View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
sevgilimenekşelerimin,de menekşeleri çok güzel tebrikler. eşime enkısa zamanda böyle bir stand bende yaptırtmalıyım.pencerede menekşelerimi güneşten korumak için bir çok yöntem denedim.harikasın menekşelerim onların bir çocuktan farkı yoktur iyibilirim ilgilenmezsen küserler,bakmazsan hastastalanırlar.kolay gelsin saygılar.
bengi_su
28-10-2009, 13:17
Direk torfa ekiyorum ben peynir kutusunu yarısına kadar toprak dolduruyorum altına dört beş delik açıyorum içine yaprakları dikip ağzını kapatıyorm suluyorum bi kere 15 20 gün öyle bekliyor ağzını açıp arada kontrol ediyorum t oprağı kurumuşsa suluyorum bukadar.
İyi akşamlar. Arkadaşlar nisan ayında diktiğim üç tane mor menekşem var. Hafta sonu birini ayırdım, tam on tane çıktı. Diğerlerini ayırmasam büyük saksıya geçirsem nasıl olur ? Çünkü hepsini koyacak yer yok. 1 yıl içinde 30,a yakın menekşem oldu. Değerli fikirleriniz için şimdiden çok teşekkürler.
kızılmavi
28-10-2009, 17:06
Lusu79 derin olmamak kaydıyla büyük yayvan bir saksıda açmış menekşe çok dekoratif oluyor bence.Nasıl bir kökten on kök çıkıyor çok ilginç doğrusu özel bir şey mi yapıyorsunuz ?
Teşekkürler kızılmavi.Özel birşey yapmıyorum. Belki aşırı sevgi.Fazlasını arkadaşlara dağıttım, onlarınki hiç büyümemiş.Birde şimdi aklıma geldi. Biraz büyüyünce ana yaprağı kesip tekrar çoğalttım.Şimdi onlarda ayıracak kadar oldu. Belki sebebi budur bilmiyorum.
defnilaume
28-10-2009, 17:38
Arkadaşlar merhaba,1 ay önce açmış olan minik kızımın sanki çok yavrusu var gb geldi bana.Sizce yapraklarından almalımıyım?Ne zaman çiçek açar onu da merak ediyorum.Bugün 3 tane kızım daha geldi.;)
defnilaume
28-10-2009, 17:48
Bunlar da yeni gelen kızlarım.İnşallah yeni evlerini severler.;)
menekşelerim
28-10-2009, 19:32
Bu da benim yeni satın aldıgım picassom
Pembe saksı da geldi diye düşünmüştüm. Pembe saksıyı su tankı gibi kullanıp 10-15 gün su vermiyormuş.
menekşelerim
28-10-2009, 22:43
ben bunu pek sağlıklı bulmuyorum açıkçası,nedenini söyle açıklayabilirim ben saksılarımdan biraz daha büyük olan porselen saksılarımın içine otutturuyorum( küçük saksı nın tabanı büyük saksıya degmiyor)aynı şekilde ama zaman zaman baktıgımda enson bupazartesi oldu içinde minik ne oldugunu bilmediğim beyaz böcekler görüyorum .tabanında güzel bir buharlaşma olsada bu ne olduğunu bilmediğim canlılar beni rahatsız ediyor.
Sevgili menekşelerim,
Başlıkda bir yerlerde sistem anlatılmıştı ama bulamıyorum. Sayfa sayısı 200
e yaklaşınca bulmak çok zor oluyor. Bu nedenle beğenilerimizi özel mesajlarla iletmemiz konusunda uyarılıyoruz. Bu kadar mesaj arasında billgiler kayboluyor.
O sistemde de böyle bir saksı ve fitil kullanılmıştı. Toprak kurudukça fitil aracılığıyla suyu çekebiliyordu. Sağlıklı bir sistem ama mesajlar arasında kayboldu gitti....
menekşelerim
28-10-2009, 22:58
ben dün yeni birşey yaptım nekadar başarılı olacak bilmiyorum çelikleme yöntemiyle ürettiğim menekşelerimin ana yapraklarını çok dikkatlice ayırdım 2 side köklü ve saçaklıydı ikisinin köklerini yani saçaklı kısımlarını birbirine sararak yeniden çelikledim ama maalesef renklerini bilmiyorum ama yeni bir renk olurmu acaba diye merak ediyorum,işin kötü tarafı 2 yaprakta aynı renk gibi.acaba farkında olmadan çaprazlama yapmış olabilirmiyim
menekşelerim
29-10-2009, 11:38
****,****,heeellllp!!!!!!!!!!!!!!!!! burda olan arkadaşlar acil yardım istiyorum.Menekşemin bir tanesinde daha önce öyle bir yazı okumuştum ama nerde oldugunu bilmiyorum,sümüklü böcek gezmiş gibi parıltılar var ve beyaz pamukcuk buldum 2 yerde onları temizledim şimdi ne yapmam lazım .üstü çiçek dolu ve 3 yavrusu var çiçeklenmesinin bitmesini bekliyordum yardımcı olursanız sevinirim
****,****,heeellllp!!!!!!!!!!!!!!!!! burda olan arkadaşlar acil yardım istiyorum.Menekşemin bir tanesinde daha önce öyle bir yazı okumuştum ama nerde oldugunu bilmiyorum,sümüklü böcek gezmiş gibi parıltılar var ve beyaz pamukcuk buldum 2 yerde onları temizledim şimdi ne yapmam lazım .üstü çiçek dolu ve 3 yavrusu var çiçeklenmesinin bitmesini bekliyordum yardımcı olursanız sevinirim
Menekşelerim,sanırım çiçeğinizde ki pamukçuklar unlu bit.diğer menekşelerinizden ve çiçeklerinizden ayırın.Ancak pamuksu oldğu için çok geç kalınmış ev yapımı ilaçlar için.Ancak yinede arap sabunu ile hazırlanan ilacı deneyin.Diğerlerinide kontrol edin.
Birde cümlelerinizde Türkçe kelimeler ve Türkçe`nin kullanılmasına özen gösterin.Senin ne haddine diyeceksin ancak bu forumu sadece biz değil diğer kişilerinde okuduğunu unutmayalım.
Sayın Menekşelerim menekşene unlu bit dadanmış. Unlu kısım dokunulduğu zaman uzuyorsa Sevgili Fatih in de belirttiği gibi üreme aşamasına geçilmiş. Hemen o menekşeni diğerlerinden ayırıp karantinaya al. Ev yapımı ilaçlar bölümün de zararlılarla mücadele kısmında arap sabunu,sıvı yağ,sarımsak ve su ile yapılan karışım var. Unlu bit ile mücalede çok faydalı. Oranlarını belirttiğim kısımdan öğrenip hastalıklı menekşene tatbik edersen hemen iyi olur. Zira unlu bit çok çabuk bulaşan ve yayılan bir parazittir..
Sayın Menekşelerim köklü çeliklerin köklerini sardırmakla aşılama olmaz...
Ben sevgili faruk ve fatihin söylediği arap sabunlu karışımla tüm unlu bitlerden kurtuldum. Hemen yapmanı tavsiye ederimsevgili menekşelerim. :)
Sevgi Durul
29-10-2009, 14:27
194. sayfadaki 5816.mesajdaki 4.menekşem ilgilerinize
Sevgili menekşelerim, 5816. mesajdaki 4. menekşeniz ve diğerleri hepsi çok güzeller, hepsi birden açmışlar, maşallah diyeyim.
Menekşelerinize böyle açtıran herhangi bir besin veriyor musunuz?
Menekşelerim acaba bu katlı açık pembe renk picasso Vtr tarımın üretip satışa sunduklarından olabilirmi?
Gönderdiğim yapraklar arasında bu picassodan da vardı çünkü. Umarım öyledir...
menekşelerim
29-10-2009, 21:32
o picassoyu ben 3 gün önce gg aldım.vtr tarım satışa sundumu ne mutlu bize.1-2 güne 10 menekşem daha açacak var bekliyorum .Ama bu unlu bit olayı canımı sıktı hemen diğerlerinden ayırdım ve digerlerini kontrol ettim umarım birşey olmaz.Sdurul kullandıgım (bu forumda okuyup buldugum)Besin burda ismini yazmamın birsakıncası varmı bilmiyorum...humik asit kullanıyorum.
defnilaume
30-10-2009, 09:53
Menekşem çiçekli gelmişti.Çiçekler geçtikten sonra,filizlenmesi çok hızlı oldu.aradan birz koparmalımıyım,yoksa biraz daha beklemelimiyim?Bu kadar yapraklanması normalmi.
Sevgili Defnilaume menekşenizi almadan önce sanki menekşeniz güneşi ve aydınlığı doğrudan görmeyen bir ortamda uzunca bir süre kalmış gibi geldi bana. Yaprak saplarından anlaşılıyor. Siz aldıktan sonra da güneş alan bir mekana güneş alacak tarzda yerleştirmişsiniz sanırım. Bu yüzden de yapraklanma hızı artmış gibi. Daha doğrusu ortam değişikliğinden dolayı bitki şaşırdığı için sonraki çıkan yaprakları sap va aya olarak küçük çıkmış. Bence yapraklarını koparmayın. ortama iyice adapte olduklarında bu yeni çıkan yaprakların çok kısa sürede uzadığını ve ardından yoğun bir şekilde çiçek tomurcuğu çıkaracağını göreceksiniz...
defnilaume
30-10-2009, 10:26
Evet sayın faruk dediğiniz gb oldu.Rahatladım şimdi :) Çok teşekkür ederim.:)
Geçen ay aldığım 3 menekşemin saksılarını ve toprağını henüz değiştirmemiştim, bir süre yeni yerlerine uyum sağlamalarını beklemek istedim.. Ama şimdi toprağında beyaz unlu bitlerden gördüm, tam da tomurcuklanmaya başlamışlardı.. Ne yapmalıyım hemen toprağını mı değiştirmeliyim, yoksa önceden deneyebileceğim yöntemler var mı?? Nefret ediyorum şu böcüklerden :(
Sayın Menekşeaşığı aramıza hoşgeldiniz. ben ve burada ki menekşe sever dostlar evsel boyutta hem menekşe üretiyoruz hem yetiştiriyoruz.
Foruma fotoğraf yüklemek için altta bulunan mesaj yazılan hanenin altında "Gelişmiş Moda Dön" butonu var. Burayı tıkladıktan sonra karşınıza çıkan sayfanın alt kısımların da "Fotoğraf Yükle" butonu var. Burayı da tıkladıktan sonra karşınıza gelecek olan sayfada fotoğraf yüklemek için kısımlar var. Yanlarında "Gözat" ifadeleri yer alıyor. Gözatı tıklayıp bilgisayarınızdan fotoğrafları bulup yükleyi tıkladıktan sonra fotoğraflarınız foruma yüklenmiş oluyor. Bir mesajda ancak 5 fotoğraf yükleyebiliyorsunuz.
Kolay gelsin...
Sayın Emel hemen ev yapımı ilaçlar sayfasından arap sabunu,sıvı yağ,sarımsak ve sudan olan karışımı bulup oranlarını ayarlayıp uygulamaya başlayın. Pamuklu bit bulaşmış menekşelerinizi karantinaya alın. Diğerlerinden ayırın. Zira çok çabuk bulaşan ve yayılan bir zararlıdır...
Faruk bey bu böcekleri toprağını karıştırınca gördüm, rengi beyaz olduğu için de unlu bit olabileceğini düşündüm, yaprak üzerinde birşey yok ama toprak içinde var, sanırım biraz suyunu fazla kaçırdım onların, **** aldığımdan beri içindeydi bu böcekler.. Bu karışımlar tomurcuklarına zara verir mi peki?
Sayın Emel bence toprakta gördüğünüz unlu bit değil gibi geliyor bana. Gördükleriniz toprakta çok hızlı hareket eden grimsi canlılar mı?
Evet sürekli toprak içinde batıp çıkan, minicik beyaz, gri böcekler.. Çok hızlı hareket halindeler.Zıplamıyolar, uçmuyorlar, sadece toprağın içinde bir görünüp bir kayboluyorlar
Sayın Emel topraklarına yaprak ve gövdesine değdirmeden sinek ilacı sık. Sıkamam diyorsanız üzerine toprak ekleyin. O da olmaz diyorsanız toprağına sigara külü serpiştirin ve sigara izmariti koyun birkaç tane...
Teşekkürler sevgili Faruk.. O zaman ilk olarak çok dikkatli bir şekilde toprağa sinek ilacı sıkayım, toprağı iyice kuruyana kadar da su vermeyeyim ki ölsün bütün böcekler.. inşallah tomurcuklarım zarar görmez..
Bence şimdi yapmayın sinek ilacını. Ne kadar dikkat edilse de çiçeğe geliyor ve kurutuyor. Sevgili Faruk'un diğer önerilerine kulak verin derim yaşamış biri olarak :)
Teşekkürler sevgili Maki :) o zaman sigara izmariti olayını bi deneyeyim, olmadı o toprağı tamamen temizleyip yeni bir toprağa dikmek zorunda kalıcam.
Merhaba arkadaşlar..
Arsız menekşem için sizden yardım istiyorum.
Yeni çıkan yapraklar gayet sağlıklı ama en alttaki yapraklar neden böyle aşagıya dogru sarktı anlayamadım..
Goncagül
31-10-2009, 14:53
Yeni çıkan yapraklar gayet sağlıklı ama en alttaki yapraklar neden böyle aşagıya dogru sarktı anlayamadım..
Bence onlar artık vazifelerini yeni yapraklara bırakmaya başlamışlar. Artık yaşlanmışlar. Menekşenin kendini yenilemesi için bu gerekli. Hem yaprak hem tomurcuk versin ki sağlıklı gelişebilsin.Bu menekşeden bende de var. Sizin ifadenize katılıyorum. Sürekli yavruluyor.
Ya çok suladınız ya da susuz kalmış. Yapraklar canlıysa eğer koparmayın kendini salmamışsa dursun eğer tomurcuk ya da yanlardan yaprak geliyorsa ona yol vermek içinde bu hali alıyor. Hemen yaprak koparmayın arkadaşlar. Sonuçta menekşenin kolu kanadı yaprakları...
Arkadaşlar menekşelerimi koyacak yer bulamıyorum. Acaba difenbahyamın dibine diksem birbirlerine zararları olurmu? Yanılmıyorsam difenbahya zehirli. Menekşeme zararı olurmu?
menekşeaşığı
01-11-2009, 20:38
daha önce beyazım vardı ama ....yapraktan çoğatmaya çalıştım ama olmadı çok güzeldi
Orkun Kırcı
02-11-2009, 22:28
Daha önce fotosunu yüklediğim menekşemi iki hafta sonra görme imkanım oldu. Son gördüğümden bu yana coştukça coşmuş. :)
Sevgili Orkun Kılıç,
Harika görünüyor. Sevgi ve itinaile bakıldığı çok belli. Çiçekleri ile de karşılığını veriyor zaten. Daha güzellerini büyütmeniz dileği ile. Gerçi bundan iyisi can sağlığı. :)
Orkun Kırcı
03-11-2009, 11:27
Çok teşekkürler işte ben katmerlileri bunu içim çok seviyorum. Gerçekten çok farklı görünüyorlar, darısı tüm menekşeseverlerin başına....
Menekşelerin çiçek zamanı sanırım. Suyu azaltınca ,benim menekşelerde de pıtır pıtır tomurcuklar belirmeye başladı. Arada tehdit edilmeleri gerekiyor demek ki :)
Picassom mor imiş, geleneklere uygun bir picasso açılışı oldu.
Bahar Erdem
03-11-2009, 13:38
Bir kaç Fotoğrafta ben eklemek istedim. Bunlarda benim annemin güzelleri.
112765
112766
112767
112768
112769
merhabalar.. bende yeni aldığım menekşemi sizlerle paylaşmak istedim.Bu güzelliğin bozulmasnı istemiyorum.Ek ilaç ya da besin vermek gerekiyormu? Ve yaprak ayırabilirmiyim ?:confused:
112776
112777
112778
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler:)
Sevgi Durul
03-11-2009, 17:58
Sevgili Nergis hoşgeldiniz. Menekşenizin rengi çok güzelmliş.
Bildiğim kadarıyla bu mevsimde besin verilmiyor. Yaprak alıp köklendirebilirsiniz.
Yenice kendine gelepte çiçeklenen menekşelerimden bir kaç görüntü. Bu arada çiçeği kıvırcık ve kenarı yeşil dantelalı olan menekşeden de buldum. Hali içler acısıydı. Üzerinde 1 tomurcuk var açarsa onuda ekleyeceğim. Tek dua ölmemesi...
Sevgi Durul
03-11-2009, 19:25
Menekşeleriniz çok sağlıklı ve güzel görünüyor sevgili Özlem. Ben de bugün fark ettim, benimkilerin çoğu tomurcuklanmış. İçlerinden bazıları kendi yetiştirdiğim yavrulardan, açmalarını sabırsızlıkla bekliyorum. Renkleri sürpriz olacak çünki.
kızılmavi
03-11-2009, 19:29
Sevgili Özlem, o menekşenin rengi kırmızımı yoksa rengi değişikmi çıkmış hayran oldum doğrusu.
ayşe gül
03-11-2009, 20:45
nihayet menekşem sonunda açaçak
bütün yaz açmasını sabırsızlıkla bekledim 4gün önce 2tane tomurcuk gördüm:))
Sevgili katmer birebir rengidir.buda bahsettiğim yeşil dantelalı menekşem daha tomurcuk ama dayanamadım eklemek istedim...
Özlem emeğine yüreğine sağlık. Menekşelerini görmeyi özlemişiz. Çaprazlama yaptığın yavru menekşelerin açtı mı?
Yeşil dantelalıya hepimiz için lütfen çok iyi bak sevgili özlem, çok özel bir menekşe. İlk kez görüyorum, nereden aldın :)
Hepsi çok çok güzel, paylaştığın için teşekkürler...
Arkadaşlar teşekkür ederim iyi dilekeriniz için. Ben bu dantelalı menekşeyi koçtaştan aldım eğer büyütmeyi başarırsam ölmezse yaprak gönderimi yapabilirm hepinize **** Sayın Vtr ye numune yaprak gönderirim yine herkes bu güzelliğe sahip olabilir.
Sevgili Faruk şuan o menekşemde 1 tane tomurcuk var büyüme çalışıyor. Ama tomurcuk mor menekşenin yaprağına benzer kısımda açması halinde ilk işim buraya eklemek.
Birkaç güzelliği sizlerle paylaşmak istedim. İlk üç fotoğraftaki menekşem aldığımda mor katmerliydi..
Sevgili katmer,
Çok güzeller, ellerine sağlık. Menekşelerindeki problemler ne durumda? Uzun zamandır gelişmelerden haber alamıyoruz. Yazarsan sevinirim.
Sevgiler...
Çok teşekkürler arkadaşlar..
Sevgili Maki01, ümitsiz durumdaki birkaç yavruyu attım. Diğer taç kesim yaptığım yetişkin menekşelerimin de iyi yönde gelişmeye devam ettiklerini söyleyebilirim. Bunu, çıkan yaprakların sağlıklı oluşundan tahmin edebiliyorum. Menekşelerime dadanan mites illetinden de, kullandığım bir mikrobiyolojik ürün sayesinde kurtulduğumu düşünüyorum..
En kısa zamanda iyileşenlerin fotoğraflarını ekleyeceğim.
Sevgili katmer,
ROA gerçekten menekşelerde ve de benim diğer bitkilerimde oldukça güzel sonuçlar verdi. Yeni 4 yavru var. 1 ayda 3-4 yaprak oldular. Diğerleri de sırada.
Pamuklu bit nedeniyle karantinaya aldığım ve ROA uyguladığım menekşem tomurcuk verdi:)Pamuklu bitten kurtuldum sanırım :)
Arkadaşlar, sanırım katmerli menekşe yaprağı, diğerlerine göre daha geç kökleniyor. Bütün tapraklar köklendi, onlarda hiç hareket yok. Hepsini aynı gün diktim. Acaba böyle birşey olabilirmi ?
bengi_su
06-11-2009, 08:40
Benim menekşelerime soğuktan bir haller oldu:(
Bengi menekşelerinde ki sorun nedir?
bengi_su
06-11-2009, 11:32
İki gün çok soğuktu o odada sobada yakamadık yaprakları salmış sanki susamışlar gibi inşallah toparlanırlar
Orkun Kırcı
06-11-2009, 13:55
Arkadaşlar, sanırım katmerli menekşe yaprağı, diğerlerine göre daha geç kökleniyor. Bütün tapraklar köklendi, onlarda hiç hareket yok. Hepsini aynı gün diktim. Acaba böyle birşey olabilirmi ?
Benimkiler de dediğiniz gibi. Diğerlerinden yaklaşık bir hafta sonra köklendiler. Ama bu hepsi içi geçerli mi bilmiyorum. Bir de bu köklenmiş yaprakları hemen dikeyim mi yoksa biraz daha kök salsınlar mı. Şimdilik 3 mm civarında boyları.
Sevgili Orkun Kırcı;
Yaprakları suda köklendirdiyseniz, yavru verince dikmenizi tavsiye ederim. Ben bu yöntemi çok kullanırım.Yavrulayınca dikerseniz, kökler toprağa alışırken yavrular da büyümeye devam eder. Fakat sizinkilerin durumunda dikilen yapraklar, alışma süresinin yanında yavru vermede de gecikecektir. Yani beklemeniz gereken süre iki katına çıkar.
Orkun Kırcı
06-11-2009, 15:55
Yavrudan kastınız minik yapraklar mı oluyor. Suda yavruladığını bilmiyordum. Malum ilk menekşe denemelerim. Peki suda yavrulama süresi ortalama ne kadar sürer.
Saksı değiştirmek için bu mevsim uygunmu? Sayın Orkun Kırcı, ******* biraz bekleyin. Köklenince fazla derine dikmeyin derim. Yoksa bekleme süresi uzar
Sayın Orkun Kırcı, yavrudan kastım,minik yapraklar. Köklendikten kısa bir süre sonra çıkarlar. Tahmini 1 haftayı bulur. Yapraklar gözle görülür hale gelince, yüzeysel bir dikim yapın. Yani minik yapraklar toprakla kapanmasın. Kökler uyum sağlamaya çalışırken, onlar da yavaş yavaş büyüsün:)
Arkadaşlar ben bir yöntem daha buldum. Devamlı yaprak döken menekşenizi toprağından çıkarın. Daha sonra yaprakları ve yaprakların bağlı olduğu ana gövdeyi temizleyin. Kökleride topraktan arındırın. Kökte çürüme varsa temizleyin. Köklerde hasta ise tamamiyle köksüz bırakabilirsiniz. Daha sonra bir bardağın içine oda sıcaklığında suya, diğer menekşelerinizin yanına koyun. İnanılmaz derece köklenip suda büyüdüğünü göreceksiniz. Bende şuan köklenmiş durumda suda yaşayan 1 kök var. En kısa zamanda daha iyi anlamanız için resimde ekleyeceğim...
Şu anlamı çıkarabilir miyiz özlem. Menekşe nemi seviyor ama fazla suyu sevmiyor. Yalnız menekşeyi köklerindeki tüm toprağı temizledikten sonra suya koyarsan gelişmeye devam ediyor.
113170
113171
113172
113173
113174
İnsana huzur veriyorlar...
Arkadaşlar; 6 aydırki menekşelerime, Faruk Beyin tavsiyesiyle,1lt suya ,1 çay kaşığı demir ilave ederek, ayda bir kez demir verdim.
Menekşelerimin yaprakları küçük ve pek gelişmiyordu. Demir takviyesiyle menekşelerim çok güzel geliştiler ve çiçeklenmeye başladılar.Sonuçtan memnunum..
Acaba demir vermeye devam etsem mi? Yoksa yeterli mi?
Bir zararı olacağını sanmıyorum sevgili lalezan. Ama gene de arkadaşlar daha iyi bilir diye düşünüyorum.
Güzel dilekleriniz için de teşekkür ederim.
Sevgili emy 83,
Menekşelerin çok çok güzel, güle güle büyüt. Yapraklarındaki minik beyaz şeyler başlangıç aşamasında olan unlu biti düşündürdü bana. Perlit de olabilir ama yine de kürdanla alıp peçetede ezmeni öneririm. Geriye kahverengimsi bir bulaşık kalıyorsa, hemen önlem alırsın
Bir de minik nazar boncukları tak onlara, çok güzeller .
Sevgiler:)
Maki ablacım,
Güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. O gördüğün beyaz şeyler unlu bit değil meraklanma. Ne olduğunu bilmiyorum belki de perlittir.
Nazar boncuğu işini de iyi hatırlattın unutmazsam alayım da hepsine birer tane takayım. :)
bu tür çiçeklerin su ihtiyacı nasıl acaba
Sevgili SDurul çok teşekkür ederim.İnşallah diğerleride böyleçiçeklenmeye başlarlar da resimleri koymaya devam ederim. Çiçeklenecekler gibi duruyorlar...
Sevgili sailor bu çiçekler çok suyu sevmiyor. Ben toprakları kurudukca suluyorum. Onların neme çokihtiyaçları var oyüzden mutfakta daha rahat yetiştirebilirsin sanırım.:)
Evet arkadaşım suda menekşe aynen yaprakta olduğu gibi kılcal kökler yapıyor yapranma sürüyor. Yaprakları temizlemekten kastım ölmeye yüz tutmuş yapraklar. Topraktaki sulu ortam menekşenin ölmesine sebep oluyor ama direk kökü suya koymakla aynı şey değil...
Nejla K.
08-11-2009, 15:29
Arkadaşlar yapraklardaki yumuşama belirtisi benim menekşelerde de başladı. Buralarda hava gündüz epey sıcak ama akşam ve gece serin oldu. Sanırım gün içindeki ısı farklılığından... Menekşe yetiştirmiş biri olarak su dengesinin iyi olduğunu düşünüyorum. Bakalım kurtarabilecekmiyim?
Umarım bir zarar görmeden büyür menekşeleriniz.
Açıklamaların için teşekkür ediyorum Özlem. Aklımda tutacağım. Şimdi bir aşılama denemem var. Olur ya acemi şansı belki tutar diyorum:) Ama anlattığın yöntemi de yıpranmış bir menekşem olursa denemek isterim.
Crocus Şen
08-11-2009, 16:23
Sevgili arkadaşlarım,çok ani oluşan sağlık nedenimden ötürü sizleri ve çiçeklerimi çok çok ihmal ettim,eskisi kadar çok sık olmasada yine de elimdenden geldiğince siteyi takip edeceğim..Bu nedenlerimden dolayı yavru menekşelerimde son durumlarını fotoğraflayıp,sizlere sunmak istedim.Bu yılın mart ayında yapraktan üretilmiş menekşelerim!Nerdeyse hiç gelişmemişler:(,bu durumdan ötürü keyfimde çok yok,sizlerden bu konuda yardım bekliyorum,bir saksıda birçok yavru var ayırma zamanları geldimi,yoksa vitamin mi vereyim?Artık açmalarını istiyorum:(
Crocus Şen
08-11-2009, 16:26
Diğerleri...
Crocus Şen
08-11-2009, 16:29
Diğerleri....
Crocus Şen
08-11-2009, 16:33
Ve son..
Crocus Şen
08-11-2009, 16:37
Bunlarda Teyzemin menekşeleri ama onlar gayet güzel gelişmişler..
Yavrularınız sağlıklı gözüküyor Crocus Şen,birkaç tanesi hariç ayrılma zamanıda gelik bence,aslında çoğaltma gibi bir çabanız yoksa aynı saksıdada kalsalar olur.Ama açması için sabretmeniz gerekecek.Çünkü ilk önce kök gelişimini tamamlaması lazım,yaprakların çok olması,büyük olması açması için yeterli değil.Az toprak minik bir yavrunun çiçek açmasına sebep olabiliyor.Yani Katmerin dediği gibi biraz daha bekleyin.
Crocus Şen
08-11-2009, 19:20
Allahım bunlar ne böyle. Maşşallah demeden geçmemek gerekiyor. O piconun güzelliği bir başka vallahi. Ellerinize yüreğinize sağlık sayın Crocus şen.
Ayrıca acil şifalar diliyorum.
Ah çok teşekkür ederim..Ama dediğim gibi uzun süredir evde değildim,eşimde çok anlamadığı için,arada bir sulamış,bazılarının yapraklarında sarı lekeler oluşmuş,biraz cılız gibi görünüyorlar,aslında açmaları gerekiyordu:( Dediğiniz gibi beni picasso gerçekten şoke etti yaprakları çok diri ve nerdeyse bembeyaz..Kendimi şimdi gayet iyi hissediyorum,işim çok gibi görünüyor:p
Crocus Şen
08-11-2009, 19:26
Sevgili Crocus Şen, menekşeleriniz oldukça sağlıklı görünüyor. Bence bekleyin, bir süre sonra açacaklardır..
Tesekkür ederim Sevgili Katmer,fakat çok gelişmemiş gibi görünüyorlar,bu mevsimde vitamin takviyesi yapmak uygun olur mu acaba?Ayrıca kimilerinin yavruları çok ayırmasam mı ayırmasammı karar veremedim:(Ama bu sefer ayırırsam açma sürelerini uzatmış olurum galiba..Ne dersiniz?
Crocus Şen
08-11-2009, 19:28
Yavrularınız sağlıklı gözüküyor Crocus Şen,birkaç tanesi hariç ayrılma zamanıda gelik bence,aslında çoğaltma gibi bir çabanız yoksa aynı saksıdada kalsalar olur.Ama açması için sabretmeniz gerekecek.Çünkü ilk önce kök gelişimini tamamlaması lazım,yaprakların çok olması,büyük olması açması için yeterli değil.Az toprak minik bir yavrunun çiçek açmasına sebep olabiliyor.Yani Katmerin dediği gibi biraz daha bekleyin.
Hımm bu bilgiyi vermeniz çok iyi oldu Sevgili Serra43,o zaman o kadar zaman sabrettim,biraz daha bekleyeyim,:(
Sevgi Durul
08-11-2009, 19:37
Sevgili Crocus Şen, yavruları bence de şimdi ayırmayın. Gelişimleri gayet güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Ayırdığınızda çiçek açma süreci uzayabililr.
Benim yavrulardan katmerli pembe tomurcuklanmış. İki, üç köklü, o sıkışıklığın ortasından tomurcuklar başını uzatmış. 7-8 aylık bir şey, hiç umudum yoktu açacağından.Sadece tül arkasından biraz güneş ışığı almaları yeterli oluyor, açmaları için.
Ayrıca geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Merhaba menekşe dostları. Segili Faruk, Özlem, maki01, katmer, sevim.K, emy 83, ayşe gül, SDurul, Serra 43, Crocus Şen hepinizin ellerine emeğine sağlık.Sizleri uzun zamanıdırtakip etmeye çalışyorum.En sonunda bende aranıza katılmak istedim.Sizlerden çok faydalı bilgiler öğreniyorum teşekkürler. Şuan yetiştirdiğim 4 renk menekşem var ama her türden olmasını sizleri tanıdıktan sonra çok çok istiyorum.Hatta bugün burada bulunan büyük bir markete acaba değişik türlerden varmıdır diye gittim malesef. Hayal kırıklığı..Agustos ayında filizlendirip ayırdığım miniklerim şimdi tomurcuk ah bir foto küçültmeyi becerebilsem onları sizlere göstericem ama elbet birgün olucak. Buarada sevgili Crocus Şen geçmiş olsun.
Bahsettiğim suda kök yapan anne menekşem...
Bunlarda açmış menekşelerim...
Özlemcim çok güzeller.Onlara baktıkça insanda ne dert kalır ne keder.Bugün ayıramadığım menekşemi büyük saksıya geçirdim. Bakalım neler olacak? Bu arada pembe beyaz aşılamamı kendi doğal rengimi? Menekşe kurtarma tekniğinizide not ettim. Teşekkürler.
Teşekkürler arkadaşlarım. Aşı menekşemde henüz 1 tane tomurcuk var büyüme gayretinde bi açsa hemen ekleyeceğim...Bu pembe beyaz aldığımda böyle idi...
Sevgili Özlem;menekşenizin kurtulmasına sevindim.Bizler içinde bu bilgi iyi oldu.Bende birçok menekşemi,ne yapacağımı bilmeden kaybettim.
Menekşeleriniz çok güzel.Özellikle katmerliler çok güzel görünüyor.Benimde katmerlilerden,bir tane, beyaz renkli var.
Ellerize sağlık sevgili Özlem. Bir yıl bu kök hastalığından bütün menekşelerim çiçekleri üzerlerindeiken alt yapraklarından çürüyüp ölmüşlerdi.Bundansonra böyle birşeyle karşılaşırsam ki ne yapmam gerektiğini sizden öğrendim.Teşekkürler..
Özlemciğim menekşelerin gülücüklerini senden eksik etmiyorlar. Picasso türü menekşelerini merak ettim. Durumları nasıl? Şuan çiçekliler mi?
Herkese Merhaba..
Benim sadece bir tane menekşem var. Koçtaştan almıştım.Aldığımda bi sürü çiçeği vardı. Hatta tomurcukları.. Ama eve getirdiğimden beri hiç gelişme göstermedi. Bütün çiçekler ve tomurcuklar soldu ben de çürümeden topladım .Yapraklarında sorun yok ama yinede bi yorum yapar mısınız diye foto.sunu yollayayım dedim..
Sizce ne zaman çiçeklenir yeniden:o Burda güneş bundan sonra çok zor yüzünü gösteriyo. Öyle bile olsa evim pek uzun süre güneş almıyo.. Nasıl yapsam da onu canlı tutabilsem diye düşünüyorum..
Merhaba sayın Eovyn,
Menekşenizin ortasındaki yapraklarda yumuşama var mı? Var ise, hemen koparmanızı öneririm. Yeni çıkan yapraklardaki bozulma 3 nedenden kaynaklanabiliyor.
1. Aşırı ışık
2. Aşırı gübre
3. En kötüsü mite denilen zararlı.
Sadece fotodaki ışıklandırma nedeniyle de böyle görünüyor olabilir. Dileğim bu durumdan yana :)
Teşekkürler arkadaşlarsağolun. Umarım sizinkiler daha güzel olur. Sevgili Faruk picassolarım ölmenin eşiğinden döndü diyebilirim. Fakat yeniden dallanıp budaklanmaya çalışmaktalar ayrıca kendim yaprak etmiştim. Onlarda tuttu umarım en kısa zamanda onlardanda güzel görüntüleri sizlerle paylaşırım...Dediğim gibi geçen sene mayısta çok güzellerde resim çekmeye doyamamıştım yazla birlikte gelen kök hastalığı yaprak dökmelerine sebep oldu. Bu menekşemi şimdi toprağa alıcam bakalım tekrar gelişip güzelleşecekmi...
Sonuçları yine sizlerle paylaşırım...
sevgili eovyn menekşeniz bence gayet sağlıklı görünüyor. pek güneş görmeyecekse de aydınlık bir yerde olmalı en azından diye düşünüyorum. çiçek konusunda da endişelenmeyin, yakında sizi sevindirir. hiç cimri değiller çünkü. benimkiler yılda 1 ay dinlenip 11 ay boyunca çiçekteler.
Özlemciğim, diyecek söz bulamıyorum. Mükemmeller:)) Sevgili Eovyn, Makiciğime katılıyorum. Menekşenizin orta kısmında bir sorun var. Bunun ışık yansımasından olduğunu sanmıyorum. Bence o bölümü derin bir şekilde kesip alın ve beklemeye geçin. Yarım litre suya 1 çay kaşığı oksijenli su karıştırıp sulayın ve yapraklarına püskürtün. Herhangi bir zararlı varsa bu sayede temizlenebilir diye düşünüyorum:)
Benim menekşeler de çiçek vermeye başladı :) Renklerini unutmuşum, her çiçek supriz oluyor, bordo çok sevindirdi beni :)
113582
113583
Maki ablacım açmaz açmaz dedin bakaçtılar. Maşallah diyelimde nazar değmesin. :)
Darısı diğer menekşelerinin başına diyorum.:))
Bordo bana kırmızı gibi geldi ama çekimden kaynaklanmış olabilir ama bordo da olsa kırmızı da olsa ikisi de çok güzel
Net bir bordo emy'cim, ve de fırfırlı :) Saksı değişiminden sonra 5 ayı çiçeksiz geçirdiler. Unlu bitle mücadele ettiler ve ediyorlar ama son aylarda menekşe kaybetmedim :)
Renklerini yeniden hatırlamak çok keyfliymiş. Bu kez saksıların altına yazacağım:)
Sevgili Maki; menekşeleriniz çok sağlıklı gözüküyor..Fırfırlı olanlarda bir başka oluyor..Benim menekşelerin bir kaçıda böyle fırfırlı açıyor..
Birşey merak ediyorum.Unlu bit dediğiniz, menekşelerin yapraklarında mı yoksa çiçeklerde mi oluşuyor?
Her yerinde oluşabiliyor. Toprak karışımında perlit varsa , perlit tozuna benzetebiliyorsunuz benim gibi:) Beyaz , küçük unumsu maddeler yaprak üzerinde, çiçekte, özellikle köke yakın bölgede var ise kürdan yardımıyla alın, daha sonra beyaz peçetede ezin bulduğunuz şeyi. Unlu bit ise açık kahve bir sıvı bulaşıyor kağıda. Çok hızla yayılan , dikkat edilmez ise bitki özsuyunu emerek kısa sürede öldüren bir zararlı. Bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10240&highlight=unlu+bit) başlıkta detay bilgi bulabilirsiniz.
Arkadaşlar bende şuan tozlarından yakınıyorum yıkamak ve yıkamamk arasında takılı kaldım. Yaprak gönderme konusuna gelince neden olmasın ama bende olan her menekşenin üretimi için Sayın Vtr ye yaprak göndermiştim. umarım kısa sürede satışa çıkar. En aldığım duyuma göre herşey yolundaydı. Ama illaki bulamazsanız bi çaresine bakarız. İsterimki her renk sizler gibi menekşe severlerin ellerinde can bulsun...
Sevgii fatih sana gönderdiğim yapraklar tutmuştu ve bu kırmızıya yakın menekşeden sanada yaprak göndermiştim son durum nedir?
Devamı...
Güzellerinize baktım baktım, tıpkı diğer arkadaşların menekşelerine bakarken huzur duyduğum gibi. Hepsi çok güzel.
Bende kıvrılan yapraklar ve büyümeyen menekşelerimde sizinki gibi ana menekşeyi toprak ve çürük yaprakları temizleyip suya koyarak bir menekşemi canlandırdım. Ayırmaya kıyamadığım bir sürü yavru menekşelerim oldu. Şimdi bir tane daha suda bekliyor. Suda köklendirdiğiniz menekşeleri ne zaman dikiyorsunuz.
Mites illetinden kurtarmayı başardığım menekşelerim...
Ve son...Dilerim bir daha hastalanmazlar..
.....Sevgili Eovyn, Makiciğime katılıyorum. Menekşenizin orta kısmında bir sorun var. Bunun ışık yansımasından olduğunu sanmıyorum. Bence o bölümü derin bir şekilde kesip alın ve beklemeye geçin. Yarım litre suya 1 çay kaşığı oksijenli su karıştırıp sulayın ve yapraklarına püskürtün. Herhangi bir zararlı varsa bu sayede temizlenebilir diye düşünüyorum:)
Arkadaşlaaarr,
Sizin iletilerinizi okuduktan sonra gidip kontrol ettim hemen. Menekşemin orta kısmı alt dallara göre açık renkli. Ama özellikle herbirine tek tek dokundum, rahatsız ettim onları; hiç yumuşama yok. Alttakiler kadar sert duruyolar. Çürüme vs. de göremedim. Biraz daha bekleyeyim bari. Umarım sorunu yoktur gerçekten:(
Buarada oksijenli suyu yine de uygulamak istiyorum. Sağlığı için iyi olur değil mi?
Sevgili katmer,
Yürekten kutluyorum seni, bir ilki gerçekleştirdin. Mite mücadelesinde kazanan oldun canım. Tebrikler :)
Sevgili Eovyn,
Yapraklarda yumuşama olmamasına sevindim. Oksijenli suyu her sulama suyunda vermen zarar verir mi bilmiyorum ama arada verebilirsin.
Sorun az ışık almalarından kaynaklanıyor olmalı. Demir içeren gübre takviyesi klorofil sentezine yardımcı olacaktır. Demirli gübreyi deneyebilirsin.
Teşekkür ederim, çok naziksiniz:))
Sevgili Eovyn, oksijenli suyu bir kere verin. Sık kullanmanıza gerek yok. Önlem almak için faydalı bir yöntem olduğunu düşünüyorum..
Merhabalar
Benim resimde gördüğünüz menekşemin yaprağındakı lekelenmeler neden kaynaklanıyor olabilir?
Yazın balkonun güneş almayan bölgesinde duruyorlardı bu lekeler de ondan sonra oldu.
Sayın Meraklı menekşeniz ani ısı değişimi sonucu oluşan kloroz hastalığına yakalanmış gibi geldi bana...
Ben de fotoğraf makinamın usb kablosunu arıyordum yana yakıla, taşındığımda kaybetmiştim de. lekelenmeler benim menekşelerimde de var.Bir bilene soralım...:)
Geçen sene benim menekşelerdede olmuştu aynı sorun.Ama şimdi iyiler.Yapraklardaki lekelenmeler tamamen kayboldu..
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=530677&postcount=6033) menekşemin çiçekleri gün geçtikçe değişti, gelişti ve işte son durumu :)
114664
Sedefim, picassom da ilk çiçeğini verdi. Rengi morun çok güzel bir tonu :)
114665
Maki ablacım emeğine sağlık,menekşelerin çok güzel açmış. Özellikle picassonda bulunan mevcut renk çok güzel. Picasson tek çeşit mi Maki ablacım?
Sevgili Makiciğim... Şeytanın bacağını kırdın, desene:)) Mor picassonun yaprakları bendekinden farklı gibi görünüyor... Güle güle büyüt..
Hepinize teşekkür ediyorum.
Faruk'cum picassom 1 tane. Bir senedir aradığım picassoyu, sevgili thomasina Istanbul'da bir serada buldu ve yolladı :) Farklı renkler için aramalarım devam ediyor...
Sevgili Defne,
Haklısın iyi sabrettim gerçekten. Nerdeyse 6 aydır çiçek açmıyorlardı. Pek çoğunda tomurcuklar belirmeye başladı. Renklerini unuttuğum için her açan süpriz oluyor :)
menekşelerim
19-11-2009, 23:02
Arkadaşlar menekşelerim çıldırmış olmalı şu anda 25 tanesi açmış durumda benimkiler mevsimleri karıştırdı galiba... menekşeleri bunun için çok seviyorum bakımını ve sevgini verirsen nerdeyse 12 ay açaıyrlar abrtım mı siz ce .darısı sizlerin başına.bende alışkanlık oldu arkadaşlar her akşam siteyi ziyaret etmeden yatamıyorum kimin menekşesi açmış yeni bilgiler neler kim nerden menekşe bulmuş...ANKARADAYIM öğretmenler günü için yeni menekşe gelençiçekçi varmı bilen varmı.Hep sevgiyle kalın
Merhabalar,
Benim menekşelerimden bir tanesi çiçek açıyor ancak bir yandan da çiçeklerden bazıları sanki soğuk vurmuş gibi bir anda çürümeye başlıyor. Sebebi ne olabilir?
Bu olay benim menekşeme de olmuştu ama benimki direk güneşi gördükten sonra bu hale gelmişti.
Sevgili Turbrb eğer direk güneş ışığını görmediyse dediğiniz gibi soğuktan da olabiklir sanırım ama dediğim gibi benim menekşem 15 gün önce direk güneş ışığına maruz kaldığı için çiçeklerde bu şekilde kahverengi lekeler oluşmuştu.
peteğin yanına koyduğum menekşem zarar görmüş. Umarım kurtarabilirim. Çok üzüldüm:(
Bu olay benim menekşeme de olmuştu ama benimki direk güneşi gördükten sonra bu hale gelmişti.
Sevgili Turbrb eğer direk güneş ışığını görmediyse dediğiniz gibi soğuktan da olabiklir sanırım ama dediğim gibi benim menekşem 15 gün önce direk güneş ışığına maruz kaldığı için çiçeklerde bu şekilde kahverengi lekeler oluşmuştu.
Sevgili emy_83, bu çiçeğim yazın da günde 2-3 saat kadar direk güneşi alıyordu. O zamanlarda hiç böyle bir problemle karşılaşmadım. Çiçekte erimenin başlamasından bir gün önce spreylemiştim. Çiçekler ertesi günü bu hale geldi. Spreylediğim için olduğunu düşünerek bozulan çiçekleri kestim. Yeniden çiçeklendi. Çiçeklerin sayısı epey fazla. Ama dün baktığımda çiçeklerin %30'unda yine aynı erime var. Geriye aklıma takılan iki seçenek kalıyor. Oda sıcak ama geceleri camdan çok ufak bir esinti alıyorsa belki soğuk etkiliyordur ya da toprağındaki elementler azaldı, özellikle potasyum eksikliği yaşıyor olabilir. Potasyum ekleyeyim derken istemeden fazla gübreleyip çiçeği de yakmak istemem. Bu şekilde erimesinin bilinen bir nedeni varsa deney yapmadan önce emin olmak istemiştim.
çiğdem86
21-11-2009, 22:31
benimde 2 adet menkeşem var birini dalalrından ayırdım başka bir saksıya diktim ve hepsi öldüler..neden böyle olduğunu anlatırmısnız..
başka bir sorunumda menekşemin dallarının bütününün tabanı görünüyor yani köke giden bölgenini az bir kısmı bu çiçeğime zarar verirmi acil yardım istiyorum lütfen
teşşeküür ederim
Sayın Çiğdem bu aylarda gövdeden menekşe çeliği ayırmanın ve dikiminin hatalı olacağını belirtmeliyim. Bunun için en ideal zaman doğanın tekrar hareketlenmeye başladığı ilkbahar aylarıdır. Ayırdığınız gövde çelikleri köksüz oldukları için tutmaları zor olur. Yüksek oranda çürüme ile sonuçlanır. Eğer durumu kötü olanları kurtarmak istiyorsanız bulunduğu ortamın ısısına ve sulamaya dikkat edin. Sıcak bir ortamda direk güneşe maruz kalmamak kaydı ile az yapılan sulama sonucu ile güzel sonuçlar alacağınızı düşünüyorum...
Orkun Kırcı
22-11-2009, 14:44
Yine kendimi tutamadım.
Goncagül
22-11-2009, 19:10
Arkadaşlar menekşelerime birşey oldu.:( Artık hiç çiçek açmıyorlar. Bütün bakımlarını yapıyorum. Ama malesef düzelmediler. 3 tanesi hariç 10 tanesi böyle. Neyi yanlış yapıyorum. Acaba takviye besin ne verebilirim? Büyüme ve yaprak açmaları da çok yavaş. Sizin menekşelerinizin top top açan çiçeklerini görünce kıskanıyorum. :o Önerilerinizi bekliyorum.
Sayın Safranbolu78, mevsim değişikliğinden dolayı gelişimleri yavaşlamış olabilir. Yeterli ışık alıyorlarsa, kısa süre sonra toparlanırlar diye düşünüyorum.
Goncagül
22-11-2009, 19:37
Yeterli ışık alıyorlar. Cam kenarındalar. Ama sadece hava değişimi olmasa gerek.
Dün toprak almak için gittiğim çiçekçide, çiçekleri solmuş olduğu için bir köşeye atılan zavallı iki menekşe gördüm.Kıyamadım satın aldım.Bazı yaprakları kırılmış zarar görmüş ama, filizlenen kısımları capcanlı.Onları çok seviyorum...
bernacyhn
23-11-2009, 10:29
Sevgili safranbolu78, menekşeler kış güneşini çok severler onları cam kenarlarına yaklaştırın ama sıcaklık sabit olsun mümkünse. Sonra arada bir perdeyi açın kış güneşiyle banyo yapsınlar bu onlara çok iyi gelecektir. Kolay gelsin bol çiçekli günler dilerim.
Goncagül
24-11-2009, 09:50
Sevgili safranbolu78, menekşeler kış güneşini çok severler onları cam kenarlarına yaklaştırın ama sıcaklık sabit olsun mümkünse. Sonra arada bir perdeyi açın kış güneşiyle banyo yapsınlar bu onlara çok iyi gelecektir. Kolay gelsin bol çiçekli günler dilerim.
Önerilerinize teşekkürler. Cam kenerındalar ama daha fazla güneş alan bir yer bulmalıyım.
Sayın Safranbolu78, bunu söylemek hoş değil ama menekşeleriniz hasta olabilirler. Bir çoğumuzun menekşeleri zaman zaman bazı hastalıklara maruz kalıyor. Fotoğraflama şansınız varsa belki görerek neleri olduğunu söyleyebiliriz.
Bu gün çarşıda gezerken bu fıstığa rastladım ve almak için çok çaba sarf ettim ve sonunda benimdi;)(Tabi onu almaya çalışan kadının bir anda deprem olunca bırakması ve hemen onu alıp içeride parsını ödedikten sonra kavuşmamdı çabam:D)
Fatihciğim yeni menekşen hayırlı olsun. Güzel günlerde bol çiçekli büyüt. Sana tavsiyem bir kaç yaprağını çelik olarak her türlü ihtimale karşı köklendirip yavrulatman...
Ben de Faruğa katılıyorum cnm bir iki yaprak çelikle:)
Çok tatlı bende de var aynından:)
Sevgili Emy_83`ün stand uygulaması.En iyi kareler için çok uğraştık:D
Renklerini unuttuğum menekşelerim birer birer açmaya başladılar. Böylesi de çok güzelmiş. Her tomurcuğu rengi belli oluncaya kadar izliyorum:)
115409
115410
115411
115412
115413
Çok tozlandılar ama yıkamaktan çekiniyorum...
115414
115415
Bunlar da yeniler :)
115421
115422
Maşallah sevgili Maki çok şahaneler.Ben 4,5 yıldır menekşelerle ilgileniyorum belki daha fazla ve hiç bir zaman yıkamadım.Onlar da yerini sevdilermi zaten belli ediyorlar.Dört mevsim çiçekli menekşelerimi kaybettim bu yaz.Zaten kaybetmem hepsini dağıtmama sebep oldu temizliğimi yaptım herşey tamam artık önümde menekşelerle ilgili hiçbir engel kalmadı yavaştan başlıyorum tekrar.
Bu arada aramıza hoş geldiniz Adalet Hanım.
Bu gün çok güzel bir sürprize tanık oldum kendim yetiştirdiğim ve Martta yavrulayan menekşemin üzerinde iki adet6 tomurcuk gördüm.Artık rengini göstermek istediği her halinden belli.Rengini unutmuştum ancak kimden geldiğini unutmadım:DVahip abimden gelen yapraklardan biriydi.Umarım burada aramaktan yorulduğum katmerli bir renktir.;)
Ve size tavsiyen yaprakları önce pet bardaklarda yavrulatıp bu işlemden sonra yavru geliştikten sonrada küçük saksıya almanız.Bu kendi yetiştirdiğim ve çiçeğini görecek olduğum ikinci menekşem.İlki beyaz katlıydı ve onuda böyle yavrulatmıştım ve daha sonra saksıya almıştım.
Orkun Kırcı
26-11-2009, 22:13
Bu arada bugün yine katmerli pembe aldım. Fatihinki ile aynı sanırım. Akşam fotoladığım için pek net değil. Yaprakların göbeği de beyazımsı gibi.
Bende araya gireyim.
Bunlar da benim menekşelerim.
115491
115492
Menekşeler sonbaharı seviyor olmalı. Başlığımızda çiçekli menekşeleri görmeye başladık. Baktıkça huzur ve sevinç veriyorlar insana. güle güle büyütün sayın Orkun Kırcı ve Turkerb, çok güzeller.
Katmer'cim ve Fatih'cim teşekkür ediyorum sevincimi paylaştığınız için. 5 ay süren bir çiçeksiz dönemden sonra çok sevindiriyorlar beni. Yeni menekşelerin saksılarını değiştirdikce çiçek görme süresi uzuyor. Bir sene kadar saksı değiştirmeyim diyorum ama, satın alırken ekildikleri torf çok kısa sürede sertleşiyor, kalıp gibi oluyor. Sevgili katmerin önerisiyle ben de menekşelerde cocopeat kullanmaya başladım. Cocopeat, perlit karişimı kullanıyorum. Yeni değiştireceğim saksılara yanmış keçi gübresi de ilave etmeyi düşünüyorum. Bir de öyle denemekte fayda var :)
çiğdem86
26-11-2009, 23:41
Sayın Çiğdem bu aylarda gövdeden menekşe çeliği ayırmanın ve dikiminin hatalı olacağını belirtmeliyim. Bunun için en ideal zaman doğanın tekrar hareketlenmeye başladığı ilkbahar aylarıdır. Ayırdığınız gövde çelikleri köksüz oldukları için tutmaları zor olur. Yüksek oranda çürüme ile sonuçlanır. Eğer durumu kötü olanları kurtarmak istiyorsanız bulunduğu ortamın ısısına ve sulamaya dikkat edin. Sıcak bir ortamda direk güneşe maruz kalmamak kaydı ile az yapılan sulama sonucu ile güzel sonuçlar alacağınızı düşünüyorum...
çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.. birşey daha soracağım asıl kökteki menekşelrin dallarında da çürümeler başladı ne yapmam gerek ççşimdiden çok teşekkür ederim
asıl kökteki menekşelrin dallarında da çürümeler başladı ne yapmam gerek
Sayın çiğdem86 yapraklarda ki çürümelerin sebepleri farklı olabilir. Fotoğraf ekleme olanağınız varsa ben ve tecrübeli arkadaşlarım fikirlerimizi net sunabiliriz...
Forumdaki afrika menekşelerinin resimlerini görünce bende
görsel olarak katkıda bulunmak istedim.
ekteki resimlerde benden:D
Beyaz olan afrika menekşemde yaprak formunda düzgünsüzlük olduğunu düşünüyorum.
Ekte resmini gönderdim neyapılmaası gerektiği konusunda arkadaşlardan yardım bekliyorum
Beyaz menekşem daha çok genç son 1 - 1.5 aydır ilk çiçeklerini veriyor.
Beyaz olan afrika menekşemde yaprak formunda düzgünsüzlük olduğunu düşünüyorum.
Ekte resmini gönderdim neyapılmaası gerektiği konusunda arkadaşlardan yardım bekliyorum
Beyaz menekşem daha çok genç son 1 - 1.5 aydır ilk çiçeklerini veriyor.
Sayın fofurtr menekşeniz gayet sağlıklı ve yaprak biçimi de bu şekilde. Menekşenizde herhangi bir sorun yok...
Yaprağında hiç bir sorun yok.Bu menekşenin cinsinin farklı olduğundan kaynaklanıyor.Menekşeniz katmerli bir renk olduğundan yapraklarına değişik bir şekil alıyor.Aynı kıvırcığa benzer bir şekli oluyor yaprakların.Bu menekşeye sahip olduğunuz için çok şanslısınız.Katmerli renkler genelde çok nadir rastlanıyor.Ben 4 yıldır bu işle meşgul olmama rağmen Denizlide ilk defa geçen hafta bir çiçekçide katmerli menekşeye rastladım ve kaçırmadım.
Yaprakları kıvırcık marul gibi olanların hepsi katmerli olmuyor. Yalın kat ama 2 renkli ya da ucu fırfırlı, biyeli de olabiliyor:)
Bahsettiğiniz kıvrık yaprak bu sanırım :) benimki de katmerli pembe açacak, ama tomurcuk yapmaya hiç niyeti yok, habire kıvır kıvır yapraklar çıkarıyor :)
Arkadaşlar, hepinizin menekşeleri çok güzel. Benimkiler ne büyüyor, ne çiçek açıyor. Sineklerden nasıl kurtulacağım bilmiyorum. Sinekler sadece menekşelere ait bir sorun değil gibi. Diğer çiçeklere de geçtiler. Sinek ilacı mevsimlik geliyormuş. Birkaçyere baktım bulamadım. Sigara külünü deneyemiyorum. Evde sigara içen yok. Başka bildiğiniz yöntemler varsa lütfeeeeeen yazın. Hepinize şimdiden teşekkürler.BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN
Arkadaşlar, hepinizin menekşeleri çok güzel. Benimkiler ne büyüyor, ne çiçek açıyor. Sineklerden nasıl kurtulacağım bilmiyorum. Sinekler sadece menekşelere ait bir sorun değil gibi. Diğer çiçeklere de geçtiler. Sinek ilacı mevsimlik geliyormuş. Birkaçyere baktım bulamadım. Sigara külünü deneyemiyorum. Evde sigara içen yok. Başka bildiğiniz yöntemler varsa lütfeeeeeen yazın. Hepinize şimdiden teşekkürler.BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN
Ben de uzun zamandır menekşe yetiştiriyorum. Buradaki menekşeler gibi çiçek açmasa da (evim hiç güneş almıyor) yılda bir iki kez çiçek veriyor.
Sinek için ortamı havalandırman gerek. Çünkü sinek tek menekşelerde değil diğer çiçeklerde de sorun. Ama ortamı havalandırıken çiçeklerini hava sirkülasyonunu sağlayacağın pencerenin önlerinde bulundurma. Yapraklarını içe doğru büzüyorlar.Ben çiçeklenme döneminde vitamin haplarından veriyorum. Bunlar benim deneyimlerim, tecrübeli arkadaşlarında cevap vermesi iyi olur. Ayrıca bitki hastalıkları bölümüne de bir bakmanız iyi olur.
İlk açtığında klasik yalınkat mordu..
Bu ikinci açışı bizi şaşırttı;)
Sevgi Durul
30-11-2009, 00:19
115705Benim bu menekşem de önceki açışında kenarı eflatun beyazdı. Şimdi ise tamamen değişik açtı.
Bizi bu kadar kendilerine bağlamakta haksız değiller hani :)
115711
Sevgi Durul
30-11-2009, 18:59
Sevgili Maki01, menekşenizin rengi çok güzelmiş. Aynı şehirde olsak yaprak isterdim. Benimkiler de yeni yeni açmaya başladı. Fotoğraflarını yüklüyorum.
Adalet Yağcı
30-11-2009, 19:48
İşte benim menekşelerim.
Şimdilik üç taneler, çoğaltmayı düşünmüyorum, desem de siz inanmayın, çiçek söz konusu ise ne yapacağım belli olmaz.
Fotoğraflar kötü çıkmış biraz kendilerine gelsinler tekrar fotoğraflarım.
1.resimde ki yavrum bardaktayadı daha iki hafta önce saksıya geçti ve üzerinde açmaya hazırlanan iki tomurcuk var.
Diğerleride 02/11/09 tarihinde yaptığım seralarımın görüntüleri ve yavrularım.
Seralarımı yaptığım günden itibaren bir kez su verdim ve hiç toprakları kurumadı.Bu sera kış aylarında çok iyi oluyor:D
Benim bu menekşem için yorumda bulunabilir misiniz?
Bu menekşeyi bu sonbaharda iki kez yere düşürdük. İlk düşürdüğümüzde çiçek açmaya kaldığı yerden devam etti ama ikinci düşüşten sonra üstünde açmaya çalışan tomurcuklar sanki donmuş gibi büyümeden öylece kaldılar.
Ortadaki yeni sürgünlerin çıkışı yavaşladı ve sanki formları da büzüşmüş gibi.
Mite olmasından şüphelendim ama gözle ne kadar incelesem de bulamadım.
Sizce bu menekşenin problemi ne olabilir?
115828
Sevgili Turkerb, üzgünüm ama menekşenizdeki problem mitesden kaynaklanıyor. Bu sorunu derinden yaşayan biri olarak yanılma payım çok az.. Mites gözle görülemeyen mikroskobik canlılardır. Başetmesi büyük bir derttir. Ben azmettim ve sanırım yendim o zararlıları. Darısı başınıza.
Sevgili katmer, miteslerden siz hangi yöntemle kurtuldunuz?
Menekşelerimi sadece cocopeat'e diksem yanlış olurmu siz menekşe severler yanıtlarınızı sabırsızlıkla bekleyeceğim şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Benekli,
Sevgili katmer sadece cocopeat kullanıyor, ben de cocopeat+ perlit kullanmaya başladım. katmer, menekşeler konusunda benden çok daha deneyimli, rahatlıkla kullanabilirsiniz :)
Sevgili Benekli, ben sürekli cocopeatin hazırlanmış paketini kullanıyorum ve çok memnunum. Tavsiye ederim.
Nihayet katmerli menekşe bulabildim Adana'da... Rengi süper, şeker gibi :)
116044
Sayın SDurul,
Ben de son fotoğraftaki beyaz fırfırlı menekşenize bayıldım. Çiçekler geçtikten sonra pembe beyaz ebruli menekşemden ve de aynı yapıda çiçek veren mor beyaz menekşemden yaprak gönderebilirim, kargoda bozulacağını sanmıyorum. 6 aydan sonra ilk kez çiçek açtıkları için bu aralar dokunmaya korkuyorum :)
Selam.
Birkaç menekşemde yeni çıkan yapraklar da dahil, pelte gibi cansızlık görünüyor. Ona rağmen açmaya çalışıyor gariplerim:( İlk kez başıma böyle birşey geliyor. Önceden ek besin vermezdim çok iyiydiler. Son bir kaç sulamada, evde birkaç sene önceden kalma sıvı besin vardı ondan verdim, acaba neden o olabilir mi?
Merhaba sevgili menekşe severler, bunlarda benim canlarım. Kusura bakmayın resimler biraz kalitesiz .....
Merhabalar,
Sadece menekşe resimlerine bakmak için arama yaparken burasını buldum. Hemen üye oldum. Çok uzun yıllardır meraklısıyım. 70 çeşit(saksı değil) e kadar çıktım.
Ancak 10 yıllık bir yurt dışı macerasıyla son buldu. Gittiğim yerler iklim şartlarını vermediği için uzunca ara verdim. internet paylaşımı yokken gerek kapı çalarak,gerek hostes yardımıyla yutdışından, edinip durdum. Üniversitede cantamda yaprak tasıdım. Öğrenci bürosu,su parası yatırırken her gördüğüm yerde yaprak verip almaya çalıştım. Uzatmayalım hastalığı anlattım sanırım.
Kısadan siteye baktım. Menekşe paylaşımı böyle alt ata giden mesajlar halinde mi gidiyor.
Sadece menekşe konusulan ortam var mı.? Bu şekilde paylaşım biraz zor.
Resimlere hızlıdan baktım, ışık,toprak,.. sorunlu bir çok resim var. Tohumlama konusu,tozlama konuşulmamış. Hiç açmayanlar var. İyi bakım ve ortam 11,5 ay sürekli açtırır. Bilhassa bir iki yaprak paylaşımı,değişimi okudum heyecanlandım.
Herkese merhaba diyerek, bir pratik bilgi ile bitireyim. Eğer sürekli yaprağa giden ve çiçeksiz kalan bir menekşeniz varsa açtırmak için. Kokusuz zifiiri karanlık bir ortamda 3 gün menekşenizi hapsedin. Şaşırma ile önce büyüme duracaktır. Işıkla beraber süreç çiçeklenmeye dönecektir. Deneyin, belkide arada yazıldı.
Saygılar
Hoş geldiniz sayın ARER. Verdiğiniz bilgiyi hemen deneyeceğim. Teşekkürler verdiğiniz bilgi için. Bu arada geçen yıl diktiğim menekşem tomurcuk çıkardı. İkinci kez açacak.Diplerine birer tane limontuzu koymuştum, belki onun etkisi olabilir.
Sayın maki01 menekşeniz çok tatlı pembiş pembiş.Benimde rengini bilmediğim 10 tane çeliğim var. Yavrular çok küçük, ne zaman açarlar bilmiyorum.Umarım içinden birtane sizin pembiş gibi birgüzel banada çıkar.
Hoşbulduk Lusu79,
Geçen yıl dikilen menekşe tomurcuk çıkardı demişsiniz. Geçen seneden bu zamana 100 tomurcuk çıkarmalıydı. Bir kaç resim atabilirseniz. Hataları gördüğüm kadarı ile yazayım. Bilgiyi hemen deneyeceğim dediğinize göre açma sorunu var. Bir resimleri görelimde.
(Hangi cephede,sobalı,kaloriferli gibi kısa bilgiler olursa)
Saygılar
Hoşgeldiniz sayın ARER,
Şimdilik en büyük sorunumuz mite denilen gözle görülemeyen yaratıklar. Bu konudaki deneyimlerinizi ve de 6 ayda ancak açan menekşelerimi utandıracak 100 kere açma yöntemlerinizi bizlerle paylaşırsanız mutlu oluruz.
Başlığımızda foto ve kutlama mesajları fazla sayıda yer alıyor, haklısınız. Yönetimden özellikleri kutlamaları özel mesajlarla yapmamız uyarısı gelmesine rağmen alışkanlıklardan vazgeçemiyoruz. Bir bilgi aradığımızda da bu kadar kalabalık mesaj arasında boğuluyoruz. Dışardan bir gözün ( Yeni üye olduğunuz için) aynı konuya dikkat çekmesi, belki bizleri bir kez daha düşündürecektir :)
denizkedisi
03-12-2009, 19:45
Bugüne kadar eve çiçekli getirdiğim hiçbir menekşem açmadı.Şu --İyi bakım ve ortam 11,5 ay sürekli açtırır. -- da ki bakım ve ortam - ı açıklar mısınız?
Sayın Arer hoşgeldiniz; Ama ne çok yazmışsınız gözlerim yoruldu.Menekşeler bu kadar çabuk mu açıyor? Deneyeceğim.
Merhabalar,
Sn Hüzün, Hoşbulduk. Deneyim ve bilgilerimizi paylaşacağımız için ben de teşekkür ederim. Paylaşımın daha ziyade katılımlı ,sorunlara değişik cevapların ve önerilerin gelecek şekilde olması daha yararlı olur düşüncesindeyim.
Birşeyin nasıl yapılması gerektiği oradan buradan okunsa da uygulama aşamasında yapılmaması gerekenlerinde konuşulması gerekir. Bunları sorunları olanların soruları altında bulabiliriz. Bu açıdan yazılanlar makale okumaktan daha yararlı olacaktır.
Sn Denizkedisi nin sorunuyla başlayalım. Aslında başlangıç içinde güzel soru.'' Eve çiçekli gelen menekşeler açmıyor.'' Çok normal. Beklenen durum. Bir çiçek açtığı zaman ideal ortamı verilmiştir veya değişik takviyelerle bu duruma getirilmiş olabilir.
Siz sadece çiçeği alıp getirdiğinizde yani ortamı değiştirdiğinizde şartlar açmak bir yana o canlı için yaşanmaz bile olabilir. Bodrum havadaki rutubet oranı ile menekşelere hiç iyi gelmez.Benim ortamım gece 65 gündüz 50.
Bir nem ölçer edinmekte yarar var.
Geçen hafta bir mağazanın haftalık ürün listesinde vardı. 15 Tl civarı.Tuz ve kapalı kap uygulaması ile ayarlayıp öncelikle ortamımız nasıl onu öğrenmeliyiz. Sizin 30 larda veya daha az bir değerle karşılaşacagınızı tahmin ediyorum. Öncelikle çiçekli satın aldığınız menekşeden veya dışardan tedarik ettiğiniz yapraklarla çeliklemeyle kendi ortamınızda şartlara başlangıçtan uyacak menekşelerinizi yetiştirip açtırabilirsiniz. Gene de rutubet için yapacaklarınız olacak.
Konu üzerinde görüşlerden sonra çelikleme-çelikleme de yaprak seçimi( en hatalı genelin yaptığı dıştaki kalın yaprak) türleri,suda,toprakta,kürdanla,suyuna katılacaklar,ekim yüksekliği vs ler hakkında bildiklerimi paylaşacağım.
Bu arada çok farklı klimalardan okuyucular ve menekşe meraklıları var. İçlerinde arada sulayıp sürekli menekşesi açanları duyar gibiyim. Bunlar ne konusuyor, hiç bir şey yapma açar diyorlar.
Ancak durum ortamdan ortama ciddi değişir. Sadece karga-nar ve insan heryerde bulunur ve yaşayıp üreyebilir. Diğer tüm canlılar ot dahil klimasına baglıdır.
Yaşasa da meyvesini yiyemez çiçeğini göremezsiniz.
Özetle Sn Denizkedisi belki sorununuz bu değil, cam seçimi, yönB seçimi ışık şiddeti vs de olabilir. Önemli olan yer seçim dahil yapılanların doğru olması. Hepsi max yapılırsa, bu da 11,5 a giden yoldur. Detayları konuştukça ve uygulamanız değiştikçe sonuç değişecektir. Olay kesinlikle deterministiktir. Sebep sonuç ilişkisidir. Çiçeksiz menekşe sonuçtur ve sebepleri vardır.
Saygılar
not:Sn. Benekli, beni haklı çıkardığınız için teşekkürler hoşbulduk.
hatıpüzümü
04-12-2009, 21:51
Arkadaşlar bende 18 yaşında bir menekşe var. Menekşeler bu kadar uzun süre yaşayabilir mi? Elinde bu yaşa kadar menekşe büyüten var mı? Paylaşırsanız sevinirim.
kaybol.2008
05-12-2009, 00:14
Sn. Hatipüzümü,
Benim 10 yıldır her şeye rağmen yaşayan ve en çok çiçek açan menekşem bulunmaktadır.
Adalet Yağcı
05-12-2009, 12:13
Sayın ARER, yeni üye olmanıza rağmen, sonderece düzgün ve anlaşılabilir ifadelerle menekşeler konusunda yapılması/yapılmaması gerekenleri anlatmışsınız, bunun için kocaman bir teşekkürü hak ediyorsunuz :)
Siz menekşe konusunu baştan ele alabilirseniz,(yaprak çelikleme)bizler de neyi yanlış neyi doğru ve ya eksik yaptığımızı anlayabiliriz.
Çoğu zaman kulaktan dolma uygulamalar yapıyoruz, çok sık uygulananlardan birisi de menekşelere östrojen tabletleri verilmesi, onbeş günde bir bir kesme şeker verilmesi vb.
Yararlı/zararlı ayırımı yaparak en güzel menekşeleri yetiştirelim, sizin tecrübelerinizden yararlanalım.
Yeni edindiğim üç menekşemi sizin tavsiyelerinize bırakıyorum, nem ölçer kullanmıyorum, hemen edinirim, bu konuda da bize tavsiyelerde bulunabilir gerekirse link verebilirsiniz, kalite ve fiyat açısından faydalı olur.
Sizinle birlikte bu başlığa bir enerji geldi, devam ettirmeniz dileği ile.
Merhabalar, Çelikleme ile ilgili bilgilerimi başlangıç olarak paylaşmak istiyorum. Maddeler halinde yazacagım,yorumlaması ve atıfta bulunarak soru sorulması kolay olur.
1. Şartlar uygunsa 12 ay, zor şartlarda bahar ve yaz ayları yapılır.
2. Seçilen yaprak çoğunluğun hatalı yaptığı dıştaki kalın yapraklar olmamalıdır. Bunları atın.
Bunlar gelişmesini tamamlamış,Etli iridirler. Terlik kadar büyümeyecekleri için büyüme duran bu yapraklarda köklenme yeteneği zayıftır.
Kopmadan önce köke de kalın sapları ile sağladıkları iç basınçları ile güzel bir denge oluştururlar,kopunca amacı daha büyümek olmayan bu yapraklar mevcutta çiçek üzerinde iken ki gibi ilk zamanlar su da veya toprakta durur. Sizde gelip gider bakarsınız, o büyümez yavaştan su kaybeder veya çok su verirseniz çürümeye başlar. Tutanı olur mu olur, bundan yetişen menekşeler güzel gelişim göstermezler.
O yüzden atın acımadan. Hatta ileride resimlerle paylaşacağım. Açmasa bile menekşe formu önemlidir,çiçeklenmeden o formu sağlamalısınız.Bu yapraklar formu bozmadan mücade edilecek yapraklardır.
3-4 tur çevreden bu yaprakları alınan menekşe ile vedalaşma zamanı gelmiştir, koca gövde yapar, suyu ayarlayamazsınız açar ama yuvarlak ve dışa kıvrık yapraklar vererek yaşamayaca çalışır. Söküp atın. O kadar turda nasıl olsa çeliklediniz.
3. En altta küçük uzun saplı yapraklar, bunlarda köklenme yeteneği zayıf ince saplıdır. Bunlarda kullanılmaz.
Eğer anaçın arkasında kalıyorsa bunları koparın atın. Arkadaşlar çok koparıp atıyor diyenlerinizi duyuyor gibiyim.
Açıklayayım. Ortalama 10 sağlıklı saksın varsa 2 günde 1-2 yaprak koparıp atmıyorsan, eksik bir şeyler var. Sonuçta genç yapraklar küçük ve yavaş büyüyen menekşeler verirler. Onlarla da uğraşmayın.
Yaptığımız hata her elimize geçen yaprağı suya toprağa sallamak. Yanlış.Özenle gelişmesini tamamlamış orta büyüklükte yapraklarla başlanır. Zira bu sizin damızlığınızdır. (Daha doğrusu ilk üremeden sonra bu hal alacak.)
Özetle formunda bir menekşeniz 1 yaşında ise ikinci sıra, daha büyükte ise bu yaprak dıştan 2 veya 3. sıradadır.
4. Gelelim sapına. Uzun mu kısa mı keseceğiz. Su da uzun, direk toprakta çimleyeceksen
Kısa saplı olacak. Bu demek değildir ki farklı boyda keseceğiz. Bir çok resimde gördüm hatalı koparmalar var. Yaprak köke 1/3 uzaklıktan 2 parmakla tutulup bir yöne nazikçe çevrilerek dipten ayrılması sağlanacak. 1-2 saat öncesinde sulanmış olursa kök rahatsız olmaz. Kopara kopara bu çok pratik hal alacak. Korkmadan fakat bir seferde çevirip alacaksınız. Örselemek bastırmak olmaz.
5. Su da mı yoksa toprakta çimlendirelim.
6. Sapı uzun yapraklar mümkünse etrafı gün ışığından korumalı, yeşerme dolayısıyla bakteri üreme durumu olmayacak.
Suya 1.5 2 cm sap girecek. Dibe dokunmasında mahsur yok. Sudaki kısım çürürse bıcakla değil elle koparılarak işleme devam edilecek.
Suyuna gelince, yagmur veya saf su büyümeyi hızlandırır ama bu su da çabuk bozulur. Dinlenmiş musluk suyu ( 1-2 gün agzı açık kapta bekleme) na bir kaç küçük odun kömürü, ve hızlandımak için 1 lt ye 20 damla demirsülfat olacak şekilde ilave ile proses hızlandırılır. Su değişimi yapılmaz 2 cm sap içerde kalacak kadar su ilave edilir. 8-10 günde işlem tamamdır.
Acele etmez yaprak çıkması da beklenebilir,daha iyi olur. Ancak bu durumda su ilavesi yeşilleri su üzerinde bırakacak kadar olur. Yaprak bu durumda parlak ve formundadır.
Kesinlike torfa mümkünse bol perlitli küçük ve plastik saksıya alınır. Yaprak saksı kenarına değirilir.( Bunun için toprak hizası biraz aşagıdadır. ( Çıkan yapraklar hava akımından etkilenmezler.) Yaprak köke yüklenmez. Kök için 2 parmakla toprak alınarak çukur açılır.( Basıp çukur yapmak yok.) 30 derece açıyla sapı yerleşirin köklerde sapa aynı açıya yakın serilsin.
Sonra oda sıcaklığında su ile kök sulanır. Fazlaca. Açıldıkları görülür. Su dibe akınca çukurun dibine yayılırlar. Siz sadece üstünü gene iki parmakla toprak serpin. Üstü kapanana kadar.
Dikkat edilecek husus yapraga artık değmemek. En azında 3-4 gün. Sulama bardağa sokacağınız işaret parmağı ile damlama ile 3-4 gün devam eder.
Sonra normal sulama. Dikkat edilecek husus. Asla ama asla kuru kalmayacak. Ortamı 40-50 den az kuru olanlar. Karasal iklimde yaşayanlar. Üzerine 3 litrelik peti geçirebilirler.
Kapak olmayacak. Petin dibi kesilerek gerekli yükseklik ayarlanacak. Böyle yapmazda sardunya gibi dikerseniz haftalar boyu beklersiniz.
Arada bakım aksarsa yaprakta gider. Eğer hergün bakarım suyunu hiç eksik etmem derseniz. Yapraklar mercimekten büyük hal alınca, bu sefer ince uclu bıcakla anaç yaprağı açılı değil tam dik olacak şekilde keserek alınız.
Tekar suya koyunuz. Asıl daha hızlı yaprak verecek üreyecek yaprak budur. Hızlı büyüme yapraklardan olur, çok çabuk köklenirler.Sapı yeteri kadar uzunca 4 nesil hatta fazlasını verir.
Damızlığınız kısala kısala sapsız kalırsa veya bir yolla edinilen yaprak kart ve kalınsa. Kürdan yönetimi ile üretme yapabilirsiniz. Sapsız yaprak yeni kopmüş ise sapı iyice dibinden ve 45 derecelik açı ile bıcakla kesilir. Bir gün bekletilir. Torfa yüzü yıkarı gelecek şekilde topraga yatırılır.
Dört beş kibrit çöpü ile sap kısmı sıkı olmak üzere topraga yaprak üzerinden saplanır. Sulama 2 gün yaprak üzerinden, devam eden günlerde yapragın çevresine su püskürtme ile yapılır. Alttan yapraklar ittirip kaldıracak yapragınız çürümeye başlayacak.
Makasla keserek yer açın,yavrular çıksın. Büyümeye bırakın,cesurca sulayın. Baştan yazdım hergün ilgilenmezseniz bu yaprağı hemen kesmeyin. Bu yaprak var veya yok yavruların büyümesi çok fark etmez.
Kesilirse biraz daha hızlı gelişirler. Bu işlem yaprağı tekrar kullanmak zaman kazanmak için. Yapragı alınca 3 gün çok az sulayın. Kökler çok su alır bozulular. Kesince hizmet ettikleri yaprak sayısı yüzde 90 azaldı.Çat diye çürürler veya sapa giderler. Papatya gibi uzar. Çirkin olurlar. Sonrada düzelmezler, ilk sıkıntıda ele gelecekler onlar olur.
Bu aşamada gübre verirseniz. Kum gibi yaprak çıkar ayırırken zedelenme çok olur veya fazla gelir yavrular yanar.
7. Üç santime gelenleri şimdi ayırma zamanı,Sulamadan sonra üstten aşağıya dogru grupları ayırarak toprakları ile beraber köke birleşm yerleri toprak üzerinde olacak şekilde dikilecek.(Burası önemli) Biraz kök sıkıklaştırılacak. Can suyu bolca verilecek.
Devam eden en az 4 gün rutubetli kalması sağlanacak. Sulama yok.Kesinlikle. Sadece kurumayacak. Kurursa köküne parmakla damla damla rutubetlendirilecek.
Bu aşama gelişme çiçeklenme kalitesi ve süresi açısından en kritik evre. Bu evrede ortam iyise süpriz olarak tomurcuk gelecek. Tomucuklanıp açarsa devamında piçler gelecek ve tekrar ayırmak durumu gerekecek.
Bu bir tercihtir ama. Bir saksıda bir kök merkezde olursa çiçekler üstünde demet gibi durur. Yoksa sağdan soldan çıkarlar. Bunu de seven olabilir.( Forumda böyle düzensiz çok fazla. Arajman şeklinde üç-dört kökle görsel tasarımlar mümkün ama çiçeklenme karışık sırada olursa sonunda adam etmek zor.)
Özetle: Çelikleme için dogru yaprak seçilecek. Suda veya toprakta tercih meselesi ancak. Yaprak seçimi elimizde ise, yer kaplamaz,çabuk büyür,kayıp az olur sebepleriyle suda kökleme yapılmalı.
Toprakta yetiştirmeyi ise kısa sap yaprakta ve damızlığınızdan son 2 yavru alışta kullanın. Son biri 1 cm saplı saplama, sonuncu kibrit veya kürdan metodu olabilir.
Böylece acımadan koparıp atın dediğim yaprakların acısını damızlığından sıhatli menekşeler alarak çıkarmış olursunuz.
Devamında yetişkin bakımında yaprak koparmanın ne kadar gerekli olduğunu yapılması gerektiğini anlatacağım. Form vermek sıhatli tutmak için bu şart.
Benim şartlarım uygun olduğu için seralama konusunda deneyimim yok.
Çok hızlı netice almaya çalıştıklarımda ve başka odalara yayılınca kullanıyorum. Uygulayan arkadaşlar yazmıştır. Süreleri çok kısaltır ancak görüntü hoş olmuyor. Netice de salonda oda da pek hoş durmuyorlar.
Hazardenizi kıyısında yaşarken 2-4 dolara bir yapragın satıldığını ve cam dolap içinde beslediklerini gördüm. 1-2 tek çiçek açıyorlar ve 4-6 yaprak irili ufaklı. Bizler şanslıyız.
Saygılar
Sayın ARER,
Elleriniz, yüreğinize sağlık. Çok faydalı bilgiler aktarıyorsunuz bizlere...
Anaç yaprağın birden fazla çelik olarak ya da damızlık olarak kullanılması konusunda sevgili Faruk da açıklama yapmıştı.
İlk menekşemi aşırı ve bilinçsizce yaptığım uygulamalar sonucu kaybetmiştim ancak 1 yaprağı çelik olarak kurtarabildim. 3-4 ay sonra torfta o günkü bilgilerimle yavrulatmayı başardım.
Aynı dönemde çelik alarak çoğaltığım 5 menekşe yavrusu yaşarken, sevgili menekşemin yavrusu anlamadığım bir nedenle yine öldü. Faruk'un aktardığı bilgilerle anacı ayırdıktan sonra tekrar dikmiştim.
Haklısınız çok kısa sürede minik yaprakları ucunu gösterdi. Umarım onu da kaybetmem. Anaç yaprağımın sapı oldukça kısa ve bir şans daha istediğim için özellikle sapı çok kısa ya da olmayan çeliğin dikilmesi ile ilgili mümkünse fotoğraflı açıklama eklemenizi rica ediyorum.
Sn Vahip Dede nin profesyonelce hazırlayıp kargoya verdiği menekşe ve yaprakları eliem ulaştı yaprakların bir çoğu kırılmıştı ama canlılıklarını yitirmemişlerdi.Koliyi açaraçmaz ve yaprakları eker ekmez fotoğraflarını çektim , tekrar teşekkürler....
Merhabalar
Sayın Hatıpüzüm ün sorusu arada kalmış.
Bu tip paylaşım ortamlarında sadece bilgi yayını gibi yazılar olursa çok faydalı olmaz ve forumun şekli değişir.
Amaç, bence katılımcıların hangi seviyede olursa olsun soru ve paylaşımla katılımları. Okuyarak yola çıkmak mümkün ancak bunlar nasihat gibi kalır.
Hep böyle büyüdük. Onu yap,yapma. İşin ucuz yanı. Ama tecrübeler yaşandıkça bedeli ödendikçe kullanılır oluyor.
Burada da yapılacaklardan ziyade yanlışlarımızı ortaya çıkarmak ve yanlışlardan ders almak en ucuzu. Yazılanların değerlisi tecrübeyle gelenler. Olumlusu olumsuzu.
Sorular basitte olsa başkalarından beklemeden verebileceğimizi yansıtmak. Sadece bilgi yayınına dönerse, insanlar sormaktan cevaplamaktan çekinir ki o zaman burası ansiklopedik bilgi yeri olur. Hoş değil.
Bu sepeple soruların farklı farklı yanıtlanmasını önemsiyorum. Bu kuyruk formundaki yazışmada ezilen sorular olacaktır. Önüne geçmekte katılımdan geçer, bildiğini paylaşmaktan geçer. Az çok.
Uzatmadan yaşlı menekşelerle ilgili görüşümü yazayım.
Gezelim görelim programıydı sanırım, doğuda bol çocuklu bir vatandaşla röpörtajda çocuklarının adını sorar programı sunan. Etraftan 3-5 ini bilir bir ikisinde takılır.
Bizim de çelikledik, saksı değiştirdik böldük derken. Kim ne karışıyor. Zaman içinde numara isim (ayşe,Üsküdar..) gibi etiketlesek de ipin ucu kaçıyor.
Menekşelerinize bakmaya gelen de size bir başka bakıyor, bu da başka bir caydırıcı durum. Elinde üç beş menekşesi olan yaşını bilebilir, büyükçe saksıda az ışıkta yavaş büyüyen dengeli açan menekşeler uzun yıllar gider.
Ancak budandıkça yerelmasına dönen gövdeli menekşeler bir süre sonra görüntüsel ve açma bakımından kötüler. Ben de de bunlar durmaz.
Uzamasın, ilerde baba diyen kaktüsü anlatırım. Birbirlerinden etkileniyorlar. Hasta ve yaşlılara şans tanımamak lazım.
Arkadaşlar kürdan yöntemini resimli görmek istemişler. Şu an bir tane kürdanlı var. Yarın bir tane eğitim için feda edip 3 foto çekeceğim. Bu sadece sapsız yaprak olursa kullanılacak yöntem. Ancak netice güzel.
Saygılar
çiğdem86
05-12-2009, 17:44
menekşe çoğaltılırken yapraklarının tamamımı dikiliyor topraga yoksa yaprak saplarını kopartmakmı gerekiyor..
ben bir kere saplarıyla birlikte diktim hiç biri tutmadı..
hangisi doğru yöntem:?
Merhabalar,
Sn Hüzün ün yapraklarına kritik yapmam çelikleme konusunun altına geldiği için faydalı olur düşüncesindeyim.
Sadece yeni kopan yaprakları direkt toprağa çelikleyiniz.
Uzun süre önce kopan yapraklar illa topraksa o kadar su ile olmaz çamur yapacaksınız.
Suya alınmalıdır ki yaprak kendini toplasın. Suda dirileşince illa topraksa o zaman alınız.
Uzun yoldan gelen diğer değişle koparılıp bekleyen yaprağın ucundan biraz koparılmalıdır. Hava alan bozulan dokulu yeri uzaklaştırmak lazım. Suyu görmeliyiz.
Ayrıca kısa saplar uzun saplar aynı yere dikilmez. Çünkü aynı sulama yapılmamalı.Uzuna çok kısaya az.
Saksıdaki menekşe takviyeli veya çok iyi ortamdan gelmiş.Sizin evi sevmeye bilir. Süpriz olmasın.
Yarım koparılan saplarda dipden kesilmeli, gereksiz su tutar dibinde çürürken gövdeyede zarar verir.
Saygılar
Sn. Çiğdem86
Biraz yukarıda çelikleme masalı yazdım. Yetersiz kalmış demekki. Yaprak küçük sap uzun olursa bu iş olmaz.
Koparınca dibinden (4 .maddedeki gibi) ucundan tutacaksınız. Sopa gibi durmuyorsa o yaprak olmaz. Yanlış kopardınız.
Zaten o yaprak sapı koyulaşmıştır fazla su tutuyordur.Çekince pat diye gelir.
Dogru yaprak düzenli sulama yüzde yüze yakın sonuç verir. Siz su da köklendirip öyle deneyin derim.(Saplı)
Saygılar
çiğdem86
05-12-2009, 20:11
Sn. Çiğdem86
Biraz yukarıda çelikleme masalı yazdım. Yetersiz kalmış demekki. Yaprak küçük sap uzun olursa bu iş olmaz. Koparınca dibinden (4 .maddedeki gibi) ucundan tutacaksınız. Sopa gibi durmuyorsa o yaprak olmaz. Yanlış kopardınız. Zaten o yaprak sapı koyulaşmıştır fazla su tutuyordur.Çekince pat diye gelir. Dogru yaprak düzenli sulama yüzde yüze yakın sonuç verir. Siz su da köklendirip öyle deneyin derim.(Saplı)
Saygılar
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Söylediğiniz yöntemi deneyeceğim.
Tekrar teşekür ederim.
Sn. ARER, bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.
Pembe menekşem umarım yeni yerini sever.
Evdeki tek menekşem, aldığımda henüz açmamıştı, evimde açtı, 3 hafta kadar çiçekli kaldı ve çiçekleri soldu. Ben de sizin dediğiniz gibi onu karanlığa hapsettim, 3 gün sonra üzerini açıp yeniden çiçeklenmesini bekleyeceğim.
Sayın Hüzün,
Karanlığa alma yazımı tekrar okursanız, bunu sadece sürekli yaprak verip marul gibi büyüyen menekşeler için tavsiye ettim.
Sizinki açmış ve çiçeksiz kalmış.
Biraz daha detaylı yazayım. Canlılarda olmazsa olmaz şart stressdir. Eustress ve distress. Yararlı ve zararlı diye ayırabiliriz.
Biri büyüme,eş tutma su bulma yani yaşama güdüsünü tetikleyen eustress dir. Kaçma saklanma yem olmama,iş kaybetme,hasta olmama korkusu bunlardır.
Distress ise, gelişimi çevre ile psikolojik başlayıp fiziksel bozulmalara ve sonunda ölüme kadar giden distressdir. Bitkilerde ise baharın gelişi uyanma, kışa hazırlanma hep bir tetiklenme ile olur. Gün ışığı ve hatta gezegenlerin dizilişi çiçek açmayı tetikler.
Beraberliğimiz sürerse yazın resmini koyacağım soğanlı bir çiçek etrafınızda iklim ne olursa olsun var ise aynı anda aynı konumda açmış veya tomurcuk olacaktır.
Yani turfandası yok. Eş zamanlı açım var.
Çeşme-İstanbul-Niğde ve Orta Asyada aynı anda açtılar.(Test ettım.)
Böyle bir dengeler zincirinde iş yürürken karanlığa kapatma büyüme sürecine dur demek şaşırtmak anlamında bir oyundur. Büyüme yapraklanma şeklinde olduğu gözlemle sabitse. Karanlık ne yapacak, tabiri caizse el frenini çekecek ve büyüme ışıksız duracak.
Tekrar ışığa koyunca çiçeğe dönecek beklentisidir.
Aynı şekilde kışın kaktüsleri ısı müsaitse sıcak odada susuz ve gün ışığını uzatmak için tepe lambası ile açtırmak, çöpçü tabir edilen akvaryum balıklarının akvaryumuna bir iki buz kalıbı atmakla üremeye zorlamak mümkündür.
Doğal ortamlarında kaktüsde gün uzun su yok, balıkta nehirde baharda dağlardan gelen buz var. Yaptıklarımız aslında birer doğal ortam simülasyonudur,taklididir.Doğasına benzetmektir.
Saygılar
Arkadaşlar ve sevgili ARER, Orta Asya dan sonra seni burada görmek güzel:) Menekşeler konusunda bu kadar bilgin olduğunu neden ben Aşkabatta bilemedim hayret:)
Neyse, aramıza hoş Geldin.
Arkadaşlar bu aralar, saksılarım için aldığım torf ile sanırım başım dertte. Suladıkça beyazlamalar, toprak yüzeyinde sararmalar meydana geliyor.
Sanırım ph değerinde bir sorun var. Bir kaç kez Mine hanımın önerileri doğrultusunda, beyazlama olan saksılara, litreye bir nohut büyüklüğünde limon tuzu atarak durumu düzeltmeye çalıştım.
Ayrıca yüzeyde biriken beyazlıkları dikkatlice topladim attım. Ama halen bu devam ediyor.
Arkadaşlar son 15 gündür Afrika Menekşelerimin bazılarında sorunlar yaşıyorum bilgi ve tecrübelerinize ihtiyacım var.
Aşağıda resimlerinide sizle paylaşacağım.
Şimdiden menekşe severlerin yardımlarını esirgemiyeceklerine inaniyoum
Saygılar
Arkadaşlar resimlerin devamı aşağıda. Arkadaşlar menekşeler için ideal toprak karışımı ne olmalı?
Bir de bu konuda sayın ARER'in tavsiyelerini alalım.
İşte beyazlayan yaprakların bir başka açıdan resimleri. Arkadaşlar, toplamda 7 farklı afrika menekşem var ve sadece iki saksıda bu sorunlar yaşanıyor.
Oysa tümü aynı ortamda, aynı yöne bakıyor, aynı sulama suyu kulanılıyor. Kullanılan torf da aynı. Ama iki saksıda sorun var tomurcuk açmadan kuruyor. Bolca tomurcuk çıkarıyor, açamadan kuruyor.
İkincisinde ise yeni çıkan yapraklar yeşil tonunu kaybetmiş halde, beyazlamış durumda.
Büyüteçle baktım ama herhangi bir zararlı göremedim. Sanırım toprakla alakalı bir sorun yaşıyorum.
Bu mevsimde menekşelerde toprak değisimi yapsam herhangi bir sorun yaşar mıyım?
Sayın Triple yapraklarda ki beyazlaşmaya yol açan zararlı ve resimleri var. Maalesef bu topraktan kaynaklanan bir sorun değil. Bunu yapan mikroskobik emici parazitlerden mites ler...
Sevgili Faruk!
Söz konusu olay sadece ve sadece bir tek saksıda mevcut. Şayet böyle bir şey varsa, diğerlerine de yayılması gerekmez mi acaba ? Diğerlerinde hiç böyle birşey yok!
Sevgili faruk! belki sayfaya koydugum resimler net degil diye sizde tam anlayamadınız sanirim.
Oncelikle yok bendeki sorunun bendeki sorun da snaki klorofil eksikligi gibi geliyor yanı yesişl renk yerine yeni cıkan yapraklarda beyazlık hakım ve cıkan yapraklar ne yazıkkı daha henuz cok kucuk
Ayrıca curume yok buyumeye devam ediyor tek sorun yeşil renk yerine beyaz renk hakim yapraklara
Merhabalar
Sorunu analiz etmişsiniz. Büyüme normal tomurcuk var. Saplar kalın zafiyet yok.Beyazlı yaprak. Toprakta birşeyler kusuyor sulandıkça, konsantrasyon yüksek.
Aslında sn.Triple klorofil sorunu var diye çözmüş olayı. Bence de. Sebebi bilindiği gibi magnezyum. Az mı, çok mu soru şimdi bu.
Magnezyumun fotoseneteze destekçi olduğunu biliyoruz. Klorofile olan etkisi ile.Yapraktaki sorunlar buna işaret. Toprakta diğer iyonlar çok ise, magnezyum yeterli olsada bitki alamaz. Tomurcuklara ve saplara bakınca toprak güçlü olabilir. Ama bu tahmin. Eğer magnezyum az ise gazsız doğal maden suyu ile sulama, çok ise korkmadan toprak değişimi. Değiştirmem derseniz toprak saksısı çevresinden köklere yaklaşana kadar boşaltıp,yeni toprak ve daha çok ışık alacak yere koymayı önerebilirim.
Saygılar
ayşe gül
06-12-2009, 20:56
buda benim...
Adalet Yağcı
07-12-2009, 12:42
25 Kasımda Praktikerden aldığım üç menekşem.
Sayın ARER, ben incelikleri farkedemiyorum, sizce sağlıklı mı menekşelerim?
Batıya bakan pencere önündeki sehpanın üzerindeler, odada ısınmak için klima kullanıyoruz yaklaşık 25 °C oluyor içerisi.
Gün boyu kapıyı açıp havalanırma yapıyorum, üçünün ortasına bir kâse içerisinde su koydum nemi sağlaması için.
Hep bu kadar çiçeklenebilmesi için bunlar yeterli mi sizce?
Şimdilik her hangi bir zararlıya rastlamadım :)
Suyunu alttan veriyorum, arıtılmış su kullanıyorum.
Merhabalar
Adalet hanım, hepsi süperler. Çünkü sap renkleri ve kalınlıkları, yaprak renkleri dengeli büyüdüklerini, çiçekleri geçince tekrar açacaklarının belirtisi.
Anormal büyük ve aşırı yeşil yapraklılardan uzak durmak lazım.
Farklı boyda gelişmiş yaprakları olanlarda seçilmemeli.
Verilen takviyeden sonra tabiri caizse dağılıyorlar.
Sulama olayı ise ben alttan sulamıyorum, ancak bu konuda tavsiyem olamaz. Ortama göre davranmak lazım. Ortamın rutubetine bitkinin tepkisine göre karar verilir.Ama bu su bitkisi değil, aşırı köklü değil, bu alttan sulama rutubetlendirme için iyi olabilir.
İlki en uzun süre aynı çiçekli,üçüncüsü en tekrarlı açanı olacak düşüncesindeyim. üçüncünün yapraklarını ıslak bezle hafif sirkeli su ile silmekte yarar olabilir,beyazlar var gibi. Sirkeli su hem sertliğini giderir hemde az da olsa mücadele olur.
Saygılar
Adalet Hanım, menekşeleriniz çok sağlıklı. Ben de alttan sulamıyorum. Sadece akşam sulama yapmamaya dikkat ediyorum.
Akşam sulandıklarında mantari hastalıkların oluşumu daha kolaylaşıyormuş... Ne olursa olsun hazır alınan menekşelerin bir süre sonra hastalanmalarını engelleyemiyoruz.
Bunun da her zaman savunduğum gibi hormon yüklemesinden olduğunu düşünüyorum..
Adalet Yağcı
07-12-2009, 16:27
Açıklama için teşekkürler sayın ARER, evime geleli 12 gün oldu, umarım ortama alışmışlardır.
Hemen sirkeli su tavsiyenizi tatbik edeceğim, bu gün üçünden de üçer yaprak koparttım fazla yüklü olmasınlar diye.
Sevgili Katmer, uzun yıllar menekşe yapmamak için direndim, bu sayfaya bakmak istemiyordum, ama Praktikerde sıra sıra dizilişlerini görünce kendimi tutamadım :o
Onbeş yıl kadar önce 25 saksı menekşem vardı, kocaman saksılarda ve çok sağlıklılardı, bir unlu bit belası hepsini aldı götürdü, bir daha menekşeye tövbeliydim aslında.
Arkadaşlar bu menekşemde bir sorun mu var acaba..?
Ben mitesden şüphelendim ama emin olamadım..
fotolar net degil o yuzden kesin biryargıya varılması bence zor
Adalet Yağcı
07-12-2009, 17:07
Arkadaşlar bu menekşemde bir sorun mu var acaba..?
Ben mitesden şüphelendim ama emin olamadım..
Unlu bite benziyor, bitkiniz ölmek üzere :(
Sn A-Emel
Ölüyor.Çok sulama ve kötü toprak.
İkinci resim için:
Saat birdeki yaprak dipten çok su tutup turgora başlamış. Dibindeki kısım koparılacak.Sonra suya.
Saat iki deki saglam koparıp suya
Saat dörtdeki yaprak sağlam koparıp suya
Saat 11 deki de sağlam altındaki ise net görülmüyor birdeki gibiyse koparken anlaşılır çöpe
Saat altıdaki de atılabilir. Bundan üreyen yavaş büyür,olsun dersen o da suya yoksa çöpe.
Kalanlar toprağı ile çöpe.
Toparlaması için uğraşırsan netice belli değil. Formuda iyi olmaz.
Sökersen köküne bakarsan göreceksin saçak saçak kopacak. Saksının dibide sıkışık ve çamur diye tahmin ediyorum.
Saygılar
Orkun Kırcı
07-12-2009, 17:20
Benim menekşelerime de bakan biri çıkar herhalde:) Taşıma esnasında yapraklarda kopmalar oldu onun için formu düzensiz olanlar var. Nasıl müdahale etmek lazım.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=32926&catid=member&imageuser=36461
Sn. Orkun.
Maşallah diyelim. Form müdahalesi küçükten mümkün artık, açmasını seyredeceksiniz. Çukurda kalmaları sebebiyle saplar uzayacaktır. Toprak ışıksız ve de havasız kalırsa da başka sorunlar başlar. Onun için ileride sıkıntı yaşamamak için biraz saksıları yükseltmekte fayda var derim.
Saygılar
sezgin53
07-12-2009, 17:42
Sn A-Emel
Ölüyor.Çok sulama ve kötü toprak.
İkinci resim için:
Saat birdeki yaprak dipten çok su tutup turgora başlamış. Dibindeki kısım koparılacak.Sonra suya.
Saat iki deki saglam koparıp suya
Saat dörtdeki yaprak sağlam koparıp suya
Saat 11 deki de sağlam altındaki ise net görülmüyor birdeki gibiyse koparken anlaşılır çöpe
Saat altıdaki de atılabilir. Bundan üreyen yavaş büyür,olsun dersen o da suya yoksa çöpe.
Kalanlar toprağı ile çöpe.
Toparlaması için uğraşırsan netice belli değil. Formuda iyi olmaz.
Sökersen köküne bakarsan göreceksin saçak saçak kopacak. Saksının dibide sıkışık ve çamur diye tahmin ediyorum.
Saygılar
Tespit doğru,tecrübeme göre yazıyorum. Toprak değışecek.
Orkun Kırcı
07-12-2009, 17:48
Tamam saksı yükseltmek kolay. Tavsiye ve görüşleriniz için teşekkür ederim. Saygılarımla...
Şener KÖKSAL
07-12-2009, 19:45
Daha önce sanırım 2-3 ay önce 44 yaprağı çiftleştirerek aşılama yaptığımı yazmıştım. Bunlardan 12 çifti oldukca başarılı bir şekilde gelişerek yavru verdi. 4-5 taneside diğer yaprağını safdışı ederek bireysel yaşamına bir çok yavru vererek devam ediyor. Diğerleride toprağa karışarak özüne döndü :))) Şu an gelişimleri çok güzel. Ergin birer menekşe olduklarında nasıl açacaklarını çok merak ediyorum. Belkide içlerinde birleşme noktasından değil aşısız kısımdan yavru verenlerde olacaktır. Bekleyip göreceğiz bakalım. Aşağıda bu aşılı menekşelerden bir kaç örnek fotoğraf yükledim. İyi seyirler ...
Çok teşekkürler sayın ARER.
Görebildiğim kadarıyla çeliğin dikildiği toprak oldukça nemli. En kısa sürede deneyip, sonuçları paylaşacağım.
_kardelen_
09-12-2009, 09:57
Bunlar da benden, bu kez annelerinden erken ayırma hatasına düşmedim. Sonunda benim de menekşelerim olacak.Bir kaç yaprak daha var yavrulayan.
Arkadaşlar aşı menekşem öylesine nazlandı ki, tomurcuk var ama büyümemekte inat ediyor. Meraktan da ölüyorum...
Goncagül
09-12-2009, 22:09
Açmayan menekşelerim beni üzüyor ama bu gün aldığım menekşeler beni çok sevindirdiler. Son iki fotoğraftakiler çok güzeller. Daha bugün gelmişler bende aldım.
Geçenlerde iki menekşe daha almıştım ama onların şimdi çiçeği yok. Renkleri bordo beyaz ve beyaz mor çizgili idi.
Nejla K.
10-12-2009, 08:07
Sevgili arkadaşlar, bu yağmurlu havalardan yararlanıp, bolca yağmur suyu biriktirelim. Başta menekşeler olmak üzere bitkilerimizi bu su ile sulayalım. Şebeke sularındaki kimyasallardan çok daha yararlı olduğunu düşünüyorum. Geçen yıl epey biriktirmiş ve kullanmıştım.
Orkun Kırcı
10-12-2009, 08:22
Ben her fırsatta şişelerimi dolduruyorum :)
Resimdeki menekşe türleri ise wasp diye anılıyor. Nadir bir çeşidi.
Yagmurlar konusu ise şehirdekileri pek tavsiye etmem. Küçük yerde veya şehir dışında oturanlar şanslı.Saflıktan ziyade asit içerirler. İnsana da cilt saç için zararlı, pek yağmurda kalmamak lazım.
Bu suları sadece içine sirke ilavesi ile köklendirmede kullanılabilir düşüncesindeyim. Kireçli olmayan sularla rahatlıkla sulamalıyız. Çeşme suyunun ph ı ayrıca çok iyidir.
Saygılar
Orkun Kırcı
10-12-2009, 09:02
O zaman ben şanslıyım. Benim işyeri hem şehirden uzak hem de yayla gibi hem de heryer yeşil:)) ama hala yağmur düşmedi bugün :(
Dün gittiğim yapı marketten elim boş çıkamadım:)))
Son fotoğrafa bayıldım sevgili özlem.
Katmer'cim güle güle büyüt, çok güzeller...
Benim menekşelerden bir tanesini aşırı sulama nedeniyle kaybetmek üzereyim. Alttan sulamada su miktarını ayarlayamıyorum. Ben de artık üstten sulamaya karar verdim.
Birini kaybetmek üzere olsamda genel olarak coştular diyebilirim :)
117216
Merhabalar
Sn.Maki01 alttan sulamama kararınız doğru. Bu alttan sulama hadisesini görsel olarak anlatacagım. Ama şimdi kısaca yazabilirim ki alttan sulama tabağına su koyma değildir. Bu sulama değil rutubet ayarlamak için yapılır. Tekniği bambaşka. Alttan sulama ise tertibat ve ekstra kap ister.
Uzunca anlatacagım. Yoksa ortamına göre sonu er geç çürümedir.
Saygılar
Sevgili ARER ben birde sizin su an elinizdeki menkşeleri merak ediyorum bir galeri olusturup sergileiyebilirmisniz bizimde gozumuz bir menekşe gorse. Heycanla bekjliyorum resimlerinizi!
denizkedisi
10-12-2009, 15:27
Ben son seferde tam 34 litre yağmur suyu biriktirdim, iki günde hem de.Kendim de inanamadım.Merak da ediyorum bu su ne kadar bekletilebilir.İki kat tülbentle süzdüm şişelere doldururken.Kedilerim de yağmur suyunu çok seviyorlar,uzun uzun bir içişleri var ki görmelisiniz:D
Menekşeleri Nasıl Sulamalıyız?
1. Üstten sulama
2. Alttan sulama
Üstten Sulama:
Öncelikle sulamada yapılamayacak beş şeyden bahsedelim.
1. Su kesinlikle soğuk olmayacak. Şimdi bu soğuk lafı izafi, nem ölçer önerdik bir de derece çıkarmayalım. Oda sıcaklığı olacak, mümkünse bulundukları yerde bekleyen su.
Su yağmur suyu mu hamidiye mi olacak bilahere yazışırız.
2. Askerlikte karargah binasında saksıdaki çiçeklerde ER Mahmut-Çarşamba, ER Hasan Cuma gibi etiketler asılı idi. Asker mantığı derler ama olay iyi çözülmüş.
Anlamı tahmininiz üzere bu günde o kişi tarafından sulanacak sulanmazsa komutan toprağa işaret parmağını değirecek kuru ise bu sefer devreye beş kardeş girecek.Rasgele sulanmayacak.
3. Çiçekleri bir kişi sular, elli kişi değil, iki kişi bile bakamaz. Arada kalır, muhakkak aksar. İşaret parmağınızla su vermeden nemine bakınız ezbere vermek yok. İki saksı yandaki kurudur, bazısı istemez. Çiçek boyu,toprak cinsi, saksı cinsi, önceki sulama oranı hepsi birer parametre. Yeni sulamama veya sulama oranını parmakla tayin edeceğiz.
4. Çim sular gibi sulanmayacak yaprağına su değirilmeyecek. Saksı komple kaplı ise saksıdan menekşe taşıyorsa Alttan sulama önerilir.
5. Tatile giderken,komşuya ona buna bırakacaksanız. Bir araya toplamakta yarar var.Işık kaynağından uzaklaştırın. Anahtarı vermekle veya söylemekle delege etmeyin olmaz. Bir iki sefer beraber sulayıp gösteriniz. Gene kafasına göre sulayacak olsa da , en azından sizin için önemini anlar, biraz da olsa dikkat eder. İlk gün telefonla başka şeyi bahane edip,sulamasını hatırlatın faydası olacaktır. :)
Kimse yoksa banyoya küvete duşakabine doldurun. Lavaboyu tıkayıp suyuda doldurun. Normal sulayıp bırakın. Epey gider. Önce Allaha emanet sonra banyodaki rutubetli ortama. Bazen bu durumda coşarlar bile. Yavruları da getirmeyi unutmayın.Bunların üzerine torba kap vs kapatıp bırakın bir haftaya kadar gidebilirsiniz. Az zayiat olacaktır.
Sulama Çeşitlerine gelelim:
Alttan Sulama:
İki yolla yapılır:
Tabaktan sulama:
Bunu anlatmadan önce menekşe kapları nasıl olur yazmalıydık. Bunu ileride yazarım.
1. Şimdilik menekşe tabağına alabildiğine su koyalım.(Standardını anlatacagım, uygun değilse sulama yapılmış olmaz.) 1-2 saat bekleyelim. Tabakta kalan suyu dökelim.
2. Altında su bekletmek sulama için olmaz. (Olduğu durumlar var, ortam sağlamada anlatacagım)
Daldırma sulama:
Tabak sulama tabağı olmayabilir. Bir kaptaki suya 4/5 oranında saksı girecek şekilde saksı suya daldırılır. Su içinde saksı bekletilir. Suyu toprağın aldığı görülünce dışaıya alınır.
Bu yöntem üstü komple kaplı menekşeler için ideal sulamadır. Ancak saksının deliği, malzemesi, konan toprak cinsi başarıyı yani sulamanın doğru yapılmasını etkiler. Bunları da ayrıca anlatmak lazım.
Alttan sulamada seçilecek yöntem saksı ve bitkinin durumuna göre sizin vereceğiniz bir karar olsa da, Kuru ortamlar,kalorifer üstü ve yaz için daldırma, kış ve rutubette ise tabaktan sulama tavsiye edilebilir.
Tamamen deliksiz porselende olmaz mı ? sorusuna da cevabım benimkilerin çoğu böyle. Ama tavsiye etmem. Sürekli su durumu kontrol edilecek,ayarlamak çok zor olabilir. Ama imkansız değil. Dekoratif ve yer anlamında tabaksız durumlar zorunlu olabilir. Ama sulama daha bir özen ister. Kısaca zor.
Bu konu hakkında yapılacak görüş alış verişinden sonra, rutubeti sağlama anlamında tabak,saksı ve yapılacaklar konusunda bilgilerimi paylaşacağım. Bu konunun arkasından tamamlayıcı olacağı düşüncesindeyim. Zira yöntem seçiminde o bilgiler tamamlayıcı daha doğrusu belirleyici olacaktır.
Saygılar
Bakın bakalım beğenecekmisiniz???
117509
117510
117511
Sizce biraz daha beklemelimiyim ayırmak için??
117512
117513
117514
117515
117516
İnşallah çiçeklerini görmek nasip olur da aşıların tutup tutmadığını anlarız:)))
117521
117522
117523
117524
117525
117526
117527
117528
Vahip abi ve Faruktan gelenler:))
117529
117530
117531
117532
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.