PDA

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 [48] 49 50 51 52 53 54

asln
13-11-2013, 17:35
Sevgili maki,
Aynı dediğiniz gibi, suyu döküyorum, sanki makarna süzgeci gibi aşağı akıp gidiyor.Kurumu ıslakmı bakayım diyorum, öyle sertki bastır bastır anlamak zor,yaprakları kırdım hatta ellerim titredi bu sabah,nerden nasıl tutayım, üzerindede bir yumak çiçek aman kırılmasın diye.
Tüm yeni aldıklarımda aynı sorun oluyordu,çiçekli diye saksı değişimine kıyamıyordum.
Bu gün elimde ordan oraya gezdirdim,ıslat bekle,ıslat bekle,dur azcık daha dökeyim suyu çeksin.:eek:
Size minnetrarım,çok yaşayın, hiç aklıma gelmedi bir kaba yerleştirmek bir süre ıslatmak.Nasıl bir hal alıyorki bu toprak,kış günü 2 günde bir kupkuru.:(
Çiçekler bitsin acilen değiştireceğim.Selamlar.

menekşecibaba
13-11-2013, 18:49
Sanayi tipi menekşe üreten büyük firmalar genellikle menekşelerden kısa sürede verim alabilmek için direk torf kullanırlar. Sera ortamında ideal şartlarda 20-25 derece ısıda , 60 civarı nemde aşırı verilen çiçeklendirme vitaminleriyle çok hızlı bir gelişme gösterir ve hemen satışa sürerler. Sera dan çıkış değişik ortamlarda satışa çıkması vs. Ama bu arada bitkinin adeta posası çıkar ,torf özelliğini kaybeder hiçbir işe yaramaz . O yüzden büyük marketlerden aldığınız o bol çiçekli menekşeler eve geldiğinde çok kısa bir süre içinde pörsümüş bir vaziyette dinlenme moduna geçer . Eğer gerekli bakımı ve ilgiyi göremezse de ölürler.

menekşecibaba
13-11-2013, 19:04
Menekşelerde uzun süre verim alabilmeniz için (ki 15 sene yaşayabilirler) toprak harcı karışımı , sulama ve yaşam şartlarını ayarlamanız gerekir. O yüzden bir daha bir daha karışımın hafif gözenekli olması , sadece torf içermemesi uzun süreli dayanabilmesi için ideal karışım torf+perlit+vermikulit içermesini tavsiye ediyoruz , bu karışımdaki menekşelerden uzun süreli verim alabilirsiniz , ama sadece torf kısa sürede özelliğini yitirdikten sonra köklere yapışır kurur ve köklerinde ölümüne veya çürümesine yol açar.
Sulamaya gelince menekşeler de uygulanacak en ideal sulama zamanı sabah 8-10 arasıdır , dinlendirilmiş çeşme suyunu ılıtarak sabah saaatlerinde verdiğiniz azar miktarda su bitkilerin gün ışığını daha iyi absorbe etmesini ve hızlı gelişimini sağlar.
Akşam saatlerinde sulamayı tavsiye etmiyorum ,gün ışığı almadığı için bitkilerde mantari hastalıkların gelişmesi ve faaliyeti için bir ortam hazırlar.

ahmeter
13-11-2013, 19:56
Çağırsam gelirmisin

sami ulus
14-11-2013, 07:46
Efendim sera hakkında bilgi almak zaruri oldu. Tecrübeli üyelerimiz tavsiyelerinde sera mutlaka geçiyor. Benim gibi ev ortamında çiçek besleyenlere;
1- Hem yetişkin menekşeler için hem çelikten üretim yaparken kullanabileceğimiz küçük ebatlı örnek sera resmi yayınlamanızı,
2- Bazen hazır legen şeklinde piyasadan alınma kablardan sera yapmış üyelerimiz var bu legen plastik olmasından dolayı zararlı olurmu.
3- Tavsiye edilecek küçük seraların havalandırma işlemi nasıl yapılmalı.
Şimdiden teşekkür ederim. Ayrıca tecrübeli üyelerimiz o mükemmel menekşelerinin fotoğraflarını yayınlayıp bizleri mest ettikleri için çok teşekkür ediyorum.

menekşecibaba
14-11-2013, 08:14
Bodrum çok güzel bir yer , hele birde menekşeyle buluşunca bir başka güzel..:) Ben teşekkür ederim güle güle büyütün..

SUDEM
14-11-2013, 09:17
sayın asln,
ben de sera fotonuzu merakla bekliyorum.sami-ulusa katılıyorum.evde kullanılmayan nelerden sera yapabilirim diye bakınır oldum..daha neler öğreneceğim acaba :D

Deryya
14-11-2013, 11:54
Evet, ben de sera hakkında bilgi istiyorum. Menekşe çeliklerimin çoğu çürüdü. Buradan öğrendiğim yöntemlerin hepsinden bir örnek dikmiştim. Peynir kabından sera yaptığım ve sadece torfa diktiklerim çürüdü. Sadece perlite ve perlit+torf+hazır toprak karışımına diktiklerim beklemede. Ama üzerleri açık. Belki de böyle küçük bir sera işlerini kolaylaştırabilir.

m_akif
14-11-2013, 12:05
çok önemli bir konu sera konusu. ben şarkuterilerde marketlerde kullanılan, ve fiyatı çok uygun olan saklma akabı kullanıyorum. 10 lt hacimli kapaklı. belirli zaman aralıklarıyla kapağını açıp havandırıyorum ve fıs fısla nemlendiriyorum. su damlacıkları kuruyunca geri kapatıyorum. 20 cm mesafeden de lamba yakıyorum. böylelikle 30-40 gün içinde yavru alıyorum.

sami ulus
14-11-2013, 15:28
Sonbaharın gelişini sevinçle karşılamıştım bol çiçekli günler geliyor diye hayal kırıklığı yaşadım aşırı sıcaklık degişimleri oldu çiçekler uykuya geçtiler. Sanırım yeni yeni uyanmalar başladı bir ikisi çiçek gösterdi

maki01
14-11-2013, 15:45
Köpeğimin eklemlerinde oluşan bir rahatsızlık nedeniyle bu yaz klimayı nadiren çalıştırabildim. Menekşeler ve benim için tam bir kabustu, çoğunu kaybettim.

Hayatta kalmayı başaran menekşelerim ve sevgili arkadaşımdan gelen yeni çelik ve yavrularla yola devam ediyoruz .

Sami Ulus'unda yazdığı gibi sıcak yörelerde menekşeler erken ilkbahar ve sonbaharda keyflenip, çiçekleriyle bizleri sevindiriyorlar :)

Rob's Sasparilla da sıcağa direndi ve bugünlerde güzel çiçeklerini vermeye başladı.
:)

453970

453971

maki01
14-11-2013, 16:20
Çok naziksiniz ancak endişelenmeyin lütfen :)

Menekşe sayım 400'leri bulmuştu bir ara, bakımlarına yetişemez hale gelmiştim. Yurtiçi ve yurtdışından edindiğim yeni çelik ve yavruları büyütebilmek, onlara yetebilmek başarı olacak benim için. 2014 yazında da aynı tabloyu yaşarsam desteğinizi rica edebilirim.

Sevgiler.

maki01
14-11-2013, 16:38
Strech yerine sera naylonu kullanabilirsiniz, daha pratik olacaktır sevgili asln.

Ben de birkaç sene önce balkondaki yeni köklenmiş sardunya çeliklerim için stafordan üretilmiş bir atığı kullanmıştım taban olarak. Çok estetik değil benimkisi ancak sera naylonun 3 tarafını zımba ile tutturup bir yanını havalandırma amacıyla sabitlememiştim. Kapı gibi kullanıp gece tabanın altına sıkıştırmak yeterli olmuştu.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/sardunya-pelargonium/183253d1291576572-img_3416.jpg

menekşecibaba
14-11-2013, 17:57
Sonbaharda menekşeler bir başka güzel...
Sırasıyla 1= Granger's Carnival-(4298) 02/21/1981 (Eyerdom)
2 = Ballet Taffy
3 = Ramblin' Right Along Trailer
4 = Honey Blue Ane
5 = Midnight Rascal semiminiature AVŞA Reg. # 8259 (LLG)

menekşecibaba
14-11-2013, 18:05
Bunların da hatırı kalmasın...
1 = Artic Frost
2 = Little Chatterbox
3 = Bunny Trinket
4 = Optimara Little Onedia
5 = Rob's Pink Puffy

menekşecibaba
14-11-2013, 18:15
Ballet Taffy ve arkadaşları..:)

ahmeter
14-11-2013, 18:50
Güzel ama pahalı

ahmeter
16-11-2013, 20:23
Menekşe resmi çekmek benim için büyük bir arzu
Bahçelerde beni arıyorlar bu akşam buradayım bende sessiz izleyenlerden olacağım

Deryya
16-11-2013, 21:53
iyi akşamlar arkadaşlar, bugün kardeşimin komşusu beni evine kahve içmeye davet etti. Daha önce evini görmemiştim. Gözümü menekşelerinden alamayınca zaten hepsini ayıracaktım yavrulardan sana vereyim dedi, çocuklar gibi sevindim. Eve gelir gelmez diktim. İnşallah tutarlar. Yaprakları suya ısladım. Onları kasa bulursam serada değerlendireceğim. 4 ana, 5 yavru, 14 de yaprak verdi çeşit çeşit renkte ama telaştan renkler karıştı artık şansıma hangisi tutarsa. Çoook mutluyum.

Deryya
16-11-2013, 21:58
İşin kötü yanı; daha mutfağın temizlenecek olması

eceyıldız
17-11-2013, 08:14
iyi akşamlar arkadaşlar, bugün kardeşimin komşusu beni evine kahve içmeye davet etti. Daha önce evini görmemiştim. Gözümü menekşelerinden alamayınca zaten hepsini ayıracaktım yavrulardan sana vereyim dedi, çocuklar gibi sevindim. Eve gelir gelmez diktim. İnşallah tutarlar. Yaprakları suya ısladım. Onları kasa bulursam serada değerlendireceğim. 4 ana, 5 yavru, 14 de yaprak verdi çeşit çeşit renkte ama telaştan renkler karıştı artık şansıma hangisi tutarsa. Çoook mutluyum.

Çok güzeller Sayın Deryya, güle güle büyüt bol bol yavru ve çiçeklerini görürsün inşallah, renklerini bilmemek daha bir heyecan verici benimde rengini bilmediğim 3 menekşem var ve daha yavru sayılırlar heyecanlara çiçeklerini göreceğim günü bekliyorum.

ahmeter
17-11-2013, 18:33
Menekşem

blaze ash
18-11-2013, 15:25
Sevgili asln;

1. İlk resimdeki meneşkeni budadım demişsin. Taç kesim mi yaptın? . Eğer en dış yapraklardan budama yaptıysan bir zararı olmaz, aksine bitkiyi yeni yaprak ve çiçek çıkarmaya teşvik edersin.

Dikkat ettiysen çiçek sapları yaprak saplarının gövdeye birleşme yerinin hemen üzerinden çıkar. Eğer göbekten kesilirse çiçek sapı çıkacak yer azalır ve az çiçek verir. Buna ek olarak ta toprak ve saksı değişimi de bir müddet gelişimini yavaşlatır. Çünkü çiçek kök yapmaya çalışır.

2. Resimden tam secemedim. Ama sapın cıkma yerine bakarak anlayabilirsin. Eğer alttaki yaprağın sapının hemen üzerinde ise çiçektir ama ucu kurumuştur. O minik yaprak da çiçek saplarında olan yapraktır.

454945

Değilse yapraktır ucu kurumuştur.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Saygılar.

kadiryasar
18-11-2013, 17:34
Bu cinsini bilemediğim iri menekşem nihayet çiçeğini büyüttü ve bu sabah açmaya karar verdi.Rengi krem tatlı bir beyaz.Çiçek yaprakları kenaları kıvrımsız .Takıldığım bir şey oldu.Neden sadece 1 tane çiçek yaptı ve devamını yapmadı? Şu andada başka bir çiçek yumrusu gelmiyor.
Çiçek açması için budadım,toprak değişimi saksı büyütme.Cevap 1 sap üstünde 2 çiçek olarak verdi.Zorladım diye olmş olabilirmi? Zar zor 1 çiçek verip sonra yine yapraklanmaya mı geçecek :confused:

Budadım derken !!! Sanırım sağlıklı 2. ve 3. sıra yaprakları alıp, dıştaki ve taç kısmı bıraktınız...
Şahsen, tasvip etmiyorum. Menekşeyi açmaya teşvik etmek için dışta kalan sağlıksız ve / veya simetriyi bozan yaprakların alınması gerekir. Eğer dış yaprakları bırakıp içten yaprak alırsanız. Çiçek açacak bitkiyi vazgeçirtip yaprak yapmaya yöneltmiş olursunuz. Dış yaprakların öleceğini çiçek biliyor. yapraksız kalmamak için yaprak yapmaya yönelir. Çiçeklenme için sadece biraz daha sabır ve düzenli bakım yeterlidir. Taç kesim Veya yedekleme yapmıyorsanız...Lütfen dışta yaprak varken içten yaprak koparmayın....
:o

maki01
18-11-2013, 23:49
Fotoğraflarda menekşeye benziyor :) Ne zaman dikmiştiniz?

fatitoo
19-11-2013, 07:55
Yaklaşık 3 hafta önce diktiğim yapraklar hala çürümedi. Sanırım tuttular:)

katmer
19-11-2013, 08:49
Burada çelik 3 yaprak var.Ortadakinin dibinde görünmüyor bir kaç daha mini yeşil oluşum var.Bu görünenlerden daha minikler çıkmadı resimlerken.Pirinç tanesi başı kadar hepsi.Yavrularımmı oldu acaba?
Ben oldu sanıyordum ama eşim bunlar başka bir bitki dedi, İnanamadı.Torfun içinde başka bir tohummu var dı acaba? Çok heyecanladındım, bu kadar minik ve kendine benzemeyen yaprak olurmuki?Şüpheye düşüm :o

Şüphelenecek birşey yok, yavrularınız olmuş :)

ahmeter
19-11-2013, 19:41
baş döndürüyor

maki01
19-11-2013, 23:03
Sıcak bir yazdan yani şoktan çıkıyorlar. Birinci ve bence en önemli neden bu. Diğerler ise ısı, ışık ve besin.

Seralarda satışa yönelik görsellik için bitki ömrü göz önüne alınmıyor ve çiçeklenmeyi teşvik için fosfat oranı yüksek gübre bolca veriliyor.

Elbette bu olumsuzluğun dışında seralarda nem, ısı, ışık gibi bitki gelişimi için olumlu etkenler de oluyor. Evde aynı koşulları sağlamamız zor, maksimum düzeyde sağlamaya çalışıyoruz :)

katmer
19-11-2013, 23:39
Ben olur da çiçekçiden menekşe alırsam, uzun süre saksısını ellemem. Geldiği ortama alışmasını beklerim. Bunun için de acele etmem. Keyfini sürer sonra değiştiririm. Onu da eğer bitkide sıkıntı hissedersem yapıyorum.

maki01
20-11-2013, 01:14
Sevgili asln,

Klima sıcaktan koruyor ancak havadaki nemi de alıyor. Bu nedenle havalandırmak için klimayı kapattığınızda ince başlıklı bir pompa (fısfıs) ile yaprakları nemlendirmek gerekiyor.

Kullanıldığımız toprak karşımında yer alan torfun besin değeri çok düşük, bitki kısa sürede bu besini tüketiyor. Afrika Menekşeleri için özel olarak üretilen gübreleri ambalaj üzerinde önerilen dozu 1/4 oranına düşürerek 2-3 sulama bir vermekte fayda var. Gübre zamanla toprakta tuz birikimine neden oluyor, bu nedenle uzmanlar 6 ayda bir toprak değişimi öneriyor.

Menekşelerinizin yaprakları sağlıklı ise ihtayaçları karşılanıyor demektir, emeğinize sağlık. En kısada bol bol çiçek vererek sizi sevindirmelerini diliyorum :)

maki01
20-11-2013, 01:17
Sevgili katmer,

Sen menekşelerini genellikle ithalatçıdan satın alıyorsun. Onların toprakları yurtiçinde üretilenler gibi kalitesiz olmuyor, toprak karışımına perlit eklenmiş olarak geliyor :)

şehzade
20-11-2013, 15:15
Bunlar da benim nacizane çelikten yatiştirdiklerim.

şehzade
20-11-2013, 15:18
Devamı

şehzade
20-11-2013, 15:22
Bu katmerlinin çiçekleri küçüldü.

ezgigül
20-11-2013, 16:43
Sn Şehzade gerçekten çok güzeller ama en dış yapraklarının budanma zamanı gelmiş. Budarsanız daha canlı çiçekleri oluyor.

ezgigül
20-11-2013, 16:59
Bu da benim Ankara hatıram. Mor menekşem 2 yaşında.

neris
20-11-2013, 17:08
arkadaşlar banada yardımcı olursanız sevinirim benim bazı menekşelerimin yaprakları dışa doğru kıvrılıyor ve asla düzelmiyor nedeni ne olabilir acaba?

fatitoo
20-11-2013, 18:26
Bugün çoklu dikim deneme günüm:) Hazırlıklara başladım. Önceleri suda iyice köklendiriyordum ama artık formülü çözdüğümden direk toprağa dikim yaptım.Toprak tekzenden aldığım açelya toprağı, içine hemen hemen aynı oranda hayvan gübresi karıştırdım inşallah ağır gelmez.

455527
455531

Sonra da sera yöntemi uygulamayı denedim. Bakalım sonuç ne olacak...

455528
455529

ezgigül
20-11-2013, 18:49
455540

Aynen sera yöntemi uyguladığım menekşelerim

ezgigül
20-11-2013, 19:00
Sn Fatitoo ben bu sera yöntemini uygularken sera kabının dibine biraz su koydum. Pencereye 1 m. uzaklıktan güneş alıyor. Akşamları ağzını kapatıyorum. Gündüz 1 saat kadar kapağı açıyorum.

Diğer seram da bu:

ezgigül
20-11-2013, 19:05
Ve sonuç:

fatitoo
20-11-2013, 19:18
Ay maşallah:) Toprak yeni olduğundan ıslanmakta zorluk çeti. Bu yüzden ben de kabın dibine azıcık su ekledim. Kapağını kapattım. Şimdi yıllık izne ayrılacağım 5 gün yokum. Kabı açıp havalandırma şansım olmayacak. İnşallah çürümezler. Ne önerirsiniz?

ezgigül
20-11-2013, 19:33
Kapağını tamamen kapatmayın bence. 1 cm kadar aralık bırakın birşey olacağını sanmıyorum:)

fatitoo
20-11-2013, 19:35
Peki öyle yapayım o zaman. Zaten 9 gün sonra eve döndüğümde kim ölmüş kim kalmış belli olur:)İnşallah firesiz köklenirler.Teşekkürler:)

ezgigül
20-11-2013, 19:45
Benimkilerin yavru vermesi 3 ayı buldu. Ama en sağlıklı büyüyenler de seradakiler oldu. İnşaallah sizinkiler de en az bu kadar başarılı olur:)

yaprak7
20-11-2013, 20:12
a101den 3 menekşe aldım bu hafta..saldırdım resmen :) biri mor fırfırlı biri bordo biri beyaz içi hafif mavi..

maki01
20-11-2013, 22:39
sevgili fatito,

Sera kabı olarak kullandığın plastik kutuların yüksekliği yeterli değil gibi. Kapağını kapattığında yapraklar kapağa değiyorsa hele de içine su koyup 5 gün yanlarında olamayacaksan döndüğünde kapağa değen yapraklarda çürüme görebilirsin.

sami ulus
21-11-2013, 07:08
Arkadaşların yaptıgı gibi kasadan sera yapacaktım salon ve mutfak penceremden başka evde koyacak yer yok. Kasada oralara sığmıyor. Bende başlarına poşet geçirerek geçici bir çözüm yoluna gittim ama şimdi gördüğüm Sayın Ezgiğül ve Fetitoo hanımın pilastik kablarını bende deniycem.

fatitoo
21-11-2013, 08:58
sevgili fatito,

Sera kabı olarak kullandığın plastik kutuların yüksekliği yeterli değil gibi. Kapağını kapattığında yapraklar kapağa değiyorsa hele de içine su koyup 5 gün yanlarında olamayacaksan döndüğünde kapağa değen yapraklarda çürüme görebilirsin.
Hayır sevgili maki01, özellikle baktım üst kapağa değmiyor yapraklar, ayakkabı kutusu bu, bunu bulabildim. Dün altındaki azıcık suyu çekmişler. Kapağı hafif aralık bıraktım. Bir hafta idare ederler umarım. Teşekkür ederim:)

yeşil zaman
21-11-2013, 11:18
Çiçek açtırma budaması nasıl yapılır bilgi verebilirmisiniz? Teşekkürler şimdiden

ezgigül
21-11-2013, 11:19
Hayır sevgili maki01, özellikle baktım üst kapağa değmiyor yapraklar, ayakkabı kutusu bu, bunu bulabildim. Dün altındaki azıcık suyu çekmişler. Kapağı hafif aralık bıraktım. Bir hafta idare ederler umarım. Teşekkür ederim:)

Sn Fatito yaprakların saksısı seraya koyduğunuz suyla temas etmemeli. Benim fotoda da gözüküyor, hepsinin altında bir altlık var. Temas ederse aşırı sudan çürürler. Tabana konan su ortamı nemlendirmek için, yaprakların su ihtiyacı için değil. Çürürtmeden hemen bir önlem alın bence ;)

fatitoo
21-11-2013, 11:30
Peki çok teşekkürler. Benimkilerin altlığı yok maalesef ama toprak yeni olduğundan ıslanmakta güçlük çekti. Ben de tabana azıcık su koydum toprak yavaş yavaş çeksin diye. Aksi halde saksıların (bardakların) orta yeri kuru kalıyordu. Şu an su kalmamış çekmiş hepsini. Olmazsa akşam açık bırakayım sabaha kadar saksının fazla çektiği su biraz kurur belki.

ezgigül
21-11-2013, 11:36
Sn Sami Ulus bu koyu poşetler sanırım pek de iyi sonuç vermiyor. Şeffaf poşet güneşi daha iyi geçiriyor. Bir de bu buzdolabi poşetleri nemden ağırlaşıp yaprakların üstüne yapışıyor, o da çürütüyor. Sert şeffaf bir poşet daha iyi olur sanki. Benim kullandığım poşet aldığım bir penyenin poşetiydi.

Sn Fatitoo, ben yaprakları 3 ayda 2 kere suladım. Ama tabanında her zaman temas etmediği bir miktar su vardı, hala da var. Toprak hep nemli ama ıslak değil.

fatitoo
21-11-2013, 12:03
Bunlar için uygun altlığım yok fakat iki bardak iç içe geçirsem olur sanırım.

kazım80
21-11-2013, 12:20
Çocukluğumdan beri afrika menekşesi sevdalısıyım. 14-15 yaşlarımda bile masalar dolusu menekşelerim vardı kendim beslediğim ve herşeyiyle tamamen kendim ilgilendiğim. Çiçek açan menekşelerim oldu, açmayan menekşelerim oldu, geç açan oldu, erken açan oldu ama bir gün bile o güzelim taze iç yapraklarına kıyıp da çiçek açtırmaya zorlamayı düşünmedim. Doğanın da kendine göre bir düzeni var.. Şahsım adına çiçek açtırılmaya çalışmak adına göbeğe yakın yaprakları koparılmış menekşeleri gördüğüm zaman kendimi çok kötü hissediyorum.. Artık sırf bunun için siteye bile girmeyebilirim çünkü görünce çok kötü oluyorum..

glorya
21-11-2013, 13:04
öyle güzeldi ki bu çiçeğim benim... Aahh ah arkadaşlara yaprak vere vere ölmüş gitmişti menekşem. özenle, sabırla baktım suladım , sevdim ve konuştum.. ve işte mutlu son! yapraklarının arasından tomurcuklar göründü bugün...

maki01
21-11-2013, 14:17
arkadaşlar banada yardımcı olursanız sevinirim benim bazı menekşelerimin yaprakları dışa doğru kıvrılıyor ve asla düzelmiyor nedeni ne olabilir acaba?

Yapraklarda bozulma yoksa büyük olasılıkla tür özelliğidir sevgili neris. Fotoğraf eklersen daha sağlıklı yorum yapabiliriz.

maki01
21-11-2013, 14:22
Çiçek açtırma budaması nasıl yapılır bilgi verebilirmisiniz? Teşekkürler şimdiden

Çiçek açtırmak için budama yapılmaz.

Bitkinin genel olarak daha sağlık gelişmesi için en dış sıradaki yapraklar yaşlanmışsa yani canlılığını kaybetmeye başlamışsa koparılır. Bunu yapma nedenimiz ise bitkinin zaten ölecek olan bu yapraklara gereksiz yere enerji harcamasını önlemek içindir sevgişi yeşil zaman.

ahmeter
21-11-2013, 20:29
Beni peşinden koşturuyorsun

Deryya
21-11-2013, 20:44
Sizce ayırma zamanı gelmiş mi?

Deryya
21-11-2013, 20:47
Sayın Ahmeter Bey siz çiçek şöleni yaşarken biz daha yaprak büyütmeye çalışıyoruz:)

ngr33
21-11-2013, 21:43
bende mi seraya alsam acaba kuzucuklarımı..çok güzel sabah güneşi alıyorlar keyifleri yerinde ama daha hızlı gelişirler mi acaba ??? sorular sorular... benim gibi sabırsız birini ne hale getirdi bu menekşe aşkı..benimde birgün güzel güzel açan menekselerim olur mu ki ? :)

ahmeter
21-11-2013, 21:52
Anlatıp anlatmamakta tereddütüm vardı menekşe ile tanışmam yarım asırı geçti
Abone olduğum yabancı çiçek mecmuaları geldiğinde yeni çeşitleri gördüğümde 2 geçe 3 gün otobüsle Hollandaya giderdim
Yeni bitkileri ve Afrika menekşeleri toplar aynı yoldan Türkiyeye dönerdim
Çiçek sabır ister sevgi ister verdiğiniz sevgiyi size misli ile iade eder
Biraz nasihat gibi oldu olsun Selamlar

ngr33
21-11-2013, 22:06
nasihatlerinize fazlasıyla ihtiyacım var Sn Ahmeter.. sizlerden daha cooo şey öğreneceğim inşallah sabırla zamanla..Sevgiler... :)

menekşecibaba
22-11-2013, 09:26
Yeşilin kışkırtıcılığı....

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/423984_10151383132854413_1021156939_n.jpg

maki01
22-11-2013, 14:22
Sizce ayırma zamanı gelmiş mi?

Ayırabilirsiniz sevgili Deryaa.

Ayırma sırasında anne çeliğin köklerini zedelememeye dikkat ederek ikinci kez dikip yeni yavruları çok daha kısa sürede edinmeniz mümkün olabilir :)

maki01
23-11-2013, 14:03
Sevgili menekşecibaba,

Eklediğin güzel fotoğrafı çok büyük olduğu için silmek zorunda kaldım. Küçülterek tekrar ekler misin :)

ahmeter
24-11-2013, 16:40
İthal menekşenin üzerinde yetiştirme talimatı
1 öneriye laf yok 2 ve 3 pek aklım kesmedi

maysan80
24-11-2013, 23:31
bu da benim pembe menekşem..

blaze ash
26-11-2013, 06:58
Herkese günaydın. Bu menekşeyi Bauhaus'tan aldım. Bu renk menekşelerin hepsinin çiçeklerinde küflenme ve dökülme vardı. Aslında almamam gerekirdi ama rengi ve cinsi çok hoşuma gitti. İkinci resimde çiçeğin poleninde oluşan küf belli oluyor. Yapraklarda bir şey yok. Ancak çiçekler soluk ve boyunları bükük.

Ben bunu nasıl canlandırırım. Tavsiyeleriniz nedir?

456847

456848

ahmeter
26-11-2013, 07:29
Benim tavsiyem
Saksıyı koyduğunuz beyaz kaptan çıkartın yalnız kalan saksıyı bol ışıklı bir
yere saksının da altına kağıt havlu koyup bekleyiniz
Kağıt ıslanırsa sık sık değiştirin sakın sulamayınız
Yapraklarda sertleşme olursa vaziyet iyi , şayet olmazsa yapacak bir şey yok
İyi günler

blaze ash
26-11-2013, 07:46
Sayın ahmeter;
Çiçek yapraklarında yumuşama yok. Toprağı da çok az nemli. Peçete koymuştum alınca ama su gelmedi. Sanırım havasızlıktan olmuş. Dediğiniz gibi güneş alırsa düzelecek. Ama 2 gündür hava kapalı, güneş yüzünü göstermiyor ki!

sami ulus
26-11-2013, 13:40
Aynı yaprak çeliğinden ürettiğim iki kardeş fidelerin farklı renkte açmaları. Üst soldaki Sayın Fetitoo'ya verdiğim sade pembe açtı, bendeki kardeşi pembe-beyaz açtı. İlk çiçek açmaları

maki01
26-11-2013, 15:01
İkinci çiçeklenmeleri daha farklı olabilir sevgili sami ulus.

Özellikle hibrit menekşelerden yaprak çeliği ile üretilen menekşelerin çiçeği tam olarak ikinci çiçeklenmelerinde tür özelliğini taşıyabiliyor. İkinci çiçeklenmede de taşıdıkları genler nedeniyle anaç bitkiden farklı renk ve şekilde çiçek vermişlerse o türün "SPORT"u olarak adlanrırıyorlar. Bazen sport olanlar anaçlardan çok daha güzel ya da özel bir türün ortaya çıkmasını sağlayabiliyor.

ahmeter
26-11-2013, 15:50
Bir tek saksı menekşem olsun ama çiçeğinin rengi , AL , olsun

maki01
26-11-2013, 16:32
AHErkese günaydın. Bu menekşeyi Bauhaus'tan aldım. Bu renk menekşelerin hepsinin çiçeklerinde küflenme ve dökülme vardı. Aslında almamam gerekirdi ama rengi ve cinsi çok hoşuma gitti. İkinci resimde çiçeğin poleninde oluşan küf belli oluyor. Yapraklarda bir şey yok. Ancak çiçekler soluk ve boyunları bükük.

Ben bunu nasıl canlandırırım. Tavsiyeleriniz nedir?

Çok güzel ve özel bir tür yakalamışsın sevgili blaze ash, ben de görsem kesinlikle alırdım. Güzel günlerde büyütün.

Küf için oksijenli su karışımını ( 1 litre suya, 2 yemek kaşığı oksijenli su ) önce bir yaprak/çiçeğe püskürterek 1 gün olası olumsuz etkileri gözlemlemek için beklemenizi , sorun yoksa tüm bitkiye uyguamanızı ve sonraki sulamada da aynı karışımı kullanmanızı öneririm.

Ve tabii hemen bir iki çelik almanızı :)

blaze ash
26-11-2013, 21:58
Çok güzel ve özel bir tür yakalamışsın sevgili blaze ash, ben de görsem kesinlikle alırdım. Güzel günlerde büyütün.

Küf için oksijenli su karışımını ( 1 litre suya, 2 yemek kasşığı oksijenli su ) önce bir yaprak/çiçeğe püskürterek 1 gün olası olumsuz etkileri gözlemlemek için beklemenizi , sorun yoksa tüm bitkiye uyguamanızı ve sonraki sulamada da aynı karışımı kullanmanızı öneririm.

Ve tabii hemen bir iki çelik almanızı :)

Normalde bu halde menekşe almam ama dediğim gibi bu türü kaçırmak istemedim. Hatta iki tane aldım. Birisi daha sağlam sanki. Çelik aldım. Şimdi beklemedeyim. Toprağını kurumaya yakın sulamayı düşünüyorum. Güneş açsa, güneşte bekletcem ama kaç gündür yok. Oksijenli suyu deneyeyim yarın.

SUDEM
27-11-2013, 07:23
Sayın Ahmeterin menekşesinin altındaki su neden o şekilde duruyor.Bunun bir amacı ve anlamı olmalı.Menekşe standı başlığındaki o güzelim menekşeler de hep bu şekilde kap üstünde saksı şeklindeydi..Ahmeter açıklarmısınız?Merak ettim.Bilginizden faydalanmak isterim.

blaze ash
27-11-2013, 10:54
Sayın Ahmeterin menekşesinin altındaki su neden o şekilde duruyor.Bunun bir amacı ve anlamı olmalı.Menekşe standı başlığındaki o güzelim menekşeler de hep bu şekilde kap üstünde saksı şeklindeydi..Ahmeter açıklarmısınız?Merak ettim.Bilginizden faydalanmak isterim.

Sayın SUDEM; http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23486.htm buradan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

SUDEM
27-11-2013, 12:09
vay be daha neler öğreneceğim.aylardır yavrulamayan ama çürüyüpte kaybolmayan yapraklarım var.hemen onlarda deneyeceğim.inşallah sonuç güzel olur.

ezgigül
27-11-2013, 13:30
Sevgili SUDEM, fitilli sulamada fitilleri saksının en dibine baştan koymanız gerekirdi. Sizin çelikler aylardır bozulmamışlarsa yakında yavru verirler zaten. Şimdi yerinden oynatırsanız bozulurlar. Çünkü tüm toprağı boşaltmanız gerekecek. Onlar öylece kalsın, yeni denemelerinizi fitilliyle yapın bence ;)

SUDEM
27-11-2013, 14:01
Sevgili SUDEM, fitilli sulamada fitilleri saksının en dibine baştan koymanız gerekirdi. Sizin çelikler aylardır bozulmamışlarsa yakında yavru verirler zaten. Şimdi yerinden oynatırsanız bozulurlar. Çünkü tüm toprağı boşaltmanız gerekecek. Onlar öylece kalsın, yeni denemelerinizi fitilliyle yapın bence ;)

tamam.bu öneriyi dikkate alacağım.fitilin bir ucu saksının üstünden çıkmak durumunda mı?yoksa toprak içinde mi kalacak?:confused:

maki01
27-11-2013, 14:02

Fitil uygulamak için toprağı boşaltmanız gerekmiyor sevgili ezgigül. Saksı altındaki deliklerden dantel tığı gibi bir malzeme ile girip, üsteki fitili aşağıya doğru çekebilirsin.

Ya da büyük bir iğneye fitili takıp, yine alttan çekmeniz sorun yaratmaz.

Trende, garlarda elinde bir torba ile dikiş malzemelerinin olduğu paketleri satan insanlar var. O paketlerdeki en büyük boy iğne bu iş için ideal. Adana'da bu iğneler çuvaldız olarak bilinir, telis çuvallarının dikişininde kullandığı için herhalde :)

ezgigül
27-11-2013, 14:58
evet biraz uğraştırıcı olur ama denenebilir. Ama aylardır yavrulaması beklenen yavrularda ben o riski almazdım:)

eceyıldız
28-11-2013, 08:42
Arkadaşlar çiçeklenmeye başlayan ve açan menekşelerim çiçekleri soğuktan etkilenir mi. Burada havalar birden soğudu ve menekşelerim az da olsa sabah güneşi gören tek penceremin önünde duruyorlar diğer oda ve pencerelerde bahara kadar güneş yok ama burada da soğuk 10 derece altına düşmez daha, sizce ne yepmalıyım şimdiki yerlerinde çok mutlu görünüyorlar. Soğuk hava tomurcuk ve çiçekleri etkiler mi?

kadiryasar
28-11-2013, 10:43
Arkadaşlar çiçeklenmeye başlayan ve açan menekşelerim çiçekleri soğuktan etkilenir mi. Burada havalar birden soğudu ve menekşelerim az da olsa sabah güneşi gören tek penceremin önünde duruyorlar diğer oda ve pencerelerde bahara kadar güneş yok ama burada da soğuk 10 derece altına düşmez daha, sizce ne yepmalıyım şimdiki yerlerinde çok mutlu görünüyorlar. Soğuk hava tomurcuk ve çiçekleri etkiler mi?

Evet Eceyıldız maalesef etkilenir. Kış aylarında menekşeler dinlenme sürecine girerler. Hava sıcaklığı 12 derece altında tehlike çanları çalmaya başlar. gece gündüz sıcaklık farkı fazla olursa(benim en sık yaşadığım sorundur.) yine olumsuz etkileniyorlar.
Eğer becerebilirsem, bir raf sistemiyle ışıklandırma ve zemin ısıtma düşünüyorum. Soğuk ve ışıksız Eskişehir kışı için....

eceyıldız
28-11-2013, 10:57
O zaman daha sorun yok benim için Sayın Kadiryaşar, burada hava 12 dereceye ancak aralığın ortalarından sonra düşer, Ocak sonu da ısınmaya başlar. geçen sene de kışı aynı yerde geçirdiler rahat bir kıştı onlar için, yalnız geçen yıl çiçekli değillerdi. Benim korkum tomurcuk ve çiçekler için çünkü bu sene yeterince çiçeklenmediler diğer yıllara göre, şimdi bu tomurcuklara bişey olursa da çok üzülürüm.

kadiryasar
28-11-2013, 11:36
O zaman daha sorun yok benim için Sayın Kadiryaşar, burada hava 12 dereceye ancak aralığın ortalarından sonra düşer, Ocak sonu da ısınmaya başlar. geçen sene de kışı aynı yerde geçirdiler rahat bir kıştı onlar için, yalnız geçen yıl çiçekli değillerdi. Benim korkum tomurcuk ve çiçekler için çünkü bu sene yeterince çiçeklenmediler diğer yıllara göre, şimdi bu tomurcuklara bişey olursa da çok üzülürüm.

Aynı şeyleri tekrar edeceğiz ama gerekli. Menekşe için ideal sıcaklık 20-25 derecedir. Altında kendini dinlendirmeye geçer..

ahmeter
28-11-2013, 19:39
Herhalde pazara kadar açar ışıkta yetişiyor hangi renk çıkacak heyecanı kafi yaz başı çelik yapmıştım

Deryya
30-11-2013, 15:24
o kadar menekşe çeliği diktim. yavrularım oldu. Kimi öldü, kimi yaşam savaşı veriyor, ancak 3 tanesini açtırabildim.

fatitoo
01-12-2013, 19:49
İthal menekşenin üzerinde yetiştirme talimatı
1 öneriye laf yok 2 ve 3 pek aklım kesmedi
Haftada en az 2 kez sulanmalıdır diyor. Biraz fazla değil mi?

ahmeter
01-12-2013, 20:01
Bana kalırsada 2 defa hele kış mevsiminde fazla zaten bitki su isteyini kendisi belli ediyor bakıyorsunuz yapraklar hafif eğilmiş veya yapraklara elle dokunduğunuz da bir yumuşaklık hissediyorsunuz
Zamanla elinizin işaret parmağını saksıdaki toprağa değdirdiğinizde anlamış oluyosunuz
Bu gün bir markette 2 liraya menekşe vardı hemde ithal saksı su içinde
İyi günler

maki01
02-12-2013, 01:30
Evet, yavru yani yan sürgün.

Yan sürgünler biraz büyümesi beklenerek anneden köksüz olarak ayırıp, köklendirilebilir ancak anne bitkinin besinine ortak olacağı için çok tercih edilen bir çoğaltma yöntemi değil sevgili asln. Trail türü menekşeler dışında genellikle fazla büyümesine izin verilmeden koparılır.

Yan ya da tepe sürgünden yetiştirme daha çok yaprak çeliğinden çoğaltılamayan chimera ( Çiçeklerinde dikey olarak farklı renkler vardır. ) diye sınıflandırılan türlerde uygulanır.

maki01
02-12-2013, 15:36
Toprak içinde çürümesi bakteri oluşmasına neden olabilir sevgili asln, eğer dikeli 1-2 günden fazla olmadıysa toprağı boşaltıp, toprak içinde kalan sürgünü almanızı öneririm.

Yan sürgünleri cımbız ya da temin edebilirseniz uzun pensle almak rahat oluyor. Ben uzun bir cımbız bulup, bu işe ayırdım. Her kullanımdan sonra alkol ya da kolonyalı pamukla dezenfekte ediyorum.

kadiryasar
02-12-2013, 18:02
Sevgili maki,
Kökü olmadığını fark edene kadar sağlam büyük yaprakları kırdım. Yinede oradan cıkaramadım.
Dikerkende bu minik yaprak gurubunun ikisini kırdım.
Yetmedi birde toprağın altında kaldılar.
Bu menekşe yana doğru yelpaze şeklinde büyüyor. Çanak gibi.
Saksıya yerleştirmek zorladı.
Yavruları dışarda bırakınca kökte dışarıda kaldı.
Bende yavruları da gömdüm.
Simdi ne yapmalıyım?
Bunları keserek mi alalım?
**** bırakalım topraktan çürümeden cikarlarsa 6 ay sonraki saksı
Değişimine mi kalsın?

Uzun ve Yapraksız Gövdeler (http://www.agaclar.net/forum/907691-post2.htm) başlıklı mesajdaki videonun 2:50 saniyesinde gösterdiği gibi toprağında altında kalacak gövde üzerinde kopan yaprakların kalıntılarını bir bıçakla kazırsanız daha kısa sürede köklenme sağlarsınız...

kadiryasar
02-12-2013, 18:06
Bir menekşeyi NOID etiketlerken kendimi çocuğuna kimlik çıkartamamış bir baba gibi hissediyorum.. Hiç hoş değil...

ahmeter
02-12-2013, 18:57
Saim Ergin

ahmeter
02-12-2013, 19:13
Saim Ergin

yigit666
03-12-2013, 08:53
458626

asln
03-12-2013, 11:59
Soracağım Konuya bağlı olarak ayrıca bir kaç sorum var,cevaplara göre sonuca bağlamak istiyorum.
Ben bu geçtiğimiz şubat ayında menekşe almaya başladım.Hepsi çiçekli,yetişkin süslü bakımlıydı.Çiçeklenme mayısa kadar sürdü,sonra her biri yaz aylarını sağlıklı,fışkıran yapraklarla geçirdi ama çiçek vermedi.Daha sonra
forumdan okudum eski yaprakları temizledim,saksıları küçültüp toprak değişimi yaptım.Kışa girdik aynı anda.O gündür bu gündür hiç gübre kullanmadım.
Çiçeklerim sağlıklı hastalık çürüme vss.hiç olmadı.Fakat bu günlerde her birinde yan yavrular köksüz şekilde ıkmaya başladı.Sevgili maki'den de nasıl ayrılacaklarını öğrendim.Takip ettim aslında hepsinde şu an aynı yan yavrular çıkmaya başlamış.Genelleme yapacak olursam,bazı sorunları oluştu bu günlerde
a)Sürekli yaprak vermeye devam ediyorlar ancak araya çiçeklenme de girince,göbeklerdeki yapraklar formunu bozmaya başladı.Çiçek **** tomurcuk sapına sıkışan yeni yapraklar kıvrılıyor.**** yaprak çiçek sapına dayanıp ortaları eksik büyüyorlar.Sanki hem çiçeklenip hemde yapraklanma yapınca şaşırmışlar gibi.
b) Çiçeksiz olanlar büyümeye devam ediyor fakat hepsinde yan yavrular oluşmaya başlamış.Sevgili makinin anlattığı konudan yan sürgün olduklarını anladım.Ama neden hepsi birlikte? Bu marketten eve geldikten sonra olan yaşla ilgli bir süreçmi?Bunu ne sıklıkla yapacaklar?Bazıları hem çiçek hem yaprak hemde yan sürgün veriyor.Ama hepsinin formu bozuluyor.
Gübre vermiyorum,toprak yeni, görünürde her şey sağlıklı.

1- Koçtaş vss gibi marketlerden ful çiçekli yapraklı olarak saksıyı aldığımızda,
ortalama bunlar kaç yaşında oluyor?
2-Bu bir yıllık davranış şeklimi?Benim evimde geçirdikleri 8.ay olacak.
Zamanla seralardaki gübre baskısından kurtulurken başlarına gelen yan etkimi?
Çiçeklenmeye ben zorladım,hem ince ufak çiçekler verdiler, bir yandan da ufalan formsuz yapraklar geliyor.Bir yandan da yan sürgünler geliyor.
Bu gidişle tüm yapraklar eğri şekilsiz büyüyecek.Bir kaç fotoğrafla göstereyim.
Burada göbekte kıvrılan 3,4 yaprak var.Ayrıca yeniden çiçeklenmek için tomurcuklarda altta.Büyüdükçe göbek yapraklarını itiyor ve şekillerini bozuyorlar.
bu menekşeyi 2 ay önce aldım,çiçekliydi.Çiçek bitti budadım yeni toprağa koydum.Şimdi yine tomurcuk ve birde yaprak yamulması sorunu oluyor.

asln
03-12-2013, 12:28
Burada ikinci örnek:
1- işaretli yaprak daha önce yine tomurcuk vermiş çiçek açmıştı.Çiçek bu yaprağın ucunu sıkıştırmış, büyürken orası çiçek sapına dayanarak gelişmemişti.Daha sonra çiçek kurudu kestim.Yaprakta böyle kaldı.

2- İşaretli yaprak fotoğrafta belli değil fakat alattaki tomurcuk yüzünde aynı durumda eğridi.Şu an tomurcuk baskı yapıyor,alttan geldikçe bu yaprağı dikleştiriyor.Yaprak yatarak büyümek zorundaydı.Bu yaprak kalktıkça, göbekten gelenlerde de sığamadıkları için zamanla eğrileşme olacak.

3- İşaretli yaprak yine aynı büyürken bir yerlere dayandı.Ucu sıkıştı orası gelişmedi.Yer açmak için göbekten yeni filiz kestim.Bu seferde göbekte aşırı bir yeni yaprak fışkırması oldu.
Bir yandan da altta yeni tomurcuklar oluşuyor.
Ayrıca görünmemiş fotoğrafta ama bunda da yeni yan sürgünler alttan gelmekte.

Genel olarak çiçeklerimin % 70 inde aynı sorun var.Müdahale ettiğmde daha kötü oluyor etmesem önümüzdeki aylarda yeni yaprakarım hep yamuk yumuk eksik biçimsiz olacaklar.
Sorunum nedir :(:(

asln
03-12-2013, 12:37
Zar zor çiçek açtı,ama göbekteki yapraklardan başka bir çiçek tomurcuğu veremedi.Yapraklar ikinci sıra saplara dayandı.Çok dik durmaya başladılar.Onlar dikleştikçe, göbekten gelenler daha çok sıkışıyor.
Daha öncede cinsini bilemediğim çiçek vermeyen menekşemdi.Şimdi daha çok büyüdü.Ağaç gibi davranıyor.Sanki bahçe saksı bitkisi gibi bir hal aldı.
:(:( En sevdiğim menekşemdi, neden böyle oldular anlamıyorum :confused:

asln
03-12-2013, 12:52
Buda son örnek,
1- İşaretli yaprak yanındaki tomurcuk sapı büyürken o çiçeğin yaprak ucuna dayanmıştı.Ortadan yılan dili gibi çatal şekilde ikiye bölündü.Her gün birbirlerinden ayırdım ama yaprak çatallı olarak kaldı.Çiçek büyüdü ayrıldılar.
Yaprak bu halde kaldı.
2- işaretli yaprakta aynı mağdur şekilde büyüdü.Yanındaki çiçek büyürken o yaprağı sapıyla ezdi.Ucunu kuruttu.Yaprak ucu böyle kaldı.
Büyümeye devam ediyor .Bu menekşem geçen mayıstan beri açmamıştı.Ben göbek budamıştım, dış yaprakları budamıştım.
8 aydır evimizde. .Budamadan sonra kalan bitki bu çiçekleri verdi fakat yapraklar bu halde.

mozen
03-12-2013, 23:35
11101 nolu mesajımdaki menekşem yine çok güzel çiçekler veriyor. Ben ancak resmini yükleyebiliyorum.

blaze ash
04-12-2013, 07:01
Sevgili asln;

Benzer sorunları hepimiz yaşıyoruz. Ben de 2 yıllık bir menekşe sever olarak bildiğim kadarıyla bilgilerimi paylaşmak isterim.

Menekşelerin göbekteki yapraklarında olan deformeler bence toprak değişimi sırasında oluşmuş. Ya da ıslak kalmış ve çürümüş. Biz farketmeden zarar verebiliyoruz bazen. Bazen de dediğin gibi çiçek sapları. Ben şu şekilde yapıyorum. Çiçek saplarını yaprakların altında uzarken sapını yavaşça yaprağın yanına esnetiyorum. Böylece çiçek yaprağın arkasında değil de önünde büyüyor. Kıvrılmaları pek göremedim ama sanırım ışık azlığından dolayı ışığa ulaşmaya çalışıyor gibiler. :)

Yan sürgünlerine gelince, Bazı türler yan sürgün vermeye meyilli oluyorlar. Bendekilerin bazıları hiç yan sürgün vermezken bazıları sürekli çıkartıyor. Ben sürgünlerin biraz büyümesine izin veriyorum. Daha sonra saksıdan çıkarmadan keskin bir bıçakla kesip, perlitte köklendirip toprağa alıyorum. Bazı arkadaşlar yan sürgünlerin kesilmesze çiçek vermesinin azalacağını söylüyorlar. Ben çiçeği kendi haline bırakmaktan yanayım.

Yaprakların dik durmasının sebebi ise az ışık. Bazı menekşeler gelen ışığı az bulabiliyor. O nedenle yapraklarını yukarı kaldırıp ışık almaya çalışıyorlar. Yan yana duran 4 menekşemden bir tanesi bu şekildeydi. Direk camın önüne koyunca bir süre sonra yapraklar indi.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

asln
04-12-2013, 18:29
Sevgili asln;

Benzer sorunları hepimiz yaşıyoruz. Ben de 2 yıllık bir menekşe sever olarak bildiğim kadarıyla bilgilerimi paylaşmak isterim.

Menekşelerin göbekteki yapraklarında olan deformeler bence toprak değişimi sırasında oluşmuş. Ya da ıslak kalmış ve çürümüş. Biz farketmeden zarar verebiliyoruz bazen. Bazen de dediğin gibi çiçek sapları. Ben şu şekilde yapıyorum. Çiçek saplarını yaprakların altında uzarken sapını yavaşça yaprağın yanına esnetiyorum. Böylece çiçek yaprağın arkasında değil de önünde büyüyor. Kıvrılmaları pek göremedim ama sanırım ışık azlığından dolayı ışığa ulaşmaya çalışıyor gibiler. :)

Yan sürgünlerine gelince, Bazı türler yan sürgün vermeye meyilli oluyorlar. Bendekilerin bazıları hiç yan sürgün vermezken bazıları sürekli çıkartıyor. Ben sürgünlerin biraz büyümesine izin veriyorum. Daha sonra saksıdan çıkarmadan keskin bir bıçakla kesip, perlitte köklendirip toprağa alıyorum. Bazı arkadaşlar yan sürgünlerin kesilmesze çiçek vermesinin azalacağını söylüyorlar. Ben çiçeği kendi haline bırakmaktan yanayım.

Yaprakların dik durmasının sebebi ise az ışık. Bazı menekşeler gelen ışığı az bulabiliyor. O nedenle yapraklarını yukarı kaldırıp ışık almaya çalışıyorlar. Yan yana duran 4 menekşemden bir tanesi bu şekildeydi. Direk camın önüne koyunca bir süre sonra yapraklar indi.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
çok teşekkür ederim sevgili blaze.

demlichay
04-12-2013, 22:25
2010

eceyıldız
05-12-2013, 11:12
Ve en sonunda menekşelrim beni mutlu etmeye başladı...

sonkez
05-12-2013, 12:24
Ve en sonunda menekşelrim beni mutlu etmeye başladı...

Umarım dahada çok mutlu olursun...

sami ulus
05-12-2013, 12:58
Nerdeyse hepsi uykuda iki ay çiçeksiz geçti. Ev ortamının sıcağına aldanıyorum, pencereler direk dışarının soğundan etkileniyor çiçekler üşüyor farkedemiyorum, mümkün olduğu kadar geceleri pencerden uzak tutuyorum çok soğuk var.

fatitoo
05-12-2013, 15:50
Evet sayın sami ulus,
bende menekşelerimi kalorifer peteğinin üserine koymuştum. Kalorifer tamamen kapalıydı. Iki gündür ara ara çok az, mum ısısı kadar açtım peteği. Sizden aldığım menekşeler ise hala çiçek vermeye devam ediyorlar:) diğerlerinde çiçek yok.
Bu güzeli de dün akşam avm den aldım. Hiç bu renk menekşem yoktu.

fatitoo
06-12-2013, 10:16
Her gün bakıyorum tomurcuklanan var mı diye:)

gümüş78
07-12-2013, 20:01
Sonunda menekşelerim tomurcuklandı. Yaklaşık bir yıl olmuştu dikeli.İnşallah açtıklarını da görebilirim.

Deryya
07-12-2013, 21:24
Sonunda menekşelerim için şirin bir yer hazırladım ama çeliklerim çürümeye devam edince dayanamayıp koçtaş tan hazır açmışlarını aldım. Nasıl, güzel olmuş değil mi?;)

maki01
09-12-2013, 16:11
Çelik köklendirme ile ilgili son mesajlarımızı http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198-18.htm#post1228019 başlığına taşıdım. İlgili başlıkta devam edebiliriz.

asln
09-12-2013, 17:52
Sulama yaparken yaprak kırmaktan ,saksı devirmekten epey dertliydim.Hem damlalık gibi azıcık damlatan, hemde aralara bucaklara giren endoskopik bir sulama aparatı yaptım.Artık yaprak kaldırmaya gerek kalmıyor.Aynı derdi olan arkadaşlara yardımı olur belki.;)

asln
11-12-2013, 10:32
Soğukların başlamasıyla üşüyen menekşelerim için endişe duyuyorum.Garip bir şey gözlemlesem size hemen danışıyorum.Ekteki menekşem kıştan önce eylülde toprak yenileyip ,saksı değiştirdiğim.
O gün bu gündür bir sorunu yok.Fakat yaprakların rengi değişmeye başladı.Saplar daha kırmızı oldu, dış yapraklar sarımsı ve göbekleri kırmızı kahverengi.
Göbektekiler ise, burda açık çıkmış,daha koyu ve sert.Sanki iki farklı bitki var saksıda.
Yaprakların hepsi sert, yumuşama erime vss. yok.
Ayrıca uyuklama haline girmiş gibi davransa da ,çiçek tomurcuğu vermeye hazırlanıyor gibi.
1- Bu eski yaprakları keseyimmi? Kış ve soğuk küsmesine sebep olurmu?
2- 2 ay önce saksı ufaltıp toprak değişimi yaptığımdan beri, kökle uğraşacaklarına hepsi yeni yaprak ve çiçek verme eğilimine girdi.Bir yandan da soğuktan etkilenip uyuklar gibiler.Bu normal mi?Tam kış ortası perişan olup hırpalanırlar mı?

asln
11-12-2013, 11:00
Kış için çözüm aradığım yeni torf bardak denemelerim çok başarılı sonuç veriyor.Bu topraklı olan bardak.Toprak talaş sphagnumdan daha geç kuruyor.Bir hafta olmadı sulayalı,kuruma belirtisi gösteriyor.Kış için 2-3 aylık kök çürümesi ıslaklık sorunu günleri bu bardakla atlatılabilir.Köklendirme ve çelik yapılabilir.Sonra saksıya alabiliriz.Bu sabah sadece 4 saat güneş gördü kurumaya başladı.
Toprakta bardakla paralel olarak kuruma gösteriyor.
Bitki bu bardakta bir şeyi seviyor,Tomurcuklar yükseldi.
Bebekken bozduğum yaprak var görünüyor, böyle kalacak sanırım.Bırakayımmı alayımmı?

asln
11-12-2013, 11:15
Torf bardak 2 denemesi.Bu bardakta ise ortam olarak talaş gibi olan sphagnum parçaları kullandım.Serada olan bardağı geçen mesajımdan sonra cam kenarına koydum,dışındaki mantarlar yok oldu, bardak kurudu,ortam susuz kaldı.
Fotoğraftan sonra suladım,yaprağın durumu iyi.Gözlemledikçe fotoğraf ekleyeceğim.

Deryya
11-12-2013, 11:54
Sayın asln, saksıların altındaki perlit mi? sulamayı perlitten mi yapıyorsunuz.?

Deryya
11-12-2013, 12:00
sayın fatitoo menekşeleriniz peteğin üzerinde yaprakları yanmıyor mu. Ben cesaret edemiyorum koymaya, ama sizinkiler maşallah çok güzeller.

fatitoo
11-12-2013, 13:22
sayın fatitoo menekşeleriniz peteğin üzerinde yaprakları yanmıyor mu. Ben cesaret edemiyorum koymaya, ama sizinkiler maşallah çok güzeller.

Petek kapalı durumda sevgili Deryya:)

asln
11-12-2013, 13:28
Sayın asln, saksıların altındaki perlit mi? sulamayı perlitten mi yapıyorsunuz.?

Sevgili derya,
Alttakiler yazın klima ve sıcakta nemsiz kalmaması için ıslattığım perlit ve kedi kumu karışımı.Yazın onları ıslatıyorum.Kışın ıslatmıyorum.Kışın sadece dekor olarak kalıyor.Sulama şu an saksılardan yapıyorum.

kazım80
11-12-2013, 13:45
Sn asln bence yaprakların sararması besin yetersizliği. Ben onu farkettiğimde toprağını değiştirip(verimsiz olduğunu düşünerek) saksısını büyütüyorum.. Mesela şu an bakalım sonuç ne olacak diye beklettiğim sararan menekeşelerim var. Devam ediyor sararmaya sapsarı oluyor sadece göbek kısmı yeşil kalıyor. Bence sessiz kalmayın..

günebakan
11-12-2013, 13:50
Bunlarda benim yapraktan yetiştirdiğim menekşelerim:)

459982

459983

459984

459985

maki01
11-12-2013, 16:16
Sevgili asln,

Menekeşlerinize gösterdiğiniz özen ve ilgi için öncelikle kutluyorum sizi. Fotoğrafını eklediğiniz tüm menekşeleriniz sağlıklı ve güzel ve de sorunsuz.

Göbekteki yaprakların büyümesini beklemenizi öneririm. Dış yapraklar sararıp/yumuşayarak, çürüme belirtisi göstermeden kesmeniz gerekmiyor. Güzel ve sağlıklı yapraklar, hala fotosentezle göbekteki yapraklara da besin takviyesi yapacak durumdalar.

2- 2 ay önce saksı ufaltıp toprak değişimi yaptığımdan beri, kökle uğraşacaklarına hepsi yeni yaprak ve çiçek verme eğilimine girdi.Bir yandan da soğuktan etkilenip uyuklar gibiler.Bu normal mi?Tam kış ortası perişan olup hırpalanırlar mı?

Oda sıcaklığı 8-10 derecenin altına düşmediği sürece endişelenmeyin. Keyfi yerinde olmasa çiçek vermezdi.

Dışardaki soğuktan etkilenmemesi için pencerelerden uzaklaştırmakta fayda var.

maki01
11-12-2013, 22:41
Sevgili asln,

Ben de menekşemi kaybetmek üzereyken tanıştım agaclar.net'le. O günlerde bana da benden önce üye olan deneyimli arkadaşlarımız yardımcı olmuşlardı. Aslında hep birlikte geliştiriyorz dağarcığımızı, birbirimizden öğrenerek ve birbirimize öğreterek :)

Yaşadığımız şehirlerin iklimlerinin birbirine yakın olması nedeniyle menekşelerimizin durumu benzerlik gösteriyor. Benim menekşelerim de erken ilkbahar ve geç sonbaharda çiçeklenmeye başlıyorlar.

Bugünki halleri :)

460049

460050

460051

460052

460053

asln
12-12-2013, 10:09
Harika görünüyorlar sevgili maki, hayran oldum.Benim daha bu kadar büyüyen menekşem yok.Umarım olur .
Dün gece kapalı ahşap seramdaki hiç dokunmadığım çeliklerimi dışarı çıkarttım.Yaklaşık 2 ayı geçkin dokunmamıştım.
Kabı çıkarıp masaya aldığımda toprağı kaşıkla karıştırırken parfümlerde kullanılan sandal ağacı,baharat tarzı büyüleyici bir koku yayıldı.Toprak kurumuştu bir bakayım demiştim.Yüzeyinde veya altta normal olmayan hiç bir şey yoktu.
Toprağın hangi paketten olduğunu unuttum.Bir kısım sayın meneşecibaba' dan gelen, bir kısmı koç taştan aldığım.Ama hangisi hatırlamıyorum.
Koku uzun süre dağıldı.Parfüm olsa satın alırdım öyle hoştuki anlatamam.
Mis kokusu dediğimiz harika bir şeydi.
Bu ne olabilir acaba? O topraktaki böyle güzel kokan malzeme nedir?
Elimdeki tüm toprakları araştırdım.Bildik torf kokusu.Bu değişim serada kapalı kalarak olmuş.
Bir çeşit mantarmı desem görünmüyordu.
Hiç başınıza geldimi?

kadiryasar
12-12-2013, 15:18
Ramblin Sunshine (Menekşecibaba koleksiyonundan)

kadiryasar
12-12-2013, 15:20
117 kodlu menekşecibaba koleksiyonundan. sanırım trailer

kadiryasar
12-12-2013, 15:22
Bu minyatür... Bununda kimliği yok ;)

menekşecibaba
14-12-2013, 09:57
Soğuk bir günde içimizi ısıtalım..:)
Sırası ile :

Music Box Dancer
Honey Blue Ane
Lik Mifi Realnost
Arctic Frost
Dolore's Sugar Candy

hira
14-12-2013, 16:36
Bugün satın aldığım menekşe bir saksıda 2 kök var, ayırsam mı böyle kalsa mı bilemedim?

defalarca kez bahsettim ama hatırlatayım, menekşe canavarıyım, elime geçen hayatını kaybeder:) ona göre yönlendirirseniz sevinirim.. torfta dikili durumda şuan.

Rana+miraç
14-12-2013, 18:51
Sevgili hira,
Guzel menekseniz yeni evine alisana kadar bir kac hafta beklemenizi , daha sonra topragini degistirirken kokleri birbirinden ayirmanizi oneririm.
Menekse bakimi aslinda zor degil ama ilk zamanlar ben de cok menekse kaybettim. Artik eskisi kadar zaman ayirip ozen gosteremesemde menekselerim rengarenk cicekleriyle beni sevindirmeye devam ediyorlar.

hira
14-12-2013, 19:13
Teşekkür ederim Rana+Miraç, ne yaparsam yapayım, bi kaktüslerden birde menekşelerden anlamıyorum:) eklediğiniz fotoğrafları görünce imrenerek bakıyorum, bugün 2 tane aldım bakalım yaşatabilecekmiyim.

Cevabınız için teşekkür ederim, aynen dediğiniz gibi yapacağım.

sardunyadervis
16-12-2013, 20:40
Sulama yaparken yaprak kırmaktan ,saksı devirmekten epey dertliydim.Hem damlalık gibi azıcık damlatan, hemde aralara bucaklara giren endoskopik bir sulama aparatı yaptım.Artık yaprak kaldırmaya gerek kalmıyor.Aynı derdi olan arkadaşlara yardımı olur belki.;)

Küçük bir çaydanlıkta güzel oluyor hem hurdacılardan bakır olursa vintage tarz şık duruyor

sardunyadervis
16-12-2013, 20:49
Soğukların başlamasıyla üşüyen menekşelerim için endişe duyuyorum.Garip bir şey gözlemlesem size hemen danışıyorum.Ekteki menekşem kıştan önce eylülde toprak yenileyip ,saksı değiştirdiğim.
O gün bu gündür bir sorunu yok.Fakat yaprakların rengi değişmeye başladı.Saplar daha kırmızı oldu, dış yapraklar sarımsı ve göbekleri kırmızı kahverengi.
Göbektekiler ise, burda açık çıkmış,daha koyu ve sert.Sanki iki farklı bitki var saksıda.
Yaprakların hepsi sert, yumuşama erime vss. yok.
Ayrıca uyuklama haline girmiş gibi davransa da ,çiçek tomurcuğu vermeye hazırlanıyor gibi.

Evinizin içi 15- 20 derece olursa hırpalanmazlaren ideali 20 li dereceler
Güzel görünüiyorlar

hasarigirl
17-12-2013, 18:58
Merhabalar sicaklar nedeniyle bir suru kayip verip sevkimi yitiriyorum ama yine bir menekse aldim kipadan.ciceksiz ama yavruluydu ayirdim.simdi epey buyuyup serpildiler.
Fakat cicek acmak yerine her yapragin altinda bir yavru veriyor anlamadigim bir sekilde..
Bide yapraktan urettigim meneksem var, onun ana yapragi cok ciliz bi yaprakti yavrusuda cok az gelisme gosteriyor.neredeyse bir sene oldu hala yavru olarak duruyor.cicek beklentim yok:))
Afrika meneksesi icin menekse costuran kullaniyorum mor olan sise.acaba yavrulamayi o mu arttiriyor?

asln
18-12-2013, 12:39
Merhabalar sicaklar nedeniyle bir suru kayip verip sevkimi yitiriyorum ama yine bir menekse aldim kipadan.ciceksiz ama yavruluydu ayirdim.simdi epey buyuyup serpildiler.
Fakat cicek acmak yerine her yapragin altinda bir yavru veriyor anlamadigim bir sekilde..
Bide yapraktan urettigim meneksem var, onun ana yapragi cok ciliz bi yaprakti yavrusuda cok az gelisme gosteriyor.neredeyse bir sene oldu hala yavru olarak duruyor.cicek beklentim yok:))
Afrika meneksesi icin menekse costuran kullaniyorum mor olan sise.acaba yavrulamayi o mu arttiriyor?

Merhaba,
Aynı durum bende de oldu,çiçeksiz olarak almıştım.Ayırdıktan sonra her birini büyük saksılara diktim, hatta sizinkilerden de derin saksılardı.Ben gübre vermedim toprak yeniydi.Yinede sürekli yaprak yapmaya ve çiçeksiz olarak büyümeye devam ettiler.
Bu başlık altındaki konuları okuduktan sonra saksı ufalttım.Bitkinin kendisinden 3/1 küçük saksılara alınca bir kaç aya çiçek vermeye başladılar.Toprağı bol, saksıyı büyük bulunca kökleri ile uğraşıyorlar,çiçek vermeyi ihmal ediyorlar :)
Tecrübeli arkadaşlarımız da umarım yardımcı olurlar.Çok sağlıklı görünüyorlar.İyi günler dilerim.

sami ulus
18-12-2013, 12:52

Sayın Hasarigirl en alttaki çiçeğin yapraklarının dibinde iki tane uç görünüyor. Eger toprak kalıntısı degilse çiçek veriyor olmalı, ayrıca saksı küçültmeyi denediğiniz gibi çiçeklerin yerini ve yönünü dahi fazla değiştirip oynatmayın. Ben uzun zaman aynı yerde tutuyorum o zaman çiçek veriyor. çiçek vermeyi durdurmuşşa diğer pencereme alıyor ama oradada yerinden fazla oynatma yapmıyorum çiçek vermeye başlıyor. İnşallah bol çiçekleriniz olur.

ayşegül21
18-12-2013, 14:55
ben bu güne kadar hep sade torf alıp yaprakları ona ektim başka hiçbi ürün de kullanmadım. yaprakları hergün suyunu değiştirdiğim bir bardakta çatlattıktan sonra toprağa ektim küçük naylon saksılara ve bugüne kadar da elimden kurtulan menekşe yaprağı olmadı çoğaltmak benim tek hobim çoğaltıp eşe dosta dağıtıyorum bu beni çok mutlu ediyo

ayşegül21
18-12-2013, 15:03
o küçük yaprakların yapışık olduğu yaprakla beraber ekerseniz tutar ve o küçüklerin de yaprakları dışarda kalması gerek. garantilemek için bir kaç hafta hergün dinlenmiş suyla suyunu değiştireceğiniz bir bardağa koyup çimlendirebilirsiniz

eceyıldız
19-12-2013, 09:12
Çİçeklerin yakından görünüşleri...

eceyıldız
19-12-2013, 09:15
Genel görünüşleri ile menekşelerim sağlıklarına kavuşmuş ve mutlu görünüyorlar ve ben onları böyle gördükçe çok mutlu oluyorum.

İlk resimdeki bu menekşemi yeni aldım saksı ve toprak değişimi yapmam gerekir mi.

sonkez
19-12-2013, 10:24
Benim dört kafadarlarda burada...;)

sami ulus
19-12-2013, 15:55
Nihayet iki saksıda çiçek tomurcuğu göründü. Ayrıca Hediye aldıgım yaprak çeliklerinden 4 tanesinin fidelerini alıp saksıya taşımıştım. İki hafta önce poşetleyerek sera yaptım hızla yeni yapraklar veriyorlar. Poşette çürüme oluyor diye bir arkadaşımız uyarmıştı bende sık sık havalandırdım ama yinede bir yaprak düştü üçüncü resim fakat ana gövde gayet kuvvetli ve gelişiyor. Diğer taşıdıklarımda iyi durumda. Yaklaşık 8 adet yaprak çeliğinin fidelerini taşıyamadım havalar çok kötü minicik yavru fideleri kaybedebilirim. Onlar için biraz daha bekliycem.

hasarigirl
19-12-2013, 17:49
Sayın Hasarigirl en alttaki çiçeğin yapraklarının dibinde iki tane uç görünüyor. Eger toprak kalıntısı degilse çiçek veriyor olmalı, ayrıca saksı küçültmeyi denediğiniz gibi çiçeklerin yerini ve yönünü dahi fazla değiştirip oynatmayın. Ben uzun zaman aynı yerde tutuyorum o zaman çiçek veriyor. çiçek vermeyi durdurmuşşa diğer pencereme alıyor ama oradada yerinden fazla oynatma yapmıyorum çiçek vermeye başlıyor. İnşallah bol çiçekleriniz olur.

Sayin sami ulus cevabiniz icin etesekkur ederim ayni sekildesayin asln sizede.
Ancak o gorunen uclar cicek degil maalesef yan surgun her cicekte 4-5 yan surgun cikti ben cicek beklerken:(
Yerlerini yonunu degistirmiyordum ancak bugun degistirdim pencere onu cok cok soguktu oda sicakligina aldim.isigida aksamlari hemen yaninda duran ampulden alacak artik..
Temennileriniz icin tesekkurler.

menekşecibaba
19-12-2013, 18:29
Yetersiz az ışık alırsa çiçeklenme olmaz .
Soğuktan da korumak lazım 10 derecenin altına düşürmeyin. Pencere kenarları aşırı soğuklarda zararlı oluyor , araya şeffaf malzemeler koyarak koruyabiliriz.

fatitoo
20-12-2013, 07:40
Bu menekşeme bir şey oldu ama ne? Ofiste duruyordu ve sanırım ışık yetersizliğinden yaprakları yeşil ve havaya doğru bakıyordu. Hatta arada gidip gelip, kabarık saçlarını düzleştirmeye çalışanlar gibi hafifçe bastırıyordum yapraklarını aşağı doğru:) Sonra böyle olunca eve götürmeye karar verdim, şu kar yağdığı ilk soğuk günde. Arabadan eve geçene kadar müthiş bir ayaz ve rüzgar vardı, o 4 dk. süre içerisinde acaba yaprakları dondu mu, yoksa mutfağım bol sabah güneşi alıyor yaprakları o yüzden mi böyle kahverengileşti anlayamadım. O tazecik yemyeşil yaprakları kahverengi ve mat oldular. Üst üste binen yapraklardan ışık görmeyen kısımlar hafif yeşil. İçteki teze yapraklar yeşil...Sanırım fazla ışıktan oldu. Ne yapayım, gölgeye mi alayım, yoksa alışsın mı? Siz ne dersiniz?

kazım80
20-12-2013, 08:07
hahahaha:) sayın fatito sizin menekşe "ayazlı picasso"ya dönüşmüş:))

fatitoo
20-12-2013, 08:22
hahahaha:) sayın fatito sizin menekşe "ayazlı picasso"ya dönüşmüş:))
Dondu mu diyorsunuz yani?

sami ulus
20-12-2013, 09:16
[QUOTE=fatitoo;1231355]Dondu mu diyorsunuz yani?[/ Fatitoo hanım henüz iyi durumda kenar yapraklar çürürse onları kesin ortadan o yine devam eder. Hem direk güneş almış güneş çarpmış hemde söylediğinize göre soğuk çarpmış olabilir. Kötü görünmüyo yapraktaki degişik görüntü düzelebilirde. Yanındaki menekşede çiçek verebilir çok canlı benimkilerde o canlı görüntüden sonra çiçek vermeye başlıyor.

fatitoo
20-12-2013, 10:01
[QUOTE=fatitoo;1231355]Dondu mu diyorsunuz yani?[/ Fatitoo hanım henüz iyi durumda kenar yapraklar çürürse onları kesin ortadan o yine devam eder. Hem direk güneş almış güneş çarpmış hemde söylediğinize göre soğuk çarpmış olabilir. Kötü görünmüyo yapraktaki degişik görüntü düzelebilirde. Yanındaki menekşede çiçek verebilir çok canlı benimkilerde o canlı görüntüden sonra çiçek vermeye başlıyor.

Çok teşekkür ederim. Yanındaki menekşeyi renk farkı belli olsun diye koydum. Çok şükür o iyi:) Her ihtimale karşı bir çelik aldım...Ama yeni sürgünler sağlıklılar...

slnsln
22-12-2013, 13:37
Dört saksı menekşem var,hiç çiçeksiz kalmıyorlar ama menekşelerimin yaprakları hep yukarı bakıyor çiçek sapları çok uzuyor o kadar ki aşağı doğru sarkıyorlar.Bunun sebebi nedir ?Işık sorun olsa bu kadar çok çiçek açmazlardı diye düşünüyorum

maki01
22-12-2013, 14:15
Yapraklar saplarını yukarıya doğru uzatarak bitkinin fotosentez için ihtiyaç duyduğu ışığı alıyorlar. Böylece çiçeklenme için gereken ışığı sağlamış oluyorlar sevgili slnsln.

Diğer bir neden ise tür özelliği. Bazı trail türlerinin sapları oldukca uzun oluyor. Menekşenizin fotoğrafını eklerseniz daha sağlıklı yorum yapabiliriz.

slnsln
22-12-2013, 19:50
http://u1312.hizliresim.com/1j/q/vt10z.jpg
http://u1312.hizliresim.com/1j/q/vt166.jpg
Kuruyan çiçekleri ayıklamıştım çiçek sapları oldukça uzuyor,yapraklar da dik duruyor.Türü nedir acaba?

fatitoo
24-12-2013, 14:49
Tüm servetim:)

fatitoo
24-12-2013, 18:47
Çok sevindim:) Çiçek açmış menekşem bunula 3 olacak...

gümüş78
24-12-2013, 19:12
menekşemin yaprak uçlarından kurumaya başladığını fark ettim. bunun nedeni ne olabilir? bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum

drgozde
25-12-2013, 10:04
Pazar günü saksı değişimi amacıyla menekşemi torfa (çiçekçinin önerisiyle) diktim. Bu sabah farkettim kökünün yanında küf oluşmuş. Sebebi nedir? O küften nasıl kurtarırım? Ne yapmalıyım?

fatitoo
25-12-2013, 10:16
Pazar günü saksı değişimi amacıyla menekşemi torfa (çiçekçinin önerisiyle) diktim. Bu sabah farkettim kökünün yanında küf oluşmuş. Sebebi nedir? O küften nasıl kurtarırım? Ne yapmalıyım?
Toprağı çok ıslak gibi görünüyor. Küf oluştuysa havadar bir yerde değil sanırım. Hafif sabah güneşi alsa belki düzelir. Naçizane fikrim bu. İşin uzmanı arkadaşlar daha iyi bilirler...

kadiryasar
25-12-2013, 16:37
Ramblin Sunhine & 117 ilk çiçekler

sardunyadervis
26-12-2013, 19:39
Ramblin ler cok güzel sevimli oluyor

drgozde
27-12-2013, 00:13
Merhaba,
Geçen gün markette gezerken buldum bu menekşeyi. Çürümeye terkedilmişti, dayanamadım aldım. Çürümüş ve kırılmış yapraklarını aldım ki çok fazlaydılar. Fotoğraflardan da göreceksiniz yaprakları çok düzensiz ve her biri birbirinden alakasız büyümüşler. Fakat minik yaprakları var yeni çıkan. Sizce ayırmalı mıyım ya da daha büyük bir saksıya almalı mıyım?
Şimdiden teşekkür ederim yardımınız için.

drgozde
27-12-2013, 00:33
Toprağı çok ıslak gibi görünüyor. Küf oluştuysa havadar bir yerde değil sanırım. Hafif sabah güneşi alsa belki düzelir. Naçizane fikrim bu. İşin uzmanı arkadaşlar daha iyi bilirler...
Teşekkür ederim yorumunuz için. Yerini değiştirdim daha aydınlık bir yere koydum. Umarım tekrar karşılaşmam bu sorunla.

maki01
27-12-2013, 00:54
Saksısını kesinlikle büyütmeyin, şu hali bile büyük. İdeal saksı büyüklüğü menekşenin çapının üçte biri büyüklüğünde olmalı.

Yeni aldığınız için, bir süre toparlanmasına ve yeni ortamına alışmasına izin vermenizi öneririm sevgili drgozde.

maki01
27-12-2013, 01:02
Kuruyan çiçekleri ayıklamıştım çiçek sapları oldukça uzuyor,yapraklar da dik duruyor.Türü nedir acaba?

Menekşeniz trail türü olduğu için yaprak ve çiçek sapları uzun sevgili slnsln. Özel bir tür, sanşlısınız :)

drgozde
27-12-2013, 09:07
Saksısını kesinlikle büyütmeyin, şu hali bile büyük. İdeal saksı büyüklüğü menekşenin çapının üçte biri büyüklüğünde olmalı.

Yeni aldığınız için, bir süre toparlanmasına ve yeni ortamına alışmasına izin vermenizi öneririm sevgili drgozde.
Peki yapraklarının farklı yönlere büyümesinin sebebi nedir sizce? Menekşenin yapraklarının güneşe yönelmesini görmüştüm ama tek yöne oluyor o.

kazım80
27-12-2013, 13:04
drgozde yaprakların fotoğrafta görünen "tuhaf" şekilleri muhtemelen taşınma sırasında kırılmaması için menekşenin saksı etrafına yaprakları sabir tutmak için geçirilen bir ambalaj var onun içine sığmamasından ve sığmaya çalışmasından kaynaklanan bir tuhaflıktır.. Ama yerini sabitlerseniz belli bir süre sonra yaprakların hepsi ışığa yönelecek ve daha düzgün bir görünüme sahip olacaktır..
Hatta şunu da söyleyebilirim ki benim bu sayfada paylaştıgım bir menekşe var böyle ağaç gibi kocaman devasa bir tür bunu da ona benzettim. Eğer öyleyse yakın zamanda kocaman bir menekşeniz olur bakımına dikkat ederseniz..

Emine
27-12-2013, 15:57
Terapim; ;)

menekşecibaba
28-12-2013, 10:20
Herkese terapi lazım..:)
Sırasıyla
Lyon s Fireworks
Mayskiy Rassvet
Rob’s Gray Ghost
Edge of Dawn
Gum Drop

asln
28-12-2013, 14:23
Bu sabah seyretmeye doyamadım ;)

asln
29-12-2013, 10:54
8 ay Önce ilk aldığımda düz renkli uçuk pembeydi , bu yıl bizim evde ilk çiçekleri. Gariptir bu sefer böyle açtı:eek:
Bir aydır bıkmıyor çiçek vermeye. Ben de bıkmıyorum her sabah seyretmeye;)

sami ulus
30-12-2013, 09:58
Çiçek besleyen insanın kalbide çiçekler kadar ince ve narindir, onun için kimseyi kırmaz kıramaz, onda aşırılık olmaz, ondaki göz çiçek gibidir, herşeye çiçek güzelliği ile bakar ve bakılmasını ister, o hep empati yapar, o hep yapıcıdır, çiçeği büyütmenin incelik ve zahmetini bildiği için, kırmaz, koparmaz, bozmaz, nesli tüketmez, ayarını bilir, güzellikte kalmaktır onun için yaşamak. Efendim bütün üyelerin yeni yılını kutlarım, nice güzel yıllara.

fatitoo
31-12-2013, 12:57
Herkese bol çiçekli, bol kahkahalı, sağlıklı bir yıl diliyorum...

çiçeksever
31-12-2013, 14:10
Ev almayınca bazı çiçeklerimi işyerine getirdim.

menekşezar
01-01-2014, 10:52
Biraz önce menekşelerimi sularken birinin dibinden tomurcuklar geldiğini farkettim. Fakat göbekte çok sıkışık yapraklar vardı, tomurcuklar rahat büyüyüp açsın diye bu yaprakları kopardım, tecrübeli arkadaşlara soruyorum acaba bir zararı olurmu?

fatitoo
01-01-2014, 18:21
Keşke kopartmasaydınız. Çiçek bir şekilde ışığı buluyor. Ancak bebek yapraklar zor büyür...

eceyıldız
02-01-2014, 09:06
Herkese bol çiçekli, bol kahkahalı, sağlıklı bir yıl diliyorum...

Benim sevgili mormenekşem bu gün gördüm ki kökten çürümüş. Sabah sabah yeni yıla umutla ve sevgiyle başlamışken bu benim için çok üzücü oldu nasıl fark etmemişim oysa en son sulamamda toprağı kupkuru idi solgun yapraklarını görünce susuz bıraktığım için kendime kızmış menekşe coşturanlı su ile sulamıştım bu gün günaydın demek için yanlarına gittiğimde hala solgun olduğunu görünce köküne bakayım derken elimde kaldı oysa ne güzel çiçeklenmişti aynı senin mormenekşen gibi Sevgili Fatito.
Yapraklarını ayıkladım çürüyen yere kadar çürüyü temizledim ve küçük bir saksıya ektim, umarım tekrar köklenir ve eski sağlığına kavuşur ama küçük kaldı ve tomurcukları hala üzerinde o kadar üzüldüm ki fotolarını çekmek bile gelmedi içimden.
yaprakların çürüyen yerlerini temizleyip suya ısladım birkaçını direk toprağa ektim bakalım. Minik bir yavru vardı onunda çürüyünü temizleyip ektim artık bekleme zamanı...

fatitoo
02-01-2014, 10:44
Cok gecmis olzu muhtemele dzha oncedd olmus bir curumeydi ffark tmediniz. Benimkilerindde pek keyfi yok bu ara.yapraklari asagi dustu solgun.fazla zik su verdjm sanirim. Bunlar syu bic sevmiyor anlasildi.

asln
02-01-2014, 12:51
Sevgili ece,
Bu hafta aynı sorunlar bendede oldu.Yetişkin,çiçek dolu,bol tomurcuklu menekşemin iki günde bir dış büyük yapraklarından biri sap çürümesiyle güne başladı.
Her gün birini kestim.Çiçek vermeye devam etti.Tek tek 3 ayrı defa ikişer gün arayla sağlam yaprak kestim .Sulamayı 1 hafta önce toprak çok kuru göründü o zaman yapmıştım.
Yaprak solması olayı bir hafta sürdü, bu gün çiçek ve bol tomurcuğa rağmen saksıyı boşalttım.
Gördüğüm şey,kökler sağlamdı ,fakat toprak çok ıslaktı. Burada hava ılıktı ama hiç güneş yoktu 1 haftadır.Yağmur da cabası.Salondaki havaysa hep nemli rutubetliydi.
Klimayıda çok az açmıştım.
Klima aşırı kurutuyor bilirsiniz.Ben bu yüzden suyu fazla kaçsada hiç yetişkin boy menekşe kaybı yaşamamıştım.Kış güneşide olsa güneşli ve klimalı ortamda haftada bir sulama yapmam gerekirdi.
Taki bu hafta şartlarım değişene kadar.
Bir hafta olmasına rağmen sanki az önce sulanmış gibi saksının dibi ıslaktı.Hayret ettim.
Bu durumda kökleri budadım, kuruttum, çürüme olmasın diye ufak saksıya alıp yeniden diktim.Bu kez damla damla sadece kök dibine su verdim ve bende beklemeye bıraktım.
Bu gün hava çok karanlık,soğuk başladı ve yağış var.Klimamız yoğun çalışacak.Sanıyorum kurumaya başlayacaklar.Ama güneş uzun süre yok gibi bu hafta daha.
Suyu seviyorlar ama ayarında nemli olursa.Saksının en dibinde sırılsıklam suya tahammülleri yok sanırım.Bazen dış ortam durumuna göre herhalde suyu saksıdan az kullanıyorlar.acaba neme, güneşe,ısıya göre mi tüketiyorlar dedim bu gün. Çünkü dış ortam değişmişti, fakat sulama miktarım yine aynıydı.Birde düştüğüm hata şu oldu: Saksının görünen üst toprağı kuru olsada,kışın saksı dibi çok zor kuruyor.
Bunu da saksıyı tutunca anlıyorum.Üstü kuru dahi olsa saksı ağırsa dibinin hala ıslak olduğunu fark ettim.
Sevgili makinin metodu harika.Sadece kök çevresine bir kaç damla gözleyerek sulamak.Azar azar,saksıya boca etmeden.

sami ulus
02-01-2014, 13:11
Sayın asln sizin yaşadığınız olayları geçmişte bende yaşadım aynen köklerde aşırı su ve hızla çürüme. Galiba tecrübelerle öyle hale gelmişimki artık su vermektende çürümedende korkmuyorum cünkü su verirken saksının üst kısmı nekadar kuru olsada iç özelliklede kök kısmının tam ortası aşırı sulu olabiliyor onu bir cubukla kontrol eder öyle su veririm. Peki sulu hissedersem ne yapıyorum. Birkere saksı altındaki tabakta su varsa kurutuyorum, hiçbir zaman tabagında sızma su bırakmam ikincisi Menekşecibaba nında bahsettiği şekildeki gibi toprağı karıştırır havalanmasını hatta çok azda olsa kökleri oynatarak yaparım hava alan toprak hızla kurur bitki çürümye maruz kalmaz ama bunu sadece bu durumlar için. Ayrıca sizin hemen saksı değişmenizde isabetli olmuş ben o işi geç farkettim çok çiçek kaybettim geçmişte. ****** herkesin farklı tecrübeleride olmuştur. Su konusunda uygulamam şu şekilde, toprağı **** çiçeği sulamak değil, toprağı kupkuru olmaması için nemli kalacak şekilde özellikle kök merkezinin sulu değil nemli kalacak şekilde su uygularım.Çok nadir gümbür gümbür suladığım olur ama altta su biriktirmem ve hızla topragın sudan arınmasına dikkat ederim. (Resim ekleyemiyorum ayın sekizine kadar arıza var)

asln
02-01-2014, 15:31
Sayın asln sizin yaşadığınız olayları geçmişte bende yaşadım aynen köklerde aşırı su ve hızla çürüme. Galiba tecrübelerle öyle hale gelmişimki artık su vermektende çürümedende korkmuyorum cünkü su verirken saksının üst kısmı nekadar kuru olsada iç özelliklede kök kısmının tam ortası aşırı sulu olabiliyor onu bir cubukla kontrol eder öyle su veririm. Peki sulu hissedersem ne yapıyorum. Birkere saksı altındaki tabakta su varsa kurutuyorum, hiçbir zaman tabagında sızma su bırakmam ikincisi Menekşecibaba nında bahsettiği şekildeki gibi toprağı karıştırır havalanmasını hatta çok azda olsa kökleri oynatarak yaparım hava alan toprak hızla kurur bitki çürümye maruz kalmaz ama bunu sadece bu durumlar için. Ayrıca sizin hemen saksı değişmenizde isabetli olmuş ben o işi geç farkettim çok çiçek kaybettim geçmişte. ****** herkesin farklı tecrübeleride olmuştur. Su konusunda uygulamam şu şekilde, toprağı **** çiçeği sulamak değil, toprağı kupkuru olmaması için nemli kalacak şekilde özellikle kök merkezinin sulu değil nemli kalacak şekilde su uygularım.Çok nadir gümbür gümbür suladığım olur ama altta su biriktirmem ve hızla topragın sudan arınmasına dikkat ederim. (Resim ekleyemiyorum ayın sekizine kadar arıza var)
Evet Sami Bey,
Bende aynı tecrübeyi ilk kez yaşadım , 8 ayı bulan menekşe merakımda ilk defa oldu, fakat forumda okuduklarım sayesinde önlemi aldım.Sizler çok faydalı bilgiler paylaşmışsınız.
Dipleri karıştırmayı küçüklüğümden beri evdeki annemin çiçeklerine yaparım.Bazen oda bende suyu fazla kaçırırdık.:rolleyes:
Birde gözümü karartıp sorun nerdeyse hemen saksıyı devirip bakmayı tercih ediyorum.
Menekşelerde biraz korkak oldum, çok narinler, çok hassaslar, forum olmasaydı bu kadar cesur olup topraklarını bile değiştirmeden 8 aydır öylece kayıplara seyirci kalabilirdim.
Az ve ayarında su diyoruz ama mümkün mü?
Mümkün değil, o suyu elime alıp boşaltırken aman biraz daha, aman şuna da aman bunada...;) Çünkü o kadar güzeller ki, sürekli bir şeyleriyle uğraşmak istiyor insan.:eek: Oysa bize çok fazla iş düşmüyor bir kaç damla su ve sevgi dolu sabır bekleyişi. Gerisini onlar veriyor.
Yakında çok zamanım olmayacak işlerim yoğunlaşacak. Havalar ısınacak, daha çok zaman ayırmam gerekecek.Yer kaplama sıkıntısı başlayacak.
Daha çok su ve bakım, sayıları çoğalıyor.
Ne yapacağım bilmiyorum doğrusu .Teşekkürler paylaştığınız bilgiler için.;)

sami ulus
03-01-2014, 13:18
Ben ağaçlar.net e üye oldukdan sonra birkaç yavru hariç hiç yetişkin menekşemi kaybetmedim. Değerli üyelerimizin rehberlik etmeleri işin püf noktası oldu. Gerek ilmi yönüyle gerek tecrübeleriyle aktardıkları bilgiler menekşelerimle esaslı bir arkadaşlık kurmamı sağladı. Bende menekşelerimle bu güzellikleri yaşamamızı onlara borçluyuz...

sardunyadervis
03-01-2014, 19:19
Miniklerim canım abimden meneksecibaba dan

drgozde
03-01-2014, 22:27
Iyi aksamlar.
Bir suredir kafami kurcalayan bir konu var, sizin bu konudaki bilgi ve de fikirlerinizi ogrenmek istedim.
Meneksenizi yikiyor musunuz? Internette izledigim bir iki videoda muslugun altinda bir guzel yikadiklarini gordum. Bu konularda cok bilgim yok ama meneksenin yapraklarinin tuylu olmasi sebebiyle islanmamasi gerektigini biliyordum. Yanlis bir bilgiye mi sahibim? Menekseler yikanmali mi?

fatitoo
04-01-2014, 09:30
Evet arada bir yıkamak iyi geliyor. Ben de tam dün akşam yaptığım yıkama işleminden bahsedecektim ki sizin mesajınızı gördüm. Menekşelerimde uzun zamandır yapraklarda aşağı düşme ve yumuşama vardı. Eski dirilikleri kaybolmuştu sanki...Marketten toprak saksılar alıp menekşeleri kendi plastik saksılarıyla beraber bu saksılara oturtmuştum. Sanırırım dibi hava alamadı ve toprağı zor kurumaya başladı (yani ben öyle düşünüyorum) bu yüzden dün tek tek hepsini o toprak saksılardan çıkarttım. Musluktan hafif ılık suyla bir güzel banyo yaptırdım. Suyu direk tutmadım, elimi siper ederek elimden akan suyla yıkadım yaprakları, Sonra bir bezin üzerine alarak tüm suyunu akıtmasını bekledim. Ondan sonra da kağıt havlu üzerinde beklettim ki iyice suyunu salsınlar diye. Alt tabaklarını da yıkayıp kuruladım. 15 dk. o kağıt havlunun üzerinde beklediler. Sonra yerlerine aldım. Sabah kalktığımda dipdiri olmuşlardı, o kadar sevindim ki anlatamam:) Ama bu uygulamayı tomurcuklu menekşelere yapmadım...

yaprak7
04-01-2014, 10:44
Benim menekselerimin ikisinde yaprak yumusamasi oldu baktim curuyo gibi hemen kopardim attim korktum.halbuki gayet sagliklilardi neden olabilir? :(

asln
04-01-2014, 11:05
Fatito ile aynı fikirdeyim. Bende bir gece saksı değişimi ve toprak yenilemesi yaparken tamamını yıkamıştım.İlk yaptığımda yaz sonuydu, akşam vakti yıkadım çok hoşlarına gitti.
Bir kaç aydır yıkamıyorum,havalar soğuk, yağmurlu kapalı.Üşütmek istemiyorum.Bahara doğru ayda bir yıkamak istiyorum yine.:p

Fakat ilk denememde düştüğüm hata oldu, sizde aynı hataya düşmeyin diye eklemek istiyorum,
Ben suyu ılık kullanmadım, göbekteki yeni filizlere de tazyikli suyu dikkat etmeden verdim.Ayrıca o göbekteki yeni filizlenen yaprakların çanak yerlerinde su birikmeleri oldu,
o günlerdeki bilgisizliğimden dolayı kurulamadım :(

Bu sebeple yetişkinler çok etkilenmedi fakat göbekteki yeni yetmeler bir kaç hafta boyu yamulma,yanmış gibi bozulma eğlimine girdiler.
Size tavsiyem fatito gibi kuruturken ara bucak ne kadar kıvrım varsa kalan suyu peçete ile sürtmeden sadece değdirerek almanız.Zaten peçete temas edince hemen emiyor.
Birde yıkamayı yaparken güneş batmış olsun,gece boyu iyice yapraklar kurumuş oluyor.Ben akşam saatlerinde yapıyorum,sabaha güneşi görünce kurumuş ve harika bir banyo sonrası keyif yapmış oluyorlar.
Şimdi havalar soğuk banyonuzu yaptırdıktan sonra sıcak tutun diyede evham ederek bir tavsiyede bulunmak isterim.
Güneşin etkisini kaybettiği fakat ortamında sıcak olduğu zamanlarda güneş 12 saatte yakın yoksa sprey suyla uzaktan tepeden yağmur yapıyorum.Yıkama gibi değilde, hani parfüm sıkar gibi belli belirsiz.Hoşlarına gidiyor,yapraklar daha dik ve diri oluyor.:eek:

drgozde
04-01-2014, 16:34
Asln ve Fatitoo,teşekkür ederim aktardığınız bu bilgiler için. Hava çok soğuk burada. Halihazırda zor dayanıyor menekşelerim soğuğa. En iyisi hava biraz ısınsın o zaman yıkayım ben, tabi ki sizin tavsiyelerinize uyarak ;)
Ben de dekoratif olarak daha güzel durması için rengarenk saksılar alıp menekşelerin saksısını içlerine oturtmayı düşünüyordum ama hava almaması sıkıntı tabi, yapmayım en iyisi.

asln
04-01-2014, 17:08
Asln ve Fatitoo,teşekkür ederim aktardığınız bu bilgiler için. Hava çok soğuk burada. Halihazırda zor dayanıyor menekşelerim soğuğa. En iyisi hava biraz ısınsın o zaman yıkayım ben, tabi ki sizin tavsiyelerinize uyarak ;)
Ben de dekoratif olarak daha güzel durması için rengarenk saksılar alıp menekşelerin saksısını içlerine oturtmayı düşünüyordum ama hava almaması sıkıntı tabi, yapmayım en iyisi.

Sevgili gözde,
Fatito saksı tecrübesini olumsuz yaşamış.İyiki aktarmış.Ben hiç dekor amaçlı saksı kabı almadım.Evde ne varsa kullandım.Zaten bitkinin saksısı ne kadar minik ve az yer kaplarsa,menekşe o kadar çoşuyor, salınıyor. Benimkilerin bazılarında saksı görünmüyor bile. Zaten bitkinin kendisi bir muhteşem dekor, :cool: renkli saksılarla bu görsel zevki dağıtmayı istemedim. Hoşuma gidiyor böyle labaratuar gibi şeffaf , plastik minik kaplarda olmaları:rolleyes:
Bizim tavsiyelerimiz nacizane amatör söylemleri.Eksiklerimiz, kusurlarımız varsa ustaların düzeltme yapacağına eminim. :rolleyes: Selamlar

menekşezar
04-01-2014, 20:10
Ben artık çiçekçilerimizde marul gibi dalgalı, dantelli, kocaman çiçekli menekşeler görmek istiyorum. Yabancı siteleri gördükçe içim gidiyor ve onların menekşe aşkına hayran kalıyorum.Aslında talep çok olsa buradada o güzelleri görebiliriz. Menekşe sevdalıları çok az çevremde bir sürü sevmeyen var onları anlıyamıyorum. menekşe sevenlerin çoğalması dileğiyle.

eceyıldız
05-01-2014, 09:08
Sevgili dostlar bu güzel menekşemde yeni oluşumlar farkettiğimde çok sevinmiştim menekşem tomurcuklanmış hemde bir sürü tomurcuk yapmış diye...
Ama zamanla o yeni oluşumların hepsinin tomurcuk olmadığını çoğunun yavru olduğunu gördüm, aşağıda fotolarını göreceğiniz menekşem yavrular yüzünden sanki cılızlaştı seyrekleşti formu bozuldu anlayacağınız.
Bu menekşemle ilgili öneri ve yorumlarınızı bekliyorum.

eceyıldız
05-01-2014, 09:15
Menekşelerim toplu haldean

463285

Yeni tomurcuklarımız pembe menekşem

463286

Bu menekşemin göbeği çürümüştü şimdi ordan iki yavru çıktı ve yavaş yavaş büyüyorlar

463287

Kavanozdaki yavrular iyice serpildi, ama bahara kadar ayırmayı düşünmüyorum

463288

Bu menekşemin türü trail mi bilmiyorum ama onlara çok benziyor ve yeni tomurcuklarımız çok seviyorum çiçeklerini

463289

eceyıldız
05-01-2014, 09:20
Kavanozdaki yeni yavru...

463291

Bu yaprak kavanozdaki yapraktı ve hala yavru vermemişti. Geçenlerde yavruların yanından ayırdım toprağı kaskatı oluş bende kökleri o katılaşmış topraktan temizleyip yeniden ektim, inşallah bu sefer yavru verir...

463292

eceyıldız
05-01-2014, 09:21
Kökü çürüyen menekşem...

463293

asln
05-01-2014, 11:36
Merhaba ece hanım,
Bu yanlardan ,göbeklerden fışkıran yavru yaprak konusu benimde başıma geldi.Hatta fotoğraf ekleyip danışacaktım.Ne yapmalı bilemedim.Bir kaç tanesini böyle görüp ayırmak istedim ayıramadım.
Bu yapraklar yavru gibi davranıyor ama saksıyı açınca ne köke bağlı nede devamı var gibi görünmüyor.Bazısıda gerçekten yavru olmuş,kretuarla özenle kesip alabildim diktim.
Bu yavru benzeri durumu özellikle kasım aralık aylarında görmeye başladım.
Aldanıp açınca bir kaçında hüsran yaşadım :(
Nedir acaba bilenler yorum yapabilirmi bende meraktayım.
Konudan ayrı; menekşeleriniz çok güzel fakat bakımsız kalmışlar.
Saksılar büyük, yapraklar budanmak ister,yüzeyleri temizlenmek ister, topraklar sanki torflu ,perlitli değil gibi.
Mesela havanın güzel olduğu bir gün banyo yapsalar, budansalar ,saksıları değişse, harika bir menekşe köşeniz olacak.Maşallah seviyorlar sizi.:eek:

eceyıldız
05-01-2014, 12:12
Menekşelerim bakımsızlıktan çok savaştan çıkmış cengaverlerdir. Çok zorlu bir yaz geçirdiler daha serin ılıman ve çok daha az nemli olan bir iklimden çöl sıcaklarına birde nemi ekleyin öyle bir ortama geldiler geçen yıl, haliyle uyum sağlamakta bir hayli zorlandılar kayıplar yaşadık. Şimdi yavaş yavaş toparlanıyorlar bahar gelince hepsinin saksı ve toprakları değişecek inşallah açıkçası şimdi onları yormayı ve hırpalamayı göze alamıyorum.Ama banyo olayı aklıma yattı sanırım onu yaparım ama şimdi yeni sulamışım sulama zamanı gelsin banyo yaptıracağım.

asln
05-01-2014, 16:25
Az önce marketten geldik.
Bu günlerde menekşe gelmiyor Bodrum'a,bunları köşelere sıkışmış halde buldum.
Alırken dikkat etmedim, eve gelir gelmez yıkadım, sulama yaptım. Tam ötekilerin yanına koyacakken ;Bu yaprakları görünce şok oldum, bu bir hastalık mı ,böcek mi?
Bu menekşeyi çok sevmiştim ama şimdi endişe ettim mutfak lavabosunun yanından kaldırmıyorum. Öylece bekliyor. Lütfen bana acilen yardımcı olurmusunuz? :(

fatitoo
06-01-2014, 07:09
Bildiğime göre bu bir hastalık değil. Benim menekşelerimde de arada oluyor. Nedenini bilmiyorum. Bir üyemiz bana tür özelliği (Picasso) olduğunu söylemişti. Yeni çıkan yapraklarımda olmadı...

asln
06-01-2014, 10:06
Sevgili fatito,
Yaprağın sağ tarafında sanki bir tünel var gibi geldi.Bir bulaşıcı böcek yürümüş olabilirmi dedim.İçim rahatladı sayenizde.Başka fikri olan varmı?Holde karanlıkta bir köşede bekliyorlar hala.:(

ezgigül
06-01-2014, 10:47
Yapraklardaki bu renk değişimi yaprak ıslakken güneş almasından kaynaklanıyor diye biliyorum. Hastalık değil sadece rengi açılmış.

asln
06-01-2014, 11:20
Dün gece 20 sayfa menekşe zararlıları konusunu okudum.Bir endişe bir üzüntü.:(
Bu güne kadar hiç hastalık ,akar vss ile uğraşmadım.Bu aldığım iki menekşe nin durumunu çok merak ediyorum.Elime alıp alıp çöpe gittim geri döndüm kıyamadım.Bunlar dün geceki yıkandıktan sonra çiçeklerin durumu.
Forumu okuyunca çiçeklerede bakmak aklıma geldi.O sorunlu yaprakların çıktığı bitkinin çiçekleri.
Thrips midir?
Yoksa aylardır markette susuz bakımsız kalmış onun etkilerimidir?

eceyıldız
06-01-2014, 11:47
Çok güzel görünüyorlar çöpe atmaya insann içi elvermez ya... Bence siz onları diğer menekşelerinizden uzakta tutun ve zamana bırakın bakalım ne olacak hastalıklı değillerse zaten sizindir hastalıklı ise ilerlediğini görürsünüz. Bir başka çözüm ise şüphelendiğiniz hastalık ve ya zararlı için ilaçlamak ama bu menekşenizin gereksiz yere kimyasla maruz kalma ihtimalini de beraberinde getirir. Artık karar sizin. ama bence atmayın yazıktır.

fatitoo
06-01-2014, 11:55
Benim menekşemin yaprağında da aynı durum olmuştu ben de böcektir korkusuyla foruma yazmıştım. Sonra sayın menekşecibaba tür özelliği olabilir demişti. Sonra da bir sorun yaşamadım. Şu an gayet sağlıklı menekşem. Atmayın, kıymayın yazık olur. Bence kötü bir şey değil bu...Market ortamında kim bilir neler yaşadı. Buna rağmen gayet sağlıklı görünüyorlar:)

asln
06-01-2014, 12:44
Sevgili ece ve fatito,
İnşallah değildir, zaten hemen size danışmak için acele ettim.Gece hastalıklar kısmını okurkende, öyle kayıplarınız olmuş öyle güzel menekşelerinizi tarumar etmişki bu akarlar inanın çok üzüldüm.
Hastalıklar kısmını okudukça paranoya oldum galiba.Herhangibir değişik yerden menekşe alışverişim yok.
Ya marketten **** hocamız menekşecibabadan alıyorum.Zaten sorun o, hocanın minileri tamda yavru vermeye başladı, tertemiz pırılpırıl çeliklere sıçrayacak bir şey olmasından korkuyorum.
Marketler ile ilgili, zaten sıkıntım var.Envai çeşit bitkiyi bir köşeye atıyorlar,susuz bakımsız ölüme terk ediliyor.Kaç kere danışmaya gidip lütfen bunları sularmısınız,hastalar var bakım yaparmısınız dediğimi biliyorum.:mad:
Marketlerde dayanamayıp illaki bitki köşesine gidiyoruz.Mesela dün hiç aklımda yoktu,buralarda bu aylarda menekşe pek olmuyordu.
Bunlar kenar köşede toprağı taş olmuş, ezilmiş,yılbaşı süslerinin arasında sıkışanlardı.
Hatta chimera gördüm de almadım, yakında menekşecibabadan alacağım belki bu marketinki melez olabilir dedim.Bıraktım.
Hayvan hakları diye hep duyarlıyız.Bitki hakları diye hiç bir şey yapamıyoruz açıkçası.Düşünsenize pet shop olsa burada bakımsız perişan aç susuz hayvan var deyip şikayetçi oluruz.Ama bitkiler için yapacak pek bir şeyim yok:(
Bunlar az önce çektiğim iki misafirimiz son halleri.
Ben canlı hiç bir bitkiyi diri diri ölüme bırakamam.
Elim gitti gitti geri geldi atayımmı, bulaşırmı,diğer bebeklerime bir şey olurmu.?
Paranoyak oldum dememin sebebi sizlerin acı kayıpları.
Bu az önceki halleri.
Her şey iyi görünüyor.Tomurcuklar temiz.Yapraklar normal.
Fakat tek sıkıntı evdeki sağlıklı çiçek verenlerde hiç polen dökülmesi olmadı.
Yani menekşeler polen dökmüyor sanıyorum.
Bunlar neden polen döküntüsüne sahip?
Ve o antenlerin ucu kopmuş.
Bazı çiçeklerinde formu bozuk büzülmüş.
İşte bunlardan dolayı endişeliyim.
Teşekkür ederim olumlu fikirleriniz sevinç verdi.

akçabardak
06-01-2014, 12:46
Sevgili asln, yıllar önce çalışırken iş yerimde menekşelerim vardı, hemde her renginden edinmiştim, çok severim bakımları çok ta kolay beni hiç üzmezlerdi, kısaca size cesaret vereyim ve sakın menekşelerinizi atmayın çünkü çok sağlıklılar, o yapraklardaki lekeler ıslaklıktan kaynaklanıyorlar, menekşe bitkisini asla direkt güneşe koymayın ama aydınlık olacak, güneş alıyorsa tül perde
arkasında olmalı dolaylı olarak ışık alacak, su verirken asla yapraklarına su damlatmamaya gayret gösterin, çok sulamayın çürüme yapar kendisi zaten sulu bir bitkidir nemli olacak, eğer yapraklarına su damlar ise o bölge kahverengileşir.

Çiçek açması için mutlaka küçük saksıları tercih edin, büyük saksı olursa kök çalışması yapar saksıyı kökle dolduracağım diye uğraşır ve çiçek açmaz, mümkünse saksıda tek kök bırakın yavruları ana gövdeden ayırın aklıma gelenler şimdilik bu kadar, takılırsanız her zaman yardımcı olurum.

Şimdi sizin yapacağınız o lekeli yaprakları bir bıçak yardımıyla kesip atmak, göreceksiniz bakın nasıl güzel olacaklar. kolay gelsin güle güle büyütün inşallah iyi olacaklar.

maki01
06-01-2014, 16:15
Az önce marketten geldik.
Bu günlerde menekşe gelmiyor Bodrum'a,bunları köşelere sıkışmış halde buldum.
Alırken dikkat etmedim, eve gelir gelmez yıkadım, sulama yaptım. Tam ötekilerin yanına koyacakken ;Bu yaprakları görünce şok oldum, bu bir hastalık mı ,böcek mi?
Bu menekşeyi çok sevmiştim ama şimdi endişe ettim mutfak lavabosunun yanından kaldırmıyorum. Öylece bekliyor. Lütfen bana acilen yardımcı olurmusunuz? :(

Sevgili asln,

Menekşenin yaprağındaki lekelenmeler büyük olasılıkla aldığı darbeden geriye kalan izler ancak polen döküntüsü olan çiçeklerinizde döküntüler genellikle thrips denilen zararlıdan kaynaklanır. Mücadelesi zor olmayan bir zararlı, ilgili başlıkta bilgi bulmuşsunuzdur herhalde.

Dışardan satın alınan çiçekleri 1 ay kadar ayrı bir ortamda gözlemledikten sonra sağlıklı bitkilerle aynı ortama almanızı öneririm.

Menekşe nemli ortamı seven bir bitkidir. Bu nedenle göbekte birikme olmadığı sürece yapraklarını nemlendirmemizde bir sorun yok. Sadece ıslak yaprakları kuruyuncaya kadar direkt güneş ışığından korumamız gerekiyor. Su damlası güneş ışığı ile birlikte mercek etkisi göstererek yaprağın yanmasına , kahverengi lekelerin oluşmasına neden olabiliyor.

sardunyadervis
06-01-2014, 18:40

Menekşelerinizin bulunduğu yerle aynı sıcaklıkta olan su ile fısfıs yardımıyla bir leğen ya da lavaboda fıslayarak yıkaya bilirsiniz bulundukları yerdede fısfıs yaparsanız hoşlarına gidiyor hem nem ihtiyacı karşılanır %70 %80 nem oranını sever :)

eceyıldız
07-01-2014, 08:57
Sevgili dostlar bu güzel menekşemde yeni oluşumlar farkettiğimde çok sevinmiştim menekşem tomurcuklanmış hemde bir sürü tomurcuk yapmış diye...
Ama zamanla o yeni oluşumların hepsinin tomurcuk olmadığını çoğunun yavru olduğunu gördüm, aşağıda fotolarını göreceğiniz menekşem yavrular yüzünden sanki cılızlaştı seyrekleşti formu bozuldu anlayacağınız.
Bu menekşemle ilgili öneri ve yorumlarınızı bekliyorum.

Arkadaşlar bu menekşemle ilgili tavsiyelerinizi bekliyorum.

sami ulus
07-01-2014, 13:18
Arkadaşlar bu menekşemle ilgili tavsiyelerinizi bekliyorum.

Eceyıldız hanım benimde iki menekşem ilk aldığımda öyle yandan, köksüz, sadece ana gövdeye bağlı büyüyen yavruları oldu. Büyüttüm geliştirdim sonra dipden keskin bir küçük bıçakla ayırdım. Yeni menekşem oldu. Şuan resim ekleyemiyorum sorunum devam ediyor. Örnek Fatitoo hanımın arka sayfalarda önce çiçeği ile sonrada soguk çarpmış olabilir diye yayınladığı mor menekşe o şekildeydi. Şu an biri onda biri bende. Çiçegin canlanması için özellikle alttaki yaşlı ve pörsümüş üsttede olabilir varsa yaprakları kesip hafifden budama çiçegin canlanmasını sağlar diyebilirim. Nacizane tecrübem bu kadar.

maki01
07-01-2014, 14:30
Menekşenin türü trail ya da chimera değilse uzmanlar yan sürgünlerin büyümesine izin vermeden koparılmasını öneriyor sevgili eceyıldız. Nedeni ise yan sürgünler nedeniyle bitkinin güç kaybetme ihtimali.

Trail türü menekşeler yan sürgünler vererek gelişiyor, doğasında var yani. Chimeralar ise sadece yan ya da taç kesim yapılarak ( Göbeğin kesilmesi) üretilen tepe sürgünlerle çoğaltabiliyoruz. Bu nedenle onun sürgünleri de kıymetli, çoğaltabilmek için dokunmuyoruz.

eceyıldız
07-01-2014, 15:40
O zaman bu menekşe trail ve chimera olmadığına göre o yavruları alayım mı yoksa Sami Ulusun dediği gibi bırakayım büyüsünler ve menekşelerim mi çoğalsın . Kafam karıştı...

asln
07-01-2014, 16:57
Menekşenin türü trail ya da chimera değilse uzmanlar yan sürgünlerin büyümesine izin vermeden koparılmasını öneriyor sevgili eceyıldız. Nedeni ise yan sürgünler nedeniyle bitkinin güç kaybetme ihtimali.

Trail türü menekşeler yan sürgünler vererek gelişiyor, doğasında var yani. Chimeralar ise sadece yan ya da taç kesim yapılarak ( Göbeğin kesilmesi) üretilen tepe sürgünlerle çoğaltabiliyoruz. Bu nedenle onun sürgünleri de kıymetli, çoğaltabilmek için dokunmuyoruz.

O zaman trail yetiştirmek istersek, saksılardan sarkmasın,salkım saçak olmasın diyerek sürekli yenileri kesersek 'normal' menekşe gibi mi kalır?
Yoksa ölürmü ?
Trail alacağım ,fakat saçaklı kocaman balkon bitkisi gibi yer tutarmı diyerek kontrollü tutmayı istiyorum.

menekşecibaba
07-01-2014, 18:53
Trail menekşeler ; saksılardan sarkmasın,salkım saçak olmasın diyerek sürekli yenileri kesersek 'normal' menekşe gibi kalır ölmez ama deforme olur. Trail menekşelerin özelliği yan budaklarla yayılıp toplu çok güzel form lar oluşturulmasıdır.
Trail menekşeler genelde minyatür bodur türlerdir ,fazla yer kaplamazlar.

menekşecibaba
07-01-2014, 18:54
Menekşede kök çürümesi başladıysa acil olarak topraktan çıkararak çürüyen kısmı keskin bir materyalle kesip atın , kalan kısmı da aktif kömür tozu ile dezenfekte edip yani hazırladığınız bir saksıya ekin hafif nemli bir ortamda köklenmesini sağlayın.(veya çürüyen bitkinin sağlam yapraklarından yeni çelikler alabilirsiniz.)
Menekşeler aşırı soğuk aşırı sıcağa duyarlıdır. 10 derecenin altındaki soğuklarda pörsür , bozulur. Aynı şekilde aşırı sıcaklarda da (35 üstü )dayanamaz çürür.
Sağlıklı yetişme için 20-25 derecelerde tutmaya çalışın.

Nevzer
08-01-2014, 12:16
Aman nazar deymesin :p

Nevzer
08-01-2014, 12:19
Aman nazar deymesin :p

Yazı zor geçirdiler hangi renkler kaldı bilmiyorum..beklemek eglenceli olcak.
Menekşeleri çook seviyorum:D:D

Nevzer
08-01-2014, 12:28
Bu yapraktan yetiştirdiğim menekşem. İzmir sıcaklarında kaybettiğim menekşelerden kalan yapraklardandı. Şimdi hangi renk olacaganı bilemiyorum. Sanırım koyu mor kadife gibi bir menekşem vardı o olabilir. Bekliyorum heyecanla açmasını :confused:

asln
08-01-2014, 17:20
Karanlık yaprakları bir türlü sevemedim, ama çiçekleri harika koyu ve canlı renklerde oluyor;) Hatta morlarını ,mavilerini masal gibi seyretmek.
Bence bu bendeki karanlık prensese benziyor, koyu ve derin bir bordo olacak gibi. :eek:
Açtıktan sonra paylaşırsanız seyretmek mutlu edecek.
Maşallah nazarlardan uzak olsun .

asln
08-01-2014, 17:30
Bu menekşem geçen mayısta aldığım çiçekli hanım. Bilgim olunca Temmuz da budadım ,saksı değiştirdim ve yazı sağlıklı şekilde geçirdi.
Kış başı bir kaç çiçek verdikten sonra uyumaya geçti, 2 aydır yapraklar gelişti hanım efendi dinleniyordu.
Saksı değişimini hep böyle yapıyorum diye,saksıdan çıkarttığım andan itibaren aşamaları fotoğrafladım.
Hatalı yerler varsa eleştirilerinizi bekliyorum.:eek:

Önce eski saksıdan çıkartıp elle olabildiğince nazik eski torfları temizliyorum.Bu hanım eskiden değişti kendi toprağımda olduğundan,herhangibir keçeleşme betonlaşma olmuyor.Marketlerden aldıklarımda bu haldeyken suda bekletip gevşemesini sağlıyorum .Bu seferki evin toprağında ve yumuşatmaya gerek yok.Ölçüler belli olsun diye 25 kuruş koydum, 1 lira bulamadım ortalıkta :)

asln
08-01-2014, 18:50
Sonra kökleri narince ılık suda vicdanım ne kadarına müsaitse, kıyabildiğim kadar kısaltıp, cesaretim yettiği kadar eski toprakları yıkıyorum.
Ilık su tazyiksiz oluyor.
Daha sonra göbek bebeklerine değdirmemeye çalışarak elimle siper edip yetişkin yaprakları tüy yönüne paralel banyo yaptırıyorum.Bazen kendimi alamıyorum, döndüre döndüre 5,6 tur banyo yaptırdığım oluyor, bir tur yeter bence.:p
Yıkadıktan sonra, kurulayıp bırakıyorum.Daha sonra kullanacağım saksıda ebatlarını prova ediyorum.

asln
08-01-2014, 18:56
Elim hep büyük saksılara gitsede, artık ne kadar ufak o kadar makbul deyip 7 cm ye 9 cm lik bu yetiştirme saksılarını **** plastik geniş ağızlı bardakları seçiyorum.
Bu hanıma kare seçtim.Aslında bu bile büyük geldi gözüme ama olsun, geniş yerde olmayı hak ediyor bu seferlik:eek:

asln
08-01-2014, 19:10
Topragımız torf,vermikülit,perlit karışımı.Torbada havasız kaldı diye havalandırıyorum, topakları ovalayıp tamamen kum gibi karışmasına dikkat ediyorum.Bazı perlitler iri oluyor, köke dayanıyor veya göbekte sıkışıyor.Bazende yavruların önünü tıkıyor.Perlitleri o yüzden ufalıyorum.

Sonra saksıyı kaşığın dökülme basıncından başka bir şeyle baskılamadan ortasını az geçerek doldurup , çiçeği ortalıyorum saksıya toprak dolduruyorum.
Bazı menekşeler yayvan çanak gibi, bazısı dik yanlara yayılmayan yaprakları var.
Durumlarına göre karar versemde, kaidem yüzeye yakın dikiyorum.
Evvelden hatam oluyordu, derine gömüyordum, göbeklerdeki pirinç başı kadar yeni gelen bebekler toprak altında kalıp çürüyordu.Veya yan sürgünler minicikken gözden kaçıyor,gömülüp çürüyor ,yakınındaki yetişkin yaprak soluyordu.Mantar oluşuyor herhalde gömülüp kalan kalıntılardan.
;)

menekşezar
08-01-2014, 19:18
Sayın Yenerr menekşe standı konusunda tecrübem yok ama okuduğum ve duyduğuma göre 40 veya 20 vatlık florasan ışığı altında mesafede 40cm civarında olması gerekiyor.

asln
08-01-2014, 19:28
Bitki eski toprak, sulamaktan sıkışmış bir ortam, gübre tuzlarıyla mutsuz olmuştur sanıyorum.Yeni yerinde şimdi herşey taze, mis, havadar. Besinde var zaten.Çünkü toprak yeni artık.
Bu yüzden ilk sulamasını yağmur suyu ile toprağı spreyleyerek yapıyorum. Sprey hem göbek aralıklarına kaçan kuru toprakları ittirerek temizlememe yardım ediyor, hem saksıya bulaşan elimin varamadığı yerleri yıkıyor. Fıs fıs azar azar kolum ağrıyor bir kaç saksı üst üste değişim yapınca ama, değiyor doğrusu sabah onları da mutlu görünce :eek:
En son gece vaktinde olduğumuz için birde yapraklara deodorant sıkar gibi fıslıyorum.İşleri yaparken yapraklar kurumuş ve bazı yerlere toprak yapışmış oluyor.O fısladığım nemle çapakları mendille almak daha kolay oluyor.Hemde son keyif banyosu yapıyor sanırım :)
Sulama işim, nem kaybı olunca yine spreyle dipten devam edecek,15 gün kadar aynı yağmur suyu, 1 aya beklemiş çeşme suyu, 2 aya yakınken de ara ara gübreli yumuşak su ile devam edecek. Mayıs gibi tekrar saksı değişene kadar.
Saksıyı artık sıcak odaya alıyorum.
Sabahı bekliyor.
Bir kaç gün duraklama ve azıcık yapraklarda yumuşama olabiliyor.
Bazende hiç olmuyor.
Bu hanım geçen hafta böyle evini değiştirdi.Şimdi iyi hala.;)
Hatalarım varsa düzeltin lütfen.
Memnun olurum.

Lalem
08-01-2014, 20:12
Sayın asln , doğrusu ben menekşemin toprağını, bu şekilde değiştirmeye cesaret edemezdim...

asln
08-01-2014, 20:54
Sayın asln , doğrusu ben menekşemin toprağını, bu şekilde değiştirmeye cesaret edemezdim...

Sayın lalem,
Yanlış bir uygulamam varsa tecrübelerinizden faydalanıp bilgilenmek isterim.En doğru olanı öğrenmek için paylaştım.

ayşe gül
08-01-2014, 23:16
Gelişigüzel diktiğim yapraklar yavruladı ;)

fatitoo
09-01-2014, 07:49
Sevgili asln, çok faydalı bilgiler paylaşmışsınız. Görsellikle birlikte harika olmuş. Çok teşekkürler...Ben de toprak ve saksı değişimi yapabilirim artık:)

eceyıldız
09-01-2014, 09:50
Çiçekli menekşelerde toprak değişimi yapılır mı acaba.

Lalem
09-01-2014, 10:01
Sayın asln , ben toprak değişimi yaparken mümkün olduğu kadar köklere zarar vermeden, eski toprağını çok fazla dökmeden, diğer saksıya alıyorum. Menekşelerime bir şey olacak diye ödüm kopuyor. O kadar dikkatli davranmama rağmen yinede kayıplarım oluyor.

Lalem
09-01-2014, 10:03
Sayın eceyıldız , ben çiçekli menekşelerimde toprak değişimi yapıyorum , birşey olmuyor.

Lalem
09-01-2014, 10:06
Menekşelerimin bugünkü fotoğrafları..

Lalem
09-01-2014, 10:09
Diğerleri,

Lalem
09-01-2014, 10:14
Rengini çok beğendiğim menekşem,

Lalem
09-01-2014, 10:16
Bu menekşemi düz bordo renk diye aldım ama , sonradan ebruli oldu..

SUDEM
09-01-2014, 12:48
Sayın Lalem,
Menekşeleriniz gerçek olamayacak kadar güzel ve sağlıklı gözüküyorlar. :D Maşallah...

Lalem
09-01-2014, 15:01
Bende Migros `da satılan topraklardan kullanıyorum, gayet memnunum.

Birde şu yaramazlar menekşelerimi rahat bıraksalar. Kafesten dışarı çıkar çıkmaz menekşelerimin tepesindeler. Büyük bir iştahla çiçeklerini kemiriyorlar..

sami ulus
09-01-2014, 15:02
Menekşelerimin hepsi toplu halde ve penceredeki düzenleri

sami ulus
09-01-2014, 15:55
Maşallah sami bey.Kış için nasıl şevkatle sarmışşınız.Bahar gelsin artık ;)

Küçükleri böyle koruyorum yoksa ölüyorlar. Alttakilerde üstteki yavruları elde ettiğim çeliklerden ikinci kez dikip fide verdiler. İkinci dikimi yaparken hiç bir işlem yapmadım olduğu gibi diktim ikinci kez fide veriyorlar.

asln
09-01-2014, 16:17
Küçükleri böyle koruyorum yoksa ölüyorlar. Alttakilerde üstteki yavruları elde ettiğim çeliklerden ikinci kez dikip fide verdiler. İkinci dikimi yaparken hiç bir işlem yapmadım olduğu gibi diktim ikinci kez fide veriyorlar.

Harika:eek:
Benimde her tarafım çelik, yavru doldu taştı.İsimleri yazmak gibi huyum yok, açıp çiçek verdikçe sürpriz gibi olacak eminim.
Hiç bir yaprağı atamıyorum, yakında yetişemeyeceğim, heleki bir aya yoğunluğum başlayacak şimdiden düşünüyorum halimi:rolleyes:
En sevdiğim çiçekli hallerine kendimiz getirmek.Yavruları görmek .Elimde büyütmek.
Ben sera yaptım rahat ettim.Topluca paket oldular.Maşallah sami bey.

Nevzer
09-01-2014, 18:24
Ben birsey sormak istiyorum. Daha once bu resmi paylaşmıştım alacalı yapraklar çıktı diye..ama sonra menekşem sıcaklar bastırınca kurudu.birkaç yapak kurtarabildim. Şimdi o yapraklar hep yavruladı ama içlerinde beyazlı yaprak yok. Acaba bu özellik yeniden çıkmazmı, tamamen yok olmuşmudur. **** genlerinde varmıdır yavruların?
O zamanlar menekşe ilgim yeni başlamıştı ve burda okudum her şeyi deniyordum:-) çiçek açtırır diye orta yaprakları almıştım ve beyz yapraklar o zaman çıkmıştı yeni sürgün olarak. Yani bilinçsizce olmuştu. Çok guzeldi yapraklar keşke geri gelebilseler:(

maki01
09-01-2014, 23:13
Sevgili Nevzer,

Sizin de söylediğiniz gibi menekşeleriniz genelerinde alacalı (Variegated) yaprak özelliği taşıyor. Yaprak çeliklerinde de aynı özelliği yeniden görmeniz mümkün.

Alacalı menekşelerin yapraklarındaki beyazlık oranı serin ve direkt güneş ışığı almayan ortamlarda daha da artıyor. Fazla ışık ve ısı beyaz rengin tamamen kaybolmasına neden olabiliyor. Umarım büyüdükce bu genler açığa çıkarak sizi mutlu eder.

maki01
09-01-2014, 23:22
Arkadaşlar, lütfen beğenilerimizi (Paylaşılan bilgi ve soruların çok sayıda mesaj arasında kaybolmaması için) "Beğen" tuşuna basarak dile getirelim. Gereksiz mesaj kalabalığı yaratmayalım.

Bazen dayanamıyoruz , "Beğen" tuşu yetersiz geliyor, biliyorum ancak bir bilgi ararken çektiğimiz sıkıntıyı hatırlamanızı rica ediyorum.

Nevzer
10-01-2014, 10:23
Sevgili Nevzer,

Sizin de söylediğiniz gibi menekşeleriniz genelerinde alacalı (Variegated) yaprak özelliği taşıyor. Yaprak çeliklerinde de aynı özelliği yeniden görmeniz mümkün.

Alacalı menekşelerin yapraklarındaki beyazlık oranı serin ve direkt güneş ışığı almayan ortamlarda daha da artıyor. Fazla ışık ve ısı beyaz rengin tamamen kaybolmasına neden olabiliyor. Umarım büyüdükce bu genler açığa çıkarak sizi mutlu eder.

Sevgili Maki cok tesekkur ederim. Tavsiyene uyup serin ve gunesi direk almayacak yere koydum menekselerimi. Umarim yine alacali yapraklarima kavusurum.

avşarkızı
10-01-2014, 13:02
dün ıspartada gezerken çiçekçilerin önünde menekşeleri görünce acaba dedim yapraklarına koruyucumu sıkıyorlarki çünkü sıcaklık akşam 6 sıralarında 1 **** 2 derecelerde olması lazımdı

fatitoo
12-01-2014, 16:16
Benim güzel menekşem...

asln
12-01-2014, 17:57
Gelince eklerim demiştim, torf sıkıntısı çeken arkadaşlara yardımcı olsun.
Doğalbahçe nin kargo paketi.Menekşe karışımı, meraktan aldığım cocopeat,ve bulunsun dediğim vermikülit.
Büyük bir koliydi.Paketler 10ltliki hepsi şu an kampanyada.kargo ödemeden sadece malzemeleri siteye ödedim, kapıya teslim yaptılar.
Menekşecibabanın tavsiyesiydi,kendilerine teşekkür ederim,alışverişten çok memnun kaldım.