View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
Bebeklerim.. :) ilk kez fotoğraf yüklemeyi başarabildim.. hemen yanında yeşeremeyen bebekler var..onların köklendirmeye çalıştığım yaprağın neredeyse yarısı çürüdü yılmadım çürüyen kısmı kesip yeniden bıraktım toprağa ve yavru verdi..gelişimi nasıl olacak bilmiyorum tek yapabildigim ışık almasını saglamak...
tek yüklüyorum kusura bakmayın.. buda toplu halleri kalonselerle birlikte..yazın yedekledigim celiklerin hepsi yavru verdi..Kırmızı ve beyaz kaptakiler sevgili rukiyeözgürün gönderdiği çeliklerden yaşatabildiklerim..Kalonseler ise taaa Tekirdağdan turkankaragoz hanımdan geldi..Çiçeklerini görmek nasip oldu..umarım menekşeleriminde çiçekli hallerini paylaşmak kısmet olur..ve kartondan yaptığım kelebeklerim..bunlarda benim neşe kaynaklarım sizlerle paylaşabildiğim için çok mutluyum..
Güzel menekşemin , bugünkü fotoğrafı..
Bu menekşemde sürekli çiçek açmak için yaratılmış, sanki.. Aylardır çiçekli , çiçek açmaktan büyüyemiyor.
Lütfen bilgi ve soru içeren mesajlarımızı uygun başlıklarda soralım. Forumumuzda Afrika Menekşesindeki bilgi paylaşımını ve erişimini rahatlamak için ayrılan özel bir bölüm olduğunu hatırlayalım. Tıklayın lütfen...
Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26000-5.htm#post1239784
blaze ash
16-01-2014, 09:32
Çiçekseverler merhaba;
Sitede aradım ancak bulamadım. O nedenle buradan yardımcı olabileceğinizi düşünerek soramak istiyorum. Acaba elinde irish cream bulunup satan var mı?
çiçeksever
16-01-2014, 13:47
Dinlenmede olan menekşelerim çiçeklenmeye başladı.
hasarigirl
18-01-2014, 13:23
Merhabalar anneme hediye olarak bir cicekciden bu menekseyi aldim,tabi yapragindan birtane kendime de ayirdim:) bol tomurcuklu bir menekse .turunu bulmak istedim ama beceremedim.bilen varsa cok mutlu olurum..
kadiryasar
18-01-2014, 15:36
İlk Çiçeğimiz; Fuşya renginde , single(yalınkat) , düz orta yeşil yparaklar standart tür. :p
Evde kullandığımız içme suyumuzun değerleri ektekidir.
Bu değerleri baz alarak her litre başına 1 tatlı kaşığı sirke kattım.
Ph ölçüm malzemem yok.
Değerlerin 6.5 durumuna indiğini tahmin ettim.
Soru 1: Doğru mu yaptım?
Soru 2: Sirkeyle suyu yumuşattık bir miktar, arada gübre vereceğiz diye bir kısmını da gübre ölçüsüyle karışım yaptım.
Suyun içinde sirke var diye bir kaç damla gübremiz sirke ile tepkimeye girip gübre özelliğinden çıkarmı?
Faydalı sandığım gübre sirke var diye zararlı bir karışıma dönermi?
Çünkü gübre tarifleri hep suya katın şeklinde yazıldığından, gübre karışımları sade düz su için imal edilmiş.
Soru 3: Sirke veya limon tuzu ile yumuşatılan su bir süre sonra kararlılığını kaybediyor, biz akvaryumda kullanmıyoruz suyumuz durgun beklemede.Salınım yapan bir malzeme yok içinde.
Bu kararlılık kaybının süresi nedir? Su beklerken örneğin 1 ay oldu veya 3 ay ,sulama yaptık diyelim.Sirke ne durumda olur ,bitkiye zararı olurmu?
Kısaca ben ev yapımı 6-7 arasına indirdiğim bir suyu damacanaya koyup 3,5 ay su konusu ile uğraşmadan sadece doldurup sulama yapmak istiyorum.
Böyle litre litre doldur, beklet vss zaman alıyor.Fikirleriniz nedir?
sardunyadervis
19-01-2014, 21:07
Sn asln benin fikrimde her sulamada değil belli periyotlarda verirseniz daha verimli olur her sulamada bu sefer asitlilik cok arta bilir verilen vitaminlerde asiti arttırıyor mu acaba?
Kimya bilgim lise eğitimi düzeyinde , en temel bilgileri hatırlıyorum sadece. Bu nedenle kararlılık konusu nedir, sonrasında ne olur bilmiyorum.
Bir su damacanasını bitkilere ayırdım. 18 litrelik damacanaya 4-5 parça limon tuzu atıp bir gün beklettikten sonra pomba ile çekerek sulama kabıma alıyorum. Gübre vereceksem sulama kabına ekliyorum.
Ululararası Afrika menekşesi siteleri pH düşürmek için oksalik ya da fosforik asidi öneriyor. Fosforik asit aldım ancak çok düşük miktarda arsenik içerdiğini okuyunca kullanmadım.
sardunyadervis
19-01-2014, 21:54
Limon da hangi asit var acaba birde Rus sitelerden birindeydi galiba beyaz sirke diyor elma şirketimi acaba?
sardunyadervis
19-01-2014, 22:01
Ben böyle bir yazı gördüm oksadik asit en cok maydanoz da var mış
http://www.onikibilgi.com/oksalik-asitli-gidalar/
Limon kabuğunda, domateste ve mandalinadada varmış
Kimya bilgim lise eğitimi düzeyinde , en temel bilgileri hatırlıyorum sadece. Bu nedenle kararlılık konusu nedir, sonrasında ne olur bilmiyorum.
Bir su damacanasını bitkilere ayırdım. 18 litrelik damacanaya 4-5 parça limon tuzu atıp bir gün beklettikten sonra pomba ile çekerek sulama kabıma alıyorum. Gübre vereceksem sulama kabına ekliyorum.
Ululararası Afrika menekşesi siteleri pH düşürmek için oksalik ya da fosforik asidi öneriyor. Fosforik asit aldım ancak çok düşük miktarda arsenik içerdiğini okuyunca kullanmadım.
Sizin yaptığınızı yapmak istiyorudum bende.
Aslında cevabı bulmuş oldum açıklamanız ile.
Damacanada bıraktığınız suyu uzun süre kullandığınızı varsayıyorum ve yetiştirme konusunda yüksek deneyiminiz ile birleştirince,
demekki ev yapımı yumuşatılmış suyumuzda bir zarar görünmüyor.
Bende damacanayı aynı şekilde bir köşeye koymalıyım bu durumda.
Zor olmaya başladı, bitki nüfusum artıyor ve sık sık su dinlendirmek zor oluyor.
Teşekkürler sevgili maki.
Limon da hangi asit var acaba birde Rus sitelerden birindeydi galiba beyaz sirke diyor elma şirketimi acaba?
Elma sirkesi olmalı .
Arkadaşlar merhaba, yaklaşık mayıs ayından beri siteyi takip ediyorum. Afrika menekşe bölümlerini kaçırmamaya çalışıyorum ama dün birşeyi farkettim. Saksının altındaki deliklerin nasıl ve ne kadar olacağı ile ilgili bir bilgiye rastlamadım belki ben kaçırdım belki de çok önemli olmadığı için paylaşılmadı. Ben şık görünsün diye menekşe saksılarımı altı kapalı porselenlere koyuyordum. Komşum çiçek altından da hava alması gerek diye çıkarttırdı. Ben de doğrudan bu porselenlere dikeyim diye düşündüm ve tornavida ile üçer delik açtım acaba az mı daha da deleyim mi bilemedim. Hazır saksıların altında çok delik var. Bu konuda bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
sardunyadervis
20-01-2014, 12:32
Sn Derya yeterlidir direnaj olsun fazla sular aksın birazda hava girsin yeterli
kadiryasar
20-01-2014, 16:38
Deryya drenajın iyi olmazsa saksı içinde su birikmesi kök çürümesine sebep olabilir.
fazla delik olsa zararı olmaz ...
Penceremin önü, menekşe nüfusuma bu gün yeni misafirler eklendi ,güneşin habercisi olsunlar bu çayır çiçekleri inşallah :eek:
Günlerdir güneş yok kasabamızda.. Laleler ve papatyalar ev sahibi marullarıma moral verdi ;)
Bu yapraktan yetiştirdiğim menekşem. İzmir sıcaklarında kaybettiğim menekşelerden kalan yapraklardandı. Şimdi hangi renk olacaganı bilemiyorum. Sanırım koyu mor kadife gibi bir menekşem vardı o olabilir. Bekliyorum heyecanla açmasını :confused:. Rengini ogrenmemize az kaldii
menekşecibaba
25-01-2014, 10:39
Menekşeler açarken..
Dolore's Sugar Candy
Heritage Frolic
Music Box Dancer
Mayskiy Rasvel
Rob's Macro Devil
sardunyadervis
26-01-2014, 15:24
Sn Maki1 #12043 numaralı mesajınızı şimdi göz gezdirirseniz gördüm :)
Evin çevresi tencere tava doldu, yağmurlar bolken biriktiriyorum.
Yaz için stok.
Bebeklere de iyi geliyor,tamamını suluyorum.
Yetişkinlere yıkama maksatlı kullandığımdan çok fazla tüketemiyorum.
Şişeler sıcaklar artınca dipleri yeşillenmeye başlayacak.
Alg oluşumu suyun menekşelere etkisini olumsuz etkilermi?
Mantıken suyu yumuşatıp asidik ortam yaratmaları lazım :)
Sphagnumu sevdiklerine göre, bunlarda yosun,alg olduğuna göre bir sakınca olmaz değilmi?
Her yosun ortamı asidik hale getirir mi? Sanmıyorum. Ayrıca sudaki besine ortak olacakları için çok sağlıklı olmayacağını düşünüyorum.
Yağmur suyunu karanlık bir ortamda saklayarak yosun oluşumuna engel olmak doğru olur bence.
. Rengini ogrenmemize az kaldii
Eveeet sonunda açtı. Bu renkmiş benim menekşem. Sanırım rengi biraz koyulaşmıs çünkü bunun annesi daha bir açıktı rengi. Yani tam süpriz oldu. Zaten diğer koyu mor menekşemin yavrusu sanmıştım ama o konudada yanılmışım. Bu benim yapraktan yetiştirip ilk açan çiçeğim ve çook sevinçliyim.
Eveeet sonunda açtı. Bu renkmiş benim menekşem. Sanırım rengi biraz koyulaşmıs çünkü bunun annesi daha bir açıktı rengi. Yani tam süpriz oldu. Zaten diğer koyu mor menekşemin yavrusu sanmıştım ama o konudada yanılmışım. Bu benim yapraktan yetiştirip ilk açan çiçeğim ve çook sevinçliyim.
Bakın profil resmim onun annesiydi ama resimde biraz koyu çıkmış..
merhabalar bana menekşenin bakımı saksı değişimi sulanması hakkında bilgiler verirseniz çok mutlu olacağım
Sevgili berkay,
Linki tıklarsanız sorularınız yanıtlarını ilgili başlıklarda bulabilirsiniz.
Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
eceyıldız
03-02-2014, 10:05
Yeni menkşelerim saksı ve toprak değişimi yapmam gereklimidir acaba
467911
467912
467913
Ve benim emektarım imdat diye bağırıyo gibi değil mi hemen saksını değiştireceğim...
467914
Sevgili Eceyıldız,
Bence emektarınız bana duş aldır diye de bağırıyor gibi ne dersiniz?:)
eceyıldız
03-02-2014, 11:04
Bu gün saksı ve toprak değişimde oda olacak Sevgili Fatito... Zorlu bir kış geçirdik daha doğrusu kışmıydı yazmı baharmı anlamadık bu yüzden nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilemedim onlara zarar vermekten korktum çünkü bu gün hava günlük güneşlikken ertesi gün kıyamet kopuyor gibi rüzgar ve soğuk oluyordu bende kendi hallerine bıraktım, yavaş yavaş saksı ve toprak değişimlerine başladım şimdi çünkü buraya bahar geldi.
Bu gün saksı ve toprak değişimde oda olacak Sevgili Fatito... Zorlu bir kış geçirdik daha doğrusu kışmıydı yazmı baharmı anlamadık bu yüzden nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilemedim onlara zarar vermekten korktum çünkü bu gün hava günlük güneşlikken ertesi gün kıyamet kopuyor gibi rüzgar ve soğuk oluyordu bende kendi hallerine bıraktım, yavaş yavaş saksı ve toprak değişimlerine başladım şimdi çünkü buraya bahar geldi.
Yeni gelen pek havalı, burada böyle katmerli bana hiç denk gelmedim marketlerde;)
Tecrübemi paylaşayım siz karar verin, alır almaz değiştiriyordum ,çiçek tomurcuk hiç bakmadan.Toprakta zaten keçe gibi imdat diyor çiçek diye bir acele hemen değişime başlıyordum.:o
Ama evden önce , kapalı alan markette ışıksız, bol sulu toprak veya kupkuru toprak, ısı marketin ısısına alışmış..
İçi dışı gübre dolmuş.Bunu hesaba katmadan yapıyordum.
Sonra fark ettimki eve alışması lazım.Çünkü sevgili maki bas bas bağırıyor ''ortama alışsın '' '' ayrı bir yerde tutun''
Doğru diyor, hem karantina yapın ,hemde eve alışmasını sağlayın.
Sularkende yağmur suyu ile yıkama yapın kurtulsun yoğun gübreden.
Yeni toprakta zaten bol olacak doğal besinleri.
Hiç ölen menekşem yok ama acele ettiklerim epeyce yaprak kaybı verdi.
Acele edersek hem eve hem yeni saksıya alışırken riske giriyoruz.
Tücrübe ettim, denedim :)
eceyıldız
03-02-2014, 13:23
Teşekkür ederim Sevgili Asln, bu menekşeler marketten değil gerçi ama bende hemen saksılarını değiştirmiyorum ortama yeni evlerine alışsın diye tavsiyeleriniz içinde ayrıca teşekkür ederim.
Bende burda katmerli bulamıyorum tesadüf etti geçen sene hiç çiçeği yokken bir menekşe aldım hem mor hemde katmerli çıkmıştı herkesin aman benimde olsun denilen cinsten ama ne yazık ki geçen ay onu kök çürümesinden kaybettim. Cumartesi günü bunu her zaman gittiğim serada görünce almadan olmaz dedim ve aldım. Diğer iki renkte bende olmasını istediğim renklerdi onlarıda aldım inşallah yaşatabilirimde paylaşırız Sevgili Asln bu güzelliklerin yetiştirmenin anlamı paylaşmak ve yardımlaşmaktır bence...
eceyıldız
03-02-2014, 13:26
Kızlarımın bir kısmı saksı ve toprak değiştirdi bu gün ne yazıkki bu esnada kökü çürüyen bir kızım varmış, inşallah geç kalmamışımdır ve hayata tekrar geri tutunur mor menekşemdeki geçikmeyi bunda yaşamamayı diliyorum.
İşte kızlarım toplu halde...
sardunyadervis
03-02-2014, 19:58
Sn eceyıldız yenildi çiçekleri en azından gecene kadar dinlendiğin yeni alınanlar gercekten gübreye doymuş oluyor sadece su verin bir sure cok ta sık saksı değiştirmeyin 6 ay en azından çünkü tam bir ortama alışmışken tekrar başka bir ortama alışması adaptasyonu gerekli güle güle buyutun
eceyıldız
03-02-2014, 20:26
Yenilerin saksılarını değiştirmedim zaten Sayın Sardunyadervis, onları şimdilik yeni evlerine alışmaları için bıraktım ve açıkçası bu kadar çiçekli meekşenin saksını değiştirme cesaretimde yok.
RS-Amedeus...
Uzun süre canlı kalan koyu mor , katmerli iri çiçekleriyle ( 6-6.5 cm) favori standart türlerimden :)
468076
Bildiğimiz 6 cm mi bu diyeceğim :)Y ani 6 cm çiçek hiç düşünemiyorum menekşede. Hay canına yandığım süslüsü:)
Fırsatınız olunca çiçek + saksı ile çekermisiniz menekşelerinizi? Tahmin edemiyorum sadece çiçek görünce.
Yer kaplıyordur bu değilmi? Kocamandır maşallah.
Kürdan boyu 6.5 cm, çiçek ise neredeyse 7 cm çapında sevgili asln. Bitkinin toplam çapı 28 cm, saksı yani pet bardağın çapı 8, yüksekliği ise 7 cm. Toprak tahminen 100 cc.
468085
468086
Biraz tozlanmışız sanki :) Adana bu gece 0 derece. Bir süre daha tozlar bizimle olacak.
Menekşeler açarken..
Dolore's Sugar Candy
Heritage Frolic
Music Box Dancer
Mayskiy Rasvel
Rob's Macro Devil
Fotoğrafların sıralamasına göre üstten 3. ve 4. tür isimleri yer değiştirmeli gibi sanki, ne dersiniz? Beyaz biyeli olanı çok sevdim ancak adı konusunda tereddütteyim :)
O koca çiçeğe ufacık bardak.Maşallah keyfi bol olsun.
Burası 18 di gündüz.Şu an 14 ortalama.Oda 20 derece klimalı.
Yatarken klimayı kapatıyorum.
Oda sabaha kadar 20 den ağır ağır düşüyor.
Klima açıkken kapatmaya 4 saat kala, yağmur suyu ile iki fıs yapıyorum.Bir saate kurumuş oluyor.
Seviyorlar sanırım.
Banyo yaptırmıyorum bende.
Hatta fısladıkça tozlar şap dökülmüş etkisi yapıp sertleşme tıkama yaparmı meraktayım?
sardunyadervis
04-02-2014, 22:17
O tozlarda yaprak gübresi olur asln :)
Arada duş yaptırdığınız için sorun olacağını sanmıyorum sevgili asln. Arada yumuşak allık fırçası ile tüy yönüne dikkat ederek tozlarını alabilirsiniz.
Geçen günki sakarlığım sonucu devrilen yetişkinlerden biri.
Yeni saksı değiştirip bırakmıştım.Devirdiğimde saksıya yeni dikilmişti.Ortalığa saçılıp sağı solu kırıldı.
Yine diktim ve durumu bu.
Yaşamak istemiyor bıktı sanki:(
Ben de olsam bıkardım doğrusu.
10 günde 2 saksı değişimi , birde 1 metre yüksekten baş aşağı düşmek.:mad:
sardunyadervis
05-02-2014, 16:18
Ne renk olduğunu bilmiyordum çok güzelmiş
ayşegül21
07-02-2014, 08:14
günaydınlar herkese,
arkadaşlar bu menekşelerin türlerini isimlerini bilen var mı ben ilk defa böyle çiçek gördüm.468393
468394
menekşecibaba
07-02-2014, 09:55
İlki Mac's Elegant Emerald
468400
Diğeride Ness' Angel Face
http://www.meneksecibaba.com/images/koleksiyon/31012013/NessAngelFace2.jpg
Yanındaki bardak, alttaki yaprak ve bunu devirmiştim.Ötekiler uyum sağladı yeniden.Ama bu süratle öldü.Ögrendimki, saksı değişimi yaptıktan 5,6 gün sonra asla saksıyı bile kıpırdatmamak lazım.Benimki taklalar attı maşallah:mad:
Kendime kızgınım, daha yetişkin olup ölen menekşem olmadı şükür, gittim kendim devirdim varmı böyle sakarlık :(
Bunun saksısını değiştirip dışındaki kart yaprakları temizlemiştim.
1 Ay oluyor.
Kuş gibi kel kalmıştı.:D
Geçen yıl aldığım ilk menekşelerimden.
Çok tatlıdır. 1 Yıldır benimle.
Yeni bardağa hemen alışmıştı.
Soldaki eski yaprağı da bilerek bırakmıştım, ne olacağını meraktan:)
Saksı değişimi olduğundan beri sadece uzanarak suluyordum.Demin bir çevirip bakınayım dedim.
Bu gördüğünüz arka yanını görünce ne yapacağıma karar veremedim.
Saksı değişirken temizledim hiç sürgün yoktu.
180 derecelik çapın her yanı fışkırmış, bebek dolmuş, çocuk parkına dönmüş anacığım;)
Ne yapmalı? Daha yeni saksı değişti budandı. Kökleri yayılıyor görüyorum.
Göbekten de yaprak veriyor, kurcalamakta istemiyorum.
Bilemedim bir türlü :(
Fazla büyümeden kesmeni öneririm sevgili asln.
Fazla büyümeden kesmeni öneririm sevgili asln.
Toprak altından geliyorlar.Saksıdan çıkaracakmıyım,görünen yerden mi keseyim
Görünen yerden kesmen yeterli olur. Gövdeden yan sürgün vermiş olmalı...
Bu tür yan sürgünleri kesmek yerine pens ya da elle kopararak almak daha uygun oluyor. Keserken istenmeyen gövde yaralanmaları olabiliyor. Gövdedeki küçük kesikler yeni yan sürgünlere de neden olabiliyor. Koparınca aynı yerden yeni sürgün gelmiyor.
Alışkanlık "kesmek" diyorum :)
Açık mavi yavrum benim daha yapraklanıp büyümeden çiçek açıcam diyo:D:D
Hava kapalı ,açık ,renkler flaşla tam benzemedi.Bu çiçekler devamlı teker teker açıyor.Aralıksız.1 Sene önce aldığımda pembe uçuk lekeleri vardı.
Başka rengi yoktu.
Şimdi bir sürpriz yaptı ,arada bu bordo tek yaprak verdi.
Nedendir? Nasıldır.?
Evde gelip yeniden çiçek açan hiç bir market menekşemin rengi ilk rengine benzemiyor?;)
Süprizlere bayılıyorum
Genelde hep koyu renkler karanlık yapraklarda oluyor.Bu ilginç tam sevdiğim gibi, aydınlık yapraklı koyu bir cins olmuş.
Ahh birde lacivert olsaymış:)
Neden koyu kadife çiçekler karanlık yapraklı olur?
İnci müge çiçeği vardır,bir türlü bulamıyorum soğanlı.
Bu model menekşeleri ona benzetiyorum.Minicik bıdık çiçekler:)
Bir merakta bununla ilgili, aldığımda göbekte öbek öbek çiçekliydi.
Asla eve gelince öyle öbek açmıyor benimkiler.
Teker teker aylarca çiçek veriyorlar.Nedendir meraktayım:(
Çiçeklenmeyi teşvik edecek besinlerin aşırı yüklenmesinden bol çiçekli oluyorlar sevgili asln, toprak değişimi yapılmazsa ardından kayıplar geliyor.
Yaprak çeliğinden yetiştirilip düzenli ve dengeli beslenen menekşelerde ise bol çiçeği ancak 2-3. çiçeklenmesinin ardından görebiliyoruz yaklaşık 1.5 sene sonra. Tür özelliği de çiçek sayısında etkili oluyor.
Şaşkınım:) Sadece çiçek açtı,büyümüş demek yetmiyormuş.
O kadar gübre vermeye kıyamam, bizdeki ev usulü olacak ve böyle teker teker çiçek alacağız o zaman:)
Genelde hep koyu renkler karanlık yapraklarda oluyor.Bu ilginç tam sevdiğim gibi, aydınlık yapraklı koyu bir cins olmuş.
?? ??:confused:
Bir bilenin açıklaması lazım sevgili asln, sadece insanlara aynı soruyu yöneltirsek "Neden gerçek şarışınların ten rengi açık olur?" un yanıtına benzer olmalı, yani genler :)
Merhaba,
Menekşelerimden biri tekrar çiçeklendi. Sizinle de paylaşmak istedim. Ben türünün Optimara millennia olduğunu düşünüyorum fakat bu konularda tecrübem olmadığı için ustalara danışmak istedim. Sizce menekşemin türü nedir?
Şimdiden teşekkür ederim yardımlarınız için.
sardunyadervis
10-02-2014, 22:25
?? ??:confused:
Bazı sardunyalardada öyle koyu renkli oluyor,
Birde menekşelerde çok ışık gören açık renkli az ışık gören daha koyu oluyor, market menekşeleri hep açık renk olur genelde yapay ışıklandırmayla fazla ışık vererek çiçeklendiriyorlar
Menekşe satın alırken ya çelik edinirken tür adını bilmiyorsak daha sonra kesin yanıtlar bulmak çok zor sevgili drgozde, sadece benzetmek mümkün oluyor.
Standart trail türü isimsiz (NOID) menekşem ikinci kez çiçekleniyor :)
469244
Aynı yapraklara benzer bendede var.Acaba trailmiydi ama rengi koyu lacivertti.Çok yavru verdiydi.Nasıl anlıyoruz peki ?Sürgün verdi deyip kesiyormuyuz bilmeden.Hani saksı değişimi yaptığım fotoğraflı anlatım menekşem.Çok sürgün verdi.Acaba trailmiydi maki?
Trail türünde yapraklar aynı sınıftan ( Standart, minyatür gibi ) olan türlerle kıyaslandığında daha küçük ve uzun saplı oluyor. Çiçek sapları da aynı çekilde uzun oluyor sevgili asln.
Sizin eklediğiniz türler arasında benzer özellikte olan bir menekşe hatırlamıyorum.
blaze ash
13-02-2014, 20:09
Sevgili arkadaslar bi sorum olacak, bi seyi yeni fark ettim. Marketten aldigimiz menekselerin yaprak saplari genelde uzun olur. Evdekilerin ise yeni cikan yapraklarin saplari daha kisa oluyor. Boyle olunca da cicekler sikisiyor. Sizce neden boyle oluyor.
iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
Seralarda;
1.Gelişme aşamasında azot oranı yüksek gübre kullanmamaktan kaynaklanabilir.
2.Yapay aydınlatma nedeniyle ışığa uzanmaları olabilir.
Işık ve besin uygun ise yaprak sapları da normal gelişiyor. Evdeki menekşelerimde kısa yaprak sapı gibi bir sorun yaşamadım. Belki aşırı gübre kullanımı nedeniyle bitkiyi sürekli yeni yaprak vermeye yönlendiriyoruz. Göbekte yaprak sıkışıklığı da aşırı gübreden kaynaklanabiliyor
Aramıza yeni kuzular katıldı..renklerine bayıldım.. ;)
sami ulus
14-02-2014, 13:17
Bu yıl çok nazlılar çok yavaş açıyorlar. Galiba besleyici takviyesi şart oldu. Ayrıca bu üçünü birbirine tozlama yaptım bakalım sonuca
Bu yıl çok nazlılar çok yavaş açıyorlar. Galiba besleyici takviyesi şart oldu. Ayrıca bu üçünü birbirine tozlama yaptım bakalım sonuca
Gayet iyiler maşallah sami bey.Besin takviyesinden kaciyorum yetiskinlerde.
Ama mecburi istikamet gibi görünüyor benimkilerin gidişatına bakınca.
Işık gübre kadar hayati ve eviniz guzel ışık aliyor.
denemedim ama, gubre ile isik birlesince gubre tam randımanlı calisacak sanirim.
Aydinlik bunlarin ilacı sanki.Ayarında olursa.:)
Sanırım yaprak ne kadar koyu ise güneşi ve ışığı çekme yüzdesi o kadar yükseliyor ve ne kadar ışık, o kadar koyu çiçek diye tahmini bir mantık yürütüyorum:)
İlk menekşede iki tane tohum kesesi gördüm sanki:)
menekşecibaba
16-02-2014, 14:45
Bahar pembe beyaz olur , güzeller neşeli olur...
Heritage Frolic
Tunder Suprise
Rob's Leray Ghost
Rob's Macho Devil
Ramblin Magic
menekşecibaba
16-02-2014, 14:55
1 Mac's John Calvin's Geneva
sami ulus
17-02-2014, 07:16
İlk menekşede iki tane tohum kesesi gördüm sanki:)
Evet tohum keseleri.' Afrika menekşesi tohumdan üretim' bölümünde ayrıntısı ile resimleri var. Ayrıca üç tohum kırmızıbeyazdan bu gördüğünüzdede dört tane var.
Şubat ortası bahar havası hala.
Isı ve güneşin önemini bir daha fark ediyorum.Hepsi canlandı,büyüme hızlandı,tomurcuklara hazırlık başladı.
Penceredeki misafire mi bakıyorlar acaba:D
blaze ash
19-02-2014, 20:05
Menekşemin bazı yapraklarında saksıya değen yerlerde çürümeler oluyor. Resimdeki yapragın altındaki yaprak da çürümüştü kopardım. Ama bu da çürüyor. Ne yapmalıyım?
http://img.tapatalk.com/d/14/02/20/9a9ajade.jpg
http://img.tapatalk.com/d/14/02/20/zujezuby.jpg
Sent from my iPad using Tapatalk
Saksıyı değiştirmek lazım galiba.Sizin türün dış yaprakları sanırım aşağıya sarkmak isteyen cinsten, saksıysa kenar kıvrımı eni kalın, aşağıya sarkan dalı engelleyen cinsten,
Birde bitkinin kökle yüzey dikim hizası saksının derininde kalmış.
Son dış dallarınız bu engeli aşmak istiyor fakat başaramayınca takılıp kalıyor.
Bizde olan ayakkabı vurması gibi :o
Ya daha çok toprak koyup çiçek yükseltilecek ,(ki bu durumda çok toprak menekşeye yaramıyor) ya da saksı ufalıp çiçek yükseğe dikilecek.
İkinci fikrimden yanayım:p
Rengi çok hoş bu arada.En sevdiğimden
sami ulus
20-02-2014, 09:10
Sayın blaze ash aynı şekilde çürümeler zaman zaman bendede oluyor. Fakat bitki kaybetmiyorum. Sayın asln nin tavsiyelerini uygulayabirsiniz. Bendeki çürüme sebepleri eger aşırı su verip hem toprak çamurlanmışsa hemde yaprak üstünde su varsa, ortam fazla sıcak veya o durumdayken güneşe ve sıcagına maruz kalmışsa hemen ilk yapraklarda çürüme oluyor. Mutlaka topragın hızla kurumasını sağlayıp serin bir yerde muhafaza ediyorum çürüme sonlanıyor. Benim tecrübelerimde bunlar. İşallah ölmezler renleri çok güzel.
ayşegül21
20-02-2014, 09:34
470613
470614
470615
ayşegül21
20-02-2014, 09:36
470616
470617
470618
ayşegül21
20-02-2014, 09:39
470621
470622
470623
470624
ayşegül21
20-02-2014, 09:42
470625
470626
Sevgili Ayşegül,
Maşallah yavrular çok güzel,benekli bir harika.Fakat bardaktakilere endişe ettim, onlar taş gibi görünüyor.Zamanla yosun kaplanacak , delikte yok havasız kalacaklar.Beyaz taş kireçli ve kalsiyumu artmış toprak oluşturabilirmi? Menekşeler sevmez bu ortamı.
Kendisi bir dekor zaten bu bitkinin,minicik bir bardak daha memnun edebilirdi güzelleri :)
ayşegül21
20-02-2014, 09:51
yeni annelerine hediye gitti bu menekşeler, tavsiyelerinizi onlara iletirim uygun bir ortama aktarırlar :)
ayşegül21
20-02-2014, 09:53
470630
ayşegül21
20-02-2014, 10:55
470637
470638
470639
Benim çılgın minişleri resimleyip sizlerden fikir almak iyi olacak.. Bir deneme yapmıştım. Yaprağı dikmeden evvel bıçakla yaprağın toprağa gömülecek kısmına biriki çentik atmıştım. Resmen yavru patlaması yapmış.. ;) Şimdi kara kara düşünüyorum ben bunları ne yapcam diye.. :confused:
Fikirlerinize ihtiyacım var. ;)
menekşecibaba
20-02-2014, 12:33
Yaprak üzerindeki her yaralanmadan kök ve yavru gelişimi sağlanabilir iynk , yapraklarıda damar içerecek şekilde steril kesip ekerseniz köklenirler. Köklenen yavrularıda biraz geliştikten sonra köklü olarak küçük kaplara ayırabilirsiniz.
menekşecibaba
20-02-2014, 13:41
Afrika menekşesine gönül veren menekşe sevdalıları arkadaşlarım. Yaprak dikimi için en ideal zaman bu günler. Zaman olarak iklim şartlarının en uygun olduğu bu dönemi değerlendirin derim . Başka zamanlarda tutturamadığınız , umutsuzluğa kapıldığınız menekşe yapraklarından en iyi verimi aldığımız aylara girdik.
Seralarda her mevsim yaprak çeliği ile üretim mümkündür , ama evlerde bu bazı zamanlarda gerekli şartlar bozulduğu için oldukça zor olabilir. Ancak ilkbahar ayları en uygun zamandır.. Üretime, uygun yaprak seçimiyle başlanır. Çok büyük ve yaşlı veya çok genç yapraklar tercih edilmemelidir. Büyümesini tamamlamış, orta büyüklükteki yapraklar çelik olarak alınmalıdır. Bunlar en güçlü ve sağlıklı yapraklardır. Köklenmeleri iyi, hızlı büyüyen ve sağlıklı bitkiler verirler .
Yapraklar bitkiden koparıldıktan sonra yarım saat kadar dinlendirilmiş suda bekletilir daha sonra çıkarıp kağıt peçete üzerinde suyu alınır , sapı 3-4 santim kalacak şekilde steril bir aletle 45 derecelik eğimle kesilir. Kesilen kısmı (mantar enfeksiyonlarından korumak için) kömür tozuna bandırın . Pek fazla etkisi yok ama isterseniz Clonex gibi sıvı köklendirme hormonuna da batırabilirsiniz.
Filizlerin daha çabuk ve kolay çıkmaları için yaprakları toprağa çok derin gömmeyin, 1,5 - 2 cm. yeterlidir. Yapraklar fazla büyük ve ağırsa arkalarından yumuşak bir şeyle ( köpük olabilir) destekleyin. Çelikleri ekeceğiniz toprak torf +vermikulit+perlit karışımı olabilir , direk torf a veya perlit e de ekebilirsiniz , Toprak hafif nemli olmalıdır.
7-8 cm. derinlikte küçük saksılar veya sera kapları uygundur.
Yaprağı hafif yatırarak eğimli ekin ve ışığa karşı koyun ,direk güneş almasın.
Yaprak çeliklerini ekerken toprağı sıkıştırmayın.
Ektiğiniz ortam ılık 20-25 derece ve hafif nemli olsun. Bunu sağlayabilmek için üzerini naylonla veya şeffaf bardak veya kapla örtebilirsiniz.En az 2 günde bir havalandırın.
470677
470678
470679
Genellikle ideal şartlara , türünün özelliğine ve yaprak kalitesine göre 2-3 ayla 1 sene arasında filizlenme , yeni bitkilerin oluşumu sağlanır.
Bu eğlenceli , zevkli heyecanlı oluşumlarla yaşam alanlarımızı yeşillendirelim kolay gelsin.
Bir başka yöntem de su içinde köklendirerek yavru elde etmektir.
Suda 1,5 -2 hafta kadar kaldıktan veya kökler 1 cm e ulaştığında sudan çıkarılıp toprağa ekilir. Bu yöntem daha hızlı olmakla beraber yaprak su köklerini , toprak kökleriyle değiştirdiğinden yine zaman kaybı olur.
Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır. İki yöntemde uygulanabilir. Hangi yöntem kolayınıza geliyorsa , başarı sağlıyorsanız onla devam edin. Onu geliştirin.
ayşegül21
20-02-2014, 14:09
ilginize teşekkürler sami bey,
yapraklarıma sera ortamı oluşturmak istiyodum çünkü bu yöntemle daha çabuk yavru veriyorlar kendimce bu yöntemi buldum. su şişesini ikiye kestim üstünü yukardan kapak gibi kapattım. fotoğrafda farkederseniz yan tarafında açıklık var birde akşamları üst kapağı çıkarıyorum sabah kapağı tekrar kapatıyorum:) üç haftadır yapraklarımda bi kötüleşme olmadı. iyiler iyi:)
ÇİÇEKLERR
20-02-2014, 14:40
merhaba meneksecibaba yapraktan üretim için yaprak kesımı sızın paylaştıgınız gıbı mı olmalı ?
menekşecibaba
20-02-2014, 14:56
o resmi acil arşivden buldum , 45 derecelik eğim yaprağın ön tarafından verilmeli ki filizler de önden gelsin ve ışığı görsün.
ÇİÇEKLERR
20-02-2014, 15:13
o resmi acil arşivden buldum , 45 derecelik eğim yaprağın ön tarafından verilmeli ki filizler de önden gelsin ve ışığı görsün.
çok tesekkur ederım bende oylee yyapıyordum da
Menekşemin bazı yapraklarında saksıya değen yerlerde çürümeler oluyor. Resimdeki yapragın altındaki yaprak da çürümüştü kopardım. Ama bu da çürüyor. Ne yapmalıyım?
Kullandığınız saksı menekşeler için özel olarak üretilen türde, dış sıradaki yaprakların temas edeceği bölge kesici ya da zedeleyici olmayacak şekilde enli bırakılmış.
Aklıma gelen tek neden dış sıradaki yaprakların yaşlanmış olmaları. Bunun dışında çürüyen yaprak saplarının gövde ile birleştiği yerde kahverengileşme yani çürüme başlamışsa kök çürümesi başlamış olabilir.
blaze ash
20-02-2014, 21:59
[Sevgili asln, maki01 ve menekşecibaba;
Menekşemin sanırım gövesi biraz aşağıda asln'ın dediği gibi yükseltmem gerekecek. En dıştaki yapraklar zamanla aşağı kıvrılırken saksının kenarına değen yerlerde zedelenme oluyor ve yaşlanınca çürüyorlar. Ancak resimdeki yapraklar yeni büyüyenler. Sanırım daha çok gençken saksıyla temas etmekle başedemeyip çürüyorlar.
Yaprakların saplarında yumuşama ve çürüme yok. Diğerleri sapasağlamlar. Ben en iyisi menekşenin altına toprak ekleyerek yükselteyim.
Bir sorum daha olacak. Serada olan menekşe yavrularım var. Yanmayan kalorifer üzerinde cam kenarında duruyorlar. Sizce seradan çıkarma zamanı ne zaman olmalı? Sera içinde mutlular ama tamamen çıkarsam daha mı cabuk büyürler?
[Sevgili asln, maki01 ve menekşecibaba;
Menekşemin sanırım gövesi biraz aşağıda asln'ın dediği gibi yükseltmem gerekecek. En dıştaki yapraklar zamanla aşağı kıvrılırken saksının kenarına değen yerlerde zedelenme oluyor ve yaşlanınca çürüyorlar. Ancak resimdeki yapraklar yeni büyüyenler. Sanırım daha çok gençken saksıyla temas etmekle başedemeyip çürüyorlar.
Yaprakların saplarında yumuşama ve çürüme yok. Diğerleri sapasağlamlar. Ben en iyisi menekşenin altına toprak ekleyerek yükselteyim.
Bir sorum daha olacak. Serada olan menekşe yavrularım var. Yanmayan kalorifer üzerinde cam kenarında duruyorlar. Sizce seradan çıkarma zamanı ne zaman olmalı? Sera içinde mutlular ama tamamen çıkarsam daha mı cabuk büyürler?
Sevgili blaze,
Toprak yeni değilse mesela 2 ayı geçkinse, gübrede kullanmışsanız isterseniz tamamını değiştirin.Üstte yeni altta eski toprak uygun olurmu hiç bununla ilgili not okumadım forumda.Zaten köküyle büyük miktar toprak gelecek, dağıtmadan etrafına ve altada yeniyi doldurur örtersiniz.
Seralı yavrular için fotoğraf yollarsanız daha iyi karar verilir.
Benimkileri 2 aylıkken seradan çıkarttım ama minyatürler, sürgün yavruları gibi farklı durumda olanlardı.
Sanki seradan sonra daha hızlı geliştiler, her evin her memleketin iklim durumuna bağlı oluyor galiba bu kararı vermek.Seradan almak için bakalım bilenler ne diyecek.
blaze ash
20-02-2014, 22:30
Sevgili blaze,
Toprak yeni değilse mesela 2 ayı geçkinse, gübrede kullanmışsanız isterseniz tamamını değiştirin.Üstte yeni altta eski toprak uygun olurmu hiç bununla ilgili not okumadım forumda.Zaten köküyle büyük miktar toprak gelecek, dağıtmadan etrafına ve altada yeniyi doldurur örtersiniz.
Seralı yavrular için fotoğraf yollarsanız daha iyi karar verilir.
Benimkileri 2 aylıkken seradan çıkarttım ama minyatürler, sürgün yavruları gibi farklı durumda olanlardı.
Sanki seradan sonra daha hızlı geliştiler, her evin her memleketin iklim durumuna bağlı oluyor galiba bu kararı vermek.Seradan almak için bakalım bilenler ne diyecek.
Toprak yeni değil 1 yıl olmuştur 😱😱😱 çok badireler atlattı bu menekşem. Thrips, mite, yapraklarda küllenme vs. O arada korktum köküyle oynamaya. Bir de şu an üstü tamamen çiçek kaplı. Toprak değiştirirsem çiçeklere yazık olur düye düşünüyorum. Çiçekleri geçince değiştirsem daha iyi olmaz mı?
Seradakileri yarın resimleyip ekleyeyim. Ona göre bi akıl verin bana.
Maşallah kurtulmuşta birde böyle güller açmış.Canım marulum:)
Kök ve büyüme kısmı nereden başlıyor,biyolojik adı nedir bilmiyorum.
Sizin bitkinin büyüme yani en dış dalı çıkartma hizası saksının çok içinde kalmış.Toprakta onun altında kökü kapatıyor.
Ben kökü yükseğe çıkartıp ,dalların başladığı hizayı saksı yanlarına hizalamak istedim ki,son dalların yaprakları saksıya dayanıp sürtünme yapmasın.Sürten yer çürüyor fotoğrafta gördüğüm.
Çukurda kalıyorlar kısaca.
Madem çok dert çekti ve çiçeklerde var bırakın bir kaç yaprak kaybı olsun şimdilik.Zaten dış kart yapraklar.Çiçeklenme bitince altı doldurup yükseğe çekersiniz.
Ekte sizinle aynı durumda olan derin diktiğim menekşem.Sapında görülmüyor ama temas ettiği kısım da kahverengileşme var.
Ve bozulacak zamanla.Soldaki büyük gördüğünüz.
Sağ taraftada aynı yapraktan vardı sapı o kısım kurudu ve koparttım.
Tomurcukta ve 2 ay önce toprak değiştirdiğimden şimdilik ellemiyorum.
Dış yapraklar zaten eski diye gözden çıkarttım.Çiçek bitsin saksı değişecek bir kaç aya .Fikir olsun diye ekledim.
En alttaki fotoğraftada yüksek diktiğim teması olmayan örnek.Türüde yayvan yaprak vermiyor sanırım.Temas yok saksıya.
Umarım yardımcı olmuştur anlatmak istediğime.
Selamlar
Merhabalar benim yavru menekşelerin durumu bu şekilde. ayırma zamanı gelmiş mi gelmemiş mi tam olarak kestiremedim. Fikir verirseniz sevinirim. Bir de bu kadar yavruyu ben nasıl ayırcam, nereye dikcem, nerde muhafaza etcem. Bunca menekşeyi gören eşim ya menekşeler ya ben demeye başladı. :)
ya menekşeler ya ben ... tüm menekşe deliklerinin ortak sorunu.. ;)
benim esimde ya ağaçlar. net ya ben diyor ;) azıcık haklı mı ne?
burada kendimi kaybediyorum
menekşelerin yaprak boyu ayırmak için uygun gibi görünüyor sevgili iynk..yapraklar 5 kuruş boyutuna gelince ayırabilecegini söylüyor ustalar..
Benim aklımda da 1 TL gibi kalmış. O yüzden tereddüt yaşadım ayırıp ayırmamak konusunda. 5 kuruşsa kurtardı demektir, ayırabilirim. :)
ayşegül21
21-02-2014, 14:39
Merhabalar benim yavru menekşelerin durumu bu şekilde. ayırma zamanı gelmiş mi gelmemiş mi tam olarak kestiremedim. Fikir verirseniz sevinirim. Bir de bu kadar yavruyu ben nasıl ayırcam, nereye dikcem, nerde muhafaza etcem. Bunca menekşeyi gören eşim ya menekşeler ya ben demeye başladı. :)
ben bu şekilde çatlatan menekşelerimde önce annelerini biraz sapı kalacak şekilde kesip yavrulardan ayırdım. daha sonra yavrunun toprağını silkeleyip kök kısmını suyun altına tutup topraktan arındırdım bu şekilde kökleri daha rahat gördüm birden fazla kök oluyor içlerinde hepsini yavaşça ayırdım çatlatan bir menekşeden 7 adet yavru çıktı bu sayede. onları da ayrı ayrı bardaklara diktim. çok zevkli bir işlem :) anne yaprağı ise biraz suda durduktan sonra tekrar dikicem
Sevgili menekşe dostları,
Lütfen bilgi, soru ve sorunlarımızı ilgili başlıklarda paylaşalım. Onbini geçen mesajlar arasında önemli bilgilere erişmek mümkün olamıyor . Biraz daha özen gösterelim :)
Başlıkları görmek için tıklayın :)
Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198-26.htm#post1251771
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/33752.htm#post1249443
İlgili başlığa yazılmayan mesajlar taşınacak ya da silinecektir.
[En dıştaki yapraklar zamanla aşağı kıvrılırken saksının kenarına değen yerlerde zedelenme oluyor ve yaşlanınca çürüyorlar. Ancak resimdeki yapraklar yeni büyüyenler. Sanırım daha çok gençken saksıyla temas etmekle başedemeyip çürüyorlar.
Yapraklar kesici bir kenara değmiyorlarsa sadece temasdan dolayı çürümüyorlar sevgili blaze_ash. Yurtdışında büyük gelişkin menekşelere ya da uzun saplı yapraklara destek olması için özel plastik halkalar satılıyor.
Bu halkaları temin etmekte sıkıntı yaşadığımız için Avrupalı arkadaşlarımızın plastik kapaklarla yaptığı çalışmayı aşagıdaki linkte görebilirsiniz :)
AVSE Forum • View topic - Pots, fertilizers and other supplies (http://forum.african-violet.eu/viewtopic.php?f=35&t=589&p=2963&hilit=support#p2963)
e.aydemir
23-02-2014, 12:37
471434
Bu da benim mavi boncuğum. Adını Emel Sayın koydum:)
İlk minyatürüm epey büyüdü.Fitilli sulamada 10 gündür.Ağ ipimiz işe yarıyor
Akşam seramı karıştırdım, genel nüfus sayımı sonrası kareler.:p
Bu büyük bebek fitilde.Bu gün fark ettim kenarda bir şey çıkmış.Ben dikmemiştim, dikilecek kadarda bir şey değil.Aman yarabbim noluyor bunlara yeni yeni misafirler :confused:
sardunyadervis
24-02-2014, 21:27
Afrika menekşesine gönül veren menekşe sevdalıları arkadaşlarım. Yaprak dikimi için en ideal zaman bu günler. Zaman olarak iklim şartlarının en uygun olduğu bu dönemi değerlendirin derim . Başka zamanlarda tutturamadığınız , umutsuzluğa kapıldığınız menekşe yapraklarından en iyi verimi aldığımız aylara girdik.
Seralarda her mevsim yaprak çeliği ile üretim mümkündür , ama evlerde bu bazı zamanlarda gerekli şartlar bozulduğu için oldukça zor olabilir. Ancak ilkbahar ayları en uygun zamandır.. Üretime, uygun yaprak seçimiyle başlanır. Çok büyük ve yaşlı veya çok genç yapraklar tercih edilmemelidir. Büyümesini tamamlamış, orta büyüklükteki yapraklar çelik olarak alınmalıdır. Bunlar en güçlü ve sağlıklı yapraklardır. Köklenmeleri iyi, hızlı büyüyen ve sağlıklı bitkiler verirler .
Yapraklar bitkiden koparıldıktan sonra yarım saat kadar dinlendirilmiş suda bekletilir daha sonra çıkarıp kağıt peçete üzerinde suyu alınır , sapı 3-4 santim kalacak şekilde steril bir aletle 45 derecelik eğimle kesilir. Kesilen kısmı (mantar enfeksiyonlarından korumak için) kömür tozuna bandırın . Pek fazla etkisi yok ama isterseniz Clonex gibi sıvı köklendirme hormonuna da batırabilirsiniz.
Filizlerin daha çabuk ve kolay çıkmaları için yaprakları toprağa çok derin gömmeyin, 1,5 - 2 cm. yeterlidir. Yapraklar fazla büyük ve ağırsa arkalarından yumuşak bir şeyle ( köpük olabilir) destekleyin. Çelikleri ekeceğiniz toprak torf +vermikulit+perlit karışımı olabilir , direk torf a veya perlit e de ekebilirsiniz , Toprak hafif nemli olmalıdır.
7-8 cm. derinlikte küçük saksılar veya sera kapları uygundur.
Yaprağı hafif yatırarak eğimli ekin ve ışığa karşı koyun ,direk güneş almasın.
Yaprak çeliklerini ekerken toprağı sıkıştırmayın.
Ektiğiniz ortam ılık 20-25 derece ve hafif nemli olsun. Bunu sağlayabilmek için üzerini naylonla veya şeffaf bardak veya kapla örtebilirsiniz.En az 2 günde bir havalandırın.
470677
470678
470679
Genellikle ideal şartlara , türünün özelliğine ve yaprak kalitesine göre 2-3 ayla 1 sene arasında filizlenme , yeni bitkilerin oluşumu sağlanır.
Bu eğlenceli , zevkli heyecanlı oluşumlarla yaşam alanlarımızı yeşillendirelim kolay gelsin.
Bir başka yöntem de su içinde köklendirerek yavru elde etmektir.
Suda 1,5 -2 hafta kadar kaldıktan veya kökler 1 cm e ulaştığında sudan çıkarılıp toprağa ekilir. Bu yöntem daha hızlı olmakla beraber yaprak su köklerini , toprak kökleriyle değiştirdiğinden yine zaman kaybı olur.
Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır. İki yöntemde uygulanabilir. Hangi yöntem kolayınıza geliyorsa , başarı sağlıyorsanız onla devam edin. Onu geliştirin.
Sevgili meneksecibaba bu linkte bu fotografı yayınlamıştım
http://www.agaclar.net/forum/1211614-post453.htm
Artık tomurcuk ver nolur :D
http://www.agaclar.net/forum/1242777-post679.htm Buradaki hastalık mıdır diye sorduğum menekşem.
''10 gün önce Toprak değiştirip nemli bıraktım.
Köküde sağlamdı.
Hiç başıma gelmeyen bir durum.Neyi var acaba?'' diye sormuşum.
Kış günüydü hatırlıyorum, ne fısfısla gübre,nede topraktan gübre, ne aşırı ışık ta yoktu .
Ama yaprakları nemli bırakmıştım, çok yıkamıştım.Karanlık olsun sabah ışık almasın diyede holde soğukta bırakmıştım.Bir kaç gün salona eski yeri 20 dereceye almadım.Sonrada alınca yukarıdaki linkteki sorun oluşmuştu.
Bu durumda soğuk vurmuş ,ıslak yaprak holde üşümüş oluyor değilmi?
O günden beri salonda hiç yerinden kalkmadı.Bu günkü hali bu.
Göbek yaprakları sağlam çıkıyor.
sardunyadervis
26-02-2014, 14:42
Sn asln hastalıklar bölümünde daha güzel tartışılır diye taşınmıstır
Soğuk vurması olabilir
Azot eksikliği olabilir
Bence soğuk vurması. Aynı şeyi ben de yaşadım. O çok soğukların olduğu gün ofisten eve getirmeye niyetlendim. Kar yağıyordu aşırı da rüzgar vardı. Saksıyı tuttuğum elimin parmakları uyuştu resmen. Araba ile ev arasındaki o 5 dakikalık yolda dondu sanırım. Sonra da yaprakları aynen böyle Picasso gibi oldu. O yaprakları koparttım Allahtan göbektekiler sağlamdı...
Hatırlıyorum sevgili fatito, eklediğiniz fotoğrafları görmüştüm.
Aklımada geldi bu gün fotoyu eklerken.
Ben dikkat ettim diğer ev bitkilerinden çok daha fazla suya sahip menekşeler.Çıt çıt sulu sulu bünyesi var.
Atmosferden etkilenmesi, sulamadan etkilenmesi sanırım bu yüzden :)
Narin olmasını herhalde içlerindeki çok sulu yapıdandır fikrine bağlıyorum.
Sevgili asln,
Soğuktan etkilenmiş olabilir ancak zararlı korkusuyla yıkarken yaprağı zedelemiş de olabilirsin. Menekşe yapraklarını yıkarken tüy yönüne dikkat etmek gerekiyor. Tüy yönü ile aynı yönde yıkanmalı ya da tozu alınmalı.
Sevgili asln,
Soğuktan etkilenmiş olabilir ancak zararlı korkusuyla yıkarken yaprağı zedelemiş de olabilirsin. Menekşe yapraklarını yıkarken tüy yönüne dikkat etmek gerekiyor. Tüy yönü ile aynı yönde yıkanmalı ya da tozu alınmalı.
Bu menekşem ilk menekşe hevesimle aldığım emektar yaşlı olan.
Hastalık durumu yoktu.
2013 nisan mayıs gibi eve geldi.Çok yıkama sebebim yapraklar tozlu gibi mat ve koyu renk olmuştu yazı atlatıp iyice yetişkin olunca.
Bende karanlık yaprağı hiç sevemiyordum .Gerçi şimdi seviyorum koyu ve canlı kadife renkler hep karanlık yapraklardan çıkıyormuş:cool:
Forumu okudukça şimdilerde anlıyorum ki, tür özelliği oluşmuş, yaşı ilerledikçe yapraklar koyulaşmış. Mor **** lacivert türlerde hep koyu yaprağa rastladıkça fark ettim. Buda koyu çiçekliydi sanırım;)
O kafayla çitileyip çamaşır suyuna iyiki basmamışım diyorum
Çıkan yapraklarıda koyulaşmaya başlıyor.
Mutluluk sebebisiniz... ;)
Yılbaşından önce gelen ,3 ayı geçkin markette beklemiş menekşeler vardı. Her ay görme fırsatım oldu.Her gördüğümde çiçekleri yok olduğundan satılmadan arkalarda kalıyorlardı.
Hiç biri güneşle temas etmiyor.
Gözlediğim şey tüm kalanlar ''kalp '' şeklinde harika şirin yaprak veriyor.
Fakat dallar açık yeşil ve uzun, narinleşmiş,bitki genel rengi aydınlanmış yapraklar oluyor.
Kalpler o kadar belirginki daha önce onları görmesem yeni bir menekşe türü sanacağım.
Bu nasıl olur?
Mosmor çiçekli karanlık yapraklı yetişkinler bile 3 ayda açık yeşil kalpler çıkartıyor.
Neden o kadar düzgün kalp şekilleri?Sulama düzensiz, torf keçe, balık yıkanan musluktan sert bodrum suyu, ..Bu değişim görmüş yeni yapraklarda tek bir leke yok, delik yok ..
Neden cıvık suyun içinde muzların kiwilerin arasında bakımsız olduğu halde çürüme,ölüm olacağına form değiştiriyorlar?
Bulundukları kat yer altı üstelik.Balık reyonuna yakın ve soğuk hemde.
Ciceksiz kalmaya daha fazla dayanamadım ve iki tane daha aldım. .Diğer yavrularda gecen yaz sıcağa dayanamayıp ölen ciceklerimden kalanlar..Sadece 3 adet meneksem vardı.. Her birinden sadece bir yaprak yedekledim onlarda bana dörder beşer yavru verdi sonuç bu..
Hangisi ne renk hepsi birbirine karıştı ilk çiçekleri göreyim hayırlısıyla fazla olanları hediye edeceğim. . ;)
Merhaba,
Menekşemle ilgili ilginç bir durumu sizle paylaşmak istiyorum. Menekşeyi aldığım zaman üstünde olan çiçeklerinin rengi 1. fotoğraftaki gibiydi. (Fotoğraf internetten) Bir süre boyunca evde açtığı çiçekler de aynı renk oldu. Sonra o çiçekler bitti ve sürekli yeni yaprak çıkardı. Şimdi tekrardan üstü tomurcukla doldu, çok sağlıklı bir şekilde büyüyor fakat açan çiçekleri renk değiştirip nerdeyse tamamen bordo oldu :eek: 2. ve 3. fotoğrafta şu anki çiçekleri görebilirsiniz.
Başına buna benzer bir durum gelen var mı? Sebebi güneş fazlalığı olabilir mi? Eskisi gibi çiçeklerini bir daha görebilecek miyim dersiniz? :)
473197
473198
473199
Menekşenizin yakınında daha koyu açan bir başka menekseniz varsa ondan etkilenmiş olabilir..
Örneğin yakınında beyaz çiçekli bir menekşe olsaydı daha beyaz açacaktı forumdan öğrendiğim kadarıyla..
Menekşem tek sayın ngr33, ne yaptıysa kendi kendine yaptı :D
kimseden etkilenmedi demek sizin güzel pek becerikliymiş.
toprak karışımıda etkili olabilir ustalar daha iyi bilirler....;)
Bu hafta sonu Mersindeyim. Bir arkadaşımı ziyaretim sırasında annesi Müzeyyen teyzenin bu muhteşem menekşelerinin başından ayrılamadım. Geçen sefer gittiğimde de güzeldiler ama bu defa hepsi çiçeklenme yarışına girmişler. Bayıldım. Hepsinden 2-3 çelik aldım:) Saksı ile vermek istedi sağolsun ama ta Urfa ya kadar dayanamaz diye yerinden etmek istemedim. Sabahtan öğleye kadar güneş gören cam kenarındalar. Fazla da su vermiyormuş baktım toprakları kuruydu...
Bu güzelliklerin başından ayrılmam çok zor oldu...Maşallah, yerlerini çok sevmişler...
Menekşenizin yakınında daha koyu açan bir başka menekseniz varsa ondan etkilenmiş olabilir..
Örneğin yakınında beyaz çiçekli bir menekşe olsaydı daha beyaz açacaktı forumdan öğrendiğim kadarıyla..
İki farklı renkte menekşe yanyana duruyor diye fizyolojik olarak çiçekleri ya da yaprak özelliği birbirini etkilemez sevgili ngr33, tıpkı insanlar gibi :) Ancak bir böcek aracılığıyla ya da yapay çapraz tozlaştıma ile elde edilen tohumlardan yetiştirilen menekşelerde annenin ya da babanın özeliklerine rastlamanız mümkün olur. İki farklı renkte çapraz tozlaşmadan elde edilen tohumdan üretilen menekşe anne ya da babanın, ya da her ikisin renklerini taşıyabilir. Bazen pembe renkli bir çiçekte daha sonra anne ya da babadan genetik olarak taşınan beyaz rengi görebiliyoruz, nedeni sadece genler.
Daha önce iki farklı renkli menekşe de böyle bir çapraz tozlaşma sonucu elde edilen tohumdan üretilmiş ve beğenilen özellikleri taşıyan yavrular üst üste defalarca aynı özelliği taşıyan anaçlardan yaprak çeliği ile çoğaltılarak tür stabil hale getirilip, yeni tür adlarıyla beğenilere ve satışa sunulur.
Marketlerden satın aldığımız menekşelerin çiçeklerinde renk değişimleri kullanılan besin, bulunduğu ortama göre değişiklik gösterebiliyor sevgili -Esin- , sizin menekşenizde hangileri etkili oldu bilemiyorum. Koşullarına göre orjinaline benzer çiçekler de görebilirsiniz. Hangi koşullarda derseniz bilemiyorum, ışık ve gübre durumunu değiştirerek deneyebilirsiniz :)
haticeilhan
01-03-2014, 22:24
peki bu tartışmaya bir soru da benden. çok hoş rengi olan koyu pembe bir menekşem var ama çeliklediğim her yavrusu açık pembe oluyor bunun nedeni ne olabilir acaba
İremsıla
02-03-2014, 07:47
Sevgili fattio,son karedeki kıvırcık muhteşem favori rengim.hepsinin maşallahı var,ege ve akdeniz ikliminde çiçekler,kendilerini sahiplerine sevdirmek için adeta çabalıyorlar.adana,mersin vs.sahil kenarı illerimizin havası suyu yetiyor.bizler buralarda,gözünün içine baktığımız halde o kadar gösterişli olmuyor ne yazık ki.sevgiler...
Sevgili haticeilhan,
Menekşeniz kimera ise yaprak çelikleri ana bitkiyle aynı renkte çiçek açmaz. Ayrıca toprak pH'ının ve besin değerlerinin farklı olması sebebiyle farklı saksılardaki menekşe klonlarının çiçeklerinde ton farkları gözlemlenebilir ama tamamen renk paterninin değiştiğini daha önce hiç görmemiştim. Belki uzun zamandır menekşeyle uğraşanların bu konuda tecrübeleri, gözlemleri vardır ve pratik bir yanıt alabilirim diye düşünerek buraya yazdım ama internette kısa bir araştırma yapınca bu konunun nerdeyse üzerinde tez hazırlanabilecek boyutta olduğunu gördüm :D O yüzden sanırım menekşemi kendi haline bırakıcam, ben onu bu yeni rengiyle de çok sevdim ;) Zaman içerisinde farklı ortam koşullarını denerim ve bir sonuç alırsam yine buraya yazarım.
Kesinlikle öyle. Hava nemli, güneşi de fazla yakıcı değil, sanırım ondan. O kıvırcık benim de favorim oldu çiçeği o kadar iriydi ki bayıldım...
e.aydemir
03-03-2014, 15:49
Yabancı forumlarda renk değişimine, Ph'ın etkili olabileceği yazılmış burada da belirtildiği gibi. Hatta bir kişi pembe/bordo renginde olan çiçekler daha pembe ağırlıklı açmaya başlayınca suya biraz sirke eklediğini böylece menekşelerin tekrar bordo ağırlıklı açtığını yazmış. Sırf rengi daha koyu olsun diye ph ile oynamaya cesaret edebileceğimi sanmıyorum:) Bir başka forumda da şöyle bir bilgi gördüm ama ne kadar doğru bilmiyorum; hibrit menekşe aşırı soğuk ortamda bulunduğunda veya aşırı sulama sonucunda elde edildiği ana menekşenin rengine döner. Bu başlıkta değil ama afrika menekşesi başlığında gözlemlediğimiz renk değişimlerini ve olası sebeplerini paylaşabiliriz bence:)
sardunyadervis
03-03-2014, 22:05
Yabancı forumlarda renk değişimine, Ph'ın etkili olabileceği yazılmış burada da belirtildiği gibi. Hatta bir kişi pembe/bordo renginde olan çiçekler daha pembe ağırlıklı açmaya başlayınca suya biraz sirke eklediğini böylece menekşelerin tekrar bordo ağırlıklı açtığını yazmış. Sırf rengi daha koyu olsun diye ph ile oynamaya cesaret edebileceğimi sanmıyorum:) Bir başka forumda da şöyle bir bilgi gördüm ama ne kadar doğru bilmiyorum; hibrit menekşe aşırı soğuk ortamda bulunduğunda veya aşırı sulama sonucunda elde edildiği ana menekşenin rengine döner. Bu başlıkta değil ama afrika menekşesi başlığında gözlemlediğimiz renk değişimlerini ve olası sebeplerini paylaşabiliriz bence:)
Doğru diyorsunuz ama menekşeler asitli ortamı sever sularımız sert olduğu için sirke kullanmak iyi geliyor menekşelerin sevdiği ph 5.5 6 arası bizim izmirin suyu 8.2
ayse7478
05-03-2014, 13:32
herkese merhabalar. ben de 3-4 aydır menekşelerle ilgileniyorum. arkadaşımın hediyesi bir menekşeyle başladım sonra gerisi geldi. hatta yaprak kırıp yavru üretmeye de çalışıyorum ama daha 4 ayda 1 menekşem yeni yavru vermeye başladı. bunun yanında menekşelerim maalesef satınaldığım bir menekşeden un gibi nokta nokta beyaz bir zararlı kaptı ve yapraklarının birazını kaybettiler. sonra o menekşemi de kaybettim zaten. arkadaşımdan aldığım menekşe ise birsürü yavru vermişti ama onu da zamansız ayırmak gafletinde bulundum ve yavruların hepsini kaybettim. asıl kök de giderek kötüleşti ve 3 yaprak kaldı.
ayşegül21
05-03-2014, 15:52
Merhaba,
Menekşemle ilgili ilginç bir durumu sizle paylaşmak istiyorum. Menekşeyi aldığım zaman üstünde olan çiçeklerinin rengi 1. fotoğraftaki gibiydi. (Fotoğraf internetten) Bir süre boyunca evde açtığı çiçekler de aynı renk oldu. Sonra o çiçekler bitti ve sürekli yeni yaprak çıkardı. Şimdi tekrardan üstü tomurcukla doldu, çok sağlıklı bir şekilde büyüyor fakat açan çiçekleri renk değiştirip nerdeyse tamamen bordo oldu :eek: 2. ve 3. fotoğrafta şu anki çiçekleri görebilirsiniz.
Başına buna benzer bir durum gelen var mı? Sebebi güneş fazlalığı olabilir mi? Eskisi gibi çiçeklerini bir daha görebilecek miyim dersiniz? :)
473197
473198
473199
merhabalar,
aynı bu renkte benimde menekşem var çiçekler dönem dönem daha beyazlı veya daha koyu renkte olabiliyor bunun sebebini tam çözememekle beraber ışığın yoğun olmasına bağlıyorum ışık yoğunluğu yaprağın bile rengini değiştiriyor buna bizzat şahit oldum daha koyu bir hal alıyor.
Sevgili Ayşegül, dediğiniz doğru, fazla ışık yapraklarda daha fazla klorofil sentezlenmesine sebep olarak yaprağın daha koyu görünmesine neden olur (Klorofil yaprağa yeşil rengini veren maddedir). Çiçeklerin renginin değişmesinde ise mekanizma farklıdır ama fazla ışık buna dolaylı yoldan sebep oluyor olabilir. Büyük olasılıkla artan ışık ve besine bağlı olarak menekşenin metabolik aktivitesi de artıyor, bu da bitkinin daha fazla metabolik atık üretmesine ve kofullarda biriken sıvının daha asidik olmasına sebep oluyor. Çiçeğe rengini veren maddeler kofullarda biriktirilir ve koful pH'ına bağlı olarak bu renkler değişir. Deneyimli menekşe yetiştiricileri asidik toprak yapısında menekşelerin daha koyu açtığını söylüyorlar. Demek ki pH düştükçe bahsettiğim kofullarda biriken renk verici maddeler daha koyu bir renk oluşturuyorlar.
Bugün yeni bir menekşe aldım:p.Rengini ve desenlerini çok sevdim. Sormak istediğim bir türe ayitmi yoksa standart isimsiz bir menekşemi:confused:, öğrenmek istiyorum.
Gerçi ben ona güzel bir isimde bulurum:D
Bugün yeni bir menekşe aldım:p.Rengini ve desenlerini çok sevdim. Sormak istediğim bir türe ayitmi yoksa standart isimsiz bir menekşemi:confused:, öğrenmek istiyorum.
Gerçi ben ona güzel bir isimde bulurum:D nasıl?:confused:
sardunyadervis
08-03-2014, 15:41
herkese merhabalar. ben de 3-4 aydır menekşelerle ilgileniyorum. arkadaşımın hediyesi bir menekşeyle başladım sonra gerisi geldi. hatta yaprak kırıp yavru üretmeye de çalışıyorum ama daha 4 ayda 1 menekşem yeni yavru vermeye başladı. bunun yanında menekşelerim maalesef satınaldığım bir menekşeden un gibi nokta nokta beyaz bir zararlı kaptı ve yapraklarının birazını kaybettiler. sonra o menekşemi de kaybettim zaten. arkadaşımdan aldığım menekşe ise birsürü yavru vermişti ama onu da zamansız ayırmak gafletinde bulundum ve yavruların hepsini kaybettim. asıl kök de giderek kötüleşti ve 3 yaprak kaldı.
Sn ayse7478 maalesef çiçekleriniz unlu bit dedikleri bir zararlı bulaşmış ilaçlama yapmalısınız bu forumda Afrika menekşeleri hastalıklar bölümünde bilgiler var birde ev yapımı ilaçlar bölümünde unlu bit ile ilgil ilaç tarifleri var
Kolay gelsin hepsindede mi? Var. Hasta olanları ayrı bir yere karantinaya alırsanız iyi olur ve hasta olanları elleyince diğerlerine dokunmamalısınız ellerinizi yıkayın hijyen önemli
menekşecibaba
08-03-2014, 16:12
Midnight Rascal
blaze ash
08-03-2014, 20:01
Midnight Rascal
Sayin meneksecibaba;
Sizden aldigim yavru menekselerim var. Aldigimdan bu yana gonderdiginiz kabin icinde serada cam kenarinda duruyor. Bir tanesi haricinde sapasaglamlar ve yeni yapraklar cikardilar. Acaba ne zaman serada cikarsam gelisimleri icin iyi olur?
iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
menekşecibaba
10-03-2014, 11:34
Odanızdaki (bulundukları yerdeki ) hava ısı ve ışık şartları uygunsa istediğiniz zaman çıkarabilirsiniz.
menekşezar
10-03-2014, 14:28
Yavru menekşelerim dibinden tomurcuk verdi..:)
günaydın herkese.
475653
475654
çiçeksever
13-03-2014, 13:43
Yeni 2 tane menekşe aldım.Alttaki birinci resimdeki.Birde Migrostan katmerli aldı.Onu da bilahare resimlerim.
sami ulus
14-03-2014, 08:10
Bu yıl bol pembeyle girdik bahara
kadiryasar
14-03-2014, 11:43
Pembe olan Little Hopi II ilk çiçeği mor benekleri sanırım 2. çiçeğinde göreceğim.
:o
ayse7478
17-03-2014, 10:47
Sn ayse7478 maalesef çiçekleriniz unlu bit dedikleri bir zararlı bulaşmış ilaçlama yapmalısınız bu forumda Afrika menekşeleri hastalıklar bölümünde bilgiler var birde ev yapımı ilaçlar bölümünde unlu bit ile ilgil ilaç tarifleri var
Kolay gelsin hepsindede mi? Var. Hasta olanları ayrı bir yere karantinaya alırsanız iyi olur ve hasta olanları elleyince diğerlerine dokunmamalısınız ellerinizi yıkayın hijyen önemli
yok şimdi bu zararlıdan kurtuldum şükür bir sorun kalmadı. ama yapraklar sizinkiler kadar çabuk yavru vermiyor ne yazık ki. evim kaloriferli ama kuzey doğu cephesi. sanırım yaza doğru daha iyi sonuçlar alıcam ama şimdi biraz yavaş büyüyorlar sanki.
yagmur27
17-03-2014, 22:07
menekşe çeliklerimde gelişmeler var filizlenmeye başlamışlar acaba saksıya alsammı şimdilik peynir kutusunda ve bazıları pet bardakta kökleri 3 santim kadar olmuş ne yapmam lazım
yagmur27
17-03-2014, 22:14
menekşe çoğaltmak için her duyduğum yöntemi uyguladım suda filizlendirme toprakta filizlendirme fitilli uygulama ve en son uyguladığım söğüt dalı hepsinden önce filizlendi 15 gündür söğüt dalını suda beklettim ve menekşelerimi her sulamada bu suyu kullandım 15 gündür menekşelerim canlandılar ve çeliklerimde köklendiler
Yavru verip, büyümelerini beklemelisiniz .
hatice p.
18-03-2014, 12:48
Yapraklarındaki pembelikte acaba gerçekmi?
sami ulus
18-03-2014, 12:55
Siyah saksı anne, yeşil saksı yavrusu. Menekşe için çiçek açmanın tam zamanı
Fotoğrafını alıntıladığınız sitede tür adı yazıyordur sevgili hatice p.
Selam arkdaşlar ben bu güzel forma daha yeni üye oldum, sizlerin afrika memekşesi üzerinize paylaşımlarınızı görüncek çok sevindim, menekşeler benim için çok özel çiçekleredir sizlerden çok güzel yeni şeyler öğrendim hepize çok teşekürler.
yagmur27
18-03-2014, 19:48
Sevgili maki menekşeleri sık diktim.
Çiçeklenirse birbirinden ayrılır mı? Ayrırken kırılmazlar mı?
hatice p.
18-03-2014, 20:58
Fotoğrafını alıntıladığınız sitede tür adı yazıyordur sevgili hatice p.
Ben bu fotoğrafı, bu konunun başlarında gördüm ve oradan alıntıladım!!!
akçabardak
18-03-2014, 21:16
Yapraklarındaki pembelikte acaba gerçekmi?
Çok güzel bir menekşeymiş, özellikle yapraklarına bayıldım... orijinal midir acaba yaprakları, hakikaten çok ilginç.
menekşe çeliklerimde gelişmeler var filizlenmeye başlamışlar acaba saksıya alsammı şimdilik peynir kutusunda ve bazıları pet bardakta kökleri 3 santim kadar olmuş ne yapmam lazım
Mesajınızı yanlış mı okudum diye düşündüm bir an :) Karışıklık olmaması için fotoğraf eklerseniz çok iyi olur. Mesajınızdan benim anladığım çelik olarak diktiğinz yaprak 3 cm kadar köklenmiş ve yavru vermeye başlamış. Bu aşamada ayırmanız uygun olmaz.
Aşağıdaki başlıkta yazılan mesajlar size yardımcı olabilir, inceleyin lütfen :)
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198-28.htm#post1259240
Sevgili akçabardak,
Alacalı menekşelerin bazı türlerinde açık renk olan bölümlerde pembe, bej renklere rastlamak mümkün. Funemablue da bu türlerden biri .
Birkaç dakika önce çektiğim fotoğraf. Her zaman aynı renk dağılımını görmek mümkün olmayabiliyor, konuya denk geldi :)
476863
menekşecibaba
19-03-2014, 09:54
Picassolar-Alacalı yeşillik-Variegated dediğimiz menekşelere örnekler .
İlk vahşi Afrika menekşenin keşfinden sonra , içinde pek çok tonları ile Afrika menekşeleri içinde inanılmaz geniş bir renk seçimi oluştu.Çiçek oluşumlarının haricinde yapraklarında da beyaz kenarları, renkli kenarlar, noktalar ve çizgiler, farklı renkler ve tonlar ile değişik varyasyon oluştu.Hybridizers örneğin kırmızı sırtları ile yoğun koyu yeşil yapraklar gibi. Büyük yapraklarda, çok renklilik geliştirilmesi oldu. Yeşil yaprak yerine beyaz, pembe veya başka zıt renkli lekeler . Birçok ev bitkisinde alacalı çeşit doğada vardır. Afrika menekşesi uzun bir süredir bunların arasında değildi. Beyaz, pembe ve krem yaprak tonları da çeşitliliği arttırdı.
ayse7478
19-03-2014, 15:04
merhabalar arkadaşlar siteyi bayadır takip ediyorum ve yavru üretimi için bişey sorucam benim 2 yaprağım 1 er tane yavru verdiler ve büyüyorlar ama sizinkilere bakıyorum hep 4-5 yavruları var benimkiler neden çok yavrulamıyor?
sardunyadervis
20-03-2014, 21:32
Sn ayse bazı toprak karışımlarından bazen de bitkinin türünden
GÜNAYDINLAR..
Dün farkettik kızımla..Bu menekşemin çiçek yaprakları simli gibi. ;)
477278
Bana yardımcı olursanız sevinirim .iki gün önce dalgınlıkla menekşelerimi biraz fazla suladım.kök çürümesi olur diye hemen saksıdan çıkarıp kökleri temizleyip kuru toprağa ektim .her toprak değişiminde bu sorunu yaşıyorum. alt yapraklar tamamen sarkıp sallandılar.acaba biraz beklesem kendini toplarmı ne yapmalıyım?
Genis agizli derince (8cm yeterli) Kaba su dolduralim üstüne strec filmi gergince davul misali gerelim lastikle iyi oluyor sonra sigaramizi yakip strec filme yakin olmayacak gibi degdirip delikler acalim ne oldu ustu delik delik strec filmli su dolu kap haline geldi .. Sonra yapragi iri ic bolgeden ziyade eski olmasi acisindan en alttaki yapraklari sap olabildigince uzun, uzun ve verev sekilde keserek (verev kestik ki kök alani büyük olsun) deliklere su dolu kabimiza yerlestirip direk gunes almayan ama aydinlik bir yere koyalim ve bir sürü köklü kucuk menekselerimiz olsun .. Ben böyle yaparim size de tavsiyem uretim icin hem cürümeyi hem birim alandaki verimi denetliyoruz budur, haa bu arada en güzelleri calinti olanlar olur benden söylemek
sardunyadervis
22-03-2014, 21:33
Bana yardımcı olursanız sevinirim .iki gün önce dalgınlıkla menekşelerimi biraz fazla suladım.kök çürümesi olur diye hemen saksıdan çıkarıp kökleri temizleyip kuru toprağa ektim .her toprak değişiminde bu sorunu yaşıyorum. alt yapraklar tamamen sarkıp sallandılar.acaba biraz beklesem kendini toplarmı ne yapmalıyım?
Suladığınız zaman alt tabağından akıp giden suyu bir yere dökmeniz yeterlidir
Alt yapraklar hırpalanmış olabilir yumusayanları koparın düzelir büyük bir ihtimal arada fısfıs sıkın nemlensin kökleri gelişir
Bi kedi gördüm sanki:)Sayın Sami Ulus'a teşekkürlerimle...
kadiryasar
24-03-2014, 11:15
Menekşecibaba koleksiyonundan
maysan80
24-03-2014, 19:13
menekşe çoğaltmak için her duyduğum yöntemi uyguladım suda filizlendirme toprakta filizlendirme fitilli uygulama ve en son uyguladığım söğüt dalı hepsinden önce filizlendi 15 gündür söğüt dalını suda beklettim ve menekşelerimi her sulamada bu suyu kullandım 15 gündür menekşelerim canlandılar ve çeliklerimde köklendiler
ilk defa duyuyorum ama deneyeceğim. ben suya paslı çivi koyuyorum. topraktaki demir oranını arttırmak için...
Menekşecibaba koleksiyonundan
Sayın kadiryaşar,
menekşenizin yaprakları neden aşağıya doğru dönmüş merak ettim...
sami ulus
25-03-2014, 08:15
Bu menekşem beni mahcup etti. Sadece en eski menekşem diye severdim, bu yıl öyle bir açtıki hem yaprakları hem çiçekleri devasa oldu her yer şenlendi. Diğer pembelerden çiçekleride farklı
kadiryasar
25-03-2014, 11:01
Sayın kadiryaşar,
menekşenizin yaprakları neden aşağıya doğru dönmüş merak ettim...
sanırım türünden kaynaklanıyor. :o
bir de fotoğraf çekim açısı sebep olmuş..
Bu menekşem beni mahcup etti. Sadece en eski menekşem diye severdim, bu yıl öyle bir açtıki hem yaprakları hem çiçekleri devasa oldu her yer şenlendi. Diğer pembelerden çiçekleride farklı
Maşallah Sayın Sami Ulus,
Pencerenizin yönünü merak ettim. Çiçek eksik olmuyor maşallah. Benimkilerde nazlandıkça nazlanıyorlar. Bir de göbekteki yapraklar marullaşmaya başladı. Acaba fazla mı aydınlık yerdeler, neden böyle olur?
menekşezar
25-03-2014, 13:31
bir ay önce ayırdığım yavrularım.:)
menekşezar
25-03-2014, 13:39
Bu menekşemde 1 ay kadar önce böyleydi.
Ofisimdeki güzellik...
Merhaba arkadaşlar. Bir soru soracaktım. Bir menekşem var normal standarttı. Ondan çelik aldım ve yavru çıkardım. Fakat bu yavrunun yaprakları minicik oldu ve aylardır yeni yapraklar veriyo fakat onlarda minik. Acaba standart bir menekşeden minyatür özellik olma ihyimali varmı?
Menekşem resimdeki gibi eni bir kurdan boyu genişliğinde. :confused:
sami ulus
27-03-2014, 13:39
Maşallah Sayın Sami Ulus,
Pencerenizin yönünü merak ettim. Çiçek eksik olmuyor maşallah. Benimkilerde nazlandıkça nazlanıyorlar. Bir de göbekteki yapraklar marullaşmaya başladı. Acaba fazla mı aydınlık yerdeler, neden böyle olur?
Evimin iki penceresi menekşe için müsait. Mutfak tam doğuya bakıyor sabah çok az güneş alıyor, Salon ise tam kuzey hiç güneş almıyor. Buna rağmen marullaşma sadece bir iki menekşede oluyor diğerlerinde olmuyor. Acaba menekşenin türüne göremi diye bende soruyorum. Birde bizim lojmanlar rutubetli ve serin menekşe için çok müsait bilirsinizki evden eve fark ediyor. Evinizin ortamı menekşe için çok uygun değilse çiçek açtırmaktada büyütmektede çok zorlanıyorsunuz daha çok dikkat etmeniz gerekiyor. Üsttyeki salonum, alt mutfak pencerem. Ayrıca çelikten yetiştirdiklerimde direk güneş alan bir odada. Oradada şimdilik perde gerisinden güneş veriyorum ama bu aydan sonra zarar verir onlarıda mutfak penceresine alıcam
Bizim evin yönü de güney-doğu cepheli. Sabah tam güneş alan mutfakta duruyorlar ancak cam kenarında güneş yakar diye cama çapraz bakan kalorifer peteğinin üzerindeler. Stor perdeyi artık kapatıyorum aksi halde sabah güneşi 2 saat kadar tam üstlerine geliyordu. Fazla ışıktan marullaşma olabilir diye düşündüm. Sizden aldıklarım hariç çiçek açan olmadı. Sizinkiler ikinci tura dönüyor:)
Menekşelerim çok keyifli bugünlerde..
Bu menekşemi çok seviyorum ,
sami ulus
02-04-2014, 09:01
Menekşelerim çok keyifli bugünlerde..
Sayın Lalem çiçeklerde tohum kapsülü var gibi. Doğru ise el yordamı ilemi oluştu. Ben elimle tozlaşmalarını yapıyorum o şekilde tohum kapsülü alabiliyorum.
Sayın Sami Ulus , tohum kapsüllerini hiç farketmedim ama çok isterdim. Sizin tohumdan yetiştirme deneyimlerinizi merakla takip ediyorum . Bende denemeyi çok isterdim..
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım,uzun zamandır siteyi takip ediyordum.Fotoğraf yükledim ama bilmiyorum başardımmı...
Havaların ısınmasıyla birlikte menekşeler coştu.
Le-Zelenaja Rosa : İri çiçekleri ile çok güzel bir tür
480396
Jan Manuet: O kendini anlatıyor :)
480397
Menekşelerim yeterince ışık alamadığı için çok yavaş gelişiyorlardı. Camın önüne alayım dedim, %100 gelişim gösterdiler. Tomurcuk bile verdiler. :p
Menekşelerimin son halleri. Çoğu uzun zamandır çiçek açmadı. :(
kadiryasar
04-04-2014, 16:40
Menekşelerimin son halleri. Çoğu uzun zamandır çiçek açmadı. :(
Emine Hanım,
Saksılarınız menekşelerinize göre oldukça büyük sebeplerden ilki bu.
Evet dogru soyluyorsunuz sayin Kadiryasar. Ama buna ragmen hicbiri ciceksiz kalmiyordu. Etrafimdaki menekse sahiplerinin kocaman kocaman saksilari var, yinede cok aciyorlar. Cok ozen gosterince naz yapiyorlar sanki.
bay tömürcek
04-04-2014, 23:56
Evet dogru soyluyorsunuz sayin Kadiryasar. Ama buna ragmen hicbiri ciceksiz kalmiyordu. Etrafimdaki menekse sahiplerinin kocaman kocaman saksilari var, yinede cok aciyorlar. Cok ozen gosterince naz yapiyorlar sanki.
Emine abla menekşelerin bana çok fazla yapraklı geldiler budasan onları belki de tomurcuk yaparlar. Yaprakların çiçeğin kuvvetini aldığını okumuştum ve sürekli budarım menekşelerimi hiç çiçeksiz kalmıyorlar benimkiler. Saksıları da büyük normale göre.
Surekli buduyorum yinede yaprak veriyorlar. Aslinda ihtiyaci olan isigi versem acacaklar da... Yerim yok iste.
Demek saksilar cok buyuk. Kuculteyim ozaman.
Bende menekşe saksılarının bir yaştan sonra açmalarını engellemediğini düşünüyorum. Mersine gittiğimde bir arkadaşımın annesi Müzeyyem teyzenin menekşeleri kocaman saksılardaydı ve hepsi de çiçekten yaprak görünmeyecek haldeydi. Ne budama yapmış ne de başka bir şey, yerini ve ortamını sevdimi açıyorlar demekki. Benimkiler de fazla ışık alınca sürekli marullaştılar. Biraz karanlığa aldım yapraklar havaya doğru uzasın birazcık. Hep aşağıya, saksının etrafına göre yayılıyorlar...
Bu da hafta sonu Mersine gittiğimde arkadaşımın bana hediyesi olan güzel kızım. Taa mersinde Urfa ya kadar kazasız getirdim çok şükür...
Diğer menekşelerimide tanıştırıyım sizlerle,
Bu menekşemi yıllar önce , ev içerisinde yapraktan menekşe yetiştirerek satan , bir bayandan almıştım. Ama menekşemi kaybettim maalesef. Nasıl olduysa yedeklemede yapmamışım. Tüm eşimde dostumda, çiçekçilerde bu menekşeyi arayıp durdum , belki birine hediye etmiştirim diye. Bulamayıncada çok üzüldüm. Ve geçenlerde uzun zamandırki gitmediğim bir akrabamda menekşemden görünce çok çok sevindim. Yıllar önce ben hediye etmişim meğerse .O da bana hediye etti hemen, sağolsun.
Hemen toprağını değiştirip alttaki uzun yapraklardan, yedekleme yaptım ..
sami ulus
07-04-2014, 15:48
Sayın Lalem menekşeleri çiçekciden ilk aldığımızda çiçekleri sizin menekşelerin görüntüleri ğibi düzenli ve gösterişli oluyor. Fakat evde kendimiz çiçek açtırmaya başladığımızda adeta mutasyona uğramış gibi bu resimlerde gördüğünüz gibi sizinkilerden daha seyrek ve düzensiz bir görüntü çıkıyor. Hernekadar şikayetçi değilsemde insan istiyorki hep çiçekciden aldığımız gibi vede işte sizinkiler gibi muhteşem görünsün(Birazda olsa(Hatta çok) gıbta ettim) Bu gördüğünüz menekşem sekiz yıl önceki menekşemin torunu ama çiçekciden aldığım gibi değil artık.Bizim bilmediğimiz bir yöntemlemi böyle açtırıyorsunuz diye soruyorum. Bol çiçekli günler olsun efendim.
Teşekkürler Sevgili Fatito.. Önceki sayfalarda sizin yüklediğiniz fotoğraflarda görmüştüm. İri çiçekli ve kenarı fırfırlı , şarap rengi , harika açıyor. Bakımını yaptım , yakında yoğun açar , yeniden yüklerim..
Buda aynısının eflatun olanı. Aynı kişiden almıştım. 10 senedir ki benimle. Sürekli yedekliyorum..
Sayın Sami Ulus , bende buradaki ustalardan öğrendiklerimi uyguluyorum. Devamlı limon tuzlu su ve arada seyreltilmiş menekşeler için özel besin. Birde Migros 'tan aldığım topraklardan başka , toprak kullanmıyorum. Bugünlerdede elma sirkeli su kullanmaya başladım , birde sularını kışın haftada bir, yazın 5 günde bir , yarım çay bardağı veriyorum..
yagmur27
07-04-2014, 16:19
fotoğraf eklemeyi bilmiyorum acemiyim bilgisayar konusunda
kadiryasar
07-04-2014, 17:35
Ofisimden bir köşe ;
Bu köşe hem güneyden hemde batıdan direkt güneş alıyor. bu sebeple Aydınger adıyla bildiğimiz kağıtlarla camları kapladım.. Mutlu mesuduz.. ;)
hasarigirl
07-04-2014, 18:42
Menekselerimdeki olusumlarin bir kismi tomurcuk bir kismi yan surgunmus.
Yan surgunleri bicakla nazikce yokettim.umarim bol cicekli menekselerim acar..
Besin olarak cicek costuran mor kutu kullaniyorum bu sene beklentim buyuk:))
Sevgiler..
Çiçek açtırma konusunda söylediklerinize katılıyorum Sayın Sami Ulus. Bu da sizin mor olanın kardeşi sanırım:)
Rengini bilmiyorum ama sanırım fırfırlı mor çıkacak...
Sayın Sami Ulus , bende buradaki ustalardan öğrendiklerimi uyguluyorum. Devamlı limon tuzlu su ve arada seyreltilmiş menekşeler için özel besin. Birde Migros 'tan aldığım topraklardan başka , toprak kullanmıyorum. Bugünlerdede elma sirkeli su kullanmaya başladım , birde sularını kışın haftada bir, yazın 5 günde bir , yarım çay bardağı veriyorum..
Sevgili Lalem, elma sirkesini ne oranda kullanıyorsunuz? Urfa nın suyu da epey kireçli ve sert. Ben de sirkeli su kullanmak istiyorum, en azından bir saksıya deneme olarak verebilirim.
Korkmadan verebilirsiniz,Sevgili Fatito ..1 lt suya 1 çorba kaşığı karıştırıyorum..
Sevgili Lalem, elma sirkesini ne oranda kullanıyorsunuz? Urfa nın suyu da epey kireçli ve sert. Ben de sirkeli su kullanmak istiyorum, en azından bir saksıya deneme olarak verebilirim.
Sirkeli ya da limon tuzlu suya bende başladım üç haftadır kullanıyorum..tomurcuklar pıtır pıtır görünüyor bu harika birşey ;)
sevgili fatitoo bir buçuk litre suya bir çay kaşığı elma sirkesi ve mor şişedeki gübreden bir buçuk çay kaşığı koyuyorum (ya da nohut büyüklüğünde limon tuzu ) gelişimleri çok farketti..çiçekleri bir gorebilseydim paylaşmak için sabırsızlanıyorum. ;)
aynı anda yazmızış sevgili Lalem ..ben biraz korkmuştum az az kullanıyorum biraz daha arttirabilirim o zaman sirkeyi..
Sayın Lalem,bende Tokat'ta oturuyorum.Elma sirkeli veya limon tuzlu suyu niçin kullanıyorsunuz acaba? Kaç günde bir sulamak gerekiyor?Ayrıca menekşeleriniz maşallah çok sağlıklı gözüküyorlar.Resimlerde süperr...
e.aydemir
07-04-2014, 21:07
Merhabalar
Fotograftaki yavru son 1 aydır ortasından yaprak verip büyümek yerine, sürekli böyle ufak ufak yeni yapraklar veriyor yan sürgün gibi. Fotografta çıkmayan ama diğer yaprakların altında küçük bir yan sürgün daha var. Gübre vermiyorum, gözlemlediğim bir hastalık da yok. Sizce bu bir sorun mu?
481656
e.aydemir
07-04-2014, 21:11
Sayın Murat78, menekşeler hafif asidik ortamı seviyor sirke koyulmasının sebebi bu. Ben çeşme suyunu bekletip kullanıyorum, şimdilik bir sorunum yok ama dikkat etmekte fayda var.
Sevgili ngr33 ve Lalem, daha önce forumda ph ve çiçek rengi konusu açılmıştı. Sirke öncesi ve sonrasını gözlemleyip gerçekten çiçeğin rengine ve ya tonuna doğrudan etkisi oluyorsa bizimle de paylaşır mısınız:)
sardunyadervis
07-04-2014, 22:29
Besin verdiniz mi? Sanki besin eksikliği var gibi görünüyor
sardunyadervis
07-04-2014, 22:35
Sayın Murat78, menekşeler hafif asidik ortamı seviyor sirke koyulmasının sebebi bu. Ben çeşme suyunu bekletip kullanıyorum, şimdilik bir sorunum yok ama dikkat etmekte fayda var.
Sevgili ngr33 ve Lalem, daha önce forumda ph ve çiçek rengi konusu açılmıştı. Sirke öncesi ve sonrasını gözlemleyip gerçekten çiçeğin rengine ve ya tonuna doğrudan etkisi oluyorsa bizimle de paylaşır mısınız:)
Benim bir menekşem koyu borda olarak çıktı daha önce daha açıktı
Ph için sirke 1 Lt suya 1 tatlı kaşığı kadar,
Limon tuzu 1 Lt ye nohut tanesi hatta biraz daha küçük
Limon da kullana bilirsiniz onun ölçüsünü bilmiyorum bilenler aydınlatır
Birde kukurt kullananlar var
e.aydemir
07-04-2014, 22:38
Sayın sardunyadervis, besin vermiyorum sadece çeşme suyu. Toprağı da yeni sayılır 2-3 ay oldu değiştireli, yavru olduğu için fazla müdahale de etmek istemiyorum ama büyüdükçe iyice sıkışacaklar sanki.
haticeilhan
07-04-2014, 22:46
nereye yazacağımı bilemedim ama gittigidiyor a spognum yosunu gelmiş ilgilenen arkadaşlara
Ben de uygulamaya hemen başlayacağım ve sularını da haftada bire indireceğim. Mersinde Müzeyyen teyzem de fazla sık su vermediğini söylüyordu ve bitki çiçek doluydu. Anladım ki ne kadar az su o kadar çiçek...
tuncel06
08-04-2014, 23:58
Bu iki güzellik de benim. Bardak içindeki yakında yolcu. Anne menekse bu sene 2 kez çiçeklendi. Geçen haftadan beridir limon tuzu kürü uyguluyorum. Umarım etkisi olur.
Sayın sardunyadervis, besin vermiyorum sadece çeşme suyu. Toprağı da yeni sayılır 2-3 ay oldu değiştireli, yavru olduğu için fazla müdahale de etmek istemiyorum ama büyüdükçe iyice sıkışacaklar sanki.
Sayın e.aydemir, menekşenizin göbek kısmını daha net fotoğraflayıp ekler misiniz? Gördüğüm kadarıyla menekşenizde sorun var. Yaprak tüyleri dik dik. 2-3 ay önce yaptığınız toprak değişimi yeni diyebileceğimiz bir süre. Normalde hızla gelişmesi gerekirdi. Lütfen fotoğrafı ekleyin daha detaylı görelim.
Bu iki güzellik de benim. Bardak içindeki yakında yolcu. Anne menekse bu sene 2 kez çiçeklendi. Geçen haftadan beridir limon tuzu kürü uyguluyorum. Umarım etkisi olur.
Limontuzu kürünü anlayamadım. Limon tuzu 3-4 ayda bir topraktaki sertliği almak, kireç ve tuz birikimini azaltmak adına önerilir. Çiçeklendirmek için kür uygulandığını hiç duymadım. Menekşeler zaten doğaları gereği yeterli ışık ve besin aldıklarında çiçeklenirler.
tuncel06
09-04-2014, 06:24
Sayın katmer,
1lt. Suya bir ufak parça limon tuzu ilavesi yaparak sulama yapılıyor. Fark yarattığını bildiren forum arkadaşları var. Deneme aşamasındayım.
Sevgili katmer suyun ph dengesiyle alakalı bir durum bu galiba ustalar daha iyi bilir..Yasadigim şehirde su inanılmaz kireçli menekşe toprağı aldım fitilli sulamaya geçtim tık yok çiçeklerde son olarak forumda ph ında önemli olduğunu ve limon tuzlu ya da sirkeli suyla sulamayı okudum ve bunu da uyguladım pıtır pıtır tomurcuklar görmeye başladım bilemiyorum tam mevsimindeler belki de o yüzden gelişim gösteriyorlar.. Dediginiz gibi yeterli ışık ve beşinde alıyorlar e bu zahmet açsınlar artık dimi ama onlar çiçek acmasa ben ciceklenecektim yakında ;)
Sevgili ngr33, kullandığınız suyun sertliği sebebiyle yaptığınız doğru. Yukarıda da yazdım zaten amaç suyu dengelemek. İlk zamanlar iyi suyla sulayalım diyerek damacanaları kullanmıştık. Ne zaman ph değerlerine dikkat ettik, o zaman vazgeçtik :)
Yaşadığım bölgenin suyu aşırı kireçli değil. O yüzden ben de dinlendirerek kullanıyorum. Çok fazla menekşem var ve açmayanı yoktur, hatta anne yapraktan ayrılmamışlar bile açar. Çiçek yoğunluğunun türle alakalı olduğuna inanıyorum. Özellikle hibrit menekşeler ciddi besin takviseyi yapmadan dolu dolu açmaz. Bunun yanında market menekşeleri açınca menekşenin dibini göremezsiniz.
ahh sizin o menekşeleriniiiizz sevgili katmer
görseydik gül cemallerini ;)
O zaman sizlere küçük bir merhaba diyelim :)
e.aydemir
09-04-2014, 10:35
Sevgili Katmer,
Teşekkür ediyorum öncelikle ilginiz için. En üstte 3 adet yan sürgüne benzer grup var ama biri çok küçük ve diğer yaprakların altında, fotografını çekemedim. Afrika menekşesi hastalık ve zararlıları kısmına yazmıştım daha önce, 2 adet yavruda unlu bit benzere bir oluşum görmüştüm, bu hafta arap sabunu + zeytinyağı+ sarımsak karışımından hazırlayıp üzerlerine uyguladım. Şu an herhangi bir hastalık vs görünmüyor çok şükür.Bazı yapraklardaki şekil bozukluğu da bu sıkışmadan kaynaklanıyor diye düşünmüştüm. Büyük olsalar anlayacağım ama yavrularda böyle yan sürgün gibi oluşumlar aklımı karıştırdı.
482016
482017
482018
e.aydemir
09-04-2014, 10:44
Biraz da güzel fotograf paylaşayım:)
482024
482025
482026
Sevgili Katmer,
Teşekkür ediyorum öncelikle ilginiz için. En üstte 3 adet yan sürgüne benzer grup var ama biri çok küçük ve diğer yaprakların altında, fotografını çekemedim. Afrika menekşesi hastalık ve zararlıları kısmına yazmıştım daha önce, 2 adet yavruda unlu bit benzere bir oluşum görmüştüm, bu hafta arap sabunu + zeytinyağı+ sarımsak karışımından hazırlayıp üzerlerine uyguladım. Şu an herhangi bir hastalık vs görünmüyor çok şükür.Bazı yapraklardaki şekil bozukluğu da bu sıkışmadan kaynaklanıyor diye düşünmüştüm. Büyük olsalar anlayacağım ama yavrularda böyle yan sürgün gibi oluşumlar aklımı karıştırdı.
482016
482017
482018
Sanki güneşte kalmış gibi...
Şu an herhangi bir hastalık vs görünmüyor çok şükür.Bazı yapraklardaki şekil bozukluğu da bu sıkışmadan kaynaklanıyor diye düşünmüştüm. Büyük olsalar anlayacağım ama yavrularda böyle yan sürgün gibi oluşumlar aklımı karıştırdı.
Yan sürgünler hastalık belirtisi değil sevgili e.aydemir, gelişme döneminde sık rastladığımız bir durum. Menekşenizin türü trail değilse sağlıklı gelişebilmesi için cımbız, pens gibi bir aletle ya da elle fazla büyümeden koparmanızı öneririm.
e.aydemir
09-04-2014, 15:07
Yan sürgünler hastalık belirtisi değil sevgili e.aydemir, gelişme döneminde sık rastladığımız bir durum. Menekşenizin türü trail değilse sağlıklı gelişebilmesi için cımbız, pens gibi bir aletle ya da elle fazla büyümeden koparmanızı öneririm.
Buna nasıl sevindim anlatamam:) Afrika menekşesi hastalık ve zararlıları başlığına yanlışlıkla girince bile üzülüyorum üyelerin sorunlarını okurken. Dediğiniz gibi yapıp en sağlıklı ve büyük olanı bırakıp diğerlerini koparayım.
Çok teşekkür ederim.
Ben de maki01' e katılıyorum. Yeni çıkan yapraklar gayet sağlıklı. Hiçbir sorun görünmüyor. Zamanla hasarlı yaprakları temizlersiniz.
sardunyadervis
09-04-2014, 21:04
Limontuzu kürünü anlayamadım. Limon tuzu 3-4 ayda bir topraktaki sertliği almak, kireç ve tuz birikimini azaltmak adına önerilir. Çiçeklendirmek için kür uygulandığını hiç duymadım. Menekşeler zaten doğaları gereği yeterli ışık ve besin aldıklarında çiçeklenirler.
Sayın katmerli limontuzu kuru derken menekşelerin sevdiği hafif asitli ph 5,5-6-5 arasında olan ortam yakalayıp açmaları kolaylaşmış olur denmek istendi diye düşündüm,
Besin emilimide çoğaldığı için de faydası olmuş olabilir
Bunlarda benim menekşelerim.
Yeni başladığım için sanırım biraz acemice bir dikim oldu.. Bir kaç yaprak da dikim sırasında kopuverdi..
Umarım ömürleri uzun olur..
482242
Hoş geldiniz forumumuza:) Bu saksıların altı delik değil bildiğim kadarıyla, umarım sorun olmaz...
menekşecibaba
10-04-2014, 09:02
Günaydın , elimde 700 e yakın çeşit var en ilginç menekşelerden birisi senks Longlegs Trail .
Yaprakları ince uzun Okaliptus agacı yaprağı gibi , yukarıya doğru uzayan bir trail . Bonsai ye benzer bir görüntü , çok farklı..
kadiryasar
10-04-2014, 16:53
İyi akşamlar
Hoş geldiniz forumumuza:) Bu saksıların altı delik değil bildiğim kadarıyla, umarım sorun olmaz...
Evet saksılarımızın altı delik değil.. Bizde öylece diktik.. Sorun yaratırmı acaba.. Çiviyle falan delsek olur mu..
Bu arada hoş buldum.. sağolun..
Delinmesi şart. Ama içinde bitki varken delmeniz çok zor olur.
Evet saksılarımızın altı delik değil.. Bizde öylece diktik.. Sorun yaratırmı acaba.. Çiviyle falan delsek olur mu..
Bu arada hoş buldum.. sağolun..
Altı delik olmayan saksıları kontrollü sulamanız gerekiyor. Benim bir kısım yavrumun bardağı delik değil. Ben sıkıntı yaşamıyorum. Fakat acemiyseniz ve sulama kararını bilemem diyorsanız kapları delseniz iyi olur.
maysan80
11-04-2014, 16:28
çiçeklenme dönemine kadar sürer menekşede
sardunyadervis
11-04-2014, 17:04
Çiçeklenme süresi 1,5 -2 ay surer
Favori menekşem oldu:) İlk ve tek fırfırlı menekşem...
Eriklibahçe
14-04-2014, 09:24
Kendilerine geldiler,toparlandılar...
483119
483120
483121
483122
Çok şükür kendilerine geliyorlar yavaş yavaş. Diğer çiçeklenmeyenler henüz 1 yaşında bile değiller sanırım daha küçükler bu yüzden çiçek vermediler...
Yetişmesi gereken bir yer var :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.