View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
Sevgi Durul
01-12-2011, 15:25
Diğer menekşelerimin yaprak forumları pek düzgün olmasa da açmaya devam ediyorlar.:)
257969
257970
257971
257972
257973
Son mesajındaki alttan üçüncü foto da Amerikan hibriti Goddess'a benziyor sevgili SDurul, yoğun çiçekleriyle.
Aynı mesajında ilk fotoğrafta yer alan pembe katmerli de çok güzel derken gülmeye başladım. Çirkin menekşe yok ki :)
Kutluyorum arkadaşım...
Benim menekşelerden sadece LE- Kupava bugünlerde açmak üzere, diğerlerinde minik tomurcuklar belirmeye başladı. Uzun süredir hava genellikle kapalı olunca çiçek gelişimi de çok yavaş ya da hiç olmuyor.
Işık istiyor hepsi...
257993
Batuhan Yılmaz
01-12-2011, 18:48
Sayın Maki01 klasik ampullere göre gayet buz gibi elle bile tutulabiliyor yani haşlanmıyorlar ama bol bol beyaz ışık alıyor büyümesine yardımcı olurmu. :)
Batuhan Yılmaz
01-12-2011, 20:29
Birde şöyle bir durum var toprağı karıştırdım ve 1 tane beyaz kurt çıktı ve menekşemi delmiş bu kurtlar laleleri yiyip bitiriyor bende menekşenin yenen kısmını kesip suya koydum toprağını ise kanalüferin üstünde pişiriyorum 2 gün orada kalsın ve pişsin sonrada nemlendirip tekrardan dikeceğim ve kurtlar ölürmü sizce ?
fahriyee
02-12-2011, 12:29
Aslında menekşeler kışın çok daha güzel yetişip çiçeklenebiliyor, ev kaloriferli ise bir de menekşeleri istediğiniz pencere yakınına yerleştirirseniz. Mesela ben bu yıl salona almak zorunda kaldım, biraz serin ve daha az güneş ışığı gören bir oda.
Ellerinize sağlık menekşecibaba, Fatih(her menekşe yetiştirenin katmerli beyaz tutkusu vardır ya o yüzden nazlı oluyorlar.), SDurul (ilk resimdeki renk çok değişik),maki01. Galiba makina ayarlandı artık, Sevgili maki. Fotoğraf çok net.
Sevgili batu-han, bir önceki sayfada menekşecibaba toprağın pastörizasyon işşlemini anlatmış bakarsanız iyi olur. Kalorifer üstünde tutmanız istediğiniz etkiyi göstermez bence...
blaze ash
02-12-2011, 18:35
Aslında menekşeler kışın çok daha güzel yetişip çiçeklenebiliyor, ev kaloriferli ise bir de menekşeleri istediğiniz pencere yakınına yerleştirirseniz.
Yani kalorifer üstündeki cam önüne mi koymalıyız. Yoksa kalorifere yakın içeriye mi konmalı.
Sevgi Durul
02-12-2011, 18:36
Sevgili maki, beğenilerin benim için önemli, teşekkür ediyorum. O pembe eski menekşelerimden. Dört yaşında olabilir, galeride de fotoğrafları var. Goddess daha açmadı o zaman. Ama bu (http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/257965d1322749188-menekse.jpg) çok bekletmedi ve bugün açtı. Bu da yabancılardan.:)
258047
Menekşelerinin yaprakları pırıl pırıl maşallah, hiç toz yok. LE-Kupavanın çiçeğini merakla bekliyorum. Sevgiyle...
Güzel bir menekşe ve yine güzel çekim, kutluyorum sevgili SDurul. Menekşen LİK- Efsane ve Gerçeklik gibi geldi. İlk çiçeğinde sarı çizgiler benimkinde de çıkmamıştı. Sports olabileceğinden kuşkulandım ama ikinci çiçekte sarı renk de belirginleşti.
Toza gelince, flaşlı yapılan gece çekimlerinde kayboluyor :)
Hybrid menekşeler ilk çiçeklenmesinde türünün tüm özelliği göstermeyebiliyor. Benim LE-Kupava'nın da ilk çiçeği orjinali gibi yoğun katmerli olmadı ama bu halini de çok sevdim.
258089
258090
Sevgili Fahriyee, malesef hala eski makinam ile çekim yapıyorum. Çekerken makinayı oynattığım için onlarca flu görüntüden iyi bir fotoğraf bulabilirsem buraya da ekliyorum. Sevgiler..
Çok güzeller, emeklerinize sağlık. Benim minik kuzum da ilk çiçeğini verdi. Pek bir nazlı, pek bir minik ama:) Rengini de öğrenmiş oldum.;)
Yorumlarınız için çok teşekkürler.
Sevgili Yeşillim evet bu size gönderdiğim yavrunun kardeşi :) Topraksız ortamda değil. O zamanlar tanışmamıştım daha topraksız ortamla. O nedenle bu yavrum toprakta büyüdü. Sıvı besinle destekleyip yaprağa yönlendirmek istesemde çiçek açıyorlar :) :)
İlk çiçeği kendine has özelliklerini yansıttı. Buna çok sevindim. :)
Sevgi Durul
04-12-2011, 20:49
Güzel bir menekşe ve yine güzel çekim, kutluyorum sevgili SDurul. Menekşen LİK- Efsane ve Gerçeklik gibi geldi. İlk çiçeğinde sarı çizgiler benimkinde de çıkmamıştı. Sports olabileceğinden kuşkulandım ama ikinci çiçekte sarı renk de belirginleşti.
Toza gelince, flaşlı yapılan gece çekimlerinde kayboluyor :)
Hybrid menekşeler ilk çiçeklenmesinde türünün tüm özelliği göstermeyebiliyor. Benim LE-Kupava'nın da ilk çiçeği orjinali gibi yoğun katmerli olmadı ama bu halini de çok sevdim.
258089
258090
Teşekkür ederim, sevgili arkadaşım.:) Efsane ve Gerçeklik, ikinci çiçeğinde sarı çizgilerini gösterecek mi bakalım?
Ben tüm çekimleri flaşsız yapıyorum.:)
Ben de seni kutluyorum, arkadaşım. LE-Kupava da çok güzelmiş.:) Hoş hangisi değil ki? :)
fahriyee
05-12-2011, 20:46
Yani kalorifer üstündeki cam önüne mi koymalıyız. Yoksa kalorifere yakın içeriye mi konmalı.
Bu mevsimde cam önüne koymanız durumunda menekşenin daha hızlı gelişim gösterdiğine şahit olursunuz. Menekşeler kış güneşini direkt görmeleri durumunda dahi zarar görmüyorlar, hızlı gelişip çabuk çiçekleniyorlar.
Aslında bizim pencere kenarındaki mermer 25-30 cm. genişlikte, ama tül zarar verdiği için raf kullanıyorum. Cama 40cm. uzaklıkta ve direkt güneş vuruyor.
Fahriye kalorifer üstünde benimkilerde yumuşamalar oldu tekrar sehpaya aldım..
gulumcinki
05-12-2011, 23:01
Bence de kışın pencere önü en iyisi.
blaze ash
05-12-2011, 23:46
Gün içinde evde olmuyorum. Akşam geliyorum. Dolayısıyla bazen perdeleri hiç açmadığım oluyor. Güneş almaları için cam önüne koymak istiyorum ama kalorifer ısısından korkuyorum. En iyisi birini koyup denemek olacak galiba. Öneri ve cevaplarınız için teşekkürler.
Bu da yaklaşık 40 gün önce diktiğim menekşe çeliğim. 20-25 gün sonra yaprakları çıkarıp başka bir toprağa diktim (şaşırttım) yapraklardan tek köklenen buydu hatta yavruları da vardı. Şimdiki hali:
258469
Bir yaprağım daha köklenmiş. Köklerden birisi toprağın üzerine çıkmış, oradan anladım. Bunun sebebi nedir acaba? Kapalı bir saklama kabında tutuyorum ama her gün 5 dk havalandırıyorm.
Hep okumuştum köklenme çiçeğin türüne göre değişir diye. Gerçekten öyleymiş.
fahriyee
07-12-2011, 11:45
Fahriye kalorifer üstünde benimkilerde yumuşamalar oldu tekrar sehpaya aldım..
Canım benim, bizim mermer oldukça geniş. Kaloriferler şimdikiler gibi dışarıda değil, mermerin altında ve de kalorifer üst yüzeyi ile mermer arası mesafe 10 cm kadar. Bazen mermeri bile ılıtmıyor ki çiçeğe zarar versin, o yüzden sıkıntı yok.
Sen saksıları kalorifer üstüne koyarken altına set olsun diye ne kullandın ki?
fahriyee
07-12-2011, 11:59
Sayın blaze ash; aslında pencere kenarı deyip geçmemek lazım. Çünkü çoğu evde pencere kenarındaki mermer ya da ahşap incedir. Hemen ön tarafında da kalorifer varsa(pencere kenarından 40-50 cm.aşağıda olsa bile) kaloriferden yükselen ısı, her durumda cam kenarındaki menekşenin sarkan yapraklarına zarar verir. Yavru bir menekşe ise zarar görmez. Hele ki menekşeyi kalorifer üstüne koymak ölüme terketmektir. Eğer ki altında oldukça geniş ve kalın bir set yok ise...
Deneme yanılma yolu ile menekşenize zarar vermeyin. Ne yapacağınıza karar veremezseniz pencere kenarının fotoğrafını yükleyin, fikir alışverişinde bulunuruz.
blaze ash
07-12-2011, 17:47
Tabi ki eklerim.
258560
258561
Tavsiyelerinizi bekliyorum.
fahriyee
08-12-2011, 16:29
Pembe saksıdaki menekşenin sarkan yaprakları kesinlikle yumuşar. Bu şartlarda pencere kenarına ancak saksı çevresinden dışarı sarkmayan yavru menekşelerinizi koyabilirsiniz. Ya da uzun dikdörtgen saksıların içine 3-4 menekşeyi saksısıyla beraber oturtursanız çerçeve gibi korumuş olursunuz.
Kalorifer üzerine kalın bir mermer koyarsanız ve mermeri duvara dayarsanız,ayrıca çiçek konabilecek alan olur. Son bir alternatif; mermerin üzerine, mermerden daha geniş(yani kalorifere doğru çıkıntılı) sunta lam gibi birşey koyarsanız hem menekşeleri kalorifer ısısından korur hem de perdeyi uzaklaştıracağınız için yapraklar zarar görmemiş olur.
Ayrıca saksınız benim saksıdanmış ama ben dış kap olarak kullanıyorum. O saksılarda iyi gelişiyor derseniz direkt ekebilirim...
blaze ash
08-12-2011, 19:32
Sevgili fahriyee;
Dediklerinizi dikkate alarak menekşelerimi yeniden yerleştireceğim.
Menekşelerimi aldıktan sonra bu saksılara diktim. Ancak bir ayda 1,5 ayda toparlandılar, yeni yapraklar çıkarıyorlar. Üzerindeki tomurcuklar dahil çiçekleri kurudu. Artık saksıdan mı, havadan mı, yerinden mi bilmem. Toprağını değiştirdim, şimdi büyüyorlar yavaş yavaş. :)
gulumcinki
08-12-2011, 21:11
Bende de aynı saksıdan ve değişik renklerinden var.İçine diktim. Hiçbir problem yaşamadım
kartal124
08-12-2011, 22:30
Arkadaşlar,
Bazı sorularım olacak.
1-Fotoğraftaki menekşemin cinsi nedir acaba?
2-Bu saksı menekşeye küçük mü geliyor?
3-Saksı küçükse menekşeyi kökten 2 **** 3 ayırmak mümkün müdür?
İlgilecek arkadaşlara teşekkür ederim.
Sayın kartal124,
Menekşeniz oldukca sağlık ve güzel. Türünü bilmiyorum. Saksı boyutuna gelince , yeterli olmasa bu kadar bol çiçek vermezdi :)
Yine de birden fazla göbek var gibi duruyor. Her göbeği ayırarak, ayrı saksılara dikmeniz onların daha sağlıklı gelişmesini sağlayacaktır.
Bu menekşemin bitki çapı 30 cm civarında. Saksı olarak kullandığım plastik bardağın çapı ise 8 cm, hacmi ise bir su bardağı kadar ve hala yeterli büyüklükte. Bitki dinlenmeye geçtiğinde en dış sıradan yaşlı yaprakları alarak yine aynı büyüklükte bir saksıya dikmeyi planlıyorum.
Genel olarak önerilen saksı büyüklüğü ise bitki çapının 1/3 ü çapında bir saksı .
258836
258837
kartal124
08-12-2011, 23:08
Sayın Maki01,
Yapraklarındaki sarılıklar olmasa bende tam sağlıklı diyeceğim ama hemen hemen her yaprağında sarılıklar mevcut.Direkt güneş ışığıda görmüyor ama sebebini şimdilik bulamadım bu sarılıkların.
Fakat haklı olabilirsiniz, saksının bir yanındaki çiçekler diğer yarısındakilere göre bir ton daha koyu çıkıyorlar, galiba iki ayrı bitki oluştu saksıda.
Bahar başına kadar bekleyip mart sonu gibi saksısından çıkarıp kontrol etmeyi düşünüyorum.
Selamlarımla..
Sayın kartal124,
Eski bilgilerimizle menekşelerimize daha iyi bakabilmek adına sürekli bir boy hatta 2 boy büyük saksıya alarak toprak ekleme alışkanlığımız vardı. Özellikle son bir yıldır yurtdışında menekşeye gönül vermiş kişi ya da gruplardan edindiğimiz bilgiler bakım konusunda doğru bildiğimiz çoğu şeyin yanlış olduğunu fark etmemizi sağladı.
Menekşenizin saksı büyüküğü yeterli hatta büyük bile. Bence bitkiyi saksıdan çıkartıp altttan 2 cm kadar kadar toprağı köklerle birlikte keserek yeni toprak ilave edebilirsiniz. Bu işlemi yaparken üst ve yanlardaki eski toprağı da mümkün olduğunca fazla zedelemeden almanız ve yerine yeni toprak eklemeniz bitkiyi canlandıracaktır. Yapraklardaki sararmanın nedeni besin eksikliği bence.
fahriyee
09-12-2011, 11:34
Sayın kartal124, menekşeniz çok neşeli, elinize sağlık.
Menekşenize bakınca eski menekşelerim aklıma geldi. Aynı saksıda birkaç kök olunca çiçeklenme böyle oluyor. Yaprakların sarılığı; yazın pencere kenarına konmuş bir menekşenin direkt güneş ışığı vurması sebebiyle sararması gibi göründü bana da. Öyle bir durum yoksa ben de sebebini merak ettim. Aklıma bazı sorular geldi. Sularken ya da besin verirken yapraklara temas var mı? Ayrıca menekşeye yıkama ya da su spreyi yapıyor musunuz? Bazen su vermeyi unutursunuz, toprak iyice kuruyunca önce dış yapraklar yumuşar ve kötüleşir. Acaba bu güzele su vermeyi unutuverdiğiniz oluyor mu?
Yeni çıkan çiçeklerin bir ton koyu olması illa ki ayrı kökler olduğundan değil, zamanla alakalıdır. Bir süre önce açan çiçeklerin rengi zamanla soluyor, açılır gibi oluyor. Ben bu duruma tek köklü menekşede de rastladım.
yeşillim
09-12-2011, 19:56
Denemelerim vardı hani üzerinde de duramadığımı açıklamam gerekiyor.
Bir aya yakın bir zaman zarfında bitkilerimle haşır-neşir olamıyorum. Çok da ilgisiz değiller eve gittiğimde
birkaç fotoğraf çektim. Büyük menekşe erişkin menekşemi perlite geçirmiştim
o da yerinden memnun. Kayıp olursa benim ihmalimden dolayı olur diye düşünüyorum.
blaze ash
09-12-2011, 23:26
Teşekkürler maki01, saksılarımı ben de çok seviyorum. Boy boy her renginden aldım. Tüm çiçeklerim neredeyse bu saksılarda :)
Bu gün yine dayanamayıp yeni menekşeler adım.
İlk defa katmerli pembe bir menekşem oldu. Diğer menekşelerimin hiç çiçeği kalmadı. Bunların da solmasından korkuyorum :( Çiçekçi saksılarını çiçekleri geçtiği zaman değiştir dedi. Onu dinlemeli miyim?
258992
258994
Bir de aşağıdaki menekşemin açmış çiçeği evde soldu hemen bir kaç saatte. Kalorifere yakın da değil salonun ortasındaki sehpada. Acaba ev çok mu sıcak geliyor? Aldığım çiçekçide ısıtma olmayan kapalı alanda duruyordu. Daha serin bir yere mi koymalıyım.
258993
kartal124
09-12-2011, 23:32
Menekşe besini vermeye başladım.Bakalım ne olacak..
pembegül
10-12-2011, 10:08
Ev ortamında genellikle oda ısısı menekşeler için yeterlidir. Bu sıcaklıklar gündüz 22– 25 0C gece ise 18–21 0C’dir. Bitki, 120C’nin altında ve 27 0C’nin üzerindeki sıcaklıklara
maruz kalmamalı ve eğer pencere önünde duruyorsa gece soğukluklarına dikkat edilmelidir.
Sevgili pembegül'ün de yazdığı gibi menekşeler, 15-25 derecede gelişmelerini sürdürebiliyorlar sevgili blaze_ash . İdeal sıcaklık olarak 21 derece öneriliyor.
Bir de türlerine göre çiçeklerin ömrü değişebiliyor. Aynı şekilde farklı renkli çiçekler ışığa farklı tepkiler verebiliyor. Açık renk çiçekli menekşelerin çiçekleri fazla güneş ışığında daha çabuk solabiliyor. Ortam ısısını kontrol etmenizde fayda var.
Yeni menekşeniz hayırlı olsun, çok sevdiğim bir tür. Saksı değiştirmek için acele etmeyin. Önce seradan çıkarılan menekşe satıcıdaki ortama alışmak için çaba harcıyor. Ardından da evlerimizdeki ortama alışmaya çalışıyor. Bırakın 1-2 ay evinize alışsın. Bir dönem gübre vermeyebilirsiniz. Seralarda bir an önce çiçeklenmesi için aşırı gübre kullanılıyor. Bu gübre bir süre menekşeniz için yeterli olacaktır.
Benim menekşelerin bulundukları yerde ısı 20-22 derece civarında ve güzel gelişip tomurcuk vermeye başladılar.
Sevgili yeşillim,
Topraksız ortamda Afrika Menekşesi yetiştirme çalışmanı ilgi ile izliyorum. Hoyalardaki başarını menekşede de yakalayacağına eminim. Menekşelerin çok sağlıklı, topraksız ortama uyum sağlamışlar ve gelişmeye devam ediyorlar.
Özellikle topraksız ortam materyali olarak perlitle ben de bir deneme yapmak istiyorum.
Gelişmeleri bizlerle paylaşır ve bizi yönlendirirsen sevinirim.
ilknur aşık
11-12-2011, 20:42
Sevgili Yeşillim;
Topraksız ortamla ilgili deneyimlerini aşama aşama, başından itibaren paylaşırsan sevinirim. Bende denemek istiyorum.
pembegül
11-12-2011, 21:40
Bunlarda benim miniklerim daha yeni ana kökten ayırdım .;)
yeşillim
11-12-2011, 21:45
İnşallah Sevgili maki01 ben de inanıyorum ama hep engel çıkıyor. Ama olacak olmalı.!
Sevgili ilknur aşık, benim birkaç denemem var hani hangi aşamadaki size uyar bilmiyorum.
Erişkin menekşede hiç sorun yaşamadım transı kolay oldu.
Yavru geçirdim henüz çok yeniler gelişimi zaman alır diye düşünüyorum.
Suda köklendirdiğim yaprak çeliği onu perlite geçirdim ve çok iyi gelişiyor.
Aslında tek kapta da var ama o da öylesine deneyim dedim.
Siz hangisinden başlamak istersiniz?
yedeği olan erişkin menekşe ve suda köklendirilen yaprak!
İsterseniz ikisinden başlayın. Ben de takıldığınız yerlerde yanıt vermeye gayret göstereyim.
Benim nete giremediğim durumlarda bilen arkadaşlarımız yardım edecektir diye düşünüyorum. Şimdiden başarılar diliyorum.
gulumcinki
12-12-2011, 15:28
Uzun süredir resimlerini yüklemek istiyordum.
Türkiye'de kışı ılıman geçen bölgelerde menekşeler bu aylarda gerçekten çoşuyor. Hepinizin menekşeleri çok güzel, ellerinize sağlık...
Kaloriferli ortamda ya da ısıtmalı ortamda nem oranı çok düşüyor ve menekşelerimizin neme ihtiyacı var. Bu nedenle kalorifer yakınlarına bir kapta sürekli su bulundurmakta fayda var. Güneşin gelmediği saatlerde ince başlıklı bir fısfısla yaprakları da nemlendirebiliriz. Camsil şişeleri iyi temizlendikten sonra bu amaçla kullanılabilir.
Ben bugün ilk uygulamamı yaptım ve sizlerle paylaşmak istedim :)
259268
pembegül
12-12-2011, 17:15
Sevgili maki sizin menekşelerin yanında benimkiler sönük kaldı maşaALLAH diyorum hepsi çok güzel ,ben su püskürtmüyordum şimdiden sonra püskürteyim ev kaloriferli ve ortam menekşeler için çok kuru gerçekten hatırlattığınız için sağolun ..:)
Manolya_
12-12-2011, 20:20
Sevgili Maki01,
Aman tanrım bu ne güzel bir şölen. Hayran kaldım maşallah maşallah.
Cam sehpalarına pek güzel yakışmışlar.
Nem konusundaki önerileriniz için teşekkürler. Bunu hiç düşünmemiştim.
Hemen radyatöre bir su kabı alıp takmalıyım.
Menekşelerinizin görselliğinden bizi mahrum bırakmayın lütfen. Ara ara resimlerseniz cok sevinirim.
Büyüten ellerinize sağlık. iyi günlerde sağlıkla büyütün
Saygılarla..
Asu
Ellerine sağlık hepsi birbirinden güzeller..
Kalorifer ısı konusunda son derece haklısın ben her çeşitini denedim mermer de olsa betonde dökülse:))ısı bir şekilde yumuşatıyor..
Akşam kombinin ısısını yükseltince hemen sehpayı çekiyorum ortaya doğru sabah oldumu güneş alacaklar ittir sehpayı valla bi hoş holdum çek getir götür:))
Sistem harika ben de istiyorum böyle bir düzenek.
Beğenileriniz için teşekkürler arkadaşlar.
Menekşelerim uzun bir süre mite ile mücadele etti. 34 türü malesef yaşatamadım. Mite'la mücadeleyi şimdilik kazananlar ve yeni menekşelerle yola devam ediyorum. Mite için şimdilik deme nedenim ise herhangi bir şekilde yumurta kalmışsa baharda tekrar atağa geçebilme ihtimalinin var olması. Ancak bu kez hazırlıksız yakalanmayacağım :)
Sevgili MİRBE,
Geçtiğimiz kışı; balkonu kapatıncaya kadar ; saksılarını kucakta taşıyarak geçirip sağlığını bile tehlikeye atan sen için, sehpa çekmenin ne önemi var güzel arkadaşım :))
Neyse ki bu kış, mutfak-oda-balkon üçgeninde taşımıyorsun .
Sevgili Manolya,
Kavurucu yaz sıcakları ve mite saldırısından sonra menekşelerim yeni yeni kendilerine geliyorlar. Büyük bir kısmının çiçeğini Mart ayında görebileceğimi düşünüyorum. Umarım sorunsuz büyümeye devam eder ve güzel çiçeklerini sizlerle paylaşabilirim.
Teşekkürler :)
acemifüsun
13-12-2011, 16:55
Sevgili maki01 gerçekten menekşe ormanı olmuş:) Ellerine, yüreğine sağlık canım:)
Sevgili SDurul bu güzel menekşeleriniz ve fotoğraflarınız için kutluyorum:) Sağlıkla, bol bol çiçeklerini görün:) Sevgili gulumcinki, sakdag bu güzelleri bizimle paylaştığınız için teşekkürler, ellerinize sağlık:)
Benimkiler de tek tük açmaya başladı, iyice çiçeklenince ben de sizlerle paylaşacağım:)
Harun Parlak
13-12-2011, 18:19
Yapraktan üretim (http://www.youtube.com/watch?v=ykDt6AneOpU&feature=player_embedded#!)
Sayın maki01'in Facebook da paylaştığı videoyu buraya taşıyıp sizlerdinde görmesini istedim.
Bir diğeri Kök ayırma (http://www.youtube.com/watch?v=67mPPiJvDSU&feature=player_embedded#!)
menekşelere bakıp bakıp ah çektim... bende 5 saksı menekşe var ama 1,5 yıldır ne çoğaldılar ne azaldılar ne de açtılar... görüntülerinde bi eksiklik varmış gibi durmuyolar. Her sabah yataktan kalkar kalkmaz gelip hal hatır soruyorum ama birbirimizi anlayamıyoruz galiba. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla saksıları büyük galiba önce saksılarını küçültmekle başlamalıyım işe.
Teşekkürler Tekin Bey :)
1. Video
Videoda da gördüğümüz gibi inorganik madde yani perlit, vermukulit gibi malzemelerin oranı oldukca yüksek. Çok havadar ve hafif bir saksı harcına dikim yapılıyor.
Çeliğin sap uzunluğu 2-2.5 cm arasında . Türkiye'de de online satışı yapılan Clonex Gel markalı hormon kullanılmış ancak şart değil. Afrika Menekşesi hormon kullanmadan da kısa sürede kökleniyor ve yavru veriyor.
2. Video
Bu videoda yine aynı karışım kullanılmış. Bizlerin yavru kayıplarının en büyük nedeninin , dikim sırasında toprağı fazlaca sıkıştırmak olduğunu düşünüyorum. Neredeyse hiç baskı uygulamadan yumuşacık bir toprağa dikiyor çeliği ve yine fazla bastırmadan düzeltiyor.
Uzun bir süredir deneyimlerim de bana toprağın hiç bastırılmaması gerektiğini söylüyordu :)
Toprak harcını saksıya doldurup , kalem ya da şiş aracılığıya açılan yuvaya yerleştirerek çevresindeki toprağı üzerine bastırmadan kapatmak ve sulamak toprağın bitkiyi sarması için yeterli oluyor.
mandalinci
14-12-2011, 09:31
Verilen bilgiler çok faydalı, ben normal toprağa yaprağı düz kesip koyuyorum, bundan sonra böyle deneyeyim.
Benim menekşelerim, mutfakta, rutubet var, hallerinden memnunlar.
Sonuncu menekşe, aylardır diğerleri açarken seyretti, şimdi açmaya karar verdi gibi.
menekşecibaba
14-12-2011, 09:40
Sevgili Maki01 rafların çok güzel olmuş güle güle kullan. Özellikle cam olması hem temizleme açısından hemde ışığı geçirmesi bakımından avantajlı. Evinde çok çiçeği olanların en büyük sorunu yer sorunudur , dağınık yerlerde bakımı oldukça zor oluyor.En güzeli onlar için ideal bir yer bulup oraya toplamak .
Sevgili sakdag annelerinizin menekşeleri çok güzel güle güle büyütün.
Merhaba Menekşe sever arkadaşlar sizinle bir şey paylaşıcam. Dedem (86) menekşeleri çok severdi ancak doktor astım rahatsızlığından ötürü evinden bütün bitkileri çıkarttırdı son bir senedir. Ondan gördüğüm bir yöntemi sizlerle paylaşmak istiyorum bana çok ilginç geldi. Hiç böyle bir şey duymamıştım daha önce, bu sitede de rastlamadım. Kendi menekşelerini hep yapraktan büyütürdü. Ana bitkiden aldığı yaprağın sapını 5-6cm bırakır, sonra toprağa gömeceği ucu bıçakla yarıp içine bir buğday tanesi sokuşturur ve diker. Bilrsiniz buğday çabuk kök salar püskül gibi, buğday köklendikten kısa bir süre menekşe yaprağı da kökleniyor. Bu yöntemle hemen hemen hiç yaprak kaybı olmadan menekşe büyütür. Hiç böyle bir şey duyan , yapan varmı ? Bunun açıklaması nedir ki?
Paylaşım için teşekkürler sakdag.
Nedenini bilemiyorum ancak büyüklerimizin deneyimleri bence çok önemli .Bir yaprakla ben hemen deneyeceğim :)
fahriyee
15-12-2011, 12:09
Ben menekşe saksısına buğday ekme işine yazın aşırı sıcaklarda başlamıştım Sayın sakdag.
Toprakta kalem ile yuva açıp yuvaya buğday atıyor, ardından yaprak sapını yerleştiriyorum. Yeni ayırdığım yavruların olduğu saksıya ve gelişkin olanlara da 3-5 tane gömüyordum(saksı kenarlarına doğru)Buğday en fazla 3-4 günde kendini gösteriyor. Aynen çim gibi hızlıca uzadığı için sık sık biçmek zorunda kalıyordum. Aslında salatalara katılması çok faydalı deniyor, ama bitki besini verdiğimden atmak zorunda kalıyordum. Hatta buğday çimi suyu bu ara çok tavsiye ediliyor.
Buğday ekmekteki maksadım, hızlı köklendiği için topraktaki fazla suyu alması ve kök çürüğü ile karşılaşmamak idi. Çok ta faydasını gördüm. Hala buğday ekili saksılarım var bir ara resimlerim, inşallah sizinle paylaşırım.
Batuhan Yılmaz
15-12-2011, 17:58
Merhaba arkadaşlar 1 haftadan beri suda beklettiğim menekşe yaprağının suyuna çay suyu damlattım ve beklettim 1 saat sonrada minicik kaktüs saksına un gibi yumuşacık bir torfun içine diktim ph si 6 ve 7 arasında imiş arkasında toprağı övmüş durmuş bitki çürüntüsü olduğu belli oluyor bazen içinden fasulye gibi şeyler filzleniyor ama toprak gerçekten muhteşem suyu ilk 3 sn toprağın üstünde tutuyor sonrada anında tabağın dibine yolluyor bakalım 40 gün sonra menekşem büyüyüp yaprak çıkartcakmı gelişmeleri paylaşcam ve bu arada 2. sorum
bir poşetin içine balkondaki tüm tohumların kurumuş yaprakları, çürümüş kökler, lahana yaprakları, brokoli yaprakları, yumurta kabukları patates kabuğu gibi birçok organik madde ile doldurdum vede bol bol muhabbet kuşu pisliği içeriyor kendi toprağımı yapmayı düşünüyorum da bir bir önceki sayfadaki bahsettiğim kurtlu ve soluncanlı toprağı da besinleri çürütsünler diye içine atıp sıcak bir yere koydum ve ağzını iyice kapattım ama hiç koku filanda gelmiyor yarın açıp içine biraz su boşaltacağım acaba bu işlemleri doğru yapıp kendi toprağımı üretirsem besin değerinden zengin olur mu. :D
Sevgili bat_uhan,
Çay damlatmanın etkisi nedir bilmiyorum , umarım daha başarılı olursun. Evsel artıklarla kompost hazırlama ile ilgili başlıkları burada (http://www.agaclar.net/forum/search.php?searchid=2720740) bulabilirsin.
pelermin
16-12-2011, 00:40
minyatür menekşelerle ilgili ayrı bir başlık var mı acaba?
Bu arada sayın maki 01 menekşeleriniz hem çok sağlıklı görünüyorlar, hem de çok derli toplu.maaşallah.
minyatür menekşelerle ilgili ayrı bir başlık var mı acaba?
Minyatürler menekşeler için ayrı bir başlık açılması gerekli mi , bilmiyorum. Bakımları konusunda fark olup olmadığını uzun süre araştırdım ancak çok farklı bilgilere erişemedim. Edindiğim bilgiler :
-Standart menekşelerden daha bir özenli sulama istiyor. Kökler narin olduğu için düzensiz sulamaya dayanıksızlar ve kesinlikle nemsiz kalmamalılar.
- Yüksek fosfatlı gübre istiyorlar.
- Saksı çapı olarak 4-5 cm öneriliyor.
Yine de görselleri paylaşmak için ayrı başlık olsun derseniz, açabiliriz sevgili pelermin :)
Batuhan Yılmaz
16-12-2011, 14:41
Sayın Maki01 verdiğiniz link bozuk çıktı :D .
Yüreğinize sağlık sevgili ahmeter, her çiçek sizin bakımınızda daha da bir güzelleşiyor.
Sevgili bat-uhan,
Haklısın, yapılan bir aramanın sonucunu linkle vermek mümkün olmuyormuş.
Anasayfada yer alan "Arama" menüsünden "Ayrıntılı Arama"yı seçerek " Kompost" yaz . Ve alttaki seçeneklerden " Başlıklarda Ara" dersen kompostla ilgili sitemizde açılan tüm konuları görebilirsin.
sofistike
16-12-2011, 22:55
İşte tek çiçekli menekşem vede tek güneş alan menekşem tüm menekşeleri mutfak camına taşıyamadığım için hepsi marul gibi vede çoğu hasta, ev kuzeye bakınca güneşe hasrat bir evde menekşe sevdası benimkisi.
sinan yavuzz
16-12-2011, 23:04
benim menekşelerim bi türlü açmıyor sadece yaprakları gelişiyor açması için napmamı önerirsiniz ?
Bu menekşemi çok sevdiğim bir ablama hediye etmek için yavru ayırırken kesmiştim. O zamanlar yeni yeni başlamıştım diatomitte yetiştirmeye.
20 Mart'ta dikmiştim yavruyu. İlk haftalarda sadece su ile destekledim. Köklenme başarıyla gerçekleştiğinde su ve sıvı besin kullanımına geçtim. Hoyalarda 1/4 oranında kullandığım dönemde aynı oranda menekşemede verdim. Aynı dönemde ayırdığım topraktaki menekşeye göre gayet hızlı bir gelişme gösterdi.
İlk tomurcuklarını 6 Mayıs'ta gösterdi. Yoğun bir çiçeklenme dönemeinden sonra arada tek tek açtı ama açmış sayılmazdı o ilk öbeğe ait tomurcuklardı :) Tam dinleme sürecine girdiğinden beri sadece yeşil bitkiler için olan sıvı besin kullandım. Hala o besine devam ediyorum. Çiçek açmakta olan katmerli beyaz ve düz mor menekşemede hala veriyorum o besini. Ben yaprak istiyorum onlar bana çiçek veriyorlar. :) Bütün istekleri sağlamışım sanıyorum :)
Dinlenme dönemi 8 Aralık'ta ikinci dönem çiçek tomurcuklarını görmemle sona erdi. Tomurcuklar birkaç gün içinde açacaklar. Şimdi size onları sunuyorum. İyi seyirler :)
259791
259792
259788
259789
259790
Sevgili sofistike, çok güzel bir menekşe ellerine sağlık...
Sevgili Fatih, topraksız ortamdaki başarılarının takipçisiyim. Konu ile ilgili yeni başlık (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/25801.htm) açarak mesajını başlığa kopyaladım :) Katkılarının devamını diliyorum.
pelermin
17-12-2011, 22:49
sayın maki 01 alakanıza çok teşekkür ederim. ben minyatür menekşeler için ayrı başlık açılmasını çok isterim. en azından görselleri açısından da bir kaynak olur. umarım minyatür menekşeleri seven başka arkadaşlar da vardır. sevgiler...
Sayın ahmeter fanustaki aranjmana bayıldım. Ellerinize sağlık. Menekşe gerçekten farklı bir sevda.
Sevgili Fatih ellerine sağlık, macro çekimlerin zaten epeydir favorim. Tomurcuğun boynu bükük çıkması beni her zaman büyülemiştir.
Sayın ahmeter efendim çok teşekkür ederim çok onure oldum. Asıl ben bu forumdaki başlık sayesinde hemen 2 menekşe edindim, hiç böyle açtıklarını bilmezdim, burada üyelerin menekşelerini gördükçe çok mutlu oluyorum onlarca çiçek aynı anda, Allahım nasıl oluyor bu diyorum. :) Benim biri daha hiç açmadı daha minik, öteki birer birer gidiyor ama bu nazlı güzelleri çok seviyorum. Galiba sonunda tüm odamı menekşelerle donatacağım.
menekse sever
18-12-2011, 14:27
çiçekteyken bitki besininin zararı olurmu ?:(
Türkiye'de kışı ılıman geçen bölgelerde menekşeler bu aylarda gerçekten çoşuyor. Hepinizin menekşeleri çok güzel, ellerinize sağlık...
Kaloriferli ortamda ya da ısıtmalı ortamda nem oranı çok düşüyor ve menekşelerimizin neme ihtiyacı var. Bu nedenle kalorifer yakınlarına bir kapta sürekli su bulundurmakta fayda var. Güneşin gelmediği saatlerde ince başlıklı bir fısfısla yaprakları da nemlendirebiliriz. Camsil şişeleri iyi temizlendikten sonra bu amaçla kullanılabilir.
Ben bugün ilk uygulamamı yaptım ve sizlerle paylaşmak istedim :)
259268
Sevgili maki menekşelerinize hayran kaldım.Maşallah diyorum.Yeni iki saksı menekşe aldım ve hastalığı bünyeme bulaştırdım.Şunu merak ediyorum en kolay köklendirme yolu acaba hangisidir? Şimdiden teşekkürler.
LE- Kupavam tam olarak orijinali gibi çiçeklenmese de çok beğendiğim bir tür oldu. Bugünlerde ya kendisini ya da fotoğrafını izliyorum . Yetmedi, bir de fotoğrafına makyaj yaptım PhotoScape ile :)
260270
Sevgili Fahriyee, nihayet makinam tamir edildi :)
Minyatür Afrika Menekşeleri (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/25806.htm#post889266)miz için ayrı başlığımız hazır. Bol çiçekli olmasını diliyorum :)
ayşe gül
18-12-2011, 22:46
:Dsudaki yapraklarımın hepsi yavrulamış
ayşe gül
18-12-2011, 22:57
Suda yavrulayanlar:d
blaze ash
19-12-2011, 17:23
260424
Arkadaşlar bu menekşeyi alaı 9 gün oldu(322. sayfadaki 9653. mesajda 2. resimdeki menekşe.) Daha öncekiler gibi tomurcukları kuruyor, üzerindeyken açmadan. 4-5 gün sonra alttan suladım. Bir daha su vermedim. Neyi yanlış yapıyorum anlamıyorum. Diğer ikisinin de tomurcukları kuruyor. Işık alıyorlar. Nem için de akşamları fısfısla su püskürtüyorum. Lütfen yardım edin.
Bir de hazır çiçekleri geçmişken çok fazla göbek var, ayırayım diyorum. Daha önce ayırmıştım. Ama tutmadı, çürüdü. Kökünü ayırdıktan sonra nasıl bir ortama koymalıyım?
ayşe gül
19-12-2011, 20:08
http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/260355d1324245319-p181211_22.55.jpg
BU ŞEKİLDE DİKTİM YAVRULAR BÜYÜRMÜ???(SUDA YAVRULAMIŞTI..!)
blaze ash
19-12-2011, 21:52
Mesajınızda dikmeden önceki hallerinin resmi var. Benim toprak içince köklendirdiğim bir menekşem vardı. Şaşırtma yaparken sizinkilerden daha küçük yavruları vardı ve büyüdüler. Sizinkiler de büyür inşallah.
Merhaba ,
Menekşe resimlerine baka baka eski menekşelerim aklıma geldi .Sık sık taşındığımız için bir çoğunu kaybetmiştim artık yeniden başlıyorum ve yeni menekşelerim huzurlarınızda ;)
Fotoğraftaki 2-3 senelik menekşem ve 3 boğumu var çiçeğini hatırlamıyorum bile bunları ayırmalı mıyım ? Sonuncusu da bir arkadaşımın menekşelerinin yanına koyduk 10 gün olmadan tomurcuk verdi
http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/260355d1324245319-p181211_22.55.jpg
BU ŞEKİLDE DİKTİM YAVRULAR BÜYÜRMÜ???(SUDA YAVRULAMIŞTI..!)
Sevgili ayşe gül,
Suda yavru veren yaprakları dikerken ben zorlanıyorum. Yavruların toprak içinde kalmaması gerekiyor. Öyle dikmeyi başarabildi isen yavrular gelişmeye devam edecektir.
Sevgili blaze ash,
Satın aldığımız menekşelerde genellikle sadece torf kullanılıyor. Torf, bir kez kuruyunca tekrar çok zor su, nem tutuyor. Senin menekşende de aynı durum olabilir. Üstten suyu döktüğünde hemen hemen hepsi hızla alta sızıyorsa torf su tutma yeteneğini kaybetmiş demektir. Toprak değiştirmekten başka çare kalmıyor...
Seninki ile aynı durumda olan 3 menekşemin bu Pazar toprağını değiştirdim. Torf öylesine kütle haline gelmişti ki kökleri temizlemek çok zor oldu. Neredeyse yarı yarıya kökü kesmek , koparmak durumunda kaldım. Bir de yan sürgün ayırdım.
Eğer ayırdığın yavru ya da yan sürgünler köksüz ise bir süre sera ortamına almanı öneririm. Büyük boy bir buzdolabı poşetinin içine oturtup ağzını kapatarak mini sera yapabilirsin. Kökler gelişinceye kadar aydınlık ancak direk güneş ışığı almayan bir yerde durması iyi olur. 3-4 hafta gübre kullanmayıp, sulamayı toprağı nemlendirecek şekilde yapmaya dikkat edersen ayırdığın sürgünler sağlıklı bir şekilde kök geliştirip büyümeye devam edecektir.
Menekşelerin hayırlı olsun sevgili FIRUZAN, bir kez menekşe ile tanışmışsan kolay kolay vazgeçemiyorsun.
Genel olarak aynı saksıda birden fazla gövde gelişmiş ise , bitkinin beslenmekte zorlanacağı söylenir. Bu durumda çiçeklenme de gerçekleşmeyebiliyor. Menekşenizdeki 3 gövdeyi ayırarak farklı saksılara dikmenizi öneririm.
Teşekkür ederim Sayın maki01,Hemen uygulayacağım.
blaze ash
20-12-2011, 17:34
Torf kuru değildi aslında. Bir kez suladım zaten. Çok suladım desem bir seferde hemen ölür mü ki çiçekleri?
Sulamasını ayarlayamıyorum sanırım ve sıkılmaya başladım artık. Çok sevmeme rağmen artık ilgilenmek gelmiyor içimden. Yaprak çeliklerimden de sadece birisi köklendi. Diğerleri çürüdü. Of ya!!!!
Derecem olmadığı için ölçemiyorum ama sanırım ev çok sıcak geliyor. Şimdi hepsini mutfağa cam önüne koydum. Salona göre daha serin. Bakalım ne olacak.
2 saksi menekşem öyle bir kaç kök yapmış ayırdım inşallah sorun olmazda tutarlar .
Aynı çelikten üretilen 2 farklı LE-Zelenaja Roza. Hibrit türler bu tür sürprizler yapabiliyor. Hangisi sports karar veremedim. İnternette yayınlanan fotoğraflar karar vermek için yeterli olamadı.
Hibrtilerde sports olup olmadığına karar verirken hem çiçeğinde hem de yaprağındaki farklılıklara bakmak gerekiyor. Yaprak şekli her ikisinin de orijinaline benziyor. Araştırmaya devam edeceğim :)
260959
pelermin
24-12-2011, 16:57
sevgili maki01, LE-Zelenaja Roza ile ilgili ne olduğunu tam anlayamadım farklılık pembenin tonundan mı kaynaklanıyor? bir de fotoğraftaki menekşe de bu cins olabilir mi acaba?
yalnız çiçeklerin kenarındaki yeşil şerit fotoğraflarda gerçekte olduğu gibi görünmedi. ben de bu menekşeyi sormak için açmasını bekliyordum:)) bir baktım siz benzerini yayınlamışsınız:)
pelermin
24-12-2011, 17:20
sevgili maki01 sormak istediğim menekşe bu....
maalesef kenarlardaki yeşil fırfır hiç bir karede belli olmamış...
Sevgili pelermin,
Menekşen daha çok Nancy Leigh'i andırıyor.
Benim LE-Zelenaja Roza daki sorun ise açık renk olanda pembe ton çok az ağırlıklı olarak beyaz , diğer menekşenin çiçeklerinin ise ağırlıklı fuşya olması :)
Menekşe sever arkadaşlar, merhaba.
Menekşelerimi teras/bahçe bölümünde yayınlayacaktım, tesadüfen ayrı bir konu olduğunu öğrenince burada sizlerle paylaşmak istedim. 50'ye yakın anaç ve yavru menekşem var , hepsini bir anda paylaşmam mümkün olmadığından seçtiklerimi paylaşıyorum, zamanla diğerlerini de ekleyeceğim.
Manolya_
26-12-2011, 20:58
Sevgili Berçin,
Maşallah maşallahh e birdaha maşallah.
Balkonunuz adeta menekşe cenneti
Paylaşımınız için teşekkürler Gözlerimiz bayram etti
Selam ve sevgilerimle
Asu
bunlar da benimkiler ama cogunu yeni ektim henuz ciceklerini goremedim... saniyorum bahar sonu yaz basi gibi gormek nasip olacak...
mmanager
27-12-2011, 11:47
iyi günler güvercin gübresi çok faydalıdır fakat çok da keskindir yani kullanacağın bitkiyi yakabilirsin .2 yıl yanması gerektiğini duymuştum .kullanınca da bol su vermeniz gerekir o da çiçeği çürütebilir.
mmanager
27-12-2011, 12:15
Sayın Maki01 ben de çocukluğumdan beri menekşeleri hastalık derecesinde seviyorum.Koçtaştan migroslardan bir kaç tane menekşe aldım bunlara oturma odasında bakıyorum bir kaç tanesini de yatak odasında besliyorum.Fakat oda sıcaklığı termometreyle ölçdüğüm zaman bezen 12 dereceye kadar düşüyor.Yatak odasının güneş ve ışık alması gündüz bu sıcaklığı yükseltiyordur .Acaba bu sıcaklıkta ben de Adana da oturduğum için bir şey olur mu diye endişe ediyorum.Yaz sıcağında ne yapıyorsunuz onu sorabilirmiyim .Evin içerisinde havasızlıktan sıcaktan çoğunu kaybettiğim oldu da ben bu yaz balkona koydum güneş almayan bir yere neyse ki ölmediler ama o zaman da yaz boyu çiçek açmadılar.2 yıl önce sadece kendim yapraktan alıp büyüttüğüm 2 saksı sağ kaldı diğerleri öldüler.yaz mevsiminde nemin çok yüksek olduğu için de öldüğünü söylediler. Bilgi verirseniz teşekkür ederim.saygılar....
Sevgili berçin ve emily14,
Menekşeleriniz çok güzel ve sağlıklı, kutlarım...
Sayın mmanager,
Öncelikle sitemize ve başlığımıza hoşgeldiniz. Malesef Adana gibi yazı çok sıcak geçen yörelerde menekşelerimizi korumak oldukca zor oluyor. Benim menekşelerin çoğu salonda , klimalı ortamda yazı geçirdiler. Hastalık nedeniyle ayırdığım menekşeler ise doğu cepheli bir odada.
Havadaki bağıl nem, menekşelerin sevdiği bir ortam. Bu nedenle kaybın olmayacağını düşünüyorum. Aksine arada ince başlıklı bir sprey direkt güneş ışığının gelmediği saatlerde yaprakları nemlendiriyorum.
Klimasız ortamda Kuzey ya da Doğu cepheli bir yerde direkt güneş ışığı almayacak bir konuma yerleştirmek uygun oluyor.
Sıcaklarla birlikte kayıplarımızın en önemli nedeni büyük saksı ve düzensiz sulama. Özellikle yaz aylarında toprağı düzenli olarak ıslak olmamak koşulu ile nemli tutmak gerekiyor. Saksı büyük olunca kökler tüm saksıya yayılamadığı için uzun süre su ile temas ettiği ederek çürüyor.
2010 yazında ben de büyük saksı nedeniyle çok fazla kayıp verdim. 2011 yazında ise hem fitllil sulama hem de küçük saksı kullanmam kayıplarımı minumuma indirdi. Size de fitilli sulamaya geçmenizi öneririm.
Buraya tıklayarak fitilli sulama (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23486.htm) ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.
Sonbahar ve kış menekşelerime yaradı.. Mor ziyafeti çekmek istedim sizlere:))
yeşillim
28-12-2011, 17:34
Maşallah Sevgili katmer gözüm gönlüm açıldı
İki sorum olacak son karedeki mor menekşenin ismi ve Skagit Victory Trail - W.Lindstrom
sizde var mı varsa tahminim doğru bende de var demektir.
teşekkür ederim.
Sevgili Yeşillim, son karedeki menekşeler geçen yaz Yalova'dan aldıklarım. Pembe ve mor roccoco hariç, diğerlerinin kayıtlı bir isimleri olduğunu sanmıyorum. Skagit Victory Trail bende var...
Sn.manolya,övgüleriniz için teşekkür ederim.Sevgi ve selamlar.
Sn.maki01,verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.Karadeniz ikliminde nem sorun olmuyor,burada benim sorunum evimin konumu,mutfak pencerem menekşeler için ideal ama balkon ve salon pencerem kuzeye bakıyor.Kışın başından beri balkondaki yavrulardan 13 tane kaybettim.Burada kış sert geçmiyor ama bir iki hafta soğuk olması her şeyi bitiriyor.
Sevgili katmer,
Uzun bir aradan sonra nihayet menekşelerini görebildik. İlk fotoğrafındaki menekşen çok çok güzel. Yedeklemeyi unutma lütfen, kaybedilmemesi gereken bir tür... Diğerleri de çok güzel ancak 1 numara bir başka güzel :)
Pencerede duran menekşeler kalorifer peteğine çok yakın . Menekşeler bu durumdan etkilenmiyor mu?
çiçeksever
29-12-2011, 10:36
Sevgili katmer,
1. ve en son resimdeki mor menekşe aynı mı?Bu çiçekler yerli mi?Ben buralarda hiç bu çeşit görmedim.
Sonbahar ve kış menekşelerime yaradı.. Mor ziyafeti çekmek istedim sizlere:))
Bu nasıl birşey böyle :p inanılır gibi değil maşalllaaahhhh...
cinsi çok güzel bi de bu kadar çiçek cinsten kaynaklanıyor yoksa
bir sırrınız mı var?:eek:
Pencerede duran menekşeler kalorifer peteğine çok yakın . Menekşeler bu durumdan etkilenmiyor mu?
Sevgili maki01, peteğe yakın olmalarının tek sıkıntısı daha sık sulanmaya ihtiyaç duymaları. Başka bir problem yaşamıyoruz:)
Beğeniler için çok teşekkür ediyorum. Bu menekşeleri geçen yaz seradan almıştım. Buradaki çiçekçilerde de rastlamıyorum. Sanırım şanslı bir günümdü:)
kartal124
29-12-2011, 21:37
Merhaba,
Bunlarda benim menekşelerden birkaç tanesi.
1 nolu fotoğraftakinin özel bir ismi varmı acaba?
2 ve 3 nolu fotoğraftakiler chimera'mı?
Ayrıca sonuncunun üzerinde biraz çalışmam lazım.
Selam ve saygılarımla.
Sayın kartal124, 2. ve 3. resimdeki menekşeler chimera değil.. Ayrıca, yapı marketlerden ve çiçekçilerden satın aldığımız menekşeler maalesef kayıtlı türler olmuyor. Sadece benziyor. Arada Otimara'nın türlerine rastlayabiliyoruz.. O da birkaçına...
yeşillim
29-12-2011, 21:53
Bir numaralı bugün Koçtaş da 3 liraydı kayıtlı olsa bu fiyatta olmazdı sanki !
Konuya hakim olanlar daha net bir cevap verebilir.
ben gönderene kadar vermiş bile.
cinsi çok güzel bi de bu kadar çiçek cinsten kaynaklanıyor yoksa bir sırrınız mı var?:eek:
Sevgili emily14, açmaları için gerekli ortamı sağlıyorum ama en önemlisi türün özelliği. Yerli türler genellikle bu şekilde çiçekleniyorlar.
fahriyee
30-12-2011, 10:28
Katmerciğim ellerine sağlık. Gerçekten menekşe şöleni yaşattın bize.
İlk mor menekşen çok güzel, şimdiye kadar buradaki marketlerde görmediğim ve yaprağı da rus hibritlere benzeyen bir tür.(güzel bir isim koyuver gitsin)
Diğerlerinin hakkını yememek lazım, kimeralar da çok güzel.
fahriyee
30-12-2011, 10:37
Marketlerden sadece beyaz, pembe ve mor katmerli çeşitlerini aldığımız türe galiba ''rococo'' deniyor.(Katmer'in ilk fotoda sonuncu mor katmerli, diğer fotolarda da ilk resimler)
Ayrıca dün çiçekli menekşelerimin fotoğrafını çektim, yüklemek için. Katmerin fotoğraflarını görünce biraz bekleyip gelecek seneye yüklemeye karar verdim.
Fahriyee'cim haklısın, son resimdeki mor, pembe ve beyaz "rococo" türü. İlk fotoya gelince, Emerald Lace ve Emerald Lace Sport arasında kalmış bir menekşe. Yaprakları ise kesinlikle benzemiyor. Bir isim koy diyorsan "katmer's emerald lace sport" diyebiliriz:D Tabii bu işin şakası, fazla havaya girmemek lazım:)
En büyük hayalim kendi adını verebileceğim bir menekse üretmek. Dilerim bir gün başarırım:)
acemifüsun
30-12-2011, 20:44
Benimkilerin de bazıları çiçeklenmeye başladı:)
acemifüsun
30-12-2011, 20:55
...
sami ulus
02-01-2012, 08:55
arkadaşlar yıllarca menekşe besledim en büyük zararlıyı kendime göre kendimi buldum. Emek verip yetiştirdiğim burada yazılanların çoğunu tecrübe ederek ögrendiğim ve günlerce çiçek açmasını beklediğim çiçegimi birisi geliyo aaa ne kadar güzel bana bir tane verirmisin dediklerinde yok diyemiyorum. bu yüzden kaç kez çiçekciliği bıraktım. Şimdi yeniden başladım hayırlısı
Menekşeler, kurutulmuş sphagnum yosununun sağladığı asitli ortamı çok seviyor. Sizin menekeşleriniz de zor bulunan yosunla çoşmuşlar sevgili ahmeter, ellerinize sağlık.
Kısıtlı miktarda temin edebildiğim için özellikle kökü gelişmemiş ya da hiç olmayan yavru menekşeler için yosun kullanıyorum. Sonuç çok başarılı oluyor.
262360
Menekşe için ideal toprak karışımını AVSA ve diğer tanınmış üreticler, eşit miktarda torf ( Özellikle asidik olduğu için sphagnum torfu) , perlit ve vermikulitten oluşması gerektiğini yazıyorlar.
Bu 3 malzemeyi ayrı ayır temin etmek her zaman mümkün olmayabiliyor. Perlit ve vermikulit genellikle büyük ambalajlarda satılıyor. Bu nedenle sayın Dogalbahce'den hoyalar gibi menekşeler için de karışım hazırlamasını rica ettim, sağolsun 10 ve 20 litrelik karışımlar hazırlamış. Dileyen arkadaşlarımız aşağıdaki linkten sipariş verebilir.
Menekşe Toprak Karışımı (http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-arazi-vb-satis/21529-10.htm#post891113)
mmanager
02-01-2012, 16:44
Sevgili berçin ve emily14,
Menekşeleriniz çok güzel ve sağlıklı, kutlarım...
Sayın mmanager,
Öncelikle sitemize ve başlığımıza hoşgeldiniz. Malesef Adana gibi yazı çok sıcak geçen yörelerde menekşelerimizi korumak oldukca zor oluyor. Benim menekşelerin çoğu salonda , klimalı ortamda yazı geçirdiler. Hastalık nedeniyle ayırdığım menekşeler ise doğu cepheli bir odada.
Havadaki bağıl nem, menekşelerin sevdiği bir ortam. Bu nedenle kaybın olmayacağını düşünüyorum. Aksine arada ince başlıklı bir sprey direkt güneş ışığının gelmediği saatlerde yaprakları nemlendiriyorum.
Klimasız ortamda Kuzey ya da Doğu cepheli bir yerde direkt güneş ışığı almayacak bir konuma yerleştirmek uygun oluyor.
Sıcaklarla birlikte kayıplarımızın en önemli nedeni büyük saksı ve düzensiz sulama. Özellikle yaz aylarında toprağı düzenli olarak ıslak olmamak koşulu ile nemli tutmak gerekiyor. Saksı büyük olunca kökler tüm saksıya yayılamadığı için uzun süre su ile temas ettiği ederek çürüyor.
2010 yazında ben de büyük saksı nedeniyle çok fazla kayıp verdim. 2011 yazında ise hem fitllil sulama hem de küçük saksı kullanmam kayıplarımı minumuma indirdi. Size de fitilli sulamaya geçmenizi öneririm.
Buraya tıklayarak fitilli sulama (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23486.htm) ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.
Saygıdeğer maki değerli bilgilerinizden dolayı çok teşekkür ederim.Menekşeklerin en iyi yaşamaya elverişli ortamının 15-26 derece olduğunu duymuştum 12 dereceye düşen bir odada ölmez değil mi bu odada sabah güneşini alma imkanı var .kendim yapraklarını dikerek yetiştirdiğim menekşlerim bu odada çiçek açmaya başladılar.Bir sorum daha vardı Adana da kış ortamında çiçeklenebiliyorsa gübre veya besin vermek gerekir mi zararlı olur mu .çiçek açabilmesi için mutlaka sıcaklığın 15-20 derece olması gerekir mi .Değerli bilgilerinizden dolayı çok teşekkür ederim .Sizlerden ve bu siteden çok şey öğreniyorum.Saygılar ....
Sayın maki01, hemen linke girdim ve sipariş verdim. Bu asitli karışımı Hoyam için de kullanabilir miyim dersiniz?
10 derecede benim menekşelerde bir bozulma olmadı, hatta deneme amaçlı balkonda yetişdiğim menekşem 1-2 dereceyi de gördü ve hala yaşıyor sayın mmanager.
Adana'da sıcak yaz günlerinde menekşelerime gübre vermeyi azaltıyorum . Normalde Aralık-Ocak ayları dinlenme dönemi olsa da , benim koşullarımda bu yaza kayıyor sanki. Bu nedenle kış aylarında gübreyi normal vermeye devam ediyorum ve yine bu dönemde tomurcu ve çiçek veriyorlar.
Yanlış bir uygulama yaptığımı sanmıyorum ancak genel olarak size bunu öneririm diyemem. Çünki, menekşe ile ilgili kaynaklarda benim uygulamamın doğru olduğuna dair bir yazıya rastlamadım. Sadece benim menekşelerimin bu uygulamayı sevdi diyebilirim.
Bugün çektiğim fotoğralar da sanki yanlış olmadığını söylüyor :)
262361
262362
262363
262364
262365
Sevgili SerDag,
Menekşe saksı harcı hoyalar için baz olabilir ancak yeterli olacağını sanmıyorum. Hoya toprağına bunlara ek olarak, bahçe toprağı, kum, hayvan gübresi ve çam kabuğundan oluşan orkide toprağına ilave ediyorum.
dogalbahçe'de hoyalar için hazırlanmış ayrı bir karışım var. Sayfasında içeri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
sami ulus
03-01-2012, 09:01
arkadaşlar ben çiçek dükkanına gidiyorum pörsümüş olanları alıp diriltiyorum. şu an iki tane aldım. havalar ısınmaya başlayınca çok güzel olacaklar.
sami ulus
03-01-2012, 09:10
Ben çelikleri dikiyorum. Sadece topragın nemi uygun sıcaklık ve uygun ışık ayarlaması yapıyorum. Hepsi gayet güzel kökleniyor tutuyorlar ama bu poşetleme olayı ilgimi çekiyor, deneyebilirim.
Sıcaklıkla ve çiçeklenme dönemi ile ilgili sevgili maki01'e katılıyorum. Kendi deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Evimin 3 bölümünü menekşelere ayırdım. Çiçek odasını, salonu ve kapalı balkonu... Hepsinin sıcaklığı farklı olmasına rağmen menekşelerimin gelişimi neredeyse aynı. Örneğin balkon akşamları serin oluyor. Sıcaklığın 10 derecenin altına düştüğü de oldu. Ama hiç problemle karşılaşmadım.
Çiçeklenme dönemine gelince, ben menekşelerin yaşadıkları ortamın mevsimine uyum sağladıklarını düşünüyorum. Benimkiler de yazın dinlenip Eylül - Ekim gibi açmaya başlıyorlar ve tüm kış çiçekliler....
Gübrelemeyi, yazın ben de kesiyorum. Havalar sıcak olduğu için dinlendiriyorum. Belki bu sebepten de açma mevsimleri değişmiş olabilir.
Bunlar da benim deneyimlerim. Her evin ortamı ve ısısı farklı. Herkes kendi menekşeleri için doğru ortamı kendisi sağlayabilir.
Menekşenin dinlenme dönemini bitkinin gelişmesinin yavaşlaması ile anlayabiliriz. Gelişme dönemindeki hızıyla yeni yaprak ya da çiçek vermiyorsa bitki dinlenme döneminde diyebiliriz. Bu dönemde gübre verilse de gelişim çok yavaş ya da hiç olmuyor. Dinlenme dönemlerinde gübreyi ayda bir kez vermek yeterli oluyor.
Ben kaybetme korkusundan dolayı yazın hiç besin vermedim. Tabii büyüme çok az oldu. Bu neni rahatsız etmedi. Eldeki sayı çok olunca kayıplarda fazla oluyor. Bunu yaşamaktansa az büyümelerini tercih ettim:)
**** **** Yardım!!!!
3-4 saksı menekşemin yaprakları yumuşuyor ve çektimmi hemen çürümüş gibi kopuyor ne yapabailirim ustalarım:)
Sevgili MİRBE,
Çürüme dış yapraklarda mı oluyor? Ortam ısısı yüksek ise bu durum oluşabiliyor.
Mirbe'cim bence kök çürümesi gibi görünüyor. Hemen saksıdan çıkar ve kökleri kontrol et. Çürüme olusan yerleri iyice temizle...
sami ulus
04-01-2012, 14:25
benimki
temhem3891
04-01-2012, 16:39
benim sorum şu menekşeleri ne zaman sulamalıyız. susadıklarını nasıl anlarız. nasıl sulamalıyız. ne kadar su vermeliyz. en iyi sulama yöntemi nedir.
menekşecibaba
04-01-2012, 18:31
benim sorum şu menekşeleri ne zaman sulamalıyız. susadıklarını nasıl anlarız. nasıl sulamalıyız. ne kadar su vermeliyz. en iyi sulama yöntemi nedir.
Menekşeleri toprağını yoklayarak kuruluğunu hissettiğimiz zaman sulamalıyız.
Kullanılacak suyun ısısı oda sıcaklığında ve bitki çevresinde hava sıcaklığına yakın olmalıdır. Su çok soğuk olduğu zaman, yaprakları aşağı kıvrılmasına Afrika Menekşe köklerinin bozulmasına neden olur. Ayrıca, üstten soğuk suyla sulama yaprak lekelenmesine neden olabilir . (Not: yapraklar üzerinde doğru sıcaklıkta sprey şeklinde sisleme olarak verilen su ,bitkilerin çevresinde nem artırılması amacıyla faydalıdır uygulanabilir.Ama bunu asla güneşin yakıcı olduğu anlarda yapmayın yapraklarda kahverengi lekeler oluşmasına sebep olursunuz.) Menekşe yaprağına su değmesinin , gübeş ışığı ve gübre yoksa bir zararı olmaz.
Genel olarak Afrika Menekşeleri nemi sever ama vıcık vıcık sulu toprakta asla tutmamak gerekir.. Çok fazla su köklerin çürümesine ,mantar hastalıklarına sebep olur. ihtiyaç duydukları azot ihtiyacını karşılamaya engel olur.
Menekşelerde sulama suyunun sert olmaması önemlidir.Klorlu su kullanmayın. Bazı klor fotosentez gerçekleşmesi için aslında gerekli iken, Afrika menekşelerinde çok az, yani 7-10 ppm gerekir. Eğer yüksek klorlu suyunuz varsa alternatif kaynak bir kabta suyu dağıtarak klor gazının kaçmasına izin vermek için gece bekletin.
. Kışın bitkiye verilen su azaltılarak bitki dinlendirilmelidir. Yaz aylarında ise verilen su arttırılır. Afrika menekşelerini evlerde sularken bitki, toprağı kuru halde iken ya bolca ya da toprak seviyesine dek içi su dolu bir kaba batırılarak sulanabilir. Sulama sonrası saksı tabağında biriken su 1 saat beklendikten sonra mutlaka boşaltılmalıdır. Menekşelerin alttan sulanması bitkilerin tamamen su alması sağlandıktan sonra su tasfiye edilir. Bitki bundan sonra, toprak üstü elle dokunulduğunda kuruyana kadar sulanmamalıdır. Ancak toprak üstü iyice kuruyunca tekrar aynı şekilde sulanır.
Sevgili menekşecibaba, kışın sulama azaltılmalı demişsiniz. Benim evim kaloriferli ve toprak yaza nazaran daha çok nem kaybediyor ve daha sık sulanmak istiyor. Bu sebepten menekşelerimi kışın daha sık suluyorum. Yazın İstanbul'un nem oranı yüksek oluyor. Dolayısıyla toprak kurumaya fırsat bulamıyor.
Bir de toprak iyice kuruduğunda köklerde kurumaya sebep olabiliyor. Bunun üzerine suyla karşılaşan bitkide kök çürümesi oluşabiliyor diye biliyorum. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
menekşecibaba
05-01-2012, 08:26
Sevgili Katmer ikazın için teşekkür ederim , uyarılarında haklısın. Menekşeler sulamaya karşı çok hassas.Bulundukları ortam a göre hareket etmek gerekiyor. Ben yazın hergün hatta günde 2 sulama (azar azar) yaptığım halde kışın 2 -3 günde sulama yapmam yeterli olabiliyor.Benim yetiştirme ortamım biraz daha soğuk kalorifersiz bir ortam ve fazla sulama yaptığım zaman çürümeler meydana geliyor.
Toprağın kuruluğundaki maksat ta tam kuruluk değil menekşe yetiştirme deki en hassas konunun sulama olduğuna inanıyorum.Komşum menekşelerini hep fazla sulamadan dolayı kaybederdi.Menekşe yapraklarıyla toprağı ve saksıyı kapattığı için toprağının kuruluğunu anlamak zordur , en pratik yöntem üstten parmağımızı toprağa sokarak kuruluğuna bakmaktır en üst kesim daha çabuk kuruduğu için üst kısmın kuruluğunu hissetmeliyiz.
Sevgili menekşecibaba, sizin en doğru teknik bilgileri bizlerle paylaştığınızı çok iyi biliyorum. Ve buna bayılıyorum:) Bilgi saklamayan biri olduğunuz için de size fazlasıyla güveniyorum. Ben sadece yaptıklarımı yazdım. Anlayışınız için çok teşekkür ediyorum.
Sayın menekşecibaba,
Kışın 2 ,3 günde bir suladığınızı yazmışsınız.Tahmini her sulamada verdiğiniz su miktarı hakkında bilgi verirmisiniz.Küçük saksılar için.
menekşecibaba
05-01-2012, 10:03
Bahsettiğim gibi sulama çok hassas bir konu . Bu tamamiyle bitkinin ihtiyacına göre ve havanın sıcaklığına göre değişiyor. Hava serinse çok az suluyorum sadece nemli kalmasını sağlıyorum.Sevgili Katmer in dediği gibi ne çok kuru ne çok ıslak olmamalı bitki hafif nemden hoşlanıyor.Ayarlamayı kendiniz bulunduğunuz yere ve tecrübelerinize göre ayarlamanız gerekiyor...;)
Az miktarda su vermeye çalışıyorum.Su ,saksı altına çıktığı zamanda, kalınca bir peçete üzerine saksıyı oturtuyorum.Böylece çürümeyi önlediğimi sanıyorum.
menekşecibaba
05-01-2012, 10:29
Evet çok güzel bir uygulama...Ben bazı menekşelerimi altını perlit doldurduğum kaplarda tutuyorum hafif nemli çok güzel bir ortam oluşuyor.
sami ulus
05-01-2012, 10:32
iş yerinde yetiştirdim
Az miktarda su vermeye çalışıyorum.Su ,saksı altına çıktığı zamanda kalınca peçete üzerine saksıyı oturtuyorum.Böylece çürümeyi önlediğimi sanıyorum.
Sevgili sema62,
Senin toprak karışımında da perlit oranının önerdiğimiz oranlarda olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle üstten sulama yaptıktan yarım saat sonra altta kalan suyu alırsan, perlit bünyesine su alarak toprağın hafif nemli olmasını sağlayacaktır.
Sevgili sami ulus,
Sitemize ve menekşe başlığımıza hoş geldiniz. Menekşeniz çok güzel ve sağlıklı, ellerinize sağlık.
Sevgili maki01,
Evet toprak karışımım önceleri sizlerin söylediği ölçülerdeydi.Ama yavrulara perlit koymadım.Elimde cocopeat kalmadı.Sadece normal torf kullandım.Zararınıda görmekteyim.Çok çabuk su suyorlar.
doğalbahçeden gelecek olan toprak harcını heyecanla bekliyorum.
çiçeksever
05-01-2012, 14:40
Sevgili menekşecibaba, kışın sulama azaltılmalı demişsiniz. Benim evim kaloriferli ve toprak yaza nazaran daha çok nem kaybediyor ve daha sık sulanmak istiyor. Bu sebepten menekşelerimi kışın daha sık suluyorum. Yazın İstanbul'un nem oranı yüksek oluyor. Dolayısıyla toprak kurumaya fırsat bulamıyor.
Bir de toprak iyice kuruduğunda köklerde kurumaya sebep olabiliyor. Bunun üzerine suyla karşılaşan bitkide kök çürümesi oluşabiliyor diye biliyorum. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Ben de size katılıyorum.Lojmanda oturduğum için sıcaklık 25-26 dereceye çıkıyor.Yazın daha serin oluyor.Ben kışın haftada 3 gün,yazın haftada 2 günde bir alttan tabağına su veriyorum
ilknur aşık
05-01-2012, 14:45
Sevgili Menekşecibaba yazın günde iki kez suladığınızı yazmışsınız. İzmir nem oranı yüksek bir şehir. Menekşelere çok gelmiyor mu? Kafam karıştı şimdi.
çiçeksever
05-01-2012, 16:24
Acaba bu sphagnum yosunu olabilir mi?
pembegül
05-01-2012, 16:52
Arkadaşlar sami ulus beyin 9803 nolu mesajdaki menekşenin cinsi nedir bendede aynısı var ama isminide cinsinide bilmiyorum bilen arkadaşlardan rica ediyorum teşekkürler..:)
Sevgili pembegül, Sami beyin menekşesi trail cinsi. Kayıtlı bir adı var mı bilmiyorum ama biz pembe trail diye adlandırıyoruz. Benim en sevdiğim türlerden de biridir.
menekşecibaba
05-01-2012, 18:39
Sevgili Menekşecibaba yazın günde iki kez suladığınızı yazmışsınız. İzmir nem oranı yüksek bir şehir. Menekşelere çok gelmiyor mu? Kafam karıştı şimdi.
Sevgili İlknur Hanım sizin gibi tecrübeli birisinin kafasının karışacağını sanmıyorum...;) Sulamadaki esas amaç bitkiyi hafif nemli bir ortamda tutmak olduğundan , yazın aşırı sıcaklarda 35-40 derece yi bulduğunda fısfısla sabah erken ve ikindi üzeri yaprakları ve toprağı ıslatıyorum buda benim özel bir uygulamam toprağın tamamını sulamadığımdan çürümeye yol açacak fazla su oluşmuyor toprak hafif nemli oluyor ve yapraklar hızlı gelişiyor.Ama bu fazla zaman aldığından arada sırada uyguluyorum.
Esas olan bitkinin ihtiyacına göre ve havanın sıcaklığına göre sulamayı uygulamak buda zamanla kişinin tecrübelerine göre oluşuyor.Selamlar.
menekşecibaba
05-01-2012, 18:57
Sevgili çiçeksever. Onun sphagnum yosunu olduğunu sanmıyorum.
sphagnum yosununun görüntüsü bu şekilde
http://img208.imageshack.us/img208/8959/d7ac890asarrsprossjpgnl6.jpg
http://akevler.net/meneksecibaba/images/yosun2.jpg
ilknur aşık
06-01-2012, 07:39
Şimdi durum açıklığa kavuştu sevgili Menekşecibaba.Açıklamanız için teşekkür ederim. Benim için sıkıntı olmazdı, çünkü ben kafasının dikine hareket eden biriyim, aklıma yatmayan hiç bir şeyi yapmam. Ama aramızda acemi arkadaşlar var, yanlış anlaşılmalar üzücü durumlara neden olabilirdi.
Bu güzelle bayağı eski dosttuz ama cinsini söylemiyor
fahriyee
06-01-2012, 11:37
Sayın ahmeter; güzel demeniz az gelmiş bence. Harika bir picasso, ellerinize sağlık. Ana menekşede bir sorun oluşmuş ve göbeğini koparmışsınız, sonra da sizi yine sevindirmek için güzelleşmiş gibi geldi bana. Ayrıca dostluğunuz uzun sürsün de ismini söylemezse söylemesin neşesi bilir. Çiçeklenince de paylaşmanız dileklerimle...
fahriyee
06-01-2012, 12:08
Yazın aşırı sıcaklarda besin verme işine ben de ara veriyorum. Gelişimleri çok yavaş olsa da sadece hayatta kalmaları benim için mutluluk verici. Sevgili katmer'in de söylediği gibi benim menekşeler sanki yazın dinlenip sonbaharda canlanıyor ve bu dönemlerde ise çiçeklenme yarışına giriyorlar.
Menekşelerim salonda ve ısı 16 derece. Şeffaf bardakta yetiştirdiğim menekşeleri 3 gün durup 4.gün suluyorum. Bir kaseye suyu dolduruyorum bardağı daldırarak yarısına kadar su çekmesini bekleyip hemen çıkarıyorum.(15 saniye bile sürmüyor) Eğer su içinde uzun süre bekletip istediği kadar su çeksin dersem, toprak çok geç kuruduğu için kök çürüğü ile karşılaşıyorum. Hele yazın bolca su çektirirsem bütün menekşeler bana veda ediyor.
Yaklaşık 20 cm yükseklikteki normal saksılarda sadece toprağın üst kısmının kurumasını dikkate alır ve sularsam yine sorun oluyor. Parmağımı en az 3-4 cm derinlere yerleştiripıslaklığını kontrol ediyor ve ihtiyaçsa suluyorum. Köklere zarar vereceğimden endişe ettiğim zaman dikkatli davranıyorum. Bazen sadece tabağına su veriyor bazen de üstten suluyorum.
Sulamada en önemli faktör bence toprağın cinsi ve içeriği. Şu ara farklı toprak karışımları deniyorum. Hepsi aynı boyutta saksılar olmasına rağmen hepsinin su isteği farklı...
Sayın ahmeter; güzel demeniz az gelmiş bence. Harika bir picasso, ellerinize sağlık. Ana menekşede bir sorun oluşmuş ve göbeğini koparmışsınız, sonra da sizi yine sevindirmek için güzelleşmiş gibi geldi bana. Ayrıca dostluğunuz uzun sürsün de ismini söylemezse söylemesin neşesi bilir. Çiçeklenince de paylaşmanız dileklerimle...
Teşekkür ederim bitkinin orta kısmı çürüdü temizledim tekrar sürgün verdi
İyi günler
pembegül
06-01-2012, 14:03
Sevgili pembegül, Sami beyin menekşesi trail cinsi. Kayıtlı bir adı var mı bilmiyorum ama biz pembe trail diye adlandırıyoruz. Benim en sevdiğim türlerden de biridir.
Sevgili katmer cevabınız için teşekkür ederim menekşemin adını öğrenmiş oldum şu anda beş minik saksı trail,im var..;)
Sevgili ahmeter'in gönderdiği sphagnum yosununu bugün aldım. Yanında minik Kalp Kalbe Karşı tohum ve çeliği ile . Çok, çok teşekkür ediyorum.
Daha önce bir kez klubnika'dan , bir kez de yurtdışından getiren bir arkadaşımdan sphagnum yosunu edinmiştim ancak tamamen kurutulmuştu.
Yeni gelen ise neredeyse canlı yosun ve çok sağlıklı. Çıplak elle temas ciddi sağlık problemleri oluşturabileceği için henüz paketi açmadım.
ahmeter'e sevgi ve saygılarımla...
262879
262880
Sayın maki01,spagnumu nerede kullanacaksınız?
Çok kısıtlı miktarlarda bulunabildiği için öncelikle köksüz ayrılan menekşe yavrularında ve kök çürümesi nedeniyle taç kesim yaptığım menekşelerde sevgili sema62.
Son olarak bir minyatürüm dikkatli davranmam rağmen kök çürümesi oldu. Yavru minicik, siyahlaşan her noktayı kesmem mümkün değil. Belki kurtarabilirim diye az da olsa çürümüş bölgesi bulunan bir yere kadar taç kesim yaptım ve sfagnum yosununa diktim. Spagnum yosununun bakteri ve mantar oluşumuna asidik yapısı nedeniyle engel olduğunu biliyorum. Buna güvenerek uygulamayı yaptım. Yavru hala sağlıklı ve köklenmeye başlamış.
Bu uygulamam da kök çürümesi için onaylı ve genel olarak önerilen bir uygulama değil. Bilgimi şansla birleştirmeye çalıştım, şimdilik iyi gidiyor :)
Aslında sfagnum yosunu sınırsız temin edilebilse tüm menekşelerin saksı harcında kullanılabilir. Malesef zor bulunan ve temini sfagnum torfuna göre daha pahalı olan bir malzeme.
Menekşelerim salonda ve ısı 16 derece. Şeffaf bardakta yetiştirdiğim menekşeleri 3 gün durup 4.gün suluyorum. Bir kaseye suyu dolduruyorum bardağı daldırarak yarısına kadar su çekmesini bekleyip hemen çıkarıyorum.(15 saniye bile sürmüyor) Eğer su içinde uzun süre bekletip istediği kadar su çeksin dersem, toprak çok geç kuruduğu için kök çürüğü ile karşılaşıyorum. Hele yazın bolca su çektirirsem bütün menekşeler bana veda ediyor.
Yaklaşık 20 cm yükseklikteki normal saksılarda sadece toprağın üst kısmının kurumasını dikkate alır ve sularsam yine sorun oluyor. Parmağımı en az 3-4 cm derinlere yerleştiripıslaklığını kontrol ediyor ve ihtiyaçsa suluyorum. Köklere zarar vereceğimden endişe ettiğim zaman dikkatli davranıyorum. Bazen sadece tabağına su veriyor bazen de üstten suluyorum.
Sulamada en önemli faktör bence toprağın cinsi ve içeriği. Şu ara farklı toprak karışımları deniyorum. Hepsi aynı boyutta saksılar olmasına rağmen hepsinin su isteği farklı...
Sevgili fahriyee,
Toprak harcın ağırlıklı olarak torftan oluşuyorsa yarısına kadar su çekmesini beklemen doğru bir uygulama olabilir. Uzun süredir menekşe yetiştirdiğin için kendi yöntemlerinde ustalaştığını kabul etmek gerekir ancak sulama ya da su alması için gereken süre toprak karışımına, bitkinin bulunduğu ortama göre farklılık gösterecektir.
Toprağı 3-4 santim derinliğe kadar parmakla kontrol ettiğini yazmışsın. Bu biraz saksılarının büyük olduğunu düşündürdü bana. Benim saksılarda toprak yüksekliği 6-7 cm, yani 3-4 cm' i kontrol etmeye çalışmam mümkün değil. Ancak 1-1.5 derinliğe bakabiliyorum.
Bol çiçekli menekşeler :)
Sayın maki 01.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Kök çürüğü olan spagnum yosununa diktiğiniz menekşeyi görüntüleyebilirmisiniz?
Kök çürümesi nedeniye sphagnum yosunda köklendirmeye çalıştığım minyatür yavru menekşem, kök çürümesini yense de sürekli kurcaladığımiçin ölecek :p
Görüntü kalitesi için kusura bakmayın, bu saatte ancak bu kadar çekebildim.
İkinci fotoda gövdede kök çürümesinin neden olduğu siyahlıkları net olmasa görülebilir. Ortadaki beyaz çizgi yeni gelişen kök :)
262919
262920
bunlar benim canlarım
menekşelerime özenle bakarım
özellikle yağmur suyuna bayılıyorlar
Selamlar arkadaşlar
bende aranıza yeni katıldım menekşeleri severdim ama bu sıralar ayrı bi sardı .. Ve bende arkadaşımızın dediği gibi dün toprak almak için gittiğim çiçekçide kenarda bozulmuş 6 saksı afrika menekşesini kurtarabilirmiyim acaba diye talip olduğumu söyledim. Ciçekçimde sağolsun bi ücret talep etmedi biz atacaktık zaten dedi ve onları sağlam olanlarından daha mutlu olarak evime götürdüm. Suladım budadım ve sabah hepsi dipdiri karşımdaydı çok mutlu oldummm.... Şimdi tek isteğim kendi diktiğim yapraklardan yavrular almak umutla bekliyorum... Bol çiçekli günler.......
Maki01 yosunun hayırlı olsun ..
ben Aydında yaşıyorum ama hiç böyle bişi görmedim çiçekçimde nasıl temin edebilirim .. bulmak çokmu zorr yardımlarını bekliyorum
fahriyee
07-01-2012, 13:27
Sevgili maki01,
Sizin de bahsetmiş olduğunuz gibi klasik siyah ve kahve saksıların yüksekliği 7-8 cm arasında değişkenlik gösteriyor. Elbette ki bu durumdaki saksılarda 3-4 cm derinliğe parmağımızı daldırmaya çalışmak akıllıca olmaz. Benim menekşelerin 100-150 kadarı şeffaf bardakta, en fazla 10-12 yetişkin menekşem de büyük saksılarda.
Saksı yüksekliğinin 20cm kadar olduğunu yazdım ama siz galiba görmediniz. Ayrıca sulamadaki en önemli faktörün toprağın cins ve içeriği olduğunu belirttim. Dolayısıyla sulama süresi ve aralığının bu durumda değişkenlik göstereceği aşikar.
Her zaman belirttiğim gibi tekrar söylemeliyim ki; sadece menekşe yetiştirmede kendi yaptıklarımı paylaşıyorum ve bunlar benim deneme yanılma ile ulaştığım tecrübelerdir.
Toprak ve çiçeklerle uğraşmak benim en çok zevk aldığım konular. Ayrıca her gün menekşeseverler ne paylaşmış diye bakmak ne güzel. İyi ki varsınız...
arkadaşlar sarı renkli menekşe varmıdır sizce
Batuhan Yılmaz
07-01-2012, 15:13
Merhaba arkadaşlar Benim Canım gibi sevdiğim menekşemin durumu neden bukadar kötü hep yaprak çıkartıyor evde az ışık giriyor ondanmı besin almayı düşünüyorum ve ya artık onu sulayacağım zaman muhabbet kuşu pisliği vereceğim küpe çiçeklerine gerçekten mütiş faydası dokundu işte fotoğraflar.
http://www.akvaryum.com/yarisma/resimler/canlarım (1)_720409.jpg
http://www.akvaryum.com/yarisma/kresimler/canlarım (2)_70004.jpg
http://www.akvaryum.com/yarisma/dresimler/canlarım (3)_298092.jpg
http://www.akvaryum.com/yarisma/resimler/canlarım (4)_53082.jpg
http://www.akvaryum.com/yarisma/kresimler/canlarım (5)_436962.jpg
arkadaşlar sarı renkli menekşe varmıdır sizce
Sayın EVİM,
Net sarı olmasa da sarıya yakın renkte bende var. Fakat daha açmadığı için fotograf eklemedim.
menekşecibaba
07-01-2012, 16:56
Bende de var bendede var ...:) ..;)
menekşecibaba
07-01-2012, 17:01
Sevgili ba-tuhan güneş girmeyen evdee çiçek açmaz :) Menekşenin en önemli ihtiyaçlarından biriside güneş veya onun yerini tutabilecek suni ışıktır günde 15 saat ten az ışık gören menekşeler sağlıklı büyümez..
Evet aynen katılıyorum kuş gübresi çok kuvvetlidir menekşelerinizi yakar..
acemifüsun
07-01-2012, 17:13
muhabbet kuşu pisliği vereceğim küpe çiçeklerine gerçekten mütiş faydası dokundu işte fotoğraflar.
http://www.akvaryum.com/yarisma/resimler/canlarım (1)_720409.jpg
http://www.akvaryum.com/yarisma/kresimler/canlarım (2)_70004.jpg
http://www.akvaryum.com/yarisma/dresimler/canlarım (3)_298092.jpg
http://www.akvaryum.com/yarisma/resimler/canlarım (4)_53082.jpg
http://www.akvaryum.com/yarisma/kresimler/canlarım (5)_436962.jpg
Ustaların yanında akıl vermek bana düşmez ama küpelerle, menekşeler çok farklı bitkilerdir ve çok hassaslardır, kuş pisliği ile bu yavruları öldürebilirsiniz. Bizler menekşelere Çiçek Çoşturanın A. Menekşeleri için üretilmiş besininden(ben 1lt suya 1çay kaşığı miktarında karıştırıp) veriyoruz:)
Sevgili acemifüsun çok haklı, menekşeler oldukça hassas bitkiler. Kuş gübresi kuvvetli gelebilir ve menekşelerinizi yakabilir. Çiçekçilerden kolaylıkla elde edebileceğiniz bitki besinlerini kullanabilirsiniz...
ben bir türlü bulamadım sarı renkli bakmadığım çicekçi kalmadı
hatta izmirde bile aradım ama yok yani
Sevgili EVİM, ben yurtdışından yaprak olarak getirttim ve ürettim. Çiçekçilerde bulmanız mümkün değil..
sevgili katmer bu duruma çok üzüldüm
bende deliler gibi sarı renkli aradım
ama bulamamıştım senin menekşen açtımı peki
çok görmek istiyorum
sarı renkli menekşe
menekşecibaba peki siz nasıl
nerden bularak yetiştirdiniz sarı renkli menekşeyi
menekşecibaba
07-01-2012, 19:15
menekşecibaba peki siz nasıl
nerden bularak yetiştirdiniz sarı renkli menekşeyi
İlk vahşi Afrika menekşe keşifinden yaklaşık 110 yıl geçti . Renkler içinde pek çok tonları ile Afrika menekşeleri içinde inanılmaz geniş bir renk seçimi oluştu. Dahası, beyaz kenarları, renkli kenarlar, noktalar ve çizgiler, farklı renkler ve tonlar ile değişik varyasyon oluştu.Beyaz, pembe ve krem yaprak tonları da çeşitliliği arttırdı. Karakteristik mavi çiçekler, yeşil yaprakları olan yabani türlerin den çok farklı türler oluştu.
Ama sarı renk tonlarına son senelerde ulaşılabildi.Bende yurtdışından özel olarak getirttim 2 fide oldu bende heyecanla açmasını bekliyorum ama daha var acınca sizlerle paylaşırım.Yurtdışında bile bulunması çok zor bir çeşit 2011 de piyasaya çıktı.
Henüz yavru.. Açar açmaz ekleyeceğim zaten..
Keşke çürük yerlerini iyice temizleseydiniz.Nasıl olsa kök atmaya başlamış.Sayın maki01.
Sevgili sema62,
Kesebildiğim kadar kestim, daha da kessem geriye menekşe kalmayacaktı :)
Sevgili maki01,
Sizin de bahsetmiş olduğunuz gibi klasik siyah ve kahve saksıların yüksekliği 7-8 cm arasında değişkenlik gösteriyor. Elbette ki bu durumdaki saksılarda 3-4 cm derinliğe parmağımızı daldırmaya çalışmak akıllıca olmaz. Benim menekşelerin 100-150 kadarı şeffaf bardakta, en fazla 10-12 yetişkin menekşem de büyük saksılarda.
Saksı yüksekliğinin 20cm kadar olduğunu yazdım ama siz galiba görmediniz. Ayrıca sulamadaki en önemli faktörün toprağın cins ve içeriği olduğunu belirttim. Dolayısıyla sulama süresi ve aralığının bu durumda değişkenlik göstereceği aşikar.
Her zaman belirttiğim gibi tekrar söylemeliyim ki; sadece menekşe yetiştirmede kendi yaptıklarımı paylaşıyorum ve bunlar benim deneme yanılma ile ulaştığım tecrübelerdir.
Toprak ve çiçeklerle uğraşmak benim en çok zevk aldığım konular. Ayrıca her gün menekşeseverler ne paylaşmış diye bakmak ne güzel. İyi ki varsınız...
Özür dilerim , ilk okuduğumda saksı yüksekliğini yazdığınızı görmemişim. Burada bulunma nedenimiz hep aynı sevgili fahriyee. Bilgi, sorun ve deneyimlerimizi paylaşmak, fotoğraflarla da bunları süslemek.
Farklı bir yaklaşım içinde olduğunuzu hiç düşünmedim ya da yazmadım.
Paylaşımlarınız için tekrar teşekkürler...
fahriyee
08-01-2012, 01:18
Birbirimizi yanlış anlamamak adına açıklama yaparız bazen. Benim de amacım buydu Sevgili maki. Menekşe ailesinin fertlerine farklı yaklaşımda olmam mümkün mü?(Boş kaldığı zaman arkadaşlarını arayıp onlarla sohbet etmek yerine, buradaki menekşe fotoğraflarına bakarak mutlu olan bir menekşe delisi olduğumu düşünüyorum)
Ben de sizlere teşekkür ediyorum...
Havaların uzun süredir kapalı olması ve yapay ışık konusunda da deneyim kazanabilmek için çözüm ve bilgi arayışı içinde idim. Ağrlıklı olarak en çok yararlandığım dökümanın çevirisini yaparak başlığa ekledim. İlgilenen arkadaşlar aşağıdaki linke tıklayabilir :)
Menekşeler için yapay aydınlatma (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23520.htm#post897031)
1980 Afrika menekşesi
Abone olduğum meçmuadan 3 alıntı
Benim kuzumdan yeni güzellikler. ;) Bu hafta hiç ilgilenemedim ama bana aldırmadan açmaya koyulmuş.:)
Menekşeleriniz çok güzeller , benim menekşelerimde dış yapraklarda sararma var neden acaba ? Yardımcı olabilir misiniz?
fahriyee
10-01-2012, 12:36
Elinize sağlık Sevgili EVİM, yoğurt kovasında bile coştuklarına göre sizi çok seviyor menekşeleriniz. Ben üstten suladığınızı tahmin ettim, yine de sulamayı nasıl yaptığınızı ve besin kullanıp kullanmadığınızı merak ettim doğrusu...
özel bir besin kullanmıyorum
sulamayı ise şöyle yapıyorum dışarıya bir masanın üzerine çıkarıyorum ve hortum yardımıyla hem yıkıyorum hem suluyorum
herkez yapraklara su deymemesi gerektiğini söylüyor ama ben böyle suluyorum
ve çok güzel oluyorlar
çiçeksever
10-01-2012, 14:41
Haftasonu Koçtaşta dayanamayarak aldığım menekşeler.1.saksıda tek kökte 2 ayrı renk çiçek açmıştı.
çiçeksever
10-01-2012, 14:46
Bunlardan evden çiçekte olanlar.
Mirbe'cim bence kök çürümesi gibi görünüyor. Hemen saksıdan çıkar ve kökleri kontrol et. Çürüme olusan yerleri iyice temizle...
Evet doktorum teşhis doğru temizledim temizlerken de eppey yaprak gitti kaldı mı kuş kadar aldım ufacık bardağa dinleniyorlar...
Dikkat ettim de köklerini ayırdıklarım vardı onlarda oluşmuş..
temhem3891
10-01-2012, 15:26
sayın evin menekşeleriniz maşaallah çok şağlıklı. onlara nasıl baktığınızı bize söylerseniz bizde bilgilerinizden faydalanabiliriz. menekşeleri ne zaman suluyorsunuz.
çiçeksever
10-01-2012, 15:54
1980 Afrika menekşesi
Abone olduğum meçmuadan 3 alıntı
Derginin ismini alabilirmiyiz.
ben menekşelerime özel birşey yapmıyorum yazları her hafta sularım kışın ise 2 ayda bir suluyorum
ben menekşelere çok özen gösteriyorum
şuanda 100 saksı menekşem var
devamlı ayırıyorum
vede arkadaşlarımada çok verdim
ama artık ayırmayı bıraktım
her renk var
sadece sarıyı bulamadım onuda bulmayı hedefliyorum
pelermin
10-01-2012, 23:17
sayın evim hoşgeldiniz :)
sarı benim de en çok istediğim 3 renkten biriydi, bir tane edindim ama henüz tomurcuk bile vermedi. kırmızı ve yeşil diğer ikisi :))
hoşbulduk pelermin sarı renkli menekşeyi nerden edindiniz
ben bir türlü bulamıyorum
aydında çicekçi arkadaşım var onada haber gönderdim ama oda bulamadı
menekse sever
11-01-2012, 20:35
Yeni yıla merhaba diyen kızlarım.:p:D
menekse sever
11-01-2012, 20:36
devamı
menekse sever
11-01-2012, 20:40
;)Sadece yaprak olanın yapraklarının rengi çok açıldı adeta sarıya döndü. Bir kaç tane daha tomurcukta olanda var. Onları bekleyemedim. Güzellerimi sizlerinde görmesini istedim:p:p:p:p:D
Rana+miraç
11-01-2012, 23:44
Merhaba. Uzun süredir sizleri sessizce izliyordum. Geçen sene yapı marketten aldığım üç saksı menekşe ile bende bu sevdaya dahil oldum. Menekşe bakımını öğrenebilmek için araştırma yaparken siteyi buldum. Sizleri bayramlıklarını giymiş güzel kızlarımla tanıştırmak istedim. Selamlarımla...
ilksenozturk
12-01-2012, 08:02
afrika menekşesini o kadar sevmeme rağmen bir türlü beceremiyorum :(
şuan iki saksımın birinin çiçekleri geçti ve kötüleşmeye başladı. yaprakları kıvrılıp kıvrılıp düşüyor :( nemli olabileceği bir yerde yaşatıyorum ama kış nedeni ile istediği kadar ışık alamıyor.
çok üzülüyorum o haline...
Sevgili ilksenozturk,
Sorun sadece yetersiz ışık olmayabilir. Kıvrılıp düşen yaprak saplarının ucu kahverengileşmiş ise akla ilk gelen hastalık kök çürümesi olmalı. Bu mesajı (http://www.agaclar.net/forum/886123-post293.htm) okumanızı öneririm.
Işık yetersizliği havanın genellikle kapalı olduğu kış günlerinde genel bir sorun. Menekşeler için yapay aydınlatma (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23520.htm) başlığında çözüm arayışları içindeyiz.
Sevgiler
diver_bird
12-01-2012, 16:31
Merhaba Sevgili Rana+Miraç hoşgeldiniz
İkinci resimdeki menekşeniz çok güzel duruyor kadife gibi.
Bende Kadife bulduğumda alıcam.
Ben seni seviyorum
Sayın ahmeter,
Güzel menekşeniz banyomu yaptı?Birde toprak harcınızda perlit gözükmüyor.Ne tür bir toprakta yetiştiriyorsunuz?
Rana+miraç
12-01-2012, 19:31
Merhaba Sevgili Rana+Miraç hoşgeldiniz
İkinci resimdeki menekşeniz çok güzel duruyor kadife gibi.
Bende Kadife bulduğumda alıcam.
Teşekkür ederim.Gerçekten kadife gibi harika.Yanlız çiçek sapları çok kısa tomurcuklar zorlukla büyüyorlar yaprakların arasından.Güneş ışığı mı az geliyor diye düşünüyorum ama diğer menekşelerde aynı yerde onların çiçek sapları uzun.
Rana+miraç
12-01-2012, 19:39
Sayın Rana+Miraç,
Sitemize ve başlığımıza hoşgeldiniz. Güzel, sağlıklı ve bakımlı menekşeleriniz için kutlarım.
Teşekkür ederim.Sizlerden öğreneceğim çok şey var.Evimin terasında acemi bir menekşe çelikten üretim çiftliği (!) kurdum.Her gün uzun uzun hangi yaprak önce yavrulayacak diye merakla bekliyorum.Bazı menekşe çeşitlerinin yaprakları çok kolay kökleniyor bazısında ise aylardır kıpırtı yok.Menekşeler için satılan sıvı besinleri az miktar sulamada kullansam faydası olur mu bilmiyorum.
Manolya_
12-01-2012, 19:59
Aman ne güzel,
Aramıza yeni yeni menekşeseven arkadaşlarımız katılmışlar. Çok sevindim
Her birinize ayrı ayrı hoş geldiniz diyorum.
Sayın Rana + Miraç şunu yazmış;
Evimin terasında acemi bir menekşe çelikten üretim çiftliği (!) kurdum.
Hep böyle başlar bu bitki çiçek ve doğa hayranlıgı. Sonrada tutkuya dönüşür değil mi.
Ben tutkuların en güzeli diyorum buna.
Tekrar hepiniz hoş geldiniz.Bol çiçekli günler diliyorum.
Selam ve sevgilerimle
Asu
Sayın ahmeter,
Güzel menekşeniz banyomu yaptı?Birde toprak harcınızda perlit gözükmüyor.Ne tür bir toprakta yetiştiriyorsunuz?
Sayın Sema 62
Dikkatli baktığınızdan bravo Bu şekilde ıslak çekmek görüntü olarak hoşuma gidiyor
Kullandığım toprak meşe ormanının yaprak çürüntüsü özel getirtiyorum
Kolay gelsin
diver_bird
12-01-2012, 21:13
Sayın Rana+Mirac
İkinci çektiğiniz de ayrı güzel parlıyor. Belki saplarının kısa olması cinsinden olabilir mi acaba?
O cinsden olanlar varsa sana cevap verebilirler.
Öyle olunca da doğal olarak çiçekler tam anlamıyla kendini gösteremiyor.
diver_bird
12-01-2012, 21:15
afrika menekşesini o kadar sevmeme rağmen bir türlü beceremiyorum :(
şuan iki saksımın birinin çiçekleri geçti ve kötüleşmeye başladı. yaprakları kıvrılıp kıvrılıp düşüyor :( nemli olabileceği bir yerde yaşatıyorum ama kış nedeni ile istediği kadar ışık alamıyor.
çok üzülüyorum o haline...
Fazla sulamış olabilirsiniz, **** kalorifere yakın bir yerde mi.
Toprağını değiştirebilirsiniz
Diatomitte ikinci kez çiçeklenen Biricik'im :)
loveflower
12-01-2012, 21:55
Sevgili katmer,
Uzun bir aradan sonra nihayet menekşelerini görebildik. İlk fotoğrafındaki menekşen çok çok güzel. Yedeklemeyi unutma lütfen, kaybedilmemesi gereken bir tür... Diğerleri de çok güzel ancak 1 numara bir başka güzel :)
Hepsi çok güzel ama sevgili maki01 gibi ben de 1 umaraya hayran kaldım.
Sevgili maki01 Kasımda yapraklarını bir restauranttan alıp diktiğim menekşelerimin 2 tanesi yavruladı:)
Fotoğraflarını hafta sonu yükleyeceğim. Çok mutlu oldum çok.
Sevgili Fatih, kutluyorum.
Topraksız ortama da aynı fotoğrafları ekler misin lütfen?
Sevgili Rana+Miraç,
Menekşelerin çiçek sapları türlerine göre farklı uzunlukta olabiliyor.
Aman Tanrım şu güzelliklere bak. Sayın Fatih sayenizde gidip bir macro lens alacağım bu gidişle. Muhteşem.
Bu da bana gelen güzel prenses. Şimdilik ofisimde, çünkü geldiği gün müthiş bir kar yağdı eve götürürken bitki şoka girer diye götüremedim. Umarım bol bol açar. :)
ilksenozturk
13-01-2012, 09:14
teşekkür ederim sevgili maki01,
haklısınız, bitkim kök çürümesinin üstesinden gelmeye çalışıyor, çiçeklerinin geçmesinin ardından toprağını değiştirdiğimde farkettim bu durumu, şuan yeni toprağına alışmasını,kendini toparlamasını bekliyorum. kendisi bana yeni geldi zaten. tanıyoruz şuan birbirimizi. umarım atlatır.
merhaba,
bunlarda benim menekşelerim
bunlar da devamı ama bu çiçek açmadı açınca hangi renk olacak çok merak ediyorum
fahriyee
13-01-2012, 11:38
Sayın Rana+Mirac
İkinci çektiğiniz de ayrı güzel parlıyor. Belki saplarının kısa olması cinsinden olabilir mi acaba?
O cinsden olanlar varsa sana cevap verebilirler.
Öyle olunca da doğal olarak çiçekler tam anlamıyla kendini gösteremiyor.
Yaprak ve çiçek saplarının uzunluğu Sevgili maki arkadaşımın belirttiği gibi türüne göre farklılık gösterebiliyor. Bulunduğu ortamın ısı ve ışık durumunun da etkili olduğunu biliyoruz zaten. Çiçek sapının kısa olması durumunda menekşe daha bir güzel görünüyor bence.
Ayrıca aynı tür menekşe; yayvan saksıda farklı, klasik görünümlü saksıda farklı gelişim gösteriyor. Bunun bilimsel gerçekliği var mıdır yoksa bana mı öyle geliyor?!
Sevgili fahriyee,
Menekşe saksılarında görünüm daha düzenli oluyor sanki. Kendimce yaptığım yorum, saksı çapının geniş olması yapraklara destek görevini de üstleniyor ve bitki formu genel olarak daha estetik duruyor. Bunlar sadece kişisel yorumum.
Özellikle yetişkin boya gelen menekşelerimde pet bardak ya da klasik saksılar sıkıntı yaratmaya başladı. Standart hibrit menekşelerin yaprakları çok iri olabiliyor. Dış sıra saksı kenarından destek alırsa gelişim daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. Yayvan menekşe saksılarını bitki büyüklüğüne göre toprakla tam doldurmadan kullanmayı düşünüyorum.
Bugünlerde ilk çiçeklerini açan menekşelerim .
EK-Golubaja Laguna
263945
LE-Zelenaja Roza
263946
EK-Saharnaja Roza
263947
LE-Ogni Teatre
263948
İsimsiz chimeram :)
263949
Yurtdışında menekşe yapraklarına destek olması için "ring" denilen plastik halkalar satılıyor. Ulaşmak hem zor hem de maliyetli.
Avrupa Afrika Menekşesi Topluluğu'dan (http://forum.african-violet.eu/index.php?sid=d19bec36249b979f1add01c2d0b19d24) Valkiria'nın görsellerle paylaştı plastik kapaklarla halka uygulaması çok güzel bir çözüm olabilir.
263950
263951
sinan yavuzz
13-01-2012, 16:23
bu menekşemi yaklaşık bi 3 ay önce bir avmden aldım şimdi size bi kaç sorum olcak
menekşemin toprağı suyu hiç emmiyor direkmen tabağına süzüyor neden olabilir ?
toprağın ömrünü yitirdiğini düşünerek saksısını değiştirmeyi düşünüyom ama mevsimi değilde kurur diye korkuyorum sizce napmalıyım bilgilendirirseniz sevinirim :o
Manolya_
13-01-2012, 16:29
Diatomitte ikinci kez çiçeklenen Biricik'im
Sevgili Fatih,
Maşallah ellerine sağlık. Görntü sağlıklı ve harika.
Ben bir türlü Diatomitte köklendirme ve bitki yetiştirmede başarılı olamıyorum:(
Belkide sabırsızım, bilemiyorum. Köklendirmede tahmini süre ne kadar . Bilgi verebilirmisin rica etsem.
Selam ve teşekkürlerimle
Super bir sonuç aldım
Sayın ahmeter,
Gerçektende sonuç süper, tebrikler.
Sanırım köklendirmede en kesin ve garanti bir yöntem.
Sadece zehirli olması ürkütüyor beni.
Bu konuda yorumunuz nedir, bize neler söyleyebilirsiniz. Uygulama konusundaki bilgilerinizi bizimle paylaşırsanız sevinirim.
Saygılarımla..
bunlar da devamı ama bu çiçek açmadı açınca hangi renk olacak çok merak ediyorum
Sevgili şewwal Hanım,
Menekşeleriniz cok güzel ve sağlıklı, maşallah güzel bir renk cümbüşü.
Ellerinize sağlık. Harika bir görsellik sunmuşsunuz. Teşekkürler.
Selamlar
Asu
acemifüsun
13-01-2012, 16:50
bu menekşemi yaklaşık bi 3 ay önce bir avmden aldım şimdi size bi kaç sorum olcak
menekşemin toprağı suyu hiç emmiyor direkmen tabağına süzüyor neden olabilir ?
toprağın ömrünü yitirdiğini düşünerek saksısını değiştirmeyi düşünüyom ama mevsimi değilde kurur diye korkuyorum sizce napmalıyım bilgilendirirseniz sevinirim :o
Menekşeniz sadece torfa dikilmiş, torfun suyunu kaçırdığınız için, üstten su verdiğiniz zaman su olduğu gibi alttan akar gider, torf su tutmaz. İsterseniz menekşenizi bizim kullandığımız yeni toprak karışımınına(torf, perlit, vermikulit) alın, orada daha sağlıklı gelişir. Mevsim içeride olduğı için uygundur.
sinan yavuzz
13-01-2012, 17:38
Menekşeniz sadece torfa dikilmiş, torfun suyunu kaçırdığınız için, üstten su verdiğiniz zaman su olduğu gibi alttan akar gider, torf su tutmaz. İsterseniz menekşenizi bizim kullandığımız yeni toprak karışımınına(torf, perlit, vermikulit) alın, orada daha sağlıklı gelişir. Mevsim içeride olduğı için uygundur.
bilgileriniz için teşekkür ederim yarın değiştireyim madem saksısını sulama zamanıda gelmişti tam isabet oldu :p ben zaten ektiğim hiçbir çiçekte sadece torf kullanmam torfla gübreli toprağı karıştırıp ekiyorum daha iyi sonuç elde ediyorum
Rana+miraç
13-01-2012, 19:09
Yaprak çeliğinden diktiğim beyaz renkli menekşem yavrularını yaprak ile sapının birleştiği yerde kendiliğinden oluşmuş küçük yarıkların kenarından verdi.Tarifimi anlatamamış olabilirim fotoğrafta görünüyor biraz. Bu haldemi bırakayım büyüsün yoksa yavruları ayırıp toprağa mı diksem?
Sayın rana miraç bu halde büyümesine izin verin bence. Daha pek küçükler.
Sayın sinanyavuzz torfa dikili ve torf kurumuş. Saksı kenarlarından ayrılmış kaskatı ortaya toplanır su emmez. Çay kaşığıyla yumuşak hareketlerle toprağı gevşetebilir misiniz bilmiyorum. Ben daha önce denemiş toprağı biraz açabilmiştim, suya biraz yumuşattım.. Ama ileri derecede kurumuşsa bir şey yapılamaz sanırsam, toprak değişimi gerekir..
menekşecibaba
14-01-2012, 08:57
Günaydın yurdumun güzel insanları..:) Eski dostlarımızda gelmiş hoşgeldiniz.
Maki01 çiçeklerin harika , ellerine sağlık.
Rana+miraç yaprak çeliğinden çıkan yavrular harika ender görülen olaylardan ama onları köklendirmesi çok zor oluyor.SerDag ın dediği gibi bekle derim bende.
Bunlar da benden..beğeninize sunuyorum.Buyrun podyuma...:)
1-Chimera
2-Halo’s Aglitter USA
3-Halo’s Aglitter USA
4-Pink Roccoco
5-Pink Roccoco
menekşecibaba
14-01-2012, 09:03
devam.....
1-(avatarımdaki)Chimera Tineke (Humako)
2-Tineke (Humako)
3-Tineke (Humako)
4-Chimera Humako Sharon
5-Chimera Vivtorian Ribbons
fahriyee
14-01-2012, 10:35
Evet Sevgili maki, yayvan saksıları ben de seviyorum. Ayrıca plastik tabaklardan yapılan destek de çok hoşuma gitti yarın denerim inşallah. Fotoğraflar muhteşem, ellerine sağlık. Hepsi birbirinden güzel ama 'saharnaja roza'yı prenses yaptım haberin ola...
yasemiiiin
14-01-2012, 11:27
Ben yeni üye oldum siteye ve menekşelerimi bi türlü istediğim gibi yetiştiremiyorum. Sobalı evde yaşadıgımıız için ısı degişimi yaşaya biliyorlar. Topragına ne tür katkılar yapabilirim sizlerden ricam bana yardım edebilirseniz sevinirim:(
yasemiiiin
14-01-2012, 11:29
Artık ben de güzel çiçekler yetiştirmek istiyorum ve bu konuda çok sıkıntı yaşıyorum, lütfen degerli bilgilerinizi benle paylaşırsanız sevinirim.
yasemiiiin
14-01-2012, 11:31
devam.....
1-(avatarımdaki)Chimera Tineke (Humako)
2-Tineke (Humako)
3-Tineke (Humako)
4-Chimera Humako Sharon
5-Chimera Vivtorian Ribbons
çok güzel çiçeklerin var inşallah bende böyle güzel menekşelere sahip olabilirim
fahriyee
14-01-2012, 12:14
Merhabalar menekşecibaba, ellerinize sağlık. Mankenlerinizi öyle bezemişsiniz ki göz kamaştırıyorlar. Bizler bir tane de chimeramız olsa derken siz kolleksiyonunu sergiliyorsunuz, ne diyelim? Darısı başımıza.
En çok Halo's Aglitter'ı beğendim, hatta bu isim bana hiç yabancı gelmiyor. Galiba Katmerciğim göndermişti. Ama yaşayanlar arasında mı maziye mi karıştı bilemiyorum...
Menekşe fotoğraflarınıza hayranlıkla bakıyorum, tebrik ediyorum sizi...
menekşecibaba
14-01-2012, 12:33
Çok sagolun arkadaşlar demek mankenlerimi beğendiniz , darısı başınıza.. Şu an 10 çeşit chimeram oldu , üretimdeler.Chimeralara karşı özel bir ilgim var.Fahriye Hanım , Yasemin Hanım teşekkür ederim.
Sevgili yasemiin, sitemize ve menekşe başlığımıza hoş geldin :)
Forum Kullanma Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm) ve FORUM KULLANMA KILAVUZU (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/) başlıklarımızı ziyaret edersen, forumdan etkili bir şekilde faydalanabilirsin.
Afrika Menekşesi başlığımıza gelen mesaj sayısı fazla olması nedeni ile bilgilere erişmek sıkıntılı olabiliyor. Bu nedenle Afrika Menekşesi için özel bir ana bölüm oluşturularak konular alt başlıklara bölündü. Afrika Menekşesi Saksı Harcı ( Toprağı) için başlık şu ana kadar açılmamıştı. Sorun, iyi bir hatırlatma oldu benim için ,teşekür ediyorum.
Afrika Menekşesi ( Ana Başlık) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
Ben yeni üye oldum siteye ve menekşelerimi bi türlü istediğim gibi yetiştiremiyorum. Sobalı evde yaşadıgımıız için ısı degişimi yaşaya biliyorlar. Topragına ne tür katkılar yapabilirim sizlerden ricam bana yardım edebilirseniz sevinirim:(
Afrika Menekşesi Saksı Harcı (Toprağı ) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/25996.htm#post899414) başlığını açarak, kısa bir giriş mesajı yazdım. Toprakla ilgili paylaşımlarımıza bu başlıktan devam edilmesini rica ediyorum.
Sevgili menekşecibaba, görsel show için çok teşekkürler, chimeralarınızın hepsi birbirinden güzel.
Özellikle hem alacalı ( picasso ) hem de chimera olan menekşenizi aralarında göremedim, umarım sağlıklıdır :)
menekşecibaba
14-01-2012, 14:45
Sevgili menekşecibaba, görsel show için çok teşekkürler, chimeralarınızın hepsi birbirinden güzel.
Özellikle hem alacalı ( picasso ) hem de chimera olan menekşenizi aralarında göremedim, umarım sağlıklıdır :)
Esas iltifatlarınız için ben teşekkür ediyorum.Merak etmeyin o duruyor şok sağlıklı , dinlenmeye geçti biraz daha gelişmesini bekliyorum ayırmak için.Daha önce resmini paylaştığım için burada yok bunlar yeni açanlar.Sizin mankenlerde harika...:)
Sevgili sema62 ve menekşecibaba,
Toprak karışımları ile ilgili mesajlarınızı ilgili başlığa taşıdım. Tıklayabilirsiniz :)
Afrika Menekşesi Saksı Harcı (Toprağı ) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/25996.htm#post899414)
temhem3891
16-01-2012, 13:56
geçen gün bereket tv de bahçıvanın elinden proğramını izlerken çelikten bitki çoğaltırken çeliklerin ucunu çürümesin diye odun kömürünün tozuna batırıp toprağa öyle dikildi acaba bu yöntem menekşe yapraklarında da işe yarar mı
Sayın temhem3891,
Kömür tozunu menekşe çeliklerinde de kullanabilirsiniz. Denediğim çeliklerde çok olumlu bir etki gözlemlemesem de bakteri ve mantar önlemede etkili olduğunu düşünüyorum.
arkadaşlar menekşelerle ilgili yeni bir şey öğrendim sizlerlede paylaşmak istedim ebruli menekşe için iki ayrı renk menekşe yaprağını uzunlamasına ortadan kesiyoruz (sap kısmını) kesilen parçalar atılıyor sonra karşılıklı birbirine yapıştırıyoruz suları birbirine geçecek şekilde yani tamamlıyoruz en alt kısmından pamuklu iple bağlanıyor çok sıkmadan ve toprağa dikiliyor.
ben henüz deneyemedim elimdeki renkler aynı olduğu için farklı bir renk alıp hemen deneyeceğim.
fahriyee
16-01-2012, 17:22
arkadaşlar menekşelerle ilgili yeni bir şey öğrendim sizlerlede paylaşmak istedim ebruli menekşe için iki ayrı renk menekşe yaprağını uzunlamasına ortadan kesiyoruz (sap kısmını) kesilen parçalar atılıyor sonra karşılıklı birbirine yapıştırıyoruz suları birbirine geçecek şekilde yani tamamlıyoruz en alt kısmından pamuklu iple bağlanıyor çok sıkmadan ve toprağa dikiliyor.
ben henüz deneyemedim elimdeki renkler aynı olduğu için farklı bir renk alıp hemen deneyeceğim.
Belli bir süre geçtikten sonra o kökler çürüyor, ve emeğiniz boşa gidiyor.
Ben de bu yöntemi çoook önce okumuştum ve değişik renkler elde etmek hayali ile birçok yaprağı heba etmiştim.
Deneyip te başarılı olanlar vardır belki ama ben bu yöntemi artık denemem bile, siz de dikkat edin derim...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.