View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
fatmadundar
03-06-2011, 18:19
Hayata gülümseyenler :)
Menekşecibaba yanlış görmüyorum değil mi? Yapraktan çıkan yaprakcıklarla beraber çiçek tomurcuğu nasıl oluyor? Tamam menekşecibabasınız ama yapraktan önce çiiçek açtırabileceğinizi hiç tahmin etmemiştim.:D Bu bir ilk olmalı.
bilge5130
03-06-2011, 21:26
merhaba menekşeseverler. Maşallah resimlerdeki menekşelere bayıldım. Benim de 1 tane menekşem var. Mor renkte ama çiçeği çok iri açmıyor. Burada ne kadar farklı menekşeler olduğunu farkettim. Eğer bana farklı menekşe yaprakları gönderebilecek arkadaşlar varsa talibim. Ayrıca çok sevinirim. şimdiden teşekkürler...
benimle menekşe yapraklarından paylaşacak çiçeksever biri var mı :)))
Sevgili bilge5130,
Çelik isteklerimiz ya da paylaşmak istediğimiz fazla çeliklerimiz için ayırlmış özel bir başlığımız var. O bölüme yazarsak, sesimizi duyan olabilir.
Buraya tıklayarak ilgili başlığa ulaşabilirsiniz (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=773999&highlight=afrika#post773999) :)
mor-salkım
04-06-2011, 10:41
Sevgili bilge5130,
Çelik isteklerimiz ya da paylaşmak istediğimiz fazla çeliklerimiz için ayırlmış özel bir başlığımız var. O bölüme yazarsak, sesimizi duyan olabilir.
Buraya tıklayarak ilgili başlığa ulaşabilirsiniz (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=773999&highlight=afrika#post773999) :)
teşekkürler makio1 başlığı bilmiyordum. iyi oldu öğrendiğim :)
01menekse
04-06-2011, 12:02
Merhaba menekşelerimin son çiçek açmış halleri ;
01menekse
04-06-2011, 12:08
Merhaba menekşelerimin son çiçek açmış halleri ;
fahriyee
04-06-2011, 14:43
Sevgili sonerordo; yaprakları eker ekmez mi fitilli sulama uyguladınız?
Elinize sağlık 01menekşe, güle güle büyütün...
menekşecibaba
04-06-2011, 17:14
Menekşecibaba yanlış görmüyorum değil mi? Yapraktan çıkan yaprakcıklarla beraber çiçek tomurcuğu nasıl oluyor? Tamam menekşecibabasınız ama yapraktan önce çiiçek açtırabileceğinizi hiç tahmin etmemiştim.:D Bu bir ilk olmalı.
He he hee evet çok güzel birşey bunun benzerleri arada oluyor ama yeni birşey oldu , ben de ilk defa görüyorum.Yaprakları ektiğim sera kasanın içinde yaprak altından toprağı yararak yapraksız iki tomurcuk fışkırdı.Yakında fırsat bulursam fotoğrafını eklerim.İyi günler.
İşte bu duruma hiç tanık olmadım sevgili menekşesibaba, yavru beklerken çiçek geliyor.
Çok ama çok ilginç , belki de türünün ilk ve tek örneği olacak. Fotoğrafınını merakla bekliyorum.
İşte bu duruma hiç tanık olmadım sevgili menekşesibaba, yavru beklerken çiçek geliyor.
Çok ama çok ilginç , belki de türünün ilk ve tek örneği olacak. Fotoğrafınını merakla bekliyorum.
Aslinda cok sasirilacak bir durum degil. Cicek saplari yaprak koltuklarindan cikiyor. Yaprak kesilmeyip koltugundan cicek sapi olusumu ile kopartilmissa koklenen yaprak kolaylikla cicek verebilir. Bakiniz kuzen streptokarpus ;)
Çok güzel sevgili Zappie. Bu türü hiç tanımıyorum. Hediye gelen bir miniş var ama çok yavaş gelişiyor.
Menekşelerde en kısa sürede deneyeceğim, teşekkürler paylaşım için..
nazlı hilal
05-06-2011, 14:25
220613
220614
220615
nazlı hilal
05-06-2011, 14:32
Menekşelerin çürük yapraklarını temizlerken kırdığım çiçeği suya koydum küçük bir şurup şişesine mutfak camında duruyordu tamamen unutmuşum,çürümüş nasılsa diye atacakken sürprizle karşılaştım,aslında Ersan bey böyle bir ling paylaşmıştı çiçek sapından çoğalabilir diye denemiş oldum farkında olmadan,küçük bir bardağa dikip seralamayı düşünüyorum:)
Ness' blueberry puff hem yavru hem de çiçek verdi:)
fatmadundar
05-06-2011, 17:15
Sevgili katmer müthiş birşey bu. Tebrikler gerçekten. Önce menekşecibaba sonra siz beni çok şaşırtttınız doğrusu. Bunun bir sırrı olmalı.
Şimdiye kadar yapraklarım yavruladı mı acaba diye bakıyordum. Bunları görünce tomurcuk var mı diye bakmaya başladım :):D
Sevgili fatmadundar, sanırım sırrı kendinde saklı. Özellikle yavrulara hiçbir besin vermiyorum. Onunla beraber diktiğim çok sayıda çelik var. En acalecisi bu çıktı:)
fahriyee
06-06-2011, 11:50
Sevgili Sonerordo, o zaman alttaki su nem yapmış olmalı ki hızlıca yavru vermişler, maşallah.
İnşallah çiçekli resimlerini de görmek nasip olur.
Sevgili katmer,
Yavru ve çiçek, hiç alışık olmadığım ve beni çok sevindiren ikili. Kutluyorum seni.
Çiçek yavru yaprakların saplarından mı çıktı ya da sevgili menekşecibaba'nın menekşesinde olduğu gibi yavrudan bağımsız anaç yaprak sapından mı?
fahriyee
06-06-2011, 15:27
Sevgili katmer bir de benim sorum olacaktı.
Şeffaf bardaklara ektiğim yavru ya da yaprakların kökleri güneşten zarar görmesin diye dış kap olarak köpük bardak kullanıyorum. Havalar serin olduğundan toprak bir türlü kuruyamıyor. Siz kullanmamışsınız ya, birşey olmuyor derseniz ben de kullanmayacağım...
Makiciğim, tomurcuklar yavrunun yaprak saplarından çıktı. Yani yavru çiçek açtı. Yanlız şu an dört tomurcuk dalı var. Açmaya devam edecek gibi görünüyor.
Fahriyeeciğim, gördüğün gibi ben köpük bardak kullamıyorum. Henüz bir sorun olmadı. Sen de deneyebilirsin:)
diver_bird
07-06-2011, 01:02
Sevgili Faruk
8998 no lu mesajınızdaki ilk menekşe ve 4. menekşenin 8999 mesajınızdaki 3. menekşenin isimleri nedir. Çok güzel görünüyorlar. Klubnikadan aldıklarınız mı?
diver_bird
07-06-2011, 01:30
Gezintiye nedersiniz?
http://dimetris.com.ua/catalog/himera
http://dimetris.com.ua/catalog/senpolia-standart/Optimara_Gauguin_(R._Holtkamp)
http://dimetris.com.ua/catalog/senpolia-treyleri/Pink_Mint_Sorano
Sevgili Özlem Gezintiye çıktım:) hepsi muhteşem görünüyorlar birinde hatta toprak rengi bir çiçek gördüm ortası kırmızı tomurcuklu sayf sağındaydı menekşemi diye düşündüm. Çok güzel bir çiçek
klubnika
08-06-2011, 14:27
Bu da benim EK-Zimnyaya Vishnya, Üretici - Korşunova E.K.,
Farkı çok net Türkiye’de marketlerde satılan türler ve hibrit menekşelerin çiçek boyutları ortada :)
klubnika
08-06-2011, 14:36
Bunlar açık olanlar :)
klubnika
08-06-2011, 19:48
Telefon çekimleri pek güzel olmıyor, ben de makina elime aldım :)
yeşillim
09-06-2011, 07:14
Bu menekşem yerli, Katı kültür, diatomit içerikli ortamdaki denemelerimden birisi..
nazlı hilal
09-06-2011, 14:11
[QUOTE=nazlı hilal;816814]220613
:cool:
Sevgili nazlı hilal maşallah diyorum,çok şirin bir yavru olmuş.ben demi denesem;)
İremsılacım ben köklendirmek için değil kırılan çiçeği atmaya kıyamadığım için suya koymuştum köklenmesini istesem köklenmez istersen dene;)
2 gündür bu başlıkta tartıştığımız konunun asıl yerinde yani Afrika Menekşesi Hastalıkları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=817517#post817517) başlığında devam etmesinin daha uygun olacağını düşünüyorum.
Afrika Menekşesi sevip, yetiştirenler için konu çok önemli . Bu başlıkta eklenen birbirinden güzel menekşe fotoğrafları ve tebrik teşekkürler arasında kaybolmamalı.
İlgilenen arkadaşlarımızı Afrika Menekşesi Hastalıkları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=817517#post817517) başlığına davet ediyorum.
fahriyee
10-06-2011, 15:39
Klubnika'dan aldığım yapraklar ve yavrular: 2, 7, 10, 11, 18, 23, 25 numara,ancient lace, apache fredom ve kameliya idi. Yavrusunu ayırdığım bir menekşeme numarasını yazmamışım. Büyük ihtimalle kameliya diye düşünüyorum. Yaprak yapısı itibarıyla 18 numaraya da benzettim(Halo's Aglitter)İlk açışında farklı olduğunu bildiğim için resmini yükledim, nedir sizce?
sn fahriye lyon's pirate's treasure olabilirmi acaba. sn klubnika nın kataloğunda 26 numara.
sn klubnika dan aldığım yapraklar ve yavrular, şimdilik hiç fire vermedim. havalar sıcak olduğu için fitilli sulama yöntemini seçtim.
222624
222625
222626
222627
222628
Sevgili lale607,
Öncelikle güzel günlerde büyütmenizi dilerim, hayırlı olsun :)
Fotoğraflarda fitil kalınlığı fazla gibi duruyor, camın yaratabileceği mercek etkisiyle de yanılıyor olabilirim.
En üstteki toprağa parmağınızla dokunduğunuzda ıslaklık hissediyorsanız, ya toprak içerisinde kalan fitli boyunu kısaltmanızı ya da daha ince bir fitile değiştirmenizi öneririm.
Topraktaki aşırı nem, kök çürümesine neden olabilir.
sevgili maki01 vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. fitilli sulamayı ilk defa deniyorum, doğrusu fitil kalınlığıyla ilgili bilgim yoktu. hemen şimdi gidip fitillerin kalınlığına ve toprağın nemine bakmalıyım. tekrar teşekkürler:)
klubnika
10-06-2011, 19:09
Klubnika'dan aldığım yapraklar ve yavrular: 2, 7, 10, 11, 18, 23, 25 numara,ancient lace, apache fredom ve kameliya idi. Yavrusunu ayırdığım bir menekşeme numarasını yazmamışım. Büyük ihtimalle kameliya diye düşünüyorum. Yaprak yapısı itibarıyla 18 numaraya da benzettim(Halo's Aglitter)İlk açışında farklı olduğunu bildiğim için resmini yükledim, nedir sizce?
Fahriye Hn. merhaba, çok harika görünüyor, tebrik ediyorum
Halo's Aglitter kesinlikle yarı katmerli olamaz :)
Bu yaprak hediye olarak koymuşum olabilir mi? Eğer tek renk ise No 47 EK-Kameliya olmalı :)
Diğer çiçekleri de görmek çok büyük bir zevk alırım.
Saygılarımla, Natalya.http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/2//66/373/66373362_smayl_vokrug_cvetuy_letayut.gif
klubnika
10-06-2011, 19:24
sn klubnika dan aldığım yapraklar ve yavrular, şimdilik hiç fire vermedim. havalar sıcak olduğu için fitilli sulama yöntemini seçtim.
Azize Hn. iyi akşamlar :) Dilara Ablanın ''maki01'' dediğin dibi... ve toprak karışımı resimde sanki az perlit bulunuyor, aslında fitilli sulama için özel karışımı hazırlamak gerekiyor 1 ölçek normal torf + 1 ölçek kokopetli torf + 1 ölçek perlit kullanırım ben. Ve üzülerek soyluyorum aslında bu yöntemi hiç sevmiyorum...ama bitki fazla olduğunda mecburum :(
Diatomitte yetiştirdiğim mor katmerlimin ilk çiçeği düz açtı.İkinci çiçek kendine dönmüş sanıyorum ;) Olmadı ikinci çiçeklenmede kendine döner.
222780
222779
Diğerleri...
222782
222781
yeşillim
11-06-2011, 05:28
Sayın Fatih,
Ben de soracaktım, diatomitteki menekşeni, maşallah ne güzel olmuş.
Başarılar diliyorum.
fahriyee
11-06-2011, 16:15
sn fahriye lyon's pirate's treasure olabilirmi acaba. sn klubnika nın kataloğunda 26 numara.
İlginize teşekkür ediyorum, 26 numarayı ben de çok beğeniyorum ama siparişlerim içerisinde yoktu.Halo's aglitter da değilmiş, o zaman kameliya.
fahriyee
11-06-2011, 16:23
Sevgili Klubnika, asıl ben teşekkür ediyorum bu güzellikleri bizimle paylaştığın için.
Çok az katmer görünümü olduğuna göre %100 kameliya. Hediye olarak 3 numaranın yaprağını göndermiştiniz o da mavi olduğundan saksıya Kameliya yazacağım, artık emin oldum.
Daha önce de birkaç kez bahsetmiştim senden gelen yapraklara öyle ilgi gösterdim ki çoğunluğu beni terketti.11 numara ve kameliya iyi durumda maşallah. Ayrıca 2 ve 3 numaralı menekşeler de küçücük yavru halinde, canlanır da çiçek açarlarsa sizlerle paylaşmak büyük mutluluk benim için...
klubnika
11-06-2011, 19:23
Diatomitte yetiştirdiğim mor katmerlimin ilk çiçeği düz açtı.İkinci çiçek kendine dönmüş sanıyorum ;) Olmadı ikinci çiçeklenmede kendine döner.
Fatihcım, Maşallah çok güzeller ve çekimleri de çok çok iyi acaba hangi makine kullanıyorsunuz? :rolleyes:
rukiyeözgür
11-06-2011, 21:03
menekşecibaba çok teşekkür ederim bilgiler için..sessiz sessiz sizleri takip ediyorum.. menekşelerinizin resimlerini görmek çok güzel..burayı takip ettikten sonra iyice bir merak oluştu bende.
bir şey daha sormak istiyorum 20 gündür kömürlü suda bekleyen yapraklarım var.(7 tane) hala köklenmediler. sanırım çok sabırsızım..sudan çıkarıp eksem mi acaba ne yapsam? kururlar mı..bir de bitanesi minyatür..onu daha küçük bir şeye mi ekmem lazım? herkese kolay gelsin ..müsait olan arkadaşlarımın önerilerini bekliyorum..bir de ben kasabada öğretmenim.. her istediğimde menekşe bulamam onun için bulduğum yapraklar benim için çok değerli:)
ilknur aşık
12-06-2011, 17:14
Katmercim seni kıskandık. Bizde çiçek açmaya karar verdik.:D
İlk resim marching band, 2. shangai gülü. Son resim ise en çok sevdiklerimden; ness orange pekoe.
Yorumlarınız için çok teşekkürler Sayın Yeşillim ve Klubnika.
Klubnika makine kullanmıyorum telefonumla çekiyorum tüm resimleri.Nokia N8 telefonumun markası.12 mp kamerası ve bir o kadarda çekim yeteneği var.
fatmadundar
14-06-2011, 09:28
İlk resim marching band, 2. shangai gülü. Son resim ise en çok sevdiklerimden; ness orange pekoe.
İlknur Hanım maşallah. Ne oluyor size böyle :D
Önce Menekşecibaba, sonra Katmer şimdi de siz şaşırtmaya devam ediyorsunuz. Henüz yapraktan fideye bile dönüşmeden çiçek açıyor. Hayret!
Bizim kocaman menekşeler hiç kıskanmıyor nedense.
Gerçekten tebrik ederim. dilerim büyüyüp bol çiçekler açsınlar.
Bu kadar da kıskançlık olmaz ki:D
Gerçekten harika görünüyorlar İlknurcum. Sanırım bizim hibritlerin genlerinde var acelecilik:)
Sevgili İlknur,
Bu kadar küçük yavruda çiçek görmek mucize gibi bir şey.
Ness Orange Pokeo ise ayrı bir güzel. Picasso, apachi gibi isimlerle adlandırdığımız (variegate ) alacalı yapraklı menekşe türlerini ben de çok seviyorum. Aynı türden olan yavrum seninki kadar çok renkli değil henüz. Pembeler belirginleşmedi.
Beyaz ,krem ya da seninkinde olduğu gibi pembe renklerin daha düşük sıcaklıklarda belirginleştiğini bir yerlerde okumuştum ama hala bu işin nedenini çözebilmiş değilim.
Güzel günlerde çiçeklerini de görmeni dilerim.
nazlı hilal
15-06-2011, 17:32
Çiçeği açınca(kıyabilirseniz),koparın enerjisini yaprağa versin;),Klubnika haksızmıyım açmak için biraz daha güçlenmiş olur:confused:
Morskoy Volk'um açtı. Diğerleri de Hollanda'lı özel üretim menekşeler, Fully ve Gratia.
menekşecibaba
16-06-2011, 11:37
gülümseyen bebekler
menekşecibaba
16-06-2011, 11:49
gülümseyen bebekler-2
menekşecibaba
16-06-2011, 12:11
gülümseyen bebekler-3
1.si basket oynayan menekşe :)
menekşecibaba
16-06-2011, 12:28
gülümseyen bebekler-4
Hepsi çok güzeller sevgili menekşecibaba, özellikle de bebek çiçekler :) Ellerinize, yüreğinize sağlık.
Son fotoğraftaki chimerayı yan sürgünden mi çoğalttınız?
menekşecibaba
16-06-2011, 15:08
Sagol teşekkür ederim , sondan ikinci fotoğraftaki menekşe Aly's Blizzard Bunny minyatür katmerli beyaz çok güzel bir tür.Onun üstündeki pembe katmerli Little Busybody.Çeşitler sürekli çoğalıyor.
Chimera da yan sürgünden ilk :)
Sevgili mnekşeseverler ltf yardım edin! 1 hafta önce aldığım menekşemin çiçekleri soldu ve tomurcukları öldü :( aşırı sulamadan ola bilir mi acaba? bir gün bol su verdim ve üzerinde açıp solmuş çiçeklerinden temizledim. ertesi gün sabah baktığımda çiçeklerinin çoğu solmuş duruyordu :( ltf arkadaşlar özellikle Menekşecibaba sizden yardım istiyorum! çiçeğimi kurtarmak istiyorum.fotoğraflar ekte.
225544
225545
225546
menekşecibaba
17-06-2011, 10:28
Sevgili Gella ,bitkiniz görüldüğü kadarıyla sağlıklı gözüküyor , bir hastalık söz konusu değil.Problem aşırı sulamadan olabilir . genellikle yapılan hata yeni alınan bitkiye aşırı ilgi gösterip herşeyi bol bol vermekten oluşur.Dışarıdan alınan bitkinin yetiştirme ortamı farklı olduğundan intibak sağlaması için bir süre dinlenmeye bırakılır.Mümkün olduğunca az su (toprak parmakla kontrol edilir , kuruduysa sulanır asla çamur gibi yapılmaz ,suyun akması sağlanır ) verilir.Direk güneş görmeyen aydınlık bir yerde bekletilir.Kuruyan ve bozulan bütün çiçek ve çiçek saplarını temizleyin.Toprak iyice kuruduktan sonra az miktarda sulayın düzelir.Merak etmeyin yine bol bol çiçeklenir.Kolay gelsin.
fahriyee
17-06-2011, 10:41
Sarı renkte çiçeği olan menekşe var mıdır arkadaşlar? Komşum ısrarla sarı çiçekli menekşe aradığını söylüyor.
Sarı menekşeye bugüne kadar hiç rastlamadım sevgili fahriyee ancak sarı-beyaz ebruli türler var.
Fahriyee'ciğim, bende "Pirate's Gold" ve "Golden Autumn" var.Renkleri tam sarı değil ama sarı beyaz ebruli.
menekşecibaba
17-06-2011, 11:48
Tam sarı 2011 yeni kataloglarda var ama Türkiye de yok daha belki gelebilir !
Alchemy-Morning-Star
Irish Glen
NEW for 2011
Sevgili Gella ,bitkiniz görüldüğü kadarıyla sağlıklı gözüküyor , bir hastalık söz konusu değil.Problem aşırı sulamadan olabilir . genellikle yapılan hata yeni alınan bitkiye aşırı ilgi gösterip herşeyi bol bol vermekten oluşur.Dışarıdan alınan bitkinin yetiştirme ortamı farklı olduğundan intibak sağlaması için bir süre dinlenmeye bırakılır.Mümkün olduğunca az su (toprak parmakla kontrol edilir , kuruduysa sulanır asla çamur gibi yapılmaz ,suyun akması sağlanır ) verilir.Direk güneş görmeyen aydınlık bir yerde bekletilir.Kuruyan ve bozulan bütün çiçek ve çiçek saplarını temizleyin.Toprak iyice kuruduktan sonra az miktarda sulayın düzelir.Merak etmeyin yine bol bol çiçeklenir.Kolay gelsin.
Çok teşekkür ederim aynen söylediğiniz gibi yaptım-sabırla yeni çiçek bekliyorum.
İşte Pirate's Gold. Tabii foto internetten alıntı. Benim yavrular henüz küçük olduğundan fotoğraflarını eklemedim.
nazlı hilal
17-06-2011, 18:46
İşte Pirate's Gold. Tabii foto internetten alıntı. Benim yavrular henüz küçük olduğundan fotoğraflarını eklemedim.
Çok güzel,katologtaki no kaçtı ki,varmıydı bundan?
Teşekkür ediyorum nazlı hilal' ciğim. Pirate's Gold benim özel kolleksiyonumda olan türlerden sadece biri:)
çiçeğim....
18-06-2011, 09:09
merhaba bende yeni çiçek sevenlerdenim ilk çiçeğim afrika menekşesi oldu 3 ay önce almıştım önceleri çok çiçekleri vardı şimdi ise yaprakları çoğalıyor çiçeleri azalıyor.çiçeğim biri açıyor diğeri soluyor acaba bylemi olacak yoksa benimkinde mi sorun var?bide komşum 8 mayısta iki tane menekşe dikti benim için kaç ayda çiçeklenir acaba banada yardım edermisiniz?
Menekşe dedinmi özlem depreştinmi gelip resimlerinize bakıyorum .
iyiki bu harika menekşelerinizi yayınlıyorsunuz sevgili maki , katmer ,menekşecibaba ve kulubnica . her biri birbirinden güzel . sevgili natalya ne iyi ettinde bu rus güzeleriyle tanıştırdın . rus dedinmi insanların aklına nataşa sıfatı gelir benim aklıma emekci bizden farklı olmayan evinde işinde hanımlar geliyor sanırım güzeliginiz menekşelerinize yansıyor gecmiş dogum günün kutlu olsun nice menekşelere
saimerguvan
18-06-2011, 13:36
Sıçaklar geliyor geçen sene bayağı kaybımız oldu
fahriyee
18-06-2011, 18:23
Teşekkür ediyorum nazlı hilal' ciğim. Pirate's Gold benim özel kolleksiyonumda olan türlerden sadece biri:)
İlginize teşekkür ediyorum arkadaşlar.
Komşum menekşe yetiştiriyormuş, ama biz aynı apartmana taşındıktan sonra kadıncağızın menekşe aşkı arttı. Hatta yardımcısı bana çok kızıyormuş, sulaması ayrı dert temizliği ayrı, bıktım diyormuş. Sarı menekşe aradığını söylüyor hep. Bulabilirsem ona hediye etmek isterim.
Katmerciğim;her akşam adresime bakarım senden mesaj beklerim. Sözün vardı, özel olan ve olmayan türlerinden isim beklerim,sevgiler...
fahriyee
19-06-2011, 20:15
Ben katalogtaki kimeraya benzeyen türler 2 veya 3.çiçeklenmede aynı görünümü alacak mı çok merak ediyorum.Zira bu formda kimera türlerinin çiçekten ekilmesi veya ayrılması ile ancak aynı renk elde edilebileceği söylenmişti. Mesela bendeki 11 numara lif-i realnost ilk açışında pembe idi, katalogta ise içinde keskin hatlı ve yoğun krem renk mevcut.
2.kez açmasını sabırsızlıkla bekliyorum...
Yapraktan ürettiğim menekşelerimden birkaç yavru birden çıkıyor. Yani çok sıkışık ve bir sap dibinden 5-6 ayrı göbek. Böyle bir durumda ne yapmamı önerirsiniz. Çok küçük oldukları için ayıramıyorum da. Anaç yaprakla birlikte pet bardaktan biraz daha büyük bir saksıya aldım. Sizce bu şekilde gelişirler mi? Ne yapmamı önerirsiniz?
Yapraktan ürettiğim menekşelerimden birkaç yavru birden çıkıyor. Yani çok sıkışık ve bir sap dibinden 5-6 ayrı göbek. Böyle bir durumda ne yapmamı önerirsiniz. Çok küçük oldukları için ayıramıyorum da. Anaç yaprakla birlikte pet bardaktan biraz daha büyük bir saksıya aldım. Sizce bu şekilde gelişirler mi? Ne yapmamı önerirsiniz?
Acele etmeyin, iyice gelissinler. Yaprak saplari 5-6 cm uzayinca ayirmak kolay olur. Boylece en ufak yavruyu bile kaybetmemis olursunuz. Benim rekorum 12 yavru. Hatta ayirma sirasinda kirilan minik yapraklar da hemen kokleniyor.
Teşekkür ederim zappie. Ben de gelişebilmeleri için acaba bir kaçını feda etmem gerekir mi diye düşünüyordum. İçimi rahatlattınız.
fahriyee
20-06-2011, 10:09
Ben de 11 yavru ile size yaklaşmışım Sevgili Zappie. Aynen sizin söylediğiniz gibi yavrular az büyüyüp canlanmadan ayırmak mantıklı değil. Hatta çok iyi yavrulayan birkaç türü ana yaprakla beraber başka saksıya ayırdığımda, ana yaprakla beraber yavrular da çürüyebiliyor. En güzeli sabırlı olmak, becerebilsek tabi...
Yine korktuğum başıma gelmeye başladı. 2- yaşındaki pembe menekşemi yaz ayında her suladığımda( az su verdiğim halde) dış yaprakları bir veya iki yaprağı önce soluyor sonra çürüyor. bu konuda bilgisi olan varmı?
Eeee yapraklar olumsuz degiller, yaslaniyorlar. Ihtiyac hissettiklerinde ust siradaki yapraklar bir alttakilerden su ihtiyaclarini karsiliyorlar. Sicak ortamda saksidan gelen buharlasma, ki gubre takiyesi yapiyorsaniz ve bir miktar amonyak yapraklarin curumesine yardimci oluyor. Kafanizi takmaya degmez. ;)
Sadece iki resim;)
226623
,
226624
resmi bir dairede memurlar bakmış,:p
Dayanamadım hemen resmini çektim.
fahriyee
20-06-2011, 18:13
Sevgili Jezebel; sizi tekrar menekşe sayfamızda görmek ne güzel...
Beyaz menekşe bana hep zarif gelir, ne de güzel büyümüş. Işığa ulaşmak için çok çaba sarfetmiş...
Gözümü okşayan güzellik olunca dayanamıyorum sevgili fahriyee;)
Her nerede olursa olsun.
temhem3891
21-06-2011, 02:42
arkadaşlar benim bir sorunum var, mayıs ayının başında bir menekşe almıştım. çiçekli ve tomurcukları vardı. evde bir süre daha çiçek açmaya devam etti. ama kısa bir zaman sonra çiçek açmamaya ve yaprak vermemeye başladı. bende çiçekleri kopardım ve 4-5 yaprak kalacak sekilde diger yapraklarını kopardım ve köklendirmek için pet şişelere diktim. yeni aldığım menekşemin şu anda büyümesi durmuş durumda. kurumuyorda. tekrar büyümesi için ne yapmalıyım. arkadaşlardan tavsiyelerini bekliyorum.
Sayın temhem3891 merhaba.
Benim böylesi durumlara uyguladığım yöntemlerim;
-Menekşe yaşlı ise taç kesim yapıp suda köklendiririm ya da köklerininden gövdeyi ayırıp, gövdeyi havuç gibi biraz kazıyarak suda köklendiririm.
-Menekşe genç ise köklerden gövdeyi ayırıp alttan bir sıra yaprağını koparıp suda köklendiririm.
-Menekşe yavru ise köklerini topraktan arındırıp tekrar taze saksı harcına dikerim.
Sonuçta bütün belirttiğim cümlelerde ortak nokta toprak değişimi. Tabii ki bu benim bu gibi durumlarda uyguladıklarım.;)
Kolay gelsin...
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=226311&stc=1&d=1308500874
Merhaba arkadaşlar, fotoğrafta görüldüğü üzere menekşemin yaprağı üzerinde beyaz lekecik oluştu. Sevgili klubnika hava akımından, sudan (sularken damla sıçramış ve yanık oluşmuş) veya güneşten olabileceğini söyledi. Bu yaprağı üzerinden almalımıyım? Üzerinde kalırsa herhangi bir sıkıntı olur mu? Pencere önünde sehpa üzerinde duruyor. Gündüzleri perde arkasından güneş alıyor. Direk güneş ışığına maruz bırakmıyorum. Teşekkür ederim.
Sayın Dudi merhaba.
Merkezdeki yeni çıkan yapraklara bakıldığında sorunun bir hastalıktan kaynaklanmadığı çok iyi belli oluyor.
Sanırım hava akımından kaynaklı yaprak uçlarında meydana gelmiş basit bir kloroza benziyor.
Eğer görsel açıdan gözünüzü rahatsız etmiyorsa bu yaprağın üzerinde kalmasında zarar yok. Yavru menekşeniz birkaç sıra yaprak çıkarıp büyüdüğünde bu yaprağı koparıp atarsınız.
Teşekkür ederim sevgili Faruk :) Zararı yoksa üzerinde kalmasında mahsur yok :D Dediğiniz gibi biraz serpilince alırım ;)
fahriyee
21-06-2011, 12:09
Sayın temhem; fotoğrafını görsek daha sağlıklı bilgi verebiliriz gibi geliyor bana...
saimerguvan
21-06-2011, 13:44
O tarihlerde gene sevilen bir bitki
Işık altında ben netiçe alamadım devamlı yapraklar büyüdü çiçeğe gelmedi
İyi sonuç alan varsa bilgi riça ediyorum
Sayın saimerguvan, yapay ışık altında çok kısa zaman zarfında mükemmel sonuç elde edilebiliyor. Özellikle Ruslar, bu yöntemi en başarılı uygulayanlardan.
Ben güneş görmeyen, havadar, aydınlık bir odada sabah 07:15, akşam 20:15 arası günde 13 saat floresan ışığı altında menekşelerimi yetiştirip, bakımını yapıyorum.;)
Forumda menekşe konusunda usta kabul ettiğim sevgili klubnika’da yapay aydınlatma altında mükemmel menekşeler yetiştiriyor.;)
Orkun Kırcı
21-06-2011, 19:50
Geçen yıl Kipadan aldığım menekşeler bu yıl epey çiçek açtılar(ilk 4 foto). Bu arada 4. fotodaki çiçeklerin çapı 6 cm civarı.
Son foto ise Sevgili Faruk tan gelen yapraklardan biri. Yavru yapraklar neden beyazımsı-pembemsi oluyor anlamyamadım.
Sevgili Orkun hepsi çok sağlıklı ve güzel gelişmişler, tebrik ederim.
Sanırım son fotoğrafta ki pembeli-beyazlı yeni çıkan yavrular elimdeki picasso türü menekşelerden birinin yaprağı olmalı. Muhtemelen bu yeni çıkan yavrular "Apache midnight" a ait olmalı.;)
Orkun Kırcı
21-06-2011, 20:10
Faruk cum anaç yaprak piko değil ama.
Sevgili Orkun, bir önceki mesajından bu yeni çıkan yavru menekşenin kesin "Apache midnight" olduğunu anladım.
Bendeki bu türün yaprakları serin ve az ışıklı bir ortam sağlayamadığım için sana gönderdiğim zamanlarda tam anlamıyla yeşildi. Şuan istediği ortamı sağladığım için yaprak türünün özelliklerini gösteren rengini ve desenini almış vaziyette.;)
unlu bit mücadelesinden kurtulan menekşem(fotoda rengi farklıçıkıyor)
227067
227068
Orkun Kırcı
21-06-2011, 22:02
Sevgili Orkun hepsi çok sağlıklı ve güzel gelişmişler, tebrik ederim.
Sanırım son fotoğrafta ki pembeli-beyazlı yeni çıkan yavrular elimdeki picasso türü menekşelerden birinin yaprağı olmalı. Muhtemelen bu yeni çıkan yavrular "Apache midnight" a ait olmalı.;)
Sevindirici bir haber. İnşallah öyledirler. Zira elimdeki tüm piko yaprakları mahvettim biliyosun. Bu teselli oldu.
Sıcaklar artmadan açmaya devam eden güzellerim ;)
acemifüsun
22-06-2011, 14:47
Orkuncuğum benim gelişmiş pikomun yaprakları da türünün özelliğini tam yansıtmıyordu. Kırılan bir yapraktan çıkan yavrular beni de çok şaşırttı, yavruların tüm yaprakları alacalı:)
korcelik
23-06-2011, 20:14
merhaba arkadaşlar hepinizin menekşeleri birbirinden güzel hepsine maşaallah diyerek bakıyorum. Bende benim kızlarımın fotoğraflarını uzun zamandır yüklemek istiyordum tam çiçeklerin solmaya başladığı zaman (yani biraz geç kalarak ) fotoğraflarını çekebildim ancak fırsatım oldu ve şimdi de sizlerin fikirlerini alayım diyerek yükledim. umarım beğenirsiniz çok net değil fotoğraflar ama.... :p
korcelik
23-06-2011, 20:19
bunlar da devamı ( alttan ikisi sevgili fahriyenin gönderdiği menekşelerden)
Kahraman Koray
25-06-2011, 19:08
Uzun zamandır siteye girmeye vaktim olmadı. Benden sonra tohumdan menekşe üretenlerin olduğunu görmek mutluluk verici. 2 yıl önce bu işi gerçekleştirdikten sonra amatör ortamda menekşe üretiminden duyduğum haz tavan yaptı. Sizlerle o zaman ürettiğim menekşelerde ulaştığım son durumu özetlemek istiyorum. Menekşelerimi kalabalık saksılarda ve üzerlerinden fıskiye şeklinde hortumla sulayarak balkonda büyütüyorum. Kışın içeri alıyorum. Yaprağına su değmez falan mitleri hikaye imiş. :) Menekşe tohumlarından çıkan menekşelerimin her biri bir renk olarak açtı. Beyaz ve mor menekşe hibritlemiştim. Çıkan menekşelerim beyaz ve mor arasında türlü çeşit ve formda. İnanılmaz zevk veriyor. Eski mesajlarıma ulaşırsanız tüm ayrıntıları öğrenirsiniz. Sizlerle balkon saksımdaki gardenyalarımla harmanladığım menekşelerimin resimlerini paylaşıyorum. Gardenya menekşe ile iyi ortak. Biri renkli biri kokulu. Biri yüzey köklü, diğeri derin. Her ikisi de asidik toprak sever. Tüm menekşe sevenlere kucak dolusu sevgiler.
Tekrar hoşgeldiniz sayın Kahraman Koray, sizi yeniden burada görmek sevindirdi beni.
Tohumdan menekşe yetiştirme konusunda ilksiniz. Bir süre bloğunuzdan da gelişmelerini izledim. Haklısınız çok zevkli, hele de tohumları tozlaştırarak siz elde etmişseniz. Ben tohum almayı hala başaramadım.
Tekrar tekrar bakmasam da tohumlardan çıkan minik menekşelerin görünümü hala aklımda. Aralarında picasso diye adlandırdığımız variegate türü alacalı minik yapraklar da vardı. Onları çok merak ediyorum :)
Yaprağa su gelmesi konusundaki düşüncelerinize katılıyorum . Benim bir minik balkon saksısında yapraktan yetiştirdiğim menekşeler hala hayatta. 45 dereceyi gördü, sıfırı da ama yaşamaya devam ediyorlar. Ne toprakları ne de sulama sularına özel bir uygulama yapmıyorum. Benim bir saksıdaki 5 menekşe de ,ayrı saksıda, sardunyalarla birlikte yaşıyor.
merhabalar
aylarca çiçek açmadılar diye üzüldüğüm, hatta evimi sevmediklerine açmayacaklarına kanaat getirip başkalarını hediye etmeyi düşündüğüm menekşelerim nihayet açtılar. sorun yeterli ışık almamalarıymış. odalarını değiştirdikten sonra 1-2 ayda hepsinden tomurcuklar fışkırdı.
bozo.0606
26-06-2011, 21:53
menekşe nin yaprağına su değmeyscek diyen kim bilmem ama yalan söylemiş. menekşelerim tozlanınca ( ki tüylü ve sevimli yaprakları birer toz avcısı ) duş başlığı ile yıkarım ve sularının tamamen akmasını sağlarım. benim minişlerde delirirler..
ha birde çok çiçeklenince çiçek budaması yaparım ve % 50 oranında çiçek koparırım. onlarda kopardığım çiçeğin iki katını geri açarlar..
ilgilenenlere..
Size katılıyorum sayın bozo.0606.
Ben de 2 hafta da bir bütün menoşlarımı banyoda, üstten duş başlığı altında hafif talzikli su ile yıkarım. Çok seviyorlar menekşeler.;)
bozo.0606
26-06-2011, 22:15
kesinlikle sayın faruk , toz katmanı onları çok daha fazla rahatsız ediyor bence ve daha hiçbir menekşemi alttan sulamadım daima üstten suladım.. ne haşlanmış yumurta suyu ne çocuk aspirini nede diğer şehir efsaneleri. belki bazıları işe yarıyor olabilri fakat hiç ihtiyaç duymadım şahsen.. onlar sevgiden anlıyorlar ve karşılık olarakta çiçek açıyorlar.. bakım ücretini peşin ödüyorlar yani..;)
klubnika
27-06-2011, 00:10
Arkadaşlar, herkese iyi geceler üzülerek söylemek istiyorum :( Eğer bende kaynaklanan bir problem varsa çok özür dilerim. Mite varsa eğer çok zaman geçmeden en etkili çözüm menekşeyi topraktan çıkartarak ve kökleri keserek, akarisid olan ilaçlı karışıma tamamen batırmak ve poşete koyarak 1-2 gün ağzı kapalı bir şekilde bekletmek, sonra suda köklendirip yeni toprağa ekmektir. Ve arada sırada ayda 1 gibi profilaksi olsun diye ilaç uygulaması yaptırmak.
Ben artık menekşeleri temin etmek istemiyorum :( Menekşelerden vazgeçmiyorum tabii ki, ama paylaşımı yapmayacağım. İnşallah ben olmayınca mite ve mantar problemler de ortadan kalkar :D Yeni türlerle kavuşmak dileğiyle, Natalya.
klubnika
27-06-2011, 00:15
Bir kaçı daha :)
Geç kalmış olmakla birlikte yaptığın açıklama için teşekkürler sevgili klubnika.
Akarların yaşam döngüsü yani yumurtadan ergen hale gelmesi 11 günü bulabiliyor. Bu durumda anlattığın yöntemi uygularken sanırım tek kimyasal etkili olmayacaktır. Yumurta ve larvalara da etki eden ayrı bir kimyasal daha kullanmak ya da uygulamayı en az 3-4 gün arayla 4-5 kez tekrarlamak zorundayız.
Hep söylediğim gibi, kimyasallarla uğraşmak hele de ev içinde kullanmak çok tehlikeli. Ölümcül sonuçlara neden olabilir. Kullanmaya karar verdiysek , kapalı giysi, maske , eldiven gibi koruyucu önlemlerin tamamını uymamız gerekiyor. Kimyasalı hazırladığımız kapları yok ederken gerekli önlemleri de almayı unutmayalım. Bizden çıkıp, bir başkasının zehirlenmesine neden olmayalım.
Ben de mite'larla boğuşurken güzellikleri izlemeyi unuttuğumu fark ettim.
Gerçekten hibrit türlerle buluşmamızda önce sevgili Asya_Lotus'un daha sonrasında ve devamında ise sevgili klubnika'nın büyük katkıları oldu. Bize bu yolu onlar açtı, binlerce teşekkür. Devamını getirmek daha kolay oldu. 200'ün üzerindeki hibrit menekşemin en az 30 tanesi sevgili klubnika'dan alındı. Diğerleri ise e-bay'den bulduğum satıcılardan.
Luisiana Lullaby'de sevgili klubnika'dan yetiştkin olarak gelmişti. Birileri saksını düşürüp bana söylemeden menekşeyi olduğu gibi saksına yeniden koymuş. Farkettiğimde geriye bir kaç sağlam yaprak kalmıştı. Bu güzellik o yapraklardan yetiştirdiğim menekşeme ait, teşekkürler sevgili klubnika
228708
Rastlantılar bazen aynı döneme denk gelerek daha da sevindirici sonuçlar doğurabiliyor.
Bizler, Rus ve Amerikalı hibritlerle yeni yeni buluşurken, aynı dönemde Avrupa'da da menekşe sevenler ve yetiştirenler bir araya gelerek Amerika'lı yetiştircilerin ünlü sitesi AVSA gibi bir oluşumun alt yapısını hazırlamağa başladı.
ESGS ( European Saintpaulia and Gesneriad Society) (http://esgs.saintpaulia.hu/index.php?sid=26170cfc20342ca969259bdff304dd5d)'de pek çok Avrupa ülkesinden klubnika gibi yetiştiriciler ve bizler gibi hobi düzeyinde menekşe tutkusu olan insanlar, bir araya gelmeye çalışıyor.
Yeni türlere ulaşmamızda ve menekşe ile ilgili yaşadığımız her sorunda başvurabileceğimiz bir kaynak olacak.
Umarım başarılı bir çalışma olur ve Amerika'dan daha yakın bir yerde bizlerde sesimizi duyurur ve olanaklarından faydalanabiliriz.
yeşillim
27-06-2011, 17:45
O halde Sayın Maki01, siz deLuisiana Lullaby'de bana hediye gönderin ben de size teşekkür edeyim.
Önce mite'dan kurtulmam lazım sevgili yeşillim daha sonra paylaşım bölümünde görüşürüz :)
yeşillim
27-06-2011, 18:30
Doğru ya!!
Bu arada belki mücadeleci ruhu olup da kortizon tedavisi gören birileri vardır.
Belki de solunum hastalığı. Kaş yapayım derken göz çıkartmamak lazım.
Bir de bunun yanında karaciğer sıkıntısı..
Neyse, kusuruma bakmayın sinirlerim altüst oldu.
Kimseye ne bir gönderme yapıyor ne de bir cevap bekliyorum.
Sadece menekşeleri annem gibi seviyorum.
Ama nasıl desem. Menekşelerime kıyamıyorum.
Mücadele edememek beni üzüyor. İstemek, yapamamak.
emrecan38
27-06-2011, 20:37
228752
emrecan38
27-06-2011, 20:48
228754
228755
228756
228757
228758
fahriyee
27-06-2011, 21:49
Elinize sağlık emrecan38, çok güzeller.
İlk resimdeki menekşeden ben de almıştım, arkadaşlar kimera olduğunu söylemişlerdi...
menekse sever
28-06-2011, 11:41
Arkadaşlar suyla yıkadığım menekşemin yapraklarında beyazlıklar oluştu.Pikassoya benzemeye başladı daha önce sadece yeşildi.Bir zararı olurmu acaba:confused:
Sevgili menekşe sever,
Bu tür lekelenmeler yaprak ıslak halde iken güne ışığıyla temas etmişse ortaya çıkabiliyor. Yıkadıktan sonra gölge bir yerde yaprakların kurumasını bekleyerek önüne geçebiliriz.
menekşecibaba
30-06-2011, 15:27
Bu nasıl arkadaşlar :D
fahriyee
30-06-2011, 15:51
Sevgili menekşecibaba, ücreti ne olursa olsun yavru ya da yaprağı varsa almak isterim.
Bir sürü menekşe ile uğraşacağına bir menekşe hepsine bedel...
gizdüşüm
30-06-2011, 16:58
menekşe süper, kimbilir kaç yıllıktır bu :)
menekşecibaba
30-06-2011, 18:38
Bana da yeni geldi yeni çeşitlerle yaprak olarak , 6 ay sonra listeme eklerim :) önce ben bir keyfini süreyim :)
bozo.0606
30-06-2011, 20:01
Bu nasıl arkadaşlar :D
çok çılgınmış keşke saksı boyunuda görebilseydik.. fikri olan var mı?
Saksı küçük olmalı diye düşünüyorum. Bu fotoğrafı saksının etrafına konulan çemberlerle yapraklara destek veren bir aparatın tanıtımında görmüştüm sayın bozo.0606. Bunun gibi saksıya monte edilen çemberle menekşenin formunun korunması sağlanıyor.
https://www.violetbarn.com/store/images/uploads/supplies/rings.jpg
sofistike
01-07-2011, 14:21
Çok güzel bir aparat hem menekşenin güzel görünmesini sağlar, hemde yapraklar aşağı doğru sarkmaz
menekşecibaba
01-07-2011, 14:29
Ben bu yöntemi büyük yoğurt kapaklarının ortasını keserek sağlıyorum , biraz zor oluyor ama tavsiye ederim.
fahriyee
01-07-2011, 16:10
Aslında bu resmi daha önce görmüştüm ve size şaka yapmıştım Sevgili menekşecibaba.
Menekşenin bu boyuta nasıl geldiğini de merak ettim doğrusu...
Minyatür menekşe ve normal menekşe kolleksiyonumuza şimdi de dev menekşeler eklenecek galiba...
menekşecibaba
02-07-2011, 08:12
Seni şakacı seni :)
Birde mikro minyatürler çıktı şimdi cepte taşımak için :D
http://www.penstrokestudio.newenglandsimpleliving.com/guestfran.htm
Sevgili menekşecibaba, ikinci linkteki teeny bopper bende var. Gerçekten çok minik. Yavruları iğne topuzu kadar. Yarın bütün minileri çeker eklerim.
bozo.0606
03-07-2011, 12:23
Saksı küçük olmalı diye düşünüyorum. Bu fotoğrafı saksının etrafına konulan çemberlerle yapraklara destek veren bir aparatın tanıtımında görmüştüm sayın bozo.0606. Bunun gibi saksıya monte edilen çemberle menekşenin formunun korunması sağlanıyor.
https://www.violetbarn.com/store/images/uploads/supplies/rings.jpg
sehpa masa üstleri için çok uygun olur ama pencere kenarları için biraz sıkıntı olabilir. benim gibi pencere kenarlarında yetiştirenler için. küpeştelerde kısa ise özellikle..:(
türkansultan
04-07-2011, 13:35
Bunlarda benim menekşelerim hepsini yapraktan yetiştirdim.
türkansultan
04-07-2011, 13:37
devam
türkansultan
04-07-2011, 13:41
devamı
türkansultan
04-07-2011, 13:46
devam
türkansultan
04-07-2011, 13:52
son bir kaç tane daha
Her çiçek senin elinde bir başka açıyor sevgili türkansultan. bir sene bile geçmeden sardunyalardan sonra menekşelerde de başarıyı yakaladın.,kutluyorum sevgili arkadaşım.
Bu güzel menekşelere ek besin veriyor musun?
türkansultan
04-07-2011, 19:05
Sevgili makicim eğer beğendiysen ne mutlu bana.
Hiç bir şey vermedim yapraktan çoğalttım hiç satın almadım hepsini kendim yetiştirdim
Güneş almayan fakat bol ışık alan camımın iç kısmında duruyorlar.İki aydan beri büyüyüp serpildiler daha otuza yakın yavru var artık nereye koyacağımı bilemiyorum bunları yetiştireyim yeter artık fazla ekmeyeceğim.
Vitamin,besin vesaire birşey hiç vermedim kurudukça suluyorum o kadar canım sevgiler.
Sevgili türkansultan, tebrikler... Ellerinize sağlık. Menekşelerin nelerden hoşlandığını kısa ve net yazmışsınız. Tek kelimeyle "harika".
türkansultan
04-07-2011, 20:43
Sevgili katmer size yetişmek ne mümkün.
Benim menekşelerin sizin menekşelerinizin yanında lafı bile olmaz biz daha çırağız inşallah birgün sizlere yetişiriz.
Yinede sizden böyle güzel sözler duymak beni mutlu ediyor teşekkürler.
menekşegül
05-07-2011, 08:11
Vitamin,besin vesaire birşey hiç vermedim kurudukça suluyorum.
Bence de menekşelerimizin istediği sadece bu! biraz ışık ve su, menekşelere olan aşırı ilgimden dolayı anları gübreye boğdum 2 saksı menekşem tamamen gitti bazılarında da yapraklar da önemli derecede bozulma var.
Ben de artık sizin yolu izliyorum Sevgili Türkan Sultan, su hariç başka hiçbir şey vermiyorum. Benim menekşelerimde sizinkiler gibi muhteşem açacak inşallah.
" Hic gubre vermeye gerek yok " gorusune katilmiyorum. Yetistirdigimiz sus bitkilerinin neredeyse tamami ev ortami icin gelistirilmistir, dogadaki akrabalari ile gereksinimleri farklidir. Doganin kendi yasamsal dongusu icinde bitkiler besin ihtiyaclarini karsilayabilirler. Bitkiyi apartman dairesinde bir saksinin icinde hapsettiginizde ruzgarlarla, yagmur sulariyla tasinacak organik maddelerden, mikro elementlerden mahrum kalir.
Saglikli, bol cicekli menekseler yetistiren arkadaslarimiz hic gubre kullanmadiklarin soyleseler de en azindan yilda bir topragini degistiriyorlardir. Ve o toprak da buyuk ihtimalle marketten alindigi icin ekstra gubre iceriyordur.
bozo.0606
05-07-2011, 10:21
özel menekşe toprakları var onların gerçekten işe yaradığını düşünüyorum..
( bu sektörde hiçbir ticari faaliyetim yoktur.. )
türkansultan
05-07-2011, 12:00
Vitamin,besin vesaire birşey hiç vermedim kurudukça suluyorum.
Bence de menekşelerimizin istediği sadece bu! biraz ışık ve su, menekşelere olan aşırı ilgimden dolayı anları gübreye boğdum 2 saksı menekşem tamamen gitti bazılarında da yapraklar da önemli derecede bozulma var.
Ben de artık sizin yolu izliyorum Sevgili Türkan Sultan, su hariç başka hiçbir şey vermiyorum. Benim menekşelerimde sizinkiler gibi muhteşem açacak inşallah.
Sevgili menekşegül.
Aynen öyle bol ışık ve su.
Şunuda belirteyim yaprakları direk toprağa eker ve sadece arada bir sularım bir veya iki ay içinde onlarca yavru oluyor.Ben fitilli sulamaymış yok köklendirme hormonuymuş inanın bunlardan hiç anlamam sadece dediğim gibi direk toprağa ekip bekliyorum işte sonuç ortada.
Evet menekşeleriniz muhteşem olacak inşallah sevgiler.
Hazır satın aldığımız toprakların içeriği; kaliteli bir toprak ise; ambalaj üzerinde yer almaktadır. Elbette gübre içeren bir toprağa ekstra gübre vermek menekşeye zarar verir. Diğer bir konu da gübrenin içerdiği maddelerin menekşe için uygun bileşiklerden oluşmasıdır. Üre içeren gübreleri Afrika Menekşelerinde kullanmak, kök yanmasına, çürümesine neden olur. Gübreleme sıklığı, gübre dozajına da özen göstermek zorundayız.
Sevgili zappie'nin de belirttiği gibi toprağın içerdiği besinler bir süre sonra bitki tarafından tüketilince takviye edilmelidir.
Diğer bir konuda sulama. Özellikle sıcak yaz günlerinde toprağın tamamen kurumasına izin vermek, menekşelerede daha çok yaz aylarında ortaya çıkan kök çürümesine neden olabilir. Aşırı su ve düzensiz sulama bu hastalığın iki önemli nedenidir.
Bülent Baştürk
07-07-2011, 20:09
Herkese merhaba. Çiğdem, mine çiçeği ve petunya başarızılıklarından ders almayıp bu gün menekşelere bulaştım. Koçtaş tan alınma 3 saintpaulia ile. Sormak istediklerim şunlar:
1-eve gelir gelmez daha büyük saksılara aldım, hata mı ettim.
2-damacana suyunda bardağa sapları suda yaprağı dışarda kalacak şekilde yerleştirdim. birinde sap yok, yaprak yarıya kadar suda.
3- bunları nereye koymalı.
4-diğerlerini boşa çıkan minik saksılarında ilave toprak-torf karışımına saplarından ektim. toprak uygun mu? nereye koymalı?
5- toprakları su alttan taşana kadar suladım. bir daha ne zaman su vermeli? İstanbulun bu mevsiminde o boyda saksı için.
herkeslere teşekkürler.
Hayırlı olsun sayın muruki, bol çiçekli ve uzun ömürlü olsun :)
Sorularınıza geline
Soru 1: Keşke saksısını değiştirmeseydiniz. Menekşe yetirmeye ilk defa başlarken aynı hataları yapıyoruz. Saksıyı 2 nedenle değiştirmemeliyiz.
Birinci neden, farklı ortamdan gelen bitkiyi, evimizin yeni koşullarına alışmaya çalışırken bir de yeni kabına uyum sağlamaya çalışmak zorunda bırakıyor olmamız.
İkinci neden ise menekşe saksıları bitkinin toplam çapının üçte birine eşit ya da daha küçük olmalı. Büyük saksı beraberinde kök çürümesi riskini taşıyor. Menekşenin kökleri tüm saksıdaki suyu tüketecek kadar gelişmediği için sürekli nemle temas ederek çürüyor.
Soru 2: Menekşeler asidik ortam istiyor. Yani pH'ı 6-6.4 aralığı gelişmeleri için ideal ortamı sağlıyor. Damacana sularında ise pH genellikle 7'nin üzerinde. Bu nedenle çelik ıslarken , çeşme suyunu kaynatıp, soğutarak kullanmak daha uygun olur. Normal sulamada ise çeşme suyunu 24 saat dinlendirip, kloru uçtuktan sonra kullanabiliriz.
Soru 3: Aydınlık ama direkt güneş ısığı almayan doğu ve kuzey cephelerinde güzel gelişiyorlar.
Soru 4: Menekşe saksı harcı, hafif, havadar, geçirgen ve nem tutabilen bir yapıya sahip olursa bitki daha güzel gelişir. Bu özelliği hazırladığınız harca perlit de ekleyerek sağlayabilirsiniz.
Soru 5 : Sulamayı biraz fazla yapmış olabilirsiniz. Saksıyı kağıt peçete veya gazete kağıdı üzerinde bekleterek fazla suyu almanızı öneririm. Toprak hafif kuruyunca yeniden sulayabilirsiniz. Yarım ya da bir saat bekledikten sonra saksı altında su birikmi olduysa dökmek gerekir.
Saksılarınız çok büyük olmuş. Köklerin çürümemesi için kontrol ederek az ve sık sulama yapmanızı öneririm.
Bülent Baştürk
07-07-2011, 22:04
Cevap için minnettarım. Bende soru bitmez ama! ilk yanıta istinaden; telafi şansım? yarın daha küçük saksıda perlitli toprağa nakil gibi? 2. soruya istinaden toprak mı suda mı daha fazla şans var? 3. sorunun devamı; evin içerisi mi- batı veya kuzey balkonlarından birinin zemini mi, evin içinde pencerede ama perde arkasında mı- odanın kuytusunda mı? ben 3 saksıyı ayrı ayrı koydum denemek için; kuytu bir kitaplık- mutfak tezgahında pencereye yakın, salonda masada şeklinde dağıttım.
Cevaplamaya devam edelim :)
Daha küçük saksıya almanız bence uygun olacaktır.
Suda havaların sıcak olması nedeniyle sorun yaşayabilirsiniz. Direkt bol perlitli toprağa dikmenizi öneririm.
Evin içinde, doğu ya da kuzey pencere kenarında tülün arkasından ışık alacak şekilde yerleştirebilirsin.
Yaprakları küçük pet bardaklara dikebilirsin. Daha kısa sürede köklerle kabını doldurup yeni yapraklar vermeye geçecektir.
yeri biraz sapa kaldığı için çok uğranılmıyo. haklısınız orada olabilir begonyalarımı ve minyatür güllerimi ordan almıştım ama o zamn pek çeşit yoktu. sağolun tekrar uğrayayım
Bülent Baştürk
09-07-2011, 12:53
menekşecibabam, bu güzel çiçeğe suyu nereden nasıl veriyorsun, resimde saat 1 hizasında bir pipet mi görüyorum ne?
mor-salkım
09-07-2011, 13:05
merhabalar, yetişkin olan menekşelerim açmıyorlar hatta ışık belki yetersizdir diye pencerenin önüne koydum haşlandılar biraz yapraklarını temizledim şimdi bu haldeler bir tanesini de fazla suladığım için yaprakları pörsüdü ama düzelme aşamasında erken fark ettim sanırım. son olarakda hepsini yedeklemiştim ne olur ne olmaz diye mink yaprakların fotoğraflarını ekledim :) ama sorum şu menekşelerim neden açmıyorlar ki bulundukları yerden sabah güneşi alıyorlar ben güneşte haşlayana kadar sağlıkları daha da iyiydi ama açmıyorlar işte :( yardımcı olabilir misiniz bana ?
Sevgili morsalkım,
Menekşelerinin toprağı su tutmuyor olabilir mi? Üstten üçüncü fotoğrafta toprak saksıdan ayrılmış gibi duruyor. Saksı harcınız nem tutma özelliğini yitirmiş gibi....
Menekşeyi ilk satın aldığımızda , saksı harcı olarak sadece torfa dikilmiş olduğunu görüyoruz. Torf, ulaşılması kolay ve ucuz ancak bakımı tek başına kullanıldığında zor bir malzeme. En büyük problem, bir kez kurumuşsa bir daha çok zor su tutuyor olması.
Menekşenizi üstten suladığınızda suyun büyük bölümü hemen altındaki tabağa akıyorsa torf, su tutma özelliğini yitirmiş demektir. Ek besinler de verseniz , bitki faydalanamayacaktır.
Torfa su, nem tutma ve havadar olma özelliğini perlit ve/veya vermikulit ekleyerek sağlayabiliriz. Saksı toprağınızı iyi bir karışımla değiştirirseniz çiçek açmaması için bir neden yok . Işık, toprak karışımı ve besinle size güzel çiçeklerini sunacaktır.
Çeliklerinizi diktiğiniz saksı harcı da sadece torftan oluşmuş gibi...
Güneşten bozulan yaprakların tamamını temizlemenizi öneririm. Yaralanmış ve giderecek çürüyecek olan bu yapraklarda bakteri gelişip, diğer yaprakları da etkileyebilir.
menekşecibaba
09-07-2011, 18:07
menekşecibabam, bu güzel çiçeğe suyu nereden nasıl veriyorsun, resimde saat 1 hizasında bir pipet mi görüyorum ne?
O resim internetten alınmıştır , ama çeliklerini getirdim üretim safhasında yakında resimlerini koyarım.
:D Pipet olayı güzel düşündün aklıma gelmemişti :D. O bitkinin ismini yazan tanıtım cubuğu.Demek ki saat 1 de çekilmiş :D
mor-salkım
10-07-2011, 13:00
teşekkürler maki 01 çeliklerin olduğu toprağın alt kızımlarında biraz bahçe toprağı var. menekşelerde dediğiniz gibi aldığımdaki torf var değişim yapmamıştım ve su tutma özelliğini kaybetme konusunda haklısınız hemen altına geçiriyor suyu . şimdi topraklarını değiştireyim o zaman. ve birazda besin vereyim inşallah daha mutlu olurlar yaprakları da hemen temizleyeceğim teşekkürler. :)
rukiyeözgür
10-07-2011, 19:59
Merhabalar arkadaşlar..Burası yeri mi bilmiyorum ama sormak istedim.Sphagnum torfunu nereden bulabiliriz? İnternette satış yapan sitelere baktım biraz ama bulamadım.Temin eden arkadaşlar nereden temin ettikleri konusunda yardımcı olabilirler mi acaba? Şimdiden teşekkürler..
işte benim 2 ay önce bir çay bardağında dururken bugün bu hale gelen ve sizi bilgi almak için rahatsız ettiğim bebek menekşem.;)
Bugün dediklerinizin üzerine yapımarketlerden her tür renk çiçek çoşturanı aldım,bu bahar çiçek açarsa çok sevinicem.Bu bit ilacınıda buldum ama son kullanma tarihine 2 ay olduğu için alamadım,bakalım başka yerlerde bulursam alırım.
Evet gün itibari ile zafere ulaştım.:p size 3 ay önce bu mesajı ve resimleri yollamıştım,bugün itibari ile menekşelerim kocaman oldu ve çiçeklerini açıyor şu an tomurcuklandılar,gelen tavsiyeler üzerine 2 köke ayırmıştım ikiside büyüyüp kocaman oldular çiçekli hallerini en kısa sürede koyucağım.6 ay önce bir bardakta köklenmeyi beklerken şimdi kocamamn menekşeler olup çiçek açtılar,bütün tavsiyeler için teşekkür ederim.;)
Sevgili rukiyeözgür,
Sitemizde doğalbahçe kullanıcı adlı üyemiz, ithal torf başlığı altında saphagnum torfu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21529)ve perlit, vermikulit gibi menekşe saksı harcı hazırlarken kullanılan malzemeleri satışa sunuyor. Dilersen ona sipariş verebilirsin.
Ayrıca online alışveriş sitelerinde de bu malzemeyi bulman mümkün, magicplant, smoothgarden gibi..
rukiyeözgür
12-07-2011, 21:02
Merhabalar..Daha önce Neemazal kullanan hocalarım yardım edebilirler mi? Ben Neemazal'ı koruyucu amaçlı kullanmak istiyorum..
1) Genç menekşe, yavru ve çeliklerde kullanılabilir mi?
2) Ölçü ne kadar olmalı?
3) Toprak üzerine uygulama yapacak mıyız?
4) Ne sıklıkta kullanılmalı?
5) Açmış çiçek ve tomurcuklara zararı olur mu?
Şimdiden teşekkürler..Bütün menekşeseverlere sağlıklı günler..
emrecan38
14-07-2011, 15:19
234066
234067
234068
sayın emrecan38, menekşeleriniz bir harika.. bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için teşekkürler..
emrecan38
14-07-2011, 15:26
234070
234071
emrecan38
14-07-2011, 15:27
sayın emrecan38, menekşeleriniz bir harika.. bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için teşekkürler..
Ben teşekkür ederim.
menekşecibaba
15-07-2011, 10:23
Merhabalar..Daha önce Neemazal kullanan hocalarım yardım edebilirler mi? Ben Neemazal'ı koruyucu amaçlı kullanmak istiyorum..
1) Genç menekşe, yavru ve çeliklerde kullanılabilir mi?
2) Ölçü ne kadar olmalı?
3) Toprak üzerine uygulama yapacak mıyız?
4) Ne sıklıkta kullanılmalı?
5) Açmış çiçek ve tomurcuklara zararı olur mu?
Şimdiden teşekkürler..Bütün menekşeseverlere sağlıklı günler..
Sayın rukiyeözgür
NeemAzal kullanıldığında etkin madde, yapraklara sızar ve bütünüyle bitkide dağılır; zararlı böcekler bitkiye saldırdıkları sırada beslenme yoluyla etkin maddeyi alırlar (emerek yahut ısırarak).
Böceklerin beslenmesini ve dolayısıyla bitkiye zarar verme işlemini durdurur. Bu etkime şeklinden dolayı anında etki göstermesi beklenmemelidir. NeemAzal®–T/S uygulamasını takip eden birkaç saat içinde zararlı böcekler etkisiz hale gelir, artık beslenmeyi keserler. Birkaç gün içinde böcek nüfusu daha fazla büyüyemez ve bozulurlar.
İlaçlama sonrası larvalar beslenmeyi kestiğinden kabuk değiştiremez ve bunu ölüm takip eder; ergin böcekler ise beslenmeyi keser, kısırlaşır ve en nihayetinde de ölür.
Ölçü 300 ml / 100L su olmalı.3 Gün arayla iki defa deneyip , bir hafta sonra son defa pekiştirmek amaclı uygulanması tavsiye ediliyor.
Tomurcuklanma döneminde yanmalara yol açabilir.
Kolay gelsin.
--------------
Sayın emrecan38 menekşelerin çok güzel ve bakımlı gözümüz gönlümüz açıldı teşekkürler.Yalnız saksıların menekşeler için biraz büyükçe gibi , yeni aktarmışsınız galiba.
rukiyeözgür
15-07-2011, 12:23
Teşekkürler Sayın Menekşecibaba.. Yani 1 litre suya 3 ml ilaç karıştırılarak uygulanıyor değil mi?
menekşecibaba
15-07-2011, 14:31
evet . öyle.
Sevgi Durul
15-07-2011, 21:59
Bu (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=40221&catid=member&imageuser=52368) yavruların, bugünkü durumu.
234280
Bunlar da bebekler.
234281
Kenarı pembe menekşem bu sefer böyle açtı.
234282
İşte bardakta köklenmeyi bekleyen tek bir yapraktan ,çiçek açmış menekşeye giden 7 aylık süreç.:p
ilk resim 4 ay önce size gönderdiğim bebek menekşeler(bu resim daha önce yüklendiği için yüklenmiyor önceki sayfalarda bulabilirsiniz ).2 kökmüş tavsiye üzerine ikiye ayırdım ve gün itibari ile çiçeklenmiş menekşeler.
Kutluyorum sevgili Sinarit.
Son eklediğiniz fotoğrafa bakınca menekşeniz 4.5 ayda hızla gelişip çiçek bile vermiş :)
Mart 2011'deki hali :
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=195022&stc=1&d=1299076870
Kutluyorum sevgili Sinarit.
Son eklediğiniz fotoğrafa bakınca menekşeniz 4.5 ayda hızla gelişip çiçek bile vermiş :)
Mart 2011'deki hali :
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=195022&stc=1&d=1299076870
helal sayın maki ,ben resmi yeniden yükleyememiştim :p
Valla sizin gibi profesyonellerin tecrübeleriyle,nasihatlarıyla büyüttüm :p
İlk menekşe denememde başarıya ulaştım,mutluyum.;)
türkansultan
18-07-2011, 16:35
Arkadaşlar menekşelerim bol,bol çiçeklenmişken sizlerle paylaşmak istedim.
türkansultan
18-07-2011, 16:38
Hadi bir kaç tane daha.
rukiyeözgür
18-07-2011, 23:29
Sayın Türkansultan menekşeleriniz bir harika maşallah:) Bayram şekeri gibiler..Darısı başımıza:)
Sevgili Türkan hanım menekşeler coşmuş maşallah ellerinize sağlık...
30.Temmuz 2010 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=678078&postcount=6524)
Sevgili makicim maşallah menekşen çok güzel,çiçeğide bir o kadar büyük,nazar değmez inşallah.Sizleri kıskandım ,dün akşam gelinimizden menekşe yaprakları aldım suya koydum ,köklenince dikip sizlerle paylaşıcam.
Sevgiler
Sevgili türkansultan,
Yaklaşık bir sene önce ilk yapraklarını suya koydun ve bugün :)
Muhteşemsin arkadaşım, tüm içtenliğimle kutluyorum seni...
türkansultan
19-07-2011, 10:27
30.Temmuz 2010 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=678078&postcount=6524)
Sevgili türkansultan,
Yaklaşık bir sene önce ilk yapraklarını suya koydun ve bugün :)
Muhteşemsin arkadaşım, tüm içtenliğimle kutluyorum seni...
Sağol canım sizlerden feyz aldım ben daha çırağım sizin gibi ustaların yanında lafı bile olmaz yetiştirebildiysem ne mutlu bana.Sardunyaların başına gelenlerden sonra menekşelerimle teselli bulmaya çalışıyorum sevgili arkadaşım.
türkansultan
19-07-2011, 10:29
Sevgili periş ve rukiye çok teşekkür ederim.
Sn Türkansultan menekşeleriniz bi harika maşallah nazar değmesin.Benimde yılar önce bir masa dolusu menekşelerim vardı çocuklarım dünyaya gelince ilgilenemedim hepsini kaybettim teker teker, beni tekrar özendiriceksiniz bu grüntülerle, ellerinize sağlık:)
sn türkansultan, maşallah menekşeleriniz muhteşem görünüyorlar. Gözlerim bayram etti doğrusu. Emeğinize sağlık.
bozo.0606
19-07-2011, 15:00
sayın türkansultan maşallah menekşeleriniz harika gerçekten çok tebrik ederim. tek bir şeyleri eksik oda at nalı kadar bir nazar boncuğu..
saygılar..
türkansultan
19-07-2011, 15:33
Sn Türkansultan menekşeleriniz bi harika maşallah nazar değmesin.Benimde yılar önce bir masa dolusu menekşelerim vardı çocuklarım dünyaya gelince ilgilenemedim hepsini kaybettim teker teker, beni tekrar özendiriceksiniz bu grüntülerle, ellerinize sağlık:)
Sevgili aheste.
Bende sevgili maki01 arkadaşıma özenerek başlamıştım menekşe yetiştirmeye.İnşallah sizde özenip başlarsınız menekşe yetiştirmeye ve o güzellikleri bizlerle paylaşırsınız sevgiler.
türkansultan
19-07-2011, 15:35
sn türkansultan, maşallah menekşeleriniz muhteşem görünüyorlar. Gözlerim bayram etti doğrusu. Emeğinize sağlık.
Sevgili lale607 çok teşekkür ederim.
türkansultan
19-07-2011, 15:41
sayın türkansultan maşallah menekşeleriniz harika gerçekten çok tebrik ederim. tek bir şeyleri eksik oda at nalı kadar bir nazar boncuğu..
saygılar..
Sn bozo.0606 çok teşekkür ederim.Evet dediğiniz gibi nazar boncuğu eksik ama menekşelerimin çiçekleri nazar boncuğu gibi saten inşallah birşey olmaz.Saygılar.
menekşecibaba
20-07-2011, 06:46
Sayın türkansultan menekşeleriniz harika. Pembe ye kerşı zaafınız var her halde :) Hakikaten bayram şekerleri gibi , insanın yiyesi geliyor :) Sağlıklı güzel günlerde büyütün.
türkansultan
20-07-2011, 07:22
Sn menekşecibaba.
Aslında pembeyi severim ama menekşeleri satın almadığım için özellikle pembe seçmiş değilim.
Gelinimizden ve arkadaşlardan bir kaç yaprak alarak karışık köklendirmiştim açtıklarında banada süpriz oldu.Şu an ayrılmayı bekleyen yirmiye yakın yavru var elimde onlar değişik renk ve katmerli inşallah ileride onlarıda paylaşırım.
Saygılar.
SAYIN TÜRKANSULTAN menekşeleriniz çok güzel elinize yüreginize saglık, ALLAH nazardan korusun.
türkansultan
20-07-2011, 13:47
SAYIN TÜRKANSULTAN menekşeleriniz çok güzel elinize yüreginize saglık, ALLAH nazardan korusun.
Teşekkür ederim Tempolu.
Saygılar.
emrecan38
20-07-2011, 22:21
Sayın rukiyeözgür
NeemAzal kullanıldığında etkin madde, yapraklara sızar ve bütünüyle bitkide dağılır; zararlı böcekler bitkiye saldırdıkları sırada beslenme yoluyla etkin maddeyi alırlar (emerek yahut ısırarak).
Böceklerin beslenmesini ve dolayısıyla bitkiye zarar verme işlemini durdurur. Bu etkime şeklinden dolayı anında etki göstermesi beklenmemelidir. NeemAzal®–T/S uygulamasını takip eden birkaç saat içinde zararlı böcekler etkisiz hale gelir, artık beslenmeyi keserler. Birkaç gün içinde böcek nüfusu daha fazla büyüyemez ve bozulurlar.
İlaçlama sonrası larvalar beslenmeyi kestiğinden kabuk değiştiremez ve bunu ölüm takip eder; ergin böcekler ise beslenmeyi keser, kısırlaşır ve en nihayetinde de ölür.
Ölçü 300 ml / 100L su olmalı.3 Gün arayla iki defa deneyip , bir hafta sonra son defa pekiştirmek amaclı uygulanması tavsiye ediliyor.
Tomurcuklanma döneminde yanmalara yol açabilir.
Kolay gelsin.
--------------
Sayın emrecan38 menekşelerin çok güzel ve bakımlı gözümüz gönlümüz açıldı teşekkürler.Yalnız saksıların menekşeler için biraz büyükçe gibi , yeni aktarmışsınız galiba.
Teşekkürler menekşecibaba, saksıların içinde küçük plastik saksı var. Seramik saksıların altında delik olmadığı için bu şekilde yaptım. Hem güzel görünüyor.
menekşecibaba
21-07-2011, 13:01
Yeniler
menekşecibaba
21-07-2011, 13:04
üretimden
menekşecibaba
21-07-2011, 13:08
Yeniler
emrecan38
21-07-2011, 17:33
1. resimdeki menekşe harika. Bu kadar küçükken hemen nasıl açıyor?
Şu menekşenin dilini bir türlü cözemedim :mad: her gördügümde zar zor yanından almadan sadece seyrederek ayrılıyorum :D. menekşeci baba olmuyor böyle güzellikler sarı pembe of bir menekşem bile yok anlıyormusun hadi gülümse
sayın menekşecibaba yavrularınız çok güzeller yavru iken bir de çiçek açmış bayıldım ellerinize sağlık.nasıl bakıyorsunuz benim yavrular sıcağa dayanamayıp tek tek ölüyorlar.
menekşecibaba
22-07-2011, 07:05
AncientLace bu güzel fıstık bana sormadan açtı :) Üretim fazla olunca çok ilginç şeylerle karşılaşabiliyorsunuz. Tahminim tam çiçeklenme döneminde anaç bitkiden alınan çeliklerde bu olay yaşanıyor.Sizde keyfini sürüyorsunuz.
fahriyee
22-07-2011, 10:49
Ben de bir ara gelişkin menekşelere kullandığım çiçek coşturanı birkaç yavru menekşeme vermiştim, çiçek açmıştı. Çiçek uzun süre üzerinde kalmış ve bir süre sonra da yavru menekşem ölmüştü.(besin zehirlenmesinden galiba)
Ayrıca bu tür çiçeklenmeye çiçek kabı aşırı küçükse kökler tabana ulaştığı için rastlanabiliyor kanaatindeyim...
menekse sever
25-07-2011, 08:20
;)Perliti torfla hangi ölçülerde karıştırmalıyım. Birde perlit sadece çiçeklerdemi kullanılıyor? Tesekkürler.:confused:
Eşit oranda karıştırabilirsiniz sevgili menekşesever.
Nemli ortamı seven her bitkide perlit kullanılabilir. Topraksız tarımda da perlit kullanımı oldukca yaygın.
Benim kızlardan ikisi.
236560
.
İremsıla
26-07-2011, 07:34
Ellerinize sağlık,miteyle uğraşırken böyle güzellikleri görmek mutluluk verici.
iyi günler, menekşesever dostlar. Benim menekşelerim de sizlerinki gibi çok güzel gelişme gösteriyordu. ancak son zamanlarda üzerindeki tomurcuklarda açılmadan kurumaya başladı, yapraklarında da çürümeler başgösteriyor, aşırı sulamadan olabilirmi gerçii 3-4 günde bir suluyorum.
Konun acemisiyim, benimkiler nadir türler değil, öldürmemek için gayret ediyorum sadece.;)
236590
236591
236592
.
fahriyee
26-07-2011, 11:56
Ellerinize sağlık Sevgili Jezebel. Sadece son resimde çiçeklerin üzerindeki noktacıklar dikkatimi çekti. Sarı polen döküntüleri mi acaba?
Benim de beyaz sinek aklıma geldi ve her yaprağını yıkadım .
Olmazsa ilaçlayacağım.
Çok güzeller Jezebel.
Benim menekşelerimde hiç tomurcuklanma yok.Besin veriyormusunuz?Bilgilendirirseniz sevinirim.
Ellerinize sağlık.
fahriyee
28-07-2011, 15:57
Benim de beyaz sinek aklıma geldi ve her yaprağını yıkadım .
Olmazsa ilaçlayacağım.
O beyaz böceklere trips deniyormuş galiba. Benim menekşelerim de en muhteşem çiçekli dönemlerini yaşarken bir bakıyorum çiçekler üzerinde sarı polen döküntüleri. İyice inceleyince katilleri gizlenmiş olarak buluyorum.
Bu aralar yeni menekşe almadığımdan veya çok çiçekli olmadıklarından rastlamıyorum böceklere. Umarım beni ve menekşelerimi unuturlar...Tabi ki tüm menekşesevenleri de...
yeşillim
30-07-2011, 19:54
Bu da torunum
hearts85
04-08-2011, 00:28
selamlar,
menekşeler oldum olası hoşuma gidiyor hiç yetiştirmesini bilmemekler birlikte iş yerime aldım fakat yaprakları kahverengi olmaya başladı ve çiçekleri döküldü:( sizce ne olmuş olabilir ne yapmam lazım yardım ederseniz çok sevinirim.
menekşecibaba
04-08-2011, 19:02
Sayın hearts85 ,
Fazla sulamadan çürüyor olabilir,böyle sıcak havalarda fazla sulamadan ve güneşten korumanız lazım, hergün azar azar toprağı kurudukca sulamanız ve altta su bırakmamanız lazım.Fazla sıcaklık ta yaprak kurumalarına yol açar.25-30 derecenin üzerinde bitkide yaprak kurumaları görülür.Mümkünse fanla bitkiyi serinletin.Klimada direk gelmeyecek şekildeyde faydalıdır.
Fazla sulamadan kök çürümesi başladıysa bitkiyi kurtarabilmek için bitkiyi topraktan çıkarıp iyice çürüklerden temizleyip yeni toprağa dikmek gerekir.Umarım o safhaya gelmemiştir.
Sağlıklı günler , kolay gelsin.
Malesef aynı hatayı ben hep yapıyordum. menekşelerime sürekli su veriyodum
bu sebeple en alt yaprakları haşlanmış gibi olup kök çürümesi oluyordu.
Ama şimdi sizlerden ve komşumdan öğrendiklerim sayesinde menekşelerim sağlıklı ve bol çiçekli. şimdi haftada bir defa az su veriyorum:)
Sevgili kulubnikadan aldığım minyatür menekşemde sevgi pıtırcıkları belirdi. Sizinle paylaşmak istedim :D
menekşeler
10-08-2011, 22:17
iyi akşamlar herkese merhaba ben de bu siteye az önce üye oldum,formu takip ediyordum ama üye değildim en sonunda bende dayanamadım menekşeleri gördükçe benimde menekşelerim var fakat çiçek açmıyorlar ama keyifleri yerinde görünüyor yakında açarlar diye umuyorum
fahriyee
11-08-2011, 23:52
iyi akşamlar herkese merhaba ben de bu siteye az önce üye oldum,formu takip ediyordum ama üye değildim en sonunda bende dayanamadım menekşeleri gördükçe benimde menekşelerim var fakat çiçek açmıyorlar ama keyifleri yerinde görünüyor yakında açarlar diye umuyorum
Hoşgeldiniz menekşeler.
Özellikle ağustos ayında sıcaktan koruyup hayatta kalmaları bile ayrı güzel. Şu dönemde çiçeklenme için besin v.s vermemenizi tavsiye ederim. Eylülde yine çiçeklenmezse fotoğraflarını çekip bizimle paylaşırsanız birçok arkadaşım yardımcı olur kanaatindeyim...
menekşeler
12-08-2011, 13:36
Hoşgeldiniz menekşeler.
Özellikle ağustos ayında sıcaktan koruyup hayatta kalmaları bile ayrı güzel. Şu dönemde çiçeklenme için besin v.s vermemenizi tavsiye ederim. Eylülde yine çiçeklenmezse fotoğraflarını çekip bizimle paylaşırsanız birçok arkadaşım yardımcı olur kanaatindeyim...
teşekkür ederim hoşbulduk fahriye hanım
tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim fotoğraflarınıda en kısa zamanda çekip göndereceğim inşallah
diver_bird
12-08-2011, 14:55
Bunlarda benim klubnika dan gelen menekşelerim. Şimdilik iyiler
diver_bird
12-08-2011, 14:59
Hediye gelen de açtı. Bir tomurcuk gül
fahriyee
12-08-2011, 21:04
Ellerinize sağlık diverbird, inşallah çiçekli hallerini de görmek nasip olur. Bardakların tabanı delik değil galiba.
Sevgili ankdemir ve fahriyee,
Sorunlu menekşelerle ilgili mesajlarımız, Afrika Menekşesi Hastalık ve Zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=841604#post841604) başlığına taşındı. Bilgilerinize :)
Sevgili driver bird,
Çelik ve yavrularınız çok güzel, paylaşım için teşekkürler.
Benim de sevgili fahriyee gibi gözüm saksılarda. Sarı renkli olanlar seramiğe benziyor. Altı delikli minik seramik saksı bulmak çok zor. Nerede bulabiliriz :)
--melek--
13-08-2011, 23:19
merhaba arkadaşlar 3 yıldır bakdığım menekşenin kökleri çürümüş son anda fark etdim.Çürümüş olan bölgeleri kesdim ve kaynatmış oldugum suyun içine koydum alt yapraklarını ayırdım.Sizce kutarabilir miyim?
http://i56.tinypic.com/2rm4dxg.jpg
http://i53.tinypic.com/6qw2eb.jpg
http://i53.tinypic.com/2cxvs6d.jpg
Sayı --melek--,
Erken farketmişsiniz, göbek kurtarılacak büyüklükte. Taç kesim yapılan menekşelerde suda köklendirme önerilse de, bu mevsimde hala riskli olabilir.
Taç kısmını küçük bir saksıya, mesela pet bardağa dikerek 4-5 hafta gübre verilmemesi öneriliyor. Toprak karışımına mantara karşı bir ilaç konulması , mantarın neden olduğu kök çürümesi sonrasında koruyucu bir önlem. Bu amaçla odun kömürü tozu da kullanabilirsiniz. Sulamaya çok dikkat edin. büyük olasılıkla köklenecektir.
Yaprak çeliklerinizi de toprağa dikmenizi öneririm. Sıcak hava, suda bakteri oluşumunu hızlandırıyor.
Bu mesajda yabancı bir sitede bulduğum (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=614551&postcount=5610)metni çevirerek eklemiştim. Kök çürümesinin tedavisinde önerilen yöntemi uygulayarak kurtarabildiğim çok sayıda menekşem oldu.
Sevgili menekşeseverler,
Afrika Menekşesinin bu kadar çok ilgi görmesi ve ve fazla mesaj sayısı aradığımız bilgiye erişmekte bizleri zorlasa da, beraberinde bir avantaj sağladı.
Mum çiçeklerinde olduğu gibi Afrika Menekşeleri de, alt başlıkların yer aldığı ayrı bir bölümle site yönetimi tarafından ödüllendirildi :)
Burayı yani Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=413) tıklarsanız, Afrika Menekşesi Forumuna ve başlıklarına erişebilirsiniz.
Sorularımızı, problemlerimizi ya da paylaşımlarımızı ilgili başlıklara yazarsak, aradığımız mesajı, bilgiyi çok daha kolay bulabileceğiz ve aynı konuları daha az tekrarlamış olacağız.
Desteğiniz için şimdiden teşekkür ediyorum.
diver_bird
14-08-2011, 22:29
Ellerinize sağlık diverbird, inşallah çiçekli hallerini de görmek nasip olur. Bardakların tabanı delik değil galiba.
Sevgili Fahriye
Çok teşekkür ederim. İnşallah çiçeklerinide görücez. Sabahları onlara günaydın minnoşlar;) demek bana haz veriyor.
Bardakların tabanı delik değil, benim alüminyum bir çaydanlığım var ağız kısmı oldukça dar ve çiçeklerimi sulamak için de ideal bir çaydanlık onunla fazla taşırmadan azar azar su veriyorum üstten, yavrulara değdirmemeye çalışıyorum fakat topraktan kayıyor yavrulara doğru, şimdilik bir sorun yaşamadım
Çiçekli olan saksımında tabanı delik değil
diver_bird
14-08-2011, 22:36
[QUOTE=maki01;846962]Sevgili driver bird,
Çelik ve yavrularınız çok güzel, paylaşım için teşekkürler.
Benim de sevgili fahriyee gibi gözüm saksılarda. Sarı renkli olanlar seramiğe benziyor. Altı delikli minik seramik saksı bulmak çok zor. Nerede bulabiliriz
Sevgili Maki teşekkürederim.
Saksılarımın hiçbirinin tabanı delik değil, ayrıca hepsi plastik mika tipi saksılar. klubnika dan çelikler geldikten sonra tesadüf Koçtaş ta buldum onları tabi hepsinin tabanın delinmesi zor. Rengarenk çok güzel saksılardı.
Yalnız ben uzun süredir yoktum.
Eşim sağolsun sarı saksıdaki yavru menekşeye fazlaca su vermiş umarım çürümez
diver_bird
14-08-2011, 22:40
Koçtaş ta saksılardan daha kaldıysa gittiğim zaman bende almayı düşünüyorum. Bu üstten sulama sisteminde de başarı devam ederse öyle daha iyi olucak sanırım.
Minik saksılarda ayrı bir güzel ama tek yaprak için iyi fakat büyüdüklerinde mecburen çıkarıcam daha büyük saksıya alıcam bu yüzden fazla almadım onlardan.
diver_bird
14-08-2011, 22:41
Sevgili menekşecibaba
Elinizdenmidir nedir bilemiyorum ama ektiğiniz her yaprak önce çiçek verip daha sonra yavru vermeye başlıyor maşallah güle güle büyüsünler. Hiç kıskanmadım:)
fahriyee
15-08-2011, 00:30
Sevgili diver bird; bir arkadaşım da sizin gibi seramik ve deliksiz saksıya ekmiş ve az sulama yaptığını söyledi. 2 yıldır bir sorun yaşamadım diyor. Ben yine de seramik saksıyı estetik amaçlı dış kap olarak kullanıyorum.
İnşallah bir sıkıntı yaşamazsınız, yine de seramik saksıda yetiştirmeye devam ederseniz ve problem olursa bizi de uyarın lütfen.
Ayrıca bir komşum da seramik saksının tabanını deldirmişti ama kime bilemiyorum...
Matkapla delinebiliyor sevgili fahriyee.
Benim seramik saksılarımın bir kısmını oğlum deldi. Çok yavaş ve dikkatli davranması gerektiği için sıkıldı. Yakınımdaki elektrik tamircisinden rica ettim, kalanları da o deldi :)
fahriyee
16-08-2011, 22:01
Sevgili Maki, bizim de porselenleri kestiğimiz hızlı ve yavaş turlu olan aletlerimiz var ama saksı delmeyi hiç denemedim. Çatlatır ya da kırar gibi geldi bana. Yine de merak ettim deneyeyim bir ara...
gokhan48xxx
17-08-2011, 21:05
Merhaba herkese.
Yanyana duran iki kızım, farklı farklı açtı, aynı kökten iki renk çiçek çıkardılar. Daha önce hiç böyle bir şeyle karşılaşmamıştım. Fotoğrafını çekip paylaşmak istedim sizlerle.
240964
Sevgili gokhan48xxx,
Menekşeleriniz minyatür chimera olmalı. Sadece bu özellik bile onları çok özel kılıyor.
Üzerine bir de iki ayrı renkte çiçekler verince mükemmel bir tablo ortaya çıkmış , kutluyorum...
bu arada tek kökten 2 renk çiçek vermesi normal mi? yoksa buna birseyler sebep olmus olabilir mi?
bu arada tek kökten 2 renk çiçek vermesi normal mi? yoksa buna birseyler sebep olmus olabilir mi?
"Iki farkli menekse, hucre olceginde karismis" seklinde dusunebilirsiniz.
Farkli cicek acma bu sekilde karismanin olmadigi bitkilerde genetik mutasyonla da olabilir. Kirmizi acan gulunuzun sadece bir dali bir gun beyaz cicek vermeye baslayabilir, yani sport olusur. Ancak bu ornekte oldugu gibi, iki ayri bitkide ayni mutasyonun gerceklesme olasiligi yok denecek kadar azdir.
gokhan48xxx
18-08-2011, 19:06
Bu iki menekşem, tamamen aynı koşullarda. Suyu, bulundukları pencere, ışık oranları, sıcaklık vb. tüm çevresel faktörler aynı. Ama her ikisinde de birer tane mor çiçek görmek, beni de şaşırttı ve siz değerli menekşe dostları ile paylaşmak istedim.
arkadaşlar benim menekşelerim tek tek elimden kayıp gidiyor.alt yapraklardan başladılar çürümeye. geçen gün saksıdan çıkardım köklerde çürüme yok alttaki yaprakları kopardım daha küçük bir saksıya diktim kurtarabilirmiyim acaba.
menekşecibaba
19-08-2011, 10:17
Sayın M.ural , Sıcaklarda olağan bir durum , bitkinizi bulabilirseniz daha serin bir yere koyabilirseniz veya fanla serinletebilirseniz bu durumu atlatırsınız.Çürük yaprakları koparıp atın.
Sevgili gokhan48xxx menekşeleriniz gerçekten çok güzel açmış nadir bir durum.Chimera olma ihtimali yüksek.Çok güzel bir tür.
menekşekolik
19-08-2011, 17:58
241676
241677
241678
241679
Bir süre aradan sonra kızlarımla size tekrar merhaba demek istedim
Sayın menekşeler,
Eklediğiniz fotoğrafın çok büyük olması nedeniyle sayfa bütünlüğünü bozduğunu ve foruma fotoğraf yükleme ile ilgili bilgiyi nerede bulacağınızı açıklayan bir mesaj yazmıştım.
Okumuş olduğunuzu düşünerek sizinki ile birlikte benim mesajımda silindi. Kurallara uygun olmayan tüm fotoğraflar siliniyor, size özel bir uygulama değil yani.
Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256&highlight=foto%F0raf) başlığında detay açıklamalar mevcut. Lütfen fotoğraflarınızı küçülterek yeniden yükler misiniz?
Teşekkürler...
iyi günler tüm menekşe sevenlere. acil yardımınıza ihtiyacım var. Malum bayram tatili nedeniyle yaklaşık 10 gün memlekette olacağım. bu süre zarfında menekşelerimin ölmemesi için ne yapmam lazım. tatile çıkmadan su versem **** tabaklarını su ile doldursam 10 gün idare edebilirlermi.
Sayın m.ural,
Tabaklarında su bırakmanız kök çürümesine neden olacaktır, sakın bırakmayın. Menekşe sayınızı bilmiyorum ancak fitilli sulama en sağlıklısı olur.
Fitilli Sulama (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23486)
Fitil uygulamak istemiyorsanız, normal sulama yapıp evin en serin ve güneş ışığından uzak bir köşesine taşımanız yardımcı olabilir.
menekşecibaba
29-08-2011, 18:20
Bir bayram gülüşü savur göklere, eski zamanlara gülücükler getirsin, öyle içten öyle samimi, gözyaşlarını bile tebessüme çevirsin. İyi bayramlar!
Ramazan Bayramınız Mübarek Olsun
Orkun Kırcı
03-09-2011, 18:56
Çoğu geçen kış yapraktan dikilen menekşelerim tatili ayrılığını tek kayıpla atlattı. Fitilli sulama yine işe yaradı. toplamda 60 farklı tür var. 11 gün arayla çekilmiş 2 foto.
fahriyee
05-09-2011, 12:08
O kayıp ta pembe bardaktaki menekşe olsa gerek. Aslında yerlerini değiştirmeseydin 11 günde ne kadar yol katetmişler anlardık ya neyse.
Bu ara benimkiler uykuda, ne çiçek açan var ne hızlıca gelişen. Bol bol kökleniyorlar galiba. Ben de bu yaz pencereyi sürekli açık tutarak kayıpsız atlatabildim elhamdülillah. Teşvik amaçlı 3-5 çiçekli menekşe alıp aralara serpeceğim nasip olursa...
Sevgi Durul
05-09-2011, 12:12
Menekşeleriniz çok güzel arkadaşlar. Ellerinize sağlık. Benim değil ama benden çiçekli bir yavru.
244022
Orkun Kırcı
05-09-2011, 13:40
O kayıp ta pembe bardaktaki menekşe olsa gerek. Aslında yerlerini değiştirmeseydin 11 günde ne kadar yol katetmişler anlardık ya neyse.
Bu ara benimkiler uykuda, ne çiçek açan var ne hızlıca gelişen. Bol bol kökleniyorlar galiba. Ben de bu yaz pencereyi sürekli açık tutarak kayıpsız atlatabildim elhamdülillah. Teşvik amaçlı 3-5 çiçekli menekşe alıp aralara serpeceğim nasip olursa...
Bilemedin Fahriyecim :D kayıp ilk foto sağ en üstteki(onu da annem düşürmüş o yüzden kayıp). Pembe bardaktaki minyatür olduğundan biraz miniş duruyor. Foto çekmek için asıl yerlerinden alıp bu masa üzerine yerleştirdim. Yoksa asıl yerlerinda değişiklik yoktu :)
fahriyee
09-09-2011, 23:26
Neyse bazı şeyleri de bilemeyelim bakalım hocam.
İnşallah bol çiçekli resimleri ile de sayfamız renklenir, güle güle büyüt...
Fotoğraflarınızın netliğine hastayım Sevgili SDurul, paylaşımınız için teşekkürler...
çiçeksever
12-09-2011, 14:32
Arkadaşlar.Bizde site olarak kendi kataloğumuzu yapalım.Menekşecibaba sitesinde yapmış,fakat ben biraz daha kapsamlı yapalım derim.Örn:1-Beyaz diyelim.2-Katmerli beyaz,ağırlık hangi renkse o renk grubuna koyarak liste yapsak.Örn.1-10 arası beyaz,10-30 arası mor,30-50 arası pembe gibi.Standartları 1-100 arası,chimeraları 100-200,yabancı olanları 200-300 arası numara versek nasıl olur.
Sayın çiçeksever,
Kodlama, satıcıların çiçek ismindeki yazım hatalarına karşı ya da sipariş verirken daha hızlı ve basit bir dille ifade edebilmesi için yapılır.
Biz bu kataloğu ne amaçla kullanacağız , anlayamadım.
Merhaba sevgili menekşesever arkadaşlar,
Hatırlayanlar bilir, çok güzel bir menekşe kolleksiyonum vardı. Yavrularla birlikte 30 saksı civarındaki koleksiyonum bu sene tamamen yok oldu. Sıcaktan kaybettik, kaç kez kurtarmaya çalıştık ama başaramadık. Toprak değişimine, oksijenli suya vb hep olumsuz tepki verdiler. Son 1 senedir toparlanamadılar ve artık tamamen öldüler.
Çok üzgünüm, yeni menekşe almayacağım bir süre. Silifke'de insanlar bile zor yaşıyor sıcaktan, bu zavallılar ne yapsın.
İşte son hüzünlü görüntü:
mor-salkım
14-09-2011, 15:47
nariel katılıyorum silifkede menekşe bakmak çok çok zor. kuzeyde güneş almayan bir pencerede fanla serinleterek yaşatmaya çalışıyorum ben de pencerenin camını da sürekli açık tutuyorum üstelik. gecelerin serinlemesiyle birlikte toparlanmaya başladılar bendekiler. silifkede sanırım iç mekandan ziyade dışarda gölgede yaşayacak bir bitki gibi görünüyo bu menekşeler. denedim dışarda olduklarında daha ii oldu bazıları ama hala deneme aşamasındayım :)
Üzüldüm sevgili nariel, hele de bu güzel manzarayı bilen biri olarak. Umarım içini acıtmaz ama görmeyen arkadaşlarımızla paylaşmak istedim. Çok özel ve güzellerdi...
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=145866&stc=1&d=1274393976
Bu yaz ben de çok kayıp verdim. Yine de geçen sene ile kıyaslayınca daha iyi durumdalar. Hepsini kaybettmediğime sevinsem de 6-7 aylık çiçek verme büyüklüğüne erişen menekşeleri kaybetmek üzüyor insanı.
Menekşe saksısı diye bildiğimiz saksılardaki menekşelerin bu sıcaklarda yaşaması mucize. Saksı küçüldükce yaşama şansları artıyor, özellikle kök çürümesinin önüne geçmek daha kolay oluyor.
Sevgili maki01, ben de o fotoğrafı aramış ama bulamamıştım, teşekkür ederim.. İnsan o güzellerle bağ da kuruyor; annemle hepsini tek tek sever, tomurcuklarını bekler, açınca da sevinip doya doya izlerdik.
Her sene hava daha da sıcak oluyor. Hele evden uzak kalıp evi havalandıramayınca mahvoluyor bitkiler.
Artık sizlerin menekşelerinizi izlemekle yetineceğim buradan bir süre.. Sevgiler.
Sevgili Nariel bu güzelikleri kaybetmek üzücü . Yinede insan fazla uzak kalamıyor .
Almam almıcam derdim atıl durumda bir kök menekşe gördüm serada en az 20 kasa ölü menekşe ve iclerinden sadece bir tanesi bana gülümsüyordu hemen alıp sordum ve fiyat 5 ytl inanmassınız ölmeye terk edilmiş menekşeye 5 ytl istediler ve onu orada bırakmaya gönlüm razı gelmedi aldım ve şimdi muhteşem güzelikte cicekleriyle öyle mutluki :p
ntetik73
15-09-2011, 16:13
Birinci resim lila beyaz olan menekşem.yaz aylarıyla birlikte çiçeklerini döktü.zor kurtardım.şimdide yaprakları çok küçük.
İkinci resim son resimdeki bordo-beyaz.onun kayıbı daha fazla yaprakları hep çürüdü.bir kökte 2 yaprak ve yan sürgününde 2 yaprak var minik minik yapraklar var ortasında.inşallah kurtulur.
Üçüncü resim deki miniş diğer saksıya elim çarpınca kırıldı minik yaprakta 1-2 tel kök vardı.tekrar diktim.1 hafta oldu dimdik ayakta inşallah direnir kurtarır kendini.
Dördüncü resimdekiler öndeki 2yi dün aldım.diğerleri önceden.
Çok menekşelerim olsun istiyorum.Uzman olanların fotoğraflarıma bakarak tavsiyelerini bekliyorum...tşklerrr...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.