View Single Post
Eski 12-01-2016, 20:24   #264
patara67
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-12-2014
244. Bu gün 13 Temmuz 2015 Pazartesi. sabah ezanından sonra yola çıktım. Oltan’a geldiğimde ilk önce Fernor ve Chandler bahçesine uğradım çünkü 27 Nisan’dan beri bakmamıştım. Özellikle fernorlar gayet iyi gözüküyordu, yalnız 6 yaşındaki Cahndler ağacında hiç meyve yoktu, nedenini anlayamadım acaba Nisan’daki dondan mı etkilendi acaba başka açıklaması olamaz eğer öyle olduysa demek ki bizim bölgede Chandler da dondan etkileniyor umudum Fernor’da. Bahçeye geldiğimde hava iyice aydınlanmıştı ve ben hemen işe koyuldum. İşim damlama borularını sermek ve ağaçlara su vermek. Bu işi saat 10,30’da bitirdim. Hava çok sıcak olduğu için saat 14,30’a kadar dinlendim. Bu saatten sonra tekrar ağaçlara su verdim ve ağaçların altındaki otları almaya başladım fakat bu sefer yolduğum otları geri etrafına serdim, bu iş bana önümüzdeki sene çok zaman kazandıracak, umudum ağaçların etrafında ot çıkmasın. Akşama doğru ağaçlara 10 kg kadar potasyum nitrat gübresini damlama sulamadan verdim tabi bir sürü sorun yaşayarak bunlardan bazıları şöyle; sistemin basıncı fazla olunca damlamalar çıkıyor ve çok su akıyor, yine basınç fazla olunca boruda delinmeler oluyor, motorlu tırpanın hızarı ile otları keserken damlama borusunu da kesmişim, bağlantılar ve ekler iyi sıkıştırılmaz ve bağlanmazsa çıkabiliyor, gübre tankı ve diğer sulama sistem araç vanaları düzgün olmazsa ve iyice yapılmazsa damlama esnasında çıkabiliyor tabiî ki bunlardan herhangi birinin olması gübrenin boşa gitmesine sebep oluyor. Bu nedenle gübreyi vermeden önce damlamada en ufak bir aksaklık olmadığını görmek lazım. Yine gübreyi verirken başından ayrılmadan kontrol etmek lazım, çünkü bir saatte tankın içindeki gübre bitmiş oluyor. Bunu nasıl anlayacağız, ben şu anda ağaçların damlamasından akan suyun tadına bakıyorum. Gübrenin içine humas koysam daha iyi en azından renginden anlaşılır. Traktörle bahçeyi sürerken 2-3 ağaca zarar vermiş sanki traktörle ağacın etrafını çapalıyorlar. Bu günkü hasılat 2,5 kg fasulye.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön