View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
bengi_su
09-06-2009, 10:44
Yoğurt kabı olmaz ışık almaz şeffaf olduğu için peynir kabı syn. Serra doğru söylüyor bu benim tekniğim işe yaramayada bilir benim evim biraz serin olduğu için hava değişimini sabitliyor direk ekipte tuuturabilirsiniz **** üstüne birkaç günlüğüne şeffaf bir poşette geçirebilirsiniz seçenekleri deneyin hangisinden sonuç alırsanız ona göre dikersiniz
tüm tavsiyeler için teşekkür ederim arkadaşlar. dediğiniz gibi deneyerek bulacağız yöntemi.
Sayın anyone0205,
Ben hem suda köklendirerek, hem de direk toprağa dikerek menekşe yetiştidim. Suda köklendiğinde yavru vermesi daha hızlı oluyor ama direk toprağa dikince de suda köklenenlerden yaklaşık 2 ila 3 hafta sonra yavru veriyor. Diktiğiniz yaprağın sapı kısaolsun ve yapragı acılı olarak dikin daha iyi sonuç alırsınız :)
Neslihan Baş
09-06-2009, 10:52
arkadaşlar ben yaprağı biraz su da bekletiyorum sonra dikiyorum. o da yavru verdi hatta saksıyı doldurdu ama daha çiçek açmadı.benim de buna canım sıkılıyor.bir yaprağıda suda bekletmedim direk toprağa diktim oda kök atmış.hattaben diktim menekşeler için biraz sabırsız davranıyorum.çıkarıp köküne bile bakıyorum.bu yötem faruk beyin dediği gibi şaşırtma yöntemimi oluyor bilemiyorum.
Neslihan Baş
09-06-2009, 10:54
sayın züleyha yaprağı acılı dikmek ne demek anlayamadım kusura bakmayın
Neslihan Baş
09-06-2009, 10:57
ben bir de burada öğrendiğim bilgiye göre ebruli menekşe yetiştirmeye çalışacağım.beyaz ve moru birde beyaz ve pembe yaprağı diktim.iki yaprağında kök tarafından dikey olarak biraz ince kestim bunlaı birleştirdim öyle diktim.umarım yanlış yapmamışımdır.sonucu görüp sizlere de bildiririm inşallah.
Neslihan Baş
09-06-2009, 11:01
komşumdan öğrendiğim bilgiye göre menekşe yaprakları su da çok fazla bekletilmemeliymiş.çürüme tehlikesine karşı.en fazla bir hafta dursun diyor.
Arkadaşlar bende hem suda hem serada hemde direk topraga dikip yavrulatma
yöntemini denedim.Diger arkadaşlarında dedigi gibi biraz şans işi:)bazen tutuyor
bazende tutmuyor deneyerek ögrendim:))
Serada yavrulayan minigim:)
Bu yapraklarıda direk topraga dikip yavrulatabildim:)
Ve son olarak suda köklenip yavru veren yaprak:))
Menekşe yapraklarını suda köklendirirken minik, seramik bir vazo kullanıyorum. Yaprağın ucu karanlıkta kalınca daha çabuk kökleniyor.
85136
85137
ayşe gül
09-06-2009, 12:23
_arkadaşlar bende merak edip yaprakları kontrol ediyorum köklenmişler ama yavru yok 11gün oldu.
nezaman yavru verirler çok sabırsızlanıyorum.
_arkadaşlar bende merak edip yaprakları kontrol ediyorum köklenmişler ama yavru yok 11gün oldu.
nezaman yavru verirler çok sabırsızlanıyorum.
11 gün daha erken bir süre meraklanmayın :)) hatta diktiğiniz yaprağa ve hava koşullarına bağlı olarak 3-4 hafta bile sürebiliyo yavru vermesi.. Zaten kök yapmışsa yerini sağlamlaştırıp yavru vermesi yakındır.
Benim menekşelerimin çiçekleri daha tomurcuk halindeyken kuruyor neden olduğunu bulamadım.Lütfen yardımcı olurmusunuz,ne yapabilirim.
Neslihan Baş
09-06-2009, 15:45
Menekşe yapraklarını suda köklendirirken minik, seramik bir vazo kullanıyorum. Yaprağın ucu karanlıkta kalınca daha çabuk kökleniyor.
85136
85137
çok ilginç manolya gerçekten işe yaradığı aşağıdaki resimde de görünüyor galiba
Hepinize çok çok teşekkürler, özellikle Faruk Bey'e..
Suya ısladığım menekşe çeliğim kök vermeye başladı. Çok mutluyum :)
Not: !.5 aydır ilk kez bir çeliğim filizlendi bu arada 3 menekşemi kaybettim. henüz yavrulayan yok. Öğrendim ki menekşe yetiştirmek sabır işiymiş. Menekşelerim rahat, ben rahat!!!! izlemeye çalışıyorum sadece.
Ne demişler:
" Görmemişin menekçe çeliği tutmuş, çekmiş kökünü koparmış ."
Ben oluyorum buradaki görmemiş :)
rrumeysaa
09-06-2009, 17:05
Resmen kıskanıyorum (maşaallah size yani) yaklaşık 1 aydır menekşelerle uğraşıyorum 1 tane bile tutturup yavrulatamadım :(
Dün iki tanesinin az birşey köklendiğini gördüm tekrar ektim toprağına, anlaşılan ben bu işi beceremicem
Menekşelerin tutup, hem birde yavrulaması için 1 ay çok kısa bir süre rrumeysaa, vazgeçmek için çok acele etmeyin:)
bengi_su
09-06-2009, 18:54
Rümeysa ben altı yılımı verdim menekşelere neler kaybettim bi bilsen daha bi ayda yavru beklemen çok aceleci olmuyormu.:) Bir ayda saten yavru vermezler onun tekniğini çok iyi bilmen lazım onun için acele etme yaşatabildiysen en az üç ayın var yavruları görmen için.:)
arkadaşlar çok konuştum galiba kusura bakmayın.ben picaso menekşesi diye bişey okudum o menekşe nasıl oluyor bilen var mı?
Neslihan hanım picasso menekşe bunlar.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=25720&c=683
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=25712&c=683
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=27091&c=683
Bunlarda benim serada ki yavrularım.
Arkadaşlar benim seradaki başarım neredeyse sıfır..Suda yavrulamasını bekleyip dikerek ve direkt toprağa daldırarak üretimde oldukça başarılıyım..Daha önce de Serra43 ün dediği gibi her evin ısı ve nem seviyesi farklıdır..Deneme yanılma yolu ile herkesin en iyi üretim şeklini bulacağına eminim... Hepinize kolay gelsin:)
Arkadaşlar sera ortamında yeterli şartlar ayarlandıktan sonra yaprakların tutmaması gibi bir ihtimal yok. Şöyle ki evim kaloriferli kışın sıcak ve nemsiz,öğretmenlik yaptığım sınıfım kışın soğuk ve güneşi çok almadığı için nemli oluyordu. Fakat bahsettiğim 2 ortamda da yaptığım seralardan ufak tefek fireler hariç çok olumlu sonuçlar aldım. 2 ortamda ki şartlar tam birbirinin zıttı olsada ben bunu başardım. Ben de başlarda büyük kayıplarla başladım. Her yaptığım serada yanlışlarımı biraz daha düzelterek ilerledim. Şuan yaptığım seralarda hiç fire vermiyorum. Sera her türlü şartta her türlü ortamda kesin netice veren bir yöntemdir. Yeter ki şartlarını iyi ayarlayın...
anyone0205
10-06-2009, 09:15
merhaba arkadaşlar, öncelikle paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. menekşe yapraklarımı toprağa ektim ve hergün gidip yavrulamışmı diye bakmaktan vazgeçtim :o öyle bi iki güne kök salıp yapraklanmayacağını öğrendiğim çok iyi oldu, moralim bozuluyodu beceremedim diye. çelikleme işleminin uzun ve sabır isteyen bir süreç olduğunu bilmek rahatlattı, benim beceriksizliğime bağlı olmadığını anladım. yanlız tabi önümde çok yol var bakalım ben kaç yaprak sonra bu işi tutturabileceğim :D
birde şu aralar sıcaktan mıdır nedir çiçekçiden aldığın henüz sadece yaprakları olan menekşemin tabağındaki su çok çabuk tükeniyor, toprağına dokunarak nemini anlamaya çalışıyorum öyle elime nemli gibide gelmiyor ve sık sık suluyorum bu yüzden, ama korkuyorum da bu sefer sudan kökleri çürür mü diye? yaprakları da alta doğru kıvrılmıştı haftabaşı işe döndüğümde acaba susuzluktan mı oldu? oysaki haftasonu eve gitmeden sulamıştım. ne dersiniz? çok mu paniğim menekşe bakımında :rolleyes:
birde şu aralar sıcaktan mıdır nedir çiçekçiden aldığın henüz sadece yaprakları olan menekşemin tabağındaki su çok çabuk tükeniyor, toprağına dokunarak nemini anlamaya çalışıyorum öyle elime nemli gibide gelmiyor ve sık sık suluyorum bu yüzden, ama korkuyorum da bu sefer sudan kökleri çürür mü diye? yaprakları da alta doğru kıvrılmıştı haftabaşı işe döndüğümde acaba susuzluktan mı oldu? oysaki haftasonu eve gitmeden sulamıştım. ne dersiniz? çok mu paniğim menekşe bakımında :rolleyes:
Sayın anyone0205,
Menekşe çok su sevmez. Fazla sulanırsa çürür.Tabağına su koymanıza da gerek yok. Suyu direk toprağına verebilirsiniz. Güneşi direk almasın ama bol ışık alsın. Benimkiler güneşi tül perdenin arkasından alıyor. Haftada bir kez bol su veriyorum. Hayatlarından memnunlar.
Bunlarda benim serada ki yavrularım.
maşallahları var yavrucukalrın. bunların üst kısmını ne ile kapattınız öğrenebilirmiyim? aslında kısaca sizin sera yönteminiz geçerseniz sevinirim;)
Arkadaşlar genel olarak yapılan bir hatayı düzeltmek istiyorum. Menekşeler üstten sulanmaz. Üstten sulamaya devam ederseniz bir süre sonra gövde çürüğü nedeniyle bitkiniz çürüyebilir. O yüzden devamlı surette alttan sulamaya çalışın. Menekşe toprağını kurumadan sulama yapın. Kurumasına izin vermeyin. Menekşenin toprağı daima nemli olmalı. Zira menekşe toprağını kurutursanız toprağın su tutma kapasitesini azaltmış olursunuz...
Arkadaşlar genel olarak yapılan bir hatayı düzeltmek istiyorum. Menekşeler üstten sulanmaz. Üstten sulamaya devam ederseniz bir süre sonra gövde çürüğü nedeniyle bitkiniz çürüyebilir. O yüzden devamlı surette alttan sulamaya çalışın. Menekşe toprağını kurumadan sulama yapın. Kurumasına izin vermeyin. Menekşenin toprağı daima nemli olmalı. Zira menekşe toprağını kurutursanız toprağın su tutma kapasitesini azaltmış olursunuz...
Faruk bey benim menekşelerim klimalı odada acaba klimanın etkisi olurmu.
Sayın Armasis klimalı evlerdeki durum hakkında hiç bilgim yok. Benim evim kaloriferli. Klimalı evlerdeki arkadaşlar bu konuda ne derler beklemek lazım...
bengi_su
10-06-2009, 12:37
Klima değilde açık pencerenin önünde duruyodu meekşeler geçen yıl perişan oldular esintiyi pek sevmiyorlar ama sabit sıcaklığıda seviyorlar deneyin bir.
Ama ama...... benimkiler bu yöntemle çok mutlu, habire yeni tomurcuk çıkartıyorlar :(
maşallahları var yavrucukalrın. bunların üst kısmını ne ile kapattınız öğrenebilirmiyim? aslında kısaca sizin sera yönteminiz geçerseniz sevinirim;)
Bunların üst kısımlarını streç filim ile kapatmıştım.
Madensuyunun afrika menekşeleri için yararlı olduğunu duymuştm.Acaba bu doğru mudur:confused:
Merhaba,
Menekşe yetiştirmeyi yavaş yavaş öğreniyorum sanırım. Önce, 3 menekşemi kaybetmiştim sonra, satıcıdan çok yıpranmış bir şekilde aldığım menekşelerin kendine gelmesini sağlayabildim. Benden memnunlar sanırım, çiçek bile vermeye başladılar :)
Önce..
83545
Bugün..
85653
Not: İlk menekşe seram hayırlı olsun :)
Teşekkürler DefneD,
Afrika menekşesi başlığına bir kez bakmak yetiyor, bağımlısı oluyorsun. Garip bir duygu gelişti bende. Daha önce sokakta dolaşırken sadece sokak kedi ve köpeklerini takılırdı gözüm. Özellikle hasta ise birşeyler yapmaya çalışırdım. Yaz aylarında Adana çok sıcak oluyor malumunuz. Sokak hayvanlarıma bir de sokak çiçekçilerinde satılamayan Afrika menekşeleri eklendi. Taşıyabilecek durumdaysam alıyorum.
Bugün çok güldüm. Kalanchoe da çiçekleriyle etkiledi beni . Eve yakın olan çiçekçiye gelmiş. İsmi farklı olsa da benim için kalanşo oldular. Ücretini ödedim, çiçek paketini uzattı. Biraz büyükçe geldi. "Nedir bu? " dedim. "Abla, 3 tane de Afrika menekşesi koydum. Para istemez, yaşatabilirsen yaşat" dedi :)
Onların kırık dökük yaprakları ilk seramın üyeleri oldu.
Sevgiler...
Neslihan Baş
11-06-2009, 09:15
Neslihan hanım picasso menekşe bunlar.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=25720&c=683
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=25712&c=683
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=27091&c=683
Teşekkürler Fatih Bey.Bu arada menekşe konusunda uzmanlaşmış görünüyorsunuz.Maşallah yavrular da çok sağlıklı görünüyor.Ne mutlu size.Benim bir derdim de menekşelerim ne zaman çiçek açacak ne yapmam gerekiyor.Yardımlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler Fatih Bey.Bu arada menekşe konusunda uzmanlaşmış görünüyorsunuz.Maşallah yavrular da çok sağlıklı görünüyor.Ne mutlu size.Benim bir derdim de menekşelerim ne zaman çiçek açacak ne yapmam gerekiyor.Yardımlarınızı bekliyorum.
Neslihan hanım tecrübem 4 yıllık.Bu temmuzda 5 yıldır menekşe sahibi olacağım ve benimle bu işe başlayan 5 yaşında bir çok menekşem var.Bu süre içinde onları anlayabildiysem diğer arkadaşlarında katkısı var.
Menekşeler yerini sevdimi kıpırdatmadınızmı yaz kış demez yılın her ayı çiçekli olur.Ayda bir defa menekşeler için özel olan çiçek coşturan veriyorum.Çiçeklenme için iyi bir doping.Bu aralar güneş yakıcı olduğundan direkt güneş ışığına maruz bırakmayın.Menekşeniz halen aldığınız saksısındaysa yakın zamanda çiçek açar,değiştirdiyseniz bir boy büyük saksısını kullanmışsınızdır umarım.Yoksa çiçek kök ve yaprak geliştirmeye çalışır ve çiçeklenmesi uzun sürer.
Crocus Şen
11-06-2009, 18:55
İşte karşınızda miniklerim:p
ayşe gül
11-06-2009, 20:45
merhaba crocus şen yavrular nekadar zamanda çıktı.
Crocus Şen
11-06-2009, 20:54
Picassoları yaklaşık 2 ay önce diktim,en alttakini ise 3 ay olacak ..Biraz zaman alıyor ama sonuç harika bence..
Güle güle büyütün sayın Crocus. Darısı bizimkilere..
Arkadaşlar bu mesajıma dikkat edin lütfen.Menekşenizde böyle bir olay gördüğünüzde çabuk uzaklaştırın.Bu meşhur unlu bit(diğer adıyla pamuklu bit.).
Hepiniz dikkat edin.Benim içinde dua edin kurtulayım bu illetten.
Merhaba Fatih,
Aramızda unlu bitle mücadeleyi kazanacak en kuvvetli adaysın. Üzüldüm ama yeneceksin biliyorum. Daha sonra mücadele sürecini anlatacaksın , paylaşacaksın bizlerle :)
Crocus Şen
12-06-2009, 09:41
Aslında diktikten 20 gün sonra biraz canım sıkılıyor,endişeleniyorum acaba bir sorun mu var diye,gidip gelip bakıyorum, ne oldular diye ama ne zamanki o minik yaprakların yeşillerini görüyorum hemen derin bir oh çekiyorum ,ardından hergün gelişimlerini takip etmek bana büyük bir mutluluk veriyor!Bakalım birde çiçeklensinler o zaman dünyalar benim olur herhalde..
Sevgili maki googlede arama yaparken rastlamıştım o siteye, eğer bulabilirsem tekrar linki burada paylaşırım arkadaşım...
Neslihan Baş
12-06-2009, 11:27
[QUOTE=fatihbrk;443431]Gerçektende sabrınızın sonunu büyük bir hediye ile alcaksınız.Aslında bu menekşe sabrı az zorluyor.Birde mum çiçeğindeki sabrı görseniz menekşenin sabrından daha büyük:D;):p[/QUOT
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim Fatih Bey. Benim menekşeler daha yeni saksı değiştirmedim şaşırtma yaptım.saksıyı doldurdu ama açmadı.güneşe koymaktan korkuyorum tam olarak yer de bulamadım.galiba çok sık yer değiştirdiğim için olsa gerek.Umarım şimdiki yerlerinden memnundurlar.İnşallah siz de en kısa zamanda unlu bitten kurtulursunuz.Menekşelerin güzelliğini bozmaya hiçbir şeyin hakkı yok.
bakın bende ne var.......kardeşim aldı geldi işyerime sanki dünyalar benim oldu.
Crocus Şen
12-06-2009, 11:38
Bunlarda Teyzemin meşhur menekşeleri..
Sayın asfaa. ne güzel hediye bu. Güle güle büyütün.
Crocus teyzenizin çiçekleri meşhur olmayı fazlasıyla hakketmiş. Emeğine sağlık..
Bugün 1 hafta menekşelerime dokunmama kararı aldım. Elim hep üstlerinde ve yanlış şeyler yapıyorum. Ortaya yakın minik bir yaprak yumuşak geldi elime. Kopardım. Çok yazık oldu.Sapından yavru veriyormuş.
Menekşelerim isyanda, istemeden hırpalıyorum onları..
Bu da benim kızların son hali... Dün akşam duşladıktan sonra çektim:)
bahriahmer
12-06-2009, 20:49
Merhaba arkadaşlar bunlar da benim menekşelerim
bahriahmer
12-06-2009, 20:51
bunlar da devamı
86123
Menekse Hastası, kutluyorum seni. Ben bu fotoğraftaki menekşeye hayranım. Dilerim böyle bir menekşe hediye gelir.
Hepinize teşekkür ederim. Fatih' in bitlerinden elimden geldiğince korumaya çalışıyorum:p Picassolar abimin hediyesi.. Yaz sıcaklarını atlattıktan sonra isteyene yaprak gönderirim.. İnşallah bu yazı en az hasarla atlatırız..Zira geçen yıl tatil dönüşünde bir çok menekşemi ve çevreden aldığım yapraklarımı kaybetmiştim..
Bunlar da benim menekşelrim açmış halleri...
Sonucusu teşekkürler Maki...
Şuan çoğu dinlenmede umarım en kısa zamanda çiçeklenirler yenilerinide eklerim...
benimde menekşelerim var oldukça büyükler nerdeyse dev diyebilirim resimleri eklemeye çalşacağım
Sevgili Özlem eline , yüreğine , emeğine sağlık. Çok güzel açmışlar. Tam bir yeşil bahçe edası var menekşelerinde. Açmamış ve dinlenmede olan halleri bu ise açmış hallerinin muhteşemliğini tahmin bile edemiyorum.
Sayın Duodou dev menekşelerinizi iyice merak etmeye başladım. Fotoğraflarını sabırsızlıkla bekliyorum...
Ailemize katılan yeni menekşelerim :)
86534
86535
86536
86537
86538
devamı..
86539
86540
86541
86542
Bu da sonuncusu...
86543
86544
86545
Etrafına sarılı kağıdı açınca çok şaşırdım. Yapraklar saksıyı sarmış. Ne alttan ne de üsten su verilecek gibi değil. Azar azar, yapraklara değirmeden alttan vermeye çalıştım. Saksı değiştirirken kırılacak hepsi :(
Sevgili Faruk,
Sizlerden öğrendiğim kadarıyla üçünü değiştirmek zorundayım. Su tutmuyor. Yapraklar saksının içinde boğulacak gibi çok sıkışık. Bir de son eklediğim menekşeyi ne yapmalıyım? Alttan su versem yapraklara değiyor. Üstten yapraklara değirmeden sulayacak boşluk yok. Önerilerini bekliyorum. Yeni yerine alışıncaya kadar nerdeyse damla damla alttan su vereceğim.
Bu arada Mersin'de bulabildim bu menekşeleri. Sadece Kipa'ya uğrayabildim. VTR ağırlıklı menekşeler. Hepsinden 1'er tane aldım. Koçtaş'da daha bol çeşit olabileceğini düşünüyorum. Mersin'li forum üyesi arkadaşlar bilgi verebilirse sevinirim.
menekşe hastası
14-06-2009, 16:42
...
menekşe hastası
14-06-2009, 16:44
...........
menekşe hastası
14-06-2009, 16:46
..........
menekşe hastası
14-06-2009, 16:47
...
menekşe hastası
14-06-2009, 16:51
.........
menekşe hastası
14-06-2009, 16:54
...
menekşe hastası
14-06-2009, 16:56
............
menekşe hastası
14-06-2009, 16:57
....
Bunlar da benim bıcırıklar :)
http://img40.imageshack.us/img40/2267/bcrklar.jpg
Bu da full görüntüsü
http://img40.imageshack.us/img40/1747/bcrklark.jpg
hepsi aynı zamanın yapraktan üretme yavruları ama bazıları çiçek açtı diğerleri toparlama evresinde nedendir bilemiyorum. Mesela sol önde fes rengi açan var cam kenarındaki gibi olacak büyüyünce ama diğerleri şimdilik suskun
Ayrıca bir de sorum olacak fes rengi olan yavrulardan birinin yaprakları alacalı olarak gelişiyor. Bu bir hastalık olabiliri mi?
http://img40.imageshack.us/img40/8554/dscf6756.jpg
Teşekkürler DefneD, çiçekli olması şart değil sadece rengini belli edecek bir çiçek olsa üzerinde yeterli benim için. Birgün çiçek verir nasıl olsa...
3 saksı menekşemin renklerini hiç bilmiyorum. Aldığımda çiçek yoktu ve çok yıpranmışlardı. Tomurcuklar başladı :) Mor çiçekleri olacak gibi duruyor. Heyecanla izliyorum onları.
benim kuzucuklarda 1 hafta oldu toprakla buluşalı. kendilerine gelmeye çalışıyorlar.ben sistem denedim ama inşallah tutarlar(ilk menekşelerim:p)
bunlar böyle olmamış diyen varsa litfen söylesin yorumlara açığım tecrübelerinizden faydalanmak isterim
Arkadaşlar hepinizin menekşeleri çok güzel..Güle güle büyütün.. Sayın Ootkn, fes renginiz picassoya dönmüş..Bunun sebebi demir ve mineral eksikliğinden de olabilir..Yaprakların gelişiminde bir sorun yoksa önemsemeyin bence..Yine de içinize sinmeyecekse menekşeler için çiçek besinleri var, onlardan verebilirsiniz..
anyone0205
15-06-2009, 10:19
merhabalar, benim yaklaşık bi hafta önce toprağa diktiğim iki yaprak dün boyunlarını eğmiş, yaprakların alt kısımlarındanda renk değişimi var ve iyice süzülmüş. ne dersiniz yapraklar çürümüş olabilir mi?
yaprağı kopardığım menekşeminde zaten bi kaç yaprağı var ondan tekrar bi yaprak daha koparmak istemiyorum. orta kısmından geçen bi yaprak filizlenmişti ama ucundan kuruyup çürüdü, orta kısmı pek taze ve sağlıklı görünmüyor ama ben yinede tekrar yaprak vermesini bekliyorum.
merhabalar, benim yaklaşık bi hafta önce toprağa diktiğim iki yaprak dün boyunlarını eğmiş, yaprakların alt kısımlarındanda renk değişimi var ve iyice süzülmüş. ne dersiniz yapraklar çürümüş olabilir mi?
yaprağı kopardığım menekşeminde zaten bi kaç yaprağı var ondan tekrar bi yaprak daha koparmak istemiyorum. orta kısmından geçen bi yaprak filizlenmişti ama ucundan kuruyup çürüdü, orta kısmı pek taze ve sağlıklı görünmüyor ama ben yinede tekrar yaprak vermesini bekliyorum.
Renk değişimini gördüğünüz yaprağı söküp kontrol edin.Çürümüş olma ihtimali var.Eğer çürüme varsa çürüyen yerden kesip tekrar dikin.
bernacyhn
15-06-2009, 12:10
Cumartesi günü babalar günü vesilesiyle dedemlere gittik. Ananeme hediye ettiğim mor katmerli menekşem(arsız dediğim) o kadar çok çiçeklenmiş ki insan bakmaya doyamıyor gerçekten. Üretim çalışmaları son hızla devam ediyor. Katmerli mordan bir tane büyük menekşe kaldı o da tomurcukta şuan. Diğerlerinin de büyümesini dört gözle bekliyorum :)
Sevgili anyone0205, sabah güneşini iyi alan ancak öğlenleyin ve sonrasında direk güneş almayan ancak aydınlık bir yerde tutarsanız menekşeniz iyileşir diye düşünüyorum. menekşeler sabah güneşini çok seviyorlar.
merhaba;saksısıyla bir çiçekçiden aldığım menekşemin üzereinde bir sürü tohumlar olmasına rağmen maalesef bir süre sonra açanlarda döküldü tomurcuklarımda açmadan düştü..neyi yanlış yaptım? çok güneş alan bir yerde değil yani direk güneş görmüyor ancak musluk suyu verdim.acaba bu yüzden mi
yeşil yaprakları iyi görünüyor.bir daha ne zaman açar sizce?
Sayın Sroglu tohum derken tomurcuğumu kastediyorsunuz? Çiçekçilerden alınan menekşeler yoğun hormon ve kimyasal madde ihtiva ettiğinden evde bir müddet sonra tomurcularını açtıramaması ya da çürütmesi gayet olağan durumlar. Zamanla ev ortamında uygun yerine ve hormonsuz ve aşırı kimyasalsız yaşamına alıştıkça sizi tomurcuklarıyla sevindirecektir...
Sayın Anyone0205 bu çürümeye doğru gittiğinin belirtisidir. Menekşe çeliklerinde ilk hafta hayatta kalıp kalmamaları adına çok önemlidir. Bence hemen diktiğiniz yerden çıkarıp sap kısmını inceleyin...
nermintekin
15-06-2009, 14:09
*** arkadaslar daha öncede sorunumu yazdım ama kımse cevap vermedı
benımde 9 tane her rengı farklı menekselerım var.sorunum cuceklerın tomurcukları acmadan kuruyo ve cıceklerıde actıktan sonra sankı sap kısmından ezmıssın gıbı boynunu bukup cürüyo.tomurcuklarda asagı yukarı boyle oluyor.acaba bı yerde yanlısı yapıyorum haftada bır su eger gerekıyorsa verıyorum.menekseler ıcın satılan munekse gübresi aldı ondan verdım bır kere.ve sazen ondan sonra basladı bu sekılde olmaya.öglen gunes alan yere koyuyorum ama dırek gunes almıyo perde arkasındalar.acaba yerlerınımı beyenmedıler kı.ama bazıları alalı uzun zaman olmasına ramen sureklı cıcek acıyorlar.3 4 saksımda artık cıcek yok.uzuluyorum kuruyop gıdecekler dıye.resmını cekıp koyucan buraya belkı daha rahat anlatmıs olurum derdımı.cevap yazar bılılendırırsenız cok memnun olurum
Sayın Nermintekin büyük bir hata yapmışsınız. Menekşe çiçekli ya da tomurcuklu iken sıvı ya da toz herhangi bir gübre menekşeye verilmez. Verildiği anda açan çiçeklerin sap kısımları yumuşar ya da açmak üzere olan tomurcuklar kurur açmaz. Menekşeye gübre dinlenme aşanmasından yeni çıkmış olduğu tomurcuksuz aşamada verilir yani çiçeksiz aşamada. Belirli bir müddet bu durum devam edecektir. Ama bu durum menekşelerinizin kuruyacak olması anlamına gelmez. Normal sulamaya devam edim ihtiyaç duydukça. Ama tekrardan gübre felan vermeyin...
faruk bey bugün bende bir resimle benim menekşecikleri danıştım ama kimseden ses çıkmadı. sizin engin tecrübelerden bi faydalansak nasıl olur:p size zahmet bi bakabilirmisiniz
Sayın Ggulday, ben bir sorun göremedim.. Gayet iyi dikmişsiniz.. Bundan sonra yapacağınız şey toprağı kurudukça sulamak ve beklemek.. Büyük bir sabıra ihtiyacınız var:)
Sayın Ggulday, ben bir sorun göremedim.. Gayet iyi dikmişsiniz.. Bundan sonra yapacağınız şey toprağı kurudukça sulamak ve beklemek.. Büyük bir sabıra ihtiyacınız var:)
:) o zaman süper. sabırla bekleyeceğiz dediğiniz gibi. yeterki onlara yaşasınlar. teşekkür ederim ilginiz için...
nermintekin
15-06-2009, 16:01
cok ****** faruk bey tam anlatıgınız gıbı oldu menekselerım.
bılmıyordum sıvı gubrenın cıceklıyken verılmıyecek oldugunu
ayrıca bunuda ögrendıgım ıyı oldu.sadece üc meneksem
böyle oldu dıgerlerınde hıcbır problem yok.zaten gübreyı
verdıkten sonra böyle oldular.dun aksam bauhause menekse
almıstım ve uzerınde hıc cıcek yoktu.rengı tahmınım koyu pembe
sabah baktıgımda ıkı tane tomurcukları vardı.acaba dedım vardıda
benmı gormedım yoksa dıger acmıs olan menekselerımı kıskanıp
oda acmakmı ıstedı:)
http://i44.tinypic.com/35bd1qc.jpg
cıcegım bu durumda
nermintekin
15-06-2009, 16:22
http://i40.tinypic.com/2v30j8n.jpg
bunlarda suan uzerınde cıceklerı olmayan menekselerım
http://i43.tinypic.com/2eo8tw2.jpg
http://i43.tinypic.com/14v6z4o.jpg
IMG]http://i40.tinypic.com/287i3ib.jpg[/IMG]
bunlarda cıcekte olan menekselerım
http://i41.tinypic.com/qo80vm.jpg
http://i43.tinypic.com/wc1fr9.jpg
http://i41.tinypic.com/23mls9f.jpg
http://i39.tinypic.com/sgq453.jpg
juniperus
15-06-2009, 17:19
Nerde hata yapıyorum? Arkadaşımın menekşelerinden aldığım yaprak çeliklerini suda 1 ay kadar beklettikten sonra çimlendirmeyi başaramadığımdan, toprakta çimlendirmeye çalışıyorum. Menekşe çimlendirmek için ne kadar süre gerekir?
nermintekin
15-06-2009, 17:30
bende suda koklendırıp topraga dıkıyorum su ana kadar bı sorun olmadı.hatta cok cabuk kok salıyorlar.eger dırek topraga dıktıgımde cok gec koklenıyorlar.herhalde herkezde farklı tutuyo yapraklar
Sayın juniperus, normalde yapraklar suda bir hafta içinde köklenmeye başlar.. Işık almayan bir bardak içinde bekletmeniz yeterli. Sanırım sizde bir problem olmuş. Bazı hazır alınan menekşelerin yaprakları köklenmemekte diretiyor. Bunun sebebinin de üretim sırasında yüklenen hormon olabileceğini düşünüyorum..
Yapraklarınız ölmediğine göre ümidiniz var demektir. Bir de bu şekilde deneyin belki daha çabuk köklenirler.. Size kolay gelsin...
Merhaba,
açıkcası yaprağın sağlığı diğerlerinden bile daha iyi gibi de :)
ne bileyim garip geldi bir de hiç çiçek açmadı bilemiyorum acaba farklı bir renk olur mu ?
Picassoyu kim kaybetmiş derler ya ..olmaz o.. picasso değildir eminim :)
Bir de yazıları okurken gördüm tomurcuklanma aşamasında sıvı besin verdim.. o hata olmuş anlaşılan bekleriz artık..
Arkadaşlar hepinizin menekşeleri çok güzel..Güle güle büyütün.. Sayın Ootkn, fes renginiz picassoya dönmüş..Bunun sebebi demir ve mineral eksikliğinden de olabilir..Yaprakların gelişiminde bir sorun yoksa önemsemeyin bence..Yine de içinize sinmeyecekse menekşeler için çiçek besinleri var, onlardan verebilirsiniz..
faruk bey bugün bende bir resimle benim menekşecikleri danıştım ama kimseden ses çıkmadı. sizin engin tecrübelerden bi faydalansak nasıl olur:p size zahmet bi bakabilirmisiniz
Sayın Ggulay şuan için dikim işiniz ve yavrucuklarınız çok şeker görünüyorlar;) Ben yerinizde olsan her pet bardağa karşılıklı 2 yaprak dikerdim. Zira ben öyle yaptım ve çok güzel süprizlerle karşılaştım. Ben pet bardaklara genellikle kalın ve uzun saplı yapraklar dikiyorum. Çok güzel yavruluyorlar. Petlerinizin direk güneş görmesini engelleyip bol aydınlık alan bir yere yerleştirip alttan sulamaya özen gösterin. Toprağı kurumadıkça sulamayın...
Sayın Juniperus su da köklendirmeyi öğrenmek adına çok yaprak kaybeden ve sonunda nerelerde hata yaptığımı göre göre suda çimlendirmeyi iyice kavrayan biri olarak şunları söyleyebilirim. Su da ince saplı yapraklar kalın saplı yapraklardan kolay köklenir. Yaprak arkası beyaz olan yapraklar yaprak arkası kırmızı olan yapraklardan çok çok kolay köklenir. Yaprak kenarları fırfırlı olan yapraklar yaprak kenarları düz olanlara göre çok kolay köklenir. Suda picasso yaprakları normal cinslere göre çok çok geç köklenir ya da inat edip köklenmeden çürür;) Bunları çok yaprak kaybetmiş ve sonunda öğrendikten sonra su da artık hiç yaprak kaybetmemiş biri olarak söylüyorum. Denemenizi tavsiye ederim...
Sayın Juniperus difembahyanızın toprağında ki menekşe yapraklarını sakına çıkarmayın. Çünkü bu bitkinin dibinde ki yapraklar benim saksımda kısa zamanda yavrulayıp çok hızlı gelişti.;) Acaba bu difembahyanın toprağında ne varda böyle gelişim gösterdi menekşe yavruları diye sürekli düşünürüm.:cool:
Menekşeleriniz çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar nermintekin. Ellerinize sağlık. Siz de "yeşil parmak" olmalısınız. Ben 2 aydır çelik filizlendirmeyi başaramadım henüz. Suya ısladığım bir yaprak köklendi. Benim için büyük başarı :)
nermintekin
16-06-2009, 07:32
Menekşeleriniz çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar nermintekin. Ellerinize sağlık. Siz de "yeşil parmak" olmalısınız. Ben 2 aydrı çelik filizlendirmeyi başaramadım henüz. Suya ısladığım bir yaprak köklendi. Benim için büyük başarı :)
sayın maki01 cok tesekkurler :)elımden geldıgınce ılgılenmeye calısıyorum
bılmeyerek üzerlerınde cıcek varken gübre vermek oldu.ve suan cogunun cıcegı yok.ama olsun onların yesilliginide seviyorum.acarlar elbet.galıba ''yesil parmagım'':övüvnek gibi olmasın ama.bu zamana kadar en kotü yapraklarım bıle kok saldı.hic fıre vermedım.insallah yavrularınıda görmek nasıp olur:)
juniperus
16-06-2009, 08:35
Sayın Faruk ve Sayın Katmer,
cevaplarınız için teşekkür ederim. Yazdıklarınızın tümü menekşelerimi çimlendirememe sebep olmuş olabilir, koyduğum yerle ilgili bir alaka kurarak ışık geçirmeyen kupa içinde evin çeşitli yerlerinde gezdirdim yaprakları. Bolu'da hava yeni ısınmaya başladı sayılır, akşamları mutlaka serin oluyor. Beklemeye devam...
arkadaşlar. henüz yeni yavru menekşelerim var. ama sorun dik dik duran yapraklarının saksı kenarlarına yatması. solma yok. minik yaprakta çıkarıyor. sanki ölü taklidi yapar gibi.yapraklar yeşil ama onlar yinede ölü gibi. suyuna bakarım. ilk doğan güneş ışıklarını alırlar.diğerleri hallerinden memnun.kafam karıştı. bana yardım edin lütfen
mihrimah
16-06-2009, 09:29
Merhabalar,
Ben de suya koyduğum 12 yapraktan 12 tanesini de köklendirdim. İlk köklenen yaprak 10 günde köklerinden bir tanesini minicik göstermeye başlamıştı. En son köklenen yaprak 14 günde köklenmeye başladı, hepsini toplam 3 hafta suda bıraktım (Her gün yaprakları dayanamayıp kurcaladığım anlaşılıyordur her halde:) buna rağmen hiç biri küsmedi, gösterdi köklerini mutlu mesut). 10 gün önce burda tarif edildiği üzere altını üstünü delerek peynir kutularına sera yöntemiyle toprağa kavuşturdum. Bu arada yeni kardeşler de katıldı menekşelerimin arasına onların yaprakları da suda ve onlarda da %100 başarı ile köklenme var. 3 hafta (suyu hiç değiştirilmeden) suda kalan yapraklarımın hiç birinde çürüme, en ufak bir renk değişimi olmamasına rağmen serada 2 tanesini kaybettim. Nasıl üzüldüm, nasıl üzüldüm... Bu arada canım annem sera mera bilmez, yaprakları iyice köklenince, yukarıda juniperus'un fotoğrafında olduğu gibi direk saksıların kenarına dikerdi. Keşke yarı yarıya saksı-sera paylaşımı yapsaydım en başından. Seraların ağzını bir müddet açsam mı, içerisi çok mu nemli acaba? Fotoğraf makineme pil alır almaz resimlerini yüklerim. Diğer yapraklar için çok endişeliyim.
Benim gibi suda tam başarıdan sonra toprakta çürüten var mıdır acaba?
bengi_su
16-06-2009, 10:25
İlk denemede kayıpsız becerebilmeniz bi mucize olurdu uygun ortamı hazırlayana kadar alışana kadar yani kayıplarınız olcaktır bende suda köklendiremiyorum yapraklarımı çok nadiren başardım onlarıda toprağa dikince kayıplar yaşadım ama şimdi seralarda kaybım yok denecek kadar az hle bu günlerde 1 ayda yavru veriyor.:)
ninina84
16-06-2009, 12:31
Sn.Mihrimah ben sera yöntemiyle diktiğim köklü veya köksüz hiçbir menekşe yaprağında başarı sağlayamadım ;) Diktiğimin ikinci üçüncü günü yumuşamaya başladılar. Ben de kapaklarını açıp toprakları kurudukça alttan sulamaya devam ettim. Şimdi hepsinin yavruları var. Herkesin evinin ısısı, nemi ve güneş alma miktarı farklı o yüzden deneme yanılma yöntemiyle size en uygun yavrulatma metodunu bulmanız gerek. Buradaki birçok arkadaşın aksine ben suda köklendirmeden diktiğim yaprakların en az yarısını kaybettim. Ama bir iki hafta suda köklendirip sonra toprağa aldıklarımda %100 başarı sağladım.
mihrimah
16-06-2009, 12:50
ninina84'ün bahsettiği gibi kapaklarını açıp devam edeceğim. Neticelerini yazarım.
Galiba nemi çok fazla geliyor, çok fazla damlacık oluşuyor, kutuların içi sürekli buğulu buharlı, bu damlalar birleşip damlıyorlar. Bu arada yaprakların üzerine damlıyor olabilir. Bu da çürümeye sebep olmuş olabilir diye düşündüm.
Cevapları için ninina84 ve bengi_su'ya teşekkür ediyorum.
Nejla K.
16-06-2009, 16:42
Paslı çiviyi menekşelerde kullanan ve iyi sonuçlarına şahit olan biri olarak ısrarla tavsiye derim. Demir ihtiyacını karşılamanın en doğal yolu... Bazı yaprak sararmalarının nedeni demir eksikliği olarak nitelendirilir.
Arkadaşlar her yıl saksı değişimi esnasında menekşe saksınızın toprağına 1 tane paslı çivi gömdüğünüz zaman oluşan olumlu değişimi görmenizi tavsiye ederim...
Arkadaşlar yaz aylarında yaprak çeliklerinizi serasız dikmenizi tavsiye ederim. Sera genellikle kış aylarında kullanılan ve ısı kaybını minumuma indirgeyen bir yöntemdir. Yaz aylarında sıcaklık uygun olduğu için dışa yapılan dikimlerinizde olumlu sonuç elde etmeniz büyük bir olasılıktır...
bengi_su
16-06-2009, 18:01
Bizim ev gayet serin olunca yazında çok olumlu sonuç alıyorum demekki.:) Bir ay bile olmadı bi kaç minik yaprak diktim yavru vermişler boylarına bacaklarına bakmadan.:))
Evet haklısın Bengisu serin ve güneş almayan evlerde sera yöntemi kullanılacak bir yöntem. Ben artık sera yöntemi yapamıyorum. Evimin çok güneş almasından dolayı çok sıcak oluyor...
bengi_su
16-06-2009, 22:04
Benim yeni aldığım pembe beyaz chimera biraz bakımsız ama düzelcek inşallah.:rolleyes:
"Sizin için yetiştirdim öğretmenim" diyerek bir menekşe getirmişti bir arkadaşım:) Çok gür yaprakları var ama hiç çiçek vermedi. Yapraklarını seyrelttim belki çiçeklenir diye olmadı. Üstelik kopardığım yaprakları suya koydum, diktim, filizlenmedi. Kısacası menekşe büyümemek için direndi bana ben de bakmayı başaramadım:( Bir zamanlar 15-20 saksım verdı renk renk menekşe ama şimdi büyütemedim:(
Sevim öğretmenim,
Ne oldu o hediye gelen menekşeye? Hala yaşıyor mu?
Tabi ki yaşıyor DefneD. O özel bir çiçek:) Her ne kadar çiçek açmıyor da olsa inatla bakıp büyütüyorum onu.Çünkü bir hikayesi var o menekşenin:)
Üç yıl oluyor sağlık nedeniyle bir aya yakın uzak kaldıktan sonra göreve başladığım zamandı.Senelik izinlerin dışında ilk kez o kadar uzak kalmıştım.Okul bahçesinde düzenlenen bir tören sonrası bir arkadaşımın eşi çocukların resmini çekerken benim de bir iki resmimi çekmiş. Arkadaşım menekşeyle birlikte vermişti resimleri "sizin için" diyerek.
"Sen hiç çocuklara bu kadar güzel bakan iki göz gördün mü?" diye söylemiş eşi çektiği resimleri gösterdiğinde nasıl bakıyorduysam çocuklara. Resimleri verirken menekşe saksısını uzatıp "sağlığınız için dua ettim bu menekşeyi sizin için yetiştirirken" dedi.
Bende gülümsedim. Bak duaların kabul oldu diyerek:)
Sevgiler DefneD, ilgin için teşekkürler:D
ben menekşelerim için çiçek coşturan aldım afrika menekşesi için özel diyor kullanan varmı acaba ?
VİOLETT,
Menekşede yeniyim. Burada edindiğim bilgilere dayanarak ben de afrika menekşeleri için özel çiçek çoşturan sıvı gübresi kullanıyorum. Faruk kardeşimizin uyarısına dikkat et lütfen. "Çiçek var ise gübre vermeyin" diyor. Çiçekli olanlara gübre vermeyi kestim. Diğerlerine devam ediyorum.
merhaba geçen hafta plastik bardak içine menekşe yapraklarını dükmüştüm. bu sabah bi baktım yaprak uçlarından çürümeye başlamış:(kurtarmak için ne yapabilirim
merhaba ben foruma yeni üye oldum...3 gündür oldukça bilgi edindim sayenizde.ancak tomurcuklarıyla alıp eve getirdiğim menekşem tüm tomurcuklarını açamadan döktü.çok üzgünüm..korkuyorum birde ölecek diye ne önerirsiniz...
Sayın Sroglu bu sorunuzla ilgili önceki birkaç sayfalık mesajlarda yeterli bilgi var. Onları takip ederseniz sorununuza çözümü sağlamış olursunuz. Üzülmeyin bu herkeste olağan bir sorun. Menekşenizde bu bahsettiğiniz sorun herhangi bir ölme belirtisi değildir.;)
Merhabalar.Annemin uzun istek üzerine zorla ayırttığı yarularımı size sunuyorum.Ayırtmasının nedenide komşulara çiçeklerimi satacağını söylemesiymiş.Tabi ben bunu kapının çalması ve yavrularımın hepsinin gözümün önünden gitmesi üzerine anladım:DAma iyi oldu.Yeni üreteceklerim için yer açıldı:p
Tabi tekrar bu yoğun istek üzerine menekşe istenirse satmayı planlıyorum.Çünkü yavrulayacak 48 bardak ve saksı menekşe var.Bunların yarısı yavrulu yarısı yolda.
Çiçek coşturana gelince her sulamada yazar üstünde ancak ayda bir kez öneririm.
Birde yaprağın tutmamasından korkuyorsanız köklendirme hormonu kullanın.Gövdeden ayırdığım yavrularda kullanıyorum.Birde siz gibi değerli dostlarımdan aldığım yapraklarda;)
Sevgili Ggulday yaprakların hafiften yumuşaması ve uçlarının hafiften kuruması sorun olmaz. Menekşe çeliklerinde sap kısımları önemlidir. Sap kısımlarında sorun yoksa çok fazla üzülmeyin.;) Çok aşırıda sulamayın sakına. Toprak iyice kuruyunca sulayın. Çürüse dahi yılmak yok. Tutana kadar devam.;)
Arkadaşlar sevgili Gül teyzemin hediyesi olan çeliklerden iki tanesi yavruladı. Bu birincisi
87423
Bu da üstten görünüşü. Üstten görünüşlerini özellikle koyuyorum ki kaç tane yaprak bir arada görebilesiniz ve ona göre tavsiyede bulunabilesiniz.
87424
Bu da ikincisi
87425
ve üstten görünüşü
87426
Bu da, hatırlayanlarınız olacaktır, tam bir yıl sonra yavrulayan menekşem.
87427
Şimdi soru(ları)m şu: bunları ayırmam gerekiyor mu? Gerekiyorsa nasıl ayırmalıyım? Ayırırken anaç yaprakları kesecek miyim? Yanlış bir şey yapmak istemiyorum çünkü hepsi çok güzeller ve zarar verebilirim diye korkuyorum.
Şimdiden teşekkürler.
Arkadaşlar sevgili Gül teyzemin hediyesi olan çeliklerden iki tanesi yavruladı. Bu birincisi
87423
Bu da üstten görünüşü. Üstten görünüşlerini özellikle koyuyorum ki kaç tane yaprak bir arada görebilesiniz ve ona göre tavsiyede bulunabilesiniz.
87424
Bu da ikincisi
87425
ve üstten görünüşü
87426
Bu da, hatırlayanlarınız olacaktır, tam bir yıl sonra yavrulayan menekşem.
87427
Şimdi soru(ları)m şu: bunları ayırmam gerekiyor mu? Gerekiyorsa nasıl ayırmalıyım? Ayırırken anaç yaprakları kesecek miyim? Yanlış bir şey yapmak istemiyorum çünkü hepsi çok güzeller ve zarar verebilirim diye korkuyorum.
Şimdiden teşekkürler.
Sayın Malbman benim ayırdığım yavrular kadar olunca ayır derim.Hatta resimleri üstlerde.Anaç yaprakları üretim için tekrar kullanabilirsin.
Sevgili Ggulday yaprakların hafiften yumuşaması ve uçlarının hafiften kuruması sorun olmaz. Menekşe çeliklerinde sap kısımları önemlidir. Sap kısımlarında sorun yoksa çok fazla üzülmeyin.;) Çok aşırıda sulamayın sakına. Toprak iyice kuruyunca sulayın. Çürüse dahi yılmak yok. Tutana kadar devam.;)
içim rahatladı faruk bey teşekkür ederim. saplarında bişey yok şükür. tutana kadar bırakmıycam onalrı inşallah. iyi günler
Sevigili fatihbrk, teşekkür ederim. Yani daha hiç birini ellemeyeyim diyorsun, doğru mu anlamışım? Yoksa o bir yılda çıkanlar senin yavrular kadar olmuş mu? Ben pek karşılaştırma yapamam da, onun için soruyorum.
Sevgiler
Sevigili fatihbrk, teşekkür ederim. Yani daha hiç birini ellemeyeyim diyorsun, doğru mu anlamışım? Yoksa o bir yılda çıkanlar senin yavrular kadar olmuş mu? Ben pek karşılaştırma yapamam da, onun için soruyorum.
Sevgiler
Malbman evet doğru anlamışsın.Hiç birini elleme.O bir yılda çıkanda dursun onuda elleme.Ağustos gibi birdaha bakarız o bir yıllığa o zaman o boya ulaşır.
Sevgili fatihbrk çok teşekkür ederim. Ağustos'u bekleyelim o halde :O)
Teşekkürler sevgili Fatih. En kısa sürede yayınlamaya çalışacağım. Satışa başlamışsın , hayırlı kazançlar diliyorum. Kargo sorununu çözersek hemen sipariş geçebilirim.
Ziraat mühendisi yeğenim bana bir köklendirme hormonu (sıvı ) verdi. Odunsu ya da yaprak çeliklerinde kullanılabilirmiş. Küçük bir şişeye bir kısmını boşalttım. İçinde 5 sn gibi bir süre beklemesi gerekiyormuş, yani 5'e kadar sayıp çekecekmişim. Olmadı 1 hafta içinde öldü yapraklar. Sen hormon olarak ne kullanıyorsun?
Sevgiler..
Arkadaşlar yavru fideleri anaç yapraktan ayırırken kesinlikle elinizle ayırın. Bıçak gibi keskin bir malzeme kullanmayın. Ayırma işleminde anaç yaprağı kesinlikle kesmeyin. Elinizle anaç yapraktan yavru menekşeleri ayırdıktan sonra anaç yaprağı köklü şekilde tekrar dikin. 1O-15 gün arası yapraklar tekrar farklı yerlerinden yavrulayıp yavru veriyor. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Ben bu şekilde yaprak çeliklerimi 3 ayda 3 kez yavrulattım...
çiçek coşturanı çiçekli menekşelerime kullandım çiçekleri soldu tamamen kurumazlar inşallah
Sayın Violet ççiçeklenme aşamasında sıvı gübre kullanımını yapmayın...
evet birdaha vermem bilginize teşekkürler
Teşekkürler sevgili Fatih. En kısa sürede yayınlamaya çalışacağım. Satışa başlamışsın , hayırlı kazançlar diliyorum. Kargo sorununu çözersek hemen sipariş geçebilirim.
Ziraat mühendisi yeğenim bana bir köklendirme hormonu (sıvı ) verdi. Odunsu ya da yaprak çeliklerinde kullanılabilirmiş. Küçük bir şişeye bir kısmını boşalttım. İçinde 5 sn gibi bir süre beklemesi gerekiyormuş, yani 5'e kadar sayıp çekecekmişim. Olmadı 1 hafta içinde öldü yapraklar. Sen hormon olarak ne kullanıyorsun?
Sevgiler..
Sayın Maki01 ben isim olarak almadım.Bildiğim bir ziraatçı getirtti.Toz olarak satılıyor.Sanırım sadece odunsu gövdeler için ancak ben menekşelerde çok başarılı oldum.Ne kadar odunsu gövde kullandıysam köklenmedi:D
Faruk Bey,
Sözünü ettiğim sorunlu menekşem. Yardımınız için çok teşekkürler..
87563
87564
87565
Sardunyalarım, kedi tırnağı ve kaktüs derken ihmal etmişim menekşemi. Akşam saksısını değiştirdim. Bir kaç yaprağını kırdım gömüverdim başka bir saksının kenarına. Eğer tomurcuklanırsa çiçekte vereceğine inanıyorum. Bir şekilde küstürmüş olmalıyım ilk kez böyle birşey yaşıyorum:(
mihrimah
19-06-2009, 09:54
Sayın VTR yetkilisi öncelikle size katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Bende tohuma kaçmış bir mor menekşe var. Menekşeleri tohumdan üretmek pratik mi? Püf noktaları nelerdir? Ben sera ortamında filizlenmesini sağlamayı düşünüyorum. Neler önerirsiniz? Saygılarımla.
Sn. Kahraman Koray, menekşeleleriniz ve tohumları ne durumda? Benim bir menekşemde de 3 tane çiçeğinde tohum oluşmaya başladı. İnternet araştırmamda çok az kaynak bulabildim. Size de faydalı olabilir düşüncesiyle linkini veriyorum.
http://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/EP/EP36000.pdf
Türkçe kaynak hemen hemen hiç yok, yabancı kaynaklar da çok az, ancak merak eden ve isteyenler olursa çevirisini yaparak agaclar.net'e ekleyebilirim.
Sayın Faruk Bey, sıvı gübre kullanımıyla ilgili yazınızı okudum da aklıma bir şey takıldı. Dışardan aldığım menekşelerimin hepsinde tomurcuklar kuruyordu. Forumdaki arkadaşların ve sizin katkılarınızla onları bakıma aldım ve uzun zaman sonra ilk defa bir tane tomurcuk gördüm. Bunu da sıvı gübreye borçlu olduğumu sanıyorum. Oluşan tomurcuk çok minik şu anda. Şimdi sıvı gübreyi kesmeli miyim, yoksa devam mı etmeliyim? Sanki gübreyi kesince eski hallerine dönerler diye korkuyorum.
Sayın Özlemyr gübre olayı bitki çiçeksizken dinlenme aşamaşında verilir. Tomurcuklu aşamada bitki dinlenme dönminden çıkmıştır. Bu aşamada bitkinin gübreye ihtiyacı yoktur. İhtiyacı olmadığı dönemde bitkiye zorla birşey vermekte bitkiye zarar vermekten başka birşey sağlamaz. Zaten siz kendinizde belirttiniz tomurcuksuz aşamada sıvı gübreyi kullanmaya devam ettiğinizi. Bu dönemde bitkinizde tomurcuk oluşumuyla bittiğine göre artık gübreye dinlenme aşamasına kadar kullanmanıza gerek yok...
Sayın mihrimah,
Çeviri yaparsanız hepimiz faydalanabiliriz.
Afrika menekşesi hastalıklarıyla ilgili yapraktan yorum yaparak öneride bulunan (http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm ) bu sitedeki bilgileri çevirip hastalıklar başlığına eklemek istedim. Fotoğraflara "copyright: kopyalanamaz" koydukları için yapmadım. Sitemize zarar verebilirdi fotoları kullanmak. Foto olmayınca da çeviri yapmam anlamsız olacaktı.
Benim menekşede de sanki tohum oluşacak gibi. Çevirinizi merakla bekliyoruz...
nermintekin
19-06-2009, 14:05
sayın faruk bey benım boyle bır meneksem var bır akrab abla vermıstı
ben bunun ana yapragını kesıp yenıden koklendırsem menekseme bır
zara vermıs olurmuyum yoksa bıraz daha beklemelımıyım.bırde bır soru
daha cıcekdeyken sıvı gubre verdıgım için suan menekselerımın cogunda
cicek yok.peki simdi sıvı gubre versem bı masuru olurmu kı.cevabınız için
simdiden tesekkür
http://i41.tinypic.com/2vmd991.jpg
http://i40.tinypic.com/2zhi4jc.jpg
Benim bir menekşemde de 3 tane çiçeğinde tohum oluşmaya başladı.
Menekşenin tohum verdiğini inanın ilk defa duyuyorum. Ben menekşemin tohumunu nasıl alabilirim, tohumu nasıl oluyor?
bengi_su
19-06-2009, 14:38
Çiçeğinin geçmesini bekleyin bence boyuna bacağına bakmadan çiçek açmış maşallah.:)
nermintekin
19-06-2009, 14:55
Çiçeğinin geçmesini bekleyin bence boyuna bacağına bakmadan çiçek açmış maşallah.:)
tesekkür ederiz:pbunu bı abla vermıstı bana masallah dıktıgı utun yapraklar tutmus bunun gıbıler bıde hepsını üzerinde cicek var sasırdım kaldım.daha coktu meneksemın cıceklerı ama bılmeyerek sıvı gubre verdım sadece bu kaldı:o
Yardımınız için teşekkür ederim. Sizin yardımlarınızla ilk defa sera yöntemini denedim. 6 yapraktan üçü tutmuş gibi görünüyor. 6 haziranda dikmiştim. Bakalım ne zaman yavruları göreceğim.
sayın faruk bey benım boyle bır meneksem var bır akrab abla vermıstı
ben bunun ana yapragını kesıp yenıden koklendırsem menekseme bır
zara vermıs olurmuyum yoksa bıraz daha beklemelımıyım.bırde bır soru
daha cıcekdeyken sıvı gubre verdıgım için suan menekselerımın cogunda
cicek yok.peki simdi sıvı gubre versem bı masuru olurmu kı.cevabınız için
simdiden tesekkür
http://i41.tinypic.com/2vmd991.jpg
http://i40.tinypic.com/2zhi4jc.jpg
Sayın Nermintekin yaprak alıp köklendirme olayını çiçeklenme döneminde yapmayın. Bu durum bitkinizin çiçek açması olayını durdurabilir yani küstürebilir. Çiçeği geçtikten sonra yaprak alımını yaparsanz daha sağlıklı olur. Sıvı gübre olayını çiçekleri geçtikten sonra verirseniz daha iyi olur...
Sayın Özlemyr sera yönteminde yavru alımı yazın güneş almayan bol aydınlık alan bir ortamda 1 ay gibi kısa bir zamanda gerçekleşebiliyor...
Crocus Şen
21-06-2009, 12:47
Bundan 2 gün önce Teyzemle markette dolaşırken çiçeklerin arasından bu şirin picasso gözüme çarptı,hemen koydum arabaya;)
ArdındanTeyzeme gidip,hemen picasso kardeşinin yanına koydum..:p
Şimdi kardeş kardeş büyüsünler bakalım..
Bu arada bu picassolar artık Teyzemin:(
Mor çiçekli picassonun güzelliğine dayanamadığı için ona vermek zorunda kaldım.Aynı zamanda yanındaki yeni pembeyi de..Ama ben ne yaptım,yanlarından birer yaprak aldım..:D
Sevgili Crocus Şen çok güzel görünüyorlar. Özellikle mor olanı daha güzel. Bende de aynılarından vardı ama hastalandıkları için attım. Atmadan önce sağlam zaanlarında aldığım yapraklarından yavrularını ürettim. Şimdi yavrularını seviyorum. Senda yanlarından yaprak almakla ve yavrulatma girişiminde bulunmakla en iyisini yapmışsın Sevgili Crocus Şen. Picaso yaprakları normal yapraklara göre daha kısa zamanda köklenip yavruluyor...
Crocus Şen
21-06-2009, 14:39
Haklısın Sevgili Faruk,Teyzem mor olanı alınca bende hemen bir yaprak alıp toprağa dikivermiştim.O kadar çabuk yavruladı ki anlatamam. Ayrıca biraz önce saydım 12 tane yavru var beyaz beyaz;)..Gerçekten picasso çok cins..:o
Ayrıca pembedende bir yaprak aldım,bakalım o kaç yavru verecek:p
Arkadaşlar burada okuduğum bir şeyi yaptım ve menekşelerime şekerli su verdim 1 lt suya 1 tatlı kaşığı şeker, ama çok kötü koku oluştu iyi bir fikir değil galiba
Sevgili Crocus Şen pembe renkli picassonun yaprakları çok az yavru veriyor.:( Ben bu çiçekleri katmerli pembe picassodan kaç tane yaprak diktiğimi hatırlamıyorum ama hepsi çok az yavruladı içlerinden biri sadece 3 yavru verdi. Sende deneyince farkına varacaksın. O yüzden katmerli pembe picassonun yapraklarını biraz fazla dik.;)
Sayın Doudou seyreltilmiş şekerli su menekşeler için güzel bir yöntem ama sakıncaları var. Yazın kullanıldığı zaman sıcak havalardan dolayı toprakta sineklenme ve buna bağlı olarak kurtlanma yapar. Toprağı sertleştirip su tutma kapasitesini minımuma indirir. Toprağın sertleşmesine ve ömrünün kısalmasına sebepolur...
Merhaba arkadaşlar,
Bir başlıkta Sayın Malina'dan aldığım uyarıyı sizlerle de paylaşmak istedim.
Önce hepimizin bu başlığı dikkatle okuması gerekecek.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11788
Dikkatle diyorum çünkü , başlığı okur okumaz mesaj temizlemeye giriştim.( Bilgi ya da soru içermeyen mesajlarımı) Ve de çiçeklerine övgüler yazdığım arkadaşlarımın teşekkür mesajları Malina'nın forumda uyardığı gibi havada kaldı.
Ben bundan sonra Sayın iklimsiz'in forumda önerdiği "Teşekkür, temenni, istek, beğeni vs. içeren yazışmaların, özel mesaj aracılığıyla yapılması daha doğru olur." yöntemini kullanacağım. Özel mesajların temizliği bize düştüğü için yönetime, en azından bu konuda yük olmayacağız. Mesajlarımızın çoğunu kutlama ve teşekkür mesajları oluşturuyor. Konu içinde bir sorunumuzun yanıtını ararken , bazen onlarca sayfaya bakmak zorunda kalıyoruz.
Uyarı için teşekkürler Sayın Malina...
tilsim88
23-06-2009, 14:50
Merhabalar.Annemin uzun istek üzerine zorla ayırttığı yarularımı size sunuyorum.Ayırtmasının nedenide komşulara çiçeklerimi satacağını söylemesiymiş.Tabi ben bunu kapının çalması ve yavrularımın hepsinin gözümün önünden gitmesi üzerine anladım:DAma iyi oldu.Yeni üreteceklerim için yer açıldı:p
Tabi tekrar bu yoğun istek üzerine menekşe istenirse satmayı planlıyorum.Çünkü yavrulayacak 48 bardak ve saksı menekşe var.Bunların yarısı yavrulu yarısı yolda.
Çiçek coşturana gelince her sulamada yazar üstünde ancak ayda bir kez öneririm.
Birde yaprağın tutmamasından korkuyorsanız köklendirme hormonu kullanın.Gövdeden ayırdığım yavrularda kullanıyorum.Birde siz gibi değerli dostlarımdan aldığım yapraklarda;)
sayın fatihbrk,
aranıza fazla katılamasamda forumu takip ediyorum,köklendirme hormonunu nereden buluruz,
dilek-ce
23-06-2009, 16:29
selamlar, uzun süredir siteyi takip etmeme rağmen aranıza yeni katıldım. Bıkmadan usanmadan tüm mesajları okudum. En kısa zamanda benimde menekşelerimi görmenizi istiyorum sizin sayenizde yapraktan menekşe bile tutturabildim
sayın fatihbrk,
aranıza fazla katılamasamda forumu takip ediyorum,köklendirme hormonunu nereden buluruz,
Sayın Tılsım88 köklendirme hormonunu zirai ilaç satan her yerde bulabilirsiniz.
Merhaba Fatih,
Menekşede kullanılabilecek toz hormonu buldum sonunda.Selahattin Beyin önerisiyle ekip2004' den 2 paket getirttim. 50 gramlık ambalajı var. Ancak üzerinde "Evde hullanmayın" filan yazıyor. Korktum , paketi açamadım bile. Temin ettiğim kişiye mesaj yolladım. " Tehlikesi nedir?" "Buharlaşır mı?" diye... Malesef 1 hafta olmasına rağmen yanıt gelmedi. Sen hormonun kalanını nerede muhafaza ediyorsun? Eldiven. maske filan diyor açıklamasında. Ürktüm açıkcası...
Şu sıralar menekşelerde köklendirme hormonuna da gerek yok. Yaz havasında nereye menekşe yaprağı sokarsanız tutuyor...
Sevgili Faruk,
Sokuşturduğumuz yapraklar için tavsiye ettiğiniz şartlar nelerdir? Benimkiler gölge ama sıcak ve havadar bir ortamda. İki günde bir, bir kaç fıs su veriyorum. Bu durum 19 Mayıs'tan beri sürüyor. Hala tık yok:mad:
Sanırım kimimiz eli yeşil olarak doğuyoruz. Ne yazık ki ben onlardan biri değilim. Köklü yetiştirmede sorunum yok ama iş çeliğe gelince tıııssss:D
Sevgili Faruk,
Hormonu menekşe için istemedim aslında. Benim bir karanfilim var, tohumdan üretmeyi başaramadım henüz. Çelikten de üretememiştim. Şu an bir çeliğim sıvı hormonla filizlendi. Hormon aranmam o nedenle idi. Uyarı için teşekkürler.
Bu arada hemen sorulara başlayarak bunaltayım seni. Bardağa ısladığım yaprak yoğun bir şekilde köklendi. Yavru yok. Toprakla buluşturmak için yavrunun oluşmasını beklemeli miyim?
Not: Yapraklar sizin ellerinizde hemen tutuyor. DefneD'nin yazdığı gibi 2 aydır toprağa ektiğim çeliklerde, ölenlerin dışında, hiç gelişme yok
Sevgili Defne sera olmadan dışa yaprak dikeceksem kalın uzun saplı olan yaprakları tercih ediyorum. Daha fazla dayanıklı oluyorlar. Yapraklarınızı 19 Mayıs ta diktiyseniz daha 2 ya da 3 haftalık zamanları var. Biraz daha sabretmeniz gerekecek...
Sevgili Defne sera olmadan dışa yaprak dikeceksem kalın uzun saplı olan yaprakları tercih ediyorum. Daha fazla dayanıklı oluyorlar. Yapraklarınızı 19 Mayıs ta diktiyseniz daha 2 ya da 3 haftalık zamanları var. Biraz daha sabretmeniz gerekecek...
Sabır sabır ya sabır......:D
Teşekkürler Faruk. Uygulamalarıma itiraz etmediğine göre aynen devam ediyorum.
İyi geceler:)
Heyecan yaptım şimdi. Bu kökleri zedelemeden nasıl dikebilirim acaba?
Sevgili Faruk,
Unutmuşsun tabii. Şaşırtma sırasında telef etmiştim çeliklerimi :)
"Yaprağı çıkar, yeniden aynı yere dik" demeni yanlış algılayıp, zavallı minik köklerini çıtırdatarak çekmiştim.
Merhaba Arkadaşlar,
mihrimah arkadaşımız daha önce sözünü ettiği çeviriyi yaptı. Hepimizin faydalanacağı çok yararlı bilgilere ulaşmak istiyorsanız burayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16274) tıklayın :)
Merhaba Fatih,
Menekşede kullanılabilecek toz hormonu buldum sonunda.Selahattin Beyin önerisiyle ekip2004' den 2 paket getirttim. 50 gramlık ambalajı var. Ancak üzerinde "Evde hullanmayın" filan yazıyor. Korktum , paketi açamadım bile. Temin ettiğim kişiye mesaj yolladım. " Tehlikesi nedir?" "Buharlaşır mı?" diye... Malesef 1 hafta olmasına rağmen yanıt gelmedi. Sen hormonun kalanını nerede muhafaza ediyorsun? Eldiven. maske filan diyor açıklamasında. Ürktüm açıkcası...
Sevgili Maki01 bana böyle bir uyarı yapılmadı ve hala sağım:D
Sanırım içeriği farklı olabilir ama bildiğimiz toz yani:D
Menekşeler mum çiçeklerini kıskanmaya başladı Fatih'cim. Hormonla ilgili beklediğim mesaj geldi. "Kullandıktan sonra paketi tekrar bantlayın, sorun olmaz" dediler de yaprak kalmadı çelik alınacak :) Daha doğrusu kendisi yanlışlıkla kırılmamışsa , kıyıp da yaprak koparamıyorum . Elimin altında bulunsun, birgün denerim. Suya ısladığım bir yaprak var. Yaklaşık 1 haftadır suda. Bunu sudan çıkarıp denesem olur mu sence?
Sayın Nila_y ebruli çalışmasını fotoğraflayarak anlatma imkanınız varmı acaba?
Merhaba nilay,
Hoşgeldin aramıza. Forumda size göre eski, menekşede ise tüm arkadaşlardan yeniyim sanırım. Sorularla Sn.Faruk'u daraltan üyeyim :) Sağolsun hiçbir sorumu cevapsız bırakmadı. Eee size de sormak zorundayım gerçekten. İki yaprağı birbirinden ayırmadan toprağa dikmeyi nasıl yapıyorsunuz?
maki01: Henüz bir yapraktan menekşe çogaltmayı beceremeyen forum kişisi :)
Bir ara uygulamalı olarak fotoğrafını çekip foruma koymaya çalışacağım.
Bu arada unlu bitlerden sanırım kurtulmaya başladım.
bernacyhn
26-06-2009, 12:03
Faruk abim Gülden ablamdandan gelen yavrulayan yaprakların resimlerini koymamı istemişti ben de onları ekliyorum şimdi
bernacyhn
26-06-2009, 12:04
sonuncusu...
merhaba menekşe sever arkadaşlar, yıllardır forum takip edip üyel olmama rağmen hep sessiz kalmış sizleri takip etmiştim fakat köklendirme hormonu denemelerimdeki başarısızlıklarım beni çok üzdü; Fatih beyin ve bazı arkadaşların bahsettiği gibi hormon denemelerimde başarısız oluyorum ve büyük ihtimalle de kendi sabırsızlığım ve bilgi-tecrübe eksikliğim de bu konuda en büyük etken;toz hormonu nasıl tatbik edicem sulandırıp içerisinde mi bekleticem yoksa sapı ıslatıp daldırma mı yapıcam daldırma yoluyla yaptığım denemelerde hemen hemen bütün saplarda çürümeler oldu sanırım dozu ayarlayamadığımdan yaprakta yanmalar oluyor, kullandığım hormon %o5 İBA&%o5 NAA içeren massplant isimli bir malzeme (umarım ticari isim kullanmamda bir mahsur yoktur) konuyla ilgili cevap yazacak ve bilgilerini paylaşacak dostlara sonsuz teşekkürler.
bernacyhn
26-06-2009, 16:14
Sevgili avukat, sizi yeniden aramızda görmek çok güzel. Yukarda gördüğünüz fotoğraflardaki yavrular tamamen daldırma yöntemiyle üretildi ve ben sadece torf kullanıyorum. Sapı ıslatmanıza da gerek yok can suyunu vermeniz yeterli. Bir de bu şekilde deneyin. Eminim yeni yavrularınız olacaktır.
merhaba menekşe sever arkadaşlar, yıllardır forum takip edip üyel olmama rağmen hep sessiz kalmış sizleri takip etmiştim fakat köklendirme hormonu denemelerimdeki başarısızlıklarım beni çok üzdü; Fatih beyin ve bazı arkadaşların bahsettiği gibi hormon denemelerimde başarısız oluyorum ve büyük ihtimalle de kendi sabırsızlığım ve bilgi-tecrübe eksikliğim de bu konuda en büyük etken;toz hormonu nasıl tatbik edicem sulandırıp içerisinde mi bekleticem yoksa sapı ıslatıp daldırma mı yapıcam daldırma yoluyla yaptığım denemelerde hemen hemen bütün saplarda çürümeler oldu sanırım dozu ayarlayamadığımdan yaprakta yanmalar oluyor, kullandığım hormon %o5 İBA&%o5 NAA içeren massplant isimli bir malzeme (umarım ticari isim kullanmamda bir mahsur yoktur) konuyla ilgili cevap yazacak ve bilgilerini paylaşacak dostlara sonsuz teşekkürler.
Sayın Avukat aramıza tekrar hoş geldiniz.
Köklendirme hormonu fazla kullanımı çiçeğin sapını çürütüyor bunu önlemek için ben bazı şeyler yapıyorum.Yaptıklarım:
*2 çay kaşığı torfa yarım ya da bir çay kaşığı köklendirme hormonu ekleyipbu karışıma menekşe yapraklarını daldırıp çıkartıyorum.
*Dikmek için açtığım küçük çukurcuklara az miktarda hormonu iiçine döküp yaprağın ucu değecek şekilde dikiyorum.
Benim çürütmemek için yaptığım şeyler bunlar.
Merhaba menekşeseverler:);Afrika menekşeleri sadece salon bitkisi olarak mı yetişir. Adı afrika menekşesi olduğuna göre sıcağa dayanıklı olmaz mı? Eskiden çok güzel menekşekerim vardı çeşitli nedenlerle bakamadım, öldüler. Şimdi yine yetiştirmek istiyorum ama kapalı alanda çiçek bakamıyorum.Bir arkadaşım değişik renklerde menekşe yaprakları verdi. Çimlendirip yetiştirmeyi deneyeceğim. Balkonda bakabilir miyim. Selamlar
toz hormonun kullanımı konusundaki çaresizliğimi duyup cevap yazan sevgili bernacyhn ve fatihbrk başta olmak üzere bütün forum arkadaşlarına teşekkürler, sizlerin tavsiye ettiği yöntemleri de muhakkak deneyeceğim,umarım başarılı olurum.
Galiba sonunda başarıyorum. iki hafta oldu hala yaprak sapasağlam, canlı duruyor. Herhalde yavru verir artık değil mi? Fazla güneş ışığı almayan aydınlık bir ortamda duruyor ve sürekli nemli tutuyorum toprağını
89752
Yıllardır menekşe yetiştiriyorum. Bu konuda hiç başarılı değildim. Hiç pes etmeden sürekli menekşe aldım. Menekşelerim ilk defa bu günlerde sitenizi takip ettiğim günden itibaren çok güzel oldular. Yakında resimlerini göndereceğim.
bernacyhn
27-06-2009, 21:57
Sevgili nurser, menekşenizi çok dik yerleştirmişsiniz toprağa en kısa zamanda yerinden çıkarıp daha yatay şekilde dikin eğer köklendiyse bu onun için şaşırtma olur daha bir kuvvetle sarılır toprağına. Hem de yavrularını daha kısa sürede verir. Bİr de çok derine dikmemenizi tavsiye ederim. Kolay gelsin,
Sevgili nurser, menekşenizi çok dik yerleştirmişsiniz toprağa en kısa zamanda yerinden çıkarıp daha yatay şekilde dikin eğer köklendiyse bu onun için şaşırtma olur daha bir kuvvetle sarılır toprağına. Hem de yavrularını daha kısa sürede verir. Bİr de çok derine dikmemenizi tavsiye ederim. Kolay gelsin,
Topraktan çıkarmaya çalıştım ama toprağa oldukça sıkı bir şekilde tutunmuş sanırım köklendi. zarar vermekten korktuğum için zorlamadım. Bu şekilde kalsa olmaz mı?
ayşe gül
28-06-2009, 11:53
yapraklarımdan 1tanesi yavruladı. Ama toprağın altında daha! (dayanamayıp bakıyorum)Yaprakları dikeli 29 gün oldu.
yapraklarımdan 1tanesi yavruladı. Ama toprağın altında daha! (dayanamayıp bakıyorum)
Sakın sakın çıkartmayında bakmayın da neden diyecek olursanız küçük bir dokunma zedeleme gibi bir şey olursa yaprakta çürür yavruda.
bengi_su
28-06-2009, 17:22
Buda benim Özlemcimden gelen yapraktan yetiştirdiğim pembişim çok tatlı dimi:D
bengi_su
28-06-2009, 17:23
Kendi yaptığım ebrulimdede tomurcuk var arkadaşlar bakalım pembemi olcak pembe-beyaz ebrulimi pembe tarafında tomurcuk:)
Sevgili Bengi su hakikaten zor olanı başarmışsın tebrik ederim seni. Yapraktan menekşe yetiştirip çiçeğini görmek herkese nasip olmuyor. Darısı benim yavru menekşelerin başına. Sevgili Bengi su yapraktan yavrular oluştuktan kaç ay sonra çiçeklenmeye başladı?
bengi_su
28-06-2009, 18:54
Faruk bu iki yıl falan oluyor ama benim bu bir senedir tomurcuklu ama büyütememişti tomurcukları kışın malum bizim ev mahvetti çicekleri geçen kışta dondan kurtardıklarım yavruların arasındaydı ama geçen sonbahar bir menekşem daha çicek açtı o ortalama bir sene kadar ama hiç güneş görmemişti geçen sene sonbaharda küçük ebrulimi diktim oda işte bu sene ilk baharda çiceklendi tomurcuk var benimkiler ortalama 1 sene çok zor çiceklenenler iki yılı buluyor ama uygun şartları sağlayabilsem diktiğim yıl bile çiceklerini görürürm sanırım
bengi_su
28-06-2009, 18:56
Korkuyordum menekşeler yancak die ama sabah öğlen akşam güneş gördükleri bir yerdeler şimdi tülüde çekmiyorum önlerine kapalı fazla hava almayan bir odadalar terasta elektrik akımına bırakmıyorum onları çok etkileniyorlar pence kapı açıp önlerine menekşeleri koymayın mahvoldu geçen yıl ilk baharda menekşelerim birde ortam sıcaklığı sabit sanırım yaradı terasım onlara iki haftaya kadar ebruli denemem sonucunu verir eklerim resmini umarım başarmışımdır.:)
Bir yıl önceki dikimlerimin meyvelerini yavaş yavaş almaya başladım:DÇok sevindirici bir haberim var katmerli beyazım kendi üretimim olan beyazım açtı.
1. resimdeki kaktüs saksısında yani küçük bir saksıda,2.olanda büyük saksılarımın birinin ortasında.
Bunlarda ayırdığım ve yeni dikilen yapraklar.Yeni dikilen dediklerim ikinci hasat için:p
Nejla K.
28-06-2009, 20:15
Fatihcim, çok şirinler... Sanırım yeni sahiplerini bekliyorlar. Çiçeklerini de görmeni dilerim. Ne de olsa çiçekli alınır değil mi menekşe...
bernacyhn
28-06-2009, 20:22
Komşumuza arsızımdan vermiştim. Geçenlerde, çok yapraklandı hem de biraz yandı ikiye bölüp biraz temizler misin, dedi. Ben de bugn gelirken getirmesini söyledim. Bir baktım ki üstünde çiçeklerin olduğu yerde daha önce hiç görmediğim bir şey var. Ben onların tohum olduğunu düşünüyorum sizce nedir bunlar? bilen söylesin lütfen...
bengi_su
28-06-2009, 20:22
Menekşelerin çicek açma mevsimi gelmiş demekki:)
Sevgili Berna onlar yavru oluşumunu gösteren kapsüller. Senin mor menekşen artık gövdeden çoğalmak yerine tohum oluşturarak çoğalmayı tercih etmiş galiba.;)
ayşe gül
28-06-2009, 20:52
Komşumuza arsızımdan vermiştim. Geçenlerde, çok yapraklandı hem de biraz yandı ikiye bölüp biraz temizler misin, dedi. Ben de bugn gelirken getirmesini söyledim. Bir baktım ki üstünde çiçeklerin olduğu yerde daha önce hiç görmediğim bir şey var. Ben onların tohum olduğunu düşünüyorum sizce nedir bunlar? bilen söylesin lütfen...
evet tohum nette görmüştüm!
Benim menekşelerim çok çiçek açıyor ,yaprakları gelişmiyor. Neden olabilir? Bazı menekşelerimin orta yaprakları çok sert ve kısa.Geçenlerde babamın ağaçlar için kullandığı demirden sulandırarak verdim . Faydası olurmu? Yoksa yanlışmı yaptım?
rrumeysaa
28-06-2009, 21:50
Fatih bey, bardaktaki menekşelerin satış fiyatı hakkında bilgilendirmeyi ne zaman yapacaksınız.
Ben 1 ayı geçkin süredir bekledim ama menekşe köklendirip çoğaltmada muvaffak olamadım çürüttüm hep,başka çarem kalmadı gibi satın almaktan başka.
Yani kısmetse talip olacağım gibi menekşelerinize bi süre sonra.
bernacyhn
29-06-2009, 11:35
Yaşasınnn...
Fatihciğim sen benden hızlı ve azimlisin vallahi :) Sanırım senin satış için ortamın da var ben annemi ikna edemiyorum pazara çıkmaya. Sekiz sene tezgahtarlık yaptı aynı kabusa geri dönmek istemiyorum, diyor. İnternetten satış da çok pahalıya geliyor kar edemiyorum. Alıcı kargo parasını mı versin yoksa menekşenin parasını mı?? Karşı tarafa çok yük olacağı için almak isteyen olmayacak. Amaann neyse zaten sadece 4 büyük saksıda menekşem var onlardan çoğaltıp yeniden eski hallerine dönmelerini bekleyeceğim mecburen. O dört saksıdan biri emel ablamın zaten.
Fatihciğim darısı başıma canım benim için dua et çabuk büyüsünler benim kızçeler. Arkandan söylemeyeyimm kıskandım seni valla yalan değil :D Ama yanlış anlama kötü kıskanma değil. Asla. Umarımm çok çok güzel satışların olur.
Ortaklık işini bir düşün bence ilerisi için :D
*** menekşeseverler,bende menekşe delisiyim.Bu sayfaları her gün okuyorum çok beğendiğim resimleri pc ye kaydediyorum. Menekşe yetiştiriciliği hakkında bilmediklerimi öğreniyorum bu siteyi hazırlıyana binlerce teşekkür.
lalezan,menekşelerinin çok çiçek açtığından bahsediyorsun,bende çiçek açtıramamaktan şikayetçiyim.Menekşelerinin çok çiçek açması içen ne yaptın? çok merak ettim
Ben benimkilerin hergün dakikalarca başındayım,yapraklarını kaldırıp bakıyorum acaba tomurcuk varmı diye.Yapraktan yetiştirmiştim,İnan rengini bilmediğim çok menekşem var.
bernacyhn
29-06-2009, 19:51
Sevgili nahirep, benim çiçek açtırma yöntemim şöyle. Yapraklarının irileşmesi için biraz gölgeye alıyorum. Göz kararı yeterli derecede büyüdükten sonra aydınlık ve pencereye yakın bir yere koyuyorum. Bu ortam değişikliği benimkileri coşturuyor. Bir de sabahın o zararsız güneşini gerçekten seviyorlar. Sabah güneşini iyi alan ama öğlenleyin aydınlık ve direk güneş ışığından uzak bir yere alabilirseniz kızlarınız sizi sevindirecektir.
öyküekin
29-06-2009, 21:26
Bende en kısa zamanda sizlerle menekşelerimi paylaşmak istiyorum. çok uzun zamandır sitenizi ve çok güzel menekşelerinizi takip edeyorum tek kelimeyle sizinkilerde muhteşemler
.mesela humik asiti sizlerden öğrendim ama daha neler olacagını görmedim.resimlerimi iletebilmek umuduyla.......
Nahirep,eşimin maden suları sağolsun :))) ayrıca yaşadığım bölge orman açısından zengin ve doğal suyu bol, neredeyse her yerden su çıkıyor. Bende o suların içerisine maden suyu karıştırıyorum. Mineral açıdan oluşan bu kokteylle menekşelerimi suluyorum (Şehir şebeke suyu kullanma çünkü klor olumsuz etkiliyor.) yapraktan çok çiçek veriyor. İşte size bir örneğinin resmi
Nihayet menekşem yavruladı desem de inanmayın. Mantar çıktı 2 tane. Nasıl oldu anlamadım :eek:
90314
Bunlar benim minik kuşlarım..Toprak kaplarda olanlar sevgili Faruk' un gönderdikleri.. Farukcuğum çok teşekkür ederim..Hepsi birbirinden sağlıklı bebeklerin:)
Bravo Maki:) Yabani mi kültür mü?:D
Benim menekşeler (topu topu 2 saksı) kötü günler geçiriyor. Kalorifer peteğinin üzerinde duruyorlardı, arkalarında da perde vardı. Sanırım rüzgar perdeyi havalandırmış, perde de menekşeleri havalandırıp yere fırlatmış. Eve geldiğimde yüz üstü yere yapışık halde buldum. Çiçekleri, yapraklarının bir kısmı telef oldu. Şimdi yerlerini değiştirdim, toparlanmaya çalışıyorlar.
sadpotter
01-07-2009, 20:51
Aradığı tek şey, sevgi ve şefkat...Tüm canlılar gibi.(29 haziran 2009 tarihinde İzmir / Çiğli de çekildi) Selamlar. - Sadpotter - .
Sevgili Maki01, inanın özel yaptığım birşey yok.. Sanırım bu işte en önemlisi sabır.. Arkadaşlar iki ayrı yerden öğrendiğim bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum.. İstanbul' da ve Bursa' da iki tanıdığım, paket sütler bitince kutuyu veya şişeyi suyla çalkalayıp menekşelere döküyorlarmış.. Gördüm, oldukça sağlıklılar.. Bu işlemi uzun zamandır da yapıyorlarmış. İşin tuhafı ikisinin de birbirini tanımıyor olmaları:)
Sardunyalara üçü bir arada Nescafe veya çay, menekşelere sulandırılmış süt:) Hımmmmmm!! Menekşeler sağlıklı yaşamı tercih ediyorlar demek ki:D
Sevgili Faruk,
Benim mantarıma (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=455200&postcount=4380)da hayırlı olsun demeni ve de toprakta bir hastalık belirtisi filan olabilir mi ? diye yorum yapmanı bekliyorum :)
sadpotter
01-07-2009, 23:14
İlgi ve dileğinize teşekkür ederim sayın Katmer...Menekşelere süt kahve falan vermiyoruz elbette...Sadece dikkat ve özenle oluyor...Her canlı aynı bu dünyada...aylarca suladım, baktım diyemeyiz bir çiçeğe...Bir gün bile ihmal etmişsek; yüzü asılır...Hele ki...kurumuşsa artık onun için yapacak br şey yoktur!...Herşey zamanında, yerinde ve kararlı bir tutum...Tıpkı karşı tarafa gösterilmeyen bir ilgiden dolayı biten bir birliktelik gibi...
Size de teşekkür ederim sayın maki01. Menekşeleri yavrulatma işinde aceleci olmamak gerekiyor diye düşünuyorum.
sadpotter
01-07-2009, 23:17
Sevgili Faruk,
Benim mantarıma (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=455200&postcount=4380)da hayırlı olsun demeni ve de toprakta bir hastalık belirtisi filan olabilir mi ? diye yorum yapmanı bekliyorum :)
Mantar çok özel şartlarda ve nemli ortamlarda yetişir...Bizzat bir yabani mantar toplayıcısı olarak sizi kutlamam gerekir:-) Hastalıktan kaynaklanan bir durum değil orada mantar üremesi...Bence o mantarları koparmayın...Süs olarak kalsınlar orada...
Sayın Sadporter fotoğrafta ki menekşenizden çok başarılı bir yetiştirici olduğunuz çok iyi anlaşılıyor. Menekşeniz bu güzelliği yaptığınız ne tür bir bakıma borçlu?
Toprağı senin tarifinle hazırlamıştım sevgili Faruk. Steril torf, perlit, vermikulit karışımı. Mantarı söküp atmam yeterli o zaman. Teşekkürler :)
Özür diliyorum sadpotter, Faruk Beyin mesajına yoğunlaştığım için mesajını görmemişim. Mantara; toprağın nemini kontrol ederken; tesadüfen dokununca ürktüm aslında. 1 ay kadar önce evimize bir yarasa girmişti. İlk korkum devam ediyor hala. Mantara dokunamadım. Bir süre dursun o zaman . Menekşeme zarar vermez umarım.
Duyduğumda ben de şaşırdım, hem de iki ayrı yerde yaşayan yaşlı bayanlardan:))) Deneyimlerinden yararlanmak gerekir diye düşünüyorum...
sadpotter
02-07-2009, 11:04
Merhaba Faruk Bey, menekşeme ben de hayranım. Güzel olarak başka menekşe biraylerim de var tabi...Özellikle bu mevsimde bu resimdeki birey çok güzel bir örnekti ve sizlerle paylaşma gereğini hissettim. Bence işin kilidi önceden de söylediğim gibi, sevgi ve şefkatte...Bu ikilinin doğurmayacağı şey yok ki...Bir çok şey tavsiye edilse de; edilmedik kalan tek bir tanesi bile başarısızlığa neden olur...Ama işimizi severek yapıyorsak, başarılı olma şansımız çok yüksek olur (sevmek sadece okşamak seni seviyorum demek değildir; sevmek onun için her şeyi yapmaktır, sevmek bilgili olmayı gerektirir; bu da ona; onlara göstereceğiniz en fazla özen için gerekli! ). İşe buradan başlanıldığında; bazan kendimiz bile şaşırırız geldiğimiz noktadaki başarı düzeyine!...Biraz daha yüzeysel anlatmam gerekirse; gerçekten de belli bir sır yok!...Sadece dikkat ve özen gibi sevgi ve şefkatin bilgi ile yoğrulmuş alt dalları var...Daha da yüzeye inelim...Belki de; genel bitki yetiştirme kuralları başta olmak üzere; fazladan; doğru toprak, doğru kap, doğru ışık; ışığın gelme açısı ve şiddeti, uygun ama cereyan yapmayan bir havalandırma, doğru sulama, deneme yanılma yöntemi, (diğer yöntemler kadar fazla bilimsel olamasa da, özellikle bu tür uğraşlarda etkili bir metodtur). Kusura bakmayın; belki de emekli bir felsefeci oluşumdan olsa gerek; fazla uzattım...Selamlarımı sunarım. -sadpotter-
sadpotter
02-07-2009, 11:12
Toprağı senin tarifinle hazırlamıştım sevgili Faruk. Steril torf, perlit, vermikulit karışımı. Mantarı söküp atmam yeterli o zaman. Teşekkürler :)
Özür diliyorum sadpotter, Faruk Beyin mesajına yoğunlaştığım için mesajını görmemişim. Mantara; toprağın nemini kontrol ederken; tesadüfen dokununca ürktüm aslında. 1 ay kadar önce evimize bir yarasa girmişti. İlk korkum devam ediyor hala. Mantara dokunamadım. Bir süre dursun o zaman . Menekşeme zarar vermez umarım.
Mantar zehirli de olsa, yenilmedikçe zararı olmaz, evinize gelen yarasa ile bir ilgisi yoktur. Faruk Bey'in belirttiği gibi toprağınızda miselleri varmış önceden ve uygun ortamı yakalamışlar. Mantar konusunda kurulmuş çeşitli fan klüplerinde amatör ve profesyonel olarak mantar üreten üyeler, bizler gibi paylaşımlarda bulunuyorlar; neticede o da bir bitki çeşididir :-) alanımızın dışına çıkmaz :-) Selamlar -sadpotter-
mihrimah
02-07-2009, 11:32
Sevgili Faruk,
Sn. maki01, maşallah hayırlı olsun mantarlarınız. Ne kadar doğal bir ortam sağlamışsınız menekşelerinize. Bu doğallıktan yarasalar bile nasiplenmek istemiş demek ki:)
Şaka bir yana mantarlarınızı görünce biraz araştırma yaptım ve mantar yetiştirmenin hiç te öyle kolay bir iş olmadığını hatta evde yetiştirmenin çok ama çok zor olduğunu öğrendim.
agaclar.net > Bitki Dünyası > Bitkiler Hakkında Genel Konuşmalar > mantar yetiştiriciliği
başlığına bir bakın.
Tebrik ederim.
Teşekkür etsem mantara emek veren arkadaşlarımıza ayıp olacak Sayın mihrimah :) Sağolun araştırmanız için. Bu arada evim Adana'nın en yeşil bulvarlarından birinin üzerinde. Yarasalar gece olunca uçuşa geçiyor. Tel kapıları kapatmayı unutmuşsan davetsiz misafir olabiliyorlar. Evden çıkarmak da çok zor.
Sayın sadpotter,çok akıcı bir yazım diliniz var, zevkle okunur türden. Doğru toprak , doğru kap ile devam eden doğruların, menekşeler için neler olduğunu bizimle paylaşırsanız sizin menekşeleriniz gibi güzel menekşeler yatiştirebiliriz. Eminim sitemize üye olan arkadaşlar, araştırmacı kişiliğiyle bir araya gemişlerdir. Paylaşmak, öğrenmek ve öğretmek için...
Öğrenciniz olmaya hazırız :)
Değerli arkadaşlar daha önce sorunumu sizlerle paylaşmak için yazdım ancak ilgileneniz olmadı. Umarım bu sefer sorumun cevabını alabilirim. Şimdiden teşekkür ederim. Sorunum menekşelerimin çok çiçek açması ve bir türlü yapraklarının çoğalmaması, bu sebeplede yaprak dikerek menekşelerimi çoğaltamıyorum.
mihrimah
02-07-2009, 20:36
Sn. Lalezan
Aslında bir önceki mesajınızdaki menekşenizde epey yaprak vardı, çiçekleri daha çoktu tabi. Her ikisi de yaprak alınmayacak kadar küçük değiller. Çiçeğinizi de güçsüz bırakmamak için, ilk resimdekinden 4-5 tane bundan belki 2-3 tane alabilirsiniz.
Ama çiçeklenme döneminin bitmesi lazımmış okuduğuma göre. Ben çiçekteyken almıştım yapraklarını, yapraklar çok kolay çimlendi ama zor toparlandı anaç bitkiler.
Bahsettiğiniz şekilde sulamadan kaynaklanıyor olabilir böyle olması. Çiçekleri hiç bitmiyorsa da en azaldığı dönemi seçin.
Ne diyelim, böyle sorun dostlar başına...
mihrimah
02-07-2009, 20:58
Bir de şu (http://agaclar.net/forum/showthread.php?p=455692#post455692) başlıkta yazılanları bir inceleyin isterseniz.
Stres altındaki bitkiler fizyolojik olarak büyüme göstermez. Bir an önce çiçeğe geçip neslini devam ettirmeye çalışır. İyi koşullarda yetiştirilen bir bitki ise fizyolojik olarak gelişimini sürdürür çiçeklenmeye geç geçer. Geççtiği zaman ise fazla çiçek vermez. Örneğin bazen nergisler dikilirken altlarına kremit parçalar konur. Bu sayede bitki derine kök salamaz ve fazla çiçek verir. Ama şunu unutmamak lazım bu tip girişimler bitkiyi her zaman yıpratır.
Bitkiyi olması gerekenden daha küçük bir kapta bulundurmak çiçek ve meyve oluşumuna yönlendiriyor. Aynı bitkiyi daha büyük kaba aldığımızda sadece beden olarak büyüyor. Bu yüzden pek çok serada, küçücük tüpler içerisinde tek tük de olsa meyve veren bitkilere rastlıyoruz.
Şimdi elimde bulunan 4 melissa'yı küçük tüplere aldım. Bakalım durumunda bir değişim olacak mı?
Bu fikre tamamen katılmaya başladım. Deneyimlerim sonucunda dediklerinizin doğru olduğunun göstergesi öyle çok ki.
Kışın bir limon ve bir kamkat aldım. Kamkatı büyük kovaya diktim. Evde başka büyük saksı olmadığından ve hava kötü diye çıkıp almaya da üşendiğimden limonu küçük saksıya aldım. Sonuç kamkatımı kaybettim, limon çılgın gibi çiçek ve meyve verdi, şimdi iki limon büyütüyor.
Ne zaman küçük bir fideyi büyük saksıya alsam bırakın çiçek meyve, bitkiyi kısa sürede kaybediyorum.
Evet bu tip yöntemler bitkileri erken meyveye geçmesini sağlıyor. Kuraklık, yaralanmalar, kök salımının durması vb. gibi durumlar bitkiyi strese sokabiliyor. Bu olay hormonların etkisiyle oluşan içgüdüsel bir tepki. Bitki bu şekilde yok olacağının farkına varıyor ve çoğalmak için erkenden çiçeklenmeye geçiyor. Bu şekilde erken ve fazla bir çiçeklenme olsa da meyvelerin ve çiçeklerin kalitesinde büyük bir kayıp söz konusu oluyor. Örneğin bakımsız bir çekirdeksiz üzüm veren asmanın çekirdekli üzüm verebilmesi gibi...
mihrimah
02-07-2009, 21:01
Afrika menekşesi büyüten arkadaşların da daha önce bahsettiği bir durum vardı. Büyük saksıya geçirilen menekşeleri yaprak çoğaltmaya başlıyor ve bunla uğraştığı için çiçek vermeyi bırakıyordu. Ta ki kökler yeni saksının duvarlarına ve tabanına değene kadar.
Sulama şekliniz bir etken olabileceği gibi, saksıları da küçük gelmiş olabilir.
Daha deneyimli arkadaşların da bu konuda yorum yazmasını bekliyoruz.
Sayın Mihrimah
Cevabınız için teşekkür ederim aslında menekşelerimin çok çiçekli olması benimde hoşuma gitmekte ama canlı yeşil renklerdeki yapraklar arasında çiçekler daha güzel gözüküyor. Ancak az yapraklı menekşelerimin yapraklarını onları üretmek içinde olsa koparmaktan korkuyorum sanki bana küsüp bir daha bu şekilde çiçek vermiyecek sanıyorum ama tavsiyenize uyacağım sulama şeklinde değişiklikler yapacağım, umarım başarırım ayrıca sonuçtan da sizleri haberdar ederim.
sadpotter
03-07-2009, 09:31
Sayın maki01, ben de aranızdan birisiyim, yetiştiricilik konusunda herhangi bir iddia içinde değilim. Şimdiye kadar olan gözlemlerim ve sürekli öğrenerek geliştirmeye çalıştığım bilgilerimin bir sentezi, karşıma bu güzelliği çıkardı. Bu forumda yeteri kadar, hatta kafaları karıştıracak ölçüde yeterinden de fazla bilgi var...Menekşelere süt vermek gibi :-) .Ben tekrar sulamaya dikkat çekmek isterdim.
Kulllandığım toprak sürekli nemlidir. Sularken yavaşça vermek gerekiyor suyu; toprak biraz doyunca, ve nemini kaybetmeğe yüz tuttuğunda tekrar vermek gerekiyor. Bu günde iki kez olabileceği gibi, iki gün kadar ara ile de olabilir, bitkinin suyu kullanmasına bağlı olrak tabi. Yazın hali ile bu aralıklar kısalacaktır. Sanırıyorum ki kural olan toprağı sürekli hafif nemli tutabilmektir.
20 günde bir gibi tavsiye edilen dozlarda uygun gübre verebilirsiniz. Bitkinin gübre isteyip istemediğini az çok kendisini belli edecektir. Güneş, benim menekşelerimin bulunduğu yere öğleden sonra geliyor ve tül perde ardından, ancak ortada kalan dar bir bölümden sınırlı bir süre doğrudan akşam üzeri güneşi alıyorlar.
Menekşeleri gerek yetiştirmek gerekse de çoğaltmak için şimdiye kadar torf kullandım; Üretmek için, saplı yaprak ve yahut yaprağın kendisini kullanıyorum. Çimlenme bana uzun süre alıyor gibi geliyor. Şimdi suda üretmeyi denemeye başladım.
Bu konularda size ve hepimize yardımcı olacak değerli arkadaşlarımızın çok değerli çalışma ve paylaşımları forumumuzda vardır. Sorularınız olursa severek cevaplarım. Ancak ilk yazımda söylediğim gibi; sanırım herşeyin başı olan sevgi ve onun gerektirdikleri, burada da genel bir kural olarak net bir biçimde karşımızda...Sevgi, çok hatayı affettirir, ama her seferinde kırılarak; fakat hatalar artık ihmal haline dönüşmüşse sevgi küser...İzmir'den selamlar -sadpotter-
Sayın Lalezan menekşelerin çok yapraklı geniş bir çembere sahip olması için benim yaptıklarımı size kısaca belirteyim:
Öncelikle hiç güneş ışını almayan fakat bol aydınlık alan bir yer belirliyorum. Aydınlık derken pencere hizasının 1 saksı boyu altı bir seviye belirliyorum pencere önünde. Bu benim evim için kalorifer peteğinin üzeri oluyor. Bu yöntemi deneyerek yetiştirdiğim menekşelerim gün ışığına erişmek için hem yaprak saplarını uzatıp yaprak ayalarını genişletiyorlar. Hem de çiçekten ziyade bol yaprak verip çemberlerini genişletiyorlar.
Diğer bir uygulama ise isteğe bağlı tabii ki:Evimde yarı güneş alan bir yer belirliyorum. Bu genellikle tül arkası oluyor. Tül arkası derken biraz daha geride olması lazım. Ayda 1 kez 1 litre su da yarım çay kaşığı demir gübresi eritip saksı altından veriyorum. 2-3 uygulama sonunda yaprak kısımlarımda artış,genişleme ve koyu yeşil bir renk elde ediyorum.
Bu uygulamaları isteğe bağlı tercih edebilirsiniz. Ben denedim başarılı oldum Sayın Lalezan...
Sayın Faruk Bey bana aktarmış olduğunuz deneyimleriniz için çok teşşekkür ederim. Evet gerçekten haklısınız menekşelerim hem çok aydınlık hemde sabah güneşini direkt alan cam kenarında, tül arkasında bir yerde. Bende bundan böyle sizin gibi pencere hizasının altında bir yerede menekşelerime bakacağım.
Şu anda gönderdiğim resim yavrusunu alabildiğim bir kaç menekşemden biri oda gördüğünüz gibi hemen çiçeklendi. Tekrar teşekkür ederim.
Crocus Şen
03-07-2009, 17:50
Bugün çok kötü bir görüntüyle karşılaştım arkadaşlar,benim miniklerimin birinin kenarında minik bir solucan gördüm!Çok sinirim bozuldu,hemen miniğ alıp başka bir yere transfer ettim,o saksıyı da toprağıyla beraber attım.Kesinkle toprağını çiçekçiden alıyorum,sulamadına da içm suyundan koyuyorum ama çok üzüldüm,neden kaynaklanmış olabilir sizce?
Sevgili Crocus menekşenin hazır toprağının içine bahçe toprağı mı karıştırmıştın? Eğer bahçe toprağı karıştırdıysan sterilizasyon için bahçe toprağını yüksek sıcaklıkta belirli bir süre fırınlaman gerekiyordu...
Sayın Lalezan Tokat a gelen güneş ışınlarıyla İstanbul ve çevresine gelen güneş ışınları arasında çok mu fark var acaba sizin yavrunuz bu halinde çiçeklenirken benimkiler gelişmiş oldukları halde çiçeklenmiyorlar. Çok ilginç geldi bana. Yavru menekşenizin minyatür boyutlarda çiçeklenmesi şaşkınlık verici. Maşallah...
bernacyhn
03-07-2009, 19:22
Benim de arsızım küçücükken çiçeklenmişti adeta coşmuştu çiçeğe boğulmuştu. Benim odam da sabah güneşini direk alıyor ve gün boyu çok aydınlık oluyor. Cam hizasında tül ardında duranlar gerçekten coşuyor. 4. katta oturuyor olmamın etkisi sanırım. Şimdi menekşelerim duvar dibindeler ve aylardır çiçek açmıyorlar. Öğleden sonra güneş almaması cam önünde duran menekşelerin yanmasını engelliyor kalorifer peteklerinin üstünde mermer koymalıyım en kısa zamanda. Yoksa kedim Zarife deviriyor saksılarımı.
Crocus Şen
03-07-2009, 19:25
Sevgili Crocus menekşenin hazır toprağının içine bahçe toprağı mı karıştırmıştın? Eğer bahçe toprağı karıştırdıysan sterilizasyon için bahçe toprağını yüksek sıcaklıkta belirli bir süre fırınlaman gerekiyordu...
Yok yok asla bahçe toprağı kullanmıyorum Sevgili Faruk,çiçekçilerde satılan salon bitkileri için olan topraklardan alıyorum,şimdiye kadar hiç başıma gelmedi üstelik soluncana karşı ciddi bir fobim var..:(
Sayın sadpotter, teşekkür ediyorum paylaşımınız için. Ben taze menekşecilerdenim. Burada tanımaya çalışıyorum menekşeyi. 1 saksı menekşe ile girdim bu başlığa, şu an 25 saksı menekşem oldu. Bu arada 3 saksı menekşemi de aşırı ilgiden kaybettim. Fazla kurcaladım onları. Adana sanırım menekşeler için fazla sıcak. Işık alsınlar derken , sıcaklık kötü etkiliyor.
Lalezar kutluyorum seni, nasıl çiçekleniyor bu kadar minicikken. Gübreyi hangi aralıklarla veriyorsun? Bir sırrı olmalı bu güzel menekşelerin :)
Yine bir soru :) Menekşeler yılda kaç kez çiçek açar?
Teşekkürler...
Sayın maki, yaprakları gelişsin diye sadece birkez onbeş gün önce,demir verdim.Ben daha öncede belirttiğim gibi ,ormanı bol ,doğası güzel olan bir yerde yaşıyorum.Dolayısıyla kaynak suları bol.Bu suların içerisine bir şişede maden suyu katıyorum bu karışımla menekşelerimi suluyorum..Sanırım menekşelerim buyüzden çok çiçeklendi.
Sonunda ilk yavru oluştu. Özellikle sevgili Faruk'a teşekkürlerimle...
90714
Sardunyalara üçü bir arada Nescafe veya çay, menekşelere sulandırılmış süt:) Hımmmmmm!! Menekşeler sağlıklı yaşamı tercih ediyorlar demek ki:D
:dilli: Benim sardunya dostu arkadaşımın üçü bir aradası ve benim çayım:D Hiç şikayetleri yok DefneD güzel büyüyorlar.
Menekşe yaprakları aldım üçü bir arada sohbetinden sonra arkadaşımdan. Henüz sudalar. Alışveriş yaptığım bahçe malzemeleri satan dükkanda toprak bitmiş. Pazartesi getireceğim dedi, bekliyorum. Hemen okulun karşısında olduğu ve fazla yorulmam gerekmediği için oradan alıyorum bazı ihtiyaçlarımı. Yani pazartesi günü yaprakları saksı ve toprakla buluşturacağım:)
Bu arada evdeki menekşem anladı sanırım arkadaş geleceğini minik minik yaprak vermeye başladı. Bu gidişle çiçeğini de göreceğim galiba;)
nermintekin
05-07-2009, 10:35
Sayın maki, yaprakları gelişsin diye sadece birkez onbeş gün önce,demir verdim.Ben daha öncede belirttiğim gibi ,ormanı bol ,doğası güzel olan bir yerde yaşıyorum.Dolayısıyla kaynak suları bol.Bu suların içerisine bir şişede maden suyu katıyorum bu karışımla menekşelerimi suluyorum..Sanırım menekşelerim buyüzden çok çiçeklendi.
sayın lalezan menekselrıme demır verdım demısınız.bıraz acıklarmısınız.vıtamın demır mı yoksa gübre gıbı bırseymı.benı aydınlatırsanız memnun olurum.tesekkürler simdiden;)
Sayın Nermintekin,demir toz şeklinde, sulandırılarak kullanılabilen bitkilerin yaprak gelişimi için hazırlanmış bir gübre. Bende bu formdaki arkadaşların bilgileri sayesinde öğrendim, daha yeni kullanmaya başladım.
Babam bu gübreyi bahçemizdeki yaprakları sararmış ağaçları için almıştı, içeriğini okuyunca hertürlü süs bitkileri içinde kullanıldığını gördüm..
Arkadaşlar bu güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim.. Bir kısmı ölümden dönen menekşelerim..Diğer minikler de dünyaya yeni merhaba dediler..
bengi_su
05-07-2009, 19:10
O arsız pembeden benimde var ebruliyi o ve beyaz katlı menekşemle yapmıştım şimdi tomurcukta:)) Bi düşünsenize bu pembenin içinde beyaz benekleri süper olcak:))
anyone0205
06-07-2009, 15:56
merhaba arkadaşlar, benim menekşemin 7 tanecik yaprağı kaldığını ve orta tarafınından yaprak beklediğim halde kahverengileştiğini söylemiştim daha önce. şimdi ben yine ortadan yaprak beklerken bi yaprağın kenarında iki adet yaprak oluşumu gördüm, yanlız şimdilik microskobik boyda olmalarına rağmen ne yalan söyliyim çok sevindim :D peki bu normal mi, yeni yapraklar böyle diğer yaprakların kenarından mı çıkıyor yoksa benimkinin kökü çürüdüde yeni bir oluşum ile yapraktan mı türemeye başladı, tecrübeli arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim ;)
Arkadaşlar ben çok kötü bir hata yaptım,menekşelerime tozlandı diye dün duş aldırdım.Çiçeklerinede su değdirdim. Bugün sabah herzamanki gibi onları ziyaret ettiğimde önceden açan çiçeklerin bozulduğunu gördüm .Ama yeni açan çiçeklerde neyseki birşey yok.Hatamı sizlerle paylaşmak istedim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.