View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
Evet benimkiler cam önünde, bugün çiçekleri temizledim. Tomurcuklarda kurudu:(
Havalar çok sıcak ,neme ihtiyaçları vardır.
benimkiler de cam önünde ama benimkilerin çiçekleri solmadan canlı bir şekilde boyun büküyor çiçeğin dalından tprak kurudukça su veriyorum, az su versem kurur diyorum çok mu geliyor anlayamadım
bernacyhn
27-06-2008, 21:28
ben iki gün de bir tabaklarının aldığı kadar **** toprağı ıslaksa boğmayacak kadar su veriyorum. benimkiler maşşallah nazar değmesin tabaklarını tamamiyle kapattıkları için üstten su veremiyorum. üstten vermek zorunda olduklarımda da yaprağa su değmesinden kaçınıyorum nolur nolmaz diye.
http://www.odevbul.net/odev-indir-30958-Afrika-Meneksesi-Yetistiriciligi.html?sayfa=anket
Bu linkte çok güzel bilgiler var. Okumanızı öneririm...
Arkadaşlar size bir yöntem daha söyleyeyim. Benim kök çürüğü olan yaprakları elimde kalan bir saksı menekşem vardı. Yaprakların kök kısmı kararmış haldeydi. Bende kökü söktüm.Kökteki kararmalarıda bıçakla temizledim. Sadece yapraklar birbirini tutacak şekildeydi. Peynir kabına toprak doldurup suladım. Kalan kısmı torağa koydum. Hafifçe yanlarına toprak doldurup peynir kabını kapattım. Tabi kabı alttan ve üstten deldim. Ara ara açıp su püskürttüm. Bir ayı geçti sanırım bu işlemi yapalı...
Bu gün merak edip baktıp. Ve bu sevinçimi sizlerle paylaşmak istedim. Resimleride ekledim.
Öğrendimki denemenin ve umut etmenin sınırı yok...;)
Sûz-i Dilârâ
30-06-2008, 09:33
Sevgili Olay9, tebrik ederim sizin adınıza çok sevindim, böylece güzelim bir menekşe çöpe gitmekten kurtulmuş oldu.;)
Benim menekşelerim de son iki hafta içinde coştular. Hele mor olanı bir anda o kadar çok çiçeğe durdu ki şaşırdım kaldım. Tepesinde menekşe çiçeklerinden bir taç oluştu.;) Pembe olanı da bir kaç güne kalmaz onu aratmaz.;)
Son dönemdeki bakımını düşündüm ve neler yaptığımı buraya da yazıyorum:
1-Çok az suladım.;)
2-Menekşe vitamini vermedim.;)
3-Musluğun kireçli suyunu verdim.;)
4-Mutfağım öğleden sonra güneş aldığı ve çok bunaltıcı olduğu için güneşlikleri çekiyordum. Ve menekşelerim de ****** mutfaktaydı.;)
g.gndz42
09-07-2008, 14:23
yapraktan ürettiğim ilk menekşe
Merhaba sayın bernacyhn;
Arsız menekşeniz çok güzel, yanılmıyorsam klasik bir mor menekşe. Şimdi çoğu yerde şekil ve renk yönünden çok çeşitli ve gösterişli menekşeler bulunuyor ama bu menekşeden göremiyorum artık. Ne yazık ki isteyemeyeceğim menekşenizden çünkü burada yazların aşırı sıcak olmasından dolayı bu mevsimde menekşeler ölüm kalım savaşı veriyor. Bu aralar kaç tane yaprak köklendirmeyi denedim, çürüdü yapraklar..
İlkbaharda çok güzel açan menekşelerimiz şu an alt yapraklarını bir bir atıyor, boyun büküyor, büyüme gösteremiyor. Epeydir de çiçek açmıyor.
Aşağıdaki fotoğraflardaki menekşeler, aldığımızda küçücük ve az çiçekliydi, sonra ben baharda okula İstanbul'a dönünce annem ne yaptı bilmiyorum, döndüğümde onları bu şekilde bulmuştum:
42673
42674
42675
42676
;)
Hatta ilk fotoğrafta, sol tarafta görülen pembe menekşe, yoğun derişimde yeşil yapraklı bitki besiniyle sulamam sonucu yanmıştı, yeni küçük yaprakları tamamen gitmiş, büyük yapraklar da büyük ölçüde kararmıştı. Yaşayacağına dair ümidim yoktu ama annemin sevecenliği ve elinin kararıyla bu hale geldi..
Sevgili Nariel menekşeler belli ki annenizi çok sevmiş. Maşallah çok güzeller.
Benim menekşelerim çok uzun zamandır sadece yapraktan ibaretti. Çiçeklenmeleri için çok uzun zaman bekledim. Semt pazarımızdaki çiçekçinin önerisi üzerine besin değeri yüksek bir toprakla saksı değişimi yaptıktan sonra hepsi açmaya başladılar. Meğer torftan memnun değillermiş derken şimdi de unlu bit musallat oldu. Yapraktan ürettiklerim de açmıştı ne kadar üzüldüm anlatamam. ev yapımı ilaçlarla önünü kesemedim, ilaçlamam gerekecek bu durumda.
Bugün 2 tane daha menekşe aldım biri beyaz diğeri de mor-beyaz çiçekli. Onları alırken bir baktım ki Kipa'da menekşelerin durumu perişan. Yaprakları kırılmış, saksıları bir yerde menekşeler bir yerde. Ben de aldım kırılan yaprakları bakalım tutacaklar mı? beni gören deli mi yaprak topluyor der gibi baktı ama napayım hastalık işte:)
Teşekkür ederim..
Mersin Forum'daki Koçtaş'tan yakın zamanda bir adet menekşe aldım ama sıcaktan çiçekleri hemen geçti, pek hareket yok şimdi.
Koçtaş'ta menekşelere bakarken bir standın altına atılmış çiçeksiz,yaprakları biraz hırpalanmış ve saksısı düşmüş gibi yapraklarının üstünde toprak olan birkaç menekşe gördüm ve belki rica edersem bana verirler diye düşünerek bayan görevliye sordum.
"Onlar sadece çiçekleri geçtiği için ordalar, onlar ithaldir, 6,5 ytl'dir fiyatı" dedi, şaşırdım. (Benim aldığım kısımdaki menekşeler 3ytl civarındaydı.)
yeliz_83
15-07-2008, 19:43
Arkadaşlar hepinize merhaba!!! Ne zamandır beri o tatlı menekşelerim için bilgi bulabileceğim bi site arıyordum; en sonunda sizleri buldum ve çok mutlu oldum.Bütün formu okumak yaklaşık 2 günümü aldı ama bu arada çok da güzel bilgiler edindim;hepinize çok teşekkür ederim.Bundan sonra benim de aranızda olduğumu bilmenizi istedim.Paylaşımlarımızın sürmesi dileğiyle...
Çiçeklenen menekşelerim...
http://www.agaclar.net/galeri/browseimages.php?do=member&imageuser=16486
Merhaba, herkese iyi pazarlar,
Can çekişen bir menekşemle ilgili yardım öneilerine ihtiyacım var, önceki sayfaları eskiden okumuştum ama yine de neler yapmam gerektiğini kestiremiyorum.
Kıştan beri elimde olan bir menekşe var, kışı çok sıcak ve boğucu biryerde geçirdi ve hiçbir büyüme göstermedi, aylardır aynı biçimde. Yazın ise Silifke'ye getirdim onu, yazın da burası aşırı sıcak, o yüzden de hiçbir gelişme gösteremedi. Ortasından yeni yaprak vermiyor hiç, o kısmı sarı mantari birşey sarmış. Yaz başından beri hiç olmazsa diri diri duruyordu ve havalar serinleyince canlanır ümidiyle bekliyordum. Ancak son iki günde yaprakları yumuşadı, sanırım mücadeleyi kaybetmek üzere. Şu durumda yapabileceğim birşey var mıdır? Çok üzülüyorum..
43397
bernacyhn
20-07-2008, 16:48
direk güneş almamasına dikkat etmelisiniz Nariel. benim de hiç büyümeyen yaprak vermeyen bir saksı menekşem vardı perde arkasındaydı ama yine de gelişmiyordu. daha büyük bir saksının arkasına aldım. son beş gündür onun gölgesinde ve yaprakları resmen kendine geldi kafalarını yukarı kaldırdı yapraklar. benim size ikinci tavsiyem cereyanda bırakmayın. çok etkilenir. umarım kurtarabilirsiniz. sağlıklı mutlu günler :)
Teşekkür ederim bernacyhn.. Daha serin bir odaya aldım, ışık yönünden öncekiyle hemen hemen aynı. Kışın gölgedeydi, o da yaramadı heralde.. Yaprak saplarının en altı çürümeye başlamış, oksijenli suyla müdahale edilebilir mi acaba?
İlk aldığımda böyleydi, yaprakları kırılmış olmasına rağmen çok beğenmiştim:
43412
Sanki fazla sulanmış hissi veriyor toprak görüntüsü, ne kadar sıklıkla suluyorsunuz?
Son halinin fotoğrafı, sulamadan iki gün sonra çekildi. Köklerde problem var gibi, suyu çekmiyor.. En erken haftada bir suluyorum, genelde 10 günde bir.. Pek umudum yok ama çıkmadık candan ümit kesilmez..
Suyu çekmiyorsa sulumayı durdurun, menekşenizin kökü çürümüşe benziyor, aynı zamanda çürüme yapraklarda da başlamış. Hiç umut yok gibi görünüyorsa kökü kontrol etmekte fayda var. Çürümüşse çürüyen yeri kesip alın ve toprağı değiştirin.
Şimdi tekrar baktım da, fazla güneş ışığı aldığı belli oluyor. Çürüme sandığım yaprak yanması olabilir. Serin bir yere almışsınız, bir süre bekleyin, menekşeler yaşamayı çabuk bırakmazlar, bu süre içinde bir değişim olmazsa kökünü incelersiniz...
Teşekkür ederim sevgili Reyhan, bekleyeceğim çaresiz.. Belki biraz oksijenli su veririm köklere doğru. Bu arada fotoğraf biraz yanıltıcı olmuş çünkü yaprak yanığı gibi görünen kısım, aslında yeşil yaprağın altından ucu görünen çürük bir yaprak :) Umarım yaşar..
Nariel suyu çekmediğinden söz etmişsiniz toprağı çöp yardımızla ara arakarıştırıp havalandırın ve bayağı uzunca bir süre su vermeyin. Kök çürümesi söz konusu oluyor yoksa.
Kurtarmaya çalıştığım menekşe maalesef öldü. Şimdi de en güzel menekşelerimden biri kötülemeye başladı.. Sıcaktan sanıyorum, zaten hangi çiçekçiye menekşe sorsam "sıcağa dayanamayıp kötü oldular" diyorlar. Bu gidişle menekşelerimi annemin işyerine tatile göndereceğim, tüm gün klima çalışıyor.
43765
43766
Sebahattin Sargın
25-07-2008, 19:06
Sevgili Nariel;
Zannedersem menekşeleriniz sıcaktan değil, fazla sulamaktan ölmüş. Menekşeler çok suyu sevmezler, bizim evde toprağı kurudukça nemlendirilir altları. Yapraklardaki çürüme aşırı sulamadan olabilir, toprağıda sulu gözüküyor resimlerden. Bu konuya dikkat etmenizi öneririm...
Sevgiler ;)
Teşekkür ederim, kışın da aynı miktarda sulanıyorlardı (fazla değil) ama çok canlıydılar, anlam veremedim. Toprakları kolay kurumuyor, havadaki nem burada yazın %85e ulaşıyor, bu da etkili olabilir. Yapraktan ürettiğimiz katmerli yavru menekşe de baharda hızla gelişirken şimdi gelişmiyor, üstelik alt yaprakları teker teker çürüyor. Kötüleşmeye devam ederlerse serin işyerine götüreceğim hepsini, hava kuru olduğu için toprak da kolay kurur heralde. Saygılar..
Dediğim gibi menekşeler aslında uzun zaman dayanıyorlar, sizin menekşeleriniz fazla sulanmış, bu kez toprağını değiştirin.
Ben menekşelerimi balkona çıkardım, bolkonumuz öğleden sonra aşırı güneş alıyor, güneşi örtü gererek engelledim. Akşamları su püskürtüyorum yapraklarına ve kirlendikçe yıkıyorum. Öyle canlandılar ki şaşırdım. Yeni yaprak vermeye başladılar.:p
Ölen menekşemin toprağını değiştirmiştim ama biraz geç kalmıştım.. Bunun toprağını da değiştireceğim ama torf yok elimde, en kısa sürede alacağım. Evet toprağı hala yaş, üstelik 10 gün olmuştur sulanmayalı.Umarım kökü çürümemiştir. Peçeteye emdireyim suyu biraz.Baharda hiç çiçeği eksik olmamıştı..
43885
ciceksever70
27-07-2008, 11:13
Herkese merhaba. Iki sorum olacak. Menekselerin üzerinde ucusup duran ufacik sineklere bu tür icin olan spreylerden siksam acaba ciceklerime zarar verir miyim? Bir de rhododendron ve ortancalarimin dibine koydugum top top seklindeki gübre menekselerin de ciceklenmesine yarar mi?
Sevgili Nariel, toprağın kurumasını beklemekten ziyade, toprağını acele değiştirmenizi tavsiye ederim. Zira toprağın kuruma zamanına kadar, köklerin çürümesi an meselesi...sevgiler
Menekşemin toprağını değiştirdim, çürüyen yapraklarını kestim ve beklemedeyim.. Toprak alamamıştım, daha önce ölen menekşenin saksısındaki çok az nemli toprağıyla idare ettim. Bir menekşem daha kötü durumda, üstelik toprağı yaş değil.. Teker teker kaybediyorum :( Yorum ve önerileriniz için teşekkür ederim, kurtarabilirsem haber vereceğim..
Arkadaşlar!Biraz araştırdım menekşelerimdeki zararlıların ne olduğunu öğrendim.Thrips adında küçük yaratıklar.Şimdi menekşelerimi kurtarmak için ne yapmalıyım...
Bu bilgilere ulaştım .Fakat bundan sonra ne yapmalıyım.Ya da bu ilacı nerelerde bulabilirim.
THRİPS:
Tomurcuklarda **** yaprak altlarında bulunur. Gözle görülebilir, yaprak kıvrılmaları ve tomurcuk dökülmelerine sebep olur.
Yaprak altı ve üstüne, tomurcuklara spreyleme şeklinde 15-20 gün arayla ilaçlama yapılır.
Kulanabilecek ilaçlar, Malathion-50/ 10 lt. suya 15 cc
Formathion-33/ 10 lt. suya 15 cc olup formülasyonu E.C. şeklindedir
cancan08
28-07-2008, 11:12
Merhaba...benim de 5 tane çok güzel çiçekler açan menekşem var ancak bir süredir bu menekşelerde beyaz,pamuk gibi, elleyince uzayan,yapış yapış bişeyler çıkmaya başladı..çiçeklerine de yayıldı ve birinden diğerine olmak üzere hepsine bulaştı....Nedir bu,bunun gibi bi durumla karşılaşan var mı? ne yapmalıyım??
berduray
28-07-2008, 15:55
Ne yapabilirm?
Nasıl kurtarabilirim?
Sevgili Berduray, bir kaç sene önce benim de menekşelerim böyle olmuştu. Toprak azaldığı için kök yukarıda kalmıştı, toprağa çok az tutunuyordu ve yaprakları yumuşayıp düşüyordu. Yumuşayan yaprakları temizleyip, köküne toprak takviyesi yaptım, düzeldi.
Aşırı su da menekşeyi bozuyor, bir kaç kezbaşıma geldi. Alt tabağı çıkarıp, on gün kadar kadar sulamıyorum, düzeliyorlar.
Merhaba arkadaşlar...Ben de sizin gibi menekşeyi çok sevenlerdenim.Yalnız gayet güzel açan menekşelerim bu ara durakladı.Birde baktımki toprağında ufak bej rengi böcekler var ve çok hızlı hareket ediyorlar.Sanırım olay9 un da başına gelmiş bu ama nasıl kurtulduğu hakkında bilgi bulamadım.Kızlarımı bu böceklerden kurtamama yardımcı olursanız çok sevinirim...(bütün forumu okudum diyebilirim...)
berduray
29-07-2008, 15:11
Acil toprak değişimi, kökleri de dikkatlice temizleyiniz.
Sayın Cicoz o böcekler menekşeye zarar vermiyor. Yavru meneklerimin çoğunu bunları yok etmek isterken öldürdüm. Bence onlar yokmuş gibi davranın. Nasıl olsa zararsız.
Sayın Berduray menekşeniz kök çürüğü olmuş. Muhtemelen kurtarmanız mümkün değil.
Üsteki 2 yaprağı sağlam yerinden kesip ekin ve poşet bağlayın saksıya... 2 hafta kadar gölgede serin ber yerde dursun...
Çok teşekkür ederim cevabınız için.Zaten şu an iyi görünüyorlar,bir tek duraklama var yani yeni yaprak çıkmıyor.Onun için tavsiyenize uyup hiç ellemeyeceğim...Biraz daha takip etmek en iyisi sanırım...
acilsana
01-08-2008, 00:13
Tüm menekşe severlere merhaba.
Uzun zamandır girmiyordum bu siteye hala canlılığını koruması çok güzel demekki menekşe severler bu kadar çok umarım daha çok olur.
Ben bir soru soracağım umarım bilgi alabilirim.
Menekşeler e musallat olan bu toprak sinekleri ile başaçıkabilen oldumu.? Olduysa lütfen yöntemini benimle paylaşa bilirmi.?
Şimdiden teşekkür eder hepinize bol çiçiçekli günler dilerim.
Sorduğunuz sinekler uçanmı yoksa sadece toprakta sineğe benzer yürüyenler mi?
bernacyhn
10-08-2008, 17:35
işte benim bebeklerimin son halleri :):D
Merhaba,
Afrika menekşesi saksısını tam doldurmayı seviyor diye biliyorum ama acaba 6-7 tanesini belli aralarla tek saksıya geçirsek sonuç hüsran olur mu?
Geniş, yuvarlak, menekşe için uygun derinlikte olan bir saksı buldum. Aralarına kartondan bölme yapıp hepsini oraya geçirsem, hata yapmış olur muyum?
Menekşeleri ayrı ayrı saksılar yerine büyük tek bir saksının içinde (büyük bir saksının yuvarlak altlığını kullanacağım. yaklaşık 50 cm çapında 8-10 cm derinliğinde yuvarlak bi saksı altlığı) dağılmış olarak görmek istiyorum ama cesaret edemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Bir de çoğraltmak için yapraklarından koparıp toprağa eğimli (yataya yakın) diktim. Eğer doğru işlem yaptıysam ne kadar süre sonra köklenip yeni menekşenin yapraklarını çıkardığını görürüm?
Sevgili gravel; Saksı değişimi için uygun zaman mı bilmiyorum ama yanlış hatırlamıyorsam birkaç menekşe bir arada dikenler olmuştu. Sonucun hüsran olcağını düşünmüyorum. Afrikada doğal ortamlarında ki fotoğraflarını gördüyseniz oradada birlikte yaşıyorlar. Aynı saksıdada birlikte yaşayabilirler diye düşünüyorum. Ama aralarına karton koymanıza gerek yok. Ayrıca karton sulamalarda çüreyeceği için sanırım iyi olmaz.
Yarak köklendirme olayı biraz sıkıntılı:) En azından ben pek başarılı olamadım. Ama toprağa direk daldırılan yaprağın tutması daha kolay. Süre olarakta en az bir ay sürer hatta daha fazla sürdüğünü kendimden biliyorum üç ay sürmüştü.
Not: Olay9 tekrar geldim:) Dayanamadım
Cevabın için teşekkür ederim cybel. Toprağını örselemeden değiştiriyorum ben mevsimi pek beklemeden. Şimdiye kadar kaybım olmadı çok şükür.
Çoğaltmayı ilk kez deniyorum. Başarılı olacak mıyım bilmiyorum. suya daldırdığım 2 yaprak çürüdü ben de toprağa ektim diğerlerini. 2 hafta kadar oldu. Henüz ses seda yok kendilerinden. Beklemedeyim :)
zeynep kübra
14-08-2008, 14:20
Merhabalar bir tane geçen yıl büyüttüğüm ve bir tane de bu yıl çelikleyerek büyüttüğüm 2 adet Afrika Menekşem var ancak henüz çiçeklerini görmek kısmet olmadı. Geçen yıl edindiğim menekşem bu yıl hiç açmadı, bol güneş alan serin ortamda tutuyorum susuz bırakmamaya özen gösteriyorum yaprakları yeşil yeşil sürekli yeni yaprak çıkartıyor ama bir türlü çiçeklerini görmek nasip olmadı sorun nerede acaba?
Arkadaşlar!Biraz araştırdım menekşelerimdeki zararlıların ne olduğunu öğrendim.Thrips adında küçük yaratıklar.Şimdi menekşelerimi kurtarmak için ne yapmalıyım...
basudin kullanacaksını üzeride tarifi var iyi günler
Koparıp aldığımız ve suya ya da toprağa koyduğumuz yaprakları köklenmesi için karanlık bir ortamda mı yoksa diğer menekşelerin yanında aydınlık orrtamda mı bekletmek gerekiyor? Suya konulanlar için; suya aspirin atmanın yararlı olacağını duymuştum. Doğruluk payı var mı acaba? Toprağa koymuş isek; toprağı sürekli ıslak mı tutmak gerek? Şimdiden teşekkürler ilgilenip cevap verdiğiniz için :))
bernacyhn
14-08-2008, 23:44
Koparıp aldığımız ve suya ya da toprağa koyduğumuz yaprakları köklenmesi için karanlık bir ortamda mı yoksa diğer menekşelerin yanında aydınlık orrtamda mı bekletmek gerekiyor? Suya konulanlar için; suya aspirin atmanın yararlı olacağını duymuştum. Doğruluk payı var mı acaba? Toprağa koymuş isek; toprağı sürekli ıslak mı tutmak gerek? Şimdiden teşekkürler ilgilenip cevap verdiğiniz için :))
aydınlık bir yere koymanız yaprağı hem güçlü yapar hem de rahat köklenmesini sağlar. aspirini ben de duymuştum ama ne kadar doğru bilmiyorum. bunu malina ya da mine hanıma sorabilirseniz daha net cevaplar alırsınız. toprağın nemli kalması çok önemli çünkü kuru toprakta kök salması zor. ama size tavsiyem şudur ki : suya koyup köklendimeniz daha çabuk olur. toprakta bir ayı buluyormuş. çürüme ihtimali daha yüksek hem. sevgili gravel umarım sağlıklı menekşeler yetiştirirsiniz...
sevgili, menekşe severler ben aspirini yetişkin menekşelerime ve tüm saksı çiçeklerime veriyorum. heleki menekşelerimde,çiçeklenme oldu, birde sineklemeyi önledi. denemenizi tavsiye ederim.1litre suya 1 aspirin verin. ben öyle yaptım..;)
ciceksever70
15-08-2008, 10:43
Suda eriyen aspirin mi veriyorsunuz yoksa normal tablet halinde olanlardan mi? Bir de sekerli su sineklenmeyi arttirmiyor mu? Ben sivi besinle suluyorum haftada bir on günde bir ama yapraklari cok güzel cikmasina ragmen yilda bir kere cicekleniyorlar.
çiçeksever,normal aspirin veriyorum ama her sulamada degil.15günde bir veriyorum.aspirin sineklenmeyi önlüyor.şekerli suyu bende burda okudum.dün verdim menekşelerime bakalım ne olacak?beklemedeyim.inşallah dedikleri gibi bol çiçeklenme olur.;)
Bitkinin suya isteği olup olmadığı yapraktan anlamak bana kalırsa en doğrusu çok sudan daima kaçının cok sudan yapraklar düşer elle kontrol ettiğinizde yumuşak ve dik değildir kurtarmak cok zordur yapraklar dik ve sert iken hafif bir yumuşama oldumu su verebilirsiniz .Toprağın rengini de kontrolda fayda var ıslak toprak koyu renk oluyor iyi günler
bernachyn nasıl yetiştirdin. bende suyada,topragada koydum.1 ay oldu daha yavru vermedi.acaba benmi bilemiyorum .nasıl yetiştirdiginizi ayrıntılı söylerseniz bende öğrenmiş olurum şimdiden teşekkürler:(
Arkadaşlar şekerli su sineklenme yapabilir. Ama sinekler bir süre sonra kayboluyor. Sinekler bitkiye zarar vermiyor.
bernacyhn
15-08-2008, 20:50
bernachyn nasıl yetiştirdin. bende suyada,topragada koydum.1 ay oldu daha yavru vermedi.acaba benmi bilemiyorum .nasıl yetiştirdiginizi ayrıntılı söylerseniz bende öğrenmiş olurum şimdiden teşekkürler:(
sevgili eda bunda odamın aydınlık oluşu etkili. benim yaptığım tek şey onlara su vermek bazen de topraklarına torf karıştırmak. benim odam kuzeydoğu tarafında bu yazden sadece öğlene kadar direk güneş alıyor. öğlen saat birden sonra güneş görmüyorlar ama karşımızda bina olmadığı için çok aydınlık. mümkünse yaprağınızı direkt olarak güneş alan bir yere koymayın aydınlık olsun ama güneşten uzak olsun. bir de yaprakların suda erimesinin sebebi cinsinden de olabiliyor. çoğaltılması çok zor renkte menekşelerle denemeler yapmıştım. ve başarısız olmuştum. okul dönemi olduğu için ilgilenemedim. mor renkli olan menekşe (ben de çoğukla bulunan renk) çok arsız. bir hafta içinde kökleniyor ve en fazla iki ay sonra yavru veriyor.
istersen eğer sana yaprak gönderebilirim. bir denemede benimkilerle yaparsın. en az 2-3 yaprak yollarım sana. denemelerinde başarılı olursan ne mutlu bize :D
Merhaba, İzmir'de sanırım Narlıdere'deki (yeri tam bilmiyorum) Kipa'ya yaprakları beyaz alacalı menekşelerden gelmişti geçen hafta ve 1.5 ytlydi. İnternete girme fırsatım olmadığı için anında haber veremedim ama bakmak isteyenler yine de bakabilir, belki kalmıştır.
Benim menekşeleri tatile çıkmadan önce annemin işyerine bırakmıştım orası klimalı diye. Hallerinden pek memnun olduklarını öğrendim, sanırım havalar serinleyene kadar orada bırakacağım. Bu da İzmir Kipadan Silifke'ye kadar yolculuk eden alacalı menekşem:
45271
Bu türün ismi picasso gerçekten çok güzel bir menekşe.
Bengi su bunlara şekerli su veriyormusun.Vermiyorsan tavsiye ederim bümeyi hızlandırıyor.Benimkiler arap saçına döndü nasıl ayıracağım konusunda hiç bir fikrim yok.Bende resim eklerim.Beraber fikir yürütürüz.
Sn. olay9, ne kadar su için ne kadar şeker kullanıyorsun?
ve hangi sıklıkta şekerli suyla suluyorsun? hepsi mi? yoksa belli aralıklarla mı? biraz daha detaylı anlatabilirsen memnun olurum.
Benim menekşelerimin yaprakları gayet sağlıklı görünüyor ama bir türlü çiçek açmadılar aldıktan sonra.
Bir de ne kadar yapraktan çoğaltma işlemi yaptıysam başarılı olamadım. Yaprağın sapını ne kadar derinden koparıyorsunuz? Kopan yaprağı bir çay bardağına koyuyorum ama bikaç gün sonra çürüyor. Köklenmiyor.
Yardımcı olursanız sevinirim.
newyorker
19-08-2008, 17:09
yaprakların sadece ucu suya gisin.
Bu menekşeyi de Picasso türü ile beraber izmir Kipa'dan almıştım. Yaprakları çok ilginç, ince ve uzun. Bu başka bir tür mü yoksa çevre koşulları yüzünden mi bu hale gelmiş? Dıştaki yapraklar uzunken ortadakiler klasik menekşe yaprağı.
45437
yeliz_83
19-08-2008, 22:41
arkadaşlar tekrar merhaba hepinize ; ben buralarda yokken ne de çok şey yazılmış formumuza :))) şimdi şekerli suyu ben de denedim ve 100 % hepinize öneririm:çünkü gelişmekte olan menekşelerimin canlandığını we oldukça yapraklı olanların da tomurcuklandığını gördüm.Benim menekşelerimde sinek yapmasına rastlamadım.Bir de limon tuzunu denedim.Onu da burda okumuştum ama bunların ikisini de 15 günde bir uyguluyorum onlara.Diplerine birer tane limon tuzu koyuyorum ;15 günde bir de 1 lt suya 1 çorba kaşığı şeker karıştırıp bunu uyguluyorum.Yaprak çoğaltırken de ben hemen kopardığım yaprağı toprağa dikiyorum;suda çillendirip de diktiklerimin sonu hep hüsran oldu :(((
Bu menekşeyi de Picasso türü ile beraber izmir Kipa'dan almıştım. Yaprakları çok ilginç, ince ve uzun. Bu başka bir tür mü yoksa çevre koşulları yüzünden mi bu hale gelmiş? Dıştaki yapraklar uzunken ortadakiler klasik menekşe yaprağı.
45437
Ben de aynısından aldım. Yaprakları ince uzun ve tırtırlı.
Sayın gravel,
1 lt suya 5 küp şeker karıştırıp vermenizi öneririm. Ne kadar sıklıkla derseniz arada 2 hafta üst üste bazende 15 günde bir veriniz. Arkadaş yazmış ama yineleyeyim limon tuzuda verin. Bence işe yarıyor...
Ben şuan menekşelerime koyun keçi gübresini ıslatıp 3-4 gün suda bekletip süzüyorum açık havada suluyorum. Sonuç şahane...
Büyümedeki farklılığı 2 haftada gözlemleyebilirsiniz.
Linkteki menekşeler görmeye değer arkadaşlar...
http://avflower.com/flowers/violets_en.php
Arkadaşlar bir tane menekşemi fazla sulamışım galiba.Yaprakları düştü ve inceldi.Toprağı kurutmak için ne yapabilirim?
Güneş görmeyen açıkhavaya çıkarın birde altlığını alıp toprağını karıştırıp havalandırın...
Bir menekşemde büyüme sorunu var, yeni çıkan yapraklar çok koyu renkli, nerdeyse mor ve büyümüyorlar. Bir element eksikliği mi var acaba? Ne yapmam gerekir?
45609
45610
bernacyhn
23-08-2008, 15:11
diğer büyük menekşelerinizin bulunduğu saksıların arkasına koyun ben öyle yaptım ve yaklaşık 4 saksı menekşemin yapraklarının büyümesini sağladım. sonra da çiçeklendiler hepsi. yapraklar aslında aydınlık bir odada olup önlerinde güneşi engelleyen bir şey olduğunda yaprakları güneşe ulaşmak için kafalarını yukarı kaldırıyorlar. ve boyları uzuyor yeterli büyüklüğe geldiğinde eski yerine alın sonrada çiçeklenmesini seyredin :)
Berna sorun güneş değil sanki. Bitkinin yapısında...
:eek:
Sayın olay9, ben gelişmeyen ve yaprak rengi koyulaşan menekşemi Sayın bernacyhn'ın dediği gibi aydınlık bir odada, pencere kenarındaki sehpanın altına koydum, ışıktan tarafta önünde daha büyük bir menekşe saksısı var. Ve 1 litre suya 3 iri kesmeşeker karıştırıp menekşelerimi suladım. İnanılmaz ama gelişim bozukluğu olan menekşe yapraklarını iki günde yukarı kaldırdı ve daha düzgün bir form aldı!
Kışı kötü koşullarda geçirmiş olmasının da etkisi var bence, biryerde okumuştum, kışı uygun olmayan koşullarda geçiren menekşeler o sene boyunca çiçeklenmez ve gelişme gösteremezmiş. Benim bu bozukluk sahibi menekşe kışı gölge ve sürekli boğucu sıcak bir yerde geçirmişti.
45696
45697
İşyerinde cümbür cemaat bakımını yaptığımız menekşeler. ( Salih'in çiçekleri ( 1 ) . Öyle yazacakmışım kendisi dedi :D
Yazın ayda bir gibi ( aslında aklıma geldikçe mi desem ) çiçek coşturan veriyordum. Suyu tabağın altından veriyoruz. Klima odayı buz gibi yapıyor çiçekler bana mısın demiyor. Kuzey cephesinde tüm gün aydınlık cam önündeler.
Yalnız ilk çiçek resmen kurtlandı. Üzerinde beyaz kurtçuklar dolaşmaya başladı. Hemen sağlam yaprakları suya koyduk. Yeniden dirildi. Saksı tabağından da kocaman bir solucan çıkmıştı. Solucanı görünce hep panik olurum nedense :D
bernacyhn
30-08-2008, 20:53
Baksanıza yavrumun haline. Kurtulur mu sizce? :(
Sapları sağlam görünüyor. Bence umut var. Tabii kökleri bilmiyorum.
bengi_su
31-08-2008, 09:03
Bugün üç yavrumu daha saksılarına aldım umarım mevsimi geçmemiştir tutarlar saksı sayısı artmaya başladıkça korkuyorum artık kış geldi.:))
Sevgili Bengi sanırım eylüle kadar vakit var. Tabii konyanın iklimini bilmiyorum.
Arkadaşlar bütün kış baharı bekleyip üretim yapalım diye uğraştık şimdide yazın ürettiklerimizi kışın nasıl koruycaz derdi başladı:)
Bu seneki yavru denemem...
bernacyhn
03-09-2008, 19:38
bu bebikler de benim bu yaz ki denelerimden bir kaçı :D maşşallah bendekiler baya bi arsız :p
bengi_su
05-09-2008, 10:46
Bunlarda benim baharda saksılarına aldığım menekşelerim ve bütün menekşelerim,:))
Belki hatırlarsınız baharda küçük küçük yavrulardı eklemiştim resimlerini şimdi büyüdüler çicek açacaklar.
bengi_su
05-09-2008, 10:53
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=20237&c=683
Bu güzelliğin resmini sizinle paylaşmak istedim.
bengi_su
05-09-2008, 10:55
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=20236&catid=newimages&cutoffdate=1
Buda bence çok güzel umarım böyle güzel menekşeler yetiştirebilirz bizde.:))
....:d
Arkadaşlar internette menekşe yaprağını ekerken yaprağın uç kısmı varya orasını 2 cm aşağıdan kesipte ekim işlemi yapmışlardı.Yani yaprağı yarısı yoktu, bu konuda fikri olan varmı? Acaba daha çabuk mu tutuyor dersiniz...
umut2007
07-09-2008, 23:49
Mavi ve pembe renkli çiçekleri olan iki saksı afrika menekşem var.Bu konuda yazılanları okuduktan sonra acaba bende çoğaltabilirmiyim dedim. Bir tanesi sanki tuttu gibi ama diğeri çürüdü. Acaba çokmu su verdim ne dersiniz?
bernacyhn
08-09-2008, 17:44
:)Mavi ve pembe renkli çiçekleri olan iki saksı afrika menekşem var.Bu konuda yazılanları okuduktan sonra acaba bende çoğaltabilirmiyim dedim. Bir tanesi sanki tuttu gibi ama diğeri çürüdü. Acaba çokmu su verdim ne dersiniz?
Yaprağı suda köklendirerek toprağa dikerseniz eğer çok daha çabuk tutmasını ve daha iyi yaşamasını sağlarsınız. Bir de ypraklarınızı torfa dikerseniz torfun suyu tutma özelliğinden dolayı hem sudan tasarruf etmiş olursunuz hem de bitki istediği zaman torf, ihtiva ettiği suyu bitkinin kullanmasını sağlar. Torf kullandığınız zaman haftada bir su vermeniz daha uygun.Başarılar dilerim...
ardaçiğdem
12-09-2008, 10:28
arkadaşlar benim menekşelerden birinin yaprakları yumşamış soluyor galiba ne yapmam lazım. yoksa ölüyormuu.
bernacyhn
12-09-2008, 17:29
Benim katmerlim de öyle oldu. Benimkinin toprağı çok ıslaktı. Saksısı yere düşünce torf takviyesi yaptım ve kendine geldi. Siz de toprağını değiştirin torf ilave edip suyunu azaltın eski haline geri dönecektir.
i z m i r
14-09-2008, 22:42
merhabalar,
2 hafta once aldigim afrika meneksem kucuk bir saksida ve sanki topragi azaliyor. bu mevsimde saksisini degistirmek dogru mu? daha buyuk bir saksiya gecirmek istiyorum.
tesekkurler
bengi_su
15-09-2008, 08:58
Ben geçenlerede bikaç saksıyı deiştirdim bi sorun olmadı kış geliyor diye pet şişedekileride bugün saksılara aldım bakalım umarım bir sorun çıkarmazlar.
Ben geçen ay değiştirdim 5 saksıyı. Hiç bir problem olmadı. Değiştirirken hırpalamayınca sorun olmuyor.
i z m i r
15-09-2008, 12:36
tesekkur ederim :) ben de bu hafta degistireyim o zaman..
merhabalar,
2 hafta once aldigim afrika meneksem kucuk bir saksida ve sanki topragi azaliyor. bu mevsimde saksisini degistirmek dogru mu? daha buyuk bir saksiya gecirmek istiyorum.
tesekkurler
Sayın İzmir menekşeleri küçük saksılardan çıkarınca köklerin etrafındaki toprağı silkelemeyin köklere zarar gelmesin. Saksıdan çıkardığınız gibi yeni hazırladığınız saksının içine oturtup etrafını toprakla desteklerseniz bir sorun çıkmaz kolay gelsin bu arada sizde aramıza hoşgeldiniz.
merhabalar... bende üye olalı baya oldu ama uzun zamandır bu siteye girmemiştim. bu sene ziraat müh. den mezun oldum menekşeler hakkında spesifik bilgim yok ama genel olarak birkaç şey söyleyebilirim sanırım. genelde menekşeler gibi yaprağı tüylü ve kalın olan bitkiler susuzluğa diğer bitkilere göre daha dayanıklıdırlar. ama uzun süre susuzluk bitkiniz yaşasa da çiçek vermesini önler çünkü o zaman bünyesindeki suyu sadece yaşamak için harcayacaktır. akıllılar yani :) ama işte çiçeksiz kalıyorlar. bir de genelde her bitkide fotonasti diye bir olay vardır. arkadaşlar bitkicikler bir yere konulduğu zaman kendini ışığa göre adapte etmeye çalışır ama eğer biz sürekli yer değiştirirsek olduğu yerde bile bazen çevirmek etkileyebiliyor. uzun süre yetiştiricilik yapanlar bilirler direk ışığı değil pencere önlerini severler. ama genede yazın ışığın çok yoğun olduğu zamanlarda kuzeye kışın ise güneye almak bence daha iyidir. bir de arkadaşlar saksı değiştirmede CYBEL in dediğine katılıyorum. genelde az su ihtiyacı duyan bitkiler kök geliştirme zahmetine girmezler bu yüzden kökleri zayıf olur ee zaten bunlarda zarar görürse allah korusun :) bitkilerinizi silkmeden toprak değiştirirseniz daha iyidir. ama ufak bir zararlanmada bile görürsünüz biraz kendini salar ama daha sonra kendini toplayıverir.
Merakla bekliyorum olay9. http://www.theplantexpert.com/africanviolets/frames.html bu linke bir gözatın.Çok güzel menekşeler var.Özellikle sarıya bayıldım.Bir arkadaşımdan İç Anadalu bölgesinde sarı menekşeye rastlandığını duymuştum.Ama hiç görmediğim için inanamamıştım.İnşaallah en kısa zamanda bir sarı menekşeye de ben rastlarım...
bernacyhn
18-09-2008, 18:29
Ben de çok aradım sarı menekşe ama bulamadım. Arkadaşıma sözüm var o yüzden. Bende hep mor menekşe var tek bir yapraktan büyüttüm ve şu an ikibuçuk yaşında onun da yapraktan büyüttüğüm çoğu çiçek açan bir sürü yavrusu var. Bu arada arkadaşlar bu cumartesi neseakova'ya kargoyla menekşe yaprağı yollayacağım. Eğer isterseniz çarşıya çıkmışken sizlere de yollarım arsızımdan. Ne kadar isterseniz yollayabilirim. Elimde bol bol mevcut.
Sarı menekşe "Lemon Whip" olarak geçiyor.
Daha fazla çeşite buradan (http://www.africanvioletsforeveryone.net/Photo%20Galleries/MoreAfricanViolets1/index.html) bakabilirsiniz.
bengi_su
20-09-2008, 09:06
Bu yaprağı Özlemcimden aldım yanlış hatırlamıyosam rengi bordoydu çokta beyenmiştim ama diğer yapraklar tutarken bunun sapı çürümüştü çürüyen yerleri temizledim yarım bi yaprak kalmıştı elimde:rolleyes: çıkmadık candan ümit kesilmez dedim ektim kutuya çok az suladım çürümesin die işte sonuç.;)
ardaçiğdem
20-09-2008, 09:18
merhaba arkadaşlar benim menekşeler sabah güneşinden yararlansın diye perdeyi açmıştım ama kapatmayı unutunca olanlar oldu. çiçekleri yanık gibi yapraklarıda öyle tomurçuklar bile kurumuş ne yapabilirim bana yardımcı olursanız sevinirim. sarı menekşeyi gördüm çok güzel birde ben pembe menekşeyi yetiştiremiyorum hemen soluyor yeni aldığım pembede soldu bir kaç küçük yaprak kaldı ölecek galiba.
merhabalar arda çiğdem afrika menekşeleri bol ışığı severler ama direk gün ışığından zarar görürler. bitki fizyolojisinde kuruyan bir bitki asla geri dönmez maalesef. sana tavsiyem kuruyanları budaman bu şekilde verdiğin su ve topraktaki besini sadece canlı olanlar kullanır. daha çabuk toparlayabilir. diğer menekşenize nasıl bir bakım uyguladığınızı bilmiyorum ama normalde yapraklarına su değmemesi gerekir. suyunu alttan vermelisiniz. hatta biryerde okuduğum yazıya göre geniş bir kabın içerisine suyu doldurup saksıları bunun içinde alttan su gelene kadar bekletmenin daha yararlı olduğunu söylüyorlar. artı bütün bitkilerde öğlen sıcağında su vermek yanlıştır. çünkü onların terlemelerinin en yoğun olduğu dönemdir. bu da bitkiye zarar verir. küçük bir şey daha : yazın toprak sıcaklığından daha soğuk bir su verdiğiniz zaman arkadaşlar bitki bunu kullanmak için kendi ısısına getirmek için uğraşır bu aradada enerji kaybeder. onun için yazın bitkilerinizi soğuk suyla sulamayın bence.. enerjisini bunlarla harcarsa üst aksamını geliştirmede yavaşlar yaprak ve çiçek oluşumu da yavaşlar......
Banu82 yazdıklarınıza katılıyorum.Özelliklede ılık suyla sulmak gerekiyor menekşeleri. Ben bunun için damacanayla aldığım suyu kullanıyorum hem kireç oranı çeşme suyuna göre daha düşük, malum egenin suları kireçlidir. Bu yazınızda gayet bilgilendirici olmuş teşekkürler.
rica ederim. teorik de olsa bilgilerimi paylaşmaya çalışıyorum umarım yararı olur. bu arada kireç oranı üzerine söylediklerinize katılıyorum. fazla kireç toprağı çok bazikleştirir. yani pH yükselir bitkilerin ise yaşamalarında bir pH aralığı vardır. bu aralık menekşelerde nötrle hafif asidik arasında değişiyor. bu yüzden toprak pH sının 7 nin üstünde olması iyi değildir.
bernacyhn
21-09-2008, 19:53
rica ederim. teorik de olsa bilgilerimi paylaşmaya çalışıyorum umarım yararı olur. bu arada kireç oranı üzerine söylediklerinize katılıyorum. fazla kireç toprağı çok bazikleştirir. yani pH yükselir bitkilerin ise yaşamalarında bir pH aralığı vardır. bu aralık menekşelerde nötrle hafif asidik arasında değişiyor. bu yüzden toprak pH sının 7 nin üstünde olması iyi değildir.
Peki banu hanım ben size bit şey sormak istiyorum. bu baziklik ve asidiklik toprağın üst tabakasının rengini değiştiren şey mi? Ben bir türlü dengeyi kuramadım. Hep beyaza dönük gri **** kırmızıya dönük sarı renge dönüşüyor. Bunun sebebi, zararları ve nasıl önlenmeli söyleyebilir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim...
merhaba bernacyhn pH; Hidrojen iyonlarının ters logaritmasıdır. pH değeri yetiştiricilikte önemlidir. H yani asit oranı artarsa pH 7 den aşağıya doğru düşer... toprakta kireç oranı artarsa 7 den yukarı doğru çıkmaya başlar. genelde kireçli topraklar daha açık renkli olabilir. ama senin toprağın bu kadar kireçliyse menekşelerin nasıl yasıyor diye düşünüyorum. bence deney yap derim. toprağı suladığında alttan sızan suya kırmızı turnusol kağıdını batır eğer maviye dönüşüyorsa toprağın bazik demektir. eğer bu şekilde çıkarsa asit karakterli yeşil gübre kullanabilirsin.
bengi_su
21-09-2008, 21:59
Syn. Cybel kapalı kutularda inanın olmaz denen şeyler oluyor bende çok şaşırdım ama eğer kapalı bi yere ektiyseniz çıkmadık yapraktan ümit kesilmiyor.:)
Kapalı kutuda hiç denemedim. Onu ben bir deniyeyim bakalım sonuç sizinki gibi olumlu olacak mı.Teşekkürler.
ardaçiğdem
22-09-2008, 07:43
banu82 verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.kurayan yapraklarını budamıştım yarı kuru olanlarınıda suya koydum bunlara bir şey olursa yavrularını yetiştirmek isterim. bir arkadaşım kuru koyun güpresi tasiye etti. bende saksıların üst kısımlarına ekledim birde günlük çok az miktarda suluyorum içme suyuyla. üst kısımlarda güpre olduğu için üstten dikkatlice suluyorum. dün baktım biraz kendilerine gelmişler gibi o halsizlik, solgunluk kayboluyor sanki. çabalarımın güzel sonuç vermesi beni çok mutlu ediyor. birde yaprakları kapalı kutuya dikmek daha çabukmu tutuyor. kapalı kutu saklama kabı gibi falanmı acaba olmazsa bu yaprakları bende kapalı kutuya dikeyim.herkese çok teşekkürler.
ardaçiğdem
22-09-2008, 07:46
arkadaşlar birde ben aşılama yöntemini çok denemek istiyorum mesela mor ve beyaz aşılasam nasıl olur acaba. ama beyaz menekşe yaprağı bulamıyorum. bulduğumda hemen deneyeceğim. deneyip görenler varsa bilgi verirlerse sevinirim.
bernacyhn
22-09-2008, 12:16
Turnusol kağıdını nerde bulabilirim acaba?? Menekşelerimin değil de mum çiçeğimin toprağı fena durumda çok kötü görünüyor. Verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ederim...
İklimsiz
22-09-2008, 12:34
Turnosol kağıdını toprak gibi katı ortamlarda kullanamazsınız.
Sıvının asidik veya bazik olduğunu anlamak için kullanılan bir indikatördür.
merhaba berna (http://www.labmalzemeleri.net/urun.php?products_id=392 ) bunun gibi siteler var genelde laboratuar mazlemeleri satılan yerlerde var sanırım ama eğer üniversite okuyorsan kimya laboratuarında bulabilirsin. onlar bu tip şeyleri toplu bir şekilde alırlar...
http://zipcodezoo.com/Plants/H/Hoya_carnosa_Grey_Ghost/ bu sitede de mum çiçeği ile ilgili bilgiler var pH değerlerine dikkat edersen orta asidik nötr topraklardan hoşlanıyor.
ardaçiğdem
25-09-2008, 15:24
Arkadaşlar ben menekşelerime şeker gübre vermek istiyorum. ne ölçüde vermeliyim bana yardımcı olursanız sevinirim. Şeker gübresi verdiğim zaman çiçeklenme dururmu acaba ne karadar sürede vermeliyim. Daha önce şekerli su vermiştim ama gözle görünür bi değişiklik yok. gübreyi denemek istiyorum şimdi. çeliklerimde 15 günü geçti köklenmedi. Farklı renklerde çeliklerde geldi hepsinin köklenmesini sabırsızlıkla bekliyorum.
bernacyhn
25-09-2008, 18:36
Direk güneş almayan ama aydınlık bir yerin varsa evinde oraya al öyle bir yerde değilse tabi :) Eğer söylediğim gibiyse merak etme birkaç gün içinde kök atacaktır. Cinsinden dolayı da naz yapabiliyorlar. Komşumdan aldığım menekşeler bir ayda köklendi dikilecek hale geldi. Çoğu tutmadı hatta çoğu sudayken eridi gitti.
Ben de şekerli su kullandım.Ama devamlı kullanmadığım için bir faydası olmadı daha doğrusu gözlemeyemedim. Şeker gübresini benden daha tecrübeliler yani kullananlar bilir.. Size kolay gelsin. umarım yapraklarınız köklenir yavru verir de çiçeklerini de görürsünüz :)
Şeker gübrenin çok kuvvetli olduğunu biliyorum.Babamla balkondaki çiçeklere verirdik.Menekşelere ağır geleceğini düşünüyorum.Yakabilir.Menekşeler için özel vitaminler var onlardan kullanmanı tavsiye ederim.Birkaç kere o hatayı yaptım;menekşelerim coşsun diye...Yanlış tercihler sonucu çoğu hırpalandı.
Bir de kargoyla çelikleri nasıl gönderiyorsunuz çok merak ediyorum.Ne olur birazcık bilgi verin arkadaşlar....
ardaçiğdem
26-09-2008, 10:39
menekşeler için daha önce yetiştirirken sıvı gübre kullanmıştım pek faydasını görmedim bildiğiniz marka varsa yazarsanız memnun olurum. şeker gübreyi bir arkadaşım tavsiye etti az miktarda sulandırarak 15 de bir sulamamı istedi bende merak ettim. bilgileriniz için teşekkürler.
http://www.724magaza.com/BAH%C3%87E%20D%C3%9CNYASI/Bitki%20Besinleri/urundetay.html?32139 bu linke bakarsan görebilirsin.Çiçek coşturan afrika menekşeleri için özel besin diye satılıyor.Halamın kullandığı bir vitamin.Menekşelerini görsen bana hak verirsin.
Sevgili katmer kargo ile menekşe gönderirken marketten aldığımız plastik peynir kabları varya üsten delik aç.Menekşe yapraklarını kağıt havlu peçeteye sar ve ıslat içine yerleştir. Bu kadar...
Şeker gübredeneyimi olan biriyim. Menekşenize şeker gübre verecekseniz, saksıya yakın köke uzak bir noktaya, elinizle hani sofrada bir şeye azıcık tuz serpersiniz ya, o şekilde verin. Önce 1 çay bardağı su verin. Eğer gübreyi akşam verdiyseniz bir de sabah 1 çay bardağı su verin. 20 günde **** ayda bir uygulayın...
Yinelemek istiyorum; Ne kadar az gübre verirseniz çiçekleriniz o kadar çabuk gelişir. Fazla gübre bitkiyi şaşırtıyor. Düzenli vermektede fayda var...
Sevgili menekşeseverler, yurt odam için yakın zamanda güzel mi güzel bir menekşe aldım. Hemen saksısını değiştirdim, normal menekşe saksısına değil, daha derince bir saksıya diktim. Haftada bir suluyorum, yarı gölge ve serinde duruyor. Yeni yaprakları hızla büyüyor ve tomurcukları sorunsuz açıyor.
48306
48307
ardaçiğdem
28-09-2008, 11:09
Benim menekşelerim normale döndüler. Yeni tomurcuklar bile çıkmaya başlamış ama bir saksının toprağının üzerine un serpilmiş gibi bembeyaz küflenmiş gibi aynı acaba hastalık olabilirmi. Daha önce okumuştum burda ama onlar yaprakların üzerinde oluyordu sanırım benimki toprağın üzerinde. Tam kurtarmışken menekşelerimi ölmelerini istemiyorum. Yapraklarımda köklenmeye başlamış. Acaba sudamı yaprak vermelerini mi beklesem yoksa dikmelimiyim hemen. sevgili nariel menekşenin rengi çok güzel ben burda çeşit bulamıyorum güle güle büyüt bol çiçekli günler.
Yapraktan yetişen bu katmerli menekşemi ayırmalı mıyım? Aylardır gelişim gösteremiyor, yeni yapraklar çıkardıkça eski yapraklar çürüyor. Annem ayırma taraftarı değil, kıyamıyor, hele bir açsın da sonra ayırırız diyor. Bense bunların ayrılmadan gelişemeyeceği düşüncesindeyim. Birçok kök menekşecik çıkacak sanırım. Sizce ne yapmalıyız?
48440
keçi boynuzu
29-09-2008, 10:14
Daha ayırma saksıyı doldurmamış.Menekşeler için olan sıvı gübrelerden kullanıyor musun?
Tüm bunlar tek bir yapraktan çıktılar, çok sıkışık görünüyorlar. Bu ufaklığa sıvı besin vermedim bünyesi kaldıramaz diye, yavaş yavaş vermeye başlasam iyi olacak sanırım..
keçi boynuzu
29-09-2008, 10:32
Azıcık azıcık alıştıra alıştıra normalde de pakette yazanın yarısı kadar kullan.Babaannemin saksılarının bazılarına parmak girmiyor gayet mutlular. Yukardan bakılınca toprak görünüyorsa telaşa mahal yok
yeliz_83
01-10-2008, 10:46
Arkadaşlar hepinize iyi bayramlar...
Benim de menekşelerim şu anda çok iyi durumdalar;geçen günlerde 1 tane mor menkeşe almıştım Bauhous'dan;ozaman bayağı pahalıydı;ertesi hafta da çiçekleri dökülmüş tomurcukları yok diye 1 liraya veriyolardı.Ben de onlardan iki tane daha aldım;ve şuanda hepsi yeniden tomurcuklandı .Ben de havalara uçtum :)))
Bi de size sormak istediğim bişey var;menekşler için çiçek coşturan diye bi besin varya,onu yapraklarına püskürtererk mi kullanıyoruz yoksa normal çiçek sular gibi suluyor muyuz?Çünkü ziraat mühendisi bi arkadaşım püskürterek ver dedi o yüzden bir de sizlere sorayım diye düşündüm;hepinize gerçekten çok teşekkür ederim;burda çok güzel bilgiler paylaşıyoruz.
bernacyhn
01-10-2008, 12:41
İşte benim bebeğim, çiçeği ve tomurcuklarıyla...
Merhaba yeliz. Menekşenize besini verirken kullanma klavuzuna bakın derim. Sizden ricam baushose 'ta ne tür bitkiler satılıyor.
bernacyhn
01-10-2008, 20:21
Ben de burada her yerde *anadolu* markalı ürünü görüyorum. Hiç kullanmadım *helin*i de..
Helin'in yeşil yapraklı salon bitkileri için olan besininden kullandım evdeki bitkilerime, sonuç iyiydi. Menekşeler ya da çiçekli bitkiler için olanı varsa menekşelerinize kullanabilirsiniz.
Ben menekşelerime npk 20-20-20 gübresi ve demir gübresi veriyorum.
Npk 4 lt suya 1 çay kaşığı veriyorum. Ayda bir.
Demir gübreside 1 lt suya yarım çay kaşığı.
Arada şeker gübresi veriyorum.4 ayda bir.
Arkadaşlar gübrezede olarak yineliyorum ayda bir verilen gübre çiçeklere çok faydalı oluyor. Fazla verildiği zaman büyümesinde sorun oluyor. Durgunlaşıyor...
Arkadaşlar beyaz katmerlim açtı.Daha ufak ama görmenizi istedim.
Bunların da biri geçen gün bahsettiğim fuşya,diğeri ise yeğenimin bana verdiği menekşe.
Merhabalar....
Uzun zamandır yazamadım, menekşelerimi balkona koyduğumdan bahsetmiştim hatırlarsınız. Şu anda kendilerinden emin bir şekilde açmaya devam ediyorlar, açık hava iyi geldi. Bir aydır içerdeler ve tek bir tomurcuğun kuruması bile söz konusu değil. Sevgili Neşe Hanım'ın gönderdiği altı yapraktan biri çürümüştü, dördünü ekliyorum. Rengine tam karar veremedim ama mavi menekşemin resmini avatarıma koydum cep telefonuyla kaliteli bir resim yakalayamadığım için ekleyemiyorum. :) Sevgiler.....
ardaçiğdem
04-10-2008, 13:43
Sevgili katmer ben bu beyaz katmerliden çok aradım bir arkadaşım iki tane yaprak getirdi aynı senin beyazın yaprağından inşallah aynısıdır. Yaprağın biri çok yaşlı diğeri ise çok genç nasıl tutturacağım bilmiyorum. Zaten yaşlı olan bu gün baktım çürümüş sapıda kısa bende çürük yerlerini temizledim sadece yaprak kaldı sapsız yinede diktim inşallah tutar.Diğeri suda köklenmeyi bekliyor sanırım köklenecek. Suyun içerisine çok az miktarda aspirin koydum çabuk kökleniyormuş sanırım. Umarım işe yarar. Birde bu aylarda tutturabilirmiyim bilmiyorum geç kaldım galiba.
Merhaba Sayın darla,
Katmerli menekşe yetiştirmek çok istiyorum ama yapraktan yetiştirme de başarılı olabilir miyim bilemiyorum. Bu sene menekşelerimden aldığım 1-2si dışında hemen hiç bir yaprakta başarılı olamadım. Suya koyduklarımın hepsi çürüdü. O yüzden direk torfa ekmeye başladım. Birkaçı tuttu sanrım çünkü 1-2 ay olmasına rağmen solmadılar. Ancak yeni yaprak tomurcuklayan yok henüz. Siz nasıl çoğaltyorsunuz?
Arkadaşlar beyazımın açmiş hali.Bir de hiç böylesini gördünüz mü?Birinin çiçeklerinin bir yaprağı eksik,goncaları farklı;diğerinin çiçek içinde goncası var,yarısı katmerli.Bunlar benim menekşelerim. Görmenizi istedim...
ardaçiğdem
08-10-2008, 13:10
Bendeki yapraklar köklenmeye başladı ama katmerin beyaz menekşesinden olan yaşlı yaprak çürüdü. Genç olanı ise köklenmeye başlamış gibiydi. Bugün baktım kahverengi bi görünüm oluşmuş, sapın ucunda. Sanırım oda çürüyecek. Bir kaç tane yaprağı torfa diktim. Bakalım ne zaman yavru yapraklara kavuşacağım. Bunlar çok güzel bol çiçeklerini görürsün inşallah.
bengi_su
12-10-2008, 11:13
Hepsinin yapraklarından birer ikişer tane kır hemen ya ıslat ya birer saksıya dikiver bahara kadar anca yavrularlar çokta yek kaplamaz hemde garantiye almış olursun aynı dert bazen bizdede yaşanıyor babam kızıyor atcam hepsini yeter diyor onlarla birlikte benide at diyorum:D onlarıda hoş görmek lazım bende çok menekşe kaybettim bizimkiler saksıları düşürdüler percereleri açarlar menekşeler düşer çok ağladığımı hatırlıyorum.:)) Şimdi iyiyim her menekşeden ikişer tane çoğaltıyorum çok yakın arkadaşlarıma veriyorum Özlemcim Zuhal kuzenim sanırım garantideler.;)
ben birşey sormak istiyorum.acaba sudamı daha çabuk yavrular yoksa topraktamı
Şimdilik size önerim afrika menekşesi bölümünü baştan sona doğru okumanız. Ama çok fazla sayfa var:) Deneyimlerime dayanarak bence toprakta daha çabuk yavru veriyorlar. Sudada köklendirip ektiklerim oldu ama. Toprakğa direk ekmek yaprağı daha kolay geliyor.
Ben bayağı bir sayfa okudum. Çoğunluğu bildiğim şeyler; ama çoğaltma konusunda zorlanıyorum. Burada yazanların çoğunuda denedim. Ama çok yavaş oluyor, ve ben sabırsızlanıyorum. yani on yapraktan sadece bir **** iki tanesi yavru veriyor, buda beni üzüyor.
Açıkçası bende yavru verdiğini görüyorum yapraklarımın ama araya tatiller girince emanet edecek birilerinide bulamayınca sonuç hüsran oluyor. Birde menekşeler bulundukları yere göre hareket eden nazlı bitkiler. Evde en uygun yeri bulmak mesele. Bulunduğu yeri çok sevmesi gerekiyor ya. Ah bi konuşabilselerde ona göre davransak:) Sabırsızlığınızı anlıyorum ama herşey öyle hemen olmuyor malesef:)
Not: Yazım kurallarına dikkat:)
Evet bulundukları yeri sevdiğinde coşuyorlar.Ama yeterince güneş gören yeri bulmak sorun oluyor. imla kuralları konusunda klavyem bayağı eski ve bazı tuşlarım çalışmıyor. kusura bakma.
işte benim menekşelerim.
bu menekşem uzun zamandan beri çiçek açmıyor bir fikriniz varmı acaba. ne yapabilirim.
49560
bunlarda güzellerim
49547
49548
49549
bernacyhn
12-10-2008, 18:48
Sevgili cotyora aramıza hoşgeldiniz. Maşallah menekşeleriniz harika. Benim şöyle bir yöntemim var menekşeler konusunda. Eğer yaprakları kısaysa çiçek vermeleri çok zor oluyor. Yaprakların uzayıp yeterli büyüklüğe ulaşmaları için cam kenarından almalısınız. Perde arkasına hatta biraz da camdan uzağa koymalısınız ki menekşeniz; yeteri kadar büyüdüm artık çiçek vermeliyim, diyebilsin. Ben her seferinde başarılı oldum. Tavsiye ettiğim arkadaşlarımdan da olumlu sonuçlar aldım. Siz de bir deneyin faydasını göreceksiniz. Zaten camdan uzaklaştırdığınızda hemen yapraklarını havaya kaldırmaya başlıyor ve yeni yaprak veriyor. Göz kararı artık büyüdüğünü düşündüğünüzde yine cam kenarına alın ve çiçeklenmesini seyredin. Zaten bunu diğer bebeklerinizde de görecebilirsniz çiçeklenmiş olanların hepsi büyük ve koyu yapraklı. Başarılar dilerim. Tekrar hoşgeldiniz.
bengi_su
12-10-2008, 20:41
http://www.agaclar.net/forum/group.php?groupid=8&pp=10&page=2
Arkadaşlar grubumuza üye olun yetiştirme konusunda deneyimlerimizi ordan paylaşıyoruz yaprağından çoğaltamayan hızlı yavru alamayan arkadaşlar için söylüyorum oraya pet şişelere ve peynir kutularına nasıl ektiğimi yazdım kışın hariç bir ay kadar bi sürede yavru alıyorum en geç üç ay yaprağa görede değişiyor ama yöntemde kayıbım olmuyor.
Arkadaşlar, benim mavi yalın kat menekşem ve borda dantelalı menekşem iki ay önce çiçeğe durdular. Mavi yalınkat olan hala ilk çiçeğiyle formunu korurken, bordo dantelalı olanın çiçekleri ona kıyasla daha çabuk bozuluyor. Aralarındaki fark şekilden mi kaynaklanıyor? Sizlerin de yalın katlı menekşeleriniz diğerlerine oranla daha fazla dayanıklı mı:confused:
Yavru menekşelerim baya büyüdüler, yalnız şöyle bir sorun var o kadar çok saçaklandılarki sanki bitki yaprakları beslemekten olgunlaşamıyor gibi geliyor bana , bu mevsimdede ayrılırmı bilmiyorum.
49724
Ebruli resimdeki menekşelerimi çok severek almıştım, yazın, nedense yaprakları yumuşadı.
Ve ****** benimde birtürlü açtıramadığım pembe bir menekşem var:mad:
Günsu bu pembe beyaz ebruliyi nereden aldınız. Çok güzel...
Birde size önerim o yumuşayan yaprakları sakın koparmayım. Normal su verip. Toprağın tamamen kurumasına izin verim. Ve düzelinceye kadar sudan başka bir şey vermeyin...
2 aya kadar kesin eski halini alır...
ardaçiğdem
14-10-2008, 10:55
Merhaba arkadaşlar, cotyora aramıza hoş geldin. Benim mor menekşemim çiçeklenmesi bitmek üzere fakat son çiçek dalı yeni bir menekşe yavrusu gibi yaprak verdi. 6-7 tane yaprakları var. Ortada küçük yaprakçıklar çıkıyor. Acaba koparıp torfamı diksem yoksa kendi haline mi bıraksam. koparırsam solmasından korkuyorum. Koparmazsamda nasıl olacak bilmiyorum. Yapraklar büyüyünce sap tartamayabilir. Daha önce böyle birşeyle karşılaşmadım hiç. Bende menekşelerimin yavrularını görmek istiyorum ama bir gelişme yok. Bunlar çok güzeller güle güle büyütün bol çiçekli günler.
Ardaçiğdem bence elleme.Bırak biraz büyüsün.Eğilmeye başlayınca torfa yatırırsın,aynı çilekte olduğu gibi.
Olay9 pembe beyaz katmerliden koçtaşta gördüm.Mutlaka sizin oraya da gelir.
bengi_su
17-10-2008, 09:06
Syn. Aliş çok altkısımdan yani tabaktan su verin toprağı kurumadanda su vermeyin mümkün olduğunca az su sever menekşe ortamın sıcaklığına göre deişir su isteme süresi ayrıca biraz narindir çok fazla yer deiştirmeyi direk güneş ışığına maruz kalmayı sevmez yapraklarınada fazla su deydirmezseniz olur gider ışık alan ama direk güneş ışığı görmeyen biryere koymanız tavsiyemdir.
füsunANK
17-10-2008, 11:20
Benimde var menekşelerim.Fotolarını arşivden bulunca paylaşırım sizinle.
Fazla su sevmediklerini öğrendim zamanla.Kurutacaksın diye bana kızıyorlar ama toprağı kuru kalınca daha çok çiçek veriyorlar.
ardaçiğdem
17-10-2008, 16:57
Aslında bende yaprak istiyorum ama söylemeye çekiniyorum. Syn katmer senin menekşelerine bayıldım. Özellikle beyaz ve pembe olana ama yaprakları az kendisine ancak yetiyor, kıyamadım istemeye. Bernacım senin arsızında harika. Çiçek açmada zorlanmıyor mu acaba, çok sık yaprakları var. Her zaman böyle çoşkulu mu...
ardaçiğdem
17-10-2008, 17:04
Syn Reyhan sizin menekşelerinizde harika arşivden baktım bayıldım. Arkadaşlar bende menekşelerimi paylaşmak isterim. Mor düz, mor kenarları beyaz, mavi düz ve yoğun bakımda olan 3 yapraklı pembe düz menekşelerim var isteyene gönderebilirim. Katlı menekşe arıyorum, Bu gün kipaya bakayım belki gelmiştir.
ardaçiğdem
20-10-2008, 08:26
Arkadaşlar bu gün çok mutluyum. Çünkü profilimde gördüğünüz menekşem tomurçuklanmış. Aldığımda çiçekliydi ama güneşe maruz kalınca yanmıştı hatta rengini bile hatırlamıyorum maviydi galiba ama bordoda olabilir, açsın hemen ekleyeceğim. Çiçekli hali daha güzel olur...Çok güzel baktığıma inanıyorum. Çiçek açmasını beklemiyordum beni çok mutlu etti emeğimin karşılığını verdi kendince...Cam kenarına uzak bir yerde acaba cam kenarına mı alsam ama yerinede alıştı sizce ne yapmalıyım.
ardaçiğdem
21-10-2008, 08:47
Çok geç kaldım koparmakta tomurcuklanmış çünkü, bence çiceğide besleyemez, yapraklarıda...Bahsettiğim çiçek sapında yaprakcık veren menekşem...
50350
50351
50352
50353
Ardaçiğdem bence sap kısmının açıkta kalan yerlerini toprakla doldur. Köklensin. 2 ay sonra hala sağlamsa sapı dibinden kesersin ve 15 gün sonrasındada yeni yerine alırsın.
bengi_su
21-10-2008, 10:46
Evet Özlem doğru söylüyor sadece bi ekleme yapcam yaprağın yavruya kadar gelen kısmına bi çizik altan sonra çizikten itibaren yavrunun altını tamamen doldurcak şekilde toprakla kapla mümkünse sap kısmınıda doldu üstünede toprak at yavru açıkta kalsın çicekten ayrı hiç bişey olmaz orda köklenir bence bahara kadarda öyle bekle baharın ayırırsın.
ardaçiğdem
21-10-2008, 12:15
Evet arkadaşlar olabilir ama sapın altında 3-4 tane daha yaprak var. Onları koparmalımıyım, sap yukarı doğru dik bir vaziyette toprakla kapatmak zor olmazmı. Ama denemek lazım teşekkürler.
Sadece yavrunun başlangıç kısmını toprakla doldur,yaprakları da ilk anda kesme istersen. Küçük kaşıkla yapabilirsin doldurma işlemini.Yapraklar bozulmaya başlarsa kesersin.
beyngeldim
24-10-2008, 14:52
arkadaşlar merhaba ben de mersindenim.uzun zamandır takipçinizim.verdiğiniz bilgilerden çok yararlandım.benimde menekşelerim var.malum yazın mersin çok sıcak olduğu için yazın bir çoğunu kaybettim.mersinde de çiçekçileri dolaşıyorum ama elimdekilerin dışında sizin anlattığınız gibi menekşeler bulamıyorum(katmerli menekşeyi falan kastediyorum).ricam eğer mersinde nerde bulabileceğimi bilen varsa bana da yerini söylemesi.menekşelerle kalın.:)
bernacyhn
24-10-2008, 17:04
Bu menekşem 2 yıl aradan sonra açtı. Rengini bilmiyordum. Ne kadar güzel değil mi? Çiçeklerini döktüğü zaman ilk işim çelik almak olacak onu da satış listesine koyacağım. Byngeldim, aramıza hoşgeldin:)
Renginin adını koyamıyorum bir türlü. Çok koyu bir mor ama güneş ışığında bordolaşıyor. Çok ilginç bir çiçek bu çözemedim :D
güliizar
24-10-2008, 19:01
Merhaba herkese bende yeni katıldım aranıza.Bu siteye yeni rastladım.Birkaç gündür okuyorum forumdakileri ama bitiremedim daha.Çok şey öğrendim sizlerden.Ben de sizlerle bir şey paylaşacagım.
Özellikle yavru almakta zorlananlara duyurulur.Torf deyip geçmeyin.Sürekli kullandığım bir toprak markası vardı.O markadan almayıp carrefoura gidince ordan aldım.aynı anda diktiğim menekşelerleri büyümeleri ve verdiği yavru sayısıyla kıyaslayınca baya fark vardı.Benim toprağımdan aldığım yavruşlar daha iyi gelişti.Diğer toprak hep köke büyümesini sağlamış.Bir yavru ile yetinmişti.
Menekşelerimden birinin yaprakları kendini saldı geçen gün. Yaprak uçları kıvrıldı, dallar ağarı geldi, yumuşamış gibi duruyor. Neden olmuş olabilir? Yanyana durduğu ve aynı şekilde ışık ve su alan diğer menekşelerde hiçbirşey yok. Eski diri görüntüsüne kavuşturabilir miyim??
gravel bulundugu odamı soguk
Arkadaşlar işten yazdığım için geriye dönüp okumak için zamanım yok bu yüzden size belkide işlenmiş olan bir soru soracağım affınıza sığınarak, benim gözüm gibi baktığım mor menekşem var Koçtaş tan almıştım saksısı küçük saksı değiştirmem gerekirmi ve ne zaman yapmalıyım.?
gravel bulundugu odamı soguk
Yok hayır soğuk değil. Soğuk geldi desem diğer 3 menekşede de benzer şeyler olurdu sanırım. Sadece bir tanesinde.
güliizar
25-10-2008, 12:14
Torf olarak Sarıkayayı kullanıyorum çok iyi.Fazla sayıda ve hemen yavru alıyorum.istanbul da yaşayan varsa Göztepe parkının ordaki çiçekçiden bulabilirler.
İyi günler herkese...
menekşemin yapraklarında yer yer sararmalar var aldıgımdada böyleydi neden olmuş olabilir?(3 gün oldu halen aldıgım günkü gibi ölmedi bundan sonrada ölmez heralde)
bengi_su
26-10-2008, 10:03
Bazı menekşelerin cinsi böyle diye düşünüyorum çünkü bu tarz yaprak kıvrılmaları benimde bazı menekşelerimde oldu bazılarının yaprakları koca koca düz büyürken bazıları dışa kıvrıldı bunun sebebini ben bizim evdeki toza bağlıyordum bahçeli ev çok tozlanıyor menekşeler yapraklar yaz aylarında büyümeyi biraz durduruyorlar yeni yapraklar ve tomurcuklar çıkıyor kışa girişte havalar serinleyince eski yapraklar kendilerini büyütmeye çalışıyor sanırım oda böyle kıvrılmalara sebep oluyor diye tahmin ediyorum.
Benim menekşelerden biri havaların serinlemesiyle birlikte açtı. Bu, aldığımdan beri üçüncü açışı, üç defada da farklı tonlarda pembe açtı :).
İkinci resimdeki ise daha önceden bahsettiğim, gelişemeyen menekşem. Biraz gelişmeye başlamıştı ama bu sefer de yeni yapraklar beyaz ile alacalı olarak çıktı :(. Bunun sebebi demir eksikliği olabilir mi acaba, menekşelerde demir eksikliği görülür mü?
Sevgili Nariel,1663 no lu mesaja bir göz at.Sanki orada anlatılan kloroz ile uyuşuyor.Menekşenin yapraklarının şekillerinde de deformasyon var gibi görünüyor...
ardaçiğdem
27-10-2008, 11:53
Sevgili Nariel sulamada çeşme suyumu kullanıyorsun.
Evet çeşme suyu kullanıyorum, çok kireçli.
Bence de iyi yapmışsın Nariel,denemekten zarar gelmez..Dilerim menekşen en kısa zamanda iyileşir..
Bernacım bu arada yavruma iyi bak:p
herkese merhaba. Bu steden ve sizlerden öğrediklerimle diktiğim yapraklarım. çürümedi ve galiba bu kez başardım; hepsi köklenmiş olmalı yakında minnacık yapraklar oluşmasını bekliyorum. bir tanede yine bu steden öğrenmiştim önceki sayfalarda yazıyordu koyu renk bir şişeye yağmur suyu koyup; içine mangal kömürü atıp alimünyum folyoyu ortadan delip yaprağı ordan suya değdirdim. inanılmaz bir hızla köklendi 2 hafta içinde müthişbüyüdü kökler şimdi dikeceğim. inşallah bu sefer kendi menekşelerimi büyütmeyi başaracağim. hepinizin sayesinde
bernacyhn
28-10-2008, 19:26
Cotyora, çok sevindim gerçekten de. Bir yöntem de ben söyleyeyim. Sosyal grupta söyledim ama herkes uğramıyor kanımca oraya. Benim deneyimimle sabitlenmiştir ki ince saplı yapraklar çok daha çabuk kökleniyor. benim atmaya kıyamadığım incecik yaprak iki hafta içinde köklendi ve hatta suyun içinde yavru verdi ve bu akşam diktim onu. Siz de deneyin bence.
İkinizin tavsiyesine uyup bende deneyeceğim.Ama önce yağmur yağmasını beklemem gerek.Cotyora bunu keşke iki gün önce söyleseydin.Malum düne kadar seller gitti...
arkadaşlar menekşemde tomurcuk var ne kadar sewindim bilseniz resimlere bide siz bakın yanılmış olmıyım..
gözün aydın elif. doğru görüyorsun orada bişeyler var bende gördüm resimden
biraz zaman geçsin belirginleşir.
Sevgili dostlar. Bu kızımı çok yeni aldım. Menekşe konusunda hiç tecrübeli değilim. Yapraklarında bir problem olup olmadığını sizlere sormak istedim. Forumdaki mesajları okumaya çalıştım ama aradığımı bulamadım. Bir yerde kloroz ifadesine rastladım. Öyle ise nasıl tedavi edebilirim?
Syn.Günüm.Kloroz demir eksikliği sonucu oluşuyor ve demir gübresi verilerek tedavi edilebiliyor.Bu arada kızınız çok güzel...
Ahmety1907 aramız hoşgeldiniz..Ve Elif59 gözün aydın.Açınca da resim istiyoruz...
ardaçiğdem
30-10-2008, 09:52
Bunlarda benim son gelen menekşelerim...Ama telden olduğu için rengleri (pembe hariç) birebir çıkmamış.
51276
51277
51278
51279
tsk katmer ***. mordur mor olmasını cok istiyorum zaten yapraklarının altının rengide mor gibi gecen perşembe aldım 1 hafta olmadan tomurcuğunu gördüm cok mutluyum şimdide bu kücücük tomurcuk ne zaman uzayıp cicek acıcak merak ediyorum
kaç gün arayla sulamalıyım aldıgımda (perşembe)sulamıştım bugün 1 hafta oldu topragı hafif nemli sulamalımıyım
ve aşı yöntemini merak ediyorum nasıl yapılıyor bilen arkadaşlar anlatırsa cok sewincem..komsum yaprak vericek sudamı pürceklendireyim topraktamı diger sayfalarda peynir kutusu diye birşey gördüm peynir kutusunda nasıl oluyor yardımmm..!
arda çiğdem 2. resimdeki mor menekşen kenarları beyaz gibi nasıl elde ettin bu rengi aşılama yöntemiylemi
cemre_77
30-10-2008, 12:42
Aşılama deyince.. 10 gün kadar önce 2 plastik bardağa pembe-beyaz , mor-beyaz yapraklar ektim. Bakalım ne olacak. Odamın camında duruyor sabah güneş hemen gelip geçiyor.( artık pek güneş kalmadı ama) Bir sakıncası yoktur herhalde. Ben eskiden suda köklendirirdim. Geçmiyoki günler göreyim hemen :9
uçları illaki birbirine degmesi gerekiyormu degmezse olmazmı
ardaçiğdem
30-10-2008, 13:11
Syn elif59 evet kenarları beyaz. Çiçekçiden alındı o ben üretmedim. Tabikide aşılamada köklerin birleşmesi şart. Bir arkadaşım farklı renk menekşeleri aynı suda köklendirirsekte aşılanacağını söyledi ama denemedim...
Elif59 yaprakları sap kısmından yukarı doğru 1-1.5cm. kesiyorsun.Sonra iki sapı iç içe geçirip dikiyorsun.Birbirlerine temas etmeleri gerekiyor ki kaynaşabilsinler.
cemre_77
30-10-2008, 13:46
Yaprakları kesip catal mı yapacaktık. ben yanyana diktim sadece kaynaşsınlar toprağın içinde diye .. çıkarsam geç olur o zaman değilmi.. 10 gun oldu..
Herhalde birşey olmaz.O şekilde kaynaşması mümkün olmayabilir..(Sadece birer kesik atılacak)
bengi_su
30-10-2008, 15:22
Arkadaşlar aşı konusunda illaki beyazla bir renk aşılayalım die düşünmeyin beyaz menekşeniz varsa zaten yanına koyduğunuz menekşeler çicek açtığında tozlaşma yoluyla renkleri değişcektir doğal yollarla ebruli olurlar illaki ebruli istiyorsanız herhangii iki rengi karıştırın mesala pembe-mor pembe-lila lila-mor açık pembe koyu pembe yani seçenek çok illaki beyaz olması şart değil.
cemre_77
30-10-2008, 15:43
Pembe beyaz **** mor beyaz menekşe istiyorsak başka alternatif yokki :D Ben öyle olması için yaptım.. başarılı olursam calışmalara devam..
iç içe nasıl geçeçekler anlamadım bantlasak olmaz dimi.. bildigin iğne iple yani öylemi?
ben önceki sayfalarda okudum iki ayrı renk yaprağı birbirine parelel çamurla birleştiriyorsun öyle dikiyorsun ben bir deneme yaptım. pembe ve morumla 10 gün felan oldu şu an sağlıklı gözüküyor ama pek umutlu değilim. sabırsızca bekliyorum daha hiç yavru göremediğim için aşılama benimiçin büyük bir aşama olur.
cotroya :iki ayrı rengi camurla birleştirsek olurmu? diye sormuş önceki sayfalarda ama oluyor dememiş belkide seninki çıkmayabilir ebruli
bengi_su
30-10-2008, 20:26
Ben önceki sayfalarda bunu detayıyla anlatmıştım ordan arayıp bulabilirsiniz nasıl birleştirdiğimizi ama baya sayfa var orda resimli anlatmıştım hiç yapamazsanız iki yaprağı alın ikisiinnde birer ucunu yatay bi şekilde kesin yani iki menekşeyi birbirine paralel bi şekilde birleştirdiğinizde v şeklinde olsun ucları birbirine deyerse bu iş olur birini koyun toprağa ikincisinide yanına güzelce yerleştirin bu işlemi dar kaplara yaparsanız işiniz kolay olur sonra üstüne biraz toprak atın bastırın o şekilde tutmasını bekleyin.
menekşelerinize sıvı besin ya da gübre vermeye gerek yok... haşlanmış yumurta severseniz haşalyın bolca ve sularını soğutup verin menekşekelinize... kontrolsuz bir gelişme oluyor ....
bernacyhn
30-10-2008, 21:35
Kesinlikle öyle coşuyorlar resmen ve bütün bitkilerde bu böyle ölmek üzere olan kaç tane menekşemi ve diğer türlerde bitkilerimi hayata döndürdü. Ben her yerde tavsiye ediyorum bu yöntemi diff, mum menekşe ve nicesinde müthiş sonuçlar elde ediliyor :)
bunu babam söylemişti takvim kagıdının arkasında okumus ciceklerine dök suyunu diye menekşelerimdede deniycem saolun
cemre_77
30-10-2008, 23:20
Şimdi eve geldim her akşamki gibi aşılama yöntemini denediğim menekşelere baktım. Bir tanesinin sapı çürümüş :( şimdi aynısından bir daha ektim bu kez ikisinide catal yaptım ekerken hemen gömdüm ayrılmamışlardır inşallah..
Bu arada mevcut menekşelerimin resimlerini paylaşmak istedim..
cemre menekşelerin cok güzeller maşallah..
işte bunlarda benimkiler maşallah deyin nazar değmesin :p
dün cicekciden aldıklarımın yanında pazardan aldığım cok sönük kaldı keyifsiz gibi gözüküyor tomurcukta cıkarmaya calısıyor ama yaprakları cok kısa biçimsiz ve sararmalar var ne yapabilirim
(sekerli su ve limon tuzu ne işe yarıyor)
ardaçiğdem
31-10-2008, 09:29
Arkadaşlar haşlanmış yumurta suyunu her sulamadamı kullanacağız.
Cemre77 çok güzel menekşelerin var, Elif59 seninde menekşelerin çok güzel güle güle büyütün bol çiçekli günler.
tesekkürler arda çiğdem.. ben bilmiyorum ama bi zararı olmaz heralde her sulamada kullansan.. bu arada ben haftada 1 defa suluyorum siz nasıl suluyorsunuz
bernacyhn
31-10-2008, 19:11
Ben her sulamada kullanılmasının bir zararı olmaz diye düşünüyorum. Ama normal suladığımız su miktarından daha az olacak şekilde.
Benim mor-kenarı beyaz çizgili menekşem tomurcuk vermiş nasıl sevindim anlatamam. Yanındaki çiçekli olan önceki sayfalarda renginin adını veremediğim menekşemin daha bir tane bile çiçeği solmadı maşallah. Habire yeni tomurcuk veriyor. Gülden ablama göndereceğim yeni yavrulayan güzellik de halinden memnun yavrularını büyütüyor. Ve bir şey söyleyeyim yumurtanın suyunu verdikten sonra yavru verdi. Yeni yavrulayanlara da az bi miktar kullandığımızda güzel sonuçlar alabiliyoruz :D
yumurta suyunun çok faydası olduğunu düşünüyorum..bende sürekli unutuyordum dün küpeli çiçeğime dökmüştüm 1 haftadır tomurcuktu açamıyordu bu sabah açtı yumurta suyunun sayesinde oldugunu düşünüyorum menekşelerimede kaşıkla veriyorum(yumurtayla aram iyi değildi şimdi su çıksın diye her sabah kaynatıyorum:p) bir şişeye topluyorum
....
http://www.agaclar.net/galeri/browseimages.php?c=683
51582
51583
51584
51585
işte yavru beklediğim menekşelerim
Evet demir gübresi verdiğim. 2-3 ayda bir 1 lt suya yarım çay kaşığı verin. Fazlası zarar. Demir g. ziyade cam önünde perdeyi açıyorum direkt güneşle baraberler. Güneş yakmıyor artık. Yazın daha sıcak olunca perde arkasındalar. Herşeyden önemklisi gübre vermeyi bıraktım. Zararı olduğunu düşünüyorum. Arada veriyorum artık. 2 yavru menekşem büyüdü açacaklar. Biride hızla büyümekte, yavruyu alttan sulamanın çok faydası var...ve bide güneşin...
Bende bu güneşin çok faydası olduğuna inanıyorum.Daha hızlı büyütüp çiçek açtırıyor.
Bir yaprak diktik ama bir ay oldu öylece duruyor. Daha öncei yıllarda çok yetiştirmiştik ama on yıldır yoktu.
Benimde bir ayı geçmiş var aynı duruyor.Ama yeni diktiklerim köklenmiş.Şimdi tam dikim zamanı herhalde o yüzden yeniler çabuk köklendi.
güliizar
02-11-2008, 20:30
Arkadaşlar merhaba.Peynir kutusunda nasıl çoğaltıyoruz bilenler bana yardımcı olabilir mi?
Arkadaşlar bunu Bengi su ve olay9 dan öğrendiğim kadarıyla anlatayım.Peynir kabının altını deliyorsun,yarısına kadar toprak doldurup yeni koparılmış yaprağı dikiyorsun.Biraz sulayıp kapağını kapatıyorsun.Çok ihtiyaç duyarsa azıcık su veriyorsun.Kendi oluşturduğu buhar ve nem ona yetiyor...
Yeni çelik yapraklar bu durumda ışık istemiyor mu?
Peynir kutusu denilen,marketlerde peyniri içine koydukları şeffaf plastik kaplar..
bengi_su
03-11-2008, 18:16
Evet Syn. Katmer çok güzel anlatmış aynen öyle oluyor arka sayfalarda bunu resimli bişekildede anlatmıştım marketlerde satılan peynirleri şeffaf kendi kapağı olan kutulara koyuyorlar şeffaf olduğu için ışık alıyor içine kapağı kapandığı için de ısısı sabit kalıyor benim yöntemim deneye deneye buldum bunu buna ekleyebilceniz birçok materyal var pet şişeler kapaklı şeffaf orta boy herhangi bi kutu şeffaf olsun yeter bide yeterli boya sahip olsun.
güliizar
04-11-2008, 09:18
Günaydın.Gece aklıma geldi hemen bu sabah sizlere de yazıyım dedim.
Çelik yöntemi yaparken niye hep iki renk yapacağız ki ben üç renk denedim dün.Bence dörtte olur ne dersiniz?
Aştınız siz kendinizi derim :) ben daha bir menekşeye bakamıyorum siz çoştunuz ama benide özendiriyorsunuz benim sadece bir adet mor menekşem var en kısa zamanda başka renklerinden edinmeliyim ki sizlerele fikir alış verişi yapabileyim demi :)
geride kalıyorum olmuyor ....:)
Arkadaşlar bildiğim kadarıyla aşı da ayrı cins ve renk menekşeleri arajman yapar gibi büyük saksıya ekin renklerin birbirini değiştirdiğini göreceksiniz. Yine deneyenler 4 farklı yaprağı artı şeklinde saksıya ekin kökler birbirini sardıkça renklerin değiştiğini söylüyor.
g.gndz42
04-11-2008, 10:28
Merhabalar Arkadaşlar bunlarda yapkaktan ektiğim menekşeler. Hepsi çiçek açtı bende sizinle paylaşmak istedim.
Ben böyle bir güzellik görmedim.Allah nazardan saklasın...Arkadaşlar merak ettiğim birşey var,acaba aynı menekşeden iki yaprağı aşılama yapsak katmerli olur mu?
Birinin mutlaka katlı olması gerek.
ardaçiğdem
05-11-2008, 16:55
Arkadaşlar katlı ile yalın kat aşılanınca mutlaka katlı mı oluyor. Bazen görüyoruz katlı değil ama kenarları fırfırlı gibi onlar nasıl oluyor merak ettim. Deneyip görmek lazım ama uzun bir süreç istiyor. Sabırsızlıkla olay9 un aşısını bekliyorum.
Olay9 acaba yapraklar hangisine benzerlik gösteriyor.
arkadaşlar yumurta suyunu mutlaka kullanın çiçek coşturan etkisi yapıyor.. benim menekşeler hep açıyor..
menekşemin yapraklarında bi sorun var yeni çıkan yapraklarda bile sarı lekeler oluyor
Aşı menekşemin resmi. Sağlam ana yaprak beyaza ait. Koyu pembenin ana yaprağı öldü. Ama yavru sağlam. Resmin alt kısmına gelen taraftaki yapraklar pembeye üstüde beyaza ait. Yani beyaz daha baskın.Ama yapraklar küçük olduğ için bişey söylemek yanlış olur. Ayrıca çiçeği önemli.
O lekeler yanık gibi duruyor.Ya verdiğin birşey fazla geldi ya da toprakta bir sorun var...
Ya çok fazla besin verdiniz. **** güneş yanığı lekesi.
hiçbişey vermiyorum ne besin nede cicek costuran falan..aldığımdada vardı zaten bunlar ama yeni çıkan yapraklardada var direk güneş alan bir yerde değil menekşe su lekesinede benzemiyor çözemedim
bu arada menekşelerimi her perşembe günü suluyorum annem haftada bir az 3-4 günde bir azar azar sula diyor..ne yapayım
Toprağında solucan olmasın?
Haftasonu Koçtaş'tan iki tane menekşe aldım, o kadar güzel renkler vardı ki aklım başımdan gitti. Kıvırcıklar, ebruliler.. Benim gözüme bu renkler tatlı göründü ve aldım, birçok tomurcukları var:
bernacyhn
06-11-2008, 21:55
Fotoğraf ekleyemiyorum şimdi ağlayacağım. Telefonu yere düşürdüm hafıza kartını görmüyor. Bİr de bu çıktı başımıza yaaa :(
Neyseki düzeldi telefon şimdi fotoğrafları ekleyeyim:) Junior arsız ve adsız menekşem...
berna yandaki saksıda kalem gibi birşey gözüküyor o nedir acaba topragın nemli olup olmadıgını göstren birşeymi?
İşte aşılama yapıp suda köklendirdiğim yapraklarım.Melmo2000 umarım anlamışsındır
böyle ipli şekildemi ekiceksin bunları(menekşe çiçekliyken yaprak kopartılıp pürceklendirilirmi )ip sapını sıkmazmı yani ekilince çürümesin
Ekerken keserim ipi.Zaten oldukça gevşek,yaprakların fazla hareket etmelerini engelleyecek kadar...Burada okuduğum kadarıyla kopartmıyorlar ama şimd tam dikim zamanı .Çiçeğin bitmesini beklerken zamanını geçirebilirsin...
yani bu sekilde baglayıp pürceklendiriyoruz ve ebruli cıkıyor kesin,kökler birleşincemi ebruli çıkıyor..
Ben suda köklendirmek istediğim için böyle yaptım.Belki daha rahat kaynaşır diye düşündüm.Herkesin bu şekilde yaptığını sanmıyorum..
hmm daha öncede sormuştum 1.2 cm yukarıya dogru kesin iç içe gecirin veya "v" şekli yapın gibi öneriler gelmiştide seninki basitmiş daha iyi ***. ebruli cıkar hangi renkleri kullandınız
Dilerim tutar..Elif59 linki tıkla ve gruba katıl,orada daha rahat sohbet ediyoruz.http://www.agaclar.net/forum/group.php?groupid=8&gmid=1306#gmessage1306
bengi_su
07-11-2008, 16:28
Buda benim ebrulim katlı pembe ve katlı beyaz üç kök çıktı şuanda biri pembenin yaprağı ikisi beyazın yaprağı ortadaki yavrunun yaprakları biraz değişim gösterdi bakalım sonuç ne olcak.;)
bernacyhn
07-11-2008, 19:35
berna yandaki saksıda kalem gibi birşey gözüküyor o nedir acaba topragın nemli olup olmadıgını göstren birşeymi?
Hem onun için kullanıyorum hem de saksı değişimi yaparken **** toprağı yumuşatmak için karıştırmak için kullanıyorum. Çok işime yaradı :)
Bugün fakültemin kütüphanesinde birbirinden güzel menekşeler gözüme çarptı, sahibinden bir yaprak istedim, o iki yaprak verdi:) İkisi de klasik mor menekşe, bakalım köklendirebilecek miyim?
gittiğimiz yerde menekşe gördüm yaprak istedim o 1 saksı verdi ama güzel olmayan verdi yaprakları biraz sarı.. ve sıkışık ayırabilirmiyim? yaprakların sararmaması için ne yapabilirim
1. resimdeki bahsettigim
son resim 3.sü yaprakları lekesiz cıkmaya basladı artık
(birde menekşelere 1 kaşık bira veriyormuşsun cogalıyormuş coşuyormuş öyle dedi acaba verilmesi dogrumu ?)
Eski menekşen düzeliyor demekki Elif59.Yenisini de hiç elleme bence.Yumurta suyu veya şekerli su ver.Çabucak toparlanır.Ama ikisini birarada yapma.Belki ağır gelir...Rengi pembe galiba..
ewet pembe dedi kadın...Nerden anladın ya(biraz önce topragından kıskaç cıktı hani kuyrugunda makas gibi bişeyi olan tırtıla benziyor bende onu kendi menekşelerimin yanından aldım yarın toprağını degistirmeyi düşünüyorum birkaç kök var ya ayırayım mı ? birşey olurmu
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.