View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
kadiryasar
19-08-2013, 01:50
violet19,
Bir yerde hata yaptığını düşünmüyorum... Bozkırın orta yerinde menekşe yetiştirmek pekte kolay iş değil doğrusu...
Genel olarak yaptıklarından doğru davrandığını ve çiçeklerine iyi baktığını anlıyorum.
sanırım asıl sorun, Hepimizde var olan sabırsızlık bir an evvel çiçeklerini görme isteği... Hatta bu sabırsızlık, hatalar yapmamıza ve çiçeklerimizi kaybetmemize sebep oluyor...(kendimden biliyorum)
Yapraktan yetiştirilen bir menekşe 4 ay gibi bir sürede açmaz... Minimum 30-40 gün köklenme, bir o kadar yavrulama , yetişkin hale gelip açana kadar 6-7 ay geçmeli...
Kaldı ki asıl mesele ne kadar kısa sürede yetiştirdiğin değil ne kadar sağlıklı yetiştirdiğin önemli...
Son olarak eksik şeyin nem olabileceğini düşünüyorum. Malum Çorum'un havası kurudur.
Bol çiçekli günler dilerim...
sn ece yıldız haklısınız. Zaman konusunu eklemeyi unutmuşum. Uygun mevsim değil tabi saksı değiştirmek için. Şartlar olgunlaşınca değiştirmek en doğru olanı.
eceyıldız
19-08-2013, 09:03
Sayın Kazım80,
Çok sıcaklarda menekşelerin hayatta kalabilme mücadelesi verdiğini söylemişti arkadaşlar, menekşelerime bakınca bunun doğru olduğunu görüyorum bu yüzden saksı değişimi için mevsimin serinlemesini beklemenin uygun olacağını düşünüyorum böylece menekşeler köklerini geliştirip tekrar eski hallerine dönerler diye umut ediyorum.
Eşimin dediğine göre bir programım eksikmiş
Sevgili violet19;
Eğer yanlış bilmiyorsam, yeni üyeler belli bir süre fotoğraf paylaşımında bulunamıyorlar. Ben de üye olduğum zaman paylaşamamıştım çünkü.
Bir de, fotoğraf paylaşımına başladığınız zaman, boyutlarını ayarlamak için Photoscape diye bir program var. Kullanması çok kolay ve indirmesi bedava bir program.
Kolay gelsin...;)
violet19
19-08-2013, 20:31
violet19,
Bir yerde hata yaptığını düşünmüyorum... Bozkırın orta yerinde menekşe yetiştirmek pekte kolay iş değil doğrusu...
Genel olarak yaptıklarından doğru davrandığını ve çiçeklerine iyi baktığını anlıyorum.
sanırım asıl sorun, Hepimizde var olan sabırsızlık bir an evvel çiçeklerini görme isteği... Hatta bu sabırsızlık, hatalar yapmamıza ve çiçeklerimizi kaybetmemize sebep oluyor...(kendimden biliyorum)
Yapraktan yetiştirilen bir menekşe 4 ay gibi bir sürede açmaz... Minimum 30-40 gün köklenme, bir o kadar yavrulama , yetişkin hale gelip açana kadar 6-7 ay geçmeli...
Kaldı ki asıl mesele ne kadar kısa sürede yetiştirdiğin değil ne kadar sağlıklı yetiştirdiğin önemli...
Son olarak eksik şeyin nem olabileceğini düşünüyorum. Malum Çorum'un havası kurudur.
Bol çiçekli günler dilerim...
Öncelikle çok teşekkür ederim,eğer sorun nemsizlikse(sabırsızlık ayrı tabiii,haklısınız) menekşelerin yakınlarına su püskürtsem mi acaba?
eceyıldız
19-08-2013, 20:47
Ben hergün sabah su püskürtüyorum çok iyi geliyor
turkankaragoz
19-08-2013, 22:46
Hergün yapraklarına su puskürtmek yerine bir tepsiye kedi kumu koyun bunu nemlendirin menekşelerinizide bu ıslattığınız kumla ve su ile irtibatta olmayacak şekilde yerleştirin. Hem nem sağlamış hemde güzel bir görüntü sağlamış olursunuz. kurudukça su ekleyerek nemlendirebilirsiniz.
Hergün yapraklarına su puskürtmek yerine bir tepsiye kedi kumu koyun bunu nemlendirin menekşelerinizide bu ıslattığınız kumla ve su ile irtibatta olmayacak şekilde yerleştirin. Hem nem sağlamış hemde güzel bir görüntü sağlamış olursunuz. kurudukça su ekleyerek nemlendirebilirsiniz.
bende bir menekşe tutkunu olarak dediğiniz çok farklı geldi.ama anlayamadım.yapılacak işlemi görselleyebilir misiniz acaba?
Menekşeler bol bol yaprak veriyorlar en eski menekşem klasik mor olan beni yalnız bırakmadı
turkankaragoz
20-08-2013, 10:51
Ne yazıkki görsel gönderemem. Bulunduğum bölge oldukça nemli olduğundan gerek kalmıyor sistemi yapmaya. Tepsinin içine kedi kumu veya çakıl taşları ile doldurun. Bunları su ile ıslatın. Üzerine de menekşelerinizi alt tabakları ile birlikte yerleştirin. Altta taşlar kurudukça ıslatın. Çok güzel nemlendirme yapar. Menekşelerde yapraklara su fıffıslamak riskli bir yöntem yanlış bir yerde su birikmesi ile çiçeğinizi kaybetme riski var fakat bu yöntem ortam nemi sağladığı için uygulanabilir.
Ne yazıkki görsel gönderemem. Bulunduğum bölge oldukça nemli olduğundan gerek kalmıyor sistemi yapmaya. Tepsinin içine kedi kumu veya çakıl taşları ile doldurun. Bunları su ile ıslatın. Üzerine de menekşelerinizi alt tabakları ile birlikte yerleştirin. Altta taşlar kurudukça ıslatın. Çok güzel nemlendirme yapar. Menekşelerde yapraklara su fıffıslamak riskli bir yöntem yanlış bir yerde su birikmesi ile çiçeğinizi kaybetme riski var fakat bu yöntem ortam nemi sağladığı için uygulanabilir.
şimdi daha iyi anladım teşekkürler ilginiz için...bu arada sayın ahmeter menekşenizin yaprakları ne kadar canlı duruyor...maşallah.
eceyıldız
20-08-2013, 14:51
Biraz önce pembişimi kaybettiğimi gördüm bu seneki ikinci kök çürüyü kaybım. inşallah gerisi gelmez artık.
şimdi daha iyi anladım teşekkürler ilginiz için...bu arada sayın ahmeter menekşenizin yaprakları ne kadar canlı duruyor...maşallah.
Sayın Sudem
Kök çürüklüğü genç bitkilerde pek görülmüyor hatta hiç yok. iyi günler
Menekşelerde yapraklara su fıffıslamak riskli bir yöntem yanlış bir yerde su birikmesi ile çiçeğinizi kaybetme riski var fakat bu yöntem ortam nemi sağladığı için uygulanabilir.
Özellikle yaz aylarını aşırı sıcak geçiren yörelerde direkt güneş ışığından korumak koşuluyla yapraklara su püskütmek sıcaktan daha az etkilenmeleri ve nem kaybını önlemekte oldukca etkili sevgili turkankaragoz. Nemli iken direkt güneş ışığı almadığı sürece zarar vermez.
evdeçiçek
21-08-2013, 08:50
İlk kez menekşe yetiştiriyorum. Aldığımda üzerinde çiçekleri vardı ama döküldü. Yeniden ne zaman çiçek verecek diye sabırsızlıkla bekliyorum.
eceyıldız
21-08-2013, 09:52
Özellikle yaz aylarını aşırı sıcak geçiren yörelerde direkt güneş ışığından korumak koşuluyla yapraklara su püskütmek sıcaktan daha az etkilenmeleri ve nem kaybını önlemekte oldukca etkili sevgili turkankaragoz. Nemli iken direkt güneş ışığı almadığı sürece zarar vermez.
Aşırı sıcaklardan korumak için içerde güneş görmeyen ama aydılık bir yerde olmalarına rağmen iki kaybım oldu. haftada bir sulayıp her gün su püskürttüğüm halde sonuç bu vallahi bir kayıp daha kaldıramam.
Havaların soğuması ile toparlanmalarını umud ediyorum artık ne yapayım.
ayşe gül
21-08-2013, 09:54
Yeni Yavrular :p
fahriyee
21-08-2013, 10:20
Merhabalar. Kök çürüğü oluşmuş ve yaprakları yumuşamış olan menekşelerimde 2-3 ay önce yeni bir deneme yaptım ve başarılı oldu ve çiçeklendi maşallah. May kumu dedikleri bir kumu ıslattım ve köklerini kestiğim menekşemi diktim, bolca tabağına su koydum. Bir hafta kadar tabanındaki suya hep takviye ettim. Sonraki zamanlarda canım ne zaman istedi ise ya da yapraklarda az yumuşama hissetmişsem tabağına suyu dolduruverdim. Hatta iki gün önce de bolca yıkanmış deniz kumuna yine kök çürüğü olan birkaç yavru picassoyu diktim ve yaprakları hemen dirileşti maşallah.
fahriyee
21-08-2013, 10:42
Geçen yıl yaz sıcaklarını menekşelerin bulunduğu odanın penceresini 24 saat açarak, bu yıl da kuzey cephe ve perdeli bir balkona koyarak az hasarla atlatabildim inşallah... İmkanı olan arkadaşlara tavsiye ederim...
Merhaba,
Aranıza yeni katıldım:) Menekşelerle ilgili tüm yazışmaları okuyacağım diye canım çıktı. Daha yarısına gelebildim:)) Ama o kadar çok şey öğrendim ki... Emeği, katkısı olan herkese teşekkürler.
Evdeki menekşelerim bir süredir çiçek vermiyorlar. Ben de kıskanıp açarlar umuduyla ve bahanesiyle tabii ki, iki saksı daha edindim.
435075
435074
Şimdi de bir sorum olacak. Eski saksılarımdan bir tanesi aşağıdaki hale geldi. Sorunu nedir? Yardımcı olabilir misiniz? Saksısı büyük diyeceksiniz, evet onu yeni öğrendim; artık saksı değişimi esnasında küçültebileceğim. Gerçi deliksiz olduğu için altına iri çakılla drenaj yapmıştım, o sayede alt tabak gibi kullanabildim.
Güney cephesinde perde arkasında duruyorlar. Kızgın güneşi perde engelliyor diye düşünüyorum çünkü bu saksı dışındakilerde bir değişiklik yok, canlı ve sağlam yaprakları var. Hastalanan saksım için önerilerinizi rica ediyorum.
Sevgilerimle,
sardunyadervis
22-08-2013, 00:26
selam kartopu gunes yanıgına benziyor yani gunes kızgınken sulanmış gibi boyle gunes kızgınken sulandıgın da ya da fısfıs yapıldıgında suyun oldugu yerler yanıyor umarım boyle bir seydir yazın doguya ya da kuzeye bakan yerde olsa iyi oluyor
sardunyadervis
22-08-2013, 00:32
Sn kartopu gunes devrildikten sonra yani o pencereden cekildikten sonra sulayın ve o yaprakları temizleyin ama o ciceginizi elledikten sonra digerlerini ellemeyin hijyen önemli, bakalım o yaprakları temizledikten sonra devam edecek mi? gule gule buyutun
eceyıldız
22-08-2013, 07:45
Merhabalar. Kök çürüğü oluşmuş ve yaprakları yumuşamış olan menekşelerimde 2-3 ay önce yeni bir deneme yaptım ve başarılı oldu ve çiçeklendi maşallah. May kumu dedikleri bir kumu ıslattım ve köklerini kestiğim menekşemi diktim, bolca tabağına su koydum. Bir hafta kadar tabanındaki suya hep takviye ettim. Sonraki zamanlarda canım ne zaman istedi ise ya da yapraklarda az yumuşama hissetmişsem tabağına suyu dolduruverdim. Hatta iki gün önce de bolca yıkanmış deniz kumuna yine kök çürüğü olan birkaç yavru picassoyu diktim ve yaprakları hemen dirileşti maşallah.
May kumu nedir acaba. deniz kumu demişsiniz o kolayda may kumu hiç duymamıştım.
Sayın Sami Ulus'a teşekkürlerimle...
maşallah çok güzeller.. bir çoğu hüsran olan denemelerimden sonra yeniden başladım çelikten menekşe üretmeye. inşallah bende böyle büyütebilirim :(
Ben anlamıyorum bunlar nasıl "afrika menekşesi"? Bi kere Afrika sıcak bir ülkedir, bu menekşeler sıcağa hiç dayanamıyorlar:) 7 saksı olan menekşelerim yazın gelmesiyle 3 saksıya düştü. Biri de can çekişiyor. Evde klima var sıcak bir ortamda değiller, buna rağmen yaprakları pörsüyor, yumuşuyor, morarıyor sonra da koparmak zorunda kalıyorum öyle öyle kuş kadar kalıyor. Balkondan aşağı atasım geliyor. Ne yapacağımı şaşırdım ve sıkıldım yavaş yavaş onlarla uğraşmaktan, dertleri ne anlamıyorum. Ne kadar da nazlılar hanımefendiler...
Menekşenin sevdiği ortam Orkide serasını içi , resimlerde görülüyor
Anlataçağım ben buraya geliyorum sizleri pek bahçemde göremiyorum
Bir tek menekşe ile yaz , ve kış geçmez
Orkide serasının kendine özel bir kullanma sistemi var zamanla kullanarak bunu öğreniyorsunuz
Sera küçük orkideler ancak sığıyor menekşeye yer çok kısıtlı
Gündüz sıcaklık 25-35 arası nem 50-80 arası
Geçe sıcaklık 20-23 arası nem 40-50 arası
Menekşe memnun yalnız çiçeğe geldiği vakit buradan almak lazım nem çiçek yapraklarını bozuyor
Gelelim Afrikaya geçe gündüz arası sıcaklık farkı 20 derece geçe menekşe kendine geliyor bizim evlerde bu şekide bir durum yok hele istanbulde geçe nemi korkunç 80-90 bazen 100
Bize menekşe gönderen Hollanda nasıl yapıyor gittim gördüm bitkinin bütün bu isteklerini bilgisayara yüklemiş, ve yalnız menekşe bulunan serayı menekşenin arzusuna göre çalıştırıyor iyi günler
Sayın Sami Ulus,
Siz de Urfa'dasınız. Menekşeleriniz çok sağlıklı. Nasıl bakıyorsunuz. Suyu havası nasıl?
sami ulus
23-08-2013, 15:31
Sayın Sami Ulus,
Siz de Urfa'dasınız. Menekşeleriniz çok sağlıklı. Nasıl bakıyorsunuz. Suyu havası nasıl?
Sayın Fetitoo hanım serinlik önemli serinliği yakalayabilirseniz rutubet ikinci sırada çiçekleriniz kurusada Urfa tabiri ile menekşenin keyfcisi olmuşum sürekli yeni yavru menekşe yetiştiriyorum ben size en iyi açmış halde çiçek gönderirim biraz sabır ve üzülmeyin. Benim pencerelerde yer kalmıyo yetiştirdikce bir tane bir tane gönderirim. İyi günlr
Anladım Sayın Sami Ulus:) Ortam yaz kış nemli olacak. Yazın ise serin. Bizim lojmanda da merkezi ısıtma var. Kışın sorunum yok ama yazın sabah evden çıkarken klimayı acık bıraktığım halde bu hale geldiler.Ev saat 13.00 e kadar güneş alıyor mutfak kuzey-doğu cephesinde ama sanırım ev ısınınca klima yeterli gelmiyordu, hele de o çok sıcaklarda... Bir de sanırım ben fazla sık su veriyorum. Sizden aldığım menekşelerin toprağı kupkuruydu. işin sırrı fazla su vermemek sanırım. Bir öğlen o tarafa yemeğe gelirsem çiçek ortamınızı görmek için eşinize uğramak isterim...Teşekkür ederim:)
fahriyee
24-08-2013, 12:30
Sevgili eceyıldız, ben de bu may kumunu yeni duydum. Kum istediğimi söyleyince getirmişlerdi. May deresi varmış orada biriken kumlarmış ve inşaat işleri için ince sıvada kullanılıyormuş. Belki de sadece belli yörelere özgüdür. Ayrıca deniz kumunu oldukça fazla yıkadığım halde tuzundan asla tamamen ayıramzsınız diyorlar ama ben yine de denemek istedim. Uzun vadede başarılı olursa ancak o zaman tavsiye edebilirim. Ama inşaat kumunu özellikle kaktüs v.s köklendirmek amaçlı kullanan çok arkadaşım var. Biz, bu sayfayı takip eden arkadaşlarım da dahil afrika menekşesi yetiştirmede hiç kum denememiştik diye hatırlıyorum. Ben kumda başarılı olursam sonuçlar hakkında yine bilgi veririm inşallah...
Uzun süredir yaşadığım kayıplardan yoruldum, sıkıldım. Bu resimdekilerin hepsini kaybettim.
435700
Ölmek üzere olan ve beni sinir eden bu menekşeyi toprağından çıkarttım. Kökleri sarmaşık gibiydi biraz budadım köklerini ve sera ya aldım. Zaten ölecekti belki bu sayede yaşar tekrar. Deneme yanılma:)
435697
435698
Bunu da 3 gün önce diktim. Hayret ki pörsümedi dipdiri duruyor. Dün bir saatten fazla internette menekşe bakımı ile ilgili şeyler okudum. Gördüğüme göre çoğu kişi sera yöntemini kullanıyor. Ben de denemek istedim.Bakalım ne olacak?
435699
Bu peynir kutularından bozma saksıları da can sıkıntısından ve biraz hoş görünsün diye oturup süsledim:)Çok rüküş oldular:)
435701
Sevgili fatito,
Toprak karışımınız ve kullandığınız büyük saksılarla başarılı olmanız gerçekten zor. Çelikten ( Yapraktan ) Afrika Menekşesi Üretmek (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198-13.htm#post1188122) başlığını okumanızı öneririm.
O başlıkları defalarca okudum sayın maki01. Sorun toprakta değil bence. Tutan ve yaprak veren menekşeler yaz gelince kurudu. Çiçekçiden geçen sene aldığım gelişimleri iyi olan menekşeler bile kurudu. Toprak kötü olsaydı o toprakta çiçek te açmazlardı. Defalarca çiçek verdiler. Benim sorunum fazla su vermek çözdüm ben. Yine de öneriniz için teşekkürler...
sardunyadervis
25-08-2013, 22:04
sn fatitoo afrikada ama kılemanjero dagında selalelerin yanında nemli guzel bir ortamları var bizim izmir gibi 38 c degil :)
Ooo işimiz zor o zaman Sn sardunyaderviş:) Acaba menekşeleri banyo ya mı alsam diyorum. Orası nisbeten daha nemli:) Dün e2 kanalında Martha Steaward ın programında cam cemekanlar içinde nasıl çiçek yetiştirileceğini gösteriyordu.En alta drenaj için 2 cm. çakıl taşı koydu, üzerine bir avuç kadar bitkiler için olan botaniğe özel yanmış kömür parçaları koydu. Kömür kapalı camekanın akvaryum gibi kokmasını önlüyormuş. Sonra toprak yerleştirdi. Eğrelti otunu bu toprağa dikip yüzeyi de yosunla kapladı belki dekor amaçlı orayı kaçırdım.Hafif suladı.Kapağı kapattı .Dibe inen su kapak kapalı olunca buharlaşıp bitkiye su sağlıyormuş. Bulduğu her tür kapaklı şeyi kullanmış, Camdan büyük çorbalık, cam kapaklı fanus v.s. Sonra kendi bitkilerini banyoda tuttuğunu söylemişti. Tabi bu cemekanda olanları değil...İlginç ve mantıklı geldi.
sardunyadervis
25-08-2013, 23:50
yaprak celigi dikerken bazıları kömür tozuna batırıp dikiyor dezenfekte etmek icin (mangal kömürü) Ama izmirde bazen yeterş kadar nem var bazende kok curumesi fazla nemden oluyor diye dusunuyorum hava kuruysa da fısfıs yakıcı gunes yokken tabi sabah erken saatlerde ya da ikindi
sardunyadervis
26-08-2013, 00:02
sevgili fatitoo bakın dogal ortamdaki menekşeler
Ay Allahım yaaa:) Bunların toprağı bile yok nasıl sıkı tutunmuşlar öyle. hayret ya...Çok güzeller:)
eceyıldız
26-08-2013, 10:22
Biz o kadar uğraşıyoruz bunun yarısı olmuyorlar değil mi
sardunyadervis
27-08-2013, 22:29
bazende fazla ugrasınca olmuyor rahat bırakmak istiyor herhal,, gecenlerde babannemde gordum bir yerde topragı normal bahce topragı hatta beton gibi sertlesmiş ama menekseler oyle coşkun sağlıklıydı superdi sasırdım masallah
turkankaragoz
27-08-2013, 23:42
Aslında o kaskatı bahçe toprağı bizim kullandığımız topraklar gibi hava ısındıkça ısınmaz. Bahçede güneşin anlına koyun içi üst tabakanın altı daima soğuktur. Sicak havalarda çiçeklerimizi kaybetmemizin bir sebebi de bu gibi bence. İçine kum kariştırdığımız topraklarda biraz yakalıyoruz ama her zamanda kullanılmıyor kumlu topraklar.
Sayın Fetitoo hanım serinlik önemli serinliği yakalayabilirseniz rutubet ikinci sırada çiçekleriniz kurusada Urfa tabiri ile menekşenin keyfcisi olmuşum sürekli yeni yavru menekşe yetiştiriyorum ben size en iyi açmış halde çiçek gönderirim biraz sabır ve üzülmeyin. Benim pencerelerde yer kalmıyo yetiştirdikce bir tane bir tane gönderirim. İyi günlr
Çok çok teşekkür ederim:)
Sera ya aldığım menekşe yaprağı 4. gününde. Maşallah şimdilik bir zaiyat yok gibi. Arada havalandırıp tekrar kapatıyorum...
Menekşelerimin ve benim sıcakla olan imtihanımız devam ediyor..güç bela yetiştirdiğim yavrularım öldü sadece bir yavrum yaşıyor onuda turkankaragoz göndermişti sağolsun ..bir tanede yetişkin öldü..o kadar üzgünüm ki beni yalnız siz anlarsınız..bu sıcağa dayanamazlar yedekleyeyim diye çelik almıştım birkactane onlar simdilik çürümedi ama ümidim az..dua edin arkadaşlar insaallah tutarlar..bugün bir tepsiye taş döşedim üzerine menekşeleri koydum su değmeyecek şekilde birde böyle deneyeyim bakalım..böylede olmazsa pes edeceğim artık oysa farkı türler almayı hayal ediyordum ama bakalım...
sardunyadervis
28-08-2013, 22:37
bardakta olanlar daha cabuk cimleniyor az toprakta hemen koklerin yayılması cabuk oluyor koklenme fazlalasınnca yavru daha cabuk patlıyor
sardunyadervis
28-08-2013, 22:43
sn ngr33 pes etmeyin bu mevsimde yavrular hassas olduklarında daha cok kayıp veriyoruz
Aklıma bir fikir geldi. Acaba saksının birini deneme amacıyla buzdolabına alsak nasıl olur?:) Ben ciddiyim:)...Yeşillikler taze kalıyorsa belki menekşeye de yarar...
Sn. fatito ben de diyarbakır'ın sıcağında hayatta kalmalarını sağlamak için elimden gelen herşeyi yapmak istemiştim buzdolbaı da dahil:) menekşelerin saksılarına buz koymak rüzgar olabilecek yerlere almak, serin diye banyoya koymak.... bu gibi bir sürü yöntem. Ama hiçbiri işe yaramazdı.. Klima da dahil!!!
En sonunda çözümü buldum ama? Şehri terketmek:))
eceyıldız
29-08-2013, 08:37
Aslında olabilir Sevglili fatito, sabah bir saat kadar buzdolabına koyup çıkarılabilir.**** buzdolabı ve dışarda ki soğuk farkına göre ayarlayıp konulabilir. mesela gündüzün en sıcak olduğu saatte koyup sonra çıkarılırsa arada ki farkı kapatana kadar gece olur. Bende aynı renk iki menekşe olsa vallahi denerdim ama yedeklediğim menekşelerin anneleri öldü malesef şimdilik bendeki menekşelerden aynı olan yok. Bizim buralarda gece ile gündüz sıcaklıkları da değişti artık gece daha serin ve menekşelerimde farklılık görür oldum bir canlanma başlamış inşallah toparlanırlar.
arkadaşlar buzdolabı fikri bana pek mantıklı gelmedi soğuk sıcak dengesi bitkiyi daha da çok yıpratıp kayıplara sebep olabilir hem ağustos ayının son günlerini yaşıyoruz havalar artık yavaş yavaş serinlemeye başlayacaktır en azından geceler serin biraz daha sabretmeyi öneriyorum...
Yok zaten mantıklı bir fikir değil kayıpları artırır. Ama ben normal ortamda bile bu günlerden sonra kayıp olmayacağı düşüncesindeyim. Yıllardır tecrübeyle sabit. Ki Diyarbakır türkiyenin en sıcak şehirlerinde biridir.
eceyıldız
29-08-2013, 11:46
Zaten deneme amaçlı yapılırmı dedik acaba. Ama evet havalar serinledi ve artık kayıp olmayacağını bende düşünüyorum önemli olan seneye kayıp olmaması için ne yapılabilr onu bulmak klimalı ortam bile işe yaramıyorsa artık ne yapılır bilemiyorum burası aşırı nemli aşırı nem kökü çürütüyor hafta da bir sulamama rağmen iki kaybım oldu. yaprakları fısfısla sürekli serin tutup canlı kalmalarını sağlamaya çalıştım. Menekşelerimin sayısı hergeçen gün artıyor artığı halde kayıplar beni çok üzüyor sırf sıcaklarda olmuyorlar diye de onlardan vaz geçmek istemiyorum şehir değiştirmek gibi şansımız da yok malesef ne yapmak lazım onu bulmak lazım.
Buzdolabi önerisine ne cevap vermem lazım , şaşırdım gerçekten. Yorum yapamıyorum...
Sadece bir hatırlatma yapayım. Afrika menekşeleri için ideal gelişim sıcaklığı 15-25 derecelerdir.
eceyıldız
29-08-2013, 18:36
Buzdolabi önerisine ne cevap vermem lazım , şaşırdım gerçekten. Yorum yapamıyorum...
Sadece bir hatırlatma yapayım. Afrika menekşeleri için ideal gelişim sıcaklığı 15-25 derecelerdir.
Aslında biz sadece çaresizlikten birşeyler üretiyoruz kafamızda o kadar. Buzdolabına giren her bitki dolaptan çıkınca deforme oluyor evet bir süre sağlıklı kalıyor ama ne kadar sağlıklı hadi şöyle bir deneme yapayım ben sizin için bütün yaz yavrulatmak için toprağa koyduğum yapraklar köklendikleri halde yavru vermediler ve en sonunda birer ikişer öldüler kalan bir kaç yaprağım var onları her sabah dolaba koyayım ve akşam çıkarayım bakalım sonuç ne olacak. Eğer başarı olursa bu saksılarda da mümkün olur demektir olmazsa zaten sonuç belli. yarın sabah başlayacağım bakalım.
Gündüz buzdolabına koyacağım çünkü gündüz şu an mevsim normallerinin üstünde sıcak ve aşırı nemli,gece 20-25 derece gibi ve nem yok.
nılgun_dogan
29-08-2013, 19:55
Bunlarda benim bebişlerim
http://lh6.googleusercontent.com/-AqAl9zYbZfA/Uh-J-E8d-5I/AAAAAAAABAs/pLmE0dVADMg/w679-h509-no/IMG_5929.JPG
nılgun_dogan
29-08-2013, 19:56
http://lh3.googleusercontent.com/-Njwequ8KUMI/Uh-J2CzuKNI/AAAAAAAABAk/CoZKWvGK8Q0/w679-h509-no/IMG_5930.JPG
bay tömürcek
29-08-2013, 21:16
Nilgün ablacım maşallah ya sürüsüne bereket ;) Bunların büyüyüp bi anda açtıklarını düşünemiyorum :p
nılgun_dogan
30-08-2013, 00:45
Bende düşünemiyorum bir ara görüşelim yavrulardan vereyim sende gör :)
bay tömürcek
30-08-2013, 00:47
Bende düşünemiyorum bir ara görüşelim yavrulardan vereyim sende gör :)
Çok sevinirim abla yakında gelicem emanetlerini vericem :) Bunlar rus menekşesi mi nilgün abla o aparat diyeyim özel bakım için mi?
nılgun_dogan
30-08-2013, 01:39
Fitilli sulamadalardı şimdi üstten suluyorum çok sıcak çürüme riski fazla.
Güzel menekşelerinle başlığımıza hoşgeldin sevgili nılgun_dogan, kurduğun ışıklandırma sistemi ile çok başarılı sonuçlar almanı diliyorum.
Emin olamasam da toprak karışımın ağırlıklı cocopeatden oluşmuş gibi. Özellikle fitilli sulama uygulamasında toprak karışımında inorganik malzemenin ( perlit ve vermikulit gibi ) fazla olması kök çürümesini önlemede yardımcı oluyor.
Kocaman bir MAŞALLAH...Bunların hepsinin aynı anda açtığını bir düşünürsek çok güzel bir resim olur..Gözler bayram yapar...İmrendim...
Yani menekşe bu gün hava serindi serada bütün gün onlarla uğraştım
neler yapmadım neler
Zaman zaman beni üzüyorlar bu sene son diyorum olmuyor olmuyor
Menekşeler olmasa bü
tün kış oda içersinde ne yapacağız fotoğraf makinası kimlerin resmini çekecek
Ahmeter bahçeye biraz evvel 2 güzel resim koydum bir tanede buraya menekşe koyayım iyi geçeler
sardunyadervis
30-08-2013, 21:40
yani klimali ortam ya da vantilatör le serinletmek birde fısfıs iyi gelir sanirim
eceyıldız
30-08-2013, 22:02
Bazı yerlerde onlarda çözüm olmuyor bu yüzden bir yol arıyoruz Sayın Sardunyaderviş.
Batuhanadiyaman
30-08-2013, 22:10
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/59/qvlp.jpg/)
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/577/0itj.jpg/)
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/809/ifrs.jpg/)
Kusura bakmayın nasıl resim ekleyeceğimi bulamadım :o
Bu gün bunları bi komşum çöpe atacaktı ben de belki kurtarabilirim diye aldım ama ne yapmam gerektiği hakkında bi bilgim yok bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
sardunyadervis
30-08-2013, 22:30
Sn Batuhanadıyaman onlar saglıklı gorunuyor sadece bozuk kuru yaprakları temizleyin ve normal afrika menekşesi nasıl bakılıyorsa devam edin :)
Öncelikle forumumuza ve Afrika Menekşesi başlıklarımıza hoşgeldiniz Batuhanadiyama :)
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm başlığı size yardımcı olacaktır.
Batuhanadiyaman
30-08-2013, 22:52
Sardunayadervis merhabalar öncelikle cevabınız için teşekkürler, sağlıklı olmalarına sevindim topraklarının üzerinde gözle görülür çok fazla mantar var saksıları küçültüp topraklarını değiştirmek istiyorum nasıl bir toprak kullanmalıyım Sn Batuhanadıyaman onlar saglıklı gorunuyor sadece bozuk kuru yaprakları temizleyin ve normal afrika menekşesi nasıl bakılıyorsa devam edin :)
Batuhanadiyaman
30-08-2013, 22:53
maki01 teşekkür ederim yardımınız için :)
Bazı yerlerde onlarda çözüm olmuyor bu yüzden bir yol arıyoruz Sayın Sardunyaderviş.
Sevgili eceyıldız,
Mümkün olduğu kadar küçük saksı, düzenli sık ama az sulama ve perlit oranı yüksek karışım yazı atlatmanın çözümleri.
Ben de sağlık sorunları nedeniyle özellikle sulamayı düzenli yapamadığım için, bu yaz çok kayıp verdim...
eceyıldız
30-08-2013, 23:48
Düzenli ve sık derken ben haftada bir suluyorum perlit kullanmıyorum hiç kullanmadım bu seneye kadar da sorun yaşamadım. Çünkü nem oranı çok daha az ve daha serin demeyim sürekli rüzgarın olduğu bir yerden buraya taşındık ve bu sene sorunlar baş gösterdi. Haftada bir sulama ya rağmen iki kayıp kök çürümesinden. menekşelerim büyümek yerine küçülüyor. Klimam yok zaten sağlık sorunlarından dolayı da kullanamıyorum klima, yoksa sırf onlar için bile klima alırım yani o kadar çaresiz kaldım. Şimdi havalar serinlemeye başladı diyorum ama bu saatte bile ter içindeyiz artık siz düşünün halimizi ve menekşelerin halini. Seneye aynı sorunlar başgösterirse sanırım afrika menekşesi aşkım onlarla yitip gidecek.Seneye saksıları mümkün olduğunca küçültüp perlit bulmaya çalışacağım artık birde öyle deneyeceğim.
eceyıldız
30-08-2013, 23:51
Bu arada perlit yerine kullanılacak bulunması daha kolay bir şey yok mu. Buralarda perlit bulamıyorum getirtsem çok pahalıya geliyor şaştım kaldım yani...
sardunyadervis
01-09-2013, 22:42
sn Eceyıldız yaz aylarında haftada bir sulamak az geliyor, iyice kuruyup sonra birden sulayınca da kok curumesi oluyor
eceyıldız
02-09-2013, 08:08
Ama kontrol ediyorum toprağın tamamen kurumasına hiç izin vermedim şimdi havalar serinlemeye başlayınca zaten toparlandılar onlara bakınca içim açılıyor bir hastanızın iyileşmesini görür gibi sevindirici.
Bendekiler çiçek açmıyorlar bu alıntı resim ile moral bulalım İngiliz kataloğundan
eceyıldız
05-09-2013, 08:04
Ama gerçekten moral verici ve bu renge bayıldım renklerini bilmeden aldığım iki menekşemden biri böyle bir renk olur inşallah...
Havalar serinledi menekşelerim toparlanmaya başladı ya o kadar mutluyum anlatamam. saksı ve toprak değişimi yapmam lazım biraz daha mı beklesem...
Resimde görüldüğü gibi buraya kadar güzel.. bundan sonra olmuyor olmuyor
Bu günlerden sonra bana kalırsa arzu ettiği ortamı sağlıyamıyoruz
Evvela ısı .sonra ışık
eceyıldız
05-09-2013, 11:04
Herkes yapıyor biz neden yapamıyoruz anlamıyorum....
Bırakın istedikleri kadar büyüsünler kocaman olsunlar sonra ayırın. En zahmetsiz üretim yandan sürgün valla başka yok...
günebakan
05-09-2013, 13:16
Yapraktan yetişen menekşelerimin iki tanesi çiçeklendi:)
438802
438803
Çiçekleri kendinden büyük. Ne kadar da güzel:))
Bu günlerden sonra bana kalırsa arzu ettiği ortamı sağlıyamıyoruz
Evvela ısı, sonra ışık
Çok haklısınız sevgili ahmeter, yaz aylarında malesef ısıdan korumak için gün ışığından vazgeçmek zorunda kalıyoruz. Ve gelişmeleri çok sorunlu oluyor.
Kutluyorum sevgili günebakan , biri minyatür diğeri standart türlerden olmalı :)
eceyıldız
06-09-2013, 10:19
Yapraktan yetişen menekşelerimin iki tanesi çiçeklendi:)
438802
438803
En güzel çiçeklerini görmeniz dileği ile ellerinize sağlık güle güle büyütün. Darısı başımıza artık ne diyelim...
kadiryasar
06-09-2013, 11:23
havalar serinleyince coştuk... :D
Yeni toprak karışımı , 12 ufak saksı üstden sulama , ilerde söyliyeçeğim kimyasal gübre
Toprağın yarısı orman altı fundası
Haydi hayırlısı
sıcaklar gecti cok sükür ama elimdede sadece bir tane menekşe kaldı :( sıcaklara dayanamazlar diye çelik almıştım 4 tane..dörtte dört hepsi köklendi üstelik cok kısa bir sürede..biraz daha köklenmelerini bekliyorum..ins yavruları görürüm tez zamanda..
kadiryasar
13-09-2013, 17:57
Bu yavrunun ilk çiçeği sanırım single mı double mı olacağına karar verememiş :p
menekşecibaba
14-09-2013, 08:59
Sevgili kadiryasar. İlk çiçeklenmelerde ve dengesiz hava şartlarında double çiçekler böyle açar, ikinci çiçeklenmede gerçek formuna ulaşır.
maysan80
14-09-2013, 15:25
bu resimler sayesinde menekşe hastası oldum..
menekşelerim büyümeye devam ediyor.
menekşezar
17-09-2013, 18:01
bugün üç tane yaprak diktim acaba ne zaman yavru verir
Suda köklendirerek mi köklendirmeden mi? Aldığı ışığa, havanın durumuna, toprağın cinsine, sulama durumunuza, çeliği ne kadar derinliğe diktiğinize bağlıdır. Kesin bir zaman yoktur.
Ofisteki menekşelerim evdekilerden daha iyi, neden bilmiyorum...Sadece Sayın Sami Ulus' un verdiği menekşe çiçekli:) Diğerlerinde hiç faaliyet yok.Buna da şükür!...
Evdeki menekşelerin yaprakları marul yaprağı gibi kıvrık kıvrık oldu. Sebebi ne acaba?
menekşezar
18-09-2013, 10:11
direk toprağa diktim tahminim en az üç ay beklemem gerek
menekşezar
18-09-2013, 10:21
önce herkese günaydın daha dün üye oldum bundan 15 yıl kadar önce yüze yakın menekşem vardı nisan ayında bir marketten bir kaç saksı menekşe almıştım şimdi bu hastalık tekrar başladı gerçekten menekşe aşkı bambaşka birşey
Sevgili fatitoo, eski yapraklarda da marulumusu görüntü var. Tür özelliği olmalı.
Göbekteki yapraklarda renk değişimi ıslaklıktan mı kaynaklanıyor ? Sulama yaparken büyüme noktası olan göbeğe su gelmemesi gerekiyor.
Evet sayın Maki01. Üstten sulama yapıyorum bunları çünkü yaprakları çok sık. Toprağa ulaşmam çok zor oluyor...
sardunyadervis
18-09-2013, 21:38
bazen fazla gübre (besin) de kıvırcıklastırıyor birde nem az ise
direk toprağa diktim tahminim en az üç ay beklemem gerek
Evet. En az 3 ay, en fazla 6-7 ay bekleme süresi olabilir. Geçen sene diktiğim bir çelik tam 9 ayda yavrulamıştı.
Evet sayın Maki01. Üstten sulama yapıyorum bunları çünkü yaprakları çok sık. Toprağa ulaşmam çok zor oluyor...
Sevgili fatitoo;
Toprağa ulaşmak zor ise, şırıngayla toprağa ulaşın bence. Çünkü su yapraklara geldiği zaman lekelenmeler oluyor. Özellikle suyun göbeğe gelmemesi gerektiğini bir yerde okumuştum.
Şırınga yerine alttaki tabağa su dökerek sulama daha pratik ve sağlıklı bir yöntem olur.
kadiryasar
19-09-2013, 01:55
sevgili fatito,
Bu tür kıvırcıklaşmaya düşük ışık ve sardunya dervişin dediği gibi fazla gübrede sebep olabilir. ama genelde bu tür sorunlar fırfırlı türlerde daha çok olur... genlerinden kaynaklanır. Yinede siz dıştaki kuruyan yaprakları alın... üstten sulamak yerine alttan tabağa su koyarak sulama yapın 20-30 dk sonra fazla suyu dökmeyi unutmayın...
Son zamanlarda ilk defa uyguladığım birşey var suladığım zaman menekşeye o kadar su veriyorum ki kesnlkle tabağına dökülmüyor su. Ve menekşelerde çok fazla gelişme sağladım. Sanırım damla sulama dedikleri ve verimi nerdeyse iki katına çıkaran durum da bu. Az ve çok sık sulama ile toprağın besin kaybını en aza indiriyor.. Farkı gördüm...
menekşezar
19-09-2013, 09:19
haklısınız sayın kazım80 ben dikiş makinesi satan ve tamir eden bir dükkandan boş yağdanlık aldım onunla suluyorum her gün ama azar azar su veriyorum.
menekşezar
19-09-2013, 10:21
sevgili emine dediğiniz gibi toprağına,havanın durumuna ve aldığı ışığa göre değişiyor 9 ay epey uzun bir süre menekşe yetiştirmek insana sabrıda öğretiyor.
aynen sabır gerekli bu işte. Zamana yayıldığı için her gün bakıyosun hiç bir değişiklik yok zamanla büyüyen bir şey sabırlı insanın işi hele ki menekşe gibi
Tabi öyle ama bana 9 ay biraz fazlaca bir zamanmış gibi geldi. Sabır evet çok önemli. Mesela benim elim hiç durmaz sürekli onları yerlerinden oynatırım o yüzden çok randıman alamam çoğu zaman:)
kadiryasar
19-09-2013, 13:19
Tabi öyle ama bana 9 ay biraz fazlaca bir zamanmış gibi geldi. Sabır evet çok önemli. Mesela benim elim hiç durmaz sürekli onları yerlerinden oynatırım o yüzden çok randıman alamam çoğu zaman:)
9 ayda çiçek açar normalde ama , şartlar uygun olunca...
bazen fazla gübre (besin) de kıvırcıklastırıyor birde nem az ise
Fazla gübrenin etkisini sadece göbek çevresindeki yeni yapraklarda görmemiz mümkün sevgili sardunyadervis. Yapraklardaki şekil bozukluğunun yanı sıra fazla sayıda yaprak vermesi nedeni ile göbekte sıkışıklığa da neden olur fazla gübre.
fatito'nun menekşesinde bu tür bir sorun olduğunu sanmıyorum :)
menekşezar
19-09-2013, 16:51
sevgili menekşe severler buzdolabına menekşe koyma hakkındaki yazıları daha yeni okudum ben yazın menekşelerimi sıcaktan korumak için bodrum katına indirdim orayı çok sevdiler rutubetli ve hafif serin oluşu onlara çok iyi geldi öyle bir imkanınız varsa yazın bodrum katına indirin farkı göreceksiniz
Merhaba arkadaslar yazin kaybetme korkusuyla yedekledigim celikler yavrulamaya basladi cok mutluyum ;)umarim 9 ay bekletmez cabucak cicek acarlar burda paylasabilirim bende. Buarada bodruma indirmek mantikli galiba birdahaki yaza uygulamali.. :)
menekşezar
20-09-2013, 07:23
günaydın arkadaşlar ******* uygulayın sayın ngr33 gerçi gözünüzün önünde olmuyor ama hiç olmazsa sıcaktan korumuş oluyorsunuz yaklaşık iki haftadır açık vaziyetteler fotoğraf yükleme işini bilmediğim için fotoğraf koyamıyorum bunun için yine bir başkasından yardım almam gerekecek ayrıca 9 ayda yavrulayabilir arkadaşlar şartlar uygunsa demiştik demekki şartlar uygun değilmiş bence gayet normal hiç gelişme gösteremeyebilirdide.
eceyıldız
20-09-2013, 07:51
Arkadaşlar buzdulabı uygulaması sonuş vermedi deneme için dolaba koyduğum yaprakları gündüz dolaba koyuyor akşam çıkarıyordum. Bir gün dolaba koymayı unuttum ertesi gün hepsi haşlanmış gibi oldu ve öldüler. Yani olumsuz.
9 ayda yavrulayan çeliğim;http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198-post1198285.htm#post1198285
Hala aynı şekilde duruyor. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum.
menekşezar
20-09-2013, 12:38
sevgili emine siz bu çeliği dikmek için bahçe toprağımı kullandınız eğer öyle ise havalar artık serinledi hazır toprağa alabilirsiniz iki gün önce komşumun menekşelerini ayırdık 5 kök getirip diktim şimdilik canlı duruyorlar sizde toprağını değiştirmeyi deneyin faydası olabilir diye düşünüyorum.
Hayır sayın menekşezar. Hiçbir çiçeğime bahçe toprağı kullanmıyorum. Köyden getirdiğim yaprak ve dal çürükleriyle oluşmuş toprağı meşe toprağıyla karıştırıyorum.
Bu yavrular ana çeliğin sap kısmından çıkmıştı. Anadan ayırmadan önce, yavruların dibine toprak takviyesi yapmam gerekiyordu ama yapmadım. Yavruları, biraz sap kısmı ile birlikte anadan ayırdım diktim. Sanırım kök yapmaya çalışıyorlar. Çünkü 4 ay olacak neredeyse, ne ilerleme var ne gerileme.
sn emine üzerinden yaz geçti toparlanamamış olabilir. Saksının çok içinde kalmış gibiler.. Biraz yüksek dikseydiniz daha iyi olurdu.
Ben bunu kurtarabilmek için sarı görünen (hatta bence beyaz görünüyorlar) en alt yaprakları küçük bi makas yardımıyla temizler ve o kestiğim yaprakların yerini dolduracak yükseklikte ama diğer yaprakları etkilemeyecek şekilde toprak ekler güneş gelmeyen ya da çok az gelen ama tatlı ışık alan bir yere bırakırdım. İşlemi doğru uygulamanız önemli tabi.Bazı toprak türleri menekşelerin yaprak sapına temas edince çürütebiliyor ona ve sulamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Uzun zamandır bekliyor olmanız ilginç geldi bana:) Yine de son karar sizin.
Sevgili menekşezar,
Menekşeleriniz bodrumda mı çiçek verdiler ? Bodrumunuz ışık alıyor mu?
Kazım Bey az önce o sararan yaprakları dediğiniz gibi keseyim derken gördüm ki toprağa pek tutunuyor sayılmazlar. Yani umut yok gibi. Benim de moralim bozuldu, attım.:(
menekşezar
20-09-2013, 14:20
evet sevgili maki camın kenarında akşama doğru 1 saat kadar güneş görüyorlar sıcaklarda camı 24 saat açık bıraktım 1 haftadır akşamları kapatıyorum gündüz açık kalıyor.
menekşezar
20-09-2013, 14:32
sevgili maki bir detayı belirtmeyi unuttum camın kenarında derken cam kenarındaki masaya sıraladım eğer direk pervaza koysaydım güneş yakabilirdi.
eceyıldız
21-09-2013, 09:53
Bugün bir ilk denedim inşallah pişman olmam. Menekşelerim sabah güneşi alan bir pencerenin önünde sehpada duruyorlardı geçen gün bastıran yağmur pencereden içeri girmiş ve tozlanmış sineklik yüzünden hepsinin yapraklı benekli olmuştu. Bu sabah baktım ki yağmur sakin sakin yağıyor bende hepsini dışarı çıkardım 10 dakika kadar orda kaldılar yağmur hızlanınca aldım kenara altlıklarını çıkardım ve sularının süzülüp gitmesi için balkona bıraktım böylece menekşelerim yağmurla yıkanmış ve sulanmış oldular.
sardunyadervis
27-09-2013, 22:03
eceyıldız o işlemi fısfıslada yapabilirsiniz
Bu aralar thripslerle başımız belada . Ne yaptımsa kurtulamadım , en sonunda zirai ilaç satan yere gidip derdimi anlattım . Nihayet kimyasal mücadeleyle kurtulabildik. Çiçekleri maalesef kopartmak zorunda kaldım . Yapraklarda biraz etkilendi ama sonuç iyiye gidiyor.
Bende üzülerek kopardığım çiçekleri atmaya kıyamadım , böyle bir görüntü çıktı ortaya...
eceyıldız
28-09-2013, 07:56
Sayın Lalem maşallah çok güzel açmışlar ellerinize emeğinize sağlık ve geçmiş olsun inşallah bir daha olmaz hastalık, Birde ben kızlarımı böyle görsem...
eceyıldız
28-09-2013, 07:59
eceyıldız o işlemi fısfıslada yapabilirsiniz
Fısfısla yaparsam toprak ıslanmaz benim amacım hem yapraklar hem toprak faydalansın yağmurdan ve bu ilk deneme de bile gözle görülür fark oldu. Yağmurla yıkanmak çok iyi geldi menekşelrime...
Dün çıkarmak istedim yine ama sulama ihtiyaçları yok diye çıkarmadım.
menekşecibaba
28-09-2013, 17:20
Birkaç güzel koyalım mı ?
menekşecibaba
28-09-2013, 17:27
Şenlik var yeni yeni uyanışlarda..
menekşecibaba
28-09-2013, 18:07
uyanışlar...
Rengini en çok beğendiğim menekşem, yıllar önce Ankara 'dan almıştım . Sürekli yapraktan çoğaltarak yedekliyorum..
Bu menekşemide geçen ay bir çiçekçiden , çok beğenerek almıştım. Bu aralar thrips salgını var galiba , yazın ne kadar menekşe bulup aldıysam thiripsli çıktı. Fotoğraftada dökülmüş polenlerden anlaşılıyor. Çiçeklerini kopartmak zorunda kaldım, ****** vede ilaçladım. Şimdi iyi gözüküyor..
Arkadaşlar yazın yedeklemek için kopan bir yaprağı fesleğen saksımın kenarına bırakıvermistim dün bir baktım yaprağın arka tarafindan yavrulamıs..burdada görmüştüm böyle birşey ters dogum denmisti galiba..napsamki şimdi ben bu yavruları celige bitisik vaziyette ayrılmazda sanırım..napsam ki sizce ..
"Normal doğum" gibi düşünerek büyümelerini bekleyin derim ngr33 :) Yapraklar 5 kuruş büyüklüğüne eriştiğinde fotoğraf eklerseniz, nasıl ayıracağınızı konuşabiliriz.
Yaprağın tam altında yavru büyüyemeyecek diye korkuyorum..fotoğraf eklemeye çalışacağım..
Yaprak toprağa çok paralel değilse ve diğer özellikler kontrol altındaysa(ısı, ışık,sulama...vs) sorun olmaz.
Bu menekşemin yaprakları yukarı yukarı büyüyor. Neden acaba.
Balkona güneşe mi alsam?
445928
bunlar da ne ileri ne geri...aylardır tık yok. çiçek desen mucize olur...arkamdaki dosya dolabının üzerinde karanlıkta duruyorlar acaba cam önüne mi alsam?
445926
445927
Menekşecibaba, Lalem, bunları nasıl çiçek açtırıyorsunuz merak ettim?
Arkadaşlar yazın yedeklemek için kopan bir yaprağı fesleğen saksımın kenarına bırakıvermistim dün bir baktım yaprağın arka tarafindan yavrulamıs..burdada görmüştüm böyle birşey ters dogum denmisti galiba..napsamki şimdi ben bu yavruları celige bitisik vaziyette ayrılmazda sanırım..napsam ki sizce ..
Ters doğumdan bahseden bendim:) çiçeğimin bu durumunu fark ettiğimde 2 tane yaprağı vardı şeffaf ve şekilsiz. Fark edince yaprağı ters çevirip yavrular üste gelecek şekilde diktim. Anaç yaprak zaten ucundan kuruyordu şimdi çürüyüp düştü. Yapraklar hala şekilsiz ama rengi koyulaştı hiç değilse açık yeşil oldu. 2 gün önce de 2 tane yaprak çıkardı.Hala serada tutuyorum. Benim tavsiyem siz de hemen çıkarıp yavrular üste gelecek şekilde tekrar dikin. Anaç yaprak ölmeden beslensin yavrucaklar :)
Bütün kış beraberiz bol bol çiçeklen bize neşe ver
menekşecibaba
04-10-2013, 17:52
Menekşecibaba, Lalem, bunları nasıl çiçek açtırıyorsunuz merak ettim?
Sevgili fatitoo , menekşelerin çiçek açmaları bir çok etkene bağlı , sadece sabah güneşi alsın açar veya sıvı gübre ver açar diye basite indirgersek olmaz. Önce gerekli ihtiyaçlarını belirleyip , eksik olanları tamamlamamız lazım. Menekşelerimizin iyi gelişmesi ve çiçek açmaları için komplike bir çok etkene ihtiyaç vardır.
Sulama , toprak(saksı harcı ) , suyun ve toprağın PH ı , Işık ve aydınlatma , beslenme gübreleme , hava sıcaklığı , nem gibi bir çok etken bu konuda etkilidir.
Çiçeklenmenin Olmaması: Hatalı gübreleme, kışın yetersiz ışık, kuru ve soğuk hava, saksı değiştirmenin sık ya da uzun süre yapılmaması, bitki yerinin değiştirilmesi, soğuk su ile sulama gibi faktörler çiçeklerin açmamasına neden olmaktadır
Aynen dediginiz gibi yavrunun ışık almasını saglamaya çalışıyorum hızla büyüyor 4 minik yapragimiz var suanda cok tatlı ;) birsey olur diye cok korkuyorum kipirdatamayacagim galiba :)
menekşezar
05-10-2013, 17:49
Önceki sayfalarda okumuştum haşlanmış yumurta suyunun menekşelere iyi geldiği ve beslediği yazıyordu. artık haşladığım yumurtaların suyunu dökmüyorum soğutup şişeye koyuyorum.
eceyıldız
05-10-2013, 22:12
Bende haşladığım yumurtaların suyunu biriktiriyorum hatta haşlama kabında bırakıp ertesi gün yine aynı suyla haşlıyorum ama afrika menekşeleri için değil bardak menekşe içindi öyleyse kızlarıma da bu sudan vereyim. Gerçi kızlarıma yağmur suyu biriktirdim ama arada bundan da vereyim.
Aynen dediginiz gibi yavrunun ışık almasını saglamaya çalışıyorum hızla büyüyor 4 minik yapragimiz var suanda cok tatlı ;) birsey olur diye cok korkuyorum kipirdatamayacagim galiba :)
Kıpırdatmayın zaten büyüme hızlıysa o yakın zamanda yaprağı hareket ettirip gün yüzüne çıkar.. Fotoğraf paylaşabilirseniz üzerinden yorum yapmak daha da sağlıklı olabilir..
sami ulus
08-10-2013, 15:19
20 Gün Önce
sami ulus
08-10-2013, 15:22
20 gün önce. Alttan ikinciler kablarını doldurdular taşımalımıyım artık karar veremedim
menekşecibaba
08-10-2013, 18:40
Çoğunun ayırma zamanı gelmiş te geçmiş bile . Zaman olarak ta tam ayırma vakti.
menekşezar
10-10-2013, 11:53
Arkadaşlar menekşenin toprağına birer diş sarımsak koysak nasıl olur acaba? sarımsağın bakterileri öldürdüğünü duymuştum ayrıca asitde içeriyor, besleyeceğini düşünüyorum. ne dersiniz?
Tatil için 9 gün yoktum evde. Bir geldim ki Sayın Sami Ulus un verdiği menekşeler tomurcuklanmışlar.Sanırım Sami Ulus farkı:) Diğerlerinde ve ofistekilerde hala hareket yok, belki ofistekileri de eve getiririm...
sami ulus
22-10-2013, 08:49
Tatil için 9 gün yoktum evde. Bir geldim ki Sayın Sami Ulus un verdiği menekşeler tomurcuklanmışlar.Sanırım Sami Ulus farkı:) Diğerlerinde ve ofistekilerde hala hareket yok, belki ofistekileri de eve getiririm...
Fetitoo Hanım fark benden kaynaklanmıyor; çiçek açmak için uygun ortam oluşmuş malum mevsim güzel gidiyor. Bol çiçekli günler dilerim.
sami ulus
23-10-2013, 13:48
Birtane yaprak çeliği 14 fide verdi ilk defa bir çelikden bu kadar çok fide aldım ama sıcaklar aşırı inişli çıkışlı fidelerimi olumsuz etkiliyor. O yüzden çelikleri yeniden diktim fide kaybı olursa yeniden fide almak için.
Benim kızlar yeni yeni kendilerine geliyor:)
Perşembe günü iki çelik diktim bende.. Daha evvel defalarca deneyip tutturmayı başaramadım ama şimdi Sn. maki ve tömürcek sayesinde daha emin adım attım, yanlışlarımı öğrendim onlardan.. Daha umutlu bekliyorum şimdi.. tutarlar umarım.
bay tömürcek
27-10-2013, 10:57
Tutarlar ablacım merak etme ;) Toprağı kurutmamaya çalış sürekli nemli olsun ki çabuk köklensin gerisini Allah'a bırak :p
Kaç dakika şunun şurası bekliyorum
sami ulus
28-10-2013, 10:34
Benim kızlar yeni yeni kendilerine geliyor:)
Fetitoo Hanım tebrikler. Alttakinin iki yapragında sanki yanma var acaba fazla güneşmi aldı. Birde çiçek açtırmak için mümkünse saksının yerini ve yönünü sabit tutup özellikle saksı yerini degiştirmemenizi tavsiye ederim, Dip kısımlarından göründüğü kadarıyla iyice su verilmiş, fazla sudan kaçının belki o iki yapraktaki kararmayı fazla sulamada yapmış olabilir.
Yerini sevmiş
Sağında lav taşı ,solunda arap saçı her ikiside nem saçıyor
Fetitoo Hanım tebrikler. Alttakinin iki yapragında sanki yanma var acaba fazla güneşmi aldı. Birde çiçek açtırmak için mümkünse saksının yerini ve yönünü sabit tutup özellikle saksı yerini degiştirmemenizi tavsiye derim, Dip kısımlarından göründüğü kadarıyla iyice su verilmiş, fazla sudan kaçının belki o iki yapraktaki kararmayı fazla sulamada yapapmış olabilir.
Evet Sayın Sami Ulus,
Sularını fazla kaçırıyorum farkındayım. Ben 9 günlük tatildeyken susuz kalıp ölmüşlerdir diyordum ama geldim ki hepsi tomurcuklanmış:)Teşekkür ederim tavsiyelerinize uyacağım.
Bu minişi de sanırım kaybedeceğim. Daha önce pet bardaktaydı. Mersin toplantısında sevgili tika vermişti yanlış hatırlamıyorsam. Dün saksısını değiştirip bir boy büyüğe almak istedim. Bardaktan çıkarttığımda kökleri ve toprak sırılsıklamdı. O kadar pişman oldum ki. Demekki suyu fazla geliyormuş. Bundan sonra haftada 1 su vereceğim.Ama yaprakları yumuşamaya başladı, inşallah ölmez...
kadiryasar
28-10-2013, 23:32
Menekşecibaba'nın koleksiyonundan Little Rick Çiçek açıyor. Çelik dikim tarihi 08.05.2013
menekşecibaba
29-10-2013, 19:34
Çok güzel kadiryasar ellerinize sağlık , bol çiçekli günler.
Şu sonbahar ı çok seviyorum , tam kıvamında havalar.
1-3= RedSummit
2= Mayskiy Rassvet
4= Heart'sAflutter
5= Heart'sAflutter
menekşecibaba
29-10-2013, 19:40
Gözlerimiz şenlensin , ruhumuz dinlensin.
1= Rob's Dust Strom(sport)
2= Little Darling
3= Rob's Dust Strom(sport)
4= Volshebniye Sny
5= Buckeye Collosel
eceyıldız
30-10-2013, 09:12
Gerçekten çok güzeller sabah sabah gözümüz gönlümüz şenlendi gerçekten.
Menekşeme bir haller oldu.Küçük yapraklar çıkartıyor ama hiç neşesi yok sanki.Yapraklarını aşağı düşürdü. Ne olmuş olabilir acaba bir fikri olan var mı? :(
menekşezar
30-10-2013, 16:57
Sayın menekşecibaba emeğinize ve sevginize sağlık. İşin içinde sevgi olunca herşey bir başka
güzel oluyor. Acaba en üstten aşağıya doğru menekşelerin isimlerini yazabilirmisiniz?
Sayın gümüş 78, menekşenizin kökünde çürüme başlamış olabilir. Eğer uzun süreli susuz kalmadıysa kontrol etmenizde fayda var.
menekşecibaba
30-10-2013, 18:04
Teşekkür ederim menekşezar evet sevgi her şeyin anahtarı , Ferhat bile bu uğurda dağları delmiş . Hibrit menekşelerin isimleri eklenmiştir.
gümüş78 bende Katmer e katılıyorum , fazla sulamadan veya uzun süreli susuz kalıp fazla suladıysanız ,soğukta kaldıysa bu durum gözükür , genelde kök çürümesine yol açar .
menekşezar
30-10-2013, 18:21
Ben teşekkür ederim sayın menekşecibaba. Güzel menekşelerinizin takipçisi ve hayranıyım.
maysan80
30-10-2013, 21:47
bu menekşeler harika
uzun süreli susuz bırakmıyorum menekşelerimi ama çok su verdiysem köklerinde çürüme olabilir en kısa zamanda kontrol edeceğim ilginiz için teşekkür ederim
eceyıldız
06-11-2013, 08:31
Ve bu sabah beni çok mutlu eden iki kızım
Bu kızımın rengini unuttum açsın göreceğim inşallah
452303
Ve mor menekşem
452304
Ben bugün bir mucize gördüm. En azından benim için mucize sayılır. Diktiğim çeliklerden biri yavrudan önce tomurcuk vermiş. Gözlerime inanamadım. :eek: Daha önce bir örneğini sitede görmüştüm ama başıma gelebileceğini hiç tahmin etmemiştim. Çok küçük olduğu için makine fotoğrafını net çekemiyor. Biraz daha büyüsün. Aynı saksının içine 10 adet dikmiştim. Neden bir tanesi böyle aykırı bir şey yaptı anlayamadım. Diktiğim çeliğin yavrularından önce mürüvvetini görmek çok güzel. :p
eceyıldız
06-11-2013, 10:18
Sevgili Emine, ne mutlu sana herkese nasip olmuyor böyle mucizeler.
Gözümün nurları, evimin neşeleri...Canlarım benim...:)
eceyıldız
07-11-2013, 08:04
bu sabah bir menekşemde daha tomurcuk gördüm. Sıvı besin olarak menekşe coşturan verdim bu gün. Sıvı besini hangi aralıklarda vermeliyim.
Yağmur suyunun gerçekten faydası varmış boşuboşuna denmemiş bereket diye...
Sayın eceyıldız, aldığınız besini 1/4 oranında hazırlayıp, 1 ya da 2 sulama atlayıp vermenizi öneririm. Fazla kullanımlarda toprakta tuz birikmesi oluşacağı için menekşeniz ileride sıkıntı yaşayabilir.
eceyıldız
07-11-2013, 10:54
Teşekkür ederim Sayın Katmer...
sami ulus
07-11-2013, 13:01
Fotoğrafta gördüğünüz menekşem geçen sene aldığımda bu yükseklikten alçaktı.Çiçekli olarak aldım, 1 ay kadar sürekli çiçekler açık kaldı ve sonra yazı geçirdi, o günden itibaren hiç çiçek açmadı.Fakat yemyeşil sağlıklı yapraklarla marul gibi büyümeye devam etti.Bu süre zarfında saksısı biraz büyüktü.Forumdan okuduktan sonra bütün saksılarımı ufalttım,bununkinide gördüğünüz kadar küçülttüm.
Dıştan eski yapraklarını da budadım.15 Gün önce bunları yaptıktan sonra fotoğraftaki minik çiçek tomurcuğunu bir hafta önce verdi.
Tomurcuk bu boyda kaldı ve inatçı marulum yine yaprak vermeye başladı.
Diğerleri ise 2, 3 tomurcukta ve tomurcuklarda büyümeye devam ediyor, açacaklar sanırım.
Sorum şu: Marulum neden bu kadar inatçı? Çok sağlıklı, böcek, hastalık vss yok geçen yıldan beri.
Saksıda ufaldı, toprağıda sayın menekşecibabanın karışımıdır.Yeniledim.
Tomurcuk neden büyümeyi durdurmuş olabilir acaba?
İkinci sorum, yaprakları tek farklı olan menekşem budur.Yapraklar düz kenarlı, yukarı doğru, kürek gibi yayvan ve damla şeklinde saplar uzun, boy yüksek, çiçek rengi beyaz, çiçekleri fırfırsız yuvarlak ve bol açmıştı.
Bunun cinsi nedir tahmin edebilirmisiniz?
Sayın asln çiçekleri her koydugunuz yerin sıcaklık, ışık, ısı, nem vede birçoğumuzun dikkate almadıgı hava akımı vardır. Çiçekler bulundukları yerlerin bu saydığımız durumlarda değişiklik olursa, değişikliğin azlığı veya çokluğuna göre tepki veriyor. Bu tepkiler hızla yaprak açma, ardından çiçek açma şeklinde olduğu gibi. Aşırı degişimler çiçegi kaybetmemize kadar gider. Örneğin ışık az gelirse yaprak yatık olur. direk güneşe maruz kalırsa yapraklar yanar kurur. Işık çok aydınlık vaziyette ise yapraklar dik konum almaya başlar(Çiçegin cinsine görede değişebilir) Bu yüzden saksı yerini hatta yönünü dahi fazla degiştirmemek lazım. sulamada düzenli olmak lazım, havaların durumuna göre azaltılıp çogaltılabilir ama düzenli olmalı. Ben tecrübelerimi aktardım, burada mükemmel bilgileri ile benide yönlendirip iyi bir menekşeci yapan kıymetli üyelerimizin ilmi yönleri ile anlattıkları bilgileride mevcut sıkılmazsanız gerideki sayfalarda okuyabilirsiniz. Bol çiçekli günler dilerim efendim.
Sayın asln; aynı cins bende de var. Aynı dediğiniz gibi benimki de inatçı. Hiç çiçeğini görmedim. Ben buduyorum, o yaprak veriyor. Diğer menekşelerimle aynı yerde. Diğerlerinde sorun yok. Sanırım potasyum eksikliğinden oluyor.
beyaz-papatya
07-11-2013, 19:45
Gözümün nurları, evimin neşeleri...Canlarım benim...:)
Sayın fatitoo ben acemi bir menekşe sever olarak cahilce bir soru sormak istiyorum kusuruma bakmazsanız eğer
menekşeleriniz cok güzeller Allah nazarlardan saklasın ama onları peteğin üzerine yerleştirmişsiniz sıcaktan etkilenmiyorlar mı acaba?ben salonumun sabah güneşi alan penceresinin önüne koydum ama altına denk gelen peteği kapattım ısıdan etkilenmesinler diye acaba yanlış mı yapıyorum yardımcı olabilecek olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim ;)
Menekşe
Yapraktan yeni yavru yaprak büyüklüğü 1 lira kadar
Çinslerini üzerine yazmıyorum hangi renk çıkacak heyecanı beni mutlu ediyor
Benimde ilk çeliğim geçen hafta yavru vermişti.Derine dikmiştim gözümü karartıp yeniden diktim. 6 aydır öylece duruyordu çünkü.
Forumdan okuduklarım o kadar yardımcı oldu ki..Emek veren ustalarımıza çok teşekkür ederim.Harika bir duyguymuş sizi anlayabiliyorum.Sabahları kalkınca seyretmek için kahvemle ona koşuyorum.;)
Bu menekşenizin dış yapraklarını kesin , su vermeyin toprak iyice kuruyacak Kuru şekilde 2 gün kaldıktan sonra biraz evvel Ahmeter bahçede izah ettiğim çubuk gübreden bir adet köküne yakın toprağa batırınız
sulayınız yalnız her sudan sonra toprağının kurumasını bekleyiniz
Formül bodrum havasına göre başarılar
Sayın asln; aynı cins bende de var. Aynı dediğiniz gibi benimki de inatçı. Hiç çiçeğini görmedim. Ben buduyorum, o yaprak veriyor. Diğer menekşelerimle aynı yerde. Diğerlerinde sorun yok. Sanırım potasyum eksikliğinden oluyor.
Şimdi benim bu menekşeyi budamam gerekiyor mu acaba karar veremedim.
Sadece beyaz mı açıyor acaba diyorum?
Çiçekçiden açık renk bir menekşe istedim. Bu menekşenin çiçeği yoktu. Yapraklarından beyaz olduğunu, beyaz değilse bile çok açık bir renk menekşe olduğunu tahmin ettim. Bakalım nasıl çiçek açacak.
bay tömürcek
07-11-2013, 22:35
Sayın fatitoo ben acemi bir menekşe sever olarak cahilce bir soru sormak istiyorum kusuruma bakmazsanız eğer
menekşeleriniz cok güzeller Allah nazarlardan saklasın ama onları peteğin üzerine yerleştirmişsiniz sıcaktan etkilenmiyorlar mı acaba?ben salonumun sabah güneşi alan penceresinin önüne koydum ama altına denk gelen peteği kapattım ısıdan etkilenmesinler diye acaba yanlış mı yapıyorum yardımcı olabilecek olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim ;)
Sayın beyaz papatya çok doğru yapmışsınız çünkü menekşeler peteğin sıcağında 2 gün dayanmazlar yaprakları pörsür gider peteği kapatmakla çok iyi yapmışsınız. Odada başka petek varsa onu yakın ısıtın kışın odayı, olmadı kış bitene kadar pencereden alın menekşelerinizi çünkü odayı ısıtmazsanız menekşeler bozulabilirler. Benimkiler de şuan peteğin üzerindeler ama daha Denizli'de kaloriferler yanmadığı için biraz daha orda ikamet edicekler :p Petekler yanınca masanın üzerine aydınlık biyere alıcam :)
Menekşe, güney cepheden güneş alan ama ısıtılmayan odada dursa bozulur mu acaba ne dersiniz? Diğer seçenek sabah güneşi alan ılık oda. Şu anda menekşem çok çiçekli ve yeni tomurcukları var. Soğuk olur da bozulursa diye korkuyorum. Oda değiştirirsem de küser diye korkuyorum. Sizce ne yapayım?
Arkadaşlar son soruları kısaca toparlamak istiyorum. Gördüğüm kadarıyla biraz bilgi karışıklığı olmuş.
1. Afrika menekşelerinde yapılmaması gereken en önemli şeylerden biri toprağı tamamen kurutmaktır. Toprağı tamamen kuruttuğumuzda saçak kökler ve zamanla ana kökte kurumalar olur. Kurumuş toprağı biraz da bol sularsak, zarar gören kökler suyu ememeyeceği için bir süre sonra bitkide kök çürüğü olur.
Menekşeleri az ve sık sk sulamalıyız. Bunun yanında yaşadığımız ortam çok önemli. Herkes evini en iyi bilir. Ne kadar güneş alıyor, güneş hangi saatler arasında ve ne kadar direkt vuruyor, petek ısısı ne kadar, v.s.... Bunları gözlemleyerek kendimiz karar verebiliriz.
Benim de kuzeybatı cephesinde ve cam önünde menekşelerim var, altta da petek... Burada duranları daha sık suluyorum. Alttan hafif sıcak geldiği için çiçeklenmeleri de üst derecede.
2. Menekşeler uzun süre direkt güneş altında kalmamalıdır. Bol ışık severler. Sabah ve akşam üstü güneşi veya sadece biri vurup geçerse çok iyi olur. Pencereniz çok güneşe maruz kalıyorsa tül arkası idealdir.
Sayın ezgigül, menekşeler 10 derecenin altında uzun süre kalırsa üşüyebilir.
e.aydemir
08-11-2013, 10:11
Ben de kısaca deneyimlerimi paylaşmak isterim.
Bu yaz menekşelerim kapalı balkonumdaydı, balkon sabah, öğlen hatta bir miktar akşam güneşi alan köşe bir balkon. Menekşelerim çok çok hızlı bir şekilde yaprak çıkardı, çok hızlı çiçeklendi ama şöyle bir sorun oldu; o kadar çok yaprak çıktı ki sıkıştıkları için şekilleri bozuldu ve tüm çiçekler büyümeden kurudu. yavruların bir kısmı öldü, kalanlar büyümeyi durdurdu.
Ekim ayı sonunda içeri, salona aldım hepsini. sadece sabah güneşini alıyorlar o da perde arkasından.
Sonuç: 1 hafta evde yoktum döndüğümde yazın hiç büyümeyen yavrularım hızla büyümeye başlamış, üzerinde hiç çiçek dalı olmayan menekşem bir sürü tomurcuk vermiş bile:)
Menekşe, güney cepheden güneş alan ama ısıtılmayan odada dursa bozulur mu acaba ne dersiniz? Diğer seçenek sabah güneşi alan ılık oda. Şu anda menekşem çok çiçekli ve yeni tomurcukları var. Soğuk olur da bozulursa diye korkuyorum. Oda değiştirirsem de küser diye korkuyorum. Sizce ne yapayım?
Kesinlikle ısıtılmayan odaya koymayın bence. Diğer taraftan küsme olasılığı da var. Soğuk odada durursa ölür, ılık odaya alırsanız küser. Küsmesi ölmesinden daha iyi bence. :rolleyes:
Mutfağınız nasıl? Eğer değiştirmek zorunda kalırsanız yerlerini, koymuşken mutfağa koyun bence.
Mutfak hiç müsait değil maalesef. Dediğiniz gibi küserse de elbet gönlünü alırım, ölmesinden iyidir:) O zaman havalar iyice soğuyunca doğru sabah güneşi alan ılık odaya. :)
Özellikle belirtdim Bodrumdaki menekşenin sulanması
GÜNAYDIN
Bu gün bahçeye kadar gitmeye üşendim buradan iyi pazarlar Günaydın
Ne senin aşkına muhtaç ,nede esirin olacağım
Öyle bir sevgili buldum ki seni unutacağım ?
Sn asln sorularınızı dilim döndüğünce cevaplamaya çalışayım.
1)Sarı leke yaprağa su değdiği zaman oluşur genelde. Hastalık vs. değildir ama başka yapraklara da su değmeye devam ederse tüm bitki öyle alacalı bir tuhaf hal alır.
2) O minik yapraklar menekşenin ana gövdeden verdiği filizlerdir. Uygun koşullarda büyümeye devam ederler ve anneye rakip olurlar. Tavsiye edilen onların belli boyutlara ulaştıktan sonra ayrılmalarıdır.. Bazen de pek büyümez ve öylece kalırlar..
1 Ay önce saksı küçülttüm, yeni toprak ile tekrar diktim, budama yaptım.Her şey yolunda görünüyor,fakat gördüğünüz sarı leke nedir dün fark ettim?
2 Ay önce aldığım yeni menekşelerden birinde, 6 aydır baktığım evdekilerden birinde olmak üzere,bunun gibi 2 menekşenin daha birer yaprağında nokta kadar sarı leke var.
Sebebi ne olabilir?
Sayın asln; benim de bir kaç menekşemde aynı şey var. Sağlıkları yerindeyse önemsenecek bir şey olmadığını düşünüyorum. Ama bu lekeler çoğalırsa, bunun soğuk su ile sulanmasından dolayı olduğunu siteden öğrenmiştim. Bu alttaki menekşemin yaprakları çok lekelendi mesela. Sanırım soğuk su ile suladım.
İkinci sorum, İkinci sıra gibi görüyorum, sizinde gördüğünüz burdaki yeni minik yaprak büyüme yaprağımıdır?
Yoksa az daha büyüsün kesecekmiyim, lüzümsuz bir yaprakmıdır?
Genelde buradan yaprak vermesi normalmi? Bazı menekşelerimde saksı değişiminden sonra ve budamadan sonra bu sıradan yaprak çıkmaya başladı.
Bunların büyümesine izin vereyimmi?
Üstteki fotoğraftaki yeni bir köke benziyor. Eğer yeni kök değilse, ve de arsız (Trailling) menekşe değilse, önemsiz bir yapraktır sanırım.
Yine 1 ay önce küçülterek saksı değişimi,yeni toprak ve gördüğünüz göbekteki yaprakları budama yaparak çiçek açtırmayı denedim.Bu yeni yapraklar kestiğim yerden yine çıkmaya başladı,tomurcuk çiçek yok.Burada soracağım, minik yaprak neden eğri oldu acaba?
Kökleri yıkarken elim değdi bir kaç kez.Dokunmamalımıyım bunlar yeni çıkarken? Bir kaç menekşemde de böyle eğri biçimsiz yapraklar gelmeye başladı.sebebini anlatırmısınız?
Sayın asln; göbekteki yaprakları budayarak çiçeğe zorlama yöntemini okuduktan sonra ben de uygulamıştım fakat bilgiyi yanlış okuduğumu budadıkdan sonra farkettim ki; tam göbekteki yaprakları değil, göbeğin etrafındaki taze yaprakları budamak gerekiyormuş. Sanırım sizde aynı hataya düşmüşsünüz, tam göbektekileri koparmışsınız. Üzerine bir de,sanırım sularken su göbeğe gelince yaprak bu şekli almış. Göbekteki yapraklara su gelince bir hoş büyüyorlar çünkü. Benim kızımda aynı durumda;
Bu da bahsettiğim tomurcuğum. ;) Maşallah kızıma. Küçücük bir yaprakla birlikte yapışık tomurcuk.
Yaprağın çok derine dikilmesi sonucu o kadar derinden gün yüzüne çıkamayan yavruların olduğunu hissedip ameliyatla onları çıkardım çünkü ikiye bükülmüş bi halde sanki aşağıya doğru büyümeye çalışıyolardı zorla çıkardım ama başardım sağlıklı bir şekilde.. Işık alamadıkları için bembeyazlar..
Son fotodaki çiçeğim de türünü bilmiyorum ama beyaz yapraklı tamamen..Onun yeri ayrı yanımda...
sami ulus
11-11-2013, 15:19
Bunlarda iş yerinde diger bir şubemizde çalışan menekşe sevdalısı Ömer abimin işyerindeki odası. Yalnız onun odasında büyüyor diğer bütün odalar aşırı sıcak. Ben iş yerimde odamda büyütüyorum ama odamızda klima var ancak onun yardımı ile. Üst soldaki siyah saksı ve sağdaki beyaz saksının fidelerini 2008'de ben vermiştim. Ben ev degiştirince elimdekilerin hepsi kurudu. 2011'de tekrar menekşe topladım. Elimdekilerin üç tanesi bunların yavrusu diğerlerini çiçekcilerden aldım. Ömer abide bazılarını kaybetmiş ona kendi fidelerimden takviye yapıcam, cünki onun odasında inanılmaz boyutlara ulaşıyor ve inanılmaz derecede çok çiçek açıyor ilerde yine fotoğraflarını burada yayınlarım
Sevgili arkadaşlar,
Lütfen beğenileriniz iletmek için "Beğen" tuşunu kullanın. Bilgi ya da soru içermeyen mesajlar bilgilere daha kolay ulaşılabilmek için forum kurallarımız gereği silinmektedir.
Sayın asln; göbekteki yaprakları budayarak çiçeğe zorlama yöntemini okuduktan sonra ben de uygulamıştım fakat bilgiyi yanlış okuduğumu budadıkdan sonra farkettim ki; tam göbekteki yaprakları değil, göbeğin etrafındaki taze yaprakları budamak gerekiyormuş.
Sevgili Emine,
Merkezden başlayarak ilk 3 sırada yer alan yapraklar saplarında canlı çiçek verecek hormonları içeren yapraklardır. Büyük olasılıkla sizin çiçek veren yavrunuz da çiçeklenmeye hazır bir yaprak.
Sorun olmadığı sürece ilk 3 sıradaki yaprakların koparılması çiçeklenmeyi teşvik etmez. Bitkinin en dış sıradaki yaşlı yapraklarını koparmak , o yapraklara harcanacak enerjiyi sağlıklı yapraklarda kullanmasına ve çiçeklenmesine destek olacaktır.
Aşırı sıcak yaz aylarını atlatmayı başaran menekşelerim :)
Jan-Menuet
453286
EK-Sharnaja Roza
453287
Funemablue
453288
beyaz-papatya
11-11-2013, 20:05
Sayın beyaz papatya çok doğru yapmışsınız çünkü menekşeler peteğin sıcağında 2 gün dayanmazlar yaprakları pörsür gider peteği kapatmakla çok iyi yapmışsınız. Odada başka petek varsa onu yakın ısıtın kışın odayı, olmadı kış bitene kadar pencereden alın menekşelerinizi çünkü odayı ısıtmazsanız menekşeler bozulabilirler. Benimkiler de şuan peteğin üzerindeler ama daha Denizli'de kaloriferler yanmadığı için biraz daha orda ikamet edicekler :p Petekler yanınca masanın üzerine aydınlık biyere alıcam :)
öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim menekşelerimin bulunduğu camın altındaki petek suan yanmıyor ama diğer petek en düşük seviyede yanıyor oda hep ılık seviyede 2 yıldır açmayan bir menekşem var arkadaşımın tavsiyesi üzerine onu doğu penceresine almıştım ve yapraklarını yandığını ve diriliğini kaybetmeye başladığını anlatınca hemen aldım oradan su anda güney doğu penceresinde yanına gecen hafta 2 tane daha menekşe aldım carrefourdan yeni aldıkları bol çiçekli ve tomurcuklu ama önceden kalma menekşemde herhangi bir hareketlenme yok sadece yeni yapraklar çıkarmaya başladı ben de yeni yapraklar büyüdükçe yanan yapraklarını yavaş yavaş kesip atıyorum inşallah düzelir diye umut ediyorum...
bay tömürcek
11-11-2013, 20:22
öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim menekşelerimin bulunduğu camın altındaki petek suan yanmıyor ama diğer petek en düşük seviyede yanıyor oda hep ılık seviyede 2 yıldır açmayan bir menekşem var arkadaşımın tavsiyesi üzerine onu doğu penceresine almıştım ve yapraklarını yandığını ve diriliğini kaybetmeye başladığını anlatınca hemen aldım oradan su anda güney doğu penceresinde yanına gecen hafta 2 tane daha menekşe aldım carrefourdan yeni aldıkları bol çiçekli ve tomurcuklu ama önceden kalma menekşemde herhangi bir hareketlenme yok sadece yeni yapraklar çıkarmaya başladı ben de yeni yapraklar büyüdükçe yanan yapraklarını yavaş yavaş kesip atıyorum inşallah düzelir diye umut ediyorum...
Önemli değil ne demek :) Daha önce hiç açmayan menekşem olmadı gerek kendi yavrulardan yetiştirdiklerim gerekse de başka yerlerden temin ettiklerim hep düzenli olarak çiçek açtılar. Ben sürekli yaprak budaması yapıyorum. Çok yapraklı hiç menekşem yok. En alt sırayı hatta orta sırayı bile koparıyorum yeniden taze Yaprak çıkarıp bol bol açıyor menekşelerim. Ilık odada çok mutlu olacaklarını düşünüyorum çünkü kışın soğukta kalınca bozuluyolar.
Sevgili Emine,
Merkezden başlayarak ilk 3 sırada yer alan yapraklar saplarında canlı çiçek verecek hormonları içeren yapraklardır.
Sorun olmadığı sürece ilk 3 sıradaki yaprakların koparılması çiçeklenmeyi teşvik etmez.
Sayın maki01; sitede okuduğum mesajda; çiçeklenmeyi özendirmek için göbekteki taze yaprakları değil, 2. sıradakileri koparmam gerektiği yazıyordu. Siz farklı bir şey söyleyince kafam karıştı.
Bir de, ''sorun olmadığı sürece'' ne demek açıklarsanız sevinirim.
Güneş yanığı, zararlı hasarı gibi sorunlar sevgili Emine :)
Bu iki yaramaz tozlaşma yapmış sanırım:) Soldaki menekşenin rengi beyaz üzerine pembe çizgili idi. Şimdi yanındaki gibi tamamen pembe olmuş:) Onları ayırmam gerekir mi?
beyaz-papatya
11-11-2013, 23:08
Önemli değil ne demek :) Daha önce hiç açmayan menekşem olmadı gerek kendi yavrulardan yetiştirdiklerim gerekse de başka yerlerden temin ettiklerim hep düzenli olarak çiçek açtılar. Ben sürekli yaprak budaması yapıyorum. Çok yapraklı hiç menekşem yok. En alt sırayı hatta orta sırayı bile koparıyorum yeniden taze Yaprak çıkarıp bol bol açıyor menekşelerim. Ilık odada çok mutlu olacaklarını düşünüyorum çünkü kışın soğukta kalınca bozuluyolar.
Sevgili bay tömürcek: açmayan menekşemden bir yaprak alıp sitedeki bilgiler doğrultusunda pet bardak içine topraga gömmüştüm yaklaşık 2 hafta kadar oldu daha önce kaç kez denememe rağmen bir türlü saçaklanmamıştı az önce son yaptığıma tekrar bakınca çok küçük de olsa saçaklanma gördüm sevincimi sizlerle paylaşmak istedim çok mutluyum
Açmayan menekşem ile ilgili de sanırım saksı problemi vardı 1 numara saksı kullanıyordum ama büyük sanırım az önce daha küçük bir saksıya aldım umarım bir problem olmaz ve tutup çiçeklenmeye başlar hırs yaptım onun açmasını çok istiyorum çünkü:rolleyes:
bay tömürcek
11-11-2013, 23:18
Sevgili bay tömürcek: açmayan menekşemden bir yaprak alıp sitedeki bilgiler doğrultusunda pet bardak içine topraga gömmüştüm yaklaşık 2 hafta kadar oldu daha önce kaç kez denememe rağmen bir türlü saçaklanmamıştı az önce son yaptığıma tekrar bakınca çok küçük de olsa saçaklanma gördüm sevincimi sizlerle paylaşmak istedim çok mutluyum
Açmayan menekşem ile ilgili de sanırım saksı problemi vardı 1 numara saksı kullanıyordum ama büyük sanırım az önce daha küçük bir saksıya aldım umarım bir problem olmaz ve tutup çiçeklenmeye başlar hırs yaptım onun açmasını çok istiyorum çünkü:rolleyes:
Menekşenizin köklenmesine çok sevindim ;) Derin dikmediyseniz 1 ay sonra falan ilk yavrular gözükmeye başlar :) Menekşelerde, saksın büyüklüğünün çiçek açmama probleminde çok da etkili olduğunu düşünmüyorum. En önemli faktör güneş alması. Menekşenizin fazla yapraklarını seyreltip yakıcı olmayan güneşli bir yere alırsanız zamanı geldiğinde o da çiçek açacaktır :p
beyaz-papatya
11-11-2013, 23:26
aslında evim güneş alan bir yerde 4. katta oturuyoruz salonumun doğu penceresinden güneş doğar doğmaz güneş ışıkları vurmaya başlıyor yaz aylarında ****** cok fazla geliyor bu sıcaklık güney doğu penceresi ise sabahalıyor ama doğu kadar değil
daha önce açmayan menekşemi oda içerisinde bir yere yerleştirmiştim ilk geldiğinde bir kaç ay çiçeklenme devam etmişti sonra ne oldu anlamadım bir ay kadar önce arkadaşımın tavsiyesi üzerine doğu penceresine alınca yaprakları yandı çok üzüldüm ve hemen geri aldım şimdi ise yeni aldığım menekşeler ile beraber güney doğu penceresinde yanyana konumlandırdım az önce de saksısını değiştirdim umutla bekliyorum
köklenen menekşemin daha önce neden köklenmediğini aslında keşfettim hem derine dikiyordum hem de toprakla sapına baskı uyguluyordum sıkıştırınca daha iyi tutacağını düşünüyordum yine bu site sayesinde toprağının yumuşak ve baskının olmaması gerektiğini öğrendim ve köklenme oldu inannın bu konuda cok mutluyum çoook teşekkürler
Sevgili fatitoo,
Tozlaşma ile iki anaç bitkinin genleri değişmez. Aynı menekşenin çiçekleri arasındaki renk farklılığı anaç çeliğin ya da tohumun genlerinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle menekşeleri ayırman gerekmiyor.
Farklı menekşelerin çapraz yani karşılıklı tozlaşmaları sonucu tohum oluşmuşsa o tohumdan ürettiğin menekşeler anne ya da babanın rengini alabileceği gibi her iki rengi de tek çiçekte taşıyabilir.
Şöyle düşün . Bebek dünyaya geldiğinde anneye, babaya ya da şurası anneye burası babaya hatta daha da gerilerdeki genler baskın geldiyse babanın babasına benzeyelbilir.
Sevgili Emine
Sevgili fatitoo demek istediniz sanırım sayın maki01.
Sevgili fatitoo demek istediniz sanırım sayın maki01.
Ortada anlık bir hata var. Bunun sorun olduğunu sanmıyorum sayın Emine :) Sayın fatitoo sayfayı okuyunca anlayışla karşılayacaktır :)
Estağfirullah. Tabi ki sorun olmaz. :rolleyes:
sizce yapraklarında azaltma yapmam gerekir mi?
Sevgili hüzün, menekşeniz oldukça sağlıklı. Trail cinsi olduğu için bol ve uzun yapraklı. Belki yaşlanan iri yaprakları alabilirsiniz.
sami ulus
12-11-2013, 13:05
Fetitoo hanım sizdeki pembenin annesi ve renği, diğeride alttaki resim kırmızı beyaz olan ilk getirdiğimdeki hali sizdeki diğerinin annesi
Fetitoo hanım sizdeki pembenin annesi ve renği, diğeride alttaki resim kırmızı beyaz olan ilk getirdiğimdeki hali sizdeki diğerinin annesi
Sayın Sami Ulus,
Sizden 3 saksı menekşe almıştım, biri pembe, açmış olan. Diğeri de sıklamen rengi, o da açtı. Diğer saksıdakinin rengini bile göremeden bir arkadaşım el koydu vermek zorunda kaldım. Rengi neydi hala meraktayım. Tekrar teşekkür ederim. İlk sizinkilerin çiçeklerini gördüm:)
Derya Hanim
13-11-2013, 00:06
Bende ilk menekse melezlemesi deneyimini dun yaptim. 3 tane meneksem kaldi, 1 tanesi pembe oburleri o kadar uzun zamandir ciceksizki renklerini bende unuttum. Neyse pembenin saksisini degistirdim budamasini yaptim. 2 yapraginin ucunu boylamasina kestim, ciceksiz olan menekselerdende 2 yaprak koparttim ve her bir yapragin icine bir digerinden koydum. tabi 2 yapraginda saplarini boylamasina kestim birbirine sulari karisacak sekilde bagladim ve topraga gomdum. Bakalim sonuc ne olacak. curumezlerse belki degisik renkli bir menekse olur. Burdan anladigim kadariyla ustlerine sera yapmak gerek ve isikli bir yere koymak gerek, onlarida bugun yapayim sonra beklemeye basliyim. Hadi hayirlisi :)
Derya Hanım; ben de denedim aynı şeyi fakat 1 hafta sonra farkettim ki kökleri çürümüş. Halbuki çok sıkı bağlamamıştım uçlarını. İnşallah sizinki tutar.
Arkadaşlar günaydın,
Maşallah sayın Ahmeterin menekşeleri tüm tabuları yıkmış gibisine ne kadar da neşeliler.Çook güzeller.
Hani yapraklara su değdirmemek gerekiyordu?Hani sararıyorlardı?
Arkadaşlar günaydın,
Maşallah sayın Ahmeterin menekşeleri tüm tabuları yıkmış gibisine ne kadar da neşeliler.Çook güzeller.
Sayın SUDEM, önceki sayfaları okursanız, bu konudan sıklıkla bahsedildiğini görürsünüz. Menekşe yapraklarına su değdirilmez diye birşey yoktur. Yüzlerce menekşem var, 25 yıldır menekşe yetiştiririm ve hep yıkarım. Eğer menekşenin yaprağı ıslakken direkt güneş ışığına maruz kalırsa, o zaman sararır ve lekelenir. Yoksa hiçbir sorun olmaz.
Evet ben de menekşelerimi arada ılık suyla yıkarım. Bu yaprakların daha rahat nefes almasını sağlıyor bence. Ama sayın Sudem de haklı, nereye baksak sularken yapraklarına su değirmeyin yazıyor. Cümle olarak bu. Güneşte kalmasın veya herhangi başka bir uyarı ibaresi yok. Bu yüzden yanlış anlaşılıyor sanırım...
Arkadaşlar günaydın,
Sayın Sudem
Aman kimseye söylemeyin bir fotoğraf kurnazlığı ıslak yapraklar canlı ve parlak çıktığı için yapıyorum her zaman yaptığım bir durum değil
İyi günler
Sayın asln, sanırım iç mekan - dış mekan olduğu gibi direkt güneş altı - gün ışığı kavramları karışmış gibi duruyor.
Forumda farklı yöntemler okumuş olmanız gayet normal çünkü hepimiz deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Tabii ki yaşadığımız bölgeye göre sulama sıklıklarımız değişebiliyor. Bahçeyi güneş çekildikten sonra suluyoruz ki ışınlar bitkiye zarar vermesin.
Afrika menekşesi nasıl sulanır? sorusuna cevabım şu olur:
1.Menekşelerimizi toprak tamamen kurumadan ve tabağında fazla su kalmayacak şekilde sulamalıyız.
2.Yaprakları ıslakken direkt güneş ışınlarına maruz kalmasını engellenmeliyiz. Işık(aydınlık) ıslak yapraklara zarar vermez.
Ben kendim için en uygun zamanda yapıyorum. Dediğim gibi yüzlerce menekşem var. Hepsini aynı anda sulamam mümkün değil. Size saat vererek de yanlış yönlendirmek istemem :)
Sayın Katmer,
Hep ''nasıl sulanır'' sorusuna cevap okuyorum, sizinde açıklamanız aynı yönde, teşekkür ederim.Lakin zamanı, saati günün hangi diliminde olacağı cevabını net bulamıyorum.
Şöyle ki ;'' kökler öğlen vakti şu işi yapar, güneşte şu olur, gece bu olur, yapraklar öğlen vakti şunu yapar ,akşam bunu yapar, bu bağlamda sulama için zaman dilimi şu olmalıdır, bu olmalıdır '' , gibi bir açıklama getirebilirmiyiz?
Tüm açıklamalar hep ''nasıl'' ile ilgili.Peki ''ne zaman '' diyorum merakla.;)
Sayın Asln
Bahçe bitkileri ile iç mekan bitkilerinin su ihtiyaçları farklı . Bahçedeki güllerinizin süratli gelişimi için, gün ışıdıktan hemen sonra ve akşam gün batımına yakın zamanda yapmalısınız, şayet güllerin çabuk çiçeklenmesini istiyorsanız ( sabah erkenden bol sulama yapmalısınız - akşam ise sulamamalısınız)
İçmekanda büyüttüğünüz menekşeleri her gün aynı saatlerde sulamanızı tavsiye ederim , ben her zaman sabah 09.00 - 10.30 arası sularım. Hava akımının fazla olduğu bir ortamda bulunmamaları gerekir , gece sulamanızında bir faydası olmaz , kök gelişimleri için toprağın gevşek olmasında fayda var.
Umarım birazcıkta olsa yardımım dokunmuştur. Bol şans .
Benim sulama zamanım da mevsime göre değişiyor :)
Yaz aylarında sulamayı gece yapıyorum. Nedeni ise öncelikle Adana'da yaşıyor olmam. Gündüz aşırı sıcak oluyor ve su hemen kökler tarafından absorbe edilemeyeceği için saksı içindeki ısı susuz ortama göre daha yüksek oluyor ve köklerin bakteriye bağlı olarak çürüme ihtimali artıyor.
Kış aylarında ise tam tersi :) Gece ısı düşüyor. Sabah erken saatlerde daha sıcak bir ortamda , mümkünse azcık sıcak su ilave ederek ılık su ile sulamak menekşeler için sağlıklı bir ortamı sağlıyor. Kaloriferli evlerde ısı sabite yakın olduğu için kış aylarındaki sulamada zamanın çok önemi kalmıyor.
Menekşelerin yapraklarına su gelmesi, direkt güneş ışığı almadığı sürece sorun yaratmaz ancak göbekteki suya dikkat etmek lazım.
Tozlardan arındırmak , daha fazla hava almasını sağlamak için ılık suyla yıkarken genellikle göbekte su birikimi oluyor. Bu fazlalığı kağıt peçete ile almamız gerekiyor.
Sulama yaparken LE-Zelenaja Roza'nın saksısı devirildi, neyse ki yaprak ve gövdesi kırılmadı ama yaprakları toprak içerisinde kaldı.
453751
Evim kaloriferli değil, hava da ısıtıcı çalıştıracak kadar soğuk değil. Bu durumda ılık su ile yıkayacağım. Üşümemesi için için tüm yapraklardaki suyu kağıt peçete ile alacağım. Bu kaza yaz aylarında olsaydı yıkadıktan sonra sadece göbekteki fazla suyu peçete ile alır, direkt güneş almayan bir yere koyar ve kurumasını beklerdim.
Buda onun kardeşi aynı zamanda geldi.Aynı saksı ve toprak aynı durumda.
Sevgili asln,
Yapı market ya da çiçekcilerden satın aldığımız menekşelerde genellikle sadece torf kullanıyorlar ve sulama düzenine dikkat etmiyorlar. Torf bir kez kurumuşsa daha sonra su tutması neredeyse imkansız hale geliyor. Üstten dökülen su hızlı bir şekilde altındaki tabağa boşalıyor. Bu durumdaki menekşeler için acil toprak değişimi öneriyorum ancak bu çiçeklere ben de kıyamam :)
Önerim sulamayı biraz derince bir kaba su doldurarak alttan yapmanız ve en az yarım belki de 1 saat torfun su alması sağlamanız. Toprak yüzeyine parmağınızla dokunduğunuzda nem hissediyorsanız torf suyu absorbe etmiş demektir. Daha sonra gazete veya kağıt havlu üzerine koyarak fazla suyun süzülmesini beklemek gerekiyor.
Çiçeklenme dönemi bitince yine aynı şekilde alttan üstten torfun bolca ıslanmasını sağlayıp, eski toprağı mümkün olduğunca köklerden uzaklaştırarak yeni toprakla aynı saksıya dikebilirsiniz.
Menekşeleri 20 derecede tutmak için o sıcaklığa otomatik olarak ayarlı orkide serasında tutuyorum
Sera nemi devamlı 60-70 arası bu ortamda menekşe uzun aralıklarla su istiyor
Evde haftada 1 ise serada 20 günü buluyor
Serada gelişme eve göre daha iyi
Orkidelerle beraber yaşıyorlar pek tabii bilindiği gibi menekşe için yalnız onların yaşayacağı özel sera şart
İyi akşamlar
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.