View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
Nejla K.
12-04-2009, 12:24
Arkadaşlar, birbirinden güzel menekşelerinizi beğeni ile izliyorum. Sanırım tecrübe ile ispatlı olarak menekşelerin nemi çok sevdiğini, özellikle bahar ve yaz aylarında buna bağlı ihtiyacın arttığını söyleyebilirim. Batı illerinde baharın geldiğini göz önünde tutarak menekşe saksılarınızın altına bol çakıl taşı koyup ıslak tutmanın nem ihtiyacı için çok faydalı olduğunu bizzat yaşayarak gördüm.Ayda bir banyo fıskiyesi ile banyoda onların yapraklarına su püskürtmeniz de çok yararlı, sadece dikkat edeceğiniz şey o ıslak halleri ile güneş görmemeleri... Evde sürekli menekşelerinin başında durur ve onları gözlemlerken hatta iki yaprağı birlikte ekip ebruli çiçek açtırmayı başardıktan sonra iş hayatına atılıp ,akşamları bile onlara ayırdığım süre minimuma inince menekşelerini küstürmüş biri olarak üzüntüm sonsuz...sizlerin başarılı menekşe yetiştirme yollarınızı övünç duyarak takip ediyorum. Bol çiçekli ve sağlıklı menekşelerin çoğalması umudu ile...
Sevgili Nejla altlarına çakıl taşı koyduğumuzda sulamayı saksının üstünden mi yapacağız? Çünkü alttan sulama yapmak zorlaşır çakıl taşlarını koyduğumuzda...
Sevgili Katmer düşüncelerine bende katılıyorum. Ev yapımı ilaçların çok fazla etkisini göremedim ve her geçen gün ismini bilmediğim bir hastalığa menekşe saksılarımı ve çıkan yavrularımı heba etmeye devam ediyorum. Arkadaşlar lütfen menekşe hastalıkları ve kurtarma yolları ile ilgili bilgilerimizi çözümü kendimiz deneme yanılma yolu ile dahi bulmuş olsak paylaşalım...
Yapraktaki parlaklık hastalığı yaprağı yavaş yavaş kanser gibi kurutuyor. Yaprakları koparıp atıyorum fakat önüne geçemiyorum.
Kahraman Koray
12-04-2009, 13:39
Bunlar tomurcukları kuruyan menekşeler.
Tomurcukları kuruyan menekşe uygunsuz ve bol gübre **** besin gibi duruyor. Vejetasyona kaçmış.
ninina84
12-04-2009, 13:44
Sn. Nejla K. ben bu menekşe yıkama işinden çok korkuyorum. Yıllardır hiçbir menekşemi yıkamadım. Yapraklarına su da püskürtmedim. Yaprağına bir damla su değdirsem zaten yaprak çürüyor bir süre sonra. Yıkarsam menekşelerimi kaybetmekten korkuyorum. Buna karşın yıkamak da istiyorum çünkü tüylü yaprakları çok toz tutuyor. Her hafta tozlarını üflesem veya bir bezle üstlerinden alsam da parlak olmuyorlar. Siz ılık suyla mı yıkıyorsunuz?
Sn. Serra43 üstlerinde parlaklık olan menekşelerin yapraklarında yapışkanlık da var mı?
Sayın Ninina menekşeler arasıra yıkanmaktan ve sık sık yapılan sisleme usulü su püskürtme olayından çok hoşlanıyorlar. ****** yıkamadan sonra güneşi direk almamasına ve yaprakların üzerinde arta kalan suyu almaya özen gösterdiğimiz sürece...
Sevgili Serra bu durum yaprağın çok fazla güneşe maruz kalmasından da olabilir. Bu parlalık sorunu olan menekşe **** yaprak fazla mı güneş görüyor?
Hayır Sevgili Faruk, Serranın dediği güneşle alakalı birşey değil. Aynısı benim iki yavrumda da oldu. Sanırım bu bir tür böcek salgısı. Nasıl sümüklü böcek gezdiği yerde iz bırakır, bu da onun gibi...Sanki asitli bir salgı. Ben o yaprakları kopartıp diğerlerini de yıkadım ve yavruları kurtardım.
Sevgili Serra43, siz de aynı yöntemi deneyebilirsiniz. Belki bu sayede menekşelerinizin bozulmasına engel olabilirsiniz.
Segili Katmer hastalıktan kurtardığın menekşelerinin son durumları nasıl? Fotoğraf eklemen mümkünse görmek isterim...
Sevgili Faruk iyileştirdiğim menekşelerim. Daha doğrusu ölmelerine izin vermediklerim.
Nejla K.
12-04-2009, 16:02
Faruk, saksı altlıklarına koyduğun çakıl taşlarını sürekli ıslak tutuyorsun ama saksı onların üstünde olduğu için minimum su teması oluyor, ısınan hava ile bu su buharlaşırken gerekli nem menekşe için yeterli oluyor. Sen bunun dışında normal sulamanı yap ama nem faktörünü göz ardı etme ...Sevgiler...
Nejla K.
12-04-2009, 16:03
Katmer, çok tatlılar ve bence hastalıktan yeni kurtulmuş değil de yeni yavrulamış bir halleri var. Ne diyelim ömürlü olsunlar...
Nejla K.
12-04-2009, 16:10
Sevgili ninina 84, ben yıllardır yıkıyorum menekşelerimi. Yıkamak yerine su fıskiyeliyorum demek daha doğru olur sanırım. Duşa kabinin içine diziyorum altlıksız olarak menekşe saksılarını, suyu normal halde eğer kış ise ılık konumda fıskiyeliyorum. Çok tozlu ise saksıyı elimde döndürerek fazla su toprağa gelmesin düşüncesi ile yana akıtarak suyu basıncı artırıyorum. Dikkat edeceğiniz konu, eğer şehrinizin suyu fazla kireçli ise bu işlemi fazla tekrarlamamak... Aydın çok kireçli suyu olan bir şehir ama yapraklarda bir bozukluk olmadı...
Sevgili Katmer; fotoğraflara dikkat ettim de senin toprağın mı değişik?
Yoksa o kök gibi şeyler özel bir madde mi?
Ben menekşelerime torf kullanıyorum Bartın nemli bir memleket, saksıları üstten sularsam iki gün sonra toprak yüzeyi küfleniyor. Bu bildiğimiz gıdalarda olan küf gibi bu yüzden senin saksılarındaki o şey dikkatimi çekti sanki toprağın kuru kalmasını sağlıyor gibi yanılıyor muyum?
ninina84
12-04-2009, 16:27
Yapraktaki parlaklık hastalığı yaprağı yavaş yavaş kanser gibi kurutuyor. Yaprakları koparıp atıyorum fakat önüne geçemiyorum.
Şimdi yakından bakınca bana kırmızı örümcek gibi geldi. Yılbaşı çiçeklerime dadandıklarında da aynen böyle sedefimsi izler olmuştu. Yanılıyor da olabilirim tabii.
Kahraman bey,söylediklerinizden bir şey anlamadım.Arkadaşlar sağolun desteklerinizden
dolayı.Böcek yok,yapışkanlık yok,İnşallah dediklerinizi yapacam,problemde ortadan kalkar.Sevgili ninina,bende hemen hemen hengün püskürtme yaparım,ama akşamları,bunun içinde kaynamış ılınmış su kullanıyorum,çokta hoşlarına gidiyor.
Sevgili katmer,gerçekten haskalıktan kurtulmuşlar,mutluluklarını göstermek için hemen tomurcuk çıkarmışlar,inşallah benimkilerde düzelir.
Ben şans eseri doğru tedavi uguladığımı düşünüyorum. Menekşelerin duşlanmasına katılıyorum. Önceleri bu işlemi her hafta yapardım. Ne yazık ki İstanbul' un şebeke suyu aşırı ve dengesiz klor içerdiğinden benim kızlar duş alamıyorlar. Bilindiği gibi klor menekşelere zarar veriyor.
Sevgili İlknur, ben menekşelerime bir çeşit torf olan cocopeat kullanıyorum. İçeriği humus ve hindistan cevizi yongası. Torf gibi aşırı ıslak kalmıyor ve ona ekili yapraklar daha çabuk yavruluyor.
Cocopeat' i forumda okumuştum. Bunun üzerine denemek istedim ve tesadüfen buldum. İyi ki almışım. Menekşelerin onun içinde daha mutlu olduklarını düşünüyorum..
Serra senin dediğin sorun benim 1 menekşemdede var. Yeni çıkan yapraklar büyüdükçe yaprak altlarında lekelenme oluyor. Yaprak tuhaflaşıp soluyor. Ben toprak değişimi de yaptım ama sanırım ölecek o menekşem. 1 yıldır aynı. Yeni çıkanlar da leke olmuyor büyüdükçe lekeleniyor. Sanırım bitkinin genetiğinde bozulma oluyor....
Sevgili Katmer inat edip menekşelerini ölüme terk etmediğin için seni tebrik ederim. Ama ben hasta olan menekşelerimi iyileştirmede senin gibi soğuk kanlı davranmadım...
Sevgili Katmer cocopeatı ne tür yerlerde bulabiliriz satın almak için?
Ben yakın çevremdeki seradan aldım. Çiçekçilerde de olabilir..
Kahraman Koray
13-04-2009, 12:50
Tomurcukları kuruyan menekşe uygunsuz ve bol gübre **** besin gibi duruyor. Vejetasyona kaçmış.
Serra43 demek istedim ki; kullandığın gübre fazla gelmiş olabilir. Bu nedenle bitki yaprak gelişimine ağırlık vermiş. Yapraklar iri ve açık renk, iyi gelişmiş ve belki biraz da hızlı gelişmiş. Tabii bunlar benim öngörülerim. Eğer hiç gübre vermedim diyorsan o zaman kullandığın torfda gübre fazla olmuş olabilir. Bazen torflar hazırlanırken homojen olamayabiliyor. Önceki yazıda cümleyi kurarken hata yapmışım, sanki konuşur gibi yazmışım, o da vurgulama hatası şeklinde senin yanlış algılamana yol açtı. Aslında bunun gibi bir yöntemi ejderleri (chimeraları) çoğaltırken kullanmak gerek. Bol besin ve bol yaprak sonrasında çiçeksiz taç kesimi yapılabilir.
Sizlere menekşelerimin son hallerini göstermek istiyorum. Benimkiler daha yeni yeni canlanıyorlar.
Arkadaşlar gövdesi bana biraz ilginç geldi....
Saksı degiştirirken çekilen resimler..
Sevgili Emel galiba bitkinde birden fazla yaprak veren gövde var. Ayırsan daha iyi olurdu. Değiştirdiğin saksıda çok sıkışık duruyorlar...
Sevgili Faruk ayırdım zaten sondaki resim ilk olacaktı sıralamada hata yapmışım.Tam 3 saksı menekşe oldu.Sizce besin vermelimiyim karar veremedim.
Sevgili Emel gördüğüm kadarıyla menekşen çiçekli değil. Çiçeklenmesini teşvik etmek amacıyla P oranı yüksek olan toz NPK **** menekşe bitkileri ve çiçekli süs bitkileri için satılan sıvı gübrelerden kullanmanı tavsiye ederim...
Saksı değişimini yeni yaptın hemen verme bence 1 ay sonra falan ver...
Sevgili Emel gördüğüm kadarıyla menekşen çiçekli değil. Çiçeklenmesini teşvik etmek amacıyla P oranı yüksek olan toz NPK **** menekşe bitkileri ve çiçekli süs bitkileri için satılan sıvı gübrelerden kullanmanı tavsiye ederim...
Sevgili Faruk ben de bu haftasonu NPKoranı 15-30-15 olan mavi bir toz satın aldım.Satıcı anlattı ama ben iyi bir menekşe yetiştiricisi olduğun için senin kullanım şeklini merak ettim; nasıl ve ne sıklıkta veriyorsun bu besini?
Sevgili İlknur NPK nın P oranı ağırlıklı olanını kışın ayda bir kez veriyordum. NPK nın P ağırlıklı olanı genelde yazın kullanım için uygundur. Yazın 2 sulamada bir vermek daha uygundur. NPK nın kullanım aralığı güneş alma oranına göre değişir. Havalar ısındıkça kullanım haftada bir veya iki haftada bir yapılmalıdır...
Kahraman Koray
14-04-2009, 12:01
Saksı degiştirirken çekilen resimler..
A-EMEL , 2. resimde ayrılan 3 parçadan büyük olanında da ek olarak 2 tane sucker denen ışkın var ve onların da ayırılması gerekiyor. Yani ikisi köksüz ışkın ve 3 ü köklü gövde olmak üzere toplam 5 saksı olmalıydı. Eğer sucker denen ışkınları **** yavruları budamazsan menekşe biraz zorlanır.
Crocus Şen
14-04-2009, 19:19
Miniklerin son durumu..:p
Sevgili Crocus gayet sağlıklı görünüyorlar. Artık yerinden çıkarma bu şekilde kalsınlar...
Sayın Kahraman Koray ben 1 tanesini ayırdım ama kök olmadıgı için suya koydum köklendirip dikicem inşallah....
İmdat diye bağırmak geliyor,hercai menekşelerinde yeşil,beyaz böcekler gördüm hemen balkona attım,aradan haftalar geçti bugün birçok menekşemein çiçek kısmında böcek var.Sinek ilacı öldürmedi,yapışkan değil,ne yapacam,ağlıcam artık,zıraatten ilaç alsam menekşelere zarar verirmi,delirmek üzereyim.Güllerde sadece yeşil şeklini biliyordum,burda hem yeşil hemde beyazı var,galiba uçuyorlarda.
ilknur aşık
15-04-2009, 16:23
Bitki hastalıkları ve zararlılar bölümünü okudunuz mu?
Ben böyle bir böceğe rastalamadığım için bilgi sahibi değilim, bilen arkadaş mutlaka vardır.
Sevgili Emel suda köklenmesini beklemekten ziyade direk toprağa dikip toprakta köklenmesini beklemen hemen zaman açısından iyi olur hem de bitkinin toprağa uyumunu kolaylaştırır. Zira suda köklenen bitkinin toprağa uyumu çok uzun zaman alıyor...
Sevgili Serra hemen bir ziraatçiye gidip sorunu anlatıp ona göre ilaç kullanmanı tavsiye ederim...
Sevgili Faruk bunu bilmiyordum hemen uygulayayım teşekkürler...
Merhabalar.Sayın VTR ekibi emeğinizden dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum.
Yeni kızlarım ve yavrularımın resimlerini sizlere taktim ederimm....
Veeee minişlerimmmm....;)Ben diktikten sonra bakınca biranda kendimden geçtim.;)
Sevgili Fatih gözünaydın menekşelerin gelmiş. Güle güle büyüt. Kargon çok fazla hasara uğramadan gelmiş galiba. Yavrular yeni yerlerinde çok şirin görünüyorlar. Ayrıca senin bu numaralı yaprakları çok çabuk yavrulatacağına da eminim...
Menekşelerdeki böcekleri zıraatçiye gösterdik,bir bit türüymüş,ilaç verdi,birinde deneyip ne olacağına bakıp öbürlerine öyle yapacam.
güliizar
15-04-2009, 20:33
Benim menekşelerden biri yapraklar arasından 6 tane falan yavru vermiş.Ben onların çiçek açmasını istiyorum o yüzden yavruları koparttım inşallah ordan tomurcuklar verir.Gücünü yaprak çıkarmak için çıkaracağına benim umduğum gibi sonuçlanırsa mutlu ederler beni
Şener KÖKSAL
15-04-2009, 20:48
Sevgili Fatih menekşelerin çok güzeller. Sanırım bunlar farklı renklerde ve hediye gelmiş sana. Yazışmalarda kargo ile gönderilmelerden bahsedilmiş. Nasıl bir yol izleniyor solma, kırılma, topraklı olanların dökülmemesi için. Daha sonrada bunların büyümüş gelişmiş çiçek açmış hallerininide görmek isteriz.
cemre_77
16-04-2009, 10:32
Menekşelerimin hepsinde meydana gelen bir durum var. sanki kökler hiç kalmamış topragın 1 parmak altında cılız bir kök. koca menekse sallanıyor. hatta dun bir tanesi elime geldi.. ne yapmam gerek? neden böyle oldu? çok üzülüyorum, onları kaybetmek istemiyorum
Cemre kök çürüğü olmuş. Menekşelerinizi çok sulamışsınız.Önce çıkarın saksıdan çürük olan yerleri temizleyin. Elinizde kalan menekşeyi yeni bir toprağa ekin. Ekerken kökü olmayacağı için menekşenin 2 ,3 yaprağınıda toprağa gömün kök yapması ve toprağı tutması kolay olsun. Az sulayın poşet bağlayın saksıya. 3 hafta sonra poşeti açın. Normal aydınlık güneş gören bir yere koyun...
Sayın Cemre menekşelerinizin fotoğraflarını eklerseniz forumda ki arkadaşlar fikirlerini daha iyi sunarlar. Sevgili Özlem in dediklerini uygularsan sorunu çözersin ama genede hasta menekşelerinizin fotoğraflarını bekliyoruz...
bu da benim acan menekşem diğerleri de yavrucanlar:)
nigarazak
17-04-2009, 19:34
Sevgili giz3m maaşallah diyorum çok güzel bi renk kırmızı gibi nerden aldınız???
Kargoda problem yaşamadan elime ulaştılar. Açıkcası ben onları daha kötü gelir sanıyordum ama, sadece kırık bir kaç yaprakla kurtardık:)
İşte güzellerim:)
Camın arkasında gördükleriniz de açelyalarım. Çiçeklerim birbirlerini izliyorlar:)
Sevgili giz3m maaşallah diyorum çok güzel bi renk kırmızı gibi nerden aldınız???
teşekkür ederim... bordo kafimemsi bi menekşe pek fazla görmedim bu rengi inşallah bigün yavruları da olucak :)
Bu menekşelerimi dün koçtaştan aldım. Reyon görevlisi pazar günü (yarın) yeni menekşelerin geleceğini söyledi. Tekrar gitmeyi düşünüyorum.
Bunu da bugün beylikdüzü bahauseden aldım. Çok güzel menekşeler gelmiş. Hemen saksını ve toprağını değiştirdim tabii :)
Bunlar da komşumun menekşeleri. Paylaşmak istedim ;)
ilknur aşık
20-04-2009, 10:39
Merhaba
Bir süredir bu başlığı takip ediyorum. Daha 70. sayfaya gelebildim. Bende de 3-5 (!) saksı menekşe var. İnşallah berecebilirsem resimlerini yükleyeceğim. Buradan öğrendiklerimle gayet iyi gidiyorlar şimdilik.
Beyaz orkide ortak siparişler başlığına yurt dışından menekşe siparişi ile ilgili bir başlık açmış ve bir link vermiş. Belki farketmeyen arkadaşlar vardır diye buraya da yazdım.
Herkese merhabalar,
Birkaç denemeden sonra yapraktan yavrulatmayı başardığım menekşemin ana yaprağı henüz yavrular çıkalı 1 hafta olduğu sırada yani bugün koptu :( Sap kısmı duruyor ama bu haliyle yavruları besleyemez değil mi menekşe sever arkadaşlar fikir verebilirler mi?
Acaba minik yavrular büyümeyi başarabilecekler mi? Çok üzüldüm :(
Sayın Meraklı, eğer yavrular toprak üzerine çıkmayı başardılarsa çok fazla korkmayın. Bu haliyle sulamaya devam edin. Kök varsa yaşama şansları da var demektir.
Sayın Katmer,
cevabınız için teşekkürler. Menekşenin yaprakları toprağın üstüne çıkmışlardı Allahtan. Dün akşam pencere içinde duran menekşemin, perdeyi çekerken yaprak kısmı kopuverdi, Aralık ayından beridir yavrulamasını beklediğimiz ve çok emek verdiğimiz için, 8 yaşındaki kızım ve ben çok üzüldük:(
Aramıza hoşgeldiniz Menekşe hastası. Yaşın küçük olsada tecrüben baya fazla sanırım. Galiba menekşe hastalığı yaş sınırı tanımayıp herkesi kendine çekiyor...
Sn Faruk size de teşekkürler, sanırım mesajınız banaydı:):)
Evde yedi tane menekşem var. (Yavruların haricinde) Bunlar şu anda sabah güneşi alan pencere önünde keyifli keyifli açıyorlar. Sanırım onlara en uygun yeri buldum.
Sn. Katmer bir tanesi sizin menekşenizin aynısı bir yıldır bende pembe katmerli olandan. Fotoğraf çekme imkanım olduğunda sizlerle de paylaşmak istiyorum.
Kahraman Koray
21-04-2009, 14:35
Meraklı, gönderdiğim resimdeki menekşe yavruları ayrıldığında 1 haftalık bile değildi. Ayrıca sadece ana yaprağı değil yavrularında grup yaptığı şekilde yarısını bir saksıya yarısını diğer saksıya köklerini de paylaştırarak ayırdım. Ayırmamın sebebi bir yaprak gövdesinin iki yarısında ayrı iki grup menekşe yavrusu oluşması idi. Eğer menekşelerin sağlıklı büyümesi ve büyüyünce ayırmak gibi sorunla karşılaşmak istenmiyorsa bu önerilebilir. Menekşe yaprakları klorofil sentezlemeye başladıktan sonra (yeşillendikten sonra) her an ayrılabilir ve tecrübemle sabit ki erken ayrılan menekşeler daha çabuk büyüyor. O nedenle korkmana gerek yok ama bakımını iyi yapmalısın. Kolay gelsin. Ana yaprak kırıksa mutlaka temiz bir jilet **** maket bıçağı ile kes ve kurtul. Zira yavruların bir de yara iyileştirmekle uğraşmaması lazım. Picasso **** apache cinsi menekşeler kenarları beyaz olan yapraklarında klorofil sentezi geç başladığından daha geç ayırılmalıdır.
Sn. Kahraman Koray;
Yukarıda yazdıklarınıza göre yaprağı kopan menekşemin sapını kestim, uyarınız ve bilgilendirmeniz için çok teşekkürler.
Kopan yaprağın da yavrulayan yaprakların bir dahaki sefere daha kolay yavruladığını siz menekşeseverlerin yazdıklarından öğrendiğim için yine onu toprağa koydum, ilk yavrulaması bayağı bir uzun zaman almıştı 4 ay kadar, bakalım şimdi ne kadar sürecek.
Çok sabır istiyor gerçekten sevmeyen hiç uğraşmaz. Benim bunlar ilk yavrularım benim için çok kıymetliler gerçekten.
Kahraman Koray
22-04-2009, 05:39
Sn. Kahraman Koray;
Yukarıda yazdıklarınıza göre yaprağı kopan menekşemin sapını kestim, uyarınız ve bilgilendirmeniz için çok teşekkürler.
Kopan yaprağın da yavrulayan yaprakların bir dahaki sefere daha kolay yavruladığını siz menekşeseverlerin yazdıklarından öğrendiğim için yine onu toprağa koydum, ilk yavrulaması bayağı bir uzun zaman almıştı 4 ay kadar, bakalım şimdi ne kadar sürecek.
Çok sabır istiyor gerçekten sevmeyen hiç uğraşmaz. Benim bunlar ilk yavrularım benim için çok kıymetliler gerçekten.
Ancak 4 ay çok uzun. Ben sera ortamında 15 bilemediniz 20 günde çıkarıyorum yavruları. Sera dediğim deliksiz, kapaklı şeffaf bir kap, bu hazır salata kapları vs gibi. İyi güneş alan güney **** güney doğu cephe mümkünse kışın kaloriferli bir pencere kenarında 2 cm toprak içine yapraklar 5-10 mm derinliğe gömüldüğünde ve seranın rutubeti ilk yapraklar çıkana kadar muhafaza edildiğinde sorun olmuyor. Sera toprağı gevşek olmalı. 1/3 perlit 1/3 vermikülit 1/3 menekşe toprağı olursa daha iyi. Ama sadece menekşe toprağı olmaz. Kullanılacaksa torf kullanılmalı. Toprak hazırlanırken uygun bir kapta bir fırında ısıtılarak içerisindeki parazitlerin ve mantar sporlarının ölmesi sağlanırsa daha iyi. Mikrodalga fırın da olur. Soğuduktan sonra plastik sera kabına alınabilir. Sera sıcak bir yerde mümkünse kaloriferli bir pencere önünde olursa daha iyi ama kalorifer olunca rutubet takviyesi için uygun koşulda 15 günde 1-2 kez ekstra sulamak **** spreylemek gerekli. Toprağın içine normalin 1/4 ü kadar sıvı besin (çinko, demir gibi elementler de içeren) konursa daha iyi. Saplar kısa kesilirse 2-3 cm daha iyi. Keskin bir maket bıçağı **** jiletle çapraz kesilen saplar bir kalem ile serada açılan çukura örselenmeyecek şekilde dikildikten sonra fazla bastırmadan kenarları sıkılaştırılmalı. Kalem sivri uçlu olursa zaten 2 cm lik çukurun 1 cm lik kısmı kullanılmış oluyor (pratik bilgi ). En dibe dikmemek lazım. 45 **** 60 derece ile dikilen yapraklar daha iyi sonuç veriyor. Diğer yaprak tarafından güneşi engellenen yapraklar daha geç sonuç veriyor. İlk çıkan kenar yapraklar oluyor. Serada dikim sırasında düzenleme önemli. Aşağıda seramın resimleri. Bu arada ilgilenen olursa diye seramın komuşuluğunda internetten örneklerine bakarak geliştirdiğim ve yabancıların earthbox (yerküre kutusu) dedikleri ve hiç sulamadan sebze yetiştirmenize yarayan sistem var. 8 litrelik su damacanasını oratadan keserek ters çevirdiğiniz üst kesimi diğer kesimin içine geçirince bu sistem oluyor. Marullar hallerinden mutlu.
Not: Evlerin soğuduğu ama kaloriferlerin yakılmadığı bahar geçişleri sera için uygun mevsim değil.
Sn Kahraman Koray,
Haklısınız 4 ay çok uzun bir süre, ama resimlerle zenginleştirdiğiniz bilgiler bize çok yarar sağlayacaktır, teşekkürler.
laledevri
22-04-2009, 14:00
İşyerindeki menekşelerim.
3.resimdeki tomurcuk olan mavi beyaz açıyor.
4.resimdeki de tomurcukta ve katmerli mor kenarları beyaz açacak inşallah
ben yavaş yavaş öğreniyorum bu işi...
herkese kolay gelsin.
laledevri
22-04-2009, 14:03
Bu arada elinde kırmızı menekşe olan var mı?
Ben hiç çevremde de görmedim çiçekçilerde de
ama galeri de gördüm.
gerçekten kırmızı menekşe var mı yoksa resimde rengi farklı mı çıkmış.
Sayın Laledevri menekşeleriniz çok güzeller. Kırmızı menekşe forumda yok ama kırmızıya yakın tonlarda önceki sayfalarda çok fotoğraf var. Bende de kırmızıya yakın bir ton var ama tam kırmızı değil...
malatyalı mahir
22-04-2009, 14:35
bulunduklari ortami severlerse 12 ay boyunca cicek aciyorlar.
Saglikli menekse yetistirebilmek icin 5 tane onemli unsur var:
Cicegin bulundugu odanin isisini sabit tutun. Kisin soguk odaya koymayin.
Verdiginiz su miktarina dikkat edin. Eger saksinin altindaki tabakta su birikmis bir sekilde uzun sure durursa meneksenin kokleri curur. Cicegin suya ihtiyac duyup duymadigini anlamak icin parmaginizla togragina dokunun. Eger toprak elinize yapismiyorsa sulama zamani gelmis demektir.
Menekseler isigi cok severler. Fakat direk gunes isigindan korumak gerekir. Yoksa yapraklari ve cicekleri yanar. Eger kisin cicek acmasini kolaylastirmak isterseniz cicegin uzerinden 30cm yukari biryere iki tane 40w lik isik takin ve bu isigi 14 saat acik tutun.
Menekseler nemli ortamlari sever. Saksinin altinda bulunan tabagin icine cakil taslari koyarsaniz biraz nem saglamis olursunuz. Tabi taslari biraz islak birakmak gerekir. Diger ciceklerde oldugu gibi yapraklarina asla su puskurtmeyin. Aksi takdirde isiga ciktiginda yapraklari yanabilir.
Fakat meneksenizin yapraklari toprakli veya tozlu ise cok soguk olmamak sartiyla suyun altinda yikayabilirsiniz. Yikadiktan sonra yapraklarini ozellilede cicegin orta kismini bir pecete veya havluyla iyice kurulayin. Cicegin uzerindeki su tamamen kuruduktan sonra yerine koyabilirsiniz.
En son olarakta menekseler beslenirse guzel cicek acarlar. Turkiye'de cicekler icin ozel besleyici ilaclar satiliyormu bilmiyorum. Sizin cicegi beslemek icin kullandiginiz ne varsa onu menekse icinde kullanabilirsiniz sanirim. Eger ABD veya CANADA'da yasiyorsaniz Afrika Menekseleri icin ozel satilan fertilizerlar var. Kutunun uzerindeki labeli okuyup uygulayabilirsiniz.
Bazen asagidaki hastaliklar menekselerde gorulebilir:
Eger yapraklarin uzerinde kahverengi lekeler varsa sebebi cicek cok soguk suyla sulanmis demektir.
Eger yapraklar sarariyorsa sebepleri kuru hava, yanlis miktarda sulama (cok az **** cok fazla), veya cok fazla gunes isigidir.
Menekseniz cicek acmiyorsa sebebi yeterince isik almamasidir. Eger menekseniz yeterince isik aliyorsa cicek acmamasinin sebepleri cicegin soguk bir odada bulunmasi, odanin havasinin kuru olmasi, **** saksisinin cok sik degistirilmesidir.
Yapraklarin uzerinde lekelerin olmasinin sebebi cicegin cok fazla direk gunes isigi almasidir. Bu ozellikle yaz aylarinda gorulur. Yapraklarin uclarinin sariya donustugunu ve uzerinde delikler oldugunu gorurseniz ciceginizin yerini degistirin.
Son olarakta eger yapraklarin uc kisimlari kivriliyorsa ve yapraklar rengini kaybetmisse sebebi cicege soguk vurmasidir. Kisin ozellikle geceleri ciceginizi camin onunde bulundurmayin. Cicegin bulundugu oda her ne kadar isitilmis olsada meneksenin zarif yapraklari ve cicekleri zarar gorur
malatyalı mahir
22-04-2009, 14:37
ben uyguladım luyor sizde deneyin
ninina84
23-04-2009, 01:59
Koçtaş'tan aldığımda beyaz kenarlı çok koyu vişne çürüğü renginde çiçekleri olan menekşem iki hafta içinde açık vişne çürüğü renkli çiçekler açmaya başladı. Beyaz kenarları da yok artık. Onun yerine bazı taç yaprakları beyazla karışmış gibi çok açık renk bazılarının da kenarları pembe ;) Ben neyi eksik veriyorum bunlara da bazılarının rengi değişiyor. Koyulaşsa yine iyi. Koyu renk katmerli fırfırlı menekşe buldum diye sevinirken bırakın yeni açanların farklı renkte olmasını, üstünde olan çiçeklerin bile rengi açılıyor ;)
Crocus Şen
23-04-2009, 10:56
Benim miniğin son durumu öndeki ve arkadaki minikleriyle..:p
Sevgili Ninina84 Koçtaş gibi büyük yapı markatlerde satışa çıkan menekşeler yüksek düzeyde hormon ve gübre takviyesiyle karşımıza çıkıyor. Bizim yapmamız gereken her sulamada gitgide azalan besin takviyesi kullanmak ve belirli bir müddet sonra alışma devresi geçtikten sonra normal sulamaya geçmek...
çiçeksever
23-04-2009, 11:47
Koçtaş'tan aldığımda beyaz kenarlı çok koyu vişne çürüğü renginde çiçekleri olan menekşem iki hafta içinde açık vişne çürüğü renkli çiçekler açmaya başladı. Beyaz kenarları da yok artık. Onun yerine bazı taç yaprakları beyazla karışmış gibi çok açık renk bazılarının da kenarları pembe ;) Ben neyi eksik veriyorum bunlara da bazılarının rengi değişiyor. Koyulaşsa yine iyi. Koyu renk katmerli fırfırlı menekşe buldum diye sevinirken bırakın yeni açanların farklı renkte olmasını, üstünde olan çiçeklerin bile rengi açılıyor ;)
Benim bu çiçeğim de geçen sene aldığımda mavi-beyaz çiçek açıyordu.Bu sene böyle açtı.
Benim miniğin son durumu öndeki ve arkadaki minikleriyle..:p
yapraklarınızı sudada köklendirip mi ekiyosunz yoksa direk mi?
Sayın Gizem toprağa dikmek suda köklendirip dikmekten daha çabuk ve daha iyi çözüm sağlar. Yaprak suda kök çıkarmak ve geliştirmek için ne kadar beklerse toprağa uyum sağlaması o kadar geç oluyor. Zira benim 2 ay suda iyice köklenmesini sağladıktan sonra pet şişeler aldığım yapraklar 5 aydır habire kök çıkarıyorlar daha henüz yavruları çıkmadı...
ben direk toprağa ektiğimde pek sonuç alamıyorum hatta hiç ama diğer türlüde aylarca bekliyorum :p sabırsız biri olarak bu zaman hiçde kolay geçmiyor tabi.tekrar denemek lazım fakat bu seferde menekşelerimde yaprak kalmıycak diye korkuyorum :p
Arkadaşlar ben 2 yöntemide uyguluyorum, ikiside gayet iyi sonuçlar veriyor. şu an halihazırda 10 tane menekşe yavrum var bunlardan dördünü suda köklendirip, altısınıda direk torfa aynı gün diktim. Suda köklendirdiklerim diğerlerine göre 3 hafta erken yaprak çıkardı. Sanırım dikkat edilecek husus yaprakları dikerken açılı şekilde dikmek, diktikten sonra da çok aşırı şekilde sulayıp çürütmemek ve bir de günışığı görebilecekleri şekilde pencere önüne (özellikle kış aylarında), baharda ve yaza yakında güneşten yanmayacakları aydınlık bir yerlere koymak. (Bu anlattıklarım sadece bu son 10 yaprakta denenmiş usuller değil, yıllar öncesinde de aynı yöntemlerle çok menekşe ürettim ve büyüttüm :)
ninina84
23-04-2009, 13:30
Ben eskiden hep suda köklendirip dikerdim menekşe çeliklerimi ve neredeyse %100 başarı sağlardım. Şimdi direkt torfa dikiyorum ama en son diktiğim 20 yaprağın 5i çoktan öldü. Yavrulama konusunda da Sn. Züleyha'ya katılıyorum. Köklendirilip dikilenler daha çabuk yavruluyor. Köklendirip diktiğim yaprak haftalar önce yavruladı üstüne çiçek bile açtı. Onunla aynı zamanda diktiklerim ise daha yeni yeni yavru veriyor.
Arkadaşlar bende tam tersine yaprağı direk torfa diktiğim zaman %100 başarı sağlıyorum. Serada 40 güne yakın serasız ortamda 50 güne yakın yavrularını elde edebiliyorum. Bunun açıyla değil ama çeliğin ne kadar derine dikildiğiyle alakası olduğunu düşünüyorum. Suda yaptığım köklü yapraklarımın çoğu toprağa dikince çürüdü. Çürümeyenlerde 5 aydır yavru veremediler. Suda köklendirip diktiğim ve köklendirmeden diktiğim eş zamanlı yapraklardan direk diktiklerim neredeyse fide oldu ama suda köklenenlerde tık yok...
Fatos_Karag
23-04-2009, 14:32
Bende bir dahaki sefere suda köklendirmeye çalışacağım. Sevgili katmer in bana yolladığı 4 yaprağın 3 ünü kaybettim. Sonuncusunuda kaybetmek üzereyim.
dışarıdan menekşe tohumu aldım. Onunda dikim zamanı sonbahar yazıyordu. Dayanamadım birazını torfa diktim. Menekşesiz olmak istemiyorum. Burası sayesinde tam bir menekşe tutkunu oldum:D Şimdi çimlenmelerini bekliyorum. Eğer beceremezsem pes edeceğim diyemiyorum ben menekşe yetiştirmek istiyorum. :dilli: :dilli:
Sayın Fatoş dışarıdan menekşe tohumu aldım derken neyi kasteddiniz? Türkiye sınırları içinden afrika menekşesi tohumu aldıysanız aldığınız yeri bizimle paylaşırsanız seviniriz...
Fatos_Karag
23-04-2009, 15:01
Yok Faruk bey yanlış anladınız. Ben ziraatten normal menekşe tohumu aldım. Elimizde olanla yetinmeye çalışıyorum anlıycanız :D
menekşe hastası
23-04-2009, 20:43
maşallah hepinizin menekşeleri çok güzel sizinkiler gibi bulmaya çalışıyorum bende yetiştirmede iyiyim ama çeşidim yok çeşit istiyorum yakında bende fotolarını koyacağım benim ufaklıkların ama sizinkiler çok güzel ben daha küçüğüm ama çok seviyorum yetiştirmeyi fotoğraflarınıza baktım inşallah benimde olur arıyorum kaç haftadır gezmediğim çiçekçi kalmadı ya:(
menekşe hastası
23-04-2009, 20:46
kahraman abi toprağınızın üstündekiler ne oluyor
menekşe hastası toprağın üzerindekiler perlit.
doku kültürü ile çogaltımı cok harika bişi .. milyonlarca menekşe
güliizar
23-04-2009, 22:06
Syn Kuncuy doku kültürü sadece laboratuvar ortamlarında yapılır ,evdede yapılabilir mi?
Merhaba arkadaşlar,
Aranıza yeni katıldım.Yaklaşık 3 yıldır kızlarımın dilinden anladığımı sanıyorum.Bu mutluluğumu sizlerle paylaşmak istedim.Bakalım nasıl bulacaksınız.?:p
Daha da var ama kızlarıma nazar değer diye hepsini yollamadım.Yeterli ışıklandırma,yeterli su,hava akımının olmaması birde senede iki kez ilkbahar ve sonbahar aylarında köklerine zarar vermeden ilave toprak..Ne vitamin ne bişey..
Yanıbaşlarında da bir derecem var.14 derecenin altına düşürmeden ısı takibi yapıyorum.Sulama zamanları da Cumartesi günleridir.Yani hafta da bir bolca suluyorum.Birkaç ay da bir de çeşmenin altında yapraklarını yıkıyorum..
Her sabah yanlarında mutlaka kızlarımı kızlarım diye de onlarla konuşuyorum..
Şener KÖKSAL
24-04-2009, 15:02
Merhabalar. Ardaşların çalışmalarını menekşe sevgilerini gördükce bende mutlu oluyorum. Bu siteye üye olduktan sonra daha bir düşer oldum menekşelerime. Aşağıdaki fotoğraflardaki her menekşe farklı pencerelerde dizili olanlar. Evin boş penceresi kalmadı. Çoğalttıklarıma bir süre bakıp menekşe seven arkadaşlarıma dağıtıyorum. Küçük saksı gibi görünenler plastik bardaklar. Renklerini numaralandırıyorum ki aynı renkleri aynı kişiye vermemek için. Kuruma , çürüme ihtimalini göz önünde bulundurarak bir renk fazlasını elimde tutuyorum. Bunlaryeni çoğalltıklarım. Anaç olanlar tomurcuklu şu an. açtıklarında onlarıda sizinle paylaşacağım.
Şener bey plastik bardaklara ayırdıktan sonra yavru menekşelere besin takviyesi yapıyormusunuz? Benim de plastik bardaklarda yavrulayan menekşelerim var ve besin takviyesi uygulayıp uygulamamakta kararsız kaldım...
Menekşelerimden ve ürettiğim yavrulardan sadece bazıları. Renkleri telefonla çektiğim için tam çıkmadı. Umarım beğenirsiniz. 1.ve 2. görüntü kenarları sarı ortası mor çiçek,3.görüntü katmerli mor,4.ve 5. görüntü pembe üzerine mor damlalar...
Devamı.5.görüntü mor damlalı pembe,6.görüntü mavi içine dağılmış beyaz çiçek,8. ve9. resim mavi üzerinde bayaz damlalı çiçek,10.görüntü kenarları sarı fırfırlı mavi mor karışımı çieçk...
Devamı. Bunların rengi tam çıkmış...
Gerçekten de öyleymiş.. Ben artık umudu kesmiştim yavru fln çıkmaz diyodum ama bana akşam süprizi yaptı çiçeğim :))
Peki yavru yaprakların gelişimi ne hızda olur? Benim ne yapmam gerek?
Şener KÖKSAL
24-04-2009, 23:09
Merhaba Sevgili Faruk. Güzel menekşelerini keyifle tek tek izledim. Renk yelpazen oldukca geniş. Benim 8 renk çeşitim var. Bakalım bu sayıyı ne kadar artırabileceğim. Plastik bardaklara aldığım yavrulara besin maddesi vermedim. Daha doğrusu şimdiye kadar ne çiçek açtırmak nede beslemek adına hiçbir şey vermedim. Selamlar...
Faruk bey, sizi tebrik ederim..
Küçük saksı menekşelerin iyi yetişebilmesi için önemli bir etken sanırım..Bunlar da, benden..
Sayın ipekçe,menekşeleriniz çok güzeller,çokta sağlıklı gözüküyorlar,her hangi birşey kullanıyormusunuz?
Bugün dayanamayıp aldığım yeni menekşemi sizinl paylaşmak istedim. Maalesef eve getirirken bikaç yapragı kırılmış.
Sevgili ipekce, menekşeleriniz çok güzel.. Çok sağlıklılar ve renkleri de harika!
Bizim menekşeler çılgın gibi ikinci kez çiçeklendi, hiç ara vermeden. Nasıl bir enerjiyle dolularsa artık..
74787
74788
74789
Bunlar da yurtta baktıklarım:
74790
Sevgili Nariel, her zaman ki gibi harikalar. Bu güzelliğin sırrını bizimle paylaşır mısınız?
Sevgili katmer, her zaman söylediğim gibi menekşelerin güzelliğinin sırrı iklimde bence. Gece-gündüz sıcaklığının pek farklı olmadığı, nemli, bol güneşli bir iklimde olmaları onları mutlu ediyor. Özel bakım yapmıyoruz. Arada bir sulandırılmış sıvı besin veriyoruz, toprağı kurudukça suluyoruz.
Bulundukları odada kışın hiçbir ısıtıcı bulunmadı, kendi hallerinde mutlu mesut yaşadılar. Odadaki sıcaklık 8-10 derece civarıydı kışın. Tül perde arkasından da bol bol güneş alıyorlar yaz-kış..
Bir de arkadaşlar, hiç böyle menekşe çiçeği gördünüz mü??:confused:
Normalde menekşe çiçekleri 5 taç yapraklı olur ve ortasında 2 adet erkek organ bulunur. Bu ise 7 taç yaprak ve 3 adet erkek organ bulunduruyor :(
Çok garip, ürperdim açıkçası bu çiçeği görünce.. Koparıp aldım ve kitap arasına koydum, kurutup saklayacağım. Aynısından bir tane daha var bitkinin üzerinde.
nuran berna
26-04-2009, 16:37
Bu büyütmeye çalıştığım yavru menekşem.Anne yaprak soldu yavru da çok küçük.Şimdilik iyi gibi.Birşey yapmama gerek var mı?
nuran berna
26-04-2009, 16:41
Bunlar da büyütmeye çalıştığım diğerleri;
Sevgili Nariel, gerçekten de çok ilginç. Belki menekşen devamında bu şekilde açar. Sayın Nuran Berna, solan anne yaprağı kesin isterseniz. Bu şekilde kalırsa yavrusunu da çürütebilir. Diğer menekşeleriniz de oldukça sağlıklı görünüyorlar.
eylüllüm
26-04-2009, 18:17
Merhabalar,ilk resimdeki yavruları ne zaman ayırmalıyım sizce? 2.resimdeki menekşemin de ne sorunu var anlayamadım,yaprakları aşağıya düşmeye başladı,birazda güneşte yandıhttp://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=74874&stc=1&d=1240763540,ne yapmalıyım sizce,yardımlarınızı bekliyorum http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=74875&stc=1&d=1240763540
Sayın Nuran Berna yavruları sakına yerinden oynatmayınız. Ama yaprağı toprağı yakın yerinden kesiniz. Yoksa yavrular kendilerini büyütmek yerine çürümeye yüz tutan yaprağı onarmak için enerjilerini kullanır. Diğer yaprakları sarkan menekşenizde sırf güneş kaynaklı bir sorun yaşıyor. İçeride bir müddet sonra kendini toplayacağına eminim...
Sayın Nariel bazen menekşe çiçekleri fazla güneş aldıklarında mutasyon geçirmiş gibi yapısak değişikliklere uğruyor. Zira benim pembe renkli düz çiçek açan menekşem yoğun güneşten dolayı katmerli-kıvırcık açmaya başladı son 1 aydır. Güneşten alıp daha gölge bir yere koduktan sonra yine eski formuna döndü...
Arkadaşlar,hepinizin menekşeleri çok güzel emeklerinize sağlık.Menekşe yetiştirmede en büyük etken aslında herkezin bildiği gibi onlarla konuşma..Sevildiklerini anlıyor kızlarımız.
Nariel sormuştu sanırım;vitamin kullanmıyorum yalnızca bir kaç ay arayla bir kaşık yardımıyla örselemeden üst topraklarını alıp yenşleri ile değiştirmek...
Kahraman Koray
27-04-2009, 12:48
kahraman abi toprağınızın üstündekiler ne oluyor
Perlit ve vermikülit ve menekşe toprağını 1/3 oranında kullanıyorum.
Ben gittigidiyor.com dan alıyorum perlit ve vermikülit i ama büyük şehirlerde olanlar çiçekçilerden **** seralardan bulabilirler sanırım. Ama daha önce de bahsettiğim gibi menekşe toprağı tek başına yavru için uygun değil ve perlit ve vermikülit bulamayanlar için mutlaka torf lazım, menekşe toprağı köklenmeyi geciktirir. Esas olan rutubeti hapsetmek. Şimdi yaz ve ısı fazla o nedenle seralarımızı güneyden doğu pencerelere kaydırmalıyız. Seranın yazın tek amacı rutubeti korumak olarak kalıyor. O nedenle delik sayısını iyi ayarlamak ve adelik kullanmıyorsak mutlaka aralıkla havalandırmak ve üzerinde biriken su damlalarını temizlemek gerek.
Sayın eylüllüm,yavrunuzu isterseniz ayırın,isterseniz bir kaç hafta daha bekleye bilirsiniz,yeri müsait gözüküyor.İkinci resimdeki menekşenizin,yeni gelen yaprakları sağlıklıysa korkmanıza gerek yok düzelir.
Yaklaşık bir yıldır plastik bardakta duran yaprağım yavrulamış. Anaç yaprak son derece sağlıklı. Onu kesmem gerekiyor mu yoksa ne yapmalıyım?
Sayın Malbman isterseniz yavrunuz biraz daha büyüsün.ancak yeni bir menekşe sahibi olmak istiyorsanız kesin onu tekrar yavrulatın.
Sevgili fatihbrk teşekkür ederim. Sanırım en dibinden kesip tekrar toprağa sokarsam (en azından bir sene sonra) bir yavru menekşem daha olabilir değil mi?
1 sene çok uzun bir eksik olabilirmi? Ya da fazla derine dikmek gibi?
Sayın Malbman bir sene gerçekten çok uzun bir zaman. Galiba yaprağı çok derine diktiniz. Anaç yaprağı tekrar toprağa dikerken 1 cm. lik bir derinliğe dikmeniz sonucu en geç 2 ay içinde olumlu olarak size gösterecektir. 1 yıllık sabrınız için sizi ayrıcı tebrik etmek lazım...
bugün gelen pıtırcıklarım...
1 sene çok uzun bir eksik olabilirmi? Ya da fazla derine dikmek gibi?
Sayın Malbman bir sene gerçekten çok uzun bir zaman. Galiba yaprağı çok derine diktiniz. Anaç yaprağı tekrar toprağa dikerken 1 cm. lik bir derinliğe dikmeniz sonucu en geç 2 ay içinde olumlu olarak size gösterecektir. 1 yıllık sabrınız için sizi ayrıcı tebrik etmek lazım...
Sayın fatihbrk ve Sayın Faruk, bir yıl derken abartmadım. 2008 Mart ayında Kipa'dan almıştım o menekşeyi. Bir kaç gün sonra iki yaprağı kendiliğinden düştü. Ben de bu iki yaprağı alıp (bir ya da iki santim derine) torfa gömdüm. Hatta gömmek bile denmez buna, yalnızca yaprak sapının elverdiği kadar batırdım torfa.
Anaç bitki bilmediğim bir nedenden dolayı çoktan öldü. Kopan iki yaprağı diktiğim zaman kapalı balkondaki kat kaloriferinin mazot tankının üstüne koymuştum. Sürekli gözlüyordum ama çok uzun bir süre hiç bir gelişme göremedim.
Artık umudumu kestiğim için yaklaşık bir aydır bakmıyordum bile. Hatta su bile vermedim. Dün ektiğim tohumlara yer açmak için tankın üzerindeki ıvır zıvırı temizleyeyim derken farkettim ki menekşem yavrulamış. Diğer yaprak ise iyi durumda değil. Ama hiç ellemedim, yerinde duruyor. Bakarsınız o da ölmek üzereyken bir yavru verir.
Bu arada; tebrikleriniz için teşekkür ederim.
Sayın malbman,İlerki zamanlarda yavrunuzu ayırırken yaprağıda ayırın,tekrar çelikleyin,kesmeyin,göreceksinizki 15-20 gün gibi kısa sünede tekrar yavrulayacak.Çelik ölmemişse her zaman bir ümit vardır.
Sayın malbman,İlerki zamanlarda yavrunuzu ayırırken yaprağıda ayırın,tekrar çelikleyin,kesmeyin,göreceksinizki 15-20 gün gibi kısa sünede tekrar yavrulayacak.Çelik ölmemişse her zaman bir ümit vardır.
Sayın Serra, peki anaç yaprağı ayırmazsam yavrular onu beslemeye uğraşarak kendileri zayıf kalmaz mı?
Sizi tüm kkalbimle tebrik ediyorum sayın Malbman...Çıkmadık candan ümit kesilmezmiş diye bu duruma denir herhalde
Sayın katmer teşekkür ederim.
Crocus Şen
29-04-2009, 11:30
Bu da yaklaşık 20 gün önce sera üsülü diktiğim menekşe yaprağım bu sabahki sürprizim oldu.:p
:pHepinize çok teşekkür ediyorum.. Ne çok şey öğreniyorum sizlerden. 54 yaşındayım.Son 30 yıldır evimde şu ya da bu nedenle afrika menekşem oldu. Hep kaybettim aldığım ya da hediye gelen menekşelerimi. Çogaltamadım hiç.Son aldığım menekşe 3 yıldır yaşıyor.Çiçek de veriyor .İlk kez menekşem yerini sevdi demiştim içimden.Duvar tipi klimanın sökülmesinin ardından kalan boşluga buzlu camlı bir pencere yapılmıştı.Olukça yüksek aklıma geldikçe su veremediğim bir nokta.:p
Formu okuyunca kavradım. Çok kötü bakmışım menekşelerime..
Tüm mesajları okuyamadığım için sizlerden özür diliyorum. 4. sayfaya gelebildim. Tekrar sorusu olacak belki de. Menekşemin gövde kısmı cok uzadı. Dün gece sizden ögrendiklerimle toprağını kontrol ettim. Henüz kökle dolu değil. Saksısını da boyuna göre büyük seçmişim sanırım. Gövde uzadığı için sallanıyor sanki.
Ne yapmalıyım?
Başka bir saksıya alıp gövdeyi içine alacak şekilde yeniden eksem olur mu ya da hiç dokunmasam mı?
Tekrar teşekkür ediyorum çiçekler konusunda benim kadar cahil birini bile eğittiğiniz için ya da yarın evi taşınacak birini bugün ekran başına oturttuğunuz için..
Sevgiler
Sevgili Crocus yaprağın altında ki yavruyu gün ışığına kavuşturup gelişimini sağlıklı devam ettirebilmesi için yaprağı söküp enlemesine diksen daha iyi olur...
Crocus Şen
29-04-2009, 15:03
Sevgili Crocus yaprağın altında ki yavruyu gün ışığına kavuşturup gelişimini sağlıklı devam ettirebilmesi için yaprağı söküp enlemesine diksen daha iyi olur...
Aaa bunu bilmiyordum Sevgili Faruk,ana yaprağı keseyim o halde hemen çünkü yaprağın altında bir sürü yavru var;)
Sevgili Crocus yavrular bu boyuttayken ana yaprağı kesmek risk almak demektir. Yavrular çürüyebilirde. Bence ana yaparağı yavrularıyla beraber söküp tekrar dikey olarak dikmen en mantıklı olanı...
Crocus Şen
29-04-2009, 15:18
Size tekrar tekrar teşekkür ederim..Birde bu menekşe o kadar bereketleymiş ki yanından bir sürü değişik bitki çıktı..
bernacyhn
29-04-2009, 17:05
merhabalar yaklaşık 2 aydır buraya uğrayamıyordum. rahatsızlıklar ve türlü sebeplerden dolayı ikinci evimden uzun bir süre ayrı kaldım. hepinizi çok özledim. ben yokken aramıza katılan arkadaşlarıma hoşgeldiniz diyorum.
aşağıdaki fotoğraflarda serada yetiştirdiğim kızlarım var çok güzeller değil mi??
Fatos_Karag
29-04-2009, 17:10
Sayın bernacyhn,
öncelikle çok geçmiş olsun. Seranız müthiş canlı. Minicik bebekleriniz hayırlı olsun :D
Ben bunu yapraktan bir türlü beceremeyenlerdenim :(
Nasıl bunu yaptınız ? Bıraktım yavruları anaç yaprak bile nasıl sağlıklı Allah nazarlardan saklasın.
bernacyhn
29-04-2009, 17:30
çok teşekkür ederim Fatos karag.
özellikle yaptığım bir şey yok. sadece seralarım camın önündeler o kadar. bir de saplarının kısa olmasına dikkat ediyorum.
Sevgili Berna geçmiç olsun dileklerimi sunar bir yılını bizlerle paylaştığın için seni kutlarım. Sevgili Berna seran ve yavruların çok sağlıklı ve şirinler. Artık seranın kapağını kapatma, açık kalsın. Malum havalar ısındı. Kapalı kalmaları çürümelerine sebep olabilir...
Sayın malbman,yavrunuzu hemen ayırmayın,biraz daha bekledikten sonra,ayırırken ana yaprağı yavrudan kökten ayırın kesmeyin.Böyle yapınca ana yaprak tekrar yavrular,yani şimdilik birbirlerine zararları olmaz.Önceki sayfalara göz atarsanız orada yavruların ayrılacak kadar büyümüş fotoğraflarını bulabilirsiniz.
bernacyhn
30-04-2009, 11:11
Açtım zaten Faruk abiciğim dediğin gibi çürürler korkusuyla. Yeniden aranızda olmak muheteşm bir duygu. Diğer yavrularım biraz daha büyüsün onların da fotoğraflarını paylaşmayı düşünüyorum.
http://i0904.hizliresim.com/2009/4/30/1648.jpg (http://urlal.com/fmq)
merhaba ben bu menekşe türünü internette araştırırken buldum türünü adını hakkında bilgi verebilirmisiniz şimdiden teşekkürler konuyuda yalnış yere açtıysam şimdiden özür dilerim
Sayın İnci aramıza hoşgeldiniz. Bu fotoğraf üzerinde renk boyutunda oynanmış bir fotoğraf. Yani gerçek değil. Afrika menekşesininin bütün çiçekleri aynı bitki üzerin de yaklaşık olarak aynı renkte ve biçimde olurlar...
menekşe hastası
30-04-2009, 20:00
merhaba, benim yaşım daha 15 ama bende uzun süredir yetiştiriyorum. Menekşe katmerli renkleriniz varsa bende isterim yaprak çok iyi olur, bende sade renkler var fotolarınıda yüklemeye çalışırım. Ben yaprakla çoğaltım yapıyorum. 1 buçuk ayda yavruluyor hemen hemen ortamına bağlı ve sapını çok kısa tutuyorum daha çabuk yaprak versin diye yoksa yapraklar zorlanıyor bardakta daha çabuk kök salıyor ama 2 haftada kök salıyor ve bir süre sonra birsürü yaprağı oluyo ama bezı tür menekşeler ge yaprak verir. Cinsine bağlı bişey bu ben bu konuda çok araştırma yaptım. Eğer gönderebilecek varsa banada ulaştırabilir mi? farklı değişik menekşeler bu bende hastalık haline geldi okulda yemek yemiyorum paramla menekşe alıyorum, hep annemde kızıyor ama takıntı oldu bana artık fotoğrafları nasıl ekleyebiliyoruz? acaba çekip atacam buraya çünkü sizinlede paylaşayım.
Sayın malbman,yavrunuzu hemen ayırmayın,biraz daha bekledikten sonra,ayırırken ana yaprağı yavrudan kökten ayırın kesmeyin.Böyle yapınca ana yaprak tekrar yavrular,yani şimdilik birbirlerine zararları olmaz.Önceki sayfalara göz atarsanız orada yavruların ayrılacak kadar büyümüş fotoğraflarını bulabilirsiniz.
Sayın Serra43 çok teşekkür ederim. Acemilikle başlarına bir iş getirmekten korkuyorum.
menekşe hastası
30-04-2009, 20:41
turunç yanlış biliyorsun alttanda yaprak veriyor yeni yavru yapıyor büyük gövde öyle bir sürü menekşem var daha genç olabilirim belki ama inan artık dillerinden anlıyorum fotoğraflar nasıl ekleniyo söliyin hemen örnek verim sana
merhaba benim yaşım daha 15 ama bende uzun süredir yetiştiriyorum menekşe katmerli renkleriniz varsa bende isterim yaprak çok iyi olur bende sade renkler var fotolarınıda yüklemeye çalışırım ben yaprakla çoğaltım yapıyorum 1 buçuk ayda yavruluyor hemen hemen ortamına bağlı ve sapını çok kısa tutuyorum daha çabuk yaprak versin diye yoksa yapraklar zorlanıyor bardakta daha çabuk kök salıyor ama 2 haftada kök salıyor ve bir süre sonra birsürü yaprağı oluyo ama bezı tür menekşeler ge yaprak verir cinsine bağlı bişey bu ben bu konuda çok araştırma yaptım eğer gönderebilecek varsa banada ulaştırabilir mi farklı değişik menekşeler bu bende hastalık haline geldi okulda yemek yemiyorum paramla menekşe alıyorum hep annemde kızıyor ama takıntı oldu bana artık fotoğrafları nasıl ekleyebiliyoruz acaba çekip atacam buraya çünkü sizinlede paylaşayım
Sevgili menekşe hastası, dur bi nefes al. Bu ne telaş böyle. Telaştan ne büyük harf kullanmışsın, ne satır başı yapmışsın, ne nokta koymuşsun ne de virgül. Mesajını okuyuncaya kadar tıknefes oldum. Çünkü ne nokta var ne de virgül ve dolayısıyla hiç bir yerde durmadan okumak zorunda kaldım.
Güzel kardeşim, bak hem de öğrenciymişsin. O nedenle imla kurallarına, Türkçemizi özenli kullanmaya daha yatkınsındır. Biraz daha dikkatli ve özenli yazmanı rica ederiz.
Fotoğraf eklemeye gelince; mesaj kutusunun altındaki "Gelişmiş moda dön" düğmesine tıkla. Açılan yeni bölümün alt kısmında "Fotoğraf yükle" düğmesi var. Ona basınca açılan penceredeki "Gözat" düğmesine tıkla ve yükleyeceğn fotoğrafı bilgisayarında bul ve "ekle" düğmesine bas. Pencerede toplam beş tane gözat düğmesi açılır. Çünkü her mesaja en fazla beş tane fotoğraf ekleyebilirsin.
Ayrıca fotoğraflarının boyutu da en çok 70 kb ve eni de 500-600 kb olmalı. Şu linkte (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256) hem detaylı bilgi, hem de fotoğraf boyutlandırma programları bulacaksın.
Sevgiler.
menekşe hastası
30-04-2009, 20:51
*** ederim malbman abicim **** ablacım,özür dilerim ayrıca sözel öğrensiyim yanlış yaptım.bana torf hakkında bilgi verebilirmisin
Torf
Torf, göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli tekrarlanması ile bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren dönüşümü birikimleri sonucunda oluşan organik toprak türüdür.
Torf, organik bir toprak düzenleyicidir. Köklerin etrafındaki toprağın hava ve nemliliğini düzenleyerek ideal bir büyüme ortamı sağlar.
Torf besin maddesi içermez.
Torf, saksılı süs bitkileri ve fidan yetiştiriciliğinde çok değerli bir materyaldir. Lifli yapıda olup, pH 5,5 - 6,5 aralığındadır.
Torf ya da diğer adıyla turba toprağı nemli ve çok yağış alan yaz sıcaklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin, (genellikle ‘sphagnum’ denilen yosunlar ve bataklık sazlarının) su dibinde çökerek kısmen çürümesi, su altında hava ile ilişkisi kesilmiş bir ortamda yıllarca çürüyüp birikerek kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur.
Kimyasal özellikleri:Türlere göre değişkenlik gösterse de torf ph'ı asit karakterlidir. Türkiye'deki torflar 4 ile 7 ph derecesinde olabilirler. 1992 yılında Türkiye Çeltek'te yapılan bir araştırmada torfun yapısındaki mikro element miktarları; 2195 ppm Fe, 13 ppm Cu, 38 ppm Mn, 32 ppm Zn şeklinde belirlerken; makro besin elementlerini ; % 1.186 total N, % 0.215 P, 1800 ppm K, 2800 ppm Ca, 1620 ppm Mg, 200 ppm Na düzeyinde tespit edilmiştir.
Torf Özellikleri:Su tutma kapasitesi yüksektir.
Havalanma kapasitesi yüksektir.
Hastalık ve haşere taşımaz.
Ec ve Ph'sı değişkendir.
Her türlü bitki yetiştirmeye uygundur. * Hacim olarak hafiftir.
Harç yapımı için çok elverişlidir.
Gerekli besin maddeleri ilave edilebilir.
%100 doğal bir maddedir
Sanırım bu yeterli olacaktır.Menekşe hastası afrika menekşelerini sadece torfa dikmeni asla önermem çünkü torfun su tutma kapasitesi yüksektir.
Sayın Orçun yanlışınız var. Torf afrika menekşeleri için olmazsa olmazlardandır. Afrika menekşesi yüksek su tutan ve her daim dibi nemli olan toprak türlerini sever , torfta bunun için biçilmiş kaftandır...
(Özellikle afrika menekşelerinde yaprak çeliklemelerinde sadece kendi başına torf teşvik edici bir mekanizmadır)
menekşe hastası
01-05-2009, 14:21
devamı
menekşe hastası
01-05-2009, 14:26
bu kadar yavrular yaprak verince tekrar çekeceğim. Yeni spariş verdim, gelsin onlarıda ekleyeceğim. Benim pembe menekşem çok değişik çok küçü:confused:k küçük çiçekleri var normal menekşe çiçekleri gibi değil cinsinden midir? yoksa sorun mu var ki
Sevgili menekşe hastası torfu bütün çiçekçilerde , büyük yapı marketlerde , hatta semt pazarına gelen pazarcılarda dahi bulabilirsin. Pembe menekşenin cinsi öyle. Çünkü bende de aynısından var. Ayrıca farklı menekşe yapraklarını çaprazlama yaparak değişik renk menekşe elde edebilirsin. Eline emeğine sağlık menekşelerin güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Maşallah elin bereketli ki yavru elde etmede başarılısın...
Sayın Faruk afrika menekşeleri torfa bahçe toprağı,kum vs. eklenmeksizin dikilebilir mi?
Sayın Orçun ben 15 yıla yakın sadece torf kullandım ve sonucu hep olumlu oldu. Torfa karışım katınca sonuç olumsuz yönde seyredebiliyor...
Kahraman Koray
01-05-2009, 23:46
Son yıllarda popüler olan humik asit ve fulvik asit bitkinin ve menekşe yapraklarının, özellikle köklenme ve kısmen filizlenme sürecini hızlandırıyor ve besinlerin emilimini kolaylaştırıyor. "Sebze coşturan" adı altında buldum piyasada ancak daha gelişmiş olanları zirai ilaç satılan yerlerde var. Seralarınıza daha önce bahsettiğim söğüt çayı yerine kullanabilirsiniz. Söğüt çayındaki indol bütirik asitin benzeri bir etkisi oluyor ve hiç kimse 1 yıl yavru beklemek zorunda kalmasın diyorum :)
Kahraman Koray
02-05-2009, 12:02
Çiçeklenmelerini kontrol edemiyorum :)
Kahraman Koray
02-05-2009, 12:09
Kuzey-Doğu pencere köşesinde hem sabah hem akşam güneşi alıyorlardı. Artık kat kat açıyorlar ve bir kat yaprak bir kat çiçek çıkıyor. Bu işi öğrenmeye başladım sanırım :) Sabah güneşi kışın 9 da bitiyordu ama şimdi 11 e kadar sürüyor sıcak olmaya başladı ve saat 5 den sonra batan güneşi içeri alan kuzey pencereli serin bir odaya aldım. Menekşelerin yerlerini değiştirme zamanı geldi arkadaşlar.
İremsıla
02-05-2009, 14:46
Sayın kahraman koray, menekşeleriniz harika görünüyorlar.:pbenim 20 gündür suda köklenmesini beklediğim menekşelerim var. ekeceğim zaman söğüt çayında 1 gün bekletip eksem yine faydası olurmu dersiniz:confused:
Sayın İnci aramıza hoşgeldiniz. Bu fotoğraf üzerinde renk boyutunda oynanmış bir fotoğraf. Yani gerçek değil. Afrika menekşesininin bütün çiçekleri aynı bitki üzerin de yaklaşık olarak aynı renkte ve biçimde olurlar...
öncelikle çok tşkrler verdiğiniz bilgi için ama bu resmi bulduğum sitede şöle yazıyordu
Kız menekşesinden daha iridir. Taç yaprakları renk renktir. Bundan dolayı ‘alaca menekşe’ de denir. Kırlarda tarlalarda hercai menekşenin bir çok yabani çeşitleri yetişmektedir. Bahçelerde yetişen hercai çeşitleri bunlarda türetilmektedir. Menekşegiller bitkiler aleminde ikiçeneklilerin bir familyasıdır. Bu familyada kır menekşesi ‘yabani menekşe’ hercai menekşe, tüylü menekşe gibi menekşe çeşitleri altın kökü gibi bitkiler bulunur.
bende çok şaşırdım bilgisi olan varsa yardımcı olurlarsa çok memnun olacağım
Sayın Kahraman Koray menekşeleriniz harika gerçekten çıldırmış durumdalar maşallah.
Benim menekşelerim de sizinkilerle aynı konumda ama burası Bartın ve genelde güneş görmüyorlar hala... Çünkü hava sürekli kapalı, ama en azından aydınlık bir ortamdalar sizinkilere bakınca benim menekşelerimin güneşe ne kadar aç olduklarını görebiliyorum, aydınlık tek başına yeterli gelemiyor maalesef.
Tekrar maşallah, bu güzellikleri sık sık paylaşın bizimle.
Kahraman Koray
02-05-2009, 20:40
Sayın kahraman koray, menekşeleriniz harika görünüyorlar.:pbenim 20 gündür suda köklenmesini beklediğim menekşelerim var. ekeceğim zaman söğüt çayında 1 gün bekletip eksem yine faydası olurmu dersiniz:confused:
Söğüt çayı yapabildi iseniz hiç suda bekletmeye gerek yok. Zira benim yakınımdaki söğütler henüz uzanabileceğim boyuta gelmediler. Budanıyormu nedir bilmem? Sadece söğüt çayında 1 gün beklettikten sonra nemli ortama dikmek yeterli. Sera ortamı olursa daha iyi olur. Sera toprağı torf olursa daha iyi ama en iyisi perlit vermikülit ve toprak karışımı. İçine biraz da besin takviyesi bir de humik asit fulvik asit karışımı. 15 günde garantili :)
Kahraman Koray
02-05-2009, 20:57
Kahraman Bey,menekşeleriniz tek kelimeyle harika..Saksılarıyla da tam bir uyum içindeler.Eee artık menekşeleriniz çıldırmasında ne yapsınlar;)
Crocus teşekkürler :), seramik dış saksıların içinde daha önce bahsettiğim fitil var. Fitil iç saksıdaki toprağa bitkinin köküne yakın bir yerden yüzeye çıkıyor. Daha önce 2 fitil koymuştum ama 1 fitil fazla gelince bazılarından çıkardım. Şu anda sadece seramik dış saksılara 15 günde 1 besin içeren su koyuyorum ve menekşeler ihtiyaçları kadar olan suyu oradan içiyorlar :)
İremsıla
03-05-2009, 07:46
Teşekkürler kahraman bey,söğüt konusunda şanslıyım çünkü bahçemizde selvi söğütümüz var.:p
Söğütün taze uç dallarınıkullanıyoruz.peki şimdi söğütlerin tam yeşerme zamanı yeşil yapraklarını kopartalımmı,yoksa bir zararı olmazmı:confused:
Kısmetse yarın, 1 haftalığına adanaya gidiyorum:p dönüşte hemen suda bekleyen yapraklarıma tarifinizi uygularım.teşekkürler bilgi paylaşımınız için;)
Kahraman Koray
03-05-2009, 17:02
Teşekkürler kahraman bey,söğüt konusunda şanslıyım çünkü bahçemizde selvi söğütümüz var.:p
Söğütün taze uç dallarınıkullanıyoruz.peki şimdi söğütlerin tam yeşerme zamanı yeşil yapraklarını kopartalımmı,yoksa bir zararı olmazmı:confused:
Kısmetse yarın, 1 haftalığına adanaya gidiyorum:p dönüşte hemen suda bekleyen yapraklarıma tarifinizi uygularım.teşekkürler bilgi paylaşımınız için;)
IBA söğütün taze dallarında bolca var. Yapraklarını koparın **** koparmayın 3 cm lik dal parçalarının içindeki IBA (indol bütirik asit) yı çıkarmak marifet. Kaynamayan ama kaynamaya yüz tutmuş suda 2 saat demlenen söğüt bu suyun içinde 2 gün karanlıkta bekletilir ve sonra dilenirse tekrar kullanılmak üzere derin dondurucuda küçük hacimlerde saklanabilir. Bu su içerisinde 1-2 gün bekletilen çubuklar **** yapraklar toprağa direkt dikilir ve nemli tutulur. Böylece köklenmeleri kolaylaşır.
Crocus Şen
04-05-2009, 16:53
Arkadaşlar,sizde daha önceden oldumu bilmiyorum ama benim başıma çok enteresan bir olay geldi.Bu öğlen seralarımdan birindeki yaprağıma baktığımda yaprağın üstünde hemen hemen ortasında minik bir yaprakçık gördüm.Çok küçük olduğu için cep telefonumda çektiğim fotoğraf bulanık çıktı,makinemde şimdilik başkasında,o yüzden resim koyamadım..Bunun nedeni ne olabilir?Çok mu sevdi acaba yerini:p
sevgili Crocus Şen.aynı olay benimde başıma gelmişti.hatta resmi aşağıda.
biraz büyüsün yapraklar resimdeki gibib olsun yaprağı kesin .çıkan yaprakta menekşenin gövdesi yoprağa değecek şekilde dikim yapın.2-3 güne kadar köklenir ve yeni yavrular veriyor.
güliizar
04-05-2009, 20:26
Sanırım menekşe koleksiyonum tam anlamıyla tamamlandı artık çok özel renk ve katlı menekşeleri buldum ancak çiçekleri görmek seneye kaldı.Bu gün eczanenin birinden yaprak istedim 3 tane kıvırcık beyazı verdi eve gelene kadar ikisini isteyenlere verdim.Birine de geçenlerde yavrular tutmuş yapraklar götürmüştüm.arabada unutmuş dellendim kıymet bilenlere vermek lazım onu anladım.
Yeni açan menekşelerim...En sondaki pembe, iyileştirdiğim nazlı kızlarımdan biri..
ardaçiğdem
05-05-2009, 10:39
Merhaba arkadaşlar baharla birlikte menekşelerinizde çoşmuş. Benim tutmaz diyerek aynı yere diktidim yaprakların hepsi 20 günde yavru verdi üstelik 7-8 yavru birden. Nasıl ayıracağım bilmiyorum. Diğer menekşelerimin hepsi tomurcukta açmalarını sabırsızlıkla bekliyorum.
mor papatya
05-05-2009, 12:15
arkadaşlar ben menekşenin yapraklarını suda köklendirmek istiyorum acaba suyunu hergün değiştireyimmi yoksa ne sıklıkla değiştirmem lazım.
arkadaşlar ben menekşenin yapraklarını suda köklendirmek istiyorum acaba suyunu hergün değiştireyimmi yoksa ne sıklıkla değiştirmem lazım.
Sayın Mor papatya; aslında direk torfa dikseniz daha iyi olur ama madem suda köklendirmeye karar verdiniz, suyun bulanıklaşmasına izin vermeyin ve yeni ekleyeceğiniz su dinlenmiş, klorsuz ve oda ısısında olsun yeterli bence...
Sevgili Katmer menekşelerin çok güzel görünüyor ilk resimdeki pembe menekşenden bende de var ve minik gül, gibi izlenim uyandırıyor insanda.
İnsanın emeğini verdiği ve hastalıktan kurtardığı menekşesinin çiçeklenmesi de ayrı bir zevk.
Ayrılmayı bekleyen yavrularım, Balıkesir de olmamızın gazabına ugradı. İstediğim gibi menekşe saksısı bulamadıgım için ayıramıyorum. Diğer saksıdaki ise yaklasık 1 ay önce ayırdığım yavru, büyümesi yavaçladı maalesef.
Beyaz menekşem, 1 Ocak 2009 da almıştım.
Benim menekşem açmıyor ha bire dal veriyor besin mi vermeliyim?
Sayın Adincer, menekşeniz nerde duruyor?
Ayrılmayı bekleyen yavrularım, Balıkesir de olmamızın gazabına ugradı. İstediğim gibi menekşe saksısı bulamadıgım için ayıramıyorum. Diğer saksıdaki ise yaklasık 1 ay önce ayırdığım yavru, büyümesi yavaçladı maalesef.
Züleyha ablacığım resimdeki menekşelerin yaprağını toprağa yakın yerden kes.Yeni yavrular verecektir göreceksin.Yavruların gelişimi yaprak kesiminden sonra daha bir hızlanıyor.Ablacığım birde ayırmanı tavsiye etmiyorum bir yıol kadar beklesinler yaprağı kestikten sonra dipten daha fazla yavru almak istiyorsan ayırma.Çünki yeni menekşeler kök olmadığından çıkmazlar.Ben denedim ve bu gün cesaret edip bir iki yavru aldım.resimleride;
bernacyhn
05-05-2009, 18:58
benim bardaktakilerin resimlerini koyayım da yapraklarını keseyim mi bir fikir verin bana fatihciğim :)
menekşe hastası
05-05-2009, 19:06
bugün benim doğum günümdü, arkadaşlarım menekşeleri sevdiğim için hediye olarak menekşe almışlar. Çok güzeller ve birtanesinde bir sürü yavru var nerdeyse tüm yaprakları yavru dolu çok mutlu oldum.
bernacyhn
05-05-2009, 19:14
doğum günün kutlu olsun menekşe hastası
yavrulu güzellerim fatihcim
Bernacım az daha dursun.Biraz daha büyüsün.Ama denemek istiyorsan büyük gördüğün iri bir yavrunun yaprağını alabilirsin.
bernacyhn
05-05-2009, 19:21
Tamam canım teşekkür ederim bir deneyeyim. Annelerin hepsi sağlıklı aldığım yaprakları sera yapayım ben en iyisi havaların düzeleceği yok buralarda.
Sayın Adincer bitkiniz ya yeteri kadar aydınlık bir ortamda değil **** çiçeklenmesini teşvik edecek bir besine ihtiyaç duyuyor. Ama biraz sabrederseniz ilkbahar ona da yüzünü gösterip çiçeklenmesini sağlayacaktır...
Sevgili Faruk Bey ve Züleyha Hnm,
cevaplarınız için tesekkürler. Meneksem pembe tül perdemin arkasından güneş görüyor. Çoğu zaman güneşliği açmayı unutuyorum sabah işe yetişme telaşından. Yavrucum ışığı yeterli görmüyor olabilir dediğiniz gibi.
Bu arada geçmişi biraz okudum, çok ilginç geldi ama denemeye karar verdim bitkiciğimin yan tarafına bir doğum kontrol hapı gömdüm. Çiçeklenmesinii sağlıyormuş(?). Bilemiyorum bakalım.
Birde şekerli su işe yarıyormuş. Ya neler varmış neler :)
Bu arada okurken baktım herkes dalından çelikle üretim yapmış çok meraklandım bir kaç dalını budama amaçlı kesecektim zaten şimdi onlarıda uygulamadan geçirip dikmeyi düşünüyorum.
Burası çok güzel, gerçekten çok yararlı bir yer tebrikler burada bulunan herkese...
Zevkle okuyorum her kelimesini, her öğrendiğim beni ayrı şaşırtıyor ayrı mutlu ediyor. Hepside ister istemez aklımda kalıyor. Bazen konusu açılıyor şöyle şöyleymiş nasıl ardı sıra geliyor kelimelerim. Vallahi bu bilgimi mesleğimde kullansam bayağı yol katedermişim :)
Sayın Adinçer, size tek tavsiyem buradan öğrendiğiniz besin takviyelerini peşpeşe uygulamamanız. En az 10-15 günlük aralar verirseniz menekşeleriniz için daha iyi olur.. fazla ve sıklıkla verilen besinler menekşelerinize zarar verebilir..Kolay gelsin..
Çok UZUN SÜREDİR UĞRAYAMADIM.KİMSE MENEKŞELERİNE TAKVİYE YAPMAK ZORUNDA DEĞİL.GÜNEŞ EN BÜYÜK ETKEN ONLAR İÇİN.BEN TEK BİR DAMLA BİRŞEY VERMEDİM MENEKŞELERİME.ŞİMDİ İSE HEPSİNİN ÜZERİNDE TOMURCUK VAR.SIRASIYLA AÇIYORLAR.YAKINDA RESİMLERİ EKLEYECEĞİM.
Artık bende takviye vermiyorum. Özellikle hastalıktan kurtardığım menekşelerim yavaş ama sağlıklı büyüyorlar. En azından 1-2 ayı daha böyle geçirmelerini istiyorum..
çiçeksever
07-05-2009, 13:56
Bunlarda benden
çiçeksever
07-05-2009, 14:01
devamı
çiçeksever
07-05-2009, 14:02
son
Crocus Şen
07-05-2009, 15:33
Bahsettiğim yaprağın ortasından çıkan minikk:p
Sevgili Crocus bende de buna benzer bir durum var. Yapraklarımın birisinin yavruları yaprak sapının ortasında tesbih tanesi gibi dizilmiş vaziyette. Bu durumda iyice büyüyene kadar hiçbir şey yapmayacağım...
Sevgili Çiçeksever açmış menekşelerin çok hoş görünüyorlar ama yavru menekşelerin çok tozlu. Onları en kısa zamanda çeşmenin altında yıkamlasın **** tozunu almalısın. Yoksa zamanla gelişimleri yavaşlar ve çürümeye başlarlar...
Crocus Şen
07-05-2009, 16:24
Sevgili Crocus bende de buna benzer bir durum var. Yapraklarımın birisinin yavruları yaprak sapının ortasında tesbih tanesi gibi dizilmiş vaziyette. Bu durumda iyice büyüyene kadar hiçbir şey yapmayacağım...
Sevgili Faruk,demekki yalnız değilmişim;)
Açıkçası benim yaprak çok çok küçük olduğundan sanırım bende yapraklar iyice büyüdükten sonra siz değerli arkadaşlarımın tavsiyelerine göre hareket edeceğim..
Crocus Şen
07-05-2009, 17:02
Sevgili arkadaşlar,menekciliğe başlayalı tam 2 ay oldu.Bundan 2 ay öncesine kadar hiç menekşem yoktu,amacım tamamen yapraktan üretim elde etmekti ve sanırım başardım..:p
Sizleri bendeki miniklerim ve aday adaylarıyla tanıştırmak istedim;)
İlk,ikinci fotoğraftakiler benim ilk gözağrım..Ana yaprağın ön ve arkasındakilerle..
3.ve 4.cü fotoğraftakiler benim 2 numaram..Yine ana yaprağın ön ve arkasındakilerle..
Son fotoğraftakiler ise 3 ve enterasan 4 numaram..
Crocus Şen
07-05-2009, 17:05
Daha bitmedi..;)
Kendimi o kadar kaptırdım ki aşılamaya bile başladım,son fotoğraftakiler aşılılar..
Crocus Şen
07-05-2009, 17:06
Bunlar da son..:p
Sevgili Crocus yaprakları çok eğik dikmişsin. Biraz daha dike yakın dikseydin yavruların nereden çıktığını anlaman daha kolay olurdu. İlk resimde ki yavruların çok şirinler. Bu işi çok kısa zamanda kavradığın çok iyi anlaşılıyor...
Crocus Şen
07-05-2009, 17:25
Sevgili Faruk,diktiğim peynir kutularının kapakları alçak olduğu için yaprakları eğik diktim.Ama artık havalar ısındığı için sanırım kapağa pek gerek yok gibi..
Bu arada bu işi kolay kavramamdaki baş yardımcım sizsiniz lütfen:D
Eminim hepinizin böyle bordo renkli menekşesi vardır:p
77085
Baştan yazayım, benim değil hediye gidiyor:)
merhaba ninina. ben menekşelerin yapraklarından bir seferde nasıl bu kadar çok yavru bireden elde ettiğinizi merak ettim. bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. ayrıca doku kültürü ile de tek seferde onlarca filiz elde edilebiliyormuş.şu aralar malzemeleri topluyorum doku kültürü yapmak için.şimdidedn tşkrler.
Arkadaşlar en kısa zamanda menekşe yaprağından yavru elde etmek isterseniz sap kısmını yarım cm kalacak şekilde kesin. Emin olun 1 ayda yavru veriyor. Sap nekadar uzun olursa okadar geç yavru alırsınız...
prensess
08-05-2009, 18:52
Demekki benim yapraklardan yavruların çok geç oluşma nedeni hep uzun saplarıymış Özlem:( Bundan sonrakileri kısaltarak dikeceğim ;) Bazıları pek net olmasa da benim yaramazların son halleri :p
prensess
08-05-2009, 18:52
devam
prensess
08-05-2009, 18:55
....
Sayın Prensess menekşeleriniz çok sağlıklı görünüyor. Sevgili Özlem in dediği gibi yaprak sapı yarım santim **** daha kısa olmalıdır. Bu sayede daha sağlıklı ve kısa zamanda kök verebiliyor...
ninina84
08-05-2009, 19:53
merhaba ninina. ben menekşelerin yapraklarından bir seferde nasıl bu kadar çok yavru bireden elde ettiğinizi merak ettim. bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. ayrıca doku kültürü ile de tek seferde onlarca filiz elde edilebiliyormuş.şu aralar malzemeleri topluyorum doku kültürü yapmak için.şimdidedn tşkrler.
Merhaba. Aslına bakarsanız burada yazılanların dışında birşey yapmıyorum. Her yaprak bir sürü yavru veriyor. Önceki sayfalardaki çiçek açmış olan yaprağı suda köklendirip dikmiştim. Bu resimdekileri hiç suda bekletmeden torfa diktim. Yavrulamaları oldukça uzun sürdü. Kalorifer peteğinin üstündeki mermere koyuyorum diktiğim yaprakları. Toprakları kurudukça alttan suluyorum. Gün içinde sadece öğleden sonra güneş görüyorlar. İlk yavrular göründükten sonra iki sulamada bir bitki besini veriyorum. Bende Vilmorin'in genel kullanım amaçlı besini var onu kullandım.
Ben sera yöntemini hiç kullanmıyorum. Seraya diktiğim tüm yapraklar çok geçmeden yumuşayıp solmaya başlıyor.
Deneyin farkı görürsünüz. Bende önceden 3 cm kadar saplı ekerdim. 3 ayı bulurdu. Yarım cm ve daha kısa ekilmiş yaprağım 1 ayda yavru verince gözlerime inanamadım.
Prenses menekşelrin çok güzeller...
menekşe hastası
09-05-2009, 16:06
işte doğum günü hediyelerim, çok güzeller ama net çıkmıyor tlfla olduğu için, bir sürü yavruları var 2 hafta sonra falan onları ayıracağım.
menekşe hastası
09-05-2009, 16:07
bakın
menekşe hastası
09-05-2009, 16:10
bakın
menekşe hastası
09-05-2009, 16:11
işte
Bunlar da benimkiler
http://img156.imageshack.us/img156/4175/dscf6696.jpg
http://img156.imageshack.us/img156/130/dscf6693.jpg
Bordo-fuşya renk olan oldukça yavruladı..
aşağıda görülebileceği üzere ayırdım bardaklara..
http://img145.imageshack.us/img145/5976/dscf6700.jpg
Alttan akvaryum destekli gelişiyorlar :D hem ısı hem nem :)
kısa süre sonra çiçeklenirler isteyen hobicilerle değişik renklerle takas yapabiliriz
Maşallah maşallah. Sayın Ootkn bu kadar yavruyu yapraktan mı elde ettiniz yoksa ana bitkinin gövdesinden çıkan yavrular mı?
merhaba Faruk bey,
Yapraktan elde ettim... dıştaki yaşlı yaprakları koparıp torf dolu saksıya yatık olarak koyup üzerine az torf döktüm dipten suladım 1-2 ay sonra her yaprağın dibinden yumru gibi köklü-yapraklar yavrular çıktı ama her bir yumruyu saksıya alıp büyüttüğümde her yumrudan 5-6 köke ayrılan bireyler oluştu hatta saksılarında toprak kalmamıştı her taraf kök olmuştu ayırıp su bardaklarına dikince de ortalık biraz kalabalıklaştı :)
Maşallah maşallah. Sayın Ootkn bu kadar yavruyu yapraktan mı elde ettiniz yoksa ana bitkinin gövdesinden çıkan yavrular mı?
Bunlar da benimkiler
kısa süre sonra çiçeklenirler isteyen hobicilerle değişik renklerle takas yapabiliriz
Masallah.Çiçeklerinide görürsünüz umarım.
menekşe hastası
09-05-2009, 23:11
Bunlar da benimkiler
kısa süre sonra çiçeklenirler isteyen hobicilerle değişik renklerle takas yapabiliriz sevgili abicim **** ablacım, ben sana bendekilerden gönderirim. Kimisi sadece yaprak ama bembe var değişik bende onu saksı gönderebiliim. Sende bana bembe ile bordondan dönderirsen eğer çok sevinirim benim menekşelerimi görebilirsin fotoğraflardan beğendiklerini söylersen gönderebilirim. Ama bende bembe ve bordodan isterim ayrıva ellerine sağlık tam bir yeşil parmaksın ;)
merhaba Faruk bey,
Yapraktan elde ettim... dıştaki yaşlı yaprakları koparıp torf dolu saksıya yatık olarak koyup üzerine az torf döktüm dipten suladım 1-2 ay sonra her yaprağın dibinden yumru gibi köklü-yapraklar yavrular çıktı ama her bir yumruyu saksıya alıp büyüttüğümde her yumrudan 5-6 köke ayrılan bireyler oluştu hatta saksılarında toprak kalmamıştı her taraf kök olmuştu ayırıp su bardaklarına dikince de ortalık biraz kalabalıklaştı :)
Sayın Ootkn menekşeleriniz yavruladıktan ne kadar süre sonra bu hale geldi? Ayırdığınız pet bardaklarda ki menekşelere bakım uygulamalarını,ortam şartlarını,verdiğiniz besin takviyesini paylaşırsanız sevinirim. Çünkü çok başarılı bir üretici olduğunuz son eklediğiniz fotodan belli oluyor...
Merhaba,
Yapraktan üretime geçen yıl temmuz gibi başlamıştım ..Aslında ilk oluşan yumruları ayırıp büyüttükten sonra (tahminen şubat 2009 gibi )resimde gördüğünüz bardaklara ayırmış olsaydım şimdiye çiçek açmışlardı..Biraz ihmal ettim. Hiç bir özel besin vermedim...Aslında likit çiçek açtırma gübreleri var bunların annelerine uygulamıştım yıllar önce onlar cidden iyi sonuç veriyor ama önce bir bardaklara adapte olmalarını beklemeliyim çünkü 15-20 gün oldu bardaklara alalı..
Salonda yer kalmadığı için akvaryumun üstüne platform yaptım nemli ve alttan ısıtmalı bir sera ortamındalar şu an :D
Bir de daha önce gözlemlediniz mi bilmiyorum ama fes rengigibi olan bazen katmer yaprak veriyor bazen düz ..nedenini anlayamadım :rolleyes:
Sayın Ootkn menekşeleriniz yavruladıktan ne kadar süre sonra bu hale geldi? Ayırdığınız pet bardaklarda ki menekşelere bakım uygulamalarını,ortam şartlarını,verdiğiniz besin takviyesini paylaşırsanız sevinirim. Çünkü çok başarılı bir üretici olduğunuz son eklediğiniz fotodan belli oluyor...
Benim menekşeler de poz vermek istedi :p
1. fotodaki menekşem 3 yıldır benimle birlikte. Diğer ikisini yeni aldım, yapraktan çok çiçek var üzerlerinde.
77633
77634
77635
77636
Sayın Maki öncelikle aramıza hoşgeldiniz. Ben 4 senelik gövdesi çok uzun menekşelerimi saksıdan kalıbıyla çıkardıktan sonra toprağın yarısını enlemesine kesiyorum. Sonra dibine bir avuç torf koyuyorum. Üzerine menekşeyi yerleştirdikten sonra en üst kısmına gövdeyi kapatacak kadar torf koyuyorum.
Diğer yaptığım bir uygulamada gövdesi uzun menekşeyi toprak hizasından kesiyorum. Suda köklendirdikten sonra ayrı bir saksıya dikiyorum. Saksıda kalan yarım gövedenin üzerini yarım avuç torfla kapatıyorum. 1 aya yakın bir zamanda saksıdan yeni tomurcuklar çıkıyor...
Faruk Bey,
Sözünü ettiğim menekşem 1 nolu fotoda. Kesmeye kıyamıyorum gerçekten. Önce yavru alıp sonra keserim dedim ve bir dalı suya koydum sonuç alamadım. Torfa direkt ekeceğim, umarım yavrular..
Birde kafama takıldı.Saksıda menekşeler yavru veriyor, ayırıyorsunuz filan.Benim menekşem bugüne kadar kendiliğinden hiç yavru vermedi.Neden acaba?
77641
Sayın ootkn
Hızlı çiçek açtırma likitlerini nasıl bulabilirim. Marka vermeniz mümkün mü?
Teşekkürler..
Sürgün yok ki. Bir gövde ve yapraklar..Taç kesim ne demek bilmiyorum. Açıklar mısınız lütfen?
Teşekkürler..
Sürgün yok ki. Bir gövde ve yapraklar..Taç kesim ne demek bilmiyorum. Açıklar mısınız lütfen?
Teşekkürler..
Sayın Maki.Taç kesim menekşenin baş kısmını keserek oluşturulan bir çoğaltma.kesilecek parça biraz uzun tutulur ve kesildiğinde ister suda istersenizde köklendirme hormonlarının da desteğiyle torfa dikilir.Biz bu üretimi hastalanan menekşelerimizde uyguladık ve başarılı bir sonuç aldık.Özellikle sayın Katmer bu işte başarılı oldu.****** Sayın Faruk beyinde başarıları gözarde edilemez.
İklimsiz
10-05-2009, 21:51
Faruk bey, menekşenin baş kısmı neresi? Daha ayrıntılı açıklama yapabilir misiniz?
Sayın İklimsiz baş kısmı derken çiçeğin yaprak çıkartan orta kısmını kastetmiştim. Elimde fotoğrafları vardı ama kazara bigisayarımdan sildim. İnternet üzeinden tekrar bulursam fooğraflarını foruma eklerim...
ceylançelik
11-05-2009, 11:26
arkadaşlar hibrit olan menekşe yavruları hangi rengi açıyo ....benim birtanesinin yavrusu olduda..
Sayın Ceylançelik hibrit menekşeyi siz yapraktan çaprazlama çalışmaları sonucunda mı elde ettiniz? Eğer bu şekildeyse hangi renk menekşe yapraklarını hibritlemeye gittiniz? Eğer hibrit menekşe yavrunuz ana bitkinin gövdesinden çıktıysa ana bitkinin çiçek renginden açar...
Merhaba, bu menekşeleri aldığımda çiçekçide bakımsızlıktan resmen can çekişir durumdaydılar. Eve gelince ilk iş çok kötü olan yapraklarını ayıklamak oldu, yıkadım, biraz sıvı besin katılmış suyla suladım şimdi bu haldeler;)
Aslında hala ayıklanması gereken yapraklar var ama bitkiyi strese sokmaktan korkuyorum:)
ceylançelik
11-05-2009, 15:23
faruk bey teşekür ederim ben hibritten çeliklemiştim..çaprazlama çalışması daha yapmadım beyaz renkli menekşem henüz yok hafta sonu baktım ama bulamadım olunca denemek istiyorum..
Yapraktan üretmeye sabredemeyenler için Bauhausa'da ilginç renklerde ama katmersiz menekşeler gördük cumartesi günü.
Bir iki hafta önce yapraktan tutturmak için toprağa koyduğum yapraklar tutmuş. Yakında yaprakları da çıkacaktır. Kendisi tutturunca yapraktan, insan belki daha mutlu da oluyordur. Ancak kaçırılmayacak kadar güzel bir cins olursa neden alınmasın.
Bilginize:)
Kahraman Koray
11-05-2009, 17:22
Bunlar 16 martta dikilip bir kısmı 15 günde yavrulayan kahverengi küçük saksılarda , bir kısmı halen serada bir kısmı da renkli ve küçük saksılara aldıklarım. Neredeyse 2 ay oldu ve artık birer erişkin oldular. 2. tur seramdan da görüntü koydum.2. tur seramın substratında deneme aşamasında 1/3 perlit, 1/3 vermikülit, 1/3 menekşe toprağı diye satılan karışımdan, toz halinde suda eritilmiş b1 b6 vitamin kompleksi, sebze coşturan adında satılan ve içinde fulvik asit ve humik asit bulunan sıvı besin var. Diğer resimlerde de menekşelerimin son hali var. Diğer resimde erişkin menelşelerimin son hali ve saksılar daha önce bahsettiğim şekilde (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=385510&postcount=3147)fitilli.
Sevgili İlknur menekşelerine alınca iyi ki sıvı besin vermişsin. Çok güzel görünüyorlar. İlginden dolayı yeterince memnun oldukları her hallerinden belli oluyor Sevgili İlknur...
kaybol.2008
11-05-2009, 19:34
Selam,
Yaklaşık sekiz yıllık menekşemin;
1) Menekşe yaprağının sap kısımlarında incelme,
2) Yaprak kısmındada kıvrılmalar başladı.
Sorun neden kaynaklanıyor olabilir? Bir de çözüm önerebilir misiniz?
ninina84
11-05-2009, 19:55
Sap kısmında incelme dediğiniz yapısı mı değişyor yoksa gövdeye bağlandığı yerden çürüme gibi incelip yumuşuyor mu?
menekşe hastası
11-05-2009, 19:59
acaba yaprakla iki renk birleştirerek farklı renk elde eden var mı? mesela bordo beyaz birleştirdik çaprazlama ebruli renk ortaya ıkıyor mu? **** katmerli bir renk bunu yapan varsa örnekle gösterebilir mi?
kaybol.2008
11-05-2009, 20:11
Normal sap kalınlığına ilişkin, ince saplar ve kıvrılan yapraklara ilişkin fotolar aşağıda. Çürüme vs yok. Menekşem her daim çiçek açar. Kedilerim kaş ile göz arasında çiçeklerini tek tek koparır. Hiç aldırmaz ve dahi küsmez hemen yeni çiçekler açar. Allah nazarlardan saklasın.
kaybol.2008
11-05-2009, 20:15
Bu şekilde ince ve kıvrık yaprakları kopardım. Ama nedeni nedir onu bulamadım.
ninina84
11-05-2009, 20:22
Bu durum benim yaşlı menekşelerimde de oluyor. Genelde en alttaki yapraklar bu şekli alıyor. Ben de dönem dönem onları kesiyorum. Hatta suya koyup köklendirdiklerim de oldu.
Herhangi bir zararlının sebep olabileceği bir duruma benzemiyor. İyi ışık almalarını sağlayın biraz da besin vermeyi deneyin bence. Selamlar...
Menekşemin yaşlı yaprakları uçlarından kuruyarak kıvrılmaya başladı. Bu konuda bir arkadaşımız detay bilgi vermişti.Yaprakları kuruyorsa nedeni bu, rengi açıksa nedeni bu gibi. 1 saattir aranıyorum ama o mesajı bulamadım.
Yardım lütfen..
Teşekkürler Faruk Bey,
Menekşem buzlu camın arkasından güneş alıyor idi. Birkaç gün önce ev değiştirdim Mesajlardan direkt güneş ışığına çıkarmam gerektiğini düşünüp, yeni evimde bol güneşli bir yere taşıdım. Sanırım söylediğiniz gibi sıcaktan etkilendi.
Adana'ya yaz geldi bile...
Ek: Formu okudukça , fotoları gördükçe menekşe sayım artıyor. 1tanecik menekşeme 6 kardeş geldi. Çok güzeller.
Bunlar 16 martta dikilip bir kısmı 15 günde yavrulayan kahverengi küçük saksılarda , bir kısmı halen serada bir kısmı da renkli ve küçük saksılara aldıklarım. Neredeyse 2 ay oldu ve artık birer erişkin oldular. 2. tur seramdan da görüntü koydum.2. tur seramın substratında deneme aşamasında 1/3 perlit, 1/3 vermikülit, 1/3 menekşe toprağı diye satılan karışımdan, toz halinde suda eritilmiş b1 b6 vitamin kompleksi, sebze coşturan adında satılan ve içinde fulvik asit ve humik asit bulunan sıvı besin var. Diğer resimlerde de menekşelerimin son hali var. Diğer resimde erişkin menelşelerimin son hali ve saksılar daha önce bahsettiğim şekilde (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=385510&postcount=3147)fitilli.
Sayın Kahraman Koray, şu "fitilli" kısmını biraz daha ayrıntılı açıklayabilir misiniz? Yararlı bir yöntem olduğu görülüyor da, nasıl yapılacağını/yapıldığını biraz daha ayrıntılı anlatabilirseniz çok daha yararlı olacak.
Sevgilerimle
Kahraman Koray
12-05-2009, 11:08
Fitilli saksılar hakkında bilgi daha önceki yazımda detaylarıyla var. Buradan ulaşabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=385510&postcount=3147
ilknur aşık
12-05-2009, 15:18
Merhaba
Çoktandır kafamı kurcalayan bir şey var. Afrika menekşesi toprağını hazırlarken perlit ve vermükülit ekliyoruz. Oysa ki afrika menekşesi suyu çok sevmiyor ve fazla su kök çürümesine neden oluyor. Hem perlit hem de vermükülit toprağın nem ve su kaybını geciktiriyor. Bu bir çelişki yaratmıyormu?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.