PDA

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

Fatih
05-08-2009, 14:42
Yapraktan çıkan yavrular ne kadar zamanda büyüyüp çiçek açıyor?

Sevgili Lalezan benim yavrularım geçen yıldan kalma olduklarından çiçeklerini bu yıl gördüm.

selis
05-08-2009, 15:07
1.Hata yaprak uzun saplı dikilmez.

Şunu biraz açar mısınız? Sapsız derken, tam yaprağın altından mı dikmeliyiz..
Ve suda bekletip köklendirmeden mi yapıyoruz?
Aşağıda Uzun saplı dikilen örneği de var.. Anlamadım ben :(
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=474479&postcount=4746

hüzün
05-08-2009, 15:36
arkadaşlar verdiğinz bilgiler için hepinize teşekkür ediyorum ve bir şey eklemek istiyorum izninizle : ben hem kendi evimde hem anenmin ve arkadaşlarımın evinde gördüğüm kadarıyla menekşeler bir süre çok güzel oluyorlar 2,3 yıl ama ondan sonra hepsi tek tek kötüleniyor ve yok oluyorlar.Evimde hiç kalmadı mesela şimdi yerleri ve saksıları bomboş duruyor , ben de sizinkileri seyrettim gönderdiğiniz fotolardan, elinize emeğinize sağlık hepinizin.

dilek-ce
05-08-2009, 16:13
Yarım kiloluk dondurma kutularının içine 6-7 adet menekşe yaprağı dikmiştim. Diktiğim yerde onları unuttum. Arada bi su vermek için yanlarına uğradım. VEEEEEE sonuç çok sevindirici:) Tam bir ay sonra yavrularını verdi. 4'ününde yavrusu var. Diğer üçüde canlı duruyo sanırım yakında onlarda yavru verir. Çok mutlu oldum. Ne zaman saksıya almalıyım bilmiyorum. Umarım başarıyla büyütebilirim.

eragorn
05-08-2009, 17:01
Şunu biraz açar mısınız? Sapsız derken, tam yaprağın altından mı dikmeliyiz..
Ve suda bekletip köklendirmeden mi yapıyoruz?
Aşağıda Uzun saplı dikilen örneği de var.. Anlamadım ben :(
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=474479&postcount=4746

Sayın Selis

Ben sapsız dikmiyorum. Tek yapılması gereken yaprağın sapını çok derine gömmemek. Daha kolay yavrulaması için. 1 ya da 1,5 santim yeterli. Gerçi sapı kısaltıp diken arkadaşlar var. Onların yorumunu da bekleyin isterseniz.

selis
05-08-2009, 17:17
eragorn çok teşekkür ederim.. Anladım, yaprağın sapı varsa bile derine gömmemek gerekiyor..
Ayrıca başka hiçbir başlıkta yazmamışsınız, mesajlarınızı okuyarak da bunu öğrenebilirmişim ..Görülüyor ki bu konuda yeterince deneyim sahibisiniz ;)

eragorn
05-08-2009, 17:22
Teşekkür ederim sayın Selis. Denyimliyim denebilir belki. Yalnız bir ricam olacak çiçeklerinizi ihmal etmeyin. Ben öyle yaptım. Şimdi hastalıkla boğuşuyorum.

özlem11
05-08-2009, 18:04
Arkadaşlar mümkünse ilginç başınıza gelen bi olayı, hastalıkları buraya normal konuşmalarıda bu bölüme yapalım...
http://www.agaclar.net/forum/group.php?groupid=8

Fatih
05-08-2009, 22:54
Arkadaşlar yapraklar tabak gibi oldu derken, yaprak kenarları yukarı doğru kıvrıldı,yapraklar adeta tabak şeklini aldı. Sebebini bilen var mı?

Yaprakların yukarı doğru kıvrılması bende de genellikle olan bir durum ancak hiçbir sorun yok sanırım.Öylede böylede çiçek açıyorlar.

denizkedisi
05-08-2009, 23:31
Peki unutun,ne demek?Nasıl sulayacağız,ne yapacağımı şaşırdim,elime alıp bakıyorum sapı çürümüş atıyorum ben de.

denizkedisi
05-08-2009, 23:33
Şu günlerde yani ağustosta sağlıklı bir menekşe nasıl olur?Ne kadar su verilir?Vitamin verilir mi?

Fatih
05-08-2009, 23:46
Şu günlerde yani ağustosta sağlıklı bir menekşe nasıl olur?Ne kadar su verilir?Vitamin verilir mi?

Vitamine gerek yok.Suyu ise toprak kurudukça veri,yorum ben.Yaprakları canlı yeşil oldumu gerisine gerek yok:D

Bu arada unutundan kastım bir kenara koyun sadece sulayın başka hiçbir şey yapmayın .Geri kalan onlara kalmış.Ben dikimleri genellikle ılık zamanlarda yapıyorum çünkü bir çokçiçek gibi fazla sıcak dezavantaj.

acemifüsun
06-08-2009, 02:07
Her gün dört, beş yapraklarını kaybettiğim menekşelerimin topraklarını değiştirip, torfa geçirdim ve hiç su vermedim.Bakalım ne olacaklar?

denizkedisi
06-08-2009, 20:05
Şu günlerde yani ağustosta sağlıklı bir menekşe nasıl olur?Alttan yaprak bozulması normal mi ya da ne kadarı normal?

Sevgi Durul
06-08-2009, 21:56
Şu günlerde yani ağustosta sağlıklı bir menekşe nasıl olur?Alttan yaprak bozulması normal mi ya da ne kadarı normal?
Bence normal, benim de bazı menekşelerimin alt yaprakları yumuşayarak bozuluyor. Hatta yavru menekşelerimin bazılarının tüm yaprakları yumuşadı.Yaşam savaşı veriyorlar. Sıcak hava menekşeleri kötü etkiliyor.

züboli
07-08-2009, 12:03
sn sdurul vakit kaybetmeden kalan sert yapraklardan farklı bir saksıya bir iki tane kırıp dikin benkırılan yapraklarımı bu işlemi yaparak kurtardım hem yavrular daha güzel bir görüntü veriyor.

züboli
07-08-2009, 12:05
buda benim menekşem

denizkedisi
07-08-2009, 14:20
:(Ama ben bu yapraktan büyütmeyi beceremedim bir aydır.
Biraz önce de bir saksıyı yere düşürdüm 3 yaprağı kaldı menekşemin:(
Ne kadar sulamak lazım?Yaprakları nasıl suluyorsunuz?Bu sefer de susuz mu bırakıyorum bilemedim.

bernacyhn
07-08-2009, 17:28
Menekşemin önceki halleri ve sonraki hali :) Sanırım gerçekten başarılıyım :D

elif
07-08-2009, 17:43
Arkadaşlar tomurcuk menekşelerim ilk defe açtılar ve ikisi aynı renk açtılar türünü bilen varsa yardımcı olabilir mi?

Fatih
07-08-2009, 22:27
Elif abla senin menekşen ebrulilerden gibi geliyor bana.Aralarda azda olsa beyaz var.

denizkedisi
10-08-2009, 01:05
:(Ah ben de bir yavruladığını görebilsem...Eşim Bodrum da şu an nem yok,diyor.Acaba ondan mı,çok sıcak bir hava var leş kaktüsü tohumları da çimlenmedi 6 gündür.Çürütmemek için çok sulamıyorum çiçeklerimi bu kez de susuz kalıp torfları kuruyor,of çok bunaldım:(:(:(

_kardelen_
11-08-2009, 09:10
Sonunda başardım. Minik yavrumu gururla takdim ederim :D
97430 97431

emy_83
11-08-2009, 21:05
Sevgili kardelen yeni çıkan yavru (afrika menekşenin) harika görünüyor benimki birbuçuk aydır çıkmıyor, köklendi köklenmesine ama ne bileyim işte çıkmadı. Seninki kaç zamanda çıktı? Hem ektiğim yaprakda bozuluyor rengi de değişti ne yapmalıyım*?? yardım ederseniz sevinirim.

Bir sorum daha olacak arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim. Benim menekşem yavruluyor ama yaprakları küçük kaldı, yavruladığı yaprak biraz büyüyor, sonra yine yavruluyor, ama dediğim gibi büyümüyorlar. Sizce bu neden olabilir?

Sevgi Durul
11-08-2009, 23:31
Sayın emy 83 menekşenin yavrulaması için bir buçuk ay bazı türlerde yeterli gelmiyor. Benim bazı yapraklar iki, üç hatta dört ayda yavrulayanlar oldu.Biraz sabır işi. Bazı yavruların küçük kalmasının sebebi: çok sayıda yavru çıkmasından oluyor bence. Yavru sayısı azsa daha çabuk büyüyorlar.

maki01
11-08-2009, 23:43
Sormayın, 3 aydır beklediğim çeliğim var, hiç belirti yok. Çok özel bir menekşeden arta kalan son yaprak olduğu için kurcalayamıyorum, sabırla bekliyorum :)

Faruk
11-08-2009, 23:59
Arkadaşlar menekşe yaprağı ne kadar farklı tür de olsa yaz aylarında çıkması 45 günü çok fazla geçmez. Eğer bu süre uzarsa muhakkak çelikten,ortamdan ya da topraktan kaynaklanan sorunlar vardır. Ben kendi çeliklerimi yaz aylarında 45 günden önce yavrulatıyorum türü ne olursa olsun...

maki01
12-08-2009, 01:18
Valla yavrulamam diyor Faruk Bey, yediği önünde, yemediği arkasında. Belki ana bitkinin istemeden de olsa kurumasına neden oldum diye yapıyor bunu. 3 yıllık artık 4 oluyor menekşemden kalan tek yaprak. Çok canlı, kendisi büyüyor ama yavru yok :)
Hoşgeldiniz diyeyim bu arada. Uzun zamandır menekşelerimiz öksüz kalmıştı :)
Sevgiler...

_kardelen_
12-08-2009, 08:10
Bu benim ilk deneyimim sevgili emmy. Bir buçuk ayda yavru verdi. Belki daha önce verebilirdi ama, ben bilgisizliğimden biraz da sabırsızlığımdan sürekli merak edip kurcaladığım rahat vermediğim için süre uzadı diye düşünüyorum. Sabır gerektiriyor, diktikten sonra rahat bırakmam ve sadece toprağın nemli kalmasını sağlamam gerektiğini öğrendikten sonra rahat bir nefes aldı ve bana ödülümü verdi :)
Benim menekşemin ortadan çıkan yaprakları da öyle küçük ve de sıkışmışcasına büzüşük olarak çıkıyor. Sebebini ben de bilmiyorum saksısını değiştirdim daha geniş bir saksıya aldım. Vitamin de veriyorum. Sanki iyi gelecek gibi, bekleyip görücem.

Crocus Şen
12-08-2009, 08:58
Evettt bunlarda benim ilk denemelerim,Mart ayından bu yana aldığım tüm yapraklarım bu hale geldi.Şimdi eepey büyüdüler ama o kadar güzel görünüyorlarki ayırmak içimden gelmiyor..;)

Crocus Şen
12-08-2009, 09:05
Ve diğerleri..
İnanın bana tek yaprak hallerini görüp,1 ay sonra minik yavrularının yeşil yeşil ortaya çıkmasını görmek benim gibi bu konuda hiçbir deneyimi olmayan biri için çok büyük bir başarı ve mutluluk..:p
Darısı sizlerin başına:p

bernacyhn
12-08-2009, 09:32
Tebrikler, sevgili crocus sen ve sevgili kardelen... İlk adım başarıya ulaşmış artık gerisi kolay :) Yavruların uzamasını istiyorsanız olduğu yerden cama yani güneşe daha uzak bir yere koymanızı tavsiye ederim. Böylece güneşe ulaşmak için boylarını uzatacaklardır...

Crocus Şen
12-08-2009, 09:34
Çok teşekkür ederim Sevgili Faruk,bir acemi olarak sınavı geçtim sanırım..:))
Evet ayırmadığım için saksıda çok hoş görünüyorlar ve dediğin gibi çok sağlıklılar,hatta birkaç resmimdekiler epey büyüdüler ve saksı görünmüyor ama bende inat ettim kışa kadar kalsınlar orda..:))

Crocus Şen
12-08-2009, 09:36
Tebrikler, sevgili crocus sen ve sevgili kardelen... İlk adım başarıya ulaşmış artık gerisi kolay :) Yavruların uzamasını istiyorsanız olduğu yerden cama yani güneşe daha uzak bir yere koymanızı tavsiye ederim. Böylece güneşe ulaşmak için boylarını uzatacaklardır...

Çok çok teşekkür derim sevgili bernacyhn, zaten evim kuzey cephe ve güneşi öğlen 1 -2 saat görüyor ,güneş geldiği sırada hemen yerlerini değiştiriyorum..Ama kışın ne yapacağım:(,sonuçta kışın azda olsa güneş almalarını istiyorum..;)

Faruk
12-08-2009, 09:37
Bence de ayırma sakına Sevgili Crocus. Kalabalık olunca çok dekoratif görünüyorlar ve kısa zamanda serpiliyorlar.
Bernacım tespitin çok doğru yavruları güneşten uzaklaştırdıkça kısa zamanda kendilerini boysal açıdan uzatıyorlar. Bende öyle yapıyorum...

Crocus Şen
12-08-2009, 15:46
Bunlarda Teyzemdeki menekşelerim..Malum bende yer kalmadığı için bir kısmı da Onda..;)
Fakat makinemi yanıma almayı unuttuğum için telefonla ancak bu kadar çekebildim..:(

Lalezan
12-08-2009, 16:03
Sevgili Crocus Şen yavrularınız çok güzel ,tazecik.Güle güle büyütün.Yapraktan çıkacak yavruları heyacanla beklemek,sonra onların çıktığını görmek ne kadar büyük mutluluk.Benimde üç ay önce diktiğim yapraklar yavru verdi.Birde büyüyüp çiçek açsalar, sabırsızlıkla bekliyorum......

Faruk
12-08-2009, 17:05
Yavru menekşelerimden örnekler;

Faruk
12-08-2009, 17:07
Devamı...

Faruk
12-08-2009, 17:14
Umarım beğenirsiniz...

ayşe gül
12-08-2009, 17:20
bunlarda benimkiler.

Crocus Şen
12-08-2009, 18:02
Sayın Crocus ŞEN, maşallah yavrularınız çok sağlıklı görünüyor. Ben biraz fazla kurcalıyorum;yerlerinden söküp köklenmiş mi diye bakıyorum iki de birde. Bir de güneş görsünler diye yerlerini değiştiriyorum devamlı.Bu yüzden sağlıklı gelişemiyorlar.

Sevgili Sdurul,aslında bende çok meraklıyım,hergün karıştırıp bakıyorum,bugün ne gibi gelişme var gibi,hatta bir dönem durmadan saksı değiştiriyordum..Şimdilik hiçbirine birşey olmadı..Ahh birde çiçekli hallerini görsem;)

Faruk
12-08-2009, 18:04
Sevgili Crocus seninde menekşelerinin maşallahı var. Çok güzel gelişmişler seninkilerde. Senden ilham alıp bende kendi menekşe yavrularımın resimlerini ekleyiverdim...

bernacyhn
12-08-2009, 18:27
Kış güneşini çok sever menekşeler sevgili crocus sen, Kışın orada kalmaları daha da iyi olur :)

denizkedisi
12-08-2009, 22:08
Allahım deli olacağım,nasıl başarıyorsunuz bunu?Sabah bir ay önce diktiğim yaprakları attım,torfa dikmiştim,dik güneş yoktu,hatta gölgedeydi,çok sulamadım,yanlış nerede?

nesrin871
12-08-2009, 22:21
*** ben yeni üyeyim evimde 10 yıllık bir menekşem var bazen yapraklardan biri kırılıyor hemen cay bardağına ıslatıyorum 15 günde kökleniyor...sonra toprağa dikiyorum..ben bu yöntemle başarı elde ettim bir deneyin isterseniz....

Faruk
12-08-2009, 22:25
Sayın Denizkedisi çoğu etken olumlu olsada denize yakın yerleşim yerlerinde denizin yarattığı yoğun nem sıcak günlerde yaprak çelikleri gölge bir yerde dahi dursa yaprak çeliklerinin çürümesine neden oluyor. Ben de buna benzer bir sorunla yüz yüze olduğum için farklı çareler buldum. Yaprak çeliklerimi bol aydınlık alan fakat güneşi hiç görmeyen , hava akımı sürekli olan bir yere aldım. Sulamayı toprağı iyice kuruyunca yapıyorum. Toprağını nemli tutmamaya özen gösteriyorum. Her gün sabah akşam yaprak çeliklerime su püskürtüyorum. Zira benim yaşadığım yer denize yakın olduğu için yoğun nem ve sıcağı bu şekilde geçiştirmeye çalışıyorum.Bunları yapınca yaprak çeliklerinde yavru elde etme çok kolay oluyor. Denemenizi tavsiye ederim...

Faruk
12-08-2009, 22:28
Sayın Nesrin871 aramıza hoşgeldiniz. Menekşeniz çelikten çok kolay tutan bir tür. Diğer tabirle arsız bir tür su da ve toprakta yaprak çelikleri çok kolay kökleniyor. Menekşenizin mavi versiyonu da çok güzel oluyor. Menekşenizden forumda birkaç arkadaşta mevcut. Onlar bu türü arsız olarak isimlendiriyorlar aralarında...

maki01
12-08-2009, 22:46
Menekşelerim var ama yavrum 1 tane ve hala bir yaprak yavruladı :) Bugün ROA pilot uygulaması için bir grubun fotografını cekmiştim :) Bunu gibi 2 masa daha var ama ne yavru ne de çiçek var üzerlerinde. Bu sıcakları atlatmaları yetiyor bana...

97810

Sevgi Durul
12-08-2009, 23:00
4761 Numaralı mesajımda belirttiğim yaprakları tabak gibi olan beyaz menekşem.

maki01
12-08-2009, 23:02
Güzel yakaladın sevgili Faruk, onlar hani ortası bozuldu sertleşti dediğim menekşelerim vardı ya, mite olabilir demiştik, değilmiş . Mite için herhangi bir şey yapmadım, sevgili Katmer'in söylediği gibi sabırla bekledim. Ortadan sağlıklı yapraklar vermeye başladılar , durumları iyiye gidiyor.

emy_83
12-08-2009, 23:32
arkadaşlar hepinizin menekşeleri harikaa görünüyor... Ben kıbrıslıyım ve biliyorsunuz kıbrıs çok sıcak birkaçkez afrika menekşesi almıştım ve kurumuştu bu sıcağa dayanmak ne mümkün. bende yaklaşık 3 yıldır almadım ama okadar çok seviyorumkionları yine bundan 5 ay önce denemek için 1 tane aldım (dayanamadım) şimdilik iyi görünüyor yaprakları irileşmiyor ama canlı ve tazeler. Şimdide onları çoğaltmak istiyorum yavrularını görmek için neler vermezdim... Size sorum şu benim bahçemde bir seram var hemen hemen hertarafı kapalı güneş almıyor orada sizce daha rahat onları çoğaltabilirmiyim yoksa dışarısı diye olmazmı... Değerli yorumlarınızı dört gözle bekliyorum arkadaşlar şimdiden teşekkür ederim. (buarada menekşelerinizi kıskanmadım dersem yalan olur)

Faruk
12-08-2009, 23:48
Sayın Emy 83 hiçbir sorun olmaz. Ben yavru menekşelerimin bir kısmını açık havada yani balkonda elde ettim ve çok iyi yetişiyor güneşten uzak aydınlık bir yerde...

emy_83
12-08-2009, 23:54
Faruk bey çoook teşekkürederim değerli bilginiz için. Şuanda çelikler köklenmeyi bekliyor yarısını evde yarısınıda serada deneyeceğim bakalım ne olacak... BUarada birsorum daha olacak köklenmek için çeliklerimizikoyduğumuz bardağın rengi önemlimi??? yani koyu renkli bir bardağa koyup köklenmesini beklemek çeliğin köklenmesini etkilermi???

Faruk
12-08-2009, 23:57
Sayın Emy su da köklendirmek için kesinlikle koyu renkli bir bardak kullanın. Daha kısa zamanda sonuç alırsınız...

emy_83
12-08-2009, 23:59
Bende ışığı görebildiği için tam tersi olduğunu düşünmüştüm teşekkürler...

maki01
13-08-2009, 09:36
Sevgili emy83, Kıbrıs da Adana gibidir. Bence seraya alma. Haşlanır :) Sıcağa dayanamıyor menekşeler.

Sevgi Durul
13-08-2009, 09:51
Yaprakları sert ve sıkışık olan menekşem açtı.97849

esin2
13-08-2009, 10:22
merhaba arkadaşlar.
aranıza yeni katıldım. bunlar da benim menekşelerim.:)

esin2
13-08-2009, 10:27
yukarıdaki resimde ortada gördüğünüz ebruli menekşem çiçeklerini döktükten sonra böyle açtı. acaba artık böyle mi kalacak? eski haline döner mi?

Faruk
13-08-2009, 12:01
Sayın Esin 2 aramıza hoşgeldiniz. Menekşeleriniz topluca çok hoş görünüyorlar. Yakından da ayrı ayrı fotoğraflarını isteriz.
Sayın Sdurul menekşe çiçeklerinde boyca kısalma ve genel görünümlerinde deformasyon olmadıkça yaprakların sıkışık ve iç içe olması gayet normal bir duurumdur. Bu aylar menekşelerin çiçeklenme zamanları olduğu için bitki bütün enerjisini çiçeklerini geliştirmek için harcamakta olup yapraklarını büyütememektedir. Dinlenme dönemine girdikleri yani çiçeksiz sadece yapraklı oldukları sonbahar aylarında o ufacık ve sıkışık olan yapraklarının kısa zamanda büyüdüklerini göreceksiniz.

esin2
13-08-2009, 12:30
işte bunlar da tekli fotoğrafları :))

esin2
13-08-2009, 12:33
ve de bebişlerrr ;))

esin2
13-08-2009, 12:46
sevgili emy 83 ben bunları suda tamamen köklendirip ektim. 1 ay içinde yeni yapraklar çıkmaya başladı. bugün birkaç melezleme çalışması yaptım. bakalım yeni ebruli renkler elde edebilecek miyim? sevgiler...

esin2
13-08-2009, 13:15
Bunlarda benim menekşelerimden iki tanesi ( anneleri ve kızları :))) )

sevgili lalezan senin kızın da çiçek rengi değişmiş sanırım. böyle koyu renk mi açmaya devam etti, yoksa ebruli mi?

maki01
13-08-2009, 14:05
Buralarda şöyle bir dolaşman bile yetti sevgili Faruk, aylardır minicik yaprak beklediğim hani 4 yıllık menekşemden arta kalan tek yaprağım var ya miniş, yeşil bir şeyle günaydın dedi bana :) Daha dün ağlamıştım hareket yok diye. Sesini duydu sanırım. Çok sevindim, çok minicik biraz daha toprak üzerine çıkınca fotografını eklerim :)

maki01
13-08-2009, 17:47
emy Adana'nın sıcağı Kıbrıs'ı aratmaz. Menekşelerimi mümkün olduğu kadar klimalı ortamda bulunduruyorum.
Sevgiler...

cemre_77
14-08-2009, 23:29
Faruk bey işte menekşelerim. Sorun sanıyorum cok yapraklı oluşu. Gecen sene bu sebeple ayırmak istediğim menekşem kurudu. cesaret edemiyorum.

Faruk
14-08-2009, 23:58
Sayın Cemre 77 ilk etapta menekşelerinizin yapraklarını biraz alttan seyreltmeniz de ve içinde birden fazla gövde barındıranları ayırmanızda fayda var. Galiba uzun zamandır saksı ve toprak değişimi yapmamışsınız yanılmıyorsam. Daha sonra fosfor oranı yüksek bir gübre ile menekşelerinizi çiçeklenmesini teşvik etme amaçlı gübrelemenizi tavsiye ederim...

KARADENİZ37
15-08-2009, 08:51
Herkese merhaba Maşallah menekşeleriniz çok güzel güle güle büyütün.Bi sorum olacak tecrübeli arkadaşlar cevap verirse sevinirim.1ay kadar önce rica-minnet 2tane afrika menekşesi yaprağı aldım ve sahibinin dediği gibi direk küçük bi kaba diktim.Ne oldu ne öldü ben ona bakıyorum o bana.Hiç bir hareket yok henüz fotoğraf yüklemeyi öğrenemedim.Size gösteremiyorum kurcalamakta istemiyorum sağlıklı duruyo ne zaman yavrular benim menekşelerim.

Faruk
15-08-2009, 09:18
Herkese merhaba Maşallah menekşeleriniz çok güzel güle güle büyütün.Bi sorum olacak tecrübeli arkadaşlar cevap verirse sevinirim.1ay kadar önce rica-minnet 2tane afrika menekşesi yaprağı aldım ve sahibinin dediği gibi direk küçük bi kaba diktim.Ne oldu ne öldü ben ona bakıyorum o bana.Hiç bir hareket yok henüz fotoğraf yüklemeyi öğrenemedim.Size gösteremiyorum kurcalamakta istemiyorum sağlıklı duruyo ne zaman yavrular benim menekşelerim.

Sayın KARADENİZ37 yapraklarınızın yavrulaması için daha zaman var. Normal şartlarda 7-8 hafta da çelik yavruları gün yüzüne çıkar. Yapraklarınızın 1 aydır sağlam kalmaları onların köklenmiş olduğu anlamına gelir. Yaprak çeliklerinin yavrulama aşamalarında dikili olan kabı çok sulamamaya dikkat edin. Zira çoğu çelik çok sulamadan çürümektedir. Siz gene de fotoğraf ekleyebilirseniz ben ve diğer arkadaşlarımız size daha fazla yardımcı olabiliriz...

nermintekin
15-08-2009, 12:10
merhaba arkadaslar benım benımde 20 akın celıgım var ama ne ölüyorlar nede bı gelıme var hepsı cok saglıklı duruyor.ve tahmınım cogu 2 veya 3 aylık.onları aydıklık ana dırek gunes almayan yere koydum.toprakları kurudukca su verıyorum.bır kacını cıkartıp baktım bı gelısme varmı dıye ama yok yok yok.bende artık yavrularını görmek istıyorum.yapmam gereken bısey varmı yoksa beklemeye devammı.bırde bırsey daha 16 tane menekse saksım var.bunları sadece 3 5 tanesınde cıcek acmak uzere.dıgerlerınde hıcbır gelısme yok.sızınkılerı böyle acmıs görunce ımrenıyorum.cıceksıcen aldıklarımda gayet guzel cıcekler vardı.o cıcekler bıttı daha acmaz oldular.ne yapmam gerekıyo bılgı verırsenız cok sevınırım.

Fatih
15-08-2009, 12:16
Nermin Hanım diğer sayfaları okursanız sorunuzun cevabını bulacaksınız.Hatta çeliklerle ilgili bilgi bu sayfada mevcut.

Faruk
15-08-2009, 12:48
merhaba arkadaslar benım benımde 20 akın celıgım var ama ne ölüyorlar nede bı gelıme var hepsı cok saglıklı duruyor.ve tahmınım cogu 2 veya 3 aylık.onları aydıklık ana dırek gunes almayan yere koydum.toprakları kurudukca su verıyorum.bır kacını cıkartıp baktım bı gelısme varmı dıye ama yok yok yok.bende artık yavrularını görmek istıyorum.yapmam gereken bısey varmı yoksa beklemeye devammı..

Sayın Nermintekin bahsettiğiniz kadar herşeyin yolunda gittiği kanısına vardım ama sormak istediğim bazı ayrıntılar var;
*Çeliklerin sapları kısa mı uzun mu?
*Çeliklerin toprağı torf mu,bahçe toprağı mı yoksa herhangi bir karışım mı?

Faruk
15-08-2009, 13:00
cıceksıcen aldıklarımda gayet guzel cıcekler vardı.o cıcekler bıttı daha acmaz oldular.ne yapmam gerekıyo bılgı verırsenız cok sevınırım.

Sayın Nermintekin çiçekçiden alınan afrika menekşeleri yoğun büyütme takviyesine maruz kaldıkları için ev ortamında neye uğradıklarını şaşırıp olduğu gibi kalıyorlar. İlk başta çiçekli olarak evimize gelen afrika menekşeleri kısa zaman sonra çiçeklerini döküp uzun zaman tomurcuk vermiyorlar. Ben bu durum için NPK nın fosfor içeriği fazla olan türevinden 1 litre suya 1 tepeleme çay kaşığı atıp bunu saksı altından bitkiye veriyorum. Kısa zaman sonra çok güzel tomurcuk çıkarıyorlar...

nermintekin
15-08-2009, 13:08
Sayın Nermintekin bahsettiğiniz kadar herşeyin yolunda gittiği kanısına vardım ama sormak istediğim bazı ayrıntılar var;
*Çeliklerin sapları kısa mı uzun mu?
*Çeliklerin toprağı torf mu,bahçe toprağı mı yoksa herhangi bir karışım mı?

1 ci cevap: celıklerın sapları kısada var uzunda ama ben mumkun oldukca topraga cok az kısmını dıkıyorum.
2 ci cevap. celıklerımın topragı toft.
bırde ben butun celıklerını suda koklendırıp dıktım.ama öyle salkım sacak degıl.bundanda suda bekledıklerı ıcın olabılırmı.

nermintekin
15-08-2009, 13:15
Sayın Nermintekin çiçekçiden alınan afrika menekşeleri yoğun büyütme takviyesine maruz kaldıkları için ev ortamında neye uğradıklarını şaşırıp olduğu gibi kalıyorlar. İlk başta çiçekli olarak evimize gelen afrika menekşeleri kısa zaman sonra çiçeklerini döküp uzun zaman tomurcuk vermiyorlar. Ben bu durum için NPK nın fosfor içeriği fazla olan türevinden 1 litre suya 1 tepeleme çay kaşığı atıp bunu saksı altından bitkiye veriyorum. Kısa zaman sonra çok güzel tomurcuk çıkarıyorlar...

tesekkurler sevgılı faruk.ılgılendıgınız ıcın.bende menekse costuran almıstım ama ne sıklıktan kulanıcagımı bılmedıgım ıcın cekınıyorum vermeye.her sulama suyunda versem olurmu.fazla gelırmı kı.bırde yerlerını degıstırdım.öncekı yerlerı daha aydınlıktı ama burası dahada hoslarına gıttı sanırım.yaprakları cogalmay basladı.2 3 saksımda tomurcuklanma var ama nedense buyumuyorlar.bıraz bunun ıcınde gubre vermeye korkuyorum tomurcukları varsa ve dokulmeye sebebeyet verırsem dıye.

Faruk
15-08-2009, 13:16
bırde ben butun celıklerını suda koklendırıp dıktım.ama öyle salkım sacak degıl.bundanda suda bekledıklerı ıcın olabılırmı.

Sayın Nermintekin sapların kısa olup direk torfa dikilmesi idealdir. Sapların kısalığı derken 0,5-1 cm. arası olmalıdır uzunluk. Su da kök yapan çelik torfta dikildiğinde önce ki köklerini çürütüp tekrar kök yapma girişimine başlamaktadır. Bu da zaman kaybı anlamına gelmektedir. Direk torfa dikilmesi zamandan tasarruf sağlar. Eğer çelikleriniz uzun zamandır yavru vermiyorsa bence bir kaşık yardımıyla çeliklerinizi çıkartıp tekrar dikin yani şaşırtma yapın. Şaşırtmanın en önemli yararı çeliklerin yavrulamasını hızlandırmasıdır. Aynı zamanda çeliğinizin kök yapıp yapmadığınıda şaşırtma yaparak anlamış olursunuz...

Faruk
15-08-2009, 13:21
tesekkurler sevgılı faruk.ılgılendıgınız ıcın.bende menekse costuran almıstım ama ne sıklıktan kulanıcagımı bılmedıgım ıcın cekınıyorum vermeye.her sulama suyunda versem olurmu.fazla gelırmı kı.bırde yerlerını degıstırdım.öncekı yerlerı daha aydınlıktı ama burası dahada hoslarına gıttı sanırım.yaprakları cogalmay basladı.2 3 saksımda tomurcuklanma var ama nedense buyumuyorlar.bıraz bunun ıcınde gubre vermeye korkuyorum tomurcukları varsa ve dokulmeye sebebeyet verırsem dıye.

Sayın Nermintekin tomurcuklu aşamada bitkiye gübre tarzında hiçbir kimyasal verilmez. Verirseniz bitkinin tomurcuklarını açmadan çürütürsünüz. Çiçeksiz menekşeleri açtırmak için aldığınız menekşe coşturanıda üzerinde ki tarife göre uygulamayın sakına. Tarifinde 1 L. suya 1 kapak dolusu yazar. Siz buna aldanmayın 1 L. suya kapağın 1/3'ünü ilave edin. Bu şekilde hazırlarsanız bitkiye hiçbir yan etkisi olmaz. 1 kapak dolusu ilave bitkinizi küstürüp uzun süre tomurcuklanmamasına sebep olur...

Faruk
15-08-2009, 13:33
ınsallah verırlerde bende gördugum gun fotograflarını eklerım.cok sagolun hakınızıda helal edın cok ugrastırdım sızı.;)

Rica ederim Sayın Nermintekin yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Vitamin hapından ziyade 1 tane aspirinin 1 L. suda eritilip verilmesinin çok büyük yararı oluyor. Ben yıllardır bu uygulamayı yaparım...

nermintekin
15-08-2009, 15:04
faruk bey bırsey dah bu ıkı meneksenın alt yapraklarını koparsam dıger kucuk yapraklar daha ıyı gelısırlermı.aslında altı tamamen yaprak dolydu ama benım oglum kırdıgı ıcın bıraz hırpalandı.yenı yenı kendını toparlıyor.bende altta kalan ıkı uc yaprakı kırayım dıyorum.http://i29.tinypic.com/2dnq84.jpg
http://i30.tinypic.com/2z4gw0i.jpg

Faruk
15-08-2009, 17:16
Sayın Nermintekin yaprak gelişimini hızlandırmak için her zaman alt yaprakların çiçeksiz yani tomurcuksuz aşama da kırılması tetikleyici rol oynar. Hem yaprak gelişimini hem de çiçeklenmesini teşvik eder. Bahsettiğiniz yaprakları bence de koparabilirsiniz...

Faruk
15-08-2009, 22:25
Sevgili Emy su da köklenmesini beklemekten ziyade direk torfa dikersen zamandan kazanmış olursun...

emy_83
15-08-2009, 22:51
Ben yine yalnış biliyormuşum demekki... Suda köklendirdiğimde hızlandırdığmı zannetmiştim ben hemen gidip torfa ekiyorum çeliklerimi teşekkürler faruk abi

maki01
16-08-2009, 00:08
Sevim Hanım, önce hazır büyümüş menekşelerden satın alın, yanısıra çelikten üretmeye çalışın. Çeliğin köklenip, yavru verip bir de ardından çiçeklerini beklemek gerçekten sabır gerektiriyor. 30'un üzerinde menekşem var, hiçbirinde çiçek yok. Özeniyorum tabii çiçek açmış menekşelere. Çiçekli menekşeler satın alınca biraz daha sabırlı olabiliyorum diğerleri de açacak diye... Hemen çiçekli menekşe alın, bu stresi yaşamayın, çeliklerinizi daha sakin beklersiniz. Deneyimle sabitlenen bir durum bu :))

sevim.K
16-08-2009, 08:28
Sevgili Maki hazır büyümüş menekşe aldım. Daha doğrusu bir arkadaşım, bunu sizin için yetiştirdim diye bir saksı menekşe vermişti. O saksıyı alınca "ay benim eski menekşelerim" hatırlaması ve sevinciyle bakmaya başladım. Gelişti bol yaprak verdi ama ne yazıkki çiçek vermedi. Sonra gerilemeye başladı. Bu yaz yine canlandırdım onu ama henüz çiçeğini görmüş değilim:( Elimde hazır yetişmiş bir menekşe varken ve istediğim sonucu alamamışken saksılar dolusu hazır yetişmiş menekşe almakda istemedim doğrusu.

Sevgili Faruk evimizde on iki yıldır oturuyoruz. Önceki dairemizde de çok güzel çiçek yetiştirirdim. Son on yılı saymazsak burada da çiçek yetiştirdim. Evimiz sabah güneş almaya başlıyor. Akşama kadar tüm odaları güneş görüyor. Yetişkin menekşem şu an balkonda dik güneş ışığı almayan aydınlık yerde. İçeriye alırsam da sabah güneşi alan odada aydınlık bir köşesi olacak. Önceki diktiklerimden hala yaşayan ama yavrulamamış bir menekşe yaprağım var bakalım o ne yapacak, gelişecek mi:confused: Bekliyorum.

elif
16-08-2009, 17:56
Sevgili faruk
yardımını istediğim menekşe yavrumun fotoğrafını ekliyorum.
2 ci fotoğraftaki yavrumun ana yaprağında çürüme var.
3 üncü fotoğraf ikinci fotoğraftaki menekşemin arkadan görünüşü.
(para 50 kuruş)

elif
16-08-2009, 18:55
Sevgili Fatih menekşe hakkında usta oldugunu bi kez daha belli ettin.
Tespitin doğru toprak bahçe toprağı deneme amaçlı torfa ayrı bahçe toprağına ayrı ektim bunlar daha çabuk yavru verdi ve daha çabuk büyüdü tek sorun ana yaprak çabuk çürüyor

Faruk
16-08-2009, 19:48
Sevgili faruk
yardımını istediğim menekşe yavrumun fotoğrafını ekliyorum.
2 ci fotoğraftaki yavrumun ana yaprağında çürüme var.
3 üncü fotoğraf ikinci fotoğraftaki menekşemin arkadan görünüşü.
(para 50 kuruş)

Sevgili Elif ana yapraksız yavruyu bence yerinden oynatma. Yerinden oynattığın zaman yüksek oranda kaybedebilirsin. Ben de yaptığım hatalardan ders aldım artık yavru belirli bir büyüklüğe gelmeden yerinden oynatmıyorum. Bence senin yapman gereken güneş görmeyen bol aydınlık alan bir cam kenarına bu yavru menekşeyi yerleştirmek. Pencere kenarına saksıyı yerleştirirken yavru bulunan saksıyı pencere hizasından bir saksı boyu alta yerleştir. Bu sayede yavru menekşe gün ışığını kavuşmak için hem yaprak sapını uzatacak hem de yaprak ayasını genişletecek. Ben genellikle kalorifer petekleri pencere hizasından bir saksı boyu alçakta olduğu için kalorifer peteği üzerine yerleştiriyorum yavru menekşelerimi...

Fatih
16-08-2009, 21:32
Bu resimde ki menekşeyi komşuma geçen yıl ocakta dikmiştim.Ben görünce çok şaşırdım.Tek yaprak naasıl olduda 10 ya da 11 tane yavru verdi ve birde üstüne çiçek açtı.10 ya da 11 diyorum çünkü tam olarak hatırlamıyorum.Menekşenin sıkışık olduğunu söyledim ve ayırmak için izin istedim.Tabi ki de cevap evet olmuştu ve ayırmadan öncesi ve sonrası resimlerinide çektim.Bir dondurma kutusundan 6 saksı dolu dolu menekşe çıktı.

ÖNEMLİ NOT:Bir yılda bu hale gelmesinde yumurtanın etkisinin çok olduğunu söyledi...Hatta saksıyı döktüğümde toprak ve yumurta kabukları çıktı.

DAHA DA ÖNEMLİ NOT :MAŞALLAH demeyi esirgemeyin:p

maki01
16-08-2009, 21:35
Sevgili Faruk,
Yeni aldığım menekşeleri 15-20 gün diğerlerinden ayırıyorum. Hastalık ya da zararlı belirtisi görmezsem diğerlerinin yanına taşıyorum. Sizler zararlılarla çok mücadele ettiniz. Biz de deneyimlerinizden faydalanıyoruz. Yenileri ayırmak da zaten sizlerin önerisiydi . Paylaşımlarınız için teşekkürler...

Faruk
16-08-2009, 23:33
Fatihciğim benden de kocaman bir MAŞALLAH. Bir sorum olacaktı. Yumurta kabuklarını komşun toprak içine toz olarak mı yoksa kırıklı olarak mı karıştırıyormuş? Ben normal de yumurta kabuklarını toprağa ufalayıpta karıştırıyorum...

Fatih
17-08-2009, 08:52
Yumurta suyu ve kabuğu haricinde bir şey vermemiş.Sadece arada bir normal çeşme suyu.Yumurta kabuklarını küçük parçalar halinde kırıpta vermiş.Bende mum çiçeğime ve kalan 2-3 menekşeme böyle bir uygulama yapacağım.

nermintekin
17-08-2009, 11:04
fatıh bey bu yumurta suyunu bıraz acarmısınız.kaynamıs yumurta suyumu yoksa yumurtayı cırpıp sulandırıyormu?

nermintekin
17-08-2009, 11:13
http://i30.tinypic.com/rr1njr.jpg
faruk bey en sonunda benın celıklerımın bı tanesı
yavruladı nasıl mutlu oldum anlatamam.ılk defa
bı celıgım yavru verdı.gecen gun sız kasıkla
konturol edın demıstınız.karıstırırken gördum.
hergun yanına gıdıyorum buyuyormu dıye:,)

eragorn
17-08-2009, 13:26
Sayın Fatih tebrikler komşunuza

Aynı menekşeden benim komşumunda var. Ben de onun yavruları ayırmıştım 3 ay önce. 9 taneydi. Sanırım menekşenin cinsinden. Yaprakları uzunumsu idi burdakinin. Bu arada yumurta kabuğunu ben bir gün ıslatıp o suyu veriyordum. Toprağına yumurta kabuğu koyuyor mu komşunuz? Benim menekşelerde bayağı işe yarıyor.

Fatih
17-08-2009, 13:29
Yok koku olmuyordu.Zaten kayanttığı yumurtanın suyunu ve kabuğunu çiçeğe içini kendine ayırıyor;)
Nermin hanım yumurta suyu kaynatmadan kalan yumurta suyu.
Ben koca bir tencereye 3-4 tane atıp arada bir suluyorum menekşelerimi.

Şener KÖKSAL
17-08-2009, 13:54
Menekşe sevgisi gerçekten sabır ve ilgi isteyen bir hobi. Bende uzun süredir bu sevginin hazzını yaşıyorum. Her sabah mutlaka tüm saksılarımı ziyaret eder gelişimlerini takip ederim. Hsatalığa çok nadir yakalandılar şimdiye kadar. Sanırın 10 dan fazla renk çeşitim var. Saksı sayımda 60 lar civarında. Sürekli çoğaltıp dağıtıyorum. Çelikte üretimde hiç sorun yaşamadım. Bir yapraktan 7-8 yavru aldığım oldu. Sadece geç yavrular veriyor 1-2 ay beklemek lazım. Renkli menekşeler özellikle ebruliler yapraktan üretimde farklı renklere çoğu zaman tek renge dönüşüyor. Aşağıda menekşelerimden bir kaçının fotoğrafını gönderiyorum. Bunlar çiçek açanlar. Açmayanları çiçek açanların yanına koyun bir süre sonra dayanamayıp açıyorlar. Bunlar biraz kıskanç mı ne?

Şener KÖKSAL
17-08-2009, 14:18
Kırmızıya yakın bir renk buldum , farklı renkleri bulmakta heyecan verici.

katmer
17-08-2009, 16:53
Arkadaşlar tatil sırasında aldığım menekşelerim.. Fotoğraflarını yüklemek için yeni fırsat bulabildim..

katmer
18-08-2009, 09:26
Öncelikle teşekkür ediyorum.. Sevgili Esin 2, ben de aynı dertten muzdaribim..Özellikle mor beyaz ebrulilerim kısa bir süre sonra tek renk oluyor. Sanırım üretici firmanın bu konudaki başarısızlığından kaynaklanıyor.. Başka bir sebep kabul edemiyorum..

Benim menekşelerim genelde ilk koyduğum yerde durur ve hiçbir değişikliğe maruz kalmazlar.. Bu sebepten, ebruli menekşe alırten hep tereddüt içinde oluyorum..

Faruk
18-08-2009, 09:41
Ebruli menekşeler güneşi yeterince almadıklarında tek renge dönüyorlar. Ben bu konuda bir deneme yaptım. Ebruli menekşelerimden 1 tanesini güneş görmeyen aydınlık bir cam önüne koydum. Diğerlerini güneş alan yerlerinden oynatmadım. Güneş görmeyen ebruli menekşem uzun zaman sonra ikinci açışında tek renge döndü,güneşi yeterince alan ebruli menekşelerim daha sonra ki çiçeklenmelerin de gene ebruli açtılar...

_kardelen_
19-08-2009, 08:43
Tek katlı çiçek açan menekşe, sonradan katmerli olabilir mi? Benim menekşe dört yapraklı açıyordu, bu defa çıkan tomurcuklarda saydım sekiz yaprak var.
Ama açması çok yavaşladı. Fazla sulamadan olabilir mi? Yapraklarını yıkamaya kalkıştım da, yıkarken epeyce su aldı saksı haliyle.

kader01
19-08-2009, 09:48
Kayınvalidemde yapraklarının renkleri açılmış kökünden çürümeye başlamış menekşesini aldım eve getirdim. Mutfağıma koydum sabah güneşini alıyor ama aydınlık güneş gelmeyen bir yere koydum. menekşeyi nasıl tekrar canlandırıp yaşatabilirim.

Fatih
19-08-2009, 09:55
KAder kökünden çürümede kökler temizlenip tekrar köklenmesi sağlanmalı.Ben genellikle kök çürüklerinde tüm ölü kökleri kesip yeniden köklendirmeye alıyorum.Eğer kök gövdeyide çürüttüyse gövdede çürük olan yere kadar temizlenmeli ve yeniden köklenmesi için dikilmeli.

kader01
19-08-2009, 10:04
Fatih yani tamamen üst sağlam yaprakları alıp çürüyen yerleri kestikten sonra yenidenmi dikeyim. Birde malum adanada havalar şimdi çok sıcak acaba bununda etkisi olabilirmi

ilknur aşık
19-08-2009, 10:05
Sevgili katmer hoş geldiniz. Yine çok güzel menekşeler bulmuşsunuz. Güle güle büyütün.

Bir kaç kök olan menekşelerimi ayırmak istiyorum. En uygun ne zaman yapmalıyım? Ayrıca daha ömceki senelerde yaptığım ayırma işleminden sonra menekşelerimi kaybettiğimden özellikle dikkat etmem gereken hususlar neler? Arkadaşlar bilgi verebilirmisiniz?

kader01
19-08-2009, 10:09
fatih yeni saksıya ekiceğim yaprakların toprağını hazırlarken biraz yanmış hayvan gübresi var evde toprağa karıştırsammı acaba

Fatih
19-08-2009, 10:29
Ben menekşelerde gübre kullanmadım yakarım korkusundan o yüzden birşey diyemeyeceğim.
Menekşelerin araları sıcakla bozuk gerçekten sıcak çok feci bir şekilde etkiliyor.
Çürüyen kısmı bir güzel temizledikten sonra ister suda ister toprakta köklendire bilirsiniz.

İlknur hanım ben menekşemi bu pazar ayırdım daha doğrusu komşumunkiini geçen sayfada da yazdım.Ayırmada kayıplar köklenmediğinden oluyor.bir sıra yaprak alın eğer ayırdığınız menekşe büyükse bir sıra yaprak alın aldığnız sıraya kadar toprağa gömün ve yaprak aldığınız yer toprak altında kalsın.Olmadı köklendirici hormon kullanın ben tutmayacağını anladığım çelik vs. hepsinde köklendirici hormon kullandım.

bengi_su
19-08-2009, 10:48
Syn İlknur ben saksıdan çıkarmadan bıçak yardımıyla yavaş yavaş ayrıyıromu bir kökük diğerleri saksıda kalıyor onu torfa dikiyorum üzerine poşet geçiriyorum bir hafta kadar bekletiyorum böylece ortama daha kolay alışıyor tabi herkezin yöntemi farklı eğer o yavrum tutarsa diğerlerinide yavşca ayırıp dikiyorum üzerlerine geçiriyorum poşeti çok fazla kayıp olmuyor...

Şener KÖKSAL
19-08-2009, 10:49
Kök ayırma işini hemen hemen her ayda yaptım sayılır. Ciddi bir başarısızlığa rastlamadım. Çok küçükken ayırmalarda cılız olanlar genelde yaşamıyor. Aslında en ideali bahar başlangıcı ama her dönemde de yapılabiliyor. En son iki hafta önce ayırdım. Beklemediğim bir şekilde hızla canlandılar gelişim gösterdiler. Gübre işinide önümüzdeki ay deneyeceğim. Fidanlığımızda bir kaç yıllık küçükbaş hayvan gübresi var torf ve humusla karıştırıp deneyeceğim. Sonuç iyi oursa burada paylaşırım. Ebruli açanların daha sonra tek renge dönüştüğünü özellikle çelikten üretimde bende yaşadım. Daha iyi güneş alan yere koyup bir deneyeyim bakalım değişiklik olacak mı?

maki01
19-08-2009, 12:16
Forumda bir arkadaşımız yavruyu ayırmadan önce saksı içinde bıçakla köklerini kestiğini yani ana menekşeden ayırdığını bir dönem sonra da yeni saksısına aldığını yazmıştı. Hiç yavru ayırmadım ama akılcı gelmişti bu yöntem.

katmer
20-08-2009, 14:15
Biraz sabırlı olabilirseniz ve evinizin imkanlarını iyi değerlendirirseniz yavru işi kolay... Merak etmeyin halledersiniz..
Bunlar ailemize yeni katılan yavrular.. Büyük kısmı buradaki arkadaşlarımdan gelmişti:)

katmer
20-08-2009, 14:19
İlk fotoğraftaki aldığımın hemen ertesi hastalanan ve iyileştikten sonra ilk defa açan eflatunum..

katmer
20-08-2009, 14:23
Ve de sevgili Faruk' un torunları ve büyüyen minikler:))

katmer
20-08-2009, 14:43
Sevgili Sdurul, Nisan ayından beri hiçbir besin vermiyorum. Amacım menekşelerimi verilen hormonlardan arındırıp doğal bir şekilde yetiştirmek. Yavaş yavaş normale döndüler.
Sıcak bir yerde yaşıyorsunuz ve yavrularınız bu sebepten bozuluyor olabilir. Arada su püskürterek onları serinletebilirsiniz. Ben uyguluyorum ve işe yarıyor...

nermintekin
20-08-2009, 16:12
bır soruda benden sevgılı katmer.yavruları ne zaman ayırmaya baslıyorsun.ve sık duruyorlar zor olmuyormu ayırmak dıgerlerı zedelenmeden.ben celıklerımı seyrek dıkıyorum.yerınden alması kolay olsun dıye

maki01
20-08-2009, 16:57
Sevgili katmer, yavruların maşallahı var. Cocopeat aldım ben de, hani şu sıkıştırılmış olandan. Su verince 65 litre filan olacakmış. Yanlış yapmışım kesemiyorum çok sert ve lifli. Islatarak çözdürsem mantar ürememesi için çok iyi kurutmam gerekiyormuş. Bıçakla azar azar ucundan yontarak kullanmak zorunda kaldım, hiç pratik değilmiş :) Menekşelerde sadece cocopeat kullanırken ek gıda vermek gerekmiyor mu? Nisandan bu yana gübre vermiyorum demişsin. Buna rağmen çiçek açabiliyor, kafam karıştı biraz. Cocopeat perlit gibi birşey değil mi?

katmer
20-08-2009, 17:29
Arkadaşlar, sorularınızı sırasıyla cevaplandırayım..

Yaprakları direkt toprağa dikersem yavru görmem 1,5- 2 ayı buluyor. Ben genelde suda köklendirip yavru verince dikmeyi tercih ediyorum. bu işlem daha çabuk sonuç veriyor. Fakat suda köklenmesine rağmen yavru vermeden dikerseniz bekleyeceğiniz süre iki katına çıkar. Toprağa uygun kök salması, yavru vermesini geciktirir.

Yavruları yaprakları yaklaşık 1 TL. büyüklüğüne gelince ayırıyorum. Ana yaprağı kesmeden ve yavaşça.. Hiçbir sorun olmuyor.

Sevgili Maki01, ben cocopeati hazırlanmış paketlerde alıyorum. Perlit gibi değil. İçinde organik humus var.. Sürekli toprak aldığım bir serada bulunuyor. İthal bir ürün. Adı gartengold.. Sanırım büyük yapı marketlere benzerleri geliyordur.

Arkadaşlar benim evimde menekşelerin sevdiği mekanlar çoğunlukta.. O yüzden de rahat bir şekilde yetiştirebiliyorum.

eragorn
20-08-2009, 21:24
Sayın Katmer yavrularınızın maşallahı var. Güle Güle büyütün. Çiçeklerini de görürsünüz inşallah bol bol.

Arkadaşlar bir sorum olacaktı. Yavrularımdan birini 4 ay önce yeni saksıya almıştım. Bayağı bi gelişti ama şimdi ortasındaki bir kaç yaprakta bozulma oldu. Ulumuş gibiydi. Onları almak zorunda kaldım. Çıkarıp kökünü yıkadım bir şey var mı diye. Kenardaki yapraklar şimdilik iyi gibi. Bir önlem almam gerekir mi? Yoksa bekleyeyim mi?

maki01
20-08-2009, 21:54
Sevgili katmer, bir soru daha? Sulamayı nasıl yapıyorsun? Altan ya da üsten?

katmer
20-08-2009, 22:02
Sayın Eragorn, bence bekleyin. Yeni yapraklar çıkarıp düzelecektir. Fazla hırpalamayın, bazen sıcaklara veya sulamaya bağlı böyle sorunlar olabiliyor.
Sevgili Maki01, sulamayı eski usulde üstten yapıyorum. Alttan su çıkana kadar. Yanlız tabakta çok su olmamasına dikkat ediyorum. Bir de yazın İstanbulu' un sularına fazla klor koydukları için damacana sularla suluyorum..

emy_83
20-08-2009, 22:08
sevgilikatmer benim anlayamadığım bir husus var. sen çeliği anladığım kadarıyla toprağa dikmeden suda yavrulamasını bekliyorsun değilmi? Bu kaç zamanını alıyor? Birde suda yavruladıktan sonra yavru ileannenin toprağa adapte olması zaman almıyormu?

katmer
20-08-2009, 22:39
Yaprağın suda yavru vermesi 4-4 haftayı buluyor. Dikerken yavruyu çok fazla toprağın altında bırakmıyorum. Anne toprağa tutunurken de yavru büyüyor. Yani vakit kaybetmemiş oluyorum.

maki01
21-08-2009, 23:37
Bu menekşem kendini marul sanıyor. Yapraklar çok iri ve dik. Işıkla ilgili sorunu da yok. Neden böyle gelişiyor anlamadım. Gübre vemeyeli de uzun zaman oldu.

99074

99075

Sevgi Durul
21-08-2009, 23:47
Bu menekşem kendini marul sanıyor. Yapraklar çok iri ve dik. Işıkla ilgili sorunu da yok. Neden böyle gelişiyor anlamadım. Gübre vemeyeli de uzun zaman oldu.

99074

99075

Maşallah menekşeniz çok canlı görünüyor. Acaba rengi nasıl? Benim de bu menekşeye benzeyen bir menekşem var, rengi kenarı beyaz ortası mor ebruli. Sizinkinin rengini merak ettim.

maki01
22-08-2009, 00:18
Tüm renkler birbirine karıştı bende. Açınca göreceğim ama katmerli beyaz gibi kalmış aklımda...

Fatih
22-08-2009, 03:48
Sevgili Maki sanırım menekşeniz VTr den geldi.Bende de vardı aynısından.Ben ona üç renk diyordum.Çünkü bir çiçek topluluğunda mor,mor-beyaz ebruli ve bir yaprak mor diğeri beyaz olarak açıyor.Aynı marul gibi ışık hiç görmemiş gibi uzuyor yaprakları.

nermintekin
22-08-2009, 09:19
sevgılı maki01 meneksenız cok guzel.ben tam tersı menekselerımın yapraklarının kucuk olmasından sıkayetcıyım.ne yapalırım bı bılgınız varmı.arada sıvı gubrede verıyorum ama hıc ıse yaradıgını görmedım

Şener KÖKSAL
22-08-2009, 10:18
Menekşelerimin sayıları hızla artıyor. Artık toprak ve saksı sıkıntısı çekmeye başladım. Bazı arkadaşlar çelik ile üretimde sıkıntı yaşadıklarını yazıyorlar. Çiçekcilerde satılan çiçek toprağını kullanıyorum. Her yaprağı yatay bir vaizyette derin olmamak kaydı ile saksıya yerleştirip üzerini 2 cm civarındaki aynı toprakla kapatıyorum. Ortama göre suyunu veriyorum genellikle nemli tutmaya çalışıyorum. Hemen hemen her yaprağım hayat buluyor. Yapraklardan en az 3 ile 8 arasında yavru alıyorum. Bu 1.5 ile 2 ay bazen 3 ayı bile buluyor yavru vermesi. Tamamen sabır ve sevgi işi.

maki01
22-08-2009, 10:22
Sıcak yaz aylarında gübre bile vermedim sevgili nermintekin, sadece içme suyu ile suluyorum ve yaprakların yaklaşık 1 metre üzerinden fısfısla su püskürtüyorum. Arada da fırçayla tozlarını almaya çalışıyorum, hepsi bu.
Sevgili Fatih, haklısın VTR'den gelmedi ama VTR'nin menekşelerinden. Mersin Koçtaş'dan almıştım.

Şener KÖKSAL
22-08-2009, 10:24
Nedense fotoğrafları beşli gönderemiyorum.

maki01
22-08-2009, 10:30
Ellerinize sağlık sayın Şener Köksal, çok da sağlıklılar.
Genç yaprakların hızla yavru verdiği doğru olmalı. Hep en son sıradaki yaşlı yapraklardan yavru almaya çalışıyorum, veriyorlar sonunda ama 3 ayı buluyor yaprak vermeleri.

KARADENİZ37
22-08-2009, 10:53
merhaba arkadaşlar 2 tanecik menekşe yaprağım vardı onları da kaybettim.sağlıklı gibi duruyolardı ama çürüdüler ve ben çok üzüldüm:(.umarım sizin güzel çiçekleriniz ölmez.

Fatih
22-08-2009, 10:55
Maşallah Şener bey yavrularınız harika.
Bu ince uzun saksılar çok kullanışlı.Ben gelecekyıl bu saksılara aynı sizin yaptığınız gibi bir çok yaprağı sıralayarak yavrulatacağım ve saksının dolgun olması için hiç bir ayırma yapmayacağım.Saksı ne kadar dolgun ve renkli olursa o kadar hoş gözüküyor.
Bu saksılarda ki yapraklar farklı renk mi?
Eğer öyleyse ayırmayı düşünmeyin.Çok güzel oluyor renkli bir saksı.Benim menekşelerim uzun saksılardaydı ve çiçeklendiğinde çok hoş bir görüntü oluyor.Birde arada kalan boşluklara gizli gizli yaprak sokuştururdum:pNe kadar üretmeyeceğim desemde şimdiden bir çok yaprak diktim:D

Fatih
22-08-2009, 10:57
Sayın Karadeniz37 yapraklarınızı sıcaktan da kaybetmiş olabilirsiniz.Havalar yavaştan serinlemeye başladı ve yapraklardan en çok verim aldığım döneme yavaştan girmeye başladık.

tiya
22-08-2009, 11:05
Merhaba, saksı çiçekçiliği yaptığım yıllarda Afrika menekşesi alıcılarına verdiğim bilgileri aktarmak istiyorum:

1) Çelik alırken bitkinin ortasındaki yaprakları kullanın.Hem çiçeklenmesini hem de sağlıklı yavrular oluşmasını sağlar. En küçük yapraklardan ya da en alttaki büyük yapraklardan zor sonuç alırsınız.

2) Kullanacağınız yaprağı hafif yatay olarak toprağa gömün. On beş gün sonra çıkarıp köküne bakın. Köklenmemişse bile, daha çabuk köklenecektir.

3) Geriye kalan sabırdır.

eragorn
22-08-2009, 11:27
Arkadaşlar torf kullanımını nasıl yapıyorsunuz? Bahçe toprağıyla karıştırıp mı kullanıyorsunuz? Yoksa sadece torf mu kullanıyorsunuz?

KARADENİZ37
22-08-2009, 12:13
Sayın Fatih ha tuutu ha tutcak derken gözüne bakarken gitti menekşe yapraklarım.Ne yalan söyliim bayada ümitlenmiştim bu kadar uzun süre canlı duruyolar diye.

Sevgi Durul
22-08-2009, 16:52
99151Koyu pembe menekşem açtı.

Sevgi Durul
22-08-2009, 17:07
Ortası beyaz pembe menekşem ve hastalıktan iyileşen ebrulim.

maki01
22-08-2009, 17:16
Tüm menekşeseverlerin okuması gereken bir başlığımız (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16274&highlight=afrika)daha var.
Bilgilerinize...

Sevgi Durul
22-08-2009, 23:16
Açan menekşelerim;

Sevgi Durul
22-08-2009, 23:27
Yavrular:

Şener KÖKSAL
23-08-2009, 00:02
Sevgili Fatih uzun saksıdaki menekşe yaprakları 7 renkten oluşuyordu. Yavrulardan bir kısmı o saksı içersinde çiçek bile açtı. Ama bir hafta önce saksıdaki tüm yavruları ayrı saksılara aldım. Ama seninde belirttiğin gibi farklı renklerden bir grup yapıp aynı saksıya ergin olarak dikeceğim. Aynı anda açarlarsa çok güzel olacaklar. Normal saksılarada zıt renkli olanları aynı saksıya dikerek deneme yaptım bakalım nasıl olacaklar.

Şener KÖKSAL
23-08-2009, 11:10
Menekşeler açyıkca bendeki menekşe aşkı bir kat daha artıyor. Kendime hakim olamıyorum evde her yer menekşe oldu. Zoraki etrafımdaki insanlarada bu sevgiyi alıştırmaya çalışıyorum.

Şener KÖKSAL
23-08-2009, 11:21
Eski yavrularım şimdi birer ergin menekşe oldular, çoğuda gurbete çıktı :)

Sevgi Durul
23-08-2009, 12:57
99295En güzel ve en büyük menekşemdi, ama şimdi yok. Mantardan kaybettim.Bu mantarın kışın tekrarlamasından korkuyorum. Çünkü kışın kapı pencere kapanacak.Kapalı ortamlar mantarın yayılmasında etkili oluyorlar bildiğim kadarıyla.

maki01
23-08-2009, 13:36
Sevgili emy 83,
Fotolar için bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256&highlight=foto%F0raf) , mesajlarımızla ilgili de bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) başlığı okumanı öneririm.

sevim.K
23-08-2009, 14:20
Eski yavrularım şimdi birer ergin menekşe oldular, çoğuda gurbete çıktı :)

Şener bey merhaba; menekşeleriniz çok güzel insan iç çekiyor ister istemez. Pembeleriniz bir harika. Gurbete çıkan menekşelerinizin yolu bizim taraflara da düşer mi acaba:confused:

Sevgili Fatih yavrularınızın sağlığı iyi henüz gelişme göstermedilerse de varlıklarını sürdürüyorlar:) Ama maalesef yapraklardan kayıplar verdik. Kalanlarımıza bir şey olmasın diye gözlerine mi baksak yoksa kızıp ne haliniz varsa görün mi desek bilemiyoruz şimdilik. Ama kararımız karar ellerimiz yeniden yeşil olana kadar mücadeleyi sürdüreceğiz;)

menekşelerim
23-08-2009, 14:32
99305

99306

99307

99308

99309selam ben aranıza yeni katılanlardanım bende menekşelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.aslında sitenizi 1senedir takip edip önerilerinize kulak verip uygulamaya geçmiştim .son 2 gün içinde arkadaşların çogalan menekşelerini nasıl sergileyecekleri konusunda sorular vardı bende bu konuda yol gösterici olmak istedim.Umarım resimlerimi gönderebilirim.sizler muhteşem menekşeler üretmişsiniz hepinize tebrikler.resimlerimi en kısa zamanda göndermeye çalışacagım

menekşelerim
23-08-2009, 15:36
99310

99311

99312

99313

99314devam eden resimlerim

menekşelerim
23-08-2009, 15:38
99315

99316

99317

99318

99319devam eden resimlerim

menekşelerim
23-08-2009, 15:39
99320

99321

99322

99323

99324son

menekşelerim
23-08-2009, 15:47
Arkadaşlar bunlarda benim kızlarım işte.Katmer ve emy 83 ilk resimlerde ki stant örnegim özellikle sizin için çogaltıgınız menekşeleri nasıl sergileyeceginizi düşünmüştünüz size umarım yol gösterici olur

menekşelerim
23-08-2009, 17:38
*** katmer.o stand çok özel yapılmış bir şey değil.büfelerde bulunan cips standı.markatte çalışan kuzenim temin etti.şimdi bana bunun büyüğü gelecek büyük marketlerden büfelere dağıtıyorlar.ben de biraz önce sizi resimlerinizdeki menekşelerinize baktım muhteşem şeylerdi ellerinize ruhunuza.Allah nazardan saklasın sevginize sağlık.Katmer arkadaşım sizin karma yaptıgınız aşılama yöntemi çok hoşuma gitti bu işlemi mutlaka suda mı başlatabiliyoruz yoksa topraktada aynı sonucu elde edbiliyormuyuz çünkü ben suda filizlendiriyorum ama toprağa geçişte ölüyorlar bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

menekşelerim
23-08-2009, 17:41
katmer arkadaşım çok sorumu oldu kusura bakmayın ama o güzel değişik renkteki menekşelerinizi bu şekildemi elde ettiniz.Ankaradayım bütün büyük marketler ve kızılaydaki sakarya çiçekçilerinde dahi böyle değişik renkler yok .Emeğinize sağlık

Şener KÖKSAL
23-08-2009, 21:40
Merhaba menekşelerim öncelikle aramıza hoşgeldiniz. Menekşeleriniz bir harika. Ne kadar ilgi ve sevgi ile bakıldıkları belli oluyor. Özellikle kademeli standınız süper. Eğer öyle bir şey ele geçirebilirsem yerini bile hazırladım. Ev rahat bir nesef alacak.

emy_83 beğenin için teşekkürler. Menekşeler sevgiyi hiç karşılıksız bırakmıyorlar. Darısı sizin başınıza. Sizin menekşelerinizide yakında görmek isteriz.

merhaba sevim.k . Menekşeler insanı kendilerinin müptelası yapıyor. Renkleri, ebruli oluşları, katmerleri vs. hepsi insanı cezbediyor. Yavru fazlasını plastik bardaklarda saklıyorum. Keşke onlarıda gurbete çıkarma imkanım olsa. Uşak da olan üye varsa memnuniyetle yardımcı olurum.

Bugün menekşelerimin bir kısmına balkonda bakım yaptım yıkadım onları. Fotoğraf göndermede sorun yaşıyorum bakalım gönderebilecek miyim ?

Şener KÖKSAL
23-08-2009, 21:44
Fotoğrafın devamı nedense grup halinde gitmiyor

maki01
23-08-2009, 21:50
Menekşeler çiçekliyken yıkanabiliyor mu?

emy_83
23-08-2009, 22:54
İnşallah bu defa becerip yükleyebilirim arkadaşlar. Tabi ki benim menekşelerim sizinkiler gibi değil ama uğraşıyorum.

Tüm gece uğraşmam sonuç verdi. Teşekkür ederim sevgili maki01

99393

99394

99395

99396

99397

emy_83
23-08-2009, 22:57
Devamı

99398

99399

99400

99401

99402

emy_83
23-08-2009, 22:59
99403

menekşelerim
23-08-2009, 23:28
sevğili Emy 83 bende çiçeklerime yumurta kabugu koyuyorum ama benim doğru bildiğim şekil onları elinle topraga gömmen benim nacizane fikrim.

Fatih
23-08-2009, 23:32
Menekşelerim haklısınız.Sayın Emy kabukları ufalayıp saksının toprağına karıştır.

vtr
24-08-2009, 11:00
Herkese merhaba,
Göndermiş olduğunuz yapraklar çoğalmaya devam ediyor. Resimleri pek net çıkmadı ama yine de göndermek istedim. Buradakiler kırçıllı (picasso) olanlar. Hallerinden pek memnunlar. Umarım güzel bir kırçıllı koleksiyonumuz olacak. Yaprak gönderen herkese tekrar teşekkürler.

_kardelen_
24-08-2009, 11:08
Afedersiniz ben çözemedim. Onlar menekşe yavruları mı? Suyun içinde mi yavruladılar, Anneleri nerde? Kuveze alınmış bebekleri andırıyorlar :D

Fatih
24-08-2009, 11:13
Sayın Kardelen onlar kültürle üretilen menekşeler.Kültürle menekeşe üretirken küçücük bir parça yaprak bile yetiyor.O yüzden anne yaprak görülmüyor.

emy_83
24-08-2009, 11:27
Fatih abi,
Kültürle üretim nasıl oluyor? Açıklayabilirmisiniz lütfen?

_kardelen_
24-08-2009, 11:49
Çok ilginç çok güzel.. Artı bir şeye gerek yok değil mi? Bir parça menekşe, biraz su ve bir sera kabı... Eğer öyleyse ben de denemek istiyorum, çünkü cıvıl cıvıl yavruların görüntüsüne bayıldım.

emy_83
24-08-2009, 11:55
Bende oyüzden soruyorum sevgili kardelen. Eğer öyle ise bende denemek isterim. :)

Fatih
24-08-2009, 12:09
Sevgili Kardelen ve Emy_83 tabi ki de sizin dediğiniz gibi bir yöntem değil.Bir yaprak parçası,su ve sera kabı değil.Labaratuar ortamında yapılan bir uygulama ve dikkat edilmesi gereken o kadar çok şey varki anlatılmaz.Kısacası bu sizin dediğiniz gibi normal su ile yapılan birşay değil.

Bitki Doku Kültürü Nedir?

Bitki doku kültürü, aseptik ve kontrollü bir ortamda ve belirli bir katı ya da sıvı besin ortamı üzerinde hücrelerin, dokuların ya da organların çoğaltılması ve büyütülmesine dayanan bir yöntemdir. Bitki doku kültürü büyük hacimlerde ve yaygın olarak kullanılan bir teknolojidir.

Bitkinin eksplant adını verdiğimiz çok ufak bir parçasından, kısa sürede çok sayıda yeni bitki elde etmek mümkündür. Pratikte bitkinin her bir bölümü eksplant olarak kullanılabilir. Eksplant bitkiden alındıktan sonra sterilize edilerek, besin ortamı üzerine yerleştirilir. Bundan sonra alt kültürlere alınarak çoğaltma işlemi devam eder.

Doku kültürü 3 aşamalı bir işlemdir:

1.aşama; kültürün başlatılması
2.aşama; çoğaltma ve köklendirme
3.aşama; alıştırma

Köklendirme işleminden sonra yeni bitkicikler dış ortama alıştırılmak üzere yüksek nemli özel yetiştirme yerlerinde tutulurlar.

ALıntı yaptığım sitenin linkini verdim girdiğinizde sağda resimler var ordada daha genişlerine ulaşabilirsiniz.

(ALINTIDIR: http://www.vtrtarim.com/anasayfa.php?link=2)

emy_83
24-08-2009, 12:46
Fatih abi çok sağol verdiğin bilgi,ler için. Yolladığın sayfaya bakacağım ama benim anladığım bunu bizim yapabilmemiz imkansız gibi bişey. Neyse ben çelikten üretimi bir başarabileyim de kültür işini sonra düşünürüm. Ç:)

emy_83
24-08-2009, 14:08
BUarada arkadaşlar. Daha demin çiçekçileri keşfe çıktım. Belki bir şans afrika menekşesi bulurum diye ve 5 tane buldum. Ama çok kötü durumdalar. Hele bitanesinin ortası bile erimiş. Tüm eriyen yaprakları temizledim. Başka yapmam gereken bişey varsa önerilerinizi bekliyorum arkadaşlar. Buarada 4 tl tanesini verdi durumları kötü ve çiçeksiz diye. Normalde tanesinin fiyatı 10 TL. :) İnşallah kurtarabilirim...

Fatih
24-08-2009, 14:10
Sevgili Emy resim eklerseniz daha fazla yardımcı olabiliriz.

_kardelen_
24-08-2009, 14:36
Sevgili Fatih verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Zahmetli ama, zevkli bir iş olmalı.

katmer
24-08-2009, 16:04
Sevgili menekşelerim, şu an büyümekte olan bir aşılama çalışmam var. Sonucu açınca hep birlikte göreceğiz:)) Tahmin ediyorum bahsettiğiniz galeride ki aşı fotoğrafı. Maalesef o yaprakların biri sap kısmından çürüdü.. Artık direkt toprağa dikerek uyguluyorum.. O şekilde daha sağlıklı oluyor diye düşünüyorum...

emy_83
24-08-2009, 18:06
99522

99523

99524

99525

99526

emy_83
24-08-2009, 18:09
99528

emy_83
24-08-2009, 18:13
Arkadaşlar,
En kötü durumdakin ilk fotoğrafdaki garipcik... Ortası tamamıyla erimişti. Bende tüm yavru yaprakları aldım... Bu garibanlar için yapmam gereken başka şeyler varsa yardımlarınızı bekliyorum... Ve ****** hepsinin kökleri çok ıslak

Tahminim çok su verildiği için bu haldeler.

Fatih
24-08-2009, 20:15
Emy gerçektende halleri birkaçı hariç vasat durumda.
Baştan başlayalım.
1-Ortasından aldığın yaprakların yerine azıcık toprak koy ve ordan yavru vermesini sağla kısaca o bölümü toprakla kapat ve köklenip yavrulamasını sağla.
2,3,4,5 bunlarda bir sorun görmedim.Ancak yumaşayan yaprakları alabilirsin.
Birde çok sulanmış dedin suyu çekebilecek şekilde altlarına peçete ya da bez koyabilirsin.
Son olarakta yaprak yapılarına bakılırsa sanırım hepsi aynı renk.

emy_83
24-08-2009, 20:41
Evet fatih abi... Menekşeler çok kötü durumda... Ama almasaydım eminimkiöleceklerdi. Çiçekci kendi ağzıyla söyledi zaten, 'Ben ölecek olan çiçeğe bakamam zaten' diye. Çok sinir oldumucuzada verince bişey demeden alıp çıktım.

1. ye dediğin şekilde yapıyorum ama ben diyorumki, fazla toprağı alarak topraklarını değişsem daha iyi olmazmı??

Fatih
24-08-2009, 21:41
Toprak değişimi yapacaksan bir arkadaş yapıyordu alt taraftan kesip alta toprak ekliyordu öyle hatırlıyorum.Ancak toprak değişimi yapılacak birşey yok gibi gözüküyor.Dediğim gibi üstten yavrulatmaya önem vermeliyiz.

emy_83
24-08-2009, 21:47
Teşekkürler Fatih abi. Dediğin gibi yaptım. Artık topraklarının kuruması için beklemem gerekiyor. Başka çarem yok. İnşallah kurtulurlar.
BUarada 2. resimdeki yavrulu ve yavru iyi durumda. Onu ayırayımmı yoksa kalsınmı nedersiniz?

Fatih
24-08-2009, 21:48
Şöyle biraz elegelecek şekilde olsun öyle ayırırsın.Şimdi erken.

emy_83
24-08-2009, 21:53
Fazla sorularımla inşallah boğmamışımdır fatih abi. Tekrardan teşekkürler yardımların için.

Fatih
24-08-2009, 21:56
Soranın bir yüzü cevaplamayanın hertarafı kara:D
Yani cevaplarımla ben sani boğmadıysam ve şuan hala sormak istediğin varsa ben cevaplamaya hazırım:D

emy_83
24-08-2009, 22:09
Aman estafurullah Fatih abi olurmu öyle şey... Hade son 2 soru daha (madem sıkılmadın sorularımdan) Bu sayfalarda okumuştum, Çelik ekildikten sonra şaşırtılırsa, köklenme daha hızlı olur diye ama 1mi yoksa 2 hafta sonramı şaşırtmak lazımdı hatırlayamıyorum. 1. sorum buydu, diğeri ise, Sence bu yavruları yaşatma şansım ne??? Biliyorsun menekşe işinde daha yeniyim ve KIbrıs çok sıcak yani 2 olumsuzlukda bir arada (sıcak ve acemilik) Yaşatma şansım varmı bu yavruları?

BUarada geçen hafta ayırdığım menekşeler iyi durumda hani sana demişdim ya kökler hep 1 menekşenin kökünde kaldı diye... Şimdilik yavrum iyi. Hatırlamışken söyleyim dedim.

katmer
24-08-2009, 22:23
Sevgili Emy 83, ben de Fatih' e katılıyorum. Henüz saksı değiştirmek için çok erken. İlk önce kendilerini biraz toparlasınlar daha sonra değiştirirsin. Kesilen orta kısmı toprakla kapatma işlemini sürekli yaparım. Çok da iyi sonuç verir. O bölgenin havayla temasını engellediği gibi yeni yavru vermesini kolaylaştırıyor..

Fatih
24-08-2009, 22:29
Şaşırtma köklenme yapıldıktan sonra yavru hızlı çıksın diye yapılıyor.(Ben yapmıyorum)
Bu yavruları yaşatma şansın bende alsam aynı sonuç olurdu %80.Çünkü ıslka ve fazla sulanmış demiştin.Bu yüzden şansımız % 80.
Hişç meraklanma bu konuda sana güveniyorum başaracaksın.

emy_83
24-08-2009, 22:30
Teşekkür ederim sevgili Katmer. Bende bu dediğnizi yaptım zaten inşallah yararını bende görürüm. Ama bendeki hiçbir çelik ve menekşe yavrulamayacaklarmış gibi geliyor bana. Korkuyorum işte elimde değil.
Buarada sevgili katmer her bu işlemi her menekşeme yaparımderken neyi kastettin? Yani sağlıklı olanlara da yapıyormusun? Ve nasıl yapıyorsun?

Buakşam herkesi soru yağmuruna tuttum dilim açıldı vallahi :)))

emy_83
24-08-2009, 22:37
Teşekkür ederim Fatih, inşallah. Allahıma dua ediyorum vallahi. Onlarla yatıp onlarla kalkıyorum...

Benim farkettiyseniz sadece bir menekşemde bir tomurcuk var... Bence onları çiçekli almak onları evlerimize aldığımızda hoş gözükmeleri çok da önemli olmamalı, önemli olan, onlar kötü durumda bile olsalar, bir kerecik de olsa şans tanımak lazım diye düşünüyorum...

Nasıl olsa dış görünüşde albenisi olan bir şekilde satılıyor.

katmer
24-08-2009, 22:48
Sevgili Emy 83, tabii ki gerektiğinde:)) Yani menekşenin orta kısmında herhangi bir bozulma olursa, o bölgeyi alıp üzerini toprakla örtüyorum..

nermintekin
25-08-2009, 13:42
bunlarda cıcekcının atmak uzere olan ve aldıgım menekselrım
http://i30.tinypic.com/2vkc612.jpg
http://i31.tinypic.com/30iuo36.jpg
3 cü resımdekı meneksem önce 5 yapraklı cıcek actı ama suan galıba cıceklerı katmerlı
bır bakarmısınız yoksa benmı yanılıyorum
http://i30.tinypic.com/2nq6ol.jpg
http://i32.tinypic.com/2u5repy.jpg

nermintekin
25-08-2009, 13:47
suan cok saglıklı menekselerım.bır ay gıbı bır zamanda kendılerını toparlayım cıcek bıle actılar.masallah deyeyım nazar deymesın;)

nermintekin
25-08-2009, 13:57
fatıh bey bır soru sormak ıstıyorum.resimdekı menekselerım suan cıcekteler hallerındende memnunlar ama saksıları kucuk.aldıgımdan berı hıc degıstırmedım.suan degıstırmıs olsam bı zararı olurmu yoksa bırazdaha bekleyeyım mı.

emy_83
25-08-2009, 14:23
Sevgili nermintekin,
Benimde yukarda eklediğim menekşeleri çiçekçi atmak üzereydi. Durumları çok kötü. Sizinkilerin eski hallerini bilmiyorum ama inşallah benimkilerde kendilerini toparlarlar da sizin güzeller gibi olurlar.
Dahada bol çiçekli günlerini görmeniz dileği ile.

Şener KÖKSAL
25-08-2009, 15:27
Merhaba Nermintekin. Menekşe saksıları değiştirilirken köklere zarar verilmediği için hangi dönemde değiştirmenizin pek bir önemi yok. Saksınızı değişitrmeden önce bir kaç sulamayın. Saksınızı ters çevirerek kalıp şeklinde dağılmadan çıkarın. Ve diğer yeni saksınıza yerleştirin. Ben en son 10 gn önce değiştirdim. Hiçbir sorun yok.

Şener KÖKSAL
25-08-2009, 15:33
ilk resim ergin menekşelerim
ikinci resim yavru menekşelerim

Fatih
25-08-2009, 15:42
Emy biraz daha bekle şu sonbahar bir gelsin tümden değişim yaparsın.

Fatih
25-08-2009, 15:46
Şener abi menekşelerin harika.Özellikle en büyüklerine koca bir maşallah.Ben dayanamıyorum böyle gördükçe.Seneye taşındığımda salonumu bir güzel menekşe cennetine çevireceğim.Ancak yapraktan üretim yapacağım.:D

Şener KÖKSAL
25-08-2009, 16:02
Merhaba Sevgili Fatih. Teşekkür ederim. Menekşelerim bana büyük huzur veriyor. Salonumuzun üç penceresi menekşe saksıları ile çevrili. Menekşeler uğruna boylu perdeleri menekşelerin bir karış üzerinde kalacak şekilde kestirdik. Menekşelerimin yüzde doksanı kendi üretimim ve bunlar gibi onlarcasını da dağıttım. Menekşe zaten kendi üretimim olursa aramızdaki duygusal bağ daha köklü oluyor. Yaşın bir hayli küçük bu menekşe sevdası sende nasıl başladı merak ettim. Yolun Uşak a düşerse beklerim. Selamlar ...

menekşelerim
25-08-2009, 17:19
arkadaşlar soru ilginç mi gelecek bilmiyorum ama bir şey sormak istiyorum .Sizce toprak eskirmi demek istedigim şu önce den ölmuş kurumuş uzun süre saksıda boş bekleyen toprak ( TORF TOPRAGI) özelliğini kaybedermi. Şimdiden teşekkürler. ŞENER BEY çiçekleriniz tek kelimeyle muhteşem bende size özenip bugün yavrularımı ayırdım

esin2
25-08-2009, 17:29
menekşelerim, zannediyorum ki mineral değeri azalabilir.

nermintekin
25-08-2009, 20:25
Sevgili nermintekin,
Benimde yukarda eklediğim menekşeleri çiçekçi atmak üzereydi. Durumları çok kötü. Sizinkilerin eski hallerini bilmiyorum ama inşallah benimkilerde kendilerini toparlarlar da sizin güzeller gibi olurlar.
Dahada bol çiçekli günlerini görmeniz dileği ile.
211"
sevgılı emy83 benımkılerde sızınkılerden farklı degıldı.cıcekcı dısarı atmıstı
suan cam kenarındalar ve hallerınden cok memnunlar.dıger menekselrıme göre cok cabuk cıcek actılar.

nermintekin
25-08-2009, 20:29
Merhaba Nermintekin. Menekşe saksıları değiştirilirken köklere zarar verilmediği için hangi dönemde değiştirmenizin pek bir önemi yok. Saksınızı değişitrmeden önce bir kaç sulamayın. Saksınızı ters çevirerek kalıp şeklinde dağılmadan çıkarın. Ve diğer yeni saksınıza yerleştirin. Ben en son 10 gn önce değiştirdim. Hiçbir sorun yok.

tesekkurler sener bey cevabınız ıcın.bende genekde degıtırıyorum ama suan cıcekte oldukları ıcın bı zarar verırım acmaktan vaz gecerler dıye korkuyorum.bu aradada menekselerın gule gule buyutun.hep balkondamı duruyorlar yoksa arda cıkarıyormusunuz?

Şener KÖKSAL
26-08-2009, 07:45
Sevgili "menekşelerim" bitkiler besini malum topraktan alırlar , uzun süre sonra toprak besin değerlerini sürekli bitkiye aktardığı için besin kaybına uğrar. Zaten bu durumu saksıdaki bitki ben stresteyim imareleri vererek haberdar eder. Saksı değişikliğinde bitki hemen gelişir büyür. Benim gönderdiğim fotoğraflara bakarsanız büyük saksıdaki menekşeler biraz devasa görünüyor. Bardak içesinde olup bunlarla aynı yaşta olan menekşe var :) o kadarcık toprakta ancak bu kadar büyüyor. Bu yüzden hem saksıyı değiştirmekte hemde toprağı değiştirmekte çok fayda var. **** besin takviyeleri yapmakta. Ben ilk defa bir aydır sıvı besin veriyorum henüz katkısını görmedim. Dış tekli sıvı besin konusunda Fatih ve Faruk Bey daha tecrübeli sanırım.

Şener KÖKSAL
26-08-2009, 07:54
Merhaba Selis Hanım. Bahsettiğiniz uzun yapraklı menekşe koyu pembe açan diğer menekşe türlerinden. Aynısından fotoğraf içersinde bir kaç tane daha var. Bunu bir süre büroda tutmuştum sanırım ışık yeterli değildi böylesine devasa bir biçimde boyuna uzadı. Eve götürdüm hoş bir ışık alan pencere kenarına yerleştirdim ama hala o şekilde gelişmeye devam etti. Şu anda üzerinde çiçekleri ve bol tomurcuğu var.

Benim menekşelerimin de kaynağı kipa. Yavrular arasındakilerin 19 tanesi Kipa menekşelerinden aldığım yapraklardan ürettim. 4 saksı menekşe aldım 19 da farklı renklerden yaprak kopardım :) Bir gün kameralara yakalanacağım. Kipa bu konuda çok çok iyi . Hem fiyatlar uygun hemde renk yelpazesi çok geniş.

Uşak konusunda haklısınız bende çok seviyorum. Buraya yerleşeli henüz bir yıl oldu. Menekşe yetşitirmek için çok ideal bir yer.

Şener KÖKSAL
26-08-2009, 08:03
Merhabalar Nermintekin Hanım. Çiçekler üzerinde iken bence rahatsız etmeyin. Eğer saksı içersindeki toprağı dağıtmadan büyük saksıya aktarabilecekseniz hiç sorun yok. Bunu çok denedim. Ama dağılır kökleri zarar görebilir diyorsanız bir süre daha bekleyin. Menekşelerim salonumuzun üç pencere kenarını süslüyor. Balkona çıkrıp yapraklarını yıkadım ama hepsini aynı anda çıkardığım için bayağı bir yorucu oldu. Fotoğrafta göründüğü gibi küçük değiller. Balkonda sadece bir kaç saat gölgede ıslaklıkları kuruyana kadar bekletiyorum. Uşakta gece ile gündüz sıcaklık farkı 10-15 dereceyi geçiyor. Menekşeler bu konuda çok hassas. Ama Adana da balkonda yetiştirebiliyordum. Selamlar ...

maki01
26-08-2009, 10:51
Adana'da içerde olmalarına rağmen çok sarsıldı menekşelerim, balkonda olmalarını düşünemiyorum. Gerçekten zoru başarmışsınız Şener Köksal.

emy_83
26-08-2009, 11:08
Sevgili maki01,

Daha önce de konusu geçmişti bunun. Dışarıda, sera ortamında yetiştirebilirmiyiz menekşelerimizi diye...

Sen bana koymamamı söylemiştin ya, Kıbrıs çok sıcak diye. Ozaman bunu söylediğinde koymamıştım. Ama denemekte fayda var diye düşünüp dün 2 çeliğimi bahçemdeki serama koydum. Sonuçlarını sizlere aktaracağım.

Ama bunu yapmamın sebebi, seranın gün içinde çok serin kalması. Çünkü güneş içine hiç girmiyor. Etrafı koyu yeşil bezle (buna sera bezi deniyor sanırım) kapalı durumda.

Her farklılığı denemek istiyorum. Bende üretmeliyim. Birşekilde olacak. Olmak zorunda yoksa ben deli olacam...

katmer
26-08-2009, 11:36
Şener Bey bence takdir edilecek birisiniz.. Üretim konusu özellikle çok hassas. Siz bunu başaranlardansınız..
Mart ayından beri menekşelerime detoks uyguluyorum.. Onları daha önce aldıkları hormonlardan arındırmaya çalışıyorum. Belki çılgınca birşey ama biz eskiden menekşelerimize vitamin vermezdik. Çiçekçilerden alınan menekşeler bile yapraktan kolaylıkla çoğalırdı. Amacım eski komşu teyzeler gibi "hiçbirşey vermiyorum, sadece su" diyebilmek..
Yaptığım işin karşılığını almaya başladım sanırım. Daha önce ciddi şekilde hastalanan menekşelerim artık sağlıklı bir şekilde büyüyorlar. Onları iyileştirebilmek için çok uğraştığımı herkes biliyor.. Önemli olan başarabilmekti.. Menekşelerimin hastalanmalarında takviyelerin de etkisi olabileceğini düşünüyorum.
Bundan sonra tıpkı eskiden olduğu gibi yapacağım.. Hiç bir katkı vermeden sadece yılda bir toprak tazelemesi.. Dilerim amacıma ulaşırım..

selis
26-08-2009, 11:44
Şener Bey yaprak yürüten sadece ben değilmişim sevindim ;)

Yukarıdaki yavru fotolarının içinde yeni dikilen yapraklar görülüyor.. Normalde filizlenme süreci ne kadar?

Şener KÖKSAL
26-08-2009, 13:21
Sayın Katmer teşekkür ederim. Yazınızı okuyunca acaba hata mı yaptım diye düşünmeye başladım. Ben yıllardır menekşe yetiştiririm son bir aya kadar hiç ek besin vermemiştim. Yumurta haşlanır suyu verilir gibi metotları bile uygulamadım. Sıvı besin almıştım iki kez menekşelere verdim şimdi uygulayıp uygulamamakta kararsızım.

Şener KÖKSAL
26-08-2009, 13:57
Merhaba Selis Hanım . Yaprak aşırma işi aramızda kalsın aman kimse duymasın :) Eşim eve gelince şok geçirdi bir değil iki değil tam 19 yaprak. Neyseki 17 tanesi yavru verdi. Onların diğerleri ile karışmasını istemiyorum farklı saksılarda büyütüp renklerini merakla bekleyeceğim. Yaprakları aşırırken üzerleri rengarenk çiçek dolu idi ama eve gelene kadar hepsi birbirine karıştı. Yapraklar farklı zamanlarda yavru veriyor ama genelde 1.5 ile 2 ay arasında yavruluyor. Daha erken ve daha geçte olduğu oluyor ama yaprak yaşamaya devam ediyorsa mutlaka yavru veriyor. O yüzden ben her kopan yaprağı bir yere başka saksıların dibine plastik bardağa margarin kutularına ne bulursa dikip değerlendiriyordum. Şu sıralar ara verdim eve menekşeden girilmiyor. Birde her pencere kenarına koyamıyorsunuz güneş zarar veriyor. Selamlar ...

selis
26-08-2009, 14:04
Şener Bey siz beni güldürdünüz siz de gülün emi.. Ben 2 yaprağı zor zapt etim.. 19 sayısı gözümün önüne geliyor da, halinizi düşünemiyorum.. İlahi.. :D
Umarım hepsi istediğiniz güzellikte olurlar.. Sabırlısınız doğrusu 2 ay da oldukça uzun zamanmış.. ;)Ama yukarıdaki fotodaki güzellikler için değer sanırım..

emy_83
26-08-2009, 15:10
Sıcaklar çok ama çok sıcak da ondan. Menekşe olmaz dememdeki sebep, bu sıcaklarda çiçekçiler getirmiyor menekşeyi demek istedim. Bakmadıkları için ölmesin diye getirtmiyorlar. Burada üretimide yapılmıyor.

emy_83
26-08-2009, 20:47
99823

99824

99825

99826

99827

emy_83
26-08-2009, 20:49
99830

emy_83
26-08-2009, 20:51
Arkadaşlar, okadar çelik ektim, tutmazlarsa naparım bilmiyorum. (ölürüm heralde)
Ama busefar daha umutluyum inşallah hüsrana uğramam.

Şener KÖKSAL
26-08-2009, 22:29
vtrtarım.com dan alıntı bir bilgi. Afrika Menekşesi yetiştirenlere yardımcı olması dileği ile ...

AFRİKA MENEKŞESİ 'NİN YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI

IŞIK: Yetersiz ışıklanma Afrika menekşelerinin çiçek açmamasının en başta gelen nedenlerindendir. Menekşeler günde 10-14 saat ışık almalıdır. Ancak direkt güneş ışığı zarar verir. Eğer yeterli doğal ışıklanma sağlanamıyorsa, flouresan ışığı ile takviye edilebilir.

SICAKLIK: 20-25°C ideal sıcaklıktır. 15°C nin altına ve 30°C nin üstüne kısa süre dayanabilirler.

NEM: %40-50 nispi nem genellikle idealdir. Sıcaklık arttıkça nemi de arttırmak gerekir.

SAKSI: Temiz, seramik **** plastik saksılar kullanılabilir. Çok büyük saksı kullanılmamalıdır. Bitkinin kökü saksının her tarafını kaplamadan asla daha büyük bir saksıya şaşırtılmaz. Afrika menekşesi, kökler saksının kenarına ulaştığında çiçek açma eğilimindedir.

GÜBRELEME: Gübrelemenin yapılmaması ya da çok seyrek yapılması da çiçeklenmenin az olmasına neden olabilir. Azot fosfor ve potasyum oranları eşit olan ya da potasyum ve fosfor oranı daha fazla olan gübreler dönüşümlü olarak kullanılabilir. Ancak azotun üre azotu olmamasına dikkat edilmelidir. Gübreleme her sulamayla birlikte yapılabileceği gibi bir dolu bir boş şeklinde de yapılabilir. Ancak Afrika menekşesinin kökleri çok hassas olduğundan verilecek gübre miktarı önerilen dozun 1/3’i kadar olmalıdır.

SULAMA: Yumuşatılmış su ya da saf su kullanmaktan sakınılmalıdır. Menekşeler az da olsa normal çeşme suyunda bulunan iz elementlere ihtiyaç duyarlar. Ancak sudaki klor problem olabilir. Bu durumda suyun bir gece açıkta bekletilmesi klorun uçmasını sağlayacaktır. Menekşeler nemli tutulmalı asla çok ıslak bırakılmamalıdır. Sulama suyunun sıcaklığı ortam sıcaklığına yakın olmalıdır.

SAKSI HARCI: Menekşeler, köklerin kolay büyümesi için hafif ve havalı bir harç karışımına ihtiyaç duyar. Aynı zamanda harcın içinde zararlılar ve bakteriler de bulunmamalıdır. Saksı harcını yılda iki kez 1/3’ini boşaltıp yerine taze harç ilave ederek tazelemek gerekir. 1/3 torf, 1/3 perlit, 1/3 vermikulitten oluşan harç menekşeler için oldukça idealdir.

BAKIM: Her ay en alt sıradan 3 yaprağın alınması yeni yaprak oluşumunu teşvik eder. Çiçeklenme bittiğinde solmuş çiçeklerin ve çiçek saplarının alınması gerekir. Saksının her ay 90° çevrilmesi yaprak simetrisinin korunması bakımından önemlidir.

_kardelen_
27-08-2009, 08:44
Arkadaşlar menekşelerin yapraklarını yıkama işini nasıl yapıyorsunuz. Ben geçen hafta yıkadım, ondan sonra menekşem toprağı fazla su aldığından olacak garipleşti. tomurcukların şekli bozuldu ve bir haftadır açamadılar sadece bir tanesi deforme olmuş bir vaziyette dün açtı.

_kardelen_
27-08-2009, 08:51
Bir de yavrumun bir sorunu var abileri ablaları. İlk yavrum olduğu için kaybetmek istemiyorum. Şu an gayet sağlıklı gibi duruyor ama yaprağında kahverengileşme var, sebebi nedir acaba? Anneden erken ayırmış olabilir miyim?
99903

Fatih
27-08-2009, 10:07
Sevgili kardelen belki toprağa uyum sağlayamadı demeyi çok izterdim ancak bu minişi annesinden nasıl ayırdım.Çok küçükmüş daha ben bilegeçen yılın yavrularını bu yıl ayırdım.Bir daha yavru ayırırken yavrunun büyümesini ve kendini geliştirebilecek şekle gelmesini bekle.

_kardelen_
27-08-2009, 10:33
Ayy sevgili Fatih, demek ben çok kötü bişey yapmışım. Yavrucak beni asla affetmiyecek desene... Ama annesini, yavru zedelenmesin farketmesin diye keserek almıştım; yani kök ve toprağın üzerinde de yarım cm kadar kısmı duruyor. Hafifletici bir sebep olmaz mı :rolleyes:

Fatih
27-08-2009, 10:41
Eğer yaprak çürüyor ve öyle aldıysanız çok hafifler,ancak bilerek yani normal ayırdıysanız ve hala parça varsa eh azda olsa hafifledi:D

_kardelen_
27-08-2009, 10:45
Yaprak daha sapasağlamdı, yavru daha yeni zaten. Yani ikinci şık :(İçime biraz olsun su serptin Fatih sağol, ölmez değil mi abisi?
Anneyi tekrar suya koydum yeni yavru için :D Kesin vermez, kızmıştır bana.

Şener KÖKSAL
27-08-2009, 10:52
Sevgili Fatih e katılıyorum. Deneyimlerle defalarca tespit edilmiştir. Yavrular ana yaprağı ile iyice geliştikten sonra ayrıldığında çok daha hızlı gelişiyor. Küçük yavruların hayatta kalması zor oluyor **** gelişimleri çok yavaş oluyor.

_kardelen_
27-08-2009, 10:56
E bu da bana bir tecrübe olsun. Darısı köklenmeyi bekleyen diğer yapraklara artık. Teşekkür ederim arkadaşlar...

maki01
27-08-2009, 12:39
Daha önce siteden yazmıştım yanıt gelmedi. Daha sonra sevgili vtr'yi buradan ulaşabildim ama sitede olmasına rağmen stoklarında picasso yoktu. Sendeki bilginin yeni olduğunu düşündüm. vtr'nin son yayınladığı fotolarda picassoların kültürle çoğaltıldığını görüyoruz. Umarım çok başarılı olurlar ve bizlerde picassoya kavuşabiliriz.

Şener KÖKSAL
27-08-2009, 12:46
Benimde bir saksı Picassom vardı şimdi 3 oldu. Kendi Ürettiğim olduğu için aynı renkler bordo açıyorlar. Merak ettiğim Picasso nun daha farklı renkleri var mı? Açmasa bile yapraklarının farklılığı yetiyor. Evet kipada son 2-3 aya kadar 1,90 TL idi. Şimdi 2,90 TL ama arkadaşlarımızın dediği gibi hazır olanla yetiştirdiğiniz arasında duygusal bir fark oluyor :) Yavru aldıktan sonrada yavrunuzun annesi diye seviyorsunuz :) Yapraktan üretimin hazzı ayrı bir güzel.

selis
27-08-2009, 13:02
Forumu kurcalarken ŞU (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=405608&postcount=3517) mesajı gördüm.. Yaprağı ortadan kesip dikmişler sanırım ve birkaç yavru vermiş.. Denemek istiyorum..

Fatih
27-08-2009, 13:51
Sevgili Selis,yaprak Y dikimi dediğimiz şekilde dikilmiş.Benimde denemelerim var bu konuda hatta resimlerinin linklerini vereyim.
Yaprağın arka tarafı.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=24538&catid=member&imageuser=41254
Yaprağın ön tarafı
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=24539&catid=member&imageuser=41254

Fatih
27-08-2009, 14:09
Sevgili Selis, önce önümüze yaprağı ters çevirip koyuyoruz. Daha sonra yaprakla sapın birleştiği yer var tam onun altında bir kaç santim kalacak şekilde sapı kestiyoruz ve dikimi yapıyoruz. Y dikimi bu:D

_kardelen_
27-08-2009, 14:13
Fatih kusuruma bakma ama ben senin anlattığından bişey anlamadım, daha doğrusu bizim yaptığımızla arasında bir fark göremedim. Sapı bir kaç cm kalacak şekilde kesiyoruz sonra dikiyoruz. Bunda Y göremedim.

selis
27-08-2009, 14:19
Fatih çok iyi anladım sağ ol :p
Şuna ''kısa saplı dikiyoruz'' desene kuzum.. Bu dikimde Y figürü nerde yahu :p

Daha önceki sayfalarda bahsetmiştin zaten.. Uzun saplı dikmeyin diye uyarmıştın.. Ben de öyle dikmiştim.. Y diye aklımı karıştırdın şimdi :rolleyes: Sana 10 dk müsade bekliyorum :p

Şener Bey açıklamanız için sağ olun.. Yeni bir şey öğreniyoruz her defasında.. ;)

Fatih
27-08-2009, 14:31
Hemen seradan yaprak söküp geldim:D
.Ben o dikimde yaptığımı anlatıyorum.Kırmızı çizgi kesilen yer.Görüldüğü gibi alttan da bir parça yaprak gidiyor.
Y dikimi dememizin nedenide kestikten sonra kalan yer Y harfi oluyor.Bu yüzden Y dikimi diyoruz.:p

emy_83
27-08-2009, 15:07
İki menekşemde sertleşmeler başladı arkadaşlar ne yapmam lazım?

Yalnış hatırlamıyorsam bu olay menekşe fazla sıkışık olduğunda meydana gelir diye yazıyordu formda. Baktım sebebini bulmak için ama bulamadım. Bunun için ne yapabilirim?

katmer
27-08-2009, 17:57
Sevgili Emy 83, yaprakları sertleşen menekşeye dokununca elini yıkamadan diğerlerine dokunma.. Eğer bir hastalık varsa yayılmasını sağlarsın.. Biraz bekle, yeni çıkan minikler normal ise bir sorun yok demektir.. Bazen üretim sırasında verilen hormonlar menekşeleri bu duruma getirebiliyor..

menekşelerim
28-08-2009, 11:53
Katmer merhaba burdamısın? Sen de bu konuda uzman oldugun için birşey sormak istiyorum. Dün aldıgım 6 tane menekşem muhtemelen çok hormondan orta yapraklar çok, tomurcuklar çıkamıyor aralarda sıkışıp kalmışlar.

Sence orta yapraklarından almalı mıyım? Şimdiden teşekkürler

katmer
28-08-2009, 12:58
Sevgili menekşelerim, bence hiç elleme.. Tomurcuklar mutlaka bir yolunu bulur çıkar.. Sen sadece kurudukça su ver, gerisini ona bırak:))

İklimsiz
29-08-2009, 00:22
Teşekkür, beğeni, hayranlık, şurada şu fiyata menekşe var gibi mesajlar; forum Türkçe kurallarına aykırı yazımla ifade edilen düşünceler; sadece birkaç üyeyi ilgilendiren, foruma herhangi bir katkı sağlamayan mesajlar tarafımızca silinmektedir.

İçeriği bu yönde mesajlarınız için, Özel Mesaj ya da Sosyal Gruplar bağlantısını kullanabilirsiniz.

Sevgi Durul
29-08-2009, 00:34
Menekşelerimden bazıları:

100154

100155

100156

emy_83
29-08-2009, 22:22
Arkadaşlar, bugün yine bir menekşe daha aldım, neyapayım dayanamıyorum :p100304

h999
31-08-2009, 08:52
Hediye gelen menekşelerim

h999
31-08-2009, 08:56
menekşelerim

maki01
31-08-2009, 15:19
4 ay önce tek menekşem vardı. Ayrı zamanlarda, farklı satıcılardan aldığım menekşeleri gözlemek üzera ayrı yerlere koymuştum. Hepsini aynı yere taşıyınca güzel bir menekşe köşem oldu. Renklerini karıştırdım , her çiçek yine süpriz olacak benim için.

100588

Oğuz Alper
31-08-2009, 15:21
Sevgili Maki01; Bu kadar çiçekle ( Fotoğraftakilerin haricindekileri de düşündüğümde ) iyi başa çıkıyorsunuz. Tebrikler

maki01
31-08-2009, 15:49
Teşekkürler Oğuz Bey, bugün balkondaki çiçeklere ROA Natura verirken menekşelere de elim gitti. Daha önce menekşelere uygulamaktan çekindiğimi söylemiştim. Herhangi bir hastalık yok ancak yeni yerleri balkona daha yakın. Önlem alırım diye düşündüm. Eğer yaprak uygulaması zarar vermezse ROA Plus'a gelecek sıra :)

Oğuz Alper
31-08-2009, 15:52
Sn.Maki01 ; Roa plus ve Roa natura dan sonra menekşelerinizin yaprakları fil kulağı gibi olabilir. Benden söylemesi ;)