Bağlan

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 [43] 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

arzu_
17-06-2012, 02:28
Sevgili Maki01 hoşgeldiniz ,
Menekşeleriniz harika, maşallah. Hemen bir soru ile karşılamak istiyorum size :) 4. resimdeki menekşenizin ismi nedir ?

missmenas
17-06-2012, 08:52
Minyatür Menekşeler o kadar küçükki dokunmaya korkuyorum. Saksılama işlemide umarım başarılı geçer...

Orkun Kırcı
17-06-2012, 09:34
İnci menekşem açtı :)

Eriklibahçe
17-06-2012, 10:33
Menekşenizi daha önce hiç hindistan cevizi kabuğunda yetiştirdiniz mi?;)
Bende yetiştirmedim ama denemeden bir zarar gelmeyeceğini düşünerek ve umut ederek kendi çapımda bir ilk gerçekleştirmek istedim,ayırdığım menekşemi buraya dikerek sizlerle paylaşmak istedim...
309769

maki01
17-06-2012, 13:01
Teşekkürler sevgili Arzu :)

4. fotoğraftaki menekşe minyatür türlerden Rob's Kitten Caboodle. Alacalı yapraklarıyla çok süslü bir tür.

maki01
17-06-2012, 13:24
Sevgili Eriklibahçe,

Hindistan cevizi kabuğunda menekşe yetiştirme düşüncenizi ve uygulamanızı çok sevdim.Yüksek nem tutma özelliği nedeniyle uygulamanın çok başarılı olacağını düşünüyorum.

Olası bakteri faaliyetine karşı kabuk fırında belli ısıda kurutulsa daha iyi olabilir mi dışında bir soru aklıma gelmiyor. Başarılar diliyorum :)

Gelişmeleri lütfen bizimle paylaşın.

maki01
17-06-2012, 15:48
Geçtiğimiz yaz bu günlerde menekşelerimi mite (akar-zararlı) nedeniyle birer birer kaybettiğim için al baştan yapmak zorunda kalmıştım. Bu yaza güçlü girdiler, umarım aynı şekilde yazı atlatırlar :)

Çiçekte olan menekşelerim...

309835

309836

309837

309838

309839

maki01
17-06-2012, 15:53
devamı...

309840

309841

309842

309843

katmer
17-06-2012, 17:30
Yer gök minyatür:)

katmer
17-06-2012, 17:33
Biraz daha...

katmer
17-06-2012, 17:35
Hepsini eklemiyorum, bu kadar minyatür yeter:)

katmer
17-06-2012, 17:44
Biraz da standart:)

katmer
17-06-2012, 17:51
Ve bunlar:)

katmer
17-06-2012, 17:53
Bu fotoğrafı da kermese giderken çekmiştim:)

asliayhan
17-06-2012, 17:56
Katmer abla ellerine saglık cok güzeller minyatürler hep böyle katmerlimi ;)

katmer
17-06-2012, 17:57
Sevgili Eriklibahçe,

Hindistan cevizi kabuğunda menekşe yetiştirme düşüncenizi ve uygulamanızı çok sevdim.Yüksek nem tutma özelliği nedeniyle uygulamanın çok başarılı olacağını düşünüyorum.

Olası bakteri faaliyetine karşı kabuk fırında belli ısıda kurutulsa daha iyi olabilir mi dışında bir soru aklıma gelmiyor. Başarılar diliyorum :)

Gelişmeleri lütfen bizimle paylaşın.

Hindistan cevizi kabuğu benim de çok severek kullandığım bir materyal. Artık kendi karışımımı hazırladığım için kullanmasam da, tavsiye etmekten çekinmiyorum.

katmer
17-06-2012, 19:02
minyatürler hep böyle katmerlimi ;)
Yüzden fazla tür minyatür menekşem var. Büyük bir kısmı katmerli.

asliayhan
17-06-2012, 19:50
sevgili katmer abla aslında hiç kıskanc biri degilim ama menekşe konusunda herşey cok farklı oluyor seni ve senin gibi menekşesi olanları inanılmaz kıskanıyorum.:( Yüz minyatür varsa standar ne kadar sormaya korkuyorum.neyse ablacım senin kiler güzel olsunlar ki bizlere de ulaşsın.satış siten varmış duydum ama bulamadım yardımcı olursan sevinirim.

menekşecibaba
18-06-2012, 07:49
Sevgil Maki01 sizleri çok özledik, hoşgeldiniz .Menekşeleriniz harika tam bir şölen ellerinize yüreğinize sağlık bu sene hiç firesiz atlatılır inşallah.
Sevgili Katmer menekşeleriniz süper bu çeşitlerle artık bir çok ülkenin üzerine çıktık sayılır , hızlı bir gelişim gösterdik. Ellerinize sağlık..

katmer
18-06-2012, 09:00
Sevgili meneksecibaba, yaklaşık iki buçuk yıl önceki hayalim gercek oldu. Ben de bu kadar çabuk olmasını beklemiyordum. Artık net sayıyı bilemiyorum. Tevazu göstermeye gerek yok. Bu bizim başarımız. Sizin de ellerinize sağlık;)

ÇİÇEK MERAKLISI
18-06-2012, 15:08
Merhaba,
İyi birşey yaptıgımı zannederken enekşelerimi ve orkidemi mahvettim((Evim kuzey cepheli camın tam önüne koydum menekşelerimi . Çiçeklerini döktüler bende yeteri kadar güneş almadıklarını düşünerek güneş alsınlar diye güney cephesinde cam önüne koydum.. Menekşelerimin (Orkideminde) yapraklarını bir güzel güneşte kavurdum.. Şimdi onları kurtarmaya çalışıyorum. Güneş yanıgı olan yapraklarını temizledim. Baya küçüldüler. Acaba saksılarını değiştirip bol vitamin mi versem Kuzucuklarımı bu şekilde gördükçe içim gidiyor. Uzman arkadaşlarım bana yardımcı olabilirmisiniz(((

pembegül
18-06-2012, 15:26
Merhaba,
İyi birşey yaptıgımı zannederken enekşelerimi ve orkidemi mahvettim((Evim kuzey cepheli camın tam önüne koydum menekşelerimi . Çiçeklerini döktüler bende yeteri kadar güneş almadıklarını düşünerek güneş alsınlar diye güney cephesinde cam önüne koydum.. Menekşelerimin (Orkideminde) yapraklarını bir güzel güneşte kavurdum.. Şimdi onları kurtarmaya çalışıyorum. Güneş yanıgı olan yapraklarını temizledim. Baya küçüldüler. Acaba saksılarını değiştirip bol vitamin mi versem Kuzucuklarımı bu şekilde gördükçe içim gidiyor. Uzman arkadaşlarım bana yardımcı olabilirmisiniz(((

Sakın saksı değiştirmeyin yeteri kadar vitamin verin direkt güneşe değilde bol ışık alan bir yere koyun şuan zayıf durumdalar onca yaprak aldınız birde yeni saksıya alışması zor olur kaybadebilirsiniz geçmiş olsun ..

sema62
18-06-2012, 17:05
Sevgili maki01,sevgili katmer,
Epeydir bu kadar güzellik seyretmemiştik.Ellerinize sağlık.
maki01,sulama konusunda uyarıda bulunduğunuz için teşekkür ederiz.Çok çabuk su istiyorlar.Az azmı verelim yoksa bir seferde bolcamı verelim.
Merak ettiğim bütün menekşeleriniz fitilli sulamadamı?Gübreleme konusundada bilgilendirirmisiniz?
Deniz prensi galiba mavi çilli menekşe.Benimkiside tomurcuk yapmıştı ama hepsinide kuruttu.Neden olabilir?Yardımcı olabilirmisiniz?Kalsiyum eksikliğinden olabileceğini okudum.

katmer
18-06-2012, 18:12
Sayın ÇİÇEK MERAKLISI, eğer menekşelerinizi yeni aldıysanız hemen vitamin vermeyin. Çünkü hazır aldınan menekşeler evimize vitamine doymuş olarak geliyor. Ben sizin yerinizde olsam saksıları gölge ve serin bir yere taşır, biraz kendilerine gelmelerini sağlardım. Yeni yaprak geliştirmeye başlayınca tül arkası veya direkt güneşte kalmayacakları bir yere yerleştirirdim. Bu havalarda fazla vitamine yüklenmeyin derim. Bırakın yazı dinlenerek çürümeden geçirsinler.

yeşillim
18-06-2012, 18:14
Bir de benden soru cevap için şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum.
Fotoğraftaki menekşemin genel durumu hakkında bir değişiklik yapmam gerekiyor mu?

katmer
18-06-2012, 18:18
Sevgili maki01,sevgili katmer,
Epeydir bu kadar güzellik seyretmemiştik.Ellerinize sağlık.
maki01,sulama konusunda uyarıda bulunduğunuz için teşekkür ederiz.Çok çabuk su istiyorlar.Az azmı verelim yoksa bir seferde bolcamı verelim.
Merak ettiğim bütün menekşeleriniz fitilli sulamadamı?Gübreleme konusundada bilgilendirirmisiniz?
Deniz prensi galiba mavi çilli menekşe.Benimkiside tomurcuk yapmıştı ama hepsinide kuruttu.Neden olabilir?Yardımcı olabilirmisiniz?Kalsiyum eksikliğinden olabileceğini okudum.

Teşekkür ediyorum:) Ben az ve sık sulama yapıyorum. Sürekli kontrol edip kuruyana su veriyorum. Bu havalarda en sağlıklısı fitilli sulama olmasına rağmen, ben 1000 adete yaklaşan menekşelerimin hepsini fitilleyemedim. Zor da olsa kontrollü hareket ediyorum.
Deniz prensesi mavi çillidir. Bu havalarda susuz kalmış olabilir veye vitamin verdiyseniz fazla gelmiş olabilir. Kalsiyum eksikliği de sebep olabilir tabii. Maki01 de bu konuda bilgi verir.

katmer
18-06-2012, 19:52
Bir de benden soru cevap için şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum.
Fotoğraftaki menekşemin genel durumu hakkında bir değişiklik yapmam gerekiyor mu?

Eğer minyatür menekşe değilse, yavruların biraz daha büyümesini bekleyebilirsiniz. Bu sıcaklarda yerlerinden kıpırdatmayın.

blaze ash
18-06-2012, 20:12
308310

308311

Bu menekşemi annesi çürüdüğü için ayırdım. Yavruların kökleri çok sağlıklıydı. Ancak 5 yavrudan biri hariç onlar da çürüdü. Diğeri umarım yaşar.

maki01
18-06-2012, 22:08

Tomurcukların kurumasının en önemli nedeni, bitkinin susuz kalması. Havaların mevsim normallerinin üzerinde sıcak gittiği bugünlerde sulama çok önem kazanıyor.

Özellikle kök çürümesinin önüne geçmek için de bitkinin tamamen kurumasına izin vermeden sulama yapmakta fayda var. Ne kadar su verilmelinin yanıtı ise her zamanki gibi nemli ama ıslak olmayacak miktarda sevgili sema62 :)

Bulunan şehrin iklim koşullarına göre değişse de başlıkta yayınlanan fotoğraf ve mesajlar , ülkemizde menekşelerin en hızlı sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde geliştiğini söylüyor. Diğer dönemlerde ise daha yavaş gelişiyor.

Afrika menekşesi özellikle soğuk iklimlerde kış aylarında dinlenme dönemine giriyor ve bu aylarda en fazla ayda 1 gübre vererek bitkinin dinlenmesine izin vermek gerekiyor.

Kişisel deneyimlerime dayanarak yaz aylarının aşırı sıcak geçtiği yörelerde de , gübreyi ayda bire düşürerek, sıcaklar nedeniyle strese giren menekşelerimizin dinlenmesine izin vermemiz gerekiyor.

ahmeter
19-06-2012, 10:38
Menekşeler

katmer
19-06-2012, 10:45
Yurtdışından menekşe getirtmek isteyen arkadaşlar aşağıda linkini verdiğim siteden güvenle alışveriş yapabilirler. Sevgili Galina bu konuda çok titizdir:)

Internet-Shop - Usambaraveilchen/ (http://www.fialki.de/shop)
<!--%IFTH1%0%--><!--%IFEN1%0%--><!--%IFEL2%0%--&gt; (http://www.fialki.de/shop/kollektion-von-galina-domnina)

maki01
19-06-2012, 12:22
Yurtdışından menekşe getirtmek isteyen arkadaşlar aşağıda linkini verdiğim siteden güvenle alışveriş yapabilirler. Sevgili Galina bu konuda çok titizdir:)

Internet-Shop - Usambaraveilchen/ (http://www.fialki.de/shop)
<!--%IFTH1%0%--><!--%IFEN1%0%--><!--%IFEL2%0%--&gt; (http://www.fialki.de/shop/kollektion-von-galina-domnina)

Sevgili katmer,

Galina benim de güvenle önerebileceğim bir satıcı ve iyi bir yetiştirici. Satış sonrası desteği de diğer yurtdışı satıcıları ile kıyaslandığında çok güçlü.

Kolleksiyonuna yeni türleri eklediği Ağustos- Eylül aylarında bizleri bu türlerle de buluşturmanı diliyorum :)

ÇİÇEK MERAKLISI
19-06-2012, 13:01
Merhaba,

Kargo ücretleri ne kadar tutuyor acaba.

Fiyat olarak bilgi vere bilirmisiniz?Siz alış veriş yaptıgınız için az çok bir bilginiz vardır.
***.

ÇİÇEK MERAKLISI
19-06-2012, 13:19
Sayın ÇİÇEK MERAKLISI, eğer menekşelerinizi yeni aldıysanız hemen vitamin vermeyin. Çünkü hazır aldınan menekşeler evimize vitamine doymuş olarak geliyor. Ben sizin yerinizde olsam saksıları gölge ve serin bir yere taşır, biraz kendilerine gelmelerini sağlardım. Yeni yaprak geliştirmeye başlayınca tül arkası veya direkt güneşte kalmayacakları bir yere yerleştirirdim. Bu havalarda fazla vitamine yüklenmeyin derim. Bırakın yazı dinlenerek çürümeden geçirsinler.

Sayın Katmer ,

Cevabınız için teşekkür ederim. 1-2 ay oldu menekşelerimi alalı.Fakat hiç birinin çiçegi üzerinde kalmadı. Menekşelerimin topraklarını kontrol ederek su veriyorum. Tabaklarına suyu koyup çekmesini bekliyorum. Bunuda nerdeyse 15 günde bir yapıyorum. Şimdiye kadar toprakları hep nemli idi. Çiçeklerimi çürütmekten korkuyorum. Acaba toprakları ile ilgili bir sıkıntımı var... Tam anlamıyla bir çiçek hastayım . Ama bu konularda çok acemiyim. Çiçeklerimi kaybetmeden tecrübe sahibi olmaya çalışıyorum. Bir kaç kez yapraktan çogaltmaya çalıştım (Bir kısmını direk topraga diktim bir kısmınıda suya koydum) ama köklendiremedim...Sizlerin yazılarını takip edip bir şeyler ögrenmeye çalışıyorum.. Tüm güzel paylaşımlarınız için teşekkür ederim :))

maki01
19-06-2012, 13:41
Merak ettiğim bütün menekşeleriniz fitilli sulamadamı?

Başlığı sevgili sema62'nin sorusuna yanıt vermek için açmıştım, oradan devam edeyim :)

Sevgili sema62,

Yetişkin büyüklüğüne gelen menekşelerimin neredeyse tamamında fitilli sulama uyguluyorum. Fitlilli sulamada olmayanlar ise tembellikten sulama sistemi kuramadığım isimsiz menekşeler.

310388

Ancak çelikten üretip yavruları ilk kez ayırdığımda minik pet pardaklarda belli bir büyüklüğe erişinceye kadar alttan ya da üstten suluyorum, fitil uygulamıyorum. Bunun nedeni de yine fitilli sulama düzeneğini hazırlamaya zaman ayıramamamdan kaynaklanıyor.

310389

Fotoğraftaki yavruların hepsi pazardan aldığım bulaşık sepetlerinin altına konulan tepsideler. Alttan , yani saksı tabağından sulama için pratik bir çözüm oldu.

maki01
19-06-2012, 13:46
Merhaba,

Kargo ücretleri ne kadar tutuyor acaba.

Fiyat olarak bilgi vere bilirmisiniz?Siz alış veriş yaptıgınız için az çok bir bilginiz vardır.
***.

Kargo ücretleri satıcının gönderi koşullarına , ülkesine ve sipariş büyüklüğüne göre değiştiği için tek bir kargo ücretinden söz etmek mümkün değil sevgili ÇİÇEK MERAKLISI.

maki01
19-06-2012, 14:16
Çiçekleri çok bol ve uzun ömürlü bir tür : LE-Fuksivoe Kruzhevo

310391

Uzun süredir çiçeğini heyecanla beklediğim Dolores’ Raspberry Sundae'nin çiçek sapı çok kısa gelişti. Çiçeklenme dönemi çok fazla ışığın olduğu yaz günlerine denk geldiği için çiçek sapını uzatma ihtiyacı duymadığını düşünüyorum.

310393

sema62
19-06-2012, 16:39
Sevgili maki01,

Ne kadar uğraştıysam fitilli sulamayı beceremedim.Raflarınız çok güzel.Ben üç beş menekşenin hakkından gelemiyorum sizi kutluyorum.

katmer
19-06-2012, 18:39
Sayın Katmer ,

Cevabınız için teşekkür ederim. 1-2 ay oldu menekşelerimi alalı.Fakat hiç birinin çiçegi üzerinde kalmadı. Menekşelerimin topraklarını kontrol ederek su veriyorum. Tabaklarına suyu koyup çekmesini bekliyorum. Bunuda nerdeyse 15 günde bir yapıyorum. Şimdiye kadar toprakları hep nemli idi. Çiçeklerimi çürütmekten korkuyorum. Acaba toprakları ile ilgili bir sıkıntımı var... Tam anlamıyla bir çiçek hastayım . Ama bu konularda çok acemiyim. Çiçeklerimi kaybetmeden tecrübe sahibi olmaya çalışıyorum. Bir kaç kez yapraktan çogaltmaya çalıştım (Bir kısmını direk topraga diktim bir kısmınıda suya koydum) ama köklendiremedim...Sizlerin yazılarını takip edip bir şeyler ögrenmeye çalışıyorum.. Tüm güzel paylaşımlarınız için teşekkür ederim :))
Bu aralar çok sıcak. Bence daha sık ve az sulayın. Tamamen kurursa kök çürümesi olabilir. Dikkatli olmanızda yarar var.

asliayhan
19-06-2012, 19:40
sevgili arkadaşlar bu günlerde menekşelerim çok zor günler geciriyor .:( Alt yapraklarını tamamen kaybediyorum.:( her gün bir avuc yaprak topluyorum tek tek cürüyorlar.Buna engel olabileniniz varmı?:(

maki01
20-06-2012, 00:55
Sevgili asliayhan,

Dış yapraklardaki çürüme, yaprak canlıyken sapın gövdeye yakın bölümünden başlayarak kahverengileşme varsa kök çürümesinden şüphelenmek gerekir.

Kök çürümesi dışında en dış sıradaki yaprakların zamanla yaşlanıp, yumuşayarak çürürmesi bitkinin doğal gelişimidir.

Fotoğraf ekleyebilirseniz daha sağlıklı yorum yapabiliriz.

menekşegül
20-06-2012, 08:45
Çiçekleri çok bol ve uzun ömürlü bir tür : LE-Fuksivoe Kruzhevo

310391

Uzun süredir çiçeğini heyecanla beklediğim Dolores’ Raspberry Sundae'nin çiçek sapı çok kısa gelişti. Çiçeklenme dönemi çok fazla ışığın olduğu yaz günlerine denk geldiği için çiçek sapını uzatma ihtiyacı duymadığını düşünüyorum.

310393
Yapraklarının arasından size gülümsüyor adeta bu görüntü çok hoş, yüreğinize sağlık Sevgili Maki. Ben de menekşelerimin son durumunu ekleyeceğim kaç gündür ben ekleyesiye kadar inşallah çiçekleri geçmez.

asliayhan
20-06-2012, 11:53
sevgili Maki01 öncelikle ilginiz icin teşekkürler kök cürümesi gibi degil sanırım kahve rengilik yok.Önce yumuşuyor daha sonra da sulanıyor gibi.Tüm büyük menekşelerim de var.Kücükler iyi onlarda yok.fotograf koyabisen keşke;) bu işleri hiç bilmiyorum.interne le de sırf bu siteyi takip için kullanıyorum.aslında kızlarımın görüntülerini sizlerle paylaşmayı bende istiyorum.yorumlarınız için.İnşallah yakında ögrenirim.:rolleyes:

ahmeter
20-06-2012, 12:43
Elde değil bende güzelsin

ahmeter
20-06-2012, 15:29
Yeni bir rengini bulmak için ülke ülke gezdiğim .benim ilk göz ağrım
Evde kitapları karıştırırken bulduğum bir yayın ve ondan bir sayfa
1998 yazan PROFESÖR ASLI BAYÇIN KORKUT T.Ü Ziraat fakültesi peyzaj mimarlığı

nılgun_dogan
20-06-2012, 15:47
Yapraktan ürettiğim yavrularım daha ayıracak kadar büyümemişlerdi birden çürüme meydana geldi mecburen acil ayırma işlemi yaptım gece 1 gibi fark ettim sabaha karşı 4 de kadar ayırma ile uğraştım 19 yavrudan 7 adet kaldı çürüme resmen 2 saatte bir yavruyu yok etti o kadar hızlı gelişiyor yorgunluktan ve üzüntümden şekerim yükseldi 2 ay kışın soğuğun zorluğunda yavrulat sonuç bu olsun.:(:(

Rana+miraç
20-06-2012, 16:12
Sayın nilgün doğan sebebi nedir bilmiyorum ama ben de 8-10 yavru kaybettim .Anne yaprak çürüyor yavru da çok küçük ayırsam da yaşamıyor. Aynı dediğiniz gibi bütün kış gözlerine bakıp ,başlarında bekledim resmen ,tam yavrular büyüyor dediğimde kaybettim. Yeni yaprak dikmeye çekiniyorum artık sonucu ayni olacak diye. İki saatte birden çürümeleri çok ilginç kök çürümesinden farklı bir sebep olmalı.

Bu konuda tecrübeli arkadaşların deneyimleri vardır sanırım sebep ve çözüm konusunda.

nılgun_dogan
20-06-2012, 16:26
Sevgili Rana+miraç tek şeyden şüpeleniyorum yağmur suyunun dibimi denk geldi diye hatırlamıyorumda genelde yağmur suyunun dibi tortu tozu oluyor onu dökmem çiçeklere acaba onumu döktümde bu hale geldi hatırlamıyorumda döktüğümü aklımda bu soru kalınca kendimdende şüpeleniyorum offff bilmiyorum ama bende hata yapraktan uğraşmamalıydım annemin dolduruşuna geldim ben beceremiyorum bu daldan yapraktan tohumdan üretmeyi
annemin menekşe yapraklarını merak ediyorum hafta sonu ona gidip bakmam lazım eğer onunkiler duruyorsa ona sevinirim hiç değilse.

özlem11
20-06-2012, 21:09
Çiçeklenmiş menekşeler....

özlem11
20-06-2012, 21:12
devamı

özlem11
20-06-2012, 21:14
devamıı

tabiata dair
20-06-2012, 21:28
Yaprak olarak aldığım menekşelerin neredeyse tamamı yavruladı ve hatta bazılarında tomurcuk bile var. Şimdilik gayet sağlıklı görünüyorlar. Yalnız her gün tek tek inceliyorum, bir iki tane unlu bite rastladım. Şimdi günlük kontrol edip tek tek temizliyorum. Hiç kalmadı gibi. Geçen senelerde unlu bitten dolayı çok menekşemi kaybetmiştim. Bu sene unlu bitlerle mücadelede kararlıyım. Yaprakları köklendirme konusunda şimdiye kadar hiç sorun yaşamadım. Hatta yapraklar aynen kalıyorlar ve atmaya kıyamadığımdan tekrar pet bardağa dikiyorum. Kök çürümesi, sulama ile ilgili olsa gerek. Sulamaya çok dikkat etmek gerekiyor diye düşünüyorum. En azından gözlemlediğim kadarıyla fazla su vermek, bazı türler hariç, bitkilere faydadan çok zarar veriyor. Çiçeklerinizin tekrar toparlanması dileğiyle..

maki01
20-06-2012, 22:12
Sevgili nilgün dogan,

Yavru kayıplarınız için üzüldüm ama sağlık olsun diyelim. eminim en kısa sürede yeni çeliklerden üreteceğiniz yavrular sizi yine mutlu edecektir.

Havaların aşırı sıcak gittiği günlerde yavru ayırıp, sağlıklı bir şekilde büyütmek biraz sıkıntılı olabiliyor. Yeni ayrılan yavruların kök sistemi henüz yeterince gelişmediği için, sulamada yapılacak en ufacık bir hata kayıpla sonuçlanabiliyor.

Sevgili tabiata dair'in de söylediği gibi temel neden aşırı sulama ya da susuz kalma.

Suyu biraz fazla vermişsek kök sistemi gelişmediği için cılız kökler yeterince suyu absorbe edemedikleri için sürekli su ile temas etmek durumunda kalıyor. Bu da beraberinde mantar gelişimi sonucu ortaya çıkan kök çürümesini getiriyor.

Susuz kalma durumunda ise yeni gelişmeye başlayan kökler hemen kuruyor ve ardından yapılan sulama ise fazla sulamada yaşanan döngüyü tekrarlatıyor.

Ben bu dönemler için çözümü kullandığım topraktaki perlit ve vermikulit oranını arttırmakta buldum.

Perlit ve vermikulit, ortamdaki fazla suyu absorbe ederek yavaş yavaş saldıkları için kök çürümesinin önüne geçebiliyor. Ancak %50'in ( 2 ölçü torf, 2 ölçü perlit, 2 ölçü vermikulit ) üzerine çıktığım oranları önerdiğim arkadaşlardan bu toprak karışımını başarıyla kullanamayanlar da oldu. Bu oranları toprağın nemini kontrol edebilecek deneyimde olan arkadaşlara önerebilirim.

güldeste-
20-06-2012, 22:14
devamıı

harikalar özellikle en alttaki :)))

sema62
20-06-2012, 23:11
Sevgili Özlem,

Chimeranın bir üstündeki menekşeni çok beğeniyorum.Yabancı bir türmü?İsmi varmı?
Senin menekşelerinde çok güzeller.Ellerine sağlık.
Kolaylıklar diliyorum.

nılgun_dogan
20-06-2012, 23:23
Sevgili maki01 bu gecede kedi kumuna geçirdim geri kalanlardan 6 yavru kaldı 2 saati atlatırlarsa ne ala yakında başıma bir huni geçirip gezicem (delircem) 2 gündür kabus yaşattılar.

Zoroğlu
20-06-2012, 23:33
devamıı
Özlem hanım çok güzeller nazar değmesin.:)Sıcaklardan nasıl koruyorsunuz acaba...

menekse sever
21-06-2012, 07:47
ay ay ay Maşaallah ne harikalar özlem hanım nazar değmesin.;)

özlem11
21-06-2012, 08:01
Arkadaşlar çokk teşekkür ederim...

Sevgili güldeste o menekşenin cinsi chimeradır...

Sevgili sema sormuş olduğunuz menekşemin türü yerlidir. Ama iri fırfırlı ve formu yerinde açan uzun süre üzerinde kalan bir türdür. En beğendiklerimden...

Sayın zoroğlu menekşelerim cama yarım metre uzaklıkta katlı cam rafta. Tülü kapatıyorum bu aralar. Öğlenden sonra akşama kadar güneş görüyor. Ve camı sürekli açık tutuyorum gündüzleri.

iris41
21-06-2012, 09:12
Bir bakış ilk görüşte aşk menekşe nasıl beceriyorsun bunu .
Ne olurdu bu kadar nazlı bu kadar kırılgan olmasaydın .
Umutla istek ve arzuyla sarılmışken resimlerine.
bilemedim kayıp gittigini avuclarımdan .
Sen anlattın bir şeylerin ters gittigini bense hic bilemedim
Sana nasıl bakmam gerektigini ..

Menekşeleriniz muhteşem arkadaşlar yabancı sitelere gerek kalmamış gördügüm kadarıyla 41 kere maşalah

fahriyee
21-06-2012, 10:00
Arkadaşlar, yazın çok fazla kayıp yaşamamak için evi müsait olanlar pencereyi sürekli açık bulundurmalı. Ben geçen yıl bu şekilde daha az kayıp yaşamıştım.
Ayrıca bu mevsimde gelişmiş birkaç yavru aynı saksıda ise ayırma işlemini erteliyor ve menekşelere besin vermeyi bırakıyorum. Diğer arkadaşlar nasıl yapıyor bilmiyorum ama Sevgili maki de bunu önermiş zaten.
Aslında toprak karışımını değiştirmem de oldukça işe yaradı. Kök çürümesi yaşamaktan kurtuldum elhamdülillah...

menekşegül
21-06-2012, 10:13
devamı

Bunlar gerçekten canlılar mı? sanki bir sanatçının elinden çıkmış, binbir özenle yapılmış değerli bir eser gibi. Yaradılış harikası. Emeğinize yüreğinize sağlık Sevgili Özlem; görsel şölen harikaydı.

Rana+miraç
21-06-2012, 14:35
Sevgili maki01 bu gecede kedi kumuna geçirdim geri kalanlardan 6 yavru kaldı 2 saati atlatırlarsa ne ala yakında başıma bir huni geçirip gezicem (delircem) 2 gündür kabus yaşattılar.

Sevgili nilgün doğan kullandığınız kedi kumunun markasını öğrenebilir miyim ? Toprak bileşimini yanlış yaptığımı düşünüyorum . Perlit ve torf ile hazırlayıp sera yaptığım yapraklarım harika geliştiler ama vermikulit bulamadığım için ekleyemedim.
Başınıza huni takmayın ,benim yavrularımdan biraz büyüyünce ayırıp size teselli armağanı verebilirim. Yaprak , yetişmiş menekşe kaybedince bir kaç gün bırakayım bu işleri diyorum ama kurtardığım bir menekşe ya da yeni açan bir çiçek beni yeniden heveslendiriyor.
Benim kayıplarım havalar ısınmadan önce olmuştu. Hatam aynı toprakları tekrar kullanmak olmuş. Artık dikkat ediyorum. Bol çiçekli, kayıpsız günler...

Rana+miraç
21-06-2012, 14:43
Arkadaşlar, yazın çok fazla kayıp yaşamamak için evi müsait olanlar pencereyi sürekli açık bulundurmalı. Ben geçen yıl bu şekilde daha az kayıp yaşamıştım.
Ayrıca bu mevsimde gelişmiş birkaç yavru aynı saksıda ise ayırma işlemini erteliyor ve menekşelere besin vermeyi bırakıyorum. Diğer arkadaşlar nasıl yapıyor bilmiyorum ama Sevgili maki de bunu önermiş zaten.
Aslında toprak karışımını değiştirmem de oldukça işe yaradı. Kök çürümesi yaşamaktan kurtuldum elhamdülillah...

Sevgili fahriye siz de maki01 'in önerdiği oranlarla mı toprak hazırlıyorsunuz ? Menekşelerimin yetişkin olanlarını batı yön odada pencere önüne 30 cm mesafeye sehpaya taşıdım. Pencereyi açık bıraktım bir kaç gün sonra hava akımı zarar verir diye korktum ,pencereyi kapadım. Serin ve rüzgar alan bir oda , hava akımının zararı olmaz derseniz yine pencereyi açacağım .

nılgun_dogan
21-06-2012, 16:08
Sevgili Rana+miraç markası çarli migrostan almıştım teklifiniz içinde çok teşekkür ederim inşallah kayıpsız atlatırsınız.

katmer
21-06-2012, 16:52
Yapraktan ürettiğim yavrularım daha ayıracak kadar büyümemişlerdi birden çürüme meydana geldi mecburen acil ayırma işlemi yaptım gece 1 gibi fark ettim sabaha karşı 4 de kadar ayırma ile uğraştım 19 yavrudan 7 adet kaldı çürüme resmen 2 saatte bir yavruyu yok etti o kadar hızlı gelişiyor yorgunluktan ve üzüntümden şekerim yükseldi 2 ay kışın soğuğun zorluğunda yavrulat sonuç bu olsun.:(:(

Sevgili nılgun_dogan, kayıplarınız için çok üzüldüm. Kaybettiğiniz yavrular arasında benden aldıklarınız da varsa, telefi etmek isterim. Sizin üzülmenizi istemem..

nılgun_dogan
21-06-2012, 17:06
Sevgili katmer çok incesiniz teşekkür ederim üzülmedim dersem yalan olur çok üzüldüm bir daha memnun ettiniz beni teşekkür ederim.

menekşecibaba
21-06-2012, 20:42
Başkalarını bilmem ama benim getirttiğim menekşe çeşitlerinin yüzde sekseni sertifikalı .. ABD de müfettişler incelemeden sevkiyat yapmıyorlar o yüzden istediğimiz zamanda değilde onlar onayladıkları zaman yolluyorlar.Şu an elimde bir hayli sertifika var.
Arkadaşlar sizlere ABD den gelen kolilerde müfettişlerin onaylayıp verdikleri sertifika örneklerini veriyorum.Merak edenler için bilgi olsun.

nılgun_dogan
21-06-2012, 21:00
Sayın menekşecibaba sizden gelen Robs dust storm 20 21 minyatür menekşemi kendi çok minik çok yapraklı ve çiçeğide bol.

nılgun_dogan
21-06-2012, 22:44
Sevgili katmer sizden gelen menekşe yavrularımın maşşallahı var sadece sizden gelen yapraklarımı kaybettim resimlerini yüklemeye çalışıcağım.

nılgun_dogan
22-06-2012, 00:09
Sevgili katmercim bunlar malesef kaybettiğim yavrularım.

311017

311018

311019

311020

311021

nılgun_dogan
22-06-2012, 00:22
Okadar yavrudan şimdilik kurtulanlar bunlar.

https://lh4.googleusercontent.com/-YLWTzfWFjRY/T-Odb3LdcpI/AAAAAAAAAnc/fRYSJu2QdgY/s640/P0151_220612.jpg

https://lh6.googleusercontent.com/-EkzivGkWQi0/T-OdgqLI1YI/AAAAAAAAAnk/PZL23EHK1zs/s640/P0150_220612.jpg

https://lh4.googleusercontent.com/-PWdHC2mdIgU/T-OdkHK8_TI/AAAAAAAAAns/wOXg4Y6N1p0/s640/P0149_220612.jpg

https://lh5.googleusercontent.com/-rTolPh1g_0U/T-OduAr1-9I/AAAAAAAAAn4/faespTSRPmw/s640/P0148_220612.jpg

nılgun_dogan
22-06-2012, 00:26
Bunlarda sizden gelen yavrular artık yavru demekten çıktılar.

https://lh5.googleusercontent.com/-m_tZ51JFgVQ/T-OeJoKnVpI/AAAAAAAAApQ/I1qP6hE_glM/s640/P0134_220612.jpg

https://lh5.googleusercontent.com/-OHKabTIKR7Y/T-OeKv7bsZI/AAAAAAAAApU/R6F_TtDg3XA/s640/P0137_220612.jpg

https://lh6.googleusercontent.com/-SnwcmF33sCY/T-OeLbU1jSI/AAAAAAAAApc/gJ10P61ON0Q/s640/P0138_220612.jpg

https://lh4.googleusercontent.com/-Z0TYSXkrAa8/T-OeMOFE9uI/AAAAAAAAApk/ec_Qm76ANtQ/s640/P0140_220612.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/-f9eRuefCScM/T-OeM6tQ6gI/AAAAAAAAAps/d9i0CaNnKVI/s640/P0141_220612.jpg

https://lh6.googleusercontent.com/-BvFbEoa4C1c/T-OeNt_UrwI/AAAAAAAAAp0/7TMJoDgZ2x8/s640/P0142_220612.jpg

nılgun_dogan
22-06-2012, 00:29
Sevgili menekşecibabanın güzellerim inşallah yol katetmişlerdir sürekli insanın gözünün önünde olunca sanki çok yavaş gelişiyor gibi geliyor.

https://lh6.googleusercontent.com/-Ej2BWd2wg-4/T-OdxNzeohI/AAAAAAAAAoA/iL6iiwmuZE8/s640/P0147_220612.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/-Rgd5-3BXdc4/T-Odz4mcgSI/AAAAAAAAAoI/diPPJPRItZ8/s640/P0146_220612.jpg

https://lh6.googleusercontent.com/-s5-sYod2VoE/T-Od4E4OoKI/AAAAAAAAAoQ/SwWh84JgPYk/s640/P0143_220612.jpg

https://lh6.googleusercontent.com/-RbashjqHCHs/T-Od4sPoZ6I/AAAAAAAAAoU/4tooYP2F99s/s640/P0144_220612.jpg

maki01
22-06-2012, 00:35
Sevgili nılgun_dogan, menekşeleriniz çok sağlıklı ve güzel. Emeğinize sağlık.

#10602 No'lu mesajınızda yer alan üstten ikinci menekşenin türünü yazar mısınız? Tam benlik bir tür :)

nılgun_dogan
22-06-2012, 00:52
Sevgili maki01 yanlış değilse Fredette's Risen Star çok fazla yaprağı ve yavruyu bir anda kaybedince çok emin olamadım.

maki01
22-06-2012, 01:08
Fredette's Risen Star değil sevgili nılgun_dogan. Umarım alacalı türlerden ( picasso ) biri Fredette's Risen Star'dir. O da benim çok beğendiğim ve mite nedeniyle kaybettiğim bir tür.

Tür adı hem önemli , hem değil :) Afrika menekşesinde uçuk pembe rengini çok seviyorum.

Benim aşağıdaki menekşem de sizin çok beğendiğim menekşenize benziyor. Ama hala gözüm pembelere takılıyor :)

RS-Oshhushhenie Vesny
311022

Bu da favori pembelerimden Ancient Lace :)

311023

311024

Ve LE-Zelenaja Roza

311025

Minyatür pembelerimden Rob's Sasparilla

311026

sardunyadervis
22-06-2012, 01:10
devamı

cok guzeller ozlem hn basarılılar masallah :)

menekşecibaba
22-06-2012, 08:16
Sayın menekşecibaba sizden gelen Robs dust storm 20 21 minyatür menekşemi kendi çok minik çok yapraklı ve çiçeğide bol.Sevgili Nilgün Hanım menekşeleriniz çok sağlıklı çok güzeller , güle güle büyütün.Yavrularla sorununuzun fazla sulamadan olduğunu sanıyorum.Bu sıcak yaz günlerinde çok iyi bakım isterler ,azar azar bilhassa sabah erken hafif nemli kalacak şekilde ıslatırsanız bir problem yaşamazsınız.
Robs Dust Storm sevdiğim çok çiçekli minyatür bir menekşe türüdür.

fahriyee
22-06-2012, 12:54
Çiçek açarak önce sevindiren kısa süre sonra da kök çürüğü ile veda eden yaramaz menekşem ile sizleri tanıştırmak istiyorum. Kimeraya benzediği için 2 yıl önce almıştım. Bir kez toprak değişimi yaptım, neşesi yerinde olunca tekrar dokunmamıştım. 6 ayda bir toprak değişimi yapmak için ektiğim menekşelere artık tarih de yazmam gerekecek. Nazar da olabilir diyorum, çünkü birkaç kişi bunun çiçeğini çok beğenmişti.
Kesip tekrar ektim ama yaşamaz ise yapraklarından tekrar yavru almam için oldukça uzun zamana ihtiyacım olacak...

fahriyee
22-06-2012, 13:03
Kusura bakmayın, fotoğraf çekimim çok net olduğundan bazı arkadaşlara nisbet yapıyor gibi olacak ama ne yapayım?( özellikle Sevgili maki...?)
Foto Özlem gelseydi iyi olacaktı.

fahriyee
22-06-2012, 13:39
Sevgili fahriye siz de maki01 'in önerdiği oranlarla mı toprak hazırlıyorsunuz ? Menekşelerimin yetişkin olanlarını batı yön odada pencere önüne 30 cm mesafeye sehpaya taşıdım. Pencereyi açık bıraktım bir kaç gün sonra hava akımı zarar verir diye korktum ,pencereyi kapadım. Serin ve rüzgar alan bir oda , hava akımının zararı olmaz derseniz yine pencereyi açacağım .
Sevgili Rana, torf, vermikülit ve perlitten oluşan toprak karışımında ben başarılı olamadım. O sebeple yaklaşık 5-6 aydır kendi hazırladığım ve içine fırınlanmış bahçe toprağı, kum, leonardit v.s eklediğim bir toprak kullanıyorum. Toprak çabuk kuruduğu için özellikle yaz sıcaklarında daha iyi sonuç aldığıma inanıyorum. Biraz önce paylaştığım ve kök çürüğü olan menekşem de eski toprakta idi. Eğer bu karışımdan memnun kalırsam ve kesinlikle iyi olduğundan emin olur isem sizlerle paylaşmak isterim. Şu an ben de deneme aşamasındayım...( Bahçeli evi olan ve köyde yaşayan insanların sadece bahçe toprağı kullanarak güzel menekşe yetiştirmesinden esinlendim, bakalım ne olacak?)
Menekşeleriniz cereyan yapmayan bir odada olması durumunda sıkıntı olmaz. Ama pencere açıkken aşırı rüzgar var ve yapraklara zarar veriyorsa esinti olmadığı vakitte 1-2 saat havalandırırsanız kafi gelir. Odanız nasılsa serinmiş. Ben hava rüzgarlı dahi olsa bu mevsimde en üstteki küçük pencereyi açık bırakıyorum. Çünkü öğleye kadar güneş alan bir oda. Ama asla hava akımı yani cereyan olmamasına özen gösteriyorum. Aslında imkan olsa menekşeleri yazın serin bir odaya taşımak en güzeli...

maki01
22-06-2012, 19:05
Kutluyorum sevgili fahriyee, menekşelerin çok güzel. Çekimlerine de haksızlık yapma lütfen, özellikle son 3 fotoğrafın bence oldukca başarılı. Netlik ve renkleri çok sevdim.

Üstten 3. sıradaki menekşen ayrı bir güzel. Türü bilinen hibritlerden mi, yoksa yoğun market turlarının kazanımı mı ?

MİRBE ile birlikte Konya'da menekşe bırakmadığınız söyleniyor :)

yeşillim
23-06-2012, 07:11
Menekşem nasıl yakında çiçek açar:)

SARANGHAE
23-06-2012, 07:21
Çiçeklerde bir garipleşti. Bu resim orjinal çiçeğinin resmi,

http://e1206.hizliresim.com/y/r/8jy7z.jpg

Bu resimlerde çiçeği geçtikten sonra dipten gelen 1-2 tomurcuktan açan çiçekler,

http://e1206.hizliresim.com/y/r/8jy74.jpg

http://e1206.hizliresim.com/y/r/8jy7b.jpg

http://e1206.hizliresim.com/y/r/8jy7w.jpg

Buda bir garip yaklaşık bir haftadır böyle. üst yapraklar açtı diğerleri öylece duruyo..

http://e1206.hizliresim.com/y/r/8jy7m.jpg

Bu arada İzmir sıcakları çok fazla etkiledi çiçekleri. Birden gelen sıcaktan dolayı tomurcuklar bile dalında kurudu ne yazık ki :(

SARANGHAE
23-06-2012, 07:26
Bu çiçeğin yapraklarında ucundan sapa doğru çürüme var. Acaba fazla sulamadan olmuş olabilir mi? Farkında olmadan fazladan su vermişiz çiçeklere.

http://e1206.hizliresim.com/y/r/8jyc5.jpg

Bunlarda annemle evde ektiğimiz minik yavrularımız yaklaşık 1,5 - 2 ay önce ekmiştik. Şimdilerde çıkmaya başladılar. Her akşam eve gidince başına gidip yeni yaprak varmı diye kontrol ediyorum ;);) çok heyecan verici oluyor.

http://e1206.hizliresim.com/y/r/8jyck.jpg

menekşecibaba
23-06-2012, 08:50
Sevgili SARANGHAE bu sıcaklarda gariplikler gayet doğaldır.Gölgede 40 dereceyi geçen sıcaklarda biz bile yaşamakta zorlanıyoruz...:)
Tomurcuklar aşırı sıcaklarda kururlar.
Alttaki bitkiniz de kök çürüğü değil yapraklarda ısı yanığı var , ama gerekli korumayı yapmazsanız bitkinizi kaybedebilirsiniz.
1-Sulamayı azaltın , her sabah azar azar gibi ,
2- bitkilerinizi mümkün olduğu kadar serin aydınlık bir yere taşıyın ,
3-Havalandırmayı ihmal etmeyin.
4- Bitki üzerindeki yanık yaprak , kuru çiçek sapı gibi fazlalıkları hemen uzaklaştırın.

SARANGHAE
23-06-2012, 08:57
Çok teşekkür ederim menekşecibaba. zaten çok fazla sulamamaya çalışıyoruz. annem sulamadı diye ben suladım annemde sulamış. böyle bir karışıklık oldu. ama çiçekler direk güneş almayan bir yerde. bugün o yaprakları temizleyip daha serin bir yere koycam. inşallah kaybetmeden kurtarırız :)

NURBICE
23-06-2012, 09:37
Merhabalar,
Benim afrika menekşemin bir sorunu var beyaz yapışkansı bir madde menekşenin ortasını istila etmiş durumda...nasıl kurtarırım menekşemi...

fahriyee
23-06-2012, 10:26
Kutluyorum sevgili fahriyee, menekşelerin çok güzel. Çekimlerine de haksızlık yapma lütfen, özellikle son 3 fotoğrafın bence oldukca başarılı. Netlik ve renkleri çok sevdim.

Üstten 3. sıradaki menekşen ayrı bir güzel. Türü bilinen hibritlerden mi, yoksa yoğun market turlarının kazanımı mı ?

MİRBE ile birlikte Konya'da menekşe bırakmadığınız söyleniyor :)
Teşekkür ediyorum Sevgili maki,Koçtaştan almıştım. Azıcık farklı bir çiçek görsem alıyorum, belki güneşten etkilendiği için oluşmuş bir renk ama 2. açışta esas rengi ortaya çıkacak.
Hatta ilk resimdeki menekşe de kimerayı anımsatıyor diye almıştım.
Hatta inanmazsın ama geçen ay Ankara'da kongrede idim. Bauhaus' u arayıp çiçek gelecek günü öğrendim ve oradan da menekşe aldım. Valizler bir elimde menekşeler diğerinde, ben hızlı trende...
Aslında 10-15 dakikalığına gidiyorum markete, o ara kimler gördü anlamıyorum. Yalan haber diyemem tabi ki...

maki01
23-06-2012, 12:21
Merhabalar,
Benim afrika menekşemin bir sorunu var beyaz yapışkansı bir madde menekşenin ortasını istila etmiş durumda...nasıl kurtarırım menekşemi...

Büyük olasılıkla unlu bit denilen zararlı sevgili NURBİCE. Bu zararlı çok kısa sürede diğer bitkilerinize de yayılacaktır. Bu nedenle sağlıklı bitkilerinizin bulunduğu ortamdan uzaklaştırmanızı öneririm.

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-14.htm başlığında mücadele yönetemleri ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.

arzu_
23-06-2012, 13:41
:))

menekşegül
23-06-2012, 13:46
Merhabalar nihayet resimleri yükleyebildim. Bunlar arkadaşımdan gelenler,Fotoğraflar için çok özür dilerim cep telefonuyla bu kadar oluyor, kendime yeni bir fotograf makinası almalıyım.:rolleyes:

311393
311394
311395 mor rococo üzeri tomurcuk dolu
311396
311397 pembe rococonun çiçeği hiç eksilmedi,toprağını ve saksısını değiştirdim halinden memnun.
Nasıl, iyi bakmışmıyım arkadaşım?

menekşegül
23-06-2012, 13:57
Bakalım bunları tanıyabilecekmisiniz Sevgili Menekşecibaba, yaklaşık 6 ay önce sizden gelen yapraklar;

Lousina Lullyably (inşallah adını yanlış yazmamışımdır) ilk çiçeğimiz, beni çok mutlu etti, bu kadar büyük çiçek açacağını hiç tahmin etmiyordum
311400
311401

eflatun göbeği beyaz
311402
Tekrardan teşekkürler.

menekşegül
23-06-2012, 14:04
ve diğerleri
311404
311405
311406

menekşegül
23-06-2012, 14:13
311408 havalar sıcak olunca çiçekleri çok çabuk geçiyor. Aman kendisi kurumasında çiçeği çabuk geçsin.
311409
311410
311411
311412
Kötü fotoğraf yüklemede kimse beni geçemez;)

menekşecibaba
23-06-2012, 14:17
Maşşallah 6 ayda çok güzel büyütmüşsünüz çok sevindim hepside sağlıklı . Size bir fotograf makinesi şart artık...:)

pembegül
23-06-2012, 16:58
Merhaba arkadaşlar marketten aldığım menekşeler ikinci defa çiçeklendiler ikiside aynı çiçeklerini çekmek için iki defa resim çekmek zorunda kaldım aynı kareye girmediği için böyle oldu ...:)

sema62
24-06-2012, 09:47
ilk yavrum çiçek açtı.İlk çiçeği 2 haftadır güzelliğini koruyor.

Menekşe KC3
24-06-2012, 10:30
Günden güne büyüyorlar. :)

311672
311673
311674

yeşillim
24-06-2012, 11:24
Sevgili sema62, menekşe ne kadar güzelmiş. İyi günlerinizde keyfini sürmeniz dileğimle..

ahmeter
24-06-2012, 13:43
Menekşe

özlem11
24-06-2012, 20:48
Rus güzelden görüntüler... Ayrıca kendi yetişirdiğim bordo picassolarım:)

fahriyee
24-06-2012, 23:13
Elinize sağlık Sevgili menekşegül, çok güzel olmuşlar. Son fotoğraftaki dondurma kabının yanında bulunan siyah saksıdaki ile çaprazında turuncu tabaktaki menekşe Natalya'dan gelmişti. Biri düz biri katmerli pembe açıyor, çiçekleri gayet büyük.(belki üzerinde yazılı değildir diye hatırlatayım istedim) İnşallah çiçeklerini de görürsünüz.
Ayrıca rococonuz sürekli çiçek açarak size teşekkürlerini sunuyor...
Özlemciğim özellikle picassolar muhteşem, güle güle büyüt tatlım...

özlem11
25-06-2012, 07:01
Sevgili fahriye sana verdiğim pet bardaktaki yavru bu picassodandı...:) çiçeklerinin açmış halinide görmek isterim:)

menekşegül
25-06-2012, 07:29
Elinize sağlık Sevgili menekşegül, çok güzel olmuşlar. Son fotoğraftaki dondurma kabının yanında bulunan siyah saksıdaki ile çaprazında turuncu tabaktaki menekşe Natalya'dan gelmişti. Biri düz biri katmerli pembe açıyor, çiçekleri gayet büyük.(belki üzerinde yazılı değildir diye hatırlatayım istedim) İnşallah çiçeklerini de görürsünüz.
Ayrıca rococonuz sürekli çiçek açarak size teşekkürlerini sunuyor...
Özlemciğim özellikle picassolar muhteşem, güle güle büyüt tatlım...

Maşallah çiçekleri yapraklarından tanıyorsun arkadaşım. Sizlerin sayesinde bu güzelliklerle buluştum, açtıkça ekleyeceğim, teşekkürler. Sevgiler

SARANGHAE
25-06-2012, 07:45
Özlem Hanım picassolarınız çok güzel maşallah.. resimlere birde nazar boncuğu takın bence ;);)

fahriyee
25-06-2012, 10:16
Sevgili fahriye sana verdiğim pet bardaktaki yavru bu picassodandı...:) çiçeklerinin açmış halinide görmek isterim:)
Evet canım, her gün suyunu kontrol ediyorum. Aynı büyüklükte bardağa tabanına toprak ekleyip aktarsam mı dedim. Ama bu ara havalar çok sıcak, yavru kendini toparlayamazsa diye dokunmayacağım. 1-2 ay böyle kalsın...(tabi ben kaşınmaz da aniden karar verip toprak değişimi yapmazsam)

Crocus Şen
25-06-2012, 13:15
Uzun bir aradan sonra kızlarım;)
Kimisi açmada zorlanıyor,kimisi 3 çiçek yapıyor,biri soluyor,diğeri açıyor ama sürekli çiçekli:D

özlem11
25-06-2012, 21:14
Görüntü kalitesinde biraz sıkıntı olsada genel görünüm ve çiçekli hallerini yine yeniden paylaşmak istedim:) Umarım beğenirsiniz...

gulumcinki
26-06-2012, 00:36
Özlem Hanım menekşeleriniz muhteşem , özellikle çilli olan.

arzu_
26-06-2012, 02:43
Bu da benim irish cream :))

Bir türlü ne renk açacağına karar veremeyen menekşem.

özlem11
26-06-2012, 08:13
iris cream sanırım herkeste ayrı renk açıyor. çili menekşem rus güzellerden... Formunu en beğendiğim tür... Bakalım ilerleyen günlerde ne renklerle karşılaşacağız..
BU arada dikkat etmeniz gerek şeylerden birisi bu ara tam gün dönümü olduğu için cam kenarı ve cama çok yakın yerde içeri güneşin süzüldüğü yerdeki menekşelerinize dikkat etmeniz gerekli. Işık dik geldiğini için direk güneş yanığı oluşturuyor **** haşlıyor menekşeyi...

glcn06
26-06-2012, 10:15
menekşe yetiştirmeye geçen sene başladım ve ilk kez bir menekşem çiçek açtı. çok mutluyum diğerleride tomurcuklanmış. çok üzülüyordum menekşelerim açmıyor diye.

aydingunel
26-06-2012, 14:24
İşyerinde yetiştirdiğim menekşem sonunda açtı. Rengi harika.,

asliayhan
27-06-2012, 00:06
sevgili Maki
ögrenmek istedigim bir şey var.:confused: yaprakların yaşlanınca kaybedilebilecegini yazmıştınız . Bir çiçek kac yılda yaşlanır.**** yıl degilde bakımı ile mi alakalıdır yaşlanması.cünkü ben kızlarımın daha genc olduklarını düşünüyorum. en yaşlısı ikibucuk yıllık.;) Şimdi güzellerim yaşlandı mı.:( ne yapmam lazım.şimdiden teşekkürler.

maki01
27-06-2012, 00:23
Sevgili asliayhan,

En dış sıradaki yaprakların ömrü, yetiştirildiği ortama, yapılan bakıma ve özellikle türe göre farklılıklar gösterebiliyor.

Menekşeleriniz en dış sıradaki yaprakları, canlılığını yitirmiyorsa yaşlandığından söz etmek doğru olmaz. Haklsınız hala genç diyebiliriz. Yaşlı yaprak , diriliğini kaybederek yaşlandığını belli eder zaten.

ilknur aşık
27-06-2012, 11:37
Hayatımıza biraz güzellikler gelsin. Sırayla
1-Reining Beauty sport
2-Anzhela Devis
3-Beyaz İnci
4-Jan Minuet

züleyha
27-06-2012, 13:07
İlknur Hanim,
Menekşeleriniz harika görünüyor. Özellikle 1. resim çok göz alıcı. Balikesir şartlarında zor olmuyor mu? Ben maalesef beceremedim, sıcaklarda hepsini öldürdüm. Ozel yaptınız bişey var mı?

ilknur aşık
27-06-2012, 15:18
İlknur Hanim,
Menekşeleriniz harika görünüyor. Özellikle 1. resim çok göz alıcı. Balikesir şartlarında zor olmuyor mu? Ben maalesef beceremedim, sıcaklarda hepsini öldürdüm. Ozel yaptınız bişey var mı?

Çok teşekkür ederim size ve beğenen arkadaşlara. Evim şehir dışında, şehre göre biraz daha serin oluyor ve ısı yalıtımı var, şu anda şehirde hava sıcaklığı gündüz 38lere ulaşırken benim evim 26 dereceyi geçmedi, camlarım konfor cam ve güneş ışınları bitkiler cam önünde olsa dahi zarar vermiyor, bu yüzden şanslıyım. Başkaca diğer yetiştiricilerden farklı yaptığım bir şey yok.

katmer
27-06-2012, 18:13
Evim şehir dışında, şehre göre biraz daha serin oluyor ve ısı yalıtımı var, şu anda şehirde hava sıcaklığı gündüz 38lere ulaşırken benim evim 26 dereceyi geçmedi, camlarım konfor cam ve güneş ışınları bitkiler cam önünde olsa dahi zarar vermiyor, bu yüzden şanslıyım.

Ben o kadar şanslı olmayanlardanım. Hava sıcaklığı bir yana, nem menekşelerimi kötü etkiliyor. Bulundukları odanın penceresindeki stor perde öğlene kadar kapalı duruyor. Bu sayede ısıyı biraz kesebiliyorum. Öğleden sonra da camı açıp sürekli havalandırıyorum.

Tabii sayı fazla olunca yer değişikliği de yapamıyorum. Bu yazı da en az hasarla atlatmayı diliyorum.

katmer
27-06-2012, 22:17
Sera kabını havalandırmak için açtığımda harika bir sürprizle karşılaştım. Aceleci Lamb's Ear Trail içeride çiçeklenmeye karar vermiş:)

Böyle açmasını bekliyorum. Lamb's Ear Trail | Flickr - Photo Sharing! (http://www.flickr.com/photos/45995194@N03/4635136496/) Umarım beni yanıltmaz.

arzu_
27-06-2012, 22:24
Sevgili Katmer,
Bu sıcaklarda yavru/çelik leri serada tutmak sakıncalı değil mi ? Bir ara forumda bu tarz uyarılar vardı.

katmer
27-06-2012, 22:31
Sevgili arzu_ haklısınız oldukça sakıncalı. Ben yer azlığı tür fazlalığı nedeniyle değişik uygulamalar yapıyorum. Hani derler ya " hocanın dediğini yap, yaptığını yapma" diye:) Tabii bu işin şakası. Bazen ortamlarımıza göre hareket ediyoruz. Tüm risklere rağmen.

ilknur aşık
28-06-2012, 09:29
Benim de bazı yavru ve yapraklarım sera kabında, en fazla iki günde bir sabah işe gelirken kapaklarını yarımda olsa açarak havalanmasını sağlıyorum, akşam eve gidince rutin kontrolle birlikte kapatıyorum. Problem olmadı, ancak 3-4 gün hiç açılmadan tamamen kapalı kalırsa sakıncalı oluyor diye düşünüyorum.

ahmeter
28-06-2012, 10:56
Güzek menekşem

yeşillim
28-06-2012, 11:19
Ben de serada kalmaları ile bitki temizliği üzerinde bir tez atabilirim. yapraklar daha parlak ve temiz olmaktalar!!

blaze ash
28-06-2012, 21:38
Kökü çürüyen menekşelerin köklerini temizledikten sonra, birini suya birini toprağa koydum. Peki bunlara sera yapmalı mıyım yoksa hava alan odada mı kalsın?

maki01
28-06-2012, 21:43
Ortam sıcaklığına bağlı sevgili blaze ash. 25 dereceyi geçen sıcaklıklarda serada sorun yaşanabiliyor.

Yine de 1-2 hafta sık sık havalandırmak koşulu ile seraya alabilirsin.

fahriyee
29-06-2012, 09:46
Merhabalar
İyi ki 5-6 tane yüklememişim. Boyut küçültmeden çekim yapılmış.

ntetik73
29-06-2012, 16:29
bunlarda oğlumla benim :)

ahmeter
30-06-2012, 20:16
Menekşem

Eriklibahçe
01-07-2012, 14:52
menekşelerim beni mutlu etmeye devam ediyor;)
314350

arzu_
01-07-2012, 17:51
6 ayda geldiğimiz yer :))

maki01
02-07-2012, 21:00
Miniş alacalı yapraklı yavru menekşelerim.

314806

314807

Alacalı yapraklı menekşeyi çoğaltmak için yeşil oranı en fazla olan yapraklardan çelik almak gerekiyor.

Yavru menekşenin yapraklarında beyaz oranı fazla olması durumunda anne yapraktan erken ayırmamak lazım. Erken ayrılan yavru, yeterince fotosentez yapamadığı için kaybedilebiliyor.

314808

314809

Kişisel gözlemlerim alacalı yapraklı menekşelerin sıcağa dayanıklılığın daha düşük olduğunu söylüyor. Anne yapraklardan bu dönemde kaybım oldu, yavrular şimdilik sağlıklı.

Bu tür yavrularda fotosentezin düşük olması nedeni ile gübre olarak, azot oranı standart menekşe gübrelerine daha yüksek olan gübre kullanıyorum.

Uluslararası alanda tanınmış menekşe yetiştiricileri bu durumda olan yavrular için balık gübresi öneriyorlar , henüz satın alıp denemedim.

arzu_
03-07-2012, 00:48
Sevgili maki01,
Kesinlikle size katılıyorum. özellikle beyaz renkli yavruları yasatmak imkansıza yakın oluyor.
Bir de bu güzelleri bizimle tanıstırırmı sınız? İsimleri nedir ?

Zyprexia
03-07-2012, 10:43
Miniş alacalı yapraklı yavru menekşelerim.

314806

314807

Alacalı yapraklı menekşeyi çoğaltmak için yeşil oranı en fazla olan yapraklardan çelik almak gerekiyor.

Yavru menekşenin yapraklarında beyaz oranı fazla olması durumunda anne yapraktan erken ayırmamak lazım. Erken ayrılan yavru, yeterince fotosentez yapamadığı için kaybedilebiliyor.

314808

314809

Kişisel gözlemlerim alacalı yapraklı menekşelerin sıcağa dayanıklılığın daha düşük olduğunu söylüyor. Anne yapraklardan bu dönemde kaybım oldu, yavrular şimdilik sağlıklı.

Bu tür yavrularda fotosentezin düşük olması nedeni ile gübre olarak, azot oranı standart menekşe gübrelerine daha yüksek olan gübre kullanıyorum.

Uluslararası alanda tanınmış menekşe yetiştiricileri bu durumda olan yavrular için balık gübresi öneriyorlar , henüz satın alıp denemedim.

Bu tür menekşeleri nereden bulabiliriz? Acaba böyle yapraklısını ilk efa görüyorum:o

Zyprexia
03-07-2012, 10:46

Menekşeleriniz çok güzel, günün hangi saati,zamanı güneş alıyor acaba?Benimkiler öğleden sonra alıyor ve açmıyorlar.Arkadaşımla beraber menkşelerimiz onunkiler açarken (onun evi sabah güneşi alıyorkuzey cepjhe)benmkiler sevmediler sanki beni çiçeklenmediler.

blaze ash
03-07-2012, 11:54
Arkadaşlar bu menekşemi dün koçtaştan aldım. Çiçeği değişik geldi. Acaba standart bir tür müdür?

315048

315049

315053

Toprağını değiştirdim. Kök gelişimi pek iyi değildi nedense. Sinek yapmayan bitki toprağı, vermikülit ve perlitli karışıma diktim menekşemi. Acaba çiçeklerini koparıp sera yapmama gerek var mı? (Çok güzel çiçekleri sizlere sormadan kıyamadım koparmaya) :(
Menekşem mutfakta camın önünde duruyor. Camın üstünde doğal gaz menfezi var. Dolayısıyla mutfakta hava sirkülasyonu çok. Sabahları güneş alıyor. Yardımlarınız için teşekkürler.

maki01
03-07-2012, 12:43
Sevgili arzu_

1. Buckeye Fiesta
2. İsmini yazmayı unutmuşum. Çiçek verince türü tanıyabilirim.
3. Green Dragon
4. Ness Orange Pokeo

maki01
03-07-2012, 13:34
Sevgili Zyprexia,

Google'da ya da e-bay'de sorgulama yaptığında yurtdışında satış yapan pek çok site bulabilirsin, aşağıdaki linkte verilen satıcı gibi.

http://www.agaclar.net/forum/986993-post10551.htm

Yurt içinde satış yapan arkadaşlarda yukardaki türler var mı, bilmiyorum. Yeni tür satın almayı düşünmediğim için incelemedim.

didemad
03-07-2012, 13:35
işte benimmm menekşelerimmm..yorumlarınız bekliyorum arkadaşlar ;)

ntetik73
03-07-2012, 14:00
Menekşeleriniz çok güzel, günün hangi saati,zamanı güneş alıyor acaba?Benimkiler öğleden sonra alıyor ve açmıyorlar.Arkadaşımla beraber menkşelerimiz onunkiler açarken (onun evi sabah güneşi alıyorkuzey cepjhe)benmkiler sevmediler sanki beni çiçeklenmediler.

Merhaba,beğenmenize sevindim.Sadece sabah güneşi alan bir pencere önünde.11e kadar alıyor.Ama direk güneş görmüyor.Kuzeye doğru diyebilirim.Diğer pencere doğuydu ilk başlarda oraya koymuştum ama çoğunun yaprakları yanmıştı.Bu pencerede gelişimleri güzel.Diktiğimiz yaprakların neredeyse hepsi yavru verdi.Haziran ortası gibi pencere önünden aldık yine aynı pencere önündeki masadalar.Perde arkasından güneş alıyorlar ve pencerenin biri sürekli açık hava sirkülasyonu açısından..Deneyerek öğreniyor insan..Evini tanıyarak..Birde bu siteden öğrendiğim çok şey var :) güzel menekşeleriniz olsun inşallah...

menekşecibaba
03-07-2012, 14:53
3übirararda
Ness Rufless Skies
Red Summit

Sevgi Durul
03-07-2012, 15:00
Menekşemin aslı, ortası beyaz, kenarları eflatundu. Son iki açışında farklı açmaya başladı.:)

308290

Aslımıza döndük.:)

315103

Zyprexia
03-07-2012, 15:45
Merhaba,beğenmenize sevindim.Sadece sabah güneşi alan bir pencere önünde.11e kadar alıyor.Ama direk güneş görmüyor.Kuzeye doğru diyebilirim.Diğer pencere doğuydu ilk başlarda oraya koymuştum ama çoğunun yaprakları yanmıştı.Bu pencerede gelişimleri güzel.Diktiğimiz yaprakların neredeyse hepsi yavru verdi.Haziran ortası gibi pencere önünden aldık yine aynı pencere önündeki masadalar.Perde arkasından güneş alıyorlar ve pencerenin biri sürekli açık hava sirkülasyonu açısından..Deneyerek öğreniyor insan..Evini tanıyarak..Birde bu siteden öğrendiğim çok şey var :) güzel menekşeleriniz olsun inşallah...

Ben de yeni üye oldum menekşelerin saksını küçültücem bakalım ozaman açacak mı?Açmazsa o zaman sabah güneşi faktörü önemli oluyor diyebilirim.Araştırmaya devam....:D

blaze ash
03-07-2012, 16:32
Toprağını değiştirdim. Kök gelişimi pek iyi değildi nedense. Sinek yapmayan bitki toprağı, vermikülit ve perlitli karışıma diktim menekşemi. Acaba çiçeklerini koparıp sera yapmama gerek var mı?

Fikirlerinizi bekliyorum arkadaşlar :confused:

menekşecibaba
03-07-2012, 17:04
Fikirlerinizi bekliyorum arkadaşlar :confused:
Sevgili blaze ash , Aklınızda olsun yeni aldığınız bir menekşede hemen toprak değişimi yapmayın. Bilhassa böyle havaların çok sıcak olduğu zamanlarda..
En az 1-2 hafta evde ki ortama adapte olması için bekleyin. Menekşeler sera çıkışlarında ve satış mağazalarında yeterinden fazla yıprandıkları için evinizdeki ortamma alıştırıp üzerindeki stresi atmasını sağlamanız gerekir.Hele gelişkin bitkiyi bu sıcaklarda asla saksı değişimi yaptırmayın.

Artık yapmış sınız çiçeklerini koparın serin , aydınlık , direk güneşten uzak bir yerde hiç gübre vermeden az sulamayla dinlendirin.Üstünü örtüp sera yapmanıza gerek yok bu sıcaklarda daha kötü etki yapar. Arada müzik dinletin şarkı söyleyin gülümseyin..:) Kolay gelsin.

didemad
03-07-2012, 17:17
bana kimse yorum yapmamışş:(

menekşecibaba
03-07-2012, 17:24
Maşşalah menekşelerin çok güzel ve sağlıkı , beğenerek yorum yapmışık zaten...:) Çok müzik dinletmiş siniz herhalde..:

blaze ash
03-07-2012, 17:31
Sayın didemad;

Menekşeleriniz çok güzel. Çok güzel büyümüş ve çiçeklenmişler. Acaba bunun bir sırrı var mı?

Benimkiler de iki ay önce böylelerdi. Yeni eve taşındım. Hepsi çiçeklerini döktü. İkisinin kökü çürüdü ve öldüler. Yavrularım ölüyor. Can çekişiyorum denebilir.

Umarım benimkiler de en kısa zamanda sizinkiler gibi olur :(

maki01
03-07-2012, 17:44
Sevgili didemad,

Menekşelerine olan beğenimizi "Beğen" tuşuyla bildirdiğimiz için ayrıca yorum yapmamıza gerek var mı sence?

blaze ash
03-07-2012, 18:01
Arkadaşlar şu menekşenin çiçeklerine bakar mısınız. Ağzım açık izledim. Ben de bir tane açtıklrında seviniyorum şuan :)

http://www.youtube.com/watch?v=mFkxFT0emhI&feature=related

Zyprexia
03-07-2012, 18:33
işte benimmm menekşelerimmm..yorumlarınız bekliyorum arkadaşlar ;)

Menekşeleriniz çok güzel benimkiler bi tane açsa bile razıyım.Size de sorayım sizin menekşeler güneş ışığını sabah mı öğleden sonra mı alıyor?:confused:

fahriyee
04-07-2012, 10:31
Sevgili blaze ash, menekşeniz koçtaşta satılan sıradan türlerden, ama çok güzel. Yaprakları diğerlerinden daha tüylü oluyor, güle güle büyütün...

blaze ash
04-07-2012, 15:09
Sevgili Rana+miraç;

Gönderdiğiniz menekşelerin son durumunu paylaşmak istedim. Minik yapraklı olan malesef çürüdü :( Diğer ikisi ise şöyleler :

315523

Bunun gelişimi biraz yavaş. Sizin gönderdiğinizde üzerinde olan tüm yapraklar soldu. Bunlar yeni gelişenler. Sizdeki de mi yavaş gelişiyor acaba? Yoksa şu anda mı bir sorun var.
315524

didemad
04-07-2012, 15:13
Sevgili didemad,

Menekşelerine olan beğenimizi "Beğen" tuşuyla bildirdiğimiz için ayrıca yorum yapmamıza gerek var mı sence?

afedersin ama ben yanlış birşey mi söyledim...bu kadar ters cıkışmanıza ne gerek vardı?

didemad
04-07-2012, 15:14
Maşşalah menekşelerin çok güzel ve sağlıkı , beğenerek yorum yapmışık zaten...:) Çok müzik dinletmiş siniz herhalde..:

blaze ash ve menekşecibaba cok teşekkür ederim yorumlarınız içinnn..) müzik değilde cok konuştum karsılarında..belki benim sesimdendir :)))

Rana+miraç
04-07-2012, 16:23
Sevgili Rana+miraç;

Gönderdiğiniz menekşelerin son durumunu paylaşmak istedim. Minik yapraklı olan malesef çürüdü :( Diğer ikisi ise şöyleler :

315523

Bunun gelişimi biraz yavaş. Sizin gönderdiğinizde üzerinde olan tüm yapraklar soldu. Bunlar yeni gelişenler. Sizdeki de mi yavaş gelişiyor acaba? Yoksa şu anda mı bir sorun var.
315524

Sevgili blaze ash menekşelerinizi merak ediyordum. Resimlerini yüklemeniz ne iyi oldu. Yaklaşık bir iki ay önce o kadar çok yavru ve yetişkin menekşemi kaybettim ki küsüp vazgeçiyordum menekşe yetiştirmekten ,neredeyse her gün iki üç yavru gitti.

Minik yapraklı menekşenin iki kocaman yetişkin çiçek açan saksısını ve en az 7-8 adet yavrulu yaprağını kaybettim .Elimde bir kaç küçük yavru daha var. Üzüle üzüle bir hal oldum.Artık gözlerinin içine bakıp ne olur yaşayın demiyorum, köklerini temizleyip kimini suda köklendirip yeniden dikiyorum kimini de tekrar toprağa dikiyorum. Elimden geleni yaptıktan sonra ölürseniz ölün kalan sağlar benimdir diye boşvermişim gibi davranmaya çalışıyorum.

Diğer yavaş gelişen menekşenizin bende olan 4 yetişkin ,8-10 tanede yavru ve yaprağını kaybettim .Elimde hiç kalmadı en sonuncuyu çiçek açmış haldeyken geçen hafta kaybettim . O yüzden gelişimleri için bir şey diyemiyeceğim. Sizinkinin yaşamasına sevindim .
Geçen haftalarda İstanbul bauhaustan çiçeği geçtiği için 1 tl 'ye satılan yedi adet gelişmiş harika menekşeler aldım şimdi onları yaşatmaya ve çoğaltmaya çalışıyorum.
En çok kaybettiğim 4 kök beyaz rococoma üzülüyorum . Balçık gibi sımsıkı kötü bir toprakta yetiştirmiş bir arkadaşım hediye vermişti .Toprağı kötü diye aldıktan iki hafta sonra toprağı değiştirdim. Güzelim menekşe çürüdü.

Neyse derdim çok inşallah yenileri çürütmeden büyütürüm. Bol çiçekli günler ,selamlar

blaze ash
04-07-2012, 16:38
Başınıza gelenlere çok üzüldüm. Benzer sorunları ben de yaşadım. Yavrular, yetişkinler çürüdü. Çok üzüldüm ama yapacak bir şey yok. Bakteri bir kez girince eve çoğunu etkiliyor malesef.

Bendeki yavrulardan size verme sözüm vardı. Unutmadım. Ancak gelişmeleri çok yavaşladı ve büyümüyorlar. Bende yola çıkarmaya korkuyorum.

Minik olandan saksıda iki kök var. Umarım yaşar ve size tekrar yollayabilirim.

Eğer hatırlıyorsanız minik saksıdaki menekşenin rengini söyler misiniz?

Umarım menekşeleriniz sağlıkla büyür ve gelişirler.

Rana+miraç
04-07-2012, 17:22
Başınıza gelenlere çok üzüldüm. Benzer sorunları ben de yaşadım. Yavrular, yetişkinler çürüdü. Çok üzüldüm ama yapacak bir şey yok. Bakteri bir kez girince eve çoğunu etkiliyor malesef.

Bendeki yavrulardan size verme sözüm vardı. Unutmadım. Ancak gelişmeleri çok yavaşladı ve büyümüyorlar. Bende yola çıkarmaya korkuyorum.

Minik olandan saksıda iki kök var. Umarım yaşar ve size tekrar yollayabilirim.

Eğer hatırlıyorsanız minik saksıdaki menekşenin rengini söyler misiniz?

Umarım menekşeleriniz sağlıkla büyür ve gelişirler.

Sevgili blaze ash menekşeleriniz bol bol çiçeklenip , sayıları çok çok artıp koyacak yer bulamazsanız o zaman belki talip olabilirim .Bu sıcakları sağ salim atlatalım bakalım elimizde neler kalacak. Sizde güzelce büyüyüp çiçeklenmeleri teselli olur . Elimde daha yeni yavru ve çelikler var inşallah onları kaybetmeden büyütürüm. Minik saksıdaki menekşe uçuk pembe renkteydi.
Sevgiler

fahriyee
04-07-2012, 18:19
Arkadaşlar, çok sıcak havalarda çiçeklerin odasındaki bir pencerenin sürekli açık olması kök çürüğü riskini önemli ölçüde azaltıyor. Tabi ki sulama rejimine dikkat edilmesi durumunda...

Zyprexia
04-07-2012, 18:21
menekşelerim açmıyordu saksıları büyük geldi.Küçültücem ama 0,6 lt lik buldum 1numara olur mu sizce?

SARANGHAE
05-07-2012, 12:10
Bir süredir düzeltemediğim çiçeğim. sulmaya dikkat ettiğim için kök çürümesi olmadığını tahmin ediyordum ama herhangi bir böcek tarzı birşeyde görmediğim için bir anlam veremiyordum. Kısa bir süre önce camdan düşürdüklerim arasındaydı ve yapraklarının kötüleşmesini buna bağlıyordum. bugün kalan son yaprağınıda kopartayım derken kökü ile çıktı ve yaprağı koparıcakken kökün içinde bu kurt çıktı. Bende kökün sağını solunu kestim ve umut olmayınca parçaladım. Bu kurt nasıl oluşmuş ki?

http://e1207.hizliresim.com/z/5/9bcdb.jpg

http://e1207.hizliresim.com/z/5/9bcdq.jpg

http://e1207.hizliresim.com/z/5/9bcf4.jpg

ahmeter
05-07-2012, 13:44
Menekşem

_jasmin
05-07-2012, 15:00
bütün menekşe sevenlere *** arkadaşlar ben de bu cadılara aşık olanlardanm ve bunun tek sebebi bu site herşey eşimin evlilik yıldönümü hediyesiyle başladı cicegime nasıl iyi bakarım derken siteye takıldım inanın başında uyuya kalıyorum ama benm sadece dört tane menekşem ar ve sizinkilerle avunuyorum ***. cogaltırım her odamda seracıklar var cok heyecanlıyım 10 gündür canlılar bakalım dedilerinizi hep okudum tek tek *** herşey iyi olur co saolun teker teker bana sıkıntılarımı unutturuyorsunuz menekşe aşkıyla ...

_jasmin
05-07-2012, 15:10
özlem hanım bende karamanlıyım ne olur konyaya gelirim tanışalım sizinle o güzel yapraklarda birer tana verseniz yeter coookkkk güzellerrr nazardan saklasın Allahım ...

ahmeter
05-07-2012, 15:50
Menekşem

sema62
05-07-2012, 16:38
Sayın ahmeter,su damlacıkları çiçeklere zarar vermiyormu?

ahmeter
05-07-2012, 16:51
Sayın Sema
Vermez olur mu Bu güzelliği elde etmek için yapılıyor
Çekim açık havada ve sabah erken saatlerde 10 dakikada kuruyor
İyi günler

ahmeter
05-07-2012, 17:22
Menekşem

ahmeter
05-07-2012, 17:32
Menekşem

Zyprexia
05-07-2012, 17:48
Arkadaşlar bu menekşemi dün koçtaştan aldım. Çiçeği değişik geldi. Acaba standart bir tür müdür?

315048

315049

315053

Toprağını değiştirdim. Kök gelişimi pek iyi değildi nedense. Sinek yapmayan bitki toprağı, vermikülit ve perlitli karışıma diktim menekşemi. Acaba çiçeklerini koparıp sera yapmama gerek var mı? (Çok güzel çiçekleri sizlere sormadan kıyamadım koparmaya) :(
Menekşem mutfakta camın önünde duruyor. Camın üstünde doğal gaz menfezi var. Dolayısıyla mutfakta hava sirkülasyonu çok. Sabahları güneş alıyor. Yardımlarınız için teşekkürler.

sevgili blaze ash menekşeleriniz çok güzel mutfakta sabah güneşi alıyor demişsinz çiçek açması için sabah güneşi çok önemli benim öyle bir şansım yok açmayan çiçeklerime çare arıyorum .Yoksa onları arkadaşıma vermem gerekecek üzülüyorum.:(

Rana+miraç
05-07-2012, 19:48
Sayın zyprexia menekşelerin açması için sabah ya da akşam güneşinin önemi yok önemli olan bol aydınlık. Üzerlerine direkt güneşin vurup yaprakları kavurmayacağı dolaylı yoldan mesela tül ardından alınan güneş yeterli. Benim sabah güneşi alan menekşelerim de var,akşam güneşi alan da çiçeklenme için farketmez. Akşam güneşinin yakıcılığı az olduğu için yaz günlerinde daha iyi olur.

Menekşeleriniz için diğer saksı,toprak, sulama gibi şartları eski mesajlardan okuyup farklı sorun ve çözümleri öğrenebilirsiniz. En önemlisi de sabır. Yılmadan tekrar tekrar deneyip kendi şartlarınıza uygun doğruları oluşturmak ve gözlemle en iyi sonuca ulaşıp bol çiçekli menekşelere kavuşmak. Menekşe sevdasının meşakkatli yollarında başarılar dilerim.

Zyprexia
05-07-2012, 20:31
Sayın zyprexia menekşelerin açması için sabah ya da akşam güneşinin önemi yok önemli olan bol aydınlık. Üzerlerine direkt güneşin vurup yaprakları kavurmayacağı dolaylı yoldan mesela tül ardından alınan güneş yeterli. Benim sabah güneşi alan menekşelerim de var,akşam güneşi alan da çiçeklenme için farketmez. Akşam güneşinin yakıcılığı az olduğu için yaz günlerinde daha iyi olur.

Menekşeleriniz için diğer saksı,toprak, sulama gibi şartları eski mesajlardan okuyup farklı sorun ve çözümleri öğrenebilirsiniz. En önemlisi de sabır. Yılmadan tekrar tekrar deneyip kendi şartlarınıza uygun doğruları oluşturmak ve gözlemle en iyi sonuca ulaşıp bol çiçekli menekşelere kavuşmak. Menekşe sevdasının meşakkatli yollarında başarılar dilerim.
Çok teşekkürler mesajınıza çok sevindim en çok merak ettiğim buydu ümitliyim artık menekşelerim de ben de gülücez inşallah.Bana saksıları küçültmem önerildi menekşe için gübrem de var 2 gün sonra 5 günlük tatile çıkıcam saksı deiştirmem riskli olur diye düşünüyorum haksız mıyım?Acele etmeyip gelince değiştirem daha iyi olur sanırım.Kafam rahat şimdi:pTekrar teşekkür ederim sabırla sorularımı cevapladınız..Forum artık rahat nefes alır sanırım sorularımdan:dilli:

ilknur aşık
06-07-2012, 10:10
Bu mevsimde saksı değiştirmeyin bence. Hava çok sıcak.

ahmeter
06-07-2012, 10:20
Çünki söz verdiler

ahmeter
06-07-2012, 10:24
Bu kış beraberiz

ahmeter
06-07-2012, 10:31
Menekşeleri bahçeye çıkardım siz gelesiniz diye

ahmeter
06-07-2012, 11:20
Biz ayrılamayız

fahriyee
06-07-2012, 11:51
Yeni yaprak dikimi yaptığım zaman (özellikle bu mevsimde) içine 3-4 adet buğday yerleştirdim. Öyle hızlı kökleniyor ki topraktaki fazla suyu aldığından yaprağın çürümeden köklenme ihtimalini artırıyor kanaatimce...
Hızlı büyümeden dolayı uzadıkça kesmek iş oluyor ama ne yaparsın aşk bu?...

fahriyee
06-07-2012, 12:04
Sayın ahmeter, fotoğraf çekiminiz muhteşem. Bizleri estetik fotoğraflarla buluşturduğunuz için teşekkürler. Dış kaplarınız da o kadar güzel ki nereden aldığınızı öğrenmek isterim mümkünse.
Ayrıca kavanozdaki menekşenizi sera yöntemi ile mi yetiştirdiniz?

Zyprexia
06-07-2012, 12:41
Bu mevsimde saksı değiştirmeyin bence. Hava çok sıcak.

Ne zaman değiştireyim saksılarım çok büyük.Yavrular da var yanlarında.:(
Tel den yazıyorum inşallah yazım yanlışı çıkmaz :)
:p

ahmeter
06-07-2012, 13:32
Sayın ahmeter, fotoğraf çekiminiz muhteşem. Bizleri estetik fotoğraflarla buluşturduğunuz için teşekkürler. Dış kaplarınız da o kadar güzel ki nereden aldığınızı öğrenmek isterim mümkünse.
Ayrıca kavanozdaki menekşenizi sera yöntemi ile mi yetiştirdiniz?

Dış kapları ithal eşya satan mağazalardan
2 tane süt şişesi . içinde birinde torf diğerinde yosun var
Birer yaprak attım ne zaman çiçek vereçeklerini bekliyorum
Selamlar

ahmeter
06-07-2012, 13:35
menekşem

ahmeter
06-07-2012, 13:42
şişeler

ilknur aşık
06-07-2012, 13:53
Ne zaman değiştireyim saksılarım çok büyük.Yavrular da var yanlarında.:(
Tel den yazıyorum inşallah yazım yanlışı çıkmaz :)
:p

Bu sıralar havalar çok sıcak. Bu havada saksı değişiminde bitki problem yaşar diye düşünüyorum. Maalesef sıcakların azalmasını beklemeliyiz. Sulamasına dikkat edin, azar azar sulayın ve sık sık, 2 günde bir kontrol edin. Benimde değiştirmem gereken saksılar ve ayırmam gereken yavrular var, bekliyorum.

Zyprexia
06-07-2012, 13:56
şişeler

Nasıl yaptınız **** nasıl başardınız mı diye sorsam acaba çok sevimli duruyorlar.Ben de denemek isterim.

ahmeter
06-07-2012, 19:24
İsminizi doğru yazmak için bir uğraşı verdim
Menekşe bahçesi olmıyanlar için güzel bir uğraşı
Bilhassa kışın bir moral kaynağı
Ahmeter bahçeyi gezerseniz cam ve benzeri kaplarda çiçek yetiştirmeyi seviyorum
Süt şişesi içine atılan yosun veya torf .pençere önüne koyuyorsunuz
Bir mini sera
Nemini ışığını ayarlamak elinizde
Başarılar dilerim

ahmeter
06-07-2012, 19:42
Menekşem

asliayhan
06-07-2012, 20:15
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=316192&stc=1&d=1341515635

316192

316193

316194

316195

316196

asliayhan
06-07-2012, 20:22
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=316202&stc=1&d=1341515992

asliayhan
06-07-2012, 20:38
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=316210&stc=1&d=1341517053

asliayhan
06-07-2012, 20:41
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=316215&stc=1&d=1341517294

asliayhan
06-07-2012, 20:54
Şimdi sorabilirim herhalde menekşeler kac yılda yaşlanır.Bakımı ile alakalımıdır yaşlanmaları? cevaplar için teşekkür ederim şimdiden.

menekşecibaba
07-07-2012, 08:12
İyi bir bakımla 10-15 sene yaşar. Tabi bakımla yakından alakalıdır.

ahmeter
07-07-2012, 10:12
menekşem

Zyprexia
08-07-2012, 19:12
Menekse mi ayırdım 1tanesi yavru olanın yaprakları yumuşak duruyor ama ana Menekse iyi.:)

Tunatuna
09-07-2012, 08:51
Merhaba;

Menekşem bir saksının içinde pek çok kök olduğu için bir türlü gelişmiyor. Acaba ayırsam mı? Sıcaklardan dolayı bu ara pek saksı değişimi ve menekşelerin ayrılmaması gerektiğini forumdan okudum ama menekşeme de baktıkça ayrılması gerek gibi geliyor.

maki01
09-07-2012, 11:41
Sevgili tunatuna,

Her ne kadar bitkinin stres altına girdiği aşırı sıcak ve soğuk günlerde saksı ve/veya toprak değişimi yapılmaması önerilse de menekşeler 10-27 dereceler arasında gelişimini sürdürebiliyor.

Siz Kayseri'de yaşıyorsunuz. Saksı değiştirdikten sonra aydınlık ama serin bir yerde bulundurmanız durumunda sorun yaşamayacağınızı düşünüyorum.

Adana aşırı sıcak, yanıyor desem daha doğru olacak. Menekşelerim klimanın genellikle çalıştığı salonumda yaşıyorlar. Dün saksı da değiştirdim, yavru da ayırdım. Daha önce bu işlemi yaptığım için menekşelerimi kaybetmeyeceğimi biliyorum.

Tunatuna
09-07-2012, 12:34
Teşekkür ederim maki01 verdiğiniz bilgiler için. Menekşelerimi gönül rahatlığıyla ayırabilirim. Bu aralar Kayseri oldukça serin. Sanırım bir sorun yaşamadan atlatabiliriz.

ahmeter
09-07-2012, 13:40
Menekşem
Tek beçeremediğim isimleri Yapraklarından tanıyorum Ama hangisi Ali hangisi Veli bilemiyorum
Zamanlada öğrenmeye niyetim yok

Adalet Yağcı
10-07-2012, 19:09
Sevgili maki01;
Bu minişleri tanıdın mı?

Korka korka aldığım yaprakları çimlendirmeyi başardım :)

317160

Çiçeklerini de görürüm inşallah.
Çok teşekkürler.

ahmeter
12-07-2012, 09:56
Her sene menekşelerden yaz geldi mi fire veriyordum
Bu sene ilk defa hiç kullanmadığım bir yere menekşeleri koydum seranın tabanı
Sıçaklık sera içinde normal seviyede 38 kadar oluyor burası zemin 30 çivarı
Taban devamlı ıslak tezğahlarda orkide var nemi seviyor
Sera içinde kuvvetlı hava sirkülasyonu var 28 oldumu fanlar çalışıyor
Zayiat sıfır gelişme güzel beraber takip edeçeğiz

ahmeter
13-07-2012, 09:59
Bu gün bir misafirimiz var pilea
Teşekkürler Yeni bitkilerle tanışmak için bahçeye bekliyorum

Eriklibahçe
14-07-2012, 11:50
Sn.ahmeter,
sizin menekşeleriniz gerçekten çok güzel,ben de bir iki tane çiçek açtığını görünce çocuklar gibi seviniyorum ;)
318152

maki01
14-07-2012, 13:01
Sevgili Eriklibahçe,

İzmir'de , havaların bu kadar yakıcı sıcak olduğu günlerde çiçekli bir menekşeye sahip olmak da büyük başarı. Kutlarım sizi.

fahriyee
14-07-2012, 18:48
Benim menekşelerim daha küçük çiçek açmaya başladılar. Çiçek coşturan ya da başka gübre vermediğim için olabilir diyorum. Yetersiz güneş ışığı almalarından da kaynaklanabilir.
Bu sıcaklarda yeter ki yaşasınlar diye besin vermiyorum, yumurta suyu hariç...

Cizmeli Kedi
14-07-2012, 20:16
Yumurta suyu derken, kaynatmak için kullandığınız su değil mi?

ahmeter
14-07-2012, 20:30
menekşe
Havalar sıçak çiçek açması neredeyse durdu fakat fire vermiyorum suyuna çok dikkat ediyorum
Elle kontrol edip yapraklarda yumuşama gördüğüm zaman su veriyorum
Serada olanların toprakları daha nemli orkide sulanırken onlarda ister istemez sulanıyorlar teker teker su verme imkanı yok ançak hava fanları bu sıçaklarda devamlı çalışdığından o ıslaklık onları rahatsız etmiyor
Sonbaharda bol çiçek bekliyoruz

ahmeter
14-07-2012, 20:46
Menekşe
Bu çiçek resimleri sene başında çekildi
şimdi bunlarla gönül gezdiriyoruz fakat yosunda bayağı üretim yaptık eylül başında saksılara alaçağız

ahmeter
14-07-2012, 20:55
Menekşe
Yeşillim ayrılmıyor son bir resim koyuyorum iyi akşamlar

fahriyee
14-07-2012, 22:35
[QUOTE=Cizmeli Kedi;998341]Yumurta suyu derken, kaynatmak için kullandığınız su değil mi?[/QUOTE
Evet, yumurta kaynatılan su ile birkaç kez sulamıştım. Eskiden menekşe yetiştirenler besin almadıkları için olsa gerek hep kullandıklarını söyler. Ayrıca yumurta kabuklarını kurutup toprağa ufalarmış. Ben de aklıma estikçe eski teknikleri uyguluyorum.

maki01
14-07-2012, 22:45
Sevgili Fahriye,

Havaların ısınmasıyla birlikte benim menekşelerde de aynı sorun var. Özellikle hibrit türler aslını unutmuş durumda :)

Sadece bizde yaşanmayan normal bir durummuş :)

yeşillim
15-07-2012, 06:16
Günaydın :)

Rana+miraç
15-07-2012, 12:33
Sayın yeşillim güzel menekşelerinizin beyaz sepeti çok hoşuma gitti keçeden yapılmış gibi. Satın mı aldınız yoksa sizin el emeğiniz mi ? Ayrıntılı resimlerini yükleyebilirseniz sevinirim. Fikir almak için faydalı olacak.

yeşillim
15-07-2012, 13:17
Beğenmenize sevidimn sn Rana+miraç, aslında ayrı bir başlıkta böyle çalışmalar materyaller de paylaşılırsa fikir verebilir düşüncesindeyim. Hem daha derli toplu bir başlıkta toplanmış olur.
Bunu ben yapmadım. Keçe ne çok sert ne de çok yumuşak keçesi. Çok uygun fiyata gördüğümde müsayitsem de alıyor zamanı gelince de değerlendiriyorum. Lakin materyaller de öyle.

İki kat yapılmış ortaya çitler geçirilmiş. Tabii vermek istediğiniz taban kalıp kesildikten sonra aynı dikişteki gibi temiz dikiş uygulanmış. Çok kolay. Keçe olmasını özellikle tercih ettim.

Rana+miraç
15-07-2012, 15:46
Teşekkürler yeşillim .Bahsettiğiniz gibi bir başlık var zaten Doğaya ve yaşama dair herşey adının alt başlıklarından biri olarak. Ama ben link vermeyi beceremiyorum maalesef !

şehzade
16-07-2012, 00:05
Merhaba herkese, menekşemin yapraklarında bildiğimiz demir pasına benzer şeyler meydana geldi ve iki üç aydır gelişimi durdu. Çiçek de vermiyor. Köklerine baktım bir sorun yoktu, toprağını da değiştirdim. Annem de uzun yıllar menekşe yetiştirdi ama böyle bir şey görmedim diyor. Ne yapmalıyım bilen varmı?

fahriyee
16-07-2012, 10:48
3-5 çiçekle gönlümüzü avutuyoruz. Evdekiler şenlensin diye koçtaştan çiçekli menekşe alayım dedim ama artık getirmiyorlar. Benden başka alan olmayınca sipariş vermiyorlarmış artık.;)

ahmeter
16-07-2012, 11:00
menekşe
Bu şekilde bir ortamı seviyor

fahriyee
16-07-2012, 12:36
Sevgili ahmeter sizin ortamınız oldukça serin olduğundan sera yapabilmeniz ne güzel. Ben de havaların serinlemesini bekliyorum yavru menekşelerimi ve özellikle yeni ayırdıklarımı sera yapmak için...

Rana+miraç
16-07-2012, 20:08
Sevgili ahmeter sizin ortamınız oldukça serin olduğundan sera yapabilmeniz ne güzel. Ben de havaların serinlemesini bekliyorum yavru menekşelerimi ve özellikle yeni ayırdıklarımı sera yapmak için...

Merhaba,

Şaşırtıcı şekilde yaz benim menekşe yavrularına iyi geldi. Bir ay önce tatile çıkarken yavrulara kısmi sera etkisi yapacak şekilde üzerlerini kapatıp gitmiştim . Su kayıplarını azaltmak için. On gün sonra kapalı olanların çok hızlı büyümüş buldum.

Bende on litrelik su şişelerini ortasından kesip yavruları içine koydum. Kapak kısmını ağzı açık şekilde kesilen kısmı eski yerine koydum. Gündüz 30, gece 26 derece . Yavruları 2-3günde bir suluyorum ve çok iyi büyüyorlar. Şişenin kapağı açık olduğu için havalandırma bacası gibi. Nem miktarının yüksek olması da iyi geliyor olabilir.

Bölgesel hava şartlarının farklı olmasından dolayı kimseye öneremem ama , benim menekşeler yazı sevdi. Yetişkin olanlara uygulamadım onlar daha serin yerde çiçeklenmeleri de azaldı.

fahriyee
17-07-2012, 10:37
Benim menekşelerin bulunduğu oda da 24-26 derece Rana+miraç. Ama sera şöyle dursun pencereyi kapalı tuttuğum zaman dahi sıkıntı oluyor. Yaprak ektiğim kaplar da 80 cc'lik olunca her gün su kontrolü yapmak zorunda kalıyorum.
Acaba sizin menekşeleriniz açık havada ve güneşi çok görmeyen bir yerde mi? Ya da bulunduğu oda çok serin olsa gerek...

Rana+miraç
17-07-2012, 12:19
Benim menekşelerin bulunduğu oda da 24-26 derece Rana+miraç. Ama sera şöyle dursun pencereyi kapalı tuttuğum zaman dahi sıkıntı oluyor. Yaprak ektiğim kaplar da 80 cc'lik olunca her gün su kontrolü yapmak zorunda kalıyorum.
Acaba sizin menekşeleriniz açık havada ve güneşi çok görmeyen bir yerde mi? Ya da bulunduğu oda çok serin olsa gerek...

Sevgili fahriyee

Yavru ve çelik menekşelerim çatı katı kapalı terasta ,güney cephe, devamlı güneş görüyor ,pencerede tül var,bir kaç hafta önce gün perdesi kapatıyordum,şimdi kapatmıyorum. Geniş bir penceresi var 24 saat açık. Dün gece menekşelerin yanına koyduğum termometre 33 dereceydi, gündüz daha sıcak oluyor.( emlakçıların ev tanıtımı gibi oldu :rolleyes:

İş yoğunluğum sebebiyle bu aralar her gün kontrol bile edemiyorum.2-3 günde bir suluyorum. Kış aylarında günde iki üç kez menekşelerin başına gidip teker teker inceleyip şırınga ile cc ölçerek sulardım. Buna rağmen yavru ve yetişmiş çok menekşe kaybettim. Galiba benim menekşeler fazla ilgiyi sevmiyorlarmış . Selamlar...

blaze ash
17-07-2012, 14:57
Ben de gozum gibi baktigim halde bir cok meneksemi kaybettim. Artik ne zaman aklima duserse o zaman suluyorum. Sularini direkt musluktan aliyorum. Bekletme yok havalandirma yok. Her gun konusur severdim artik bakmiyorum bile. Bakalim ne olacak :-)

SmartTab10 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

Menekşe KC3
17-07-2012, 21:04
Daha önce fotoğraflarını paylaştığım minikler biraz daha büyüdüler. Bunlardan biri daha sonra filizlenmesine rağmen diğerinden çok daha hızlı gelişiyor. Öbürünün bir sıkıntısı yoktur umarım... Görüntüsü fena değil gibi aslında... :)

319045 319043 319046

güldeste-
18-07-2012, 15:23
Menekşeler çok güzel... bunlar da bizimkiler ama iki farklı cins kaldı sadece :(

Cizmeli Kedi
19-07-2012, 06:31
Benim ayırdığım çelikler sıcaktan dolayı saldılar kendilerini. Çürümeler oldu. Çürüyen yerleri kestim ama gene de durduramadım. Anneleri yavrulardan ayırdım ama çok küçükler. Bakalım ne olacak.

blaze ash
19-07-2012, 15:52
Kökü çürüyen menekşemi; çürüklerini temizledikten sona suya koymuştum. Kökleri bu hale geldi. Sizce toprağa dikmeli miyim?

319402

319403

güldeste-
19-07-2012, 17:34
Kökü çürüyen menekşemi; çürüklerini temizledikten sona suya koymuştum. Kökleri bu hale geldi. Sizce toprağa dikmeli miyim?

319402

319403

Bence dikilmeli...

Cizmeli Kedi
19-07-2012, 17:53
Bence sera yaparak şansınızı deneyebilirsiniz gibi görünüyor.

blaze ash
19-07-2012, 18:01
Cevaplarınız için teşekkürler.Suda köklendirip toprağa dikim hiç yapmadım. O yüzden endişeliyim. Yarın dikeyim, bakalım ne olacak.

maki01
19-07-2012, 18:23
Sevgili blaze ash,

Suda köklendirilen yaprak çeliğinden çok farklı değil aslında. Kökler 1 cm yi bulduysa toprağa aktarmakta sorun yok, aktarabilirisiniz.

Derine dikmemeye özen gösterin, göbeğe toprak gelmemesi gerekiyor. Ambalajlardan çıkan strafor köpük gibi malzemelerle yavruya devrilmeyecek şekilde destek vermenizi öneririm.

GÜLSEN_
22-07-2012, 10:03
Her sene menekşelerden yaz geldi mi fire veriyordum
Bu sene ilk defa hiç kullanmadığım bir yere menekşeleri koydum seranın tabanı
Sıçaklık sera içinde normal seviyede 38 kadar oluyor burası zemin 30 çivarı
Taban devamlı ıslak tezğahlarda orkide var nemi seviyor
Sera içinde kuvvetlı hava sirkülasyonu var 28 oldumu fanlar çalışıyor
Zayiat sıfır gelişme güzel beraber takip edeçeğiz

sn.ahmeter menekşelerinizin MAAŞALLAHı var çok güzeller bir çiçeğiniz var bu resimde başta büyük kırmızı çiçek açmış onun adını öğrenebilirmiyim acaba hiç görmedim daha önce :o

Sûz-i Dilârâ
22-07-2012, 12:31
Menekşecilere birkaç fotoğraf da benden. :) 12 renk menekşem var, bir kısmı daha yavru (lila, mercan, kenarı beyaz çizgili mor ve fırfırlı pembe) onlar da büyüyüp çiçeklenirse eklerim. :)

Sûz-i Dilârâ
22-07-2012, 12:33
devam :)

yeşillim
22-07-2012, 15:11
Bu gün

yeşillim
22-07-2012, 15:16
iyi seyirler

güldeste-
22-07-2012, 22:41
[/COLOR]
Selam Fatih bey,
Menekşeleriniz çok güzel, en güzeli onlara hitabınız ! ''yavrularım '' İnanamıyorum bu bitki sevgisine. Eşim de sizin gibi aşırı menekşe düşkünü.
Gördüklerinizin hepsini eşim yapraktan yetiştirdi. Şu an bu durumdalar.. çiçeklenmesi durdu. Kenardak ki yeni yetmeyi de kurtarmaya çalışıyoruz sadece.

Anılarım tazelendi vallahi... Beyaz menekşem ve diğerleri :(

http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/119155d1261832928-dsc04697.jpg

maki01
23-07-2012, 02:00
Sayende ben de eski mesajlarımı bir daha okumuş oldum sevgili güldeste-.

2009 sonlarında yazmışsın bu mesajı. Ben de ilk yavrularımı yetiştirmenin telaşı ve sevincini yaşıyormuşum.

Tarih: 12.12.2009

ve kördüğüm olan yavru tabağım,

http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/117559d1260568710-100_1611.jpg

Nasıl ayıracağım ben bunları?

O günlerden bu güne gerçekten çok yol almışız, bilgi ve deneyim biriktirmişiz :)

blaze ash
24-07-2012, 13:31
Yapraktan menekse yetistirenlere bir sorum var. Chimera menekseleri yaprakten cogalttigimizda, yeni menekse ne renk aciyor acaba?

SmartTab10 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

ahmeter
24-07-2012, 16:14
Yazın aldığım önlemler
Yaz aylarında sıçaklık 25 geçinçe kök çürümeleri başlıyor
Yazın menekşelerde çiçeklenme olmasın yazı geçirelim zafer
onun için yosuna yaptığım ve ayrılabileçek hale gelmiş durumda olanları
bile kendi haline bırakıp havaların 20 -25 dereceye gelmesini bekliyorum
Menekşe yetiştirmek istiyenler yosun şart
Resimlerde kök çürümesi başlangıç durumda olanlardan yaprakları alıp yosuna daldırıyorum sonuç super
Yosun elinizde bir çizik ve buna benzer bir durum varsa yakıyor yoksa bir tehlikeli durum yok ben elimle kullanıyorum
Yazın gelişmiş bitkiye su kontrollü verileçek en dış yapraklarda yumuşama hissedildiği zaman toprağın kuruması bekleneçek
Bu günlük bu kadar iyi günler not -- toprak aşırı ıslak kötü ... toprak kuru ümit var

maki01
25-07-2012, 14:20
Her yer aşırı sıcak, Adana beter sıcak :)

Bu günlerde çiçek veren menekşelerimin çiçekleri ya küçük ya da türünden farklı özellikler gösterebiliyor. Yarı katmerli ya da katmersiz menekşeler katmerli çiçek verirken, katmerlilerin kat sayısı ve çiçeği küçülüyor.

LE-Zelenaja Roza türünün normal görünümü :

http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/263946d1326456177-img_5569.jpg

Sıcaklar nedeniyle uğradığı mutasyon :

321116

Morskoj Volk 7 cm çapında iri çiçekleri ile ünlüdür, bügünlerde açan çiçeği ise en fazla 3 cm.

321118

Minyatürlerde fazla değişiklik olmadı :)

Rob's Kitten Caboodle
321117

Çiçekli menekşem yok denecek kadar az. Gübreyi çok seyrek ve seyreltik veriyorum.

321124

sami ulus
25-07-2012, 15:42
şişeler

Şişeye nasıl diktin el sığmaz zor olmadımı bende deniycem

ahmeter
25-07-2012, 21:24
6 ay evvel bir tek yaprağı içine attım

ahmeter
25-07-2012, 21:34
Bu sene biraz ilgileniyorum geçen kış çok güzel açmışlardı
Benim yeni gözlemlerim
çürüme gereksiz büyük saksı oldumu daha fazla oluyor
Hindistan cevizi torfunda hiç olmadı
Toprak karışımını ben yapmadım dışardan aldığım sade torfa dikilen saksılarda oldu
Bu gün bunları tesbit ettim

maki01
26-07-2012, 01:33
Kök çürümesi malesef hindistan cevizi torfunda yani cocopeat'de de oluyor sevgili ahmeter.

Bu sıcak yaz aylarını neredeyse kayıpsız atlatıyorum. Bunda en önemli etken saksıların yani saksı yerine kullandığım pet pardakların hacimlerinin küçük olması, yaklaşık 0.2 litre.

Büyük saksıda kökler saksıyı yeterince dolduramadığı için sulama yaptığımızda nem ile daha uzun süre temas etmek zorunda kalıyor ve mantarın gelişmesi için uygun ortam sağlanmış oluyor.

Kök çürümesini önlemenin diğer bir yoluda toprak karışımımızdaki inorganik madde miktarını yani perlit ve vermikulit miktarını arttırmak.

Kullandığım toprak karışımı

321224

glcn06
26-07-2012, 07:33
ben çiçek yetiştirme konusunda acemiyim biraz. hazır aldığım torfu kullaıyorum. akşam menekşelri sularken baktım toprakla saksı arası bir kaç cm aralanmış. toprak saksının şeklini almış çiçeği çekince saksıdan çıkıyor bir kalıp halinde. sulasamda şekli değişmiyor. gerçi çiçeklerin pek sıkıntısı yok gibi ama bende sizin karışımdan hazırlayıp topraklarını değiştirsem mi?

menekşecibaba
26-07-2012, 08:33
Kollandığımız karışımlar bir süre sonra özelliğini yitirip su tutma kapasitesini kaybediyor. Bilhassa torf çok çabuk bozuluyor.Yılda bir bahar aylarında toprağını değiştirmemiz bitkimizin sağlığı açısından çok önemli. Yukarıda Maki01 in tarifindeki toprak karışımımında inorganik madde miktarını yani perlit ve vermikulit karışımını arttırarak kullanmalıyız.
Toprak değiştirmek için havaların serinlemesini bekleyin ama şu an yapabileceğiniz ( toprakla saksı arasındaki ) yanlarda oluşan boşlukları toprağı ufalayıp hafif sıkıştırarak yeni toprak ilave etmek geçici çözüm sağlar. Sonbaharda da toprak değişimini yaparsınız. Kolay gelsin.