yaprak kırılması önemli değil.
bernacyhn
26-07-2009, 15:10
Selamlaaarr :) güzel bir haberle geldim 5 yıldır açmayan menekşem bugün bana sürpriz yaptı. Az önce bir baktım ki üstünde tomurcuk var. Son anda kurtarmıştım bu güzelliği. Rengini hiç bilmiyorum heyecanla bekliyorum :)
anyone0205
27-07-2009, 07:53
94693
94694
peki resimden görülebildiği kadarıyla bana yapmamı tavsiye edebileceğiniz bişi var mı? yani böyle bırakayım yavru büyüsün sonra ana yaprakları keseyim mi? yoksa ne yapmam gerekir ? :o
peki resimden görülebildiği kadarıyla bana yapmamı tavsiye edebileceğiniz bişi var mı? yani böyle bırakayım yavru büyüsün sonra ana yaprakları keseyim mi? yoksa ne yapmam gerekir ? :o
Ellemeyin derim ikiside zamanla büyüyecektir.
Bunlarda benim menekşelerimden iki tanesi ( anneleri ve kızları :))) )
Kızları annelerinden 3 ay önce ayırıp dikmiştim, annelerine yetişmişler ne dersiniz.
Sayın Lalezan ilk resimde anne anlaşılıyor fakat ikinci resimde anneyi bulamadım.Maşallah çok güzeller ellerinize sağlık.
bengi_su
28-07-2009, 22:17
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29100&c=584
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29099&c=584
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29098&c=584
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29096&c=584
Ebruli katmerlimin pazar günki hali şimdi daha güzel açtı ama telefondan çekip bu güzelliği şimdilik bozmak istemedim ablamın makinesiyle çok güzel çıktılar...
Pembe olan süper bengi_su, ellerine sağlık. Benim menekşeler değil çiçek açmak, yaşamak için mücadele veriyorlar. Sıcak çok olumsuz etkiliyor menekşeleri.
bengi_su
28-07-2009, 22:48
Benimkilerde kışın can çekişiyor bunlar geçen yıl yavruydu bu bahar hepsi çok güzel gelişti çok şükür.:))
Bu arada beyenmenize çok sevindim teşekkürler...
Kökleri zaten çürümeye başladığı için topraktaki suyu içemeyecek, siz kuruyana kadar bekleyeyim derken menekşeniz mefta olacaktır büyük ihtimalle. Zarar çoğalmadan kuru torfa aktarın, birkaç yaprak kırılması önemli değil.
Menekşeleri saksılarından çıkarıp köklerine baktım, ne böcek var ne de toprağı ıslak, hatta kuru bile sayılır, çünkü suyu hep ölçülü veririm..Kökleri de gayet iyi gözüküyor.. O halde ne olabilir menekşelerimin yapraklarını karartan, çürüten şey? Gerçekten çok üzülüyorum :(
Sevgili emel-erman, fotoğraf yükleyebilir misiniz? Görüntüyü merak ettim, fazla sudan çürümüyorsa neden olabilir acaba..
Sevgili Nariel, kararmış yaprakları koparıp attım, o yüzden foto çekemiyorum.. Sana şöyle tarif edeyim yaprakların en ucundan başlayan bir kararma var, ve yaprak şeffaf ve cılız bi hale geliyor, sonra bu kararma yaprağın tümüne yayılıyor, ama bu sırada yaprağın dalı gayet diri bir halde.. hergün bi yaprak kopara kopara kel kaldı menekşelerim :(
İşte attığım yapraklardan birtanesi
Ben de size benimkilerden birkaç kare göstereyim, sizinkinin durumuna benziyor mu?
Bir de rica etsem bitkinin genel görünüm fotoğrafını yükler misiniz? Sapları, yaprakları ve bitkinin göbeğini. Benim şu an menekşelerimde olan durum sizinkinin tersi sanırım, önce sap yumuşayıp şeffaflaşıyor; ardından yaprak ölüyor.
Geçen sene ise sizinki gibi olmuştu. Sap sağlamken yaprak ucundan başlamıştı bozulma.
Yukarıda yüklediğim fotoğrafların birincisi geçen seneki durum, diğer ikisi ise bu seneki.
Evet aynı şekilde, ama sen koparmamışsın yaprakları, ben hemen kopartıyorum öyle görünce
Besin veriyor musunuz şu aralar? Besin vermeyi kesin, o sebep olmuş olabilir.
Saptan başlayan şeffaflaşmanın sebebi kesinlikle kök çürümesi belirtisi ama yaprak ucundan başlayan kararıp şeffaflaşmanın ne anlama geldiğini kestiremiyorum.. Benimkilerin geçen sene yaprak ucu karardığında toprak değiştirmiştim(çünkü toprağı ıslaktı), kararanları koparmıştım ve bir daha kararma olmamıştı.
Yok besin vermiyorum, yazın sıcakta besin verilmemesi gerektiğini duymuştum.. işte genel görünümleri...
Şu an pek sorun yok gibi görünüyor. Yazın bazı menekşeler kendini sıcaklardan korumak için en dış yapraklarını atıyor, ortada yeni ve daha kısa-sıkışık yapraklar üretiyor. Sonra havalar serinleyince bu kısa yapraklar uzuyor.. Sizinkilerde büyük ihtimal bu durum var, endişe etmenize gerek yok derim:)
Sayın Nariel picassonuzun gövdesini kontrol ettiniz mi?çürüme varmı diye?Sanki gövde çürümesi gibi geldi bana.Birde sıcaklar söz konusu.Benim picassomda gövde çürümesinden gitti.Sanırım Nariel senin ki de gövde çürüğü gibi.bir kesip kontrol etsene?
Emel hanım sizinki sıcak mağduru gibi geldi bana.
Sn. fatihbrk, picasso ölmek üzere, dokunmaya korkuyorum:( Gövde çürümesi olabilir, ilgilenmekte geç kaldım ben onunla.. Hep erteledim, sonra bir baktım ölmek üzere..
Geç olsun güç olmasın demiş eskiler ancak siz bilirsiniz.Ben olsam çürüğe kadar temizlerdim.Hemde şu an.
Aslında menekşelerimi gayet serin gölge bir yerde tutuyorum, sanırım bu onlara yetmemiş.
Şu haldeki picassoya nasıl dokunabilirim:( Üstelik bir yaprağı daha çürüdü..
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=94262&d=1248247693
Geçmiş olsun sayın Nariel.güzel yapraklarını alın derim onlardan bari şansınızı deneyin.ben gibi ortada kalmayın.
Sevgili Fatih,
Picassonun bizi sizlere ömür. İkinci de gidecek diye aklım çıkıyor. Kök çürümesi var gibii düzelemiyor bir türlü. Diğerleri toparlandı sayılır. Eline picasso geçerse lütfen bana reserve et.
Sevgiler...
Bu kadar kötü değilken kurtarma amaçlı birkaç yaprağını çeliklemiştim ama ne sudaki canlı kaldı ne de topraktaki.. Yine de belki canlanabilir diyorum, bir umut..
denizkedisi
31-07-2009, 01:06
Arkadaşlar ben niye yapraktan menekşe yetiştiremiyorum ?Nasıl sulamalıyım bu yaprakları, bir de sabahları güneş alsın diye evin içinde geziyoruz menekşelerle serseme dönmesinler:dilli:
bengi_su
31-07-2009, 09:20
Nariel çok üzüldüm picassona napılabilirki bu güzelliğe inşallah kışa kadar kalır eve fan vantilatör gibi bişey alıp menekşeleri böyle serinletmeyi denedinizmi?
Klimalı ortama taşımıştır Nariel, kucağında gezdirdiğinden eminim picassosonu. Aynı durumda olan menekşelerimden biri kurtuldu sanki. Diğeri tek yaprak kaldı.
denizkedisi
31-07-2009, 11:04
Arkadaşlar ben niye yapraktan menekşe yetiştiremiyorum ?Nasıl sulamalıyım bu yaprakları ?
acemifüsun
01-08-2009, 00:19
Sn.Çilek59 maşallah menekşeleriniz çok güzeller.Dostlar benim iki menekşemde de son iki haftadır en dıştaki yaprakların saplarında yumuşama ve yaprak kaybı var,her gün birer ,ikişer kayıp,nereye kadar?
Benim menekşelerim de sanırım sıcak mağduru.Ve herşeyden bir bahane bulup kendilerini mağdur yapmalarından gerçekten sıkıldım artık. Bunlara verdiğim emeği taşa verseydim şimdiye kocaman bir ağaç olmuştu.
Bir kaç menekşem.Elmde bunları bırakmayı düşünüyordum ancak bunlarıda satmak istiyorum...
İlk resimde ki menekşem tohumlarla dolu.
denizkedisi
03-08-2009, 21:19
Fatih ben o zaman gönderebilirim:o Peki bu bir tohum kesesi mi?
Fatih ben o zaman gönderebilirim:o Peki bu bir tohum kesesi mi?
Denizkedisi teklifini hatırlatırım o zaman geldiğinde:D
Benim pembemde görülen koyu yeşil keseler tohum.Sizin menekşeniz normal.Eğer cam açma şansınız varsa açın ki sevecen dostlar gelip tohumlasınlar.:DBenim büyük halam köyde oturduğundan bütün menekşeleri tohumlarla dolu.Cam bütün gün açık ve misafir eksik olmuyor(arı,kelebek vs.)
Sevgi Durul
03-08-2009, 22:43
Arkadaşlar beyaz renkli açan menekşemin yaprakları tabak gibi oldu.Sebebi ne olabilir?
Arkadaşlar öncelikler herkese merhaba. Hepinizi yetiştirdiğiniz güzel menekşelerden ötürü kutluyorum. Benim büyük bir sorunum var. Yardımcı olursanız sevinirim. Menekşelerimde uzun süre önce unlu bit vardı. Büyük uğraşlar sonucu kurtuldum. Bu seferde yeni bir hastalık baş gösterdi. Menekşelerin ortasından çıkan yeni yapraklar çok sık ve hastalıklı. Sanki kartlaşmış gibi. Şu an elimde olmayan nedenlerden dolayı fotoğraf ekleyemiyorum. Mite olma olasığı var mıdır? Bu sorunla karşılaşan arkadaşlar var mı? Varsa nasıl kurtulabilirim? İlaç almayı düşünüyorum. Önerebileceğiniz bir ilaç adı var mı? Şimdiden çok teşekkürler.
Bol çiçekli günler....
Sevgi Durul
04-08-2009, 09:26
Arkadaşlar öncelikler herkese merhaba. Hepinizi yetiştirdiğiniz güzel menekşelerden ötürü kutluyorum. Benim büyük bir sorunum var. Yardımcı olursanız sevinirim. Menekşelerimde uzun süre önce unlu bit vardı. Büyük uğraşlar sonucu kurtuldum. Bu seferde yeni bir hastalık baş gösterdi. Menekşelerin ortasından çıkan yeni yapraklar çok sık ve hastalıklı. Sanki kartlaşmış gibi. Şu an elimde olmayan nedenlerden dolayı fotoğraf ekleyemiyorum. Mite olma olasığı var mıdır? Bu sorunla karşılaşan arkadaşlar var mı? Varsa nasıl kurtulabilirim? İlaç almayı düşünüyorum. Önerebileceğiniz bir ilaç adı var mı? Şimdiden çok teşekkürler.
Bol çiçekli günler....
Sayın Eragorn benim bir menekşemde de aynı sorun var. ortadaki yapraklar çok sık ve sert. Kenardaki yapraklardan koparıp ortadakilerin biraz rahatlamasını sağladım.Sizde öyle yapabilirsiniz.Bu arada Ağaçlar nete hoş geldiniz.
Sayın sdurul ilginize çok teşekkür ederim. Hoşbulduk.
Sizin söylediğinizi daha önce yaptım. Bir faydası olmadı. Sanırım diğer sağlıklı menekşelerimde aynı durumdalar. Onlarında ortasında sıklaşmalar var. Yavrularımda bile. (Belkide hepsi bana öyle görünüyor. Biraz pimiriklendim sanırım bu konuda.) Bugün bir ziraat mühendisine yapraklardan götüreceğim. Bakalım ne diyecek. Bir sonuç alırsam sizi de bilgilendiririm.
Sayın eragorn hoşgeldiniz...
Bahsettiginiz mites hastalığına burdaki arkadaşların menekşeleride yakalanmıştı malesef..
Sevgili katmer ve faruk bu hastalıgı çok iyi bilirler..size önerim onların yardımlarını bekleyin şuan tatildeler ama en kısa zamanda size yardımcı olacaklardır:)
Hasta olmayan menekşelerinizi diğerlerinden uzak tutmanızı tavsiye ederim..
Hasta olan menekşeye elinizi degdikten sonra yıkayın digerlerine elinizi sürmeden zira bulaşıcı bir hastalık hepsi hastalanmasın..kolay gelsin..
Arkadaşlar bunlar da benim kızlarım.
Sayın A-Emel teşekkür ederim. Bugün bir ziraat mühendisine yapraklarımdan birini götürdüm ve mite olmadığını söyledi. Sevindim diyebilirim. Ama menekşelerimden ikisi sanırım gidici. Diğer ikisini karantinaya aldım. Aslında ben zaman zaman menekşelerimi arapsabunu ile yıkardım. Ancak elimde olmayan nedenlerden dolayı uzun süre yıkamadım. Bu da çiçeklerimi geriletti. Çiçek coşturan aldım. Bakalım düzelecek mi? Umarım düzelir. Bu arada sayın Elif çiçekleriniz çok güzeller. Güle güle büyütün. Darısı benimkilerin başına...:)
Eragorn sakın bu dönemde çiçek coşturan vermeyin.Hepsini kaybedersiniz.
Elif abla menekşelerine bolcana maşallah:D
Neden sayın Fatih? Sıcaktan dolayı mı? Evim çok serin. Güneşte değil menekşelerim. Çok az versem bir sefer olur mu?
Şuan verirseniz menekşeleriniz için hiç iyi bir sonuç almasınız.İstedikleri herşey şu an kendileri yapıyorlar.Ama kendiniz bilirsiniz yinede.
Sayın eragorn fatih e katılıyorum kendi haline bırakın birazda susuz kalmasına izin verin.
Yorumlarınız için de teşekkürler.
Yaprağı götürdüğüm ziraat mühendisi verebileceğimi söyledi ama bakalım ölmek üzere olanlara vereceğim zaten diğerlerinde şimdilik bir şey yok. Ben hiç böyle şeyler kullanmadım şimdiye kadar. 12 yıldır menekşe besliyorum. ama annem benden habersiz gübre vermiş. O kadar uyarmama rağmen. 2 yıldır boğuşuyorum diyebilirim. Yapraktan tekrar çoğalttım bütün renkleri.Şimdide yukarda bahsettiğim sorun çıktı. Şaşırıp kaldım. Bir öenriniz var mı? Bu arada diğerlerinden ayırdım hasta olanları. Arap sabunu yapıp yapraklarına sıktım. Tozlu gibi bir görüntü vardı. O görüntü bayağı azaldı. İlginize teşekkürler bu arada.
Sayın eragorn,benim önerimde arkadaşlarımın uyarılarını dikkate almanız..
Hele fatihcimi mutlaka dinleyin o gerçekten iyi bir menekşe ustası:)
Çiçek coşturan sadece çiçek açmaları için hastalıkla hiç ilgisi yok..
Çok teşekkürler arkadaşlar ilginize.
Öyle yapacağım sanırım. Çünkü daha önce de söylediğim gibi ben bu tür şeyleri hiç kullanmadım gayette sağlıklılardı. Olmazsa konu komşu yaprak toplayacağım artık. Ama ikisi kesin gidici. Diğerlerinden ayırdım bekliyorum. Dua edin çiçeklerime. :)
Arkadaşlar,benim menekşemin birisi sorunlu.Yaprakları çok sert ve kısa .Bu haliyle tomurcuk çıkarıyor.Yaprakları gelişsin diye çıkan tomurcukları kopardım.Rengini çok beğenerek geçen sene Ankara,dan almıştım .Önce çok güzeldi sonradan bu hale geldi.Diğer menekşelerimde böyle bir sorun yok, ne yapabilirim?
Sayın Fatih size bir şey sormak istiyorum. Bu hastalıklı menekşelerimin alt yapraklarından çok sayıda diktim. Acaba onlarda yavru verdiğinde aynı sorunu yaşar mıyım? Sanırım tuttular. Bir haftadır dimdik diktiğim gibi duruyorlar.
Sayın Lalezan senin menekşenin de mi orta yaprakları gelişmeyip sıklaşıyor?
Sevgi Durul
04-08-2009, 22:12
Arkadaşlar beyaz renkli açan menekşemin yaprakları tabak gibi oldu.Sebebi ne olabilir?
Arkadaşlar yapraklar tabak gibi oldu derken, yaprak kenarları yukarı doğru kıvrıldı,yapraklar adeta tabak şeklini aldı. Sebebini bilen var mı?
Bu durum eğer gerçekten bir böceğin ya da böcekciğin yaptığı birşeyse yapraklarda kalan böceklerle olabilir.Ancak menekşenin yaprak sıkışıklığı yaprakların sık olmasından sa hiçbir sorun olmaz.
Bilmiyorum. Ziraat mühendisine götürdüm. Adam mercekle inceledi. Oladığını söyledi. Umarım yoktur. Yoksa yıllarımın emeği heba olabilir. Eğer bi de bulaşıcı bir şeyse işim gerçekten zor. Sayın Fatih siz de aynı sorunla karşılaşmış mıydınız? Bu arada sıklaşan yapraklarda aşırı derecede tüylenme var. Normal yaprağa göre.
Ben bir ara unlu bite bir koca saksımı heba ettim en sonunda kurtuldum dedim bir tane daha ama şu an hiçbirtane kalmadı.İlaçlar olmasa herhalde oda giderdi.
Sayın Lalezan senin menekşenin de mi orta yaprakları gelişmeyip sıklaşıyor?
Sayın Eragorn ,evet, menekşemin orta yaprakları hiç gelişmiyor ve çok sık.Tomurcuklar yaprakların arasından çıkıp, açamıyorlar.
Bir ara bende de vardı. Zar zor kurtuldum. Şu an yok. Yani görünürde. Bekleyeceğim başka şansım yok. Ölmelerine dayanamıyorum. Menekşelere bakacağım diye diğer çiçeklerimle ilgilenemez oldum. Bir süre kendi hallerine bırakayım. Susamalarını bekleyeyim. Yerlerini değiştirdim Problemli olanların. Yoksa sağlıklı olandan seneye yavrulatacağım. Sayın Fatih siz sanırım denediniz. En kolay nasıl yavruluyor? Ben yapraktan toprağa direk dikiyorum. Çünkü daha önce suda çillendirme deneyim başarısız oldu. Benim diktiklerim 4 aydan önce yavru vermiyor.
Sayın Lalezan bendeki sorunla sizinki aynı. Bence siz kendi haline bırakın. Toprak falan değiştirmeyin sakın. Ben birinde o hatayı yaptım. Denemek için. Ölmek üzere. Siz kendi haline bırakın. Ben kendi çapımda bi şeyler yaptım. Gelişmeleri buraya aktarırım isterseniz. Ben başarılı olursam siz de deneyin. Bu arada yeni bir şey duyarsanız buraya yazarsanız sevinirim. Ben denerim. Çünkü sizin bir saksınız. Benim 4 hatta 5. Benim aynı renk sağlıklı bi menekşem var. Sizi sizinkini heba etmeyin belki yaşar. Yalnız güneşi direk alıyorsa aydınlık ama güneşi görmeyen bir yere almanızı tavsiye edebilirim. Çünkü ben dün öyle yaptım. Yapraklardaki tüğlenmede azalmalar var. Ama bu arada arapsabunu zeytinyağı karışımıda yaptım. Hangisindendir bilemem.
Sayın Eragorn,cevabınız için teşekkürler.seralarda verilen hormondan kaynaklanıyor olabilir diye düşünüyorum.Gelişmelerden haberdar ederseniz sevinirim....
Bu konuda fikrim yok sayın Lalezan. Çünkü ben menekşelerimin hepsini sağdan soldan topladığım yapraklarla yetiştirdim. Hiç satın almadım. Çiçeğinizi yeni mi aldınız? Bu arada sizin menekşenisin alt dalları gayet sağlıklı görünüyor. Onlardan çoğaltabilirsiniz. Bence beklemeden bir iki yaprak alıp çoğaltın her ihtimale karşı. Çünkü menekşenizin rengi çok güzel. Ben burda katmerli ve ebruli menekşeye pek rastlamıyorum. Daha da doğrusu aramak için zamanım olmuyor. Gördüğüm yerden yaprak alıyorum ve yetiştiriyorum. Elimden gelen ancak bu kadar.
Menekşemi 6 ay önce almıştım.Menekşemin yanında minik yavrusu vardı,ayırıp diktim tuttu.Ama zannedersem ondada aynı sorun oluşacak.
Bir ara bende de vardı. Zar zor kurtuldum. Şu an yok. Yani görünürde. Bekleyeceğim başka şansım yok. Ölmelerine dayanamıyorum. Menekşelere bakacağım diye diğer çiçeklerimle ilgilenemez oldum. Bir süre kendi hallerine bırakayım. Susamalarını bekleyeyim. Yerlerini değiştirdim Problemli olanların. Yoksa sağlıklı olandan seneye yavrulatacağım. Sayın Fatih siz sanırım denediniz. En kolay nasıl yavruluyor? Ben yapraktan toprağa direk dikiyorum. Çünkü daha önce suda çillendirme deneyim başarısız oldu. Benim diktiklerim 4 aydan önce yavru vermiyor.
Ben suda köklendiremiyorum.İlk zamanlar başarılı oluyordum sonradan yani 3 yıl sonra başarısız oldum ve direk diktiğim de fire versemde yavrulatıyorum1,5-2 ayda.
Ben pes etmek üzereyim. elimde benimle birlikte direnen iki yaprak kaldı bakalım yavrulayacaklar mı:( Saksıdaki menekşem canlandı bu ara gelişmeye başladı:)
Sayın Sevim.K
Bence pes etmeyin. Nasıl dikiyorsunuz yapraklarınızı? Ben bu kadar yılda 2 yaprak fire verdim.
_kardelen_
05-08-2009, 09:50
Pes etmeyin sakın. Ben de ilk defa deniyorum, 1 buçuk ay kadar önce diktiğim yaprağım yavru verdi. Ben de çok üzülüyordum başaramıyorum diye. Kaç tane çeliğimi kaybettim, pes etmedim. Sabırsız olmamak gerekiyormuş. İlk başlarda ben çok kurcaladım sabırsızlandım, sonra en az 1 buçuk 2 ay beklemek gerektiğini öğrenince kendi haline bıraktım. Gene de arada dayanamayıp toprağı kürdanla hafif eşeleyip bakıyorum gerçi. minnacık yavru topraktan çıkmaya hazırlanıyor. çok güzel bişey
Sevim abla(kızmazsanız abla diyeceğim.) benim bundan üç yıl önceki yaptıklarımı bilsen herhalde erkenden pes ederdin.Neler yapmadım saklama kaplarını sera yaptım sonuç alamadım.Suya koydum sonuç alamadım en sonunda toprağa diktim bütün yaprakları ve neredeyse bir hafta hiç ilgilenmedim.Bİrkaç tanede suya koydum.Bir baktım benimkiler canlı diri diri duruyorlar.Dedim gareziniz banamı;)
Bence önünüzde daha çokkkk güzel yıllar olacak deneyin olmadı tekrar;)
Tabi yaptığım yaramazlığı biliyorum aslında. On beş yirmi gün bekledikten sonra çimlenmişler mi diye yerlerinden alıp baktığım- bu arada çoğu çimlenmişti- yaprakların tamamını sırayla kaybetmiş bulunuyorum:o:(
Yaprağı uzun saplı dikmiyorum.
Derin dikmiyorum
Fazla su vermiyorum ama nemini korumasına dikkat ediyorum.
"Başka bir öneri varsa dinlerim.
Yaprağı uzun saplı dikmiyorum.
Derin dikmiyorum
Fazla su vermiyorum ama nemini korumasına dikkat ediyorum.
"Başka bir öneri varsa dinlerim.
1.Hata yaprak uzun saplı dikilmez.
Öneriler:
1-Yerinden kıpırdatmayın kurumasına ya da çürümesine neden olursunuz.
2-Sanırım şaşırtma yapıyorsunuz,ben hiç denemedim denediğimde yapraklarımı kaybettim.
3-İlişkinizi diktikten sonra tamamen kesin.Sadece su vermek için uğrayın onlara.
Sevgili Fatih yaprağı uzun saplı dikmiyorum diye yazmıştım dikkatinizden kaçmış olmalı:)
Komşularda aramaya başlıyacağım. Yaprak kalmadı gibi elimde. Menekşe yaprağı alabilirsem yeniden önerilerinizi dinleyeceğim:)
Bu arada abla diyebilirsiniz:))
Sayın Fatih Bey
Sizi sorularımla bunalttığımın farkındayım. 3 gün önce hasta olan menekşemin birinin ortasından 2-3 yaprak koparıp akşam arap sabunu püskürtmüştüm. Bugün uzun zamandır açmak için çabalayan ama bir türlü açamayan tomurcuğumun yapraklarının açıldığını gördüm. Ortasını görebildim. Sağlıklı görünüyor. Bu iyileşme belirtisi olabilir mi? Yoksa çiçek beni şaşırtıyor mu?
Bu arada sayın Sevim.K sayın Fatih beyin söyledikleri çok doğru. Yaprakları dikince sadece sulamak için yanına gidin. Çünkü dokunulmaktan hoşlanmıyorlar. Bende sizin gibi yapraklardan birine bu sitede okuduğum üzere şaşırtmaca yaptım. Şimdi hafif kurumalar başladı sanırım. Çili iyi ama bakalım.Kuruyana kadar bekleyeceğim artık yavru vermesini. Sizin dikim şeliniz doğru. Sadece biraz sabır. Sabretmesi acı ama ekmeği tatlı derler. Çok doğru.
Sayın Fatih Bey
Sizi sorularımla bunalttığımın farkındayım. 3 gün önce hasta olan menekşemin birinin ortasından 2-3 yaprak koparıp akşam arap sabunu püskürtmüştüm. Bugün uzun zamandır açmak için çabalayan ama bir türlü açamayan tomurcuğumun yapraklarının açıldığını gördüm. Ortasını görebildim. Sağlıklı görünüyor. Bu iyileşme belirtisi olabilir mi? Yoksa çiçek beni şaşırtıyor mu?
Bu arada sayın Sevim.K sayın Fatih beyin söyledikleri çok doğru. Yaprakları dikince sadece sulamak için yanına gidin. Çünkü dokunulmaktan hoşlanmıyorlar. Bende sizin gibi yapraklardan birine bu sitede okuduğum üzere şaşırtmaca yaptım. Şimdi hafif kurumalar başladı sanırım. Çili iyi ama bakalım.Kuruyana kadar bekleyeceğim artık yavru vermesini. Sizin dikim şeliniz doğru. Sadece biraz sabır. Sabretmesi acı ama ekmeği tatlı derler. Çok doğru.
Sorulardan asla bunalmadım sakın böyle düşünmeyin.Soru sormak sizin,cevaplamak benim hakkım;)
Arap sabunuyla düzelmesinin sorunu unlu bit olmasın.Gerçekten bir kontrol edin.Arapsabunu ile unlu bit tedavisi yapıyoruz.
Tomurcuğun açmasına da bişey diyemeyeceğim.Ancak tomurcuğu açtığından düzelmişte olabilir.
_kardelen_
05-08-2009, 12:42
Arapsabunu ile nasıl yıkıyorsunuz? Toprağına gitmiyor mu, deterjan bitkiyi kurutmaz mı?
Teşekkür ederim sayın Fatih. Bakalım artık. İnşallah düzeliyordur.
Sayın Kardelen ben menekşelerimi 1,5-2 ayda bir arapsabunlu su ile yıkardım 6 ay öncesine kadar. İstemeden ara verdim. 3 Gün önce tekrar yaptım. Benim menekşelerimde sorun var. O yüzden yıkadım. Bu arada arap sabunu bitkiyi kurutsa benim menkşelerin en az 4 yıl içinde ölmesi gerekirdi. Sorun yoksa yıkamanıza gerek yok. Ben unlu bit denen hastalık yüzünden yıkıyordum zaten. Ama akşam arada bir su püskürtmesi yapın bu iyi gelir. Özellikle eviniz sıcaksa ama serinse çok aşırıya kaçmadan yapraklardaki toz için duşta ayda bir yıkayabilirsiniz.
Yapraktan çıkan yavrular ne kadar zamanda büyüyüp çiçek açıyor?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.