PDA

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

maki01
03-01-2011, 14:44
Sayın a1919,

AVSA (http://www.avsa.org/) gibi iyi bilinen Afrika Menekşesi sitelerinde, her 6 ayda bir toprak değişimi önerilmektedir. Sayın Faruk'un neye göre saksı değiştirmeye gerek olmadığını söylediğini anlamış değilim. Yaprak verebilir ancak her 6 ayda bir toprak değiştirdiğinizde menekşelerinizin çok daha sağlıklı gelişeceği ünlü yetiştiriciler tarafından söylenmektedir, sevgili klubnika'nın önerisi de budur.

Karar sizin :)

Bol çiçekli menekşeler diliyorum.

menekşegül
03-01-2011, 14:49
Merhabalar. Benim menekşemin bir tanesinde sorun var; yaprakları çok cılız, eskiden böyle değildi. 15 gündür sıvı besin veriyorum. Uzun zamandır çiçek açmadığı gibi yeni çıkan yapraklar da çok zayıf.. Toprak değiştirmemi önerirmisiniz yoksa biraz daha bekleyeyim mi?

a1919
03-01-2011, 15:15
Sayın maki01 Faruk bey sanırım menekşelerim çok kötü görünmediği için gerek yok dedi. Bu saksıya dikeli yaklaşık 2 ay oldu. Bu durumda tüm çiçeklerime baharda güzel bir toprak değişimi programı uygulasam fena olmaz sanırım :)
Teşekkürler

Emre İlhan
03-01-2011, 19:19
Dün, köklendirmiş olduğum yaprakları torfa diktim. En sağdaki yavrulamış olan, ortadaki yavrulamadı henüz, en soldaki de kökü kuruyan ve tekrar köklenen yaprak. :)

gulumcinki
03-01-2011, 20:27
Arkadaşlar değişik menekşelere sahip olmak istiyorum. Bulunduğum ilçe küçük menekşe çeşidi yok. Yavrulamış menekşeleri kargoyla gönderebilir misiniz? Ücreti ben karşılarım. Menekşe yavrulatmayı pek beceremiyorum da....

gulumcinki
03-01-2011, 20:33
Menekşe yavrulatırken sera ortamı nasıl olmalı?

Faruk
03-01-2011, 22:32
Dün, köklendirmiş olduğum yaprakları torfa diktim. En sağdaki yavrulamış olan, ortadaki yavrulamadı henüz, en soldaki de kökü kuruyan ve tekrar köklenen yaprak. :)

Emrecim köklendirdiğin yaprakları çok derine gömmüşsün. Ortalama yarım santimlik bir derinlik yeterli olacak. Dün gönderdiğin fotoğrafı tam olarak inceleyemediğimden farkına varamadım. Önlemini ilerlemeden alırsan iyi olur Emrecim...;)

Faruk
03-01-2011, 22:37
Menekşe yavrulatırken sera ortamı nasıl olmalı?

Sayın gulumcinki daha önceki sayfalarda bu konu çok sık ele alındı...

maki01
04-01-2011, 01:31
Merhabalar. Benim menekşemin bir tanesinde sorun var; yaprakları çok cılız, eskiden böyle değildi. 15 gündür sıvı besin veriyorum. Uzun zamandır çiçek açmadığı gibi yeni çıkan yapraklar da çok zayıf.. Toprak değiştirmemi önerirmisiniz yoksa biraz daha bekleyeyim mi?

Sevgili mihrican,

Menekşede kullanılan topraklar ağırlıklı olarak torfdan oluşuyor ve fazla bir besin içermiyor. Gübre ile besin takviyesi yapıyoruz ama elimizde toprağın bu besinlerden ne ölçüde faydalanabileceğini ölçeceğimiz, tahlil yapabileceğimiz araçlar yok. Durum böyle olunca toprağı değştirmeden uzun süre kullandığımızda, toprakta biriken kireç, tuz gibi maddeler besin alma ortamını bozuyor. Gübre de versek bitki faydalanamıyor. Bu nedenlerle, toprağı yani saksı harcını yenilemek gerekiyor.

En son toprak değişimini ne zaman yaptın? 6 ayı aşan bir süre ise toprak değiştirmeni öneririm.

Florida Üniversitesindeki uzmanların hazırladığı saksı ya da toprak değişiminin yer aldığı video bizlere yardımcı olabilir :) İzlemenizi öneririm :)

http://www.youtube.com/watch?v=gSY68aVqVvg

Malesef bu tür saksılar Türkiye'de hala yok...

menekşegül
04-01-2011, 07:56
Teşekkürler Dilara hanım, Dün akşam toprak değişimi yaptım tam da tahmin ettiğiniz gibi kireç tortularıyla doluyu toprak, hem de çoğalan yavruları ayırdım, Poşet içine alarak sera oluşturdum. ama mevsimsiz mi yaptım acaba diye içimde korku var. Yeni yerlerinden memnun gibiydiler inşallah eski sağlıklarına kavuşur çiçeklerim.

Sarıcan
04-01-2011, 09:02
Menekşede kullanılan topraklar ağırlıklı olarak torfdan oluşuyor ve fazla bir besin içermiyor. Gübre ile besin takviyesi yapıyoruz ama elimizde toprağın bu besinlerden ne ölçüde faydalanabileceğini ölçeceğimiz, tahlil yapabileceğimiz araçlar yok. Durum böyle olunca toprağı değştirmeden uzun süre kullandığımızda, toprakta biriken kireç, tuz gibi maddeler besin alma ortamını bozuyor. Gübre de versek bitki faydalanamıyor. Bu nedenlerle, toprağı yani saksı harcını yenilemek gerekiyor.

En son toprak değişimini ne zaman yaptın? 6 ayı aşan bir süre ise toprak değiştirmeni öneririm.

Sn. maki01,

Mademki menekşelerinizde sadece torf kullanıyorsunuz (ki fazla besin içermediğini biliyorsunuz) neden sizde benim gibi topraksız tarım besini (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8023)kullanmıyorsunuz? Bu besin kitleri ile 500 lt besin eriyiği hazırlayabiliyorsunuz. Bu da size bir yıl yeter neredeyse. Toprak değişimine gerek yoktur, çok isterseniz ayın belirli günlerinde sade su ile sulayarak torfun yıkanmasını sağlayabilirsiniz. Bu hazırlanan besin eriyiklerinin pH 'ı 6 - 6,5 arası oluşuyor. Biz bu besin eriyiklerini domates yetiştirirken kullanıyoruz ama zannederim Kudret Bey her bitki için ayrı formülde besin eriyiği yapabiliyor. Eğer menekşe için bildiğiniz bir gübre formülü varsa onuda yapabilir. Ayrıca videodaki kendi kendini sulayan saksılar yapmak çok basit. evde kendiniz bile yapabilirsiniz. Dekoratif olması içinde kendiniz süsleyebilirsiniz.

Tempolu
04-01-2011, 10:31
vidiyo yükleyen arkadaşlara çok teşekkürler. benim gibi amator menekşe sevdalısı için çok faydalı oldu.bilmedigim çok şey var.:)

maki01
04-01-2011, 11:00
Sayın Sarıcan,

Ben saksı harcımda sadece torf kullanmıyorum ancak piyasada satılan paketler genellikle sadece torftan oluşuyor. Sphangum torfu, cocopeat, perlit vermikuliti dengeli bir oranda karıştırarak hazırladığım saksı harcını kullanıyorum. Saksı harcım besin yönünden daha zengin olsa da zaman içerisinde çürüyeceği ya da özelliğinin bozulacağı için yenilemem gerekiyor.

Topraksız tarım ilgilendiğim ancak yolun başında olduğum bir konu. Hoya ve afrika menekşesi ile başladım. Bu konuda organik gübrelerle yapılan çalışmaları da takip etmeye çalışıyorum. Bildiğiniz gibi torpaksız ortamda torf gibi organik malzemeleri kullanamıyoruz. Afrika menekşesinde topraksız ortam materyali olarak vermikulit kullanmıştım. Ancak yabancı bir menekşe yetiştiricisi, uygun olmayacağını vermikulitin pH'ının 7.5 civarında olduğunu ve %20 den fazla kullanmamam gerektiğini söyleyince diatomitle yeniden başlamaya karar verdim. Başarılı sonuçlar alırsam muhakkak arkadaşlarımla paylaşacağım. Şimdilik önerdiğim konular, nette yayınlanan sınırsız yabancı kaynaklardan edinilen bilgiler ve ünlü yetiştiricilerin deneyimleri.

maki01
04-01-2011, 11:08
Sevgili mihrican,

Elbette bahar ayları toprak değişimi için çok daha uygun ancak ev içerisinde ısı 10-15 derecenin altına düşmüyorsa korkmayın. Toprak değiştirmemekte menekşenin kaybına neden olabiliyor.

Menekşeler özellikle sera ortamındaysa aşırı sıcaktan hoşlanmıyor. Aşırı nem ve sıcak yapraklarda çürümeye neden oluyor. Suyu dikkatli vermenizi öneririm, sadece toprağı nemlendirin, ıslak olmasın. Ve hep altını çizdiğimiz gibi saksı ya da dikilen kap küçük olsun.

Umarım yavrularınızın hepsi hızla gelişir, ve sonuçlarını bizimle paylaşırsınız.

Sevgiler

acemifüsun
04-01-2011, 12:52
Sevgili Natalya size özel mesaj yolladım, sevgiler:)

klubnika
04-01-2011, 13:19
Yapraklar için sipariş açıldı :)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21768&page=2

acemifüsun
04-01-2011, 20:01
Bunlar da benim menekşelerim:) Bazıları açtılar, sizlerle paylaşmak istedim.
Bu başlıkta emeği geçen tüm arkadaşlarıma çok teşekkürler:) İyi ki varsınız, bizlerle tüm bilgilerinizi, deneyimlerinizi büyük bir öz veriyle paylaşıyorsunuz, sevgiler:)
Taç kesim uyguladığım, gençleştirdiğim menekşelerim

acemifüsun
04-01-2011, 20:06
Fotoğraflarda renkler maalesef oldukları gibi çıkmıyor, kaliteli de değil.

Faruk
04-01-2011, 20:13
Sevgili acemifüsun taç kesim sonuçlarınız çok güzel gelişmiş. Fotoğraflarda gelişimleri çok iyi belli oluyor.;)

acemifüsun
04-01-2011, 20:14
Bu güzellerin de açmasını dört gözle bekliyorum, renkleri benim için sürpriz olacak:) Bebeler de ayakkabı kutusundan serada:)

acemifüsun
04-01-2011, 20:17
Sevgili acemifüsun taç kesim sonuçlarınız çok güzel gelişmiş. Fotoğraflarda gelişimleri çok iyi belli oluyor.;)

Sevgili Faruk taç kesimi öğrenmem çok iyi oldu:) Uyguladığım menekşeler en az 4 yaşındaydılar. Teşekkür ederim:)

bumerank7
05-01-2011, 09:06
http://lh6.ggpht.com/_Be2bcv7-Z98/TL02XwFZkoI/AAAAAAAAAy8/XJy9piWc_4w/s288/DSCF1153.JPG

Tüm doğa dostlarına merhaba. Bende menekşe hayaranıyım. Evimde kendi çapımda, yetiştirmeye, ilgilenmeye çalışıyorum. Hepinizin çiçeklerini Allah nazardan korusun. Menekşe yapraklarını köklendirme konusunda baya bi kafa yorudum. Değişik yöntemler deniyorum. Nasip olursa onlarıda sizlerle paylaşırım.
Sayın Emre İLHAN beye bir sorum olacak. Suda köklendirme yönteminizi ayrıntılı açıklayabilirmisiniz. Mesela su nasıl olmalı? Kaç gün bekletildi? Sap kısımları nereye kadar su ile temas etti? Bunun gibi konuları merak ediyorum. Cevap verirseniz memnun olurum.
Bende şuanda su ve kumda köklendirme yöntemleri üzerinde denemeler yapıyorum. Amacım kısa sürede köklendirip yapraklanmasını sağlayacak bir yöntem geliştirmek.
Bu arada çok kısa sürede köklendirip yapraklandıran bir yöntemi bilen arkadaşlar varsa ve paylaşırlarsa memnun olurum.
Herkese saygılar ve sevgiler.

Emre İlhan
05-01-2011, 09:43
;)Öncelikle aramıza hoşgeldiniz sayın, bumerank7. Yaprakları köklendirme aşamalarım şunlardır;

1) Yaprakların saplarını 1'er cm kalacak şekilde keskin bir cisimle(jilet vb...) kestim,
2) Saplarını kestiğim yaprakları kaynatılmış soğutulmuş suya (aynı gün kaynattım ve soğuttum) veya hazır suya sapları yarım cm suya temas edecek kadar çay bardaklarına koydum,
3) Yaprakların bol ışık alan fakat doğrudan güneş ışığı almayan biryerde olmasına ve güneşe doğru bakmalarına dikkat ettim,
4) Daha öncede bahsettiğim gibi yapraklardan birinin suyu bittiği için 1 gün içerisinde kökleri kurudu ve ben yaprağın sapını biraz daha kesip tekrar suya koydum ve köklendi,
5) Yapraklar 2 hafta içerisinde köklendiler ve geçen pazar günü onları toprağa(torfa) geçirdim.

İşte benim yaptığım tüm işlemler bunlar. Umarım size yardımcı olabilmişimdir. :)

fahriyee
05-01-2011, 10:19
Elinize sağlık Sevgili acemifüsun,fotoğraflar da gayet net.
Sevgili bumerank7 aramıza hoşgeldiniz.

gulumcinki
05-01-2011, 10:46
Seraya diktiğim menekşeleri topraktan çıkarıp köklenme durumuna baktığımda içe doğru çukurlaşma bir nevi çürüme gördüm, sizce neden olabilir? Yaklaşık serama iki hafta oluyor. Bu duruma çok üzüldüm.

Başka yerden aldığım yapraklar da vardı...

gulumcinki
05-01-2011, 10:47
acemifüsun menekşelerinizi hep yapraktan mı yetiştiriyorsunuz? Çok güzeller.

bumerank7
05-01-2011, 12:43
Hoşbulduk sevgili dostlar.
Hepinize selamlar

Emre bey çok teşekkür ederim hakkikaten aydılatıcı oldu. Bense saplarını çok uzun tuttum. Aslında kısa tutulması gerek ki çabuk köklensin. Toprağa dikipte hala köklenmemiş yapraklar var elimde. Ama iki hafta gibi bir süre çok iyi. Hemen deniyeceğim.

fahriyee
05-01-2011, 15:18
Sevgili bumerank7; toprağa diktikleriniz yavrulamakta gecikmişse, köklere ve yaprak sapına zarar vermeden üstteki toprağı eksiltebilirsiniz. Yavruları daha çabuk görürsünüz. Ben genelde Emre gibi 1cm.bırakamıyorum, 2-3cm saplı olarak suya koyuyorum. 2 ay kadar sonra hala yavru gözükmüyorsa biraz önce söylediğim gibi üstten toprak eksiltiyorum. Çünkü kısa saplıda suyu eksilir de göremez ya da unutursam yaprak ölebiliyor. Ama Emrenin tarzı daha başarılı ve daha çabuk yavru elde edilen bir yöntem.

fahriyee
05-01-2011, 15:25
Ya tutarsa deyip hiç sapı olmayan yaprakları da atmıyor, ekiyorum. Yaprağın bir kısmı da toprağa giriyor, bu şekilde ekip su ayarını da iyi yaptığımda en çok 50 günde yavru veriyorlar. Yani sapı kısa olduğu taktirde yavru verme süresi kısalıyor.

acemifüsun
05-01-2011, 17:50
acemifüsun menekşelerinizi hep yapraktan mı yetiştiriyorsunuz? Çok güzeller.

Hayır Sn. gulumcinki, sadece seradaki bebekler benim ilk yapraktan ürettiğim menekşeler:) Başlıkta arkadaşlarımız o kadar güzel açıklıyorlar ki; bana da birden cesaret geldi, ve anlatılanlar doğrultusunda başarılı oldum sayılır:)

Tempolu
05-01-2011, 21:50
Bu sitede bulunan tüm doğa dostlarına mutlu akşamlar mutlu yarınlar...benim de menekşelerim var sizlerin menekşeleri kadar güzel olmasada.çiçek açın ca fotografını paylaşacagım birde nasıl yüklemem gerektigini öğrenince.ben, bizler gibi menekşe sevdalısı bir arkadaştan menekşe yapragı aldım, suda köklendirdim sonra 15 gün önce sera yöntemi kullanarak ektim.ne zaman yavrularımı görürüm,bir tane yaprak şürümeye başlamış ne yapmalıyım.yardım edermisiniz deneyimlerinden yararlanmak istiyorum.şimdiden yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler.en güzel menekşeler sizlerin olsun...

menekşegül
06-01-2011, 09:05
Hoşgeldiniz Sevgili Tempolu, İnşallah yapraklarınız çabuk yavrular. Ben de sizin gibi yeni üyeyim ustalar sorunuzu daha iyi yanıtlayacaktır. Ustalarımdan öğrendiğim bilgiye göre çürüyen kısmı alıp yaprağı tekrar köklendirmeye bırakmanız gerekiyor.Bir de sera ortamı nemi daha çok hapsettiği için fazla su vermemeniz gerekiyor toprak ıslakk değil sadece biraz nemli olmalı.
Sevgiler.

menekşegül
06-01-2011, 09:10
Merhaba dostlar benim de bir sorunum var. Önceki sayfalar da aradım bulamadım. Sorunum fitilli sulamayla ilgili... Bazı yavruları fitilli sulamaya aldım. Faruk bey'in yöntemiyle bayan çorabından fitil yaptım. Alttaki su haznesinde sürekli su bulunması gerekiyor mu ? suyu ne zaman vermem gerekiyor? teşekkürler.

ilknur aşık
06-01-2011, 09:56
Sn mihrican, altta sürekli su bulunuyor.

Tempolu
06-01-2011, 11:03
hoş bulduk mihrican .akşam yazarken çok umutsuzdum kimse cevap vermez diye.bu gün spora gittim ama aklım buradakaldı eve yeni geldim sizin cevabınızı gördüm çok mutluyum çok teşekkür ederim verdiginiz bilgiler için.ben serada ki yaprakları da sulanır zannederdim.yapragı dediginiz gibi çürüyen yerden kesipsuya koydum, seramıda artık sulamıyacagım.umarım kalanları kurtulur.hepimizin menekşeleri canli ve güzel büyür bol çiçek açar inşallah.;):)

menekşegül
06-01-2011, 12:10
İnşallah çiçekli günlerini de görürsün sevgili tempolu.Seni çok iyi anlıyorum menekşe sevdalısı olarak bu forumdayız ve sorularımızın cevaplanmasını dört gözle bekliyoruz.Ama ustalar herzaman forumda olamıyor ne yazık ki.Afrika menekşesi sevenler grubu var daha çok orada sohbetler oluyor seni de bekleriz.

gulumcinki
06-01-2011, 13:09
Neden kimse soruma cevap vermiyor?

menekşegül
06-01-2011, 13:53
Neden kimse soruma cevap vermiyor?

Sevgili Gulumcinki bu konuda fazla bilgim olduğunu söyleyemem. Deneyimime dayanarak söylüyorum üzerine poşet geçir ve fazla su verme.İnşallah hemen toparlar.

maki01
07-01-2011, 12:48
Sevgili swetlena'dan hediye gelen yavrulardan biri ilk çiçeğini açtı. İnce yeşil biyesiyle çok güzel bir menekşe :)

Sevgili arkadaşıma teşekkürlerimle...

187647

fahriyee
07-01-2011, 20:05
Bu sitede bulunan tüm doğa dostlarına mutlu akşamlar mutlu yarınlar...benim de menekşelerim var sizlerin menekşeleri kadar güzel olmasada.çiçek açın ca fotografını paylaşacagım birde nasıl yüklemem gerektigini öğrenince.ben, bizler gibi menekşe sevdalısı bir arkadaştan menekşe yapragı aldım, suda köklendirdim sonra 15 gün önce sera yöntemi kullanarak ektim.ne zaman yavrularımı görürüm,bir tane yaprak şürümeye başlamış ne yapmalıyım.yardım edermisiniz deneyimlerinden yararlanmak istiyorum.şimdiden yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler.en güzel menekşeler sizlerin olsun...

En az 40 günde yavru görürsünüz,bu süre 2-3 ay da olabilir. Yaprak sapını toprağa az gömmüşseniz erken, derine yerleştirmişseniz daha geç yavru alırsınız.Sera yönteminde toprağı çok sulu bırakmak yaprakların çürümesine sebep olur.Özellikle kışın 10-15 gün aralıkla su vermeli.(toprağı parmağınızla kontrol edip kurumuşsa yapraklarına değdirmeden az miktarda sulamak lazım).Seranızda havalanması için birkaç delik olmalı.Şeffaf kapaklı kap kullanıyorsanız da günde 1-2 kez yarım saat kadar havalandırın.

zappie
08-01-2011, 23:30
Agustos ayinda Natalya'dan aldigim Repkina'lardan bazilari ( sualti balosu, servet ve primadonna ) yavru vermekte gecikince dayanamayip topraktan cikartmistim. Bunlarin ucunun de saplari kivrikti. Sualti balosu ve servet strese dayanamadilar curuduler. Ancak Primadonna inatci cikti. Kivrik sapi topraga gommeden serada substrat uzerine yatirmistim. Zamanla sap uzerinde yavrular belirdi. Buyuk ihtimalle bu turlerde koklenmeyi saglayan auxin uretimi dusuk seviyede. Sap kivrik oldugu icin yaprak ayasinda uretilen az miktardaki auxin , yapragi dikey pozisyonda tutmaya calistigimda sap sonuna kadar inemiyordu. Yapragi yatay pozisyonda tuttugumda ise uretilen auxin sap boyunca yayildi ve zamanla belli bir konsantrasyona ulasinca farkli noktalardan yavrular belirdi. Norml kosullarda sap dikey durumda oldugunda butun auxin kesigin oldugu en alt kisimda daha hizli toplaniyor ve butun yavrular ayni noktadan cikiyor.
Sonuc:
Hizli yavrulama icin yaprak sapi mumkun oldugunca duz olacak ve yere dik pozisyonda koklenmeye birakilacak.
Fazla sayida saglikli yavrular elde etmek icin; kesik sap ucu topraga girecek sekilde, yaprak sera icinde topraga yatirilacak ve cok sabirli olunacak!
Ikisinin ortasinda olunca auxin sap sonunda biraz daha genis bir bolgeye yayiliyor, sure uzuyor ancak coklu yavrulamayi ayirmak biraz daha kolay oluyor.

maki01
09-01-2011, 00:26
Paylaşım için teşekkürler zappie, çok ilginç gerçekten.

Benim repkinalardan da yavru vermeyen var ama yaprakların durumu iyi olduğu için beklemeye devam ediyorum. Umarın sonu hüsran olmaz...

m.ural
11-01-2011, 09:48
iyi günler menekşe seven dostlar. siteye yeni üye oldum, bir yıldır menekşe büyütmeye ve çoğaltmaya çalışıyorum. ama 2 ay önce kayınvalidemden aldığım beyaz menekşemin toprağında küçük küçük böcekler var ne yapsam onları yok edemedim çözüm için arkadaşlardan yardım bekliyorum.

Sevgi Durul
11-01-2011, 12:32
Hoş geldiniz, m.ural. Fotoğraf eklerseniz böcekler hakkında yorumlar gelecektir.

Menekşelerimin bazıları açtı geçti, bazıları açmaya devam ediyor.
188342

188343

Bu da yeni açtı.

188344

menekşegül
11-01-2011, 12:39
sevgili zuhal ben bu sineklerden Raid böcek savar ucan haşereler i boş bir odaya sıkıyorum sonra menekşelerimi bir saat bu odada tutyorum neticesi yüzde yüz kurtuluyorum darası senın aşına daha dün katmerli cam güzelime uyguladım

Sn M.Ural sorunuzun cevabı bu mesajda olabilir bir deneyin. Ben Bu yöntemle oldukça azalttım böcekleri bir daha denersem tümden kurtulacağımı umuyorum. Saygılar

m.ural
11-01-2011, 12:54
Hoş geldiniz, m.ural. Fotoğraf eklerseniz böcekler hakkında yorumlar gelecektir.

Menekşelerimin bazıları açtı geçti, bazıları açmaya devam ediyor.
188342

188343

Bu da yeni açtı.

188344
menekşelerinize hayran kaldım SDurul inşallah kısa sürede bende çiçeklendiklerini görürüm, her akşam eve gidince tek tek bakıyorum tomurcuk varmı diye ama çıt yok daha.

acemifüsun
11-01-2011, 20:10
Sevgili SDurul menekşeleriniz harika demeden duramayacağım:) Benimkilerin açmayanları da tomurcukta:)

Sevgi Durul
11-01-2011, 20:15
Teşekkür ederim, sizinkiler de öyle, daha önce söylemek istemiş söyleyememiştim.
Tomurcuklar açınca görmek isteriz. Ayrıca benim menekşelerin yaprakları çok tozlandı, yıkamaya korkuyorum. Mantardan zor kurtuldular. Siz yapraklarını yıkıyor musunuz?

acemifüsun
11-01-2011, 20:24
Evet bu yaz yıkamaya başladım:) 2 ayda bir saksıyı yan tutup, suyun büyüme noktasına gelmemesine gayret edip, geceleri yıkıyorum. Aslında sıcak bir odadaysalar pek sorun olmaz diye düşünüyorum.

Sevgi Durul
11-01-2011, 20:28
Sıcak bir odadalar, ama yine de mantar ve kurşuni küften çok çektim. Yaza kadar dursunlar bakalım. Kapılar, pencereler açılmaya başlayınca, yıkamak sorun olmaz sanırım.

katmer
11-01-2011, 21:15
Sevgili SDurul, ılık suyla yıkayabilirsiniz. Ben arada yıkıyorum ve sorun olmuyor.

fahriyee
11-01-2011, 22:28
Geçen yıl oturma odasında değillerdi,hiç tozlanmıyordu.Annemin bile dikkatini çekmiş ki menekşelere yaprak parlatıcı sıksana dedi.Ben de yıkamaya korkuyorum,ama arada bir üflemek te iyi geliyor,nefes yeterse tabi...

maki01
12-01-2011, 00:57
Ben de allık fırçası ile tüy yönlerine dikkat ederek tozlarını almaya çalışıyorum. Fena olmuyor :)

m.ural
12-01-2011, 09:15
merhaba arkadaşlar, 3 ay önce annemden aldığım menekşe yapraklarını torf kum karışımı saksıya diktim, ancak üç aydır ne filizlenme nede yapraklarda çürüme var, 3 ay sizce uzun bir süre değilmi filizlenmesi için, daha ne kadar beklemem gerek acaba.

zappie
12-01-2011, 09:46
Evet 3 ay biraz uzun bir zaman. Yapraklar kurumadigina gore tutmuslar demektir. Buyuk ihtimalle sapi derin gomdunuz. Bir kurdan yardimiyla fazla topragi dikkatli bir sekide eseleyin, yeni surgune ulasincaya kadar fazla topragi alin.

maki01
12-01-2011, 11:46
Sayın m.ural,

Çok özenle dikmeme rağmen 5 aydır hala sürgün vermeyen çeliklerim var. Yapraklar iyi durumda olduğu için müdahele etmek istemedim. İçlerinden biri birkaç gün önce sürgün verdi.

Sayın zappie'nin de yazdığı gibi toprak azaltmak doğru bir yöntem ancak benim çeliklerde azaltacak toprak da yok, kökler tüm saksıyı sarmış durumda. Bazen böyle geç yavru verebiliyorlar...

nazlı hilal
12-01-2011, 12:08
Yaprak suda köklendirilip derine dikilmesse ılık bir ortamda çok çabuk yavruluyor,kendi menekşelerimden bazılarını bir ay kadar önce budayıp büyük bir saksıya gelişi güzel diktim,saksıya seffaf bildiğimiz sebze poşetlerinden giydirdim,işin doğrusu hiçte ilgilenmedim henüz yavru yok ama bir kaç gün önce şöyle bir açıp baktım çok çok sağlıklılar,biraz yaprakların azimli olması önemli sanırım:)

zappie
12-01-2011, 12:24
Internetteki bilgiler genellikle koklendirilecek yapragin ne cok yasli ne de cok genc olmasi gerektigini soylese, buna gore merkezden 3. siradaki yapraklarin kullanilmasini tavsiye etse de, kazara kopan yavru yapraklarin sera icinde, floresan isigi altinda cok kisa surede yavruladiklarina sahit oldum. Denemenizi tavsiye ederim.

acemifüsun
12-01-2011, 14:32
Arkadaşlar yaprakların köklenmesini kumda deneyen var mı? Ege ünüversitesi Ziraat fakültesinde seralardan sorumlu ziraat teknikeri Musa bey kumda köklendirdiğini belirtti.

a1919
12-01-2011, 15:34
Ben kazara kopan yavru yaprakların serasız da yavruladığını gördüm. :) Üstelik 1 ayda.
Nasıl oldu derseniz gerçekten bilmiyorum. Ayırma işlemi yaparken kopan minicik yaprağı saksının kenarına koyup üzerine bir fıske toprak koymuştum. Açıkçası hiç ümidim yoktu ama yavruladı :)

fahriyee
12-01-2011, 17:19
Ben 3-4 ay bekleyip te hala yavru görmediğim yaprağı yemek kaşığı yardımıyla ve köklerini zedelemeden çıkarırım. Bakınca köklenme durumunu, yavru vereceği bölgeyi rahat görüyorum. Filizlenmiş ya da yavru vermiş kısım toprağın 1cm.kadar altında kalacak şekilde şeffaf bardağa tekrar ekiyorum.Eğer yaprağın acil yavru vermesi şart değilse hiç oynamam,paşa gönlü ne zaman isterse o zaman yavru verir.

fahriyee
12-01-2011, 17:21
Ben kazara kopan yavru yaprakların serasız da yavruladığını gördüm. :) Üstelik 1 ayda.
Nasıl oldu derseniz gerçekten bilmiyorum. Ayırma işlemi yaparken kopan minicik yaprağı saksının kenarına koyup üzerine bir fıske toprak koymuştum. Açıkçası hiç ümidim yoktu ama yavruladı :)
Ya sapı hiç yoktu, ya da az birşeydi Sevgilia1919. Bu durumda çok erken yavru veriyor.

menekşegül
13-01-2011, 08:37
188534
188535
Merhabalar bu yeni aldığım kadifeli mor kızım.Katmerli galiba.
Beyaz menekşem olmadı hiç Muğlanın küçük bir ilçesinde yaşayınca çeşit şansımız yok. Çiçekçiye sipariş verdim, telefonla haber verdi abla menekşeniz geldi diye . İşten sonra büyük bir savinçle gittiğim çiçekçide hüsrana uğradım. Satılmış çoktan. Çok kızdım çiçekçiye, söylenirken bu tatlı kızı gördüm sinirlerim az da olsa yatıştı

menekşegül
13-01-2011, 13:29
188557

Bu Menekşeyi de arkadaşım bakamamış bana verdi yapraklar sararmış, uzamış çok hasta görünüyor.
Bu hasta kızı nasıl kurtarabilirim? Taç kesimi yapsam iyi gelir mi? Lütfen önerileriizi bekliyorum.

zappie
13-01-2011, 13:58
Tac kesimi yaslanmis bitkileri genclestirmek icin uygulanir. Sizin meneksenizin ihtiyaci olansa sadece bol aydinlik, 21-25 C sicaklikta bir yer. Saksinin kenarina yakin olan ikinci koku baska bir saksiya aktarin.

menekşegül
13-01-2011, 15:02
Tac kesimi yaslanmis bitkileri genclestirmek icin uygulanir. Sizin meneksenizin ihtiyaci olansa sadece bol aydinlik, 21-25 C sicaklikta bir yer. Saksinin kenarina yakin olan ikinci koku baska bir saksiya aktarin.
Teşekkürler Sevgili Zappie, akşam eve gidince önerinizi uygulayacağım sonuçları burada paylaşırım

acemifüsun
13-01-2011, 18:40
Özel A.Menekşeleri için olan besin daha iyi sonuç verir sanıyorum.

acemifüsun
13-01-2011, 20:26
Ellerinize sağlık, yavru da vermişler:) Yalnız saksılarınız büyük, daha küçük saksılarda menekşeler daha sağlıklı oluyor.

G.Ü.L
13-01-2011, 20:47
Merhaba, annemi kaybettikten sonra, annemin çok sevdiği çiçeği 'menekşeyi' yetiştirmeye başladım. kestiğim yaprakları iyice köklenene kadar suda camın önünde beklettim.15 gün önce köklenen yaprakları topraga diktim ve ikisinde ufak yapraklar çıktığını gördüm. Köklenmişler bebeklerim:D

G.Ü.L
13-01-2011, 20:53
188557

Bu Menekşeyi de arkadaşım bakamamış bana verdi yapraklar sararmış, uzamış çok hasta görünüyor.
Bu hasta kızı nasıl kurtarabilirim? Taç kesimi yapsam iyi gelir mi? Lütfen önerileriizi bekliyorum.

sıvı besin takviyesi dene. ben denedim resmen yaprak fışkırdı heryerinden

menekse sever
13-01-2011, 23:16
:pAramıza hoş geldiniz. Menekşeleriniz çok güzeller. Sıvı besin olarak hangisini kullandınız? Resmini koyabilirmisiniz?;)

diver_bird
13-01-2011, 23:48
Aramıza hoşgeldiniz sayın G.Ü.L ne güzelde çoğaltabilmişsiniz benim hiç yapamadığım bişi o kadar çok ekmiştim yapraktan lakin şuan sadece biri hayatta oda beni hiç üzmüyor, açmaya çalışıyor canım benim. Anneniz eminim görüyor ve mutlu oluyordur bunu bilin Ruhu Şad Olsun

menekşegül
14-01-2011, 09:20
Teşekkürler Sevgili Gül, Cellin, Ayşe AFYONLU, Acemi Füsun..Dün eve gider gitmez menekşede saksı ve toprak değişimi yaptım. Menekşenin kökleri içler acısıydı can çekişiyordu tabiri caizse..Çürükler oluşmış, toprak vıcık vıcık su, kireç tortu yapmış..Çürükyerlerini steril bir jiletle aldım daha küçük saksılara diktim. Orman toprağı + torf karışımı kullandım üzerlerine poşet geçirdim ve dua ettim ölmesin diye. Bende Menekşeler için olan sıvı gübre var botanika marka Sevgili Gül sizin kastedtiğiniz gübre mi acaba? Menekşeleriniz çok harika görünüyor maşallah, Benim hasta kızım da bu şekilde coşar inşallah ben de burada paylaşırım. Npk yı da temin edip deneyeceğim bakalım ne olacak.

maki01
14-01-2011, 12:11
Sevgili mihrican,

Botanika Çiçek Çoşturan'ların menekşe formullü olanı en uygun seçim olur. Yeni formüllerine, vitamin, mineral ve amino asit eklemişler. Güzel bir karışım olmuş.

Çiçeklenme döneminde etikette 1 litreye 1 kapak dense de dörtte bir kapak oranında ve her sulama suyunda kullanmanızı öneririm. Çiçek ve tomurcuk devam ettiği sürece gübre ile takviye şart.

Menekşe dinlenme dönemindeyse, (genellikle Kasım-Şubat aylarında) ayda bir kez gübre kullanılması ve bitkinin dinlenmesine izin vermemiz öneriliyor. Ocak ayında olmamıza rağmen benim menekşelerimin bir kısmı çiçek vermeye devam ediyor. Onlara gübre vermeye devam ediyorum. Çiçeklenme bitince 2 ay boyunca ayda bir defa seyreltilmiş oranda gübre vereceğim.

zappie
14-01-2011, 12:32
Benim menekseler Ocak mocak dinlemiyor :rolleyes:
Bu " garibanlari " yaz sonu acinacak haldelerken ucu 5 TL'den almistim. Tabi cicek olmadigi icin yapraklari degisik olanlari secmistim. Her ne kadar cok ozelligi olmayan, siradan turler olsalar da iyi ki almisim diyorum. ;)

menekşegül
14-01-2011, 13:39
Maşallah Çok güzeller sevgili Zappie, emeğinize, yüreğinize sağlık....Siz bu güzellere sıradan türler diyorsanız benimkileri hiç görmeyin:rolleyes:
Ben bu sıvı gübreyi yaklaşık 3 haftadır kullanıyorum daha tam bir değişme yok gibi.Eve gidince içeriğine bakayım neler var.

katmer
14-01-2011, 14:18
Sevgili zappie, ben de geçen gün tanesi 1 TL. ye buldum ama almaya cesaret edemedim. Bu güzellikleri görünce almadığıma pişman oldum.

Emre İlhan
14-01-2011, 16:17
;)Salı günü yapı markete gittim. Gözümü bir menekşe ısırdı dayanamadım gittim aldım, onu alırken de bir tane daha gördüm oda hoşuma gitti kasaya elimde 2 saksı menekşeyle döndüm. Biraz klasik türler ama olsun başlangıç için iyi bence. Kısacası artık gittiğim yerden menekşe yaprağı ve saksıda menekşeyle döner oldum eve. :D (Fotoğrafları akşam çektim, biraz kötü olmuş kusura bakmayın :()

nazlı hilal
14-01-2011, 16:38
Emre ve Ersan bey menekşeleriniz harika sıradan lafını kabul etmiyorum,ruslar yokken onlar vardı,bana çocukluğumu hatırlattıkları için daha çok seviyorum çocukken bunları yetiştiriyordum birde katmeri beyazım vardı:)

G.Ü.L
14-01-2011, 18:53
:pAramıza hoş geldiniz. Menekşeleriniz çok güzeller. Sıvı besin olarak hangisini kullandınız? Resmini koyabilirmisiniz?;)

Sevgili menekşe sever
Benim kullandığım koçtaştan aldığım çiçekli bitkiler için olan çiçek coşturan. kırmrzı renkliydi. bir litre dinlenmiş suyun içine bir kapak ekledim. 15 günde bir kullanıyorum yararı olduğunu görüyorum.ayda bir yapraklarını banyoda ılık suyla yıkıyorum. Şu anda tomurcuk vermesede yaprak fışkırıyor her yerinden.herkeze tavsiye ederim

zappie
14-01-2011, 22:39
Degerli menekse sever arkadaslar,
Sizlerle fikra gibi bir olayi paylasmak istiyorum. Daha once de fitilli sulamada kullandigim sivi gubreden bahsetmistim. Suryamin diye uyduruktan bir sey. Ama gercekten ise yariyor. Ancak son aldigim siselerin yazin aldiklarim kadar konsantre olmadigi renginden anlasiliyor. Bugun ayni saticiya gittim, biraz sikayet ettim. Tezgahtar cocuk demesin mi " Allah allah ben hep ayni seyleri karistiriyorum " :eek: Neee ! dedim. Meger vakti zamaninda boyle bir urun almislar ama satamamislar, kendileri de begenmemis. Bunun uzerine kendileri sattiklari diger kimyasallardan eriyik hazirlamislar, siselere onu doldurmuslar. Israr ettim ama bana tam olarak ne kullandiklarini soylemedi cocuk. Sadece selatli demir onemli dedi, kirmiz rengi de o veriyormus. :D

acemifüsun
14-01-2011, 22:50
Sevgili zappie şelatlı demir ortancalara verdiğimiz demir mi?

zappie
14-01-2011, 22:58
Ben ortancalara hic kullanmadim, mavi renk icin aluminyum sulfat kullandim. Acelyalara kullandigim bir urun vardi ama siviydi. Dukkanda bana gosterilen granuldu.

Emre İlhan
14-01-2011, 22:59
Vallahi çocuk yandı desenize sayın, zappie. Sizin elinizden zor kurtulur. Artık mecbur kalıcak formülü söylemeye galiba. :D

zappie
15-01-2011, 00:07
Vallahi çocuk yandı desenize sayın, zappie. Sizin elinizden zor kurtulur. Artık mecbur kalıcak formülü söylemeye galiba. :D

Uzay sirri degil ya .... Aslinda ben daha once baska bir yaprak gubresini sulandiriarak kullaniyordum. Gundelikci kadin kutusu bozulmus diye sen onu at, icindeki naylon poseti seramik bir kaba koy! Markasini hatirlayamiyorum. O da guzeldi, ancak bunun ambalajinda yazan aminoasitler dikkatimi cezbetmisti. Hepsi palavraymis halbuki. :o

simran
15-01-2011, 13:03
gül hanım menekşeleriniz çok sağlıklı görünüyor, maşallah.. sıvı besininizi ben de merak ettim.. benim menekşelerim biraz sağlıksızlar malesef..

Sevinay
15-01-2011, 15:30
Burda okumustum suda koklendirilen yapraklarin suda yavrulamasi icin birakmanin cok daha cabuk sonuc verdigini.Bugune kadar suda koklendirdigim yapraklari toprakta curutmus biri olarak soylemeliyimki sonuc muhtesem yapraklarin koku yavru dolu hemde sadece 1 ay suda kalarak yavrulari verdiler bence bu yontemi herkes denemeli ayrica curumede olmuyor

menekşecibaba
15-01-2011, 16:49
Sevgili menekşe severler
Sizleri bulduğum için çok sevinçliyim ,bir haftadır foumu okumaya çalışıyorum,maşşalah öyle doldurmuşsunuz ki bitmek bilmiyor.çok faydalı çok güzel paylaşımlar var.
Bende kısaca kendimi tanıtayım,Orman müh.yim ama mesleğimi hiç yapmadım,4 sene seracılıkla uğraştıktan sonra meşakkatinden dolayı bıraktım. ticaret hayatında yıllarca sürüklendikten sonra şükür emekli oldum.Bir senedir de hobi olarak menekşe yetiştiriyorum ,son günlerde ise ilgim doruk noktasında artık bende eğer kabul ederseniz bundan sonra sizlerin aranızda olmaktan mutluluk duyacağım,hepinize selamlar bol menekşeli günler dilerim.

m.ural
17-01-2011, 08:42
merhaba arkadaşlar.bende nazlılarımın fotoğrafını eklemek istiyorum ama nasıl yapacağımı bir türlü bulamadım. yardımcı olur musunuz?

zappie
17-01-2011, 09:19
merhaba arkadaşlar.bende nazlılarımın fotoğrafını eklemek istiyorum ama nasıl yapacağımı bir türlü bulamadım. yardımcı olur musunuz?

Mesaj yazma penceresinin altindaki "gelismis moda don" tiklayin
Acilan sayfadaki pencerenin altinda "fotograf yukle" tiklayin
Acilan pencerede "gozat" tiklayin, fotografinizi secin -"yukle" tiklayin
"Pencereyi kapat" tiklayin
"Cevabi gonder" tiklayin

Ancak fotografinizi yuklemeden once bir editorde enini max. 640 pixel yapmayi unutmayin! Yoksa sayfa duzenini bozan asiri buyuk fotograflar yuklenebiliyor.

m.ural
17-01-2011, 10:20
işte benim bir türlü açmak bilmeyen menekşelerim

G.Ü.L
17-01-2011, 12:56
Dikkat ettim de menekşelerini camın önüne ama kalorifer peteginin üstüne koyan arkadaşlarımız var.
Acaba o kadar sıcaklık çiçeklere zarar vermez mi?

zappie
17-01-2011, 13:12
Benimkilerin bazilari petegin uzerinde ama saksilarin altlarinda 10 cm yuksekliginde fitil rezervuari var. Kaloriferi de cok yuksek sicaklikta yakmiyorum.

maki01
17-01-2011, 13:21
işte benim bir türlü açmak bilmeyen menekşelerim

Sayın m.ural,

Fotoğraflarda ışık nedeniyle yaprak renkleri farklı çıkmış olabilir ancak hafif bir sararma var gibi duruyor. Aşırı ışık ya da besin eksikliği buna neden olabiliyor.

"Çiçeklenme olmuyor" dediğinize göre besin eksikliği olmalı. Afrika menekşeleri için özel olarak üreten sıvı besinlerden 1 litreye ambalaj üzerinde önerilen dozun dörtte birini ekleyerek her sulama suyunda kullanmanızı öneririm.

Ek olarak büyük saksı çiçeklenme için her zaman engeldir. Saksı çapı bitkinin toplam çapının üçte biri büyüklüğünde olmalı. Saksı büyükse bitki tüm enerjisini kök geliştirmeye harcayacaktır. Büyük saksı, aynı zamanda menekşelerde kök çürümesine de alt yapı hazırlar. Bu nedenle çok fazla sayıda menekşemi kaybettim...

En son toprak değişimini ne zaman yaptınız? Genel olarak menekşelerde, bitkinin verilen besinleri sağlıklı bir şekilde alabilmesi için 6 ayda bir toprak değişimi öneriliyor.

En kısa sürede çiçeklerini görmenizi diliyorum...

m.ural
17-01-2011, 13:49
Sayın m.ural,

Fotoğraflarda ışık nedeniyle yaprak renkleri farklı çıkmış olabilir ancak hafif bir sararma var gibi duruyor. Aşırı ışık ya da besin eksikliği buna neden olabiliyor.

"Çiçeklenme olmuyor" dediğinize göre besin eksikliği olmalı. Afrika menekşeleri için özel olarak üreten sıvı besinlerden 1 litreye ambalaj üzerinde önerilen dozun dörtte birini ekleyerek her sulama suyunda kullanmanızı öneririm.

En son toprak değişimini ne zaman yaptınız? Genel olarak menekşelerde, bitkinin verilen besinleri sağlıklı bir şekilde alabilmesi için 6 ayda bir toprak değişimi öneriliyor.

En kısa sürede çiçeklerini görmenizi diliyorum...

toprak değişimini ikinci sıradakinin 4 ay önce diğerlerinin ise daha 1 ay olmadı yapalı, 3 günde bir su veriyordum ondan dolayı olabilirmi, birde kalorifer sıcağından olabilirmi.

kızılcabulut
17-01-2011, 18:53
Arkadaşlar benim menekşelerimin çiçeklerinin içinden tekrar tomurcuk çıktı hiçbir ilaç hormon v.s kullanılmadığı hatta yerlerinin bile değişmediği bu menekşelerin neden böyle olduğunu bilen var mı???:(

katmer
17-01-2011, 19:17
Sayın kızılcabulut, sanırım bu tür menekşede sık rastlanan bir olay bu... Yıllar önce aynıtür menekşeden bende de vardı ve aynı şekilde çiçek içinde tomurcuklanma oluşuyordu... Üzülmeyin, bence çok da güzel bir görüntü ortaya çıkıyor.

klubnika
17-01-2011, 19:29
189195

189196

189197Açmaya devam eden menekşeler :)

klubnika
17-01-2011, 19:34
Devamı
1- Halo's Aglitter
2- EK-Mulatka Şokoladka

ilknur aşık
17-01-2011, 21:04
Sevgili natalya menekşelerin yine, her zamanki gibi çok güzel. Eh artık sport riski kalmadı değilmi?

Faruk
17-01-2011, 22:00
Sevgili Natalya her zaman ki gibi görünüşleri ile büyüleyici ve mükemmeller. Emeğine sağlık. Açtıkça devamını bekliyor olacağız sabırsızlıkla.;)

Emre İlhan
18-01-2011, 18:28
;)Bugün benim için yorucu bir gündü. Katmer ablamdan gelen yaprakların dikilme zamanları gelmişte geçiyordu. Bende bugüne niyetleniyordum hep ve bir hızla tüm yaprakları diktim. Daha önceki mesajımda fotoğrafını yüklediğim menekşeleriminde en yaşlı yapraklarını koparttım ve bazılarını suya koydum. Bakalım ne olacak. :)

189284
189285
189286

Dikimden sonra; :) (Evet, size bir tepsi menekşe yaprağı sunayım ;))

189287

Bunlarda menekşelerden koparılan yaşlı yapraklar, hemen suya koyuldular(üretime devam...) :)

189288

klubnika
18-01-2011, 18:39
Bu da minicik menekşelerden biri :)

gulumcinki
18-01-2011, 21:23
sevgili emre ilhan kaç günde suda yavruladı ben beceremiyorum da özel bir şey yapıyor musun ?

menekşecibaba
19-01-2011, 07:49
fotoğraf çekimlerin harika Emre ilhan ,hele o minik yavrulu olan süper,biran önce büyütür çiçeklerinide görürsün inşallah.

Emre İlhan
19-01-2011, 08:51
;)Sevgili menekşecibaba, iyi dilek ve temennileriniz için çok teşekkür ederim.

;)Sevgili gulumcinki, yapraklar suya konduktan 2 hafta sonra köklendiler ve yaklaşık 4-5. haftalarında bu hale geldiler. Yani bu haftaları 5. haftaları oluyor. Yaprakları nasıl köklendirdiğimi bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=736475&postcount=8008) mesajımda yazmıştım, bunun haricinde özel birşey yapmıyorum.

yedikaranfil
19-01-2011, 10:05
Bu da minicik menekşelerden biri :)

sevgili klubnika
Bende bir çiçek sever olarak bu siteyi arkadaşım sayesinde keşfettiğimden beri üyelerin çalışmalarını, emeklerini,birbirleri ile olan diyoloğlarını gördükçe hayran hayran izliyorum.
Elinizdeki o güzelim menekşeye de ayrıca hayran oldum boyundan büyük işlere kalkışıp çiçek açmış harika bir şey. Benim de menekşelerim var kimisini eşten dostan bularak yapraktan köklendirmeye çalışıyorum.(inşallah yavrularını görürüm merakla bekliyorum) Kimisini de satın aldım. saygılar

Asya_lotus
19-01-2011, 12:21
Sevgili swetlena'dan hediye gelen yavrulardan biri ilk çiçeğini açtı. İnce yeşil biyesiyle çok güzel bir menekşe :)

Sevgili arkadaşıma teşekkürlerimle...

187647
Sevgili Dilyara, tebrikler Sizi, başardınız! Bu güzelliğin adı "Небесная глазурь".

metintekin143
19-01-2011, 14:29
10 saksı pembe menekşem var. 10 kadarda arkadaşlara hediye ettim. Ama mavi menekşeyi bir türlü yetiştiemedim moralim bozuluyor.

yağ-mur
19-01-2011, 19:44
siteye uğramayalı neler olmuş neler maşallah çiçekler coşmuş çok güzeller benimkiler ilgisizlikten kötü durumdalar inşallah toparlarlar:(

fahriyee
19-01-2011, 21:36
Emreciğim ellerine sağlık,üretim aşaması gayet hızlı ve başarılı olacak gibi.Ellerine sağlık,hele çok yavrulu olan harika.Sulamaya dikkat etmen lazım,danone kapları çok küçük olduğundan toprak çabuk kuruyor.

Emre İlhan
19-01-2011, 21:47
;)Teşekkür ederim fahriyee ablacım. Evet, gerçektende danone kapları küçük olduğu için çabuk kuruyor. Gün aşırı muhakkak kontrol ediyorum. :)

diver_bird
20-01-2011, 00:04
Aramıza hoşgeldiniz menekşecibaba
Sizede bol menekşeli günler

menekşecibaba
20-01-2011, 12:22
Hoşbulduk diver bird (dalgıç kuşu )anlamında mı?

menekşecibaba
20-01-2011, 12:31
Bunlarda benim güzellerim,biraz sıcağı görünce açmaya başladılar :)

menekşecibaba
20-01-2011, 12:39
devamı

menekşecibaba
20-01-2011, 12:43
şimdilik bu kadar yeter

menekse sever
20-01-2011, 15:08
:cool:menekşeleriniz harika muhteşemler darısı başımıza;):pmenekşelrinizin bazılarında su damlacıkları var.çiçekleriylemi yıkadınız yoksa sumu püskürttünüz. çiçeklerine zarar vermiyormu?

fahriyee
20-01-2011, 16:26
Sayın menekşecibaba;menekşeleriniz çok güzel,ellerinize sağlık.Yakın bir tarihte aldınız galiba.Beyaz menekşenizin en dıştaki küçük ve cılız yapraklarını koparmanızı tavsiye ederim.Güle güle büyütün.
Emreciğim ben de yavru ayırırken danone kabına aktarmıştım,çabuk çiçek versinler diye.Fakat su ayarını bir türlü yapamayınca bardaklara aktardım.İnşallah seninkiler kısa sürede yavru verir ve bizlerle paylaşırsın.Bu arada fotoğraflarına tekrar tekrar baktım,ne kaliteli bir çekim öyle.Maşallah...

sevim.K
20-01-2011, 17:07
Çok güzel menekşeler. Her bir sunuma büyük bir hayranlıkla bakıyorum. Sonra benim yaprak dolmuş bir türlü çiçeklenmeyen menekşelerimle konuşuyorum. Güzel sözlerimi dinlemezlerse ceza uygulaması yapacağım galiba. :mad: Yaşasın çiçek açtı dedim birinde çiçek görünce arkası kesildi.:(

Emre İlhan
20-01-2011, 17:07
Sulamaya olabildiğince dikkat etmek lazım. Yoksa bir günde menekşe ölebiliyor. Teşekkür ederim fahriyee ablacım. :)

menekşecibaba
20-01-2011, 17:34
:cool:menekşeleriniz harika muhteşemler darısı başımıza;):pmenekşelrinizin bazılarında su damlacıkları var.çiçekleriylemi yıkadınız yoksa sumu püskürttünüz. çiçeklerine zarar vermiyormu?

Teşekkür ederim.Sulama için de bütün çicekciler menekşelerin yaprağı hassas olduğundan püskürtme sulamayı tavsiye etmez ama ben sürekli ilgilenebildiğim için genelde püskürtme şeklinde yapraktan sularım.Yalnız bazı şartlara çok dikkat etmek lazım:
1-iyi su kullanırım
2-oda sıcaklığında veya ılık olmalı
3-kışın sabah,yazın sabah akşam uygularım,(güneş vurduğunda yaprakta lekeler ve yanmalar yapacağı için güneşsiz ortamda)
4-genellikle çiçekli menekşelere topraktan su veririm
5-15 günde bir ilaçlama ve sıvı gübre
ben bu şekilde bitkilerin daha hızlı büyüdüğüne inanıyorum.
Bence bu biraz da imkan meselesi ,ayıracagınız zaman ve ilgi süresiyle alakalı

menekşecibaba
20-01-2011, 17:50
Sayın Fahriye hanım teşekkür ederim,beyaz hariç hepsi kendi üretimim,beyazı da Natalya nın gönderdiklerini almaya giderken bir çiçekçide gördüm aldım çok hoşuma gitti.mum çiçeği gibi.Hatta çiçekciylede sohbet ettik o da seydişehir de bir akrabası üretiyormuş bizim gibi menekşe hastası oradan getirmiş.
Ambalaj kagıtlarınıda kendim kesiyorum,50*70 selefonlu defter kaplarından

menekse sever
20-01-2011, 21:07
sıvı gübre olarak hangisini kullanıyorsunuz? ilaçlama olarakta neyi kastediyorsunuz cevaplarınız için şimdiden teşekkürler:D

menekşecibaba
21-01-2011, 10:11
daha önce arkadaşların da tavsiye ettiği gibi 15-15-15 ya da 20-20-20 oranlarında N-P2O5-K2O karışımını kullanıyorum toz halinde ,1 litre suya yarım kapak civarında karıştırıyorum.cicekli dönemlerde da 3-4 günde bir ,diğer dönemlerde 15-20 günde bir uyguluyorum.Yeni saksılanmış bitkiler kök gelişimi iyice tamamlanıncaya kadar gübrelenmemelidir.
Kaliteli menekşe üretmede ışık yoğunluğu çok önemli bir faktördür.
İlaç olarakta DDVP kullanıyorum.
sağlıklı günler,sağlıklı menekşeler dilerim

maki01
21-01-2011, 12:31
Sayın menekşecibaba,

Güzel menekşelerinizle başlığımıza hoşgeldiniz.

İlaç olarakta DDVP kullanıyorum.

Özellikle zehirlenmeye yol açabilecek kimyasallardan söz ederken çok dikkat etmemiz gerekiyor. DDVP oldukca zehirli bir toksik madde. Ev içinde kullanımına çok dikkat etmek ve mümkünse yaşanılan ortam dışında kullanmak gerekiyor.

Zehirli kimyasallardan fobi düzeyinde korkuyorum.

Geçtiğimiz günlerde unlu bitlerle biyolojik yöntemlerle mücadeleden yorgun düştüğüm için kimyasal zehir kullandım. Önce kullandığım tüm menekşeleri soğuğa rağmen balkona taşıdım. 2 gece balkonda kaldı, sonra salona eski yerine aldım. Yine kafamda soru işaretleri, "ya iki oğulcum da bu zehirden etkilenirse ?" Rahat edemedim, menekşeleri yatak odama, yatağımı salona yani kanepeye taşıdım. 1 haftadır menekşeler odamı işgal etmiş durumda :)

maki01
21-01-2011, 13:00
Sevgili Dilyara, tebrikler Sizi, başardınız! Bu güzelliğin adı "Небесная глазурь".

Tebrik edilmesi gereken sizsiniz sevgili Asya_lotus, hediye ettiğiniz yavru çok güzeldi. İsim için teşekkürler.

Небесная глазурь= EK-Nebesnaja Lazur imiş :)

zappie
21-01-2011, 14:35
Bir uyari da benden. DDVP'nin satisi ulkemizde yasaklanmistir, ancak yasak tarihinden once uretilen ilaclarin raf omrunun dolacagi son tarih 31 Agustos 2011'e kadar satilmasina izin verilmistir. Rusya'dan pek cok sebze meyvenin geri donmesine sebebiyet veren bir zirai ilactir kendileri ;)

menekşecibaba
21-01-2011, 15:27
Teşekkürler arkadaşlar uyarılarınız için, iyiki yazmışım.ilaçlar konusunda fazla bir bilgim yok.İzmir de ziraii ilaç satan bir toptancıya danışmıştım o vermişti bende güvendiğim için fazla araştırmadım.
Sizler ne kullanıyorsunuz? bu konuda ki bilgiler bayağı yetersiz anladığım kadarıyla.

maki01
21-01-2011, 16:41
Sayın menekşecibaba,

Öncelikle Ev yapımı İlaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=yap%FDm%FD) başlığımızı okumanızı öneririm.

Ben, henüz tescil almamış olsa da, bilinen çoğu zararlı için ROA Natura kullanıyorum. Unlu bitte çok başarı olmadığı için alkol-sabun karışımı ve Neemazal da kullandım.

gulumcinki
21-01-2011, 18:58
menekşecibaba menekşeleriniz güzel ve bakımlı bu arada seradaki yapraklar kulibnikadan gelenler mi?

gulumcinki
21-01-2011, 20:25
Tecrübeli arkadaşlar yapraklardan kısa sürede yavru almak için , seraya yaprakları suda köklandirip mi yoksa hemen mi dikmeliyim bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

menekşecibaba
22-01-2011, 08:35
Kocakarı ilaçları ha :D en güzeli

menekşecibaba
22-01-2011, 08:48
menekşecibaba menekşeleriniz güzel ve bakımlı bu arada seradaki yapraklar kulibnikadan gelenler mi?

Teşekkür ederim
Hayır onları özel yere koydum :)

Orkun Kırcı
22-01-2011, 10:13
Faruk kardeşimden gelen yapraklar geçte olsa yavrulamaya başladılar...

Orkun Kırcı
22-01-2011, 10:17
Sphagnum yosununda 2 fitilli denememden birisi yavruladı diğeride yavrulamış ama henüz çok minnak:D. Diğer fotoda ise topraksız denemeye aldığım 2 kök yavrum artık tamamen uyum sağladı ve yeni yapraklar çıkarmaya başladı. Son 2 foto ise canlı sphagnum yosun seram...

Faruk
22-01-2011, 13:35
Faruk kardeşimden gelen yapraklar geçte olsa yavrulamaya başladılar...

Sevgili Orkun tebrik ederim. Uzun zamandır gelişimlerini merak ediyordum doğrusu. Görünce baya sevindim, sağlıklı hallerini görünce.;)

menekşecibaba
22-01-2011, 19:04
evet gelenlerin birkısmını şekilde görüldüğü gibi tek tek fitilledim,bir kısmını da kasada torfa ektim.

menekşecibaba
22-01-2011, 19:16
bunlarda üretim safhalarım

menekşecibaba
22-01-2011, 19:19
Buda deneme babında bir köklendirme çalışması sonuç nasıl olacak bilmiyorum

Asya_lotus
22-01-2011, 19:45
Tebrik edilmesi gereken sizsiniz sevgili Asya_lotus, hediye ettiğiniz yavru çok güzeldi. İsim için teşekkürler.

Небесная глазурь= EK-Nebesnaja Lazur imiş :)

Bir pencerenin pervazına üzerine çiçekli menekşe görmekten memnun olacağım, sevgili maki!

Fatih
22-01-2011, 22:02
Kışın içimi ısıtan
Bir ışıktın sen
Yazları veda edip,
Baharla yeşerendin sen!!!

189794

Emre İlhan
23-01-2011, 11:28
;)Geçen hafta danino kutularına diktiğim menekşe yapraklarında gelişmeler var. Yavrular büyümeye, gelişmeye başlamış. Beni en çok sevindirense kökü kuruyan yaprağın yavrulaması oldu. :)

Yavrular;

189835
189836

Buda kökü kuruyan yaprak ve yavrusu; :)

189837
189838

katmer
23-01-2011, 12:33
Görüntüler her zaman ki gibi harika:) Sayın menekşecibaba, deneme yaptığınız bardaktaki su maymunu denilen şey mi?

maki01
23-01-2011, 13:19
Bir pencerenin pervazına üzerine çiçekli menekşe görmekten memnun olacağım, sevgili maki!

Menekşem sizin de söylediğiniz gibi pencere önünde ama küçük bir masanın üzerinde kardeşleriyle birlikte Adana'yı seyrediyor sevgili Asya_Lotus :)

189844

Bir yavrunuz daha tomurcuk verdi, aynı renk mi acacak bilemiyorum ama bu haliyle çileğe benziyor :)

189845

Ayşe Yıldız
23-01-2011, 14:02
Sayın Emre İlhan, ben o yarım yapraktan hiç ümitli değildim. Ama görüyorumki herşey olabiliyormuş. Tebrik ederim bu konuda sizi.

Emre İlhan
23-01-2011, 14:24
;)Aynen, başlarda benim de umudum yoktu aslında, demek ki umudumuzu yitirmememiz gerekiyor. Teşekkür ederim sayın, ayse_afyonlu. :)

simran
23-01-2011, 22:03
merhabalar
maşallah hepsi birbirinden güzel menekşelerinizin. menekşe yetiştirmeye yeni başladım. büyük bir hevesle rengarenk menekşeler aldım ama çiçeklerini yaşatamadım. aldığımda hepsi tomurcuk doluydu , ama tomurcukları açamadan kaldı. kurudu ya da çürüdü.menekşelerim kuzey cephe pencere kenarında 21-23 derece sıcaklıkta duruyor. sulamaya dikkat ediyorum. kaynayıp soğumuş su ile saksının tabağından yaklaşık haftada bir suluyorum. 15 günde bir menekşe besini veriyorum. yaprakları çok sağlıklı ama tomurcukları ölüyor. nerede yanlış yapıyorum lütfen deneyimlerinizi paylaşırmısınız. çok teşekkürler..

simran
23-01-2011, 22:07
ilk aldığımda birinci resimdeki gibiydiler şimdi hiç çiçekleri kalmadı. yaprakları sağlıklı ama tomurcuklar kurudu yeni tomurcuk yok:((
son halleride 2. resimde.

simran
23-01-2011, 22:19
bunlarda anneciğimin cici kızları

menekşecibaba
24-01-2011, 07:44
Görüntüler her zaman ki gibi harika:) Sayın menekşecibaba, deneme yaptığınız bardaktaki su maymunu denilen şey mi?

sevgili katmer evet su maymuncuğu da denen (colorful crystal Ball) 4 saat içinde kendi ağırlığının 50-100 katı su emip muhafaza eden yumuşak toplar,bende bol miktarda var .eğer başarılı olursa sürekli uygulamayı düşünüyorum.

ilknur aşık
24-01-2011, 10:10
Sn menekşibaba aramıza hoşgeldiniz. Her ne kadar aramıza yeni gelsenizde eski menekşecilerden olduğunuz ve bu konuda bayağı tecrübeleriniz olduğu anlaşılıyor. Tecrübelerinizi ve bilgilerinizi paylaşmanızı rica ediyoruz.
Emrecim bir hafta gibi kısa bir sürede yaprakların yavru vermesi gerçekten süper. Gerçi buna şaşırmamam gerek, nede olsa hocaların çok iyi.

Emre İlhan
24-01-2011, 12:02
;)Teşekkür ederim İlknur ablacım. Evet, aynen dediğin gibi hocalarım iyi, hemde çook iyi. :)

menekşecibaba
24-01-2011, 12:29
Sn menekşibaba aramıza hoşgeldiniz. Her ne kadar aramıza yeni gelsenizde eski menekşecilerden olduğunuz ve bu konuda bayağı tecrübeleriniz olduğu anlaşılıyor. Tecrübelerinizi ve bilgilerinizi paylaşmanızı rica ediyoruz.
Emrecim bir hafta gibi kısa bir sürede yaprakların yavru vermesi gerçekten süper. Gerçi buna şaşırmamam gerek, nede olsa hocaların çok iyi.

Teşekkür ederim İlknur hanım,böyle herkesin paylaşımdan zevk aldığı kardeşlik havasındaki güzel ortamı bulduğumdan dolayı çok memnunum.
Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım,ama bu forumda çok kıymetli bilgilere sahip yılların tecrübelerine vakıf değerli arkadaşlarımız var.
Bilgi paylaşıldıkca büyür,herşeyi bilmek bir tek Allah a mahsustur. Sevgiler

maki01
24-01-2011, 13:00

Sevgili İlknur,

Emre'nin 1 haftada geliştiğini yazdığı menekşeler, suda köklendirildikten sonra toprağa dikilenler. Menekşe çeliği bir haftada asla yavru vermez :)

Emre İlhan
24-01-2011, 14:44
12.01.2011 tarihinde yayınlamış olduğum 271 nolu sayfadaki 8103 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=744007&postcount=8103) nolu mesajımdaki tepside bulunan sol en alttaki yaprakta(kökü kuruyan) herhangi bir yavrulama belirtisi görülmüyor. 23.01.2011(dün) tarihinde yayınlamış olduğum 272 nolu sayfadaki 8153 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=746170&postcount=8153) nolu mesajımda yayınlamış olduğum fotoğrafta aynı yaprağın yavrulamaya başladığı görülmektedir. Bir hafta diye bahsedilen süre yaklaşık bir süre. Bahsettiğim(kökü kuruyan) yaprak suda köklendirilmiş fakat yavrulamadan toprağa dikilmiş olan yapraktır. Aşağıdaki fotoğrafta çizilmiş olan yapraklara dikkat.

12.01.2011 tarihli görüntü;

190058

23.01.2011 tarihli görüntü;

190059

Kısacası, ben başarılarımla övünmeyi sevmem. Bir haftada yavrulamış veya bir ayda yavrulamış, hiçbir önemi yok. Önemli olan bunun için çabalamak ve paylaşımda bulunmak. Bunuda hemen hemen sitemizdeki tüm üyelerimiz yapıyor zaten. :)

maki01
24-01-2011, 17:38
Sevgili Emre İlhan,

Hava attığını ima eden herhangi bir kelime yazmadım. Sadece yeni menekşe yetiştirmeye başlayan bir arkadaşımız ve de hemşerim olman nedeniyle mesajlarını takip etmeye çalışıyorum. Bu nedenle eski mesaj ve fotoğraflarında verdiğin bilgilerle açıklama yapmaya çalıştım.

Bu sitede bulunma nedenimiz paylaşım değil mi? O nedenle, özellikle menekşe üretimine yeni başlayan arkadaşlarımız için, tüm süreci anlatmakta fayda var.

Bu yaprağın hikayesi, 2 ay öncesine yani #7508 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=717604&postcount=7508) no'lu mesajına dayanıyor diye düşündüm. Yanılıyorsam düzelt lütfen.

Aynı tarihlerde çürüyen bir çeliğimi, V şeklinde keserek toprakla buluşturmuştum. Bir gelişme olmayınca atsam mı acaba diye düşünürken, senin mesajın beklemem gerektiğini söyledi. Teşekkür ederim.

Eğer tamamen farklı bir yaprakla, çelikten başlayarak 1 haftada yavru vermesini başardıysan , kutlarım. Gereçekten dünyada bir ilki başarmış olacaksın.

Emre İlhan
24-01-2011, 18:23
Sevgili maki01;

Kökü kuruyan yaprağın hikayesi 21-11-2010 tarihine dayanmaktadır. Ancak yukarıdaki mesajımda da belirttiğim gibi 12.01.2011 tarihinde kökü kuruyan yaprakta herhangi bir yavrulama söz konusu değildi fakat köklüydü(suda köklendirilmişti). 23.01.2011(dün) tarihindeki fotoğraf çekimimde yaprağın yavruladığı görülmekte. Kısacası ben bir haftada sıfırdan menekşe yavrulatmayı başardım demiyorum. Sadece bir haftada, köklendirilip dikilen yaprağın yavruladığından bahsediyorum. Bunlarıda fotoğraflar apaçık ortaya seriyor. Madem sende sadece yardım etmek istediğini söylüyorsun, teşekkür ederim iyi niyetinden dolayı. V şeklinde kestiğin yaprak konusunda bir nebzede olsa katkım olduysa ne mutlu bana, yardımlaşmak güzeldir. Fakat senden bir ricam olucak; 8165 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=746612&postcount=8165) nolu mesajını düzeltirmisin o zaman. Çünkü; orada sanki ben yapraklar yavrulamış olduğu halde, yavrulamadan toprağa dikmiş ve bir haftada sıfırdan(köksüz) yavrulattığımı beyan etmiş gibi görünüyorum. Hayır asla öyle birşey yok, evet diğer yapraklar yavrulamıştı fakat bahsi geçen kökü kuruyan yaprakta yavru belirtisi yoktu ama yaprak köklüydü.Sevgili İlknur,

Emre'nin 1 haftada geliştiğini yazdığı menekşeler, suda yavruladıktan sonra toprağa dikilenler. Menekşe çeliği bir haftada asla yavru vermez :)
Ben menekşe çeliğinin bir haftada yavru verdiğini iddia etmiyorum. Benim diktiğim menekşe çeliği zaten suda köklendirilmişti, köksüz değildi. Bunuda zaten arkadaşlar fotoğraflarda görüyor. İlknur ablayla aramda geçen dialogda herhangi bir yanlış anlaşılmaya sebep vericek durum yok. Yani ekstradan belirmeye gerek yok, öyle olunca özellikle yeni gelen ve önceki sayfaları okumayan arkadaşlar tarafınca ben yazıda yanlış anlaşılıyorum. Malum herkes önceki sayfaları illaki okuyacak diye bir kaide yok.

maki01
24-01-2011, 18:45
Düzelttim :)

Emre İlhan
24-01-2011, 18:55
İlginden dolayı teşekkür ederim. :)

elek
24-01-2011, 19:22
Ev içinde çiçekten pek hazzetmeyen annemin menekşeleri.. Geçen sene ilk dikildiğinde 1-2 küçük çiçeği vardı ama şimdi coşmuşlar, çiçekler çok iri açmış (tek bir çiçek 5 litrelik su bidonu kapağı kadar vardı)

Sırrı ardıç altından alınan çürüntüsü bol toprak imiş.

Afrika menekşesini pek sevmem ama bunları görünce saksıları kaçırasım geldi açıkçası :D

Emre İlhan
24-01-2011, 22:25
;)Sevgili elek, eğer saksıları kaçırasınız geldiyse muhakkak içinizde gizli bir menekşe aşkı vardır, benden söylemesi. Biryerlerden başlayın bence. :)

elek
24-01-2011, 22:56
Artık nerelere sığdırırım tepemde mi taşırım bilmiyorum ama, çiçekleri geçince dipten patlamış sürüyle yavrudan birer tane ayrılacak zaten ;)

Cam kenarlarını 5 cm yapmayı marifet sanan müteahhitlerden nefret ediyorum, buradan açıklamış olayım :mad:

Emre İlhan
25-01-2011, 08:25
;)Şimdiden hayırlı olsun o zaman. Müteahhitler konusunda size katılıyorum. :)

ilknur aşık
25-01-2011, 10:42
Emre yaprakları dikerken saksı harcı olarak ne kullandın?

Bana bugünlerde sağdan sağdan geliyorlar. Her yer yaprak dolu, ama yavru yok. Şeytan diyorki hepsini kaldır at.

Emre İlhan
25-01-2011, 11:13
:eek:Aman diyiym İlknur ablacım, sakın atma. Bende yaprakları dikerken 3 tanesi elimden düşmüştü. Çıkarıp yeniden dikmiştim. İnan ki aynen senin gibi oldum, hepsini kaldırıp çöpe atasım gelmişti. Saksı harcı olarak Anadolu firmasının normal torfunu kullandım. Ama şunuda belirteyim, yaprakların bulunduğu oda çok sıcak yani 20 derecenin altına hiç düşmez ve bol güneş ışığı alıyor. Bunlara dikkat etmek lazım. Birde yapraklar kitaplığımda yani yerden 2m yükseklikte. Öyle olunca da doğal olarak yukarısı sıcak havalı yani doğal sera etkisi olmuş oluyor. Ben odanın sıcak olduğunu düşünerek sera uygulamadım. Belki de seraya koysam daha hızlı sonuç elde edebilirim, denemek lazım. :)

Emre İlhan
25-01-2011, 11:41
;)Bu arada kökü kuruyan yaprağın yavrusu belirginleşmeye başladı. Yavruların geliştiğini görmek çok güzel bir duygu. :)

190224
190225

simran
25-01-2011, 12:07
benim menekşelerimin tomurcukları neden kuruyor,niçin kimse yardımcı olmuyor bana :(

maki01
25-01-2011, 12:35
Sevgili simran,

Serada üretilen menekşeler ev ortamına geçtiği zaman benzer sorunları hepimiz yaşıyoruz.

Menekşeler çiçeklenme dönemlerinde ek besine ihtiyaç duyar. Menekşeler için özel olarak üretilen sıvı gübreleri deneyebilirsin.

Sulama çok önemli. Toprak nemli ama ıslak olmamalı. Ayrıca bulunduğu konumda önemli. Aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan bir yerde durmalı.

Kış aylarında ortamı ısıtırken doğal olarak havadaki nemi de kurutuyoruz. Arada çevresine fısfısla su sıkmanı öneririm. Aktarabileceklerim bu kadar :)

simran
25-01-2011, 13:53
Sevgili simran,

Serada üretilen menekşeler ev ortamına geçtiği zaman benzer sorunları hepimiz yaşıyoruz.

Menekşeler çiçeklenme dönemlerinde ek besine ihtiyaç duyar. Menekşeler için özel olarak üretilen sıvı gübreleri deneyebilirsin.

Sulama çok önemli. Toprak nemli ama ıslak olmamalı. Ayrıca bulunduğu konumda önemli. Aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan bir yerde durmalı.

Kış aylarında ortamı ısıtırken doğal olarak havadaki nemi de kurutuyoruz. Arada çevresine fısfısla su sıkmanı öneririm. Aktarabileceklerim bu kadar :)

ilginiz için teşekkür ederim. menekşelerim sizin de önerdiğiniz gibi aydınlık ve güneş almayan bir yerde duruyor. oda sıcaklığı 21-23 derece.kuzey pencerede. sıvı gübre 15 günde bir veriyorum. toprakları nemli. kafama takılan tek sorun sulama alttan mı olacak üstten mi? ben tabağına çok az su verip suyu çekmesini bekliyourm. tabakta su bekletmiyorum. ancak bu konunun ilk sayfalarında (31.sayfa 904 nolu mesaj) ziraat mühendisi bir arkadaş sulamanın üstten yapılması gerektiğini,tabağa inen suyun alınması gerektiğini yazmış.kafam karıştı.

maki01
25-01-2011, 15:12
Sevgili simran,

Sulamayı her iki şekilde de yapabilirsin ancak yarım saat sonra tabağında hala su varsa boşaltmalısın. Üstten sulama yaparken yapraklara gelmemesine dikkat etmek gerekiyor. Menekşe kayıplarının en büyük nedeni aşırı suya bağlı kök çürümesi.

Gübrenin çiçeklenme dönemlerinde üzerinde yazan dozu dörte birini kullanarak her sulama suyunda kullanılması önerilir. Çiçeklenmenin durduğu yani daha kısa süreli gün ışığı olan kış aylarında ayda bir gübre vererek menekeşenin dinlemesine izin verilmesi öneriliyor. Bu kış pek soğuk geçmedi, benim menekşelerde hala çiçek ve tomurcuk var ve seyreltilmiş gübre ile beslameye devam ediyorum.

Faruk
25-01-2011, 15:59
;)Bu arada kökü kuruyan yaprağın yavrusu belirginleşmeye başladı. Yavruların geliştiğini görmek çok güzel bir duygu. :)

190224
190225

Emrecim, afrika menekşenin yaprak çeliklerinden üretilmesi adı altında yapraktan ilk deneyimlerinin bu hale gelmesi büyük bir başarı, tebrik ederim.

Aşama aşama deneyimlerini gayet özenli sunumun, yakın çekim güzel fotoğraflarla desteklemen çoğu yeni başlayan arkadaşımıza yol göstermesi açısından çok güzel bir çalışma.

İlerleyen zamanlarda gelişimlerini dönem dönem görsellerle bizlerle paylaşırsan sevinirim...

tamaşa
25-01-2011, 17:21
Bunlarda benim menekşelerim..;)

tamaşa
25-01-2011, 17:23
Devamı..

tamaşa
25-01-2011, 17:57
devamı...

Emre İlhan
25-01-2011, 21:13
Emrecim, afrika menekşenin yaprak çeliklerinden üretilmesi adı altında yapraktan ilk deneyimlerinin bu hale gelmesi büyük bir başarı, tebrik ederim.

;)Teşekkür ederim Faruk abicim. Tüm gelişmeleri elimden geldiğince paylaşmaya devam edeceğim. :)

gokhan48xxx
27-01-2011, 11:42
Kışın soğuk günlerinde, içimi ısıtan bir menekşemi paylaşmak istedim sizlerle.

190434

Bugünlerde, mikroskobik de olsa menekşe arşivimi genişletmek niyetindeyim. :p Küçükler daha dirençli oluyorlar bazen.

190435

190436

fahrenayt2000
29-01-2011, 05:46
merhaba herkese geçen yıl subat ayında 2 tane çiçek açmiş menekşe almıştım nerdeyse 1 yıl oldu bidaha açmadılar çok canlılar çok yaprak üretiyolar sadece su veriyorum güneş alıyor ne yapmalıyım.

zappie
29-01-2011, 08:48
merhaba herkese geçen yıl subat ayında 2 tane çiçek açmiş menekşe almıştım nerdeyse 1 yıl oldu bidaha açmadılar çok canlılar çok yaprak üretiyolar sadece su veriyorum güneş alıyor ne yapmalıyım.

Bu mevsimde sadece dogal aydinlatma ile cicek actirmaniz cok zor. Meneksenin cicek acmasi icin 12-14 saat yogun isik almasi gerekir. Bazi turler daha azi ile de yetinebilirler, ancak anlasilan sizinkiler bol isik isteyen turler. Yogun isik derken gunesin altini kastetmiyorum, kisin tehlikesi yok ancak yaz aylarinda uzun sureli direkt gunes bitkinizi yakar. Imkanininiz varsa yapay aydinlatma kullanin. Forumda ornekleri var. Menekseniz iki ay icinde ciceklenecektir.

maki01
29-01-2011, 12:43

Sayın fahrenayt2000,

Menekşenizin bol yaprak vermesi dinlenme dönemine girmediğini gösteriyor. Besin olarak ne kullanıyorsunuz? Menekşeler için özel olarak üretilen sıvı gübrelerden her sulama suyunda önerilenin dörtte biri oranında kullanmak güzel sonuç veriyor.

Sulamayı da biraz azaltmak, toprağı kurumaya yakınken su vermek de çiçeklenmeyi teşvik edebiliyor.

Sevgili zappie'nin de söylediği gibi en öneli faktör ısı ve ışık. İzmir'le benzer iklime sahibiz. Bizim bölgelerde ışık, sanırım kış aylarında da yeterli olabiliyor. Benim menekşeler çiçek vermeye devam ediyor.

Sevgili gulumcinki,

Merak ettiğin tomurcuk açtı sonunda. Sevgili acemifüsun'un da tahmin ettiği gibi güzel bir bordo.

Hibrit menekşelerde ilk çiçekler türünün tüm özelliğini yansıtmayabiliyor. Ya da iki farklı menekşenin çapraz tozlaştırılmasıyla üretildiği için sadece bir türün özelliğini yansıtabiliyor, zaman zaman da genlerinde taşıdıkları diğer özelliklerle ana menekşeden çok farklı çiçek verebiliyor .

Bu haliyle de çok güzel ama ikinci çiçeğinde neler olacak merak ediyorum.

Sevgili Asya_lotus'a teşekkürlerimle :)

190755

fahriyee
29-01-2011, 14:47
Sayın Fahrenayt 2000,eğer saksı değişimi yapmışsanız ve eskisine nazaran oldukça büyükse sürekli yaprak vermesi gayet normal.Kök gelişimini tamamladıktan sonra çiçek verecektir muhakkak.Fotoğraf ekleseniz,ona göre yorum yapmak daha kolay olurdu.
Güney cephede olan pencere kenarına koyduğum menekşelerin çoğunda tomurcuk gözlemledim.Aynı büyüklükte ve pencereden 1m. kadar uzakta olan menekşelerim çok yavaş gelişip,çiçek verme girişiminde de bulunmadılar.Özellikle bu mevsimde aktif güneş ışığı alamadıkları için cam kenarı ideal oluyor,ayrıca bol ışık almaları hızlı gelişmelerini sağlıyor.

fahrenayt2000
30-01-2011, 03:42
çok teşekkür ederim arkadaşlar bilgilerinize bu gün pencere önüne koyacağım güney cepheye umarım bir an önce açarlar.
herhangi bişey kullanmıyorum s

lipres
30-01-2011, 10:31
Sevgili Klubnikadan aldığım yapraklardan bazıları yavru verdi ;) Teşekkürler Klubnika, inşallah çiçeklerinide görürüz.

gulumcinki
30-01-2011, 12:08
Sevgili maki menekşen gerçekten çok güzel ortasındaki sarı ne kadar belirgin, resmini ekleyip merakımı giderdiğin için teşekkürler.

Sevgili libres yaprakları ne zaman almıştınız, ne kadar zaman da yavruladı, bravo size hepsini yavrulatmayı başarmışsınız. Çok soru soruyorum ama yavrulatırken hangi tekniği kullandınız? Yavrularınız çok canlı çiçekli hallerini ve büyüme aşamalarını görmeyi çok isterim... Ben cesaret edip yaprak siparişi veremedim, havaların ısınmasını bekliyorum malumunuz havalar soğuk, donmasın küçücükler.

lipres
30-01-2011, 12:57
Sevgili Gulumcinki,
bunlar ilk siparişte gelen yapraklardan yani eylül ayında elime geçti. Benimkiler biraz yavaş geliştiler daha hızlı yavru alan arkadaşlarımız var.
Sera yöntemini kullanmayı tercih ediyorum; çünkü suda köklendirmeye çalıştığımda yaprak kaybım olabiliyor ama sera yönteminde şimdiye kadar yaprak kaybetmedim.:)

Tempolu
30-01-2011, 18:15
;)iyi akşamlar arkadaşlar 1 ay önce yaprak ektim seraya, dün ikisini gördüm yavrunun acaba bunlara ğübre versem nasıl? olur daha hızlı büyürmü?yardımcı ollursanız mutlu olurum.;):confused:

Faruk
30-01-2011, 18:31
Sayın Tempolu;

Yaprak çeliklerinden yavrular ayrılıp dikildikten 1,5-2 ay sonra gübreleme başlanır. Bu dönemde gübre olarak N oranı yüksek ve K oranı da N oranına yakın sıvı gübreyi 1/5 oranında (1 litre yumuşatılmış suya yaklaşık 6 mL sıvı gübre olacak şekilde ) seyreltip her sulamada kullanmanızı tavsiye ederim. Ben bu yöntemi kullanıyorum. Şuana kadar herhangi bir sorun yaşamadım.

Şuanda kullanacağınız gübre yavrularınızı kaybetmenize zemin hazırlayabilir…

yedikaranfil
31-01-2011, 08:02
190966

190966

bunlarda benim menekşelerimden bazıları

yedikaranfil
31-01-2011, 09:23
190994

Emre İlhan
31-01-2011, 13:48
;)Menekşe yapraklarının yavruları gelişimlerine hız kesmeden devam ediyorlar. :)

En gelişkin yavru;

191042

Sanki anaç yaprakta büyüyor gibi geldi bana;

191043

Kökü kuruyan yaprağın yavrusu;

191044

Kökü kuruyan yaprağın genel görünümü;

191045

Çoklu yavrulayan yapraklardan biri;

191046

Emre İlhan
31-01-2011, 13:52
Daha önce fotoğraflarını eklediğim, yapı marketten alınan menekşelerin yaprak budamasını yaparken yedekleme amaçlı bir tane sürgün 4 tane de yaprak koymuştum suya. Sürgün yapraklardan daha hızlı davrandı ve kısa sürede köklendi. ;)

191047
191048

Yaprakların genel görünümü;

191049

kraker
31-01-2011, 17:20
bunlarda benim menekşelerim ^^ 3 aydır aşığım menekşelere

ama ayda bir sıfırdan başlıyorum herşeye ( aldığım markete aydan aya geliyormuş sevkiyat) nedense beceremiyorum bakmayı :( yavrulatmayı da başaramıyorum çürüyorlar.yeniler geldikçe her çeşitten yeniden alıyorum.umarım sayenizde bebişlerimi koruyabilirim

hava şartlarından dolayı yeterince güneş alma şansları yok, sabahtan pencere kenarına taşıyıp öğleden sonra alıyorum ve ışığı sabah akşam açık bırakıyorum işe yararmı bilmiyorum.

telefonla çektim kötü görünebilirler kalite açısından.

http://img40.imageshack.us/img40/5450/1men.jpg

http://img713.imageshack.us/img713/9551/1menf.jpg

http://img152.imageshack.us/img152/1968/2men.jpg

http://img508.imageshack.us/img508/7103/3men.jpg

http://img843.imageshack.us/img843/811/4men.jpg

kraker
31-01-2011, 17:39
bunlarda yine benim. geçen ay aldıklarımdan kalanlar.
küçük görünenlerde bu çiçekli olanların kurtarabildiğim kısımları.

1 -böyleydi

http://img130.imageshack.us/img130/5450/1men.jpg

1- şimdi bu halde ( yapraklarını kopardım çoğaltmak için ama çürüdüler. bu ana kökten geriye kalan.

http://img408.imageshack.us/img408/1968/2men.jpg

-----

2 - buda diğeri ilk hali

http://img84.imageshack.us/img84/5300/1menl.jpg

2- buda şuanki hali ( kendimce dün sera etkisi vermeye çalıştım

http://img819.imageshack.us/img819/1968/2men.jpg

özlem11
31-01-2011, 19:54
Sera poşetine bence biriki delik açın... Aynı işlemi diğerinede uygulayın... Serada olduğu için dikkatli sulayın... Gelişip toparlanıncada hemen poşeti açmayın... delik sayısını çğaltarak günden güne alıştıra alıştıra açın... Bence hemen düzelirler... Şuan menekşelerin gelişip büyüme evresindeyiz... Önümüz bahar...

G.Ü.L
31-01-2011, 21:46
Bugün gittiğim bi yapı markette gördüm o güzel menekşeleri dayanamadım ve iki tane daha aldım:)

sehersin
01-02-2011, 14:06
Dün akşam oradan buradan aldığım ve ''Cellin'in annesinin yöntemi olan'' topraklı suda köklendirdiğim yapraklarımı 1 numara saksılara diktim.. Yapraklardan 2sinin yavruları suda oluşmuştu. Diğerlerinde ise daha bi hareketlilik yoktu ama yine de ektim :D Sabırsız davranmış olabilirim ama dayanamadım..
Yapı marketten aldığım sihirli menekşe toprağına diktim yavruları, inşallah sorun yaşamam.. En kısa zamanda bol yapraklı hallerini paylaşmak için sabırsızlanıyorum..
Bir aydır sağlık sorunları sebebi ile yoktum, tüm mesajları okudum tek tek.. Herkes yine mükemmel paylaşımlar yapmış.. Mükemmelsiniz hepiniz..
Herkese sevgiler :D

fahriyee
01-02-2011, 14:51
Geçmiş olsun Sevgili Sehersin...

zappie
01-02-2011, 15:29
bunlarda benim menekşelerim ^^ 3 aydır aşığım menekşelere

ama ayda bir sıfırdan başlıyorum herşeye ( aldığım markete aydan aya geliyormuş sevkiyat) nedense beceremiyorum bakmayı :( yavrulatmayı da başaramıyorum çürüyorlar.yeniler geldikçe her çeşitten yeniden alıyorum.umarım sayenizde bebişlerimi koruyabilirim

hava şartlarından dolayı yeterince güneş alma şansları yok, sabahtan pencere kenarına taşıyıp öğleden sonra alıyorum ve ışığı sabah akşam açık bırakıyorum işe yararmı bilmiyorum.

telefonla çektim kötü görünebilirler kalite açısından.

Sayin kraker,

Bitkiler yerlerinin degistirilmesinden hoslanmazlar.
Bitkilerin isiga oldugu kadar karanliga da ihtiyaci vardir.
Curumekten bahsetmissiniz, son mesajinizda da sera etkisi yapmak istemissiniz. Bunu ne maksatla yaptiginizi anlayamadim. Fotograflarda topraginiz asiri islak gozukuyor. Serayi koklendirme asamasinda kullaniyoruz, ancak geliskin bitkilerde gerek yok, kuf, mantar olusumunu hizlandirir.
Yapmaniz gereken mumkun oldugunca aydinlik ve sicak bir mekanda karar vermek, sulamayi simdilik kesmek, bitkilerinizin en azindan 8 saat karanlikta kalmasini saglamak

maki01
01-02-2011, 16:11
Dün akşam oradan buradan aldığım ve ''Cellin'in annesinin yöntemi olan'' topraklı suda köklendirdiğim yapraklarımı 1 numara saksılara diktim..

Geçmiş olsun sevgili sehersin...

1 numara saksı yeni ayrılan bir yavru için çok büyük değil mi? Keşke pet bardaklara ya da kaktüs saksılarına dikseydiniz. Büyük saksı her zaman kök çürümesi ihtimalini arttıyor. Zedelememeye çalışarak daha küçük bir kaba almanızı öneririm.

sehersin
01-02-2011, 16:36
Geçmiş olsun sevgili sehersin...

1 numara saksı yeni ayrılan bir yavru için çok büyük değil mi? Keşke pet bardaklara ya da kaktüs saksılarına dikseydiniz. Büyük saksı her zaman kök çürümesi ihtimalini arttıyor. Zedelememeye çalışarak daha küçük bir kaba almanızı öneririm.

hmm.. Aldığım saksıların altında 1 numara yazıyor ve yanında da kaktüs saksısı yazıyor :D Pet bardaklardan daha da ufak.. Saksı numaraları hakkında pek bilgim yok, ben sadece üstüne yazana göre söyledim.. Ama sizin söylediğinizden sonra anladım ki; sanırım doğru ekim yaptım.. İnşallah şansım yaver gider..

kraker
01-02-2011, 16:43
sevgili zappie
apartmanımızın ısıtma sistemi çok kötü,kaloriferler neredeyse evi ısıtmıyor denebilir.bu yüzden çiçeklerim çok üşüyor ara ara elektirik sobası açıyorum çiçeklerime. pencere kenarından aşırı soğuk geliyor,bu sebeble daimi orada tutamıyorum.sabah akşam pencere ve kalorofer yanına taşıyorum.. üşüdüklerini düşündüğüm için ısı muhafaza etsinler diye sera etkisi vermeye çalıştım :( önceki sayfadaki çiçeklerim onlar yeni, onlarıda kaybetmekten endişe ediyorum

sulama için toprağı minicik eşeleyip parmağımla kontrol ediyorum ona göre suluyorum (son 1 aydır dikkat ediyorum, ama daha önce çok suluyordum sanırım) resimler suladıktan sonra çekilmişti.

Tempolu
01-02-2011, 18:34
Sayın Tempolu;

Yaprak çeliklerinden yavrular ayrılıp dikildikten 1,5-2 ay sonra gübreleme başlanır. Bu dönemde gübre olarak N oranı yüksek ve K oranı da N oranına yakın sıvı gübreyi 1/5 oranında (1 litre yumuşatılmış suya yaklaşık 6 mL sıvı gübre olacak şekilde ) seyreltip her sulamada kullanmanızı tavsiye ederim. Ben bu yöntemi kullanıyorum. Şuana kadar herhangi bir sorun yaşamadım.

Şuanda kullanacağınız gübre yavrularınızı kaybetmenize zemin hazırlayabilir…
Sayın Faruk Bey;

teşekkür ederim verdiğiniz bilğiler için.Bana kalsa yavrularım ölcekmiş yaşamlarını size borçlular. gübreleme için sizin önerilerinize uyarak bekleyeceğim. ben sabırsız bir insan olduğumdan,bir an önce büyüsünler istiyorum. bir sihirli değneğim olsa ...

zappie
01-02-2011, 21:44
sevgili zappie
apartmanımızın ısıtma sistemi çok kötü,kaloriferler neredeyse evi ısıtmıyor denebilir.bu yüzden çiçeklerim çok üşüyor ara ara elektirik sobası açıyorum çiçeklerime. pencere kenarından aşırı soğuk geliyor,bu sebeble daimi orada tutamıyorum.sabah akşam pencere ve kalorofer yanına taşıyorum.. üşüdüklerini düşündüğüm için ısı muhafaza etsinler diye sera etkisi vermeye çalıştım :( önceki sayfadaki çiçeklerim onlar yeni, onlarıda kaybetmekten endişe ediyorum

sulama için toprağı minicik eşeleyip parmağımla kontrol ediyorum ona göre suluyorum (son 1 aydır dikkat ediyorum, ama daha önce çok suluyordum sanırım) resimler suladıktan sonra çekilmişti.

Menekseleriniz cok fazla sayida degil, 7-8 tane kadarsa bir araya toplayin, tepelerinden 30 cm yuksege asacaginiz simit floresanla yapay aydinlatma yapin. Bu duzenek bir miktar sicaklik artisi da saglar, gunde 12 saat acik kalsa ayda sadece 3 TL yakar.

menekşecibaba
02-02-2011, 11:46
Selamlar dostlar
Bugün çok sevinçliyim,tanıdık bir seracı arkadaşım vardı,ne zamandır ondan menekşe çeşidi istiyordum,bana Hollanda dan getirdiği çiçeklerle 3 koli ayarlamış
gittim aldım 20 den fazla çeşit bu soğukta bayram ettirdi bana.sizlerle paylaşayım gözünüz gönlünüz açılsın :D

menekşecibaba
02-02-2011, 11:50
devamı

menekşecibaba
02-02-2011, 11:54
ve devamın devamı

sehersin
02-02-2011, 14:59
Hepsi birbirinden güzel.. Bende en kısa zamanda bol çiçekli menekşeler istiyorum.. Fotoğrafa olan ilgi insanı mahvediyor menekşecibaba.. Aynı sıkıntı bende de mevcut..:D

sema62
02-02-2011, 21:18
Sevgili Menekşecibaba menekşeleriniz çok güzeller. İnşallah başlarına birşeyler gelmeden uzun yıllar yaşarlar. Bizlerinde gözügönlü açılır. Onlara çok severek bakıyorum.
Diğer arkadaşların menekşelerini de merakla bekliyorum.

sema62
03-02-2011, 13:01
191307

191308

191309

191310

G.Ü.L
03-02-2011, 16:51
191307

191308

191309

191310

Merhba
çiçekleriniz muhteşem gözüküyor bakımında farklı olarak yaptığınız herhangi birşey var mı?

fahriyee
03-02-2011, 17:40
Maşallah diyorum Sema 62, öyle güzel gelişmişler ki komşunuzun ellerine sağlık. Kübra ablanız menekşe toprağı olarak ne kullanıyor bilginiz var mı?(içimden bir his, kestane toprağı kullandığını söylüyor).Sizin de öyle güzel menekşeleriniz olsun ki,onların resimleri ile de şenlendirin bizi inşallah...

sema62
03-02-2011, 19:19
Çok teşekkürler arkadaşlar. Kübra ablayla beraber toprak değişimi yaparız. Menekşeler için diye almıştık toprağı. İçine çamların altındaki siyahlaşmış toprakla yarı yarıya karıştırmıştık. Birde düzenli sıvı gübre veriyor.

Tempolu
05-02-2011, 08:55
menekşelere doğum kontrol hapı veren varmı?

menekse sever
05-02-2011, 09:48
:DBen geçen sene yazın kullanmıştım menekşelerim iyiydi bittikten sonra almadım.
Faydasını bilmiyorum. Sadece duyduğum için kullanmıştım. Faydasını bilen varsa lütfen yazsın.:confused:

sema62
05-02-2011, 09:59
:DBen geçen sene yazın kullanmıştım menekşelerim iyiydi bittikten sonra almadım.
Faydasını bilmiyorum. Sadece duyduğum için kullanmıştım. Faydasını bilen varsa lütfen yazsın.:confused:

Sevgili menekşe sever faydasının olduğunu duymuştum. Ben hiç kullanmadım.

sehersin
05-02-2011, 14:00
Kuzenim sürekli kullanıyor doğum kontrol hapını menekşelerinde ama coşkun coşkun açan menekşeler yerine bol bol yapraklı menekşeleri var :))
Ama saksı konusunda çok kabiliyetli değil hep koca koca saksılarda menekşeleri, belki de ondan dolayı açmıyorlar..

Tempolu
05-02-2011, 14:48
doğum konrol hapı dışında, tanıdığım birisi viyağra yı çiçekleri için kullanıyor dieffenbachia ve afrika menekşesini çoşturduğunu iddia ediyor.en iyi ğübreden daha iyi olduğu iddiasında* doğruluk derecesi nedir? deneyen varmı?bu ilacı ezzane satılırmı? çok sordum özür dilerim.:o:o

Tempolu
05-02-2011, 14:57
Kuzenim sürekli kullanıyor doğum kontrol hapını menekşelerinde ama coşkun coşkun açan menekşeler yerine bol bol yapraklı menekşeleri var :))
Ama saksı konusunda çok kabiliyetli değil hep koca koca saksılarda menekşeleri, belki de ondan dolayı açmıyorlar..
Benim menekşelerim de bol yapraklı idi ben de çiçek açmadıkları için bakmayı bırakmıştım tesadüf bu siteyi buldum ve yeniden başladım pet bardak ve küçük su şişelerine ektim 5 yaprak ama tomurcuk dolu aralıktan bu güne sürekli çiçekli arkadaşlarım inanamıyor çünkü kendisi 6 aylık henüz bebek.10 tane bardak ve küçük su şişesinde menekşem var hepsi 6 ay önce yoktu.

sema62
05-02-2011, 23:18
Bazıları kök çürüğü olanlar. Bazılarıda kendi yetiştirdiklerim.

sema62
05-02-2011, 23:26
Bunlarda diğerleri.

sultan90
05-02-2011, 23:45
Ben siteye yeni üye oldum.Yaklaşık bir aydır bir menekşe merakıdır sardı.Öğrenci olmama rağmen şimdilik 3 tane menekşem var.Sizlerin engin bilgilerinize dayanarak menekşelerimi çoğaltmak istiyorum.

menekse sever
06-02-2011, 09:50
:( sivasa taşınıyorum. iklimi menekşeler için nasıldır bilen varsa lütfen bilgi versin.;)

Tempolu
06-02-2011, 12:06
bende inanamıyorum geçmiş yıllarda çok istedim süreli satın aldım eve gelince 1 kaç ay yaşar ölürlerdi.Artık hevesimin tükendiği günlerde arkadaşım İzmitten (Şubat)ta yaprak getirdi ,ümitsizce onları ektim ama yavru vermedi arkadaşım beklememi soyledi bende sökmedim .temmuz ayının son haftası ev değiştirdim yavrularımın 3 tanesi yeni topraktan ğörünüyordu ağustosta hepsi çıktı. internette gezinirken bu siteyi buldum ve pet bardaklar da menekşelerin dana hızla büyüdüğünü çiçek açtığını öğrendim,pet bardağa ektim.bazısı 3 bazısı 4-5 yapraklı idi eylül ayının 27 si idi.1 ayda hızla büyüdü ve kasımın son haftası çiçek açtı ben kendisinin büyümesi için çiçekleri sürekli kopardim onlarda bütün ğücüyle yapraklandı ve köklendi.yakın arkadaşlarım inianamıyorlar çünkü yaprakları ektiğimi ve bütün aşamaları onlarda ğörüyorlar biz yokken sihir mi yapıyorsun diye takılıyorlar.onlara da bazılarını hediye ettim.benim evim çok aydınlık sabaah 9 da ğüneş eve ğirer batana kadar menekşelerin odasında.odada kömür sobası var hep yanar üzerinde su yani oda hep nemli.menekşelerim pencerenin kenarında.acaba bunladan dolayımıdır?fotograf yükleyemem telefon kamerasız,en kısa zamanda yüklemeye çalışacağım bende istiyorum çiçeklerimi sizlerle paylaşıp anlattıklarımı ğörsel olarak desteklemek ve daha çok sizin bilğilerinizden yararlanmak için inşallah fotoğraf makinam tamirden gelince...

gulumcinki
07-02-2011, 12:40
:( sivasa taşınıyorum. iklimi menekşeler için nasıldır bilen varsa lütfen bilgi versin.;)

Sevgili menekşesever Sivas'ın iklimi soğuktur. Kaloriferli evde olduktan sonra hiç problem değil. Rusya 'da o güzel menekşeler yetişiyorsa Sivas'ta hayli hayli yetişir merak etme. Bu arada ben de Sivas'lıyım...

menekşecibaba
07-02-2011, 14:08
Africa menekşesi Hastalıkları ve Böcek Zararlıları ,önlem ve kontrol ile ilgili güzel bir yazı
http://www.clemson.edu/extension/hgic/pests/plant_pests/indoor/hgic2250.html

menekse sever
07-02-2011, 14:42
Gideceğim ev kaloriferli inşallah bir sorun olmaz.:D

menekşecibaba
07-02-2011, 14:57
Gideceğim ev kaloriferli inşallah bir sorun olmaz.:Dsıcaklığın 10 derecenin altına düşmediği bol ışık gören bir yer buldun mu hiç sorun olmaz :)

efeyusuf
07-02-2011, 18:36
bende siteye yeni üye olanlardanım ama ziyaret ederdim siteyi. benim 2010 mayısında aldığım ebruli renkli menkşeden çoğalttığım menekşeler den biri tam beyaz renk açtı şok oldum diğerlerindede farklı renklerde tonlar çıktı.6 saksı çoğalttım ve 5 saksıyı arkadaşlarıma hediye etmiştim şimdi onları gördükçe hayıflanıp duruyom çünkü kendime ayırdığım hala açmadı yeni çiçek tomurçukları oluştu şimdi merakla bekliyom ne renk açacak diye.

_nihann_
07-02-2011, 18:39
herkeze meraba. ben aranıza yeni katıdım. iki gündür yazılanları okuyorum. bende yeni başladı menekşe merakı. komşumun büyüyen sürgününü aldım, birkaçta dal aldım. sürgün çok güzel oldu büyüyo. dalın birtanesini suda köklendirip diktim. bir hafta oldu inşallah oda büyür. üç tana daha dalı direk toprağa(torf) diktim. sizden aldığım bilgilerle ik tanesini bir peynir kutusuna diktim. kutunun altına delik açtım. kapağını tapattım. kapağada delik açmam gerekirmi. lütfen bilgililerini paylaşın. inşallah benimde sizlerinkiler gibi güzel menekşelerim olur...

Selehattin 67
07-02-2011, 18:47
Kökleri tamamen torfun içine dikmene gerek yok peynir kutusuna açmak istediğin deliğe gelince aşırı ısı çiçeklere zarar verir ara sıra havalandırırsan iyi olur bu arada aramıza hoş geldin

Selehattin 67
07-02-2011, 18:48
Menekşeler ışığı çok sever hava sirkilasyonu olmayan bir yerde dursun

_nihann_
07-02-2011, 19:00
hoşbulduk selehattin. pencereye yakın yerdeler. tül arkasında güneş görüyolar. ilginize ve bilginize teşekkürler.

Selehattin 67
07-02-2011, 19:04
Ceryanda kalmasınlar bitki besini verin

_nihann_
07-02-2011, 22:25
bitki besini derken ne önerirsiniz. henüz hiçbirşey bilmiyorum da :) birde burda bulabileceğimi sanmıyorum. nerden bulabilirim. eczanelerde varmıdır?

zappie
07-02-2011, 22:45
Agri'da ozellikle "menekse gubresi" bulamayacaginizi tahmin ediyorum. Zirai ilac, gubre satilan yerlere bakin. Yaprak gubresi diye sorun. 18-18-18 deyin anlarlar 15-15-15 de olabilir. Karton kutuda 1 kg kadar olur 10-15 tl civaridir. Benzer bir sey bulursaniz alin, kullanim konusunda yardimci oluruz. Ancak su an icin gubreye ihtiyaciniz yok, yavrulariniz soyle 5-6 yaprak olsunlar once.

gulumcinki
08-02-2011, 07:26
Sevgili menekşesever evin aydınlıksa korkmana hiç gerek yok. Yeni hayatında başarı ve mutluluklar

menekşecibaba
08-02-2011, 08:33
Hibrid” tohum nedir?

Yer küremizde ki biyolojik çeşitlilik kabaca 2 temel kaynaktan beslenmektedir; bunlar;

a. Ya genetik mutasyonlar sonucunda oluşmuş olan ve de normalde olmaması gereken genetik dizilişler ile oluşanlar,
b. Ya da doğal yolla birbirleriyle gen transferi yapabilen türlerin birbirlerine gen aktarmaları sonucunda ortaya çıkanlar yani melezler (veya hibridler) dir.

Doğada Gen aktarımı çoğunlukla böcekler aracılığı (özellikle arılar), rüzgarın etkisiyle, vb… dış etkenler sayesinde gerçekleşmektedir. Arı, çiçekten çiçeğe uçarak, erkek organdan aldığı polenleri (üreme materyalini) dişi çiçeğin döl yatağına taşıyıp, döllenmeyi sağlayarak, ziyaret ettiği bu iki birey arasında doğal şartlarda gen aktarımı mümkünse, gen aktarımı gerçekleştirmektedir.

İnsanlar doğayı gözlemleyerek bu sırrı çözmeye başladıklarında melezliğin çok önemli bir özellik olduğunu fark etmişler ve 19 ncu yy.da ağırlıklı olarak Mendel’ in çalışmaları sonrasında bu olguyu kuramsallaştırmışlardır.

Hibrid veya melez tohum, aynı bitki türüne ait uzak akraba konumunda olan iki doğal bitki kümesi veya popülasyonundan (örneğin A ve B) seçilen saf hatların veya bireylerin birbirleri ile çaprazlanması (A x B) sonucunda elde edilen ilk nesil (f1) melez tohumlara verilen isimdir; bu teknik ile değişik yöntemler kullanılarak ana veya babada bulunan özelliklerin f1 çocuklarında ortaya çıkıp çıkmadığı belirlenmekte ve böylece yetiştiricilerin yani çiftçilerin en çok istedikleri özellikleri bünyesinde toplayacak olan f1 melezin hangi ana – baba birleşiminden elde edildiği saptanarak, çoğaltıma geçilmektedir.

Ancak f1 melezler genetik yapıları gereği tohum verdikleri zaman yani f2 elde edildiğinde, f1 de ki istenen özelliklerin çok az bir kısmının f2 de korunduğu görülmektedir. Örneğin f1 de bulunan herhangi bir hastalığa dayanıklılık özelliği f2 de kaybolmakta, dolayısı ile bu özelliklere sahip bir çeşit talep eden kullanıcılar her sene yeniden f1 tohum satın alma zorunda kalmaktadır. Zaten f1 melezlerin bu özellikleri sayesindedir ki bir çok kişi ve kuruluş bitki ıslahı konusunda yatırım yapmış ve yapmaktadır; tohum sektörü her sene cirosunu yaklaşık %13 ila %15 ini ARGE bütçesine aktararak dünyada tüm sektörler içerisinde araştırmaya en çok kaynak ayıran sektör konumunda bulunmaktadır.

Burada göz ardı edilmememsi gereken iki önemli hususa dikkat edilmelidir; bunlar;

a. Tohum maliyetinin toplam girdiler içinde ki payı oldukça düşüktür. (örneğin sera domatesinde %1,5 civarı),
b. Diğer girdi maliyetlerinin sabit kalmasına karşın sadece tercih edilen tohum sayesinde toplam hasılat çok fazla değişiklik gösterebilir. (örneğin serada 1 dekar domates üretiminde hiçbir şey kazanmamak, 25.000.- TL kazanmak veya bu iki uç arasında bir hasılat elde etmek mümkündür).

Bu uğraşlar sayesinde elde edilen özellikli (örneğin verimli, belirli hastalıklara mukavim, soğuğa veya sıcağa dirençli, erkenci veya geçci, yağ oranı yüksek, vs…) f1 hibridler sayesinde tohum sektörü özellikle dünyada nüfusun çok hızlı arttığı 20 nci yy. ın ikinci yarısı boyunca insanların bol ve ucuz gıdaya kavuşmalarını sağlayabilmiştir.

Tohumculuk uğraşında uygun ana – babaları belirleme ile istenen f1 melezleri elde etme işlemine “ıslah çalışması”, yapan kişiye de “ıslahçı” ismi verilmektedir.

f1 Hibrid – Melez tohumlar kısır mıdır?

Maalesef ülkemizde ulu orta dillerde dolaşan “f1 tohumlar kısırdır” söylemi tamamen yanlış ve de büyük bir yalandır! Bu iftiranın altında işin özünü bilmeyen geniş kitlelere korku salarak bilimsel gelişmelerin önüne bilinçli veya bilinçsiz set çekmek isteyen ufak ama yaygaracı bir grup insanın yarattığı bilgi kirliliği vardır! Melezleme yolu ile geliştirilen f1 hibridler mutlaka kısır olur diye bir şey söz konusu değildir; ancak istenirse bu özelliği sağlamak genetik olarak mümkündür. Örneğin eşek ile altın melezi olan katır, kısırdır; ancak katırı alan da, satan da, üretimine aracı olan da bunun böyle olduğunu bilerek belirli özellikleri nedeni ile katırı tercih eder ve ahırına koyar! f1 tohumlar içerisinde de örneğin çekirdeksiz karpuz doğal olarak kısırdır ve tohumu olmadığı için de çocuk yani meyve veremez; bu karpuzları üreten de, yiyen de bunun böyle olduğunu bilir! Ancak çekirdek ayıklaması zor geliyorsa ve de canı kolaylık isterse bu kısır çeşidi bilinçli olarak satın alabilir.

Bu yöntemle belli bir amaca yönelik kısır bir çeşit geliştirildi diye ticari olarak satılan tüm f1 hibrid tohumlar kısırdır demek büyük bir yalandır. Örneğin domateslerde kısırlığın bir cazibesi bulunmamaktadır; ancak ülkemizde piyasada satılan ve tüketilen domateslerin yüzde 99’ a yakınının f1 hibrid olmasına karşın bu çeşitler kesinlikle kısır değildir; bunu doğrulamak için yediğiniz domatesin içerisinden ayıracağınız çekirdekleri, kış sonrası, bahar aylarında toprağa ekerseniz yaza tekrar domates elde edeceğinizi göreceksiniz!

Canavar tohum var mıdır?

Canavar tohum, yakıştırması da aynen “Kısır Tohum” benzeri tamamen medyatik bir abartmadır. Yeryüzünde böyle bir tohum ne doğal olarak var olabilir ne de insanoğlu tarafından meydana getirilmiştir. Ülkemizde “Canavar Tohum” diye adlandırılan şey belki de terminatör tohumlar (terminator seeds) diye tercüme edebileceğimiz bir olgudur. Genetik mühendisliği ürünü olan terminatör tohumların bu teknoloji de dünya lideri bir firma tarafından yapılabilirliği kanıtlanmış ise de aynı firmanın açık taahhüdü ile hiçbir durumda kullanılmayacağı dünya kamuoyuna duyurulmuştur. Bu ürünler ne Türkiye de ne de başka herhangi bir ülkede hiçbir zaman kullanılmamıştır. Ayrıca ileride değineceğimiz gibi ülkemizde GDO’ lu ya da aktarma genli bitkilerin AGB tarımı yapılmaz.

Hibrid-Melez f1 tohumlar insan ve çevre sağlığı açısından zararlı mıdır?

Kesinlikle hayır! Belirli bir bitki türünde örneğin mısır, şeker pancarı veya domateste hibrid melez tohumlar ile olamayanlar arasında genetik olarak hiçbir fark yoktur. Her ikisi de aynı genetik temele (yani aynı genlere ve gen sayısına) sahiptir. Dolayısı ile hibrid melez tohumu ile organikçilerin yere göğe sığdıramadıkları baba annelerinin domatesi (ki yukarıda açıklandığı gibi o da melez idi) arasında sahip oldukları genlerin niteliği ve sayıları itibari ile hiçbir fark bulunamamaktadır. Hibrid melez tohumlar ıslah edilirken genetik mühendisliğin teknikleri kullanılmaz ve de bu tohumlar başka canlı türlerine ait gen taşımazlar.

Bu aşamada hibrid- melez tohum kullanımı ile bilinçsiz veya kontrolsüz tarım uygulamalarını ayırmamız gerekiyor. Kontrolsüz tarımda ölçüsüz yoğun ilaç ve gübre uygulamaları kültürel tedbirlere riayet etmeden üretim anlatılmaktadır. Denilebilir ki yüksek oranda üretim artışı getiren hibrid-melez tohum kullanımı yoğun tarımı teşvik etmiyor mu?

Hayır etmiyor! “ Bilinçsiz Tarım” karşıtı olarak AB ülkelerinde yaygınlaşmaya ve ülkemizde de sebze üretiminde kullanılmaya başlanan “ iyi tarım uygulamaları” yükselen çevre koruma bilinci ile her geçen gün daha fazla benimsenmekte ve burada hibrid-melez tohumlar kaçınılmaz olarak en önemli girdi olarak kullanılmaktadır; şöyle ki f1 hibrid-melez çeşitler ile kurumsal olarak her istenen özellikte çeşit geliştirmek mümkün olduğundan belirli hastalıklara dayanıklı yani ilaç gerektirmeyen, daha az su tüketen, daha az gübre gerektiren, vs… özellikte tam çevre dostu daha fazla vitamin, daha fazla kanser düşmanı moleküller içeren insan sağlığına dost ürünler elde etmek mümkündür. Bu konular üzerinde tüm ıslahçılar şu anda yoğun olarak çalışmaktadırlar

zappie
08-02-2011, 09:57
Sayin meneksecibaba,
Konuyu Afrika meneksesi acisindan degerlendirecek olursak ?

menekşecibaba
08-02-2011, 14:25
Sayın zappie
Bu konu benim de çok ilgimi çekiyor ve araştırıyorum.Bilgisi olan varsa paylaşsın.Aşağıdaki bilgi yeni menekşe hibritlerinin cıkmasının açıklaması olabilir.

(Hibrid veya melez tohum, aynı bitki türüne ait uzak akraba konumunda olan iki doğal bitki kümesi veya popülasyonundan (örneğin A ve B) seçilen saf hatların veya bireylerin birbirleri ile çaprazlanması (A x B) sonucunda elde edilen ilk nesil (f1) melez tohumlara verilen isimdir; bu teknik ile değişik yöntemler kullanılarak ana veya babada bulunan özelliklerin f1 çocuklarında ortaya çıkıp çıkmadığı belirlenmekte ve böylece yetiştiricilerin yani çiftçilerin en çok istedikleri özellikleri bünyesinde toplayacak olan f1 melezin hangi ana – baba birleşiminden elde edildiği saptanarak, çoğaltıma geçilmektedir.)

Sonuç bazı geçişler: 1. Pembe X Pembe 100% 2 Pink. Pembe X Coral 100% 3 Pink. Kırmızı X Kırmızı% 75 kırmızı, 25% 4 Pink. Beyaz X Kırmızı% 50 beyaz,% 37 kırmızı, 13% 5 Pink. Mavi X Pembe% 50 Mavi,% 50 6 Kırmızı. Kırmızı X Pembe% 100 Kırmızı
bir mavi ya da mor ebeveyn kullanırsanız, fidanların çoğu mavi veya mor çiçek olur

Hibridizasyon - Bazı Önemli Tarihler:

1926 - Armacost & Royston, Los Angeles, ithal tohum.
1935 - Armacost & Royston sürümü ilk 10 çeşit.
1939 - İlk çift çiçek bitki görünür.
1942 - İlk gerçek pembe çiçek tohumu anlaşılmaktadır.
1943 - İlk gerçek beyaz çiçek tohumu anlaşılmaktadır.
1951 - İlk minyatür Frank Tinari melezleştirdiği.
1952 - İlk beyaz kenarlı çiçek belirir.
1953 - İlk yıldız çiçeği (eşit büyüklükte yaprakları) görüntülenir.
1954 - İlk çift pembe Lyndon Lyon melezleştirdiği.
1957 - melezleştirdiği İlk firar Afrika menekşeleri
1960 - Crown renklilik görünür.
1961 - Mozaik renklilik görünür.
1967 - "Tommie Lou" renklilik görünür.
1974 - Lyndon Lyon ilk minyatür römork hybridizes.
1992 - İlk sarı çiçek bitki melezleşmiştir.

m.ural
08-02-2011, 15:56
bunlarda benim nazlılarım

_nihann_
09-02-2011, 17:38
arkadaşlar sera ortamına diktiğimiz yaprakları ne kadar sürede su vermeliyiz. birde bütün arkadaşlardan yardım istiyorum. mum çiçeğim dondu ve bütün yaprakları soldu. nasıl kurtarmam gerekir bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.çok üzüldüm. mum çiçeği sayfasına yazdım cevap alamadım.eğer bi bilginiz varsa lütfen özelden mesaj atın. buranın konusunu değiştirmek istemiyorum. şimdiden çok teşekkürler...

seval77
10-02-2011, 13:54
arkadaşlar ben youtube den menekşelere baktımda hepsi küçük bardakta altlarında bir tane daha içi su dolu bardak var bu nedir nem yapması içinmi anlayamadım sitedede arama nasıl yapıcagımı bılemedım

a1919
10-02-2011, 15:27
Seval hanım onlar fitilli sulama olabilir. Forumda da bu konuda fazlaca yazışma ve fotoğraf paylaşımı oldu. Mesajların başındaki yeşil alanda "Bu Konuda Ara" linki var. Oraya fitilli yazarsanız konuyla ilgili mesajları bulabilirsiniz.

zappie
10-02-2011, 15:46
arkadaşlar sera ortamına diktiğimiz yaprakları ne kadar sürede su vermeliyiz. birde bütün arkadaşlardan yardım istiyorum. mum çiçeğim dondu ve bütün yaprakları soldu. nasıl kurtarmam gerekir bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.çok üzüldüm. mum çiçeği sayfasına yazdım cevap alamadım.eğer bi bilginiz varsa lütfen özelden mesaj atın. buranın konusunu değiştirmek istemiyorum. şimdiden çok teşekkürler...

Ben yavrulari seradan cikarincaya kadar sulamiyorum.

_nihann_
10-02-2011, 16:20
teşekkürler zappie.

_nihann_
10-02-2011, 18:28
bunlarda benim fidelerim.

zappie
10-02-2011, 18:47
Tek bir yaprak icin cok yer heba etmissiniz. Kabin uzerine bir buzdolabi poseti gecirmeniz yeterdi. Daha saglam bir sey olsun derseniz bir dahaki sefer pastacilarin kullandigi seffaf kaplari kullanmanizi tavsiye ederim. Bir tanesi 12 - 15 yaprak alir, yerden tasarruf edersiniz, oturma odanizin aydinlik, sicak bir kosesinde fazla dikkat de cekmez.

_nihann_
10-02-2011, 21:58
büyük serayı kaldırdım buzdolabı poşetine geçirdim. büyütecek fazla çeliğim olmadığı için yer sorunum yok:)) eğer birgün çok çeliğim olursa tavsiyenize uyarım. elimde olanlar sadece gördükleriniz. belki beş altı ay sonra komşuda olabiliriz sevgili zappie. o zaman sen bana çelikler verirsin bende büyütürüm. sevgiyle kal.

simran
11-02-2011, 09:44
benim menekşelerim açmıyooooo. çok üzülüyorum. evim kuzey cephe.. güneş görmedikleri için sanırım açmıyolar.sizlerin menekşelerinizi gördükçe içim açılıyor , sonra benim menekşelere bakıyorum üzülüyorum..

zappie
11-02-2011, 10:43
belki beş altı ay sonra komşuda olabiliriz sevgili zappie. o zaman sen bana çelikler verirsin bende büyütürüm. sevgiyle kal.

Seve seve. Ne demisler; komsuda piser bize de duser ;)
Persembe aksamlari ugrarsiniz. Temizlikci kadin her seferinde mutlaka bir kac yaprak kiriyor! :mad: