View Full Version : Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
Şener KÖKSAL
06-04-2010, 09:56
Merhaba Sevim Hanım. Maşallah menekşeleriniz harika görünüyor. Menekşe yetiştiriciliği konusunda kendinizi aşmışsınız. İnşalllah yakında menekşeleriniz ilginizin karşılığını rengarenk çiçekleri ile verir.
Şener bey teşekkürler:) İki ustadan aferin alınca moralim düzeldi. Bu güzel mesajlardan sonra çiçek açmaktan başka çareleri yok menekşelerimin:p
Konyadaki arkadaşlar arelya çiçekçiliğe ithal menekşeler gelmiş. Gayet bakımlı ve çiçeklilerdi. Yeride 5 yola yakındı...
Teşekkür ediyorum Sevim hanım:) aklınıza gelen şey, benim de aklımda. Daha fazla gecikmeyecek:)
nazlı hilal
06-04-2010, 11:53
canım Özlem fiyatı on tl çooook pahalı bence cuma senden önce uğramıştım gerçekten çok güzeller ama pahalı:(;)
fahriyee
06-04-2010, 17:30
merhabalar sema hanım.su konulan bardak şeffaf mıydı? bardak koyu renk olup üstüne de folyo kapatınca kök ışık görmeyecek o yüzden mi 10 gün gibi çok kısa sürede saçaklandı bu akşam denemek istiyorum beni bu konuda aydınlatın lütfen
İyi geceler Fahriyee hanım. Biraz geç oldu. Bardak şeffaf folyadan amaç karanlıktan faydalanmak. Ben çok şaşırdım bu kadar kısa zamanda saçak atmasına. Kimi yapraklar hani derlerya süpürge gibi. Onları toprağa aldım. Hiçde keyifleri bozulmadı. İnşallah yüzümü güldürürler. Bol şanslar. (yaprakları ısladıktan sonra oralı olmayın).
fahriyee
07-04-2010, 10:59
teşekkür ediyorum sema hanım tavsiyenize uyacağım inşallah.tutunca resimlerseniz biz de görelim
fahriyee
07-04-2010, 14:48
koçtaşa menekşeler gelmiş aldıklarım; biri katmerli pembe,biri çilli pembe,diğeri açık eflatun gibi.tek resmini çektiğim kimera mı arkadaşlar?onu almadım kararsızım almak isterseniz çok renk var ama katmerli bir iki tane fiyatı 4tl.kimera zor bulunan bir çeşit midir?
Bu kimeradan varmıydı başka...
Koçtaşa geçen hafta gelenler mi bu menekşeler geçen haftakiler de kimera yoktu..
Perşembeleri Koçtaşa menekşe geliyor diye biliyorum..
nazlı hilal
07-04-2010, 20:23
Özlemcim bu kimera değil bence görünümü benziyor sadece ben aldım resmini yüklerim görürsün kimeranın renk hatları daha belirgin benim facedeki profil resmimdekiler kimera bu daha farklı, benziyor yinede.
Orkun Kırcı
07-04-2010, 20:28
Pembe katmerli yavrum:)
nazlı hilal
08-04-2010, 10:05
güle güle büyüt Orkun çiçeklerinide gör.
fahriyee
08-04-2010, 10:26
bu hafta çarşamba geldi.4-5haftadır en çok dün geldi kipaya cumartesi gelecekmiş.dediğiniz gibi kimera değil galiba.resimlerdeki kimera hatları daha belirgindi ben de endişe ettim ama aldım artık.ayrıca menekşelerimi artık cam kenarına koymam gerekiyor.doğu cephe,öğleye kadar güneş görüyor.yakmasın diye 40-50cm yükseklikte cam filmi yerleştireyim mi?UV ışınları %90 engellermiş %70 oranında da ısı ve ışığı engeller deniyor.bu konuda bilgisi olan varsa yardım istiyorum
Ben de bugün Koçtaştaydım 3 adet menekşe aldım sarkan petunyalar gelmiş 6.90 dı almadım..
Evet güneş konusunda benimda oturma odası cam önü direk güneş alıyor öğlene kadar ama başkada yerim yok karton koysam çirkin duracak güneşi nasıl engelleyebilirim?
Son 15 günde 4 saksı menekşemi kaybettim. Kök çürüğü oluşmaya başladı. Kötü olan, akşamdan sağlamlar, sabah baktığımda göbek kısımları dahil çürümüş oluyorlar. Cocopeate diktiklerimde henüz böyle bir sorun görülmedi.
Şener KÖKSAL
08-04-2010, 19:57
Sevgili Katmer bende en son yeni iki saksı menekşem kök çürüğüne kurban gitti . Üstelik üzeri çiçeklerle dolu idi. Artık bu hastalık beni endişelendirmeye başladı. Nasıl bir çözüm bulacağız acaba ?
Şener KÖKSAL
08-04-2010, 20:01
Bende pencere kenarındaki güzellerimi paylaşayım istedim :)))
Ben de bu konuyu araştırıyorum Şener Bey. Yoksa yaz gelene kadar çok fazla zaiyat vereceğiz.
Bu arada pencere kenarlarınızın maşallahı var.
Şener KÖKSAL
08-04-2010, 20:49
Devamı...
Ebruli menekşeye bayıldım onu yapraktan üretmeye çalışıyorum harika bir görüntüsü var arkadaşımın menekşesi .
Crocus Şen
08-04-2010, 21:19
Geçen yıl tek yapraktan ürettiğim,şimdi de çiçeklenen 1 yaşındaki fıstığım:p
Crocus Şen
08-04-2010, 21:23
Bu da minik ama çok yavruyu minicik saksısında barındırmaya çalışıp,çiçeklenme telaşına kapılan picassom:p
Şener KÖKSAL
08-04-2010, 21:23
Sevgili katmer bu kök çürümesini çevremde yetiştirenlerdede formdaki arkadaşlardanda sık sık duymaya başladım. Bu dönemlerdede mi yaygınlaşıyor hepimizin toprağında ya da sulamasında mı sorun var anlayamadım. Yüzden fazla menekşem var sorun sadece 3-5 menekşede. Toprak aynı. Başka bu sorunu yaşayan arkadaş varsa paylaşsın lütfen.
Crocus Şen
08-04-2010, 21:29
Bu kıvırcık hanımda son:p Bu menekşelerimin hepsi ilk menekşelerim ve hepsini sadece tek yapraktan üretip,1 yıl sonra açanlar,açacaklarda var,ama onları açınca fotoğraflamak istiyorum,siz değerli menekşe severlerin beğenisine sunmak için...;)
Nasıl bu işi başarmış mıyım arkadaşlar?
Havalar bi sıcak bi soğuk gittinden. Şimdi kalorifer az yanıyor güneş varla yok arası. Aldanıyoruz. Sulama dengesi aynı olsada şartlardaki değilimden kaynaklanıyor bence...Menekşeleriniz çok güzel yüreğinize sağlık...
şener bey maşallahı var menekşelerinizin bu arada çok üzüldüm hastalanan çiçeklerinize,
crocus şen 1 yaşındaki bebeğiniz pek güzel maşallah :)
sizlere bir sorum olacak arkadaşlar yeni aldığım menekşelerden birinin çiçeğin olduğu yerden kuruma yapıyor sanki ve çiçeği ölüyor sebebi ne olabilir sizce ayrıca ne yapabilirim :(
Şener KÖKSAL
08-04-2010, 21:46
Nazz Hanım bu hiç yaşadığım bir durum değil ama hazır alınan menekşelerin ev ortamına yeni bakım koşullarına uyumda zorlandığını ve böylesine durumlar yaşandığını biliyorum. Eminim yeni ortamına bir adapte olduğunda bu sıkıntılarda gidecektir.
Crocus Şen
08-04-2010, 21:57
Tesekkür ederim Nazz Hanım...Aslında daha iyi olabilirlerdi ama kış boyunca hastalığımla uğraşmaktan,evimde çok olamamadan ancak bu kadar oldu...
Sevgi Durul
08-04-2010, 22:03
Sevgili Crocus Şen öncelikle geçmiş olsun.
Menekşelerinize maşallah diyeyim. Yaprakları çok sağlıklı ve parlak görünüyor. Yıkıyor musunuz?
Orkun Kırcı
08-04-2010, 22:10
Şener abicim dizmişsin güzelleri yan yana keyfin gıcır valla:D
Sevgili Crocus tebrikler tek yapraktan neler olmuş maşallah.. Emeklerine sağlık...
Benim menekşelerde de kök çürümesi var. Hepsi aynı şekilde sulanıyor. Toprağını kontrol etmeden su vermiyorum ancak hastalanan menekşeler, son döktüğüm suyu tüketemiyor ve en kenar yapraklardan başlayarak ölüyor. Aşırı sulamaktan kaynaklanmadığını düşünmeye başladım. Bilmediğim bir hastalık olmalı, kök nematotu filan gibi...
Sevgili Maki01, ben de hastalıktan şüpheleniyorum. Yer farkı yok, üstelik hephini aynı anda da sulamıyorum. Kontrollü su vermeme rağmen 4 büyük saksı, bir yarışmaya katıldığım yavru ve yine yarışmaya katıldığım yavrulamaya başlamış yaprağımı çürüme sonucu kaybettim. Mitesden kurtardım derken, bir gecede saksı kaybetmek çok gücüme gidiyor.
Neyse bunun da sebebini buluruz herhalde..
Ben bunun sebebinin bakteriyel olduğunu düşünüyorum...
Harhangi bir zararlıya raslanmadıysa tabi...
Crocus Şen
09-04-2010, 15:40
Sevgili Crocus Şen öncelikle geçmiş olsun.
Menekşelerinize maşallah diyeyim. Yaprakları çok sağlıklı ve parlak görünüyor. Yıkıyor musunuz?
Teşekkür ederim,Sevgili SDurul,menekşelerimi hiç yıkamadım,fırçayla temizliğini yapıyorum,bir keresinde yıkamıştım çok çok zor kendine getirmiştim :(
Crocus Şen
09-04-2010, 15:46
Sevgili Maki01, ben de hastalıktan şüpheleniyorum. Yer farkı yok, üstelik hephini aynı anda da sulamıyorum. Kontrollü su vermeme rağmen 4 büyük saksı, bir yarışmaya katıldığım yavru ve yine yarışmaya katıldığım yavrulamaya başlamış yaprağımı çürüme sonucu kaybettim. Mitesden kurtardım derken, bir gecede saksı kaybetmek çok gücüme gidiyor.
Neyse bunun da sebebini buluruz herhalde..
Çok geçmiş olsun sevgili Katmer,gerçekten çok üzüldüm, o kadar emek verip,saksı saksı kaybetmek sanki yakınızı kaybetmeyle eşdeğer..Aynı sorunları bende yaşadım,bir anda 3 saksı menekşem gitti,hepside farklıydı açmalarını görmek kısmet olmadı oysa çok sağlıklı büyüyorlardı,ne yapsıysam yaşatamadım..
Teşekkür ederim,Sevgili SDurul,menekşelerimi hiç yıkamadım,fırçayla temizliğini yapıyorum,bir keresinde yıkamıştım çok çok zor kendine getirmiştim :(
Yıkamak yaprakları bozuyor kesinlikle, yumuşak bir fırça ile hafifçe temizlemek en uygunu bende...
Şener KÖKSAL
09-04-2010, 17:36
Menekşelerdeki kök çürümesi tam bir muammaya dönüştü. Beni düşündüren şey aynı uzun saksıdaki üç kök menekşeden birinde bu kök çürüğünün olması ve diğerlerinin aksine dahada güzelleşerek yaşama devam etmesi. Bu iki uzun saksımdada oldu. Mikrobik, virüs vs. olsa hepsini etkilerdi. Kökü temizleyip kesip aynı saksıya tekrar diktim iki saksı menekşem böyle tekrar hayata döndü. Aynı toprak aynı menekşe ve yaşama devam. Düşündürücü bir durum.
Menekşe yapraklarının yıkanması durumuda sanırım tartışılması gereken bir konu. Annem yıllardır mekeşe yetiştirir ve haftada en az bir kere musluk suyunun altına yatay olarak tutarak menekşelerini düzenli olarak yıkar ve menekşesinin bozulduğunu çürüdüğünü hiç görmedim. Şu an bile onlarca menekşesi var. Bende arada bir yıkarım. Ayrıca sürekli fısfıs yaparım. Menekşeler klorsuz kireçsiz su ile yıkanmayı seviyor. Fısfıs da kaynamış dinlendirilmiş su kullanıyorum. Çeşme suyu kireçli olduğu için çizgi halinde birikiği yerde iz bırakıyor.
Sanırım uygulamalarımızda farklılıklar var. Çocuk yetiştirirken eğitimimiz nasıl birbirinden farklı ise Afrika Menekşeleri de öyle :) Nasıl alıştırırsanız öyle gidiyor.
Aynı fikirdeyim Şener Bey. Aynı çocuk yetiştirir gibi:) Mesela ben çocuklarımı hiç kalın giydirmezken, arkadaşım kat kat giydirirdi.
Ben de menekşelerini yıkayan ve su püskürten gruptayım. Bu sebepten hiçbirinde bir sorun oluşmadı. Ama kesinlikle musluk suyu kullanmıyorum çünkü İstanbul' un şebeke suları aşırı klor içeriyor.
Şener KÖKSAL
09-04-2010, 19:35
http://www.fotokritik.com/1901103 Güzelliği paylaşalım :)
haklısınız şener bey belki de yeni olduğu ve ben toprağını değiştirdiğim için adaptasyon sorunu yaşıyor :(
bu arada maki 01 avatarınızdaki köpüş çoook tatlı
sağdan soldan menekşe yaprağı topluyorum ama en çok şu çizgili menekşeler hoşuma gidiyor burada bulamadım çalışmalarım devam ediyor :rolleyes:
Şener KÖKSAL
09-04-2010, 19:37
http://www.fotokritik.com/1894172 Buda başka bir güzel.
maşallah şener bey , benim çiçekleri kuruyan menekşem de beyaz ama ii olacak inşallah
Aynı sorundan ölmek üzere olan bir menekşem daha var. Ben de köklerini kesip, yeni toprağa dikmeyi deneyeyim, belki kurtulur.
Çok aranıp, zor bulduğum muhteşem chimeram'ı (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33612&catid=member&imageuser=31021) bu nedenle kaybettim. Diğerlerine de üzülüyor insan ama chimera çok üzdü beni..
Teşekkürler sevgili nazz, köpişim ( Fındık) gerçekten çok tatlıdır.
Ben de sürekli fısfısla su veriyorum yapraklarına çok seviyorlar suyu neşeleri çok iyi ve bol bol çiçek açıyorlar ,şehir suyu kullanmıyorum kireç bozabilir diye
Ben çürümeye başladığını farkedemeden kaybediyorum. Akşam bakıyorum sağlıklı, sabah göbek kısmı bile çürümüş olarak görüyorum. Aldığım yapraklar bile sonradan çürüyor.
Evet göbeğin çürümesini bende yaşadım...
Bakteriyel değilse ne olabilir ki sebebi?:o
Şener KÖKSAL
09-04-2010, 22:10
Sanırım biraz rahat olmak lazım. Acaba menekşelerime bir şey olur diye her zaman aynı renkten en az 2-3 saksı bulunduruyorum diye mi başıma bu geliyor :) Benim şansım belki
1. Evdekiler
2. Ofistekiler
3. Eşimde menekşe sever olduğu için her renkten birer tane onun içinde evde ayrı saksıların olması
bir avantaj. Ama yinede bir şey olmasın menekşelerime, herbiri ayrı bir emek.
Evet yedeklemek çoğu zaman iyi...
Çoğu kez, bu siteyi (http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm) inceleyerek sorunu kavramaya çalıştık.
Benim menekşelerdeki sorun 30 numaralı fotoğrafa benziyor. Bu tür yaprak solmalarının, aşırı sıcak veya kök çürümesinden kaynaklanabileceğini söylüyorlar.
Orta ya da göbekteki yapraklarda yaşanan sorunların ise ( 26 no'lu fotoğraf) :
1. Mite
2. Aşırı ışık
3. Aşırı gübreden kaynaklanabileceği yazılmış.
Hepimize kolay gelsin diyorum. Bu hastalık çok sayıda menekşeyi kaybettirecek gibi geliyor.
Bu resimde bulunan ebrulimin annesini (http://www.agaclar.net/forum/group.php?do=picture&groupid=8&pictureid=333) kök çürüğü yüzünden kaybetmiştim.Şu anda bir yaşında ve üzerinde çiçek tomurcukları dolu tek çiçeği ve ilk çiçeğini dün açtı ve sizlerle...
135248
Diğerleride açmaya başlayan kuzucuklar...
Sonuncu olanın rengi çok güzelmiş, uçuk bir pembe...
Çoğu kez, bu siteyi (http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm) inceleyerek sorunu kavramaya çalıştık.
Benim menekşelerdeki sorun 30 numaralı fotoğrafa benziyor. Bu tür yaprak solmalarının, aşırı sıcak veya kök çürümesinden kaynaklanabileceğini söylüyorlar.
Orta ya da göbekteki yapraklarda yaşanan sorunların ise ( 26 no'lu fotoğraf) :
1. Mite
2. Aşırı ışık
3. Aşırı gübreden kaynaklanabileceği yazılmış.
Hepimize kolay gelsin diyorum. Bu hastalık çok sayıda menekşeyi kaybettirecek gibi geliyor.
Bence de gübre yapraklara göbeğe gelince zarar verebileceği aklıma geldi...
İyi de ben hiç gübre vermiyorum arkadaşlar. Menekşelerimi hormon yüklemesinden kurtarıp, doğal yollardan büyütmeye uğraşıyorum. Verdiğim su da dinlenmiş su..
Yıkama esnasında ya da sulama nemlendirme sırasında su birikintisii kalırsa oda direk göbek kısmını çürütüyor...Fazla sulanması... Aşırı güneşte kalması... Kış günü alınan çiçeklerde eve gelirken soğuk vurması ya da satılmadan önce soğuk vurup alınıp eve geldiğinde gün yüzne çıkması...
Arkadaşlar bu gidişle tam katlı ithal beyaz menekşeyi bulacağım sanırım...
http://www.avchimera.com/allchimeras_a.htm
Alfebetik sıraya göre bakınız. İyi seyirler...
Şener KÖKSAL
10-04-2010, 09:31
Özlem Hanım bende beyaz katmerli beyaz menekşe var ama sizin aradığınız mı bilemiyorum. Menekşe yaprakları kıvırcık olandan.
http://www.fotokritik.com/1901103
Şener KÖKSAL
10-04-2010, 09:53
Afrika Menekşelerimle küçük bir geziye ne dersiniz ?
http://www.facebook.com/video/video.php?v=127455929590
Şener bey ben buraya katmerli mor eklemiştim. Galeride de var resimleri onun formunda açmış istiyorum. Gül gibi... Bundan bendede vardı. Tam gül formunda açmıyor. Bi umut hollandadan geldiği için istediğim gibi çıkabilir belki...
Şener KÖKSAL
10-04-2010, 10:29
:)))) Galerinizde bir tur attıktan sonra teklifimi geri alıyorum. Sizi menekşe konusunda memnun etmek çok çok zor. Muhteşem güzeller çok farklı renkleriniz var. Birde bu güzellikleri katmer hanımın galerisinde gördüm. Menekşe sevgisinin sınırı yok. Farklı renkleri görünce heyecana kapılıyorum. Koleksiyonunuz çok başarılı. Özlem Hanım varsın gül beyazınızda olmayıversin. Oda nazar eksikliği olsun. Tebrikler ...
Kök çürümesi (Root Rot) sonucu menekşe kaybının, bir kez hastalanırsa önlenemez olduğunu düşünüp, üzerine de internettte hastalığı araştırmaya zaman ayıramayınca sonuç güzel menekşelerimin kaybı oldu.
Dün sorunun sadece bende olmadığını kavrayınca kısa bir araştırma yaptım. Bu sitede (http://iviolet.com/doctoroptimara/diagnosis/rootrot.html) oldukça faydalı bilgiler buldum.
Sevgili katmer, haklısın :) Kök çürümesine neden olan hastalık aşırı sulamaktan kaynaklanan Cylindrocarpon mantarı imiş. Aşırı sulama yapmasak da saksıyı gereğinden büyük tuttuğumuz zaman, menekşenin kök sistemi saksıdaki tüm suyu almaya çalışacağı için farkında olmadan aşırı sulamaya neden oluyormuşuz.
Bu benim chimera'mın başına gelen olmalı. Saksı değiştirip daha büyük bir saksıya almıştım. Düşününce, saksı değişimlerinin ardından bu olayı daha sık yaşadım gibi geliyor.
Son olarak uzun süre susuz kalan bir bitkiye, birden su vermenin de buna neden olabileceği söyleniyor.
Belirtiler:
1- Menekşenin yapraklarının olduğu çanak kısmının tamamen kökten ayrılması
2- Çürümüş kökler
3- Kökler üzerinde sarı ya da sarımsı kahve çizgiler
Diğer belirtileri ise alt yapraklardan başlayarak, yaprakların önce sarı gri daha sonra koyu bir renk alacağını, giderek şeffaflaşıp jelimsi yumuşak bir dokuya dönüşeceğini anlatmış.
Gelelim kurtarmak için neler yapılabileceğine:)
Öncelikle mantarın neden olduğu bir hastalık olduğunun bilerek diğer menekşelerden ayrılmasını , mümkünse farklı bir odada bakımının yapılmasını söylüyor.
Hasta menekşeyi saksısından çıkarıp , köklerdeki tüm toprağı dikkatli bir şekilde alıyoruz. Hasta olan tüm kökleri kesip, kükürt püskürtüp, temiz steril bir toprakla oldukça küçük bir saksıya dikiyoruz. Toprak harcını mantar ilacı ( Kphite?? ) eklememiz öneriliyor.Sulamaya çok dikkat etmek gerekiyor. Bir de 4-6 hafta süreyle gübre verilmemesi öneriliyor.
Yazıyı okuyunca çok sayıda hata yaptığımı farkettim. Özellikle mantar düşünmediğim için hasta menekşenin toprağını, saksı değişimlerinde kullanmam olayın diğer menekşelerime de yayılmasına neden oldu.
Son hasta menekşeme anlatılanları uyguladım, umarım kurtulur.
Konyadaki arkadaşlar arelya çiçekçiliğe ithal menekşeler gelmiş. Gayet bakımlı ve çiçeklilerdi. Yeride 5 yola yakındı...
Özlem hanım bahsettiğiniz çiçekçinin adresini tam olarak verebilirmisiniz ,bi de pazar günleri açık oluyor mu
Dün çiçekçide karşılaştığım bir bayanla biraz sohbet fırsatım oldu. Bakın ortaya ne ilginç şeyler çıktı. Kendisi Afrika menekşeleri yetiştiriyormuş. Daha doğru şekliyle her tür menekşe ..Ben bir türlü çiçek açtırıp geliştiremediğimi söylediğimde gülümsedi ''Bakımını bilmediğinizden'' dedi. Bundan bende eminim de acaba nasıl bakmalı? İşte buna karar veremedim..
Hanımefendi menekşelerin tümüne uyguladığı yöntemi şöyle anlattı. Bitkiyi koyacağımız yeri seçip ,daha sonrasında yerini değiştirmemek gerekliymiş ki ,yer değiştikçe bitki ışığa adaptasyon sorunu yaşıyormuş. Sulama suyunu asla üstten vermemek gerekliymiş .Alttan sulanacak ve tabağında su bırakılmayacak.Genellikle sabah erken vakitte ve kireçsiz su ile sulanacak.Ben de hemen aynı şekilde suladığımı söyledim. Dikkat etmem gereken husus suyun normal sıcaklıkta değil, bitkinin istediği şekilde hafif ılık olmasıymış.
Başka bir konuya geldi Hanımefendi yumurta ...Yumurta ne alaka dedim.Haşladığınız yumurtaların suyunu asla dökmeyin dedi.Menekşe cinsi bitkiler bu suya bayılırmış.''Hatta kabuklarınıda biraz kurutup ezin.Hafif toz halinde minik parçalar olduğunda menekşelerin topraklarına azar azar tıpkı gübre gibi katın'' dedi.
Aklıma annemin sebze parçaları, yumurta kabukları v.s mutfak çöpleriyle yaptığı kompostlar geldi.Hanımefendinin menekşeleri bugüne kadar hiç çiçeksiz kalmamış. Bu bilgide dip not olarak aklımda kalan..
Afrika menekşelerime şimdi bu yöntemi deneyeceğim.Uzun zamandır hem çiçek açtıramıyorum hem de doğru dürüst gelişmiyorlar...Denediklerimi sizlerle de paylaşayım ki.Eğer sonnuç olumlu olursa; hepimiz farklı bir çiçek açtırma yöntemi daha öğrenmiş oluruz.
Sevgiler...
Paylaşım için teşekkürler umıt79
Şener bey çok teşekkür ederim. Menekşe bende bir tutku gibi oldu. Nasılki insan bazen birşeyler tiryakisi olur benimkilerde menekşeler...
Sevgili Ahsen bahsettiğim çiçekçi 5 yolda asıl dondurmanın hizasında numune hastanesi yönüne giderken asıl dondurmaya çok yakın. Bir diğeride menekşelerini hollandandan getirdiğini söylemişti. Onun adıda özlem çiçekçilik. İstanbul caddesi üzerinde...
Benim prensesler yüzümü güldürmeye başladı:)
...Bence menekşeleri tehdit etmek ve ilgilenmemek işe yarıyor. Diyorum açmayan büyümeyeni atıcam toprak değişimi esnasında. Büyüdünüz büyüdünüz yoksa atıca:DŞuan işe yaradı gibi canlandılar çeki düzen verdiler kendilerine... Eski hastalıklı yapraklarını atmaya başladılar. Yeni canlı yapraklar geliyor...
nazlı hilal
11-04-2010, 23:43
Of Özlem kıskandım doğrusu hepsi harika kenarları beyaz fırfırlı mor la pembe pikasso daha bi güzel canım güle güle büyüt...
çiçeksever
12-04-2010, 16:34
Bir arkadaşım dikmem için yaprak verdi.Sapları 10-12 cm kadar.Ben şimdiye kadar hep kısa sap dikmiştim.Bunları böylece diksem tutar mı?Hatta birisi suda minik yaprak oluşturmuştu.
Ümit bey paylaştığınız bilgiler için teşekkürler... Özlem hanım, ben Beyşehir de oturuyorum, dün YGS sınavı için Konya ya gitmiştim, sizden cevap geç gelince bahsettiğiniz çiçekçiye uğrayamadım,ben de Koçtaş tan iki menekşe aldım,birisi mor diğeri pembe. Becerebilirsem resmini çekip gönderirim. Yinede teşekkür ederim ilginize. Bu arada menekşeleriniz bi harika ellerinize sağlık. Menekşelere kızma yöntemini bi de ben deneyim kimbilir belki işe yarar.
yeşillim
12-04-2010, 17:56
Sevgili Özlem,
5615 ve5616 nolu mesajınızda merak ettiğim şudur:
Menekşelerinizi tozunda temizleme amacı ile mi
yıkadınız? musluk suyu mu? fısfıs ile mi?
Doğrusu ben de menekşelerimin ihtiyacını verir,
sonrada kendi keyfine bırakırım.
Ben onlara nemlendirmek amacıyla su püskürtmüştüm. Nemlendirme ve yıkama için kaynayıp soğutulmuş su kullanıyorum. Yıkarken saksıyı eğiyorum yakın bi şekilde fısfısla yaprakları tek tek temizlenene kadar yıkıyorum. Biraz zahmetli ama sonucunda yapılan işlem değiyor. Nemlendirmede de uzaktan su püskürtüyorum. Bunu da menekşeleri suladıktan 2-3 gün sonra yapıyorum. Bu işlemleri özellikle akşam yapıyorum. Yapraklarda yanık lekeleri oluşmasın diye...
Bir pico da benden :)
135922
Maşallah sevgili Maki,çok güzel çiçeklenmişler.Bu siteye geldiğinizde kaç taneydi şimdi kaç tane oldular sormamda bir sakınca var mı?Ve açması için ek besin kullandınız mı?
Teşekkürler Fatih'cim. Menekşe geçmişimi biliyosun aslında :))
Bu site önce menekşe, sonra sardunya sevdalısı yaptı beni. Senin, Faruk kardeşimin ve sevgili Katmer'cimin katkısı çok fazladır bu sevdada:) Sardunyalar da ise, sevgili Orkun sebebimdir :))
Bir sene önce siteyle ve siz ; sevgili kardeşlerimle; tanıştığımda bir saksı mor menekşem vardı. Bugün son kayıplarımın ardında 60 saksı yetişkin menekşem, bir o kadar da yavrum var:)
Torf ya da besin içeriği zengin olmayan saksı harçlarında yetiştirdiğimiz için ek besin verilmesi zorunlu. 15 günde bir menekşeler için hazırlanmış sıvı gübreden üzerinde yazan ölçünün yarısını koyarak suluyorum. Mart başında, bir kez sulandırılmış hümik asit, bir kez de potasyum oranı yüksek gübre verdim. Soğuk günlerde ise sulama suyunu biraz ılık tutmaya dikkat ettim.
Son günlerde mantarın neden olduğunu yeni öğrendiğim kök çürümesi ve unlu bit nedeniyle 10'dan fazla yetişkin menekşemi kaybettim.
Sağlık sorunlarım nedeniyle uzun süre kalamıyorum bilgisayar başında, yine de başlıktaki tüm mesajları ve güzel sohbetlerinizi izlemeye çalışıyorum :)
Makiciğim ellerine sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Bir de orada şık bir raf farkettim. Uzak çekim yapıp eklersen daha çok bilgileniriz diye düşünüyorum:)
Bu arada mantar riskine karşı sulama suyuna oksijenli su ilave ettim. Bu sayede topraktaki mantar oluşumunu baskılayabileceğimi düşünüyorum.
Hemen yakaladın rafı katmer'cim:)) Real'den aldım. 5 katlı kromaj kaplamalı bir raf. 2 numara saksılardan 75 adet alacak büyüklükte :)
Kök çürümesi ile ilgili yaptığım çeviri (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=614551&postcount=5610), yine sohbet içerikli mesajların arasında kaynadı. Bu sorunu yaşayan arkadaşlarımıza okumalarını öneririm.
135990
Nejla K.
13-04-2010, 12:44
Makicim, pikon da çok güzel diğer menekşelerin de... Sağlık problemlerinin çok kısa sürmesi umudu ile... Kök çürüğü çevirisi için teşekkürler...
Teşekkürler sevgili Nejla K. Bu kış, tüm hastalıklar geldi beni buldu sanki. Baharla birlikte daha iyi olacağım :)
Evde temizlik yapılırken uygun bir pozisyon yaratıp rafı ekledim. Henüz düzenleyemedim ama fonksiyonel olacağı kesin. Oğulcum çiçekci rafı gibi oldu dese de menekşeler de , ben de daha rahat edeceğiz :)
Şener KÖKSAL
13-04-2010, 18:03
Merhabalar. Bende bir saksı menekşemi daha kök çürüğüne kurban verdim. Artık endişe hat safhaya geldi. Sevgili Maki01 in çevirisi ve önerilerinden sonra bende küçük saksılara dönüş yapacağım. Uzun saksılarıma veda edeceğim :( Oysa 3-4 ayrı renkten aranjmanlar yapmıştım. İçlerinden biri kök çürüğü oldu diğerleri gayet iyi. Mantarın sebep olduğu bir hastalıksa diğerlerine neden bir şey olmadı acaba? Birde ben çürüyeni yine aynı saksıya diktim ve bu şekilde yaşayan 3 saksı menekşem var. Kök temizliğini yapıp iyive yıkayıp tekrar dikmiştim. Bu konuda hala kafam karışık. Ama ilginç olan aynı dönemde bir çok arkadaşımızın aynı sorunla karşılaşması. Özellikle menekşe sayıları fazla olanlarda :) Acaba gizli bir güç doğal seleksiyon yaparak bizim yükümüzü mü hafifletiyor?
Ben bazı yavru fazlalarını dağıtmak amacı ile ayran bardaklarına almıştım. Hemde yedek renkler olarak bir kısmını saklıyorum. Bunları bu kök çürüğü hastalığından sonra bu bardaklarda uzun süre bakıma almaya karar verdim. Bakalım gelişimleri nasıl olacak. Küçük kaplarda erken çiçek açtığını biliyoruz. Ne zaman kökler kaba dayanıyor o zaman menekşe çiçek açmaya başlıyor. Bardaklardaki 2-3 menekşem yavru olmasına rağmen tomurcuk vermeye başladı. Birde böyle deneyeyim hem daha az yer kaplar. Daha önce bir arkadaşımda görmüştüm plastik bardaklarda menekşe yetiştiriyordu ve yapraklardan çiçekten bardak görünmüyordu.
Makiciğim raf ve menkeşelerin çok güzeller, güle güle kullan..
Sevgili maki rafınız çok güzel hele menekşeleriniz.:) Rahatsızlığınıza üzüldüm. Lütfen sağlığınızı, bakımınızı ihmal etmeyin. Sağlık her şeyden önemli, o olmadımı hiç bir şeye yetemiyor insan. Geçmiş olsun
fahriyee
14-04-2010, 16:11
Merhabalar...Arkadaşlar;bu siteye üye olduğumdan beri haftanın 2-3 günü işi gücü bırakıp market ya da çiçekçiye gidiyorum.Değişik renk menekşe bulabilmek için...8-10 tane aldım.Artık değişik renk bulamıyorum.Çiçeksever kardeşler!Eğer bana yaprak ya da yavru menekşe verebilirseniz çok sevinirim.Konyadaki arkadaşlardan veren olursa hiç yormam ,adres verirseniz ulaşırım.Kargo ile de diğer arkadaşlardan gönderirim diyen olursa adres veririm.
Neslihan Baş
14-04-2010, 17:29
sevgili maki ve özlem siz bizi hasta edeceksiniz.bu güzelliklere ben bakmaya ben bilgisayardan bakmakla doyamıyorum ve kıskanıyorum.elimde olsa herhalde başından oyrılmam onları.sizleri tebrik ediyorum çok harika yetiştirmişiniz.
Teşekkürler arkadaşlar...
Şener Bey, menekşe yetiştirme konusunda size göre acemi sayılırım, malesef yedekleme şansım olmadı. Bir pico, iki chimeram vardı. Picasso'yu ilk günden bu yana ayrı bir yerde tuttuğum için doğal seleksiyon kurbanı olmadı ama chimeralarımdan birini malesef kaybettim. Chimera ve pico bulamadığım türler, kayıpları da üzücü oluyor tabii...
Neslihan Baş
14-04-2010, 17:36
evet arkadaşlar ben de aynı şekilde değişik menekşe arıyorum özellikle picassa menekşe bana da yaprak gönderebilecek var mı.şu anda menekşe sayım çok az.bazıları da toprak değişiminden dolayı yaprakları çok yumşadı ne yapacağımı bilemiyorum.sabah akşam işi gücü bırakıp değişiklik var mı diye onları izliyorum.çok üzgünüm onları da kaybetmek istemiyorum.
Neslihan Baş
14-04-2010, 17:37
evet sevgili maki kaybetme korkusu çok kötü.kaybetmek daha da kötü.sizin adınıza üzüldüm.
Şener KÖKSAL
14-04-2010, 19:07
Sevgili maki01 bu son fotoğrafınızdan sonra hele hele o güzel menekşelerinizden bile ön plana çıkan menekşe rafınızdan sonra ben acemiyim deme şansınızı kaybettiniz :) Rafınız bütün menekşe severlerin yüreğini hoplattı. Hayallerimdeki raf. Böyle bir rafım olsa menekşe sayımı bir kat daha artırırdım heralde. 15-20 gün önce diktiğim ve şu an yaşayan picasso bordom var eğer sizde yoksa onu size ayıracağım.
günebakan
14-04-2010, 19:17
Arkadaşlar elinde fazla picasso yavrusu olan varsa bana da gönderebilirse çok sevinirim.
Çok teşekkür ediyorum Şener Bey.
Raf 45x90x180 ebatlarında. Bizim gibi menekşe delileri için ideal boyutlarda. Real den 140 TL ye aldım. Sulama ve bakım sırasında yarattığımız tozu toprağı temizlemek çok kolay oluyor. Rafların delikli olması nedeniyle oldukça havadar.Yabancı sitelerde hava dolaşımın sağlıklı olması gerektiği yazılıyor. Uşak Reale de gelmiş olabilir.
Orkun Kırcı
14-04-2010, 20:08
Sürpriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiizzz. :D :dilli:
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=34951&c=683
Hem picasso, hem pembe, hem de katmerli :)
Çok güzel bir picasso bu Orkun'cum. Güzel günlerde büyüt :)
Orkun Kırcı
14-04-2010, 20:44
Sağol ablacım:D
günebakan
14-04-2010, 21:08
Picasson çok güzelmiş Orkun bey güle güle büyüt:)
Şener KÖKSAL
15-04-2010, 12:33
Sevgili maki01 rafın ebatlarıda çok uygun. Maalesef Uşak ta Real yok ama Adana ya geldiğimde inşallah ilk işim bu rafı bulmak olacak. Her menekşe severe lazım :)
fahriyee
15-04-2010, 16:00
Arkadaşlar eski sayfaları okudum ve humik asit ile şeker gübresi temin ettim.MAP perakende satılmıyormuş alamadım.Kullanım şekilleri nasıldır?Bazısı şeker gübreyi övüyor bazısı kullanmayın diyor bu konuda deneyimlerinizi paylaşmak istiyorum.Hangi aralıklarla kullanayım dersiniz?
Şener KÖKSAL
15-04-2010, 18:39
Büromdaki menekşelerimin bir bölümü . Strese girdiğim zaman can simitlerim benim. Hemen rehabilite ediyorlar beni.
Bu güzellikleri görünce insanın strese giresi geliyor Şener Bey:)) Yine muhteşemsiniz..
Neslihan Baş
15-04-2010, 18:50
şener bey menekşeleriniz harika görünüyor.insan onların içinde olur da rahatlamaz mı?
Neslihan Baş
15-04-2010, 18:53
son ebruliden benim de var. Fakat şu anda çok hasta toprak değişimi oldu toparlanamayacak gibi görünüyor çok üzülüyorum.kaybetmek istemiyorum.
Neslihan hanım, ne tür hastalığı var menekşenizin?
Orkun Kırcı
15-04-2010, 19:38
Şene bey hepside çok sağlıklı görünüyorlar. Emeklerinize sağlık...
Şener KÖKSAL
15-04-2010, 19:42
Gül Eflatun niyetine giden simli pembem :)))
Orkun Kırcı
15-04-2010, 19:46
Benim ki kök çürüğünden gitti :(
Şener KÖKSAL
15-04-2010, 19:48
Orkun Bey benden gül eflatun istersen simli pembe geliyor ona göre :)
Orkun Kırcı
15-04-2010, 19:53
O zaman ben pembe istiyim belki gül eflatun gelir :D
nazlı hilal
15-04-2010, 20:00
son aldığım menekşeler136321[/ATT[AT136323TACH]136322ACH]136324136325
Şeker gübrekullanımına göre bazen iyi bazen kötü. Eğer taneli minik bilye gibiyse 4 er tane saksı kenarına koyup sulamanız yeter. Toz şeklindeyse bi çimdik atmanız yeterli. Ne kadar az veriseniz o kadar iyi olur. 2 ayda bir vermeniz yeterli. Fazla verirseniz kesinlikle 2 gün içinde menekşelerinizi yakabilirsiniz...
nazlı hilal
15-04-2010, 20:05
devamı136326[ATTA136329CH]136327[/ATTACH]136330
nazlı hilal
15-04-2010, 20:07
son136331
nazlı hilal
15-04-2010, 20:09
Beyaz olanın yaprakları yalınkat ama çiçekleri katmerli diğerleri fırfırlı...
Orkun Kırcı
15-04-2010, 20:46
Nazlı hanım hepsi de güzel ama ilk mesajınızdakiler çok daha güzeller.
Neslihan Baş
15-04-2010, 21:44
ilginiz için teşekkürler sevgili katmer.menekşelerin topraklarını değiştirdim. şu anda yaprakları çok yumşak mor menekşemi kaybettim.ebruli de şu anda kötü görünüyor.yaprakları sertleşmiyor.ne yapmam gerekiyor bilemiyorum.önce yoprağı normal behçe toprağı gibiydi sonra perlit karışımlı çiçek toprağına diktim acaba suyu fazla tuttuğu için mi etkilendi bilemiyorum.
Neslihan Baş
15-04-2010, 21:59
benim tatlılar nasıl.sizlerinki kadar güzel değil ama...
sezgin53
15-04-2010, 22:07
Sevgili Neslihan Baş , güzel olmadığını kim söylemiş?
Hepside harika.
Neslihan Baş
15-04-2010, 22:11
teşekkürler.beni sevindirdiniz.
Neslihan hanım, saksıları tabağından alıp gazete kağıdı üzerine koyun. Bu sayede fazla suyu emilmiş olur. Bir süre az sulayın. Bu aralar kök çürüğünden menekşelerimizde kayıplar yaşadık. Muhtemelen fazla sulamadan kaynaklanıyordur.
Arkadaşlar hepinizin emeğine sağlık. Bu güzeller kendimin gibi hayranlıkla bakıyorum. Hepiniz adına çok seviniyorum. Sizlere söylemek istediğim menekşe fazla suyu sevmiyor.
Arkadaşlar,
Gönderdiğiniz resimleri hayranlıkla izliyorum. Ankarada bu tür değişik menekşe bulabileceğim neresi var. Ben genelde koçtaşa gidiyorum orda hep aynı mor, pembe menekşeler. Hiç katmerli, iki renkli vs. menekşeye rastlamadım. Sakarya daki çiçekçilerde var mıdır?
Neslihan Baş
16-04-2010, 10:19
teşekkürler sevgili katmer dediğinizi yapacağım.umarım kurtarırım.yoksa gösterdiğim güzelliklerden eser kalmayacak.
Nazlı abla beyaz olan VTR tarım üretimi beyaz-ebruli menekşe.Bundan bende de vardı.Yaprakları düz olmasına rağmen menekşe çiçeğinin parça yapraklı olduğu görülüyor.Arada sadece beyaz ya da sadece ebruli açıyor.
fahriyee
16-04-2010, 12:50
Teşekkür ediyorum özlem hanım zaten birine uygulayacağım gelişme kaydederse diğerlerine de.Humik asiti de birkaç menekşeme denedim inşaallah coşarlar.Aynı dileklerim bütün menekşesever kardeşler için...Ayrıca dün akşam bir deneme yaptım.Ayırdığım yavrular hiç gelişmiyordu,birkaçının yaprağı yumuşamış birkaçı da canlıydı.8-10 tanesini derinliği çok az şeffaf bir kaba aktardım.Perlit torf karışımı toprak ve humik asit kullandım streç filmi delerek kapattım gelişme kaydederse sizlerle paylaşırım.Ayrıca kökü çürüyen menekşemi de kesip ektim ,ona da streç film kapattım inşallah canlanır.
günebakan
16-04-2010, 14:24
Bugün 3 tanecik menekşeme bir tane daha kardeş getirdim. Çiçeği üzerinde diğerlerininki yolda:)
136452
136453
136454
Bende bir ara bakımlarını aksattım. Son iki ay çiçekler epey azaldı. Şimdi artışa geçtiler. Bu resimdekiler kadar da açmayanlar sırada bekliyor.
136458
136459
136460
136461
136462
Çok güzeller sayın turkerb, yüreğinize, emeğinize sağlık...
3. ve 5. menekşeniz ise çok güzel. Üçüncü fotoğraf çilli chimera gibi, daha önce görmediğim bir türde. Lütfen yedekleyin, kayıpları çok üzücü oluyor.
Sevgili güne baka, benimde epruliden vardı malesef kök çürümesi oldu kayıp ettim.
Seninkiler de çok güzel.
Sayın türkerb, aramıza hoşgeldin menekşelerin canli ve sağlıklı güle güle büyüt.
Üçüncü fotoğraf çilli chimera gibi, daha önce görmediğim bir türde.
Sn. Maki01,
İlk aldığımda bu desenlere ilaveten çiçeğin kenarında beyaz ince bir bant vardı. Ayrıca kenarı hafif dalgalıydı. Malesef ikinci kez çiçeklendiğinde bu özellikler belirgin göremiyorum.
Elimde yaklaşık 14 fidan var. Hepsi ayrı renkte. Yedeklemekten ziyade hepsinin açmış hali ile performansını görüp, içlerinden 3-5 tanesini bırakıp gerisini eşe dosta dağıtacağım. İşte o zaman yedeklemeye başlarım. Dikkat ettiyseniz daha saksılarını bile almadım. Bardakta yaşıyorlar. :)
günebakan
16-04-2010, 19:08
Teşekkür ederim Sevim hanım onu daha bugün aldım İnşallah birşey olmaz:)
Sizin menekşeleriniz de çok güzel Sn. Turkerb özellikle en sondaki pembe harika:)
Diyarıdeşt
16-04-2010, 19:37
benim cicişlerimin de çiçekleri bitti sanırım sadece yaprakları var. tekrar nasıl çiçek açmasını sağlayabilirim
Arkadaşlar bu kök çürükleri çok canımı sıktı. Kesinlikle havalar bi sıcak bi soğuk ondan. Ayrıca düz saksıdalar. Saksı derinliği olunca ortaların kuruması sanırım zor oluyor. Karar verdim maliyetlide olsa menekşe saksısına değiştireceğim yarın hepsini. Malum onlar yayvan ve boysuz oluyor. Özel besinli vs birde toprak aldım. Bakalım sonuç ne olacak:(
Umarım yüzümü güldürür...
Neslihan Baş
16-04-2010, 22:10
Özlem Hanım, umarım çabanız boşa gitmez emeğinize değer. Dikkat edin saksı değişiminden sonra menekşeleri çok fazla sulamayın.Şu anda toprakları nemliyse bence birkaç gün bekleyin. Ben de topraklarını değiştirdim istemeden de olsa çok suya maruz kaldılar.Benimkiler de şu anda tehlikede yani. Sevgili katmerin söylediğini yaptım bugün.Çok nemli oldukları için tabaklarını alıp altlarına gazete koydum.Siz de dikkat edin.Şimdiden kolay gelsin.
Sevgili özlem,
Bir iki sayfa önce çeviri yapmıştım. Bugün bir menekşeme daha aynı yöntemi uyguladım. Fatih'den gelen yavruların biri boynunu bükmüştü. Hasta olan yaprağın diğer yapraklarla ya da gövdemsi orta kısımla birleştiği yerdeki kahvereniliği görünce köklerin çürüdüğünü anladım. Minişin köklerle kalmamış gövdeye kadar ilerlemişti çürümesi. Sağlam yere gelinceye kadar taç kesim yapıp, kükürtle nerdeyse yıkayıp yeni saksı ve toprağa aldım. Kükürtün yaktığı söyleniyor ama daha önce uyguladığım 2 menekşemde bozulma yok. Hasta olan menekşeleri bir şekilde mantara karşı ilaçlaman gerekiyor, kükürt ya da bir ilaçla...
Aynı çeviride hasta kök ve yaprakları temizleyip steril ortama aldıktan sonra en az 4-6 hafta gübre kullanmayın denmişti. Besinli toprak ne kadar sağlıklı olur, bilmiyorum.
Bende dediğin gibi yapıyordum. Sadece ilaç vs. sürmüyordum. Mantarsal bi durum değil. Hava değişimi ve sulamayla alakalı. Ama şöyle bir durumda var ben menekşelerime ölçülü oranda, hepsine eşit su veriyorum. Bakalım bu işin muhakkak bir çözümü olmalı diye düşünüyorum. Saksı boyu küçültme işlemini onun için yapıyorum. Bence sonuç olumlu olacak diye düşünüyorum. Toprak oranı azalacak. Haliyle fazla su direk saksı yayvan olduğu için tabağa inecek. Öyle durumda sulamayı kontrol edebilirim diye düşünüyorum. Önceden gübrelemeye bağlardım bu sorunu, ama uzunca bir süredir su dışında bişey vermedim. Dikkattimi çeken noktaysa bu olumsuzluğun sonbahar ve bahar ayında nüksetmesi...Hava değişimine bağlı olarak suyun bitki tarafından emilimi ile alakalı diye düşünüyorum...
Bu gün nasipse toprak ve saksı değişimini yapacağım. Elimde kalan menekşelerin hepsini tektek resimleyeceğim. En kısa zamanda buraya eklerim...İşin garibi ben böylesine emek verirken, emeğimde bir kenara bitkileri katletmiş gibi hissediyorum kendimi... Ama bu soruna çözüm bulursakda hepimizin menekşelerinde bi parçada olsa iyileşme söz konusu olacak...
Ayrıca Sevgili katmerin bu konudaki azmini de takdir ederim...Onun bu mücadelesi bile bende istek uyandırıyor...
Sanırım sonunda afrika menekşelerimi yükleyebileceğim. Birinci resimdeki eşimin geçen haziran ayında aldığı- o zaman çiçeği vardı- fakat bir daha çiçek açtıramadığım menekşem. İkinci resim buradan öğrendiğim ve heveslendiğim yapraktan çoğaltma yöntemini uygulayarak pek umutlanmayarak toprağa diktiğim yavru menekşem. Yaklaşık 3 aydır her gün kontrol ederek sabırla beklediğim bu yavruları üç gün önce gördüm. O kadar sevindim ki. Üçüncü resimde bu yeni yavrulardan heveslenerek tekrar diktiğim yapraklar onlarda mart ayının 15 gibi diktim. Ve son resimde kızımın bu yeni ilgimi farkedip bana marketten kendi harçlığıyla bir hafta kadar önce aldığı menekşem. bu menekşedende çoğaltmayı denesem mi acaba??
Sayın İSİSS aramıza hoşgeldiniz.Yavru menekşeniz çok güzel. Tek yapmanız gereken kontrollü su vermek menekşelerinize. Ektiğiniz yeni yapraklarda sağlıklı görünyor. Zaten bu mevsim ekim ayı için gayet müsait. Kesinlikle tutar diyorum. Yeni üretim için menekşelerinizden yaprak almamanızı öneririm çok küçükler henüz. Biraz büyüp yapraklanması daha doğru olur. Sanırım cam önündeler ne vakit güneş alıyor bilemiyorum ama dikkat edinde güneş o güzelim yaprakları yakmasın. Aşırı güneş görmüyorsa sorun yok ama görüyorsa karton ya da kağıtla güneşi engelleme yapmalısınız...
Şuan düzenli su veriniz. Gerekirse ayda bir Menekşler için olan sıvı kompoze besin takviyesi yapabilirsiniz...
fahriyee
17-04-2010, 12:31
Sayın Turkerb emeğinize sağlık,çok güzeller...Ben de son aldığım 11 menekşe ve eskileri resimledim kızlarımı takdim edeceğim sizlere.
rain_man
17-04-2010, 14:42
Merhaba,
Bugün yaprak yoğunluğu oldukça fazla olan menekşelerimden bir tanesini en alt sıradaki yaprakların tamamını alacak şekilde budadım. Ama sonradan doğru bir şey yapıp yapmadığım konusunda tereddüte düştüm. Sizce yaprak budaması menekşeninin daha çok çiçek vermesi adına doğru bir uygulama mı?
Özlem hanım verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. üçüncü resimdekileri balkona koymuştum, direk sabah güneşi alıyorlardı. Şimdi içeri koydum yine burda öğrendiğim kadarıyla güneş ışığı almaması gerkiyormuş, yapraklarda güneş yanığı gibi bir şeyler oldu ama şimdi iyi görünüyorlar. son aldığım menekşe içinde bulunduğu saksıda mı kalmalı, büyükçe bir saksıyla değiştirmelimiyim ?
Bu menekşemin annesini geçen yaz unlu bit ve kök çürüğü nedeniyle kaybetmiştim.Bu yavrumdan hiç çiçek beklemedim.Yaşasa yeterdi.Çünkü çok cılız bişeydi.Bu son baharla bir canlanma geldi baharda da artık hazırım dedi ve muhteşem çiçekleriyle beni sevindirdi.
Buda benim yavrularım. İlk menekşe deneyimim ve başarılı oldum sanırım siz ne dersiniz arkadaşlar bu yavrular gelecek vaat ediyormu?
fahriyee
19-04-2010, 12:15
Sema hanım merhabalar...Ben de bu konuda sıkıntı çekmiştim ,o yüzden size yardımcı olayım ki güzellerinizi görelim.Gelişmiş moda dön tıklayın ,sonra fotoğraf yükle tıklayın,gözat tıklayın .Mesela fotoğraflar belgelerimde ise orayı başka yerde ise onu tıklayın, hangi resimleri yükleyecekseniz onların numarası ayrı bir kağıtta olsun.Numaralar çıkınca birini tıklayın, pencereyi kapata basın, sonra da yükle tıklayın .Bir seferde 5 resim gönderebilirsiniz kolay gelsin.
Yeni bir Hollanda'lı buldum:))
fahriyee
19-04-2010, 13:28
Sayın katmer çok güzel maşallah darısı başımıza.Sayın fatih menekşenizin yaprakları çok parlak.Yıkama yapıyor musunuz yoksa kullanılmayan bir odada mı?Bu işin sırrı nedir?
Sevgili Fahriyee hiç yıkama yapmadım şimdiye kadar.Fırça sağolsun temizliyorum.Arada da akşamları yapraklarını siliyorum.
fahriyee
19-04-2010, 17:41
Fırçadan fırçaya fark var Fatih bey.Allık fırçası mı suluboya fırçası mı onu da söyleyin lütfen .Bir de siliyorum demişsiniz neyle?ıslak mı kuru mu?(işyerindeki menekşelerim çok tozlu da o yüzden ayrıntı istiyorum şimdiden teşekkürler.)
Bunlarda yeni saksılarında büyümeye aday prenseslerim. Umarım verdiğim emeğe değecek. Bu arada bayağı menekşemde kök çürüğü belirtisi vardı. Yapraklarını temizleyip 2-3 kökü aynı saksıya diktim. Geçen sene bahsettiğim menekşe yapraklarındaki mantarımsı görünümlü olan tüm yaprakları temizledim. Yeniden yapraklanıp çiçeklenmeleri umuduyla....
...Sözde hollandalı güzellerimde yarın gelecek. Değişik cins ve çiçekli olanlarından gelir inşallah...
Orta boy boya fırçası ile üstlerini temizliyorum.Önce temizleyip daha sonra nemli bezle siliyorum.Bu işlemi akşam yapmanızı öneririm.Eğer güneş görmeyen bir yerde yapma fırsatınız varsa diğer saatlerdede yapabilirsiniz.Fırçanıın yumuşak olmasına dikkat edin.
Özlem abla menekşelerin gene muhteşemler.Sağlıklı olsunlar.İkinci mesajın ilk resmi ebruli herhalde.
Hollanda'dan ithal edilen menekşelerde de malesef fazla çeşit yok. Sınırlı sayıda menekşe dışında bulabildiğimiz menekşeler hep aynı. Kolleksiyonlarımızdaki çeşitler ise çok sınırlı.
Sevgili katmer, Yurtdışından Menekşe Siparişleri konusunda da senden öncülük bekliyorum :)
Teşekkür fatihcim. O menekşeyi yeni aldım ben. Pembe, beyaz ve koyu pembe...3 renk bir arada umarım açtıkça formu bozulmaz...
hollandadan gelecek olanda ben menekşelerin cinsine göre isimlerini verdim. Menekşeleri biliyorlar. Katlı gül gibi menekşe gelse bile, bana yeter...
Şener KÖKSAL
20-04-2010, 19:18
Menekşelerim arasında yeni çiçekler açan oldu. Bunlar yine büromdakiler. 2. kuşaktan. İlk çiçekleri.
Şener KÖKSAL
20-04-2010, 19:19
Devamı ...
Şener KÖKSAL
20-04-2010, 19:57
Çok teşekkür ederim arkadaşlar. Kök çürüğü hastalığına rağmen mevcut menekşelerimle mücadeleye devam ediyorum. Bürodaki menekşelerimde de bir kaç tane çürüyen oldu. İşin garibi plastik bardaklarda yedeklediğim iki menekşemde böyle gitti. Dün ziraat mühendisi bir arkadaşla görüştüm. Yapacak bir şey yok sulama ile ilgili bir sorun diyor . Daha az sula iyice saksı kurusun dedi. Zaten bir aydır böyle yapıyorum. Büyük küçük saksı olayı sorunu çözmüyor. Her saksı boyutunda çürümeye kurban verdim.Bakalım ne olacak.
137404
Bu da benim menekşelerimden bu ara coşan pembişim.
Ben de bir kayıp daha yaşadım kök çürüğünden. Gül efletun yerşine gelen simli pembem gitti. Çok üzüldüm. O bana emanetti...
Çekimler net olmasada bir kısmı açan menekşelerim.:p Zamanla açacak olanlarıda eklerim...;)
Bari bende yavrulayan yapraklarımın resimlerini koyayım. :)
nazlı hilal
21-04-2010, 16:13
Bu arada benimkilerdede tomurcuklar var açsın burada olacaklar...
prensess
21-04-2010, 19:05
Bazıları henüz açmamış olsa da,sağ kalanlar baharla birlikte coştular ;)
prensess
21-04-2010, 19:08
Bunlarda minik yavrular ;)
Maşallah deyin lütfen.. Nihayet kendilerine geldiler. Hele bir tanesi var ki, ömrümde bu kadar yoğun çiçekli bir menekşe daha gördüysem o da kimeramın geçen seneki halidir. Başka da böylesine rastlamadım.
mer.cann
22-04-2010, 21:45
Merhabalar.Ben geçen yaz iki adet menekşe almıştım.Çiçekleri vardı fakat artık açmıyorlar.Çiçek açması için ne yapmalıyım ve hangi aylarda açıyorlar?Lütfen bana bir cevap verir misiniz:(
Uzun zamandan sonra gelebildim nihayet. Gelirken de gözünüzü de şenlendirmeden geçemedim:)) İnşallah beğenirsiniz arkadaşlar:))
138200
138201
138202
138203
138204
138209
138210
138211
138212
138213
Sayın Nariel,
Öncelikler 41 kere maşallah diyeyim aman nazar değmesin. Sırrınızı bize de anlatsanız ne yapıyorsunuz da bunlar bu kadar çoşmuş durumda?
Maşallah
maşallah kıskanmamak elde değil:)
Maşallah ,maşallah sevgili Nariel gerçekten muhteşemler harika görünüyorlar:)
Sevgili Nariel olamaz ne kadar muhteşem menekşeleriniz emeğinize sağlık...
Gerçekten maşaallah sevgili Nariel, hep sağlıklı kalsınlar diliyorum
Teşekkür ederim arkadaşlar;) Ben 1,5-2 ayda bir eve gelip temel bakımlarını yapıyorum, saksısı değişeceklerinkini değiştiriyorum, güneş alması gerekenleri daha güneşli yerlere koyuyorum (devir-daim yaptırıyorum güneş önüne geçmeleri için çünkü masanın daha güneşli tarafında olanlar daha çabuk ve çok çiçekleniyorlar.)
Toprak eklenmesi gerekenleri belirleyip ekliyorum ya da tamamen değiştiriyorum.
Gerisini anneme bırakıyorum, o her gün takip ediyor, sulama düzenini ayarlıyor, başlarında dakikalarca durup hallerini telefonda bana anlatıyor. Çiçek coşturanla besin veriyor ara sıra, solan yaprak ve çiçeklerini temizliyor, kötü giden bir durum olduğunda hemen müdahele edip çözümler arıyor; kısacası onları çok sevdiğini hem bana hem de menekşelere hissettiriyor..
Böyle ortaklaşa bir bakımla güzel güzel serpiliyorlar.
Ama her zaman dediğim gibi en önemli şey İKLİM. Menekşeler o yörenin iklimini sevmediyse boşa zorlamanın alemi yok, ne yapılsa olmuyor. Silifke kışın ılık olduğu için, kış boyunca bunların bulunduğu odada hiçbir ısıtıcı kullanmıyoruz. Oda 8-9 derece civarı oluyor ve bu sıcaklık onlara çok iyi geliyor. Bahar girince hemen mevsimin değiştiğini anlıyorlar, daha uzun güneşli vakitler geldiğini ve odanın ısındığını hissediyorlar ve kışın depoladıkları güçlerini çiçeğe çeviriyorlar.
Ve şunu ısrarla söylüyorum ki, menekşeniz çiçek açmıyorsa ısrarla bitki besini vermeyin! Bir kere denersiniz tamam ama menekşenin çiçek açma dönemi gelmediyse ne yapsanız da açmıyor. Bu coşturanlar ancak bitki kendini hazır hissedip tomurcuk vermeye başladığında kullanılırsa işe yarar.
Biz bunu önceden tecrübe ettik, açmayan menekşelere defalarca sıvı besin verdik ama işe yaramadı, üstelik bu sefer yaprak gelişimleri de durdu.
Ama son iki senedir yazın sıcağından kurtulan menekşelere kış geçip de bahara yaklaşınca besin veriyoruz ve açma zamanlarını bekliyoruz.Burada besini tomurcuk oluşturması için değil; keyfi gelip tomurcuklanmak isterse bünyesinde güç barındırsın da yorulmasın diye veriyoruz.
Uzun oldu ama bu bahar yaşadığım bir şeyi örnek vererek yazımı noktalamak istiyorum.
Masanın pencereye yakın tarafındaki menekşeler bahara girerken tomurcuklandı ama diğer tarafındakilerde tomurcuk yoktu. Masanın çiçek kalabaklığından da olsa gerek, bu sıradakiler iyice gölgede kalıyordu. Pencereye yakınlar nasıl olsa tomurcuklandı, kurtuldular; diğerlerini alalım şimdi bu tarafa dedik ve 2 hafta içinde onlar da tomurcuklandı. Hepsinde tomurcukları gördükten sonra besin verdik ayda 2 defa ve çiçekler çok güçlü açtı.
Ne var ki bir tane menekşe sağlıklı görünmesine rağmen açmıyordu. Garibim aksilikler sonucu ışık alamayan yerlere denk geldi heralde dedim; güneşin etkisini bildiğim için ona özel, pencereye iyice yakın yerde bir düzenek yaptım ve onu tül perdenin arkasından güneşi uzun süre alacak şekilde oraya yerleştirdim. Yaz güneşi olmadığı için bu ona zarar vermeyecekti.
Ve annemden müjdeli haber 2-2.5 hafta sonra geldi, şu an o da tomurcuklu:)
Bunlar bizim 3.5-4 yıllık tecrübelerimiz.
Yani bizimkilerin temel sırları sanırım bunlar. Daha pekçok etken olabilir tabii, sulama suyu (aşırı kireçli şebeke suyu), ortamdaki nem miktarı vb.
Sağlıcakla kalın..
nazlı hilal
24-04-2010, 12:36
Narıel gerçekten teşekkürler bilgiler için,dikkate alacağım,bende açmamaları konusunda şikayetçiydim ama tomurcuklar görünmeye başladı...
acemifüsun
24-04-2010, 20:16
Sevgili Nariel , Faruk, prensess, emy 83 menekşekeleriniz harika, adeta tablo gibi, maşallah diyelim:)
Benim de 6 saksı menekşemin bugün unlu bit olduğunu anladım, anladığım kadarıyla henüz yeni başladı, bunlarla nasıl başedeceğim, deneyimli arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
Çok şükür bizimkilere bu hayvan hiç uğramadı. Ara sıra balkondaki bitkilerde az miktarda görüyorum. İnşallah da eve hiç uğramaz. Bitki hastalıkları başlığında unlu bitle ilgili detaylı bilgiler verildi. Oraya bakmanızı tavsiye ederim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062 Sayın acemifüsun bu başlık size yardımcı olabilir...
acemifüsun
24-04-2010, 21:26
Sayın Faruk verdiğiniz başlığı zaten defalarca izledim, fakat menekşelerde uygulanabilir mi? Yaprakları çok hassas olduğu için endişeleniyorum. Menekşe başlığı da çok uzun olduğu için okumam zaman alacak, gerçi bu başlıkta arkadaşların çok güzel bilgileri, deneyimleri vardır ama hemen müdahale etmem için sizlerden yardım istedim, teşekkürler.
Sayın acemifüsun, arapsabunlu tarifi Afrika menekşeleri dahil tüm bitkilerinizde kullanabilirsiniz.. Ben hazırlanmış şekilde bulunduruyorum. Unlu bitle karşılaştığımda menekşemi yıkarcasına sıkıyorum. Hiçbir zarar görmediler.
acemifüsun
24-04-2010, 21:38
Sevgili katmer teşekkür ederim, arapsabunlu tarife sıvı yağda koyuyor musunuz?
Evet, sıvıyağ bu zararlıları solunumunu engelliyor. Mutlaka ekleyin.
acemifüsun
24-04-2010, 21:41
Çok sağolun, hemen müdahele etmem gerekiyor, daha başlangıcında, umarım başedebilirim, sevgiler:)
acemifüsun
25-04-2010, 00:31
Teşekkür ederim sema62, arapsabunlu tarifi uyguladım, sevgili katmer'in dediği gibi adeta yıkadım, umarım unlubitten kurtulur menekşelerim.
günebakan
25-04-2010, 13:42
Afrika menekşelerim çiçeklerini gösterdiler sonun da:)
138801
138802
Sevgili menekşe kardeşlerimden gelen yavrularım ve diğerleri :)
138806
138810
138807
138808
138809
devam:)
138811
138812
138813
138814
138815
...
138818
138819
138820
138821
138822
Ve de sosyal grubumuzun sembolü...
138823
merhabalar. ben aranıza yeni katıldım. bende menekşe yetiştirmeye çalışıyorum ama biraz acemiyim.sizin menekşeler gerçekten çok güzel. çiçek açmaları için yaptığınız özel bir bakım varmı acaba?
Teşekkürler...
Pembe 2 renkli :) İki yaprağı bordoya çalan koyu pembe , diğerleri açık pembe. Bu fotoğrafta daha net sanki:)
138866
.
Sevgili katmer, cocopeat önermişti :) Öncelikle tüm saksı harçlarımı cocopeat , perlit ve son dönemde vermikulit karışımıyla değiştirdim. Toprak harcıyla başlıyor herşey. Kesinlikle gevşek havadar ve su tutan yapısı olmalı. Düzenli aralıklarla çiçek çoşturan ya da benzer içerikli gübre verdim. Artık bulamadığım mikrobiyolojik gübrenin de katkılarını söylemeden geçemeyeceğim.
Çok başarılı olduğumu söyleyemem. Hala ölen menekşelerim oluyor. Ve aralıksız devam eden unlu bit mücadelesi. Unlu bite karşı ilaçlama yapmaktan vazgeçtim. Tırnak muayenesi yapar gibi hergün menekşelerimi kontrol edip, bit varsa temizliyorum:))
Unlu bitle mücadelede ben de aynı yöntemi uyguluyorum. Hergün menekşeleri kontrol ettiğim için başlangıcında yakalıyorum.. Fakat hala bizim evi terketmediler...
Teşekkürler Sevgili Neslihan Baş,
Sevgili katmer,
Unlu bitle mücadele etmek, torf sinekleriyle mücadele etmekten geçiyor gibime gelmeye başladı. Sanki onlar aracılığıyla yayılıyor bu bitler.
Salonu az önce sivrisinek öldürücü ile çiçeklerin üzerine gelmeyecek şekilde ilaçladım. Taktım bu sineklere :))
acemifüsun
25-04-2010, 21:13
Sevgili maki01 menekşelerinize çok güzel bakmışsınız, ellerinize sağlık:) Bu torf sineklerinden ben de bıktım, tesbitiniz bence çok yerinde, taşıyıcı torf sinekleri olabilir.
fahrenayt2000
26-04-2010, 04:59
merhaba bende yeni başladım bu hobiye
15 gün önce 1 yaprak koparıp suda filizlendirdim
nezaman toprağa dikmeliyim şu an 2-3 cm uzunluğunda daha uzamasını beklemelimiyim yoksa yaprak çıkarmasını beklemeliyimmi burda suda
veya yapraklanmayı topraktamı yapcak
Penelophe
26-04-2010, 08:02
fahrenhayt2000, aramıza hoşgeldiniz, afrika menekşesi ile ilgili ayrıntılı bilgiyi burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1402&highlight=afrika+menek%FEesi) bulabilirsiniz, ayrıca forumun arama bölümünü kullanarak da afrika menekşesi ile ilgili başka konulara da ulaşabilirsiniz, kolay gelsin..
çiğdem86
26-04-2010, 10:05
nihayet çeliğini diktiğim menekşelerden 3 tanesi yavrulamış..Görünce çok mutlu oldum.
Onlar biraz daha büyüyüncemi başka bir saksıya almalıyım:?
teşekkürler
Ben saksı değişimi sırasında yavru veren menekşelerimide annesiyle birlikte yeni saksıya aldım. Kaşık yardımıyla yaptım. Gölge yerde olması önemli ama yeniden dikilince. Kökleri oynatmayın...Toprağını dağıtmayın kafidir...
bloodflower
26-04-2010, 12:25
"ŞAŞIRTMA"
Epey geç bir yanıt olacak ama işe yarayacağını sanıyorum.
Afrika menekşesi yaprağı ekildikten yaklaşık on beş gün sonra çıkarılıp, yeniden dikilirse daha çabuk büyüyecektir.
Denenmiş ve başarılı olunmuş bir yöntemdir. Bir de çok yapraklanmasına izin vermeyin ki çiçek açabilsin. Orta boya gelen yaprakları saplarıyla keser ve köklendirirseniz yeni yavrular da elde edersiniz. Tiya
Selamlar,
İki, üç hafta önce diktiğim menekşe yaprakları aynen duruyordu. Sonra forumun birkaç yerinde gördüğüm yukarıdaki metodu denemek istedim. Yeniden dikerken zaten alttan gelen yavrular olduğunu, fakat çok derine diktiğimden çıkmakta geciktiklerini gördüm.
Bu yöntemi denerken birkaç yaprağı da kırdım, keşke elimi hiç sürmeseydim de dememe rağmen, 3 gün sonra yeni bir yavru çıktı ve şu an hepsi sağlıklı. Bence bir deneyin derim.
Kolay gelsin.
fahrenayt2000
27-04-2010, 05:13
merhaba
bende menekşe hobisine yeni başladım
menekşeden 1 yaprak koparıp filizlendirdim suda
şu an filizler 2-3 cm daha çok uzamalımı
ne zaman toprağa dikmeliyim acaba
Menekşeyi yapraklarını direk topraga dikerek , suda köklenmesini bekleyerek ve saksı değişimi sırasında mevcut kökleri ayırarak üretiyorum.
Menekşeyi tohumdan üretmek mümkünse tohumunu nasıl elde edebilirim ?
Bu bitkide dişi erkek ayrımı var mı ve bu ayrım nasıl yapılıyor ?
Sayın nejatb,
Forumda biyerlerde menekşenin tozlaştırılıp tohum elde edilmesinin zor olduğunu okumuştum yanlış hatırlamıyorsam. Afrika menekşesi başlığı altında "Bu Konuda Ara" seçeneğinden tohum diye arama yaparsanız üyelerin tohumla ilgili yazışmalarına erişebilirsiniz.
merkürvenüs
27-04-2010, 17:00
Sn.nejatb kahraman koray'ın mesajlarına bakın döllenmeyi ve tohumdan üretimi ayrıntılarıyla anlatmış, kolay gelsin.
Arkadaşlar hollandalı güzellerim gelmiş fakat. Mantar hastalı olduğu için çiçekçim iadesini yapmış. Ben göremeden geri gittiler. Dediğine göre resim falan gösterdim ben. Çiçekçi bunlardan geliyor dedi bakalım bi daha ki gelişine sorun olmaz umarım...
fahriyee
28-04-2010, 16:57
Arkadaşlar şu an tomurcukta bir menekşem var.En dış yapraklarından düzenleme için 10-12 tane almam gerekiyor.Eskiden ne durumda olursa olsun hepsini alırdım,şimdi tereddüt ettim.Alsam çiçek açmasını etkiler mi?Tecrübeli arkadaşlardan bilgi almak istiyorum .Şimdiden teşekkürler...
Herkese merhabalar,menekşelerimi son iki seferdir çiçekcoşturan karıştırıp suladım.Menekşelerin toprağında küf ve pamuklaşmalar oluştu. Bunun sebebi ne olabilir bi bilgisi olan, ya da başına gelen var mı? Ne yapmam lazım? Acil yardım lütfen...
Neslihancım aramıza hoşgeldin. Bahsettin o menekşeler alıntıdır. Fakat sadece mor kenarı yeşil dantelalı olan mevcut bende.
Ahsen42 toraktan kaynaklanıyordur. O kısımları alıp atabilrisin toprağın...
menekşeaşığı
30-04-2010, 21:03
:(Selamlar arkadaşlar, yazılarınızı takip etmeye çalışıyorum.
10 çeşit menekşem vardı, hala var ama teker teker kaybediyorum. Ne hikmettir ki saksı değiştirdiklerim küstü herhalde. İçinde solucan olduğunu sandığım menekşem çok güzel çiçekleniyor, ne yapmalıyım? Onları kaybetmek istemiyorum lütfen yardım.
Bu minik de benim için çok değerli olan menekşem.Kendi üretimim ve bir yaşına girdi bu hafta.Maşallah demeyi unutmayın lütfen:D
Bu yavrucuklarda fitilliler;)
ardaçiğdem
01-05-2010, 20:14
Maşallah Fatih ben bu fitil konusunu kaçırdım sanırım.. Bunlarda benim geçen yazdan sağ kurtulanlar. Çiçeksiz olan yavru ne renk merak ediyorum..
140673
140674
140675
140676
140677
Orkun Kırcı
01-05-2010, 21:48
Son üyemiz:D
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35217&c=683
ardaçiğdem
01-05-2010, 21:53
Teşekkür ederim neslihan. Bu boya getirdiğim ilk menekşem hepsi yavruyken ölüyordu. Aslında benim değil eşimin menekşesi bu:)
arkadaşlar sizlere birşey sormak istiyorum şu sıralar menekşe merakım başladı şuanda 3 saksı menekşem var öğretmen olarak çalışıyorum yaz tatilinde memlekete gideceğiz ve giderken menekşelerimin ölmemesi için ne yapacağımı düşünüyorum 2 ay evde yokuz arabamız var ama yolculuğumuzu gezerek yapacağımız için sıcakta arabayla götüremem.Bırakabileceğim yani güvendiim kimse de yok arkadaşların hepsi memleketine gidecek.En son şu aklıma geldi acaba bir leğene koyup bayağı bir su ile doldursam acaba 2ay yaşayabilirler mi?Ya da birine bırakmak bundan mantıklı mı?Fikirlerinizi bekliyorum.
Orkun Kırcı
02-05-2010, 16:01
arkadaşlar sizlere birşey sormak istiyorum şu sıralar menekşe merakım başladı şuanda 3 saksı menekşem var öğretmen olarak çalışıyorum yaz tatilinde memlekete gideceğiz ve giderken menekşelerimin ölmemesi için ne yapacağımı düşünüyorum 2 ay evde yokuz arabamız var ama yolculuğumuzu gezerek yapacağımız için sıcakta arabayla götüremem.Bırakabileceğim yani güvendiim kimse de yok arkadaşların hepsi memleketine gidecek.En son şu aklıma geldi acaba bir leğene koyup bayağı bir su ile doldursam acaba 2ay yaşayabilirler mi?Ya da birine bırakmak bundan mantıklı mı?Fikirlerinizi bekliyorum.
Sevgili meslektaşım verdiğim linktekine benzer bir sistem yapabilirsin... Tabii bardak yerine daha büyük birşey kullanmalısın. Mesela büyük bir kova ve kova yüksekliğinde fitil...
http://dimetris.com.ua/forum/viewtopic.php?t=1090
menekşeaşığı
02-05-2010, 21:51
İyi akşamlar.Düzeltmeler için teşekkürler ama sorunuma çare bulacak kimse yokmu?
buyukcoban
02-05-2010, 23:05
Bu yavrucuklarda fitilliler;)
Aynı yöntem fitili ben de denedim hemen hemen hepsi kök çürüğü...Bugün söktüm fitilleri ancak alttaki bardak devam böyle deneyeceğim...Sonuçları yazarım...
Orkun Kırcı
02-05-2010, 23:14
Saksı harcınızda neler var öğrenebilir miyim...
İyi akşamlar.Düzeltmeler için teşekkürler ama sorunuma çare bulacak kimse yokmu?
Fotoğraf eklerseniz, menekşelerinizdeki sorunu anlayıp, yardımcı olmaya çalışabiliriz. "Menekşelerim, birer birer ölüyor" açıklamasıyla sorunu kavramak mümkün olamıyor malesef...
ilk deneme yavrularımın 27 nisanda çekilmiş helleri. Ozamandan bu yana biraz daha yapraklar büyüdü. Acaba başka saksıya ne zaman ve nasıl almalıyım? Bu kadar büyümüşlerken onları kaybetmekten çok korkuyorum. Yapmam gereken püf noktaları söylkerseniz çok mutlu olacağım . İkinci resimde yeni yavrularım. Öyle bir alışkanlık olduki bende sabah kalkınca ve akşam eve gidince dakikalarca onları inceliyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.
merkürvenüs
03-05-2010, 08:27
Merhaba İSİSS, bende aynı soruyu sormuştum ve sitedeki tecrübeli bir arkadaşımız yaprakları madeni 1 lira büyüklüğüne ulaşınca yeni saksısına aldığını söylemişti bende garanti olsun diye yapraklar 1 liradan biraz daha büyük olunca saksısına aldım ve hiçbir bozulma olmadı çok sağlıklılar.
Minik yavrular çok güzel, kolay gelsin.
Madeni 1 Lira büyüklüğüne gelmesi çok uzun bir süreyi gerektirir. Çok geç kalmış oluruz.
Yapraklar 1 cm'yi bulunca şaşırtma yapılıp ayrı kaba alınmalı, mesela pet bardaklara. Şaşırtma yaparken ana yaprak kalabilir, ancak yeni yerine alıştıktan sonra ana yaprak kesilmeli ki, yavru henüz çok gelişmemiş köklerden yeterince beslenebilsin.
Ben, neredeyse yeşil mercimek büyüklüğüne gelen yavruları ; tembellik günlerimde değilsem ; minik yetiştirme saksılarına alıyorum.
Yani biraz daha mı bekleyim, yoksa geç mi kaldım ?
fahriyee
03-05-2010, 12:44
Merhabalar menekşe aşığı;ben saksı değiştirirken çok daha büyüğüne almışsam saksı tabanına çok toprak eklemişsem kök çürüğü oluşmuş ve ölmüşlerdi.Sebebi de toprak fazla olunca kökler suyun hepsini çekmek istiyor,nihayet çürüyor.Değişim yapar yapmaz güneş ışını görürse yaprakları salıyor.Bir hafta kadar aydınlık fakat güneşi direk almayan bir yer olacak diyor arkadaşlar.Aslında Sayın Maki'nin söylediği gibi resim gönderir ve saksı değişiminde neler yaptığınızı söylerseniz daha iyi olur.Ancak bu şekilde inşaallah diğerleri hayatta kalır.
Sevgili İSİSS,
Birden fazla menekşe çeliğini aynı yerde çoğalttığınız için, diğer yavruların da belirli büyüklüğe erişmesini beklemenizi öneririm. Endişelenmeyin , ayırıken köklere dikkat edeseniz kayıp vermezsiniz.
Sayın Maki01,
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. İşte acemilik yaprakları arka arkaya sıralamıştım, tutacağını pek düşünmüyordum. Yaklaşık 10 tane yapraktan şu an üçü yavru vermiş durumda ve diğerleri de canlı bu gün yarın onlardanda bekliyorum. Dediğiniz gibi iyice büyüyene kadar beklemeyi düşünüyorum. Bu şekilde yerlerinde kalmalarının bir sakıncası yoktur sanırım. Daha sonra burdan öğrendiğim gibi dört tanesini bardaklara diktim ve bir tanesinde yine yavru çıkmış minicik.
Sayın isiss,
Yaprağı diktikten ne kadar sonra yavrular çıktı? Yaprakları önce suda köklendirdiniz mi? Ben bir yaprağı suda köklendirdim sonra diktim. Ama haftalar oldu yavru falan yok. Yaprak canlı duruyor ama ben mi sabırsızım yoksa bişeyleri eksik mi yapıyorum anlamadım.
fahriyee
04-05-2010, 10:26
Merhabalar nazlı hilal ;katmerli beyazı çiçekçiden almışsanız adres verebilir misiniz?Diğer renklerin de katmerli olanlarından bulmakta zorlanıyorum.Elimde sadece mor,pembe,kenarı beyaz katmerli var.Çeşit almak istiyorum.
nazlı hilal
04-05-2010, 10:33
Ben mor ve pembe katmerliyi koçtaştan aldım sevgili Fahriyee,beyaz olanı ise eski garajı biraz geçince nur peyzaj var,yaşlı bir amca beyaz katmerliyi görünce çok şaşırdım meğer evde eşi yetiştirmiş hemen aldım.Mevlana çarşısı karşısındaki çiçekçidede güzel menekşeler var.
Şener KÖKSAL
04-05-2010, 21:58
Çok şükür kök çürüğüne yeni bir kurban vermedim ama korkudan renk yedeklemelerimi fazlasıyla yaptım. Sanırım biraz abarttım fotoğraflar sadece salondaki üç pencere mutfak ve diğer odadakileri henüz görüntülemedim :)
Neslihan Baş
04-05-2010, 22:11
Bu kadar yavrudan bizde nasibimizi alırız inşallah Şener Bey hepsi de çok güzel görünüyor.Güle güle büyütün. 2. resimdeki saksıların dizilişi çok güzel olmuş.siz bu yılı iyi atlatmışınız.toplam 7 saksı menekşem vardı ve 3 kök çürüğünden gitti.Bu işi sizin kadar güzel başaramıyorum galiba.
Şener KÖKSAL
04-05-2010, 22:11
Afrika menekşelerinin sevgisi vazgeçilmez bir tutku. Bordo rengin ilk defa fırfırlısını buldum ve hemen yapraklarından çelik alıp diktim. Arkadışımın gönderdikleri ile birlikte yeni yavrular verecek yeni on rengim olacak. Beklemek çok zor çok.
Neslihan Baş
04-05-2010, 22:14
Bu menekşe ne istiyor anlayan var mı? Toprağını değiştirdim diğer menkşelerin hoşuna giden pencere önüne koydum değişiklik yok ne olabilir ben derdini anlayamadım.
Neslihan Baş
04-05-2010, 22:18
beklemek zor olsa da neler elde ettiğinizi çok güzel gösteriyorsunuz Şener Bey başaracağınıza eminim.Bir de bu güzellikleri kıskandırmak için mi yüklüyorsunuz. Söyleyim ben çok kıskandım şimdi maşallah demeden bakamıyorum aman nazar değmesin.
Şener KÖKSAL
04-05-2010, 22:18
Teşekkür ederim Neslihan Hanım. İnşallah sevgi paylaşıldıkca daha da güzelleşir değer kazanır. Arkadaşımdan gelen menekşeler benim için çok değerli. Kök çürüğüne sizden fazla kurban verdim ama menekşelerimin sayısı fazla olduğu için kayıpları fazla hissettmedim. Her renkten en az 2-3 saksım oluyor. Evdeki yedeklerin haricinde full takım işyerimdeki ofisimde var.
Şener KÖKSAL
04-05-2010, 22:22
Fotoğraf çok net değil ama en alt yapraklar kıvrılmaya başlamış eğer özellikle o yapraklarda yumuşamada oluşmuşsa hele hele asıldığınızda elinize geliyor yaprağın gövde ile birleştiği noktalarda kararma çürük varsa kök çürüğü başlamış demektir. Gerçi 2-3 saksı menekşenizi bu hastalıktan kaybettiyseniz sizde bilirsiniz kök çürüğü belirtilerini.
Neslihan Hanım kullandığınız toprak ta önemli.Sanırım bu saksıda bahçe toprağı var.Menekşeler torf ve karışımlı toprakları seviyorlar.Bahçe toprağı kullanarak onu zorda bırakmayın.Ben de Şener abiye katılıyorum menekşenizin köklerini ve gövdesini kontrol edin.
Sevgili Neslihan Baş, o menekşenin toprağı çok kötü bence. O yüzden büyüyemiyordur. Bir an önce değiştirsen iyi olur:)
Şener KÖKSAL
04-05-2010, 22:35
Toprak benimde dikkatimi çekti ama geçenlerde bir arkadaşımın eşinin menekşelerini görünce uyarmaktan vazgeçtim. Sadece sıradan ağır bünyeli bahçe toprağı kullanmış, toprak sulanmadığında taş gibi ama 12 adet saksısı dev menekşelerle doluydu . Şok oldum inanamadım. Bana plastik bardaklara dikilmiş yapraklardan verdi toprak değil taştı sanki . Ben yinede hemen başka kaba alıp toprağı değiştirdim. Menekşeleri anlamak çok zor .
Neslihan Baş
04-05-2010, 22:42
Ben de anlayamadığım için size sordum arkadaşlar.Benim yapraktan ürettiğim ilk denemelerimde bahçe toprağı kullanmıştım 3 -4 hepsi de yavru vermişti.son zamanlarda tof kullandım onun da suyunu ayarlayamadım o yüzden kök çürüğü oldu.Bu toprak da bunun için uygun değildir biliyorum ama benim anlamam da zor oluyor.yine de en kısa zamanda toprağını değiştireceğim önerileriniz için teşeşşürler arkadaşlar.
Nejla K.
04-05-2010, 22:52
Bu gün anneler gününü bahane ederk kendime bir menekşe aldım.
Orkun Kırcı
04-05-2010, 23:05
Peh gözelmiş ablam. Bol çiçekli olsun inşallah.. Çiçekçilerde hareketlenme var mı bari Aydın da.
Bunlar da benim fitilliler:)
nazlı hilal
04-05-2010, 23:43
resim eklermisin nazlı hilal?...
141597
141598
141599
nazlı hilal
04-05-2010, 23:46
Özlem yapraklarına dikkat et tırtıklı yani katmerli beyaz sanada yaprak veririm.
Nejla K.
04-05-2010, 23:47
Peh gözelmiş ablam. Bol çiçekli olsun inşallah.. Çiçekçilerde hareketlenme var mı bari Aydın da.
Bunlar da benim fitilliler:)
Orkun kipada menekşe vardı yeni, senin beyaz kenarları pembeli olandan gördüm bir de benim aldığım farklıydı... Diğerleri bildiğimiz renklerdi... İlk fırsatta foruma bakacağım. Çiçekçilerde aynıları var...
nazlı hilal
04-05-2010, 23:49
Neslihan Hanım kullandığınız toprak ta önemli.Sanırım bu saksıda bahçe toprağı var.Menekşeler torf ve karışımlı toprakları seviyorlar.Bahçe toprağı kullanarak onu zorda bırakmayın.Ben de Şener abiye katılıyorum menekşenizin köklerini ve gövdesini kontrol edin.
bende katılıyorum,hindistan cevizi toprağı kullanmanız daha isabetli olur.
Sayın isiss,
Yaprağı diktikten ne kadar sonra yavrular çıktı? Yaprakları önce suda köklendirdiniz mi? Ben bir yaprağı suda köklendirdim sonra diktim. Ama haftalar oldu yavru falan yok. Yaprak canlı duruyor ama ben mi sabırsızım yoksa bişeyleri eksik mi yapıyorum anlamadım.
Benim sorum arada gözden kaçtı sanırım:(
Tecrübeli arkadaşlar cevap verebilirse çok sevinirim. Evimde 4 menekşe var ve onlardan çoğaltmak istiyorum. Birini deneme amaçlı köklendirip diktim ama bir türlü yavru vermedi.
Sayın a1919
ben bu işte acemiyim ama ben yaprakları şubat ayında dikmiştim. hiç hareket olmamasına rağmen hep canlıydılar. Yaprakları ana menekşeden koparıp direk toprağa diktim. Sabırla bekledim, bekledim sonunda bir baktım minicik yeşil iki yaprak... anladım çıkıyorlar ve böylece teker teker hepsi çıkıyor. İlk yavru dikildikten 2,5 ay sonra çıktı. Şuan üçüncü çıkıyor, diğerleri de halen canlı görünüyor onlarıda bekliyorum. Ama burdan öğrendiğim kadarıyla pet bardaklara dikerseniz onlar daha çabuk çıkıyor. Bu çıkan yavrulardan sonra pet bardaklara diktiklerim daha 1 ay olmasına rağmen onlardan da yavru çıkmaya başladı. artık bunun nedeni dikim zamanı mı bardak farkı mı bilmiyorum. Size de sabırla beklemenizi öneririm. Umarım en kısa zamanda yavrularınız çıkar.
Şener bey;
Bunlar ne kadar güzel menekşeler, hele o yeşil mor saksılar ne güzel. Beni çok özendiriyorsunuz. Artık her gördüğüm menekşeyi almak istiyorum **** tanıdıklarımda gördüklerimden hemen bir iki yaprak koparıveriyorum, bardaklara dikiyorum.
... Birini deneme amaçlı köklendirip diktim ama bir türlü yavru vermedi.
Ben bu menekşe ve mum çiçekleri sayesinde sabretmenin önemini çok iyi anladım sayın a1919.Her iki çiçekte de sabır çok önemli.Bakın ben geçen aralıkta diktiğim yaprak yavrularımı yeni yeni alıyorum.Ancak martta diktiklerimden 3-4 hafta içinde aldım yavrularımı.Aralarında dağlar kadar fark var.Herşeyden önce sabretmeyi öğretiyor çiçekler bize.
Yaprakları suda köklendirdikten sonra toprağa aldığınızda toprağa uyum süreci başlar hemen toprakta o kökleri büyütmez.Toprağa uyum süreci bittikten sonra da yaprak kök gelişimine deam eder.Havalar ısındıkça yavrularınız size merhaba diyecektir.Çok iyi hatırlıyorum.İlk mum çiçeği çeliğğimin sürgün vermesi tam 6 ay sürmüştü.Dediğim gibi herşeyden önce sabır(!) gerekli.
fahriyee
06-05-2010, 17:19
Sayın a1919 kaşık yardımı ile köklerine zarar vermeden çıkarıp daha yüzeysel ekerseniz daha çabuk yavru alırsınız.Pet bardağa ekin ki suyu azaldığında da şeffaf olunca rahat görürsünüz.Ben bu iş için şeffaf bardakların daha sert ve kısa olanından alıyoru,altını bolca deliyor 2-3 te yandan delip ekiyorum
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.