View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
Sayın İlknur Aşık afrika menekşesinin toprağının üstünde kalan gövde ve çember kısmını oluşturan yaprak düzeni sudan hoşlanmaz. Ama kök kısmı suyu sever. Afrika menekşelerinin toprağı her daim nemli olması gerekir. Nemli derken çok sulu bir toprağı kastetmiyorum. Ayrıca toprağı hazırlarken içine ilave edilen perlit ve vermikulit soğuk havada ısı kaybını engelleyip ısı normalliğini sağlıyor,köklerin rahat gelişip ve saksıda kolay dağlımını teşvik ediyor,en önemlisi afrika menekşesi toprağının süreki nemli kalmasını tetikliyor...
Kahraman Koray
12-05-2009, 16:05
Faruk'un dediklerine ek olarak , perlit ve vermikülit toprak gibi görev yapmaz. Toprak fazla suyu sürekli dışa salarak bitki kökleri çevresinde ıslak tabaka oluşturup kök çürümesine neden olurken perlit ve vermikülitte suyun fazlası emilir, eksiği tamamlanır, ( gözenekli, patlamış mısır gibi 1200 santigrad derecede kabartılan kayalar) içlerine suyu hapsederek bitki köklerinin su içinde yüzmesini engellerken ortamın nemini de en uygun şekilde koruma özelliği vardır. Bu yöntem şu anda fidecilikte çok yaygın kullanılmakta hatta sadece perlit kullanımı ile fidecilik yapan yerler mevcut olduğunu duydum.
Faruk Beyin uyarısı ile yapraklarında kuruma olan menekşemi batıya bakan cam kenarından uzaklaştırdım. Hem kaybettiği nemi geri alması hem de taşınma sırasın oluşan tozlardan arınması için yapraklarını yıkadım. Umarım dogru yapmışımdır.
Yapı marketten aldığım menekşelerle anne ve kızları tablosu oluşturdular. Uçuk pembe beyaz olanı müthiş güzel. Yerlerine alışınca saksılarını değiştireceğim. Çok bakımsız kalmışlar, yaprakları kırık ve tozluydu. Kırık olanları torfa diktim bakalım yavrulayacak gücü bulabilecekler mi?
78005
Merak ettiğim bir konu var... Menekşelerin saksı değişiminde, perlit ve vermikülit karışımını ne şekilde kullanabiliriz?
Merak ettiğim bir konu var... Menekşelerin saksı değişiminde, perlit ve vermikülit karışımını ne şekilde kullanabiliriz?
Sevgili Katmer ben torfun 1/3 ü oranında perlit,1/3 ü oranında da vermikulit koyuyorum. Bunları çiçekçilerden kolaylıkla temin edebilirisin...
Merhaba,
bahsettiğim likit gübrenin markası "çiçekcoşturan" idi
Sayın ootkn
Hızlı çiçek açtırma likitlerini nasıl bulabilirim. Marka vermeniz mümkün mü?
Teşekkürler..
Teşekkürler ootkn,
Ben de "Çiçek Coşturan" ın çiçekli bitkiler için olan versiyonunu kullanıyorum. Afrika menekşesi ailem giderek büyüyor. Onlar için ayrı hazırlanmış sıvı gübreden alma vakti geldi.:p
Katmerli mor menekşem. Galiba bunun cinsi biraz değişik, yaprak yapısı biraz farklı gibi.
Sayın meraklı,
Menekşeleriniz gerçekten çok güzel. Katmerli pembeye bayıldım. Beyaz Gelincik'e de..
Yapraklarınız pırıl pırıl. Bakımını nasıl yapıyor sunuz?
menekşe hastası
14-05-2009, 18:37
merhaba,daha önce hi aşılama yaptınız mı?sonucu nasıl oldu?ve farklı renk ürettiyseniz açtıysa örnek gösterebilirmisiniz? tabi bide nasıl yapıldığını...
Sn Maki01 teşekkür ederim. Bol güneş almalarını sağlıyor ve sulamasına dikkat ediyorum. Bunun dışında takviye besin uygulaması da yapmıyorum. Sanırım güneşi çok seviyorlar.
Benim yavrulayan menekşem, ana yaprağın sap kısmının ortasından da yaprak veriyor. çok şaşırdım görünce, çok da mutlu oldum :)
Sayın Emel - Erman iyice büyüttükten sonra yaprağın ortasından çıkan yavruyu ayırın. Şuan benim çıkan yavrularda da aynı sorun var. Bende görünce şaşırıyorum...
Sayın Emel - Erman iyice büyüttükten sonra yaprağın ortasından çıkan yavruyu ayırın. Şuan benim çıkan yavrularda da aynı sorun var. Bende görünce şaşırıyorum...
Cep kamerasıyla çektim. İnşallah görünür dalın ortasındaki mini mini yeşil yavrular
Cep kamerasıyla çektim. İnşallah görünür dalın ortasındaki mini mini yeşil yavrular
Sayın Emel - Erman gayet iyi bir şekilde görünüyor. Tıbki benim menekşe yaprağımda ki duruma benziyor. Tesbih tanesi gibi dizilmişler. Gerçekten çok ilginç. Ama şunu söyleyebilirim ki kalın ve geniş saplı menekşe yaprakları hem çok yavruluyor hemde sap üzerinde ki değişik kısımlardan yavru veriyor. Menekşe sever dostlar sizde deneyin farkı göreceksiniz...
Faruk Bey,
Öncelikle tekrar sorularım için özür dilerim. Eminim daha önce de aynı soru sorulmuştur ama mesaj sayısı o kadar fazla ki birşey ararken kayboluyorum. Sorum şu:
Yavrulatmak amacıyla torfa dikilen yaprakları hangi ortamda tutmalıyız (Isı ve ışık) ve su ihtiyacı nedir?
Teşekkürler..
78600
bunlarda benim minişlerim hepsi aynı anda ekildi ama ikisi
daha atılgan
onlar mor menekşe diğerleri çalgam rengi
yeni saksılara ayırdım yaşama tutunma çalışıyorlar
ana menekşeleri ölünce ayırmaya karar verdim
arkadaşlar
menekşelerimin toprağa yakın kısımlarında beyaz kirece benzer şeyler
var bunlar nedir neden oluşur?
Bu da ebruli menekşem. Ayrıca yumurta haşladığım suyu menekşelerime dökerek takviye yapmaya çalışıyorum. Demlikte kalan artık çaylar da besler diye düşünüyorum.
Tüm mesajlarımda gördüğünüz menekşeler de sizlerin de katkısı var:) Paylaşımlar için teşekkürler.
Crocus Şen
15-05-2009, 18:54
Minik picassom artık miniklikten çıktı sanırım..:p
Üstüne kar yağmış gibi çok güzell;)
Çok güzel masallah.picasso miniklikten çıkımış.neredeyse anne olacak hale gelmiş.gövdede yavru oluşumu varmı:confused:
Crocus Şen
15-05-2009, 18:59
Geçtiğimiz günlerde saksısını değiştirdim o sırada göremedim ama bol bol tomurcuk vardı..Ama her an anne olacakmış gibi..:))Onu marketten aldığımda 2 yaprak birşeydi..:(Ne güzel oldu..:p
Resimler çok kötü ama yinede paylaşmak istedim.
tilsim88
16-05-2009, 11:13
Benim yavrulayan menekşem, ana yaprağın sap kısmının ortasından da yaprak veriyor. çok şaşırdım görünce, çok da mutlu oldum :)
Sayın emel-erman ne zamandır yavrulasın diye beklediğim yapraklar tıpkı sizde olduğu gibi dalın üzerinde yavru verdi.
Banada çok ilginç gelmişti,daha evvel hiç karşılamamıştım,umarım sorun olmaz yaruları ayırmada
ceylançelik
16-05-2009, 13:17
arkadaşlar bunu nasıl başırıyorsunuz? ben birtana üretebildim onuda çok sevdigim arkadaşıma hediye ettim 7ntane çeliğim var, yaklaşık 1 ayddır bekliyorum ama birtürlü yavru vermiyorlar, köklenmiş mi acaba diye bir tanesini söktüm evet köklenmişler ama yavru vermiyorlar her gün başlarında bekliyorum..
İlk defa görüyorum bu yaprak formu ve rengi olarak özel bir türün adı mı oluyor? yoksa sizin koyduğunuz bir isim mi (picasso):eek:
Minik picassom artık miniklikten çıktı sanırım..:p
Üstüne kar yağmış gibi çok güzell;)
Sayın Ootkn picasso menekşe türü oluyor...
arkadaşlar bunu nasıl başırıyorsunuz? ben birtana üretebildim onuda çok sevdigim arkadaşıma hediye ettim 7ntane çeliğim var, yaklaşık 1 ayddır bekliyorum ama birtürlü yavru vermiyorlar, köklenmiş mi acaba diye bir tanesini söktüm evet köklenmişler ama yavru vermiyorlar her gün başlarında bekliyorum..
Sevgili Ceylançelik, bende yaklaşık 40 gün bekledim yavru oluşması için. ama sanırım sapı biraz uzun tuttuğum için bu kadar uzun sürdü. Yeni çeliklerimi kısa saplı olarak dikiyorum, hatta bugün bir tanesinin dibinde minik yeşil yavrular gördüm :)) Ama sapın ortasından yavru verme olayı pek sık rastlanan bişey değilmiş..Böyle birşeyi diktiğim ilk çeliğimde yaşadığım için kendimi biraz şanslı görüyorum :p :p Sevgiler
Sayın emel-erman ne zamandır yavrulasın diye beklediğim yapraklar tıpkı sizde olduğu gibi dalın üzerinde yavru verdi.
Banada çok ilginç gelmişti,daha evvel hiç karşılamamıştım,umarım sorun olmaz yaruları ayırmada
Sevgili Tılsım, açıkçası ben yavruları o şekilde büyütmeyi düşünüyorum. Küçük bir saksıya dikmiştim, orda iyice büyüyüp kendisini kurtardıktan sonra daha büyük bir saksıya alabilirm. Menekşe konusunda oldukça prof olan bir komşum var, o anaç yaprağı hiç ayırmıyor.. hatta diğer yavru yapraklarda geliştiğinde hangisi yavru hangisi ana hiç belli bile olmuyo ;)
Menekseseverler,
İlk kez bir afrika meneksesi yetistiriyorum. Pencere kenarinda tül pere arkasinda ve sabah saat 9-11 gunesini aliyor. Cok guzel cicek veriyor . Gordugum kadariyla saglikli ancak bazi yapraklarinda acik yesil renkli irili ufakli lekeler var. Bunlar bir hastalik isaretimi **** gunesten kaynaklanan lekeler olabilir mi? Simdiden yorumlariniz icin cok tesekkurler.
Sayın Nild menekşenizin fotoğrafını mesajla eklerseniz daha sağlıklı yorum yapabiliriz...
crocus,picasson harika mahaşallah. ne yazıkki ben kaç kere aldım hep öldüler hemde çok kısa bir zamanda.benim ki bordo çiçek açıyordu.duyduğuma göre genleriyle oynandığı için dayanıksız oluyormuş.ne kadar doğru bilmiyorum.
Afrika menekşelerim epeydir çiçek vermedi. Yaprakları sağlıklı..Neden çiçek göremiyorum? Daha sık çiçeklenmeleri için ne yapabilrim?
Anneler günü hediyelerim...
Pembe kelebeğim Bursa hatırası..
Crocus Şen
16-05-2009, 22:17
crocus,picasson harika mahaallah. ne yazkki ben kaç kere aldm hep öldüler hemde çok ksa bir zamanda.benim ki bordo çiçek açyordu.duyduuma göre genleriyle oynand için dayanksz oluyormu.ne kadar doru bilmiyorum.
Sevgili muge,bende cekinerek almistim,ustelik Migrostan ayrica cok bakimsizdi kesin olur diyordum ama masallahi var gercekten,garantilemek icin aldigim yaprakta koklendi.Cok nazli gercekten cok ilgi istiyor..
Kahraman Koray
17-05-2009, 08:58
Uzun zamandır kurumasını beklediğim yaklaşık 4 ay önce oluşmaya başlayan menekşe tohumlarım sonunda olgunlaştılar. Bu bağlantıdan konuyla ilgili önceki mesajıma ve tohumların taze meyve hallerine ulaşabilirsiniz. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=378742&postcount=2906)
İlk defa tohumdan menekşe üretimini tecrübe ediyorum. Bu tecrübelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Bir kapsülden yaklaşık 200 adet tohum çıktı. Size tohum kapsülünün daha önce yaş halini göstermiştim. Şimdi kurumuş kapsülden çıkan çok küçük boyda tohumlarını bir iğne ile karşılaştırmanız için beraber fotoğrafladım. Bunları serama ektim. Sonuçları yine sizlerle paylaşacağım.
tilsim88
17-05-2009, 10:58
Uzun zamandır kurumasını beklediğim yaklaşık 4 ay önce oluşmaya başlayan menekşe tohumlarım sonunda olgunlaştılar. Bu bağlantıdan konuyla ilgili önceki mesajıma ve tohumların taze meyve hallerine ulaşabilirsiniz. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=378742&postcount=2906)
İlk defa tohumdan menekşe üretimini tecrübe ediyorum. Bu tecrübelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Bir kapsülden yaklaşık 200 adet tohum çıktı. Size tohum kapsülünün daha önce yaş halini göstermiştim. Şimdi kurumuş kapsülden çıkan çok küçük boyda tohumlarını bir iğne ile karşılaştırmanız için beraber fotoğrafladım. Bunları serama ektim. Sonuçları yine sizlerle paylaşacağım.
Kahraman Koray bey,
Yaklaşık 5 ay önce satınaldığım menekşede sizin belirttiğiniz gibi bir tohum büyümekte ancak daha yuvarlak görünüyor.Ben sadece sizin verdiğiniz bilgiyle tohumdan çoğaltılacağını öğrenmiştim.Resim çekeyim ama iyi kalitede olmayacağı için niyetlemedim.Yine de resim çekip göstereyim.
Belkide tohum olmayacaktır.Zaten ben menekşeler konusunda fazla bilgi sahibi değilim ama çok değişik geldi bana
tilsim88
17-05-2009, 11:01
Kahraman Koray bey,
Tohumun olgunlaştığını nasıl anlıyoruz.Tohumların bulunduğu kapsül kuruyormu???
Kahraman Koray
17-05-2009, 11:51
Kahraman Koray bey,
Tohumun olgunlaştığını nasıl anlıyoruz.Tohumların bulunduğu kapsül kuruyormu???
Kapsül kuruyup rengi yeşilden kahveye dönmeli. Kahveye dönmesini beklemeden de açabilirsiniz ama mutlaka kuru ve incelmiş olmalı. Çiçek dalını incelmeden koparmak doğru olmaz ve kopardıktan sonra da 1-2 ay dışarıda kurumasını bekleyebilirsiniz. Kurumuş tohumlar siyah renkte olur. Aslında çok kolay bir işlem ve buradaki herkesin yapabileceğine eminim. Çoğunuz zaten rastlantısal olarak menekşelerin meyveleri ile karşılaşıyorsunuzdur ama bozulan çiçekleri kopardığınızdan pek çoğu çöpe gidiyordur. Bozulan çiçekleri koparmazsanız sizde menekşe meyvelerine kavuşur ve sabırla tohum olmasını bekleyebilirsiniz. Bu zahmetli bir iş. Ben yapraktan 15-20 günde yavru çıkarıyorum ama eğer hibrit yaratmak istiyorsanız (mesela beyaz ve kırmızı menekşeden kırmızı noktalı bir beyaz menekşe :) o zaman bu işlem mutlaka olmalı. Burada bazen yaprakları çaprazlamaktan bahsediliyor. Bu şekilde hibrit olma ihtimali yok denecek kadar az ancak yaprak çaprazlama ile olsa olsa o da düşük ihtimal ama ejder (chimera) olur. Hibrit ejderden farklı birşeydir ve genetik olarak değişim demektir. Hibriti yapraktan çoğaltabilirsiniz. Çalışmalarımın devamını sizlere sunmaya devam edeceğim ama tohumdan yavruların çıkması biraz zaman alabilir. Çıkınca onları da fotoğraflarım. Herkese huzur dolu günler dilerim. "Bilgi paylaştıkça çoğalır"
Sayın Kahraman Koray,
Hem menekşeleriniz hem de saksılarınız çok güzel. Saksıları nerden alıyorsunuz?
Kahraman Koray
18-05-2009, 21:51
Sayın Kahraman Koray,
Hem menekşeleriniz hem de saksılarınız çok güzel. Saksıları nerden alıyorsunuz?
Menekşeler için teşekkür ederim, saksılar içinde yapanlara teşekkür etmek lazım. ABD deki örneklerini gördükten sonra benimkiler kaba kalıyor menekşeler için ama yinede iş görüyorlar. Süpermarket ve yapımarketlerden alıyorum. Ben dış saksıları fitilli sulama ve dekoratif görünüm için bulunduruyorum.
Yurtdışı menekşe saksıları ile ilgili bağlantılar. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=385510&postcount=3147)
bunlar da benim yavrular. geçen ay arkadaşım hediye etmişti.
kaybol.2008
18-05-2009, 22:25
Kahraman Bey,
Yıllardır menekşelerim var, kesinlikle fotoğraflardaki tohum keselerini görmedim.
Sizi tebrik etmemek elde değil. Bugün de bilmediğim bir konuda bilgilendirdiniz. Teşekkürler.
Afrika menekşesine azıcık bulaşmak olmuyormuş :) 3 senedir kendi halinde yaşayan menekşem için neler yapabilirim diye sitede araştırmaya başladım ve dalış o dalış. 20 günde 7 menekşem ve yavrulatmaya çalıştığım bir sürü çeliğim oldu. İlk çelik denemelerim malesef Adana sıcağının kurbanı oldu. Doğuya bakan camın önünde 2 günde haşlandılar . Hala diri kalabilenleri camdan uzaklaştırdım. Umarım yavrulamayı başarırlar.
Fitille sulama konusundaki mesajlarınızı okumuştum. Biraz daha tanımam lazım menekşeleri, benim gibi bir aceminin altından kalkacağı bir uygulama gibi gelmiyor henüz. İlerde tekrar okumak üzere favorilerime eklendi :)
Ya Adana Afrika menekşeleri açısından çok fakir ya da ben nerelerde gizlendiklerini bilmiyorum. Her renk ve tür menekşeden edinmek istiyor insan. Bordo ve picasso menekşeleriniz çok güzel. Belki birgün bulurum bir yerlerde
Kahraman Koray
19-05-2009, 14:58
Maki01 size önceden yazdığım 3 mesajı tavsiye ediyorum. O zaman doğal yaşam ortamlarını araştırmış ve foruma eklemiştim. Diğer yazılarımı da takip ederseniz doğal yaşam alanları hakkında ek bilgiler bulabilirsiniz. Adana menekşeler için sıcak. Onlar biraz yüksekte 400-800 m rakımda ve serin orman altında yaşıyorlar. Adanada kuzey pencereyi tavsiye ederim.
1. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=363267&postcount=2449)
2. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=363266&postcount=2448)
3. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=363264&postcount=2447)
Bunlarda benden... Açanları ödüllendireyim :)) Pek net değiller ama...
rain_man
19-05-2009, 16:01
Merhabalar,
Forumu-özellikle de afrika menekşeleri ile ilgili bu bölümü-uzun zamandır büyük bir merak ve ilgiyle takip ediyorum. Ancak üye olmak bi türlü nasip olmadı kısmet bu güne imiş. Konuya ilişkin kişisel tecrübelerle, bilimsel verilerin-ki bu konuda Kahraman Koray Beye ayrıca teşekkür etmeden geçemeyeceğim-uyumlu ve dengeli biçimde bir arada sunulduğu ender forumlardan bir tanesi. Bunun için birikimlerini bizlerle paylaşan herkese teşekkür etmek istiyorum.
Tahmin edeceğiniz üzere ben de sizler gibi tam bir menekşe sevdalısıyım. Menekşelerimle ilgilenmek, onlarla vakit geçirmek en büyük zevkim. Yalnız bu aralar menekşelerimle ilgili bir sorunum var. Gerçi tam olarak sorun sayılmaz ama yine de aklımı meşgul ediyor.
Şu an için 4 saksıda büyüttüğüm mekşelerimin her biri en az 3-4 köke sahip. Ayırmak istiyorum ama hepsi de çiçeklenmiş durumda ve daha uzun süre duracağa benzemiyorlar. Bildiğim kadarıyla ayırmak için en uygun mevsim bahar mevsimi. Acaba şimdi ayırsam çiçeklenmesine bir zararı dokunur mu. Şimdi ayırmayıp çiçeklerin bitmesini beklesem -ki o zaman da yaz sıcakları bastırmış olacak-o zaman ayırmam ne kadar doğru olur. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
rain_man
19-05-2009, 16:35
bunlar da bahsettiğim menekşelerim
79615
79616
bu ikisi aynı menekşe aslında farklı zamanlarda çekildikleri için renkleri biraz farklı görünüyo
79617
79618
rain_man
19-05-2009, 16:37
Bunlar da devamı
79620
79621
79622
79623
Tek yapraktan çıkan yavruları zamanında ben ayırmak istiyordum, annem ayırttırmıyordu. Annelerin her zaman bir bildiği oluyor ;)
Nejla K.
19-05-2009, 17:01
Sayın Rain man aramıza hoşgeldiniz. Çiçekleriniz çok güzeller. Son derece sağlıklı görünüyorlar. Doğrusu menekşe köklerinin saksıda ayrılmadan durması, yoğunluk görüntüsü benim de çok hoşuma gider. Yer çok dar ise, kökleri ayırmadan bir boy büyük saksıya geçirmeyi hiç düşündünüz mü?
Sevgili Nariel, sizinkiler her zamanki gibi formundalar... Çiçekleri uzun ömürlü olsun...
Sevgili Nariel iyi ki zamanında yavruları ayırmamışsın. Şuan menekşen çok güzel ve göz alıcı görünüyor...
rain_man
19-05-2009, 19:38
Teşekkürler Necla K. hoşbulduk. Dediğiniz gibi büyük bir saksıya geçirilebilir, ama şu pembe olanında abartısız tam 6 kök var. Onu her halikarda ayırmam lazım. ayrıca menekşelerin taliplisi çok, pek çok kişiye söz verdim hepsi ayırmamı bekliyor. Bir de çok sık olunca çiçekler yeterince gösteremiyor kendini
ninina84
19-05-2009, 22:23
Kökleri biraz daha gelişsin diye beklerken suda yavrulayan menekşe yapraklarım ;)
Bunları nasıl dikmek gerekir? Tam yaprağın dibinden çıkmışlar dikerken zarar vermekten korkuyorum.
Kökleri biraz daha gelişsin diye beklerken suda yavrulayan menekşe yapraklarım ;)
Bunları nasıl dikmek gerekir? Tam yaprağın dibinden çıkmışlar dikerken zarar vermekten korkuyorum.
Gerçekten çok hoş :)) sanırım epeyce yüzeysel dikmeniz gerekecek. Zaten siz yüzysel diktiğiniz zaman menekşe yaprağı toprağa tutunabilmek için köklerini salmaya başlıyacak ;)
ninina84
19-05-2009, 22:42
Bakalım daha neler gelecek başıma. Yavruyken iki tane çiçek açan menekşem hiç hız kesmeden açıyor hala çiçeklerini 7 tane oldular ;)
Sayın Kahraman Koray,
Afrika menekşesine ait tüm mesajlarınızı okuyorum sırayla. Zaman alacak tamamını okumam, bir mesajı tıklayınca devam eden mesajlara dalıyorum farkında olmadan. Sunduğunuz bilgiler için çok teşekkürler..
Menekşelerimi Faruk Beyin önerisiyle batıya bakan pencereden uzalaştırmıştım. Hava sıcaklığı aniden 34 dereceye ulaşınca panjurları da kapattım.Küçük aralıklardan sızan ışıkla yetiniyorlar. Memnun gibiler yeni ortamlarından. Adana'da yazı böyle geçirecez artık. Çelikleri de önerinizle kuzeye aldım.
Destek ve paylaşımlarınız için tekrar teşekkürler.
arkadaşlar mersin kipadan geçen eylül ayında menekşe almıştık. eve getirince bize göre daracık gelen saksıyı iki boy büyüğüyle değiştirdik. menekşelerin nerelerden hoşlanacağınıda öğrenerek yerinide belirledik. gelgelelim bizim menekşe iyi olacağı yerde ne gelişti nede çiçek açtı. solmuyorda. yaprakları kıvrılıyordu biraz. aylarca çiçek açışını bekledik. sıvı gübrede veriyorduk.sonra öğrendimki menekşeler birden büyük saksıya geçince kökleri saksı duvarına değene dek çiçek açmazmış. hemen küçük saksıya aldık. üstünden çok geçmedi bol bol çiçek açtı. resimde görünürmü bilmem kökler duvara değmiş vaziyette.ayrıca saksının dibine koyacağınız ambalaj köpüğü fazla suyu topraktan daha çabuk atıp kalanının saksı içinde kalıp buharlaşarak toprağı nemli tutmasını sağlıyor ve kökler buna bayılıyorlar. bu küçük tecrübemi paylaşayım istedim. menekşem üç aydır açtığı çiçeklerini döküyor artık.
Crocus Şen
20-05-2009, 19:56
Benim minik menekseler cok yavas buyuyorlar!Cikan yapraklar saglikli ustelik!Seradaki menekseler cok hizlilar,fakat saksiya aldiklarim cok agir gelismekte! Sivi gubremi versem yoksa uzerlerini kapatip sera etkisimi yapsam?
Sevgili Crocus Şen havaların ısınmasıyla seraların açılıp ortama alışmaları lazım. Yavaşta büyüseler bu şart...
Sayın Özkar köpük yerine çakıl taşıda çok iyi oluyor ama en kısa zamanda sizin eklediğiniz yöntemide deneyeceğim...
Çok değerli yeni menekşelerimi sizlerle paylaşmak istedim...
Yavru menekşelerimin son hallerini paylaşmak istedim, bir tanesi çiçek çıkardı bile. Yapraklarının bu kadar kirli olduğuna bakmayın ilk fırsatta temizleyeceğim, ayırıp yeni saksılarına dikilirlerken kirlendiler, fırsat bulup temizleyemedim.
Bu ufaklık boyuna bakmadan çiçek açmaya çalışan yavru menekşem, çok şirin :)
Bunlarda sevgili Katmer'den gelenlerin son halleri, inşallah yakın zamanda açacaklar :)
laledevri
21-05-2009, 12:44
önce ve sonra
önceki çiçeksiz hallerini daha önce yüklemişim.
Sayın Kahraman Koray ve Faruk Bey,
Sizlerden öğrendiğim bilgilerle menekşelerim için toprak, gübre temin etmeye çalışıyorum. Perlit için Mutlu Beye sipariş veriyorum ama vermikulitte sorunum var.
Aşağıdaki linkte siyah olan yazılar bana ait. Selahattin Bey temin etmem gereken vermikulitin türünü soruyor.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=427489&postcount=88
Lütfen yardım..
Bunlar da benim menekşeler. Birinci menekşeye dikkat ederseniz yeşil biyeli. Daha önce bu renkte hiç görmemiştim. Çok farklı geldi.
Arkadaşlar menekşeleriniz birbirinden güzel,hepsine tek tek baktım,çok hoşlar.Yavrularınızı güle güle büyütün.Toprak seçiminde neden böyle arayışlara girdiniz bir türlü anlamıyorum,annelerimiz,ninelerimiz böyle bir şeyler yapmışlarmı?Kendinize eziyet etmeyin bence,kökü gevşek tukan bütün topraklarda oluyor.Hatta ben toprak almayı yetiştiremediğim için,dağ toprağı,biraz torf,sonrada bunlar sertleşmesin diye kum karıştırdım.2-3 litrelik ne bulduysam diktim,yakında eklemeye çalışacağım,kocaman kocaman oldular,hatta dahada saksıyı büyütsem büyüyecekler.
Yeşil biyeli olanı nereden buldunuz.Çok güzeller.
Merhaba Serra43,
Yazını okuyunca çok güldüm. Haklısın tabii. Bu birazda bir annenin ilk çocuğunda yaşadığı şaşkınlığa benziyor sanırım. Bir oğlum var 28 yaşında. Onun bebekliğinde anneannemden aynı sözleri duyuyordum hep. Oğlumun adını "kitap çocuğu" koymuştu. Toprak arayışı da böyle birşey sanırım.
Menekşelerimi torfa dikmiştim. Gerçekten kurumasına izin verirsen suyu tekrar almaları zor oluyor. Sürekli su versem kökleri çürütmekten korkuyorum. Bu nedenle toprak karışımının peşine düştüm. Bir de sitemizde arkadaşlar o kadar güzel servis sunuyorlar ki , 5 TL ye toprak kapına gelebiliyor. Çiçeklerimiz de bu kadarcık çabayı hak ediyor.
Kısaca acemilik olarak gör.
Sevgiler..
Kusura bakmayın maki01,bende geçen yıl mart ayında başladım menekşe yetiştirmeye,şimdi evde koyacak yer yok.Torfun kurumasından korkmayın,menekşe susuzluğa dayanır,fakat asla suya dayanıklı değildir.Susuz öleni hiç görmedim,ama çürüyen çok olur.Geçenlerde ilgilenemez oldum,belki 15 gün sulamadım.Büyük saksıdakiler için sorun yok zaten ama pet yapraktaki çeliklerin dipleri tıkır tıkırdı.Bir iki kere böyle oldu,bir baktım ölecem korkusuyla tıkır tıkır topraktan yavrular çıkmış:))) Hastalık haricinde menekşeye birşey olmaz korkmayın.
Kahraman Koray
22-05-2009, 14:16
Perlit tozuna dikkat etmek gerekli doğru. Perlit ve vermikülit mineral patlağı olmalı. İkiside patlamış olmalı. Vermikülitin kaba görünüğü doğru. 5 mm boyutlu kaba patlamış mineral gibi duruyor. Eğer vermikülitte sorun yaşıyorsanız kullanmayabilirsiniz. Hacim arttırıcı ve kökleri rahatlatıcı olarak öneriliyorlar. Isı dengesini ve nem dengesini sağlıyorlar. Ben daha fazla ayrınıtısını bilmiyorum. Çiçekçilerde satılıyor ama ben gittigidiyor.com dan aldım.
Sayın Kahraman Koray ve Faruk Bey,
Sizlerden öğrendiğim bilgilerle menekşelerim için toprak, gübre temin etmeye çalışıyorum. Perlit için Mutlu Beye sipariş veriyorum ama vermikulitte sorunum var.
Aşağıdaki linkte siyah olan yazılar bana ait. Selahattin Bey temin etmem gereken vermikulitin türünü soruyor.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=427489&postcount=88
Lütfen yardım..
Sayın Özlem, ben Koçtaş'tan aldım. Arada geliyor herhalde. Çünkü sürekli takip ediyorum. Daha önce denk gelmemiştim.
Toprak konusunda ben dünya torf kullanıyorum tercihte ederim.İçinde coco peat ve bir çok değişik katkı bulunmakta(perlitte dahil).
Bunlarda benim kızlarım...
Sevgili dostlar,
Çelik olarak diktiğim yaprakları evin içinde gölgede (ışıklı ama güneş almayacak şekilde) tutuyorum. Doğru mu yapıyorum?
Eğer çeliklerim tutarda yaprak çıkartıp büyürse, yaşamalarını düşündüğüm saksıya ne zaman alıp, yetişkin menekşe muamelesi yapmalıyım? Gelişmiş olarak aldığımın yanına koysam kıskanıp büyürmü? :D
Teşekkürler:)
Çok güzeller hepsi. Picasso bile var. Yeniyim afrika menekşesinde . Daha doğrusu 3 yıldır 1 menekşem vardı. Sessiz sakin oturuyordu köşesinde. İlk aldığımda saksısını değiştirmiştim, ambalajlı su verdim sadece. Sorunsuz, çiçek açan tek başına bir menekşeydi. Ne zaman ki forma girdim, menekşe tutkusu bana da bulaştı. Deli gibi farklı renk ve türde menekşe aranır oldum. Toprak, gübre v.s ..Hergün yeni şeyler öğreniyorum sizlerden.
Hepinize çok, çok teşekkürler..
DefneD. bende çeliklerimi ışıklı ortamda tutuyordum.Ancak şu an bütün dikili yapraklarım akşam güneşi görüyor ve kök geliştirmeye devam ediyorlar.Elinde sonunda yavrulayacaklar.Ancak güneş bütün bitkiler için kaçınılmazdır...
Sevgili DefneD. dün bir sera sahibinden öğrendiğime göre yapraklar sıcak ve az ışık alan bir yerde durursa daha fazla ve çabuk yavrularmış... Yavruların yaprakları 50 krş. büyüklüğüne gelince de anne yapraktan elimizle tek tek ayırmak gerekiyormuş..O şekilde küçük kaplara dikilirmiş... Bunlar uzmanın söyledikleri....Size kolay gelsin:)
Sevgili fatihbrk, Sevgili katmer,
Cevaplarınızı okuyunca benim kuluçkadaki yavruları kontrol ettim. Yaprakları 19 Mayıs'ta dikmiştim. Üzerinden 3 gün geçti. Diktiğimde su vermiştim. Toprakları o günden beri sürekli ıslak olduğu için tekrardan su vermedim. Sanırım benim yavrular güneşli olmasa bile, daha sıcak bir ortam istiyor. Doğrumudur?
Sevgili Katmer, yaprakların tek tek ana yapraktan ayrılması gerektiğini ilk defa duydum:eek: Yanlış anlamayın , menekşe çoğaltma konusunda geçmişim kötü ama iyi niyetliyim:D Herşeye rağmen bu tavsiye bana pek mantıklı gelmedi. Yavru gelişince ana yaprağı kesmeyi anlarım da, çıkan o minnacık yaprakları köklerinden ayırmak aklıma pek yatmadı.:(
Gelişmeleri bildiririm, teşekkürler :)
Yavrular büyüdüğü zaman bu işlemi yapmanın ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz. Serra43 de yavrularını o şekilde ayırır, hepsi de oldukça sağlıklı...Zaten yaprakları köklerinden değil, kökleri birbirinden ayıracaksınız:)
Sevgili Katmer.
Ayırmak bir tarafa, ben yetiştirdiğim yavruların geliştiğini görebilsem keşke:( Senelerdir beceremedim.
Kuluçkadakileri uzaktaaaan güneş alabilecek bir yere aldım. Umarım yararı olur.
Görüşmek üzere:)
bernacyhn
23-05-2009, 11:43
Benim yavruları büyütmedeki yöntemim şöyle. Yavrular çıktıktan sonra bulundukları yerden daha gölge bir yere alıyorum. Güneşe uzanmaya çalışan yapraklar daha çabuk büyüyorlar. Göz kararı yeteri kadar büyüdüklerini görünce çok daha aydınlık hatta sabah birkaç saat güneş alan bir yere koyuyorum ve bir hafta içinde yaprakların dibinden miniminnacık tomurcukları görüyorum :)
Toprak konusunda ben dünya torf kullanıyorum tercihte ederim.İçinde coco peat ve bir çok değişik katkı bulunmakta(perlitte dahil).
Bunlarda benim kızlarım...
Sevgili Fatih menekşelerin çok sağlıklı ve güzeller. Emeğinin karşılığını fazlasıyla almışsın. Sevgili Fatih gördüğüm kadarıyla menekşelerin genellikle uzun saksılarda. Kök gelişiminde bu herhangi bir sorun yaratmıyor mu? Eğer sorun olmuyorsa bu saksılardan bende kullanmaya başlıyacağım. En azından yer sorunundan tasarruf sağlamış olurum...
14 gün önce çelik ekmiştim. Yapraklarda bir bozulma yok. Ne dersiniz yaşayacaklar mı acaba?
Faruk Bey,
Yavru alabileceğimi umut edebilir miyim? Yani yapraklarım ilk aşamayı geçti mi?
Şaşırtmayı önceki mesajlarınızda okumuş ve şaşırtma gününü telefona uyarı olarak eklemiştim. Umarım onlar da ben de şaşırırız. İlk kez başarmış olmanın mutluluğunu yaşarım.
Destek için teşekkürler..
Sevgili Fatih menekşelerin çok sağlıklı ve güzeller. Emeğinin karşılığını fazlasıyla almışsın. Sevgili Fatih gördüğüm kadarıyla menekşelerin genellikle uzun saksılarda. Kök gelişiminde bu herhangi bir sorun yaratmıyor mu? Eğer sorun olmuyorsa bu saksılardan bende kullanmaya başlıyacağım. En azından yer sorunundan tasarruf sağlamış olurum...
Saygıdeğer Faruk abiciğim.Uzun saksılarda hiçbir kök gelişiminde sorun yaşamıyorum.aksine daha da güzel oluyor.bir saksı (orta boy) en az 3 menekşe aldığından yer sorunuda olmuyor.aralarda kalan boşluklarda cabası.Boşlukların ayrı bir özelliğide menekşe yavrulatma odaları olarak adlandırıyorum.Sık bir saksı çok hoşuma gidiyor.Denemende fayda var:D
Bol çiçekli günlere....
Sevgili Fatih çok sağol. Attığım menekşelerin yerine uzun saksılarda yetiştirmeye başlayacağım bende sen gibi. İnşallah uzun saksı tiyosuyla bana uğurlu gelirsin...
tilsim88
23-05-2009, 14:31
arkadaşlar mersin kipadan geçen eylül ayında menekşe almıştık. eve getirince bize göre daracık gelen saksıyı iki boy büyüğüyle değiştirdik. menekşelerin nerelerden hoşlanacağınıda öğrenerek yerinide belirledik. gelgelelim bizim menekşe iyi olacağı yerde ne gelişti nede çiçek açtı. solmuyorda. yaprakları kıvrılıyordu biraz. aylarca çiçek açışını bekledik. sıvı gübrede veriyorduk.sonra öğrendimki menekşeler birden büyük saksıya geçince kökleri saksı duvarına değene dek çiçek açmazmış. hemen küçük saksıya aldık. üstünden çok geçmedi bol bol çiçek açtı. resimde görünürmü bilmem kökler duvara değmiş vaziyette.ayrıca saksının dibine koyacağınız ambalaj köpüğü fazla suyu topraktan daha çabuk atıp kalanının saksı içinde kalıp buharlaşarak toprağı nemli tutmasını sağlıyor ve kökler buna bayılıyorlar. bu küçük tecrübemi paylaşayım istedim. menekşem üç aydır açtığı çiçeklerini döküyor artık.
Sayın Özkar
Toprak olarak ne kullandınız,biraz fazla kumlu gibi göründü bana
tilsim88
23-05-2009, 14:47
Faruk Bey,
Yavru alabileceğimi umut edebilir miyim? Yani yapraklarım ilk aşamayı geçti mi?
Şaşırtmayı önceki mesajlarınızda okumuş ve şaşırtma gününü telefona uyarı olarak eklemiştim. Umarım onlar da ben de şaşırırız. İlk kez başarmış olmanın mutluluğunu yaşarım.
Destek için teşekkürler..
Sayım maki01
Kesinlikle beklerseniz yavruluyorlar.Bende sizin gibi umutsuzluğa kapılmıştım ama bendeki çelikler yavru verdi.Bende bu işte acemiyim ama sanırım bu konuda bayağı yol ettim.Şimdi yavruların büyümesini bekliyorum
Beklemekten başka çare yok sevgili tılsım88. Umarım başarırım.
Faruk Bey, ikinci uyarınız için çok teşekkürler. Ben 3 haftada şaşırtma için topraktan çekeceğim yaprakları bayağı köklenmiş göreceğimi sanıyordum. Köklü ya da köksüz yaprak sağlamsa ; sanırım zedelenmesin diye sulamanın ardından; söküp yeniden ekiyorum.
Teşekkürler..
Merhabalar,
Daha önce bir alışveriş merkezinden aldığım Afrika menekşesi malesef bir nedenden hastalandı. Çiçeğin dibinde beyaz beyaz pamukçuklar oluştu ve yavaş yavaş yaprakların altına da yayılıyor. Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere.
Hatamın nerede olduğu konusunda yardımcı olmanızı rica ediyorum. Bunun için yaptıklarımı burada yazıyorum:
Su: haftada bir saksıya su ilave ediyorum. (yaprakların altında) burayı daha önce okumadıgım için çeşme suyu kullanıyordum.
Işık: Direk güneş görmüyor fakat ışıklı ortamda.
Toprak: Hazır aldığım saksıyı değiştirmedim.
Lütfen bana yardımcı olun, bu durum beni çok üzüyor.
Menekşemin yaprakları bu hale geldi.Sizce neden böyle oldu ve ne yapmalıyım?
Sayın Mkayali bahsettiğiniz sorun unlu bit zararlısını işaret ediyor sanırım. Eğer bu unlu bit sorunu ise bu zararlıyla çabayı bu adresi http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10740 tıklayarak ve buradaki fotoları ve bilgileri dikkatli inceleyerek bulabilirsiniz...
Sayın Orçun45 menekşeniz sanki çok güneşe maruz kalmış gibi. Eğer çok güneşe maruz kaldıysa güneşi çok az alan serin bir yere koyun. **** bitkiniz çok susamış ve uzun süre sulanmadığından dolayı dış yapraklarını salmış gibi. Genede siz tecrübeli diğer arkadaşların da yorumlarını bekleyin...
Sayın Mkayali bahsettiğiniz sorun unlu bit zararlısını işaret ediyor sanırım. Eğer bu unlu bit sorunu ise bu zararlıyla çabayı bu adresi http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10740 tıklayarak ve buradaki fotoları ve bilgileri dikkatli inceleyerek bulabilirsiniz...
Sayın Faruk,
Yardımınız için çok teşekkür ederim. Yönlendirdiğiniz sayfayı dikkatlice okuyacağım.
Diğer menekşelerimin fotoğraflarını da koymak istiyorum. Umarım beğenirsiniz:
Sayın orçun bu yapraklarda yumuşama var mı:confused:
Sayın Mkayali bun güzellikleri picassodan uzaklaştırın.aynı hastalık bunlarada bulaşabilir.Bunlarıda hasta edecek kadar bit vardır picassoda.İsterseniz picasooyu(yani daha önceki resimdekini) bütün çiçeklerinizden uzak tutun.
Menekşemin yaprakları bu hale geldi.Sizce neden böyle oldu ve ne yapmalıyım?
Fatih Bey,
Aynı durum benim 3 yaşındaki menekşemde de var.3 gün önce saksını değiştirmeden aynı saksıya, köksüz kısımdaki en alt toprakları alarak altta ve üstte toprak ilave ederek dikmiştim. En alt yapraklarda sarkma ve yumuşama var. Isı ve ışıktan olabileceğini düşünüp yerini değiştirdim. Sizce sorun nedir?
saksı değişiminden öncede varmıydı:confused:
saksı değişiminden sonra olduysa menekşe alışana kadar bu şekilde olabiliir.Sizinde dediğiniz gibi sıcaklık ve ışıktanda olabilir.
Yanıt için teşekkürler. Saksıdan sonra oldu. Yerini değiştirdim bugün. Saksı değiştirmeden önce gövde biraz uzamıştı ve en alt yaprakların saplarının toprakla teması yoktu. Gövdenin tamamı toprakla örtülsün istedim. Belki de en alt sıradakileri toprağı hafifçe bastırırken farkında olmadan zedeledim.
İyi geceler
Sevgili DefneD,2954 sayılı mesaja bakarsanız ayırma işlemlerini görebilirsiniz.Yavruları ayırma işlemi çok zevkli,birkez yaparsanız arkası zaten gelir.
Çiçeğimi serin yere aldım ve sorun kalmadı.Sanırım sıcaktan etkilendi.Bir şey daha sorayım.Afrika menekşeleri sabah güneşini direkt alırsa bundan etkilenir mi yoksa yararlı mı olur?
Sevgili Orçun45, sabah güneşi menekşelere zarar vermez ama yaz aylarında bu güneşi tül arkasından alırsa daha iyi olur diye düşünüyorum. Çünkü yaz güneşi kavurucu olabiliyor.. Bazı durumlarda kendi güneşinizi kendiniz ayarlamalısınız..Menekşelerin durduğu yere geçip kendi üzerinizde test edebilirsiniz. Unutmayın onlar bizden daha hassaslar...
Sayın Orçun45 Afrika menekşeleri hiç bir zaman direk güneş ışığı almamalıdırlar. Yoksa üzerlerinde sarımsı yanıklar ve yapraklarda renk değişikliği oluştururlar. Canlarım önüne beyaz kartondan güneşten koruyucu engel korsanız bitki hem daha az güneş alır ve güneşe uzanayım derken yaprak sapını uzatarak size hoş sürprizler yapar...
Gül Batur
24-05-2009, 18:36
Menekşelerim açmaya başladı. Sizlerle paylaşmak istedim.:)
81018
81019
81020
81021
81022
Gül Batur
24-05-2009, 18:38
Bunlar da devamı..
81023
81024
81025
81026
81027
Gül Batur
24-05-2009, 18:43
Devamı..
81030
81031
Size günaydın demek isteyen biri var :)
Merhaba,
Menekşemdeki yeni bir tuhaf oluşumla karşı karşıyayım. Bu menekşeler beni korkutuyor, yakında saksılarından çıkıp etrafta dolaşacaklar diye ödüm kopuyor:dilli:
Bu nedir şimdi??:eek:
MErhabalar,
Uzun zamandır siteyi ve forumları takip ediyorum, ama biraz zamansızlık, biraz çekingenlik, katılımda bulunamamıştım.
Siteyi, açmayan sakız sardunyalarıma çare ararken bulmuştum. Ondan sonra da kopamadım. İyiki de bulumuşum; sardunyalarımı görseniz coştular. Ön balkonumda boşu boşuna can çekiştiryormuşum zavallılara ve kendime tabii. Sabah güneşini de alan arka balkonum, tam onlara göreymiş meğer. Sizler sayesinde öğrendim. Onların da fotoğrafını ilgili foruma ekleyeceğim bir ara. Paylaşmak lazım bu güzellikleri :)
Sonra bir de menekşelerim var, onlar da çok keyifliler artık. Sizinkiler kadar olmasa da, çok güzeller.
Site kurucularına, yöneticilerine ve siz değerli katılımcı arkadaşlara çok teşekkürler.
Bol çiçekli günler diliyorum.
Serap
Çok teşekkürederim arkadaşlar. Tabii ki bilgi ve tecrübelerimi seve seve paylaşırım.
Bu site ile ilk tanıştığım zamanlarda unlu bit zararlısı vardı menekşelerimde. Mine hanım'ın ev yapımı ilacı ile, şükür kurtuldum ondan. Şimdi sadece, haftada bir doyurana kadar suluyorum (hatta duşun altında, çiçekliyken) ve ondan sonra rahat bırakıp, sadece seyrediyorum. Oysa eskiden, her bir saksıyı her gün tek tek elime alıp, sağını solunu kontrol eder, tomurcuk var mı, yeni yaprak var mı, bakar dururdum. Ama anladım ki, bu kadar yakın ilgiden memnun kalmıyorlar. Ve yerlerini çok seviyorlar.
Daha güzelleri sizlerin olsun.
Sevgiler.
Serap
Sevgili Nariel, aynı olayla birkaç kez ben de karşılaştım. Sebebini bilmiyorum ama çok güzel oluyor...Biri de bu..
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21939&catid=member&imageuser=36587
İlk fotoğraftaki unlu bitten ve beyaz böcekten kurtardığım menekşem, nihayet çiçeklendi üstelik bol bol tomurcuk ta verdi.
İkinci fotoğraftaki menekşem de komşumda ilgisizlikten ölmekten son anda kurtardığım bir menekşe:)
ilknur aşık
27-05-2009, 14:49
Nihayet bende menekşelerimin resmini yükleyebileceğim. Biraz teknik destek aldım Bunlar benim gözbebeklerim;
ilknur aşık
27-05-2009, 14:50
Buda genel görüntü. Altta da yapraklar var, ama daha yavru yok.
İlknur hanım maşallah çok güzeller. Pijama gibi çizgili çiçek açan menekşeleri yani chimeraları hazır mı aldınız yoksa kendiniz mi yetiştirdiniz?
ilknur aşık
27-05-2009, 16:05
Teşekkür ederim. Chimeraları kozyatağı bauhaus'tan hazır aldım. Sevgili katmer bakın bakalım sizde olmayan, değişik tür neler var?
ratatoul
27-05-2009, 22:05
arkadaşlar siteye yeni üyeyim ama uzun zamandır takip ediyorum,bu konularla yakından alakalıyım ancak ben bişeyi merak ediyorum yardımcı olursanız mutlu olurum çapraz aşı nasıl yapılıyor? biri banada anlatabilirmi
İlknur Hanım,
Menekşelerinize bayıldım. Çok güzeller.
Sormak istediğim birşey var. Benim bildiğim Chimera mitolojik bir figürdür. Bu isimde bir menekşe olduğunu bilmiyordum. Şaşırdım:D
Öğrenmenin yaşı gerçekten yokmuş. Chimera biyolojide değişik genetik özelliklere (aynen mitolojideki gibi) bir arada sahip olana deniliyormuş. Tekrar şaşırdım:D
Sizin menekşelerden hangileri Chimera ? Çok merak ettim :confused: Bilgi verirseniz sevinirim.
Teşekkürler :)
Sayın Ratatoul aramıza hoşgeldiniz. Çaprazlama teknikleri önceki sayfalarda çok ayrıntılı işlendi. Eğer okuma fırsatınız varsa menekşeler hakkında aradığınız herşeye ulaşacağınıza emin olun...
Sayın Defne D. chimeralar menekşelerin bir türü oluyor ve hakikaten çok güzel oluyorlar ve nadir bulunuyorlar...
anyone0205
28-05-2009, 11:20
Merhaba ben yaklaşık bir buçuk ay önce çiçekçiden çiçekleri olan bir afrika menekşesi aldım. çiçekleri solunca koparıp uzaklaştırdım ve şu anda yaklaşık bir aydır hiç çiçeği yok . dış çevresinde kırık bir kaç yaprağı vardı onları kopardım. şu anki halini resimdeki gibi. bir türlü çiçek açmıyorlar. yeniden çiçeklenme için bu kadar ara vermesi normal mi? çok güzel çiçekleri vardı, ve ben yine menekşemi çiçekli görmek istiyorum. ne dersiniz yaprakların durumuna bakılırsa sulama ve ışıklandırma konusunda başarılı sayılabilir miyim? ama yapraklar iiyse neden çiçeklenmiyor. menekşe konusunda tecrübeli arkadaşlar bana yardımcı olurlarsa çok sevinirim
Merhaba ben yaklaşık bir buçuk ay önce çiçekçiden çiçekleri olan bir afrika menekşesi aldım. çiçekleri solunca koparıp uzaklaştırdım ve şu anda yaklaşık bir aydır hiç çiçeği yok . dış çevresinde kırık bir kaç yaprağı vardı onları kopardım. şu anki halini resimdeki gibi. bir türlü çiçek açmıyorlar. yeniden çiçeklenme için bu kadar ara vermesi normal mi? çok güzel çiçekleri vardı, ve ben yine menekşemi çiçekli görmek istiyorum. ne dersiniz yaprakların durumuna bakılırsa sulama ve ışıklandırma konusunda başarılı sayılabilir miyim? ama yapraklar iiyse neden çiçeklenmiyor. menekşe konusunda tecrübeli arkadaşlar bana yardımcı olurlarsa çok sevinirim
Benim menekşelerimin altı ay çiçek açmayanı var,dinlenme zamanı olabilir ama isterseniz birde şekerli suyu dene 1litre suya,1tatlı kaşığı şeker koyarak sulayın,ama sadece 15 günde bir daha fazlası zarar verebilir.Önceki sayfalara bakarsanız, ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
anyone0205
28-05-2009, 11:38
teşekkür ederim armasis, şekeri deniycem. birde bunu iş yerimde bakıyorum evim içinde çoğaltmak istiyorum bir pet bardakta suyun içine bir yaprak koydum yaklaşık bir hafta oldu. ucu çok minik parçalar halinde kökleniyor sanki. biraz kökleri büyüyünce pet bardağa toprak koyup dikmeyi düşünüyorum. sizce uygun olur mu? önceki sayfalarda pet bardakta çoğaltan arkadaşlar gördüm. bardağın altından delik açmalı mıyım ?
Birkaç menekşe de benden :))
Bir menkşe daha açamayan ve minişlerim...
ilknur aşık
28-05-2009, 13:07
Sn defned chimeralar 3. ve 4.resimdeki çiçekleri boyuna çizgili olan türler.
Sn anyone0205 plastik pet bardağa ekeebilirsiniz. Ama altını delmelisiniz. delmezseniz fazla sulama çürümeye neden olur.
Sevgili Gizem,menekşelerin çok güzelmiş,açmamış olanda yakında açar merak etme.Anyone0205,çiçeğiniz bence açmamasının sebebi küçük olması,yeni yapraklar çıkarsın kendine gelsin.Çiçekçiden alınınca açtığına bakmayın,ev ortamına alışsın,büyüsün,bukadar sabırsız olmayın:))
mihrimah
29-05-2009, 13:38
Merhabalar,
Yaklaşık 3 haftadır sabırla okudum 132 sayfayı. Senelerdir menekşe yetiştiren annemden sonra sanırım ben de aynı hastalığa yakalandım ve 3 hafta önce 3 farklı renkte menekşe aldım evime. Hemen okuduklarımı uygulamaya koyuldum. 11 gün önce hepsinden üçer yaprak koydum suya. Çimlenmeye başladılar, haftasonu geçici yeni mekanları ile buluşacaklar...
Hepinize çok teşekkür etmek istiyorum, öncelikle agaclar.net kurucularına. Bu site ülkemiz için eşsiz benzersiz bir bilgi kaynağına dönüşmüş durumda. Afrika menekşelerini araştırırken tesadüfen karşılaştığım bu site ile daha önce tanışmamış olmanın acısını diğer yeni üyeler de hissetti mi bilemiyorum.
Tüm yeşil aşıklarına saygı ve selamlarla...
Çimlenmesi için suya konulan menekşe çeliklerinin suyu değiştiriliyor mu? Evet ise hangi sıklıkta?
Teşekkürler
Mor menekşem
82363
82364
82365
82366
Plastik bardakdaki menekşelerimi çimlendirmeden diktim.
Sayın H999 galiba 3 fotoğraftaki menekşeniz yanılmıyorsam tohum oluşturuyor olmalı...
O fotoğrafı eklememde ki amaç çiçekdeki o oluşumu sormaktı :) unutmuşum sormayı. Diğer çiçeklerde yok sadece bir tanesinde var. Bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Oluşum tohum mu? Ne yapmam gerekir?
Aslında menekşemin fotoğrafını çekmekde geciktim artık azaldı çiçekleri yeni tomurcuklar yok bu yıl tekrar çiçek açar mı bilmiyorum her yıl bir dönem açıyor bu sene çok çiçek verip sevindirdi beni.
kıslarımdan enson pozlar....
menekşe tarlam....(tarla dediysemde bana göre tarla.Sayın Serra43 ünkilerin yanında minik bir saksı:D)
prensess
31-05-2009, 12:26
Daha önce pencere önündeki menekşelerimin fotoğraflarını yollamıştım.Bunlarda diğer odada sehpadakiler.Henüz tarla olmadı ama :rolleyes:
prensess
31-05-2009, 12:28
....
prensess
31-05-2009, 12:29
Bunlarda iki minik yavru
menekşe hastası
31-05-2009, 16:53
merhaba,galiba mayıs haziran ayları menekşe dikimi için uygun olan aylar çünkü belki iki hafta olmadı ya oldu tam bilemiyorum. Aylık yaprak temizliğini yaparken yapraklarını kopartmıştım ve bazılarını saksının bir köşesine diktim, bazısınıda suya koymuştum bugün baktım hepsinde kök var çok mutlu oldum. 1,2 hafta sonra belki yavrularlar fotoğraf çekemiyorum tlf bozuldu. Kriz nedeniyle babamda maaş alamadığı için tlf alır almaz yeni menekşelerimin fotoğraflarını ekleyeğim.hepinize bol çiçekli günler
ratatoul
31-05-2009, 19:25
arkadaşlar merhaba öncelikle forumu elimden geldiğince takip ediyorum,günlerdir okuya okuya bende menekşekolik oldum,evde menekşem vardı ama daha hiç açmadı,rengini bilmiyorum,bende bugün gittim katmerli mor bi menekşe aldım,ama saksısı çok minik ondamı kalsın yeni bir saksıya kaldırayımmı,bide yaprakları çok tozlu yıkamaya cesaret edemiyorum ne yapıcam yardım lütfeeeeennnn
Açtılar nihayet :) içimi de açtılar :p
Sayın ratatoul,
Saksınızı değiştirin. Menekşenizin boyutunu bilmiyorum ama yapı marketlerde menekşe saksısı adı ile satılan saksılar var. O tür saksılar uygun olur.
Menekşeleri yıkamak konusunda rivayet muhtelif. Ben arada yapraklarına su sıkıp, kağıt peçete ile fazla bastırmadan kurutuyorum. Zararını görmedim.
Güle güle büyütün :)
Burda da yanlışlıkla anne yaprağı kırdım sadece sapı kaldı :( ama allahtan yavrular kendini kurtarmıştı :rolleyes:
Sevgili ratatoul,
Çok büyük bir saksıya almadınız umarım. Saksı çok büyük olursa, çiçek açmak yerine bitki kök büyütmeye çalışır diye biliyorum.
Bu arada kötü (!) haber. Çiçekle, bitki ile uğraşmak, büyüdüler mi diye başlarını beklemek çok kısa sürede kronikleşen, çaresi olmayan bir bağımlılıktır :D
ratatoul
01-06-2009, 07:22
kendi saksısı oldukça küçük bişeydi,bende kocaman bi saksıya koydum ne olacak şimdi acaba tekrar değiştirsemmi sevgili defne
kendi saksısı oldukça küçük bişeydi,bende kocaman bi saksıya koydum ne olacak şimdi acaba tekrar değiştirsemmi sevgili defne
Sayın Ratatoul, aldığınızda çiçeğinizin bulunduğu saksının 1 ya da 2 boy büyüğünü kullandıysanız sorun oluşturmaz.Ancak saksının boyu çok büyükse çiçeklenmede o kadar geç olacaktır.Çünkü çiçeğiniz DefneD`nin de dediği gibi köklerini uzatmaya çalışacaktır.
bengi_su
01-06-2009, 13:40
Bir arkadaşım yapraktan çoğalttı chimerayı aynı renk oldu kuzenimde bir çok yapraktan yetiştirdi onunkilerde arada normale dönüyor bazende ebruli açıyor canı nasıl isterse oyüzden yetişitirin deneyin şansınızı bi yavruda bende var açsın die dört gözle bekliyorum yapraktan yetiştirdim bakalım ne olacak.
ratatoul
01-06-2009, 14:55
Sayın Ratatoul, aldığınızda çiçeğinizin bulunduğu saksının 1 ya da 2 boy büyüğünü kullandıysanız sorun oluşturmaz.Ancak saksının boyu çok büyükse çiçeklenmede o kadar geç olacaktır.Çünkü çiçeğiniz DefneD`nin de dediği gibi köklerini uzatmaya çalışacaktır.
tekrar değiştirme yapsam acaba çiçeğe bişey olurmu çünkü yeni saksısı eskisine nazaran oldukça büyük
Ratatoul,tekrar değiştirmeyin isterseniz,biraz çiçek açması için beklersiniz,okadar.Bunda problem olacak birşey yok,yeni aldıklarınızı öğrendiğiniz gibi yaparsınız,olmazmı?
İremsıla
01-06-2009, 16:27
Merhaba arkadaşlar,dün eşimden npk 20 20 20 gübre istemiştim.fakat bomba yapımında kullanıldığı için piyasadan kaldırılmış.eşimde 15 15 15 ve sebzeler için yeşertici ilaç almış.daha önce hiç gübre kullanmadım.menekşelerim için uygunmudur:confused:bilgisi olanların yardımlarını bekliyorum.;)
Sayın İremsila NPK nın türevleri menekşelerde idealdir. Özellikle NPK nın 20 20 20 olanı. Ayrıca bunu bütün zirai ilaç satan yerlerde farklı markalar adı altında bulabilirsiniz...
Sevgili Bengi Su chimeranın yapraktan dikilince aynı açma olasılığını senden de duymak sevindirdi beni. Yapraktan ürettiğin chimeranın çiçek açma gelişimi de ilerleyen zamanlarda paylaşırsan sevinirim...
bengi_su
01-06-2009, 18:36
İnşallah Farukçum bi açsa ekliycem hemen ama kuzenimin yanına gitcem o hepsini çaldığı yapraklardan dikti bi sürü ebrulisi varmış Cahide arkadaşımında vardı formda ilk sayfalarda bi menekşesi oda yapraktan dikmiş bazen tamamen mor açtığı oluyomuş ama normalde beyaz ortasında çizgi halinde mor kıvırcık kenarlı çok hoş bir menekşe.
işte sonunda ekledim.bunlar açanlar sadece daha açaçak olanlar var.
Ailemize bugün katılan yeni fert :))
Sayın Serra43 açmada yer değiştirmemin etkisi çok büyük bence.Önceki yerlerinde güneş pek almıyordu.Şimdi tomurcukları çıkanı diğer tarafa alıyorum.Heleki masanın bi yerini keşfettim 1 hafta demeden tomurcuk çıkıyor.Bana göre açmalarında en büyük etken güneş.Ama direk güneş ışıkları olmayacak.
Sayın DefneD maalesef ki chimeralar yapraktan çoğalmıyor. Ancak yavrulayarak çoğalıyorlar. Hatta bendeki chimeraların birisinin yavrusu düz beyaz açtı.:mad: Diğerlerinde şu anda yavru yok. Ama yinede şansımı deneyim diyorsanız yaprak gönderirim.
Yapraktan çoğalmıyor, yavrular düz renk çıkıyor. İşin ehli arkadaşlar, aranızda bilen varmı bu Chimeralar, Chimera olarak nasıl çoğaltılır? :confused:
İlknur hanım, belki birileri nasıl çoğaltılabileceğini anlatırsa o zaman yaprak, yavru ne varsa isteyebilirim:D Teşekkürler:)
anyone0205
03-06-2009, 12:21
arkadaşlar yaprağı yaklaşık bir buçuk haftadır suda bekletiyorum. ucundan yaklaşık bir cm lik bir kısım kahverengileşmeye başladı ama kök oluşumuna dair bişi yok. sizce kök bu şekilde oluşturabilirmiyim, yaklaşık kaç günde kök oluşumu başlıyor suda?
Nejla K.
03-06-2009, 12:31
Anyone0205, ben sizin yerinizde olsam bir süre daha çeliği suda bekletir ama yakından gözlemlerim. Bir hafta kadar sonra kök oluşumu yok ise ve renkteki değişim daha belirginleşmiş ise yeni bir suya sapın renk değiştiren kısmını koparıp öyle bekletirdim...
Sayın Anyone0205 moralinizi bozmak istemem ama yaprak sapınız çürümeye başlamış. Çürüyen kısmını alıp toprağa dikmenizi öneririm...
rrumeysaa
03-06-2009, 13:58
Merhaba;
Bence menekşe tutturmak çok zor bir iş,
Ondan, bundan kırpıp aldığım çeliklerimin yarısı çürüdü.Diğer yarısı saksıdalar suda çimlendirme yapamadım, bende direk toprakla buluşturdum bakalım şimdilik sağlam gibiler ama köklerini bilmiyorum. Sera yöntemini de denedim bu arada oda yine çürümeler yaptı.
Şimdi ise sabırsızlıkla toprakta köklenmelerini bekliyorum hergün başlarındayım, ama çok zor geldi bu iş bana.
Menekşe yapraklarını suda köklendirmek için kullandığımız kabın özelliği ne olmalı?
Seffaf ,ışık alan ya da koyu renk bir bardak mı olmalı?
Teşekkürler..
Rumeysa hanım,aslında okadarda zordeğil,çelikler,çok yaşlıysa,veya çok gençse,**** hazır alınıp eve getirdiğimiz hormonlu iseler ölüyorlar,yani normalde çelikler çok çabuk tutuyorlar.****** çabuk yaprak veriyorlar demiyorum,en az 1,5 2 ay gibi zamana ihtiyaç var,denemekten vaz geçmeyin:))Çok sudan kaçının.
bengi_su
03-06-2009, 14:30
Sera yönteminde bi kaç kayıp haricinde yüzlerce yavru yetiştirdim normalde bende suda köklendirmekte çok zorluk çekiyordum bu serada köklendirmenin fikir sahibi benim ben dendiyip sonuç aldıktan sonra bir çok arkadaşımda bu sayede yavru aldı sanırım inceliklerini anlatayım:)
Öncelikle pet şişelerde yapılan dikimlerden hem daha sağlıklı hem az kayıplı menekşelerim oldu peynir kutuluarındada sonuç şahane yapmanız gereken ekeceğiniz kaba herşeyden önce alttan bolca delik açmak sonra çok az miktarda toprak katıp (1/3) yaprakları dikip kapaklarını kapatıyorum alttan çok az miktarda su veriyorum direk güneş ışığı almayan bir yere ışık alcak ama yanmaması için direk ışık görmiycek mümkünse ılık bir ortama koyuyorum ve o yaprakları unutuyorum.:)) Unutmasamda oluyor tabi açıp köklendilermi die kurcaladığım çok olmuştur ama seralarda sorun yaşanmıyor mümkünse toprak iyice kuruyana kadar su vermiyoruz ki bu baya bir zaman alıyor kutular kapalı olduğu için şimdilik bu kadar.:)
Nejla K.
03-06-2009, 14:43
maki01, suda köklendirerek dikmek isterseniz ben koyu renkli şişeleri öneririm. Ben yeşil maden suyu şişelerine yağmur suyu koyup köklendirmeyi denemiştim ve başarmıştım. Bu mevsimde yağmur suyu bulamayabilirsiniz, kireçsiz yumuşak bir su da olabilir...
rrumeysaa
03-06-2009, 17:41
Sera yönteminde terleme çok fazla oluyordu ve damlalar oluşuyordu ve direk yapraklara damlıyordu yapraklardan başladı çürütmeye, kırsamda yaprak kısmını köklerde bu sefer çürümeler oldu sonuç başarısızlığım oldu. Denemeye devam ediyorum bu arada son yapraklarda tutmaz çürürse artık yaprak istemeye yüzümde yok kimseden :(
Teşekkürler Nejla K,
Böyle yapmıştım. 10 gün oldu. Pek bir gelişme olmadı, yaprak iyi hala, çürüme belirtisi yok, çok hafif kabarıkcıklar oluşuyor gibi.
83515
Nejla K.
03-06-2009, 18:25
Maki01, mutlaka sonuç alacaksınız,denemeye devam...
bengi_su
03-06-2009, 19:07
Su buharcıklarının oluşma sebebi çok güneş görmesi gölgede bi yere koyarsanız damlalar oluşmayacaktır mümkünse serin orta sıcaklıkta biryer olsun çok sulamayın birde susuz olursa damlacıklar oluşmaz saten.
Benim seralarım da çok yoğun su damlacıkları oluşmuştu ve bunlarda yaprakların üzerlerine damladığı halde yapraklarda bir bozulma ve çürüme olmayıp bol yavrulamıştı. Bence seraların üstünde oluşan su damlacıklarının herhangi bir zararı olmayıp aynı zamanda su damlacıklarının devamlı oluşması nedeniyle hiç sulamayada gerek kalmıyor...
bengi_su
03-06-2009, 20:20
Öyle zatende çok sullandığında oluşuyor normalde bende oluşmuyor serin yerde duruyorlar çünkü ışık pek almıyor onun içinde iki haftada bir anca suluyorum çok ısınınca havalar haftada bir çok az su veriyorum bide belkide ondandır çürüyen yaprakların çürüyen yerlerini alıp tekrar ekiyorum yine kökleniyor yaprak kırılıyor ikiye bölünüyor iki parça halinde ekiyorum ikisde yavru veriyor.:))
Serin yerde durması dediğin gibi çok önemli Bengi Su. Yoksa yapraklar serada güneşe maruz kalırsa kısa sürede haşlanabilir. Yaklaşık 2 hafta önce güneşe maruz kalan 2 seramda ki bütün yapraklar sera içinde haşlanmış hava almayınca..
Avatarımdaki köpeğime akşam gezmesi yaptırırken rastladığımız sokak çiçekçisinde buldum bunları. Çok yıpranmışlar. Biri beyaz, biri çok hoş mor beyaz (4 ü mor, biri mor-beyaz karışık), diğer ikisinin rengini satan da hatırlamıyor. Mevcut menekşelerimden ayrı bir yerde evimize alışacaklar. Umarım yaşatabilirim.
83545
Neleri yapıp, neleri yapmamam gerektiğini sizlerden ve çok az da olsa kendi deneyimlerimden biraz biliyorum. Kurumuş yaprakları temizleyim dedim ama su gibiler sanki hemen çıtırtı sesi geliyor.Korktum, bıraktım kendi hallerine, Muhakkak yapmam gerekenler konusunda uyarılarınızı bekliyorum..
Teşekkürler..
Sevgili arkadaşlar, ben iki yöntemle de yavru almakta başarılıyım...Burada önemli olan ortam. Güneş almayan ama ışıklı bir yerde yapraklarım suda duruyor ve yavru veriyor... Yavru verince dikildiği zaman kök yerleşirken yavru da büyüyor..Direkt toprağa dikildiğinde ise biraz yavaş yavru veriyor ama olsun..Anlayacağınız yer durumuma göre davranıyorum.. Suda beklerken fazla yer işgal etmiyorlar çünkü:)
Çok teşekkürler sayın Faruk. Ziraat mühendisi olan yeğenim Microboost un demir mangan çinko karışımından oluşan MZFe isimli gübresini tüm bitkilerime vermem için getirmişti. %4 demir, %2 Mangan, %2 Çinko yazıyor üzerinde. Önerdiğiniz gibi toparlanamazsa bu gübreyi yeni menekşelerimi de veririm. Yeğenim yüzlerce dönüm toprakla uğraştığı ve danışmanlık verdiği için, benim minik saksılarıma onun önerdiklerini kullanmaya çekiniyorum sanırım. Umarım yeğenim okumaz :)
Hastalıktan kurtardığım diğer menekşemin birkaç pozunu sizlerle paylaşmak istedim...
Kutluyorum sizi sayın Katmer. Ne güzel hasta olan çiçeği yaşatabilmişsiniz. Ben sağlıklı olan 3 çiçeğimi kaybettim çok kısa bir zaman diliminde. Bu güzel menekşenin hasta halinin fotosunu tüm mesajlarınızı tarayarak aradım ama arada atladığım mesajlar oldu demek ki bulamadım. Menekşenizin hastalık ve tedavi sürecini bizlerle paylaşırsanız cok mutlu olurum.
Teşekkürler
Neslihan Baş
04-06-2009, 13:11
Teşekkürler Nejla K,
Böyle yapmıştım. 10 gün oldu. Pek bir gelişme olmadı, yaprak iyi hala, çürüme belirtisi yok, çok hafif kabarıkcıklar oluşuyor gibi.
83515
selam siz menekşeleri ne şekilde köklendiriyorsunuz.ilk defa böyle bişeyle karşılaştım.biz de yapraktan çoğaltık ama hala çiçek açmadı çiçek açması için ne yapmamız gerekiyor.
Netten alıntıdır...
http://1.bp.blogspot.com/_X8bwTiP4MQE/Se0Xcqt7I9I/AAAAAAAAApI/Lo9YegKYyfg/s400/african_violet-morguefile.jpg
bengi_su
04-06-2009, 14:28
Çok tatlı bir rengi olmuş syn. Turkmusün yapmıştı bu aşıyı ve rebk tıpkı böyleydi inşallah birgün bizde başarırız.
menekşeler çok harika, bayıldım.. Menekşe dalını ilk önce suya koyup çillendirmek ve sonra toprağa dikmek mi, yoksa direkt olarak toprağa dikmek mi uygundur. Beni bu konuda bilgilendirebilir misiniz? Bir dal menekşe suya koymuştum, çürüdü. Neden, bilmiyorum.
Kusura bakmayın.. Ben soru sormakta aceleci davranmışım sanırım.. Daha önceki mesajları okuduğumda sorumun yanıtını büyük oranda aldım. Ama neden çürüyor suda, çürümemesi için yapabileceğim bir şey var mıdır.
Çok tatlı bir rengi olmuş syn. Turkmusün yapmıştı bu aşıyı ve rebk tıpkı böyleydi inşallah birgün bizde başarırız.
selam bengi_su senin sera yöntemini okudum. şimdi banada kısmet olursa bikaç farklı renkte yapraklar gelecek. onları yaşatmak zorundayım ilk defa deneyeceğim o yüzden senin yazdıklarını anladğım kadarıyla özetliyimde sende bana yanlışım varsa söylermisin;)
peynir kutusunu alttan bolca delicem. kutunun 1/3 i kadar toprak koyucam. yaprakları toprağa gömücem. su vericem ve kutunun kapağını kapatıp aydınlık ama güneşi direk almayan orta serinlikte bir yerde bekleteceğim. doğru muyum:rolleyes:
bengi_su
04-06-2009, 15:56
Evet aynen öyle mümkünse çok az bi can suyu verin suyu çok olursa çabuk çürür suyu az olursa yaprak belli eder kendini salar ama çok sulanıldığında anlamazsınız bile çürüdüğünü yaprağın kutuya temas etmemesine özen gösterin eve gidince bir resim eklerim şimdilik iyi akşamlar herkese.
valla süper olur resim olursa...teşekkür ederim inşallah yaşatırım yaprakçıklarımı yardımlarınız sayesinde;)
Yavru üretmeye çalışan ve başaran arkadaşlara kolay gelsin. Benim de direkt toprağa dikme yöntemiyle elde ettiğim 4 yavrum oldu :)
Bu, yaz geldiği için açık havaya çıkardığım ve bundan çok mutlu olduğunu sürekli çiçek açarak söyleyen bordo ve mavi beyaz menekşelerim, onları dinlemek gerekiyormuş :)
Sayın Meraklı bu fotoğraftaki menekşeleri yapraktan mı ürettiniz?
süperler gerçekten maşallah...siz nasıl yaptınız hemen yaprağı toprağa gömerekmi?
Sn. Faruk bunlar Ocak ayında çiçekçiden aldığım menekşelerim. Yavrular henüz küçükler, büyümeye uğraşıyorlar.
Bunlar balkonda ama direkt güneş ışığı almıyorlar, sıcaklar bastırınca da balkonu severler mi bilmem?
Sn. Ggulday teşekkür ederim. Sorunuz banaysa eğer, ben yaprağı suda bekletmeden toprağa gömüyorum ve bayağı bir bekliyorum :D
bengi_su
04-06-2009, 19:28
Faruk senin için kuzenime gidip yetiştirdiği ebrulileri çekcem hepsi yapraktan merak etme ebruli menekşelerde yapraktan çoğaltıp ebruli oluyor yani birazda bakımla alakalı güneş ışığıyla ayrıca ebrulilerin renklerinin tutmasında özellikle yanında bir beyaz açan menekşe varsa daha kolay oluyor teyzemin menekşesi vardı mor yanında aynı böyle ebruli beyazlı mavili vardı şimdi morda beyazlı morlu olmuş.:)
nermintekin
05-06-2009, 00:12
merhaba arkadaslar bende afrıka meneksesı bakıyorum.ama bu aralar bır sorunları var gecen gun burda okuyup afrıka menekselerı ıcın sıvı gubre aldım ve gecen hafta vermıstım.su bır kac gunden berı menekselerımı tomurcukları kuruyor acmadan.acaba gubreden mı oldu dedım.yoksa bıseylerı yanlısmı yapıyorum.benı bu konuda aydılatırsanınız memnun olurum.ve cözümü ne olabılrı.simdiden ******
dün akşam bir çılgınlık yaptım. Artık çılgınlık mı yoksa yaratıcılık mı siz karar verin. Çay bardağının içine suya koymuştum menekşe dalını. Bardağın içine biraz da toprak ilave ettim, toprağın vitaminini alsın diye. :D Biliyorum mantıksız geliyor ama, yaptım işte :o Benim olur bazen böyle şeylerim. Ama önemli olan sonuç değil mi; dilerim bu defa başarırım.:cool:
arkadaşlar çoğaltmak için herkes aynı şekilde başarılı olmuyor.benimde suda çürür yapraklarım.bende direk torfa dikiyorum.bu ortamına göre değişiyor bence.yılmadan devam edin.her yöntemi deneyin.bende çok yaprak kayebettim.ama sonunda oluyor.önemli olan sonuç.
Merhaba! Birkaç gün önce menekşe bakımı ile ilgili tarama yaparken burayı buldum ve hazine bulmuş gibi oldum. 136 sayfayı okuyacağım diye işi gücü bir tarafa bıraktım ama çok şey öğrendim. Benim de bu yıl yapı marketlerden aldığım 6 menekşem var. Hepsi çok güzeldi, ama çiçekler solunca bir daha açmadılar. Tomurcukların hepsi kurudu. Bir daha da ne çiçek ne tomurcuk açtı. Yapraktan çoğaltmak istedim, hepsi çürüdü. Şu anda çiçek coşturan yardımıyla biraz kendine geldi ama hala tomurcuk yok. saksılarını değiştirip değiştirmemekte kararsızım. Bir de daha önce aldığım bir menekşenin kökü toprağın üzerine doğru çıktı ve sallanıyor. Yaprakları da toprakla neredeyse bir. Yaprakların su değer diye sulamaya bile çekiniyorum. Resimlerini de çekip koyacağım. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Hepinizin menekşeleri o kadar güzel ki benimkileri de düzeltmek için müthiş bir istek kapladı içimi. Şimdiden teşekkürler.
Faruk Bey,
Dün sizden öğrendiğim şaşırtmaları yaptım. Yanlış bir şey yapmamak için sormak istedim. 5 çelikde fazla bir hareket yoktu ama çürüme filan olmamış. Dediğiniz gibi söktüm ve bir daha ektim. Bir çelikte çekerken fazla çıtırı oldu, çekmeden bıraktım. Ne yapmamı önerirsiniz. Çıtırtıya rağmen şaşırtayım mı?
Teşekkürler
Sayın Maki01 bir hafta sonra yerinden çeliğinizi çıkarın ve köklerine bakın. Tekrar eski yerine dikin. Yani şaşırtma yapın. Şaşırtma yapılan yaprak hemen kendini tekrar toprağa sabitleme çabasına girip 2 hafta içinde yavrularını gösterecektir...
Çeliği çıkarmayı yanlış anladım demek ki. Çok üzüldüm gerçekten.
Uzun zamandır nette aradığım sorunumun cevabını sanırım buldum.. Unlu bit yüzünden 15 saksıya yakın menekşemi kaybettim.. Ama yılmadım bir taraftan yenilerini yetiştiriyorum. Biraz öncede arap sabunu ve sıvı yağlı karışımı tümüne uyguladım. İnşallah kurtarırım..
Aslında bundan 15 ve 20 yıl önceki aralıkta menekşe yetiştiriyordum. 60 ın üzerinde menekşem vardı ama nazarla 1 haftada hepsi üzerine sıcak su dökülmüş gibi öldü.. O kadar üzüldüm ki uzun yıllar tekrar yetiştirmeye 1 yıl öncesine kadar cesaret edemedim. Geçen yıl ocak -şubat gibi 10 yakın satın aldım.. Bu mevsimdede bir o kadar daha yeni aldım ama ilk aldıklarımda unlu bit oluşmuştu ne yaptıysam ölmelerine engel olamadım. Son 5-6 aydır sürekli araştırıyorum ve bu güzel siteyi daha önce bulamadığım için ölen menekşelerime üzülüyorum.. Bu karışım inşallah iyi gelir ve onları kurtarırım.
Not:Ebruli menekşe üretmek isteyenler için küçük bir ipucu vereyim.Kopartılan beyaz ve renkli yaprağı birbirine yapışacak şekilde yan kesip direkt toprağa dikin.Tuttuğunda ilerde açtığı zaman ebruli açtığınızı göreceksiniz.Bunu yıllar önce tüm ebruli menekşelerimi üretirken yapmıştım ve başarılı olmuştum..
Sayın Nila_y ebruli çalışmasını fotoğraflayarak anlatma imkanınız varmı acaba?
nette gezinirken gördüm. güzel bir photoshop çalışması:o
Merhaba nilay,
Hoşgeldin aramıza. Forumda size göre eski, menekşede ise tüm arkadaşlardan yeniyim sanırım. Sorularla Sn.Faruk'u daraltan üyeyim :) Sağolsun hiçbir sorumu cevapsız bırakmadı. Eee size de sormak zorundayım gerçekten. İki yaprağı birbirinden ayırmadan toprağa dikmeyi nasıl yapıyorsunuz?
maki01: Henüz bir yapraktan menekşe çogaltmayı beceremeyen forum kişisi :)
ayşe gül
06-06-2009, 13:19
-bende ilkdefa yapraktan çoğaltma deniyorum faruk beyin şaşırtmaca yöntemini denedim bakalım işe yarayacakmı!
Benim menekşem afrika menekşesi değil. gerçi türünü de bilmiyorum ama, menekşelerle ilgili başka forum bulamadığım için ben de aranıza katılmak istedim.
bardakta suda beklemekteydi, sapın dibinden renk değiştirmeye başladığını farkedince bu forumda okuduğum bilgiler aklıma geldi. Bir arkadaş renk değiştirmeye başladıysa toprağa dik benzeri birşeyler yazmıştı. Ben de toprağa aldım. Dua edermisiniz benim menekşem için ;)
84295 84296
Bu arada annemden kalma küçük bir bilgi (Çok güzel menekşeleri vardı) : "Menekşe dalını toprağa yatık olarak dikeceksin" Ben de öyle yaptım.
ayşe gül
06-06-2009, 13:21
18 YAPRAK EKTİM ama yapraklarım arkadaşlarınki kadar büyük değil acaba tutarlarmı?
ayşe gül
06-06-2009, 13:33
şimdi yapraklardan 2tanesini topraktan çıkarıp baktım birtanesi köklenmeye başlamış ama dikkatli bakıldığında anlaşılıyor çok küçükler.İnşallah hepsi tutar.
umarım tutar aysegul, benim bardaktaki çelikte de hafif kıpırtılar var gibi. En önemli şey sabırmış :)
ayşe gül
06-06-2009, 15:37
umarım tutar aysegul, benim bardaktaki çelikte de hafif kıpırtılar var gibi. En önemli şey sabırmış :)
-sayın maki01 iyi dileklerinize çok teşekkür ederim. sabredip göreceğiz.:)
prensess
06-06-2009, 17:49
Şubat-mart aylarında açan menekşem şimdi tekrar açmaya başladı ve beni çok mutlu etti.:p
bunlarda benim menekşelerim:) sağolsun forumdan bi arkadaşımız gönderdi:)iki onları aybetmek istemiyorum ilk defa menekşeyi bu şekilde yetiştireceğim. iki farklı yol denedim. acaba bi yanlışım varmı fikir verebilecek kimse varmı?
yorum yapacak kimse yokmu arkadaşlar:)
yorum yapacak kimse yokmu arkadaşlar:)
Arkadaşım seni yalnız bırakmıyayım dedim :)
Menekşelerin çok sağlıklı görünüyor umarım tutarlar. Ama ben menekşelerin dallarının toprağa bu şekilde dik olarak değil de yatık olarak koyulması gerektiğini biliyorum. Anneciğim hep öyle yapardı. Ama olsun böyle tutar herhalde. Çiçek açtıklarını da görürüz inşallah ;)
Arkadaşım seni yalnız bırakmıyayım dedim :)
Menekşelerin çok sağlıklı görünüyor umarım tutarlar. Ama ben menekşelerin dallarının toprağa bu şekilde dik olarak değil de yatık olarak koyulması gerektiğini biliyorum. Anneciğim hep öyle yapardı. Ama olsun böyle tutar herhalde. Çiçek açtıklarını da görürüz inşallah ;)
teşekkür ederim vallahi. benimde çömezliğim vallahi ilk defa tutturmaya çalışıyorum. inşallah dediğiniz gibi çiçek açtıklarınıda görürüz inşallah;)
bengi_su
08-06-2009, 17:37
Ben genelde pet kutulara dikiyorum böyle açıkta kalan menekşelerimde kayıp çok oluyor bir kaçınıda öyle deneyin isterseniz **** üzerlerine bir poşet geçirin.
Sevgili bengi_su,
Pet kutulara sıcak havalarda koydun mu hiç? Adana'da olunca ne olur bilmiyorum. Cevap evet ise , pet kutuyu kapalı olarak ne zamana kadar tutuyoruz.
Teşekkürler
Çok teşekkürler, hemen deneyeceğim.. Pet kutudan ne zaman çıkacaklar?
bengi_su
08-06-2009, 22:18
Ben yavru verince belirli bir süreye kadar bekletiyorum sonra anne yaprağı kesip bir hafta falanda kendi başına bırakıyorum sonra saksıya alıp üstüne poşet geçiriyorum yeterli sağlamlığı sağlayınca çıkarıyorum poşeti bu sıcak havalarda serin bir yerde güneş görmeyen bir yerde bir **** iki ayda yavru alıyorum ben bir ayda aldığımda oldu yani cinsine görede değişiyor.
aah be arkadaşım nerdesiniz kaç gündür yanlış yapmışsım bak:(
pet şişe derken nasıl yapıcam?anlatırmısın azıcık...kaymetmek istemiyom onları
bengi_su
09-06-2009, 09:01
Anlatıyım kısaca ama bi önceki sayfadada anlatmıştım şeffaf kapaklı peynir kutuları var altlarına bolca delik açıp kutunun üçtebirini dolduracak şekilde torf koyup yaprakları rasgele sokuşturuyoruz.:) Ama kutunun yanlarına yaprağın deymemesine özen gösteriyoruz çürüyebilir sonra kapağı kapatıp az miktarda su veriyoruz direk güneş ışığı almayan ılık bir ortama bırakıyoruz bukadar.:)
anyone0205
09-06-2009, 09:48
merhabalar, ben pet bardakta suda beklettiğim yaprağımın ucu çürümeye başlayınca çürüyen kısmı kesip ufak bir saksıya diktim yaprakları. sera vb yöntemler dışında benim gibi direkt minik bi saksıya dikerek sonuç alan var mı yoksa boşuna mı beklemiş olurum :(
Anlatıyım kısaca ama bi önceki sayfadada anlatmıştım şeffaf kapaklı peynir kutuları var altlarına bolca delik açıp kutunun üçtebirini dolduracak şekilde torf koyup yaprakları rasgele sokuşturuyoruz.:) Ama kutunun yanlarına yaprağın deymemesine özen gösteriyoruz çürüyebilir sonra kapağı kapatıp az miktarda su veriyoruz direk güneş ışığı almayan ılık bir ortama bırakıyoruz bukadar.:)
öyle peynir kabım yok ama bende yoğurt kabında yaparım olur dimi;) bu akşam ginince hemen alayım bari.. kapağıda kapatırım. 2 ay falan demişsin dimi öyle kaldın...
Arkadaşlar,yapılan bu yöntemlerin en iyisini siz deneyerek bulacaksınız.Benimkilerde sera hiç işe yaramadı,açıkta üretiyorum.Her yerin nemi,sıcağı etkilidir,deneye deneye bulacağız:)Bizim evdede ençok pet bardaklara dikerek sonuç aldım.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.