PDA

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 [45] 46 47 48 49 50 51 52 53 54

sardunyadervis
01-12-2012, 22:41
cok tesekkur ederim cevaplariniz icin

cansuyu_yagmur
02-12-2012, 15:40
http://img829.imageshack.us/img829/8086/img7514s.jpg

http://img40.imageshack.us/img40/5848/img7513rf.jpg

http://img18.imageshack.us/img18/2751/img7511s.jpg

ahmeter
02-12-2012, 20:33
350894

gümüşyakalı
03-12-2012, 09:52
351078mor menekşem

gümüşyakalı
03-12-2012, 10:44
351080buda diğer menekşem

bay tömürcek
03-12-2012, 19:54
Bu ikisi de aynı menekşe değil mi?

ahmeter
03-12-2012, 21:09
Menekşe

ahmeter
04-12-2012, 10:28
Menekşelerim

ahmeter
04-12-2012, 12:15
Mum ışığında menekşem

ahmeter
04-12-2012, 14:52
Menekşelerim

ahmeter
04-12-2012, 17:19
Menekşe

almanyalı
05-12-2012, 20:56
Merhaba bu benim afrika menekşem dün aldım,cam önüne koysam olurmu? kalorifer camın altında olduğu için saksı altları çok ısınıyor,çiçek açması için bir yöntem varmı?daha önce de aldım,çiçekleri hemen döküldü teşekkürler.351740

maki01
06-12-2012, 00:33
Büyük olasılıkla menekşenizin kökleri aşırı sıcaktan zarar görmüştür , hemen yerlerini değiştirmenizi öneririm.

Afrika Menekşesi aşırı sıcağa duyarlı bir bitki. İdeal ortam sıcaklığı 21 derece civarında olmalı. Çiçeklerin dökülme nedeni büyük olasılıkla ortam ısısıdır.

Kaloriferin diğer sakıncası ise kuru hava. Menekşeler nemli ortamda sağlıklı gelişebilirler. Peteklerin üzerine su dolu kaplar koyarak nemli ortam sağlayabilirsiniz.

züleyha
06-12-2012, 21:09
Sevgili Maki01,

Sanırım yaprakları köklendirmeyi başaramadım. Aşağıya resimlerini koymuştum. Bugün sabah bir ikisini topraktan çıkardım, çok cansızlaşmışlardı, baktım sıfır kök. Tekrar topraga mı diksem yoksa suya mı koysam bilemedim. Hemen hemen hepsi cansızlar. Hepsini topraktan çıkarıp suya koyayım mı? Ne dersin?

maki01
06-12-2012, 23:20
Bilemedim sevgili Züleyha.

Isı , ışık , ortam nemi ve toprak karışımı etkilemiş olabilir. Bir kısmını suya, bir kısmını da seraya al istersen...

gümüşyakalı
07-12-2012, 12:28
352089bakalım benim menekşelerimi beğenecekmisiniz

gümüşyakalı
07-12-2012, 12:31
devamı

hasarigirl
07-12-2012, 18:10
Merhabalar bir sorum olacak kurumaya baslayan çiçeklerin saplarini koparmak mi lazim,yoksa üstünde kalmalı mi ,koparirsak tekrar ciceklenmesine yardimci olur muyuz?

menekşecibaba
08-12-2012, 11:39
Merhabalar bir sorum olacak kurumaya baslayan çiçeklerin saplarini koparmak mi lazim,yoksa üstünde kalmalı mi ,koparirsak tekrar ciceklenmesine yardimci olur muyuz?
Kesinlikle koparıp atmalısınız , bunu alışkanlık yapın . Bitki üzerinde kalan kuruyan çiçek ve yapraklar ; bitki zararlıları böcek ve mikroorganizmalar için
besin kaynağı ,ve saklanıp üremelerine imkan sağlayan bir ortam oluşturur.
Bir tek tohum oluşumu gördüğünüz çiçekleri koparmayıp koruma altında kurumasını sağlayıp tohum elde edebilirsiniz.

menekşecibaba
08-12-2012, 15:21
Arkadaşlar çiçeklerinizi ve duygularınızı konuşturun . Çiçekleriniz fotograflarınız ve yazılarınızla bütünleşsin. Yazısız foto koymayalım.
Her güzellik yeni bir doğuştur. Birazdan yetiştirebilirsem akttaki tomurcuğun açmış halini de koyacağım.

menekşecibaba
08-12-2012, 15:29
Bu güzel her tomurcuklandığında beni heyecanlandıran Red Summit çok güzel bir tür.
Yurtdışından USA dan getirdiğim bir tür yaklaşık 4 aylık , çok çiçekleniyor , çiçekleri büyük ve çiçekler uzun zaman üzerinde solmadan kalıyor.

maki01
08-12-2012, 16:12
Sevgili Menekşe Dostları,

Ben de dahil hepimiz, açan bir çiçek ya da yavru veren bir çeliğimizi görünce heyecanlanıyor, seviniyor ve mutluluğumuzu çektiğimiz fotoğraflarla paylaşmak istiyoruz.

Ancak fotoğrafları sitemize yüklerken:

- Menekşemizle ilgili bilgi vermeye,

- Çekim kalitesine,

-Tekrarlanan fotoğrafları yüklememeye lütfen özen gösterelim.

Teşekkürler :)

Rana+miraç
08-12-2012, 19:07
Merhaba... Yapraktan yetiştirdiğim ve geçen sene bol bol açan beyaz menekşem bu sene ardarda yaprak çıkarıp gövdesini uzatıyor ve hiç tomurcuk ta oluşturmadı. Acaba yapraklarını alt sıradan itibaren koparıp azaltsam mı yoksa tepe kesimi yapıp suda köklendirip yeniden mi diksem. Yaşlı bir menekşe de değil niye böyle uzuyor bilemedim

maki01
08-12-2012, 21:24
Sevgili Rana+miraç,

Yaşlı yaprakların koparılması bitkiye güç verir ancak çiçeklenmeyi teşvik ettği konusunda bir bilgim yok.

Daha önce de alttan yaprak kayıpları olmuş sanırım, gövde kısmı uzun. Alttan toprak eksilterek aynı saksıya boyun kısmı da toprak içinde kalacak şekilde yeniden dikmeni öneririm.

Bu mevsimde direkt güneş ışığı almasının sakıncası yok. Bol ışık çiçeklenmeyi teşvik edecektir.

serdartemelli
09-12-2012, 18:48
Merhaba... Yapraktan yetiştirdiğim ve geçen sene bol bol açan beyaz menekşem bu sene ardarda yaprak çıkarıp gövdesini uzatıyor ve hiç tomurcuk ta oluşturmadı. Acaba yapraklarını alt sıradan itibaren koparıp azaltsam mı yoksa tepe kesimi yapıp suda köklendirip yeniden mi diksem. Yaşlı bir menekşe de değil niye böyle uzuyor bilemedim

Sayın Rana+Miraç Alt kısımdaki yaprakları budayıp, kök kısmından keserek,boyunu kısaltmış olacaksınız aynı saksıya tekrardan dikerseniz mutlaka çiçeklendiğini göreceksiniz şuan bitki kendisini gelişmeye verdiğinden boyunu uzatıyor :) Onu çiçeğe zorlayın. Oradan bir sürü de yaprak çıkar onları da mutlaka serada değerlendirin...Bol çiçekli günler...

serdartemelli
09-12-2012, 19:45
Dehşet derecede katmerli menekşeye takmış durumdayım :) Galiba o türe yöneleceğim....

serdartemelli
09-12-2012, 20:26
Kendime yasak koyduğum bir sayfa burası neden buradayım ben?

Tüm menekşe yetişterenlere imreniyorum.Her yıl kaybediyorum şu temmuz aylarında
bu yıl 30' a yakın türdü ve birçok yavruları vardı ama şimdi hiçbiri yok.İklim şartları düzelince hemen menekşe almak istiyorum bu yıl hoyalarla gönlümü şenlendiriyorum.Ama
özlüyorum bu asil güzelliği.

Tüm menekşe sevenlere ve yetişterenlere saygı duyuyorum ve tebrik ediyorum.

Sayın Eylül Antalya da yaşadığınızdan kaybediyorsun menekşelerinizi galiba,sıcak da sıcak... sürekli klima altında da tutamıyorsunuz bu yüzden kayıplarınız çok oluyor. Zor bir durum sizin kiside...

serdartemelli
09-12-2012, 20:34
Sevgili Maki01,

Sanırım yaprakları köklendirmeyi başaramadım. Aşağıya resimlerini koymuştum. Bugün sabah bir ikisini topraktan çıkardım, çok cansızlaşmışlardı, baktım sıfır kök. Tekrar topraga mı diksem yoksa suya mı koysam bilemedim. Hemen hemen hepsi cansızlar. Hepsini topraktan çıkarıp suya koyayım mı? Ne dersin?

Sayın Züleyha hanım daha önce de serayı denemedim ama çekiniyorum gibi bir ibareniz vardı yanlışım yoksa bence bir sera edinin ve bu kayıpları yaşamaktan kurtulursunuz 365. sayfada sera resimlerim var onlara bir bakarsanız size fikir verecektir...

kedikuyrugu
09-12-2012, 20:44
Merhaba
Uzun zamandır forumun takipçisi olmama rağmen yeni üye oldum, öncelikle herkese merhaba. Resimde annemin isteğim üzerine geçen yıl bana verdiği menekşe var, ilk geldiğinde yaprakları böyle dağınık ve uzun uzun değildi. çiçekleniyor çok güzel, yavrularımız da var ama neden bu kadar dağınık ve yaprak sapları uzun uzun oldu anlamadım. Bir de cinsi tam olarak nedir bu menekşenin? Baktığım menekşe fotoğraflarındakine hiç benzemiyor :) Siz deneyimli çiçek dostlarından yardım alabilirsem sevinirim.

züleyha
09-12-2012, 20:47
Teşekkur ederim sayın serdartemelli,

İlk fırsatta edineceğim bir sera, şu an için üzerlerine bir naylon geçirdim. Umarım bir işe yarar. :)

fahriyee
09-12-2012, 22:33
Ben sera kabı olarak şeffaf kapaklı kutuları kullanıyorum Sevgili Züleyha. Günlük 15 dakika kadar da kapağını açıyor tekrar kapatıyorum o kadar.

maki01
09-12-2012, 23:55
Sitemize ve başlığımıza hoşgeldiniz sevgili kedikuyruğu,

Menekşenizin büyük olasılıkla Trail türü ki benim en sevdiğim türlerden :) Tür özelliği gereği yaprak sapları uzun olur ve yan dallar verir.

Diğer türlerde yan sürgünlerin bitkinin güç kaybına uğramaması için koparılmasını önersek de Trail türlerinde , yan sürgünü teşvik etmek için göbekte yer alan sürgün ucunun koparılması bile önerilir.

Güzel günlerde büyütün.

hasarigirl
10-12-2012, 15:14
Cevap icin teşekkürler meneksecibaba..peki çiçek sapini koparinca yeniden tomurcuk yapma eğilimine girer mı menekşe?
Dipten hala gelen tomurcukları var su anda..

menekşecibaba
10-12-2012, 18:39
Kuruyan çiçek saplarını koparacaksınız hem gereksiz olarak onlara güç gitmeyecek yeni gelen tomurcuklar da daha sağlıklı açar. Çiçeklenme dönemi bitince bitkiler dinlenme dönemine girer. O zaman sulamayı azaltıp veriyorsanız gübreyi keseceksiniz.
Bol çiçekli günler..

damla uluşahan
12-12-2012, 22:41
Arkadaşlar merhaba,

Bir sorum olacak. Bir tane menekşem var ve ortası o kadar sıklaştı ki anlatamam. Küçük alttan gelen sürgünler ve tohumlar sıklıktan çıkamıyor, elimi değemiyorum. Acayip birşey oldu yardımınıza ihtiyacım var?

Şimdiden teşekkürler.

maki01
13-12-2012, 01:07
Sevgili damla ulaşahan,

Göbekteki yaprak sıkışması iki hatta 3 nedenden kaynaklanabilir.

1- Aşırı gübre kullanımı

2- Mite denilen zararlı

3- Kalsiyum eksikliği

Gübre kullanıyorsanız, 1-2 ay gübre kullanmayı bırakmanız önerilir.

Mite ihtimalinde ise bir süre sonra sıkışıklığın yanına göbekteki yapraklarda renk değişimi; kirli sarı ya da gri; olur.

Menekşeniz durumunu daha doğru yorumlayabilmek için fotoğraf eklemenizi öneririm.

sami ulus
13-12-2012, 08:46
Arkadaşlar ekim ortaları resimlerim. Buradaki arkadaşlardan öğrendiğim şekilde ele tozlaşma yapıp bir tane tohum elde etmiştim yavaş yavaş kuruma safhasındaydı. Geçen hafta yanındaki kuru çiçekleri keserken farkedemeden onuda kesip çöpe atmışım nasıl bir gafletle farketmedim bilmiyorum. Çok üzgünüm keşke resimlerini çekmiş olsaydım. Üzgünüm diyorum cünkü bir çok elle tozlaşma yaptım halada yapıyorum bir tane tutturdum onuda kaybettim. Kolay kolay tutmuyo. Bide Erkek olanın içinden çok az toz çıkıyo nedenini bilen arkadaşlardan cevap bekliyorum

blaze ash
13-12-2012, 13:14
Arkadaslar hastalık mı topraktan kaynaklanan bieşy mi bilemediğim için buraya yazıyorum. Bazı yavru menekşelerimin topraklarıda un taneleri gibi bir şeyler oluşmaya başladı. Böcek yavrusu, yumurtası falan değil. Çünkü yaklaşık 1,5 aydır topraklar böyle. Topraktaki vermikülit tozu gibi. Hatta bazı yavrularda vermikülit küflenmeye başladı. Yavrularda şimdilik bir sıkıntı yok. Serada değiller.

354074

354075

maki01
13-12-2012, 19:09
Sevgili blaze ash,

Benzer sorunu ben de yaşadım, araştırmalarıma rağmen nedenini bulamadım. Perlite benziyor ancak perlit değil. Nette bu konuda bilgi yok ancak sulamayı azaltıp güneş görmesini sağlayınca kendiliğinden kayboluyor.

Ambalajında kilitli poşette duran saksı harcında da aynı şey oldu, güneşe koyunca kayboldu.

Kendimce henüz zararını göremediğim bir mantar , bakteri türü olmalı diye düşündüm ancak emin değilim.

sema62
13-12-2012, 19:18
Arkadaşlar merhaba,

Bir sorum olacak. Bir tane menekşem var ve ortası o kadar sıklaştı ki anlatamam. Küçük alttan gelen sürgünler ve tohumlar sıklıktan çıkamıyor, elimi değemiyorum. Acayip birşey oldu yardımınıza ihtiyacım var?

Şimdiden teşekkürler.

Sayın damla uluşahan,menekşenizin toprağını değiştirmenizi öneririm.Aynı durum birkaç kez benimde başıma geldi.Orta yavru yapraklar sıkıştı,kalınlaşarak sertleşti.Yaklaşık dört beş ay olmuştu.Toprak değişimi yapmayalı.
Toprağını değiştirdim.On günde fark etti.Büzüşen yapraklar uzamaya başladı.
Bende korkmuştum yine mite mi geldi diye.(Değişim yapacağınız toprağın ph da bakın).
Kolay gelsin.

maki01
14-12-2012, 00:18
Tohum kesesini yanlışlıkla koparma konusunda yalnız değilsiniz sevgili Sami Ulus :)

Yapay tozlaşmayı bir türlü başaramamışken , doğal tozlaşma ile oluşan bir keseyi ben de yanlışlıkla koparmıştım. Neyseki 2 yıl aradan sonra ikinci bir tohum kesesi oluştu.

Pirate's Gold ve tohum kesesi :)

354478

blaze ash
14-12-2012, 07:34
Sevgili blaze ash,

Benzer sorunu ben de yaşadım, araştırmalarıma rağmen nedenini bulamadım. Perlite benziyor ancak perlit değil. Nette bu konuda bilgi yok ancak sulamayı azaltıp güneş görmesini sağlayınca kendiliğinden kayboluyor.

Ambalajında kilitli poşette duran saksı harcında da aynı şey oldu, güneşe koyunca kayboldu.

Kendimce henüz zararını göremediğim bir mantar , bakteri türü olmalı diye düşündüm ancak emin değilim.

Dediğinizi deneyeceğim. Umarım toprağını değiştirmem gerekmiyordur. Bu şekilde olan bir yavruyu toprak ekleyerek büyük saksıya geçirmiştim. Toprak değiştirirsem toparlanamaz diye korkuyorum.

Bu yavru menekşem minicik olmasına rağmen ilk çiçeğini verdi. Hayretler içerisindeyim. Daha önce menekeşenin çiçek açması için köklerin saksıya değmesi gerektiğini okumuştum. Gerçekten doğruymuş. Bir de ben bu yavruya 5 altı yapraklı iken az miktarlarda gübre vermiştim. Acaba onun etkisi midir?

354545

354546

354547

Rana+miraç
14-12-2012, 19:55
Merhaba... Blaze ash'ın minik menekşesini kıskandım galiba ben de 2011
Kasım ayında diktiğim menekşe yaprağımın gelişim sürecini paylaşmak istedim.

Bir kaç yaprakla beraber kasım ayında diktiğim bahsettiğim yaprak aynı zamanda dikilen diğer yapraklar aralık ayında bir kaç kök yavru vermesine rağmen, ilk ve tek kök yavrusunu ocak ayı başlarında verdi ama bekleyen derviş misali arkadan çok hızlı gelişim gösterdi .

İlk resim 20 nisan2012, ikinci ve üçüncü resim ise 20 mayıs 2012 de çekildi.
Yaprağın genetik yapısının ve tek kök yavrusu olduğundan daha iyi besleyebildiği için hızlı gelişim gösterdiğini düşündüm,çünkü diğer yapraklarla aynı bakımı uyguladım.
Yarım pet bardakta bir çorba kaşığı toprakta, gübresiz, sadece güneş su ve bol sevgiyle büyüdü. Bu sene onu biraz daha büyük bir saksıya diktim ve yeniden açmasını bekliyorum.

Kök çürükleri ve ani menekşe kayıpları yanında böyle güzel sürprizler de oluyor Allah'a şükür.

dağçiçeği
14-12-2012, 20:23
Sayın Maki menekşenizin tohumu çok güzel. İyi günlerde büyütmenizi, bir çok yavrusunu görmenizi dilerim.
Sevgili Rana + miraç minik bir saksıda da olsa sizin sevgi ve ilginize karşılık veren bir canlının olması ne güzel duygudur değil mi ? Maşallah diyorum menekşeniz çok güzel gelişmiş. Tüm menekşe severlere bol çiçekli günler.

menekşecibaba
15-12-2012, 11:55
Sayın Rana+miraç maşşallah çiçeğiniz çok hızlı güzel gelişmiş , sevginin dozunu fazla tuttunuz herhalde.:)
Bende yeni açan lardan iki güzeli sizlerle paylaşmak istedim.
YN-Paşa
Rob's Pink Puff

blaze ash
15-12-2012, 22:26
Merhaba... Blaze ash'ın minik menekşesini kıskandım galiba

Sevgili Rana+miraç Benimki değil de seninki kesinlikle kıskanılacak bir durumda. Maaşallah diyorum hemen.

Benim menekşemin 2 çiçeği olacaktı ama yanlışlıkla düşürdüm ve ilk açan çiçeği kırıldı maalesef. Ama olsun yavrudan büyüttüğüm menekşelerimden birisinin çiçek açması harika bir duygu.

fahriyee
16-12-2012, 20:45
Sayın blaze ash topraktaki beyazımsı görünüm veya grileşmenin sebebi toprağın uzun süre ıslak kalması ve çiçeğin bulunduğu ortamın biraz serin olması bence. Ortam soğuk olduğu zaman toprak kuruyamıyor ve üst kısımda böyle bir görünüm oluşuyor. Sıcak bir ortama alıp, toprağını havalandırmanız ve güneş görmesi durumunda problem tamamen kaybolacaktır emin olun. Tabi suyunu da biraz fazla kaçırmışsınız. Böyle durumda bazen köklere zarar vermeden üstteki toprağı 1-2 cam eksiltip kuru toprak eklemek de faydalıdır.
Bu şartlar sağlandıktan 2-3 gün sonra hala toprağı ıslaksa bitki suyu çekmiyor demektir, bu da kök çürüğünün göstergesidir.

yaz gülüm
16-12-2012, 21:03
Merhabalar afrika menekşesi daha çok hangi mevsimde çiçek açar acaba??

maki01
16-12-2012, 22:53
Uygun ortam yani ısı, ışık, besin, uygun saksı ve toprak karışımda ise her mevsim çiçeklenir sevgili yaz gülüm.

Yaz aylarının çok sıcak geçtiği bölgelerde çiçekleri genellikle Sonbahar-İlkbahar aylarında görmemiz mümkün oluyor. Bu mesajın size yardımcı olabileceğini düşünüyorum.

http://www.agaclar.net/forum/795936-post9.htm

hasarigirl
17-12-2012, 13:16
Merhabalar menekseler harika gercekten ellerinize saglik..
Butun yapraklarini kaybettigim meneksemde Su anda en az 5 tane cicek sapi gozlemliyorum..
Gecen sene 2 cicek sapiyla sezonu kapatmistik..acaba bu ciceklenmenin sebebi yapraklarinin kesime ihtiyaci oldugundan miydi?..
En yakin zamanda fotograflamak icin sabirsizlaniyorum:)

sami ulus
19-12-2012, 07:47
17.12.12 İtibariyle

hasarigirl
19-12-2012, 09:36
Arkadaslar bu menekseyi dun saglik ocagindan emanet aldim,ciceksiz bakimsiz,kenarlarindan 2 adet yavru cikmis vaziyetteydi.dun yavrulari ayirdim ve topragini degistirdim toprak dogalbahcemden tavsiye ettiginiz toprak..
Bu menekse icin baska ne yapabilirim?bir hafta bende kalacak

fahriyee
19-12-2012, 14:08
Çok fazla sulamamışsanız poşetin içine koyup tepesinde az açıklık kalmak kaydıyla sera yapabilirsiniz Sayın hasarigirl.

hasarigirl
20-12-2012, 09:06
Cevap icin teşekkürler yalniz bu sene biraz sicak gidiyor aydinda.kaloriferde yaniyo bir taraftan
Celikle koklendirme yaparken sera yaptigim butun yapraklar yandi.
Buna da sera yaparsam yanmasin sonra?

fahriyee
21-12-2012, 11:22
Sera yapıldığı zaman hiç havalandırma açıklığı bırakmamışsanız veya suyunu fazla vermişseniz yanma ya da çürüme ile karşılaşılabilir. Ben kış şartlarında çok sıcak bir evde oturmadığımdan sera yapmayı bu mevsimde çok akıllıca buluyorum. Hatta kök çürüğü nedeniyle kesim yapıp diktiğim ve poşetlediğim menekşelerim toprağa tutunmakta ve kök vermekte hiç zorlanmıyorlar.
Yavrulara sera yapmadan önce gözden çıkardığınız birkaç yaprakta bu yöntemi deneyin, başarılı olursa o zaman yavrularda uygulayın o zaman.

tamara197
21-12-2012, 21:47
Benım ektiğim menekşelerden hala ses yok...Yaklaşık 1 ay evvel ektim :( acaba sulamadıgım için mi lütfen bilgi verin bilen varsa?

bay tömürcek
21-12-2012, 21:52
Bir ay daha kısa bir süre sayın tamara baharda bile 1 buçuk ayı buluyor yaprağın yavrulaması. Kışın daha da uzun sürer ama derin diktiyseniz çok bekletir yavru vermek için yaprak.

hasarigirl
22-12-2012, 17:43
Tskkler .evet sanirim biraz fazla sulamis olabilirim..bu sene nedense uretme konusunda basarili ve hevesli degilim .bu yaz 20 den fazla yavrumu asiri sicaktan kaybettim ondan sanirim..
Insallah bu sene kaybetmicem klima aldik..
Dun aksam dediginiz sekilde uyguladim yapraklarima,yanmazlarsa yavrularin birine de uygulayacagim..

tamara197
23-12-2012, 13:32
tesekkurler bay tömurcek :) dun aksam dayanamadım butun yaprakları çıkardım topraktan ve baktımkı hepsi saçaklanmak üzere :) çok sevındım hemen geriye diktim ...sanırım bıraz daha sabırlı olmak gerek :))

bay tömürcek
23-12-2012, 14:40
Bende dayanamayınca söküyorum yaprakları ;) Ama dediğim gibi havalar soğuk ya biraz bekletir yapraklarınız sizi baharda daha iyi sonuç alırsınız :p Menekşe yavrulatmak büyük sabır istiyor kesinlikle ;)

SerDag
23-12-2012, 17:12
3 saksı menekşem var. İkisi birbirinden etkilenip tür değiştirdi. Üçüncü olan morla etkileşseler muhteşem bir karışım çıkacak ortaya ama böyle bir şey olmadı nedense. Kuzular sırayla dinlenip açıyorlar. Mor menekşe 3 kök ve geçen ay açan bir kökün resimleri aşağıda.

Şu anda onun çiçekleri bitti ve dinleniyor. Diğer 2 kök ise çiçeklendi. Bordo beyaz menekşelerden biri de çiçekli. Öteki dinleniyor. Üzerinde kocaman bir tozlaşmış çiçek kesesi de var. Onu ne yapacağımı bilemedim.

Böyle iyi oluyor, hiç çiçeksiz kalmıyorsunuz. :)

tamara197
26-12-2012, 00:01
menekşelerimin bir saksısındaki çiçekler daha minik tomurcukken kuruyor acaba neden olabilir ? ben bir çogunu kopardım belkı hastalık vardır ama şimdide kel kaldı :( birde dıktıgım yaprakların üzerindei poşeti ne zaman çıkarmalıyım? ara sıra çıkarıp hava aldırıp gerıye kapatıyorum yaklasık 2 ay olacak hala poset içindeler ( ama saçaklanma var ) ne zaman kaldırmalıyım poşeti ?

serdartemelli
29-12-2012, 09:51
menekşelerimin bir saksısındaki çiçekler daha minik tomurcukken kuruyor acaba neden olabilir ? ben bir çogunu kopardım belkı hastalık vardır ama şimdide kel kaldı :( birde dıktıgım yaprakların üzerindei poşeti ne zaman çıkarmalıyım? ara sıra çıkarıp hava aldırıp gerıye kapatıyorum yaklasık 2 ay olacak hala poset içindeler ( ama saçaklanma var ) ne zaman kaldırmalıyım poşeti ?

Sayın Tamara197;

Tomurcuklarınızın kuruması ile alakalı olarak tabi resim olmadığından tahmin yapabiliyorum, eğer çok suluyorsanız veya vitamin verirken çiçek gözelerine değiyorsa bunlar kuruta bilir. Poşet içerisindeki saçaklanmış yapraklarınıza gelince onlar poşet içerisinde sera etkisi altında daha çabuk gelişiyorlar normalde 3 ay sürecek gelişme poşet içerisinde 2 ay sürüyor diye bilirim.Bu yüzden yavru verene kadar poşette tutsanız daha çabuk gelişmiş olurlar bence...

sami ulus
31-12-2012, 14:39
Elle tozlaştırıp bir tane tohum elde etmiştim farkında olmadan temizlik yaparken kesip atmışım. Ondan sonrada devam ettim galiba şu iki üstteki tohum olmuş gibi görünüyo. İnşallah tohum elde ederde çimlendirebilirsem en çok merak ettiğim hangi renk çiçek elde edebilirim. Çünki hep renklerin farklı olanlarını birbirine karıştırıyorum.Kısmet.

Rana+miraç
03-01-2013, 20:01
Merhaba... Bir haftadır evimden uzaktaydım. Dönüşte mor kenar çizgili- pembe menekşemin 2013 sürprizi ile karşılaştım .

İlk resim 17 kasım 2012 de,2. ve 3.resim 2 ocak 2013 'te çekildi.

Menekşelerin her açışta renk değişimine uğrayabileceğini biliyordum ama böylesine hiç rastlamamıştım.Aynı kökte iki renk. Olağanüstü...

Sanki çiçekleri boyayan ilahi ressam fırçasındaki boya bitene dek bir çok çiçeği boyamış boyamış, benim son saksıdaki çiçekleri boyamayı bitirmeden fırçadaki boya tükenmiş,yeniden daldırmış fırçayı boyaya bu sefer de en koyu renk ile boyamayı tamamlamış gibi. menekşeleri seviyorum, ressamı da...

ahmeter
06-01-2013, 15:11
Menekşe
Çiçek vermesini bekliyorum

maki01
06-01-2013, 16:13
Söğüt kütüğünde yetiştiriğiniz bu menekşenizi ben de merak ediyordum sevgili ahmeter. Çok güzel gelişmiş, ellerinize sağlık.

feyzon
07-01-2013, 08:28
Merhaba... Bir haftadır evimden uzaktaydım. Dönüşte mor kenar çizgili- pembe menekşemin 2013 sürprizi ile karşılaştım .

İlk resim 17 kasım 2012 de,2. ve 3.resim 2 ocak 2013 'te çekildi.

Menekşelerin her açışta renk değişimine uğrayabileceğini biliyordum ama böylesine hiç rastlamamıştım.Aynı kökte iki renk. Olağanüstü...

Sanki çiçekleri boyayan ilahi ressam fırçasındaki boya bitene dek bir çok çiçeği boyamış boyamış, benim son saksıdaki çiçekleri boyamayı bitirmeden fırçadaki boya tükenmiş,yeniden daldırmış fırçayı boyaya bu sefer de en koyu renk ile boyamayı tamamlamış gibi. menekşeleri seviyorum, ressamı da...

Menekşeler zamanla renk değiştirirler mi acaba? Ya da yapraklardan yeni menekşe büyütüldüğünde anacın renginden farklı renk açma ihtimali var mıdır?
Menekşeleriniz çok güzelmiş maşallah.

şehzade
07-01-2013, 11:25
Bir hafta önce denemek için söğüt çürüntüsüne yavru menekşe dikmiştim. Hiç kökü yoktu ama tuttu demekki iki tane yaprak verdi.

Yaklaşık 2.5 ayda bu hale geldi.

maki01
07-01-2013, 14:11
Menekşeler zamanla renk değiştirirler mi acaba? Ya da yapraklardan yeni menekşe büyütüldüğünde anacın renginden farklı renk açma ihtimali var mıdır?
Menekşeleriniz çok güzelmiş maşallah.

Genlerinde farklı renkler ya da özellikler taşıyorlarsa bu mümkün olabiliyor sevgili fezyon.

Rana+miraç
07-01-2013, 16:49
Genlerinde farklı renkler ya da özellikler taşıyorlarsa bu mümkün olabiliyor sevgili fezyon.

Sevgili maki'nin cevabına resimli örnek vermek istedim.

İki senedir beyaz ve eflatun açan menekşelerim .Herhangi bir ebruli renk içermiyorlardı. İki senedir yanyana komşu idiler.

Üçüncü sene beyaz menekşem biraz kıskandı galiba arkadaşını ( eflatuna biraz fazla ilgi göstermiş olabilirim !),ebruli açmaya karar vermiş.

İlk resimle son resim ayni menekşe :rolleyes:

menekşecibaba
09-01-2013, 12:40
Menekşeler yanyana durdukları için veya kıskandıkları için .:) birbirlerinin renklerini kapmaz. Tahmin ediyorum bu iki menekşeyi de aynı yerden aldınız .Bunlar aynı tohumdan veya aynı bitkilerin yaprak çeliğinden üretilmiş bitkiler. İki bitkiyi tozlaştırıp elde ettiğiniz tohumdan ortalama 100 bitki elde edebilirsiniz . Bu bitkiler anne babanın özelliklerini değişik oranlarda yansıtırlar ve bu değişimler elde edilen çeliklerde de bir süre devam eder yaklaşık üç nesil. Ancak üç nesil sonra o bitkinin kendine has özellikleri oturur , kolay kolay değişmez.Dikkat ederseniz ilk iki menekşenizin de yaprak özellikleri aynı.
Menekşeleriniz güzel güle güle büyütün.

tuya
09-01-2013, 13:10
benim menekşelerim yaprak olarak çok güzel ve sağlıklı çiçekte açıyorlar ama çiçek sayısı çok az oluyor neden acaba bilen arkadaşlara bir sorayım dedim çiçek sayısını nasıl artırabilirim şimdiden teşekürler

menekşecibaba
09-01-2013, 13:30
Sorunuzun açıklaması burada ..
http://www.agaclar.net/forum/795936-post9.htm

Rana+miraç
09-01-2013, 16:29
Menekşeler yanyana durdukları için veya kıskandıkları için .:) birbirlerinin renklerini kapmaz. Tahmin ediyorum bu iki menekşeyi de aynı yerden aldınız .Bunlar aynı tohumdan veya aynı bitkilerin yaprak çeliğinden üretilmiş bitkiler. İki bitkiyi tozlaştırıp elde ettiğiniz tohumdan ortalama 100 bitki elde edebilirsiniz . Bu bitkiler anne babanın özelliklerini değişik oranlarda yansıtırlar ve bu değişimler elde edilen çeliklerde de bir süre devam eder yaklaşık üç nesil. Ancak üç nesil sonra o bitkinin kendine has özellikleri oturur , kolay kolay değişmez.Dikkat ederseniz ilk iki menekşenizin de yaprak özellikleri aynı.
Menekşeleriniz güzel güle güle büyütün.

Beyaz menekşemi yetişkin bir menekşe olarak İstanbul'da bauhaustan almıştım. Eflatun olanı aylar sonra Sakarya 'da koçtaşta kopup yere düşen biraz deforme olmuş tek bir yaprak olarak buldum.Yaprağın ne zaman koptuğunu bilmiyorum şansımı denemek için yine de diktim. Acemi şansı menekşe yaprağım tuttu 3 adet yavrusu oldu. Şimdi güzel güzel açıyorlar.

Aynı yerden almasamda üretim yerleri belki de aynıdır . Beyaz olanın yapraklarının arkası da aynı renk,diğer menekşenin yapraklarının arkasında ise bordo renk çizgilenmeler mevcut. Muhtemelen beyazın annesi ebruliydi?

Genetik yapıların sürprizleri menekşeleri bize daha da sevdiriyor.

Açıklayıcı mesaj için menekşecibaba'ya teşekkürler..

tamara197
12-01-2013, 22:27
Paylaşmak istedim sizlerle ....

tamara197
12-01-2013, 22:33
: ) çok teşekkürler bay tömürcek ..evet yedi farklı renk var bende morlarımı çok seviyorum :) foto yükleyemedim ama ,birde çimlendirdiğim bir çok yaprağım var :) vede ayrıca üzerine poşet geçmiş beklemede olan menekşelerim :)

serdartemelli
13-01-2013, 15:29
Yeni menekşe yetiştirme sistemim :)) Bardak menekşelerim de açsın onları da ekliyeceğim.

öyküekin
16-01-2013, 08:42
merhaba arkadaşlar...3 senedir sizleri takip ediyorum.ELLERİNİZE EMEĞİNİZE YÜREĞİNİZE SAĞLIK....yaz tatilinde 2 ay menekşelerimi arkadaşlarıma teslim edip dönüşte nerdeyse boş 50 saksıyla karşılaşınca pasifize oluyorum bahar gelmeye başlayınca yine coşuyorum ...arkadaşlar bir kaç konuda bana da yardımcı olursanız sevinirim....baharda menekşelerimin topraklarını değiştirmek istiyorum (yapı marketlerden aldığım normal torf kullanıyordum)doğal bahçemde var olan sizin söylediğiniz perlit torf ve vermikuliti tektek mi almam daha iyi olur **** menekşe toprak karışımımı almalıyım...ikinci birşey daha ben de sizinkiler gibi picasso cinsi ve katmerli menekşelerim olsun istiyorum... katmer hanımın (önceki sayfalarda satışını yaptığını okumuştum)son yazılarda göremiyorum...yoksa o verdiğiniz rusya bağlıntılı yerdenmi getirtmem lazım bana bu konuda yardımcı olacak arkadaşlar varmı......şimdiden teşekkürler emeğine sağlık.....

16500
16-01-2013, 16:17
Merhabalar, siteyi bugün keşfettim ve hemen üye oldum. çiçekleri çok sevmeme rağmen bir türlü cesaret edip yetiştiremiyordum. iki ay önce bir tane menekşe satın aldım. gayet güzel çiçek açıyordu, ama ben onu düşürdüm. çiçek açması durdu ama yaprakları gayet güzel ve sağlıklı. Neden çiçek açmadığı hakkında yorumlarınız nelerdir. kış olduğu için mi acaba :(
Soru 2) Yapraktan çoğaltma işlemini ben de denedim. fincana koyup kök salmasını bekledim ve sonra saksıya diktim. ama bir türlü çoğalmadı, :confused: yetişkin menekşelerin saksı boyuna dikkat etmemiz gerektiğini belirtmiş üye arkadaşlar, ama fotoğraflarda gördüğüm kadarıyla yapraktan çoğaltılan menekşelerin saksıları oldukça büyük. ben de tek yaprağımı saksıdan çıkarıp pet bardağa mı dikeyim. yoksa saksıda mı kalsın. tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler. inşallah bir gün ben de sizler gibi güzel menekşeler yetiştirip fotoğraflarını paylaşırım.:p

katmer
16-01-2013, 17:46
merhaba arkadaşlar...3 senedir sizleri takip ediyorum.ELLERİNİZE EMEĞİNİZE YÜREĞİNİZE SAĞLIK....yaz tatilinde 2 ay menekşelerimi arkadaşlarıma teslim edip dönüşte nerdeyse boş 50 saksıyla karşılaşınca pasifize oluyorum bahar gelmeye başlayınca yine coşuyorum ...arkadaşlar bir kaç konuda bana da yardımcı olursanız sevinirim....baharda menekşelerimin topraklarını değiştirmek istiyorum (yapı marketlerden aldığım normal torf kullanıyordum)doğal bahçemde var olan sizin söylediğiniz perlit torf ve vermikuliti tektek mi almam daha iyi olur **** menekşe toprak karışımımı almalıyım...ikinci birşey daha ben de sizinkiler gibi picasso cinsi ve katmerli menekşelerim olsun istiyorum... katmer hanımın (önceki sayfalarda satışını yaptığını okumuştum)son yazılarda göremiyorum...yoksa o verdiğiniz rusya bağlıntılı yerdenmi getirtmem lazım bana bu konuda yardımcı olacak arkadaşlar varmı......şimdiden teşekkürler emeğine sağlık.....
Sayın öyküekin, ben kendi toprak karışımını kullanıyorum. Hazırlanmış şekilde alırsanız sizin için daha kolay olur.
Diğer konu için de satış sayfasına bakarsanız aradığınızı bulabilirsiniz:)

katmer
16-01-2013, 17:50
Sayın 16500, menekşenizin besine ihtiyacı olabilir. Açmama sebebinden biri de bu. Yaprakları köklendirip diktiğinizde bir süre sonra yavru vermeye başlar. Bunun süresi de bazen 3-4 haftayı bulabilir.

Yaprağı pet bardaklara dikebilirsiniz. Ben öyle yapıyorum. Hem daha az yer kaplamış olur.

16500
18-01-2013, 13:54
Tek yapraktan toprağa dikilen bir menekşe ortalama kaç zamanda yavru verir. :) yeni menekşeler ektim de toprağa... :rolleyes:

züleyha
18-01-2013, 13:57
Tek yapraktan toprağa dikilen bir menekşe ortalama kaç zamanda yavru verir. :) yeni menekşeler ektim de toprağa... :rolleyes:

Sayın 16500 ortam şartlarına göre değişmekle birlikte, benim Kasım ayında diktiğim yapraklar yeni yeni yavru vermeye başladılar :)

16500
18-01-2013, 14:45
Sayın 16500 ortam şartlarına göre değişmekle birlikte, benim Kasım ayında diktiğim yapraklar yeni yeni yavru vermeye başladılar :)

bu süre çok geç olmasına rağmen, sonucun olumlu olması çok güzel. menekşe yetiştirmekte sabır önemli galiba... ama ben hiç sabırlı değilim. dün diktim, bu sabah acaba noldular diye neredeyse çıkarıp bakacaktım...:D

sami ulus
18-01-2013, 15:56
Mutfak penceresi, Salon penceresi ve salondaki çift sarılı açan begeninize 18.01.2013

arzu_
18-01-2013, 18:15
Sevgili 16500,
Bugünlerde dikilen çelikler yani serin havalarda en kısa 2 ay.Sıcak zamanlarda ise süre 1 aya düşebiliyor.Bu zamanı uzatmak veya kısaltmak çeliklere sağlayacağınız ortamla ve tecrübe ile de alakalı olabiliyor.

mozen
20-01-2013, 17:20
merhaba,
her baktığımda keyif aldığım menekşem.

menekşecibaba
24-01-2013, 18:49
Havalar güzelleştikce güzeller de arzı endam ediyor..
YN-Paşa
YN-Ulibka
YN-Paşa
RS- Morskaya Prinsessa
Little Sweetheart (Lyon's)

menekşecibaba
24-01-2013, 18:53
Scarlet Sky
RS- Morskaya Prinsessa
Rob's Pink Puff
little Busybody
Ramblin Magic

öyküekin
25-01-2013, 10:00
menekşecibaba ellerinze emeğinize yüreğinize sağlık süper görünüyorlarr..MAŞALLAH.... BENİMDE BU MENEKŞELERDEN OLSUN İSTİYORUM AMA BANA KİMSE YARDIMCI OLMADI ÖZELİMDE DE BİRŞEY YOK neyse sağlık olsun....birşey dikkatimi çekti önceki zamanlarda insanlar çok fazla afrika menekşelerine giriyorlardı şimdi 24 saatte bir yorum görüyorum herkes artık özelden mi yazışıyor...ve bir de öğretmenim tatile girdik yeni toprak alacağım bu uzun zaman içinde menekşelerimin topraklarını değiştirebilirmiyim evim 21 derece ...teşekkürler..

16500
25-01-2013, 10:53
Merhaba; Birtane çelik diktiğimi geçenlerde belirtmiştim. Peynir kutusuna diktim çeliğimi, bir haftayı geçti dikeli ama toprak hala nemli. bu normal mi, küflenme olabilir mi. ama yaprak canlı duruyor, herhangi bir bozulma olmadı yaprakta. :D bu iyiye işaret galiba. ilk defa denedim. ;) inşallah bebeklerimi de görürüm....:rolleyes:

maki01
25-01-2013, 17:40
Sevgili öyküekin,

Soğuk havalarda menekşe çelik ya da yavrularını kargo ile göndermek mümkün olmadığından yeni menekşeler edinmek için baharı beklemelisniz.

Sitemizde ücretsiz paylaşım ve talepleri
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) bölümünde ,

satışları ise

Fide, Fidan, Çelik, Saksılı Bitki, Kesme Çiçek, Kaktüs, Sukulent Satış - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/) bölümünde takip etmeniz, taleplerinizi iletmeniz mümkün.

Afrika Menekşesi yani bu başlıkta ise sadece genel olarak menekşelerimizi, bilgi ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Aranılan bilgiye kolay ulaşılabilmesi için, bilgi içermeyen mesajlar yazmamaya özen gösteriyoruz. Deneyim ve sorunlarımızı alt başlıklarda yer alan bölümlerde paylaşıyoruz.

Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)

Başlığımızdaki mesajların azalmasının bir nedeni sorularımız uygun başlıklarda sormamızdan kaynaklanıyor olabilir. Diğer neden ise mevsim gereği menekşelerimizin dinlenme dönemine girmesi olabilir.

Menekşelerin toprağını her dönemde değiştirebilirsiniz ancak bitkinin gelişmesinin hızlanacağı Mart ayından önce yapmak daha uygun olacaktır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir :)

maki01
25-01-2013, 17:44
Sorularınız yanıtı aşağıdaki bölümde bulmanız mümkün sevgili 16500 :) Çelikten menekşe yetiştirmek ve ilk yaprakları görmek için en az 1-1.5 ay beklemeniz gerekecek, lütfen çeliğinizi kurcalamayın :)

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198.htm

menekşekolik
28-01-2013, 11:34
Sevgili Menekşe Dostları, menekşe saplarının eğri çıkmasının bir sebebi var mı acaba? Bu konuda bilgisi olanlar lütfen paylaşsın. :D

maki01
28-01-2013, 12:23
Işığın yetersiz olduğu durumlarda ışığa yönlenebiliyor sevgili menekşekolik. Fotoğraf eklerseniz daha sağlıklı yorumlar yapılabilir.

16500
28-01-2013, 14:51
Sorularınız yanıtı aşağıdaki bölümde bulmanız mümkün sevgili 16500 :) Çelikten menekşe yetiştirmek ve ilk yaprakları görmek için en az 1-1.5 ay beklemeniz gerekecek, lütfen çeliğinizi kurcalamayın :)

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198.htm

Haklısınız değerli Maki01. Ben de kurcalamamak için onu görmediğim bir yere koydum, tam bir ay sonra bakacağım ona. hiç açmayacağım, zaten sera yaptığım için toprak hep nemli, suya ihtiyacı da yok. Cevabınız için teşekkür ederim.:p

maki01
28-01-2013, 14:58
Arada havalandırmayı unutma :) Sera içi oluşan aşırı nem yaprak çürümesine neden olabiliyor.

sami ulus
29-01-2013, 16:08
Aynı menekşeden iki farklı çiçek Alttaki ekim ayında O çiçekler üstündeyken saksı degiştirdim. İşlem olarak yaptıgım tek şey bu. Ama iki farklı ton

16500
30-01-2013, 12:40
:DArada havalandırmayı unutma :) Sera içi oluşan aşırı nem yaprak çürümesine neden olabiliyor.

Peynir Kutusuna altından ve kapağın üzerinden olmak üzere iki tane delik açtım, yeterli olmaz mı acaba:(

maki01
30-01-2013, 13:44
Havalandırma delikleri yeterli olur :) Serada kutu iç yüzeylerinde gözle görülür bir su birikimi olmuyorsa problem yaşanmıyor.

sevoş
30-01-2013, 15:24
sayın ahmeter sizin menekşeleriniz çok değişik, çok bakımlı,bence menekşe yarışması varsa siz birincisiniz.renkler çok farklı.hele kırmızı olan.hiç kızmızı menekşe görmemiştim.elinize sağlık.

menekşecibaba
07-02-2013, 13:35
Bu güzeller bırakılır mı ?

menekşecibaba
07-02-2013, 13:43
Her cefası çekilir bunların..:)

Grandmas Love (semi)
Lousiana Lullaby
Ness Angel Glitter
Robs Fuddy Duddy (minyatür)
Ness Ruffled Skies

maki01
07-02-2013, 14:00
Bu güzeller bırakılır mı ?

Bırakmak istense de bırakılmaz :) Hele bu güzel çiçekleriyle poz vermişlerse...

Üstten 3. fotoğraftaki mor menekşenin türünü yazabilir misin sevgili menekşecibaba?

menekşecibaba
07-02-2013, 14:33

Üstten 3. fotoğraftaki mor menekşenin türünü yazabilir misin sevgili menekşecibaba?
O güzelin ismi Grandmas Love (sport) çok güzel renkli bir menekşe..:)

menekşecibaba
07-02-2013, 14:42
Diğerleride sırasıyla =
Blue Blazes
EK-Rojdeniye Lubni
Grandmas Love (sport)
Honey Blue Ace
Ness Ruffled Skies

serdartemelli
07-02-2013, 15:18
Tohum çalışmalarım

sardunyadervis
08-02-2013, 00:09
O güzelin ismi Grandmas Love çok güzel renkli bir menekşe..:)

grandmams love
buyukannenin aşkı, güzel isimmiş de mi?

ek rojdeniye lubvi ye EK_Snejnoe_Krujevo benziyor mu?

sardunyadervis
08-02-2013, 00:17

cok guzel bir merak, arada kayıplar tecrubelere donusuyor

benim fikrimce ilk baslarda birkac tane marketlerden edinip tecrube kazanmalı :)

Defnem08
08-02-2013, 10:55
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım hala daha önce yazılmış bilgilerinizi okumaya çalışıyorum. benimde menekşelerim var bir açıyor bir açmıyor işte resimlerini yükleyip sizden yardım isteyeceğim. birde arkadaşlarda çeşit çeşit menekşeler var bayıldım hepsine buradan 41 kere maşallah diyorum. ben hiç bulamıyorum onlardan nereden bulabilirim ya. bende hep düz çiçekli var öyle katmerli çiçekleri kıvrıklı olanlardan yok.

ahmeter
09-02-2013, 16:56
Menekşem unutturamaz seni hiçbir şey unutulsamda ben
Bir haftadır bu bölüme sıkıntımdan dolayı girmek istemiyordum
Birde seranın doğal gaz faturası geldi , kapısının önünde menekşeler ah sera vah sera
2 süt şişesine bir miktar yosun koydum içine birer yaprak menekşe attım
5 ay evvel resimde
Netiçe güzel şişeleri bu gün mecburen kırdım saksılara diktim hep beraber göreceğiz
Gelelim sera felaketine
Her boy saksıya diktim fincan kadar olanı var
İthal karton saksıya diktim
Çeşitli karışım topraklara diktim
Çeşitli ölçülerde su verdim
Belkim beni sevmediler dedim görevliye su verdirdim
VERMEYİNÇE MABUT . NEYLESİN SULTAN MAHMUT

sardunyadervis
09-02-2013, 20:13
pet şişelerede olabilir pet şişeyi ortadan kesip yapragı diktikten sonra birkac yerinden seloteyp le bantlayıncada olur herhalde
sayın ahmeter http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23485.htm o gidenler ve gitmek uzere olanlar için

Defnem08
12-02-2013, 10:07
369285
369286
369287
369288
369289
merhaba arkadaşlar bunlarda benim menekşelerim ama çalıştığımdan dolayı bu aralar kızlarımla pek ilgilenemedim. buradaki arkadaşların bilgisine güvenerek yüklüyorum bu fotoğrafları bana yardım edersiniz diye. hangi çiçeğime ne yapsam bilemedim. saksılarını büyütsemmi. biraz yapraklarını temizlesemmi. sizin bütün yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar.

Defnem08
12-02-2013, 12:49
bu arada ilk iki resim aynı menekşe o menekşem maşallah çok çiçek açıyor. ama beyaz olan hiç açmıyor çok seyrek. yardımlarınızı ve çiçeklerimle ilgili fikirlerinizi bekliyorum arkadaşlar.

maki01
12-02-2013, 15:15
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz Defnem08 :)

İlk 2 fotoğraftaki menekşenizin toprağını değiştirmeniz gerekiyor.

Yapraklardaki lekeler , menekşenin susuz kalmasından kaynaklanıyor. Büyük olasılıkla üstten suyu döktüğünüzde, toprağın yani torfun su tutma özelliğini kaybettiğini ve suyun hızlıca saksı tabağına aktığını göreceksiniz. Eski toprağı nemlendirip, kökleri mümkün olduğunca bu topraktan arındırıp yeni, taze toprak karışımı ile aynı saksıya dikebilirsiniz.

3.ve 4. fotoğraftaki menekşeniz ise yan sürgün vererek ikinci bir gövde oluşturmuş. Aynı saksıda 2 menekşeniz olmuş. Bunları ayırıp, aynı büyüklüklükte iki saksıya dikerseniz daha sağlıklı gelişip, çiçekleneceklerdir.

Son foroğraftaki beyaz menekşeniz ise çok sağlıklı görünüyor. Onun da toprağın su yani besin tutma kapasitesini üstten su dökerek gözlemleyebilirsiniz. Toprak su tutmayıp, suyu hızlıca saksı altına akıyorsa toprağını yenileyerek aynı saksıya dikebilirsiniz.

Defnem08
12-02-2013, 15:31
Bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Evet bayadır toprak değişimi yapmıyorumi Ben en iyisi hemen gidip toprak alıp değişimi yapayım.

turkankaragoz
12-02-2013, 23:01
merhaba arkadaşlar,
bende aranıza yeni katıldım fakat sitenizi en az 4 aydır devamlı takip ediyor ve bilgileniyorum.
bir saksı menekşem varken sayenizde kendi yetiştirdiğim 14 yavru menekşem üç saksı satın aldığım menekşem birde markette görüp aldığım fakat fazla sulamadan kök çürümesi yaşayan iki saksı menekşemin yapraklarını çoğaltmaya uğraşıyorum. bilmeden bana katkıda bulunan sizlere teşekkürler

16500
13-02-2013, 14:24
Menekşem unutturamaz seni hiçbir şey unutulsamda ben
Bir haftadır bu bölüme sıkıntımdan dolayı girmek istemiyordum
Birde seranın doğal gaz faturası geldi , kapısının önünde menekşeler ah sera vah sera
2 süt şişesine bir miktar yosun koydum içine birer yaprak menekşe attım
5 ay evvel resimde
Netiçe güzel şişeleri bu gün mecburen kırdım saksılara diktim hep beraber göreceğiz
Gelelim sera felaketine
Her boy saksıya diktim fincan kadar olanı var
İthal karton saksıya diktim
Çeşitli karışım topraklara diktim
Çeşitli ölçülerde su verdim
Belkim beni sevmediler dedim görevliye su verdirdim
VERMEYİNÇE MABUT . NEYLESİN SULTAN MAHMUT
merhaba, merak ettim, bu şişenin içinde onu nasıl suladınız?

Defnem08
14-02-2013, 10:57
merhaba arkadaşlar bu aralar kimsenin sesi çıkmıyor paylaşım sanki azaldı. benim size bir sorum olacaktı. menekşelerimin topraklarını falan değiştirdim ayırcaklarımı ayırdım şimdi ilk aşamada sulamayı nasıl yapmam gerekiyor üsttenmi sulayım birde sulama sıklığı ne kadar olsun.

ahmeter
14-02-2013, 12:15
Menekşem
Bir zamanlar maziye bak .ne kadar şendik
Olsun seni gene seviyorum
Ayrılmak mümkün mü

ahmeter
14-02-2013, 12:20
Yüzlerçe saksıdan bir tane çiçekli olanı yok pek tabii moral bozuyor
Yeni saksılar , yeni toprak . yeni karışım .sil baştan yeniden
Uzun seneler beraberdik hadi kız . bırak olmaz
Umarım kısa zamanda çiçek verip kucaklaşacağız
İyı günler

sardunyadervis
14-02-2013, 16:46
Yüzlerçe saksıdan bir tane çiçekli olanı yok pek tabii moral bozuyor
Yeni saksılar , yeni toprak . yeni karışım .sil baştan yeniden
Uzun seneler beraberdik hadi kız . bırak olmaz
Umarım kısa zamanda çiçek verip kucaklaşacağız
İyı günler

karısım olarak ne kullanacaksınız? hadi bol bereketli bol cicekli olsunlar kolay gelsin

sardunyadervis
14-02-2013, 16:55
merhaba arkadaşlar bu aralar kimsenin sesi çıkmıyor paylaşım sanki azaldı. benim size bir sorum olacaktı. menekşelerimin topraklarını falan değiştirdim ayırcaklarımı ayırdım şimdi ilk aşamada sulamayı nasıl yapmam gerekiyor üsttenmi sulayım birde sulama sıklığı ne kadar olsun.

sn defnem08
yavruları buyukluklerine gore saksılara aktarmalı plastik bardaklar gibi
cok buyuk saksılar cok nem demek curume yapmasin diye
ustten yapabilirsiniz toprak hafif kurur gibi oldukca ve arada fisfis ile yaprakları nemlendirilir severler

seiss
15-02-2013, 14:39
merhaba benım menekselerım var saksısı kucuk oldugu ıcın degıstırmıstım son 1 haftadır sıneklenme va yenı yenı de olmaya baslamıstı ne yapanılırım :(:(

maki01
15-02-2013, 17:25
Forumumuza ve başlığımıza hoşgeldiniz seiss :)

Sorunuzun yanıtını aşağıdaki başlıkta bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-14.htm#post958459

akgül
16-02-2013, 18:43
arkadaşlar bende sizlerle menekşelerimi paylaşmak istedim.tomurcuklu olan beyaz her ikisini de çelikten büyüttüm.birde sormak istiyorum açık havada menekşe bakılabilir mi?(yazın daha sıcak olduğu için belki bakılabilirde kışın bir sera ortamında açık havada bakımı mümkün mü?)yanıtlarınızı bekliyorum.

maki01
16-02-2013, 19:04
Menekşeler için ideal sıcalık 15-21 derece ve yakıcı güneş ışığını hiç sevmiyor. Balkonda bu değerle yakın ısı sağlayabiliyorsanız neden olmasın...

Adana'da ev içinde 10-30 derece aralığında bile ısıya bağlı kayıplarım oluyor.

akgül
16-02-2013, 19:23
çok teşekkür ederim sayın maki01
aslında balkonda 3 çeşit bölge var
güneşli
yarı gölge
gölge şeklinde o yüzden güneş açısından sorun olabileceğini düşünmüyorum.

akgül
16-02-2013, 20:27
maki01 cevabın için yeniden teşekkürler.sizlere menekşe çeliklerim göstermek istedim.ancak bir sorun var gibi.yaprakların alt tarafları koyulaştı.bir yumuşama yok gibi(aslında korkudan fazla elleyemedim ama).sizce direk toprağa ekeyim mi?

akgül
16-02-2013, 20:28
devamı...

akgül
19-02-2013, 20:01
arkadaşlar acaba ben mi bir hata yapıyorum anlamadım.suya koyduğum çeliklerin alt kısımları çürümeye(kararmaya) başladı bir eksik ya da fazlam mı var lütfen yardımcı olun.
çeşme suyu
plastik/cam kap
ekstra bir şey yok ama eksik var mı mesela suyu kaynayıp soğutulmuş su mu koymalıyım çürümemesi için. lütfen acil yardım edin yapraklar çürüyor.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

maki01
19-02-2013, 20:59
Dinlendirilmiş çeşme suyu uygun olur sevgili akgül. Suda köklendirirken uçlarda hafif kahverengileşme olması normal. Ben toprakta köklendirmeyi tercih ediyorum.

kazım80
20-02-2013, 07:48
Bildiğim ve tecrübe ettiğim kadarıyla menekşelerin bazı türlerinin suyla arası hiç iyi değildir. Suda köklendiremezsiniz onları ama toprakta hemen kök tutarlar. BBazen de marketten ya da çiçekçiden aldığınız zaman menekşe bir süre kendine gelmeden yapraktan ekim yapmaya çalışırsanız sonuç yine hüsran oluyor.

Defnem08
20-02-2013, 13:45
merhaba arkadaşlar menekşeleriniz nasıl bakalım çiçeklenme başladımı. dün pazara gittim ve ne göreyim artık pazarda başlamış menekşe satımı. dört gözle biryerlere katmerli gelirde alırım diye bakıyorum. praktikerde **** koçtaşta katmerli bulabilirmiyim acaba bu hafta gidicem bakalım.

Defnem08
21-02-2013, 09:50
371618
371619

Günaydın arkadaşlar, bunlar da benden.

ahmeter
21-02-2013, 14:28
2011 senesinden kalma

ahmeter
21-02-2013, 14:44
Ahmeter bahçeye de beklerim Bir çiçekle yaz geçmez

maki01
21-02-2013, 15:07
Adana'ya bahar geldi sanki :)

Bir menekşem çok heyecanlandırıyor beni. Hangisi mi? menekşecibaba'dan gelen tohumlardan yetiştirdiğim trail türü, isimsiz miniğim :)

İlk tomurcuğunu verdi. Ne renk açacak, neye benzeyecek bilmiyorum. Tohumdan yetiştirmenin keyfi bu olmalı :)

371644

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/24591-2.htm#post1105967

Semimini trail türü Tiny Tim de tavşan kulaklı çiçekleri gösterme hazırlığında :)

371645

cemre_77
22-02-2013, 08:51
Bunlarda benim menekşelerim. hiç çicekleri yok, mutfakda pencere yakınında duruyorlar. Çok sıkıştılar, uygun bir yer bulamadım :(

sardunyadervis
23-02-2013, 01:15
bende paylasayım arkadaslari

birde silika (kedi kumu) diye bir madde var onunla topraksız yetistirilirmi

maki01
23-02-2013, 02:31
Topraksız ortamda menekşe yetişmek için kullandığımız dedi kumu %100 diatomit olmalı sevgili sardunyaderviş. Silika olanların üzerinde genellikle bitkilerden 50-60 uzağa gömülmesi öneriliyor. Kullanmamanızı öneririm.

serdartemelli
26-02-2013, 10:14
Yeni menekşelerime, yeni bir raf...

kazım80
27-02-2013, 10:42
Neden sarı menkeşesi olanlar menekşelerinin fotoğraflarını paylaşmıyorlar acaba merak ettim?
Bir de çiçekçiden aldığım menekşelerim var alt yapraklarının sapı çok uzun. Toparlanabilmesi için uzun saplı yaprakları koparmalı mıyım? Muhtemelen ilerleyen süreçte göbek kısmı ortaya toplanacak uzun saplılar öylece kalacak ve iyi olmayan bir görüntü oluşacak. Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkür ederim. Fotoğraflarını da en yakın zamanda paylaşacağım...

şehzade
27-02-2013, 14:26
Bu raf da benim menekşelerin tahtı. 2.5 yaşındaki oğlumdan kounmaları için:p

maki01
27-02-2013, 15:31
Muhtemelen ilerleyen süreçte göbek kısmı ortaya toplanacak uzun saplılar öylece kalacak ve iyi olmayan bir görüntü oluşacak. Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkür ederim. Fotoğraflarını da en yakın zamanda paylaşacağım...

İlk yaprakların sapları daha fazla ışık almak uzamış olabilir, kesebilirsiniz.

Işık ihtiyacı nedeniye yapraklar ışığa yönelip düzensiz bir görüntü oluşturabilir. Belirli aralıklarla saksıyı çevirerek yön değiştirmekte fayda var.

menekşecibaba
28-02-2013, 09:04
Özgün çözüm , hem calsiyum ihtiyacına hemde plastik atık sorununu halleden bir çözüm..:)
Ayrıca bu menekşenin de ismi minyatür Little Chatterbox .

kazım80
28-02-2013, 10:51
Bende bunu denedim ama fazla ilgilenemediğim için faydasını göremedim sn. menekşecibaba. Umarım siz görürsünüz.

yeşildente
28-02-2013, 13:11
Bütün menekşelerimi kaybettim
Menekşem ne kadar yalvarsan boş artık sana dönmeyeceğim

Sayın ahmeter sizin menekşelerinizi ilgiyle takip ediyordum. Kaybetmenize üzüldüm.
Sizin söğüt toprağı kullanma talimatlarınızı uyguladım bende menekşelerime ve yaklaşık 2 ay olmasına rağmen görüntüleri yüklüyorum.

Cizmeli Kedi
28-02-2013, 13:42
Kabuk değiştiriliyor mu? Çürümez mi?

şehzade
01-03-2013, 14:44
Fincandaki yavruyu söğüt çürüntüsü+torf+perlit karışımına dikmiştim. Çok hızlı büyümeye başladı. Bundan sonra menekşe toprak karışımına söğüt te eklenecek anlaşılan.

bay tömürcek
01-03-2013, 18:45
Sayın yeşildente ve sayın şehzade söğüt gübresinin menekşelerdeki etkisi çok büyük maşallah rsimlerde de görülüyor zaten bu ;) Ben sadece söğü gübresi kullanıyordum şimdi karışım halinde kullanıyorum :)

sardunyadervis
01-03-2013, 20:05
Fincandaki yavruyu söğüt çürüntüsü+torf+perlit karışımına dikmiştim. Çok hızlı büyümeye başladı. Bundan sonra menekşe toprak karışımına söğüt te eklenecek anlaşılan.

Fincanın altını nasıl deldiniz? Güzel gorunuyor masallah hepsi

şehzade
01-03-2013, 23:12
Fincanın altını delmedim. Az az su veriyorum. Söğüt çürüntüsü çabuk kuruyor. Yani bakımı kolay.

lalecan
02-03-2013, 11:21
merhabalar,ben en son 2 yıl önce bütün çiçeklerimi Konyada bırakıp geldim.bir daha çiçek büyütmem diyordum ama menekşelerinizi görünce yeniden bir deneyeyim dedim.inşallah yeniden yetiştirebilirim.

lalecan
02-03-2013, 11:25
özgün çözüm , hem calsiyum ihtiyacına hemde plastik atık sorununu halleden bir çözüm..:)
ayrıca bu menekşenin de ismi minyatür little chatterbox .

gerçekten forumdaki isminiz gibi menekşelerin babası olmuşsunuz.ne güzel maşaallah

serdartemelli
04-03-2013, 16:34
Özgün çözüm , hem calsiyum ihtiyacına hemde plastik atık sorununu halleden bir çözüm..:)
Ayrıca bu menekşenin de ismi minyatür Little Chatterbox .

Sayın Menekşecibaba; Menekşe sayısı çok olduğunda en güzel yöntem alttan sulama oluyor, lakin toprak da sürekli ıslak kalıyor, bu durumda menekşe kayıpları kök çürümeleri olmaz mı ?

sardunyadervis
04-03-2013, 22:57
Sayın Menekşecibaba; Menekşe sayısı çok olduğunda en güzel yöntem alttan sulama oluyor, lakin toprak da sürekli ıslak kalıyor, bu durumda menekşe kayıpları kök çürümeleri olmaz mı ?

Arada bir kenera alıp dinlendirmek iyidir diye düşünüyorum

maki01
04-03-2013, 22:59
Alttan sulamada suyu verdikten yarım saat sonra saksı altındaki tabakta su kalmışsa boşaltılmalı. Devamlı su bulunması kök çürümesine neden olur.

sardunyadervis
04-03-2013, 23:12
Sevgili Maki01
serdartemelli alttan sulama derken Meneksecibaba' nın yumurtalarında ki fitilleri kast etmiş sanırım, fitilli sulamalarda arada bir dinlendirmek iyi olur diye düşünüyorum, siz ne dersiniz?

maki01
04-03-2013, 23:20
Açıklama için teşekkürler sevgili sardunyaderviş , haklısın saksı tabağından sulama diye anlamıştım.

Fitilli sulamada toprak karışımı ağırlıklı olarak ( % 50 ya da daha fazla ) perlit , vermikulit gibi inorganik malzemeden oluşmalı. Torf oranının fazla olduğu karışımlarda kök çürümesi ile daha sık karşılaşıyoruz.

Diğer önemli etken ise fitil kalınlığı. Toprak nemli değil, ıslak ise daha ince bir fitil kulllanılması gerekiyor ya da fitilin toprak içerisinde kalan boyunu kısaltarak yani alttan çekerek dengeyi sağlamak mümkün olabiliyor.

Bu koşulların yanı sıra zaman zaman toprağın tamamen kurumasına izin vermeden dinlendirmekte fayda var.

Arada sırada tembellik ya da ihmalden su haznesini 1 haftaya yakın bir süre susuz bıraktığım oluyor :)

serdartemelli
05-03-2013, 10:03
Sevgili Sardunyaderviş ve Maki01 cevaplarınız için teşekkür ederim. Son yüklediğim resimde de göreceğiniz gibi saksıları plastik şeffaf bardakların içerisine oturttum ve fitilli sulamaya geçmeyi planladım.Hepsine uygulamadan önce bir deneme yapmaya konuyu daha iyi araştırmaya gayret gösteriyorum.Yurt dışındaki menekşecilerin hepsi fitilli sulama yapıyorlar lakin hepside gece gündüz florasan lamba altında tutuyorlar menekşeleri,toprakları ıslak bile olsa devamlı sıcaklık buharlaşmayı getireceğinden kökler bir zarar görmüyordur diye düşünüyorum.Şimdilik bir kaç menekşede denemeler yapıyorum,herkesin ortamı faklı olduğundan kesin bir sonuç elde etmeden bütün menekşelerimi kaybetmek istemiyorum. Deneyeceğim başarılı olursam devam edeceğim, o güne kadar elle sulamaya devam ...

rukiyeözgür
05-03-2013, 10:36
Merhabalar! Benimkilerin bazıları da fitilli sulamada. Fakat ben sürekli su bırakmıyorum kaplarında haftada bir -yazın haftada iki- sulayacağım zaman toprağı üstten parmağımla kontrol ediyorum nemlilik hissetmiyorsam su haznesinin yarısına kadar su koyuyorum..Bu miktardaki suyu da zaten bir iki gün içinde bitirmiş oluyor menekşe.. Tabi toprak karışımı, fitil kalınlığı, menekşenin büyüklüğü, ışık alıp almaması vs. hepsi su tüketimini etkiliyor..Gözlemleyerek en doğru ve yararlı yol bulunabilir :) Bol çiçekli günler..

sevoş
07-03-2013, 13:06
sayın ahmeter menekşelerinize çok üzüldüm.bende sizin menekşeleri görünce hemen gidip 5 saksı menekşe aldım.bir hafta sonra evdeki eski menekşem kurudu zavallım.kalbi kırıldı herhalde.umarım yenileri yaşar.

Eriklibahçe
08-03-2013, 10:37
Bunlarda çam toprağında yetiştirdiğim çeliklerimin anneleri ;)
376180

376181

376182

376183

Cizmeli Kedi
08-03-2013, 16:17
Çam toprağı dediğiniz nedir?

Eriklibahçe
08-03-2013, 17:17
Çam toprağı ismini ben koydum sayın çizmeli kedi,çam ağaçlarının altından topladığım toprakla çam çürüntüleri karışımı bir şey,bitkiyi nemli tutma özelliğine sahip olduğunu düşünüyorum,menekşelerim bu karışımı sevdi hallerinden çok memnunlar..

sla
09-03-2013, 15:57
Merhaba sayın Ağaçlar.net üyeleri,
Düzenli olarak çiçek aldığım bir çiçek dükkanında bitkiler hakkında gelen gidenlerle laflama fırsatım oluyor. Çiçekleme zamanında menekşelerin toprağına 2 haftada bir, 1 tatlı kaşığı kabak rendesi vermemi tavsiye ettiler. Kabak da bol miktarda potasyum varmış. Daha önce aranızda bunu deneyen veya duyan var mı ?

ozgursahin
10-03-2013, 21:53
menekşelerim

ozgursahin
10-03-2013, 22:31
sn. bay tömürcek çok teşekkür ederim. toprak olarak torf-dogal siyah toprak-hayvan gübresi karışımı kendi yaptıgım bir karışım kullanıyorum.saygılarımla..

züleyha
11-03-2013, 11:08
Sayın Sla,
Komşumun annesi kabak rendesini ful cicegi icin kullanıyor, ayda bir mutlaka veriyor ve gercekten ful çiçekleri costukca coşuyor ama Afrika menekşesi icin hic denemedim. Ben muz kabuğunu suda bekletip, bu suyu veriyorum ise yarıyor ama maalesef arada ufak sineklenmeyede neden oluyor.

fatitoo
11-03-2013, 14:46
Selamlar,
Ben de uzun bir aradan sonra tekrar menekşe yetiştirmeye heveslendim. Bir arkadaşımdan aldığım çeliği çay bardağında suda beklettim. 2. haftada kök salmaya başladı. Yerini hiç değiştirmedim. Hiç te su eklemedim üzerine. Güneşi direk almayan ılık bir yere koydum... Şimdi korkuyorum toprağa dikince kurur diye. Buradaki mesajları okudum. İlk dikim için minik plastik su bardağını deneyeceğim. inşallah kurumaz, büyür...:rolleyes:

sardunyadervis
11-03-2013, 21:29
sn Fatitoo Kurumaz cok sulamayın
bakın burada degisik teknikler var

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198-2.htm

ilk diktiginizde sera ortamı yaparsanız daha cabuk koklenir

kazım80
12-03-2013, 08:04
Menekşemin bir yaprağını bardağa suya koymuştum. Köklendi devam etti yavru bile verdi şimdi o yavru büyüyor suyun içinde. Suya ilk koyduğumdan beri ortalama geçen süre 5 ay. O yavruyu bardakta büyütmeye nereye kadar devam edebilirim. Çürümesinden korkuyorum ama şimdiye kadar herhengi bi yumuşama bile yok gayet sağlıklı. Görüntüsü çok güzel akvaryum gibi vazgeçemiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim..

sla
12-03-2013, 19:02
3 haftadır 1 tatlı kaşığı kabak rendesi veriyorum. Çiçeklerde patlama oldu. Bir sürüde yeni tomurcuk var altlarında.

kılıçh
12-03-2013, 19:22
merhaba sla ben o kabak olayını anlamadım
ne tür kabak?
kurutulmuşmu yoksa yaşmı?
toprağa serpiştirerekmi yoksa suyuna karıştırarakmı ?
aklımda çok soru oluştu yanıtlarsanız çok sevinirim. :)

sla
12-03-2013, 19:36
Taze yeşil kabak :) kabağı rendeliyorum sonra bir tatlı kaşığı kabağı köklerine yakın yerden toprağına koyuyorum. Kabak kuruyunca alıp yenisini koyuyorum. 7 ile 10 gün arası idare ediyor 1 tatlı kaşığı kabak.

sla
12-03-2013, 19:39
Bu arada kabağı orkideler içinde kullanıyorum onlarında çiçekleri daha hızlı açtı :)

kılıçh
12-03-2013, 20:53
bu arada menekşenin bir çiçeği ne kadar sürede kuruyor
menekşe beslemeye yeni başladımda
ilk çiçeğini dün açtı
çok mutluyum :)

bay tömürcek
12-03-2013, 20:56
Kılıçh öncelikle foruma hoşgeldin :) Hayırlı olsun menekşeye yeni başlamışsın bırakamayacağını söyliyim eminim bundan :) Menekşenin çiçeği rahat 2 ay solmadan duruyo üstünde sonra yavaş yavaş solar 2 ay kadar çiçek açmadan dinlenir sonra tekrar açar :) Söylediklerim ortalama değerler bu uzar da kısalır da :)

gümüş78
13-03-2013, 20:12
selam sla kabakla ilgili bir sorum olacaktı.Bu kabağı yeni filizler veren menekşelere de uygulayabilir miyiz? Yoksa olgun menekşelerde daha mı iyi sonuç veriyor?

sla
15-03-2013, 21:07
Forumda okuduğum kadarıyla menekşelerin sevdiği P.H aralığını yakalamak için bazı tavsiyeler verilmiş. Ben sphagnum yosunu bulamıyorum. Toprağı asitlendirmek için çekirdeği çıkarılmış domates ve limon tuzu dışında bilinen başka yöntemler var mı ?

maki01
16-03-2013, 00:01
Sphagnum torfunun da pH'ı düşük, torf olarak tercih edilebilir.

Çoğu Rusca kaynaklı sitelerde önerildiği gibi beyaz sirke ( Neden beyaz tercih ediliyor, ben de bilmiyorum ) kullanılabilir.

Bunların dışında yine Rusca kaynaklı sitelerde oksalik ya da fosforik asit pH düşürülmesi için önerilen kimyasal çözümlerden sevgili sla.

denizcem
16-03-2013, 15:51
buda benim menekşem

denizcem
16-03-2013, 16:51
Arkadaşlar yukarıda gördüğünüz benim menekşelerim... sizlerin menekşeleri gibi yaprakları yemyeşil değil... neden acaba... çiçek sorunu yaşamıyorum da renkleri nedense canlı canlı olmuyor... birde ben çiçeklenmesi için en ortadaki yapraklarından bazılarını koparıyorum çiçek tomurcuklarının sıkışıp çıkmakta zorlanmaması içinmiş... Biryerlerde böyle bir bilgi okumuştum... uyguluyorum ve iyi sonuç alıyorum tavsiye ederim...

kılıçh
16-03-2013, 18:33
acaba güneşmi yakıyor yapraklarını ?

sla
16-03-2013, 20:23
Yapraklarının bazılarında güneş yanığı var gibi duruyor. Öğleden sonra direk güneş ışığı geliyor mu menekşenizin üstüne ? Sulamadan kaynaklı çürüme ve kararma yok sanırım. Belli aralıklarla menekşe besini veriyor musunuz ? Toprakta yeterli mineral olmayınca genellikle yaprakları soluk oluyor.

sla
16-03-2013, 20:37
Cevabınız için çok teşekkür ederim sayın maki. Rus sitelerini araştırmaya başlayacağım. Rusya'nın menekşe konusunda bu kadar iyi olduğunu bilmiyordum. Ağarlar.net sayesinde her gün yeni şeyler öğreniyorum :)

maki01
17-03-2013, 00:46
Rus ve Amerikalı menekşe yetiştiricileri bizlerden çok öndeler sevgili sla. Türkiye'de henüz yeni hibrit türlerin geliştirilmesi bile başarılamadı malesef.

Rusların daha geç başlamış olsalar da; ürettikleri yeni hibrit türlerle ve yetiştirme yöntemleriyle; öncülüğü aldığını düşünüyorum.

maki01
17-03-2013, 00:51
Hibrit menekşelerim bugünlerde çiçeklenmeye başladılar :)

Rob's Ruff Stuff ( Semimini)

379069

LE-Zelenaja Roza ( Standart)

379070

Tiny tim ( Semimini)

379071

Highscholl Sweet Heart ( Standart )

379072

Goddess ( Standart)

379073

maki01
17-03-2013, 00:53
Bu da tohumdan yetiştirdiğim ilk menekşem :) Tomurcuk bitki boyuna göre oldukca büyük. Mor açacak gibi :)

379074

maki01
17-03-2013, 01:04
Arkadaşlar yukarıda gördüğünüz benim menekşelerim... sizlerin menekşeleri gibi yaprakları yemyeşil değil... neden acaba...

Flaşlı çekimlerde yapraklar daha parlak ve yeşil çıkıyor sevgili denizcem, fotoğraflar sizi yanıltmasın. Çekim yapılan kameranın renk ayarları ya da yaprağın tozlu olması da taze yeşil görüntü üzerinde etkili oluyor.

denizcem
17-03-2013, 07:02
çok teşekkürler verdiğiniz cevaplar için ... sevgili sla sabah güneşi görüyor sadece o da kısa bir süre... sanırım vitaminsiz olabilir...Garibim yinede sürekli çiçekli.... ama bundan sonra ben de buradan öğrendiğim bilgiler ışığında çok daha özen göstereceğim ...

kılıçh
17-03-2013, 16:43
sla senin tavsiyenle kabak uygulamaya başladım fakat aklıma bişe takıldı
ben senin gibi değil 1 tatlı kaşığından fazla koydum zararı olurmu olur dersen hemen çıkartırım
:)

kılıçh
17-03-2013, 17:00
379355

kılıçh
17-03-2013, 17:01
dibindeki sarı şeyler ise kabak

maki01
17-03-2013, 17:51
Afrika menekşeleri bakteriye direnci düşük bir tür ve kabak gibi organik bir malzeme ya da salgıladığı su çürüyerek bakteri oluşumuna neden olabilir.

Menekşelerinizi besleyelim derken kaybetmemenizi diliyorum :)

bay tömürcek
17-03-2013, 18:09
Kılıçh sanki menekşen gölgede büyümüş gibi cılız uzun yapraklı çiçeğini de az açmış sabah güneşi alan bir pencere önüne koysan sanki daha iyi olur :) Toprağı da sadece torf mu menekşeler karışımlı toprakları seviyor torf hem çok su tutup çürütebilir hem de yeterli gelmeyebilir :)

kılıçh
17-03-2013, 20:28
evet toprağı sadece torf onu ve yerini değiştireyim kabaklarınıda çıkartırım maki01 ve bay tömürcek çok teşekkür ederim :)

bay tömürcek
17-03-2013, 20:35
Toprağını değiştir kabaklarında iyi geldiğini okumuştum ama maki01 abla menekşe konusunda gayet bilinçli bence dinle sözünü ;) Menekşeler için özel sıvı besinler satılıyor onlardan alabilirsin istersen ve sabah güneşi görse daha güzel gelişir :):)

denizcem
18-03-2013, 16:09
menekşeme arkadaşlar aldım...
Benim daha öncede birkaç renk menekşem vardı... yazlığa gidince eşim çok sulayarak onları çürüttü... Bende bir daha edinmemiştim... Ama şimdi bu siteden hevese geldim...

olcim
18-03-2013, 16:15
Benim daha öncede birkaç renk menekşem vardı... yazlığa gidince eşim çok sulayarak onları çürüttü... Bende bir daha edinmemiştim... Ama şimdi bu siteden hevese geldim...

Çok güzeller nazar değmesin :)
Bana göre en sağda duran tam bir mavi mi , yoksa resimden mi öyle görünüyor ?
Bazen lila renkli olanlar mavi gibi çıkıyorlar , ben burada koyu mavi olanı bulamıyorum ( latince isimlerini ezberleyemiyorum da):D

sardunyadervis
18-03-2013, 21:16

O radyator calısmıyordur umarım menekseler cok sıcagı sevmez calısıyorsa araya strafor koymanızı ya da daha uygun bir yere almanızı oneririm
gule gule buyutun

sardunyadervis
18-03-2013, 21:26
yerini ve kabağı çıkarttım ama toprak değişimi hemen olcak bişe değil

Cicekleri gecinceye kadar bekleyin bence ondan sonra topragını degistirin
Afrika menekşelerine uygun toprak bu linkte tarif ediliyor

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26000.htm

eger o karısımlardan bulamassanız torfun içine strafor (beyaz eşya ambalajlarındaki beyaz kopuklerden) biraz karıstırın hem toprak zamanla cokme yaptıgında esneklik saglar hem daha suzegec bir toprak olur

denizcem
19-03-2013, 10:47
Çok güzeller nazar değmesin :)
Bana göre en sağda duran tam bir mavi mi , yoksa resimden mi öyle görünüyor ?
Bazen lila renkli olanlar mavi gibi çıkıyorlar , ben burada koyu mavi olanı bulamıyorum ( latince isimlerini ezberleyemiyorum da):D

sevgili olcim, hayır mavi değil... resimde öyle çıkmış... çok tatlı koyu bir mor...

denizcem
19-03-2013, 10:51
O radyator calısmıyordur umarım menekseler cok sıcagı sevmez calısıyorsa araya strafor koymanızı ya da daha uygun bir yere almanızı oneririm
gule gule buyutun

Sevgili sardunyaderviş, kalorifer hava sıcak diye kapalıydı... resim çekerken cam parlamasın diye oraya almıştım:)))

maki01
19-03-2013, 14:55
Tohumdan yetiştirdiğim trail türü menekşemin ilk çiçeği pek süslü:)

379778

Kalıcı özellikleri görmek için ikinci kez çiçeklenmesini beklemek gerekiyor.

amelıe
20-03-2013, 02:41
Merhabalar,

Fırsat buldukça buraya gelip menekşelerle ilgili yazılarınızı okuyorum ve inanılmaz keyif alıyorum. Benim de geçen sene aldığim bir menekşem var ama çiçek açmıyor.

Bir de sanırım bır gövdeden 3 kök olmuş, su döküncede hemen aşağı iniyor okuduğum kadaryla toprak geçirgenliğini kaybederse böyle oluyormuş. Toprağı değiştirmek istiorum ama cesaret edemiyorum.

Bir de gövdedeki diğer kökleri ayırmak istiyorum , ona hiç cesaretim yok zaten :) Ayırıp govdeden kesmem mı gerekıyor, kestikten sonra direk toprağa mı dikmeliyim ? ( ki bu bana daha mantıklı gelıyor ) Yoksa suda bır muddet bekletmelımıyım yadımcı olursanız sevınırım :)

maki01
20-03-2013, 03:05
Öncelikle forumumuza hoşgeldiniz sevgili amelıe :)

Toprak değişiminden çekinmeyin lütfen, toprak değişimi için mevsim de çok uygun.

Saksıyı boşaltmadan önce kökleri en az hasarla eski toprağından ayırmak sulamanızı öneririm. Eski toprağı mümkün olduğunca temizleyip yan sürgünleri ana gövdeden çekerek ayırabilirsiniz. Ayırdığınızda genellikle kökleriyle birlikte gelirler. Bunları direkt toprağa dikmelisiniz.

Köksüz ayrılanları ise toprağa diktikten sonra bir süre aydınlık ama direkt ışık almayan 15-20 derece ısıda bir yerde seraya almanızı öneririm. Ya da suda köklendirdikten sonra dikebilirsiniz. Her iki yöntemi de kullanıyorum.

Aşağıdaki linkteki video size yardımcı olacaktır.

http://www.agaclar.net/forum/947251-post12.htm

Not :Mesajınızı daha rahat okunur hale getirebilmek için pragraflara ayırdım :)

aydilem
20-03-2013, 09:13
Sayın yeşildente ve sayın şehzade söğüt gübresinin menekşelerdeki etkisi çok büyük maşallah rsimlerde de görülüyor zaten bu ;) Ben sadece söğü gübresi kullanıyordum şimdi karışım halinde kullanıyorum :)

sayın tömürcek neden sadece söğüt gübresi değilde karışım kullanmaya başladınız. Sadece söğüt gübresinin yetmemesinden dolayı mı? Yoksa başka bir sebep mi? Bende Söğüt gübresi buldum ve kullanmaya başladım ama karışım yapmamıştım.

bay tömürcek
20-03-2013, 18:58
sayın tömürcek neden sadece söğüt gübresi değilde karışım kullanmaya başladınız. Sadece söğüt gübresinin yetmemesinden dolayı mı? Yoksa başka bir sebep mi? Bende Söğüt gübresi buldum ve kullanmaya başladım ama karışım yapmamıştım.

Söğüt gübresini ne şekilde buldunuz sayın aydilem? Sorum yanlış sorulmuş gibi oldu dimi ;) Yani iyice çürümüşse torf gibi olmuşsa sadece kullanabilirsiniz ama tam çürümemiş ağaç kırıntısı gibiyse yani toz gibiyse çabuk kuruyor biraz torf karıştırınca daha sağlıklı oluyor menekşeler bunu deneyimleyip gördüm :p Yine de sade kullansanız bir sorun olmaz ama torf ta biraz karıştırın yarısından az faydasını göreceksiniz :)

amelıe
20-03-2013, 19:25
Hoş bulduk sevgili Maki:) Öncelikle bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim video da çok işime yaradı. Şöyle birşey var ki sürgünleri ana gövdeden çekerek ayırmam mümkün değil çünkü sürgünler zaten ana gövdeye bağlı,ana gövdenin kökü ise bayağı kalın oradan ayırma yapmam gerekecek sanırım. velhasıl köksüz olacaklar :)

aydilem
21-03-2013, 10:38
Ana gövdesi kesilmiş kocaman bir söğüdün kalan kısmından buldum sayın tömürcek. Kök kısmı tamamen çürümüştü sadece onlardan aldım. Menekşelerde büyük farka neden oldu çiçeklenme problemi yaşamıyordum zaten ama gelişimleri çok yavaştı. Şimdi yeni çıkan yapraklar hem daha büyük hemde daha parlak. Ayrıca söğüt gübresi bilgisini verdiğiniz için size çok teşekkür ederim. Çiçeklerim deki gelişimin nedeni sizsiniz.

bay tömürcek
21-03-2013, 12:29
Ana gövdesi kesilmiş kocaman bir söğüdün kalan kısmından buldum sayın tömürcek. Kök kısmı tamamen çürümüştü sadece onlardan aldım. Menekşelerde büyük farka neden oldu çiçeklenme problemi yaşamıyordum zaten ama gelişimleri çok yavaştı. Şimdi yeni çıkan yapraklar hem daha büyük hemde daha parlak. Ayrıca söğüt gübresi bilgisini verdiğiniz için size çok teşekkür ederim. Çiçeklerim deki gelişimin nedeni sizsiniz.

Ne demek sayın aydilem size yardımcı olabilmişim nekadar mutlu oldum bilemezsiniz :) Menekşelerinize bulduğunuz söğüt gübresi demek ki çok eski menekşeleriniz sevmiş :) Gerçekten hem hızlı büyüyorlar hem de yapraklar parlak ve gösterişli oluyor :) İnanın çok sevindim sizin adınıza inşallah kayıpsız olur menekşeleriniz, bol çiçekli menekşeler diliyorum :)

cemre_77
21-03-2013, 13:39
Şimdi gelde çoook yıllık söğüt ağacı arama, ve bulmak için eşini ikna çabalarına girişme :D

kömür-
21-03-2013, 15:32
acaba hibrit türler nasıl oluşuyor bizim yapmamız mümkün mü

şehzade
21-03-2013, 19:32
Şimdi gelde çoook yıllık söğüt ağacı arama, ve bulmak için eşini ikna çabalarına girişme :D

Sn. cemre_77
Söğüt gübresi-çürüntüsünü akarsu ve çay kenarlarında bulabilirsiniz. Ben Kastamonuda buralardan bulmuştum.

maki01
21-03-2013, 22:58
Hoş bulduk sevgili Maki:) Öncelikle bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim video da çok işime yaradı. Şöyle birşey var ki sürgünleri ana gövdeden çekerek ayırmam mümkün değil çünkü sürgünler zaten ana gövdeye bağlı,ana gövdenin kökü ise bayağı kalın oradan ayırma yapmam gerekecek sanırım. velhasıl köksüz olacaklar :)

Tüm açıklamarım dip sürgünler için geçerli idi sevgili amelıe, keşke yan sürgün olduğunu anlatabilseniz ya da ben anlayabilseydim :) Nedeni ise menekşenizin türü de farklı olabilir.

Tür özelliğini bildiğimiz standat menekşelerde genellikle ana bitkinin gelişmesine engel olmaması için henüz minikken koparılması önerilir.

Trail türü menekşelerde yan sürgün , bitkinin doğal gelişimidir, kesilmez.

Fotoğraf eklemeden yorum yapmanın bir sakıncasını yaşamış olduk. Umarım menekşeniz trail türü değildir :)

sla
22-03-2013, 19:18
Merhaba sayın üyeler,
geçen hafta afrika menekşelerimden birinin üstüne raftan orkide düştü. Bolca solmayan çiçekleri vardı. O günden sonra solmaya başladı. Sanırım küstü. Solmaya başlayan çiçek dallarını ucun dan mı yoksa kökünden mi koparmalıyım ? Birde tohum vermesi için kuruyan çiçekleri koparmadan bekletiyor musunuz dalında ?

bay tömürcek
22-03-2013, 19:23
Merhaba sayın üyeler,
geçen hafta afrika menekşelerimden birinin üstüne raftan orkide düştü. Bolca solmayan çiçekleri vardı. O günden sonra solmaya başladı. Sanırım küstü. Solmaya başlayan çiçek dallarını ucun dan mı yoksa kökünden mi koparmalıyım ? Birde tohum vermesi için kuruyan çiçekleri koparmadan bekletiyor musunuz dalında ?

Solan çiçekleri yukrıya doğru çekerek değil, sağa veya sola doğru çekerek kökünden koparmalısınız sayın sla :) Menekşeniz küsmez büyük ihtimal ezilmiştir orkide düşmüş çünkü üstüne :) Tohum kuruyunca vermez zaten tohum yapacaksa çiçek solmadan ortasında şişkin yeşil bir kese oluşturur çiçekler solunca saplarını kökünden koparmalısınız kolay gelsin :)

sla
22-03-2013, 21:04
Resimdeki menekşelerin yaprak altları nasıl bu kadar kırmızı olabiliyor ? bende kilerin hiç biri bu kadar kırmızı değil. Kullanılan besinin içeriğinden olabilir mi ?

maki01
22-03-2013, 21:08
Tür özelliği sevgili sla.

violet19
23-03-2013, 13:36
Tam başka bir yazı yazacak iken önce mesajınızı cevaplamak istedim gülümseyerek.. Resimini eklediğim menekşemi gördüğünüzde anlayacaksınız.. :eek: Sanırım kendi kararlarını kendileri veriyorlar.. :D

Şaka bir yana mor menekşemin yanında, sanırım 1 aydır diğer resimde görünen beyaz-mor menekşem var. Aralarında bir alış-veriş söz konusu olabilir. Polen vs. gibi.. Ama ilginç olan beyaz menekşenin alt 3 yaprağının ortasında mor renk var iken, düz mor menekşemde açan ebrulinin tüm yapraklarının içi beyaz dışı da çerçeve şeklinde mor..:confused:

Bence doğa inanılmaz güzel .. Sanki mucize gibi..;)
Bu durumu kayınvalidemde görmüştüm,yan yana duran mor ve beyaz menekşelerden beyaz ebruli olmuştu...

menekşecibaba
23-03-2013, 13:43
Evet tamamiyle tür özelliklerine bağlı
örnekler :

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/67350_560493137307841_1133484876_n.jpg

Alttaki adreslerde güzel örnekler ve açıklamalar var.

PictureTrail: Online Photo Sharing, Social
Network, Image Hosting, Online Photo Albums (http://www.picturetrail.com/sfx/album/view/1347387)

http://www.avsa.org/publications/FlowerLeafTypes.pdf

menekşecibaba
23-03-2013, 13:51
Çok güzel minyatür bir menekşe Ramblin' Magic çift rengi var.

menekşecibaba
23-03-2013, 15:28
Menekşelerimiz uzun süre çiçeklenme diklerinde yapmamız gereken bazı şeyler vardır http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23641-2.htm ilginç bir yöntemde aşağıdaki gibidir. :)
Bazı Afrika menekşeler inde değişimlerin sonucunda ortam düzelse bile sadece yapraklar büyümeye gider rahatlama anlamında, vejetatif olur. Üreme olması için onları biraz korkutmak gerekir. Saksı değişimi bir yöntemdir. Aynı zamanda küçük bir deprem oluşturmak için sert bir cisimle toprağını karıştırın. Bu bitki yaşam-of-the-türler içgüdüsü uyanmasına sebep olur ve genellikle tomurcukları oluşacaktır.

maki01
23-03-2013, 19:04
Bazı Afrika menekşeler inde değişimlerin sonucunda ortam düzelse bile sadece yapraklar büyümeye gider rahatlama anlamında, vejetatif olur. Üreme olması için onları biraz korkutmak gerekir. Saksı değişimi bir yöntemdir. Aynı zamanda küçük bir deprem oluşturmak için sert bir cisimle toprağını karıştırın. Bu bitki yaşam-of-the-türler içgüdüsü uyanmasına sebep olur ve genellikle tomurcukları oluşacaktır.

Bu yöntemi okuyup , forumda paylaşınca bir arkadaşımız beni "işkenceci" ilan etmişti :)

fatitoo
23-03-2013, 19:06
Arkadaşlar iyi akşamlar,

Şanlıurfa da afrika menekşesi bulamadım. Tesadüf bu gün Gaziantep e gittik. Oradaki bir alışveriş merkezinden bu zavallıcıkları aldım. Zaten topu topu 3 saksı kalmıştı ama halleri çok kötüydü. Cezalı gibi bir köşeye atılmış, susuz bırakılmışlardı. Üçünü de aldım. Bu kuzular için yapabileceğim birşey var mı? Halleri nasıl? Yarısından kırılan yaprakları çok, onları kırayımmı kalsın mı? Saksıları nasıl? Gübre falan vereyim mi? Yerleri mutfak, stor perde arkasında duruyorlar.Sadece 1 saat kadar sabah güneşi alıyor mtfak ama bunlar perde arkasında oda aydınlık. Ortam sıcak. 23-24 derece civarı...Yapmam gereken birşey var mı? Yoksa kendilerine gelmelerini mi bekleyeyim...

maki01
23-03-2013, 19:34
Yaprakları kırılmış sapları gövdeye yakın yerden sağa sola, aşağı yukarı çevirerek koparın sevgili fatitoo.

Bu durumda satın alınan menekşelerde düzensiz sulamadan kaynaklanan en önemli sorun, torfun yani toprağının su tutma özelliği yitirmiş olmasıdır.

Üstten suyu döktüğünüzde su hızlıca aşağıya boşalıyorsa, torf su tutma özelliği yitirmiş demektir.

Su dolu bir kap içerisinde yarım saat kadar bekletip, daha sonra kağıt havlu ya da gazete üzerine alarak fazla suyun akmasını sağlayabilirsin. Sonraki sulamalarda torf su tutabiliyorsa bir süre daha mevcut toprağında gelişecektir. Önceki gibi su tutmuyorsa toprağını değiştirmeniz gerekir.

fatitoo
23-03-2013, 20:03
Sevgili Maki01
peki güneş ışığı direk alsın mı salon sabahtan öğleye kadar güneşi çok alıyor. Pencere önüne koysam güneş yakar mı? içerisi de sıcak zaten...

sardunyadervis
23-03-2013, 22:03
Arkadaşlar aşağıdaki köpükten kap köklenen afrika menekşesi dalını dikmek için uygun mudur?

O kabı ilerde şaşırtma yapmada kullana bilirsiniz

sami ulus
26-03-2013, 09:44
Tohumdan yetiştirdiğim trail türü menekşemin ilk çiçeği pek süslü:)

379778

Kalıcı özellikleri görmek için ikinci kez çiçeklenmesini beklemek gerekiyor.

Sayın Maki01 Pek güzeller elinize sağlık emegimizin karşılığı işte bu güzel çiçekler. Bir sorum var henüz yeni elle tozlaştırdığım tohumlar var. Kesecikler dolumu boşmu bilmiyorum iyice kurudular on gün önce gövdeden koparıp aldım. Eflatunla Moru tozlaştırdım mordan iki adet tohum yine eflatunla beyazı tozlaştırdım beyazdanda iki tohum aldım bunları sonbahardamı dikmeliyim. Mayısta diksem uygun olurmu. ****** ilk defa tohum dikeceğim başarırmıyım bilmiyorum kısmet

sami ulus
26-03-2013, 14:15
Salon penceresi

sami ulus
26-03-2013, 14:51
Üstten birincisi salon, İkinci ev mutfak üçüncüler iş yeri büyükler ve yavruları hepsinin mart ayı sonu ile

maki01
26-03-2013, 16:42
Sayın Maki01 Pek güzeller elinize sağlık emegimizin karşılığı işte bu güzel çiçekler. Bir sorum var henüz yeni elle tozlaştırdığım tohumlar var. Kesecikler dolumu boşmu bilmiyorum iyice kurudular on gün önce gövdeden koparıp aldım. Eflatunla Moru tozlaştırdım mordan iki adet tohum yine eflatunla beyazı tozlaştırdım beyazdanda iki tohum aldım bunları sonbahardamı dikmeliyim. Mayısta diksem uygun olurmu. ****** ilk defa tohum dikeceğim başarırmıyım bilmiyorum kısmet

Kutluyorum sevgili Sami Ulus, mevsim tohum ekimi çok uygun. Detaylı bilgiyi http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/24591-2.htm#post1105967 başlığında bulabilirsin.

ahmeter
26-03-2013, 19:14
Söğüt kütüğüne ektiğim çiçek verdi meraklan bekliyorum toprak koymadım yalnız yosun

fatitoo
26-03-2013, 21:52
Yeni bebeklerim:)

çiçeksever
28-03-2013, 14:00
Evimin en güzel ve beni sevindiren ve benden çiçeklerini esirgemeyen ürünleri.

çiçeksever
28-03-2013, 14:03
Devamı.

sla
28-03-2013, 14:32
Uygun boyutta menekşe saksısı bulamayanlar Migros'da bulabilir. Yüksekliği ve çapı fazla olmayan 3 boy renkli organik saksı var. Fiyatları da çok uygun. Üstelik bu saksılar bambudan yapıldığı için toprağa gömüldüğünde 1 yıl içinde çevresel etmenlerin etkisiyle tamamen çözülüyormuş. Ev içinde erimiyor. Plastik saksı gibi kullanışlı, ben kullanıyorum.Çok memnunum.

sla
28-03-2013, 14:39
Ben toprağı hatırlattığı için kahverengiyi ve yapraklarla bütünleştiği için yeşili tercih ediyorum ama kırmızı, sarı ve turuncu renkleri de mevcut.

maki01
28-03-2013, 14:52
Paylaşım için teşekkürler sevgili sla, saksı çapları ve yüksekliklerini de yazar mısın?

sla
28-03-2013, 15:56
küçük olanın yükseklik: 9 cm çap: 10 cm ; büyük olanın yükseklik: 11 cm çap: 14 cm
benimkiler yuvarlak, markette kare olanları da mevcut.

sla
28-03-2013, 15:59
büyük olanı dibinden sürekli yeni yavru veren ve bol yaprak çıkaran menekşeler için kullanmayı düşünüyorum. Sizce doğru mu yapıyorum ?

zencefil cicegi
29-03-2013, 13:17
Bugün Sabah pembe meneksemde tuhaf bir yaprakla karsilastim bakmak isterken kirdim malesef:(

maki01
29-03-2013, 13:58
Menekşeniz kayıtlı ( Üreticisi ve ismi olan ) türlerdense wasp diye adlandırılan türlerden olabilir sevgili zencefil cicegi.

Ya da genlerinde bir yerlerde wasp özelliği taşıyor olabilir. Bu durumda o yaprağı çelik olarak dikip, bu özelliği devam ettirmeye çalışmanızı öneririm :)

maki01
29-03-2013, 14:02
10'luk saksıyı doldurduktan sonra 14'lük saksıya almak daha uygun olur.

Benim standart büyük boy menekşelerim için kullandığım renkli, kalın pet bardakların çapı 8 cm yüksekliği ise 9 cm gibi sevgili sla.

ayşe gül
29-03-2013, 15:32
benim kızlar :)

sla
30-03-2013, 15:02
Bahar budaması yaptım. En alt sıradaki yaşlı yaprakları kopardım.

violet19
31-03-2013, 13:13
Arkadaşlar acil yardım!
Kapalı kutuda (sera ) köklendirmeye çalıştığım menekşelerimi azıcık suladım.Minik minik sinekler var.Forumda okuduğum bilgilere göre açtım havalandırdım,kabı çamaşır suyu ile yıkadım,tekrar yerleştirdim,kapağı kapattım.Sinekler yok gibi görünüyordu.Ancak ertesi gün baktığımda yine aynı şekilde devam...Ne yapmalıyım,kabın ağzını tamamen açıp sera ortamını iptal mi etsem,şaşırdım kaldım...Tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum.Şimdiden teşekkürler!