![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-12-2014
|
Sn. Arkeo; Burada yapılan sistem sizin ve bizim bölgede tavukların yazın sıcaktan kışın soğuktan ölmelerine sebep olur. Diğer zararlarını yazmaya gerek yok. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
231. Bu gün 18 Mayıs 2015 Pazartesi. Sabah 08,00 de evden çıktım ve Ayaş’taki Tarım Kredi Kooperatifine geldim, biraz sonrada mühendis arkadaş geldi. Bana Gübretaş’ın ürünlerinden 25 lt Humas ve 50 kg Magsul verdi. Daha önce Retardo gübre verdiğim için Azot vermeyelim dedi. Bu verdikleri toprak PH düzenleyici ve dal vermesi içinmiş, bir de 210 adet domates fidesi aldım ellerinde fazla varmış. Bu günkü amacım gübreyi damlamadan vermekti ancak 11,00 gibi bahçeye geldim ve ilk işim aşağıdaki otları kesmek oldu. Yeni takılan motorlu tırpan başlığı çok iyi çalışıyor ancak otlar o kadar uzamış ki kesmekte çok zorlandım ve bitiremedim. Daha sonra alttan 3 sıranın damlamasını yapmamıştım buraya traktör girecek diye onları çektim ve domatesleri dikeyim derken akşam oldu hatta fırtına çıktı ve işimi zor bitirdim. Artık gübreyi de önümüzdeki hafta vereceğim. Cevizlerden sanki çok kuruyan var gibi ya da 3' ncü gözlerden çıkmaya çalışıyorlar. Ancak çok önemsemedim çünkü kuruyanın yerine Fernor dikeceğim hiç olmazsa sağlam ağacım olur ve bahar da rahat uyku uyurum. İki kuyunun da suyu azalmaya başlamış birer metre su seviyesi düşmüş demek ki bütün suyu çeşmeden akan su yapıyormuş. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
232. Bu gün 23 Mayıs 2015 Cumartesi. Saat; 10,00’da Ayaş Tarım Kredi’ye geldim burada Ziraat Mühendisi bana Gübretaş’tan bir Mühendis ile görüşerek damlama sulamadan uygulamam için aşağıdaki gübreleri vermiş oldu ; Bu gübre programını Gübretaş’ın yetkili kişisi bahçedeki cevizleri gördükten sonra değiştirdi. Bana yanlış bilgi verilmesinden dolayı hem fazla para verdim hem de gübreleme uygun olmadı. Kalan domatesleri de diktim. Biber tohumu serptim. Sondajın zaman saati çalışmış ve günlük olarak sulamış. Motopomp için görüştüm bana telefonla tarif ettiler basıncı azalmış hava basacağım. Havası 55- 60 Ps olacak. Damlama sulamadan gübreyi verdiğimde başında durulması gerekiyor ve daha önceden damlamaları kontrol etmek gerekiyor, çünkü ben 5 dakika ayrıldım gübre tankının hortumu çıkmış ve bir sıranın ilk ağacının damlama borusunun eki çıkmış yani boşa akıyordu. Ek yerleri iyice bağlamak lazım kaçak olmayacak. Arabayı da yıkadım. Alt taraf kurumuş ancak bahçeyi sürecek adam telefonlarıma cevap vermiyor. Düzenleyen patara67 : 03-01-2016 saat 00:05 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
233. Bu gün 25 Mayıs 2015 Pazartesi. Kaç gündür bahçenin alt tarafını sürecek olan ve daha önceden anlaşma yaptığımız kişiyi arıyordum telefonlara çıkmıyordu ve bir sorun olduğunu anlamıştım, sonunda telefonu açtı. Dedim ki şu bahçeyi sürsek te bitirsek artık, adam 38 yaşında bana verdiği cevap aynen şöyle; doğrusunu söylemek gerekirse bu fiyata niye yapıyorsun diye babam kızdı, parası kurtarmıyor biraz daha vermeniz lazım dedi. Ben de; ilk başta seninle para konusunda anlaştık 11 dönüm yeri artı şeklinde süreceksin ve arkasından kaz ayağı çekeceksin bunun karşılığında ben de sana 600 TL vereceğim. Şu anda bahçenin yarısını yaptın alt taraf ıslak olduğu için yapamamıştın ben de sana güvendim, ihtiyacım var, oğlum Hollanda’ya gidecek dedin ve sana 500 TL verdim, şimdi sen anlaştığın işi yapmıyor musun dedim. Bana evet dedi ve ben de git işine kardeşim dedim ve suratına telefonu kapadım. Aslında anlaştığı işi yapmamanın ne kadar günah olduğunun farkında değil. Neyse benim için insanlara iş konusunda güvendiğim son olay bu oldu. Bundan sonra işe başlamadan önce fiyatını soracağım ne yapacağını tam olarak öğreneceğim ve parasını iş bittikten sonra vereceğim hatta mümkünse işi yazılı hale dökmek gerekiyor. Bu da bana iyi bir ders oldu. Zararım yaklaşık 200 TL. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
234. Bu gün 26 Mayıs 2015 Salı. Öğleden sonra Gübretaş’tan bir mühendis arkadaş geldi Tarım Kredi’deki mühendise ve bana telefonla gübre tavsiyesinde bulunmuştu. Onun dediklerine göre ben de 400 TL lik gübre almıştım bu gün geldi ve ağaçlara baktı dedi ki; ağaçlar daha küçükmüş yaprak az olduğu için çinkoyu yanlış vermişiz, ağacın etrafındaki toprak yumuşak olduğundan dolayı Huması da yanlış vermişiz. Sen birinci sulamada Amonyum nitrat, sonra MAP vereceksin ve damlamadan verirken son 30 dk da gübreyi vereceksin yoksa suyla verdiğin gübre aşağılara doğru gider etkili olmaz dedi. Yani onun dediğine göre çinko 10 kg vermiştim 50 TL Humas 85 TL iyi ki Magsul’ü ve 1 kutu çinkoyu vermemiştim bana kalırsa toprak tahlilini de dikkate almadı. Aslında ağaçların sadece kükürtlü Azot gübresine ihtiyacı vardı bana bir sürü şey anlattılar ve ağaçlara çok dikkatli de bakmadı sadece ürününü anlattı, yani iş ticarete dökülmüş durumda. En iyisi toprak tahliline göre İlçe Tarım’a gidip oradan tavsiye almak bir de öyle yapayım bari. Bu gün şunu keşfettik; ilk kuyudan motorla suyu çekince aşağıya su kendiliğinden geliyor. Yani rakım farkından dolayı kuyudaki su elektrik kullanmadan boşaltılabilecek. Sabahtan motorlu tırpan ile otluk alanın bir kısmını kestim daha sonra 2 sıra ceviz ağaçlarının altlarını temizledim. Akşama doğru cevizleri dolaştım ve tek tek saydım 165 ağaçtan 57 ağaç kurumuş durumda bir 10 tanesi de önümüzdeki sene don olursa kurur. Kuruyanlar tam açacakken don olduğundan dolayı zaten ağaçların tek sürgünü vardı onlarda donmuş ve ağacı tümden kurutmuş. Bazılarının aşı yerinin altından sürgün çıkıyor onları da ben koparıyorum çünkü kuruyanların yerine Fernor dikeceğim o da olmazsa hepsini söküp dut ve kiraz dikeriz olur biter. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
235. Çorum Oğuzlar ilçesinden bizim bahçeye ceviz dikmek için anlaştığım kişinin yaptığı yanlışlar; a. İlk bahçe kurma için anlaştığımızda benden meteoroloji bilgilerini istemedi. Aslında bahar ve sonbahar geç donlarının olup olmadığı için, istemesi gerekirdi çünkü kendisi ağaçların ne zaman açtığını biliyordu ve fidanların bahar donlarından etkilenebileceğini de iyi biliyordu. Fakat bize söylemedi yani amacı fidan satıp bahçe kurmak için para kazanmaktı. b. Yine bahçe kurulmadan önce gelip görmesi gerekirdi ve kepçe ile bahçenin iki üç yerinin 2 m kazılarak toprağın yapısına bakması lazımdı. Ayrıca taban suyu var mı yok mu incelemesi lazımdı. c. Dikim için getirdiği kişiler ağaç dikme konusunda tecrübeli değildi ve dikilen 160 ağacın en az 10 tanesinin aşı kısmını toprağın altında bıraktılar. d. Bu kişi aşıyı öğrenmiş, aslında ceviz bahçesi kurmakla bir alakası yok. e. Dikilen fidanların kazıklarını çok kısa tuttu bundaki amaç 2 m. lik 5cm. lik çıtaları ikiye bölüp masrafı azaltmış, aslında bana 2 m kazık dikeceğini söylemişti f. Ağaçların iplerini pamuktan ancak incesini seçtiğinden dolayı hep ağaçların gövdesinde iz kaldı. g. Ağaçların kazıklarını fidanla beraber bitişik koydu. h. Ağaçların sürgünleri kısa kaldı ancak gübreleme konusunda hiçbir tavsiyede bulunmadı. Ben de zannettim ki bana bir bakım programı verecek, çünkü öyle demişti. i. Bahar ayında gelecek donlar için beni uyarmadı cevizlerde 3 göz olduğunu benden öğrendi. j. Temmuz ayında havaların çok sıcak olduğu zamanda geldi ve ağaçları buduyorum diye tek dala indirdi böylelikle şekil vereyim derken ağaçların güneş yanıklığına uğramasına neden oldu. k. Beni teknik konularda uyarmadı ben hep okuyarak takip ettim. l. Bahçenin ne zaman ve nasıl sürüleceğini söylemedi. m. Ağaçları budarken de çentiği fazla bırakmış. n. Sonuçta cahil insanlarla bu yola çıkmamak gerekiyor. Tabiî ki okumuş insanlarda yeterli değil. En iyisi hem okumuş hem de bu işle uğraşan kişi ile çalışmak lazım, gerekirse biraz daha fazla para vereceksin ama işin doğrusunu yapacaksın. En önemlisi de dürüst insan bulacaksın ( bu nasıl olacaksa) |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
236. Bu gün 01 Haziran 2015 Pazartesi. 06,30’da bahçedeydim, şöyle bir meyve ağaçlarını dolaştım, elmalarda yaprakların arkasında yaprak bitleri devam ediyordu. Böcekleri iki kere ilaçlamama rağmen canlı kalmışlar, sebebine gelince yaprağı bükmüşler ve içinde kalmışlar ben de bükülmüş olan yaprakları topladım ve iyice ilaçladım. Şeftali de aynı şekildeydi diğer meyvelerde bir şey yoktu. Daha sonra cevizlerin bir sırasının dibinin otlarını aldım, evin girişindeki mazıların otlarını yoldum ve girişin sol tarafındaki taşları temizledim uzun zamandır bu son iki işi yapmak aklımdaydı. Daha sonra cevizlerin yapraklarında siyahlıklar vardı ben de Antroknoz için Maneb 80 lik mantar ilacı yaptım ve arkasından bir ceviz sırasının daha diplerinin otlarını aldım ve ben de bittim. 237. Bu gün 09 Haziran 2015 Salı. Saat 08,30’da kayınpedergille beraber Ayaş’a doğru yola çıktık. Ayaş Tarım Kredi Kooperatifinden bana verdikleri Çinko ve Magnezyum Sülfat gübresini verdim onun yerine 50 Kg Amonyum Nitrat (55 TL) ve 25 kg Kükürt aldım. Sabahtan sebzeleri çapaladık domatesler tutmuş, mısır, kabak ve ayçekirdekleri çıkmış, kavun iyi olmuş ve karpuzlar daha tam çıkmamıştı. Evin önündeki toprak çok iyi olmadığı için burada ekilenler iyi değil sonbaharda gübre atmak lazım. Ben öğleden sonra ortadaki 2 sıranın arasını çapa makinası ile yaptım ve gayet güzel oldu, demek ki toprağı baharda ve sonbaharda bir kez kaz ayağı çektirsek diğer zamanda da ben çapa ile yapsam sorun olmayacak. Ancak çapa ile yapmak oldukça yorucu çünkü 2 sırayı yapmak için çapa makinası ile 2500 m yol yapmışım. Tüm bahçeyi çapalamak için 10 km yol yapmam gerekiyor. Bir de en önemlisi ağaçların etrafına satılan malç’tan almak ve onu yapmak çünkü ot temizliği çok zaman alıyor. 3 defa ağaçların etrafını çapalasan her çapa 4 iş gününden 12 iş günü yapıyor zaten git gel mazot parası 300 TL malç yapsan 450 TL. Ortabereket’teki tanıdık muhtar aracılığıyla köyden bir traktörcü bulduk yarın gelip bahçeye bakacak bakalım hayırlısı. |
|
|
|
![]() |
|
|