PDA

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 [33] 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

seval77
11-02-2011, 11:01
benim açmayan menekşemi açmıyor diye büyük saksıya almıştım saksısı küçük zannederek kocaman bir saksıda şimdi menekşemi tekrar bugün küçük saksıya almalımıyım ortasından yeni yeni yapraklar çıkıyor küçük saksıya alacaksam nerden bakayım arkadaşlar nelere dikkat etmem gerektiğine

Asya_lotus
11-02-2011, 11:30
Menekseleriniz cok fazla sayida degil, 7-8 tane kadarsa bir araya toplayin, tepelerinden 30 cm yuksege asacaginiz simit floresanla yapay aydinlatma yapin. Bu duzenek bir miktar sicaklik artisi da saglar, gunde 12 saat acik kalsa ayda sadece 3 TL yakar.
Ben arkadaşlarımın birinin çiçek rafları göstermek istiyorum:

richirich2
11-02-2011, 21:11
büzüşen yapraklar kurudu.eşim annesinin menekşeleri çeşme altına tutarak yapraklarını yıkadığını ve menekşelere birşey olmadığını söylüyor.fakat ben çoğu yerde tüylü yapraklı çiçeklerin yapraklarına su değdirilmemesi gerektiğini okudum.bu durumda hangisi doğru

192234

192235

Emre İlhan
11-02-2011, 22:40
Yavrulayan menekşe yapraklarımın son durumları; :)

En gelişkin yavrulu yaprak;

192286
192287

Çoklu yavrulayan yapraklardan biri;

192288

Genel görünüm;

192289

Yapı marketten aldığım menekşeden yedeklediğim köklenen sürgün;

192290

;)Forumumuz, paylaşımda bulunan üyelerimiz ve Faruk abi olmasa asla afrika menekşesi yetiştirmeyi başaramazdım, hepinize çok teşekkürler. Hakkını yememek lazım, bana resmen yardım merkezliği yapan Faruk abime teşekkürlerimi iletiyorum. :)

aygün
11-02-2011, 23:18
Menekşelerimin yapraklarını arada yıkarım. Bundan hoşlandıklarını bile söyleyebilirim. Daha bir parlıyorlar, zarar gördükleri hiç olmadı.

delete61
12-02-2011, 14:21
Ben arkadaşlarımın birinin çiçek rafları göstermek istiyorum:

Sayın Asya lotus Maşallah arkadaşınızın menekşeleri harika, çok güzelde bir düzenek hazırlamış. Rica etsem arkadaşınıza sorabilirmisiniz, her kata koymuş olduğu florasanların markalarını ve değerlerini bizimle paylaşabilirmi, (Lümen,Watt). Teşekkür ederim

_nihann_
12-02-2011, 16:23
diktiğim çelikler bir hafta oldu ama ben dayanamayıp çıkarıp baktım köklenmiş. çıkarmamın bi zararı olurmu.

Emre İlhan
12-02-2011, 18:10
Merak etmeyin, kalan kökleri incitmeden çelikleri yeniden dikin ve sulayın. Bir hafta içerisinde toparlanacaklardır. :)

sema62
12-02-2011, 18:15
Sayın Richirich2 yaprakları toprağa hep kısa saplımı dikersiniz.Kısa olduğu zaman fidan sayısının az olduğunu yazmıştı bir arkadaşımız. Öyle hatırlıyorum.

_nihann_
12-02-2011, 18:56
saksısını değiştirsem (küçültsem) daha çabuk büyürmü acaba. ilk menekşem çabucak büyüsün istiyorum...

Sevgi Durul
12-02-2011, 21:48
saksısını değiştirsem (küçültsem) daha çabuk büyürmü acaba. ilk menekşem çabucak büyüsün istiyorum...

Menekşenizin neşesi güzel, sağlıklı görünüyor. Bence saksı değişikliği yapmayın şu aşamada. Bu sizi bir adım geriye götürür.

En son açan menekşem.

192369

lale türk
12-02-2011, 21:54
ben geçen sene çiçekli menekşeler aldım fakat menekşelerim hiç büyümüyor ve çiçek açmıyorlar neden olabilir szce

Sevgi Durul
12-02-2011, 22:08
Öncelikle ağaçlar.net'e hoşgeldiniz, sayın lale türk.

Menekşeleriniz yeterince güneş ışığından yararlanamıyor olabilirler mi? Menekşeler için olan sıvı besinlerden vermeyi deneyebilirsiniz.

Bir de, sizi tanıyabilmemiz için, http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595&page=328 adresine uğrayabilir misiniz?

lale türk
12-02-2011, 23:19
menekşelermi cam kenarına koydum ışık alıyorlar ama güneş akşamüzer oluyor acaba topraklarını değştrsem olurmutoprakları sulasamda kuru gbi duruyor

maki01
13-02-2011, 00:26
Sayın lale türk,

Saksı harcınız sadece torftan oluşuyor olmalı. Torf , bir kez kurudu mu yeniden nemlendirmek mümkün olmayabiliyor . Su, neredeyse torfu hiç ıslatmadan alta süzülüyor.

Menekşeler nemli toprağı sever. Bu nedenle saksı harcına perlit, vermikulit gibi su tutma özelliği yüksek olan maddeler eklenir. Sitemizin satış bölümünde bu malzemeleri bulabilirsiniz. Torf, perlit ve vermikuliti eşit oranda karıştırarak hazırlayacağınız saksı harcı başarılı sonuçlar verecektir.

Su tutma özelliğini kaybetmiş saksı harcınızı değiştirmenizi öneririm.

klubnika
13-02-2011, 21:57
Yeni açan menekşeleri sizinle paylaşmaya devam ediyorum :)

delete61
14-02-2011, 11:55
Natalya hanım sizi sitede görmek çok güzel. Mesajlara bir müddet ara verdiniz, güzellikleri göremedik, iyisiniz değilmi, sağlığınızla ilgili sorun yoktur umarım.

şule 24
14-02-2011, 17:10
merhaba arkadaşlar uzun zamandır menekşe bölümünü takip ediyorum çok güzel menekşeler var ben de menekşe yetiştirmeye karar verdim ve hemen çarşıya almaya gittim çok tuhaf ama bir tane bile bulamadım ben niğde de yaşıyorum burası küçük bi şehir burda ne büyük alış veriş merkezleri nede çiçek seraları var çiçekçilerde de yoktu belki sevgililer günü için gelmiştir çıkıp bakıcam herkese kolay gelsin

katmer
14-02-2011, 20:40
Sevgili klubnika, Edge of dawn müthiş bir tür. Bendeki de azman boyutta. Üzeri de çiçek dolu..

gulumcinki
14-02-2011, 20:55
Seradaki yapraklarımdan biri yavrulamış buna çok sevindim, sanırım 1,5 ay oldu...

Kulibnika Hanım menekşeleriniz her zamanki gibi harika havaların ısınmasını sabırla bekliyorum.

aytack
15-02-2011, 09:33
yeşil yaprağından çoğaltıyorsunuz değil mi?
çiçeğinden değil.
selamlar.

Tempolu
16-02-2011, 09:01
günaydın arkadaşlar,sabahleyin danino kutularına ektiğim menekşenin yaprağını tuttumu diye braz çekince yaprağı kökü ile birlikte elimde kaldı hemde kökünde küçük 1yavrusu varmış hemen yerine koydun ama endişeliyim tekrar tutrmı yavrum ölürmü ne ypabilirim üstüne toprak koyayımmı?NE OLUR YARDIM EDİN ...

Emre İlhan
16-02-2011, 09:06
;)Sevgili Tempolu, endişelenmeyin, yaprağı önceki hali gibi tekrar dikin ve sulayın. Bir hafta içerisinde toparlanır. :)

Tempolu
16-02-2011, 10:27
Emre bey çok teşekkür ederim yardımınızdan dolayı.;)

m.ural
17-02-2011, 13:29
her geçen gün gelişme var, nihayet aylardır beklediğim menekşemde de tomurcuklanma var. çok heyecanlıyım ne renk acaba??????

diver_bird
17-02-2011, 20:52
Selamlar
Uzun zamandır yoktum sayfalar almış başını gitmiş okumakta yetişemiyorum.:)
Menekşecibaba nın menekşelerine bittim. Yurtdışındaki güzeller bizde yokk maalesef.

Benim menekşemin biride bol bol yapraklanmış fakat çiçek yok, uzun zamandır değişmedi. Bi açsa rengi çok güzeldi ama. Neden acaba !!!

maki01
18-02-2011, 10:19
Sevgili klubnika'nın hediyesi Ps ottepel erime yaprağını diktikten bir süre sonra çürümeye başladı.

Yaprağın ortasında yer alan ana damarı sanki yaprak sapı imiş gibi ortada bırakarak, çürüyen yerleri V şeklinde jiletle kesip bir daha diktim. 3-4 ay yavru vermeyince atmaya karar vermiştim. Bu arada bir üyemizin aynı şekilde diktiği yaprağın yavrulu fotoğrafını görüp, beklemeye karar verdim.

Ve bugün :)

193157

193158

menekşegül
18-02-2011, 10:34
Çok tatlı görünüyor sevgili Maki. Ben de dikkat ettim böyle yaprağı yarım, yaralı olan çelikler daha önce yavru veriyorlar çiçekli günlerini de görürüsünüz inşallah.

a1919
18-02-2011, 11:51
Gözünüz aydın sayın Maki :) Kestikten sonra kenarlarına birşey sürdünüz mü?

bilge_91
18-02-2011, 12:42
merhaba ben bir ofiste sekreter olarak çalışıyorum.arkadaşlarım ofiste bakmam için bana menekşe hediye ettiler. ben menekşe bakımını öğrenmek istiyorum bir menekşemde solgun haldeydi bana geldiğinde onu canlandırmaya çalışıorum. nette altındaki kaba su koyun diyodu acaba doğrumu ne sıklıkla ne kadar sulamalıyım.neler yapmalıyım.:confused:

_nihann_
18-02-2011, 16:50
bu menekşenin tohumu varmı. varsa nerden alabilirim. yetiştirmeyi çok istiyom ama yakın çevremde hiçbir yerde yok.

klubnika
18-02-2011, 18:07
bu menekşenin tohumu varmı. varsa nerden alabilirim. yetiştirmeyi çok istiyom ama yakın çevremde hiçbir yerde yok.

Merhaba :)
Menekşe tohumdan yetiştirmek çok zahmetli ve uzun sürer, daha kolay ve basit çelikten (yapraktan) üretim sağlamak...

klubnika
18-02-2011, 18:37
merhaba ben bir ofiste sekreter olarak çalışıyorum.arkadaşlarım ofiste bakmam için bana menekşe hediye ettiler. ben menekşe bakımını öğrenmek istiyorum bir menekşemde solgun haldeydi bana geldiğinde onu canlandırmaya çalışıorum. nette altındaki kaba su koyun diyodu acaba doğrumu ne sıklıkla ne kadar sulamalıyım.neler yapmalıyım.:confused:

Aramıza hoş geldin değerli menekşe seven :)
Menekşe baygın susuzluktan veya kök çürümesinden dolayı olabilir, eğer su verdikten sonra toparlayamıyorsa kesinlikle kök çürümesi ve bazı işlem yapmanız gerekir burda bakabilirsiniz

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1402&page=203

konu #6090

se-rap
18-02-2011, 18:55

Size yaprak gönderebilirim isterseniz. Bu forumu da, dikkatlice okursanız, çelikten nasıl yetiştireceğinizi öğrenebilirsiniz.
Özelden adresinizi yazarsanız, kargo ile yollarım.

_nihann_
18-02-2011, 19:09
Size yaprak gönderebilirim isterseniz. Bu forumu da, dikkatlice okursanız, çelikten nasıl yetiştireceğinizi öğrenebilirseniz.
Özelden adresinizi yazarsanız, kargo ile yollarım.

çok teşekkür ederim sevgili serap. çelikten diktim. komşumun verdiği bir yavrunun bir iki dalından. çeşidim olsun istiyorum. keşke gönderseniz çok memnun olurum. ama hava koşulları malum. donmayacak bi şekilde gönderebilirseniz çok sevinirim. ama geçenlerde netten aldığım mum çiçeği kargoda dondu. tekrar çok teşekkürler...

_nihann_
18-02-2011, 19:12
Zararlının tanımı:
Bu böcekler yaklaşık 1-4 mm uzunluğunda, gümüş-siyah-beyaz renk olabilirler. Çoğu arkasında bir çatal kuyruğu mevcut, 3 cm kadar atlayabilirler. Fazla nemli ve organik maddeler zengin olan toprağı severler. Toprağı suladığınız zaman onları nasıl farklı yönlere zıplıyorlar çıplak gözüyle rahatlıkla görebilirsiniz. Sıçrayarak diğer çiçeklere rahatlıkla geçebilirler.

Yapı marketlerde çiçek bölümünde satılan ''Chrysamed'' İnsektisit kene ilacı, sprey şeklinde çok yardımcı olabilir. Toprağa bir kaç kez sıkın ve 10 gün sonra tekrarlayın :D

İLGİNİZE ÇOK TEŞEKKÜRLER.burda pek imkanım yok ama araşyırıcam. şimdilik pek zararı yok gibi görünüyo. inşallah çabucak bulurum.

se-rap
18-02-2011, 20:46
çok teşekkür ederim sevgili serap. çelikten diktim. komşumun verdiği bir yavrunun bir iki dalından. çeşidim olsun istiyorum. keşke gönderseniz çok memnun olurum. ama hava koşulları malum. donmayacak bi şekilde gönderebilirseniz çok sevinirim. ama geçenlerde netten aldığım mum çiçeği kargoda dondu. tekrar çok teşekkürler...

Rica ederim. İstediğiniz zaman, yazarsınız bana.

maki01
18-02-2011, 23:48
Gözünüz aydın sayın Maki :) Kestikten sonra kenarlarına birşey sürdünüz mü?

Sürmedim sevgili a1919. Kesilen yerlerdeki nemin kurumasını bekledikten sonra seraya koydum. Sanırım kesimde steril jilet kullanmak çok önemli. Keskin ve ince ucu bitkiyi çok daha az hırpalıyor.

sevim4
19-02-2011, 11:11
Sevgili katmer,merhaba demek istedik sana.
193341:D

zappie
19-02-2011, 14:22
Bu ne ? Menekse yapragiyla suslenmis revani mi? :D ( saka saka )

_nihann_
20-02-2011, 12:42
Sevgili nihann, geçen yaz benim menekşelerde de bu böceklerden vardı. O dönemde marketten fazla sayıda menekşe almıştım. Toprakta sıçrayan böcekler eğer menekşeniz çiçekli ise kesinlikle çiçekler üzerinde de oluyor. Ortamın havasız kalması daha da çoğalmalarını sağlıyor. Ben de bir ziraat mühendisinden intektisit aldım 3-4 sefer uygulamıştım, ayrıca arapsabunu ve su karışımını püskürtmüştüm.

ilgine teşekkürler sevgili fahriye. menekşeler henüz çiçeksiz. bu böceklerden diğer çiçeklerin dibindede var. bir an önce kurtulayım onlardan. tavsiyelerinizi dinliycem...

menekşegül
20-02-2011, 13:11
Merhabalar, bu menekşem aldığımdan beri ilk açışı, çiçek açmasında bir sorun yok fakat yapraklarında sarı lekeler var hatta yeni çıkan küçücük yapraklarda bile... Sorun neden kaynaklanıyor olabilir? düzenli olarak sıvı besin veriyorum.

193499
193500:p

menekşegül
20-02-2011, 13:22
193508
193509
:p

sevim.K
20-02-2011, 14:53

Sevgili sevim emeğine sağlık ne güzel yavrulamış menekşe yaprak çeliğin. Benim menekşelerim çiçek açmamakta direniyor hala. Bende kışın zorlamıyayım kendi hallerine kalsınlar dedim:mad::(

_nihann_
20-02-2011, 17:11
bu güzeller komşumun menekşeleri. Tatile gittikleri için bana bıraktı. Onun evinde hiç güneş görmediler ve hiç çiçek açmadılar. Hemen penceremin önüne koydum onları. Umarım çiçeklenirler...

zappie
20-02-2011, 19:48
Ciceklenmedeki en buyuk etmen kesinlikle parlak ve uzun sureli isik. Isik genel buyumeyi de hizlandiriyor. Yaz basinda anne yapraktan ayirip diktigim yuz civarinda meneksem var. Bir kismini kasim ayindan beri floresan isigi altina biraktim. Bu fotograftakiler onlardan ciceklenmis olanlar. Henuz tomucuk vermis olanlar da var. Diger kismina ancak yilbasindan sonra aydinlatma ayarlayabildim. Onlarin katetmesi gereken daha çok yol var. Bu arada anaclarin hepsi marketlerden toplama :rolleyes:

sevim4
20-02-2011, 21:55
Çok teşekkür ederim,sevim hanım baharda çelikledğim yapraklar çürüdü.
Havaların sıcak gitmesi nedeniyle yeni aldğım menekşelerden köklendireceğim.
Bu sefer başara blirim umarım.

sevim.K
21-02-2011, 10:17
Ciceklenmedeki en buyuk etmen kesinlikle parlak ve uzun sureli isik. Isik genel buyumeyi de hizlandiriyor.

Sevgili zappie önce fotoğraftaki güzellikler için kutlarım sizi emeklerinize sağlık. O ne güzellik diye diye baktım:) Işıklandırmaya gelince menekşelerim cam önünde duruyor. Sürekli aydınlıkta ve ışık alıyorlar. Öyle özel ışıklandırma yapmadım. Sorun sanırım toprak değişimiyle ilgili. Topraklarını değiştirmem gerekiyordu değiştiremedim. Olabilecek en kısa sürede o sorunu halletmeliyim.:)

katmer
21-02-2011, 10:54

Sevgili Sevim4, bu merhabaya bayıldım;)

Sevgili zappie, benim gibi deliye böyle bir revani yakışır;)

menekşegül
21-02-2011, 11:14
Sayın Mihrican resimlerden sıvı besinin fazla kullanılmasından kaynaklı lekeler gibi görünüyor. Kullandığız toprağı bilmiyorum ama özel formüllü bir toprak olduğunu düşünürsek. Zaten bu toprakların içerisinde azot, fosfor, potasyum ve diğer elementler yer alıyor. Birde biz dışardan gübre verdiğimizde işte böyle lekelenmeler oluyor. Birde sıvı gübreyi yapraktan vermeyin ya da yaprağa değmesin. Bu nedenlede böyle lekeler oluşuyor. Lekeler daha sonrasında kararıp yaprağı çürütür.

Teşekkürler ilginize Sevgili Cellin, menekşelerime 15 günde bir önerilen miktara sıvı besin veriyorum toprak değişimi hiç yapmadım yaklaşık 2 ay önce kipadan aldım o toprakla duruyor daha. Önerinizi dikkate alaıp sıvı besin vermiyeceğim artık bakalım ne olacak.

sema62
21-02-2011, 22:23
Sevgili zappie menekşeleriniz çok sağlıklılar. Emek çektiğiniz herhallerinden belli oluyor. Onlarda hiç inkar etmemişler. Elinize sağlık.
Ben menekşeleri biraz uzun saplı seviyorum. Benimkilerde cam kenarında. İstediğim gibi nasıl yetiştirebilirim.

klubnika
22-02-2011, 13:24
RS- Morskaya Prinsessa,yazın bayan Repkinadan alınan yapraklardan ilk açan yavru :D

seval77
23-02-2011, 07:43
bunlar fitilli sulamamı yapılmış

katmer
23-02-2011, 18:01
Nihayet Rus yavrularımı ayırdım:)))

katmer
23-02-2011, 18:03
Evimden diğer kareler:)

simran
24-02-2011, 15:02
yeni menekşelerim...
diğerleri de aldığımda böyleydi 1 ay için de ıspanak gibi sadece yapraktan ibaret hale geldiler :(

simran
24-02-2011, 15:12
arkadaşlar bunlar da ofisteki menekşelerim. yavru verdiler ve yavruları ayırdık bugun. ama acemi olduğumuz için minik yapraklar toprağa bulandı, hatta annenin tomurcuğu bile toprağa bulandı, umarım bu durum zarar vermez . ofis batı cephe. saat 3den sonra direk güneş görüyorlar. dolayısıyla şımardıkça şımarıyor menekşelerim.pembe-beyaz olan tam 6 aydır hiç çiçeksiz kalmadı, sürekli açıyor. özel hiç bir şey yapmıyorum, dinlenmiş musluk suyu veriyorum. evdekilere ise, kaynayıp soğumuş su, 20 günde bir sıvı besin. ama nafile :(

sema62
24-02-2011, 21:41
Sevgili Katmer inşallah açtıklarınıda görürüz birgün. Kolay gelsin. Toprakları kokopeatmı.

hanndan
24-02-2011, 21:52
merhabalar sayfanıza yeni üye oldum,birçok bilgiye de ulaştım. bende menekşelerimi eklemek istedim.

katmer
24-02-2011, 22:51
Sevgili sema62, önceleri sadece cocopeat kullanıyordum. Şimdi vermikülit, perlit, cocopeat ve sphagnum peat moss dan oluşan bir karışım hazırlayıp, onu kullanıyorum.

katmer
24-02-2011, 23:24
Sonunda rafım tamamlandı. İlk görüntüleri sizlerle paylaşmak istedim.

sema62
24-02-2011, 23:46
Sevgili sema62, önceleri sadece cocopeat kullanıyordum. Şimdi vermikülit, perlit, cocopeat ve sphagnum peat moss dan oluşan bir karışım hazırlayıp, onu kullanıyorum.

Sevgili katmer vermikuliti yapı marketlerde bulabilirmiyim.Bizim çiçekciler vermikulit, sphagnum nedir bilmiyorlar bile.

klubnika
25-02-2011, 08:19
Sevgili katmer vermikuliti yapı marketlerde bulabilirmiyim.Bizim çiçekciler vermikulit, sphagnum nedir bilmiyorlar bile.

Merhaba, sema62
Muharrem Bey ''doğalbahçe''bu konuda size yardımcı olur sanırım, dogalbahce@gmail.com
istediğiniz ürünler ondan var ve fiyatlar iyi :rolleyes:

ahmeter
25-02-2011, 15:13
Ahmeter bahçe

_nihann_
25-02-2011, 21:08
vermikülit, perlit, cocopeat menekşe için şartmı? sadece torf toprakta yetişmezmi?

zappie
25-02-2011, 22:18
Ben de vermiculit, perlit kullaniyorum isi garantiye almak icin ancak imkanlarimizi cok fazla zorlamaya gerek yok. Annelerimiz, ninelerimiz vermikulit perlit duymuslar mi hayatlarinda hic? Menekselerin anavatani Uzambara daglarinda da bu malzemelerden yoktur. Bunlar topragi havalandirmak icin kullanilan malzemeler. Bahceden agir, killi topragi alip meneksenizi dikerseniz olmaz. Dogadan, ozellikle ormanlardan yaprak curuklu, hafif kumlu tasli, biraz milli toprak toplayip karistirirsaniz cok az da iyi yanmis koyun gubresi eklerseniz o da ayni isi gorur.

_nihann_
26-02-2011, 18:04
Perlit vermikulit gerekli galiba. Diktiğim yapraklar köklenmiş olmasına rahmen çürüdü. Galiba güneş yaktı. İyi güneş alsınlar diyi pencerenin öününe koydum, hem güneş hemde peteklerin verdiği sıcaklık el birliğiyle öldürdük onları. Uzun süredirde bekliyordum. Malesef yine beceremedim. :((

Sinarit
27-02-2011, 20:13
bu çiçeğin dibindeki beyaz kurtlar için hangi ilacı tavsiye edersiniz,birde iyi büyümesi ve çiçek açması için gübre ismi söylerseniz sevinirim.iyi akşamlar.

katmer
28-02-2011, 12:56
Menekşelerim açmaya devam ediyor. Bu arada heyecanla, yurtdışından gelecek yapraklarımı bekliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=759421#post759421

Sinarit
28-02-2011, 16:34
Sayın cellin,ilginize teşekkür ederim,beyaz böcekler topraktada var,toprak ile dalın birleştiği yerde dalın üzerindede var,resim çekebilirsem koyarım,bugün sizin tavsiyenize uyup afrika menekşe çosturanı aldım bakalım faydası olucakmı.

tamaşa
28-02-2011, 17:03
Menekşelerim açmaya devam ediyor. Bu arada heyecanla, yurtdışından gelecek yapraklarımı bekliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=759421#post759421

Sevgili katmer,menekşeleriniz çok güzel açmışlar ellerinize sağlık,yurtdışından gelecek yapraklarınız oldugunu yazmışsınız,az önce baktımda farklı ve yüklü siparişin varmış.Acaba siparişlerin hangi ülkeden gelecekler,adres vermen mümkün olurmu :confused:

Sinarit
28-02-2011, 23:52
Bu beyazımsı böcekler gövdenin üzerinde duruyor ve sanki nem ile çoğalıyor,bir ilaç ismi verebilecek olan varsa sevinirim.
Bir şey daha sormak istiyorum diyelim yaprağı toprağa ektik ve minik yapraklar verip gelişmeye başladı acaba ne kadar zaman içinde yetişkin bir menekşe halini alıp çiçek vermeye başlar.

zappie
01-03-2011, 11:19
Bu beyazımsı böcekler gövdenin üzerinde duruyor ve sanki nem ile çoğalıyor,bir ilaç ismi verebilecek olan varsa sevinirim.
Bir şey daha sormak istiyorum diyelim yaprağı toprağa ektik ve minik yapraklar verip gelişmeye başladı acaba ne kadar zaman içinde yetişkin bir menekşe halini alıp çiçek vermeye başlar.

En iyi kosullarda 8 ay sonra

klubnika
01-03-2011, 21:41
bu çiçeğin dibindeki beyaz kurtlar için hangi ilacı tavsiye edersiniz,birde iyi büyümesi ve çiçek açması için gübre ismi söylerseniz sevinirim.iyi akşamlar.

Merhaba,

Evet Çiçek Costuran çok iyi bir besin rahatlıkla kullanabilirsiniz yalnız talimata göre degil de 1L suya 5 ml (enjektor kullanın) koyun ve her sulamada kullanın.

Besin çeşitleri ilgili:
yeşil - yavru dönemi için, yapraklar güçlensin ve çogalsın diye;
pembe - genel, her dönem için uygun;
mor - sadece çiçeklenme dönemi için, her zaman kullanılmaz.

Bitki hasare ilgili çok güzel ve kullanışlı Chrysamed özellikle kene ilacı daha geniş kapsamlı, fısfıslı hazır karışım, toprak ve bitki üzerine kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Başarılar diliyorum, umarım açıklamalı oldum :D

Sinarit
01-03-2011, 22:59
çok teşekkür ederim klubnika,yalnız benimki daha yavruydu onun için yeşili almam gerekiyormuş ama ben moru aldım,yeşil renk dediğiniz herhalde dış kabıda yeşil oluyor ,yarın gidip bir de yeşilinden alalım bakalım,ilacı nerde bulucaz omuda araştıralım,tekrardan teşekkürler.
Bu arada benim menekşe 2 ay önce bardakta köklenmeyi beklerken şimdi toprakta 10 -15 yapraklı orta boy bir menekşe halini aldı sizce büyümesi yavaşmı yoksa normal mi?

m.ural
02-03-2011, 06:51
çok teşekkür ederim klubnika,yalnız benimki daha yavruydu onun için yeşili almam gerekiyormuş ama ben moru aldım,yeşil renk dediğiniz herhalde dış kabıda yeşil oluyor ,yarın gidip bir de yeşilinden alalım bakalım,ilacı nerde bulucaz omuda araştıralım,tekrardan teşekkürler.
Bu arada benim menekşe 2 ay önce bardakta köklenmeyi beklerken şimdi toprakta 10 -15 yapraklı orta boy bir menekşe halini aldı sizce büyümesi yavaşmı yoksa normal mi?

büyümesi gayet normal, ben 5 aydır torfa diktiğim yaprağın filizlenmesini bekliyorum,

seval77
02-03-2011, 10:38
benimde 45 gün kadar olan torfa diktiğim menekşemden hala çıt yok sera yaptım ona ama begenmedimi yoksa ortamı diyorum ilk denemem nerde yanlış yapıyorum aceba hiç sulamadım bu gününe kadar. 1 haftalıkta ayrı ayrı 20 tane yaprak yine ektim inşaallah çabucak yavrularlar aspirin köklenmeye yardımcı oluyormuş bilgisi olan varmı

zappie
02-03-2011, 11:00
45 gundur yapraklariniz canli duruyorsa koklenmis demektir. Koklenmeyen yaprak olmaz. Sadece turune gore, yapragin durumuna gore yavru verme suresi ve yavru sayisi artip azalabilir. O yuzden koklenmeye yardimci olacak hormon vs kimyasala gerek yok. Ancak 1-2 cm derinlige gomulmus yaprakta yavru gorulmesi genelde 2. ay sonunda oluyor. Benim 6 aydir yavrulamayan yapraklarim var, sanirim kisirlar :D

seval77
02-03-2011, 13:13
köklendiğini nasıl anlayacağım. önceki aksam yapraga yanlıslıkla elim degdı cok derın olmadıgı ıcın cıktı yerınden sonra tekrar ektım köklenme olduysa görmem gerekmezmi menekşeler hakkında bilgim yok denecek kadar az forumu okuyorum sürekli ama deneme yanılma yapmadan tam anlamıyorum doğrusu ped bardaklara ektiğimiz yaprakları suluyormuyuz bazıları sulamıs bazıları sulamamış forumda okuduklarıma göre kayseri hava şartları sert nem yok peteklerin önünde duruyor bu yapraklar yanlarında bir bardak içinde su var peteklerin içindede oda nemlensin diye su var. 1 tane yaprağım yumuşamış bende onu saglam kısma kadar kesip tekrar torfa ektim inşaallah yavrularlar

zappie
02-03-2011, 14:08
Tecrubeli degilseniz yapraklari "yavrular gorununceye kadar" suda koklendirmenizi, sonra saksiya gecirmenizi oneririm. Kayseri gibi kuru bir iklimde bardaktan buharlasacak suyun oda nemine hic bir etkisi olmaz. Illa ki torfta koklendirme yapacagim diyorsaniz forumdaki sera orneklerini inceleyin. Ayrica genel bitki bakimi konusunda biraz daha bilgi edinin. Kok nedir, isi, isik, nem ne ise yarar gibi. Pet bardaklarin ekstra bir ozelligi yok. Tabii ki yeterince sulanmalari gerekiyor. Yapraginizin bir el degmesiyle yerinden cikmamasi gerekiyordu. Topragi yeterince sikistirmamissiniz. Koklenme zayif olmustur, olanlar da ya kopmustur ya da toprakla kapli oldugu icin farketmemissinizdir. Yapragi tekrar torfa dikmektense suda koklendirmeyi deneyin.

Sinarit
02-03-2011, 15:44
işte benim 2 ay önce bir çay bardağında dururken bugün bu hale gelen ve sizi bilgi almak için rahatsız ettiğim bebek menekşem.;)

Bugün dediklerinizin üzerine yapımarketlerden her tür renk çiçek çoşturanı aldım,bu bahar çiçek açarsa çok sevinicem.Bu bit ilacınıda buldum ama son kullanma tarihine 2 ay olduğu için alamadım,bakalım başka yerlerde bulursam alırım.

MİRBE
03-03-2011, 19:40
Benim hastalığımı fırsat bilip hepsi tomurcuklanmış ikikside çiçeklenmiş.

Emre İlhan
03-03-2011, 21:23
;)Mirbe ablacım, tekrar geçmiş olsun. Bak bundan şu anlamı çıkartabiliriz; demek ki sen menekşeleri fazla kurcalıyormuşsun, en iyisi biraz doğal hallerine bırak derim ben.:)

diver_bird
03-03-2011, 23:32
Sevgili Katmer
Menekşeleriniz çok güzeller. Yapraktan köklendirme işini 1 kez becerebildim bi daha olmadı o menekşemde sağolsun hiç üzmüyor beni. Sanırım siz hiç fire vermeden yavrulatabiliyorsunuz. Çok güzell

Tebriklerr

diver_bird
03-03-2011, 23:43
Hoşbulduk diver bird (dalgıç kuşu )anlamında mı?

Özür Dilerim bayağıdır giremeyince mesajınızı yeni gördüm.
Evet anlamı öyle daha doğrusu eşimin. Bu kaydı ilk birlikte yapmıştık kendi adına aldı öyle kaldı şimdi ben kullanıyorum.
Kendisi dalgıç aynı zamanda, çok seviyor dalmayı. Çok korkarak da olsa banada öğretti. Dalana kadarki geçen zamanı anlatmayayım fakat daldıktan sonraki manzara muhteşem di.
( Tabi teknenin merdivenlerine korkudan iki kere çarparak bacaklarımdaki bir yıl boyunca geçmeyen morlukları saymıyorum;) )

maki01
04-03-2011, 12:52
Benim hastalığımı fırsat bilip hepsi tomurcuklanmış ikikside çiçeklenmiş.

Güzel arkadaşım, hoşgeldin. Seni yeniden aramızda görmek büyük mutluluk...

Sosyal grupta seni yakından tanıma fırsatını bulduk, şanslıyız :) Eve yine fotoğrafcı çağırıp , menekşelerinin açmış hallerini de ekleyeceğinden eminim :))

Sevgiler...

züboli
06-03-2011, 18:40
merhaba menekşelerimde buruşma gözlemledim neden kaynaklanıyor olabilir acaba

richopasha
07-03-2011, 11:05
Bir senedir askerlik görevimi yapmak için menekşelerimden uzak kaldım. Bu arada eşim elinden geldiği kadar bakmış. Ancak bayağı bir susuz ve soğukta kalmışlar. Yaprakları pörsümüş ve saksının üzerine serilmişler. Şimdi biraz bakım yapacağım ancak neler yapmam gerektiğini sizlere de sormak istiyorum. Önerileriniz nelerdir?

Şimdiden teşekkürler.

çiçeksever
07-03-2011, 16:22
Katmerli menekşelerim

çiçeksever
07-03-2011, 16:23
10 gün önce Tansaştan aldığım menekşe ve diğer menekşem

Sinarit
08-03-2011, 00:20
Sayın Sinarit menekşeniz oldukça sağlıklı pırıl pırıl görünüyor. Herhangi bir zararlı belirtisi yok. Sanırım sorun toprakta. Sinek toprağa yumurta bıraktığında onlar açılıp tarif ettiğiniz beyaz kurtlar oluyor. Bu toprağa başka bitkilerde diktiyseniz onlarıda kontrol edin. Aynı durum benim diktiğim yapraklarda oldu. Yaprakları topraktan çıkardım. Dikkatlice yıkadım ve tekrar steril bir toprağa diktim. Sorundan kurtuldum. İlaçda kullanıp bu sorundan kurtulabilirsiniz. Ancak ilacın dozunu ayarlayamazsanız menekşenizi yakabilirsiniz. Çünkü ilaçlar 1 ton suya ayarlıdır. Tercih sizin.
Birde burdan öğrendiğim kadarıyla şunları eklemek istiyorum. Menekşeniz çok büyük saksıda dikilmiş. Böyle olduğunda daha geç çiçek açar. Saksıda iki kök var onları ayırıp ayrı saksılara dikerseniz daha güzel gelişir.

İki kök nasıl olduğunu bende anlamadım,tek yaprak dikmiştim oysaki :p
Herhalde kök ayırma işine girecek ve yeni bir saksıya alıcak kadar tecrübeli değilim,şu su bazlı ilaçlarla ve az su koyarak işi haletmeye çalışıcam,gerçi hata bende oldu toprağı azalınca bahçedeki saksıdan toprak alıp üstüne ekledim ondan sonra kurtçuklar çıkmaya başladı:( Büyük saksı olayına gelince dediğim gibi herhalde şimdilik bitkiyi saksıdan çıkaramam artık çiçeği geç açarsa idare ediceğiz ,bilinçsizlik işte bende saksı ne kadar büyük olursa okadar iyi olur diye gittim en büyük saksıya ektimyaprağı,cevabınız ve ilginiz için teşekkür ederim.;)

klubnika
08-03-2011, 16:05
http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/0/40/687/40687078_4a67556532e1.gif

Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun

acemifüsun
08-03-2011, 16:34
Menekşelerimin hemen hemen hepsi çiçekli, sizlerle paylaşmak istedim:)

Bu güzelleri yetiştiren sevgili Swetlenaya ve bu başlıkta bilgilerini, deneyimlerini büyük bir içtenlikle paylaşan, emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkürlerimle:)

acemifüsun
08-03-2011, 16:38
Devamı geliyor:)

acemifüsun
08-03-2011, 16:45
195774Meneklerim çoştu:)

acemifüsun
08-03-2011, 16:48
Yerlilerin dış yapraklarında hafif sararma var

acemifüsun
08-03-2011, 17:47
Bu fotoğrafı unutmuşum:)

diver_bird
08-03-2011, 22:59
Sevgili acemifüsun bunlar çok hoşlar.
Valla Kıskanılacak kadar var :) Katmerli katmerli.
Beyazla, Lila ya birde ilk resimdeki ne bittim.

türkansultan
10-03-2011, 17:32
Menekşe yetiştirmeye bu sene başladım.yani çok acemiyim.

türkansultan
10-03-2011, 17:36
Yeni açmaya başladı ama ben dayanamadım paylaşmak istedim.

türkansultan
10-03-2011, 17:37
devamı

türkansultan
10-03-2011, 17:39
Devamı

türkansultan
10-03-2011, 17:47
Devamı

menekşecibaba
11-03-2011, 18:50
Sevgili acemifüsun , gulumcinki,türkansultan menekşeleriniz çok güzel ve saglıklı ,bol bol çiceklerini görürsünüz inşallah.Artık soğukları atlattık sayılır,şimdi şaha kalkar hepsi :)
Acemifüsun son koyduğun menekşen çok güzelmiş katmerli,beyaz şeritli değil mi?

türkansultan
11-03-2011, 19:41
Sevgili menekşecibaba beğenmeniz çok güzel.Benim sizlere yetişebilmem için daha çok fırın ekmek yemem lağazım.Ayrıca sizin menekşelerinizin hayranıyım,sevgiyle kalın.

acemifüsun
11-03-2011, 21:19
Acemifüsun son koyduğun menekşen çok güzelmiş katmerli,beyaz şeritli değil mi?[/QUOTE]

Teşekkürler Sn.menekşecibaba, sizinkiler de çok güzel:)
Son eklediğim fotoğraftaki menekşem koyu pembe renkli, hafif katmerli, çilli, kenarları koyu şeritli:) Fotoğraflarda özellikle renkler bazen yanıltabiliyor. Son eklediğim ile ilk eklediğim fotoğraflar aynı menekşeye ait:)

sofistike
11-03-2011, 22:50
merhabalar aranıza yeni katıldım bir,iki,üç derken tam sekiztane menekşem oldu sizleri takip ederek iki tane yavru menekşem oldu

sofistike
11-03-2011, 22:59
cevaplarınızı ve yardımlarınızı benden esirgemesseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.
Bu arada bir sorunum var eve getirdiğim iki menekşemin yeni çıkan yapraklarında bi sorun var yaprakların üzeri diğerlerinden fazla tüycük kaplı buda büyümelerini önlüyor ne yapayım neden olmuş olabilir

menekşekolik
12-03-2011, 16:12
sevgili menekşe severler ben siteye yeni üye oldum menekşeler hakkında öğrenmek istediğim bir soru olacaktı 4 hafta önce menekşelerimin toprağını değiştirdim mevsimi olmadığı için onları ev serasına aldım seradan ne zaman çıkarmalıyım? lütfen bana cevap yazın şimdiden teşekkürler

acemifüsun
12-03-2011, 19:37
sevgili menekşe severler ben siteye yeni üye oldum menekşeler hakkında öğrenmek istediğim bir soru olacaktı 4 hafta önce menekşelerimin toprağını değiştirdim mevsimi olmadığı için onları ev serasına aldım seradan ne zaman çıkarmalıyım? lütfen bana cevap yazın şimdiden teşekkürler
Bence artık çıkartabilirsiniz:)
Ayrıca kendinizi aşağıda linkini verdiğim başlıkta tanıtırsanız seviniriz, hoş geldiniz:)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595

klubnika
12-03-2011, 19:47
cevaplarınızı ve yardımlarınızı benden esirgemesseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.
Bu arada bir sorunum var eve getirdiğim iki menekşemin yeni çıkan yapraklarında bi sorun var yaprakların üzeri diğerlerinden fazla tüycük kaplı buda büyümelerini önlüyor ne yapayım neden olmuş olabilir

:eek:Fotoğrafı çekme şansı var mı acaba?
İki nedeni olabilir; bir tür bitki kenesi Cyclamen Mite (Phytonemus pallidus) veya bitki zehirlenmesi de olabilir. Acil toprağı değiştirin, zehirlenmesine iyi gelir. Eğer kene ise akarisid kullanması gerek.
Ama en iyisi güvenilir bir yerde bitki temin etmek :D

Sevgi Durul
13-03-2011, 10:27
Eltimin verdiği yavru menekşe, boyuna bakmadan çiçek açmış.
169471

Bu menekşem şimdi de böyle açtı. Anne yaprağı sapasağlam duruyor. Ayırdığım menekşeleri kaybettiğim için, ayırmaya korkuyorum.

196507

diver_bird
13-03-2011, 13:37
Perlit vermikülit ve cocopeat
Bunları yaprakları ilk diktiğinizde mi kullandığınız toprak oluyor. Yoksa besin falan mı anlayamadım??

maki01
13-03-2011, 15:00
Sevgili SDurul,

İki renkli menekşelerde ( iki hücreli diye tanımlanıyor ) ikinci ya da üçüncü çiçeklenmelerinde aynı renklerin farklı dağılımlarına rastlamak mümkün olabiliyor. İlk açan çiçek tipik bir chimera görünümünde . İkinci çiçek ise daha farklı.

Bu tür menekşelerin çoğaltılmasında sürgün ya da en ideal çiçeğin sapındaki yapraklardan yani çiçek sapından çoğaltarak yapılan üretimlerde, özellik bozulmadan yeni yavrulara aktarılabiliyor. Yaprak çeliğinde ise tamamen farklı olarak, iki renkten birinin özelliğini taşıyabiliyor.

Yavru menekşeleri, anaç yaprağı keserek ayırdığında sorun yaşamayacağını düşünüyorum. Bu yöntemde yavrunun yeri değişmediği için kökleri zarar görmüyor. Kesilen yaprak ikinci kez dikildiğinde herhalde hormonlar aktif halde olduğu için daha kısa sürede sürgün veriyor.

sofistike
13-03-2011, 17:57
cevaplar için teşekkürlerresim çekme şansım kalmadı artık çünkü o yapraklar büzüşüp solgunlaşınca kopardım bekleyip göreceğim artık teşekkürler

Sevgi Durul
13-03-2011, 20:24
Sevgili SDurul,
Yavru menekşeleri, anaç yaprağı keserek ayırdığında sorun yaşamayacağını düşünüyorum. Bu yöntemde yavrunun yeri değişmediği için kökleri zarar görmüyor. Kesilen yaprak ikinci kez dikildiğinde herhalde hormonlar aktif halde olduğu için daha kısa sürede sürgün veriyor.

Teşekkür ederim sevgili Maki. Verdiğin cesaretle, anne yaprağı kesip, yeniden diktim. Bakalım yeniden yavru verecek mi?

_nihann_
13-03-2011, 21:16
ilk denemem ve ilk yavrum. Tam 29 günde yavru göründü. Çok mutluyum.

_nihann_
13-03-2011, 21:17
Diğer üç taneside şehir dışına yaptığımız bir gezide aldığım yeni menekşelerim.

_nihann_
14-03-2011, 10:09
Bi sorum daha olucak. Sera ortamından ne zaman çıkarmalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim.

Ayşe Yıldız
14-03-2011, 10:17
Yeni aldığım menekşelerim. (İnsanı okadar çok heveslendiriyorsunuz ki. Yerim olmamasına rağmen iki tane almaktan kendimi alamadım)
192744
192745
192746

Sizden görerek heves edipte aldığım bu menekşemin çiçeklerinin hepside kurudu bazılarının çiçek sapları yumuşayıp elimde kaldı. Dün biraz inceledim ve dibinde unlu bitler gördüm. Bu aşamada menekşeyi topraktan çıkartıp temizledikten sonra başka bir toprağa yeniden dikmem bitlerden kurtarır mı? Başka çiçeklerime yayılmadan önlemenin bir çaresi var mı?

fahriyee
14-03-2011, 12:24
cevaplar için teşekkürlerresim çekme şansım kalmadı artık çünkü o yapraklar büzüşüp solgunlaşınca kopardım bekleyip görüceğim artık teşellütler
Arkadaşım o menekşeniz sadece ortadaki yaprakları koparmakla düzelmez,kesinlikle kök çürüğü oluşmuştur.Topraktan çıkarıp çürük kısmını sağlam yere kadar kesmeniz gerekir,sonra da ya suda köklendirme ya da direk toprağa ekip sera yapmanız durumunda hayata dönebilir.İnşallah kök tamamen çürümemiştir...

zappie
14-03-2011, 13:07

Sayin sofistike buraya (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=768295&postcount=74) bir bakmanizda fayda var ;)

maki01
14-03-2011, 14:29
Dün biraz inceledim ve dibinde unlu bitler gördüm. Bu aşamada menekşeyi topraktan çıkartıp temizledikten sonra başka bir toprağa yeniden dikmem bitlerden kurtarır mı? Başka çiçeklerime yayılmadan önlemenin bir çaresi var mı?

Unlu bitli menekşenizi kesinlikle diğer bitkilerinizden ayrı bir odaya alın. Çok hızla yayılan bir zararlı. Toprak değişimi yeterli olmuyor. Çok özel bir menekşe değil ise çelik aldıktan sonra saksısıyla birlikte atmanızı öneririm.

Kaybetmek istemediğiniz bir tür ise, bitkinizi mevcut toprağını mümkün olduğu kadar uzaklaştırdıktan sonra 42 derece civarında bir sıcaklıktaki su ile yıkayın. Bu yöntem benim uygulamamda oldukca başarılı oldu.

Unlu bit mücadelede en zorlandığım zararlı türü oldu. Kimyasal zehirlerle kurtulmak mümkün ama ev içinde yetiştirdiğimiz için hiç önermem.

Emre İlhan
14-03-2011, 17:53
Yavrulayan yaprakların son durumları; :)

196810
196807
196808
196809

Birinci fotoğraftaki kırmızı ile işaretli olan ve son fotoğrafta bulunan yavru, kökü kuruyan yaprağın yavrusu. Kendisi ömrünü doldurdu. Tabi ki baya hırpalandı, tekrardan kök oluşumu vs... yaprak erken yıprandı.

Emre İlhan
14-03-2011, 18:06
8137 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=749874&postcount=8137) nolu mesajda ki en gelişkin yavru diye tabir ettiğim yavrunun son hali; (Geçenlerde anaç yapraktan ayırdım yavruyu. Çünkü; yavru anaç yapraktan beslendi ve köklenmedi. Bende anaç yapraktan ayırıp suya koydum, bu aralar yavaş yavaş köklenmye başladı.)

196811

Bu fotoğrafta burada (http://agaclar.net/galeri/showimage.php?i=38291&c=member&imageuser=62582) ki menekşemin saksı harcını değiştirmek ve fitilli sulamaya geçirmek için taç kesim yapılmış ve köklendirmeye bırakılmış hali. 2 tane de koltuk sürgünü vardı, onları da ayırdım toplam 3 kök oldu. :)

196812

özlem11
14-03-2011, 21:00
Evet yavru ayrılmayınca büyümesi köklenmesi gecikiyor...formuda bozuk oluyor...

sofistike
14-03-2011, 23:52
"]buraya[/URL] bir bakmanizda fayda var ;)[/QUOTE]

merhabalar vermiş okduğunuz adrese baktım evet ordaki resimdeki gibi oldular ne önerirsiniz ilaçmı yoksa toprakmı değişeyim saolun

azraa
14-03-2011, 23:57
arkadaşlar yeni üyeyimfotoğraf yüklemede yardımcı olursanız sevinirim

maki01
15-03-2011, 00:21
Sayın azraa, öncelikle hoşgeldiniz.

Bu bölümde (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256&highlight=foto%F0raf) foruma fotoğraf ekleme ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

katmer
15-03-2011, 07:36
"]buraya[/URL] bir bakmanizda fayda var ;)

merhabalar vermiş okduğunuz adrese baktım evet ordaki resimdeki gibi oldular ne önerirsiniz ilaçmı yoksa toprakmı değişeyim saolun[/QUOTE]

Bu sorunu çok ciddi yaşayanlardan biriyim. İki sene önce fazlasıyla uğraştım ve başardım.

Bence hemen diğerlerinden ayırın. Merkez kısmına derin bir taç kesim yapın ve ilaçlayın. Toprak değişimini hemen yapmalı mısınız bilmiyorum. Menekşeniz bu kadar stresi kaldıramayabilir... Kolay gelsin diyorum.

a1919
15-03-2011, 07:57
Emre Bey bende yavrularımdan birini ayırırken sizin 8383 deki ilk fotoğraftaki gibi bir yavru köksüz elimde kaldı. Ben de fırsattan istifade onu topraksız ortama geçirdim. Zaten deneme yapmak istiyordum. Sonuç gayet olumlu. Sanırım köklendi ki yaprakları büyümeye başladı.

Emre İlhan
15-03-2011, 08:11
Gelişmeye başlamışsa muhakkak köklenmiştir. Çünkü; yavruyu anaç yapraktan ayırdım ayıralı gelişimi durdu diyebilirim. Şu anda derdi kök oluşumu. :)

fahriyee
15-03-2011, 10:20
Ellerine sağlık Emreciğim... Çay bardağına koyduğun yaprak suda kocaman yavru mu verdi, ben mi yanlış anladım?

Emre İlhan
15-03-2011, 13:13
;)Teşekkür ederim Fahriye ablacım. Aynı çay bardağının içinde hem köklenen yaprak hemde köklenmeye bırakılmış sürgün var. Fotoğrafta yavru gibi çıkan koltuk sürgünü.:)

menekşekolik
15-03-2011, 13:50
sevgili Acemifisun cevabın için teşekkür ederim ama 2 menekşemi deneme amaçlı seradan çıkardım bir iki gün sonra yapraklarında yumuşama oldu kızlarıma birşey olacak diye çok korktum tekrar seraya aldım ve düzeldiler şimdi ne yapacağıma karar veremiyorum ne yapmalıyım?

a1919
15-03-2011, 14:48
Sayın menekşekolik yavaş yavaş alıştırmaya çalışın. Üstüne bir delik açın mesela. Sonra ertesi gün 2 delik daha açın ve gözlemleyin. Kolay gelsin

menekşekolik
15-03-2011, 15:39
teşekkür ederim önerinizi dikkate alacağım sonucu tekrar sizlerle paylaşırım aynı zamanda güzel kızlarımıda görüşmek üzere

menekşecibaba
16-03-2011, 10:11
Üretimden enstanteneler :D

menekşecibaba
16-03-2011, 10:53
Buda eski bir projem =FİTİLLİ DAMLAMA SİSTEMİ :D
sistem güzel ama pek randımanlı çalışmıyor,daha önce aynı sistemi iğnelerle denemiştim o hiçolmamıştı

menekşecibaba
16-03-2011, 11:03
yavrular

menekşecibaba
16-03-2011, 11:07
favorilerimden

menekşecibaba
16-03-2011, 11:11
favorilerden

menekşecibaba
16-03-2011, 11:16
Arkadaşlar elimde 30 dan fazla yerli çeşit var,heryer menekşe doldu.

menekşecibaba
16-03-2011, 12:37
bu da mini üretim serası :)

KamAna
16-03-2011, 17:09
merhabalar efendiiiimm,
bende 5 adet farklı renkte afrika menekşesi bulunmakta. bunlardan 3 tanesini geçen yıl almıştım. 2 tanesini de iş yerinde ölüme terk etmişlerdi ve ben bu yıl sonbaharda evlat edinip kurtardım. çok çabuk toparlandılar, kış başlarına kadar da çılgınlar gibi çiçek açtılar. fakat birdenbire çiçeklenme durdu.2-3 aydır tek bir tomurcuk dahi yok;fakat bir yaprak vermek, bir yaprak vermek sormayın. birbirlerini ite ite büyüyor yapraklar ve maşallah çok da canlılar. şimdi bunlar neden çiçek açmıyor? imdatlarımı bilgilerinize sunuyorum:)

fahriyee
16-03-2011, 19:02
merhabalar efendiiiimm,
bende 5 adet farklı renkte afrika menekşesi bulunmakta. bunlardan 3 tanesini geçen yıl almıştım. 2 tanesini de iş yerinde ölüme terk etmişlerdi ve ben bu yıl sonbaharda evlat edinip kurtardım. çok çabuk toparlandılar, kış başlarına kadar da çılgınlar gibi çiçek açtılar. fakat birdenbire çiçeklenme durdu.2-3 aydır tek bir tomurcuk dahi yok;fakat bir yaprak vermek, bir yaprak vermek sormayın. birbirlerini ite ite büyüyor yapraklar ve maşallah çok da canlılar. şimdi bunlar neden çiçek açmıyor? imdatlarımı bilgilerinize sunuyorum:)
Tatile girmiş olmalılar,eğer toprak ve saksı değişimi yapmamışsanız yeri de aynı ise sıkıntı yok.Güle güle büyütün...

sofistike
16-03-2011, 22:36
merhabalar bugün öğrendiğim bir bilgiyi sizinle paylaşmak istedim siz(menekşe ustalarına) sormadan denemek istemedim ısırgan otunu kaynatıp suyunu süzüp ılıyınca çiçeklere ve yoprağına püskürtünce haşereleri öldürüp hemde besliyormuş bilginize. :)

mor-salkım
17-03-2011, 09:28
merhabalar, ben menekşeleri çok seviyorum bir sürü menekşem olsun istiyorum fakat hep ölüyorlar. şimdi yine bir tane aldım ve yapraklarından ektim elazığda sorun olmuyor yaşıyorlar fakat mersinde yetiştiremiyorum. yazın yaprakları çürük gibi oluyor ve daha sonra da kökü de çürüyor. hava çok nemli sizce hiç mi sulamamalıyım, ya da daha farklı bir ortam mı oluşturmalıyım acaba yardımcı olabilir misiniz. şimdi yine bir menekşe aldım ve hemen yapraklarından ektim fotoğraflarını paylaşacağım.

mor-salkım
17-03-2011, 09:53
fotoğrafları yüklerken hata oluşmuştu ama işte buradalar. o çelikleri yeni aldım ve bakalım köklenip yavrulayacaklar mı ?

KamAna
17-03-2011, 12:00
Tatile girmiş olmalılar,eğer toprak ve saksı değişimi yapmamışsanız yeri de aynı ise sıkıntı yok.Güle güle büyütün...

teşekkür ederim Sn.fahriyee, o zaman endişelenmeme gerek yok demek ki;)

maki01
17-03-2011, 12:42
Merhaba mor-salkım,

Ben de Adana'lıyım. Geçtiğimiz yaz malesef hep aynı sorunu yaşadık. Menekşelerimizi kök çürümesi nedeniyle kaybettik. Kök çürümesinin3 önemli nedeni var.

1. Bitkinin ihtiyaç duyduğundan daha büyük bir saksıda olması
2. Sulama rejimi
3. Menekşenin bulunduğu yön

Menekşeler için ideal saksı büyüklüğü bitki çapının 1/3 ü hatta 1/4 ü oranında olmalı.

Hepimizin genel olarak uyguladığı ise, menekşemizi siyah yetiştirme kaplarından bir an önce çıkararak daha estetik olan büyük menekşe saksılarına aktarmak. Büyük saksı , fazla toprak demek. Menekşe kökleri, tüm topraktaki suyu almaya çalışıyor ve kökler yeterince gelişmediği için uzun süre ıslak toprakla temas ediyor. Islak toprakta gelişen mantar kökleri etkiliyor ve kök çürümesi ile menekşelerimizi kaybediyoruz.

Sulama da ise yaz aylarında oluşan aşırı nem ve sıcak , su ihtiyacını doğru takip edememize neden oluyor. Bazen toprağı dolayısıyla kökleri kurutup ardından da aşırı su ile yine kökleri çürütüyoruz.

Bu yaz tüm menekşelerime fitl uygulaması yapıp, kuzey ya da doğudan güneş alan bir odaya taşıyacağım.

Küçük saksı hatta şeffaf olmayan pet bardaklar, fitilli sulama ve doğuda direkt güneş ışığı almayan bir ortamda yaz aylarını minumum kayıpla atlatacağımı düşünüyorum.

menekşecibaba
17-03-2011, 13:03
Çok doğru. Afrika menekşelerinde orantılı nem isteği, hava ve toprak nemi olmak üzere iki şekilde ele alınır. Afrika menekşesi çok kuru atmosfere bile dayanabilir. Bu ortamlarda güzel yapraklar verir, ancak çiçek açmaz. Afrika menekşesinin doğal yetişme ortamındaki yağış ortalaması çok yüksek olduğu için nemlilik % 60–70 civarındadır. Doğal ortamında, bu derece yüksek nemde yetişen bir bitkiyi yetiştirebilmek için seralarda da yüksek nem sağlanması gerekir. Bu da otomatik sisleme cihazları ile sağlanır. Ancak hava rutubetinin çok düşük olduğu yerlerde, ev içinde nemlilik sağlamak için saksılar, içinde nemli kum ya da perlit bulunan alçak tepsiler üstüne oturtulmak çözüm olabilir. Bunun dışında yapraklara sık sık su püskürtülmelidir. Suyu mümkün olduğu kadar yaprakların altına püskürtmek gerekir. Hava neminin düşmesiyle birlikte yapraktan olan su kaybı artacağı için gelişmede gerilik meydana gelir. Çok fazla hava nemi ise yaprakların çürümesine neden olur.
Bence afrika menekşe lerinde en hassas konu sulama ve nem dir.Hastalık,mantar ve çürümeler genellikle ,bitki ortamındaki yalnış sulamalardan kaynaklanır.

mor-salkım
17-03-2011, 18:08
maki01 ve menekşecibaba çok teşekkür ederim. ben de fitil uygulaması yapayım ve dediğiniz doğru benimkiler büyük saksılardaydı bundan sonra öyle yapmayacağım ayrıca daha serin olan kuzey yönüne koyacağım. bu menekşemi kaybetmemek için elimden geleni yapacağım çünkü çok heves ediyorum.

sema62
17-03-2011, 22:31
Sevgili maki01 ve menekşecibaba yardımınızı istiyorum. İki menekşemin yapraklarında dağınık birşekilde (küçük halkalar) lekeler var. Sanırım mantar. Birisinde daha fazlaydı birkaç yaprak kestim. Yinede var.
Üç hafta anca oldu bana geleli. Ne yapmalıyım.Kullanacağım bir ilaç varmı.

maki01
18-03-2011, 00:10
Sevgili sema62,

Menekşenin fotoğrafını görmeden yorum yapmak ne kadar doğru olur bilemiyorum ancak mantardan kuşkulanıyorsan, hastalığın bulaştığı yaprakları ve tomurcukları kesip, havadar bir yere koyman doğru olacak.

Mantar için çok bilinen kimyasallar var ancak ev içi kullanımında tehlike oluşturabileceği için öneremem.

Biyolojik mücadelede ROA'nın mantarda oldukca etkili olduğunu kendi deneyimlerimden de biliyorum.

Yine oksijenli su da mantarla mücadelede oldukca etkili. Hasta olduğunu düşündüğün menekşeleri bir an önce diğer bitkilerinden uzaklaştırmanı , sağlıklı yapraklardan çelik almanı öneririm.

Afrika Menekşesi sözlüğü olarak çok sık kullandığım kaynak site, menekşelerde rastlanan kurşuni küf gibi mantarlardan korunmak için bitkilerin arasına küçük kaplar içinde kükürt konulmasını öneriyor. Denemekte fayda var :)

Kaynak: http://www.optimara.com/doctoroptimara/diagnosis/botrytis.html

fahriyee
18-03-2011, 11:31
Sevgili Maki; bahçedeki ağaçlar ve ekilen sebzelerin olduğu bölgelere kükürt atıp toprağı karıştırmak suretiyle böceklerden arındırılacağını öğrendim. Bahçemde çok fazla böcek var deyince toz kükürt kullanımı ile bunlardan kurtulacağım söylendi. Menekşelerin toprağına da karıştırmak faydalı olabilir diye düşündüm.

--melek--
18-03-2011, 12:09
Uzun zamandır sitedeki yazıları okuyordum.Çok güzel bilgilere sahip olan bir site.BENİM menekşelerimin yaprakları çok güzel fakat çiçek açmıyorlar aydınlık bir ortamda duruyorlar.oda ısıda ideal ama çiçek açmıyorlar sıvı gübremi vermeliyim?

Emre İlhan
18-03-2011, 16:50
Bahçemde çok fazla böcek var deyince toz kükürt kullanımı ile bunlardan kurtulacağım söylendi.

Fahriye ablacım, aman dikkat. Ben geçen sezon kükürt yüzünden domates fidelerimi kaybettim. Kısacası kükürtü kullanırken dozajına çok dikkat etmek gerekiyor. Biraz fazla kaçarsa bitkilerin yaprakları ayalarından dışarı kıvrılıyor hep ve dönüşü olmuyor. Ben çözümü ROA'da buldum ve memnunum. Kükürt zirai ilaçlara göre daha farklı, yani bitkinin bünyesine geçiyor. Dozajını ayarlama konusu ise toprak analizi yapılmadan tamamen şans işi. Normalde toprakta ne kadar kükürt bulunduğunu bilmediğimiz için dozajını ayarlamak gerekiyor. Bunun için de en sağlam yol toprak analizi. Ama bizim gibi saksı bitkileriyle uğraşanlar için gereksiz bence. Bahçe vs... olsa neyse de, saksının toprağını da analize göndericek halimiz yok, değil mi? :)

fahriyee
18-03-2011, 18:48
Teşekkürler Emreciğim iyi ki uyardın, o zaman kükürtü sadece ağaçlarda kullanayım. Çünkü bahçede saçkıran dedikleri bir böcek var onunla başedemedim. Saksı bitkilerimde zaten Roa Plus kullanıyorum, kullanıma hazır toprağımı da Roa Natura ile karıştırmadan kullanmıyorum.

Jezebel
18-03-2011, 18:57
Ben menekşeci değilim ama bunları görünce dayanamadım.
Bazı gaddar varlıklar satın almak yerine yapraklarını didiklemişlerdi.

197328

.

197329

Tabi bu durumda ucuzluğa çıkmışlardı zavallılar.
Gerçekte "ucuz" olan onlar değil:(

sema62
18-03-2011, 20:46
Sevgili maki01 hastalıklı yaprakları önce yıkadım sonra kestim. Pencere içinden oda sıcaklığına aldım. Tomurcuklarını koparrttım. Şuana kadar kalan yapraklarda bir ilerleme görmedim. Yarın oksijenli suyu uyguluyayım.İnşallah ucuz atlatırım.
Sevgili Fahriye Cellinin yazdığı gibi böcek öldürmez.Mantar hastalıklarında etkilidir. Biz asma üzümlerinde kullanırız.35 derecede etkisini kaybeder.(gözleri yakar)

Emre İlhan
18-03-2011, 22:29
Evet, Fahriye abla. Kükürt böcek öldürmez. Fakat gelmesini önler. Kükürte güneş ışığı temas ettikçe açığa çıkan gazdan dolayı haşere gelmez. Ama sadece gelmesini önlediğini, yani mücadelede başarılı olmadığını biliyordum. Bahsettiğin böcek fotoğrafta ki böcek olmalı. İnternetten araştırdım, tehlikeli olduğu söyleniyor. Ben senin yerinde olsam hiç kükürtle filan uğraşmam. Kimyasal zirai ilaç kullanırım. Bazı durumlarda kimyasallara mecbur kalabiliyoruz ne yazıkki. :( Bu arada şunu da ekleyeyim. Eğer istersen zirai ilaç satan yerlerden kükürtün suyla karıştırılanını bulabilirsin. Bu sayede sulandırıp filit-pompa gibi aletlerle ilaçlama yapabilirsin. Daha etkili olacağını düşünüyorum. Konunun biraz dışına çıkmış olduk ama yeri gelmişken yazayım dedim. :)

197342

sofistike
18-03-2011, 22:34
zonguldak merkezde ikamet eden menekşe severlerden bir ricam olacak burada menekşe çeşidi pek bulamıyorum katmerli veya değişik menekşeleri birimizle değiş tokuş etsek çok sevinirim şimdiden teşekkürler

fahriyee
19-03-2011, 11:26
5-6 yıl öncesine kadar hiç bahçe kültürüm olmadı,o nedenle de çok bilgim yok.Anlaşıldığı üzere müsait vaktimde sitenin diğer bölümlerini de incelemeliyim.Sayın cellin; Emre'nin de resmini verdiği böceğe bazı yörelerde kulağa kaçan da deniyormuş.Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum arkadaşlar.Ben menekşe ve salon bitkilerimle ilgilenmeye devam edeyim olmazsa...Bahçe işi beni aşar.(mesaj konu dışı oldu gibi, akşam üzeri sileyim bari)

maki01
19-03-2011, 15:20
Sevgili Maki; bahçedeki ağaçlar ve ekilen sebzelerin olduğu bölgelere kükürt atıp toprağı karıştırmak suretiyle böceklerden arındırılacağını öğrendim. Bahçemde çok fazla böcek var deyince toz kükürt kullanımı ile bunlardan kurtulacağım söylendi. Menekşelerin toprağına da karıştırmak faydalı olabilir diye düşündüm.

Sevgili fahriyee, toz kükürt hiç kullanmadım. Suda eriyebilen kükürtü özellikle menekşelerdeki kök çürümesinde kullanıyorum. Çürüyen kökleri kesip uygun dozda hazırladığım sıvı kükürtü püskürttükten sonra dikim yapıyorum.

Yukarıda link verdiğim mesajda toprağa karıştırmaktan söz edilmiyor. Küçük kutularda yani ayrı kapta menekşelerinizin arasına koyabilirsiniz diyor. Yine menekşe sitelerinde özellikle kök çürümesi sonrasında taç kesim yapıp, temiz toprak ve saksıya yeniden dikerken, toprak harcına mantarı önlemek için ilaç eklenebileceği yazılmıştı ancak ismini bilmiyorum.

--melek--
19-03-2011, 19:02
Uzun zamandır sitedeki yazıları okuyordum.Çok güzel bilgilere sahip olan bir site.BENİM menekşelerimin yaprakları çok güzel fakat çiçek açmıyorlar aydınlık bir ortamda duruyorlar.oda ısıda ideal ama çiçek açmıyorlar sıvı gübremi vermeliyim?

yardım edin lütfen

G.Ü.L
19-03-2011, 21:18
Çok doğru. Afrika menekşelerinde orantılı nem isteği, hava ve toprak nemi olmak üzere iki şekilde ele alınır. Afrika menekşesi çok kuru atmosfere bile dayanabilir. Bu ortamlarda güzel yapraklar verir, ancak çiçek açmaz. Afrika menekşesinin doğal yetişme ortamındaki yağış ortalaması çok yüksek olduğu için nemlilik % 60–70 civarındadır. Doğal ortamında, bu derece yüksek nemde yetişen bir bitkiyi yetiştirebilmek için seralarda da yüksek nem sağlanması gerekir. Bu da otomatik sisleme cihazları ile sağlanır. Ancak hava rutubetinin çok düşük olduğu yerlerde, ev içinde nemlilik sağlamak için saksılar, içinde nemli kum ya da perlit bulunan alçak tepsiler üstüne oturtulmak çözüm olabilir. Bunun dışında yapraklara sık sık su püskürtülmelidir. Suyu mümkün olduğu kadar yaprakların altına püskürtmek gerekir. Hava neminin düşmesiyle birlikte yapraktan olan su kaybı artacağı için gelişmede gerilik meydana gelir. Çok fazla hava nemi ise yaprakların çürümesine neden olur.
Bence afrika menekşe lerinde en hassas konu sulama ve nem dir.Hastalık,mantar ve çürümeler genellikle ,bitki ortamındaki yalnış sulamalardan kaynaklanır.

Merhaba menekşeçi baba
Benim evim kaloriferli dolayısıyla çiçeklerim için ortam nem açısından yeterli değil.Diğer çiçeklerin yapraklarına su püskürtüyorum.Fakat menekşeler için yapraklarına su püskürtmenin zararlı olduğunu söylerdi annem.
Siz de yaprakların altına püskürtülmesi gerektiğinden bahsetmişsiniz.Bu konuyu biraz daha açıp bizi bilgilendirirmisiz.

maki01
19-03-2011, 23:10

Menekşeleri ilk satın aldığımızdaki toprak, yani torf besin değeri açısından zengin değildir ve menekşe mevcut besinleri kısa sürede tüketir. Bu nedenle besin yani gübre takviye edilmesi gerekli. Afrika Menekşeleri için üretilen çiçek çoşturan sıvı gübresini kullanabilirsiniz. Fosfat oranı yüksek olduğu için kısa sürede sizin menekşeleriniz de tomurcuk verecektir. Ambalaj üzerinede yazan dozajı 1/4 oranında azaltarak her sulama suyunda verebilirsiniz.

zynp111
20-03-2011, 17:19
merhaba menekşe severler
bende menekşe hayranı olarak sizlere katılmak istiyorum.bir süre önce satın aldığım menekşelerin yaprakları yumuşak ve bir türlü geliştiremiyorum almış sıvı gübrelere rağmen ne yapmam gerekiyor?yardım edermisiniz .

simran
21-03-2011, 07:16
Menekşeleri ilk satın aldığımızdaki toprak, yani torf besin değeri açısından zengin değildir ve menekşe mevcut besinleri kısa sürede tüketir. Bu nedenle besin yani gübre takviye edilmesi gerekli. Afrika Menekşeleri için üretilen çiçek çoşturan sıvı gübresini kullanabilirsiniz. Fosfat oranı yüksek olduğu için kısa sürede sizin menekşeleriniz de tomurcuk verecektir. Ambalaj üzerinede yazan dozajı 1/4 oranında azaltarak her sulama suyunda verebilirsiniz.

maki günaydın
ben her sulama suyunda 1/4 kapak besin veriyorum. menekşe toprağı aldım saksılarını değiştirdim.kaynayıp soğumuş su veriyorum, tabaktan veriyorum suyu. saksıların üstünde termometre duruyor, 24 derece oda ısısı.ışık görüyor güneş değmiyor yaprağına.yani herşey ideal çiçek açması için amma velakin ne yapsam nafile. yok yok yok. açmıyor açmıyor. açmadıkça kahroluyorum. üstelik besin verdikçe yaprağı gelişti. kıvırcık gibi ıspanak gibi yapraktan ibaret birer bitki oldu çıktı menekşelerim. annem ne besin bilir ne gübre, ama yılda 1 ay bile boş kalmaz menekşeleri,devamlı çiçeklidir. anlam veremiyorum..

zappie
21-03-2011, 09:31
Sayin simran,
Anlasilan menekseleriniz kendilerini fazla rahat hissediyorlar, gelecek korkulari yok ki uremek icin cicek uretmiyorlar. Buyuk ihtimalle fazla azotlu gubre veriyorsunuz. Kaynamis su vermenize gerek yok, kalsiyumu cokeltiyorsunuz. Dinlendirilmis, kloru ucmus su vermek yeterli. Isik goruyor diyorsunuz ama ne siddette ve ne kadar sure isik? Bu mevsimde direkt gunes gormesinde sakinca yok, ozellikle sabah gunesi. Bir oneri daha: Sayet menekseniz plastik saksida ise elinizle saksiyi sikistirarak koklerin biraz deforme olmasini saglayin. Bitki kendisini tehdit altinda hissetsin, yaprak degil tohum uretmeye yonelsin, yani ciceklensin ( saka degildir ) ;)

mor-salkım
21-03-2011, 12:07
merhabalar, dün dayanamadım bir menekşe daha aldım rengi bordo makinam bozuk olduğundan fotoğrafını çekemedim. Fakat büyük ihtimalle bu menekşe çiçekçinin elinde geçen yıldan kalma ve bunu eve gelince fark ettim. sanırım kökünde yavrusu var. yavru olmasa bile gelişiminden eski olduğu belli gerçi. ama bu benim çok hoşuma gitti. üstelik geçen gün 10 liraya almıştım dün aldığım başka bir yerdendi ve 5 lira sadece. geçenki kazığım mideme otursada o güzel ebruli çiçekleri gördükçe iyiki de almışım diyorum :D

şule 24
21-03-2011, 12:45
maki günaydın
ben her sulama suyunda 1/4 kapak besin veriyorum. menekşe toprağı aldım saksılarını değiştirdim.kaynayıp soğumuş su veriyorum, tabaktan veriyorum suyu. saksıların üstünde termometre duruyor, 24 derece oda ısısı.ışık görüyor güneş değmiyor yaprağına.yani herşey ideal çiçek açması için amma velakin ne yapsam nafile. yok yok yok. açmıyor açmıyor. açmadıkça kahroluyorum. üstelik besin verdikçe yaprağı gelişti. kıvırcık gibi ıspanak gibi yapraktan ibaret birer bitki oldu çıktı menekşelerim. annem ne besin bilir ne gübre, ama yılda 1 ay bile boş kalmaz menekşeleri,devamlı çiçeklidir. anlam veremiyorum..

merhaba sevgili simran bende menekşe yetiştirmeye yeni başladım ama çiçekçiden aldığım ve üzerinde bir iki tane çiçek olan menekşelerimin üstü çiçek le doldu ve sürekli tomurcuk çıkarıyor bunun nedeni ise güneş alması yani tülden filitrenelerek gelen güneş direk değil bence sizin menekşelerinizin tek ihtiyacı biraz güneş hemen açar emin olun iyi günler

zappie
21-03-2011, 12:51
merhabalar, dün dayanamadım bir menekşe daha aldım rengi bordo makinam bozuk olduğundan fotoğrafını çekemedim. Fakat büyük ihtimalle bu menekşe çiçekçinin elinde geçen yıldan kalma ve bunu eve gelince fark ettim. sanırım kökünde yavrusu var. yavru olmasa bile gelişiminden eski olduğu belli gerçi. ama bu benim çok hoşuma gitti. üstelik geçen gün 10 liraya almıştım dün aldığım başka bir yerdendi ve 5 lira sadece. geçenki kazığım mideme otursada o güzel ebruli çiçekleri gördükçe iyiki de almışım diyorum :D

Sadece 5 lira :D
Bu fotografi dun cektim. Bunlar nasil para kazaniyorlar anlamiyorum ... :confused:

fatmadundar
21-03-2011, 14:55
Nerede bu menekşeler bu kadar ucuz? Gayet sağlıklı ve çiçekli görünüyorlar. Bunların benzerini ancak 5 Liraya alabiliyoruz. Çiçekleri kalmamış, yapraklarının çoğu yolunmuş olanları da ancak 3,50 TL falan.

atakanklnc
21-03-2011, 16:53
Merhaba bunlar da benim menekşeler. Büyük olan saksı tabağındaki ikisinin annesi diğer ikisine de annelik yapıyor. bahçe toprağı kullanarak yapraktan dikmiştim ama 2 haftadan beri çıkmadı. Yaklaşık bi hafta önce de torf kullanarak yapraktan diktim. 2 tane ince uzun ot gibi birşey çıktı çok sevindim ama annem onun buğday tanesinden çıkmış olabileceiğini söylüyor. Sizce bebekler doğmuş mu yoksa 808 adlı resimdeki o ince uzun şeyler ot mu? Bi de anne menekşe nsl görünüyo sizce sağlıklı mı?

missmenas
21-03-2011, 17:50
Hoyalardan sonra, benimde menekşem oldu. Yerli menekşelerinde isimleri varmı acaba bilen varsa lütfen yardımcı olabilirmi.
Ambalajında sadece afrika menekşesi yazıyordu.

diver_bird
22-03-2011, 00:27
Sayın Diver_bird evet bu bir toprak karışımı. Bunlar belli ölçülerde karıştırılıyor. Menekşeler bu toprakta çok güzel yetişiyor. Çok hafif ve drenajı yüksek. Menekşelerde sıkça görülen kök çürümesi bu karışımda daha nadir görülüyor. Önceki mesajlarda konuyla ilgili detaylı bilgiler var.

Teşekkür ederim. Perliti biliyorum diğerlerini duymamıştım, fakat burda öyle yazılınca bir an besin falan mı diye düşündüm. Ben hep hazır toprak alıp ektiğim için bilmiyordum ama iyi fikir gerçekten. Koçtaşa falan gittiğimde bakıcam...

menekşecibaba
22-03-2011, 08:22
Merhaba menekşeçi baba
Benim evim kaloriferli dolayısıyla çiçeklerim için ortam nem açısından yeterli değil.Diğer çiçeklerin yapraklarına su püskürtüyorum.Fakat menekşeler için yapraklarına su püskürtmenin zararlı olduğunu söylerdi annem.
Siz de yaprakların altına püskürtülmesi gerektiğinden bahsetmişsiniz.Bu konuyu biraz daha açıp bizi bilgilendirirmisiz.
Afrika menekşelerini kuru ortamlarda yapraktan püskürtme suyla canlandırmak bitki açısından cok faydalıdır ama dikkat edilmesi gereken şeyler vardır.Kullanılan su kireçsiz olmalıdır,aşırı sıcak güneşli ortamlarda püskürtme yapılmaz,yaprakların üzerinde su damlalarının kalmamasına dikkat edilir,üzerlerinde çiçek varsa çiçeklerin çabuk bozulmaması açısından suyla temas etmemesi sağlanır,imkan varsa sulamadan sonra yaprak üzerindeki fazla suyun yumuşak bir bezle almak gerekir.
Kaloriferli evler sıcaklığın tesisi ve sabit muhafazası açısından çok olumludur ama havadaki nemi kuruttuğu için sakıncalıdır,bunun telafisi için nemlilik sağlamak amacıyla saksılar, içinde nemli kum ya da perlit bulunan alçak tepsiler üstüne oturtulup gerekli nem sağlanabilir.

Afrika menekşeleri su buharından hoşlandığı için ev içi yetiştiriciliğinde en uygun yer
mutfaktır. Mutfakta uygun aydınlıktaki cam kenarı menekşe yetiştirmek için idealdir.
Yüksek sıcaklıkla birlikte orta derece toprak neminden hoşlanır. Toprakta bulunan fazla nem, köklerde çürümeye neden olur. Aynı zamanda sulama suyu ortam sıcaklığında olmalıdır. Bitkiler mümkün olduğunca alttan sulanmalı ve sulama suyunun kireçli
olmamasına dikkat edilmelidir.Bol çiçekli günler.

Tunatuna
22-03-2011, 13:50
Merhaba arkadaşlar
Bu siteyi yeni keşfettim. Bir kaç gündür geçmişteki yazılanları okumaya çalışıyorum.
Bende menekşe sevdalısıydım ama burdakileri gördükten sonra dahada fazla sevmeye başladım. Bugün öğlen gidip kendime dört tane daha menekşe aldım. Benim sormak istediğim menekşelerinizi alttan mı suluyorsunuz üstten mi? Ben şimdiye kadar hep tabağından sulamıştım ama burda sanki üstten sulayanlarda var. Hangisini yapmak daha iyi olur acaba? Cevaplarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler

--melek--
22-03-2011, 14:23
menekşeler altan sulanır en sağlıklısı bu yöntemdir.üsten sulama sırasında yapraklara su değer ise çürür.

maki01
22-03-2011, 14:31
Hoyalardan sonra, benimde menekşem oldu. Yerli menekşelerinde isimleri varmı acaba bilen varsa lütfen yardımcı olabilirmi.
Ambalajında sadece afrika menekşesi yazıyordu.

Sevgili arkadaşım, başlığımıza hoşgeldin. Menekşelerde de en az hoyalar kadar başarılı olacağını ve bizi yeni türlerle tanıştaracağını biliyorum :)

Türkiye'de satışa sunulan menekşelerin genellikle adı olmuyor . Yurtdışında üretilen hibrit menekşelerden, anaç menekşenin birebir özelliğini taşımayan türler olduğunu düşünüyorum.

maki01
22-03-2011, 14:36
Hoşgeldin sevgili TUNATUNA,

Menekşelerine her iki yöntemlede su verebilirsin. Üstten sulama yaparken yapraklara suyun temas etmemesine özen göstermek gerekiyor ancak direkt güneş ışığı almayan bir yerde ise yaprağa suyun gelmesinde de sakınca yok.

Çoğu arkadaşımız tozlardan arındırmak için menekşelerini yıkıyorlar ve bozulma olmuyor yeter ki yaprak ıslakken direkt güneş ışığı almasın.

Üstten sulamada dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise gübreli su. Gübre yaprakları yakabiliyor, sulama sırasında yapraklara dikkat etmek gerekiyor.

İremsıla
22-03-2011, 14:51
Yurtdışında üretilen hibrit menekşelerden, anaç menekşenin birebir özelliğini taşımayan türler olduğunu düşünüyorum.[/QUOTE]

Nasıl yani maki abla aldığımız menekşeler,mesela katmer seçtiysek,düz veya renk tonu farklımı çıkabiliyor.yanlışmı anladım.:(

maki01
22-03-2011, 16:12
Sevgili iremsıla,

Hibrit menekşelerden çelik ile yapılan üretimlerde yavru, ana menekşenin özelliklerinden birini ya da ikisini birden taşıyabiliyor. İlk çiçekte menekşe tüm özelliğini yansıtmayabiliyor. İkinci çiçeklenmeyi beklemek lazım :)

Ancak çiçekli satın aldığın menekşe katmerli ise büyük olasılıkla katmerli açmaya devam edecektir :)

Geçen sene satın aldığım bordo-beyaz menekşeden ürettiğim yavru beyaz ve çok hafif bir pembe dalga şeklinde açtı.

atakanklnc
22-03-2011, 17:19
Elinize sağlık anne menekşeniz gayet sağlıklı,yandaki sürgünlerse yavru değil.İnşallah yavrularını da görürsünüz.(Önceki sayfalarda yavru vermiş yaprak resimleri bulabilirsiniz)

teşekkür ederim daha ne kadar beklemeliyim yavrular için

missmenas
22-03-2011, 18:30
Sevgili Makici'ğim,
Hoyalardan sonra değil menekşeler benim için hep vardı. Her yıl menekşe alıp öldürmekten artık pes etmiştim. 6 yıldır ilk defa aldım,
Yenileri demişken evet yeni menekşelerim yolda sayılır, bebek gelecek hepside ben çiçeklendireceğim onları. Sizlerin sayesinde artık öldürmeden nazlı nazlı büyüteceğim menekşeleri.
Bu 3 tane menekşem şimdilik alıştırma olacak, bir tanede yaprak ektim minik saksıya hala canlı:D
ben ektiğim yaprağı hangisinden aldım onuda unuttum.
Hoya olsaydı hemen derdim şundan aldım, bunların yapraklarıda bir birine benziyor.
Menekşeler alttanmı sulanmalı üstten mi diye okurken nefesimi tuttum sipariş verdiğim saksıların altlığını çok küçük yapmalarını söylemiştim eyvah dedim gitti onca saksı altı. İyiki varsın Makiciğim yüreğime su serptin resmen.
Teşekkürler açıklama için.

Faruk
22-03-2011, 21:45
Birkaç menekşe fotosuda benden.;)

Faruk
22-03-2011, 21:47
Birkaç tane daha.;)

Tunatuna
23-03-2011, 07:27
Teşekkür ederim --melek--
Hoşbuldum maki01
Ben yine menekşelerimi alttan sulamaya devam edeyim. Suyu menekşelere üstten verince sanki toprağın sıkışmasına neden oldu gibi geldi bana.
Sevgili maki01 ben şimdiye kadar menekşelerime sudan başka bir şey vermedim. O nedenle gübreli suyla yapraklarının yanması mümkün değil. Burdan öğrendiklerime bakarak çiçek coşturan vermek istiyorum.
Menekşelerimin yapraklarının forumda gördüklerim kadar yeşil ve daha canlı olması için neler yapabilirim acaba önerileriniz varsa memnun olurum. Benim evim kuzey doğuya bakıyor ve menekşelerimde camın önünde duruyorlar. Yeterince ışık alıyorlar ama ne yazık ki yaprakları çok canlı değil.

Tunatuna
23-03-2011, 07:56
Bende size kendi menekşelerimi göstermek istiyorum. Resimler cep telefonundan çektiğim için pek güzel değil kusuruma bakmayın.

sema62
23-03-2011, 08:38
Sevgili Faruk menekşeleriniz çok güzeller. Pet bardaktalar sanırım. Saksı değişimini nezaman yaparsınız?

fahriyee
23-03-2011, 11:34
teşekkür ederim daha ne kadar beklemeliyim yavrular için

En az 1.5-2 ayda yavru verir,sapları daha derine dikmişseniz bu süre biraz daha uzar.

Faruk
23-03-2011, 12:35
Sevgili cellin, sevgili sema62, Orkuncum güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. En güzelleri sizlerin olsun.

Sevgili cellin, bahsettiğin menekşe "Emerald lace" değil. Emerald lace benimde favori türlerimden bir menekşe.

Sevgili sema62, menekşelerim şeffaf pet bardaktalar. Toprak değişimini yılda 2 kez, sonbahar ve ilkbahar aylarında yapıyorum...

İremsıla
23-03-2011, 15:12
Merhaba faruk bey,8454 nolu mesajınızdaki 3. menekşeniz rusmu acaba ismi nedir.maşallah muhteşem görünüyor.

aysekurt82
24-03-2011, 12:06
http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=38542
işte menekşelerimden biri. bugün 3 farklı rengini daha aldım. bugünki mutluluğumu onlara borçluyum

Tunatuna
24-03-2011, 15:01
Arkadaşlar merhaba,

Bugün koçtaştan mor şişede çicek çoşturan aldım. Menekşelerime vermeyi düşünüyordum. Yalnız menekşelerim şu an çiçekliler. Forumun geçmiş sayfalarında çiçekli menekşelere besin verilmemesi gerektiği gibi bir şey okudum. Besin vermek kunusunda tereddüte düştüm ne yapmalıyım? Beni aydınlatırsanız sevinirim.

sofistike
24-03-2011, 20:56
Merhabalar arkadaşlar uzun zamandır formdaki deneyimli arkadaşların yazdıklarını okudum. Tabi bir takım hataları yaptıktan sonra. Neyse ki az zararla atlattım öğrendiklerimi şöyle sıralayayım(naçizane) çarşıdan alınan menekşelerin saksısını uzun zaman değiştirmemek hele büyük saksıya geçirmek en kötüsü. çok uğraşmak diğer bir hatta formda bir yerde okumuştum çiçeğin kökleri saksıya değmedikçe çiçek açmaz demişlerdi çok haklılar. Sulamaya gelince alttan veya üstten sulamanın bir önemi yok neye alışırsa öyle gidiyor yapraklara su değip üzerinde kalmasın yeter. ha unutmadan dışardan alıp eve getirdiğimiz menekşelerin üzerindeki çiçeklerin hemen solduğunu tüm mesajlarda okudum buna çare olarak her akşam tomurcuklar su püskürtüyorum kuruyup kalmalarını önlüyorum eve alışana kadar. Şimdiye kadar öğrendiklerim bu kadar.Ama en zevklisi yapraktan kendinizin yavrulatması ben bu menekşeleri seviyorum galibaaaaa. : )

sofistike
24-03-2011, 22:29
http://i53.tinypic.com/2ent2xl.jpg
http://i52.tinypic.com/10ooem9.jpg
bunlar sabırla büyüttüğüm yavrular renkleri neydi unuttum çooook oldu

nazlı hilal
25-03-2011, 07:05
http://i53.tinypic.com/2ent2xl.jpg
http://i52.tinypic.com/10ooem9.jpg
bunlar sabırla büyüttüğüm yavrular renkleri neydi unuttum çooook oldu

Renklerini unutmak heyecan katıyor,acaba neydi derken birde çok sevdiğiniz bir tür çıkarsa daha bir mutlu oluyorsunuz inan;)

yağ-mur
25-03-2011, 12:42
ben malesef natalya dan aldığım tüm yaprakları kaybettim sadece bir tane kaldı ondada pek umut yok bir kaç ay hiç ilgilenemedim anladım ki hiç elini üzerlerinden çekmeyeceksin çoğu çiçeğim gitti:(

sofistike
25-03-2011, 14:54
yağ-mur yapraklarınız için üzüldüm.Bende bunları şeker bayramında sivastan annemden getirmiştim uzun zaman oldu ancak bukadar oldular bakalım uzun ömürlü olurlar inşallah.

yağ-mur
25-03-2011, 15:06
yağ-mur yapraklarınız için üzüldüm.Bende bunları şeker bayramında sivastan annemden getirmiştim uzun zaman oldu ancak bukadar oldular bakalım uzun ömürlü olurlar inşallah.

durumları iyi görünüyor maşallah bu mevsimde güneş gören yere koyun çok faydalı olur

yağ-mur
25-03-2011, 15:21
yeni aldım

yağ-mur
25-03-2011, 15:22
bu da tek tük elimde kalanlardan

maki01
25-03-2011, 15:42
Yalnız menekşelerim şu an çiçekliler. Forumun geçmiş sayfalarında çiçekli menekşelere besin verilmemesi gerektiği gibi bir şey okudum. Besin vermek kunusunda tereddüte düştüm ne yapmalıyım? Beni aydınlatırsanız sevinirim.

Yanlış bir uygulama. Menekşelere çiçeklenme dönemlerinde ek besin verilmeli, bitkinin kendini dinlenmeye aldığı yani gelişmesinin yavaşladığı dönemde; genellikle kış aylarında ; 1-2 ay gübre kesilerek dinlenmesine izin verilmelidir.

maki01
25-03-2011, 15:54
bende menekşelerimin fotoğraflarını yüklemek istedim ama olmuyor hep netten istiyor

Hep netten istemiyor aslında :)

Foruma fotoğraf yükleme ile ilgili bilgiyi bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256&highlight=foto%F0raf)bulabilirsiniz.

zynp111
25-03-2011, 20:37
merhaba
çiçekçiden aldığım menekşeler çok canlı olmasına karşılık eve geldikten bir süre sonra yaprakları kıvrılıp canlılığını kaybediyor.sıvı gübrelerini veriyorum ama canlandıramıyorum bana konuda yardım edermisiniz.menekşe sevenlerden yardım bekliyorum.

diver_bird
25-03-2011, 21:24
Sevgili maki
Yazdığınız mesajda bu başlıkta demişsiniz ya, oraya girdiğimizde açıklama çıkıyor. Benim sorum onu nasıl yapıyoruz? Yani açıklamaya yazıyı nasıl ekliyorsunuz öğrenebilir miyim?

maki01
26-03-2011, 01:21
Sevgili maki
Yazdığınız mesajda bu başlıkta demişsiniz ya, oraya girdiğimizde açıklama çıkıyor. Benim sorum onu nasıl yapıyoruz? Yani açıklamaya yazıyı nasıl ekliyorsunuz öğrenebilir miyim?

Bağlantı kurdurmak istediğiniz kelime/leri mouse'ı basılı tutarak seçiyorsunuz. Daha sonra komutlardan mavi dünyayı tıklayıp (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=267915&postcount=3) eklemek istediğiniz ve kopyaladığınız url adresini çıkan ekranda yapıştırıyor ya da yazıyorsunuz :)

Orkun Kırcı
26-03-2011, 13:48
Topraksız ortamdaki (perlit-vermikülit) iki kök yavrunun son hali. Yaklaşık 40-45 gün nerdeyse hareketsizdiler, bu aralar gelişimleri hızlandı.

Orkun Kırcı
26-03-2011, 13:55
Bunlarda elimdekilerden bazıları. Hepsi için kardeşim Faruk'a tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

maki01
26-03-2011, 22:35
Sevgili arkadaşımdan gelen yaprak ve yavruların coğu tomurcukta.

Anita ise kök çürümesi nedeniyle taç kesim yapmama rağmen ilk çiçeklerini verdi:)

198832

2 gün önce gelen yaprak ve yavruların hepsi birbirinden güzel ve sağlıklı. Hediyeler için ayrıca teşekkür ederim sevgili klubnika :)

özlem11
28-03-2011, 09:40
Arkadaşlar rica etsem kök hormonunun menekşelerdeki kullanımına ilişkin bilgi verebilirmisniz? Kullanan oldumu acaba? Ben sabırsız davranıp sulandırıp kullandım ve bi zararı olmadı gibi...

maki01
28-03-2011, 10:59
Sevgili özlem, kök hormonu dediğin şey ne :)

Kullandığımız bir hormonsa bilgi verebiliriz.

Faruk
28-03-2011, 13:05
Arkadaşlar rica etsem kök hormonunun menekşelerdeki kullanımına ilişkin bilgi verebilirmisniz? Kullanan oldumu acaba? Ben sabırsız davranıp sulandırıp kullandım ve bi zararı olmadı gibi...

Sevgili Özlem merhaba.

Ben "Clonex Jel" isimli bir hormon kullanıyorum. Jel kıvamında ve çok işe yarıyor. Sulandırmaya gerek kalmıyor. İnternet üzerinden satışı mevcut.

Tavsiye ederim.

sevim.K
28-03-2011, 13:33
Clonex Jel bende almıştım epeyce oluyor çok az miktarda denemek için. Yakında sipariş vereceğim yine:)

ayşe gül
28-03-2011, 14:46
benimkide tomurcuklandı:o

fahriyee
28-03-2011, 16:30
Sevgili Sevim.K az miktarda derken neyi kasdettiniz?Forumdan 50 ml.sipariş versek az mı olur sizce?(50 ml ve 250 ml formu var zaten)

maki01
28-03-2011, 17:09
Sevgili Fahriyee,

Clonex Gel'e bir videoda rastlayıp, duyurusunu yapmıştım. İyi ki o videoyu izlemişim diyorum, arkadaşlarımız da kullanmaya başlamış.

İlk aldığımda 15 ml 'lik ambalajdan getirtmiştim. Küçük bir poşet, krem kutusuna boşaltarak kullandım ve yeni tükendi. Yani 50-60 yaprak için 15 ml yeterli geldi. Yeni 50 ml'lik boyunu getirttim, çok uzun süre kullanacağımı düşünüyorum.

özlem11
28-03-2011, 19:02
Ziraat ürünü satan yerden kök hormonu diye alındı...minik pakette toz halinde....kök gelişimini ekileyici bişey diye düşünüyorum....Hani uç kısım batırılıp ekilen tarzda bişeymi başka bişeymi kestiremedim...Ama kök hormonu diye alındı....

yağ-mur
28-03-2011, 19:56
ben sıvı köklendiriciden almıştım üzerinde yaprakları 10 dakika bekletin diyor ama satıcı suya batırıp çıkarın dedi hangisi doğru birde çıkardıktan sonra hemen toprağamı dikiliyor yoksa çimlenmesi yani kök vermesi için suda mı bekletiliyor?

Faruk
28-03-2011, 20:55
Ziraat ürünü satan yerden kök hormonu diye alındı...minik pakette toz halinde....kök gelişimini ekileyici bişey diye düşünüyorum....Hani uç kısım batırılıp ekilen tarzda bişeymi başka bişeymi kestiremedim...Ama kök hormonu diye alındı....

Sevgili Özlem;

Aşağıya eklediğim adreste sevgili klubnika bize "Clonex jeli" bulmuş ve menekşeler için kullanmamıza vesile olmuştu. Sende incele istersen sevgili Özlem. Çok işe yarayan bir ürün. Kullananlarda çok memnunlar.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=676693&postcount=55

Bizleri bu ürünle tanıştırdığın için teşekkürler sevgili klubnika...

özlem11
29-03-2011, 07:22
Arkadaşlar beimki jel değilde toz mavi yeşil arası bişey...Sanırım kökleri geliştirici ekkisi var bahsettiklerinizden bunu anladım..Tüm menekşelere vermiştim durumları çok süper.... Birde jeline bakmak gerek...Sevgili Faruk ilgine teşekkür ederim....

maki01
29-03-2011, 11:06
Sevgili Özlem,

Bir dönem ben de toz köklendirici hormon almak istemiştim ve menekşeler için uygun olup olmadığını sayın Selahattin Yılmaz'a sorduğumda farklı formüller olduğu söyledi. Çok kabaca söylersek , otsu ve odunsu çelikler için ayrı ayrı üretilen köklendirici hormonlar var, senin aldığın hangi formülle hazınlanmış bilmiyorum. O nedenle yorum yapmak zor.

Clonex Gel otsu ve yarı odunsu çelikler için kullanılan bir hormon. Ben menekşe ve sardunyada kullanıyorum.

Tunatuna
29-03-2011, 12:57
Bir şey sormak istiyorum bana yardımcı olan olursa memnun olurum.

İş yerimde de menekşe yetiştiriyorum. Menekşelerim camın biraz gerisinde bulunan sehpanın üzerinde ve güney cepheye bakıyor. Öğleden sonra güneşini alıyor. Yapraktan çoğaltmaya çalıştığım menekşelerimde aynı durumda. Acaba menekşelerim burda yanar mı?

Resimlerini ekliyorum

zynp111
29-03-2011, 19:43
direk gelen güneş ışıklarını genellikle menekşelere zarar verdiği söyleniyor

özlem11
30-03-2011, 07:08
Arkadaşlar İlginize çok teşekkür ederim... Konu hakkında fikir sahibi oldum... Ama ben yavrularda dahil olmak üzere anne menekşelerede 1 lt suya 1 çay kaşığı sulandırıp verdim 1 hafta oldu durumları gayet iyi... Tutturmaya ilişkin sorun yaşamıyorum...Amacım toprak değişimi yaptığım menekşelerden kök oranının minumum olması...Yanı kök ne kadar kuvvetli olursa topraktakşi besin emilimide o denli çok olur bitki sağlık açısından da kök çürümesi vs durumlara mahal vermez diye düşünüyorum...Tabi yine dengeli sulanmalı....

fahriyee
30-03-2011, 12:03
Sevgili Maki,
Teşekkür ediyorum,soruma gayet net cevap alabildim sizden.Yeni ekeceğim yapraklar ve kök kesimi yaptığım menekşelerim için ideal olacağını düşünüyorum.

fahriyee
30-03-2011, 12:19
Sevgili TUNATUNA,
Yakın zamana kadar benim menekşelerim de güney cephede ve cam kenarında idi, direkt güneş ışığı alıyorlardı ve hallerinden memnunlardı.Fakat 15 gün önce bazı yapraklarda yanma gördüğüm için cam kenarından aldım.Şimdi ise cam kenarından yarım metre kadar uzakta ve tülden süzülen ışıktan yararlanıyorlar.
Gördüğüm kadarıyla sizin menekşeler yerini çok sevmiş ama bazılarının yaprak kenarlarında güneş yanığı var gibi.Sehpayı pencereden az uzaklaştırsanız daha iyi olabilir.Ama her durumda yaz güneşi yakıcı olabileceğinden mümkün olursa pencerenize tül takın.İşyerinde tül sıkıntı olur derseniz,şeffaf film kullanabilirsiniz.Ayrıca yeni ektiğiniz yaprak ya da yavruyu bu mevsimde sehpanıza koymayın, 10-15 gün aydınlık ama direkt güneş almayan bir yerde durursa daha iyi olur.

gulumcinki
30-03-2011, 14:56
Sevgili Tunatuna bence menekşeleriniz halinde memnun hem tam camın önünde de değiller.

Tunatuna
30-03-2011, 15:10
sn.zynp111, sn.fahriyeee ve sn.gulumcinki önerileriniz için teşekkür ederim.

Sn.fahriyeee söylediğiniz doğru bazı yapraklarda güneş yanığı mevcut. İş yerimde güneşi engellemek için jaluziler var onları kapalı tutayım.

prensess
30-03-2011, 19:59
Menekşelerim coşmuş vaziyette, sanırım çıldırmış olmalılar :p :p :p

prensess
30-03-2011, 20:00
Devamı :D

prensess
30-03-2011, 20:02
Devam :D

prensess
30-03-2011, 20:05
Diğerleri...

prensess
30-03-2011, 20:07
Bunlar da son :D

abcdm
30-03-2011, 22:49
prensess öncelikle maşallah diyeyim menekşeleriniz çok güzeller darısı benimkilerin başına özellikle morlar ve pembeli beyazlar çok güzeller
Benim tecrübeli yetiştiricilere sorum olacaktı.Benim menekşelerimde göbek kısmındaki yapraklar çok sıkışık oluyor ve düzelmiyor.Saksılarınıda büyüttüm ama pek geçmedi.Acaba ne yapabilirim.

maki01
31-03-2011, 00:23
Sayın abcdm,

Menekşelerinizdeki sorun 3 ayrı nedenden kaynaklanıyor olabilir.

1- Akarlardan yani parazitten
2- Aşırı gübreden
3- Aşırı ışıktan

Akar ise uygun bir kimyasal ilaç kullanılması gerekebilir. Ben ev içinde kimyasal zehir kullanmadığım için öneremiyorum.

Gübre veriyorsanız, bir süre ara vermenizi öneririm.

Jezebel
31-03-2011, 09:53
benim iki tanecik menekşem var

199627

,

199628

:rolleyes:her biri birtane...

sofistike
31-03-2011, 13:20
güzel çiçekli menekşelerinize maşallah benim menekşelerimde problemler yaşıyorum sebebini anladımki geç oldu yani alır almaz saksılarını değişip büyük saksıya geçirmem hoşlarına gitmedi ikitane fire verdim bakalım neler olacak umutla bekleyeceğim

sofistike
31-03-2011, 13:55
http://i52.tinypic.com/2uiivcz.jpg
Kendi sakılarından alır almaz bu boyutta ki saksılara geçirdim problemler başladı :(

sofistike
31-03-2011, 14:00
http://i55.tinypic.com/2dv8i2g.jpg
Sorunlu menekşelerimden biri orta yaprakları tüylenip kurudu bir umut düzelir diye bekliyorum.
İlk resimde iki saksının farkı görülüyor

maki01
31-03-2011, 15:22
Minyatür menekşeleri yetiştirmenin zor olduğunu düşünerek uzak durmaya çalışmıştım ancak standart türlere göre gelişmeleri çok daha hızlı oluyormuş :)

Mini trailer'ı 5 ay önce toprakla buluşturdum. Minnacık bir şey, dokunmaya cesaret edemiyorum ama o " Ben büyüdüm artık" dedi ve ilk çiçek sapını ve tomurcuklarını verdi :)

199742

199743

menekşekolik
31-03-2011, 15:46
sevgili menekşeseverler menekşeleri üstten sulamakmı yoksa tabağından sulamakmı hangisi daha iyi olur

menekşekolik
31-03-2011, 16:36
sevgili prensess menekşelerin harika görünüyor onlar için yaptığın özel bir bakım varmı menekşelerine nasıl bakıyorsun bol çiçekli günler

acemifüsun
31-03-2011, 21:16
Sevgili maki01 çok şeker, elinize sağlık:) Ne renk açacak aceba?

acemifüsun
31-03-2011, 21:20
sevgili menekşeseverler menekşeleri üstten sulamakmı yoksa tabağından sulamakmı hangisi daha iyi olur

Sulama konusunu sevgili maki01 geçmiş mesajlarda çok güzel açıklamıştı. Geçmiş sayfaları iyice okursanız çok değerli bilgileri de bulacaksınız:)

maki01
01-04-2011, 00:24
Ebruli lila-beyaz yalın kat açması gerekiyor sevgili acemifüsun :)

Sevgili gülümcinki, açması biraz uzun zaman alacak gibi geliyor. Ben de çok merak ediyorum. Tomurcuğunu büyütebilirse, çiçek veren ilk minyatür menekşem olacak...

Tunatuna
01-04-2011, 07:33
Merhaba arkadaşlar;

Menekşemin resmini gönderiyorum. Toprağını değiştirdim yalnız halen hiçbir düzelme olmadı. Acaba hasta menekşemi kurtarmak için bana yardımcı olabilirmisiniz? Sorununu anlayamadım. Yapraklarında renk dalgalanmaları mevcut.