Bağlan

View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

cansuyu_yagmur
04-09-2010, 20:44
merhaba arkadaslar,
tatile gitmeden önce yaklasik 6 tane yapragi köklenmeleri icin suya koymustum. 4 hafta sonra döndügümde 2 tanesi suyun icinde yavrulamis.. simdi benim bu yapraklari nasil dikmem gerekiyor ?? topragin icindemi disindami olmalari gerek

yardimlarinizdan dolayi simdiden tesekkür ediyorum

fotografini ekledim 4 haftada bu hale gelmis ;)

zappie
04-09-2010, 21:06
Yapragi bir an evvel sudan cikartin. Altindan destekleyerek dik tutabilirseniz yavrular toprak yuzeyinin uzerinde kalacak sekilde, zedelemeden sadece kokleri gomun. Gevsek, kuru saksi harci icine yuva acin, kokleri yerlestirin, uzerine bir miktar daha ayni harctan ekleyerek koklerin uzerini kapatin, saksiyi alttan su emecek sekilde su dolu kaba daldirin. Su saksi altindan toprak yuzeyine ulasinca saksiyi sallayarak, hafifce yere vurarak koklerin toprak icinde sikismasini saglayin, elle bastirmayin! Sonra da yapragin altina destek koyun. Bu arada yavrularin ustu bir miktar kapanmis olabilir, fazla torfu dikkatlice temizleyin.

fahriyee
05-09-2010, 01:12
Sevgili Maki;megafol alırsanız ben de paylaşabilirim(hatta Konya'da 3 kişiyiz arkadaşlarım da isterse bana gönderirseniz onlara da iletirim)

katmer
05-09-2010, 01:33
Amatörlükten yavaş profesyonel yetiştiriciliğe bir geçiş hissediyorum .
Türk seleksyonerler yetişiyor galiba ...
Çok mutlu oluyorum okudukça ;)

Sevgili Jezebel, benim uzun zamandır hayalimdi bu ama Türkiye'de ki şartlar elvermiyordu. Sevgili klubnika sayesinde bu köprüyü oluşturmayı başardık sanırım:) Bunun için de klubnikaya minnet duyuyorum.

maki01
05-09-2010, 01:36
Sevgili fahriyee,

Diğer bitkilerimde de kullanacağım için gelecek miktarı tüketebileceğimi düşünüyorum. Sıvı olduğu için kargo ile göndermem çok zor.

Doğa Perisi
05-09-2010, 14:51
Afrika Menekşe'm için dün "Afrika Menekşesi İçin Özel Sıvı Gübre" aldım.İçeriğini yazıyorum.Acaba menekşem için uygun mudur MİNE HANIM?Bu konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlardan da yorum bekliyorum.

İÇERİĞİ
Npk Profili
Azot...............%3
Fosfor.............%8
Potas..............%4
Mineral Besinler Profili
Demir.........%0.4
Bakır..........%0.15
Çinko.........%0.15
Bor............%0.05
Mangan......%0.4
Molipden.....%0.01
Magnezyum.%0.9
Vitamin Profili
Vitamin B1.......1 mg
Vitamin B2.......1 mg
Vitamin B6.......2 mg
Vitamin C........150 mg
Vitamin E........10 mg
Folic Acid........3.2 mg
Amino Asit Profili
Alanine..........370 ppm
Arginine.........330 ppm
Aspartic Acid..590 ppm
Cystine..........160 ppm
Glutamic Acid..2040 ppm
Glycine...........560 ppm
Histidine..........150 ppm
İsoleucine........730 ppm
Leucine...........820 ppm
Lysine.............390 ppm
Mentionine.......140 ppm
Phenylalanine....310 ppm
Proline.............950 ppm
Serine..............350 ppm
Threonine.........260 ppm
Tryptophan.......60 ppm
Tyrosine...........160 ppm
Valine...............610 ppm
L-glutaminpeptide......730 ppm

Ayrıca kaç günde bir verilmeli?

maki01
05-09-2010, 16:01
Oldukca iyi bir gübre gibi duruyor sayın Doğa Perisi. Markayı ve nereden aldığınızı yazar mısınız?

maki01
05-09-2010, 16:09
Sevgili Jezebel,

Seleksiyoner olmak için çok yol var önümüzde. Ben hala yerli türlerden tohum almayı başarabilmiş değilim. Bunu bir başarabilsem, farklı türleri çapraz tozlayarak kendi seleksiyonumu oluşturmaya sıra gelecek:)) Mercekle bile polenleri göremiyorum:))

Kahraman Koray bu konuda en fazla yol kat eden üyemiz. Tohumdan yetiştirdiği menekşeler ne durumda acaba?

Doğa Perisi
05-09-2010, 18:04
[QUOTE=maki01;692135]Oldukca iyi bir gübre gibi duruyor sayın Doğa Perisi. Markayı ve nereden aldığınızı yazar mısınız?

Sayın maki01;
Afrika Menekşeleri İçin Özel Sıvı Gübre'yi "Ümraniye Praktiker"den aldım.Gübrenin markası "Çiçek Çoşturan".600 ml ve beş buçuk TL.

Jezebel
05-09-2010, 18:15
Sevgili maki01 ,
" ummadığın taş baş yarar " derler , neden artık yerli ( hiç ummadığımız ) bir seleksyoncu çıkmasın ?
Azmin önüne kim durabilir ?
Tabi araştırma ve teknik olanaklar da gerekli .
Ama büyük seleksyonerler de tam donanımlı laboratuarda başlamadılar bu işe .
Ben sizlerden çok umutluyum .

klubnika
05-09-2010, 19:05
Afrika Menekşe'm için dün "Afrika Menekşesi İçin Özel Sıvı Gübre" aldım.İçeriğini yazıyorum.Acaba menekşem için uygun mudur MİNE HANIM?Bu konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlardan da yorum bekliyorum...

Gübre çok içerikli belki de güzel, yalnız bitkilere vitaminler, folik asid vs vermesini ilk duyuyorum!? Mineraller tamam...Deneyin, talimatı yok mu? Talimatı varsa eğer gereken dozdan yarısı verin veya 1/3 bakın bir süre bitki nasıl cevap verir. Buna göre devam edersiniz;)

klubnika
05-09-2010, 19:13
merhaba arkadaslar,
tatile gitmeden önce yaklasik 6 tane yapragi köklenmeleri icin suya koymustum. 4 hafta sonra döndügümde 2 tanesi suyun icinde yavrulamis.. simdi benim bu yapraklari nasil dikmem gerekiyor ?? topragin icindemi disindami olmalari gerek

yardimlarinizdan dolayi simdiden tesekkür ediyorum

Korkulacak bir şey yok, ben böyle durumlarda hiç bir özen göstermiyorum diğer yapraklar gibi toprağa koyup ekiyorum. Yalnız bütün yaprakları ekerken sapı yalnız 1 cm kadar toprağa gömüyorum, saygılarımla :)

maki01
05-09-2010, 19:30
Sevgili Doğa Perisi,

Botanika'nın satışa sunduğu Çiçek Çoşturan'ın Afika Menekeşeleri için mor şişedeki gübresinden ben de kullanıyorum ama içeriği çok farklı. klubnika doğru söylüyor, söylenilenin üçte ya da dörtte biri oranında kullanarak izlemek lazım.

klubnika
05-09-2010, 19:40
Afrika Menekşe'm için dün "Afrika Menekşesi İçin Özel Sıvı Gübre" aldım.İçeriğini yazıyorum.Acaba menekşem için uygun mudur MİNE HANIM?Bu konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlardan da yorum bekliyorum.

Araştırdım, evet hakkaten sizin gübreniz çoook güzel, tebrikler, nerde buldunuz firma, marka...Bitki gelişmelerde hakkaten büyük bir fark yaratabilir...Çeviri otomatik :dilli:
Rusça dilinden Türkçe diline çeviri
.... Bu vitamin çözümler "C", "PP" ve "B1" artar fotosentez yoğunluğu, klorofil içeriği ve çözünür karbonhidrat, püskürterek bitkiler, protein kısmının sentezini ve nitrojen asimilasyon katkıda bulunan azotlu bileşiklerin birikimi üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu belirtti. Ayrıca, beslenme varlığı fosfor, kükürt bitki kökleri, kalsiyum ile vitamin emilimini uyarır ve klor emilimini azaltır. Vitaminler, onları ve bitki gelişim hızı üzerinde yararlı etkisi ölen tutarak yaprak büyümesini hızlandıracak. büyüme süreçleri inhibisyonu için bir neden olabilir tesislerinde tiamin ve yeterli aydınlatma şiddeti ve diğer çevresel faktörlerin nikotinik asit miktarının azaltılması. vitamin eksikliği olan Yüksek bitkilerin topraktan emilimini onlar için onların ihtiyacı karşılamak. Zaman yapay koşullarda büyüyen bitkiler, bitkiler arası simbiyotik vitamin metabolizması, yoksun ve eksikliği hastalıkları çeker. Toprakta vitamin Yapay giriş mikroorganizmaların bitki üretimi için yararlıdır. Bu da, yeni maddeler bitki beslenme için gerekli olan topraklarda birikimi uyarır. Böyle birikimi bitkilerin artan verimi olumsuz koşullar altında olur. büyüyen bitkiler için vitamin kullanımı bir diğer olumlu sonucu terleme azalması nedeniyle bitki dokuları (yaklaşık 28-68%) olarak vlagouderzhivaniya uyarmaktır. tiamin kombinasyonunda ve nikotinik asit daha büyük bir etkisi besleme göre ayrı ayrı kullanma gösterir. vitaminlerin yanı sıra bazı şirketler, "PP" ve "B1" gübre vitamin içerir "C".

vitaminler, bitkiler üzerinde olumlu etkisinin yanı sıra süksinik asit vardır. Süksinik asit gübre değildir. Herhangi bir bitkinin bir canlı organizma, bunların esneklik doğal bir aktivatörü (promoter) gibi çalışır. Süksinik asit kolayca tohumlar ıslatmadan, emilir ve ne zaman püskürtme yaprakların arasından bitki girer. süksinik asit düzenler enerji metabolizması etkisi zaten çok düşük konsantrasyonlarda (% 0.002 çözüm) açığa vurulmasıdır. Aşırı dozda ilaç gıda olarak bitki ve mikroorganizmaların onun aşırı kullanımı nedeniyle tehlikeli değildir. Ancak tecrübe göstermektedir ki en fazla etkiye zaman süksinik asit dozlarda kullanılarak elde edilir. Erken büyüyen sezonunda ona ilaç tedavisi, uzun yaptım etkisi devam etmektedir. Tedavi tohum ve ilaç yaratılması genç fidan sonuçları tesisin tüm ömrü boyunca.

C vitamini
İngiliz ve Japon bilim adamları vitamin C bitkilerin büyümesini teşvik kanıtlamıştır. İngiltere'nin Exeter Üniversitesi Şehir araştırmacılar ve Japon üniversite Shimeyn kendi keşfi faydalı tarım olacağını söylediler. Uzmanlara göre, bitkiler ilk yeni bir enzim saptanmıştır, GSYİH-L, C vitamini, büyüme için gerekli üretir. Bilim adamları uzun bir bitki C vitamini çok önemlidir bilinmektedir ki - bu bitkiler, kuraklığa karşı yardımcı antioksidan görevi görür ozon ve aktif UV radyasyon. Ancak, şu ana kadar C vitamini ayrıca bitkileri büyüme artırır bilinen değildi. Uzmanları Exter o C vitamini temelinde gelecekte üzerinde katkı maddeleri ve gübrelerin, yeni nesil yaratabilir "dedi. C vitamini bitkilerde en bol bulunan antioksidan, ancak C vitamini az incelenmiştir.

Vitamin B1
Vitaminler önemli hayvansal organizmanın normal işleyişi değil sadece, ama aynı zamanda - büyüme ve bitki gelişimi. Vitaminler metabolik süreci etkiler, kök sisteminin geliştirilmesi, vb bu konuda en kapsamlı veri vitamin B1 mevcuttur. iyi toprak besin kullanmak bitkiler yardımcı kök sisteminin bitkiler etkilenen vitamin B1 Etkisi: tohumların daha hızlı çimlenme, daha güçlü bir kalkınma ve çiçekli bitkiler ve büyük çiçek oluşumunu hızlandırmak için daha hızlı büyüme ve bitki sağlığı sağlamak. vitamin B1 İşleme tesisi çözüm, sulama ve çözüm enjeksiyon püskürtme üretilmektedir. Etki elde edilir zaman bitkiler vitamin B1 çözüm sistematik etkileri. Ancak, uyuyan bitkiler vitamin B1 kullanılmamalıdır.

Vitamin PP B1 sinerjik bir.

Anlaşılır olması için, ben basit bir deney fotoğrafları getirmek istiyorum. İyi ki çok açık bir şekilde gerçek kullanımdan sonra vitamin etkisi ve aylar göstermesidir.

İlk foto - ortada vitaminli gübre almamış bitki, ikinci - 20 ay sonraki durum, büyük bitki vitaminli gübre alan ve fark ortada...

Emre İlhan
05-09-2010, 19:48
Baya fark var sayın klubnika.Sayın Doğaperisi şişenin rengini söylerse nerede bulabileceğimizi söyleyebilirim.Biryerde Afrika menekşeleri için Çiçek Coşturan görmüştüm acaba içerik aynımı?Şişenin rengini öğrenirsem iyi olur.Şişe Mor mu,yoksa Bordo mu?

katmer
05-09-2010, 20:40
Sevgili Emre, mor şişedeki değil. Ondan bende var ve içerik bu kadar zengin değil.

cansuyu_yagmur
05-09-2010, 21:17
sevgili zappie ve klubnika, önerilerinizden dolayi cok tesekkür ederim.
yapraklari ebay den satin almistim, toplam 9 tane..hepside birbirinden güzellerdi resimlerde. ciceklerini cok merak ediyorum insallah biran önce büyür ve acarlar

Emre İlhan
05-09-2010, 21:18
Şu linkte bulunan en arka sıradaki besinden bahsediyorum.O olabilir.

http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.koctas.com.tr/imagearea/products/1000073341.jpg&imgrefurl=http://www.koctas.com.tr/U/Cicek-Costuran-Bitki-Besini/Cicekli-Bitki-Besini/47546%3FR%3D273&usg=__cv36Z2ho25PC364z76xx01L2zXM=&h=450&w=357&sz=156&hl=tr&start=0&zoom=1&tbnid=fIRgKqyToGMRXM:&tbnh=133&tbnw=105&prev=/images%3Fq%3D%25C3%25A7i%25C3%25A7ek%2Bco%25C5%259 Fturan%26um%3D1%26hl%3Dtr%26safe%3Doff%26sa%3DN%26 rlz%3D1W1ADSA_tr%26biw%3D1003%26bih%3D583%26tbs%3D isch:1&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=359&ei=ceuDTJqTPMPAswbM3ojmCA&oei=ceuDTJqTPMPAswbM3ojmCA&esq=1&page=1&ndsp=15&ved=1t:429,r:2,s:0&tx=46&ty=97

Sevgi Durul
05-09-2010, 22:00
Eltimin verdiği yavru menekşe, boyuna bakmadan çiçek açmış.
169471

Emre İlhan
05-09-2010, 22:08
;)Maşallah.Böyle minicik bitkilerin çiçek açmasına bayılıyorum.

klubnika
05-09-2010, 22:26
Çok güzel güle güle büyütün :)

Sevgi Durul
05-09-2010, 22:32
Teşekkür ederim sevgili Emre,
Sevgili klubnika, çok sağolun. Menekşelerle ilgili verdiğiniz bilgiler hepimiz için çok yararlı olacak. Ve menekşeleriniz çok sağlıklı, yaprakları pırıl pırıl. Benim menekşeler bir türlü istediğim gibi olmadılar. Sizden öğrenecek çok şeyimiz var. Eğer uygulamada başarılı olursak.

zappie
05-09-2010, 22:47

İÇERİĞİ
Mineral Besinler Profili
Demir.........%0.4
Bakır..........%0.15
Çinko.........%0.15
Bor............%0.05
Mangan......%0.4
Molipden.....%0.01
Magnezyum.%0.9
Vitamin Profili
Vitamin B1.......1 mg
Vitamin B2.......1 mg
Vitamin B6.......2 mg
Vitamin C........150 mg
Vitamin E........10 mg
Folic Acid........3.2 mg
Amino Asit Profili
Alanine..........370 ppm
Arginine.........330 ppm
Aspartic Acid..590 ppm
Cystine..........160 ppm
Glutamic Acid..2040 ppm
Glycine...........560 ppm
Histidine..........150 ppm
İsoleucine........730 ppm
Leucine...........820 ppm
Lysine.............390 ppm
Mentionine.......140 ppm
Phenylalanine....310 ppm
Proline.............950 ppm
Serine..............350 ppm
Threonine.........260 ppm
Tryptophan.......60 ppm
Tyrosine...........160 ppm
Valine...............610 ppm
L-glutaminpeptide......730 ppm

Ayrıca kaç günde bir verilmeli?

Bu icerikleri gorunce benim sporcu Aminoasit tabletlerinden saksilara gomsem mi diye dusunmeye basladim. Yapraklar iyicee gurbuzlesir, damarlar ortaya cikar ... sonra da L-carnitin verir fazla yaglari atariz :p

maki01
05-09-2010, 23:18

http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.koctas.com.tr/imagearea/products/1000073341.jpg&imgrefurl=http://www.koctas.com.tr/U/Cicek-Costuran-Bitki-Besini/Cicekli-Bitki-Besini/47546%3FR%3D273&usg=__cv36Z2ho25PC364z76xx01L2zXM=&h=450&w=357&sz=156&hl=tr&start=0&zoom=1&tbnid=fIRgKqyToGMRXM:&tbnh=133&tbnw=105&prev=/images%3Fq%3D%25C3%25A7i%25C3%25A7ek%2Bco%25C5%259 Fturan%26um%3D1%26hl%3Dtr%26safe%3Doff%26sa%3DN%26 rlz%3D1W1ADSA_tr%26biw%3D1003%26bih%3D583%26tbs%3D isch:1&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=359&ei=ceuDTJqTPMPAswbM3ojmCA&oei=ceuDTJqTPMPAswbM3ojmCA&esq=1&page=1&ndsp=15&ved=1t:429,r:2,s:0&tx=46&ty=97

Sevgili Emre,
Verdiğin link Botanika'nın mor şişeli sıvı gübresi, içeriği farklı...

klubnika
05-09-2010, 23:24
Evet, Ersan Bey, bende öyle düşündüm bu uzun liste görünce, dur dedem bi bakalım :), hakkakten çok ciddi bir çalışmalar var bu konuda ve sonuçlar şaşırtıcı...:rolleyes:

Nariel
06-09-2010, 12:49
30 saksı menekşem ölmüş. Bilen bilir, bol çeşit ve bol sağlık idi bir zamanlar. 10 gün bakımsız kaldılar (ki normalde 15-20 günde bir sularım), hepsi mahvolmuş. Sanırım havasızlıktan, bunun başka açıklaması yok. Eve daha bu sabah geldim, sinir ve üzüntüden dişlerimi sıkmaktan boğazım ağrıdı. Resmen yıldım. Ne saksıları temizlemeye halim var ne de ölenleri atmaya. 30 küsür saksı!

özlem11
06-09-2010, 15:46
Bende yazık diyecek deseniz ağlayacağım...Nariel seni anlıyorum..Seninkiler çok bakımlıydı içim gitti doğrusu:( Hadi sen 10 ilgilenmedin ben ilgilendiğim halde öldüler... Bende bu Hafta sonu temizledim ölenleri:(

maki01
06-09-2010, 16:57
Hepimizin yerli menekşelerinde sorun var, üzülmemek elde değil. Menekşeler gibi sardunyalarım da nedenini kavrayamadığım bir şekilde uçtan ya da kökten çürüyerek öldüler. Hala mantarın neden olduğuna inanıyorum. Sıcak ve nem pusuda bekleyen mantarları hareket geçirmiş olmalı ya da havada bilemediğimiz mantar gibi bir zararlı dolanıyor. Ayrı koşullarda yaşayan tüm menekşeler bu hale geldiğine göre komplo teorileri üretmek lazım :))

klubnika
06-09-2010, 17:04
:DDün gece Rusya'dan gelen yaprakları toprağa ektim ve seraya koydum. İki yapraktan olan yavruları fitilli yapıp hazırladım, fotoları sunuyorum. Menekşeler fazla olunca gene fitilli sulamaya dönmek zorundayım, sulamak çok zaman alıyor :(:D

Nariel
06-09-2010, 17:06
Benim sardunyalar da öldü, unlu bit vardı üstlerinde ama öldürecek kadar değildi. Hep sıcaktan. Benim yerli menekşeler öldü ölmesine, ithaller daha yaz başında ölmüştü:( Kimi saksıların göbeklerinde biraz umut var onları yeni toprağa alayım bari.

Jezebel
06-09-2010, 17:08
Sevgili maki01 ,
klubnika 'nın da da dediği gibi bunun nedeni Fusarium olabilir .
Mantar ilaçlarını Bakır sülfattan Captan ' a kadar gözden geçiriyorum .
Bence de sebep bu olabilir . Toprağı nasıl bu varlıktan arındıracağız ?
Beni 3 gündür meşkul eden soru bu ...

Faruk
06-09-2010, 17:14
:DDün gece Rusya'dan gelen yaprakları toprağa ektim ve seraya koydum. İki yapraktan olan yavruları fitilli yapıp hazırladım, fotoları sunuyorum. Menekşeler fazla olunca gene fitilli sulamaya dönmek zorundayım, sulamak çok zaman alıyor :(:D

Fitilli sulama için kullandığınız sular gübreli su mu acaba? Gübreli su ise ne tür bir gübreden karışım hazırlayıp koydunuz?

yağ-mur
06-09-2010, 18:17

malesef benimkilerde hala ses yok hatta biri çürüdü tekrar kesip suya koydum umutlarım tükeniyor:(

katmer
06-09-2010, 18:29
Benim de Rusya'dan gelen yapraklarım köklendi:) Yarın sera için yeni bir kap alıp, toprağa geçireceğim. 17 yaprakta bir fire çok değildir sanırım.

Emre İlhan
06-09-2010, 18:31
Tebrikler ablacım.Hayırlı olsun.Başarı oranın çok yüksek:p.

klubnika
06-09-2010, 19:32
Sevgili maki01 ,
klubnika 'nın da da dediği gibi bunun nedeni Fusarium olabilir .
Mantar ilaçlarını Bakır sülfattan Captan ' a kadar gözden geçiriyorum .
Bence de sebep bu olabilir . Toprağı nasıl bu varlıktan arındıracağız ?
Beni 3 gündür meşkul eden soru bu ...

Jezebel, canım ondan arandırmak mümkün değil, toprakta, suda, havada her yerde olabilir. Temel taşı kullanılan malzemeleri sterilize, dezenfekte etmek, önleyici ilaçlar kullanmak, ben karışımı hazırlarken fungisit ürünü mutlaka koyarım mesela. Ve eve gelen her canlı bitki 1 aya yakın evdeki olan bitkilerden uzak tutuyorum, ''karantina''ya alıyorum yani :rolleyes:

klubnika
06-09-2010, 19:40
Fitilli sulama için kullandığınız sular gübreli su mu acaba? Gübreli su ise ne tür bir gübreden karışım hazırlayıp koydunuz?

Evet Faruk Bey, ''Kemira Kombi'' kullanıyorum( içerik 1 sayfa evvel verdim) Çook hafif bir karışım yaparak 5 gr - 0,5 L suya, bu su bardaklara koyuyorum.:D

klubnika
06-09-2010, 21:28
Yapraklardan menekşe yetiştiren arkadaşlar için bilgi. Bazen yapraktan çıkan ve sizin elinizde büyüyen yavru menekşeler tıpa tıp ana menekşe gibi çıkmıyorlar. Özellikle bikolor ve trikolar olan türlerde sık görülen durum. Ana menekşenin rengi koyu ise yapraklardan çıkan yavrulardan koyu olanları koyu gen taşırlar bu yüzden koyu rengi daha fazla olur, daha açık olan yavrularda beyaz veya açık renk hakim olur. Böyle bir durum var ve kaçınılmaz bir şey :D

klubnika
06-09-2010, 21:31
malesef benimkilerde hala ses yok hatta biri çürüdü tekrar kesip suya koydum umutlarım tükeniyor:(

Peki, yapraklara nasıl bir işlem uyguladınız:confused:

yağ-mur
06-09-2010, 21:57
[QUOTE=klubnika;692559]Peki, yapraklara nasıl bir işlem uyguladınız:confused:[/QUOTE

senin dediğin gibi yaptım bir önceki sayfada anlattığın gibi,ama aktif karbon bulamamıştım :(

Sevinay
07-09-2010, 15:15
Benim menekse saksilarimda siyah kucuk kanatlari seffaf olan bir bocek var.Dun bol su verdim bircok bocek tabaga geldi.Bocek pire gibi sicriyor.Evde gul boceklerini oldurmek icin ilac var Menekselere kullansam olurlermi menekselerde yeni yapraklar daha yavrulari bile yok.Ne olur yardim edin habire toprak degistirmekte istemiyorum iki kere degistirmim topragi.
Ben bir haftadir yeme sorunu olan insanlar icin uretilmis bir icecek var her cesit mineral ve vitaninler var ben siseyi calkalayip saksiya dokuyorum burda okumustum kola veriyorlarmis ve iyi geliyormus bu icecek bu bocegi yapmis olabilirmi.

cansuyu_yagmur
07-09-2010, 15:36
peki deneyimli arkadaslardan rica etsem nasil bir toprak karisimi kullandiklarini aciklayabilirlermi acaba.. hatta yeni baslaynalar icin ayri bir konu acilsada en önemli püf noktalari paylasilsa nasil olur acaba ?
ben daha yeni merak sardim menekselere.. normal cicek topragina diktim suda köklendirdigim yapraklarimi

klubnika
07-09-2010, 18:45
Benim menekse saksilarimda siyah kucuk kanatlari seffaf olan bir bocek var.Dun bol su verdim bircok bocek tabaga geldi.Bocek pire gibi sicriyor.Evde gul boceklerini oldurmek icin ilac var Menekselere kullansam olurlermi menekselerde yeni yapraklar daha yavrulari bile yok.Ne olur yardim edin habire toprak degistirmekte istemiyorum iki kere degistirmim topragi.
Ben bir haftadir yeme sorunu olan insanlar icin uretilmis bir icecek var her cesit mineral ve vitaninler var ben siseyi calkalayip saksiya dokuyorum burda okumustum kola veriyorlarmis ve iyi geliyormus bu icecek bu bocegi yapmis olabilirmi.

Sevinay, sanırım bu sayfadaki bilgi size yararlı olabilir, googledeki çevir yardımıyla çevirme yapabilirsiniz. Sizin zararlı hangisi? Ona göre tavsiyede bulunurum.
Вредители и болезни орхидных закрытого грунта — Википедия - kopyalayın ve googlede arama yapın :D

Sevinay
07-09-2010, 18:57
Kublinka bunlardan hic biri degil kucuk sinek gibiler ama pire gibi zipliyorlar suyu sevmiyorlar belli ben dun bol su verdim bir cogu tabaga geldi.

klubnika
07-09-2010, 19:38
:confused:peki deneyimli arkadaslardan rica etsem nasil bir toprak karisimi kullandiklarini aciklayabilirlermi acaba.. hatta yeni baslaynalar icin ayri bir konu acilsada en önemli püf noktalari paylasilsa nasil olur acaba ?
ben daha yeni merak sardim menekselere.. normal cicek topragina diktim suda köklendirdigim yapraklarimi

Yapraklar ilgili konu #6694
Toprak ilgili #6699
Devam konu #6846
Şimdi de TROPİKAL marka( www.tropikal.com.tr) bir toprak aldım Bauhaus mağazasında, karışım olarak çok hoşuma gitti onu dezenfekte edip yarısı kadar perlit ekledim, biraz fungisit (ne varsa, mantar önleyici olarak) iyice karıştırıp(eldiven kullanın) yaprakların ekimini yaptım ve seraya koydum. Güle güle büyütün :D

maki01
07-09-2010, 19:42

Emre'cim haklıymışsın.

Sevgili katmer, marketteki tüm gübre çeşitlerini içerikleri inceledi. Botanika tüm Çiçek Çoşturan'larda içerik yenilemiş. Verdiğin linkteki de yeni içerikli gübre imiş.

klubnika
07-09-2010, 19:44
:pKublinka bunlardan hic biri degil kucuk sinek gibiler ama pire gibi zipliyorlar suyu sevmiyorlar belli ben dun bol su verdim bir cogu tabaga geldi.

Aaaa, çok güzel!!! Size için cevap buldum, hem de türkçe. http://www.tarim.gen.tr/bitkihastanesi/endustrivesusbitkizararlilari.htm
Sizin zararlının adı Collembola, inette daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Zararlının tanımı:
Bu böcekler yaklaşık 1-4 mm uzunluğunda, gümüş-siyah-beyaz renk olabilirler. Çoğu arkasında bir çatal kuyruğu mevcut, 3 cm kadar atlayabilirler. Fazla nemli ve organik maddeler zengin olan toprağı severler. Toprağı suladığınız zaman onları nasıl farklı yönlere zıplıyorlar çıplak gözüyle rahatlıkla görebilirsiniz. Sıçrayarak diğer çiçeklere rahatlıkla geçebilirler.

Tedavi: - Carbofuran
İNSEKTİSİTLER / KARBAMATLAR / 5- CARBOFURAN
Genel Adı : Carbofuran
Kimyasal Adı (IUPAC) : 2,3-dihydro-2,2-dimethylbenzofuran-7-yl methyl carbamate
Teknik Maddenin Fiziksel Hali : Renksiz kristaller
Formülasyon Tipleri : SC,GR,WP,FS
Etki Şekli : Genelde kontak ve mide etkili; sistemik insektisit, nematisit
Üreticileri :Bayer, Chunhu, FMC, Jin Hung,Kuo Ching,Makhteshim-Agan,Mitsubishi Chemical,Pilarquim,Sanachem,Shenzhen Jiangshan,Sinon,Sundat,Taiwan Tainan Giant
Akut Oral LD 50 : 8 mg/kg
ADI : 0.002 mg/kg
Zehirlilik Sınıfı : Ib (WHO)
Arılara/Balıklara Zehirliliği : Arılara ve balıklara zehirlidir.
Türk Gıda Kodeksinde Yer Alan Maksimum Rezidü Limitleri (MRL)

En uygun bu ilaç, rahatlıkta çok nazik olan orkide bitkilere bile kullanabilirsiniz :p

Emre İlhan
07-09-2010, 20:33
Tahmin etmiştim maki01 ablacım.Bundan sonra dikkat edelim yeni içerikten alalım.;)

fahriyee
07-09-2010, 20:53
Arkadaşlar şimdiye kadar göbeği olmayan bir menekşe ile karşılaşmamıştım.Yanlardan yavru veriyor galiba onlar büyüyecek ve yavru verecek.

klubnika
07-09-2010, 20:59
Arkadaşlar şimdiye kadar göbeği olmayan bir menekşe ile karşılaşmamıştım.Yanlardan yavru veriyor galiba onlar büyüyecek ve yavru verecek.

Fahriyeecim, nasıl büyüme noktası yok?! Ya bu güzel yapraklar nerden çıktılar ;) Yandaki yavrulara dokunma, bakalım ne olacak...

zappie
08-09-2010, 13:09
Sevgili klubnika,
Yeni koklenmis yaprakta yanyana fazla sayida yavru cikinca onlari ne zaman ayiriyorsun? Yapragin sapini boluyor musun?

Doğa Perisi
08-09-2010, 13:20
Herkese merhaba;
Arkadaşlar gübre ile ilgili yorumlarınızı okudum.Aldığım gübre Botanika markasının Afrika Menekşeleri için özel ürettiği MOR şişedeki gübredir.Bazı arkadaşlar bu gübreden kullanıyormuş fakat içerik farklıymış.Belkide benim aldığım gübre Botanika'nın yeni ürünüdür.

Almak isteyenler için: Ümraniye Praktiker
Çiçek Çoşturan(Mor şişe)
600 ml
Beş buçuk TL

Doğa Perisi
08-09-2010, 13:23
Klubnika gübre için yaptığın araştırma için teşekkür ederim.Nerde bulduğumu,marka adını bir önceki yorumda yazdım.Ordan bakabilirsin.

klubnika
08-09-2010, 15:55
Sevgili klubnika,
Yeni koklenmis yaprakta yanyana fazla sayida yavru cikinca onlari ne zaman ayiriyorsun? Yapragin sapini boluyor musun?

Ersan bey, çoğunlukla yavrular resimdeki boyda olduğu zaman ayırıyorum. Mutlaka bütün yavrular aynı boy olamaz, en küçükleri da mutlaka şansı tanıyorum. Yalnız toprağa ekerken büyüme noktası toprağın hemen üstünde olsun bu çok önemli, yoksa çürümeye yol açabilir, üstünde olduğu zaman da iyi değil ;) Sağdaki daha küçükler, soldaki artık tam oldular. Sapı da, yavaşça, yavrulara zarar vermeden, ayırıp atıyorum.

katmer
08-09-2010, 17:09
Sevgili fahriyee, aynı durum benim bir menekşemde de oldu. Merak etme yanlardan yavrulamaya devam ediyor. Bunun genetikleriyle oynandığı için meydana geldiğini düşünüyorum.

Sevgili Doğa Perisi'nin yazdığı vitaminden aldım. Bizim daha önce kullandığımız vitaminin yenilenmiş hali. Botanika bütün ürünlerini yenilemiş.

fahriyee
08-09-2010, 20:30
Rengi de güzeldi arkadaşım.Olmazsa 1-2 yaprağı suda köklendirip ekeyim,inşallah tutar.Birazdan koçtaşa gidip bakayım bari,çiçekli birkaç menekşe bulursam alayım.Herkes bayramlık alır ben hala menekşe sevdasında...

Nariel
09-09-2010, 00:34
Ölmek üzere olan menekşeleimin tümünün toprağını değiştirdim. Ama aldığım toprak o kadar kötü çıktı ki, hata mı ettim değiştirmekle diye düşünmeye başladım.

Üzerinde "perlit ve humus ile zenginleştirilmiştir" yazıyor, markası da Toros. Toprak ıslanmıyor (evet yanlış duymadınız ıslanmıyor), suyu döküyorum, su alta geçmekte önce zorlanıyor, geçince de üst tabaka hiç ıslanmamış olarak toz halinde kalıyor. Ayrıca içinden dal parçaları, süngerimsi dokular çıktı :(

Ayrıca suladıktan sonra küf kokmaya başladı:(

Kurtarayım derken daha beter etmem umarım.

İşte bu fotoğraftakiler bir seferde topladığım çürümüş yapraklar.

zappie
09-09-2010, 07:34
Torf kurumussa tekrar su almasi cok zor olur. Sizin yerinizde olsam aldiginiz topragi saksilarda koymadan once bir kovada suya basar, bir kac gun bekler, sonra fazla suyunu suzerek oyle kullanirdim.

Sevinay
09-09-2010, 14:01
:p

Aaaa, çok güzel!!! Size için cevap buldum, hem de türkçe. http://www.tarim.gen.tr/bitkihastanesi/endustrivesusbitkizararlilari.htm
Sizin zararlının adı Collembola, inette daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Zararlının tanımı:
Bu böcekler yaklaşık 1-4 mm uzunluğunda, gümüş-siyah-beyaz renk olabilirler. Çoğu arkasında bir çatal kuyruğu mevcut, 3 cm kadar atlayabilirler. Fazla nemli ve organik maddeler zengin olan toprağı severler. Toprağı suladığınız zaman onları nasıl farklı yönlere zıplıyorlar çıplak gözüyle rahatlıkla görebilirsiniz. Sıçrayarak diğer çiçeklere rahatlıkla geçebilirler.

Tedavi: - Carbofuran
İNSEKTİSİTLER / KARBAMATLAR / 5- CARBOFURAN
Genel Adı : Carbofuran
Kimyasal Adı (IUPAC) : 2,3-dihydro-2,2-dimethylbenzofuran-7-yl methyl carbamate
Teknik Maddenin Fiziksel Hali : Renksiz kristaller
Formülasyon Tipleri : SC,GR,WP,FS
Etki Şekli : Genelde kontak ve mide etkili; sistemik insektisit, nematisit
Üreticileri :Bayer, Chunhu, FMC, Jin Hung,Kuo Ching,Makhteshim-Agan,Mitsubishi Chemical,Pilarquim,Sanachem,Shenzhen Jiangshan,Sinon,Sundat,Taiwan Tainan Giant
Akut Oral LD 50 : 8 mg/kg
ADI : 0.002 mg/kg
Zehirlilik Sınıfı : Ib (WHO)
Arılara/Balıklara Zehirliliği : Arılara ve balıklara zehirlidir.
Türk Gıda Kodeksinde Yer Alan Maksimum Rezidü Limitleri (MRL)

En uygun bu ilaç, rahatlıkta çok nazik olan orkide bitkilere bile kullanabilirsiniz :p

Ilgine cok tesekkur ederim.Ben Londradayim su anda ve bu dedigini bulamadim evde genel susbikileri haserelerine karsi bir ilac var onu kullanacagim baska bir saksiya kullandim 2 gun once bitkide bir degisiklik yok menekselerim kok vermis yaprak halinde deneyip gorecegim oleceklermi kalacaklarmi.Cok sevinmistim butun yapraklar kokverdi diye hatta sapi olmayan yaprak bile kokvermisti.Insallah olmezler zehri verdikten sonra

cansuyu_yagmur
10-09-2010, 10:35
:confused:

Yapraklar ilgili konu #6694
Toprak ilgili #6699
Devam konu #6846
Şimdi de TROPİKAL marka( www.tropikal.com.tr) bir toprak aldım Bauhaus mağazasında, karışım olarak çok hoşuma gitti onu dezenfekte edip yarısı kadar perlit ekledim, biraz fungisit (ne varsa, mantar önleyici olarak) iyice karıştırıp(eldiven kullanın) yaprakların ekimini yaptım ve seraya koydum. Güle güle büyütün :D

bilgiler icin tesekkürler sevgili klubnika,
peki fungisit topragin küf atmamasinimi önlüyor, cünkü neden bilmiyorum 4-5 gün önce tüm filizlenen yapraklarimi diktigim saksilarda küf olusmus..
topragimi degistirmem gerek yapraklara bir zarari olurmu
birsürü para ve emek harcadim bosa gitmesini istemiyorum

hayirli bayramlar diliyorum herkese

Sevinay
10-09-2010, 19:43
Menekseler kisin buyumeye devamedermi yoksa buyumesi durumu.Mesela benim yapraklar yavru vermemise olurmu.Kusura bakmayin boyle sorular soruyorum ilk deneyimim

menekşelerim
10-09-2010, 20:19
arkadaşlar selam 1 senedir sizi takipediyor ilgiyle paylaşımlarınızı izliyorum kesinlikle süpersiniz.Daha önce bende güzel menekşelerimin resimlerini sizlerle paylaşmıştım.Şimdi çok üzgünüm yaz tatilinde 50 tane menekşe saksım ölmüş .bakması için teslim ettigim arkadaşım çok sıcak diye muhtemelen çok sulamış Saksılarımı bütün kış gözüm gibi baktıgım menekşelerimin saksılarını boş görünce kahroldum.sizler burada yeni çiçekler bulmuş ve getittirmişsiniz biz tatilciler olayı yakalayamadım bunada şimdi okuyunca çok üzüldüm.Şimdi benimde size bir bombam var arkadaşlar benimde italyadan menekşe tohumu getittirme şansım var
arkadaşım italyada ziraat mühendisi orada staj yapıyor.çok araştıran arkadaşlar italyadaki türleri resimleyebilirseniz bana hepimiz yararlanabiliriz. **** bende tür adı istiyorlar bu konuda yardımlarınızı bekliyorum ingilizcesi iyi olan arkadaşlar. hoşçakalın teşekkürler.

zappie
10-09-2010, 21:00
Menekseler kisin buyumeye devamedermi yoksa buyumesi durumu.Mesela benim yapraklar yavru vermemise olurmu.Kusura bakmayin boyle sorular soruyorum ilk deneyimim

En azindan 23-25 C sicaklikta tutuldugu, 10 saat civari gunisigi aldigi surece surekli buyurler. Hatta yaza gore daha da cabuk yavru verirler. En azindan gecen kistan benim deneyimime gore.

ilknur aşık
11-09-2010, 15:49
Sevgili nariel, isterseniz size yaprak göndereyim bayramdan sonra, eğer yapraktan yetiştirmek isterseniz. Bende de çok tür yok gerçi ama yeni bir başlangıç ve moral olur belki

elelergg
12-09-2010, 18:40
merhaba, ben de bir afrika menekşesi tutkunuyum. çiçeklerimin fotoğraflarını paylaşmak istedim. yaprakları, yavrulaması için yeni ektim, sizce bir sorun var mı, hemen düzeltmem gereken bir şey görüyor musunuz.. şimdiden teşekkürler, bol çiçekli, sağlıklı yapraklarla dolu menekşeli günler..

zappie
12-09-2010, 19:14
Gule gule buyutun. Hepsi gayet saglikli gorunuyor. Bazi yapraklar fazla gomulmus gibi, herhalde saplari kisaydi. Ben direkt ( sera icinde ozel karisim ) toprakta koklendiriyorum, ama sizin gibi once suda koklendiren arkadaslar cogunlukta.

menekse sever
12-09-2010, 19:40
:psayın elelergg hoşgeldiniz menekşelerin çok güzeller. Gülegüle büyütün.;)

elelergg
12-09-2010, 19:58
eskiden sadece suda yavrulatma tekniğini kullanıyordum ama bu sefer hem su hem de toprağı aynı anda denedim... bakalım hangisi önce olumlu netice verecek..gelişmeleri yine fotoğraflarla sizinle paylaşacağım.. ilginize çok teşekkür ederim.. en kısa zamanda güzel gelişmelerle görüşmek üzere..

zappie
12-09-2010, 20:06
Hmmm ... Direkt toprakta acik havada biraz zor. Nemli hava ortami saglamalisiniz. Bu is icin icine pasta konulan seffaf kaplar cok uygun. Bu bolumde arastirma yaparsaniz degisik uygulamalar goreceksiniz. Kolay gelsin.

elelergg
12-09-2010, 20:34
bilgilendirme için çok teşekkür ederim...

katmer
12-09-2010, 23:22
Ben de Rusya'dan gelen yapraklarımı bugün toprakla buluşturdum ve seraya yerleştirdim. Bakalım gelişimleri ne şekilde olacak?

maki01
13-09-2010, 00:24
Hadi hayırlısı sevgili katmer, umarım en kısa sürede yavru verirler.

3 numaralı menekşenin yaprağını sap kısa olduğu için direkt torfa dikmiştim, köklenmiş. Suda bekleyen 7 tanesinden ikisinde kökler belirdi, diğerleri de 1-2 güne kök verir herhalde.

yağ-mur
13-09-2010, 01:13
:(ben de birini kaybettim çürüdü,birinde sadece bir tane kök belirdi diğerleri beklemede bakalım inşallah kurtulurlar gidip gelip bakıyorum:(

fahriyee
13-09-2010, 15:30
Sevgili elelerg;ellerine sağlık çok güzeller.Suya koyduklarınızın sapını biraz daha kısaltsanız iyi olur.Köklenip toprağa geçirdiğinizde ya derin ekmeniz gerekecek(bu durumda geç yavru verir) ya da derin ekilmezse sağdaki kısa boylu iki saksınızdaki yapraklar gibi yana doğru yatacaklar.Sorduğunuz için fikir vermek açısından açıkladım.Ama çiçek açanları da yapraktan kendiniz yetiştirmişseniz zaten bu işi iyi biliyorsunuz demektir.

elelergg
13-09-2010, 15:48
sevgili fahriyee, çok teşekkür ederim. sizin ve zappie nin yönlendirmelerini dikkate alacağım. daha başarılı sonuçlar için mevcut bilgilerle yetinmemek gerek, sizin gibi insanların deneyimlerine ihtiyacım olacak.. güzel menekşeli günler..:))

elelergg
13-09-2010, 15:55
:psayın elelergg hoşgeldiniz menekşelerin çok güzeller. Gülegüle büyütün.;)

çok teşekkürler..

cansuyu_yagmur
13-09-2010, 16:39
peki arkadaslar toprakta olusan küfü nasil önleyebiliriz
toprak degistim yine küf tutacak gibi bi hal var

zappie
13-09-2010, 17:05
Sadece alttan sulama yapilip, toprak surekli nemli kaldiginda, yuzeyde tuzlanmaya benzer bir katman olusabiliyor. Buyuk ihtimalle kuf dediginiz sey budur. Bu katmani cay kasigi yardimiyla alin. Artik kis mevsimine giriyoruz. Sulamayi kisin. Topragin en azindan yuzeyden kurumasina izin verin.

fahriyee
13-09-2010, 17:30
Sevgili Zappie menekşeleriniz çiçekte ise resimlerini yükleseniz de sayfamız şenlense ne güzel olur...

zappie
13-09-2010, 22:11
Sevgili Zappie menekşeleriniz çiçekte ise resimlerini yükleseniz de sayfamız şenlense ne güzel olur...

Sadece bir kac tanesinde cicek var, o kadar alimli degiller. Ancak diger arkadaslarin yasadiklari facia basima gelmedigi icin kendimi sansli sayiyorum. Bir aya kadar ciceklenirler sanirim. Gerci benim menekse seruvenim baslayali daha bir yil olmadi, ciceklenme karakterlerini anlayacak kadar deneyimli degilim. Sanirim gecen yil Kasim ayinda almistim ilk meneksemi. Hepsi daha sonra ciceklendi ancak cok bol cicekli asla olmadilar. Biraz fazla besliyorum herhalde, yapraga gidiyorlar. Ama sicak yazi atlatacak kadar kuvvetli de oluyorlar anlasilan.

Sevgi Durul
13-09-2010, 22:20
Bugünlerde açmaya başlayan menekşem.
170313

elelergg
14-09-2010, 03:47
merhaba, menekşelerinize bayıldım. maşallah, yapraklar ne kadar sağlıklı görünüyor..problemsiz bir kış geçirirler umarım.. sevgiler..

fahriyee
14-09-2010, 11:05
Beni kırmayıp fotoğraf yüklediğiniz için çok teşekkür ediyorum arkadaşım.Çok sağlıklılar maşallah elinize sağlık.Ben de bu yıla kadar böyle ciddi sıcak olmadığı için yazı neredeyse kayıpsız atlatırdım.Hatta Sevgili Nariel bu yaz kaçını kurban veririz bakalım dediğinde kötü düşünürseniz kötü olur demiştim.Ama yanılmışım.Bu aralar havalar serinledi de rahatladık elhamdülillah.

zappie
14-09-2010, 12:02
Rica ederim. Ama sunu anladim. Bitki sicaklara ne kadar gurbuz girerse o kadar dayanikli oluyor. Son donemde aldigim bir kac genc meneksem daha vardi, onlara cok fazla gubre verme firsatim olmamisti. Tamamen olmediler ama bazilarinda sadece govdeden cikan yavrular kalmisti, ben de onlari parcaladim suda koklendiriyorum.

katmer
14-09-2010, 12:26
Ben bunu gürbüzlüğe değil de kuvvetliliğe bağladım. Çünkü çok sağlıklı diyebildiğim yetişkin menekşelerimin büyük kısmını kaybettim. Bunun yanında narin miniklerim yaşamaya devam ettiler. Yani sağlıklı ve kuvvetli nesil bu zor yazı atlatabildi. Zayıf olanlar da teslim oldu.

Başlarda çok üzüldüm ama artık önemsemiyorum. Kaybettiklerimin hemen hemen hepsi yerli üretim ve yapı marketlerden aldığım menekşeler. Bundan sonra da onları almayı düşünmüyorum. Çok özel bir türle karşılaşmadıkça tabii.

Elimde kalan 40 a yakın menekşemi sağlıklı bir şekilde yetiştirip çoğaltmayı planlıyorum. Şimdilik tek hedefim bu. Tabii ki yurtdışından gelecek her menekşeye açığım, orası kesin:))

Nariel
14-09-2010, 13:06
Beni kırmayıp fotoğraf yüklediğiniz için çok teşekkür ediyorum arkadaşım.Çok sağlıklılar maşallah elinize sağlık.Ben de bu yıla kadar böyle ciddi sıcak olmadığı için yazı neredeyse kayıpsız atlatırdım.Hatta Sevgili Nariel bu yaz kaçını kurban veririz bakalım dediğinde kötü düşünürseniz kötü olur demiştim.Ama yanılmışım.Bu aralar havalar serinledi de rahatladık elhamdülillah.

Siz Karadeniz'de olduğunuz için daha şanslısınız, karadeniz ve akdeniz hava sıcaklıkları arasında hep 10 dereceye yakın fark oldu:o Burada hala hava sıcaklığı 37 derece, umarım artık burada da serinler ve menekşeler kurtulur.

Benim de ölenlerin çoğunluğu çok gürbüz görünen, bol yapraklı türlerdi ama ilk giden onlar oldu. Yeniden toprak değişimi yaptım bakalım ne olacak, öylece bekliyoruz.

Düzeltme: Sizi Karadeniz'de sandım, siz sayın zappie'ye cevap verdiğiniz için Samsun'da olanın zappie olduğunu şimdi farkettim:)

menekşelerim
14-09-2010, 13:50
arkadaşlar selam 1 senedir sizi takipediyor ilgiyle paylaşımlarınızı izliyorum kesinlikle süpersiniz.Daha önce bende güzel menekşelerimin resimlerini sizlerle paylaşmıştım.Şimdi çok üzgünüm yaz tatilinde 50 tane menekşe saksım ölmüş .bakması için teslim ettigim arkadaşım çok sıcak diye muhtemelen çok sulamış Saksılarımı bütün kış gözüm gibi baktıgım menekşelerimin saksılarını boş görünce kahroldum.sizler burada yeni çiçekler bulmuş ve getittirmişsiniz biz tatilciler olayı yakalayamadım bunada şimdi okuyunca çok üzüldüm.Şimdi benimde size bir bombam var arkadaşlar benimde italyadan menekşe tohumu getittirme şansım var
arkadaşım italyada ziraat mühendisi orada staj yapıyor.çok araştıran arkadaşlar italyadaki türleri resimleyebilirseniz bana hepimiz yararlanabiliriz. **** bende tür adı istiyorlar bu konuda yardımlarınızı bekliyorum ingilizcesi iyi olan arkadaşlar. hoşçakalın teşekkürler.

sevgili arkadaşlar konu pek ilginizi çekmedi galiba saglık olsun teşekkürler

katmer
14-09-2010, 14:07
Sevgili menekşelerim, mesajınız gözden kaçmış sanırım. Yoksa burada, bu fırsatları yakalamaya çalışan çok kişi olduğuna eminim:)

ilknur aşık
14-09-2010, 14:14
Yalnız bir sakınca var. Yaprak veya yetişkin bitki deseniz o kolayda tohum biraz sakat. Menekşeyi tohumdan yetiştirmek çok zor diye biliyorum. Bunu sadece aramızdan Kahraman Koray başarmıştı.

cansuyu_yagmur
14-09-2010, 15:57
Sadece alttan sulama yapilip, toprak surekli nemli kaldiginda, yuzeyde tuzlanmaya benzer bir katman olusabiliyor. Buyuk ihtimalle kuf dediginiz sey budur. Bu katmani cay kasigi yardimiyla alin. Artik kis mevsimine giriyoruz. Sulamayi kisin. Topragin en azindan yuzeyden kurumasina izin verin.

malesef öyle tuzlanma gibi degil
bildigimiz beeyaz küf, daha yeni yavruladilar insallah bir zarari olmaz
küfe karsi ne kullanabiliriz
galiba önceki toprakta cok fazla sulamistim o yüzden olustu aama sanki yapraklara bulasmis ve yeni topragada tasidilar

fahriyee
15-09-2010, 15:19
Sevgili Nariel;başına gelmeyen bilemezmiş.Tamamen haklısınız,o halde bile menekşe yetiştirmenizi takdirle karşılıyorum.İnşallah menekşeleriniz bir an önce kendini toparlar,yüzünüzü güldürürler.

asbilgiç
15-09-2010, 15:43
Menekşe sever arkadaşlar bende 7-8 ay önce aldığım menekşelerin üzerindeki çiçekler bittikten sonra bir daha çiçeklenmedi.Yaprakları sağlıklı görünüyor ama çiçek vermiyor sebebi ne olabilir?

zappie
16-09-2010, 13:03
Arkadaslar, koklendirdigim menekselerimi dikmek icin toptan saksi aldim. Bugun yarin elime ulasir. Siyah plastik olanlardan 9 cm capli, marketlerden aldigimiz menekseler genelde bunlarin icinde oluyor. Bana biraz fazla, isteyen olursa 10 tanesini 1,5 TL'den paylasabilirim. Yuzlerce bile gonderebilirim :D

fahriyee
16-09-2010, 16:49
Menekşe sever arkadaşlar bende 7-8 ay önce aldığım menekşelerin üzerindeki çiçekler bittikten sonra bir daha çiçeklenmedi.Yaprakları sağlıklı görünüyor ama çiçek vermiyor sebebi ne olabilir?
Hoşgeldiniz Sevgili asbilgiç.Aldıktan sonra saksısını büyültmüşseniz kökler tabana erişene kadar çiçek vermez.

zappie
16-09-2010, 19:48

Isik yetersiz olabilir, sivi NPK gubrelerinden fosfor agirlikli olanlari tercih edin. Uzerinde 3-5-4 gibi bir deger olur ( toz halinde olanlarda bu degerler daha yuksektir 12-36-14 gibi ), en yuksek deger ortadaki olsun. Sus bitkileri genellikle torf gibi kendi besin degeri olmayan ortamlara dikildiklerinden, seralarda eklenip, sonradan tukenen mineralleri bir sure sonra yerine koymak gerekir. Bitkinin yerini siklikla degistirmiyorsunuz umarim.

ankdemir
17-09-2010, 09:52
Benimkiler çiçek açmaya devam ediyor.

171723

171724

menekse sever
17-09-2010, 12:15
sayın ankdemir menekşeleriniz çok sağlıklı ve güzeller maşallah nazar değmesin hala nasıl böyle çiçek açıyorlar benimkiler bir kez çiçeklendi daha hiç çiçek vermiyorlar.Siz ne veriyorsunuzda böyle muhteşemler.:(

ankdemir
17-09-2010, 14:10
Menekşe yetiştirmekte çok yeniyim. Saksıları bile aldığım gibi, değiştiremedim. Aldığım bu menekşeler çiçekliydi. Çiçekleri döküldü tekrar tomurcuklandılar ve açıyorlar. Herhangi bir besin vermedim. Böyle açmaları İklim olarak çok sıcak bir yerde olmadığımdan belki de...

fahriyee
17-09-2010, 17:07
arkadaşlar roa plus ve natura kullanımını tavsiye eder misiniz?Biraz araştırdım plus tipi gübre olarak,natura tipi hastalıklarla mücadele amaçlı gibi.Menekşe gelişimini olumlu etkiliyorsa hangisini almalı kararsız kaldım.

MİRBE
17-09-2010, 17:37
Menekşelerimin bana ettiklerinden bu kadar üzdüklerinden sonra bu foruma bile küstüm:(

fahriyee
17-09-2010, 21:16
Sevgili Mirbe küsmeyin onlara...Bu yaz sıcağa biz bile zor dayandık onlar ne yapsın?Çok kaybınız varsa nasılsa aynı şehirdeyiz yapraktan yetiştirebilirim derseniz yaprak verebilirim.Hatta yavrulardan ayırdıklarım olunca da veririm.Belki sera menekşesi olmayınca daha dayanıklı olurlar.Ne dersiniz?

maki01
17-09-2010, 21:55
Sevgili fahriyee,

ROA Plus'u satın alabilirsiniz, Natura ise henüz tescil aşamasında olduğu için satışa sunulmadı. Plus satın aldığınızda deneme amaçlı küçük bir şişe hediye ediliyor.

Her iki ürünü de bir seneyi aşkın bir süredir kullanıyorum. Evimde köpeğimle birlikte yaşadığım için kimyasal kullanamıyorum ayrıca kullanmak da istemiyorum. Uygulamayı karışımı hazırlama aşamasından itibaren önerildiği şekilde yaparsanız , çok memnun kalacağınızdan eminim :)

fahriyee
18-09-2010, 12:36
Teşekkürler Sevgili Maki...Toprağı ROA ile canlandırma v.s. mesajlar görünce araştırayım dedim.Tescil durumuna takılmıştım,o zaman ROA Plus alayım.Yapı marketlerden temin edilir mi yoksa internetten mi sipariş veriliyor?

Emre İlhan
18-09-2010, 13:52
;)Fahriye hanım, Roa internet üzerinden sipariş ediliyor.Eğer önerilen dozajda ve şekilde kullanırsanız yararını göreceğinize eminim.Özelinize bir bakınız.

Selamlar.

asbilgiç
18-09-2010, 14:30
Hoşgeldiniz Sevgili asbilgiç.Aldıktan sonra saksısını büyültmüşseniz kökler tabana erişene kadar çiçek vermez.

Teşekkür ederİm Sevgili Fahriye. Saksımı değiştirmedim, yaprakları gayet güzel.Camın önünde sabah güneşi alıyor.

asbilgiç
18-09-2010, 14:36
Isik yetersiz olabilir, sivi NPK gubrelerinden fosfor agirlikli olanlari tercih edin. Uzerinde 3-5-4 gibi bir deger olur ( toz halinde olanlarda bu degerler daha yuksektir 12-36-14 gibi ), en yuksek deger ortadaki olsun. Sus bitkileri genellikle torf gibi kendi besin degeri olmayan ortamlara dikildiklerinden, seralarda eklenip, sonradan tukenen mineralleri bir sure sonra yerine koymak gerekir. Bitkinin yerini siklikla degistirmiyorsunuz umarim.

Şimdiye kadar hiç ek besin kullanmadım.Işığın yeterli olduğunu düşünüyorum.Sanırım ek besine başlamam gerekecek.

yağ-mur
18-09-2010, 15:04
Şimdiye kadar hiç ek besin kullanmadım.Işığın yeterli olduğunu düşünüyorum.Sanırım ek besine başlamam gerekecek.

Evet bitki besini olmadan olmuyor galiba bende uzun zaman çiçek açmayan bir menekşe besin sonucu nihayet açmıştı bir de sıcaklık önemli ve yerini inatla değiştirmemiştim:D

asbilgiç
18-09-2010, 15:15
Evet bitki besini olmadan olmuyor galiba bende uzun zaman çiçek açmayan bir menekşe besin sonucu nihayet açmıştı bir de sıcaklık önemli ve yerini inatla değiştirmemiştim:D

Çok teşekkür ederim sevgili yağ-mur.

maki01
20-09-2010, 17:33
Hoşgeldin sevgili cellin,

Menekşelerinin de koruma kapları kadar güzel ve şık olmalarını diliyorum:)

katmer
20-09-2010, 20:01
Sevgili cellin, aramıza hoşgeldiniz:) Bakırlar benim evimin de vazgeçilmez bir parçası. Biliyorsunuzdur ama yine de hatırlatmak isterim, umarım saksılarınızın altında bir tabak vardır. Çünkü bakırda biriken su, bitkiyi zamanla zehirliyor. Buna yakından şahit olan biri olarak söylemek istedim.

fahriyee
20-09-2010, 20:23
Sevgili asbilgiç;saksı değiştirmediğiniz halde yeni yavrular veriyor mu bari?Arkadaşlar marketten alınan menekşeler en fazla 6 ay durmalı ve saksı değiştirilmeli.Aksi halde artık topraktaki besin maddeleri biteceğinden çiçek gelişemez diyorlar.Ben de o yüzden aldıktan belli bir süre sonra değiştiriyorum.

iris41
20-09-2010, 21:20
2 menekşenin saksısını degiştirdim öldü şimdi cesaret edemiyorum degiştirsemi havalarda iyice serinledi .
yapraktan üretim yapsak uygunmu bu aylar marketleri geziyorum renk renk menekşeler bende sadece pembe oda 3 yaşına girdi cok şükür acıyor digerlerinde hic cicek yok

zappie
20-09-2010, 21:39
Sevgili asbilgiç;saksı değiştirmediğiniz halde yeni yavrular veriyor mu bari?Arkadaşlar marketten alınan menekşeler en fazla 6 ay durmalı ve saksı değiştirilmeli.Aksi halde artık topraktaki besin maddeleri biteceğinden çiçek gelişemez diyorlar.Ben de o yüzden aldıktan belli bir süre sonra değiştiriyorum.

Bence duzenli ve dogru gubreleme yaptiginiz surece saksi degisimine gerek yok. Zaten saksilardaki substratin kendisinin bir besin degeri yok, icine gubre ekleniyor. Ancak yandanlardan ve kokten yavru vermesi halinde bitkiyi parcalamak isterseniz toprak takviyesi yapmak gerekecektir. Vakit buldugumda fitilli sulama icin guzel bir gubre formulu elde etmeye calisacagim. Balkon ve bahcede topraksiz tarim kisminda cok faydali bilgiler var.

maki01
21-09-2010, 14:11
Rus menekşelerimden Luisiana Baby ve Peri Baharı'ndan çeliklediğim yapraklar yavru verdi :) Darısı diğerlerine...

172233

Luisina Baby

172234
Peri Baharı

Bir kez daha teşekkürler sevgili klubnika...

asbilgiç
21-09-2010, 14:27

Sevgili Fahriyee yeni yaprak vermeye devam ediyor ama kesinlikle çiçek açmıyor.Saksı değiştirmek içinde mart ve nisan aylarını bekliyorum.

sevim4
21-09-2010, 15:28
Sevgili maki gözün aydın darısı diyerlerine.

Emre İlhan
22-09-2010, 10:19
Sevgili maki01 ablacım, hayırlı olsun.Çok tatlılar minicik minicik.:))

fahriyee
22-09-2010, 12:12
Sevgili Maki; güle güle büyütün,maşallah çabuk yavru verdiler. Sevgili Zappie;market menekşelerinde toprak biraz sert olunca suyu var mı yok mu anlayamıyorum.Bir de galiba elim değmiş olsun diye mi bilmem en çok 15 gün durur,sonra değiştiririm.Verdiğiniz bilgiler gayet faydalı,denemelerinizde başarılı olursanız bizlerle paylaşacağınızı ümid ediyorum.

maki01
22-09-2010, 13:28
Sevgili cellin,

Çiçeklerini bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=679067&postcount=6587) mesajda görebilirsin :) Çok güzeller...

Haklısın sevgili fahriyee, 1.5 ayda yavru vermişler:)

klubnika
22-09-2010, 13:50
Arkadaşlar herkese merhaba, sınavlar bitti ve gene sizinle birlikte olmak beni çok mutlu ediyor.

Menekşenin öyküsü

Açıkçası, onlar menekşeler değil Saintpaulialar. Bu bitkinin botanik ismi Doğu Afrika valisi Alman Baron Walter von Saint Paul’dan almıştır. O 1892 yılında güneşli bir günde Uzambar dağlarda nişanlısı ile gezerken taş çatlağın arasında bilinmeyen çiçekler buldu, bu çiçekler menekşelere çok benziyorlardı.

Bu romantik bir yürüyüş sonra Sant-Paul, almanlar bilirsiniz, çok pratik oldu için, bitkilerin tohumları toplayıp Almanya'ya kendi babasına gönderdi, babası da orkide tutkulu bir koleksiyoncu idi. O da Botanical Garden bahçe müdürüne vermişti, müdür, bitkinin Gesner ailesine ayıt olduğunu karar verdi ve uzantılı adını ("ionanta" - menekşeye benzer) Saintpaulia ionantha olarak yazdı.
İlk bulunan Saintpaulianın koyu yeşil kalp şeklinde yaprakları vardı ve her sapta yaklaşık 10 tane morlu mavimsi çiçekler bulunuyordu. Daha sonra Afrika’da diğer tür ve renk Saintpaulialar bulundu.

Uluslararası çiçek sergide Saintpaulialar ilk 1893 yılında sunuldu. Aynı zamanda bitkinin üzerinde çalışmalar başlamıştır. Ama en ciddi çalışmalar Amerikada geçen yüzyılın 1930 yıllarında oldu, o zaman Saintpaulia endüstriyel yolla büyümeye ve seleksiyon türetmeye başladılar.

Bu muhteşem narin bitki birçok insanın gönlünü almıştır. İlk yetiştirilen çeşitler mor ya da mavi çiçekli idi, ancak yirminci yüzyılda bitkileri hevesli insanların eline düştüler ve kırmızı-mor ve beyaz, katmerli ve pembe çiçekli Saintpaulialar üretildi. Daha sonra, yapraklar beyaz şeritli ve krinkl kenarlı olan ortaya çıkmışlar.

Ne kadar fazla insan bu bitkilerle uğraşmıştır o kadar fazla yeni çeşitler ortaya çıktı ve yeni hayranlar oldu. Gerçek bir menekşemaniya. Ama yeni çeşitlerin ve yetiştirme uygulamaların iletişim alışverişi ihtiyacı duyardı. Ve 1946 yılında, ABD'de ilk Saintpaulia sergisini açıldı - bu sergi 8000 kişi tarafından ziyaret edildi. Kamuya 500 çeşit Saintpaulia sunuldu. Ve Afrika menekşe sevenler için Amerikan Derneği kuruldu. Böylece menekşeler ülke genelinde insanları toplamış. Bugüne kadar bu örgüt en yetkili, ama kesinlikle tek değil.

Peki Saintpaulianın büyüleci sırrı nedir? Çok nazik ve kırılgan olduğundan mı? Çiçek yaprakların porselen parlağından mı? Sonsuz çeşitliliği mı?

Ne kadar fazla menekşe çeşitleri, şekilleri, tipleri son yarım yüzyılda ortaya çıkmışlar! İşte menekşeler standart olan bitki - onların rozeti (fidesi) 20-40 cm çapında, büyük olan - 40-60 cm, küçük 15-20 cm, minimaliz hayranları için mini 7-15 cm ve mikro 7 cm küçük olanları var. Mikro denilen menekşelerin yaprakları bayanın serçe parmağının tırnağı kadar. Çiçek boyutları ise 5 - 8 cm büyük ve standart menekşelerde, 3 - 5 cm küçük ve 2- 3 nimi ve mikro olanlarda.

Çiçek türleri ve formları - klasik, yıldız şeklinde, çiçek-arı ve çan olanları vardır. Ayrıca menekşe çiçekleri – basit-düz, yarı katmerli, katmerli ve top katmerli vardır. Gökkuşağının neredeyse tüm renkleri mevcut ve en beklenmedik ve alışılmadık kombinasyonlar içinde. Ayrıca monokolor, bikolor, trikolor, farklı noktalar ile iki ton, çizgililer ve desenliler - genel olarak tarif edemem. Bitkinin rozeti (fidenin şekli) - çalı ve trayler olanları mevcut.

Saintpauliayı yetiştirmek için en önemli koşullardan - doğru bir şekilde seçilmiş saksı. Saksı ne kadar büyük o kadar bitki için iyi öldüğünü düşünmek çok büyük bir hata. Büyük saksıda bitki çiçek açmak değil, daha fazla yaprak adedi büyütmeye çalışırlar. En ideal rozetin 1/4 olan saksı kullanmaktır, ikinci önemli koşul hafif, gevşek bir toprak.
Doğru sulama da önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Menekşeler fazla suladığı zaman- kök çürümesine yol açıyor, ama kuru bırakmak da kesinlikle olmaz. Nem oranı yüksek ve hafif nemli toprak ideal bir yetiştirme ortamı. Sulama sadece iyi dinlenmiş su ile (2-3 gün) veya daha iyi, kaynatılmış ve soğutulmuş olabilir.

Saintpaulia Afrika’dan gelen bir bitki ama buna rağmen yakıcı direk güneş ışığı onlar için değil, yumuşak bir yayılmış ışık seviyorlar. Ama eğer ışık yeterli değil ise, yapraklar yatay pozisyondan dikey pozisyona geçiyorlar –daha fazla güneşi görmek için. Menekşeler özel gübre besinleri çok seviyorlar, bunu ispatı da sürekli ve bol açan çiçekler oluyor.

(Bir rus inet sitesinden alınmış ve çevirilmiş)

klubnika
22-09-2010, 13:56
Fotolarda çoğunlukla mini türlerden, yani 7-15 santim olan menekşeler :D

klubnika
22-09-2010, 15:12
Dilara abla maşallah, bu çok güzel bir haber, beni çok sevindirdi :D gule gule buyut yavruları.
Bu da benimkiler, ama çook minicik yeni yeni çıkmaya başlamışlar.
Gelen yaprakları 25 ağustosta suya koydum, 6 eylülde toprağa, bugün 22 eylül
ve 2 yapraktan yavrular görünmeye başladılar :D

maki01
22-09-2010, 15:41
Teşekkür ederim sevgi Natalya.
Yavru veren yaprakları suda köklendirmeden torfa dikmiştim.

Son gelen yapraklarda hala köklenmemiş olanlar var. Sanırım ben direkt torfa dikmekte daha başarılı oluyorum. 25 Ağustos'ta gelenlerden sadece 2 tanesi toprakla buluştu. Diğerlerinin hala köklenmesini bekliyorum. Bu arada hediye ettiğin yaprak malesef çürüdü. Tek kayıpla atlatmak yine de başarıdır diye düşünüyorum :)

yağ-mur
22-09-2010, 17:47
çok güzel maki01 tebrikler güle güle büyürler inşallah;
klubnika bilgiler için teşekkürler bendeki iki tane çürüdü iki taneyi geçen hafta toprağa ektim dört taneside yeni köklendi bugün yarın onlarda toprağa alacağım inşallah yavrularını ve çiçeklerinide görürüm teşekkürler:p

katmer
22-09-2010, 21:49
Benim Rus yapraklarım da serada yavrulamayı bekliyor:) Annemin rahatsızlığı sebebiyle fazla ilgilenemedim. Belki de yavru vermeye başlayanlar olmuştur. En kısa zamanda fotograf ekleyeceğim.

iris41
22-09-2010, 22:52
of arkadaşlar sizler kıskanıyorum ne harika cicekler .
maki ne hoş yavrların bende bu hafta 1 2 yaprak ekeyim şansa :D:D
sevgili klubnika sarı kenarlı gelecek demiştiniz işallah sarı fırfırlı dantelalıda gelirde bende sevinirim sizler gibi :p:p

cansuyu_yagmur
22-09-2010, 23:32
arkadaslar yavrularinizi Allah bagislasin anali babali büyütsün :D
masallah
yine bir sorum olacakti benim ;)
yavrulayan yapraklardan bitanesi komple cürüdü, toprakdan cikardim, cürük yapragi alabilmek icin fakat köküde elime geldi yavrum köksüz kaldi :(
bu durumda ne yapmami önerirsiniz arkadasla?? :confused:

özlem11
23-09-2010, 09:13
Bir umut ekin gölge bir yerde üzerine pet bardak ya da poşet bağlayın sera ortamı yapı. 1 kez sulayın...Sera yapacağınız için kurumadan su vermeyin...Nemli olsun toprak sadece çokda sulamayın....

fahriyee
23-09-2010, 13:57
Yaprak ve yavru ekerken toprağı sıkıştırmalı mı serbest mi bırakmalı?Her iki şekilde de ekim yapıyorum ama hangisinin sağlıklı olduğunu test etmedim.Bugünlerde yavru ayıracak ve suda köklenen yaprakları ekeceğim,sizlerin de fikrini almak istedim.

özlem11
23-09-2010, 14:29
Ben sıkıştırıyorum kök hava almasın diye... Nazikçe ama kökü zedelemeden...

maki01
23-09-2010, 14:54
Sevgili fahriyee,

Uluslararası menekşe sitelerinde önerilen yöntem, parmak uçlarıyla ya da kaşıkla torfun alınması yaprak yerleştirdikten sonra kesinlikte sıkıştırmadan toprakla kapatılması. Genelde kullandığımız kalem gibi cisimlerle yaprak için yuva açılmasının bile sakıncalı olduğu, toprağı sıkıştırdığı ve sertleşmesine neden olduğu söyleniyor

fahriyee
23-09-2010, 16:47
İlginize teşekkür ediyorum arkadaşlar.Ben de bazısını Özlem gibi,bazısını da sadece elimle tutup diğer elimle de toprak ekliyordum.Hiç baskı uygulamadan alttan sulama yapıyordum.Market menekşelerinin toprakları çok sıkı hatta kompres yapılmış gibi olunca doğrusu nedir merak ettim.Tavsiyelerinize hep güveniyor ve uyguluyorum.

özlem11
23-09-2010, 19:26
Benim kalan menekşelerim süper olmuş... Olmuş diyorum kızdığım için bakmıyordum annem ilgileniyordu:)
TOMURCUKTALAR....................
ÇOK MUTLUYUM.......

Sevgi Durul
23-09-2010, 20:18
İlginize teşekkür ediyorum arkadaşlar.Ben de bazısını Özlem gibi,bazısını da sadece elimle tutup diğer elimle de toprak ekliyordum.Hiç baskı uygulamadan alttan sulama yapıyordum.Market menekşelerinin toprakları çok sıkı hatta kompres yapılmış gibi olunca doğrusu nedir merak ettim.Tavsiyelerinize hep güveniyor ve uyguluyorum.

Her iki dikimin de sonuçlarını paylaşabilir misiniz? Teşekkürler...

cansuyu_yagmur
23-09-2010, 21:06
Bir umut ekin gölge bir yerde üzerine pet bardak ya da poşet bağlayın sera ortamı yapı. 1 kez sulayın...Sera yapacağınız için kurumadan su vermeyin...Nemli olsun toprak sadece çokda sulamayın....

tekrar öylece topraga koydum, sera ile pek iyi deneyimim olmadigi icin sera yapmak istemiyorum .. cogu yapragim öyle cürüdü cünkü.. tek bir yapraga birsürü para verip alinca da insanin ici aciyor

Sevgi Durul
23-09-2010, 21:12
Sevgili cansuyu, sera yöntemini denerseniz pişman olmazsınız. Ben menekşeleri diğer yöntemlerle tutturamazken, sera yöntemi ile yüzde yüz başarı sağladım.

iris41
23-09-2010, 21:36
sera yöntemini bir defa yazın sıcaklarında denedim olmadı şimdi tekrar pazar ğünü ekim yapıcam bakalım nasıl sonuc verecek hep menekşe almaktan bıktım birazda üretelim :p

özlem11
23-09-2010, 21:53
Yok ben sera yaptım kaç yavru verdi...Güneşe koymayacaksınız... Çokda sulamayacaksınız. Tutunca yaprak 2 hafta sonra aydınlık yere getireceksiniz. Ben delikde açıyorum poşete ya da sera kabına direk havasız kalsın istemiyorum. Arada açıp bakıyorum...6 yavrum var şuan süperler...

fahriyee
24-09-2010, 12:48
Sevgili SDurul mesajınızı görünce iki ayrı bardağa ekim yapıp not yazdım.Daha öncekilerde hangi yöntem hızlı yavru verdi bilememiştim.Sonuçları daha sonra paylaşırım.Sevgili Klubnika geçmiş olsun sınavları atlatmışsınız.Sınav sonrası sorum şu:Suda köklenen yaprakları ve ayırdığımız yavruları toprağa ekerken de kömür tozuna batırsak daha hızlı köklenirler mi?Teşekkürler...

cansuyu_yagmur
24-09-2010, 14:28
sera iklimden iklime degisiyr galiba, ben almanyada yasiyorum
agustosta 4 haftaligina türkiyeye gitmistim seranin icindekiler hep cürümüstü
8 taneside suda bekliyrdu
suda olanlarin hemen hemen hepsi bu 4 haftanin icinde suyun icinde kökü birakin yavrulamislardi
2 hafta önce yine bir yapraga biraz kömür tozu sürdüm ve suya koydum, o da köklenmis
seradan artik korkmaya basladim bu yüzden
bence herkes her yöntemi denesin hangisinden memnunsa onu uygulasin ;)

klubnika
25-09-2010, 00:32
1. Gelen yaprak temiz jiletle yan kesiyorum ve nemli kesik ezilmiş kömürle ovuyorum (kömür eğer bulamıyorsanız bana sipariş verebilirsiniz), 5 dakika kurumaya bakıyorum. Ortam mutlaka temiz olması gerek, havlu kağıt üzerinde yapabilirsiniz. Temiz çay bardaklarına yeni kaynatılmış suyu koyuyorum ve soğumayı bakıyorum (oda sıcaklığı olsun), tabii ki bunu yaprakları kesmeden hazırlaması gerek. Su soğuduktan sonra yaprakları suya koyuyorum. Bu kez bardakları seraya koydum (kökleri daha çabuk çıkmışlar), sera için şeffaf saklama kabı kullanıyorum Bauhaus’ta boy boy satılır. ,Kapağı kapattıktan sonra 2 hafta unutabilirsiniz yaprakları, arada sırada havalandırabilirsiniz kapağı açıp 15-30 dakika, bunu günde 2 kere bile yapılabilir, hiç de yapmayabilirsiniz, canı nasıl isterse :dilli:
Seranın yerleştirme ortamı cam kenarında ama yaklaşık 1-1,5 uzaklıkta sehpa zerinde. Çok aydınlık ama kesinlikle yakıcı güneş olmasın.
2. Kökler çıkmışlar(yaşasın), toprak karışımı yapıyorum (Şimdi de TROPİKAL marka www.tropikal.com.tr bir toprak aldım Bauhaus mağazasında – çoook güzel, özellikle fitil sulama için)
1:1 (toprak : perlit) ve biraz fungisit mantar önleyici bu karışımına ekliyorum ve iyice karıştırıyorum. Yavrulatma saksı biraz büyük ve ben oraya yaklaşık 5-6 yaprak ekiyorum, iyice suluyorum yalnız bataklık olmasın, arkadaşlar, ne az ne fazla, menekşeler biraz nemli toprak ve çok nemli hava seviyorlar.
Ve gene seraya koyuyorum, yer aynı olsun havalandırmayı her gün yapın. Kökler çok çabuk gelişiyorlar ve toprak üzerinde rahatlıkla kısa bir süre onları görebilirsiniz. Yaprakları karışıma koyarken kesinlikle 1 cm fazlası derine koymayın ve etrafa toprak sıkıştırmayın, gevşek olsun. Toprak çok fakir olmalı, zengin içerikli, humuslu ve organik takviyeli yaprakların çürümeye yol açabilir. Duruma göre sulayın, fazla su olmasın !!!, ben 10 cc şırınga ile bu işi yapıyorum :D
3.Artık yavrular çıkmışlar ve büyümüşler, toprakla birlikte, kaşık yardımıyla top gibi ana yaprağı tutarak onları çıkartıyorum ve ayırıyorum. Tek tek aynı toprak karışımına koyuyorum ve seraya, kökler iyice çıksınlar diye, eğer küçücük pet bardaklara ekersiniz kök gelişimi rahatlıkta izleyebilirsiniz. Güle güle büyütün:p

Aşağıdaki konuları bakınız:
sayfa 224 - #6694; #6699
225 - #6750
226 - #6753 ve devamı
229 - #6846
230 - #6871

Köklü yaprakları kömüre battırmak gerek yok.

Doğayla Barış
25-09-2010, 01:22
Hemen bu yöntemi uygulayacağım.

fahriyee
25-09-2010, 11:35
Canım benim tekrar ayrıntılı bir şekilde anlatmışsın.Ben daha önceki açıklamalarını da okumuştum ve söylediklerini aynen tatbik etmiştim zaten.(hatta jiletin steril olması gerekir dediğin için sterilizatör kullandım).Benim sormak istediğim köklenmiş olanları ekerken de kömür tozuna batırma konusu idi.Son cümle ile de onu açıklamışsın çok teşekkür ediyorum sevgiler...

klubnika
25-09-2010, 14:21
'Fahriyee' cim, canım kızma, :rolleyes:
Sini inceltmek istemedim, bu kez terlik bana olsun !!! :D

Yeni katılan arkadaşlar olduğunu gördüm ve onlar, belki aramak zor diye, dağınık konuları toparlamak istedim, hepsi bu kadar.

klubnika
25-09-2010, 17:26
Arkadaşlar, şimdilik size sunabilecek olan menekşeler
Katalogdaki olan No'lar
1. EK-Peri Baharı (No2) - yapraklar;
2. EK-Sihirli Rüyalar (No3) - yapraklar;
3. Maista Gün Doğuşu (No4) - 2 Ad. yetişkin ve yapraklar;
4. EK-İncili Zephyr (No7) -2 Ad. yetişkin ve yapraklar;
5. YN-Fuete (No10) - yapraklar;
6. LiK- Efsane ve Gerçek (No11) - 3 küçük yavru;
7. Halo's Aglitter (No18) - yapraklar;
8. Kev's Heavenly Star (No 23) - 2 küçük yavru;
9. Louisiana Lullaby(No 25) - 3 yetişkin ve yapraklar - Semidouble-double lavender large star/lighter edge, variable darker tips. Medium green. Standard;
10. Goddess - 2 yetişkin ve yapraklar;
11. Ancient Lace - yapraklar;
12. EK-Kameliya - yapraklar;
13. Apache Freedom (Munk) - Semidouble, fringed, rose pink, darker edges, white and pink, variegated foliage, standard. AVSA Reg. #8215 (Munk) - yapraklar

(Sayılar çok sınırlı)

zappie
25-09-2010, 22:49
Sevgili Natalya
Goddess dedigin beyaz cicekli resimdeki Moon Goddess mi?
Ойййй, не та! Только заметил, ты уже поставила фотку. Сорри!

nazlı hilal
26-09-2010, 00:50
Klubnika,pikasso gerçekten çok güzelmiş,açmasada yaprağı yeter:)

klubnika
26-09-2010, 02:09
Çok teşekkür ediyorum :)

zappie
26-09-2010, 10:45
Sevgili Natalya
Tukenmeden siparisi vereyim:
Katalogdan 2-7-10-18 no yaprak, 11-23 kucuk yavru
Yeni eklenen 10-11-12-13. siradakilerden yaprak.

Sevgi Durul
26-09-2010, 20:50
Bu da benden. Sıcakların etkisinden kurtulan menekşelere canlılık geldi. Bazıları tomurcuk verdi, bazıları açıyor.

172968

172967

katmer
26-09-2010, 21:37
Sevgili SDurul, neyse ki benim menekşelerim de düzelmeye başladı. Tabii sağ kalanlardan bahsediyorum. Rus güzellerimin hepsi tomurcuklu ve bazıları açmak üzere. Açar açmaz fotoğraflarını sizlerle paylaşacağım:) Sanırım 2-3 güne kalmaz açmaya başlarlar.

Sevgi Durul
26-09-2010, 21:43
Sevgili Katmer, ben geçen yaz, yavrulardan çok kayıp vermiştim. Neyse ki bu yaz kayıp yok, ama önceden sürekli çiçekli olanlar, hiç açmadılar, öylece duruyorlar. Sizin Rus güzelleri çok güzeller, açtığında görmek isterim. Kayıplarınız arasında picassonuz da var mı? Çok istediğim halde bir türlü denk getirip alamadım.

katmer
26-09-2010, 21:45
Maalesef picassoları da kaybettim ama bulmak için gayret ediyorum. Elimdekileri yedekleyemeden kaybettiğime de inanamıyorum.

Sevgi Durul
26-09-2010, 21:59
Aslında hepsini yedeklesek çok iyi olacak, fakat yer sorunu var. Evde ve balkonda temizlik yapmak işkenceye döndü.

sema62
26-09-2010, 22:38
Sevgili Klubnika verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Menekşeleri ne kadar sevdiğinizi gayretinizden çok iyi anlıyorum. Tebrikler. Çeşitlerinize bayılıyorum. Benimkiler klasik menekşeler.
Yaz boyunca hiç açmadılar vede hiç gelişmediler. ****** sıcaktan onlarda nasibini aldılar. Temmuz ayında kokopeatlı toprak takviyesi yapmıştım. Poşetin altında kalan kokopeat biraz suluydu. Acaba beklerken zararlı birşeyler ürettimi. Nasıl bir toprakla değişim yapmalıyım. Şimdiden teşekkürler.

sema62
26-09-2010, 22:53
Sevgili Maki01 sizide tebrik ederim. Sizde çok yararlı bilgiler veriyorsunuz. Sizlerle aynı ilde yaşamak ,yakinen bilgilenmek isterdm. Teşekkürler.
Serada şeffaf saklama kaplarında epeyce fidanım var. Toprak karışımında kararsız kaldığım için gariplerim sıkışıp kaldılar. Torf mu, vermikulit mi.

Menekşe seven, bilgilerini paylaşan diğer arkadaşlarada çok teşekkürler.

fahriyee
27-09-2010, 11:20
Sevgili SDurul siz de olmasanız çiçekli menekşe göremeyecektik şu aralar,ellerinize sağlık.Sevgili arkadaşlar bu nazik çiçekleri yetiştirirken hep kafamı kurcalayan şeyler oluyor.Bir ay kadar önce şeffaf bardağa arapsaçı ekmiştim.Estetik olsun diye de bardağı porselen bir kupanın içine koymuştum.Bugün suyuna bakarken gördüm ki beyaz bir sürü kök toprağı doldurmaya çalışıyor.Menekşelerim de bardaklarda ekili,ama onların toprağında böylesine canlı ve beyaz kökler göremiyorum.Demem şu ki; acaba bardaklar şeffaf olunca güneşi direk almaları menekşe köklerine zarar mı veriyor?

sspawnn
27-09-2010, 12:32
Merhaba arkadaşlar. Menekşe alalı bir kaç ay oldu ama hiç çiçek açmadı. İlk kez besliyorum gübre, toprak, ne kadar su vermeliyim bir bilgim yok. Sadece altındaki tabağa su koyuyorum haftada 1. Forumda yazılmış diğer mesajları okuma vaktim olmadı o yüzden bana bilgilerinizi sunmanızı rica ediyorum. Ayrıca alacağım toprak, gübre vs. gereken şeyleri bir internet sitesi varsa link olarak atarsanız çok sevinirim. Şimdiden hepinize teşekkürler.

klubnika
28-09-2010, 02:59
Sevgili Klubnika verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Menekşeleri ne kadar sevdiğinizi gayretinizden çok iyi anlıyorum. Tebrikler. Çeşitlerinize bayılıyorum. Benimkiler klasik menekşeler.
Yaz boyunca hiç açmadılar vede hiç gelişmediler. ****** sıcaktan onlarda nasibini aldılar. Temmuz ayında kokopeatlı toprak takviyesi yapmıştım. Poşetin altında kalan kokopeat biraz suluydu. Acaba beklerken zararlı birşeyler ürettimi. Nasıl bir toprakla değişim yapmalıyım. Şimdiden teşekkürler.

SEMA 62 ilk baştan teşekkür etmek istiyorum :)
Toprak ilgili görmeden söylemek biraz zor, ben forumda toprak ilgili bahsettim, Tropikal marka. Benim çok hoşuma gitti, özellikle fitilli sulama için tavsiye ediyorum. Eğer fitilli sulama yöntemi kullanmıyorsanız o topraktan 3 ölçek : perlit 1 ölçek ve eğer varsa ince kıyılmış sfagnum 1 ölçek + mantar önleyici ne varsa toprak miktarına göre koyun ve iyice karıştırın(eldivenle). Eğer sfagnum ve mantara karşı hiç bir şey yok ise sadece toprak ve perlit olsun :)
Saksı küçük olmalı !!! Ve dibine mutlaka 1-1,5 cm drenaj koymalısınız, drenaj malzemesi olarak beyaz köpük küçük küçük parçalanmış tavsiye ediyorum.

klubnika
28-09-2010, 03:30
Sevgili SDurul siz de olmasanız çiçekli menekşe göremeyecektik şu aralar,ellerinize sağlık.Sevgili arkadaşlar bu nazik çiçekleri yetiştirirken hep kafamı kurcalayan şeyler oluyor.Bir ay kadar önce şeffaf bardağa arapsaçı ekmiştim.Estetik olsun diye de bardağı porselen bir kupanın içine koymuştum.Bugün suyuna bakarken gördüm ki beyaz bir sürü kök toprağı doldurmaya çalışıyor.Menekşelerim de bardaklarda ekili,ama onların toprağında böylesine canlı ve beyaz kökler göremiyorum.Demem şu ki; acaba bardaklar şeffaf olunca güneşi direk almaları menekşe köklerine zarar mı veriyor?

Hayır, sevgili Fahriyecim :), her bitkinin kökleri farklıdır. Menekşeninki çok nazik, özellikle yavru olanların ince ve narin, sana gelen yavruların şeffaf bardaklara bakınca görürsün ve mutlaka dikkat edin eğer kökler şeffaf beyazımsı, her şey yolunda, kahve tonlar olduğu zaman çürüme var veya o kökler ölmüş ve fonksiyonu kaybetmişler. Başka kökler olabilir tabii ki, ama gene dikkat edin :)

Ne kadar başarılı olursam olayım bende de bazen problemler oluyor. Mesela geçen hafta bir menekşenin yapraklardan (sertlik) turgor kaybı oldu, biraz suladım hiç bir değişiklik olmadı, evet çürük dedim kendi kendime, kestim (taç kesimi gibi, yalnız toprak altında olan, kökle birlikte) ve yapılan işlemleri size resimli olarak sunuyorum.
Tabii ki çürük, kocaman kahverengi tam kökün ortası, onu iyice temizledim jiletle (birkaç kez kesmek zorunda kaldım), kömür tozu sürdüm, biraz kuruttum ve suya koydum (taze kaynatılmış ve soğumuş) :)

fahriyee
28-09-2010, 13:11
Resimli anlatımlarına bayılıyorum Sevgili Klubnika ellerine sağlık.Saksılarda en küçüğü bile olsa kökler bir süre sonra çürüyor(yavru menekşelerimde).O yüzden şeffaf bardaklara ekiyorum .Hem suyunu kontrol etmek kolay oluyor hem de daha hızlı köklenip yavru veriyor.Şikayetime gelince dıştan baktığım zaman kökler dediğin gibi kahvemsi ama yavrular sağlıklı.Gayet güzel gelişim gösteriyorlar maşallah.O yüzden şeffaf bardakların kenarına yakın kökler güneş görünce ölüyor,güneşi görmeyen toprakla kaplı kökler canlı kaldığı için de yavrular sağlıklı kanaatine vardım.Mecburen kök kısımları güneş görmesin diye bir uygulama yapmam gerekecek galiba.Mesela sizin resimdeki yeşil porselenler gibi.Tabi 50-60 yavru için biraz masraflı olacak ama çözüm bulamazsam ne yapayım.Ayrıca sera için kullandığın saklama kaplarında havalandırma deliği yok olarak anladım ben de öyle bir uygulama yaptım.Günlük 10-15dak.havalandıracağım.VERDİĞİN BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.İYİ Kİ VARSIN.

bernacyhn
28-09-2010, 13:38
Merhaba herkese. Yaklaşık bir buçuk yıldır forumumuza uğramıyordum ama artık buralardayım. Adını arsızım koyduğum devamlı yaprak ve çiçek veren mor bir menekşem vardı benim. Büyüdü kocaman oldu. Yapraklarından yeni arsızlar yetiştirdim. Tabiri caizse torunlarının torunları bile oldu bu güzel kızın. Sonra ben onu Katmer ablacığıma hediye ettim. Bende kalanlar ise şehir dışına çıktığım için kimisi kurudu kimisi de sahiplendirildi. Ama artık tek bir arsız menekşem var ve o da yavru. Büyütmeye çalışıyorum onu. Şimdilik sağlıklı ve bir o kadar da şirin. Eskisi gibi dolu dolu üretemem belki ama onların çiçek açtığını görmek gerçekten harika bir duygu.

merkürvenüs
28-09-2010, 14:00
Arkadaşlar merhaba,

Afrika menekşesinde tohum üretmeyi başardım:))) Menekşe saksılarımdan birinde tüm çiçekler kurumuştu. 1-2 ay önce sulu boya fırçasıyla tozlaşma yaptırmaya çalıştığım için kuru çiçekleri koparmadım bekledim bir süre sonra çiçeklerden birinin içinde tohum kesesinin oluştuğunu gördüm. Çiçeğin ortasında stigma kahverengi ve dolgun bir kese halini aldı ve diğer kuruyan çiçeklerin sapları da kuruduğu halde tohum oluşturan çiçeğin sapı hala yeşil...

Bu konuda bıkmadan bilgi veren Kahraman Koray'a tekrar teşekkür ediyorum:))))

klubnika
28-09-2010, 15:21
Maşallah arkadaşlar :) elinize sağlık ve teşekkür ediyorum!

Faruk
28-09-2010, 16:04
Sevgili Klubnika fotoğraf destekli anlatımlarından çok yararlanıyoruz, iyi ki forumdasın. Sayende menekşe konusunda çoğu yetiştirme eksikliklerimi tamamladım, tekrar teşekkürler...

nazlı hilal
28-09-2010, 19:16
canım Berna,tekrar aramızda olduğun için çooook sevindim,canım benim:
Sevgili Klubnika,menekşe konusunda senden öğreneceğim çok şey var,bilgiler için sanada çook teşekkür ediyorum:)

sema62
28-09-2010, 20:15
SEMA 62 ilk baştan teşekkür etmek istiyorum :)
Toprak ilgili görmeden söylemek biraz zor, ben forumda toprak ilgili bahsettim, Tropikal marka. Benim çok hoşuma gitti, özellikle fitilli sulama için tavsiye ediyorum. Eğer fitilli sulama yöntemi kullanmıyorsanız o topraktan 3 ölçek : perlit 1 ölçek ve eğer varsa ince kıyılmış sfagnum 1 ölçek + mantar önleyici ne varsa toprak miktarına göre koyun ve iyice karıştırın(eldivenle). Eğer sfagnum ve mantara karşı hiç bir şey yok ise sadece toprak ve perlit olsun :)
Saksı küçük olmalı !!! Ve dibine mutlaka 1-1,5 cm drenaj koymalısınız, drenaj malzemesi olarak beyaz köpük küçük küçük parçalanmış tavsiye ediyorum.

Çok çok teşekkür ederim. Oturduğum yerde toprak satışı yok. Şehre gidince tavsiye ettiklerinizi arayıp bulmaya çalışacağım. İnşallah menekşelerimi canlandırmayı başarırım.
Bu mevsimde toprak değişiminin bir sakıncası olurmu.

sema62
28-09-2010, 20:34
Sevgili Klubnika. Spagnumu araştırdım. Kullanımı biraz zor gibi vede temin etmek. Deriye verdiği küçük bir çizikten enfeksiyon kapılabileceğini okudum. Bunu başaramayacağıma inanıyorum.

rodoslu
29-09-2010, 00:52
Klubnika,
Son mesajlarınızı okuyunca, hem ayrıntılı ve anlaşılır bir dille yazdığınız anlatımlar hemde sabır ve sevginiz için teşekkür etmek istedim.
Haziranın sonu temmuz başı gibi aldığım çelikleri, özen bezen bir türlü yaşatamadım, bu yazın aşırı sıcak geçmesinin de etkisi var diye düşünüyorum ama sizin yönteminiz çok güzel ve akla uygun geldi..
Bir daha ki denemelerimde bunu uygulayacağım..
Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkürler..

zappie
29-09-2010, 08:20
Arkadaslar bugun Rusya'da Afrika Meneksesi gunu olarak kutlaniyor. Eeeee artik bu guzellige gonul vermis, zamani gelmis cocuklar gibi sevinmis, zamani gelmis kaybedilen bir meneksenin ardindan kahrolmus kolleksiyoncular olarak biz de bir tebrigi hak ediyoruz degil mi? Menekse bayramininz kutlu olsun. Menekseleriniz daha cok ciceklensin, artik hastalanmasin, sicaklardan etkilenmesin!

Дорогая Наталья и Светлана,
Поздравляю вас с днем фиалок! Хорошо что вы есть с нами, делитесь опытом и знаниями. Желаю вам и вашим фиалкам здоровья и много много счастья в этоть день!

Not: Neden bugun diye sorarsaniz; bugun unlu Rusyali menekse ustasi Boris Mihailovich Makuni'nin dogum gunuymus.

katmer
29-09-2010, 11:53
Sevgili zappie, o zaman Afrika menekşesi günümüz kutlu olsun:))) Bu günü bizlere bildirdiğiniz için de çok teşekkürler:)

menekse sever
29-09-2010, 12:49
:Dmenekşe günümüz kutlu olsun hepimize. Ayrıca bugün benim evlilik yıl dönümüm. İkisini bir arada kutluyorum.Çok güzel bir duygu.;):D

bernacyhn
29-09-2010, 14:09
Menekşe bayramınız kutlu olsun :) Nice sağlıklı menekşelere ve onları yetiştireceğimiz nice yaşlara :)

maki01
29-09-2010, 14:37
Sevinçliyiz hepimiz, yaşasın bayramımız:))

Tüm menekşeverlerin bayramını kutluyor ve sevgili zappie'ye teşekkür ediyorum.

Kimbilir belki bir gün, agaclar.net- Afika Menekşesi Sevenler Toplantısı ile kutlarız bu günü . Buluşma şehrimiz Ankara olabilir :)

A-EMEL
29-09-2010, 17:25
Menekşe günümüzü kutlu olsun :)))
Bu toplantı olursa en çok ben mutlu olurum :)))

fahriyee
29-09-2010, 19:07
Kutlu olsun bence de.Lakin böyle bir günü sitede en çok emeği geçen bir kardeşimizin doğum gününe denk getirelim.Bize özel olsun...(Doğum günü kışın olursa o zaman ne yaparız bilmem).

ilknur aşık
29-09-2010, 20:34
Menekşe bayramınız kutlu olsun.

iris41
29-09-2010, 21:02
menekşe severler ve menekşe hastaları bayramımız kutlu olsun
bu sene en cok acan ciceğim menekşeydi o yüzden daha cok seviyorum herdaim pembe cicegiyle beni mutlu eden kızımada bir öpücük kondurayım artık :D

fahriyee
29-09-2010, 23:39
Bu arada Sevgili Zappie menekşeleri yine coşturmuş maşallah.Önümüzdeki yaz da çok sıcak geçerse ben de Karadeniz'e taşınsam bari!Olmuyor böyle...Ellerine sağlık.

fahriyee
29-09-2010, 23:55
Klubnika,
Son mesajlarınızı okuyunca, hem ayrıntılı ve anlaşılır bir dille yazdığınız anlatımlar hemde sabır ve sevginiz için teşekkür etmek istedim.
Haziranın sonu temmuz başı gibi aldığım çelikleri, özen bezen bir türlü yaşatamadım, bu yazın aşırı sıcak geçmesinin de etkisi var diye düşünüyorum ama sizin yönteminiz çok güzel ve akla uygun geldi..
Bir daha ki denemelerimde bunu uygulayacağım..
Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkürler..

Sevgili Rodoslu;tutturamadım diye hiç üzülme.Eğer sizin hava şartları da bizimki gibi ise Temmuz ve Ağustosta işiniz zor.Ben de bu iki ayda suya koydum çürüdü,direkt ektim yine çürüdü.1 Eylül'den itibaren suya koyduklarım çürümeyip kök vermeye başladı.Artık gönül rahatlığıyla deneyin derim ben.Başarılar...

zappie
30-09-2010, 02:11
Bu arada Sevgili Zappie menekşeleri yine coşturmuş maşallah.Önümüzdeki yaz da çok sıcak geçerse ben de Karadeniz'e taşınsam bari!Olmuyor böyle...Ellerine sağlık.

Evet bu menekseler kesinlikle Karadeniz'i seviyorlar. Bu yaz kayda deger bir kaybim olmadigini daha once soylemistim. Suya koydugum veya seraya aldigim yapraklar da curumedi. Ancak bir turlu yavru verdiremedim. Bu isin mevsimi var herhalde. Gecen yil Kasim ayindan itibaren aldigim celikler yaz basina kadar yavru verdiler. Ama yaz aylarinda aldiklarim inat ediyorlar.

Not: Cama yakin olan 2 menekse malesef beni yetistirmem degil. Sali gunu dayanamayip 2 TL'ye Ankara Bauhaus'tan almistim. Aslinda 3,75'ti ama biraz gecmisleri 2'ye veriyorlardi. Biz kaldirayak deriz (rachystemon orientalis), mubarek Hollandalilar bunlara ne enjekte ediyorlarsa, saplari ayni bu otun saplari gibi uzamis, kalinlasmis. Dogra kavurmasini yap! :dilli: Ama on taraftaki pembe guzel uzun zamandir bende. :o

Şener KÖKSAL
30-09-2010, 15:32
Bende herkesin Afrika Menekşesi bayramını kutluyor sevgilerimi sunuyorum. Daha nice sağlıklı menekşelere ...

fahriyee
30-09-2010, 17:20
Pembe güzelden benim de vardı,yıllarca yaşadı,aynı ay içinde 2 kez saksı değiştirince bana veda etti.Her daim mutlu edin üzmeyin onu.Mevsim konusunda haklısınız,ben de mayıs sonunda bazı yavruları ayırmışım(tarih atmışım).4 ay geçmiş hiç gelişmemiş aynı duruyor.Ama bazıları da var ki çok hızlı gelişmiş.Ben bu durumu köküne bağlıyorum.Gelişmeyenler sürekli kök verme çabasında galiba.Sevgili Natalya'dan aldığım yavruların bardakları gibi lazım bize.Şeffaf bardakların minyatürü sanki...

fahriyee
30-09-2010, 17:28
İlk katıldığımda çok yardımcı olmuştunuz Şener Bey...Nerelerdesiniz diye düşünüyordum.Şimdi ise bir görünüp bir kayboluyorsunuz.Lütfen tecrübelerinizden mahrum bırakmayın bizleri.

rodoslu
30-09-2010, 18:52
Çalışmalara başladım bile sn. fahriyee :))). 4 çelik aldım "klubnika tekniği" uyguladım.Bende tutacağına inanıyorum, artık havalar düzeldi, bu yaz gerçekten çoğu bitkiyi zorlayacak düzeyde sıcak vardı...Yoğun ilgim orkideler olduğu için onlarda bu yazı çok zor geçirdiler.

Gerçekten bu resimleri görüpte menekşesever olmamak imkansız..Esasen, ben ortaokuldayken bizde çok menekşe vardı, annem çok sever menekşeleri... Sonraları iş yerine taşıdı hepsini, malum ülkemizde çalışan kesim evden çok işte vakit geçiriyor. Bazı üyelerin evdeki menekşe fotograflarını görünce o günleri hatırladım..

Ha şunu da belirtmeden edemeyeceğim, forumun afrika menekşesi bölümü baya faal, dinamik :)) Bu çok severek takip ettiğim bir durum. Bu sebeple sık sık gelip ziyaret ede ede sonunda kendim üretmeye karar verdim. Aslında gidip bir marketten alınadabilir ama yapraktan büyütmek bana daha çok zevk verecek...

Herkese sağlıklı günler dilerim.

eticin
30-09-2010, 19:57
arkadaşlar suda köklendirdiğim üç yaprağı diktim ama bir süre sonra ikisi çürüdü biri yeni yapraklarını çıkarıyor. çelikle üretimde çok sorun çıkarmayan bir çiçek diye biliyorum. nede hata yapmış olabilirim? bir de yaklaşık 10 yaşında çok sağlıklı ve bol çiçek veren menekşemin birer birer yaprakları çürümeye başladı. yeni çkardığı yapraklarda küçük küçük. hastalık falan mı :(

ilknur aşık
30-09-2010, 21:10
Menekşemde bir hastalık var. Önce bazı yapraklarında 1. resimdeki gibi lekeler oldu, sonra 2 ve 3. resimdeki gibi lekeler oldu bazı yapraklarda. Bu yaprakları kestim, roa yaptım. Menekşem kel kaldı.:(
Acaba bu konuda bilgisi olan arkadaş varmı?

katmer
30-09-2010, 21:33
İlknurcum, hastalıklı yaprakları alarak menekşeyi ilaçlayarak en goğrusunu yapmışsın zaten. Diğerlerinden de mümkün olduğunca uzağa koyu gözlemle bence. Mantari bir hastalık olabilir bence.

dlk
30-09-2010, 21:50
menkşeseverlerin menekşe bayramı kutlu olsun.

menekse sever
01-10-2010, 11:20
arkadaşlar npk si 20 20 20 olan menekşe besinini bir türlü bulamıyorum baktıklarım en fazla p si 7 siz nereden alıyorsunuz? Varsa resmini internetten alıyorsanız adresini yazarmısınız? lütfen:(teşekkürler.;)

zappie
01-10-2010, 11:46
20-20-20 sadece toz halde olur. Sizin baktiklariniz sivi olsa gerek.

menekse sever
01-10-2010, 13:40
evet benim baktıklarım sıvıydı toz olanı nereden bulurum peki? İlginize teşekkür ederim.:D

zappie
01-10-2010, 16:28
Ben bu tur urunleri zirai ilac satan yerlerden aliyorum. Internetten alinabilecek magazalar da var. Ama sizin yerinizde olsam ortadaki rakam yuksek olan bir gubreyi tercih ederdim. buradaki (http://www.bahcemarket.net/index.php?do=catalog/product&pid=894) gubre icinde ure olmadigi icin guzel ama cok fazla. Bulamadim derseniz 20-20-20 alip yollayayim 1 kg 10-15 TL arasidir tahminim.

iris41
01-10-2010, 20:16
ilk nur hanım bir serada farklı bir menekşe bulup aldım bu yaz yaprakları sizinki ğibi aynen ben hep pkasso sanıp kendimi avuta durim sizin resimi ğörünce anladım :o:o hastalıkmı farklı bir türmü bilemiycem fakat hala cok saglıklı ve o yapraklar aynen duruyor

fahriyee
01-10-2010, 20:52
Sn.Rodoslu;marketlerden bu yaz 15-20 adet menekşe aldım,fakat bu yaz öyle sıcak geçti ki ya kökleri çürüdü ya da yapraklar kendini salıverdi.Saksıda 4-5 çiçek kaldı,geri kalanları plastik bardaklara aktardım.Galiba hazır menekşeler ev şartlarına zor uyum sağlıyor.En iyisi yapraktan yetiştirmek...Yunanistan'dan katılıyormuşsunuz,Türkiye'de olsanız size yaprak gönderebilirdim.Hem yapraktan yetiştirmek çok daha zevkli...

rodoslu
01-10-2010, 23:02
Yapraktan yetiştirmenin daha zevkli olduğu konusunda hemfikirim. Ayrıca belkide marketlerdeki hormon vs. takviyesi ve sera ortamının yarattığı olumsuz etkileri böylece bertaraf etmiş oluyoruz yapraktan yetiştirerek.

Yakında Ankara'ya döneceğim sn. fahriyee, döndüğüm zaman mutlaka sizi rahatsız ederim yapraklar konusunda :)

Çok teşekkürler...

fahriyee
02-10-2010, 17:32
Yapraktan yetiştirmenin daha zevkli olduğu konusunda hemfikirim. Ayrıca belkide marketlerdeki hormon vs. takviyesi ve sera ortamının yarattığı olumsuz etkileri böylece bertaraf etmiş oluyoruz yapraktan yetiştirerek.

Yakında Ankara'ya döneceğim sn. fahriyee, döndüğüm zaman mutlaka sizi rahatsız ederim yapraklar konusunda :)

Çok teşekkürler...
Ne zaman arzu ederseniz gönderirim inşallah(menekşelerim sağ oldukları sürece).Picasso ve chimera gibi türler yok ama bu yaz market menekşelerinden birçok renk almıştım.Menekşe dostlarım ile paylaşmak beni de mutlu eder.Sevgiler...

katmer
02-10-2010, 23:07
Birkaç fotoğraf eklemenin zamanı geldi sanırım:)) Bir numara benim vefakar kızım. Diğerleri de sevgili klubnikadan gelenler. Tekrar teşekkürler klubnika;)

Diğerleri de açmak üzere:)

sevim4
03-10-2010, 09:20
Çok güzel sevgili arkadaşım malesef benim resim eklicek menekşem kalmadı.

menekse sever
03-10-2010, 10:57
son resimdeki ne renk açıyor? beyaz yeşil fırfırlımı? açınca tekrar yüklermisin rengini merak ettim. Çok güzel görünüyor.

katmer
03-10-2010, 17:22
Sayın menekşe sever, son resimdeki açık mavi açacak. Açtıkça hepsini ekleyeceğim.

klubnika
04-10-2010, 10:23
Geçmiş menekşe bayramını içten ve en güzel dilekleriyle kutlarım, herkese sağlıklı, bol menekşeli günler dileğiyle.
Ersan Bey, :D özellikle size çok teşekkür ediyorum !
Superonlinedeki oluşan hatadan dolayı inetten birkaç gün uzak kaldım :(
Güldencim menekşeler çoook güzel elerine sağlık aynen devam, fatoları bekliyoruz :)
Herkese çok selam!

zappie
04-10-2010, 14:35
Sevgili Natalya,
Asil ben tesekkur ederim. Carsamba gunu gonderdigin paketi ancak telefon actiktan sonra Cumartesi gunu adresime teslim ettiler. Neyse ki yapraklarda da yavrularda da sorun yok. Ilk defa boyle bir sey oluyor. Sorun Samsun'da, internetten kargo takip sisteminden baktim, ertesi gun Samsun'a gelmis, ancak teslim etmeye vakit yetmemis! Yurtici ile calisanlara duyrulur.

ankdemir
06-10-2010, 07:25
Yavrular epey büyüdü. Bu mevsimde ayırmak doğru olur mu emin değilim.

173919

173920

özlem11
06-10-2010, 16:23
Tam zamanı bence. Ben ayırdım bişey olmadı....

menekse sever
06-10-2010, 17:29
Nerelerdesin özlettin kendini. Bence menekşeleri ayırmak saksısını değiştirmek için en uygun zamanlar sonbahar ve ilkbahar yani şimdi zamanı

fahriyee
06-10-2010, 17:47
Ben de 1.resimdekileri yaprakları ile beraber ayırmanı tavsiye ederim.Çünkü yavruları çok küçük,yapraklı şekilde büyümeye devam ederler hiç olmazsa.Daha serbest gelişirler.2.resimde sadece su şişesinden kestiğin kap ayırmaya müsait,diğer üçünü biraz daha bekle derim.(ayırırsan minik yavrular tutmaz)Benim düşüncem de bu Sevgili ankdemir...

fahriyee
07-10-2010, 14:48
Sevgili cellin;yavru çok küçükse tutmayabilir,yine de su ayarını iyi yaparsanız boynunu büken yavrunuz kendini toparlayabilir.Saksı değişimi yapmadan sadece anaç yaprağı mı aldınız yoksa başka saksıya aktarırken anaç yaprağı mı ayırdınız?Seraya almak ta kendini toparlamasına yardımcı olabilir ama toprak çok ıslak iken seraya alınca kökler çürüyebiliyor.

zappie
07-10-2010, 16:09
Sevgili Fahriye ben yapraktan tutan yavru menekşelerimden anaç yaprağı ayırdım. Yavrular boynunu büktü. Sebebi buymuş demek. Düzelirmi acaba? :(

Saksi topragi olarak sadece torf kullanildigi durumda yavruların yeterince gelismemis koklerinin su ile temasi guclesiyor. En azindan yavrulari yerlestirdiginiz deligi daha kisa lifli torfla, mumkunse perlit, vermikulit karistirarak doldurun, yavruya zarar vermeden kok bolgesini sikilastirin. Kullandiginiz malzeme kuruya yakin olsun ki, dikimden sonra sulandiginda toprak hem siserek hem de kok bolgesine cokerek koklerin suyla temas yuzeyini arttirsin. Ben neredeyse tek yapraktan sifir kayipla 4-5 yavru alabiliyorum. Bunlarin 1-2'si geliskin olurken digerleri genellikle koksuz oluyor. Fotografta dikim sonrasi sulama.

elelergg
07-10-2010, 16:24
sevgili zappie, benim de bu bilgiye çok yakında ihtiyacım olacak :)), mükemmelsiniz..teşekkürler..

zappie
07-10-2010, 16:40
sevgili zappie, benim de bu bilgiye çok yakında ihtiyacım olacak :)), mükemmelsiniz..teşekkürler..

Allah anali babali buyutsun :p

furkyt
07-10-2010, 18:30
Çok güzeller :p

elelergg
07-10-2010, 18:50
Allah anali babali buyutsun :p
:)) çok teşekkürler, poz verebilecek hale gelsinler paylaşacağım yine burada:) saygılar..

klubnika
07-10-2010, 19:58
Arkadaşlar, merhaba!
Yavru ayrımı ve saksı değişimi için çok iyi bir zaman, aslında menekşelerde her 6 ayda bir toprak değiştirmelisiniz. Yavrular çok küçük bile olsa minicik saksıya ekmelisiniz ve hafif, hava iyi geçiren toprak( ben Hindistan cevizden cocos substratı kullanıyorum) + perlit karışımı kullanmasını tavsiye ediyorum. Ve ilk haftalar sera ortamı şart, kökler iyice çıkana kadar.

yağ-mur
07-10-2010, 20:01
çok güzel görünüyorlar klubnika bende seraya aldım ses yok daha aman ölmesinlerde beklerim kök vermeleride çok yavaş olmuştu

katmer
08-10-2010, 19:38
Rus güzellerinden (Louisia Lullaby ve Metelitsa) birkaç fotoğraf:)

katmer
08-10-2010, 19:39
Devamı:))

Orkun Kırcı
08-10-2010, 20:04
Perfecto, magnificoooo:) Çok güzeller Sayın Katmer....

Emre İlhan
08-10-2010, 20:16
Maşallah,çok güzeller Katmer ablacım. :))

yağ-mur
08-10-2010, 21:18
maşallah çok güzeller katmer bizde böyle çiçeklendiğini görürüz inşallah

sevim4
08-10-2010, 21:18
Sevgili arkadaşım harika.

fahriyee
08-10-2010, 21:47
Sevgili Klubnika;sizin plastik bardaklar sanki bizimkilerin minyatürü.Zamanım olursa onları soracağım,şimdiye kadar hiç karşılaşmadım ama araştıracağız artık menekşe hatırına.Hatta benim 1-2 tane kaktüs saksısı boşa çıktı onlara da ekip gelişimlerini gözlemleyeceğim.
Sevgili Katmer güle güle büyütün güzellerinizi...

menekse sever
08-10-2010, 23:31
:Dsevgili katmer menekşelerin çok güzel açmışlar maşallah:Dkıskandım vallaha.;)darısı bizimkilerin başına. pikasso yavrularından gönderebilecek varmı? varsa lütfen gönderebilirmi? hiç pikassom yok lütfen

nazlı hilal
09-10-2010, 09:40
Sevgili Katmer,rus güzellerini güle güle büyüt,çoooook güzeller:)

sema62
09-10-2010, 22:45
Sevgili katmer menekşeleriniz çok güzeller. İnsan baktıkça mutlu oluyor. İnşallah başlarına kötü birşeyler gelmez. Güle güle büyütün.

yağ-mur
10-10-2010, 00:26
Arkadaşlar, merhaba!
Yavru ayrımı ve saksı değişimi için çok iyi bir zaman, aslında menekşelerde her 6 ayda bir toprak değiştirmelisiniz. Yavrular çok küçük bile olsa minicik saksıya ekmelisiniz ve hafif, hava iyi geçiren toprak( ben Hindistan cevizden cocos substratı kullanıyorum) + perlit karışımı kullanmasını tavsiye ediyorum. Ve ilk haftalar sera ortamı şart, kökler iyice çıkana kadar.

Sevgili klubnika menekşe besinini kışın vermeye devam ediyormusun yoksa çiçekleri dinlenmeyemi bırakıyorsun?Sevgiler...

klubnika
10-10-2010, 00:55
Sevgili Klubnika;sizin plastik bardaklar sanki bizimkilerin minyatürü.Zamanım olursa onları soracağım,şimdiye kadar hiç karşılaşmadım ama araştıracağız artık menekşe hatırına.Hatta benim 1-2 tane kaktüs saksısı boşa çıktı onlara da ekip gelişimlerini gözlemleyeceğim.
Sevgili Katmer güle güle büyütün güzellerinizi...

Fahriyecim, merhaba.
Aslında minicik saksı var (kaktüsler için kullanılan), çapı 5 cm onlar, yavrular için tam ama ben burada bulamıyorum. Bir arada Polonya malı yaklaşık 150 ad. vardı onları kullandım. Şimdilik alternatif olarak, uygun ve ucuz (plastik bardaklar ''tadımlık'' olarak satılır) toptancı plastik malzeme satan yerlerde bulabilirsiniz: D

klubnika
10-10-2010, 01:01
Sevgili klubnika menekşe besinini kışın vermeye devam ediyormusun yoksa çiçekleri dinlenmeyemi bırakıyorsun?Sevgiler...

Merhaba!
Evet, kışın da besini vermeye devam ediyorum, bende kış yok ! ;) Gün kısalınca florasan lambaları kullanıyorum yaklaşık 4-5 saat :D

zappie
10-10-2010, 19:19
Bugun Pazar, bir ayrilik hikayesini sizin icin resmettim ;)
1-Tup bebek gibi ... coklu dogum
2-10 yavru. 2'si biraz zayif ama yasayacaklar sanki.
3-Vermikulit, hazir torf, yosun ( praecox ustaya gore sphagnum degil ) karisimi.
4-Sentetik kordondan fitiller.
5-Fitil yerlestirilmesi. 1/3 saksi derinliginde, uc kismi puskullendirilmis.
6-Parmakla acilmis cukura yavru yerlestirilmesi, topragin sikilastirilmasi.
7-Substrata dipten su emdirilmesi.
8-Fitilli saksinin su sisesinden kesilen su haznesine oturtulmasi. Simdilik su koymadim. Emilen fazla su kaba sizacak, gereken emilecek. En az 15 gun su eklemeye gerek yok.

iris41
10-10-2010, 20:18
selam havaların soğuk ğitmesiyle 2 kayıp verdim sanırım birden havanın soğuması ve suyun fazla cekilmesi bunu tetikledi :(
bu ğün fırfırlı koyu mor menekşe aldım katmerli işalah bundan sonra kayıp olmaz koca yaz sadece 2 menekşe öldü şimdi 1 ğünde 2 menekşe cok morali bozuldu nerede yalış yaptım

zappie
10-10-2010, 20:31
Fitil kullanmayacaksaniz cok kucuk saksi kullanmanizi tavsiye etmem. Toprak cabuk kurur. Kucuk saksida bitkinin daha cabuk ciceklendigi soyleniyor ama ben bitkiyle saksinin orantili olmasini tercih ederim, dengeli durmasi acisindan daha saglikli. Bahar aylarinda seffaf saklama kabinda direkt substrat icinde yavrulattigim yapraklari parcalamadan yaz ortasi 70'lik viyollere aktardim, yavrular iyice gelisince viyollerden 9 cm capli siyah plastik saksilara teker teker veya ciliz olanlari ikiser ucer diktim, halen de dikiyorum. Bu saksilar piyasada satilmadigindan toptan almak zorunda kaldim.

katmer
10-10-2010, 21:16
Fitil kullanmayacaksaniz cok kucuk saksi kullanmanizi tavsiye etmem. Toprak cabuk kurur. Kucuk saksida bitkinin daha cabuk ciceklendigi soyleniyor ama ben bitkiyle saksinin orantili olmasini tercih ederim, dengeli durmasi acisindan daha saglikli.

Bu konuda ben de sevgili zappie'ye katılıyorum. Normal sulamada çok küçük saksı sağlıklı olmuyor. Sürekli suyunu kontrol etmek gerekiyor. Yaz sonundan beri, bütün menekşelerimi fitilli sulamaya geçirmeye çalışıyorum. Saksı sayısı fazla olunca birden bitirmek imkansız oluyor:))

zappie
10-10-2010, 21:28
Sevgili Zappie teşekkürler. Ben fitille sulamayı yapamam herhalde denemedim ama ben gene bilinen usullle sulayayım. Yukardaki eklediğiniz fotoğrafdaki saksılar 9cmlik mi? Menekşenin ne kadar büyüdükten sonra 9 luk saksıya alındığını anlamak için soruyorum.

Evet siyah saksinin ustu 9 cm. Aslinda biraz daha kucuk olabilirdi. Ancak buyuyunce tekrar degistirmem gerekecekti. Yapi marketlerden aldigimiz menekseler siyah plastikte ise genellikle bu boy.

maki01
11-10-2010, 09:48
Şunuda eklemek istedim benim menekşe toprağı diye aldığım toprağın üzerinde hercai menekşe resmi var :)) Menekşe yazıyor diye aldım. Olur mu? Yanlız içeriği oldukça iyi. :))

Sevgili cellin,

klubnika'nın da yazdığı gibi yapraktan menekşe yetiştirirken toprağın mümkün olduğu kadar zengin olmamasına dikkat etmemiz gerekiyor. Taze ve narin kökleri, gübre katkılı saksı harçları yakabilir.

Basit bir torf ya da hindistan cevizi , perlit ve vermikülit karışımı daha uygun olacak. Tüm malzemeleri üçte bir oranında karıştırarak saksı harcını hazırlamamız öneriliyor. Hercai menekşe için hazırlanmış saksı harcını, yetişkin menekşelerde deneyerek kullanmanı öneririm:)

Sevgiler

özlem11
11-10-2010, 10:00
Nerelerdesin özlettin kendini. Bence menekşeleri ayırmak saksısını değiştirmek için en uygun zamanlar sonbahar ve ilkbahar yani şimdi zamanı

Prenseslerle beraber yakında yine aranızdayım inşaallah. Malum kayıp çok olunca üzüntümden burada uğrayıp okuyup çıkıyordum.Kalanlar çok güzelleşti. Tomurcuktalar 2 haftaya eklerim resimleri... Bardak menekşelerimde süper oldu...Havalar iyi ki serinledi...

katmer
11-10-2010, 16:07
Sevgili klubnikanın getirdiği yaprakların hepsi yavruladı. Çok mutluyum:) Yavrular iyice görünür hale geldiklerinde fotoğraf eklemeyi düşünüyorum.

nazlı hilal
11-10-2010, 16:11
Havalar serinleyince benim menekşelerde güzelleşti,bazılarında tomurcukta var,açsın,resim ekleyeceğim:)

maki01
11-10-2010, 17:18
Sevgili klubnikanın getirdiği yaprakların hepsi yavruladı. Çok mutluyum:) Yavrular iyice görünür hale geldiklerinde fotoğraf eklemeyi düşünüyorum.

Kutluyorum katmer'cim. Firesiz hepsinden yavru alabilmek büyük başarı :)

Benim yaprakların bir kısmı neredeyse yeni köklendi ve torfa dikildi. 10-15 gün daha beklemem gerekecek.

elelergg
12-10-2010, 00:29
Menekşe severler tekrar merhaba,

Son bebeklerimi paylaşıyorum sizlerle... 01.09.2010 tarihinde direkt toprağa diktiğim, serada yetişen yavrular bunlar. Haftada bir su takviyesi yaptım.

Umarım büyümelerinde bir problem yaşamam ve ayırdıktan sonra da güzelliklerinden birşey kaybetmezler.

Not: Bugün bir yöntem denemeye karar verdim ve uygulamaya geçtim, umarım yapraklar heba olmaz. Suda ve toprakta köklendirme yöntemlerini bir bakıma karıştırarak, çay bardağına koyduğum suya 2 çorba kaşığı toprak koydum ve yaprakları da içine bıraktım. Likit bir ortamda ve topraktan besin alarak "daha hızlı" köklenebileceğini ümidediyorum.. Daha önce deneyen varsa deneyimlerini benimle paylaşırsa çok sevinirim. Tarih ve son durumu aktaracağım.

Sevgiler..:)

huseyin04
12-10-2010, 07:27
klorotik leke nedir? nekrotik leke nedir? bilen varsa cevaplasın

zappie
12-10-2010, 09:02
yabanci dil ve bitki yetistirme tecrubeme gore
koloritik leke = renk degisimi seklinde leke
nekrotik leke = olu doku seklinde leke

zappie
12-10-2010, 11:27

Hangi yapraklar? Repkina'lar mi ( Agustos ayinda gelenler )? Benimkiler dip diriler ama yavrulamamakta inat ediyorlar!

yağ-mur
12-10-2010, 11:48
Hangi yapraklar? Repkina'lar mi ( Agustos ayinda gelenler )? Benimkiler dip diriler ama yavrulamamakta inat ediyorlar!

arkadaşlar benimkilerde serada oldukça köklendiler bir iki tanesi kökten coştu diyebilirim ama yavru yok hala darısı başıma:o

katmer
12-10-2010, 15:24
Hangi yapraklar? Repkina'lar mi ( Agustos ayinda gelenler )?

Evet sevgili zappie, ta kendileri:)) Bütün yapraklardan sipariş vermiştim. Biri eksik geldi. Biri de geldiğinde hasarlıydı, hemen bozuldu. Geri kalanların hepsi sağlam. Minicik yapraklar toprağın üzerine çıkmaya başladı:)

klubnika
12-10-2010, 16:21

Ersan bey, ve bütün arkadaşlar merhaba!
Benim sevincim çoook büyük Ağustostaki yapraklar hemen hemen hepsi yavruladılar ve hali de bu :D:D:D

klubnika
12-10-2010, 16:30
Bu da 3 hafta evvel çürük yüzünde taç kesimi yapmak zorunda kaldığım menekşenin hali.

zappie
12-10-2010, 16:50
Natalyacigim,
Bu sefer seraya koymamistim yapraklari. Ondan olsa gerek, geciktiler. Mutfaga alacagim onlari, hem daha sicak ve nemli hem de bir aydinlatma duzenegi yaptim. Bu yil kis kendisini erken hissettirdi. Saksilari yerlestirince fotograflari sizlerle paylasacagim.

sevim4
12-10-2010, 16:51
Sevgili klubnika,maşallah güle güle büyütün.

klubnika
12-10-2010, 17:30
Bu da yetişkin menekşeler. Daha küçük saksılara ve fitil uygulaması için derin taç kesimi uyguladım, bu yöntemi menekşe gençleşmesi için uygulanır :D

Bir de, menekşeler için, güzel raf örneği.

katmer
12-10-2010, 18:38
Sevgili klubnikacığım, maki01 ve bana hediye olarak gönderdiğin kıvırcık yapraklı menekşe değişime uğradı. Yapraklar kırçıllı oldu:)) Bence hiç mahsuru yok çünkü yeni haline bayıldım. Sendeki nasıl?