View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
Sevgi Durul
11-12-2009, 22:43
Sevgili Emy, yavrularınız ve açan menekşeleriniz çok tatlılar. Bakalım benimkileri beğenecek misiniz? Hastalıktan, ilaçlanmaktan yaprakları kötü oldu ama ben yine de çok seviyorum onları.
Sevgi Durul
11-12-2009, 22:49
Devamı
Sevgili Faruk,
Bahsettiğim ve en az 4 ayrı kökden oluşan chimeram,
117557
117558
ve kördüğüm olan yavru tabağım,
117559
Nasıl ayıracağım ben bunları?
Maki01 ablacığım saksıdan güzel bir şekilde çıkar.Çıkardıktan sonra birleşim yerlerinden bir tanesini ayır ve bu işlemi diğerlerinde de elinle yap ablacığım.
Sevgi Durul
11-12-2009, 23:15
Sevgili Maki, yapraklar çok temiz ve sağlıklı görünüyor. Sırrı nedir?
Fatih'cim çelikleri diktiğim tabakta, yeni yavrulamaya başlayan da var, yeri dar gelen de. Aynı tarihlerde dikilse de farklı gelişme gösterince sonucu böyle olabiliyor.
Maki ablacım, chimeranın hakikaten maşallahı var. Yaprakları ve sapları normal uzunlukta ve çok parlaklar. Sanırım yeterince gün ışığı ve güneş alıyor olmalı. Emeğine sağlık.
Maki ablacım, keşke evim yakın olsa da bütün yavrularını tek tek elimle ayırsam. Fakat Fatihciğimin dedikleri çok doğru. Onun bahsettiği gibi yaparsan çok rahatlıkla ayrılırlar...
Çok parlak görünmelerinin nedeni gece ve flaşlı çekim olmasından kaynaklanıyor sevgili Sdurul. Genel olarak sağlıklılar diyebilirim. ROA dışında bir şey kullanmıyorum.
Anladım Faruk'cum, teşekkür ediyorum. Üzerinde tomurcukları var. Daha sonra saksı değişimi sırasında tekrar yardım isterim sizlerden.
Dondurma kabındaki yavrular için bir şey söylemediniz. Tüm çeliklerin yavrulayıp, biraz büyümelerini beklesem mi?
Sevgili maki1,dondurma kabındaki yavruları algıladığım kadarı ile,ortadaki ayrıla bilir,ama öbürleri küçük gibi geliyor bana,istersen ortadakinin ortasındaki biraz büyüyene kadar bekle,yine de sen bilirsin.Çünkü orkasının yaprakları daha mini gibi onlar büyüsün hemen çıkar,küçük bir kaba dik açana kadar kalsın,çok güzeller:))Ellerine sağlık.
Teşekkür ediyorum sevgi Serra43,
Köklerinin birbirine karışacağını düşünüp tedirgin olmuştum. Bir çelik kalmış yavrulamayan, diğerlerinin de arkasında minik yapraklar var.
Bir süre daha kardeş kardeş yaşasınlar :)
Kahraman Koray
12-12-2009, 10:52
Uzun zamandır siteye ara vermiştim. Tohum üretimin hakkında önceki yazılarımda bahsetmiştim. Ancak şimdiye kadar resimlemek mümkün olmadı. Bu arada fotoğrafçılık alanında da biraz gelişme kaydettim. Sizlerle Afrika menekşelerimin tohumdan elde ettiğim filizlerini paylaşmak istiyorum. Beyaz olanlar perlit taneleri. Perlit tanelerinin büyüklüğü 1-2 mm. dir. Üstteki fotoğrafta genel görüntü alttakiler makro fotoğraflar olup mikroskop düzeyinde büyütmedir ve fotoğraflar bana aittir. Menekşe filizleri 1 mm boyutundadır. Kökleri ve taç yaprağa tutunmuş tohum kapsülü net olarak görülüyor. Filizlerin yanındaki siyah olanlar da henüz açılmamış tohumlardır. Tohumları mısır gibi patlar ve içlerinden pamuk gibi kökler etrafa saçılır. Sonra gövde çıkar. En son 2 çift yaprak çıkar. Tohum kabuğu bu yapraklara bir süre tutunur sonra düşer. Gövdede de kök benzeri uzantılar vardır. Bunlardan toprağa ulaşanlar kalınlaşır. Tohumlar aydınlıkta ve nemli ortamda patlar. Aydınlık ve nem yeterli olursa 8-10 günde tohumlar patlamaya başlar. 30 güne kadar patlama devam eder. Bu görüntüler dünyada amatör düzeyde bir ilktir ama profesyonel düzeyde bu şekilde büyütülmüş Afrika menekşesi filizlerine ait fotoğraflar var mı bilmiyorum. ("Ukalalık olsun diye değil sadece görüntülere değerini bilerek bakmanız için açıklama yapıyorum :)" Yararlanmanız dileği ile, saygılar.
Bilgi paylaşıldıkça büyür
Orkun Kırcı
12-12-2009, 11:41
Koray kardeşim Yürekten tebrik ediyorum, mümkünse tohum fotosu da ekleyebilir misin acaba?
Sayın Kahraman bey,harika görünüyorlar sizi kutluyorum..
Emeğinizin karşılığını alıyorsunuz..
ne kadar sürede yavruladılar acaba..?benimde menekşemde tohum kesesi var eger oluşursa dikip bu zevki bende tatmak istiyorum:)
Koray bey tebrik ederim çiçeklerinide görürsünüz umarım.
Arkadaşlar ne hikmetse aşı menekşemin ilk tomurcuğu büyümeden kurumuştu. Ama müjdemi isterim şuan 1 cm ulaşmış tomurcuğum var büyümesi sürüyor. Tam 2 yıldır bunun için emek harcıyorum 1 tane aşılı açmış menekşe çiçeği görsem herşeye değecek diyorum. Resmi ekleyeceğim günü heyecanla bekliyorum...
Kahraman Koray
13-12-2009, 16:47
Orkun Kırcı, Tohum ve filizlenme ile ilgili fotoğrafları eski mesajlarımdan ya da soldaki galeriden ya da aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz.
http://www.flickr.com/photos/evdetarim/
A-EMEL tozlaşmadan sonra 1 ayda gelişen kese 2-6 ayda olgunlaşıyor ve kuruduktan sonra kese yırtılarak içindeki 200 kadar menekşe tohumu açığa çıkıyor ve bunlar dikildikten 1 hafta ile 1 ay sonra filizler geliyor.
Özlem umarım kızmazsın :) ama bence yaprak aşılama tamamen bir mit. Ben şu ana kadar başarılı olan birini görmedim. Yani pembe ile beyazı çaprazladım şu da pembeli beyazlı diyen olmadı. Çok düşük ihtimalle ejder olur ama o da belki binde belki de milyonda bir ihtimal. Aşılama üzerine eski mesajlarımın birinde resimli bir açıklama olacaktı. Buradan görebilirsin. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=392579&postcount=3248)
Beyaz ve mor aşımdan iki renk açmıştı,önceleri eklemiştim,çok da zevkli oluyor. Özlem eninde sonunda seninki de açar merak etme:)
117849
117850
117851
117852
117853
Hediye gelen bu menekşeminin türü, bana çok farklı gibi geldi. Çiçek ve yaprak sapları oldukça uzun, çiçeğin sapında menekşe yaprağına çok benzeyen çiçeğe göre oldukça büyük yapraklar var.
117858
Sevgili hazan, çok teşekkürler...
Kutluyorum sevgili emy 83, darısı çiçeklerini görmene...
Sevgi Durul
13-12-2009, 23:56
Ayırırken kökleri kopan ve suda köklendirdiğim yavru menekşe.
Benim de böyle bi menekşem var. Ben bu menekşeyi hala ekmedim. Kökün dışında çok güzel yapraklandı, işin aslı suda çiçekte açar mı onu merak ediyorum. Sevgili Maki bu menekşenin bakımı ve koşullarıyla da alakalı...Çiçek sapında yapraklanma olabiliyor.
Güvece diktiğim menekşeleri, hediye götürdüm:)
Çok şık olmuş katmer'cim ellerine sağlık :) Benim çatlağından dolayı siyaha boyayıp saksılaştırdığım güveç de menekşe ile buluşmayı bekliyor.
Sevgili özlem,
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=546383&postcount=6243) menekşeyi eksik tarif etmişim aslında. Bana farklı gelen yanı, aynı ortamda aynı şekilde yetiştirilmesine rağmen gördüğüm farklılıklardı. Yaprak yapısı ilginç geldi bana , içe doğru konik olarak kapalı ve yaprağın sapla birleştiği bölüm üst üste binmiş :) Ben ilk kez gördüm bu yaprak şeklini...
118035
118036
Arkadaslar bir sevgili dostum yaklasık 3 hafta once degisik renk ve turle ait farklı 18 adet afrika menekşesi çeligi alıp gelmiş al bunları degerlendir diyerekten. Çeliklerin üstlerinde tur ve renklerine ilişkin hic birsey yazmadigi icin bende yapraklarına ve yaprak saplarına bakarak ayrıstırmaya calıstım bir kısmını torf kum ve ğerlit karısımından hazirladigim karısım topragı icine digerlerinide suda koklenmek uzere koydum 3 hafta gecmesine ragmen en ufak bir harekt yok yapraklarda buzusmede yok kararmada sudakilerin kok kısmı gorundugu için koklenmede gorunmuyor.
Gerek sayın ARER gereksie bu konuda tecrubes olan arkadaslarin onerilerini ve yorumlarını bekliyorum.
Not: her iki durumda gerek topraklı gerekse su icnde koklenmeye ayrılan celikler guney cephe ve cok yakın olmasada kalorifere yakın ortalama ortam sıcaklıgı 21 24 c arası
Nejla K.
15-12-2009, 15:12
Sayın triple, 3 hafta menekşe yapraklarının bu mevsim köklenmesi için uzun bir süre sayılmaz... Ben biraz daha sabır diyorum...
Sayın triple,3 hafta uzun bir süre degil sevgili Nejla K.nın belirttiği gibi..bazen 1 ay bazen daha kısa zamanda köklenir..fakat şimdiye kadar çürüme olmaması yapraklarınızın sağlam oldugunu gösterir bence..biraz daha sabredin kesinlikle kökleneceklerdir:)
en kısa zamanda köklenmeleri dileğiyle:))
Sn Triple,
18 çelik değişik değişik ise süper. Acele etmekte hiç de haksız değilsiniz.
Yazımdan bir alıntıyı ekliyeyim.
''Suyuna gelince, yagmur veya saf su büyümeyi hızlandırır ama bu su da çabuk bozulur. Dinlenmiş musluk suyu ( 1-2 gün agzı açık kapta bekleme) na bir kaç küçük odun kömürü, ve hızlandımak için 1 lt ye 20 damla demirsülfat olacak şekilde ilave ile proses hızlandırılır. Su değişimi yapılmaz 2 cm sap içerde kalacak kadar su ilave edilir. 8-10 günde işlem tamamdır.''
Suya biraz sirke ilavesi ile sertlik giderilebilir. Bu da işlemi hızlandırır.
Toprakdakilere birşey diyemeceğim. Ancak yapraklar bozulmadı ve sapları kararmayıp su tutar hale gelmedi ise kökler çok yakında gelecek demektir.
Bu arada Sn.Maki01 in beyaz mekekşesindeki çiçek sapından yapraklanma, beyazlarda çoğu zaman görülmekle beraber, uzun saplı yani gıdası hormonu fazla gelmişlerde karşılaştım. Kısaca kısa saplı koyu yapraklılarda hiç karşılaşmadım.
Ayrıca foruma bakarken aldığımda katlı maviydi sonradan beyazlı olan menekşe de sık karşılaşılan durum. Cross dan elde dilen bu menekşeler farklı farklı açabiliyorlar.Bu daha çok genç dönemde ve kartlayınca çiçek açma durumlarında karşılaşıyoruz.
Saygılar
Birer birer çiçeklerini görmeye başladım menekşelerimin.
Arada aynı menekşeden 2 tane aldığım da olmuş :) Yeni tomurcuk gördükçe "Lütfen, farklı renk aç" demeye başladım :)
118155
Sevgili katmer, menekşelerin menekşelerimle buluştu :) Çok, çok teşekkür ediyorum. Picom oldu, hem de bordo :)
O kadar güzel ambalaj yapmışsın ki, incecik köklerindeki toprak bile dökülmemiş. Kutusu da ayrı bir güzel, tohumlar için bir tane daha teneke kutum oldu...
Kızların "Sağ sağlim geldik annecim, merak etme" diyorlar. Picoyu hemen tanıdım tabii, diğerleriyle de tanıştırmanı bekliyorum.
Sevgiler...
118159
Kızlarım en güzel yerdeler, gülegüle büyüsünler:) Anne yaprağa bağlı olan yavru, pembe arsız. Tek yavru, mor arsız. Uzunca olan yaprak, pembe mor benekli. Diğer yaprak ise en son aldığım koyu mor...
Ben de size Vahip - Faruk kardeşleri iftiharla sunarım:))
Sevgili ARER ve soruma cevap yazan arkadaslar!
Oncelikle herkese ayrı ayrı teşekkur ediyorum . Bekleyecez ve görecez . Tek Korkum aylarca bekleyip sonra husrana ugramak . Çunki bir kez boyle 3 ay bekledikten saora husranla sonuclanmıştı beklentim
Sevgili Triple, yaprakta herhangi bir bozulma yoksa, merak etmeyin. Sonunda yavru verecektir Köklenme ve yavrulama menekşenin cinsiyle de alakalı olabiliyor. Benim de çok beklediğim zamanlar oldu. Kısa süre sonra sizi sevindireceklerine eminim:)
Adalet Yağcı
16-12-2009, 17:41
Komşumun menekşeleri açmamakta direniyorlardı, buradan öğrendiklerimi uygulayarak onları karanlık bir dolaba üç gün hapsettim :p
Pazar günü hapis cezaları bitti, tahliye oldular, şimdi merakla bekliyoruz çiçeklenme ne zaman başlayacak.
Çiçek tomurcuklarını gördüğümde sizlere buradan bildiririm.
Sevgili Maki ve Katmer, menekşeleriniz harika, çok sağlıklı görünüyorlar, güle güle büyütün.
Orkun Kırcı
17-12-2009, 10:33
SAKSI: Temiz, seramik ya da plastik saksılar kullanılabilir. Çok büyük saksı kullanılmamalıdır. Bitkinin kökü saksının her tarafını kaplamadan asla daha büyük bir saksıya şaşırtılmaz. Afrika menekşesi, kökler saksının kenarına ulaştığında çiçek açma eğilimindedir.
Vtr tarımın sitesinde yeni gördüm bu yazıyı. Bende yeni aldığım ve büyük saksılara geçirdiğim menekşelerim çiçekleri geçtikten sonra neden açmıyor diye düşünüp duruyordum. İyi oldu bunu öğrendiğim.
Kahraman Koray
17-12-2009, 23:14
Bay State African Violet Society Show at Tower Hill Botanic Garden in Boylston, Massachusetts, April19-20, 2008
http://www.violetprimitives.com/BSAV_Show_2008.html
Yukarıda çok güzel menekşe çeşitleri bir şovda amerikalıların beğenilerine sunulmuş.
Aşağıda da şematik olarak çok güzel anlaşılacağı gibi , ingilizce bilenlere açıklamalı afrika menekşesi tohum ekimi ile ilgili bilgi var. İlgilenenlere sunuyorum. Saygılarımla.
http://www.creativespill.com/RR/Janet.htm
Sevgili Adalet Yağcı ben de menekşem üzerinde aynı deneyi yaptım 1 hafta geçti henüz bir tomurcuklanma yok, bekliyorum.
Sevgili Katmer avatarınızdaki menekşe saksısı sizin menekşelerinizden mi? Eğer öyleyse sevgiyle görmek isteriz menekşe şovunuzu:)
Hayır Sevim Hanım, maalesef benim değil. Olmaması için de bir sebep yok. Bundan sonraki planım, menekşelerimden aranjmanlar hazırlamak. Böylelikle hem yerden tasarruf etmiş olacağım, hem de farklı görüntüler elde etmiş olacağım.
Böyle bir şovun grup halinde hazırlanması kulağa daha hoş geliyor. Belki bu sayede, menekşe merakımız, yapı marketlerden menekşe satın alıp sergileme durumundan da kurtulmuş olur:)
bengi_su
18-12-2009, 12:23
Benim kızıma nekadar da çok benziyor.:D
Böyle bir şovun grup halinde hazırlanması kulağa daha hoş geliyor. Belki bu sayede, menekşe merakımız, yapı marketlerden menekşe satın alıp sergileme durumundan da kurtulmuş olur:)
Bir arkadaşım iki gün önce bir saksı menekşe hediye etti. Fotoğraf makinam yok cep telefonuyla çekiyorum ve güzel olmuyor fotolar. Bir saksıya beş ayrı menekşe çeliklemiş ve yetiştirmiş. Beyaz ve leylak baskın çıktıkları için onlar daha gelişmişler ama saksı yapraktan görünmüyor. neredeyse toprak kalmamış. Ben henüz o kadar başarılı değilim. Çeliklemede bazı başarılarım olsa da daha çok yol almam gerekiyor:) Siz çok başarılısınız bu konuda sevgili Katmer. Başka arkadaşlar da var parmak ısırtan. Elinizdeki menekşelerin tanıtımlarıyla birlikte sergilendikleri bir sayfa olsa - gösteri amaçlı- çok iyi olur diye düşünüyorum. Ama o sayfada kirliliği önlemek adına mesaj yazılmasa mesaj numarası verilerek burada sorular sorulsa iyi olurdu.:)
bengi_su
18-12-2009, 13:18
Teşekkür ederim var bi kızım çok benziyor resimdekine ama böyle gür açmadı tabi önümüzdeki bahara kısmet böyle top top açarsa yine resimlerini eklerim.
Merhaba sevgili sevim.K,
Ben de içlerinde yer almak üzere, hepimiz menekşelerimizin hatta tüm çiçeklerimizin fotoğraflarını burada paylaşmaktan mutlu oluyoruz, nerdeyse her aşamasını fotoğraflarla başlığa aktarıyoruz.
Önerdiğiniz ayrı fotoğraf başlığı da; herkesin yavrusu kendine kuzgun görünürmüş misali; çok kısa sürede birbirini tekrarlayan mesajlarla dolacaktır.
Bugünlerde deneyimli Afrika Menekşesi yetiştiricisi arkadaşlarımız veri tabanı hazırlamak için çalışıyorlar. Sosyal grupta da önerdiğim gibi veri tabanında, egzotik türlerin küçük fotoğraflarla tanıtımı yapılıp, büyük fotoğraf için galeriye bağlantı verilebilir.
Veri tabanı grubuna gönderilmek üzere menekşelerimin fotoğraflarını hazırladım. Görsellik ve türü uygun olanları seçerek kullanabilirler. Yayınlamaya uygun yüzlerce fotoğrafın, çok kısa sürede toparlanabileceğini düşünüyorum . Yanılmıyorsam sevgili Emel'de 6000 fotoğraf gibi inanılmaz bir kolleksiyon var:)
Veri tabanı çalışmasının ardından sitemiz, AVSA ( African Violet Society of America ) gibi uluslararası organizasyonlarda yer alabilir diye düşünmekteyim :)
Sevgili maki01; benim önerim de sizin başlıyacak dediğiniz çalışmayla örtüşüyor. Çalışmaları bir menekşesever olarak merakla bekleyeceğim:)
Merhaba,ben çok yeniyim. Bu ilk mesajım. Ben de sizler gibi menekşe hastasıyım. Ama bir türlü istediğim gibi olmuyorlar. Tek tük açıyorlar. Üstten yaprak verse de, alttan daha çok sayıda. Önce soluyor sonra kuruyor. Üstelik çok zor çiçek açıyorlar. Ne yapmalıyım acaba?
Arkadaşlar aşının rengi de belli olmaya başladı. Yaklaşık 4 gün sonra açacak ve heyecandan meraktan öleceğim. Şayet ebruli olmasa bile yine de bunu başardığım için çok mutluyum. Açar açmaz resimlerini ekleyeceğim. Şu anki durumu mor kısmında olduğu için tomurcuk mor menekşeye benzemekte...
Sayın Nevin52
Mümkünse bir iki resim ekleyebilirmisiniz. Mümkünü yoksa yerleri,saksıları,sulama düzeni,sobamı kalorifer mi, ışık, toprak yapısı hakkında biraz yazarsanız yardımcı olabiliriz. Son olarak bir soru çiçekli satın alıp getirdiklerinizde durum aynı mıdır?
Saygılar
Sayın Özlem,
Bu tür aşılama konusunda aşılamamıdır yoksa değilmidir. Şans nedir. Bunlar konusunda yazanlar olmuş,tekrar yazmayacagım. Ama şunu söylemek isterim. Süpriz bu açısında gelmez ise ikinci üçüncü de de gelebilir. Uzun süredir yetiştirenler katılacaktır, farklı farklı açabilirler. Böyle süprizlere de hazır olun.
Saygılar
Sevgili ARER, ben de ilkte ebruli açmayacak diye umuyorum. Ki, ebruli olmasada emek verdim büyüttüm bunun keyfi ayrı bi güzel ve heyecan... Ama menekşe yaprağında farklılaşma var. Hafiften kıvırcık oldu. Bekleyip göreceğiz inşallah...
Şans kısmını sormuşsunuz deneyen arkadaşların verdiği bilgiler dahilinde bende denemeye gittim. Sonucu görenler oldu. Resim eklemişlerdi hatta...
Şener KÖKSAL
19-12-2009, 16:52
Açan Menekşelerimin çoğu dinlenme aşamasında şu an çiçekli olanlarda bunlar .
Kahraman Koray
19-12-2009, 17:34
Sayın Özlem,
Bu tür aşılama konusunda aşılamamıdır yoksa değilmidir. Şans nedir. Bunlar konusunda yazanlar olmuş,tekrar yazmayacagım. Ama şunu söylemek isterim. Süpriz bu açısında gelmez ise ikinci üçüncü de de gelebilir. Uzun süredir yetiştirenler katılacaktır, farklı farklı açabilirler. Böyle süprizlere de hazır olun.
Saygılar
ARER'e katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Sanırım burada önemli fikirlerinden yararlanabileceğimiz yeni bir üye daha var artık.
Son zamanlarda forum sohbet havasına bürünmüştü. Bilgi miktarı azalmıştı.
ARER'e tekrar teşekkür edip aşılama konusunu yeniden açacağım. Aşılama demek aslında farklı türleri karıştırmak demektir.
Bu genom düzeyinde de olabilir, organ düzeyinde de olabilir. Organ düzeyinde aşılamalarda, sert çekirdeklilerde, kökleri güçlü olanların kök ve gövdesine meyvesi güzel ama kökleri zayıf olanın dallarını açılayarak, farklı genetik materyalde organları olan yeni bir bitki ortaya çıkar.
Ama organ bazında genom ana bitkilere aittir. Bir de hibritleme var ki, Mendel çaprazlaması ve bezelye deneylerini hepimiz biliriz. Hibrit bir bitkide farklı bitkilerin genomları vardır.
O nedenle hibrit bir menekşe her yaprak sürgününde bize farklı sürprizlerle gelir. Bunun için illa yaprakları çaprazlamaya, aşılamaya gerek yoktur. Hibrit menekşede zaman zaman farklı renkler baskılanırken sanki yeni bir menekşe ortaya çıkmış gibi kendiliğinden fenotip dediğimiz dış görünüşünü değiştirebilir.
Yani aslında sizin aşıladığınız zaman gördüğünüz değişiklikler iki türün karışmasıyla olmadığı gibi aslında çaprazladığınız yapraklardan birinin fenotipini değiştirmesi ile olurki bu şu anlama gelir;
O yaprağı çaprazlamasanız da o değişiklik olacaktır. Birde sports denilen spontan yani kendiliğinden olan mutasyonlar var ki bu hibritlerde çok daha fazladır.
Hatta bir menekşenin tek bir çiçeğinde bile bu şekilde mutasyon görülebilir. Bu hoşa giden bir değişiklikse çiçek sapından çoğaltma yöntemini uygulayabilirsiniz.
Afrika menekşeleri gerçek anlamda 3 şekilde genetik değişime uğrar.
1. Mutasyon
2. Genetik manipülasyon
3. Mendel yöntemi ile çapraz tozlaştırma yoluyla tohum elde edilerek.
Bir de chimera var ki bu da aslında bir hilkat garibesidir. Ama oldukça da güzeldir.
Chimera da da DNA tam anlamıyla değişmez.
Şöyle söyleyelim, hücre düzeyinde öyle bir terslik olurki yapışık ikizlerin biraz daha farklısı insanda olsa yüzün yarısı babaya diğer yarısı anneye ait DNA barındırır ve bir vücutta farklı iki DNA örneği ilerler ve bu bir siyah ve bir beyaz anne babadan olsa vücudunun yarısı siyah yarısı beyaz bir çocuk olması gibidir.
Ayrıntılı ve şematik açıklamalar yanlış hatırlamıyorsam önceki mesajlarımdan birinde var. Aşılama yapan arkadaşlara bol şans diliyorum.
Sn.Koray oldukça doyurucu bir yazı. Teşekkürler.
Bilhassa çaprazlama ile değişik menekşeler elde etmek isteyenlerin sonucun nasıl oluştuğunu (çoğunda bizden bağımsız diyebiliriz)çok iyi izah etmekte. Bu konuda emek harcanmasada görsel şölen için değişik oluşumlara rastlamak diğer çaprazlama disiplinlerine göre tam ters bir durum.
Örneğin guppy lerde mutasyon ve ırk kuşlarda durum farklı.Fenotipe bu disiplinlerde aldanılmaz, yeni nesillerde bunun oluşumu tesadüfe bırakılmaz ve yüzde yüz nesillere aktarılması için çekinikleri de istenmez. Bunun içinde uzun yıllar ciddi çalışma gerekir. Merak eden arkadaşlar moskow blue guppyler,ırk ,renk kanaryaları ve bilhassa mutasyon sakalar üzerine araştırıp okurlarsa başta söylediğim taban tabana felsefe zıtlığını daha iyi görürler.
Özetle biz menekşede süpriz peşindeyiz,diğer disiplinlerde hedef istenen niteliklerdeki saf ırkı bulmak ve nesilden nesile aynısını üretebilmek. Sn,Koray chimera yı çok iyi vurgulamış. Başka canlılarda bu anomalitedir ve yaşamaz/yaşatılmaz. Aşılama yapan arkadaşlara bende bol şans diliyorum, ancak şans zaten hep yanlarındadır da demek durumundayız.
Saygılar
Sevgili Faruk! Resimler cok guzel. Yanılıyorsam uyarın ama bazıları sanki ışık problemi yasiyor, yapraklarda sap uzunlukları fazla artmış durumda ve bu da sanırım yetersiz ışıkla alakalı yanılıyor muyum? Sayın Arer, sizce de oyle değil mi? Örneğin;
6285 nolu mesajın 1 ve 8 nolu resimler
6286 -3-4-5 nolu resimler
6287-2
6288- 1 3 4 5
6289 -3 nolu resimler bence bunların ışık sorunu var gibi geliyor
Sayın Nevin52
Mümkünse bir iki resim ekleyebilirmisiniz. Mümkünü yoksa yerleri,saksıları,sulama düzeni,sobamı kalorifer mi, ışık, toprak yapısı hakkında biraz yazarsanız yardımcı olabiliriz. Son olarak bir soru çiçekli satın alıp getirdiklerinizde durum aynı mıdır?
Saygılar
Sayın ARER, resimleri inşallah yarın eklerim. Sorularınıza gelince yerleri güneş alan bir pencereden 2 m.kadar uzaktalar.
Güneşin yakıcı etkisinden zarar görmesinler diye öyle koydum. Perdeden ışık alıyorlar.
Ev kaloriferli. Çok sıcak oluyor.(ort.26 -28 derece)peteklerin üzerinde devamlı su bulunduruyorum. Toprağı; bahçe toprağı. Bimden çiçek toprağı almıştım çok su tuttu onu kullanmadım. (çürüyecek gibi oldular)
Son olarak da çiçekçiden almadım,kendim köklendirdim ve büyüttüm. Bahar gelince oturma odasının penceresi önüne koyuyorum orası direkt güneş almıyor. Orada canlanıyorlar. Ama bahara kadar yarısı ölüyor.
Bu arada en neşeli zamanlarında bile çok fazla çiçek açmıyorlar. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Bunlar da benim çiçekli yavrularım. Birkaç haftaya açacaklar...
Ve diğerleri:D
Bunlarda benim çiçekli yavrularım.Birkaç haftaya açacaklar...
Ve diğerleri:D
Fatih bey; son resimlerinizde üstü kapalı olunca çürümüyorlar mı? Açan menekşelerinz harika. Onlara uzun ömürler dilerim.;)
Nevin Hanım, bulundukları oda soğuk olduğundan üstlerini açmadım ve şu ana kadar da çürüyen olmadı. Kaktüslerim için özel oda açmam gerekmişti ve sera ortamının burada daha uygun olduğu kararındayım. Ancak ısıtılan bir odada olsalardı muhakkak üzerine delikler açardım.
Ve son olarak mor menekşe yavrum ve uzaktan gelen yavrum:D
Sayın triple teşekkür ederim. Uzun saplı olanları seradan aldım. Benden kaynaklanmıyorlar. Benim büyüttüklerimin hepsinde yaprak ve sapları kısa ve orantılıdır...
Sevgili Faruk bakmaya doyamadım menekşelerinize:) Ellerinize, emeklerinize sağlık güle güle büyütün hepsini:)
Şener KÖKSAL
20-12-2009, 20:52
Son birkaç aydır menekşelerimi uzun saksılara dikip aranjman yapıyorum. Gelişimleri gayet iyi. Farklı renklerde aynı saksıda açınca muhteşem bir renk cümbüşü oluyor. En son yaptıklarımı sizlerle paylaşmak istedim.
Bunlar da yeni üyelerimiz, eve gelince biraz çiçekleri kendinden geçti:)
çiğdem86
21-12-2009, 09:14
Menekşeleri tohumdan nasıl çoğaltırız?
menekşelerimin resimlerini nihayet yükleyebildim.şimdi uzmanlardan dertlerine derman bekliyorum.(:210. sayfada yazmıştım.):o;)
Sayın Nevin52'!
resimlerden görebildiğim kadarıyla naçizane fikrim!
1 resimdeki menekşeniz in yapraklarında duzensiz bir buyume var ve buda yine bence ışık yetersizliği ile alaklı diyorum. son resimdekide oyle gorunuyor.
2 ve 4 cu resimlerdeki menekşelerde ise sanki güneş yanıkları var ve sanki yaprakları güneşli bir havada ıslatarak yakmışssınız gibime geliyor. Çunku yeni gelişen yapraklarda problem yok . Bence ışık olayına ihtimam gosterin biraz. ve asla yapraklara su degdirmeyin. Yavas yavas yanık yaprakları budayarak yeni surgunlerle menekşenizi gencleştirin.
2 ci resimdeki menkşenin saksısında sanki yanmamış koyun gubreleri goruyorum birde yanılmıyorsam???? oyleyse sayet topragınızı gozden gecirin ayrıca derim
ama yinede soz ustadların. Sayın Arerin bu konuda goruslerinide bekleyin derim.
Saglıklı gunler dilerim...
Merhabalar,
Sn Nevin52
Bu gün resim gelmese ezbere cevap yazacaktım yazdıklarınıza. Sn Triple mütavezilik göstermiş. Söylediklerine katılıyorum. Teşhisler dogru. Ben de keskin cümlelerle yazayım. Resim resim
söylemeyeceğim. Hangisi nedir anlayacaksınız.
1. Ortam 28 derece gecede çok düşmez, bu ısıda beslemek ancak hergün sulamayla olur.
Toprakları nemli olacak her gün sulanacak. (Hergün sulayacak gibi az az).(Bilinenin aksine siz gece sulayın. Bu uyarıyı başkaları dinlemesin)
2. Işık yetersiz. Camın önüne taşıyalım. Bu mevsimde direk güneş ışığı arasanızda yok.
(Önüne kagıt koyabilirsiniz.)
3. O saksılarda çok geç açar. Saksıları değiştirin. O saksılarda 1 metre kılıç bile olur. Yazın sardunya ekersiniz.
4. Sn. Triple ın dediği gibi torf olmayan saksılardaki topraklar menekşeye olmaz. Toprakları
torf olmayanları acil değiştirin. Korkmayın bozulmazlar.(Zaten kötü durumdalar)
5. Altındaki tabaklarda kesinlikle su olmasın.(İleride bu konuda yazacagım. Tabakla rutubetlendirme)
6. Menekşeleriniz çelikten büyüme diye düşünüyorum. Anca yaşıyorlar. Satın alınmış olsalar çoktan ölürlerdi.
7. Saksıları değiştirirken bahçe topragı olanların köklerine ve saksının dibindeki topragın durumuna bakıp, durumu anlayacaksınız.
8. Değişimden sonra sarkık yaprakları alın çelikleyin, onlar toparlamaz. Bazılarında 5-6 yaprak koparacaksınız.(Elinize alınca anlayacaksınız, boynu bükükler, sapı koyuları da(su tutanlar) suya da değil direkt çöpe atabilirsiniz).
Saygılar
Şener KÖKSAL
21-12-2009, 19:48
Bugünde ofisimdeki fotoğrafları yükleyeyim dedim. Hepsi yapraktan çelik ile kendi üretimim. Büyük yapraklı olan saksı hariç. O toprak saksı ile geçen yıl bana hediye gelmişti. Gayet normal bir menekşe idi. Son 7-8 aydır kocaman sağlıklı güçlü yapraklar vererek neredeyse tüm yıl boyunca aralıksız açtı ve hala açmaya devam ediyor. Bu saksıdan en az 12 büyük yaprak kopardım son bir ayda. Küçük saksılardaki kipadan aldığım yaprakların yavruları. Bir çoğunda 4-5 yavru var. Bir kaç hafta sonra ayıracağım. Uzun saksıdakiler benim menekşe tarlam. İçersinde 10 ayrı renk var ve ikisi açmaya başladı. Büyük saksılardaki kocaman salon çiçekleri ama saksıdaki bol toprağı çelik tarlası olarak kullanıyorum. Onlarıda yakından çektim. Menekşe seviyorsanız tüm yaratıcılığınızı kullanmak zorundasınız :))
sayın triple ve sayın arer,sizlere çok teşekkür ederim.tavsiyelerinizi uygulamaya çalışacağım.bu konularda acemi olduğum için affınıza sığınarak birkaç sorum olacak
1-ben saksıları hep alttan suluyorum.toprağından mı sulamalıyım?
2-saksıları bayağı küçük olmalı sanırım.ikisi hariç benim saksılarda büyük değil ama.
3-torf dediğiniz toprak nasıl bir toprak oluyor?herhangi bir çiçekçiden alınan herhangi bir toprak olur mu?
4-pencerelerimin önü bu mevsimde çok güneş alıyor.buradaki hava tam bir bahar havası.içerisi (petekler kapalı olduğu halde)ağustos sıcağı,dışardan güneş, zarar verir diye pencere önünden aldım.tekrar eski yerlerine taşıyayım mı dersiniz?(yapraklarında gördüğünüz lekeler orda oldu.bazıları da tamamen yanmıştı)bizlere yardımcı olduğunuz için candan teşekkürlerimi sunuyorum.sağolun,varolun...
2
sayın triple ve sayın arer,sizlere çok teşekkür ederim.tavsiyelerinizi uygulamaya çalışacağım.bu konularda acemi olduğum için affınıza sığınarak birkaç sorum olacak
1-ben saksıları hep alttan suluyorum.toprağından mı sulamalıyım?
2-saksıları bayağı küçük olmalı sanırım.ikisi hariç benim saksılarda büyük değil ama.
3-torf dediğiniz toprak nasıl bir toprak oluyor?herhangi bir çiçekçiden alınan herhangi bir toprak olur mu?
4-pencerelerimin önü bu mevsimde çok güneş alıyor.buradaki hava tam bir bahar havası.içerisi (petekler kapalı olduğu halde)ağustos sıcağı,dışardan güneş, zarar verir diye pencere önünden aldım.tekrar eski yerlerine taşıyayım mı dersiniz?(yapraklarında gördüğünüz lekeler orda oldu.bazıları da tamamen yanmıştı)bizlere yardımcı olduğunuz için candan teşekkürlerimi sunuyorum.sağolun,varolun...
2
Nevin hanım,
İzninizle sorularınıza benim de ilavelerim olacak;
Çiçekciden pırıl pırıl canlı aldığım 4 menekşem cam önünde sabah güneşi az da olsa alıyorlar zararı olurmu..Ooturma odamda kalorifer biraz yakın durumdalar..
Toprağı kontrol edip iyice kurumuşsa mı yoksa hafif nemliyken mi sulamalıyım..Damacana suyu kullanıyorum..
Saksılarımın ikisi 3 numara ama çok yapraklı olduğundan hafif büyük saksı kullandım diğerleri 2 numara saksıda..
Daha önceki mesajlarda yazılmış menekşelere çiçek açtıran sıvı besin hangi zaman aralıklarıyla ne kadar kullanmalıyım..Diğer çiçeklerim için çiçek çoşturan kullanıyorum menekşeler ,ç,n de kullanabilir miyim
Bir de değişik gübre çeşitlerinden bahsedilmiş afrika menekşesine hangi gübre kullanmalı..
Teşekkürler..
Son günlerde açan menekşelerim...
118862
118863
118864
Sayın Nevin52 ve Mirbe!
Öncelikle işi bilenler belli oluyor Maki01 i tebrik etmemek mümkün değil. Sayın Maki01 harika menkşeler yetiştirmissiniz. Bunun sırrı; Öncelikle uygun toprak, uygun sulama, Uygun saksı büyüklüğü, ve uygun ışık kaynagını bulmak tespit etmek ve uygulamak diyorum ben.
Ha bu arada hepimiz zman zman hatalar yaptik ve halen yapiyoruz. ve yapmayada devam edeceğiz. En azndan kendi adıma soyledim bunu. Genelemiyim de alınan olmasın!!!
Şimdi gelelim Nevin52 nin sorunlarına;
1:Nevin52, evet mumkün olduğunca toprraktan üstten sulamak, ama önce uygun toprak veuygun toprak karışımı seçmek gerekiyor.
Sulama saatlerine dikkat etmek asiri sulamadan kaçınmak, ve dinlenmiş az klorlu ve az tuzlu su kulanmak gerekiyor ve oda sıcaklığında su kullanmak
2-Saksı boylarınız sizce buyuk değil ama resmdekiler bizm gördüklerimiz Afrika menkşelerinizn boyutlarına göre baya buyuk ve aynı zamanda yuksek saksı tabir ettiğimiz cinsten o yuzden uygun olmadığı kanaati sanirim arelde hasıl oldu diyebilirim . O yuzden siz Sayın Arel in önerileri dogrultusunda saksı boylarınız küçültürseniz faydalı oalcaktır .
3- Torf Toprağını herhangi, bir çiçekçiden temin edebilirsiniz yanlız kimyasal durumlarına dikkat edin Ph degeri çok önemli bunla alakalı bilgilerde Afrika menkşesi ile ilgili bu sayfada daha once yayımlandı . Ama genel anlamda Bir çiçekçiden alacağınız TORF uygun düşer sanıyorum.
En azından menekşeleriniz şimdikinden daha sağlıklı olacaktır.
Ben kısaca menkşelerimde şöyle bir karışım uyguluyorum "3 ölçü Torf Ph değeri 5 ila 6.2 arasında olanlardan. 1 ölçü Perlit , 1 ölçü çok iyi yanmış keçi gübresi ufalanmış ve öğütülmüş kuru halde. "
Son Sorunuza gelince ;
Menkşelerinizi direk günelşten uzak tutun tutmadığınızda zaten yaşamışsınız olanları ama bol ışık alan bir yerdede durmaları gerek asla kuzey cephede kalmasınlar o zmanda ısşık alir ama cicek acmaz .
Benim sayın Nevin 52 ye onerilerim bunlar ama sayın ARER de bu konda bilgi verecek **** yaptigim yanlışlıklar varsa düzeltecektir. sadecesayın Arer değil diğr tecrübeli arkadaşların önerileride bizlere yol gösterecektir eminim. Bu arada sayın Arerin Tabaktan sulamayla ilgili anlatacaklari vardi halen analtmadi bekliyoruz sabırsızlık la.
Ayrıca sayın ARER in menekşelerinide görmek istiyruz.
Sayın MİRBE!
Sabah güneşi almaları aksine gğüzel çünki almaları gerekiyor .Kalorifer üzerinde olmadıktan sonra sanirm sorun olmaz tabii ortamdaki nem oranı da onemli cok kuru hava oluşmaması gerek.
Toprağın tamamen kurumasını beklerseniz menekşeleriniz anında boyunlarını bukerler hafif nem oranı en ideal olan bence ayrıca damacana suyu vermeniz guzel ama suyun ortam sıcaklıgında olmasına dikkat edin.
Afrika menekşeleriniz normalde sağlıkları yerindeyse uygun bir toprak karışımı hazirladiysanız ek bir gübreye gerek yok bence ama varsa gelişimlerinde bir yavaşlama o zman çiçek coşturan denen ve menekşeler için özel hazirlanmış besinlerden verebilirsinzi diye düşünüyorum onlarıda cok fazla değil kulanım klavuzundaki oranda vermelisiniz.
Bütün bunları yazdim ama bazen doktorun kendi kel başına surecek ilacı olmazmış bende zman zman yanlışlar yapiyorum ki gecenlerde okumuşsunuzdur bitkilerimin bir kacında klorofil yetmezligi sorunuyla karşilaştim ama o sorunu cozdum sanirim cıkan bir akc yapraktan sonra yeni gelen son 3 yaprak düzeldi artik yeşil yeşil yapraklarım var:)
saygılarımla bol çiçekli sağlıklı , oksijeni bol tertemiz bir dünyada yaşamak dileği ile,
Ben menekşelerimi öğlene kadar ve üstten suluyorum. Akşam yapılan sulamalar, menekşede mantar oluşumunu hızlandırıyor. Toprak hazırlamıyorum. Hazırlanmış şekilde satılan cocopeat kullanıyorum. Torftan daha iyi olduğunu gördüm. En önemlisi de hastalanan menekşelerimi atmayıp, iyileştiriyorum.
Bu da benim bakımım.... Forum kahvehane havasına bürünmesin diye tekrar tekrar anlatmıyorum. Önceki sayfalarda bu bilgileri detaylı bir şekilde paylaşmıştık:)
Goncagül
24-12-2009, 20:49
Bu menekşeler 1 hafta kadar önce aldıklarım. Biraz kötü bakılmışlar çiçekçide ama ben onlara iyi bakar toparlarım.
En sondaki fotoğraf kendi yetiştirdiğim menekşe yavrusu. Bir tanıdığa hediye etmek için hazırladım. O da çiçekleri çok sever süpriz yaptım.
Orkun Kırcı
25-12-2009, 16:31
Pemboşumun son durumu. Hep böyle açıpduracak mı acep? :D
Haftanın yorgunluğunu attım birkaç saat önce.İki kimera bir tanede çilli menekşe buldum.Resimleride aşağıdaki gibi.Bir çokta katlı vardı ama bende olduklarından almadım:D
merhabalar,sayın fatih,menekşeleriniz çok güzeller maşallah..resimlerde dikkatimi çeken plastik üzeri kapalı kutular oldu. menekşe yapraklarını köklendirmek için mi nekadar süreyle kalıyorlar. üzerleri hep kapalımı duruyor.
Fatih'cim, hayırlı olsun , çok güzeller. Özellikle birinci fotodakine bayıldım. Güle güle büyüt.
Bu da aramıza katılan yeni menekşem. Yaprak yapısı diğerlerinden farklı. En uçlar oldukca ince. Hollanda menşeili. Sitelerde gördüğümüz farklı türde menekşeler, Hollanda üzerinden Türkiye'ye de gelecek gibi :)
119153
merhabalar,sayın fatih,menekşeleriniz çok güzeller maşallah..resimlerde dikkatimi çeken plastik üzeri kapalı kutular oldu. menekşe yapraklarını köklendirmek için mi nekadar süreyle kalıyorlar. üzerleri hep kapalımı duruyor.
Sevgili Asmine onlar benim seralarım:DŞu anda yeni yeni yavrular kendini göstermeye başladılar.22 Kasımdan bu yana yapraklarım onların içinde yavrulamayaı bekliyorlar.En çok bu yöntemi kışın yavrulatmada zorluk çektiğim için kulanıyorum.Ağızları sürekli kapalı.Arada bir açıyorum.Ancak benim çiçeklerimin bulunduğu oda kaktüs odası olduğundan soğuk.Bu yüzden de kapaklarını delmedim..Ancak ısıtılan bir oda olsaydı kesinlikle kapakları delinmeli.
Kapağğı kapalı olduğundan bir kez suladım ve bir daha hiç su vermedim.Toprağın nemli olması işimi daha da kolaylaştırdı.Hatta küçük bir tanede yavrum var:DSaydım biraz önce 4 kutuda toplam 29 yavrulamayı bekleyen 1 yavrulu yaprağım var;)
Fatih'cim, hayırlı olsun , çok güzeller. Özellikle birinci fotodakine bayıldım. Güle güle büyüt.
...Hollanda üzerinden Türkiye'ye de gelecek gibi :)
Ablacığım sana kesinlikle katılıyorum yeniler yavaş yavaş geliyorlar.Bu gün birinci resimde ki menekşenin bir tomurcuğu daha açtı.Çok güzel bir şekilde kimera;)
Büyüdükçe renk dağılıyor ebruli gibi oluyor ama tomurcuk taze ikin çok güzel bir renk:D
güldeste-
26-12-2009, 14:15
Sevgili Asmine onlar benim seralarım:DŞu anda yeni yeni yavrular kendini göstermeye başladılar.22 Kasımdan bu yana yapraklarım onların içinde yavrulamayaı bekliyorlar.En çok bu yöntemi kışın yavrulatmada zorluk çektiğim için kulanıyorum.Ağızları sürekli kapalı.Arada bir açıyorum.Ancak benim çiçeklerimin bulunduğu oda kaktüs odası olduğundan soğuk.Bu yüzden de kapaklarını delmedim..Ancak ısıtılan bir oda olsaydı kesinlikle kapakları delinmeli.
Kapağğı kapalı olduğundan bir kez suladım ve bir daha hiç su vermedim.Toprağın nemli olması işimi daha da kolaylaştırdı.Hatta küçük bir tanede yavrum var:DSaydı biraz önce 4 kutuda toplam 29 yavrulamayı bekleyen 1 yavrulu yaprağım var;)
Selam Fatih bey,
Menekşeleriniz çok güzel, en güzeli onlara hitabınız ! ''yavrularım '' İnanamıyorum bu bitki sevgisine. Eşim de sizin gibi aşırı menekşe düşkünü.
Gördüklerinizin hepsini eşim yapraktan yetiştirdi. Şu an bu durumdalar.. çiçeklenmesi durdu. Kenardak ki yeni yetmeyi de kurtarmaya çalışıyoruz sadece.
Sayın Triple,
Bilgiler yardım için çok teşekkürler...Forumlarda okuduklarımla berbaer sizin yazdıklarınıza uyarak menekşelerime iyi bakmak onlara annelik yapmak hevesindeyim..
3 tane yeni almış olduğum menekşelerimin saksılarını değiştirdim 15 gün oldu çiçekleri kenarlerından bozulmaya kahverengimsi olmaya başladı:( ne yapabilirim neden olur?
Bugün Praktikere gitmiştim beyaz menekşe varmı diye bakmaya amaaaa oda ne saksılar dolusu menekşe ama açmamışlar çiçekleri yok ve çoğununda yaprakları bozulmuş..Görevliye sordum biz bunları depoda unutmuşuz bozulmaya başlamışken satışa çıkardık dedi ama renk belli değil hadi renk önemli değil ben acemi bunları canlandırıp düzeltemezsem diye korktum 10 YTL di sonra izin istedim bir kaç yaprak kopardım eve geldim hemen saksıya yerleştirdim 3 yeni yaprağımı..
Şimdi gidip gelip yalvarıp konuşuyorum nolur tutsunlar sağlıklı olsunlar güzel güzel çiçek açsınlar diye:)
Sayın Mirbe! öncelikle hassasiyetiniz ve sevginiz ciceklere can verecektir fakat bunun yanında bir anne şevkatiyle onların ustune dusmeniz yetmiyor dogru bakmakta gerkeiyor. Hepimiz zman zman hatalar yapiyoruz ve yapacazda .
Şimdi oncelikle kopardıgınız yaprakları nasil bir saksıya ve icinde ne tur bir karısım olan topraga diktiniz bunu bilmiyoruz bilmeden bisey yazmak yanlış olur.
Saksılarını değiştiginiz menekşlerdeki ciceklerin kuruması olayı cok degisik sebeplerden olabilir.
1 koklerini degisim sırasında zedelemişsinizdir
2 koklerin hava ile temas suresini uzun tutmussunuzdur
3 toprak elverişli degildir
4 asiri sıkıstırmıs olabilirsiniz
5asiri sulamıs **** kuru bırakmıssınızdır
Bircok sebep sayılabilir
Onemli olan su an yaprakların canlılıgı . Yapraklar ne durumda? pörsume, yumusama, ve boyunlarını bukme gibi bir olay var mı?
menekşelerinizin sulama suyuna 500 cc icin 1- 2 kapak oksienli su koyarak ve dinlenmiş oda sıcaklıgında su ile sulamanızda fayda var diye dusnuyorum ayrıca
sygılarımla
sevgili triple,yaprakları yumuşayan menekşelere ne yapmalıyız.birde oksijenli suyun çiçeklerin gelişimine ne gibi katkısı var. bilgileriniz için teşekkürler...........
arkadaşlar merhaba bende 3-4 aydır menekşelerle ilgileniyorum. birkaç çelik yöntemi le çoğaltma yaptım başarı ile sonuçlandı. sorum şu; iki farklı renk menekşeyi nasıl aşılayarak dikebilirim ayrıntılı ve mimkünse resimli olarak anlatırsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler...
Orkun Kırcı
28-12-2009, 20:01
Hepi topu bu kadar :(
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33243&catid=member&imageuser=36461
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33242&c=member&imageuser=36461
(5. Altındaki tabaklarda kesinlikle su olmasın.(İleride bu konuda yazacagım. Tabakla rutubetlendirme)
Sayın arer,tabakla rutubetlendirme hakkında bilgi verecektiniz.Sabırsızlıkla bekliyoruz.Sanırım çok yoğunsunuz.Siteye fazla uğrayamıyorsunuz galiba:(
Sevgili Orkun menekşelerin çok güzel güle güle büyüt. Sekiz saksı az değil daha yeni başlamış biri için.:)
Saksılarının büyüklüğü ne kadar sevgili Orkun. Gözüme kocaman göründüler. Kendi menekşelerime bakıp beceriksiz diye kendime kızmaya başladım:(
Menekşelerimin çiçeklerini kopardım bozulmuşlardı. Ama içlerinde hiç açmamış olanlar da var. Çiçeklenmeleri için ne yapabilirim:(
Sevim ablacığım kuruyan çiçekleri ben kopartıyordum ancak sadece kuruyanları.Açacak vakte geldiklerinde kendiliğinden açıyorlar.Alışmaları gerek.Hatırlıyorumda geçen yıl ki kaybettiğim ve dağıttığım menekşelerim 11 ay boyu açık kalıyorlar ve sadece martta dinleniyorlarda yaz kış çiçekliydiler.sanırım ortama uyum sağlaması gerekli bu durum için.3-4 hatta bu yıl 5. yılım menekşe yetiştiriyorum.Çok farklı menekşeler yetiştirdim.Hepsininde dilini yeni yeni çözmeye başladım desem yeridir.
Orkun Kırcı
29-12-2009, 17:12
Sevim hanım aslında saksılarım büyük değil. Dekorasyon amaçlı renkli saksıların içine oturttuğum için büyük görünüyorlar. Kendi saksıları sanırım 5X5 kare saksı.
Sayın Triple,
Cevaplar ve çiçeklerim için yol gösterdiğiniz için teşekkürler..
Ben daha çok acemi olduğumdan hemen korkuyorum hepsi kuraycak diye..
Saksılarımdaki toprak az bahçe toprağı çok torf karışımından oluşuyor..
Kendime güvenemediğimden saksı değişimini anneme yaptırdım çiçek konusunda deneyimli imtinalıdır..
Amma bana toprakları az gibi geldi topraak ilave ettim birazda sıkıştırdım ilave ederken:((
Evet ilk zamanlarda aşırı sulamıştım ne zamanki burada tabağında su bırakmayın yazdığını okudum daha dikkatli eoldum suladıktan sonra tabaklardaki suyu boşalttım..
Yaprakla sağlıklı solma sararma boyun bükme olmadı inşallah olmz da..
Ancak komşumun verdiği 3 yaprağı köklenmesi için saksıya yanlamasına dikmiştim 3 de çürümüş:((
Oda sıcaklığında damacana suyuyla suluyorum..
Teşekkürler..
Sayın Mirbe! öncelikle hassasiyetiniz ve sevginiz ciceklere can verecektir fakat bunun yanında bir anne şevkatiyle onların ustune dusmeniz yetmiyor dogru bakmakta gerkeiyor. Hepimiz zman zman hatalar yapiyoruz ve yapacazda .
Şimdi oncelikle kopardıgınız yaprakları nasil bir saksıya ve icinde ne tur bir karısım olan topraga diktiniz bunu bilmiyoruz bilmeden bisey yazmak yanlış olur.
Saksılarını değiştiginiz menekşlerdeki ciceklerin kuruması olayı cok degisik sebeplerden olabilir.
1 koklerini degisim sırasında zedelemişsinizdir
2 koklerin hava ile temas suresini uzun tutmussunuzdur
3 toprak elverişli degildir
4 asiri sıkıstırmıs olabilirsiniz
5asiri sulamıs **** kuru bırakmıssınızdır
Bircok sebep sayılabilir
Onemli olan su an yaprakların canlılıgı . Yapraklar ne durumda? pörsume, yumusama, ve boyunlarını bukme gibi bir olay var mı?
menekşelerinizin sulama suyuna 500 cc icin 1- 2 kapak oksienli su koyarak ve dinlenmiş oda sıcaklıgında su ile sulamanızda fayda var diye dusnuyorum ayrıca
sygılarımla
Şener KÖKSAL
29-12-2009, 19:53
Sonbahar başlangıcında menekşeler yapraktan çok çiçek doluydu. Şimdi dinleniyorlar ama yinede boş durmuyorlar. Neredeyse yarıdan fazlasının üzerinde bir kaç tane çiçek var. Çiçek sayısı azken çiçeklerin renkleride büyüklükleride çok farklı. Sanki daha ayrı bir güzeller. Bunlar çiçekleri biraz sonrada saksıları ile çektiğim fotoğrafları yükleyeceğim.
Şener KÖKSAL
29-12-2009, 20:15
Bunlarda yukardaki menekşe çiçeklerinin saksıları ile birlikte görüntüleri .
Sayın Şener Gercekten sizi tebrik ediyorum!!
Muhteşem sağlıklı menekşeleriniz var! Arkadaşlar gercekten Sayın Şeneri in çiçeklerine bakın yapraklar ne kadar parlak ne kadar duzenli . Her yaprak simetrik büyümüş çiçekler deseniz onlarda aynı sekilde cok sağlıklı.
Bu ne demek şimdi?
Bence;
1- Saksılar uygun seçilmiş.
2- Saksılara konulan topraklar afrika menekşelerinin ihtiyac duydugu karısşım şeklinde hazırlanmış
3-Sulama uygun yapılmış
4- ışık oranı ışıklanma süresi cok uygun
Başka ne denir bilmiyorum . tek kelimeyle Sayın şeneri tebrik ediyorum.
Sayın Şener lutfen menekşelerinize nasil baktiginizi bizede aktarın formdaki arkadaşların buna ihtiyacı var sanırım
saygılar
Şener KÖKSAL
29-12-2009, 23:04
Sevgili triple öncelikle teşekkür ederim . Buradaki bir çok arkadaşımın aktardığı deneyimlerinden farklı bir şey yaptığım yok aslında.
Menekşelerim hemen hemen evimin her penceresinde dolayısı ile her yönde ( kuzey, doğu ve batı). Saksılarım bir çok arkadaşımınkine göre büyük.
Ama ben büyük saksılarda menekşelerin daha güzel geliştiğini düşünüyorum. Saksı derinliklerim hemen hemen bir karışa yakın. Sulamayı yüzeydeki toprak kuruduğunda yapıyorum az ve daha sık suluyorum.
Suyu üstten toprağa veriyorum. Yılda 2-3 kez de menekşeleri yıkıyorum. Kışın kaloriferli ortamda yetişiyorlar.
Toprak genelde hazır çiçek toprağı son bir yıldır bu toprağa yarıyarıya humus+koyungübresi+hamtoprak+mil karışımı ilave ediyorum.
En önemlisi menekşelerimin hepsi kendi üretimim belki bu yüzden biraz güçlüler. Şu an menekşelerimin bir kısmı sabah güneşi bir kısmı günbatımı güneşi alıyor.
Her sabah ve neredeyse her akşam menekşelerimi bir tur ziyaret ediyorum. Sanırım sevgiyi bakım dışındada göstermek gerekiyor. Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Arkadaşlar menekşeleriniz çok güzel..
Benimkilerin yaprakları bu kadar pırıl pırıl canlı değil özel bişey yapıyor musunuz?
Bir de yapraklara su püskürt dediler yapmalıyım ne faydası var acaba?
Sayın Mirbe size kim menekşelerin yapraklarına Su puskurtun dedyse kaba olacak ama Halt etmiş. **** sizi menekşelerinizden mahrum etmek isteyenler dir derim . Asla oyle bisey yapayın ASLA!!!
Mutlu yıllar.
Sayın triple,
Genellemeler yaparken daha dikkatli ve özenli bir üslup kullanalım lütfen.
Benim menekşelerim yakıcı Adana sıcağını, direkt güneş ışığı almayan bir konumda ve ince başlıklı bir pompa ile üstten yaprakları nemlendirerek atlattılar. Yaprakları nemlendirmeye başlamadan önce kaybettiğim menekşelerim oldu ancak nemlendirme nedeniyle hiç menekşe kaybetmedim.
Bugünlerde ise, kaloriferin neden olduğu sıcak ve kuru havanın olumusuz etkilerini, yine arada sırada yukardan ince başlıkla su püskürtüp yaza göre daha seyrek de olsa nemli ortam yaratarak gidermeye çalışıyorum. Menekşelerim mutlu olmalılar ki pıtır, pıtır tomurcuklar veriyorlar.
2010'un ilk gününde menekşe köşem:
120226
Sayın Triple;
Sevgili Makiye katılıyorum. Biz burada, bilgilerimizi saygı çerçevesi içinde paylaşıyoruz. Ben de menekşelerime su püskürtürüm. Hiçbiri de bu sebepten ölmedi. Elimdeki birbirinden değerli türleri önemsemeyecek kadar düşüncesiz biri olamam. Öyle olsaydı, seksenin üzerinde ayrı tür ve toplamda yüzyirmiyi geçen menekşem olamazdı.
Arkadaşlar, menekşelerin geldikleri seraların ne kadar nemli havası olduğunu çoğumuz biliyoruz. Alışık oldukları nemli ortamı onlara sunmanın tek yolu da, arada ince başlıkla su püskürtmektir. Ama başka yoldan bu nemi sağlayabiliyorsanız, ne âlâ.
Bizler menekşelerimizi, kendi evlerimizin ortamlarını en iyi şekilde değerlendirerek büyütüyoruz. Benim evim de kaloriferli olduğu için nem oranı çok düşük. Bu şekilde nem eksiğini gidermeye çalışıyorum.
Hepinize kolay gelsin:) Bir de Türkçe yazım kurallarına özen gösterirsek çok daha iyi olacağını düşünüyorum..
Sn maki01,ellerinize sağlık menekşeleriniz çok güzel görünüyor,maşallah hepsi ayrı güzel .Bende menekşeleri görünce dayanamayanlardanım her gördügüm de en az birtane almadan edemiyorum.
Bu yaz menekşe sayfasındaki bilgileri okuyarak onbeş adet yapraktan elde ettigim minik menekşelerim oldu.
Sn katmer,seksenin üzerin de ayrı tür yüzyirmi adet menekşe harikasınız, nasıl bir emek düşünemiyorum bile ellerinize sağlık.Müthiş bir görüntüdür eminim.
Herkese iyi seneler..
Ok anladım ortak kanı aradad olsa ortam nemini dengelemek için su püskürtmek..
Maki menekşeleriniz çok güzel hele o miniş pembelilere bayıldım maşallah diyeyim..
Aldığım menekşelerin saksılarını değişirken yaprakların üstü toprak oluyor nasıl temizlemeliyim?
Katmer sizin menekşelerinize de maşşallah gerçekten büyük başarı bu kadar çok sayıda menekşe yetiştirebilmek çoğaltmak ellerinize sağlık..
Sayın triple size de mutlu yıllar..
Sayın MİRBE,
Konu ile ilgili sitelerde yaprakları temizlemek için yumuşak kıl fırça kullanımı öneriliyor. Fırça ile toz alırken yaprak üzerindeki tüylerin yönüne dikkat etmek, ters yönde temizlemeye çalışmamak gerekiyor. Bu sitelerin en gelişmişi olarak tanımlayabileceğim AVSA' (http://www.avsa.org/)da nemli bezin kullanılmaması gerektiği özellikle belirtilmiş.
Ancak, deneyimli üyelerimizin hafif akan su altında yıkayıp, suyu tamamen aktıktan sonra direkt güneş ışığı almayan bir yerde kurumaya bıraktıklarını biliyorum. Havaların yeterli sıcaklığa ulaştığı bahar ve yaz aylarında uygulanabilir diye düşünüyorum .
Ben bu yöntemi yıkarken zarar verebileceğimi düşünerek bir kez uygulayabildim. Daha sonra saksının altına gazete koyarak fazla suyu mümkün olduğu kadar drene etmeye çalıştım.
Bunlarda benim 2009-2010 koleksiyonum.Şimdilik bu kadar çeşit yeterli bahara daha fazlası olması temennisiyle.
1. ve 2. Resim:Benim grubumuzun babası diye tabir ettiğim Abiciğimin bana hediyesi olan menekşem.
Diğerleride kendi aldıklarım.Ve üzeri çiçekl tomurcuğu olan yavrularda 2009 Mart yavruları.
Son olarakta genel bir resim...
Gerçekten tüm arkadaşların çiçekleri hoş,
harika resimler...
Sevgili Mirbe, daha önceleri kendime büyük boy allık fırçası almıştım. Tarif ettiğiniz gibi durumlarda onunla, yaprakların tüyleriyle aynı yönde temizliyorum. Eğer yıkanacak duruma gelmişse de ılık suyla duşluyorum. Yıkamadan sonra dikkat edilecek en önemli konu, yapraklar tamamen kurumadan güneş ışığıyla temas etmemesi... Bunlara dikkat ederseniz sorun olmaz diye düşünüyorum.
Yağlı boya resimde kullanılan fırçaların en büyük boylarından kullanıyordum. Allık fırçası süper bir buluş :) Artık kullanmadığım bir sürü allık fırçamı değerlendirebileceğim.
Teşekkürler sevgili katmer :)
Sevgili MİRBE'ye ve tüm menekşe dostlarına mutlu, sağlıklı bol çiçekli bir yıl dileğiyle...
120277
Çok güzeller ama dimi??:)
Tahminim Kıbrısa sade iki tane gelmişti... Getirten çiçekçinin demesi bu:))
120295
120296
120297
120298
Sn.Sezgin 53 sizin ve ailenizin yeni yılını kutluyorum. Kırk tane menekşeyi aynı anda mı kaybettiniz?Üzüldüm.Menekşeleri ve çocukları çok sevdiğiniz anlaşılıyor.Tatile çıkmadan önce genişçe bir kabın içine su koyarak çiçeklerinizi aydınlık fakat güneş ışıklarına maruz kalmayacak bir yere yerleştirirseniz daha az kayıp verirsiniz.
Bir Hollandalı daha katıldı aramıza :)
120310
120311
günebakan
02-01-2010, 12:24
Bunlarda benim 3 tanecik arkadaşımın menekşelerinden aldığım yavrular renklerini bilmiyorum
120318
:( Aşı menekşem düz açtı şimdilik. Ama umudumu kaybetmedim...
Araştırdığım bir sitede bulmuş oldugum menekşeler
120357
120358
120359
120360
120361:p
Bu da devamı
120362
120363
120364
120365
Dün menekşe ürettiğini sandığım bir serada ithal menekşeler buldum.
Sevgili katmer tezin doğru çıktı. İthalatçı sera, menekşeleri farklı firmaların etiketleri ile sevkiyata hazırlıyordu.
Çok değişik menekşeler yakalayamadım ama renk ve türleri yerli üretimle aynı olsa da yaprak ve çiçekleri çok daha gelişmiş. Özellikle yapraklar kenarlara doğru daha ince ve parlak.
" Blue Flame" adıyla bende olmayan bir menekşe buldum. Kötü durumda , yapraklar sararmış ama o haliyle bile güzel. Aldım tabii :))
120409
Bu da çiçeğinin fırfırlı olması ile mevcut menekşemden farklı :))
120410
Bunu hatırlamıyorum ve diğer 5 yeni menekşeyi. Benzerleri var ama dayanamadım yine.
120411
120547
120548
120549
120550
120551
120552
120553
120554
120555
çiğdem86
04-01-2010, 09:46
menekşeleriniz çok güzel görünüyorlar..
ben menekşelerimi camın önüne koydum ışık alsınlar diye fakat ev kaloriferli bunun menekşelere bir zararı olurmu..
menekşeleriniz çok güzel görünüyorlar..
ben menekşelerimi camın önüne koydum ışık alsınlar diye fakat ev kaloriferli bunun menekşelere bir zararı olurmu..
Dikatli olun sık kontrol yapın susuz kalabilirler.Tecrübe ile sabit:)
menekşeleriniz çok güzel görünüyorlar..
ben menekşelerimi camın önüne koydum ışık alsınlar diye fakat ev kaloriferli bunun menekşelere bir zararı olurmu..
Benimkiler de sehpa üstünde kalorifere yakındı sehpayı uzaklaştırdım burada okuduklarımdan öğrendiğim kadarıyla da suyunu sürekli kontrol ediyorum 2 günde bir azar azar suluyorum..
İnşallahhh benimkiler de çiçekle çoşacak..
Picasso menekşenin resmini koyabilirseniz, ben acemiyim elimdekilerin çeşitini çok bilmiyorum varsa eğer yollarım..
Şu aylarda menekşeler cam önlerini çok severler,Kalorifer hiçbirşey yapmaz ama arkadaşların dediği gibi susuz bırakmayın.Birde öğle güneşi geliyorsa yapraklarda yanma olabilir,ben camla yaprak arasına peçete serdim:)Sevgili Mirbe,emy83 arkadaşımız bir picasso foğrafı eklemiş,yaprağı beyazlı yeşilli olan:))
LostControl
04-01-2010, 18:53
merhabalar..benim menekşemin yaprakları sürekli yukarı doğru uzuyor. birçok arkadaşımda gördüğüm yaprakların hep yayılarak saksıyı kaplaması iken benim menekşemin yaprak sanki ayağa kalkmak ister gibi yukarıya uzuyor. Sebebi ne olabilir?
Sayın LostControl, menekşeniz ışığı yukarıdan alıyorsa yapraklar o şekli alıyordur. Başka bir problemi olduğunu sanmıyorum.
Şu aylarda menekşeler cam önlerini çok severler,Kalorifer hiçbirşey yapmaz ama arkadaşların dediği gibi susuz bırakmayın.Birde öğle güneşi geliyorsa yapraklarda yanma olabilir,ben camla yaprak arasına peçete serdim:)Sevgili Mirbe,emy83 arkadaşımız bir picasso foğrafı eklemiş,yaprağı beyazlı yeşilli olan:))
Seda43 baktım öğrendim sağolun:))..
Pembe katmerli olan menekşem yeşil beyaz yapraklı ancak yaprak dış kenarları değilde yaprak dip kısımları beyazlı:))inşallah anlatabilmişimdir..
Olmadı bi kaç çeşit yaprak yollarım bakarsını:)
Şuan açmış menekşelerim...
2. menekşe aşı menekşem...Ama aşı olmadı belki 2. 3. açışta aşı olur...
Uzun süredir buraya uğrayamıyordum, yine herkesin menekşe sevdası had safhada gördüğüm kadarıyla;)
Ben de bir haftalığına eve geldim ve hemen menekşelerden bakım yapılması gerekenlere bakım uyguladım. Çoğu menekşem çoğalarak birkaç kök olmuş. Kimini ayırdım, kimini ise birleşik bıraktım. O kadar çok saksı menekşem oldu ki koyacak yer bulamıyorum:)
Kimera menekşemin biri de kenarından yavru vermişti yazın, o da epey büyüdüğü için ayırdım. Bunu yapraktan yetiştirme şansı olmadığı için böyle yandan kök atmasını bekliyorum. İki sene önce birdi, şimdi üç oldu:)
Bunlar kimeralarım:
120768
Bunlar da ayırdığım menekşeler (her fotoğrafın içindekiler birbirinin yavrusu-annesidir):
120769
120770
Kimi menekşelerimin de toprakları kötü olmuş, boğazları açıkta kalmış vb. onlara da toprak değişimi yaptım. Geçen sene durmadan açtıkları için bu kış çiçeklenemediler (bizim burada kışın çiçekleniyor menekşeler). Bahara çiçeklenmelerini bekliyorum.
AVSA'nın Sık Sorulan Sorular (http://www.avsa.org/FAQ.asp?Selection=Genealogy&action=FindSubject) başlığını okurken çiçeklenme sorunu yaşayan menekşelere, çiçek açtırmak için önerilen ilginç bir yöntem okudum :)
Meyve vermeyen ağaçların , meyve vermesini sağlamak için uygulanan tehdit yöntemi, menekşeler için de geçerli imiş. Her türlü isteği yerine getirildiği halde meyve vermeyen ağaç gövdesine çivi çakarak korkutuluyor ya, menekşenin için de aynı şeyin geçerli olabileceği anlatılmış.
Isı, ışık, gübre, nem olması gerektiği gibi sağlanıyor ve buna rağmen çiçek açmıyorsa saksının iki yanından yavaşca bastırarak ya da saksıyı masaya vurarak kökleri tehdit edin diyorlar.
Ben demiyorum, onlar diyor :))
Kahraman Koray
05-01-2010, 18:55
Ceviz ağaçlarının kökleri stres karşısında salisilat denen aspirin salgılıyor. Salix yani söğüt bitkisi de aspirine adını veren salisilat salgılıyor. Bir ceviz ormanında ceviz ağaçlarından birine bir tırtıl ağaç kurdu, ya da parazit bulaşırsa kökleri ile birbirlerine iletişimde bulunuyorlar ve parazit bulaşmayan cevizlerde de salisilat salgılanması oluyor. Ormanlar yanınca o toprağın yeniden ağaçlandırılması kolay olur. Ölen ve yanan ağaçlar toprağa bir sonraki kuşak için hazırlık yapıyor ve köklendirici hormonlar bırakıyor. Orman yangını olduğunda yanmayan taraftaki ağaçlar yangını fark ediyor ve kimyasal değişiklikler başlatıyor. Gövdesine bıçak saplanan ya da yaprağı koparılan menekşe bunu tehdit olarak alıyor ve türünü sürdürmenin yollarından çiçeklenme ve kök salma gibi refleksler ile tepki veriyor. Bunlar tüm canlıların benzer refleksleri ama bunu fazlasıyla kötüye kullanmak ne kadar insancıl bu da tartışma konusu.
Sevgili Maki01 in ilk mesajını ben de okudum. Buradan da " alın elinize çivileri, ağaçlara saplayın, her önünüze gelen menekşe saksısını sarsalayın" diye bir anlam çıkartmadım. Zaten gözümüz gibi baktığımız bebeklerimize zarar veremeyiz, değil mi?
Fotoğraf çekimlerinde bile güzelliklerini gerçeğe yakın taşıyabilmek için çabalarken, sadece kazara kırılan dallarını çelik olarak kullanıp, çoğaltmak için bir yaprağına kıyamazken, AVSA gibi yüzbinlerce Afrika Menekşesi yetiştiricilerinin buluştuğu siteden edilen bir bilgiyi yabancı dili olmayan arkadaşlarla paylaşmanın "insancıl" olmamakla ilişkilendirilmesi doğru bir yaklaşım olmadı.
Gelelim menekşelere:)
Bugün mor menekşelerimi mavi olarak görüntülememeyi başardım:)
120932
Maşallah ablacım çok güzeller ve herzaman çiçeklerini görmen dileği ile....
Buarada ben çeliklemek için hiç acımadan dal da kırıyorum...
Amaç yeni menekşeler üretmek ve de bu güzelliği evimizde çoğaltarak yaşatabilmek ise ben kırmaya devam edeceğim... Bu 'insancıl değil' sözü yerine 'çevreci, bitki sevgisi...' olarak nitelendirilmesi gerekir diye düşünüyorum çünkü yaprak da kırsak bunu başka bir can kazandırmak için yapıyoruz değil mi???
Son olarak diyorum ki bizler onları daha da güzelleştirme çabası içerisindeyiz ve de bunun için yapılabilecek herşeyi yapıyoruz yapacağız da...
Aldığımda kenarları beyaz biyeli idi. Yeni çiçekler için 5 ay bekletse de "tehdit" etmeden yine beyaz biyeli çiçekler verdi.
Arada ben de" açmazsanız sizi söküp atarım" diyorum. Acaba sinir sistemleri bozuluyor mudur? Şaka bir yana, sanırım bu sefer gerçek rengi görüntüleyebilmişsin, sevgili Maki. Sanırım kısa bir süre sonra ben de iyileşen menekşelerimin fotoğraflarını ekleyeceğim.
Arkadaşım özel bişey yapmıyorum artık. İpin ucunu koydum. Canları nasıl isterse öyle açıyorlar. ama bende bu tonların bulundu 4 menekşe var. hepsi renkleri ton ton değişerek açıyor.cinsi böyle...
Sevgili makicim azmin zaferi olsa gerek. çaban bşa çıkmamış çok güzel görünü yakalamışsınız. Tabi çieğin güzelliği ayrı bir konu...
Ama bu arada bir kıskanma vs. tarzı bişeyde yok değil. benim prensesi kıskanıp( profil resmimdeki ) menekşeniz aynı formda açamış. sahibide görüntüyü yakalamış olmaz ama...:D:D:D
Rica ederim Makicim işine yaradıysa ne mutlu. Tüm arkadaşlarıma kapım açıktır yardım konusunda. Elimden geldğince yardım ederim.
Menekşe aslında çok kolay yetişen bi bitki önemli olan dilinden anlamak. Bu konuda en önemli etken fazla sulamama, direkt güneşe maruz bırakmamak. sıcaklık olarak insanların yaşayabileceği ısıda bir ortam.
Ama ilginiz seralardan satışa gelmiş menekşeler çekiyorsa onların bakım koşulları çok özel ve bizim bu koşulları ev ortamında sağlamamız imkansız. Ben açıkçası satın alınan menekşeleride sağlıklı bulmuyorum. Serada sağlıklılar ama ev ortamına gelşnce çiçekcik şaşırmakta. Bazen büyümüyor bazen kökle alakalı arıza çıkarıyor bazende çiçek açmıyor öylece duruyor. Tavsiyem yapraktan kendinizin üretmesi. benim şuan yavrularım var ve çok sağlıklılar. Beklemesi zor olsada sonucu muhteşem oluyor. Bu arada ben çok fazla menekşe satın alan biri olarak sizlere önerim" kendiniz üretin "...
Sevgi Durul
06-01-2010, 19:50
Sevgili Özlem, foruma üye olmadan önce de menekşelerini hayranlıkla seyrettiğim arkadaşlardansınız. Ben menekşeleri çok seven birisi olarak hem satın alıyor, hem kendim yapraktan üretiyorum. Buraya kadar bir sorun yok. Yapraklar sera ortamında çok güzel yavruluyor. Ama, sonra seradan alıp saksıya geçirdiğimde iş bozuluyor. Bu yavrulardan çok azı büyüyüp çiçek açtı. Geçen kış ürettiklerimin çoğu yaz sıcaklarına dayanamadı.
Yaşayanlar da ne yaptıysam çok yavaş büyüyorlar. Bir şeyleri yanlış yapıyorum, ama ne olduğunu anlayamadım.
Yavru menekşeler anne formuna gelinceye kadar ben normal saksıya almıyorum. Ekerken ya minik saksılara ya da normal saksıya 2-3 yapraktan fazla ekmiyorum. Seraya ektiğiniz menekşelerin üzerini direk açmayın. önce üzerine delik açın gün geçtikçe delik sayısı artırın. Adapte olmasını sağlayın. Ben sera yerine saksıya ekiyorum. üzerine poşet bağlıyorum 2 hafta. Yaprak sağlamsa 2 haftadan sonra poşeti açıyorum. Şuan 14 yavrum var biraz daha büyüseler resim ekleyeceğim... Bide sulamada yanlışınız olabilir. yavru menekşenin toprağı kesinlikle kurumadan su vermiyorum suyuda dengeli ve kesinlikle attan veriyorum. Yavru menekşelere besin tarzı bişey vermiyorum arada verdiğim beslemeye ilişkin şekerli sudur. Oda ayda bir kere 1 litre suya 5 küp şekerdir. Bu arada menekşeler bu mevsimde direk cam önüne bayılıyor güneş olsada yakıcı değil hem güneşe dayanıklı hala geliyorlar.
Arkadaşlar bide bu picassolar güneşe bayılıyor. Güneş gören yerde alacası beyazı artıyor. gölgede olursa güneş görmezse şayet yeşil oranı artıyor yaprakta...
Poşette çelik yöntemini ben de deniyorum sevgili özlem.
Çeliği koyduğumuz kabı kilitli buzdolabı poşetine yerleştirerek balon gibi üfleyerek şişirmemiz ve 2 hafta süreyle bu nem ortamında köklenmesini ve yavru vermesini beklememiz öneriliyor. Daha sonra poşetin ağzını arada sırada açarak yavru menekşeyi dış ortama alıştırmak lazımmış :)
Kilitli poşet yoktu, şeffaf bir poşet kullandım.
Arkadaşlar; menekşelerinize bayıldım.Sık sık bu bölüme girerek değişiklikleri takip etmekteyim.Ama bende öyle çeşit çeşit, renk renk menekşe olmadığı için :o mesaj yazmıyorum.Tabi yine de iki yeni yavrulamış yaprak:D, iki anneden ayırarak büyütmekte olduğum yavru, iki anne saksı, iki de çiçekçide bir kenara atılmış bulduğum için kıyamayıp aldığım saksı, birkaç çelik olmak üzere bişeyler var .E tabi ki, sizinkilerin yanında adı bile olmaz.Neyse uzatmayayım da, sessiz bir takipçiniz (hayranınız mı deseydim) var.Maşallah nazar değmesin.....:D
Arkadaşlar ben elimde bulunan tüm menekşe çeşitlerinin sizlerde olmasını çok istiyorum. Hatta bunu için sayın VTR' ye onlarda olmadığını düşündüğüm yaprak gönderimini yaptım. Ayrıca beni kırmayıp bu olaya eşlik eden yaprak gönderen arkadaşlarıma tekrar teşekkür ederim. Bahar geldiği takdirde menekşenin gelmediği ulaşmadığı şehirdeki menekşe severlere seve seve yaprak gönderirim inşallah...
Kahraman Koray
07-01-2010, 15:20
Polen çaprazlama yönteminde ilginç sonuçlar aldım. 1 kapsülden çıkan 250 tohum ile yavru menekşe filizinden 5 tanesinde yapraklarda Tommy Lou tipine benzer iki renkli çeşitleme oldu. İlginç olan; ne polen donörü ne de anaç menekşemde böyle bir değişim yoktu ama sanırım genlerinde resesif olarak bulunan bir değişim imiş. Yeşil bölgeler oldukça az o nedenle bu yavrular diğerlerine oranla daha nazlı büyüyorlar. Umarım erişkin hale gelirler.
Benim bir sorum olacak.
Orjinal (yani hybrid olmayan) afrika menekşesi nereden bulabilirim?
Orkun Kırcı
07-01-2010, 20:51
Koçtaştan aldığım bitki etiketlerini ilk menekşelerime iliştirdim. Az önce fotoladım, paylaşayım dedim.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33301&c=683
Başka açıdan prenseslerim...
Sevgili özlem,
Hepsi çok güzel. Ellerine, yüreğine sağlık... Özellikle kırmızıya bayıldım. Tohum almayı denesen ne güzel olur :)
Tohuma takıldım bugünlerde :)) Beyaz menekşemde bir tohum keseciği oluşuyor gibi. Olgunlaşması ne zaman tamamlanır bilmiyorum.
Seralarımı ekleyeceğime söz vermiştim.Onları ve bana sürpriz yapan bir yavrumu yani ilk sera yavrumu size sunuyorum.İyi seyirler.Yorum ve eleştirilerinizi bekliyorum.
Bunlarda çiçekli olan diğer çiçeklerim;)
Fatihcim,seraların ve açmış menekşelerin gözlerimi şenlendirdi:)
Hepsine kocaman bir maşallah:)
Beyaz menekşen katmerlimi yoksa yalınkat mı..?
Beyaz tam açmadığından kapalı halde çekmek zorundaydım.Bu yüzden katmerli mi düz mü bilmiyorum.Ancak katmerli olacağından eminim.Çünkü yaprak yapısı katmerli menekşeleri andırıyor.
Arkadaşlar verilmez deniliyor ama ben yavrularıma şekerli su verdim şuan büyümeleri hızlandı. Oran olarak 1 litreye 3 küp şeker verdim...( annemde eskiden saksı kenarına ayda bir küp şeker batırırmış. Abartısız 1 saksıdan 5 kök falan ayırırdı. Ve üstü hep çiçekli olurdu. Eskiden böyle sıvı gübre vs. yokmuş...) Şuan birinde tomurcuk bile var.( bu yavruların yapraklar bana baharda çokkkk uzaktan hediye geldi.) Biraz daha büyüseler resimleyeceğim. 3 tane mor, katlı pembe, bordo picasso üretmeyi başardım. Büyümeleride gayet iyi. Söylemiştim ama yineleyeyim; picassolar kesinlikle güneş ışığını uzaktanda olsa görmeli değilse yapraktaki alacalılık kayboluyor. Yavrumun biri güneşte değildi yeşil çıktı yaprakları ama cam kenarında güneş alınca beyaza büründü...
Bu mevsimde de versek olur değil mi sevgili özlem?İki tane yavrucağım var da....
Ben şuan veriyorum. Zaten baharda gelişip büyümesi hızlanacağı için şuanda bir nevi takviye yaptım. Ama ayda bir falan verilmeli...Ben şuana kadar 2 kez verdim...
rica verilirse büyümelerini gözlemleyip bizimle paylaşmanız... Bu arada anne menekşelerde verdim ver. Gübre vs kullanımıyorum artık sadece su veriyorum...
Sevgili Özlem,
Menekşelerine hayran olmamak elde değil. Onlara kocaman bir maşallah diyorum öncelikle.:)
Okadar güzel şekilleri var ki simetrik olarak mükemmel görünüyorlar. Büyüklükleri ve o büyük menekşelerin üzerinde duran çiçekler bir harika:)
Geçen gün saksı değiştirmeye karar verdiğimde sitede eklediğin menekşe resimlerini özellikle bulup nasıl saksılara ektiğine bakıp saksıları öyle aldım:)
Seninkiler kadar olmasa da saksılarını değiştiğim menekşelerim az da olsa seninkilere benzeyebilmek için ilk adımı atmış oldu...
Tekrardan tebrik ediyorum ve ben de olmayan menekşelerinden yollayabildiğin zaman yaprak gönderimi yapabilirsen çok mutlu olurum....
Küp şeker konusuna gelince. Ben hiç vermedim ama bunu birkaç saksıda deneyeceğim. Toprağı kuruttuğunu duymuştum bu yüzden bu güne kadar vermedimama dediğim gibi birkaç saksıda deneyeceğim. Gene gelişmeleri hep beraber konuşuruz:)
Selahattin Yılmaz
12-01-2010, 12:22
Arkadaşlar elimde bulunan B5A'lardan sadece Afrika menekşelerinde kullanmak üzere ilk 15 kişiyeye 20 cc dozda B5A gönderdim. Sonuçları buradan hep beraber değerlendireceğiz.
B5A Sıvı Organik Gübrenin Afrika Menekşelerinde Kullanımı:
İlk işimiz B5A'yı kullanmadan önce Afrika Menekşelerimizin fotoğraflarını net ve ilerdeki çekeceğimiz resimle aynı açıda olacak şekilde çekmenizdir.
Öncelikle sizlere göndermiş olduğum şırınga ve tüpleri serin ve ışık almayan bir yerde muhafaza ediniz.
İlk kullanımınızda bence 1 litre suya 2 cc (1 cc de kullanabilirsiniz keyfe kalmış) B5A dökün ve iyice karıştırın afrika menekşelerine saksı toprağı ıslanana kadar iyice dökün dikkat edin yaprakları ıslanmasın sevmiyor malum, dibinden süzülen fazla suları da diğer çiçeklerinizde kullanabilirsiniz, B5A'lıdır çıkan suyu en ekonomik şekilde kullanınız ki daha fazla bitki sulayabilesiniz. Sulama suyunuz çeşme suyu olabilir ancak klorsuz damacana su olursa daha erken sonuç alırsınız.
İkinci B5A verişiniz 15 gün sonra 1 litre suya 1 cc gelecek şekilde olacaktır bu miktarı yapraktan kullanmadığınız sürece istediğiniz kadar artırabilirsiniz ancak önerdiğim miktarlar zaten optimize rakamlardır. Sonraki kullanımlarda B5A'yı ayda bir verebilirsiniz.
Selahattin Yılmaz
12-01-2010, 12:24
Afrika menekşelerinizin önceki hali ile B5A gübre kullandıktan sonraki halini gösteren fotoğrafları 1 ay kadar sonra buradan yayınlanmanızı ve tarafsız olarak olumlu veya olumsuz sonuçları bizimle paylaşmanızı rica ederim.
Bir sorum olacak. 20 litre suya 1 defada kullanılmak üzere demişsiniz. Bir litrelik karışım hazılayıp, kalan B5A'yı saklayarak daha sonra kullanabilir miyiz ?
Selahattin Yılmaz
12-01-2010, 21:53
Bir sorum olacak. 20 litre suya 1 defada kullanılmak üzere demişsiniz. Bir litrelik karışım hazılayıp, kalan B5A'yı saklayarak daha sonra kullanabilir miyiz ?
Elbetteki saklayabilirsiniz, zaten bunun için 20 cc göndermeyi uygun gördüm sebebi ise diğer çiçekleriniz içinde kullanabilmeniz amacımız afrika menekşelerini öncelikli coşturmak.
Kullanım ile ilgili detayları herkesinde yararlanabilmesi için buradan açıklayacağım, o nedenle lütfen gönderdikten sonra bu başlığı takip ediniz. Gönderdikten sonra gerekirse B5A başlığında tartışırız ve yine resimlerinizi bu başlığa rica ediyorum ki paylaşım amacına ulaşmış mı öğrenelim.
sevgili selahattin ben burdan hemen sana cevap vereyim. menekşelerime ilk b5a sıvı gübreyi koyduktan sonra gerçekten inanılmaz gelişme gösterdiler.
şu an ordu'dayım.15 gün kalacağım.ikinci gübreyi verip geldim.onları kardeşime emanet ettim dönüşümde nasıl bulurum bilemem ama gidişat çok güzeldi.
sevgi ve minnetlerimle...
Sevgi Durul
14-01-2010, 23:46
Yavru menekşelerimden yaz sıcaklarından etkilenip yapraklarında yumuşama olanları, peynir kutusundan yapılmış seraya koymuştum. Ortası sağlam olanlar kurtuldu, yaprakları dirildi.
Ayrıca mart ya da nisan gibi dikilmiş iki menekşe yaprağı vardı, bu seralarda. Artık bunlar olmayacak diye topraktan çıkardım. Bir tanesinin sapında çok az kök var, tüm kökler yapraktan çıkmış.
Son gelişmeler.
Katmerli beklediğim yavrum katmerli beyaz açmış ve hepsinden de dahil olmak üzere resimleri...
Ve son olarak kardeşimin kendi elleriyle dikip büyüttüğü menekşesi.
Selahattin Yılmaz
15-01-2010, 23:09
Arkadaşlar B5A sıvı organik gübre sonuçlarını Afrika menekşelerinde bu başlıkta irdeleyelim.
çiğdem86
16-01-2010, 09:18
merhaba arkadaşlar b5a dediğiniz çiçekçilerde satılan sıvı gübremi..?
bende sıvı besin takviyesi kullanıyorum bütün çiçeklerime.. aynı ürünmü acaba..?
teşekkürler
saygılar
Bunlarda benim menekşelerim gelişmeleri burdan izlicez
122038
122039
122040
122041
122042
Devamı...
122043
122044
122045
122046
122047
Arkadaşlar B5A sıvı orgaik gübre sonuçlarını bu başlıkta irdeleyelim.
Sn.Selahattin Yılmaz,B5A ile sulamayı kitapçıgın da yazdıgı gibi güneş battıktan sonra bir iki saat sonramı yapılacak:confused:siz kalan sıvı gübreyi daha sonra da kullanmak üzere saklanabilecegini yazmışsınız ama gübrenin kullanım kitapcıgın da kalan kısım bekletilmemeli diyor kafam karıştı:(
Selahattin Yılmaz
16-01-2010, 10:52
B5A sıvı organik bir gübredir bildiğiniz çiçek coşturan gübrelere benzemiyor maalesef. Sonuçları hep beraber buradan. göreceğiz.
Sevgi Durul
16-01-2010, 11:30
B5A sıvı organik bir gübredir bildiğiniz çiçek coşturan gübrelere benzemiyor maalesef. Sonuçları hep beraber buradan. göreceğiz.
Sayın Selahattin Yılmaz, menekşelerin tabağında biriken B5A lı suyu diğer çiçeklerimize dökeceğiz. Menekşeler ve diğer çiçeklerimizdeki gelişmeleri,açacağınız yeni bir başlıkta paylaşsak nasıl olur? Hem bütün çiçeklerimizdeki ve menekşelerimizdeki gelişmeler daha iyi takip edilir, hem de konular karışmamış olur diye düşünüyorum.
Arkadaşlar bence bu iş işin denek olarak 2-3 menekşe seçiniz. Bunların belirli açıdan fotograflamasını yapınız. Gözlem işlemi daha kolay ve görsel olur... Hatta bu iş için anne, yavru ve çiçeksiz menekşe tercih ederseniz, gelişimin ne yönde nasıl olduğuna ilişkin sonuçları daha aydınlatıcı olur bizleri...
Mesela anne menekşede yaprak oranı artacakmı? Yandan sürgün yavru verecekmi? Çiçeklenecek mi şayet çiçeklenirse çiçek açma yoğunluğu ve çiçeklenmede çiçek boyutu nasıl etkilenecek vs...
Sabah güneşine merhaba diyen menekşelerim.
122065
122066
122067
122068
122069
çiğdem86
16-01-2010, 16:45
maşallah çok güzeller.. nasıl başarıyorsunuz bu kadar çok çiçeklendiremeyi merak ettim..
banada bunun sırrını yazarmısnız
teşekkürler
Açıkcası afrika menekşelerine yeni yeni ısınmaya başladım. Resimlerde 5 tane menekşeden 4 tanesini 1 ay önce aldım. Aldığımda bu kadar çiçeği yoktu ama belki topraklarında mineral oranları şimdilik doğrudur. Güçlü yapıları olduğu için çiçekleri hemen arttı.
Formlarını ve çiçeklenmelerini nasıl arttırırım diye bu başlığı başından takip etmek istedim ama yoruldum. Son zamanlarda bu başlıkta yeni yazılmış olan yazışmaları takip ettim. Sn. Arer'in deneyimlerini uygulamaya çalıştım. Yeni aldığım fidanlarda yavrular varsa ayırdım. Çiçeklerin ortadan çıkması için yaprakları düzenli olarak ve belli bir formu koruyacak şekilde eksiltiyorum. Sulama şekline dikkat ediyorum. Bol suluyorum, saksı altında su bırakmıyorum sonra toprağın kurumasını bekleyip öyle suluyorum. Sularını damacana sudan temin ediyorum. Nemlilik arttıkça daha da mutlu oluyorlar. Şu sıralar %30. Şimdilik dikkat edebildiğim noktalar bunlar.
Sn. Arer'i artık yazarken göremiyorum. Kendisinden öğrenmek istediğim çok şey var daha.
Sabah güneşine merhaba diyen menekşelerim.
Sabah güneşine merhaba diyen menekşeleriniz çok güzel sayın Turkerb.
Benim menekşelerim baharda ve yazın sorun yok ama kış mevsiminde yeterince atdınlık bir ortam bulamıyor:(
Sayın sevim.K, evim güneş açısından avantajlı sayılır. Son zamanlarda led lambalar çok çeşitlendi. deneyeni görmedim henüz ama çiçeklerinizi bir yerde toplayıp bu lambalarla kışın onlara bakarsanız açığı kapatabilirsiniz umarım. Ledler diğer ışık kaynaklarına göre çok fazla elektrikte tüketmiyorlar.
Selahattin Yılmaz
17-01-2010, 10:57
Sn.Selahattin Yılmaz,B5A ile sulamayı kitapçıgın da yazdıgı gibi güneş battıktan sonra bir iki saat sonramı yapılacak:confused:siz kalan sıvı gübreyi daha sonra da kullanmak üzere saklanabilecegini yazmışsınız ama gübrenin kullanım kitapcıgın da kalan kısım bekletilmemeli diyor kafam karıştı:(
B5A artık gündüzleride kullanılabiliyor ve unutmayın ki siz direkt güneş ışığından sakınılan bir bitki yetiştiriyorsunuz ve bitkinizin bulunduğu yer de ev ortamı bu nedenle istediğiniz zaman diliminde kullanmanızda bir sakınca yok. Kalan kısmı buzdolabında veya serince bir yerde sasklayınız hiç bir sorun olmaz zaten elinizdeki miktar bir yıl bekletecek miktar değil.
Sayın Selahattin Yılmaz, menekşelerin tabağında biriken B5A lı suyu diğer çiçeklerimize dökeceğiz. Menekşeler ve diğer çiçeklerimizdeki gelişmeleri,açacağınız yeni bir başlıkta paylaşsak nasıl olur? Hem bütün çiçeklerimizdeki ve menekşelerimizdeki gelişmeler daha iyi takip edilir, hem de konular karışmamış olur diye düşünüyorum.
Hiç fena değil ancak başlığı o zaman geldiğinde sizler kolayca açabilirsinizz
çiğdem86
17-01-2010, 12:02
bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim sayın turkerb.
Bende hemen hemen aynı şeyleri uyguluyorum fakat tek yapamadığım şey menekşeleri ayırmak.. Bir türlü bunu beceremiyorum.Birkaç denemem oldu aslında fakat çelikleri yaşatamadım..
sezgin53
17-01-2010, 12:24
[QUOTEBende hemen QUOTEtek yapamadığım şey menekşeleri ayırmak.. Bir türlü bunu beceremiyorum.Birkaç denemem oldu aslında fakat çelikleri yaşatamadım..[/QUOTE]
Yavruları ayırma işlemini ilkbahar,yaz allarında yapsanız.
Bende menkşe yetiştirmeyek istiyordum uzun zamandır, inşaallah sizlerin menekşeleri gibi güzel olurlar.Bana ne önerirsiniz ne yapmalıyım.Size resimlerini gönderiyorum.
Sabz hoşgeldniz aramıza... Şuan tek yapacağınız şey sabırla bekleyip ilk yaprakçıklarını görmek olacak. Ardından büyüyüp çiçeklenmesi... Ama bu süre 6 ay ile 1 yılı buluyor. Ayrıca size bir alternatif yanlarına anne menekşe satın alıp yeni yaprakçıkları kıskandırabilirsiniz...
Kahraman Koray
18-01-2010, 15:39
1 kapsülden çıkan 250 civarı tohum 100 ün üzerinde filiz verdi. Bunların 50 kadarını ayrı bir seraya ayırdım çünkü çok sık olanlar vardı. Bir 50 tane daha çıkacak gibi. Şu anda 2 adet sera oldu ve 1.5 aylık halleri erişkine benziyor. Hiç kayıp vermedim. Tabanda olan yosunlanmadan şimdilik etkilenmiyorlar. Kökleri oldukça güçlü. Dış ortama da bir kaç tane alıştırdım ve sorun çıkmadı. 150 civarı bir menekşe yavrusuna sahip oldum. Bunlar kardeş menekşe olsalar da aralarında farklı yaprak tipleri var. Çiçek tiplerinde de kendine özgü değişiklikler olacağını düşünüyorum. Resimler ilginizi çekecektir. 1.5 aylık hallerini gönderiyorum.
Kutluyorum sayın Kahraman Koray,
Ben de tohum elde etmeye çalışıyorum, ancak kendiliğinden oluşan bir tohum keseciği dışında , tozlaşma sağlamayı başaramadım.
122375
Polen keseciklerinin içinde ne kadar aransam da poleni göremedim. Koparıp, tırnakla ezerek stigma ile temas etmesini sağladım ama tohum oluşacağını sanmıyorum.
Orkun Kırcı
18-01-2010, 22:06
Görmediğin menekşesi olmuş :D
çiğdem86
19-01-2010, 15:26
orkun bey ç,çeklerinizin çok güzel maşallah
benim menekşelerimin üzeri tohum dolu fakat bir türlü açmıyorlar.
nedeni bilen varmı arkadaşlar..?
Annem yanlızlığını menekşeleri ile gidermeye çalışır.. Onlar ile konuşur, sever.
Çok sevdiği menekşelerinden ikisi;
MOR:
122505
MAVİ:
122506
_kardelen_
20-01-2010, 09:34
Ben de sera yapayım dedim, yoğurt kutusuna diktim üç yaprak menekşe. Kapağını kapattım. Her gün bir yarım saat kadar kapağını açıp havalandırıyordum. Bir haftada çürüdüler. Niye amaa..:(:confused:
Orkun Kırcı
20-01-2010, 09:59
Fazla su olmasın.
Kapalı ortamdaolan menekşenizi havalandırmak maksadıyla kapağını açıp kapamanız ve ortamın nem dengesindeki değişme çürümeye neden olabilir... Bunun yerine 1 tane delik açıp hiç kapağı açmasaydınız daha doğru olurdu. Bir de toprağı fazla nemliyse onunda etkisi olmalı...Çok fazla sulamamak gerek. Bunun yanında ortamın sıcaklığı fazlaysa, sıcakta sera yöntemi pek etkili olmuyor... Daha doğrusu bende sera yönteminde becerikli değilim. Biraz da meziyetli olmak gerek...
merkürvenüs
20-01-2010, 17:43
Merhaba arkadaşlar ben yeni üyeyim yapraklarından afrika menekşesi ürettim ama tohum ile üretimi ilk kez duydum tohumu nasıl elde ettiniz?
Kahraman Koray
20-01-2010, 19:51
Merhaba arkadaşlar ben yeni üyeyim yapraklarından afrika menekşesi ürettim ama tohum ile üretimi ilk kez duydum tohumu nasıl elde ettiniz?
Hoşgeldiniz diyorum. Solda Kahraman Koray yazısına sol tıklarsanız eski mesajlarımdan tohum üretimi hakkında bilgi alabilirsiniz.
Goncagül
20-01-2010, 21:38
Menekşelerimin son durumlarının fotoğrafları.
Goncagül
20-01-2010, 21:43
Tohum kapsülü oluşturan pembişim ve yapraktan elde edilen yavru beyaz menekşem.
Goncagül
20-01-2010, 21:53
Bunlarda son kalanlar.
merkürvenüs
20-01-2010, 23:20
Teşekkür ederim Kahraman Koray bende aranıza katıldığım için mutlu oldum çok değerli bilgiler alıyorum. Eski mesajlarınızı okudum, bende denicem umarım başarırım:)))
Kahraman Koray
21-01-2010, 01:19
Teşekkür ederim Kahraman Koray bende aranıza katıldığım için mutlu oldum çok değerli bilgiler alıyorum. Eski mesajlarınızı okudum, bende denicem umarım başarırım:)))
Başarılı olacağınıza eminim. Rutubet yüksek ve ışık fazla olacak bir de tohumları ektikten sonra üzerini kapamayın. Bakın Goncagülün tohum kapsülleri ne kadar sağlıklı. Kapsüller çoğunlukla kendiliğinden oluşur ama yapay tozlaştırma kontrollü ve başarıyı arttırır. Bu şekilde kapsül oluştuktan sonra 2 ay üzerinde kurumasını beklemek olgunlaşma için gerekli. Yabancı ülkelerde çok sıradan bir şey gibi menekşe tohum satışı ve üretimi. İnternetten satışı kolay diye sanırım.
merkürvenüs
22-01-2010, 08:36
Merhaba Kahraman Koray verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Afrika menekşesinde ve diğer çiçeklerinizde yapay tozlaştırmayı hiç denediniz mi? Nasıl yapılıyor?
Sevgili Kahraman KORAY! Birkaç sorum olacak Bilgilerinizi bizlerle paylaşırsanız mutlu oluruz saygılar;
1-Tohumdan yapılan üretimde kullandığınız tohumların tümü sizin kendi üretiminiz olan bitkilerden elde ettiğiniz tohumlar mı? Dışarıdan hiç hazır tohum alarak (Yurtdışından Tohum Siparişi vererek "ilaçlı tohumlarla") üretim denedinizmi? Denediyseniz ne gibi farklar var?
2-Tohumdan yetiştirilmiş menekşelerden karşılaşılan en büyük sorun sizce ortama uyum mu yoksa tohumların yeşertilmesimi? Bu yuzden mi tohumdan üretim pek tercih edilmiyor? yoksa Türkiyedemi durum böyle? Y. dışındada insanlar menekşeleri çelikleme yöntemiylemi yetiştiriyor?
3- Menekşe yapraklarının çeşme suyu ile yıkanması (Mevsim şartıları önemli değil) ne kadar sağlıklı ? ya da lokal olarak menekşelerin üzerine sıcak ortamda yapay bir fiskiye ile su sıkılması ( Ortamı sisleyerek nemlendirme olayı hariç!!!) ne kadar sağlıklı olur?
4- Menekşe yapraklarına fırça, benzeri bir yumuşak doku sürüllmesi ya da benzeri bir havalı temizleyici kullanılarak temizlenmesi ne kadar doğru?
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşkkürler. Herkese Hayırlı cumalar diliyorum.
saygılarımla;
çiğdem86
22-01-2010, 11:09
sevgili arkadaşlar daha öncede sormuştum fakat cvp alamadım
menekşemin üzeri tohum dolu fakat bir türlü açmıyorlar.. yaklaşık 2 haftadır falan öylece açmadan duruyorlar..
Nedeni hakkında bilgisi olan varmı
saygılar
Sevgi Durul
22-01-2010, 11:40
[öylecemenekşemin üzeri tohum dolu fakat bir türlü açmıyorlar.. yaklaşık 2 haftadır falan açmadan duruyorlar
Menekşelerinizdeki tohum mu, tomurcuk mu? Tomurcuksa havaların bulutlu olması, güneş görmemesi ile alakalı olabilir.
Onlar tohum değil tomurcuk olsa gerek. Güneş veya yetersiz ışıktan dolayı bekliyorlardır. Sabırsızlanmayın, vakti gelince siz açma desenizde açılacaktır o minik yavrular.
saglıcakla kalınız.
Kahraman Koray
22-01-2010, 16:05
Sevgili Kahraman KORAY! Birkaç sorum olacak Bilgilerinizi bizlerle paylaşırsanız mutlu oluruz saygılar;
1-Tohumdan yapılan üretimde kullandığınız tohumların tümü sizin kendi üretiminiz olan bitkilerden elde ettiğiniz tohumlar mı? Dışarıdan hiç hazır tohum alarak (Yurtdışından Tohum Siparişi vererek "ilaçlı tohumlarla") üretim denedinizmi? Denediyseniz ne gibi farklar var?
2-Tohumdan yetiştirilmiş menekşelerden karşılaşılan en büyük sorun sizce ortama uyum mu yoksa tohumların yeşertilmesimi? Bu yuzden mi tohumdan üretim pek tercih edilmiyor? yoksa Türkiyedemi durum böyle? Y. dışındada insanlar menekşeleri çelikleme yöntemiylemi yetiştiriyor?
3- Menekşe yapraklarının çeşme suyu ile yıkanması (Mevsim şartıları önemli değil) ne kadar sağlıklı ? ya da lokal olarak menekşelerin üzerine sıcak ortamda yapay bir fiskiye ile su sıkılması ( Ortamı sisleyerek nemlendirme olayı hariç!!!) ne kadar sağlıklı olur?
4- Menekşe yapraklarına fırça, benzeri bir yumuşak doku sürüllmesi ya da benzeri bir havalı temizleyici kullanılarak temizlenmesi ne kadar doğru?
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşkkürler. Herkese Hayırlı cumalar diliyorum.
saygılarımla;
Sorularınızın tamamına eski yazı ve mesajlardan cevap bulabilirsiniz. Tohumlar 13 yıl önce babamın aldığı ve geçen senelerde bakmaktan sıkılarak bana verdiği bir menekşedendir. Tohum ithal etmek izne bağlı ve bireysel olarak bu izinleri almak kolay değil. Her menekşe tohuma kaçabilir. Yeterli nem ve ısı bu işi kolaylaştırır ve yapay tozlaşma tohum şansını arttırır. Tohum üretimi atla deve değil oldukça kolay bir şey. Çeliklemeden daha kolay diyebilirim. Amerika da nasıl olduğu sorusuna gelince orada yaşamadım ama yabancı menekşe forumlarını takip ettiğim kadarıyla, zevk meselesi diye düşünüyorum tohumdan da üretenler var ama bu yapraktan sonra bir üst basamak gibi bu işte. Son basamak doku kültürü. Tohum bir önceki basamak ama biraz ilgi ve istek yeterli her ikisinde de.
Kahraman Koray
22-01-2010, 16:22
Merhaba Kahraman Koray verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Afrika menekşesinde ve diğer çiçeklerinizde yapay tozlaştırmayı hiç denediniz mi? Nasıl yapılıyor?
http://www.penstrokestudio.newenglandsimpleliving.com/guestjeff.htm
Yukarı site ingilizce ama çevirebilirseniz çeşitli bilgi bulabilirsiniz. Tozlaşma ile ilgili bu siteden bir fotoğraf veriyorum. Anter denen polen keselerini dikkatlice ayırıp içindeki tozu bir cımbız ile tutarak ya da polenleri bir suluboya fırçasına sürerek stigmaya sürerek yapay tozlaşma yapabilirsiniz.
sevgili asmine, menekşeleriniz gerçekten harika.
benim bir adet menekşem var. yeni başladım. bir sürü yaprağı olmasına rağmen ne yazıkki çiçeklenmiyor.
1 ay öncesinde çiçek doluydu ancak birden döktü:(
umarım baharla birlikte çiçeklenir.
Yaklaşık iki aydır gözünün içine baktığım menekşemin tohum kapsülünü, kızım bir ara budamış:) Sabah dikmek için gittim ki, yerinde yok:) Bir an önce yapay tozlaşma için kolları sıvamam gerekecek:)
bunlarda benim canlarım
Gerçekten çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Daha önce birkaç defa menekşe yetiştirmeyi denemiştim. Her seferinde başarısız oldum. Uzun süredir cesaret edemiyordum. Bu yıl cesaretimi toplayıp üç menekşe aldım. İnşallah bu sefer başarırım. Sizlerin menekşelerinin güzelliklerini görünce özenmemek elde değil. Kim bilir belki ileride benim de sizlerinki kadar bol çeşitli güzel menekşelerim olur.
sevgili asmine, menekşeleriniz gerçekten harika.
benim bir adet menekşem var. yeni başladım. bir sürü yaprağı olmasına rağmen ne yazıkki çiçeklenmiyor.
1 ay öncesinde çiçek doluydu ancak birden döktü:(
umarım baharla birlikte çiçeklenir.
Sevgili Sens çiçeklerinin dökülmesi normal bir olay.Çünkü çiçekçilere gelene kadar bir çok besin alıyorlar ve evlerimize geldiklerinde aniden kesiyoruz biz besinleri.Onlarda muhtemelen eve uyum sağlamak için çabalar.Biraz zaman verin menekşenize.
Üretme konusunda ise yapılacak tek şey güzel ve genç yaprak seçimi,nemli toprak.Bunlar tamamsa gerisi köklenecek olan yapraklara kalmış.
Bu gün seralarımı açtığımda ne göreyim bir yaprağım da da minik minik yavrucuklar oluşmuş.Biraz daha büyüsünler sizlerin görmeniz için elimden geleni yapacağım.
Başlangıçta birleşik gibi duran stamenler bir süre sonra dörde ayrılıyor. Her aşamada denememe rağmen polen göremiyorum. Polen oluşumu için çiçek açtıktan sonra belli bir sürenin geçmesi gerekiyor mu?
Belki de iyi bir mercek almalıyım :))
Şener KÖKSAL
24-01-2010, 17:06
Menekşelerim yaza göre daha az açıp çiçeklerini daha uzun süre muhafaza ediyorlar. Saplar daha uzuyor yaprakların üzerinden gülümsüyorlar.
Menekşeleriniz de çekimlerde çok güzel, ellerinize sağlık Şener Bey.
Bu da benim son aldığım menekşelerden. Saksı değiştirince uzun süre çiçek vermediği söylense de aksini kanıtlamak ister gibi, yeni çiçekler veriyor. Sadece bu menekşemin çiçeklerinde sim gibi parlak ışıltılı noktacıklar var.
122950
Benim menekşeler bu yaz ve sonbaharda çiçeklenmediler, şimdi yeni yeni toparlanıyorlar. Yazın bir ara hepsi ölecek gibi olmuştu, sonbaharı toparlanmakla geçirdiler, bazılarını da kaybettim. Artık tomurcuklanmalar başladı, hava soğuk olduğu için tomurcuğun büyüyüp açması çok uzun zaman alıyor. Mesela bu menekşemin tomurcuğu aylardır anca büyüdü:
122954
Bu menekşeme de bir haller oldu, kendini komando zannediyor sanırım:dilli: Önceden böyle değildi:
122955
Bu da genel görünüm. Masanın öbür tarafında bir bu kadar daha var.
122957
merhabalar,çiçekleriniz bir harika nazar olmaz inşallah. bebek gibi baktığım çiçeklerim çok kötüler yağmurda yıkansın diye dışarı koyduğum menekşelerimi bir anlık dalgınlık sonucu soğuk aldırdım galiba kökleri zarar görür mü söküp atacaktım. biraz daha bekleyeyim mi cevaplarınızı bekliyorum.
Sevgili Lalecan, hemen atmayın sakın. Belki de önemli derecede üşümemişlerdir. Ben menekşelerim hasta da olsa son ana kadar iyileştirmeye çalışırım. Bu sayede de pek çok menekşemi kurtardım.
Sevim hanım, teşekkür ederim. Yeni tohumları dört gözle bekliyorum.
günebakan
24-01-2010, 21:46
Sevgili Nariel mavi beyaz menekşen çok hoşmuş. komando menekşenin çiçeği ne renk acaba:) Güle güle büyüt
Teşekkür ederim:) Bayılıyorum ben de ona, en dayanıklı menekşelerimden biri bu. Komandonun çiçeği fuşya, geçen sene çok sağlıklı ve iriydi yaprakları ama bu sene daha hiç çiçek açmadı ve böyle bir renk değişimi yaşadı. Yine de sağlıksız değil, yapraklar diri ve güzel. Bakalım, sonu ne olacak..
Bunlarda benim objektiflere takılanlar:D
Bu aralar saksı dibinde yavrular belirmeye başladı.Bu miniğide kardeşim dikmişti.Onada aşıladı bu hastalığı.Küçücük yaşta nerde bir kırık dal,çiçek görse hemen alıp eve getiriyor dikiyor saksı kenarlarına.Bu da onlardan biri.
Yanlışlıkla kırdığı yaprağı dikmiş ve yavrusuda bu:
rrumeysaa
25-01-2010, 14:37
Benim kızlarımda bunlar, maşaallah diyelim lütfen :)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=123103&stc=1&d=1264426648
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=123104&stc=1&d=1264426648
sinan yavuzz
25-01-2010, 17:52
bunlarda benim menekşelerim MAŞALLAH demeyi unutmayın
merkürvenüs
26-01-2010, 08:49
Merhaba Kahraman Koray yapay döllenme konusunda gerçekten basit ve çok güzel bilgiler vermişsiniz. Sadece menekşemde değil diğer çiçeklerimde de denicem:))) çok teşekkür ederim...
Neslihan Baş
26-01-2010, 19:45
şımarıklarım.........
Arkadaşlar merhaba.
Benimde evde ve iş yerinde 6 saksı menekşem var. Bunlardan çoğaltarak etrafımdaki dostlarıma hediye etmeyi düşünüyorum.. Ancak temmuz ayında diktiğim 14 adet yaprakların hepsi sağlam olarak kasım sonuna kadar hiç bir belirti vermeden bekledi. Meğerse çok derine dikmişim köklenme olmuş ama yaprak filizleri toprağın üstüne çıkamamış.
Bende diplerini kurcalayarak toprak seviyesini alçaltmaya başladım. Alçartırken 2-3 tanesinin filiz tepelerini istemeyerek olsada kırdım. Diğerlerini kurtarayım dedim bir kaçtanesinide ayrı saksılara toprağıyla beraber dikeyim dedim. Gel görki bunlarda fazla dayanamayıp soldular. Neyseki 3 tane minik menekşeyi kurtarabildim.Şimdi bu minikleri ne zaman ayrı saksılara koymalıyım ve fidelediğim yaprağı ne zaman bunlardan ayırmalıyım.....
Sayın ugur29, yavrulara çok küçükken müdahele ettiğimizde, maalesef kaybedebiliyoruz. Bence yavruların yaprakları 1 TL çapına erişmeden ayırmayın. Bırakın oldukları yerde büyüsünler. Bulundukları toprak tamamen kökle dolmadıkça beslemeye devam edecektir.
benim kızlarımda bunlar, maşaallah diyelim lütfen :)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=123103&stc=1&d=1264426648
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=123104&stc=1&d=1264426648
sevgili rumeysa... çiçeklerinizin daha doğrusu kızlarınızın maşallahı var hakikaten sizi yürekten tebrik ediyorum.. Size bir sorum olacak menekşelerinizi nasıl çoğaltıyorsunuz. Ben suyada ıslattım toprağa gömdüm olmadı çürüyüveriyolar yardımcı olursanız sevinirim.. Sağlıcakla kalınız
rain_man
29-01-2010, 14:44
Merhaba,
Bu da benim tohumdan menekşe denemem
123495
Tohumu aşağıda resimlerini eklediğim ebruli ve mor menekşemin karışımından elde ettim.
123496
123497
Polenleri mor olandan alıp, ebrulinin stigmasına değdirerek tozlaşmasını sağladım. tohum ise ebrulinin üzerinde Temmuz ayında oluştu. Ocak ayına kadar kurumasını bekledim ve 23 Ocak'ta tohumları ektim.(Normalde 2-3 ayda dikilebilecek hale geliyor ama ben biraz üşendim dikmek için:p) Kabın bulunduğu yerin sıcaklığı 18-20 derece arasında. Diktiğim günden beri su vermedim, arada yüzeyinin kurumasına izin vermeyecek şekilde su püskürtüyorum, bu uygulamayı nem olsun diye etrafında da gerçekleştiriyorum. Henüz bir çimlenme emaresi yok çıkacağı günü merakla bekliyorum.(Tabi çıkabilirse:)
Ne kadar doğru bir yol izledim çok emin değilim umarım başarılı olurum.
Benzer uygulamayı yukarıda resmi olan mor ve aşağıda resmini eklediğim pembe üzerinde de gerçekleştirdim.
123498
tohuma durmuş hali de bu; yalnız bunu henüz dikmedim.
123499
rain_man
29-01-2010, 15:12
Mevsimlerin çiçeklenme üzerine etkisine güzel bir örnek.
bu ilk resim 20/06/2009 tarihinde çekildi.
123507
bu ise 19/12/2009 tarihinde. ikinci resimde arada farklı türden çiçekler de var ama menekşelerin hepsi ilk resimde görülenlerin aynısı. hatta ikinci resimdeki çiçeksiz menekşe ilk resimin ortasındaki küçük menekşenin bizzat kendisi, bu sürede baya büyüdü...(bu da aşı menekşelerimden biri henüz çiçeklenmedi, merakla bekliyorum)Tabi bir de ilkindeki menekşelerde bir kaç kök bir arada bulunuyor, ikincisinde ise tek köke indirilmiş halleri var
123508
aradaki fark gözle görülür nitelikte.
Merhaba rain_man,
Tohum elde etme başarınızı kutluyorum.
İnternette okuduğum ingilizce kaynaklara göre, tohumun üzerine kapak , yani torf ya da toprak konulmaması gerekiyor. Bir de çimlendirme tohumunuzun buluğu kabı strechle kapatıp mini bir sera ortamı yaratırsanız, 7-8 gün içerinde tohumlarınız çimlenecektir.
Teorik bilgiler tabii:)
rain_man
29-01-2010, 21:50
Maki01 verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Yalnız ben bu kapama işini yanlış anladım sanırım. Tohumları ekmeden önce Kahraman Koray'ın bu konuyla ilgili mesajlarını okumuştum orada tohumları ektikten sonra üzerini kapamayın diyordu. Ben onu ektigimiz kabın üzerini sera etkisi yaratmak için herhangi bir şeyle kapatmamamız gerektiği şeklinde anladım ve kabın üzerine bir şey geçirmedim, yalnız tohumları ektikten sonra üzerine 2-3 mm kalınlığında toprak serptim. Yanlış mı yaptım acaba?
rrumeysaa
30-01-2010, 00:34
Merhaba rain man benim menekşelerimde de senin eklediğin resimlere benzer sanıyorum tohum kesecikleri var. Ne zaman ayırıp dikmek gerekli öğrenebilirmiyim aceba yani ekim zamanı gelince tohum renginde halinde ne gibi değişiklik görülüyor? Ona göre ekme zamanının geldiğini anlayım ve dikeyim.
rrumeysaa
30-01-2010, 00:44
Sayın dr Arif bey resimdeki menekşelerimin bazılarını yeni aldım.Resimdeki 1 menekşem 4 ay da toprakta köklenerek yavru verdi.Diğer biri ise fincana koydum ve üzerini aliminyum folyo ile kapattım öyle köklendirip topraga ektim, ektiğimde yavru vermeye başlamıştı, resimde dikkat ederseniz peteklerin üzerinde hala kökelenmekte olan yapraklar mevcut.
Öncelikle çürüyor dediğiniz yapraklar çürümüyor olabilir bunu belirtmeliyim.Suda bekleyen yaprakların köklenecek kısmı kararma yapıyor.Kararan kısmı çürüdü diye kopartmayın aslında çürümüyor biraz sabrederseniz kökleneceklerdir.
Ben arada peteklerin üzerine koyuyorum yaprakları, su ılıyınca indiriyorum, günde bir kaç defa yapıyorum bunu.Birkaç güne kadar 2 yaprağımı daha toprakla birleştiricem inşaallah.
Dilerim sizde sabırla bekleyince bir sürü menekşeye sahip olursunuz.
Sayın rain_man,
Üzgünüm ama yanlış.
Tohumun üzerine toprak ya da torf gelmeyecek, ancak üstü sera etkisi yaratacak, ısı ve nemi korumak için ışık geçiren bir şey ile kapatılacak. Çimlenme aşamasında bol ışık , nem ve 20-22 derece ısı gerekiyor.
Yine de umudumuzu yitirmeyelim. 2-3 mm torfa rağmen güçlü olan çimler yüzeye erişebilir. Üzerlerini şeffaf poşet ya da camla kapatıp beklemek en doğru çözüm olacak.
rain_man
30-01-2010, 12:52
Tüh:( desenize yanlış yapmışım..Ama zararın neresinden dönersek kardır, en iyisi ben hemen üzerine bir strech film geçireyim de bari burdan kurtaralım...Artık diğer tohumları ekerken daha dikkatli olacağım. Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkürler...
rain_man
30-01-2010, 12:59
Merhaba rain man benim menekşelerimde de senin eklediğin resimlere benzer sanıyorum tohum kesecikleri var. Ne zaman ayırıp dikmek gerekli öğrenebilirmiyim aceba yani ekim zamanı gelince tohum renginde halinde ne gibi değişiklik görülüyor? Ona göre ekme zamanının geldiğini anlayım ve dikeyim.
bana sorarsanız tohum kesesi olgunlaştıktan sonra en az bir 2 ay beklemekte fayda var. böylece kese içindeki tohumlar iyice kuruyup ekime hazır hale geliyor. bu süre içinde yeşil renkteki tohum keseciğinin rengi solarak açık kahverengine dönüyor. bu şekilde ekime hazır bir kaç tohum kesesi var elimde. dilerseniz fotoğraflarını çekip bir kaç güne kadar ekleyebilirim...
Sevgili rain_man,
Bir tohum kesesinden ortalama kaç tane tohum çıkıyor?
Yaklaşık 2,5-3 ay önce 4 litrelik saksılara aldığım katmerli pembe picasso menekşelerimin sergilediği güzel gelişmeler. Saksılarını değiştirdiğimde çoğu yaprakları soğuktan yanmış haldeydi. Şimdi kat kat yaprak çıkarttılar, saksıyı kapatıp çiçeklendiler. Küçük saksılardan ziyade büyük saksılarda menekşe yetiştirmek daha ideal...
Sevgili Faruk,
Ellerine yüreğine sağlık çok güzel. Kutluyorum canım kardeşim.
Büyük saksı konusunda ise tereddütüm var. AVSA, menekşenin toplam bitki çapının üçte biri büyüklüğünde saksı öneriyor. Yine de 3 numara iki saksıya 2 menekşemi aktararak önerini uygulayacağım.
Malum menekşe hocam sensin :)
Yaklaşık 2,5-3 ay önce 4 litrelik saksılara aldığım katmerli pembe picasso menekşelerimin sergilediği güzel gelişmeler. Saksılarını değiştirdiğimde çoğu yaprakları soğuktan yanmış haldeydi. Şimdi kat kat yaprak çıkarttılar, saksıyı kapatıp çiçeklendiler. Küçük saksılardan ziyade büyük saksılarda menekşe yetiştirmek daha ideal...
bana da sayın arer ya da sayın fatih saksıların çok büyük onlarda 1 metrelik kılıç bile yetişir demişti.ben de saksılarımı küçültmeyi düşünüyordum.hay allah kafam karıştı şimdi .büyük saksı mı küçük saksı mı?sizce ne yapmalıyım?:confused:
faruk bey 3 saksım sizin saksılar kadar. belki daha küçük bile olabilir.
. Küçük saksılardan ziyade büyük saksılarda menekşe yetiştirmek daha ideal...
Kök sistemi sağlıkli, iyi köklenmiş bitkilerdi sanırım kolaylıkla uyum sağlamışlar değişikliğe:) Ellerinize sağlık sevgili Faruk:)
rain_man
31-01-2010, 13:46
Sevgili rain_man,
Bir tohum kesesinden ortalama kaç tane tohum çıkıyor?
Son ektiğim keseden elliye yakın tohum çıktı. Sanırım kesenin büyüklüğüne göre tohum sayısı artıyor ya da azalıyor...
nikomedia
31-01-2010, 14:40
Hepinizin o mükemmel çiçeklerinize maaşallah, ellerinize sağlık. Bunlarda benim kızlarım:) üzerlerine titriyorum birşey olmasın diye. İnşallah Selahattin beyin sıvı gübresi ile daha iyi olacaklar. Şimdilik deneme süresindeler.:) Çok fazla çeşidim yok ama kendimce üretmeye çalışıyorum elimdekileri.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.