PDA

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

sofistike
15-09-2011, 23:33
Gerçekten bu bir hastlık. Bir menekşenin size göz kırpmasıyla başlıyor herşey.
vee bir bakıyorsunuzki on hatta yirmilere gelmiş saksı sayısı, ve hepsi bir ayrı mutluluk.
Ama hastalıkları ve kayıpları insanın canını yakıyor.dilerimki elinizdeki menekşeler sizleri üzmek yerine sevindirmeye devam etsinler.

zencefil cicegi
16-09-2011, 00:26
Ayy resmen büyülendim masa üzerindeki menekseleri görünce bir yandanda üzüldüm kaybettikleriniz icin umarim birdaha basiniza gelmez.
Benim menekselerimde ortadan sürgün verdigi yeni kücük yapraklarda kuruma oluyor
neden acaba ne yapabilirim erkenden önüne gecmek icin
bir de sulama konusundan kök topragindanmi sulama yapayim yoksa saksi altindaki altliktanmi hangisi daha saglikli olur,yapraklarinin cogalmasi icinde bir cevap verirseniz sevinirim :)

Benim gelinlerimde bunlar :)
http://b1109.hizliresim.com/11/9/16/12842.jpg

İremsıla
16-09-2011, 17:58
Sevgili zencefil çiçeği,menekşeleriniz çok güzel ve sağlıklı görünüyor maşallah diyelim.sulamaya gelince,herkes farklı bende topraktan sulayanlardanım,fazla olmamak şartıyla,kök çürümesi yapabiliyor.bence siz bildiğiniz gibi sulamaya devam edin çünkü menekşeleriniz hallerinden oldukça memnun görünüyorlar.

Birde benim size sormak istediğim bir şey var,almanyada akrabalarım var ve afrika menekşesi olarak bilmiyorlar.siz hangi isimle alıyorsunuz merak ettim,umarım anlatabilmişimdir.sevgiler...

maki01
16-09-2011, 18:22
Sevgili zencefil çiçeği,

Gübreli suyu üstten yani topraktan verirken göbeğe geliyorsa, yeni yapraklar yanabilir. Normal sulamada da göbeğe yani büyüme noktasına su gelmemesine dikkat etmek lazım. Bunun dışında zararlılar da yeni yapraklardan başlayarak bitkiye zarar verebiliyor. Fotoğrafta büyüme noktasını , göbeği göremediğim için daha fazla yorum yapamıyorum.

Ancak menekşeleriniz çok sağlıklı görünüyor, sulama ile ilgili sorun yaşıyor olmanız akla daha yakın geliyor. Ellerinize sağlık.

fahriyee
16-09-2011, 19:01
Sevgili zencefil çiçeği;menekşeleriniz yakın zamanda alınıp saksı değişimi yapılmış gibi geldi bana. Eğer öyle ise eve ve saksısına uyum sağlayana kadar sıkıntı olur. Siz sulamaya dikkat ederseniz düzelir. Sulamayı da bu saksılar için üstten ve saksı kenarlarından yaparsanız iyi olur bence.

zappie
16-09-2011, 19:42
Birde benim size sormak istediğim bir şey var,almanyada akrabalarım var ve afrika menekşesi olarak bilmiyorlar.siz hangi isimle alıyorsunuz merak ettim,umarım anlatabilmişimdir.sevgiler...

Almanlar Usambaraveilchen derler. Ilk kesfedildikleri yer olan Tanzanya'daki Usambara daglarinin ismiyle anilirlar.

hüzün
17-09-2011, 19:34
Sevgili Nariel kayıplarınız için çok, üzüldüm geçmiş olsun.ben de çiçeklerimin çoğunu sıcaklar nedeniylekaybettim, tek bir yaprak kaldı menekşelerimden onu da kuzeye bakan balkonuma koydumumarım yaşatabilirim..

özlem11
19-09-2011, 09:13
Hiç gübre vs. Vermediğim halde sıcaktan bende çok kayıp verdim.:(

çetik
20-09-2011, 21:14
menekşelerim ve bunların keyfini çıkartan kedim çetik :)
246709

zappie
20-09-2011, 21:29
Masallah, yer sorunu yok galiba. Kocaman saksilarda kudurmuslar. :D

çetik
20-09-2011, 21:39
Şimdilik yok :D ama eminim olacak çünkü kendime engel olamıyorum :D

menekşecibaba
23-09-2011, 09:41
Evet , sulamaya çok dikkat etmemiz gereken bir zamana girdik. Hava sıcaklarının aniden 5-10 derece düştüğü bu günlerde sıcaklarda uyguladığımız bol sulamayı farkında olmadan devam ettirirsek bitkilerimizi kaybederiz.Oyüzden bu günlerde sulamayı mümkün olduğu kadar minumum a indirelim.Toprak kuruluğunu tesbit etmeden sulamayın.
Kolay gelsin.

kalanşo
23-09-2011, 11:57
menekşeleri çoooook seviyorum.Hele ki burada beyazını görünce bayıldım.Ben istanbul avrupa yakasındayım acaba beyaz menekşe bulacağım yerler var mı? bilen arkadaşlar varsa lütfen yardım etsin .Bu bir hastalık beyaz menekşe bulamazsam elim ayağım titrer:p

fahriyee
23-09-2011, 12:43
Beyaz menekşeyi büyük yapı marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Katmerli beyaz arıyorsanız İstanbul'da yaşayan arkadaşlardan yardım almalısınız.
İstanbul'da yaşıyor olsam anadolu yakasında bile değişik menekşe var deseler gider alırdım herhalde, bir menekşe aşığı olarak...

ntetik73
23-09-2011, 13:03
Kimse bana öneride bulunmamışş.. :( ağlamak istiyorum :(

fahriyee
23-09-2011, 13:08
İlk resim;Katmerciğim bu yavru picassomun ismini sen koy istedim.
2. de kök ucu kalınlaşmış, çok kez rastlıyorum bu duruma, acaba normal mi diye merak ettim.
3.eski çiçekli bir menekşem, öldü ama yaprağından çoğalttım inşallah çiçeklenir.
Raftakiler ise işyerinde şu an yetiştirdiklerim.
Bir de resimleri yanyana yüklemeyi becersem fazla yer kaplamamış olacağım...

fahriyee
23-09-2011, 13:18
Kimse bana öneride bulunmamışş.. :( ağlamak istiyorum :(

İlk resimde fotoğraf net olmayınca yorum yapılmamıştır, ama ben bakmışken söyleyeyim ki ağlamayın.
Toprak ilk iki resimde kötü görünüyor, ilk menekşeyi küçücük saksılara ayırın.2.resimdekine dokunmayın, toprak değişimi yaparsanız ölebilir. diğerleri gayet güzel, güle güle büyütün.
Bir de ilk 2 menekşeyi diğerlerinde ayrı tutun, canlanıp güzelleşene kadar. Hasta gibiler.Yaprak yedeklemeyi unutmayın, benden bu kadar...

a1919
23-09-2011, 13:33
Fahriyee hanım işyerinizdekilere bayıldım. Beyaz raflarda pembe saksılar çok şık olmuş.

İremsıla
23-09-2011, 16:09
Fahriyeciğim menekşelerine maşallah diyorum,başka söze gerek yok.kök kalınlaşmasına,bu aralar bende sık rastlıyorum,ben yaprağı koparıyorum hastalıklı gibi geliyor bana,bilmiyorum belki yanlış yapıyorum ama,o hali beni rahatsız ediyor bu yıla kadar karşılaşmadığım bir durum çünkü.birde o pembe saksıları nerden aldın öyle çok tatlılar.

fahriyee
24-09-2011, 15:22
Teşekkür ediyorum a1919 ve İremsılacığım.
Saksıları toptancılardan aldım canım.(belki fiyatını merak edersin, 70-75 kuruş diye hatırlıyorum) Plastik, tabağı çıkıntılı saksı altındaki deliğe giriyor. Katmer duymadan söyleyeyim ki tabanından hava alamayacağını düşündüğümden pembe saksıları sadece dış kap olarak kullanıyorum. İçine de ancak küçük boyutta siyah saksı sığıyor.
Ayrıca ben de o yaprak sapını hastalıklı gibi zannediyorum, açıklaman için teşekkürler...

zappie
24-09-2011, 17:06
Arkadaslar,
Bahsettiginiz kok kalinlasmasi, sanirim kallus olusumu. Hastalik degil.
Sizin icin ufak bir ceviri yaptim. Orijinalini burada (http://plantphys.info/plants_human/vegprop/vegpropa.shtml) gorebilirsiniz.

1- Yaprak ayasi IAA ( oksin ) uretir. Oksin asagi yonde yaprak sapina tasinir.
2- IAA'nin yaprak sapinin ucuna ulasmasiyla bir cesit tumor olan kallus dokusu olusur. Kallus meristem ve parenkima hucrelerinin karisimidir. Bu tur hucrelerin kesin bir kaderleri yoktur, bu yuzden herhangi bir sekile baskalasabilirler.
3- IAA kallus icinde birikmeye devam eder ve belli bir konsantrasyona ulastiginda kallus uzerinde kokler olusmaya baslar.
4- Kokler sitokinin uretirler. Bu hormon kok uclarindan kallusa dogru iletilir. Sitokinin callus icinde birikir.
5- Sitokinin kallus icinde birikirken surgun olusumunu tetikler.Ve nihayetinde surgun buyudukce kokleriyle birlikte butun bir bitki elde etmis olursunuz.

katmer
25-09-2011, 02:17
İlk resim;Katmerciğim bu yavru picassomun ismini sen koy istedim.

Kusura bakma fahriyee'ciğim, bu mesajı görmemişim. Sanırım "Ogni Teatre";) Bu arada yavruların oldukça sağlıklı görünüyor. Ellerine sağlık:)

fahriyee
25-09-2011, 14:00
İlgi ve bilginize her zaman hayran kaldım Sevgili Zappie, çok teşekkür ediyorum. Yaprağın verdiği bazı yavruların cansızlaşıp çürümesi sonucu köklere bakınca merak etmiştim. Bu bir hastalık olmadığına göre sulama rejimi ile alakalı olmalı. Evet kaderlerinin kesin olmadığı belli, çünkü çok değişken görünümleri var.
Katmerciğim hiç önemli değil, sen de nereye yetişeceğini şaşırıyorsun kolay değil. Ben Ogni Teatre olarak kaydederim. Nasip olur da çiçeklenirse bir de o zaman resimler ve size tekrar gösteririm. Yavrular için de teşekkür ediyorum...

katmer
25-09-2011, 21:40
Merhaba arkadaşlar.. Çok sıcak bir yaz mevsiminin ardından, menekşelerimi sizlere göstermek istedim. Bir kısmı gençleştirdiğim menekşeler, bir kısmı Haziran başında ayırdığım yavrular, bir kısmı da yavru ayırırken diktiğim yapraklar:))

katmer
25-09-2011, 21:43
:))

katmer
25-09-2011, 21:49
Henüz tomurcuklanmaya başladılar.

katmer
25-09-2011, 21:54
Havaların serinlemesiyle rahatladılar.

katmer
25-09-2011, 21:56
Yaz boyu hiç vitamin vermedim.

gulşen
25-09-2011, 22:00
maşallah sayın katmer gerçekten çok güzel görüntüler,birde çiçek açtıklarında kim bilir ne güzel bir görüntü oluyodur :) yanlız kac tür,kaç tane menekşe onu merak ettim :) bende iki saksı var hala dilleriden anlayamadım bir anlasam nadir bulunan türlerden eklemek istiyorum

katmer
25-09-2011, 22:01

katmer
25-09-2011, 22:04
Sevgili Gülşen, maalesef hepsi aynı anda açmadı şu ana kadar:( Listem tam hazır değil ama 600 kök civarı menekşem var:)

katmer
25-09-2011, 22:05
Umarım sıkılmamışsınızdır:rolleyes:

katmer
25-09-2011, 22:07
Bu hafta yavruları ayırmaya başlayacağım. Dilerim sorunsuz hallederim.

gulşen
25-09-2011, 22:07
maşallah 600 gerçekten çok büyük bir sayı bana göre :) bayağı vaktinizi alıyodur bakımı ne tür toprak karışımı kullanıyorsunuz acaba? çiçek renklerini çok merak ettim ben de katlı ebruli,katlı beyaz istiyorum ama henüz bulamadım daha :(

katmer
25-09-2011, 22:11
Evet oldukça fazla vaktimi alıyor. Saksı harcı olarak, AVSA ve diğer büyük menekşe yetiştiricilerinin önerdiği oranda bir karışım hazırlıyorum. 1/3 torf( sphagnum torfu tercihim), 1/3 perlit ve 1/3 vermikülit.

katmer
25-09-2011, 22:14
Açtıkça burada paylaşıyorum zaten sevgili gulşen.. Eminim 1 ay içinde çoğu açmış olur.

katmer
25-09-2011, 22:16
:)))

katmer
25-09-2011, 22:19
;))

katmer
25-09-2011, 22:21
Az kaldı:)

katmer
25-09-2011, 22:26

katmer
25-09-2011, 22:27
Nihayet bitiyor:)

katmer
25-09-2011, 22:29
Ve son:)) En kısa zamanda çiçekli hallerini eklemek ümidiyle;)

missmenas
26-09-2011, 01:37
Menekşelerin toprak karışımına özellikle baktım bana verilen ölçüde karışım yapılmamış kendimi aptal gibi hissettim şu anda. Sevgili katmer ve sevgili maki01.
Çok teşekkür ederim, karşım için. Onca menekşe çöpe gitti. Alkış koyacağım ama maalesef yok....:(:confused:

maki01
26-09-2011, 03:59
Aptal gibi hissetmene ya da alkışlamana hiç gerek yok sevgili missmenas. katmer'in yazdığı 1/3 oranındaki karışım AVSA'nın önerdiği toprak karışımı. Buna karşılık Ruslar ise özellikle fitilli sulamada 2 ölçü torf ( tercihen sphagnum torfu), 2 ölcü perlit ve 1 ölçü vermikulit öneriyor. Yani AVSA 1 ölçü organik, 2 ölçü inorganik malzeme önerirken iyi bir Rus yetiştirinin önerdiği ve benim kullandığım karışım ise 2 ölçü organik 3 ölçü inorganik malzeme kullanımı.

İkisi arasındaki fark ise alkış tutulacak bir miktar değil. 30 birim üzerinden anlatmam, anlamana yardımcı olacaktır.

AVSA : 10 birim torf, 20 birim perlit ve vermikulit ( % 33 torf, % 67 perlit, vermikulit)

Benim kullandığım karışım: 6 birim torf, 24 birim perlit ve vermikulit. ( % 40 torf, % 60 perlit, vermikulit)

Antalya gibi yaz aylarının yakıcı sıcakla geçtiği bir şehirde, klimasız bir cafede yetiştirmeye çalıştığın menekşelerini kaybetme nedenini toprak karışımına bağlaman ve de sanki seni aldatan birileri ( yani ben ve katmer ) varmış ve bu kişilerce aptal yerine konmuşsun gibi mesaj yazman çok ilginç ve üzücü.

Aşırı sıcak nedeniyle menekşelerini kaybeden ne ilk ne de son insansın. Sadece menekşe yetiştirmekte deneyimsizsin. Bitkinin ihtiyaç duyduğu ortamı sağlayamadan sağa sola saldırıyorsun. Geriye deneyimsizliğine rağmen bir kaç menekşen kalmışsa nedeni, önerilen toprak karışımıdır.

İki gün önce son derece iyi niyetli bir yaklaşımla yarım saat telefonda bu konuyu sana anlatmaya çalışmıştım. Sorunun aşırı sıcaklar olduğunu, nem tutma yeteneği fazla olan inorganik malzemelerin miktarı ne kadar çoksa, kök çürüme riskinin o kadar düşük olacağını söylemiştim. Klimasız odada kalan menekşelerimin büyük bölümünü kaybettiğimi de söylemiştim.

Ve de sen, sıcağa karşı dayanıksız olan hoyalarını da kaybettiğini, seneye cafeye muhakkak klima taktıracağını söylemiştin.

Özeti, yakışmadı arkadaşım...

katmer
26-09-2011, 07:30
Sevgili missmenas, sadece birkaç şey yazmak istiyorum. Bir daha da bu konuyla ilgili konuşmak istemiyorum.
Hayatımda hiçbir zaman kullanmadığım birşeyi baskasına önermedim. Daha dikkatli bakarsan karışımın 2 ölçü torf, 2 ölçü perlit ve 1 ölçü vermikülitten hazırlanmış olduğunu görürsün. Tıpkı telefonda ben böyle hazırlıyorum dediğim gibi.
Bir fark var o da bazı yaprakların uzun yoldan geldikleri için aceleyle sıkıştırılmış tabletlere dikilmiş olması.

Hayatımda hiç kimseyi aptal yerine koymadım. Burada yazan bazı arkadaslar gibi de bilgi saklamadım. Kimin ne diyeceğinden çok, kendi vicdanım önemlidir.

Çok üzüldüm..

iris41
26-09-2011, 07:57
Katmer hayran oldum .nefesim kesildi :p ölürsem sorumlusu sizsiniz .
Sayın natalya hanımın yazılarını ve deneyimlerini gözüm arıyor :(
gecen yıl kaybettigim menekşenin hesabı yok sadece kaybetmek degil deneyim kazanıyoruz. aşırı sıcak ve nem istanbulda bile menekşenin yaşamasını zor kılıyor

a1919
26-09-2011, 08:44
Sevgili Katmer maşallah diyorum öncelikle menekşelerinize ve size. Ben de de 35 kadar yapraktan ürettiğim menekşe var. Sizinkiler gibi büyük bir kısmı pet bardaklarda. Siz onları öyle mi bırakıyorsunuz? Yoksa yavruları ayırıp daha büyük saksılara geçiriyor musunuz? Bu konuda biraz kararsız kaldım. Yapraklar büyüdükçe ve çoğaldıkça biraz daha büyük saksılara almalı mıyım? Teşekkürler

katmer
26-09-2011, 10:21
Arkadaşlar çok teşekkür ediyorum:) Sevgili iris41, Natalya bizi hibrit türlere ilk ulaştıran arkadaşımız. Onu aramamak mümkün mü. Bu yaz hariç geçen yazlarda ciddi sayılarda kayıplar yaşıyordum. Dediğiniz gibi deneyimlerim sonucunda ve sevgili maki01'in çevirileri sayesinde bu yaz ufak kaybım oldu ama önemli değil.

Sevgili a1919, pet bardaklardaki yavruları ayırınca, herbirini yine küçük petlere dikiyorum. Köklerin tamamen bardağı kapladigina inandığımda bir boy büyük bardak ya da saksıya geçiriyorum. Unutmadan söylemek isterim, yaprak dikerken bardaklara 1-2 çorba kasığı kadar koyuyorum harcı. O yüzden de yavruyu ayırmak ve harç eklemek gerekiyor.

ilknur aşık
26-09-2011, 11:28
Sevgili missmenas
İki gündür yazılanları çok üzülerek takip ettim. Yazmadan edemeyeceğim. Menekşeler bir tür canlıdır ve menekşe yetiştiren tüm arkadaşların da kabul edeceği üzere çok zor türlerdir. Akşam bakarsınız üzeri çiçek dolu, sabah bakarsınız küt diye gitmiş. Toprakların içinde bulunan besin 2 ay içinde tükenir ve iki aydan sonra gübre vermeniz de gerekir. Herhalde biliyorsunuzdur. İyi bir bir hoyacı olduğunuza göre. Menekşelerinizi kaybetme sebebinizin toprakla, toprak karışımı ile hiç ilgisi yok. Olay tamamen sıcaklıkla ilgili. Sıcaklığın 50 dereceyi bulduğu Antalya'da klimasız ortamda yaşatabileceğinizi nasıl düşünüyordunuz ki? Bu konuda son derece deneyimli ve sürekli araştıran sayın maki01 klimalı ortamda bile hergün sürekli kayıp verirken siz nasıl yaşatmayı düşünüyordunuz ki acaba? Sevgili Nariel'in geçen sayfada verdiği kayıplar görünüyor. Acaba onun kayıplarının sebebi de toprak mı sizce? Eğer öyle ise Avsa bu işi bilmiyor demektir....
Ben yazı neredeyse sıfır kayıpla atlattım. Ama bunun sebebi evimin sıcaklığının 27 dereceyi geçmemesidir. Bu konuda şanslıyım.

Unutmadan eklemeliyim ki, ben de sayın maki01'in tavsiye ettiği karışımı kullanıyorum. Yani 2 ölçü torf, 2 ölçü perlit ve 1 ölçü vermikülit.

sema62
26-09-2011, 13:02
Sevgili katmer ellerine sağlık.Çok sağlıklılar vede çok güzeller.Tebrik ediyorum.
Kolay gelsin.
Menekşe kayıplarının sulama ,nem ve sıcak havanın sebep olduğuna inanıyorum. Benim kök değil yaprak kayıplarım oldu.

maki01
26-09-2011, 16:56
Yapraklar büyüdükçe ve çoğaldıkça biraz daha büyük saksılara almalı mıyım? Teşekkürler

Menekşelerde büyük saksı genellikle sorun yaratıyor. İdeal saksı büyüklüğü bitki çapının 1/3 ü çapındaki bir saksı. Uzmanlar, yetişkin menekşeler için her altı ayda bir saksı değişimi yapmadan toprak değişimi yapılmasını öneriyor.

http://www.youtube.com/watch?v=gSY68aVqVvg

rukiyeözgür
26-09-2011, 19:36
:eek::eek::eek: Sayın Katmer hepsi güzellikte ve şirinlikte birbiriyle yarışıyor maşallah:p Gönülden tebrik ediyorum :p Benim de ayrılacak yavrular ama şu an vakti mi bilemedim.. ''Yavru yapraklar anne yaprağın yaklaşık üçte biri olduğunda ayrılmalı.'' gibi bir şey okumuştum sanırım emin de değilim? Benimkiler de anne yaprağın yaklaşık üçte biri oldu.. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda:confused:

missmenas
26-09-2011, 20:15
Koliyi teslim aldığımdaki yüz iafedemi sanırım Sizlerde bu resimlerden sonra anlayabilirsiniz...
4 haziran dan bu yana verdiğim mücadele.
Zaman zaman Katmer hanım ve diğer menekşe satınaldığımı bilen kişiler neden resim yüklemiyorsun diyor.
Bu görüntülerden arta kalanı maalesef dünkü konuşmamızdan sonra bugünkü cevaba hitaben görücüye çıkmasına karar verdim...
Katmer hanım buyurun kolinizin ilk görüntüleri....
bu görüntülerden sonra kesinlikle hiçbir mesaja veya telefona cevap vermiyeceğim...
Kişi ne derece sakin kalabilirmiş taktiri sizlerin yorumuna bırakıyorum... 51 adet yavru menekşe bunlar... hepside yurtdışından elde edilen türlerden...

missmenas
26-09-2011, 20:19
koli teslimatından arta kalan görüntüler bugün bu görüntüleri, yayınlıyor olmak beni ne kadarda üzse de bunu hakettiğini düşünüyorum Sevgili arkadaşımın...

missmenas
26-09-2011, 20:24
Görüntülere devam....
Son Karedeki bardaktaki yapraklar ben kendim kırılan ve sağlam olabileceklerden diktiğim menekşe yaprakları... hiçbirisi yaşamıyor...

missmenas
26-09-2011, 20:25
Sevgili missmenas, sadece birkaç şey yazmak istiyorum. Bir daha da bu konuyla ilgili konuşmak istemiyorum.
Hayatımda hiçbir zaman kullanmadığım birşeyi baskasına önermedim. Daha dikkatli bakarsan karışımın 2 ölçü torf, 2 ölçü perlit ve 1 ölçü vermikülitten hazırlanmış olduğunu görürsün. Tıpkı telefonda ben böyle hazırlıyorum dediğim gibi.
Bir fark var o da bazı yaprakların uzun yoldan geldikleri için aceleyle sıkıştırılmış tabletlere dikilmiş olması.

Hayatımda hiç kimseyi aptal yerine koymadım. Burada yazan bazı arkadaslar gibi de bilgi saklamadım. Kimin ne diyeceğinden çok, kendi vicdanım önemlidir.

Çok üzüldüm..
Sevgili Katmer,
konuşmak istemediğiniz konu üzerine yorum yapacağım ve ayrıca telefonda belirttiğiniz yorum üzerinede. Bunu çok üzülürek yapmak zorundayım. ayrıca benim sıkıntımın ne olduğunuda bilmenize rağmen dün gece sergilediğiniz görsel şölenlerde bana verdiğiniz ölçüde bir karışımda acaba menekşeleriniz dikilimi hala? Topu maki01 e attınız en iyi yabancı siteden çeviri yaparak bu uygulamayı önerdiğinizi ayrıca bu uygulamada kendinizinde memnun kalmadığınızı menekşelerde hiç gelişim olmadığını karışımın zayıf olduğunu %60 inorganik olayın menekşeler için uygun olmadığını, hatta bu karışımı uygun bulmadığınızı SİZ kendiniz söylediniz, bende memnun değilim oranda bir eksiklik var diye o dönemde diktiğiniz yavru menekşelerde gelişme olmadığınıda kendiniz söylediniz.Hal böyleyken bu konudaki tartışma olayına vesile olmak hoşumamı gidiyor sanıyorsunuz. Çok basit bir toprakla (bahçe toprağı gibi veya kestane toprağı gibi) bir karışımda çoşmuş menekşeler olduğunu SİZ söylediniz. Her türlü hatayı kabul ederim ama böyle bir telefon görüşmesinden sonra foruma nisbet olsun dercesine menekşelerini bana verdiğiniz oranda dikilmemiş olmadığını görsel şölen yaparcasına kabul edemem.....:cool: arkasında sebepler ararımki. tartışmaya noktayı koymak içinde bahaneyi başkalarına veya havanın sıcak gitmesine Antalya gibi yerde menkeşe olamayacağına bağışlamam. Bir menekşe yetiştiricisi olarak olaya hakim olmaya çalışan , şikayetleri olan birisinide uyarırım. Ama siz hiçbirşeyi umursamadan, haklısınız bu karışımda bir hata var demeden, olaya bu açıdan bakıyorsunuz. Kaldiki SİZ kendiniz bu karışımdan hiç memnun olmadığınızı bir hata olduğunu belirttiğiniz halde hala, olaya hitap şeklinizi bütün samimiyetimle kınıyorum... Oysaki bunun yerine, denenmemiş bir tarifi, uyguluyorsam. Memnun olmadığım an, daha doğrusu ilk uyaracağım kişi benden 51 adet menekşe almış olan kişi olurdu buna bütün samimiyetinizle inanabilirsiniz... Şunuda bilmelisinizki kesinlikle böyle sözler sarfetmezdim...
'' Sevgili missmenas, sadece birkaç şey yazmak istiyorum. Bir daha da bu konuyla ilgili konuşmak istemiyorum.
Hayatımda hiçbir zaman kullanmadığım birşeyi baskasına önermedim. Daha dikkatli bakarsan karışımın 2 ölçü torf, 2 ölçü perlit ve 1 ölçü vermikülitten hazırlanmış olduğunu görürsün''
Ben zaten baktımda kendimi Aptal yerine koyulmuş gibi hissettim bunuda belirteyim....:mad: 2 ölçü perlit 2 ölçü vermikulit 2 ölçü torf bunun 1 lçüsü cocopeat de olabileceğini önerdiniz önceki karışımlarda cocopeat in verimli olduğunu önerdiniz. Bu görüşme sonucuna hitaben maki01 i telefonla aradım en uygun ölçü nedir diye. hal böyleyken verilen karışımın alttan fitilleme ve her sulamada besin eriyiği verilmesi gereken bir oranı şimdi aklamaya çalışmanın anlamı yok bence.....:mad: Teşekkürüm ve alkışım bu yöndedir....
Görsellerin konuşmasını istiyorum sadece.

missmenas
26-09-2011, 20:25
Sevgili missmenas
İki gündür yazılanları çok üzülerek takip ettim. Yazmadan edemeyeceğim. Menekşeler bir tür canlıdır ve menekşe yetiştiren tüm arkadaşların da kabul edeceği üzere çok zor türlerdir. Akşam bakarsınız üzeri çiçek dolu, sabah bakarsınız küt diye gitmiş. Toprakların içinde bulunan besin 2 ay içinde tükenir ve iki aydan sonra gübre vermeniz de gerekir. Herhalde biliyorsunuzdur. İyi bir bir hoyacı olduğunuza göre. Menekşelerinizi kaybetme sebebinizin toprakla, toprak karışımı ile hiç ilgisi yok. Olay tamamen sıcaklıkla ilgili. Sıcaklığın 50 dereceyi bulduğu Antalya'da klimasız ortamda yaşatabileceğinizi nasıl düşünüyordunuz ki? Bu konuda son derece deneyimli ve sürekli araştıran sayın maki01 klimalı ortamda bile hergün sürekli kayıp verirken siz nasıl yaşatmayı düşünüyordunuz ki acaba? Sevgili Nariel'in geçen sayfada verdiği kayıplar görünüyor. Acaba onun kayıplarının sebebi de toprak mı sizce? Eğer öyle ise Avsa bu işi bilmiyor demektir....
Ben yazı neredeyse sıfır kayıpla atlattım. Ama bunun sebebi evimin sıcaklığının 27 dereceyi geçmemesidir. Bu konuda şanslıyım.

Unutmadan eklemeliyim ki, ben de sayın maki01'in tavsiye ettiği karışımı kullanıyorum. Yani 2 ölçü torf, 2 ölçü perlit ve 1 ölçü vermikülit.
Sayın İlknur Hanım,,,
Gün 24 saatten ibarettir siz nasıl oluyorda 2 gündür bu konuyu takip edebiliyorsunuz? bunu anlamadım....
Söz konusu canlıya gelecek olursa benden daha iyi tarif veremiyeceğinizi biliyorum.... Orda şunu görün lütfen:confused: neyi yorumluyorsunuz? ve neyi kayırıyorsunuz? konunun ne olduğunu bilmeden tek yönlü yazılan ve çizilene cevabım ancak bu kadardır....
bana yazılmış bir karışım önerilmedi telefon konuşmasında geçen olaylara dayanarak, gelişen olayları aktardım. Öyle olsaydı kopyalayıp koyardım. Olay savunmaya geçerse Siz benden daha iyi bilirsinizki kimler kendini aklamaya ve kimler savunmaya çalışır.
Antalya'nın sıcağını Adanayla kıyaslarsak aradaki farkıda, benim yaşadığım bölgeye eklersek ben şehir merkezine nazaran 10 derece sıcaklık farkı olan bir yerde yaşıyorum, burda Antalya'da yaşayanlar bilir burası Antalya'nın yaylasıdır bir nevi... Siz bilemiyor olabilirsiniz. Konuya aydınlık getirmek istiyor olabilirsiniz. Avukat olan ben değilim. Aldanmış ve güveni sarsılmış olan Benim... Lütfen hakim olmadığınız konulara böyle cevaplar yazmayın birdaha...:o 1. Burası sahra çölü değil ,
2. side heryer açık olan bir mekandır kliması olmayabilir ama Merkezde 45 derece olan sıcaklık burda 35 derecedir.
elimden geldiğince yaşatmak için çaba sarfettim, bu çabamın karşılığı böyle rencide edici birtakım düşüncelerinizi kendinize saklamanızı rica ediyorum.....

GÜN 24 SATTEN İBERETTİR Kİ HENÜZ 24 SAAT BİLE OLMADI...

Maki01 Bütün samimiyetiyle yardımcı olmaya menekşe yetiştirmeye katkı amaçlı birtakım çeviriler ve görüşler getirebilirki. bunu sizde yapabilirsiniz, şu sitede bu sitede en iyi yabancı yetişctiricilerin tavsiyesi diye, ancak önemli olan olay denenmiş ve başarı sağlanmış olanıdır. Bunu kim denedi? VE ne ölçüde BAŞARI sağlayabildi? önce bunu irdeleyin lütfen. Ben sadece sıkıntımı ve hatanın nerde olduğunu görmeye çalıştım ve gördümde örneklerini resimler anlatsın SİZEDE...
Birde kızgın olmam ve böyle cevaplar yazman sizce anormalmi, güveni sarsılmış birisi olarak kendinizi koyun benim yerime....

missmenas
26-09-2011, 20:28
Menekşelerimin bugünkü görüntüsünü sizlere aktarayım istedim:(

missmenas
26-09-2011, 20:31
Görüntülere devam diyorum... Bu arada üzülenlerin üzüntüsüne zaten ortağım.
Kabul edilemeyen ithaflarada verilecek cevap bu görüntüler...

missmenas
26-09-2011, 20:37
Şimdi toprak karışımını uyguladığım ve önerilen karışımı yerli menekşemin can çekişmesi... Ve karışımı uygulamadığım menekşemin ne kadar sağlıklı olduğunun görüntüsü.
248228
248229
248230
Buda önerilen toprak karışımından görüntü.
248231
bu karışımı kendim yaptım.... Mükemmel karışım olmayabilir ama şimdiki hallerinden daha bir sağlıklı büyüyeceklerini ümid ediyorum...
248232

missmenas
26-09-2011, 20:45
Sevgili Katmer hanım.
Şimdi 9374 nolu mesajınızdaki karışımı inceliyorum. 4. resim deki saksınız alabildiğince cocopeat ile zenginleştirilmiş Meşhur AVSA nın karışıyla acaba bir yakınlığı kim kurabilir.... İşte budur insanı aptal gibi hisettiren olay birde kendinizin söylemesi evet o karışımda bir hata var bende memnun değilim diye söylediğinizi ve beni uyamardığınızı hatırlatmamda bilmem fayda varmı ....
Yorum bundan sonrası okuyan ve menekşe sevdalılarına aittir..

katmer
26-09-2011, 21:36
Sevgili missmenas hanım, mesajlarınız için çok teşekkür ediyorum. Topluca cevap vereceğim. Evet bunlar benden yanlış hatırlamıyorsam Mayıs ayında satın aldığınız menekşeler. Kendiniz için 30, arkadaşınız için de 10 adet istemiştiniz. Diğer 11 adeti hediye olarak göndermiştim. Sizin ısrarınız üzerine PTT kargo ile paketinizi gönderdim. Aldığınızda kolinin dıştan da hasar gördüğünü içinin tamamen karıştığını söylediniz. Ben de çok üzüldüğümü ama kayıplarınızı yazmanızı çünkü telafi edeceğimi söyledim. Bugüne kadar sorun yoktu da bu konu neden şimdi açıldı, anlam veremedim. Keşke paketin o durumunu teslim aldığınız gün paylaşsaydınız da, daha iyi bir paket nasıl yapabiliriz diye burada tartışsaydık. Unutmadan söyleyeyim, diğer alıcılarda bu tür sorunla karşılaşmadık. Çünkü onlar PTT Kargoyu tercih etmediler.

Karışım konusuna gelince, özellikle size göndereceğim zaman ayırdığım yavrular ve daha pek çoğu aynı karışımdalar. O kadar hırslanmışsınız ki fotoğrafları tam olarak inceleyememişsiniz. Bazı menekşelerimin cocopeate dikili olduğu doğru. Zaten saklamak istesem fotoğraflayıp siteye eklemem.

Kabul edersiniz ki 600 ün üzerinde saksıda her an aynı şeyi uygulayamayabilirsiniz. Malzemeniz biter, aceleniz vardır, gibi.

Sizinle kıştan beri o kadar çok telefon konuşması yaptık ki cocopeat de karıştırabilirsin demişimdir. Üzgünüm hepsini hatırlayamıyorum. Ayrıca yukarıda onun için böyle dedin dibi söylemler çok garip, benim maki01 in yüzüne söyleyemeyeceğim hiçbir şey olamaz. O konuda rahat olun. Bu davranış bir kızı annesine şikayet etmeye benzer..

Sıradan topraklarda da menekşelerin çoştuğunu hep konuşuruz. Neden bizimkiler böyle olmaz diye de hayıflandığımız olur. Bazen hepsini söküp bahçe toprağına dikesim gelir. Ama biri bana en iyi hangi toprak dediğinde uluslararası kabul görmüş oranı söylemeliyim. Boşver bildiğin toprağa dik demek etik olmaz.

Benim için 1 menekşe sattığım kişi de, 100 menekşe sattığım kişi de hatta hediye verdiğim kişi de aynıdır. Kişi kayırmam bildiğimi söylerim.

Kökler saksıyı kaplamadan büyük saksıya almanın hata olduğunu söylemiştim. Şimdi görüyorum ki bitkinin 1/3 ü kadar olması gereken saksılar yerine kendilerinden büyük saksılara dikilmişler.

Karışımdan memnuniyetsizliğe gelince, size benim menekşelerimin yaz boyu fazla gelişmediğini söyledim. Vitamin takviyesi yapılması gerektiğini de konuştuk. Bazı değişiklikler yapmayı düşündüğümü de söyledim. Ama henüz birşey değiştirmedim. Şu an da bana hangi toprak deseler bu karışımı tavsiye ederim. Ta ki daha iyisini bulana kadar.

Bakın missmenas hanım, ben 20 yıllık menekşe yetiştiricisiyim ve bu zamana kadar çok menekşe kaybettim. Geçen yaz kök çürümesinden 50 nin üzerinde kayıp verdim. O kayıplar, iyi torfa dikiliydi. Ama bu sene çok az kaybım oldu. Büyük ihtimalle karışımdan. Hep bir yerde yanlış yapmış olabileceğimi düşündüm ve araştırdım. Naçizane bu sonuca ulaştım.

Karışım doğru veya yanlış, konu bu boyuttan uzaklaştı. Eğer ben kayıpları telafi edeceğimi söylemeseydim haklısınız derdim. Hiçbir satıcının kargo konusunda garanti vermediği bir pazarda, ben kargo hatasını bile telafi edeceğimi bildirdim.

O yüzden, şimdi bu tavırda ardniyet arıyorum. Çünkü bir hafta öncesine kadar durum aynıydı ve sorun yoktu. Menekşelerinizin hepsi iki gün önce mi öldü? Benim sizin 51 menekşenizle ne alıp veremediğim olabilir. Zaten ben tek seferde 100 üzeri türü satın alıyorum.

Sadece benimle değil, diğer menekşe yetiştiricileriyle de görüşüyorsunuz. Keşke onların önerdiği karışımı kullansaydınız.

missmenas
26-09-2011, 22:18
Yorumsuz...
Menkşeler için özel tasarlanıp yaptırtıldı.

katmer
26-09-2011, 22:39
Bu yavru bile henüz bir büyük pet bardağa aktarılmaya hazır değil. Çünkü kökleri, bulunduğu minik peti doldurmadı...

maki01
26-09-2011, 22:40
Ben denedim sevgili missmenas ve artık benim için deneme değil standart karışım haline geldi. Deneme aşamasında yakın arkadaşlarımla, olumlu sonuçlarını alınca da başlıkta yazarak paylaştım. katmer'de reçeteyi paylaştığım ilk iki kişiden biridir. Hala ısarla suçu toprak karışımında buluyorsun. Keşke menekşe yetiştirmeye az sayıda menekşe ile başlasaydın. Daha önce menekşe yetiştirdi isen de keşke kendi bildiğin yolu izleseydin, böylece bilgiyi paylaşmanın sonucu olarak yaşanan bu tatsız mesajlarla muhatap olmazdık.

Sevgili katmer'in menekşelerinin seni neden sinirlendiğini ise anlamak mümkün değil. Türkiye'de de Afrika Menekşesi Kolleksiyonerlerinin yetişmesi ve zengin kolleksiyonları beni mutlandırıyor, gururlandırıyor, tıpkı senin Hoya Cafe gibi...

Bunlar %40 a % 60 lık oranda hazırlanan saksı harcı ile yetiştirdiğim menekşelerimin bir kaç foto. Şanslılar çünkü 18-20 saat klimanın çalıştığı ve ortam sıcaklığının 24-25 derece civarında olduğu salonu mesken edindiler. Şanslılar, onlar için ideal ortam sıcaklığı olarak bilinen 16-27 derece arasında korunabildiler.

248260

248261

248262

248263

248264

maki01
26-09-2011, 22:44
Klimanın nadiren çalıştığı ve mite enfeksiyonu nedeniyle tecrite ayırdığım menekşelerimden ise çok sayıda kayıp verdim. Yine de toprak karışımı sayesinde geçen yaz klimaya rağmen yaşadım %100 lük kayıbı yaşamadım.

Mite belasından kurtarabildiğim menekşelerimden bir bölüm.

248274

Artık göbekten sağlıklı yaprak vermeye başladılar.

248275

Saygı duymasan da çok deneyim ve bilgi biriktirdik sevgili missmenas, toprak, saksı, besin gibi ....

maki01
26-09-2011, 22:53
Sevgili missmenas,

Saksıların neredeyse yetişkin menekşe yetiştirecek büyüklükte. Sıcaklar dışında büyük saksı da büyük kayıp vermene neden olmuş olabilir.

ilknur aşık
27-09-2011, 00:00
Sayın missmenas
Cevap vermemek için çok direndim, ama içimdeki haklıyı savunma duygusu beni rahat bırakmadı. Mesleki alışkanlık herhalde. Bu meseleyi iki gündür takip ediyorum. Olayın başlangıcının cumartesi günü katmerle yaptığınız konuşma olduğunu da biliyorum. Arama sebebini o yazmadığına göre benim açıklamam doğru olmaz.

Sayın missmenas menekşeler için kesin, birebir uygulanması kanun gibi şart bir toprak harcı yoktur. Herkes kendi doğrusunu kendi koşullarına göre kendisi araştırır ve bulur. Kimya denklemi gibi tek bir doğru yoktur. Ben pazardan alınan toprakta, hiç bir karışım olmaksızın sadece torfta yaşayan muhteşem menekşeler gördüm. Ama AVSA 1/3 oranını tavsiye eder. Bir ara, geçen sene bende 1/3 karışımı kullandım, sonra cocopeat kullandım, sonra başka bir karışım kullandım.Şimdi 2,2,1 karışımını kullanıyorum. Seneye belki başka bir karışım kullanacağım kimbilir?

Evet ben Antalya'yı da, sizin yaşadığınız ortamı da bilemem. Ama bayramdan önce bana etmiş olduğunuz telefonda benim sizden satın almak istediğim hoyaların neredeyse 50 dereceye varan sıcaklıklar (klimasız ortamda) nedeniyle öldüğünü, bazı türleri ancak kendinize sil baştan yetiştirecek kadar çelik kurtarabildiğinizi, elinizde sağ kalan türleri bana tekrar bildireceğinizi, seneye mutlaka klima almanız gerektiğini söylemiştiniz. Menekşelerinizdeki kayıplardan da bahsedince ben tropikal bitki olan hoyaların dayanamadığı sıcaklıklara menekşenin dayanmasının mümkün olmadığını söylemiştim. Sizde haklı olduğumu, seneye mutlaka klima almanız gerektiğini tekrarlamıştınız.

Neden güveninizin sarsıldığını çözemedim. Katmer size kayıplarınızı bildirdiğniz takidrde tekrar göndereceğini söylediğine göre sorun nerede ben anlayamadım. Bütün kayıplarınızı telafi edeceğini söylemiş neden güveniniz sarsıldı çözebilmiş değilim.

Menekşe saksılarınız menekşe boyuna göre çok büyük. Saksının menekşe boyunun 1/3 oranında olması gerektiği, büyük saksıların menekşelerde kök çürüğünü tetiklediğini biliyorsunuz değilmi? Ayrıca menekşelerde 28 dereceyi aşan sıcaklıklarda büyümenin durduğunu da. Eğer yanlış hatırlamıyorsam aşağıya kopyaladığım yazı menekşecibaba tarafından menekşe sayfasına eklenmişti. Keşke daha dikkatli okusaydınız.

"77°F’lik (25oC) Ortalama gündüz sıcaklığı en yüksek bitki büyümesi oranını sağlar. Gündüz sıcaklığı 85°F’yi (29,5oC) geçtiğinde bitki büyümesi ve çiçeklenme durur. Florida’da Saintpaulia üretiminde soğutma sistemleri gereklidir. Saintpaulia için gece sıcaklığı, hızlı bitkisel büyüme için ılık (68-70°F = 20-21oC) olmalıdır. 65°F’lik (18oC) gece sıcaklığında bitki büyümesi yavaşlar ve hatta 60°F’de (15oC) ve altında durur. Bank yüzey ısıtması ya da bank altı ısıtma boruları Afrika menekşelerinin büyümelerini arttırmak için etkindir. Sıcaklık, mahsul sona yaklaştığında çiçek geliğimini yavaşlandırmak ya da hızlandırmak için üreticilerin kullandığı ana faktördür. Yazın, aşırı üretim sıcaklıkları, çiçeklerin düşmesine veya tam olarak açmamasına neden olabilir. "

Üretimde bile pek çok farklı yöntem vardır. Kimi suda köklendirir, kimi sıkıştırılmış tablette, kimi toprakta, sphnagyum yosununda, hatta perlit-vermülikit karşımında...Menekşe emek ister, maalesef Türkiye'de çok fazla kaynak yok, yabancı siteleri okuyacak, araştıracaksınız... Deneyerek, kayıplar yaşayarak kendi doğrunuzu bulacaksınız.

Kayıplarınız için gerçekten üzgünüm. Ne hissetiğinizi biliyorum. Ama üzgünüm önce hatayı kendinizde aramalısınız.

Keşke önce 2-3 yerli türle menekşe yetiştirmeyi öğrenseydiniz.
Olmadı sevgili hatice bu tarz ve bu yaklaşım bizim bildiğimiz ve sevdiğimiz missmenas'a yakışmadı.

MİRBE
27-09-2011, 10:07
Yorumsuz...
Menkşeler için özel tasarlanıp yaptırtıldı.

Tasarlanmış çok da uğraşılmış:)

Artık bu konu bu foruma yakışmıyor asıl konuya dönsek diyorum..

Fahriyecim ben sana gelecektim çelik getirecektim ben unutmadım ama okullar açıldı derken kendime gelemedim en kısa zamanda çelikler, yapraklar elinde bilesin:)

fahriyee
27-09-2011, 12:03
Çok teşekkür ediyorum Mirbeciğim, sende kalabalık teşkil etmiyorsa hiç acelesi yok. Ben de uğrayabilirim demek isterdim ama yoğunluktan Koçtaşa menekşe bakmaya bile gidemiyorum.(biliyorsun ki haftada 2 kez alsam da almasam da giderdim,bağırsan duyulacak uzaklıkta)
Arkadaşlar,2 ölçü torf,2 perlit, 1 vermikülit oranını ben fitilli sulama için kullanmıştım. Bu oran normal sulamada da kullanılıyor galiba.
Formdaki tartışmaları okudum fakat hepsini unutuverdim;), aklımda kalan sadece bu oran oldu.

ilknur aşık
27-09-2011, 14:42
Hayatımıza biraz da güzellikleri katalım.
Sırayla Nancy leigh, funambule, ancient lace ve sbirskaya carevna.
Sonbaharla beraber havaların serinlemesiyle uykudaki menekşeler uyandı. Menekşelerimin bir kısmı fitilli uygulamada, bir kısmı fitilsiz. Her ikisi de aynı toprak karışımına dikili. Ben biraz tembelim, ayrı ayrı karışımla falan uğraşamam.

maki01
27-09-2011, 14:59
Ellerine sağlık, kutluyorum İlknur'cum :)

Funamblue'dan bende de bir yaprak çeliği var, henüz yavru vermedi. Senin fotoğrafa bakınca acaba yanlış mı etiketledim diye düşündüm. Anaç yaprak, variegated yani alacalı picasso dediğimiz türde.

Picasso yapraklarında beyaz rengin ortaya çıkması için aydınlık bir ortam gerektiği söyleniyor. Yaz boyunca sıcaktan ve güneş ışığından korumaya çalışmamız , alacalı yaprakların ortaya çıkmamasına neden olabilir.

Yapraklardaki iki, bazen üç ( Yeşil, beyaz, pembe) ayrı renge kavuşmak için neler yapılması gerektiğini araştırmaya devam ediyorum. Tek parametre ışık olmamalı ama nedir dersen henüz bilmiyorum. Isının da etkili olduğunu düşünüyorum...

ilknur aşık
27-09-2011, 15:22
Benim funambule cam önünde. beyaz rengin ortaya çıkması için her ne kadar aydınlık ortamda bulunması gerektiği söylensede ben kendi pikassolarımda tam tersini gözlemledim. Hatta bunlara nazaran daha karanlık sayılabilecek ortamda oloan pikasso çeliklerimin yavrularında beyaz renkli yavrular olmasına rağmen güneş ve aydınlıkta olan pikassolarda beyaz renk kayboldu. Bir ihtimalde farklı içerikli gübre diye düşünüyorum. Ama renkli yaprak için hangi içerik olmalı, potasyum ya da magnezyum mu yüksek olmalı bilmiyorum. Daha bulamadım. Kışın şayet yaprak renkleri açılırsa, yani beyaz renk ortaya çıkarsa o zaman Türkiye koşullarında aydınlıktan bahsedilmediğini anlayacağız.

fahriyee
27-09-2011, 15:26
İlknurcuğum ellerine sağlık, ilk soru geliyor. Sizin kullandığınız toprak karışımı nedir, ayrıca fitilli sulama kabına besin verir misiniz? Şimdilik bu kadar...

ilknur aşık
27-09-2011, 15:29
Buda apache freedom
Apache freedom da pikasso ama o da funambule gibi beyaz renk kayboldu. En dış yapraklarda abemectinin izlerini göreceksiniz. Badire atlatanlardan birisi...

ilknur aşık
27-09-2011, 15:36
Teşekkür ederim sevgili Fahriye
Şu anda 2 ölçü sphangyum torfu, 2 ölçü perlit, 1 ölçü vermükilit kullanıyorum. Fitilli sulama kabına besin veriyorum. Ben besini, yani gübreyi normal oranların daha altında veriyorum. Zaten fitlli sulama yapıyorsanız mutlaka normal oranın altında vermelisiniz.

maki01
27-09-2011, 16:02
Sevgili İlknur,

Gübreleme konusunda haklısın. Avrupa Menekşe Forumunda konuyu deneyimli arkadaşlarla tartıştığımda beyaz renk için ışığın ön koşul olduğunu söylemişlerdi. Aynı tartışmada yeşil renk için de Epson Salt ( Tuz) ı önerdiler. Tartışma derken bilgi paylaşımını kast ediyorum tabii :)

Epson tuzu magnezyum sülfat içeriyor. Bizim kullandığım çiçek çoşturan gübrelerinde de magnezyum var. Belki de söylediğin gibi diğer etken gübre olabilir.

fahriyee
27-09-2011, 16:41
Teşekkür ederim sevgili Fahriye
Şu anda 2 ölçü sphangyum torfu, 2 ölçü perlit, 1 ölçü vermükilit kullanıyorum. Fitilli sulama kabına besin veriyorum. Ben besini, yani gübreyi normal oranların daha altında veriyorum. Zaten fitlli sulama yapıyorsanız mutlaka normal oranın altında vermelisiniz.

Teşekkürler...
Ben de fitilli sulama için aynı oranı kullanıyorum, lakin bu ara yavrular yavaş gelişim göstermekte. Havalar da serinlediğine göre ben de seyreltilmiş besin vereyim azıcık canlansın garipler.
2 ya da 3 kez normal su bir sefer de besinli su uygulamalı diye hatırlıyorum...

maki01
27-09-2011, 17:13
Sevgili fahriyee,

Benim yavrular da neredeyse tüm yazı durgun geçirdi. Yavruları önce tadımlık denilen pet bardaklarda ya da 5 cm çapındaki minik kaktüs saksılarına alıyorum.

Organik malzemeyi yani torfu 2/5 oranında kullandığım için torfa eklenen besinler bu süre içerisinde eminim tükenmiştir. Bu nedenle 15 gün önce 5:5:5 dengeli gübreyi seyreltilmiş dozda kullanmaya başladım. Sonuç havaların da serinlemesiyle birlikte olumlu. Minik yapraklar belirmeye başladı :)

Besin verme periyoduna gelince ayda 1 defa üstten bolca sulayarak altta sızan suyu dökmek akılcı olacak. Böylece ortamda birikecek tuzlardan toprağı az da olsa arındırabiliriz.

MİRBE
27-09-2011, 17:29
Siz burda yazıp tarif verdikce ben de köyde ki Zehranın menekşeleri gördükce deliriyorum:)

Kadın alıyor bildiğimiz kaya gibi toprağı dikiyor bendeki menekşe yapraklarından veriyorum bakıyorum 1 ay olmadan çoğalmış yavrulamış..Tabii ki köy daha serin hatırlatırım.

Ben de evde gözüne bakıyorum toprak karışımdı, besindi, protein karbonhidrat:)her bi şeyi veriyorum..Ihh banamısın demiyor inatla ya açmıyor ya çürüyor ya bitleniyor..

fahriyee
27-09-2011, 17:31
Teşekkürler Sevgili Maki,
Bende dış kabı yeşil olan sıvı besin vardı(yeşil yapraklı bitkiler için).Üzerindeki tarifi 1/8 seyrelterek üstten uygulayayım. Alttan akan suyu da boşaltıp dış kaba su koymadan birkaç gün bekleyeyim. Toprak üst kısımlarda kurumaya başladığında dış kaba su ekleyeyim.Fitilli sulamada nadiren toprağın dinlenmesi ve biraz kuruması da gerekliydi diye hatırlıyorum.Ayda bir bari olsa bu işlem de yapılmış olur.
Zaten çok sıcak havalarda çoğu zaman güneşliği bile kapatıyorum, odanın penceresini gece gündüz açıyorum. Yaz döneminde artık hızlı gelişsinler ya da çiçeklensinler diyemiyorum, sadece hayatta kalmaları ile yetinmeyi öğrendim artık...
Aslında sera uygulaması yapmak istiyorum yeni ayırdığım yavrulara. Kış döneminde çok akıllıca oluyor ve gelişimleri de hızlanıyor. Bu dönemde sera yapmış mıydım hatırlamıyorum...

ilknur aşık
27-09-2011, 17:48
Fahriye onun içinde üre vardı yanılmıyorsam. Üre menekşeler için iyi değil..

fahriyee
27-09-2011, 18:58
Eve gidince içeriğine bakayım İlknurcuğum, olmazsa diğer çiçeklere kullanırım. Uyarın için çok teşekkür ediyorum...
Mirbeciğim köydeki Zehra'nın sadece çiçekleri değil, çocukları da seninkinden sağlıklıdır.
Ayrıca ben de bu ara denemek için bahçe toprağı ile perlit, torf, vermikülit, yumurta kabuğu harmanlayıp küçük bardaklara yavru ayırdım. Ne olacağını zaman gösterecek...

katmer
27-09-2011, 20:14
Birkaç foto eşliğinde sorum olacak sevgili maki:)) Toprakta oluşan tuz birikiminden sadece toprak değişimiyle mi kurtuluyorduk. Başka bir yolu yok muydu?

Fahriyee'cim yeşil şişe üre içeriyor. Dikkat et..

Ve bunlar da, benim kızlardan kareler:))

maki01
27-09-2011, 20:46
Sevgili katmer,

Senin de bildiğin gibi menekşelerde 6 ayda bir toprak değişimi yapmak gerekiyor. Bizlerin kullandığı toprak karışımında inorganik madde miktarı fazla oluğu için yıkayarak geçici çözüm elde edebileceğimizi düşünüyorum, tıpkı diatomitte yetiştirdiğimiz bitkiler gibi.

Kirece karşı elma sirkesi, limon tuzu ya da oksalik ve fosforik asit kullanıldığını biliyorum. Fosforik asidi kullandım bir süre ancak benim aldığım ürünün içeriğinde çok düşük miktarda arsenik olduğunu öğrenince kullanmaktan vazgeçtim.

Tuz gidermek için böyle bir yöntem var mı bilmiyorum ama toprak değişimi en ideal çözüm olmaya devam ediyor :)

Sevgi Durul
27-09-2011, 20:58
Sevgili SDurul, paylaşımınız için teşekkürler...

Ben teşekkür ederim, sevgili fahriyee. Sizlerin menekşeleriniz de çok güzeller.

Sevgili Katmer, sizi kutluyorum. 600 kök menekşeyi böyle sağlıklı yetiştirmek kolay değil, yaprakları pırıl pırıl maşallah. Hepsini aynı şartlarda sulamama ve topraklarının da aynı olmasına rağmen bu yaz yine kayıplarım oldukça fazla.

İyi olanlar yeniden açmaya başladı. Aynı renkler olduğu için, onların fotoğraflarını eklemiyorum. Adını söyleyemeyeceğim sevgili arkadaşımın, yaz başı gönderdiği menekşelerim de sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ediyorlar. Onlardan ilki güzel çiçekleriyle gülümsedi.;)

248444

katmer
27-09-2011, 21:01
Sevgili SDurul, teşekkür ediyorum, ilgilenmeye çalışıyorum:) Menekşe komusunda çok başarılı olduğunuzu hepimiz biliyoruz. Yine harikalar yaratmışsınız, ellerinize sağlık..

fahriyee
28-09-2011, 12:32
Teşekkür ediyorum Sevgili İlknur ve Katmerciğim. İçeriğine bakmamıştım, artık kullanmayayım menekşeciklerime.

çetik
28-09-2011, 14:12
bunlarda benim güzellerimden :))

248533
248534

rengini unuttugum menekşem en sonunda tomurcuklandı :))

248535

yavrularım :)

248536
248537

maki01
28-09-2011, 14:25
Sevgili çetik kutluyorum. Menekşeleriniz çok sağlıklı ve güzel.

Geçen sene menekşelerimi etiketlemediğim için ben de renk ve türlerini çiçekler açtıkca yeniden öğrenmiştim. Farklı bir heyecan oluyor aslında, sanki yeni bir menekşeye kavuşmuşsun gibi.

Artık Faber'in "Permanent" yani sabit kalemleriyle saksının bir köşesine yazıyorum. Serada nemli bir ortamda da olsa yazı silinmiyor. Pratik bir yöntem, kullanmanızı öneririm.

Sevgili SDurul,

Yine muhteşem bir menekşe ( Louisiana Lullaby) ve çekim, ellerine sağlık arkadaşım.

çetik
28-09-2011, 14:37
Kesinlikle haklısınız maki01 bende yapmalıyım bunu..renklerini yazabilirim saksılara.Çünkü bir sürü kullanılan isimlerinin hiç birini bilmiyorum.Katmerlisi, katmersizi , picassosu... Bakıyorumda o kadar çok çeşit var ki.Sanırım ben sadece dikiyorum, çoğaltıyorum ve seviyorum :D

katmer
28-09-2011, 18:56
Artık Faber'in "Permanent" yani sabit kalemleriyle saksının bir köşesine yazıyorum. Serada nemli bir ortamda da olsa yazı silinmiyor.

Ben de aldım bu kalemden maki'cim.. Birazdan sphagnum torfum geliyor ve yarın yavru ayırırken kullanacağım:)

zappie
28-09-2011, 19:47
Demirbas kalemi mi? Hani gumus rekli yaziyor. :D

katmer
28-09-2011, 19:48
Bende ki siyah:D

zappie
28-09-2011, 19:50
Yok. O zamanla islanir silinir. Siz demirbas kalemi sorun kirtasiyede.

zencefil cicegi
28-09-2011, 21:32
yeni meneksem kücük mavi olan cinsini bilmiyorum ama ciceklerine vuruldum resmen
bakim farki varmidir acaba?
digerlerini alali 2 ay oldu sanirim yerlerini sevdiler simdilik bir sorun yok
en azindan ben öyle görüyorum.

yeşillim
28-09-2011, 22:10
Sayın zappie, bendeki de siyah cd kalemi, demirbaş kalemi farklı oluyor sanırım.
Ben de bir bakayım kırtasiyeye, sağ olun.

maki01
28-09-2011, 23:32
Sevgili zappie,

1 senedir kullanıyorum, silinme olmadı. Farklı kalınlıkta uçları ve renkleri olduğu için kullanımı pratik.

Demirbaş kaleminde ince uç bulmak mümkün mü? Minicik saksılara uzun uzun hibritlerin adını yazman pek mümkün olmuyor.

Siz kodlama yapmışsınız sanırım. Natalya'dan gelen menekşeler onun etiketleriyle duruyor. Koda bakıp listeden isim aramak zor geliyor bana. Uzun olsa da isimlerini yazmayı tercih ediyorum.

Bilgi için teşekkür ediyorum, en kısa sürede alıp deneyeceğim.

zappie
29-09-2011, 09:12
Sevgili zappie,

1 senedir kullanıyorum, silinme olmadı. Farklı kalınlıkta uçları ve renkleri olduğu için kullanımı pratik.

Demirbaş kaleminde ince uç bulmak mümkün mü? Minicik saksılara uzun uzun hibritlerin adını yazman pek mümkün olmuyor.

Siz kodlama yapmışsınız sanırım. Natalya'dan gelen menekşeler onun etiketleriyle duruyor. Koda bakıp listeden isim aramak zor geliyor bana. Uzun olsa da isimlerini yazmayı tercih ediyorum.

Bilgi teşekkür ediyorum, en kısa sürede alıp deneyeceğim.

Sevgili mak01

Saksi ve cesit cok olunca tek tek isim yazmak zor geliyor. O yuzden kendimce bir kodlama gelistirdim.
Siyah saksi kullandigim icin kolay okumaya imkan verecek bu turden bir kalem kullanmayi uygun gordum. Ne yazik ki ince uclusu yok. Ispirtolu kalem gibi dusunebilirsiniz.

menekşecibaba
29-09-2011, 13:58
Arkadaşlar benim diğer meslek te kırtasiye cilik. Üzerinde permanent yazan bütün kalemleri yazım işinde kullanabilirsiniz yazdığınız yerden yıllarca silinmez.Asetat kalemi , cd kalemi diye de bilinir.Özellikleri cam ,plastik,metal ,asetat gibi gözeneksiz düz yüzeylerden çıkmamasıdır.Piyasada en yaygın bilinenleri de Faber Castell in permanent kalemidir her rengi vardır (M) yazanı kalın uçlu , (S) yazanı ise ince uçlusu olanıdır.A4 PVC leri ince ince kesip üzerine yazıp etiketlemede kullanabilirsiniz.Geniş yazılar için koli kaleminide kullanabilirsiniz.

maki01
29-09-2011, 16:25
yeni meneksem kücük mavi olan cinsini bilmiyorum ama ciceklerine vuruldum resmen
bakim farki varmidir acaba?
digerlerini alali 2 ay oldu sanirim yerlerini sevdiler simdilik bir sorun yok
en azindan ben öyle görüyorum.

Kenarları biyeli menekşeleri ben de çok seviyorum sevgili zencefil cicegi, güzel günlerde büyütün.

Bakımı diğer menekşelerden farklı değil.

yeşillim
29-09-2011, 16:34
Sayın Menekşecibaba'nın mesajından sonra hemen baktım benim kalem permanent yazıyor.
Arkasında da silgisi var, siliyorum gerektiğinde.. demekki oğlum iyisini almış canım yaa
annesini nasıl da düşünür.!!

maki01
29-09-2011, 18:03
Malesef mite belasından hala kurtulamamışım. Şüphelendiğim bir çelikği mikroskopla incelerken yine karşıma çıktı. Videoyu kaydederek youtube'a ekledim, ilgili başlıkta izleyebilirsiniz.

Afrika Menekşesi Hastalık ve Zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-8.htm#post864383)

çetik
30-09-2011, 16:48
kendime hediye aldım :D:D:D

248880

acemifüsun
04-10-2011, 20:42
Yazı atlattık, kendimize gelmeye başladık:) Yapraktan ürettiğim yavruların çoğunu sıcaklarda kaybettim, kalan sağlar bizimdirdir 249523diyerek devam ediyorum:)

loveflower
04-10-2011, 21:57
Yavrular harika, maşallah sevgili acemifüsun. Ellerinize sağlık. Benim de bir tanecik(hediye geldi) afrika menekşem var. Çok sağlıklı gözüküyor fakat çiçeklerini daha göremedim. Bana geldiğinde çiçekleri yoktu. Gözünün içine bakıyorum ama yok:( Fotoğrafını çekip ekleyeyim yarın.

esinruzgar
04-10-2011, 22:39
Bizim bir arkadaşın iş yerinde afrika menekşesi vardı, yıllarca çiçek açmamıştı. Sonra Ben de bir tane aldım çiçekli, tomurcuklu, yanyana koyduk. Ondan sonra bir ay içinde diğeri de açtı. Bütün yıl yarışırcasına çiçeklenip durdular. Tam geçti diyoruz, hop yeni tomurcuklar, bakıyoruz diğeri de aynı. Meğerse bunlar birbirlerini kıskanırmış da çiçek açarmış diye duyduk.
Doğru mudur tesadüf müdür bilemem ama ben buna şahit oldum:))
Şimdi masamda bir tane menekşem var, ne zamandır çiçeksiz, yanına bir arkadaş getireyim diyorum, bakalım kıskanıp da açacak mı:)

maki01
05-10-2011, 00:04
Kutluyorum sevgili acemifüsun, aşırı yaz sıcaklarına rağmen oldukca iyi durumdalar.

Çekim sırasındaki ışığın etkisi mi bilmiyorum ama bazı yavruların yaprakları daha sarı gibi duruyor. Bu durum ışık ve besin eksikliğinden kaynaklanabiliyor. Seyreltik dozda mavi şişedeki ( NPK 5:5:5 ) çiçek çoşturanlardan kullanabilirsin.

acemifüsun
05-10-2011, 00:56
Teşekkür ederim sevgili loveflower ve sevgili maki01:) Evet, bazı yapraklar sarı, dediğin gibi ışık eksikliğinden olabilir canım. Yazın üstlerine çok güneş geldiği için panjurları yarıya kadar kapatıyorum, güneşin yakıcılığı azalınca, daha sağlıklı ışık ve güneş alacaklar sanıyorum.

çiçeksever
05-10-2011, 14:01
Benim beyaz çiçek açan menekşem açık mavi açmaya başladı.Yanında mum çiçeği vardı.Sardunyada başıma gelmişti.Beyaz sardunyam yanında bulunan kırmızı sardunyadan etkilenerek pembe beyaz açmıştı.Odada ayrıca mor menekşem var.Fakat arası 3 metre kadar var.

loveflower
05-10-2011, 17:08
Ben de yanına çiçekli bir tane alayım da kıskanıp açsın o zaman:)

249658

aysozbek
05-10-2011, 22:42
Selamlar. Forumu takip ederek tecrübelerinizden çok faydalanıyorum. Öncelikle tecrübesini ve bilgisini paylaşan herkese teşekkür ederim. Benim bir sorum olacaktı, foruma bakıyorum ama cevabını bulamadım. Benim menekşelerimden biri, bir saksının içinde birkaç kökten oluşuyor. Herbiri de gayet gelişmiş vaziyette. Bu menekşenin her kökünü ayrı saksıya almalı mıyım? Saksı içinde birden fazla köklü menekşe olması çiçeklenmeyi olumsuz etkiler mi?

maki01
06-10-2011, 00:07
Eğer trail (arsız ) denilen tür değilse her iki sorunuzunda yanıtı "Evet" sayın aysozbek. Aynı saksı içerisindeki birden fazla menekşe var ise , gelişmesi de çiçeklenmesi de olumsuz etkileniyor. Menekşenin verdiği sürgünler ya belli bir boya gelince ayrılmalı ya da henüz bir kaç yapraklar koparılmalı.

Bu sene menekşelerimde ana gövdede , yaprak diplerinde fazla sayıda yan sürgün oluşmaya başladı.

Bunu çoğumuzun kullandığı gübrenin geçen sene değişen formülüne eklenen minerallerden kaynaklandığını düşünüyorum.

Özellikle çinko bitkinin dallanıp budaklanmasını, yan sürgünler vermesini teşvik ediyor. Menekşenin sağlıklı gelişebilmesi ve çiçeklenmesi için genellikle yan sürgünleri çok küçükken cımbızla temizliyorum. Arada yan sürgünden çoğaltmak için gelişmesini beklediğim menekşelerim de oluyor.

Ancak kökten gelen sürgünleri ise muhakkak ayırıyorum.

menekşecibaba
06-10-2011, 08:05
Evet aynen katılıyorum , yan sürgünler yüzünden menekşenizin çiçeklenmesi gecikiyor ve cılız cılız çiçekler çıkarıyor.Bu aylar da ayırmanın tam zamanı.

Sevgili acemifüsun tepsi içinde menekşeleriniz çok hoş olmuş.

kıymetsarı
06-10-2011, 11:30
Merhaba menekşeci baba yaklaşık iki aydır sitedeki yazışma ve resimleri adeta taradım ve çok şey öğrendim sizlerden ne gördüysem uyguluyorum toprak tarifi ışık ayarı su dengesi hepsini ayarlamaya çalışıyorum çok sağolun ama şimdi değişik tür istiyorum.Sizler gibi latince isimlerini bilemiyorum ama sitede muhteşem türler görüyorum ve inanın nutkum tutuluyor sizlerin müdavimi oldum.

çiçeksever
06-10-2011, 13:53
Selamlar. Forumu takip ederek tecrübelerinizden çok faydalanıyorum. Öncelikle tecrübesini ve bilgisini paylaşan herkese teşekkür ederim. Benim bir sorum olacaktı, foruma bakıyorum ama cevabını bulamadım. Benim menekşelerimden biri, bir saksının içinde birkaç kökten oluşuyor. Herbiri de gayet gelişmiş vaziyette. Bu menekşenin her kökünü ayrı saksıya almalı mıyım? Saksı içinde birden fazla köklü menekşe olması çiçeklenmeyi olumsuz etkiler mi?

Koçtaşta 3 köklü menekşe satılıyor.Ben almadım.Acaba 3 kökte ayrı renk mi açıyor.

fahriyee
06-10-2011, 19:18
Sevgili acemifüsun ve çiçeksever ellerinize sağlık. Çiçekli fotoğraflarınızı da bekleriz inşallah.
Sevgili çiçeksever koçtaştaki 3 köklü menekşeleri 8 TL. civarı satıyorlar ayrı ayrı 3 menekşe ekmişler. Muhtemelen renkleri de farklıdır, ama siz çiçekli döneminde alırsanız daha iyi olur.
Bugün koçtaşı arayıp 3-4 haftadır yeni menekşe gelmediğini varsa uğrayacağımı belirttim. Galiba afrika menekşesi soran bir ben varım ki hemen tanıdı ve haftaya siparişe ekleyeceğini belirtti.(Siz de 3 köklünün çiçekli olanından almak istediğinizi söylerseniz siparişe eklerler)
Menekşe almaktaki maksadım da Sevgili esinrüzgarın dediği gibi elimdekileri çiçeklenmeye sevketmek...
Sevgili aysozbek, çiçeğin resmini eklerseniz daha iyi olur kanaatindeyim...

aysozbek
06-10-2011, 22:48
Sayın Maki01 ve Menekşecibaba cevaplarınız için çok teşekkürler. O halde bir an evvel menekşemi ayırayım. Sayın çiçeksever, benim menekşemi ben kendim yapraktan köklendirmiştim. O nedenle biliyorum hepsi aynı renk. Sayın fahriyee, çiçeğimin resmini forum kirliliği yaratmamak için eklemedim. Ama en kısa zamanda ekleyeceğim. Sorumla ilgilenen herkese çok teşekkürler.

fahriyee
07-10-2011, 15:20
Resme bakarak daha ayrıntılı açıklama yapılacağını ve de bu durumda olan bazı arkadaşların da aydınlanacağını düşünerek yüklemenizi rica etmiştim.
Ayrıca menekşe resimleri formu kirletmez, aksine şenlendirir kanaatindeyim. Yine de takdir sizin...

maki01
07-10-2011, 15:43
Sevgili fahriyee,

Sayın aysozbek menekşe ile ilgili sorununu net bir şekilde tanımladığı için ben de fotoğrafa ihtiyaç hissetmedim.

Forum kirliliği konusundaki düşüncelerine de katılıyorum. Ben onlarca fotoğraf çekip bazen hiçbirini görüntü kalitesini beğenmediğim için eklemiyorum.

Bugünlerde başarılı yakın çekimler yapabildiğim makinam bozuldu. Yavrular havaların serinlemesiyle birlikte kıpır, kıpırlar. Eski makinamla yaptığım çekimler net olmadığı için eklemiyorum.

Söz, makinamı tamir ettirdikten sonra kök ve gövde sürgünleri ile ilgili fotoğraf ekleyeceğim :)

kıymetsarı
07-10-2011, 18:30
Biz burada yalnız çırpınıyoruz.Kızımın birtanesinin bugün yan sürgünlerini ayırdım ne suya ısladım inşallah birşey olmaz ilk defa denicem normalde toprağa ekiyordum

kıymetsarı
07-10-2011, 18:38
Birde bugün menekşelerimin bulunduğu pencerenin kalın perdesini çıkarıp yerine ikinci bir ince tül taktım.Kalın perdeyi çeksem ışık etkileniyor açsam çok ışık menekşe yapraklarında leke yapıyor ve yaprakları yumuşatıyordu.Şimdi penceremde iki tül tkılı doğrumu yaptım bilmiyorum.

maki01
07-10-2011, 20:05
Sevgili kiymetsarı,

Güneş ışığı artık yaz aylarında ki gibi yakıcı değil. Benim menekşelerim batıya bakan salonumda duruyor. 10 gündür sadece tül perdeyi çekiyorum ve güneş alıyorlar.

Menekşeleriniz doğuya ya da kuzeye bakan bir odadaysa korkmayın bu mevsimde tek tül yeter. Ancak benimki gibi batıya bakıyorsa ne olur ne olmaz diyerek ikinci tülü 15-20 gün sonra kaldırabilirsiniz.

Orkun Kırcı
08-10-2011, 12:27
Yazı dışarıda geçiren menekşelerim hala dışarıdalar, havalar serinlemeye başlayınca gelişimleri hızlandı.

fahriyee
08-10-2011, 17:30
Ellerine sağlık Orkun, direk güneş görmediği taktirde yazın dışarıda çok güzel yetişir...

maki01
09-10-2011, 00:40
Yazı dışarıda geçiren menekşelerim hala dışarıdalar, havalar serinlemeye başlayınca gelişimleri hızlandı.

Işığın yanıltması olabilir ancak yapraklar fazla güneş ışığından olumsuz etkilenerek renkleri sarıya dönmüş gibi.

Onun dışında çok sağlıklılar, kutluyorum Orkun'cum...

Orkun Kırcı
09-10-2011, 09:35
Beğenmenize sevindim. Yanılma yok, maalesef bol ışık sarıya döndürdü :D Sarışın menoşlarda fena değil hani :D

prensess
11-10-2011, 21:27
Sıcak yaz günlerinden sonra havalar soğuyunca balkondan evin içine taşındık :p

prensess
11-10-2011, 21:31
Bu yaz kayıplardan kalanlarla yola devam edeceğiz ;)

menekse sever
11-10-2011, 22:21
:p:pne harikalar nazar değmesin maşaallah. Galiba benimkilerde tomurcuklanmaya başladı sabısızlıkla bekliyorum. Renklerini bilmiyorumda.;)

kıymetsarı
11-10-2011, 23:19
balkonda nasıl oluyor ben pek anlayamadım sayın prenses.Bildiğim kadarı ile direkt güneş ışığı çok zararlı.Maşallah muhteşem canlı görünüyorlar.Benimkiler böyle canlı durmuyorlar deli olcam.

prensess
12-10-2011, 11:17
Sevgili kıymetsarı, balkondaydılar ama balkonuma perde yaptırdım pamuklu kumaştan. Doğal olarak da güneşten çok etkilenmediler ve bu yıl daha az kaybım oldu.

prensess
12-10-2011, 11:19
Ama işin kötü tarafı şimdi onları pencere önüne sığdıramıyorum, balkonda yer geniş olduğundan yapraklar iyice genişlemiş marul gibi olmuşlar :) Şimdilik mutfak masasının üzerindeler, acil çözüm bekliyorlar.

tomurcuk-toprak
13-10-2011, 00:14
Sıcak yaz günlerinden sonra havalar soğuyunca balkondan evin içine taşındık :p

Aman yarabbiiiiimmmm bu ne güzellik böyle ..... Çiçeklerinize nasıl baktığınız hakkında bilgi verebilir misiniz?41 kere maaşallah demeden geçemedim....

Hayranlıkla uzun süre fotoğraflarına bakmaktan, tanıştığımız herkese selam vermeyi unuttum :) ; herkese selamlar.... :)

not : yazın bu bölümdeki yazılanların tamamını okudum çok şey öğrendim ; bilgi veren herkese teşekkürler... 317 sayfa okumakla biter mi diyen arkadaşlarım da oldu :) bitirdimde :D

fahriyee
13-10-2011, 17:10
Ellerinize sağlık Sevgili prenses, güle güle büyütün. Fotoğrafları da çok beğendim.
Eğer yer sıkıntısı varsa raf düşünebilirsiniz, az yer kaplayıp çok menekşe alıyor...

prensess
16-10-2011, 19:06
Teşekkür ederim arkadaşlar. Sevgili fahriyee, sanırım o dediğinizi uygulayacağım. Pencere önüne sığdırmayı denedim dün gece,birçok yaprak kırılıp ziyan oldu :(

zencefil cicegi
17-10-2011, 18:48
Masallah prenses menekselerinizin yapraklari ne kadar parlak yesil renkleri benim menekselerimin yapraklari cok mat renkli

hilalbiyolog
18-10-2011, 20:18
çiçek coşturanın çeşitleri mi var

maki01
19-10-2011, 00:03
Sayın hilalbiyolog,

Bitkinin ihtiyacına göre hazırlanmış NPK oranı birbirinden farklı çeşitleri var. Ayrıca piyasada afrika menekşesi için özel olarak üretilen fazla sayıda markanın gübresini bulmanız mümkün.

Afrika Menekşesi için gübrede dikkat etmemiz gereken en önemli madde üre. İçeriğinde üre barındırmayan farklı markaların gübrelerini de kullanabiliyoruz.

fahriyee
21-10-2011, 13:28
Sevgili prensess, son iki menekşe de aynı cins, o menekşenizi yapraktan üretebiliyor musunuz?
Ben de rengini çok beğeniyorum, pastel mor katmerli. Halam bana yavru olarak ayırdığı zaman verdi. Çok güzel oluyor, çiçekleniyor yanlardan bol yavru veriyor, sonra bir bakıyorum kendini salıyor ve nihayetinde kök çürüğü. Sulamasına, saksı büyüklüğüne kısaca herşeyine özen gösteriyorum ama nafile. Kaç kez yapraktan köklendirmek istedimse başaramadım, diğer menekşelerimin hiçbirinde böyle bir sıkıntı yok.
Artık bu ara hiçbirine yüz vermeyeceğim, istiyorlarsa onlar güzelleşip gözüme girsinler.

blaze ash
23-10-2011, 00:27
252191

Arkadaşlar internette araştırma yaparken bir menekşe resmi buldum. Sizce bu gerçek mi? Gerçekse nasıl elde edilir? ya da türü nedir?

memet
23-10-2011, 09:53
Sanırım fotoşop, arkada gökkuşağı renkli olanı var.

selis
23-10-2011, 10:15
Ayrıca çok komik olmuş :))

prensess
23-10-2011, 15:28
Sevgili fahriyee, ben tüm menekşelerimden yapraktan üretim yapıyorum zaten. Hatta geçen yıl sınıfımda minik öğrencilerimle de üretime geçtik :)

blaze ash
23-10-2011, 19:14
bence çok hoş olmuş. ben de photoshop tur diye düşünmüştüm ama menekşeler hakkında pek bilgim olmadığı için acaba dedim :)

mandalinci
23-10-2011, 23:15
Benim menekşelerim öğlen 12'ye kadar çok bol güneş alan, üç tarafı camlı olan, mutfağımın bir bölümünde yaşıyorlar.

Eylülün 9'undan itibaren İzmir'liler. Toprakları iyice kurumadan sulamıyorum. Bazıları senelerdir benimle, bazıları ölünce yenileniyor.

Şimdilik yerlerinden memnunlar, yazın çok sıcaklarda belki biraz daha az güneş alabilecekleri bir yere aktarırım.

Bugün kendime bir menekşe daha hediye ettim, bakalım o ne renk açacak?

kıymetsarı
25-10-2011, 21:36
Merhaba,benim acil yardıma ihtiyacım var.Bugün yaprak ektiğim saksımda çok sayıda küçük ama çok küçük gözle görülemeyecek değil beyaz hızlı hareket eden uzun böcekler var.Ben ne yapcam şimdi.

menekse sever
25-10-2011, 22:01
:(Benimde o böceklerden olmuştu bir kaç saksının toprağını değiştirdim. Baktım kurtulamıyorum. Saksıdaki toprakları boşaltıp fırına verdim .Daha sonra tekrar diktim. Bir sorun kalmadı. Bir deneyin derim.;)Geçmiş olsun. Birde dikkat edin diğer saksılara bulaşmasın. Çok çabuk bulaşıyor.

kıymetsarı
26-10-2011, 11:39
Denicem sayın menekşesever.Zaten sadece yaprak diktiğim saksımda görüm umarım bununla kalır.Birde acaba çiçeğe ciddi anlamda zarar veriyormu.

fatma2
26-10-2011, 12:41
En sonunda aradığım yeri buldum . Ne engin bir site.
Edindiğim bilgiler müthiş işime yarıyor.Tüm bilgi tecrübe paylaşımcılarına sevgiler.

menekse sever
26-10-2011, 13:56
Ben erken fark ettiğim için bir zararını görmedim. Umarım sizde erken farketmişsinizdir. Çabuk kurtulursunuz. Bol çiçekli günlere.:D

Azelia Kara
29-10-2011, 17:50
Güzelim benim! :p

Batuhan Yılmaz
29-10-2011, 17:50
Arkadaşlar 1 hafta önce pazar günü istanbul'da çok soğuk bir havada yerde bulduğum menekşe yaprağını diktim ve olmadı yaparağı ısı değişiminden karardı şimdide şöyle anlatim ben bunu toprak ve torf karışımına diktim sapın uzunluğu 4 cm yaparağında kararan yerlerini bugün kestim üçgen şeklinde bir şekile sahip oldu hızlı filizlenmesi içinde küçük bir cam bir kavonoza diktim o kavanozuda içi su dolu bir plastik kutunun içine koyup kanaliferin altına koydum heryeri su buharı oldu şimdi bunu daha nasıl hızlı çimlendiririm :)

maki01
29-10-2011, 20:21
Sayın batu-han,

Cam kavanozda sulama suyunun fazlasının akabileceği bir delik olmadığı için sulamaya çok dikkat etmelisiniz.

Özellikle kesilerek dikilen dikim yaparken, kesim yerlerinin biraz kuruması için bir süre sera dışında bekletmek iyi sonuçlar veriyor.

Plastik kaptaki suyun neden olduğu aşırı nemli ortam mantar enfeksiyonuna neden olabilir. Bence suyu boşaltmalısınız.

Batuhan Yılmaz
29-10-2011, 20:25
Çok teşekkür ederim Sayın maki01.Acaba forumda ücretsiz benim gibi öğrenci üyelere hazır menekşe çeliği yollayan arkadaşlar var mı varsa eğer benle iletişim kurabilirler mi lütfen :). saygılarımla.

maki01
30-10-2011, 01:38
Ücretsiz çelik , tohum paylaşımlarını ayrı bir bölümde yapıyoruz sevgili batu-han. Oraya yazarsan paylaşımda bulunmak isteyen arkadaşlarımızdan yanıt alabilirsin.

Afrika Menekşesi Paylaşımı (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/21544.htm#post835914)

missmenas
31-10-2011, 16:49
Son günlerde ancak bu kadar Mutlu olabilirdim.
Çok ama çok Teşekkür ederim Faruk'cum, birbirinden güzel menekşeler için. Dilerim gönderdiğim hoyalarda en az bu kadar Mutlu eder Seni.
Bakalım menoşlarını nasıl bulacaksın. Aynen tarifindeki gibi bir karışımla ve fitilli yöntemle yeni saksılarına aktardım hiç zarar vermeden köklerine bu işlemi yaptım. Çok muazzam kök gelişimi vardı dikkatimi çekti. Kökler saksı tabanındaki yerde saçaklanmıştı, çok sağlıklılar. Yanlız kargoda bazı menkşelerin yaprakları hasar görmüş, birkaç tanesini ben aktarım yaparken kırdım onlarıda yine aynı yöntemle minik petlere aktardım.
Olumsuz gördüğün herhangi birşeyde uyarmanı isterim lütfen.
Tekrardan çok Teşekkür ederim...

missmenas
31-10-2011, 16:54
Yeni Menekşelrimin görüntülerine devam;)

missmenas
31-10-2011, 16:57
Yarın doğum günüm,
Sevgili Faruk bunları doğum günü hediyesi olarak görmek harika duygu;)

missmenas
31-10-2011, 17:02
En büyük dileğim bütün menekşelerimin çiçeklerini görebilmek. Bu duygum hoyalardan önce geliyor hemde. Bu dileğim doğumgünü dileğim olacak:D

Faruk
31-10-2011, 19:14
Hatice ablacım merhaba;

Menekşelerin eline sağlıklı bir şekilde ulaşması seni mutlu ettiği kadar beni de çok mutlu etti. Bu mutluluğunu doğum gününle eşleştirip yansıtman beni de sevindirdi.

Saksı transferlerin çok başarılı olmuş, tebrik ederim. Yakın zamanda köklerin saksı altından fitil eşliğinde su içine daldığını fark edeceksin. Tabii ki bunu sırayla yakın zamanda ilgin eşliğinde çiçekleri alacak ve mutlu olduğun ölçüde ben de mutlu olacağım.

Yeni menekşelerinin çiçekli, yaprakların kısa zamanda yavrulu olması dileklerimle. Doğum günün kutlu olsun.:)

missmenas
31-10-2011, 20:18
Faruk'cum dilerim seninde mutsuz olduğun anlarda Seni böyle mutlu edecek olaylar hep karşına çıksın. Gerçek şu ki Pırlantamı yoksa canlı saksılı çiçekmi desinler saksıdaki bir yeşermemiş dalı tercih ederim. Bilmiyorum bazı kişiler bu olaya farklı açıdan bakabilirler, ama ben böyleyim ne yapayım. Hepside o kadar güzelki kendime şu soruyu sormadan edemedim, nasıl ayrılabildin böyle güzel büyümüş menekşelerinden? çok zor gelmiştir eminim. açıkçası kendimi düşündüm büyümüş hoyalarımı böyle gönderebilirmiydim diye, herhalde gönderemezdim...

Ben yavrudan ziyade çiçek açsınlar istiyorum, işte ozaman asıl bayram havası esecek burda bunu paylaşmakta inanki bir okadar keyifli olacak. Sevincimizi de üzüntümüzü de,
deneyim tecrübelerimizide paylaşabilmek heleki böyle güzel bir paylaşım platformunda en güzel olaydır benim için. Hayatta takas olayı nedir bilmezdim bitkilerde bunu burda öğrendim verdiği hazzı ancak yapan kişi anlar. Heleki yurtdışına akıtılan onca döviz anlamsız. Takasla elimizdeki türleri çoğaltmalıyızki böyle mutlu olabilelim.
Tekrardan çok Teşekkür ederim, böyle büyük menekşeleri gerçekten beklemiyordum açıkçası;)
Sevgiler...

maki01
31-10-2011, 20:49
Nice mutlu senelere sevgili missmenas :)

Menekşelerin oldukca sağlıklı. Çoğu yavru boyutunu aşıp, "Starter" dediğimiz çiçek verme aşamasına gelmişler. Çok yakın zamanda tomurcuk görebilirsin :)

İklimleriz aynı, kış aylarında son derece sağlıklı gelişiyorlar, toprak karışımı da sorun yaratmıyor. Ancak yazı klimasız ortamda geçirmek zorunda kalırlarsa çoğunu kaybedersin sevgili arkadaşım. Klima almayı planladığını telefonda söylemiştin, lütfen ihmal etme... Ne sen üzül , ne de bizler üzülelim:)

En kısa sürede çiçeklerini de görüp , bizlerle paylaşmanı diliyorum...

Orkun Kırcı
31-10-2011, 21:26
Ablacım hepside süperler. Kocaman birer maşallah. Dikimleride gayet güzel görünüyor, umarım sorunsuz büyürler.

Buradan Faruk'u da kınıyorum, bana böyle yetişkin yollamadığı için :P Buradan soruyorum bunları hak etmek için ille de hoya mı vermek lazım acaba :D :dilli:

(son paragraf şakadan ibarettir)

sema62
01-11-2011, 00:40
Sevgili Faruk ellerinize sağlık.Çok başarılısınız.Çok çok tebrik ediyorum.Yavrular kaç aylık merak ettim.

sema62
01-11-2011, 00:43
Güle güle büyütün yarularınızı sevgili missmenas.Çok sağlıklılar.İnşallah açtıklarınıda görürüz.

Faruk
01-11-2011, 17:21
Sevgili sema62 merhaba;

Bu menekşeler 6-7 aylık civarında olan bitkiler.

Beğenileriniz için teşekkür ederim. :)

A-EMEL
02-11-2011, 22:21
Sevgili missmenas,en kısa zamanda çiçeklerini görmeniz dileğiyle :)
Güzel günlerde büyütün..
Faruk'cum gerçekten güzel menekşeler yetiştirmişsin :)Tebrik ederim..
Merak ettiğim bir 2 şey var cevaplarsan sevinirim :)Menekşelere verdiğin vitamin ve toprak karışımı nedir acaba...?Ben de menekşelerimde uygulamak istiyorum :)

fatma2
03-11-2011, 09:30
Sevgili missmenas,güle güle büyütün.
Benim merak ettiğim niye bu yavrular böyle cılız cılız ?

missmenas
03-11-2011, 11:57
Sevgili Menekşe Sevdalısı Dostlarıma Çok Teşekkür ederim. Dileğimi tuttum bakalım çiçeklerinide resimleyip burdan birlikte çığlık atabilecekmiyiz:p Hatta 2 pasta , 2 Dilek vardı birini pas geçerse diğeri mutlaka kabul olmalı:D

Sevgili Orkun, Faruk'tan böyle büyük Menekşeler istiyorsan? ona Hoya gönder ve arkasındanda şunu dile inşallah coşarda büyük menekşeler gönderir de:D Yakında Hoyalarla Menekşe takası yapacakmış. 1. sırada ben varım Senide 2. sıraya alalım;) Hala yerin varsa tabii. Ben bile Menekşeleri nere koyacağım diye düşünmeye başladım. Belkide hepsini eve taşıyacağım henüz emin değilim.

katmer
03-11-2011, 13:09
Balkonumdan küçük bir kare:)) Cennette miyim neyim:p

maki01
03-11-2011, 14:49
Sevgili SDurul,

Bu menekşelerin çoğu chimera denilen dikey olarak farklı renklerden oluşan türler.

Chimeraların yaprak çeliği ile çoğaltılması mümkün olmuyor. Yan sürgün ya da çiçek sapından çoğlatılabiliyor. 2 ayrı menekşenin genlerinden oluştuğu için 2 hücreli diye de adlandırılıyor.

Paylaşım için teşekkürler katmer'cim...

menekşegül
03-11-2011, 16:02
Bence kesin cennettesiniz sevgili Katmer.
Böyle bir cennete sahip olmayı kim istemezki..
Bu güzellikleri görünce iç çekiyorum uzun zamandır forma uğrayamıyorum bu yaz çok kayıp verdim.Muğlanın sıcağına mı kızayım, kendime mi, yoksa bu kadar sevdalısı olduğum halde beni terkeden menekşelerimemi? Galiba ben bu işi beceremedim ama başarılı olan arkadaşlarınkine bakmakla yetiniyorum. Artık menekşe almaya cesaret bile edemiyorum.
sevgiler.

loveflower
03-11-2011, 23:01
Menekşem tomurcukta:)

Umarım tomurcukların hepsi açar.

254281

Bu yapraklar da bu akşam yemek yediğimiz bir restaurantın duvarında olan menekşelerden aldıklarım. O kadar güzel dizayn etmişler ki hayran kaldım. 11 tane vardı ama hepsinden yaprak almaya utandım. 3 tanesinden aldım. Perlit ve torfu yarı yarıya karıştırarak diktim. Sevgili maki01 değerlendirme yapabilir misiniz?

254282

İşte bu güzellerden yaprak aldım. Bir tanesi de beyaz renkteydi ama fotoğrafını çekemedim.. Yemek yemekten ziyade menekşelerle daha fazla ilgilendiğim için diğer müşterilerin şaşkın şaşkın bakışlarını eşimin ''seni deli zannettiler sanırım'' sözüyle fark ettim. Telefonla çekim yaptığım için fotoğraflar biraz kusurlu.

254289

254290

maki01
04-11-2011, 00:27
Mor menekşen çok sağlıklı ve güzel, tomurcuk dolu üzeri sevgili loveflower, paylaştığın için teşekkürler.

Çelikler için toprak karışımın uygun, perlit biraz daha fazla olabilir ama bu mevsimde sorun yaratmaz. Onlar için bir de plastik yarı şeffaf saklama kaplarından birini sera uygulamak için ayırırsan , 1-1.5 ayda ilk yavrularını görebilirsin. Bazen bu süre çeliğin alındığı yere bağlı olarak 3-4 ayı bulabiliyor. Merkezden sonraki 3. sıradaki yapraklar çelik için ideal , köklenme ve yeni yaprak verme süreleri daha kısa oluyor.

Güzel günlerde büyütmeni diliyorum.

loveflower
04-11-2011, 07:25
Çok teşekkür ederim sevgili maki01. Bugün saklama kabına alıyorum onları. Heyecanlandım çok. Aslında menekşeye fazla ilgim olmamıştı diğer bitkilere nazaran ( şimdi evin her yerini menekşe doldurmaktan korkuyorum) ama bu başlığı sizlerin heyecanlarınızı da okumadan geçemiyordum, arada uğruyordum. Hoyam da yok fakat hoya başlığını da okurum hep. Hoyaları çok severim.

3-4 ay önce mor menekşem hediye geldi, üzerindeki çiçekler henüz geçmişti. Bir gün üzerine güneş gelmiş (perdeyi biri tamamen açmış) anında yanmış yaprakları. Kopardım yanan yapraklarını, yapraklardan bir tanesini kıyamadım atmaya fazla yanığı yoktu. Ana bitkinin yanına öylece sokuşturuverdim. Yaz aylarında diktiğim nedenle mi bilmem çok çabuk köklendi. Öyle çok özenmedim ana bitkiyi suladıkça o da sulandı. Menekşesever bir arkadaşıma hediye ettim, yavruladı sonra da.

Umarım bunlarda da aynı başarıyı sağlarım.

Sevgi Durul
04-11-2011, 14:06
Sevgili loveflower, menekşenizin yaprakları pırıl pırıl, rengi de çok hoş. Menekşeleriniz artacağa benziyor. :)

Bunlar da benim şu anda açan menekşelerim. İlk fotoğraftaki ebruli olan her seferinde değişik açıyor.

254363

254364

254365

254366

254367

sakdag
04-11-2011, 14:28
Maşallah çiçeklerinize Sayın Sdurul. 2.resimdekinden bende de var. Bol bol çiçekleniyor. Ayrıca 4. resimdekinin lila-pembe arası renk tonu çok güzel ve değişikmiş.

maki01
04-11-2011, 17:00
Kutluyorum sevgili SDurul, yüreğine sağlık.

Son fotoğraftaki menekşe picasso gibi duruyor. Yaprak kenarlarında incecik beyaz biye var sanki ya da bir başka menekşenin yaprağı geriden poz veriyor :)

Lila ise mükemmel çiçeklenmiş, ellerine sağlık :)

loveflower
04-11-2011, 22:32
Teşekkür ederim sevgili SDurul, sizin güzelleriniz çok güzel görünüyor:) Artırmayı çok istiyorum bakalım.
Sizin son fotoğrafta olan mor menekşe benim menekşemle ayni türden sanırım:)

Fatih
05-11-2011, 00:19
Artık çiçek görme zamanı geldi :)

En son çiçeğini temmuzda açan güzel kızım şimdi de çiçeklenmeye başlıyor. Diatomitte yetiştirdiğim ilk menekşem. Bu ikinci çiçeklenmesi olacak.Çiçeği üzerinden eksik olmuyor. Diatomitin sağladığı rahatlıkta bu çiçeklenmeyi teşvik ediyor :)

Yazın sıcaklarından hiç etkilenmedik. Gelişmemizi tamamladık bol yapraklıydık. Taki misafir grubu odamı farkedene kadar.

(Hoyaları kurtaralım derken menekşeden oluyorduk :))

Onlara inat çiçekleniyor benim güzelim.
254448

SerDag
05-11-2011, 01:14
Sayın SDurul ilk resimdeki ebruli menekşeye hayran oldum. Çok güzeller ellerinize sağlık. Benim ofisimdeki 3 beyaz menekşe sebebini anlayamadan ölmüşlerdi, sonuncusu yumuşamaya başlayınca anladım ki pencereden iyi soğuk sızıyor. Yanındaki yılbaşı çiçekleri çok keyifli çünkü! O son kalan minik menekşeyi daha ılık ve aydınlık çay salonuna götürdüm. 1 haftada toparlandı, yaprakları sertleşti. İlk koyduğumda tüm yapraklar yumuş yumuş olmuştu. Demek ki bu kuzular pencereden de sızsa soğuğu sevmiyor.

diver_bird
05-11-2011, 01:56
Sevgili Sdurul
Bi ara menekşelerinizi kaybetmiştiniz sanırım. Şimdi toparlamaya başlamışsınız. Maşallah am çok güzel ve değişik duruyorlar elinize sağlık ablacım...

ilknur aşık
06-11-2011, 05:47
Fatih tebrik ederim. Diotomite hala cesaret edip deneyemedim. Seni kutluyorum.

OİR1938
06-11-2011, 14:49
254547

OİR1938
06-11-2011, 14:50
254548

Sevgi Durul
07-11-2011, 21:16
Arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ediyorum.

Sevgili Maki, sevgili sakdag, 4. fotoğraftaki menekşe luisiana lullaby. İlk çiçek açtığında yüklemiştim, rengi daha koyu idi, giderek açıldı. Fotoğrafı burada. (http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/248444d1317146273-lullaby-cicek.jpg) Picassom yok, ışıktan ve yaprakların tozluluğundan öyle görünmüştür.

Sevgili loveflower, son fotoğraftaki aslında siyahi mor, rengi biraz açık çıkmış.

m.ural
12-11-2011, 13:00
merhaba menekşe seven dostlar.öncelikle geçmiş kurban bayramınız kutlarım.benim de 3 ay önce mor açan menekşem bu günlerde ebruli ve katmerli açmaya başladı. sanırım eşim mor yalın menekşemi katmerli pembe menekşemle çaprazlamış.

m.ural
12-11-2011, 13:05
bunlarda diğer menekşelerim. üçüncü resimdekini ne yazıkki yaz sıcağından kurtaramadım.

maki01
12-11-2011, 16:11
Menekşeleriniz çok güzel ve sağlıklı sayın m.ural.

Eşinizin çaprazlama yaptığı çiçekte gelişecek tohumlardan farklı türde menekşeler üretmeniz mümkün. Tozlaşma başarılı olduysa tohum kesesi gelişecektir. Kuru ya da solmuş çiçekleri koparmadan önce tohum kesesini kontrol etmenizi öneririm.

İkinci çiçeği farklı özellikte açan menekşenizin, genlerinde katmerli bir menekşeden izler yer alıyor olmalı. Genellikle menekşeler, ikinci ya da üçüncü çiçeklerinde türünün tüm özelliğini yansıtabiliyor. Beslenme ve ışık da çiçek gelişiminde farklılıklar yaratabiliyor.

didemmm
13-11-2011, 20:23
Arkadaşlar merhaba, ben yeni üyeyim adım didem,
çiçeklerden çok fazla anlamıyorum çok acemiyim ama sizlerden birçok şey öğrenebileceğimi düşünüyorum.
Benim 3 afrika menekşem vardı, sanırım 2 tanesinin kökleri çürüktü veya ben çok su verdim iyi olur zannederek ve öldüler. Bir tanesi yaşıyor, çok değerli benim için :) yaprakları çok güzel ve ondan bir tane yaprak köklendirerek yeni bir menekşe elde ettim. Ancak acemilikten köklendirdiğim yaprağı saksıda oldukça derine dikmişim :) şimdi çoğalıyor 5-6 tane minik yaprakları var ama saksıda aşağıda kalıyor, ne yapmalı bilemedim hemen saksı değiştirip yeni toprak mı eklemeliyim yoksa böyle kalsın büyüyünce mi değiştiriym? Yardım ederseniz sevinirim. Sevgiler

menekşecibaba
14-11-2011, 12:57
Merhaba Hoşgeldiniz Didem Hanım.
Menekşelerde fazla sulama hele havaların soğuduğu bu aylarda çok tehlikeli , hemen çürümelere yol açıyor.Parmağınızla toprağı yoklayıp kuruluğunu tesbit ettikten sonra azar azar sulayın altında birikmiş su bırakmayın.
Sorununuzun çözümü için resim yüklerseniz daha iyi olur.Ama 5-6 minik yaprak çıktığına göre sağlıklı bir problem yok şu an değiştirmenize gerek yok orada büyüsün.Şu an değiştirir başka yere ekerseniz, kökler zedeleneceği için çürürüyebilir, bu soğuklar değişim için uygun değil , bahar ayları değişim , ekim için uygundur. Kolay gelsin bol çiçekli günler.

kartol
14-11-2011, 21:42
Her açmalarında, ilk defa açıyormuşcasına mutlu eden menekşeler:)

didemmm
14-11-2011, 22:08
Merhaba Hoşgeldiniz Didem Hanım.
Menekşelerde fazla sulama hele havaların soğuduğu bu aylarda çok tehlikeli , hemen çürümelere yol açıyor.Parmağınızla toprağı yoklayıp kuruluğunu tesbit ettikten sonra azar azar sulayın altında birikmiş su bırakmayın.
Sorununuzun çözümü için resim yüklerseniz daha iyi olur.Ama 5-6 minik yaprak çıktığına göre sağlıklı bir problem yok şu an değiştirmenize gerek yok orada büyüsün.Şu an değiştirir başka yere ekerseniz, kökler zedeleneceği için çürürüyebilir, bu soğuklar değişim için uygun değil , bahar ayları değişim , ekim için uygundur. Kolay gelsin bol çiçekli günler.

Menekşecibaba sorunumla ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim, kötü tecrübemden sonra o zamandan beri bende az az suluyorum söylediğiniz gibi..
fotoğraf çektim bi bakıp değerlendirirseniz kafamda soru işareti kalmayacak.
saksıda ne kadar derinde kaldığını daha iyi tarif edebilmek için saksıyı hem dışardan hem de tepeden çektim. tekrar teşekkürler,sevgiler...

menekşecibaba
15-11-2011, 09:49
İşte fotoğrafın faydaları , bitki kendini kurtarmış , ayrı küçük bir saksıya geçirmenin zamanı gelmiş.O saksı onun için çok büyük.Menekşeler küçük saksılarda daha iyi gelişiyor.Kullanılacak saksı veya kap ile bitki ebadının oranı 1/3 olmalı.Kullanılacak karışım da 3 ölçü Sphagnum torfu , 2 ölçü perlit , 1 ölçü vermikulit gibi olmalı.
Kartol menekşelerin çok güzel ve sağlıklı , maşşallah öyle soğuk bir ortamda kışın korumak zor olmalı.

fahriyee
15-11-2011, 13:03
Menekşecibaba çok haklı, resim yüklemeniz ne iyi olmuş. Ben de bu resim hakkındaki fikrimi söylemek istiyorum.
Eğer uzunca bir süredir bu saksıda ise(4-5 ay gibi) ben olsam saksı değişimi yapmadan sadece yeterli ışık görmesini sağlar ve sulamasını dikkatli yaparım. Zaten menekşe sayınız az olduğundan bu mevsimde riske atmayın derim.
Ayrıca ben 2 ölçü torf, 2 ölçü perlit ve 1 ölçü de vermikülit karışımına ektiğim menekşelerin gelişmesinden hiç memnun kalmadım. 2 ay sonra başka toprağa ektiğim yavru menekşeler bile onları geçti. Bir de suyunu kolay kolay çekmiyor, uzun süre ıslak kalıyor.(az ve özenle sulamama rağmen)
Asla kimsenin fikrine tezat olsun diye yazmıyorum, yanlış anlaşılmak istemem.(bu sitede amaç bana göre sadece deneyimlerimizin paylaşımı)

menekse sever
15-11-2011, 14:09
:DKışa merhaba diyen ve içimi sıcacık yapan, herkese gülümseyen minişlerimden sevgilerle.:p:p:p:p

menekse sever
15-11-2011, 14:25
:( Bunu unuttum:( geçen sene mor beyaz açanlar şimdi sade mor açtılar.

maki01
15-11-2011, 15:14
Sevgili karol ve menekşever, menekşelerini çok güzel ve sağlıklı , ellerinize sağlık.

Sevgili fahriyee,

2-2-1 karışımıyla hazırlanan saksı harcında organik madde miktarı yani torf az olduğu için besin takviyesi daha bir önem kazanıyor. Torftaki kısıtlı miktardaki besin çok daha çabuk tükendiği için fitilli sulamada bu oranın kullanımı daha başarılı sonuçlar veriyor.

Elbette uygulama kişiye ve bitkinin yetiştirildiği ortama göre farklılık gösterebilir. AVSA torf, perlit ve vermikulitin eşit miktarda karıştırılarak hazırlanan karışımı öneriyor.

Sevgili menekşecibabanın önerdiği gibi torf ve perlit+vermikulitin yarı yarıya kullanılmasını öneren ünlü yetiştiriciler de var. Sen de deneyerek daha uygun bir karışımla çözüm bulmuşsun, ellerine sağlık. Karışımı bizlerle paylaşırsan sevinirim.

Benim itirazım menekşe kayıplarını sadece toprak karışımına bağlayıp, bir de üzerine sanki kasıtlı olarak böyle bir karışım önermişiz ve bizler ( katmer, maki01 ) önerdiğimizden farklı bir karışım kullanıyormuşuz gibi bir hava estirilmesine idi.

Elbette tartışacağız, elbette hep birlikte daha başarılı yöntemler bulup burada paylaşacağız. Ancak paylaşımlarımızda art niyet, kişiyi kasıtlı olarak yanlış yönlendirme gibi hoş olmayan suçlamalarda bulunmayacağız. Sevgiler...

kartol
15-11-2011, 19:21
Kartol menekşelerin çok güzel ve sağlıklı , maşşallah öyle soğuk bir ortamda kışın korumak zor olmalı.[/QUOTE]

Çok teşekkürler. Onları çok seviyorum, onlar da beni seviyorlar galiba:)
Kışın korumak problem olmuyor çünkü evim soğuk değil, güzel ısınıyor. Tatil vs sebebiyle evden ayrılacağım zaman da, kombimi kapatmıyorum. (çiçeklerim donmasın diye) Yazın da aşırı sıcak olmadığı için, gayet güzel yaşayıp gidiyorlar işte:)

didemmm
15-11-2011, 21:45
Sevgili menekşecibaba ve fahriyee ilginiz ve önerileriniz için gerçekten çok teşekkür ederim. Menekşecibaba aslında saksım dediğiniz gibi küçük, sanırım fotoğrafı çekme açımdan öyle gözükmüş. Ama menekşemin kendini kurtamış olmasına çok sevindim :)
sevgili fahriyee, dediğiniz gibi menekşem 5 aydır o saksıda, ikinizin de ortak paydası olarak küçük saksıda ve uzun süre bulunduğu yerde bırakıp bol ışık almasını sağlayacağım :)

Ancak bir sorum daha var "Menekşeler için çiçek besini" diye bir şey almıştım, sıvı gübreymiş, 1 litre suya yarım kapak koyup 20-25 günde bir verilir yazıyor arkasında. Bu yeni büyüyen menekşeme bu sıvı gübreden vermem ıyi olur mu?

Son sorum :) bu minik menekşenin ana yaprağını aldığım menekşem neredeyse 1 senedir bende, sürekli yeni yaprak veriyor ama hiç çiçek açmadı..:( resim iyi olur dediniz diye onunda resmini ekliyorum..acaba ona da mı sıvı gübre vermeliyim?

Çok iyi niyetlisiniz çok yardımcı oldunuz gercekten teşekkürler...sevgiler..
Not: menekşem çiçek açarsa kutlama yapıcam :)

MİRBE
15-11-2011, 22:45
Ben direk sihirli menekşe toprağına perlit ilave ederek yaptığım karışımlardan çok iyi sonuç aldım..

Yalnız bir kaç saksıda deliklerin tıkandığını görünce deliklere taş koydum su tutmasın diye..

SerDag
16-11-2011, 00:21
sevgili didemmm, menekşenizin aldığı ışık oldukça iyi. bence yakında çiçek açacaktır. genelde ilk 1 yılda yaprak çıkartarak gelişmeye uğraşıyor (tecrübelerimden dolayı böyle yazıyorum daha bilgili arkadaşlar da aydınlatabilirler bizi). sonra asıl özgün yapraklarını üretmeye başlıyor. en alttaki yapraklar genelde yuvarlak ilk yapraklar. göbekten asıl kimliğini ele veren yaprakları büyütür, bunlar yeterince büyüyünce çiçeklenir. yaprak uzunlukları ve sap diklikleri bana sağlıklı geldi, aynen devam efendim.:)

l i t t l e gardener (http://littlgardener.blogspot.com)

maki01
16-11-2011, 02:00
Sevgili didemmm,

Her ne kadar yavrunun saksının küçük olduğunu düşünseniz de , menekşecibaba'nın yazdığı gibi o boyutta bir menekşe için çok büyük. Kökleri saksıyı dolduramayacak kadar az gelişmiş olduğu için, büyük saksı her zaman yanında kök çürüme riskini berbaberinde getiriyor. Ben de değiştirip daha küçük bir kaba, mesela bir pet bardağa almanızı öneririm.

Çelikten yetiştireln bir menekşe anne yapraktan ayrıldık 6-7 ay sonra normal olarak ilk çiçeklerini verir. Çiçeklenme için:

1- Işık : Bol aydınlık ancak direkt güneş ışığı almaması önerilir.

Deneyimlerim kış aylarında menekşenin direkt güneş ışığından da zarar görmediğini söylüyor. Ancak hava ısısının yükselmesiyle birlikte direkt güneş ışığından mutlak korumak gerekiyor.

2- Gübre

Menekşeler dinlenme dönemleri olan 1-2 ay dışında düzenli bir şekilde gübrelenirse çok daha güzel gelişiyor. Dinlenme dönemi bulunulan yöreye göre farklılık gösterebiliyor . Uzun süre yeni tomurcuk ve yapraklar vermemişse dinlendiğini düşünebiliriz. bu genelde Aralık- Ocak aylarına denk geliyor.

Dinlenme dönemleri dışında gübrenin ambalajının üzerinde yazan dozun dörtte birini her sulamada verebilirsiniz. Menekşeniz çok kısa sürede çiçek verecektir.

3- Toprak, saksı harcı

Menekşede kullanılan torfun içinde çok fazla besin bulunmadığı ve bulunan besinlerin kısa sürede tüketilmesi nedeniyle gübre ile takviye yapmak zorundayız. Ancak kullandığımız gübrede süreç içerisinde toprağın tuzlanmasına ve bitkinin yeterince besin alamamasına neden olur. Bu nedenle 6 ayda bir toprak değişimi, menekşelerin verilen gübreden yeterince faydalanmasını sağlar.

4- Saksı boyutu

Menekşe de önce köklerini geliştirerek saksını doldurduktan sonra çiçek vermeye başlar. Bu nedenle saksı bitki çapının 1/3 ü oranında olması hem aşırı nemden kaynaklanan kök çürümesine engel olur, hem de daha kısa sürede çiçek vererek bizleri mutlu eder.

En kısa sürede menekşenin çiçeklerini görmeni diliyorum.

Sevgi Durul
16-11-2011, 02:11
Adını bilmiyorum, yabancı menşeili olduğunu biliyorum sadece. Goddess olabilir mi? Çok yavaş açıyor, kaç gündür başında bekletti, bu kadar açabildi. Tam açtığında paylaşabilmek ümidiyle... Teşekkürler...

255750

255751

menekşecibaba
16-11-2011, 11:14
Afrika menekşeleri sezon bitkileri gibi doğal şartlara bağlı olan bitkilerden farklıdır.Gerekli ortam ve şartlar sağlanırsa 365 gün çiçek te alabilirsiniz , ekim de yapabilirsiniz ama ideal şartları sağlamanız gerekir.Bu alanda en büyük gelişmeleri sağlayan ABD de en büyük yetiştiricilerden Rob's un üretim yerlerinin büyük kısmı yeraltındaki mahzenlerde ışıklı raflarda gerekli ısı ve şartlar sağlanarak yapılmaktadır.
Gerekli şartları sağlayabiliyorsanız , kendinizede güveniyorsanız istediğiniz zaman bitki değişimi yapabilirsiniz.

Bu işe gönül vermiş sevdalılar olarak sürekli araştırma içindeyiz , bu alanda çok büyük gelişmeler katetmiş ülkelerin menekşe klüpleriyle irtibat halindeyiz bilgi alışverişinde bulunuyoruz.Bu yüzden sevgili maki dostumun verdiği bilgiler çok önemlidir. Bunlar denene denene belirlenmiş ortak bulgulardır , yörelere göre , ortam şartlarına bağlı olarak ufak tefek değişiklikler olabilir.
Bende yıllardır orman toprağı , milli toprak , kestane toprağı vs. arayış içindeydim ,hepsinden verim alabilirsiniz ama hastalıktan kurttan böcekten kurtulamazsınız.Verimli olmak istiyorsanız herşey kontrolünüz altında olmalı ve sabırlı olmalısınız .Bitki yetiştirmek insanı dinlendiren en güzel terapidir.

fahriyee
16-11-2011, 12:58
Teşekkürler Sevgili maki. Bana da önerilen bu karışım fitilli sulama içindi ve uygulama sonrası yaz boyunca menekşelerde yaprak gelişimi oldukça yavaş idi. Yaz sıcaklarında ölmediklerine dua ettim tabi ki. Hepsi aynı şartlarda fitillendiği halde bazısı suyu çekmiyordu ve toprağı kuruyordu. Ben de hergün onları kontrol etmekten yorulup fitilleri çıkardım.
Birçok arkadaşım fitilli sulamada oldukça başarılı, onları da sürekli takdir ediyorum.
Bahçe toprağı ve kestane toprağını da dahil edip hazırladığım karışımı Roa Natura ile güzelce sulayıp bir süre sonra da yavrularımı ekmiştim. Yazın topraklarını değişim yaptığımda Sevgili menekşecibabanın söylediği gibi kurt, böcek v.s ile karşılaşırsam bu karışımdan vazgeçerim. Memnun kalırsam sizlerle mutlaka paylaşırım.
Bir arkadaşım çiçekleri çocuklara benzetmişti, o fikir çok hoşuma gitmiş ve tamamen haklı bulmuştum onu. Ortam şartları ve yetiştirme koşulları herkesin farklıdır, her konuda teorik bilgi yetersiz olup mutlaka pratik çalışılarak tecrübe kazanılmalıdır.
Bütün arkadaşlarımın maksadı; sadece daha güzel menekşe yetiştirmek için birbirine yardımcı olmaktır. Tekrar teşekkürler hepinize,sevgilerimle...

yeşillim
16-11-2011, 13:18
Ne zaman menekşe başlığına yazsam, fotoğraf eklesem olayın içinde buluyorum kendimi!:( bu kez soru sormadım o nedenle:)
Tekrardan menekşelere başladım, cümleten kolay gelsin.

menekşecibaba
17-11-2011, 09:43
Yeşillim menekşelerin kadar saksılarında çok güzel ,ayrıca topraksız ortamda menekşe denemeleri diatomit , perlit çalışmalarında da çok başarılısın ilgiyle izliyorum , kolay gelsin.
Fahriyee Hanım kullandığınız karışım tahminimce menekşe için biraz ağır, köklerin hava alması için kestane toprağını arttırıp ilave perlit kullanırsanız daha iyi olur gibi geliyor.Toprağı zararlı mikroorganizmalardan arındırmak için bitkileri ekmeden önce hazırladığınız karışımı pastorize etmeniz sorunun çözümü olabilir.
[Toprağı pastörize etmek: Evlerde kullanılan fırınlarda bu iş yapılabilir. Fırın önce 180° C derece ısıtılır ve sonra toprak yayvan bir kapta içine koyulur…
Toprak kuru olmamalı, ıslak da olmamalı, yeterince nemli, normal nemlilikte olmalı. Kap içine yayılmalı, toprak 10 cm’den daha derin olmamalı. Kabın üstü aluminyum folyo ile kapanmalı. Önceden 100 derece ısıtılmış fırında ceyrek saat bekletilmeli.
Bu süreçte ısı 200° C üstüne çıkmamalı,gibi)
Ayrıca Afrika menekşesi yetiştiriciliğinde nötr veye çok az asitli toprak uygundur. Çok alkali toprakta sağlıksız, zayıf kök sistemi meydana gelir ve tomurcuk olusmasına karşın bunlar açmadan dökülürler. Hafif asidik ortam çiçeklerin daha canlı renklerde olmasını sağlar.
Temennilerine katılıyorum (Bütün arkadaşlarımın maksadı; sadece daha güzel menekşe yetiştirmek için birbirine yardımcı olmaktır. Tekrar teşekkürler hepinize,sevgilerimle...)Teşekkür ederim , sizinde çok güzel menekşeleriniz ve tecrübeniz var.

fahriyee
17-11-2011, 13:03
Menekşecibaba; siz toprak ağır olur deyince ne yazdığımı kontrol etme ihtiyacı duydum. Aslında karışıma bahçe toprağı ve kestane eklediğimi belirtmek istemiştim. Yani karışımın içeriği şu; cocopeat, torf, perlit, vermikülit, bahçe toprağı, kestane toprağı.
Hafif asidik olması için nadiren sulama suyuna limon tuzu ya da sirke katıyorum.
Pastörize işleminden bahsetmişken sorayım o zaman. Sadece bahçe toprağı ve kestane toprağını mı fırınlamak gerekir? Fırınlama sonrası toprak kurumuş olacağından çiçek ekmeden önce toprağı biraz nemlendiriyor musunuz? Yoksa ektikten sonra gerektiği kadar cansuyu mu veriyorsunuz?(şimdiden teşekkür ediyorum...)

menekşecibaba
17-11-2011, 14:23
Sayın Fahriyee Hanım sadece bahçe toprağı ve kestane toprağını fırınlamak yeterli.Fırınlama sonrasında , soğuduktan sonra hazırladığım karışımı nemlendirip (çamur haline gelmeyecek şekilde ) bir süre bekletiyorum ondan sonra çiçek ekiminde kullanıyorum.
Toprağın pH sı pratik olarak turnusol kağıdı ile anlaşılabilir. Bunun için toprak saksı veya kap içine doldurulduktan sonra yağmur suyu veya destile su ile , saksının altından çıkıncaya kadar sulanır, turnusol kağıdı saksı tabağındaki suya batırılır, sarı renk olursa asitli, mavi renk alırsa alkali demektir.Asitliliği gidermek için kireç taşı tortusu ilave edilir ya da bir kap içine kireç taşı konulur üstüne su dökülür su iyice soğuyunca bu su ile sulanır. Toprak aklali ise ya yüksek asitli torf veya meşe kayın yaprak çürüntüsü ilave edilir , limon tuzu ya da sirke de olabilir.Kolay gelsin.

Batuhan Yılmaz
17-11-2011, 18:09
Menekşeleri yapraktan çoğaltmanın en iyi ayı nezamandır birde acaba şöyle yapsak nasıl olur pet şişenin 1/3 Çakıl 1/3 yumurta kabuğunun una çevrilmiş hali ve gerisi torf en alttada fitil olacak şekilde aydınlık ortamda nsizce nasıl ?

didemmm
17-11-2011, 21:46
Sevgili SerDag, çok teşekkür ederim moralim düzeldi beklemeye devam öyleyse :)

Sevgili maki01, Önerileriniz ve yardımınız için gerçekten çok teşekkür ederim çok aydınlatıcı oldu, bunların hepsine dikkat edicem bundan sonra. :)

Sevgili menekşecibaba, umarım bi gun her mevsim bitki değiştirebilicek kadar tecrübem olur ve kendime güvenirim :)

menekşecibaba
18-11-2011, 09:30
Sevgili bat-uhan menekşeleri yapraktan çoğaltmanın en iyi ayı bahar aylarıdır.İlkbahar ve sonbahar da sorunsuz üretebilirsiniz.Yazdığınız karışım ilginç bir denemek lazım , deneyin neticeyi de bizlere bildirirsiniz , kolay gelsin.

maki01
18-11-2011, 14:53
Sevgili bat-uhan,

Karışıma çakılı, toprağa su geçirme özelliği kazandırmak nedeniyle eklediğinizi düşünüyorum. Bugüne kadar edindiğim bilgi ve deneyimler çakılın uygun olmadığını düşündürüyor. Nedeni ise menekşe köklerinin zayıf ve narin yapıda olması. Çakıl, kök gelişmesini olumsuz etkileyebilir.

Afrika menekşesi hafif asidik ortamı sever. Yumurta kabuğu, emin olmamakla birlikte kireç içerebileceği için ortamı daha bazik hale getirir diye düşünüyorum.

Deneme sonuçlarınızı paylaşırsanız sevinirim.

loveflower
19-11-2011, 11:49
Menekşem:)
Sevgili arkadaşlar, toprağını ne zaman değiştirmem gerekecek çiçekler geçtikten sonra bahar ayları uygun mu?

256117

maki01
19-11-2011, 16:05
Sevgili loveflower,

İyi bilinen kaynaklar menekşe toprağının her 6 ayda bir değiştirilmesini öneriyor. Değiştirirken alttan 1-2 cm toprağı kökleriyle birlikte keserek aynı saksıya tekrar dikiyorlar. Bunu yaparken en dış sıradaki yaşlı yaprakları keserek ortaya çıkan boyunumsu gövdeyi de toprak içine alacak şekilde dikmek gerekiyor. Bazen boyun kısmı eski yaprakları koparmasak da kendiliğinden ömrünü dolduran yapraklar nedeniyle kel kalıp daha uzun olabiliyor. Bu durumda da boyun uzunluğu kadar alttan toprak eksiltilmesi öneriliyor. Bilinen mevsimsel bir kısıt yok. Menekşeler düşük ısıya dayanamayacağı için genelde kış aylarında da ısıtmalı ortamda bulunduruyoruz. Bu nedenle mevsimsel bir kısıtdan söz edilmediğini düşünüyorum.

Ancak bizler hala bu alışkanlığı edinemedik. Ben de bu kadar sık toprak değişimi yapamıyorum. Sadece kişisel deneyimlerime göre önerim çiçekleri geçtikten sonra alttan ve fazla zedelemeden üst ve yanlardan biraz toprak eksilterek yeni toprakla aynı sakıya dikmen olacak.

Menekşen çok güzel , en sevdiğim tür. Klasik mor menekşe. Yüreğine sağlık arkadaşım :)

loveflower
19-11-2011, 17:32
Sevgili maki01, çok çok teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgilere harfi harfine uyacağım. Zaten o kadar çok faydalandım ki bilgilerinizden üye olduğum zamandan beri. Sizler harika insanlarsınız. Cevab okuyunca hep böyle mutlu oluyorum.

Menekşem hediye gelmişti üzerinde çiçekleri kurumuştu bana geldiğinde. Yaz aylarında pek bakım yapamadım sadece suladım. Sonbahar gelince gübre vermeye başladım hemen tomurcuklarını gösterdi:) Şimdi sıra yapraktan üretmeye çalıştığım menekşelerimde. Daha çok yolum var ama adım adım izlemek ayrı bir heyecan:)

Ellerinize, bilgilerinize, emeğinize sağlık sevgili maki01:) İyi ki varsınız:)

Orkun Kırcı
19-11-2011, 19:59
Hep çiçek eklemişsiniz, biraz da yeşillik görelim :D

256183
256184
256185

Lilian Jarret
256186

Faruk
19-11-2011, 20:13
Lilian Jarret'in açması yakınlaşmış. Yanlardan çok yavru veren, büyük boy bereketli bir tür.

Tebrik ederim kardeşim, ellerine sağlık çok güzel bakmışsın. Gün geçtikçe koleksiyonun genişiliyor. Çok kısa zamanda hoya ve sardunyalarda ki başarını menekşelerde de gösterdin...

fahriyee
22-11-2011, 13:19
Ellerine sağlık Orkun, yavrular çok canlı maşallah. Ama hala balkonda olmaları dikkatimi çekti. Benimkileri salona aldım, kalorifer yandığı halde oldukça serin bir oda. Şimdilik hallerinden oldukça memnunlar ama üşürler mi diye de korkmuyor değilim.
Sevgili SDurul, söz vermişsin ya, ben de çiçek tamamen açtığında resmini görmek için sabırsızlanıyorum haberin ola.

Orkun Kırcı
22-11-2011, 15:59
Sağol Farhriye, şimdilerde gündüzleri en çok 30 geceleri en az 13-14 derece oluyor balkonum.

maki01
22-11-2011, 17:44
Hayatımıza renk katan birbirinden güzel menekşelerin büyük bölümü E. Korşunova gibi ünlü tür geliştiricilerin iki farklı renkte ve/ veya özellikte menekşeyi çapraz tozlaştırarak elde ettiği tohumlardan yetiştirilen menekşeler oluşturuyor. Pek çok ülkede hibrit menekşe üreteren yetiştiriciler var.

Türkiye'de de bunu başaracağımıza inanıyorum. Sevgili menekşecibaba'nın ilk denemesi kazaya kurban gitti ama eminim yeni denemelerle devam edecektir :)

Çapraz tozlaştırma ile ilgili güzel bir video yakalayınca paylaşmak istedim.

Making an African Violet Cross (Hybridizing) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=349S1TuOQDM&feature=share)

OİR1938
24-11-2011, 14:55
256835

Orkun Kırcı
25-11-2011, 19:52
Kimeralarım :)

blaze ash
25-11-2011, 22:36
257011

257012

257013

257014

Bu menekşelerim yaklaşık bir an önc tomurcukları açmadan kurudular ve bir daha açmadılar. Toprakları kötüydü. Bu gün torfa perlit ve vermikülit katarak değiştirdim. menekşeleri aldığımda toprak ekleyip saksılarını büyütmüştüm. Gördüm ki kökleri yeni toprağa hiç yayılmamış. Eski toprağının içinde ve çok ıslak. Bende köklerini biraz açtım ve eski toprağını sallayarak döktüm. Sonra yeni karışıma diktim.Hata mı yaptım bilmiyorum.

Toprağı değiştirirken nemlendirdim ve sonradan su dökmedim dökmeli miyim?

Ve alttaki büyük yaprakları budamalı mıyım? Yoksa kalsın mı?

SerDag
26-11-2011, 00:20
Sevgili maki01 bilgilerinizden çok faydalandım. Ben de menekşe büyütmeye yeni yeni başladım. Eskiden çok gür bir menekşem vardı 3 kök idi, saksıya sığmayınca ayırdım ve sadece biri sağ kalabildi.
Şimdi iki yeni menekşem daha var. Soğukta fazla sulama, büyük saksıda sulama sonucu çürüme gibi bilgileri sizden öğrendim ve dikkat ediyorum.
Tüm sevgili dostlar da buradaymış. Sevgili yeşillim, SDurul, orkun kırcı.. Efendim menekşeleriniz gözümü gönlümü açtı. Çiçek deryalarına bizi hayran eder OİR, orkidelerinizi herkesin görmesi gerekli. Muhteşemler.

Bir not düşmek istiyorum. Gardenya başlığında, asitli toprak seven gardenya için, 1 Lt pet şişe suya 2 parça limon tuzu atıp bekletilerek ayda 1 sulanmasının toprağı asidik hale getirmesinden bahsedildi. (Tabii bir seferde tüm bir litreyi dökmüyoruz. Tek sulamada maksimum bir bardak uygun Gardenya'ya.) Gardenya'ma uyguladım. Menekşelere çok az dozda uygulanabileceğini düşünüyorum.

Sayın blaze ash, alt yapraklarını almayın derim. Sağlıklı görünüyorlar. Bitki onlardan kurtulmak istediğinde zaten atacaktır.

Bu boyun uzaması ve gömerek ekme konusunu ben 1 kez denedim. Gerçekten menekşelerin yaşı büyüdükçe boyunları inanılmaz uzayabiliyor, böyle boyunlu bir menekşeyi bir arkadaşımda görmüş ve inanamamıştım, 5-6 yaşındaymış sanırım. Tabii artık bitki yana uzamış gitmişti gömülecek tarafı kalmamıştı. Ben üstten sulamayla zamanla toprağı çukurlaşan menekşemin ortaya çıkan boynunu üstten toprak ekleyerek gömdüm. Yaklaşık bir ay bu işlemi yapamadığım sırada bitkinin keyfi kaçmıştı.

Bir soru: Saintpaulia ionantha mı, yoksa Lonantha mı? büyük İ, küçük L ile karışabiliyor emin olamadım.

blaze ash
26-11-2011, 00:39
sayın blaze ash, alt yapraklarını almayın derim. sağlıklı görünüyorlar. bitki onlardan kurtulmak istediğinde zaten atacaktır.

Çok teşekkür ederim. Tavsiyenize uyarak budamayacağım. Umarım en kısa zamanda çiçek açarlar.

ilknur aşık
26-11-2011, 09:03
Bir süre önce toprak karışımında tek bir doğrunun olmadığını, herkesin kendi karışımını ve doğrusunu bulmasını gerektiğini tartışmıştık. Ben de bir arkadaşımdan bahsetmiştim. Ne toprak karışımından haberi var, nede büyük küçük saksı vs den. İşte menekşeleri; toprak karışımı falan yok bildiğiniz bahçe toprağı, kestane toprağı olduğunu sanmıyorum. Saksı boyları da yaklaşık 14 cm civarında, çiçekçilerde satılan menekşelerden 2 boy büyük saksılar. Geçen yaz da daha yavru iken bu saksıdalardı, şimdi de tabi artık yetişkin oldular. Gübre vs bilmez, kullanmaz. Sadece arada sırada yumurta suyu. Ona her gittiğimde kıskanmıyorum desem yalan olur. Biz yok toprak karışımı, saksı, falanca vitamin diyelim. O herşeyden bihaber, ama sonuç ortada. Buyrun bakalım....

maki01
26-11-2011, 15:40
Saintpaulia ionantha yani i harfi ile yazılıyor sevgili SerDag.

İsmin doğru yazılışından emin olmak için tekrar sorguladığımda Wikipedia'da (http://en.wikipedia.org/wiki/Saintpaulia)sevgili İlknur'un eklediği menekşelere ilaveten bahçede yetişen menekşe fotoğraflarını görünce paylaşmak istedim. Genel olarak Saintpaulia ionantha adıyla bilsek de linkte de göreceğiniz gibi pek çok alt tür var.

Saintpaulia amaniensis = S. ionantha ssp. grotei
Saintpaulia brevipilosa = S. ionantha ssp. velutina
Saintpaulia confusa = S. ionantha ssp. grotei
Saintpaulia difficilis = S. ionantha ssp. grotei
Saintpaulia diplotricha = S. ionantha ssp. ionantha var. diplotricha
Saintpaulia grandifolia = S. ionantha ssp. grandifolia
Saintpaulia grotei = S. ionantha ssp. grotei
Saintpaulia intermedia = S. ionantha ssp. pendula
Saintpaulia magungensis = S. ionantha ssp. grotei
Saintpaulia magungensis var. minima = S. ionantha ssp. grotei
Saintpaulia magungensis var. occidentalis = S. ionantha ssp. occidentalis
Saintpaulia nitida = S. ionantha ssp. nitida
Saintpaulia orbicularis = S. ionantha ssp. orbicularis
Saintpaulia pendula = S. ionantha ssp. pendula
Saintpaulia pendula var. kizarae = S. ionantha ssp. pendula
Saintpaulia rupicola = S. ionantha ssp. rupicola
Saintpaulia tongwensis = S. ionantha ssp. ionantha var. ionantha
Saintpaulia velutina = S. ionantha ssp. velutina

gibi...

Bir de bunlara hibrit türler eklenince, hangi türün hangi ortamda daha başarılı bir şekilde yetiştirilebileceği soruları geliyor insanın aklına. Bu nedenle daha yalın türlerin ortam gereksinimlerinin de yalın olmasından kaynaklanan yetiştirme farklılıkları var sanki sevgili İlknur :)

maki01
26-11-2011, 15:49
Farklı gruplarda picasso diye tanımladığımız alacalı yapraklardaki beyaz rengin daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmasını nasıl sağlayabileceğimizi tartışmıştık.

Kaynakları taradağımızda düşük ısı ve aydınlık ortamın gerekliliğin yanında düşük azotlu bileşenler ve yüksek fosfatında etkili olduğunu öğrendik.

Eklediğim mini picasso'nun beslenmesinde hiçbir değişiklik olmamasına rağmen hava serinleyince beyazlıklar belirgin hale geldi . Menekşem bugünlerde batıya bakan pencere önünde 2-3 saat direkt güneş ışığı alıyor.

Rob's Cotton Caboodle ( Minyatür)

257098

menekşegül
26-11-2011, 17:29
Bir süre önce toprak karışımında tek bir doğrunun olmadığını, herkesin kendi karışımını ve doğrusunu bulmasını gerektiğini tartışmıştık. Ben de bir arkadaşımdan bahsetmiştim. Ne toprak karışımından haberi var, nede büyük küçük saksı vs den. İşte menekşeleri; toprak karışımı falan yok bildiğiniz bahçe toprağı, kestane toprağı olduğunu sanmıyorum. Saksı boyları da yaklaşık 14 cm civarında, çiçekçilerde satılan menekşelerden 2 boy büyük saksılar. Geçen yaz da daha yavru iken bu saksıdalardı, şimdi de tabi artık yetişkin oldular. Gübre vs bilmez, kullanmaz. Sadece arada sırada yumurta suyu. Ona her gittiğimde kıskanmıyorum desem yalan olur. Biz yok toprak karışımı, saksı, falanca vitamin diyelim. O herşeyden bihaber, ama sonuç ortada. Buyrun bakalım....
Ben de aynı fikirdeyim Sayın İlknur Aşık; kaliteli toprak, gübre kullanıyorum ama istediğim sonucu birt türlü alamıyorum. Fakat eltime yavru olarak verdiğim menekşeleri bu bayram gidince gördüm de adeta coşmuşlar.Bahçe toprağı kullanıyor vitamin vs. hiçbirini vermiyor. İşin sırrı nerde onu da bilemiyorum.

menekşecibaba
26-11-2011, 19:10
Bunlarda benim fıstıklardan , toprak harcına takılıp kalmamak lazım . Balçık gibi kökleri sıkıştıran bir karışım olmadıktan sonra kökleri havalandıracak suyu hemen süzdürecek bir karışım yeterli olabilir .Bence Afrika menekşesinde en önemli olay bulunduğu ortam sağlanan şartlar ve isteklerine gerekli zaman da müdahele edebilmektir.Üç ayrı yerde yetiştirdiğim menekşelerde farklı gözlemlerim oluyor.Güney doğu ,güney e bakan cam kenarları en ideal yerler.

MİRBE
26-11-2011, 19:12
İlknurcum ben aylardır bunu diyorum toprak saksı boşunaköye gidiyorum bi görüyorum menekşeleri eve geliyorum çöpe atasım geliyor benimkileri...Neyse ki bu ara hepsi çiçekte:)

menekşecibaba
26-11-2011, 19:24
mesela

maki01
26-11-2011, 19:35
Tam bir görsel show olmuş sevgili menekşecibaba, kutluyorum...

Evim ağırlıklı olarak doğu, batı cepheli olduğu için güney cepheyi hiç deneyemedim .Benim menekşeler yaz aylarını doğuda, kışı ise batıda geçiriyorlar :)

menekşegül
27-11-2011, 14:16
Menekşeler birbirinden güzel..41 kere maşallah diyorum.Emeginize sağlık sayın menekşecibaba..

menekşecibaba
29-11-2011, 18:56
Teşekkür ederim maki01 , menekşegül. En iyi verimi güneybatı cepheli penceremde güneşi gölgeleyerek alıyorum.

Fatih
29-11-2011, 23:12
En sonunda beklediğim an :) Her yaz kaybedip yenilediğim Katmerli beyaz menekşem en sonunda açmaya karar verdi :) :) <3

SerDag
30-11-2011, 01:15
Sayın menekşecibaba çiçeklerinize bayıldım. Hele o pembe katmerli!! Maşallah.
Sevgili Fatih, muhteşem macro çekimleriyle gönülümüzü açtınız. Ben arkadaki mor menekşeye takıldım, öyle bir mora denk gelmiştim bir kere, cam önünde soğuklamıştı, sanırım fazla suladım ve öldü. Pek bilmiyordum o zamanlar.. Oysa çok güzeldi, koyu bir mor, yalınkat. Bir an onu anımsadım sayenizde.

yeşillim
30-11-2011, 08:14
Sabah sabah şeker yemiş kadar oldum Tüm menekşeler çok güzel!
Fatih komşum beyaz bana verdiğinden mi? benimki de açmıştır muhtemelen.
Bir de diatomitte mi?
Menekşecibaba menekşeleriniz bir harika bir an menekşelerinizle karşılaşınca karşılıklı
tebessümle bakıştık. Ama gözüm hep mor ve tonlarına takıldı. Teşekkür ederim güzellikler için.

Sevgi Durul
30-11-2011, 13:07
Adını bilmiyorum, yabancı menşeili olduğunu biliyorum sadece. Goddess olabilir mi? Çok yavaş açıyor, kaç gündür başında bekletti, bu kadar açabildi. Tam açtığında paylaşabilmek ümidiyle... Teşekkürler...

255750

255751

Açtı.:)

257595

fahriyee
30-11-2011, 17:07
Elinize sağlık SDurul,gerçekten çok güzel açmış. Benim de Natalya'dan aldığım bir türün çiçeği buna benziyor, ton farkı vardır belki. Onun da adı ''kameliya'' idi yanlış hatırlamıyorsam...

maki01
30-11-2011, 20:24
Bu güzel menekşenin türü EK-Volshebnitsa Vesna sevgili SDurul, kutluyorum sevgili arkadaşım :)

maki01
30-11-2011, 20:27
Kutluyorum Fatih'cim. Beyaz katmerlin topraklı ortamda diye hatırlıyorum. Diatomitte yetiştirdiğin menekşende de tomurcuk vardı, sonuçları paylaşmanı bekliyoruz :)

Batuhan Yılmaz
30-11-2011, 22:13
Sayın Maki Başıma çok kötü bir olay geldi ; menekşemin üzerine kuzenim yastık attı ve sadece bir yaprağı koptu verilmiş sadakası varmış :) bende o bir yaprağı tırnağım ile ucunu kırıp 1 pet şişeye perlitli torf doldurdum ve dibine delikler açtım altınada başka bir kap koydum ve yatay bir şekilde toprağın yüzeyine diktim doğrumu yaptım bilmiyorum ama 100 w tasarruflu beyaz ampulün altına koydum bakalım ne olacak acaba doğrumu yapmışım.

Batuhan Yılmaz
30-11-2011, 22:17
Ve bu arada Isı 16-17 derece sabit kalıyor Kaç gün içerisinde çimlenir ve yapraklarını çıkartıyorum ama yapraklar büyümeden çürüyor başaramıyorum nasıl devam ettirmeliyim ve bu arada anaç ışık asada kökü salam toprağı kurudukça nemlendiriyorum yanında kanalüfer var haftada 2-3 gün bulutların izin vermediği güneş ışığını alıyor ama açtıramıyorum saygılarımla.

maki01
01-12-2011, 00:04
Sevgili bat-uhan,

Tasarruflu ampüllerden ısı yayılmıyor mu? Bana sanki menekşe haşlanır gibi geldi :) Çiçek için bol ışığa ihtayaç var, bahara kadar beklemeniz gerekebilir.

blaze ash
01-12-2011, 01:07
İçim gitti menekşelerinizi görünce :( 41 kere maşallah diyeyim önce :) benimkilerin çiçekleri açmadan soldular bir aydır da hiç gelişmiyorlar. Bunları görünce nasıl imreniyorum bir bilseniz. Topraklarını, saksılarını değiştirdim (mecburiyetten) ne zaman toparlanıp çiçek açacaklar ?
Yaprakları gayet sağlıklı, minik yapraklar da çıkıyordu ama büyümüyorlar sanki. Kaldılar öyle :(
Kök mü yapıyor ki!

Sevgi Durul
01-12-2011, 16:20
Teşekkür ederim sevgili fahriyee, sevgili maki. Ad için de teşekkürler.

Yabancı menekşeler birer birer çiçeklerini göstermeye başladılar. Sıradaki,

257965

Yavrular,

257966

257967

257968